oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 10. 06:45,  Amerikáért még nősülni sem kellett 778 komment

2013. május 10. 06:45 Határátkelő

Amerikáért még nősülni sem kellett

Esküszöm, nem direkt terveztem így, de ma ismét egy amerikai történet következik, méghozzá egyenesen Chicagóból, ahová Domonkos némi bécsi kitérővel jutott el. Mint kiderül, noha az a legsimább megoldás, ehhez még megnősülnie sem kellett. Ami persze csak vicc, de az biztos, hogy az emberek barátságosak, viszont a kultúrát (legyen az étkezési, közlekedési vagy bármilyen más) azért szokni kell.

Chicago.jpg

„2012 szeptemberében jöttem ki Chicagóba. Régi álmom volt, hogy eljussak Amerikába, de mivel egy két hetes nyaralás csak azt az érzést okozta volna bennem, hogy ide azonnal vissza kell jönni, ezért megérte várni, és egyből egy egész évre jönni.

Szóval ezelőtt sosem hagytam el Európát, mert egyrészt sajnáltam kihagyni a balatoni lángost, másrészt ahogyan régen egy matektanárom mondta, ameddig nem fedezted fel a saját országodat, addig minek mennél külföldre.

Úgyhogy miután ez megvolt, Európát kellett alaposan felfedezni. Olyannyira, hogy az utolsó 3 évet Bécsben töltöttem, és innen dobbantottam Amcsiba. Miután a KVIF-en a megszerzett tudást alapból elavultnak mondanám, mert a 70-es 80-as évek vendéglátási szokásai egy csöppet megváltoztak, így nem éreztem cikinek, hogy 25 éves koromban ismét beiratkozzak egy felsőoktatási intézménybe, ahol ráadásul nem egy kék könyvből kell kinézni a szakot, ahol 3 sort írnak róla.

Így sikerült Ausztriában találni egy modernebb egyetemet, ahol láttak már turistát, egyszer. És nem küldték el. Szóval rátérve a lényegre, az én szakterületem a szálloda. Így egy év gondos tervezés előzte meg, mielőtt felszállt a repülő Ferihegyről.

J1-es vízumot 1 évre kaptam, és ezt az előzte meg, hogy találtam egy munkahelyet Chicagóban, ahova Skype-interjú után fel is vettek. A J1-es az egy ilyen tanulói vízum, és feltétele, hogy diplomaszerzés után 2 éven belül kell egy "gyakorlatot" találni, ami a szakmába vág. Emellé egy szponzor cégnek ki kell fizetni előre az egész éves társadalombiztosítást.

Az USA így szeretné garantálni valószínűleg, hogy minden kötelezettség ki van fizetve, akkor is, ha épp otthagyod a munkádat. Emellett az USA-ban tanuló külföldieknek is van valamilyen elérhető útja a legális munkavállalásnak. Sok amerikai szerint a legkönnyebb lehetőség, hogy feleségül veszel egy amerikait, ez mutatja a rendszer keménységét. Tovább nem részletezném itt, akit érdekelnek a részletek, szívesen válaszolok, de nem untatnék vele mindenkit.

A kezdetek

Szóval nem kellett még senkit feleségül venni, azt is megtanították már többek között, hogy az útlevél a legnagyobb kincs, arra mint a szemük fényére úgy vigyáznak.

Szóval elérkezett a várva-várt pillanat, betettem a lábamat Amerikába, és elkezdődött az egy éves kaland. A reptérről bevezető úton már éreztem belülről azt az érzést, amikor egy új videojátékot próbálsz ki, hogy ennek milyen király grafikája van, vagány kocsik, táblák, épületek, minden, amit eddig a filmvásznon láttál. Berosáltam a látványtól, ez az érzés mondjuk azóta is szinte mindennapos.

Könnyű dolga van az embernek, ha egy szállodában dolgozik, mert a szállással nem igazán van gond az elején. Adtak két hetet, hogy találjak lakást magamnak. Először adtam az érzésnek, és nem ezzel foglalkoztam.

Chicago a Michigan-tó partján fekszik, ami magában egy picivel nagyobb, mint fél Magyarország. Szóval olyan, mint a tenger, nem látod a túlpartot, de mégis kristálytiszta vize van és nem sós. Mindez a felhőkarcolók lábánál lévő homokos strandon tapasztalható.

A 14 fokra állított légkondinak köszönhetően sikeresen megfáztam, majd nem gondoltam, hogy a chicagói hidegre anyám által berakott jégeralsóban fogok dolgozni, amikor kint 40 fok van.

Sétálva a munkahelyre

Így lett, és így sikerült nagy nehezen is lakást találni, a bizonyos strandtól 3 perc sétára, amennyiért otthon a belvárosban egy luxuslakást lehet bérelni. A nyóckernél cifrább lakásokat mutatott egy román ingatlanos, aki gyorsan el is magyarázta az amcsi vezetési kultúrát, miközben vitt a szakadt verdájával.

Lényeg, hogy mindenhol dudálj, amihez itt nem kell idegesnek lenned, erőszakoskodj, és akkor előbb odaérsz. Szóval a craigslistről nem igazán válaszoltak, és idő szűkében nem volt idő máshol társakat keresni, így legalább egyedül lakom. Így drágább. Viszont kisebb.

Legalább minden nap a belvároson tudok keresztülsétálni a munkahelyemre, miközben szembe az emberek egyik kezében a nagyon menő Starbucks kávé van, a másikban meg az okostelefon és így igazi kihívás eljutni.

Ha a főutcától 2-3 utcára odébb mész, már alig mászkálnak az emberek, szóval eléggé nyugis ez a hely. Bár azt nem verném nagydobra, hogy gyalog járok a munkahelyemre, mert nem értenék, hogy hogyan tudok ennyit gyalogolni. Itt ugyanis ami 5 percnél hosszabb gyalogtáv, az már taxi, vagy cta (a helyi bkv).

Amerikai életérzés egy magyar fiatalnak

Természetesen az amerikaiakról kialakított klisék mögött más is létezik, amiért sokan majmolják őket. Bármelyik utcasarkon elálldogálhatnál két hétig, nem lenne unalmas.

Ahogy sétálsz a széles járdákon, nézed a kocsikat, hallod a dübörgő motorokat, felnézel a felhőkarcolókra, köszön egy csöves, megdicsérik a pólódat, tudod, hogy itt vagy.

Bárhová nézel, nagyon jó jeleneteket kapsz el, még a hello főnök, van egy kis apród is sokkal jobban hangzik angolul. Chicago egészen nagy város, tele jó éttermekkel, amiknek az árai hasonlóak a budapesti éttermekéhez.

Az emberek nagyon kedvesek, és a hájhávárjúra százféleképpen lehet válaszolni és legalább ennyiféleképpen meg lehet kérdezni. Lehet, hogy kicsit mű, de mintha mindenki egy színdarabba tartozó jelenthez tanulta volna be ezeket a frappáns válaszokat és már ettől jobb kedved lesz, mert annyira vicces az egész.

Az amerikaiak mindent elmagyaráznak egymásnak, kezdve azzal, hogy hogyan kell egy liftben a gombot megnyomni, hogy mi van a pólódon, és a gyorskajáldában simán beszél a random csávó 5 percet arról amíg várják a kaját, hogy hogyan bírja a műkörmöt a csaj.

Nem magyar gyomornak való vidék

Az éttermekben, ha kólát kérsz, általában „free refill" van, ami gyakorlatilag azt jelenti, ha ittál belőle két kortyot, a pincér szó szerint a kezedből veszi ki a poharat és hozza az újat. Illetve ez itt fordítva van, sok jeget isznak egy kis üdítővel.

A barbecue szósz és egyéb mű kaja társait nem a magyar gyomornak találták ki, de ilyen gallonos kiszerelésű piákat már nem igazán találsz a polcokon. Szénsavas vizet sem, arra is csak most jöttem rá, hogy a canada dry egyik fajtája, "club soda", vagy "seltzer water" felel meg annak. Azon sem szabad csodálkozni, ha a víznél olcsóbb az üdítő, még akkor is, ha dobozos kiszerelésben veszed!

Pizzát nem tudnak csinálni, ilyen darálthús-féleséget előszeretettel raknak rá, amit én a virslis lángossal egy kategóriába sorolnék. A híres chicagói deep dish pizza olyan, mintha piskótatésztát leöntenél sok paradicsomszósszal, meg sok sajttal. Egy hamburgerben nem nagyon lehet csalódni, de itt talán meg is állnék, amikor az amerikai konyha remekeiről van szó.

Szóval itt ebben az egy évben nem is Chicago a lényeg, sokkal inkább Amerika, de az egyik legjobb városnak tartják itt. Az emberek itt különlegesen barátságosak, a buszsofőrök simán elmagyarázzák, hogy jutsz el a célodig, és senki nem szól egy rossz szót sem, hogy emiatt állt egy fél percig még.

Mindenki amerikai fociőrült, Bears-mezekben, pulcsiban, kabátban mászkálnak, ha valaki szépen fel van öltözve, annak nagyon gazdagnak kell lennie, tudtam meg szintén a román ingatlanostól még az elején.

Kultúra

Na, ez az a szó, aminek hallatán röhögni kezdesz, de azért akad. Mesterségesen van előállítva, a nevelés részét nem igazán képezi. Etikettet még valahogy vagányságból kapisgálják, de késsel-villával nem tudnak, nem szeretnek és nem is akarnak enni.

Az egy dolog, hogy a kínai takarítónőkkel nincs gusztusod egy asztalnál enni, de az amcsi arcok az egyik kezüket az ölükbe teszik, görnyednek, és a villával próbálják nyesni a húst, vagy akármit, és a hüvelykujj is csodákra képes, fel tudod vele tolni a kaját a villára, amivel a pofájukba tömik a kaját. Nem egy szép látvány, viszont annál rondább.

Ha tüsszentesz, lehetőleg a könyöködbe tedd, mert ha a kezedre tüsszentesz, akkor hárman ugranak oda, hogy használd a modern kézfertőtlenítőt. ZSEBkendőt előhúzva mindig azt hiszik, hogy egy doboz csokit veszek elő. A ruhádat meg majd kitisztítod naponta, hetente, nem lényeg, a kézmosás meg mint olyan, az túl régimódi.

Chicago speciális város, ha a múzeumokról, programokról vagy látnivalókról van szó. Elég rendes dolog a város részéről, hogy próbálnak sok programot, múzeumot ingyenessé tenni, helyieknek belépő esetén is kedvezményeket biztosítani.

Chicago a blues központja, és olyan sztárokat klubkoncerten megnézni, sztorizgatni hallani, akik más helyeken több ezer ember előtt zenélnek, vagy akár stadionokban, életre szóló élmény. A zsigereikben van a zene.

A távolságot dollárban mérik

A chicagói tél híresen hideg, néha mínusz 25-30, ami idén szerencsére csak 3 napig volt, de amikor 1-2 hétre itt marad, akkor itt sem őszinte a mosolyuk. Természetesen Celsiusban számolva az előbbi értékek, mert itt a metrikus és egyéb logikus rendszerek éppen ellenkezőleg, logikátlanok, Fahrenheitben számoljunk, bonyolult képlettel fejben is átszámolhatod a dolgokat, vagy fontban a súlyt, távolságot csakis időben, vagy mérföldben, yardban.

Ha kocsival, vagy taxival mész, akkor vagy dollárban kell kifejezni a távolságot, vagy időben. Azt már ne kérdezd, hogy és ha dugó van, vagy és ha nincsen dugó, mert az már túl bonyolult.

Többször hallottam, hogy az amerikaiak milyen keményen dolgoznak. Persze, hiszen semmi másról nem szól az életük. Marketing az életük, egy mexikói megcsinálja a melót, és öt amcsi összeállítja a reportokat, jelentéseket, prezentálja és elmondja, hogy mekkora királyok.

A bevásárlóközpontok

Aztán hazamennek, és ami be lett adva nekik a tv-ből, reklámokból, megveszik a bevásárlóközpontban. A budaörsi bevásárlóközpontot meg kell szorozni párszor, hogy a méreteket átérezzük.

Volt, hogy 1 órán keresztül próbáltunk kijutni a vidékre, és a külvárosi kis otthonról megszokott helyek helyett, véééégig shopping mall. Nem gyenge szinten. Nem csoda, hogy tényleg csak erről szól a vidéki lét.

Chicago sajnos földrajzilag egy lapos hely, sehol egy erdő, ami rettentően hiányzik. A tó valamilyen szinten kárpótol, amely partján mindenki a legdurvább nájkiban fut, karon a kötelező iPhone-tartó.

A sok autós mellett rengetegen bicikliznek, de sok autós nem tudja elképzelni, hogy milyen az, amikor biciklin ülsz. Aminek nincsen hangja itt, azt úgy is mondhatjuk, hogy nem létezik. Jobbkéz-szabály nem létezik, helyette minden sarkon stoptábla van.

Aki előbb ér oda, az mehet először tovább. Ez egy nagy kérdőjel, hogy ezt hogyan, ne kérdezzétek. Na, ezeket a helyzeteket csodás nézni, de különös módon tök kevés balesetet láttam eddig.

Ami nem hiányzik

Jó lenne egyszer otthon lenni megint a sok baráttal, családdal, ha mondjuk minden növekedne, épülne, szépülne, mert otthon is vannak jó jelenetek az utcán, de mondjuk egy fancsali kép a boltban, egy rothadó Keleti pályaudvar, lehúzó taxisok, egy unott fejű ügyintéző, sorolhatnánk, nem hiányzik.

Minden egyes felhőkarcolóban valószínűleg a magyar költségvetés egy-egy nagyobb százaléka fordul meg, nem az 1500 forintos nyugdíjemelés a téma, vagy azzal etetik az embereket, hogy 3000 forinttal olcsóbb a villanyszámla. Etetik mással, de ez egy másik blognak a témája. Gyertek, menjetek külföldre, hogy lássátok, hogy más is létezik!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Chicago

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135292266

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tavaszi egy (-két) percesek 2013.05.10. 12:43:55

Megjött a nyár, akarom mondani tavasz, a ház még mindig alszik egy kicsit, mert a tervek elkészültek, de az engedélyeztetés még folyamatban van, így hát egyéb tennivalók után néztünk. Íme csokorba szedve az elmúlt hetek jelentősebb történései. Nem felt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spangola 2013.05.11. 00:20:20

@diggerdriver:

De ha egyszer ez a nevük! Nincs olyan, hogy kakashere paprikás vagy zúzapaprikás,
ezek a magyar nyelvben pörköltnek nevezzük.

spangola 2013.05.11. 00:21:53

@diggerdriver:

Évek óta rendkívüli módon vágyódom és kívánom az ázsiai sült ízeltlábúakat.

Most komolyan. Olyan szívesen ennék sült szöcskét, bár egy kicsit sajnálom őket, meg mindenféle ilyen dolgot, bár nem tudom, mit takar a mindenféle ilyen dolog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:22:06

@váj mí: hat en nem tudom
a posztolo irta
en 2-3 orat toltottem chicagoban, azt is a repteren es mint emlitettem volt a homeland security majdnem visszaforditott
akkor es ott nem volt kedvem pizzat rendelni

váj mí 2013.05.11. 00:23:20

@diggerdriver: Hát mna, kissé konyhabuzi vagyok, érdekelnek az ételek pontos elkészítési módjai.

@spangola: Ha annyira felereszted vízzel, hogy teljesen ellepje, akkor esélyes, hogy igen. Bár igaz, főzelékből is van eléggé folyós. De mondom, engem nem zavar, hogy te minek hívod, de azért lehet, nem árt tudni, valójában mi az.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:23:30

@spangola: Miért én ezt vitattam? Nem.
A népnyelvben pörkölt a neve még ha nem is az. Mint ahogy a vaskapufa sem fából van.

spangola 2013.05.11. 00:24:47

@diggerdriver:

Én is szeretem a húst, szinte minden nap eszem kb. 20 dkg-t minimum. Meg zöldségeket is eszem.

És imádok éjjel enni, most 0:23 van, most ettem jégkrémet tejszínhabbal. Előtte fél órával zsírban sült igazi krumplit, nem fagyasztottat Pápai disznópárizsival, majonézzel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:25:06

@spangola: Gyerekkorunkban ültünk az árokparton és papsajtot ettünk szöcskecombbal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:25:28

@spangola: mivel a porkolt meg a parikas szinte ugyanaz
van aki paprikaskent csinalja a porkotltet, van aki forditva
de altalaban kozeputon
csak az egyik igy hivja a masik ugy
errol beszelek 2 oraja....
mi akadalyoz meg hogy szocsket egyel?
kimegy a retre fogsz
megeszed
nem kell ahhoz azsiaba menni
otthon nincs szocske?
az en idomben volt
@diggerdriver: a szocskecomb az igen laktato lehet

glinolid 2013.05.11. 00:25:57

@hagyma: Van nehany ismerosunk a keleti partrol, toluk haljuk/mondjak, hogy ne Dél-CA alapjan iteljuk meg az USA-t, es sajnaljak, hogy ezt latjuk eloszor. Egyebkent elsore valoban idegen es furcsa volt DCA, leginkabb LA downtown. Mondhatnam, kiabrandito volt az elso nehany honap, de miutan elkoltoztunk egy jobb kornyekre, europaibb, valeszeg a keleti part kulturajahoz hasonlithat egy kicsit, azota kimondottan szeretunk itt elni.

spangola 2013.05.11. 00:26:02

@váj mí:

A pörköltömet nem engedem fel annyi lével, hogy teljesen ellepje, az a paprikás.

váj mí 2013.05.11. 00:26:19

@hagyma: Hm, attól függ, mit tart szar pizzának? Lehet, a kenyérlángos vastagságút szereti vagy éppen fordítva, és nem azt fogta ki a sarkinál.

váj mí 2013.05.11. 00:27:26

@spangola: Jaja, én is arra értettem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:28:18

@glinolid: nem ismerem a nyugati partot
biztos az is OK
en mar maradok itt, mnden idekot
nyaralni persze majd megyunk
@váj mí: a posztolot kerdezd ne engem
allitolag amaerikaban minden pizzan daralthus van

spangola 2013.05.11. 00:28:29

@diggerdriver:

Ne is mondd!

Mi a tesómmal kis kávéspohárba gyűjtöttük a papsajtot, és amikor teli lett, jól megettük.

Pár éve találtam egy túrán Drégelypalánkon papsajtot, úgy megörültem neki, mint majom a farkának.

Mennyit ettem! Olyan finom volt.

De azért élő szöcskét eszünk ágában sem volt megenni.

Helyette békákat fogtam, és medencét csináltam nekik anyám lavórjából, és kinn a napon játszottam a kis békákkal.
Nagyon szerettem őket. A nap végén meg mindig elengedtem őket.

spangola 2013.05.11. 00:29:35

@váj mí:

Ja, sokan már a kenyérlángost is összetévesztik a pizzával.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:30:37

@spangola:
Én mióta itt vagyok Londonban eszméletlen mennyiségű halat eszek.
Otthon nem engedhetem meg magamnak meg a választék is töredéke volt. Olyan nap kevés van hogy ne ennék halat.
A legjobb a lengyel boltokban kapható faládából kimért füstölt hal. Van ahol árulnak tízfélét.
De vettem egyfontért 20dekás ikrakonzervet. Olyan mint a halászlébe belefőtt ikra.
Aztán van az ASDA-ban egy makréla konzerv csilis paradicsomszószban. A konzerveket általában munkába viszem.

váj mí 2013.05.11. 00:30:45

@hagyma: Érdekes ország ...
Különben én azt a fajtát nem szeressem, nagyon hajaz a török pizzára.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:30:56

es a tavolsagot dollarban merik:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:31:55

@váj mí: a posztolo erdekes, nem az orszag
Te egyaltalan elolvastad a posztot?

glinolid 2013.05.11. 00:32:21

@én már a fény gyermeke vagyok: Pl a "No right turn on red" vagy "No left turn" vagy "No U turn". Sok helyen nem a vonal athuzott tablat hasznaljak, hanem csak kiirjak, hogy nem lehet kanyarodni. Errol jut eszembe LA-ban k'nehez balra kanyarodni. Nekem is bejeratott utvonalaim vannak csak azert, hogy ne keljen balra fordulni.

váj mí 2013.05.11. 00:34:57

@hagyma: Ahham, csak irónia-jel nincs az emotikonok között.

glinolid 2013.05.11. 00:35:18

@hagyma: Tolunk 1 merfoldnyire nagyon jo pizzeria van, grilezett csirkevel, pepperoniavl stb.

spangola 2013.05.11. 00:35:32

@diggerdriver:

Szerintem, ha külföldön lennék, én is rá tudnék szokni a halra, de itthon semmi ingerenciám nincs rá. A pangásiust nyomják mindenhol, ami tiszta víz, és azt olvastam, hogy sok országba be sem engedik, mert egészségtelen, mert olyan körülmények közt tenyésztik Vietnámban vagy hol, ilyen tenyésztavakban, hogy tiszta méreg a hal.

Utálok is vele dolgozni, olyan vizes a húsa.

A hekk az más, az olyan tömör, nem vizes.

Az ikra nálam már nagyon súrolja a határaimat, nem hiszem, hogy tudnék ikrát enni.

Egyszer vettünk piros és fekete kaviárt, hát, majdnem hánytam. El is ajándékoztam gyorsan.

A sertés agyvelőért viszont rajongok rántva.

váj mí 2013.05.11. 00:35:38

@spangola: Ez a Pizza Hut bűne! ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:36:50

@spangola: Felnőttként már nem biztos hogy megenném a szöcskecombot. Fogadásból talán. Egy áfonya ciderért:))))))))
Volt egy időszak az életemben mikor volt ötven darab madárpókom 36 fajból.
Na akkor volt olyan hogy vettem 100db hangya méretű tücsköt 100db légy méretű tücsköt meg 100db kifejlett tücsköt. Desszertnek tíz szopós egeret.
Most ettem volna el a pókjaim elől?:)))))))))))))

spangola 2013.05.11. 00:37:29

Én csináltam már házilag pizzatésztát, de pizza ízű kenyérlángos lett belőle.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:39:16

@glinolid: tolem 5 percre
Papa John's
holnap rendelek is
a fiam is szereti
az lesz a vacsora
gyorsan ideer

váj mí 2013.05.11. 00:39:17

@spangola: Azt, hogy sikerült összehoznod?

glinolid 2013.05.11. 00:39:50

@hagyma: Persze ok, csak ahol kezduk ott hetente kinyirtak egy geng tagot, mindennapos volt a fegyveres rablas stb. Emmelle meg a berlemeny is dragabb volt, mint amiben most elunk. Itt csak vagyon elleni buncselekmenyek vannak es este is nyugodtan lehet setalgatni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:40:22

@váj mí: pizza hut 2 percre van
nem kedvelem azt a papirvekony tesztat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:41:01

@hagyma: Itt is van Papa John's de még nem voltam benne. Jó?
A pizza nem érdekel valami jó csirkét árulnak?

spangola 2013.05.11. 00:42:07

@váj mí:

Úgy,hogy vastag lett a tésztája.

Finom volt, de nem nevezném pizzának, mint ahogy a recept tette, ami alapján készítettem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.11. 00:42:32

@glinolid: Szerintem értik ezt a mexikóiak, csak valamiért jobban szeretnek kanyarogni mint a helyiek. És miért nem lehet LA-ben balra fordulni? Nekem csak francia auróm van, de annak a kormányát lehet balra is tekerni.

spangola 2013.05.11. 00:44:15

De sütöttem már házi zsemlét is, azon meg azért lepődtem meg,
mert tényleg zsemle íze volt, és kb. 24 óra hosszáig zsemle illat volt a lakásban.

Isteni volt!

Még melegen megettem vagy négyet, másnap meg még négyet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:44:20

@glinolid: mondom en hogy nem akarok a nyugati parton elni
itt nincsenek gengek
bar tegnap egy pasi 20 percre innen lelotte a feleseget, annak az annyat es az apjat, azutan sajat magat, de a gyerekeit nem bantotta, bekuldte oket a hazba
de ez elmebeteg csaladi tragedia, nem geng
be is taraztam a puskamat hatha erre teved, de mar reg lelotte magat

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.11. 00:44:58

@spangola: "Helyette békákat fogtam, és medencét csináltam nekik anyám lavórjából, és kinn a napon játszottam a kis békákkal."

Mi volt a játék?

Bottal ütögetted?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 00:45:05

@Peter.: "Azt hittem hogy ez a vizsgamódszer általános az USA-ban, és inkább csak kivételek vannak, pl. tudom hogy PA-ban valamivel nehezebb a vizsga, illetve ott talán még tanfolyamra is kell járni, de ebben nem vagyok biztos."

En is azt hittem eloszor, de allamonkent, sot meg allamon belul is vannak elteresek. Pl. itt Del-Kaliforniaban nincs rutin vizsga (valoszinuleg nem erdekli oket, hogy egy parkoloban hogy benazol, v. osszetorod-e a kocsid), viszont a forgalomban vezetes fontos - ugyanakkor pl. nalunk autopalyara nem kellett kimenni vezetni, csak a varosban kb. 20 percet. Legfontosabb, hogy tudjak balra fordulni, mert ez az egyik legkockazatosabb manover :) Az all way stop szerintem is jobb, mint a jobbkez szabaly :) Viszont ha belegondoltok, valamilyen szinten itt is van az utobbi, hiszen ha egy 4 way stop-hoz 2 kocsi egyszerre erkezik, a jobb kez felol jovonek van elsobbsege (legalabbis CA-ban).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:45:33

@spangola: Nincs bajom a pangasiusszal. Az is hal.
Miért otthon az afrikai harcsa a menő azt meg vérliszttel etetik és olyan termálvizes medencékben tartják hogy több a hal benne mint a víz. Merthogy a levegőből is tud oxigént felvenni.
Egyébként is ha tudnánk mit hogyan tartanak és aszerint szelektálnánk éhen halnánk.

váj mí 2013.05.11. 00:46:10

@hagyma: Uhh, ott papírvékonyra csinálják? Akkor itt mi a francnak sütnek kenyérlángost pizzatészta helyett?
Ja, igen, én a vékony, ún. olasz pizzatésztát szeretem.

@spangola: Hm, elmérted az élesztőt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:46:57

@diggerdriver: jajjjjjjjjjjjjj
joooooooo?

isteni spenotost
kerjel / ha nem szereted, rakd ossze magadnak, online rendelheted/
csirkeszarnyakat
es kenyerstickeket is rendeljel
eszmeletlen jo
nem olcso, de nagyon ott van
pizza hut jelenthet

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.11. 00:49:56

@hagyma: Pizza Hut-ba tíz éve elvből nem teszem a lábam.
Egyszer rendeltem náluk 6db csirkeszárnyat és kaptam 6 csirkeszárny darabot. Nagyon nem mindegy. Pedig csak a szórendet cserélték meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:50:24

amugy teszta ugyben papa john's jott be
nem is papir, nem is langos

váj mí 2013.05.11. 00:50:41

@hagyma: Kabe! ;)
Különben láttam valami plakátjukat, hogy most már lehet vékony tésztával is kérni pár pizzájukat. De a bizalom az már rég nincs meg. Úgyhogy, tegyék a szemük alá.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 00:50:55

@hagyma: "4 savos autopalya nincs" haz ez 2x2 savot jelent, az valoban nem autopalya itt, hanem csak varosi utca:)) legalabbis LA-ben,ahol meg a varoson keresztul is autopalyak mennek. Ha mar 2x4 v. 2x6 sav, na az mar autopalya:) nalunk pl. az i5 ilyan, v. a 405: www.barteverettphotography.com/images/Los-Angeles-Traffic-A-3473.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:51:35

@diggerdriver: probald ki a papat
en pizzat es csirkeszarnyat csak onnan rendelek
eszem mashol is, de ha rendelni akarok, akkor csak onnan

váj mí 2013.05.11. 00:53:08

@spangola: És nem kaptál gyomorfájást?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:55:18

@Zsuzsi65: draga zsuzsi
akkor neked is leirom meg egyszer
nem vagyok hulye, itt elek
leirtam eddig szazszor, de akkor meg egyszer a varoson beluli korgyuruk a be es kivezeto szakaszok sokszor 234 savosak, plusz 3 emeletesek
en arrol regeltem, hogy ket varos kozott, mikor vezetsz a semmiben, akkor altalaban 2x2, 2x3 ami mukodik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:56:00

a foto is lathatoan lakott terulet , tehat korgyuru lehet

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 00:58:37

@blackhair-lady: "3 ev utan en is igy vagyok, de ha most elkoltoznek NY citybe, biztos kezdodne minden elorol, a racsodalkozas az uj elmenyekre. Jaj de elkoltoznek most mindjart NY-ba:) "

Igy van, minden allam mas es mas, ill. videk v. nagyvaros...szoval nagy kulonbsegek vannak. Na, en is most olvasgatom vegig a kommenteket, le vagyok maradva itt a ny-i parton:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 00:59:40

floridaban a belso savban az ilyen helyeken csak a busz mehet, meg akinek legalabb 2 utasa van:)
kicsit fura volt

glinolid 2013.05.11. 01:06:15

@én már a fény gyermeke vagyok: OK... Nincsenek rakenyszeritve az angol nyelv elsajatitasara, mert itt a spanyol az angollal egyenrangu hivatalos nyelv. Egyes varosreszekben elofordul, hogy egyetlen angol feliratottal sem talalkozol.
Balra kanyarodni lehet, ha nem tiltott, akar idoszakosan is, csak nem hiszem, hogy 3-4 lampavaltast megvarnal csak, azert hogy vegre befordulhass abba a nyamvadt utcaba, amikor van gyorsabb megoldas is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:06:42

@váj mí: hat 2 cici utan az ember mar csuszik lefele es abbol mar sex lesz nem pizza

váj mí 2013.05.11. 01:08:12

@hagyma: Ok, de csak egyetlen feltétellel: ha megy egyszerre mindkettő ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:08:38

@glinolid: nalunk azert a forgalmasabb heleyken van nyilas balra zold....
sot a meg forgalmasabbakon, kulon balra kanyaraodo sav kulon zolddel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:09:17

@váj mí: hat akkora pofam meg nekem sincs:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 01:09:47

@blackhair-lady: "Az iden, 7.-ben mar okos telefon nelkul nem is lehet suliba menni, mert minden oran hasznaljak, a hazi a suli weblapjan elerheto, nem papiron.
Szoval tudom en, hogy mit erzel:)"

Hat gen, nekunk ez meg fura, de haladni kell a korral:) a kisebbik lanyom most megy 6.-ba, es a middle schoolban, amit kineztunk nekik, a tablet kotelezo eszkoz.....szoval az egyeduli dolog,amit szulokent tudok tenni az az eszkoz hasznalatanak korlatozasa, magyaran nem engedem, hogy itthon is allandoan rajta logjon:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:09:49

@váj mí: bar ha jo nagy es logos nincs is kizarva:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:12:48

@váj mí: hat de mer'
csak atgondoltam a lehetosegeket

na jon mar domonkos vagy nem?
mennek vacsorazni

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 01:13:39

@hagyma:" en arrol regeltem, hogy ket varos kozott, mikor vezetsz a semmiben, akkor altalaban 2x2, 2x3 ami mukodik"

ok, ok:)) igy van pontosan, en is tudom:))) nekem a 4-6 savos autozas utan a 2x2 sav uditoen hat:) (LA-ben nem csak a be-es levezeto savok ilyen szelesek, hanem vannak szakaszok,ahol egyebkent is:)
a semmiben valoban 2x2 sav van, pont egy ilyenen autoztunk fel most a het vegere San Jose-ba LA-bol:)) 3 ora hosszaig mentunk egy tobbe-kevesbe nyilegyenes palyan, a nagy alfoldon at, ami szazszor unalmasabb, mint a Nagyalfold:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:14:49

@deputy sheriff: ah O annyira utalja es lenezi amerikat, hogy direkt nyeretlen zoldkartya lottot ad be bosszubol:)

váj mí 2013.05.11. 01:20:18

@hagyma: inkább te csak ne gondold át, jóje? :P

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 01:21:33

@hagyma: a foto is lathatoan lakott terulet , tehat korgyuru lehet

Lehet, hogy en nem tudom jol, de nekem a korgyuru azt jelenti,, hogy a varost elkerulo, korulvevo autopalyaszakasz(ahogy a neve is mondja). Na most LA-ban sokszor mas a helyzet, itt latod, hogy a 405 freeway (ez egy interstate, az egyik legnagyobb freeway E-D iranyban szeli at LA-t) igy nez ki: blogs.kcrw.com/shortcuts/wla-405-san-diego-freeway-closures-for-tonight-and-weekend. Mivel LA varos szerkezete teljesen mas, mint sok mas varose, igy a freewayek is kicsit masok, sokszor hegyek kozott vezetnek, mint itt latod, de ez is nagy LA resze.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:21:35

@Zsuzsi65: OK csak nekem estek itt hogy miert mondom hogy 2-3- savos palyak vannak
azert, mert azok vannak:)
a harom szamjegyuek azok korgyuruk, ezer savval. meg a varosi le-felhajtoknal kiszelesitik, amennyire kell
de utana max a 2x 3 sav, de inkabb a 2x2
hegyekben csinalnak harmadikat a kamionoknak stb
ja es persze varosban is van sok megoldas, Tampan is van 8 savos szakasz ez egy kisebb varos es 2x 4-5 savos a korgyuru

en a tipikus autopalyarol beszletem, mint az M7-es
ket varos kozott a semmiben
sokan hiszik ugyanis. hogy egy miami- NY tavot vegig 8 savon teszunk meg
ket varos kozott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:23:29

@Zsuzsi65: hat en korgyurunek hivom. ha nem is a varost elkerulve megy
egy lenyegeben lezart szakasz le es felhajtokkal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:24:42

@váj mí: hat miert ne?
Mary sincs itthon.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:26:04

@Zsuzsi65: Atlantaban rendesen feltem eloszor
20 sav, exitek jobbra balra szaguldo kocsik
azt sem tudtam hol vagyok
akkor hivjuk varoson atvezeto gyorsforgalmi utnak

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 01:36:44

@Toney: "En is Kaliforniaban elek, a legnagyobb varosban es mar 30 voltam majdnem amikor a CA jogositvanyt megcsinaltam. Es nekem is volt tanulo jogositvanyom egy par napig. A4-es fenymasolt lap, oktatonak aki beult a sajat automba oda kellett adni a vegen. Volt kresz es ra egy hettel volt rendes forgalmi vizsga, 20 perc nagyjabol, nehany feladattal. 10-15 dollar koruli osszeg volt az ar az egeszert. "

Udv Toney, te is LA kornyeken laksz? :) tejesen egyetertek azzal, amit az itteni vezetesrol irtal, tenyleg gyorsan vezetnek, ha pl. nincs tomeg az autopalyan, akkor mindenki 70-nel megy, es ha te be akarod tartani a 65-t, akkor jobb, ha lehuzodsz a jobb szelso, lassu savba:) nem fognak rad dudalni, de elhuznak melletted jobbrol, tudatva, hogy tul lassan mesz a savodban:) meg kell tanulni hatarozottnak lenni, es felvenni a ritmust, akkor nincs gond.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.05.11. 01:38:20

@hagyma: "Atlantaban rendesen feltem eloszor
20 sav, exitek jobbra balra szaguldo kocsik"

hat, valahogy igy voltam en is LA-ben:)) most mar megszoktam, naponta 50-60 merfoldet autozom, ami itt atlagos napi commute:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:39:24

@Zsuzsi65: autopalyan a 10 % pluszt egyertelmuen toleraljak
afolott azert kilonek
najo most fogtak meg egy ismerosomet 60 volt a limit es 75-el ment
300 dollar
nemi plusz pont a recordra
megemelt biztositas...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:41:52

@Zsuzsi65: hat mar en is megszoktam:)
halistennek nekem kozel van a melom kb 20-25 perc es varosban
Tampan nekem is megvolt az 1-2-3 ora naponta

mzgldr 2013.05.11. 01:42:18

Egész jó poszt volt. Azért egy dologban mégis lenyomja Magyarország az USÁt, mégpedig a blogokban. Pár hete egy közelebbről meg nem nevezett kommentelő sértődötten vágta mindenki fejéhez, hogy mostantól csak amerikai blogokat fog olvasni és az utóbbi időben mégis itt van. Ez csak jelent valamit!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:52:18

@mzgldr: az nem sertodes volt hanem untam a banant
es a fokozatos leepites folyamatban van
a homarra mar nem irok
ez az utolso blog, mert itt meg vannak erdekes storyk
ez, is el fog tunni, szandekom szerint
a megvonast fokozatosan kell megoldani nem drasztikusan:)
amugy ironiad ellennere tenyleg egyre kevesebb magyar ujsagor olvasok es egyre kevesebb magyar blogot latogatok, de ez maganugy
a hataratkelot meg meghagyom, lehet meg a roviditett storymat is megirom
meg az indexet
magyar is vagyok, erdekel mi tortenik otthon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 01:55:03

@glinolid: de, mondom
nem ertettem miert problema a balra kanyarodas?
nem en vetettem fel a problemat

glinolid 2013.05.11. 02:56:54

@hagyma: OK... Gyengebbek kedveert, csak neked. Forgalmi lampaval iranyitott balra kanyarados nem minden keresztezodesben van es ahol van ott sem biztos, hogy segit, mert pl. lampavaltas elotti pillanatban erkezo 5-6 auto nem biztos, hogy atjut, mert az automatika csak a mar korabban erkezett egy-ket gpj-t engedi csak at. A varos E-D, K-Ny forgalomra illetve a freeway-ekre van beallitva. A szabadabb jobbra kanyarodas eppen ezert jo, dinamikusabba teszi a forgalmat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 03:09:34

@glinolid: ismerem a nyilas zoldet
a kulon balra kanyarodos savot
es a telezoldet is
koszi azert")
sokat segitettel
jogsid van mar?

glinolid 2013.05.11. 03:39:14

@mzgldr: +1
@hagyma: mar sajnalni sem tudlak.

mzgldr 2013.05.11. 04:24:22

@hagyma: Honnan tudod, hogy rád gondoltam? Tudod hogy van: akinek nem inge..

Körülbelül mikor fogod abbahagyni? Egy-két hónap? Egy év? Öt év? Egyébként meg MNO-t kell olvasni. Úgy meghozzák a kedvedet Magyarországhoz, hogy már rakod is a repülőre Mary-t és itt leszel nyugdíjas.

mzgldr 2013.05.11. 04:25:37

@mzgldr: Bár lehet hogy a T-Bone meg a Bud hiányozni fog, de itt van tejföl, meg belsőség.

Alamedan 2013.05.11. 06:02:36

Lemaradt a Rudi...:-))

Jo keson, de eszembe jutott a porkolt-paprikas -rol (persze lehet hogy mar irta valaki), nalam a paprikas a tejfolos porkoltet jelenti alapvetoen.

DieNanny CH 2013.05.11. 07:09:09

@spangola:
"direkt olyat választasz, amit ki se lehet nézni"

Ő a titokzatos, kiismerhetetlen, ( tinédzser lánya miatt vöröslő fejű) Atya.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 07:50:23

@mzgldr: mivel en emlitettem, hogy kicsit faraszt a gyulolkodes
ne aggodj, nem leszunk otthon nyugdijasok
en itt leszek eltemetve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.11. 07:53:25

@mzgldr: amugy tipikus, hogy belekevered a politikat
oregasszonyok vicsorognak egymasra hogy Orban vagy Bajnai
nem is elek otthon de latom a facen meg az indexen / mast mar nem olvasok, MNO-t sem
fura egy orszag lett
tulajdonkrpprn igazat kell adnom annak a mondasnak, hogy
"addig jo mig Kadar el"
a vicc hogy tobb mondanivaloju mondat, de a mai orszagot megnezve, telitalalat

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.11. 10:38:41

@DieNanny: "tinédzser lánya miatt vöröslő fejű"

A vöröslést majd ráfogom a magas vérnyomásra. Ne kelljen a drága kislányomat hibáztatnom.

Most jött el a legendás anyja/lánya párviadal időszaka.
Nem tudnak meglenni egymás nélkül, de állandóan vitatkoznak valamin.

Émlékszel ilyesmire a saját időszakodból?
Vagy ez csak nálunk fordul elő?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.11. 13:02:10

@afazekas: apropó sok elhízott ember az utcán...
az usában 69,2% az elhízottak vagy túlsúlyosak aránya, Magyarországon ez az arány az OÉTI szerint 63 százalék.

forrás:
www.futas.net/cikkek/fogyas/tulsuly-elhizas-a-magyar-lakossagnal.php
www.cdc.gov/nchs/fastats/overwt.htm

szóval Magyarországon csak nagyon halkan és pironkodva kellene az amcsikat ledagadtozni.

tohotom01 2013.05.11. 18:34:22

Erdekes hogy a magyarok marmint az otthon elok elegge tudatlanok. Itt a keleti parton eszakon 100%-ban a maszek pizzasok olaszorszagbol jottek, biztos nem tudjak hogy hogyan kell csinalni. Aztan eltelik egy par ev es atvesszuk a dolgokat, csak halkabban kedves magyarok, olyan verebek vagytok hogy el sem hiszitek.

2013.05.11. 23:36:30

@tohotom01: Nem a "tudatlansággal" van a baj, hanem azzal, hogy mindenki mindenhez ért, és inkább mond hülyeséget, minthogy bevallja, hogy nem tudja.

h_zolee 2013.05.13. 09:23:55

@hagyma: irtam neked a blogmotoron keresztül privátban, meg-e kaptad azt?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása