oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 03. 06:53,  Az utolsó este otthon 525 komment

2013. május 03. 06:53 Határátkelő

Az utolsó este otthon

Van egy olyan pillanat a legtöbb, egyedül útnak induló, a szeretteit, családot (akár csak ideiglenesen) hátrahagyó határátkelő életében, amikor elgondolkozik azon, vajon helyesen döntött-e, és mit keres ő egyáltalán ott, ahol van. Tapasztalatom szerint ez szinte független attól, hogy az ember milyen munkára szerződött és melyik országba érkezik – bár nyilván nehezebb, ha nem vagy csak kevéssé ismeri a nyelvet vagy azt a helyet, ami az új otthona lesz. Mai történetünk hőse, András már sokadszor vág neki, azaz rutinos határátkelő, ám még így is eljött számára ez a pillanat. Akkor írta meg a mai posztot.

férfi bőrönddel kilép az ajtón.jpg

„Amikor még pár hét van egy elindulásig egy külföldi munkába, addig az ember tervezget, eltervezi a jövőt, eltervezi mit fog tenni az első fizetéssel, eltervezi azt, hogyan fog hazajárni és eltervezi azt, hogy a család miként megy majd utána. Reményekkel vág neki, tervekkel, mosolyogva.

Aztán eljön az utolsó este otthon, könnytől átitatott szemek, tudjátok, amikor még az a könnycsepp nem csordul ki, de a szemben már ott van. Összebújás az ágyban, egy szerelmeskedés, majd egy álmatlan éjszaka. Nagyon lassan eljön reggel, elindulsz, búcsúcsókok, ölelések, pár telefon azoktól, akik szeretnek.

Hosszú út, idegen emberek egy autóban, gondolkodás azon, hogy kell-e ez az egész, hogy miért kell az, hogy az ember több száz vagy épp több ezer kilométere keresse azt az életet, amivel magát és a szeretteit is boldoggá tudja tenni.

Egy idegen szállodai szobában

Aztán megérkezel, megint egy idegen hely, idegen főnök, idegen nyelv, lefekszel, ki tudja hol, ki tudja ki a szobatársad és ki tudja mi lesz másnap. Nálam ez a másnap ma van, egy idegen szálloda szobájában.

Németországban ülök és gépelek, tegnap indultam Magyarországról, este értem ide, és nézzétek, itt vagyok, írok, megpróbálom magamból kiírni a gondolataim, hátha könnyebb lesz utána.

Nem először léptem át a határt, szerintem nem is utoljára, de sajnos át kell, nincs mit tenni, nem igazán van más lehetőség.

Életem legnagyobb hibája: Írország

Dolgoztam Írországban, életem legnagyobb hibája volt, tanultam belőle, és mit? Kevés nyelvtudással nem szabad neki vágni, és ilyen messzire menni, azóta a nyelvtudást javítottam.

Itt most hadd következzen egy kis kitérő, mert úgy gondolom, írországi tapasztalataim másoknak is hasznára lehetnek.

Tehát néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag semmi angol nyelvvel nagy fába vágtam a fejszém, egy barátom, kollégám csábítására megkerestem egy budapesti állásközvetítőt.

Elküldtem nekik egy önéletrajzot, behívtak egy beszélgetésre, lecsekkolták a gyakorlatilag semmi nyelvtudásom, és közölték velem, hogy mehetek Írországba, igaz nem szakácsnak, hanem konyhai kisegítőnek. Ha már jól megy majd a nyelv, akkor beállhatok szakácsnak (olyan végzettségem, és természetesen gyakorlatom van).

Épp csak le nem köpött

Elvileg egy Corkban található belvárosi szállodába mentem volna dolgozni. Megvettem a repjegyet, szerencsére open ticket-et, mert valahogy bennem volt az, hogy nem stimmel valami.

Leszálltunk, a reptéren várt egy magyar fiatalember (a hotel főpincérre) és nem én voltam egyedül, akit várt. Jött egy másik fiú is. Beültünk az autóba és közölte, hogy nyugodtan vegyük le a kabátokat, mert autózunk kb. 100 kilométert.

Nem hogy belvárosi szállodába mentünk, hanem egy olyanba, ami messze-messze volt mindentől. Első éjjel a hotelben aludtunk, másnap reggel már dolgoztunk. Ír chef volt, épp csak le nem köpött azért, mert ott vagyok, mindenki lenézett – beleértve a régebb óta ott dolgozó magyar kollégákat is.

Szörnyű volt nyelvtudás nélkül, igazából visszaszólni sem tudtam. Lehajtott fejjel dolgoztam heteken át, a magyar főpincér közölte velem, ha netezni szeretnék, az percenként 1 euró, miközben ő bátran nyomta a recepción ingyen.

Útlevél, bankkártya mindig zsebben

Papírokról semmi hír nem volt, de legalább a fizetést megkaptam. Olyan 3-4 hét után elegem lett, szóltam reggel a főnöknek, hogy szeretnék felmondani. Aznap amikor visszaértem a szállásra munka után, az ajtóm nyitva, a szekrényem pedig felnyomva találtam - valószínűleg az útlevelem keresték, mert semmi nem tűnt el, pedig a laptopom is ott volt. Az útlevelem mindig a zsebemben hordtam, szorosan a bankkártyám mellett...

Másnap reggel összepakoltam és eljöttem. Körülbelül 90 kilométert stoppoltam a szakadó esőben. Végül egy kedves ír pár vitt ki a reptérre. Repülőjegy-foglalás vissza, pár nap Corkban, és hazajöttem.

Senkinek nem ajánlom, hogy nyelvtudás nélkül nekivágjon, nagyon komoly nehézségeket okozhat már egy francos buszjegy megvásárlása is, nem is beszélve a komolyabb ügyintézésekről. Ezek az én élményeim, biztos sokan vannak, akik jót tapasztaltak, vagy épp még rosszabbat. Nem általánosítok soha, lehet, hogy csak én futottam ebbe bele.

Olaszország, a csodás élet

Írország után következett Németország, ahol, igaz, hogy nem a saját szakmámban dolgoztam, de élveztem. Tetszett a kihívás, és az hogy beszéltem a nyelvet - ez hatalmas lehetőség volt.

Ezek után Olaszország következett, csodás és vidám élet, kedves barátok a világ minden irányából, esti borozgatások, és végtelen beszélgetések. Nem titkolom a célom, ami párommal együtt az olaszországi élet lenne, de ehhez egy kicsit jobb helyzetbe kell hozni anyagi életünket.

Ezért vagyok itt most. Egy szép helyen, a felhők felett, egy négycsillagos hotelben várom a 11 órát, hogy megtörténjen az eligazítás, a papírok aláírása, és hogy én is munkába állhassak. De addig még rengeteg gondolat fordul meg a fejemben, rengeteg negatív és pozitív érzés, ami mindig és minden határátlépésnél megvolt...

Remélem ezeket a gondolatokat is megoszthatom veletek, és elmesélitek ti is, hogyan élitek, éltétek meg ezeket a pillanatokat."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr455262187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amarante 2013.05.03. 22:36:22

@Barátusz: az en velemenyem az,hogy ehhez sem kell tobb gyomor,mint erdekbol,penzert vmi ven trottyhoz menni es annak a hulyesegeit vagy ohajait elviselni.szerintem ...

Amarante 2013.05.03. 22:37:48

@váj mí: Apropo kolbasz:egy hete jottem vissza MO-rol es ott ugy beettem a kolbaszbol,hogy ket napig beteg voltam tole:):)De megerte:):)

BTBTBT 2013.05.03. 22:37:56

@váj mí:
Nem tudom, nekem a francia és német, borssal meg minden finomsággal bevont kolbászok ízlettek, amikor néhány éve egy londoni gasztronómiai vásáron kóstolgattam. Azt persze nem tudom, hogy rendszeresen enném-e őket, de úgy elsőre finomak voltak.
A németek meg nyilván úgy szokták meg, és nem ízlene nekik a gyulai.

Nagyapám disznótoros füstölt kolbászát nem hagyom ki, ha nyáron hazamegyek, de inkább a kitűnően és fantáziadúsan főző sógornőm és anyám főztjét fogom előnyben részesíteni.

bpetya75 2013.05.03. 22:38:03

@váj mí:

Ne is mondd! 16 évesen voltam Waren mellett egy táborban. Az utolsó este nyársra húztak egy süldőt. Az össz "fűszerezés" némi sörrel locsolgatás volt. Komolyan fájt, hogy hogyan cseszhetik így el az ételt...

spangola 2013.05.03. 22:39:10

@ctboy:
Kíváncsi vagy az Ikrekre? Menj és nézd meg!
Sértődés nincs, várd ki a végét, az Oroszlánt.

bpetya75 2013.05.03. 22:40:12

@Barátusz:

Én is csak azért tudom, mert egy időben készültem Vágóhoz, és kedvelt kvízkérdés a TR eredete. A nyavajgásos részhez nem tudok hozzászólni ;-)

2013.05.03. 22:41:25

@Barátusz: wurst club Londonban? En mondjuk nem kolbaszozom, de aki arra vagyik Londonban:
www.the-wurst-club.co.uk/

spangola 2013.05.03. 22:41:28

@spangolo:

Jó a neved, drága hímnemű változatom.

Amarante 2013.05.03. 22:41:58

@bpetya75: Az angol konyhatol en sem szoktam hanyatt-homlok elajulni:):)A csucs az volt,amikor a teveben azt taglalta egy szakert,hogy a martasos csesze azert jott divatba Angliaban,mert a hulye francia szakacsok nem tudtak fozni,minden izetlen volt es ezt ellensulyozando martasokat kiserleteztek ki,hogy feljavitsak a foztjuket:):)egy hetig rohogtem rajta:)

Seydan 2013.05.03. 22:42:17

@rágógumó:

Jó kis komment, tetszik még akkor is ha nem mindenben értek vele egyet.
Néha nagyon elkél egy kis "csernusféle" fejmosás.. :)

"1. magyar állásközvetítőn keresztül mentél dolgozni
2. olyan helyre mentél, ami tele volt magyarokkal...
3. nem tudtál angolul"

Bizony, ez a 3 pont az megállja a helyét. Én pl. munkahely közvetítő segítségét vettem igénybe munkaközvetítő helyett, s nagyon jól be is vált.

BTBTBT 2013.05.03. 22:43:45

@bpetya75:
Vágó műsorát szerettem nézni.

Inkább megfőzőm azokat a kajákat, amikért mások sírnak, hogy "milyen jó is lenne most enni". :)

váj mí 2013.05.03. 22:49:07

@Barátusz: Nem, nem félreérted. Az, hogy teszem azt délelőtt 11-től, vagy déltől, vagy kora délután 1-2 órától bejönnek a házba dolgozni, az nem jelenti automatikusan azt, hogy 6-8-10 órán keresztül minimum egy kliensük is lesz. Nem, ez annyit jelent, hogy ott vannak, munkára készen. Aztán van hogy 6-7 órán keresztül pörögnek, és arra sincs idejük, hogy egyenek valamit. És van, hogy 3-4 óránként akad egy vendég. Olyan is fordul elő, hogy üresben ül egy lány, de ezt igyekszünk kiszűrni már a jelentkezéseknél, mert az ilyen helyzet senkinek sem használ.
A pia meg a drog meg, hm. Nézd, aki itt dolgozik az szabad akaratából jön ide. Ő keres meg, ő jelentkezik. Most már olyanokat sem fogadnak el a tulajok, akiket közvetítő hoz (mert voltak ebből nem csekély problémák), hát még olyat, akinek stricije van. Az egy másik kategória.

BTBTBT 2013.05.03. 22:50:47

@charlieharper:

Igényes weblap.
Az étlapot elnézegetve az érthető, hogy a bratwurst meg a krakauer klasszikus német kolbászok, de a currywurst mint legendás?
Ez nyilván a Németországgal kapcsolatos hiányos élményeimnek tudható be?

Az EC-s kezdetű irányítószámból meg netes térkép nélkül is látszik, hogy a belvárosban van, közel a Bank-hoz. Meg persze az árakból is.

Egyébként akar néhány "german sausage" utcai árus errefelé, és bár annyira nagy kolbászos én sem vagyok, de elég jó ízük van.

váj mí 2013.05.03. 22:51:31

@Amarante: Nálam is az lesz, tuti! :D

bpetya75 2013.05.03. 22:51:37

@Amarante:

Na! Ezek szerint a "Hülyeségeket beszélünk a szomszédainkról" sem hungarikum ;-)

@Barátusz:

Én is szerettem. A forgatás állítólag kicsit kiábrándító volt, de odáig nem jutottam el. Viszont Gundel Takácsnál jártam, Ő nagyon pozitív volt élőben is.

Amarante 2013.05.03. 22:54:41

@bpetya75: szerintem ez alltalanos embericum:):)

váj mí 2013.05.03. 22:54:57

@Barátusz: Ja, csakhogy azokat a kolbászokat nem találod meg az üzletekben, mert nem tömegtermelésre szánták. Én is ettem már jól fűszerezett kolbászt itt, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De ezek a kolbászok, amolyan gasztro-különlegességek, és most nem kell valami libamájas-trüffeles terrinre gondolni, csak simán tényleg jól fűszerezett kolbászokra.

BTBTBT 2013.05.03. 22:55:38

@Amarante:
Aláírom, hogy ahhoz is kell gyomor, de egy vén trotty nem akar napi négy-ötször megdugni, heti ki tudja hányszor. És nem kell ugyanennyiszer térdelni sem előtte.

A kupiban meg ugyanezt idegenekkel.

váj mí 2013.05.03. 22:55:42

@bpetya75: Ne is kérdezd, több évszázados hagyományuk van benne....

Amarante 2013.05.03. 22:59:07

@Barátusz: Szerintem akarna o csak nem tud:):)Olyan ez,mint az egyszeri oregember esete a fiatal feleseggel.rajta kapja a menyecsket egy fiatal fickoval es magabol kikelve ordit:Tudtam!!!Tudtam!!!.Mire az asszony:Az lehet,de o most is tud:):):)

bpetya75 2013.05.03. 22:59:20

@Amarante:

Szerintem is. Egy sor dolog van, amin szokott itt menni a "tipikusmagyar"-ozás, pedig tényleg inkább embericum. Nem baj. Müenk okozsak vagyunk, és tuggyuk :-D

váj mí 2013.05.03. 22:59:35

@tildy:): Nem, nem. A bratwurst nagyjából az egyetlen ehető kolbászuk, így utcai árusnál lehetőleg azt kérd a kiflidbe vagy zsemlédbe. Esetleg még debrecenit, bár azt itt általában főzik, tehát ha úgy nem szereted, akkor hagyd ki inkább.
A fehér kolbászt nemes egyszerűséggel weisswurstnak hívják, vagy néha bayerischének, de ez utóbbit ritkábban.

BTBTBT 2013.05.03. 22:59:56

@bpetya75:
A Gundelt még az MTM-es időmben, 2000-ben láttam egyszer, de nem beszéltem vele.
A sok leállás miatt unalmasak ezek a felvételek, és egy filmforgatással ellentétben, ahol megy a poénkodás a szünetekben, a stúdióban, rengeteg ismeretlen nézővel, nem ugyanaz.

BTBTBT 2013.05.03. 23:01:48

@váj mí:
Oké, így már értem. Azt hittem, akkora a hajtás, hogy óránként ügyfeleznek.

"üresben ül egy lány, de ezt igyekszünk kiszűrni már a jelentkezéseknél, mert az ilyen helyzet senkinek sem használ."

Mi az, hogy üresben áll? Nyilván nem a dekorativitásával vannak gondok.

BTBTBT 2013.05.03. 23:02:18

@váj mí:
Így már érthető. Akkor a vásári kolbászok szépek és ízletesek voltak.

BTBTBT 2013.05.03. 23:03:32

@Amarante:
Persze, hogy akarna, éppen azért írtam, hogy nem kell dugni vele ötször. Mondjuk térdelni még lehet, hogy kéne a trotty előtt. :)

Amarante 2013.05.03. 23:04:19

@Barátusz: Mi az, hogy üresben áll?

Jajjj te!Hat azert ures mert nincs benne semmi:):):)

bpetya75 2013.05.03. 23:05:08

@Barátusz:

A poénkodás itt is ment. Máshogy nem is lehetne elviselni azt az egy uszkve három napos várakozást, mire sorra kerül az ember. Jó arcok gyűltek össze, mikor én voltam. Akkor is kaptam egy kis megerősítést, hogy nem reménytelen a helyzet. Nagyon más hátterű, helyzetű emberek alapvető kérdésekben hasonlóan gondolkodtunk

BTBTBT 2013.05.03. 23:05:28

@Amarante: Azt értem, de mi az oka, és mi az, hogy igyekeztek a jelentkezésnél kiszűrni? :)))

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.05.03. 23:06:00

@J.László: Ez van most is. Túl sok választást nekem se hagytak, de ha kihúznád a fejedet a seggedből és körbenéznél látnál csodákat!

Amarante 2013.05.03. 23:07:46

@Barátusz: Gondolom olyan kis bavatag a lelkem,nincs benne semmi....elet:):)Nem sugarzik belole semmi:)

BTBTBT 2013.05.03. 23:10:10

@Amarante:
Nyilván kell, aki belerakja azt az... életet. :)
Csak azért nem értem, hogy "üresben áll", mert hát ha érdeke a kurva néniknek, hogy pénzt keressenek, akkor nem ülhetnek ott bávatag arccal.
Nem nézelődni vannak ott.

váj mí 2013.05.03. 23:14:23

@Barátusz: Hogy is magyarázzam.... vannak olyan napok, amikor 10-12 vendége is van egy lánynak, akkor pedig pörög, óránként leosztva 1,5-2 vendéggel számolva. Vannak a normális napok amikor 4-6 közötti vendége van, vannak a kevésbé jók, amikor 1-2, és van a kurva szar, amikor benullázik.
Persze, nemcsak a vendégek száma a mérvadó, hanem elsősorban az, hogy milyen értékű szolgáltatást akarnak, és mennyi időre. (Mondjuk, én is jobban szeretem, ha a kuncsaft kapható extrákra, mert az nekem is kifizetődőbb).
A dekorativitás meg nagyon szubjektív dolog. Volt olyan lány, aki az egyik helyen éppen csak elvegetált, pedig nem volt ronda vagy ilyesmi, csak éppen nem nagyon volt neki elsődleges nemi jellege. Hát vegetált. Aztán utolsó kísérletként, fel lett ajánlva neki egy másik városban a meló, és ott bejött neki.

váj mí 2013.05.03. 23:16:47

@Barátusz: Ja, a vásárokra érdemes kimenni, mert rájössz, hogy tudnának ők, ha akarnának. A kérdés már csak az, hogy mi a tökért nem akarnak?

spangolo 2013.05.03. 23:17:27

@tildy:): Nehogy azt mond hogy a kolbászt sem szereted.

BTBTBT 2013.05.03. 23:18:32

@váj mí:
Értem, értem...
A domináns elsődleges nemi jelleg nem tartozik bele a dekorativitásba egy kupiban?

Azt vágom, hogy ha például valaki anált is csinál extrába, kapósabb lehet az erre vágyók körében.
De a másik városban meg hogy lehetett sikere az említett lánynak? Ott a kismellűek jöttek be a látogatóknak? Ez így furcsa...

BTBTBT 2013.05.03. 23:21:05

@váj mí:
Pedig nagyon is érthető. Ami tömegtermelésben készül, olcsóbban adható, a "farmers' market"-finomsagok pedig mindenhol jóval drágábbak. Kereslet-kínálat.

DieNanny CH 2013.05.03. 23:26:15

@Barátusz:

:-DDD

Hát én itt most kapkodom a fejem, hogy most a fűszerezett kolbászok, vagy a lányok kelendőségéről van szó...???

Na, megyek aludni.

Nagyon jól szét lett offolva, de jót szórakoztam!

BTBTBT 2013.05.03. 23:31:28

@DieNanny:

Két külön téma, de hát, nem is tudom. Ha neked a lányok kelendősége meg a kolbászok összekapcsolódnak a buksidban... :)

BTBTBT 2013.05.03. 23:34:13

@tildy:): Nézd meg a Rammstein ide vágó - igencsak szaftos - videóját. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.03. 23:36:49

szaraz fustoltkolbaszt urino nem eszik

lattam en mar karon varnyut
solyom a sasfeszekben

a poszt kifejezetten ingazo poszt, amr mondtam sokan jartak fel pester is mateszalkarol es kethetente jartak haza a munkasszallasrol, tehat nem igazan hataratkelo, foleg nem letelepedo,
persze, ha ez a utja, hogy kitelepuljon az egesz pereputty, akkor meg lehet probalni

/azt kotve ketlem, hogy irorszagban az utlevelere utaztak, mit tudtak volna vekle megelozni? paranoia
sok sikert olaszorszaghoz

Amarante 2013.05.03. 23:40:01

@hagyma: gondolom az utlevelere azert palyaztak,hogy ne tudjon lelepni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.03. 23:41:58

@Amarante: igen, nagy valoszinuseggel Irorszagban az eu tagorszagaban ott tudjak tartani, ha haza akar menni....
sot bezarjak a munkahelyere es rzbaszolgakent kell elnie 12 es fel evet

Amarante 2013.05.03. 23:42:11

@Barátusz: a bavatag leanyzo esete a fustolt kolbasszal:):):)

váj mí 2013.05.03. 23:44:04

@Barátusz: Furcsa lehet, de tényleg vannak ha nem is konkrét városok, de régiók, ahol ez vagy amaz a típus nem megy.
Például Hamburgban a megcsinált műlibák keresnek, tudod, paplanszáj, műanyagcici, és társaik. errefelé meg az ilyenekre nincs kereslet (hál'istennek). Meg sem tudom mondani, hány plasztik-barbienak írtam, hogy "bocsi, de nem", mert a mietédet sem fogod megkeresni.

Amarante 2013.05.03. 23:44:12

@hagyma: Pl.en a viztol felek,mas a rabszolgasagtol:):):)(foleg a 12 es fel evig tartotol:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.03. 23:44:37

foleg, hogy az ir foszakacs a hentesbardjaba dolt, hogy elveszitett egy mosogato-hagymapucolo segedhelyettest

sult krumpli lesz sonkaval
/ez a konyharol jutott eszembe, ha Mary oda nem egeti/

BTBTBT 2013.05.03. 23:45:35

@Amarante:
Látom, beindult a fantáziád. :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.03. 23:46:04

@Amarante: ah en remek uszo vagyok
inni viszont felek az teny, mert az azt jelenti nincs itthon sorital
mint most
dasani figyel az asztalon
le volt ertekelve, vettem egy kartonnal

Amarante 2013.05.03. 23:46:34

@váj mí: Volt egy baratom,aki azt mondta,hogy elkepzelni sem meri hogy nezhetnek ki ezek a munok reggel hatkor,ebredes utan:):)

váj mí 2013.05.03. 23:48:33

@Barátusz: Ok, ok.. és én most nem is a "különleges, 294-féle borssal bevont" kolbászokat hiányolom a tömegcikkek közül, sokkal inkább azt, hogy a már tömegcikk kolbászokat, abban a sima, egyszerű bélben, miért nem képesek úgy megfűszerezni, mint az előbbieket? Azt sem bánnám, ha a plusz fűszer miatt drágábba fájna, de legalább lenne valami íze.

BTBTBT 2013.05.03. 23:49:37

@váj mí:
Férfiből vagyok, de még mindig nem vágom ezt a német észjárást, mert éppen a nagycsöcsűeket hoztad fel példának, korábban pedig egy kismellű lányról volt szó.
Vagy azért lett sikere, mert ő is csináltatott magának lufikat?

"mietédet sem fogod megkeresni."
Ez elütés? Vagy német?

váj mí 2013.05.03. 23:54:31

@Amarante: Reggel hatkor még alszanak ;)

Amarante 2013.05.03. 23:55:52

@Barátusz: Van egy kis elmenyem ebben a temaban.Tortent egyszer (94tajekan)hogy egy ismeros leanyzo jott ki Pestre abbol a varosbol ahol eltem.O ugy dontott,hogy elszegodik szexipari szakmunkasnak,mert derogalt takaritani.okos ember nem vitazik az izlesekrol:)Mivel nem ismerte a varost megkert,hogy kiserjem el .Valahol az Andrassy uton volt a cim,felmentunk,egyutt,mert felt a lelkem.En,mint mar mondtam egy kicsit olyan brunhilldas tipus vagyok,a szepseghez annyi kozom van mint Fekete Pakonak az enekleshez,gondoltam nem lehet az olyan veszelyes ram nezve:)
Na kijott a fogore aztan beszelgetni kezdett...velem ,mert a leanyzo megkukult.A vege az lett,hogy en kaptam munkaajanlatott de a csajt a joistennek sem tudtam rajukbeszelni:):):)
Tobb kisergetes nem is volt:)A csaj meg kifogott maganak egy oreg trotlit,mert a munka meg mindeg budos volt neki:):)

váj mí 2013.05.03. 23:59:14

@Barátusz: Egen, ez a konkrét lány Regensburgban szenvedett (és vele én is) egy hétig. Tényleg nagyon-hm, hogy is mondjam, finoman-vékony volt, mint egy alulfejlett gyereklány. (Különben, ott nem nagyon megy a kis mellű lányoknak, ez van.) Nem ment neki, szinte egyáltalán. Mondtam, hogy akkor beszéljük meg a tulajjal, hogy talán Stuttgartban, és vállaljon be egy kis szerepjátékot. Mna, Stuttgart bejött neki.

Upsz, bocs, német. Bérleti díj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.04. 00:00:22

@váj mí: ez nem helyes egy rendes dolgozo no olyankor mar talpon van, elkesziti a ferjenek a reggelit, becsomagolja a gyerekeknek a szendvicseket es elviszi oklet iskolaba
ha tel van kimegy es jegteleniti az ura autojat
ha hetvege van akkor odateszi a huslevest

BTBTBT 2013.05.04. 00:03:11

@váj mí: Oké. Bár akkor meg az nem jön le, hogy ha dugni mennek a pasik, akkor miért van (az esetleges kívánatosságon meg testi összhangon kívül) akkora jelentősége a mellméretnek?

És mit takar Stuttgartban a szerepjáték?

Amarante 2013.05.04. 00:03:32

@váj mí: Majdnem:):)Szilagycseh:):)Mibol gondoltad?

BTBTBT 2013.05.04. 00:06:16

@Amarante:
Vicces is...
Mondjuk, ha a mellméret nem is iszonyú fontos mindenkinek, azért a férfiak szeretik, ha van mit fogni egy nőn. Brunhilda ide vagy oda.

BTBTBT 2013.05.04. 00:07:27

@váj mí: Lehet, hogy évszázadok során a kevésbé fűszeres konyhához szoktak. Vagy mi a túl fűszerreshez? Viszonyítás kérdése.

váj mí 2013.05.04. 00:12:56

@Barátusz: Te, ezt a pasiktól kellene megkérdezned.. ;).

Jobbára a gyáva a pedofilok jelentkeztek nála, de ez mondjuk nekem jó volt, mert extrákkal lehetett hirdetni a lányt.

váj mí 2013.05.04. 00:13:41

@hagyma: Hát, a rendetlen dolgozó nők meg még alszanak ;)

váj mí 2013.05.04. 00:14:30

@Amarante: A szóhasználatodból ;).

Amarante 2013.05.04. 00:14:51

@Barátusz: Akkor meg csak egy gyerekem volt es roppant csinatos voltam a mai onmagamhoz kepest:)Fognivalo keves volt rajtam.Aztan lett meg harom gyerek en meg felvettem a vegleges asszonyi formamat:):):)

Amarante 2013.05.04. 00:17:31

@váj mí: Merthogy szinten zenesz?
Zilahon jartam iskolaba:):)Emlekszem milyen erzesek kavarogtak bennem amikor azon filoztam,hogy talan eppen azon a lepcson ucsorgott Ady...:)

váj mí 2013.05.04. 00:17:48

@Barátusz: De a német konyha jobbára ízetlen. És ez a szörnyű benne. Mert ha legalább az alapanyagok ízét ki lehetne érezni (mint a kolbász esetében a húsét), akkor még oké... de azt sem, mert azért valami minimális fűszerezést (só-bors) használnak, meg szószokat, mna azok megölnek mindent. Nem azért, mert annyira intenzívek, éppen ellenkezőleg :(

BTBTBT 2013.05.04. 00:18:50

@váj mí: Nem én vagyok Németországban. :)

váj mí 2013.05.04. 00:19:23

@Amarante: Nem éppen, szomszéd. És Ady arra is megfordult, meg Petőfi is ;).

váj mí 2013.05.04. 00:20:11

@Barátusz: De pasi vagy, oder ... ? ;)

Amarante 2013.05.04. 00:21:11

@váj mí: Akkor a szo szoros ertelmeben vagyunk foldik:):)

BTBTBT 2013.05.04. 00:21:46

@hagyma: Ha ezt a "rendesen dolgozó nő"-t Mirjam olvasná... :)

BTBTBT 2013.05.04. 00:24:23

@váj mí: De te ismered a német pasik ezen oldalát is, nem? :)

BTBTBT 2013.05.04. 00:25:23

@váj mí: Egyébként főzől? Mivelhogy a német konyha ízetlen.

váj mí 2013.05.04. 00:25:30

@Amarante: Alig 75 kilométer volt a távolság köztünk anno ;)

Amarante 2013.05.04. 00:29:30

@váj mí: :):)orulok,hogy ilyen szepen osszetalalkoztunk:)

váj mí 2013.05.04. 00:30:28

@Barátusz: Legfeljebb a saját pasim oldalait ;)

Yaps, főzök, ha éppen úgy adódik, és van kedvem. Ha nem, akkor hideg kaja, vagy valami gyors a töröknél. Már tudják, hogy nekem extra fűszeresen kell minden. Már ahhoz képest extra fűszeresen, ahogyan általában kérni szokták. Amikor először ettem náluk, visszamentem a pulthoz, és mondtam, hogy ezt ugye nem gondolták komolyan, hogy fűszer nélkül adják ki a kaját? Aztán azóta megállapítottuk, hogy világi haverok vagyunk, már történelmileg is ;)

váj mí 2013.05.04. 00:34:13

@Amarante: Mire nem jó a HÁ, no nem? ;)

Amarante 2013.05.04. 00:36:46

@váj mí: Bizony am!En meg majd jol megtanulok samanul,mert igy rogvest elarulom magam es lefokozzak a megelhetesi kivandorlo statuszomat:):)

váj mí 2013.05.04. 00:40:24

@Amarante: Hm, én lebeszélnélek róla, de te tudod ...

Amarante 2013.05.04. 00:45:19

@váj mí: A dehogy!Meg aztan nem is menne mert igencsak osszenottunk,en es a szilagysagi nyelvjaras az elmult 50 evben:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.04. 02:17:08

@váj mí: barmilyen meglepo, elnek emberek 50 folott is
sot
miazhogy:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.04. 03:56:59

@Barátusz:
"Kedves Sámános-stílusban értekező Kutató Úr."

Várd csak ki az igazi Sámános cikk érkezését.
Tele van IGAZI tudományos felfedezésekkel
.

Már csak pár nap............ ha HÁ is úgy akarja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.04. 08:19:46

@hagyma: a gyerkocos meg kocsis dolgon kivul parom ezt mind megteszi nekem, akkor o most no?;)

BTBTBT 2013.05.04. 09:10:38

@ctboy:
Sámánnal kapcsolatban feladtam. Lepereg róla a tanács meg a kritika. Nem fecsérelem az időmet sem a hosszú lére eresztett félművelt és áltudományos posztjaira, sem a kommentelésre. :)

abaya-oman 2013.05.04. 09:44:13

@babo81: azért ez nem egészen így van. Azokban az országokban, amiket mostanában a magyarok megcéloznak a gyerek helyzete az iskolában más. Mar csak azért is, mert a tanár-gyerek arany más. Magyarországon a majdnem 4 éves gyerekemhez a kiscsoportban szinte nem szóltak, mikor ő kezdeményezett beszélgetést az óvó nénivel az udvaron az rászólt, hogy ne zavarja. Például az angol rendszerben a beszédet mint legfontosabb alapkészséget tartják számon és "beszéltetik" a gyereket nem raszolnak, hogy ne beszéljen annyit.
Ugyanebben az óvodában óvó néni nem éppen hízelgő "beceneveket" adott a gyerekeknek, és az egész csoport elott - sőt előttem szülő elott - is azon szólította őket, mint például "nagyfőnök", "locsofecsi". Ezt ha egy angol iskolában/óvodában próbálta volna hamar helyre tettek volna. Ezek a példák mindössze nehány évesek.
A gyerek-felnőtt kölcsönös tisztelet tőlünk nyugatra egy sokkal általános abban elfogadott dolog mint otthon. És ez segíti azt önálló gondolkodás fejlesztésében is.
Természetesen voltak/vannak otthon fantasztikus tanárok, de gyakran láttam, hogy őket támogattak a legkevésbé.

váj mí 2013.05.04. 10:28:51

@hagyma: Most hogy mondod.... ;)
Különben csak meglepődtem, azt hittem valamiért, Amarante fiatalabb.

Amarante 2013.05.04. 10:29:59

@váj mí: Lelkem melyen mindenkeppen:):)De akinek a legkissebb gyereke 11 eves az mindenkep fiatal anyuka:):):)

DieNanny CH 2013.05.04. 10:43:09

@abaya-oman:

Sajnos a gyerek-felnőtt tisztelet nem égtáj kérdése. Hanem az emberé. Én tudom magamról, hogy kolléganőimmel együtt nagyon sokat beszélgettünk az oviban a gyerekeinkkel. Ha sétára mentünk, úgy kellett kiszámolni, hogy melyik pár kezét fogjuk, mert séta közben csak úgy ömlik belőlük a szó! :-)
Sajnálom, hogy ilyen óvónőt fogtál ki, örülök, hogy az utána következő pedagógussal meg vagy elégedve.
És én bizony itt Svájcban is hallottam nem igazán jó óvónőről. Vagy tanítóról... Pl egy ismerősömnél az 1. osztályban van 8! gyerek, kettesével vannak szétosztva "dolgozni". Akiknek írásbeli matekfeladata van, az fülvédőt!!! kap, hogy tudjon gondolkodni. Mert a másik 6 akkora ricsajt csap...

Én a csoportomban 24-25 6 évessel még relaxációs kazettát is hallgattunk.

DieNanny CH 2013.05.04. 10:45:23

... Most nézem: ezt is szét fogjuk offolni? :-)

Amarante 2013.05.04. 10:46:05

@DieNanny: Ezt nem,mar szet vsan:)A tegnapin vagyunk:):)

váj mí 2013.05.04. 10:56:03

@Amarante: Huhh, 11? Tényleg fiatal anyuka ;) Isten éltesse!

Amarante 2013.05.04. 10:58:41

@váj mí: koszi:)Igy fiatalodik az,akinek vensegere megy el az esze:):)De az unokam mar 2 eves:):):)Merthogy a legidosebb gyerekem meg 28:):)

abaya-oman 2013.05.04. 11:48:12

@DieNanny: igazad van. Én is láttam rossz óvónőt meg drága maganiskolában is. De ott ha a szülő szólt akkor utána néztek. A kölcsönös tisztelet alatt azt értettem, hogy otthon tapasztalatom szerint meg mindig az el, hogy a gyereknek tisztélnie kell a felnőttet de ez nem feltétlenül szükséges fordítva. Persze igazad van, ez ember függő.

DieNanny CH 2013.05.04. 11:51:35

@Amarante:

:-)

...ebből is látszik, hogy csak 5 órát aludtam az éjszaka...

dirtyfreebird (törölt) 2013.05.04. 17:34:31

@Amarante:
Nekem is feltűnt az útleveles dolog - csak nem akartam a poszthoz hozzászólni - de nagyon együgyűnek kell lenni ,hogy valaki azt gondolja, hogy ha az elvettek az útlevelét akkor nem tud elmenni.
Főleg EU-s országban ahol a szemelyi is elég.
Bemegyek a konzulhoz bejelentem hogy elloptak, ha annyi eszem nincs hogy a rendőrségre menjek.

Ez a vendéglatozás a baby sinterkedes után a második legrosszabb melo figyelembe veve a fizetést, szabadidőt, illetve az érdekérvényesítő képességet.

andras-bandi 2013.05.05. 21:56:40

Írország ,igen lehet felelőtlen voltam,többen is ajánlották a munkaerő közvetítőt,ezért bíztam bennük.Nem,nem vártam azt hogy kávét hozz a séf,és azt sem hogy egy hét múlva a helyettese leszek.Mindig tettem azért hogy fejlődhessek,ide sem úgy indultam hogy tíz év múlva is mosogatni fogok,egyszerűen szerintem nem szégyen alulról kezdeni,sőt talán onnan könnyebb építkezni.Ahogy írtam megbántam,és ma máshogy csinálnám már.Azt is írtam hogy javítottam a nyelvtudásomon,mert akartam és nem akartam így járni még egyszer.Bármennyire hihetetlen az elmúlt hét évben,amióta "hazatértem" Írországból,tanultam angolt (most készülők a felsőfokra),a német ment előtte is,vendéglátós suliban is azt tanultam,az fejlődik,de mindig lehet még,még tovább,német munkahelyen,német kollégákkal dolgozom,és láss csodát,megértjük egymást,igaz néha a ragozás nem megy,de nekik sem mindig:).Olasz munkában pedig olaszt tanultam,és láss csodát,lehet csak egy hülye szakács vagyok,de az is megy. 7 év sok idő,és nem tétlenkedtem,vannak céljaim,álmaim,és merek is értük tenni,Írország hiba volt,tanultam belőle,tanulni pedig nem szégyen.Ezt a levelet azért írtam mert úgy gondoltam lehetnek páran akik ezt átélték vagy átfogják élni,és lehet hasznos lehet nekik hogyha leírom őszintén hogy ilyen is lehet a határátlépés.Köszönöm az építő kritikákat,a válaszokat.És köszönöm hogy elolvastátok a levelem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása