oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 22. 06:50,  Így követtem el a végzetes hibát 638 komment

2013. április 22. 06:50 Határátkelő

Így követtem el a végzetes hibát

Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő segített a munkavállalásban. Mindemellett ír arról is, neki hogyan sikerült a beilleszkedés.

mosogatás étterem_1.jpg

„2011-ben döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk Magyarországot, elegünk lett az ottani keserves életből. Sokat nem gondolkodtunk rajta, a cél Anglia lett, elhatároztuk, gyűjtünk némi pénzt és indulás!

Karácsony környékére össze is jött a némi pénz és meg is vettük a repjegyeket. 2012. február, indulás!

Előző nyáron a nevelt lányom kiköltözött a Londonban élő barátjához, de mi nem akartunk odamenni, így a cél inkább Oxford környéke lett. Már csak azért is, mert a párom régi ismerőse arra lakik és sok jót hallottunk tőle. Meg aztán Londonban nagy a nyüzsgés, elég volt belőle Pesten.

Előzetesen próbáltunk még otthonról intézni pár dolgot, de ez a távolság miatt nem volt egyszerű! A lakáskérdést tartottuk a legfontosabbnak, hiszen az utcán nem kezdhetünk karriert. A Vőm és a Lányom sokat segítettek, s találtak is egy lakást egy Oxford melletti kisvárosban.

Agyamra ment az ügyintézés

Egy probléma volt, hogy csak az érkezésünk után egy héttel lehetett költözni, mert a lakás még nem volt teljesen készen. Nagylelkű oxfordi barátaink felajánlották, hogy addig lakhatunk náluk. Egy héttel később beköltöztünk és kezdődött az új életünk.

A rengeteg ügyintézés már az agyamra ment és a pénzünk is rohamosan fogyott. Itt a lakbér, az utazás nem olcsó dolog, egyszerűbb, ha kocsival jár az ember, de nekünk nem volt még, ám a sok intézkedés miatt sokat kellett utazni Oxfordba.

Angliában az ügyintézés nem egyszerű feladat, minden hónapokig tart! Talán a két gyerek iskolába íratása volt a legegyszerűbb, egy héttel azután, hogy megérkeztünk, már jártak iskolába!

Itt nem kell mindenféle füzetcsomag, meg könyvcsomag, mindent az iskola ad az utolsó ceruzáig (csak az egyenruhát kellett megvenni). Igaz, az oktatás sem olyan magas színvonalú, mint Magyarországon.

Az emberek segítőkészek

Nekem semmi bajom az angolokkal, de azt azért illik tudni, hogy Anglia nem Londonból áll, mint azt talán sokan hiszik! A főváros lakosságának több mint a fele bevándorló, olyanok, amilyenek, nem ismerem Őket, de nagyon kevés echte angol lakja!

Errefelé más a helyzet. Az emberek segítőkészek, mosolyognak, a mindennapi problémákat, ha akadnak is, otthon hagyják. Nyilván köztük is van, aki nem nézi jó szemmel a bevándorlókat, de engem személy szerint nem ért atrocitás.

A munkakeresésről még annyit, hogy sok időt pazaroltam arra, hogy a szakmámban találjak valamit (gipszkarton- és álmennyezet szerelő vagyok), de többek között a nyelvtudás hiánya miatt nem sikerült, így más után kellett nézni.

Miután egyáltalán nem beszéltem angolul, nem maradt más hátra, mint a mosogatás.

Keményen dolgoztam és egyre többet értettem

Csináltunk egy hirdetést és vártunk. .. Majd jött egy válasz, az egyik, nemcsak Angliában, hanem az egész világon híres Palota (a nevét sajnos nem írhatom le) főszakácsától, hogy ők keresnek mosogatót.

Írtunk, hogy nem beszélek angolul, de érdekel az állás. Azt felelték, hogy nem baj, menjek interjúra. Fel is vettek. Kőkemény munka, nem kell irigyelni, de nulla angollal kifejezetten jó!

Itt mindenki kedves volt velem, sokat segítettek, bár valóban egy szavukat sem értettem. Volt velem két nagyon fiatal angol srác, akiknek most is nagyon sokat köszönök, talán ha Ők nincsenek, egy hónapig sem bírom! Annyit még itt megjegyeznék, hogy mint ebből is kiderül, az angolok is elvégzik az ilyen típusú munkát. Keményen dolgoztam és egyre inkább értettem őket, megszerettek engem.

A magyarországi ismerős

Amiért azonban ezt az egészet leírtam, az egy engem mélyen felháborító történet, amit szerettem volna megosztani.

Az egész akkor kezdődött, amikor tavaly hazamentünk Magyarországra szabadságra. Egy koncerten találkoztunk egy nagyon kedves barátom barátjával, akivel ugyan ismertük egymást, de nem voltunk barátok, afféle haverok inkább. Megkért, hogy ha tudok, segítsek neki kijutni Angliába, mert itt már nincs remény, lakáshitel, kevés munka, stb.

Akkor azt mondtam, nem ígérek semmit, amit tudok, megteszek, ha visszamentem Angliába, beszélünk Skype-on. Kérdeztem, hogy tud-e angolul, mire Ő azt mondta, középszinten igen, megérteti magát! Mondtam neki, hogy felejtsd el... semmit nem fogsz érteni, mi nem Londonban lakunk, mifelénk az echte angolt beszélik. Így váltunk el.

Majd ahogy ígértem, fel is vettük a kapcsolatot 1-2 héttel később. Elkezdtük szervezni a kiutazását. Majdnem minden nap beszéltünk, elmondtuk a költözés minden csínját-bínját, mik a buktatók, mire kell számítani, mennyi pénzt hozzon, stb.

Kerestünk neki szállást. Mondtam, hogy megkérdezem, van-e felvétel ott, ahol dolgozom. Szerencséje volt, mivel az egyik srác épp előtte ment el, így reménykedtünk.

Majd ahogy közeledett az utazás napja, kiderült, hogy neki nem lesz annyi pénze, amennyiről korábban szó volt, csak 600£. Ugyan önmagában a lakbér ennyi, de nem baj, majd valahogy megoldjuk.

Felhívtuk a tulajt, aki belement, hogy ha a 300£ lakbért, meg a 300£ kaució felét leteszi, akkor költözhet és a következő hónapban is csak 450£-ot kell fizetnie.

Ügyintézés másodszor is

Október közepén megérkezett az emberünk. Leszállt Lutonban. Megbeszéltük, hogy nem megyek érte, jöjjön el busszal Oxfordig, majd oda bemegyek érte. Így is spórol egy kis pénzt.

Így is történt, megjött, elmentünk, lerendeztük a szállást, vittük a Vőmet tolmácsnak, mert mint kiderült, az emberünk valóban nem értett egy szót sem! Másnap bevittem a konyhára és megkérdeztem a főnököm, hogy felveszi-e? Felvette, de csak november 1-vel.

Nem baj, addig nyitunk bankszámlát, amire ugye, időpontot kell kérni. (Nem Magyarország, hogy besétálok és 10 perc múlva számlatulajdonos vagyok!) Emberünk megkért, hogy menjek már vele fordítani, Én, aki alig beszél angolul... Megoldottuk ezt is, az időpontra már a Vőm ment vele, mégiscsak jobban beszél, mint én.

Kértünk időpontot az NI-számra is, mert anélkül nem vállalhat munkát, persze a Vőm telefonált oda is.

Közben kiderült, hogy az emberünknek elfogyott a pénze. A nevelt lányom kitalálta, hogy tanítsa az emberünk a Vőmet gitározni, óránként 10 £-ért, így legalább kajára lesz pénze!

Eljött a munkakezdés napja, és vele a feketeleves!

Semmi sem volt jó

Ahogy telt az idő, egyre inkább világossá vált, hogy az emberünk nem szeret itt dolgozni, alapjában véve minden baj.

Nálunk reggel 8-tól, este 7-ig van nyitva a konyha és kétféle műszak van, az egyik 9-től 17-ig, a másik 11-től zárásig. Az emberünknek ha reggel kell jönni, az a baj, ha délután az. Ha kevés a munka az, ha sok, akkor meg az, de hozzá kell tennem, hogy olyan időszakban jött oda, mikor holtszezon van.

Folyton feszült, ideges, mogorva, megjegyzéseket tesz a menedzserek háta mögött, persze magyarul, hogy ne értsék! Volt rá példa, hogy nekem szóltak a személyzetből, hogy vigyem már oda neki a mosatlant, mert Ő nem meri! És itt követtem el a végzetes hibát, mert szóvá tettem neki.

Próbáltam elmagyarázni, hogy miként kell viselkedni a munkahelyen! Ennek az lett az eredménye, hogy jól összevesztünk. Ezek után nem volt kedvem még hozzá szólni sem, tettem a dolgom tovább.

Ebből Ő csak annyit látott, hogy jövök-megyek a konyhában, és megálltam az egyik szakáccsal beszélgetni. Hozzá kell tennem, hogy a konyhán mindenki jókedvű, sokat viccelünk egymással, jó a hangulat.

Emberünk ezt ugyancsak nehezményezte és megkérdezte tőlem, hogy „Te nem dolgozol ma? Már a 8. trolival viszem a mosatlant!" Erre én, kissé indulatosan, azt válaszoltam, „dolgozni jöttél ide, akkor dolgozz!"

El kellett volna jönnöm

Ezt követően óriási káromkodás közepette odament a Head Chefhez, és mint egy kis óvodás jelentést tett, hogy én nem dolgozok! Természetesen a szakács kérdőre vont engem.

Csak utólag tudom, hogy ott abban a pillanatban el kellett volna jönnöm a konyháról, mindent hátrahagyva, de nem tettem. Viszont az emberünkre nagyon megharagudtam!

Este az egyik közösségi oldalon írtam neki egy levelet, hogy a biciklit, amit még a kezdet kezdetén adtam a szerencsétlennek, hogy tudjon mivel dolgozni járni, hozza vissza! Ezek után oldja meg a bejárást, ahogy akarja, nincs tovább segítség!

Másnap reggel a főnököm a Palota udvarán várt engem, mert az emberünk írt neki egy levelet, miszerint az említett ok miatt késni fog egy órát. Ez volt mindennek a teteje, innen elindult egy lavina. A közösségi oldalon a szájkungfu, viták a munkahelyen, stb.

Így teltek a hetek.

A végzetes fotó

Majd egy nap, amikor két nap szabi után visszamentem, olyan kosz várt, hogy nem hittem a szememnek! Sajnos csináltam egy fotót róla, és még nagyobb butaság volt, hogy kiraktam a közösségi oldalra, hogy így dolgoznak a kollégák, ha nem vagyok ott!

Ezt a fotót az emberünk bevitte a főnöknek azzal, hogy megsértettem a személyiségi jogait, pedig nem volt megjelölve rajta senki. Ezek után kaptam egy szép fegyelmi tárgyalást a nyakamba, mivel posztoltam egy fotót a munkahelyemről, amit ráadásul a szerződésem is tilt. Ezen a tárgyaláson megkértek, hogy kérjek bocsánatot az emberünktől. Én akkor közöltem velük, hogy nem kérek.

A tárgyalás eredménye az lett, hogy kirúgtak, azzal az indokkal, hogy az emberünkön látják a békülési szándékot, rajtam meg nem! Mindez összeférhetetlenséget eredményez, amit a cég nem engedhet meg magának.

Ezt a kis történetet azért írtam meg, hogy hadd tudja meg mindenki, milyen emberek vannak, hogy ilyen csodálatos módon tudja megköszönni egy család segítséget!

Utoljára tettem, az biztos!!!

Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen megtörténhet velem, nagyon elkeserít a helyzet. Most keresnem kell egy új munkát, ami itt sem könnyű, hiába Anglia. Bárcsak kolbászból lenne a kerítés!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátás mosogatás Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr275238228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orange85 2013.04.22. 07:04:13

kesztyűs kézzel bántál vele, rosszul kezelted.beköp a főnöknek, kerestem volna egy helyet ahol nincs kamera és egyszerűen a fejébe verem.nem nagy cucc.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 07:05:58

szomorú történet egyik fele, remélem a posztoló azóta elhelyezkedett tán még a nyelvet is megtanulta.

bár ez azért megbökte a szemem:

" Igaz, az oktatás sem olyan magas színvonalú, mint Magyarországon."

Azért pont oxfordról leírni ezt kicsit vicces (jó, tudom, nem úgy Oxford) .

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 07:06:47

@orange85: hát, szerintem megtanulta a leckét szegény

2013.04.22. 07:41:06

@pappito: Akkor már ketten vagyunk, nekem is feltűnt egyből. Kapni fog érte. :D

2013.04.22. 07:42:33

Nem egyszerű sztori, én biztos nem írnék le ilyen történetet, mert majd jönnek az életmód tanácsadók és megszakértik, hogy hogyan kellett volna megoldanod a problémát.

Azokat meg sosem fogom megérteni, akik úgy mennek ki, hogy nem beszélik a nyelvet, végső soron csak saját magukkal b@sznak ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.22. 07:44:54

A feleségemnek jó állása volt.
Aztán oda ment egy magyar.
A feleségem már nem dolgozik ott.

orange85 2013.04.22. 07:47:29

@Philosoraptor: kifejthette volna konkrétan hogy mire gondol.
egy Oxford melletti kisvárosról beszél,azért mert Oxfordban erős a tanítási színvonal, attól még egy kisebb város hozhatja az angol átlagot.

think different 2013.04.22. 07:54:55

@orange85: gondolom Oxfordban is van több iskola, köztük tipikus állami iskolák

zopilote 2013.04.22. 07:54:57

" hogy sok időt pazaroltam arra, hogy a szakmámban találjak valamit (gipszkarton- és
álmennyezet szerelő vagyok), de többek között a nyelvtudás hiánya miatt nem sikerült,
így más után kellett nézni. "
Nem ertem ezt, ugyanis az a szakma ( ha egyaltalan annak lehet nevezni ) azon munkak
egyike, amihez nem szukseges nyelvtudas es gyakorlat. Kanadaban a legtobb uj bevan-
dorlo, aki nem tudja a nyelvet, gipszkartonos lesz vagy festo:) Mostanaban a mexikoi-
ak vannak benne nagyon, regebben a magyarok kozul is sokan azzal kezdtek. Az oko-
sabbja es szerencsesebbje egy ido utan abbahagyja, a butabbja - mint pl. en is - idosebb
korara visszamegy es ujrakezdi:) Nem hiszem, hogy Angliaban maskepp lenne, hiszen ott
is hasonlo modon csinaljak, mint itt. Legfeljebb kevesebbet fizetnek erte ott, ami meg igy
is tobb biztosan, mint amit mosogatasert kap.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 07:56:07

@Philosoraptor: "Azokat meg sosem fogom megérteni, akik úgy mennek ki, hogy nem beszélik a nyelvet, végső soron csak saját magukkal b@sznak ki."

hú, ezért hogy kikaptam... (btw van itten két gyerek is a képben, szóval amig magukkal basznak csak ki addig nem érdekel túlzottan)

zopilote 2013.04.22. 07:58:00

@pappito:
" hát, szerintem megtanulta a leckét szegény "
Dehogy tanulta! Okos ember a mas karabol tanul, a magyar a sajatjaebol sem:)
En is is hanyszor megszivtam magyarokkal, es meg most sem tanultam belole:) Legfeljebb annyit, hogy kerulom oket:)

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 07:58:59

@orange85: és az angol átlag a magyarhoz képest borzalmas, ugyebár... bár eszerint: en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_student_performance azért UK eggyel megelőzi Mo-t.

de gondolom ezt leírni hazaárulás

bobsys 2013.04.22. 08:00:10

Nema anglias poszt. En 8 nap utan leleptem onnan, annyi eleg is volt belole

zopilote 2013.04.22. 08:04:31

@zopilote:
Ezt a poszthoz illo mondast kifelejtettem:
" Isten nem ver bottal, csak magyarral " :)

tanato 2013.04.22. 08:05:33

@Philosoraptor: Engem is ez ragadott meg,mind a két személy,a főszereplő és a későbbi haragosa is úgy mentek ki hogy egy szót nem tudtak angolul.Hihetetlen,még akkor is ha a főhőst a lánya és a veje várta kint.Szorosan kapcsolódik ez a cikk a tegnapi nyelvtanulóshoz.Szóval mi magyarok nem vagyunk egy nyelvtanulós fajta az biztos.Magam is voltam néhány nyelvtanfolyam résztvevője ahol a kb 20 főből a végére maradtunk ketten -hárman.Amikor rájönnek hogy házi feladatot is kellene csinálni,meg a következő alkalommal visszakérdezés is van,nem csak végigülve kényelmesen az agyunkba" mászik "az idegennyelv tudás,sokan kiszálltak.
Visszatérve a cikkhez ilyen eseteket én is hallottam a környezetemben,először kikönyörgi magát valaki az ismerőséhez azután később meg fikázza hogy csak ilyen alja munkát tudtál nekem találni,ilyen kevés pénzért.?Jellemzően ezen személyek sem beszélték az adott ország nyelvét még alapfokon sem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 08:10:07

Furcsa ez az oktatás dolog. Ugyan az angolt nem ismerem a "saját bőrömön" (azaz a kisfiam bőrén), de hallottam arról is, meg egyéb Nyugat- és Kelet-Európa-i országok oktatásáról is. Én egy dolgot vettem észre, ezt mindegyik ismerősöm állítja, akinek a gyereke nem Magyarországon tanul, és most már én is ugyanezt állíthatom a saját gyerekem példájából: Szinte nincsen még egy másik olyan ország (legalábbis Európában, és a világ egyéb kulturáltabb helyein), ahol annyira elveszik az iskolában a gyerek önbizalmát, mint Magyarországon. Merthogy nagyon sokszor nem csak a tudás a lényeg, hanem az is, hogy a tudást hogy tudja az illető kamatoztatni. És ebben a magyar oktatás a tapasztalataim szerint nagyon hátul kullog.

orange85 2013.04.22. 08:19:52

@pappito: én személy szerint nem bízom a wiki-ben, de ez átlagos érték.ha van egy pár über brutál világszintű egyetem, akkor az nagyon dobhat az átlagon.autentikusabb lenne erről egy kint dolgozó tanár embert meghallgatni,messze nem mindegy hogy egy vidéki kisebbségi iskolát nézel vagy egy fővárosi gyakorló gimnáziumot.

zopilote 2013.04.22. 08:21:48

@tanato:
" először kikönyörgi magát valaki az ismerőséhez azután később meg fikázza hogy csak
ilyen alja munkát tudtál nekem találni,ilyen kevés pénzért.? "
Ez meg csak hagyjan lenne. Ismertem olyat, aki illegalisan jott Kanadaba, itt elo haverja
befogadta, erre halabol " ellopta " a feleseget:( En is fogadtam be magyart a lakasomba,
megsajnaltam, amugy is uresen allt, amig fenn dolgoztam Eszakon. Jovok vissza 2 honap
utan, nem tudok bemenni a sajat lakasomba, kicsereltette a zarat. Hotelben kellett alud -
nom. Masnap kiderult, a kocsimat is " elkototte" es rossz helyen parkolt, ezert elhuzattak
es nem tudta kivaltani:( Uszott a kocsim is:(

orange85 2013.04.22. 08:31:52

@pappito: a linked egy 2009-es PISA mérésen alapszik,szvsz nem a korrekt képet tükrözi (matek).

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 08:33:27

@orange85: az összes pisa eredményben egymás mellett végez UK és Mo. Évek óta, amennyire nézem. (ez nem az egyetemekről szól, hanem a hétköznapi iskolákról, tudtommal) Az h a magyar felsőoktatás milyen súlyos állapotban van, már voltam bátor, de azért is kaptam szépen. Nem illik megmondani ha valami szar :)

Szóval az egy dolog, hogy Oxford legendás egyeteme micsinál, csak ezt a "MO-n sokkal jobb az oktatás" dolgot kezelem kissé szkeptikusan, mert a felmérések szerint ez egyszerűen nem igaz. Az mindegy, hogy a felmérés eredményét a wiki írja-e meg.
www.oecd.org/pisa/46643496.pdf - oecd average. Mindkét ország.

(az már csak szerény véleményem, hogy ha valaki alig tud megszólalni az ország nyelvén, az várhat egy kicsit az oktatási rendszert érintő, sarkos vélemények kialakításával)

Hari Seldon 2 2013.04.22. 08:34:29

Basszus. Már elnézést, most már a falnak megyek.
Megint a kolbász kerítés. A rohadt életbe.
A magyarok csak a hasukon keresztül látják a világot.
Ennyi erővel lehetne szalonnából a tető, vagy piskótából a lépcső.
Basszus. Megint elnézést, hogy felhúztam magam.
De hogy hetente olvassam ezt a hülye közhelyet...

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 08:35:59

@orange85: google a barátod, nem szemetelem tele linkekkel a HÁ-t, csak betettem vmelyik első találatot. ott a többi, de hiszel amiben jólesik.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.22. 08:37:30

Az évek során én is megtanultam hogy sok külföldre készülő magyar szemében addig vagy ember amig tudsz adni használható információt vagy egyéb segitséget. Ha már minden infót leszivtak rólad onnantól kezdve levegőnek néznek. Az aki addig napi több órát töltött a veled való beszélgetéssel, levelezésel és országos cimborád lett az hirtelen elkezd úgy csinálni mintha nem is ismerne téged. És ha csak ennyi akkor még olcsón megúsztad.
Épp ezért nagyon hamar megtanultuk hogy pénzel, lakással, munkahely szerzéssel senkit nem támogatunk. Az életünkbe ilyen szinten senkit nem engedünk be, mert kegyetlenül visszaélnek vele.
A napi több órás angliai info-átadásról is leszoktam egy idő után. Aki kéri azt röviden tájékoztatom vagy elirányitom a megfelelő fórumokra vagy hivatalos honlapokra ahol minden le van irva több ezerszer. De már nem töltöm a fél napomat ezzel, mert nincs értelme.

váj mí 2013.04.22. 08:39:57

Szerintem mindenkinek, vagy majdnem mindenkinek, aki külföldön él volt, van vagy esetleg lesz majd egy ilyen önszívatós sztorija honfitársakkal, akiknek segít(ett), és akik aztán viszonzásként leégették a bőrt a képéről. Jobb esetben. Nekem is volt, naná. Kettő is.
Mondjuk, az érdekes, hogy bár a haver angolul nem tudott, de a szarkavarás az ment neki az angol főnöknél. Gondolom, valami zsigeri dolog lehetett.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 08:40:07

Szerintem, aki szeretne még külföldön dolgozni, mielőtt lezárják a határokat, most menjen.Az utolsó esély.
Véleményem szerint 3éven belül nem leszunk eu-tagok, és nem lesz több külföldi munkavállalás.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.22. 08:42:09

@Jani haverja: "Szinte nincsen még egy másik olyan ország (legalábbis Európában, és a világ egyéb kulturáltabb helyein), ahol annyira elveszik az iskolában a gyerek önbizalmát, mint Magyarországon."

Ez maximálisan igy van. Épp ezért nem bánom az angol oktatás esetleges hiányosságait. Pl. bolygónk földrészeit én is meg tudom tanitani a gyereknek, ha már egyszer az iskolának nem sikerült. :-))

bobsys 2013.04.22. 08:50:33

@ChristineK: Amikor Ausztraliaban eltunk, egyszer latott emberek is megtalaltak, hogy akkor szerezzunk munkat, mert jonnek. Aztan meg jol megsertodtek mikor elmeseltem mennyi penzbe es idobe kerult a vizum.

andaluzkutya 2013.04.22. 08:50:55

Egyetértek többekkel, nem kell hasraesni a magyar oktatás szinvonalától. Én még annyi neurotikus alsóst sehol se láttam, mint Mo.-n, és a "magas színvonalú oktatás" lényegében kimerül abban, hogy próbálnak mindenféle adatot beleverni a gyerekekbe, miközben képtelenek ezeket az adatokat elemezni, értelmezni. Szerintem a közoktatás feladata az alábbi lenne:
1. megszerettetni a gyerekekkel a tanulást,
2. nem kiölni belőlük a kíváncsiságot,
3. megtanulni értelmezni azt, amit olvasol.
Ha ezek megvannak, akkor alighanem épeszű felnőttek lesznek a gyerekekből, de nem biztos, hogy lehet majd pávázni a műveltségi vetélkedőkben azzal, hogy hogy hívták Dugovics Titusz első szerelmét.
Nekem egyébként személy szerint még nem volt rossz élményem itteni magyarokkal, de ez lehet annak köszönhető, hogy alapból annyira vagyok barátságos, mint egy taposóakna...

váj mí 2013.04.22. 08:51:00

@ChristineK: Én most már ezt sem csinálom, még minimális infót sem. Ott az internet, lehet utánanézni. Ha képtelen rá önerőből, akkor maradjon otthon.

judy7 2013.04.22. 08:52:21

@Hari Seldon 2: Ezen én is szoktam vigyorogni: "kikaparni a gesztenyét", "várni a sült galambot", "kolbászból a kerítés", "rizsázol, tökölsz vagy perecelsz", "valakit lekenyerezel". Ha akarsz valamit "tejelsz", de az a jó, ha minden le van "vajazva" és különben is, velem senki ne "kukoricázzon" :)))))

Szerintem nincs mégegy ilyen haspárti nép, mint mi :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 08:52:28

Másnak segíteni mindig sokkal nehezebb, mint saját magunknak.

andaluzkutya 2013.04.22. 08:57:27

@judy7: Ez az, amikor néha összefutok magyarokkal, 90%-ban elhangzik az, hogy "úgy hiányzik már egy jó töltött káposzta/csípős kolbász/stb." Sokaknak a kaja miatt van honvágya. Pedig az csak kaja...

Ronnie_27 2013.04.22. 08:58:26

Balek vagy, már ne haragudj.
Ezt nem bántásnak szántam, de olyan hibákat követtél el, amiket egy kicsit is óvatos, tudatos ember nem követne el.
Miért foglalkozol Te egy barátod ismerősével?
Az még oké, hogy tanácsokat adsz neki, de hogy munkát is szerzel valakinek, akit nem ismersz igazán?
Az pedig már a hab a tortán, hogy a Te munkahelyedre szervezed be.

2013.04.22. 08:59:50

@hogyne,persze,igazad van!: Miért? Kirúgnak minket az eu-ból?

Len.Mag 2013.04.22. 09:00:09

A poszt első fele tetszett, gratulálok, hogy tudtatok boldogulni.
Az incidenssel kapcsolatban több ponton is nem értelek. Most abba nem megyek bele, hogy munkahelyről SOHA SEMMIT nem posztolunk, hacsak nem tartozik ez a munkánkhoz, mert úgy tűnik magad is tudod már. Szerintem a kunfliktusok közösségi oldalon való "kezelése", az egymásnak írogatás szintén butaság, én így gondolom.
A felettese voltál ennek az embernek? Mert ha igen, akkor jogosan tetted volna "helyre", de egyébként mit foglalkozol azzal, hogy mit csinál? Amikor pedig ő szól be neked, a legrosszabb amit tehetsz, hogy felkapod a vizet, amit így az ő malmára hajtasz (minő képzavar).
Azt furcsálltam kicsit, hogy Te, aki nulla nyelvtudással mentél ki, kioktattad őt az Oxford környékén használatos angolról, meg hogy a középszintet ott el lehet felejteni, ami ezek szerint már így is a Te tudásod fölött lett volna (ha igaz lett volna).
Azért sajnálom mérhetetlenül az ilyen sztorikat, mert lassan félek kimondani külföldön, hogy magyar vagyok..

judy7 2013.04.22. 09:00:49

Mondjuk ezt én se értem. Meg a túrórudit se :)

váj mí 2013.04.22. 09:01:07

@andaluzkutya: Ha nem így lenne, miből élnének meg a lengyel boltok? ;)

BuckHoward 2013.04.22. 09:05:56

De legalabb mar a "palotaban" is tudjak milyen osszetarto lovely nep a magyar.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 09:12:44

@váj mí: én azért örülök, hogy vannak olyan emberek, akik nem így gondolják. én hálás vagyok minden információért. igen, az interneten ott van, de azt emberek teszik oda. ha mindenki megtartja magának, akkor a neten csak a pornó marad.
arról nem is beszélve, hogy összekeresni sokkal nagyobb munka, mint megkérdezni valakitől, aki kb 10 perc alatt tud válaszolni. olyanokra is, amik csak a gyakorlatban derülnek ki.
az viszont baj, hogy a sok link miatt az ilyen normális emberek, mint én szívják meg, mert miattuk megy el másoknak a kedve a segítéstől.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 09:14:59

@Philosoraptor: Nem szeretnék politizálni, de ez a lehetőség egyre valószínűbb.Pár évet adok az országnak az eu-ban.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 09:16:22

Ilyen "szerezzél nekem munkát" sztorik kicsiben vannak Mo-n is vidékről a fővárosba költözve. Aztán jön a sértődés, hogy ha "nem". Sosem értettem, miért kellene akárkinek állást szereznem, ha nem is ismerjük egymást eléggé, nincsenek tapasztalataim az illető megbízhatóságáról. Ismerős ismerősének ismerősét csak azért nem ajánlanám be a saját munkahelyemre, mert az ismerősöm ismerősének ismerőse.

Hari Seldon 2 2013.04.22. 09:19:40

@andaluzkutya:
Pedig a töltött káposzta egy teljesen közömbös étel. Semmi különös nincs benne.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 09:19:50

@andaluzkutya: Aztán csodálkozunk, hogy a lakosság nagy része funkcionális analfabéta...

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 09:23:23

@Hari Seldon 2: a töltött káposzta nagyon jó étel! :) és az a helyzet, hogy teljesen jól meg lehet főzni akárhol, ugyanis káposztát is lehet házilag savanyítani, bár amúgy elég sok országban menő a sauerkraut. Azzal meg csak jobban járnak a magyarok, ha kevesebb kolbászt esznek, úgysem túl egészséges..

váj mí 2013.04.22. 09:24:06

@Babette_: Tudom, hogy önző, piszok dolog, de nem pályázom szenté avatásra. Nézd nekem anno, senki sem segített, mindenre magamtól kellett rájönnöm, és úgy vélem, ha nekem sikerült, akkor bárkinek sikerülhet, ha akarja. Kategórikus? Az. Viszont olyan eset még nem volt, hogy ha valakinek segítettem, az ne vált volna pofátlanná egy idő után. Egy ilyen segítség miatt egyszer majdnem kipateroltak az albérletemből úgy kellett könyörögnöm a házkezelő cég képviselőjének, hogy mégse tegyék. De még ha csak szimpla infót adtam, akkor is menetrendszerint kezdődött a rinya, hogy "Igazán, gyere már el velem, igazán na, mibe kerül az neked?" Az időmbe, például. Azon kívül idegenvezető sem vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 09:26:25

@váj mí: yes
leszarom, sem idom sem kedvem erre, uzletagak epultek munkakozvetitsre meg ingatlankozvetitesre, en meg jpfejsegbol segitsek?
lofaszt

a kajahiszteria amugy olyna 2-3 ev alatt a normalisabbaknal, a letelepedni szandekozoknal, elsikkad
akinel nem az huzzon haza es zabalja a toltottkaposztat turorudival

2013.04.22. 09:28:14

@hogyne,persze,igazad van!: Leírhatod nyugodtan, hogy mire gondoltál, engem érdekelne.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.22. 09:28:27

Svédországban gyakorlatilag nem lehet kirúgni egy véglegesített alkalmazottat. Sem a lustaság, sem az összeférhetetlenség nem jogos indok. (Persze kivétel, ha lop, verekszik, de akkor is első körben megpróbálnak segíteni rajta, mert biztosan zűrös az élete szegénynek.) Viszont egyszer valaki kiposztolta a Facebookra, hogy "kész bolondokháza ma az iroda". Kirúgták, illojalitás miatt. Perre ment és a munkaügyi bíróság is helyeselte a kirúgást. Szóval nagyon óvatosan azzal, amit közösségi oldalra posztolunk.

vitézlővitéznő 2013.04.22. 09:30:39

Tanár voltam. A gyerekem járt iskolába itt is, ott is általános iskola alsó tagozatán. Itt mindig azt nézték, hogy mit nem tud. Ha 98 százalékos dolgozatot írt elsősként, akkor az volt, hogy na, de ott az a két százalék... Ott azt nézték, hogy miben erős, miben jó, és a hiányt hogyan lehet pótolni. Szerették, mert imád szavalni, több hangszeren zenél, benne volt minden iskolai zenekarban, kórusban, színjátszókörben... Itthon is, csak mindig megkaptam hozzá, hogy szuper anyuka, hogy megnyerte a gyerek a szavalóversenyt, de az a matekdolgozat...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 09:30:56

@Babette_: najo ha megkerdeznek es van idom, ,es konkreta kerdes valaszolok vadidegennek is, nem csak havernak
de itt lezarul a dolog
sajat munkahelyemre meg behozni valakit, az teljesen kizart,
lakast keresni, sot a vomet megkerni tolmacsolasra...
hat a posztolo elbaszta
meg semmi egzintenciaja, nincs nyelvtudasa, meg szar a meloja es havernak akar segiteni jofejsegbol
ez kb olyan, hogy nem tudom kifizetni a villanyszamlat sem, deveszek reszletre gy opel astrat meg plazma tv-t

2013.04.22. 09:31:13

@Réka ‎: Igen, nem ildomos rossz színben feltüntetni a munkahelyedet, akármilyen sz@r is legyen az valójában, mert te ütöd meg a bokád. Nem tudom pontosan a definíciót, de joga van a cégnek a jó hírnévhez. (?)

kriosz 2013.04.22. 09:34:43

Engem is elkerülnek szerencsére a kihasználók, a neten meg annak válaszolok, akinek akarok.
Itt nincs sok magyar, azzal a kevéssel pedig szinte semmi kapcsolatban sem vagyok. De soha nem is vágytam arra hogy csak azért mert mondjuk meghallom hogy magyarul beszél oda menjek hozzá.

NIKI LAURA 2013.04.22. 09:36:54

A posztoló legalább annyira hibás.Megerdemelte.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.04.22. 09:37:45

Azért ebben a sztoriban a posztoló is saras. Jó talán bele is sodródott az eseményekbe, hiszen azt nem lehet mondani, hogy ne szóljon semmiért mert az általa odavitt emberért úgy is őt fogják elővenni.

De onnantól, hogy szóvá tett valamit a barátjának sajnos várható volt, hogy az addigi bájcsevegése az szóvá lesz téve a főnöknek mintegy viszonzásképp. A facebookos posztolásnál meg hiba volt, hiszen ha kosz volt valószínűleg nem csak az ő barátja felelős; másrészt ha szépen nagyon precízen eltünteti a koszt tuti belekérdez vki, hogy mi történt és nem úgy jön ki az egész, hogy ő árulkodott.

tanato 2013.04.22. 09:38:08

@Babette_: Arany középút mint mindig,az egyik szélsőség,ha magyar szó hallatán elfordul és másfelé indul az illető,a másik meg ha még a házába is befogad kevéssé ismert havert,aki aztán ellopja az autóját meg a "feleségét" is mint Zopilote írja.Mindig az arany középút a megfelelő eljárás mint minden más dolognál is.

váj mí 2013.04.22. 09:39:53

@hogyne,persze,igazad van!: Hm, az EU-ból meglehetősen nehéz kirúgatnia magát egy országnak. Mivel politikai szempontokat emlegettél, és nem gazdaságiakat, gondolom, az ország politikai rendszerére céloztál. Nos, amíg a demokratikus intézmények akár látszólag rendszere is fennáll, Magyarország maradni fog. Az, hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg az országon belül a mkindennapokban, más kérdés. Úgy vélem, amíg az ország nyíltan nem fordul szembe a demokratikus kormányzás alapelveivel és intézményrendszerével, addig marad.

M. Péter 2013.04.22. 09:39:58

"Angliában az ügyintézés nem egyszerű feladat, minden hónapokig tart! "
Nekem nem ez a tapasztalatom, hanem az, hogy viszonylag kicsi a bürokrácia, és gyorsan és hatékonyan elintézik a dolgokat.
"Nem baj, addig nyitunk bankszámlát, amire ugye, időpontot kell kérni."
Ez sem jellemző, az pénzügy év végét kivéve, amikor tömegek akarnak ISA-t nyitni, még soha nem kellett időpontot kérnem bankban.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.22. 09:42:36

@diggerdriver: hihetetlen, h titkolni kell , hogy honnan való az emberfia :)) mondjuk nekem német vezetéknevem van :) a keresztnevem tuti lecserélem..:)))

Haragos Paradicsom 2013.04.22. 09:42:42

7 eve elek Down Under de hasonlo okokbol nem tartom a kapcsolatot helyi magyarokkal. Ket magyar ismerosom van osszesen. Meg a helyi magyar klubban sem voltam egyszer se. Az egyetlen magyar hely ahova eljarok az az Old Danube European Cake Shop mert ott rendesek es van somloi galuska es ha kavet kersz akkor rovid feketet adnak!

Haragos Paradicsom 2013.04.22. 09:45:25

Az feltunt valakinek, hogy "erdekes modon" majdnem mindig azok panaszkodnak a helyiekre meg a korulmenyekre akik nem szeretnek dolgozni (mint pl. a mostani tortenet negativ hose)? Vannak persze kivetelek is

váj mí 2013.04.22. 09:48:53

@hagyma: Hát ja, legfeljebb annyiban segítek, hogy megmondom, melyik iroda a leghatékonyabb, hol érdemes elkezdeni a különböző kereséseket, de gardedám, azt nem. Ezt is leginkább neten, mert személyesen már kezdődik a gyere-el-velem rinya.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 09:49:22

@Haragos Paradicsom: turo rudi is van?
ha rovid feketet akarsz, akkor ne kv-t kerj hanem eszpresszot es kapsz mindenhol majdnem gondolom
sosem eltem angliaban

grovian 2013.04.22. 09:49:42

Biztos a turorudi hianyzott neki :) :) :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.22. 09:49:51

Szegénykém. Nem sohatöbbet-fogadkozások, hanem emberismeret kéne. Meg kevesebb önérzet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 09:51:01

@váj mí: most komolyan, ha azt én kérném, meséld el, hogyan tudok itt-ott regisztrálni, melyik oldal, hogy hívják a hivatalt, a TB számot, melyik oldalon keressek munkát, stb, esküdj, hogy nem válaszolnál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 09:53:37

@váj mí: en mar akkor ideg vagyok ha a sajat ugyeimet kell intezni, nem a maset
a szabadidom pihenesre es szorakozasra van, nem ugyintezesre, foleg nem masnak
ma megyunk, megnezunk egy hazat magunknak, de 5 ora es most fejeztem be a melot, semmi kedvem, de nagyon tetszik a haz, tehat megyunk
dehogy elmenjek egy havernak mondjuk bankszamlat intezni?...
lofaszt
kb 3 ember van a foldon akinek megtennem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 09:53:58

@Len.Mag:

Nekem már abból is volt problémám korábban, hogy látszódott a FB-on a munkahelyem neve! Nem a munkahely csinált problémát, hanem az ügyfelek! Ugyanis akkoriban ügyfélszolga voltam. S bár álnéven dolgoztam a munkahelyemen, valaki rájött, hogy az ügyfélszolga álnév alatt én állok. Aztán jönni kezdtek üzenetek, hogy segítsek elintézni dolgokat.

Ezért azóta a FB.adataim szerint a Starfleet Academy alkalmazottja vagyok, ez egy kitalált intézmény, a Star Trek sorozatból ismert. A röhej az, hogy a Starfleet Academy-n van még pár ezer "munkatársam", ilyen sokan "dolgoznak" még ott a FB-regisztrációjuk alapján.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 09:54:34

@hagyma: most teljesen kívülállóként:
ugyan a munkahelyemre én se vinnék be senkit (itthon sem teszem/tettem),
de ha kérdez, segítek.
ha lakást kell keresi, segítenék (de nem a személyes mászkálásban, max, ha olyan kedvem van), ezt itthon is megtettem, igaz, egy köszönömöt nem kaptam érte, de ez nem az én szegénységi bizonyítványom.
másokat biztosan nem kérnék meg, hogy segítsen, hisz az ő segítsége nem az én bónuszom, az ember csak a saját bónuszait osztogassa.

egyébként ki a vadidegen?

2013.04.22. 09:56:27

@Babette_: Akkor te még mindig nem adtad fel a honfitársaidba vetett hitedet. :D

Mrs. Clayton 2013.04.22. 09:57:08

@zopilote: szerintem azért nem építkezésen dolgozik mert nincs CSCS cardja, addig meg nem állnak vele szóba az ügynökségek, nem hinném h az angol lenne a közvetlen ok, hacsak nem mert nem érti még a tananyagot sem, mert vizsgázni lehet magyar tolmáccsal

váj mí 2013.04.22. 09:57:11

@Babette_: Még azt is elmagyaráznám neked, hogyan jutsz el tömegközlekedéssel oda, ha már kint vagy ;). Olcsó hostel-címet is adhatok, amíg nincs albérleted. De dajkának nem állnék be. Sajnálom, de soha többé senkit sem pesztrálok.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.22. 09:59:14

@Babette_: könyörgök, ez mind fent van a neten !!! google is your best friend !!!

minden megtalalható a neten!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 09:59:23

@andaluzkutya:

Ismert hősünk, Bunkó Barnabás - maxval1967.wordpress.com/2013/01/01/az-igazi-hatarattoro/ - ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy mivel Időnként kínozta a honvágy, telefonja háttérképének egy kuvaszt tett, szájában egy túrórudival.

váj mí 2013.04.22. 10:05:35

@hagyma: Nagyjából, a szabadidőm szeretm magam beosztani, akkor is, ha semmit sem csinálok, csak döglök.
Önálló családi ház?

Erdei Vivien 2013.04.22. 10:06:02

A magyarnak minden ingyen kell, valamint ha segítségre van szüksége, azt kötelező jelleggel elvárja.
Sokan még a barátaikat sem kímélik és minden erkölcsi normát nélkülözve azok hátán, akár kárukra próbálnak előrébb jutni.

Hivatalos oldalakat nem olvassák el:
- túl sok idő,és némi szorgalom, ami neki nincs
- egyszerűbb mások nyakán lógni
- értelmezni is kell néhány hosszabb mondatot
- mert akkor nem tud mire hivatkozni, hogy ki mindenki más volt hibás, csak Ő maga nem.

Majd Magyarországra érvén, emelt színvonalon, természetesen mindig csak a tiszta igazságot elmondva borítják tele a megemésztetlen melléktermékeikkel a világhálót, fórumokat, közösségi oldalakat. Az pedig a minimum, hogy kivétel nélkül vállalják valós személyi adataikat a hozzászólásaiknál.

Mrs. Clayton 2013.04.22. 10:07:00

egyébként ha már megint Anglia és vkit érdekel, akkor leírom, h biztos forrásból megtudtam, amit eddig mindenki össze-vissza hivatkozott, nevezetesen h hányan lakhatnak egy lakásban
mivel költözés előtt állok, így az egyik nagyon is megfelelő ház megtekintése után mélyebb beszélgetésbe kezdtem az ügynökkel, aki felvilágosított, h kizárólag a hálószoba és a benne lakó felnőttek száma számít, azaz, ha egy lakás/ház 3 hálószobás akkor max 3 felnőtt, tehát 18. évét betöltött személy lakhat benne, h emellett lakik-e még másik 9 kiskorú az m1

andaluzkutya 2013.04.22. 10:10:57

@Babette_: Én adtam már e-mailben többeknek felvilágosítást a helyi viszonyokról és egyszer sem bántam meg. Persze csak akkor írok, ha van időm, ha nincs, akkor max. annyit, hogy bocsi, mostanában sok a dolgom. De mondjuk értelmes kérdésekre rövid, de velős válaszokat adni beletelik kb. 10 percbe, úgyhogy általában válaszolok. Elvárom viszont, hogy konkrét kérdéseket tegyenek fel, mert azzal tudok mit kezdeni. Egyszer pl. kaptam egy ilyet, hogy: "Szeretnék kiutazni Norvégiába, le tudnád írni, milyen Norvégiában élni és mire kell figyelni?" Hát, erre annyit tudtam válaszolni, hogy ha esetleg valami közelebbit írna, mi érdekli, szívesen válaszolok rá...
Amúgy én is kaptam így e-mailben infot vadidegenektől, mielőtt kijöttünk, remélem nem bánták meg azok, akik adták:)

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én tényleg találkoztam olyannal, aki több, mint 10 év kintlét után a töltöttkáposzta után sírt...
A Fb-ra posztolni ilyet amúgy tényleg nagy butaság volt a posztoló részéről. Okosabb lett volna a fényképet a vezetőségnek megmutatni, ott sírni, hogy mik történnek ha ő nincs itt, és ez így nem mehet tovább. Ha elégedettek a munkájával, akkor igyekeztek volna a kedvében járni. Az Fb-s kép viszont nem a kollégákat járatja le, hanem a munkahelyet, és az ilyet illik házon belül megoldani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 10:12:59

@Babette_: hat lehet nem jo a szo, a vadidegen, de mindenki akit nem ismerek szemlyesen csak pl internetrol
ha valaki kerdez en is valaszolok, az nem esik nehezemre
nade ugye mar elmaszkalni vele otthon sem tenned...@váj mí: ja azt keresunk most eppen, de igenyeink vannak, nem ugrunk bele az elsobe
ugyintezes: sokan azt hiszik hat ez semmi, elviszel kocsival, megcsinalom a jogsit, addig megvarsz, 3-4 ora
nekem az sok
en Maryvel sem megyek el vasarolni, ha kozli tobb mint egy ora lesz
mennyen magaban
mar megszokta, sot mar szol, hogy, kerlek ne gyere:)

Haragos Paradicsom 2013.04.22. 10:18:28

@hagyma: Angliaban en se eltem soha :)
igen -igen espresso-t kell kerni, csak jo, hogy van olyan hely ahova besetalok es a kave rovid feketet jelent es nem valami tejes lottyot :)

Thor vagyok 2013.04.22. 10:19:04

@ChristineK: "Az évek során én is megtanultam hogy sok külföldre készülő magyar szemében addig vagy ember amig tudsz adni használható információt vagy egyéb segitséget. Ha már minden infót leszivtak rólad onnantól kezdve levegőnek néznek. "
Így van. Engem csak az lepett meg, hogy ebbe már nagyon rövid távon is bele lehet futni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 10:22:23

@Haragos Paradicsom: hat tejjel ritkan adjak a kv-t
en kifejezetten kedvelem az amerikai hosszukavet, meg egyszer nem rendeltem pressot, miota itt elek
nekem nem hianyzik
nagyon jo kolumbiai kavek vannak es nekem jobb 2 decit eliszogatni mint pressot inni
dehat ez maganugy
/ja es kortnyi tejet gyakran ontok bele, vagy tejszint/
en szeretem a tejeskavet...

SilentDreams 2013.04.22. 10:23:35

@Jess G: Hmm, azért ehhez lenne kérdésem.

Mondjuk 1 bedroom flat (1 hálószoba + nappali) lakásba akkor max 1 felnött költözhetne hivatalosan? Egy pár már nem is...?

Es akkor egy studioba még inkább nem költözhet egy pár, ahol még egy hálószoba sincs?

váj mí 2013.04.22. 10:24:01

@Haragos Paradicsom: Németországban jobban jársz, ha ristrettot kérsz, ha reggeli lórugásra végysz. Az espresso itt egy gyengébb kotyogós kávé, mármint erősségre. Ha szimplán csak kávét kérsz, akkor leginkább az amerikai stílusú löttyöt kapod.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.22. 10:24:51

Hát előfordul, de azért nem szabad, hogy ilyen előítélete legyen a posztírónak a honfitársi felől szerintem.

andaluzkutya 2013.04.22. 10:26:01

@Thor vagyok: Én ebben csak azt nem értem, hogy ha pl. valaki feltesz mondjuk 5 kérdést a kiköltözéssel kapcsolatban (nem olyat, hogy tudnál-e munkát szerezni nekem, hanem mondjuk praktikus kérdéseket), akkor mit vártok cserébe?
Nekem volt egy néhány alkalmas levélváltásom egy hölggyel, aki ide készült, sokmindent nem tudott, kérdezett, válaszoltam, leírta "köszi", azóta nem hallottam felőle. Ez miért gond? Ha meg valaki ennél többet akar, akkor azt meg nem kell megadni neki és akkor nincs min bosszankodni:)

váj mí 2013.04.22. 10:28:09

@hagyma: Mna, milyen házat kerestek?
Huhh, a bevásárlás a halálom, utálom. Most is el kellene menjek, de dög vagyok.

kerikak 2013.04.22. 10:29:28

@judy7: ezt jól összeszedted :DD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 10:32:48

@váj mí: valamit ami a hegyekben van es a kozelben szomszed sincs, szep nagy terasszal es nagy "udvarral"", szovall legyen eleg nagy telek korulotte
eppen tegnap mondta Mary, hogy ugye tudod, hogy itt majd fuvet kell nyirni, meg ha valami elromlik nem az irodaba megyunk komplenolni
igen, tudom, de igy akarom

/vasarlas nalunk megoldva, Mary imad vasarolni, nagybevasarlaskor elmegy 10 korul es hazajon este 6-kor, nekem annyi a dolgom, hogy behordjam a cuccot a kocsibol:)/

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 10:35:04

@ChristineK: Ez a földrészes dolog azért elég dúúúrva :)

Azért ilyeneket itt Albániában megtanítanak a gyerekeknek, viszont az igaz, hogy egyáltalán nem terhelik túl őket, főleg lexikális tananyaggal nem. És ez egy nagyon jó dolog. Viszont amit megtanítanak nekik, azt - mivel jóval kevesebb maga a tananyag - a legbutább, legrosszabb tanuló gyerek is tudni fogja élete végéig (gondolok ilyen egyszerű dolgokra, hogy fejben, vagy papíron való gyors számolás, merthát nem mindig van telefon az embernél, vagy macera elővenni egy gyors számolásra pl. valutaváltás).

@andaluzkutya: Pontosan én is ugyanezt gondolom az oktatásról.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.22. 10:35:36

@andaluzkutya: mert korlátoltak :))annyira széles a választék a világban a gasztronomiaban h csak na :))
en személyszerint megvagyok, megvoltam magyar kaja nélkül..ha meg megkivánom, megcsinálom magamnak...

Len.Mag 2013.04.22. 10:36:00

@andaluzkutya: Az a vicc, hogy én itthon sem eszem ilyeneket. Van aki tényleg töltögeti a káposztát? Sokkal egyszerűbb kaják léteznek, töltöttkáposzta ünnepnap van, az kb. az amikor együtt van a család.

(Mint ahogy országon belül sincs lehetőségem annyit látni a rokonokat, mint szeretném. Valószínűleg ugyanennyit látogatnám őket kintről is)

SilentDreams 2013.04.22. 10:36:03

A poszthoz:

Ebbe a hibába bárki belefuthat, még akkor is, ha sokkal elövigyázatosabb, mint a posztoló. En Magyarországon égettem meg magam egyszer ilyen segítséggel, így azóta már elövigyázatosabb vagyok, ami nem jelenti azt, hogy még egyszer ne fordulhatna elö újra... :)
Külföldön persze sokkal több az ilyen segítségkérés, de tudni kell nemet mondani, ha olyan dolgokat kér az illetö, ami már meghaladja a "normális" szintet.
A tapasztalatokból nem azt vonnám le, hogy akkor "soha többet magyarokkal", hanem elövigyázatosabb lennék a jövöben. Segiteni azért még nyugodtan lehet bárkinek hasznos infokkal, de tolmácsnak, kisérgetönek, ill. ügyintézönek beállni nem az elvárható kategória.

Taxomükke (UK) 2013.04.22. 10:37:50

Az volt már, hogy az "én, vőm, nejem, párom, barátom, magyar" stb. szavakat kis kezdőbetűvel kell írni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 10:37:54

amugy en 4 honapig mosogattam, nagyon kemeny melo /a tetofedes utan amugy konnyebb volt/
tobb mint 10 eve
meg lehet belole elni, ha nem is tul vigan

2013.04.22. 10:38:17

@M. Péter: cash es stock isa-t is lehet interneten keresztul nyitni es akkor nem kell bemenni a bankba. Jelenleg egyik sem ad jo kamatot

marsha 2013.04.22. 10:40:41

Az újonnan érkezők információt és segítséget akarnak, a régiek meg barátot, beszélgetőtársat. Tudom, hogy sarkos, de az a lényeg, hogy valahol itt tud elcsúszni a korrekt kapcsolat, és végül mindketten csalódnak.
A "csak magyarokkal ne" kezdetű rémisztgetéseket is feleslegesnek érzem. Egyszerűen az van, hogy van, aki "túl akar lépni régi önmagán", és nem szeretné, ha visszahúznák a töltött káposztaszerű alakok... van, akit meg a nosztalgia éltet.
Én például annyira imádom, hogy messziről felismerhetők egymásnak a magyarok, mindenki története érdekes és tanulságos is. Az persze más, ha valaki rögtön összeboronálja az életét idegen emberekkel, vagy olyannal, aki tulajdonképpen nem szimpatikus. Ehhez mondjuk nem is kell magyarnak lenni...

SilentDreams 2013.04.22. 10:44:58

@M. Péter: Köszi az infot! Akkor ezek szerint 1 hálós lakásban is lakhat egy pár vagy akár egy studiolakásban is, huhh... :)))))

Thor vagyok 2013.04.22. 10:46:38

@andaluzkutya: Félreértettél, nem erre gondoltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 10:52:52

@szerengeti: Káposztasavanyítás néhány helyen necces, pl. a komplett mediterrán térségben, legalábbis a tudomásom szerint. Itt ugyanis az emberek télen nem szakadnak bele a fűtésbe (merthogy azért annyira nincsen hideg), és így a lakásokban hidegebb van, mint Magyarországon, a káposzta meg nem nagyon akar megsavanyodni. Azért teszik el itt ecetbe a káposztát salátának, az viszont nem olyan, és abból soha nem lesz egy jó székelykáposzta :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.22. 10:53:11

Ahol tegnap dolgoztam, az ottani magyar séf srác is tudatosan kerüli a magyarokat.

Én nem, de de én is tudnék cifra történeteket írni. Eddig 1500 fontot én is ráköltöttem a pátyolgatottjaimra. Vegyese rokonok, barátok és ismerősök ismerősei... simán úgy működünk, hogy elfogadjuk a segítséget és aztán átváltunk abba az üzemmódba, amit ez a cikk is leír.

A Globe - Hofstede kutatásban az jött ki a kollektivizmus - individualizmus skálán, hogy mi vagyunk a 2.-ak az individualizmus póluson. Egy afrikai nép van előttünk.

Taxomükke (UK) 2013.04.22. 10:57:08

@zopilote: Pontosan. A sógorom festő-mázoló és gipszkartonozó, Franciaországban két kézzel kaptak utána, noha csak annyit tudott franciául, hogy Citroen. Egy ideig ügynökségen át nyomta, de a főfőnök közvetlenül akarta alkalmazni... hamarosan a család is költözik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.22. 10:57:46

Ebben az esetben még érthető, ha valaki nemet mond. Csaladtagnal nehezebb...

Taxomükke (UK) 2013.04.22. 10:59:06

@Hari Seldon 2: Az élet Angliában sem habostorta.
Ez jobb?
:)

váj mí 2013.04.22. 11:00:41

@hagyma: Ezek szerint venni akartok, nem bérelni... Hm, a hegyek között, no szomszéd a közelben megy ilyesmi?
Nekem is kellene egy ilyen "Mary", aki imád vásárolni.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 11:00:52

@Philosoraptor:
Nos, nyilvánvaló, hogy Magyarország, és az EP között van egy konfliktus.Hogy mi az oka, és kinek van igaza, jelen esetben nem érdekes.
A lehetséges következményei viszont igen.
Van egy bizonyos nyomásgyakorlás a kormányra.
Ennek lehet két következménye:
- Magyarországot elítélik, megvonnak bizonyos jogokat, és a kormány kezdeményezi a kilépést az unióból.
Tudom, hogy ez hosszadalmas folyamat, talán 2-3 év is van addig, de az biztos hogy drasztikus következményei lesznek a külföldi munkavállalásra.
Előszöt is lezárják a határokat.
Újra útlevélre lesz szükség.A kint dolgozó magyarokra is hatással lesz, egy részüket hazaküldik, egy részük maradhat, de az biztos, hogy az, hogy 1db személyivel kiutazom Londonba, és munkát keresek , biztos nem lesz.
Az is valószínű, hogy amint meglebegtetok a kilépést, embertömegek próbálják majd elhagyni az országot.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 11:07:20

@Jani haverja: Hát az lehet, ezért érdemes megcsinálni ősszel mondjuk, amikor még ott jó idő van, amikor meg megérett, akkor meg már úgyis kimondottan hidegben kell tárolni (rokonaim is így szokták, ők sem fűtik agyon a házat, a hordós savanyúság meg kint van a fűtetlen "nyári konyhában"). De nyilván ti ott jobban megtapasztaltátok ezt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.22. 11:10:44

@Jani haverja: Ó, azért belefutottam én itt pár érdekességbe az itteni suliknál. Az egyik legszebb az volt amikor a londoni suliban ahová fél év után sikerült bekönyörögni a fiamat a harmadikos tanár pár hét után rám szólt hogy ugyan tanitsam már meg rendesen olvasni a fiamat angolul, mert hogy neki erre nincs ideje. Én meg csak néztem mint az a bizonyos boci a kapura. Szerencsére hamar elköltöztünk onnan....

Len.Mag 2013.04.22. 11:14:06

@hogyne,persze,igazad van!: És utána? Szeretett vezetőink felvirágoztatják az országot, és nem győzzük majd kitiltani az EU-ból bevándorolni akarókat? Atyám! :-S

2013.04.22. 11:16:24

@hogyne,persze,igazad van!: Remélem, hogy csak falra fested az ördögöt. Még nem állok készen, hogy elhagyjam Mo.-t, de ez nem jelenti azt is, hogy nem szeretnék majd egyszer elhúzni innen. Mindenkinek rossz lenne, még az országnak is. Nincsen gazdaságunk, ha még eu-s támogatás is kiesik (amiből gondolom páran megtömik a zsebüket), milyen fejlesztések lesznek itt?

macamuca [IHUN] 2013.04.22. 11:18:23

@andaluzkutya:
"alapból annyira vagyok barátságos, mint egy taposóakna..."
:D
Mit szerénykedsz, kirobbanó sikered van!
:D

Len.Mag 2013.04.22. 11:18:58

@Taxomükke: De még csak nem is fenékig tejföl :D

2013.04.22. 11:20:41

@Philosoraptor: nem fognak kilepni. A penzek 90%-a az EU-bol erkezik; azt a simicska-nyerges-orban trio is felfogja, hogy nem lesz mit lenyulni, ha nincsenek EU-s fejlesztesek, palyazatok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 11:20:59

@szerengeti: Mi még nem próbáltuk savanyítani, csak az itteni szomszédokkal beszélgetve szűrtem le ezt, hogy valószínűleg nem működne. Azt mondták, hogy ilyen itt, ebben az országban csak fent a hegyi falvakban van, de ott más éghajlat, más házak, meg más fűtés is van értelemszerűen. Ott egyébként az éghajlat sok helyen keményebb télen, mint Magyarországon, viszont a lakosság elenyésző része lakik ott. Lehet, hogy egyszer megpróbáljuk a feleségemmel :)

kriosz 2013.04.22. 11:21:42

Én azt nem értem hogy egy ilyen helyzetben mi fenének kell a fészbukra posztolni.Amugy sem értem az állandó posztolást de egy ilyen melós dolgot végképp nem. Mint ahogy már valaki írta a főnökhöz kellett volna vinni.

Thor vagyok 2013.04.22. 11:24:15

@andaluzkutya: Nem szeretném itt leírni, mert lehet hogy olvassa és magára ismer, én meg már semmilyen magyarázkodást és fussunk neki mégegyszer a barátkozásnak fícsört nem szeretnék.

Mrs. Clayton 2013.04.22. 11:25:05

@M. Péter: köszi, igen kifejezetten érdekel, meg kerestem is, és meg is nézem a linkedet, eddig a helyi councilnál oldalán keresgettem a szabályozást, de nem találtam semmi használhatót

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 11:26:17

@Philosoraptor: Én azt értem, de mégis egyre eu-ellenesebb a retorika.
HA kilépünk, szerintem is katasztrófális lesz a helyzet, de szerintem efelé haladunk.
És akkor már nem kell azon gondolkozni, hogy melyik országba menjél dolgozni, vagy melyik külföldi egyetemre menj tanulni.

Taxomükke (UK) 2013.04.22. 11:28:59

@kriosz: Na ez nekem is magas, minek kell boldog-boldogtalannal megosztani minden szart. Ha gondom van valakivel, szólok neki, nem a facebookra rinyálok. Ha meg nem fontos, akkor nagyom annyiban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 11:29:17

@ChristineK: DDD

Ez azért elég érdekes :)

Itt a kisfiammal (most elsős) eléggé elnézőek a nyelvtudást illetően (bár helyesen ír, és olvas, csak néha nem érti, hogy mit:)), igaz, hogy matekból meg próbaképpen harmadikas teszteket töltette ki vele, és azt is tudta (mondjuk ez nem az iskola érdeme, hanem egyszerűen érdeklődik a matek iránt, és már iskolás kora előtt is sok mindent tudott), úgyhogy ez kompenzál. De mindenesetre sokkal lazább ez az iskola. Itt alsó tagozatban egy osztályban akkor van szünet, amikor a tanító néni azt látja, hogy fáradtabbak a gyerekek, na akkor van az, hogy irány ki az udvarra futkározni :) Kb. két hónapja meg az iskola mellett egy építkezéshez éppen jött a betonpumpa, az összes osztályban (1-4-ig) ideiglenes szünet, ki az építkezéshez, betonpumpát nézni :) A kezelő meg el is magyarázta, hogy hogyan működik. Szerintem ez egy nagyon jó dolog, rengeteget tanulnak ilyenből a gyerekek.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 11:30:13

@hogyne,persze,igazad van!: nem fogunk kilépni, az egész EU-ban Mo kapta a legtöbb EU-s forrást 2011-ben. Ezt a korm is tudja. Check out: www.money-go-round.eu/yearChart.ashx?year=2011&method=gdp

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 11:32:35

@szerengeti: Ezt én értem, de mégis megy a keménykedés.
Meg fogják indítani a 7-es cikkelyben megfogalmazott eljárást, és a kormány válaszul ki fog lépni.
Lesz hatalmas tiltakozás, meg tűntetések, de meg fogja tenni.Persze onnantól még 2év, mire minden szálat "elvarrnak", ezidő alatt rengetegen próbálják majd elhagyni az országot.
Szóval aki menni akar, most tegye.

andaluzkutya 2013.04.22. 11:35:52

@macamuca: Ez amúgy csak az élő találkozásokra igaz, ha levélben megkeresnek értelmes kérdésekkel, többnyire szívesen és kedvesen válaszolok rá:)

2013.04.22. 11:35:55

@hogyne,persze,igazad van!: Jövőre lejárnak, remélhetőleg nem nyerik meg a következő választást. Bár amennyi birka van ebben az országban, ez is elképzelhető.

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.04.22. 11:37:56

@judy7: Minden nyelvre igaz, hogy az egyszerű fogalmakhoz kapcsolódnak a szólások (evés, testrészek, lásd pl. magyar kezeskedik, kezel, stb, angol hand out, handle, stb.) A kajás idiómákra példák az angolból: bread-and-butter issues, pudding face, none of your sauce, not my cup of tea, easy as apple pie, in a nutshell, too many cooks spoil the broth, stb). Olyan kajákhoz kapcsolódnak ezek, amiket minden nap fogyasztanak. Az ázsiaiaknál nyilván a rizshez kapcsolódik egy csomó köznyelvi metafora, szólás, közmondás.
A poszthoz: a digók is ilyenek. - Nahát, külföldre mentek dolgozni? Bello. Nekem is szerezzetek már valamit, akkor megyek utánatok. - Mivan?

Mrs. Clayton 2013.04.22. 11:39:56

@M. Péter: köszi még egyszer, bár az első megvolt yahoon de nem vettem komolyan, viszont a 2. a tuti biztos, el is mentettem magamnak

Északifény74 2013.04.22. 11:40:29

@andaluzkutya: :D
..ez a taposóakna jó...

Nekem sem volt rossz tapasztalatom, mert ilyen szinten nem barátkozom!
Aki meg barátom és magyar, annak már rendezettek a dolgai:)

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 11:43:29

@hogyne,persze,igazad van!: Ne haragudj, honnan tudod, hogy 2 év?? Nincs ilyen procedúra az EU-ban. És még az eddig a kilépéshez legközelebb álló Görögországot is inkább visszatuszkolták az eu perifériájára, és próbálják körülötte legyezni a levegőt, mert azt mindenki tudja, hogy a kilépés óriási lavina, a hatása évtizedekben mérhető brutális visszaesés, amilyet még nem láttál.
Kettős kommunikáció megy, egy hazai fogyasztásra (keménykedünk), egy eu-s fogyasztásra (bármit megteszünk). Ennek ékes példája volt, hogy Rogán bejelentette, készek vagyunk módosítani az alaptörvény kifogásolt részeit, és már Orbán is bejelentette pénteken, hogy egy részhez ragaszkodnak --- azon majd elcincálódnak néhány évet az Európai Bíróságon, amúgy meg ennyi.

Olvass többet riogatás helyett.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 11:44:58

@Philosoraptor: sajnos nagyon valoszinu hogy ok maradnak.

2013.04.22. 11:46:09

@hogyne,persze,igazad van!: marhasag.

Az egesz ugyanugy egy szabadsagharcos-babszinhaz, mint amennyire ok nemzetiek, magyarok, arpadsavosok, hagyomanytisztelok, jobboldaliak es keresztenyek.

A nap vegen ugyis csak a penz szamit, a csapokat nem fogjak magukrazarni, honnan lenne akkor a kozpenzgepnek 65 milliardos eves bevetele?

aleb19 2013.04.22. 11:52:15

@hogyne,persze,igazad van!:

"...ezidő alatt rengetegen próbálják majd elhagyni az országot.
Szóval aki menni akar, most tegye"

orvos latott-e mar mostansag ez a sokszor lazzal is jaro kepzelges agylagyulast okozhat
mindenki aki normalises 1-2 ev valovilagban eltelt elettapasztalat utan vagja,hogy a mostani unios oda-visszaacsarkodas csak szajkarate ez a ciganykodas a politika
aki abnormalis ill. ploitikaiujszulott es/vagy pattanasos tizeneves az biztos panikol es anyuka szoknyaja ala probal bujni vagy hulye hozzaszolasokat irogat

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.22. 11:55:03

@Jani haverja: Igen tudom hogy furán hangzik. Az én fiam már idősebb volt mikor kijöttünk 2005-ben. Ezért harmadikban kezdte a sulit itt. És értelemszerű hogy nem tudott rendesen irni-olvasni angolul. Érdekes mikor leköltöztünk vidékre itt már negyedik osztályba tették és a tanárnak mégse derogált hogy olvasni tanitsák. Szóval suli és suli között vannak nagy különbségek. Viszont pl. a földrajz és történelem oktatást befejezték nyolcadikban. És a gyerek saját elmondása és megitélése szerint is alig tanultak valamit. Egyszerűen más a rendszer és más a fontossági sorrend.

Északifény74 2013.04.22. 11:56:49

@Jani haverja: Káposztát nem savanyítunk melegben, legalábbis Erdélyben:) A pincében nincs melegebb mint egy nem fűtött lakásban.
Nekem Norvégiában is sikerült, de macerás:)

Azóta otthonról, vagy anystól hozpm levelekre szedve, utána lefagyasztom, majd használa előtt kienged, ugyanolyan mint egyébként.:)

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 11:57:10

@szerengeti: Nos, nem akarok senkit sem riogatni.
Sajnos azonban tévedsz pár dologban.
Valóban, jelenleg nincs szó kilépésről, csak a jobbik erőlteti, viszont ők minden héten mondják.
Ők úgy gondolják, hogy ki kell lépni az únióból, és meg kell tartanunk a schengeni tagságunkat, mint pl Svájc.
A kormány, ill. ellenzék valóban jelenleg letette a névjegyét az eu-tagság mellett.
De van néhány folyamatban lévő ügy, aminek rossz kimenetele is lehet.
Ha pl úgy alakul a dolog, hogy elindul a 7-es cikkely szerinti eljárás, ami több mint valószínű, hiszen az ep-ben ehhez meg van a kellő többség, az olyan szégyen a kormánynak, amit nehezen lehet elviselni.
Ekkor erősen megváltozhat ez a kommunikáció, és egy másodperc alatt jöhet a bejelentés hogy nekünk ilyen eu-ra nincs is szükségünk.
Kiírják a népszavazást a tagságról, ehhez persze meg kell változtatni az alkotmányt, ami menni fog.
Utána, bejelenti az államfő az európai tanácsnak, hogy az ország ki akar lépni.Ekkor megkezdődnek a tárgyalások a kilépésről, de a kötelezettségek még minimum 2évig fennállnak.
Ezen idő alatt szépen visszabontják az összes eu-s szálat.
Megszűnik a szabad munkavállalás, visszaállítják a határokat, vissza kell fizetni az eddig fölvett összes eu-s támogatást, stb.
El lehet képzelni, hogy egy ilkyen bejelentésre a multik jelentős része kivonul az országból, a nemzetközi kritikus hangok felerősödnek, az ellenzékkel együtt, emberek tömege próbálja elhagyni az országot.A külföldön dolgozó magyarok jelentős része maradhat, aki már elég rég óta az országban van ,és állampolgárságot kaphat.Szerintem azok, akik minimum 5éve kint vannak.A többiek meg mehetnek haza, és újabb munkavállalók nem mehetnek.

aleb19 2013.04.22. 11:58:31

@Philosoraptor: "Jövőre lejárnak, remélhetőleg nem nyerik meg a következő választást. Bár amennyi birka van ebben az országban, ez is elképzelhető. "

rosszhirem van megnyerik a next election is
nem azert mert szebbek v. jobbak hanem mert kinyaljak a nyuggerek segget tanulva horn- alkesz-gyulatol lenyultak ezt a szavazo reteget a maszoptol

váj mí 2013.04.22. 12:01:29

@Philosoraptor: Szerintem meg ne rémisztgesd magad feleslegesen, hacsak nem érzed úgy, hogy egyébként túl unalmas az életed.
Magyarország önszántából nem fog kilépni az EU-ból, addig tuti nem, amíg többet kap, mint amennyit ad a közös kasszába. Ahhoz meg, hogy kirúgják nagyjából az kellene, ha nyíltan átalkulna egy európai Észak-Koreává.

twiga 2013.04.22. 12:02:44

@pappito: "" Igaz, az oktatás sem olyan magas színvonalú, mint Magyarországon."

Azért pont oxfordról leírni ezt kicsit vicces (jó, tudom, nem úgy Oxford) . "

En nem latom kulonosnek. Pl. mind az Egyesult Allamokban, mind Hollandiaban a primary school allati gyenge a magyar oktatashoz kepest, viszont az mar erdekesebb, hogy az egyetemeik joval erosebbek (persze nem az osszes, de legalabbis jo par igen magas rangu egyetemuk van).

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 12:05:20

Amivel nem vagyok tisztában, az a schengeni tagság.Ha például kilépünk az euból, az azt jelenti, hogy automatikusan a schengeni övezetből is kilépünk?
Vagy ha csak az auból, akkor a határok maradnak ahogy vannak, utazni lehet, csak munkát vállalni nem,?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 12:08:56

@ChristineK: Igen, a fontossági sorrendben lévő különbségeket itt is észrevettem. Itt az az elsődleges, hogy az általánosban azt a tudást tanítsák meg, ami a valós átlagember gyakorlati életéhez kell.

Az iskola és iskola közötti különbségben még nem nagyon van tapasztalatunk (valószínűleg itt is nagy a különbség), azt viszont tudjuk, hogy itt (is) sokkal szabadabb az oktatás, mint Magyarországon, már elsőben is kismillió féle tankönyv van, és a tanító néni dönti el, hogy milyen könyvekből akar tanítani. Nagyobb iskolákban, ahol vannak párhuzamos osztályok, ott sokszor előfordul, hogy két párhuzamos osztály teljesen más könyvekből tanul. Ez alsó tagozatra vonatkozik, nálunk a felső tagozat még messze van :)

aleb19 2013.04.22. 12:09:13

@twiga: azon elgondolkozhatnal,hogy esetleg azert van "jo par igen magas rangu egyetemuk" mert ok allitjak ossze a rangsort ill. bocsanat a rangsort biztos valami fuggetlen es tekintelyes szervezet ami veletlenul usa v. brit ,
az oktatas is biznic meghozza hatalmas biznic

Hari Seldon 2 2013.04.22. 12:10:20

@Taxomükke:
Egyenlőre még nem unalmas.
De gondolom most csak ugratsz.... :-)

2013.04.22. 12:10:28

@aleb19: Akkor legalább megadják a végső lökést.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 12:11:33

@Északifény74: Én meg az idelátogatóktól szoktam kérni készen, ha megkérdezik, hogy mit hozzanak :) Általában derültség a végeredmény, de azért hoznak :)

De egyszer lehet, hogy megpróbálkozom vele. Ez a fagyasztásos dolog se rossz ötlet :)

2013.04.22. 12:11:39

@váj mí: Észak-Koreától eléggé messze vagyunk szerencsére. Habár éhezők itt is akadnak, ami elszomorító, és szánalmas is, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi és milyen minőségű földünk van.

Hari Seldon 2 2013.04.22. 12:13:09

@Len.Mag:
Mindenkinek a kajás gyűjteménye nagyon tetszik, így előre is.
DE könyörgöm, ne írjatok tovább.
Inkább egy hét terepmunkán Észak Koreában!!!

váj mí 2013.04.22. 12:16:23

@Philosoraptor: Hm, erről az "eléggé messze vagyunk"-ról az ősrégi vicc poénja jut eszembe, hogy "Igény az lenne rá ...".
Ami a mezőgazdaságot illeti, azt sikeresen szétverték a '90-es évek elején (nemcsak Magyarországon, az igaz), és azóta sem sikerült talpra állítani. Igaz, az univerzális mezőgazdasági elképzelés (minden mi termelünk meg magunknak) nem igazán működne, lévén az ország túl kicsi ehhez, de specializálódni azért éppen lehetne.

aleb19 2013.04.22. 12:18:38

@Philosoraptor:" Akkor legalább megadják a végső lökést"
mihez, kinek, miert es hogyan?

váj mí 2013.04.22. 12:19:31

@Jani haverja: Hm, nincs olyan időszak Albániában, amikor pár hétig 5 fok körül van a hőmérséklet? Mert az már bőven jó a savnyításhoz.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.22. 12:21:10

Az oktatással kapcsolatos mondanivalód igen rövidre sikeredett, ezért okozhat másokban ellenérzéseket. Ez viszonylagos dolog, ki mit vár a gyeremekei iskolájától...
Én nem várom el azt a "magas színvonalú oktatást", ami otthon folyik, inkább szeretem, ha a gyeremekem ott jól érzi magát, nyelveket, az élethez szükséges dolgokat tanul. Mindezt mondom úgy, hogy otthon sok évig tanítottam.
Ha van kedved kifejthetnéd, hogy miért csalódtál az angliai oktatásban, mert sokan nem ismerjük az ottani viszonyokat.
Kedves volt tőled, hogy segítettél, de azért nekem egy dolgon megakadt a szemem. Ez az ismerős állítása szerint középszinten beszélt angolul, te zéró nyelvtudással érkeztél. Az ő fejében talán (nem állítom!) több ismeretanyag volt, amit kezdetben talán nem mert használni, de később belerázódott.
Talán ezért fordulhatott elő, hogy ő jobban megértette magát a többiekkel, így végül neked kellett menni...
Kíváncsi lennék az ő véleményére is, mert minden éremnek 2 oldala van.
Azt viszont végképp nem értem, hogy miért a FB-on kellett a problémákat kiírni....

aleb19 2013.04.22. 12:21:18

@váj mí:

szinte hunnia az egyetlen eu-s orszag aki kepes lenne elelemmel teljesen ellatni magat es meg importalhatna is ha csak a termesztesi kapacitast adottsagokat nezzuk

twiga 2013.04.22. 12:24:18

@Saman: "Ahol tegnap dolgoztam, az ottani magyar séf srác is tudatosan kerüli a magyarokat.

Én nem, de de én is tudnék cifra történeteket írni. Eddig 1500 fontot én is ráköltöttem a pátyolgatottjaimra. Vegyese rokonok, barátok és ismerősök ismerősei... simán úgy működünk, hogy elfogadjuk a segítséget és aztán átváltunk abba az üzemmódba, amit ez a cikk is leír.

A Globe - Hofstede kutatásban az jött ki a kollektivizmus - individualizmus skálán, hogy mi vagyunk a 2.-ak az individualizmus póluson. Egy afrikai nép van előttünk."

Nekem teljesen mas tapasztalatom van. Mi jo par evvel ezelott egy par volt kollegammal one by one hagytuk el az orszagot, egyesevel mentunk ki 2003-tol. Az leso fecske szallast es segitseget adott (lakaskeresesben, tanacsokban, ugyintezesben stb.) a masodiknak, a masodik a 3.-nak, a 3. nekem (en voltam a 4.), igy a kovetkezo kierkezo ex-kolleganak mar en adtam szallast (2-3 het) es segitseget es aztan igy folytatodott. A vegen 10-en vegeztunk kulfoldiaban :-) Igaz, hozza kell tennem, hogy mindegyikunk szerzodessel jott es mind beszeltunk felso fokon 2 idegen nyelvet. Igy "csak" lakaskereses, doksik toltogetese, registzracio volt a kihivas. Viszont(!) a baratsag megmaradt, heti egyszer, de legalabb kethetente egyszer egyutt ebedeltunk (tapasztalatcsere, pletyka) es csinaltunk kozos programokat (kirandulas, palacsintasutes es gulyasfozes (persze kaja megint, tudom, tudom...)). Most, hogy mindenkinek cslaadja van, nehezebb osszejarni, de azert leglaabb evente egyszer sikerul. Hiszem, hogy rengeteg az enyemhez hasonlo pelda van es nem csak szethuzas letezik magyarok kozott...

Hicudzsi · http://spakli.blog.hu 2013.04.22. 12:31:09

@ChristineK: Ott a pont. Ugyanezt tapasztaltam.
Miután már mindent elmondtál nekik részletesen, még a suliknak is utána néztél nekik. Az ofsted-jelentéseket is átböngészted - mert ekkora lúzer vagy - utána már rád sem köpnek.

twiga 2013.04.22. 12:34:15

@aleb19: "azon elgondolkozhatnal,hogy esetleg azert van "jo par igen magas rangu egyetemuk" mert ok allitjak ossze a rangsort"

Hat, szerintem ha belelattal kulfoldi egyetemek (Sorbonne, INSEAD, Rotterdam, Leiden, Aarhus, Gottingen, Oxford, Cambridge, Princetown, Yale, Harvard, Berkely stb.) syllabusaiba, akkor nem sugalmaznam ezt a nagy "osszeeskuves elmelet" dolgot :-) Igenis nagy a kulonbseg elvarasokban. KOnkret pelda: volt amerikai prof Mo-ra jott, elso eloadas: zsufolt aumax. Aztan jott az USA-ban megszokott ora vege: OK, ez a preparation reading lista kov eloadasra, amit majd atbeszelunk. 2. eloadas: 3 fo az aumax-ban... :-D Na, ja, ugyebar ha mar egy kicsit tobbet kene melozni az egyetemen, akkor mar nem akarodzik a nagyra tisztelt magyar hallgatoknak. Tisztelet a kivetelnek, amiben en sem vagyok benne, mert en is tipikus magyar hallgato voltam, nem is egy intezmenyben :-D (...de aztan nagy ur a kenyszer...)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 12:34:28

@hogyne,persze,igazad van!:

"Ha például kilépünk az euból, az azt jelenti, hogy automatikusan a schengeni övezetből is kilépünk?"

Nem.

A 2 nem ugyanaz.

Vannak országok, melyek EU-tagok, de nem Schengen-tagok: Bulgária, Ciprus, Írország, Románia, UK. S vannak olyan más EU-tagállamok is, melyek területének egy része nem tagja a Schengen-övezetnek.

S vannak országok, melyek nem EU-tagok, de Schengen-tagok: Izland, Liechtensten, Norvágia, Svájc,

Valamint van 3 ország, mely hivatalosan nem Schengen-tag, de nyitott határa van a Schengen-övezettel, azaz de facto Schengen-tag.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 12:36:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Értem.
Tehát, ha kilépnénk az unióból, megmaradna a schengeni tagság, így szabadon utazhatnánk egy szál személyivel, csak munkát nem vállalhatnánk?

váj mí 2013.04.22. 12:37:16

@aleb19: Khm, ez azért enyhe túlzás. Márminthogy az egyetlen lenne. Gondolj csak Romániára, sokszorosan megvan minden a földrajzi adottságokat tekintve, ami Hunniában. Plusz tenger.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 12:38:34

@váj mí: Hú, ez nagyon változó. Van amikor januárban is átmenetileg pár napra napközben 16 fok is van, utána meg egyik napról a másikra hirtelen lehűl, hajnalra mínusz 1-2, napközben meg 7-8. Mármint ezt ide Tirana környékére értettem, a hegyekben teljesen más éghajlat van. Pl. tavaly január elsején a kisfiam fülét megcsípte egy méhecske egy kávézó teraszán, előtte éppen le akarta venni a pulóverét is, mert futkároztak a többi gyerekkel, és kimelegedett :) Szóval nagyon változó, és nagyon nem lehet kiszámolni sem előre, szerintem Magyarországon sokkal könnyebb előre jelezni az időjárást. Itt télen sokszor van az, hogy még itt a mediterrán sávban is 20 km-rel odébb éppen teljesen más időjárás van.

Bretalaine 2013.04.22. 12:41:08

Ha nem tudsz angolul, ne próbálkozz Angliában. Itt követted el a hibát.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 12:42:39

@aleb19: az importálás=behozatal, amire te gondoltál, az az export... és exportálunk is, rendesen, jó áron. hazai piacra viszont az occsó kell, meg is kapjuk, behozatalból.

aleb19 2013.04.22. 12:43:20

@twiga: szerintem az okitas hatalmas biznic ezert vannak azok a rangsorok
egy jo egyetem nem a leadott/szamonkert tudasmennyisegben merheto hanem ha megtanit gondolkodni
es ezeken a listakon alulreprezentaltak a kis orszagok egyetemei holott egy pesti kozgaz/corvinus/ , a sote orvosikar vagy a villanymernoki kar a bme-n ott van a toppon rendesen

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 12:45:23

@hogyne,persze,igazad van!: "Tehát, ha kilépnénk az unióból, megmaradna a schengeni tagság, így szabadon utazhatnánk egy szál személyivel, csak munkát nem vállalhatnánk? "

hiába mondtam, hogy nincs ilyen procedúra... birca példái közül melyik az az ország, amelyik eu-tag volt, és kilépett és schengeni tag maradt? ja, hogy nincs ilyen.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 12:46:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hm.
De tulajdonképpen a munkavállalás nem szűnne meg, csak nem úgy működne, hogy kiköltözöm Londonba, Bécsbe, stb.. és nézek állást.
De ha találok egy munkáltatót, aki engem akar alkalmazni, munkavállalási engedélyt elintézné és kész.
A fentebb vázolt leg pesszimistább forgatókönyvemhez mit szólsz?
Egyetértesz?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 12:46:29

@Philosoraptor: szerintem már erre a kis időre nem cserélek paradigmát:)

proprorporporpo 2013.04.22. 12:47:21

"Meg aztán Londonban nagy a nyüzsgés, elég volt belőle Pesten."

Hahahahahhahhahha :D ezen röhögtem fel először, mintha a két város picit is hasonlítana egymásra :D

"Igaz, az oktatás sem olyan magas színvonalú, mint Magyarországon."

Mondja ezt a magyar, aki még angolul sem beszél, de az angol oktatást átlátja...

"Angliában az ügyintézés nem egyszerű feladat, minden hónapokig tart! "

Bankkártya pár napon belül, NI csak foglalsz egy időpontot és bemész, fél óra alatt megvan, a többi posta. Lehet nem ugyanazt az országot lakjuk...(egyébként egyik sem feltétele a munkakezdésnek)

"Kérdeztem, hogy tud-e angolul, mire Ő azt mondta, középszinten igen, megérteti magát! Mondtam neki, hogy felejtsd el... "

Megkérdeztem tud-e angolul, aztán mondtam neki, hogy nem tud.

"Sajnos csináltam egy fotót róla, és még nagyobb butaság volt, hogy kiraktam a közösségi oldalra, hogy így dolgoznak a kollégák, ha nem vagyok ott!"

És ezek után terel, hogy más miatt rúgták ki. Komolyan, ilyet ki csinál? Tök nyilvánvaló, hogy ezt tilos és a szerződésben is benne van(na ezért kellene angolul beszélni). Egyébként a magyarokkal, nem az a baj, hogy eredendően rosszak, inkább ez a gyerekes naivitás, egyszerűen megdöbbentő milyen módon szemlélik a világot egyesek. Ez a post egy jó példa arra, hogy valaki sorra követi el a hülyeségeket és amikor megégeti magát akkor meglepődik és sajnálkozik.

Azért szeretném megjegyezni, nem minden magyar ilyen, akárki akármit mond, én ismerek sok segítőkész és normális magyart itt kint. De tény, hogy senkitől nem kérek ilyen mélységű szívességeket és én sem segítek akárkinek határtalanul. Illetve próbálom kerülni azokat akik nem beszélnek angolul, szerintem ők hajlamosak akármennyi szívességet kérni, mert általában ők azok akik gyerekként viselkednek. Sajnos a szerzőt nem tudom sajnálni, buta volt.

aleb19 2013.04.22. 12:48:31

@váj mí: esetleg hacsak ranezel a terkepre/roman/ biztos feltunik neked az csekelyke hegyecskemenyiseg es kornyeke ami nem igazan alkalmas hatekony mezgazd. muvelesre teruletileg/minosegileg kevesbe alkalmas 20millio emberke teljes ellatasara

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 12:48:39

@szerengeti:
de van ilyen procedúra.
Vissza kell fizetni mindent amit felvettél, letárgyalni minden dolgot azt mehetsz isten hírével.
www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1447

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.22. 12:48:39

@twiga: A többiekkel nekem is jó kapcsolatom maradt.

váj mí 2013.04.22. 12:49:36

@Jani haverja: Hm, akkor tényleg nem lehet előre kiszámítani, mert lehet sikeres lesz, lehet megbuggyan időközben. Meg gondolom, a pince sem tartozéka a házaknak ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 12:49:38

@Len.Mag: hát pedig ez egy nagyon egyszerű kaja...kevesebb gond van vele, mint sok mással.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 12:50:47

@váj mí: egy ilyem méri elég sok pénzbe kerül..8 órás vásárlás, brr.

aleb19 2013.04.22. 12:51:05

@szerengeti: ja ezt beneztem mert azon gondolkodtam ,hogy irjak-e az olcso agyon tamogatott importszemetrol amit behoznak

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 12:52:52

@szerengeti:

Nincs erre példa, mert eddig még sosem fordult elő, hogy egy ország kilépette az EU-ból.

Csak az fordult elő, hogy egy ország területének egy része kilépett az EU-ból, ami más kategória. Abban az esetben, ha az illető területrész független állam lett, akkor megszűnik minden joga az EU-ban. Ha pedig nem lesz független, akkor 3 lehetőség van:
- az EU tengerentúli területévé válik a terület nem része ugyan az EU-nak, de megállapodás alapján alkalmazza az EU-jogrend egy minimális részét és bizonyos kedvezményeket élvez (jellemzően: vámmentes kereskedelem az EU-val).
- minimális jogalkalmazású terület - a terület jogosult lenne az EU tengerentúli területe státuszra, de azt nem kérte, viszont az EU-jogrend egy minimális részét alkalmazza,
- egyáltalán nem hatályos az EU-jogrend, ill. csak egyes speciális esetekben hatályos.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 12:53:32

@hogyne,persze,igazad van!: a kulcsszó a visszafizetés! :) Nagyon jól hangzik egy ceausecui Magyarország képe, de igazán!
Amúgy abban tényleg tévedtem, a kihajításra nincs procedúra. A kilépésre meg példa nincs.

váj mí 2013.04.22. 12:54:45

@aleb19: Te ugye nem nagyon voltál Romániában meg nem is igazán ismered?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 12:54:51

@hogyne,persze,igazad van!:

De, megszűnne a szabad munkavállalás, ez a lényeg. Ha kell munkavállási vízum, akkor az nem szabad munkavállalás.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 12:54:53

@hogyne,persze,igazad van!: Izland mire példa? EU-tag volt? Nem. Most zajlanak a csatlakozási tárgyalások.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 12:55:21

@váj mí: Pince itt a környéken meg azért nincs, mert itt vagy dinamittal, vagy nagy vésőfejjel felszerelt lánctalpas Komatsu exkavátorral lehetne csinálni, mert a 10-20 centi termőréteg után elég komoly a szikla :)

Mondjuk vannak barlangok, meg régi hadialagutak, földalatti tárolók, de a saját magamnak történő káposztasavanyításra kicsit költséges lenne ilyent bérelni, pedig aránylag olcsón bérelhetők :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 12:58:59

@szerengeti:

Egész ország kilépésre valóban még nincs példa. De országrész kilépésére igen.

Pl. Grönland 1979-ben szavazott népszavazáson az EU-ból való kilépésre, s 1985-től nem része az EU-nak.

Tavaly ugyanezt meglépte Saint Barthélemy francia sziget is.

aleb19 2013.04.22. 12:59:09

@váj mí: a statisztikat es a szamokat ismerem a mezgazdtermeles minden szegmenseben tamogatasok nelkul csak mo es talan hollandia lenne kepes onellatasra

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 13:05:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Grönlandot tudom, csak akkor még nagyon gyerekcipőben járt az EU, az egész még a vasfüggöny leomlása előtt zajlott! És hát Grönland földrajzi helyzete miatt kevéssé is tudott volna integrálódni. A helyzet a válság, de különösen a görög válság óta súlyosbodott, azóta jóval nagyobb a kockázata annak, hogy az egész bedől, ha valahol meglökik a dominót, többek között a pénzügyi átfonódások miatt.

váj mí 2013.04.22. 13:05:05

@Babette_: Azt nem mondtam, hogy pénzt is adok hozzá ;)

@Jani haverja: Hm, szóval bukó :). És nem is lehet kapni? Mármint úgy értem, hiperekben importot.

(deleted) (törölt) 2013.04.22. 13:06:44

@Jani haverja: nemár, hogy még nem gondolkodtál káposztasavanyító vállalkozásban :-D

Na, most viszont léptem dolgozni. Pápá, kommentközösség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:07:01

@szerengeti:

Ha így megy tovább, akkor az egész be fog dőlni, ez biztos.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 13:09:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na és mi lenne a már kintlévőkkel?
Mondjuk ha holnap megszűnne egy ország tagsága, akkor a kint dolgozókkal mi van?
Az egyértelmű, hogy újabb munkavállalók csak munkavállalási engedéllyel mehetnek.
De aki már kint van azzal mi a helyzet?
Nem hinném, hogy mindenkit hazaküldenének.
Aki már elég régen van kint ahhoz, hogy állampolgárságot kapjon, vagy/és megházasodott külföldivel az biztosan maradhat.
Akinek mondjuk határozott idejű munkaszerződése van, az, amint lejár, haza kellene mennie.
Aki pl kint van 1évnél régebben, és állása van, minden papírja megvan, adószám, taj szám,stb, ill. rendelkezik határozatlan idejű munkaszerződéssel, az automatice korlátlan munkavállalási engedélyt kap, és ha elég ideig marad állampolgárságot?

váj mí 2013.04.22. 13:10:12

@aleb19: Ahham, hát jó étvágyat a statisztikához meg a számokhoz.
Azért, ha Romániában jársz nyisd ki jól a szemed.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:10:37

@hogyne,persze,igazad van!: "En nem latom kulonosnek. Pl. mind az Egyesult Allamokban, mind Hollandiaban a primary school allati gyenge a magyar oktatashoz kepest, "

Értem, hogy ez az általános nézet, de ezt alá is lehet támasztani valamivel? Mert az oecd pisa rangsora nem ezt mutatja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:11:15

@szerengeti:

Alapvetően van olyan helyzet, amikor egy területnek nem éri meg vállalni az EU-s kötelezettségeket, mert az EU-s hasznok túl kicsik. Grönland is ezért lépett ki: nem akartak a grönlandi halászatba beengedni idegen cégeket, márpedig EU-tagként nem tilthatnak ki egyetlen EU-s céget sem.

Saint Barthélemy meg azért, mert nem akart bevándorlást és nem érdekli őket az EU. Ami kell nekik az EU-ból - állampolgárság és euró - az megvan, a szabad kereskedelem meg nem tényező náluk, hiszen idegenforgalomból élnek úgyis.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:12:07

@hogyne,persze,igazad van!:

"Mondjuk ha holnap megszűnne egy ország tagsága, akkor a kint dolgozókkal mi van?"

Ezt az illető ország döntené el úgy ahogy akarja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:13:47

@hogyne,persze,igazad van!:

"Aki pl kint van 1évnél régebben, és állása van, minden papírja megvan, adószám, taj szám,stb, ill. rendelkezik határozatlan idejű munkaszerződéssel, az automatice korlátlan munkavállalási engedélyt kap, és ha elég ideig marad állampolgárságot?"

Ha ez bekövetkezne, lenne egy jogszabály erről gondolom, mely pontosan meghatározná mindenkinek az új státuszát.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 13:16:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
melyik ország döntené el?
Amelyik kilép?
És ha pl mi kilépnénk, miből fizetnénk vissza azt a pár1000milliárd ft támogatást amit felvettünk?
Ha ki akarnánk lépni, miért szenvedünk az államháztartási hiánnyal?
Minek hívunk le minél több támogatást, ha vissza kell adni?
Az ország exportjának 90%-a uniós országokba megy.He nem vagyunk tagok, akkor kivel kereskednénk?
Az a sok német/osztrák/francia cég aki fejleszt, mit tenne ha kilépnénk?

aleb19 2013.04.22. 13:17:31

@váj mí: ez a kozgazdasag dolog nem exhas tema ,hogy csak ugy kinezek a vonat ablakon es latok hatalmas sargarepa mezoket es orulok neki
a leghuzosabb es legteruletigenyesebb az allattartas es az azt ellato legelo/takarmany terulet kerdese
ez egesz eu ezert jott letre mert szinte egyetlen akkori orszag sem tudta teljesen ellatni magat kajaval es osszehangoltak a komporativ elonyoket es egyseges tamogatasi rendszert vezettek be

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 13:19:09

@váj mí: Mi kerestünk sok helyen, de sem szupermarketben, sem kisebb-nagyobb boltokban, sem a piacon nem találtunk :(

Ugyanakkor mindenki tudta, hogy van ilyen, de a végén már azon röhögtünk a feleségemmel, hogy itt a savanyított káposzta olyan lehet, mint a Yeti, azaz mindenki hallott már róla, de látni még senki sem látott :)

Komolyabbra fordítva, ha egyszer a hegyekben lesz valamikor dolgom (nem nagyon van ott), akkor utánakérdezek, mert állítólag ott csinálnak.

@szerengeti: Nem tudom, hogy éppen ezért - mivel nem nagyon ismerik - mekkora kereslet lenne rá :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:21:14

@aleb19: "es ezeken a listakon alulreprezentaltak a kis orszagok egyetemei holott egy pesti kozgaz/corvinus/ , a sote orvosikar vagy a villanymernoki kar a bme-n ott van a toppon rendesen"

ennek lényegesen egyszerűbb magyarázata van, mint az áhított összeeskövéselmélet. egyszerűen kevés professzor publikál, nem a magyar egyetemeken vannak a komoly áttőrések hetente (ez részben pénzkérdés is) azokon az 500best listákon szépen be vannak árazva azok a karok amiket jegyeznek. (kb. 3 v 4.) a többi, nemzetközi összehasonlításban jelentéktelen.

Muscari 2013.04.22. 13:22:40

@Jess G: nekem is lenne egy kerdesem. Mi 1bedroomosat akartunk berelni mi ketten +16 eves gyerek, es minket a landlord szemelyesen utasitott el, mondvan, hogy gyerekkel 2 bedroomos kell. Pedig ez nem is ugynokseges lakas volt, senki sem tudta volna, hanyan lakunk csak o meg mi. Akkor szerinted probalkozhatunk ugynoksegnel 1 szobassal?

váj mí 2013.04.22. 13:22:46

@hogyne,persze,igazad van!:
Te ezt most komolyan kérdezed? Természetesen az az ország döntené el Németország/Ausztria/Anglia/Franciaország stb., amelyik az EU-ban marad.
Hogy miből? Miért, most miből fizetjük vissza?
Az államháztartási hiány meg átkozottul független az EU-tól. Nem az EU-tagság miatt van Magyarországnak államháztartási hiánya.
Ha az ország kilépne, valószínűleg ugyanazon országokkal kereskedne, csak más feltételek mellett.
A cégek maradása a Magyarország által meghatározott feltételejtől, és a gazdasági körülményektől függne.
De ez szerintem, nyilvánvaló.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:23:35

@hogyne,persze,igazad van!:

"melyik ország döntené el?
Amelyik kilép?"

Nem. Az, ahol az emberek dolgoznak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 13:24:52

@hogyne,persze,igazad van!:

"Az ország exportjának 90%-a uniós országokba megy.He nem vagyunk tagok, akkor kivel kereskednénk?"

A kereskedelemhez nem kell EU-tagság. 2004 előtt is a kereskedelem szinte teljesen az EU-val volt.

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 13:27:51

@váj mí: Azt a 8200milliárd ft-ot amit kaptunk, vissza kellene fizetni.Azt miből?

váj mí 2013.04.22. 13:31:04

@aleb19: Hm, szóval úgy véled, a magyar alföld képes ellátni a teljes országot mindennel, míg a területileg nagyobb havasalföldi medence, például (és ez csak az egyik a kiterjedt "gyári" mezőgazdasági területek közül) nem. Holott a lakosság mindössze a duplája, egy jóval nagyobb terülten.
Különben ez érdekes. Mármint a mezőgazdasági földek megművelése. Tudod, amikor repülővel megyek haza, mindig tudom, amikor kinézek az ablakon, hogy éppen Magyarország felett járunk. Ugyanis fentről nagyon világosan látszik minden. A megművelt és megműveletlen földek. Németország és Ausztria felett repülve, és lenézve, szabályos, megművelt földek látszanak (bele ne köss, hogy nem lehet látni akkora magasságból, mert de). Amint meglátom az első szabálytalan görbületet a szántóföldön, már tudom, hogy Magyarország felett repülünk.

aleb19 2013.04.22. 13:32:53

@pappito: akkor ezek a listak megis rossz feltetelrendszer alapjan mernek es azt preferaljak ahol penzhegyek vannak es ott lesz a piiiz ahova a lista alapjan a legtobben akarnak menni nem osszeeskuves hanem a penznek az ordogikore

andaluzkutya 2013.04.22. 13:35:40

@hogyne,persze,igazad van!: Érdekes, hogy először felvázolod, hogy Magyarország ki fog lépni az EU-ból, utána meg bizonygatod, hogy ez miért lehetetlen, vagy hogy milyen károkkal járna.
Szerintem azért azt Viktorék is felfogták, hogy az "EU-n kívül is van élet"-hez minimum svájci gazdaság kell, vagy norvég olaj. Amúgy tudtommal mindkét ország (de legalábbis Norvégia) lépten-nyomon hangoztatja, hogy mennyire fontos nekik az EU, és hogy az EU nélkül ők is lehúzhatnák a rolót...

váj mí 2013.04.22. 13:37:45

@Jani haverja: Hm, fura, mert jól kell bírnia a szállítást, ha a londoni lengyel boltokban van fejes savanyított káposzta, Lengyelországból hozva. Esetleg, ha van még pár ismerős, aki krónikus savanyított káposzta hiányban szenved, akkor meg lehetne beszélni a bolt tulajával, ahol törzsvevők vagytok, hogy importáljon nagyobb mennyiségben, mert elfogy.
Mi anno, így beszéltük rá a lengyel boltost a zellergumóra meg a TV-paprikára.

andaluzkutya 2013.04.22. 13:38:32

@aleb19: nem hiszem, hogy a lista a pénzhegyeket preferálná, hanem a pénzhegy következményeit: pl. jobb oktatók, kutatások, stb., amik pénzigényesek.
Ezt olyan, mint hogy a fociban is azok a csapatok többnyire a legjobbak, ahol a legtöbb pénz van. Nem azért, mert lefizetik a FIFA-t, hanem mert megveszik a legjobb edzőket, játékosokat.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:39:25

@aleb19: persze a listák rosszak. sima ügy.

Az egyetemek elismertsége, a szerzett szakképesítés piaci értéke, elismertsége, a tudományos munkák, publikációk száma és minősége, az elhelyezkedési, esetleg kutatási lehetőségek az mind kutyafasza. Azoknak is akik egyébként a számtalan ösztöndíj egyikével nem burkina fasoba meg a makovecegyetemre mennek, hanem mondjuk az MIT-re, Yale-re, Harvardra, Sorbonne-ra, Cambridge-be, Oxfordba igyekeznek.

A megtévesztett kis hülyék.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:40:27

@váj mí: nem hiszem, hogy ne lehetne rendes német savanyúkáposztát kapni konzervben, még itt is lehet...

aleb19 2013.04.22. 13:40:28

@váj mí: "szóval úgy véled, a magyar alföld képes ellátni a teljes országot mindennel, míg a területileg nagyobb havasalföldi medence, például (és ez csak az egyik a kiterjedt "gyári" mezőgazdasági területek közül) nem. Holott a lakosság mindössze a duplája, egy jóval nagyobb terülten. "
nem en velem igy ha nem hiszed olvass utana de a havasalfold nem veletlen havasalfold tudod az idojaras es a foldtermekenysege/minosege is nemikeppen befolyasolja az atlagtermest nem kicsit csak nagyon
ugyhogy csak ismetelni tudom magamat:ez a kozgazdasag dolog nem exhas tema ,hogy csak ugy kinezek a repuloablakon es latok hatalmas sargarepa mezoket es orulok neki
gondolom te szereted megtapasztalni a dolgokat es hiaba mondjak ,hogy ott a fal csak akkor hiszed el ha neki is mesz

andaluzkutya 2013.04.22. 13:44:08

@pappito: " az mind kutyafasza" - ne személyeskedjünk, kérem :))

aleb19 2013.04.22. 13:44:13

@andaluzkutya: rossz valasz evek ota az angol bajnoksagban van a legtobb penz,de megis a spanyolok viszik a primet es ott sem a kiralyi garda hanem a barca mutatja az utat es adja a vbajnok spanyol csapat gerincet

váj mí 2013.04.22. 13:45:50

@pappito: Azt lehet itt, igaz, káposztafejet egyben savanyítva még nem láttam, de most az albán savanyított káposzta helyzet szomorú tényállása merült fel, mint olyan.

@aleb19: Ok, talán írj a román Mezőgazdasági Minisztériumnak, hogy azonnal szüntessék meg a búza, és a belőle nyert termékek exportját, mert a te statisztikáid szerint annyi sem terem, hogy bár az ország népét ellássák.

Mrs. Clayton 2013.04.22. 13:46:20

@Muscari: próbálkozni mindig lehet, de M.Péter linkje a tuti
england.shelter.org.uk/get_advice/repairs_and_bad_conditions/home_safety/overcrowding

aleb19 2013.04.22. 13:48:36

@pappito: easy van relax
szerintem a penz torzitja az ertekmeres helyesseget
nem hinnem hogy kis hulyek lennenek csak sznobok ertek aranyosan jobb oktatast kapnanak kevesebb penzert a listan nem vagy hatrebb szereplo intezmenyekben

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:49:21

@váj mí: hiányoltalak pár korábbi poszt kommentjei közül :)

andaluzkutya 2013.04.22. 13:49:43

@aleb19: Írtam, hogy többnyire. De mondjuk pl. egy magyar csapat anyagi lehetőségei és mondjuk egy spanyol csapat anyagi lehetőségei között a különbség csillagászi, így a teljesítményben is komoly különbségek vannak.
Az egyetemi rangsornál se feltétlenül a legtehetősebb van legelől, de alighanem a legtehetősebb 20 osztja le egymás között az első 20 helyet.

aleb19 2013.04.22. 13:50:03

@váj mí: ok irok es radhivatkozok majd bar ok ezt tudjak mert ok is latjak a szamokat

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 13:51:23

@váj mí: Á, itt nagyon kevesen vagyunk magyarok, és tetejében eléggé szét is vagyunk szórva. Mi is, akik itt Tirana környékén lakunk, arról meg nem is beszélve, hogy akik az olajiparban dolgoznak, azok meg délen, Fier környékén vannak, mondjuk ott többen vannak egymás közelében. Szóval eléggé nehéz lenne olyan boltot találni, ami mindenkinek megfelelne :) Hiába aránylag kisváros Tirana, mivel parkolni a belvárosban nagyon macerás, néhol szinte lehetetlen, így mindenki a saját lakókörnyezetében vásárol főleg, vagy pl. a Carrefourban, de az meg túl nagy ilyesmihez :)

Most van egy magyar srác, aki gondolkodik magyar bolton, meg éttermen, aránylag tűrhető helyet is talált így elsődlegesen (azaz lehet parkolni, és még sincs messze a belvárostól:)) majd meglátjuk mi lesz belőle :)

aleb19 2013.04.22. 13:51:39

@andaluzkutya: tehat a penz torzitja az ertekmerest ismet

Mrs. Clayton 2013.04.22. 13:51:44

@pappito: sőt nyomorult lúzerek, mert egyetemi diplomát az ecserin is lehet venni kb 100e ft-ért aztán mindjárt nem kell évente 8-16k dollárt, fontot, eurot fizetni

váj mí 2013.04.22. 13:54:13

@pappito: Mna, konkrétan hol érzeted égető hiányomat?

@aleb19: Hm, lehet, hogy tudják, de olyan hülyék, képzeld el, hogy képesek például a regensburgi Norma üzletláncban exportra készült különböző búzalisztiket forgalmazni. Bár szerinted ez teljességgel lehetetlen.

pappito · http://pappito.com 2013.04.22. 13:56:43

@váj mí: "hol érzeted égető hiányomat?"

volt vagy két poszt (az egyik nyilván az itt sztárolt sámáné) ahol érdekelt volna a véleményed, de most már nem érdekes.

andaluzkutya 2013.04.22. 13:59:16

@aleb19: Most arra akarsz kilyukadni, hogy ha minden egyetemnek ugyanannyi pénze lenne, akkor vajh hol végeznének a listákon?

aleb19 2013.04.22. 14:01:15

@váj mí: kisbutuska en a tamogatas nelkuli mezgazdtermelesrol beszelek es neked is elmondom a penz/tamogatas/ torzitja az ertekmerest
ezert lehet osztrak joghurtot olcsobban kapni mo-n is

hogyne,persze,igazad van! 2013.04.22. 14:01:47

@andaluzkutya: és én pont ezért nem értem, miért hangoztatják hogy ki kell lépni.
Nem értem, hogy miért mondják.

aleb19 2013.04.22. 14:03:51

@andaluzkutya: nem, csak a listak es azon betoltott helyezesek nem mindig tukrozik a z egyetemeken folyo oktatas szinvonalat azok csak listak amit valaki listazott

andaluzkutya 2013.04.22. 14:06:06

@hogyne,persze,igazad van!: gondolom ez valami olyasmi, mint E-Koreának az, hogy meg kell támadni mindenkit. Nem vagyok politikus, nem is leszek soha, nem is értem őket, úgyhogy fogalmam sincs, miért jó. De lehet, hogy azt gondolják, hogy így jobb tárgyalási pozíciót tudnak maguknak kikönyökölni...

aleb19 2013.04.22. 14:08:38

@hogyne,persze,igazad van!:" és én pont ezért nem értem, miért hangoztatják hogy ki kell lépni.
Nem értem, hogy miért mondják."
pedig ecceru ez csak zsarolas, ciganykodas/politika,hogy kicsit jobb feltetelek mellett folytatodjon az orszag lerablasa
kb evi 1-2% javulast elertek az elmult 3 evben azaz ennyivel kevesebb profitot talicskaznak ki hunniabol jelenleg a multik

2013.04.22. 14:19:25

@aleb19: szerintem a hiba az elmeletedben ott van, hogy eu tamogatast mezogazd-ra az kap, amelyik kutya erosebb.
Franciao adottsagait tekintve el tudna magat tartani. Az mas kerdes, hogy ha elveszik a tamogatast akkor a champs elysee paradicsomban uszik a parasztok strike-ja miatt.

aleb19 2013.04.22. 14:26:33

@charlieharper: tevedsz a tamogatasok nelkuli rendszerben/volt ilyen de nagyon regen/ meg franciao sem volt onellato teljesen es ez nemzetbiztonsagi kerdes volt naluk a haboru utan mert akkor jottek ra hogy a gyarmatok elvesztesevel gondok lesznek

2013.04.22. 14:29:09

@aleb19: ok, de a jelelegi technologiaval sem lenne onellato? Mely termekekbol nem pontosan?

Len.Mag 2013.04.22. 14:29:52

@andaluzkutya: Tárgyalási pozíciót, Magyarország??? Ugat a kiskutya?...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 14:32:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem meglévő jogviszonyokról nem rendelkezhet, csak a jövőbeniekről.

aleb19 2013.04.22. 14:32:45

@charlieharper: mar irtam valakinek nemreg az allattenyeszteshez /legelo v. takarmany/ iszonyatos nagy terulet kell
erre a legjobb pelda amerika ahol az usa del-amerikabol tudja csak biztositani a husmarhat

andaluzkutya 2013.04.22. 14:36:21

@Len.Mag: Én nem vagyok híve ennek az ugri-bugri kismajom retorikának, amit a jelenlegi kormány csinál, ezzel szerintem csak azt lehet elérni, hogy teljesen komolytalanná válunk, nem tudjuk következetesen képviselni azt, amit szeretnénk elérni, így végül a tárgyalópartner jóindulatára leszünk bízva. Azt meg ugye igyekszünk kiírtani a harcos, odamondós dumákkal:)

váj mí 2013.04.22. 14:47:22

@pappito: Hm, melyik volt a sámán posztja?

@aleb19: Hm, értem tehát a román mezőgazdaság több EU-s támogatást kap ezek szerint, mint a magyar (holott Románia csak 2007-ben csatlakozott, míg Magyarország 3 évvel korábban). Érzed ugye, hogy ez nem egészen így van ....

2013.04.22. 14:50:37

@aleb19: ennek majd utananezek, ha lesz idom

aleb19 2013.04.22. 14:51:44

@váj mí: nem kap tobbet ugyanugy kevesebbet kap mint mo is
a nemetekhez francikhoz osztrakokhoz kepest , de a liszt minosege valszeg gyengebb/kiveve arad kornyeke/ mint a magyar de a szupermarkrtben vasarlo konzumidiota zombiknak az is jo

váj mí 2013.04.22. 14:55:39

@Babette_: Hm, szerintem meg, amennyiben egy bizonyos státusz megszerzése, illetve megtartása és továbbvitele egy adott körülménytől függ (ez esetben EU-tagság), akkor ha ez a körülmény megváltozik/megszűnik, akkor a jogviszony is felülvizsgálható ennek fényében visszamenőleg is, mivel a fenntartásához szükséges körülmények megváltoztak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 15:06:11

@Babette_:

De ha a meglévő jogviszony egy már nem hatályos helyzet eredménye, akkor arról rendelkezhet. Persze nyilvánvaló, hogy a méltányos megoldás a szerzett jogok tiszteletben tartása lenne, de sok esetben nem így történik ez.

tsabesz 2013.04.22. 15:07:51

@aleb19: "holott egy pesti kozgaz/corvinus/ , a sote orvosikar vagy a villanymernoki kar a bme-n ott van a toppon rendesen"

Milyen tekintetben? Tényleg érdekel.

VT Man 2013.04.22. 15:10:53

@hogyne,persze,igazad van!:

"Szerintem, aki szeretne még külföldön dolgozni, mielőtt lezárják a határokat, most menjen.Az utolsó esély.
Véleményem szerint 3éven belül nem leszunk eu-tagok, és nem lesz több külföldi munkavállalás. "

Ember, te normális vagy?

Mert nem úgy tűnik.

Ha esetleg pénzt kapsz a riogatásért, az mentő körülmény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 15:11:16

@váj mí: beszelgetsz valakivel, aki azt sem tudja mi az import es az export kozozotti kulonbseg?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 15:11:28

@váj mí: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:
akkor az visszamenőleges lenne, ami ellentmond a jog alapelvének.
azt most hagyjuk, hogy újabban van erre példa.

az a jogviszony érvényes és hatályos jogszabály alapján jött létre.
és az állam része a jogviszonynak.

próbálok mondani egy hasonló példát: ma már nem lehet törvényerejű rendeletet alkotni, mégis vannak régről ránkmaradt tvr-ek, amik hatályosak.
(nyilván egy jogszabály léte nem azonos egy jogviszony létével, de értitek a párhuzamot)

VT Man 2013.04.22. 15:12:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A kereskedelemhez nem kell EU-tagság. 2004 előtt is a kereskedelem szinte teljesen az EU-val volt. "

Ja, csak épp jönnek a védővámok, és megszívtuk.

Az a "kilépünk az EU-ból" a legújabb szoci suttogópropaganda.

Na mi az, az "orbán=cigány" és az "fidesz=náci" lemez már lejárt? Most a "kilépünk az EU-ból" lemezt kell nyomni?

aleb19 2013.04.22. 15:16:21

@tsabesz: egy 10 millas kozosseg legjobb elmeit kepzik es bejutashoz a penz faktor csak kicsit szamit a szintet mindenkinek hozni kell mert bukta van
es problemamegoldasra tanitanak/kepeznek nagyreszt az innen kikerulok megalljak a helyuket szinte barhol

aleb19 2013.04.22. 15:17:33

@hagyma: majd egy pincer csicska megmondja

tsabesz 2013.04.22. 15:19:40

@aleb19: tudom, hogy mire gondolsz, a közgázra jártam én is, rengeteg volt osztálytársam pedig a villanykarra meg infóra a BME-n. De mivel nem tanultam külföldi egyetemen, abszolút nincs rálátásom, hogy ezek az egyetemek nemzetközi összehasonlításban mennyire állják meg a helyüket.

buday008 2013.04.22. 15:22:39

Hát nem tudom, de én abból indulok ki ogy aki ki megy ebből az országból nagy része azért megy ki -mert a magyarokkal kapcsolatos tapasztalatai ne szépítsük -negatívak..Kérdem én a kedves blogolót,-ha már szerencséje volt és ki tudott menni-, akkor miért akarja magát mé külföldön is magyarokkal átveretni???Nem elég itthon??:_()) nem azt mondom hogy köpjük le egymást mert magyarok vagyunk.De ha már külföldre megyünk akkor a helyiek közé kellene beilleszkedni , velük kellene együtt dolgozni, bennük bízni stb.de ha hülyeségnek is tűnik : eliheti jobban jár:_)))))))

BTBTBT 2013.04.22. 15:23:57

Ha gipszkartonozashoz es a munkaeszkozeid szallitasahoz kell a kocsi, az ertheto, de venni egyet, fenntartani, benzinnel tomni nem igazan olcsobb a tomegkozlekedesnel. Persze nem vagyok ismeros az oxford-i tomivel kapcsolatban, mivel nem ott elek.

Angliaban egyszeru az ugyintezes, de nyelvtudas nelkul nyilvan az is nehezebb, es tovabb tart.

Nem a fovarosban elve kicsit necces annak lakossagi osszetetelerol altalanositani. London lakossaganak joval tobb mint a fele NEM emigrans, ami kiderul a legutobbi census-adatokbol is.
Bevasarlokozpontokban es a belvarosban mindig is sok emigranst (es kulfoldi turistat) latsz, ami kicsit megteveszto lehet, es ugy erezheted, hogy alig el arrafele angol.

Magyarorszagrol kitantorogni akaro elhetetleneknek nem kell segiteni, penzt meg nem kolcsonadni nekik, munkahelyunkre semmikeppen nem beajanlani oket. (Nemcsak velem tortent horrorsztorik vannak a tarsolyomban.)

Erdemes ezt mas karan megtanulni. Sajnos az emberek nagy resze nem mer nemet mondani akkor sem, ha erzi, hogy nem kene segiteni. Ezen erdemes tullepni.

Sok sikert es kitartast a jovohoz!

váj mí 2013.04.22. 15:23:58

@hagyma: Hm, igaz....

@Babette_: Nos, amennyiben pl. a szabad és zökkenőmentes munkavállalás illetve a már meglévő munkavállalói jogviszony feltétele az EU-tagság, teszem azt, Frankfurtban egy magyar állampolgár számára, akkor annak megszűnésével bizony elképzelhető, hogy a jogviszony fenntartását újraszabályozza a német törvényhozás.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 15:35:56

@Babette_:
"és az állam része a jogviszonynak."

NEM része

lerchenfelder 2013.04.22. 15:36:09

amikor az idióta összebalhézek a fullhülyével. gratulálok mindkettőtöknek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 15:38:42

@váj mí: nos, a német jogrendben nem vagyok túl otthonos:)
de amit tudok róla, nem tudom elképzelni.
pontosabban el tudom képzelni, csak roppant kicsi az esélye.

(gyakorlatilag bármit el tudok képzelni, és mindennek az ellenkezőjét is:))

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.22. 15:56:56

Én is mosogattam három hónapig, aztán kirúgtak. Mondjuk nem is szerettem olyan orbitális módon, de azért elvégeztem azokat a 12 órás műszakokat (volt hogy egyszerűen elvesztettem az eszméletem a gőzben, meg hogy soha egy másodperc szünet nem jutott). Igazából azóta sem tudom, hogy tényleg ennyire rosszul dolgoztam volna, vagy igazából csakmert raktak ki (fizetésemelés járt volna éppen). Mivel ottlétem alatt vagy egy féltucatnyi más ember is megfordult különböző pozíciókban, ezért inkább a kettő valamilyen keveréke lehetett.

Ha agyi munkát akartam csinálni, egy egyszerű adminisztrátori-fénymásoló munkánál is képesek voltak azt mondani, hogy nem vagyok elég képzett, angol nyelvtanárként meg éves IT-s tapasztalattal. Mint ugye az IT-helpdeskes munkánál, amit már mondtam, hogy szintén ilyen "okkal" zavartak el.

Két hónapja jöttem vissza kisvárosomba, négy, azaz 4 munkahelyem van már, két nyelviskolánál meg két IT-s cégnél. Most már mindenképpen vállalkozónak kell lennem.

Tapasztalatnak jó volt, mondjuk.

håll käften 2013.04.22. 16:01:18

Külföldön magyarnak segíteni óriási kockázatot jelent!Muszáj megtartani a 3 lépés távolságot,mert ha munkahelyi vagy családi információk jutnak a birtokukba,azt keményen felhasználják ellened!Tapasztalatból mondom,én is jártam így!Pontosan azt csinálják mint ahogy Magyarországon,hogy megfúrnak ahol tudnak és az ember háta mögött beszélnek, kavarják a szart!Sajnos a magyarok nagy részére ez igaz,imádják a pletykát.Kibeszélni a másikat a háta mögött.Esetleg totálisan lehordják mindennek,aztán az arcodba mosolyognak.
Én egy jó barátommal jártam így,kis híján totálisan kikészített.Még attól sem riadt vissza,hogy akár a külföldi itt tartózkodásom is kútba essen.Pedig nagyon sokat segítettem neki!
Én mondom:attól fogva,hogy pénz vagy esetleg egy érdek fűződik a baráti kapcsolatba,megromlik nagyon!És eszközt nem sajnálnak használni!A baráti viszony megromlik,már a lét a tét!
Csak az alap dolgokban szabad max. segíteni(papírok a kezdéshez,infók az alapokhoz)de szállást meg munkát intézzen magának.Azzal is óriási rizikót vállal az ember,ha esetleg valahova beajánlja,mint megbízható havert.SOHA!
Mindenki boldoguljon a tudása és a szerencséje révén!Kikaparni kemény melóval a gesztenyét,aztán osztogatni,ez már nem működik!!!
Biztosan vannak kivételek,de külföldön nagyon nyitva kell tartani a szemünket és a fülünket,különben óriási kockázatot vállalunk!
MONDOM:TISZTELET A KIVÉTELNEK!

eddie1977 2013.04.22. 16:06:13

Mire idaig jutok, ti mar csak egymassal beszelgettek. :)

Hat igen, a magyar az ilyen [tisztelet a kivetelnek!], de a munkahelyi moral [plane, ha meg a szerzodesben is van ra kitetel... de mit is beszelek, hat azt el kene tudni olvasni, bocs!] talan fontosabb, mint a szemelyes bosszu.
Most jol szajbaverted magad. :)
Gratula!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.04.22. 16:06:48

Én pont úgy tapasztaltam, hogy a kitántorgott magyarok azok, akik nem is baj, ha nem jönnek haza. Elvállalnak valami mosogató állást, és azt hiszik mindenkit a s@ggükből rántottak elő.
Segíteni nem segítenek az istennek sem, csak játszák az agyukat, és lenézik az itthon maradottakat.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.22. 16:09:59

az hogy kifurta a masik magyar a postirot talan egy kenyszeru valtozast jelent az eleteben ami nagyon sokszor jobra fordul kivanok sok szerencset es maskor oksabb lesz

életem legjobb valtozasat az hozta hogy a magyar ismerosom akit arepterre vittem dolgozni ahol evek ota dolgoztam es amikor leépites volt egy embernek el kellet otunk kozul menniugy beindult szemetkedesbe furakodasba hogy vegul engem hivtak be ugye tudom hogy kevesebb munka lesz . mondtam engem nem erint mert nem en vagyok az utolso belepo... vegul megkerestem egy vallalkozast magamnak es 15 eve super jol megy ... neha kell egy kis loket mert lehet meg mindig ott orabereskednek mint egyszeru beosztott..

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.22. 16:10:01

Sokadszor leírom, hogy ez a magyar csak átcseszi a magyart csupán féligazság, mert az ÖSSZES bevándorlócsoport ugyanezt csinálja. Vagy az ősbunkó aki újonnan érkezik, és úgy gondolja, neki minden jár, vagy a már "kintlevők" nyúzzák le azokat, akik frissen érkeznek. Ők általában erre vannak berendezkedve eleve.

Alapvetés, hogy azt tudod átverni, aki megbízik benned, vagy legalább szót értetek egymással. Egy lengyel pl. bajosan ver át egy magyart és fordítva, mivel eleve nehezen értik egymást, pl.

håll käften 2013.04.22. 16:10:58

@Erdei Vivien: Ez így igaz!Hazamennek mert nem jött be nekik,aztán még otthon extrán bemocskolnak,hogy mekkora szemét az XY,mert nem takarta be este,meg nam olvasott neki esti mesét!
Ha valaki keményen megdolgozik az első körben egymagában egy idegen országban,akkor jogos a felháborodás ha a másik meg elvárja, hogy ki legyen nyalva a segge és a sült csirke repüljön be az ablakon!

aberdon 2013.04.22. 16:20:38

@aleb19: www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/27-vakmajom/3029-

a középső oszlopdiagramot ajánlom figyelmedbe, ha ennyire utánanéztél a dolgoknak biztos ezzel is tisztában vagy...

igi1 2013.04.22. 16:20:45

Igen ám, de emberünk azóta is ott dolgozik, ugyanott lakik, továbbra is ismerős. Amikor kiderült, csóró, de akar jönni, már akkor hàtat kelett volna fordítani.

Itt valljuk be, a poszter is beleèlte magàt, munkahelyről soha, semmilyen körülményről nincs poszt, plàne fénykèp!

Itt nemcsak a személyt járatta le, hanem a többi kollgàt, magàt a főnököt is, hiszen a hely mindig pitriként lesz bèlyegezve, ha egy alkalmazott is nem dolgozik, a másik meg fotöz munka helyett.

Tudod mi volt a hiba?

KELLETT VOLNA CSINÁLNI OLYAN FOTÓT, HOGY RENDRAKÀS UTÀN CSILI-VILI MINDEN:Te így raksz rendet.

Ezért amatőr dolog közösségi oldalra bármit is elárulni a munkàról, nincs olyan, hogy fotó, hacsak nem vagy ügynök!

A baràtnak is igaza van valahol, ilyenkor nem állsz azzal bosszút, hogy visszakéred a biciklit.

A munkahelyre meg soha, egy ismerőst se vinni, CSAK CSALÁDON BELÜLIT.

Nem tudod, ki fia-borja, milyen ember, havernak haverja, még csak közelről se ismered, ráadásul tudtad, hogy csóró. Egyàltalàn, honnan volt pénz utazni?

a lakàst max lefoglaltad, a többit csinālja maga, ha segítség kell papïrt írni, max annyit

felelőtlen nolt a poszter, nem kicsit

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.22. 16:21:03

Konkrétan a poszthoz: kifészbukolni a fotót iszonyatos baromság volt. Azt bárki nézheti, felismerheti, aztán elterjed a neten az odajárók körében, hogy itt ilyen állapotok vannak, aztán meg lehet nézni, hogy hogyan csökken a forgalom.

A kép elkészítése alapvetően jó volt, csak azt a főnöknek kellett volna megmutatni.

igi1 2013.04.22. 16:21:18

Igen ám, de emberünk azóta is ott dolgozik, ugyanott lakik, továbbra is ismerős. Amikor kiderült, csóró, de akar jönni, már akkor hàtat kelett volna fordítani.

Itt valljuk be, a poszter is beleèlte magàt, munkahelyről soha, semmilyen körülményről nincs poszt, plàne fénykèp!

Itt nemcsak a személyt járatta le, hanem a többi kollgàt, magàt a főnököt is, hiszen a hely mindig pitriként lesz bèlyegezve, ha egy alkalmazott is nem dolgozik, a másik meg fotöz munka helyett.

Tudod mi volt a hiba?

KELLETT VOLNA CSINÁLNI OLYAN FOTÓT, HOGY RENDRAKÀS UTÀN CSILI-VILI MINDEN:Te így raksz rendet.

Ezért amatőr dolog közösségi oldalra bármit is elárulni a munkàról, nincs olyan, hogy fotó, hacsak nem vagy ügynök!

A baràtnak is igaza van valahol, ilyenkor nem állsz azzal bosszút, hogy visszakéred a biciklit.

A munkahelyre meg soha, egy ismerőst se vinni, CSAK CSALÁDON BELÜLIT.

Nem tudod, ki fia-borja, milyen ember, havernak haverja, még csak közelről se ismered, ráadásul tudtad, hogy csóró. Egyàltalàn, honnan volt pénz utazni?

a lakàst max lefoglaltad, a többit csinālja maga, ha segítség kell papïrt írni, max annyit

felelőtlen nolt a poszter, nem kicsit

igi1 2013.04.22. 16:21:55

nna, mi ez a duplázás ?

Zabaalint (törölt) 2013.04.22. 16:24:10

@aleb19:
Azt nem értem, a közgáz mit keres a felsorolásodban, amikor a topról beszélsz...

Zabaalint (törölt) 2013.04.22. 16:26:55

@håll käften:
Én az ilyen általánosítások hallatán azért megkérdezem tőled:

1. Akkor ezek szerint a mások kibeszélése, a másoknak ártás magyar sajátosság?

2. Ezek szerint te mint magyar, szintén ilyen vagy?

MrZombieEater 2013.04.22. 16:27:57

Hát a kurva anyja picsáját az ilyennek.

Zabaalint (törölt) 2013.04.22. 16:28:54

A poszt amúgy tipikusan olyan, ahol szívesen meghallgatnám a másik felet is, mert itt ő minden rossz volt, a posztoló meg jóhiszeműnek állítja be magát, mégis ő rakta fel azt a képet, amivel ugyebár a többi kollégát is lejáratta, tehát annyira mégsem lehetett jóhiszemű, mint amennyire beállítja. Lehet hogy kb. ugyanakkora geci volt, mint a másik.

igi1 2013.04.22. 16:29:34

havernak haverjának haverjàt nem vesszük szintèn oda, ahol mi lakunk, minimum egy háztömbbel arrébb, aztán nem vagyunk itthon

komolyan mondom, aki itthon is hülye, kint is az

meg a mosogatői àllás az etalon ennek...

àtverés meg mindenhol megy

melyik palota? Kensington? :)

az a második legismertebb a vilàgon

EMP 2013.04.22. 16:30:55

Mindig vannak ilyen joindulatu balekok akik a sajat karukon tanuljak meg, hogy segiteni max rokonnak, vagy nagyon jo/kozeli baratnak. A lenyegeben vadidegen "ismeros ismerosenek az unakoccse utazna ki es kene info/segitseg" tipusu megkeresesekre van a "Google a baratod, good luck" kifejezes.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.22. 16:32:06

Az oktatásról annyit tudok mondani mindössze, hogy én is akartam menni tanárnak (az EU-s diplomámra meg persze csak néztek mindenhol, hogy "ez mi?"), pedig csak segédtanárnak akartam (persze emellett el lehet végezni segédtanár tanfolyamot bárkinek, képzettség se kell hozzá, Pár hét, sokezer font és "képzett" munkaerő vagy).

No, ezért beíratkoztam egy egyszerű tanfolyamra (nem ilyenre mint amit leírtam), ilyen távoktatás-szerű dolog az angol iskolarendszerről. Ehhez kellett megírnom egy tesztet előre. Az angol részén vesztettem egy pontot (már nem emlékszem hány pont volt), a matekteszt meg max pontszámos lett (ilyen egyszerű, szöveges feladatok voltak, ilyen színtűek, hogy "elmentél x pénzzel a boltba, vettél ennyiért ezt, annyiért meg azt, hány db 5 fontos bankjegyet kapsz vissza?"), a közvetítő meg felhívott, és hatalmas hihetetlenkedéssel a hangjában mondogatta, hogy maximum pontszámot értem el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 16:34:44

@váj mí:
Igen, zsigeri dolog lehet. En meg nem futottam bele ilyesmibe, de nagyon erosen szelektalom, hogy egyaltalan kivel allok szoba.
Ahhoz pedig, hogy mer is nyiljak (ne csak infokkal segitsek, hanem elmondjam a gondolataimat is) evek kellenek.

Nehezen bizom meg az emberekben (nem csak a magyarokban, minden emberben)

igi1 2013.04.22. 16:37:46

@Zabaalint: meg fillérbaszó, ez vilàgosan lejön, kicsinyes is

az ilyen szàmolgatja, ennyitől esett el, mennyit adott és mire kinek

azzal a biciklivisszakéréssel megmosolyogtató dolgot csinālt

egyébként van abban is valami, hogy a munkájàban magànak könnyebbsèget várt attól, hogy odatette a havernak haverjânak havert

ez egy ki a nagyobb magyar mentalitásjàték, és vesztett

az biztos, hogy a másik típus is, aki folyton màssal akarja berakatni magàt, és utàna tojik bele

ismert

egyébként mi az, hogy TE BEAJÁNLOTTAD?

Az csak ügy megy? Nem kell eltelni ehhez sok időnek, hogy csak úgy beteszel valamit? Már ehhez nagy bátorság kellett, mintha kisfőnök lenne, ilyennel előàllni.

Èn max nègy-öt év után tennèk ilyet, akkor is, csak a család dolgozhat ott, ahol én, még unokatestvér se.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.22. 16:39:13

Volt valami ilyen sztori pár hónapja az egyik ilyen közösségi csoportban FB-n, hogy valaki aziránt érdeklődött, hogy tud-e valaki mutatni neki valami nyomtatványt, amivel (angol) főbérlőjét jól "megszívathatja" (ezt a szót használta, csak nem ilyen helyesírással.

Valami olyasmi sztori volt, hogy a csávó visszautazott egy vagy két hétre Mo.-ra látogatóba, és nem akarta kifizetni ezt az időszakot. Ráadásul kiderült, hogy többen bérlik ezt a lakást, és az ő része erre az időszakra valami 20 font környékére jött ki (minimálbéren kevesebb mint 4 óra alatt megkereshető). Még ha járt is volna neki ez a pénz valamilyen rejtélyes okból, akkor is meredek dolog lett volna pattogni, nemhogy azonnal befeketíteni a tulajt...

igi1 2013.04.22. 16:45:51

@Gábor (Gee Halen): ez másik eset, itt csak TE jàrtál volna rosszul, mert a tulaj az tulaj, neki a pènz szàmít. legfeljebb más odaköltözik addig :)

Lepelke 2013.04.22. 16:51:32

A posztoló egy képet tett ki a falról..amit aztán ketten dörzsölve se tudtak lemosni..senki nem volt rajta,(a konyhából sem látszott semmi)nem volt bejelölve rajta senki,a munkahely meg pláne..
Hozzáteszem:A FB.profiljában sincs bejelölve a munkahely...
A másik...miután kijött a fegyelmiről,az úriember két kezét dörzsölgetve,vigyorogva megkérdezte: -Most mit csináljunk?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.04.22. 16:56:12

Én csak azt szeretném kérdezni a posztertől, hogy nem tudna-e valamilyen munkát szerezni, mert már nagyon el akarok menni innen. Angolul ugyan nem beszélek, de pantomim VB ezüstöm van.
Jó lenne, ha fel tudna hívni telefonon, hogy megbeszéljük a részleteket, mert nagyon ki van a tököm otthon. Persze nem gondoltam ingyen a segítséget, egy sporttáskányi TúróRudit vinnék magammal, ha az megfelel. Vagy kolbászt, de csak ha építhetek belőle kerítést.

2013.04.22. 16:56:57

@aleb19: volt par percem... Franciao az egyetlen EU orszag, ami az alap elelmiszerekben onellato. Marhahust exportal, nem importal. Wiki, nationalencyclopedia szerint

váj mí 2013.04.22. 17:00:18

@Babette_: Nos, a német jogrendben én sem annyira. Dehahiszen, az EU tagság feltétele annak, hogy te magyar állampolgáként ne rohangálj havonta/3 havonta/fél évente/évente a munkaügyi-, bevándorlási vagy egyéb hivatalokhoz, hogy legálisan dolgozhass, akkor az EU tagság megszűnésével, bizony eléggé valószínű, hogy magyar állampolgárként és Frankfurtban dolgozóként rohangálhatsz (te vagy a HR-s) a pöcsétért. Új munkavallálóként meg ott lennél, mint ha a tagság előtt akartál volna munkát vállalni.

váj mí 2013.04.22. 17:01:39

@Kovermadar: Most már én is szelektálok. Ennyire durván még én sem futottam bele, mint a posztoló, csak a lightosabb változatba. Ezért is szelektálok már.

igi1 2013.04.22. 17:04:07

@Eltévelyedés: belépés CSAK CSÓRÓKNAK!

ha már viszel neki valamit, MEGBUKTÁL :)

havernak haverjának haverjának haverja előnyben!

@Lepelke: hát, attól még hogy te hülye vagy, még más nem az

nem érted, aláírta a szöveget

lehetett volna mondjuk valóban, a lakásban is ilyen disznóól, de ki az a hülye, aki a saját lakását kiplakátolja, meg az ottani mosatlan edényt?

aki a neve alatt ilyeneket posztol, az nagyon BÁTOR ember lehet

én nem mernék fél év után előállni ismerős berakással sehová, meg nemhogy facebookozni arról, mit csinálok kint, külföldön, hacsak nem nyaralni megyek :D

Itt látni kellett volna a FOTÓT, meg azzal, hogy nem volt rajta senki, tényleg úgy tűnik, hogy a másik embert és a munkahelyet célozza meg lejáratni

én mondom, én csináltam volna egy olyan fotót, hogy az én munkám után meg ilyen rend lett, és fene nagy büszke lennék rá, és ha netán ezek után is kirúgnak, akkor meg a munkahely lenne a lúzer, mert egy JÓ munkaerőt tettek lapátra

ezek után hogy keressen állást? Nem kapott ajánlólevelet nyilván

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 17:08:55

@håll käften:

"Külföldön magyarnak segíteni óriási kockázatot jelent!"

Bárkinek segíteni bárhol kockázatot jelent. A jó megoldás ELŐRE elmondani a segítés határait, így nincs harag.

Pl. menjek el tolmácsolni a hivatalba valakinek. Oké, elmegyek, most kivételesen tudok segíteni, de sajnos általában nem szoktam ráérni, szóval máskor valószínűleg nem fogok tudni segíteni. Gyerek megérti és hálás. Sőt aztán lekötelezve érzi magát, s előbb-utóbb visszaadj a szívességet. Ellenkező esetben azt hiszi, hogy egy állandó igyenes szolgáltatást fog kapni tőlem, s a végén, amikor nem segítek, meg fog haragudni, s úgy fogja érezni, hogy csúnyán becsaptam őt.

telkoe 2013.04.22. 17:13:07

@hogyne,persze,igazad van!: Az Ezo TVben nagyon futnak a teljes bizonyossaggal jovobe latok ostobasaggyujtemenyei.

igi1 2013.04.22. 17:15:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: itt teljesen azon bukott a történet, hogy lényegében egy VADIDEGENNEK SEGÍTETT a poszter. Oszt csodálkozik, hogy az illető kihasználja.

Az biztos, hogy egy olyan kép, ahol MOSATLAN edényeket láthatsz, és kiposztolsz a SAJÁT NEVED ALATT, ott magad alatt vágod a fát, hiszen ha semmit nem írsz netán oda, nem lehet felismerni, akkor is arra gondol a Zember:

semmiképpen sem lesz rólad jó benyomása a többieknek, mert:

A másik, ha mosatlan edényekről szóló képet is kirak csak úgy, akkor igazi "facebook-buzi" lehet az illető, 1000 ismerőssel :D

igi1 2013.04.22. 17:19:36

Mondom: magunkat kell fényezni, nem a másiknak betenni!

Ha okosabb akarsz lenni a többinél, persze! :)

telkoe 2013.04.22. 17:20:50

@VT Man: Ez is csak egy munka. Aki keves arra hogy egy angliai konyhan koszt vakarjon meg teleobegathatja az internetet az ugyeletes politikai rinyalnivaloval.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 17:22:22

@igi1:

Meg eleve az, hogy parttalan volt a segítség. Ilyen segítség csak házastársak között és saját kisgyereknek lehet és még legfeljebb felnőtt gyereknek. De már felnőtt testvérek között vagy más közeli rokonok között is súlyosan hibás megoldás, mert szinte biztosan nagy gondokhoz vezet.

Mindig tudtam, hogy pofátlanság lenne ilyen totális segítséget kérnem bárkitől is, csak a szüleimmel tettem kivételt e tekintetben.

2013.04.22. 17:25:38

Mindenki jön itt ezzel, hogy óvakodni kell a magyarokkal, ha az ember külföldön dolgozik, de ugyanez elmondható az arabokról, a kínaiakról, a lengyelekről vagy az oroszokról, úgy általában mindenkiről. Ne tegyünk már úgy, mintha csak a magyarok lennének ilyenek. Nekem is vannak kint ismerőseim - Ausztriában, Németországban, Angliában, sőt még Hollandiában is - és ők meg ezt is hozzá szokták tenni. Ha az ember kint van, ráadásul alig vagy egyáltalán nem beszéli a nyelvet, akkor csak magára számíthat. Ez a blog pont azért tetszik, mert nem csak a fényes oldalát mutatja a dolgoknak, hogy kolbászból van a kerítés, hanem azt, amit régen mondok, hogy ott is keményen meg kell dolgozni mindenért és csak akkor ér el az ember valamit. Az oxfordos megjegyzéshez annyit, az illető nem az Oxfordi Egyetemről írt, hanem az alapszíntű oktatásról. Magyarországon Budapesten, Debrecenben és Szegeden vannakl a alegjobb egyetemek, viszont ott a legszarabb az általános és közép iskolai tanítás.

igi1 2013.04.22. 17:27:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát én ismerem az unokatestvéreimet, a habitusukat, és ezért mondom: NEM segítek, én is kértem tőlük egyszer segítséget munkahelyre betenni, ők cserbenhagytak.

Az a baj, hogy mindig utólag okosabb a zember.

De itt mind a kettő be akart tenni a másiknak, és az egyik kicsinálta magát.

A feletted levő lehetett volna csak a megoldás: nem mutatni ki, hogy haragszol az illetőre, hanem magadat fényezni folyamatosan.

telkoe 2013.04.22. 17:27:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem olyan ordogol valo dolog ez. En is juttatam be baratot munkahelyre, megkoszonte a baratom es megdobott nemi penzzel erte a munkahely is. Az a fontos a hogy ne keverjuk ossze az alkalmi jottment ismerost es a megbizhato baratot. Nekem is segitettek maskor es masok es nem lett belole utolag sem problema.

igi1 2013.04.22. 17:31:59

@telkoe: ez igaz, tényleg NAGYON MEG KELL VÁLOGATNI, ki is az a barát.

De itt tényleg csak egy jöttment volt, egy alkalmi ismerős, akiről végig tudható volt: csóró is az ipse.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 17:33:15

@telkoe:

Persze, semmi gond, ha eseti ügyről van szó és meg tudod csinálni saját életed teljes felforgatása nélkül.

zabiela 2013.04.22. 17:34:45

Sajnos egyszer én is megjártam hasonlót!

Hirtelen ötlettől vezérelve kimentem egy hajóra szintén mosogatni. Az ügynökség aki közvetített elég összecsapva állt a dolgokhoz (pl. a repülőnk indulása előtt derült ki hogy más az úticél mint ahova eredetileg készültünk, majd a repülő késése miatt végülis magunkra is lettünk hagyva, de ezzel nem is lett volna gond, aki külföldre megy dolgozni egy kis improvizációtól nem szabad hogy megijedjen). A lényeg hogy induláskor a nyakamba varrtak egy srácot, mondván mivel én perfekt vagyok angolból segítsek neki, mivel ő egy szót sem ért. Ebből végülis az lett, hogy 2 hét múlva már dicsekedett vele milyen jó neki, hogy őt sosem basszák le, mivel tudják hogy úgyse érti... 3 hét múlva hazament, 6 hetembe telt amire a rólunk kialakult képet sikerült helyrehozni...soha többé nem vállalok felelősséget egy vadidegenért.... ahogy a srác is írta a posztban, az első alkalommal ott kellett volna hagynom a konyhát és őt magára, és akkor látták volna hogy külön vagyunk, és ha vele van bajuk vele rendezzék, helyette én tartottam mindenért a hátam, volt 3x hogy elaludt, én 10 perc múlva már a kabinban ébresztgettem, így a főnökök végülis észre sem vették hogy baj van, csak hogy késett és hogy én elszaladtam... 1x volt hogy én aludtam el, a srác 2 óra múlva keltett fel.... no comment...

isti77 2013.04.22. 17:37:40

Szerintem - országtól függetlenül - a legtöbb munkahelyről azonnal és gondolkodás nélkül kivágnának, ha akár szóban, akár képekkel fikáznád a munkahelyedet egy közösségi oldalon.
Mert lehet, hogy te azt hiszed, hogy ezzel "csak" a kollégáidat (az összeset - apropó, ki is az összeférhetetlen?) minősítetted, de ha egy kicsit jobban belegondolsz, nem nehéz belátni, hogy ezzel a munkahelyedet is lehúztad, amit gyakorlatilag bárki láthat.
Ez a legtöbb munkaadó szemében kimeríti az illojalitás fogalmát.

telkoe 2013.04.22. 17:38:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez egy erdekes kerdes. A posztolo ott kezdte el vegleg felforgatni az eletet amikor ahelyett hogy megmondta volna a havernak, szembe hogy mi a problemaja elkezdett uzengetni es posztolgatni. Tipikusan az ilyenenk szoktak a rinyalni 'a magyarokra' akiknek nem is dereng hogy mekkora hulyek voltak - nemzetisegtol fuggetlenul.

PannonBoy 2013.04.22. 17:40:20

Így jár az, aki segít más magyarnak. Egyszerűen el kell őket kerülni. Ha szüksége van infóra, ott az internet, azon mindent megtalál.
Csak nagyon kivételes esetekben látom értelmét a segítségnyújtásnak.

christophe 2013.04.22. 17:44:22

Mondjuk azt,hogy van kb.10ismerosom akinek,segitenèk,de egyiket se ajànlanàm a munkahelyemre.....

Bambano 2013.04.22. 17:55:10

@pappito: attól, hogy Oxfordban van egy jó kollégium, attól még az általános iskolai oktatás, amit ő példaként említett, lehet gyenge.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 17:56:13

@váj mí:
De miert lotty?
En ugy iszom a kavet, hogy 1dl kave + 2dl tej + sok cukor. Reggel eliszogatom 15-20 percig.
A beletett kave mondjuk jo eros, igy olyan, mint egy hosszu-edes lorugas :)

andaluzkutya 2013.04.22. 17:59:16

Én még Magyarországon több másodállást is ismerőseim beajánlásainak hála szereztem meg, de egyszer se kellett csalódniuk bennem és mindenkivel megmaradt a jó viszony, pedig az ügylet összes résztvevője magyar volt:)

@Bambano: erről vitatkoztunk korábban, hogy attól hogy nem a nekünk megszokott kívánalmak vannak a közoktatásban, attól még nem biztos, hogy gyenge. Mint ahogy azt a különböző felmérések mutatják...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.22. 18:06:09

én sokszor megfogadtam nem segitek magyarnak (de masnak se) persze a jo szivem , mindig beleesek
egy erkezo csaldbol felvettem az apat dolgozni emigraciot inteztem ,iskolat 3 gyermeknek , lakas ( nevemre mert nem kaptak volna referencia nelkul) haztartasi gepeket .. rengeteg napom ra ment , mert nem tudtak a nyelvet ,adminisztraciot mindent en inteztem.. az apa jo munkas volt de az anya (2felnott gyerekevel otthon es 3 ettol a fiutol) egy lusta dog ,kitartott .. mivel egyszer meguntam es beszoltam neki hogy ne hivogassa 10-20x a ferjet mert ez egy munkahely és o nem tudja mert soha nem dolgozott ... megfogadta nem engedi a ferjet nalam dolgozni.. ugy is lett az elsore megkaptak a letelepedest( jol toltottem ki a papirokat ) es amikor 6 hetre Mo-ra mentem az elso nap otthagyott a szarba csak festom maradt mert o volt a lakatos .. az utan azt mondta kezdhetem fizetni a lakasat mert az en irtam garanciat ala..
szerencsere a haztartasi gepek is a nevemen voltak amit reszletekbe fizetet nekem szamla nelkul igy barmikor elhozhattam volna oket .. egy nagyon jo munkahelyrol referenciat kertek tolem persze amit en adtam nem vettek fel oket.. el is koltoztek mert tobb helyen elutasitottak oket az en lakas es munka referenciammal ...
azota megcsinaltam egy masik munkassal ,ok is megkaptak a letelepedest es otthagytak elkoltoztek a varosbol most egy masik csaladdal baratsagbol ok onkent visszamentek Mo-ra ... szoval eleg mindenki azt csinal amit akar jo szerencset de nekem hogy sok sok napot elraboljanak a hivatalokba ulve Soha tobbet ..

átlátó 2013.04.22. 18:08:09

Kettő egységnyi magyar három egységnyi párt megalakítása, valamint az első kommentek elolvasása után szarok rátok... ugyanis itt nem a posztolóval van a baj polgártársak.

átlátó 2013.04.22. 18:10:26

@átlátó: Jut eszembe... mikor életvitelszerűen nem magyarban tartózkodok, eszembe nem jut a szomszéd ház magyarul beszélőivel kontaktusba keverednem... az ő dolguk az övéké, az enyém pedig nem az övéké.

Void Bunkoid 2013.04.22. 18:14:14

@hogyne,persze,igazad van!: "Véleményem szerint 3éven belül nem leszunk eu-tagok, és nem lesz több külföldi munkavállalás."

Lesz az, csak akkor már nem kivándorló leszel, hanem disszidens/menekült, és előbb el kell játszanod egy hosszadalmas honosítási procedúrát külföldiában, mielőtt egyáltalán kiengednek a menekülttáborból.

Illetve hülyeségeket beszélek, láttatok má' ti belga, meg luxemburgi meg francia menekülttábort? Az összes ilyen franszianyelvű EU-tagállam b*szogatja Magyarországot, hogy ezt meg azt meg amazt meg ingyenfagyit meg ingyenvonatot a menekülteknek, mert jaj milyen tré módon bánunk velük - míg ők egyáltalán semmit nem hajlandók velük csinálni, ha valakit elkapnak az országban útlevél nélkül, vagy ha van is neki, nincs belepöcsételve, egyszerűen kipenderítik-toloncolják, legyen bármennyire is hányatott sorsa.

tanato 2013.04.22. 18:18:44

@Void Bunkoid: Ha nem lesz külföldi szabad munkavállalás akkor ez a blog is teljesen okafogyottá fog válni.Akkor marad a feketemunka meg a kitoloncolás lebukás esetén,ahogy írod.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.22. 18:20:04

@váj mí: ezt már sokkal valószínűbbnek tartom én is.

Bambano 2013.04.22. 18:20:41

@andaluzkutya: a felmérések max. azt mutatják, hogy az oktatás meg a felmérés szinkronban van.

andaluzkutya 2013.04.22. 18:20:58

Nemrég vodkáztunk egy lengyel családdal. A családfő azt mondta, hogy szándékosan nem tartja a kapcsolatot a többi lengyellel, mert többnyire próbálják lehúzni, kihasználni a másikat és még megbízhatatlanok is. Tehát ez nem csak a magyaroknál van így:)

váj mí 2013.04.22. 18:22:49

@Kovermadar: Mert gyenge, és jobbára vízízű, mintha egy ristrettot felengednél 2,5 deci vízzel. Még a színe sem fekete, jobb esetben sötétbarna.
A machiatton én is 15-20 percig szoktam nyammogni -mondjuk én kevesebb cukorral-, de reggelre azért kell egy jó erős lórúgás.

tanato 2013.04.22. 18:24:20

@Babette_: Hogyne,persze túlragozta a kérdést,természetesen ha kilépnénk vagy kiebrudalnának megszűnne a szabad munkavállalás ,az csak tagoknak jár.Hogy a már ott lévő de még friss bizonytalan státusú magyarokkal mi történne,az nagy talány,szerintem országonként más volna az elbírálás.

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 18:28:04

Sajnos van aki teljesen mást olvasott, mint ami a cikkben le van írva.

andaluzkutya 2013.04.22. 18:29:04

@tanato: bár úgy lenne, hogy ugrik a személyim, de tőlem nem hajlandók elvenni:)

@Bambano: de a felméréseket épeszű helyeken igyekeznek olyanra csinálni, ami kapcsolatban van a valósággal. Így pl. az oktatásnál érdemes azt mérni, hogy a tanuló képes-e tanulni, értelmezni, használni egy kultúrafüggetlen tudásalapot. Ebből a szempontból a magyar alapoktatás messze nem kiemelkedő.

váj mí 2013.04.22. 18:31:54

@Babette_: Mna, hát a már kint élő, dolgozó, de még nem állampolgár magyarok esetében, megváltozna a törvény, visszamenőleg....

telkoe 2013.04.22. 18:32:17

@tanato: Es ha a kommenteket is elolvastad volna, akkor kiderulne hogy mennyi ebbol az igaz....

tanato 2013.04.22. 18:34:46

@telkoe: Hát,nagyon szidják az újságírót a kommentelők az biztos.

PannonBoy 2013.04.22. 18:36:29

@tanato: Nincs joguk elvenni a magyar személyi és lakcímkártyát, révén ez magyar állampolgárnak jár és nem elidegeníthető!
A magyar személyigazolványt és lakcímkártyát csak és kizárólag az állampolgárság lemondásával vonhatják be!

Az az érzésem, hogy itt az illeték-bevételekre játszanak.

tanato 2013.04.22. 18:38:50

@PannonBoy: Lehet,a talált pénz mindig jól jön.

telkoe 2013.04.22. 18:39:00

@váj mí: Vicces ahogy a totalis fogalmatlansagbol es fantazialgatasbol eloall a tutibiztos igy lesz velemeny.

no_successful2 2013.04.22. 18:40:42

Egy étterem konyhájáról (ahol dolgozol) csináltál ellenreklámot, a fotóddal, amit felraktál valami közösségi oldalra.
Még csak nem is kapizsgálod, hogy a munkahelyeden mi volt a valódi probléma veled ?
Amit leírtál, téged is minősít, nem csak a haverodat, akinek ha nagy is a pofája, de (ahogy a szavaidból kivettem), azért dolgozik is.

Pszt! 2013.04.22. 18:41:33

Máskor ne segíts a fideszes köcsögnek külföldön!

BTBTBT 2013.04.22. 18:43:41

@tanato:
Bocs, de ez nagy baromsag. Vegigolvastad a cikket?
Arrol szol, hogy ezutan nem kell bejelenteni az ideiglenes kulfoldi munkavallalast.

tanato 2013.04.22. 18:45:01

@Barátusz: de ravasz a címe nagyon,figyelemfelkeltő.

BTBTBT 2013.04.22. 18:46:29

a tanato altal belinkelt baromsagbol (szemelyi elvetele tartos kulfoldi munkavallalas eseten) kifolyolag -

Van valaki, aki evek ota kulfoldon dolgozik, de nem bajlodott azzal, hogy bejelentse ezt Mo.-on? Ha igen, milyen retorziok leptek eletbe?

BTBTBT 2013.04.22. 18:47:42

@tanato: nyilvan erre ment ra a cikkiro, de a lenyeg, hogy nem kell visszaadni a szemelyit. Mondjuk erdekes is lenne, ha minden alkalommal, amikor hazakoltozik az ember, uj szemelyire kene koltenie.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 18:49:48

@Barátusz:

"Van valaki, aki evek ota kulfoldon dolgozik, de nem bajlodott azzal, hogy bejelentse ezt Mo.-on? Ha igen, milyen retorziok leptek eletbe?"

Sosem jelentettem be ilyesmit. Semmilyen retorzió nem ért. Sőt több ismerősöm sem jelentett be semmit, s őket sem érte. Tulajdonképpen nem ismerek senkit, akit retorzió ért volna, sőt még olyan ismerősöm sincs, aki ismerne ilyet.

Magyarul: ez egy eleve abszurd jogszabály volt, eleve nem tartotta be senki, s a hatóság se vette komolyan. Ezért is lett eltörölve.

tanato 2013.04.22. 18:49:51

@Barátusz: Érvénytelenítették a TAJ számot és kapott felszólítást hogy rendezze az adósságot visszamenőleg,vagy lépjen át a másik ország eü.-biztosításába és mutasson erről papírt./nagyobbik lányomnál,történ ez./

telkoe 2013.04.22. 18:50:41

@tanato: Itt latszik hogy milyen ertekes es hasznos munkat vegeznek a magyar sajtoban ugykodo firkaszok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 18:51:21

@PannonBoy:

"A magyar személyigazolványt és lakcímkártyát csak és kizárólag az állampolgárság lemondásával vonhatják be!"

Ez nem igaz. Ha bejelented, hogy kivándorolsz, JOGOSAN veszik el ezeket tőled. Ennek semmi köze az állampolgársághoz.

andaluzkutya 2013.04.22. 18:52:03

Ezt a témát már a múltkor körüljártuk és a lényeg, mint kiderült, a szándék. Tehát a korábbiakhoz képest lazítás történt, mert most már nincs időhatárhoz kötve a dolog. Ha azt mondod, hogy le akarsz telepedni külföldön, akkor meg kell szüntetni, de ha azt mondod, hogy nem, akkor élhetsz évtizedekig külföldön.

tanato 2013.04.22. 18:52:18

@telkoe: Nekik is meg kell élniük valamiből,ahhoz meg fogyni kell a lapnak.Néha olyan címeket lehet olvasni hogy na,aztán kiderül hogy szó sincs róla.

telkoe 2013.04.22. 18:52:29

@Barátusz: Alapbol nincs retorzio, csak kicsit kellemetlen ha eppen jon vmi navtol birosagtol stb...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 18:53:59

@tanato:

Igen, erre jogszabály van, azt hiszem, hogy 2 éve. A magyar állampolgár köteles egészségügyi hozzájárulást fizetni, akkor is ha külföldön él, kivéve ha olyan országban él, mellyel van erről megállapodása Mo-nak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 18:55:15

@telkoe:

A lakcím miatt nem jöhet. A NAV-tól jöhet csak.

andaluzkutya 2013.04.22. 18:55:27

@telkoe: ilyen emberekről én is hallottam (sőt, találkoztam is), akikkel visszamenőlegesen akarták kifizettetni az EÜ biztosítást. Jellemzően várnak, amíg több százezer lesz a tartozás és akkor keresik meg az embert. Bár pl. ha nem tudják kézbesíteni a követelést, akkor nem tudom, hogy lehet behajtani...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 18:56:17

@tanato:

A bulvármédiákban ez van, a lényeg, hogy jól hangzik valami, mindegy, hogy igaz-e.

andaluzkutya 2013.04.22. 18:56:24

@telkoe: elnézést, tanato-nak ment (volna)

Taxomükke (UK) 2013.04.22. 18:57:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igazad van. Nekem is volt olyan, hogy megsértődött kicsit az egyik haverom, mert valami néhány oldalas levelet le kellett volna fordítani a cégének, és mondtam rá egy árat. Azt hitte, megcsinálom ingyen. Mondtam neki: ha neked jön egy személyes levél, szóban lefordítom, de ha a munkahelyednek írásban kell a magyar változat, az pénzért van.
Úgy már nem volt fontos. Mindegy, nem lett örök harag.

tanato 2013.04.22. 18:57:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja pl. egy mai netes cím a life.hu-n:Janicsák Veca beleszeretett egy feketébe.Kiderült a cikkből hogy örökbe fogadott egy fekete gólya fiókát.

BTBTBT 2013.04.22. 18:57:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ugy tudom, hogy a TB-t attol meg le kell jelenteni, nem?
Lasd tanato valaszat is.

abaya-oman 2013.04.22. 18:59:29

@Jani haverja: Én tanítottam Britt es magyar iskolaban is. A gyerekeim Britt iskolaba jarnak. Szerintem eleg meresz azt mondani, hogy az oktatas szinvonala alacsonyabb a magyarnál. Egészen más dolgokat értékelnek mint a magyar rendszer. Kreativitás, problémamegoldás, sokoldalúsag magasan értékeltek. Fejlesztik a gyerekek önbizalmat, arra tanítják őket, hogy önállóan gondolkodjanak. Es ami otthon (legalabbis mikor en meg otthon voltam) nagyon el van hanyagolva az a szocialis neveles.
A gyereket otthon nem tekintik partnernek. Amikor a 4 eves lanyom az udvari jatek kozben meselni akart az ovoneninek arrol, hogy korabban hol eltunk le lett intve. A mostani iskolájukban külön idő van arra, hogy ilyesmiről beszéljenek, vagy ha valami érdekeset csináltak azt megmutassák a többi gyereknek.

A magyar rendszernek megvannak a maga előnyei, de ugyanez a Britt rendszerről is elmondható.

tanato 2013.04.22. 18:59:33

@andaluzkutya: Persze szerencsére volt azért francia "TAJ-kártyája",így megoldódott a probléma büntetés nélkül,mert természetesen büntetést is csaptak a végösszeghez.

B3NZiN 2013.04.22. 18:59:55

Két ovodás f.... ahelyett, hogy megbeszéltétek volna és lenne mindkettőtöknek munkahelye...

igi1 2013.04.22. 19:00:40

Egyébként védekezni tudni kell

jól megmondtam volna a magamét: nézzétek az eredményeket, ki dolgozott többet, meg hogy fontosabb egy új alkalmazott, mint egy régi, jól bevált ember? ha már úgyis kitesznek

egyébként meg mit FOTÓZGATSZ A MUNKAHELYEN? dolgozzál, azért vagy ott, nem fotózgatni

egyáltalán, VIHETSZ BE MOBILT? nem lesz vizes, nincsenek előírások?

nálunk még a boltba se lehet mobilt vinni

igi1 2013.04.22. 19:03:15

azt hinné a zember, hogy egy palotában szigorúbban veszik az ilyen mobilhsználat-félét

szerintem inkább itt vágódott el, nem a munkahelyes fotón

egyébként meg mondtam, hogy a korábbi munkahelyemről posztoltam, oszt csá

telkoe 2013.04.22. 19:03:58

@andaluzkutya: Ha nem jelentette be hogy kulfoldre ment, nem fizetett sem itthon, sem kulf biztositasa akkor logikus hogy fizetnie kell vhol a biztositasert. Most magyar allampolgarnak Mo-n jar az ellatas, sot ha az Euban osszetori az arcocskajat akkor a magyar TB fizeti ki a ellatast. Tobbszazezer tartozas meg evek alatt gyulik ossze.

A masik amiert buntettek nmostanaban hogy ket helyen is fizet, ami ellentetes az EUs szabalyokkal es azert buntettek,

Behajtasnal levehetik a magyar bankszamlarol, raterhelhetik ingatlanra, kivonhatjak a neven levo kocsit a forgalombol.

BTBTBT 2013.04.22. 19:04:24

@abaya-oman:
Brit az a britt, es mondat kozben kisbetuvel.

tanato 2013.04.22. 19:04:38

tenytar.blog.hu/2013/04/22/kivandorlas_meg_mindig_nem_ment_el_mindenki
Na még egy kis kivándorlásos cikk,úgy látom a mai napon ez a téma nagyon felkapott lett.

BTBTBT 2013.04.22. 19:07:25

@telkoe:
Azt is hallottam, hogy ha kulfoldon van munkat, fizetsz biztositast, akkor a magyar TB meg megbirsagol, mert nem jelentetted be, hogy kulfoldon fizetsz jarulekot.
Mondjuk az vicc, hogy tartosan kulfoldon tartozkodva nem is nagyon van eselyed igenybe venni a magyar egeszsegugy angolhoz hasonloan "szinvonalas" szolgaltatasait.

abaya-oman 2013.04.22. 19:07:51

@ChristineK: azért ez iskola függő. Az én gyerekemnek ezt 10 évesen mar tudnia kell, sőt a legfontosabbnak ítélt 50 országot meg kell találnia vakterkepen és tudnia kell a fővárosaikat is.

BTBTBT 2013.04.22. 19:08:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Akkor nem vagyok egyedul.
Raadasul vicces, hogy azt varjak el a tartosan kulfoldon elotol, hogy tisztaban legyen az ide vonatkozo hatalyos jogszabalyokkal illetve azok idokozbeni valtozasaival is.

BTBTBT 2013.04.22. 19:10:32

@tanato:
Tarki-statisztika? Viccelsz?
Ahogy Churchill mondotta egykor: "Annak a statisztikanak hiszek, amit en hamisitottam."

abaya-oman 2013.04.22. 19:10:37

@Barátusz: sajnálom a telefon állandóan javít nagy betűre de a t- vél igazad van.

tanato 2013.04.22. 19:11:57

@Barátusz: Psychológiai hadviselés,pont mint az előzőleg belinkeltnél.

telkoe 2013.04.22. 19:12:54

@Barátusz: Hat igen, attol meg hogy kiszedul valaki mosogatni Angliaba nem fog egybol a magyar torvenyek felett allni, ezert erdemes bejelenteni a szabalyok szerint.
Kulfoldon tartozkodva az EUban ha nincs kinti biztositasod a magyar TB jogviszony alapjan latnak el. Mellesleg van amikor Mo-n rovidebb a varakozasi ido / jobb az ellatas mint amit Angliaban kapsz.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.04.22. 19:13:36

@abaya-oman: Igen, nos ezt itt 16 évesen se tudják, mert egyszerűen nem volt benne a tananyagban.

BTBTBT 2013.04.22. 19:13:47

@tanato:
Nem hiszem, hogy az eszenel levo kulfoldon elo magyarra hatassal lehet az ilyesfele parasztvakitas. Hangsulyozom: eszenel levo. :)

tanato 2013.04.22. 19:15:49

@Barátusz: De azért bepróbálkoznak sok mindennel,célkeresztben vannak most a kifelé készülők és a kint lévők is.

BTBTBT 2013.04.22. 19:17:42

@telkoe:
Mar hosszu evek ota nincs alkalmam a magyarorszagi kozgyogyhoz, ugyhogy annak minosegerol nem tudok nyilatkozni. De a privat fogorvosomhoz visszajarok, mert a fogaszat itt Angliaban tenyleg tizszer annyba kerul, es itteni magyar fogorvos ismerosom szerint sincs kulonbseg anyag/szaktudas teruleten a ketto kozott.
Az Albionban elhiresult fogaszati turizmus Mo.-ra pedig meg mindig mukodik. Egy kis varosnezes, egy kis fogkezeles.

abaya-oman 2013.04.22. 19:18:12

@Barátusz: Egyébként ha mar általánositasokrol irogatunk hat ezt tipikus magyar dolog volt. Egyáltalán nem érdekelt, mit írtam, csak az volt a lényeg, hogy találj benne valami amit kijavíthatsz. Nem az értéket látjuk a mások munkájában/írásában csak a hibát.

BTBTBT 2013.04.22. 19:19:11

@tanato:
Szanalmas es ketsegbeesett kapalozas ez, akarcsak a tandijas roghozkotes.
Ha jol tolnak az orszag szekeret evtizedek ota, ha lenne munkalehetoseg, kevesebben kacsintgatnanak a kulfold fele.

telkoe 2013.04.22. 19:22:25

@Barátusz: Ahhoz kepest hogy sajat bevallasod szerint fogalmad sincs rola rutinosan emlegeted a << magyar egeszsegugy angolhoz hasonloan "szinvonalas" szolgaltatasait >>.

nyuszigonosz 2013.04.22. 19:23:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, pontosan ennyit lehet segíteni. @Taxomükke: és igen: ha valamiért fizetni kell, azonnal nem olyan fontos. :)))

BTBTBT 2013.04.22. 19:24:30

@abaya-oman:
Mivel nincsenek a tiedhez hasonlo gyerekeim, tehat iskolaval kapcsolatos tapasztalatom sem, nem voltam erdekelt a hozzaszolasod tartalmi reszenek ertekeleseben.
De ki nem allhatom a helyesirasi hibakat. Raadasul te is beismerted, hogy hibasan irtad a brit szot britt-nek. Ketszer is.

Rettento tavol allok az altalad "tipikus magyar"-nak titulalt dologtol (reszben azert sem Mo.-on elek), de nyugodtan hidd, hogy ismersz 1-2 hozzaszolas utan.

BTBTBT 2013.04.22. 19:27:01

@telkoe:

"Mar hosszu evek ota nincs alkalmam a magyarorszagi kozgyogyhoz" - tehat elotte azert volt nehany evtizedig, ugye?

Az osszehasonlitassal az volt a celom, hogy ramutassak: az angol egeszsegugy helysete sem rozsas, hosszuak a varolistak mind a korzeti orvosoknak, mind a szakrendelokben es korhazakban.
Es ez nem fog javulni. Az egeszsegugy nem annyira profitorientalt, mint mondjuk a fegyveripar.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 19:28:08

@Barátusz:

Komolytalan szabályok. A sorsuk a tömeges be nem tartás.

BTBTBT 2013.04.22. 19:29:10

helysete = helyzete
korzeti orvosoknak = korzeti orvosoknal

A Tyne folyó déli partja 2013.04.22. 19:29:33

@Jess G: speciel ez csak akkor számít, ha housing benefitet kapsz, hogy nem lehet több hálószobád annál, mint amennyit a kormány jónak lát. vagy kevesebb benefitet kapsz. de ha sajátban laksz, nem igényelsz housing benefitet, akkor akár 10 szobás házban is lakhatsz egyedül, ha jólesik.

M. Péter 2013.04.22. 19:30:36

@abaya-oman: Ez pont az a fajat magolás, ami miatt a magyar iskolákat szidni szokták. Több olyan ország, amely gyerekkoromban ott lett volna a legfontosabb 50-ben, már nem is létezik. :)

2013.04.22. 19:31:45

@Barátusz: ha jot akarsz, veszel biztositast UKban. Nem egy egetvero osszeg, viszont topos eu-t kapsz UK-ban. Akkor nem kell NHSszel foglalkoznod. Problema megoldva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 19:34:06

@telkoe:

Általában ritkán szokott Bulgária jó példa lenni jogszabályokban, de ebben az. Kezdetben a magyar megoldást alkalmazták: azaz fizetni kell TB-t és kész. Persze 99 % nem fizette. A behajtás meg olyan bonyolult lenne, hogy eleve meg se próbálták. Így új szabályt találtak ki: az jogosult BG-ban ingyenes egészségügyi ellátásra, aki a megelőző 36 hónapban fizetett TB-t. Kész. S ha valaki pl. hazatér BG-ba és akar azonnal ingyenes egészségügyi ellátást, ki kell fizetnie egy összegben 36 hónapot a minimálbér után.

abaya-oman 2013.04.22. 19:34:22

@Barátusz: nem ismérlek, egyszeruen én is rávilágítottam a hibadra ahogy te az enyemre. Én is szeretem, ha az emberek helyesen írnak, megsem szoktam felnőtt embereket nyilvánosan kijavítani, mert mióta nem Magyarországon elek megtanultam hogy jobb körökben ilyet nem teszünk.
Az ekezeteim pedig összevisszák, csak igy tudok írni a telefonon.

encore 2013.04.22. 19:36:15

Magyar a magyarnak a farkasa, még Magyarországon is.

kifordított nagyanyó 2013.04.22. 19:37:42

Gratulálok!Újabb magyarellenes írást sikerült kirakni.:))

De amúgy tényleg ennyi,és ennyire söpredék emberek mennek ki oda?
Én menné csak az egyetlen amitől tartok az a lehútás.
Egyébként ilyen itthon is van.
Munkatárs vitte a rokonát valahova dolgozni,aztán az lelépett onnan.
Aztán néha az orra alá dörgölték,hogy milyen embert vitt oda.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te néha ritka sötét barom tudsz lenni,máskor meg okosakat és jókat mondasz.

M. Péter 2013.04.22. 19:41:18

@telkoe: Az EU-ban az alapszabály az, hogy állampolgárságtól függetlenül a dolgozó ott fizeti a tb járulékot, ahol dolgozik, és az ottani társadalombiztosítás fedezi pl. az egészségügyi ellátásának költségeit. Ez vonatkozik akkor is, ha egy magyar Magyarországon lakik, de átjár Ausztriába dolgozni, ebben az esetben az osztrák társadalombiztosításba fizet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 19:41:23

@abaya-oman: Nem olvastál figyelmesen :)

Én lényegében pont azt írtam, amit Te, csak azt hangsúlyoztam, hogy személyesen nem ismerem a brit oktatást, csak az albánt (merthogy mi itt Albániában élünk), de az ismerőseim ugyanazt mondták a britről, meg egy csomó más ország oktatásáról is, amit én itt Albániában tapasztalok, mégpedig azt, hogy jobban rámennek a gyakorlatias oktatásra, mint Magyarországon, és ez szerintem jó is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 19:42:51

@hogyne,persze,igazad van!:

Norvegia pl. nem EU tag, megis ugy tudtam atmenni hozzajuk, mintha EU lenne.
Az volt csak erdekes, hogy jobban erdekelte a hatarort a sved IDm (zold, bevandorlos, ami elvileg csak Svedorszagon belul ervenyes), mint a magyar utlevelem.
Kivancsi lennek, hogy vajon miert...

A tobbi feltevesed kicsit osszeeskuves elmelet szagu...

abaya-oman 2013.04.22. 19:44:53

@M. Péter: ez a tananyag egy elhanyagolható hányadát tette ki. Kb ennyit kellet kívülről megtanulni. Arról is gondoskodtak, hogy ne megolva tanuljak meg. Az évfolyamon minden gyerek kapott egy országot ( azt hiszem kalapból húztak) amit be kellett mutatnia a többieknek. Az a maguk választása volt, hogy ezt hogyan teszik. Egy párat én is láttam, érdekesek voltak és biztosítottak, hogy a többi gyerek emlékezzen hol van az az ország és miért is fontos. Az én gyerekem Papua es Új-Gineat kapta. Nagyon élvezte az anyag gyűjtést.

abaya-oman 2013.04.22. 19:46:46

@Jani haverja: nem ellened beszéltem csak épp a te hozzászólásodnal kapcsolódtam bele. Azt gondoltam ez egyértelmű volt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 19:51:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez tényleg egyszerű és logikus. Minden országtól lehet(ne) tanulni valamit, csak sajnos ez a tanulási szándék Magyarországon sokszor inkább a rossz dolgok megtanulására terjed ki :(

Vlad Gierst 2013.04.22. 19:52:23

Anyám, borogass!

1) A posztoló már ott elkövette a hibát, hogy miután a fickó pénze elfogyott, segített neki. Ott a Western Union, kérjen pénzt otthonról. Meg aztán gitárlecke? Ha mondjuk sebész lenne, a vejét koronária-bypass műtétre tanította volna?

2) Az első, de legalább a második munkahelyi nyilvános vitájuk után meg kellett volna hátrálnia, ha látta, hogy a pasas mennyire nyalós típus.

3) Munkahelyről negatív megjegyzést vagy fotót kirakni a fb-ra, ehhez kommentár sem kell, nálunk pl. az automatikusan lapát.

abaya-oman 2013.04.22. 19:53:46

@M. Péter: a fontosat nem politikailag értettek. Így került bele Nepál, Papua és Új-Ginea, Magyarország, Elefantcsontpart stb

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 19:54:20

@abaya-oman: Ja, akkor én nem olvastam figyelmesen :)

telkoe 2013.04.22. 19:58:43

@M. Péter: Az eddig OK. A problema ott van amikor:
- joember kiszedul mosogatni es ugy gondolja hogy egybol mindenek folott all es nem kell szolni hogy bocs mashol fizetem a TB-t. Magyar TB egy ido utan kezdi kevesellni a befizetest, immar nyugati nagymeno mosogatofiu teliszajjal obegat hogy milyen hulyek hogy nem tudtak hogy mi van.
- joember kulfoldon fizeti a TB-t de mellesleg rajon hogy havi 6eFtert meg a hajat sem nyirjak le kulfoldon es fizeti kulf es itthon is a TB-t. Ez utkozik az EUs szabalyokkal, nyugati nagymeno mosogatofiu teliszajjal obegat hogy milyen hulyek
- joember feketen dolgozik, nem fizet sehol es felhaborodik hogy fizetni kellene a TB-t.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 19:59:02

@abaya-oman:

- Miért ez a neve Nepának?
- Amikor még nem volt az országnak neve, a lakosok összegyűltek eldöntendő, mi legyen az ország neve. Sajnos nem tudtak egyezségre jutni, de abban azért megállapodtak, hogy az ország neve ne Pál legyen.

2013.04.22. 20:02:05

@váj mí: Hogyne rémisztget engem. :D

2013.04.22. 20:03:33

@aleb19: Nekem, a dobbantáshoz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 20:04:00

@telkoe: Erre írta Birca a jó megoldást itt: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És ez szerintem nagyon jó megoldás, igazságos, kevés adminisztrációval jár, mindenkinek jó. Meg lehet bonyolítani ezt, csak akkor mennél bonyolultabb, annál kevesebben fogják a szabályt betartani. Ha egyszer Bulgária rájött erre az összefüggésre, meg a megoldására is, akkor igazán lehetne a magyar döntéshozóknak tanulnia ebből. Csak van egy sanda gyanúm, nem fognak.

andaluzkutya 2013.04.22. 20:05:08

@abaya-oman: Ez itt is jellemző, hogy a gyerekeknek kiselőadást kell tartani adott témakörökben. Ilyenkor csinálnak hozzá egy PowerPoint diasorozatot (vagy mit), felkészülnek, és magyaráznak. Ennek szerintem pl. van értelme, mert egyrészt megtanulja, hogyan kell utánanézni valaminek, másrészt megtanulja rendszerezni a gondolatait, azt is, hogy mindez hogyan lehet érdekes a többiek számára. Gyakorolja a nyilvános beszédet, és sorolhatnám még.

váj mí 2013.04.22. 20:05:42

@telkoe: Fogalmad neked sem lehet, ahogy nekem sincs, sőt Angela Merkelnek sem, mert még egy országot sem vágtak ki az EU-ból. Így tényleg csak fantáziálgatás. De valószínűsíthető, hogy a szabad munkavállalás esetében változna a helyzet, és ez hatással lenne a már kint levőkre is.

telkoe 2013.04.22. 20:07:29

@Jani haverja: Hat igen. Ahhoz az kellene hogy rajojjenek hogy egy szolgaltatas nem annak jar aki eleg hangosan obegatja hogy nekem jar es fasisztak akik nem adjak ingyen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.22. 20:09:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, meg a Deák Ferenc cucca ugye :)
Mármint hogy oda rakta le Deák Ferenc a bőröndjét, és megbízott valakit, hogy őrizze, amíg bemegy a boltba.. Az illetőt meg megkérdezte valaki, hogy ez itt a maga cucca? Nem, ez a Deák Ferenc cucca :)

abaya-oman 2013.04.22. 20:10:16

@andaluzkutya: igen, szerintem is nagyon jó ötlet. Itt csak annyi a kikötés kb hány perc és hogy nem lehet felolvasni.

telkoe 2013.04.22. 20:12:18

@váj mí: Ezert vicces az amikor egy fogalmatlanka kijelenti hogy visszamenoleg meg fogjak valtoztatni a torvenyket. Hulyesegeket osszehordani sokkal egyszerubb ha nem zavarnak tenyek.

PannonBoy 2013.04.22. 20:15:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem vehetik el jogosan, ugyanis a személyi igazolvány és a lakcím az állampolgársággal járó privilégium.
Mindamellett fontos azonosítási dokumentum pl. bankban: személyi + lakcím v. útlevél + lakcím. Már csak ezért sem vehetik el (legalábbis tőlem biztos nem veszik el, amíg nincs egy másik állampolgárságom, akkor viszont önként adom oda).

Bürökrácia Magyarországon rulez!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.22. 20:17:49

@PannonBoy:

Nem, nem járnak az állampolgársággal. A Magyarországon élő külföldiek is kapnak személyit.

PannonBoy 2013.04.22. 20:19:42

@telkoe: A képlet pedig elég egyszerű:

- Van bejelentett külföldi munkahelye: NAV-nak jelenti, hogy másik EU országban TB jogosultsága van, így oda fizet. Mo-i TB-t nem kell fizetnie.

- Nincs bejelentett külföldi munkahelye: NAV-nak nem jelent semmit, a Mo-i TB szabályok vonatkoznak rá, Mo-nak fizet. EHIC kártyával az alapellátásra jogosult külföldön.

váj mí 2013.04.22. 20:20:03

@telkoe: Ok, ezen nem veszünk össze, úgyis csak játék a lehetőségekkel, "mi lenne, ha ...". Mondjuk, nem szeretnék akkor magyar állampolgár lenni az EU-ban, amikor majd a Viktor nevezetűn kitör a totális elmebaj, és fejjel megy neki a mindennek. Igaz, ez a veszély engem nem fenyeget.

BTBTBT 2013.04.22. 20:21:38

@abaya-oman:

Az ekezeteiddel semmi bajom nem volt, ugyhogy legy szives ne hozd fel.
Mi is tortent? Hibaztal. Ketszer is. Aztan amikor valaki erre felhivta a figyelmedet, nekitamadtal azzal az olcso "tipikus magyar" szoveggel. Legjobb vedekezes a tamadas?

Amit te hibamnak mondasz, az csupan olyasvalami, ami nem tetszik neked, hogy valaki ramutatott a hianyossagodra. Es azert, mert hibamnak titulalod, meg nem fogom rosszul erezni magam. Meg csak ugy sem fogok viselkedni, ahogy neked megfelelne.

Ez a "nem szoktam felnott embereket nyilvanos helyen kijavitani" eleg PC-kent hangzik, es megmosolyogtat, mint minden, amit a PC-emberek probalnak raeroszakolni a nem PC-kre, mondvan, hogy az a norma, es azt kell elfogadni. Nem kell. Egyatalan nem kell.

Jobb korokben helyesen irnak az emberek.

BTBTBT 2013.04.22. 20:25:46

@charlieharper:
Koszi, de nem ez volt az indito kerdesem. Van biztositasom, foallasbol, es szerencsere sosem kellett idekint feketen dolgoznom.

Ami erdekel, az az, hogy akinek Angliaban (vagy mas europai orszagban) van ilyenje, bejelentette-e otthon, hogy huzamos idore lelepett munkavegzes celjabol. Es ha igen, a TB fenyegetett-e birsaggal?

Vlad Gierst 2013.04.22. 20:29:09

@Barátusz: én bejelentettem, nem szívattak eddig vele. Lekopogom.

abaya-oman 2013.04.22. 20:30:13

@Barátusz: semmi érdemi mondanivalod nincs csak azon lovagolsz, hogy egyetlen szót rosszul írtam. Ha választanom kell inkább értelmes dolgokat írok egy-két hibával vagy üres sorokat tökéletes helyesirassal akkor inkább az előbbit választanám.

aberdon 2013.04.22. 20:31:10

Valaki tudna segíteni, hogy hogy van ez az EU egészségügyi kártya?

Uk-ben élek, dolgozok, tanulok, értelemszerűen jogosult vagyok egészségügy ellátásra, NHS-re, NI számra, minden.

Otthon kiiratkoztam a tb-ből, bejelentettem, hogy ideiglenesen külföldre jövök, NAV is tudja, minden ok.

Ha itt (UK) igényelek EU egészségügyi kártyát, azzal Magyaro.-n ugyanúgy ellátnak? Vagy ez hogy működik? Érdemes?

Igazából csak a nyárra kéne, amíg a szünetre haza megyek egy kicsit.

01234567 2013.04.22. 20:32:13

Tipikus történet. Nálam a parasztja 5 év alatt nem tanulta meg a nyelvet, pár szót tudott dadogni. De a rühes képes volt kiszótárazni összeállítani azt hogy mit mondjon a Tulajdonosnak, hogy alám tegyen. Hozzáteszem a görényt én tetettem magasabb beosztásba és harcoltam ki neki 300 euróval több fizetést. Amikor kiderült nem megfelelő a jogsija, hazudott azzal kapcsolatban, én védtem meg, ki ne rúgják, de a fizetését lecsökkentették. Onnantól fordult ellenem, mert a másik köcsög heccelte, mert azt piszkálta, hogy én lettem a telepvezető, és nem ő. Az nem tűnt fel neki, kevesebb idő alatt klasszissal jobban beszélem a nyelvet, szakmailag meg magasan felette jártam, már itthon is.

mzgldr 2013.04.22. 20:32:38

Pár dolog, ami eszembe jutott a poszt kapcsán:

1. A barátaimank én minden segítséget megadok. Pénzt kértem és adtam is kölcsön. Ha kell, akkor én alszom a földön és ők az ágyon. Azért, mert tudom, hogy fordított esetben ők is ezt tennék. Na most ebből kiderül hogy nem a facebook barátaimról beszélek, hanem maximum 10 emberről. A többieknek, meg ahol tudok segítek, de nem szeretem ha hülyének néznek. Az angol mondás szerint is, ha átbaszol egyszer, szégyelld magad, ha még egyszer átbaszol, akkor az az én saram.

2. A posztoló középkorú? Jellemzően ők, meg a tizenévesek szokták teljesen fogalom nélkül használni a közösségi oldalakat. Egyszerűen nem hiszik el, hogy ha valamit kitesznek, akkor annak következményei is lehetnek.

3. Iskolákkal kapcsolatban meg tök jó, ez a tanuljunk meg tanulni 18 éves korig, azt csináld amit élvezel, meg a matek fúróért is miniserleg és hatalmas taps, de azért valamikor tényleg meg kell tanulni dolgokat. Az sem baj, ha a gyerek korán szembesül olyan dolgokkal mint határidő, teljesítmény, ilyenek. Nem kell versenylovakat csinálni belőlük, heti öt edzéssel, balettel meg ilyenekkel, de azért két órát tanulásra szánni még nem a világvége.

igazságos 2013.04.22. 20:32:41

@Barátusz: én most a facebookon angolul írogatok

senki nem b@szogat le azért, ha véletlenül nem találom a helyes szót, mert MEGÉRTIK, mondtam, hogy csak olvasok tisztán angolul, még írni nem igazán tudok

rendesek, toleránsak, már van egy-két angol "barátom" is, könyves területen :)

azt mondták, nem probléma, szeretem a könyveket és néha viszek is nekik olvasnivalót :)

ez csak magyar szokás, helyesírásért cseszegetni valakit

nekem van ipadem, de azzal SZÖRNYŰ helyesírni, plusz rohadtul nem értem ezt a köcsög IPhone-t is, hogy lehet kikapcsolni a szókeresést, rohadtul idegesít, de hogy 10-ből egyszer találja el a helyes szót, akkor meg pont nem szúrja be

nem lehet mindenki echte magyar nyelvtantanár

BTBTBT 2013.04.22. 20:35:53

@abaya-oman:
Tevedsz, azon lovagoltam, hogy nem tetszett neked, hogy valaki szolt ilyesmiert.
A kommented tartalmat nem kritizaltam, es a felmuveltseg veszelyes.

micsoda? 2013.04.22. 20:36:12

@abaya-oman: Egyetértek. Nálunk magas az oktatás színvonala (mondják) csak ott élnek jobban:D

Egyébként nagyon hihető a történet. Valóban ott követte el a hibát a posztíró, hogy a konfliktus elején nem hagyott ott mindent. Egy ravaszdit fogott ki, soha nem lett volna nyugta. Azért a segítség nyújtást ne adja fel, akár magyar is lehet. Jobb segíteni, mint segítettnek lenni.

aleb19 2013.04.22. 20:36:13

@Philosoraptor: ha a dobbantashoz politikai okot keresel akkor ny-europa nem neked valo itt az otthoninal is korlatozottabb demokraciak vannak es az agymosas intezmenye is jobban kiepult (tobb a birka/konzumidiota

England win The Ashes! 2013.04.22. 20:37:27

@Koós: Igen. Kb. három hét, mire megkapod, úgyhogy időben igényeld.

BTBTBT 2013.04.22. 20:39:22

@igazságos:
Szolni valakinek, hogy rosszul irta nem baszogatas, plane, ha aztan o is elismeri. A helyesen irni nem tudok eloszeretettel vagjak oda, hogy "magyar szokas helyseirasert cseszegetni valakit". Ezzel persze nem rad celzok, ne ugorj nekem.

Jelen esetben nem helyes szo meg nem talalalarol, de meg csak nem is ELIRASrol volt szo, hanem HELYTELENUL irassal, tobbszor is. Szoval nem eppen ugyanarrol beszelunk, de sajnos ez a kommenteles - es ugy altalaban mindenfele gyors irott kommunikacio - hatranya.

Az jo dolog, hogy olvasol. Sok sikert hozza!

igazságos 2013.04.22. 20:40:15

@mzgldr: így van, engem is elég egyszer átbaszni, utána nem ismerem az illetőt.

itt már akkor nem-et kellett volna mondani, amikor az illető megkérte, hogy kísérje el a hivatalba

ismerem ezt a típust, sajnos a barátnőm is ilyen, mindig MÁSTÓL VÁRJA A SEGÍTSÉGET, és ha segítesz neki, akkor még jobban odaver

kísérjél el, fizessél ebédet, adjál kölcsön, majd megadom, jegyzetelj helyettem az órán, minek üljek én ott, nélküled nem bírok létezni, mert anyám is vele ment volna, ha tehette volna, hogy pátyolgasson

aztán, amikor segítesz, és valami balul üt ki, valami nem jól vagy, mindjárt a TE HIBÁD, mert te intézkedtél, direkt rontottad el a papírokat

aztán hazajön, ismerősöknek, barátoknak mindennek elmond, facebookon kiposztolja

az ilyen anyámtyúkja típus, mama kicsi fia-lánya, mindig magyarkodna

közös bennük a nyalás, de két típusra oszlanak: az egyik, aki kevés még ahhoz is, hogy kifúrjon, hiába nyal úgy a fönöknek, hogy az már a többieknek is kínos, és van a másik, aki viszont sikeresen fúr ki, mer az agyadra megy, és ezt TUDJA is

sajnos a poszter ilyet fogott ki, aki tökösebb nála

az ilyeneket messzire el kell kerülni, és már amikor kiderül, hogy ELSŐRE NEM FIZET, mert nincs pénz, AZONNAL LEKOPTATNI, mert mindig többet akar, mindig nyal, és csak arra vár, mikor követsz el hibát, hogy övé lehessen a helyed és az, amit elértél

BTBTBT 2013.04.22. 20:40:39

talalalarol = talalasarol

(kijavitom ezt az elgepelest, mielott meg valaki beszol, hogy nem irok helyesen :D )

igazságos 2013.04.22. 20:42:48

@Barátusz: mint mondottam, ez lehet mondjuk az adott platform miatt is :) mondom, IPhonnal lehetetlenség üzenetet írni

valaki segítsen, hogy kell kikapcsolni a szófelismerést :D

nem akartam ennyire belemenni, csak jeleztem, hogy kint megértőbbek a témában szerintem, nem tudhatod, mivel ír

a magyar ember alapvetően arra van bekódolva: MINDIG MÁS A HIBÁS

igazságos 2013.04.22. 20:44:05

@Barátusz: ez ipad hiba egyébként

én is nyomogatom, és néha nem veszi azt, hogy benyomtam a billentyűt, ami ilyen minha a érted :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 20:44:23

@aleb19: azt irtad Te idiota, hogy olyan jol all magyarorszag mezogazdasaga, hogy meg importalhat is
eekora baromsagot nem konnyu lleirni, erre fel kell keszulni

zopilote 2013.04.22. 20:50:37

Visszaterve a posztra es a kommentekre - koztuk az enyemekre is - nem kell azert azt
gondolni, hogy minden magyar szemet. Mert igen is, vannak joszandeku es onzetlen ma -
gyarok. En nagyon sokat koszonhetek nekik. Ha neha nem jon be, hogy a nem megfele-
lo emberen segitunk, az benne van a pakliban. Mert valljuk be, mikor mi is ujak voltunk,
bizony segitettek lakast, munkat szerezni regebben itt elo magyarok. Mert kihez is fordul -
hattunk volna nyelvtudas, szokasok, tapasztalatok hianyaban, ha nem hozzajuk. Gondo -
lom, pl Mr Onionnak sem mexikoiak ajanlottak a magyar tetofedo vallalkozot vagy hogy
van hely a szamara magyarok lakta lakasban:) Azt is bevallom, hogy neha nem halaltam
meg a segitseget, szegyent hoztam a rajtam segito emberre:( Kesobb visszakaptam ugyan
azt. Erre mondja az angol, hogy " What goes around comes around " :)

igazságos 2013.04.22. 20:50:51

mióta hagyma amerikai lett, egészen elkorcsosult állattá változott

nem tudom, mi ez az új stílus, de beteges, meg az, amit megenged magának a nőkkel szemben is újabban

de most, kivételesen, a fentiben igaza van :D

nem lenne rossz a mezőgazdaságunk, ha Viktor arra koncentrálna, de hát iparnagyhatalmat akar Mercedessel, amit meg Gyurcsány intézett el :D van egy-két termék, amit kiviszünk, de sajnos a lengyel disznót inkább behozzák, minthogy magyart neveljenek drága takarmánnyal

abaya-oman 2013.04.22. 20:50:58

@Barátusz: Egyetlen rosszul irt szó alapján megállapítottad, hogy felművelt vagyok és veszélyes. Természetesen az összes helyesen irt szó nem számít.
Szerintem a rosszindulatú gancsoskodas érdemi háttér nélkül veszélyesebb.
Amúgy a felmuvelt emberek fő jellemzője, hogy kicsisegekbe kötnek bele, mert érdemi mondanivalójuk nincs.

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.04.22. 20:52:00

Sziasztok, legyszi irjatok at a cimet arra hogy "Ket turboparaszt magyar hulyegyerek nyugateuropaban". Elore is koszi!

igazságos 2013.04.22. 20:54:32

@abaya-oman: te meg ne vedd magadra ennyi

@zomg: két hülye közül ki a magyarabb :D

igazságos 2013.04.22. 20:55:23

@zomg: egyébként a címet a helyesírni képtelen, index - bagázs csinálja, nem a blogos tulaj. :)

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 20:58:31

Azt gondolom vannak akik nem értették meg a cikk lényegét. Ha vannak kérdések, szívesen válaszolok rá.

mzgldr 2013.04.22. 20:59:09

@abaya-oman: ne foglalkozz vele, te kiemelkedően jó arc vagy itt.

aleb19 2013.04.22. 20:59:38

@charlieharper: orulok hogy it-s vagy es a google a legjobb baratod de a marhatartashoz a nagy terulet nem a bociistaloknak kell hanem a takarmany megtermelesehez kellenek hatalmas foldteruletek ezt az okosabb, erosebb, gazdagok orszagok veletlenul leosztjak masoknak ezeket es sajat foldteruletukon a magasabb hozzaodoterteku termenyeket preferaljak a takarmany ill a kenyergabona termelese nem ilyen
en nem azt mondtam hogy a francik nem lennenek kepesek mezogazdasagi onellatasra de ugy rendezkedtekbe hogy nekik legyen a legjobb es ha most hirtelen hatarokat huznanak fel a nekik is lennenek kaja gondjuk ideiglenesen nehany termeknel

abaya-oman 2013.04.22. 21:02:02

@igazságos: valóban iPhone- on írok. A brit szót hibásan 2 t- vél írtam. Nem helyesírási hibák tömkelegét vetettem hanem egyetlen általam magyar szövegkörnyezetben sosem használt szót hibásan írtam. Ezt külön kiemelni és a figyelmembe ajánlani akkor is neveletlenseg ha én készségesen elismerem, hogy hibáztam. Köszi, hogy a pártomra álltál, azért készségesen elismerem, hogy a 2 t az én hibám volt. Csupán azon vitatkozom ez említésre méltó e ha az illetőnek amúgy nincs érdemi mondanivalója. Ha van érdemi mondanivalója és a végen ezt megemlíti az más. Csak ezért hozzászólni?

aleb19 2013.04.22. 21:05:12

@hagyma:
megint picsat csinalsz a szadbol azt irtad legutobb ignoralsz ez a szokasos ossze-visszapofazok mert amerikai vagyok idiota hozzaallas again
de ha mar megint bele pofazol te exapehos geco aki 50 evesen pincercsicska akkor beszelgessunk...

33621 2013.04.22. 21:08:15

@NaÉnvagyokaz: Akkor létszíves részletesebben megindokolni hogy miért is segítettél a delikvensnek? Van már másik munkád?

nyuszigonosz 2013.04.22. 21:08:31

@NaÉnvagyokaz: Kedves poszt író!
Már másodszor jelzed, hogy szerinted nem értették sokan írásod lényegét, lehet, hogy én sem.

Írd le akkor, mi volt a lényege.

igazságos 2013.04.22. 21:08:52

@abaya-oman: nem álltam senki pártjára, csak nem szeretem az ilyent

ez ugyanolyan "fillérbaszó" és kicsinyes húzás mint az, hogy a poszter visszakérte a biciklit

igazságos 2013.04.22. 21:11:05

@33621: ne kérdezzél hülyeségeket

ajnálólevelet se kapott

pedig egy palotabeli mosogatás után jobban el tudott volna helyezkedni :)

a barátok barátjának barátjának haverjáért mindent megtesz

hogy én soha nem fogok ki ilyeneket, de sajnos ehhez nincs gyomrom, így kihasználni a másikat, még ha hagyja magát, akkor is

rászólnék, hogy oké, hogy támogatsz, de akkor is

erre is megsértődne az ilyen

aleb19 2013.04.22. 21:13:35

@igazságos: amugy hunnia durvan importal elelmiszert es ennek a fo oka a tamogatasirendszer torzitohatasa

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 21:14:59

@abaya-oman: azert az gaz ha valaki leirja hogy tanitott britt iskolaban:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 21:16:00

@aleb19: hu tenyleg elfelejtettem
es ekkora hulyeseget olvasva ez nem is csoda, de biztos ami biztos, most hasznalom a szurest

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:17:52

@33621:
Azért segítettem, mert mindig ilyen voltam, ahol tudtam segítettem. Nincs még munkám!

2013.04.22. 21:19:20

@SilentDreams: Azzal kapcsolatban hogy hany ember elhet 'hivatalosan' egy 3 szobas lakasban Angliaban:

www.justanswer.com/uk-property-law/6kyn8-people-allowed-live-three-bedroom-house.html

aleb19 2013.04.22. 21:21:57

@hagyma: koszike hogy most mar emlekszel gondolom megint be vagy allva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 21:24:49

@igazságos: egyaltalan nem durvan javitottak, en nem akartam, de nekem is szemet szurt
amugy en is rengeteg hibaval irok, mondjuk ekutesek foleg, de irtam mar durva helyesirasi hibat es akkor vettem eszre csak mikor mar olvastam
a vicces az volt hogy tanarrol beszelunk, de valoban nem kell komolyan venni
rosszul irt
kijavitottak
na es?
ezen csak vigyorogni kell:)

igazságos 2013.04.22. 21:24:59

@NaÉnvagyokaz: remélhetőleg tanulsz a jótanácsokból

valld be, teljesen beleélted magad

sajnos olyat fogtál ki, aki sikeresen nyal

egyébként mosogatók fényképezgethetnek mobillal, vihetnek be egyáltalán ilyet a helyre? merthogy a mobilt víz érheti

azért van szégyellnivalód, és sarad neked is, ki akartál tolni az illetővel te is

sok sikert, de változtatni kell a gondolkodásodon, mert így nem lesz sok jövőd kint, ha így hagyod magad

és legalább védekeztél valamivel, amikor lapátra tettek? a munkaadód is hülye, ha te valóban jobb munkaerő voltál, esetleg a volt kollégáktól kérdezni egy-két infót, most milyen ott a helyzet

igazságos 2013.04.22. 21:26:55

@hagyma: a tanár is hibázhat, ennyi

de ezt se érted, meg a tegnapit se

miszerint én sosem állítottam, hogy okos lennék, mégis folyamatosan lehülyéztél, iq 0-tál és jelzőket raktál rám, pedig sosem mondtam rád semmit

én nem ismerlek, te viszont ismersz, és ezt kihasználtad

lehet somolyogni, de itt is magadat égeted folyamatosan, és nem vagy hajlandó észrevenni

zopilote 2013.04.22. 21:28:13

@hagyma:
" leszarom, sem idom sem kedvem erre, uzletagak epultek munkakozvetitsre meg ingatlan-
kozvetitesre, en meg jpfejsegbol segitsek? lofaszt "
Munkakozvetitonel szerezted a tetofedo allast? :) (esetleg magyarok altal?)
Miert nem mexikoiak koze mentel lakni az elejen? Ja, mert csak magyarul tudtal, azert
mentel kozejuk lakni es dolgozni is ugye? :) Mi lett volna, ha azt mondjak neked is, hogy
nincs idejuk es kedvuk segiteni? Akkor most Londonbol ekezned a bunko, szemet ame -
rikai magyarokat:)

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:31:42

@nyuszigonosz:
Az egészből azt szűrik ki sokan, hogy Én posztoltam egy képet amin egy koszos fal látszik semmi más! Nem volt megjelölve rajta sem a munkahelyem, sem egy személy! Ezt a képet megmutatta az illető a főnökségnek,azzal az indokkal, hogy az Ő személyiségi joga sérült! Innen tudták meg! Lehet, hogy a képet nem is látták! Talán így már világos.

aleb19 2013.04.22. 21:35:41

@hagyma: az a beszolasod hazassag kontra ellettarsi kapcsolat temaval kicsit meg nyomja a bogyomet hogy is van ez?
mi europaiak nem annyira szeretjuk a konnyuveru lotyokat inkabb udvarolunk,ismerkedunk egyutelunk majd gyerekvallalas kornyeken meghazasodunk
emlekszem annak idejen mikor egy csajt az elso randin megdontottuk az tuti lotyo volt es ugy is kezeltuk
veled ellentetben es attol csak lotyo marad ha felesegul is veszed gyorsan a hazassag ezen semmit nem valtoztat es ez csak azt jelenti mekkora idiota vagy again

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:36:20

@igazságos:
Már nem érdekel milyen ott a helyzet. És igen, tanulok a jó tanácsokból. Soha többet nem segítek senkinek!

abaya-oman 2013.04.22. 21:36:53

@hagyma: Ha hiszed ha nem ott ezt a szót nem kellett sose használnom. Legalábbis nem magyarul. :-)

Vlad Gierst 2013.04.22. 21:37:44

@NaÉnvagyokaz: De hát korábban is észrevetted, mennyire nyal a feletteseiteknek. Tudta, hogy a szerződésben benne van, hogy közösségi oldalakra nem posztolsz ki semmit a munkahelyedről, ezzel szépen bemártott. A személyiségi jogokról szóló szöveget meg valószínűleg csak azért húzta elő a cilinderből, hogy legyen oka előhozakodni a képpel. Azért hajrá, sok sikert a munkakereséshez!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 21:37:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
En kijottem, jelentettem, onkent leadtam a szemelyimet es lakcimkartyamat es nem ert semmi hatrany.

Akkor miert ne?

Persze van, aki ugy gondolja hogy meg visszamegy, akkor valoban felesleges a leadom-visszakerem.
De alapesetben az utlevel is megfelel szemelyazonositasra, masra meg a szemelyi sem kell (tudtommal - tevedek?),

igazságos 2013.04.22. 21:39:52

@NaÉnvagyokaz:

nem érted, hogy mi ezzel a gond, mert a folyamattal volt a probléma

csak akkor úszhattad volna meg, ha kiposztolod azt is, hogy milyen szépen dolgoztál

de mivel nem tetted, sima ügy minden szempontból, és itt nem az a lényeg, hogy mi látszik a képen, vagy mi nem látszik a képen

védekeztél is valamivel, vagy téged meg se hallgattak?

okos ember NEM A SAJÁT NEVE ALATT posztol ilyeneket, arra van az alibi facebook oldal! :)

igazságos 2013.04.22. 21:41:35

szerintem alapból nem vihetsz be mobilt a mosogatáshoz, vagy legalábbis a biztonságiak elveszik

nem hiszem még mindig el, hogy egy palotába egy mosogatófiú, lány, csak úgy fényképezgethet

azé fizetnek a turisták is extrapénzt :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 21:43:51

@Barátusz: bejelentettem es (gondolom ezert) nem fegyegetett.

Vagy nem kaptam meg (nincs aki atvegye)

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:44:20

@Vlad Gierst:
Fogalma nincs mi van a szerződésben! Szerencséje volt. Engem megkérdeztek, hogy valóban raktam-e ki képet és én nem tagadtam. Nem is érdekelte őket mi van rajta!

nyuszigonosz 2013.04.22. 21:45:56

@NaÉnvagyokaz: Köszönöm a választ.
Érthetöbb.
Elhamarkodott ötlet volt mégis bármilyen képet is kirakni, gondolom végtelenül dühös voltál, mikor odaraktad, na az meg jól kihasználta - ellened.
Nem, nem kritizálni akarlak, minek is, meg amúgy is elég rossz lehet most neked.
Sok sikert a munkakeresésben!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 21:46:44

@Koós: igen, ellatnak vele (azzal, amivel az UKban is ellatnanak ingyen).
Tamogatast is kapsz gyogyszerre (mi is kaptunk a felirtra)

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:48:16

@igazságos:
Nem a saját nevemmel vagyok, de megkérdeztem a managert, hogy honnan vette és Ő hazudott nekem, mert azt mondta, hogy nekik van egy kereső amivel megtalalták! Innenől hová védekezzek? Vesztett meccs!

PannonBoy 2013.04.22. 21:48:34

@Kovermadar: Dehogynem, pl. BKV bérlet használatához, ugyanis útlevéllel együtt nem érvényes. :)

Vlad Gierst 2013.04.22. 21:49:13

@NaÉnvagyokaz: Így már értem. Mindenesetre nem mindenki ilyen, kár általánosítani. Legközelebb, ha ilyen szituációba kerülsz, az első gyanús jelre ignorálni kell. Tapasztalat. Nekem kicsit más jellegű volt a segítség, de szerencsére időben átláttam a szitán, így kár sem ért, csak szörnyen nagyot csalódtam. Azóta megválogatom, kinek, hogy, miben és mennyit segítek. Eddig bevált.

igazságos 2013.04.22. 21:49:32

A kedves poszternek egyébként azt tanácsolom, sürgősen változtassa meg a mentalitását, a gondolkodásmódját, ne azon törje az agyát, hogy a másik a köcsög, hanem MAGÁVAL FOGLALKOZZON, és aszerint járjon el, hogy magának mi lesz a legjobb, ne azzal foglalkozzon, hogy a másiknak betegyen, a másik hogyan viselkedik.

Mert így bizonyíthatta volna azt is a főnököknek, hogy márpedig ő akkor is jobb a nyallernál. A főnök is hülye, ha a nyallernak hisz, megérdemli, ha az ottmaradt, valakinek dolgozni is kell, és ha értékes embereket kirúg ilyenért, az ő baja.

@NaÉnvagyokaz: amíg azt bizonygatod, hogy te nem voltál hibás, addig minden hiábavaló

nem fogod sosem megérteni, sajnos

attól még mindig te szívtad meg, neked nincs munkád, és még az ismerőst is el kell viselni, nap, mint nap látni, hogy a te munkahelyedre indul, a te helyedre dolgozni

mondom: változtasd meg a gondolkodásodat, csak SAJÁT MAGADDAL TÖRŐDJ ezentúl, ha másnak segítesz, akkor is, csak olyan mértékben, amit elbírsz

én is adok kölcsön úgy, hogy nem várom vissza, van egy-két ember, akiről tudom, hogy rendesek, de csak olyan mértékben segítek, adok, amit elviselek, amit bírok

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 21:49:40

@tanato:

Kerlek szépen tanulj meg olvasni és értelmezni.
A következőt nem en írtam, csak bemásolom. Egyebkent itt is volt erről mar poszt , amit egyébként nem olvastam el leven nem vagyok időmilliomos.
A lényeg, hogy hülyeség az egész amire célzol, mert:
"Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni."

abaya-oman 2013.04.22. 21:50:08

@NaÉnvagyokaz: sajnállak, hogy így megégetted magad. Szerintem nem az a tanulság, hogy ne segíts másoknak. Meg kell találni az egyensúlyt. Ha valakit ennyire lekotelezel az elebb utobb szabadulni akar majd tőled mert nem akar tanúkat arról az időről amikor a te kegyelmédbol élt meg. Bármennyire csúnya ez megis egy egészen normális emberi reakció. Ha segitesz ne várj halat, és ha nem akarod hogy bosszút aljának a segítségedert akkor úgy tedd, hogy ne vegyek észre, hogy segítettél.
Persze mindennek ellenére az ismerősöd rondan viselkedett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 21:50:35

@igazságos: settings / general / keyboard / auto correction (OFF)
Ha erre gondolsz

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 21:51:50

@igazságos:
Én a konyhán dolgoztam nem a palotában! Igaz ,egy épület de külön bejáratú. És a tel. Egész nap a zsebemben volt. ..

igazságos 2013.04.22. 21:51:57

@NaÉnvagyokaz: ez mindegy, legalább megpróbáltad menteni magad

ez lett volna egész végig a lényeg!

akkor ezt csak úgy tudhatta a csóka, hogy belenézett a mobilodba

nekem is van másik nevem a facebookon, amiből semmire sem lehet rájönni, még a munkahelyem sincs kijelezve, semmilyen adat nem valós rólam

akkor márpedig csak ez a lehetőség van, hogy az illető vagy látta, hogy fényképezel, vagy belenézett a telefonodba

aleb19 2013.04.22. 21:52:58

@abaya-oman: es szolt a bolcs...
ez jo es igaz amit irsz

igazságos 2013.04.22. 21:54:17

@NaÉnvagyokaz: én nem vinnék ilyen helyre telefont, Mo.-on a boltba sem lehet

mert vizes lesz, mert leeshet, mert kieshet, mert zavarhatja a többieket

nem is kereshet mindenféle személy, csak ha vészhelyzet van

akkor meg ott a munkahelyi telefon, ami ilyenre van kitalálva

mindenesetre érdekes, hogy ott is lehet nálatok mobil, még ha nem is a palotába dolgoztok

de mondom: sok sikert, változtasd meg a gondolkodásod, érdeklődj a volt kollégáktól, hogy mi most ott a helyzet, de ne tűnjön úgy, mintha vissza akarnál oda kerülni

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 21:55:24

@andaluzkutya:
Tanúsíthatom. A roman ismerősöm is ugyanazt mondta mint a te lengyel ismerősöd.
Viszont az en lengyel ismerőseim nem mondtak hasonlót, bar soha szoba sem került.
Szóval nem tudom a hozza állasukat.

@Barátusz:
Igazolod visszamenoleg hogy te kulfoldon fizettel egeszsegbiztositast es akkor annyi.
Szoktak kovetelni visszamenoleg a TB tartozast mikor kiderul hogy nem fizetted.
Ismerosnel mar felmerult.
En kijelentkeztem az APEH-nel is meg a TB-nel is. Viszont a lakcimkartyamon magyar cim szerepel meg mindig.
Es az is fog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 21:57:32

@igazságos: persze hogy hibazhat, azert mondtam, hogy nem kell felvenni
nost emgint hulyeseget beszelsz
en kevesbe ismerlek mint te, rolam meg video is volt fent, a blogomrol nem beszelve ez egy
a ketto, Te irod allandoan, mint tegnap, hogy agyatlan vagyok es nem ertekk semmit
azutan csodalkozol, ha visszaszolok
semmi bajom veled, mar leirtam ezersze, de lehetoleg keruld el, hogy agyatlannak nevezel es akkor nem hulyezlek le, bar azt nem is tettem
en csak azt szoktam mondani, nem az eszedert kedvellek, hanem mert erdekes egyeniseg vagy, aki kepes sok hulyesget beszelni
@abaya-oman: semmi gond, de minek ugrassz?
elirtad elirtad
big deal

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 21:57:39

@aleb19:
Beallva en vagyok a 4 oras reggeli mutet utohatasakant + a belem pumpalt nyugtato (az nem volt sok) es morfin miatt.

aleb19 2013.04.22. 22:00:09

@Kovermadar: de legalabb legalis drogot hasznalsz es nem irkalsz hulyeseget

igazságos 2013.04.22. 22:00:46

@hagyma: azé tegnap elszaladt veled a ló, elvetetted a sulykot

kicsit nyers volt a tálalásod, kell két hét, míg megemésztem a dolgot

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 22:01:13

@igazságos:
Önzetlenül segítettem és nem vártam cserébe semmit! A képet onnan látta, hogy ismerősöm volt. Azóta letörölt. De mire ide jutottam (fotó kirakás) nagyon kemény hetek teltek el. ..

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 22:01:51

@Barátusz:
Erdekelnenek reszletek a fogorvosodrol.
Arak, ki az orvos, erdemes e menni hozza?
Vagy tok mindegy hova megyek?
Mind egyforma?
Milyen tomest erdemes valasztani?
Kompozitbol is van tobbfajta.
Ha nem is ma, mindjart megyek aludni, de a hetvegen egy par szot ha lehetne errol.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:04:21

@zopilote: nem magyaroktol szereztem
egyetlen egy telefonszamot kaptam, penzert, amerikai magyartol
penzert!!!
es onnantol minden magam csinaltam zero angollal
annyi makom volt, hogy az elso munkaadom a tetofedo testverparos egyike erdelyi magyar volt es O tudott magyarul
anugy eloszor panzioban laktam egyedul, kesobb magyarokkal, de Ok hivtak, hogy kevesebb legyen a rent es volt egy ures szobajuk, utana magyarokkal meg egy darabig, de a kero a kontraktore volt, nem az ovek es a kontraktor dontott ki lakik ott, ebbe senkinek nem volt beleszolasa, utana onallosodtam
a legtobb segitseget az erdelyi magyartol kaptam aki megelolegezte az elso heti fizetesemet
utana senkitol semmit, de nem is kertem
a new yorki - magyar kozvetito amugy egeszen pontosan 750 dollart kert a munkahelyre valo kikozvetitesert

egyeb kerdes?
es nem azert nem segitek, mert magyar vagy nem akarok, nem is tudnek es nincs ra idom
en nem fogok valakinek alberletet es munkat keresni
slussz
kerdesre valaszolok
sot kuldtem mar telefonszamot is, de azt sem teszem, mert ha nem legalis nem akarok bajba kerulni
ha legalis akkor meg siman meg tudja oldani

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 22:05:00

@PannonBoy:
Akkor valamit nagyon elszurhattam, mert nincs BKV berletem Svedorszagban.
Holnap hazaengednek, akkor rendelek is egyet gyorsan...

Viccet felreteve: miert nem ervenyes? Elvileg elegnek kellene lennie barmilyen fenykepes igazolvanynak.

Nem tudom, hogy azonos-e az eset, de volt foiskolai csoporttarsam, aki utlevel + lakcimkartyaval jart es volt pesti berlete (igaz diak). Vagy ez mas dolog?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 22:05:16

@charlieharper:
Ez a biztositas is erdekelne.
Lehetne toled is par szot?
Majd hetvegen vagy emailben.....
Persze en is utannanezek, de amit eletem soran megtanultam az az hogy az informaciok, ismeretek kincset ernek.
Penzt, autot, not nem szoktam kerni senkitol sem, de az infok a jovoben barmikor jol johetnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:05:31

@igazságos: emsztgesd, de lapozz vissza, a nyersessegem onnan indult hogy kapasbol leagyatlanoztal
bar gondolom ez szerinted renben van
ha visszaszolnak akkor az nincs

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 22:06:31

@hagyma:
Telefonszamot penzert.
Fasza.......

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.22. 22:06:37

@aleb19:
Az elso jogos, a masodik csak veletlen lehet :)

igazságos 2013.04.22. 22:08:44

@NaÉnvagyokaz: hát gondolom, ilyenkor már az ember agya annyira a témába van, hogy szinte remeg is belülről

én mondom megpróbálkoznék azzal, hogy kiderítem, mi ott most a helyzet

ha nem a rendes neveddel voltál, és mégis megtalált, akkor is érdekes a szituáció

látom, kezded kapisgálni, hogy az egész folyamat, ahogy lezajlott, ahogy reagáltál, ahogy a főnökség reagált volt már eleve elcseszve

innen csak egy dologgal tudsz jól kijönni: ha egyszer leülsz, és magadban letisztázod: akkor sem adod meg azt az elégtételt, hogy bukottan távozz, ha már minden veszve van

mindig csak saját magaddal törődj, akkor nem fogsz elkövetni ilyen hibát

ha leültél volna vele, és közölted volna, hogy eddig támogattalak, nem megyek veled a hivatalba, nem segítek többet, akkor is harag lenne

munkahelyre csak közeli családtagot, olyan rokont, akiről ismered, hogy milyen típus, legjobb barátot, aki még egyszer sem b@szott át

a végső tanulság: ha a zemberbe belerúgnak ilyen módon, vagy tanul belőle, vagy megy a levesbe

ilyenkor én ezt mondom magamnak: jó, veszett fejsze nyele, eddig, és ne tovább, elegem van, azért is megmutatom, hogy jobb embert veszítettek el, többre viszem a másiknál!

tanato 2013.04.22. 22:09:46

@dirtyfreebird: Én csak kiraktam a megyei újság idevonatkozó cikkét.Nem akarok célozni semmire.Hogy mennyi a cikk valóságtartalma az nem az én megítélésemtől függ.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 22:11:04

Poszthoz.
Igen, meg kell gondolni kibe fekteti az ember az energiat.
Legutoljare egy parnak elmondtam mindent, hogyan es mint. Kb 2 ora ment ra az eletembol.
Azert sem ugy csinaltak.
Majd a munkahelyuk magyar fonoke megoldja nekik par voucher-rel.
Gondoltam magamban akkor erdemes volt rongyosra pofaznom a szamat

igazságos 2013.04.22. 22:14:28

Ha engem kitesznek valahonnan, nem szoktam látni a vörös dühtől, úgy felszívom magam, hogy csak na

de mindig ez motivál, hogy megmutassam, igenis, én is tudok, és jobb vagyok, ti meg bánhatjátok, hogy kitettettek

szar érzés az, ha kitesznek valahonnan úgy, hogy úgy érzed: ezt nem érdemelted meg, csak ezért

nekem mondta hagyma is, hogy ne pofázzak bele olyanba, mer nem is tudok angolul

az ilyen csak motivál, hogy tanuljak angolt, hogy facebookon angolozzak, hogy többet foglalkozzak az angollal

ha kitesznek azért, mert egy könyvkritikát inkorrektnek találtam, mivel az olvasás közbe született, akkor ez motivál arra, hogy saját blogot indítsak, bebizonyítván: lehet véleményem nekem is, van blogom a témában

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.22. 22:14:53

@tanato:
Vegulis a cikkíró egy nagy ize mert hatásvadász cimet adott neki.

Az a baj hoy az ilyenekkel a fraszt hozzak az emberekre, meg felrevezetik oket.
De ez valami friss cikk volt.
Mar lecsenget ez az egesz vagy ket hete.

zopilote 2013.04.22. 22:16:56

@NaÉnvagyokaz:
Mi az oka annak, hogy nem kaptal gipszkartonos munkat? Szerintem ahhoz nem kell nyelvtudas. A CSCS kartyahoz szukseges vizsgara vihetsz tolmacsot is, ahogy azt Jess G is irta. Gondolom, a lengyelek mar grundoltak azt a szakmat is:) Mint itt a mexikoiak:) Ma kellett volna kezdenem egy ket honapos munkat a repuloternel - glettelo vagyok maskulonben - de nem lehett, mert nincs eleg gipszkarton szerelo, kellene meg vagy 5. Glettelo sincs eleg, ezert a magyar haverommal, aki bevitt a ceghez, napi 10 - 12 orat kell majd dolgoznunk:(

igazságos 2013.04.22. 22:21:14

@tanato: nem szeretem a facebookot

rossz hatással van rám, meg a zemberekre szerintem

néha egy-egy könyves akcióra felmegyek, de egyébként utálom

igazságos 2013.04.22. 22:23:42

@zopilote: pedig a repülőtereken mindig extrásabban keresnek, vagy legalábbis nem a szakmában megszokott bérért

és oda csak és kizárólag ismerősi alapon lehet bekerülni

nem?

@dirtyfreebird: má mondtam, az indexes buzik csinálják KÜLÖN a címeket, meg a bevezető szöveget is

azé van sok helyesírási hiba a zindexen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:24:26

@dirtyfreebird: nem is kevesert, na jo az egyben biztos munkahelyet is jelentett
azon tudtam felvenni a kapcsolatot a fonokkel es nem kellett elore fizetni, az elso 2 heti fizetesemet neki utaltak, ami akkor 750 dollar volt

BTBTBT 2013.04.22. 22:26:42

@abaya-oman:

Írtam olyat valamikor is, hogy félművelt netán veszélyes vagy? Nem. A csúsztatás az megy neked.
Olyat sem állítottam, hogy az összes helyesen szó nem számít. Be akarod magyarázni, hogy mégis?

Több dolgoz is felhoztam (csak alaposan el kellett volna olvasni vagdalkozás helyett), de egyikre sem reagáltál, csak odavetetted, hogy nekem nincs érdemi mondanivalóm.

Tőlem aztán rosszindulatú gáncsoskodásnak titulálhatod azt, ami nem tetszik neked, de ettől még nem leszek sem rosszindulatú, sem gáncsoskodó. Azzal, hogy magadat meggyőzted erről, mást még nem fogsz.

Inkább kommunikálok a britekkel és a tévedni tudó magyarokkal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:28:58

@igazságos: ne ferdits megint
azt mondtam, mivel tudok angolul es itt elek tobb informaciom van a terrorcselekmenyrol, mint neked es Te agyatlanoztal le es el akartad meselni mi tortent itt, mikor 2 napig azt neztem a tv-ben, ezermillio informacioval
csak erre utaltam
teket izi
es lapozz vissza:)
nana'hogy felkapom a vizet ha valaki magyarorszagrol az RTL klub hirei alapjan akarja megmonadani a tutit amerikarol

aleb19 2013.04.22. 22:30:04

@Koós: amit korabban belinkeltel arra csak az a valaszom az unios csatlakozas ota mo gnp-je kb 10%-al csokkent es ez a jovedelem csokkenes a centrumba vandorolt, nem veletlen kell a nemeteknek keveset dolgozni asszem kb 1400 ora/ev mig a lusta gorogok 2200 es a magyarok is 2000 korul vannak
szoval lehet sokfele-fajta szines grafikont gyartani mindenfajta izles szerint,de a tenyek makacs dolgok az orszag a lejton van

BTBTBT 2013.04.22. 22:30:45

@abaya-oman:

helyesen így:
"hogy az összes helyesen leírt szó nem számít"

NaÉnvagyokaz 2013.04.22. 22:30:52

@zopilote:
Leginkább a nyelv, sok időt pazaroltam a keresésre, de már rohamosan fogyott a pénzünk és sürgősen kellett munka! Így feladtam de nem végleg!

aleb19 2013.04.22. 22:31:59

@hagyma: amerikai lettem mert amerika nagy tehat en is nagy vagyok/bar sajna enyim kicsi de veszek majd bazi nagy es draga
amcsi autot is eccer mert ez a kotelessegem hiszen a foszabaly itt ebben az orszagban: fogyassz,zabalj es zabalj es fogyassz es amerika nagy lesz/
ezert vagyok amerikaibb az amerikaiknal is mert uj amerikai vagyok es ez a tulkompenzacios alkalmazkodasi kenyszerem
mondatja velem -amit meg talan nem mondtam nektek, hogy nagyon amerikai lettem mert europat es magyart is utalom

BTBTBT 2013.04.22. 22:33:02

@dirtyfreebird:

Autóm nincs, pénzt meg nőt nem is adnék. :)))

1 éve voltam utoljára a pesti fogászomnál (nő), akkor is csak fogkövet szedettem le, mert minden más rendben volt, úgyhogy igazából nem tudok sokat mondani az árakról nyárig, amikor legközelebb megyek hozzá.

Talán csak annyit, hogy minőségi anyagokkal dolgozik, ügyes, és rohadtul nem érdekel, hogy zsidó.

igazságos 2013.04.22. 22:33:03

@nyuszigonosz: romantikusat, de simát és a meleg témában is, a pasik miatt :)

az a fő, hogy romantikus legyen, és annak kategóriáit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:33:24

@zopilote: ja, a gipszkartonos itt is keresett melo
siman felvesznek meg feketen is
mondjuk nem repterre

zopilote 2013.04.22. 22:36:00

@igazságos:
Repuloter mellett, nem benn:) bar ott sem fizetnek extrat:)
Amugy a harag, bosszu, mint motivacio nalam soha sem szamitott. Sot, egyetlen dolog motivalt eddig az eletben, az hogy a mindennapi cigim es kavem meglegyen:) Azert meg dolgozni is hajlando vagyok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:36:25

@igazságos: ez nem magyarorszag Igi, az kapja meg a melot aki jo ajanlatot tesz es foleg ha jo a referenciaja
repuloteren annyi van, hogy komolyabban atvilagitjak az embert vagy a ceget

igazságos 2013.04.22. 22:37:32

érdekes, hogy angolul folyékonyan megy az olvasás, a beszéd meg nem annyira, az írás jobban megyeget, de még nem mindig találom meg a megfelelő szót és a nyelvtani alakokat

a nyelvtant egyáltalán nem tanultam angolból

de mondom, rendesen és folyékonyan olvasok angol könyveket, szótár nélkül, mindezt öt év alatt a 0-ról, németesként

ha kimennék Angliába, előnyben lennék, papírokat simán ki tudnék töltögetni

igazságos 2013.04.22. 22:38:56

@hagyma: nálunk a repülőteresek, és mindenki, aki ott dolgozik, akár műszerész, akár biztonsági őr, nagyobb fizetést kap, de a pilóták és a stewardessek a legjobban fizetettek

az én munkámat például csinálják a repülőtereken is, ott dupla órabért kapnak, nem 1000-et, 5 dollárt óránként, hanem 10-et

BTBTBT 2013.04.22. 22:41:05

@hagyma:
Vigyázz, mert a végén még téged is ki akar majd csinálni az ilyen megjegyzésért, mint ahogy velem próbálta. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.22. 22:44:58

@igazságos: ez rendben van, de itt vallalkozorol van szo, ahol arajanlatot kell tenni egy munkara es vagy megkapod, vagy nem
zopilote nem lesz a repter alkalmazottja
mondjuk mar az is kiderult nem is ott fog dolgozni, csak mellette
ma neztunk egy hazat, lehet megvesszuk, bar van rajta javitanivalo, ha hozzank is eljon melozni kv-ert es cigiert akkor fel van veve:)
@Barátusz: egy amerikai - magyar nem retten meg a kihivasoktol:)

BTBTBT 2013.04.22. 22:45:35

@igazságos:
Ez valószínűleg azért van, mert az olvasás passzív tevékenység, és az agy a meglévő szókészletből dolgozik, a beszéd meg aktív, tehát mondatképzéssel jár, éppen ezért tovább tart és nehezebben megy, amíg rá nem vagy kényszerítve arra, hogy használd a nyelvet.

Én is csak külföldön tanultam meg angolul beszélni, mert egyrészt otthon nem nagyon volt kivel, másrészt amikor volt is, nem voltam rászorulva, és váltottunk magyarra.

nyuszigonosz 2013.04.22. 22:45:37

@igazságos: Azért jó lenne még a nyelvtannak is foglalkozni és persze a konverzáció is fontos.
És gratuláció az olvasva nyevtanuláshoz!

BTBTBT 2013.04.22. 22:46:50

@hagyma:
ne aggódj, egy angliai magyar sem :)

aberdon 2013.04.22. 22:47:50

@aleb19: igen, ezt hívják termelékenységnek. Mindegy, ne fejtsd meg, ez nem neked való.

De azért megpróbálhatsz gondolkodni rajta. Szerinted miért kell ongóban egész álló nap dolgozni az egy napi szükségletekért (víz, étel, etc) Németországban meg mondjuk pár órát? Magyarországot rakd be a kettő köze, ennyit segítek. ;)

England win The Ashes! 2013.04.22. 22:48:04

@Koós: Szívesen.

Itt igényelheted:

www.ehic.org.uk/Internet/startApplication.do

Gondolom van olyan papírkártyád, amit azután kaptál, hogy regisztráltattad magad a lakhely szerinti körzeti orvosnál, annak alapján töltsd ki a jelentkezést.

(Ha esetleg nincs, akkor előbb menj el a dokihoz, az a papír pár nap alatt megvan.)

Ezután már csak 2-3 hét, és postán megkapod. Tényleg hasznos.

zopilote 2013.04.22. 22:48:54

@hagyma:
" azt mondtam, mivel tudok angolul es itt elek tobb informaciom van a terrorcselekmenyrol, mint neked "
Csak nem az FBI - nak vagy a HS - nek dolgozol? De szerintem meg azoknak sincs eleg informaciojuk. TV - bol barki tud informalodani, es a CNN - t Europaban is nezik. Talan a ti TV adotokat, a FOX News nem nezik, pedig az mondja am meg a tutit:) De az csak a konzervativ kereszteny feher USA allampolgarok privilegiuma, csak nekik van engedelyezve a nezese:) A Bibliaba van beepitve a hozzaferesi kod:) Es borszinerzekelo is van benne:)

aleb19 2013.04.22. 22:56:29

@Koós: akkora kulonbseg nincs a termelekenysegek kozott, kongo wazze afrika itt europai orszagokrol beszelunk
meg mi az hogy nem neked valo?

2013.04.22. 22:57:41

@Taxomükke: Velem is hasonlo dolog tortent; Mo.on elo ismerosok kertek hogy vegyek nekik bizonyos dolgokat Londonban, kb. 20-30 font ertekben. Felajanlottam hogy megveszem es kuldtem nekik informaciot hogy mennyibe kerul. Erre megsertodtek, mondtak hogy mar nem fontos. Azt gondoltak hogy elmegyek, megveszem, elviszem nekik Mo.ra es meg en is fogok fizetni erte, mert persze nekem semmi a 20-30 font... Nagyon el vannak szallva egyesek.

igazságos 2013.04.22. 23:00:03

@Mirjam2: nekem is vehetsz, de én fizetnék érte

bár amerikából leginkább csak a Jelly Belly hiányzik, meg a See's Candy

aki akar, küldjön, megfizetem! :)

de lehet, inkább rendelek az amazonról, csak ott 6000 ft a postaköltség :D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.22. 23:00:17

A link azoknak, akik nem elvezik a "konzervativ, kereszteny, feher USA allampolgarok privilegiumat:)) www.foxnews.com/politics/2013/04/22/white-house-says-boston-bombing-suspect-will-not-be-treated-as-enemy-combatant/
(csak csendben jegyzem meg, vannak fekete konzervativok is, barmilyen furan is hangzik:) a listat lsd. itt:en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_Republicans

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.22. 23:04:20

@Barátusz: "Ami erdekel, az az, hogy akinek Angliaban (vagy mas europai orszagban) van ilyenje, bejelentette-e otthon, hogy huzamos idore lelepett munkavegzes celjabol. Es ha igen, a TB fenyegetett-e birsaggal?"

Angliaban ugye alapbol biztositott az ember ha itt el.

Es igen, bejelentettem, es igen, ennek ellenere fenyegetett a NAV birsaggal.

Itt le is irtam , hogy jartam veluk, milyen papirt kuldtek ki.
tildy.blog.hu/2011/05/29/csak_korrekt_ne_legy

aberdon 2013.04.22. 23:13:27

@aleb19: két szélsőséges példa, így könnyebb megérteni. Ugyanez a görögökkel - németekkel. Termelékenység.

Az adatok értelmezése nem neked való. Jössz egy számmal (hasraütés), hogy 10 % kal csökkent a GNP, és összekötöd a csúnya EU-val. Aztán jössz, hogy színes grafikont mindenki tud gyártani.

BTBTBT 2013.04.22. 23:14:35

@tildy:):
Köszi, tildy.
Igen, az angliai rész okés, meg az is, hogy ha hazamegyek az EU kártyámmal, akkor sürgősségi ellátásra jogosult vagyok - viszont annyira nem érdekel, mi van otthon (a családot és néhány megmaradt barátot kivéve), hogy nem követem figyelemmel a jogszabályokat sem.

Egyébként be sem jelentettem az otthoni hatóságoknak, hogy távoztam, sok-sok évre, viszont az állandó lakcímemet megvan.

Remélem, senki nem fog itt nekiállni elmagyarázni, de igazából még az sem érdekelt, hogy kiderítsem, hogy a NAV-ból a V minek a rövidítése. :)))

Jó a blogod meg a stílusod is.

zopilote 2013.04.22. 23:18:36

@Zsuzsi65:
"konzervativ, kereszteny, feher USA allampolgarok"
Ezt csak azert irtam, mert Mr. Hagyma igy szokta magat bemutatni a HA - on:)
En csak egy egyszeru Kanadaban elo magyar vagyok: borszinnek, politikai meggyozodesnek, vallasnak nincs jelentosege.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.22. 23:20:09

@twiga: "Pl. mind az Egyesult Allamokban, mind Hollandiaban a primary school allati gyenge a magyar oktatashoz kepest, viszont az mar erdekesebb, hogy az egyetemeik joval erosebbek"

En ugy tapasztalom, hogy az alapokra probalnak meg nagyobb hangsulyt fektetni, egeszen 5. osztalyig a matek, angol (szovegertelmezo olvasas) a lenyeg, kiegeszitve egy kis social science-szel (tori, foldrajz) ill. science-szel (biologia). Lanyomek nemreg irtak meg az allami (CA) alt. felmero tesztet. Azt mondta, nagyon konnyu volt:) Akit erdekel, itt belenezhet (kivancsi lennek, akiknek hasonlo koru gyerekeitek vannak, mit tanulnak ebben a korban kul. orszagokban?) www.cde.ca.gov/ta/tg/sr/documents/cstrtqmath5.pdf (peldak a 7. oldaltol)

2013.04.22. 23:23:51

@tildy:): Nem ismerem a magyar viszonyokat (bevallom azt se tudom mi a NAV - ez megint valami uj nev, nem tudom kovetni), de nem pont az volt a problema hogy mindent bejelentettel? Ertem hogy elvileg kene, de gyakorlatban nem az lett volna hogy beken hagynak es senki nem vesz eszre semmit ha nem jelentesz be semmit?

aleb19 2013.04.22. 23:23:56

@Koós: ertem akkor szerinted az elmult 9 evben az orszag felviragzott es az emberek nem kitantorognak gazdasagi kenyszerbol hanem ozonlenek befele egymast taposva mert elkepeszto menyisegu es jol fizetett allasokbol tulkinalat van es mindez azert van mert az eu centrum hatalmai olyan jok a magyarokhoz,spanyolokhoz,gorogokhoz,portugalaokhoz, olaszokhoz
ne haragudj de itt van nemi ellentmondas a te elkepzelt parhuzamos vilagod es a valosag kozott

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.22. 23:24:58

@Zsuzsi65: Akit erdekel az 5. osztalyos angol teszt, ime:) www.cde.ca.gov/ta/tg/sr/documents/cstgr5ela.pdf
angol gyarkolok figyelmebe, jo szovegertelmezesi feladatok:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.22. 23:26:31

@zopilote: "konzervativ, kereszteny, feher USA allampolgarok"
Ezt csak azert irtam, mert Mr. Hagyma igy szokta magat bemutatni a HA - on:)
igen, a kommentjeibol mar sikerult leszurnom, hogy (velhetoleg)melyik partra fog szavazni legkozelebb:))

aleb19 2013.04.22. 23:28:10

@Koós: ja es mar irtam a termelekenysegi kulonbseg nem indokol ilyen egbekialtoan nagy elterest az orszagok kozt
az index.hu ma volt egy cikk valami indiai mokussal pont errol a lenyege az ha a nemetek nem engednek a szerzett elonyeikbol mas eu-s tagalamoknak szeteshet az eu

aleb19 2013.04.22. 23:32:04

@Barátusz: v mint vamhivatal osszevontak az a mint adohivatallal es felpantlikaztak a nemzeti megnevezessel is gondolvan ez emeli a hivatal fenyet

2013.04.22. 23:34:22

@igazságos: Hol elsz, ahol nincsen Jelly Belly? Azt ajanlom hogy surgosen terj vissza a civilizalt vilagba. En nem birnam sokaig Jelly Belly nelkul.

BTBTBT 2013.04.22. 23:37:42

@aleb19:
Köszi, bár ahogy írtam, lusta voltam megtudni, annyira hidegen hagy, hogy otthon minden "nemzeti" meg megszüntetik a legjobb élelmiszer termékeket. Nem, ezzel NEM a Túró Rudira céloztam. :)

aleb19 2013.04.22. 23:47:04

@Barátusz: tenyleg jarvanyszeruen elszaporodtak a nemzeti hivatalok otthon.... valakinek agymenese lehetett

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.22. 23:48:41

@Mirjam2: "Hol elsz, ahol nincsen Jelly Belly? Azt ajanlom hogy surgosen terj vissza a civilizalt vilagba. En nem birnam sokaig Jelly Belly nelkul. "

:)) tavaly nyaron meglatogattuk a gyarat:) erdekes volt, pedig nem is a kedvencem a jelly beans:) www.jellybelly.com/visit_jelly_belly/california_factory_tours.aspx

2013.04.22. 23:49:38

@dirtyfreebird: majd szolj ram a biztositas kapcsan. Most nem jo, kolok mumszos

BTBTBT 2013.04.22. 23:58:03

@aleb19:
Mondjuk Angliában meg sok HM van, állami és magáncégek, a királynő után szabadon.

aberdon 2013.04.23. 00:00:43

@aleb19: azt nem mondtam, hogy milyen hűde jó Magyarországon minden, ezt te képzelted hozzá. Csak annyit írtam, hogy szánalmas dolog és hozzá nem értést mutatja mindent az EU-ra fogni, miközben Magyarország egyértelmű előnyöket is élvez.

Azon nem gondolkoztál, hogy miért vásárolnak a magyar fogyasztók külföldi termékeket? Talán mert valamiben jobbak (ár, minőség)?

Egyébként, de a termelékenység magyarázza az óriási különbségeket. Egy német/norvég, stb munkás/öltönyös annyival több "értéket " állít elő a gazdaságának, amit aztán fogyaszthat/megtakaríthat. Svédországban és Görögországban majdnem ugyanannyian élnek, mégis hány világhírű görög cég van? és svéd? naugye

aleb19 2013.04.23. 00:04:38

@Barátusz: angliaban a kedvenc hivatalom az alien center volt holborn kornyeken
eskoszom mikor bementem azt vartam mint star wars-ban a kocsma jelenetnel hatha latok valami alian-t

BTBTBT 2013.04.23. 00:07:14

@aleb19:
Alien Center? Az miféle hivatal?

tucano 2013.04.23. 00:10:05

@aleb19: ha a morfin legális, akkor tiltsák be.

@NaÉnvagyokaz: Érdekes poszt, teljesen megértem, nagyon el tud szállni az ember agya, ha pont azok tolnak ki vele, akiknek önzetlenül segít az ember.
Nekem is volt ilyen, de szerencsés vagy, ha egyszerűen ki tudsz lépni a dologból és nem kell a patkánykodás után még sokáig nézni az ember fejét. Jó lecke, az tuti.

2013.04.23. 00:14:32

@Zsuzsi65: Nem semmi! Engem sajnos kitiltananak a gyarbol lopas miatt, nem birnek ellenallni. Nem tudom miert jon mindenki Magyarorszagon a Turo Rudival; en nem nagyon szeretem, viszont Jelly Belly nelkul tenyleg szurke lenne az elet.

aleb19 2013.04.23. 00:16:30

@Koós: nincs naugye
a termelekenyseg egzakt fogalom es merheto ez onmagaban nem indokolja a nagy kulonbseget az unioban ha mast hiszel buta vagy
de nem fogom csak az eu-ra az azt megelozo tizegynehany evben is volt kb 10%-os gnp csokkenes
a nyugger-gengszter-rendszervaltastol 21% gnp csokkenest szenvedett el az orszag ha fiatalka vagy kerdezd meg szuleidet az akkori forint vasarloerejerol, vagy hogy miert ,hogyan dolgozott majdnem 5.5 millio ember
a kadarjanos nosztalgianak ez az alapja aki akkor elt emlekszik,hogy a melosnak jobb volt

aleb19 2013.04.23. 00:19:05

@Barátusz: ott kellett diakvizummal regisztralni 96-ban
vicces volt mert kb felmeteres betukkel volt kiirva a bejarat felett

2013.04.23. 00:21:40

@NaÉnvagyokaz: Nagyon lehangolo tortenet - remelem talalsz masik munkat, es azt is remelem hogy tanultal ebbol az esetbol es nem fogsz ezentul ennyit segiteni masoknak, foleg ha az illeto nem kozeli ismeros. En meg fiatalon megjartam, azota nem segitek, csak tanaccsal, de massal nem. (Azt hiszem 18 voltam, pont mielott eljottem volna Magyarorszagrol; orulten szerelmes voltam az akkori baratomba aki soha nem dolgozott es nem volt penze, beajanlottam a munkahelyemre - etterem - ahol olyan rosszul dolgozott + mindenkivel osszeveszett hogy nagyon gyorsan kirugtak mind a kettonket. Nagyon, nagyon rizikos dolog barkit beajanlani arra a munkahelyre ahol jelenleg dolgozol.)

BTBTBT 2013.04.23. 00:21:44

@aleb19:
96? Akkor nem vagyok meglepődve, hogy nem tudok róla.
Nekem a croydon-i Home Office-ról vannak érdekes emlékeim.

aleb19 2013.04.23. 00:24:37

@Barátusz: ja 97-ben mar en is croydonban alltamsorba szerintem az alian filmek hatasara szuntettek meg a z elnevezest es olvasztottak be a home officeba

BTBTBT 2013.04.23. 00:28:49

@aleb19:
Jóval később sorakoztam a HO-nál.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.23. 00:33:57

@Mirjam2: "Nem semmi! Engem sajnos kitiltananak a gyarbol lopas miatt, nem birnek ellenallni. "

:)) oh, erre talaltak ki az ingyen kostolast, meg a vasarlasi lehetoseget:))

PannonBoy 2013.04.23. 00:37:12

Megnéztem @tildy:): blogbejegyzését, és ott az volt a hiba, hogy az OEP-nek jelezte a szándékát. A NAV-nak kellett volna. Ezek a hivatalok nem nagyon kommunikálnak egymással.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.23. 00:38:35

@Mirjam2: gyakorlatban épp ekkor nem kellett volna, hogy gond legyen.

Az változó , hogy kit hagynak békén. Párom öccse nem szólt nekik mikor kijött, mégis elkezdték cseszegetni, ugyanezzel a papírral.

Végül kitöltöttük, elküldtük.
Egy másik ismerősöm se szólt nekik, őt is megtalálták. Van olyan viszont, akit nem.

Én szóltam nekik időben, az oep vissza is jelyett, hogy oké. Erre az apeh /nav kötözködött, hogy én nem szóltam. Pedig de.

fel kellett volna ajánlanom, hogy talán ideje lenne hozzáértő informatikust felvenniük:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.23. 00:42:17

@PannonBoy: nem volt ott semmilyen hiba. Amikor par eve jeleztem az OEP-nek, akkor jogszabály szerintnek NAV-nak semmit nem kellett bejelenteni ideiglenes külf. tartózkodás esetén, egt-t tagállamban fennáló tb-vel kapcsolatban.Ez az OEP-hez tartozott.
Azota valtozhatott.

Amúgy többek közt ez alapján is jártam el: www.euvonal.hu/?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

"Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége."

BTBTBT 2013.04.23. 00:43:07

@tildy:):
Megkérdezem a szüleimet, hogy jött-e valami felszólító, mert engem még nem igazán találtak meg az évek során fenyegetéssel. Szerencsém volt?

aleb19 2013.04.23. 00:45:35

@tildy:): a vicc,hogy az oepet evek ota besoroltak a apeh/nav ala asszem 2000 korul de a rendszereket nem kotottek ossze

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.23. 00:52:42

@Barátusz: csak sz.r a rendszerük. Azt hazudták a nekem küldött levélben is, hogy sem náluk, sem az OEP rendszerében nem voltam benne , hogy itt vagyok biztosított. Ami szemen szedett hazugság, mert az OEP-től kapott levél alapján, meg rájuk kérdezve is benne voltam a rendszerben.
Erre meg szüleimet akarták pattogtatni, hogy menjenek be a megyseszékhelyre, kérjék ki az igayolást az oeptől, vigyék be a NAvba. Mondom na ne....

Szóval mostanában egyre többen kapnak ilyen levelet, lehet előbb-utóbb téged is megtalálnak.

BTBTBT 2013.04.23. 01:00:36

@tildy:):
Akkor majd lerendezem a dolgot, de számítok néhány hülye húzásra, mert az itt kifejtett élmények alapján otthon se mindig tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb.

Persze túl sokat nem tudnak tenni velem, hiszen minden adóm és játulékom be van itt fizetve a kezdetek óta, úgyhogy nem a csalás vezérelt, hanem a magyar szervekkel kapcsolatos érdektelenség.

Mondhatja valaki, hogy csak kifogást keresek, de ahogy korábban említettem itt valakinek, azért az sem várható el, hogy egy más országban élve azzal foglalkozzak, hogy otthon mit változtatgatnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.23. 01:01:13

@tanato: Már ki lett itt tárgyalva a blogon, lejárt lemez (már vagy 2-3 hete).Mondjuk az érdekes, hogy ennyire tájékozatlanok a szerkesztők ott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:30:18

@zopilote: nem tudod mirol szolt a vita tegnap Igivel, igy tenyleg kar beleszolnod.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:34:49

@zopilote: hogyne lenne jelentosege
en buszke vagyok a magyar-amerikai allampolgarsagomra, a kereszteny mivoltomra es a konzervativ elveimre
a borszint valoban nem volt helyes hangsulyozni, de szegyenleni sem kell, mert lassan odajut az emberiseg
a fekete fekete, a feher feher, a cigany cigany az eszkimo meg eszkimo
mindenki legyen buszke ra
az ne aki a vallasa neveben robbantgat es gyilkol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:36:21

@Zsuzsi65: igen eletem elso amerikai valasztasan a republikanusokra fogok szavazni, foleg ha vegre talalnanak mar egy jo es eros elnokjelotet
8 ev boven eleg a demokratakbol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:38:14

utana majd rendet kell tennunk utanuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:38:57

kotelezo biztositas, meg a fegyverviseles megszigoritasa
eszem megall

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.23. 01:40:15

@hagyma: hat remelem Sarah Palinnak meg csak meg sem fordul ilyesmi a fejeben, hogz netan induljon.... Foleg az alabbi szoszenet utan.

dailycurrant.com/2013/04/22/sarah-palin-calls-invasion-czech-republic/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.23. 01:46:20

@tildy:): nem hiszem:) talan sikerul talalni valami jobb jeloltet a kovetkezo valasztasokra...sokan szimpatizalnak Paul Ryan-nel..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 01:49:26

@tildy:): ha megfordulna is, a repik sosem jelolnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 02:09:48

@pappito: igen
szerintem otthon is, vagy nem?

pappito · http://pappito.com 2013.04.23. 02:11:29

@hagyma: itthon én nem vagyok állampolgár viszont szavazásra jogosult vagyok letelepedési engedéllyel. Viszont az állampolgár se jogosult szavazni ha nem élt itt a szavazást megelőző 12 hónapban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.23. 02:21:28

@pappito: hat itt ha allampolgar vagy szavazhatsz barhonnan
ha csak zold kartyad van az mindenre eleg szinte, de pont szavazasra pl . nem es meg van par dolog
nekem mar csak egy hatranyom van az itt szuletett amerikaiakkal szemben
nem lehetek az USA elnoke
ahhoz itt kell szuletni
mondjuk nem is volt tervbe veve
/otthon meg lehetek:)/
itthon nem

pappito · http://pappito.com 2013.04.23. 02:25:05

@hagyma: ja most kitúrtam hogy ez csak nálunk van (hogy PR státuszban is szavazhatsz, a sok bevándorló miatt lett ilyen a hetvenes években) máshol állampolgárnak kell lenned.

Ne bánd azt az elnökösdit, rengeteg macera jár vele, folyton szerepelni kell meg ígérgetni mindenfélét a habokra... :)

zopilote 2013.04.23. 03:48:14

@pappito:
Ebbol a szempontbol erdekes a mexikoi alkotmany: csak az lehet elnok, a kormany, sze -
natus, kongresszus tagja, kormanyzo vagy kormanyzo helyettes, nagykovet vagy konzul,
egyetemi rektor, biro, Kozponti Bank elnoke, aki szuletesi jogon mexikoi allampolgar es
legalabb az egyik szuloje is mexikoi allampolgar. Termeszetesen nem lehet kettos allampol-
gar sem, le kell mondania nem mexikoi allampolgarsagarol. Az elnoknel kriterium az is,
hogy az utolso 20 evben allando mexikoi lakhellyel kell rendelkeznie es a valasztas elotti
egy evben nem hagyhatja el az orszagot 30 napot meghalado idore. A fegyveres erok tag-
ja is csak szuletesi jogu allampolgar lehet.

pappito · http://pappito.com 2013.04.23. 04:18:44

@zopilote: jó, hát az EUM (meg általában középamerika) nem szokott példa lenni demokratikus intézményrendszert érintő kérdésekben :)

Ja a mostani elnök, a Henrik is valami kormányzó volt korábban...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.23. 08:02:03

@Barátusz: @Mirjam2:
nemzeti adó- és vámhivatal
összevonták az apehet meg a vámosokat.

M. Péter 2013.04.23. 08:11:41

@tildy:): Ugye azzal tisztában vagy, hogy a Daily Currant szatíra, nem pedig valódi hírforrás?

2013.04.23. 08:12:47

@aleb19: Hagyjuk már ezt a kamu dumát...

Nem szimplán (csak) politikai okai vannak, hanem anyagi természetű is természetesen, és hogy nincsen itthon jövőkép.

BTBTBT 2013.04.23. 10:56:53

@hagyma:
Obama szerinted hol született?

kifordított nagyanyó 2013.04.23. 11:36:03

Azért tényleg fura,hogy ennyi söpredék ember tud kijutni.
Akiket ismerek hogy kimentek,meg akik tervezték,azok közül egyet sem ilyennek ismerek.

BTBTBT 2013.04.23. 11:40:35

@tildy:):
"one — in this case two — malevolent knuckleheads"
Bár hasonló helyzetben nem az örömtől repesne az ember, de azért egy a cseh nő sem az objetivitásáról for elhíresülni. :)

BTBTBT 2013.04.23. 11:43:32

@kifordított nagyanyó:
Általános iskola 7. osztályában mondta egy jó fej tanárom:
"A világon vannak okosak ás okoskodók, ügyesek és ügyeskedők."
Úgyhogy ezért nem lepődöm meg, hogy a hülyéknek és alkalmatlanoknak az átlagnál sokkal többször van szerencséje. :)

kifordított nagyanyó 2013.04.23. 12:03:53

@Barátusz: Akkor nekem minden héten lottóötösömnek kéne lennie!:))

BTBTBT 2013.04.23. 12:05:42

@kifordított nagyanyó:
Ezek szerint hülyének és/vagy alkalmatlannak tartod magad?

kifordított nagyanyó 2013.04.23. 12:23:31

@Barátusz: Hááttőőő...
Lehetne több eszem és lehetnék ügyesebb.

BTBTBT 2013.04.23. 13:10:24

@kifordított nagyanyó:
"Lehetne több eszem és lehetnék ügyesebb. "
Aki ilyesmit felismer és be is mer vallani, hülye nem lehet. Persze jó lehetőségek is kellenek - némi élelmességgel párosítva.

kifordított nagyanyó 2013.04.23. 13:46:11

@Barátusz: Sajnos csak ahhoz vagyok elég okos,hogy lássam milyen hülye vagyok.:((
De amúgy igazad van.

Herr Géza 2013.04.23. 15:29:27

@andaluzkutya:".....alapból annyira vagyok barátságos, mint egy taposóakna... "
Ez nagyon tetszik: DDDDD

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 15:44:29

@hagyma:
Lattad mar a magyarorszagi USA nagykovet nevet?
Ha meg nem akkor nezd meg.
Eleg erdekes.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 15:51:51

@Mirjam2:

Jo sztori. Azert a baratod viselkedhetett volna. De meglett a buntetese ahogy lattom.
English man.....

Jaj, en egyszer valakit megkerdeztem hogy elmondana e nekem valamit ha majd oda kerul a sor.

Azt a választ kaptam hogy o nem informacios szolgalat.
Nem mondtam csunyat de gondoltam.
Micsoda gyoker ember az ilyen.

Egyébként nem akartam akkor meg tudni, csak kivancsi voltam hogy milyen ember.

Bejött a sejtesem.
Ment is a kukába.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 15:55:06

@Barátusz:
Men in black cimu film megvan?
Hat olyan hivatal....

Koszi, igazabol oromteli hogy nincs konkret infod.
Az azt jelenti hogy nincs sok dolgod veluk.
(vagy azt hogy mar nem tudsz harapni....... )
Majd lehet a helyit tamadom meg en is csak nem tudom mennyire kepezik ezek magukat videken, meg milyen anyagokkal dolgoznak.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 16:01:53

@charlieharper:

Wow...
Az jo kis elfoglaltsag van akkor.

Nem kapott vedooltast kiskoraban?
Azt mondjak hogy az meg a felnotteket is elkapja, de viszont felnott korban nagyon veszelyes.

Te biztos tudod, de ha valaki nem volt mumpszos közületek akkor beszeljetek orvossal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.23. 16:03:35

@dirtyfreebird:

Oké, de ez miért fontos? Az amerikaik nagy része nem brit származású, azaz miért lenne angol nevük?

Globetrotter2014 2013.04.23. 17:51:04

@aleb19: ez kész. A gonosz németek lenyúlták a magyar szakács know howt. Ennél nagyobbn hülyeséget szerintem rgen ovlastam.

Köszönjük a nap viccét.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 18:03:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Szamomra megdöbbentő volt hogy nagykövet egy ilyen névvel.
USA-ban.

Globetrotter2014 2013.04.23. 18:06:29

@dirtyfreebird: mégis milyen neve legyen? Biztoskezű Bőrharisnya?

Javaslom ne nézd meg hogy az übernémet Philipp Rösler neve milyen arcot takar.

Pedig Németország jelenlegi alkancelláráról beszélünk épp...
de.wikipedia.org/wiki/Philipp_R%C3%B6sler

SilentDreams 2013.04.23. 18:09:10

@tildy:): Mikor anno az OEP-nek bejelentettem, akkor elmentem a NAV-hoz is (OEP-es hölgy tanácsára! :))))) ), vártam vagy 2 órát, míg sorra kerültem, majd pedig a NAV-os ügyinézö csak nézett, hogy mit is akarok itt, mikor már az OEP-nek bejelentettem. Nekik ezzel semmi dolguk.

Erdekes :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.23. 18:13:20

@dirtyfreebird:

Dehát miért?

Szabad ország és nincs etnikai alapú diszkrimináció. Ha parlamenti képviselők és miniszterek vannak nem-angol névvel, miért ne lehetne diplomata is?

Ne a magyar helyzetből indulj, hogy a neved "magyarosítása" nélkül semmi esélyed.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.23. 18:15:55

@ZF2:

Ő árvagyerek volt és örökbe lett fogadva csecsemőként, német családban nőtt fel, német az anyanyelve, azaz nem igazi külföldi.

DieNanny CH 2013.04.23. 18:42:43

@Barátusz:
"Obama szerinted hol született? "

Honolulu, Hawaii Állam, Amerikai Egyesült Államok.

BTBTBT 2013.04.23. 19:31:52

Nagyon biztos vagy te ebben?

A szarmazasa bizonyitasanak hianya tobbszor is port kavart a tengerentulon. (Es nem, nem azert, mert nem feher kereszteny.)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.23. 20:51:05

@ZF2:
Ajjaj, azt hiszem az idegenek inváziója elérte Németországot is.

Lou Jing a fekete kinai.

www.youtube.com/watch?v=9ewkusovtto

www.youtube.com/watch?v=Y2XAWcs7HbM&feature=player_embedded

aleb19 2013.04.23. 21:29:52

@ZF2: elmondhatnad nekem is mert nem vagom
csalj enyim arcra pici mosolyt kicsi huszar

Globetrotter2014 2013.04.24. 10:10:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azért a német állampolgárásgi jog eléggé a Ius Sanguini-re épül. Ettől függetlenül sokat elárul a német társadalomról és annak nyitottságáról. Semmi gond a multikultival amiíg nem az ő állása van veszélyben,

amúgy Bundeswehrben tiszt, főoorvos volt az ipse ami egyrészt arra utal hogy igen jó képességei vannak másrészt volt kötelességtudata. Ideális CV egy korrekt poltikusnak.

@dirtyfreebird: csak egy háttréinfó hogy érdemes újraértékelni amit itt a kis beszűkölt K európánkban gondlunk az "emberekről".

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása