oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 17. 06:54,  Sok van a csirke rovásán 657 komment

2013. április 17. 06:54 Határátkelő

Sok van a csirke rovásán

Még véletlenül sem lett a Határátkelőből gasztroblog, csupán annyi történt, hogy Sámán (aki eddig két posztot írt, itt és itt olvashatjátok el őket) újabb izgalmas és sajátos megközelítésű írással jelentkezett. Ez sem rövid, de ezt is érdemes elolvasni. A poszt végén pedig egy kellemes meglepetéssel is szolgálhatunk nektek.

csirke darabolása.jpg

„Itt Londonban nem csak az angol kultúra válik napi élménnyé az idelátogatók számára. Sokszínű kulturális kavalkád ez. Erőteljesen jelen van az indiai kulturális sokszínűség, az afrikai és talán egy harmadik bugyorban a többi innen-onnan itt megtelepedett idegen. A konyha világában pl. előszeretettel barátkozom urál-altaji rokonainkkal, van török barátom, akivel a pusztai torokhang-süvítést gyakoroljuk, de vannak kollégáim Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és persze japánokkal is összefutok.

A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam. Zseniális, ahogy az erőszak ellen intézményesen fellépnek. Itt, Londonban az az élményem, hogy az angolok, a kelta britek és a volt gyarmati britek büszkék a közös keretekre.

Van ezzel ellenkező élményem is. A szigeti britek nyugodtan hordhatják a történelmi sérelmeiket, ha akarják. A skótok, a walesiek vagy az írek a közös "british" unionista világképük mellé bármikor feltehetik a történelmi sérelmeket emlegető "utálom az angolokat" lemezt. Ha kialakulna az a közhangulat, hogy az unionista világkép tulajdonképpen az angolok uralmát fenntartó propaganda, akkor minden bizonnyal szétesne a királynő Britanniája. Meglehet, hogy Skócia kiválik és azt is pletykálják, hogy a királynő halála után, Ausztrália is kiiratkozik a klubból.

Lenne-e értelme a magyar mellett unionista identitásnak is?

Nekünk, magyaroknak szembe kellene néznünk az unionista és a magyarkodó világkép konfliktusaival. A történelmi Magyarország kb. 30 népcsoport integrációja.

Magyarok, kazárok, besenyők, jászok, kunok, hunok, szászok, bajorok, osztrákok, svábok, görögök, örmények, cigányok (teknővájók, lovári és oláh cigányok, beások, magyar cigányok), románok, rácok, bunyevácok és horvátok, tótok, rutének, rogánok, ukránok, lengyelek, zsidók, vallonok és taljánok nevei tükröződnek a családneveinkben, település neveinkben.

Okunk lenne azt mondani, hogy a MAGYAR csak annyit jelent, hogy MI így együtt.

Vélhetően sosem voltunk ennyire kirekesztően kényesek arra, hogy ki magyar és ki nem az, mint manapság, hiszen számos népcsoport évszázadokon át őrizte meg közöttünk nyelvét és/vagy autonóm kulturális örökségét. Van közös cél, tett, élmény és sors elég. De megvan az egyes autonómiáknak a saját közös álma, sikere, élete és drámai fordulatai is. Még a nyelvükben magyarra váltó népcsoportok is ápolhatták évszázadokon keresztül autonóm kulturális örökségüket. A palócok vagy a kunok történelme jó példa erre. Csak az utóbbi 150 év nacionalizmusa űzi elfojtás szőnyege alá a kettős identitást. Manapság kötelező a magyarkodás. És kötelező a modernizáció több elemének megkérdőjelezése is.

Láttam egy filmet a kazahok 400 évvel ezelőtti nemzetté válásáról. "A nomád" címen keressetek rá a YouTube-on. Abban a történetben az látszik, hogy a lovas nomád törzsi együttműködési modell is soknemzetiségű integráció. Az ujguroktól kezdve több velük élő, kulturálisan rokon, de nyelvileg önálló törzs együttműködésének, országgá válásának története.

Gyökereink keresése

Meglehet, hogy mi 1000 vagy sok ezer év unionista világkép után választottunk egy kirekesztőt?

Egyszer az ujgur rokonságot kutató expedíció szervezője felkért engem, hogy segítsünk facilitátorokkal egy konferencia levezetésében, mielőtt kiutaznak ismét kutatni. Többen vállalták a csoportvezetői feladatokat, de sajnos én nem értem rá, így munka után csak a végére értem oda, hogy amolyan botcsinálta szupervizorként meghallgassam a műhelymunka élményeit egy sör mellett. Volt mit ventilálni!

Tessenek elképzelni, hogy egy 21 éves, csoportmunkában felkészült egyetemista diáklány, aki vagy 6 éve kortárs segítő csoportokban csiszolgatta facilitátori tudását, belép a csoportjába, körbenéz és rájön, hogy a csoport 70 és a halál közötti férfiakból áll.

Elindítja a nyitókört és a 4. embernél elkezd szorongani attól, hogy itt ezek a csoporttagok nemcsak hogy nem először találkoznak egymással, hanem egész tudományos karrierjüket, uszkve az elmúlt 40-50 évet azzal töltötték, hogy bebizonyítsák, hogy a másik 27 nyelvi rokonság elképzelés ingatag lábakon álló kreálmány.

A sumér gyök, a finnugor, a japánok által is vallott urál-altaji rokonság, a türk, obi-ugor, manysi hívő, manysi tagadó, a bibliai nép vagyunk-e, sőt zsidók vagyunk-e világkép tudósai "eszmecseréltek" felkészítvén az egy-két generációval fiatalabb kalandorokat. A bemutatkozásnál se nagyon tudnak úgy felszólalni, hogy ne lövöldözzenek nyílvesszőket a szélrózsa minden irányába, jelezvén, hogy kit miért fojtanának meg egy kanálka vízben akár.

Egy cigány közösségfejlesztő és agrármérnök kollégám járt Indiában. Ő mondta, hogy szerinte a Banglades déli részén élő, urdu nyelvet beszélő nép a rokonunk lehet, mert túl sok magyarul érthető szavuk van. Például ez egy 28. rokonság szál, amit nem igazán kutattunk eddig. Ez még csak nem is szerepelt abban a portfólióban, ami ezen a konferencián a nyelvrokonság szekcióban felvonult.

A kolléga felfedezései nyomán azóta az urdu nyelvet beszélőket folyamatosan "kuzin" státusban kezelem a londoni konyhákban és hatásvadász módon rákérdezek, hogy ők hogy mondják azt, hogy "egy kutya?" Ez náluk úgy van, hogy „e kuta". Mit jelent nálatok az, hogy apa? Náluk ez apát vagy nővért jelent.

Lássuk a csirkét!

Amikor felkerültem Londonba Bolneyból, egy indiaiak által lakott szálláson laktam pár hónapig, 50 fontot fizettem a kaja+szállás kombinációért. India óriási etnikai és vallási sokszínűség. Ebben a lakásban élt buddhista, hindu, muzulmán, katolikus indiai és egy olyan jóga szektahívő, aki egy ma élő bódhiszattva tanait követi.

Közösen főztek az összes vallás ételekkel kapcsolatos előírásait betartva. Nem eszünk marhát a hinduk miatt, és nem eszünk disznót sem a muzulmán miatt, a péntek legyen halnap a katolikusok böjti szokását követve, ahogy ez az angol közintézményekben is szokás.

Indiai hagyomány szerint a vegetáriánus és húsos vagy halas napok váltják egymást. A húsos napokon a vegetáriánus kap valami zöldséges feltétet a rizs körethez. Már az elején megbeszéltük, hogy én is főzök igazi magyar csirkepaprikást, bekapcsolódok az interkulturális tanulásba, nemcsak mint fogyasztó, hanem mint alkotó is.

A paprikás csirke (természetesen szent életű halal csirkéből) belefér a házszabályokba, hiszen ez nem disznó és nem is marha. Szerintem még a vegetáriánusoktól sem állhat túlságosan távol ez a választás, hiszen végül is a csirke vegetáriánus. :)

Az indiaiak és a tőlük nyugatra fekvő muszlim népek sokasága a csirkét 30-50 darabra bontja, azaz a hentesbárddal majd minden nagyobb húsrészt apró darabokra vágnak. A dél indiai konyhával én döbbenetes rokonságot véltem felfedezni ez alatt az idő alatt. Az étel felépítésének struktúrája hasonló. Zsírra rakott hagyma, rá a fűszerek, rá a hús, ez feldarabolva (amit a mi európai megjelenésünk előtt nem láttak errefelé!), mindez alaposan megfőzve, esetleg körettel, zöldségekkel vegyítve. Ezt a strukturális felépítményt követjük mi is számtalan esetben, ahogy ők is.

Megbeszéltem velük, hogy ezt a csirkét abból a szempontból is magyarul fogom megfőzni, hogy megmutatom nekik, hogy mi hogyan bontjuk a csirkét. Mi nem törjük el a csontokat! A magyar mitikus fantázia szerint ez veszélyes. Ha nagyemlős húsát ennénk, esküszöm és is felkockáznám a húst, ahogy ők, de a csirkének mi nem esünk így neki! Nekik sem ismeretlen ez, hisz a KFC jellegű csirkéseknél is egyben vannak nagyobb húsrészek. Az angolok se törik a csontot a csirkedarabolásnál!

Ha struktúrakereső szemmel rápillantunk erre a kulturális másságra, akkor az indiai 50 darabos csirke pont arra jó, hogy egy akármekkora vendégséget meg lehessen etetni.

A magyaros csirkefeldarabolási algoritmus ehhez képest lakomát kínál. Megfogható, nagy darabokra osztott csirkefelfogásunk élményvilágában, más-más ízvilágot hoz ki a csirkéből. Ha csak rántott csirkét képzelünk magunk elé, a farhát vagy a csirke szárny sajátos íze, vagy a mell és a comb közötti íz-élményvilág mutatja, hogy mi ízben is kirajzolunk egy horizontot a csirkehalmazon belül.

Ebben az interkulturális tükörben azt tanultam meg a mi hozzáállásunkról, hogy nekünk hatásvadász beállítódásunk van. A mi megoldásunk piedesztálra emel olyan ízeket, amit az ő megközelítésük elmos.

Egyéb demokratikus csirkemegközelítések

Érdekes az angol konyha tükrében megtapasztalni azt, hogy a mi hozzáállásunk állandóan gazdagít, míg az angol ételkultúra hozzánk képest vadászik az egyszerűségre. A mi ételünk fűszeres, sokszor ételenként eltérő főzési metódust használ. Az angol head chef-ek folyton a kezünkre csapnak, hogy a levesben turmixolt zöldség van és kész, egyfajta ízt adó komponenssel. Nem kell fűszer, nem kell sűrítő anyag, se liszt, se vaj, se bors, se só. Hagyd úgy! Had élvezzék a gomba, a brokkoli, a répa természetes ízét. Ne fedd el ezeket erős effektekkel!

Abban az időben az KFC-ben dolgoztam és az is feltűnt, hogy az a csirkedarabolási technika alapvetően másképp áll a csirkekérdéshez, mint mi. A combot mi is ketté tudjuk vágni, ez nem új. De a többi részt ők demokratikusan vágják fel.

A szárny egy nagyobb darab mell részt kap, így a többi darabbal egyenértékű húsmennyiséggé válik. A mellet 3 részre vágják egy alsó és két oldalsó húsdarabra. Lényegében a szárny extra mellhús darabja és a további 3 mellrész 5 részre osztja a nálunk csirkemellként uralkodó nagydarab részt, amit mi rendszerint csak kettévágunk. A farhát nem jelenik meg önálló műsorszámként! A hátsó comb és a két side breast kap egy negyedet a farhátból.

Az indiai és az angolszász csirkedarabolási felfogás is egy demokratikusabb megközelítés a mienknél. Nincsen ekkora hierarchia a húsosabb és kevésbé gazdag részek között.

A csirke mutat-e valami fontosat a kultúránkról?

Én, mint demokráciafejlesztő mozgalmakból származó közösségfejlesztő, egy kicsit hadd ízlelgessem azt a nézőpontot, hogy "lehet, hogy a mi kultúránk nem annyira érzékeny az egyenlőségre"? Nem annyira fontos nálunk, hogy ne szakítsuk a világot egyenlőtlenül nagy és kicsi darabokra?

Mint az "angol identitás szemszögéből a magyaroknak tükröt tartó" hadd vessem fel azt a kérdést a csirke farhát népének, hogy "az angoloknál miért nincsen csirke farhát"?

Most, hogy otthon voltam szabin, több érdekes benyomás ért a szétszakadó társadalom különböző rétegeiből.

A lányaimmal öt éve bejárunk a közeli régiségkereskedőhöz nézelődni. A tulaj kezdettől kevesebb, mint fél áron szokta odaadni a lányaimnak a zsebpénzük kontójára kiválasztott kincseket.

Itt Angliában is szerettem a régiségboltokban lófrálni (a brightoni a kedvencem, a kezdeti időkben az egyszerű charity shopokban is imádtam mászkálni), fürödni az érinthető múlt kincsestárában. Amikor Pesten bemegyek a lányokkal ide, a tulajdonossal meghallgatjuk egymást minden alkalommal, bejárjuk a "honnan hová" horizontját. Az ő lánya is élt Londonban.

A mostani beszélgetésünk éles pengeváltásba csapott át. A bácsi erősen elkötelezett FIDESZ-hívő én meg hoztam fel sorra a saját és saját magam által látott esetpéldákat. Asszem értékel engem és a családomat, szívesen lát. Én is tisztelem Őt és nem szeretném megsérteni!

Ő felvázolt egy olyan Magyarország képet, hogy itt egyre jobban élnek az emberek! Már a külföldieknek is megéri ide költözni. Az ő háza a nagykörúton tele lett külföldiekkel! Nekem szegezte, hogy miért nem megyek haza, ha már az „ország egyre jobban teljesít"!

A lányaim belenőttek abba a korba, hogy értékelni tudják a felnőttek beszédét. Ők is ledöbbentek, hogy a szokásos vagy talán a szokásosnál elmélyültebb „hogy vagy?"-rituálé miként zajlott a mostani látogatáskor.

Én felemlegettem, hogy ha haza mennék, akkor kb. 80-120 ezer Ft-os bérrel várna a szociális munkás tudáspiac. Amikor kijöttem 5 éve, akkor ennyi volt az albérletem. Feltettem neki azt a kérdést, hogy akkor megváltozott-e az a helyzet, hogy „jogom van-e gyereket vállalni, álmodni, reménykedni, élni"?

Látjuk-e hogy mi történik a bérünkkel?

Szerintem a helyzet sokat romlott! Az exnejem talált egy 5 évvel ezelőtti TESCO számlát és megvette, amit anno. Ebben az élelmiszerfogyasztói kosárban megduplázódtak az árak! Fele annyiból élünk, ha ugyanannyit ad a piac munkabérként! Ez engem nem reménnyel tölt el, hanem elriaszt! A hivatalos KSH infláció is 49%-ot ad ki 5 év alatt. A KSH propaganda persze minden évben leközli, a reálbér szinten maradását...

... itt most két választásunk van. Vagy elhisszük, vagy nem. A rokonaim és a barátaim, az ő barátaik a "megfeleződött életszínvonal" képét mutatják. A kisvállalkozókat is derékba törte ez a cunami. Az apósom az orfűi strandon egy hétvégén megint megpróbált szendvicset, sört és gyümölcsöt árulni. Pont ugyanakkora lett a napi árbevétele, mint 30 évvel ezelőtt.

Nem kell nekiesni a KSH statisztikáknak, hogy kiszámoljuk az időtávolság inflációját. Ami anno 3,60-ért kelt el, az most 360-ba került. Eszerint ez a napi árbevétel 1%-a az akkorinak, még ha nominálisan pontosan akkora is!

Egy gondolatkísérlet erejéig azonban azt javaslom, hogy helyezkedjünk bele abba a nézőpontba, hogy mi van, ha a KSH igazat mond!

Hogy néz ki az a Magyarország, ahol folyamatosan fennáll az a statisztikai igazság, hogy a bértömeg reálértéke majd mindig szinten marad. Amennyi az infláció, annyi a nettó bérnövekmény! Ezt hellyel közel minden évben megerősíti a KSH.

Ez a Magyarország úgy néz ki, hogy amit a vesztesek elvesztettek, az valahol máshol megjelenik nyereségként! A játékelmélet ezt hívja zéróösszegű játszmának.

A vesztes-vesztes viszonyok felszámolása, a kontroll afölött, hogy ne ragadozó természetű újraelosztás uralja el az emberi viszonyokat, vagy uram bocsá' a nyertes-nyertes viszonyok kiépítése, egyértelműen annak a függvénye, hogy milyen a kommunikáció, az alku, a megértés, a megegyezésre való törekvés a felek között.

A játékelmélet matematikai modell, de inkább a csoportdinamikáról ír le pontosan dolgokat. Benne van a Bhagavad Gítában, de a modern tudomány újra felfedezte ezt a kérdést. John Nash és Harsányi János megosztott Nobel-díjat kaptak ilyen irányú kutatásaikért 1994-ben.

Az amerikai – ausztrál - magyar Harsányi a nem kooperatív játszmák egyensúlyelemzésével foglalkozott. Az elmélet alapjait a magyar-amerikai Neumann János, az élő számítógép fektette le 1928-ban. (A blogomban van egy rész kifejezetten a játékelmélet és a kultúránk kapcsolatáról.)

Sok van a rovásán

A "sok van a rovásán" az eredeti jelentéstől elszakadva azt is jelenti a nyelvünkben, hogy valaki túlfeszíti a húrt. Tükörfordításban ez csupán annyit jelent, hogy sok állatot tart a közös csordában. Átvitt értelemben azonban ezt felrójuk neki. Túl sok rossz fát tett a tűzre!

Ebben a cikkben exponálni akarom azt, hogy a predátor rendszerünk már annyira hatékonyan segíti a gazdagok gazdagodását, hogy ez már az ő vagyonukat is jelentős mértékben csökkenti! Meglehet, hogy már messze a vesztes-vesztes világ sivatagában táborozunk!

A közéletben keretalkotó felelősséggel részt vevő polgártársaink közül van egy kör, akik nem mondhatják, hogy kirekesztettek a döntés-előkészítési és döntéshozatali folyamatokból, mert minimum a szavazásnál találkoznak az ötletelő műhelyek törvénymódosító javaslataival.

Meg szokták szavazni!

Mi egyszerű emberek a döntés után találkozunk csak a javaslattal. Az érintettek társadalmi önszerveződése a mi kultúránkban szinte soha sincs meghívva a kerekasztalokhoz!

Néha megpróbáljuk kívülről korrigálni az őrültségeket, de összességében maximum értékelés céllal mondhatunk véleményt a rólunk szóló meghatározó kérdésekben. Ez az ideológus érdekcsoport az egekig fokozta a kirekesztést a döntés-előkészítési és értékelési folyamatokban!

Amikor országos társadalmi vitát szerveztem a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról", akkor megdöbbentett, hogy nem tudnak a döntéshozók leülni velünk azért, hogy átadjuk a lakossági fórumok tapasztalatait. Amikor kb. 10 évvel később a "Munkahelyteremtés" témában szerveztem ugyanakkora kampányt, akkor nemcsak a döntéshozók nem vették át a véleményeket, hanem a sajtó is totálisan blokkolta a kampányt. Az előző fórumsorozatnak több mint 100 sajtója van, az utóbbinak 1.

Amióta kint vagyok Angliában, több mint 1000 nol.hu cikkhez kommenteltem, hogy szégyelljék el magukat a politikusaink a Halász-Zuschlag paktum miatt. Azt gondoltam, hogy felkeres majd pár újságíró, mert érdeklik a részletek. Eddig 0 újságírót érdekelt ez a téma. 1999 óta nem használta magyar újságíró ezt a kifejezést.

Nem tudtam leülni kormányzati emberekkel a munkahelyteremtés.hu Programmal kapcsolatban sem. Amióta angol vagyok, ma már én nem látnám értelmét annak, hogy ezekkel leüljek beszélgetni!

Általában könyvelem a blogomban, hogy a társadalmi tervezési folyamatok hogyan erodálódnak egyre fokozódó mértékben.

Tehetetlenül nézzük az elosztási viszonyok olyan átalakulását, amely szegénysorba taszít széles tömegeket. Sem a döntés-előkészítési folyamatoknak, sem az értékeléseknek nem vagyunk a részesei!

„Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Most akkor ezt forintosítjuk, hogy a nagyságrend még jobban látszódjon: 48, 000,000, 000, 000, azaz 48 ezer milliárd forintot!!! (200 forintos dollár árfolyamon)
Sajnos hazánk ezzel az eredménnyel a világon a 12. helyen áll a kirabolt országok között. Sokkal korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt is megelőzzük, írja ezt egy nemzetközi jelentés." (John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója. Közgazdász, korábban offshore bankár volt.)

Vérünkben van a rablás, a kalandozhatnék?

A rántott csirke feldarabolási módszerünknél feltett kérdés megvizsgálandó a társadalmi berendezkedés értékelésénél.

Vakok akarunk-e lenni az egyenlőtlenségekre? Ezek fokozódására? Nekünk az tetszik, hogy mélyszegénységben élőket korlátlanul alázhatja meg a tulajdonosi réteg, vagy akár maga az állami foglalkoztató szerv?

Amikor mentem anyámat meglátogatni, a Nyíregyháza - Nyírszőlő buszon a mellettem ülő bácsi panaszkodott, hogy drága a jegy. Asszem 380 Ft volt a kültéri és 350 a városhatár tábláig. Nekem nem tűnik drágának. 1 Font. 10 percnyi bérem. Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják.

Elmondta az úr, hogy őt most behívták egy rövidebb műszakra. Gondolom közmunkás lehetett, mert azt mondta, hogy 1000 Ft a mai bére. Ebből 600 Ft-ot már elköltött buszjegyre. 400 Ft lett pénteken. Ha beosztja a hétvégére mire elég napi 133 Ft? Az én 10 percnyi bérem közel esik az ő mai keresetéhez!

Angliában én is szegény embernek számítok. Nekem is pofátlanul játszik a munkáltatóm az óráimmal, de a minimálbér intézménye megvéd! A keret akar emberbarát lenni! Ekkora a kontraszt! Az általam emlegetett Globe és Hofstede kultúra-összehasonlító vizsgálat humánorientációt is mér. Mi a 3. legrosszabb helyen vagyunk a 61 országból.

Az Éhségmenetet szervező szakszervezet, ennél extrémebb példákat is említett, ahol a havi munkabérként kiutalt összeg 1000 Ft.

A társadalmi kontrollok felszámolására azért van szüksége a rendszerváltás utáni politikusoknak, hogy ne kezdjünk el kérdezni ezzel a témával kapcsolatban? Ezért áll a politikai horizont java része az Orbán – Bajnai – Gyurcsány - Mesterházy fantasztikus 4-esből?

Ezért nem kell a magyaroknak szabad sajtó, nem kellenek nekünk emberi jogok, nem kellenek helyi vagy országos kerekasztalok, nem kellenek intézményesült független állampolgári önszerveződések, ahol beszélhetnénk a keretekről? Ezért halálos ellensége a politikus és az egyszerű magyar ember az ügymozgalmaknak?

Ha ezt kulturálisan elfogadjuk, sőt támogatandó helyes iránynak tartjuk, akkor ez a kultúra beteg!

Fel is vetettem az 1000 Ft-os napi bért és az 1000 Ft-os havi bért a régiségbolt kereskedő bácsinak. Azzal érvelt, hogy ezeket az embereket is gazdaggá tette szeretett vezérünk, hisz a korábbi huszonezer forintos segély helyett most 46.000 Ft jut nekik is.

Én azt mondtam erre, hogy ez itt az emberek megalázásának eszkalálódása. A mögöttem álló polgártársunk jelentkezett, hogy ő is hozzászólna. Elmondta, hogy neki 2200 Ft a napi keresete. Bizonyára ő is közmunkás lehetett. Azt nem mondta, hogy ez amellett érv, hogy ím, végre jövedelemhez jutott, vagy amellett, hogy ő is megalázónak éli ezt meg.

Nem hiszem, hogy a csirke felszeletelése ügyben paradigmaváltásra lenne szüksége a magyar kultúrának, de társadalmivita-kérdésben határozottan állítom, ez a "nem beszélünk" metódus, amit a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe erőltet, nem alkalmas jóléti társadalom keretek kialakítására.

A jóléti társadalom modell sok-sok alku, rálátás, közös erőfeszítés eredménye! A tömeges siránkozás helyett tervezni és lépni, építkezni kellene!

Polányi, Neumann, Harsányi emigráns magyarok emlékére kérem: Ne hagyjátok, hogy a pártok a szőnyeg alá seperjék ezeket a kérdéseket!"

Idáig tartott Sámán írása. Miután a múltkor sokan írtatok, hogy szeretnétek vele felvenni a kapcsolatot és sok kérdés is érkezett, ezért megkérdeztem, lenne-e kedve egy Fogadóhoz a blog Facebook oldalán. Igent mondott, így aztán MA ESTE MAGYAR IDŐ SZERINT 2100-TŐL Ő LESZ A FOGADÓ A HATÁRON VENDÉGE!! Várunk Titeket!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr785230420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 07:03:08

Jó reggelt otthoniak, határátkelők és ilyesmit tervezgetők! Ma itt leszek egész nap és persze este is a facebookon!

Kellemes eszmecserét!

NIKI LAURA 2013.04.17. 07:13:19

Mi van?

..hogy a Cigányok az Indiai kaszthoz tartoznak?..ááá.kizárt dolog.

..hogy Zuslag miatt szégyelljék magukat?...de hát régóta ül a lelkem!

...hogy igazságosabban vágják fel a csirkét a KFC-ben?..mi van?

Javaslom,mint már Brit útlevél tulajdonos,lehet menni Indiába lakni.Tessék ott két hónapot élni,ugye mennyivel más lesz az itthoni-otthoni helyzet?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 07:28:23

"A "sok van a rovásán" az eredeti jelentéstől elszakadva azt is jelenti a nyelvünkben, hogy valaki túlfeszíti a húrt. Tükörfordításban ez csupán annyit jelent, hogy sok állatot tart a közös csordában. "

"Volt mit ventilálni!"

"A játékelmélet matematikai modell, de inkább a csoportdinamikáról ír le pontosan dolgokat. Benne van a Bhagavad Gítában, de a modern tudomány újra felfedezte ezt a kérdést."

"hogy mi ízben is kirajzolunk egy horizontot a csirkehalmazon belül."

Na ezeket csak úgy kikapkodtam, mert mennem kell - ez mind bullshit baszki, mit akartál mondani?

"Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba"

Ezt meg szimplán honnan tudjuk, mondta a sógor szendvicsárulás közben?

Őszintén szólva nekem tipikusan egy szorgalmas, félművelt alak képe rajzolódik ki, aki mindenféle érdekeset összeolvasott, ugyanakkor mélyebb ismereteket nem szerzett egyik tárgykörben sem, ám a fejében összemixelt, buzzvördökkel megtámogatott mélynek képzelt csacsogást elénk ömleszti.

Klasszikus csapatépítős, üres szófordulatok, teljesen összzefüggéstelen átvezetések, itt ott elszórt utalások az ismeretekre...
nem bántani akarlak, elég ártalmatlannak tűnsz, de nekem ez a nagy lendületű, tartalmatlan észosztás ez nem jön be.

De ne félj, a szakács haverjaidnak jó, és itt a HÁ-n is imádni fogják a csinos tartalmatlanságot drábikszósszal. Gyakorlatilag mindenki imádni fogja, mint az előzőt.

Sok sikert kedves botcsinálta supervisor. (a botcsinálta nem azt jelenti, hogy rossz fát tett a tűzre valaki)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 07:37:57

Ezt meg szimplán honnan tudjuk, mondta a sógor szendvicsárulás közben?

Meg van jelölve egy forrás, jelen esetben szerző, a kutató szervezet, ami ezügyben szerveződő single issue civil aktivitást fejt ki.

Keress rá a szervezetre, olvasd el a publikált tanulmányukat.

A tanulmány lehordja Magyarországot a sárga földig.

Ez a csávó nem érti, hogy egy nép hogyan hagyhatja ennyire kirabolni magát egy ennyire tőkeigényes életszakaszban.

Én dolgoztam bankárként amikor 8 év után megjelent a kisvállalkozói hitel a kultúránkban.

Előtte volt egy 40 éves szünet kisvállalkozói hitel ügyben, előtte meg reciprocitáson alapuló förmedvény a szabad piac helyett.

Ishak Adizes azt írja a vállalatok életciklusáról írt könyvében a kezdő cégekről, hogy a világ összes forgótőkéje kevés lenne az álmainkhoz a kezdeti szakaszban.

A magyar megoldás ezügyben az, hogy akkor ne kapjanak ilyen támogatást a vállalataink.

Ez a mai napig nincs helyre téve.

Már megint leállítottuk a kisvállalkozói hiteleket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.17. 07:38:30

Nem rövid poszt, de velősnek tűnik!

Majd délután megint nekiszaladok, mert most csak beleolvastam.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 07:47:02

@pappito: Megpróbálom megérteni, hogy mit vársz tőlem:

Kedves Sámán!

A minimálbér, az azzal kapcsolatos helyi vagy országos alkufojamatok olyan témák, amelyek egyetlen magyar embert sem érdekeltek soha, mert ezek nem fontos témák.

Tisztességes ember ilyen kérdésekről nem beszél és nem ír cikkeket sőt nem is gondolkodik.

Hogy lehettél ilyen szemtelen, hogy egy cikkben felhoztad ezt a témát!

Mi ezt össznemzeti kollektív tudattalan bugyraiban tartjuk és soha de soha nem akarjuk előhozni!

Te minek feszegeted ezt a témát, ha senkit sem érdekel?????!!!!!

Ez a téma sem a személyiség síkján,

sem a családi életstratégia síkján,

sem a kisközösségi síkon,

sem a politikai marketing síkon,

sem a modernizációs szint síkon,

SOHA SEMMILYEN JELENTŐSSÉGEL NEM BÍRT!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 08:04:50

hát, komám, neked tényleg és végleg elmentek otthonról.

kéne egy kicsit kapálnod.
szerintem.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2013.04.17. 08:10:40

Nagyon élvezem az írásaikat Saman. Azt is megértem, hogy magasabb kvalifikacioval elmentél Angliába, kétkezi munkásnak, mert volt egy célod... Magam is sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy célszerűbb volt szétválasztani a pénzkereset egyszerű szükségletét és a hivatást, hogy az utóbbit olyan szinten csinálhassam, amiért később nem kell szégyenkeznem. Voltam én is pincér, bébiszitter, sőt, ha rövid ideig is, lépcsőház takarító - két diplomával. Sosem bántam meg, mert az egyszerű munkák felszabaditjak a szellemet.
Engem is, némiképp kívülállóként érdekel, hogy mi történik Magyarországon, de azt tapasztalatom, hogy a magyarokat nem igen érdekli, hogy mit lehetne jobban csinálni :
amichay.hu/kie-ez-az-oszag/
A blogokat betettem a kedvencek köze. Sok sikert!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:11:53

"Ausztrália is kiiratkozik a klubból"

Kilép a Nemzetközösségből? Ezt erősen kétlem.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 08:12:45

@Babette_: Nincs még kicsit korán a kapáláshoz? Eredetileg paraszt gyerek vagyok, mondjuk a nagyszüleimnél még láttam ezt az életformát.

Mondjuk ha kinő némi gaz, akkor mehetünk kapálni. De 3 hete még hó volt!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:19:53

"A történelmi Magyarország kb. 30 népcsoport integrációja. "Magyarok, kazárok, besenyők, jászok, kunok, hunok, szászok, bajorok, osztrákok, svábok, görögök, örmények, cigányok (teknővájók, lovári és oláh cigányok, beások, magyar cigányok), románok, rácok, bunyevácok és horvátok, tótok, rutének, rogánok, ukránok, lengyelek, zsidók, vallonok és taljánok nevei tükröződnek a családneveinkben, település neveinkben. Okunk lenne azt mondani, hogy a MAGYAR csak annyit jelent, hogy MI így együtt."

Nem, ez teljesen ellentmond a tényeknek.

A XIX. század elejéig valóban étezett egy Hungaria-tudat, de ennek nem volt etnikai tartalma. Nem véletlen, hogy a latin volt a hivatalos nyelv.

Azonban a XIX. sz. első fele éppen arról szólt, hogy a magyar nép etnikai alapon megszerveződik és a többnemzetiségű Hungariából magyar nemzetiségű Magyarországot csinál. Erről szól a reformkor és Kossuth. Az ellenáramlat (a magyar konzervativizmus, s részben Széchenyi) vesztett ebben a csatában, s Kossuthék etnocentrikus nacionalista irányzata nyert.

Ezek után pedig magyarországi magyarok előtt 2 út maradt:
- magyarrá válni,
- csinálni egy saját államot, elszakadni Mo-tól.

A magyarrá válást csak a zsidók és a németek preferálták. Főleg a zsidók esetében ez szinte teljesen lezajlott, csak Északkelet-Magyarországon maradtak nem-magyar identitású zsidók.

A többi nép viszont nem akart magyarosodni. A "románajkú magyar", "horvátajkú magyar", "szerbajkú magyar" fogalmakat (ez volt a korabeli hivatalos magyar álláspont) senki sem vette komolyan. Majd az első adandó alkalommal el is szakadtak, lásd Trianon.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:20:19

@Saman: "Tisztességes ember ilyen kérdésekről nem beszél és nem ír cikkeket sőt nem is gondolkodik."

olcsó, olcsó panelok... olcsó, unalomig ismert "vita"eszközök

"Már megint leállítottuk a kisvállalkozói hiteleket."

Ti, angolok?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:22:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem hinném, hogy Au egyhamar kilépne bármiből. Persze vannak ott is köztársaságpárti hangok (nálunk is van ilyen) de az egész jelenség marginális, súlytalan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:23:34

"Ebben az élelmiszerfogyasztói kosárban megduplázódtak az árak! Fele annyiból élünk, ha ugyanannyit ad a piac munkabérként! Ez engem nem reménnyel tölt el, hanem elriaszt! A hivatalos KSH infláció is 49%-ot ad ki 5 év alatt. A KSH propaganda persze minden évben leközli, a reálbér szinten maradását..."

Az alapvető cikkeknél MINDIG magasabb az árelemelkedés, mint amennyi az infláció. Azaz ebben nincs semmi propaganda.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 08:26:42

@Amichay:

Köszönöm!

Mint személynek is jól esik, hogy valaki elfogadja, helyesli, jó iránynak tartja a választott utat.

Az külön jól eski, hogy az ügymozgalom /single issue/ fókuszt is elfogadhatónak látja valaki.

Az otthoni munkámban 20 éven keresztül azzal foglalkoztam, hogy segítsek embereknek célokat találni a közösségi térben.

Országosan is menyiségi meg minőségi kérdés, hogy vannak-e emberek, hányan vannak és hogyan csinálják a közös céljainkról való gondolkodást.

Nem annyira hat meg, hogy egyesek a pokol fenekére kívánják a közéleti aktivitást, és ennek hangot adnak.

Ha nekik ez jól esik, ezt fontos közösségi célnak tartják, ...ők is egy single issue mozgalom. Szegről végről.

Ebből a szemszögből nézve ők is aktív polgárok, csak egy kiicst furcsa a beszédtémájuk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:29:06

@pappito:

A 2 nem ugyanaz. Attól, hogy köztársaság, még nem kell kilépnie a Nemzetközösségből. Jelenleg is egy rakás köztársaság van a Nemzetközösségben, sőt olyan monarchiák is van a tagok között, ahol az államfő nem II. Erzsébet.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:31:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jogilag nyilván nem kell, de önmagában a nemzetközösség odahagyása nem is téma csak a köztársasággá válással értelmezik.

Nem mintha a nemzetközösségi létnek különösebb jelentősége lenne, ez már bevándorlási esetben sem jelent előnyt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 08:33:59

@pappito:

Én erről mást tudok. Úgy tudom, hogy a köztársaságpártiak sem akarnak kilépni Ausztráliában a Nemzetközösségből.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 08:35:53

@pappito:

A "senki ne beszéljen semmiről mozgalom" aktivistái előszeretettel támadnak meg politikai tiltakozási akciókat az utóbbi időben.

Ez nem csak azoknak a személyeknek a mániája hanem beazonosítható kisközösségek napi aktivitása és pártok is tolják ezt a témát rendesen.

Orbán a héten EU szinten tolta azt a témát, hogy senki ne kritizálja a magyar kereteket és az ő ötleteit mert azok tökéletesek.

Össze is szedtem egy csokorra valót abból, hogy mit tesznek a magyarkodók a politikai tiltakozási akciók aktivistái ellen:

Értem ez alatt:

1. Amikor a Professzorok Batthyány Köre HaHa ellenes levelét, amelyben azt ecsetelik, hogy nincs is mandátumképzés abban a körben...

2. Amikor FIDESZ képviselő futbal huligánok azzal mennek a HaHa lakossági fórumára, hogy "elvágom a torkotokat"...

3. Maga a Békemenet over all!!!

4. A Békemenetes seggnyalókurzus finanszírozása az NCA bocsánat NEA pénzekből.

5.Veszett HírTV-s újságírók azzal kampányolnak az "Egyetemfoglalás" záró sajtótájékoztatóján, hogy ezek itten párt aktivisták, tehát semmi keresnivalójuk az egyetemi közbeszédben.

6. A KUBATOV lista.

7. A kecskeméti Rózsika fórum kormányciviljei, aki ki akarták tiltani a diákokat a fórumról, majd annak a terrorizmusnak vetették alá a diákságot, hogy az "az én Rózsám most megyen hazafelé" című hippi korszakból való dallal riogtták a diákokat.

8. Az EU támogatások évi 1000 milliárd Ft-jából hízlalják a kormánycivilek pittbbulljait, akik mint pl. a Hír TV veszett újságíró, főállású alkalmazottként azt tekinti munkaköri kötelességének, hogy civileket "párt elfogultság" című fekáliával szennyezzen be.

9. Az MSZP és a FIDESZ 1998.ban a Halász-Zuschlág paktumban kialakították azt a forrás elosztási mechanizmust, amelyben a szakértői pontozást félre tolva a pártlistákat használják a közpénzek elosztásánál. Ezzel a módszerrel eltérítik a forrásokat minden szinten.

A "problémám van" és "nem fogok hallgatni!" civil akivisták elleni territoriális agresszió célja egy olyan világ, ahol hiába van rengeteg probléma, de nincsen aki szóljon!

Becslésem szerint a 10 millióból 7 millió esetben nincsen jól valami a lakás - lakhatás kérdésben.

Elszállt a bank.

Elszállt a jövedelem és a lakás fenntartásának költségei című arány. A csirkefarhát ország lakossága nem tudja kifizetni Európa egyik legdrágább közszolgáltatás hálóját. Ez az apparátusi érdekcsoport a kezdetektől fogva azért tudott a fejünkre nőni, mert már a privatizációnál csak a zsákmányszerzés konstrukcióit támogatja a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe, a társadalmi kontrollokat pusztítja, erodálja, blokkolja!

Elszálltak az álmaink! Nem látjuk a jövőt, a próbálkozásainkat pár éven belül derékba töri a rendszer. Nem csoda, ha így előáll az a kultúra, amely a világ egyik leginkább kudarckerülő népévé tesz bennünket!

Elszállt a rendszeralkotó képességünk! Nem tudunk lakáspolitikát kitalálni magunknak, mert ekkora kásahegyet nem lehet kezelni. Ha 10-ből 7 millió ember krízisben van, akkor ott nem lehet egyéni esetkezeléssel, de még csoportmunka módszerekkel sem semmilyen hatást elérni. Adekvált, hogy érdekképviseleti erővel felszínre hozzuk a témát. Akkor is ha a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe kisgyerekként toporzékol és veri a fenekét a földhöz!

Le a kalappal például a HaHa aktivisták és a "Város Mindenkié" aktivisták politikai tiltakozási akciói előtt!

Kitűnő példái a jól megcsinált társadalmi tervezési folyamatnak.

Segítenek az érintetteknek az érdek artikulációban és olykor jószolgálati érdekképviseleti szerepben maguk állnak ki a megalázás ellen!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:38:09

ügymozgalom
közösségi tér
single issue
tőkeigényes életszakasz
strukturális felépítmény
esetpélda
tudáspiac

szépecsém, előbb kérlek tanulj meg magyarul, mert ehhez a bullshithez én már túl sokat dolgoztam multiknál, akik rendre magadfajta facilitátorokkal igyekeznek elvégeztetni a piszkosmunkát.
Tapsoljunk együtt!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 08:39:45

@pappito: +1
bár az érdek artikulációt kihagytad.

Amarante 2013.04.17. 08:41:07

Jajjjjj!Mar az elozo posztoknal is elfaradtam!Meg mindeg azokat pihenem ki:):):)A mondokad elferne egy belyegen,miert kellett ekkorara nyojtani.Nalunk ezt ugy mondjak,hogy beszelni a xarrol szepeket:):):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:42:57

@Saman: "senki ne beszéljen semmiről mozgalom"

figyi, ezt ne, jó? már egyszer megkértelek. Nem baj, hogy nem értetted meg mi bajom van a dumáddal, mondtam is, hogy rá se ránts, kajálni fogják.

De azt, hogy azt hazudod én mondtam valamit, majd a saját dumádat beidézve a saját hazugságodra reagálsz... na ezt ne.
Ez már tíz éve az index fórumokon is kurvára ciki volt. Nekem aztán semmi kifogásom azellen, hogy mondd a magadét, de akkor nem kell futni a köröket. Tudom, hogy imádtok úgy csinálni, mintha valaki befogná a szátokat, de senki nem hajol le értetek, mondhatjátok bátran.

a buzzwordokon kívül az elemi tisztességet és vitakultúrát is megtanulhattad volna cimbora. na iszkiri, váltsd meg a világot a csirkéddel

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 08:44:11

@Amarante: Megható, hogy szomatikus tüneteid keletkeztek az írásomtól. Izomláz, vagy fejfájás? Émelygés nem volt?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:47:41

@Babette_: baszki, már kiégett az agyam a töbitől, elsiklottam felette

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 08:50:28

@pappito:

Egyszer egy középiskolában tartottam egy kortárs segítőknek szóló tréninget. Asszem 2 vagy három évig. Utánna a skacok alakítottak egy egyesületet. Úgy hívják magukat, hogy Vitakultúra Egyesület. A tanítványaik 4 vagy 5 évvel később csinált egy másik egyesületet. Ők NyitóKör Egyesületnek hívják magukat.

Most annyira elbizonytalanított a visszacsatolásod!

Lehet, hogy én lényegében halál bunkó vagyok és semmi érzékem az empátiához vagy a vitakultúrához?

De akkor... mik ezek az egyesületek a kezem munkája nyomán?

Kétségtelen, hogy ők mást hívnak vitakultúrának!

Nem az Őn szinvonala! Nehezen értenének szót egymással!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:56:50

látom, te igazi polihisztor vagy és még egyéb dolgokhoz is értesz, csak azokhoz jobban.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 08:57:19

amúgy ez hogy jön a határátkeléshez? nincs erre valami szektás honlap?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:00:11

@Saman: a kapáláshoz sosincs korán. és nincs későn.
szóval a nagyszüleid még normálisak voltak. hol siklottál ki?

Amarante 2013.04.17. 09:01:42

@pappito: De akkor... mik ezek az egyesületek a kezem munkája nyomán?
Na itt van a kutya elasva!Elvegzett egy sbufe-szakot,most szakacskodik es mindenaron bizonyitani akar maganak.ez eddid rendben van.azt nem ertem,hogy ezt miert koll velunk megosztani???????:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:05:23

@Saman:

Az külön jól eski, hogy az ügymozgalom /single issue/ fókuszt is elfogadhatónak látja valaki.

---------ügymozgalom mint single issue? he? és milyen ügy?

Az otthoni munkámban 20 éven keresztül azzal foglalkoztam, hogy segítsek embereknek célokat találni a közösségi térben.

----------milyen közösségi tér?

Országosan is menyiségi meg minőségi kérdés, hogy vannak-e emberek, hányan vannak és hogyan csinálják a közös céljainkról való gondolkodást.

---------országosan? mennyiségi? minőségi?

Nem annyira hat meg, hogy egyesek a pokol fenekére kívánják a közéleti aktivitást, és ennek hangot adnak.

------melyik közélet, te kis angol?

Ha nekik ez jól esik, ezt fontos közösségi célnak tartják, ...ők is egy single issue mozgalom. Szegről végről.

-----kik?

szóval mit akart mondani a költő?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:06:59

@Saman:
" pusztítja, erodálja"

a kettő között mi a különbség?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 09:07:33

@Amarante: sajnos ő tipikus példája a szorgalmas félműveltnek, mindenfélébe belekap (az érdeklődése egyébként feltétel nélkül díjazandó) mindenből összeszed valami nagyon sekélyes tudást és nagyon aktívan elkezdi osztani. De sajnos, ha a tudásod és műveltséged nem személyiségfejlesztő tréningeken, csoportterápiákon és világmegváltó csapatépítéseken szerezted, akkor ezek az összedoált idegen szavak sajnos csak még hangsúlyosabbá teszik a közöttök lévő összefüggéstelen ürességet.

A kilencvenes évek tipikus MLM karakterei ordítanak a sorok közül.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:08:42

@Saman: ebben bizonyos vagyok.
számodra a szavak mást jelentenek. biztosan attól van, hogy te már angol vagy.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:09:24

@Amarante: most jön létre egy étterem a keze nyomán....

Amarante 2013.04.17. 09:16:48

@Babette_: Szuzmariaedesanyam!!!!!Kepzeld:hozza a pincer a levest es mielott az orrom ele letenne kiseloadast tart a leves mibenleterol:):):)Na es a csirkedarabolasi technikakrol:)

Zka77 2013.04.17. 09:18:14

Én ezt nem bírtam végigolvasni. Hol érdektelen volt, hol hülyeség. Pl ez az urdu nyelvrokonság dolog. Jó lenne végre, ha az emberek felfognák, hogy a nyelvrokonság nyelvtani szempontok alapján dönthető el. A szókészlet maximum azt jelzi, hogy a két nyelvcsalád élt-e tartósabban egymás közelében.

Az kb rendben van, hogy itthon valami elbaszott vadkapitalizmust sikerült összehozni, ami maga alatt is vágja a fát a rendkívül alacsony bérezéssel. Nincs értelme annak, ha a dolgozók alsó rétege nem tud résztvenni fogyasztóként abban a gazdasági rendszerben, ahol termelőként jelen van. Ez egy összeomlásba vezető spirál. Ki lehetne húzni a méregfogát megfelelő adórendszerrel, de hát minden kormány szarik bele.

Alice in Wonderland 888 2013.04.17. 09:19:07

Én nem olvastam még ennyire fura írást...tele helyesírási hibákkal...mondjuk, ez még nem is lenne lényeges...csak éppen azt nem értem, hogyan van ez kapcsolatban a külföldi élettel és újrakezdéssel...
Ráadásul a mondanivaló sem tiszta: most akkor Anglia vagy Mo a cél? A beilleszkedés vagy a visszatérés (és tömegimádat)?

Adok a Há-nak még egy hetet, ha nem változik semmi, akkor én hanyagolni fogom ezt a fórumot. Ti nem fogtok semmit sem veszíteni ezzel, én pedig csak időt nyerek...:)

Az jutott eszembe néhány utóbbi posztról, hogy már a világ legnagyobb zsenije is megmondta:
"Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok egészen biztos."
Miért csodálkozom hát, hogy vannak, akik felülmúlják azt is, amit el tudtam képzelni? :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 09:19:07

@Amarante: A 70-es évek közepétől volt egy ifjúságkutatás Magyarországon. Például a Vezetéstudományi intézetben dolgozott egy szociológus kör, akik 12 éven keresztül vizsgálták az ifjúsági nézőpont beágyazódását.

Volt sajtófigyelés évük.
Volt, amikor elolvasták és kielemzték a Beatrichének írott olvasói leveleket.
Volt, amikor általában végigpásztázták az alternítv zenekarok körüli ifjúsági szubkultúrákat.
Volt amikor kórházi közegben azt vizsgálták, hogy mennyi esélyünk van probléma felvetésre abban a rendkívüli nyomás alatt álló handicap helyzetben ha kórházi személyzetben magyarok vannak.
Vizsgálták az ifjúság érdek érvényesítésének struktúrális lehetőségeit, sikereit / kudarcait. etc.

Ez a team félig meddig közösségfejlesztővé vált. Nem egyszerűen fókuszcsoportos beszélgetésekkel próbáltak információkat gyűjteni, tudták, hogy számos téma felvetés vastagon befolyásolja a kísérleti alanyokat.

A team főként az első szociológus évfolyamból verbuválódott. De voltak később csatlakozó jó fejek is.

Kéri László, Lengyel László, Csepeli György, Solt Otília, Stumpf Pista, Pál Tamás voltak a derékhada ennek az ifjúságkutatásnak.

Kériék egy generációs metszet vizsgálatakor rájöttek, hogy az 56 után kinevezett zöld fülű vezetők a vegyipartól kezdve a püspöki karig elérték a nyugdíjkorhatárt. A 30 éves "sose lesz belőled vezető" fedő lekerül a Magyarország nevezetű közállapotokról.

A sajtó fel is "kapta a nyugdíjba megy a rendszer" témát.

Ki is tüntették a csapatot, amiért egyedül Stumpf Pista vett átt kitüntetést.

Emiatt a csapat szétesett.

Én ebből a vonulatból a Pál Tamással kezdtem el dolgozni, aki akkor már az érdek artikulációt támogató fórumtechnikáját tanította a közösségfejlesztő terepmunkában.

Aztán középiskola után el is mentem szociális munkásnak.

Később amikor elegem lett abból hogy 20 év után is a Tamás régi kutatási meglátásaiból élek visszaültem az iskolapadba a közgázra HR szakra.

Ott találkoztam a Bakacsi Gyula féle Globe - Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálattal, ami miatt a hazai alattvalói mentalitás antropológiai gyökereit kezdtem el vizsgálni.

Szakács tanfolyamon még nem jártam. Minden ilyen tudásom az angol konyhákból származik.

Ha egyszer képezni fogom magam ezen a téren, biztos az a tudás anyag is beépül majd a nézőpontjaim közé.

Amarante 2013.04.17. 09:27:53

@Saman: Nekem hiaba magyarazod a bizonyitvanyod!!!egy egesz sor faxsagot irtal.Olyan nincs hogy romanajku magyar es trianon sem ezert volt.Lehet szocmunkasnak jo voltal de tortenesznek nem vagy az.Nem kene ezt eroltetni szerintem.Tudod en nem ertek a zenehez de szeretem .Na az,hogy szeretem meg nem eleg ahhoz,hogy zenekritikat irjak vagy erdemben minositsem Bach munkait!!

Amarante 2013.04.17. 09:29:04

Bocsi neha nem mukszik a nagybetus cucc.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:33:27

@Saman:

A 70-es évek közepétől volt egy ifjúságkutatás Magyarországon. Például a Vezetéstudományi intézetben dolgozott egy szociológus kör, akik 12 éven keresztül vizsgálták az ifjúsági nézőpont beágyazódását.

------ifjúsági nézőpont beágyazódása? tessék?

Volt sajtófigyelés évük.
Volt, amikor elolvasták és kielemzték a Beatrichének írott olvasói leveleket.
Volt amikor kórházi közegben azt vizsgálták, hogy mennyi esélyünk van probléma felvetésre abban a rendkívüli nyomás alatt álló handicap helyzetben ha kórházi személyzetben magyarok vannak.

-------ezekben hol az ifjúság?

Ez a team félig meddig közösségfejlesztővé vált.

---------milyen közösség jött létre? milyen eredménnyel?

Kéri László, Lengyel László, Csepeli György, Solt Otília, Stumpf Pista, Pál Tamás voltak a derékhada ennek az ifjúságkutatásnak.

Kériék egy generációs metszet vizsgálatakor rájöttek, hogy az 56 után kinevezett zöld fülű vezetők a vegyipartól kezdve a püspöki karig elérték a nyugdíjkorhatárt. A 30 éves "sose lesz belőled vezető" fedő lekerül a Magyarország nevezetű közállapotokról.

---------abból, hogy egy bizonyos generáció elérte a nyugdíjkorhatárt, hogyan jön ki, hogy a "sose lesz belőled vezető" fedő lekerül ....(le se bírom írni ezt a baromságot)...?

A sajtó fel is "kapta a nyugdíjba megy a rendszer" témát.

Ki is tüntették a csapatot, amiért egyedül Stumpf Pista vett átt kitüntetést.

Emiatt a csapat szétesett.

------mi miatt? hogy a sajtó felkapta? hogy csak egy valaki vette át a kitüntetést? vagy miért?
és miért?

Én ebből a vonulatból a Pál Tamással kezdtem el dolgozni, aki akkor már az érdek artikulációt támogató fórumtechnikáját tanította a közösségfejlesztő terepmunkában.

Aztán középiskola után el is mentem szociális munkásnak.

-----tehát középiskola előtt dolgoztál az illetővel? vagy mi?

Később amikor elegem lett abból hogy 20 év után is a Tamás régi kutatási meglátásaiból élek visszaültem az iskolapadba a közgázra HR szakra.

----időzavarba kerültem....mi történt és mikor?

Ott találkoztam a Bakacsi Gyula féle Globe - Hofstede kultúra összehasonlító vizsgálattal, ami miatt a hazai alattvalói mentalitás antropológiai gyökereit kezdtem el vizsgálni.

------melyik antropológia?

Ha egyszer képezni fogom magam ezen a téren, biztos az a tudás anyag is beépül majd a nézőpontjaim közé.

-------nézőpontjaid közé. értem.

nem lehetne, hogy pl. a helyesírás és értelmes fogalmazás épüljön be?
bár egy angoltól ez is szép volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 09:34:28

na, mentem egy kicsit veteményezni....

remélem fúj a szél, hogy kivigye ezt a maszlagot fejemből...

addig ne verekedjetek.

Thor vagyok 2013.04.17. 09:38:36

Elso eset a blog indulasa ota, hogy pappito minden szavaval egyetertek es drukkolok, hogy ne lankadjon.

Saman kedves, te nem paraszti szarmazasu vagy, hanem az is maradtal, es azt hiszed, lettel valaki, mert belehemperegtel a HR bullshitbe es radragadt valamennyi, amivel aztan dekoralod a grafomaniadat.
Kulon kiemelnem, hogy "angolkent" teszed ezt es van keped ezt tobbszor megismetelni. Negy eve esz itt a fene konyhai segedhatramozditokent es mar "angolkent" beszelsz Magyarorszagon? Pofam leszakad.

Hataratkelo kedves, megtudhatnank, hogy miert sztarolod ezt az isten barmat annyira, hogy ket honap alatt ez mar a harmadik altudomanyoskodo hulyesegekbol osszelapatolt tudalekoskodo irasa itt?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 09:48:17

@Thor vagyok: "Hataratkelo kedves, megtudhatnank, hogy miert sztarolod ezt az isten barmat annyira, hogy ket honap alatt ez mar a harmadik altudomanyoskodo hulyesegekbol osszelapatolt tudalekoskodo irasa itt?"

ezt az én nevemben is kérdezted, köszönöm, hogy megkíméltél a kérdés begépelésétől

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 09:49:02

nem gondoltam volna, hogy a strasszköves náci nagyit is túl lehet dobni

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 09:49:32

babette_

"tehát középiskola előtt dolgoztál az illetővel?"

Igen Kedves Babette, már 15 éves kormtól kezdve. Nemcsak a középiskolában csináltuk meg 4 egymást követő évben az Igazlátó Napját, hanem középiskolásként alakítottunk egy önképző kört, ahol a Management Szakkolégiostáktól és a Humanisztikus és Transzperszonális Egyesülés trénereitől tanultuk ezt az egészet.

Mire a főiskolára kerültem, én már így beszéltem mint most ebben a cikkben.

Remélem a hűs tavaszi szellő megnyugtat!

Amarante 2013.04.17. 09:50:53

@pappito: Ha egyszer képezni fogom magam ezen a téren, biztos az a tudás anyag is beépül majd a nézőpontjaim közé.

Na ha ez a tudas beepul oda ahova kell es nem a nezopontok kozze,akkor varhatunk csak erdekes irasokat a gasztronomia mibenleterol es osszefuggeseirol a magyar tarsadalommal es az emberiseg fejlodesevel.!

grimbusz 2013.04.17. 09:51:01

Isten orizz, hogy ne legyen tobb Saman poszt! Az iras hihetetlenul zagyva, de en nagyon jol szorakozom a hozzaszolasokon. Pappito, Amarante, Babette keep up the good work! :-)

Amarante 2013.04.17. 09:51:45

@pappito: Es este 9-tol o lesz a fogadoban!!!!!:):):)

nyuszigonosz 2013.04.17. 09:52:19

Úristen! Ennyi maszlag!
Nem, nem a kommentek!

Bizony még a bútor összerakás, kutyafürdetés is jobb lenne, mint ennyi összehordott semmi! Harmadszor, két hónap alatt!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 09:53:40

@grimbusz: csak óvatosan, nem tetszik a transzperszonális egyesüléshez való hozzáállásod. A humanisztikád jó, de ezzel a hozzáállással nem lesz az érdeknyilvánításod igazlátó!

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 09:54:36

Nem értem, hogy ezt az esszét miért a Határátkelőre írtad. Gondolom azért, mert az írásodban jelzett apátia helyett itt legalább várnak hozzászólások... de nem hinném, hogy túlzottan érdemiek.

Megint ez a reálbér. Szarul állunk reálbérügyileg, de ezért nem kéne a KSH-t ekézni szerintem, és sok mindent lehet mondani, de ők nem propagálnak semmit. Ez a "hellyel közzel szinten maradó reálbér" meg így néz ki, lemaradtál a tavalyi -3,5%-ról. Pedig ugye volt 18%-os minimálbéremelés.
www.portfolio.hu/img/upload/2013/03/evesrealber-20130328.png

Ami a megosztottságot illeti, nos igen, Borovszky Samu a 19-20. század fordulóján egy igen szép sorozatban mutatta be, hogy látszott és játszott a kulturális sokszínűség a Kárpát-medencében.
mek.oszk.hu/09500/09536/html/index.html

Amarante 2013.04.17. 09:54:48

@Saman: Mire a főiskolára kerültem, én már így beszéltem mint most ebben a cikkben.
Akkor te nagyon megrekedtel a fejlodesben,mert normalis ember az ilyesmit kinovi:):):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 09:55:22

@Amarante: "Es este 9-tol o lesz a fogadoban!!!!!:):):)"

csapásokat adunk és csapásokat kapunk... :) gondolom majd a HÁ ideteszi nekünk az egészet zerkesztve és akkor elolvasom

Amarante 2013.04.17. 09:57:42

@pappito: ezekkel az iromanyokkal csupan egy baj van:elmaradnak a kommentelok,nem tudunk jokat beszelgetni ,szetzilalja a jo kis kozosseget:(:(:(

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 09:59:52

"miert sztarolod ezt az isten barmat annyira,"

Amikor a csoportmunkában valaki huzamosabb ideig az emberi bizalom szétkúrásán dolgozik, akkor a csoportcél és a személyek védelmében én egy adott ponton túl kitesékelem az illetőt, mert a többiek nem azért jöttek ide, hogy egyesek agressziójával teljen a napunk.

Van az az agresszió mennyiség és minőség, ami után Határátkelő fel szokott lépni személyiség jogi officerként és kitessékel innen.

Csak nyugodtan akasszatok a nyakamba ilyen "isten barma" jellegű címkézéseket és aztán délután csodálkozzatok szorgalmasan azon, hogy miért lettetek 6 órára kitiltva ebből a csoport dinamikából.

A részvételi demokrácia meg ez a kiszavazósdi amit itt nyomántok, nem ugyan az.

Nem adok helyt annak az emancipációs törekvésnek, hogy a blog olvasóközönsége és közém ezt a falat megszavazzátok.

Ha birizgálja az elfojtókátokat a jóléti társadalom és a közbeszéd összefügésseinek vizsgálata akkor a saját személyiségetek, a vonatkoztatási csoportotok, a pártotok marketing stratégiája és modernizációs elképzelésének kohéziója védelmében ne olvassatok ilyeneket, mert a végén még hasmenést kaptok a termelődő adrenalin miatt.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 10:03:50

@Amarante:

"elmaradnak a kommentelok"

Az előző cikkemnél a reggeli reptéri időszaktól eltekintve csak másnap tudtam ránézni a kommentekre.

1051 komment van!

Ennél sokkal több szokott lenni egy olyan napon, ahol a közönséget jobban megszólító témák merülnek fel ?

Amarante 2013.04.17. 10:05:23

@Saman: Megyek beveszem a szivgyogyszerem,mert ha a falat megszavazzak akkor kintrekedek a szekturasbol:):)
nem kene ezt fokozni,mert az eredeti szoveggel is eleg jol szorakoztunk:):)

Amarante 2013.04.17. 10:08:01

@Saman: wazzwe es raneztel,hogy ebbol mennyi beszel teljessen masrol???????/

nyuszigonosz 2013.04.17. 10:09:17

@Saman: Akkor most még fenyegetsz is?
" jogi officerként kitessékel"
"nem adok helyt annak az emancipációs törekvésnek...."

Te most tényleg azt hiszed, hogy te vagy az isten?

" Az elözö cikkemnél.......1052 kommnet van!"
Aha, szóval ezért vagy fontos a Határátkelönek.

2013.04.17. 10:09:48

Az elso megtanult nyelvem a magyar, de nem ertem a cikket. Az elozoket sem ertettem.

Amarante 2013.04.17. 10:11:46

@charlieharper: Akkor te sem vagy benne a szekturasba es most azonnal dontsd el,hogy szavazol falat vagy nem!!!!!!:):):)

grimbusz 2013.04.17. 10:13:56

@pappito: Pedig en abban biztam, hogy az az esetpelda amit emancipalt falnak szavazunk meg, korrekcios faciliatorkent exponalhatja a szuperviziot.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 10:13:59

@Saman: "Ha birizgálja az elfojtókátokat a jóléti társadalom és a közbeszéd összefügésseinek vizsgálata akkor a saját személyiségetek, a vonatkoztatási csoportotok, a pártotok marketing stratégiája és modernizációs elképzelésének kohéziója védelmében"

na jó, most már látszik, hogy ez vicc csak és direkt cukkolsz minket. well played!

Ha az az ijesztő (szkeriánus) szcenárió realizálódna véletlenül, hogy szándéknyilvánítod amit skribálsz és nem akcidentálisan expanzálod, akkor odaérdekhatok, hogy beventiláld, nekünk nem elfojtókánk manifesztálódott, hanem szimplán (egyszerűen) józan eszünk van.

Utóbbiről nyilván nem hallottál, biztos Stumpf Pisti felejtett el szólni a dologról, sajnos a személyiségfejlesztő tréningek és mindenféle homályos térbeli foglalkozások nem tárgyalják. Jó képet kaphatsz a működéséről, ha elolvasod a munkahelyeden a security rules felirat alatti dolgokat a falon.

Nu, ezt csak úgy mondom a közösségi térben.

Amarante 2013.04.17. 10:18:18

@pappito: Megegyszer ilyet ne irj,mert nem kapok levegot a rohogestol!:):)

2013.04.17. 10:19:40

Talaltam egy reszt masodik nekifutasra, amit ertettem.
"Az exnejem talált egy 5 évvel ezelőtti TESCO számlát és megvette, amit anno. Ebben az élelmiszerfogyasztói kosárban megduplázódtak az árak!"
Nos, tobb, mint 10 eve Excelben vezetem a kiadasokat, beveteleket, chartokkal kategoriankent. Nyugodtan elmondhatom, hogy UKban is pofatlanul megnott a hus es gyumolcs ara, de legjobban a benzine az 5 ev alatt. Emelett meg bevezettek a 50%-os adosavot is (Samant ez nem erinti). A benzin emelese termeszetesen kihatott az elemiszerre. Egyetlen egy dolog nem valtozott az 5 ev alatt; a haz hitelem havi resze, mert az a BoE ratahoz van kotve!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 10:19:49

@charlieharper: "Az elso megtanult nyelvem a magyar, de nem ertem a cikket. Az elozoket sem ertettem."

És mégis mit csináltál tizenkét évesen amikor a Véleményügyi Hivatal Transzperszonális Humanisztika és Bádoglavór intézete kis szociogrupokat alakított, hogy az iskolásokkal Menedzsmenthabitás Kurzusokat emancipált? FOgadjunk fociztál a grundon vagy valami olyasmit csináltál aamitől megfeleslegesedtél!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 10:19:55

@charlieharper:

Nagyon sokan nem értik amit felépítettem mondanivalóként.

De van aki pozitívan fogadja. Az első határátkelős cikkemhez 36 olyan pozitív visszacsatolás jött, mint ami ma @Amichay adott.

Miattuk azt gondolom, a sok helyesírási hibával, logikai bukfencekkel tele tűzdelt írásaimról, hogy érdemes cikkek formájában is bekapcsolódnom társadalmi tervezési folyamatokba, mert egyeseknek tetszik ez a nézőpont.

Vannak, akik nem értik.

Ezzel nincsen semmi baj!

marsha 2013.04.17. 10:19:59

Sámán sokat olvas, vannak önálló gondolatai, és mindezt meri nyilvánosan megvitatni. Egyenként is elismerésem, hát még így együtt!!
A csirkés rész lenyűgöző, a többit én nem látom annyira sötéten.
Az egyszerű melótól nem kell annyira tartani, nem demoralizál, főleg nem egy egyébként rendben lévő embert, sőt!!
Sok sikert, Sámán, és írj sokat még!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 10:24:14

@Saman: "érdemes cikkek formájában is bekapcsolódnom társadalmi tervezési folyamatokba"

ez egy blog ami nagyjából arról szól, hogy hogyan bomlik fel a magyar társadalom, veled együtt. nem tervez folyamatokat, hanem leírja őket. Te még csak ebbe SEM kapcsolódtál bele.

persze világért se mondom, hogy ne írjál többet.

Amarante 2013.04.17. 10:24:15

Egy pozitivuma van a dolognak:azon elmelkedtem,hogy lekozlok itt egy irast a kov. cimmel A szolasszabadsag artalmai az emberiseg egeszsegere:):)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 10:24:38

Jókat mulattam a sértegetésnek szánt próbálkozásaitokon, de most egy időre itt hagyom a blogot. Talán 2-től visszakapcsolódok.

Amarante 2013.04.17. 10:26:42

@Saman: tevedsz,mi nem sertegettunk csak velemenyt formaltunk az irasodrol.

napvadászlány 2013.04.17. 10:36:26

Nem akarom Sámánt megbántani, (de lehet, hogy meg fogom..), ha jól értem akkor ő egy közösségépítési lázban égő, magát kicsit "megváltósra" imidzselő ember, aki Mo-on nem jutott sokra, nem fejezte be (az amúgy nem túl erős) HR szakot, majd Angliában szakácsként dolgozik. Jó-jó, tudom, h. nem minden a karrier stb...de ez így nekem kicsit erős, olyan kompenzálós szaga van.

Thor vagyok 2013.04.17. 10:36:57

@Saman: Nem ERTIK? Haha.
Mar bocsanat, de te egy igazan felfuvalkodott holyag vagy. Ha valaki nem ert egyet, az biztos nem ertette szegenykem.
Boldog lehetsz, ahogy mar ketezer eve is megmondtak a lelkiszegenyekrol.

Ja es persze Hataratkelo majd azt tiltja, aki teged bant. De tudod mit? Lehet. Eleg feltunoen ajnaroz, legalabb eggyel tobb dolgot tudunk meg.

Len.Mag 2013.04.17. 10:38:11

Nekem tetszik az írás, sok jó meglátás van benne, ahogy az előzőben is. De még az arra adott reakciók ismeretében is meglep, hogy ennyien nem képesek még értelmezni sem, nemhogy befogadni. Megint csak az az érzésem, hogy a többség a szellemi rágógumijáért jár ide.
(Nem is szólva arról, hogy páran milyen választékosan megfogalmazott, intellektuálisnak szánt, ám mégiscsak rosszindulatú, sértegető, összességében alpári hozzászólásokban fejtik ki a "véleményüket".)

Amarante 2013.04.17. 10:41:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: En tudom csak a posztolo hiszi azt,hogy azert tortent,mert ott a magyarajku romanok beleegyeztek:):):)ilyenkor gondolok arra,hogy lampassal kene kozeliteni nemely emberhez:):):)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 10:43:57

De ez is jó - www.elsewhere.org/pomo/ - ezzel kész eszéket lehet csinálni, csak újra kell tölteni az oldalt és máris kész az új dolgozat.

glinolid 2013.04.17. 10:45:32

Az egyik kutya a masik eb! Nem lehetne a politikai posztokat kihagyni! HA, nyiss egy duhungo szobat ezeknek a tartalmaknak, nekunk pedig posztold a hataratlepeseket!

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 10:46:15

@Len.Mag: " hogy a többség a szellemi rágógumijáért jár ide."

találva érzem magam...

De segítek, ez egy blog ami a saját meghatározása szerint (szakácsok kedvéért: önidentifikáció) a kivándorlásról (és esetenként a visszavándorlásról) szól.

Ez már a második v harmadik poszt ettől a szerzőtől amelyben egy kurva szó nincs ilyesmiről, vagy csak nagyon érintőlegesen. (szakácsoknak: tangenciálisan)

Szóval, én (szakácsoknak: én) speciel azért járok ide, hogy határátlépős sztorikat olvassak magyaroktól. Megvan erre a jó okom, de ha nem lenne akkor is ezért járnék. Mások ezotársadalmi, gazdaságfilozófiai, bányaesztétikai humanobullshitisztikai meg a fasz tudja milyen hagymázainak is megvan a helye a neten, bárki szabadon irkálhat amit akar. Ezért csinálnak az emberek blogokat általában, hogy ott kifejthessék a fentieket.

Valamiért mégsem határátlépős sztorikat olvasunk hanem ilyen izéket. MIért?

Amarante 2013.04.17. 10:47:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na akkor rugaszkodj neki megegyszer a posztnak,mert en ugyan nem teszem!!!Jobol keves kell hulyesegbol meg megkevesebb:):):)

Amarante 2013.04.17. 10:50:21

@Len.Mag: A jo meglatas kb annyi,hogy Mo-on csokkent a realber vagy nem nott.Ezen kivul minden mas zagyvasag.Mondjuk kis joindulattal ertekelheto a csirkedarabolasi szokasok a nagyvilagban cimszo alatt futtatott bla-bla-bla.

2013.04.17. 10:51:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nalunk a munkahelyen irtak egy makrot, amit ra kell futattnunk azokra az anyagokra, amiket a Boardnak vagy a regulatoroknak kuldenenk. Nem hasznalhatunk bizonyis szavakat, pl ensure (hogy miert azt ki tudja?). Utana atmegy az anyag a proof reader-ekent (lektor?). Es mire visszakapom, fel sem ismerem a sajat reportomat, mert televan a bullshit generatorbol jott szoveggel!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 10:59:01

@charlieharper:

A korábbi munkahelyemen egy kanadai emberke volt a nagyfőnök, ő hetente küldözgetett ilyesmiket. Egy kolléga szerint valami ehhez - www.buzzwords4u.co.uk/ - hasonló generátort használt.

2013.04.17. 11:03:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ebbol az egyiket lattam mar corporate announcementben. Ezt:
"We are not cutting back, we're shortening the path to profitability"

Hari Seldon 2 2013.04.17. 11:03:13

Kicsit gasztronómia, kicsit társadalom elemzés.
Kéne írnia egy gasztro-társadalmi-thrillert.
Most nagy divat, a szakács-krimi. 
Komolyra fordítva: a gasztrós rész is tetszett, a társadalmi is.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 11:03:13

@pappito:

"De segítek, ez egy blog ami a saját meghatározása szerint (szakácsok kedvéért: önidentifikáció) a kivándorlásról (és esetenként a visszavándorlásról) szól.

Ez már a második v harmadik poszt ettől a szerzőtől amelyben egy kurva szó nincs ilyesmiről, vagy csak nagyon érintőlegesen. (szakácsoknak: tangenciálisan)"

Az első posztomban leírtam a saját kivándorlásom sztoriját.

A harmadik posztban leírtam annak a 28 embernek a kivándorlással kapcsolatos tapasztalatait, akiknek segítettem eddig a kitelepülését.

Közben megcímeztem az otthoni szociális munkás szakma számára egy kérdést, nevezetesen, hogy szerintem a családdal kitelepülésen gondolkodó célcsoport óriási segítségre szorul mert úgy tűnik ők óriási slamasztikában vannak a tervezés területén. A 28 fő statisztikájából ez jól látszik.

Folyamatosan tolok fel kérdéseket arra a síkra is, ami nem egyéni esetkezelést és nem is csoportmunka eszközöket igényel, hanem társadalmi tervezés síkon kellene kezdenünk valamit a kérdéssel. Felnőtt emberek nagy tömegben tapicskolnak hasonló sárban és a keretek hiányoznak ahhoz, értelmes kérdésekkel hozzá tudjanak járulni a problémák felvetéséhez. Ezt hívjuk "társadalmi tervezés" nevezetű közösség fejlesztő eszköztárnak.

Az infláció, a béralku, a munkahelyteremtés, a jóléti társadalom ilyen ügyek. Ezért vettem a bátorságot, hogy cikket írjak ezekről!

Örülök nkei, hogy a Határátkelő fóruma ilyeneknek.

Mindig nagy áhitattal olvasom, hogy emberi érzések, csoport folyamatok, kultúrák, célok, sikerek és kudarcok, heurékák fókuszba helyzetetnek itt!

Le a kalappal ez előtt a fórum előtt!

Boldog vagyok, hogy magam is bekapcsolódhattam egy picit!

Len.Mag 2013.04.17. 11:04:27

@pappito: Ami a kivándorlásról szóló írás iránti igényt illeti, legalábbis számomra ezt kielégítette a sokféle kultúrából származó emberekből összeállt (lakó?)közösségnek és az étkezési szokásaiknak a leírása.
(Érdekesek voltak az összehasonlítások, és hogy az étkezés rendre előjön nálunk is, amikor külföldiekkel beszélgetünk, keressük a konyhák közötti különbségeket-hasonlóságokat. Ez már csak ilyen alap téma, az élet alapja.)

Azt is mondhatnánk, hogy a visszavándorlással közvetve összefügg Mo. helyzete és viszonyai. És hát ha nagyjából jól mennének a dolgok, akkor ennek a blognak nem lenne létjogosultsága. :)
Persze tudom, ezt is írtam már, itt sokan vannak, akik ki AKARNAK vándorolni, és ehhez okokat keresnek. Ha nem lennének, kitalálnának.

Nos, én csak annyit mondok, hogy nem Te vagy egy személyben ennek a blognak a közönsége. Persze lehetnek igényeid, de nem biztos, hogy ésszerű, illetve megalapozott ezek kizárólagos teljesítését elvárni. (Megteheted pl. azt is, hogy ha nem tetszik egy írás, és nem érdekel, hozzá sem szólsz. Eddig a kommentekből is látszik, hogy még nem jelent meg ma mindenki, aki egyébként rendszeresen szokott. És persze megteheted azt is, hogy hangoztatod a véleményedet, de nagyon minősítően fogalmaztás az írásról és a szerzőjéről.)

Hari Seldon 2 2013.04.17. 11:04:55

@Hari Seldon 2:
Gyakorlatilag a társadalom helyzetét ugyanígy látom.

vladx 2013.04.17. 11:07:08

Vannak benne jó gondolatok. Pl a csirke téma megmozgatta a fantáziámat. Viszont tényleg magas a bullshit faktor egy kicsit :) Néha az az érzésem, hogy nehezen fogod meg a lényeget és csak dől a szó :) Azért csak hajrá, építő jellegű akartam lenni.

Len.Mag 2013.04.17. 11:08:21

@Amarante: Nézőpont kérdése. Az miért volt elfogadhatóbb párhuzam, amikor valaki azt írta, hogy a hollandok rendszeretete és fegyelmezettsége, illetve a tengerrel a földért vívott évszázados harc között lehet összefüggés, és hogy ezutóbbi szükségtelenné tette (egy időben) a belső ellenség-keresést?

labirintus1 2013.04.17. 11:11:37

@pappito: Én sem gondolom, hogy ez a világ legjobb írása, de a szerző által felvetett probléma létezik. Azaz, hogy Mo-on nem lehet kérdéseket feltenni, vitát generálni, közmegegyezést létrehozni, stb.

De cáfolj meg! Légy szíves írj egy bármilyen példát az elmúlt 23 év Magyarországáról, amikor az történt, hogy:

- Egy egyén vagy csoport (és nem a politikusok) találtak egy problémát
- A civiltársadalom megbeszélte azt
- Majd egyeztettek a politikával
- Majd kitalálták a megoldást
- Majd ezt a politika a megbeszéltek alapján leszabályozta
- És a dolog ma is jól működik, mert széles társadalmi támogatás áll mögötte.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:12:58

@Len.Mag: "Nos, én csak annyit mondok, hogy nem Te vagy egy személyben ennek a blognak a közönsége. Persze lehetnek igényeid, de nem biztos, hogy ésszerű, illetve megalapozott ezek kizárólagos teljesítését elvárni."

nyilván nem én vagyok az egyetlen olvasó. van millió másik is. Én ilyen egyszerű olvasó vagyok, tudod, hogy egy gasztroblogtól gasztronómiát várok, a HÁ-től meg határátkelést, a sportblogoktól meg sport. A szavaknak ugyanis van jelentésük, és itt most a tematikus blog szóösszetételre gondolok elsősorban.

"Megteheted pl. azt is, hogy ha nem tetszik egy írás, és nem érdekel, hozzá sem szólsz"

Meg, mint ahogy azt is, hogy hozzászólok, ahogy ma. Ez a jó a közösségi térben, tudod...

Szóval nem kell ezen feszengeni, az én véleményem pontosan olyan, mint bárki másé, nekem ez a fenti magyartalan hablaty nem tetszik, neked meg a kommentem. So what.

De ezek önszabályozó folyamatok ám, ha a határátkelő nem határátkelésről fog szólni, akkor az, aki határátkelésről szeretne olvasni majd elmarad innen (és így neked sem kell reagálnod az ezt hiányoló kommentekre) és mindenki mosolyogni fog, mint egy ötvenfelé vágott csirke.

Amarante 2013.04.17. 11:14:21

@Len.Mag: A hollandoknak pont eleg bajuk volt a spanyol megszallokkal!nem az a bajom a poszttal,hogy masrol ir,mint a hataratkeles,hanem a gond az,hogy fellengzos,muinntellektusat csillogtatva hulyesegeket ir.se fule,se farka,pont mint az elozoeknek.meg tudom erteni,hogy van aki nehezen fogadja el,hogy az otthoni magasabb(?)statusz utan o ugy erzi,hogy kulfoldon lejjebb csuszot,de ne ugy kompenzaljon,hogy faszsagokat irkal rossz helyekre.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.17. 11:15:24

NA MAR CSAK EZERT IS JÓ HELY LONDON
ételkavalkád :)))

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:16:55

@labirintus1: "Azaz, hogy Mo-on nem lehet kérdéseket feltenni, vitát generálni, közmegegyezést létrehozni, stb."

látod, pont ezen akadtam ki már az elején. a szerző írta azt, hogy én a nem beszélünk róla klub tagja vagyok nem én, majd megcáfolni próbálta azt amit én sose mondtam.

Most meg én védekezzek, hogy nem úgy gondoltam?

Meg amit a paci himbál.

(btw a társadalmi párbeszéd hiánya nevű probléma létezik, de látod, neked sikerült 150 karakterben megfogalmaznod értelmesen, magyarul, neki meg nem és ráadásul mind tudjuk ezt, könyörgöm ez egy blog amibe jobbára külföldön élők irkálnak, ők általában nem azért mentek el, mert a társadalom állapota egy vigalom)

andaluzkutya 2013.04.17. 11:19:13

Elolvastam. Azt hiszem értem, hogy nagyjából mire gondolt a szerző, de az egész nem egy összefüggő írásnak hat, hanem inkább brainstorming-nak (csak hogy én is beszéljek külföldiül). Kár érte, mert pl. az, hogy miért tűr a magyar ember az aktivitás helyett, érdekes kérdés, még akkor is, ha nem feltétlenül ide való téma. Én nem a csirkéből, hanem pl. a lottózás mikéntjéből vontam le következtetéseket a norvég-magyar mentalitás beli különbségekre, de nem tervezem publikálni:) Ezt mondjuk nagyon ne bánjátok:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 11:20:38

Kedves Pappito!

Nagyjából a 100 körüli kommnet számnál tartunk.

21-et Ön írt.

Ebből 20 alkalommam eléggé indulatosnak tűnik!

Mi húzta fel ennyire?

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:20:51

maxval inkább írj egy kitalált határátkelést te

2013.04.17. 11:21:10

Hat ezt nem birom elolvasni. Osszefoglalna nekem a posztot valami jotet lelek, nem tobb mint harom mondatban? Orokre halas lennek... Mellesleg a magyar egyetemeken hogy mukodik az essze-iras - itt Angliaban megmondjak hogy hany szot kell irni, es nem lehet tobbet irni, ez megtanitja az embert arra hogy lenyegre toroen fogalmazzon. Ugy tudom a posztiro tobb egyetemre is jart Mo.on, de valahogy nem igazan sikerul tagolnia ezeket a posztokat ill. a lenyegre tores alapvetoen hianyzik.

Amarante 2013.04.17. 11:22:11

@pappito: Csak ugy a magam paraszti esze szerint:ha valaki tobbszor hangoztatja angolsagat mi a jo fenenek akar belefolyni a magyar tarszadalom likainak befoltozasaba????egy fenekkel egy lovat kerem!Vagy angolnak erzem magam,beilleszkedek es az itteni tarsadalom jobbatetelen munkalkodom vagy magyar vagyok es akkor az ottanien munkalkodom.De akkor meg hogy tunhetnek ki a hulyesegemmel az atlagbol?????:):):):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:22:47

na ezt még a végére aztán elég lesz:

a szerző egy olyan közösségnek próbálja elmagyarázni mi is a gond, amelyik már maga mögött hagyta (nagy%-ban) az egész kilátástalan társadalmi vergődést és inkább igyekszik beilleszkedni egy másik közösségbe, amely sokkal befogadóbb, mint a sajátja ahonnan lelépett.

Hát... ügyes

Amarante 2013.04.17. 11:25:14

@Mirjam2: osszegezve;Mo-on szar a berezes,a csirket mindenhol maskepp daraboljak,a magyarok romanokbol,nemetekbol,pirezekbol allnak,trianont a romanajku magyarok csinaltak.A tobbi hablaty.de ha a szkacstanfolyam beepul az egojaba lessz ez rosszabb is:):):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:25:16

@Saman: az ön (interneten tegeződünk és az ön nem nagybetű) dölyfös, aggresszív félműveltsége húzott fel.

Ez a második kommentre már elmúlt, azóta szórakoztatom magam.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:27:32

@Thor vagyok: légyszíves, ne hasonlítsd hozzá a parasztokat és a paraszti származást.
az égvilágon semmi köze hozzá.
ugyanis a parasztok okosak.

Egon Krenz 2013.04.17. 11:27:44

@Saman: "Amióta kint vagyok Angliában, több mint 1000 nol.hu cikkhez kommenteltem, hogy szégyelljék el magukat a politikusaink a Halász-Zuschlag paktum miatt. Azt gondoltam, hogy felkeres majd pár újságíró,"

De miért gondoltad? Gondolod vki számontartja, hogy te mit irogatsz? Az érdekes az, hogy nem te vagy a első nol fórumozó, aki azt gondolja, hogy a véleménye szélesebb körben tart számot az érdeklődésre..

Meg tudnád mondani miről szól ez az írás? Nekem nem sikerült rájönnöm.

Len.Mag 2013.04.17. 11:28:43

@Amarante: Ok, alapjaiban nem értünk egyet.
Többször leírtad, hogy a poszt f@szság meg hülyeség, de ez így csak minősítés, nem érdemi kritika vagy cáfolat.

A fejjebb-lejjebb csúszkálásról már ne is beszéljünk. Ha szerinted kizárólagosan az mutatja valakinek, illetve a tudásának, tapasztalatainak az értékét, hogy az (egyébként meglehetősen torz értékrendet mutató) hierarchiában, pl. egy multis vagy egy állami szervezetben meddig küzdötte fel magát, Uram bocsá' hogy mennyire SIKERES (ez is miyen egy külső dolgoktól függő, és szubjektív dolog), akkor sajnállak. Ezen az elven működve egy társadalom kvázi "kiheréli magát", mert perifériára szorít sok okos, tehetséges, csak éppen a szó mai értelmében véve nem sikeres embert. És egyébként ez előítéletesség is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:29:02

@Saman:

szóval nincs remény.
-------------

hát pillanatnyilag megrohadok a melegtől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:31:00

@pappito:
és az érdek transzlációja sem szolgálja a közösségi tér létrehozásának alap feltételeit, mindazonáltal a közösségi lét még létrejöhet a kezei alatt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:32:27

@Saman: én nem tudom, hogyan kell falat szavazni, de akarom.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 11:34:41

@pappito:
"Ez a második kommentre már elmúlt, azóta szórakoztatom magam."

Örülök, hogy szórakoztatja ez a beszélgetés.

Reménykedem, hogy lassan elpárolog a dühe!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:35:00

@pappito: azt én se, de azért a szpészeket felcserélhetné vesszőkre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.17. 11:36:41

@pappito: te teljesen meg vagy hibbanva... :)
De nagyon tetszik :)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 11:37:21

@Saman: nem csoda h gondod van magad megértetésével.

Nem vagyok dühös. Ingerült sem. Indulatos sem. (ezek különbözö jelentéstartalmú, eltérő hangalakú szavak)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:37:28

@Len.Mag:
"többség a szellemi rágógumijáért jár ide"

pontosan.
mire másra jó egy blog? hm?

Amarante 2013.04.17. 11:38:17

@Len.Mag: ne haragudj,de ezt a fajta ostobasagot nem lehet cafolni,alatamasztani,ervelni erte vagy ellene.nyelvtanilag,nyakatekert kifejezeseket rosszul hasznalva irta meg.nem az en ertekrendemmel van baj,o az aki mindenfele igazolasokat rangat elo,hogy alatamassza a mondokajat.En peldaul takaritassal foglalkozom es ezt igy is szoktam kozolni.nem meselem el melle,hogy a gimiben kivel talalkoztam,mit csinaltam,hol publikaltam-volna ha lett volna tobb eszem.de ha Mozaart elne es o lett volna a tanarom-mesterem nem kozolnek olyat,hogy elegem lett abbol,hogy az o tanitasaibol elek.de persze en csak takaritok es nem vagyok kepes olyan kiemelkedoen kifejeznem magam,mint a posztolo:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:38:59

@Amarante: nem bírom ki, még ha ezzel bármi sötétséget árulok is el: te rájöttél, mi köze a csirkének a ...... az akármihez, amiről ez szól?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.17. 11:40:04

@labirintus1: ilyenrol mas orszagban sem hallottam. De ga van, akkor ott akarok elni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:40:46

@Saman:
"Folyamatosan tolok fel kérdéseket arra a síkra"

és fönnmarad vagy leesik?

Amarante 2013.04.17. 11:41:53

@Babette_: Persze!!!!Anyi az osszefugges kozte,mint koztem es a szuzesseg kozt!!:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:42:46

@labirintus1: én nem tudok, de eszembe jutott a hallgatói tiltakozás.

segítek, mire gondolok: nem a hallgatókon bukott el.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 11:44:44

@Mirjam2: ööö, egyet tudok: vannak népek, akik többfelé vágják a csirkét, mint mi.

Len.Mag 2013.04.17. 11:52:33

@Amarante: Végre egy normális munkából élő ember.
Én pont azon gondolkoztam ezekben a hetekben, hogy lecserélném az - egyébként multis - szellemi munkámat (bár inkább szellemet leépítőnek kéne írnom :-P) valami fizikaira, hogy az Amichay által is, fentebb említett hatást megéljem.
Persze a nagyon intellektuális ismerőseim csóválnák a fejüket, hogy hogy lecsúszott szegényke :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.17. 11:57:40

nagyon jó írás, nagyon jó stílusa van az írónak!

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.17. 12:00:50

Én sem szoktam világosan fogalmazni és képes vagyok nyakatekert váltásokra meg oda nem illő közbevetésekre, de ez a cikk még magamhoz képest is annyira kaotikus, hogy a felét sem fogtam fel. Na mindegy, a hiba alighanem az én készülékemben van.

Len.Mag 2013.04.17. 12:02:46

@Babette_: Ha megnézed a hozzászólásaimat, láthatod, hogy alapvetően helyesen írok, csak tele vannak elütésekkel. Sőt még a kis- és nagybetűket is tudom használni.
Kicsinyes dolog ilyesmibe belekötni, azért mert nem értesz egyet a hozzászólásaimmal. A többiek sokkal több hibát tartalmazó mondatait miért nem javítod ki következetesen?

james80 (törölt) 2013.04.17. 12:09:12

@labirintus1: A totalcarosoknak már sikerült burkolati jelet felfestetni és gömbtükröt kirakatni ! ("Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk ! )

Amarante 2013.04.17. 12:13:48

@Len.Mag: szeretem a munkamat,sok jo dolog is van benne es foleg penz:):)meg mo-on kezdodott a "karrierem"A megjeleno ujgazdag retegnek volt ra penze es igenye.Mar 2006-ban is en 2500ft/ora osszegert dolgoztam.Mondjuk ezert 100%-ban kell teljesiteni es esetenkent roppant idegesito pacienseknek kell dolgozni,de tudod:valamit valamiert.volt olyan is,hogy az elso alkalom utan megmontam,hogy neki dupla-annyiert sem.:):)Sok nehai kliensemmel meg mindeg tartom a kapcsolatot.

Amarante 2013.04.17. 12:15:16

Megmondtam na meg ahol kell ott nagybetu:):)

SilentDreams 2013.04.17. 12:18:34

A posztban több érdekes, megfontolandó és továbbgondolandó dolgot véltem felfedezni, de ezek megértését jelentösen nehezítik szerintem a következök:

1, Idegen szavak, szakkifejezések illetve általam, s gondolom sokak által teljesen ismeretlen kifejezések nagy mennyiségben történö használata.

2, Csapongás a gondolatok között, amivel nem lenne baj (rám is gyakran jellemzö), de ennek mértéke IS túlzott az irásban.

3, "Ömlesztett" jelleg, ami alatt olyasmit értek, hogy nincs az írás keretben foglalva, sokkal inkább hasonlit egy felsoroláshoz, még ha látszólag mondatokból áll is, rádásul igen hosszú, s így keret nélkül könnyen elveszti az olvasó a cérnát.

Ha ezeket szem elött tartaná az írás szerzöje, akkor talán több emberhez eljuthatna az amúgy több pontban értelmes mondanivaló....

Amarante 2013.04.17. 12:18:42

@Len.Mag: Ami lemaradt:sokak szerint en is csak cseled voltam otthon,de jokat rohogtem,amikor o kezhez kapta a szinvonalas irodai munkaja utan a minimalbert en meg zsebrevagtam 200000vagy tobbet.Igaz,hogy ebben volt ipari takaritasi munka is es napi 16 oras melo is.de 4 gyerekkel meg ez sem volt annyira sok.

Amarante 2013.04.17. 12:21:15

@SilentDreams: Es negyediknek hozzatehetned,hogy csupan egy nyulfaroknyi mondatban irhatott volna a hataratkelesrol,mert az "angol vagyok"szerintem nem er:)

wowerman 2013.04.17. 12:24:46

hát ezért kár volt...

bpetya75 2013.04.17. 12:28:33

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Nem Lob. Sámánt szerintem csak betépve lehet igazán követni ;-)

SilentDreams 2013.04.17. 12:29:00

@Amarante: Ja, hogy ez itt határátkelö blog? :)))))

A határátkelésröl már írt korábban az elsö két írásában, szóval ezt azért elnézem, na meg volt itt szó különbözö nemzetiségü együttlakó emberekröl, meg együtt dolgozókról is, mindez Angliában.... Szóval azért csak valamennyire határátkelös a téma :)

Bár nekem leginkább az jött le az írásból, hogy Magyarországon milyen problémákat lát, s azok még mindig érdeklik öt, ha angolnak tekinti magát, ha nem. Ezen problémák még inkább megvilágosodnak elötte az angol tapasztalatok alapján.

andaluzkutya 2013.04.17. 12:30:33

@SilentDreams: Egyébként ezek is olyan hibák, amik a magyar oktatás számlájára írhatók. Rengeteg értelmiségi, akár magas pozícióban lévő ember sem tudja érthetően, röviden, lényegretörően kifejezni magát. Nekem pl. volt egy főnököm, (aki mellesleg az adott szakmai csoport legfőbb érdekérvényesítő (!) szervezetének az elnöke volt akkoriban), akivel közösen volt egy jogi ügyünk, és a főnök az ügyvéddel való beszélgetésünk első mondatában már teljesen elrugaszkodott az aktuális helyzettől, és hivatkozott kb. 8 min. száz éve élt filozófus munkájára, és csak mondta, mondta a magáét, függetlenül attól, hogy miért is volt ott az ügyvéd.

Amarante 2013.04.17. 12:31:57

@SilentDreams: Egy biztos:ezutan maskepp nezek a csirkere es felelosegteljesebben darabolom.APRORA azt a mindenseget!:):):)

elkeseredett.polgar 2013.04.17. 12:33:59

Én a változatosság kedvéért 2x is végigolvastam a bejegyzést és leginkább pappito álláspontját osztom, de ennyire azért nem látom tragikusnak a dolgot.

A posztban ugyanis vannak jó vagy legalábbis eredetinek, kreatívnak ható meglátások (is), de 1-1 ilyen meglátás 5-6 mondatban összegezhető lenne. Ez azonban nem ad ki egy blogbejegyzést (meg sokszor témába sem vág).

Ezért mai poszterünk (egyébként eddigi bejegyzéseinek stílusát nem megtagadva, hanem tovább erősítve) veszi az akár igaz és eredeti 5-6 legutóbb a fejéből kipattanó szösszenetet és hogy ne legyen annyira feltűnő, hogy ezek semmiféle logikai összefüggésben nem állnak egymással, csupán önálló gondolatkísérletek, nyakon önti (összekötő szöveg gyanánt) egy olyan XL-es adag totális és fontoskodó bulls*it-tel, ami az egész poszt tartalmát a végletekig lerontja, nem utolsó sorban azért, mert a posztoló a legtöbb esetben nem csupán totálisan feleslegesen és irrelevánsan, de helytelenül is használja a különböző tudományos szakterületekről "kölcsönbe vett" terminológiát vagy egyszerűen csak pszeudotudományos, de mostanában trendi kifejezéseket ömleszt a szövegébe, ami ha lehet, akkor még rosszabb. Just my 2 cents.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 12:35:16

@Amarante:

"amikor o kezhez kapta a szinvonalas irodai munkaja utan a minimalbert"

16 éves korom óta kortárs segítő csoportmunkán nevelkedtem.

Elég korán elkezdtem dolgozni trénerként, ami jól fizetett szakma volt fiatal felnőtt koromban.

Aztán váltottam Bankár is voltam pl. Az se egy tipikus koldus bot. Bár manapság eléggé meglepődtem, amikor a szakmában dolgozó barátaimmal beszélgettem.

Szóval honnan is származik ez az önéletrajzi adat rólam? Ez nekem is új!

Amarante 2013.04.17. 12:38:11

@Saman: Na ezt benezted,mert itt tortenetesen nem rolad irtam,hanem azon ismeroseimrol,akik szerint cseled voltam:):)

andaluzkutya 2013.04.17. 12:39:28

@Saman: Szerintem ezt nem neked írta, hanem általánosságban azokról, akik annak idején lenézték, hogy takarít.
Bár sokan támadnak, de azért ne vegyél mindent magadra:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 12:40:53

@elkeseredett.polgar:

Szegény elkeseredett.polgar!

Mentségére legyen mondva a szerkesztőknek, hogy a 4 irasomból másodjára alkudtak ki 3-4 oldalas részeket.

Szerintük is túl terjengős lett.

A kiollózott szövegrészt is kitettem máshová, annak aki szereti ezeket a megközelítéseket.

Amarante 2013.04.17. 12:42:32

@Saman: Mentségére legyen mondva a szerkesztőknek, hogy a 4 irasomból másodjára alkudtak ki 3-4 oldalas részeket.

Kifejtened ezt magyarul is?Tenyleg nem kukackodom,de nem ertem

mirx 2013.04.17. 12:43:38

Ööö, csak csendesen jegyezném meg, hogy az "aprítós típusú" egytálételek ugyanúgy jelen vannak az olasz, görög, spanyol, dél-amerikai, közel-keleti, pakisztáni, sőt, még az izlandi vagy japán kultúrában is, úgyhogy ez nem bizonyíték semmire. Az arab-mediterrán konyha különösen erős ebben, de az általunk paradicsomos tésztásnak hitt olaszoknak is rendkívül sok efféle egytálételük van a Cucina Povera révén. Igen bátor a posztoló, hogy szemmel látható gasztronómiai ismeretek nélkül többoldalas filozofálást képes levezetni a témában. Ajánlom figyelmébe a Váncsa bácsi salátáról szóló okfejtegetését, avagy mi minden saláta, és miért nem lehet ebből következtetni semmire (www.gusto.hu/cikk.php?CIKK_ID=356). Valamint több szerénységet javasolnék.

bpetya75 2013.04.17. 12:45:06

@Amarante:

Azta! Neked aztán jól felvágták a nyelvedet. Odaát egész idő alatt nem olvastam tőled ennyi beszólást, mint itt az elmúlt napokban ;-)

bpetya75 2013.04.17. 12:47:02

@Amarante:

Jajj már, no! Ez egy vágott, szerkesztett verzió, nem eredeti hosszában jelent meg itt, hanem rövidebben. Mit nem tetszik még érteni?

Amarante 2013.04.17. 12:48:35

@bpetya75: Pont van egy kicsike raero idom:):)Amikor ertelmes emberek irnak ertelmes dolgokat,akkor szeretek en beszelgetni,de hallgatni is a beszelgetestt(ill.irogatast)az emberi ostobasag,viszont mindeg kihoz a beketuresbol:):)Mivel alapjaraton elegge beketuro emberke vagyok nem szoktam anyazni,inkabb elvigyorgom a dolgokat:):)

Amarante 2013.04.17. 12:50:02

@bpetya75: Na akkor csak jol ertettem,de gondoltam hatha....Tudod:a remeny hal meg utoljara:):)

elkeseredett.polgar 2013.04.17. 12:50:14

@Saman: Befejezem, mert egyrészt utálom, amikor egy eszmecsere "ad hominem" jellegű érvelésbe csap át, másrészt meg számomra egy nárcisztikus, monomániás karakter képe kezd kirajzolódni a posztolóról (és kommentelőről), akivel sem kedvem nincs vitázni, sem pedig produktív irányba nem vihető a vita.
A bejegyzésről leírtam a véleményem.
A hivatkozott kommentben a "Bankár" (így, nagy kezdőbetűvel) meg a "koldus bot" szó megmosolyogtatott.
Arra az ismerősömre emlékeztet, aki egy ideig egy bank+biztosító megbízásából ÜGYNÖKKÉNT unit-linked biztosításokat meg más hasonló "értelmes" banki és biztosítási konstrukciókat értékesített egy 1 hónapos gyorstalpaló után, oszt ő is mindjárt "Bankárnak" (így, nagy kezdőbetűvel) hitte magát.
A szomorú igazság, hogy a bankárok nem HR szakon végeznek...

Mrs. Clayton 2013.04.17. 12:51:34

ha esetleg alakult volna egy olyan csoport, amely tagjai támogatnák, h a Határátkelő hagyjon fel Sámán úr áltudományos írásainak a közlésével, akkor csatlakoztam a klubhoz
ha ilyeneket akarnék olvasni akkor a szittya magyarok, v magyarok a Vénuszról, meg a zsidók összeesküvése a világ legősibb népe a magyar ellen pont hu-n olvasgatnék és nem itt
egyébként Amway ügynökök angliai hogyan legyünk milliomosok történetei sem érdekelnek, akkor sem, ha azóta már Arubán van 10 hektáros birtokon 5 szintes házuk

bpetya75 2013.04.17. 12:51:37

@andaluzkutya:

Nekem anno sokat segített, amikor biztosítós koromban próbáltam mentorálni pár gyakornokot, és egyikük a szememre vette, hogy túl bonyolultan beszélek. Addigra már odáig eljutottam, hogy az idegen szavakat kerüljem, de a fogalmazásom még mindig túl összetett volt. Aztán tovább csiszolódtam pár évvel később egy felnőttképzésen beugró oktatóként, így most, hogy közhasznúaknak kell elméleti oktatást tartanom, már nem kell annyira görcsölnöm, hogy érthetően fejezzem ki magam ;-)

labirintus1 2013.04.17. 12:52:11

@Kovermadar: Szinte bármelyik ún. nyugati demokrácia ilyen. Belgiumról és Nagy-Britanniáról tutira tudom, hogy működik ez a fajta alulról jövő társadalmi kezdeményezés.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 12:53:05

@Amarante: Köszi szépen! Én sem tudtam elolvasni, de a kommenteken jól szórakozom :-)

labirintus1 2013.04.17. 12:53:35

@Babette_: A kezdeményezés valóban megvolt, de nem az történt, hogy leült velük a hatalom megbeszélni, hogy akkor mi legyen, hanem Kövér László bemondta, hogy mindegyik szülei kommunisták voltak és különben is KUSS!

Amarante 2013.04.17. 12:53:45

@elkeseredett.polgar: Hoppa!Akkor szolits narciszkanak:):)

andaluzkutya 2013.04.17. 12:54:23

@bpetya75: Nekem az segített, hogy a "tudásomat" le kellett fordítanom úgy, hogy az ügyfeleim (azaz a betegek) is értsék, miről beszélek. Ez itt Norvégiában még könnyebben megy, mert ha akarnám se tudnám bonyolultan kifejezni magam a nyelvi hiányosságok miatt:))

labirintus1 2013.04.17. 12:54:23

@james80: Végre egy pozitívan gondolkodó magyar! Igazad van, ilyenek valóban voltak, de ezek azért nem központi problémák. :-)

Matróz Kommandó 2013.04.17. 12:54:39

@charlieharper: jó, hogy írod. Én is így vagyok vele.

2013.04.17. 12:57:25

@Jess G: de legalabb ertetted mirol irt. En csak a Tescos szamlat ertettem belole

bpetya75 2013.04.17. 12:58:41

@Amarante:

Szóval ilyen jól ánglius földön a cselédeknek? Még ráérő idejük is van? ,-)

2013.04.17. 13:00:37

Ez amolyan hangosan gondolkodásnak tűnik. Posztnak nemigen. De jó tudni, hogy az angolok is filóznak a sorsunkról.

Amarante 2013.04.17. 13:02:09

@bpetya75: Sajnos most van:(:(eppen mutetre varok).cseledsegem hozama egy balesetbol szarmazo gerincserv.Most egy kis ideig nem eroltetem a takaritast.Idokozben,viszont szakacskodtam egy kicsit:):)

bpetya75 2013.04.17. 13:05:02

@Babette_:

Nagy, kövér +1.

Nálatok is elkezdődött a száraz évszak?

Az utcabeli takarmányos csávó azt mondta, hogy az ecsenyi sváb öregasszonyok szerint az idei lesz az utolsó a 7 szűk esztendőből. Sajnos nem tudom, mennyire jók jóslásban ;-)

bpetya75 2013.04.17. 13:07:17

@Amarante:

Aha. Akkor jobbulást kívánok! Fater a sérves időszakában leszedte a szobaajtót arra tette a lepedőt és úgy aludt.

2013.04.17. 13:10:29

@Amarante: hat akkor hasonlo problemak vannak. Szinten hat problemaval fekszem 1 hete.

Amarante 2013.04.17. 13:10:31

@bpetya75: Legnagyobb gondom az,hogy valami ideget is becsipett es nem birok rendesen jarni.Neha egyaltalan nem erzem a labam.Multkor majdnem hanyatt-homlok gurultam le a lepcson.Nagyon remelem,hogy helyrehoznak:):):)

orange85 2013.04.17. 13:11:24

igen érdekes írás.eddig szimpi volt nekem Sámán és az ő írásai de ez egy picit túllőt a célon.az a legnagyobb problémád hogy olyan szavakat és kifejezéseket nem a megfelelő kontextusban használod.persze a magyar nyelv rugalmas de pl. "hogy ezt a csirkét abból a szempontból is magyarul fogom megfőzni" vagy "Ha struktúrakereső szemmel rápillantunk erre a kulturális másságra...",kicsit sok,meglehet,ezeket prímán lehet használni a saját közegükben.
más bajom nincs,attól függetlenül hogy csapongó és kicsit kusza még nem olyan rossz.
Sámán,kitartást a sok korlátolt jószághoz!

Mrs. Clayton 2013.04.17. 13:12:47

@charlieharper: én ebből egy sort sem olvastam, nem is fogok, mint ahogy nem hallgatom végig az Ezo tv-n jóslókat, a szittya tv-n magyarságkutatók előadásait és önjelölt egyiptomkutatók írásai sem érdekelnek arról, h a Mátrában van-e piramis
én most protestálok, h ezt az embert innét tiltsák ki

London2009 2013.04.17. 13:15:06

Jajj, most állt össze a kép, hogy ki ez a poszter! Már reagálni akartam a 28 ember kiköltözését segítő cikkre is, de akkor még visszafogtam magam.
De barátom, mi ez a szar már megint??
Na kezdjük a másik cikkel.
Miért kell 28 magyar kiköltözéséhez neked asszisztálni? Szerinted az itt valaha is sikeres és boldog lesz aki nem beszéli a nyelvet és még a munkakereséshez is segítségre van szüksége? Nem lesz! Lehet, hogy lesz egy kis pénzük de mind megkeseredik és előbb vagy utóbb úgyis hazamegy megtörten és még szerencsétlenebbül mint amikor idejött. Ez az önkéntes irgalmas szamaritánus pozíció amiben tetszelegsz meg különösen gyomorforgató!

Köszönöm drága Pappito a kommentjeidet.

Így van. Félművelt. Ebben minden benne van. Fájdalmasan egyszerű és ez a cikk...jajj istenem. Végig sem tudtam olvasni, csak részleteiben futottam át.
Van diplomád és akkor beállsz szakácsnak? Hülye vagy? Minek jártál te akkor egyetemre? Ja, angolul ugye nem tudsz. Nem hiszek ebben a kétkezi meg szakmunkás munka becsületében és felemelő erejében, ne haragudj. Véleményem szerint aki egyetemet végzett, az ne süssön hamburgert. Ha választanom kell a között, hogy Magyarországon dolgozzak minimális pénzért de értelmiségi munkakörben, vagy Londonban hamburgert süssek minimálbérért a diplomámat meg pakoljam be a fiókba és a Határátkelőre küldözgessem az agyfosásaimat...egyértelmű, hogy én mit választanék...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.17. 13:15:08

Szeparatista náci kisebbségeket nem lehet kirekeszteni... ők nem keverednek...

Amarante 2013.04.17. 13:15:33

@charlieharper: Jobbulast!!!!En vegso ketsegbeesesemben elkezdtem egy kurkuma+gyomber+lrillolaj kurat.A becsipett ideg gyulladasat csokkentette,ezalltal csokkent a fajas es vegre tudok ugy jarni,hogy mar csak 100meterenkent kell lehajolnom.Egy olyan embernek,mint en,aki mindeg fizikai munkat vegzett es mindeg aktiv volt ez kesz csapas!!!

bpetya75 2013.04.17. 13:15:43

@andaluzkutya:

Itthon a gyerek- meg a házidokin, látom az igyekezetet, hogy érthető legyen. A kórházban inkább az ellenkezőjét tapasztalom sajnos.

@Amarante: @charlieharper:

Hölgyem! Uram! Mihamarabbi önfeledt szaladgálást kívánok nektek.

bpetya75 2013.04.17. 13:21:17

@Amarante:

Egyik kollégám szenved egy megfejthetetlen gerincvelő gyulladástól. Szed valami bogyókat rá, de az étrendjén is változtatnia kellett, és bevált neki. A szokásos főellenségeket hagyta el: fehérliszt, répacukor, vörös húsok (igazából azt mondták neki, hogy minden ilyesmit hagyjon el, de nem jött össze neki, mondjuk meg tudom érteni), tej és tejtermékek. Mondjuk ez utóbbin kicsit meglepődtem.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 13:21:49

Kedves Határátkelő!
Áruld már el, h mi a bánatért adod a neved ilyen cikkekhez? Engem komolyan érdekel, mert ha én volnék a bloggazda biztosan nem járatnám le magamat ilyen írások közlésével.
Egyszer még elment. Ok, hadd játsszon a gyerek, mindenkinek jár 5 perc hírnév. Vagy ez most olyan, mint amikor a Tv2 sztárolta Győzikét? Sok embert vonzott, h mennyire buta és egyszerű, ezért még a tök primkók is röhögtek rajta? vagy mi a cél, szeretném tudni?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.17. 13:22:30

Ez az írás a Kapuba való inkább.

Viszont tényleg döbbenet, hogy sokan mennyire meg vannak arról győződve, hogy egyszerűen szárnyal az ország, még ha tejitalon és akciós kenyéren élnek egész évben is.

Amarante 2013.04.17. 13:25:19

@bpetya75: A voroshust en is elhagytam,a kenyeret,viszont szeretem:):)De ez a fenti kurkuma+gyomber+krillolaj(de lehet halolaj kapszola is)nekem nagyon bevallt.Elegge szkeptikus voltam,de ugy nez ki,hogy mukszik a dolog:):)Koszvenyre is nagyon jo.

2013.04.17. 13:31:43

@bpetya75: @Amarante: koszonom. Physiora jarok. Ha felepulok, teljes eletmod valtozas lesz!
Annyiban jo, hogy az online sakkban sokat fejlodtem es tobb idom van nezni a penzpiaci mozgasokat. Minden rosszban....

Spacecake 2013.04.17. 13:31:58

azert sem fogom fikazni a posztot,minden mondatba bele lehetne kotni,ha valaki nagyon akarja,de minek.
osszesegeben szerintem rendben van,kicsit terjengos,kicsit kusza,...hat ilyen es kesz.
mondjuk a hataratkeleshez csak nagyon nagy joindulattal van a leghalvanyabb koze is,de hat mar ezen akadok fenn a legkevesbe a HA-n az utobbi idoben:-)

pappitokaknak es tsainak meg:irjanak jobbat,ha tudnak,szabad a palya:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 13:32:43

@Jess G:

Egyik írásomban van egy ilyen rész:

"i. e. 55000 – Megérkeznek az első magyarok a Szíriuszról, űrhajójuk a Dobogókőn száll le."

:-)

Mrs. Clayton 2013.04.17. 13:38:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sztem küldd be ide, biztosan megjelenne és sok követőt szerezhetnél, ez egy nagyon népszerű elmélet (mit mondok, elmélet, ez tény) csak a sok hülye földhözragadt tudós nem hajlandó meglátni ebben a való igazságot
nyilván attól félnek, h a bizonyítékaiddal letaszítanád őket a képzeletbeli tudományos trónjukról és mehetnének nyugdíjba

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:38:38

@Len.Mag: ha megnézed a hozzászólásaimat (hogy szavaddal szóljak), alapvetően nem szoktam másokét kritizálni, ha néha szóba hozom, csakis segítő szándékkal.
de a te bajod, hogy értelmezed.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:39:50

@james80: hát burkolati jelet festetni nekem is sikerült pesten, két helyen is, és csak egy levelembe került.

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 13:42:40

@charlieharper: tanácsok sérveseknek (nincs közöm hozzá, én is csak használom)
porckorong.hu/

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.04.17. 13:42:42

Megpróbáltam nekifutni ennek mégegyszer, de a csirkepaprikás túl gyenge kötőanyag az összefüggéstelen gondolatok között, így megint kellett nyomnom egy Pósalaky bá' gombot a közepénél, hogy "Ugorgyunk!"..

Saman, szerezz egy szerkesztőt! Aztán lehet, hogy csak a csirkepaprikást hagyja meg belőle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:45:55

@bpetya75: egyszer dolgoztam két évig egy cégnél, ahol a tulajdonos a max 5 szavas mondatokat értette, nekem az jó "iskola" volt:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:49:38

@bpetya75: még egy hete esett, meg ma is gyanús volt, hogy fog (amit nem bánnék, de csak este, amikor végeztem a veteményezéssel, és akkor nem kéne belocsolni),
de amúgy igen.
én mondjuk itthon nem bánom, mert tudok locsolni, de hogy megint horror lesz a széna, attól tartok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:51:09

@Jess G: szerintem ne tiltsák ki.
én jól szórakozom.
meg neki is joga van...a véleményéhez.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 13:52:54

Nem szeretnék a cikkhez hozzászólni, mivel nem tudtam végigolvasni sajnos.
Elgondolkodtam, hogy talán én vagyok túl egyszerű ehhez az íráshoz???
Aztán elkezdtem olvasni a kommenteket, azokat értettem, sőt szívesen olvasom is, jól szórakozom rajtuk :-)
Szóval köszönöm, hogy ti hozzászólók még ezt az írást is élvezhetővé tettétek! Ezzel egyben az önbizalmamat is visszaadtátok, mégis értem, amit mások írnak :-)
Hihetetlen sorozatot alkotott mostanában a HÁ, jött először a hölgy, aki végül nem árulta el, hogy miről lehet megállapítani egy gügyögő nagymamáról, hogy náci...
Na ezt ugyan végigolvastam, de már az elején felbosszantott.
Aztán jött a füves lány, akinek az írásával ugyan nem volt még gondom, de a hozzászólásaival elvágta magát előttem. Talán túl sokat szívott, mielőtt kommentelni kezdett :-(
Aztán pedig ez, amit még elolvasni sem tudok, pedig esküszöm többször nekiálltam! A határátkeléshez ennek biztosan nincs köze, ezt pár sor alapján is el tudtam dönteni, de azt már nem, hogy akkor mihez is van...
Azt meg végképp nem tudom, hogy ez a blog milyen irányban halad :-(

Amarante 2013.04.17. 13:55:15

@Babette_: Nagyon rosszindulatu vagyok,de be kell vallanom,hogy en is:):):)Azert mar tobb ne legyen:):):)Majd visszaolvassuk az osszes eddig megjelentet:):)
Mas:itt borus az ido,allandoan esik.ket hete meg havazott is:):)Itt delen ez szokatlan,ezidotajt maskor mar 20 fokok ropkodtek,most meg azert meg jo ha hordjuk a kabatot neha.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 13:55:39

@Babette_: lelked rajta, de engem a hülyeség idegesít, először elolvastam, levontam a megfelelő következtetéseket
én sem vitatom, h azt gondol, amit akar, de ha ennyire közléskényszere van, akkor írjon saját blogot, könyvet, hittérítsen az utcán mit bánom én
de hogy itt állandó szerzőként publikál, az nekem sok
és a bloggazdára nézve szánalmas, mert lassan kezdem azt hinni, h ő lát értelmet abban, amit ez az ember ír

Amarante 2013.04.17. 13:57:04

@Jess G: Szerintem az egyetlen ertelme,hogy pont olyan jokat rohecsel ,mint mi:):):)

esefe 2013.04.17. 13:59:24

Mondjuk nekem sem nagyon tetszik, hogy valaki elhúz innen, oszt visszajön okoskodni! Ráadásul ennyit és ilyen minőségben.....

Én máshol élek, az ottani dolgokkal törődöm, az biztos. De egyet senkinek nem vetnék a szemére, hogy nem hallgat rám, nem érdekli a véleményem, onnan a távolból. Az ma sem izgat különösebben. Elmondom amit gondolok, oszt, ha nem érdekes, hát nem. Kevesebb biztos nem leszek tőle.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 13:59:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: sőt, az amerikai elnököt ufó védi, ez is h bejárta a bulvármédiát, lassan elhiszem h a men in blackben tényként állított, a bulvár az igazság meg az összes postás ufó, (mondjuk erről személyesen én is meggyőződtem már) is igazság és a komolynak mondott lapok a szenny, hazugság

2013.04.17. 14:04:04

@Jess G: az nem ufo volt, hanem "reptile humanoid"!!!

abaya-oman 2013.04.17. 14:04:24

Nehezen tudom eldönteni, hogy a poszt (de utálom ezt a szót de úgy tűnik ez mar beleepult a magyar szohasznalatba) írója azt próbálja itt bebizonyítani, hogy milyen jól megtanult angolul vagy azt, hogy meg milyen jól beszél magyarul. Akik jól beszélnek angolul azok nem kevernek angol szavakat magyar mondatokba. Aki szepen beszél magyarul az tudja, hogy milyen témához/közönséghez milyen szavakat szokás használni.
Ritka kioktató stílusú, közhelyeket akadémia szavak mögé rejto írás.

2013.04.17. 14:05:11

@szerengeti: koszonom, az enyem nem serv, hane, sciatica. Isiasz??

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:05:25

@Amarante: ki, a szerző, v Határátkelő? mert a szerző véresen komolyan veszi magát, már-már annyira, h szerinte e kormányfőnek vele kellene egyeztetni bizonyos döntések előtt, és csodálkozik, h még csak nem is hallott a nevéről és ezt kikéri magának, így nem hiszem h nevet
egyébként én a tehetségkutatónak csúfolt műsorokat sem néztem sose, mert azok mindig úgy kezdődtek, h a zsűri az idiótákat kicikizte, kiröhögte stb és az ilyet nem szeretem, szóval a Határátkelőnek sem kellene ilyen embereknek, mint ez a Sámán nagy nyilvánosságot biztosítani, nem szép dolog, ha nevet rajta

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:07:13

@charlieharper: ja bocs, nem vok annyira képben az ilyen szerzetekben, de majd tájékozódom :-)

iqfighter 2013.04.17. 14:07:23

Saman nagyon fejlett asszociacios lepesseggel rendelkezik az atlagemberhez kepest. Ez egy elony, ettol tunik valaki "minden temaban" (fel)muveltnek, de legalabbis vitakepesnek. En is ilyen vagyok.

A gond az irassal az, hogy nem tudta kovethetoen osszekotni a gondolatait (nyilvan az o fejeben ez koherens). Igy konnyen BS- halmaznak tunhet, pedig valoszinuleg van benne magvasabb gondolat is. Ha valaki analitikus gondolkodasu, akkor valoszinuleg vagy abbahagyja az olvasast az elejen, vagy csak siman felhuzza magat a katyvaszon.

Mindenesetre tokeletes a "Saman" nick.

kovacs55 2013.04.17. 14:08:10

Ennyi tragyat egyszuszra osszelapatolni, hat nem semmi... Olvasom ujra es ujra de nem ertem mirol szol, mit akar mondani, mi koze a hataratkelohoz (most menjunk vagy maradjunk, hol jobb itt vagy ott). A cikkbol semmi nem derul ki..Viszont ha valaki elolvassa vegig garantalt fejfajast es fulzugast kap tole...Nem kellene eroltetni (vagy mashol) ezt az iroi ambiciot.....Kerdeznem meg Hataratkelot hogy miert favorizalja a blogirot olyan vehemesen????????

nyesteleany (törölt) · http://mashogymagyar.blogspot.com 2013.04.17. 14:08:38

Egyrészt rokonszenves, hogy a posztoló is hiányolja bizonyos kérdésekről folytatott érdemi párbeszédet-gondolkodást, de nem teljesen tudom követni, hogy miért pont a határátkelő hoz le egy ilyet? Hogyan kapcsolódik ez ide? Ha ezen túlteszem magam, még akkor is nyitva marad két kérdés:
a) Ha érdemi párbeszédet hiányol a posztoló, miért zsargonnal és legfeljebb szakmabeliek által értékelhető adatokkal teletűzdelt szövegfalakat írogat? Eléggé önellentmondó a gesztus. Vagy a közös cél csak a szakmabeliekkel van meg?
b) Miért próbál a posztoló kultúrát, identitást és nyelvészeti kérdéseket idekeverni, ha körülbelül a túrórudi meg a kötelező fújszittyamagyarok szintjén hajlandó a témát tárgyalni? Néhány semmitmondó bekezdésben bárki tud klisé gondolatokat halmozni, és ezzel nem igazán vagyunk beljebb, akkor sem, ha ezt a pár bekezdést egy raklapnyi jóindulattal írta meg.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 14:08:55

Többen kérték, hogy próbáljam meg elmesélni, hogy miről szólna ez a cikk, mert nem bírják olvasni, vagy elolvasták, de elveszett a fókusz.

A magyar tanárom többször említette, hogy Jézus azért zseniális szónok, mert a didaktika kedvéért leginkább képekben beszél.

Nézzük a magyar jóléti társadalom modellt angol tükörben:

Amikor mentem anyámat meglátogatni, a Nyíregyháza - Nyírszőlő buszon a mellettem ülő bácsi panaszkodott, hogy drága a jegy. Asszem 380 Ft volt a kültéri és 350 a városhatár tábláig. Nekem nem tűnik drágának. 1 Font. 10 percnyi bérem. Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják.

Elmondta az úr, hogy őt most behívták egy rövidebb műszakra. Gondolom közmunkás lehetett, mert azt mondta, hogy 1000 Ft a mai bére. Ebből 600 Ft-ot már elköltött buszjegyre. 400 Ft lett pénteken. Ha beosztja a hétvégére mire elég napi 133 Ft? Az én 10 percnyi bérem közel esik az ő mai keresetéhez!

Szerintem erről szól a cikk.

Ennek lehet köze ahhoz, hogy az emberek miért menekülnek Magyarországról? Vagy ahhoz, hogy miért nem mennek haza?

abaya-oman 2013.04.17. 14:09:36

@Gilda66: nem vagy egyedül, talán meg a felénél se tartottam mikor abbahagytam. Most kezdt olvasni a hozzaszolasokat. Visszafele haladok.
Most jutott csak eszembe, lehet hogy viccnek szánta?

Amarante 2013.04.17. 14:12:23

@Saman: Na latod!!Kb ennyit kellett volna irnod!Telepakolni olyan terminus technicusoccal,aminek semmi koze a mondanivaloval,belerangatni a csirket,szerintem teljesen felesleges volt.

Világpolgár2012 2013.04.17. 14:12:28

@Amarante:
Épp írni akartam, hogy de jó, hogy kommentelsz megint, de akkor inkább jobbulást és kevesebb kommentelést!

Dolgozónép 2013.04.17. 14:13:51

Kiváló cikk, kár, hogy kevesen értették meg. Végre előveszi azt a problémát, hogy a hatalmi elit érdekei azonosak, oldaltól függetlenül. Hiába nyer az MSZP jövőre, semmi sem fog változni, marad a kíméletlen kizsákmányolás, a pénz meg egyre kevesebb lesz, mert tovább lopják folyamatosan. Nem (csak) kormányváltás kell, hanem az egész rendszert gyökeresen meg kell változtatni.

2013.04.17. 14:15:53

@Saman: jah, hogy arrol szol a cikk, hogy Mo-n szarok a berek a sima melosnak! Ok, ezt mat ertem.

napvadászlány 2013.04.17. 14:17:37

tudom, szemét vagyok, de én a kommenteken szétvinnyogom magam...:-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 14:17:48

@abaya-oman: Köszi, megnyugtattál!
Szerintem nem viccnek szánta...
A hozzászólásod előtt olvashatod, hogy szerinte miről szól ez az írás! :-)

2013.04.17. 14:18:20

@Jess G: az egyik ugyfelunk halal komolyan hisz benne. Egy masik scientologus. Osszeakadtam egyszerre mindkettovel egy szakmai forumon teljesen veletlenul. Majdnem egymas nyakanak estek a vacsora alatt.

fermion 2013.04.17. 14:19:05

Tetszett az írásod ,mert megmutatta a nagy magyar valóságot ,hogy ebben az országban mennyi funkcionális analfabéta van diplomával akik értelmiséginek képzeli magát......szánalmasan nyomorultak vagytok !
A blog témáját felfogni se vagytok képesek ......komoly szellemi munkát végezhettek ha nem ment!!!!:DDDD
Na ennyit rólatok ,a témahoz :
jól látja a szerző vogy mi az alapgond ebben az országban :nincs társadalmi párbeszéd ,mert a politikusok (a szép nagy magyar átlag reprezentásai ) pártoktól függetlenül uralkodni akarnak a választókon .
Az átlag magyar mindenkinél okosabb és sose hibázik,sose ismerné el hogy hülye volt ,mert hagyta ,hogy hülyére vegyék....néhányszor!:DDDDDD
A blogger kicsit sokat gondol magáról ha azt hiszi ,hogy a hatalmonlevők és a kiszolgálóik bármikor is ingert éreznének bármiféle külső személytől bármit is elolvasni ,esetleg értelmezni....na adj isten 1 pillanatra elgondolkodni.
Ebben az országban a középszerűek képzelik tehetségesnek magukat és nem érdekli őket más csak a hatalom és a saját zsebük.Szánalmasan primitív népség a magyar diplomások rétege (nem,nem értelmiség).....elgondolkodtató ,hogy vajon ezt hozták otthonról ,ezt a mentalitást vagy csak tanulták a gazdáiktól.
Majd a jövő nemzedékei köpni fognak a sírotokra ,mert ők az időtávlatából látni fogják ,hogy a megalkuvásotok és önzőségetek mibe taszította az országot.Lehetett volna ebből az országból egy mindenki számára élhető haza.....

abaya-oman 2013.04.17. 14:19:47

@Saman: óránként 6 fontot keresel? Nem tűnik valami soknak. 1996-ban óránként netto 5 fontot kaptam azért, hogy teát és kávét készítsek egy irodában nehány kicsit felfuvalkodott ifjú divattervezőnek. Ezek után kiváncsi lennék mit is dolgozol. Bocs, az írásod csak átfutottam.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 14:21:04

@Spacecake: "pappitokaknak es tsainak meg:irjanak jobbat,ha tudnak,szabad a palya:-)"

már vártalak... egyébiránt kösz az okos tanácsot, been there, done that.
Még valami?

abaya-oman 2013.04.17. 14:22:21

@Gilda66: Aha épp most futottam át, megakadt a szemem a kereseten. Azt hiszem sokat megmagyaráz. Legalább itt fontosnak akar tűnni.

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 14:22:30

@charlieharper: kiváltó oka sokszor ugyanaz, gerinccsigolyák torlódása, porckorong kiboltosulás, ami az isiász esetében az ülőideget nyomja.. (de isiász esetében lehet más is, idegcsatorna-szűkület, miegymás, ahhoz, szerencsére, nem értek) ugyanúgy javasolják a gerincnyújtó (hosszában!) gyakorlatokat. ha beütöd gugliba, rögtön ki is dob egy igen egyszerűt. de persze ha már nagyon rossz, akkor nem biztos, hogy tudod csinálni. és persze orvosi konzultáció megmondja, hogy mit szabad, mit nem.. mindenesetre érdemes tudni, hogy mitől van az egész, és ha meg is műtik, utána ezekre érdemes figyelni, különben kiújul, amennyiben sérv következtében alakult ki.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:22:32

@charlieharper: nekem is van egy barátnőm, aki egyetemi végzettségű, a férje is az, a szülei is azok voltak, és folyamat kártya meg csillagjós tanfolyamokra jár és szentül hiszi, hogy a magyarság az egy különleges, felsőbbrendű nép és mindenki bennünket akar eltiporni a sehol máshol fel nem lelhető természeti adottságaink és különlegességünk miatt
én már tudok igen hihetően bólogatni az ilyen elméletekre, mert azt is sikerült megtanulnom, h nem jó leállítani őket és feltenni pár keresztkérdést

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 14:22:52

@Jess G:

Pedig egyébként milyen sok eset van, amikor valaminek a fantáziaváltozata erősebb, mint a valóság! Ezért olyan jók az összeesküvéselméletek, mert mindenre magyarázatot adnak. S ezért népszerűek a nagyon egyszerű gondolatok.

Ebben a cikkben is ilyen volt a KSH szerepe. Azt volt sugalmazva, hogy a gonosz KSH valami alantas okból hazudik az inflációról, mert valójában az infláció sokkal magasabb, mert idén a Teszkóban ugyanaz jóval drágább az inflációs mértéknél, mint tavaly. Nyilvánvaló, hogy a KSH a kormány megbízásából hamisít, nem? Pedig nem, egyszerűen arról van szó, hogy az alapcikkek ára jellemzően az inflációs szintnél jobban emelkedik. Ez a valós magyarázat, de nem hangzik olyan jól, mint az, hogy a gonosz KSH hamis adatokat közöl.

A roswelli UFO is jó példa. Valójában egy új katonai technikával kísérleteztek. Kapóra jött az amerikai hadseregnek, hogy valaki kitalálta az UFO sztorit, erre még gyorsan rá is játszottak, így végül sikerült titokban tartani az eredeti projektet. Ősrégi trükk egy titok megőrzésére, hogy ki kell találni egy másik titkot, s azzal fedezni lehet az eredetit. A dezinformáció művészet és magas szintű művelése elengedhetetlen pl. háború idején. S nemcsak háború idején, még a magánéletben is fontos ez.

Spacecake 2013.04.17. 14:25:44

@pappito: egyenlore ennyi,nincs mit!!
varj a sorodra,addig leulhetsz.

Spacecake 2013.04.17. 14:27:09

@Dolgozónép: `Hiába nyer az MSZP jövőre,...`

hmmm,milyen MSZP??:-)

fermion 2013.04.17. 14:28:02

@Dolgozónép: végre egy gondolkodó ember és még konstuktív is!belőled kellene vagy 5 millió ebbe az országba akkor a fejünk se fájna!:)

abaya-oman 2013.04.17. 14:30:58

@Dolgozónép: Ez a cikk annyira jó amennyire a 'császár új ruhája' szép.

fermion 2013.04.17. 14:31:18

@Spacecake: 3 mondatot képtelen vagy értelmezni?keresd fel az elvtársad a székházban és kérd ,hogy mondja meg ,hogy mit is gondolj ......

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 14:31:40

@fermion: ja, ötmillió olyannal csak úgy áradna a csí mindenfelé...

nem gondoltam volna, hogy a józan ész lesz szégyellnivaló dolog abban az országban

fermion 2013.04.17. 14:32:45

@szerengeti:
egy virtuális kézfogásom a tiéd.:)

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:33:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen, ezen én is sokszor sokat gondolkodom, h vajon hogyan képesek mindenféle hülyeséget eladni hihető sztoriként
egyszer volt vmelyik csatornán egy műsor, ahol megszólaltattak egy lakókocsiban élő önjelölt tudóst, aki cáfolta és próbálta bizonyítani, h nem is járt ember a Holdon
neki is egész rajongótábora volt, míg a Nasa embereit kiröhögték, amikor rávilágítottak, h miért nincs igaza a lakókocsis "tudósnak"

Amarante 2013.04.17. 14:34:26

@Spacecake: Ha barmikor irasra vetemednek biztos,hogy jobban atgondolnam a mondokamat.Egy itt megjelent poszt eseteben senki nem kivancsi ilyesmi hablatyra,aminek a tartalma kb.3 mondat.ha meg okorsegeket irnek megis,akkor nem csodalkoznek ha szetcincalnak es biztosan nem teteznem a hulyesegemet megbugyutabb kommentekkel.

fermion 2013.04.17. 14:37:40

@pappito: az látszik a hozzászólásodból ,hogy belőled mi árad....nyiss ablakot és ajtót talán a huzat segít rajtad!:D

fermion 2013.04.17. 14:39:30

@Amarante: Miért van önálló véleményed?na ne már.......:D

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:39:54

@Amarante: bennem már felmerült, h az illető be van kokainozva/speedezve, azok szoktak beállva ilyeneket összezagyválni és mindig van pár ember, aki tátott szájjal hallgatja őket

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 14:40:31

na jó, hagyom a fényevőket garázdálkodni, hátha holnap lesz valami értelmes poszt

Spacecake 2013.04.17. 14:40:51

@fermion:ha egy viccet keptelen vagy ertelmezni,keresd fel....
nem tudsz kit felkeresni:-)
szivjal egy kis fuvet,igyal egy sort,prutykold meg az asszonyt es
REMENYKEDJ!!!:-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 14:41:22

@Jess G: Soha semmilyen drogot nem fogyasztottam. 42 évesen nem is hiszem, hogy ezen változtatni kellene.

2013.04.17. 14:41:38

@Jess G: a PAunk rendezi at rendszeresen az asztalom es az irodat, hogy jobban aramoljon a chi! Nem merunk neki szolni, mert baromi nehez jo titkarnot talalni.

Spacecake 2013.04.17. 14:42:44

@Amarante: ahhoz kepest,h senki nem kivancsi a hablatyra,te is eleg jol elszorakozol:-)

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 14:43:07

@Jess G: lehet, hogy tényleg ennyire egyszerű a magyarázat... ez viszont azt az aggasztó képet festi, hogy a HÁ szerkesztője is tátot szájjal.

Az egyetlen mentésge tán az lehetne, ha ez a forma a rokona, de hát akkor meg azért van megverve...

ehh, megyek aludni. (szakácsok kedvéért: a déli féltekén élek ahol ilyenkor van éjszaka :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 14:43:16

@Jess G:

Soha semmilyen drogot nem próbáltam és nem hiszem, hogy 42 éves fejjel nekiállnék ilyesminek.

Amarante 2013.04.17. 14:44:55

@Spacecake: Szerinted egy ilyen szoveggel mit lehet csinalni????Mert ertelmezni nem lehet!

Eiknarf 2013.04.17. 14:44:56

Érdekes cikk.

Az írója olyan lehet mint Sheldon Cooper, csak intelligenica nélkül..

Elolvasni ilyen érzés:

"A käposztasaláta manifesztációjának hatása az informäció társadalmi fokuszálására"

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:45:23

@Saman: ezek szt magadtól vagy ilyen, így gondolom azt sem értetted, h miért ciki Szalacsy bácsi és a hozzá hasonló internetes mémek
ugyanis sztem meg mások szt is a te alkotói tevékenységed kb az ő szintjüket súrolja

fermion 2013.04.17. 14:46:09

ja ha viccelsz azt jelezd hisz a közönségnek tudnia kell ,hogy mikor kell nevetni....:D
érdekes közegben élhetsz ha neked ez a megoldás mindenre amit nekem javasoltál....:D

marsha 2013.04.17. 14:47:28

Minimum szárnypróbálgatásnak, elgondolkodtatásnak, vitaindításnak nagyon is jó ez a cikk! Egyébként meg tényleg tetszett, amiket a csirkéről ír, kit érdekel, ha esetleg nem pontos vagy nem tudományos igényű következtetéseket von le... (a cikk másik fele mindezt úgyis bőven ellensúlyozza:))
Én a tegnapin gondolkoztam el, főleg hogy épphogy alig volt felismerhető benne az, amit én tapasztalok Hollandiában. Máshogy éli meg, máshogy látja, más a fontos neki. Van ilyen.
Ezek a cikkek sokszor többet árulnak el az írójukról, mint a választott országról, mégis tanulságosak, ha másnak nem, a szerzőiknek biztosan:)

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:48:55

@pappito: ne általánosíts már, ilyen szakácsot, aki megváltónak, földre szállt észnek hiszi magát én még életemben nem láttam, sztem ő egyedül van ezzel a képességével ebben a szakmában és talán a szakácsok is kikérnék maguknak, ha tudnák, ha a zászlójuk alatt ilyen térítő tevékenységet folytat

Mrs. Clayton 2013.04.17. 14:51:37

@charlieharper: pedig az kva idegesítő, ha nem ott van a cucc, ahol hagytam, mondd neki, h te meg a vízerekre rakod a dolgaidat és azok áthelyezésével chi-t is tönkrevágja, ha nem vette volna észre ;-)

fermion 2013.04.17. 14:52:07

@Eiknarf: van benne valami de akkor te a szőke csaj vagy....:D

Amarante 2013.04.17. 14:52:10

Na es itt a valasz a miertekre:
FOGADÓ A HATÁRON! Ma ismét megnyitjuk a Fogadót, mivel sokan kértétek, így közkívánatra a mai (és két másik nagysikerű) poszt szerzője, Sámán lesz a vendégünk. Nem csak Angliáról lehet vele majd beszélgetni, hanem sok minden másról is. Gyertek, magyar idő szerint 2100-tól várunk Titeket, töltsetek Sámánnal egy órát itt!

Spacecake 2013.04.17. 14:52:46

@Amarante: 1ebkent sztem lehet(ne) ertelmezni,mas kerdes,h erdemes e...

Amarante 2013.04.17. 14:54:31

@Spacecake: Lehet igazad.Amint mondani szoktak:az orultsegben is van valami rendszer:):):)

Spacecake 2013.04.17. 15:01:10

@fermion: rajtad kivul mindenki ertette,de majd legkozelebb odairom,h `fermionnak:ez VICC volt`.
Javasolhattam volna h olvass tobbet v csereld le a barati tarsasagod kicsit jobb humorerzekkel megaldottakra, de mivel e kepesseg fejlesztese(ha lehetseges egyaltalan),nem 2 perc,ezert javasoltam,h igyal egy sort es szivj egy kis fuvet!!!
amugy ez is vicc volt,nadehat ha ezt is el kell magyaraznom...
anyam borogass....

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
(igy ertheto??)

pudliho 2013.04.17. 15:02:31

"A tömeges siránkozás helyett tervezni és lépni, építkezni kellene!"

összesítve tehát:
A tömeges siránkozás helyett= blogokon egyénileg siránkozni
tervezni és lépni = megterzezni az utazást és lelépni a problémák elől és később néha visszajönni dicsekedni (pl. a hyper csóróknak a buszon is )
építkezni= cég alapítás 20 év múlva + olcsó éhező magyar rabszolgákkal

köszönöm, értem :-D (komoly írás)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 15:09:38

@Jess G:

A szakember meg jókat röhög közben.

Aki nem érti, hogy a nyelvészek miért nem foglalkozik a magyar nyelv "ősnyelviségével" és csodálatos egyedülálló mivoltával, sumér és óegyiptomi rokonsággal, s miért nem cáfolják a sok hasonló baromságot, mindig azt szoktam mondani: szerinted a NASA mérnökeinek feladata, hogy vitázzanak azokkal, akik szerint valójában nem is járt ember a Holdon?

Mrs. Clayton 2013.04.17. 15:13:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ja, komplett baromsággal nem is lehet szembeszállni, így erre az írásra is nehéz mit mondani
ezért ha személyesen találkozom ilyen emberrel, akkor ráhagyom, de így ismeretlenül azért ajánlom neki, h nézze meg a Szalacsyt meg az atombunkert illetve h hogyan kell kivenni a vízbű a zoxigént, aztán gondolkodjon el az ő tudományosságán egy kicsit

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 15:14:11

@Saman:

Bocs, de erről most a Mr Bean című film egyik jelenete jutott eszembe.

Kihallgatják Mr Beant, miután tömeges pánikot okozott a vidámparkban. Felteszik neki a kérdést:
- Áll Ön valamilyen drog hatása alatt?
- Nem... - válaszolja hosszú csend után Mr Bean.
- Pedig lehet, hogy kellene... - mondja a rendőrtiszt.

2013.04.17. 15:16:29

@Jess G: pedig kiepitett am egy fan club-ot, pl amichay,dolgozo nep, stb. Bennunk lesz a hiba.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 15:19:00

@pudliho:

Kedves Pudliho!

Ön szervezett otthon országos társadalmi vitát?

Én többször.

1998-ban a "Fiatalok első lakáshoz jutása" témában
2006-ban a "Munkahelyteremtés" témában
2007-ben a szociális szakma számára felépítettük a "Munkahelyteremtés.hu Programot"

Ezen kívül beporóbálkoztam még a "távhő és a "mezőgazdasági támogatások" témával is, de ezekből nem lett országos fórumsorozat csak kisebb.

És Önben kit tisztelhetek?

Ernoke 2013.04.17. 15:32:36

A cikk nagyon csapongó ugyan, de teljesen érthető. Arról szól, (amit én régebbi kommentjeimben meg-megemlítettem már) hogy MAgyarországon nincs civil szféra és ezért nincs valódi demokrácia sem. A posztoló ezt ugyan a résztvevők oldaláról közelíti meg, én pedig az állami forráselosztás oldaláról szoktam (kinek mik a munkatapasztalatai ugyebár), a végeredmény ugyanaz. Ezen ki mit nem ért?

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A KSH státusza: kormányhivatal. Ha a KSH olyan adatot közöl, ami a kormánynak nem tetszik, a kormány leszól és a KSH korrigálja. Nem hazudik, csak szépít. Megdöbbentő és csalódást keltő, hogy van még MAgyarországon olyan blogokra kommentelő ember, aki azt hiszi, hogy az államtól függetlenül működnek olyan szervezetek, amelyek állami finanszírozás alatt állnak.:( Hiszen éppen az a baj, hogy nemhogy a kormányhivatalok nem teljesítik a kontroll- és szakmai szakértői szerepüket, hanem a források újraelosztása és mostmár politikai nyomásgyakorlás révén az állam a részvételi oldal kontrollszerepét is ellehetetleníti. A cikk ugyanezt a problémát közelíti meg "néplelki" oldalról.

2013.04.17. 15:49:04

Regi hataratkelo: hasznos informaciok, elindulast es tervezest segito gondolatok, objektiv es szubjektiv beszamolok friss es rutinos kivandorlok tollabol, itt-ott egy velemenyutkoztetes.

Hataratkelo ma: nezettseggeneralas, szelsoseges es teljesen haszontalan hisztik lekozlese, provokativ cikkcimek, eletkeptelen emberek siranalmai, eletkepes de 2 honapja kivandorolt arcok tutimegmondasai, sok helyen kifogasolhato tartalmu es uzenetu "shock value" cikkek.

:(

@Hataratkelo: ennyire nem jon be a kinti elet, hogy kell a plusz le a blog.hu forgalomgeneralasbol, vagy tenyleg mi ez a szenny, ami a blog helyen burjanzik?

NemNick 2013.04.17. 15:55:39

Hosszú és tekervényes poszt volt, kicsit gezemice érzésem van.

Egy dologra reagálnék most:
"Vélhetően sosem voltunk ennyire kirekesztően kényesek arra, hogy ki magyar és ki nem az, mint manapság, hiszen számos népcsoport évszázadokon át őrizte meg közöttünk nyelvét és/vagy autonóm kulturális örökségét. Van közös cél, tett, élmény és sors elég. "

Nem értek egyet abban a posztíróval, hogy sosem volt ez még ennyire téma, hiszen volt már nem egy időszak, mikor ezt igenis boncolgatták ebben az országban, DE most tényleg megint a közbeszéd része. Sokat gondolkodom én is mostanában azon, hogy miért bukkant fel ismét ez a kérdés.

Már István királyunk Imre herceghez címzett intelmeiben is szerepelt, hogy egy erős ország befogad, nem kitaszít. (És hagyjuk most a forráskritikai észrevételeket, nem tegnap írták, legyen elég ennyi.) Szóval tény, mélyen gyökerező hagyomány, évszázadokon keresztül aktív befogadók voltunk (ha mást nem, nemzeti tragédiáink után). És sikeresen: jobbára win-win helyzetek jöttek létre, stabil maradt az állam szövedéke.

Mi változott mostanság? Sokminden. Egyrészt nemzettársain elég nagy része hirtelen nemzetiség lett valahol máshoz. ÉS ezt a problémát évtizedekig elhallgattuk, a kezelés módja a "nem beszélünk róla" lett. Vagyis a téma - a szocialista internacionálé elég látványos bukásával - ismét a napirendre került. És ott is maradt, mert az addigi totális negligálás után elég keményen beleakaszkodott a politika. És nem létezik egyszerű megoldás.
(Ez később még fontos lesz.)

Másrészt (és kérek mindenkit, hagyja most az erőltetett kincstári optimizmust) bajban van az ország - gazdaságilag, szociológiailag és mentálisan egyaránt. Kevesebb jut sok mindenből, borúsabb a jövőkép is. Ezért aztán a lehető legrosszabbul reagálunk: mint aki az életét menti mások eltaposása árán, "elég nekünk a mi bajunk is" mentalitással, mi is elkezdtünk kirekeszteni, azt remélvén a kevés "bent maradtnak" több jut.
NEM vagyunk ezzel egyedül, Európa-szintű tendencia, csakhát szociológiai-pszichológiai tény, hogy az összefogás a csoportnak ilyenkor hasznosabb, mint a szeparáció. És talán máshol nem az öncsonkításig mennek el ebben... Ez utóbbinak egyik oka, szerintem, a már évek óta fennálló, pártoskodó, árokásós retorika, ami bizony nem az "összefogásnak", mint ideának kedvez. (ezen az olyan központi diktátumok sem segítenek, mint pl. a remek NENYI - amíg az emberek nem érzik magukénak, az marad, ami...)

A másik, hogy a mostani kurzus sok fogalmat elkezdett kisajátítani (pl. "haza", "nemzet" és nem utolsó sorban a "magyar" is) - ami a mi kis árokásott országunkban együtt jelent azzal, hogy "automatikusan" az egyik csoporthoz tartozók lesznek "azok" akik használják/használhatják, míg a maradék, nos hát, az "más" lesz. Mivel az egyik csoport "felségjelei" a másik csoport nem használhatja azt.
Hiszen háború van, vagy mi.
Instant kirekesztés.

A múltkoriban olvastam egy Amerikába kivándorolt szülők gyerekének a levelét. Bár ő ott nőtt föl, hazajött (nő miatt, persze :) ) - és szíven ütötte a dolog, hogy annak ellenére, őt, ott kint, egy más kultúrában magyarnak nevelték a szülei, itthon nem tekintik annak. Persze, akcentusa van. Persze, jó állása van nemzetközi cégnél. Persze, nem tudja, milyen volt a Bambi, milyen volt, mikor nem volt hétfőként TV adás és nem élete csalódottsága, hogy megszakították Antall József halálakor a Kacsameséket. Szóval nem biztos, hogy az átlagember mindennapi problémáinak részese, vagy azonos az élményháttér.
De a Bóbitát olvasta fel neki az anyukája kiskorában. Ha ő magyarnak vallja magát, ki mondhatja azt, hogy nem az?
Van valami bizottság?

Azt hiszem a kulcs az, hogy van valami kimondatlan elvárás - ami akár jogos is lehet - hogy aki magyar, az osztozzon a problémáin is magyar-országnak. És itt jön be amit a legelején írtam: sok magyar más ország állampolgára, tetszik vagy nem. És vannak vegyes házasságban született gyerekek, vagy tisztán más néphez tartozó, ámde itt születettek, itt felnőttek.
Ők mért érezzék maguknak ezt a problémahalmazt? Amiről nem tehetnek. És ha magukénak érzik valamennyire, mégis, mennyire kellene? Mennyi lenne "elvárható"?

Miközben nyelvük, kultúrájuk, élményeik - legalább részben - ide kötik őket. Örökség, amit nem akartak, csak kapnak. (És igazából rajtunk múlik, büszkék lesznek-e rá vagy nem.)

Mi meg, amilyen hülyék vagyunk, nem úgy tekintünk rájuk, mint kapocsra más nemzetekhez, kultúrákhoz; lehetőségre a problémáink megoldásában, hanem egyenesen a probléma részének tekintjük őket. Ami ordas baromság, szerintem.

Én nem tartom okvetlenül ördögtől valónak az erről való vitát, AKKOR ha ennek a vitának a végén kialakulna egy racionális, többség által (nem parlamenti, hangerőn alapuló vagy bármi máshogy torzított többség, hanem sima többség) elfogadható álláspont, amihez lehet igazodni - akkor, mikor az ember maga dönt arról, minek vallja magát.

Sikerült hasonlóan hosszú és tekervényes kommentet írnom. Bocsi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:02:31

@Jess G: a dolgok úgy történnek, ahogy történniük kell.
ha ennek a blognak az a sorsa, hogy ilyen posztok érkezzenek, amik első körben felpörgetik a kommentszámot, és így az oldalletöltést,
majd megjelennek hirdetők, végül a tematika elkanyarodik az eredeti elgondolástól, és az addigi látogatók elpártolnak,
és maradnak/jönnek újak, vagy nem jönnek és meghal,
akkor ez a sorsa.
ezt az sem fogja meggátolni, ha Sámánt kitiltják.

remek blogok mentek tönkre/tettek tönkre szándékosan, két napig beszélünk róla, pár hétig nosztalgiázunk,
majd keresünk másik kedvencet.

én is szívesen látnék klasszikus posztokat, de azért lássuk be, hogy mi sem könnyítjük meg a posztolók dolgát a kritikus kommentjeinkkel:)

mirx 2013.04.17. 16:04:43

@Jess G: Nekem őszintén szólva olyan érzésem támadt, hogy a posztoló nem százas. Egy - klinikai kezelés alatt álló - diagnosztizált skizofrén ismerősemre emlékeztet az írás, aki amolyan szellemi ámokfutásként képes volt a "sárga szín szobában való számszerű és mintabeli előfordulásából" komplett vallási és filozófiai világképet felépíteni, összessküvéselmélettel, politikával, helyes életmóddal megspékelve, szóval volt minden, mint a búcsúban, csak értelme nem volt semmi. Feküdt is a zártosztályon vagy három hónapot.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:05:16

@Jess G:
"zsűri az idiótákat kicikizte, kiröhögte stb és az ilyet nem szeretem"

örömmel látom, hogy van érző oldalad is:PD

na komolyan: ez szimpatikus, én is így érzek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:06:34

@iqfighter:
szerintem ha valaki nem tud írni, ne írjon.
lehet akármi okosság, zseniség a fejében, ha nem tudja átadni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:09:56

@Saman:
esküszöm, bzmg, tényleg nem értem, mit akarsz mondani.
"Amikor mentem anyámat meglátogatni, a Nyíregyháza - Nyírszőlő buszon a mellettem ülő bácsi panaszkodott, hogy drága a jegy. Asszem 380 Ft volt a kültéri és 350 a városhatár tábláig. Nekem nem tűnik drágának. 1 Font. 10 percnyi bérem. Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják."

hogy a faszba kerül oda az utolsó mondta, és mit akarsz vele mondani?

"Elmondta az úr, hogy őt most behívták egy rövidebb műszakra. Gondolom közmunkás lehetett, mert azt mondta, hogy 1000 Ft a mai bére. Ebből 600 Ft-ot már elköltött buszjegyre. 400 Ft lett pénteken. Ha beosztja a hétvégére mire elég napi 133 Ft? Az én 10 percnyi bérem közel esik az ő mai keresetéhez! "

mit jelent az, hogy " 400 Ft lett pénteken", és mit jelent a mondatban?

eddig nem válaszoltál a kérdéseim többségére, de tényleg érdekel.
döbbenetes, milyen érthetetlen és inkoherens mondatok ezek...

Amarante 2013.04.17. 16:11:47

@Babette_: Persze,hogy nem szep dolog cikizni,de emberek vagyunk...Mire a zsuri a 20ezredik magarol azt kepzelo,hogy Istentol aldott tehetseg,jelentkezot is meghallgatta en nem csodalkozom,hogy eleg cikisre sikeredik a kritika.Van koztuk olyan-es nem is keves-aki minden evben ott van.
Lehet ha ez mar nem a harmadik toketlen poszt a sorozatban,akkor kevesbe cikizunk.
Namegaztan:ha bloggazda lennek es ismernem egy picit is az olvasotaboromat,en jobban megvalogatnam a posztokat es az olvasottsagert nem dobnek oda senkit....

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:12:40

@Jess G: kérdezni tilos!!!!!
akkor tovább beszélnek!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.17. 16:13:14

@bpetya75:
Mero Laszlo az Eszjarasok konyveben leirta eazt a jelenseget. Nincs itt a nalam akonyv, csak hozzavetolegesen tudom idezni.
1 Orvostanhallgato: A tudas megszerzes elejen tart, ismeretei nem integralodtak koznapi tudasaval. Egeszsegugyrol beszelve a szoveg tele van latin kifejezessl, a hallagtok alig tudjak kovetni.
2 Gyakorlott orvos. Orvosi tudasa megalapozott, integralodott a szaknyelv es koznyelv. Betegei megertik mondanivalojat. IDONKENT haszanal zsargont, latin kifejezeseket de ez is egyre inkabb kikokop a beszedebol.
3. Orvos nagy rutinnal. koznyelvi termeszetesseggel tudja leirni a bonyolult egeszsegugyi folyamatokat, kepes koznyelvi szinten is komunikalni betegeivel. Mester szinten akar szorakoztato eloadassa tudja alakitani mondanivalojat (Pl. Dr Oz az Ophra show-ban)
4 Ezen a szinten a nyelv mar nem segitsg hanem akadaly. Bizinyos tudasszintre mar nincs sem koznyelv, sem szaknyelv. Tudomanyos kutatok kommunikaknak igy. Ket professzor tokeletesen megerti egymast egy bonyolult temakorrol beszelgetve, erzesekere, sejtesekre, diagram hegyekre, volgyekre utalva. A korulottuk allo fiatalabb kutatok ezt teljes megrokonyodessel hallgatjak hiszen ebbol egy szot sem ertenek.

Amarante 2013.04.17. 16:13:16

@Babette_: Lehet arra celzott,hogy elszaladt a lo velem.Magyarazat az elobbi kommentbe:):):)gonosz vagyok na,de ez az en koromban mar megbocsajthato:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:15:26

@abaya-oman:
szerintem egyébként nem rossz cikk, egy tanulmányba, pályázatba elmehetne.
a mai világban a bullshit ad el dolgokat.

de én úgy vagyok vele, mint a cigány a hegedőművésszel:
jó-jó, de ásztálná' meghóná'...

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:18:19

@Amarante: nagysikerű:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

tucano 2013.04.17. 16:19:05

@charlieharper: Ebben sajnos profi vagyok. Végigpróbáltam mindent és csak és kizárólag a Dávid gerinckoncepció működik. Európában szinte mindenhol megtalálod. Nincs varázslás és 10+ év szenvedés után megoldották a dolgaimat, szóval csak tanácsolni tudom.

tucano 2013.04.17. 16:21:15

@Whave: szerintem azt rakja fel, ami beküldenek. Ha tárgyilagos írások érkeznek, akkor azt, ha ilyenek, akkor meg ezt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:22:36

@NemNick: ez szerintem posztnak is elment volna.
szépen mondtad.

2013.04.17. 16:23:57

@tucano: mintha tobbszor is hallottam volna olyat, hogy x mar miota megirta a sztorijat, s megse kerult ki, szoval valszeg azert tobb iras erkezik, mint amennyit mi itt olvasunk.

Mindegy, sajnos a valtas igyis-ugyis erezheto, foleg a regi olvasoknak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:25:10

@Amarante: namost a zsürinek az a dolga. gondolom, nem számítanak arra, hogy mindenki istenáldotta tehetség.
nekik a húszezredik, a versenyzőnek meg élete lehetősége.

Spacecake 2013.04.17. 16:25:43

@Babette_: ...lett penteken a bere...(lemaradhatott)
nem igaz h nem tod osszerakni,ne jatszd mar meg magad.
vagy a matekkal van a gond,akkor bocs...
(1000-600=400)

:-)

Amarante 2013.04.17. 16:25:50

@tucano: Mi az a David gerinckoncepcio?Meg zoldfulu vagyok gerincugyileg:):)Ha ilyen lassan dolgozik az angol egeszsegugy idovel belejovok:):)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:26:18

@Babette_: Kritikus kommentek a másik felületen is voltak.
Amit én személy szerint hiányolok, azok egyrészt az ottani írások valódi határátkelőktől, a kinti életről, hasznos tanácsokkal vagy csak az életüket leírva, másrészt az ott kialakult családias hangulat.
Utóbbi hiányzik jobban :-(

blackhairlady 2013.04.17. 16:29:25

@Babette_: "nem bírom ki, még ha ezzel bármi sötétséget árulok is el: te rájöttél, mi köze a csirkének a ...... az akármihez, amiről ez szól?"
Szerintem a kolto ezzel azt akarta kifejzni, hogy mi magyarok a tudatalattinkban is kepesek vagyunk alsobb, szegenyebb, es felsobb gazdagabb reteget letre hozni. Ezt pedig szerintem azzal a koltoi hasonlattal fejezi ki, hogy a magyar ember a csontos, keves hussal rendelkezo reszet kepes szetvalasztani a csont nelkuli, vagy csak eppen hogy egy db csonttal rendelkezo reszeitol is. Szembe allitja a szarnya, hata, fara szekciot a combja, melle csoporttal.
Ezzel szemben Angliaban (KUlfoldon) ezek a darabok keverednek, mindenbol jut egy keves.
A kolto ezzel a hasonlattal probalja megtestesiteni a tarsadalmi retegek kozti kulonbseg elmelyuleset Magyarorszagon, mig Kulfoldon ez nem igy van.
Szerintem a kolto ezt szerette volna erzekeltetni a "csirke darabolasa" hasonlattal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:29:42

@Spacecake: na most kivonni tudok.
de az nem derült ki, ha "ma" péntek van.

Amarante 2013.04.17. 16:29:43

@Gilda66: Igen igy van.Ezek az iromanyok a legrosszabbat hozzak ki az emberbol:)En bevallalom,hogy gonoszkodtam,de azert igyekeztem nem bunkoskodni,szemelyeskedni.remelem sikerult.

tanato 2013.04.17. 16:30:12

@Whave: Érzem bizony mint régi olvasó,kicsit elment a blog a bulvársajtó irányába.Persze az olvasottság szépen nőtt.Lett egy két vezérkommentelő akik összehordanak mindent,de kétségtelenül nagyon szórakoztató show jelleget öltött a dolog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 16:31:33

@Gilda66: ezt megértem.
de a családias hangulat elriasztja az új kommentelőket.

én nem szerettem ott beleszólni, pont a bensőséges hangulat miatt...

tucano 2013.04.17. 16:33:59

@Amarante: Van egy "Fitness" stúdió Budapesten egy sor spec géppel. Odamegy az ember teljesen lerobbanva, elkezdik a fizikót. Aztán mehet ezekre a spec gépekre. Nekem 3 hónap alatt megháromszorozták a hátizmomat, kijavították a tartásomat. 6 hónap alatt elmúlt az ok. Végig orvosi, szakedzői felügyelet. Aztán mehet az ember a rendes gépekre, ott is nagyon odafigyelnek. Semmi varázslás, de mégis csak és kizárólag ez működik. Amíg megfelelő az izomegyensúly, addig nincs baj.
www.gerincklinika.hu/
Bitang drága, de tényleg helyrerak. Próbáltam én mindent, mondjuk nem varrattam meg, mert addigra megtaláltam a Dávidot. Ez az egyetlen, ahol minden együtt és rendben van. Persze mondanom sem kell, hogy utána magasról tettem mindenre és megint teljesen helytelenül edzettem, 4 év múlva megint előjött mind a 2 sérvem. 3 hónap és megint rendbe raktak, pedig minden doki azonnali műtétet javasolt. Tényleg nincs benne semmi csodás, egyszerűen profin végzik a munkájukat és erre specializálódtak.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:34:42

@Amarante: Nincs semmi gond a hozzászólásaiddal :-)
Legalább olvastam ma valami értékelhetőt is, hála neked és még pár hozzászólónak!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:36:29

@Babette_: Hát most jöttek újak...ezek meg elrisztották azokat, akik a régi felületen értelmes írásokat írtak :-(

Amarante 2013.04.17. 16:38:47

@tucano: Nagyon szomoru lettem:(:(sajnos a harom iskolas gyerekem miatt nem tudok ennyi idot Mo-on tolteni:(Nem szivesen muttetnem meg...Nekem is ketto van belole,de azt mondtak,hogy eloszor csak egyet mutenek.

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 16:42:51

@Amarante: gépek nélkül is tudsz hátra edzeni... nézz szét a youtube-on

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 16:46:18

@Gilda66: na most megnéztem, 2011 decembere óta olvasom (akkor még postr) blogot, és akkor nagyon lelkes voltam, hogy na majd én is megírom... de már biztos vagyok benne, hogy nem fogom. Ennek oka egyrészt, hogy ez már nem az a blog, másrészt meg a mindent szétszedni és kritizálni vágyó közönség, aminek nem lehet megfelelni.

blackhairlady 2013.04.17. 16:46:33

@bpetya75: OFF: Junius 2. feletol tudsz valami jo kis programot a kornyeken? OFF VEGE.

tucano 2013.04.17. 16:47:47

@Amarante: Mindenhol van Európában
@szerengeti: Ha van gerincsérve vkinek, akkor ne a youtube-on keressen hátedzést. Elég, ha a nyakad rosszul tartod és sokkal nagyobb bajt csinálsz. Szakértő felügyelete nélkül semmit. Csak a fizió pont szart sem ér. Én még szétdurrant háttal is simán belehúztam a mázsába, meg akármit megcsináltam, csak fájt meg kezdtem lebénulni. Amikor elkezdtem a Dávidban 10 perc mire egy gépet beállítottak rám. 7-kg val kezdtem és csak és kizárólag az az izom dolgozott, aminek kell. Majdnem elsírtam magam annyira nehéz volt 7kg, csak ehhez tudni kell a szakmát, meg kellenek a speckó gépek!!!! Szívesen reklámoznám Dávidékat (hátha engednek az árból), de nem azért mondom. Ha valakinek rendben van a háta, akkor még sok mindent tehet. De ha sérv van, az nem játék.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 16:50:16

@szerengeti: De milyen igazad van!
Nem is tudok rá mit írni, mert tökéletesen egyetértünk.
Azt hozzáteszem, hogy a magam részéről ezt nagyon sajnálom :-(

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 16:51:51

@tucano: Fentebb én is ajánlottam egy másik, amúgy teljesen hasonló elvű személyre szabott segítséget nyújtó oldalt. Nem a műtétben hisznek, illetve azt mondják, többségének nem kellene műtét, hátizomerősítés kell, a megfelelő módokat kiválasztják, előzetes vizsgálat van természetesen. Ugyanakkor azért érdemes ránézni akár annak az oldalnak (amit fentebb linkeltem, porckorong.hu) videóira, mert a napi testtartás éppolyan fontos, mint az edzés, amit rád szabnak. Ha nem jól tartod magad, akkor a helyzet nem fog úgy javulni, ahogy szeretnéd, ha jól tartod magad, akkor meg fogod tapasztalni, hogy az már eleve felér egy hátizomedzéssel... igen az előbb ezt így leírhattam volna, de hát dolgozom is közben :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 16:54:36

@Gilda66: @Babette_:

Egyszerűen nincs annyi anyag, ami elég lenne. Ez a nagy gond ilyen esetekben. Bár nem ismerem a blogtulajdonost, sem az egész körülményeit, sejtem, hogy mi lehet.

Alapból ha van egy tematikus blog vagy bármi más (pl. rádióműsor, tévéműsor, más média, mindegy mi), akkor mindig eljön egy olyan pillanat, hogy fordulópont következik be.

Mert ha személyes blog, akkor mindegy, de tematikus blognál nem az. Hiszen pl. az eddig a konyhaművészetről szóló blog nem közölhet hirtelen cikket a Mars holdjairól vagy a budaörsi csatáról.

Ilyenkor jellemzően több út szokott lenni:
- elkezdeni írni a témába vágó hamis cikkeket,
- próbálni picit tágítani a témakört.

Úgy veszem észre, itt a blogtulaj a második utat választotta.

A törzsközönség meg baj is meg nem is. Ha ugyanis nem elég nagy, az egész zárt klubbá válhat, s elriasztja az új "ügyfeleket".

Azt hiszem persze, hogy az egész itt nem olyan nagy probléma, hiszen nem hiszem, hogy ebből a tevékenységből komoly haszna lenne bárkinek is. Ez alapvetően hobbifoglalatosság.

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 16:57:47

@tucano: Mondjuk még annyit hozzátennék, hogy nem mindegyik orvos ilyen szemléletű... simán jönnek a tapaszokkal, műtét, lézeres meg hullámterápia.. nem akarom mondani, miért.. meg ajánlják az úszást, ami sosem fog felérni az akár dávidos technikával, és a kezdő sérvre sem ajánlják a hátizomedzést. Elég sokat kell kutatni a neten, hogy az ember ráakadjon... meg arra is, hogy mit nem szabad csinálni. Én például sok éven át helytelenül jógáztam, helytelenül, mert ülőmunka mellé nem azokat a gyakorlatokat kellett volna.

bpetya75 2013.04.17. 16:59:06

@blackhair-lady:

Így kapásból nem. A Kulturális Hét augusztusban, a Folkbeats júliusban lesz, de körbekérdezek, és szólok majd :-)

blackhairlady 2013.04.17. 17:16:53

@bpetya75: Koszi:) A folkbeatnek a pontos datumat majd megirnad? Oda mindenkeppen el akarunk menni. Sajnos a szinhazi evadnak is vege mire haza erunk, igy most probalok korbeerdeklodni a kulturalis lehetosegekrol.

tucano 2013.04.17. 17:19:33

@szerengeti: akkor te is végigmentél a fokozatokon :( Végigmegy az ember egy csomó felesleges dolgon, aztán kiderül, hogy a legkézenfekvőbb dolgokat kell csinálni. Én most sokat úszok, meg sétálok, illetve persze bringa.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 17:24:36

@NemNick:

Üdítő volt a hozzászólásodat olvasni!

Az előtted szólók kb 70%-ban szőnyeg alá sepernék a témát.

Pedig szerintem is beszélni kellene inkább mint pofoszkodni.

tucano 2013.04.17. 17:32:20

@NemNick: "Sikerült hasonlóan hosszú és tekervényes kommentet írnom."
Megérte.

Shebelle 2013.04.17. 17:33:35

Nem a cikkíró a hibás.....

Ezek a posztok, már csak a hozzászólások, letöltések miatt születnek...

kár

Shebelle 2013.04.17. 17:39:48

talán ezért születnek ilyen posztok,bár gondolom nem ilyen nagyban?!

www.incomediary.com/top-earning-websites

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 17:40:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ez alapvetően hobbifoglalatosság"

Én elég régen utazok ebben az e-demokrácia közösség építő műfajban.

Ilyen tematikus blogokkal igen is jól fel lehet építeni egy témát.

Ez hagyományos fogalmakkal operálva inkább önsegítő csoport mint kutatás. Bár az általam felemlegetett kutató csoport is végig olvasta a Nagy Ferónak írt 34.567 szerelmes levelet a másik 2.345 miként ment tönkre a családom levéllel.

Én kifejezetten eltoltam a részvételi demokrácia blogot az interkulturális tanulás irányba.

Ez a blog is hajlamos ezt a témát ide tenni.

Talán azért érdekesek az én tapasztalataim, mert szélsőségesen elmennek interkulturális tanulás irányba, van néhány külső nézőpontból felépített rálátás, ugyan akkor sokkal mélyebben elemzik a belső világunkat is.

Egyik irányba elindulva sem vagyok egy súlycsoportban a kommentelőkkel. Hiába esnek nekem 36-an egyszerre.

csiki-csuki

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 17:45:08

@Babette_:
esküszöm, bzmg, tényleg nem értem, mit akarsz mondani.

higgadjál le Babette_!

Talán akkor sikerül!

bpetya75 2013.04.17. 17:45:58

@blackhair-lady:

Folkbeat Zselic szíve fesztivál: Július 5-6. Valamiért péntek-szombat lesz, nem szombat-vasárnap.

2013.04.17. 17:48:18

@Whave: Nem tudom mire vélni a mostani irányvonalat, a posztok többsége hulladék, fogalmam sincsen, hogy erre van-e igény v. csak ilyenek érkeznének?...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 17:54:24

Időben egy darabig azt nyomatják az ügyeletes trollok, hogy én semmiképp nem szólalhatnék meg.

Kár minden másodperc, amit EMBERI LÉNY az általam fókuszba helyezett témával eltöltene.

Aztán egy idő után tüntetés átváltozott olyan politikai tiltakozási mozgalommá, hogy az egész Határátkelő blog zárjon már be pelase! De hamarosan!

Megtennétek, hogy ma este kimentek valahová tüntetni azzal a kívánsággal, hogy a .... ezt talán fogalmazzátok meg magatok!

Ilyeneket beengedni a közfigyelem sőt az ÉN figyelmem fókuszába... perverz állat! Ekézzétek a szerkesztőt miután engem szét aláztatok! /Jelezném , hogy jót mulattam a negaítv visszacsatolásokon! Nem ma pattantam le a falvédőről! hasizomláz volt olvasni ezeket!/

Azért a misszió alapítói kapnak ám egy visszajelzést azoktól, akik mostanság tervezik a kivándorlást!

Azon vekengenek, hogy igen vagy nem!

Ez a cikk rajtuk kívül más célcsoportokat is megszólít!

Mi lesz Veletek, otthon maradók?!!!

bpetya75 2013.04.17. 17:56:30

@ctboy:

Köszönöm az infót, jók a csoportleírások :-)

Eszembe jut a gimis osztályom bioszos fele. Összeraktak egy remek mondatot a szex definíciójaként. Nem teljesen pc és az utolsó szó nem stimmel, vagy rosszul emlékszem rá: szexuális dimorfizmuson fundált interperszonális relációban realizálódó habituláció.

bpetya75 2013.04.17. 18:05:04

@NemNick:

Korrekt gondolatmenet, szívesebben olvasta, mint a posztot ;-)

"Másrészt (és kérek mindenkit, hagyja most az erőltetett kincstári optimizmust) bajban van az ország - gazdaságilag, szociológiailag és mentálisan egyaránt. Kevesebb jut sok mindenből, borúsabb a jövőkép is. Ezért aztán a lehető legrosszabbul reagálunk: mint aki az életét menti mások eltaposása árán, "elég nekünk a mi bajunk is" mentalitással, mi is elkezdtünk kirekeszteni, azt remélvén a kevés "bent maradtnak" több jut. "

Erről eszembe jut, amit a pár éve olvastam a boszorkányégetések hátteréről. Végeztek egy történelmivel kombinált szociológiai kutatást, amiben arra jutottak, hogy súlyos nehézségek hatására (halálos járványok, hosszú éhínség és társaik) felerősödött a boszorkányüldözés, megnőtt a kivégzések száma. Kell a bűnbak a népnek. Úgy Ázsiában, Amerikában vagy Afrikában, mint Európában. Minél nagyobb a baj, annál gyorsabban derül ki, hogy milyen hihetetlenül vékony a civilizációs máz, ami az elmúlt pár évezred alatt ránk rakódott.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 18:05:44

"@Gilda66: @Amarante: Nincs semmi gond a hozzászólásaiddal :-)
Legalább olvastam ma valami értékelhetőt is, hála neked és még pár hozzászólónak!"

Az első 100 kommentben is volt egy polgártásunk, akinek 21-szer kellett hozzászólni, ebből 20 alkalommal arról kellett kifejtenie véleményt, hogy soha senki ne olvass el ezt /senki nem szólt neki, hogy esetleg ez a propaganda itt nem annyira helyén való. Elkésett vele! Más csatornákon kellett volna elhíresztelnie, hogy a Sámán ír, akkor ki nyissátok a bejegyzést!

Az első 500 kommentnek minden bizonnyal Amarante lesz az ilyen irányú főszereplője!

Gratulálok a blog bejegyzés ekézőbajnokának!

Csak így tovább!

Le ne állj a következő 8 órában!

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Még ha egy kicsit konstans is! Nyugodtan mond el mi nyomja a lelkedet!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.17. 18:05:44

@pappito:

"ehh, megyek aludni. (szakácsok kedvéért: a déli féltekén élek ahol ilyenkor van éjszaka :) "

Isten ments, hogy beszóljak, de nem azért mész most feküdni, mert a déli féltekén laksz, hanem azért, mert a föld másik oldalán. Namibia is a déli féltekén van, mégis ugyan az az időzóna, mint a magyar.
Az É-D dolog az évszakot befolyásolja, nálatok most ősz* van, míg itt tavasz.

*) nem tudom milyenek arrafelé az évszakok, de kb. ősz lehet.

abaya-oman 2013.04.17. 18:12:47

@Saman: Ismétlem magam de mi tagadás tényleg kiváncsi vagyok, hogy valóban 6 font e az egy órai kereseted. Ha igen, akkor vagy én találtam tuti jó munkát '96-ban vagy te vagy nagyon rosszul fizetve.
Mond véletlenül nem a GATE-ra jártál? Rettenetesen emlékeztetnek a reakcioid valakire, akit ismertem.

bpetya75 2013.04.17. 18:15:03

@Saman:

"Egyik irányba elindulva sem vagyok egy súlycsoportban a kommentelőkkel. Hiába esnek nekem 36-an egyszerre."

Elég magas szintre eljutottál a szembe forgalomra adott magyarázatok terén ;-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 18:22:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Értem amit írsz, talán még igazad is van sok mindenben.
De ettől még nekem nem tetszik ez a változás :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 18:23:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Értem amit írsz, talán még igazad is van sok mindenben.
De ettől még nekem nem tetszik ez a változás :-)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.17. 18:24:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Értem amit írsz, talán még igazad is van sok mindenben.
De ettől még nekem nem tetszik ez a változás :-)

kovacs55 2013.04.17. 18:27:34

Ennyi tragyat, zagyvasagot egyszuszra osszelapatolni, hat nem semmi... Olvasom ujra es ujra de nem ertem mirol szol, mit akar mondani, mi koze a hataratkelohoz (most menjunk vagy maradjunk, hol jobb itt vagy ott). A cikkbol semmi nem derul ki..Viszont ha valaki elolvassa vegig garantaltan fejfajast es fulzugast kap tole...Nem kellene eroltetni (vagy mashol) ezt az iroi ambiciot.....
Hataratkelo kedves, megtudhatnank, hogy miert sztarolod ezt az isten barmat annyira, hogy ket honap alatt ez mar a harmadik altudomanyoskodo, hulyesegekbol osszelapatolt, tudalekoskodo irasa itt?
Bennem már az is felmerült, hogy az illető be van löve/nyomva, azok szoktak beállva ilyeneket összezagyválni és mindig van pár lökött ember, aki tátott szájjal hallgatja őket...

NemNick 2013.04.17. 18:28:25

@ctboy: Bakker, ez nagyon jó volt. Már megérte benéznem. Köszi!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 18:34:46

@Saman: én teljesen higgadt vagyok, de még mindig nem válaszoltál.
ezt esetleg azt jelenti, hogy nem tudod elmondani értelmesen?

blackhairlady 2013.04.17. 18:42:10

Nem lenne hasznosabb ha kevesebb idegen szot hasznalnal a szovegeidben? Gondolom az a celod, azert veszed a faradsagot, hogy ilyen hosszu esszeket, tanulmanyokat irjal, hogy minel tobb emberhez eljussanak a gondolataid. De ha csak te erted akkor az nem tul hasznos. Lehet, hogy te tudod mirol akarsz irni, de az emberek tobbsege a 4. mondat utan feladja az olvasast, mert nincs kedve minden egyes szo jelentesenek utana nezni. Biztos, hogy te igy nagyon okosnak tunsz, (lehet, hogy az is vagy), de nem ered el a celod: nem jut el a tartalom a celkozonseghez.

blackhairlady 2013.04.17. 18:43:28

@bpetya75: Koszonom! Akkor meg biztosan otthon leszunk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 18:50:49

@Saman:
már értem. nem tudod. kicsit rákerestem, és szóról-szóra ezt írod mindenütt.
a helyesírási és vesszőhibákból ítélve folyamatosan másolva.
valahonnan, valamikorról, ahol és amikor először megírtad.
én nem akarlak bántani, egy szóval sem, de erről megvan a (negatív) véleményem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 18:52:08

@Saman:
"Ilyeneket beengedni a közfigyelem sőt az ÉN figyelmem fókuszába... perverz állat! Ekézzétek a szerkesztőt miután engem szét aláztatok!"

aki kurvának áll...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 18:52:27

nem a GATE-ra jártál?

nem jartam a GATE-ra.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 18:54:07

@charlieharper: a Hit Gyülekezetébe is sokan járnak, meg a szcientológusoknak is nagy a tábora, de ettől még nem hiszem, h helyes amit hirdetnek
@Babette_: nekem nem baj ha ez a blog is tönkremegy, van ilyen, csak nem látom hosszútávú értelmét ennek a koncepciónak, ami kezd itt kirajzolódni
egyébként miből gondoltad, h nincs érző oldalam? nekem csak az van :-)
@mirx: azért ennyire sztem nem súlyos a posztoló, csak kicsit nagyon komolyan veszi magát, de majd sokszor belefut pofonokba, aztán vagy felhagy a térítéssel v beáll vmelyik szektába és ott sikeres lesz

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 18:55:30

@Babette_: ezt esetleg azt jelenti, hogy nem tudod elmondani értelmesen

felmerult itt vagy 200 kerdes.

Annyi van amire nem valaszolatam. Bocsi!

Most elmegyek edzeni. Kb 3 ora is leszek megint.

Szakura 2013.04.17. 18:56:12

Megdöbbentő volt számomra a kommentek egy részét olvasni. A blog nem atomfizika volt, mégsem képesek értelmezni? Fejfájást kapnak ettől az egyszerű szövegtől?! Persze mindig siránkoznak azon, hogy a magyar oktatás színvonala csökken, de ennyire?! Ezt nem hittem el eddig.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 18:56:36

@blackhair-lady: én minden szavát értem.
külön-külön.
együtt nincs értelme.

(deleted) (törölt) 2013.04.17. 18:56:49

@Gilda66: szerintem azért nem érted, mert Sámán kihagyott néhány betűt, szót...

"soha senki ne olvassA el"

"hogy a Sámán ír, akkor ki NE nyissátok a bejegyzést"

szerintem...

Amarante 2013.04.17. 19:08:30

@Saman: Na viragszalam!ha ekezni akarnalak,hidd el nekem,az nagyon fajna!!:):)tudod az ember elolvas valamit-irotol fuggetlenul-aztan velemenye tamad.Ha ez egy blogon tortenik,akkor meg is irja.Namost ha netan negativ a kritika,akkor a szerzo vagy elgondolkodik,hogy a tobbseg miert rohog,vagy nem szolal meg,de semmi keppen nem valaszol megnagyobb marhasagokkal!!!

!Az első 100 kommentben is volt egy polgártásunk, akinek 21-szer kellett hozzászólni, ebből 20 alkalommal arról kellett kifejtenie véleményt, hogy soha senki ne olvass el ezt /senki nem szólt neki, hogy esetleg ez a propaganda itt nem annyira helyén való. Elkésett vele! Más csatornákon kellett volna elhíresztelnie, hogy a Sámán ír, akkor ki nyissátok a bejegyzést!

Igen fejlett uldozesi maniad van:):)Hidd el nekem nem vagy te annyira okos,mint amennyire latszani szeretnel.
Most lehet megsertodni de kerlek tobb hulyeseget ne irkalj nekem!Ertem en az egyszeru magyar szavakat is.Tudod en meg nem vagyok angol:):):)

"

Amarante 2013.04.17. 19:09:40

@szerengeti: Persze,hogy igen:):):)de tudjuk,hogy hulyeseg ellen nincs orvossag:):):)

GERI87 2013.04.17. 19:10:46

"A történelmi Magyarország kb. 30 népcsoport integrációja."

Ennyi erővel a cári Oroszország is az volt, de kérdezzük meg egy Észtet mennyire tekinti a cárságot vagy a SZU-t hazájának...

"Egy cigány közösségfejlesztő és agrármérnök kollégám járt Indiában. Ő mondta, hogy szerinte a Banglades déli részén élő, urdu nyelvet beszélő nép a rokonunk lehet, mert túl sok magyarul érthető szavuk van."

Ennyi elég is volt, ne fantáziáljunk kérem....

Abból is elegem van hogy állandóan előjön ez a "sváb,szlovák, cigány....nincs is olyan hogy magyar, ez egy katyvasz" féle urbanlegend fasság...

A magyar az egy nemzet, olyan mint a többi, és rohadtul mindegy hogy kinek milyen ősei voltak, nem számít...

Ez az egyik véglet, a "katyvasz" hívők, a másik meg a turulos vonal....

"Például ez egy 28. rokonság szál, amit nem igazán kutattunk eddig. Ez még csak nem is szerepelt abban a portfólióban, ami ezen a konferencián a nyelvrokonság szekcióban felvonult."

Nem érdemes baromságokkal fogalkozni...

"A kolléga felfedezései nyomán azóta az urdu nyelvet beszélőket folyamatosan "kuzin" státusban kezelem"

Anyám borogass!
Amúgy az Urdu tudtommal Pakisztáni illetőségű nem Banglades....

napvadászlány 2013.04.17. 19:14:12

gonosz leszek: az hogy van, hogy a szerző már-már "angolként" gondol magára, de -az előbbi posztokban saját bevallása szerint-nem beszél még jól angolul....ez csak nekem furcsa?

Amarante 2013.04.17. 19:21:56

@napvadászlány: Ilyen aprosagokkal mar nem erdemes foglalkozni:):):)Ahogy ma bebizonyitotta meg magyarul sem tud rendesen:):):)

Mrs. Clayton 2013.04.17. 19:22:01

@napvadászlány: nézd, arról is meg van győződve, h egy csomó tudomány avatott szakértője, miért nagyobb ellentmondás ez, mint h ő pár év angliai szakácskodás után, a nyelvet sem, meg a társadalmat sem, sőt igazából semmit sem ismer itt, de ő már angolnak érzi magát, mások meg piréznek érzik magukat, van ilyen

Szakura 2013.04.17. 19:23:35

Még otthon voltam, úgy 3 évvel ezelőtt, hallottam egy történészt, aki a Kossuth adón arról beszélt, hogy Indiában kutatják a magyarok nyomait. Merthogy a magyarok az Ural-altaj előtt is nomádok voltak, és a hun törzsszövetség idején ott éltek egy ideig. Még Tisza folyó is van ott.

Amarante 2013.04.17. 19:26:52

@Jess G: Ellenallhatatlan ingert erzek arra,hogy ezt emberket fulon csipjem es Afrikaban az emberevo oroszlanok teruleten felejtsem.Habar szerintem ot meg az oroszlan is sirva enne meg:):):)

orange85 2013.04.17. 19:30:06

@Amarante: és az hol probléma hogy valakit nem esz meg az oroszlán?inkább áldás mint átok.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 19:32:27

@Amarante: megint csak ismételni tudom magamat, képzeld azt h ez az ember egy kappanhangú énekes, aki eltökélt abban, hogy be fog futni az X faktorban, mert szte tehetséges és ezért képes kiállni a kamerák elé kornyikálni
nem szabad őket csúnyán lealázni, kiröhögni, meg kell mondani neki, h sajnos semmi tehetsége nincs, menjen szépen haza, az anyukája biztosan nagyra fogja értékelni a tehetségét, mert ugye minden anyának a saját gyereke a legszebb, legokosabb stb
azért képzelheted mekkora feszültséget okoz neki, h úgy hiszi világmegváltó okosságot tud, de senki nem érti meg

Amarante 2013.04.17. 19:37:54

@Jess G: Ket evvel ezelott,mikor az unokam szuletett 3 hetig Pesten voltam.Eppen akkor ment a valo vilag 16ezredik resze.Na ott lattam egy fickot,aki eppen igy beszelt,csak ingben,nyakkendoben jarkalt es talpas poharbol itta az udito.:):):)Engem ez a posztolo nagyon-nagyon emlekeztet ra:):):)Mar a fene sem tudja a nevet,mert egyszer neztem bele a musorba,de az eleg volt egy eletre.Hat igen,vannak olyanok,akiket nem az eszukert szeretunk...

orange85 2013.04.17. 19:38:46

@Jess G: te nézel x faktort?akkor már tudom honnan ez fene nagy intelligencia, hogy képtelen vagy magadtól elvonatkoztatni.kapcsold ki a tévét,berohad az agyad.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 20:01:18

@Amarante:

hajra! hajra!

meg messze van az 500...

huzzal bele Buborka!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:03:39

@GERI87:

De az azért ritka, hogy valaki EGYSZERRE ősmagyarkodó és nincsenekismagyarok-hívő, nem?

Amarante 2013.04.17. 20:07:58

@Saman: A beigert 3 ora telt el ilyen gyorsan vagy te edzettel ilyen gyorsan???

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.17. 20:08:05

na ez az a poszt, ami még a hazamenni mennyivel jobbnál is lejjebb van...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.17. 20:10:27

@Babette_: Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják."
nalunk mindenki fizet az eves adojaban bizonyos osszeget a transport commun-re mint ahogy a gyermekgondozasra , iskolara ,ovodara stb hasznalod vagy nem van gyereked v nincs.... valaki azt mondta fizetned kell a discoba tancolsz v nem de bent vagy..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:13:29

@Szakura:

A gond ezzel csak az, hogy a Tiszát Árpádék megérkezése előtt is Tiszának hívták.

Amarante 2013.04.17. 20:15:40

@Mr. Long: De az sem elkepzelhetetlen,hogy ugyanaz a szemely:):)Emlekszem,hogy ott azt ecsetelte,hogy valamilyem nagyhiru vendegloben sef volt,aztan tudomanyosan elmagyarazta,hogy miert kell pont ugy vagni a paprikat,ahogy o vagja:):)Persze sosem volt sef sehol:):):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 20:19:04

@montroyal: nálunk itt vidéken ezt jegynek hívják...

orange85 2013.04.17. 20:24:03

@Babette_: milyen ezt?ő nem mondta hogy azt nem jegynek hívják.transport commun=tömegközlekedés.remélem így már érthető a mondat.

Amarante 2013.04.17. 20:24:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Meg az,hogy ha a kollegina Indiaban jart es nem Bangladesnen,akkor hol tanulmanyozta azt amit tanulmanyozott.Ezek kulonallo allamok:):):)Az angol tanfolyamon nekem is van egy nagyon aranyos bangladesi osztalytarsnom.

mirx 2013.04.17. 20:29:21

" Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják.""

A tömegközlekedés a világon mindenütt többe kerül, mint a nettó jegy- és bérleteladásból fakadó bevétel: általában 2-3-4-szeresébe. a hiányzó részt az állami, illetve helyi (önkormányzat, kantonális, stbstb) fizeti minden esetben, tehát az ADÓFIZETŐK. olyan nincs, hogy *csak* az fizet, aki használja. A gondolat értelmetlen, mert a tömegközlekedés nem úri huncutság, mint a hambuger, meg a mozi, hanem anélkül nem tudnának az emberek dolgozni menni, úgyhogy akkor is működtetni kell, ha gazdasági értelemben "veszteséges". Mindig csodálkozom, amikor felnőtt emberek ilyesmivel nincsenek tisztában.

Amarante 2013.04.17. 20:35:29

@Babette_: A folyó neve vaskorban (Kr. e. 7–6. század) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó folyót jelenthetett. A szőke jelzőt a benne lévő iszapról kapta.

Wikipedia:):)

Amarante 2013.04.17. 20:36:59

@mirx: De csak momentan:):):)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:39:53

@Babette_:

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/4*.html - 80. szakasz, itt a görög nevén szerepel, ami Pathissus.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 20:42:32

@Amarante:

Indiában is van egy rakás bengáli. A bengáliak harmada Indiában él.

mirx 2013.04.17. 20:43:59

@Amarante: őőő. hát ha ezt szó szerintem próbálnám értelmezni ("most éppen"? tehát végig fizetek, amíg rajta vagyok a buszon? vagy mivan?), akkor még nagyobb bajban lennék... vagy aki éppen most nem használja, például a nagynéném, mert ő már otthon tévézik, ő ne fizessen? dehát ő amúgy sem fizet, hiszen épp otthon tévézik.
ehh, magas ez nekem. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 20:45:08

@Amarante: vagy te edzettel ilyen gyorsan???

A konditeremben is van net. Csak ékezet nincs.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.17. 20:47:03

" Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják."

ez a fazon angol? mert többször is ezt írja. nem csak egy kfc csirkesütő magyar?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.17. 20:50:23

@Amarante: akkor megnyugodtam :)
nem kell elbaszni ezt a népet (az angolokat), jók ezek ilyen okosak nélkül

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 20:56:09

@orange85:

"azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják."

ez.

Amarante 2013.04.17. 21:01:10

@Babette_: Ez helles.Aki momentan hasznalja az az utas es amivel jogosult az utazasra az a jegy.szerintem nagytudasu baratunk is erre gondolt csak igy kibokni,hogy jegy az olyan snassz:):):)Ha megnem,akkor akkor nemtom mire gondolt:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 21:04:15

@Amarante: úgy nézem, ezt sosem tudjuk meg, mert nem válaszol.

mirx 2013.04.17. 21:05:49

janéémááá, és még angol is.

Amarante 2013.04.17. 21:08:04

Most nyitott a fogado es a relytelyes ur bemutatkozott:)Nem akarok semmi tobbet irni,gyertek ugorjatok be.

2013.04.17. 21:36:58

Na elolvastam egy reszt, bar nem sok ertelme volt. 'Amiota angol vagyok', irja a posztolo... Kedves posztolo, te nem vagy es ebben az eletben mar nem is leszel angol. Ha az angol baratom pl. holnap Magyarorszagra koltozne, a kovetkezo 30 evben ott elne, imadna ott lenni, folyekonyan megtanulna magyarul stb., akkor sem lenne magyar - ha azt mondana hogy magyar, kirohognek, es ugyanennyire komikusan vagy inkabb szanalmasan hat hogy te angolnak nevezed magad.

A masik problema: ahogy elozo posztjaidbol is kiderult, nem elsz meg eleg regen Angliaban ahhoz hogy az arnyoldalakat is lasd. Egyelore abban a stadiumban rekedtel mikor azt hiszed: Angliaban minden szep es jo, Magyarorszagon meg minden rossz. En szemely szerint sokkal jobban szeretek Angliaban elni mint Magyarorszagon, ez a szubjektiv oldal, de objektiven latom, hogy itt is vannak nagyon sulyos tarsadalmi problemak illetve egyenlotlensegek.

Pl. gondoljuk vegig a sztoridat a kozmunkasokkal kapcsolatban, hogy milyen keveset fizetnek nekik Mo.on. Az egyszeruseg kedveert mondjuk azt hogy a kozmunkasok vannak gazdasagilag a legkiszolgaltatottabb helyzetben Mo.on a dolgozok kozul (naluk mar csak azok kiszolgaltatottabbak, akiknek nincs semmilyen jovedelmuk). Mi ennek a retegnek a megfeleloje Angliaban? Szerintem az illegalis bevandorlok, akik feketen dolgoznak. Ismerek ilyeneket szemelyesen, vannak koztuk kepzett emberek akik folyekonyan beszelnek angolul, es orankent ket - igen, ketto - fontert dolgoznak Londonban. Mire eleg itt 2 font? Nem sokkal tobbre, mint Mo.on a kozmunkasok orabere. Miert nem lazadnak az illegalis bevandorlok, miert nem mennek mashova, miert huny szemet efelett a brit tarsadalom? Kb. ugyanazert amiert a kozmunkasok nem lazadnak (muszaj etelt venni, lakast fenntartani), amiert ok nem mennek sehova (nincs ra lehetoseguk), amiert a magyar tarsadalom nem lazad (a tobbseget nem erdekli a kiszolgaltatottak helyzete, orulnek neki hogy az o soruk jobban megy).

fénycsepp 2013.04.17. 21:37:57

Ezennel szeretném megragadni az alkalmat, hogy a posztban levő képet kommenteljem. A rajta levő csirke (akárhogyan is darabolják) több jelentéstartalommal bír, mint a cikk, hiszen az üzenete egyértelmű, mindenki megérti, nincsen nyaktekerncia és diszkrepancia.

Szép képválasztás, gratulálok!

Mrs. Clayton 2013.04.17. 21:44:25

@Mirjam2: ez mind hagyján, de most írta a fészen, h két éve még azt sem tudta, h milyen egyszerű elmenni nyelvtanfolyamra

napvadászlány 2013.04.17. 21:46:56

@Jess G: és a fb-fogadót még 1x kötve-fűzve újra leírja majd +1 posztban a határátkelő....jájjjj

Mrs. Clayton 2013.04.17. 21:51:09

@napvadászlány: ja, az még izgi lesz, bár fb-n Tildynek vannak értelmes hozzászólásai Sámánúr csak a cash flow calculationnal jött ott is meg a flipcharttal

Amarante 2013.04.17. 21:51:10

@napvadászlány: Ma angol cyber diva identitast vett fel,ellenpontozando a magyarkodo identitas divatot,amit meg szeretne szolitani:):):)Na jo,feladom.Van akkora hulyeseg,amin mar en sem tudok nevetni.:(:(

M. Péter 2013.04.17. 21:55:56

@andaluzkutya: Ne a magyar oktatást hibáztasd. Magasan képzett volt és jelenlegi kollégáim között is van számos olyan, aki imádja a saját hangját hallani, és ha egyszer elkezd beszélni, akkor magától le nem áll, vagy van egy kedvenc témája, és minden beszélgetést afelé terel. Van köztük angol, kanadai, amerikai, orosz, spanyol és horvát is.

2013.04.17. 21:59:40

@tucano: en uszni es vitorlazni szeretek. Nem tudom meg hogy fog menni az isiasz utan

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 22:00:43

@Amarante: reggel óta szerintem több mint 100 kommentet csinált!

Meg fogom számolni.

Hosszú izzadságos műszak után még nevetni sincsen kedve kedves Amarante!

Amarante 2013.04.17. 22:03:03

@Mr. Long: Ha nekem szantad,nem az en erdemem csupan ideztem a Mestertol:):)

2013.04.17. 22:05:42

@Amarante: Bengal eredetileg India egyik allama. Miutan fuggetlen lett India a brit birodalomtol, kettevalasztottak Bengalt es a keleti resz - amit egy ideig Kelet-Bengalnak hivtak - ma fuggetlen allam, Bangladesh. A hatar mindket oldalan bengali emberek elnek, akiket akar indiainak is hivhatnank, nincs kulonbseg, kiveve hogy a bengaliak egy resze ma egy olyan allamban el ami politikailag fuggetlen Indiatol. Kulturalisan ugyanugy bengaliak mint a hatar indiai oldalan elok.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 22:07:20

@tildy:): hát... :-)
nem tudom Határátkelő mire célzott az unortodoxiával, de sztem arra h sámán úr kissé eltűnt és főleg semmi értelmes, használható hozzászólása nem volt
szóval sztem a jövőben hagyhatjuk is ezt a vonalat, amit a fenti úr képvisel

2013.04.17. 22:08:56

@Jess G: Hogyhogy, egyszeru elmenni nyelvtanfolyamra?! Ezt en sem tudtam. Engem jelenleg az erdekel hogy hogyan lehetnek tanar nyelvtanfolyamon. Van valakinek valami tippje? Angoltanari tanfolyamot vegzek es olyan nyelviskolat keresek ahol gyakorolhatnam a tanitast (Londonban).

Amarante 2013.04.17. 22:10:44

@Mirjam2: Idezem:Egy cigány közösségfejlesztő és agrármérnök kollégám járt Indiában. Ő mondta, hogy szerinte a Banglades déli részén élő, u.....namost ha indiaban jart es a a bengalok lakta teruleten az okes,de igy szerintem nem.De lehet tevedek.

2013.04.17. 22:13:03

@Mr. Long: 'na ez az a poszt, ami még a hazamenni mennyivel jobbnál is lejjebb van...'

Teljesen egyetertek. Az legalabb vicces volt, meg mindig a sajtkeszitesen nevetek.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 22:15:22

@Mirjam2: egyik ismerősöm volt bent nyelviskolában, mert neki is ilyen tervei vannak, de nem biztatták, sztem collegokban könnyebb lehet, de sem általános suliban sem közép suliban nem láttam még egy nem angol anyanyelvű tanárt, mondjuk eddig életemben kb 4 iskolában dolgoztam, szóval ez nem sokat jelent, de a nyelvtanárok is azon a véleményen voltak, h anyanyelvi személyt szeretnek alkalmazni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.17. 22:15:35

@Mirjam2: Mi anno , mikor 3 eve hazaltunk, egyik lakotarsunknak (igy talaltunk angol tanari munkat. Valahol Barbican kornyeken egy collegeban, ahol tobbnyire pakisztaniak jartak. Sokan kozuluk meg azt sem ertetek, hogy "sign it here". ( parom egy ideig recepcios volt ott, majd mikor halozatepitest is ra akartak sozni, elkoszont.)
Na visszaterve a lanyzora, hat remes egy kiejtese volt, de angoltanari diplomaja , igy o oda ment dolgozni.

Vegul ha jol tudom visszament Magyarorszagra, de egy darabig ott melozott, meg a "tomegszallasra" hozta a tanuloit , otthon tanitott angolt.( tiszta atjarohaz volt az alberlet)

2013.04.17. 22:15:52

@Amarante: Ja, bocs. Bevallom nem voltam kepes elolvasni a posztot, csak egy bekezdest ami magyar kozmunkasokrol szolt. Nem csodalom ha nincs kepben Indiaval, mert Angliarol is elegge irrealis kepe van annak ellenere hogy 4 eve itt el. Tenyleg nem kioktatni akartalak.

Amarante 2013.04.17. 22:16:34

@Mirjam2: En Adult Learning Centre-ben tanulok.az ott lletett vizsgak(Level1,Entry3)eleg az allampolgarsaghoz es el is fogadjak,persze.Na ilyen intezmenyre keress ra es ott erdeklodj.De ha nem vagy anyagias es beprobalkozol kulombozo iskolakban akkor is lehet eselyed.

2013.04.17. 22:21:47

@Jess G: Bocs ezt lehet hogy felreertem - nem lattal meg nem angol anyanyelvu tanart Angliaban allami iskolaban dolgozni? Akkor nem tudom hol elsz, de itt Londonban rengeteg nem angol anyanyelvu tanar dolgozik altalanos- ill. kozepiskolaban. Az egyik legjobb baratnom, magyar, tiz eve kozepiskolai tanar Londonban es sok kollegaja lengyel, francia, olasz stb. En nem gyerekeket akarok tanitani hanem angolt nem angol anyanyelvu felnotteknek. De biztos vagyok benne hogy ha tanar akarnek lenni iskolaban, nem lenne problema az anyanyelv. Mikor egyetemre jartam Londonban, nagyon biztattak hogy csinaljam meg a tanarkepzest mert hianyszaknak szamit kozepiskolaban amit tanultam.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 22:22:29

@Amarante: Még csak 72 hozzászólás?!

Minimum 100 a mai terv!

Biztos van még 28 szempont, amit fel lehet használni ... még vagy 3-4 óráig ráérnek a kommentelők!

2013.04.17. 22:24:22

@Amarante: Kosz a tippeket, megprobalom. Egyelore nem penzrol van szo, csak gyakorolni szeretnem a tanitast.

Amarante 2013.04.17. 22:26:18

@Mirjam2: Akkor kuldd a kereseket ezerrel a sulikba!Sok sikert,majd szolj ha kezded es szoritok neked:):):)Az egyik itteni baratosnem is spanyolszarmazasu es evekig tanitott itt.Most mar nem tanit,mert massal foglalkozik.

2013.04.17. 22:28:17

@tildy:): Koszonom, en is ilyen college-okra gondoltam ahol nagyon alapszinten levo tanulok vannak, akik nem veszik eszre a kiejtesemet! :) Bar ugy tunik fejlodok valamennyire, nemreg talalkoztam egy angollal aki nem ismert es oszinten meglepodott miutan kiderult a beszelgetesbol hogy nem Londonban jartam iskolaba! Mindenkit biztatok, hogy van remeny, egy ido utan csak finomitani lehet az akcentuson.

Mrs. Clayton 2013.04.17. 22:29:14

@Mirjam2: nem, itt ahol én élek és azokban az általános és középiskolákban ahol megfordultam nem találkoztam nem angol anyanyelvű semmilyen tanárral, de az ismerősömet, aki szintén angolt szeretne tanítani külföldieknek, szintén nem biztatták, mert azt állították, h errefelé az anyanyelvi tanárokat veszik inkább fel
de az az én álláspontom, h collegeban, v privát nyelviskolákban nyilván el lehet helyezkedni, arra kell keresgetni, illetve van egy szakmai lap, amit szoktam látni sulikban az mindig full tele van álláshirdetéssel, de gondolom bmelyik jobportálon is tudsz jelentkezni

mzgldr 2013.04.17. 22:31:49

Stílszerűen: WTF did I just read?

És most jöjjenek a kommentek...

2013.04.17. 22:32:10

@Amarante: Nagyon koszonom a biztatast. Egyelore meg csak reszmunkaidoben, este / hetvegen tudnam csinalni, mert napkozben dolgozni kell :). Jo tudni hogy mar masnak is sikerult - a spanyoloknak se szokott tokeletes kiejtesuk lenni angolul :))), hatha nekem is van eselyem. A hosszu tavu cel az hogy otthonrol, lehetoleg internetrol, tudjak dolgozni mint magantanar (es / vagy Azsiaban, de ez egy hosszu tortenet).

2013.04.17. 22:33:27

@mzgldr: Helyesen: 'WTF have I just read' - bocs megszolalt belolem a leendo angoltanar :)

Amarante 2013.04.17. 22:36:40

@Mirjam2: Erre,delen meg a teliver briteknek is van olyan akcentusuk,hogy neha semmit nem ertek:):)a te esetedben,persze jo ha szinte nincs(vagy a posh-angolt beszeled,ami szinten fura)de engem nem zavar az akcentusom.meg az sem,hogy eleinte roppant erdekes es foleg uj angol szavakat krealtam:):)Ezen az osszes ismerosommel jokat rohecseltunk.

Amarante 2013.04.17. 22:39:04

@Mirjam2: vagy Azsiaban, de ez egy hosszu tortenet).Megirhatnad.

2013.04.17. 22:39:17

@Jess G: Koszonom a tippeket, utananezek ezeknek. Semmikeppen nem tervezem foallaskent csinalni Angliaban, mar csak azert sem mert itt szerintem nagyon sok angoltanar van es alacsonyak a berek. De ami az altalanos- es kozepiskolai tanarokat illeti, teny hogy sokan nem angol anyanyelvuek. Ez maximum maganiskolaban lehet hatrany, de oda pl. munkasosztalybeli angolokat se nagyon vennenek fel tanarnak.

2013.04.17. 22:41:27

@Amarante: 'vagy Azsiaban, de ez egy hosszu tortenet).Megirhatnad.'

:))) Hat ha osszejon, konnyen lehet hogy megirom. (Bar nem tudom hianyoznak-e nekem a felvilagosult kommentek amiket itt lehet neha olvasni azsiai orszagokkal, kulturakkal kapcsolatban.)

Amarante 2013.04.17. 22:43:32

@Mirjam2: Legalabb egy cikk erejeig visszterne a regi HA-s hangulat.....

Amarante 2013.04.17. 22:46:57

@Mirjam2: Meg ami meg fontos lehet:az ALC-ben,ahova jarok,van delutanos csoport.En is ott vagyok,mert a de-i nem jo a munka miatt.College-oknal nem ismerem a szitut.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 22:52:15

Érdekes volt ez a mai fórum!

Volt itt vagy 5-6 polgártársunk, akik elképesztő energiával dolgoztak azon, hogy felkerüljön ez a mai beszélgetés erre a listára:

1. Amikor a Professzorok Batthyány Köre HaHa ellenes levelét, amelyben azt ecsetelik, hogy nincs is mandátumképzés abban a körben...

2. Amikor FIDESZ képviselő futbal huligánok azzal mennek a HaHa lakossági fórumára, hogy "elvágom a torkotokat"...

3. Maga a Békemenet over all!!!

4. A Békemenetes seggnyalókurzus finanszírozása az NCA bocsánat NEA pénzekből.

5.Veszett HírTV-s újságírók azzal kampányolnak az "Egyetemfoglalás" záró sajtótájékoztatóján, hogy ezek itten párt aktivisták, tehát semmi keresnivalójuk az egyetemi közbeszédben.

6. A KUBATOV lista.

7. A kecskeméti Rózsika fórum kormányciviljei, aki ki akarták tiltani a diákokat a fórumról, majd annak a terrorizmusnak vetették alá a diákságot, hogy az "az én Rózsám most megyen hazafelé" című hippi korszakból való dallal riogtták a diákokat.

8. Az EU támogatások évi 1000 milliárd Ft-jából hízlalják a kormánycivilek pittbbulljait, akik mint pl. a Hír TV veszett újságíró, főállású alkalmazottként azt tekinti munkaköri kötelességének, hogy civileket "párt elfogultság" című fekáliával szennyezzen be.

9. Az MSZP és a FIDESZ 1998.ban a Halász-Zuschlág paktumban kialakították azt a forrás elosztási mechanizmust, amelyben a szakértői pontozást félre tolva a pártlistákat használják a közpénzek elosztásánál. Ezzel a módszerrel eltérítik a forrásokat minden szinten.

10.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:07:00

Különösen érdekes volt Amarante kitartó aktivitása.

Onnan, ahonnan ő származik már a rendszerváltás elején kipróbálták az egy havi nyugdíj = 3 kg kenyér jóléti társadalom modellt.

Nálatok bevált?

Szerinted mint Angliában élő figurának érdemes ezt a modellt adaptálni Magyarországra?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.17. 23:08:07

@Mirjam2: engem érdekelne ez az angol tanári tanfolyam (nem a számomra) hogy megy ez? hol tanulod? vagy van hozzá linked?

01234567 2013.04.17. 23:08:32

@Mirjam2: Tehát a magyar születésű, magyar állampolgár közmunkásként úgy él a saját hazájában, Magyarországon, mint egy illegális bevándorló Nagy Britanniában. Igaz. Köszönöm.

GERI87 2013.04.17. 23:09:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyszerre? Hidd el van aki turbómagyarkodik de ezt megspékeli egy ''közös kárpáthaza' katyvasszal,

"a tótok nem jönnek rá hogy mi vagyunk a vezérnép/egymás katyvaszai vagyunk és közös hazában kell élnünk, elfelejtették/majd rájönnek milyen boldog család vagyunk így együtt"

Régen sok ilyen hibbant volt, (többnyire hungarista nyomik...csak letagadták, ők is tudják hogy ciki és vállalhatatlan) meg mellette ezotéria, szívcsakra ők ilyen "nyitottak" (hülyék).

Ez többnyire bujtatott irredentizmus és sovinizmus...de van aki ennyire hülye és minden baromságban hisz...
Sámán beszél összevissza, én csak leírtam mi ez, és mennyire idegesít ez a katyavszos meg turbomagyarkodó fasság....mindenkettő debil dolog.

aleb19 2013.04.17. 23:11:54

@Saman: kimaradt azORBANbanyak a felsorolasbol

GERI87 2013.04.17. 23:12:26

Ja és a posztoló nem angol, pláne ha így kimondja, már most.....majd 80 évesen ha olvasni alig tud magyarul, nemhogy baromságokat írogatni rajta, akkor talán kettős identitású már lehet...de inkább brit lesz....majd.

01234567 2013.04.17. 23:15:30

@Saman: Vigyázz, korpa közé keveredtél! Amúgy az írás nem volt olyan jó mint az eddigiek, de még mindig 5-ös, csak nem csillagos.
Azon én nem lepődtem meg hogy sokan nem értik, a kommenteken sem. Ez ma Magyarország. Amivé lett. Ezért lesz itt komoly gebasz, akik majd lázadnak nyomorukban, azok nem kommentelnek itt, ezért nem látszik ez.

2013.04.17. 23:16:21

@Amarante: Elolvastam a Bangladeshre vonatkozo reszt a posztban, hat ez egbekialto baromsag. 'Banglades déli részén élő, urdu nyelvet beszélő nép a rokonunk lehet, mert túl sok magyarul érthető szavuk van' - te jo Isten, Bangladeshben nem beszelnek urdu nyelven, illetve ha igen akkor csak a bevandorlok. Nincs ilyen hogy 'urdu nyelvet beszelo nep' Bangladeshben. Majdnem mindenki bengaliul beszel ott. Sokan ertenek hindiul is, ami szinte ugyanaz a nyelv mint az urdu - csak az iras mas.

Hogy a hindiben / urduban sok 'magyarul ertheto szo' van, ez baromsag, en beszelek valamennyire hindiul es de jo is lenne, ha sok hasonlo szo lenne, de nincs. Van egy par szo amit cigany nyelvekbol vett at a magyar nyelv, es ezek hasonloak. Nagyreszt szlengszavak, pl. 'csoro' (szegeny) - 'csor' azt jelenti hindiul hogy tolvaj. A ciganyok eredetileg Eszak-Indiabol szarmaznak es a nyelvuk valoban nagyon hasonlo a modern hindihez - ellentetben a magyarral, ami teljesen mas nyelvcsaladhoz tartozik.

Megkerdeznem a szerzot, hogy az 'apa' szo miota jelent akar apat, akar novert urdu nyelven. Lehet hogy az 'abba' szora gondol ami valoban az 'apa' egyik valtozata? Az 'e kuta' meg nem 'egy kutya'; egy az 'ek' urdu/hindi nyelven, ha nem ejtik tisztan, akkor hangzik 'e'-nek. Kutya valoban 'kutta', de ennek nincs nagy jelentosege, direkt megneztem Wikipedian es ott azt irjak a magyar 'kutya' szo eredeterol: "A kutya szavunk hangutánzó eredetű állathívogató szóból ered. Erre mutat sok alakváltozata: kucsa, kucsu, kucsó, kucó. A magyartól függetlenül kialakult, hasonló kutyahívogató szavak például a szerb és horvát kuci, az ukrán kucsu kucsu, az oszmán-török kuçukuçu. Az eb szó ugor kori örökségünk." - Tehat az 'osi' magyar szo 'eb', ami nem hasonlit a hindi / urdu megfelelore.

Amarante 2013.04.17. 23:17:18

@GERI87: Ne idegeskedj,lesz ez meg rosszabb is!Meg van egy negyedik resz es akkor birtokaban leszunk "saman osszes...cimu bolcsessegnek.:):):)

napvadászlány 2013.04.17. 23:17:55

@Saman: szerintem az a te nagy bajod, h. azt hiszed, hogy valaki vagy (nagy V-vel...), pedig csak egy senki (kis s-el). Frusztráltságodban játszod itt a megmondó-messiást. Jóccccakát

Amarante 2013.04.17. 23:20:25

@Mirjam2: Vigyazz,mert Bankar ur begorombul es ha eloveszi nyelveszeti tudasat lesz itt nemulass!:):)

2013.04.17. 23:20:35

@Mr. Long: TEFL-t csinalok, ennek is meg a CELTA-nak is rengeteg valtozata van, van amelyik csak online, van amelyik 4-5 het intenziv 'offline', es minden atmenet a ketto kozott. Nem javaslok semmit konkretan mert annyi opcio van, te tudod hogy melyik felel meg neked legjobban.

pappito · http://pappito.com 2013.04.17. 23:21:04

na, izgi volt a fb-os térsíkban a manifesztált textúra?

Amarante 2013.04.17. 23:22:14

@01234567: Gondolom az nem zavar,hogy sem o,sem mi mar nem elunk Mo-on:):)Tisztelettel:Fokorpa

2013.04.17. 23:23:14

@01234567: 'Tehát a magyar születésű, magyar állampolgár közmunkásként úgy él a saját hazájában, Magyarországon, mint egy illegális bevándorló Nagy Britanniában. Igaz. Köszönöm.'

Semmivel nem kevesbe ember egy illegalis bevandorlo UK-ben mint egy magyar kozmunkas Mo.on. Tarsadalmi igazsagtalansag, illetve az a jelenseg hogy a gazdasagilag erosebbek kihasznaljak a kiszolgaltatottakat, mindenhol van. Ha te lenezed az illegalis bevandorlokat, az a te dolgod, de semmivel nem ernek kevesebbet mint a magyar kozmunkasok Magyarorszagon.

aleb19 2013.04.17. 23:24:43

@Saman: a csirke wazze az csak egy butatyuk az egesz gondolatmeneteden erzodik, hogy ertelmes vagy csak nem kaptad/szerezted meg az ertelmiszintednek megfelelo oktatast/kepzest es a minimalberes szinten megrekedtel es kompenzacio keppen probalsz belemagyarazni mindent mindenbe
azt javaslom szerezz magadnak allando not es ot cseszegesd nap mint nap mert kulonben tulporogsz es felrobban az agyad

Amarante 2013.04.17. 23:26:28

@pappito: Ideztem belole, ha ranezel meglatod:):)Inkognitoban jar ide a holgy,mint ur,vagy forditva....jajjjj,az fb szereplese nalam betette az ajtot:):):)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:26:33

@aleb19:

Ez a felsorolás annak a listája, ahol azért küzd egy-egy emacipációs mozgalom, hogy a többi nehogy beszéljen.

Ne legyen olyan, hogy mondjuk a diákok sérelmezik, hogy eltörlik az egyetemeket.

Ez egy vonulat a közbeszédben.

Érdek artikulációs szempontból kicsit érdekes javaslat, mert ha az érintettek nem beszélnek, akkor az ideológus érdekcsoport szabadon szabadon kavarhat.

A diáktüntetéseknél nagyon látszott, hogy miként támad ez a "ne beszéljen senki mogalom".

Azt álmomban sem gondoltam volna, hogy 500 kommentből itt a Határátkelőn 450-ben azt szeretnék, hogy varázsolódjon el az a nézőpont, ami ebben a cikkben megfogalmazódott.

Felmerül az a lehetőség, hogy a népakarat valójában az a 94-es Románia társadalom kép, ahol tényleg 3 kg. kenyérre volt elég mondjuk egy nyugdíj.

Nemcsak az utcai akciózó mozgalmak tüntetnek ilyen jövőképért, nemcsak a magyar sajtó dolgozik ezen szorgalmasan, nemcsak a kormány, hanem ennek a blognak világba szétszórodott olvasó és kommentelő közönsége is ezt szeretné!

Az orbán bánya nem illek bele ebbe a felsorolásba, mert annak nem az a tevékenység mintája, hogy politikai tiltakozási akciók torkát harapja át.

Nem az a célja, hogy Ne legyen párbeszéd.

A mai komment tömegnek az. Durva többségben vannak az ezt követelő hozzászólások!

Ezért ez oda illik 10. helyre.

2013.04.17. 23:28:09

@aleb19: Ez jo tanacs. Nekem is vannak ilyenjeim hogy rejtett osszefuggeseket velek felfedezni meg messzemeno kovetkezteteseket vonok le, de ezeket a baratomnak szoktam elmondani aki altalaban azt mondja hogy ok de most focimeccset kell neznie. Ezzel megoldodik a dolog...

bpetya75 2013.04.17. 23:28:18

@Mirjam2:

Erre az eb szóra még emlékszem a negyedikes nyelvtankönyvből. Az ősi alakja az empe volt. Az e lekopott a végéről, az mp összeolvadt b-vé, így született meg a mai formában. :-)

aleb19 2013.04.17. 23:29:03

@Mirjam2: de igen kevesebbet ernek jogi szempontbol legalabbis, mert mint te is irtad illegalisok

2013.04.17. 23:30:04

@Amarante: Ja nem tudtam hogy bankar (Bankar) is! Nem szoltam inkabb semmit...

GERI87 2013.04.17. 23:34:10

@Amarante:

És ennek miért kell teret adni?

2013.04.17. 23:34:41

@aleb19: 'de igen kevesebbet ernek jogi szempontbol legalabbis, mert mint te is irtad illegalisok'

Igen, de emberi szempontbol nem ernek kevesebbet, jogi szempontbol meg a kozmunkasokkal is minden rendben van - meg kozmunkat is adnak nekik, Nagy-Britanniaban meg nincs is ilyen program. Nehez lenne bebizonyitani ezen az alapon hogy Nagy-Britannia tarsadalma igazsagosabb mint a magyar; mindket helyen elnek kiszolgaltatott, kihasznalt emberek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.17. 23:36:28

@Mirjam2: és ez mennyire elfogadott? barátnőm érdekelt angol tanításban kicsiknek. neki szeretnék valami képzés szerűt, beíratnám egyetemre, csak azt azért mégsem

aleb19 2013.04.17. 23:37:16

@Saman: az elhallgatas/tattas es dezinformacio alkalmazasa a mediaban megszokott hatalmi eszkoz nem ertem mi ebben a meglepo szamodra ez alkalmazzak es a gerinctelen mediagecik joresze kiszolgalja barmely bal/jobb hatalmi csoportot
naiv vagy ha azt hiszed, hogy a demokracia arrol szol -mindig mindenki mindent megbeszel

Amarante 2013.04.17. 23:37:46

@GERI87: azert,mert az elozo 1000 folotti kommentet generalt.ez ma csak 470-korul eddig,de ki tudhatja....:)Bar a maiban jocsan ludas vagyok en is,de tenyleg nem birtam kihagyni:):):)

2013.04.17. 23:38:35

Nem tudom megallni hogy ne idezzem: 'Ez még csak nem is szerepelt abban a portfólióban, ami ezen a konferencián a nyelvrokonság szekcióban felvonult.' Persze hogy nem, mert minden normalis ember tudja mar hosszu evtizedek ota - ha nem regebben - hogy az urdu indo-europai nyelv, a magyar meg teljesen masik nyelvcsaladba tartozik. Nezz utana Wikipedian vagy barhol. Alapveto informacio.

2013.04.17. 23:40:31

@Mr. Long: Hogy erted azt hogy kicsiknek? Hol akar tanitani a baratnod, Angliaban vagy mas orszagban, angolt mint idegen nyelvet vagy mas targyat? Magyar anyanyelvu a baratnod? (Azert kerdezem hogy valaszolni tudjak a kerdesedre.)

tucano 2013.04.17. 23:41:04

@charlieharper: háton simán! Illetve a gyorsúszás is menni fog. De ha nem rakatod magadat helyre, akkor a vitorlázás miatt akkor fog előjönni, amikor úgy érzed minden szép a világon. Nekem például akkor, miután 1.5 évig nem láttam édesanyámékat és kiléptem Ferihegyen a flaszterra. Baromira oda kell figyelni, viszont a jó hír az, hogy örökös sportolásra vagy ítélve.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:41:27

@Mirjam2:
Nehez lenne bebizonyitani ezen az alapon hogy Nagy-Britannia tarsadalma igazsagosabb mint a magyar; mindket helyen elnek kiszolgaltatott, kihasznalt emberek.

A második világháború előtt mindenütt óriási társadalmi konfliktusok voltak. Tüntetések, vér és könny.

A jóléti társadalom modell ami magas szabályozott minimálbérre épül, csak 45 után épül ki, bár 1906-ban indul el ennek a társadalmi vitája.

A magyar sikeresség szempontjából nem lényegtelen, hogy a következő 20 évben lehet-e erről a kérdésről beszélni!?

Amarante 2013.04.17. 23:41:29

@Mirjam2: a portfolioban nem elofordulnak,szerepelnek?vagy vonulnak,mint a vadludak??...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:43:39

@Amarante: 80 szor nem bírtál nem megszólalni

melyiket tartod konstruktív hozzászólásnak?

Hamár az a fő téma, hogy ez a téma senkinek nem ér meg 3 percet az életéből?

Te mit csinálsz itt 14 órája?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:46:58

@aleb19:
"mindig mindenki mindent megbeszel"

Az én kérdésem fordított.

Létezik olyan, hogy a polgár napirendre tűz egy kérdést?

Én láttam ilyet!

450 iskolában csináltunk Igazlátó Napot!

Ezerszámra láttam ilyet!

aleb19 2013.04.17. 23:47:13

@Saman: csak adalek asszem 1997-tol van minimalber uk-ban amit tony blair vezetett be es rogton bukik az allitasod miszerint:"A jóléti társadalom modell ami magas szabályozott minimálbérre épül, csak 45 után épül ki, bár 1906-ban indul el ennek a társadalmi vitája."
ezt buktad azaz bullshiting van fentforgasban again

aleb19 2013.04.17. 23:48:41

@Saman: es sikerult-e meglatnod a napot kedves igazlato?

qengland 2013.04.17. 23:49:50

Szerintem Amarante a Sámán felesége.

aleb19 2013.04.17. 23:52:26

@aleb19:" @Amarante: 80 szor nem bírtál nem megszólalni

melyiket tartod konstruktív hozzászólásnak?

Hamár az a fő téma, hogy ez a téma senkinek nem ér meg 3 percet az életéből?

Te mit csinálsz itt 14 órája?"
amarente egy fake friss nick es arra hasznaljak ,hogy hozzaszolasokat generaljon ha ezt nem latod akkor ,hogy tudnad az igazat lattatni?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.17. 23:52:53

@aleb19:

Műveletlen vagy! Nem bírsz megbuktatni egy ilyen állítást.

Ez Churchill!

Nem vagyok tanár! Nem dolgom kiigazítani!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.17. 23:54:02

@Amarante: hat igen, kisse nem megszokottra sikeredett, mondjuk en kisse mast vartam volna a fogadotol.

A poszthoz: nem hinnem, hogy megfelelo hely ennek a hataratkelo. Vagy ha igen, akkor nem igy. hebe , hoba elmegy egy-egy kivulallobb cikk is, de Saman, ne vess meg erte, itt az ember nem statisztikara kivancsi, hanem egyeni sorsokra.

Azt megertem, hogyha hagyma leamerikaizza magat, mert o mar csak olyan, de nem ertem , miert kell azt irnod, amit( "angol vagyok") , megha poenbol is.

En is beallok azok koze, aki azt mondja, ennek igy se fule-se farka.

A fogados reszhez meg csak annyit, ha en csinalnam, nem igy csinalnam. Nem ertem kik kertek annyira, hogy te legyela fogadoban, nem az en dontesem, de ha mar UK , csak innet a forumrol elgalabb 4-5 "relevansabb" emberket tudnek emliteni ( Mirjam, Charlie, JessG es meg joparan) , akik porgetik is a ebszelgetest. Egy fogadonak arrol kene szolnia, nem?

2013.04.17. 23:54:53

@Szakura: 'Még Tisza folyó is van ott.'

Szerinted kb. hany folyo van Indiaban? Vajon mit bizonyithat hogy az egyiket pont Tiszanak hivjak? Es ha a magyarok 'rokonok' lennenek az 'indiaiakkal', akkor pont melyikkel az Indiaban elo rengeteg nepcsoport kozul?

Konyorgok, hogy dolhet be ertelmes ember ilyen baromsagoknak? Vannak olyan dolgok, amik tudomanyosan bizonyitott tenyek. Pl. ciganyok Eszak-Indiabol szarmaznak. Erre szamos bizonyitek van, pl. nyelvuk, szokasaik, zenejuk, viseletuk, megjelenesuk, hagyomanyos eletmodjuk nagyon hasonlo egyes, mai napig Eszak-Indiaban elo nepcsoportokehoz. A magyar-indiai kapcsolatra meg semmi bizonyitek nincs, ellenben minden teny azt bizonyitja hogy nincs kapcsolat.

Amarante 2013.04.17. 23:55:19

@aleb19: nem vagyok fake:):)mar a blog elejetol kommenteltem,csak az utobbi idoben nem igazan irtam.Ma akadt egy ures napom es egy jot szorakoztam.Amugy meg fekszem,mert beteg vok,azert van ennyi idom.:):)

Amarante 2013.04.17. 23:58:39

@Saman: Na ha igy rakerdeztel:rajtad rohogok:):):)

aleb19 2013.04.17. 23:59:05

@Saman: "Nem bírsz megbuktatni egy ilyen állítást."
milyen allitast en csak zagyvalast eszleltem
kedves nagyonmuvelt minimalberes csirkedarabolosorozatgyilkos

2013.04.17. 23:59:51

@tildy:): Koszonom a bizalmat, mondjuk az biztos hogy tul sokat beszelek. Mindig panaszkodnak az ismeroseim hogy nem hagyom oket szohoz jutni :). Szerintem Te, Jess G, Amarante es meg egy paran jelentkezhetnetek legkozelebb ha kedvetek van, biztosan hasznos lenne sokaknak.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:00:11

@tildy:):
Egy fogadonak arrol kene szolnia

Bocs én életemben először voltam fogadóórán.

Ott nincs olyan, hogy válasz: akárkinek.

csak kapkodtam a fejem, hogy hol vagyok.

60 perc. 100 hozzászólás.

a facebook alig frissít, amikor igen akkor összekeveri a hozzászólásokat.

bocs ha béna voltam

mzgldr 2013.04.18. 00:00:46

@Mirjam2: én sokat látom így is, de ettől még lehet hibás valóban.

Elolvasva a kommenteket, most először szimpatizálok @pappito-val (aki önmaga is szeret a magas ló manifesztációjáról verbális péniszverést és autofellatio-t bemutatni, de most jól kente:D). FYI (wink-wink nudge-nudge), most már nem divat angol kifejezéseket keverni a magyar kommentekbe, mint pár éve a plastikon, meg mindenhol.

A posztoló szegény tényleg krónikus félműveltségben szenved (én sem vagyok jobb, de legalább nem hangoztatom) és Amichay-jal jól egymásra találnának mint két meg nem értett zseni. Valahogy pont ezért hányom el magam a civil kezdeményezésektől, mert ilyen hiperaktív túlbuzgó okostónik tobzódnak ott állandóan.

P. s.: Az csak nekem tűnt fel, hogy @M. Péter: Birca szűkszavú ikertestvére? Mindig ledob egy információbombát, amibe nem lehet belekötni és valahogy mindig igaza van.

qengland 2013.04.18. 00:02:52

az én agyi képességeim is korlátozottak, szóval nem sikerült végigolvasnom a cikket. pedig jól indult, érdekes volt az eleje, aztán valahogy elfáradtam az olvasásban. pedig aztán érdekelne, hogy akkor mi lett a csirkével, fel lett-e darabolva, ízlett-e a népnek. tényleg, kiderül a cikkben?

Amarante 2013.04.18. 00:03:11

@aleb19: De lehet csak vicceltem.........:):)

aleb19 2013.04.18. 00:04:52

@mzgldr:
ez nagyon jo
" ilyen hiperaktív túlbuzgó okostónik tobzódnak ott állandóan. "
biztos beaver volt a jele az oviban es ezert lett ilyen kartekony szorgalmas allat

aleb19 2013.04.18. 00:07:21

@mzgldr: " Az csak nekem tűnt fel, hogy @M. Péter: Birca szűkszavú ikertestvére? Mindig ledob egy információbombát, amibe nem lehet belekötni és valahogy mindig igaza van. "
nem csak neked van nehany grafoman akinek van nehany nick a tarsolyaban ettol olyan relytejesnek kifinumultnak erzik magukat

2013.04.18. 00:07:38

@Saman: Bocs de teljesen irrelevans a valaszod. Vannak Nagy-Britanniaban orankent 2 fontert dolgozo, minden szempontbol kiszolgaltatott emberek? Vannak, en tobbet is ismerek. Tudnak errol a hatosagok, a tobbsegi tarsadalom? Igen. Tesz ellene barki is valamit? Nem. Akkor mitol jobb a helyzet mint Mo.on?

Es akkor meg nem is beszeltunk a rengeteg brit fiatalrol akik ingyen dolgoznak 'internship' kereteben, neha evekig, teljesen legalisan. Meg akik 'apprenticeship' kereteben dolgoznak ehberert. Meg akik ingyen dolgoznak a Poundland-ben a munkaugyi kozpont altal szervezett 'munkaprogramon', kulonben elveszitik a heti 70 font segelyuket. Tenyleg olyan nagyon igazsagos a brit tarsadalom a magyarhoz kepest?

A hindi / urdu dologgal meg nem cikizni akartalak, de tenyleg nezz utana legkozelebb mielott ilyeneket irsz.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:09:11

. @mzgldr: "Valahogy pont ezért hányom el magam a civil kezdeményezésektől, mert ilyen hiperaktív túlbuzgó okostónik tobzódnak ott állandóan"

A magyarok tényleg hánynak a polgár beszédétől.

Sokkal jobban szeretik ha csodatévő szentéletű vezérünk megmondja hogy mi a frankó!

Aztán meg 242 ezer dollár eltűnik az offsorparadicsomokban.

Már csak az a kérdés, hogy az a 6 aktivista aki itt kommtentel az .....?

Vagy csak maguktól magyarok?

2013.04.18. 00:11:36

@mzgldr: Nekem furan hangzik hogy 'did' ha eppen most tortent, de lehet hogy ezzel csak en vagyok igy. Nem vagyok szakerto, csak szorszalhasogato :)

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 00:11:51

@mirx: a tomegkozlekedes fentartasa nem csak annak a jegyébol van finanszirozva aki eppen hasznalja hanem az allami dotaciobol de mint irtam canadaban eves adojanal egy bizonyos osszeget mindenki fizet kulon ebben a meghatarozasban sot az autosok akik nem hasznaljak a buszt fizetnek a benzin vasarlasanal egy szazalakot a tomegkozlekedes javara . ez vilagos es normalis ..

aleb19 2013.04.18. 00:13:14

@Saman: "Aztán meg 242 ezer dollár eltűnik az offsorparadicsomokban."
mar megint bullshitingeles tenye van fennforogva

mirx 2013.04.18. 00:13:20

@Mirjam2: azért nézd csak meg a daily mailen a kommenteket, amiket a britek írnak. bizony wtf did I just read-et használnak. ez az angol nem mindig olyan straightforward, mint a nyelvtankönyvben. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:13:59

@aleb19:" asszem 1997-tol van minimalber uk-ban amit tony blair vezetett be es rogton bukik az allitasod miszerint:"A jóléti társadalom modell ami magas szabályozott minimálbérre épül, csak 45 után épül ki, bár 1906-ban indul el ennek a társadalmi vitája."
ezt buktad azaz bullshiting van fentforgasban again"

1989-ben 19 szeres a különbség magyar és az angol bér között.

Nekem ez elég a jóléti társadalom modellről!

2013.04.18. 00:15:16

@Saman: Beleneztem a Fogadooraba, szerintem nem voltal bena, sot sokkal erdekesebb volt igy a mondanivalod hogy roviden es lenyegre toroen fejezted ki magad.

mirx 2013.04.18. 00:16:33

@montroyal: most nem tudom, hogy a kettő közül melyik kommentemet nem olvastad el, mert biza én sem állítottam mást, minthogy a tömegközlekedés finanszírozását mindenki ellátja, és most teljesen mindegy, hogy a benzin vagy mi árába építik be, mert az akkor is ADÓ marad. ha biciklivel jársz, akkor is veszel ruhát, meg kenyeret, aminek az árába a logisztika miatt be van építve a benzin ára is. szerintem nincs miről vitatkozni, ugyanazt mondjuk. a kommentem a posztolónak szólt, aki szerint annak kellene fizetni, akik "momentán használja" a buszt - de azt hittem, ez világos, hogy neki szólt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 00:16:53

@tildy:): hagyma azert amerikazza le magat , mert amerikai allampolgar lett 15 ev alatt felvette az itteni eltformat, egy nagy amerikai csalad tagja
eeeeeeeeees, amerika egy teljesen mas kategoria
ez nem anglia, ide a zom eleve bevandorlasi szandekkal jon nem dolgozni
az eskumon kb 40-en voltunk 26 orszagbol
itt mas a bevandorlas jelentese, mivel bevandorlok epitettek fel az orszagot
igen 100 szazalekban amerikainak tartom es vallom magam es 100 szazalekban magyarnak is
sosem fogod megerteni mig nem elsz itt legalabb 10 evet
amerikat nem lehet megismerni ujsagokbol, vagy filmekbol
maga az eletfelfogas, az orszaghoz valo viszonyulas nem megy at
ahhoz itt kell elni
sokaig
es az sem baj ha van melletted egy 30-40 fos amerikai csalad

aleb19 2013.04.18. 00:17:11

@Saman: "1989-ben 19 szeres a különbség magyar és az angol bér között.

Nekem ez elég a jóléti társadalom modellről! "
nekem viszont nem
a tenyek makacs dologok es a szamokkal nem dobalozzunk csak ugy

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:17:27

@Saman: "A magyar sikeresség szempontjából nem lényegtelen, hogy a következő 20 évben lehet-e erről a kérdésről beszélni!?"

azt fogd már fel hogy mindenről beszélhetsz, senki nem tiltja meg, de ennek nem itt a helye, húzzál vele a megfelelő platformra, ha meg nincs, csinálj. Tudom, hogy meleg, bizsergető és otthonos érzés, hogy üldöznek és el akarnak hallgattatni, de sajnos nem igaz.

Ha nekiállsz a társadalmi kérdések fel nem tevésének mibenlétéről karattyolni szikes talajon negyvenöttől napjainkig, akkor akik mögötted állnak a mozipénztárnál, össze fognak rugdalni, joggal. Pedig lehet, hogy egyetértenek veled.

2013.04.18. 00:18:36

@mirx: En nem olvasok angol nyelvtankonyvet, egyszeruen furan hangzik nekem 'did' ha 'just' van a mondatban, bantja a fulemet. Nem nyelvtankonyvbol tanultam angolul, hanem elo beszedbol, es most proofreading-et csinalok a munkam reszekent, ezert minden ilyen feltunik. Daily Mail kommenteket meg nem veletlenul nem olvasok...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:19:08

@Mirjam2:
" szerintem nem voltal bena, sot sokkal erdekesebb volt igy a mondanivalod hogy roviden es lenyegre toroen fejezted ki magad."

Csak azért bénáztam le magam mert nem tudom, hogy ott mit szoktak produkálni.

Azt már sokszor megkaptam itt a kommentekben, hogy miért nem 4 mondat az ujságcikk, de ezt netto hülyeségnek tartom, így azzal nem foglalkozok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 00:20:40

@hagyma: ugyanmar hagyma. Tudjuk jol, Amerika uberalles. Mentalitasban mar 5 eve is hoztad ezt a format.
Szarmazasilag meg sosem tudsz az lenni, de ezt mar megbeszeltuk:)

mzgldr 2013.04.18. 00:21:08

@aleb19: ja én bírom Bircát egyébként, általában ha nem offolja szét a posztot, akkor nem igazán lehet intellektuálisan belekötni abba, amit mond. Ezért mondtam, hogy M. Péter is hasonló, csak ritkábban nyilvánul meg, de akkor jó dolgokat mond.

@Saman: az a baj, sajnos hogy te nem a polgár nyelvén beszélsz. Te azoknak a fingszagú kardigános "kutatók/közírók/gondolkodók" nyelvén AKARSZ beszélni, akiknek semmi közük nincs a magyar polgárokhoz.

A második mondatod, pedig kicsit paranoid személyiségre utal. Inkább te szeretnéd megmondani, hogy mi a frankó.

A többi mondatot nem tudom értelmezni, látom hogy magyar szavak, de nem magyarul van.

aleb19 2013.04.18. 00:22:04

@hagyma: amerikai vagyok mert amerika nagy tehat en is nagy vagyok ezert vagyok amerikaibb az amerikaiknal is mert uj amerikai vagyok es ez a tulkompenzacios alkalmazkodasi kenyszerem mondatja velem -amit meg talan nem mondtam nektek, hogy nagyon amerikai lettem

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:23:14

@pappito: azt fogd már fel hogy mindenről beszélhetsz, senki nem tiltja meg, de ennek nem itt a helye, húzzál vele a megfelelő platformra, ha meg nincs, csinálj.

Túl vagyok az ezredik cikkemen.

Felbosszant ha feltételezem, hogy ide még sok írásomat fogjuk mgjelentetni?

Eléggé be rágtam magam az interkulturális tanulás témába!

sorry

2013.04.18. 00:23:20

@Saman: Ok hogy Angliaban magasabbak a berek, de ez nem azert van mert a tarsadalom igazsagosabb mint Mo.on, hanem egyszeruen a kulonbozo tortenelmi multnak koszonhetoen Anglia gazdagabb orszag. Hiaba kovetelne mindenki Mo.on hogy fizessenek annyit mint Angliaban, ez nem ilyen egyszeru, nem igy mukodik.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:24:07

@mzgldr: "Valahogy pont ezért hányom el magam a civil kezdeményezésektől, mert ilyen hiperaktív túlbuzgó okostónik tobzódnak ott állandóan. "

ami azért baj, mert csomó civil kezdeményezés fontos és jó, csak gyakran az értelmes résztvevők is inkább lelépnek egy idő után,ezek miatt a hiperaktívak miatt, akik megállás nélkül öntik a baromságot, az ilyesmivel azért nem szvesen vállal közösséget az ember, még jó célért sem - aztán nem csoda, hogy mint a posztoló minden mondata, a civil mozgalmak is összevissza kanyarognak meg kevés lesz a sikeres.

mirx 2013.04.18. 00:24:14

@Mirjam2: attól még ez a köznyelv. méghozzá ez egy ismert mém ("dafuq did I just read" néven is fut többek között), és szerintem az egy tanár részéről nem szimpatikus hozzáállás, hogy én nem olvasok ezt meg nem olvasok azt és kész (ráadásul erre tök büszkén). nyugodtan olvass bulvárújságot, nem fogja megenni az agyad, meg a nyelvtankönyv se. az internet nagyon erősen változtatja a köznyelvet, és lehet szemet hunyni, vagy lehet együtt élni a nyelv és a világ változásával. de azért szívesen.

2013.04.18. 00:26:21

@Saman: 'Azt már sokszor megkaptam itt a kommentekben, hogy miért nem 4 mondat az ujságcikk, de ezt netto hülyeségnek tartom, így azzal nem foglalkozok.'

Hat te tudod. Szerintem sokkal erdekesebb es hasznosabb mikor roviden irsz, de persze azt csinalsz amit akarsz. Es sok sikert kivanok a szocialis munkahoz Angliaban, itt nagyon jo allasokat lehet ezen a vonalon kifogni - remelem osszejon neked.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:27:36

@mzgldr: "A többi mondatot nem tudom értelmezni, látom hogy magyar szavak, de nem magyarul van."

Tudod mielőtt megjelenik egy egy cikk, a szerkesztő azért ad egy rövidke visszacsatolást.

Ha az lenne a percepciója, ami Neked, akkor nem tette volna ki ezt az írást!

mzgldr 2013.04.18. 00:29:57

@mirx: @Mirjam2: jaja én is a mémből vettem. De sok furcsa dolgot találok az angolban, amióta sokkal több angol/amcsi fórumot olvasok. Például azt ki tudja megmondani, hogy miért használják a "A beautiful smile you have"-t a "You have a beautiful smile" helyett? Ez csak ilyen modoroskodó, vicceskedő dolog vagy van valami teteje amikor a végére teszik a személyes névmást és a have-et?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:31:30

@pappito: "ami azért baj, mert csomó civil kezdeményezés fontos és jó, csak gyakran az értelmes résztvevők is inkább lelépnek egy idő után"

A déli féltekéről is jól hat a Jedi power, meg innen a szigetről is.

De nem lehet, hogy az otthoniak maguk szervezik az életüket?

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:31:50

@Saman: nem bosszant fel, kicsi vagy te ahhoz.

több, mint ezer cikk? szuper, ennyit én is írtam, és? Én pseciel nem hívom őket cikknek, mert különféle blogjaimba írtam őket, és nem képezel magam újságírónak (se szociológusnak se HR-esnek se világmegváltó drábikista majomnak)

Még zavarni sem fog, veled ellentétben én nem hiszek abban, hogy a vak embert mindenáron át kell kísérni az úton, ha akar menni ha nem.

Azzal sincs semmi bajom, hogyha még több értelmetlen ömlengésed itt megjelenik. Akkor majd nem fogom olvasni a határátkelőt.

"Eléggé be rágtam magam az interkulturális tanulás témába!"

inkább az elváló igekötők használatába rágtad volna be magad... de a félműveltet onnan lehet is megismerni, hogy magyartalan beszéddel bizonygatja bizonytalan tudását.

2013.04.18. 00:31:53

@mirx: Kosz a kioktatast - a munkam miatt mindenfele ujsagot olvasok, igy Daily Mail-t is, de a szabadidomben jobb dolgom van mint hogy az ottani kommenteket olvassam - es erre, if you like, buszke vagyok. 'Did I just read' nem 'koznyelv', hanem szerintem helytelen forma, attol nem lesz helyes ha interneten ezt hasznaljak. Szerintem egy nem angol anyanyelvunek arra kell torekedni hogy helyesen tanuljon meg beszelni, nem arra hogy a 'meno' szlenget szedje fel, mert az egy nem anyanyelvi beszelotol nem menoen hangzik, hanem ugy mintha nem tudna helyesen angolul.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:33:28

@Saman: "A déli féltekéről is jól hat a Jedi power, meg innen a szigetről is.

De nem lehet, hogy az otthoniak maguk szervezik az életüket?"

mi a faszt akartál mondani, könyörgöm??

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:37:37

@pappito: Akkor majd nem fogom olvasni a határátkelőt.

Ezt majd meglátjuk.

Nehezen tudnám ezt elképzelni!

Kórusban befenyítettétek ma ezügyben a szerkesztőt!

Mi ennek az oka?

aleb19 2013.04.18. 00:38:17

@pappito:" mi a faszt akartál mondani, könyörgöm?? "
bennem is ez a gondolatfoszlany motoszkalt de ilyen szepen nem tudtam volna megfogalmazni

2013.04.18. 00:38:53

@mzgldr: 'A beautiful smile you have', ez egy kifejezes ami valamilyen erzelmi toltest akar belevinni a mondatba. Nem tudom eszervekkel megmagyarazni, de egesz mast jelent nekem ha igy mondja valaki mint a sztenderd 'you have a...'. Ez nem helytelen alak, es nem 'meno' akar lenni aki mondja, ez egy elfogadott forma ami erzelmi nyomatekot akar adni a tartalomnak. Elobeszedben kicsit mesterkeltnek, regiesnek hangzana de leirva nagyon szep es valasztekos lehet.

Mindenkeppen nyomatekot, erzelmi toltetet fejez ki. Pl. ha azt mondod egy gyereknek (ma mar inkabb oreg nenik mondjak): 'a wicked boy you are', az azt jelenti hogy az illeto tenyleg nagyon duhos a gyerekre es nem csak ugy megjegyzi hogy te aztan rossz fiu vagy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.18. 00:39:24

@Mr. Long: "engem érdekelne ez az angol tanári tanfolyam (nem a számomra) hogy megy ez? hol tanulod? vagy van hozzá linked? "

Nem tudom, Angliaban hogy megy, de pl. itt az USA-ban egy TESL Certificate-tel, es tobb evi tanari (nyelvtanari) gyakorlattal en el tudtam helyezkedni egy private college-ban, ahol foleg azsiai diakok tanulnak. TESL Certificate-t lehet akar online is szerezni, vagy egy kurzuson reszvenni. Akinek van tanitasi gyakorlata, annak szerintem az online kurzus is eleg.
Googlizz ra TESOL online v. hasonlora :)

Amarante 2013.04.18. 00:39:46

@pappito: ami azért baj, mert csomó civil kezdeményezés fontos és jó, csak gyakran az értelmes résztvevők is inkább lelépnek egy idő után,ezek miatt a hiperaktívak miatt, akik megállás nélkül öntik a baromságot, az ilyesmivel azért nem szvesen vállal közösséget az ember, még jó célért sem - aztán nem csoda, hogy mint a posztoló minden mondata, a civil mozgalmak is összevissza kanyarognak meg kevés lesz a sikeres.

Erre volt a valasz:):)

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:39:51

@Mirjam2: a what did I just... az egy mém/slang internetes izé, nem feltétlenül helyes nyelvtanilag, de hordozza a közölni vágyott infót, úgyhogy működik. Ezek a kifejezések, mint a "this!" meg a "dafuq", "tldr", NSFW, meg hasonlóak jönnek-mennek egy ideig használatban vannak a szlengben aztán elmúlnak, jön helyettük más. Ez minden nyelvben megvan, mint régebben a magyarban a "zsír" meg a "király" meg az "istencsászár" meg a "blokkolnám" :)

majd széz év múlva ezekenek a kifejezéseknek a használatából állapítják meg a nyelvészek egy szöveg korát :)

bpetya75 2013.04.18. 00:40:23

@Saman:

Basszus! Miért kell ilyen szavakat használni, amikor tökéletesen kifejezhető magyarul? Nem percepció, hanem észrevétel vagy vélemény. Mi szükség van erre?

Ha már egyszer civil kezdeményezésekkel foglalkozol, nem az lenne a cél, hogy értő fülekre találj? Az nem megy úgy, hogy a népek nem értik a szövegedet.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:41:02

@pappito: mi a faszt akartál mondani, könyörgöm?? "

Már megint érzelmi túlfűtöttség!

mzgldr 2013.04.18. 00:43:52

@pappito: igen, tényleg vannak jók, amik egy egyszerű kézzelfogható dologért munkálkodnak. De az ilyen Öntevékeny Csoport A Társadalmi Feszültség Megszüntetéséért és a Szociokulturális Párbeszédért félék büntetnek keményen.

aleb19 2013.04.18. 00:44:36

@Saman: @pappito: na ezt sohasenem fogjuk mar megtudni

2013.04.18. 00:46:52

@pappito: Ez ok amit irsz a szlengrol, de tovabbra is azt gondolom, hogy egy nem anyanyelvi beszelo reszerol furan nez ki ha nyelvtanilag helytelen szlenget hasznal. (Bar neha en is mondom viccbol hogy 'innit', de szigoruan csak negyszemkozt a baratomnak :)).

2013.04.18. 00:49:29

@Zsuzsi65: Itt Angliaban altalaban TEFL-nek hivjak, ill. van CELTA ami hasonlo. Hogy kinek melyik jobb az sok mindentol fugg; kiket akar tanitani az illeto, stb.

mzgldr 2013.04.18. 00:50:13

@bpetya75: nem is értem, hogy miért nem voltak vevők erre a szövegre az átlag magyarok. Nem, nem azért mert az átlag magyar hülye, hanem mert az átlag magyar azt hiszi hogy ez az úr, aki idejött társadalmi párbeszédet folytatni, akkora arccal rendelkezik, hogy csoda hogy befért a Művelődési Ház bejáratán anélkül, hogy a másik szárnyat is ki kellett volna nyitni.

@Mirjam2: igen vélgülis én is valami ilyesmire gondoltam, de nekem egy kicsit Yoda mesteres ezt így látni. Köszi!

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 00:51:07

Minden tiszteletem azé, aki végig olvasta ezt a nyilvánvaló bullshitet.

2013.04.18. 00:52:24

@pappito: Tovabbgondoltam: ha azt jegyzi meg valaki hogy 'did I just...' a szleng miatt, akkor konnyen lehet hogy mas hasonlo mondatokban is ezt fogja hasznalni, ami szerintem nem hangzik jol. Egy anyanyelvi beszelo helyzete mas, hiszen o - kiveve ha teljesen muveletlen - erezni fogja hogy melyik verzio a helyes, meg akkor is ha a szlengben direkt helytelenul hasznalja.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 00:52:26

Köszönöm ezt a beszélgetést Kedves Világpolgár társak!

Igazán nem mindennapi élmény volt!

Most 17 óra után elmegyek aludni!

Spacecake 2013.04.18. 00:52:42

@pappito: na te se aludhattál túl sokat,meg mint tudjuk,ezek szerint a déli féltekén se kell beleszakadni a munkába,ha ez az első tennivalód:-)
maradjunk annyiban,h beteg vagy,viszont a betegeken mi itthon segítünk.
szólj ha segítség kell,ha már a 'fejlett' világban nem tűnik fel a bajod a sok 'normális' ember között...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.04.18. 00:53:12

@Saman: ennek az az oka, kedves Sámán, hogy nem vagyunk kíváncsiak rád...ilyen egyszerű, és sajnálatos, hogy az ötszáz-valahányadik komment után (amikben ez szintén meg lett fogalmazva) Te még mindig nem érted...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:55:28

@Saman: "Ezt majd meglátjuk. Nehezen tudnám ezt elképzelni! Kórusban befenyítettétek ma ezügyben a szerkesztőt! Mi ennek az oka?"

izé, te gyengeelméjű vagy?
harmadszor is elmagyarázom, most lassan írom, hgoy te is megértsd: nem tetszik amit írsz, ha a HÁ tovább hozogatja az írásaidat akkor nem fogom olvasni, mert nem tetszik. Nem olvasok olyat szórakozásból ami nem tetszik. Nem hallgatok olyan zenét ami nem tetszik. Nem ez lesz az első sem az utolsó hely a neten amiről lejövök, ha hitvány a tartalom.

Nekem is van blogom és az olvasa aki szereti amit és ahogy írok. Aki nem szereti az nem olvassa. (igaz, nekem a szerkesztési elveimbe nem fér bele a HÁ-n egyre gyakorlibb "belefosok a ventillátorba és elszaladok - lesz sok komment" módszer, de ez a szerkesztő döntése) így működik a tartalomfogyasztás.

Bár tudom, hogy roppant fontos embernek gondolod magad és azt hiszed a mondanivalód miatt van, nem. Éppezért lehet nehéz felfognod, hogy nem fenyegetés volt (nem szoktam fenyegetőzni) csak ténymegállapítás.

2013.04.18. 00:57:11

En is megyek lefekudni. Osszessegeben nem utalom Samant es remelem nem bantottuk meg nagyon itt a kommentekkel... De hat sokan nem ertunk vele egyet sok mindenben, na. Remelem osszejon neki a szocialis munkas karrier Angliaban.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 00:59:28

@Mirjam2: csomó anyanyelvi beszélőtől látok ilyeneket mindenféle fórumokban, az anyanyelvi beszélők is rettenet sok mindent hibásan írnak (a rengeteg spelling gyakorlásuk ellenére) I kid you not.

:)

Spacecake 2013.04.18. 01:01:07

@Saman: te meg ne foglalkozz semmivel,ahogy eddig se,szard le a az okostónikat,ahogy eddig is.:-)
csak vegyél pár kurzust a kommunikáció területéről,azon belül meg a 'tömörítés' és 'lényegretörés' lenne a legfontosabb szerintem a te fázisodban:-)

kitartásodért tisztelet,mégha esetleg bolond is vagy:-)

aleb19 2013.04.18. 01:02:12

"szocialis munkas karrier" ilyesmi sajna letezik es nem is rossz biznic, de szamomra ua gusztustalan mint a bekeharcos

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 01:03:41

@Spacecake: "na te se aludhattál túl sokat,meg mint tudjuk,ezek szerint a déli féltekén se kell beleszakadni a munkába,ha ez az első tennivalód:-)"

tényleg nem aludtam sokat, de délelőtt 11 van, és nekem nem kell a konyhában állnom a kirgizekkel vakarni a szart a tepsikről, úgyhogy munka közben is tudom olvasni a kommenteket. btw ki mondta, hogy ez volt az első tennivalóm? reggeli rutin, reggeliztünk, gyerekek oviban, isiben, bemotoroztam a gyárba a napsütésben, túlvagyok két kávén és egy mitingen... nem egy kihívás a szellemi rövidnadrágos kommentjeit olvasni...

2013.04.18. 01:04:42

@pappito: Tudom, az angol baratomnak en javitom a hivatalos leveleit mielott elkuldi (nem tud helyesen irni, foleg a spelling az teljesen remenytelen). Ettol meg, ahogy mondtam, ha valaki tanul, akkor erdemes helyesen megtanulni. Nem mentseg hogy vannak anyanyelvi beszelok is akik hibaznak. (Ok ez nalam munkahelyi artalom, ma 30 oldal szoveget kellett kijavitanom angolul. Mindenhol hibakat latok...)

Spacecake 2013.04.18. 01:06:10

@pappito: 'ha a HÁ tovább hozogatja az írásaidat akkor nem fogom olvasni, mert nem tetszik. Nem olvasok olyat szórakozásból ami nem tetszik. Nem hallgatok olyan zenét ami nem tetszik. Nem ez lesz az első sem az utolsó hely a neten amiről lejövök, ha hitvány a tartalom.'

ezzel viszont a egy hatalmas szívességet tennél nemcsak nekem,hanem a rengeteg inaktív olvasónak is,hidd el:-)
bocs,de tényleg.
majd aki akarja,olvassa a blogodat......pfff

2013.04.18. 01:07:34

@aleb19: Szocialis munkas jol fizetett, megbecsult karrier Angliaban; en sem szeretnek az lenni, de hat nem vagyunk egyformak. En Magyarorszagon se lettem volna szocialis munkas, az tuti, nem nekem valo. Nincs turelmem az ilyenhez.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 01:11:14

@Mirjam2: "Remelem osszejon neki a szocialis munkas karrier Angliaban."

mit vétettek neked a szigetország elesettjei?

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 01:13:02

@Spacecake: "ezzel viszont a egy hatalmas szívességet tennél nemcsak nekem,hanem a rengeteg inaktív olvasónak is,hidd el:-)"

akik túl hülyék a szűrés gomb használatához?

látom eez valami nóvum, hogy az ember nem fogyaszt olyan tartalmat amit nem szeret...

Amarante 2013.04.18. 01:13:42

@Mirjam2: De ez-ha itt akarja folytatni amokfutasat-azert egy igen magas szintu szakmai nyelvtudast feltetelez.

Spacecake 2013.04.18. 01:21:28

@pappito: hát akkor most lesz időd végigolvasni előről a kommenteket,és elmélkedni rajta...

egy reggel itt se néz ki máshogy,csak 2en mennek oviba,nem motorral járok és nem gyárba...hál Istennek.

és klasszik fasza idő van a hosszu tél után.
MO.
:-)

miegysmàs 2013.04.18. 01:27:17

www.youtube.com/watch?v=uMgO_o5kKKk

levezetesnek ezt ajanlanàm a mai témàhoz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:31:39

@tildy:): Te nem erted
nem akarok szarmazasilag amerikai lenni
Te nem erted ezt
talan sokat elmond, hogy az eskumre a csaladtagokon kivul a maunkatarsaim kozul is sokan eljottek
kitettek a falra hogy amerikai lettem
nem erted, de baromsagot ne beszelj
ki a faszom akar szarmazasilag amerikai lenni
ittf orditva van, minden amerikai amerikai es kurva buszke a szarmazasara, ami nekem magyar
amerika nem uberalles, amerika az orszag ahol jol erzem magam, ahol elek, szeretem a felsegemmel egyutt/ nem a parommal!/ a hibaivall az eletvitelevel, ugyanigy vagyok magyarorszaggal is
csak az az erdekes hogy angolosoktol mindig kerdezgeted, hogy lehetsz angol
no comment
mintha loval imadkoznek
@aleb19: igen nekem tulkompenzacios kenyszerem van, egeszen akkult
sot akkora alkalmazkodasi kenyszerem van hogy majd beszarok
amugy 15 eves multtal nem neveznem magam teljesen ujnak
bar teny nem vagyok boldogtalan,, hogy 2 allampolgarsagom van
szerintem elkeg sokan szeretbnenek amerikai-magyar allampolgarok lenni:)
nekem meg van csaxolok:)
neked hogy?

miegysmàs 2013.04.18. 01:32:45

de ez itt az igazi!

Ön-Gyilkos ( csirke befőtt ) L'art pour L'art

www.youtube.com/watch?v=kq7OhaiCnf4

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:33:58

@mzgldr: hat ez jart a fejemben, de nem tudtam volna igy leirni
ugy beszelek, hogy megmutassam okos vagyok es az elethez amugy koze sincs
bolcsesz tempo, de ebbol az ember meg 30 elott kino

Spacecake 2013.04.18. 01:35:12

@pappito: részemről mazohizmus....ez van:-)

napifamilyguy.blog.hu/2012/08/22/mazohizmus

te meg a kutya...:-)

és ha nem érted a tréfát akkor hívj össze 1 mítinget és igyál még 1 KV-t:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:37:24

@Saman: ja, a percepcioja
ez a baj
nem akarsz normalis nyelven irni, hanem fitogtatsz, ami normalis embert "irrital"
amugy ez az -altalad cikknek nevezett - iras tenyleg total nem idevalo
nincs mar otthon valami folyoirat, ahova irhatnak ilyen sajat kutfos elemzeseket sok-sok idegenszoval, es meg alternativ koltok

GERI87 2013.04.18. 01:42:50

@tildy:):

Az amerikai és az angol nemzeti identitás más....UK-ban max brit lehetsz, talán, de angol nem....majd a fiad lányod.....
A származás meg tökmindegy, echte amcsi is számon tartja honnan vándorolt be az őse....

Spacecake 2013.04.18. 01:46:56

@hagyma: magát hát.

mi a kérdés?:-)

na jóéjt!!!holnap meló!!!

nem a gyárban:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 01:48:26

@hagyma: nem. En sosem kerdeztem meg azt, hogy lehetek angol, az sose tudnek lenni. Egyszeruen nem ebbola kulturkorbol valo vagyok, felvenni fel tudok dolgokat, de igazi angol nem tudok lenni. De erdekes es hatekony tagja enneka tarsadalomnak, igen. A sokszinusegeben egy szin, igen.

Az allampolgarsaggal meg tisztaban vagyok:P

Az uberallesezes meg megint elojott, eleg csak a "parra" ranezni.

Ja es baromira nem csipazom, ha hazugsagot allitasz rolam. No komment.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:52:12

@GERI87: errol probalok beszelni
echte amerikai nincs elso generacios van, masodik stb....
itt igy megy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 01:55:38

@GERI87: igen, eszrevettem. En csak szimplan nem komalom, az en "amerikai vagyok, mindenki mas meg le van nezve" mentalitast. foleg nem egy frissen allampolgarsagot szerzo embertol. Akar komolyan gondolja, akar nem.

Meg kell nezni, mennyire lealacsonyitoan beszel az angolokrol, vagy mas nepekrol. semmi gond, ha nem menne oda, csak ne sutne minden szavabol a "mi sejhajunkbol sut a napsugar" feeling.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 01:57:04

@Spacecake: "és klasszik fasza idő van a hosszu tél után."

remélem olyan klassz nyár lesz ott mint amilyen itt volt idén

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:57:11

@tildy:): nem keresgetek, kerdezgettel, hogy gyorsithatnad fel a brit allampolgarsagod elereset
de nekem 8
en csak felhivtam a figyelmedet
angliaban idegen leszel, itt megbecsult bevandrolo
ez a kulonbseg
de ezt ugysem tudom elmagyrazni
persze hogy nem tudsz igazi angol lenni, mert az igazi angol ott szuletik
szerinted Schwarzenegger nem igazi amerikai?
mas a felfogas, de ezt nem tudom el magyarazni, nekem is evtized kellett hozza
haggyuk
es sok sikert
/ ja igen, nalunk a tobbseg meg erteknek tartja a hazzasagot, ennyivel masok vagyun europatol/

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:01:01

a gyár kifejezéssel most mi a baj? gyorsabb leírni, mint azt, hogy munkahely

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:01:20

@tildy:): en meg ezt utalom, hogy mindenki irgysegbol, kivagyisagbol, a tokom tudja mibol kijelenti, hogy en lenezem a nem amerikaiakat
ilyenkor szoktam szolni
ha tetszik vadaskodni, tessek idezni
"eszosztast"
lenezest
akarmit
es olyankor jon a csend
ez hozzaallas
amerikabol ir?
ott mindenki hulye
osztja a eszt a kocsog
lenez mindenkit
amerikat tartja a vilag legjobbjanak
/a legutolso mondjuk nekem mukodik, de mondom: NEKEM!!!!/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:05:14

@hagyma: keresgess nyugodtan , valoszinuleg nem ertetted meg a mondandot ott. Nem felgyorsitasrol volt szo ugyanis, hanem szimplan arrol, miket szamolnak bele az ot evbe, es honnetol szamoljak. Az 5 ev 5 ev, nem tud 4 lenni belole, ember!

Es azert kerdeztem, mert tudok olyanrol, akinek tobb honapos egyetemi idoszakot nem egeszen biztos, hogy elismernek, csak amiatt, mert nem volt betegbiztositasa!

Amugy en itt is megbecsult vagyok es egyike azoknak aki amcsiba max dolgozni menne rovid ideig, de nem elni. Nekem az a kotottseg nem hianyzik.

"szerinted Schwarzenegger nem igazi amerikai?"
Utlevelben amcsi,eletvitelben amcsi, de amugy nekem ugyanugy osztrak maradt.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:08:25

@hagyma: az h ki tartja értéknek a házasság intézményét az nem európai/amerikai kérdés igazán, sokkal inkább kulturális. Az usában is rengetegen élnek együtt házasság nélkül (partner, spouse,akármi) nem jelent semmit, csak azt, hogy nem annyira bebetonozottak a keretek, csak a szabadság nőtt azzal, hogy nem vagy köteles házasodni, nem vet ki a társadalom akkor se ha agglegény vagy, akkor se ha együtt élsz valakivel.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:10:29

@tildy:): "Utlevelben amcsi,eletvitelben amcsi, de amugy nekem ugyanugy osztrak maradt."

de az nem igazán számít, h neked ő mi, az számít, hogy saját magának és a környezetének (amerikának) mi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:16:00

@pappito: nem ez volt hagyma kerdese. O azt kerdezte szerintem mi. En meg arra valaszoltam.

hagyma : csak par dolog: lenezel, mert parkapcsolatban elek, e snem hazassagban, ezt rendszeresen hangoztatod is. Lenezel, mert 3x evesen meg nem szultem gyereket, es ezt hangoztatod is, lenezed UK-t, mert ide szerinted az emberek csak dolgozni jonnek, nem azert mert itt akarnak elni ( pedig hidd el , van akinek bejon) , es persze ti vagytok a legjobbak, legfaszabbak.

Nem fogom msot hozni ezeket a kommenteket, aki latott mar itt a hataratkelon , tudja, mirol beszelek. Max ezentul argus szemekkel figyelem, es kulon jelzem, ha megint megy az arcoskodas reszedrol. most viszont nem fogom elokeresgetni, volt mar par ilyen.

GERI87 2013.04.18. 02:16:37

@tildy:):

Ott él egy ideje amint olvastam....tehát ez az állampolgár dolog már "beértett".

Minden népre jellemző a mi szartuk a spanyolviaszt filing....első generációsokra meg végképp jellemző az elfogultság...de sokszor van is mire...(kivándorolni nem szar helyre szoktak...) főleg ha jól érzi ott magát.

"Meg kell nezni, mennyire lealacsonyitoan beszel az angolokrol, vagy mas nepekrol."

Nem tudom, nem figyeltem annyira, nekem csak az rémlik hogy már elmondta vagy 100-szor hogy USA polgár letti:)

Svarci nekem meg nagyon amerikai, valahogy az hogy osztrák kb semmiben nem nyilvánul meg....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:21:07

@tildy:): de csak neked
mert magyar a gondolkodasod
@pappito: nezd itt most erossebb a hazassag intezmenye mint europa java reszen
talan ahhoz hasonlitanam, mint a kadarista magyarorszagon volt
normalis kozeposztalybeli kereszteny csaladok, feherek-feketek igenis hazasodnak es tobb gyereket vallalnak mint pl. otthon
emmellett pillannatig sem vitatom, hogy letezik a masik veglet
altalaban nem abbol a retegbol amirol beszelek, de termeszetesen itt sem szolnak meg senkit ha hazassagon kivul elnek egyutt
nincs ezel baj
azert egy normalis csalad normalis gyerekei altalaban hazassaggal pecsetelik meg a kapcsolatukat
dehat itt is millio fele ember van
en azt a massziv kozeprteget kepviselem, akiknek ez fontos
/tildy szemelyes tamadasnak veszi, pedig nem az, a jelenseg nem tetszik ami erosodik, hatterbe szorul a hazassag mint intezmeny, a gyerekszules stb. es ez most europaban (foleg a magyar gondolkodasban) erosebb mint itt/
az elete mindenkinek a sajatja, de biznyos tendenciakkal ha nem ertek egyet talan meg leirhatom
nem orulok a meleghazassagnak
nem orulok a "parommal " elek
nem orulok, nem szulok gyereket, ha igen is csak negyven folott es egyet
stb
itt sokkal fiatalabban hazasodnak es szulnek mint otthon
mas a csalad jelentosege
de meg egyszer, rengeteg fele ember el itt
az en koreimben ez a jellemzobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:22:32

@tildy:): latod, mielott olvastam volna ezt, mar megvalaszoltam
szo sincs lenezesrol
a tendencia nem tetszik
de nekem nyolc
remelem egyszer megfordul ujra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:24:27

@tildy:): hogy neznem mar le a legnagyobb szovetsegesunket
mar bocs Te hulye vagy:)
de igen, nem Te, de a tobbseg kizarolag dolgozni megy es nem akar ott maradni 3-4 evnel tovabb
aki amerikaba jon, az hosszu tavra tervez
nem tudom ez miert meglepo neked?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:25:17

@hagyma: na igy mar mindjart masabb. De nem igy szoktad kifejezni magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:27:26

@GERI87: az poen volt, mert mindenki ugrott ra
mar, hogy amerikai leszek 4 het mulva 3 het mulva 2 het mulva stb
be is jott:)
soha nem beszeltem lealcsonyitoan angliarol, de mas nepekrol sem, az teny vannak orszagok, akiket mar magyarkent is utaltam
most duplan utalom
ennyi a valtozas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:30:56

@tildy:): hat sajnos en sokszor roviditve fogalmazok es elvarom, hogy olvassak a gondolataimat es a szandekot:)
nekem az egvilagon semmi bajom veled
/ ez csak olyan osztonzesfele a csaladalapitasra:)/
mondjuk nekem is 1 fiam van, de Marynek 3, igy kihoztuk az atlagot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:32:43

@hagyma: vagyis ez nem korrekt
egysegesen nepet nem utalok
csak nehez korulirni
bizonyos orszagok eletformajat nem tudom elfogadni
maradjunk ebben
de csak azert mert az enyem homlokegyenest mas

Latcho Rom 2013.04.18. 02:36:28

@hagyma: Vazze, te meg nyolcvan eves korodban is magyarazgatod majd magadnak, meg magyar forumokon, hogy milyen jo is neked abban a lepukkant orszagban, amit megvett kina kilora.

Saman: nagyszeru a dolgozatod, igen jokat mulattam rajta.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:40:07

@hagyma: a gyerek meg a házasság azért nem ilyen szoros összefüggés :) Nekem sok ismerősöm nem házasodott meg Mo-n és van gyerekük meg együtt élnek, nem tudnád megmondani róluk h van-e papírjuk.

Szerencsére itt most cikkelyezték be, hogy mindenféle neműek is házasodhatnak, ha akarnak.

másképp látjuk a dolgokat én nem akarok beleszólni h mások hogy éldegéljenek magánügyük, sőt nem tartom a társadalomra sem veszélyesnek a házasságtól eltérő együttélési formákat illetve családot.

Az egyre magsabb korban történő gyerekvállalásnak meg inkább oka a megváltozó társadalmi helyzet, a nők sem a konyhában élik le az életüket szülőgépként és háztartási robotként, mint száz éve és ez jól is van.

Latcho Rom 2013.04.18. 02:41:43

@mzgldr: tobb sulya van ugy, nem modorossag.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:43:13

@pappito: itt azert gyaoribb, hogy fiatalon szulnek, es jelzem nem a konyhaban elik le az eletuket, mert altalaban fozni sem tudnak es valami3-4 honap a GYES
csak mondtam
konzervativ az eletszemleletem, ezert tamogatom a csaladot, foleg a nagy csaladot es nekem a csalad fogalma kulon nemuek hazassaga 2-3 gyerekkel
de attol, hgoy ez a velemenyem, engem kurvara nem erdekel hogy el mondjuk a szomszedom...
ez csak a velemenyem es senkire nem akarom -es nem is tudnam - raerolteni

GERI87 2013.04.18. 02:47:06

@hagyma:

Nálam vannak az európai emberekkel és kultúrkörrel megáldott országok, meg minden más....
De az éghajlat se utolsó szempontnak: se turistáskodni, se munkát vállalni, se élni nem tudnék pocsék időjárással (túl hideg, túl meleg) megáldott vidéken...

Latcho Rom 2013.04.18. 02:49:25

@hagyma: ezzel az erovel becsbol is elhetned az eleted a hataratkelon :)

Jo Marai irta a naplojaban hogy nem erti az embereket miert akarjak a mosodat venezuelaban kinyitni hiszen becsben is megtehetnek.
Szegeny feje magamagat sem ertette, bele is halt a honvagyba.
De soha egy szoval sem titulalta magat amerikanak, plane nem par ev utan, egy friss amcsi utlevessel. Hagyma nem Marai, en meg elhuzok most egy hetre hondurasra :)

GERI87 2013.04.18. 02:49:39

@shakti_rom:

"amit megvett kina kilora. "

Na még egy jómadár...
Öreg, Kína a saját szarában fuldoklik...megannyi társadalmi és környezeti problémával ami az USA-ra pont nem jellemző...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:50:03

@GERI87: "De az éghajlat se utolsó szempontnak: se turistáskodni, se munkát vállalni, se élni nem tudnék pocsék időjárással (túl hideg, túl meleg) megáldott vidéken..."

nem tudom hol élsz, de Mo-n van -25 is meg +40 fok is, meg mondjuk +5 és +28 között vagyunk egész évben... hó sincs...

Latcho Rom 2013.04.18. 02:55:11

@GERI87: Uhumm. Vezess merfoldket boston vagy philly east,,s azt hiszed hogy a harmadik vilagban vagy.

Kinanak tenger a baja, de ez nem valtoztat a tenyeken: they owe the good old ju esz of a.

GERI87 2013.04.18. 03:00:11

@pappito:

Most ezt más országokra írtam, mert arról volt szó hogy MÁS országokat hogy ítélek meg....mivel itt élek MO-on ezért az van ami van...amúgy túl hosszú az ősz/tél...a 20 fok alatti hőmérséklet...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 03:04:22

hm, elolvastam a fb-os HÁ-s izét és hát gyorsan kiderült, hogy más is inkább a határátkelés iránt érdeklődik, nem pedig a pszeudocivil-transzhumáncsirkecsibészet iránt.

GERI87 2013.04.18. 03:07:04

@shakti_rom:

Menj a Kínai vidékre és azt hiszed a középkorban vagy....egykézés, nuku nyugdíj, föld, mérhetetlen szennyezés és velejárója, vízhiány (víztakarékossági verseny.) földesúri pártvezetők, bürokrácia, korrupció, az élet egy hangyafasznyit sem ér, munkahelyi biztonságról nem is hallottak.....ne a part menti "Patyomkinfalvakba" menj van még párszázmillió ember beljebb....

Boston és Philly east gyanítom Borsod felett van...nem a harmadik világ.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 03:27:11

@mirx: inkabb csak egyet ertek veled hogy mindent finanszirozunk az adonkkal hasznaljuk vagy nem
pl behoztak nalunk 1 eves gyerekgondozasi segelyt olyan nepszeru lett hogy rajottek nincs eleg penz ra.. tehat beletettek mindenkinek a jovedelem adojaba azt hiszem 70 valahany $ van gyereke v nincs ... stb szoval csak megerositettem..

rumitom 2013.04.18. 04:21:14

talan most eloszor olvastam vegig az osszes kommentet egy blog bejegyzeshez (es nem unalombol). Az eredeti cikk nagyon erdekes temat boncolgat amin en is sokat szoktam agyalni, hogy otthon miert nincs olyan mertekben tarsadalmi kezdemenyezes, illetve ami van miert nem kerul fenypontba akar a media ill. a politika altal, ez (is) nyugaton euban lenyegesen jobban mukodik.

Nekem tetszett a csirke boncolgatos kiindulasi pont is, ahonnan az egesz brainstorming elindult, de a nyelvezet valoban fellengzos. Viszont nekem szemely szerint kifejezetten erdekes volt olvasni mert regen en is igy irtam, terjengosen es sok idegenszoval. De amig az elozo ket cikk "bejott" stilusat tekintve, itt picit elszallt a lo es nem volt eleg osszeszedett szerintem.

@Saman, ha meg olvasnad es erdekel barkinek is a velemenye, a kommentek alapjan hatalmasat csalodtam szemelyedet illetoen. Mig korabban felneztem rad, hogy en csak gondolkozom es dumalok a tarsadalomrol es morfondirozok mi mindent kellenne tenni, te kezdemenyeztel, es csinaltad is, nem csak beszeltel rola. Hogy kudarcba fulladt boritkolhato volt az en szememben, talan ezert is nem kezdek en semmi ilyesmibe, de mindenkepp tiszteltem, hogy te legalabb megprobaltad. A kommentek alapjan viszont sok keseruseget es leginkabb onigazolast velek felfedezni ami raadasul aroganciaval tarsul.

Hogy mennyire ertenek meg vagy sem, valaki irta kommentben hogy az asszociativ elmeknek vilagos mirol irsz, az analogoknak meg csak zurzavaros kotyvasz, ebbol eredoen ha nem ertenek az nem inteligencia hianya vagy a tarsadalmi cselekvest eleve elutasitas, tehat neked sem kell egybol tamadolag/vedekezoleg fellepned. Es, vegezetul, mint azt szinten sokan irtak, ha nem csak magadnak es par kivalasztottnak irsz, a hallgatosaghoz kell igazitanod a sitlust

DieNanny CH 2013.04.18. 06:08:28

Kommenteket még nem olvastam!

A poszt: érdekes megközelítés, kicsit vicces a dolog, de tetszik. Kíváncsi vagyok a kommentekre...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:15:05

@rumitom: valóban nem fekszik fel natívan a mai instant agyak által elvárt sémára: hosszabb, odafigyelés kell a befogadásához, átfutva nem értelmezhető. Minő bűn. Oké. De hogy emiatt fellengzős lenne.. Ezt az elején kitalálta valami önérzetes hülye, aztán kész is a fonál. Emiatt semmiképp sem fellengzős (más miatt sem). Ez hülyeség.
Önigazolásról írsz - ne feledjük, hogy válaszreakció az övé, nem egymagában van, kommentelők és posztoló itt interakcióban figyelhetők meg, nem különválaszthatók. Vagy a poszt szövegében is véltél felfedezni önigazolást?
Asszociatív résszel teljesen egyetértek. Viszont: szerintem nem kell lemenni egy általános szintre, kvázi feladva ezzel magát, csak, hogy minél többen megértsék. Bizonyos szint alatt csorbul az esszencia, a közlendő - akkor meg minek megírni a posztot? Szerintem jó volt ez így. Akihez eljut, eljut, a többi meg... nos nem nekik szólt. Nem lehet mindenkihez szólni.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:21:43

Azért ez milyen aranyos, hogy hagyma amerikája lezserül megjelenik téma- és országfüggetlenül, de mindig. :D Nem gondolom, hogy ennyiből áll az egész ember. Beszélgessen egyéb témákban is!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:27:29

@pappito: "ezek miatt a hiperaktívak miatt, akik megállás nélkül öntik a baromságot, az ilyesmivel azért nem szvesen vállal közösséget az ember"
Pontosan; itt a példa, hogy a közös hobbi nem szükségszerűen szül barátságokat vagy közös eszme nem teszi embertársunkat elfogadhatóvá. Alapvetően szűrni kellene ki az, aki érti is mi mögé áll be, illetve milyen indíttatásból, s nem csak a felszínen egyezőnek látszó okokból. Ez nem történik meg. Ebből vannak a gondok, feloszlások, szétaprózódások. Ilyenkor jön a szöveg, hogy de hát minden ember más. Végülis igaz..

2013.04.18. 06:37:57

@Kellemes Zérókomponista: Valami komplexusa lehet szerintem, imád szerepelni és azt is szereti, ha foglalkoznak vele.

2013.04.18. 06:39:36

@Kellemes Zérókomponista: Szerintem ez valami komplexus. Szeret szerepelni és ha nem foglalkoznak vele, akkor nem érzi jól magát.

2013.04.18. 06:45:27

@pappito: Nem tudom mi a baja Spacecake úrnak, én csíplek téged a hozzászólásaid alapján. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 07:37:33

@Philosoraptor: lehet, de látod rád is áll ez, megfogalmazod ugyanazt kétszer is másképpen, hogy lássuk mekkora a szókincsed és hogy minél nagyobb teret megtölts a kijelzőkön. ;D
Hát lehet, hogy szeret szerepelni, ott van az előadói véna is, plusz ami szóban kellő alaposság, az itt írásban könnyen hathat terjengőnek. Ha komplexus, ha nem, én hajlandó vagyok elfogadni. Annyi befordító és egyszerűen tolerálhatatlan deviancia van a világban, itt meg csak beszél valaki. Ez egyenesen rendben van.

Thor vagyok 2013.04.18. 10:05:12

@pappito: Nem akarok itt tovább sikoltozni, de végre valaki reagál a blogbejegyések fellengzős "cikk"-nek nevezésére és az igekötőhasználatra is, ami az utóbbi idők legtöbb égetve viszkető piros foltját okozta rajtam olvasás közben, persze nemcsak itt.

2013.04.18. 10:11:21

@mzgldr: nekem is feltunt mar, hogy M. Peter a poszt leginformaltabb kommenteloje, de csak europai ido szerint este van itt. Beszel egy rakat nyelvet es a legtobb orszagbol belekothetetlen tudasa van. Hogy hol el es mit csinal????

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:12:04

@szerengeti: most őszintén: változik attól a te életed, hogy itt mit mond bárki?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:26:52

@Saman: számolgatás helyett inkább a kérdésekre válaszoltál volna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:37:00

@tildy:): cuki a mosolyod:))
és vannak közös ismerőseink;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:46:57

@Amarante: vidéken ezt úgy mondják, hogy körösztanyád térgye kaláccsa.

Amarante 2013.04.18. 10:50:22

@Babette_: Tudom,hallottam mar:):)Es meg most sem tudom mi lett azzal a nyomorult csirkevel!!!!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:58:14

@Spacecake: ezt mikor mondták neked az inaktív olvasók?

az inaktív olvasók azok, akik még olvasni sem olvasnak?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 11:02:22

@Amarante: basszus, bennfelejtettem a hűtőben.
sürgősen át kell raknom a fagyasztóba.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 11:27:56

Ismét elindítom a Kimennék Londonba csoportot a facebookon. Ha akartok feliratkozni, mert londoniként szívesen segítenétek másoknak vagy tervezitek az itteni munkavállalást, vagy közeli ismerősötöket érdekli ez a téma, akkor szivesen látlak Benneteket.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 11:34:38

@Babette_: "számolgatás helyett inkább a kérdésekre válaszoltál volna."

Elég furán éreztem magam ebben a helyzetben. Először Papitonak jeleztem vissza, hogy mi húzta fel annyira, hogy az első 100 kommnetből 21-szer ő szólt hozzá és ebből 20 szor elég kötekedő üzemmódban.

A Te hozzászólásaidat sem méltattam válaszra, ha jól számolom akkor csak 1 alkalommal.

Amarante 15 órát töltött a gép előtt és 94 hozzászólásban ekéz.

Ezt én így betegesnek tartom.

Dönstétek már el, hogy ez fontos vagy nem fontos. Ha fontos, akkor beszéljetek velem emberi hangon, kérdezzetek normálisan.

Voltak olyan témáitok, hogy jesszusom mi lesz így családias hangulattal ami ezt a közösséget jellemezte.

Esetleg így nap után olvassátok végig a hozzászólásaitokat és próbáljátok meg a figyelmetek fókuszában tartani azt a kérdést, hogy mi történik a családi hangulattal, ami ezt a közösséget jellemezte!

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 11:45:36

@hagyma:
Ezzel a mondattal viszont elnyerted az enyémet. :)

Írtam neked privátot pár hete, megkaptad?

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 12:03:42

@Saman:

Előbb leszek mormon vagy egy buckalakó, (aki Alabamában veri a főutcán gumi kalapácsal a heréit megélhetési célzattal, egy kalappal maga előtt), minthogy veled megegyek egy Rákóczi túróst bármelyik nagy tükrös belvárosi cukrászdában még úgy is, hogy te fizetsz.

Remélem ebből sejted, hogy én, vagy bármelyik épelméjű ismerősöm mekkora valószínűséggel veszi fel veled a kapcsolatot...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 12:16:21

@ingenium rusticus 2 / reloaded:

Eddig 25 tag van.

Azokat, akik a köldöknézés önhergelés mutatványaival szórakoztatják magukat, amúgy is zokszó nélkül kidobnám egy önsegítő csoport helyzetből.

Vezettem korábban ekkora látogatottságú témablogot és tudom, hogy érdemes még egy helyzetben is megóvni bizalmi légkört.

Nagyon remélem, hogy nem is próbálkoziki senki az ilyenek közül.

mzgldr 2013.04.18. 12:19:23

@hagyma: "konzervativ az eletszemleletem, ezert tamogatom a csaladot, foleg a nagy csaladot es nekem a csalad fogalma kulon nemuek hazassaga 2-3 gyerekkel"

Tehát olyan dolgot támogatsz, ami neked sosem volt, de erre alapozva szeretnéd másoknak megszabni, hogy mit a helyes és mi nem. Mary gyerekei az előző férjéhez számítanak, csaxolok. :D

Össze kéne még hozni egyet-ketttőt, a lenyugvó napnak is van ereje. :D

Just messing with you, Dude.

@charlieharper: szerintem valami top nemzetközi pénzügyi szervezetnek, esetleg még talán az ENSZ vagy valami ilyesmi. Ha Bircával egyszer elkezdenek vitatkozni, az igazi titánok harca lesz. :D

Amarante 2013.04.18. 12:25:20

@Saman: gratula!remelem majd tobb is lesz es ezzel aranyosan az elfoglaltsog ideje is no es akkor mar nem jut idod ide posztolni:):)Csendesen azert megjegyeznem,hogy a tarsadalom egyik massziv reteget nem az intellektustultenges jellemzi:):)Akiknek ebbol tobb jutott azok hangyafasznyit felljebb allnak es nem nald keresik a segitseget vagy a megvaltast:):)

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 12:35:01

@Saman: Szerencsételenek.

Önsegítő csoport helyzetből dobálózni! Na az már valami!
(LOL! Ezen besírtam!..)

Papito csak igazságokat mondott. Kár hogy ostoba vagy ahhoz, hogy felfogd.

Itt esik (jé!). Seattle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:39:27

@mzgldr: ne piszkáld, nem ismered az életét.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:40:15

@Saman:
"tudom, hogy érdemes még egy helyzetben is megóvni bizalmi légkört."

ez a mondta mit jelent?
már az evidenciákon túl?

Amarante 2013.04.18. 12:43:51

@Babette_: Ne irkalj ilyeneket,mert kidobnak a csoport helyzetebol oszt nezheted!!!!!!:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:45:04

@Amarante: attól nem félek, de az internet tiltásától igen;DDDD

Amarante 2013.04.18. 12:47:07

@Babette_: :):):)Ha igazsag lenne ez a poszt meg sem jelenhetett volna:):)a mai viszont tok jo:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 13:13:58

@Babette_:

Nem tudom értelmezni ezek a kérdéseket:

"ez a mondta mit jelent?
már az evidenciákon túl?"

Ezek mit jelentenek?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 13:27:07

Néhány visszacsatolás az első cikk kommentjeiből:

"Tetszenek az összeszedett gondolatok!
De félek, sokan ezeket is "hazaköpködésnek" fogják tartani. Tehát, készülj fel!
Ez egy egészséges kritika a "szeretett hazáról", amit fáj ennyire lerongyolódva látni.

Azért arról is írsz kicsit, hogy hogyan tudtál szakácsnak "felfejlődni"? Köszi!"

"Kiváncsi leszek a kommentekre.
Most fog igazán kiderülni, hogy melyik 'törzslátogató' elméjében lakozik világosság.
Vagy ki maradt meg a papucsállatkák szintjén.

Messze a legjobb írás ezen a blogon, de félek, hogy nem sokan fogják érteni..."

"En már olvastam több, ennél sokkal jobban tetszö írást is a blogon, de ebben is sok minden megfogott.

Nagyon jó lépésnek tartom, hogy a szerzö felismerte, hogy kiégett, nem megy tovább az az út, amin eddig haladt és tudott váltani valami teljesen új felé.
Jó esetben ez visszahozhatja a lelkesedését és a jövöbe vetett hitét. Sok szerencsét kivánnok neki és merjen nagyon álmodni, megéri!"

"Nahát.
Nagyon értelmes írás... nem csoda, ha a papucsállatka-népek nagyzoló kisgyerekekké válnak a kommentjeikben. Persze, akármennyire is így van, a poszt némely tételmondatát nem lehet megkerülni mindenféle elhárító mechanizmussal.
A "kapcsolati tőke" kérdése különösen megmosolyogtató.
A mai nettó hazugságokra épülő társadalmi kapcsolatrendszerekben nincs olyan, hogy valódi kapcsolat. Annak pedig nincsen tőkéje. Olyan van, hogy "ha elhiszed, amit hazudok, én is elhiszem, amit hazudsz", és ezzel össze lehet kacsintani kölcsönös előnyök nyerése mentén. De ne áltassuk már magunkat azzal, hogy ezek értékes kapcsolatok, mint ahogy azzal sem, hogy a pénz értéket mér. Tényleg vannak olyanok, akik végül az alapján hoznak felelős döntést, hogy ki küldött karácsonyi sms-t? Gratulálok."

babette: "ez tetszik. őszinte. és meg is tudja fogalmazni."

"Gratulálok,nekem is nagyon tetszett az írás,végre egy kicsit más.Sok mindenben egyetértek.
Szívesen olvasnám a folytatást is!"

"En erre csak annyit tudok mondani, hogy Samannal egy uj erdekes egyeniseg erkezett a korunkbe..mivel meg mindig kisse komas vagyok a szules utan, nem teljesen tudom kovetni a gondolatait (tul megerolteto lenne, es minek tornaztassam most ezen az agyam) de azert tetszik."

aleb19 2013.04.18. 14:13:51

@Saman: a csirke wazze az csak egy butatyuk az egesz gondolatmeneteden erzodik, hogy ertelmes vagy csak nem kaptad/szerezted meg az ertelmiszintednek megfelelo oktatast/kepzest es a minimalberes szinten megrekedtel es kompenzacio keppen probalsz belemagyarazni mindent mindenbe
azt javaslom szerezz magadnak allando not es ot cseszegesd nap mint nap mert kulonben tulporogsz es felrobban az agyad

+tegnap 2 azaz ketdarab tenybeli tevedesedre hivtam fel a figyelmedet, de gondolom a te szinteden nem szamit ha tevedsz 50 evet vagy ezreket irsz de valojaban milliardokrol van nagybaszo az ilyen tevedesek illetve ezek ignoralasa nagyon jol jelzik ha valakinek nincs stabil alaptudasa es csak copypaste funkcioba ollozza ossze a dolgait

tovabbra is azt javaslom szerezz egy allando not mert szoros lesz a tenyered es felforrhat az agyad is es vegleg megbuttyansz

rumitom 2013.04.18. 14:40:21

@Kellemes Zérókomponista: nem, mem kell lemenni egy bizonyos szint ala, de az indokolatlan hasznalata az idegenszavaknak kulonosen ilyen mennyisegben szükségszerűtlen es joggal valthatja ki az altudomanyossag es akar a fellengzosseg erzetet a hallgatosagban. Ugyanez a mondanivalo jobban celt ert volna de legalábbis kevesebb ellenerzest valtana ki. Nem rocket science amirol saman ir, meg lehetett volna fogalmazni sokkal magyarosabban is ugyanezt.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 14:41:20

@aleb19:

A cikkemben a mikroökonómia legelső modelljéből levezetett piaci modell aláásásáról írok.

Ha felére csökken a 10 millió magyar kereste és még ráadásul félmillió el is hagyja az országot, akkor ez akkora durva "fizetőképes kerestlet' hiányt okoz, ami katasztrofa a piac számára.

Ha megfeleződik a fizetőképes kereslet egy sor terméknél, akkor lényegében földcsuszamlás szerű folyamat indul be.

Bajban lehetnek az árképzéssel foglalkozó marketing szakemberek.

A Te kommentedben annyi tényanyag van, hogy a minimálbérről szóló joganyag Tony Balir alatt születik meg.

Ez nem cáfolja azt, hogy nyugaton a II. világháború után kiépül a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modell.

Németországban pl. ágazati megállapodások szabályozzák a béreket.

A cikkben azt helyezem fókuszba, hogy ha a magyaroknak ez nem fontos és se helyi se országos szinten nem kezdünk el beszélni erről, akkor tömeges elszegényedés megállíthatatlanul folytatódik tovább!

A megfelezett bér látszólag jó a tulajdonosi rétegnek, beleértve a kormányt, de az életvilág durva árat fizet érte.

Tervezhetetlenné válik az élet!

Az első cikkemben ezzel az állítással mutatkoztam be!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 14:49:54

@Saman: melyik szót nem érted, fiam?
már az elgépelten túl. mert abba belekötni a tegnapi szöveged után elég szánalmas lenne.

aleb19 2013.04.18. 14:52:09

@Saman: ne ez egy fokkal osszeszedettebb gondolatmenet
csak azt nem ertem ki akar megfelezett bert adni kinek ha kozmunkasokra gondolsz akkor az nem a klasszikus ber inkabb csak segely kategoria es innen nezve nem ertem a fanyalgasokat /ajandek lonak ne nezd a fogat/
kiegeszitve a nyugati es az otthoni berfeszultsegrol alkotando kepet pl.:en tavaly meg otthon kaptam a beremet, athelyeztetve magam a cegen belul most londonban a duplajat sem eri el a nettom

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:00:09

@Saman: én ilyet a te írásodra sosem írtam.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:17:57

@Babette_: Az összes hozzászólást copy space-szel másoltam át. Ezt is.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:27:15

Babette_ · anep.blog.hu 2013.02.01. 10:54:57

Ez az idő adata a melette van.

Van még mellette egy profil foto is, ami megszólalásig hasonlít erre a két kutyára!

Hasonló pozitív vélkeményt fogalmazott meg Amarante is!

Szégyelnétek, ha ez igaz lenne?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:27:59

@Saman:
az lehet. de ezt én NEM a te posztodra írtam.
arra én azt írtam, hogy:

NIKI LAURA 2013.03.01. 07:16:29
Bammeg,nem értettem semmit.Olvasom,olvasom,de nem fogtam fel,mit is akart irni.
Olyan,mintha a Vas megyei Áforkutak privatázációját hozza párhuzamba a Kecskeméti vadaskert "Julien"makimajom étkezési szokásaival

Babette_ · anep.blog.hu 2013.03.01. 08:36:39
@NIKI LAURA: nahát! most először egyetértek veled.

-----------

a másodikra pedig ezt:
NIKI LAURA 2013.04.07. 08:54:23
Először élvezettel olvastam,aztán átcsapott egy okoskodó osszevisszasagba,olyan igazi tréneres okoskodásba.
(A tréner az,aki pénzért ordít a futónak:szedd a lábad,ha nyerni akarsz)

Babette_ · anep.blog.hu 2013.04.07. 09:46:09
@NIKI LAURA: pont ezt éreztem én is.

--------------

úgyhogy ne hazudj.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:32:45

@Saman:

NINCS ilyen hozzászólásom az első posztodban:

tableno 2013.03.01. 10:53:57
@Babette_: erről talán kérdezd SzerződésSertés-t...
Szűrés Válasz erre

DieNanny 2013.03.01. 10:56:32
@hot-spot:
" A rasszizmus minden ember génjében benne van"

Tévedsz. Ez belénk van nevelve. Miért van az, hogy a 7éves svájci unokaöcsém, mikor Mo-on van, sétálunk az utcán, az egyik ház előtt cigányok kiscicákkal játszanak, ő meg odamegy és elbeszélget velük, meg eljátszik a cicákkal? Melyik Mo-on nevelt gyerek teszi ezt? Ráadásul a cigánygyerekek is aranyosan elbeszélgettek vele.

-------------

és a másodikban SINCS:

cukorhal 2013.04.07. 10:50:54
@tildy:): ja! félreolvastam. :D reggel van még... :D
Szűrés Válasz erre

cukorhal 2013.04.07. 10:56:24
@tildy:): közös dudolászós élményem nekem volt az angol kollégákkal: értékelték amikor becsatlakoztam a Mary Poppins féle "supercalifragilisticexpiarydousus"-ba. :D (Nem tuti, h így írják...)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:34:50

Írtam egy cikket arról hogy a vallásos fundamentalizmus miként éri el egyes személyiségeknél, hogy az elfojtás szinte minden válfaja kimutatható ezekben a vitákban.

Mik itt a tények:

2013 február elsején írtam ide először.

Aznap 10 óra 54 perckor elhelyezted ezt a kommentet:
"ez tetszik. őszinte. és meg is tudja fogalmazni."

Majd amikor ezzel szembesítelek, akkor így reagálsz:

"úgyhogy ne hazudj."

Drága! Ki hazudik?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:38:28

Javaslom, hogy menj el a körzeti orvosodhoz és modd el neki, hogy elkaptam a kognitív disszonanciát a blogcikkektől!

Ha az orvos azt mondja: - Tényleg? Mutassa!

Akkor add neki oda kivonatolva, főleg azokat a részeket amelyek olvasása különös fájdalommal töltött el!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:47:37

@Saman:
ááá, megvan. az a poszt nem volt ide belinkelve, nem emlékeztem, hogy azt te írtad.
akkor visszavonom. nem hazudtál. elnézést gyanúsításért.

(mikor felejtettél el fogalmazni? ha ott még tudtál)

Amarante 2013.04.18. 16:04:02

@Saman: En mindenkepp!!!!!!Csak ugy szolok,hogy a nacinagyis poszt elott mar vagy honapig nem kommenteltem csak olvastam a posztokat.Most ratestallak egy patologusra,mert ezek utan a coccalista munka hose melle tolem megkapod a jozanesz poronjanak hosi halottja cimet.slussz!!!itt a vege!

Amarante 2013.04.18. 16:05:12

Kimaradt a 4 a honapig elol:):)

bpetya75 2013.04.18. 23:15:08

@pappito:

Milyen nyaratok volt? Ahogy nézegettem a hosszútávú előrejelzéseket megint forró, aszályos nyarunk lesz. Remélem nem, remélem nem, remélem nem...

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 00:27:29

@bpetya75: szokatlanul meleg és száraz, komoly szárazság sújtotta a mg-ot, bár turizmus (meg ittlakás) szempontból jól jött

ugyanakkor az ország az energia javát hydroból nyeri, ha kifogy a víz a folyókból, akkor baj van, nincs villany. eléggé lemerültek a tározók, de most már ideért a csapadékos időjárás, nem lesz gond (ha nem esik túl sok egyszerre, amit a talaj nem tud felvenni/elvezetni)

mirx 2013.04.19. 00:42:19

@mzgldr: nyilván te is érzed, hogy nem lehet úgy angoltanárnak lenni, hogy nem olvasod sem a napi bulvársajtót, sem a rettenetesen rémisztő nyelvtankönyveket. nem is fűznék ehhez semmit, de nem ártana a tanításhoz azt a mentalitást félretenni, hogy én mekkora zseni vagyok, és nekem senki nem mondhat semmi újat, meg minek olvassak szar kommenteket, mikor én úgyis mindent jobban tudok. Just sayin'. Aztán persze jószerencse meg hamuba sült pogácsa.

mirx 2013.04.19. 00:45:59

@mirx: már leszámítva azt, amikor valaki annyira el van ájulva saját magától, hogy még csak fel sem merül, hogy egy külső véleménynek akár értelme is lehet. Nadehát nem az én bajom. :)

BTBTBT 2013.04.20. 23:31:38

"A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam. "

Nem olvastam tovább ezt a baromságot. Beszéltél te angolokkal erről, vagy csak a médiumok által szajkózott maszlagot brekeged vissza?

Kicsit szét kéne nézni, és egyből kiderülne, hogy az angoloknak rohadtul tele van a töke azzal, hogy ömlik be a mindenféle jött-ment népség az országukba. Ráadásul ellenőrizetlenül. Vagy direkt, és a tetű kormányaik nem tesznek semmit ellene. (Persze Mo.-n is volt már ilyen, amikor a szerb maffiózótól kezdve boldog-boldogtalant beengedtek.)
Már a volt gyarmatországokból érkezőkből is elegük van, hiába megy a több évszázados kiszipolyozás miatti "visszafizetés" angol részről.

Ezt is odateheted a "szintetikus krumpli"-s balgaságod mellé.

málnabálna 2013.04.21. 10:17:18

@Amarante: ott a pont! többek közt a "románajkú magyarok" és Trianon szúrt szemet, h mennyi hülyeség van összeollózva...:P a csirkefelosztását és még pár dolgot értékelek, mert érdekes, de ennyi... ha ennyire fáj, haza kéne menni magyar világot megváltani, jól mondta a régiség kereskedőd.... és nem itt lökni a sódert a nagy semmibe, talpra magyar, bocs, talpra angol-magyar! hí' a haza! sok sikert!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása