oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 17. 06:54,  Sok van a csirke rovásán 657 komment

2013. április 17. 06:54 Határátkelő

Sok van a csirke rovásán

Még véletlenül sem lett a Határátkelőből gasztroblog, csupán annyi történt, hogy Sámán (aki eddig két posztot írt, itt és itt olvashatjátok el őket) újabb izgalmas és sajátos megközelítésű írással jelentkezett. Ez sem rövid, de ezt is érdemes elolvasni. A poszt végén pedig egy kellemes meglepetéssel is szolgálhatunk nektek.

csirke darabolása.jpg

„Itt Londonban nem csak az angol kultúra válik napi élménnyé az idelátogatók számára. Sokszínű kulturális kavalkád ez. Erőteljesen jelen van az indiai kulturális sokszínűség, az afrikai és talán egy harmadik bugyorban a többi innen-onnan itt megtelepedett idegen. A konyha világában pl. előszeretettel barátkozom urál-altaji rokonainkkal, van török barátom, akivel a pusztai torokhang-süvítést gyakoroljuk, de vannak kollégáim Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és persze japánokkal is összefutok.

A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam. Zseniális, ahogy az erőszak ellen intézményesen fellépnek. Itt, Londonban az az élményem, hogy az angolok, a kelta britek és a volt gyarmati britek büszkék a közös keretekre.

Van ezzel ellenkező élményem is. A szigeti britek nyugodtan hordhatják a történelmi sérelmeiket, ha akarják. A skótok, a walesiek vagy az írek a közös "british" unionista világképük mellé bármikor feltehetik a történelmi sérelmeket emlegető "utálom az angolokat" lemezt. Ha kialakulna az a közhangulat, hogy az unionista világkép tulajdonképpen az angolok uralmát fenntartó propaganda, akkor minden bizonnyal szétesne a királynő Britanniája. Meglehet, hogy Skócia kiválik és azt is pletykálják, hogy a királynő halála után, Ausztrália is kiiratkozik a klubból.

Lenne-e értelme a magyar mellett unionista identitásnak is?

Nekünk, magyaroknak szembe kellene néznünk az unionista és a magyarkodó világkép konfliktusaival. A történelmi Magyarország kb. 30 népcsoport integrációja.

Magyarok, kazárok, besenyők, jászok, kunok, hunok, szászok, bajorok, osztrákok, svábok, görögök, örmények, cigányok (teknővájók, lovári és oláh cigányok, beások, magyar cigányok), románok, rácok, bunyevácok és horvátok, tótok, rutének, rogánok, ukránok, lengyelek, zsidók, vallonok és taljánok nevei tükröződnek a családneveinkben, település neveinkben.

Okunk lenne azt mondani, hogy a MAGYAR csak annyit jelent, hogy MI így együtt.

Vélhetően sosem voltunk ennyire kirekesztően kényesek arra, hogy ki magyar és ki nem az, mint manapság, hiszen számos népcsoport évszázadokon át őrizte meg közöttünk nyelvét és/vagy autonóm kulturális örökségét. Van közös cél, tett, élmény és sors elég. De megvan az egyes autonómiáknak a saját közös álma, sikere, élete és drámai fordulatai is. Még a nyelvükben magyarra váltó népcsoportok is ápolhatták évszázadokon keresztül autonóm kulturális örökségüket. A palócok vagy a kunok történelme jó példa erre. Csak az utóbbi 150 év nacionalizmusa űzi elfojtás szőnyege alá a kettős identitást. Manapság kötelező a magyarkodás. És kötelező a modernizáció több elemének megkérdőjelezése is.

Láttam egy filmet a kazahok 400 évvel ezelőtti nemzetté válásáról. "A nomád" címen keressetek rá a YouTube-on. Abban a történetben az látszik, hogy a lovas nomád törzsi együttműködési modell is soknemzetiségű integráció. Az ujguroktól kezdve több velük élő, kulturálisan rokon, de nyelvileg önálló törzs együttműködésének, országgá válásának története.

Gyökereink keresése

Meglehet, hogy mi 1000 vagy sok ezer év unionista világkép után választottunk egy kirekesztőt?

Egyszer az ujgur rokonságot kutató expedíció szervezője felkért engem, hogy segítsünk facilitátorokkal egy konferencia levezetésében, mielőtt kiutaznak ismét kutatni. Többen vállalták a csoportvezetői feladatokat, de sajnos én nem értem rá, így munka után csak a végére értem oda, hogy amolyan botcsinálta szupervizorként meghallgassam a műhelymunka élményeit egy sör mellett. Volt mit ventilálni!

Tessenek elképzelni, hogy egy 21 éves, csoportmunkában felkészült egyetemista diáklány, aki vagy 6 éve kortárs segítő csoportokban csiszolgatta facilitátori tudását, belép a csoportjába, körbenéz és rájön, hogy a csoport 70 és a halál közötti férfiakból áll.

Elindítja a nyitókört és a 4. embernél elkezd szorongani attól, hogy itt ezek a csoporttagok nemcsak hogy nem először találkoznak egymással, hanem egész tudományos karrierjüket, uszkve az elmúlt 40-50 évet azzal töltötték, hogy bebizonyítsák, hogy a másik 27 nyelvi rokonság elképzelés ingatag lábakon álló kreálmány.

A sumér gyök, a finnugor, a japánok által is vallott urál-altaji rokonság, a türk, obi-ugor, manysi hívő, manysi tagadó, a bibliai nép vagyunk-e, sőt zsidók vagyunk-e világkép tudósai "eszmecseréltek" felkészítvén az egy-két generációval fiatalabb kalandorokat. A bemutatkozásnál se nagyon tudnak úgy felszólalni, hogy ne lövöldözzenek nyílvesszőket a szélrózsa minden irányába, jelezvén, hogy kit miért fojtanának meg egy kanálka vízben akár.

Egy cigány közösségfejlesztő és agrármérnök kollégám járt Indiában. Ő mondta, hogy szerinte a Banglades déli részén élő, urdu nyelvet beszélő nép a rokonunk lehet, mert túl sok magyarul érthető szavuk van. Például ez egy 28. rokonság szál, amit nem igazán kutattunk eddig. Ez még csak nem is szerepelt abban a portfólióban, ami ezen a konferencián a nyelvrokonság szekcióban felvonult.

A kolléga felfedezései nyomán azóta az urdu nyelvet beszélőket folyamatosan "kuzin" státusban kezelem a londoni konyhákban és hatásvadász módon rákérdezek, hogy ők hogy mondják azt, hogy "egy kutya?" Ez náluk úgy van, hogy „e kuta". Mit jelent nálatok az, hogy apa? Náluk ez apát vagy nővért jelent.

Lássuk a csirkét!

Amikor felkerültem Londonba Bolneyból, egy indiaiak által lakott szálláson laktam pár hónapig, 50 fontot fizettem a kaja+szállás kombinációért. India óriási etnikai és vallási sokszínűség. Ebben a lakásban élt buddhista, hindu, muzulmán, katolikus indiai és egy olyan jóga szektahívő, aki egy ma élő bódhiszattva tanait követi.

Közösen főztek az összes vallás ételekkel kapcsolatos előírásait betartva. Nem eszünk marhát a hinduk miatt, és nem eszünk disznót sem a muzulmán miatt, a péntek legyen halnap a katolikusok böjti szokását követve, ahogy ez az angol közintézményekben is szokás.

Indiai hagyomány szerint a vegetáriánus és húsos vagy halas napok váltják egymást. A húsos napokon a vegetáriánus kap valami zöldséges feltétet a rizs körethez. Már az elején megbeszéltük, hogy én is főzök igazi magyar csirkepaprikást, bekapcsolódok az interkulturális tanulásba, nemcsak mint fogyasztó, hanem mint alkotó is.

A paprikás csirke (természetesen szent életű halal csirkéből) belefér a házszabályokba, hiszen ez nem disznó és nem is marha. Szerintem még a vegetáriánusoktól sem állhat túlságosan távol ez a választás, hiszen végül is a csirke vegetáriánus. :)

Az indiaiak és a tőlük nyugatra fekvő muszlim népek sokasága a csirkét 30-50 darabra bontja, azaz a hentesbárddal majd minden nagyobb húsrészt apró darabokra vágnak. A dél indiai konyhával én döbbenetes rokonságot véltem felfedezni ez alatt az idő alatt. Az étel felépítésének struktúrája hasonló. Zsírra rakott hagyma, rá a fűszerek, rá a hús, ez feldarabolva (amit a mi európai megjelenésünk előtt nem láttak errefelé!), mindez alaposan megfőzve, esetleg körettel, zöldségekkel vegyítve. Ezt a strukturális felépítményt követjük mi is számtalan esetben, ahogy ők is.

Megbeszéltem velük, hogy ezt a csirkét abból a szempontból is magyarul fogom megfőzni, hogy megmutatom nekik, hogy mi hogyan bontjuk a csirkét. Mi nem törjük el a csontokat! A magyar mitikus fantázia szerint ez veszélyes. Ha nagyemlős húsát ennénk, esküszöm és is felkockáznám a húst, ahogy ők, de a csirkének mi nem esünk így neki! Nekik sem ismeretlen ez, hisz a KFC jellegű csirkéseknél is egyben vannak nagyobb húsrészek. Az angolok se törik a csontot a csirkedarabolásnál!

Ha struktúrakereső szemmel rápillantunk erre a kulturális másságra, akkor az indiai 50 darabos csirke pont arra jó, hogy egy akármekkora vendégséget meg lehessen etetni.

A magyaros csirkefeldarabolási algoritmus ehhez képest lakomát kínál. Megfogható, nagy darabokra osztott csirkefelfogásunk élményvilágában, más-más ízvilágot hoz ki a csirkéből. Ha csak rántott csirkét képzelünk magunk elé, a farhát vagy a csirke szárny sajátos íze, vagy a mell és a comb közötti íz-élményvilág mutatja, hogy mi ízben is kirajzolunk egy horizontot a csirkehalmazon belül.

Ebben az interkulturális tükörben azt tanultam meg a mi hozzáállásunkról, hogy nekünk hatásvadász beállítódásunk van. A mi megoldásunk piedesztálra emel olyan ízeket, amit az ő megközelítésük elmos.

Egyéb demokratikus csirkemegközelítések

Érdekes az angol konyha tükrében megtapasztalni azt, hogy a mi hozzáállásunk állandóan gazdagít, míg az angol ételkultúra hozzánk képest vadászik az egyszerűségre. A mi ételünk fűszeres, sokszor ételenként eltérő főzési metódust használ. Az angol head chef-ek folyton a kezünkre csapnak, hogy a levesben turmixolt zöldség van és kész, egyfajta ízt adó komponenssel. Nem kell fűszer, nem kell sűrítő anyag, se liszt, se vaj, se bors, se só. Hagyd úgy! Had élvezzék a gomba, a brokkoli, a répa természetes ízét. Ne fedd el ezeket erős effektekkel!

Abban az időben az KFC-ben dolgoztam és az is feltűnt, hogy az a csirkedarabolási technika alapvetően másképp áll a csirkekérdéshez, mint mi. A combot mi is ketté tudjuk vágni, ez nem új. De a többi részt ők demokratikusan vágják fel.

A szárny egy nagyobb darab mell részt kap, így a többi darabbal egyenértékű húsmennyiséggé válik. A mellet 3 részre vágják egy alsó és két oldalsó húsdarabra. Lényegében a szárny extra mellhús darabja és a további 3 mellrész 5 részre osztja a nálunk csirkemellként uralkodó nagydarab részt, amit mi rendszerint csak kettévágunk. A farhát nem jelenik meg önálló műsorszámként! A hátsó comb és a két side breast kap egy negyedet a farhátból.

Az indiai és az angolszász csirkedarabolási felfogás is egy demokratikusabb megközelítés a mienknél. Nincsen ekkora hierarchia a húsosabb és kevésbé gazdag részek között.

A csirke mutat-e valami fontosat a kultúránkról?

Én, mint demokráciafejlesztő mozgalmakból származó közösségfejlesztő, egy kicsit hadd ízlelgessem azt a nézőpontot, hogy "lehet, hogy a mi kultúránk nem annyira érzékeny az egyenlőségre"? Nem annyira fontos nálunk, hogy ne szakítsuk a világot egyenlőtlenül nagy és kicsi darabokra?

Mint az "angol identitás szemszögéből a magyaroknak tükröt tartó" hadd vessem fel azt a kérdést a csirke farhát népének, hogy "az angoloknál miért nincsen csirke farhát"?

Most, hogy otthon voltam szabin, több érdekes benyomás ért a szétszakadó társadalom különböző rétegeiből.

A lányaimmal öt éve bejárunk a közeli régiségkereskedőhöz nézelődni. A tulaj kezdettől kevesebb, mint fél áron szokta odaadni a lányaimnak a zsebpénzük kontójára kiválasztott kincseket.

Itt Angliában is szerettem a régiségboltokban lófrálni (a brightoni a kedvencem, a kezdeti időkben az egyszerű charity shopokban is imádtam mászkálni), fürödni az érinthető múlt kincsestárában. Amikor Pesten bemegyek a lányokkal ide, a tulajdonossal meghallgatjuk egymást minden alkalommal, bejárjuk a "honnan hová" horizontját. Az ő lánya is élt Londonban.

A mostani beszélgetésünk éles pengeváltásba csapott át. A bácsi erősen elkötelezett FIDESZ-hívő én meg hoztam fel sorra a saját és saját magam által látott esetpéldákat. Asszem értékel engem és a családomat, szívesen lát. Én is tisztelem Őt és nem szeretném megsérteni!

Ő felvázolt egy olyan Magyarország képet, hogy itt egyre jobban élnek az emberek! Már a külföldieknek is megéri ide költözni. Az ő háza a nagykörúton tele lett külföldiekkel! Nekem szegezte, hogy miért nem megyek haza, ha már az „ország egyre jobban teljesít"!

A lányaim belenőttek abba a korba, hogy értékelni tudják a felnőttek beszédét. Ők is ledöbbentek, hogy a szokásos vagy talán a szokásosnál elmélyültebb „hogy vagy?"-rituálé miként zajlott a mostani látogatáskor.

Én felemlegettem, hogy ha haza mennék, akkor kb. 80-120 ezer Ft-os bérrel várna a szociális munkás tudáspiac. Amikor kijöttem 5 éve, akkor ennyi volt az albérletem. Feltettem neki azt a kérdést, hogy akkor megváltozott-e az a helyzet, hogy „jogom van-e gyereket vállalni, álmodni, reménykedni, élni"?

Látjuk-e hogy mi történik a bérünkkel?

Szerintem a helyzet sokat romlott! Az exnejem talált egy 5 évvel ezelőtti TESCO számlát és megvette, amit anno. Ebben az élelmiszerfogyasztói kosárban megduplázódtak az árak! Fele annyiból élünk, ha ugyanannyit ad a piac munkabérként! Ez engem nem reménnyel tölt el, hanem elriaszt! A hivatalos KSH infláció is 49%-ot ad ki 5 év alatt. A KSH propaganda persze minden évben leközli, a reálbér szinten maradását...

... itt most két választásunk van. Vagy elhisszük, vagy nem. A rokonaim és a barátaim, az ő barátaik a "megfeleződött életszínvonal" képét mutatják. A kisvállalkozókat is derékba törte ez a cunami. Az apósom az orfűi strandon egy hétvégén megint megpróbált szendvicset, sört és gyümölcsöt árulni. Pont ugyanakkora lett a napi árbevétele, mint 30 évvel ezelőtt.

Nem kell nekiesni a KSH statisztikáknak, hogy kiszámoljuk az időtávolság inflációját. Ami anno 3,60-ért kelt el, az most 360-ba került. Eszerint ez a napi árbevétel 1%-a az akkorinak, még ha nominálisan pontosan akkora is!

Egy gondolatkísérlet erejéig azonban azt javaslom, hogy helyezkedjünk bele abba a nézőpontba, hogy mi van, ha a KSH igazat mond!

Hogy néz ki az a Magyarország, ahol folyamatosan fennáll az a statisztikai igazság, hogy a bértömeg reálértéke majd mindig szinten marad. Amennyi az infláció, annyi a nettó bérnövekmény! Ezt hellyel közel minden évben megerősíti a KSH.

Ez a Magyarország úgy néz ki, hogy amit a vesztesek elvesztettek, az valahol máshol megjelenik nyereségként! A játékelmélet ezt hívja zéróösszegű játszmának.

A vesztes-vesztes viszonyok felszámolása, a kontroll afölött, hogy ne ragadozó természetű újraelosztás uralja el az emberi viszonyokat, vagy uram bocsá' a nyertes-nyertes viszonyok kiépítése, egyértelműen annak a függvénye, hogy milyen a kommunikáció, az alku, a megértés, a megegyezésre való törekvés a felek között.

A játékelmélet matematikai modell, de inkább a csoportdinamikáról ír le pontosan dolgokat. Benne van a Bhagavad Gítában, de a modern tudomány újra felfedezte ezt a kérdést. John Nash és Harsányi János megosztott Nobel-díjat kaptak ilyen irányú kutatásaikért 1994-ben.

Az amerikai – ausztrál - magyar Harsányi a nem kooperatív játszmák egyensúlyelemzésével foglalkozott. Az elmélet alapjait a magyar-amerikai Neumann János, az élő számítógép fektette le 1928-ban. (A blogomban van egy rész kifejezetten a játékelmélet és a kultúránk kapcsolatáról.)

Sok van a rovásán

A "sok van a rovásán" az eredeti jelentéstől elszakadva azt is jelenti a nyelvünkben, hogy valaki túlfeszíti a húrt. Tükörfordításban ez csupán annyit jelent, hogy sok állatot tart a közös csordában. Átvitt értelemben azonban ezt felrójuk neki. Túl sok rossz fát tett a tűzre!

Ebben a cikkben exponálni akarom azt, hogy a predátor rendszerünk már annyira hatékonyan segíti a gazdagok gazdagodását, hogy ez már az ő vagyonukat is jelentős mértékben csökkenti! Meglehet, hogy már messze a vesztes-vesztes világ sivatagában táborozunk!

A közéletben keretalkotó felelősséggel részt vevő polgártársaink közül van egy kör, akik nem mondhatják, hogy kirekesztettek a döntés-előkészítési és döntéshozatali folyamatokból, mert minimum a szavazásnál találkoznak az ötletelő műhelyek törvénymódosító javaslataival.

Meg szokták szavazni!

Mi egyszerű emberek a döntés után találkozunk csak a javaslattal. Az érintettek társadalmi önszerveződése a mi kultúránkban szinte soha sincs meghívva a kerekasztalokhoz!

Néha megpróbáljuk kívülről korrigálni az őrültségeket, de összességében maximum értékelés céllal mondhatunk véleményt a rólunk szóló meghatározó kérdésekben. Ez az ideológus érdekcsoport az egekig fokozta a kirekesztést a döntés-előkészítési és értékelési folyamatokban!

Amikor országos társadalmi vitát szerveztem a "Fiatalok első lakáshoz jutásáról", akkor megdöbbentett, hogy nem tudnak a döntéshozók leülni velünk azért, hogy átadjuk a lakossági fórumok tapasztalatait. Amikor kb. 10 évvel később a "Munkahelyteremtés" témában szerveztem ugyanakkora kampányt, akkor nemcsak a döntéshozók nem vették át a véleményeket, hanem a sajtó is totálisan blokkolta a kampányt. Az előző fórumsorozatnak több mint 100 sajtója van, az utóbbinak 1.

Amióta kint vagyok Angliában, több mint 1000 nol.hu cikkhez kommenteltem, hogy szégyelljék el magukat a politikusaink a Halász-Zuschlag paktum miatt. Azt gondoltam, hogy felkeres majd pár újságíró, mert érdeklik a részletek. Eddig 0 újságírót érdekelt ez a téma. 1999 óta nem használta magyar újságíró ezt a kifejezést.

Nem tudtam leülni kormányzati emberekkel a munkahelyteremtés.hu Programmal kapcsolatban sem. Amióta angol vagyok, ma már én nem látnám értelmét annak, hogy ezekkel leüljek beszélgetni!

Általában könyvelem a blogomban, hogy a társadalmi tervezési folyamatok hogyan erodálódnak egyre fokozódó mértékben.

Tehetetlenül nézzük az elosztási viszonyok olyan átalakulását, amely szegénysorba taszít széles tömegeket. Sem a döntés-előkészítési folyamatoknak, sem az értékeléseknek nem vagyunk a részesei!

„Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Most akkor ezt forintosítjuk, hogy a nagyságrend még jobban látszódjon: 48, 000,000, 000, 000, azaz 48 ezer milliárd forintot!!! (200 forintos dollár árfolyamon)
Sajnos hazánk ezzel az eredménnyel a világon a 12. helyen áll a kirabolt országok között. Sokkal korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt is megelőzzük, írja ezt egy nemzetközi jelentés." (John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója. Közgazdász, korábban offshore bankár volt.)

Vérünkben van a rablás, a kalandozhatnék?

A rántott csirke feldarabolási módszerünknél feltett kérdés megvizsgálandó a társadalmi berendezkedés értékelésénél.

Vakok akarunk-e lenni az egyenlőtlenségekre? Ezek fokozódására? Nekünk az tetszik, hogy mélyszegénységben élőket korlátlanul alázhatja meg a tulajdonosi réteg, vagy akár maga az állami foglalkoztató szerv?

Amikor mentem anyámat meglátogatni, a Nyíregyháza - Nyírszőlő buszon a mellettem ülő bácsi panaszkodott, hogy drága a jegy. Asszem 380 Ft volt a kültéri és 350 a városhatár tábláig. Nekem nem tűnik drágának. 1 Font. 10 percnyi bérem. Angolként, azt sem tartom az ördögtől valónak, hogy azok fizessenek a buszhasználatért, akik momentán használják.

Elmondta az úr, hogy őt most behívták egy rövidebb műszakra. Gondolom közmunkás lehetett, mert azt mondta, hogy 1000 Ft a mai bére. Ebből 600 Ft-ot már elköltött buszjegyre. 400 Ft lett pénteken. Ha beosztja a hétvégére mire elég napi 133 Ft? Az én 10 percnyi bérem közel esik az ő mai keresetéhez!

Angliában én is szegény embernek számítok. Nekem is pofátlanul játszik a munkáltatóm az óráimmal, de a minimálbér intézménye megvéd! A keret akar emberbarát lenni! Ekkora a kontraszt! Az általam emlegetett Globe és Hofstede kultúra-összehasonlító vizsgálat humánorientációt is mér. Mi a 3. legrosszabb helyen vagyunk a 61 országból.

Az Éhségmenetet szervező szakszervezet, ennél extrémebb példákat is említett, ahol a havi munkabérként kiutalt összeg 1000 Ft.

A társadalmi kontrollok felszámolására azért van szüksége a rendszerváltás utáni politikusoknak, hogy ne kezdjünk el kérdezni ezzel a témával kapcsolatban? Ezért áll a politikai horizont java része az Orbán – Bajnai – Gyurcsány - Mesterházy fantasztikus 4-esből?

Ezért nem kell a magyaroknak szabad sajtó, nem kellenek nekünk emberi jogok, nem kellenek helyi vagy országos kerekasztalok, nem kellenek intézményesült független állampolgári önszerveződések, ahol beszélhetnénk a keretekről? Ezért halálos ellensége a politikus és az egyszerű magyar ember az ügymozgalmaknak?

Ha ezt kulturálisan elfogadjuk, sőt támogatandó helyes iránynak tartjuk, akkor ez a kultúra beteg!

Fel is vetettem az 1000 Ft-os napi bért és az 1000 Ft-os havi bért a régiségbolt kereskedő bácsinak. Azzal érvelt, hogy ezeket az embereket is gazdaggá tette szeretett vezérünk, hisz a korábbi huszonezer forintos segély helyett most 46.000 Ft jut nekik is.

Én azt mondtam erre, hogy ez itt az emberek megalázásának eszkalálódása. A mögöttem álló polgártársunk jelentkezett, hogy ő is hozzászólna. Elmondta, hogy neki 2200 Ft a napi keresete. Bizonyára ő is közmunkás lehetett. Azt nem mondta, hogy ez amellett érv, hogy ím, végre jövedelemhez jutott, vagy amellett, hogy ő is megalázónak éli ezt meg.

Nem hiszem, hogy a csirke felszeletelése ügyben paradigmaváltásra lenne szüksége a magyar kultúrának, de társadalmivita-kérdésben határozottan állítom, ez a "nem beszélünk" metódus, amit a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe erőltet, nem alkalmas jóléti társadalom keretek kialakítására.

A jóléti társadalom modell sok-sok alku, rálátás, közös erőfeszítés eredménye! A tömeges siránkozás helyett tervezni és lépni, építkezni kellene!

Polányi, Neumann, Harsányi emigráns magyarok emlékére kérem: Ne hagyjátok, hogy a pártok a szőnyeg alá seperjék ezeket a kérdéseket!"

Idáig tartott Sámán írása. Miután a múltkor sokan írtatok, hogy szeretnétek vele felvenni a kapcsolatot és sok kérdés is érkezett, ezért megkérdeztem, lenne-e kedve egy Fogadóhoz a blog Facebook oldalán. Igent mondott, így aztán MA ESTE MAGYAR IDŐ SZERINT 2100-TŐL Ő LESZ A FOGADÓ A HATÁRON VENDÉGE!! Várunk Titeket!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr795230420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:31:39

@tildy:): Te nem erted
nem akarok szarmazasilag amerikai lenni
Te nem erted ezt
talan sokat elmond, hogy az eskumre a csaladtagokon kivul a maunkatarsaim kozul is sokan eljottek
kitettek a falra hogy amerikai lettem
nem erted, de baromsagot ne beszelj
ki a faszom akar szarmazasilag amerikai lenni
ittf orditva van, minden amerikai amerikai es kurva buszke a szarmazasara, ami nekem magyar
amerika nem uberalles, amerika az orszag ahol jol erzem magam, ahol elek, szeretem a felsegemmel egyutt/ nem a parommal!/ a hibaivall az eletvitelevel, ugyanigy vagyok magyarorszaggal is
csak az az erdekes hogy angolosoktol mindig kerdezgeted, hogy lehetsz angol
no comment
mintha loval imadkoznek
@aleb19: igen nekem tulkompenzacios kenyszerem van, egeszen akkult
sot akkora alkalmazkodasi kenyszerem van hogy majd beszarok
amugy 15 eves multtal nem neveznem magam teljesen ujnak
bar teny nem vagyok boldogtalan,, hogy 2 allampolgarsagom van
szerintem elkeg sokan szeretbnenek amerikai-magyar allampolgarok lenni:)
nekem meg van csaxolok:)
neked hogy?

miegysmàs 2013.04.18. 01:32:45

de ez itt az igazi!

Ön-Gyilkos ( csirke befőtt ) L'art pour L'art

www.youtube.com/watch?v=kq7OhaiCnf4

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:33:58

@mzgldr: hat ez jart a fejemben, de nem tudtam volna igy leirni
ugy beszelek, hogy megmutassam okos vagyok es az elethez amugy koze sincs
bolcsesz tempo, de ebbol az ember meg 30 elott kino

Spacecake 2013.04.18. 01:35:12

@pappito: részemről mazohizmus....ez van:-)

napifamilyguy.blog.hu/2012/08/22/mazohizmus

te meg a kutya...:-)

és ha nem érted a tréfát akkor hívj össze 1 mítinget és igyál még 1 KV-t:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:37:24

@Saman: ja, a percepcioja
ez a baj
nem akarsz normalis nyelven irni, hanem fitogtatsz, ami normalis embert "irrital"
amugy ez az -altalad cikknek nevezett - iras tenyleg total nem idevalo
nincs mar otthon valami folyoirat, ahova irhatnak ilyen sajat kutfos elemzeseket sok-sok idegenszoval, es meg alternativ koltok

GERI87 2013.04.18. 01:42:50

@tildy:):

Az amerikai és az angol nemzeti identitás más....UK-ban max brit lehetsz, talán, de angol nem....majd a fiad lányod.....
A származás meg tökmindegy, echte amcsi is számon tartja honnan vándorolt be az őse....

Spacecake 2013.04.18. 01:46:56

@hagyma: magát hát.

mi a kérdés?:-)

na jóéjt!!!holnap meló!!!

nem a gyárban:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 01:48:26

@hagyma: nem. En sosem kerdeztem meg azt, hogy lehetek angol, az sose tudnek lenni. Egyszeruen nem ebbola kulturkorbol valo vagyok, felvenni fel tudok dolgokat, de igazi angol nem tudok lenni. De erdekes es hatekony tagja enneka tarsadalomnak, igen. A sokszinusegeben egy szin, igen.

Az allampolgarsaggal meg tisztaban vagyok:P

Az uberallesezes meg megint elojott, eleg csak a "parra" ranezni.

Ja es baromira nem csipazom, ha hazugsagot allitasz rolam. No komment.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:52:12

@GERI87: errol probalok beszelni
echte amerikai nincs elso generacios van, masodik stb....
itt igy megy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 01:55:38

@GERI87: igen, eszrevettem. En csak szimplan nem komalom, az en "amerikai vagyok, mindenki mas meg le van nezve" mentalitast. foleg nem egy frissen allampolgarsagot szerzo embertol. Akar komolyan gondolja, akar nem.

Meg kell nezni, mennyire lealacsonyitoan beszel az angolokrol, vagy mas nepekrol. semmi gond, ha nem menne oda, csak ne sutne minden szavabol a "mi sejhajunkbol sut a napsugar" feeling.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 01:57:04

@Spacecake: "és klasszik fasza idő van a hosszu tél után."

remélem olyan klassz nyár lesz ott mint amilyen itt volt idén

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 01:57:11

@tildy:): nem keresgetek, kerdezgettel, hogy gyorsithatnad fel a brit allampolgarsagod elereset
de nekem 8
en csak felhivtam a figyelmedet
angliaban idegen leszel, itt megbecsult bevandrolo
ez a kulonbseg
de ezt ugysem tudom elmagyrazni
persze hogy nem tudsz igazi angol lenni, mert az igazi angol ott szuletik
szerinted Schwarzenegger nem igazi amerikai?
mas a felfogas, de ezt nem tudom el magyarazni, nekem is evtized kellett hozza
haggyuk
es sok sikert
/ ja igen, nalunk a tobbseg meg erteknek tartja a hazzasagot, ennyivel masok vagyun europatol/

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:01:01

a gyár kifejezéssel most mi a baj? gyorsabb leírni, mint azt, hogy munkahely

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:01:20

@tildy:): en meg ezt utalom, hogy mindenki irgysegbol, kivagyisagbol, a tokom tudja mibol kijelenti, hogy en lenezem a nem amerikaiakat
ilyenkor szoktam szolni
ha tetszik vadaskodni, tessek idezni
"eszosztast"
lenezest
akarmit
es olyankor jon a csend
ez hozzaallas
amerikabol ir?
ott mindenki hulye
osztja a eszt a kocsog
lenez mindenkit
amerikat tartja a vilag legjobbjanak
/a legutolso mondjuk nekem mukodik, de mondom: NEKEM!!!!/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:05:14

@hagyma: keresgess nyugodtan , valoszinuleg nem ertetted meg a mondandot ott. Nem felgyorsitasrol volt szo ugyanis, hanem szimplan arrol, miket szamolnak bele az ot evbe, es honnetol szamoljak. Az 5 ev 5 ev, nem tud 4 lenni belole, ember!

Es azert kerdeztem, mert tudok olyanrol, akinek tobb honapos egyetemi idoszakot nem egeszen biztos, hogy elismernek, csak amiatt, mert nem volt betegbiztositasa!

Amugy en itt is megbecsult vagyok es egyike azoknak aki amcsiba max dolgozni menne rovid ideig, de nem elni. Nekem az a kotottseg nem hianyzik.

"szerinted Schwarzenegger nem igazi amerikai?"
Utlevelben amcsi,eletvitelben amcsi, de amugy nekem ugyanugy osztrak maradt.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:08:25

@hagyma: az h ki tartja értéknek a házasság intézményét az nem európai/amerikai kérdés igazán, sokkal inkább kulturális. Az usában is rengetegen élnek együtt házasság nélkül (partner, spouse,akármi) nem jelent semmit, csak azt, hogy nem annyira bebetonozottak a keretek, csak a szabadság nőtt azzal, hogy nem vagy köteles házasodni, nem vet ki a társadalom akkor se ha agglegény vagy, akkor se ha együtt élsz valakivel.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:10:29

@tildy:): "Utlevelben amcsi,eletvitelben amcsi, de amugy nekem ugyanugy osztrak maradt."

de az nem igazán számít, h neked ő mi, az számít, hogy saját magának és a környezetének (amerikának) mi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:16:00

@pappito: nem ez volt hagyma kerdese. O azt kerdezte szerintem mi. En meg arra valaszoltam.

hagyma : csak par dolog: lenezel, mert parkapcsolatban elek, e snem hazassagban, ezt rendszeresen hangoztatod is. Lenezel, mert 3x evesen meg nem szultem gyereket, es ezt hangoztatod is, lenezed UK-t, mert ide szerinted az emberek csak dolgozni jonnek, nem azert mert itt akarnak elni ( pedig hidd el , van akinek bejon) , es persze ti vagytok a legjobbak, legfaszabbak.

Nem fogom msot hozni ezeket a kommenteket, aki latott mar itt a hataratkelon , tudja, mirol beszelek. Max ezentul argus szemekkel figyelem, es kulon jelzem, ha megint megy az arcoskodas reszedrol. most viszont nem fogom elokeresgetni, volt mar par ilyen.

GERI87 2013.04.18. 02:16:37

@tildy:):

Ott él egy ideje amint olvastam....tehát ez az állampolgár dolog már "beértett".

Minden népre jellemző a mi szartuk a spanyolviaszt filing....első generációsokra meg végképp jellemző az elfogultság...de sokszor van is mire...(kivándorolni nem szar helyre szoktak...) főleg ha jól érzi ott magát.

"Meg kell nezni, mennyire lealacsonyitoan beszel az angolokrol, vagy mas nepekrol."

Nem tudom, nem figyeltem annyira, nekem csak az rémlik hogy már elmondta vagy 100-szor hogy USA polgár letti:)

Svarci nekem meg nagyon amerikai, valahogy az hogy osztrák kb semmiben nem nyilvánul meg....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:21:07

@tildy:): de csak neked
mert magyar a gondolkodasod
@pappito: nezd itt most erossebb a hazassag intezmenye mint europa java reszen
talan ahhoz hasonlitanam, mint a kadarista magyarorszagon volt
normalis kozeposztalybeli kereszteny csaladok, feherek-feketek igenis hazasodnak es tobb gyereket vallalnak mint pl. otthon
emmellett pillannatig sem vitatom, hogy letezik a masik veglet
altalaban nem abbol a retegbol amirol beszelek, de termeszetesen itt sem szolnak meg senkit ha hazassagon kivul elnek egyutt
nincs ezel baj
azert egy normalis csalad normalis gyerekei altalaban hazassaggal pecsetelik meg a kapcsolatukat
dehat itt is millio fele ember van
en azt a massziv kozeprteget kepviselem, akiknek ez fontos
/tildy szemelyes tamadasnak veszi, pedig nem az, a jelenseg nem tetszik ami erosodik, hatterbe szorul a hazassag mint intezmeny, a gyerekszules stb. es ez most europaban (foleg a magyar gondolkodasban) erosebb mint itt/
az elete mindenkinek a sajatja, de biznyos tendenciakkal ha nem ertek egyet talan meg leirhatom
nem orulok a meleghazassagnak
nem orulok a "parommal " elek
nem orulok, nem szulok gyereket, ha igen is csak negyven folott es egyet
stb
itt sokkal fiatalabban hazasodnak es szulnek mint otthon
mas a csalad jelentosege
de meg egyszer, rengeteg fele ember el itt
az en koreimben ez a jellemzobb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:22:32

@tildy:): latod, mielott olvastam volna ezt, mar megvalaszoltam
szo sincs lenezesrol
a tendencia nem tetszik
de nekem nyolc
remelem egyszer megfordul ujra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:24:27

@tildy:): hogy neznem mar le a legnagyobb szovetsegesunket
mar bocs Te hulye vagy:)
de igen, nem Te, de a tobbseg kizarolag dolgozni megy es nem akar ott maradni 3-4 evnel tovabb
aki amerikaba jon, az hosszu tavra tervez
nem tudom ez miert meglepo neked?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.18. 02:25:17

@hagyma: na igy mar mindjart masabb. De nem igy szoktad kifejezni magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:27:26

@GERI87: az poen volt, mert mindenki ugrott ra
mar, hogy amerikai leszek 4 het mulva 3 het mulva 2 het mulva stb
be is jott:)
soha nem beszeltem lealcsonyitoan angliarol, de mas nepekrol sem, az teny vannak orszagok, akiket mar magyarkent is utaltam
most duplan utalom
ennyi a valtozas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:30:56

@tildy:): hat sajnos en sokszor roviditve fogalmazok es elvarom, hogy olvassak a gondolataimat es a szandekot:)
nekem az egvilagon semmi bajom veled
/ ez csak olyan osztonzesfele a csaladalapitasra:)/
mondjuk nekem is 1 fiam van, de Marynek 3, igy kihoztuk az atlagot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:32:43

@hagyma: vagyis ez nem korrekt
egysegesen nepet nem utalok
csak nehez korulirni
bizonyos orszagok eletformajat nem tudom elfogadni
maradjunk ebben
de csak azert mert az enyem homlokegyenest mas

Latcho Rom 2013.04.18. 02:36:28

@hagyma: Vazze, te meg nyolcvan eves korodban is magyarazgatod majd magadnak, meg magyar forumokon, hogy milyen jo is neked abban a lepukkant orszagban, amit megvett kina kilora.

Saman: nagyszeru a dolgozatod, igen jokat mulattam rajta.

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:40:07

@hagyma: a gyerek meg a házasság azért nem ilyen szoros összefüggés :) Nekem sok ismerősöm nem házasodott meg Mo-n és van gyerekük meg együtt élnek, nem tudnád megmondani róluk h van-e papírjuk.

Szerencsére itt most cikkelyezték be, hogy mindenféle neműek is házasodhatnak, ha akarnak.

másképp látjuk a dolgokat én nem akarok beleszólni h mások hogy éldegéljenek magánügyük, sőt nem tartom a társadalomra sem veszélyesnek a házasságtól eltérő együttélési formákat illetve családot.

Az egyre magsabb korban történő gyerekvállalásnak meg inkább oka a megváltozó társadalmi helyzet, a nők sem a konyhában élik le az életüket szülőgépként és háztartási robotként, mint száz éve és ez jól is van.

Latcho Rom 2013.04.18. 02:41:43

@mzgldr: tobb sulya van ugy, nem modorossag.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.18. 02:43:13

@pappito: itt azert gyaoribb, hogy fiatalon szulnek, es jelzem nem a konyhaban elik le az eletuket, mert altalaban fozni sem tudnak es valami3-4 honap a GYES
csak mondtam
konzervativ az eletszemleletem, ezert tamogatom a csaladot, foleg a nagy csaladot es nekem a csalad fogalma kulon nemuek hazassaga 2-3 gyerekkel
de attol, hgoy ez a velemenyem, engem kurvara nem erdekel hogy el mondjuk a szomszedom...
ez csak a velemenyem es senkire nem akarom -es nem is tudnam - raerolteni

GERI87 2013.04.18. 02:47:06

@hagyma:

Nálam vannak az európai emberekkel és kultúrkörrel megáldott országok, meg minden más....
De az éghajlat se utolsó szempontnak: se turistáskodni, se munkát vállalni, se élni nem tudnék pocsék időjárással (túl hideg, túl meleg) megáldott vidéken...

Latcho Rom 2013.04.18. 02:49:25

@hagyma: ezzel az erovel becsbol is elhetned az eleted a hataratkelon :)

Jo Marai irta a naplojaban hogy nem erti az embereket miert akarjak a mosodat venezuelaban kinyitni hiszen becsben is megtehetnek.
Szegeny feje magamagat sem ertette, bele is halt a honvagyba.
De soha egy szoval sem titulalta magat amerikanak, plane nem par ev utan, egy friss amcsi utlevessel. Hagyma nem Marai, en meg elhuzok most egy hetre hondurasra :)

GERI87 2013.04.18. 02:49:39

@shakti_rom:

"amit megvett kina kilora. "

Na még egy jómadár...
Öreg, Kína a saját szarában fuldoklik...megannyi társadalmi és környezeti problémával ami az USA-ra pont nem jellemző...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 02:50:03

@GERI87: "De az éghajlat se utolsó szempontnak: se turistáskodni, se munkát vállalni, se élni nem tudnék pocsék időjárással (túl hideg, túl meleg) megáldott vidéken..."

nem tudom hol élsz, de Mo-n van -25 is meg +40 fok is, meg mondjuk +5 és +28 között vagyunk egész évben... hó sincs...

Latcho Rom 2013.04.18. 02:55:11

@GERI87: Uhumm. Vezess merfoldket boston vagy philly east,,s azt hiszed hogy a harmadik vilagban vagy.

Kinanak tenger a baja, de ez nem valtoztat a tenyeken: they owe the good old ju esz of a.

GERI87 2013.04.18. 03:00:11

@pappito:

Most ezt más országokra írtam, mert arról volt szó hogy MÁS országokat hogy ítélek meg....mivel itt élek MO-on ezért az van ami van...amúgy túl hosszú az ősz/tél...a 20 fok alatti hőmérséklet...

pappito · http://pappito.com 2013.04.18. 03:04:22

hm, elolvastam a fb-os HÁ-s izét és hát gyorsan kiderült, hogy más is inkább a határátkelés iránt érdeklődik, nem pedig a pszeudocivil-transzhumáncsirkecsibészet iránt.

GERI87 2013.04.18. 03:07:04

@shakti_rom:

Menj a Kínai vidékre és azt hiszed a középkorban vagy....egykézés, nuku nyugdíj, föld, mérhetetlen szennyezés és velejárója, vízhiány (víztakarékossági verseny.) földesúri pártvezetők, bürokrácia, korrupció, az élet egy hangyafasznyit sem ér, munkahelyi biztonságról nem is hallottak.....ne a part menti "Patyomkinfalvakba" menj van még párszázmillió ember beljebb....

Boston és Philly east gyanítom Borsod felett van...nem a harmadik világ.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.18. 03:27:11

@mirx: inkabb csak egyet ertek veled hogy mindent finanszirozunk az adonkkal hasznaljuk vagy nem
pl behoztak nalunk 1 eves gyerekgondozasi segelyt olyan nepszeru lett hogy rajottek nincs eleg penz ra.. tehat beletettek mindenkinek a jovedelem adojaba azt hiszem 70 valahany $ van gyereke v nincs ... stb szoval csak megerositettem..

rumitom 2013.04.18. 04:21:14

talan most eloszor olvastam vegig az osszes kommentet egy blog bejegyzeshez (es nem unalombol). Az eredeti cikk nagyon erdekes temat boncolgat amin en is sokat szoktam agyalni, hogy otthon miert nincs olyan mertekben tarsadalmi kezdemenyezes, illetve ami van miert nem kerul fenypontba akar a media ill. a politika altal, ez (is) nyugaton euban lenyegesen jobban mukodik.

Nekem tetszett a csirke boncolgatos kiindulasi pont is, ahonnan az egesz brainstorming elindult, de a nyelvezet valoban fellengzos. Viszont nekem szemely szerint kifejezetten erdekes volt olvasni mert regen en is igy irtam, terjengosen es sok idegenszoval. De amig az elozo ket cikk "bejott" stilusat tekintve, itt picit elszallt a lo es nem volt eleg osszeszedett szerintem.

@Saman, ha meg olvasnad es erdekel barkinek is a velemenye, a kommentek alapjan hatalmasat csalodtam szemelyedet illetoen. Mig korabban felneztem rad, hogy en csak gondolkozom es dumalok a tarsadalomrol es morfondirozok mi mindent kellenne tenni, te kezdemenyeztel, es csinaltad is, nem csak beszeltel rola. Hogy kudarcba fulladt boritkolhato volt az en szememben, talan ezert is nem kezdek en semmi ilyesmibe, de mindenkepp tiszteltem, hogy te legalabb megprobaltad. A kommentek alapjan viszont sok keseruseget es leginkabb onigazolast velek felfedezni ami raadasul aroganciaval tarsul.

Hogy mennyire ertenek meg vagy sem, valaki irta kommentben hogy az asszociativ elmeknek vilagos mirol irsz, az analogoknak meg csak zurzavaros kotyvasz, ebbol eredoen ha nem ertenek az nem inteligencia hianya vagy a tarsadalmi cselekvest eleve elutasitas, tehat neked sem kell egybol tamadolag/vedekezoleg fellepned. Es, vegezetul, mint azt szinten sokan irtak, ha nem csak magadnak es par kivalasztottnak irsz, a hallgatosaghoz kell igazitanod a sitlust

DieNanny CH 2013.04.18. 06:08:28

Kommenteket még nem olvastam!

A poszt: érdekes megközelítés, kicsit vicces a dolog, de tetszik. Kíváncsi vagyok a kommentekre...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:15:05

@rumitom: valóban nem fekszik fel natívan a mai instant agyak által elvárt sémára: hosszabb, odafigyelés kell a befogadásához, átfutva nem értelmezhető. Minő bűn. Oké. De hogy emiatt fellengzős lenne.. Ezt az elején kitalálta valami önérzetes hülye, aztán kész is a fonál. Emiatt semmiképp sem fellengzős (más miatt sem). Ez hülyeség.
Önigazolásról írsz - ne feledjük, hogy válaszreakció az övé, nem egymagában van, kommentelők és posztoló itt interakcióban figyelhetők meg, nem különválaszthatók. Vagy a poszt szövegében is véltél felfedezni önigazolást?
Asszociatív résszel teljesen egyetértek. Viszont: szerintem nem kell lemenni egy általános szintre, kvázi feladva ezzel magát, csak, hogy minél többen megértsék. Bizonyos szint alatt csorbul az esszencia, a közlendő - akkor meg minek megírni a posztot? Szerintem jó volt ez így. Akihez eljut, eljut, a többi meg... nos nem nekik szólt. Nem lehet mindenkihez szólni.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:21:43

Azért ez milyen aranyos, hogy hagyma amerikája lezserül megjelenik téma- és országfüggetlenül, de mindig. :D Nem gondolom, hogy ennyiből áll az egész ember. Beszélgessen egyéb témákban is!

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 06:27:29

@pappito: "ezek miatt a hiperaktívak miatt, akik megállás nélkül öntik a baromságot, az ilyesmivel azért nem szvesen vállal közösséget az ember"
Pontosan; itt a példa, hogy a közös hobbi nem szükségszerűen szül barátságokat vagy közös eszme nem teszi embertársunkat elfogadhatóvá. Alapvetően szűrni kellene ki az, aki érti is mi mögé áll be, illetve milyen indíttatásból, s nem csak a felszínen egyezőnek látszó okokból. Ez nem történik meg. Ebből vannak a gondok, feloszlások, szétaprózódások. Ilyenkor jön a szöveg, hogy de hát minden ember más. Végülis igaz..

2013.04.18. 06:37:57

@Kellemes Zérókomponista: Valami komplexusa lehet szerintem, imád szerepelni és azt is szereti, ha foglalkoznak vele.

2013.04.18. 06:39:36

@Kellemes Zérókomponista: Szerintem ez valami komplexus. Szeret szerepelni és ha nem foglalkoznak vele, akkor nem érzi jól magát.

2013.04.18. 06:45:27

@pappito: Nem tudom mi a baja Spacecake úrnak, én csíplek téged a hozzászólásaid alapján. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.18. 07:37:33

@Philosoraptor: lehet, de látod rád is áll ez, megfogalmazod ugyanazt kétszer is másképpen, hogy lássuk mekkora a szókincsed és hogy minél nagyobb teret megtölts a kijelzőkön. ;D
Hát lehet, hogy szeret szerepelni, ott van az előadói véna is, plusz ami szóban kellő alaposság, az itt írásban könnyen hathat terjengőnek. Ha komplexus, ha nem, én hajlandó vagyok elfogadni. Annyi befordító és egyszerűen tolerálhatatlan deviancia van a világban, itt meg csak beszél valaki. Ez egyenesen rendben van.

Thor vagyok 2013.04.18. 10:05:12

@pappito: Nem akarok itt tovább sikoltozni, de végre valaki reagál a blogbejegyések fellengzős "cikk"-nek nevezésére és az igekötőhasználatra is, ami az utóbbi idők legtöbb égetve viszkető piros foltját okozta rajtam olvasás közben, persze nemcsak itt.

2013.04.18. 10:11:21

@mzgldr: nekem is feltunt mar, hogy M. Peter a poszt leginformaltabb kommenteloje, de csak europai ido szerint este van itt. Beszel egy rakat nyelvet es a legtobb orszagbol belekothetetlen tudasa van. Hogy hol el es mit csinal????

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:12:04

@szerengeti: most őszintén: változik attól a te életed, hogy itt mit mond bárki?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:26:52

@Saman: számolgatás helyett inkább a kérdésekre válaszoltál volna.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:37:00

@tildy:): cuki a mosolyod:))
és vannak közös ismerőseink;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:46:57

@Amarante: vidéken ezt úgy mondják, hogy körösztanyád térgye kaláccsa.

Amarante 2013.04.18. 10:50:22

@Babette_: Tudom,hallottam mar:):)Es meg most sem tudom mi lett azzal a nyomorult csirkevel!!!!!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 10:58:14

@Spacecake: ezt mikor mondták neked az inaktív olvasók?

az inaktív olvasók azok, akik még olvasni sem olvasnak?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 11:02:22

@Amarante: basszus, bennfelejtettem a hűtőben.
sürgősen át kell raknom a fagyasztóba.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 11:27:56

Ismét elindítom a Kimennék Londonba csoportot a facebookon. Ha akartok feliratkozni, mert londoniként szívesen segítenétek másoknak vagy tervezitek az itteni munkavállalást, vagy közeli ismerősötöket érdekli ez a téma, akkor szivesen látlak Benneteket.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 11:34:38

@Babette_: "számolgatás helyett inkább a kérdésekre válaszoltál volna."

Elég furán éreztem magam ebben a helyzetben. Először Papitonak jeleztem vissza, hogy mi húzta fel annyira, hogy az első 100 kommnetből 21-szer ő szólt hozzá és ebből 20 szor elég kötekedő üzemmódban.

A Te hozzászólásaidat sem méltattam válaszra, ha jól számolom akkor csak 1 alkalommal.

Amarante 15 órát töltött a gép előtt és 94 hozzászólásban ekéz.

Ezt én így betegesnek tartom.

Dönstétek már el, hogy ez fontos vagy nem fontos. Ha fontos, akkor beszéljetek velem emberi hangon, kérdezzetek normálisan.

Voltak olyan témáitok, hogy jesszusom mi lesz így családias hangulattal ami ezt a közösséget jellemezte.

Esetleg így nap után olvassátok végig a hozzászólásaitokat és próbáljátok meg a figyelmetek fókuszában tartani azt a kérdést, hogy mi történik a családi hangulattal, ami ezt a közösséget jellemezte!

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 11:45:36

@hagyma:
Ezzel a mondattal viszont elnyerted az enyémet. :)

Írtam neked privátot pár hete, megkaptad?

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 12:03:42

@Saman:

Előbb leszek mormon vagy egy buckalakó, (aki Alabamában veri a főutcán gumi kalapácsal a heréit megélhetési célzattal, egy kalappal maga előtt), minthogy veled megegyek egy Rákóczi túróst bármelyik nagy tükrös belvárosi cukrászdában még úgy is, hogy te fizetsz.

Remélem ebből sejted, hogy én, vagy bármelyik épelméjű ismerősöm mekkora valószínűséggel veszi fel veled a kapcsolatot...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 12:16:21

@ingenium rusticus 2 / reloaded:

Eddig 25 tag van.

Azokat, akik a köldöknézés önhergelés mutatványaival szórakoztatják magukat, amúgy is zokszó nélkül kidobnám egy önsegítő csoport helyzetből.

Vezettem korábban ekkora látogatottságú témablogot és tudom, hogy érdemes még egy helyzetben is megóvni bizalmi légkört.

Nagyon remélem, hogy nem is próbálkoziki senki az ilyenek közül.

mzgldr 2013.04.18. 12:19:23

@hagyma: "konzervativ az eletszemleletem, ezert tamogatom a csaladot, foleg a nagy csaladot es nekem a csalad fogalma kulon nemuek hazassaga 2-3 gyerekkel"

Tehát olyan dolgot támogatsz, ami neked sosem volt, de erre alapozva szeretnéd másoknak megszabni, hogy mit a helyes és mi nem. Mary gyerekei az előző férjéhez számítanak, csaxolok. :D

Össze kéne még hozni egyet-ketttőt, a lenyugvó napnak is van ereje. :D

Just messing with you, Dude.

@charlieharper: szerintem valami top nemzetközi pénzügyi szervezetnek, esetleg még talán az ENSZ vagy valami ilyesmi. Ha Bircával egyszer elkezdenek vitatkozni, az igazi titánok harca lesz. :D

Amarante 2013.04.18. 12:25:20

@Saman: gratula!remelem majd tobb is lesz es ezzel aranyosan az elfoglaltsog ideje is no es akkor mar nem jut idod ide posztolni:):)Csendesen azert megjegyeznem,hogy a tarsadalom egyik massziv reteget nem az intellektustultenges jellemzi:):)Akiknek ebbol tobb jutott azok hangyafasznyit felljebb allnak es nem nald keresik a segitseget vagy a megvaltast:):)

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.18. 12:35:01

@Saman: Szerencsételenek.

Önsegítő csoport helyzetből dobálózni! Na az már valami!
(LOL! Ezen besírtam!..)

Papito csak igazságokat mondott. Kár hogy ostoba vagy ahhoz, hogy felfogd.

Itt esik (jé!). Seattle.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:39:27

@mzgldr: ne piszkáld, nem ismered az életét.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:40:15

@Saman:
"tudom, hogy érdemes még egy helyzetben is megóvni bizalmi légkört."

ez a mondta mit jelent?
már az evidenciákon túl?

Amarante 2013.04.18. 12:43:51

@Babette_: Ne irkalj ilyeneket,mert kidobnak a csoport helyzetebol oszt nezheted!!!!!!:):)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 12:45:04

@Amarante: attól nem félek, de az internet tiltásától igen;DDDD

Amarante 2013.04.18. 12:47:07

@Babette_: :):):)Ha igazsag lenne ez a poszt meg sem jelenhetett volna:):)a mai viszont tok jo:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 13:13:58

@Babette_:

Nem tudom értelmezni ezek a kérdéseket:

"ez a mondta mit jelent?
már az evidenciákon túl?"

Ezek mit jelentenek?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 13:27:07

Néhány visszacsatolás az első cikk kommentjeiből:

"Tetszenek az összeszedett gondolatok!
De félek, sokan ezeket is "hazaköpködésnek" fogják tartani. Tehát, készülj fel!
Ez egy egészséges kritika a "szeretett hazáról", amit fáj ennyire lerongyolódva látni.

Azért arról is írsz kicsit, hogy hogyan tudtál szakácsnak "felfejlődni"? Köszi!"

"Kiváncsi leszek a kommentekre.
Most fog igazán kiderülni, hogy melyik 'törzslátogató' elméjében lakozik világosság.
Vagy ki maradt meg a papucsállatkák szintjén.

Messze a legjobb írás ezen a blogon, de félek, hogy nem sokan fogják érteni..."

"En már olvastam több, ennél sokkal jobban tetszö írást is a blogon, de ebben is sok minden megfogott.

Nagyon jó lépésnek tartom, hogy a szerzö felismerte, hogy kiégett, nem megy tovább az az út, amin eddig haladt és tudott váltani valami teljesen új felé.
Jó esetben ez visszahozhatja a lelkesedését és a jövöbe vetett hitét. Sok szerencsét kivánnok neki és merjen nagyon álmodni, megéri!"

"Nahát.
Nagyon értelmes írás... nem csoda, ha a papucsállatka-népek nagyzoló kisgyerekekké válnak a kommentjeikben. Persze, akármennyire is így van, a poszt némely tételmondatát nem lehet megkerülni mindenféle elhárító mechanizmussal.
A "kapcsolati tőke" kérdése különösen megmosolyogtató.
A mai nettó hazugságokra épülő társadalmi kapcsolatrendszerekben nincs olyan, hogy valódi kapcsolat. Annak pedig nincsen tőkéje. Olyan van, hogy "ha elhiszed, amit hazudok, én is elhiszem, amit hazudsz", és ezzel össze lehet kacsintani kölcsönös előnyök nyerése mentén. De ne áltassuk már magunkat azzal, hogy ezek értékes kapcsolatok, mint ahogy azzal sem, hogy a pénz értéket mér. Tényleg vannak olyanok, akik végül az alapján hoznak felelős döntést, hogy ki küldött karácsonyi sms-t? Gratulálok."

babette: "ez tetszik. őszinte. és meg is tudja fogalmazni."

"Gratulálok,nekem is nagyon tetszett az írás,végre egy kicsit más.Sok mindenben egyetértek.
Szívesen olvasnám a folytatást is!"

"En erre csak annyit tudok mondani, hogy Samannal egy uj erdekes egyeniseg erkezett a korunkbe..mivel meg mindig kisse komas vagyok a szules utan, nem teljesen tudom kovetni a gondolatait (tul megerolteto lenne, es minek tornaztassam most ezen az agyam) de azert tetszik."

aleb19 2013.04.18. 14:13:51

@Saman: a csirke wazze az csak egy butatyuk az egesz gondolatmeneteden erzodik, hogy ertelmes vagy csak nem kaptad/szerezted meg az ertelmiszintednek megfelelo oktatast/kepzest es a minimalberes szinten megrekedtel es kompenzacio keppen probalsz belemagyarazni mindent mindenbe
azt javaslom szerezz magadnak allando not es ot cseszegesd nap mint nap mert kulonben tulporogsz es felrobban az agyad

+tegnap 2 azaz ketdarab tenybeli tevedesedre hivtam fel a figyelmedet, de gondolom a te szinteden nem szamit ha tevedsz 50 evet vagy ezreket irsz de valojaban milliardokrol van nagybaszo az ilyen tevedesek illetve ezek ignoralasa nagyon jol jelzik ha valakinek nincs stabil alaptudasa es csak copypaste funkcioba ollozza ossze a dolgait

tovabbra is azt javaslom szerezz egy allando not mert szoros lesz a tenyered es felforrhat az agyad is es vegleg megbuttyansz

rumitom 2013.04.18. 14:40:21

@Kellemes Zérókomponista: nem, mem kell lemenni egy bizonyos szint ala, de az indokolatlan hasznalata az idegenszavaknak kulonosen ilyen mennyisegben szükségszerűtlen es joggal valthatja ki az altudomanyossag es akar a fellengzosseg erzetet a hallgatosagban. Ugyanez a mondanivalo jobban celt ert volna de legalábbis kevesebb ellenerzest valtana ki. Nem rocket science amirol saman ir, meg lehetett volna fogalmazni sokkal magyarosabban is ugyanezt.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 14:41:20

@aleb19:

A cikkemben a mikroökonómia legelső modelljéből levezetett piaci modell aláásásáról írok.

Ha felére csökken a 10 millió magyar kereste és még ráadásul félmillió el is hagyja az országot, akkor ez akkora durva "fizetőképes kerestlet' hiányt okoz, ami katasztrofa a piac számára.

Ha megfeleződik a fizetőképes kereslet egy sor terméknél, akkor lényegében földcsuszamlás szerű folyamat indul be.

Bajban lehetnek az árképzéssel foglalkozó marketing szakemberek.

A Te kommentedben annyi tényanyag van, hogy a minimálbérről szóló joganyag Tony Balir alatt születik meg.

Ez nem cáfolja azt, hogy nyugaton a II. világháború után kiépül a magas minimálbérre és magas foglalkoztatottságra épülő jóléti társadalom modell.

Németországban pl. ágazati megállapodások szabályozzák a béreket.

A cikkben azt helyezem fókuszba, hogy ha a magyaroknak ez nem fontos és se helyi se országos szinten nem kezdünk el beszélni erről, akkor tömeges elszegényedés megállíthatatlanul folytatódik tovább!

A megfelezett bér látszólag jó a tulajdonosi rétegnek, beleértve a kormányt, de az életvilág durva árat fizet érte.

Tervezhetetlenné válik az élet!

Az első cikkemben ezzel az állítással mutatkoztam be!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 14:49:54

@Saman: melyik szót nem érted, fiam?
már az elgépelten túl. mert abba belekötni a tegnapi szöveged után elég szánalmas lenne.

aleb19 2013.04.18. 14:52:09

@Saman: ne ez egy fokkal osszeszedettebb gondolatmenet
csak azt nem ertem ki akar megfelezett bert adni kinek ha kozmunkasokra gondolsz akkor az nem a klasszikus ber inkabb csak segely kategoria es innen nezve nem ertem a fanyalgasokat /ajandek lonak ne nezd a fogat/
kiegeszitve a nyugati es az otthoni berfeszultsegrol alkotando kepet pl.:en tavaly meg otthon kaptam a beremet, athelyeztetve magam a cegen belul most londonban a duplajat sem eri el a nettom

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:00:09

@Saman: én ilyet a te írásodra sosem írtam.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:17:57

@Babette_: Az összes hozzászólást copy space-szel másoltam át. Ezt is.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:27:15

Babette_ · anep.blog.hu 2013.02.01. 10:54:57

Ez az idő adata a melette van.

Van még mellette egy profil foto is, ami megszólalásig hasonlít erre a két kutyára!

Hasonló pozitív vélkeményt fogalmazott meg Amarante is!

Szégyelnétek, ha ez igaz lenne?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:27:59

@Saman:
az lehet. de ezt én NEM a te posztodra írtam.
arra én azt írtam, hogy:

NIKI LAURA 2013.03.01. 07:16:29
Bammeg,nem értettem semmit.Olvasom,olvasom,de nem fogtam fel,mit is akart irni.
Olyan,mintha a Vas megyei Áforkutak privatázációját hozza párhuzamba a Kecskeméti vadaskert "Julien"makimajom étkezési szokásaival

Babette_ · anep.blog.hu 2013.03.01. 08:36:39
@NIKI LAURA: nahát! most először egyetértek veled.

-----------

a másodikra pedig ezt:
NIKI LAURA 2013.04.07. 08:54:23
Először élvezettel olvastam,aztán átcsapott egy okoskodó osszevisszasagba,olyan igazi tréneres okoskodásba.
(A tréner az,aki pénzért ordít a futónak:szedd a lábad,ha nyerni akarsz)

Babette_ · anep.blog.hu 2013.04.07. 09:46:09
@NIKI LAURA: pont ezt éreztem én is.

--------------

úgyhogy ne hazudj.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:32:45

@Saman:

NINCS ilyen hozzászólásom az első posztodban:

tableno 2013.03.01. 10:53:57
@Babette_: erről talán kérdezd SzerződésSertés-t...
Szűrés Válasz erre

DieNanny 2013.03.01. 10:56:32
@hot-spot:
" A rasszizmus minden ember génjében benne van"

Tévedsz. Ez belénk van nevelve. Miért van az, hogy a 7éves svájci unokaöcsém, mikor Mo-on van, sétálunk az utcán, az egyik ház előtt cigányok kiscicákkal játszanak, ő meg odamegy és elbeszélget velük, meg eljátszik a cicákkal? Melyik Mo-on nevelt gyerek teszi ezt? Ráadásul a cigánygyerekek is aranyosan elbeszélgettek vele.

-------------

és a másodikban SINCS:

cukorhal 2013.04.07. 10:50:54
@tildy:): ja! félreolvastam. :D reggel van még... :D
Szűrés Válasz erre

cukorhal 2013.04.07. 10:56:24
@tildy:): közös dudolászós élményem nekem volt az angol kollégákkal: értékelték amikor becsatlakoztam a Mary Poppins féle "supercalifragilisticexpiarydousus"-ba. :D (Nem tuti, h így írják...)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:34:50

Írtam egy cikket arról hogy a vallásos fundamentalizmus miként éri el egyes személyiségeknél, hogy az elfojtás szinte minden válfaja kimutatható ezekben a vitákban.

Mik itt a tények:

2013 február elsején írtam ide először.

Aznap 10 óra 54 perckor elhelyezted ezt a kommentet:
"ez tetszik. őszinte. és meg is tudja fogalmazni."

Majd amikor ezzel szembesítelek, akkor így reagálsz:

"úgyhogy ne hazudj."

Drága! Ki hazudik?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.18. 15:38:28

Javaslom, hogy menj el a körzeti orvosodhoz és modd el neki, hogy elkaptam a kognitív disszonanciát a blogcikkektől!

Ha az orvos azt mondja: - Tényleg? Mutassa!

Akkor add neki oda kivonatolva, főleg azokat a részeket amelyek olvasása különös fájdalommal töltött el!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 15:47:37

@Saman:
ááá, megvan. az a poszt nem volt ide belinkelve, nem emlékeztem, hogy azt te írtad.
akkor visszavonom. nem hazudtál. elnézést gyanúsításért.

(mikor felejtettél el fogalmazni? ha ott még tudtál)

Amarante 2013.04.18. 16:04:02

@Saman: En mindenkepp!!!!!!Csak ugy szolok,hogy a nacinagyis poszt elott mar vagy honapig nem kommenteltem csak olvastam a posztokat.Most ratestallak egy patologusra,mert ezek utan a coccalista munka hose melle tolem megkapod a jozanesz poronjanak hosi halottja cimet.slussz!!!itt a vege!

Amarante 2013.04.18. 16:05:12

Kimaradt a 4 a honapig elol:):)

bpetya75 2013.04.18. 23:15:08

@pappito:

Milyen nyaratok volt? Ahogy nézegettem a hosszútávú előrejelzéseket megint forró, aszályos nyarunk lesz. Remélem nem, remélem nem, remélem nem...

pappito · http://pappito.com 2013.04.19. 00:27:29

@bpetya75: szokatlanul meleg és száraz, komoly szárazság sújtotta a mg-ot, bár turizmus (meg ittlakás) szempontból jól jött

ugyanakkor az ország az energia javát hydroból nyeri, ha kifogy a víz a folyókból, akkor baj van, nincs villany. eléggé lemerültek a tározók, de most már ideért a csapadékos időjárás, nem lesz gond (ha nem esik túl sok egyszerre, amit a talaj nem tud felvenni/elvezetni)

mirx 2013.04.19. 00:42:19

@mzgldr: nyilván te is érzed, hogy nem lehet úgy angoltanárnak lenni, hogy nem olvasod sem a napi bulvársajtót, sem a rettenetesen rémisztő nyelvtankönyveket. nem is fűznék ehhez semmit, de nem ártana a tanításhoz azt a mentalitást félretenni, hogy én mekkora zseni vagyok, és nekem senki nem mondhat semmi újat, meg minek olvassak szar kommenteket, mikor én úgyis mindent jobban tudok. Just sayin'. Aztán persze jószerencse meg hamuba sült pogácsa.

mirx 2013.04.19. 00:45:59

@mirx: már leszámítva azt, amikor valaki annyira el van ájulva saját magától, hogy még csak fel sem merül, hogy egy külső véleménynek akár értelme is lehet. Nadehát nem az én bajom. :)

BTBTBT 2013.04.20. 23:31:38

"A mai angolság is büszke a sokszínűségére, nyitott az integrációs teljesítmények felé és a kirekesztést kezelni akaró unionista világképet támogatja, ahogy erről korábban már írtam. "

Nem olvastam tovább ezt a baromságot. Beszéltél te angolokkal erről, vagy csak a médiumok által szajkózott maszlagot brekeged vissza?

Kicsit szét kéne nézni, és egyből kiderülne, hogy az angoloknak rohadtul tele van a töke azzal, hogy ömlik be a mindenféle jött-ment népség az országukba. Ráadásul ellenőrizetlenül. Vagy direkt, és a tetű kormányaik nem tesznek semmit ellene. (Persze Mo.-n is volt már ilyen, amikor a szerb maffiózótól kezdve boldog-boldogtalant beengedtek.)
Már a volt gyarmatországokból érkezőkből is elegük van, hiába megy a több évszázados kiszipolyozás miatti "visszafizetés" angol részről.

Ezt is odateheted a "szintetikus krumpli"-s balgaságod mellé.

málnabálna 2013.04.21. 10:17:18

@Amarante: ott a pont! többek közt a "románajkú magyarok" és Trianon szúrt szemet, h mennyi hülyeség van összeollózva...:P a csirkefelosztását és még pár dolgot értékelek, mert érdekes, de ennyi... ha ennyire fáj, haza kéne menni magyar világot megváltani, jól mondta a régiség kereskedőd.... és nem itt lökni a sódert a nagy semmibe, talpra magyar, bocs, talpra angol-magyar! hí' a haza! sok sikert!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása