oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 10. 06:51,  Nem tudunk sokat költeni 33 komment

2013. április 10. 06:51 Határátkelő

Nem tudunk sokat költeni

Múlt héten Kenyából Tyimpike és Andris fogadta az érdeklődőket a Határátkelő Fogadójában, úgyhogy most ennek a beszélgetésnek olvashatjátok egy szerkesztett változatát, segítségül annak, aki esetleg lemaradt volna róla, vagy nem szeretné visszakeresni a Facebook-on.

cím.JPG

Miért vagytok éppen Kenyában?

Kenyában egy búvárbázist vezetünk, ami szállással is rendelkezik. Búvárként mindenféleképpen tenger mellé szerettünk volna menni, itt kaptunk egy számunkra jó ajánlatot. Tavaly szeptemberben érkeztünk ide. 2012. január elején döntöttük el, hogy nem maradunk otthon. Más volt az úti cél, de közben kaptunk egy ajánlatot Kenyából. Nagyjából 8 hónap alatt zártunk le minden otthoni dolgot. Szezonban dolgozunk, ami azt jelenti, hogy augusztustól-április végéig.

(Akit mindez részletesebben is érdekel, annak ajánlom ezt a posztot - Határátkelő)

Hogyan találtátok ezt a munkát, illetve milyen búvárminősítéssel rendelkeztek?

Mindketten búvároktatók vagyunk. Timi alapszintű oktató (Open Water Scuba Instructor) és vendéglátós végzettsége is van, én a legmagasabb oktatói szinttel rendelkezem (Course Director a PADI rendszerében). Elsőként elküldtük az önéletrajzunkat e-mailben búvárbázisoknak. Elég sok helyről jött is válasz, hogy várnak minket szeretettel. Aztán, eldöntöttük, hogy a Fülöp szigetekre fogunk menni. Ekkor egy ismerősön keresztül kaptuk ezt az ajánlatot.

Az odautazásotokról írnátok valamit? Hol szálltatok át például?

Több útvonal is lehetséges. Budapest – Kairó – Nairobi - Mombasa. Ez 3 átszállást jelent és ez az Egypt Air. A másik a Budapest – Isztambul - Mombasa. Ez a Turkish Airline, és itt csak egy átszállás van.

Kenya nekem mindig olyan furcsa kettősséget hordozott: egyfelől az emberben benne van az, hogy biztosan nagy a szegénység, másfelől ott van a turistáknak feltálalt luxus. Ti ebből mennyit éreztek?

Sajnos nap, mint nap találkozunk a szegénységgel. Azért a luxus elkerül minket itt a szigeten.

A nagyobb városokban, így például Diani Beachen rengeteg luxus szálloda van, ugyanakkor, ha bemész a turisták által nem járt részére, ott azért érezhető a nagy szegénység és ezáltal a különbség is.

part.JPG

Európai embernek mennyire nehéz megszokni egy teljesen más kultúrát? Mennyire ért el benneteket a kultúrsokk?

Nekünk nem okozott nehézséget az eltérő kultúra. Nem ért minket kultúrsokk, mert könnyen tudtunk alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz.

Ha el szeretnék kezdeni búvárkodni, megtehetem nálatok? Milyenek a merülési lehetőségek?

Persze, hogy jöhetsz. Egészen oktatói szintig tudunk itt képezni.

Biztonsági szempontból mit tapasztaltatok?

Ha a választásokra gondolsz, akkor azt kell mondjam, a politikai helyzetet egy kicsit felfújta a média. Mi semmit nem tapasztaltunk ebből. Itt a szigeten teljes biztonságban vagyunk. A mellettünk lévő falu nagyon békés. (Kenyában 2007 után idén márciusban tartottak először elnökválasztást, és sokan attól tartottak előzetesen, hogy a voksolás erőszakba torkollik – Határátkelő)

Milyen nyelvtudás szükséges? Gondolom minél több - magasabb fokú, annál jobb, de mi az alapelvárás?

Angol gyarmat volt Kenya, és szinte mindenki tökéletesen beszél angolul. Az iskolákban is angolul és szuahéliül tanulnak a gyerekek. Tehát az angol a minimum.

Ez egy picit személyesebb kérdés, de a búvárbázison keresett fizetésből a napi megélhetésen túl félre is tudtok tenni?

A fizetésünk 80%-át félre tudjuk tenni, mivel teljes ellátást kapunk. A legközelebbi bevásárlóközpont pedig 100 kilométerre van tőlünk. Egyszerűen nem tudunk sokat költeni. Csekkek sem jönnek.

Nekem gyerekkori vágyam eljutni Kenyába. Gratulálok, hogy Nektek sikerült! Tudtok esetleg tanácsot / javaslatot adni, hogy ha vadrezervátumban / szafariparkban / vadállat menhelyen szeretnék dolgozni, mint állatgondozó, merre induljak? Milyen szervezetnél érdeklődjek? Akár önkéntes munka is érdekelne. Olyan sajnos nem jöhet szóba, ahol nekem kéne havi 2000 dollárokat fizetnem.

Sajnos a környezetünkben nem tudunk ilyet, de szerintünk a Kenya Wildlife Service-t keresd meg, reméljük, ott tudnak segíteni.

Találkoztatok kint magyarokkal?

A vendégeken kívül? A környezetünkben Dianin 3 magyar is él. Velük folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, jóban vagyunk.

ház 2.JPG

Ha jól emlékszem, Tyimpike egy hivatást adott fel. Ez mennyire volt nehéz lelkileg? És az új élethelyzet és kultúra befogadása egy jogász szemszögéből? Remélem, jól emlékszem a hivatásra?

Jól emlékszel, bizony. :-) Az én szemszögemből megváltás volt a jogászhivatás, és az előző munkahelyem feladása. :-) A kultúra befogadása sem okozott nehézséget. A szigeten kedvesek az emberek, segítőkészek, annyi a különbség, hogy más a vallásunk.

Hogy kell elképzelni egy heteteket vagy egy napotokat? Milyen a közbiztonság? Van élet Magyarországon a Paradicsom után?

A közbiztonság a szigeten tökéletes. Soha semmilyen atrocitás nem ért minket. Egyelőre nem tervezzük, hogy hazamegyünk, mivel állandóan csak rossz híreket kapunk otthonról.

Nincs két egyforma napunk. Ez leginkább attól függ, hogy vannak-e vendégek. Amennyiben vannak, akkor vezetgetjük őket, szervezzük a programokat nekik. Ha nincs vendégünk, több időnk jut a marketingre. Ha éppen azt sem csináljuk, felügyeljük az építkezést. Szóval, nem unatkozunk sosem.

Sok papírmunkával, utánajárással járt, hogy hivatalosan dolgozhassatok? Nektek kellett intézkedni egyedül, vagy a bázis elrendezett mindent?

Nem volt egyszerű a munkavállalóink kiváltása. A cég és mi intéztük közösen, de így is több hónap volt mire megkaptuk.

Most akkor korlátlan ideig tartózkodhattok és dolgozhattok az országban?

Kenyában 2 évre kaptuk meg a munkavállalói vízumot. A hosszabbítás elvileg már egyszerűbb lesz.

Többször említésre került a beszélgetés során, hogy Kenya-est is lesz valamikor májusban Budapesten, a pontos időpont később derül ki. Tyimpike és Andris honlapján érdemes figyelni (a képek is onnan származnak).

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kenya Fogadó a Határon

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375214342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b@rlang 2013.04.10. 07:28:55

Biztosan erdekes kaland es ha buvaroktato az ember, akkor szakmailag sem lehet rossz. De megis mi a tervuk az eletukkel?

Lehet pl a harmadik vilagban gyereket szulni es nevelni? Az mar batorsag, bar nemreg egy nemet stoppost vettem fel, aki Tanzaniaban nott fel, mert a szulei ott dolgoztak...

Link elek 2013.04.10. 07:48:54

@b@rlang:
Jo penzert, ami nem feltetlenul tobb, mint amibe europaban kerul az egeszsegugy mindenhol vannak for-profit korhazak/orvosok.
A korhazaktol tudsz venni biztositast is egesz olcson (200-300$/honap), de ez csak abba a konkret korhazba jo.

Van kozottuk az europai orvos is.
Nem csak a buvar oktatok egy resze akar paradicsomi korulmenyek kozott elni, hanem az orvosok is:)

NIKI LAURA 2013.04.10. 07:51:13

"Egyelőre nem tervezzük, hogy hazamegyünk, mivel állandóan csak rossz híreket kapunk otthonról."

Na,mi történt otthon?..forradalom,éhínség,járvány,hurrikán?

Itthon élek már pár éve,de ezek a hírek még nem jutottak el hozzám..Mondjuk lehet,mert tanyán lakom?!

b@rlang 2013.04.10. 08:00:20

@Link elek: En ennel kicsit melyebb szempontokra gondoltam. Nyilvan vilagra lehet hozni egy gyermeket (bar a Tanzanias nemetnek inkabb hazarepult az anyukaja Nemeto-ba szulni). Nyilvanvannemzetkozi suli is, bebitapszer, korhaz (ami mondjuk fel napa alatt erheto el) meg minden, de tenyleg ezt akarod-e? Nem mondok ellenerveket, ez egy mas elet, en nem szeretnem, de biztos van, aki igen.

Amugy gratulalok a posztolonak, szep eletuk van!

Shebelle 2013.04.10. 08:01:09

@b@rlang: szerintem most élik meg a "terveiket"! Mi kell még ennél több?!

Gyerektervezés?! Miért is ne?! Sokkal rosszabb viszonyok közt is született meg már gyermek, s ők pedig szinte a "Paradicsomban" élnek: s én örültem volna ilyen gyermekkornak :) ..... s ha a baj megakar történni, akkor megtörténik,bárhol is él az ember - nem midig helyes túltervezni az életet, mert ha fityiszt mutat bármire is(márpedig gyakran mutat),akkor könnyebb változtatás.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 08:20:49

rövid. kevés a kérdés, rövidek a válaszok.

(egyébként meg irigykedem)

Alice in Wonderland 888 2013.04.10. 08:22:40

@Shebelle: Igen, részben igazad van.
Másrészt ott nyilván más az eü rendszer (akkor is, ha van eu orvos), más a szocializálódási folyamat, (azt mondjuk nem tudom, hogy milyen oltások és betegségek vannak arra- de ez is mérvadó lehet egy pici számára).
Ám mindenki el tudja dönteni,mire vágyik és hol.
Az egy másik dolog, hogy ki mit hol csinálna...

A párnak gratula!

anestesilege 2013.04.10. 08:29:58

Nagyon jol sikerult bevezeto ! Varom a posztot ! :-)
Egyebkent gratula!

Link elek 2013.04.10. 09:15:58

@b@rlang:

a fejlodo orszagok alapvetoen kulonboznek a fejlettektol: _sokkal_ gyengebb az infrastruktura. nem csak az utak, viz/aram/gaz/... vezeteket, szemet/szenyviz elvezetes, arvizvedelem, de a korhazi/banki/bevasarlo kozponti ellatotsag, aru valasztek, kozbiztonsag, es meg sorolhatnank miben vanna _nagyon_ elmaradva az europaban megszokottol.

Akit ez zavar, az eleve nem birja nehany hetnel tovabb.
De a helyiek is elnek vala

Link elek 2013.04.10. 09:16:30

valahogy, es jol lathatoan nem szomorkodassal toltik a napjaikat :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 09:20:11

@NIKI LAURA:

A te elszigetelt luxustanyádra nem jutnak el a hírek... :-)

Sanyi9 2013.04.10. 09:32:34

@b@rlang: a legtobb gyerek a harmadik vilagban szuletik. Miert pont nekik ne sikerulne? Amugy neked mi a terved az eleteddel?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.04.10. 09:38:25

Követem a blogot, egyik kedvencem Kenya.
Talán egy éve volt a rádióban egy hölgy, aki szintén valahol a fekete kontinensen él, talán Ghanaban. Ott élte le az életét, csinált óvodát és iskolát. Azt mondta teljesen elégedett az életével, annak ellenére, hogy vannak hiányosságok.
:)
Miért ne lehetne itt gyökeret ereszteni?

cukorhal 2013.04.10. 10:00:40

@tilmir: egyetértek!
Mindenki máshogy képzeli/ tervezi az életét, ki Kenyában vagy más "elmaradott" helyen, ki a nyugati vadkapitalizmusban, ki Magyarországon (amit nem is tudok hova sorolni :)). Ettől még senkinek sincs joga megítélni a másik jövőképét.
Én a magam részéről őszintén Kenyára voksolnék....

Mrs. Clayton 2013.04.10. 14:30:56

@tilmir: azért Ghána azok közé az afrikai országok közé tartozik, ahol jobban mennek a dolgok
nekem egyik kolléganőm származik onnét, bár már spanyol áp-ként él Angliában, ő mutatott képeket a szülei házáról, autóiról, hát nyugodtan mondhatom, h a kétszintes házukkal, az új Mitsubishi pickuppal, meg egy új Opellel és még egy kocsijukkal igazán gazdagnak számítanának még Mo-n is, szóval Afrikában is lehet jól élni, az más kérdés, h azt is mondta, h fizetni kell az orvosnak, ápolónak ha az ember azt szeretné, h még aznap foglalkozzanak is vele

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 15:15:54

@Jess G:

Afrikában ezekkel az adatokkal vigyázni kell nagyon. Ugyanis van olyan, hogy egy ország nagyon gazdag, de maffiaszerű diktatúra van, így mégis tömeges nyomor uralkodik az országban. A legjobb példa erre Egyenlítői Guinea, melynek a gazdasági adatai JOBBAK, mint Magyarországé, azaz akár lehetne nagyszerű hely is, viszont valójában az egyik legrosszabb hely Afrikában - a lakosság 95 %-a nyomorban él, s a legfelsőbb elit pedig minden pénzt kiszivattyúz az országból külföldi bankszámlákra és befektetésekbe.

Így aztán előfordul Afrikában, hogy egy ország nem olyan gazdag, de a rendszere normális, azaz mégis jobb az átlagszínvonal. Pl. Ghána is ilyen, meg pl. Botswana, a Zöld-foki-szk. A Zöld-foki-szk. az EGYETLEN afrikai állam, mely a Freedom House éves jelentéseiben mindig a lehető legmagasabb értékelést kapta a politikai és szabdságjogokat illetően.

Sajnos az afrikai államok 90 %.-a nagyon a szarban van, azaz Ghána és a többi a kivétel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 15:20:53

köszi, hogy gondoltok azokra akik nem facebookolnak.

30-06 2013.04.10. 15:44:12

@NIKI LAURA: .Mondjuk lehet,mert tanyán lakom?!
Dehogy!
Csak még a hegyek mögött van a nyugdíjjogosultságod.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.10. 15:52:32

a canal D-n van egy sorozat document film Elveszett paradicsom , egy angol pàr egy ilyen afrikai orszagba (nem emlekszem melyik) a semmibol jol meno bàrt, vallalkozast csinalt sok munkaval majd elkeztek zaklatni , letartoztatni ,kinozni stb oket .. vegul orultek hogy el tudtak menekulni mindent hatra hagyva... a helyi rendorfonok vette at a vallalkozast... szoval azert van kockazat is..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.10. 16:58:44

@montroyal:

Sokat számít hová megy az ember.

Láttam egy hasonló filmet a NatGeo-n. Ott egy angol pár költözött Tanzániába, s nem is hatóságokkal lett bajuk, hanem belakadtak
valami helyi VIP-emberke érdekeltségébe, s az meg aztán addig küldte rá a bűnözőket, míg meg nem unták el elmentek. A hatóság meg eleve nem is mert ujjat húzni a VIP-pel.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 18:19:07

off
subba.blog.hu/2013/04/10/harc_a_kuton

az a kis tetovált seggű pink ruhás lehet a spangola.

bpetya75 2013.04.10. 18:55:19

Öcskös vasárnap indul 3 hétre Nairobiba. Valami távérzékeléses erdei projektet fognak indítani. Kíváncsi vagyok a tapasztalataira.

spangolo 2013.04.10. 19:40:11

@Babette_:
Spangola (kifejezés az URBAN DICTIONARY-böl)

a term italian americans in the northeast boston area use for dirty ass spics that drive up and down your street all day with nowhere to go in their shitty ass Honda's from 88 that sounds like the fuckin exhaust has been draggin for the past 6 years. These SPANGOLA's usually travel with MUD DUCKS. These dirty beaners usually have dirtstaches and taco stains from head to toe.
No background information on this one..italians just see dirty spics and spangola rolls off the tongue noone knows the true origin.
"Hey Vinnie that fucking SPANGOLA has been lowering property values in my neighborhood ever since him and his 38 dirty ass family members moved into that house on the corner."

montroyal ( CAN qc) 2013.04.10. 19:48:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
reg lattam de lehet egyrol beszelunk a segito munkasuk is egy beepitett ember volt csak emlekszem a vegen az lett a rendorfonok vette at a vallalkozasukat de ezt nem mutattak csk a narrator mondta el amikor a par visszajutoot angliaba.... szellemektol kezdve mindennel riaszgattak oket bevadoltak stb..

nyuszigonosz 2013.04.10. 20:49:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @montroyal:
Igen, Afrikában bármi ilyen megtörténik.

Amúgy meg: sok sikert a Tyimpikének meg Andrisnak!

montroyal ( CAN qc) 2013.04.10. 21:11:33

@nyuszigonosz: igen sok sikert es ahogy irtak jol beilleszkedtek tehet biztos nincs problemajuk a helyiekkel..

Fahim 2013.04.10. 23:35:26

@tilmir: Gambiában jártam magyar étteremben, a pálmafák alatt ettük a cigánypecsenyét:)

Fahim 2013.04.10. 23:45:29

@Jess G: Több embernek javasoltam eddig Ghánát első Afrika élménynek, magyarként a kinti árak nem vágnak a földhöz(nem egy Angola), sok a látnivaló és kimondottan biztonságos.

Ghána a világ egyik legnagyobb kakaótermelő országa(Elefántcsontpart mellett), ami jelentős bevételt jelent az országnak,pl ha Cadbury csokit veszel szinte biztos hogy ghánai kakaót fogsz fogyasztani.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.11. 00:05:15

Elhiszem, hogy neha keves cikk erkezik be, de a buvaroktato Tyimpike-rol es Andrisrol mas nem tudom hanarjara van itt szo a blogon, az RTL hazon kivuljerol nem is beszelve ( ott is voltak).

Ennyire nincs tema?
Elnezest toluk, nem ellenuk vago, csak kisse mar unalmas megint roluk hallani.

DieNanny CH 2013.04.11. 06:06:37

@spangolo:
Te ki vagy?

(Amúgy angolul nem tudok.)

DeadBodiesEverywhere 2013.04.12. 08:37:37

@tildy:): nekem bejött mert eddig nem olvastam a blogot, és tv-t sem nézek ;-)
szóval tök új volt az "élményük"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása