oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 30. 06:59,  Hogyan vándorolhatunk be az Egyesült Államokba? 477 komment

2013. március 30. 06:59 Határátkelő

Hogyan vándorolhatunk be az Egyesült Államokba?

Az Egyesült Államok az utóbbi évszázadban szinte folyamatosan az ígéret földje volt emberek millióinak, és ma is az, csak ma jóval nehezebb letelepedni ott, mint akár pár évtizeddel ezelőtt. A lehetőségekről és a szabályokról Sándor írt részletes és érdekes összefoglalót.

USA bevándorlás cím.jpg

„Előre megkérdeztem, érdekel-e valakit a téma, mielőtt belefogtam a történetbe. Néhányan reagáltatok, és ez a biztatás elég volt ahhoz, hogy összefoglaljam a jelenlegi bevándorlási szabályokat az USA-ba.

Leginkább az USCIS.gov weblapon található információt használtam, kiegészítve a saját tapasztalataimmal, és a National Public Radio (helyi közszolgálati média) riportjaival. Ha rákerestek a US immigration kifejezésre, weblapok százait fogjátok találni. Ami nem .gov weblap azt kerüljétek el. A USCIS.gov pontos viszont alig nyújt konkrét segítséget.

A legnyilvánvalóbb eseteket leszámítva egy erre szakosodott ügyvéd segítségét szokták igénybe venni. Ez drága, nem mindig szükséges, de mindig megnyugtató. Remélem a bejegyzés is segíteni fog az eligazodásban.

Aki akart, jöhetett

Kezdjük onnan, hogy az USA rövid történetének első száz évében nem volt semmilyen bevándorlási korlátozás. Aki jönni akart, jöhetett. Ki is tántorgott másfél millió honfitársunk.

A mostani bevándorlási politika amennyire lehet „színvak", azonban az első korlátozások azért léptek életbe, hogy megakadályozzák a kínai bevándorlást. Aztán jöttek az írek és más európai országok korlátozásai, míg ki nem alakult a jelenlegi rendszer.

Szakértői vélemények szerint, ha most kinyitnák a határokat, kb. 5-700 millió bevándorlóra számíthatnának. A jelenlegi népesség kb. 320 millió. A valós nehézségek miatt persze ez a szám lecsökkenne, de 50-100 millió bevándorló valóban sorban állna a határoknál.

Annak hogy kinyíljanak a határok, persze a jelenlegi politikai helyzetben semmi esélye nincs, mint ahogy más radikális alternatívának sem. Viszont hosszú évek után valóban meg van a szándék mindkét pártban, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten.

Hogyan működik a bevándorlás?

A bevándorlási folyamat két lépcsős. Első lépcsőben Állandó lakossá válsz (Permanent Resident), ez a Zöld kártya (Green Card) státusz.

A második lépcsőben jelentkezhetsz az amerikai állampolgárságért (US Citizen), ehhez öt évig kell az USA-ban élned Zöld kártyával.

Nyilvánvalóan a Zöld kártya megszerzése a legfontosabb lépés. Ha ez megvan, leginkább arra kell vigyázni, hogy el ne veszítsd a jogosultságod. Bármilyen apróság: ittas vezetés, 6 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodás, drogfogyasztás, verekedésbe keveredés, stb., indok lehet arra, hogy elutasítsák az állampolgársági kérelmet.

Egy pár sajátosság

- Minden ország azonos számú bevándorló vízumot kap évente, függetlenül a lakosság számától. India, Kína, Mexikó, Oroszország nyilvánvalóan hátrányba kerül emiatt, Magyarország viszonylagos előnybe. Például egy mexikói munkás - akinek azért van érettségije, de nincs családja az USA-ban – statisztikailag 130 évet kellene, hogy várjon egy bevándorló vízumra. Ez pedig nyilvánvaló képtelenség.

- Itt is van arra lehetőség, hogy valaki bevásárolja magát az USA-ba. 500 ezer dollárt kell befektetni egy olyan vállalkozásba, ami várhatóan 10 munkahelyet teremt.

- Van egy sportolókra, modellekre, művészekre vonatkozó kategória, ami azt jelenti, hogy ha valaki abba bekerül, szinte azonnal kaphat bevándorló vízumot. Ez nem egy tipikus bevándorlási módszer Magyarországról.

Mi a helyzet máshol?

- Jelenleg Európában nincs szükség vízumra, és a munkavállalás is szabad szinte minden országban, tehát a bevándorlás nem elsődleges probléma.

- Kanada, Ausztrália befogadó ország, megadja a bevándorlási feltételeket. Aki jönni akar, és megfelel az elvárásoknak, jöhet.

Jelenleg ilyen szabály amerikai bevándorlásra nem létezik. Bevándorolni leginkább szponzoráláson keresztül lehet. Szponzor lehet egy elsődleges családtag (férj, feleség, apa, anya, testvér), vagy egy alkalmazó cég.

- Az amerikai rendszer a családegyesítést preferálja.

- Ezután jön másodlagos lehetőségként a munkavállalói szponzorálás, rengeteg kiskapuval.

- A harmadik lehetőség - nem biztos, de nem is lehetetlen - a Zöld kártya lottó.

USA bevándorlás.jpg

A családegyesítés

Más a szabály, ha amerikai állampolgár (US Citizen) igényli a bevándorló vízumot egy családtagja számára és megint más, ha Zöld kártyás (US Permanent Resident) igényel vízumot. Ezen kívül az sem mindegy, kinek igényel az állampolgár (férj/feleség vagy testvér).

Ideális esetben a szerelem a ciprusi görög-török határon rátalál egy görög-amerikai lányra (állampolgár) és egy ciprusi török fiúra, vagy egy virginiai templomban egy helyi fiúra (állampolgár) és az ott önkénteskedő német diáklányra. (Mindkét pár egyik fele kollégám).

Boldogan összeházasodnak, beadják a papírokat a USCIS-hez, a papírok elintézése után az USA-ba költöznek (Zöld kártya és munkavállalási engedély), majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Direkt nem Hagyma hasonló történetét hoztam példának, mert Ő azért igen sok mindenen keresztül ment, amíg a szerelem rá nem talált, tehát az Ő esete nem ideális ebből a szempontból. Közvetlen családtag esetén nem kell bevándorlói vízumra sem várakozni. (Ez az eset vonatkozik férjre, feleségre.)

Az eljárás annyiban változik, ha a kérelmező még nem állampolgár, de már van zöld kártyája, hogy meg kell várni, amíg egy bevándorló vízum elérhetővé válik (ez az ami országonként limitált).

Ha a példa szerinti feleség vagy férj csak Zöld kártya státuszú lenne, lehet, hogy hónapokig (évekig) kellene várni a vízumra (lásd Mexikó, Kína, India hátrányos helyzete.)

Apa, anya, hasonló módon kaphat bevándorló vízumot, mint egy férj / feleség. 21 év alatti gyerek, ha még nem házas szintén.

Zöld kártyás nem igényelhet bevándorló vízumot 21 év felett gyereknek, és 21 év alatti házas gyermeknek sem. Az állampolgár viszont megteheti ezt, de azt hiszem a várakozási idő ilyenkor hosszabb.

Példák egész sora

A fenti esetekre számtalan példát találunk a környezetünkben.

Magyar fiú elvesz egy kanadai (magyar) bevándorló lányt (kanadai Permanent Resident) majd az egész család (lány apja, anyja) átköltözik az USA-ba.
Magyar fiú hazamegy azzal a céllal, hogy otthon megnősül, és két hét után hozza boldog feleségét.

Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak.

Perui fiú illegálisan idejön, összeházasodik egy lengyel-amerikai lánnyal (Állampolgár), kislányuk születik, elválnak, majd egy perui lányt ismer meg a fiú az interneten, aki jön, mint feleség és hozza tizenéves fiát.

Aztán olyan esetet is láttam, amikor kolumbiai fiú vett el egy 18 éves Puerto Rico-i lányt és mindjárt adott is a lánynak egy Honda Civicet, miközben kolumbiai barátnője szintén férjnél volt egy idősebb Puerto Rico-i férfival.

Mind a ketten eljutottak a Zöld kártyáig, de a sztori végét itt nem ismerem, mert céget váltottam és elvesztettem a kapcsolatot velük.

Azt tudom mondani, hogy a családegyesítés messze a leginkább járható, és legbiztosabb módszer a bevándorlásra. Itt alkotmányos jog a boldogság keresése. Persze azért nem garantált. Az USA-ban a házasságok mintegy fele válással végződik.

Mondom mindezt annak a fényében, hogy én nem ezen az úton mentem végig.
Ez elég hosszúra sikeredett. Innen folytatom, a munkavállalói szponzorálással és a Zöld kártya lottóval, valamint egy egzotikus lehetőséggel a végén.

Zöld kártya céges munkavállalással

Nézzük az általános eseteket! Főiskolás már majdnem végez, elmegy dolgozni egy évre ABC Inc. céghez. (Egy év gyakorlati munka végezhető legálisan egy F1 tanuló vízummal.) A cég megszereti Főiskolást, mert hihetetlenül jó munkát végez. Az egy év lejártával ABC komoly dilemma előtt áll. Vegyek fel valakit Főiskolás helyett, a keresés pénzbe kerül, fáradságos, lehet, hogy az új ember nem válik be. Mi lenne, ha továbbra is Főiskolást alkalmaznám?

A legtöbb cég ezen nem gondolkozik el komolyan. Amelyik igen, az költségekbe veri magát. Szinte biztosam alkalmaz egy specialistát (Immigration Layer), aki bizony megkéri a segítség árát. $200-500 órabér teljesen elfogadottnak számít ebben a szakmában.

Hogyan néz ki a folyamat?

Először egy munkavállalói vízumot kell beszerezni, ami csak akkor adható ki, ha bizonyítható, hogy amerikai munkavállaló nem található az állásra. (Szuahéli nyelvtudás kikötése nem ér.) Ha sikerül megfelelően bizonyítani, Főiskolás határozott idejű munkavállalói vízumot kap. Ez még nem Zöld kártya.

Ilyen például az H-1B vízum, amit jellemzően mérnökök, programozók kapnak. Diploma kötelező, de nem elégséges. Könyvelő diploma jellemzően nem elég. A kiadott vízum csak egy cégre szól, váltás esetén az eljárás újra indul.

Ha a vízum lejár, pl. három év eltelt, akkor még egyszer meghosszabbítható. Közben érdemes igényelni a GC státuszt. Hasonló eljárás, nincs amerikai a munkahelyre továbbra sem, és ezt a Munkaügyi Hivatal (Department of Labor - DOL) igazolja.

Ha ez az igazolás megvan, mehetünk Zöld kártyát igényelni egy másik hivatalba. Itt jön újra képbe a bevándorlási vízum. Vagy van elérhető az én országom számára vagy nincs, és akkor be kell állnom a sorba várakozni.

Ha Főiskolás eddig a pontig eljutott, már kb. 4-5 évet dolgozott ABC Inc-nél. Ha a főiskola 2-5 évét is hozzáadom, máris 6-11 évnél tartunk. Ehhez bizony kell kitartás és tőke is.

A dolognak persze itt még nincs vége, hiszen a Zöld kártyát azért adták ki, mert ABC Inc kérte, csakis azért, hogy Főiskolás neki dolgozzon. Egy gyors munkahelyváltás a Zöld kártya kézhezvételének másnapján, mondjuk dupla pénz reményében teljesen legális, viszont nem biztos, hogy jó pont az Állampolgársági eljárásban néhány évvel később.

Fontos dolog: ha Főiskolás házas, és idejön tanulni pl. F1 vízummal, jöhet vele az egész családja (F2 vízummal). Később a család minden tagja megkapja a Zöld kártyát és később az Állampolgárságot is. A családtag nem vállalhat munkát a teljes folyamat alatt, hacsak Ő is át nem esik ugyanezen az eljáráson és át nem minősül H-1B-re. Zöld kártyától szabad a munkavállalás.

Ez az út járható, egy-két depressziós fázis borítékolható. Csak rendkívül elhivatottaknak ás kitartóaknak ajánlott. Magyarországi ügyintézési tapasztalat kifejezett előny.

Nézzünk egy variációt a fenti példára!

A német példa

Német Cég leányt alapít. Szeret németekkel dolgoztatni, de az itt nincs sok. Van viszont sok lengyel. Azokkal is szeret dolgoztatni. Ideküld egy halom Német Mérnököt hogy irányítsák a Lengyel Munkást. Csakúgy mint otthon.

Német mérnök L1 vízumot kap és az egész folyamatot Német Cég intézi, fizeti. Német mérnök ugyanazt csinálja, kicsit több pénzért, tanul angolul, kicsit többet beszél angolul, ha megunja, hazamegy, otthon általában értékelik a tapasztalatát.

Itt minden nap többször elmondhatja kedvenc mondását „Hogy tudtak ezek eljutni a Holdra?". Német Mérnök nagyon jól érzi itt magát, nagyon gyorsan beilleszkedik, otthoni szabadságot kap itteni emelt bérrel, és soha nem látott olcsósággal.

Lengyel munkás intézze a dolgát, ahogy akarja, de Ők sem hülyék és legtöbb már elintézte a betelepülést családon keresztül. Mindenki jól járt, a gazdaság pörög.

Ha valakit nem talál meg amerikai állampolgár szerelme, azoknak azt tudom mondani, hogy ez az út a legjárhatóbb. Illetve a legkényelmesebb.

Zöld kártya igényelhető ezzel a vízummal, azt jellemzően meg is szerzik. Német Feleség eddig a pontig nem dolgozhat, és ez egy igen jelentős hátrány, ami miatt sokan visszaköltöznek Németországba a Zöld kártya előtt. Egyszerűen belefáradnak a tétlenségbe és abba, hogy egy fizetésből élnek.

Nekünk az USA-állampolgárság előny, nincs kizárva a kettős állampolgárság. Németeknél ez bonyolultabb.

Mit tegyen például Német Mérnök, ha már megvan a Zöld kártyája, de nem állampolgár, mert nem akar lemondani a Német Állampolgárságról, de kap a cégtől egy zsíros ajánlatot, hogy vezesse a kínai részleget?

Innentől jöhet vissza minden hat hónapban egy-két hétre, hogy el ne veszítse a Zöld kártyát. Vagy itt nő fel Német Mérnök fia / lánya, aki jobban beszél angolul, mint németül, és esze ágában sincs visszaköltözni Európába, de még nem kapta meg a Zöld kártyát sem. A variációk száma végtelen, szinte nincs két egyforma. Ebbe az eljárásba azért nem láttam senkit belebetegedni. (Az előzőbe viszont igen.)

Ez a kép nem teljes, szinte minden szakma más, kérdésre válaszolok, de nem tudok példát mondani egy jogász beilleszkedésére.

USA bevándorlás 2.jpg

A Zöld kártya lottó (Diversity Immigrant Visa Program)

Nem kerül pénzbe. Annyi az elvárás, hogy legyen érettségid, legyél legalább 18 éves, küldd el az adataidat egy weblapon keresztül és csatolj hozzá egy fényképet.

Kérdésem: milyen indokot tud bárki felhozni, hogy miért NEM jelentkezik?
Ha megnyerted, örülhetsz. Ha mégse akarsz jönni, szólsz (vagy nem) és jöhet a következő szerencsés.

Egy darabig erőlködtem, hogy ezt a fenti tételt az otthon maradt rokonaim fejébe verjem. Pár év sikertelenség után mikor, nekem kellett szólnom minden nap egy hónapon keresztül, hogy elkészült-e a fénykép, elküldték-e lapot stb. Bizony elfáradtam és feladtam.

Más országok ezt jobban értik. Bulgáriából, Albániából, Moldovából, és pár afrikai országból szinte mindenki jelentkezik. Kinek van nagyobb esélye vízumot kapni?

Ennél a pontnál pedig szeretnék visszautalni az egyik korábbi kijelentésre. Az amerikai bevándorlás családegyesítés párti. Ha valaki megkapta a Zöld kártyát, szinte az egész család jöhet utána. Kb. ezért nézett ki úgy Német Cég marós esztergályos részlege, hogy a látogató lengyel delegáció a neveket olvasva teljesen otthon érezte magát.

És itt az egzotikum. Ha valaki az USA területén születik, az amerikai állampolgár (van kivétel, de nem jellemző). Mexikói dinnyeszedő itt született kisfia teljes amerikai állampolgár, még akkor is, ha pár héttel a születése után hazaköltöznek, ott nő föl és egy szót sem beszél angolul.

Az egészségügyi turizmus

Ezt a tényt ismerve létezik egy bizonyos „egészségügyi turizmus", olyasmi, mint a mi soproni fogászatunk, vagy gyógyfürdő szolgáltatásunk. Tajvani ... anyuka turistaként az Egyesült Államokba látogat. Itt veszi észre, hogy terhes lett, de nem akarja veszélyeztetni a magzatot, hiszen itt jobb az ellátás, mint otthon.

Olyan apartmanban lakik, ahol minden szolgáltatást biztosítanak a pihenésére, egészségének megőrzésére. Kisbabája egészségesen megszületik. Megkapja a social security számot, születési anyakönyvi kivonatát, útlevelet igényel Kisbabának, majd hazautazik.

Éli az életét, mintha mi sem történt volna. Dolgozik, neveli a gyerekeket, otthon keresi a boldogságot. Viszont rendszeresen megújítja kisbabája amerikai útlevelét, nehogy később nehézségei legyenek. 21 évvel később kisbabája pedig beadja a családegyesítési kérelmet, édesapja, édesanyja és testvérei számára.

Kisbabának olcsóbb az egyetem az USA-ban, hiszen helyi lakos, apuci anyuci pedig számíthat arra, hogy jobb lesz kisbaba fizetése, ezért az ő megélhetése is inkább biztosított lesz öreg napjaiban.

Volt erre is példa a környezetünkben, de inkább csak hasonló volt a helyzet, és a szülők maradni akartak akár illegális státuszban is, de különböző okok miatt mégis hazaköltöztek Magyarországra.

Jellemzően olyan nemzetekről hallottam a fenti esetet, ahol hosszú generációkban gondolkoznak, a család hagyományosan összetartó és nincs kiépített, megbízható nyugdíjrendszer.

Ennyi tellett tőlem, várom a kérdéseket."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szabályok bevándorlás Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235183437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.03.30. 07:22:24

Na,ez nagyon jô beirās.

Send from my Apple IPad

glinolid 2013.03.30. 07:53:59

Kihagytad az " Extraordinary ability" kategóriából az R&D szakembereket (Ph.D.).

Taxomükke (UK) 2013.03.30. 08:36:52

„Hogy tudtak ezek eljutni a Holdra?"
Nyilván sehogy.
Kösz, már ülök.

Link Elek 2013.03.30. 08:44:16

Azt birom az USA-ban, hogy minden problemara rengeteg jol jarhato utat epitettek ki. mindenki valogathat kedvere.

2013.03.30. 08:58:33

Amerikai történelem: európai bevándorlók kiirtották az őslakosok jelentős részét.

Amerika tényleg az ígéret földje, főleg, ha innen Magyarországról nézzük. Az más kérdés, hogy mivel érte el és mivel tartja fent jelenleg is.

Mrs. Clayton 2013.03.30. 09:08:51

@NIKI LAURA: te Lau, az iPad-od nem tud angolul és a saját nevét is rosszul írja? csak nem a Shanghaiból rendelted?

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 09:12:39

nagyon osszeszedett írás, köszönet :)

Shagrath 2013.03.30. 09:22:26

@NIKI LAURA: sent from my ipad lenne a helyes...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.03.30. 09:25:14

Jó írás, szépen összefoglalja a lehetőségeket.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 09:28:23

@Pernilla: igen aztan rajottem,ott az oldal alján...:) elobb kerdeztem, aztan kerestem, sorry..

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 09:30:10

azert azt tegyuk hozza, az meg nem 100 as a GC csak mert valakit kisorsoltak....utana meg a helyi ambassy albiralasa is kell, 1000 papir , penz stb...

VHB 2013.03.30. 09:33:46

@Jess G: És a sztaki német szótára is elérhetetlen azon a gépen.

BoGyesz 2013.03.30. 09:41:56

@Philosoraptor: A magyar történelem jobb? Az ősmagyarok bevándoroltak a Kárpát-medencébe és elüldözték vagy legyilkolták az ott élőket, majd jópár évig lóháton riogatták a szomszédos (már civilizáltabb) népeket. ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.30. 09:47:09

@BoGyesz: ott a pont! De ez nyilvan rendben van, hiszen a magyaroknak mindent lehet :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.30. 09:51:10

ígéret földje? 2013 van ember, nem 1890. 500 milló ember állna a határoknál? mi van? :D A világon Nyugat Európában van a legjobb életszínvonal, ezt mindenki tudja. Aki csak szimpán jól akar élni, az átlépi a határt eggyel nyugatra és megteheti. Óceánt se kell átúszni hozzá.

Én akkor se mennék az USAba ha annyi lenne a kivándorlás mint ide, nyugat európába. Mer messze van. És mert semmivel se élnék jobban. Az a baj hogy az emberek elméje el van homályosodva. Él bennük valami porcelánburkolatú hülye naív képzelet, hogy ott máshogy él egy proli is. Lófaszt él máshogy.

Nekem nagyon ellenszenves ez az egész bevándorlási macera. Én egyet tudok megérteni : ha valakit nagyon érdekel az amerikai kultúra (na jó, ez is kicsit röhejes így, de aláírom, biztos van olyan is) meg vonzódást érez, ezért megy. De aki azért az USAba megy hogy szimplán jobban éljen, Európaiként az egy birka. Nincs mit szépíteni ezen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.30. 09:58:50

@házelőtthinta: ez igy talan picit eros, de abban igazad van, hogy avalosag korant sem olyan csillogo, mint amit az atlag elkepzel.

Az is teny, hogy Mo-nal biztosan jobb. De abban mar nem vagyok biztos, hogy az eszaki orszagoknal is jobb-e vagy akar Nemetorszagnal.

Volt szerencsem USA-hoz, igaz csak par napig es... olcso, az teny; koszos (Miami), az is teny. Nem sok a feher ember (svedeknel sem, de nem ennyire :) ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.30. 09:59:28

Az autok viszont jobbak, ezt elfelejtettem... ;)

Diffeomorfizmus 2013.03.30. 10:09:56

@házelőtthinta: "De aki azért az USAba megy hogy szimplán jobban éljen, Európaiként az egy birka."

Nem feltétlenül.
A jelenlegi bruttómból másfélszer annyi maradna, mint a közelebbröl meg nem nevezett EU-s országban marad ahol élek.

Ha az EU-ban nem tudod valamilyen ürüggyel megfejni a rendszert, akkor nettó szopó van, és anyagilag támogatod a többieket meg a piramis játékot.

Diffeomorfizmus 2013.03.30. 10:11:48

@házelőtthinta:
Ja igen : az ingatlan meg sokkal olcsóbb, pláne most. Az eszem megáll, hogy az évszázad válságában a Ny-Eu ingatlanárak idáig csak kb 20%-t csökkentek, úgy hogy elötte évente növekedtek 5-10%-ot.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.30. 10:15:47

De ne a jelenlegi bruttódat nézd. Mindig a minimális bért kell nézni meg a szociális hálót.

Hatalmas gazdasága van az USÁnak, teljesen logikus hogy ott jobban lehet keresni ha mondjuk te ez meg az vagy! de a lényeg mindig az hogy sima,prosztó proliként hogy tudsz élni. Mert a legtöbb ember az. És a többség élete számít.

goAUS 2013.03.30. 10:16:04

Le a kalappal az író előtt, nem kis meló lehetett ez a poszt, nagyon jól is sikerült!

Diffeomorfizmus 2013.03.30. 10:20:21

@Kovermadar: mondjuk svédország a legrosszabb, mert ott csak felmentek az ingatlanárak, de most csak stagnálnak, esni eszük ágában sincs.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.30. 10:23:32

@Kovermadar: szerintem is jobb egy átlagembernek Európában, de a felső 10-20%-nak az USA-ban a legjobb, az tény

igaz, hogy több a fizetés, de sok minden fizetős (eü, felsőoktatás), sokkal kevesebb a szabadság (évi 10-15 nap), náluk úgy tudom, hogy nem 8-9 órás egy munkanap, rengeteget dolgoznak

@Diffeomorfizmus:
"az ingatlan meg sokkal olcsóbb, pláne most"
ez nem egy tulajdonság, például hanem egy helyzet, ami megváltozhat

igen, még nem durrant ki a ny-eui ingatlanbuborék, kevesen tudják, de szinte az összes nagyvárosban ingatlanbuborék van, csak egyes országokban durrant eddig ki

www.thebubblebubble.com/european-housing-bubble/
www.businessinsider.com/the-post-2009-european-housing-bubble-2012-12?op=1

ebből ugye az következik, hogy ezek lakásárnövekedések előtt sokkal nagyobb volt a jólét ezekben az országokban

az USA-t pedig a gazdagok kirabolták az elmúlt 30 év alatt

inequality.org/wp-content/uploads/2011/01/change-in-real-family-income-by-quintile-and-top-5-percent-1979-2009.png

1.bp.blogspot.com/-W_KbtM5bgxM/TcvduwBwgEI/AAAAAAAAEi8/1f7QtwgfHAQ/s1600/US%2Bincomes%2Bgains.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 10:53:58

de az en esetem, ha mar szobakeultem, idealis
rengeteg hasonlo tortenet van, mint az enyem
az ember kijon, tud dolgozni feketen is ha akar, bar teny egyre nehezebb es jo esetben ratalal a parjar:) aki amerikai es onnantol sinen van
ismerek olyan magyar hazaspart akik kulon-kulon papiron amerikaihoz mentek ferjul-felesegul, majd 2 ev utan elvaltak es osszehazasodva maradtak itt es mar allampolgarok
nem egy szep ut, de a cel szentesiti az eszkozt
annyit tennek a bejegyzeshez hozza, hogyha meghazasodsz egy amerikaival, akkor 2 evig egyutt kell elnetek, hogy megkaphasd a vegleges zoldkartyadat
hazassag utan egy munkavallalsit kapsz, szinte rogton
azzal maris dolgozhatsz, kozben nezegetik a papirjaidat
nagyon fontos megjegyezni, hogy a papirok beadasakor az igazat kell irni, mondjuk nalam is nagyot nezett az ugyintezo, hogy mar 8 eve itt vagyok illegalisan, de be kell irni hol es meddig meloztal elotte, ha hazudsz hazassag ide vagy oda bukod az egeszet es az FBI visszamenoleg minden lepesedet le tudja nyomozni, akarcsak ha egy ATM-bol felvettel penzt
ez fontos
amunkavallalasi utan a hazastarsaddal egyutt behivnak interjura, ott mar rutinos csokak ulnek, latjak, hogy igazi-e a hazassag vagy nem/jelzem egy jo ugyveddel a nem igazit is vegig lehet csinalni/ es akkor megkapod az elso zold kartyadat ami 2 evre szol, ha a 2 ev letelik, akkor megint behivnak, fizetni kell megint, ujjlenyomat megint, foto es ha nem valtal el akkor megkapod a vegleges /10evre szolo/ zoldkartyadat
azt mar nem veszitheted el, ha legalabb 1 napot minden evben az USA-ban toltessz es nem kovetsz el allamellenes buncselekmenyt, nem lepsz be pl idegen orszag hadseregebe, ekkor mar bunozhetsz is, ami nem javasolt, mert lecsuknak 45 evre, de a zoldkartyadat innentol nem veszited el
elotte elveszitheted valoban, de pont egy ittas vezetes, kisebb bolti lopas meg belefer/nem kell szo szerint venni, nekem sajnos volt az elobbi, egy ismeros meg lopott egy taviranyitot a Targetbol, de nem veszitette el a jogosultsagat/ eroszakos buncselekmenynel, ha meg nincs meg a vegleges zoldkartyad, akkor csalad ide vagy oda , leultetnek, utana deportalnak
ja annyit javitanek, ha hazassag utjan szerzed meg a zoldkartyadat, akkor 3 ev az allampolgarsagi kerelemig az ido nem 5, ha nem hazassag utjan szerzed, akkor 5
3 ev utan/ megint fizetsz persze/ beadod az allampolgarsagi kerelmedet, par honapon belul behivnak allampolgarsagi vizsgara, amit ha sikeresen leteszel, akkor par heten belul egy ceremonia kerul sorra, ahol fel kell eskudni az orszagra es annak alkotmanyara /ez tortent velem mult kedden/
es onnantol amerikai allampolgar vagy/ok/:)

Sanyi9 2013.03.30. 10:58:45

@Diffeomorfizmus: jo, hogy te is az USA-t Bulgariahoz hasonlitod. Nagyon sok ertelme van... (Ha kozelebbrol meg nem nevezett, akkor az biztor Bulgaria)

aberdon 2013.03.30. 10:59:29

Érdekesek ezek a törvények. Igen, az USA egy nagyszerű ország minden bajával együtt, de azért ezek hallatán elgondolkodok, hogy husszú távon ez mennyire segíti az országot.

Pl. hogy családegyesítés címszó alatt mindenkit beengednek, végzetségtől függetlenül, mert hogy "boldogság" meg "jog" stb.., de a sok képzetlen, nincstelen nem sokkal javítja a versenyképességet.

és ezzel szemben meg alig engednek be tudóst, mérnököt, vagy magasan végzett szakembert (bármiből). Oké, a cég szponsorálhat stb, de nincs egy nagyszabású programjuk erre... Azt hiszem talán Ausztráliának/Kanadának van (???)

ettől függetlenül megpróbálok én is arra helyezkedni ismereve mostmár a játékszabályokat :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 11:08:44

@Koós: erdekes hogy ezt mondod, amerikaval szemben pont az "agyelszivas" a vad
emellett a vendeglato es szolgaltatoiparban nagy a kereslet a melosokra, meg az epitoiparban is es a mezogazdasagban
szoval van igeny a "melosokra" is boven
itt nem szegyen melosnak lenni
sot!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 11:12:24

@Tökfőzelék: szerintem meg pont az atlagember el sokkal jobban mint pl otthon
igaz tobbet is melozik
a gazdagok mindenhol jol elnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 11:22:17

rengeteg illegalis mexikoi csalad gyereke szuletik itt, es az itteni torvenyek szerint, aki itt szuletik az automatikusan amerikai lesz
de a szulei nem, csaladegyesites nincs ilyen esetben
a szulei nem kapjak meg es kesz, igen majd 21 ev mulva probalkozhat de nincs ra biztositek
utoljara ilyen amnesztiat Clinton csinalt elnoksege utolso eveben
en mint nagykoru amerikai allampolgar kervenyezhetem pl anyukamnak de nehez es hosszu ut es nem biztos hogy megkapja
Clintonnal volt az utolso amnesztia, azota minden evben targyalja a szenatus a bevandprlasi es legalizacios torvenyt
10 evvel ezelott 5 szavazaton mullott, hogy elbukott a szenatusban, ultem a tv elott es szamoltam a szavazatokat, hogy meglegyen a 66
mert itt ugy szavaznak, hogy a szenator odamegy a pulpitushoz es megmondja hogy yes vagy no
na ilyen az elet, ha akkor megszavazzak korabban leszek amerikai de sosem ismerem meg Maryt:)
ovatos becslesek szerint is 10 millio illegalis van az orszagban

2013.03.30. 11:27:01

sziasztok,par eve nalam is nagy dilema volt hogy usa ,kanada vagy ausztralia,bar egyik sem letelepedesi cellal ,emlekszem amikor az usa ugynok elkezdte sorolni hogy mikent tudom megkapni az allampolgarsagot, es mik az ehhez tartozo kovetelmenyek,,mondtam nincs szuksegem allampolgarsagra ,es vagy amerikai utlevelre,csak dolgozni szeretnek es beutazni az orszagot ,,,hat furcsan kezdtek ram nezni de mondtak igy meg konnyebb lesz a kijutas ,jelen pillanatban is kulfoldon elek immar 7 eve a csaladommal ,,de meg szeretnek eljutni amerikaba egy par evre az az orszag csodalatos hihetetlen nagy sokszinu merhetetlen gazdak kulturaval rendelkezik es mindez idezojelben megyenkent vagy allamonkent valtozik,, bar ezt a foldon sok orszagban el lehet mondani ,,egy valami azert szeretnek megcsinalni a route 66-ot igaz autoval mivel csaladdal mennek ,,,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 11:42:39

@stef55: 15 eve itt elek, azota tervezem, de meg nem jutottam el
addig mondjuk eljutottam, hogy mar en sem harleyvel akarom:)

2013.03.30. 11:47:26

@BoGyesz: Levezethetnéd nekem (ha már ilyen okos vagy), hogy hogyan sikerült erre a végkövetkeztetésre jutnod.

2013.03.30. 11:50:57

@Kovermadar: Nem, nekünk sem szabad vagy kellett volna mindent. :)

2013.03.30. 11:53:40

@házelőtthinta: "A világon Nyugat Európában van a legjobb életszínvonal, ezt mindenki tudja."

Szingapúr v. Arab Emirátusok? Az most lényegtelen, hogy miből, de azért a kijelentésed elég erős volt így elsőre.

Amit leírtál, én is leakartam amúgy. Ott is vannak ugyanúgy szegények meg rengeteg hajléktalan, lecsúszott ember. Csak a hülyék hiszik azt, hogy ott tejben-vajban fürdik mindenki.

rumitom 2013.03.30. 11:57:13

van megegy, az ugynevezett visa waiver program amiben Mo is reszt vesz. 13$ba kerul es ket klikk, be kell ikszelni, hogy nincs kapcsolatod a naci nemetorszaggal (nem vicc) es hogy nem vagy terrorista, majd par perc utan (de maximum 24 ora azt hiszem) mar meg is jott a beutazasra jogosito vizum. ez egy alapvetoen turista vizum ami 3 honapra szol, de dolgozhatsz vele kikuldetesben, eg. nem amerikakban bejelentve es ott kapva a fizetesed hanem a peldadnal maradva nemet mernok nemetorszagi anyacegetol kapva a nemet szamlajara a fizeteset de effektive az amerikai leanynal munkat vegezve.

szepseghibaja, hogy 3 honap elteltevel el kell hagyni az orszagot mondjuk egy mexikoi nyaralasra, aztan ujra indul a 3 honap. ha jol tudom nincs meghatarozva hanyszor 3 honapot tartozkodhatsz igy legalisan az usaban, viszont ugy tudom ha 180 napnal hosszabb ideig vegeztel munkat az usaban egy adott evben, akkor ott kell adot fizess. ezt nem tudom fizikailag hogyan kivetelezheto ha be sem vagy jelentve :)

2013.03.30. 11:59:38

@Koós: Létezik, de iszonyat sok pénzbe kerül a cégnek/cégeknek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:00:22

@házelőtthinta: nezd ez erdekes kerde
amerikai kultura van
nem sorolok irokat koltoket filmmuveszeket
de
sajat kozvetlen ismeroseim kozott van kb 10 magyar aki kijott penzt keresni es 4-5 ev alatt - ugy hogy nem szegenysegben elt-
csinalt kb netto 60 ezer dollart
es hazament, lakast vett es boldogaan el
namost ezt csinald meg otthon
ja es hozzateszem, takaritasrol beszelek!
lehet aruhazi vagy szallodai

2013.03.30. 12:10:00

@hagyma:szia ,kicsit irigyellek ,elerhetobbnek tunik neked ,marmint a route 66,de te biztosan voltal sok szep helyen ,amerika akkora hogy egy eletet el lehet tolteni benne utazasal,,,biztos voltal sok szep helyen,,en ket ev mulva tervezem megcsinalni 4 hetes programnak igerkezik barati tarsasaggal,,,,remelem osszejon ,,

rumitom 2013.03.30. 12:12:44

@hagyma: sokaig nekem is tervbe volt veve, amig ki nem derult, hogy a route 66 mar nem letezik, gyarkolatilag egy autopalya es a regi fout aszfaltcsikja csak helyenkent, par merfold hosszan van mar csak meg.

interpreter 2013.03.30. 12:17:02

@Jess G: tuti hogy ipad,mert ilyen ékezeteket csak az tud.Nézd meg az "a"és az "o"betűt.

Yuna Goto 2013.03.30. 12:17:26

És mi a helyzet a cikkben nem részletezett művészek/modellek/sportolók kategóriával? Nekik hogy zajlik az eljárás?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:18:26

@stef55: @rumitom: megvan vegig a regi tortenelmi66
hat nehany helyen mar csak foldut
de megvan. vegig lehet rajta menni
es vana z uj autopalya

Adammenniamerika 2013.03.30. 12:19:27

SzépJónapot. Felmerült bennem pár kérdés, amire nemigazán kaptam választ, hátha tudtok segiteni.

- Ha volt már munkavállalási vizumom (diák ként J-1) akkor elképzelhető, hogy hamarabb/ elöbb kapnék zöldkártyát, mint akinek nem volt?

- Néztem ezt az USCIS.gov oldalt, pontosabban a temporary workers fül alatt, nagyon sok szakmának van szabályozása/ rendelet, a nurse-től elkezdve az atlétáig, de nemtaláltam az én szakmámhoz valót (mérnök). Melyik rész tartozik a mérnök szakmához?

- Van ismerösöm kint aki Amerikai állampolgár, és segitene nekem mérnök állást keresni, akkor ha jól értettem kell egy sponzor mondjuk a cég aki alkalmazni szeretne, feltéve ha nincs amerikai jelentkező az állásra.. Na ezt ki dönti el, és hogyan, hogy most az én specializációmban nincs más jelentkező arra az állásra?

- Zöldkártya lottó oldalt is néztem, ott az első fül amit ki kell tölteni, a confirmation number (az mi? és hogyan kapok olyat?). Amúgy amikor voltam kint, hallottam a zöldkártya lottóról, de én úgytudom nem ingyenes... valaki tudna bővebb infot adni?

Köszönöm előre is a Válaszokat, és havazásmentes boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek.

Ádám.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 12:19:56

@glinolid: Nem torekedtem a rendszer teljesen atfogo leirasara. Koszonom a megjegyzest. Pont erre szamitottam, hogy jonnek kiegeszitesek a kommentekben, es esetleges kerdesekre is segitetek valaszolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:22:50

@Yuna Goto: muveszek-modelleket nem tudom
sportolok osztondijra jelentkezhetnek egyetemre es ha felveszik akkor itt tanul es sportol
nagyon jarhato ut, de jonak kell lenni
muveszek es modellek nem hiszem hogy kapnak barmi tamogatast, de ahogy az irasban is van, ha talalsz szponzort es tamogat van eselyed
azt azert tisztazzuk
egy hetkoznapi embernek, ha amerikai akar lenni ket utja van a zoldkartyalotto, vagy a hazassag
ezen a teruleten kivul eljutni az allampolgarsagig az nagyon rogos, ahhoz nagyon kell tudni valamit

2013.03.30. 12:30:57

@hagyma: igen tudom nehol hianyos ,de attol fuggetlenul vegig lehet rajta menni ,ez azthiszem egy kicsit idoutazas s talan ez a legjobb benne ez adja meg az izet keveredik a mult es a jelen km -kent ,,na majd egyszer

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:31:10

a zoldkartya lottoval is erdemes vigyazni
igaz akkor meg vizum kellett, de mikor jott kia fiam turista vizummal, nem igazan akartak neki adni, mert azt mondtak a kovetsegen, hogy hej Te adtal be zoldkartyalottora jelentkezest
Te ott akarsz maradni
mondjuk igaz is volt, de kimagyrazta
mindent neznek, csak ennyit akartam hozzatenni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:32:28

@stef55: en is mindig azt mondom, majd jovore
most eppen haza kene menni mert Marynek meg magyarorszag a fontos
talan jovore:)

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 12:35:29

@hagyma: nem hulyek, ennyi..
en akkor is azt mondom, hogy házasság..az a járható út..
tuti hogy lehet talalni egy oklamohai welfare-en elő 4 gyerekes redneck csajszit akinek jol jon 20-30 ezer :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:39:05

@45eskoltozik: nem kell annyi
kozel sem
amit en tudok/nem egyet/ annyi hpgy itt van 2000 dollar es ket evig egyutt elunk egy apartmanban/ kulon haloszoba persze e s ket furdoszoba/ es fizetem a lakbert es a rezsit
erre mar egy amerikai fiatal jany ugrik
egy 2 szobas meg egy egy szobas kozott nincs arban nagy kulonbseg
ismertem olyen part ahol az egyik szobaban a tenyleges magyar par lakott, a masikban meg a pasi amerikai felesege

Adammenniamerika 2013.03.30. 12:39:40

Még annyi, hogy aki szeretne lottózni' Május 1-től lehet jelentkezni a 2014-es periódra.

"DV-2014 entrants will be able to check the status of their entries starting 12:00 noon, Eastern Standard Time (EST) on May 1, 2013 through Entrant Status Check (ESC) on the E-DV website"

Az elöző periód befejezödött.....

interpreter 2013.03.30. 12:39:41

Külön iparág alakult a russzki,kinai embereknek az amerikai férj/feleség keresése!

Határozott véleményem az,hogy 5.000 dollárért házastársat,majd állampolgárságot lehet kapni.

2013.03.30. 12:39:48

@hagyma: mary o a feleseged?amerikai?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 12:41:17

@rumitom:
Amit leirsz letezik, de igy dolgozni illegalis.
Ha peldaul testvered/edesanyad jon latogatoba, es vigyaz a kislanyodra vagy elviszi az iskolaba, es ezert szallast, etkezest kap mint ellentetelezest, maris ilegalis munkavallalonak minosul es megtagadhato a beutazasa.
A "hongkongi szabo esete" viszont legalis, Ideutazik a szabo, felveszi a rendeleseket, meretet vesz. Hazautazik, megvarja a ruhakat, postan elkuldi es hong kong-bol szamlaz. Ezt a peldat az ugyvedek hasznaljak,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:45:56

@stef55: igen, nagyon amerikai
Kentuckybol:)
sose vegyetek el amerikai not:)
csaxolok

bobsys 2013.03.30. 12:46:15

A ciikhez
"Ha megnyerted, örülhetsz. Ha mégse akarsz jönni, szólsz (vagy nem) és jöhet a következő szerencsés."
Oooo, aki nem akar jonni az ne is jelentkezzen, masik ebertol/honfitarsatol veszi el a lehetoseget. 55 000 ezer emebert sorsolnak ki evente es ebool 50 000 fog vizumot kapni. Az eselyed magyarkent nagyobb mint kettes talalatot elerni a lotton.

@hagyma: a "vegleges" 10 evre szolo zoldkartyat is elveszik ha csak evente egy napot toltesz itt, a zoldkartya elveheto. A permanent resident statuszt fennt kell tartani, tobbett kozott azzal, hogy minden evben beadsz adobevallast es azzal, hogy az orszagban elsz, fizetsz rentet, kocsikazol, bankolsz szoval erted, tenylegesen itt elsz. Internetet lehet talalni torteneteket, Indiaiakt szeretik csinalni, hogy megvan a zoldkartya a lotton, idejon megkapja a plasztikot es utanna evente visszajar nyaralgatni 2-3 hetet, majd 3 ev mulva csodalkozik, hogy nem negedik be az orszagba es visszavonjak a zoldkartyajat ugyanis nem el/elt az orszagban eletvitelszeruen.

bobsys 2013.03.30. 12:49:44

@Adammenniamerika: A jelentkezes a lottora ingyenes. Ahol penzt kernek az kamu oldal. Itt az igazi
travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

Azt fontos tudni, hogy akit kihuznak azt sem ertesitik. Van egy website ahol az embernek maganak kell megneznie, hogy kihuztak avagy sem.

Persze maga a vizum penzbe kerul, ha kihuztak a kovetsegi ugyintezes elott be kell fizetni $800 fejenkent ha jol emlekszem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 12:49:51

@Yuna Goto:
Mint minden vizum kategoriahoz, ehhez is tartozik egy nyomtatvany. (Pl. I-130)
Ezt kell kitolteni es elkuldeni a USCIS-hez. Ha az ugyintezo ugy latja hogy, a Te helyzeted olyan, hogy kaphatsz egy ilyen vizumot akor jovahagyja a kerelmed.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 12:50:31

@BoGyesz: big LIKE, csak nehogy jojjon a Jobbik meg a TEK :)))))

bobsys 2013.03.30. 12:50:56

@Adammenniamerika:
Probald meg ertelmezni azt amit olvasol. Majus 1-tol a tavaly beadott lotto eredmenyeket lehet csekkelni. A lottora osszel kell jelentkezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 12:51:20

@bobsys: nem veszik el
ha legalabb 1 napot az orszagban toltessz evente
nana hogy adobevallast kell beadni, ez nem kerdes
ilyen rentfizetesekkel nem foglalkoznak
a zoldkartyat nem vonjak be, ha legalabb egy napot az USA-ban toltessz evente es megcsinalod az adobevallasodat
en igy tudom
/mondjuk engem mar nem erint/

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 12:52:14

@bobsys: es meg mitkernek a beutazashoz??
minimum pénzosszeg?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 12:52:48

@Adammenniamerika:
SzépJónapot. Felmerült bennem pár kérdés, amire nemigazán kaptam választ, hátha tudtok segiteni.

- Ha volt már munkavállalási vizumom (diák ként J-1) akkor elképzelhető, hogy hamarabb/ elöbb kapnék zöldkártyát, mint akinek nem volt?
Nem valoszinu.

- Néztem ezt az USCIS.gov oldalt, pontosabban a temporary workers fül alatt, nagyon sok szakmának van szabályozása/ rendelet, a nurse-től elkezdve az atlétáig, de nemtaláltam az én szakmámhoz valót (mérnök). Melyik rész tartozik a mérnök szakmához?
Akkor nincs specialis (kedvezmenyes) ketegoria aszakmadhoz, altalanos feltetelek, mellett jelentkezhetsz (pl H-1B vizum)

- Van ismerösöm kint aki Amerikai állampolgár, és segitene nekem mérnök állást keresni, akkor ha jól értettem kell egy sponzor mondjuk a cég aki alkalmazni szeretne, feltéve ha nincs amerikai jelentkező az állásra.. Na ezt ki dönti el, és hogyan, hogy most az én specializációmban nincs más jelentkező arra az állásra?
Munkavallalasi Hivatal (DOL)

- Zöldkártya lottó oldalt is néztem, ott az első fül amit ki kell tölteni, a confirmation number (az mi? és hogyan kapok olyat?). Amúgy amikor voltam kint, hallottam a zöldkártya lottóról, de én úgytudom nem ingyenes... valaki tudna bővebb infot adni?
Ingyenes.

2013.03.30. 12:56:56

@hagyma: hat ha nem volt meg magyarorszagon akkor tenyleg az a fontos hogy altalad,miattad megismerje hogy honnan jottel nem mellesleg meg magyarorszag szep hely biztos tetszene neki,,sok sikert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:00:56

@stef55: meg egyaltalan nem volt amerikan kivul
igen, latni akarja magyarorszagot
en tudom, hogy szep hely ott eltem majd 40 evig:)
eger-vac-budapest-balaton a program
@ctboy: ha ki akarsz jonni feleseget keress ne munkat
es komolyan mondom

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:01:32

@bobsys: Most nem neztemutana a reszleteknek, par eve egyszer kiszamoltam.
A zold kartya lottonal 1:50000 volt a nyeresi esely. az 5-os lottonal 1:42millio.
Sokkal nagyobb az esely, es tenyleg sokan meg is nyertek a kortyezetunkben.
Ha megnyerted, de nem akarsz jonni a kovetkezo sorban allo kapja a Te helyed. A lottozot semmi hatrany neme eri.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:03:53

@ctboy: nehezebben engedik be az orszagba
monitorozzak

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 13:04:35

@ctboy: komolyan, en most beadom...
meglatjuk mi lesz...
arrol mi az info, hogy papirmunka utana, mennyi pénzt kell felmutatni a beutazaskor? gondolom nem kell nekik 55 ezer munkanelkuli :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:05:18

@interpreter: ez igaz
de ha bukta van lecsukjak az amerikait es deportaljak a kulfoldit
ez buncselekmeny
ugyhogy azert ovatosan, mert nagyon ra lehet cseszni

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:06:04

@hagyma:
@ctboy: ha ki akarsz jonni feleseget keress ne munkat
es komolyan mondom

Koszonom a jo tanacsot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:07:43

@45eskoltozik: nalam 100 dollar volt annak idejen
de nem a penz miatt engedtek be nehezen
szerintem lattak rajtam, hogy maradni akarok:)
ott ultem chicagoban 2 orat
aztan jott egy holgy es velem szuletett sharmommal meggyoztem, hogy csak turista vagyok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:11:02

@ctboy: nemm viccelek
ott a net
rajta
masik megoldas, kijossz turistakent es keresel melot
szponzoron keresztul.....
szinte remenytelen
en evekig azon voltam es mar volt esely 8 ev utan, de akkor jott Mary es hagytam a francba
ma meg amerikai vagyok

diktaturabol lehet jonni
kimagaslo tudomanyos-muveszeti-sportoloi tevekenyseg

zoldkartya lotto
hazassag
ez kb ma az amerikai bevandorlasi politika

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:14:46

Az alabbi podcast olyan tortenetekrol szol akiknek nehezsegei voltak a bevandrolasnal. Itt emlitetek az ittas vezetest stb.
Nagyon tanulsagos tortenetek.

www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/170/immigration

interpreter 2013.03.30. 13:20:06

@hagyma: Azt mond meg kérlek,hogy tudják ellenőrizni azt,hogy hány napot tartózkodtál az országon belül?!

Mert kifelé nem néznek.
Mikor mész vissza,a gépen ki kell tölteni egy deklarációt,melyben van egy olyan kérdés,hány napja hagytad el az államokat.
Oda,bármit beírhatsz.

Ezt csekkelték az citisen vizsgán?

BoGyesz 2013.03.30. 13:20:13

@45eskoltozik: Jöhetnek, de akkor húszezer kilométert kell repülniük. :-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:20:14

@hagyma: @bobsys: nem veszik el
ha legalabb 1 napot az orszagban toltessz evente
nana hogy adobevallast kell beadni, ez nem kerdes
ilyen rentfizetesekkel nem foglalkoznak
a zoldkartyat nem vonjak be, ha legalabb egy napot az USA-ban toltessz evente es megcsinalod az adobevallasodat
en igy tudom

A zold kartyat azert kapja valaki, mert az USA-ban akar elni es dolgozni , es ezt a USCIS jovahagyja.
Ha valaki nem el az USA-ban attol elveheto a Zold Kartya. Ismeros neni, altalaban 2-3 honapot tolt itt a lanyanal. De par eve egy mutet miatt nem jott ket evig. Frihegyen mar a repulore sem szalhatott fel, mert a zold kartyajat ervenytelennk tekintettek. Johetett megint turista vizummal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:20:47

@ctboy: nekem meg a zold kartya elott volt egy "ittas" vezetesem
ezt ugy kell elkepzelni, hogy a megengedett 0.8 helyett 0.9 volt
de ez pont eleg hogy bevigyenek 5 orara a bortonbe
ez pont akkor tortent mikor mar egyutt voltunk Maryvel es intezni kezdtem a zold kartyat
azt mondta a pasi az irodaban, ha x napon belul bemutatom, hogy kifizettem a buntetest es elvegzem a kotelezo iskolat, akkor megadja, ha nem nem
hozza kell tennem, nem tudom, hogy szamolta ki, de ugy tudtam megcsinalni, hogy az utolso napon lettem kesz
ha csak egy napot nem megyek erre az alkoholos sulira, akkor ma nem vagyok amerikai
az utolso percben dobtam be a papirokat
onnantol ment minden a maga utjan es ma mar amerikai allampolgar vagyok
nagyon esznel kell lenni
nekem elneztek ezt a botlast, de olyan szoros hataridot szabtak, hogy alig tudtam teljesiteni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:23:27

@interpreter: ha eljutsz az allampolgarsagi vizsgaig, ott mar nem csekkolnak semmit, csak hogy tudsz -e alapfokon angolul es alapjaiban ismered-e az amerikai tortenelmet
a kerdesedre azert nem tudok valaszolni mert 15 eve nem hagytam el az USA-t

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:25:39

@ctboy: ezt mondtam
minimum 1 napot az allamokban kell toltened evente
ha nem jossz 2 evig, akkor nana hogy elveszited

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:29:12

@hagyma:
Az allampolgarsagi interjun ugyanugy monden adatod az ugyintezo eloot van mint korabban az egesz ugyintezesi folyamatban.
A korabban emlitett perui kollegam, az illegalis munkahelyei felsorolasanal kihagyott egy ceget, ahol 8 evvel azelott dolgozott. Emiatt elutasitottak az allampolgarsagi kerelmet. Nem az illegalis munka tenye miatt, hanem mert HAZUDOTT az ugyintezonek. Mehetett felulvizsgalatot kerni. Masfel evig tartott a folyamat es majdnem $5000 volt az ugyvedi koltseg.

rumitom 2013.03.30. 13:29:47

@ctboy: a peldamnal maradva, ha a magyar kft-d kikuld teged business tripre az amerikai leanyceghez, tovabbra is a magyar kft-ben bejelentve es magyarorszagon fizetest kapva, akkor 3 honapig tartozkodhatsz kint es termelheted az amerikai leany gdp-jet consulting formajaban :)
viszont nem erdemes egy nappal sem tullepni a 90 napot mert a kovetkezo alkalommal nem engednek be

forras travel.state.gov/visa/temp/without/without_1990.html
Business:
consult with business associates
attend a scientific, educational, professional, or business convention or conference
attend short-term training (you may not be paid by any source in the U.S. with the exception of expenses incidental to your stay)
negotiate a contract

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:31:28

@hagyma:
minimum 1 napot az allamokban kell toltened evente
ha nem jossz 2 evig, akkor nana hogy elveszited

6 honap nem egy ev!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:33:24

@ctboy: ezt mar leirtam korabban
ahogy legalizalni akarod magad, mindegy hogy illegalis voltal elotte, de pontosan le kell irni, mit es hol meloztal
ezt is leirtam, ha hazudsz kivagnak
ha minden perfekt, akkor ki kell fizetni x dollar buntetest es utana minden megy a maga utjan
/most nekem ne akard elmeselni a folyamatot, mert 8 evig voltam illegalis, azutan megnosultem, vegigjartam a zoldkartya lepeseit es mult kedd ota amerikai vagyok:)/

interpreter 2013.03.30. 13:34:21

@ctboy: Te sem tudod ,hogy ellenőrzik vissza az országban tartózkodás idejét?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:34:54

@ctboy: azt irtad nem jott 2 evig
egyeztess magaddal

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:36:05

@rumitom:
Igy van. A Te esetedet lehet igy is ertelmezni.
Ha elfogadsz kavet, uditot, egy szendvicset a cegtol, netalan, meghivnak ebedre, vacsorara, vagy fizetik a taxi szamladat, vagy a hotel szobad koltseget, maris megvaltozott a helyzet.
Ha az bevandorlo tiszt nem enged be, mert nem tudod meggyozni, neki adnak igazat, es neked kell bizonyitani hogy nem helyesen jartak el.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:38:30

@hagyma: A neni nem jott ket evig, pedig 6 havonta kellett volna jonnie.
6 havonta kell egy napot itt tolteni legalabb nem 1 evente.
A neni pelda volt.
Igy mar jobb?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:41:15

@interpreter:
@ctboy: Te sem tudod ,hogy ellenőrzik vissza az országban tartózkodás idejét?

Belepeskor kitoltesz egy nyomtatvanyt (azt hiszem I-91) ezt kilepeskor leadod. Ha nem kerul be az adatbazisba a kilepesi datum, akkor meg mindig az USA-ban vagy illegalisan.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 13:42:54

@hagyma: Nem neked magyarazom a folyamatot. Te mar tul vagy rajta.
Annak akarok segiteni aki meg elotte all es vegig akarja csinalni, Koszonom hogy segitesz a megjegyzeseiddel.

bobsys 2013.03.30. 13:51:04

@hagyma: You may be found to have abandoned your permanent resident status if you:

Move to another country intending to live there permanently

Namost ha 12 onapbol 1 napot, 2 hetet toltesz az USAban akkor masik orszagban elsz es nem itt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:51:25

@ctboy: OK en evente tudtam az 1 napot
nem felevente
de mint mondtam nem erint

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:52:21

@ctboy: igyekszem
ha valaki vegigjarta az utat az en vagyok:)

bobsys 2013.03.30. 13:52:31

@45eskoltozik: Az nincs, munka ajanlat sem kell es meg az sem kizaro ok, ha egy szot nem beszelsz angolul. Kell valami erettsegi vagy szakmunkas bizonyitvany. De travel.state.gov es ott vannak a feltelelek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:54:44

@bobsys: ez igy van de ugy tudom, ha legalabb 1 napot az USA_ban vagy evente nem veszik el a zold kartyadat
de ha nem igy van cafoljon meg valaki
/en azert nem tudom, mert nem voltam kulfoldon egy percet sem, miota kijottem, de igy hallottam/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 13:56:57

nameg el ne felejtsuk 11 napja mar amerikai vagyok
jovo heten be kell mennem az SSN irodaba
kicserelik a kartyamat, azonos szam mellett ugyan, de ra lesz irva hogy amerikai vagyok
es meg varok az utlevelre

bobsys 2013.03.30. 13:57:42

@ctboy: 55K embert huznak ki a sok milliobol. Ha a kihuzott ember nem kuldi be a papirjait, nem megy interjura akkor az a hely elveszett, nem huznak ki mast helyette, mert majusban mar kisorsoltak az 55K embert.
Majusban van sorsolas, szeptemberig kell a papirokat bekuldeni, janusr/februar meg az interju. Ha szeptemberig nem kuldott a papirokat akkor nem hivnak interjuzni es masik embert nem sorsolnak mar helyetted.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:07:08

@bobsys: Igy van, kis korrekcioval.
50000 vizum es "55K embert huznak ki a sok milliobol".
He Te nemakarod vegig csinalni a folyamatot az 55000-50000=5000 kisorsoltbol valaki vegigcsinalhatja. Ha van meg ra eleg ido. Nagyon kell igyekezni, egy baratom igy veszitette el a vizumot. Egyszeruen kifutott az idobol. Es ilyenkor nincs fellebbezes.

bobsys 2013.03.30. 14:08:22

@hagyma: Ne idegesitsetek mar :) Nem turom elo az internet sotet bugyraibol azt a forum bejegyzest, de az indiai figurat nem engedtek be es elvettek a GCjet mikor negyedik alkalommal jatszotta el, hogy idejon evente 2 hetre.
Gondljatok bele a maintaining permanent residencybe, hogy fer bele ha evente 1 napot vagy itt? Egyertelmu, hogy nem itt elsz

zej 2013.03.30. 14:09:38

@hagyma: Mennyire reális elképzelés, hogy Magyarországról keresek az USA-ba állást? Van esély találni olyan munkáltatót aki szponzorálni egy informatikai mérnököt? Negyvenkét évesen vágnék neki családdal.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:11:20

@hagyma:
@bobsys: ez igy van de ugy tudom, ha legalabb 1 napot az USA_ban vagy evente nem veszik el a zold kartyadat

6 honap NEM 1 ev

Hagyma peldajabol, es az idezett esetekbol latszik, hogy nagyon sok mulik az ugyintozok joindulatan. Ezt a joindulatot konnyu elvesziteni, nehez megtartani. Ha egyszer fekete pontotkaptal sokkal nehezebb lesz a dolgod.

bobsys 2013.03.30. 14:11:36

@ctboy: De ha nem is jelentkezik aki nem akar jonni az tuti nem vesz el helyet :)
2011ben nekem en konkretan elfelejtettem megnezni az eredmenyt majusban, junius vegen jutott a feleseg eszebe, de igy is volt 2 honapunk elkudleni minden papirt nekik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:15:00

@bobsys: nem tudom, azt hallottam, az adminisztracio akkor szuntetheti meg a zold kartyadat ha legalabb egy napot nem toltottel itt
/a veglegeset a 10 eveset./
ha megkapod a veglegest maskeppen nem foglalkoznak veled
de nem tudom hallomas, engem nem erint
halistennek
@zej: az esely meg van, rengeteg indiai jon peldaul
az ut nem egyszeru, de ha talalszy ceget ami szponzoral, maris johetsz
/gondolom nalad nem jatszik csaladdal a feketemunka/
internet
es jelentkezni

bobsys 2013.03.30. 14:17:33

@hagyma: Vegleges zoldkartya? Az az allampolgarsag :) Minden zoldkartya lejar 10 ev utan, akkor hosszabitanod kell ha nem akarsz allampolgar lenni.
Az a baj, hogy a szabalyozas nem egyertelmu es mint irtak sok minden fugg az officertol a hataron

zej 2013.03.30. 14:21:46

@hagyma: Kösz. Persze, hogy nem játszik. De a család pl csak 7-8 hónap múlva jönne. Mennyiben tud segíteni egy távoli rokon aki született amerikai, és a volt munkájából (nyugdíjas) kifolyólag jó kapcsolatai vannak a hivatalokkal?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:24:30

@bobsys:
"Az a baj, hogy a szabalyozas nem egyertelmu es mint irtak sok minden fugg az officertol a hataron"
Ebben az a logika, hogy altalanos kikepzest kapnak a tisztek, viszont az esetek egyediek. A Bevandorlasi Tiszt biralja el az egyeni esetedet az altalanos kikepzes, a benyujtott dokumentumok, es pl. a viselkedesed, valaszaid alapjan. Ha nem egyertelmu a helyzet (pl az ujjlenyomat olvaso bizonytalan egy ujjadnal) azonnal masodlagos vizsgalatra kuld. Ez a dolga. Az nem az O baja ha emiatt lekesed a repulod, (Neked viszont nagyon kellemetlen tud lenni.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:25:22

@bobsys: a jogositvany is lejar
meg korabban
automatikusan hosszabbitjak, csak uj fenykep kell
az meg hulye aki 3-5 ev alatt nem nyomul az allampolgarsagert, de ugy sem vesziti el akarmit csinal
a zold kartyast az amerikaitol kb az valasztja el, hogy nem lehet amerikai utlevele es nem valaszthat
@zej: semennyiben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:28:45

@zej: vagyis ha ad szallast, meg elmegy veled a hivatlokba, munkahelyekre, termeszetesen sokat tud segiteni
dehogy szponzoraljanak vagy elonyt elvezz mert O amerikai
az nem mukodik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:30:50

@hagyma: ja es legalabb 1 napot amerikaban kell toltenie evente:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:33:02

@zej: tenyleg igy van
ha hivatalosan akarsz kijonni
akkor internet
es jelentkezes ezerrel
ha kellesz egy cegnek megkapod a munkavallalasit,de nem vagyok a dologban jaratos az is teny,
en turistakent jottem,
itt ragadtam
itt ragadott a szerelem

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:34:43

@hagyma: @zej: vagyis ha ad szallast, meg elmegy veled a hivatlokba, munkahelyekre, termeszetesen sokat tud segiteni
dehogy szponzoraljanak vagy elonyt elvezz mert O amerikai
az nem mukodik
Igy van.
Valoszinusitsuk, hogy a rokon jobban tud angolul mint Te.
Tud segiteni allaskeresesben, pl a hirdetesek atnezeseben, oneletrajz javitasban, motivacios level egyedive teteleben, tolmacsolasban stb. Attol kezdve hogy behivnak egy allasinterjura, magadra vagy utalva.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:36:48

@hagyma:
"@hagyma: ja es legalabb 1 napot amerikaban kell toltenie evente:)"

6 honap az az 1 ev

Feladtam, tobbszor nem irom le.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:40:25

@ctboy: OK
legyen 6 honap
nekem a romaniai magyar haverom mondta az egy evet
ez bennem ragadt
engem nem erint
de fontos a pontos informacio
akkor 6 havonta legalabb 1 napot el kell toltened az allamokban ha nem akarod elvesziteni a zold kartyadat
igy van, az allast a rokon nem fogja megszerezni neked

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 14:43:36

@ctboy:
Hiaba linkelgeteg be ide a linket teso.
Mivel egy eveben csak egy honapon keresztul lehet jelentkezni ra.
Oktoberben.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 14:50:15

@dirtyfreebird:
Senkit sem biztatok a jelentkezesre.
A linket azert masoltam be hogy aki meg AKARJA talalni, az konnyebben megtehesse.
Igazad van csak egy honapig lehet jelentkezni, ha valaki ezt elmulasztja, egy evvel kesobb probalkozhat.
NEM VAGYOK UGYNOK, SEM BEVANDORLASI UGYVED.
Semmilyen elonyom nem szarmazik abbol, hogy segiteni probalok.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 14:50:53

@hagyma: egy kérdés, miért nem irod tovabb a blogodat?

zej 2013.03.30. 14:52:57

@hagyma: Most ezt csinálom, jelentkezek ezerrel, de sok hirdetés végén ott szerepel, hogy csak állampolgárt vagy zöldkártyával rendelkezőt várnak. Csak akkor megyek ha találok hivatalos munkát.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 14:53:15

@45eskoltozik:
Azért nagyon eltajolttnak kell lenni hogy valaki 40 ezret fizessen valaki hogy zöldkártyát kapjon.
Mikor Európában oda mész ahova akarsz.
En jelentkeztem a Zold kartyara, de ha megnyernem sem biztos hogy mennek.
De a kalandvagy miatt lehetseges.
Elmennek mormonnak.
4 feleseg minimum.
Oke hivatalosan csak egy lehet, tudom.
Mondjuk nincs GCSE-m.
MAr tenyleg nem az 1800-as eveket irjuk.

@hagyma:
Es volt elso ejszaka joga? (-:
Ilyenkor mindig beugrik Robert Redford mikor egy milliot fizetett egy hazasparnak hogy a no vele legyen.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 14:53:17

@ctboy: jol tetted, beultetted a kis hangyát...
gondolom, ha valaki kozben az eu-ban lakik az mindenképpen magyar cimet adjon meg, ugye?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:53:45

@45eskoltozik: hetfon lesz a napja, hogy folytatom, vagyis egyuttal be is fejezem

zej 2013.03.30. 14:54:20

@zej: De van olyan hirdetés is, hogy év végig 4 személyt vesznek fel szponzorálással.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 14:54:45

@hagyma: na akkor figyelek :)))
konyvet kellene csinalnod belole, jo a stilus.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:55:19

mar befejezem olyan 2-3 het alatt
utana mennenk haza:)
valamikor nyaron
mar dorzsolom a kezem, milyen lesz angolul beszelve amerikai utlevellel
meg gondolom rengeteg minden valtozott:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 14:55:19

@ctboy:
Tudom en.
Nem problema.
Csak ird oda ezt is mert egyesek lazasan elkezdik keresni hol lehet jelentkezni aztan nem talaljak.
Keres nekik egy fotost is aki csinal nekik kepet elektronikus formaban Magyarorszagon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 14:56:08

@45eskoltozik: thx
\rahibaztal, a konyv parhuzamosan irodik 10 eve:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 14:57:23

@hagyma:
Semmi sem valtozot.
A repteren az elso emeleten a postan tudsz venni 1 napos meg 3 napos travelcardot a BKV-ra.
Az egy uj dolog.
Megeri.
Bar egy igazi amerikai autot berel.

zej 2013.03.30. 14:58:25

@ctboy: Tolmácsolásban nem tud segíteni, egy mukkot nem tud magyarul.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 15:00:12

@dirtyfreebird: europa jóóó
de kell a nyelvtudás..
jómagam pl csak angol és svéd, igaz mindkettő fluent understanding, speaking and reading..
europaban nekem UK, Irorszag, Ciprus, Malta....
Svedbe nem, eleg volt a 16 év :))) és hideg van...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 15:00:40

@dirtyfreebird: legyek oszinte?
en felnek otthon vezetni
valoszinu taxit fogunk hasznalni
multkor lattam egy videot az indexen/ tok masrol szolt amugy, nem a kozlekedesrol/ de eymas seggeben eroszakosan autoznak
en nem meghalni megyek haza

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 15:01:09

@hagyma: király , jo lenne ha tudatnad velunk mikor rendelhetjuk az Amazon.on :)))

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:01:49

@bobsys:
En mondjuk fasz voltam hogy van GCSe vagy mit ker, de without degree.
Az akkor jo vajon?

@45eskoltozik:
A szuletesi orszag szamit jelentkezesnel, tehat hiaba laksz pl, a UK-ben ami ki van zarva a green card lottery-bol, attol meg magyarkent jelentkezhetsz.
Ertesitesi cimnek barmit megadhatsz, ahonan megkapod a levelet.
En nem magyar cimet adtam meg.

2013.03.30. 15:03:17

@hagyma: en szeretnek egyszemelyes kerdest feltenni neked ,megertem ha nem valaszolsz,,grtulalok az allampolgarsagodhoz,,a kerdesem mi valtozott meg azaltal hogy meglett az utleveled,ugyertem tisztaba vagyok vele ha ott akarod leelni az eleted akkor kell, szukseges, hogy allampolgar legyel ,de mennyire erezted ezt lelki szemmel nezve fontosnak,hovatartozas kerdese?identitas?vagy most hogy megvan, mennyire erzed hogy egy elegtetel szamodra a tizenott evert,amit ott eltoltottel,,,,nem anyagi vagy gazdasagi,joleti szempontbol erdekel,hanem mit erzel most hogy allampolgar lettel ?megnyugvas?szabadsag?igazsag?es megegy ott kivansz maradni eleted vegeig vagy szivesen elnel meg mas orszagokban ?

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:06:42

@hagyma:
Ja, kocsogok.
Agressziv allatok.
HA az indexet hasznalod akkor a gazra lepnek.
Hogy ne ferj be.
Aztan mindenki nyavajog hogy senki nem hasznalja az indexet.
Nem latjak az ok, okozatot.
De atgondolatlan a kozlekedes is.
Itt ami korlatozas ki van rakva az betarthato nem flusztralja az embert.
Magyarorszagon ez nem igaz, ok nelkuli korlatozasok stb.
Van a Dunan allitolag bkv jegyel igenybeveheto hajojarat.
Azt esetleg ki lehet probalni.
Bar amire itt azt hiszik milyen nagy vialagraszolo dolog az mindenhol mashol is megtalalhato.
Hajokazni lehet USA-ban is.
Ott meg a Boeingek is a folyokra szallnak le. (-:

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:08:38

@stef55:
Ugye nem kell a gyokerekrol hallanom?
Nem fa vagyok hogy gyokereim legyenek.
Mert a kerdesed bagyon hatulrol jon es nagyon egyfele mutat.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:09:46

@45eskoltozik:
Jo van, jo van.
Nem akartam okosabb lenne. (-:
Most te vagy a segitseg.
Csinald csak (-:

NIKI LAURA 2013.03.30. 15:11:53

@dirtyfreebird:

"Ott meg a Boeingek is a folyokra szallnak le. (-:"
Airbus volt..

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 15:13:47

@dirtyfreebird: hééé nem cinikus voltam, hanem megköszöntem az infót
ne legyel már ennyire magyar :))))

"A szuletesi orszag szamit jelentkezesnel, tehat hiaba laksz pl, a UK-ben ami ki van zarva a green card lottery-bol, attol meg magyarkent jelentkezhetsz.
Ertesitesi cimnek barmit megadhatsz, ahonan megkapod a levelet.
En nem magyar cimet adtam meg."

ezt valaszoltad
en megkoszontem!! mert fontos es hasznos info volt !
:) relax

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 15:15:01

@stef55: nezd, kezdjuk ott hogy nincs meg utlevelem, folyamatban van, de mar amerikai allampolgar vagyok az teny

namost
en mar 17 evesen is amerikaba akartam jonni
azutan sok minden tortent es csak 38 evesen jott az ido, mikor azt mondtam, na akkor lepjunk
semmi elegtetelt nem erzek, az hogy allampolgar lettem, egy masik orszage, meg most sem jutott el az agyamig
a felesegem egy fantasztikus amarikai no, nagy csaladdal
ez lett az uj csaladom
neha fura mikor angolul karattyol es nem mindent ertek hirtelen:)
nem akarok sehova koltozni ez az uj hazam, ugy hogy a szulohazamat sem tagadom meg, sot buszke vagyok ra
de itt vagyok itthon
ez a hazam, az otthonom, a csaladom, az eletem
az a 8 ev amit illegalisan dolgoztam nem volt rossz, tehat nincs miert elegtetelnek lennie, en jol ereztem magam akkor is, dolgoztam, eltem, nehogy valami rossz dolognak fogjuk fel
persze azert jobb erzes amerikainak lenni, ez ketsegtelen, mint magyar illegalis munkasnak
hogy mit erzek?
holnap sutunk sonkat husvetra, szeretjuk egymast a felesegemmel
a fiam eppen melozik a FEDEX-nek es jol keres
jon a szuletesnapom is ami mar nalam nem unnep hanem megemlekezes, de attol meg jon
de meg mondom oszinten ha emlekeztetnek ra es belegondolok, akkor kurva jo erzs amerikainak lenni
es a legjobb magyar-amerikainak:)

zej 2013.03.30. 15:15:54

@hagyma: Mit jelent az, hogy párhuzamosan íródik? Az angol tanárnőm mesélte, hogy ír egy könyvet közösen egy amerikai pasival.

bobsys 2013.03.30. 15:18:15

@dirtyfreebird: Nem ertem, mi az a GSC? En 2 eve az erettsegit ikszeltem be mint high school degree, az eleg volt nekik. Egyebkent az amcsik a fenykep kovetelmenyeikkel a sitba visznek es kotekedtek is a kovetsegen de megdumaltam a csajt.

Allampolgarnak meg azert jo lenni, mert ha turistakent valami szar van inkabb az usakok mentsenek mint a magyar allam :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 15:22:11

@45eskoltozik: Nem tudom a valaszt.
Olyan cimet adj meg ahol megtalanak, ha kerdesuk van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 15:24:41

@zej: nem
a konyvemet mar korababn elkezdtem es irogatom mai napig
kozben ugy gondoltam , csinalok egy blogot es tesztelem a dolgot
nagyon nagy olvasottsaga volt amugy
meglepoen nagy
de utana meg elsodort az elet. a felesegem a munka a papirmunka stb. es ugy gondoltam ha a blogiras nem szorakozas, hanem kotelezettseg akkor nincs ertelme
na most tartok ott, hogy minden egyenesben es tudom jokedvuen folytatni:)

zej 2013.03.30. 15:31:25

@hagyma: Értem. Ha valamit muszájból csinál az ember az nem olyan mintha örömből.
Ha jöttek Pestre a taxisokkal vigyázni, szeretik lehúzni az utast, főleg észreveszik, hogy nincs hely ismerte az illetőnek, jobb ha bérelsz autó vagy BKV.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 15:32:52

@zej: mondftam , nem merek otthon vezetni
taxisokkal majd vigyazok:)
ismerem pastet is, az orszagot is 38 evig otthon eltem

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:37:06

@NIKI LAURA:
Ohh, tenyleg Airbus?
Mindegy, szarnya volt.
Azert koszi a pontositast.
Szerintem kergemarha korom lehet. Kicsit szenilis vagyok.

@45eskoltozik:
Oszekevertelek massal.
Azt hittem hogy az egy honapos nyitvatartasra reagalt valaki.
Rendben.
A genekben van a magyarsag.
Csak egy amerikai utlevel segit levetkozni a megszokasokat.
Igaz Hagyma?

Az en labam is a gazt kezde nyomni regen ha indexet lattam.
Magamra kellet szolnom hogy te, nem otthon vagy.

@bobsys:
Igazabol ha olyan fotossal csinaltatod aki tudja milyet kell csinalni akkor nem hiszem hogy kotekednenek.
Azt hiszem a USA passport photo az ugyanaz mint a phote for the green card lottery.
Eltekintve attol hogy elektronikus formaban is meg kell legeyn pont annyi kilobytban mint a weboldalon kerik.
Ugyanis azt kell feltolteni a weboldalon.
A fenykepesztol kell kapjal 4-vagy 5 papir kepet meg a digitalis one-t on a Cd.

fancypants 2013.03.30. 15:37:59

@rumitom, @ctboy:
Így van, illegális dolgozni ESTA-val. Ráadásul - bár csak íratlan szabály van rá -, de azt sem csinálhatod meg, hogy 90 nap után elhagyod az országot, és visszajössz egy rövid időn belül belül. Illetve megcsinálhatod, csak nagyon valószínű, hogy kérdések záporát kapod a határon (pl. miből van arra pénzed, hogy csak úgy ki-be járkálj az USA-ba, és itt maradj hónapokat munka nélkül).

Nemrég láttam egy videót a youtube-on egy brit dj-ről, aki így mászkált ki-be, ráadásul dolgozott (zenélt) is. Lenyomozták, és miután kiderült, hogy melózott is, kapott egy szép kis büntetést, meg kitiltást pár évre.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:40:24

@bobsys:
A GCSE az eretsegi. General Certificates of Secondary Education

tucano 2013.03.30. 15:41:47

majd nekikezdek a kommenteknek, de miért nem ír az E-2, illetve az EB-5 befektetői vízumról? Mostanában így mennek nagyon sokan az Államokba, egyszerűen meg lehet vásárolni az ott tartózkodást befektetéssel. Sok pénz, de működik.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:45:01

@tucano:
Nos, akinek annyi penze van az vagy nem akar oda menni.
Vagy van annyi esze, tajekozotsaga, vagy embere arra hogy nem itt tajekozodik Panellako Micike es Sorosdoboz Gyujto Jani kozott.
Bocsi, ha tul cinikus voltam.
Gondolom az volt a cel hogy az atlag embernek irjon tajekoztatott, de biztos joszivvel vesszi ha kiegeszited a kimaradt dolgokkal.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 15:46:47

Egyebkent hol van Tildy?
Husvetol, sonkat foz?
Van aki Walleyit keresi en Tildy-t.
He-he-he.

tucano 2013.03.30. 15:48:27

@dirtyfreebird: én se bántásnak szántam, csak úgy teljes a sor. Nincs is olyan ország, ahol ne látnák szívesen a módosabb új polgártársakat, a koldusok közül meg a jólképzetteket.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 15:49:37

@tucano:
"Itt is van arra lehetőség, hogy valaki bevásárolja magát az USA-ba. 500 ezer dollárt kell befektetni egy olyan vállalkozásba, ami várhatóan 10 munkahelyet teremt."
Ennyit irtam rola. Ha van kedved fejtsd ki reszletesebben.

sagdiyev 2013.03.30. 15:51:43

Amiota szabad a munkavallalas az EU-ban szerintem az amerikai bevandorlas mar nem prioritas. Kelet-Europabol legnagyobb szamban a lengyelek elnek itt, akik eddig meg zoldkartya lotton sem probalkozhattak a bevandorlasi statisztika alapjan. Az elmult evben viszont engedelyeztek nekik a lehetoseget, ami ramutat arra a jelensegre, hogy az amerikai alom megszunt letezni es mar ok sem jonnek. Egyreszt a gazdasagi valsag, masreszt az USA kezd sokmindenben elmaradni Europa fejlettebb orszagaitol. Az EU orszagaibol nincs ujabb bevandorlasi hullam. Nagyon sok emberel beszelgettem, akik atmentek a bevandorlas utvesztojen 8-12 ev mire megkapod a zoldkartyat a vizumfolyamatokon keresztul. A hazassag reven ezzel szemben 6 honap alatt landol a kartya. Amerika mar nem az, ami egykor volt! Ha itt akarsz elni es boldogulni, akkor hajra, de aki itt el az latja, hogy milyen iranyban halad az orszag. Magyarorszagrol nezve persze jobb, de ki kell hasznalni az EU allampolgarsag elonyeit es az EU-n belul elhelyezkedni. Ez a bevandorlasi tortura, amit az amerikaiak csinalnak mar nem eri meg egy europainak.

2013.03.30. 15:52:08

@dirtyfreebird: hagymanak kuldtem a kerdest ,es neki sem igy hogy barmifele hatso szandek lenne mogotte ,

2013.03.30. 15:56:43

@hagyma: koszonom valaszod,igazabol csak a kivancsisag ,es a megertes hogy ki miert, mi okbol ,hogyan,stb megkaptam a valaszt ,,sok sikert neked

Spacecake 2013.03.30. 15:57:44

jó poszt!!!
na akkor miért is lenne ez 'kiváltság' hagyma??:-))

tucano 2013.03.30. 16:00:32

@ctboy: majd egyszer:) Egyébként tökjó poszt, nehogy magadra vedd, szentimentális véleményposztok után kifejezetten jó látni némi összeszedettséget :)

bobsys 2013.03.30. 16:03:56

@dirtyfreebird: oke, en High School degreet irtam, GED talan. Fotoshoz sohasem mentem, itthon szenvedtuk ossze, a weboldalban egy jo van, hogy ha feltoltod a kepet megmondja, hogy jo-e maga a meret, de az arnyekert mar nem szol.

Elchango 2013.03.30. 16:05:23

elne az USA-ban a halal. Sarkosan leegyszerusitve ennyi a velemenyem. Nem kene a kek, sasos utlevel ha utanam hajitanak se.
Meg Romania legsegglyukabb reszere is elobb mennek lakni mint az USA foldjere tennem a labam.
Gusztustalan hely dagadt emberekkel akik mar nem is jarnak hanem gurulnak mint a hordo.

Spacecake 2013.03.30. 16:06:06

azért a bürökrácia ott se semmi,na,MO.kismiska.....
le kell rakni 500k-t és pont,állampolgár vagy:-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 16:11:40

@Elchango:
"Gusztustalan hely dagadt emberekkel akik mar nem is jarnak hanem gurulnak mint a hordo."
Biztos a vizben, vagy a levegoben van valami, en is 25 kiloval (15 ev alatt) tobb vagyok mint mikor idejottunk (sajnos)

iwebinfoember 2013.03.30. 16:14:46

@Elchango:

Nagyon szép hozzászólás, mint mondjak! Tipikus megmondó ember, aki sztereotípiákra épít! Szíved jogod eldönteni, hogy neked tetszik-e az USA vagy sem, de a stílusod nagyon elkeserítő!

Spacecake 2013.03.30. 16:14:55

@Diffeomorfizmus: 'Ha az EU-ban nem tudod valamilyen ürüggyel megfejni a rendszert, akkor nettó szopó van, és anyagilag támogatod a többieket meg a piramis játékot. '

ez nem igaz,csak dolgozni kellene:-)

ABL CA 2013.03.30. 16:17:21

@Philosoraptor: Amerikai történelem: európai bevándorlók kiirtották az őslakosok jelentős részét.

A maradek meg halat ad ezert a pioneeroknak es Nagy Manitunak, mert most kapjak a havi apanazst rendesen eletuk vegeig, amibol oleg jol megelnek.

Spacecake 2013.03.30. 16:18:16

@Elchango: na ez a másik véglet.nem olyan rossz hely az,megveszik vásárlási kényszerükben a termékemet,kalap-kabát,csók-viszlát:-)

Spacecake 2013.03.30. 16:26:41

@sagdiyev: 'Ez a bevandorlasi tortura, amit az amerikaiak csinalnak mar nem eri meg egy europainak'
milyen igaz!!!!
egy 'kiváltságos' európainak'!!!
ugye hagyma??:-)

én EU(tagállami szinten)(Mo.-n tuti bevezetném a vízum/retina/DNS/ujjlenyomat kombót minden USA állampolgárnak,h érezzék a törődést:-)
és előkerülne a fiók mélyéről az a magyar útlevél,és egyből kisebb lenne a mellény:-)
meg a kiváltság,ugye hagyma??:-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 16:34:11

@hagyma: Mar majdnem elfelejtettem jelenteni.
Chrysler Town and Country. Egy kek, egy feher.

sagdiyev 2013.03.30. 16:39:59

@Spacecake: Magyarorszago nem tenyezo sem magyarnak, sem kulfoldinek. Nem ertem miert kellene bevezetni barmit is magyarorszagon, hacsak nem a jozan eszt! Nem is kerdes, hogy Magyarorszagrol el kell menni, hanem az, hogy hova. Arrol meg beszelni sem erdemes, hogy ki megy Magyarorszagra, mert szinte senkit sem erdekel az a koszfeszek.
En mar haza sem jarok nagyon. Idegesito az a sok sotet, aki ellepi magyarorszagot. Az ilyenek, mint @Elchango a dagadt fejevel itt elteti a Romanokat es szidja az USA-t. Gondolom jol tulkepeztek a kocsmaban azert osztja az eszt :)

2013.03.30. 16:43:20

@ABL CA: Mondhatjuk, hogy végső soron jól jártak? :)

2013.03.30. 16:45:49

@Elchango: Túlsúlyos emberek mindenhol vannak. Igen, bármilyen nehéz elhinni, de Magyarországon is. :O

2013.03.30. 16:46:22

@sagdiyev: Ki fogsz kapni, ilyet nem szabad írni Spacecake jelenlétében, főleg nem neki.

sagdiyev 2013.03.30. 16:46:59

@ABL CA: Miert a magyarok mirol voltak hiresek a honfoglalas idoszakaban? "Isten ments a magyarok nyilaitol minket" - minden nepcsoport eroszakkal foglalta el a teruleteit es hoditottak, ahol tudtak. Ez igy mukodik mindenhol.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 17:00:54

@Elchango: hahaha
ez baromsag...
ez olyan mintha azt mondanam hogy az osszes magyar cigany....
marpedig sok helyen ezt osszemossak :))) foleg az oroszok, balkani nepek...

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 17:06:06

@ctboy: ehhh ez van amikor egy tálcán 10 karajszelet van es nem 3...meg a sör...
nálam a sör a gond.....de imadom
igaz en ledobtam 12 kilot csak a sör elhagyasa miatt..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:13:38

@stef55: en mar vegleg itthon vagyok
a kerdes hogy ki miert es hogy az nehez
de hogy miert szeretek itt elni?
mert ez egy elheto orszag:)
nem lehet elmondani mennyiovel jobb a a kozerzetem, he kilepek az utcara, belepek egy boltba, egy hivatalba, a munkahelyemre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:14:53

@Spacecake: azert, mert amerikai nem lehet barki es amerikainak lenni kurva jo

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 17:15:10

@hagyma: a lenyeg hogy az ember megtalalja a lelki bekejet...a tobbi? fuck it...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:16:34

@Elchango: ezt jo hangoztatni, de halistennek eselyed sincs. tehat igy nem nehez:)
mennyel romaniaba, mindenki jol jar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:19:26

@Spacecake: hagyma ezt regen leszarja
hagyma amerikai allampolgar es nem akar europaba koltozni
es sosem kell neki mar magyar utlevel
ugye spacesake?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:22:03

@45eskoltozik: ez viszont teny
en peldaul eletem parjat is megtalaltam itt
mert elhetsz barhol, ha van egy sszerto feleseged az eletfogytiglan elkiser
joban-rosszban
\itt egy kicsit azert tobb a jo halaegnek:)/

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.30. 17:26:19

@45eskoltozik: azért hagyma még igencsak föl tudja bosszantani magát, ha a magyar közigről mesélünk neki:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 17:26:52

@hagyma:
"es sosem kell neki mar magyar utlevel"
Par napja kerdeztem, hogy akarsz-e magyar utlevelet. Azt mondtad nem tudod. Azert kerdeztem, mert ha barmilyen ugyet akarsz intezni otthon pl. orokles, hagyatek vagy valami hasonlo. Retttenetesen meg tudjak keseriteni az eleted enelkul.
Csaxoltam.

2013.03.30. 17:30:39

@hagyma: igen ertelek,es koszonom hogy valaszoltal,,

Spacecake 2013.03.30. 17:31:18

@hagyma: remélem is,ezt akartam hallani:-)
és mindenki boldog:-)

Spacecake 2013.03.30. 17:32:42

@hagyma: barki lehet,de áltasd csak magad.:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:32:46

@ctboy: nezd nosztalgiabol csinaltathatok, de szuksegem nincs ra, igy valoszinuleg nem is fogok
anyukam onkormanyzati lakasban lakik, tehat nem lesz hagyatekom
az ingosagokat nem fogom felvenni, ha eljon az ido, de remelem ez meg nagyon sokara lesz
amugy nem hiszem, hogy amerikai allampolgarkent amerikai utlevellel ne tudnek mindent ugyanugy elintezni mint magyarkent
de ha nem , hat nem
egyelore meg igyekszem Maryt lebeszelni, hogy egyaltalan hazamenjunk, mert kidobott penz es eppen hazvasarlason vagyunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:34:39

@Spacecake: hat elvileg barki lehet
ha nyer a lotton
vagy ha hazasodik
na ez nem egyszeru
talalni egy amerikait akiverl szerelembe estek
a lottorol nem beszelve
van meg a csalas lehetosege
de nem mindenki csalo
nem, barki nem lehet, mint ahogy nem lehet barki magyar sem

Spacecake 2013.03.30. 17:34:42

@sagdiyev: menjél Albániába Janihoz,az tuti jó lesz Neked.
vagy az USAba hagymához:-)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 17:35:13

@hagyma: "Maryt lebeszelni"
Sok szerencset ehhez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:39:56

@ctboy: sajnos nem uszom meg
kell haza mennunk, ami nem esik amugy nehezemre, csak nem er annyit
persze van benne az is, hogy csak megneznem mi valtozott otthon, de ha O nem akarna inkabb hoznam ki anyukamat megint
makacsul ragaszkodik, hogy latni akarja magyarorszgot
mit lehet tenni?
bizonyos esetekben a feleseg a fonok

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 17:43:46

Nagyon halas vagyok nektek, hogy ma nem indult meg az anyazas. Remelem igy marad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:45:19

@Babette_: ne hidd
en igyekszem elmondani, nehany dolgot mennyivel egyszerubb elintezni, mint ahogy otthon folyik
de nekem nyolc
de tenyleg
az teny, mindig elmondom, a szemelyi okiratok es pl a rendszam kerdese, mennyire kurvara leegyszerusitene mindnt
de ha nem nem:)_

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 17:47:49

@hagyma: Tegnap Nagypentek volt (GOOD Friday), megis ment az adok-kapok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:48:26

@ctboy: a natygeo.tv-n meg harcsakat fognak kezzel:)
idiotak

mzgldr 2013.03.30. 17:48:35

A feleség vásárlás az egyik ismerősöm (turista vízum, csövezés, lepra meló, mostanra közepes meló, fogorvos szigorúan itthon) szerint 5000 dodóba fájt neki. Ki az a hülye aki kínlódna a többivel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:49:30

@ctboy: vettunk nagyon szep sonkat
holnap sutjuk
az egesz csalad offos halistennek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:51:35

@mzgldr: 5000 -ert mar hiheto, de 2 ket evig egyutt is kell elni vele
azert az nem olcso fogorvos, ha haza kell repulni erte
ja es nem mindenki akar csalassal amerikai lenni

mzgldr 2013.03.30. 18:07:12

@hagyma: azt hiszem valami szenyorítát vett el, tehát nem a Mayfloweren behajózott amerikai csúcsdinasztiák egyik ifjú hölgytagját. Ő másfél évente hazajön, fogorvos, virítás, a macska is haboskávét iszik olyankor. Aztán megy vissza a középosztály legaljára.

Attól függ. Gondolom irgalmatlan szívások árán ő is kijárta volna a dolgot, de így egyszerűbb volt. Attól még később elvehet egy amerikai bukszát (ha ott él, valószínűleg azt is fog) tehát csak előbbre hozta egy kicsit a dolgot.

@ctboy: de neked már volt előtte családod, nem?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:14:18

@mzgldr: "de neked már volt előtte családod, nem?"
Mar evek ota egyutt eltunk, de az F1 vizum miatt hazasodtunk ossze hogy kozosen igenyelhessuk. Ajanlgattak kinti magyarok a hazasodasi variaciot. Meg mindig "hulye" vagyok. Van ilyen is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 18:19:44

@mzgldr: nem vagyunk egyformak
nekem pl semmi kedvem hazamenni viritani, pedig 2 hetig tuti tudnek:)
@ctboy: tanulo vizumod van
es magyar a feleseged, vagy hogy van a statuszod?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:25:00

@hagyma:
Nem, mar ket eve allampolgar.
F1 visa + H1B visa +GC (permanent resident)+ allampolgarsag.
Kb. egy idoben kezdtunk.
Igen, magyar a felesegem.

2013.03.30. 18:26:16

@ctboy: gratulalok. Nagyon jo a poszt (meg ugyis, hogy nem vagyok erintve)

2013.03.30. 18:28:12

@ctboy: lehet kerdezni, hogy melyik allamban elsz es milyen szakmaban dolgozol?

2013.03.30. 18:37:16

@ctboy: mi is ott laktunk. Usa legjobb helye :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 18:39:46

@charlieharper: nana
maximum a patriots
north carolina sokkal jobb

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:43:52

@charlieharper: Tenyleg jo hely. Uzleti okokbol utaztam egy keveset az utobbi ket evben. Denver, San Francisco, Seattle lakni legalabb olyan jo, es munka szempontjabol meg jobbnak tunik mint NE. Mi azt hiszem itt maradunk.
Nagyon sokan koltoznek viszont NC-ba innen a kornyekrol, Hagyma szomszedsagaba. Ket-ket honappal hosszabb a tavasz es az osz. Nem kell havat lapatolni stb. Annak a kornyeknek is vannak elonyei.

zej 2013.03.30. 18:44:24

@hagyma: Ha már itt tart a társalgás. Florida - Sarasota környékéről mi a véleményetek?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:45:06

@ctboy: Es ott van HAGYMA mint fo elony, majdnem kihagytam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 18:49:49

@zej: Sarasota nem rossz, en jobban szerettem florida nyugati partjan, tehat a mexikoi obolben elni, de ha mar....
en inkabb mennek Tampara
remek varos, jo idojaras es hat eleg nagy varos az elethez
nekem floridaban Tampa volt a nyero
/voltam miamiban sarasotaban is stb./

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 18:50:39

@ctboy: en mar foglalt vagyok, ez Marynek fo elony:)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:50:54

@zej:
Egy ismeros ott vett eloszor epitesi telket $10.000-ert, Kb 40 km-re eszakra Tampatol. Aztan rajott, hogy epitkezni dragabb mint venni, es vett egy 200 nm-es hazat ket garazzsal $120e-ert. Ket hete az aposa szinten vett hazat szinten ilyesmi aron, tehat nem volt az elso vasarlas valami szokatlan uzlet. Elegge kihalt, nagyon sok nyugdijas lakik arrafele. Munkalehetoseg alig. Telen a klima remek, nyaron elviselhetetlen.
Hagyma?

venember 2013.03.30. 18:53:15

@sagdiyev: Ha nem ismered a MAGYAROK történelmét legalább csöndben maradhattál volna. :-(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 18:53:30

@zej: A velemeny nem az enyem, hanem aki ott vette a hazat. En nem laktam arrafele.

zej 2013.03.30. 19:00:11

@ctboy: Nézegettem ingatlan hirdetéseket, és bérleni is olcsóbban lehet lakást mint más államba (nem néztem végig az összes államot). Lehet a fizetések is alacsonyabbak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:00:25

@ctboy: Tampa nagyon renben van
Sarasotan tenyleg nem nagyon van melo, ott farm kell
Tampat valasztanam
persze ha farm vasarlasrol van szo akkor siman mehet sarasota is
ha csak melo es apartman, akkor Tampa
nem kerdes
nyaron is elviselheto idojaras
eleg nagy a varos
sarasota kicsi
remek uthalozat, tokeletes kozbiztonsag
remek szorakozonegyed
Ybor city
sokkal inkabb Tampa mint sarasota

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:01:41

@zej: nem alacsonyabbak
ha kiveszed NY-ot, a keleti parton kb ugyanazt kapod mindenhol

zej 2013.03.30. 19:02:33

@hagyma: Azt hiszem Tampa amerikai viszonylatban közel van Sarasotahoz. Családi és baráti kapcsolatok miatt gondolkozom Floridában. Ja, és nem kell havat lapátolni! :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:04:58

kozepen mondjuk minkat sem nagyon talal egy idegen
nagyon belterjes
nyugati parton jobba fizetes, de minden szazszor dragabb es hat a kriminal is sokkal nagyobb
ha floridaban akarsz kezdeni, tovabbra is Tampat es kornyeket javaslom
es ott ugye van tenger is ami a magyarok maniaja
ismerem floridat
TAMPA!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:06:17

@zej: teljesen kozel van
jartunk at napi szinten melozni
de Tampa egy varos
Sarasota amerikai szinten falu

zej 2013.03.30. 19:09:24

@hagyma: Csak meló és persze élni, meg az sem mindegy, hogy mi vár a gyerekekre. Tényleg több Tampa-i és Miami -i álláshirdetést látok. De a keleti parton minden állam szóba jöhet ahol nem szokott esni a hó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:11:11

@zej: felsz a hotol?
majd sarasotaban kapsz az arcodba hurrikant
miamit felejtsd el kibirhatatlanul forro es kriminal

bobsys 2013.03.30. 19:11:33

A nyar nem sokkal melegebb Floridaban (keleti part, Fort Lauderdale) mint telen csak a teli 50%-60% paratartalom nyaron 100% :D. Telen van 70 fok atlagban, nyaron meg 80

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:12:47

lassan mondom
ha florida
a kkor
Tampa- Clearwater- St Petersburg vonal
higgy nekem

zej 2013.03.30. 19:14:30

@hagyma: Nem félek a hótól, unom. Még most hét elején is 20cm esett itthon.

bobsys 2013.03.30. 19:15:41

lassan irom, Miamitol eszakra jo (Broward es tovabb), Port St Lucie pedig egy nagyon kellemes kis varos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:15:58

@bobsys: ezert kell florida nyugati partjara menni az obolbe
namost nekem nincs kedvem metehoroligiai statisztiakakat nezni, de mikot ejjel egykor kijottem egy miami sorozobol es egy perc mulva valosagosan csavarni lehetett a polombol a vizet....
hat mindenki odamegy ahova akar
amugy miamiban meloztam juliusban a Hilton tetejen
en tuleltem, de volt srac aki szabalyszeruen egesi seruleseket szenvedett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:19:40

@zej: itt Carolinaban nem, tudom volt -e es van -e 8-10 havas nap
persze ha a hegyekkozott laksz akkor van egesz telen
kb innen eszakabbra indul a hidegebb dolog
eszakkeletre mar en sem koltoznek szeles, havas viharos
peldaul az emlitett New Englanden qrwa hideg tud lenni sok hoval
boston chicago stb
georgia nem tul biztonsagos
hidd el carolina vagy tampa es kornyeke, ha...

zej 2013.03.30. 19:20:18

@hagyma: Én hiszek, és az elképzelésembe pont beleillenek. Nem akarok Sarasotaba menni, ott él a rokon, de max 2-3 órányi autót úton belül legyen, főleg ha úgy sikerül, ahogy tervezem, hogy az első több mint félévben egyedül leszek.

zej 2013.03.30. 19:25:39

@hagyma: Kösz. Én is így látom. Az álláshirdetésekből is.

Elchango 2013.03.30. 19:28:48

@hagyma: kosz de nem megyek.Se USA se Romania. Elobb irnam ala a sajat kivegzesemet is minthogy USA bevandorlasi kerelment nyujtsak be, vagy vuzimigenylest.
Szimplan csak meg a filmjeiket is utalom. Ha meglatom a TV-ben a nagy szuper american hero-t mar kapcsolok is tovabb. Ha mas nincs mint az amerikai szar is inkabb zenet hallgatok vagy barmi mast.
Bocs ne haragudj de a hely, ahol elsz nekem csak az a velemenyem,hogy "awful" akarcsak Rromaniarol.
Egy lengyel csaj ismerosom volt 2011 szeptembereben AZUSA-ban es az FB profiljara feltoltotte a fotokat. California, Las Vegas.
Csak dagadt emberek voltak meg undorito utcak. Egyetlen latvanyos elem a fotokon a csajszi volt. Na az csillagos 5-os. A hely talpas 1es.
Kollegam volt Soan Jose-ban szinten 2011-ben biz trip-en. A srac meg korbejarta San Fransico-t, LA-t. Megkerdeztem es,hogy tetszett?Valasza: Alig vartam,hogy leteljen a 10 napom es huzzak onnan. Elne ott a halal. Tele csovessel, sivar utcakkal.Szoval meg mindig nem tudom mitol olyan nagy szam ott lenni? Te tudod. Ha neked jo, miert ne?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 19:49:40

@Elchango: nem kedvelem a nyugati partot
azt meg hogy miert jo itt nekem, arrol 100 oldalt tudnek irni
igy bele sem kezdek
nekem mar amarika a hazam
magyarorszag a szulohazam, amerika a befogadohazam
en nem eltem rosszul otthon, tehat ne egy menekultre gondolj
de itt vagyok otthon
azt meg egyszer mondom, tulajdonkeppen eselyed sem lenne ha bevandporlasi kerelmet adnal be ide, tehat aezel kar dobalozni
en meg azt mondom, elobb irnam ki a sajat kibegzesemet ha haza kellen koltozni
hat nem vagyunk egyformak
es nem azert mert kolbaszbol van a kerites!!!
kemenyen melozok

kék madár 2013.03.30. 20:09:29

@hagyma: "nem kedvelem a nyugati partot"
San Diegoban az altalanos hozzaallas, hogy tartsuk titokban, addig jo hely ez amig nem kedvelik ezt a helyet.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:12:33

@Elchango:
Par eve, marciusban voltam otthon. Olyan volt az ido mint az iden. Ho, fagy lucsok, szurkeseg.
Ha egy kulfoldi ekkor latogat Budapestre, szerinted milyen velemenye lesz rola. (Lasd Evita forgatas, Argentina utan Budapest).
Probalj valakit meggyozni ezek utan hogy Budapest milyen remek hely. Latod Hagyma nem szereti a nyugati partot. Nekem nagyon tetszett San Francisco. Nyaron olyan huvos volt, hogy delutan kabatban jartak az emberek. MostFebruarban szinte ugyanilyen ido, a kabat is hasonlo meretu volt. Nikor meglattam az oriasfenyoket nem akart hinni a szememnek olyan fantasztikus erzes volt ezer eves fak kozott setalgatni. Alig akartam elhinni hogy ez nekem megadatott.
Ugyanott jartam ahol a haverod. Most kinek hiszel?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 20:15:07

@kék madár: konzervativ ember vagyok
es en mindent osszevetve/ idojaras, emberek, torvenyek, hegyek-volgyek folyok, termeszet, tudatosan valasztottam north carolinat
es beletrafaltam
a felesegem kentuckybol valo /az sem rossz amugy/ de O is itthon van itt
ez a mi varosunk, ez a mi allmunk
nem akarunk se kaliforniaban sem new yorkban elni d emeg floridaban sem
ezek nyaralasi celpontok, de nem elohelyek nekunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 20:19:09

@ctboy: ne vedd komolyan
akinek az az erve egy orszaggal szemben, hogy dagadtak az emberek....
nem kotelezo elhizni, jo reggelt kivanok
engem kurvara nem erdekel, ha a szomszedom dagadt
undorito utcak?
ertelmezhetetlen
en meg mindhatnam haogy hanyingert kelto pesti aluljarok csovesekkel stb.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:21:20

@hagyma: NE is ilyen.
Mellesleg az amerikai kisvarosok, falvak annyira egyformak, hogy a szomszed varost nem tudod megkulonboztetni pl. egy North Carolina-beli kisvarostol.
Ha az autopalyan utazol del fele Maine-tol Floridaig es idonkent ki kell emnned valamiert, ugy erzed mintha mindenutt otthon lennel.
Ugyanzok a boltok, szallodak, ettermek, a hazak ugyaugy neznek ki, csak a novenyzet valtozik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 20:23:58

@ctboy: hat ha kimegyel ashevillebol rendesen eltevedek
de imadom ezeket a kis telepuleseket
ez az igazi amerika
ilyen helyen keresek most hazat:)
vadaszta horgaszat palinkafozes

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:33:15

@hagyma: es nemi joint:)
Igen meg ez is.
Denver-ben, es Seatle-ben legalis a cannabis es szarmazekai, marcius 1-tol. Szabadon arusithato es fogyaszthato a helyi szabalyok betartasaval.
Itt az uj Amszterdam.
Gondolom fel fog menni a repulojegy ara a Coloradoi siterepek fele.
(Engem nem erint)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:36:04

@hagyma:
"palinkafozes es nemi joint:)"
Szerencsed hogy ma nem kapsz a fejedre ezekert az torvenyellenes tevekenysegekert. Nem szegyelled magad?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 20:37:15

@ctboy: en nem szeretnem ha itt legalis lenne
sokkal nagyobb elmeny megszerezni:)
es buzihazassagot sem akarok!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 20:38:49

@ctboy: nana
a palinkafozes sajat celra legalis
es a jointert sem basztatnak, ha nevelsz magadnak 1-2 tovet
mindketto arusitasa viszont mar kemeny buncselekmeny

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:42:29

@hagyma:
Ez mindenkinek maganugye hogy mit szeretne.
Csak poenkodni probaltam az elozo megjegyzesemmel. De nem jo a humorom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:46:06

@hagyma: "a palinkafozes sajat celra legalis" nem NE-ben.
Bor, sor igen. Parlat nem.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 20:49:00

@hagyma:
Ez a hulye palinka ugy latszik a genjeinkben van.
Torom a fejem rajta en is hogyan csinalnam. Ha valaki mutat egy leparlo gep tervrajzot azt is megnezem, elkuldom haza a haveroknak. Ha latok egy filmet ilyesmirol azt is megnezem. Ugy latszik egyforman jar az agyunk.

zej 2013.03.30. 21:03:38

@hagyma: Gratula! Mennyi is voltál mikor kiköltöztél 38?

no successful 2013.03.30. 21:03:47

Szerintem is jó poszt, értelmes ember vágja, hogy milyen esetben érdemes próbálkoznia. A világ már nem a régi, Amerika sem. Aki úgy érzi itthon nincs opció, próbálkozzon. Egy dolog azonban biztos. Kinn sem könnyű. Előny ha van nyelvtudásod, de ez nem minden.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 21:09:52

@hagyma: Koszi a kepet.
Kellett mar ennyi bizonyitek.
Sokan meg azt sem hittek el hogy Mary igazi.
Nagyon jol neztek ki azzal a darab papirral.

Chamroe 2013.03.30. 21:18:52

@hagyma: Gratulálok, nagyon nagy öröm lehet ez neked :)

Chamroe 2013.03.30. 21:28:20

Egy kis OFF /bár talán nem annyira/:

A barátnőm NC-ből szeretne hazajönni a két gyerekkel kb. 2 évre.
A kislánya 7 éves, itt ugye tanköteles lenne.
Érdeklődtek az egyik itteni sulinál, hogy hogy megy a beiratás, azt a választ adta az igazgató, hogy nem vennék fel, mert nem tud magyarul. Ilyenkor mi a teendő? Valahova csak be kell iratni, hiszen a kora szerint tanköteles.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 21:33:56

@ctboy: raadasul a kedvemert, nem mert kertem, piros feher kekbe oltozott@Chamroe: orulok hogy amerikai lettem, de oszinten szolva annak a nonek orulok, aki a jobbomom van:)
minden OK

zej 2013.03.30. 21:35:31

@Chamroe: Nem tudom, a fiammal járnak kínaiak egy osztályba, egyik sem értett semmit magyarul, pedig 7.-esek. De van Pesten amerikai alapítványi iskola.
Vagy itt van ez: www.szabomagdaiskola.hu/

Engem ugyan ez foglalkoztat visszafelé, hogy a 7 és 15 éves fiaim hogy kezdenek majd az USA-ban iskolát.

zej 2013.03.30. 21:37:15

@hagyma: Akkor én a 42 évemmel nem is nagyon vagyok elkésve. Talán van remény.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 21:37:25

@no successful: mondjuk ugy fluent nyomja az angolt, tud irni es olvasni..van jozan paraszti esze akkor nincs gond, soha nem is volt!
de nyelvtudas nelkul mar nehez, nem ugy mint 15-20 eve..a szar kuli melokat viszik a latinok...nem kell a kelet europai

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 21:38:04

@hagyma: Cimlapos lett a cikk. Koszi hagyma, ez a Te erdemed, Te tartottad eletben a mai napot. (es meg anyazas sem volt huh, micsoda megkonnyebules)

index.hu/index2?utm_source=fejlec_index&utm_medium=text&utm_campaign=fejlec

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.30. 21:38:52

@zej: en en 45? :)))))
de en mar laktam 3x fel evet...seattle, SF es cleveland...
de mind3x visszajottem europaba...nem magyarba...europaba !

Chamroe 2013.03.30. 21:39:36

@zej: A gond csak az, hogy 2 város jöhet szóba, Sopron vagy Győr. És az egyik Soproni suliban mondták ezt.
Lehet, hogy én gondolom rosszul, de nem kötelesek bevenni a gyereket, ha van lakcímkártyája, és oda tartozik?

A barátnőm egyébként 14 évesen ment ki az Usába az édesanyjával, és minden támogatást megkapott a suliban.

zej 2013.03.30. 21:49:17

@Chamroe: A körzetes iskola köteles felvenni, szerintem. Csak kérdés, hogy az az iskola aminek a körzetében laknának milyen színvonalú. De talán lehet magántanuló is Magyarországon.
www.oktatas.hu/ - Itt kellene érdeklődnötök.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 21:51:54

@zej: egyaltalan nem
itt nem foglalkoznak akoroddal, csak hogy el tudod e latni amunkadat
ezx magyar fobia, hogy jajj el;multam negyven nem kellek senkinek
@ctboy: nekem semmi erdemem, ha valamirol tudok irni az az USA
15 eve itt elek
sot
ki kell jelentenem az a helyzet, hogy 10 napja amerikaiva valtam papiron is:)

Chamroe 2013.03.30. 21:53:50

@zej: Köszönöm :)

Épp most találtam Győrben kéttannyelvű sulit, a jövő héten be is megyek megkérdezem.
Egyébként a kislány ért magyarul, amikor az anyja magyarul kérdez valamit, Ő angolul tökéletesen válaszol rá :)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 21:54:33

@hagyma: Szemmel lathatoan elemedben voltal ma, latszott hogy nagyon elvezed a temat. Csak igy tovabb.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 21:56:04

@hagyma: Egyebkent neked hogy megy az angol? Megertik az akcentusod?

Elchango 2013.03.30. 21:56:12

@hagyma: kuldok neked valamit.
Tudom, tudom amerikai, de ez azert nem rossz:

www.youtube.com/watch?v=Py_-3di1yx0

es ezt is ha mar a hulye, begyepesedett europaiakbol eleged van:

www.youtube.com/watch?v=u3qEHt9mj4g

zej 2013.03.30. 21:57:57

@hagyma: Fóbia? Szerintem ez sajnos az itthoni valóság. Azt látom az amerikai álláshirdetésekben, hogy van ahol 10-15 év szakmai tapasztalatot kérnek. Na ilyen Magyarországon nincs.
Én a van reményt arra értettem, hogy 42 évesen is lehet új hazában új életet kezdeni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:03:10

@Elchango: Latod lehet ezt igy is. Jok a videok. koszonet ertuk.

Elchango 2013.03.30. 22:05:27

@ctboy: sose mondtam,hogy Magyarorszag a valaha letezo vilagok legjobbika.
Kelet Europa amugy kirakhatna magara a tablat,hogy mind 1 szar. Nincs sok kulonbseg.
Nehogy azt hidd,hogy konnybe labad a szemem,ha Magyarorszagra gondolok de nekem Amerika csak nevetseges hely. Nem tudom mitol kene bekuloznom,ha kek sasos utlevelet latok valakinel. Belepo a tejjel-mezzel folyo Kanaanba?
Oszinten nem surun erdekelt a kollegam uti beszamoloja Californiarol. Ket mondatban lerendeztuk ebedidioben es mondta,hogy az FB-n vannak a kepei amit ott csinalt ha akarom nezzem meg. belekezdtem de mar a 15nel eluntam. SF kellos kozepen, szelen, mindenhol ures utcak, 1-2 tipikus amerikai rendorauto (ami feldobta a kepeket).
A lengyel csajszi ismerosom beverly hills-nel fotozta a tablat magaval ahol az 90210 vagy mi az isten sorozat jatszodott. Mondtam neki itt a leglatvanyosabb meg mindig te vagy a kepen de az osszes tobbi :crap.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:07:26

@zej: Hagymat kerdezted en is valaszolok.
Lehet.
En is 38 voltam mikor idejottunk. Elotte eszem agaban sem volt amerikaba koltozni. A kor ne zavarjon. Most nehezkes allaskereses, de egyre tobb helyen latom a "Help Wanted" tablat. Ilyen evekig nem volt sehol.
Egyebkent mit veszithetsz az allaskeresessel?

Legfeljebb a raforditott idot.

Elchango 2013.03.30. 22:07:50

@ctboy: koszi. Birom ezt a Lana del Rey-t de nem minden szama jo.
A masodik meg egy Norveg testverpar. Jo fejek.

2013.03.30. 22:11:05

Szerintem nagyon jo osszefoglalo az iras, szivesen olvastam, pedig eszem agaban sincs kivandorolni az USA-ba :). Annyit tennek hozza, hogy miert ne fogadnanak el pl. szuaheli nyelvtudast indoknak, hogy miert pont az az ember tud ellatni egy bizonyos munkat? En annak idejen pl. ugy kaptam munkavallalasi vizumot Indiaba - amit szinten nagyon nehez megkapni - hogy a leendo munkaadom azt hazudta a hatosagoknak: magyar nyelven beszelo munkaerore van szuksege mert kelet-europai orszagokkal all uzleti kapcsolatban! Egy szo sem volt igaz az egeszbol, de elhittek es minden tovabbi nelkul megkaptam a vizumot.

zej 2013.03.30. 22:14:46

@ctboy: Az időt nem sajnálom, mert ha nem sikerül akkor is megéri a ráfordított idő. Bízom benne azért, hogy sikerül, 2014-et már jó lenne kint köszönteni, vagy úgy, hogy folyamatban van a munkavállalói vízumom.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:18:07

@Elchango: Hidd el hogy en se akarok senkit meggyozni, vagy megteriteni. Nem errol szol a blog. En egyaltalan nem haragszom Magyarorszagra, szrintem remek hely. Imadom az epiteszetet, Mindig elmondom hogy Praga mellett a vilag legszebb varosa. Kicsi lanyomat haza akartam kuldeni egyetemre (az utobbi par honap ebben megingatott). Nekem az emberekkel sincs bajom. Az emberek ugyanazok mint 89-90 ben a rendszervaltas idejen, csak egy kicsit oregebbek. Tele voltunk energiaval, lekesedessel, remennyel.
Azzal van bajom ami a mostani kozallapotokhoz elvezetett, amikor a lelkes remenyteli magyar polgarok az arok ket oldalarol acsarkodnak es lassan meg is olnek egymast vallasi okokbol.
A meccset nem egy magyarorszagnyi palyan jatsszuk. Nem lenne esszerubb egy csapatban jatszani?
Ki az ellenseg a romaiak, vagy a nemzeti front?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:20:17

@ctboy: Mindig elmondom hogy Praga mellett a vilag legszebb varosa. Kimaradt a Budapest

2013.03.30. 22:22:33

@Chamroe: Azert ez felhaborito, hogy azert nem vennek fel a 7 eves kislanyt - aki meg konnyen tanul nyelveket - iskolaba mert 'nem tud magyarul'. Persze ha itt Angliaban nem vennek fel a bevandorlok gyerekeit iskolaba mert nem tudnak angolul, az az emberi jogok megsertese lenne stb., igy az adofizetok penzebol tanittatjak oket angolul, illetve sok angol anyanyelvu gyerek alig tanul valamit az allami iskolakban mert az osztaly nagy resze nem beszel folyekonyan. Kene ezekre a helyzetekre valami egyseges szabalyozas az EU-n belul - hogyhogy a magyar iskola kijelentheti hogy nem veszi fel a gyereket, az angol meg nem?

2013.03.30. 22:28:28

@Philosoraptor: 'Amerikai történelem: európai bevándorlók kiirtották az őslakosok jelentős részét.

Amerika tényleg az ígéret földje, főleg, ha innen Magyarországról nézzük. Az más kérdés, hogy mivel érte el és mivel tartja fent jelenleg is.'

Bocs de a magyarok is ugyanugy kiirtottak volna az oslakosokat, csak meg ahhoz is tehetsegtelenek voltak hogy odaig eljussanak.

2013.03.30. 22:36:20

@BoGyesz: 'A magyar történelem jobb? Az ősmagyarok bevándoroltak a Kárpát-medencébe és elüldözték vagy legyilkolták az ott élőket'

Na ez annyira nem igaz - en lattam a filmen, hogy mikor Franco Nero belovagolt a magyarok elen, teljesen ures volt a Karpat-medence es szep bekesen letelepedtek! hu.wikipedia.org/wiki/Honfoglal%C3%A1s_(film)

Chamroe 2013.03.30. 22:36:49

@Mirjam2: Szerintem itt is köteles lenne felvenni, és ennek utána is nézek a jövő héten.
Mondjuk ezek után abba a suliba már nem is szeretné beiratni, ha ilyen a hozzáállásuk.
A kislány egyébként amerikai-magyar állampolgár, ért is magyarul, de nem beszél. Szerintem pár hét alatt is sokat fejlődne, ha magyar gyerekek vennék körül.
Nagyon várja, hogy jöhessen, és sokat gyakorol, mióta a döntés megszületett, remélem nem fog csalódni az itteni hozzáállásban.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:39:48

@Mirjam2:
Valoszinuleg a Spanyol filmekben Cortez is igy lovagol be Mexikoba (Tenochtichlanba), es Pizarro Peruba.

Tancos lanyok varjak uttoro nyakkendoben, soval es kenyerrel.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 22:43:56

@Chamroe:
Hasonlo korulmenyek kozott tanul magyarul az en lanyom is.
Ket eve eloszor egyedul volt otthon.
A masodik heten mar a helyi gyerek szlenget beszelte.
Meg is lepodtem mikor hivott bennunket telefonon.
Az iskola otthon csak nyerne vele.
Mikor fog az osztaly igazi angol anyanyelvu gyereket latni legkozelebb?

kék madár 2013.03.30. 22:48:17

@Elchango: te is egy tajekozatlan paratlan ujju patas vagy es oszinten orulok, hogy ilyen marhasagok ragadtak meg az agyadban:
"Tele csovessel, sivar utcakkal." es kb annyira talalt mintha azt mondtam volna, hogy az Alfold tele van piramisokkal.

Elchango 2013.03.30. 22:53:28

@kék madár: hehehe. Mi akasztotta ki a kicsi lelkedet mond?
Igyal egy uveg bort igy husvetra oszt hatha rendbejossz.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 23:12:16

Koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat.
Visszanezek meg kesobb.
Kellemes Husvetot sok locsoloval!

blackhairlady 2013.03.30. 23:14:13

@hagyma: Már akartam kerdezni, hogy ha kiköltözöl horgsszni, vadaszni, addig Mary mit csinal? Otthon var amig haza ersz? Vagy megy veled vadaszni? Nem lesz unalmas ott neki?

bobsys 2013.03.30. 23:16:27

@hagyma: Balin a tengerparton a napernyo alatt sikerult masodfoku egesi seruleseket kapnom, de akkor is szeretem az itteni klimat. Mondjuk kerdezz meg 10 ev mulva, lehet mas lesz a velemenyem :)

bloodybetty 2013.03.30. 23:17:56

"A Zöld kártya lottó (Diversity Immigrant Visa Program)

Nem kerül pénzbe. Annyi az elvárás, hogy legyen érettségid, legyél legalább 18 éves, küldd el az adataidat egy weblapon keresztül és csatolj hozzá egy fényképet."

Valóban nem kerül pénzbe, de ha ki is húznak, 3 feltétel közül legalább egynek meg kell felelned a vízuminterjúig, ezek pedig:
1.) Rendelkezel állásajánlattal
vagy
2.) Valaki szponzorál, azaz közjegyzői iratba foglalva garantálja, hogy nem fogsz az USA terhére lenni, a szponzor anyagi helyzetét vizsgálják ez esetben
vagy
3.) A kivándorló(k)nak fejenként legalább 1,5 millió forintot fel kell tudni mutatni a bankszámlájukon. Tehát ha egy házaspár egy tagját kihúzzák ketten mennek, akkor már 3 millió és így tovább. Ez a másfél millió forint tavalyi adat, nem tudom most pontosan mennyit kell felmutatni. Hallottam olyat akinek kevesebbet is engedtek, volt akinek többel is volt gondja.

Mindezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy ha ki is húznak valakit (amire kisebb az esély mint otthon megnyerni a lottó ötöst) az sem garantál sajnos semmit, a fentiekkel jó tisztában lenni. Ettől függetlenül mi is minden évben beadjuk, mert ennyit legalább megér, ha összejön mindig lehet megoldásokat keresni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 23:21:03

@bloodybetty: Mindjart utana nezek.
Nem tunik valosnak amit irsz.
A zold kartyas ismeroseim kozul egy sem felelt meg az osszes kovetelmenynek, megis itt vannak.

bloodybetty 2013.03.30. 23:25:35

@ctboy: ezek követségi információk, elég sokáig voltam aktív fórumozó egy blogon ahol vízumlottó nyertesek osztották meg a tapasztalataikat. Ahogy fent is írtam, vannak egyedi esetek, hívhatjuk őket szerencsésnek, de üres zsebre, munkaajánlat nélkül senkihez nem vágnak hozzá manapság egy zöldkártyát letelepedési engedéllyel.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 23:26:21

@bloodybetty:
Qualifying Occupations

Successful DV entrants must be eligible to receive a visa by qualifying based on education, work, and other requirements. The law and regulations require that every DV entrant must have at least:

A high school education or its equivalent;

or

Two years of work experience within the past five years in an occupation requiring at least two years' training or experience.

travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html#occupations

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.30. 23:27:16

@ctboy:
A high school education or its equivalent; = Gimnaziumi erettsegi VAGY ............

bloodybetty 2013.03.30. 23:28:17

Anyagi fedezet: A DV vízumkérelmezőknek igazolniuk kell, hogy nem válnak közteherré az Egyesült Államokban. Ezt bizonyíthatja egyrészt bankszámlával vagy szponzori nyilatkozattal, amelyhez az I-134-es számú nyomtatványt kell használni, melyet kitölthet az Egyesült Államokban élő rokona vagy ismerőse. Az USA-ból érkező, munkáltató által kiállított hivatalos állásajánlat is elfogadható.

blackhairlady 2013.03.30. 23:29:53

@zej: Itt Amerikaban nem problema a nyelv hianya az iskolaban.
Az elso napon felmerik az angol tudast egy teszttel, majd az eredmeny fuggvenyeben meghatarozzak, hogy mennyi ESL orara lesz szuksege. A nap folyaman amig a tobbieknek reading vagy writing oraja van addig a te gyermeked esl oran vesz reszt megfelelo kepesitesu tanarral. Eleg hamar belejonnek a gyerekek, hisz egesz nap angolul beszelnek hozzajuk.

bloodybetty 2013.03.30. 23:30:10

Nem értesz. Az hogy valakinek van egy érettségije, egy jelentkezési feltétel, de ha nincs anyagi fedezeted (pénz/szponzor/munkahely) elutasíthatnak. Olvasd végig a budapesti amerikai nagykövetség interjúra felkészítő leírását, amit belinkeltem.

hungarian.hungary.usembassy.gov/dv_interview.html

bloodybetty 2013.03.30. 23:32:32

@ctboy: nem az összes feltételnek kell megfelelni, csak EGYnek a felsoroltakból. :)

Anyádlóháton 2013.03.31. 00:02:29

Hagyma,- ctboy,- és a többi kint élő véleményét kérném. Célpont: Alaszka, Anchorage! Mi a vélemény? Orvosi eset vagyok ... vagy talán lehetne ott is egy nyugodt életet élni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 00:10:02

@bloodybetty:
Elolvastam igazad van.
Elutasithatnak.
Nem tudom mi a gyakorlat a kovetsegen.
Meg akartam keresni az angolnyelvu lapot, hatha ugy maskepp szol, de nem talalom.
Sajnalom ha hibas informaciot adtam nektek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 00:15:25

@Anyádlóháton:
Ha ott nem tudsz nyugodt eletet elni akkor sehol.
Par eve lattam egy allashordetest ahol Alaskaba kerestek Radiologus doktort. Berendezett iroda rontgengepek,aszisztens es $2,5 millio evi fizetes. Mi lehet ott hogy enyire nem akarnak menni az emberek?
Legutobb egy nemet dokumentumfilmet lattam egy 40-es hazasparrol akik szinten ezt vettek a fejukbe.
Normalisan indult az eletuk, csak arra panaszkodtak, hogy minden nagyon draga arrafele.
Nem lehetetlen.

Anyádlóháton 2013.03.31. 00:25:08

@ctboy: Ok, köszi. Igazad van, ha ott sem...akkor sehol a világon nem találok nyugalmat! Olvastam az előzőekben véleményeteket a nyugati oldalról, meg Floridáról ...gondoltam van rálátásotok Alaszkára is. Nem tudom miért, elég nehéz megmagyarázni, de én és a családom valahogy vonzódik va földrajzi Északhoz. Most is egy északi országban élünk közel tíz éve, de itt már nem igen van kihívás, cél és motiváció...váltani kellene. Gondoltam Alaszka...az egy jó hely .... legalábbis könyvekből és elmondások alapján ... de hát szokták mondani, hogy a puding próbája az evés!

rumitom 2013.03.31. 00:25:58

@ctboy: new england mint eszak dakota a puszta kozepen?

bloodybetty 2013.03.31. 00:27:02

@ctboy: Nem volt szerintem hibás információ a leírásodban, csak nem volt elég alapos a vízumlottóra vonatkozó rész. Én is csak azért szerettem volna megosztani ezt másokkal, mert sokáig hittem, hogy ilyen egyszerű - kihúznak és megnyerted. Most már több éve követem figyelemmel az egész hercehurcát (közte a tavalyi téves húzással és azok károsultjainak történeteivel). Korábban volt egy nagyon jó, részletes blogoldal, de sajnos megszüntette a gazdája. :(

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 00:32:03

@rumitom: Nem ertem a kerdest.
New England mint Maine, New Hampshire, Vermont Massachusetts, Rhode Island, es Connecticut a keleti parton.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 00:35:32

@bloodybetty: Mikor kellett volna nem nyertem. Amikor mar sinenvoltunk, csak a rokonok miatt kovettem. Barataim nyertek es mar itt vannak. Nem panaszkodtak. Siman ment minden.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 00:58:39

Hey bloggazda.
Hmm...
Megkerdezhetem azt a kocsog buzit aki ezt az oldalt moderalja hogy miert lettek kitorolve a hozzaszolasaim?
Es kurva jo lenne ha valaszolnal, mert nem fogom sajnalni azt a ket percet amig regisztralok uj felhsznalot hogy emeljem a blog szinvonalat.

bobsys 2013.03.31. 00:59:39

@bloodybetty: ez mekkora faszsag, marmint amit a kovetseg honlapjan irnak. Mi a sydneyi konzulatusra mentunk es nem ismetlem nem kellett bankszamla, allasajanlat vagy sponsori papir. Megvan az eredeti instruction

1. One recent photograph. It must be recent & not the same used for your entry application. Please refer to instructions on Page 2.
2. Valid passport and photocopy of its biographic page.
3. Original education or original employment records and one photocopy each only of the principal applicant and not of the accompanying family members.
**If you do not meet the minimum Year 12 high school education requirement, please refer to website online.onetcenter.org/ to determine your eligibility under your work experience. Print out a copy and bring to your interview with a summary of your day to day job duties.
4. Original Birth Certificate, original English translation, if applicable and one photocopy of each.
5. For minor children immigrating with one parent: Original court order verifying sole custody to the immigrating parent or a signed and dated affidavit from the child’s other parent advising of his/her knowledge and consent for the child to live in the United States which should include a copy of a photo ID of that parent, or a death certificate of the other parent. Submit original and one photocopy.
6. Original Adoption decree or evidence of name change when applicable, original English translation, if applicable & one photocopy of each.
7. Original Divorce or Death certificate, original English translation if applicable & one copy each.
8. Original Marriage certificate, original English translation if applicable & one photocopy of each.
9. Original Australian police certificate & original police certificates of other countries if applicable, original English translation if applicable & one photocopy of each. To obtain instructions of police certificates from other countries, please refer to website: travel.state.gov/visa/fees/fees_3272.html Click on the alphabet of the country and scroll down to Police Records.
10. Original Court Records if applicable, original English translation if applicable & one photocopy each, together with one original and photocopy of the statute for which you were convicted.
11. Original Military Record if applicable, original English translation if applicable & one photocopy of each.
12. Medical results.
13. All expired passports
14. Old/Expired/Invalid Alien Registration Card and Re-entry Permit if applicable.
15. Fee is per visa applicant to be paid by credit card or a Bank Check
made payable to the U.S. Consulate General, Sydney.
16. One 3kg self-addressed Express Post envelope, which will be used to mail you your visa.

Konkretan az irjak, hogy ezen a siteon levo infok alapjan keszuljunk fel az interjura
www.travel.state.gov/visa/visa_4756.html

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.31. 01:06:10

@Philosoraptor: a magyar bevándorlók a kárpát medencében szerinted nem írtották ki az őslakosokat, nem csicskáztatták a helyi népeket? mi a helyzet a szlovákokkal, akik állítólag a csicskásaink voltak, nincs is saját történelmük, stb? vagy a kárpát medence szerinted tök üres volt, nagy "welcome" táblával, üres szerkezetkész kunyhókkal, meg csodaszarvassal?

bobsys 2013.03.31. 01:06:35

@ctboy: tehat DV 2012ben huztak ki, 2011 juniusaban neztem meg a siteot es mutatta, hogy nyertem.
2011 augusztusban vagy szeptember visszakuldtem az elso papirokat Kentuckyba. Oktoberben osszehazsodtam a feleseggel, naszutrol visszaterve ment az o adataival is a level Kentuckyba.
Decemberben megkaptuk az interju idopontot, February 21, 2012 09:00 AM. Interju, utleveleket otthagytuk es marcius 9-en a postas hozta a ket utlevelet benne a temporary I-551. Az orszagba belepve pedig automatikusan kipostaztak az elore megadott cimre a plasztik kartyat + socialt

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 01:08:38

@dirtyfreebird:
Vagy ha nem akkor miert nem mukodik normalisan az oldal???

bloodybetty 2013.03.31. 01:12:00

Úgy látszik az ausztráloknál nincs ilyen, ettől még ha kihúznak én inkább felmutatom a pénzt/szponzort/munkahelyet, vagy akár mindet egyszerre. :D

bloodybetty 2013.03.31. 01:18:03

Mondjuk ebben a leírásban is említve van a szponzor, így inkább legyen B terv minthogy ott álljon az ember és szalasszon el egy ilyen lehetőséget.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 01:19:02

@bloodybetty:
Elolvastam bobsys link-jet.
www.travel.state.gov/visa/visa_4761.html
Ott szo sincs a magyar kovetseg kovetelmenyeirol.
Nem tudok hozzaszolni sajnos.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 01:19:42

@bobsys: Koszi. Igy hanzik normalisnak az ugymenet.

bobsys 2013.03.31. 01:24:03

@bloodybetty: Melyik leirasban van emlitve a sponsor a magyar oldalon kivul?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 01:33:02

@ctboy:

"2,5 millio evi fizetes [...] minden nagyon draga arrafele"

Azt hiszem erről lehet szó. $120K a világvégén ahol minden drága nem egy akkora ajánlat.

kék madár 2013.03.31. 01:45:54

@Elchango: fogok tudni aludni, csak nem ertem minek hulyesegeket terjeszteni.... hogy a Bela latott egy embert, akinek meseltek, hogy valaki azt mondta, hogy San Franciscoban nappan is sotet van.

kék madár 2013.03.31. 01:48:40

@neoteny: 120K-nal egy kezdo orvos is tobbet keres barhol, az 2.5 millio dollar

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 01:52:33

@kék madár:

Ah úgy már rendben van; akkor valóban nem érthető...

kék madár 2013.03.31. 01:57:32

@neoteny: www.profilesdatabase.com/resources/2011-2012-physician-salary-survey itt "csak" $550K-t latok, de sok ev tapasztalattal meg Alaskaban szerintem a ketszerese. 2.5 millio valahol eszetlen osszeg,

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.31. 03:13:19

@Kovermadar: miami bazmeg... a rongyrazo prolik, az autoikkal kivagyiskodo sutyerak bunkok videke. 'jobbak az autok', persze, az ott presztizs... keves a feher, persze, kozel van kuba... te figyelj, ne miami alapjan itelj mar meg egy 300 millios orszagot. ez olyan sutasag, mintha mondjuk lemennel a bunozo kivagyi suttyok koze a dokk diszkoba, latnad kint a nagy fekete bmw-ket aztan ez alapjan itelned meg egesz budapestet.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.31. 03:15:54

@házelőtthinta: csak azt felejted el, aranybogar, hogy az usaban fele-negyedannyiert kapsz benzint mint nyugateuropaban, feleannyit fizetsz a muszaki cikkekert is, mint nyugateuropaban - sot, meg a kaja is toredeke, foleg az eszakeuropai arakhoz merten, a nyugati etelaraknak...

sagdiyev 2013.03.31. 03:29:24

@Adammenniamerika: Ha volt mar egyszer "J" vizumod, akkor valoszinuleg van SS#? Amennyiben nem szegted meg a vizum es a munkavallalas eloirasait, akkor probalkozhatsz ujra munkavallalassal. A helyedben kijonnek 3 honapra es az ismerosod segitsegevel munkat keresnek. A szponzorals nem nagy dolod megis a cegek csak hiany szakmakban propagaljak. Eleve csak oplyan cegnel probalkoznek, ahol alkalmaznak kulfoldieket, a tobbieknel nem pazarolnam az idom. Az ilyen cegeknel mar bevalt immigration ugyved kepviseli a dolgozokat es tudjak mit kell csinalni. H-1B az egyik legnepszerubb munkavallalasi vizum. Annak feltetele a minimum bachelors degree es tobb eves munkatapasztalat. Ha meg tudod huzni valakinel magad es az segit az interjuk leszervezeseben van eselyed. Sok sikert!

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.31. 03:31:11

@neoteny: menobb varosokban, ha jo szakember vagy, evi 120-150.000 dollart hazaviszel. egy diplomas dolgozo hazaspar hazavisz evi 300.000-et.

namost, ha diplomasok, es addig nyujtozkodnak, amig a takro er, akkor atlagos eletkorulmenyek kozott (a magyarnal meg is igy 100x jobb eletszinvonalon) fejenkent evi 60-70 ezer dollart siman felre tudnak tenni.

nem arrol van szo, hogy ezt nem lehet eltapsolni; el lehet, sot, nagyon is konnyu; iszonyu erovel tamad a fogyasztoi kultura, a reklamok, a trendek alol iszonyat nehez kivonni magad, meg akkor is, ha mar reg tudod, hogy mekkora hulyeseg az egesz.

de ha okos vagy, es felreteszed / befekteted ezt a penzt, akkor 5-10 ev alatt akar nyugdijba is mehetsz.

ez viszont annyira nem konnyu, hogy a dolgozo oszaly tulnyomo reszenek sohasem sikerul. ok berrabszolgak maradnak eletuk vegeig, mert ugyanugy megveszik a legujabb bizbaszt, es telerakodjak a lakasukat mindenfele szarral, ahogy magyarorszagon, csak a mennyiseg mas, mert amerikaban esetleg megtolti a harom haloszobat meg a ket garazs lim-lommal, otthon meg mondjuk csak egy giga lapostevet akaszt ki buszken a 6. emeleti panelbe a paraszt.

ha tobbet/annyit koltesz, amennyit keresel, akkor MINDEGY hogy mennyit keresel, szegeny maradsz. magyarorszagon is, amerikaban is. SIMAN el lehet kolteni evi 120.000 dollart, sot tobbet is, mert fogsz kapni erre mar kurva meredek kreditkartyakat, es onnantol orrbaszajba vasarolhatsz hitelbe, es arra fogod kolteni 40 evig a fizetesed es dolgozol mint egy robot, hogy a kamatokat, az auto es a lakasreszletet fizesd. lehet ugy is, hiszen 'mindenki igy csinalja', es valoban, ha ilyen hulye vagy, ugy fogod erezni hogy 'minden draga'.

a gazdagsag nem midnenkinek valo!

sagdiyev 2013.03.31. 03:35:56

@kék madár: A magyar vagy europai orvosi papirok, vegzettseg itt nem sokat er. Egy orvos ismerosomnek 5 evig kellett jatszadoznia mire elfogadhato diplomaval allhatott elo. 10 ev utan kapott egy jo munkat most $250 ezret keres egy evben. Az ovosok felelossege egeszen mashogy mukodik errefele.

sagdiyev 2013.03.31. 03:50:08

@Bölcs Lázadó: A $300k ado utan ~$210. Azt azert tedd hozza, hogy ugy dolgozol 10-12 orat egy nap, mint a huzat es vampirok vagytok. Ha mondjuk NYC-ben berelsz, mert miert ne, akkor leraksz havi $3-4K a berleti dijra, a masik $3-4K a kaja, mert fozni nincs idod es nem is szokas az mar $6-7K. Oltozkodsz, de nem a GAP-be jarsz, mert a kollegaid $100 ingben jarnak $2500 oltonyokben es $600 cipokben. Mosni nem mosol havi $300, majd utazol egy evben ketszer alkalmankent $6-7K es van egy kocsid a garazsban. A garazs havi $300 es a kocsid egy uj nemet verda havi $500 lizinggel. Ez alaphangon elviszi a fizetesed ket harmadat. Erre rajon, ha van tartozasod CC vagy tandij es egyszer csak ugy rugnak ki, mint macskat szarni. Akkor van ket heted, hogy legyere a magas lorol es kikoltozz a suburb-be valami atlageletet elni.

tohotom01 2013.03.31. 04:19:51

Nem tudom hogy lehetsz itt kotelezoen egy napot fel evente vagy evente es adozol is ?? En ugy tudom hogy a zoldkartyasnak minden evben 6 honapot es egy napot kell eltolteni az allamokban. Hogy lehet adozni egy ket nap utan ?? Amugy valaki kerdezte hogy, hogyan ellenorzik a szponzor talal e megfelelo melost, vagy ha nem akkor felvehetik az illetot. Ez nagyon egyszeru, fel kell adnia egy helyi ujsagban hirdetest es ha nem jelenkezik ra helyi akkor johet az a vereb.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 04:26:06

@Bölcs Lázadó:

Ahogy a szólás tartja: you can't be too rich, too thin or have too much free disk space.

Van olyan ismerősöm aki $7,500,000-ért adta el a cégét amit 25 évig épített... de meg is maradt a cégnél igazgatónak (csak már mint a vásárló cég alkalmazottja).

Két évtizeddel ezelőtt volt egy cikk a Wall Street Journal-ban arra vonatkozólag hogy mennyi pénz kell ahhoz hogy valakinek "ne kelljen dolgoznia". Akkor $5 millában adták meg ezt az összeget: ami napi 2-3 órás menedzsmenttel kiadja az évi 5%-os _reálhozamot_ (tehát adók és infláció után). Akkor úgy gondolták hogy évi $250,000-el el lehet evickélni. Ha ma végeznének hasonló számítást, valószínűleg kb. a duplájára jönnének ki.

Egy gyerek éves tandíja egy jobb felsőoktatási intézményben mai napság évi $50,000+; ha valakinek van három gyereke (mint az előbb említett ismerősömnek), az simán kitesz évi $150,000-et (persze nem szükségszerűen egyidőben, de lehet átfedés). Az egészségügyi ellátás az USA-ban nagyon drága: ha valaki "independently rich", akkor vagy vesz magának eü-biztosítást igen nagy pénzért, vagy megreszkírozza az akár több százezer dolláros számlát egy súlyos baleset vagy betegség esetén.

És akkor még nem beszéltünk arról hogy hol akar élni valaki: NE tele van drága városokkal, S és SW olcsóbbakkal.

Tehát még ha az évi $70,000-es megtakarítást is számoljuk 10 évvel, az $700,000; 5%-os évi reálhozam mellett az $35,000. Az pedig csak egy átlagfizetés nettója: abból egy család (de akár csak két ember) nem él meg jól.

nyisziati 2013.03.31. 05:06:06

@hagyma: "en meg azt mondom, elobb irnam ki a sajat kibegzesemet ha haza kellen koltozni"

Megkérdezhetem, miért?

Gerry. 2013.03.31. 06:14:07

A zöldkártya lottóval kapcsolatbaban csak egy dolog nem világos. Az rendben van, hogy az ember jelentkezik szeptember-oktoberig, rá fél évre pedig ha szerencséje van azt dobja ki a kód bemásolása után a rendszer, hogy nyert. Beküldi és befieti amit kell, és vár az interjúra, amire sorszámot kap. Ez akár fél év is lehet. Ez idáig tiszta. Azonban ami nem, az az hogy ha jól tudom az interjún bizonyitani kell, hogy lesz munka, kellő mennyiségű pénz van a számlán, stb...? A pénzt értem, de mennyire mennek bele a munkahely kérdésébe és abba, hogy Te amint lehet ki akarsz költözni? (Mondjuk utóbbi logikus feltételezés lenne a részükről.) Illetve ha mindent rendben találnak, akkor megkapod a zöldkártyát (ha van, akkor a férj/feleség/gyerekek is), és innentől a 'mezei' zöldkártyaszabályok vonatkoznak az emberre, magyarul az elkövetkezendő 5 évben, az állampolgárság igényléséig évente x. napot kell az USA területén töltenie?

(A kérdés tanulmányi okokból érdekes számomra: ha most jelentkezve jövőre kisorsolnának, akkor sem tudnék kimenni még egy-másfél, netán két évig. Viszont az nem probléma, hogy évente meg kell fordulni az Államokban, gyakorlatilag pár hetet-hónapot mindenképpen ott töltök évente.)

Gerry. 2013.03.31. 06:17:59

Közben olvastam el egy fenti hozzászólást: tehát vagy/vagy alapon vagy van állásajanlat/szponzor/pénz és amennyiben az egyik teljesül, akkor elviekben az akadályok ezen része elhárul a nyertes elől...?

Anyádlóháton 2013.03.31. 08:59:29

@Gerry.: Ebben az évben (2013) a 2015 évi lottóra jelentkezel...
Tehát ez év november végéig lezárul a jelentkezés...2014 tavaszán kiderül nyertél-e, ha igen akkor a 2014 év ügyintézéssel telik el és 2015 januárjától mehetsz ..... gondolom én. Vannak itt szakértők a témában, majd azok megírják pontosan

NIL7 2013.03.31. 09:22:42

Kedves olvtársak, nem olvastam végig az összes hozzászólást, két megjegyzésem lenne. Testvéri alapú bevándorláshoz a petíció beadása után 30-50 hónapot is kell várni, függően attól, hogy hol jár a hivatal az ügyintézésben. Ez attól is függ, hogy melyiknél van az ügyünk - a legterheltebb a Californiai, (de egyszer minden idő eltellik, nekem talán a jövő hónapban)

Nagyon tudom ajánlani érdeklődőknek Dan Moffett weblapját és hírlevelét, aki bevándorlással kapcsolatban részletes, közérthető és gyakorlatias tanácsokat ad:

immigration.about.com/

Nem kell mindentől megijedni amiket ír (pl 8 év várakozás), mert nagyobb országokra (pl India) ez igaz lehet, de Magyarországra kevesebb.

Vannak bevándorlással foglalkozó ügyvédi irodák is, amiket - szerintem - minimum a petíció benyújtásakor érdemes igénybe venni, mert garantáltan ügyelnek a buktatók elkerülésére, elintézik a hiteles okmányfordításokat, jó tanácsokat adnak, időt takarítanak meg - persze némi pénzért, de megéri..

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 09:23:32

de diszkriminatív egy ország ez :x
ott is diktatúra van?

rumitom 2013.03.31. 09:24:05

@ctboy: ahh, nme is erthetted ha hulyeseget kerdezek :)

2013.03.31. 09:28:26

@Bölcs Lázadó: Az amerikaiaknak sincsen nagy történelme, elfér pár oldalon az egész. De nem is ezzel van baj, hanem azt hiszik, hogy amerikainak lenni valami kiváltság, pedig többségében európai felmenőkkel rendelkeznek az őseik. Azt aláírom, hogy más szellemben nevelkedtek, a hedonizmus és a fogyasztói társadalom mintapéldánya a nagy USA.

NIL7 2013.03.31. 09:30:00

@Gerry.: A bevándorlási vízum megkapása után 6 hónapon belül kell költözni. Bár az állampolgársághoz elegendő a 60 hónapból 30-at az USA-ban tölteni, de hosszabb távollét esetén azt feltételezik, hogy elálltál a bevándorlási szándékodtól. 2 év távollét után az egész eljárást újra kell kezdeni ... kezdve a petíciótól.

2013.03.31. 09:30:18

@dirtyfreebird: Nem szabad csúnyákat írnod. :D

fokukac 2013.03.31. 09:56:22

milyen szep ph-s tarsasag jott itt ossze, kerem szepen..! :-)

Shopping 2013.03.31. 09:57:04

Miért menne oda bárki is?
- bűnözés elképesztően magas aránya
- a sok bevándorló, aki arra sem veszi a fáradtságot, hogy megtanuljon angolul ( akkor minek ment oda??)
- az oktatás alacsony színvonala ( + ki akarja hogy a gyereke fémdetektoros kapun menjen keresztül az iskolába?)
Stb,stb.

Mindez csak azért, hogy szebb autód legyen, és szebb tárgyakkal vehesd magad körül...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 10:28:28

@nyisziati: mert itt erzem jol magam
mas az elet
nem akarok sehova koltozni
ennyi az egesz
/amugy riposzt volt egy bejegyzesre/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 10:30:49

@ctboy: sosem leszek perfekt, anyanyelvi szintu, de megertenek naturlich
bebaszna ha nem tudnam megertetni magam 15 ev utan

fokukac 2013.03.31. 12:11:33

Hello!
Nekem egy gyakorlati kérdésem lenne. Sok helyről hallottam, hogy aki jelentkezett a zöldkártya-lottóra, annak problémái lehetnek a későbbiekben abból, ha turistaként érkezik az USA-ba, mert a reptéren az immigration officer potenciális bevándorlóként tekint rá, hiszen egyszer hivatalosan már jelezte, hogy bevándorolna...

Valakinek van ezzel valami tapasztalata?

Üdv,
@

Elchango 2013.03.31. 13:44:16

@kék madár: latod te is kiforgatod a szavaimat. En nem azt mondtam,hogy a Bela ismerosenek az ismerose meselte valakinek,hogy az USA es CA 1 nagy rakat szar.
Elso kezbol, aki ott jart kerdeztem es nem a szajhagyomany utjan terjedo szaroknak hiszek.
Bocs de en se hinnem el a nepmeset. Annak kivancsi vagyok a velemenyere elso kezbol aki ott el, jart, stb de a tobbi nem.
Szoval olvass utanna meg egyszer lecci.

iwebinfoember 2013.03.31. 13:45:01

@fokukac: Én jelentkeztem zöldkártyalottóra 2 alkalommal is, az USA-ba pedig 5 alkalommal utaztam, de a jelentkezés miatt soha nem volt gondom a határon. Szerintem ha rendben vannak a kért dolgok(visszafelé repjegy, szállás, megfelelő anyagi fedezet) akkor nem lehet gond, persze lehet hogy belekötnek, de nem valószínű.

bloodybetty 2013.03.31. 14:12:43

@fokukac: ha van visszaútra szóló repülőjegyed nem fognak szórakozni szerintem. A vízumlottóval kapcsolatban ahogy a korábbi kommentekben látszik megoszlanak a vélemények. Én tartom magam a magyar követség honlapján leírtakhoz, inkább több feltételnek feleljek meg, mint kevesebbnek.
A munkahelyet úgy ellenőrzik, hogy ez esetben a munkáltató állít ki egy igazolást, ami mondjuk elég macerás, hiszen májusban húznak ki, az interjúk ha jól emlékszem ősszel kezdődnek, így nem lehet egyszerű egy céget találni első körben, ezért lehet jobb a szponzor (családtag, barát) vagy a megfelelő mennyiségű pénz.

M. Péter 2013.03.31. 14:31:27

@neoteny: A WSJ nyilván azt számolta ki, hogy menny pénz kell ahhoz, hogy egy bankár a megszokott életszínvonalon éljen.

Ha az embernek van saját tulajdonú háza vagy lakása jelzálogkölcsön nélkül, akkor évi 35000-ből nagyon jól meg lehet élni, a többség ennél kevessebből él.

M. Péter 2013.03.31. 14:40:01

A tajvani babáról annyit, hogy nem ennyire sima az ügy. A cikkel ellentétben nem lesz neki olcsóbb az egyetem, magánegyetemen úgysem számít, állami egyetemen pedig az adott állam lakosának kell lenni, amihez az kell, hogy eleve ott lakjon, ne csak tanulni menjen oda, egyébként fizetheti az out-of-state tuitiont. A családegyesítéshez meg kell, hogy az USA-ban éljen, és legyen annyi pénze, amiből az szülők megélhetését is tudja fizetni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 14:42:20

@Philosoraptor:
Bameg, azt hiszem nem is ide irtam azokat a hozzaszolasokat.
Most hulye vagyok, vagy hulye vagyok?
Na megyek, megiszom a kolnit inkabb.
Jobb lesz mindenkinek.

Economist 2013.03.31. 15:20:01

Szia Szerző!

Lenne pár kérdésem, első, miért jobb Amerika?
Olcsóbb minden? Mi minden? Fizetés magasabb? Minden területen, mennyit keres egy busz/teherautósofőr, kőműves, orvos és egy mérnök? Egészségügyi szolgáltatás fakultatív, ha nem fizetsz meghalsz, ez igaz? A bérből nem vonják automatikusan? Nyugdíj csak annak jár, aki takarékoskodott mivel állami nincs?
Előre is köszönöm.

Economist 2013.03.31. 15:21:23

Jaj bocs, Németországhoz képest magasabbak a bérek, Magyarországihoz biztosan :) Ez lett volna a 4. kérdésem :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 15:37:43

@Economist:
Igen, olcsobb minden.
Nem, alapbol nem vonjak.
Neked kell annyi eszednek lenni hogy te kotsz biztositast magadnak.
Nem halsz meg csak elarverezik a hazad utana, illetve nem kapsz igazi eletmento kezelest.
Igen , csak annak jar nyugdij.
Ott a hulyek meghalnak es ez igy jo.
Orvos sokat. 250 000 dollar.
Soforok 55 ezret.

Economist 2013.03.31. 15:48:11

@dirtyfreebird: A hülyéket és a szegényeket ne keverjük össze. Na ezért nem mennék soha Amerikában, ameddig ilyen rendszer van 6 lóval sem tudnak odavontatni, ellenben Kanada nagyon csábító. Hiába magasabb fizetés az eu-s szolgáltatás, ha egyszer s mind nem biztos. Nem akarnék biztosító áldozata lenni, mivel épp sprólonia kellett, mert a részvényei lementek a tőzsdén.
És egyszer sming nem fair, hogy sokaknak nincs biztosítása és melletted meghalhat, míg téged ellátnak. Ameddig jut vannak akik azt gondolják leszarjáka másikat csak maguknak kaparnak. De ha 20 év múlva válság tör ki elúszik a meló, nem lesz fizetve a nyugdíj, eus biztosító se és még talán a ház is elszáll.

Economist 2013.03.31. 15:51:07

Az élelmiszerek mennyibe kerülnek ill. ha az utcán vagy mennyibe kerülnek a könnyen vihető kaják, hot-dog, Gyros, Kebap, Hamburger. MAgyarországon 5-600 ft a Gyros, Németországban Kebap van kicsi 2.5, a nagy 3.5 Euró, a kicsi akkora, mint a magyar Gyros.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:06:12

@M. Péter:

Nem emlékszem hogy arról lett volna szó hogy "egy bankár a megszokott életszínvonalon éljen"; mindenesetre elő kellene ásni a cikket.

"évi 35000-ből nagyon jól meg lehet élni"

Nem egy "power couple"-nak akik korábban évi bruttó $300,000-et kalapáltak össze (és akkor még nem beszéltünk a lehetséges gyerekeikről).

zej 2013.03.31. 16:08:55

@neoteny: Évi 35000/fő vagy egy 4 tagú család tud jól megélni?

2013.03.31. 16:14:25

@M. Péter: ha trader volt az illeto, akkor a gyerekt szeretne a keleti part egyik jo iskolajaba jaratni. Az egyik rokonom 30K folott fizet NY altisk-ba, azt mondja, hogy ha nem oda jar a gyerek, Ivy Leaugere nincs eselye (nem jo sportolo es nem muvesz). Ehhez 35k nem eleg.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:20:56

@zej:

Évi $35,000 nettó (azzal a kitétellel hogy nem kell mortgage payment-et vagy lakásbérletet fizetni) tűrhető egy ember számára.

Egy négy fős család évi $35K nettóból (az előbbi feltétellel) "meg tud élni", de hogy nem különösebben "jól", az biztos. Azzal a család nagyon a középosztály alsó (sz)élén helyezkedik el.

zej 2013.03.31. 16:26:40

@neoteny: Kösz. Mennyire látom reálisan, hogy havi nettó 6000$ körüli fizetésből egy 4 fős család már kellemesen tud élni?

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 16:29:44

@Economist:
Amit Mo.-on kötelező jelleggel levonnak eg.bizt.-ra + nyugdíjra, azt máshol is el lehet tenni ugyanilyen célra.
A lényeges differencia az, hogy ott az egyénnek kell gondolnia rá... A honi mentalitást ismerve (a megszokás nagy úr, ugye...) ha hirtelenjében megszűnne a kötelező levonás, mondván, tedd félre magadnak, nos, akkor kb a nagy többség nem tenné félre, hanem felélné.

Öngondoskodás.

Kérdés, mennyiből kell/lehet félretenni? És ha félretett X jövedelemből Y százalékot/összeget, akkor a megmaradó összegből (havi bontásban, havi bért feltételezve) milyen színvonalon tud megélni?

Nem ehhez a témához (eg.bizt., nyugdíj) kapcsolódik, de az előbbi mondatomhoz igen: sokszor feltevődik (sic!) a kérdés, hogy miért megy valaki mosogatni (="aljamunka", bármi lehet) külföldre, ha itthon derogált neki ugyanaz a meló?
Nos, ezért.
Meg azért, mert van esélye "feltörni". Nem azonnal, nem könnyen, nem mindenkinek. De aki hajlandó vállalni a legalulról kezdés nehézségeit (olyanokról van szó, akiknek bármilyen ok miatt is, de csak a legalsó szint jut kezdésként), annak "csak" kitartónak kell lenni, a kemény munka mellett.
Van kilátás, van remény.
Mo.-on nincs kilátás, nincs remény.
Olymindegy, hogy tanulni akar, szakmájában előrébb lépni, vagy szimplán a mindennapi betevő falatot szeretné biztosítani magának/családjának.

Legalábbis a környezetemből külföldre távozottak (szólók és családosak egyaránt) e két ok miatt léptek le: mindennapi élet azonnali javulása, illetve jövőkép/remény hiánya.

(Tudom, van, aki kalandvágyból vág neki. Pár éve még én is elsősorban a kíváncsiságot, a más megismerésének vágyát említettem volna, konkrét országnevekkel. Mára az országnevek kicserélődtek erősen, és a kíváncsiság is másodlagos szemponttá vált. De lehet, hogy ez csak azért van, mert öregszem ..... ?? ..... )

Economist 2013.03.31. 16:30:36

Ez már 72 ezer évi, ha a feléből csak csak, a duplájából már biztosan jól, csak gondolj bele, ha itthon 160 ezerből ellehet vegetálni 4 embernek, akkor 350 ezerből?

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 16:31:22

@Economist:
Amit Mo.-on kötelező jelleggel levonnak eg.bizt.-ra + nyugdíjra, azt máshol is el lehet tenni ugyanilyen célra.
A lényeges differencia az, hogy ott az egyénnek kell gondolnia rá... A honi mentalitást ismerve (a megszokás nagy úr, ugye...) ha hirtelenjében megszűnne a kötelező levonás, mondván, tedd félre magadnak, nos, akkor kb a nagy többség nem tenné félre, hanem felélné.

Öngondoskodás.

Kérdés, mennyiből kell/lehet félretenni? És ha félretett X jövedelemből Y százalékot/összeget, akkor a megmaradó összegből (havi bontásban, havi bért feltételezve) milyen színvonalon tud megélni?

Nem ehhez a témához (eg.bizt., nyugdíj) kapcsolódik, de az előbbi mondatomhoz igen: sokszor feltevődik (sic!) a kérdés, hogy miért megy valaki mosogatni (="aljamunka", bármi lehet) külföldre, ha itthon derogált neki ugyanaz a meló?
Nos, ezért.
Meg azért, mert van esélye "feltörni". Nem azonnal, nem könnyen, nem mindenkinek. De aki hajlandó vállalni a legalulról kezdés nehézségeit (olyanokról van szó, akiknek bármilyen ok miatt is, de csak a legalsó szint jut kezdésként), annak "csak" kitartónak kell lenni, a kemény munka mellett.
Van kilátás, van remény.
Mo.-on nincs kilátás, nincs remény.
Olymindegy, hogy tanulni akar, szakmájában előrébb lépni, vagy szimplán a mindennapi betevő falatot szeretné biztosítani magának/családjának.

Legalábbis a környezetemből külföldre távozottak (szólók és családosak egyaránt) e két ok miatt léptek le: mindennapi élet azonnali javulása, illetve jövőkép/remény hiánya.

(Tudom, van, aki kalandvágyból vág neki. Pár éve még én is elsősorban a kíváncsiságot, a más megismerésének vágyát említettem volna, konkrét országnevekkel. Mára az országnevek kicserélődtek erősen, és a kíváncsiság is másodlagos szemponttá vált. De lehet, hogy ez csak azért van, mert öregszem ..... ?? ..... )

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:33:32

@zej:

Hát ha nem NYC-ről vagy ahhoz hasonló nagyon drága városról van szó, akkor reális. Feltéve hogy van eü-biztosítás egy (vagy mindkét) szülő munkahelyén keresztűl.

Economist 2013.03.31. 16:38:10

@macamuca: Most az nem lényeges, mi történne ha megszűnne Magyarországon a mostani eüs rendszer és az emberek felélnék, nem biztos. Lehet, hogy csak befizetnék a féléves elmaradt tartozásukat.
Öngondoskodással csak az a baj, hogy nem mindenki tud magáról gondoskodni.
Öngondoskodás sem ördögtől való, de általában a felsőbb rétegeknek kedvez.

zej 2013.03.31. 16:39:11

@Economist: Igazad van. De itthon sem mindegy, hogy 100e vagy 160e a duplájáról beszélünk.

zej 2013.03.31. 16:42:33

@neoteny: Nem NYC-ről beszélünk. Viszont lehet egykeresős család, mivel egyenlőre csak én keresek Amerikában munkát, így csak én kapnék munkaállási vízumot, a nejem csak mint családtag jöhetne de a vízuma szerint ő nem vállalhat munkát.

Economist 2013.03.31. 16:43:41

@zej: Ha 100 ezerből eltudsz tartani magad és még 3 embert, akkor veheted annak a dupláját. Én úgy éreztem a 160 már reális erre. Mivel valaki írta, hogy 35 ezer dollárból ellehet tartani egy 4 fős családot. Ehhez viszonyítva durván számolva 160 ezret.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 16:50:44

@zej:

Ha tudsz szerezni egy "biztos" (már amennyire olyan létezik) munkát amiből kapsz havi nettó $6K-t akkor az olyan munkahelyhez általában jár munkaadó általi eü-biztosítás mint juttatás. Abba vágj bele. Persze előnyösebb ha az első fél/egy évben csak magad vagy az USA-ban és annyit teszel félre amennyit csak tudsz: akkor legalább visszaköltözni tudtok Mo-ra ha "megszűnik" a jó munkahely és nem tudsz záros határidőn belül másikat keríteni.

zej 2013.03.31. 16:53:18

@Economist: Én a 6000$-ra azért kérdeztem rá, mert a szakmámban ennyi az átlagfizetés az USA-ban. Természetes nekem is, hogy 3000$ el lehet lenni egy 4 fős családnak, akkor 6000$ sokkal jobban. De ez a sokkal jobban milyen viszonyban áll az átlag amerikai életszínvonalával? Lehetne úgy is kérdezni, hogy átlag középosztálybeli család mennyiből él az USA-ban.

zej 2013.03.31. 16:55:06

@neoteny: Ez a tervem! :-) Első 7-8 hónap egyedül, és ha minden OK, akkor jönne a család.

Economist 2013.03.31. 17:04:09

Mennyibe kerül Amerikában az eü-s havi/évi biztosítása?
Link is jó lesz :)
Előre is köszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.31. 17:11:33

@Economist:

Szerintem ez az abszolút megválaszolhatatlan kérdés, különösen most amikor "átalakítás" alatt van az eü-biztosítási rendszer az ACA (Affordable Care Act) miatt.

Ez is már csaknem 4 éves infó:

usatoday30.usatoday.com/money/industries/health/2009-09-15-insurance-costs_N.htm

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 17:41:48

@Economist:
Szerintem lényeges, hogy mi történne-történhetne (ok, feltételezés szintjén lamentálunk, ez tény), ha megszűnne a kötelező levonás rendszere.
A felfogás és a megszokás ugyanis meghatározó, sőt, döntő.
Aki megszokta, hogy a kézhezkapott összeget elköltheti (ráadásul sokan még a mostani "módi" szerint számolt-kapott nettóból is túlköltekeznek), az a "megnövekedett" nettót is elkölti-feléli nagy valószínűséggel. Anno a 300 ft.-os vizitdíjon micsoda harc volt! Hát nehogymár fizetni kelljen! Hivatalosan! Neeem, inkább fizetett és fizet zsebbe ennél jóval többet a dokinak, azért, hogy "jobb" ellátást kapjon. Miközben levonják a fizujából százalékosan az eg.bizt.-t is. (ok, hogy az így beszedett összeg mire elég, az már egy másik téma, a lényeg a példában a felfogás, a hozzáállás). Gondolod, hogy aki így fogja fel ezt, az majd előrelátóan ugyanúgy félreteszi a fizuja adott százalékát eü.-i ellátásra? Részemről kétlem...
Ugyanígy a nyugdíjjal.
Az adóelőleg dettó. Amikor sokan azzal sincsenek tisztában, hogy nem adót, hanem adóelőleget vonnak tőlük, ezért van szükség az éves összesített adóbevallásra, és adott esetben pótlólagos adóbefizetésre. Merthát tőle már levonták az adót, mégis hogy lehet az, hogy most megint fizetnie kell?? És nem értik... Gondolod, hogy ezek az emberek (és hidd el, sokan vannak....) képesek lennének arra, hogy pénzügyileg öngondoskodóak legyenek?
Pedig valamikor, valahogyan muszáj lesz megtanulni, hogy a saját pénzügyeimért elsősorban én felelek, nekem kell tisztában lenni a miértekkel-hogyanokkal, méghozzá a saját érdekemben (egy ilyen rendszerben a másik opció, ha megbízok valakit, aki mindezt tudja-kezeli, de ez újabb kiadás, hisz nyilván nem ingyen dolgozik a könyvelő, tanácsadó, akárki).

Szóval, szerintem ma Mo.-on a lakosság igen tekintélyes hányada pénzügyileg analfabéta, ami önmagában nem gond, elvégre mindent meg lehet tanulni, a nagyobb gond az, hogy nem is nagyon akar tanulni-változtatni, merthát neki jogai vannak.
A kötelességek valahogy elsikkadnak... (ezen sem csodálkozom, elnézve az elmúlt jópár év kormányait, a simliket-egyebeket, de ez már politika, azt meg inkább mellőzzük).

Én mindenesetre úgy voltam-vagyok-leszek ezzel, hogy az a biztos, amit én megteremtek, nem alapozok arra, hogy majd az állam.... függetlenül attól, hogy mire és mennyit vonnak le. Volt itt már minden, meg mindennek az ellenkezője, honnan a frászból tudjam, mi lesz eztán? És főleg miért higgyem el egy mostani politikusnak (hát kikerülhetetlenenk, bocs), hogy mi lesz majd velem-nekem 25-30 év múlva??

Maradok a "magad uram...."-módinál.

Economist 2013.03.31. 18:02:41

@macamuca: Azt remélem nem gondolod, komolyan hogy 300 ft-os vizitdíj megállította a zsebbeadást. Ez túl kevés ehhez az orvosok bérét kellett volna emelni, a törvényeket szigorítani. Nem a viztidíjjal volt a baj, hanem a módszerrel. Lehetett volna 3000 ft is, annak jobban örültem volna, csak szociális alapon ennek bizonyos százalékát fizeted, ha keveset keresel állástalan vagy esetleg tanuló. Orvosok bérét emelni. Ezzel kiszorítható lett volna a hálapénz. De erre politikai akart nem volt és most sincs. Csak pénz lenyúlás.

bobsys 2013.03.31. 18:54:32

@zej: Wikipedia, megkeresed allamonkent valtozo. Floridaban a median household income kb $50 000

macamuca [IHUN] 2013.03.31. 18:58:02

@Economist:
Nem gondolom azt, hogy a 300 ft.-ok megoldották volna az eü. problémáit (sem a zsebbeadást, sem az alacsony béreket, sem a többit). Enyhítettek volna rajtuk, igaz, szerintem ez az enyhülés is csak átmenetei lett volna, de igazából ez is mindegy. A példában nem az összeg a lényeg, és nem az, hogy mire-meddig elég, hanem a fogadtatása, illetve az, hogy hogyan álltak hozzá az emberek (a többség): "ami neki ingyen (!!) jár, azért nem fog fizetni, még keveset sem, mindegy, miért kérik-mire kérik-mire elég!"

A felfogás a lényeg, azon változtatni meg évtizedekbe telik (tényleges generációs kérdés).
Addig is lennie kell valaminek-valahogy, pénzügyi szokások terén is.
Node ez nem kérdés, hisz minden marad a régiben: szokásokban is, meg felfogásban is.
Akkor is, ha érezzük a bőrünkön, hogy ez a felfogás, szokás-rend olyasmit eredményezett, ami nem jó.
De nem változtatunk, áhh, isten'ments: hagyományőrzés, e téren is.... :(((

kék madár 2013.03.31. 19:14:46

@Elchango: akkor meg sulyosabb, mert ertelmi fogyatekos vagy vak volt az az illeto vagy hazudott. Az osszes allitasod darabokra tudom szedni, tenyekkel te szerencsetlen, nem elso kezbol hanem 14 eve itt lakva.

rolldog 2013.03.31. 19:39:03

@bobsys: azt nem tudjátok, hogyha már kint van az ember, akkor is lehet jelentkezni a lottóra? Mert jogos felvetés, hogyha itthon jelentkezik rá az ember, azt látják vízumigénylésnél és akkor cseszheti a vízumot, évekig lottózhat...kicsit 22-es csapdája ez így...

bloodybetty 2013.03.31. 20:09:16

@rolldog: photos.state.gov/libraries/hungary/231771/PDFs/dv2014c_hu.pdf 7. kérdés :)

7. RÉSZT VEHETNEK-E A PROGRAMBAN OLYAN SZEMÉLYEK, AKIK AZ EGYESÜLT
ÁLLAMOKBAN TARTÓZKODNAK?
Igen, a jelentkez
ő
bármely országban, így az USA-ban is tartózkodhat, a jelentkezést bárhonnan beküldheti.

bloodybetty 2013.03.31. 20:34:20

@Gerry.: Közben próbáltam kicsit utána nézni, a következőket találtam:
"A szabályok szerint, a mindenkori amerikai szegénységi küszöb 125%-át kell elérned, azaz, attól függően hogy hányan mentek ki, az alábbi összeggel kell rendelkezned vagy olyan munkahellyel, ami ezt megfizeti:

1 fő esetén: $13,963
2 fő esetén: $18,913
3 fő esetén: $23,863
4 fő esetén: $28,813
5 fő esetén: $33,763"

Ezek a számok nyilván évente változnak, friss infót a követség tud adni: USConsular.Budapest@state.gov

A másik kérdés: "Amíg zöldkártyád van addig minden évben 6 hónapot kell az Egyesült Államokban élned.Ez ha jól tudom 5 évig megy így, utána folyamodhatsz állampolgárságért. Ha nem mész vissza időben akkor elveszíted a státuszodat és megszűnik a zöldkártyád. Kivételes esetekben lehet kérni hogy 1 évre hagyhasd el az USA-t."

Itt pedig egy korábbi nyertes leírása az interjúról Budapesten: greencard.blog.hu/2012/04/29/_us_kovetseg_interju

bloodybetty 2013.03.31. 20:42:49

@bobsys: www.travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_3741.html

Itt szerintem ez arra utal: Evidence of financial support (e.g. Affidavit of Support, a notarized offer of employment, or evidence of assets)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:16:47

@Gerry.: A magyar kovetseg lapjan levo tajekoztato es az eredeti kozott kb akkora a kulonbseg mint amikor a horvat tengerparton olvasod a tablakat, nemetul es magyarul.
Zimmer Frei.
Szoba nincs.

Nem tudom a munka vagy penz elvaras hogyan kerul oda, de eletszeru ezt elvarni egy kenyai erettsegizett 18 eves sractol Nairobiban? Vagy egy szinten 18 eves alban lanytol?
Nem ismerem a reszleteket, nem akarlak felrevezetni, En nem hallottam hasonlo kovetelmenyt senkitol aki igy kapott GC-t. De tenyleg le van irva.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:19:27

@fokukac: Hagyma emlitette, hogy a fianak voltak nehezsegei, de kidumalta. Keresd ki feljebb legy szives.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 21:23:03

@M. Péter: Ez mind igaz amit leirsz.
Az utobbi kovetelmenyeknek sokkal konyebb megfeleni, mint allampolgarsagot szerezni, gondolom ezert csinaljak.

bobsys 2013.03.31. 21:40:54

@bloodybetty: de ez nem a zoldkartya nyertesekre vonatkozik, azt a linket olvasd el amit en linkeletem, azok a feltetelei illetve azon a linken levo dikumentumokat kell vinni.
A te linkeden levo financial support az a csaladegyesito visa kovetelmenye, irjak is, hogy "Affidavit of Support form is required for most family-based and some employment based immigrants"
es peldaul a zoldkartya ezek kozul egyik sem, mert azt ugy hivjak, hogy Diversity Visa

bobsys 2013.03.31. 21:51:22

Meg leirtam mit kertek tolunk az sydnei konzulatuson. Ennyit vittunk ennyit kertek. Lehet a magyarok csak izmoznak, mert ha kernenek akkor nem lenne ertelme a diversity visanak, de igazabol le is szarom, hogy a magyarorszagi kovetseg mit csinal

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.31. 21:52:07

@fokukac: igen
tenyleges bevandorlonak tekintenek, mivel jelentkeztel a bevandorlasra, lehetnek gondok, mikor rad szegezik a kerdest, ha csak turitaskodni akarsz, minek adtal be zold kartya lottot
/ismerosi korben megtortent/

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 22:21:14

@macamuca: @economist
Koszonom a kiegesziteseket.
Korulbelul ugy lehet az itteni viszonyokat egyszeruen szemletetni, hogy evi $50.000 es $120.000 dollaros fizetes kozott az autod markaja +uj/hasznalt, a hazad merete es helye, valamint az a kulonbseg, hogy magad viszed az ebeded, vagy megveszed egy etteremben.
A gyerek ugyanoda jar iskolaba, a helyi szolgaltatasok rad is vonatkoznak (pl. a rendor megved, az onkormanyzat elintezi az ugyed), az orvos ugyanugy ellat stb.
Par eve mi feleannyibol eltunk mint most. Akkor sem panaszkodtunk. Most el tudunk menni egy kellemes nyaralasra evente, ami nagyon jol esik. Uj autot vettunk, de ilyet nem csinalok meg egyszer mert nincs ertelme.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.31. 22:28:38

@Economist:
A korhazban ha surgessigire kell menned ellatnak akkor is ha nincs biztositasod. Nem fognak az utcan hagyni. Viszont be akarjak hajtani a koltsegeiket.
Egeszsegbiztositas amit a ceg ajanlott $500/ho az egesz csaladnak. Ehhez azert rendes vizitdij tartozik. Haziorvos $30 mindenki mas $45 latogatasonkent.
Minimalis nyugdijat itt is kapsz ugy hivjak hogy social security. Kb. 1000-1300/ho es 68 ev utan igenyelheted.
A magannyugdijat itt nem fogjak elvenni. Lehet hogy a korhatart emelik es nem emelik a kifizetest az inflacioval, de ezert kell elotakarekoskodni ha modod van ra.
En nem akarok senkit meggyozni, hogy hol jobb, itt vagy otthon. Megf csak ervelni sem akarok barmelyik oldal iranyaba. Amit leirtam azok csak tenyek, amik nem mindig nyilvanvaloak, ezert neha hosszabban is ki kel fejteni.

Elchango 2013.03.31. 23:12:08

@kék madár: hulye idiota. Ennyi a velemenyem rolad. Kurvasul nem erdekel a (tenyekkel alatamasztott, izekre szedett) velemenyed se amerikad. Elj boldogan ott meg vagy masik 140 evet valahol a Compton kellos kozepen oszt szevasz. 1 napra se mennek oda lakni nem,hogy egy eletre. Akinek meg bejon az a hely sok sikert hozza.

bobsys 2013.03.31. 23:54:02

@fokukac: ezt mar kerdezted mashol is. Cimboraek februarban voltak itt 10 napot. Tavaly jelentkeztek a zoldkartya lottora, semmit nem kotekedtek veluk a hataron.

kék madár 2013.04.01. 01:23:01

@Elchango: sikerult a new low-t hoznod a blog torteneteben logikat nem is keresek a valaszodban. Hasznos parbeszed volt. most telesirok par pelenkat, hogy nem szereted Amerikat.

Elchango 2013.04.01. 10:55:30

@kék madár: na neeeeeeeeeeeeeeeee mar magyarul nemis megy? csak igy English fluent lokod,hogy "low"?

zej 2013.04.01. 13:45:53

@hagyma és akik még jártasak a kérdésben! Ma jutott eszemben, csak úgy. Valahol fentebb írta valaki, hogy akik Amerikában születik az amerikai állampolgár lesz. Ha egy házaspár Amerikában tartózkodik bármilyen jogszerű vízummal (tanuló, munka, stb ) születik gyereke az USA területén akkor a gyerek megkapja az állampolgárságot és utána a szülők is automatikusan állampolgárrá válnak, vagy kérhetik az állampolgárságot? Vagy valamit félre értettem?

M. Péter 2013.04.01. 15:22:59

@zej: A gyerek amerikai állampolgár lesz, de a szülők nem kapnak semmit. Majd ha 21 éves lesz a gyerek, akkor kérheti a szüleinek a bevándorló vízumot, ha az USA-ban él,és van elég pénze a szülei eltartására.

zej 2013.04.01. 15:26:51

@M. Péter: Ok. kösz. Végül is érthető.

M. Péter 2013.04.01. 15:57:29

@neoteny: @charlieharper: Az USA-ban az emberek kevesebb, mint 2%-a keres 250000 dollárt évente, 2 évtizeddel ezelőtt csak néhány ezrelék volt, szóval ennyi nem kell még az átlagnál sokkal magasabb színvonalon való megélhetéshez sem.

Az Ivy League-be az egyetemisták kevesebb, mint 1%-a jár, szóval a családok nagy többségének nem fáj emiatt a feje. Több Ivy League-n végzett ismerősöm is van, be lehet úgy is jutni, hogy egy kicsit okos az ember és szorgalmas, nem kell hozzá méregdrága magániskola.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.04.01. 16:13:37

@M. Péter:

"Az USA-ban az emberek kevesebb, mint 2%-a keres 250000 dollárt évente"

Azért Bölcs Lázadó egy olyan (hipotetikus) házaspárral (családdal?) példálózott akik $300,000 bruttót keresnek évente... és úgy beszélt róluk mint akik gyakran előfordulnak. _Nekik_ olyan nagyságrendű bevételre van szükségük hogy fenntartsák a megszokott életstílusukat.

Bastards 2013.04.01. 18:43:25

Sziasztok! Tud valaki információt adni arról,hogy mit jelent konkrétan a zöldkártya lottó feltételeinél az anyagi fedezet?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.01. 20:13:00

@zej: Ez igy van. A gyerek allampolgar. Ez a tajvani anyuka esete a cikkben.

zej 2013.04.01. 20:33:23

@ctboy: Kösz. A Cikkben én igazából a munkavállalás alapú bevándorlása koncentráltam, nem a tajvani anyukára.

tohotom01 2013.04.02. 01:20:06

@Elchango: Figyelj elmondok neked egy titkot. Tudod sokan tul nagy dolgokat hisznek az USA rol, aztan kiderul hogy itt is vannak szemetes utcak. EZ IS A TUDATLANSAGBOL ERED. Abbol hogy itt el valaki 2 honapot vagy evet. Otthon sem tudod a kinainak elmagyarazni hogy azert jobb MO mert a balatoni naplemente. Tetszik erteni ????? Ezek miatt sem tudod lemerni hogy mennyivel jobb az elet itt mint MO-n. Ahoz itt kell elned hogy a sok aprosag, ami igy visszanezve nem is az, szoval ezek amik sosem lesznek otthon elerhetok. Peldat nem mondok mert ugysem ertened. Mas....Ezt az egeszsegugyi biztositast sem ertem, ha vennetek a faradsagot es beutnetek a keresobe, egybol kijonne hogy egyeneknek 100 dollar korul lehet biztositast kotni, 2 emberre 200 korul 3 ra 300. Mi ez az 500 ??/ Azert mar platinat kapsz ami a legjobb. Meg valami sok amerikainak azert nincs biztositasa mert nem eri meg neki es nem eri el azt a kuszobot amikor is kipengeti az allam helyette. Na azt meg aztan vegkepp nem ertem hogy ha van kifizetettlen szamlad akkor kikoltoztetnek, EZ EGY NAGY BAROMSAG, jelentkezzen mar az az ember akinek ebbol ilyen szintu konfliktusa volt ??????? Van az USA ban egy olyan torveny ami annyit tesz hogy a sajat lakott ingatlanodbol a jo isten sem tehet ki, max raterhelik a szamlat, persze a birosagi eljaras utan HA NEM FIZETED AZ ELORE MEGBESZELT OSSZEGET AMI A FIZETESED X SZAZALEKA. Ugyhogy ne dumaljon mar senki ezeket az urban legendekkel tele a kukim mar vele.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 12:12:43

"Kezdjük onnan, hogy az USA rövid történetének első száz évében nem volt semmilyen bevándorlási korlátozás. Aki jönni akart, jöhetett. Ki is tántorgott másfél millió honfitársunk."
Könyörgöm ez a 'kitántorgás' nem az USA történetének első száz évében történt.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.02. 15:19:19

@Szóló Hozzá: Korlatozas nem volt az elso szaz evben. Utana volt, de eloszor a kinaiakra vonatkozott, utana az irekre.
Amikor a monarchia beli nepek (koztuk a magyarok is) nagy szamban kivandoroltak, rajuk nem vonatkozott korlatozas. Ez valoban nem volt ilyen szinten kifejtve, mert nem ez volt a cikk lenyege.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 15:45:59

@ctboy: Az általam idézett mondat tartalmilag félrevezető. A két mondat egymás után kb. azzal a jelentéstartalommal bír, hogy 'az USA történetének első száz évében nem volt semmi korlátozás így ezért EBBEN az időszakban kitántorgott (mert EKKOR még ki tudott) másfél millió emberünk'.
És ez így nem valós.
A kínaiak bevándorlását 1882-től korlátozták, illetve tiltották meg.A magyar kivándorlás 1905-ben, 1906-ban és 1907-ben tetőzött( összesen 528 000 fő).
1921-ben fogadták el az első olyan törvényt, amely számszerű korlátot is (305 995 fő) állított a bevándorlás útjába.

M. Péter 2013.04.02. 16:26:05

@Szóló Hozzá: A 60-as vagy talan 70-es évekig nem érték el a korlátot, a családegyesítési, munkavállalói és egyéb kategóriákon kívül is be lehetett vándorolni azoknak, akiknek olyan kedve volt.

2013.04.02. 16:54:26

@M. Péter: az egyik ivy leagueben 1992-ben 16k-t kellett fizetni. Most ugyanez 50k korul van. Tehat ket evtized alatt haromszorosara nott a tandij, ugyanazon a szakon.
Tehat ket evtizeddel ezelotti fizeteseket nezni es mostanit nem erdemes kontextus nelkul.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 17:21:09

@M. Péter:
-ez nem változtat azon, ami miatt írtam
-a korlát később változott ( 1924 Johnson-Reed Bill), 164 557 fős korlát.
- a közép-, kelet-, és dél európai országokból az 1890-ben az USA-ban élők 2 %-ára korlátozta a bevándorlási lehetőséget
-1880-1899 között évente kb. 10- 15 ezren vándoroltak ki az akkori Magyarország területéről
-A kvóta törvények elfogadásával az amerikai történelem egyik periódusának, a szabad bevándorlás korának szakadt vége kb. három évszázad után. Az 1920-as évtizeddel megkezdődött a bevándorlás szigorú korlátozásának időszaka , amikor Amerika csaknem teljesen bezárta kapuit a nemkívánatos bevádorlóknak minősített közép-kelet-európai népek előtt.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 17:30:46

@M. Péter: És hogy nem érték el a korlátot, meg be lehetett vándorolni olyanoknak, akiknek kedve volt ???
A nagy gazdasági depresszió idején, félve a munkanélküliek hadának növekedésétől ,Herbert Hoover elnök 1930 szeptemberében arra szólította fel az amerikai konzulokat, hogy
TAGADJÁK meg a vízum kiadását MINDENKITŐL, aki előbb vagy utóbb segélyezendővé válhat.

M. Péter 2013.04.02. 17:58:28

@Szóló Hozzá: Nem lehetett bevándorolni és utána azonnal segély kérni. Vagy állásajánlat kellett, vagy egyéb jövedelemforrás, pl. nyugdíj, vagy megtakarított pénz, vagy egy amerikai rokon, aki vállalja a költségeket, mint ma is a zöldkártyalottó nyerteseinek. A különbség az, hogy az leendő munkáltatónak nem kellett igazolnia, hogy nincs megfelelő amerikai az állásra.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 18:11:55

@M. Péter: Ezzel nem cáfolod amit írtam.
És Hoover nem azt mondta, amit írtál.
Még egy megjegyzés, nem konkrétan a bevándorlással kapcsolatosan, de ahhoz kötődően: ma is indoklás nélkül a repülőtérről visszafordíthat az ottani tisztviselő bárkit, aki az USA-ba menne. Korábban is megtehette, amikor még vízum kellett és nem volt könnyű megkapni. Megkapta valaki, kiutazott és a reptéren derült ki, hogy 'kidobta a pénzét', mert nem engedik be az USA-ba.
Felebbezési, jogorvoslati lehetőség nincs.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 18:23:04

Németország kvótája évi 26000 volt DE ennek ellenére 1933 és 1936 között MINDÖSSZE kb. évi 4000 - 6000 fő kapott VÍZUMOT!!!!!!

M. Péter 2013.04.02. 21:11:28

@Szóló Hozzá: A turistákra és a bevándorlókra egész más feltételek vonatkoznak. Ha vízummal (nem ESTA-val) érkezik az ember, akkor van joga fellebbezni, bár ezt nem biztos, hogy reklámozzák. Olyanról még nem hallottam, hogy bevándorló vízummal valakit visszafordítottak volna, a leggyakoribb visszautasítasi indokok a bevándorlókra egyébként sem vonatkoznak.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 21:23:57

@M. Péter: a fő témát ez nem érinti.

Szóló Hozzá 2013.04.02. 21:39:43

Bár ez nem a fő téma -mint írtam- de :

Employment-Based Immigrant Visas
Entering the U.S. - Port of Entry

A visa allows a foreign citizen to travel to the U.S. port of entry and request permission to enter the United States. Applicants should be aware that a VISA DOES NOT GUARANTEE ENTRY INTO THE UNITED STATES. The DHS, U.S. Customs and Border Protection (CBP) officials have authority to permit or deny admission to the United States. Travelers should review important information about admissions and entry requirements on the CBP website under Travel.

Dr. Dugó 2013.04.03. 09:33:22

Nagypapám kint él Californiában voltam kint nála 3 hónapot! Azt szeretné ha kint maradnék nála!Mennyi esélyem van?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 16:48:58

Par fontos kiegesztites:

- H1B sot L1 (A es B) vizumhoz sem kell kotelezoen diploma. Az USA azon keves orszagok egyike, ahol a diploma kivalthato megfelelo szakmai tapasztalattal. Konkretan 4 ev szakmai tapasztalat kivalt 1 ev egyetemet. Vagyis ha van egy elvegzett egyetemi es 12 ev szakmai tapasztalatod, akkor a USCIS szemeiben _van_ diplomad.

- Azt irod, hogy ha van zoldkartya, akkor 5 ev mulva lesz allampolgarsag. Igaz. Lottoval es hazassaggal zoldkartyat szerezni gyors, fel ev. Masik kiskapu, ha beallsz katonanak. Ott a zoldkartya es az allampolgarsagi folyamat is extra gyorsitott. Ha mondjuk 1-2 evet kell Okinavan allomasozni, az azert nem Afganisztan, megfontolando.

Ha viszont a hagyomanyos family-based vagy employment-based modon igenyled a zoldkartyat, akkor adott esetben rengeted ideig (evekig!) tarthat, mire megkapod. Az ilyen igenyek feldolgozasi szintjet a Visa Bulletinekben publikalja a USCIS havonta: travel.state.gov/visa/bulletin/bulletin_1360.html

A "C" current feldolgozasi szintet jelent, vagyis nincs backlog. A tobbi datum viszont azt jelenti, hogy pl. jelenleg a 2001-es a F4-es zoldkartya kerelmek feldolgozasa tortenik. Az 12 eve volt...! Es a 2007-es EB2-es zoldkartya kerelmek feldolgozasa, az hat eve volt. Azota varnak a zoldkartyara. Pedig jogos a kerelmuk, minden szabalynak megfelel. Ennek a varolistanak semmi ertelme, de aki ezen az uton elindul, jobb ha tud rola...

River_Of_No_Return 2013.04.03. 17:57:03

@doncii:
Köszi, hogy erre a táblázatra felhívtad a figyelmet. Engem érdekelt volna az F4-es kategória, de ha 12 éves várakozási periódus van, akkor arra nem sok értelme van tervezni.
Az EB2-re vonatkozó részt viszont szerintem elírtad, az EB2 kategóriában nincs lemaradás (ezt a mi esetünk is bizonyítja, mert hamarabb lett zöld kártyánk, minthogy a 3 éves L vízumunk lejárt volna), az EB3 kategória az, ami nagyon el van maradva.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 18:14:49

@kalandortexasi: Igen, elneztem egy sort, EB2 valoban current, EB3 van lemaradva. Amit ki akartam emelni: viszonylag kis dolgok tudnak kulonbseget tenni akozott, hogy EB2-ben adhasd be EB3 helyett. Pl. kell-e Master Degree a munka elvegzesehez. Hiaba van mastered, ha a mostani munkakorod nem koveteli meg, hogy legyen. Mivel a zoldkartyara varasi idot 6-rol 1 evre redukalhatja, siman erdemes eloleptetesen dolgozni egy magasabb munkakorbe es maris mehetsz EB2-vel.

Ugyanez vonatkozik L1A es L1B munkavizumokra. Ha a ceged nem sima expertkent, hanem menedzserkent visz ki USA-ba, kaphatsz L1A-t. Pont kesobbi zoldkartya igenyles szempontjabol oriasi kulonbseg.

Miert fontos mindez? Ha egy mondatban ossze kellene foglalnom: Mert zoldkartya nelkul szopas van, azert, erre mindenki rajon egy even belul. Es nem mindegy, hogy 6-10 ev mulva vagy fel even belul lesz zoldkartyad.

A legjobb utak, ertsd egy even belul zoldkartya:
- zoldkartya lotto, nyilvan
- L1A munkavizum, nem L1B
- H1B olyan munkakorrel, ami jogosit min. EB2-es zoldkartya igenylesre kesobb
- hazassag US allampolgarral
(- katonasag es egyeb speci kategoriak muveszeknek, menekulteknek, PhD kutatoknak, professzoroknak)

zej 2013.04.03. 19:51:34

@doncii: Jól értem? Amilyen állásokat én megpályázok mindenhol kérnek master degreet (Az én diplomám még nem ebben a rendszerben van, mikor diplomáztam itthon még nem volt ilyen, villamos mérnök vagyok, több mint 15 év gyakorlattal) ez alapján EB2 vízumot kaphatnék? A jelenlegi állapot szerint 1-2 év múlva zöldkártyám is lehet?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2013.04.03. 20:08:46

@zej: Ha a munkaadod szab meg feltetelt, az a o szemelyes joga, privat ember, azt vesz fel, akit akar, ahhoz koti, amihez jolesik. Az amerikai mentalitas viszont sokkal rugalmasabb, mint amit altalaban megszoktunk, en felhivnam, ha lehet es elmondanam, hogy szerinted miert van neked siman Mastersnek megfelelo tapasztalatod.

Amirol en beszeltem az a USCIS, a bevandorlasi hivatal, aki a vizumot adja ki es H1 es L1-hez is megkoveteli, hogy Bachelor degreed legyen, vagy _equivalent_. Errol irtam en, hogy a hatosagok elott kivalthato a vegzettsegi kovetelmeny. Konkret esetet tudok erre, nem csak elvi lehetoseg.

A vizumodat H1 vagy L1-nek fgjak hivni, amikor azzal mar az orszagban vagy, akkor adod be a zoldkartya kerelmet, annak a kategoriaja lesz EB1,2,3... es ettol fugg mennyit varsz ra. A zoldkartya utan mar sinen vagy, +5 ev az allampolgarsag es nincs tobb gondod, onnantol ott elsz es azt veszel felesegul, akit akarsz.

Nem reklambol, segitskeppen, ezt is olvassatok el, ha meg nem volt meg: doncii.blogspot.com/2011/07/papirok-nelkul.html

zej 2013.04.03. 20:15:38

@doncii: kösz a választ
Bachelor degreed - ez a normál, régi főiskolai diploma, ez van minden magyarnak aki 7-9 évnél régebben járt főiskolára. Szerintem. De lehet tévedek.

River_Of_No_Return 2013.04.03. 21:22:12

@zej:
A H1 és L1 vízumhoz minimum bachelor’s degree-nek megfelelő végzettség kell VAGY elegendő év szakirányú munkatapasztalat, ami kiválthatja a diplomát, ezekkel a munkavállalói vízumokkal bejuthatsz az országba dolgozni.

Az EB kategóriák már a zöld kártya igénylés során számítanak, amikor már az országban vagy valamilyen munkavállalói vízummal, tehát tulajdonképpen alkategóriák és egyben prioritást meghatározó csoportok a vízum fő típusán belül. Az EB2 kategóriába való bekerülésnek szigorúbb feltételei vannak, mint a H1 vagy L1 vízum megszerzésének.

Akkor tudsz bekerülni az EB2 kategóriába, ha ‘advenced degree’-d van (ami a master's degree vagy doctorate) VAGY bachelor’s degree-d plusz 5 év megfelelő tapasztalatod, és olyan munkát végzel USA-ban, amihez ezek kellenek az amerikai Department of Labor szerint. (Azt nem tudom, hogy van-e esély diploma nélkül megfeleltetni magadat ebbe a kategóriába csak munkatapasztalat útján. Én úgy tudom, ez szigorúbb, mint az L1 és H1 elbírálás, de ez a te szempontodból akkor nem is releváns.) Nekünk a vízumigénylés során le kellett fénymásolni és fordítani a férjem teljes leckekönyvét és természetesen az egyetemi diplomáját.

De ahhoz, hogy zöld kártyát kaphass EB2-vel, még ezen felül még be kell tudnia bizonyítania a munkáltatódnak a Labor Certification-nek nevezett eljárás során, hogy nem talált olyan amerikait, aki megfelelő végzettséggel rendelkezik a te munkád elvégzéséhez és hajlandó lenne jelentkezni a te pozíciódra. (Ez az EB1 kategóriában nem kell.)

Szerintem 2-3 év reálisabbnak tűnő idő EB2 kategóriában a zöld kártyáig, mint 1-2 év.

Tudom, hogy részben megismételtem, amit doncii írt, csak szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a munkvállalói vízum megszerzése egyszerűbb és alacsonyabb végzettség elegendő hozzá, mint az utána következő lépéshez, amikor a vízumodat zöld kártyára szeretnéd váltani és EB2 kategóriába próbálsz bejutni. Gyakorlatilag ebben és az EB1 kategóriában van belátható időn belül esély a zöld kártya megszerzésre. Sokan megrekednek H1b vagy L1b vízummal az EB3 kategóriában, és 6-7 évet vagy még többet várnak a zöld kártyára nem megfelelő végzettség és nem megfelelő szintű munka miatt.

zej 2013.04.03. 21:35:31

@kalandortexasi: Kösz a választ. Látom nem lesz egyszerű a dolgom, ha az USA-ban szeretnék dolgozni és hosszabb távon élni. H1B vízummal nem csak 2x3 évet lehet az USA-ban tartózkodni?

River_Of_No_Return 2013.04.03. 22:15:46

@zej:
A több mint 2x3 év tartózkodás úgy lehetséges, hogy ha bizonyos lépéseken sikeresen átjutottál a zöld kártya igénylés folyamatában, akkor addig nem kell elhagynod az országot, amíg meg nem kapod a végső értesítést a zöld kártyáról, még akkor sem, ha a vízumod már lejárt közben.

zej 2013.04.03. 22:26:29

@kalandortexasi: Kösz. Ezek szerint ha sikerül kijutni, van hol lakni, megvannak a szükséges papírok a mindennapi élethez, akkor amilyen gyorsan csak lehet be kell nyújtani a zöldkártya igény.

River_Of_No_Return 2013.04.03. 22:40:16

@zej:
A zöld kártya igénylését a te esetedben a munkáltatód fogja tudni elindítani majd, de igen, célszerű a lehető leghamarabb elkezdeni.

Még korábban akartam neked írni, amikor kérdezted, hogy egy átlag amerikai család mennyiből él. Ahogy írta valaki korábban neked, a wikipedian a legtöbb amerikai város statisztikai adatát megtalálod arra vonatkozóan is, hogy mennyi az egy családra jutó bevétel. Ha 4 fős családra tervezel, én ennek az összegnek legalább a 1.5-szeresét tűzném ki fizetési minimumnak. Ha azt a várost nézem, ahol mi élünk, a statisztikában szereplő összeg nagyon kevés, 4 főnek csak az alapvető élelmezésére, elfogadható szintű lakhatására és ruházkodására lenne elegendő. Nem futná belőle megtakarításra, jobb minőségű ételekre vagy szórakozásra.

zej 2013.04.03. 22:53:42

@kalandortexasi: Kösz. Megfogom nézni. Igazából preferált állam van, de ez nincs kőbe vésve, ahogy alakul.

Ridita 2013.04.04. 21:23:28

Tudnál adni egy hivatalos linket a zöld kártya lottóhoz? Én jelentkeztem egyre, ami azt írja, hogy ingyenes, de máris pénzt kérnek az adminisztratív költségekre. Nekem kicsit átverésnek tűnik ez az egész. Említetted, hogy ügyvédet is lehet fogadni, de hogyan ellenőrizhetem, hogy nem egy netes csalóval van dolgom?

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 22:12:16

@Ridita:
Ott van a kommentek kozott valahol. Olvasd vegig a kommenteket es meg fogod talalni.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.05. 04:46:56

@Ridita:
travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

A zold kartya lotto INGYENES.

Csak .gov weblapokat keress. Ami .com vagy .org azok mind penzt kernek.

trash.hu 2013.04.05. 09:28:41

Néhány szám a vízumlottóra:

Magyarországról jelentkezők száma/kiosztott kvóta/év
15 363 / 272 / 2011.
15 503 / 325 / 2012.
17 539 / 246 / 2013.

A számok és arányok beszédesek. Ez tényleg lottó.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 23:26:06

@trash.hu:
Meglepo hogy egy kisvarosnyi ember tisztaban van ezzel a lehetoseggel es jelentkezik.
Nem keves a 15 ezer.
Majusban megmondom sikerult e . (-:
De meg 1,5 evem van az brit allampolgarsagig.

2013.04.06. 03:04:38

elchango

A puffadt arcú fényképedet nézve nem értem milyen jogon birálod az amerikai embereket. Először is nyilvánvaló hogy fogalmad nincs milyenek ott az emberek csak vagdalózol jobbra-balra. Másodszor, kit érdekel az hogy hány kiló egy ember? Hozzám képest te elég elhizottnak látszol, most nézzelek le ezért? Annyira korlátolt és begyepesedett a gondolkodásmódod hogy az már fájdalmas. Viszont örülök hogy már nem kell ilyen emberek között élnem. Ezekkel a kommentekkel tényleg nagy szolgálatot tesztek a kint élőknek.

sani07 2013.04.07. 15:06:15

Nem tudom ki irta ezt a blogot, de ne alapozzatok ra.

Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak.

Ez egy marhasag! A zoldkartya lotto nyertese a bevandorlo visat csakis kizarolag a rezidens orszagaban veheti at, tehat ki kell utaznia az usabol. Mivel a bevandorlo visa eseteben lecsekkoljak az embert ki fog bukni, hogy illegalisan tartozkodott addig az usaban es ez alapbol kizarja a zoldkartya lotto nyertesei kozul. Szoval nem hogy zk-t nem kap, de meg ki is lesz tiltva az usabol.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.08. 03:25:19

@sani07: Koszi a tanacsot. En irtam a cikket.
"Magyar illegálisan tartózkodik az USA-ban, megnyeri a Zöld kártyát, összeházasodik szintén illegális státuszú párjával és mindketten maradnak."
Itt laknak a szomszed varosban, 3 eves kisfiuk van 4 eve mar allampolgarok.
Csupa olyan peldat hasznaltam, akik kollegaim, es 50 km koron belul laknak. Kiveve, tajvani anyukat aki csak fantazia szulotte. (Marmint a "tajvan" resz)
Azert koszonom az eszrevetelt.

sani07 2013.04.14. 16:18:40

ctboy:

Elhiszem, hogy neked ezt mondjak, ettol meg nem lesz igaz.

Zsutren4 2013.05.07. 11:31:37

Szia!

A kérdésem az lenne, hogy nekem édesanyám felől 1 nagybácsi, 1 nagynéni lakik USA-ban és Kanadában még egy nagybácsi, valamint persze a családjuk, ők már állampolgárok mind. Ezen kívül, még a nagypapám testvérei is kint élnek és szintén az ő családjuk , tehát több generációra visszavezethetően ketté vált a család, fele USA fele itt, ez ugyebár nem az " közeli" család de nem tudom mégis van e mód zöldkártyára családegyesítés révén. Magyarországon édesapám és testvérem van más közeli rokonom nincs.

Válaszodat előre is köszönöm!

szultanpepa 2013.12.15. 13:32:59

Sziasztok! Ez a fórum él még?
Csak érdeklődnék, hogy van-e értelme a magyar diplomának, ha ki akarok menni USA-ba?

reni91 2014.01.27. 13:43:25

Sziasztok!
Édesapám magyar-amerikai állampolgár, de itthon lakik, nagypapám viszont amerikai és kint él. Van rá mód szerintetek, hogy igényelhessek zöld kártyát és kimehessek nagypapámhoz?
Köszi

Angéla Gölöntsér 2014.04.28. 10:39:09

Sziasztok! En is az egyik bonyolultabb kategóriába tartozom:) vazolom a szitut: Angliában elek de nem vagyok állampolgár , a férjem indiai de a gyerekem magyar apától van. Kérdés : Beadhatom e a lottó kérelmet es vihetem magammal mind a kettőjüket? A másik dolog ha ki is sorsolnak van valaki akit előrébb helyeznek vagy vak sorsolás?es a nyertesek választhatnak a state-ek közül vagy ahova utalnak oda kell menni? Előre is koszonom Angéla

Handl Yvette Alana 2014.09.18. 10:04:02

Sziasztok. Ausztraliaban szulettem. Ausztral allampolgarkent nem konnyebb kijutni munt magyarkent?

azatya 2014.10.09. 09:39:29

@Economist: "Azt remélem nem gondolod, komolyan hogy 300 ft-os vizitdíj megállította a zsebbeadást." Amig volt, kevesebben mentek el tarsalogni orvoshoz.

Amit megoldott volna az az, hogy novekedett volna az atlathatosag. Minden vizit mellett lett volna egy szamla. Nehez lett volna pl. csak ugy felirogatni embereknek alvizsgalatokat ugy, hogy ok nem is voltak ott, hiszen azonnal kiszurhato lett volna az osszes ilyen mutyi.
Nott volna az emberekben az az erzes, hogy fizetek a szolgaltatasert, ezert el is varok valamit. Ilyesmik.

HoNVeD 2014.10.20. 09:13:03

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent pontosan az , hogy befogadó ország? Engem Kanada nagyon érdekel , tehát utána kell néznem valahol, hogy mik a bevándorlás feltételei , kiutazok és igényelek letelepedési engedélyt ?Vagy ezt hogyan kell elképzelni ? A válaszát előre is köszönöm !

Ariell19 2014.10.26. 19:46:28

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy ha illegálisan kint tartózkodom az USA ban, mondjuk már 2 éve, és találtam egy férfit, akihez hozzá mennék, egy állampolgárt, akkor kaphatok zöld kártyát?
Vagy ez az állampolgárságnál közre játszik,ugymond fekete pont?

Mária Marcsi Ujvári 2015.06.25. 12:44:25

Sziasztok. Azt szeretném megtudni, hogyan tudok kijutni a fiammal aki 20 éves és nincs érettségije.Hozzá teszem nekem sincs és házas is vagyok de,külön élünk jóideje már. Viszont vállni nem akar a férjem.Franciaországban élünk 5 éve. Ha tudjátok nekem segíteni azt köszönöm tiszta szívből. Marcsi

Inci Pető 2015.08.12. 18:00:04

Szia.
Szeretnék érdeklődni hogy melyik oldalin lehet ingyenesen a green card lotteryre jelntkezni?Mi fizettünk érte anno de nen sikerült soha.feladtuk.ha ingyenes megprobalnank megint Köszi előre is a segítséget.

Palma, Ágnes 2015.11.17. 23:12:08

Hol lehet jelentkezni ingyen a zöldkártya lottóra éretségizett, jelenleg illegálisan kint élő embernek. Esetleg mik a feltételek, és mikor van a zöldkártya lottó húzása? Az eredményt honnan tudhatom meg, és mikor? A választ előre is köszönöm. Ágnes

utazona 2016.01.22. 19:25:02

Sziasztok!

Tud valaki esetleg arról, hogy ha pl. a nagyapám az USA-ban született, - és már nem él - de én kérhetem az állampolgárságot, mint az unokája, és persze meg is kaphatom?
Köszönöm az esetleges válaszokat!

ocsi01 2016.01.23. 22:30:55

@Palma, Ágnes: Kedves Agnes,
A zoldkartya lotton itt tudsz jelentkezni:
Google > "Electronic Diversity Visa" Vagy valami hasonlo kereses, majd az elso talalat:
www.dvlottery.state.gov/
( Igy a legegyszerubb es legbiztonsagosabb megtalalni az oldalt)
FONTOS: Az USA zoldkartyaval rengeteg csalo probal penzt kicsikarni tudatlan emberekbol! Senki se klikkeljen semmilyen linkre semmilyen honlapon, emailben. Erre se amit itt irok. A google-ben meghizhatsz, de mindig ellenorizd le a kovetkezoket:
1) A link .state.gov honlapra mutat. Ez a hivatalos kormanyzati portal ( nem csak Zoldkartya lottonal.)
2) A HTTPS kapcsolatnal ellenorizzuk, hogy a bongeszo nem jelez-e tanusitvany hibat. Hiba eseten lehet, hogy egy csalasba keszulunk belesetalni.

leoon 2016.03.28. 14:37:36

Sziasztok, a cikk és a hozzászólások elolvasása után csak még jobban összezavarodtam... :)
Nos akkor kérdeznék:
Én mint magánszemély akinek semmi speciális végzettsége nincs (nem épp rám van szüksége az amerikai nemzetnek) és családtagja sem él kint, azaz nem lehetséges a családegyesítés, csak szimplán váltani szeretne és kivándorolni amerikába és ott élni, dolgozni stb., annak egy kehetősége van a green card lottery.
Javítsatok ki, ha nem így van.

Tehát itt kezdődik minden, de nincs ennek egy hivatalos oldala ahol regisztrálni lehet és reménykedni? Senki sem rakott fel egy linket sem, hogy na itt csináld ez a hivatalos...
Gondolom Én, hogy akkor ez egy hivatalos séma amit csak úgy nem csinálhat senki (weboldal, ár stb...)
Vagy létezik ez nem virtuális formában, ahol nem internetes felületen kell kérvényezni? Tehát valami hivatali szerv, ahol esetleg ezt el lehet indítani és ha igen, akkor hol?

Egyéb kérdés, hogy a gc lottery megnyerése esetén további fizetést igényel a green card?
Valamint mi az igazság abból, hogy valami pénzügyi limit is van? Azaz pl.: legalább 10000 USD tőkével kell rendelkezned?

Nos így hirtelen ennyi, köszönöm előre is!

Bredpitt Monika 2016.03.28. 19:37:29

@leoon: Szia, véletlenül vettem észre, hogy ide tévedtél, de örülök neki, mert ezt még én sem olvastam végig. Ha tényleg kérdezni akarsz, akkor javaslom, hogy menj fel holnap napközben határátkelő oldalára és kérdéseid tedd fel ott (hacsak HA már nem válaszolt neked a háttérben). Van egy jó pár ember, aki kint él az Egyesült Államokban és van zöld kártya lottós tapasztalata, sőt ha jól emlékszem van egy Árpi nevű fiú, aki zöld kártya lottón keresztül jutott ki, ha jól emlékszem Virginiába.

Neki van is egy blogja, aminek nem tudom a nevét ...... de nézd mit találtam neked, hátha ez segít, szerintem ez pont ennek az Árpinak a története, bocs , de én nem olvastam végig.

greencard.blog.hu/2012/04/29/_us_kovetseg_interju

Üdvözlet és sok sikert !!!

leoon 2016.03.28. 20:07:53

@Bredpitt Monika: Köszönöm a válaszod, persze még egy kérdés határátkelőnek mi az oldala? :)

KÖSZI!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása