oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 25. 06:52,  Már a középiskolások is elmennek 373 komment

2013. március 25. 06:52 Határátkelő

Már a középiskolások is elmennek

Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi egyetemen folytatja tanulmányait. A nagy kérdés az, mi lesz így az országgal?

gimnazista.jpg

Nem hogy lassulna, a jelek szerint inkább gyorsul a határátkelés Magyarországról, ráadásul a hullám elérte az érettségizőket is. Az eduline.hu rendkívül tanulságos összeállítása szerint egyre több diák jelentkezik külföldi egyetemre, egyes (jellemzően a legjobb) intézményekben az arányok egészen elképesztőek.

A vezető budapesti gimnáziumokban egyre általánosabb, hogy a diákok egyharmada adja be külföldi egyetemre (is) a jelentkezését, elsősorban az osztrák, a brit, a dán vagy Európán kívül az amerikai felsőoktatási intézmények a népszerűek.

Persze ezek az országok sem tétlenkednek, hiszen az osztrákok és a németek ingyenes képzéseket kínálnak, a briteknél pedig viszonylag könnyen lehet ösztöndíjhoz jutni – már ha elég tehetséges valaki.

Nem kell a röghöz kötés

Persze lehetne azt mondani, hogy ez természetes folyamat (és ez nem is lenne teljesen hamis állítás), ugyanakkor vastagon benne vannak a kormányzati intézkedések is. Az oldal által megkérdezett iskolaigazgatók ugyanis azt mondták, a diákok sokszor azért döntenek a külföldi egyetemek mellett, mert a kormány rendkívüli módon megszigorította (kevésbé megengedően: ellehetetlenítette) az államilag támogatott felvételt a jogi és gazdasági szakokra, és nem segít a hallgatói szerződések kőbe vésése sem.

A jelek szerint a külföldi egyetemeken másképp gondolják, ott valamiért szükség van jogászra és közgazdászra is, mi több, áldozni is hajlandóak arra, hogy a legjobbak (és ne legyenek illúzióink, nem csak a legjobb magyarok, hanem Európa legjobb fiataljai) náluk tanuljanak.

Persze lehet itt arról beszélni, hogy ezek a fiatalok majd tapasztalatokkal felvértezve visszatérnek Magyarországra, csak arra nem válaszolt még senki, hogy akkor miért éri meg a legnevesebb európai egyetemeknek (és az államoknak) finanszírozni a képzésüket.

Talán mert ők is sejtik, hogy ha a legtehetségesebb fiataloknak minden segítséget megadnak, akkor ők jó eséllyel náluk maradnak majd és az ő társadalmukat, gazdaságukat segítik.

Megdöbbentő adatok

Úgy tűnik, a magyar oktatás, és ezen belül is a felsőoktatás éppen fordított utat jár be, mint kellene. Próbálom megérteni, miért kell mondjuk (kiragadott példa) 70 milliárd forint a közmédiára (nem nagyon tudom...), amikor ennek az összegnek egy részéből jelentősen lehetne javítani a felsőoktatás helyzetét és itthon lehetne tartani ezeknek a fiatal felnőtteknek legalább egy részét.

Miközben aláírom, hogy sok szakmában komoly gondot jelent a szakképzett munkaerő hiánya és ezen a területen (is) előre kellene lépni, nem gondolom, hogy jó irány lenne elriasztani az egyetemektől az érettségizőket.

Csak pár elgondolkodtató adat (szintén az eduline.hu cikkéből) a felvételizők és az érettségizők számának alakulásáról 2011 óta (elöl a felvételizők száma, mögötte az érettségizőké): 141 000 – 142 600 (2011); 110 000 – 137 600 (2012); 95 000 – 133 162 (idei becslés). Jól látszik tehát, hogy míg két év alatt az érettségizők száma kilencezerrel csökkent, addig a felsőoktatásba jelentkezőké 38 ezerrel. Kinek jó ez?

Ellentétes folyamatok

A röghöz kötés és a felsőoktatás ingyenességének unortodox módon történő értelmezésével szemben például az osztrák egyetemeken a „tandíj" 17 euró (5200 forint), ráadásul elfogadják a magyarországi érettségit, és a legtöbb helyen még csak felvételizni sem kell. (Ennek fejében az első félév brutálisan nehéz, de az esélyt szinte mindenki megkapja, aki beszél németül.)

Németországban nem egységes a rendszer, de például Bajorországban nemrégiben törölték el (!!) a tandíjat. Igaz, a beiratkozásért 270 eurót (82 ezer forintot) kell fizetni.

A tendencia azonban szerintem elég jól látható: elképesztő harc folyik világszerte a legtehetségesebb emberekért, az államok és az egyetemek is igyekeznek magukhoz csábítani őket, mert pontosan tudják, hogy busásan megtérül a rájuk szánt összeg.

Ezzel szemben Magyarország mindent megtesz, hogy ellökje magától ezeket a fiatalokat, ahelyett, hogy minden erejével támogatná és maradásra bírná őket. Mert tévedés azt hinni, hogy a Túró Rudi, a Balaton és a nosztalgia majd otthon marasztalja azt, aki pontosan látja, külföldön mennyivel jobb esélyeket kap a boldoguláshoz.

Ha a kormány nem tesz semmit, akkor félő, hogy pár év alatt egy generáció legtehetségesebb fiataljai hagyják el az országot, és ha egyszer elmentek, nagyon nehéz lesz őket hazatérésre bírni.

Nem kellene megvárni.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egyetem középiskola vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr815166489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A bécsi diákság legolvasottabb cikke 2012-ben 2013.03.25. 21:15:35

A der Standard-ban 2012. április 20-án megjelent „Uni Wien: Polizei räumte besetztes Audimax” című írás lett a tavalyi év legtöbbet olvasott (126.076-an olvasták) és legtöbbet kommentált (2.533 komment) cikke az újságnál oktatás témában. Miután elolva...

Trackback: Orvosira megyek – Még mindig 2013.03.25. 21:14:50

Még mielőtt a Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) felvételi tesztjét boncolgatnánk tovább, beszámolok néhány olyan eseményről, amelyek nemrégiben történtek D.D-vel. A felvételire történő internetes jelentkezés határideje 2013. február...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 07:37:48

Szerintem a probléma jóval nagyobb, mint gondolnánk.
És itt most nem a "röghöz" kötésről és a tandíjról van csak szó.
Sajnos a cikkben említett fiatalok pont azok akik TEHETSÉGESEK, és tanulni akarnak, azok fognak elmenni.
A büfészakosok meg itthon maradnak.
Szép jövőkép.

Véleményem szerint, nem kell ennyi felsőoktatási intézmény, nevetségesen sok van. Nem kell ennyi felsőfokú képzettségű ember. Minek?
Egy vicc, hogy Magyarországon már a WC-s néninek is diploma kell.
Készülök egy írással arról, hogy megy ez itt nálunk.
Már gimnáziumba is csak a legjobbak kerülhetnek be. Ott produkálni kell végig egy 4-es átlagot (az osztályzás 1-6-ig van), ami alapján jogot nyer valaki arra, hogy érettségizhessen.
Nos, ez nem egyszerű, mert a vannak nehezítő körülmények, aki pl. egy tárgyból 4-es alatt teljesít, ahhoz több tárgyból is 6-t kell teljesítenie, hogy az átlag 4 legyen. Tehát az átlag fogalma itt nem matematikai értelemben értendő. (!) Így már nem is olyan könnyű. Betekintve az anyagba, szerintem nehezebb, mint az otthoni gimnáziumi anyag.
Nem beszélve arról, hogy tandíjnak nevezett tétel nincs, de kb. 3 kérnek ca. 500 frankot, hol erre, hol arra.

Ismerősöm lánya most érettségizett, a tanulók fele lemorzsolódott, mire érettségizni kellett volna.
Igaz, ha az áhított érettségi zsebben, akkor lehet továbbtanulni, ami természetesen fizetős.
Visszatérve, az otthoni oktatási rendszert alapjaiban kellene átalakítani, ennek a mostani intézkedéssorozatnak így nem sok értelmét látom.

Din Serpahis 2013.03.25. 07:47:18

A probléma az, hogy a kimutatások szerint már a büfészakos diploma is elég ahhoz, hogy szignifikánsan növekedjenek az ember állástalálási esélyei. (Persze így se sok, de a nullához képest mindenképp előrelépés)

A diplomások aránya még mindig alacsonyabb mint sok nyugati országban.Úgy kellene a rendszert módosítani, hogy az általános minőség emelkedjen, már középsuliból is a jelenleginél sokkal felkészültebben lépjenek ki a gyerekek, és minél több embert minél magasabb szintű piacképes tudáshoz lehessen segíteni.

A fő gond szerintem az, hogy magyarországon a pollitika ezt a korosztályt kb leszarja. Nyuggerisztán van, kb arról szól a gazdaságpolitika 10 éve, hogyan lehet minél több zsetont tömködni a nyuggerek zsebébe, akik majd jól leszavaznak az aktuális kreténre. Aztán hogy ehhez mit kell csinálni, az mindegy. Habozás nélkül szarrá adóztatják az aktívakat, kivégzik a felsőoktatást, bármire hajlandók, hogy erre meg legyen a forrás.

Sokat mondó adat, hogy a nyugdíjasok ingyenes utazása többször annyiba kerül, mint amennyit most a felsőoktatásui "reformon" meg akarnak fogni. Szánalom.

tanato 2013.03.25. 08:13:20

Mindkét előző hozzászólónak igaza van.először:A magyar felsőoktatáson belül tényleg aránytalanul sok a később nehezen vagy egyáltalán nem használható szakképesítés.Mondhatjuk felhígult az oktatás./és nem csak a felsőoktatásban sajnos./Másodszor,ennek ellenére is még mindig alacsonyabb a diplomások aránya sok nyugati országénál.,és még a büfészakos is jobban el tud helyezkedni mint egy csak érettségizett.Harmadszor:Egy aktívra tényleg minimum 3 inaktív jut,tehát a mindenkori kormány nekik kedvez választási megfontolásokból.,az aktívak ellenében.Ennek egyik legjobb példája a 65+ ingyenes utaztatása.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 08:19:27

@tanato: Mindig a nyugattal példálóztok. :)
Nem értem.
Magyarország NEM nyugat.
Nem szabad összemosni a dolgokat.
Visszakérdezek: ha marad a jelenlegi tendencia, ki fog házat építeni, ki fog autót javítani és a többi?
Ne felejtsük el, a fejlett nyugatot évtizedekkel elárasztotta a sok menekült/bevándorló, akik megcsinálják az "alja" munkát.
Nálunk ki fogja?

Gabriella Kiss 2013.03.25. 08:24:15

Jó reggelt Mindenkinek!
És röviden. Nem kell jó nevű elit középiskolába járni ahhoz ,hogy külföldi egyetemen folytathassa valaki a tanulmányait. A fiam csupán egy külvárosi műszaki szakközépiskolába jár ( igaz hogy német nyelven tanulja amit tanul, így a szakmai nyelvet alapból ismerni fogja) ,de oda célzatosan jöttek egy magyar határhoz közeli osztrák egyetemet hirdetni.. A műszaki értelmiségre mindenhol szükség van ,

2013.03.25. 08:34:32

Mi lesz? Még kevésbé lesz működőképes a mostani és mindenkori rendszer, kevesebb aktívat lehet majd nyúzni. Mondjuk, ez messze túlmutat azon, hogy nem itthon adóznak, nem itt alapítanak családot sem, stb...

Azt kellene megérteni, hogy Németországnak meg Ausztriának van gazdasága és "gazdag" országok, nekünk meg nincsen gazdaságunk, és csórók vagyunk, így nem lehet mindent ingyen és bérmentve megkapni, mert SEMMI sem jár ingyen. Értem én, hogy jobban lehet fikázni ezt a dolgot is itthon, de azért ezt figyelembe kellene venni.

bpetya75 2013.03.25. 08:35:16

@tilmir:

Ezzel maximálisan egyetértek, én is ezt akarom feszegetni. Egy olyan országban, ahol ennyire szétverték az ipart, sőt a mezőgazdaságot is, egyszerűen nincs szükség olyan arányban felsőfokú végzettségűekre, mint a fejlettebb országokban.

A legfontosabb az lenne, hogy visszaállítsuk a munka becsületét. Ha az, amiről a Svájcban élők írnak, hogy melós ruhában be lehet menni akár egy puccos étterembe is enni, itthoni is elfogadottá válik, akkor sokkal előrébb leszünk.

Ha van a munkának becsülete, akkor több fiatal fog szakmát tanulni, és nem koptatja fölöslegesen értéktelen szakokon az iskolapadot, mégis boldogulni fog idehaza. Ehhez viszont tényleg ki kell lépni a folyamatos szavazatmaximalizáláson való görcsölés ördögi köréből. Márpedig erre a hatalmon lévők úgy tűnik képtelenek, tehát nekünk kell rájuk kényszeríteni a változást. Hogy ebből lesz e valami???

Patricia01 2013.03.25. 08:35:57

Nem jó a rendszer, az biztos. De hogy már megint a nyugdíjasokat okoljuk. Édesanyám havi 40 ezerből él, nem igazán veszem észre, hogy bárki is a zsebébe akarna tömködni minél több pénz. Szerintem őket nyugodtan ki lehet hagyni belőle. Ledolgozták a részüket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 08:36:38

@bpetya75: " visszaállítsuk a munka becsületét"

Bíztam benne, hogy te fogod leírni.
:)
Ez a probléma origója.
(!)

tanato 2013.03.25. 08:39:24

@tilmir: Ha rendesen megfizetik a kőművest,az autószerelőt,a varrónőt az ácsot lesz rá ember bőven.De ameddig pang a gazdaság ,csökken a fogyasztás,nincs építkezés,nincs ruhavarratás csak kínai cuccok,addig reménytelen a szakmunkások helyzete.A kőműves csak toldozgatásból foltozgatásból,meg a varrónő is csak toldozgatásból foltozgatásból nem fog tudni megélni.Hogy megéljenek ahhoz új házak meg új ruhák ,illetve az erre való pénz a lakosságnál kellenének.Ilyen közgazdasági helyzetben tényleg jobb akár egy büfészakon is húzni az időt,ha másért nem azért mert ott legalább nyelvtanulásra rá van kényszerítve a gyerek,amit később hasznosíthat.Persze jobb volna a büfészakok helyett inkább kompatibilisebb szakokat kreálni,de az meg valahogy nem akar sikeredni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 08:45:19

@tanato:
Mennyivel jobb egy munkanélküli diplomás?
A mértékkel van a baj...
Ha nincs házépítés, tervező sem kell.

Otthon mindenki főnök akar lenni, dolgozni meg senki nem akar...
:(

tanato 2013.03.25. 08:49:03

@Patricia01: Az én apósom viszont az özvegyi nyugdíjával együtt 220 ezernél jár és teljesen igazságtalannak tartom hogy ingyen utazzon amíg egy jövedelem nélküli 7-20 éves gyerek meg drága pénzen.Az ingyen utazást pl. a nyugdíj összegéhez igazítanám,úgy lenne igazságos.A 40 ezres menjen ingyen,de följebb sávosan térítsen egy kisebb összeget.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.25. 08:54:52

mi lenne az országgal? semmi.
ez egy folyamat. végigjárjuk és kiforrja magát.

az meg, hogy kevesebben jelentkeztek felsőoktatásba, mint amennyien érettségiztek, az nem jelenti azt, hogy a különbség külföldre ment. lehet, hogy dolgozni, vagy szakképesítésre jelentkezett.
én nem vagyok híve, hogy mindenki diplomát szerezzen.

tanato 2013.03.25. 08:55:26

@tilmir: Annyival jobb neki,hogy jobbak az érdekérvényesítő képességei,ha másért nem a szakmunkásénál magasabb nyelvtudása révén.Meg én még nem hallottam hogy egyszerre rúgnak ki mondjuk 1000 mérnököt,jogászt vagy tanárt,de fizikai munkásoknál ez sajnos mindennapos dolog.Pedig egy időben volt erről szó a pedagógusoknál néhány éve,de beletört az akkori kormányzat bicskája.,mert azért a tanárok nagyon jól meg tudták védeni magukat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 08:56:42

"A nagy kérdés az, mi lesz így az országgal?"

Jót tesz ez az országnak. A fiatalok világot látnak, tapasztalatokat szereznek. Azaz ez felesleges ijesztgetés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 08:58:38

@tilmir:

"Véleményem szerint, nem kell ennyi felsőoktatási intézmény, nevetségesen sok van. Nem kell ennyi felsőfokú képzettségű ember. Minek?"

Ez egy tévhit. Valójában sok nyugat-európai országban NAGYOBB a diplomások aránya.

tanato 2013.03.25. 09:00:20

@Babette_: Ha meg fogják becsülni a szakmunkásokat,úgy anyagilag mint erkölcsileg rögtön lesz rá ember.De pangó gazdaságban?Csak akkor visszük a kocsit javítani jó pénzért ha már teljesen használhatatlanná válik és magunk barkácsolunk a ház körül csak a legvégső esetben hívunk szakembert jó pénzért.Ruhát se varratunk jó pénzért hanem veszünk a turkálóban meg a kínainál,olcsón.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:02:43

@Babette_: Az ismerőseim gyermekei közül kb 15% az, aki diplomát szeretne..a többiek inkább egy jó használható szakmára vágynak...nem mindenki akar diplomát.

Ám az is necces, hogy Mo-n pl egy fodrászsuliba hatszoros a túljelentkezés és 2 évente indítanak új osztályokat..múlt héten beszéltem egy magyar igazgatónővel, aki erről tájékoztatott...hasonlóképpen más szakmákkal kapcsolatban is ez a helyzet...

bpetya75 2013.03.25. 09:03:37

@tilmir:

Látod? Ezért nem haragudtam én rád a posztod miatt sem, mert alapvetően sok dologban egyetértünk. ;-)

@tanato:

Igazad van. Én is meglepődtem amikor megtudtam a tágabb családban 1-2 nyugdíj összegét. Irreális számok, pedig az enyimek között nincsenek exigazgatók, meg párttitkárok, meg katonatisztek. Hogy így is össze lehet szedni 150-200e-s nyugdíjakat, az azért erősen elgondolkoztató.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 09:06:05

@tilmir: mondjuk akkor a 4-es medián átlaggal jön ki? De az is lehet, hogy súlyozzák valahogy.

Nekem az a tapasztalatom, hogy a legtöbb magyarországi felsőoktatási intézmény inkább erős középfokú felkészültséget ad, mondjuk gazdasági képzést nyújtó intézményből is van kettő igazán jó, a többi meg nagyon-nagyon messze van attól..

Globetrotter2014 2013.03.25. 09:09:01

ez a cikk baromság.

Már a cím is félrevezető: Nem "elmennek", hanem "elmennének". Párszor már leírtam, támogatom, midnenki jól jár vele, most nem csak politiak miatt ("xar intézkedésre egy méltó válasz"), de személyes élményként is ajánlom.

@tanato: sehol sem becsülik meg a "szakmunkást", mindenhol a vállalkozó jár jól, ami értelmi munka (direkt nem írom értelmiségi mert a kettő nem ugyanaz). Iprai forradalom, elekontrikai forradalom, ne álmodozzunk a Marx idején érvényes viszonoyok alapján kigondolt társadalmi szerepekről.

@Karinette: tisztázzuk: dolgozni akar vagy csak lusta továbbtanulni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 09:09:40

@Din Serpahis:

"A probléma az, hogy a kimutatások szerint már a büfészakos diploma is elég ahhoz, hogy szignifikánsan növekedjenek az ember állástalálási esélyei."

Ehhez a nyugati cégek is alkalmazkodnak. Jellemző, hogy egy multicég, mely nyugati irodáiban nem követel meg diplomát az alkalmazottaitól, kelet-európai irodáiban viszont a diploma feltétel felvételnél.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 09:14:01

@tilmir: Magyarországon egyharmad arányban a képzetlenek, másik harmad arányban szakmunkások a munkanélküliek. Miközben a diplomások körében - minden egyéb hiedelemmel ellentétben - néhány százalék a munkanélküliség. Vannak igen olyan szakok, amikkel nehezebb elhelyezkedni, de pont azért, mivel a középfokú képzés leromlott, a cégek már az egyszerűbb állásokra is diplomásokat várnak. Ergo alulról kéne elkezdeni a javítást, a tetejét nyírni addig nincs sok értelme, a gyerekek azt látják, hogy diploma nélkül kilátástalan, akkor el fognak menni, vagy eladósodnak jó előre, hogy megszerezzék. Ebből a szempontból is katasztrófa a szakképzés legutóbbi átalakítása.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:14:10

@ZF2: Bennem is felmerült ugyanez a kérdés...feltettem nekik: dolgozni akarnak. Azt gondolják, hogy a diplomával nem sokra mennek. Szakma kell és nyelvtudás.Ám nem zárkóznak el a későbbi tanulástól sem.

pamut 2013.03.25. 09:15:32

Mélyen egyetértek a poszttal. ha én írtam volna még erősebben fogalmaztam volna.

Lényegében a fiatalok egy részének kiszorítása zajlik az országból, a számok magukért beszélnek, egy kisvárosnyi diákkal kevesebb jelentkezett egyetemekre. A nyugati országok hagyományosan az agyelszívással is operáltak, és profitáltak belőle rengeteget. Most meg nem győznek csodálkozni, hogy a magyar kormány is támogatja őket ebben... Úgy látszik lassan hivatalos politikai céllá válik, hogy mi magyarok Németország Mexikója, Németország összeszerelő-üzeme legyünk. Aki meg többre vágyik az húzzon el és legyen angol vagy német, ez a melósok országa lesz.

pamut 2013.03.25. 09:19:04

Javaslom ne csak humán tőkével támogassuk a nyugatot, de havi rendszerességgel pár milliárd euró közvetlen pénzügyi segélyt is utaljunk át az osztrák és angol államkincstárnak... nekünk úgy is túl sok pénzünk van, ők meg rászorulnak, hát támogassuk őket... esetleg megfejelve élelmiszer-segéllyel, ingyen árammal, ilyenekkel...

tanato 2013.03.25. 09:21:02

@bpetya75: Pontosan.apósom is 18 éves korától fizikai munkával kezdett az érettségi után a földmérőknél/szerette mert bejárta vele az országot/ később már családosan két gyerek mellett elvégezte levelezőn Székesfehérváron a műszaki Fősuli földmérő szakát,nem volt se pártitkár se katonatiszt mégis ennyi a nyugellátása,amit nem sajnálok tőle csak nem tartom igazságosnak az ingyen utazását,csak azért mert elmúlt 65 éves.

hot-spot (törölt) 2013.03.25. 09:22:48

Engem érdekelne az ázsiai oktatási rendszer is pl.
Oroszország,Kína vagy pl Izarel oktatási rendszere.Ott hogy megy ez?Mennyire ás hogy támogatják a fiatalok tanulását?
Csak hogy ne mindig a nyugati példával jöjjünk.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 09:23:05

@szerengeti:
A lényeg, minél rosszabb a jegy 4-nél (a kerekítés 0,5 tizedenként van), akkor a duplájával javítható csak. És 2,5-nél alább már bukás.

Globetrotter2014 2013.03.25. 09:23:27

@Karinette: pedig nem fognak jól kijönni belőle. A slejet fog dominálni. Szakmunkást végző isemrőseim elmesélése alapján kétféle meber járt oda. Aki lusta volt továbbtanulni és nem volt életcélja és akit apuka úgyis betesz a vállalkozásba. Egyik sem volt motiváló közösség. Azok törtek ki akiknek benőtt a fajük lágya és estin leréettségiztek és sikeült továbbtanulni. De ott sem az MBA vagy az egyetemi katedra volt a távlati cél.

Azon lehet vitatkozni hogy főiskola vagy egyetem ésszerűbb választás (illetve milyne karreirhez), de ha nem tud továbbtanulni az könnyen elvágja magát.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 09:33:09

@tilmir: @tanato:
Lényegében egyetértek.

Azt mindenki elfelejti mindig mondani, hogy ugyan miből tanul tovább külföldön egy átlagos magyar érettségizett.

Dolgozzon az első években? A nyelvet alig tudja, hacsak nem kéttannyelvű gimnáziumba járt, ami meg sokszor fizetős is.

Csak azok mennek külföldre, akik megtehetik, azaz a gazdagok gyerekei. Mindenki más az a magyar egyetemekre igyekszik, mert nem engedheti meg magának, hogy külföldön tanuljon.

Teljes képzést finanszírozó ösztöndíj rendkívül kevés van a normális országokba vagy óriási a verseny rájuk.

pkov 2013.03.25. 09:33:38

maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, a fiatalok számára ez nagyon előnyös. Az, hogy az ország ebből mennyit profitál, más kérdés. A fiamból például nem fog:-( Ő is külföldön hasznosítja a szakmai tudását, mert érdekes módon ott gyakorlat nélkül is adtak neki esélyt, míg itthon számtalan álláspályázattal sem sikerült megfelelő állást találni - azt mondták, nincs tapasztalata, gyakorlata, máshol, hogy túlképzett, ill. az óriási többség nem is válaszolt semmit. Ezért és sok másért 100%, hogy nem jön haza: az ottani munkakörülmények, az emberek mentalitása és persze az anyagi lehetőségek mind amellett szólnak, hogy ne itthon éljen. Szívesen "megszolgálta" volna a tanulmányai árát az országnak (bár mi, a szülei igencsak rendesen megfinanszíroztuk a tanulását az adónkból, ráadásul levelező hallgatóként semmilyen diákkedvezményben nem részesült, mindenért fizettünk - pedig jóval magasabb pontszámmal jutott be, mint a nappalis hallgatók), és ha itthon tudott volna dolgozni, lehet, hogy itt ragad. Azonban külföldön másfajta életet és lehetőségeket ismert meg, ide nem akar visszajönni. Bizony sokan gondolkoznak így azok közül, akik kényszerből próbálkoznak kinn! Mondhatjuk, hogy hálátlanok, de gyakorlatilag az ország löki őket a külföld "karjába" ...

mommmmo 2013.03.25. 09:38:32

@Patricia01: igen, edesanyad a kivetel. Nekem a legtobb csaladtagomnak nott a jovedelme ahogy nyugdijba ment, mert olyan szorzokat hasznaltak, hogy meg a valamikori 70~es evek beli fizetesuk esett bele a legnagyobb sullyal az atlagba.
Es nagyon gyakori az is, hogy a nyugdijas tamogatja az aktivat, ami egy szep dolog, de az aktiv szemszogebol teljesen demoralizalo. Gyakorlatilag az megy, hogy az aktiv altal megtermelt jovedelem 50%~at lenyulja az allam (mint ahogy kiszamoltuk tegnap az adozas teljes merteket) a nyuggerek zsebebe dugja, akik kozul a jobb erzesuek alazsminakent visszaadjak azt az aktivnak. Igy megy itt nalunk a penz gazdasagi korforgasa.

Amugy meg minek ide tehetseges fiatalok? Foleg jogaszok meg kozgazdaszok?? Meg, hogy ok legyenek a vezetok a gazdasagban meg az allami adminisztracioban, vagy miafene??? Az az elit utanpotlas mar megvan uram batyam utjan. A sogor koma tehetseges kiskolkei el fogjak itt menedzselgetni az allami cegeket meg az allami adminisztraciot mas meg mar ugysem nagyon van mar ebben az orszagban.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:38:46

@Tökfőzelék:
Igazad van, senki sem gondol a költségekre. Tanulni és mellette dolgozni- nagyon nehéz egyszerre, mégis rengetegen ezt csinálják.

Fr o-ban is van ösztöndíj és a diákok a caftól tudnak igényelni lakhatási támogatást..így a szülőknek az utazást kell megfinanszírozni és némi zsebpénzt, ami egy átlag magyar családnak nagyon sok...és nem szabad elfelejteni: kötelező franciául is beszélni, különben ki intézkedik a diák helyett?
Az angol az ügyintézésnél felejtős...

VT Man 2013.03.25. 09:38:50

A posztoló hatalmas ellentmondásba kerül.

Megemlíti, hogy 2011-ben 142 600 érettségiző volt, és 141 000 felvételiző. Hogy ez milyen jó volt, mert a tehetségesek bekerültek.

De valóban 100%-a tehetséges az érettségizőknek? Nem túlzás ez egy kicsit?

Ettől eltekintve, én támogatom, hogy kimenjenek a fiatalok. Még ha csak egy részük is jön vissza, azok akkor is olyan világlátást hoznak, amivel előbb-utóbb kimozdíthatják az országot -- talán.

Aki nem járt külföldön, annak még be lehet adni azt, hogy "mit miért nem lehet megcsinálni". De aki látta, annak már nem,

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:41:42

@ZF2: Nehéz helyzetben vannak. Ebben az életkorban még keresik önmagukat, de már dönteniük kell. Szerencse, hogy később lehet változtatni.

pkov 2013.03.25. 09:41:42

@Tökfőzelék:
"Csak azok mennek külföldre, akik megtehetik, azaz a gazdagok gyerekei."
Nem értek egyet!! A fiamat pár éve két barátjával együtt felvették tandíjmentes külföldi egyetemre. Ő akkor családi okok miatt nem ment ki, de a többiek igen. Minimális támogatást kaptak az induláskor a családtól, aztán pedig a tanulás alatt végig dolgoztak kinn. Ott a heti 2-3 napos diákmunkából meg lehet élni:-)) (élelem, kollégium, utazás, évi 3x hazalátogatás és egy kis szórakozás, pl. utazgatás). Ehhez nem kell kőgazdagnak lenni, csak szorgalmasnak és kitartónak.

tanato 2013.03.25. 09:46:58

@Karinette: Szerencsére általában FR.-ben nincs tandíj,sem felvételi vizsga,viszont az első évben rengeteg gyereket kiszórnak a versenyvizsgákon/numerus clausus/

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 09:52:01

@pkov: Szeretnék pontos számokat, mert szerintem ez nem igazán lehetséges.

Feltételezve, hogy diákmunkát vállal, így valószínűleg a minimálbér körül fog keresni.
A minimálbérből minden országban éppenhogy csak meg lehet élni. A minimálbérért heti 40 órában kell dolgozni. Egy diák kevesebb pénzre van szüksége, hogy megéljen, ez igaz.

De szerintem sehol sem lehet megélni a minimálbér feléből vagy negyedéből egy diáknak, mivel egy diák nem 40 órát dolgozik egy héten, hanem 10-20-at.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:52:55

@tanato: Igen, ez még egy pluszpont. Tanulni kell, nincs mese.
Viszont tudok olyan diákokról, akik a honvágy miatt 3 hónap után visszaköltöztek, a szülők pedig rohangálhattak, hogy ne vesszen el az ösztöndíj, hanem egy év múlva folytathassák- mert egyedül egy új környezetben a gyerekek nagyon nehezen találtak magukra.

Depressziósak lettek attól, hogy addig a szülői házban éltek, aztán hirtelen magukra lettek utalva. Más kérdés, hogy mástól elvettek egy ösztöndíjas lehetőséget..

mommmmo 2013.03.25. 09:53:05

@tilmir: nem hiszem, hogy a felsooktatasban tanulok letszamanak a lecsokkentese az etalon, Svajcban ez van, de ez a kivetel, a globalis trend teljesen ellenkezo.
Hot spot es tobbiek: en ugy vettem eszre, hogy a felsooktatasban tanulok szamanak felfujasa, bufeszakok inditasa igen meg Azsiaban is divat. Legalabbis Indiaban igen, volt olyan munkatarsam, aki ladakat tologatott indiai HR diplomaval. Az egyik filippino raktarosunk pedig kepzett programozo volt, elvegezte otthon az egyetemet, anelkul, hogy eselye lett volna allast talalni, es az Emirsegekbe ment szinten ladakat tologatni. Es amugy tenyleg ertett hozza, legalabbis ha segitsegre volt szuksegunk Visual Basic~ben hozza fordulhattunk.. a multkor lattam a BBC~n egy dokumentumfilmet arrol, hogy az afrikai egyetemekrol hogyan ontjak a munkanelkulieket, volt egy srac egy csatornazatlan lepratelepen ult es semmit nem csinalt matematikus diplomaval. Szoval van Svajc, ahol nem ez megy, meg kabe a vilag egesz fennmarado resze, ahol ez.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 09:54:05

@Tökfőzelék: @pkov:

Az igaz, hogy ha már professzionális, értelmiségi munkát vállal (fizetett szakmai gyakorlat, részmunkaidős értelmiségi munka), akkor abból tényleg meg lehet élni. Azonban ez az első években nem igazán lehetséges.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 09:55:46

@Tökfőzelék:
Itt pl dolgoznak au pair-ként kislányok napi hat órát 300 € + szállás+ étel. Lehet egyezkedni a szülőkkel. Reggel suli mindenkinek, dun mennek a gyerekért, játék + egyéb, míg a szülők hazaérnek..Nem ez az általános, de ilyen is van.

szaszo71(D) 2013.03.25. 09:57:09

Pl. a németországi egytemeken mindenhol van úgynevezett Studentenwerk, az tkp. munkaközvetítő irida a diákoknak, olyasmi, mint a Melódiák volt az én időmben M.o-n, azzal a különbséggel, h. sokkal több munkalehetőség van, nem csak a csókosok kapnak munkát és amit keresel, abból meg lehet élni.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.03.25. 09:58:39

@pkov: így van.... úgy tűnik, páran még a posztot sem olvasták el, pedig benne van:

"...hiszen az osztrákok és a németek ingyenes képzéseket kínálnak, a briteknél pedig viszonylag könnyen lehet ösztöndíjhoz jutni – már ha elég tehetséges valaki."

Annak idején (90-es évek első fele) én is kéttannyelvű gimibe jártam, nem volt fizetős; ez azóta változott?? :o

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 09:59:15

@mommmmo: Nézd, én nem vitatkozom ezen. :)
Igen, itt ez van. Attól függetlenül, nem biztos, hogy ez a rossz.
:)

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 09:59:28

Friss statisztikák (a Határátkelő írásába is be lehetne tenni őket):

eduline.hu/felsooktatas/2012/11/29/Melyik_orszagban_tanul_a_legtobb_magyar_es__B087UP

www.felvi.hu/hallgatoknak/tanulas/kevesen_tanulnak_kulfoldon?itemNo=2

Nagy külföldre való elvándorlás a diákok körében tanulási célból biztos, hogy nem lesz. A munkavállalók (adófizetők) elvándorlása sokkal nagyobb probléma.

tanato 2013.03.25. 10:00:07

@Karinette: Igen egy addig otthon lakó gyereknél a honvágy nagy probléma lehet,sokkal nagyobb mint egy felnőtt kitelepülőnél.

01234567 2013.03.25. 10:00:47

Ezt főleg az első 5-6 hozzászólónak szánnám:
A baj, az országunk nem versenyképes abban a környezetben amiben van. Ázsiai válaszokat ad, ázsiai lehetőségeket biztosít Európában, EU tagként. Amikor egy országban egy lakosság nem zárja elmegyógyintézetbe azon politikusait, akik "47ezerbőlmeglehetélni", "konyhakerttartsonkecskét","szerénységemberekszerénység"...féle baromságokat lózungolnak nap mint nap. Ott ahol egy országnyira már Ausztria dübörög az informatikai, tudományos autópályán, egy erős hazai gazdasággal, hazai iparral, mezőgazdasággal, ott bizony elmennek az emberek.
Azért, mert itt nincs semmi. Sem ipar, sem mezőgazdaság, semmi. Az a munkaerőpiac ami nálunk van torz, satnya és abnormális.
A munka becsülete? A munka megbecsülése a fizetés. És amíg itt az ötödét keresed annak amit egy országgal odébb keresnél, addig elmennek az emberek. Mert ott jobban megbecsülnek.Mert itt jogosan rettegnek attól, hogy egyszerű melósok legyenek. Mert az itt a bérrabszolga, élet, jövő nélküli ember, aki majd 40-50 évesen közmunkásként tántoroghat valahol, sehova nem kellve.
És elmennek, mert itt is leírnak olyanokat hogy rothadt nyugdíjasok. Félnek, jogosan. Ez oda vezet, a majd éppen regnáló kormány népakarattal törölheti el a nyugdíjat, elmennek oda, ahol ettől nem kell félni, de amúgy is aktívként kereshet annyit, hogy megtakaríthat, mert itt a havi 90ezer melósbérből max kötelet vehet hogy 45-50 évesen felakassza magát.
Nem versenyképes az ország, mert a rendszerváltáskor tolvajmódon privatizáltak, és az úgy szerzett pénzt is kivitték, mert a versenyképes szövetkezeti alapú mezőgazdaságot kommunista ellenes lózungokkal támogatva szétverték, mert a hazai ipart, termelést, vállalkozást a saját hazájában versenyképtelenné tették a bejövő külföldi befektető alacsony színvonalú termelési rendszereit előnyhöz juttatva mesterségesen. Mindehhez mesterségesen alacsonyan tartott bérek, nulla érdekvédelem, egyre nyirbált, minőségében romló szociális háló, egészségügyi ellátás, és a nyugodt öregkor reményének teljes ellopása. Na ezért mennek. Menjenek, jól teszik, és ezért nem jönnek vissza, ezt is jól teszik.

Alice in Wonderland 888 2013.03.25. 10:00:50

@Karinette: Van aki csak napi négy órát és hétvégén bevállal még egy estét vagy plus órákat a napi kevesebbért..ilyenkor a szülők elmehetnek moziba vagy vacsorázni, esetleg bevásárolnak.
Sokan vannak, akik segítik a fiatalokat.

(Hétvégén kerti munkákban segédkeznek, esetleg másban...)

mommmmo 2013.03.25. 10:06:57

@tilmir:
Szerintem sem rossz, csak az ellenkezoje sem egy hungarikum, mint ahogy mondogatni szeretik egyesek.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:07:29

Itt az oldal, ahol lehet nézni, hogy hol hányan tanulnak és honnan:

www.uis.unesco.org/EDUCATION/Pages/international-student-flow-viz.aspx

Magyarország, 2010:
Total number of mobile students abroad 7,948

Összesen 7948 diák volt kint 2010-ben, ez nem túl sok.

pkov 2013.03.25. 10:10:08

@Tökfőzelék:
Dánia: heti 18-20 órás munka (főképp hétvégi, hogy tanulásra is maradjon idő), a konkrét esetben 130 DKK/óra. Havonta meg lehet keresni 8-10.000 DKK-t (40 Ft-tal számolva 320e-400e Ft között van), ebből kollégium 1300 DKK, kb. 1200 DKK a kaja, a többi megmarad "élni". Aki akar, kevesebb munkát is vállalhat, attól függ, mennyit bír a megengedett időhatáron belül. Ott amúgy nincs úgynevezett minimálbér.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:19:30

@pkov: Ezt nem gondoltam volna, hogy valahol lehetséges.

De tényleg nem értem, hogyha valaki a minimális életet akarja élni, akkor ahhoz diákként tényleg elég a kajára és szállásra a havi teljes bér 2500/8000= 31,25%-a 20 órás munkával számolva?

Ez 40 órával 15,625%.

Vegyük egy minimálbéres normál dolgozót, neki mondjuk 3-szor ekkorák a kaja- és lakásköltségei. Akkor neki is megmarad a kaja- és lakásköltségek után a fizetésének 50%-a minden másra?

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:20:14

@pkov: Ezt nem gondoltam volna, hogy valahol lehetséges.

De tényleg nem értem, hogyha valaki a minimális életet akarja élni, akkor ahhoz diákként tényleg elég a kajára és szállásra a havi teljes bér 2500/8000= 31,25%-a 20 órás munkával számolva?

Ez 40 órával 15,625%.

Vegyük egy minimálbéres normál dolgozót, neki mondjuk 3-szor ekkorák a kaja- és lakásköltségei. Akkor neki is megmarad a kaja- és lakásköltségek után a fizetésének 50%-a minden másra?

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.25. 10:20:58

Az én osztályomból (kecskeméti gimnázium) a kb. 30 fős osztályból ketten mentek Dániába, meg én megyek egy hét múlva Japánba. Mármint egyetemre, persze.
Azért meglepődtem, hogy a "neves" Pesti iskolákban mennyivel többen mennek külföldre.
Amúgy nem kell feltétlenül gazdagnak lenni (bár elég elég nagy előnyt jelent, mind mindenben), csak meg kell találni a megfelelő lehetőséget. Nekem pl. elég nagy szerencsém van ezzel az ösztöndíjjal, "csak" egy-két hónapra kell pénzt kivinni... durván 2000 eurót ajánlottak, de örülök ha a felét sikerül összekoldulni. De utána mennyivel jobb sorom lesz kint. (Nem hazaköpdösök még itthonról, csak ténymegállapítok.)
Ha már kint vagyok írok majd róla :D

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 10:24:13

@Tökfőzelék: 130 dkk órabérrel számolva a heti 20 órás melóra jön ki 10 ezer dkk, nem a 40 órával. Amúgy ha nincs koli, hanem albérlet kell, akkor a 20 órás melóval már eléggé szűkös, de még kihozható.

scs 2013.03.25. 10:24:58

Nem tudom konkrét számokkal alátámasztani, de! amíg Magyarországtól nyugati országokban a fizikai munkát a török, az arab, a lengyel, stb... végzi nyílván megtehetik, hogy sokkal magasabb arányú legyen a felsőoktatást végzettek száma.

Otthon szükség van szakmunkásokra, ellenben diplomás munkanélküliekre kevésbé. A munkaerőpiac nem tudja felszívni őket, így hát nem értem, hogy mi a baj azzal, hogy csökken a diplomások száma. Szerintem jó, ésszerű.

Persze ezzel párhuzamosan a szakmunkás képzéseket kellene fejleszteni.

Az, hogy megbecsült legyen otthon a fizikai munka, hááát.... sok évnek kell eltelnie, gondolkodásmódban fejlődni. Azt kellene belátni, hogy egy társadalomban szükség van ácsra, autószerelőre, festőre, ugyanúgy, mint ügyvédre és orvosra. Csak elég súlyos gondolkodásbeli problémák vannak otthon.

Ja és mi lesz Magyarországgal? Hát pont lesz@rom. Az emberek maguknak köszönhetik ami van. Amíg birka mód gondolkodás nélkül, vagy hitből szavaznak nem sok minden fog.

A tehetséges fiatalok meg igenis menjenek el, hogy ne húzza le őket az otthoni fertő. A melósok is mennek el, és ok többet keresnek, de kőkeményen kell dolgozniuk, mert itt pl Hollandiában dolgoztatnak ám rendesen. Modern rabszolgatartás van. Nem napi 6-8 órában és nem lábat lógatva, lapátot támasztva.

goAUS 2013.03.25. 10:27:21

Ami már látszik, jó szakmunkásokból hiány kezd lenni. A JÓ hegesztőket pl. már lámpással keresik, nettó 250-300-at is adnának már bizonyos eljárásokra, de nem találnak embert. Kinn hasonló minősítéssel ugyanis egy milla simán megvan nekik. Nem véletlen iskolákban minden tehetséges, szorgalmas szakmunkás tanuló célzottan külföldre készül. Akiket nem érdekel annyira az egész, az maradna, csak kezdőként fel sem veszik sehová...

csőcsere 2013.03.25. 10:32:20

@01234567: és miért nincs versenyképes fizetés?
3 ok:
1. magas járulék
2. vállalkozáshoz nem értés
3. alacsony munkamorál

1. Magas járulék
Mert ha ki is termeli a vállalkozás a bért, több mint felét elviszi az állam. Az alkalmazottnak akarok adni 300 000-t, ebből ő jó, ha megkap 130-at, 140-et, a többit viszi az állam. Miért nem lehetne max. 20% az elvonás? Akkor a 300-ból 240 ott csörögne az alkalmazottnál, kerek 100-al több, mint most.

2. Vállalkozáshoz nem értés
A legtöbb vállalkozás veszteséges, é/vagy hónapról hónapra él, és/vagy a következő munka bevételéből fizeti ki az előző költségeit. A legtöbb cégvezető rohan a pénz után, fogalma sincs, a saját cégében honnan jön a pénz és hová megy. Nem tud pénzt behozni, és a pénzt nem okosan költi.
Éppen ezért alacsony a hatékonyság, jön a svarc és nincs versenyképes fizetés.

3. Alacsony munkamorál
A magyar alkalmazott nem akar dolgozni. Se kicsi, se nagy pénzért. A pénzt akarja, a munkát nem. Ha pedig odarakja magát és fényezi, hogy mennyire szorgalmas stb, akkor tulajdonosként élhetsz a gyanúperrel, hogy kilopja a szemedet is, csak nem veszed észre, mert már nincs szemed.

Ennek a 3 dolognak az ördögi körforgása versenyképtelenné teszi az országot. És ha jobban belegondolunk, mindhárom dolog a kommunista gondolkodásmódban gyökeredzik. Fel kéne már ébredni. Igaz, 23 év történelmi léptékben kevés, hogy az emberek gondolkodásmódja megváltozzon.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:34:13

@szerengeti: Igen, én is úgy számoltam, csak kiszámoltam 40 órára is.
Ebből jött az ki, hogy 40 órás, minimálbéres dolgozó is el tudná tenni a fizetésének felét az albérlet és a kaja kifizetése után.

2013.03.25. 10:34:48

Hihetetlenul demagog ez a cikk... Pl. 'a briteknél pedig viszonylag könnyen lehet ösztöndíjhoz jutni – már ha elég tehetséges valaki' - tenyleg, hogyan? Nekem az a tapasztalatom hogy alapkepzes (B.A. / B.Sc.) szinten egyaltalan nincsenek osztondijak, es felsobb szinten is csak nagyon keves. Aki Angliaban akar tanulni, szepen felveszi az evenkenti 6-9 ezer font kozotti hitelt - csak a tandijra; megelhetesi koltsegekrol ne is beszeljunk (szobaberles pl. Londonban minimum 4-500 font havonta). Sok brit fiatal nem jar egyetemre mert ugy erzi hogy nem engedheti meg maganak. Az oktatas sehol sincsen 'ingyen', valaki mindig fizet erte. Ha Nemetorszagban ugy dontottek hogy az adofizetok kollektiven fizetnek, nyilvan ugy erzik hogy ez megeri nekik, de erre nem minden orszagnak telik illetve nem mindenhol erzik ugy hogy az 'ingyenes' felsooktatas fair.

pkov 2013.03.25. 10:37:42

@Tökfőzelék: Nagyon leegyszerűsíted a dolgokat :-D. Értem én, hogy kételkedsz, de nyugodtan elhiheted, hogy így van. Gondolj bele, egy valódi "dán" nem kollégiumban él, másodmagával egy kis szobában, tehát ha lakást/szobát bérel, annak jóval több a bérleti díja. A kollégium árában benne van MINDEN rezsi, azaz nem kell külön villanyra, fűtésre, internetre költeni. Aki csak tud, kerékpárral jár, lehet, hogy egy dolgozónak buszbérletre van szüksége. Adómentesség csak bizonyos összeghatárig jár, tehát adót is fizet. Nem vitatom, hogy így már magasak a költségek, tehát máris elment az a fölös összeg, ami egy egyetemistánál pluszként megmarad, ha jól gazdálkodik. De mi most csak azt a lehetőséget elemeztük, miként megoldható a létfenntartás tanulás mellett. Én csak arra biztatok mindenkit, hogy próbálja meg!
Abban igazad van viszont, hogy angol nélkül nem lehet boldogulni, és hogy sokaknak nagyon gyatra a nyelvtudása. Enélkül nem is érdemes kimenni.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 10:45:46

@Tökfőzelék: Többet adózik, úh nem lehet úgy számolni, hogy a diákhoz képest ugyanilyen órabérrel kétszer annyit visz haza. És a lakhatási költségek azért jóval magasabbak, ha nem diákszálláson vagy 4-5 másik diákkal lakik valaki együtt, hanem önállóan szeretne bérelni egy lakást. Míg diákként mondjuk elég lehet 8 ezer korona, ez nem igaz ugye akkor ha alapból a lakbér 6 ezer korona vagy több, esetleg még utazási bérletet is kell venni, felnőttet (bár nem tudom, pontosan milyen kedvezmények vannak diákoknak).

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:47:12

@pkov: Tényleg kicsit sánta az egyszerűsítésem, de ez akkor is elképesztő ahhoz képest, hogy Magyarországon mi megy fiatalkori megélhetés címén és utána is.

VíziLó 2013.03.25. 10:52:01

Ez a röghöz kötéses dolog valóban nagyon szerencsétlen intézkedés a kormány részéről. A Fidesz a korábbi szociális demagógiájának fogja, s emiatt nem mondhatja ki az igazságot, hogy Magyarországon ingyenes felsőoktatást fenntartani nem lehet.

Én bevezetném a tandíjat minden szakon. Én is kibírta fizetni minden családi támogatás nélkül, egyetem mellett dolgozva. A tandíj bevételt jelentene az intézményeknek, s ezáltal jutna kutatás-fejlesztésre is, s a hallgatók is színvonalasabb oktatást várhatnak el a pénzükért. Ráadásul senki nem menne haszontalan büfészakokra, csak mert ingyen van meg lehet bulizni, végzés után meg sorban állni a munkaügyi központ előtt.

Sokan elmennének az ingyenes külföldi egyetemekre, de ez nem feltétlenül baj, mert néhányan majd visszatérnek, s hozzák a tapasztalataikat is, miközben mondjuk az osztrák állam képzett ki nekünk egy kiváló szakembert.

Ezzel párhuzamosan fizetős idegennyelvű képzéseket még általánosabbá tenném a magyar egyetemeken. Így hozzánk jönnének a gazdag buta gyerekek, akiket mi jó pénzért kiképzünk, már amennyire lehet, de nem kell attól tartanunk, hogy nálunk maradnak, mert nem beszélnek magyarul. Az ebből befolyó bevételt lehetne szegény, de tehetséges magyar gyerekek ösztöndíjára fordítani.

pkov 2013.03.25. 10:52:44

@Tökfőzelék: Pontosan!!! Na, hát ezért sem akarnak hazajönni a fiatalok végzés után! (Az ismerettségi körünkben már több család középiskolás gyermeke tudatosan külföldi tanulmányokra készül, az itthoni egyetemekkel nem is foglalkoznak, pedig bizony a középosztálynak nem a felső feléhez tartoznak...)

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.03.25. 10:53:43

@Tökfőzelék: "Csak azok mennek külföldre, akik megtehetik, azaz a gazdagok gyerekei. " ez az, ami ma már nagyon nem igaz. A posztban is benne van: sok országban ingyenes, vagy minimális térítésű a felsőoktatás. De mondok egy példát: egy barátom Kanadában tanul, az itthoni fizikusi diplomájával jelentkezett és felvételt nyert egy kinti egyetemre, ott végzi el a PhD-jét, közben kutatóként dolgozik és tanít. És konkrétan tudom: egyáltalán nem gazdag a családja, sőt... Aki jól tanul, tehetséges, annak sima útja van külföldre, és még válogathat is, hova menjen (ahogy az említett barátom is választhatott több egyetem közül).

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 10:56:34

@csőcsere: Ebből a szempontból kíváncsi vagyok már nagyon, hogy az idén bevezetett járulékcsökkentéseknek milyen hatása lesz. Mert régóta úgy sejtem, hogy nem a magas járulék a fő gátja a foglalkoztatásnak (azzal együtt, hogy nyilván nem örülünk neki), és zsenge ifjúkori tapasztalataim szerint amikor valaki feketén foglalkoztat sem az van, hogy magasabb bért ad, mintha befizetné az adót és járulékokat, hanem ugyanannyit, csak épp nem fizet be semmit. Szóval ha járulékcsökkentés van, azt a cég lenyeli, a dolgozó nem igazán lát belőle. És lehet, hogy most különösen rossz a gazdasági helyzet, de ez így ment a '90-es években is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 10:58:17

jo, ha engem megkerdeznek17 evesen, hogy mit akarok erettsegi utan /'78/ akkor azt mondom egyek ki az USA-ba kamionsofornek

szoval akik kulfoldot mondanak most a " felmeresek" szerint annak toredele vag bele /jellemzoen penzesebb csaladokbol/
es annak a fele is hazajon vagy menetkozben vagy diploma utan itt van pl @GeeRahts: aki maris tudja milyen fazsa lesz neki japanba, azran majd radobben
@Din Serpahis: le kell oket loni, mi a faszt pocsoltok,, aki eleri a nyugdijkorhatart, tarkoloves, kesz
@tanato: a vonat lenyegesen tobb aramot vesz fel, ha ul rajta 10 nyugdijas, aki megy latogatni az unokait
@mommmmo: sajnos az edesanyja nem kivetel, ha nem is 40
de 80 korul egyedul rengeteg nyugdijas el
meg lehet probalni mire eleg

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 10:58:26

@Cat_the_cat: Igen, későbbi hozzászólásomban még kiegészítettem, hogy ha már eléggé kvalifikált az ember, akkor el tud menni részmunkaidőben, értelmiségi órabérért (nem diákmunkában) dolgozni, így el tudja már tartani magát.

A PhD egészen más tészta, őket csábítják, nekik rengeteg ösztöndíj van és sokkal kevesebb a versenytárs, mint BA/Bsc és MA/Msc szinteken.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 10:59:38

@VíziLó: Hát nemtom, én azért nem mentem az ország legjobb egyetemére tanulni, mert akkor is 300 ezer fölött volt a tandíj, mert ugye munka mellett nappalin nem tudtam volna tanulni, a távoktatás meg fizetős volt. És nem tudtam félévente 300 ezret félretenni, pedig teljes állásom volt!

Zka77 2013.03.25. 11:03:39

@tilmir: nálunk nincs "aljamunka". Legalábbis a statiszikákból ezt látom. Ezeket a munkákat ugye a képzetlenek szokták csinálni, na itt pont nekik a legnehezebb munkát kapni.

pkov 2013.03.25. 11:04:51

@VíziLó:
"Így hozzánk jönnének a gazdag buta gyerekek, akiket mi jó pénzért kiképzünk, már amennyire lehet, de nem kell attól tartanunk, hogy nálunk maradnak, mert nem beszélnek magyarul. Az ebből befolyó bevételt lehetne szegény, de tehetséges magyar gyerekek ösztöndíjára fordítani."

Nemcsak gazdag gyerekek jönnek ám!

www.napi.hu/magyar_gazdasag/kulfoldi_diakoknak_fizetne_osztondijat_a_magyar_allam.547945.html

bpetya75 2013.03.25. 11:07:47

@GeeRahts:

Szerintem írj rá tablenora. Ő is a japánoknál tanult, biztos lenne pár hasznos tanácsa számodra.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 11:08:39

@Zka77: Szeretem a statisztikákat...
:(
Egyébként nekik is lehetne munkát találni. De mennyit...

VíziLó 2013.03.25. 11:10:35

@szerengeti: Minden cél elérése áldozatvállalással jár. Évi 300 000-t egy egyedülálló gyermektelen ember még minimálbér körüli összegből is félre tud tenni. Én 20 ezer forintért béreltem egy szobát, szintén 20 ezer körül költöttem kajára. Ennyi.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 11:11:14

@Zka77: mivel az "aljamunkát" is képzettebbek csinálják meg, pl. érettségizett takarító...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.25. 11:11:15

És az ingyen oktatásért cserébe nem fogják az egyetemek megkövetelni szerződésben, hogy az illetőnek ott kell maradnia az országban még x évet? Vagy az már nem röghöz kötés?

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.25. 11:11:30

@hot-spot: Kína oktatási „rendszere” dióhéjban érintve a kapcsolódó területeket is.
Minden egyébtől függetlenül dübörög a gazdaság, és általános munkaerőhiány van, pláne képzett és nyelveket beszélő emberekből.
Rengeteg pénzt ölnek az oktatásba és a világ legjobb egyetemei alakulgatnak arrafelé.
Mivel a jó papír (képzettség) szinte garantálja a jó munkát és fizetést (felsőfokú végzettségnél jóval magasabb bérekről beszélünk mint Magyarország esetében) ez kitörési pont a cirka egymilliárdnyi még mindig nyomorban tengődő tömegeknek.
Általunk ismert szociális háló (egészségügy, nyugdíj) nincs vagy csak nagyon korlátozottan, nem véletlen, hogy ennyire versenyképes az ország, és persze sok pénz is jut az oktatásra.

A tömegek nyomorából szerzett extra jövedelm (azaz az állami újraelosztás hiánya miatt ki nem osztott összeg) pörgeti a gazdaságot és alapokat épít (oktatás vagy belső beruházások, infrastruktúrális fejlesztések stb.). A pörgő gazdaság igényli a képzett munkaerőt (oktatás), akiknek a folyamatos bővülés miatt válogatni lehet a jobbnál jobb munkákból (erről van pár durva sztorim).

Csavarokat meghúzni, fát metszeni meg árkot ásni ott sokkal sz*r*bb, mint itthon (nincs szociális háló, nincs társadalmi szolidaritás), de könyvelni, jogászkodni, tanárnak!!! lenni vagy éppen menedzserkedni pedig sokkal kellemesebb.

További adalék, hogy kívűlről kevesen tudnak bekereülni erre a munkaerő piacra, leginkább azok, akik a külföldi tőkével együt érkeznek. Ennek két oka van. Egyfelől nem beszélik a nyelvet, másfelől Kína nagyon komolyan védi a munkaerőpiacát (erről is jó sztorik vannak).

Taxomükke (UK) 2013.03.25. 11:15:43

@csőcsere: "...mindhárom dolog a kommunista gondolkodásmódban gyökeredzik. Fel kéne már ébredni. Igaz, 23 év történelmi léptékben kevés, hogy az emberek gondolkodásmódja megváltozzon."
Nem tortenelmi leptekrol van itten szo. Osszesen 40 evig volt nalunk valami kommunizmus-szeruseg. Ehhez kepest a 23 ev nem keves. Csak az a baj, hogy ebben a 23 esztendoben is sok szempontbol valami kommunizmus-szeruseg folyt/folyik az orszagban.
A vilagvalsagot szerintem nagyreszt az is okozza, hogy a (viszonylag) gazdagok szama megnott, kevesebb "rabszolga" szolgalja ki oket, aranylag kevesebb ember hatan lehet eloskodni.

bpetya75 2013.03.25. 11:17:46

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Hi Lob!

Rég jártál erre. Lefoglal a régi/új környezet megszokása? ;-)

Zka77 2013.03.25. 11:21:01

@mommmmo: jól látod a helyzetet.
Apámnak is 230 volt a nyugdíja, sajnos nem sokáig élvezhette.
Anyám korengedményesen nyugdíjazódott, közben még dolgozik. Munkahelyen ezer éve nem keres semmit, 70 nettó tájt van. A nyugdíja is ennyi volt úgy 3 éve. De azóta az már 85 ezer.
Szóval itt az inaktívaknak a lehetőségekhez képest ki van nyalva a popója, miközben az ő pénzüket megtermelő réteget szarba se veszik.
Ez nyilván nem lenne így, ha nem ezt akarná a nép.

pkov 2013.03.25. 11:22:20

@VíziLó: Ismerős téma a tandíjas levelezős tanulás. Nagyon ügyesen beosztottad a pénzed, más nem ennyire jól tudja megoldani: pl. ha az egyetem/főiskola 150 km-re van a lakóhelytől és havonta kétszer két napra el kell menni konzultációra (éjszakai szállás koliban is 1800-3500 Ft!, az már eleve sok ezer Ft, ill. még hozzájön a helyi bérlet vagy buszjegy, ami megkerülhetetlen a nagy távolságok miatt). Csak szülői segítséggel lehetséges...

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.25. 11:24:05

@bpetya75: Szia Pedro!
Nem a környezet, hanem a munka... az alaposan lefoglal és még betanulóban vagyok, úgyhogy még egy évig kábé nem tudok lábat lógatni. Nade jön még békára gólyainvázió... :-) Azért néha bekukkantok.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2013.03.25. 11:26:28

gondolkodjunk már egy picit.
Nézzünk körül magunk körül. Kinek van ahhoz egyáltalán tőkéje, hogy a gyermekét külföldi egyetemre tudja járatni? Nem nevetséges álláspont, a "magyar egyetemre nem fér be, mert ellehetetlenítették a költségekkel" annak tükrében, hogy egy külföldi intézménybe több szempontból is iszonyú költségekkel jár tanulni?

Valószínűleg csak a pesti elitgimnáziumok (ha a bürköt nem is innék, de nagyobb tételben fogadni lehetne rá) némelyikében figyelhető meg ez az egyharmados JELENTKEZÉS (tehát nem fix, biztos felvételről beszélgetünk). Magyarország szerencsére rendelkezik még megyeszékhelyekkel, és kisebb-nagyobb városokkal, ahol találunk középiskolákat, gimnáziumokat, "átlagos" diákokat. Ők a jövőjüket hogy képzeljék el? Ha nem megy egyetemre, dolgozni hova menjen?
Kalandvágy, külföld-mítosz, pénztelenség, és munkanélküliség.
Irány a külföld.
Ezért a gyerekeket hibáztatni - mert 18-20 évesen még azok - csak a dilettáns idiótáknak érdemes.

Akik "nemkellennyidiplomás"oznak, meg "büfészakoznak", azok meg oldják meg nyugodtan 10soros kommentekben a magyar oktatás problémáit. Sok sikert!
A tehetség-sznobéria ami uralkodik, és rányomja a bélyegét mindenre. "Aki tehetséges, tanuljon tovább". "Aki tehetséges, külföldön is megállja a helyét".
Kérdem én:
És aki nem?
Az ássa el magát valahol vidéken egy rókalyukba, vagy műanyag-fröccsöntő üzemben szalagmunkásként robotoljon míg 40-50 évesen ki nem dől, mert szétforgácsolódik az élete?
Könnyű a magas lóról beszélni, az idealizált társadalomképeket hagyjuk a politikusoknak.
NE LEGYÜNK SZNOBOK, KÖNYÖRGÖM.

tanato 2013.03.25. 11:28:43

@hagyma: Ez nem válasz arra hogy egy 300 ezres 65 éven felüli nem fizet,egy jövedelem nélküli l7 éves meg fizet.Ne a kor határozza meg a vasúti kedvezményeket,hanem a jövedelem szintje.Apósomék pl. a fejenkénti 80-90 ezer nyugdíjból kényelmesen megéltek,még utazásokra is tellett nekik.Egy kétgyermekes család sem kap úgy általában 4x80 ezer azaz 320 ezer nettót,mégis meg kell élniük.

tanato 2013.03.25. 11:32:57

@hagyma: Ne a kor határozza meg az ingyen utazást hanem a jövedelem szintje.Egy 300 ezres 65 éves nem fizet egy jövedelem nélküli 17 éves meg fizet vastagon a vonaton meg a buszon.Nem jogos. Apósomék meg 2x80 ezerből szépen megéltek mint nyugdíjasok,még utazásokra is tellett belőle,ugye nekik nincs már lakáshitel,autóhitel,nem ruházkodnak annyit mint egy fiatal .stb.Egy négytagú magyar család sem igen kap kézhez 4x80 azaz 320 ezer nettót.Mégis meg kell éljenek.

tanato 2013.03.25. 11:34:13

@tanato: Bocsi ez kétszer ment el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 11:34:16

@tanato: mondtam, hogy le kell oket loni
mar csak nyugok
meg utazni is akarnak a ven hulyek
hihetetlen
/amugy direkt irtam egyedulallot, ott m arad ugyanaz a rezsi es eltunik a ferjjel a fele nyugdij/
ha nem leloni, akkor megfelezni a nyugdijukat, a szar oreg minek a szocializmusban melozott!
meg felepitett egy romba dolt orszagot
nincs szukseg oregekre
egyetemistakra van, mert ok a jovo zaloga
meg tobb romkocsmat!

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.03.25. 11:34:35

Az a helyzet, hogy ez a lavina még csak most indult, és akik azt mondják, nem kell annyira komolyan venni, azok nézzék meg 5-10 év múlva, milyen lesz az itthon és a külföldön tanulók aránya. Mert egy most középiskolába jelentkező látni fogja, hogy egyre több és több lehetőség van külföldi felsőoktatási intézménybe bejutni (nem csak a gazdagoknak), így az egész jövőjét erre fogja építeni. És amilyen vonzó most a magyar felsőoktatás, nem is lehet őket hibáztatni...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.25. 11:37:00

@Megyko: Sok igazság van a kommentedben. Igazából az nem derül ki soha, hogy mit hoz a jövő:

Jó elmennek a diákok rendben.
Az oktatással gondok vannak rendben.
Társadalmi, gazdasági, generációs problémák vannak rendben.

Aztán? Van olyan megoldás, ami mondjuk egy 10-15 éves periódusban megoldaná a problémákat vagy marad az, hogy megállapítjuk az új évben megint rosszabb lett minden mint az előzőben?

Zka77 2013.03.25. 11:37:24

@szerengeti: semmi komoly hatása nem lesz a járulékcsökkentésnek, mert nincs komoly járulékcsökkentés. A jobban kereső egyéni vállalkozók innentől a KATA keretében legálisan, feketézés meg kamu számlázés nélkül tudnak ugyanannyit zsebretenni, mint eddig. A kisvállalkozásoknak adott járulékkedvezmény is elég nagy nudli, meg kéne végre értenie valamelyik kormánynak (vagyis előbb a NÉPNEK), hogy a jelenlegi adórendszert és a költségvetési struktúrát ki kell dobni a picsába. Nem lehet a nulla termelékenységű minimálbéreseket egyből 50% adóterheléssel megdobni, nem tudunk ennyi baromságot finanszírozni, amit most próbálnak, nem tudunk ennyi nyugdíjat adni, stbstb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 11:39:02

@tanato: amugy jarhato ut, hogy nem az allam hanem a gyerek tartja el a szuleit nyugdij utan
csakk nem magyarorszagon
az atlageletkort nezve,, meg foleg a ferfiaknak siman nem fizetnek ki annyit mint amnnyit befizetett, mert el dobja a kanalt 70 evesnen max
vagy meg nyugdik elott
az az orszag amelyik nyuggernek nevezi a szuleit, az nem az en orszagom, jokor is jottem el
egyszer ,ajd talan valrozik
12 ev mulva, ha otthon maradok ven hulye ingyenelo nyuggernek hivnanak, mikozben ledolgoztam 45 evet
hat koszonom ez mar nem jon be:)

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.25. 11:39:06

@hagyma: Azzal a "mennyire jó lesz nekem" csak arra gondoltam hogy ha kibírom az első hónapot az itthonról vitt pénzzel (ki fogom) akkor utána az ösztöndíjjal kapok havonta annyi pénzt, amennyi biztos elég kint élni. Igaz, nem fejtettem ki bőven, hogy mire gondolok, úgyhogy akkor most pontosítottam. Nem vagyok egy álmodozó, "nemtudokmitkezdeni magammal" elkényeztetett hülyegyerek, nagyon is két lábbal állok a földön. :)
Ettől függetlenül persze igazad van, én sem tudom még, hogy mit is akarok pontosan csinálni; csak azt hogy a következő 5 vagy 7 évben kint tanulok.
Amúgy az ösztöndíj részeként adnak repülőjegyet haza, szóval igen, lehet hazajövök utána.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 11:39:33

@VíziLó: én nem 20 ezer forintért béreltem szobát, mert már 2007-ben is többe került egy apró szoba bérlése ennél, mire lediplomáztam, két lakótárs mellett is 45 ezret fizettem egy ágy+asztal+szekrény szobáért. És néha vettem ruhát, na meg bkv-bérletet, néha még haza is utaztam a családhoz. Ennyi!

pkov 2013.03.25. 11:40:04

@Cat_the_cat: Nagyon jól látod a probléma lényegét! Mindennek a hatása csak évek múlva jelentkezik, de akkor már késő lesz belátni, hogy kár volt a jövő generációját ilyen intézkedésekkel szinte kituszkolni az országból.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 11:41:01

@Cat_the_cat: mennyenek kevesebbet kell kolteni otthon a felsooktatasra, utana kevesebb lesz a munkanelkuli
mi a gond?
meg mindig jobb, mintha otthon diplomaznak es utana lepnek olajra londonba

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 11:43:00

@Zka77: nem a katára gondoltam, hanem a mindenféle csoportok (25 év alatt, 55 év felett, kismama, képzetlen, tartós munkanélküli) után járó szochó kedvezményre. Ez tényleg lényegében lefedi a nehezen foglalkoztató kört, csak hát egyáltalán nem biztos, hogy egyedül ezen múlik.. az adójóváírás eltörlése velük szemben nagy bűn volt.

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.25. 11:43:19

@bpetya75: Ha jól emlékszem ő írta azt a két részes írást japánról, ugye? Az nagyon tetszett, de erre nem is gondoltam, köszi az ötletet :)

VíziLó 2013.03.25. 11:43:56

@pkov: Ha valaki más városban lakik, az nyilván bonyolítja a dolgot, de nem feltétlenül nehezíti. Ha pl. a szüleidnél tudsz lakni más településen, azzal spórolsz annyit, hogy kompenzáljon az esetleges szállásköltségért, amikor konzultációra mész. Én a nem kötelező konzultációkat mindig hanyagoltam, mert hétvégenként pincérkedéssel meg tudtam keresni 20-30 ezer forintot tisztán, ami havonta 80-120 ezer forintot jelentett. Ha még hétköznap is dolgozik az ember, akkor sokkal többe is lehet keresni.

Az emberek sokszor nem tudják megkülönböztetni a szükségleteket és az igényeket. A szükségleteket ki kell elégíteni, az igényeket viszont fel lehet áldozni egy magasabb cél (pl. diploma megszerzése, lakásvásárlás stb.) érdekében. Alapvetően 3 szükséglet van: 1. fedél a fejed fölött, 2 ruha ami megvéd a hidegtől, ha kimész az utcára, 3. táplálék. Ezt a 3 alapszükségletet maximum 50 ezer forintból egy egészséges, gyermektelen, egyedülálló személy ki tudja elégíteni.

Zka77 2013.03.25. 11:44:17

@hagyma:
"meg felepitett egy romba dolt orszagot"
Na ez egy mítosz. Mikor volt legutóbb rombadőlve az ország? 1945 táján, ugye? Szerinted akik akkor újjáépítették az országot, most hány évesek? Megmondom, 85-90 vagy mégtöbb. Alig él már ilyen ember. A mostani nyugdíjasok nagyrésze aktív korát létbiztonságban élte le, tervgazdaságban végzett munkát, aminek a nagyrésze értelmetlen, meddő munka volt. Nem fogom nagyon sajnálni vagy tisztelni őket a munkájukért, bocs.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.25. 11:45:16

@goAUS: Ugyanakkor nekem van jó hegesztő ismerősöm, aki nem kap munkát, hiába keres.

Persze ez csak egy példa, úgyhogy lehet, hogy ő a béna.

De attól tartok, ennél többről van szó: nálunk egyszerre van hiány és többlet ugyanabból, mert gyenge az infrastruktúra, ami összekötné a keresletet a kínálattal.

Zka77 2013.03.25. 11:46:58

@szerengeti: azok a kedvezmények arra jók, hogy csökkentsék az adott társadalmi csoportok drasztikus munkanélküliségét. Ahogy ismerem a magyar vállalkozásokat, nagyrészük csak addig tartja meg az embert, amíg a kedvezmény kitart. Utána mehet, vagy csökken a bére. Ebből GDP növekmény nem lesz, foglalkoztatási növekmény lehet egy kicsi.

tanato 2013.03.25. 11:48:17

@hagyma: Nem feleződik meg a jövedelme az egyedülálló nyugdíjasnak,kap özvegyi nyugellátást a sajátja mellé,ugyanakkor egy aktív ha meghal az ugyancsak aktív párja,egy ló.-t kap.csak a hitelei és a gyerekei eltartásának költségei maradnak meg.

Zka77 2013.03.25. 11:50:07

@tanato: az aktív is kap özvegyit. 1 évig, úgy tudom. Utána csak a saját öregségi nyugdíjkorhatára elérése után. Hát nem egy nagy segítség. Aktívnak segítség ebben az országban nem jár, csak sarc.

_Jeff_ 2013.03.25. 11:51:51

@Zka77: nem mindenki epitette a kommunizmust te idiota gyoker, a tobbseg csak meg akart elni! fizetett egy eleten at, es most te azt hiszed, te tartod el? te meg gondolat se voltal amikor ok mar a kasszaba csengettek! mas kerdes, hogy hova tunt az a le mostanra!

_Jeff_ 2013.03.25. 11:54:06

@tanato: jaj majd mindjart megsajnalom. mintha a hitel valami kotelezo tartozeka lenne a mai embernek

pkov 2013.03.25. 11:56:15

@VíziLó: Fentebb írtam: "(a fiamnak) itthon számtalan álláspályázattal sem sikerült megfelelő állást találni - azt mondták, nincs tapasztalata, gyakorlata, máshol, hogy túlképzett, ill. az óriási többség nem is válaszolt semmit." Ez sajnos a levelező oktatás ideje alatt is érvényes volt (diákmunka szóba sem jöhetett, hiszen nem nappalis tagozatos volt), az egyszerűbb munkára már a technikusi végzettsége is túl soknak számított, így aztán eseti megbízások akadtak csupán. Ebből nem lehet - legalábbis a mi környékünkön - alapszükségleteket sem fedezni (luxuscikkekről ne is beszéljünk). Ezért írtam, hogy ügyes vagy, amiért megoldottad. És hát mivel munka sincs errefele, a külföld volt az igazi megoldás:-) (Esetleg lehetett volna Pesten vagy Dunántúlon próbálkozni, ki tudja ... Az is több száz km ide, akkor már jobb így.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 11:56:33

@tanato: 1-2 ev evig jar valami plusz
normalis ember gondoskodik a csaladjarol es van eletbiztositasa
nekem csak Mary van meg a fiam, de ha megmurdelek, kapnak100 ezer dollart
azzal valameddig ki lehet huzni
de en nem akarok errol beszelni, innen olvasva gusztustalan, ahogy az idos emberekrol nyilatkozik a tobbseg, a sajat nagyannyukrol, nagyapjukrol stb.
ezt a temat en le is zartam itt
amugy is a fiatalokrol van szo, csak mar a harmadik hozzaszolas korul szobakeru;t hogy mindennek okai az inaktiv nyuggerek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.25. 11:58:47

ki is lepek mara
kell nekem felhuzni magam?
emberek akik nem beszulik a nagyszuleikat?
mennyenek is a picsaba kulfoldre

bpetya75 2013.03.25. 12:00:50

@GeeRahts:

Igen, Ő az. Jó arc, írj neki nyugodtan :-)

@Zka77:

Így igaz. Viszont arra az egy évre a 60%-át kapja. (Max 70valamennyi) Aztán már "csak" 30-at.

Zka77 2013.03.25. 12:04:21

@G Boogie: igen, én tartom el. Mert szerinted ki tartja el, az üregi nyulak? Felvilágosítalak, itthon úgy kapsz nyugdíjat, hogy a jelenlegi befizetéseket osztják szét a jelenlegi nyugdíjasok között. A befizető-nyugdíjas arány pedig egyre jobban tolódik el a nyugdíjasok irányába.

bpetya75 2013.03.25. 12:04:24

@Püspök utcai gombaszedő:

"De attól tartok, ennél többről van szó: nálunk egyszerre van hiány és többlet ugyanabból, mert gyenge az infrastruktúra, ami összekötné a keresletet a kínálattal. "

Nagy igazság.

Zka77 2013.03.25. 12:08:22

@hagyma: ez azért lehet, mert ezek a szegény sajnálatraméltó idősek egyáltalán nem törődnek vele, hogy az igényeiknek milyen ára van és aki a pénzüket előteremteni hivatott, az mekkora adókat kell fizessen. Azzal se törődnek, hogy az átlag fiatal simán nem kap több fizetést, mint az átlag nyugdíjas nyugdíjat. Szintén nem érdekli őket, hogy az őket most finanszírozó fiatalnak kurvára nem lesz nyugdíja demográfiai okokból. Mindez ugye rendkívül igazságos.
Talán kicsit talnulmányoznod kéne a helyzetet a zsigeri érzelmi reakciókon túllépve.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 12:13:39

@VíziLó: a mi városunkban volt egy(!) pizzéria, ahol rendszeresen hirdettek állást (pedig nem falu), alkalmanként 2 ezer forintot lehetett keresni vele, azon kívül néha újságkihordás - aztán ennyi. Se diáknak, se felnőttnek nincs munka. Aztán persze ilyenkor jön az, hogy az ember elhagyja a várost, úm. áldozatot hoz, aztán fizeti a lakbért, az utazást, meg a mindent, és még mondjuk támogatja is az otthon maradt családot. Azért, mert neked jó volt, ne hidd már azt, hogy ez a lehetőség mindenkinek, mindenhol adott.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.03.25. 12:18:44

A lényeg nem az, hogy meg lehet-e oldani valahogy, hogy az ember 300k tandíjat kicsengesse.

A kérdés, mint mindig, az, hogy mekkora befektetésért mit kapsz. Lehet sírni, hogy a mai fiatalok ilyen-olyan lusták, de így működik a világ.

Ugyanakkor hiba azt feltételezni, hogy csak az árak összehasonlításával pontos képet lehet alkotni a befektetés nagyságáról. Hiába drágább papíron X külföldi egyetem, ha kevesebb macerával jár előteremteni az árát, akkor bizony az kisebb befektetésnek számít a hallgató szemszögéből.

És itt bukik a tandíj meg a röghözkötés. Amíg nem voltál rákényszerítve, hogy a beledet is kidolgozd egyetem alatt, addig a döntés viszonylag egyszerű volt, hiszen viszonylag alacsony befektetéssel jutottál diplomához. (Itt most a tanuláson kívüli befektetésre gondolok nyilván.)

De ha úgyis muszáj robotolnom ahhoz, hogy ki tudjam fizetni, akkor nekem mindegy, hogy itt dolgozom vagy Angliában. Sőt, ha Angliában teszem azt könnyebben jutok munkához (nehogy valaki ebbe kössön bele, csak a példa kedvéért mondtam Angliát), akkor nekem jobban megéri ott egyetemre járni, főleg ha úgy érzem, hogy ezért többet is kapok.

Ugyanakkor ha a szüleim tényleg gazdagok, akkor jó eséllyel nekik sem annyival nagyobb erőfeszítés a külföldi egyetemet megfizetni, ugyanakkor sokkal nagyobb presztízsértéke van, tehát jobb befektetésnek számít.

Ehhez idehaza még hozzáadódik a röghözkötés vélt költsége is. Ami igen magas, tekintve hogy tizenévesen az ember sokkal többre értékeli a szabadság absztrakt eszményét, mint amennyire az jelen esetben racionális lenne. Hiába hajtogatják kormánypárti politikusok, hogy ha utánaszámolsz, akkor még így is elég jól jársz, ironikus módon pont a Fidesz az, amelyik egyáltalán nem érti a fiatalok gondolkodását.

tomfree 2013.03.25. 12:32:27

@Zka77: "az átlag fiatal simán nem kap több fizetést, mint az átlag nyugdíjas nyugdíjat"
Azért arról mit tehetnek a nyugdíjasok, hogy alacsonyak a bérek még az ország fejlettségéhez képest is? Ne üljünk fordítva a lóra, nem az átlagnyugdíj magas, hanem az átlagfizetés alacsony. Értem amit írsz, mert szüleim 80 ezret kapnak nyugdíjként és a minimálbér is ekörül van, de azért erről mit tehetnek? Önként vállalniuk kellene a nyugdíjcsökkentést mondjuk 60ezerre? A járulékok is azért magasak mert kevés az aktív befizető, a lélekszámban azonos cseheknél egymillióval többen vannak bejelentve például. Meg értem azt is, hogy magasak a járulékok a munkáltatóknak, de nem egy olyan céget ismerek, ahol a cég eredményei alapján megtehetnék a fehér foglalkoztatást, de mégis megy a "minimálbérrel bejelentve a többit zsebbe kombó" mert "minek adózzanak" annyit. Ördögi kör. Értem azt is, hogy aki kap 250ezer nyugdíjjat az ne utazzon ingyen a BKV-n, de azért a nyugdíjjasok 80%-a 130ezer alatt kap kézhez, amiből fizetniük kell általában a drága gyógyszereket is, amit az aktívak nagy részének nem kell például. Szóval nem a nyugdíj magas, hanem a magyar átlagbér rohadt alacsony.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 12:34:24

@pkov:

Ez egy teljesen természetes folyamat, s nincs miért siránkozni miatta.

xylon 2013.03.25. 12:36:56

@Zka77: a helyzet az hogy az egyeni nyugdijszamla eseten is az aktualisan aktivak tartjak el az inaktivakat, csak az inaktivak a korabbi befizeteseik alapjan relative osztjak fel az aktivak szabad (marmint az inaktivakra fordithato) kapacitasait. A ket rendszer csak annyiban kulonbozik hogy az egyeni rendszert az allam nem tudja manipulalni, a feloszto kirovot meg igen.

Hagyma demagogiaja miatt nem lehet a kerdeshez hozzanyulni, a nyugdijasokra vonatkozo barmilyen negativ megszoritas eseten (ertsd a nyugdijemeles leallitasa) azonnal nyugdijasholokausztot kialt, megakadalyozva barmilyen erdemi korrekciot.

A helyzet az hogy a median nyugdij 110%a a median netto bernek. Ez igy tarthatatlan. 10%os szelektiv nyugdijcsokkentessel megoldodna a koltsegvetes problemaja, 20%kal (akkor meg mindig 90% lenne a median nyugdij) es az extrabol adocsokkentessel meg lehetne oldani a gazdasag problemajat is.

Cat_the_cat · http://rockonlelkek.hu/ 2013.03.25. 12:40:45

@hagyma: az a gond, hogy ez hosszú távon olyan szakadékba löki a magyar felsőoktatást, ahonnan nagyon nehéz az út visszafelé. Már most sem tud lépést tartani a külföldivel, mi lesz később? Nálunk emelik a tandíjakat, csökkentik az államilag finanszírozott helyeket, sok más orszában viszont belátják a tanuló = befektetés, most kell neki lehetőséget biztosítani ingyenes képzésekkel, vonzó ösztöndíj-lehetőségekkel, később pedig ez az ország számára megtérül. És szerintem semmivel sem jobb, ha most mennek el, mert a legtöbben diplomázás után sem fognak visszajönni, hiszen nagyon kevés olyan magyar cég van, amelyik meg tud fizetni egy külföldön szerzett diplomát...

Ha pedig kevesebbet költ a kormány a felsőoktatásra, az csak növeli a problémát, ezzel párhuzamosan ugyanis csökken az oktatás minősége, a kieső bevételt pedig az egyetemek/főiskolák át fogják hárítani a tanulókra tandíj formájában, ami megint csak a külföldre vándorlást erősíti.

MOST kellene ráébredni, hogy ez az irány nagyon rossz, és változtatni rajta...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 12:41:13

@01234567:

"a versenyképes szövetkezeti alapú mezőgazdaságot kommunista ellenes lózungokkal támogatva szétverték"

Igen, ez igaz. Azonban nem az antikommunizmussal van gond, az helyes volt. A megoldás a tsz-ek privatizálása lett volt, azaz a tulajdon visszaadása nélkül a tsz-tagoknak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 12:42:43

@csőcsere:

"Mert ha ki is termeli a vállalkozás a bért, több mint felét elviszi az állam."

A háromnegyedét.

_Jeff_ 2013.03.25. 12:43:49

birom hogy ennyi zseni van itt aki 3 mondatban megold minden problemat. akkor megis miert sullyed az a naszad, hm?

_Jeff_ 2013.03.25. 12:47:18

@Zka77: felvilagositalak, nem a mostani befizetesekbol kellene. amit ok kapnak, azt ok mar befizettek. csak epp lenyulta a kormany. egyebkent is, szerinted az arany eltolodasarol a nyugdijas tehet? ritka egy allat vagy

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 12:51:45

@tomfree: @xylon: @Zka77:

A jelenlegi magyar nyugdíjasok kb. 94 %-ának a nyugdíja 150 ezer Ft alatt van, s 5 %-nak pedig 150-200 ezer között. Kb. 1 %-nak van 200 ezer feletti nyugdíja

Norv 2013.03.25. 12:56:57

A legnagyobb bajom a tandíjjal kapcsolatban, hogy mindenki azon pattog hogy LEGYEN vagy NE LEGYEN. Mintha a 0 Ft és a 350e Ft között nem létezne átmenet. Szerintem legyen mindenkinek tandíj, de olyan összeg amit normálisan meg lehet keresni és nem feltétlen kell rá diákhitelt felvenni (mondjuk 50-60e Ft/félév). Ez legyen mindenkinek, de lehessen kérni szociális alapon ösztöndíjat a kiváltására, illetve a legjobban teljesítő 10%-nyi diák pedig kapjon tanulmányi ösztöndíjat (itt külön kiemelném hogy szerintem sokkal jobb ha az aktuális egyetemi teljesítménye alapján támogatja az állam a diákot, szemben a jelenlegi rendszerrel, ami a középiskolai eredményei alapján dönti el hogy ki jogosult állami finanszírozásra és ki nem). Támogatni kéne a diákmunkát is, a versenyszférától az állami intézményeken át, és elsősorban az egyetemeken. Például Amerikában szinte minden 'campus'-on végzett munkára diákokat alkalmaztak, a büfétől a könyvtároson át a számítógéptermekig.

Nem vagyok oktatáspolitikus, de ezzel a rendszerrel szerintem az állam is jól járna (sok kicsi bevétel jobb mint kevés nagy), illetve ez az összeg senkit nem rémítene el az egyetemre való felvételizéstől.

Én 'ingyen' jártam egyetemre, nem büfészakra, építészmérnök BME. Nagyon örülök neki hogy van állásom, tudok dolgozni, de az anyagi megbecsülés 0. Nekem rosszul esik amikor azt hallom hogy 'megtartjuk a nyugdíjak vásárlóértékét' - én 4 éve ugyanazt a nettó fizetést kapom, miközben az árakon azóta legalább 1,5-2x-es szorzó jelentkezik, az én fizetésem vásárlóértéke drasztikusan csökken (és nekem 10e Ft a bérlet). És még örülhetek hogy van munkahelyem, reklamálni nem nagyon lehet, váltani még kevésbé (az összes évfolyamtársam vagy külföldön van vagy nem szakmában dolgozik). Tanultam és dolgoztam külföldön, de szerettem volna Magyarországon élni. Lassan sajnos én is elérem azt a pontot hogy szuicid élménnyé válik a ragaszkodás a hazámhoz. Hiszen barátommal ketten, két mérnök nem tudunk annyit keresni itthon, hogy bármiben előre tudjunk lépni (mondjuk házat venni, tartalékot képezni).

Csak pár csendes naiv kérdés (köszönöm, tudom a választ): az állami finanszírozású diákok tandíja jelenleg az én adómból történik. Ha bevezetik a tandíjat (tőlem hívhatják diákhitelnek, az ugyanaz), akkor csökkentik az adómat? Ha fizetőssé válik a felsőoktatás, akkor számon kérhetővé válnak az oktatók (a jelenlegi szándékos buktatások helyett megkövetelhető lesz a korrekt számonkérés)?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 12:57:59

@tomfree:

A cseh adórendszer kevesebbet von el, mint a magyar. Míg Mo-n a nettó bér a bérteher átlag 43,4 %-a, addig Csehországban 58,7 %. Ez jelentős különbség.

Zka77 2013.03.25. 13:03:34

@tomfree: teljesen igazad van, de ez nem mentesít az alól, amiket írtam. Jelenleg a nyugdíjak finanszírozása irreális teher az országnak, elvárnám, hogy legalább tudatosuljon ez a nyugdíjasokban és örüljenek annak, hogy nekik egyáltalán jut még. Minden rossz szándék nélkül.

Zka77 2013.03.25. 13:06:16

@G Boogie: nem nyúlta le senki, szét lett osztva. Az eltolódásról meg nem feltétlen a nyugdíjas tehet, de ha már eltolódott, meg ha már válság van, ki kéne vennie a részét neki is a szívásból, nem csak az aktívaknak. Amúgy már másodszor személyeskedsz velem, pedig nem adtam rá okot. Szeretnéd, hogy visszaanyázzak?

01234567 2013.03.25. 13:08:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A valóban szövetkezeti alapú szövetkezet. Igazából a parasztok jól elvoltak így már. Megszokták, és ennek a TSZ rendszernek köszönhetően olyan pozitív társadalmi változások történtek vidéken, amiről az 50-es évek végén még álmodni sem mertek volna. A nyolcvanas évekre a magyar falu európai szintre ért. Sajnos, a ma már ismert módszerekkel (nyugdíjas ellenesség, egyetemista ellenesség, közalkalmazotti ellenesség..stb..) megvadították őket, saját maguk tönkre tették a megélhetésüket, mások hasznára.

01234567 2013.03.25. 13:11:08

@csőcsere: Téged tegyen más helyre. Akkora baromságokat írtál, eget renget. És te még a baromságot hülyeségekkel indoklod is. A parlamentben a helyed!

01234567 2013.03.25. 13:13:17

@tilmir: Benned most nagyot csalódtam. Okosabbnak, intelligensebbnek gondoltalak.

mommmmo 2013.03.25. 13:30:39

@Megyko: mindenki tehetseges valamiben, meggyozodesem:) sot, valoszinuleg olyan dologban is, amire van piaci kereslet, csak meg kell azt a dolgot talalni.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 13:31:43

A második ábra ebben a cikkben eléggé érdekes. Ennyire jó minőségű munkát termel a magyar..

www.origo.hu/gazdasag/20130321-ernst-young-magyarorszag-kevesse-vonzo-autoipari-celpont.html

mommmmo 2013.03.25. 13:43:52

@hagyma: ki mondja, hogy le kell oket loni??? Ez a tipikus hulyeseg, ami megbenitja az orszagot, hogy valaki valamit mond es egy teljesen szelsoseges es gyuloletkelto allitassa facsarjak ki egybol.

Eloszor is, nezzuk mar meg, a 70~es evekben hany% volt a tb es a nyugdijjarulek, amit anno fizettek. 2~3%

Ez persze nem az o hibajuk, de teny.
Szoval csak az orszag kapacitasaihoz kellene merni az igenyeiket, ennyi. Az orszag kapacitasai pedig kicsik.
Emellett esetleg el lehetne azon is gondolkodniuk, hogy hogy tudnak magukon segiteni. En pl egy gyonyoru horgolt falvedot es szonyeget vasaroltam nemreg egy nenitol, erdekes o feltalalta magat.
Ha nem lenne mar Magyarorszagon kereslet, ezeket is kulfoldre is siman al lehetne adni a neten. De peldaul bebicsoszkodni is lehetne nyugdijkiegesziteskent, stb. Rengeteg melo van, amit akar 70 ev felett is tud csinalni egy jo karban levo oreg, es EGYSZERUEN NiNCS ARRA KAPACITAS, hogy eltartsunk ennyi labat logato embert es ilyen szinten.
Lehet jonni a "jaj lojuk le a nyugdijasokat" lozung szoveggel, de a mostani helyzetnek ugyis az lesz a vege, hogy elobb utobb bedol rajuk a rendszer.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 13:51:40

@01234567: Nem hinném, hogy egy hozzászólás alapján valakiről véleményt lehet alkotni, de ha neked sikerült, elfogadom.
Sajnálom.

mommmmo 2013.03.25. 13:52:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezek a szamok meg semmit nem mondanak, mert mar a 100 ezer forint feletti nyugdij is nagyon sok az orszag kapacitasaihoz viszonyitva.

Az atlag nyugdijas mar sajat tulajdonu ingatlanban lakik, nem kell alberletet vagy torlesztoreszletet fizetnie, amellett gyereket sem nevel. Boccs, de most kisgyerekkel vagyok itthon, ugyanugy csak a kajara es rezsire koltok mint egy nyuggernek kell, egyaltalan nem sporolok, sot nagy labon elek, es azt veszem eszre, nem is nagyon koltok tobbet 100K~nel.
Ha sporolnek, joval kevesebbol is kijonnek. szoval nem a nyugdijasokkal van a bajom, mert nem az o hibajuk, hanem a rendszerrel ami ezeket az abnormalis aranytalansagokat engedi.

2013.03.25. 13:57:22

@Karinette: Ahol lényegében nem tanulnak semmit, de a suli azért beszedi azért a fejpénzt állambácsitól. Maga az okj is egy rossz vicc, mondjuk mit is várunk, ha a felsőoktatás is hulladék.

Taxomükke (UK) 2013.03.25. 14:05:11

@mommmmo: Egyszerűen nem értem, miért kellene egy hetven év feletti embernek dolgoznia, mikor jó eséllyel 18 vagy sok esetben 14 éves korától fogva végigmelózta az életét. Hihetetlenek vagytok, nektek nincsenek szüleitek, nagyszüleitek? Bazmeg, súlyosan beteg embereket ápolok, de köztük nincs ennyi frusztrált, lelkibeteg szerencsétlen, mint közöttetek.
Nem a nyugdíjasokkal van a baj, hanem azzal, hogy az aktív korúak egy részének nincs munkája, nagy része félig-meddig adót csalva dolgozik (nem feltétlenül önhibájából), de legfőképpen a rendszer miatt, mert a politikusok túlnyomó többsége és a nagy cégek egy része lop-csal-sikkaszt. Ha mindenki tisztességesen adózna, nem lenne gond a nyugdíjak fizetése.
Nyuggereztek itt, idióták.

chocco channel 2013.03.25. 14:10:10

En most annak orulok, h Cameron vegre magahoz tert es felfogta, hogy ha nem tesz megszorito intezkedesekt akkor az orszagba beszivarognak a roman ciganyok (is) es vegreee nincs az, hogy idejon valaki es egybol segelyen el es szocialis alapon kiutalnak neki egy lakast plusz ingyenesen az en adombol hasznalhatja az egeszsegugyet:-))

Mielott Cameron meghozta ezt a dontest a ferjemnek pont azt mondtam, hogyha ide beengedik a roman ciganyokat akkor koltozunk.

Viszont ezzel a lepessel nagyon sok bevandorlo eletet is megnehezitik, szoval aki meg nem tette annak itt az ido h letegye a Brit allampolgarsagot.

Tudom,ez OFF volt de ez most kiszaladt.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.25. 14:12:56

Ha rendesen megfizetik a kőművest,az autószerelőt,a varrónőt az ácsot lesz

felvetodik bennem hogy megint a magyar mentalitas , a magyar magyarnak farkasa ,, osszefughet ezzel .. en ha a muhelyembe nincs eleg mun ka akkor is behivom a munkasomat ( én is egyedul is megcsinalnam) mert megbecsulom es tudom neki is van csaladja es szuksege van a penzre , adok neki jo fizetest es konnyen lehet azon a heten nekem kevesebb marad holott en vagyok a fonok a tulaj...
Mo-on ez maskepp van ertem a munkaadonak ki s vagy nagyobb szinten van problemaja de a magyar mentalitasbol eredoen MINDENT NEKEM mert az en eletvitelem a szaz ezrek milliok es haracsolnom is kell a jovore is legyen . mig a munkasomat szarba sem veszem ha 60-80 ezreret dolgoztatom mint egy rabszolgat ... lefele taposunk ... ennyit kap eleg neki ennyi minek adnek tobbet nekem auto haz nyaralas stb mert ÉN VAGYOK A FONOK..
és ez be van gyokerezve a hatolmon levok ( az is hatalom ha en adom a penzt) nezzuk a politikusokat magasabb szintu vezetest hogy lehet egy munkast igy becsulni ha ok milliokat adnak fizetest havonta a dolgozoknak meg 50-60 ezer eleg .... .ezert nincs a szakmunkanak becsulete .. magyar mentelitas... mig nalunk egy mentos apolono komuves autoszerelo igen jol meg van fizetve (sot!!!) egy vezeto politikus (PLQvezetoje) 150000$ evente de atlag 200000 alatt van ..

padlas 2013.03.25. 14:26:17

Te jó ég, komolyan vannak itt olyanok, akik szerint jó dolog a felsőoktatást leépíteni???

Mik ezek a hülyeségek, hogy túl sok a diplomás? Könyörgöm, honnan veszitek ezt? Gyakorlatilag az összes mutatószám és tanulmány ellentmond ennek.

A felsőfokú végzettségűek munkanélküliségi rátája 5 százalék alatt van, a középfokú végzettségűeké 10 százalék feletti, alapfokú végzettségnél pedig már 25 százalékos a munkanélküliség.
A számoknak utána lehet járni például itt, ahol arra is van javaslat, hogy ki fizesse az oktatás költségeit: index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/12/19/kondor_koren_ki_fizesse/

Továbbá:
"nincs diplomás-túlképzés: az OECD 2010-es adatai alapján 20 százalék körül van hazánkban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, míg az átlag 31 százalék. A helyzetet tovább rontja, hogy a fiatalok között még nagyobb a lemaradásunk. További érv a minél több egyetemista képzése mellett, hogy nálunk a legnagyobb az oktatás hozama, ugyanis egy diplomás átlagosan több mint kétszer annyit keres, mint egy érettségizett."
forrás: index.hu/gazdasag/2012/12/15/diakhitel/

zopilote 2013.03.25. 14:28:30

Erdekes iras a kanadai munkaerohianyrol es szakmunkas kepzesrol:
www.cbc.ca/news/politics/story/2013/03/18/pol-greg-weston-harper-skilled-jobs.html
Legjobbak a kommentek (2556 hozzaszolas)
Csak egy pelda:
" Attacking unions and destroying workers rights--- did nothing

Calling working Canadians worthless and lazy --- did nothing "
Ismeros ugye? Lusta es semmit sem ero magyarok:( Ezt mondjak a kanadaiakra is.
Vilagjelenseg:(
Masik problema: nincs hozzaerto kozepvezeto. Pl uzemmmernok.
1 milliard dollaros epitkezes, a fovallalkozo 5 supervisora kozul csak egynek volt
1 ev egyetemi vegzettsege, a tobbinek talan meg erettsegije sem. Az epitkezes meg
nincs befejezve, de mar 2x -en tullepte a tervezett koltseget. ( 2 milliard)
Mentem dolgozni:(

Mrs. Clayton 2013.03.25. 14:29:36

@chocco channel: hát nem tudom, h ez így jó lesz-e vagy sem, minden esetre nekem kicsit túl egyoldalúnak tűnik, h bolgár meg román cigányokkal fenyegetőznek, akik állítólag csak úgy idejönnének segélyért, miközben minden nap olvasok olyanokat, hogy brit ápok kizárólag segélyből élnek már sok-sok éve és eszükben sincs dolgozni, mert a szüleik fizettek elég adót, így ez nekik jár, miközben London legmenőbb házaikat bérlik és fizettetik a bérleti díjat az önkorival már évek óta, mert állítólag van 6 gyerekük és külön élnek a férjeiktől, vagy a housing benefitet meg a taxcreditet díjnyertes lovak etetésére költik miközben vidéken villájuk van
én a magam részéről kissé szkeptikus vagyok a bárhonnan csak úgy millió számra ideözönlőkkel szemben, egyfelől mert már most is itt a cigánymaffia, szóval eddig sem tántorította el őket semmi, h jöjjenek, ha jönni akartak
másfelől meg honnét fognak tudni albérletre, kajára és főleg repjegyre ennyi pénzt összeszedni, ugyanis míg elintéznek segélyt egyebet addig eltelik fél év, szóval ez parasztvakítás és csak arra jó, h az élhetetlen britnek legyen kit szidnia, amikor már nem kaphat akármennyi housing benefitet, meg nem fizeti az önkori az akárhány szobás kiutalt kecóját, ugyanis eddig abból is sportot űztek, h jóval nagyobb lakásokban laktak, mint amekkorára szükségük volt
álláspontom szt nem a bevándorlók, hanem maguk a britek az okai, h a szociális rendszerük tarthatatlanná vált, csak kényelmesebb nekik a bevándorlókat okolni
mondom ezt úgy h semmilyen állami támogatást nem kapok

mommmmo 2013.03.25. 14:35:38

@Taxomükke: vannak nyugdijas szuleim, ugyanez a velemenyuk mint nekem.

Es nem a betegekrol beszelek, hanem a munkakepesekrol. Ez szerintem tisztan hozzaallas kerdese. A holland baratom mar most tudja, hogy nem fog 65 evesen nyugdijba menni, en is tudom. Valoszinuleg mar 50 evesen megtanulok horgolni, vagy valamit magantanitani fogok:).
Nyugdijam az nem lesz, es a megtakaritasaimat csak akkor majd veszem igenybe, ha tenyleg dogrovason vagyok.
Ez a mai elet realitasa. Nem a 100K folotti nyugdij az utazasi kedvezmennyel.
Persze, ha egy normalis orszag lennenk, ahol ezt kitermelik, akkor ez nem igy lenne, de nem termeljuk ki.Ha pedig a termelo szfera kifizetne az osszes kiszabott adot, es megsZunne az egesz fekete es szurke gazdasag, akkor pedig meg a jelenleginel is sokkal nagyobb lenne a nyomor, es a nyuggerek tarthatnak el a fiatalokat, akik ma feketen dolgoznak.
Mindenesetre ertekelem az empatiad az oregek fele, de amelyik oreg normalis ezt maga is belatja.

csőcsere 2013.03.25. 14:42:49

@szerengeti: járulékcsökkentés my ass :-) ketten vagyunk bejelentve a cégünkhöz a párommal, magasabbak most a járulékok, mint valaha. Nem tudom, kinek csökkentették, nekünk nem. Szó se róla, ha kevesebb lenne a járulék, akkor is ketten dolgoznánk a cégben. Mindenki tartsa el saját magát.

mommmmo 2013.03.25. 14:43:01

@mommmmo: ja es meg ehhez annyit hozzatennek, hogy az en szuleim a fejenkent 100K~t alig meghalado nyugijukbol rendszeresen utalnak at megszorult, fiatal, aktiv csaladtagoknak.. Es emellett meg jotekonysagi alapitvanyokba is fizetnek. Es anyukam azt mondja, mindez nem jotekonysag, hanem maskepp leegne a keperol a bor.
Es mindezt azert, mert 40 evig konyvelt es ezert pontosan tudja mennyi jarulekot fizettek ok es mi.

tomfree 2013.03.25. 14:45:59

@mommmmo: "csak a kajara es rezsire koltok mint egy nyuggernek kell"

Akkor számold bele a gyógyszereket, ha kórházba kell menniük a hálapénzt amit egy aktívnak nem kell normál esetben rendszeresen fizetnie stb. Szüleim például havi 30ezret kénytelenek költeni gyógyszerekre, az eladhatatlan panel rezsije 60ezer (ennek a fele a szabályozhatatlan távfűtés) stb-stb. Hidd el, a nyugdíjasok 90%-a nem dőzsöl hanem vegetál és a románoknál hiába volt nyugdíjcsökkentés, nem oldotta meg a gazdaság problémáit.

Taxomükke (UK) 2013.03.25. 14:46:07

@mommmmo: Az utazásukkal kapcsolatban meg azt kellene csinálni, mint pl.itt Angliában: kedvezményt csak csúcsidőn kívül kapnak, csúcsidőben lehet szépen teljes árat fizetni.
Amúgy meg ha magasabb nyugdíja van, akkor valószínűleg több járulékot is fizetett, meg alighanem többet is költ most is, ennélfogva több áfát is fizet, mint a többiek.
Bonyolult kérdés ez. De a nyuggerezést gyűlölöm. Megnézném a nyuggerezőket, hogyan viselkednek és gondolkodnak majd nyugdíjasként.

csőcsere 2013.03.25. 14:50:01

@Taxomükke: a vilagválság okaihoz nem értek, azt végzett közgazdászok is homlokegyenest ellenkező érvekkel magyarázzák. Ugye a subprime hitelek és a derivatívok bebukását hozzák fel okvetlenül, többek között, whatever.
Amit itthon látok kicsiben: túlburjánzott, költekező állam, alacsony hatékonyság és munkamorál, vészesen eltolódó demográfia az inaktívak javára. Ha valaki kicsit is ért a pénzügyekhez, az tudja, ennek előbb-utóbb be kell buknia. A kérdés csak az, hogy mikor és mennyire fog fájni.

csőcsere 2013.03.25. 14:53:32

@01234567: mert Nálad van a bölcsek köve, mi? A másik lehülyézése nem érv, hanem szellemi képességeid ékes bizonyítéka, mókuspofi.

padlas 2013.03.25. 14:56:34

Ami meg a szakképzés problémáit illeti, meg a "nincs a munkának becsülete" és hasonló szövegeket: igen, a szakképzésben jelentős problémák vannak, de ezeket nem azzal kell orvosolni, hogy emellett a felsőoktatást is szétverjük, hanem azzal, hogy az alsóbb szinteken is megtanítjuk azokat a készségeket és képességeket, amikkel a munkaerő alkalmazkodni tud az elvárásokhoz. De ezt is leírták már a téma szakértői milliószor:

"A most végbemenő reformok rontani fogják a munkakínálat minőségét. Kezdjük azzal, hogy az iskolakötelezettség lecsökkentésével kevesebb ember fogja elvégezni az általános iskolát, többen lesznek, akik korábban kibuknak. Az igazi dráma azonban a középfokon zajlik, ahol a szakképzés súlyát óriási mértékben megnövelik, a közismereti és készségfejlesztő órák számát pedig radikálisan csökkentik. Ahol négyéves volt a szakképzés, ott most hároméves lesz. Aki érettségit akar szerezni, annak külön még rá kell húznia két évet. Viszont a szakiskolai érettségi nem lesz jó bármire, hanem csak szakirányú felsőfokú továbbtanulásra. Még a szakközépiskolákban is csökkentik a közismereti és készségfejlesztő tárgyak óraszámát, miközben tudjuk, hogy a szakközépiskolánál sikeresebb iskolatípus nincs Magyarországon, az ott végzettek majdnem olyan arányban dolgoznak, mint a diplomások, lényegesen többet keresve az általános iskolát végzetteknél, ami nem mondható el a hagyományos szakiskolát végzettekről.

hvg.hu: De a gazdaság szereplői és túlnyomórészt maguk az oktatásban részt vevők is azt tapasztalják, hogy az iskolában szerzett tudás nem megfelelő ahhoz, hogy később helyt tudjanak állni a munkában.

K. J.: Valójában azok a vállalatok panaszkodnak, ahol változik a technológia, és arra panaszkodnak, hogy rossz a munkaerő alkalmazkodóképessége. Jól látható, hogy a vállalatok nem csak a szakirányú képzettséget várják el, hanem ennél is nagyobb mértékben az általános készségek meglétét: ennek világos jele, hogy egy-egy foglalkozáson belül is lényegesen többet fizetnek azoknak, akik szakközépiskolákból jöttek. A visszatérés valamilyen állítólagos német rendszerű duális képzéshez – valójában az államszocialista szakképzéshez – merénylet egy egész generáció ellen.
"
forrás: hvg.hu/gazdasag/20120918_Merenylet_egy_egesz_generacio_ellen

tomfree 2013.03.25. 14:57:27

@mommmmo: "Ha pedig a termelo szfera kifizetne az osszes kiszabott adot, es megsZunne az egesz fekete es szurke gazdasag, akkor pedig meg a jelenleginel is sokkal nagyobb lenne a nyomor, es a nyuggerek tarthatnak el a fiatalokat, akik ma feketen dolgoznak."

Nyilván vannak olyan cégek, amelyek a túlélésért küzdenek, de azért ismerek rengeteg tőkeerős, működő, fejlődő céget, amelyeknek semmi gondot nem okozna a tisztességes járulékfizetés csak akkor a tulajdonosi kör nem X forintot tenne zsebre, hanem X-1-et. Szerény becslések szerint 230milliárd forint hazai pénz van csak Cipruson, amit egyértelmű módon adóelkerülés végett vittek oda.

mommmmo 2013.03.25. 14:58:41

@Taxomükke: csak azert hivom oket nyuggernek, mert konnyebb begepelni iphonerol mint a nyugdijast. Elnezest, ha serto.

Masreszt nem hiszem, hogy a mi viharvert generacionk tul nagy igenyekkel fog eloallni nyuggerkent.

Tomfree: mondjuk gyogyszerre mi is koltunk, sot magangyogytornaszra is. Szoval elegge megfelel az osszehasonlitasi alap. A 60K rezsi viszont rettenetesen sok, azt hogy csinaljak? Nehezen hiszem, hogy telen nyaron ennyi.

mommmmo 2013.03.25. 15:03:50

@tomfree: de arra befizetek, hogy ez a penz a termelo szferabol kerult oda. Szerintem sokkal inkabb az osszeprivatizalt, meg a koltsegvetesbol kilopott penz lehet az... De persze igazad van, ez a masik problema, a korrupcio.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 15:04:03

@Jess G:

Pontosan ez a helyzet.

Nem fenntartható a brit rendszer, de ezt a brit politikusok nem merik nyíltan kimondani. Így jött a rasszista kártya. Aztán majd persze a fenntarthatatlan rendszer le lesz lassan építve, de a gonosz külföldi lumpenekre lesz hárítva a felelősség, hogy "bezzeg nélkülük minden ment volna tovább".

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 15:04:17

@csőcsere: célzott járulékcsökkentések voltak, gondolom nem vagy 25 év alatti, 55 év feletti, kismama, tartós munkanélküli vagy szakképzetlen. meg a kata sem jó neked adózásilag.

tomfree 2013.03.25. 15:04:23

@mommmmo: "A holland baratom mar most tudja, hogy nem fog 65 evesen nyugdijba menni, en is tudom. "
Az apró bibi ezzel ott van, hogy az aktív munkavállalói réteget olyan módon teszi tönkre a válság, hogy ha meg is érik a 65 évet, fizikálisan a nyomába sem fognak érni egy holland nyugdíjasnak. Mondok példát: két harmincas bankban dolgozó ismerősöm az elmúlt hetekben kapott egymástól függetlenül agyvérzést-évek óta tartó napi 10-12 óra meló, leépítések, bércsökkentés, munkahelyi nyomás hatására. Szóval azért ez is árnyalt dolog, hogy milyen állapotban lesz a társadalom 65 évesen itthon.

enrobag 2013.03.25. 15:06:36

@mommmmo:
Nézd, lehet, hogy te csak olyan nyugdíjasokat ismersz, akiknek már csak „kajára és rezsire kell költeniük”, de azért jobb, ha tudod, vannak más típusú nyugdíjasok is. Nem is kevesen. Olyanok, akik igényesen akarnak élni nyugdíjas korukban is. Én például az említett tételeken kívül veszek könyvet, színházba járok, sőt moziba is, meg uszodába, fodrászhoz és néha veszek egy-egy új ruhát és cipőt. Továbbá elmegyek nyaralni, az unokáimnak mindig veszek ajándékot, sőt őket is elviszem nyáron egy-egy hétre nyaralni. A nyugdíj mellett dolgozom is,(egyfajta „szellemi szabadfoglakozás”), és segítek a gyerekeimnek és az unokáknak. Eszem ágában sincs magam eltartott ingyenélőnek érezni. A nyugdíjam mértékében meg kifejeződik, hogy komoly, felelősségteljes munkám volt aktív koromban.

Norv 2013.03.25. 15:07:48

@mommmmo: Erről jutott eszembe, a fantasztikus Metro újságban volt egy olvasói levél:
írója azt nehezményezte, hogy a nyugdíjas bérletigazolványon miért bottal járó bácsi látható, mikor Ő maga speciel sportol, játszik az unokáival, 60 évesen friss és fitt.

Na ezzel a hozzáállással van problémám. Nagyon örvendek hogy a fenti úriember jó egészségi állapotú, és érzékenyen érinti hogy a bérletigazolványon (amelyet ugye azért támogatunk állami pénzen, hogy azok az idősek akik már nem tudnak dolgozni, pénzt keresni is járhassanak BKV-val) bottal járó bácsika van, de akkor lehet venni felnőttbérletet 10e Ft-ért...

csőcsere 2013.03.25. 15:08:39

@mommmmo: pontosan. Már most tudom, hogy életem végéig dolgozni fogok. No nem 8 órában, valószínűleg 65 felett már csak napi 3-4 órában, de aktív leszek. Mondjuk szeretek is hasznosnak lenni.
A 45-50- es korosztálytól lefele nem számíthatunk nyugdíjra, tőlünk csak elveszik a pénzt a mostani inaktívak kifizetésére (értsd: szájuk betömésére), ebből mi egy fillért sem fogunk látni.

Az ország nem termeli ki ennyi nyugdíjas pénzét, 23 éve ezzel nem nézünk szembe. Hozzáteszem, ennyi önkormányzat, állami alkalmaztt pénzét se.

Aki meg feszegetni merészeli, hogy mennyi is az annyi, azt a többiek, akik vagy közvetlenül, vagy áttételesen a mostani rendszer kedvezményezettjei, lehurrogják. Mivel többen élnek az államból, azaz az adófizetők pénzéből, mint ahányan adózunk, ezért a lehurrogás és a fej homokba dugása folyamatosan borítékolható.

tomfree 2013.03.25. 15:12:16

@mommmmo: "A 60K rezsi viszont rettenetesen sok, azt hogy csinaljak?" Pedig sajnos egyszerű: panel távfűtés (nem lehet szabályozni) havi 30K (igaz nyáron "csak" 15K), áram 10K, víz-csatornadíj 10K, közös ktsg 12K és akkor a "luxust" (jó vicc) nem is számoltam hozzá: TV, telefon. Összejön ez sajnos. Ehhez jön még a gyógyszerek díja, szóval nincs nagy dőzsölés, ha meg egyikük elmenne, akkor családi segítség nélkül jönne a nyomor 40 év munka után. Nem vitatkozni akarok, mert az aktív rétegnek is nehéz, de az átlagnyugdíj azért szerintem nem jelent nagy mozgásteret.

csőcsere 2013.03.25. 15:14:37

@szerengeti: így van, pontosan az aktív korosztályokban nem jelentkezik semmiféle csökkenés. A kata jó irány, én sokkal jobban kiterjesztettem volna. Nem értem pl az eva miért nem volt jó, miért kellett először 30, majd 37 %ra feltornázni. 20% miért nem volt jó? Az eva volt a legátláthatóbb, legtisztább adózási forma gazdasági társaságoknak. 37%-ért nem éri meg.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2013.03.25. 15:20:50

@mommmmo:
igen igen igen. ez teljesen így van, de nem szerettem volna elmozdulni ilyen oktatás-reformer komment irányba, szánalmas, torz kis kísérlet születhetett volna csak belőle. A tehetséggondozás (melynek része a minden középiskolásnak alanyi jogon járó segítség a pályaorientáció terén) nagyon súlyos problémákkal küzd. Általánosítások nélkül erről lehetetlen beszélgetni, ezért nem is kezdenék bele.

ami igazán a lényeg, és amit szerettem volna, ha mindannyian éreznénk:
az oktatás kapcsán gyakran a diákok 3-4-5 mittudoménmennyi százalékáról beszélgetünk. Komolyan elhiszi valaki, hogy a középiskolai diákság most tömegesen fog külföldi egyetemekre járni? Mielőtt erre bárki igennel válaszolna, nézzen körül, csak a saját környezetében.

a diákság körében igen is komolyan létező hozzáállás, az "én úgysem viszem itt semmire". Nem fikció, hogy egy-egy gyengébb képességű középiskolai tanár hogyan képes elvenni minden önbizalmat és motivációt egy-egy diáktól, vagy épp ellenkezőleg:
hogyan hoznak létre felpumpált elitista félművelteket, akik 18 évesen már teljesítménysznobok, és mivel "a legjobbat érdemlik", képtelenek adaptálódni a magyar egyetemi légkörhöz. Mindkettő a hibás középiskolai tanári munka eredménye. Nézzünk csak körül ismerőseink körében, bőven találunk minden szakmai szenvedélyt nélkülöző papírvadászokat.

- Menjen a gyerek külföldi egyetemre. Menjen.
- Maradjon itthon, mert itthon is meglehet csinálni egy szakot 20%-osan, hogy épp "megvan a papír", és szinte 100%-on, iszonyú pörgésben.
De CSAK a külföld, amiért külföld, ne legyen indok.
Mert az, hogy "olcsóbb", az nemlétezik. Tessék már számolgatni. Lehetetlen.

A röghöz kötéshez: sok víz lefolyik még a Dunán. Egy jó évtizedig nem lesz aktuális. Kinek van ereje ezzel egyáltalán foglalkozni?
Mármint, hogy van aki komolyan veszi? Az egész nevetséges.

mommmmo 2013.03.25. 15:21:19

Szerintem is teljesen hulyeseg abban gondolkodni, hogy a megnovekedett atlageletkor miatt eletunk kabe 20%~ban majd csak ulunk labunkat logazva. Ugy oszinten, az oregek mindig is szerepet kaptak a tarsadalmi munkamegosztasban kiveve a jelen nyugati kulturat, es ez igy jo.

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 15:27:03

@mommmmo: 15-20 év múlva muszáj lesz nyugdíjat csökkenteni, ha a demográfia nem változik, de ez zajlik is már most - a nyugdíjkorhatár emelésével. Miközben te tudod, hogy végig fogod dolgozni az életedet, a mostani 50-esek jórészt alig várják, hogy nyugdíjba menjenek, mert "nem kellenek sehová", vagy ha még van munkájuk, akkor is a "biztos" nyugdíjat választják, amint lehet. Ez látszott akkor is, amikor a nők 40 év szolg idő után nyugdíjba mehettek, kétszer annyian kérték, mint ahogy a kormány tervezte.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.25. 15:30:21

@csőcsere: Az ország nem termeli ki ennyi nyugdíjas pénzét

de az un aktivak penzet sem.. a sok millios naplopok fizeteset sem ,de akikre szukseg van orvos tanar rendor tuzolto apolo kozigazgatas stb penzet sem , mert ezt is ki kell termelnie valakinek .. az adofizetoknek .... ezek a nem termelo dolgozok is panaszkodnak sok adot fizetnek .. nem akarok vitatkozni mindig vita a vege itt is ismeroseimmel ...Nem fizetnek adot!! ha a te egesz fizetesed a masok adojabol van akkor te nem fizetsz adot ... visszaadsz valamennyit de ezzel nem lesz tobb az allamkasszaban ( ha nem adnad vissza meg kevesebb az igaz)
amugy tok nem okoskodni akarok mert ezt varosi dolgozo baratommal meg vitattuk hulye vagyok es nem ertek hozza de szerintem o nem fizet adot vegez szolgaltatast ( szukseg van ra ) de nem lesz tobb penz a kasszaban...

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 15:39:42

@csőcsere: Azért nem csökkent a járulék teljes körűen (ezt megmondta a kormány), mert már volt ilyen (néhány %-os vagdosás), és nem ért semmit, mert teljes körűen nem tudnak olyan nagy mértékű csökkentést megcsinálni. Nincs rá pénz.

xylon 2013.03.25. 15:41:21

@montroyal: bocs de az allami alkalmazottak fizetese az valoban fizetes es a befizetett adojuk is ado. Ezen teljesen felesleges vitazni. Ezek a funkciok mindenfele kozgazdasagi hatekonysagi okokbol allamiak, de attol meg gazdasagilag hasznosak (tobbletet termelnek).

Az hogy milyen a hatekonysaguk az mar mas kerdes.

Az inaktivakra koltott allami osszeg, na az kerdeses.

ftk 2013.03.25. 15:43:34

@montroyal: Ez eddig oké. És? Mit lehet csinálni? Persze sok mindent, de hogy kivágjuk a csudába a tűzoltókat, rendőröket, orvosokat, ápolókat, ügyintézőket, azt nem. Azt sem, hogy privatizáljuk őket. Azt sem, hogy azt sulykoljuk nekik, hogy nem fizetnek adót, ugyanis az ő szempontjukból igenis fizetnek, jövedelemadót is, meg fogyasztási és tranzakciós meg miegyéb adókat is. Hogy attól nem lesz több pénz a kasszában, arról ők nem tehetnek. Csak teszik a dolgukat, van, aki tehetné máshol is, de nem akarja (mondjuk annak ellenére sem megy el magánklinikára ápolóként, hogy ott jóval többet keresne), van, aki nem is tehetné máshol, mert maga a szakma olyan. És persze van, aki nem gondolkozik ezen, és nem jut eszébe, hogy a piaci szférában is boldogulhatna, ha tenne érte. Amíg a struktúra ilyen, addig nincs miről beszélni. Ha változik, akkor ezeknek az embereknek a perspektívája is változni fog. De addig nem. Szóval addig fölösleges azzal stresszelni pl. a tűzoltót, hogy ő igaziból nem is fizet adót.

csőcsere 2013.03.25. 15:52:58

@montroyal: nyitott kapukat döngetsz, teljesen egyetértek.

Ha megnézed, hozzá is írtam, hogy nem csak a nyugdíjakat, hanem az állami alkalmazottak pénzét sem termeli ki az ország. Az állami alkalmazottak adója nem többletpénz, technkailag ott az állam az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, többlet nem keletkezik. Igaz, legalább pénzbe se kerül az az ember, azaz a pénzért legalább többletet visszajuttat a társadalomnak. Jó esetben. :)

csőcsere 2013.03.25. 15:55:54

@szerengeti: így van. Ha most demagóg lennék, és az vagyok, akkor azt mondom, hogy nyugdíjemelésre viszont mindig találnak pénzt...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.25. 16:15:26

@xylon: mondom nem ertek hozza csak allmi alkalmazott bartaimmal vitatkoztam errol..ha a koltsegveteshez 100 (annyit kellene adobol beszedni )egyseg kell de csak 20 van a nem termelo alkalmazottnak 10 egyseg a fizetese ebbol , vissza adozik 3 egyseget akkor meg csak 13 marad tehat nagyon messze a szukseges 100 egysegto mig ha egy termelo dolgozo adozik 3 egyseget az + 3 az az 23 lesz ...
ok szukseg van a nem termelo de szolgaltato dolgozokra is nem lehet toluk elvenni mert azzal nem lesz tobb ... termelo ipar mezogazdasag kellene de az nincs a nem termelo politikusok mutyizok rablok leromboltak ..

xylon 2013.03.25. 16:27:18

@montroyal: ne konyvelesi szempontbol nezd hanem kozgazdasagi szempontbol.

Egyszeru pelda a privat egeszsegugy. Ha ez lenne Magyarorszagon akkor TB (ado) helyett fizetnel a biztositasert. Te ugyanott vagy, pedig mostmar egy profitorientalt ceg felelos ua szolgaltatasert aki adot fizet meg jarulekot meg etc.

Mivel az egeszsegugy nagyon tokeigenyes (korhazakat kell epiteni draga eszkozoket megvenni) nagy valoszinuseggel monopolhelyzetbe kerulne egy ceg es akkor nemhatekony lenne a szolgaltatas (konstans profit a cegnek csokkeno helyett) ezert az ilyen szolgaltatasok altalaban allami feladatnak minosulnek. Persze attol meg nem biztos hogy fognak mukodni nade ez mar a politika hibaja.

tomfree 2013.03.25. 16:36:15

@csőcsere: ha már demagógia: azzal, hogy megszüntették a 13. havi nyugdíjat pár éve, rendbehozták a gazdaságot? Ha nyugdíjcsökkentés lenne (ami nonszensz), azzal megoldanák a gazdaság bajait? Ellenben ha a mérhetetlen korrupció, az ipari mértékű adócsalások és a feketegazdaság csak tizedét megfogná az állam, a felsőoktatás bajait is orvosolni lehetne belőle csont nélkül. Évente 7000 milliárd forint pörög a feketegazdaságban, ha csak a 10-15 százalékát sikerülne „kifehéríteni” az már kb. ezermilliárdos bevétel-növekedést jelentene a költségvetésnek, hiszen csak az adótartozások mértéke meghaladja a kétezer milliárd forintot!!! Az éves nyugdíjkifizetés valahol 3000milliárd fölött van az összes nyugdíjasra, szóval jól látható, hogy nem a nyugdíjakat kellene csökkenteni, hanem a feketegazdaság egy részét megfogni. Ráadásul ennek a pénznek az egy része kiáramlik az országban, mindenféle off-shore-jellegű országokba, ott a ciprusi példa. Ennyit erről.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 16:40:26

@padlas:
"A felsőfokú végzettségűek munkanélküliségi rátája 5 százalék alatt van, a középfokú végzettségűeké 10 százalék feletti, alapfokú végzettségnél pedig már 25 százalékos a munkanélküliség."

Ez hülyeség. Mindig mindenhol ezt hallom, de gondold végig: kevés munkahely, sok diplomás és érettségizett akinek nincs munkája ---> hát persze, hogy a diplomást veszik fel, még ha túlképzett is, mert elvileg jobban elvégzi a munkát, mint az érettségizett.
Ez a világon mindenhol így van, amíg létezik munkanélküliség.

""nincs diplomás-túlképzés: az OECD 2010-es adatai alapján 20 százalék körül van hazánkban a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, míg az átlag 31 százalék. A helyzetet tovább rontja, hogy a fiatalok között még nagyobb a lemaradásunk. "

Nézd meg: www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/9610061ec006.pdf?expires=1364226184&id=id&accname=guest&checksum=677E76C006C02E791E20A14E642592D2

Nem túl sok köze van a felsőfokú végzetteknek az aránya a gazdasági helyzethez.

Igen, valamennyi kell, de egészen elfajzott, ami Kanadában meg Finnországban meg, hogy 50-60% az arány és akkor jönnek a cikkek, hogy nincsen szakmunkás és ahogy @zopilote: is írta, nincs aki ténylegesen megcsinálja a kétkezi dolgokat.

Meg lehet nézni Ausztriát és Németországot, ott a ráta alattunk van és mégis milyen jól megy nekik, alacsony a munkanélküliség és van növekedés is. Tehát nem ettől függ a dolog!

A legtöbb munkánál látom a saját szememmel, hogy maximum egy hároméves BA képzés felsőfokú angol tudással elég lenne, időközben pedig gyakorlattal mindenki beletanulhatna abba, amibe szeretne.
Nem kell évekig hülyeségekkel tömni az emberek fejét az egyetemeken, mert úgyis mindent munka közben tanul meg az ember, mivel legtöbbször köze sincs annak, amit az egyetemen tanulnak ahhoz, amit a munkahelyen kell majd csinálni.

"További érv a minél több egyetemista képzése mellett, hogy nálunk a legnagyobb az oktatás hozama, ugyanis egy diplomás átlagosan több mint kétszer annyit keres, mint egy érettségizett."""

Hát persze, hogy itt a legnagyobb a hozama, mert akinek nincsen képzettsége, azt nem veszik fel a neki megfelelő munkára, csak rabszolgának valami abszolút rossz állásba vagy feketén, mivel már a helyén ülnek a túlképzett egyetemisták, akik pofon egyszerű munkákat és elvállalnak csak azért, mert dolgozni akarnak és nincs a képzettségüknek megfelelő állás.

netnepper 2013.03.25. 16:41:01

Menjetek csak fiatalok, előttetek nagyvilág és a zélet!!!
Mivel itt időközben súlyos munkaerőhiány lesz, még a síkhülyék is lazán ki tudnak majd alkudni maguknak egy fél milkás alapfizut+bónuszokat.
Már alig várom...:-)))

(deleted) (törölt) 2013.03.25. 16:58:57

@Tökfőzelék: azokhoz a "hülyeségekhez" tennék hozzá annyit, hogy ugyan tényleg vannak tárgyak, amik talán nem olyan fontosak, sőt lehet, hogy sok köztük tényleg hülyeség, de amikor át kell képezned magad, mert kiderül, hogy tíz év múlva a kutyának nem kell, amit tudsz, akkor elég nagy bajban vagy, ha nincsenek alapjaid, és nyilván nem a négy matematikai alapműveletről van szó. A jelenlegi 50-es korosztálynak is az az egyik fő baja, hogy tanultak egy szakmát, de az adott iparnak rég leáldozott, és évek óta csak arra hajtanak, hogy elmehessenek már nyugdíjba, tudásuk nem konvertálható, és nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 17:04:06

@Norv:

Miért venne drága pénzért bérletet, ha jár neki a kedvezményes???

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2013.03.25. 17:07:37

"Téglásy Kristóf hangsúlyozta: a kormány minden segítséget megad, hogy megteremtse a fiatalok jól-létét."

ő csak tudja, az Emmi ifjúságügyi főosztályvezetője ... ezek szerint ennyire telik a minden segítségből

bpetya75 2013.03.25. 17:08:56

A munka becsületének visszaszerzésével kapcsolatban lenne még egy észrevételem.

Ez nem csupán járulékokról, meg fizetésemelésekről szól. Ezért mi magunk is sokat tehetünk. Nem Orbán Viktor az személyesen (vagy nem csak ő), aki lenézi a piszkos melósruhában lévő embereket, hanem Kovács János, meg Szabó Anna. Ezen kéne változtatni. Meg persze a kormánynak is a magáén...

csőcsere 2013.03.25. 17:20:14

@tomfree: miért ne lehetne egyszerre? Nyugdíjcsökkentés, feketegazdaság megcsípése ÉS adócsökkentés. Miért ne lehetne ezt a 3-at egyszerre meglépni. Ez egyértelmű üzenet lenne: azokat támogatja a gazdaságpolitika, akik aktívak, dolgoznak és vállalkoznak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 17:24:45

@csőcsere: Az a baj, hogy a feketegazdaság megcsípése nem érdek, hisz akkor a holdudvar nem tejelne tovább.
Ez egy hangzatos duma, de nem történik semmi sem.

öt görög 2013.03.25. 17:27:16

van, akinek rög, van, akinek haza

Mrs. Clayton 2013.03.25. 17:32:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: egyébként sztem a magyar meg a brit kormány meg a nép is nagyon is hasonló, legalábbis amennyire kiismertem az általános álláspontokat
itt is mindenkinek minden jár és senki semmiről nem akar lemondani, apolitikus meg a külső ellenséggel magyarázza befelé, h mi a probléma oka, ahelyett h megmondaná a választóinak az igazat, amit egyébként így is mindenki tud

padlas 2013.03.25. 17:34:13

@Tökfőzelék: fentebb linkeltem a Köllő interjút, de ahogy elnézem, semmi nem ment át neked belőle. Valószínűleg arra se vetted a fáradtságot, hogy elolvasd. Őszintén szólva ezek után feleslegesnek érzem tépni a szám, most magyarázzam el megint azt, amit magad is el tudnál olvasni? Ha tényleg érdekelne ez az egész, utánaolvashatnál magad is, ahelyett hogy a fotelben ülve próbálod feltalálni a spanyolviaszt. Például a kiszorítási hatásos érvelésedet egy az egyben cáfolják Köllőék kutatásai, lásd többek között itt: epa.oszk.hu/00000/00017/00124/pdf/01kertesi-kollo.pdf

mojoking77 2013.03.25. 17:35:47

@öt görög: Van. Valahol meg tisztelnem is a hazafiassagodat, ha nem tudnam, hogy ures lozung az egesz...

Mrs. Clayton 2013.03.25. 17:36:28

@Jess G: és a legjobb, minden brit szidja az eü-t mert úgy szar ahogy van, elmész orvoshoz mert bajod van legjobb esetben is aspirint javasolnak, majd ha már megvakultál, v amputálni kell a lábadat, akkor elkezdenek kezelni, erre kitalálják, h akik most jönnének azoknak ne legyen ingyen, mert csak kihasználják a rendszert, kérdezném, h mégis melyiket, ahol gyakorlatilag 0 az ellátás?
és az angolul nem is beszélő román/bolgár akármilyen "menekült" mégis hogy megy el a GP-hez és kap überszuper kezelést?
ja h a rendszer akkor tökéletes, ha a külföldi megy oda, ha ők akkor meg a legalja
furcsa...

SandWitch 2013.03.25. 17:36:37

@Zka77:
Igazad van! a 77-ből következtetve a te szüleid is pont ebben a nagy létbiztonságban meresztették a s......ket. Értelmetlen ide-oda pakolászással elvesztegették az időt a naplopók, semmi tiszteletet nem érdemelnek. Gondolom a családodban élő nyugdíjasok is mind ilyen naplopók voltak.
Én valahogy úgy emlékszem, hogy az én szüleim két-három műszakban dolgoztak. Nem számítógép monitoron, tőzsdéztek, valutáztak, reklám-tárhelyet árultak, honlapot fejlesztettek, stb, hanem termelő munkát, szalag mellett, utána a földeken a háztájiban, mi meg az iskolában a kötelező mezőgazdasági munkát. De most, hogy leírtad, szerintem ez csak valami látszat meló lehetett és megjátszották, hogy hazatérvén fáradtak voltak.

regress 2013.03.25. 17:37:29

igazuk van a fiataloknak,menekülni kell ebből a foscsomóból.pár éve én is visszamentem,pedig nem akartam.most már hazajönni nem akarok.

Fahrenheit451 2013.03.25. 17:38:30

Én hülye azt gondoltam hogy egyetemre már csak tényleg az jár aki tényleg tanulni akar és az ilyen gimnáziumi link,tróger emberek nem.Erre bekerültem és a pofám leszakadt hogy ezek még ide is betolják a pofájukat,mert nekik apuci kifizette a tandíjat.Az eszem megállt.

csőcsere 2013.03.25. 17:41:56

@tilmir: persze, hogy csak duma. Ha valóban lenne rá akarat, akkor már rég visszaonult volna és sokkal kisebb volumenben lenne jelen.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.03.25. 17:47:38

@Tökfőzelék: a 'gazdag szülők' témakörhöz hozzászólva:

én írországban a saját erőmből tanultam tovább, egy fillért sem kellett a szüleimtől kérnem. egyrészt félretettem a nyári munkával megkeresett pénzemből, másrészt minden hétvégén dolgoztam (havi €700-at kerestem kb, semmilyen szaktudást nem igénylő munkakörben...), emellett az állam adott havi €300 körüli összeget.
és nem kellett diákszálláson laknom.

Mindfield 2013.03.25. 17:48:30

"tervezi, hogy külföldi egyetemen folytatja tanulmányait."

Minek? Ok, tegyük fel, hogy gazdagok a szülők, akkor is jobban megéri forintban fizetni a tandíjat, mint teszem azt euróban. Lassan az a 120-150 e félévente kint egy fagyi ára lesz, inkább jönniük kellene az embereknek tanulni, mint menni!

mommmmo 2013.03.25. 17:49:08

@SandWitch: olyan is volt mint a te szuleid, es vattaemberek is voltak.
Azt meg, hogy szalag mellett dolgoztak:boccs, de a technilogia fejlodesevel mindenhol nagyobb tomegeket foglalkoztat a szolgaltato szektor mint a termeles, ettol mi nem erunk kevesebbet.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.03.25. 17:50:38

Akiben van egy csöpp hazaszeretet az egy büdös pillanatig nem fogja úgy gondolni, hogy 3 év bsc után 6 év itthoni munkavállalás a következő 20 évben egyenlő a röghöz kötéssel.
Akiben van egy csöpp hazaszeretet az nem nevezi a hazáját rögnek.
Akiben van egy csöpp értelem az nem nevezi kötésnek azt, hogy bárhova mehet szabadon csak a képzési költségét kell visszafizetnie, ha örökre el kívánja hagyni az országot.

Nem azért fizetnek a magyar emberek adót,járulékot, stb, hogy nyugat európának képezzünk szakembereket, hanem azért, hogy Magyarországnak. Menjen el a jobb képességű, ha úgyis elmenne, és kapjon képzést a gyengébb képességű, aki maradna, még mindig jobb egy gyengébb képességű szakember, mint egy semmilyen. Ha az emberek pénzben mérnek mindent, akkor ez az ország a gyengébb képességű embereket tudja megfizetni, ez van. Akiben van hazaszeretet, az azért dolgozik, hogy ez változzon. Ilyen embert nem lehet azonosítani a balliberális oldalon, ők mentek volna el a kibaszott picsába már 45-ben.

Semmit nem ér az ország a nagy tudású gyerekekkel, akik elmennek az egyetem után egyből. Ez az alternatíva =
- ország kifizeti a képzés költségét
- jó képességű, de hazaszeretet nélküli gyerek a köv 20 évben 6ot se akar itthon lenni, tehát elveszíti az ország
- gyengébb képességű gyerek be se jut a felsőoktatásba, itt marad képesítés nélkül

- elveszítettünk ezzel 2 diplomást, meg 1 diplomás képzési költségét

Másik alternatíva, hogy:
- akiben nincs hazaszeretet, az elmegy a picsába, akár már középiskolában is, így nem veszi el azoktól a helyet, akik itthon tervezik az életüket
- aki bevállalja a szerződést és kimegy, az visszafizeti a képzési költségét

- eredmény, vagy bejut a felsőoktatásba egy olyan ember, aki itthon képzeli el a jövőjét egy olyan helyett, aki nem
- vagy legalább a képzési költség megmarad, amiből később lehet emelni a keretszámot, hogy bejuthasson olyan is aki marad, vagy ha nem erre fordítják akkor lehet emelni az orvosok, pedagógusok bérét, hogy eleve a jobb képességű, de mindent pénzben mérők is itthon maradjanak

Az természetes egyébként, ha valaki külföldre akar menni szakmai kihívás miatt, vagy anyagi okok miatt, az is természetes sajnos, hogy ha valaki erre kényszerül. Az nem természetes, ha elvárja hogy ő csak kapjon az országtól, de ne kelljen semmit visszaadni. Aki képes rögnek nevezni a hazáját az meg egy elveszett ember, még nagyon sokat kell fejlődnie mire egyáltalán csíra állapotig eljut.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.03.25. 17:50:47

@Tökfőzelék: Dánia, teljesen ingyenes felsőoktatás. Rászorulós alapon koli is van. És elég heti 10-20 órában melózni az alapszükségletekhez.

Lehetőség van, csak keresni kell!

Mindfield 2013.03.25. 17:57:47

"Nem azért fizetnek a magyar emberek adót,járulékot, stb, hogy nyugat európának képezzünk szakembereket, hanem azért, hogy Magyarországnak."

Na, akkor: itt lassan az egész munkaképes lakosság lelép. Nem a Zegyetemisták, nem a (zsidó-liberális) értelmiségiek, hanem a kétkezi munkás emberek is (hajaj, ők az elsők!). Itt mindenki attól retteg, hogy nem lesz aki eltartsa a sok ingyenélő nyuggert meg cigányt. Tévedés! Az EU nem fogja hagyni, hogy bedőljön egy tagállama, mindenképpen támogatást fog nyújtani Magyarországnak még akkor is, ha már csak nyuggerek meg cigányok lakják. És ki fogja ezt a támogatást előteremteni? Igen, pontosan a külföldre szakad munkás kezek! És végül is nem lesz sok dolguk, mert odakint lassan egy havi fizetésből fent lehet tartani ezt az országot, itthon ugyanis nincsenek nagy igények. Igaz, Magyarország perifériára fog szorulni, de gulyásleves az mindig lesz!

01234567 2013.03.25. 17:58:06

@csőcsere: Nem tudom mennyire vagy okos, de ebben a kérdésben nagyon buta választ adtál, én konkrétan nem jellemrajzot adtam, csak a hozzászólásodra reagáltam, arról ez a véleményem. Nem is ismerlek, azt sem tudom fiú vagy e, vagy lány.
Azért egy tanács: empátia nélkül élni butává tesz, és sivár.

@tilmir: Konkrétan abban csalódtam, hogy likeoltad csőcsere hozzászólását. A hozzászólásod csak helytelenítettem, mivel szerintem rosszak a meglátásaid, lehet azért mivel nagyon fiatalon, vagy régóta vagy "kint". Ennyi. Ebből nem következtethetnék arra mennyire vagy művelt, kulturált, intelligens, okos, tanult..stb..
Mindenesetre ti elég könnyen általánosítottatok a magyar dolgozó osztállyal kapcsolatban, szerintem ráadásul tévesen.

the_line 2013.03.25. 18:04:37

A külföldi felsőoktatás nem azért jó, mert külföld... Aki persze nem járt még külföldi egyetemen, nem ismer külföldön tanulókat, nem tudja, hogy ők mit és hogyan tanulnak, az persze hőböröghet... De a színvonalbeli különbség valami elképesztő. És nem a magyar egyetemek javára (bár kétségkívül van - még - nagyon szűk körben olyan minőségi oktatás, amelyért talán nem kell külföldre menni, de csak max 1-2 szak max 1-2 egyetemen, és nem feltétlenül a legismertebbek).

Emellett egy nyelv tökéletes szakmai ismerete (nem tanfolyam-szintű...) + egy külföldön is elismert képzés/papír, okkal nagyobb mobilitás, ez az amit egy külföldi egyetem nyújthat.

Én személy szerint nagyon bánom, hogy annak idején nem külföldre mentem egyetemre, pedig minden lehetőség adott lett volna. Elmentem inkább egy magyar állítólagos "elitegyetem" állítólagos "elitszakára", óriási hibát elkövetve ezzel. Külföldön és külföldi ismerőseim által láttam rá egy kicsit, és most már nem kérdés, hogy melyik egyetemet választanám, egy magyart vagy egy szinte tetszőleges németet/angolt.

Egy barátom kiment, és bár az egyetemi évei többe kerültek, mintha itthon járt volna, de aztán egyből olyan lehetőségei lettek, amilyenek egy itthon azonos területen pályakezdőnek szinte biztos hogy nem, max több év csúcsteljesítmény és szerencse után. Kb 4x annyit is keres, mint a piac csúcsának számító cégnél itthon dolgozó barátunk, aki itthon a legjobbnak számító egyetemen végzett, jó eredményekkel, egyetem mellett szinte végig a szakmában dolgozva. Ő is próbálkozik külföldre jutni, de hát a magyar diplomával, az egyetemen/tanfolyamon szerzett egyébként nagyon jó nyelvtudásával azért hátrányban van.

01234567 2013.03.25. 18:06:30

@Mindfield: Jönnek is. Tudod mennyi külföldi tanul itt pl. orvosnak, állatorvosnak a számukra olcsó fizetős karokon? Csak azután mennek vissza az anyaországba, vagy másik országba, ahol megfizetik a tudásuk, ergo megéri az itt befektetett pénz.

noirp 2013.03.25. 18:07:14

@hagyma: Csókolom a kis kezét, próbáltam, csak nem ingyen utazó nyuggerként, hanem pályakezdőként. Nagy élmény.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 18:08:01

@01234567: Sejtettem, hogy ez verte ki a biztosítékot. Nagyon sokban igaza volt, ezért értettem vele egyet.
Természetesen, vannak kivételek, de egyre kevesebb. És a több hozza magával az általánosítást.
Kérlek nézz körül egy útjavításnál, mit látsz? Egy dolgozik, egy irányít, a többi (5-6) meg lapátra támaszkodva nézi.
Mondhatnék példát irodai körökből: a munkahelyemen be kellett vezetni, hogy milyen időközönként lehet dohányozni, mert volt olyan munkatárs, aki 20 percenként tartott 10 perc cigiszünetet.
Szerinted az ő munkája mennyire hatékony?
És sorolhatnám. Megjegyzem ez annyira nem tűnt fel, ameddig otthon voltam. Nem tudom máshol mi a helyzet, de itt nem lehet sem egyiket, sem másikat.

Flaggx 2013.03.25. 18:10:04

@Mirjam2: Telik, telik, telik...

Telik több milliárd egy halott infó-hálózara (sulinet), telik fociakadémiára, telik 70 milliárdos senki által sem nézett közszolg. tv-kre, telik kormány hirdetésekre, telik ingyen utazásra, nyugdíj emelésre, MOL-részvény vásárlásra, meg lakóparkra a puszta közepén meg Kossuth tér felújításra... Csak ép 20 milliárd nem telik a saját gyermekeinkre?

Akkora demagóg baromság ez a "nincs rá pénz", csoda hogy még nem szakadt be a Parlament teteje!

De Magyarországon ez már egy több száz éves folyamat: Neumann hol találta fel a számítógépet? Teller hol találta fel az atombombát?
Magyarországon a belső harcok mindig fontosabbak voltak, mint hogy előrébb is lépjünk, semmi sem változott több mint száz év alatt a fejekben...

Void Bunkoid 2013.03.25. 18:10:13

@tilmir: hehe...naigen, mondjuk a sajátjaik között is akad olyan ám.

Az egyik legviccesebb élményem, amikor még tizenéve angoltudásom révén tolmácsként segédkeztem egy építőipari cégnél, ahol egy munkagép kezelésének a betanításánál kellett fordítanom.

A betanítandó "magasan kvalifikált magyar munkaerő", aki az "új és nagyon bonyolult technológiát" hivatott volt majd kezelni, egy fiatal, gépészmérnöki karon végzett ugyan pályakezdő, de lelkes diplomás srác volt (de angolul nem tudott ám...).

Az észosztó tréner, aki a - olyan marha bonyolult hogy diplomást kellett keresni ugye hozzá - tudást átadta, egy végtelenül egyszerű lelkületű (itthon "bunkó proli"-nak titulálnák), kilométeres ír akcentussal beszélő hétköznapi brit melósgyerek volt.

De értett a gép kezeléséhez, és el tudta mondani értelmesen, hogy hogyan kell kezelni.

Pedig neki nem volt diplomája, ő "csak" egy szakmunkás volt.

Na ezen röhögtem, hogy kis hazánkban nemcsak munkaerőpiaci, de általános értelemben is túl van misztifikálva a "szaktudás" mint olyan, és a "szakmunkás" a magyar köztudatban az csakis egybites, szalagnál egyetlen, max három lépésben dolgozó zombidroid vagy kubikos/egyéb építőipari (amúgy semmiféle szakképzettséget nem igénylő) dolgozó lehet - ja és paraszt, de azok közül sem az, aki a kombájnt vezeti, hanem akire max vasvillát lehet rábízni.

Minden más ezen felüli szakértelmet igénylő melóhoz diploma KELL.

Na, ezt kellene eloszlatni - meg mondjuk a tényleg szaktudással rendelkező szakmunkásokat jobban megbecsülni, fizetés szintjén is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 18:26:49

@bpetya75:

Nekem annak idején a nagyszüleim azt mondták: "tanulj, hogy ne kelljen dolgoznod". Ebben persze az is benne van, hogy az "igazi" munka az a fizikai, s az rossz dolog, ami elől menekülni kell.

Ez egyébként magyar hagyomány. Az okos jobbágygyereket azért küldik iskolába, hogy ne kelljen a földet túrnia, hanem legyen pap, aztán meg nagyúr, ha sikeres a papi pályán. Sőt, ha nagyúr lesz, a szüleit is kiváltja sorsukból. (Igen, ez nem vicc. Törvény volt rá, hogy a jobbágy származású püspök jobbágy szülei automatikusan szabadok lesznek.) Az elszegényedett nemesember meg később is legfeljebb katonatisztnek ment vagy állami tisztviselőnek, de más munka az alantas volt.

hondamonda 2013.03.25. 18:32:42

@tomfree: A feketegazdasag nagy reszet nem offshore lovagok csalasai, hanem a hetkoznapi emberek altal be nem fizetett sarcok teszik ki. A feketen dolgozo komuves, fodrasz, haztartasi gepszerelo, a zsebbe fizetest kapo dolgozok. Ha ezt a penzt megprobalnak beszedni, akkor mukodeskeptelenseg hataran egyensulyozo es felig-meddig szurken mukodo kis es kozep-vallakozasok szazezrei mennenek tonkre. Az altaluk vegzett gazdasagi tevekenysegre pedig hatvanyozottan csokkenne az igeny (a joval magasabb, adozott aron kevesebb ember tudna ezeket megfizetni).

Itt egyszeruen arrol van szo, hogy az allam altal elvart teljesen irrealis es tisztessegtelen merteku adokat kitermelni keptelen gazdasagi szektor(KKV) nem fizeti be azt a penzt, ami nem letezik.

Magyarorszag a versenytarsaihoz (Szlovakia, Romania, balti allamok) kepest GDP aranyosan 3-5%-kal (> 1000 milliard) tobbet kolt nyugdijakra. Az ujraelosztas nalunk messze a legmagasabb. Ez egy versenykeptelen, lecsuszo orszagot eredmenyez.

A nyugdijasok negyvenvalahany szazaleka korhatar alatti, az atlag szolgalati ido 30 ev korul van. Sokszazezer embert kellene AZONNAL kivagni a rendszerbol! Az elmult 10 evben irrealisan magas helyettesitesi ertekkel nyugdijba kuldott sokszazezernek kellene a nyugdijat csokkenteni. Egy masik blogon valaki kiszamolta, hogy csak ez utobbi evi 400 milliardot jelentene.

A kilabalas legalapvetobb felteltele az, hogy elviselheto szintre csokkenjen a gazdasagot sujto allami sarcolas.

Obszerváló 2013.03.25. 18:33:27

A jelenséggel kapcsolatban nem rég olvastam Gréczy Zsolt politikai elemzését. Gréczy kétségtelenül elfogult, vállaltan Gyurcsány-párti, de attól még elgondolkodtató, amit írt.
Az volt a lényege, hogy nem a közepes, ill. annál is alacsonyabb jövedelmű lakosság miatt fog megbukni Orbán rendszere, akik pedig a nagy vesztesei az igazságtalan adópolitikának, és a dilettáns gazdaságpolitikának.
A jómódú, tehetős középosztály fogja megbuktatni, éppen azok, akiknek a jóval alacsonyabb jövedelmű emberek megsarcolása révén jelentősen nőtt a jövedelmük. Ugyanis a rohamosan növekvő számú nyugati felsőoktatási intézményt választó fiatal azt bizonyítja, hogy ők sem bíznak Orbánban, és rendszerében. Mert - ahogy már sokan leírták, - túlnyomó többségben az ő gyermekeik választják a nyugati egyetemeket, hiszen lehet hogy nincs, vagy alacsony a tandíj, de a kint tartózkodáshoz sok pénz kell. Diákmunka, ösztöndíj persze van, de ez ritkán elég. Nem is beszélve a kifogástalan nyelvtudásról, amit - valljuk be - szintén az tud a legkönnyebben elsajátítani, aki megengedhette magának a magántanárt, a külföldi nyelvgyakorlást, stb.
A számok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy ez a tehetős réteg nem arra költi az egykulcsos adóval szerzett extraprofitot amire Orbán számított. Nem a belső fogyasztást pörgeti fel, nem vállalkozásokat indít be, hanem kimenekíti a csemetéjét Orbánisztánból. Mert még ő, a Fidesz-kormányzás nyertese sem bízik abban, hogy itt jóra fordulnak a dolgok.

ABL CA 2013.03.25. 18:39:53

@Tökfőzelék: a 2. linked pontosan egy evvel ezelott irodott. Szerinted ez meg ervenyes adatokat tartalmaz?

01234567 2013.03.25. 18:41:34

Engem megdöbbent, hogy ilyesmi egy EU tag, európai országban lehet vitatéma, hogy a fiatalok, aktívak elmennek másik országba tanulni, dolgozni. Kérem, a mai modern Európa, sőt a világ erről szól.Nem csak a tőke, az áru globális, a tudás és a munkaerő is lehet az, ha megfelelően piacképes, eleve a tudás és a munkaerő is tőke és áru.
Ami még jobban döbbenetes, sokan a fiatalokat, az értelmiségiek egy részét, a dolgozó osztályt hibáztatják. Az embereket. Kicsit olyan Rákosi Matyik, általánosítanak és vádolnak, olyan igazi magyaros "bűnös nép vagyunk"-ot gerjesztenek. Ugye Rákosi sóhajtott fel:" 9millió fasisztával kell felépítenem a kommunizmust!". A fentebb említettek meg: " 10millió kommunistával nem lehet kapitalizmust építeni!" Röhejesek, mint Rákosi.
Vegyük ideológiailag: Nálunk 90 óta egy percig nem voltak tisztán szabadversenyes kapitalista viszonyok, és nem a lakosság miatt, a vezető elitnek nem volt érdeke.
90-98-ig rablógazdálkodás 19. századi vadkapitalizmussal nyakonöntve folyt.
98-2002-ig kísérlet az államkapitalizmusra
2002-06-ig a rablógazdálkodás második fázisa.
2006-10-ig. 19. századi vadkapitalista viszonyok. kísérlet újra az államkapitalizmusra.
2010-től feudálkapitalista restauráció álá Horthy rendszer.
Ami az átlagembereket illeti, az első időszakban teljes tudatlanságban tartották őket. amikor már információkhoz jutottak (kb. a kilencvenes évek közepén, végén) akkor hazudtak nekik, "megvezették" őket. a kétezres évek eleje óta pedig totális pszichoterror, megosztás, árokásás, a társadalom leszeletelése, szellemi, egzisztenciális, morális lezüllesztése, káosz és nyomor. (amúgy nagyon jól jött az elitnek a válság)
Az elit a rendszerváltás óta csak a saját gyarapodásával, egzisztenciális, társadalmi, hatalmi bebetonozásával van elfoglalva. Minden áron, és csak ezzel törődve. Ennek rendelt alá mindent. Társadalmat, gazdaságot, politikát, oktatást. Ezért ilyen mérvű nálunk a kontraszelekció, a korrupció, a munkanélküliség. Azért ilyen torz a társadalmi szerkezet egzisztenciálisan, ezért ilyen széteső a társadalom mint közösség nálunk, morálisan ezért vagyunk ennyire lent.
Ezek között a viszonyok között a lakosságot csak egyért lehet hibáztatni, hogy az elégedetlenségének nem adott hangot, nem űzte el a bitorlókat.

Világpolgár2012 2013.03.25. 18:41:58

@zopilote:
Úgy látom, pont rám várnak (építőipar). Megyek, amint tudok!

gabcigirl 2013.03.25. 18:42:10

@fal_adja_a_masikat:

És akinek van egy csöpp esze, az nagyon is jól tudja, hogy senki nem "rosszfejségből" meg hazafiatlanságból megy el, hanem azért, mert nincsenek munkahelyek. (Mo-n jelenleg egy megyényi (678 ezer) ember munkanélküli. Ráadásul nem mehet mindenki mérnöknek meg informatikusnak, bármennyire is görcsölnek ezen bizonyos emberek.

Apropó: az EU ad egy csomó Erasmus-ösztöndíjat, tanulmányi programokat támogat, több komoly egyetem K+F szegmensét fejlesztették eurómilliókból. Ezen az alapon "euék" is lazán mondhatják, hogy fektettek a magyar fiatalba eleget, úgyhogy nem bánják, ha az EU területének valamely részén kamatoztatják a tudásukat.

Különben is: maguk a cégek is vándorolnak az olcsóbb álláspiacú országokba. miért ne tegyék az álláskeresők is ugyanezt?

mommmmo 2013.03.25. 18:44:01

@hondamonda:
"Itt egyszeruen arrol van szo, hogy az allam altal elvart teljesen irrealis es tisztessegtelen merteku adokat kitermelni keptelen gazdasagi szektor(KKV) nem fizeti be azt a penzt, ami nem letezik."

Ez nagyon helytallo megfogalmazas, tetszik:))

Egy kisse magasabb sikrol megkozelitve, ugy mondhatnank, ezeknek az embereknek 2 valasztasa van, vagy oket raboljak ki (az adoval), vagy ok lopnak (igenybe veszik az allami szolgaltatasokat adozas nelkul).

Es aztan kerdezzuk, miert sz@r a kozhangulat. Hat ezert, mert az embert napi szinten megalazzak es lealacsonyitjak az ilyen helyzetek.Meg ha ez nem is tudatosul az emberekben.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 18:52:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Aztán meg kint is maradnak.

@hagyma: Én nem szeretem a tiszteletlenséget de mondjuk lehetne,hogy ne minden évben legyen nyugdíjemelés.
Tudom,hogy megérdemlik ők is,ahogy mindenki.
Csak sajnos a dolgozóknak jut így kevesebb.
És tudom,hogy a nagymama ha találékozik az unokával megy neki az ezres.
De ez nem jelenik meg a költségvetésben hogy na akkor ennyivel kevesebb lesz a családi pótlék.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 18:56:44

@tomfree:

A jelenlegi adóterhek mellett az egyetlen racionális hozzáállás az adócsalás. Mindenki ezt is teszi, aki tudja, mert az emberek többsége racionálisan viselkedik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.25. 19:01:02

@szaszo71: "németországi egytemeken mindenhol van úgynevezett Studentenwerk, az tkp. munkaközvetítő irida a diákoknak"
hasonlo rendszer mukodik nalunk is Kaliforniaban(legalabbis azon az egyetemen, ahova a lanyom jar, de gyanitom, hogy mashol is). Work study kereteben dolgozhatnak on- ill. offcampus, es az ezert kapott penz fedezi (reszben) a tandijat. Sok diak dolgozik az egyetem cafeteria-jaban, az irodaban, de van tobb offcampus munka is (pl. baby sitter, korrepetalas stb.) A felsobb evesek pedig internship-eket keresnek leginkabb, ami a szakjuknak megfelelo, es kivalo lehetoseg gyakorlat szerzesre. Ahogy a lanyom iskolai karrier tanacsadoja mondta, nem is igazan a papir (a diploma) fontos kesobb az allaskeresesnel, hanem a gyakorlat, amit megszerez valamilyen cegnel.

01234567 2013.03.25. 19:02:39

@tilmir: Én nem sokban tudtam neki igazat adni. Személyes tapasztalatom az (én igaz "melós" vagyok), sokkal kelendőbb a magyar munkavállaló kint, mint pl. a szerb, román, lengyel. Mivel kvalifikáltabb, fegyelmezettebb, általános intelligenciája jóval magasabb, önállóbb, probléma megoldó képessége jó, szaktudása is megalapozottabb, könnyebben tanul, fejlődik, alkalmazkodik az esetleges korszerűbb munkaviszonyokhoz. Sőt munkamorálban, teherbírásban a helyi (releváns tapasztalat: Ausztria, Német o.) erőket is felülmúlja. Hibákat csak emberieket tudnék mondani: irigy, áskálódó, vamzer, sz@rkavaró, de szigorúan csak honfitársaival szemben :)
Az előbbi miatt alkalmaztam szívesen Ausztriában magyarokat telepvezetőként, csak sajnos mikor "elszaporodtak" az utóbbi miatt buktam bele :P .
A magyar szakmunkásképzés szerintem messze európait meghaladó színvonalú volt, amíg működött.
A mostani 5-10 éve aktív generációk már egy tudatos lebutítás eredményei.
Az adózási fegyelem morális kérdés. Ami nálunk egy a rendszerváltás kezdetétől datálódó morális züllés jelzőmértéke. Adminisztratívan nem lehet megváltoztatni. Teljes társadalmi változás kell, főleg egy példamutatóbban élő, ezáltal követelni tudó társadalmi elittel kezdve.

spangola 2013.03.25. 19:04:18

Teljesen megértem a fiatalokat, ha én lennék a helyükben, én is külföldre mennék egyetemre.
Ha pedig a gyermekemről lenne szó, én is azt mondanám, külföldön tanuljon tovább, ha szeretne.

Egyébként ez a röghöz kötés arra emlékeztet, amikor a Fidesz anno kitalálta a GYERMEKTELENSÉGI ADÓT, hogy azok a házaspárok, akiknek nincs (vagy nem lehet) gyereke, azok fizessenek adót az államnak.

Felháborodás volt belőle, nem tudták bevezetni,
de én húzok el innen ebből az országból, amint tudok.

01234567 2013.03.25. 19:05:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mo-n meghatározza a versenyképességedet kis és közép vállalkozóként, mennyire tudsz csalni. Mindenben. Személyes tapasztalat. :)

01234567 2013.03.25. 19:07:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Magyarországon, kis és közepes vállalkozóként, meghatározza a versenyképességedet hogy mennyire tudsz csalni. Mindenben. Személyes tapasztalat :)

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:10:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen. Egyre kevesebben jönnek vissza.
Az értelmesebb meg kint marad.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:12:10

@01234567: +1

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: TTe rohadtul el vagy tévedve ha szerinted itt meg van fizetve a munka.
Egyes ázsiai vagy afrikai országokhoz képest lehet ,de amúgy.....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 19:16:11

@01234567:

Irrevevláns az én helyzetem, ez a munka piaci ára az országban és kész,

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 19:17:08

@kifordított nagyanyó:

Mozgás van, ez jó, s mindig jönnek vissza. A tapasztalat pedig értékesebb hosszú távon a közvetlen azonnali anyagi haszonnál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.25. 19:18:21

@01234567: Az elejével nem egészen értek egyet. Annyiban igen, hogy ez így volt rég, de a mai 40-es korosztállyal nagyjából le is zárul.
Az utolsó bekezdéseddel viszont teljes mértékben egyet tudok érteni.
Csak sajnos nincsenek ilyen "minták".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 19:18:39

@kifordított nagyanyó:

Az a munka piaci ára az országban ami és kész. S Mo. így is a világ gazdagabb részén van, Mo. szintje a világátlag másfélszere nagyjából.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.25. 19:21:34

@tanato: vannak szakmák, amik eltűnnek, eltűntek, szemfelszedő sincs már.
a világ változik, a táviratot se igen használják már.

a jó szakmunkásnak igenis van becsülete. az audiban már több mint 8ezren dolgoznak, ennél több munkása a rábának volt anno. nem mind szakmunkás, persze, de mind kétkezi.
vállalkozói létben pedig keresni kell a hozzáértőt. aki nem az, kiesik. szelekció.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.25. 19:22:31

@Karinette: pont ezért a szakmai képzéseket kell támogatni, nem a felsőoktatást.

Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.25. 19:23:57

@netnepper:
"Mivel itt időközben súlyos munkaerőhiány lesz, még a síkhülyék is lazán ki tudnak majd alkudni maguknak egy fél milkás alapfizut+bónuszokat.
Már alig várom...:-)))"

Felejtsd el. Cégek ezrei számolnak fel minden hónapban, és hónapról hónapra növekvő volumenben. Nagyobb mértékben csökken a munkaerő-igény, mint amekkora arányban elvándorol a munkaerő.
Ebben az épp beomlófélben álló gazdaságban nem lesz sem fél milkás, bónuszos fizetés, sem alkudozás, csak mérhetetlen nélkülözés, szegénység.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:25:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja.Hazajön aki odakint is béna.:))
Én mennék ki szívesen dolgozni,de úgy hogy aztán visszajönnék.
Legalábbis most így gondolom.

mommmmo 2013.03.25. 19:28:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a munkaero ara magasabb, mint amit megkapunk, legalabb 25%-a ugyanis arra megy el, hogy eltartunk egy rakas heret (masik 25%-a az allami szolgaltatasokra, legyunk joindulatuak)

Es mar kicsit uncsi ez a "vilag gazdagabb felen vagyunk" szoveg.
A vilag szegenyebb felen olyanok vannak, akiknel 50% az analfabetizmus, hisznek a boszorkanyokban, es amugy sem kell nekik vasarloero meg GDP, mert a kecskejuket anelkul is meg tudjak fejni.
Komolyan, kortet hasonlitassz ossze az almaval. Ha hasonlitgatni akarsz, akkor mondjuk hasonlitgass minket a posztkommunista blokkhoz, annak van ertelme.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:33:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezért mondom,hogy itt európa közepén nem ázsiával meg afrikával kéne összehasonlítani magunkat.
Az nem vígasz,hogy náluk jobbak vagyunk.

@mommmmo: na ugye +1

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.25. 19:43:43

@mommmmo: és ebben benne van a nyaralás, meg a mozi, színház, koncertek, kirándulások?

01234567 2013.03.25. 19:47:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Irreleváns helyzetben, irreleváns a véleményed ebben a kérdésben.

mommmmo 2013.03.25. 19:49:21

@Babette_: Nem, de neha beulok egy kavezoba vagy etterembe.
Az ember amugy olcson is szorakozhat intelligensen, peldaul lehet olvasni, zenet hallgatni, sportolni a kozeli parkban, stb...

01234567 2013.03.25. 19:50:25

@tilmir: 40-es korosztály vagyok. És sajnálattal de a fiatalabb, úgy 30 körül, és attól lefelé korosztályoknál a minőség kérdésében egyetértünk, írtam is mi a véleményem az 5-10 éve aktívakról. :(

dean23 2013.03.25. 19:50:26

Ez - és az előző is - a kormány már csak a hatalom megtartására törekszik! Kizárólag a politikailag aktív - nyugdíjasok - réteget tartják el. A fiatalok legtöbbje számára a politika közömbös, sőt inkább taszítja őket! Látható, hogy alig tüntettek és nagyon úgy néz ki, hogy beletörődtek a sorsukba. Ők is a lábukkal mondják el a véleményüket azzal, hogy lelépnek az országból!
Lehet, hogy csak 10%-uk kerül külföldi egyetemre, viszont egy nagyon ambiciózus és tehetséges kör fog innen eltűnni!
Egyre több jel utal arra, hogy Magyarország jövője egy bazinagy szopóroller lesz a későbbiekben....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.25. 19:50:45

@kifordított nagyanyó:

Semmi értelme a legfejlettebb nyugat-európai országokhez hasonlítani Mo-t. Mo. hatszáz éve volt utoljára azon a aszinten, A hasonlítás más kelet-európai országokhoz képes értelmes.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:04:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Amúgy én kicsit elkényelmesedtem,mert tavalyelőtt a faszverésért elég jól kaptam
A régi szakmámban tízszer ennyi melóért kapnék másfél-kétszer ennyit.

bpetya75 2013.03.25. 20:09:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És az okos jobbágygyerek, ha nem csupán okos volt, hanem még bölcs is, akkor később magától vett a kezébe metszőollót, vagy kapát, vagy fűrészt, vagy vésőt. Mert a fizikai munkától az ember legfeljebb piszkos lehet. Mocskos nem.

ppppalika 2013.03.25. 20:14:20

@VT Man: Nem került be minden érettségiző. Jelentkezett.
Ráadásul jelentkezőnek számítják, ha valaki mesterképzésre jelentkezik és jelenleg is egyetemista.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.25. 20:14:44

Nincs miért aggódni, hisz kukaborogató-gyújtogató, metrókocsiszétverő, tehetetlen butaságáért folyton másokat hibáztató, bunkóságára büszke városi parasztból, melyek remekül híznak az utóbbi évtized keményvonalas antiértelmiségi vonulatán, és hazafiból mindig lesz elég. Ők majd felépítik otthon a buzi-, hajléktalan-, zsidó és cigánymentes, keresztyén-apostoli szent korona királyságot, ami majd az arcába nevet az iparilag "fejlett", "felvilágosult" társadalmaknak.

nnnnnnnn 2013.03.25. 20:31:10

ezekszerint a fidesz így felerősítette a középosztályt, hogy már külföldi egyetemekre járatják a gyerekeiket. bezzeg amikor a szocik voltak hatalmon, örültek ha a buszjegyre van pénz, nemhogy külföldre járni tanulni.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:31:59

@padlas: kicsit régi az a tanulmány, amit idéztél, hiszen 2004-es, sok tanulmány adata pedig 2002-ig megy vissza, azaz ha 2002-es adatokat használ, akkor 5 éves tanulási idővel számolva csak az 1997 és azelőtt végzetteket vizsgálja ami egy vicc azzal kapcsolatban, amiről én beszélek, mert bizonyítékul itt vannak az ábrák:

2. ábra
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel30812.pdf

www.tarsadalomkutatas.hu/termek.php?termek=TABRA-A-156

2002-ben még a rendszerváltás után 14 évvel vagyunk, az internet korszak akkor kezdődött, a világban stabil növekedés volt, Magyarország erőteljesen zárkózott fel Ny-Eu-hoz.

DE ezekkel együtt már van néhány utalás, ami már telítődésre utal 2002-ben!

"A túlképzettek aránya 1994 és 2002 között tízrõl húsz százalékra nõtt, miközben az alulképzetteké egyharmadról egyötödre csökkent."
"A többletosztályokhoz kapcsolódó kereseti hozam azonban 1999 után abszolút értékben csökkenésnek indult, miután 1994–1998-ban nagyjából megduplázódott, ami – a „szükségesnél” képzettebbek számának szaporodásával együtt – a diplomák piaci értékét rontó túlképzés elsõ, halvány jeleként is értelmezhetõ."

És ahogy a chartokon láthatod tovább folytatódott a boom a felsőoktatási hallgatók létszámát tekintve, tehát a piac túltelítődött.

Mivel egyre több a diplomás munkanélküli, ezért a túlképzettség döntő problémává lépett elő.

www.mfor.hu/cikkek/Tobb_a_munkanelkuli_a__bolognasok__koreben___Mi_kell_a_munkaero_piacnak_.html

Túlképzettségről: index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/21/tulkepzettek_a_magyarok/

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:33:20

@Tökfőzelék: És azt az összefüggést is felfedezheted az utolsó cikkből, hogy minél nagyobb a munkanélküliség, annál nagyobb a túlképzettek aránya.

RSS 2013.03.25. 20:37:35

Egy érdekes adat: a Patrick-nappal kapcsolatban olvastam hogy a világon az ír diaszpórát 80 milliósra becsülik. Az Ír köztársaság lakossága ennek a töredéke. Szóval nem történik itt semmi hűde húde példátlan dolog, az emberek a megélhetés/boldogulás után mentek már a kőkorszakban is. Csak akkor még nem volt ilyen marhaságokkal bódítva az agya hogy "nemzet" meg "ország". Ezek , mint minden, időleges fogalmak, és a fejlődés túllép rajtuk. A (per pillanat) Magyarországnak nevezett terület elnéptelenedése teljesen normális folyamat. Majd ha változik a management és a körülmények, ez is változni fog. A jelenlegi tanterem/tancinéni oktatási módszernek sincs már sok hátra. Szóval türténelmi távlatokban gondolkozva van ennek értelme, nem az egyén tyúxaros perspektívájából. Szerintem.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:37:46

@szerengeti: akkor most elővehetik a 30 évvel ezelőtti szocializmusban alapozott tudásukat, amit az egyetemen tanultak

ja hogy akkor még nem volt számítógép, nem kellett mindenhez angolul tudni, hanem oroszt tanítottak, a jogszabályokat átírták, a HR megváltozott, Windows és Excel nem is volt...

And111 2013.03.25. 20:38:47

Ez sokaknak valoszinu nem fog tetszeni, de: itthon aki jol eladhato, nehez szakra akar menni (mernok, informatikus, termeszettudomanyok) annak konnyu a felveteli, nem nagyon kerdes, hogy bejut-e (annal inkabb hogy elvegzi-e mert nem konnyuek), viszont ha elvegzi az sem kerdes, hogy lesz-e munkaja. Nekem eleg keves munkatapasztalattal is amikor kerestem nehany nap alatt tudtam itthon allast talalni. Nyilvan nem kulfoldi fizetesert, de azert nem rosszat.

Tehat ebbol a szempontbol nem teljesen korrekt azt irni, hogy a legjobbakat nem akarjak itt tartani, mert ezek a legjobban eladhato szakot vegzok konnyen bejutnak az egyetemre es konnyen kapnak munka a diplomazas utan meg itthon is.
A valosag pont az, hogy azok mennek el, akik "nem a legjobbak", abbol a szempontbol legalabbis, hogy nem olyan jol eladhato a tudasok, nem tudnak konnyen allast talalni. En szerencses vagyok, hogy engem olyan erdekel, ami eladhato es megertem azt akit olyan ami nem, sajnos az ember nem valaszthatja meg hogy mi erdekli. De sajnos az igazsag az, hogy az ugyved, bolcsesz, media, kozgazdasz, stb szakokra nincs olyan nagy szukseg, legalabbis messze nem annyi mint amilyen aranyban vannak ezek a mernoki szakokkal. Ez nem magyarorszag specifikus, ez mindenhol igy van. Es szerintem jobb ha minnel hamarabb szembesul ezzel az ember, mert el lehet tolteni X evet az egyetemen es utana szembesulni vele hogy nincs munka, vagy ha a felveteli elott kiderul akkor lehet hogy jobban jar az ember hogy meg idoben keres valami mast ami szinten erdekli, de jobban eladhato.
Ezek a diplomagyarak nem a diakok es nem az orszag erdekeit kepviselik ezert soha nem ertettem miert kardoskodik valaki ezek mellett.

RSS 2013.03.25. 20:40:39

"Csak ami nincs, annak van bokra,
csak ami lesz, az a virág,
ami van, széthull darabokra."

József Attila - Eszmélet

Kb. ennyi

váj mí 2013.03.25. 20:43:12

Á, semmi gond. Pártunk és Kormányuk majd talál megoldást. Fizesse vissza a büdös kölyke, amibe a középiskolai taníttatása került az országnak, az utolsó fillérig! Utána mehet a szeme világába. De előtte fizessen.
Sőt!
Megelőző jelleggel, már az általános iskola után kötelező legyen a 8 évi taníttatási díj visszafizetése. Mindenkinek. Aztán, aki marad, majd egyszer visszakapja. Pont mint a nyugdíjbefizetések után majd a nyugdíjat ....

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:43:40

@ABL CA: szerintem igen, mivel nem hinném, hogy a válságban töltött +2 év után mindenki hirtelen olyan gazdag lett, hogy megengedhesse magának, hogy a gyerek kint tanuljon

@Karinette: @Öltönyösrabszolga: @Kriszta D:

akkor meg lehet csinálni, igazatok van
de egy ny-eui komoly szakon (azaz nem kamuszakon) azért tényleg megnézném, hogy ki az, aki a kezdettől fogva heti 15-20 óra munka mellett időre elvégzi (5 év) a szakját egy idegen nyelven

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:44:39

@ABL CA: szerintem igen, mivel nem hinném, hogy a válságban töltött +2 év után mindenki hirtelen olyan gazdag lett, hogy megengedhesse magának, hogy a gyerek kint tanuljon

@Karinette: @Öltönyösrabszolga: @Kriszta D:

akkor meg lehet csinálni, igazatok van
de egy ny-eui komoly szakon (azaz nem kamuszakon) azért tényleg megnézném, hogy ki az, aki a kezdettől fogva heti 15-20 óra munka mellett időre elvégzi (5 év) a szakját egy idegen nyelven

2013.03.25. 20:47:28

@Jess G: nem olvastam vegig a valaszokat a UK benefit policy-kre, de ez a kedvenc temam :)
Angliaban chav "kultura" van, nagyobb, mint barhol mashol Europaban. Rengeteg szuletett angol el benefiten, ugy, hogy az eletben nem dolgozott es soha nem is fog. Egyik kormanyban sincs eleg gerinc, hogy ezt megszuntesse, hiszen biztos strike lesz belole es az emberi jogi aktivistak visitani fognak. A kovetkezo valasztast meg elveszti.
Az ingyen lakas melle meg jar az ingyen kozmu is az adombol (ha valaki nem tudna).

Ha ezt meg megfejelik a K-europai bevandorlokkal, akik az ingyen orvos/benefitekert jonnek (igen, magyar is van kozottuk szep szammal), azt mar a rendszer nem birja el.
Ezenkivul orasi a munkanelkuliseg. Nincs ertelme tovabb hatarokat nyitni.

A poszt meg egyoldalu. Miert jarna barkinek is ingyenes egyetem?
A szuleim korosztalyanak a kommunizmusfeleben kellett tandijat fizetni. Sok embernek szelektiv amneziaja van, ha erre nem emlekszik! Csak a jo tanuloknak nem kellett tandijat fizetni. Meg a papir is megvan a befizetesrol (60-as evek) mielott valaki nekem esik.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 20:48:31

@And111: nyugodj meg, minden ágazatban vannak ciklusok, eljön az is, amikor mérnökből és informatikusból lesz túlképzés és ők nem tudnak elhelyezkedni

minden szakra szükség van, csak sokszor nem olyan mértékben, mint ahányat képeznek belőle

akár orvosokból is lehet simán túlképzés, ha "divattá" válik orvosnak tanulni úgy, mint közgazdásszá

Világpolgár2012 2013.03.25. 20:50:18

@Tökfőzelék:
Komoly szakra járok, szeptemberben kezdtem, Londonban. Nappali tagozat, de hetente csak kétszer kell bemennem az egyetemre. Ha emellett 2 napot tanulok még, akkor is simán marad 3 napom, meg minden estém munkára. Londonban is ki lehet jönni anyagilag, bár ebben sokat segít a diákhitel.

benchmade 2013.03.25. 20:57:40

Ez a magyar kormány nem becsüli meg a fiatalok és ami nagyobb probléma, hogy nem tud jövőképet mutatni nekik. Illetve tud, csak nem a magyar fiataloknak.:
www.napi.hu/print/547945.html
Szemeszterenként 1,25 millió a kazah, etióp stb. diákoknak?
Ebből 4-5 magyar diák oktatása jönne ki. Panaszkodnak, hogy nincs lóvé és ezért felezték szinte meg a felsőoktatás büdzséjét és közben ez megy? Majd ha kánaán van, akkor taníttassuk a külföldieket. Vagy ez nem nemzeti kormány csak dumagép?

Gerilgfx 2013.03.25. 21:01:19

ezekkel a munkanélküliségi rátás hülyeségekkel az a baj, hogy ide csak a regisztrált álláskeresőket számolják bele.

ma magyarországon a 20-64 év közötti korosztály kb 60%-a dolgozik. ennek egy része ,,munkanélküli'' - ők azok, akik hivatalosan álláskeresők. a többiek közül néhányan feketéznek, bizniszelnek valamit, a többiek segélyekből élnek, lopnak, sokan már sosem fognak (legálisan) dolgozni, mert akkora tartozásaik vannak, hogy a fizetésük túl nagy részét levonnák tőlük, a maradékról pedig az államigazgatás semmit nem tud.

amit én megoldásnak látok erre a helyzetre - jóllehet, nem értek hozzá, de véleményem azért van, és elég markáns:

-közalkalmazottak 80%-ának elbocsájtása. akik maradhatnak: tanárok, rendőrök, orvosok, katonák, tűzoltók, katasztrófavédők, járványügy, határőrség, parlament, intézmények fenntartó személyzete + létszámstop

-felesleges hivatalok felszámolása: munkaügyi központ, városháza, stb

-bírók 80%-ának elbocsájtása

-kisebbségi szervezetek megszűntetése

-segélyek, támogatások megszűntetése (leszámítva a rokkantakat, nyugdíjasokat, nekik valamennyi pénzre szűkségük van)

-eu tagság felmondása

-szólásszabadságot korlátozó törvények eltörlése (kommunista utcanevek, kommunista-holo-tagadás, stb)

-határellenőrzés vissza

-önkormányzatok megszűntetése, településenként 1 jegyző és egy polgármester

-bankok államosítása. lakáshitelek elengedése max 1 házig. állami hitel-monopólium, városonként max 1 bankfiók.

-feminista, férfiellenes családjog eltörlése, gyermeket vállalni hajlandó férfiaknak gyermekenként 1 millió ft azonnali támogatás

-külföldi vállalatok esetében az itt képződő haszon egy bizonyos hányadát a dolgozók között egyenlő arányban elosztani

-adó csökkentése 5%-ra, amit tranzakciónként vonnának. minden más adónem elengedése. nav felszámolása. minden más adó megszűntetése.

-a létszűkségletek kielégítéséhez szűkséges javak megtermelését tervgazdaság keretein belül folytatni

-telco/energetikai vállalatok államosítása

szerintem ez az egyetlen út az országunk megmentéséhez.

And111 2013.03.25. 21:02:08

@Tökfőzelék:

"minden szakra szükség van, csak sokszor nem olyan mértékben, mint ahányat képeznek belőle" Azalatt hogy nincs ra szukseg azt ertem hogy kis szukseg van ra..nyilvan buddhista teologusra is van szukseg kb 5-re.

Ez nem ciklusok kerdese, torekvo, kemenyen dolgozo, okos emberekre mindig szukseg volt es lesz, es ezek a szakok ilyenek. Tisztelet a kivetelnek, de altalaban az megy kozgazdasznak, aki azert nem viszi tulzasba a tanulast, a bulikat annal inkabb, de nem akar megse bolcsesz lenni.

Az orvosi sem lesz soha divatkepzes, mert az eletben 5-6 evet (+gyakorlat) vegigszopni egy nagyon kemenyen egyetemen nem divat. Anelkul mondom, hogy orvosira jartam volna, egy orvostanhallgato 1 honapban tobbet tanul szerintem mint egy atlag kozgazdasz 1 evben.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 21:03:52

@Világpolgár2012: akkor valószínűleg idősebb vagy és nem diákmunka szintű és fizetésű munkát végzel a többi időben

ja és lehet, hogy levelező képzés, amire jársz, mert heti 2 nap nem szokásos egy egyetemen, nappali tagozaton

tucano 2013.03.25. 21:05:42

Milyen érdekes, hogy az otthonmaradásra "csábító" kommentek közül milyen kevés az inspiráló. Semmi lelkesítés, sehol a biztatás, tulajdonképpen, ha össze akarnám foglalni, akkor csak azzal az igével operálnak, hogy "KELL", hát nem, nem kell. Pl. nekem hazám a Föld, népem az emberiség, nemzetem a magyar. Nem azért segítek valakinek, mert magyar és nem azért dolgozom valakinek, mert magyar és kizárt, hogy előnyben részesítsek valakit CSAK azért, mert magyar. Ennek nem mond ellen az, hogy szívesen segítek magyaroknak, szívesen dolgozom együtt magyarokkal.
Na, vissza a témához: A szakközépiskolai bizonyítványom átvételének másnapján szűnt meg az elsőnek szakmám: külkereskedelmi bonyolító. Egészen addig a pillanatig az volt a legelitebb elérhető középiskolai végzettség, döbbenetes túljelentkezésekkel, stb. Ha véletlenül megmaradt volna és be kellett volna ülnöm vmi "-impex" céghez, azt se tudtam volna, hogy eszik-e vagy isszák, pedig csak mértékkel voltam hülye a bizonyítvány szerint. Szóval a szakmák középfokú oktatásához szerintem ne fűzzünk túl nagy reményeket, személyes tapasztalat alapján. Nem árt a felsőfokú képesítés, akár diploma. Ha valaki mindezt külföldön tudja megszerezni, akkor meg le a kalap előtte. Pont lényegtelen, hogy gazdag papa elkényeztetett csemetéje-e. Azok az ismerőseim, akik diákéveiket főleg Fort Lauterdaleben töltötték vizespóló versenyek bíráiként, a mai napig legalább olyan jó szakemberek, mint akik otthon tanultak. És megállták a helyüket kint, emiatt a problémamegoldó képességük, kapcsolatteremtő képességük nagyságrendekkel nőtt. Ezzel nem lebecsülném a hazai oktatást, csak sztem hajrá kölkök, nyomás külföldre tanulni, csak nyerhetnek vele.

01234567 2013.03.25. 21:06:22

@tilmir: :)
Azzal együtt én nem hibáztatom a fiatalabbakat, ebbe idomították őket bele.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.25. 21:06:49

drága @And111:
nem tudom, te hova jártál, de közgazdászon belül is rengeteg ág van, de az igaz, hogy a nagy része kamu és felesleges

tucano 2013.03.25. 21:07:09

@tucano: hopp, így jár, aki nem olvassa át az elküldendő kommentet, bocs a hibákért.

Baldrick68 2013.03.25. 21:09:21

@Babette_:
Elárulom hogy vannak magyar szakmunkások dögivel.
A probléma ott van, hogy ők már réges rég kinn dolgoznak ausztriában meg németországban.

Nem egy ismerősöm van aki szakmunkás (hidegburkoló, kümüves, központi fűtés szerelő, CNC megmunkáló központ kezelő) és már jó ideje (10-15) éve nyugaton dolgozik.
És vajon miért?
Azért mert a melóst itt nem fizetik meg, aki meg egy kiscsit jobban tudott mozogni, ment nyugatra.

tucano 2013.03.25. 21:10:50

@Gerilgfx: hú, de jó, hogy nem vagy döntéshozó pozícióban.
Amit leírtál az maga a megvalósult kommunizmus, kösz nem.

And111 2013.03.25. 21:11:03

@Tökfőzelék: nyilvan, itt altalanositok es kivetelek mindig vannak.

Gerilgfx 2013.03.25. 21:12:03

@tucano: annak, amit leírtam, az ég világon semmi köze nincs a kommunizmushoz. javaslom, hogy nézd meg a wikipedián a kommunizmus szó definícióját.

tucano 2013.03.25. 21:14:32

@Gerilgfx: azt írtam a "megvalósult kommunizmus", nem egyszerűsítenél, hanem túlbonyolítanál mindent, óriási állami túlsúllyal, némi utópikus felhanggal.

KopaszMercis 2013.03.25. 21:17:03

Szerintem Orban terve hogy asajat intelligencia hanyadosanak szintjere huzza le a magyar atlag IQ-t, hogy legalabb emiatt ne legyen kisebbsegi komplexusa!

Gerilgfx 2013.03.25. 21:17:36

@tucano: állami túlsúly? szóval a közalkalmazottak 80%-ának kirúgása, és szinte a teljes álamigazgatás menesztése az állami túlsúlyhoz vezet. ez egy elég érdekes gondolatmenet lesz, kérlek, folytasd :D

Lajos ghr 2013.03.25. 21:20:32

"-bírók 80%-ának elbocsájtása"

igen ez mindent megold.
sőt fel is gyorsítja az ügyek lezárását.

Gerilgfx 2013.03.25. 21:21:16

@Lajos ghr: gondolom bíró vagy. van még annyi más szakma a világon, biztos találsz majd az intellektusodnak megfelelőt.

KopaszMercis 2013.03.25. 21:21:17

@Gerilgfx:
Elkepzelem hogy a 300.000 forintos iPhone-t a postan sorbaallva veszed meg ugy mancika elotted 12:30-kor becsukja az ablakot hogy ebed szunet. LOÁL!
A feminizmust meg erositeni kene nem irtani: nezd meg kik dontottek romba ezt az orszagot? Egy no ilyen gyalazatos fos teljesitmenyre nem lenne kepes. Na jo talan a Selgeczi Mabriella igen...

tucano 2013.03.25. 21:23:04

"bankok államosítása", "tervgazdaság", telcók államosítása, stb. Fejtsem ki részletesen pontról pontra miért nem okosság? Sztem felesleges, de ha szeretnéd:)

cukkerrépa 2013.03.25. 21:25:52

a szokásos álvita, mert aki teheti, az elmegy. egész pontosan: aki tehetős, az elmegy. hiába tervezi az érettségizők 30%-a, hogy majd kivándorol, közülük azok fogják tudni kifizetni a nyugati tandíjat és/vagy megélhetési költségeket, akit papa-mama meg tud támogatni havi kb. 200e forinttal.
vagyis a jómódúak.
ezért álvita a vita.

a BA-kat, BSc-ket sehol nem támogatják úgy a nyugat-európai egyetemek ösztöndíjakkal, mint néhány MA-s, MSc-s helyet, illetve valamivel nagyobb tételben az ígéretes doktoranduszokat (PhD).

vagyis az elit és a felső középosztály gyereki kihúzhatnak Magyarországról IS, ha akarnak, s ha érzelmileg megy nekik. bravó, avagy "örülünk, Vincent?".

és közben egy részük folyamatosan nyekereg majd azon (a kintre szakadt vízvezetékszerelőkkel együtt), hogy milyen csuda sz*r ország Magyarország! meg hogy milyen csuda jó döntés volt otthagyni.

igaz, ami igaz, tetszettünk volna az utóbbi 500 évben gyarmatbirodalmat összeberhelni (mint Anglia, Hollandia), meg szerencsésebb történelmi fordulatokat megélni (mint az USA, Dánia, Ausztria), meg egy rahedli nyersanyagon üldögélni (mint Norvégia, Svédország), esetleg a bankolásra és a banktitokra specializálódni (mint Svájc). oszt mindjárt milyen f*szaság lenne itt élni! meg milyen biztató dolgokat lehetne felhozni érvként az itt maradásra és hazajövetelre! a teringettét!

közben meg a rusnya valóság az, hogy valakinek maradnia is kell, mivel tízmillió nyulacska nem bír emigrálni, mert egyik gazdag nyugati ország se tudna vagy akarna befogadni ennyi embert. pláne nem az egész lekoszlott kelet-eur csürhét (amit Anglia már most is nagyon un, legalábbis Cameron ipswitch-i nyilatkozata ezt sejteti.)

na ezért is álvita az érettségizők álmain merengeni: a geopolitikai és társadalmi helyzetből következik, hogy a többségnek így is, úgy is maradnia kell.

a többi meg zsolozsmázás.

2013.03.25. 21:27:26

@mommmmo: Ezt nem ertem, miert nem lesz nyugdijad? Ha mindketten jol kerestek most a baratoddal, miert kene 65 eves kor utan is dolgoznotok? En pl. legrosszabb esetben siman el fogok tudni eldegelni a brit nyugdijambol a budapesti lakasomban; barki aki most Nyugat-Europaban dolgozik, tud vasarolni egy lakast legalabb Kelet-Europaban vagy mas 'olcsobb' orszagban, ahol a nyugat-europai allami nyugdijbol meg tud majd elni.

Gerilgfx 2013.03.25. 21:28:21

@KopaszMercis: olvasd el mégegyszer a hozzászólásod. ez ám az igazi szexizmus. sőt, vágjuk le akkor már az összes férfi farkát is, attól lesz ám igazán békés a társadalom. szép kis világot építenél, ha rajtad múlna.

@tucano: biztos vagyok benne, hogy ki tudod fejteni pontról pontra, mielyik miért nem okosság. én is tudnék számos ellenérvet hozni bármelyik mellett.

a kommunizmus azonban nem attól volt rossz, amilyen okoknál fogva az imperialisták rossznak beállítani igyekeztek volna. a kommunizmus nem azért volt rossz, mert egy állami bank volt, hanem azért, mert szélsőségesen elnyomta az egyént, megakadályozta az innovációt, és az egyén emberi és szabadságjogait semmibe vette.

hozzáteszem, én nem vagyok kommunista, és elítélem a kommunisták ellen elkövetett emberiség-ellenes bűnöket. amit leírtam, azt nem azért írtam le, mert akármilyenista lennék, hanem azért, mert így gondolom, és úgy vélem, hogy ez jó, ehhez hasonló véleményeket és meglátásokat hallok a környezetemből is, tehát nagyvonalakban ez a szociális hálóm demokratikus akarata.

Gerilgfx 2013.03.25. 21:29:38

@Gerilgfx: *kommunisták ÁLTAL elkövetett*

Augustin 2013.03.25. 21:44:59

Megnyugtat, hogy ennyi pénze van a magyaroknak, hogy német, dán stb... egyetem. Az ottlakás, plusz ottani élet tuti többe kerül, mint itthon a fizetős egyetem.

bpetya75 2013.03.25. 21:50:21

@And111:

Ez azért nem ennyire egyszerű. Elég komoly hullámzás van a munkaerő piacon. Például amikor pörög az építőipar, akkor nyilván rengeteg építészre, építőmérnökre, statikusra, lakberendezőre, stb van szükség. Node most?

Többen óvtak attól, hogy erdőmérnökire menjek, mert az egy zárt szakma, nem nagyon lehet csak úgy, családi háttér nélkül bekerülni bekerülni. Nem hagytam magam eltántorítani, és igazam lett, meg a környező évfolyamokban többeknek. De 5 évvel előttünk, meg utánunk is bejött az intés.

Van igazság abban, amit írsz, de nincs tuti recept.

Gerilgfx 2013.03.25. 21:52:23

@Augustin: nekem van angliában tanuló ismerősöm. tavaj utazott el, fél évet dolgozott, és most jelentkezett az egyetemre. felvették, a brit állam fizeti az egyetemi költségét, és segélyt is kap. ezen felül kap diákhitelt, melyet csak akkor kell majd törlesztenie, ha később olyan munkakörben helyezkedik el, hogy a fizetése meghalad egy bizonyos mértéket, ekkor havonta néhány fontot kell törlesztenie (néhány = szó szerint néhány).

mommmmo 2013.03.25. 21:56:34

@Mirjam2: nekem nem lesz, mert karrierem nagy reszet az Emirsegekben toltottem, ahol nem fizettem nyugdijjaradekot. Amit Magyarorszagon es az UK~ben a par ev munkaviszonyom utan osszeszedtem az rohely. A baratomnak lesz megpedig szep, az tuti, bar nem tudom ebbok az exfelesege mennyit fog lenyulni. De o nem ugy ertette, hogy nem lesz egyaltalan nyugdija, hanem, hogy nem 65 evesen.

tucano 2013.03.25. 22:02:04

@Gerilgfx: hát, én ultrabaloldali vagyok, de szerintem otthon (nem tudom, hogy otthon élsz-e) kicsit el vannak csúszva az emberek úgy egészében, főleg ideológiai téren. Fogalmuk sincs róla, hogy mi működik és ezért ismeretek nélkül próbálnak kiutat keresni. Nem leszólni akartalak, félre ne értsd, csak azért mondom, mert Magyarország állatorvosi ló, soha sem volt szocializmus (az maga Ausztria), sohasem volt demokrácia (az Svájc), csak egy csomó hőzöngő tolvaj. Azt hisszük, hogy nem működik az EU, pedig igen. Azt hisszük, hogy nem működik a bankrendszer, pedig igen. Valójában semmi sem olyan vagy nem olyannak kéne lennie, mint amit otthon mutat a kép. Egy furcsa öszvér jellegű rendszerünk van, ami szemmel láthatólag nem működik. De abból, ami jó, nem vettünk át semmit jól.

And111 2013.03.25. 22:04:25

@bpetya75:

Ez teny, vannak olyan szakok, amik tisztessegesek, nehezek, es megsem lehet itthon jol megelni beloluk sajnos. A legjobb pelda az orvosok, akiket sajnalok is es teljesen megertem azokat akik kimennek kozuluk, mert itthon sajnos nincsenek megbecsulve..

tucano 2013.03.25. 22:06:14

@Augustin: ha így romlik a forint, akkor bukta lesz, de egyébként egy sor olyan hely van, ahol simán, akár hazai segítség nélkül is át lehet vészelni és tanulni rengeteget.

2013.03.25. 22:15:55

@cukkerrépa: Egyszerűbb másra mutogatni, hogy bezzeg nekik milyen jó, mert blablabla, ahelyett, hogy azzal törődnének az itt maradt emberek, hogy jobb legyen itthon. Ettől függetlenül nem vitatom azt, amit leírtál. De hibás elképzelés az, hogy csak amiatt ennyire szutyok itt élni, mert nem ülünk a kőolajon. Pontosabban nekünk is van, csak minimális. :)

"közben meg a rusnya valóság az, hogy valakinek maradnia is kell, mivel tízmillió nyulacska nem bír emigrálni, mert egyik gazdag nyugati ország se tudna vagy akarna befogadni ennyi embert."

Ebben igazad lehet, a probléma forrása csak az, hogy innen nem a selejt emberek mennek el, hanem akik nyelvet beszélnek és van szakmájuk v. alig beszélnek nyelvet és nincsen szakmájuk, de inkább elvándorolnak, mert ott van munkalehetőség. Majd amikor hiányozni fognak ezek az emberek meg a gyerekeik a gazdaságból, kíváncsi leszek, hogy hogyan fogsz vélekedni erről az egész dologról.

kalapocska 2013.03.25. 22:16:32

@GeeRahts: Nyugi a toredekebol ki lehet jonni az elso osztondijig. A kaja olcsobb mint Mo.-n, es minden mast lehet az osztondij utan venni. Sztem 500 $ -bol siman ki lehet jonni de $300 bol is vegso soron. Elso koli dijat mar nem emlekszem mikor kell fizetni de ha jol emlekszem meg a suli is tud eloleget adni. A nagykovetseg biztos tud adni kontaktot olyanokhoz akik meg kint vannak vagy nemreg mentek vissza Mo.ra es ok meg tudjak pontosan mondani. A magyar diakok osszetartanak. Sok sikert!

mommmmo 2013.03.25. 22:20:31

@And111: hat igen, ez egy eleg tipikus muszakis velemeny..
Kozgazdaszbol szerintem sokkal tobb kellene, ha normalisan mennenek a dolgok. En pl kontrollerkent egy kozepszintu vallalat informacios halozata kozepen ultem, mint egy pok, es ha valahol berezzent a halo mert megnovekedtek a koltsegek, stb odaugrottam.
Neked, mint muszakisnak nem lesz teljes keped a tevekenyseged penzugyi hatasairol, es hogyha problema van, az mennyire jelentos a ceg egeszehaz merten. Teljesen altalanos volt, hogy a termelesiek piszlicsare dolgok miatt estek ketsegbe, a jelentos pazarlasok felett meg elsiklottak.
Es egy ilyen informacios halozat kiepitesehez sem lehetsz am teljesen hulye stupid, mert ez vallalat es helyspecifikus, es meg az emberi tenyezok is befolyasoljak, es igy elkerulhetetlenul hasznalni kell az agyadat, hogy mukodokepesre varazsold.

Ez csak egy dolog, hogy mire jo egy gazdasagi szakember, az mas dolog, hogy a magyar vallalati kulturaban az ilyesminek nincs tul sok hagyomanya es gyakran a kontroller is csak egy semmittevo penznyelo. De ha normalisan mukodnenek a dolgok, akkor tobb gazdasagi szakember kellene, es az arukat is kitermelnek.

csőcsere 2013.03.25. 22:31:56

@01234567: ezek nem érvek, hanem személyeskedés, nyuszifül.

cukkerrépa 2013.03.25. 22:39:01

@Philosoraptor:

hogy fogok vélekedni? ahogy most is: szívás. szval szerintem egyetértünk egyben s másban.

Magyarország számára nem látszik igazán jó megoldás, mert elmenni csak azok tudnak, akik elég okosak vagy szerencsések (= szülők gazdagok).

--
"Egyszerűbb másra mutogatni..."

azt nem mondtam, hogy a sok ostoba f*szjancsi miatt nem rossz M.országnak! dehogynem. tele vagyunk inkompetens és pofátlanul rabló politikussal, az ostoba maszlagjuknak felülő sötét szavazókorúakkal és így tovább. de azt vétek volna állítani, hogy

1. mindenki csuda értékes ember, aki Mo-ról elmegy (inkább igaz, hogy szerencsés és/vagy bátor, aztán vannak értékesek meg vannak, well, könnyebb szívvel elengedhetők),

2. mindenki egy kretén, ha marad (ez még kevésbé igaz).

sok kisebb és nagyobb pecsenyét lehet sütögetni Mo-n is, jó értelemben is. ez a blog eleve arra van kihegyezve, hogy "az ország" átlépett egy határt. ez egy butuska és bosszantó sztereotípia, mert "az ország" nincsen, pláne nem lép át **kollektíve** semmilyen határt. sok pici hülyeségből meg némi okosságból meg egy rakás történelmi-földrajzi tényezőből kijön, ami van. ez itt elég ócska, de MESSZE nem olyan ócska, mint amennyire olykor a kivándorlók pocskondiázzák.

nem túl okos vagy empatikus arról zengedezni, hogy Mo egy eleve vesztes hely. nem az. laknánk Szomáliában, irtották volna ki a fél családot a törzsi belháborúkban, úgy szeretnénk ide jönni, mint a fene. röhejesen közhelyes, de minden relatív.

és a boldogságot, elégedettséget csak a kivándorlók kisebb része találja meg. a gyerekeik, az más tészta. azok odakint nőnek fel, helyieknek fognak számítani. első generációs bevándorlónak lenni, na az a legtöbbször elég sz*r. (tudom, tudom, ezt itt a kivándoroltak többsége nem fogja elismerni. nem baj, nem is várom. pszichés okokból így kerek a világuk.)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.25. 22:39:29

@$$$=$$$: Hát, ha így van, akkor erre mondják, hogy öngól.

Bizony mondom néked, ez a hálátlan nép meg sem érdemli azt a csodát, amit fidesznek nevezünk. A bölcs vezetőjének nevét már számra sem veszem, annyira fényes tekintetű.

csőcsere 2013.03.25. 22:44:21

@01234567: na ezek viszont már érvek. Nem értek velük egyet, de érvek. Ha olyan kiváló a magyar munkaerő, miért vált ki 2fajta reagálást egy átlag magar cégvezetőből:
1 brutál rabszolgahajcsár
2 adjon neked munkát a radai rosseb.
A legtöbb vállalkozó eljut erre a szintre, ki-ki vérmérséklete szerint választja ki a neki megfelelő opciót.

albino combino 2013.03.25. 22:48:28

aki elmegy az ott is marad. PONT
tuti, hogy nem lehet visszacsábitani semmivel őket, és meg is lehet érteni ezt. Kint egy sima mezei melós is bőven el tudja látni magát, egy értelmiségi pedig itthoni szemmel luxuskörülmények között tud élni.
Nálunk mi van?
Betanitott melósként éhhalál, de legalábbis nincs előrejutási lehetőség
Vállalkozóként megöl az eszméletlen bürokrácia
sima érettségivel kiröhögik az embert
ha nem informatikus, mérnök, orvos stb divatos egyetemet végez el az ember, akkor esélye sincs normális állást találni, amivel mondjuk nettó 200-250-et hazavihetne.
Ezzel szemben külföldön megbecsülik az embert, értékelik a tudást, pár év ottani fizetésből rendbe tudja tenni az egész életét. Nálunk meg csak a stressz, hajtani naphosszat, anélkül, hogy bármi remény lenne arra, hogy jobbra fordulnának a dolgok.

Egyén szinten nem is akkora a gond, inkább országosan és hosszabb időtávon. Aki látta az Idiocracy cimű filmet az sejtheti mire gondolok.
10-20 év és nem marad az országban senki aki tudná működtetni azt.
Egyrészt öregszik a társadalom, ezzel szemben a cigányok aránya folyamatosan nő. 2050-re minden ötödik újszülött cigány lesz - mondták ezt a nagy kivándorlási hullám előtt.
Jellemzően nem a 8 általánossal rendelkezők hagyják el az országot. Akinek van egy használható szakmája, vagy egy jobb fajta diplomája az mind eljátszott már a költözés gondolatával. A megszokás egy ideig még visszatartja őket, de amikor az újabb és újabb hülye politikusi döntés jön, akkor egy idő után betelik a pohár és váltanak egy jobb élet reményében.
Ráadásul nem is olyan hatalmas a váltás. London 1-2 óra repülővel, Bécs, München szintén itt van egy köpésre.
Ki marad tehát? Rengeteg nyugdijas, akiknek a nyugdiját próbálják valahogy kisajtolni a még ittmaradt aktivból. Rengeteg cigány, aki soha nem látta az anyját vagy apját munkába menni és neki se lesz hozzá késztetése. Aztán itt marad cirka 2 millió ember akinek el kellene tartani a többi 6-7 milliót (több nem marad).
Na meg természetesen a mi drága jó politikusaink akik eladták az ipart, privatizáltak mindent, tönkretették a mezőgazdaságot és most mindent megtesznek, hogy vállalkozni se tudjon az ember. Sok nagy duma, és ezzel ellentétes cselekedetek.
Cudar világ lesz. 1000 évig kihúztuk itt a Kárpát-medencében, de ez a jó kis gengszterváltás 40 év alatt eltünteti a nyomunkat is.

Az egyetlen amiben bizni lehet, hogy nem csak szavakban, hanem tettekben is felébred a nemzet. Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de ha nem fogja lengetni a szél néhány politikus bokáját a lámpavason akkor csendes elmúlás lesz a sorsunk. Külföldről majd 4-5 millió magyar nézi néhány év múlva, hogy tűnik el az a kis nemzet a süllyesztőben

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.03.25. 22:50:11

@kalapocska: Köszönöm! :)
Már nyugtatgattak mások is, hogy nem kell olyan sok, de ennyire keveset azért még senki nem mert mondani; persze örömmel hallom. :P A pénz miatt elsősorban szüleim aggódnak, szerintük 300ezer forint se lenne elég, szerintem meg 100ezerből már aranyéletem lenne.
A nagykövetségen voltunk már egy kis eligazítón, ott egy nemrég hazatért ösztöndíjas segített nekünk, meg szerencsémre többen fogunk majd együtt utazni így a reptéren sem tévedek el :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.25. 22:52:10

@cukkerrépa: Cameron es bagazsa konkretan a a "benefit-huszarokat" unja, vagyis azokat, akik szint epusztna a benefitek miatt jonnek ide. Meg egz olyat sem lattam kozuluk, akia valoban kepzett, professional embereket "kuldene haza" vagy rekesztene ki az orszagbol .

komplikato 2013.03.25. 22:55:49

@Mirjam2: És mi van Skóciával? Ott állítólag ingyenes, annyival rosszabbak ott az iskolák?

tucano 2013.03.25. 22:57:41

@$$$=$$$: ilyen kitűnő munkaerőre a következő kormánynak is szüksége lesz az online fronton, szerintem ha valakinek, akkor neked nem kell tartanod az átszervezésektől.

2013.03.25. 22:58:37

@tildy:): porhintes.
Cameront ez csak azota foglalkoztatja, miota a Toryk harmadikok lettek az idokozi valasztasok es a szavazok a UKIP fele huztak inkabb, minthogy a Toryk fele.
Allitolag csak akkor lesz majd benefit az ujjaknak, ha az "justified" es a tojetlen Council fog donteni.
Majd, ha megjelenik 4 gyerekkel terhesen, melyik Council fogja azt mondani, hogy nem "justified", hogy kapjin lakast es benefitet?

aleb19 2013.03.25. 23:00:29

@tildy:): szerintem ez inkabb pr intezkedes cameronektol,
az eu-nal beprobalkoztak nehany honapja a bolgar-roman mozgas korlatozasaval, de nem engedtek nekik es csunyan leegtek

kalapocska 2013.03.25. 23:00:51

@GeeRahts:nyugtasd meg a szuleidet nem lesz semmi gond. es nyugodtan irj a volt osztondijjasoknak ha van valami kerdesed. (-;
Mind igy kezdtuk.
A masik oldalon majd varnak ratok, remelhetoleg magyarok is de ha nem akkor olyan diakok akik egy-ket evvel elottetek erkeztek valamelyik kozeli orszagbol.

komplikato 2013.03.25. 23:05:30

@Augustin: "Az ottlakás, plusz ottani élet tuti többe kerül, mint itthon a fizetős egyetem."
Egy halom cikk és pár direkt a témával foglalkozó oldal van, hogy hol mennyi a tandíj (már ha van), regisztráció, kollégium vagy osztott albérlet, milyen munka lehetőségek vannak, stb. Nem az a fő kérdés, hogy kint olcsóbb, hanem az, hogy megvalósíthatóbb. SOKKAL.

Ha jól tévedek van olyan Finn egyetem ahol még alap pénzt is kap aki oda jár, de nyugaton a legtöbb helyen maga a suli ad munkalehetőségeket sok helyen a diáknak. Ott nem olyan gagyi haveri alapú és átverős a diákmunka mint nálunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.25. 23:05:40

@charlieharper: Persze , de mondhatjak azt -evening standardben ma pont irtak rola - hogy kulonfele felteteleket szabnaka benefithez. Pl. hogy tudjon angolul az illeto, hogy ha gyerekre kap beenefitet, akkor a gyerek itt eljen, vagy hogy a "kuldo" orszag fizesse a jarulekait ( hozzatennem, az itt kb semmir enem lenne szinte eleg)

2013.03.25. 23:14:44

@tildy:): es a Council fogja eldonteni, hogy tud e valaki angolul? :)))
Az utobbirol hetekkel ezelott cikkeztek; heti £1m-ba kerul, hogy a lengyelek felveszik a childcare benefitet es visszakuldik Lengyeloba a gyerekeiket.

En aztan total a benefit kultura ellen vagyok, de a Cameron-fele policy nem fog mukodni. Mar ott megbukik, hogy a helyi Councilra bizza a dontest, hogy ki kaphat.

Ha egy totalis benefit blockot rendelne el az mukodne vagy pl, az elso 2 evig adot kell fizetni, csak (!!) akkor kaphat benefitet. Na, ez mukodne. Elozoheten volt egy cikk, angol dolgozo Bulgariaban. Ala kellett irnia, hogy 2 evig semmit sem kerhet a bulgar rendszerbol, addig csak befizeto lehet a rendszerbe.

Világpolgár2012 2013.03.25. 23:30:17

@Tökfőzelék:
Mint írtam, nappali tagozatra járok, nem levelezőre. A két nap reggel 9-től van min. 4-5-ig, de voltam már bent 8-ig is. Nekem ez így sokkal jobb, mintha 4-5 napot kellene bejárni, fél napokra.

Hogy valami konkrétat is írjak:

Ösztondíj max. £3250/év, diákhitel £6400/év, ezen kívül, ha valakinek pl. van 5 év alatti gyereke, akkor is jár kb. £3500/év, valamint az egyetemtől is lehet igényelni £1-2000-ot évközben, ha valaki nagyon pénzszűkében van. Ezen felül jöhet a munka. Az én osztályomból dolgoznak ruházati boltban, barkácsboltban, kocsmában pultosként, étteremben séfként és tanári segédként általános iskolában (és ezek csak azok, akikkel rendszeresen beszélek, ezért tudom). Ezen kívül van az egyetemen is munkalehetőség, mint már mások is írták, itt is szokás diákokat alkalmazni, szinte minden pozícióra. Szóval attól függően, hogy ki mennyit dolgozik, számolhatsz £5000 és £10000 között évente (ráadásul adózni sem kell belőle).

Az osztálytársaim közül, aki londoni, azok szinte kivétel nélkül otthon laknak, de kb. a fél osztály nem londoni. Ők a diákszállón laknak, eddig csak egy embertől hallottam, hogy máshol bérel szállást. A diákszálló az £4000 és £6700 között van, 40 hétre szeptember közepétől június közepéig. Nyárra vagy hazamennek, vagy ha maradnak, akkor általában dolgoznak teljes időben.

Aki a diákszállón van, annak nem kell utazásért fizetni, mert egy helyen van minden. Aki otthon lakik, annak meg szállásért nem kell fizetni, csak a bejárásért.

Ja, és az összes felszerelésem £30-ba került ebben az évben.

Szóval, szerintem simán ki lehet jönni a pénzből. Persze fel kell vállalni a diákhitelt, de én azon a véleményen vagyok, hogy nem várhatom el másoktól (vagy az államtól), hogy az én egyetemi költségeimet fizesse. A hitel visszafizetési feltételek pedig nagyon kedvezőek és ahogy a cikk is írta, csak akkor kell elkezdeni fizetni, ha az éves fizetés eléri a £21000-ot. De az persze mindenkinek a saját döntése, hogy felvállalja ezt így, nekem nagyon megfelel.

stevestrong 2013.03.25. 23:45:35

@albino combino: Meg mondtad tutit, aki ezt nem latja be az total vesztes. A politikusok is tudjak ezeket a tenyeket, de oket csak a zsebuk megtomese erdekli!
En mar szavaztam a labammal, udv Skociabol!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 00:07:45

Norvegiaban mikor voltam,a suli ingyenes volt,a kolesz viszont 45 ezer forintnak megfelelo korona.Akkor sokaltam, leven odahaza 8 ezret fizettunk a koliert. Kb 90 ezer forintbol eltem ott meg havonta, de ebben a kolesz mar benne volt.

M. Péter 2013.03.26. 00:33:57

@Gerilgfx: A téeszesítés meg a kötelező beszolgáltatás kimaradt. Azt azért megnézném, hogy Budapesten az egy bankfiók előtt mekkora sor állna. :)

Megjegyzem még, hogy a munkanélküliséget úgy is, hogy felmérést készítenek arról, hogy az munkaképes emberek hány százaléka keres munkát, függetlenül attól, hogy kap-e segélyt vagy regisztrált-e.

M. Péter 2013.03.26. 00:37:50

@charlieharper: Írjál már többet az ingyen közműről, idézd a konkrét törvényt amely alapján jár.

netnepper 2013.03.26. 00:51:23

@Prof Kuppelweiser:
Nem látom a dolgot ilyen sötéten.
Ez azért nem ilyen egyszerűen működik...
A feladatokat továbbra el kell látni és a gazdaságnak is legalább takarék lángon de ketyegnie kell.
Nyuggerek, körmöncök, cigók, nem fognak lőni semmihez és amelyik cégvezető nem akarja majd a száját és utána magát is a fogasra kötni, az kénytelen lesz leállni alkudozni az itteni maradék munkaerőért.
Én inkább attól tartok, hogy azok fognak meglepődni, akik most nagy elánnal elhúznak, mert hogy milyen faxa lesz ám Kémbridzses, meg Jéles diplomát szerezni.
Egy diploma viszont ezeken a helyeken is csak akkor válik értékessé, ha utána lehúz a delikvens pár évet egy konkrét szakterületen.
A csávókám belengeti majd a szupi passzust, hogy itt vagyok ragyogok, közben meg rákérdeznek, hogy akkor konkrétan mihez is ért...?
Itthon ugyanis diplomával+nulla szaktudással simán el lehet menni körmöt reszelni egy sóhivatalba, odakint viszont érdemi projectekre hozzáértő szakembereket keresnek.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.26. 00:52:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "tanulj, hogy ne kelljen dolgoznod"

tetszik amit irtal, a hivatas, elhivatottsag csak bullshit..nagyon egyszeru miert mennek tanulni.. ha nalunk megkerdezed a rendornek( csak foiskolas rendorok vannak) katona tisztnek tanulo fiatalokat miert tanulnak az oszinte valasz:hogy ne keljen dolgozni .. ezert nem ertem ,nem sajnalom , akik azzal jonnek ... mert en tanultam erte.. igen es elkotelezted magad egy konnyebb eletre munka nelkul( igen ott kell lenni). ezert menekulnek a fiatalok a fizikai munkatol de mint szulo en is azt mondom : miert ne legyen a gyerekemnek konnyebb , tanuljon..

Gerilgfx 2013.03.26. 01:05:29

@montroyal: válassza mindenki munkának a hobbiját, és életében egy percet sem fog dolgozni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.26. 01:27:47

@Gerilgfx: ha ez ilyen konnyu lenne honnan tudna egy fiatal mi az amit szeretne mibol fog megelni amit 10-20 ev mulva is szeretni fog..... en kozlekedesgepeszetre jartam es soha nem dolgoztam igazan a szakmaban Mo-on... es canadaba 20 eve dolgozok benne , szeretem es visszagondolva jol tettem ebben tanultam..
igaz itt nem fogadtak el a mo-i sulit es masfel evig tanulnom kellet a papirok miatt de nagyon konnyen elvegeztem ...

mzgldr 2013.03.26. 01:54:17

@Gerilgfx: "jóllehet, nem értek hozzá, de véleményem azért van"

Sajnos tényleg nem értesz hozzá.

2013.03.26. 02:54:47

@mommmmo: Ja, igy ertem. Egyebkent en pl. csak 68 eves korom utan fogok nyugdijat kapni UK-ban, ha megerem... Nagyon megemeltek a korhatart, kivancsi vagyok mit fogok dolgozni pl. 67 evesen.

Gerilgfx 2013.03.26. 03:01:16

@mzgldr: viszont mégis így lesz.

PannonBoy 2013.03.26. 03:50:23

Jó cikk lett, eléggé aktuális. Sajnos. Vagy nem sajnos, kinek mi. Nem az a baj, hogy a középiskolások külföldön tanulnak, hanem az, hogy nem nagyon van magyar egyetem, amely nemzetközi szinten megállná a helyét. Márpedig jó lenne, ha a felsőoktatást fejlesztenék, akkor kevesebb ember menne el. Ha lenne jó hírnevű egyetem, hogy az itthoni multik irodáiban tudjunk dolgozni.
Csak egy példa, a közgazdaságot hozom, azon belül a pénzügyet, amiből nem nagyon találni színvonalas képzést, a BME-t és BCE-t leszámítva. Itt is az a gond, hogy nem angolul folyik a képzés (legalább választható lenne).
A nagyobb arányi kivándorlással csak a gond, hogy a legtehetségesebbek mennek el, ez pedig meg fog látszani a gazdaságon. Megoldás lehetnek az SSC-k, melyek vonzó lehetőségeket kínálnak, versenyképes fizetéssel.
Az elkövetkezendő pár év mindenesetre érdekes lesz.

2013.03.26. 04:32:40

@cukkerrépa: Csak annyit akartam kihozni ebből az egészből, hogy ha olyanok mennek el, akik amúgy itthon szívesen dolgoznának (ha lenne esély v. normálisabb fizetés), akkor igazából édes mindegy, hogy maga az ember jellemileg milyen, mármint adófizetés szempontjából.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 05:55:31

Az Origo cikke szerint a Radnóti 30 fős osztályából 9-en mennek külföldre, kettőt már felvettek a Cambridgre-re és a Fazekas-ban is hasonló a helyzet:
"Cambridge-ben már van egy fazekasos csapat, amelyik segíti a kiérkező magyarokat."

www.origo.hu/itthon/20130321-egyre-tobb-magyar-diak-valasztja-a-kulfoldi-tovabbtanulast.html

lavór 2013.03.26. 06:50:34

Kimennek az alacsonyan képzettek, árufeltölteni, mosogatni... Kimennek a szakmunkások... Kimennek az orvosok... Ki is marad itthon? A versenyképtelen szakmákat tanultak. Tanár, adóellenőr, bölcsészek, művésztanoncok... és jó sok rendőr.És majd ül a fejük felett a hatalmat képviselő elit, a képzés és szakértelem nélküli politikus gárda.

DieNanny CH 2013.03.26. 06:59:02

@G Boogie:
Amit a mai nyugdíjas 30 éve a kasszába csengetett, azt a 30 évvel ezelőtti nyugdíjas kapta!
Ezért gond a mai munkanélküliség, mert a mai nyugdíjast a ma - 2013-ban! - dolgozó nyugdíjárulékából fizetik (fizetnék)! De mivel ez kevés, ezért máshonnan veszik el az összeget.

DieNanny CH 2013.03.26. 07:00:15

@G Boogie:
Nem kötelező, de sajnos tartozéka...

Behajtó70 2013.03.26. 07:15:03

Mekkora marhaság! Nem kell a röghözkötés? Mert az mennyibe kerül? Többe, mint a külföldi egyetem? Na ne viccelj már! Tényleg van az olvasóid között, aki ezt beszopja?

Ráadásul a magyar egyetemért nem is kell fizetni, ha itthon maradsz. Kintről meg röhögve fizeted vissza rögözkötési díjat a kinti szuperfizetésedből...mert ugye azért megy ki a "fiatal", hogy jobban keressen...ugyeeeeeee?

Annyira gáz már amit művelsz itt az ostoba, alaptalan hazugságaiddal, hogy az elképesztő!

bkkzol 2013.03.26. 07:25:53

Menjenek is kicsit külföldi egyetemekre. Megnézem, hogy egy német, angol egyetemen ingyen kiképzik és mehet Norvégiába dolgozni.

Behajtó70 2013.03.26. 07:26:02

Még annyit te okosblogger: a legtehetségesebbeknek ITTHON sem kell fizetni, sőt kiemelt ösztöndíjat kapnak! Ráadásul a legjobbak itthon is a legjobban fizető állásokat kapják meg. Kevered a dolgokat, a röghözkötés nem a legtehetségesebbeket érinti! Ezért mennek tüntetni a tehetségtelenebbek...meg azért mert ostobaságuknál fogva őket könnyebb megvezetni...ez van...ja, meg azért tüntetnek, mert az ilyen-olyan nemzetközi ifiszövetség tagjai, és két kólára jogosultak havonta, de mint a szövetség tagjai, természetesen tüntetési kötelezettségük is van...ha gazda szól, menni kell, különben ugrika a kóla...

------
Minek írogatsz, ha tények felével sem vagy tisztában!

Fullánkos Algol 2013.03.26. 07:30:15

Azért kell elüldözni az értelmesebbeket, mert ellenkező esetben nehezebben süllyedne le a lakosság a jobboldali szavazótábor szintjére.

Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.26. 07:41:02

@albino combino:

"Nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de ha nem fogja lengetni a szél néhány politikus bokáját a lámpavason akkor csendes elmúlás lesz a sorsunk. Külföldről majd 4-5 millió magyar nézi néhány év múlva, hogy tűnik el az a kis nemzet a süllyesztőben."

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez a csata nagyjából már eldőlt. A politikusokat hiába akasztaná fel a nép, nem oldana meg semmit, mivel a jelenleg eszkalálódó helyzetet maga a társadalom kívánja. Kívánja, amikor akkor is elvárja a 13. havi nyugdíjat, ha annak államcsőd a következménye, amikor bedől az olcsó rezsicsökkentési trükknek, amikor a minimálbér kétszeresre emelését akarja kampányként hallani. Közben pedig a gazdaság teljesítőképességével, annak alapvető mechanizmusaival, irreális vágyálmainak gazdasági hatásaival semmilyen mértékben nem számol. Lehetne azt mondani, hogy de hát az lenne a politikusok dolga, hogy olyat ígérjenek csak, amit a gazdaságból károkozás nélkül ki lehet venni, osztani, de az elmúlt évtizede a magyar politikának éppen arról szól, hogy erre a társadalom részéről nem volt igény, az ilyen jellegű, reálpolitikus próbálkozások villámgyorsan kudarcba fordultak. Éppen emiatt menthetetlen az egész.
Demokrácia van.
A népességi háborút pedig körülbelül 1982 óta elveszítettük. Azóta annyira kevés gyerek született, hogy gyakorlatilag "garantált" az 5-6 milliós Magyarország nagyjából 15 éven belül, és semmi esély nincs arra, hogy ez a demográfiai "örvény" ennél a pontnál ha nem is megfordulna, de legalább megállna. S ezen a politikusok fellógatása (akik tulajdonképpen jelenleg is a többségi népakaratot hajtják végre) semmit nem változtatna.

A legnagyobb baj pedig, hogy bár a helyzet már menthetetlen, még odáig sem ocsúdott fel a hazai társadalom, az értelmiség véleményformáló ereje, hogy legalább a tűzoltást megpróbálja, legalább megpróbálja kitolni a magyar nemzet végső elmúlását 40-50 évvel - a jelenbeli folyamatok, intézkedések, és a hozzáállás egyenesen gyorsítják a jelenséget.

01234567 2013.03.26. 07:43:22

@csőcsere: A magyar vállalkozói moralitás egy külön téma. De azt hiszem a válaszom rövidített változata nem fog tetszeni.
Ma Magyarországon vállalkozóként (kis és középszinten), szinte csak akkor maradsz életben, ha rendelkezel pszichopata tulajdonságokkal. Ez egy 20 éves folyamat, nagyon sok volna taglalni, de teszteredménynek legyen elég: ennyi kopasz, kigyúrt, "vállalkozó" fajlagos arányban Európa normális felén nincs. Aki nem tud fizikálisan, az mentálisan zárkózik fel. De azért azt elismerem a magyar vállalkozásokban az alkalmazott-főnöki viszony egymást gerjesztő folyamat vége, mivel én a rendszerváltáskor már bőven dolgoztam, és azóta szinte minden szerepkörben megfordultam ebben a szférában, bátran mondhatom,a tyúkból és a tojásból, a vállalkozói bunkóság volt előbb.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:53:51

@mommmmo: de az ugye belefér, hogy egy nyugdíjas nem csak erre vágyik?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:54:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: már ezer évvel ezelőtt 500 éves lemaradásban voltunk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:58:28

@Gerilgfx: úgy érted a szocialista gazdaság?

KopaszMercis 2013.03.26. 08:00:23

@Gerilgfx:
Nem szexista vagyok hanem pragmatikus... Apad ezerszer tobb rosszat tett mind Anyad, pedig nem kis hatranyt kellett ledolgoznia az oregnek, mert Anyad a vilagrahozott teged. En egyszeruen latom, hogy mennyivel tobb kart okoznak a ferfiak, es levonom a kovetkezteteseket.
Amugymeg mindig az allamositott telekommunikacion rohogok... Eszak Koreaban is tuti buli ;)

Minimálisan Szükséges Változtatás 2013.03.26. 08:15:13

@netnepper:

Senki nem fog alkudozni versenyképtelen munkaerővel, ezt nagyon gyorsan felejtsd el. A jelen európai versenyhelyzetben ezt egyetlen cég sem engedheti meg magának. Akkor vagy áthelyezi a tevékenységét szomszédos országba, vagy akár horribile dictu, visszaáll az alkalmazotti sorba, megesik, hogy külföldön, akár csak mosogatóként is, nagyobb jövedelmet tud összeszedni, mint amit prosperáló, ám becsületesen leadózó e.v.-ként a zsebében hagy a magyar állam (!!).

Néhány, időközben hiányszakmává sínylődött területen valóban előfordul, hogy lejjebb viszik az igényeket, de ez sem fog menni örökké. Egy tervezőiroda nem fogja túlélni, ha egy mérnöki diploma nélküli egyszerű érettségizett ember ül a gépészeti tervezőprogram elé (el tud majd vele játszani, de pl. a fontos paramétereket képtelen lesz kiszámítani), abból sose lesz elégséges minőségű termék; egy pékségnél nem lehet olyan embert sofőrként alkalmazni, aki nem tud rendesen összeadni-kivonni, és összevissza hordja a kenyeret, ebbe - ha jobbat nem talál - idővel bele fog bukni. Nyolc általánossal nem fog senki normálisan könyvelni, jön egy NAV ellenőrzés, és elviszi a nyereséget állambácsi puttonyába.
Nem fog működni. Már csak amiatt sem, mert az ily módon egyre kevésbé prosperáló, süllyedő gazdaságban nyűglődő cégekre még(!!) egyre nagyobb, és még nagyobb terheket fog rakni az állam. Ezt aztán vagy megunják, és áthelyezik a tevékenységüket, vagy felszámolják a fittyfenébe.
És ez nem fikció, a folyamat már megkezdődött és folyamatosan gyorsul.

Persze, be lehet Észak-Korea módjára zárkózni, csak aztán majd ősszel nem gyújt be a gázkazánban az őrláng, nem lesz koksz a tüzépnél a vegyesbe, nem jön a kútból többé az üzemanyag, nem kap a gazda műtrágyát, etc, etc.

Void Bunkoid 2013.03.26. 08:16:06

Azért azt se feledjétek el, hogy - elég csak saját magatokra gondolni - a középiskolások még _tizenévesek_, és zömüknek a világon semmi affinitásuk a politikához - kivéve azt a párat, aki már akkor DÖK-tag, meg főaktivista-hungarista, meg hasonlók, de az utóbbit inkább már nem is venném bele dologba, inkább maradjunk a dökösöknél.

A hungarista-jobbikos tizenévesek 90 százaléka is PONT azért jobbikos, meg hungarista, amiért mostanában sokan jelentkeznek külföldi egyetemekre.

DIVATBÓL.

És ne próbáljatok ellenkezni, elég csak a saját múltatokba nézni. Az átlag tizenévest (nem a politérzékenyt, a tök átlagot, a tízből kilenc és felet) baszottul nem érdekli a politika, nem aszerint fog cselekedni.

Hanem aszerint, hogy mi most a zsír. Ha külföldre menni "egyetemezni", akkor az. Ha nácinak lenni, és teleszájjal komcsizni, akkor az. Ha vörös zászlóval Internacionálét énekelni, akkor az.

Sztm aki a rendszerváltás-vadperesztrojka körül volt tizenévei derekán, a 90 százalékuk parádézott legalább egyszer vörös zászlóval, meg szovjetszerkóban nyilvánosan. És nem azért, mert meggyőződéses komcsi volt.

Hanem azért, mert amikor már hirtelen nem függtünk tőle, vagány dolog lett a Szovjetunió, márcsak fricskaként is (sőt, ha emlékeztek rá, a fenenagy nyugati rakenroll R-Go is "R-Go Proletars"-ra változtatta hirtelen a nevét...).

Reszelő Aladár 2013.03.26. 08:16:50

Itthon tettegünk a tandijtól, máshol szó nélkül perkálunk. Sőt, a tény odaát még tanulni kell, nem is annyira riasztó. A megélhetés többszörös költsége sem borzaszt el senkit, maximum majd dolgozni is kell. A nyelvtudás meg hirtelen elkezd működni, bár itthon még a nyelvvizsga sem jön össze...

Érdekes, hogy csak itthon nagy az arc, külföldön megjön a szorgalom, csöndben tesszük a dolgunkat. Itthon is ezt kellene...

csőcsere 2013.03.26. 08:22:03

@01234567: honnan tudod, mi volt előbb? 11 éve élek vállalkozóként. Először csillogószemű, világmegváltó tervek, mindenkivel kedvesen bántam, jó pénzt fizettem, fehéren, szakmailag fejlesztettem az embereket stb.
Kb. csak az nem használta ki az általam megteremtett erőforrásokat saját zsebe megtömésére (magyarul: lopott), aki nem akarta. Nem vettem észre egy ideig, aztán igen. Repültek. Hajcsárrá, folyamatos ellenőrré nem akartam válni, businesst váltottam, most csak saját magamnak adok munkát és ez így marad.

Egy dolgot azért nem látni: vállalkozó és munkavállaló ekézi egymást, közben egy ellenség van: a magyar állam. Hatalmas járulékokat szív el, a vállalkozásokat pedig megfojtja a bürokráciával és a kiszámíthatatlansággal.

Lajosforras 2013.03.26. 08:45:52

@csőcsere: naja. ha nem eszközt vagy szerelési anyagot lop,akkor a munkát akarja elvinni "okosba". és a melósok 80-90%-a ezt csinálja, pedig rendes fizetést kap,időben. úgyhogy inkább megyek én, 2 segédmunkással. értem én,hogy haladni akar,de-ha lehet-ne az én forrásaimat használja fel erre.

01234567 2013.03.26. 08:52:22

@csőcsere: Leírtam honnan tudom. 45 éves vagyok, 90-ben már 5 éve dolgoztam. Olyan munkám volt hogy ezekre nagyon jól ráláttam. Ott minden megvolt a 90-es évek nyomorából, mocskából. Állami cégtől, kényszervállalkozásba zavarták az embereket, az egyik fele lett a tulaj, a másik az alkalmazottja. Sok mindenen múlt kiből mi lett, de leginkább az aktuális helyzet és a szerencse dominált. Aztán ezt végig követtem, úgy, hogy közben voltam alkalmazott és vállalkozó is. Majd bejöttek az "újgazdagok", azok a tipikus 90-es évekbeli formák. Egész, vagy fél, tényleges, vagy fehérgalléros bűnözők. Na az adott a morálnak rendesen. Az évtizedek óta kollegális viszonyban lévő, már az előző rendszerben is együtt dolgozó emberek is kifordultak önmagukból. Ember-embernek lett a farkasa. Azóta is. És csak romlik. Aki pedig nem veszi fel a ritmust elhullik. Sok helyen megfordultam, mindenhol ezt láttam.

csőcsere 2013.03.26. 09:21:39

@Lajosforras: így van. Valószínűleg nem csak te és én, nem mi vagyunk az egyetlenek, akiknek leesett, hogy egyszerűbb, ha magam főnöke vagyok és magam végzem el a munkát. Mi 6-7 évvel ezelőtt 20 embernek adtunk munkát. Most saját magunknak. És nem mi lehetünk az egyetlenek. És nem csak a válság miatt van ez, sőt, a válságnak ahhoz semmi köze, hogy saját magamnak adok munkát.

csőcsere 2013.03.26. 09:24:54

@01234567: 23 év nagyon kevés idő. Azért én látok pozitív dolgokat, nem is egyet. Pl. Márc 14-i katasztrófa megmutatta, az emberek segítettek egymásnak, jó volt látni. Lehet, több katasztrófára lenne szüksége az országnak és megtanulnánk, hogy egymásra számíthatunk.

Én látok apró változásokat az országban, a változás lassú és nem látványos.

padlas 2013.03.26. 09:37:59

@Tökfőzelék:

"kicsit régi az a tanulmány, amit idéztél"

Ez azért van, mert a problémát, amit felvetettél, nagyjából 10 évvel haladta már meg a szakma. Egész egyszerűen arról van szó, hogy azok az aggodalmak, amiket megfogalmazol, a 90-es évek felsőoktatási expanziójakor tűntek relevánsnak, aztán a 2000-es évek elején a kutatások cáfolták mindezt.
Mint azt fentebb már többször elmondtam, jelen pillanatban az a helyzet, hogy a felsőfokú végzettségűek aránya nemzetközi összehasonlításban alacsony, éppen ezért nincs ok arra, hogy diplomás többletet vagy valamiféle kiszorítást feltételezzünk.

Az, hogy te mégis ezt teszed, az ismereteid hiányosságából fakad, illetve abból, hogy félreértelmezel adatokat. Az általad belinkelt táblázatok nem alkalmasak arra, hogy az állításaidat alátámaszd, egyszerűen azért, mert nem azt mutatják, ami a szóban forgó kérdés szempontjából releváns. Ugyanez mondható el az általad linkelt cikkekről is (komolyan gondolod, hogy az, hogy a munkavállalók harmada azt gondolja, hogy ő bizony sokkal okosabb mint amit a munkája megkíván, az bármire bizonyíték? Akkor szerinted a görögök állnak a legjobban képzettség szempontjából, hiszen ott 69% gondolja azt, hogy ő aztán sokkal okosabb? LOL)

Mégegyszer, nálunk 20 százalék a felsőfokú végzettségűek aránya, míg az OECD átlag 30 fölött van, és a növelését tűzték ki célul. Ha ezt nem érted, nem tudok mit csinálni. Javaslom, ahelyett, hogy magadtól próbálod feltalálni a dolgokat, olvasd el inkább, hogy mit írnak a téma szakértői. Ezúttal Varga Júlia írását ajánlanám:

"A felsőoktatásba belépők, a továbbtanulók számában és arányában mutatkozó igen jelentős növekedés ellenére azonban a felsőfokú végzettségűek népességen belüli aránya nem csak elmarad továbbra is az OECD és az EU19 országok átlagától, hanem az elmaradás növekedett is az elmúlt 10 évben. 1997-ben, tehát akkor, amikor a felsőoktatási expanzió hatása még nem mutatkozhatott meg a felsőfokú végzettséget elért népesség állományában, hiszen a nagyobb létszámú diplomás még nem léphetett ki a munkaerő-piacra, Magyarországon 12 százalék volt a felsőfokú végzettségűek aránya a 25–64 éves népességen belül, az OECD átlag ekkor 20, az EU19 országok átlaga pedig 18 százalék volt. 2007-re Magyarországon 18 százalékra növekedett a felsőfokú végzettségű népesség aránya, de az OECD átlag 27, az EU19 országok átlaga 25 százalékra nőtt ugyanebben az időszakban, vagyis Magyarország nem tudta csökkenteni a felsőfokú végzettségű népesség arányában mutatkozó különbséget, sőt a különbség 1 százalékponttal még nőtt is"
Forrás: Varga Júlia: Mennyit ér a diploma a kétezres években? (keress rá a google-ben, ki fog adni egy pdf-et)

padlas 2013.03.26. 09:48:04

@Tökfőzelék: ja és még valami:
"Mivel egyre több a diplomás munkanélküli, ezért a túlképzettség döntő problémává lépett elő."

Ennek cáfolatát is leírták már a Kondor-Koren féle cikkben, amit fentebb linkeltem, de a kedvedért most belinkelem külön a grafikont, hogy lásd, a válság miatt minden képzettségi szinten nőtt a munkanélküliség. Tehát nem diplomás problémáról van szó, sőt, a diplomásoknál nőtt a legkevésbé a munkanélküliség, és természetesen továbbra is körükben a legalacsonyabb:
infogr.am/nincs-diplomas-munkanelkuliseg/

pafff 2013.03.26. 11:55:10

Aki a közgazdászokat osztja (talán And111, nem emlékszem és lusta vagyok visszakeresni.), annak üzenném, hogy elég keményen végigtanultam és mellette végigdolgoztam azt a 3,5 évet, ameddig a képzésem tartott (és nem, nem csúsztam, 7 féléves a képzés.). Emellett van egy műszakis öcsém, aki szart sem csinál, csak sörözik egész nap :) Nahát-nahát. Emberfüggő, nem pedig szakma/kar/stb, nem fair így általánosítani.

Amúgy pedig közgazdászra is mindig szükség lesz. Ahogy (majdnem) minden másra is.

Ja, és eszembe sem jut itthon maradni, mikor Angliában vagy Ausztráliában ugyanennyi tandíjért minőségibb képzést kaphatok, ráadásul 90% hogy még a mesterképzés alatt felvesznek valahová dolgozni. ÉS ez nem azért van, mert én lennék a 'kevésbé okos', aki nem tud elhelyezkedni (jelenleg is dolgozok egy bankban, elég jó pozícióban, és ebédszünetben kommentekkel idegesítem magam:) ). Én pont az vagyok, aki a legjobb 5%-ban volt/van mindig, sok tapasztalattal, és külföldön is versenyképes tudással rendelkezem. Mert a seggemet is szétdolgoztam/tanultam érte. Szóval megyek, mert valahogy nem vonz az, hogy a remek unorthodox gazdaságpolitikánk miatt egy erős fizetés után is számolgatnom kelljen minden nap, hogy mit veszek meg a boltban és mit nem, hogy legyen a számlákra is pénz. Inkább kimegyek valahová, ahol neadjisten esetleg nyaralásra is lesz pénzem.

Lehet hazaárulózni, meg egyebek, magasról tojok rá, egy életem van és nem fogom elcseszni azzal hogy verem a mellemet hogy micsoda remek ember vagyok hogy itthon szenvedek, hanem a kezembe veszem a dolgokat, az életemet, és a jobb életszínvonal mellett döntök.

Ez az én véleményem a kialakult helyzetről:)

pkov 2013.03.26. 15:15:49

@Reszelő Aladár:
"Érdekes, hogy csak itthon nagy az arc, külföldön megjön a szorgalom, csöndben tesszük a dolgunkat. Itthon is ezt kellene..."
A válasz egyszerű: kinn megéri!! (nem a levegőbe beszélek, hanem tapasztalatból)

Anikó Dancers'Health · http://www.DancersHealth.com 2013.03.26. 15:57:33

@Tökfőzelék: Londonban én is heti 2 napot jártam nappalis mesterképzésre és mellette 3 napot, napi 8 órát dolgoztam, és megéltem belőle. 2004/5-ben, az igaz, de az akkori minimálbérnél csak 50 pennyvel kaptam magasabb órabért. Az is igaz hogy a 4 szobás lakásban 4-6-an laktunk, mikor hogy. Meg lehet csinálni, csak akarni kell :D

DieNanny CH 2013.03.26. 18:19:46

@montroyal:
"en ha a muhelyembe nincs eleg mun ka akkor is behivom a munkasomat "

A családban, ahol itt Svájcban nanny vagyok, az apa építkezésen dolgozik. Mikor februárban itt nagy hó esett, neki - és még kb 50 munkatársának -, nem kellett dolgozni mennie. Ami azt jelenti, hogy arra az időre rám sem volt szükség, tehát februárban 2x3 napot - kb 60 órát - én sem dolgoztam. Tehát nálam is bevételkiesés volt.
Úgyhogy ez a mentalitás nemcsak magyar.

Gerilgfx 2013.03.26. 18:38:45

@KopaszMercis: az viszont biztos, hogy te több kárt okozol, mint anyám, vagy apám ;)

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.26. 19:03:48

@padlas: hát nem tudom barátom

én is top egyetemen végeztem top szaknak mondott valamin és habár csak pár éve dolgozom, bőven elég lenne a munkámhoz egy BA, mint ahogy szinte az összes munkatársamnak

az évfolyamtársak 70+%-nak az volt a baja végzéskor, hogy értelmetlen munkák vannak csak (közgazdászok), olyanok, amiket egy óvodás is meg tud csinálni, ahhoz képest, amit tanultunk

végül mindenki kénytelen volt elmenni valahova, de bőven 50% felett van becsléseim szerint a túlképzettek száma köztük

a túlképzettséghez tényleg nem tudok tanulmányt mutatni neked, de elég, ha megnézed a legtöbb álláshirdetést, mondok pár példát kiírásokra:
- sok könyvelőnek felsőfokú végzettsége kell, hogy legyen, nem elég a mérlegképes
- a legtöbb multiban elég, ha angolul tudsz, meg hogy közgazdász vagy, felvesznek anélkül, hogy szakmai dolgot kérdeztek volna az interjún, csak az angol és az AC (assessment center) eredménye fontos, ezután betanítanak
- big four: pletyka, hogy bölcsészt is felvettek oda (nem tudom igaz-e), beugró szintén angol + numerikus teszt + elbeszélgetés, hogy miért akarsz ez lenni, semmi szakmai, előtte van képzés 1-2 hónapig, hogy mit kell majd csinálni
- bank: mindenre előírás van, feltétel, hogy tudj angolul és kérdezd meg a főnöködet, ha nem tudsz valamit, nagyon egyszerű munkák vannak, érettségizetteknek való a munkák 90%-a, ehhez képest mind diplomás ül ott
- SSC: a legalja, ide is mind felsőfokú végzettség kell + nyelvtudás, holott betanítanak mindenre
- tanácsadó, saleses: szintén felsőfokú végzettség kell, de minek
- titkárnő: felsőfokú végzettség sok helyen + nyelvek

ezek ma a közgazdász kilátások, tökéletesen egyetértek @Öltönyösrabszolga: blogjával, csak rabszolgákat keresnek sok helyre agy nélkül minél több munkára

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.26. 19:18:04

@padlas: amúgy írd be google-be, hogy overqualified vagy überqualifiziert és máris találsz olyan cikkeket, amik erről szólnak

de találtam tanulmányt is, mostanit, nem 2002-eset (persze az USA-ra): www.usatoday.com/story/news/nation/2013/01/27/study-nearly-half-are-overqualified-for-jobs/1868817/

www.faz.net/aktuell/beruf-chance/arbeitswelt/ueberqualifikation-zu-gut-fuer-diesen-job-1726007.html

itt van összehasonlítás országokra: 1.bp.blogspot.com/-kCvIxwu5IcA/Tm96NlsspPI/AAAAAAAAKPY/UCnlne0iFz0/s1600/Download+%252810%2529.png

csak az tudom mondani, hogy közgazdászoknál biztos, hogy túlképzés van és a dolgozók is túlképzettek, saját és sok mások tapasztalata alapján

KopaszMercis 2013.03.27. 00:08:08

@Gerilgfx:
Ugyan mar mivel, te nagy tudasu... fejtsd mar ki!

Untermensch4 2013.03.27. 08:01:50

@Gerilgfx: hm... markánsnak markáns. a tervgazdaság m.o.-n egyszer már nem vált be. máshol se

pafff 2013.03.27. 11:40:25

@Tökfőzelék:

Én bankban dolgozom, ráadásul jelenleg még asszisztensként (amíg rendesen betanulok, ami kb 1 év azért jellemzően szokott lenni).
A felvételim során ki kellett töltenem egy másfél órás számviteli tesztet, majd egy 2 órás szakmai tesztet a szokásos kompetenciateszteken kívül, majd utána következett soksok kör interjú személyesen, szakmai és egyéb kérdésekkel.
(Annyira nagy a túlképzés és a túljelentkezés ám, hogy államvizsga előtt egy hónappal már volt munkám. )

És a lényeg: nem véletlenül, mert sima érettségivel esélytelen hogy bárki is felfogja és meg tudja ezt csinálni hiba és bizonytalanság nélkül, max 3-4 év betanulással (jé, mégis hasznos tud lenni az egyetem:) ). Az meg mégis kinek éri meg?
A bankos ismerőseim munkájának 90%-ához egy sima érettségivel rendelkező ember hozzá se tudna szagolni egy-két hónap tanulás után sem, csak felemelné a kezét és nőiesen közölné hogy WTF. Szóval nem kell ám mindent fikázni.

Meg Te pl szívesen mennél olyan pénzügyi tanácsadóhoz laikusként, akinek nincs felsőfokú végzettsége?:)

Amúgy természetesen mindenkit be kell tanítani, mert minden munkahelyen más rendszereket, stb használnak. De ha hülye vagy és semmi közgazdászra jellemző tudásod / gondolkodásod nincs, akkor nem vesznek fel úgysem. Mert minek, ha valakit egy hét alatt betanítanak, téged meg két év alatt kell. Szerintem mindösszesen ezt jelzi h miket kérnek. Mert úgyis fog jelentkezni olyan akinek megvan a végzettsége, és úgyis többre fognak vele menni mint azzal akinek semmi szakmai tudása sincs.

padlas 2013.03.27. 11:50:30

@Tökfőzelék: ja, és azt tudtad, hogy felmérések szerint az emberek 90 százaléka szerint ő szebb, okosabb, és többre képes, mint az emberek 50 százaléka? Továbbá túl alacsony a bére, túl kevéssé ismerik el, túl drága minden, és tulajdonképpen nem érti, hogy miért nem ingyenes a sör.

Komolyan, fejezzük már be a viccelődést.

Nem kell semmit beírnom a google-ba, mert nagyjából ismerem a vonatkozó szakirodalmat. Sőt, veled ellentétben arra is képes vagyok, hogy felismerjem, melyik módszertan a helyes az egyes kérdések megválaszolására, ezért nem kétes megbízhatóságú felmérések eredményeire meg kocsmai bölcsességekre támaszkodom.

Voltam olyan jó fej, hogy behivatkoztam neked azt a tanulmányt (Varga Júlia: Mennyit ér a diploma a kétezres években), ami nagyjából lefedi azt a problémakört, ami téged foglalkoztat. Viszont nem fogom neked soronként beidézni, hogy tételesen cáfoljalak illetve megadjam a kérdéseidre a választ, könyörgöm, legalább annyit tegyél meg, hogy elolvasod magadtól, ha érdekel a dolog. Segítek, megteszem az első lépést:
lmgtfy.com/?q=Varga+J%C3%BAlia%3A+Mennyit+%C3%A9r+a+diploma+a+k%C3%A9tezres+%C3%A9vekben%3F#

A legelső találatra kell csupán rákattintanod, és tényleg nem sok (14 oldal), Juli stílusa meg eléggé olvasmányos.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.28. 18:09:57

@padlas: Elolvastam amit küldtél.
Röviden szólva igazad van.

De a szubjektív véleményem mégiscsak az, hogy nehéz igazi, a képzettségemhez igazán passzoló értelmiségi munkát szerezni ma Magyarországon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása