oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 15. 06:51,  Aranykalitkában éltem 319 komment

2013. március 15. 06:51 Határátkelő

Aranykalitkában éltem

Igazán egzotikus helyre látogatunk ma el, Ildikó segítségével egészen Dél-Afrikáig megyünk. Kiderül, miért lehet nagyon fázni egy afrikai országban, hogy igazak-e a rémes közbiztonságról szóló történetek és miért várják el egy fehértől, hogy alkalmazzon valakit a ház körüli munkákra.

melltartó.jpg

„Viszonylag ritkán akad Európán kívüli poszt, remélem, tetszik majd a változatosság. Öt évet éltem Dél-Afrikában és ugyan 3 éve már elköltöztem, a mai napig visszajárok.

De kezdjük az elején!

Boldogan éltem a mindennapjaimat Budapesten, mikor cégen belül felmerült a lehetőség, hogy új iroda nyílik Johannesburgban és lehetne menni. OK, de hol is van az? A térképen rá tudtam volna bökni, meg valami holland gyarmatosítás is rémlett, de itt kb. ki is merült a tudásom.

Szerencsére internet már akkor is nagyon hasznos volt. De úgy voltam vele, hogyha mások is ott élnek, akkor biztosan nekem is menni fog. Viszonylag naivan vágtam neki ennek a kalandnak.

hernyó.jpg

Magyar télből az afrikai nyárba

A mai napig emlékszem az első utamra, ami a végső állásinterjú volt, illetve nekem próbálták eladni a helyet. Az egyik legszebb szállodában foglaltak szobát, egy szavam sem lehetett.

Este érkeztem a magyar télből az afrikai nyárba, jól megfázva. A hotelben próbáltam valami gyógyszert szerezni, de ott nem foglalkoztak ilyennel, viszont átirányítottak a szomszédos kaszinóba, hogy ott van ügyeletes orvos, az majd segít.

Ehhez ugye pénzügyileg fel kellett készülnöm, így a bankautomatánál kezdtem. Itthon az egyik nagy banknál volt számlám, akinek akkor nem volt saját ATM-je, így az egyenlegemet soha nem tudtam készpénzkivétnél.

Nos, Johannesburgban a nyugtáról megtudtam a magyar bankszámla egyenlegemet forintban és randban is!!! Azt hiszem ott kezdett el nekem tetszeni az ország és elfelejthettem (majdnem) minden Afrikáról alkotott előítéletemet.

Ezután megkerestem a dokit, aki adott valami zöld bogyót, hogy vegyem be ott és akkor. Nem tudom mi volt az, de másnapra kutya bajom sem volt! Mikor fizetni akartam, beírta az adataimat egy nagy könyvbe és közölte, hogy az ellátás ingyenes, a kaszinó fizeti. Akkor is, ha én csak nézelődni mentem be.

Az interjú sikeres volt, így némi papír munka után megkezdhettem életem legnagyobb kalandját!

oroszlán.jpg

Mi az, ami legjobban meglepett?

Talán az, hogy Dél-Afrika nem is Afrika. Legalábbis nem teljesen. Nagyon sokszor csak úgy emlegetik, hogy a legdélebbi európai ország és ez teljesen jogos.

A foci VB idején sokan megismerték, illetve ugye most Oscar Pistorius ügye kapcsán ismét előtérbe került. Mind a kettő jellemző. Gyönyörű ország, kiváló természeti adottságokkal. A tengerparttól kezdve a hegyeken át a sivatagig minden megtalálható.

Télen, amíg a Drakensberg hegységben havazik, ha az ember továbbvezet még 2 órát, már az Indiai-óceánban fürödhet. Az időjárás Johannesburgban nekem tökéletes volt.

Havat 5 év alatt nem láttam (csak mikor hazajöttem karácsonyozni) és azt a funkcióját is csak 3 év után láttam először az autómnak, hogy +5 fok alatt figyelmeztet. Viszont életemben nem fáztam még úgy, mint ott. Hogyan? Nos, az a szó, hogy szigetelés, vagy fűtés nem nagyon ismert.

Egy réteg tégla, azon vakolat és kész. Ablak szigorúan egyrétegű, ajtó alatti 5 centis résen pont befér a posta, friss levegő és a helyi állatok. Ennek előnye, hogy olcsó az ingatlan, viszont mikor télen 5 fokban befúj a szél, akkor bizony bundabugyi kell. Cserébe viszont a medence szinte elengedhetetlen hozzátartozója a házaknak. A kertésszel és bejárónővel együtt.

roncsautó.jpg

Kertész igen, bejárónő nem

Mikor kiköltöztem, a házbérlet árában benne volt a kertész, de bejárónőm nem volt. Átlag magyar családban nőttem fel, soha nem volt segítségem nekem sem, így fel sem merült, hogy ez nekem hiányozzon.

Mikor ez a téma felmerült én büszke voltam, hogy magam tartom rendben a házat, ami miatt furán néztek rám. Ezt először nem értettem, mire elmagyarázták, hogy nekem, mint jól kereső fehér embernek, kutya kötelességem, hogy alkalmazzak valakit, mivel így egy család megélhetését biztosíthatom.

Sajnos valóban nagy a munkanélküliség és sokan örülnek, hogy van rendszeres bevételük. Mivel nem nagy összegről volt szó és hát a lustaság fél egészség, végül nekem is lett bejárónőm. Kb. 3000 forintot fizettem heti egy napra, amiért ott volt 8 órát és csillogott-villogott minden. Így mindenki jól járt. Elvégzem ugyan a házimunkát, de nem kedvenc.

Emlékszem egyszer mindenképpen fel akartam venni egy farmeromat és bedobtam egy adag mosnivalót. Másnap jött a leány és teljesen fel volt háborodva, mikor meglátta a szárítón a ruhákat. Attól félt, hogyha én megcsinálom az ő munkáját, akkor ő már nem is kell. Ettől kezdve vigyáztam, hogy ha valami miatt mosni akarok, titokban tegyem. :)

A közbiztonságról

Amit a legtöbben kérdeznek, az a közbiztonság. Valóban olyan rossz? Az őszinte válasz az az, hogy sajnos igen, bár ha az ember betart bizonyos szabályokat, akkor azért túl lehet élni.

Alap, hogy mindenhová bezárt autóval megyünk. A háznál még kerítésen belül beülök a kocsiba és magamra zárom (bár itt szinte minden autóban ez alapfunkció).

Crime Hot Spot tábla.jpg

Így kihajtok a lakóparkból, ami beton- és elektromos kerítéssel van körülvéve és fegyveres őrök vannak a kapuban ahol kóddal/mágneskártyával/ujjlenyomattal ellenőrzött a be és kiléptetés.

Elvezetek a munkahelyre / bevásárlóközpontba / étterembe, ahol az őrzött parkolóban kiszállhatok a kocsiból. Én az 5 év alatt egyszer döntöttem úgy, hogy inkább gyalog megyek a tőlem 500 méterre lévő boltba, ki is raboltak.

Hétvége, zsúfolt utak, déli napsütés, de hát a bőrszínem kilógott a sorból. Itt még él az a feltételezés, hogy minden fehér ember gazdag. De úgy gondolom, hogy még szerencsém volt, itt sajnos mindennapos az erőszakos bűncselekmény.

Mikor a cégnél biztonsági tanfolyam volt, az én csoportomban 12-en voltunk. (Rajtam kívül csak helyiek.) Azzal kezdtünk, hogy meséljük el, kinek mik a személyes tapasztalatai. Én ott álltam bambán, mivel akkor én még csak hírből ismertem ezeket. Viszont sajnos minden kollégámnak volt már „élménye", egyiküknek golyónyom is.

Feketék és fehérek

Ami még sokakat meglep, hogy azért elég nagy a fehérek aránya (9%), főleg Johannesburgban (18%). Ez a holland és angol gyarmatosítók miatt van. Tehát nem elég hogy vannak a helyi törzsek, még a betelepülőkből is többfajta jutott. Ez magyarázza a 11 hivatalos nyelvet.

Azért az angol akkor is a leghivatalosabb, én mindenhol gond nélkül elvoltam vele. Persze visznek bele elég sok szlenget. :)

krokodil tábla.jpg

Egyik kedvenc kifejezésem a "robot". Mikor először mondták nekem, hogy majd a robotnál forduljak jobbra, meg voltam róla győződve, hogy legalábbis Mikrobi fog a sarkon várni. Aztán megtudtam, hogy ez a közlekedési lámpát jelenti itt.

Másik nagy kedvenc, a "just now". Kértem egyik kollégát, hogy küldjön nekem át valami anyagot. Mondta, hogy semmi gond, meglesz „just now". Mikor 2 óra múlva még sehol nem volt, rákérdeztem, erre felháborodottan közölte, hogy ő már megmondta nekem, hogy „just now". Ezek után fel lettem világosítva, hogy ez kb. annyit jelent: majd egyszer valamikor a jövőben.

Biztonsági okokból jöttem el

Nem szoktam nagyon politizálni, de ha ez valakit megnyugtat, akkor ott sem jobb a helyzet, mint nálunk. Ráadásul ott volt egy Nelson Mandela, tehát lenne példakép, de hiába.

Csak egy példa az elnökről. 2005-ben nemi erőszak vádjával állt bíróság előtt. Hogy erőszak volt-e vagy sem, az nem is annyira fontos, de mikor megkérdezték tőle, hogy nem fél-e a HIV fertőzéstől, akkor azt válaszolta: Nem, mert utána lezuhanyoztam... Ez részben megmagyarázza, hogy miért HIV fertőzött a felnőtt lakosság kb. 18%-a. :(

fa.jpg

Mint említettem, változatos gyönyörű ország, de aranykalitkában éltem. Gyönyörű helyeken jártam, jókat ettem, rengeteg élménnyel lettem gazdagabb, sokat tanultam és életre szóló barátságokat kötöttem.

Elsősorban biztonsági okokból döntöttem úgy, hogy nem kísértem tovább a szerencsémet. Azalatt, amíg kint éltem, nem láttam javulást. Nem tartom kizártnak, hogy egyszer visszamenjek, meglátjuk. Soha ne mondd, hogy soha!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dél-Afrika

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr925135123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.15. 07:06:44

Tetszett.
Szívesen olvastam volna többet is.
Köszi.

LyukasBogrács 2013.03.15. 07:11:29

Azzal a kocsival en nem mernek elindulni otthonrol.

NIKI LAURA 2013.03.15. 07:13:01

5-évet éltem Centurion megyében,Jbourg és Pretoria között.
A magyar 90% nem tudja,hol van Dak,csak annyit:valahol lent,afrikában,ugye?"
A 90% nem tud egy DAK várost mondani.
Az országot teljesen szétcseszte a fekete Goverment,kb 9% fehér kisebbség maradt.
Ahol gondolkozni,logika kell,ott fehér a főnök.("Bass")
Egyszer felvettem egy kaffert füvet nyirni.
Szédszedte darabokra fűnyírót,mert bele akarta töltani a benzint.
Az elektromos fűnyiróba.
Megette a frigóba lévő kutyakaját.

mommmmo 2013.03.15. 07:15:37

Hat ez egy erdekes cikk volt, gratulalok. Remelem nem fog tul sok rasszista frocsogest bevonzani, bar ez nyilvan egy irrealis kivansag.
Megjegyzem en oszvisz 2 hetet toltottem Johannesbourgban, es a hulye fejemmel legalabb 5x kimentem egyedul az utcara, 1x raadasul egy meglehetosen sz@r kornyeken, es egyszer nem ert inzultus.
Kiveve persze, hogy egy pigmeus ramszalt es mindenkeppen randira akart volna hivni, pedig 2x akkora voltam mint o es 5 honapos terhes is:)

Na mindegy, biztos makom volt. De amikor a del afrikai kaland utan meglattam, hogy a budapesti lakasomra ajtajara 3 kulonbozo zarat szereltek, azon tul, hogy mar a hazat is hermetikusan zarjuk, akkor kisse rohognom kellett a magyar paranoian.

mommmmo 2013.03.15. 07:21:34

@NIKI LAURA: na mar el is kezdodott a frocsoges, Niki.

Azert tudtad ott megengedni magadnak a kerteszt, mert sok a szerencsetlen, primitiv korulmenyek kozott elo ember, aki nem lat naponta elektromos funyirot, viszont fillerekert dolgozik. Te se tudnad, hogy mit kell vele kezdeni, ha egy nyomortelepen nosz fel.

De szerintem neked idealis hely lehetett Del Afrika, a sok szerencsetlen nyomorult analfabeta kozott legalabb furodhettel a sajat fennsobbseged tudataban.

mommmmo 2013.03.15. 07:28:10

@NIKI LAURA: plusz meg azt is aterezhetted, hogy te vagy az agytroszt, aki "gondolkodik, logikaval".

Tudod eleg nagy szegyen az, aki nyomorteleprol kikerult szerencsetlen analfabetak kozott feszit ilyenekkel. Tipikusan azon feherek sajatsagos szokasa, akik olyan primiriv szinten elnek, hogy nekik a sajat szerencsesebb fajtajuk mar tul magas referenciapont.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.15. 07:28:29

Jó kis írás.
Szívesen olvasnék részletesebben is az országról.
:)

NIKI LAURA 2013.03.15. 07:30:07

94-elött mindenki kiközösítette Dél-Afrikát,merthogy appartheid volt.
A fekák sokkal jobban éltek akkor,mint most.Volt munka,lakás,egészségügyi ellátás.
A dél afrikai pilóták csúcsokat repültek,ugyanis nem engedték be őket az afrikai kontinens fölé,igy az afrika partjai mentén repültek európába.
Biztonság,gazdagság,jólét jellemezte.
Nem szorult senkire,minden természeti kincse,adottsága megvolt.
Ez a féleszű Clerk-nemzetközi nyomásra-átadta ennek a bűnöző Mandelának a kormányt,és innen számitjuk a fordÍtott appartheidet.
"Freedom for South-African White people.."
Sok híres,és hírhedt magyar él még ott,pl a világhíres Riskó Zolibácsi(az MTV-s Riskó Géza Testvére),aki hatalmas szakmai tapasztalatát-többek között-annak köszönheti,hogy a Public Hospital-ba heti száz számra operálta a fekákat,mindenféle rizikó nélkül.
Merthogy ott örültek a feketék,hogy a nagy fehér orvos kezébe kerül,igy megnőtt az esélye az életbe maradásra.
Ha meghalt,így jár,nem fogta perelni az orvost senki:)

NIKI LAURA 2013.03.15. 07:35:16

@mommmmo:mikor a lányodat egy falka feka megfogja,szétfeszítik a lábát,vagy 8-an megerőszakolják-mert azt hiszik,hogy a fehér nő(kislány)megvédi őket az AIDS következményeitől-akkor másképp áll a szád.

mommmmo 2013.03.15. 07:40:04

@NIKI LAURA: miert, te azert frocsogsz ennyire mert ez tortent a lanyoddal? Ha igen, tokeletesen megertelek.

Jaffar 2013.03.15. 07:47:12

@NIKI LAURA:
Ha csak abból indulunk ki, amit leírsz, akkor te sem vagy különb azoknál a "fekáknál". ^^

DieNanny CH 2013.03.15. 07:56:18

A barátnőm kb 15 éve oda ment férjhez egy holland származásúhoz, ugyan már elváltak, de hasonlókat mesélt ő is a fegyveres őrös lakóparkokról, meg hogy gekkók voltak a szobafalon a dísz.
Azt is mesélte, hogy volt ott egy nagy vadmadár-kórház, vagy mi, és hatalmas madarak voltak ott.
Szerintem is gyönyörű ország, éghajlat környezet minden, de a biztonság miatt el kell jönni.

Van egy osztrák ismerősöm, anya DA-i, ott született, férje osztrák. Lett 3 lányuk, és 10 éve annyira megromlott a helyzet, hogy el kellett jönniük. Fejenként egy bőrönddel ugye, mert hiába csodaszép a házuk, nem tudták eladni. Szerencsére férje állampolgársága miatt jöhettek Ausztriába, és szinte a nulláról kezdtek. Anyuka nagyon töri a németet, de angoltanárként el tudott helyezkedni.

Kár, hogy ott is a politikai vezetők miatt van a probléma.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.15. 08:23:03

@NIKI LAURA:

Az AIDS ellen hatásos védelem BÁRMILYEN színű kislány megerőszakolása.

interpreter 2013.03.15. 08:29:19

@mommmmo: pöffeszkedtek itt a biztonságos Európában,és fingotok sincs a világ másik végén történtekről.
A hírek elolvasása,vagy egy két hetes turista út nem elég véleményt mondani,minimum ott kell velük élni.

tableno 2013.03.15. 08:34:01

@interpreter: És te hol pöffeszkedsz éppen? Ha nem egy szomáliai menekülttáborban, mint humanitárius segítő, akkor visszavehetsz az arcodból!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.15. 08:36:10

@NIKI LAURA: ha összeadom, amiket mesélsz, te már 80 éves vagy.

interpreter 2013.03.15. 08:40:19

Korábban sok magyar körözött próbálta kihúzni az elévülési időt Dél-Afrikában,akárcsak mint Thailand-on a kiadatási egyezmény hiánya miatt.
Az állapotokra jellemző,hogy pár év után inkább önként vállalták az itthoni pár év börtönt,mint elévülést kivárni.

NIKI LAURA 2013.03.15. 08:41:59

@Babette_: stimmt,annyi:)
De a koromhoz képest,jól tartom magam!

2013.03.15. 08:49:16

Kényszeríteni kellene, hogy ott lakjak...

Shagrath 2013.03.15. 09:18:04

@mommmmo: A rasszizmus ellen talán itt kellene elkezdeni harcolni.

NY, London legbiztonságtalanabb negyedei sem javarészt fehérekből áll, ahová ha egy más bőrszínű teszi be a lábát azonnal inzultus éri....

pamut 2013.03.15. 09:42:19

Érdekelne hogy zajlott az a bizonyos rablás amikor az 500 m-re lévő boltba mentél.

Meg az is érdekelne, hogy igaz-e a sztori arról, hogy egy elnök azt hiszi zuhanyzással megóvja magát a HIV-től. Nem szoktam kételkedni a leírtakban, de ez tényleg hihetetlen, ennyire buta nem lehet egy elnök.
Állítólag az az ország nagyon fejlődik, Afrika legjobb országa, stb., ebbe a képbe nem fér bele hogy ennyire hülye legyen az elnök, ha a vezető ilyen hülye milyen lehet a többi politikus? Analfabéta?

És még egy kérdés: a helyiek hogy értékelik Mandelát? Én nem sokat tudok róla, de az alapján a kevés alapján amit tudok, úgy tűnik, hogy a legnagyszerűbb államférfi a világon, egy igazi történelmi hősalak (bárcsak lenne egy ilyen itthon is).

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.03.15. 09:42:45

De jo hogy itt a kommentelok olik egymast es az ertekes hozzaszolasok elvesznek a "magyaros megnyilvanolasokban" gratula nektek.
Edding csak a cikkek voltak szarok mar a kommentek is olvashatatlanok.

tanato 2013.03.15. 09:50:50

Jó cikk,nagyon érdekes.A cikkíróhoz:Mit tud hány magyar ember élhet ott.?Nekem is van néhány ismerősöm aki még a múlt rendszerbeli disszidálása után ott kötött ki végül.Valamint a városunkból egy matektanárnő oda ment férjhez egy búr-hollandhoz .Bejárónő téma:Ott is inkább európia módon bejárónők vannak inkább,vagy a harmadik világra jellemző bentlakó cselédlányok?Még egy kérdés a cikkíróhoz:Járt-e a világhírű dél-afrikai Nemzeti Parkokban?Turistaként vannak ismerőseim akik rendszeresen járnak oda.Van egy idős kollégám aki meg vadászott ott néhányszor,ő is sokat mesélt az országról.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 09:54:04

pamut: Az elnökös sztori igaz, csak keress rá. :(
en.wikipedia.org/wiki/Jacob_Zuma_rape_trial

A kirablásom nem volt vészes, szerencsére csak a telefonom bánta, meg egy vágás a kezemen, mivel a fiatalember késsel vett rá hogy átadjam...

Dr. Panasz Muki 2013.03.15. 09:56:44

A fekák nem éltek sokkal jobban az apartheid alatt.
98-ban az USA-ban a dél-afrikai kollégáim céget alapítottak, hogy dolgozhassanak és megkaphassá a zöld kártyát. A többség nagyon jó fej volt, de volt egy, aki mesélt négerverésekről (őrjáratban) és általában rengeteg rasszista megjegyzése volt.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 10:00:11

@tanato: Pontosan nem tudom mennyi magyar van, de szerintem nem túl sok. A legtöbben valóban 56osok, nem az én korosztályom. Az 5 év alatt 5 magyar fiatalt ismertem meg.
Bejárónő és kertész van minden féle, valóban sokan "bentlakásosak" Nekem erre nem volt szükségem, de több kollégámnak is volt. Ez csak azt jelenti, hogy egy átlag dolgozó ember is megteheti ha szeretné.
Nagyon sokat utaztam, jártam a Krügerben és még nagyon sok más nemzeti parkokban, nagyon élveztem. A leirtak ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogassa meg az országot!

tanato 2013.03.15. 10:09:26

@zebralany: Köszi az infót,éppen nemrégen láttam egy magánvideót amit kölcsönkaptam egyik betegemtől aki volt két hetet Dél-AFrikában a nemzeti Parkokban meg a nagyvárosokban meg a tengerparton is.Tényleg csúnyán látszott az utcai nyomor a buszablakból videózva is.Viszont a táj az csoda volt meg az állatok néhány méterről videózva.Az idős kolléga meg szintén sok szépet mesélt aki vadászni járt oda is meg Namíbiába is,pár éve/most már nem mert 70 elmúlt és beteges./Persze a magyar vadászokat gépfegyveres őrök kísérték mindenhová./A cseléd témát érintve én úgy tudtam inkább a bentlakásos a "divat"arrafelé.
Még egy kérdés?Családdal vagy egyedül laktál ott 5 évet.Nyilván az utóbbi esetben azért veszélyesebb a dolog.

NIKI LAURA 2013.03.15. 10:15:15

@zebralany: én sokat voltam a magyar klubban,ott is ölték egymást a kinti magyarok,Leskó volt a titkár.
Akkoriban -Nagykövetként-ott tartott "előadást" Pordány Úr is,aki most Kanadában képviseli a Fityeszt.

Ha valaki most akar menni:Fokvárosba menjen,Garden Route,Cape -Agulhas,Western-Cape.

Jo'burg FELEJTŐS,hacsak nem a felhőkarcoló tövébe termesztett kukoricára nem kiváncsi...

tanato 2013.03.15. 10:16:10

@NIKI LAURA: Niki te Dél-Afrikában élsz jelenleg?

nebulo a tanítvány 2013.03.15. 10:20:06

Nekem édesapám hasonlóakat mesélt. Hilton hotel Johannesburg közepén ,5 csillagos szálloda és a szállodaparkolóból fegyveres őrök kísérik a szálloda ajtóba a vendégeket. A magyar idegenvezető, aki ott él, annyira fél a feketéktől, hogy magyarul se mert rájuk rosszat mondani. A fehérek rettegve élnek a fallal és fegyveresekkel megerősített lakóparkjaikban.

Lehet mondani, hogy rasszista vagyok, de ahol a feketék előkészítés és tanulás nélkül vették át a hatalmat, azok az országok mind összeomlottak. RSA-t is főleg a fehér gazdaság tartja talpon szerintem.

Nagyon sajnálom amúgy, mert én is szívesen élnék ott, csak lassan fordul a dolog és a fehéreket fogják üldözni államilag.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.15. 10:20:25

Végre egy jó poszt igazi élményekről.

venember 2013.03.15. 10:24:42

Igen, nagyon jó volt a cikk. Csak sajnos polkorrektre sikeredet.

Bocsánat a szerkesztőktől. Olvassátok el a Hetek című újságnak a Dél-Afrika a gyűlölet csapdájában. Ott is leírják, hogy a közállapotok katasztrofálisak.
Elég csak a világ statisztikát megnézni. Kolumbia utána Dél-Afrika a legveszélyesebb hely a világon.

A fanyalgóknak meg azt tudom mondani. Menjél ki a védett Lipótvárosi lakóparkodból Ózdra, Miskolc-Avas, stb.... tájékra. Oszt utána beszélj.

Col.Maybourne 2013.03.15. 10:26:27

You can take them out of the bush, but you can't take the bush out of them.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 10:40:10

@tanato: A kaland úgy indult hogy párommal megyünk, de ő végül nem mert belevágni, így maradtam egyedül. De nem bánom, mert így sokkal rugalmasabb voltam, több helyre eljutottam és azt csináltam amihez csak kedvem volt. A végére lett egy dél-afrikai férjem és pontosan azért költöztünk el, mert nem szerettük volna ha a gyerekünk ebben nő fel. Most szabadon szánkózhat az utcán :)

mommmmo 2013.03.15. 10:42:24

Szerintem hulyeseg az ott levo kozallopotokba annyira belevinni a szint, egyszeruen nagyon megosztott a tarsadalom. Erdekes modon feher koldusok is vannak, nem is tul kevesen, es a jomodu fekete kozeposztaly szama is egyre no, csak az aranyok masok, de eppenseggel fekazas nelkul is le lehet irni es magyarazni a dolgot. Nem tartom magam Del Afrika szakertonek amugy, de boven ismerek embereket, akik kepesek ott elni es megsem rasszistak, ez intelligencia kerdese.
Szerintem a kepen lathato feher oroszlant lattam, JB mellett van egy park egy egesz feher oroszlan csaladdal:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 10:44:19

egyertelmu teny, hogy az apartheid nem jo dolog, de az orszagnak annak idejen sokkal jobban ment
feketenek fehernek
foleg az aranybanyak miatt
kozbiztonsagot ne is hasonlitsuk
elt kint ismerosom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 10:45:34

@mommmmo: ez nem borszin kerdese
maskeppen szocializalodtak
ennyi az egesz

tableno 2013.03.15. 10:47:49

@nebulo a tanítvány: "Lehet mondani, hogy rasszista vagyok, de ahol a feketék előkészítés és tanulás nélkül vették át a hatalmat, azok az országok mind összeomlottak." - nos, eppen valószínűleg igazad van. A kérdés csak az, hogy ez kinek a hibája/bűne? Csak nem azoké a fehéreké, akik jó száz évig birtokolták a teljhatalmat, és egy hihetetlenül gazdag ország összes erőforrását, és eszükbe sem jutott segíteni a fekete többség társadalmi integrációját és felemelkedését, éppen elenkezőleg! Az apartheid idején a feketék nem tanulhattak, nem dolgozhattak értelmiségi pozíciókban, és természetesen semmilyen politikai felelősséget nem vállalhattak (szavazati joguk sem volt). Ezek után miért tetszenek a civilizált fehér urak csodálkozni, hogy miután kénytelenek voltak átadni a hatalmat a többségnek (ugyanis már nem voltak elég erősek hozzá, hogy fenntartsák az egyeduralmukat), az nem tudta, hogyan kell civilizáltan élni vele? Mégis hogyan nevelődött volna ki egy kulturált és művelt fekete politikai elit, amikor éppen ezt akadályozta az apartheid minden eszközzel? Az én véleményem az, hogy ugyan sajnálom Dél-Afrika hanyatlását (mint ahogy Zimbabwéét is), de a fehérek csak azt eszik most, amit főztek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 10:51:45

@tableno: meg a feketek is azt eszik
meg a legjobban az USA oldotta meg

nigara 2013.03.15. 10:51:48

@zebralany: volt egy idő (nem hosszú), amíg megfordult a fejemben, hogy arrafelé költözni... Nagy kár, hogy ennyire élhetetlen az az ország, ami a világon talán a legszebb lehetne.
Azért irigyellek :)
Karrierlépcsőnek gondolom jó volt Neked.
Utána merre mentél?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.15. 10:52:53

@Andras125: a te kommentedtől viszont sokkal többek lettünk.

nigara 2013.03.15. 10:54:32

@tableno: így van - a fehérek maguk alatt vágták a fát, és már nincs az az erő, ami megfordíthatja és emberi mederbe terelhet az ország népét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 10:55:15

ja es del-afrikaba soha
oda tenyleg csak a zebrak
azert megolnek mert feher vagy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 10:57:33

a zebraban van fekete csik is

tanato 2013.03.15. 10:59:26

@zebralany: Köszi az infót,ez előző párod meg jól megjárta,lecserélted egy afrikaira,de hát így van ez gyáva népnek nincs hazája/vagy megújítva :elveszíti a párját/.Egyébként gratulálok a cikkhez,ez még csak a második a HÁ indulása óta fekete Afrikáról./Pedig az emberiség bölcsője.Várom a folytatást tőled is meg más fekete-Afrikában élő vagy élt magyartól is./Én elkötelezett vagyok nagyon sok,évfolyamtársam ,barátom volt a fekete kontinensről,sokan ide is nősültek és azóta is itt élnek magyar feleségükkel./Annak idején cirka 30 éve minden évben voltak ún.afrikai napok,amikor a különböző afrikai államokból itt tanuló diákok adtak műsorokat,a dél-afrikaiak fergeteges zenés táncos produkciókat adtak elő zulu népvisletbe öltözve/meg bányászruhában,sisakban bányásztáncokat./

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.15. 11:03:07

@tanato: nem beszélve arról, hogy egyik-másik afrikai ország jön fel, mint a talajvíz (gazdaságilag). Erről is nagyon keveset lehet hallani...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 11:03:43

@nigara: Igen, valóban jót tett a karrieremnek, illetve mivel egész afrikával dolgoztam sokmindent tanultam :) Főleg kreativitásból! A kövezkező megálló Kijev volt...

@hagyma: Elég fehér vagyok, mégis túléltem 5 évet. Mostanában egyre több gazdag fekete van és ők ezt szeretik mutogatni is, emiatt ők a könnyyebb célpontok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 11:05:20

@zebralany: en nem akarok olyann helyre koltozni, ahol a tuleles a cel

nigara 2013.03.15. 11:06:36

@zebralany: az jó kis váltás volt :) látom, nem szeretsz unatkozni :))

mommmmo 2013.03.15. 11:09:29

En az egesz kozbiztonsagi szituacioval kapcsolatban egyaltalan nem ugy ereztem, hogy a rasszista gyulolet tuzelne.
Siman volt olyan, hogy a kaszinobol kijovet a fekete biztonsagi or minden feher es fekete vendeget figyelmeztetett, hogy melyik utat keruljuk ki hazafele az ott garazdalkodo rablok miatt.
Szornyu allapotok, de hol van ebben a feherek gyulolete?

A politika szintere azonban valoban tele van fekete szelsojobbosokkal sajnos.

tanato 2013.03.15. 11:16:05

@Babette_: Szerintem még megvan és vannak még kisebb ilyen jellegű egyesületek is, az itt élő afrikaiak szervezik.Én legutóbb egy magyar-etiópiai klubban voltam egy rendezvényen,voltak ott itt élő etiópok meg Etiópiában régebben dolgozó magyarok is,jó hangulatú program volt,etióp kajákkal a végén.Kisebbik lányomnak hoztam egy autógrammot Bebétől az énekestől,mivel ő is ott volt lévén az apukája egy itt tanult és ide nősült etióp sebész/már nyugdíjas ,persze/

tanato 2013.03.15. 11:23:13

@tilmir: Igen igen a médiának fekete-Afrika nem téma,csak ha valami borzalmas dolog történik ott,a "sima" gazdasági és egyéb hírek nem haladják meg az ingerküszöbüket.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.15. 11:26:28

@tanato: egy időben jártam fekete társaságba, én nagyon kedveltem őket:)

2013.03.15. 11:32:02

@venember: Igazi kaland olyan helyen élni, ahol bármikor megölhetnek, nem? :)

tanato 2013.03.15. 11:33:59

@Babette_: Jogos tényleg nagyon életvidámak ,aranyosak.Mondjuk én tényleg csak az értelmiségi réteget ismertem közülük és jól kijöttem velük.A tanulatlan bűnözésre hajlamos feketéket én szerencsére nem ismerem,de gondolom hasonlóak lehetnek az itthoni hasonló szintű emberkékre,akikből azért viszont rengeteget ismerek főleg a munkámnál fogva.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.15. 11:49:26

@tanato: Látod, én nem tudom, milyen réteg volt, mert zenészek voltak. Hogy amúgy dolgoztak-e és mit, azt nem tudom.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 11:49:28

@nigara: Úgy szép az élet ha zajlik!

@Babette: magyar klub van még, de mivel nem tetszett a közösség és nekem kicsit túlkorosak is voltak nem jártam. Egyszer újévre tangó estet szerveztek...

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 11:50:53

Bocsi, most a kinti magyar klubbra gondoltam...

NIKI LAURA 2013.03.15. 11:52:05

@Babette_: ja,ja egyes fehérmájú nők imádják a nagy,eres fekete horsepenis-t.
Jó a testfelépítésük,tudnak táncolni,fehér a fogsoruk-a bőrszinhez képest.Ennyi.
A szaguk meg horrible.

lüke 2013.03.15. 11:59:35

hmmm a kommentekre
most értettem meg ,dél-afrikai,fehér kolléganöm-aki remekül képzett volt(MD)-miért volt olyan piszok rendetlen

tableno 2013.03.15. 12:10:03

@NIKI LAURA: te magad vagy egy nagy, eres horsepenis...

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 12:18:56

@pamut: "Egy elnök azt hiszi zuhanyzással megóvja magát a HIV-től. Nem szoktam kételkedni a leírtakban, de ez tényleg hihetetlen, ennyire buta nem lehet egy elnök."

Maga az elnök nyilatkozta. Gugli a barátod ebben. Csak nem kételkedsz az elnök saját nyilatkozatában?

Ladislav 2013.03.15. 12:19:32

@NIKI LAURA: Ne hagyd magad provokálni. Apám 56-os magyar gyerekkori barátja sokat beszélt az országról, ahol majd 40 évig élt. Lehet rasszistának hívni(jóindulatú, de nem hülye ember), vagy pedig reálisan gondolkozónak, de aki leírja, elmondja az ottani realitást azt gyakran az előbbinek bélyegzik.
Ez olyan, mint a kanadai hatóságok lépése a "magyar" menekültek kiáramlására. Könnyű innen megmondani, hogy mit tegyenek, hogyan gondolkozzanak az ottaniak. Meg kell tapasztalni!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.15. 12:19:43

A kommentek eléggé "egyszerűek". Kár.

borzimorzi 2013.03.15. 12:26:56

@tableno: Re: "A fehérek azt eszik meg, amit főztek." Szóval szerinted az a mai 10 éves fehér kislány, aki az apartheid idején még nem is élt, de talán a szülei se ismerték még egymást, az szenvedjen és vezekeljen. Ő csak örüljön neki, hogy megerőszakolja egy tucat AIDS-es néger, csak mert azt képzelik, hogy attól meggyógyulnak. De ezt a baromságot is csak a bíróság előtt mondják, ha egyáltalán valaha is odakerülnek, mert alapból azért erőszakolták meg, mert gyűlölnek minden fehéret.

Mit mondjak? Ilyen szintű érvelést - Kb. mind bűnösök, lakoljanak! - utoljára Hitler vezetett elő, amikor deportálta a zsidó gyerekeket. Gratulálhatsz magadnak. Böeeee.

Tudtommal 1994 áprilisában véget ért az apartheid, halihó! Az azóta eltelt 19 év során kiválóan képzett fekete elitet nevelhettek volna ki, az USA nyomta is beléjük a lóvét rendesen. Mégsem sikerült. Vajon miért? Csak tán nem azért, mert zömükben nem is alkalmasak rá, hogy felsőfokú tanulmányokat folytassanak? Mi más magyarázattal tudsz előállni?

A mérleg ez: az apartheid idején a fehéreknek jó volt, a feketéknek meg mérsékelten rossz. Megélni a feketék is legalább olyan jól megéltek, mint mi itthon a Kádár-rendszerben, csak szavazati joguk nem volt.

19 év elteltével annyi változás lett, hogy most már nemcsak a feketéknek rossz, hanem a fehérek egy részének is. Vannak már fehér nyomortanyák is bőven. Plusz a feketék a szavazati joggal nem laknak jól, viszont egyre kevesebb a kaja nekik is, és a horror bűnözés őket is sújtja. Afrika hajdani kenyereskosara, Dél-Afrika mára humanitárius segélyekre is rászorul. Grat.

Üdv:
b

tableno 2013.03.15. 12:33:25

@borzimorzi: ömlik belőled az éjsötét ostobaság. Vitatkozzon veled az, akinek van hozzá türelme...

NIKI LAURA 2013.03.15. 12:39:21

@Ladislav: Nem esek kétségbe,hidd el.
A világ egyik legjobb-időjárás,kaják,szolgáltatás,környezet,stb-országa volt a fehérek vezetése alatt.
Most egy fos.Sok okos ossza az észt Svájcból,nyugat európából,de fogalmuk sincs mi folyik ott,délen.
Jelenleg Kanadába élek,de ezt a időjárást nem tudom megszokni.
Kanada egy igazi multikulti,itt is vannak feketék,de itt max a miskolci dzsipszi rabolna ki,ha nem paterolták volna haza őket.

Most egy alföldi tanyán várom a tavaszt:)

NIKI LAURA 2013.03.15. 12:42:38

@tableno: Nehogy azt hidd,Te tévedsz!
Szó szerint igaza van.

tableno 2013.03.15. 12:46:14

@NIKI LAURA: lehet valakinek úgy SZÓ SZERINT igaza, hogy közben mindenben téved! :) De mint mondtam, kreténeknek nem magyarázkodom...

NIKI LAURA 2013.03.15. 12:50:04

@tableno:

South Africa's Coloureds Better Off Under Apartheid!?

www.youtube.com/watch?v=5jHqQh7hxgc

Ha beütöd a Youtube keresőbe:
"Was,better,South Africa,appartheid"szavakat,tucatnyi videot találsz erről a témáról,autentikus lakosoktól,aki nem fehérek..

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2013.03.15. 12:52:08

@tableno: Az apartheid idején a feketék annyira nem tanulhattak, hogy Afrika legiskolázottabb feketéi voltak. A második legiskolázottabb feketék Afrikában a rhodesiaiak voltak, azóta már Zimbabwe van, és kényelmesen romlik az ottani feketék iskolázottsága is.

Persze a fehérek a hibásak, hogy miért nem tanítgatták a feketéket jobban, mint ahogy azok a saját taníttatásukról valaha gondoskodni akarnak.

borzimorzi 2013.03.15. 12:55:07

@tableno: Látom, a tükörbe nézés már megy. Már csak azt kellene felfognod, hogy magadat jellemezted ilyen pontosan. Na, pá:
b

Col.Maybourne 2013.03.15. 12:57:08

A sok agyatlan kommentelo kozul hanyan jartam mar RSA-ban?
Hanynak van uzleti / barati kapcsolata? Niki Laura latja jol a dolgokat es amiket leir az egyaltalan nem tulzas, sot: PC.
Hallotattok mar a numerus claususrol a del-afrikai egyetemeken peldaul? Hogy a felvettek 90%-nak kotelezo feketenek lenni? Hogy egy betoltetlen allasra a jelentkezoket a kovetkezokeppen kell rangsorolni: 1. fekete no, 2. fekete ferfi, 3. feher no, 4. maradek?
Tudtatok, hogy csak ugy tudsz uzletet kotni, ha a cegedben 26% "black ownership" van? Kepzeljetek el ezt forditva. Minimum NATO bombazas masnap.

A kozbiztonsag nem letezo fogalom. Egyszer Sandton allomasrol kellet gyalog eljutnom a Holiday Innbe. 300 meter.. Nem vagyok egy kis darab ember, de paraztam rendesen.

borzimorzi 2013.03.15. 12:59:38

@tableno: :-DDD Szóval szó szerint igazam van, de akkor is csak hülye lehetek, mert axióma, hogy másnak nem lehet igaza, csak neked! Ha a tények cáfolják a lilaködös elképzeléseidet, akkor annál rosszabb a tényeknek, mi? Jahhhajjj! Ez egyre jobb! Sok ilyet tudsz még?

scsaba1 2013.03.15. 13:10:22

@NIKI LAURA:

Szóval klasszikus: "De mit adtak nekünk a rómaiak?!" :)

Ha valaki nem vágná:

www.youtube.com/watch?v=J2Bx19qJ_Vs

zopilote 2013.03.15. 13:19:08

Afrika az afrikaiake! Egyszeru. Feherek huzzanak el onnan.

dello 2013.03.15. 13:36:11

Volt szerencsém egy pár éve ellátogatni az országba, nagyon érdekes és félelmetes volt. Hihetetlen a lakóparkokat körbevevő biztonsági rendszer, de nagyon ijesztő is. Pretoria mellett voltunk, hiába könyörögtem a helyi barátainknak, akik vendégül láttak, hogy vigyenek be a fővárosba - fényes nappal - azzal hárítottak, hogy talán meg akarok halni? Minden nap a hírekben lövöldözések voltak, halottakkal.

pokesz70 2013.03.15. 13:44:48

Én elég sokat sétálgattam Jo'burgben, mindenféle attrocitás nélkül, pedig elég látványosan fényképeztem és videóztam a telefonommal. Egy kicsit én is meg voltam szeppenve, de végül semmi gond nem volt. Viszont Cape Town teljesen más világ. Bár valóban mindenhol szögesdrót védi a házakat, a város tényleg olyan, mintha Európában lennél. Az ország gyönyörű, mind a hegyek, a tengerpart vagy a Kruger-park. És itt van lehetőség nagy fehér cápákkal merülni, ami észbontó élmény.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.15. 13:51:20

@borzimorzi:

Hasonló ellentét Angolában is van, de ott nem faji alapon. Ott a négerek egyik csoportja a másik ellen. A fő ellentét a portugál anyanyelvű vagy portugálul is anyanyelvi szintű angolaiak és a helyi nyelveket beszélő angolaiak között van. Az előbbiek a "fehérek", utóbbiak a "feketék", bár mindkét csoport néger.

A politika mögött is ez az ellentét áll. Az angolai polgárháború is gyakorlatilag a 2 csoport között zajlott. A komcsik voltak a "fehérek", a ellenoldal meg a "feketék": Viszont mára a "fehérek" nyertek, komcsik már nincsenek ugyan, de a gyakorlatban az ex-komcsi portugál nyelvű réteg uralja az országot.

szépjuhászné 2013.03.15. 13:55:20

Nem vagyok szakértő a kérdésben, de a fehér uralom alatti nyugalomra csak két példám van: Steve Biko fekete költő 1977-es kivégzése, és a sztori, amit (úgy emlékszem a nyolcvanas években) egy fehér atléta írt le: baleset érte őket egy fekete társával, a srác megbénult, mert kijött a fehér mentő, őt elvitte a fekete gyereket otthagyta, akit csak órákkal később vittel el egy ócska fekete kórházba.

nebulo a tanítvány 2013.03.15. 13:59:21

@tableno: Ne haragudj, de ezzel vitatkoznék. A fehér ember nem véletlenül tudta elfoglalni Afrikát. Szerintem azért mert fejlődött és felfedezett. Ha voltál Afrikában akkor láttad, hogy az átlag fekete-afrikai gondolat világa még mindig ott tart ahol 1000 éve csak nem bivalyszőrt visel hanem másolt-adidast. Szóval ők nem is akartak /tudtak fejlődni. ~1800as években a puskás britek ellen még mindig ugyanúgy harcoltak mint őseik. Ha megnézed a kinaiakat, japánokat vagy indiaiakat azért ők sokkal jobban fejlődtek. Arról nem is beszélve, hogy amig Indiában például kifejlődött egy értelmiségi réteg a brit gyarmattartók alatt, akik végül meg is döntötték a britek hatalmát, addig afrikában kezdeményei se voltak.

@NIKI LAURA: +1,
@Siri Keeton:+1
@Col.Maybourne: +1

@zopilote: Tudod mi lenne ott ha csak fehérek lennének , lásd emlegetett Rhodézia/Zimbabwét. Ez lesz a sorsa RSA-nak is ha elűzik a fehéreket, sőt ha nézed a fekete elit próbálja a fehéreket ott tartani, mert ők már vannak annyira tanultak, hogy lássák az összefüggéseket.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 13:59:26

@nebulo a tanítvány:@NIKI LAURA: Hilton hotel Johannesburg közepén ,5 csillagos
2011 nov voltam 2 hetet fehervari irodaval nem reklam de super volt a hilton Bezarva mert nincs vendeg a kozbiztonsag miatt es az egesz belvarosba 1-2 feketen kivul senki sincs az utcanamit megtudtunk persze a idegenvezetotol a lakossag aranyanak tukrozodnie kellmunkahelyek nel tehat 1 feher 9 fekete igy a kepzett feherek sokszor nem juthatnak be
a lakasokat a belvarosba egyszeruen elfoglaljak lepusztittjak nem fizetnek es atulaj feladja a berhazat
mint turistanak gyunyoru helyeken jartunkJoburg pretoria suncitypoert-elizabet capetown es 2 super safari turan , lesedi skanzen , sot egy gettoba is voltunk nagyon kedvesen fogadtak seta utan a kocsmaba zene tanc es semmit nem keregettek (valszeg szabaly nekik)
ok ez turizmus es nem HA de sokmindent megtudtunk errol a szep orszagrol szoval velem egyuttazert tudunk valamiterrol a helyrol..nem HA de sokmindent megtudtunk

nebulo a tanítvány 2013.03.15. 14:01:29

@nebulo a tanítvány: Tudod mi lenne ott ha csak feketék lennének , lásd emlegetett Rhodézia/Zimbabwét. Ez lesz a sorsa RSA-nak is ha elűzik a fehéreket, sőt ha nézed a fekete elit próbálja a fehéreket ott tartani, mert ők már vannak annyira tanultak, hogy lássák az összefüggéseket. *

Bartush 2013.03.15. 14:04:31

A közbiztonságról egy dél-afrikai barátunk (ott született fehér) is ugyanezeket mondta.Lényegében nem létező fogalom. Az elnököt a fehérek szinte gyűlölik és lenézik. Az aids ellen hatásos zuhanyzást máshol is olvastam, nemcsak az elnökük hisz abban, hogy a mosakodás megvéd ellene. Gyönyörű ország, de még akkor sem mennék oda, ha fizetnének érte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.15. 14:08:11

A 9% elég nagy arány?!?!

Érdekes lehetett, kipróbálnám egyébként, lehet nem évekig, de egy-két hétre hónapra biztosan.

mommmmo 2013.03.15. 14:17:49

@Col.Maybourne:
Ez mondjuk igaz, tenyleg van most pozitiv diszkriminacio, ezzel egyetertek.
Ez azonban korant sem jelent akkora elonyt, ugyanis az orszag gazdagsaganak a nagy resze (nemzeti parkok, banyak, stb) meg mindig feher kezben van. Csak azon az oldalon volt tokefelhalmozas.

Amugy nem igazan ertem az itteni kommenteloket, mire akarnak kijutni. Hogy a fekete az egy alacsonyabb rendu faj, es ezert gettokban kell oket tartani es rabszolgakent dolgoztatni?

Ha ez olyan nagyon f@sza, akkor vajon miert nem mukodott? es mi a francot kezdesz azzal a 5% feketevel, akiknek tegyuk fel az IQ-ja magasan a feher atlag felett van? Meg a felverekkel es negyedverekkel, akiknek tegyuk fel szinten?
Voltunk az appartheid muzeumban, ott volt egy ilyen fenykep, hogy egy egesz komoly birosagi kuldottseg leskelodott az ablak elott, ahol a felver orvosno szeretkezett a feher baratjaval, es bunugyi jellegu fotokat keszitettek, hogy bemutathassak a birosagon.
Na ez embernek valo rendszer?? hat gratulalok, ha valaki ugy gondolja.

Amugy mi sem sokat alakitottunk az elmult 20 ev alatt, nyilvan mi is keptelenek vagyunk arra genetikusan hogy felemelkedjunk a sz@rbol. Rohely, hogy epp egy magyar hozza fel ezt a 20 evet.

Szerintem aki olyan hogy nem tud felemelkedni, az ugyis mindig gettokban fog elni, aki meg ertelmesebb, az felemelkedik, es teljesen felesleges ebbe belekeverni a borszint. A demokraciat meg sehol nem sikerul mukodokepesre epiteni 20 ev alatt, ahol nem volt elozetes hagyomanya.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 14:25:10

Akit érdekel a téma, annak ajánlom a Skin (2008) című filmet. Elgondolkodtat arról hogy ki a fehér és ki a fekete...

sírjatok 2013.03.15. 14:26:52

@szépjuhászné: ebbol is latszik, mekkora szar volt az apartheid rendszer, hisz amig nem jelentek meg ott a feherek, addig azonnal vitte a high-tech korhazba a mentoauto a feketeket!

2013.03.15. 14:35:17

Szomoruan tapasztalom, hogy errefele a helyzet valtozatlan. :(
Reg jartam itt, de megint elment a kedvem egy jo idore tole... :(

mommmmo 2013.03.15. 14:37:57

@zebralany:

Igen, az egy jo film.

Hogy egy kislanynak egy feher csaladban nemileg negeres kinezete volt (sok bur keveredhetett a nem tudom hany 100 ev alatt feketekkel, szoval siman elojohetett a dolog akar 5 generacioval azelottrol is)

Es a kislany csak ugy maradhatott egy lakasban a szuleivel, ha hivatalosan foglalkoztattak mint cseledet.

Hat gyonyoru egy rendszer. Minositi azt, aki ezt visszasirja. Foleg, hogy igy Magyarorszagrol, magyarkent sirja vissza.

mojoking77 2013.03.15. 14:39:50

@zebralany: Hali, kozel ket ev nekem is megvolt, es imadtam szinte minden percet.Melyik Casinonal voltal eloszor? Fouways, Monte Casino meg nem igazan lehetett anno kiepulve. Sandton City?

mommmmo 2013.03.15. 14:40:41

@mommmmo: Igaz tortenet amugy.
Az egyetlen olyan "feherrol" szol, aki hivatalosan atklasszifikaltatta magat feketeve.
Mert a vegen mar nem birta a sok sz@rt, amit a hivatalos kasztjatol kapott a kinezete miatt.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 14:48:00

@mojoking77: Montecasino volt, 2004 végén mentem ki :) Megvolt akkor is, de azóta sokat bővítették.

NIKI LAURA 2013.03.15. 14:48:56

20 évvel ezelött irták "ZA"-ról:(most már" RSA")

TÉNY #1: A fehérek sokkal régebben élnek Dél-afrikában mint a négerek. Több mint háromszáz éve laknak fehér telepesek Dél-afrikában, kb. olyan régen, mint Európaiak élnek
Észak amerikában. Még 150 évvel azután, hogy az elsõ telepeket építették Fokváros körül, a 19. század kezdetén, 500 mérföldön belül nem voltak a területen négerek. A feketék késöbb vándoroltak oda Közép-afrikából valószínûleg a rabszolgakereskedõk ellen menekülve vagy éhínség miatt. Valójában Dél-afrika néger lakóinak többsége más országokban született.

TÉNY #2: Dél-afrika messze a legfejlettebb ország és a leggazdagabb Afrikában, itt termelik a földrész össztermékeinek 75%-át. Majdnem teljesen önellátó, úgyhogy bojkottok nem befolyásolják gazdaságát túlzottan. A legtöbb afrikai ország függ Dél-afrikától. Délafrika kormánya a nyugati parlamentáris demokrácia elvei alapján mûködik és fajilag a szigorú elkülönülés híve. Dél-afrikában a feketéknek teljes önkormányzatuk van saját területeiken.

TÉNY #3: Noha Dél-afrikát állandóan kritizálja a világ faj elkülönítõ politikája miatt, a feketék jobban élnek itt, mint más afrikai országokban, és gyorsan és egészségesen szaporodnak. A fehér ember fizeti a feketék jóléti költségeinek 87%-át. Ebben benne vannak az élelem, a ruházkodás, az tanítás, a lakás, az oktatás és az egészségügyi kiadások, sõt a nyugdíjak is.

TÉNY #4: Dél-afrikai feketék ezrei tanulnak fõiskolán évente, több mint háromszor annyian, mint Afrika összes többi országában együttvéve. Minden fekete gyerekhez olyan közel van az iskola, hogy gyalog mehet oda. Afrika legnagyobb kórháza mely szinte kizárólag feketéket kezel, és havonta több mint 1800 operációt végez, Dél-afrikában van.

TÉNY #5: A Dél-afrikai feketéknek több autója van, mint a Szovjetunió összes lakosának.

TÉNY #6: Dél-afrikának több fekete orvosa, jogásza, szakmunkása és milliomosa van, mint a világ többi részének együttvéve.

TÉNY #7 A körülmények valóban olyan "rosszak" Dél-afrikában, hogy az országnak hatalmas problémát jelent az illegális fekete bevándorlás, és egy millió illegális munkás dolgozik ott.

mojoking77 2013.03.15. 14:55:23

@mommmmo: Nem. Amit ki akarnak (szerintem) hozni, azt elsore nem lehet latni, sot masodikra sem. Nekem ket ev kellett hozza, hogy egy csunya berugasos este vegere feher fonokeim eleresszek magukat annyira, hogy ez a tema is szoba keruljon.
1994-ben az Apartheid bukasakor az ANC (African Nation Congress) nevu egysegpart kapta a hatalmat. A vezetokkrol tudni kell, hogy szinte kivetel nelkul mind megjarta a Rhoden Island-et, ki hosszabb (Mandela 27 ev, Mbeki eletfogytig), ki rovidebb(Zuma- 10 ev) idejig. Jelen pillanatan a leheto legkevesbe elfogadhato, de meg mindig "oreg motoros" Jacob Zuma van hatalmon, aki bar egy koztorvenyes bunozo, es egy igazi idiota, de meg mindig fenyevekre van a fiataloktol. Az ANC Young Party vezere, es felo hogy az egyik leendo elnok Julius Malembe peldaul azzal probal hiveket szerezni, hogy kampanya szerint, hatalomra kerulesekor az osszes fehertol elveszi a banyait, es a penzbol amiigy bejon, feketeket fog egyetemre kuldeni... Na ezt nem fogjak megvarni azok az emberek, akik csaladja evszazadok ota ott el. Szomoru, de felo, hogy ha a regi ANC-s arcok kihalnak, Del Afrika Zimbabwe szintjere csokken.
A pozitiv rasszizmusrol egy tortenet, jelen pillanatban Del Afrikaban kb.15 (plusz minusz egy ketto) orvosi egyetem van. Ebbol egyedul a Stellenbosch-i ingyenes a fehereknek, de szigoruan csak egy eleg komoly tanulmanyi eredmeny tartasa eseten. Cserebe a feketeknek az orszag OSSZES egyeteme ingyenes 30 eves korukig, es ha kiderul az elso felev vegen hogy a kis Mubumbi olyan hulye mint a segg, es mindenbol megvagjak, akkor sincs gond, hisz mehet kovetkezo felevben a kovetkezobe persze szinten ingyen. A vallaaltok, de meg a sportegyesuletek is kotelezoen az orszag lakossaganak megfelelo aranyban kell alkalmazniuk fekete es feher alkalmazottakat. Rengeteg ilyen sztorim van meg, egyenlore ennti eleg. Ja, es a "Just in time" helyett inkabb a "5 minutes (egy oratol ket hetig) " es a TIA divik inkabb

mojoking77 2013.03.15. 14:58:18

@zebralany: En 2007-ben voltam eloszor, akkor azert a Fourways kornyeke meg eleg kihalt volt a mostanihoz kepest. Amugy Montecasino, es a fedett kisvaros magamban is meger egy postot szinte. Fura, hog ynagyjabol egy helyen laktunk ezek szerint kozel ket evig.. :) Kolegaim meg mindig kint vannak. Hivnak vissz engem is ,de most USA jobban erdekel :))

mojoking77 2013.03.15. 15:05:23

@NIKI LAURA: Azert bolcsen csendben maradtal pl az Orleans tipusu kisvarosokrol. Nezd, amig a helyiek nem panaszkodnak kifele, addig sok jogunk nekunk (elsosorban neked) sincs.
Teljesen felesleges itt eloadni a rasszistat, meg ha igy is van.
(Regi vicc- Mi a kulonbseg az afriakba erkezo turista es a rasszista kozt? - Harom het....)
Ugyhogy ne. Kerlek, inkabb frocsoges helyett az orszag szep oldalat emeld ki, vagy hagyd a picsaba a hozzaszolasokat. Mindenek ellenere a vilag egy ik legszebb, legsokretubb, legegzotikusabb orszagarol beszelunk...

Žďárský 2013.03.15. 15:09:42

@mojoking77: Nem akarok politizálni, de ez a "vegyük el az aktuális gonosztól a tulajdonát, csak mert van neki és adjuk oda a saját haverjainknak" meglehetősen ismerős itt a világ boldogabb felén is, ahol feketét többnyire csak Premier League-közvetítésekben látni...

Az afrikai feketék részéről klasszikus sérelmi politizálás zajlik. Sérelem pedig van bőven, mert aki egy kicsit utánaolvas a 70-es évek townshipjeinek és a bantusztán-programnak, az nem állítja, hogy olyan rettenetesen jó lett volna nekik az apartheid alatt. Viszont hiányzik az az intelligencia és politikai kultúra, ami ahhoz szükséges, hogy a fekete-fehér kompromisszum létrejöjjön és az ország működőképes tudjon maradni.
Ez egyébként Afrika más részeire is igaz, csak ott eleve nincsenek jelentős számban fehérek.

VíziLó 2013.03.15. 15:14:47

Több dél-afrikai feketével is találkoztam Angliában, akik elmondták, hogy annak idején ők is küzdöttek a apartheid ellen, de már nagyon bánják, mert a feketék is sokkal jobb anyagi körülmények között és legfőképp biztonságban éltek, amíg a fehérek irányították az országot. Végül nem bírták tovább az apartheid után nagy demokráciát, s fekete létükre inkább kivándoroltak, eszük ágába sincs visszamenni.

NIKI LAURA 2013.03.15. 15:23:43

@VíziLó: Csakhogy Anglia teljesen beszüntette a DA emberek "befogadását".
Egy darabig visum nélkül mehettek-kivételesen-angliába,annak ellenére,hogy Eu-ba mindenhová kell visum DA útlevéllel!
(korábban Brit Nemzetközösség tag volt,majd a kilépés után valami státusz még megmaradt)
Akik most mennek-ismerek jó párat-kivétel nélkül kettős állampolgárok,Eu-s útlevelük is van.

mojoking77 2013.03.15. 15:25:32

@mojoking77: Elnezest, a Rhoden termeszetesen Robben, bocs :)

bpetya75 2013.03.15. 15:30:37

@Nyulz of the World:

Nem jó posztot választottál cimbora. Voltak és lesznek is még érdekes, értelmes párbeszédek ;-)

DieNanny CH 2013.03.15. 15:33:41

@borzimorzi:
"Az azóta eltelt 19 év során kiválóan képzett fekete elitet nevelhettek volna ki,"
Ismered a "Legyek ura" c. könyvet? Mikor gyerekek próbálnak egy társadalmat létrehozni?
Na, nagy vonalakban az ottani feketék is ilyen gyerekek voltak, és hiába lettek ők az urak, mivel nem volt beléjük nevelve a tanulás utáni igény, így ha meg is láttak egy nyitott iskolát, gondolom a tankönyvekkel begyújtottak télen. Mert - bár nem tudom -, ki tanította volna őket, ha a fehérek nem mernek maradni? Hogyan tudnak gyerekek demokráciát létrehozni? Sehogy! Aki erősebb és nagyszájúbb, övé a hatalom - de neki meg esze ágában sem lesz tanulni, hiszen minek.
Félig meddig Mo-on is ez volt, mindent alánk tettek a cuclizmusban, lakás, tanulás, munkahely, még a pénzbeosztást sem tanították meg nekünk, nehogy rájöjjünk a vezetőink balgaságaira. Itt már 23 éve demokrácia van, de pénzt beosztani, és eredményesen tanulni még mindig nem tanultunk meg.
Sok gondolatom előjött, talán kicsit túlzóak, de én így gondolom őket.

tableno 2013.03.15. 15:35:29

@mommmmo: Sohasem fogom megérteni, hogy ezeket a pofonegyszerű összefüggéseket képtelen felfogni a sok retardált "nemrasszista". Azt hiszem, ha tényleg össze kéne mérniük az intelligenciájukat (és itt nem az iskolázottságra gondolok) egy átlag feketével, érné őket pár kellemetlen meglepetés...

mommmmo 2013.03.15. 15:46:19

@mojoking77:
Nezd, ha tenyleg megtortenik a feherek vagyonelkobzasa, akkor teljesen igazat adok annak, aki ezen felhaborodik.
Sot a tulzo pozitiv diszkriminacion is fel lehet haborodni, azzal is azonosulni tudok.

De a rossz kozbiztonsagot a fekete bandak feherek elleni bosszujanak beallitani hulyeseg, az apartheidet visszasirni valami nagy rasszista alsobb felsobb rendusegi elmelet neveben egyenesen undorito.

Nyilvan sz@r a jelenlegi helyzet, de attol meg az appartheid is sz@r volt, azert mert van 2-3 fekete aki visszasirja, meg az. A Kadar rendszert is visszasirjak sokan.
Szoval nem igazan ertem itt ezt az egesz vitat, elobb jon Niki a hulye rasszista hozzaszolasaival,
aztan jottok nehanyan teljesen normalis ervekkel, hogy miert sz@r a jelenlegi helyzet, es ugy csinaltok, mintha egy taborba tartoznatok, pedig szerintem nem.

tucano 2013.03.15. 15:58:11

Istenem, ennyi hülye rasszistát.
Remélem egyszer megtanultok az emberre nézni és nem a színére.

mojoking77 2013.03.15. 15:59:47

@mommmmo: Nem tartozok vele egy taborba. Aki valaha is elt kint, latta, hogy elnek emberek mind a mai napig, azok nem lesznek rasszistak. Legalabb is nem a szo klasszikus, ostoba, NIKI LAURA fele modjan. Viszont sajnos tenyleg nehez veluk neha dolgozni. Mernokkent lattam, hogy nem tudnak olyan logikusan gondolkozni, ez lehet mondjuk az iskolaztatas eltero modja (ok mind elvegeztek legalab egy foiskolat), sokkal tobb pihenesre van szukseguk, nem hajlandoak extra dolgokat megtenni, ami nincs leirva kotelezoen a szerzodesukben. Eleve azert kellettunk oda, mert nem nagyon volt ember, aki ezt meg tudta volna csinalni, az amugy nem tul bonyolult munkakat. A ceg alkalmazottjainak 90%-ban feketenek kell lennie, es hiaba tolik fel az osszes kiegeszito reszleget, feketekkel, meg mindig nincs eleg, fehert pedig nem vehetnek fel. Ezert marad a kontraktor, lletve a mas orszgbol erkezo expert. Idiotasag tudom, ede most igy megy.

mojoking77 2013.03.15. 16:04:03

@mommmmo: Erre meg reagalnek. Ez ugyanis valoban idiotasag, barki is mondta. Alapvetoen ket dolog miatt.
- Mostanra felnott egy nemzedek, akik bar feketek, de ep olyan jomodban elnek, mint a feherek, sot. Harom hazra tolunk lakot a velunk egykoru fekete srac, egy Ferrari, egy M6 anyunak, plusz egy X5, ha csaladdal megyunk valahova
-A bunozoket legutolso sorban erdekli a borod szine

tucano 2013.03.15. 16:06:24

Még jó, hogy mi nagy magyar fehérek tudtunk mit kezdeni a szabadságunkkal és minden rendben, nem úgy, mint a fekáknál.
Se szegénység, se bűnözés, se összeomló rendszer, még jó, hogy nálunk ráadásul nem is zuhanyzik az elnök. Ja, és nem a nulláról indulva, hanem a működőképesből a zéró felé.

thetriggerhappy 2013.03.15. 16:07:25

@zebralany:

kedves zebralány!

már a posztból is sejtettem, hogy ismerjük egymást, de ebből a kommentből már biztos is vagyok benne. anno voltunk is nálad joburgban ha emlékszel....egy tv-nek forgattunk. örülök, hogy jól vagy, sa hatalmas élmény volt nekünk is. :-)

mommmmo 2013.03.15. 16:12:41

@tucano:
Azert nalunk sem volt mukodokepes a rendszer, rengeteget rontott az emberek mentalitasan.
Csak ugy, mint Del Afrikaban.
Emirsegi tapasztalataim alapjan a nullarol meg mindig konnyebb epitkezni, mint egy mukodokepesnek velt sz@rbol.

ABL CA 2013.03.15. 16:15:03

@NIKI LAURA: de az a "bunozo" Mandela osszehozta a `95-os Rogbi VB megrendezeset es meg is nyertek! :)

tucano 2013.03.15. 16:17:13

@mojoking77: Azt hiszem kicsit több afrikai országban jártam, mint az átlag kommentelő. Talán egy kicsivel több nyomort/szenvedést/háborút láttam, mint akik írogatnak hülyeségeket.
A szenvedésnek nincsen színe. A nyomornak sem. A háborúnak sem.
Nincs olyan kontinens (Ausztráliában még nem voltam), ahol ne lennének szörnyen veszélyes helyek, elrontott lehetőségek, összeugrasztott emberek.
De sztereotípiákból nem lehet megítélni egy helyet. Tényleg könyvet lehetne írni arról, hogy Afrika (nem is lehet egységesen beszélni róla, akkora hely, annyiféle országgal/kultúrával) mekkora szopóban van.
De ha valaki leszólja a fekákat, akkor javallom jöjjön ki velem előbb. Olyan helyekre viszem, hogy évekig rémálmai lesznek. De utána bármit megtenne, hogy segíthessen. Barátai lesznek, akik hiányozni fognak neki, akikről tudja hogy szeretik. Meglátja, hogy mennyire szorgalmas gyerekek várják, hogy legyen 1 db. ceruza a faluban. Gyalogolhat velünk vízért 4-5 kilométert. Olyan szeretet fog kapni, amiről nem is tudja, hogy létezik, mert nálunk olyan nincsen. A világon Magyarországon kívül nincs már fehér, meg fekete. Csak nyomorultak vannak, akik megtesznek mindent AMIT TUDNAK, hogy kikerüljenek a szarból. Azért írtam nagybetűvel, hogy "amit tudnak", mert van, amit nem tudnak. Mi sem.

tucano 2013.03.15. 16:20:45

@mommmmo: de azért büszkék ne legyünk már rá, meg emiatt ne nézzünk le másokat.

mojoking77 2013.03.15. 16:25:44

@tucano: :) Errol lehet beszelgetnunk. Bar nem szeretem a "kinekvannagyobbfarka" osszehasonlitast, de a Sub Sharan Regiot Angolan, es a kis szigeteken kivul nagyjabol bejartam. Ami teny, hogy nem haborut, es bajt keresni mentem, de nem is verem a mellem utana, hogy milyen szornyu. Amugy pontosan hol is lattad a vert es szenvedest? Mondjuk Mozambikban a nyomait, egy tobb tiz eves polgarhaborunak. Szornyu, ez teny, de azert nem veletlenul Maputo az egyik kedvenc turistacel manapsag arra fele. Zimbabweben szornyu a szegenyseg, de ki is a felelos, hogy ez lett Rhodeziabol (Afrika eleskamraja volt 20 eve). Etc etc

DieNanny CH 2013.03.15. 16:29:11

@mojoking77:
Egy osztrák ismerősöm nagynénje építészmérnök és festőművész volt, '60-'70-es években művészeti táborokat tartott. Volt néhány építménye Burkina Faso-ban is, onnan is hozott néha emberkéket művelődni, valamint ő is gyakran hónapokig kint élt. Az ismerősöm elismételte a nagynéni szavait: "Az afrikaiak olyanok - legalábbis, akiket ismert -, hogy ha elvégezték a rájuk bízott munkát, akkor nem gondolták tovább, mit lehetne még tenni. Ha megvolt másnapra az élelmük, akkor gyakran letették a munkát, mert hát minek dolgozzanak?"
Persze, az mindegy, ki hol él a világban, minden nevelés és gének kérdése. Úgyhogy aki eljutott Európába egy főiskolába, az szerintem tényleg kivétel volt.
És nem a lenézés beszél belőlem, mert én is egy erős közepessel végeztem a főiskolát.
De talán, mint a laktózérzékenység, az intelligencia is genetikusan öröklődik.

tucano 2013.03.15. 16:32:40

@mojoking77: két és fél hete jöttem vissza Maliból és Bissauból. Pl.
Nem a mellemet verem, bocsánat, ha úgy látod.
De ha ilyeneket írsz:
"Mernokkent lattam, hogy nem tudnak olyan logikusan gondolkozni, ez lehet mondjuk az iskolaztatas eltero modja (ok mind elvegeztek legalab egy foiskolat), sokkal tobb pihenesre van szukseguk, nem hajlandoak extra dolgokat megtenni, ami nincs leirva kotelezoen a szerzodesukben."
Akkor most gondold át ugyanezt német és magyar összehasonlításban. Jé, csak nem ugyanez jön ki? Tudod hogy hányszor hallok ilyeneket komoly üzletemberekről, csak a magyarokról beszélnek így? Büdös cigányok basznak dolgozni, csak a szájuk nagy?
Persze, hogy különbözőek vagyunk. De erről nem a bőrszín tehet.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.15. 16:34:12

@thetriggerhappy: Igen, emlékszem! Ebből is látszik kicsi a világ és Dél-Afrikában nincs sok magyar! :))))

tucano 2013.03.15. 16:38:31

@mojoking77: na, bocsánat, általános vita ez és én már nagyon meguntam az elmúlt évek során. Lemondtam már régen arról, hogy honfitársaimat meggyőzzem arról, hogy a szalon rasszizmus, meg a szalon antiszemitizmus még tisztább formája a parasztságnak, mint a mezei gyűlölet. Mert egy hülye, legyen magyar szélsőjobbos, vagy AK-val felfegyverkezett milicista Szenegálban, szóval ezektől sok mindent nem lehet elvárni. De ha valaki tanult ember, annak kutya kötelessége becsületesen gondolkozni. Szerintem.

mojoking77 2013.03.15. 16:38:46

@tucano: Haat, a "A szenvedésnek nincsen színe. A nyomornak sem. A háborúnak sem. " azert egy eleg magas labda volt, ugy Choello-i magaslatokkal (mar ha jol irom). A magyarok munkakeruleserol meg annyit, hogy 13 munkatarsam dolgozik most Dusseldorfban, mert a nemetek nem kepesek/hajlandoak azt a mernoki munkat elvegezni, es kb addig maradnak, amig kedvuk tartja, annyira elegedettek veluk. De semmi gond. Viszont kerlek ne keverd ossze Del Afrikat a nyugati csucsokkel, ott ha robbana par atombomba igazan csak Ghanaert lenne valoban kar... A fekete/jamajicai mernokokkel meg itt is (New Jersey/NY) rengeteg gond van...

NIKI LAURA 2013.03.15. 16:44:48

Túlbonyolítjátok a dolgokat,mint az az úrilány,aki kesztyűbe fogja meg a f@szt.
Ott kell velük évekig élni,dolgozni,oszt löhet okoskodni.

mojoking77 2013.03.15. 16:45:45

@tucano: Mint ember maximalisan elitelem a raszizmust. Munkam soran ellenben rengeteg olyan tapasztalatot gyujtottem, ami alapjan nem tudom mashogy gondolni, mint, hogy sajnos igenis vannak ember es ember kozt kulonbsegek. Es ez nem a szin, hanem elso sorban a szarmazas, neveltetes kerdese, es sajnos egy kis hanyadban a borszine is . Sajnos sokkal butabbnak kellene lenned annal mint amit gondolok ,ha elhinned, hogy mindenki egyforma. Nezz meg egy atlag nigeriait. Eleteben nem latot meg sulyzot, de akkora, mint en 10 ev edzes utan. Nezd meg hany rovid, vagy hosszutavfuto van, aki feher (most meg ne emlitsd Pistorioust). Ezek utan miert van az, hogy ha a tudasbeli kulonbsegekkor ezt valaki fel meri hozni, az csak egy tetves rasszist fereg lehet? Gondolkozz kerlek egy picit.....

mojoking77 2013.03.15. 16:47:13

@NIKI LAURA: Tul vagyok rajta, mint itt sokan masok is...
Pont ezert tartalak egy fennhelyazo idiotanak, akinek valojaban fogalma sincs arrol amit irt.

borzimorzi 2013.03.15. 16:50:47

@mommmmo: Szvsz egyetlen normális ember sem sírja vissza az apartheidet, ahogy Rákosi vagy Kádár rendszerét se. Amikor megdőltek ezek az elnyomó rendszerek, örültem. Ha valaki azt mondta volna nekem 1990-ben a rendszerváltáskor, hogy 20 év múlva Magyarországon százezres nagyságrendben lesznek éhező gyerekek, hogy Magyarországról kicsalogatott vagy szexrabszolgának megvett leányokkal lesz tele a prostinegyed Amszterdamban, és még annak is örülnünk kell majd, ha Koreából hoz ide valaki egy iszonyat környezetszennyező gumigyárat, akkor a szeme közé röhögtem volna... Ugyanígy, ha az apartheid 1994-es bukásának örvendező akkori önmagam meghallotta volna, hogy alig 20 év múlva a fekete bűnbandák sportból fogják megkínozni, megerőszakolni és kivégezni a fehér parasztokat (plaasmorde), hogy 3-6 méter magas betonkerítések lesznek a városokban, a tetejükön szögesdróttal, és még így is 30 másodpercenként fognak nemi erőszakot elkövetni, valamint sokkal többen fognak éhezni Dél-Afrikában, mint valaha (csak már fehérek is), akkor nem hittem volna el.

Üdv:
b

30-06 2013.03.15. 16:54:40

Nem sokat olvasni róla, de amikor Mo-on megkezdődött a hadsereg csökkentése, úgy a '90-es években jó néhány utcára tett katonai pilóta ment turista útra Bécsbe családostól ahol már várta őket a Dél-Afrikai képviselet és gyakorlatilag mentek a készbe, persze megvolt az ára is.

mommmmo 2013.03.15. 17:01:12

A helyzet az, hogy ismert teny, hogy a mongoloid rassz IQ-ja a legmagasabb atlagosan, aztan a feherek es a feketek jonnek.
Meg Morgan Freeman aki egy fekete sztar is elohozta ezt a "fereglyukon at" cimu dokumentumsorozataban.

De mi a francot kell ezt mindig felhozni ha feketekrol van szo, es mindent ezzel magyarazni, es hatalmas tarsadalmi jelentoseget tulajdonitani neki?? Ez a rasszizmus, es nem maga a teny elismerese.
Ahogy ez teny, ugyanugy teny az is, hogy az egyes emberek kozotti IQ szoras sokkal jelentosebb mint a rasszok kozotti, tehat konnyen lehet, hogy Nikit 10 fekabol ketto torony magasan veri. Szoval innentol kezdve o pl mirol dumal.

Tovabba az is teny, hogy az IQ szintje minden populacioban folyamatosan no, a jobb taplalkozas es egyeb eletmodbeli kulonbsegek valtozasaval, tehat nem egy konstans, hanem egy valtozo a tarsadalmi jolet egyenleteben.

nigara 2013.03.15. 17:02:32

@30-06: "persze megvolt az ára is." micsoda?

mojoking77 2013.03.15. 17:04:31

@mommmmo: "tehat konnyen lehet, hogy Nikit 10 fekabol ketto torony magasan veri."
A masik nyolcbol 3 konnyeden, 2 egy kis felkeszules utan, a maradek kettobl egy meg nincs ket eves az utolso meg mar nem el.....

tucano 2013.03.15. 17:18:40

@mojoking77: " nyugati csucsokkel, ott ha robbana par atombomba igazan csak Ghanaert lenne valoban kar... "
Gondolom, amikor Magyarországról írná ezt valaki, akkor is bólogatnál.

Majd nézz meg egy viking svédet/dánt és hasonlítsd össze egy nigériaival, melyik tűnik nagyobbnak:)
De ne értsd félre, azért is írtam neked és nem mondjuk Nikinek, mert érdemes veled diskurálni/vitatkozni, van véleményed, tapasztalatod.

@borzimorzi: "Ha valaki azt mondta volna nekem 1990-ben a rendszerváltáskor, hogy 20 év múlva Magyarországon százezres nagyságrendben lesznek éhező gyerekek, "
Nagyfater megmondta, hogy lesz még Szabó bácsi ingyenkonyhája a Moszkva téren. És én kinevettem, hogy persze tata. Hányszor eszembe jutott azóta.

kalel5000 2013.03.15. 17:31:15

"Ez a rasszizmus, es nem maga a teny elismerese. "

Rasszizmus az ha a rasszok közötti kölönbséget felfedezed?
A fekák sokkal betegesebbek is.
Az erőemelőknél pl fehér dominancia van
a sprintnél feka
az uszasnal fehér
a sakkban fehér
a boxban feka az mmaban fehér

A négerek átlaga alacsonyabb mint a fehéreké. Ezen nincs mit vitázni. A nagyobb baj az hogy ők jonnek europaba ok szaporodnak tul es ebbol meg lesz kellemetlenseg(parizsi londoni malmoi zavargasok).

mojoking77 2013.03.15. 17:33:31

@tucano: Koszonom.
Jartal mar Lagosban? Mi kollegammal mar a repteren ugy ereztuk magunkat mintha egy gangsta rap video forgatasra erkeztunk volna. Hatalmas fekak mindenhol.De tenylegesen, nagyon nagyok.Meg a nok is majdnem akkorak voltak mint en. Bar nagyon gaz, de a svedeknel meg nem voltam, viszont a danok nem tuntek olyan hatalmasnak... Ha Europa, akkor mar inkabb a szalvok akik nem kicsik (a horvatok, ukranok, esztek)

Az a bajom,hogy annyival szornyubb a nyugati resz (Nigeria-Togo-Sierra Leone-Liberia-Burkina Faso), gyakorlatilag a teljes tobbitol, hogy oda tenyleg csak akkor megyek, ha senki mas nem vallaja.Borzaszto dolgokat tapasztaltam Lagosban, gyakorlatilag a hotelt, vagy a customer site-ot nem hagyhattuk el fegyveses kiseret nelkul, Freetownban elmentunk egy arokban fekvo ember mellett, akirol masnapra kiderult (a sofor mondta), hogy le volt fejezve... Pedig DRC-t (persze csak Kinshassat) nagyon szerettem. De hat ez mar csak igy megy. Es az igazan gaz helyeket, mint pl. Szudan, Szomalia, CER, meg nem is lattam. Remelhetoleg nem is fogom. Ezekhez kepest Del Afrika tenyleg nem Afrika.... (Es akkor meg Botswanarol vagy Namibiarol nem is beszeltem...)

Ladislav 2013.03.15. 17:38:05

@NIKI LAURA: Szeretem, amikor néhányan már nem tudnak mit mondani, nem tudnak meggyőzni a saját véleményükről (Te rasszista vagy, de ők bezzeg nem) és a személyeskedések jönnek a tények helyett.

tucano 2013.03.15. 18:07:19

@mojoking77: Nem, Lagos kimaradt és Namíbia is, bár kaptam oda egy nagyon kedves meghívást egy teljesen szenilis német öregasszonytól a sampai reptéren. Remélem nem felejtette el :)
Nyugat-Afrikát teljesen és totálisan szétverték. Tulajdonképpen nem is maradtak őslakosok, mindenkit elvittek rabszolgának és a helyükre mentek be máshonnan. Tökéletes példája ennek Bissau, ahol egy db. őslakos sincs. Se törzsek, se semmi. Most vettem meg kedvenc trikómat, amin ott van a nagy államteremtő felszabadító, Amilcar Cabral arca, aláírva, hogy "Hamilcar Abral" :D Afrika és Latin-Amerika egyaránt borzasztó veszélyes tud lenni, de erről azért egy koszovói séta során is sokat tanul az ember:)

@kalel5000: na, szóval mma-ban azért nincs egyáltalán fehér túltengés, egyszerűen kevés feka kap lehetőséget a nagy szervezetekhez bekerülni, főleg marketing okokból, de gondolj Anderson Silvára és még sorolhatnám.
És a golf? Vagy Hamilton Forma 1-ben? Ugyan már, sportban az lesz jó, aki tehetséges, rengeteget edz, jó edzője van és kap lehetőséget. Boxban milyen színe van a nehézsúlyú világbajnoknak per pillanat? És az 50-es évekig? Írek, olaszok, zsidók? Ez kifejezetten nem bőrszín kérdése.

spangola 2013.03.15. 18:16:45

Én meg nem írok semmit, mert még soha nem voltam Afrikában, csak könyvet olvasok róla (Kovács Szabolcs: Túléltem Afrikát). Sajnos nincs tapasztalatom.

Viszont engem ami zavar, az a négerezés. Sosem mondom, hogy néger, azt mondom, hogy színesbőrű, vagy azt, hogy fekete.

spangola 2013.03.15. 18:17:23

Ja, a poszt nagyon tetszett, kár, hogy rövid volt.

mommmmo 2013.03.15. 18:21:02

@kalel5000: az is hulyeseg, hogy ok jonnek Europaba es ez a baj. Mi is megyunk oda, foleg, ha megeri. Ja, jobb lenne, ha csak mi feherek mennenk mindenhova, mas rasszok meg ulnenek a seggukon, de hat sajnos ez nem igy mukodik. A szaporodasi rata meg naluk is csokken, ahogy mar egy joparszor megbeszeltuk itt.

mojoking77 2013.03.15. 18:26:05

@spangola: Haat nem is tul celszeru, mivel azt ertik :) Draga jo apamnak nem tudtam ezt elmagyarazni harom het alatt mig kint voltak. Volt egy ket kellemetlen pillantas, amit elkaptam, pedig o semmi rossz szandekot nem tett a kifejezes moge....
@tucano: Namibiat ne hagyd ki, ha teheted. Bar az teny, hogy Windhoek-on kivul sok minden nincs, de az legalabb nagyon jo. En foleg az egyenlitotol delre tevekenykedtem, ott ritkan lehet igazan nagy sz@#-ba tenyerelni, talan az egy Zimbabwe kivetelevel. Oda igazan csak a Viktoria Vizeses miatt szabad elletogatni,Harare egy..... hat az. Cserebe dollar trilliardos lettem, vettem 150 trilliard dollart (ra van irva, plusz 12 db 0 van a szamok utan), kerek 2 botswanai pulaert.
A veszely pedig akar otthon is ott van, es most hadd ne emlitsem NY-ot, ahol szinten naponta olik egymast a nepek...

tucano 2013.03.15. 18:32:29

@mommmmo: évi 30.000 portugál megy Angolába, Zöldfokira és Sao Tomére. Ennek a számnak a harmada sem akar Portugáliába vándorolni évente.

@mojoking77: elfelejtettem írni, hogy a néninek ELEFÁNT farmja van! Hű, de nagyon megnézném Namíbiát, meg egy ilyen ormányos tenyésztőt. Egyébként Mozambik se utolsó (de igen) hely, bár Angolával együtt a világ leggazdagabb országai és elég gyorsan rá is fognak jönni. Megyek ápr. végén Sao Toméba, az is gyönyörű lehet, a WHO szerint a világ legegészségesebb környezetű országa.

mojoking77 2013.03.15. 18:46:33

@tucano: Ahoz nekunk a Garden Route-on volt szerencsenk kb 100km-re keletre George-tol. Etettunk felnott elefantot (mokas volt, en ugy gondoltam ,hogy a vodor zoldseget megosztom a ket felnott kozt, az elefant meg ugy gondolta, hogy nem), illetve felesegem le van fenykepezve fel eves elefantborjak kozt. Komoly elmeny.

Jol hangzik Sao Tome, repulojarat hogy van, Szenegalbol? Nekem a Zold Foki Szigeteknel "kellett" hidroplannal menni. Mennek mar vissza Afrikaba, most mar tobb mint ket eve nem jartam ott (kozel kelet, Europa, Oceania, most meg USA). Azt mondjak altalaban az elso percben elvalik, hogy valaki imadni, vagy utalni fogja. En ezt Douala erpteren eltem meg. Kollegam ot perc utan kesz volt a paratartalomtol, a hosegtol es a voros homoktol, en meg vigyorogam mint a tejbetok.

TIA, you know.....

Muscari 2013.03.15. 18:49:04

Nagyon tetszett a poszt, de en sem koltoznek Del-Afrikaba, az biztos.
Nelson Mandelaval kapcsolatban szeretnem elmondani, hogy o politikai okokbol volt bortonben termeszetesen, jo 25 even keresztul. Meg szabadulasa elott irt rola konyvet egy magyar szerzo, Bur Gabor. (Nem tudom, vajon a neve miatt erdekelte Del-Afrika, vagy ez csak veletlen, mindenesetre vicces). Olvastam annak idejen, de igen regen volt, meg fiatal is voltam meg elegge, ugyhogy sok reszletre nem emlekszem, csak arra, hogy egy nagyon szimpatikus ember kepe rajzolodott ki.

tucano 2013.03.15. 18:56:04

@mojoking77: :)
Zöldfokiról, meg Luandából lehet menni, még nem tudom hogyan lesz, hála égnek nekem is veszik a jegyet. Aztán vissza Bissau, ha minden jól megy, akkor visszük az ország első röntgenjét.

@Muscari: ő lehet, de a feleségétől a hideg ráz ki.

Taxomükke (UK) 2013.03.15. 18:59:46

@spangola: Magyarul nyugodtan mondhatod, hogy neger, nincs azzal semmi baj.
Angolul ne mondd, hogy negro vagy nigger.

mommmmo 2013.03.15. 19:04:27

En is imadtam Afrikat az alatt a 2 het alatt. A kislanyom is ott fogant meg, ugyhogy extra halasak lehetunk a kontinensnek:)
Tervezunk meg egy nagy Afrika turat, egyszer..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 19:13:18

@Taxomükke: nagyon sokan megertik a negert
sot a fekat is
en nem eroltetnem

tucano 2013.03.15. 19:26:05

@spangola: Brazíliában a "nego" becézés, kedvesemet jelent, ott nyugodtan :)

spangola 2013.03.15. 19:27:28

Én nemrég láttam Az afrikai szeretők c. filmet.

Igaz történet, egy fiatal svájci pár Kenyába megy, és ott a nő első látásra beleszeret egy gyönyörű maszáj harcosba, akit talpig harci díszben lát meg a kompon. (Én nem bukom a fekete férfiakra, de ez a színész..., nincs jobb szó rá, gyönyörű).

A nő nem repül vissza hazájába, vőlegénye egyedül tér haza. Megkeresi a maszáj harcost, és onnatól annak családjával él, családot alapítanak egy szegény maszáj faluban.

A film arról szól, hogy a szerelem, az igazi szerelem, mert ez az volt, képes-e lecsökkenteni a kulturális, társadalmi, és mindenféle különbségeket, mert itt egyezés semmiben nem volt, csak az egymás iránt érzet szerelemben.

A maszáj harcos nem tudott még szeretkezni sem, szó szerint csak meghágta a nőt, a nőnek kellett megtanítania szeretkezni, csókolni.

Gyönyörű és elgondolkodtató film a szerelem erejéről, a harcról, amit egymásért megvívtak magukkal és a környezetükkel szemben.

Könyvben még részletesebben leírja az ottani körülményeket (pelenkázás helyett homokkal mosás... stb., de a könyveket még nem olvastam), és a könyv 3 részből áll, amiből ha jól tudom, csak ezt az egyet filmesítették meg.

Gyönyörű film, gyönyörű történet, és persze szomorú is.

mommmmo 2013.03.15. 19:31:08

@spangola: es miert szomoru?
A volegenynek mindenesetre sz@r lehetett.

spangola 2013.03.15. 19:47:36

@mommmmo:

A vőlegény otthon elég hamar talált mást magának.

Nem spoilerezek, nézd meg.

mojoking77 2013.03.15. 20:02:11

@spangola: Az ilyen filmeken altalaban elelszok, vagy ha moziba ulunk be, akkor 30 perc utan felallok es otthagyom a fenebe az egeszet. De hat biztos sokan utaljak a profi box kozvetitest is gondolom :))

tableno 2013.03.15. 20:17:02

@tucano: Ja, az asszony is "mi negro"-nak becézi néha a babát, pedig nem is az! :)

mommmmo 2013.03.15. 20:32:48

Hat az ilyen szerelem mindent legyoz sztorikban eleve nem nagyon hiszek. A termeszeti nepek altalaban nem valami romantikusak, en sem lennek, ha azt latnam, hogy xy torzstagnak eheznek a gyerekei, mert mondjuk a szive szerint valasztott, es nem az esszeruseg/ mas csaladtagok jovahagyasa alapjan (ez a ketto altalaban elegge atfedi egymast) szoval nagyon kivancsi vagyok erre a sztorira, hogy mennyire talalom hitelesnek.

Sanyi9 2013.03.15. 20:47:28

@mojoking77: mint tiszteletbeli eszt, kikerem magamnak az esztek leszlavozasat. Amugy termeszetesen semmi bajom a szlavokkal. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 20:52:25

ja, svajci no, meg maszaly harcos
idealis par

nyuszigonosz 2013.03.15. 20:56:08

@mommmmo: A spangola által leírt sztori hiteles. A nö valódi. Svájci és már hosszú évek óta ismét Svajcban él.
A nagy szerelem nem tartott sokáig amúgy, csak ráment a nö egész vagyona. Szóval a pár éves közös kislánnyal aztán visszament Svájcba, szocisegélyes lett elöször is, de már nem az.
Megírta a nagy szerelmi történetet, és a könyv bevételéböl jól elvan, mert ugye filmként is meglett, plusz a további könyv/ek hazaérkzése utáni és mostani életéröl és persze a magas honorárok az összes létezö Talkshow-ban nemet nyelvterületen pár évig.
Meg vállakozó is lett megint, mint annak elötte is volt Svájcban, de megpróbált a maszajoknál is üzletet fenntartani, amit a férj semmilyen hozzáállása tönkretett.
Ennyit a nagy szerelmekröl.

mojoking77 2013.03.15. 21:04:05

@Sanyi9: Maxima mea culpa. En sem gondoltam teljesen vegig. Ez kb olyan, mint ha az ukranokat le"orosz"oznam...

morsels (törölt) 2013.03.15. 21:10:16

@tucano: Olvasva mas hozzaszolok posztjat, meg a kesobbi irasokat is egesz idaig, azert te is elegge egyoldaluan allitod be a dolgokat.

Ne erts felre, nem allast akarok itt foglalni, csak par fontos dologra felhivni a figyelmet, ami szerintem rad is ervenyes.

Akit te rasszistanak tartasz (biztos van kozottuk olyan is), azok mas tapasztalatokat gyujtottek mint te, ez nyilvanvalo. Te segiteni mentel oda, ok meg dolgozni, ott elni. Es innentol lesz ertheto a lenyeges kulonbseg a szempontok kozott, legalabbis ugy gondolom.

Megprobalom pontokba szedni, nagyon sok resze van, biztos kihagyok egy csomo dolgot, de valahol el kell kezdeni.

1. Te kifejezetten erzelmi alapon kozelited meg a dolgot, amit meg is erted, nade szerinted tenyleg a 'feher ember' a felelos mindenert, ami tortenik Afrikaban?
2. Gyanitom, hogy valamifele segelyszervezet kereteben dolgozol, akik kapjak a penzt valahonnan, nem pedig sajat zsebbol veszed a rontgen gepet. Szerinted az a penz honnan jon?
3. Del-Amerikat is gyarmatosittak gyakorlatilag ugyanugy, mint az afrikai kontinenst... az egyik erdekes kulonbseg az az, hogy Del-Amerikat a portugalok es spanyolok gyarmatositottak, a legtobb helyen kiirtva az oslakossagot.
4. Afrikaban a gyarmatositas elott ugyanugy torzsi teruleti felosztas alapjan tortentek a haboruk, mint a gyarmatositas megszunese utan. Lasd Szomaliat, Rwandat, Zimbabwet, meg a tobbit.
5. Most sem azert kell segiteni menned, mert a feher europai haborus ovezetet tart fenn olyan orszagokban is, ahol elvileg minden lehetoseg megvan arra, hogy viragzo gazdasagot teremtsenek.. asvanyi anyagok, elelmiszer, mit tudom en.
6. A rasszizmus nem erv, csak szelsoseges esetekben. Peldaul ami Rwandaban tortent, azt sem annak hivjak. Igaz, nem feher europai volt az agresszor.

Szoval pesze igazad van, ne erts felre. Csakhat te egy felhaborodott erzelmi oldalrol nezed, irsz velemenyt, ami szerintem ugyanugy nem igazan 'meggyozo', mint a gyakorlati, mindennapi eletbol kialakult megelhetes racionalizasalasa, ami szinten eshet tulzasokba.

Egyik erveles sem vezet eredmenyre, csak a konfliktus erosodik. Mikozben neked is igazad van, meg a tobbieknek is valahol. Csak a szempontok masok.
Te onkent valalltad hogy segitesz (persze a fund az jon valahonnan, vilagos, nem meggazdagodas a cel), a masik meg csak ott szeretne elni. Teljesen mas nezopont.

Kozben meg az oslakossag irtja egymast. Neha vallasi, de leginkabb torzsi ellentetek. Es persze ezt ra lehet irni az 'europai feher' szamlajara, de attol meg egy tapodtad nem haladnak elore.

spangola 2013.03.15. 21:20:58

@mommmmo:

Honnan veszed, hogy a szerelmük mindent legyőzött???
Épp ez az, hogy nem!

spangola 2013.03.15. 21:23:07

@hagyma:

épp ez az, hogy abszolute nem ideális pár, de mégis első látásra szerelmesek lettek, és ez igaz történet.

20 éve íródott, és semmi csöpögős AMERIKAI FILMES happy end nincs a végén:)

A film döbbenetes. Egyik döbbenetből estem a másikba. Pedig megtörtént.

spangola 2013.03.15. 21:27:10

Bocs, félreírtam, nem 20 éve íródott, hanem 20 évvel ezelőtti a story.

A színész, aki a maszáj harcost alakítja, hát, nagyon hot,
jól kiválogatták a castingon, az biztos.

Bár én bevallom, az első szex után nem biztos, hogy vele maradtam volna, túl szexcentrikus vagyok, és mondhatom, hogy a mi Nyuszikánk és több romantikát vitt anno a párzásába, mint a maszáj harcos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 21:31:53

@spangola: en elhiszem
a vege ugye lathato
mert ugye nem csak azt kell nezni hogy milyen fasza gyerek a malaj harcos
/tudom, feltoro erzelmek, de barki megmondta volna hogy a kapcsolatnak nincs jovoje, en aztan tenyleg nem vagyok rasszista de en keptelen lennek egy eszkimo, vagy kinai novel elni, vagy indiaival es sorolhatnam meg hosszu sorban/
de mindenkinek maganugye kivel letesit kapcsolatot

meatclone 2013.03.15. 21:33:28

@mommmmo: a film cime :White Masai , a youtube-on fent van angol alairassal.

morsels (törölt) 2013.03.15. 21:34:27

@Taxomükke: Attol fugg, hol mondod :-)
A magyar neger es az angol 'nigger' kiejteseben nincs nagy kulonbseg, megertik.
En szemely szerint sosem hasznalnam a 'feka' szot (szerintem lenezo, degradalo), de tudom, hogy magyarorszagon ez elfogadott es nem fogok vitatkozni ezen.
A 'kaffer' meg, amit NICKI LAUDA hasznalt, az egyertelmuen degradalo, rasszista, megkulonbozteto. Persze barmit meg lehet magyarazni szelos jobb, avagy bal oldalrol.

tucano 2013.03.15. 21:35:50

@morsels: hú, várj, válaszolok pontonként.
1. nem írtam ilyet
2. dehogyis
3. Afrika igen nagy részét a portugálok (és a spanyolok is)gyarmatosították, pl Angola, Mozambik, Bissau, stb
4. igen
5. ez sosem egyértelmű, pl. Maliban nem vagyok benne biztos egyáltalán, de nagyrészt valóban nem. Viszont ezekben az országokban mindenhol a felszabadítási háborúk idején tört el végleg vmi. Franciák, angolok, belgák, portugálok, spanyolok, keletnémetek, csehek, oroszok, kubaiak, amerikaiak mind ott tobzódtak és pusztítottak úgy, ahogy azt el sem merjük képzelni.
6. sosem állítottam. Ruanda pont olyan, mint a horvát-szerb háború volt, se jobb, se rosszabb.
Azon háborodtam fel, hogy valaki lenézte a feketéket, ennyi. Sosem dolgoztam segélyszervezetnek, teljesen más dolgom van arra, véletlen, hogy így jött össze a röntgennel, bocs ha félreérthető voltam.
Afrika egy bazi nagy kontinens, mindegyik országnak megvan a maga problémája. Nem mindenhol irtják az emberek egymást. De ez megint egy másik kérdés.
Én csak azt nem viselem el, ha valaki úgy érzi, hogy beszólhat vagy lenézhet fekete bőrű embereket. Nem hiszem, hogy a "fehér ember" lenne a hibás bármiért, egyrészt mert nem igaz. Hibás ott mindenki, az ő történelmük sokkal keményebb, mint pl. a miénk, amiért mi is rinyálni szoktunk (tiszt a kivételnek). De ez sem téma, nem hiszek az igazságosságban történelemben. Nekem az a bajom, amikor valaki szidja vagy lenézi a feketéket. Nem a bűnözőket, nem a gyilkosokat, hanem a feketéket így együtt. Az én feleségem is fekete bőrű és ezenkívül egyetlen sztereotípia sem igaz rá(itt az érzelmi oldal). Nehogy félreértés legyen, ugyanúgy elmondom ezt feketéknek/latinóknak is, ha elkezdik, hogy mert a fehérek...
Ha valaki bőrszín alapján ítél, az rasszista. Tökmindegy milyen tapasztalatokat szerzett.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 21:37:05

@ABL CA: bunozo" Mandela osszehozta
es aki utazott keresztul biztos latta a kis kocka hazakat a gettok helyen amit Mandela epittetet nagyon sokat sokfele lattunk es jo volt latni rendezett forma telepuleseket

a belvarosokban a sok lepusztitott berhaz viszont a feketek muve akik nem is fizetnek lakbert .. regen a labukat sem tehettek mbe es most igy jobb?

nyuszigonosz 2013.03.15. 21:37:42

@hagyma: Németország csinálta a filmet.
@spangola: A maszáj harcost a filmben Jacky Ido, Párizsba élö francia színész alakította ( Burkina Fasó-ban született)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 21:40:13

@tucano: a getto latogatasnal tilos volt barmit adni a gyerekeknek ... en azert titokban adtam pedig megvoltak nevelve hogy ne kerjenek..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 21:42:17

@nyuszigonosz: gondoltam, hogy nem amerikai
nem latom a nagy storyt, hogy egy hulye svajci picsa behazasodik a malaj torzsbe
majd elvalik es hazamegy

tucano 2013.03.15. 21:47:47

@montroyal: szegény srác, akivel most összehaverkodtam:) Napok óta könyörgött, hogy adjak már valamit. Mondtam neki, hogy neked semmit, mert eliszod az egészet, amivel semmi bajom, meghívlak sörözni bármikor, de a gyerekeidnek nem viszel semmit az nem frankó. Szóval megeskettem a családi dzsudzsumra (kulcstartóm:), hogy ha nem a gyerekeinek adja a pénzt, akkor többet nem áll fel a farka. Egyből nem kellett neki. Mondtam neki, hogy csak így lesz deal. És végül megesküdött, de olyan ünnepélyesen, mint az új kormány 2010-ben. Tuti biztos vagyok benne, hogy kivételesen a kölyökre ment a pénz. Van, ami fontos egy férfiembernek az ápolt AK-n kívül :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 21:49:04

@morsels: en mondtam,, siman megertik
a feka meg hasonlo a fecalhoz ami uruleket jelent
ugyhogy mint mondtam ezekkel a szavakkal ovatosan bannek itt
mar ha nem akarja valaki hogy egy afroamerikai pofanvagja :)

morsels (törölt) 2013.03.15. 21:52:21

@tucano: A spanyolok meg a protugalok csak azert nem irtottak ki az oslakossagot Afrikaban, mert rabszolganak adtak el oket.

Igazad van, nem mindhenhol irtjak egymast az emberek. Meg hat a gyarmatositas elott nem voltak orszagok sem igazan, a torzsek vandoroltak, irtottak egymast, sot, eladtak az ellenfelet a spanyoloknak meg a protugaloknak rabszolganak.

Ezek tenyek. Aztan persze vannak, akik leneznek valakit csak azert, mert fekete, mert afrikai. Vagy arab, vagy koreai. Ezt meg is ertem, elitelem en is.
Nade az Afrikai kontensen jelenlevo problemak csak reszben a 'feher europai' gyarmatositasra, megjelenesere vezetheto vissza.

Viszont ez erdekes, hogy a 'borszine alapjan itel'.
Az emberek nagy resze valamifele identitast akar. Ami leginkabb azzal jar, hogy a massaga kihangsulyozhato. Ezt lehet talalni a focipalyak lelatoin, de sokszor egyszeru emberek koreben is. A legtobb ember nem azert nem rasszista, mert felvilagosult, hanem azert, mert vagy nem talalkozott mas kulturabol, hatterbol szarmazo emberrel, plane nem olyannal, akinek a borszine mas.

Ugyanigy van a szexualis, vallasi megitelessel. A mai napig muszlim, katolikus, izraelita (persze a tetek egeszen masok, mint mondjuk 2000 evvel ezelott) egyfajta ellenseg, a buddhakat meg senki nem akarja bantani. Vagy amig nem volt gay parade, addig mindenki tolerans volt, a kocsmakban leszamitott 'ferfias trefakkal'. Az is azert erosodott es valtott at szelsosegbe, mert az emberek addig nem 'rasszistak', amig nem kerulnek olyan szituacioba, hogy a masikat valamilyen modon adoptaljak a sajat identitasukhoz. Ami sokszor nem egyszeru, csak ilyen absztrakt szinten leirva az.
Szoval persze, minden azon mulik, hogy ki ervenyesiti az akaratat. A tortenelem nem az igazsagossagrol szol. Igaza mindig a gyoztesnek van ugye.

mojoking77 2013.03.15. 21:59:55

@montroyal: "es aki utazott keresztul biztos latta a kis kocka hazakat a gettok helyen amit Mandela epittetet nagyon sokat sokfele lattunk es jo volt latni rendezett forma telepuleseket"

Oooo, bocsass meg, es nehogy azt hidd, hogy egy pillanatig is leneznem Mandelat, minden tiszteletem az ove, de amit epitetett, es amiert tobbek kozt a Nobel dijat is kapta, azok nem masok mint a badogvarosok. A kockahazak mar Mbeki idejeben kezdtek elterjedni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 22:00:21

@tucano: egy kis tortenet a biztonsagrol; Port-elisabetbe esteledett es elindultunk egy kis csoportban gyalog a kozeli shoping es szorakozokozpontba..2 idegen fiatal lany az utcan mivel en egyedul voltam (tobbiek parba)megkert belem karolhasson... OK gyertek velunk nem problema.. ti honnan jottetek kerdeztem ... meglepodtek hat del-afrikabol ,itt szulettek ... és igy kell kozlekedniuk ..

tucano 2013.03.15. 22:04:56

@morsels: hát azt nem tudom minek lehet nevezni, amikor egy országból mindenkit elvisznek. Szerintem nyugodtan hívhatjuk irtásnak, mert a turizmus szó nem megfelelő.
"A legtobb ember nem azert nem rasszista, mert felvilagosult, hanem azert, mert vagy nem talalkozott mas kulturabol, hatterbol szarmazo emberrel, plane nem olyannal, akinek a borszine mas."
Ez magyar megoldás, ahol alig van mód találkozásra bevándorlókkal, a valóság pont ennek a fordítottja kellene hogy legyen. Aki sokat találkozik más kultúrák képviselőivel (de fennköltnek hangzik) az nem rasszista. De ez sem egyszerű, függ a kultúrától, a közegtől, a fejlettségtől, a vallástól, stb.
Látod te is sztereotípiákatban gondolkodsz, pl. a dalai láma elődei igen kegyetlen tömeggyilkosok voltak, állandóan mentek a véres leszámolások más a buddhista szekták között. Pont úgy, mint Európában.
"Vagy amig nem volt gay parade, addig mindenki tolerans volt, a kocsmakban leszamitott 'ferfias trefakkal'. "
Az ne zavarjon, hogy Magyarországon pár évvel a meleg felvonulások előtt még börtön járt a homoszexualitásért, annyira nem lehetett tréfás.
Pont azok a rasszisták, akik a büdös életben nem beszéltek még feketékkel/kínaiakkal, akik semmit sem tudnak másokról. Meg a hülyék persze. Ha megismersz valakit (aki persze nem bűnöző és nem tesz neked rosszat), akkor nem tudod utálni. Szerintem.
Nekem egyszerű a világ, nem utálok senkit, aki nekem nem ártott. Ahogy írtam, aki másokat a bőrszíne alapján ítél meg, az rasszista. Ennyi, nincs ebben semmi bonyolult. Nem lehet fordítgatni, hogy de így egy kicsit, meg úgy egy kicsit.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:05:25

@tucano: Mondok meg valamit.
Persze, elitelem en is az apartheidet, nade... es nem azert irtam a nadet, mert rasszista vagyok.

Nezz meg barmelyik orszagot, amelyik kivonult az altala gyarmasotitott orszagbol. Persze lehet mondani azt, hogy oda sem kellett volna menniuk, meg csak azert mentek, mert abbol nekik hasznuk szarmazott.
Ebbol az biztos igaz, hogy hasznuk szarmazott, kulonben nem mentek volna oda es nem gyarmatositottak volna.

Ami vita temaja lehetne, hogy nelkuluk milyen tarsadalom fejlodott volna ki. Ezt viszont igazabol nem tudhatja senki, igy innentol kezdve elegge parttalan, amit altalaban az erzelmi, vagy valamilyen racionalis hozzaallas befolyasol, ami konfliktus merteketol fuggoen feloldhatatlan ellentmodassa alakulhat, amibol kialakulnak a szelsoseges nezopontok es az erveles zsigerive valik.

A legjobb pelda erre, amikor a zsido szot leirjak.
Magyarorszagon ez a ciganyra van kihegyezve, persze lehet mas etnikumot talalni. Aztan mas orszagokban mas csoportokat lehet hozni peldanak, mint erzekeny, vagy kifejezetten veszelyes pont.

Es ennek nagyreszt a mindenkori politika volt az oka... az erdkekek dominalnak, az ellentmondasok szonyeg ala soprese, esetleg eroszakos elfojtasa mint ennek eredmenye, aztan az utobbi evekben kialakult a PC beszed.... az bajok ott vannak, a PC a szonyeg.

mojoking77 2013.03.15. 22:07:12

@montroyal: BTW, senki nem kozlekedik este gyalog. Sem PE-ben, sem Durbanben (bar ott a setaloutcan meg csak csak), sem Cape Town-ban, de legfokepp nem Jo'burgben. Senki. A rendorok epp ezert sokkal liberalisabbak a nem hullareszeg, de becsipett soforokkel.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:14:48

@tucano: Egyreszt nem voltak orszagok.. a torzsek mentek az allatvandorlassal. Torzsek haboruztak egymassal, amivel kijeloltek a sajat teruletuket.

Masreszt nem vittek el mindenkit... teny, akiket lehetett, azokat ossefogdostak, de ebben a spanyolok meg a portugalok jartak az elen, az angolok eleg regen betiltottak a rabszolgak adas-vetelet (ami nem jelenti azt, hogy nem volt fekete-kereskedelem (ha, pun intended)), de ki nem irtottak oket.

Az lehet, hogy egy-egy torzs eltunt, dehat mint irtam, idovel a spanyolok meg a portugalok csak lepenzeltek egy torzset, akik aztan adtak a rabszolgakat neki. Vilagos, nem volt szep dolog, nade a tortenelmunkben egy csomo olyan dolog van, ami nem szep.

"Az ne zavarjon, hogy Magyarországon pár évvel a meleg felvonulások előtt még börtön járt a homoszexualitásért, annyira nem lehetett tréfás. "

Ez igy nem egeszen igaz, viszont nem is igy ertettem.
Elotte nem voltak tuntetesek, nem volt kozponti kerdes.

Ugy ertettem, hogy a magyar mindig is tolerans volt egeszen addig, amig nem zavartak meg az eletet :-)
Amig nem latott egy feketet szemelyesen.. amig egy homoszexualis nem valamifele sotetben magat mutogato perverz volt... amig az azsiai nem jelent meg... amig valaki elnyomo volt es valaki felszabadito.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 22:17:56

szeretem ezt a DE szocskat ... nem vagyok rasszista,DE..peldaul én ha azt mondom amelyik cigany hulye az nagyon hulye viszont amelyik okos... olyannal meg nem talalkoztam es kulomben is és is ember vagyok meg o se...DD ok csak vicc..
nalunk egy ismert TV pcihologus azt talalta mondani egy tanulmany szerint a feketeknek alacsonyabb az IQja .. orszagos felhaborodast keltett es meg az orvosi kamarabol is eltiltottek szegenyt
egy radio musorba betelefonaltak a zsidok ellen durvan , a musorvezeto rogton megvedte es ellent mondott a telefonalonak.. masnap oriasi felhaborodas es kirugtak a musorvezetot mert nem is szabadott volna adasba adni ilyent..
nalunk semmi rasszizmus antiszemitizmus nem tolerelt , azert vanDE..( nem az en udvaromba!!)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 22:21:06

@mojoking77: kb 300 m volt nem mellek utca a tengerparton es jol estt hogy 2 fiatal lany belem karol de ahogy odaertunk megkoszontek es leptek a sajat tarsasagukhoz...

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:23:45

@tucano: Eszembe jutott meg valami. Lehet hogy szerinted nem tartozik a beszelgetesunkhoz, de szerintem igen.

Szoval amikor Zagyva Gyula, a magyar parlament tagja azt mondja egy kepviselotarsanak, hogy 'bar cigany vagy de ledofnelek', akkor az olyan sok szempontbol rossz, hogy nem is latom ertelmet elmagyarazni. Plane ugy, hogy Zagyva ur meg mindig parlamenti kepviselo.
Ezen persze a szelso oldalak felhaborodnak, csak epp nem azon, ami a lenyeg lenne.
Szerintem.

mojoking77 2013.03.15. 22:26:41

@montroyal: Meg tudom erteni. :)
Gabaronet imadnad :)) Maga Botswana egy nagyon jo hely, teljesen biztonsagos, nagyon gazdag, es a helyi lanyok meg vannak orulve a feher sracokert. Nem prostitualtak, nem akarjak eltartatni magukat, (foleg, hogy az atlag helyi sokkal gazdagabb nalunk), szimplan imadnak minket.. A vege fele mar nem mertunk lemenni bulizni, mert olyan ajanlatokat kaptunk, hogy annak mar nem nagyon lehetett ellenalni.. :))

tucano 2013.03.15. 22:27:45

@morsels: ez messzire visz, de nálunk sosem volt PC. Elfojtás volt és leplezés. Segítség semmi (legtöbb estben), se nevelés, se próbálkozás. Korrupció, pl. cigányoknál a saját hívek pénzel tömése igen. De PC az sosem. A PC pont az, hogy beszélünk ezekről a dolgokról, lemegyünk a gyökerekig, nekiállunk rendet rakni, kinevelni értelmiséget, rendőröket, stb. Mikor volt ilyen otthon? Főleg olyan, ami nem látszat intézkedés volt? Ma már a 2 generáció nő fel, akik sosem dolgoztak. Hát nem is most fog megoldódni a dolog.
Visszatérve Afrikára, hű ez most bő lé lesz, bocsánat. Vegyük pl. Angolát és a portugálokat. Évszázadokig úgy viselkedtek ott a portugálok, mint a dúvadak. Azért kivégeztek embereket, mert a saját nyelvükön meg mertek szólalni. A gyarmatosítás lényege az, hogy akinek gyarmata van, az oda tudja kitolni a saját gazdasági problémáit. Szétrabolták az országot. 61-ben a Salazar rendszer annyira szarban volt, hogy még keményebbet szorított az afrikai gyarmatokon. Na, akkor kiborult a bili (persze a ruszkik is ott voltak már a háttérben) 75-ig olyan irtás ment, hogy embertelen. Aztán kivonultak és a portugálok minden afro katonájuknak és hivatalnoknak megadták az állampolgárságot, mert tudták mi lett volna velük, ha otthagyják őket. A friss független országban azonnal egymásnak estek a korábban sem egységes frakciók. Volt Moszkva-párti és a DÉl-Afrikaiak által támogatott oldal. Szétverték az ország maradékát is, NDK-s, cseh, ruszki és kubai katonák(csak ők 25.000) segítségével. Nem kiképzőkről beszélünk, hanem harcoló alakulatokról. Eltelt 40 év anélkül, hogy lett volna oktatás, lettek volna hivatalnokok, orvosok, stb. Mégis mit várhatunk tőlük? 2002-ben lett vége a dúlásnak! Az ő hibájuk? Persze. De vakarták mások is a sebet, kellett a gyémánt, az olaj, stb. Mégis mit várhatunk tőlük? Hogy Európa lesznek azonnal?
Viszont a békének köszönhető az egyik kedvenc dalom: www.youtube.com/watch?v=dNtQYY_Df1c

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:31:06

@montroyal: Szerintem a rasszizmus korulmenyek kerdese.

A Quebeci franciaknak is megvan rendesen a felsobbrendu tudatuk, csak ok szabadsagharcot folytatnak ugye, mert nincsenek abban a helyzetben, hogy iranyithassanak. Zsarolni persze tudnak es ha onallo orszagot csinalhatnanak, nagy szarban lennenek szerintem, de politikai erdekek miatt jo ez igy, ahogy van.

Ellentetek, erdekek alapjan voltak mindig, lesznek is. Nyilvanvalo hogy ezeket nyugati gondolkodassal, az USA haderejevel nem lehet megoldani a vilag minden pontjan, de arra jo, hogy erzelmeket lehessen indukalni.. erdeknek megfeleloeket.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:38:10

@tucano: A PC az leplezes :-)
A nyugati vilagban is.
Teny, a tolerancia foka mas, legalabbis ahol en elek, de 'latens rasszista' van mindenhol. Az adott csoport erdekei szamitanak.

Persze gazdagabb allamokban a bevandorlokat tudjak segiteni es hajlandoak is. A kerdes az, hogy mennyi bevandorlo terheli az allamkasszat.. hogy hogy alakul a 'csoport erdeke'.

Ez teljesen normalis reakcio a csoport tagjaitol. Minden csoport kepes felszivni, asszimilalni adott mennyisegu 'uj vert', persze ez aranyok kerdese, meg az asszimilacio sikeressegenek es eredmenyessegenek kerdese.

Amig az orszag kepes 'felszivni' es egyutt mukodni az adaptalni kivani bevandorlokkal, addig nincs problema. A problema akkor kezdodik amikor a bevandorlok es a kulturajuk tul nagy terhet jelent az adott rendszernek, amelyik nyilt es befogado akar lenni.

tucano 2013.03.15. 22:38:10

@morsels: Afrikában nem voltak országok?
Hűha, vannak komoly lyukak az ismereteidben, bitang nagy királyságok voltak.
Persze háborúskodtak egymással és az elfogott katonákat szépen eladták rabszolgáknak, először az araboknak, majd az európaiaknak. Magyarországnál sokkal nagyobb részek néptelenedtek el teljesen, amint sikerült annyira megvetniük a lábukat, hogy az európaiak ki tudtak törni a tengerparti erődjeikből.

"Ugy ertettem, hogy a magyar mindig is tolerans volt egeszen addig, amig nem zavartak meg az eletet :-)"
Ez szerintem helyesen úgy hangzik, amíg be voltunk zárva a vasfüggöny mögé és az nem tolerancia, hogy börtönbe küldünk mindenkit, aki kilóg a sorból.
Most sem központi kérdés, hogy a melegek felvonulnak-e vagy sem. Azzá teszik, hogy el tudják leplezni a valódi problémákat. Most komolyan téged érdekel, hogy ki hogy vonul fel, bőrtangában van-e vagy nem? Pont leszarom. Nagyon gyorsan változnunk kell, mert a világ keveredik. És mi sem maradunk ki ebből, csak a rosszabb végire kerülünk, mert nem dolgozunk fel időben ilyen dolgokat. Lehet róla vitatkozni, de másokat megtámadni nem. Pont az elfojtás a legrosszabb. Nem a pávatollal a seggében viháncoló meleg a veszélyes. Hanem amikor elfojtottak mindent, tagadták a szexuális bűnözés létét, mert olyan itt nincs a szocializmusban. Amikor emberek egész életükben kussoltak arról, hogy kit és mit szeretnének, na többek közt szerintem attól ilyen frusztrált a társadalmunk. Másokat gyűlölünk és magunkat esszük meg.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 22:40:37

@mojoking77: en ugy vagyok ezzel a no kerdessel hogy en csak egy gyenge ferfi vagyok es ha hagyom magam hamarabb szabadulok..
@morsels: separatista kissebsegi kormanyvan a tartomanyba szept ota tegnapi sondage 68% tulhaladottnak tartja a kivalast az emberek halani sem akarnak rola
masik separatista kormany 22%al eset az immobiliere transakcio 1 honap alatt..
a problema viszont az ha nagyon szar lesz itt az nekik jo mert az elkeseredett emberek konnyebben szavazhatnak kivalasra .. hatha jobb lesz.. Mo-on is Orbanra szavaztak.. hatha jobb lesz..

tucano 2013.03.15. 22:41:42

@morsels: ez abszolút igaz. Ott működik a legjobban a beolvasztás, ahol eleve ilyen a kultúra. VAGY bűntudatuk van, mert behurcolni embereket, kínozni őket, aztán tovább szivatni, azt nehezen veszi be rendes emberek gyomra. De most úgy tűnik, hogy fordul a kocka. A vállalkozóbb kedvű európaiak sokan mennek olyan helyekre, ahonnan érkeztek eddig az emberek. Mi is megyünk otthonról, nézd meg mi van fentre írva:)
Minket is elviselnek, mi is bevándorlók vagyunk. Illetve engem el szoktak. Pedig voltam már clandestino néhányszor.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:41:51

@tucano: Persze, irtam is, hogy torzsek haboruztak egymassal.
De akkor ird le nekem, hogy mik voltak az orszagok nevei.

Engem nem erdekel, hogy ki vonul fel. En azt irtam, hogy ma magyarorszagon ez valamifel politikai kerdesse notte ki magat, amit en szemely szerint nem ertek.

En csak azt irtam, hogy a PC megkozelites az a szonyeg, ami ala barmit be lehet soporni, amirol nem etikus beszelni.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:42:45

@montroyal: I know :-)

Ettol meg szarban lesznek.

spangola 2013.03.15. 22:44:26

@hagyma:

Nem a sztori vége a lényeg, hanem az odáig vezető út bemutatása.
Az ember már a film elején érzi, hogy ez nagyon meredek, az első sokk után meg főleg, amikor először viszi el szeretkezni a nőt a maszáj, aztán a nő meg iszonyatosan ledöbben, hogy a maszájoknál mit is jelent a szeretkezés. Kb. 30 mp volt a szex, elő- és utójáték pedig 0-0 mp, a szex pedig szó szerinti hátulról való sima meghágás, még vadnak sem nevezném. Védekezés nulla.

Akkor a nő teljesen elbizonytalanodott, de mivel szerelmes volt, elment a férfival a falujába, és a felesége lett, közben persze megtanította európai styleban szeretkezni.

De a lényeg, hogy a nő hogyan képes asszimilálódni, illetve a maszáj hogyan szegi meg a törzsi szabályokat és hagyományokat a nő kedvéért, szembeszállva a családjával és a a falujával.

Mind a ketten nagyon sokat változtak a másik kedvéért, a férfi is, pl. ha kettesben volt a nővel, akkor vele evett, vele fürdött egy falu közeli forrásban vagy miben, ami tilos volt egyébként. És csak a nő volt a felesége, pedig lehetett volna több felesége is, és még sorolhatnám.

Szerelmesek voltak, mégsem jött össze, sőt, nem csupán nem jött össze, hanem teljesen elfajultak a dolgok a végére.

A folyamat a lényeg, hogy hogyan veszítették el egymást.

A film online fenn van a neten, nem kell letölteni, magyar szikronnal láttam.

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:45:21

@tucano: Szerintem meg nektek azert kaland, mert ahova mentek, ott ti vagytok a kulonlegesek :-)
Es persze teged, benneteket nem neznek ugy, mint aki ratelepedik a tarsadalmi berendezkedesukre, hisz ritka madar a te fajtad :-)

spangola 2013.03.15. 22:46:12

@nyuszigonosz:

"A maszáj harcost a filmben Jacky Ido, Párizsba élö francia színész alakította ( Burkina Fasó-ban született)"

Igen, mikor pár hónapja láttam a filmet, egyből utánajártam a neten a színésznek, és maszáj harci dísz nélkül is jól néz ki, pedig egyáltalán nem tetszenek a fekete férfiak, még a mediterrán típusúak sem, nemhogy feketék.

tucano 2013.03.15. 22:48:42

@morsels: "De akkor ird le nekem, hogy mik voltak az orszagok nevei."
Ugye viccelsz, az egyiptomi birodalomról hallottál? :DDD

Igen hosszú lenne felsorolni, mire mi leszálltunk a lóról, ott már régen elosztották az egész kontinenst.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_historical_states_in_Africa

tucano 2013.03.15. 22:49:41

@morsels: az biztos, megfigyelni szeretek, nem részt venni :D

Sanyi9 2013.03.15. 22:50:42

@mojoking77: miert kell ellenallni az ajanlatoknak? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 22:52:24

@spangola: kihagyom
igy elmeselve is minden volt az csak nem szerelem

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 22:52:50

@morsels: szarba vagyunk !!vagnak le mindent emelkedik minden ( ma az aram) es a tobbsegi ellenzek kenyelmesen ul a seggen... de nincs 6 honapja vezetojuk .. vasarnap lesz..
amugy szarbol varat epiteni sehol se lehet ..
alig varom nyugdijba menjek..
es dolgozzak feketen tovabb..

mojoking77 2013.03.15. 22:53:12

@Sanyi9: Kb mert nos vagyok, illetve mert a HIV valahonnan innene indult hodito utjara, es mert a vedekezes leginkabb egy vascso formajaban merul ki naluk....

morsels (törölt) 2013.03.15. 22:55:47

@tucano: Eszak afrika az arabokkal, egyiptomiakkal mas kategoria, de ezt te jobban tudod, mint en.
Ok is gyarmatositok voltak, hasznaltak rabszolgakat, akik szinten a kontinetalis, fekete afrikabol szarmazo torzsekekbol, amirol (legalabbis azt hittem) eddig beszeltunk.

spangola 2013.03.15. 22:56:04

@hagyma:
Ez a szerelem. Vak, nem gondolkodik, hogy mi az értelme, mi lesz később. Nem számító.

mojoking77 2013.03.15. 22:57:23

@mojoking77: Komoly(abb)ra forditva, Botswanaban volt noi ovszer, ami ugyanolyan volt mint a ferfi csak sokkal nagyobb, vastagabb, es a holgyeknek kellett felhuzni, hogyha mar megeroszkoljak, legalabb mas bajuk ne legyen, illetve Del Afrikaban lattuk ugyanennek a tovabbfejlesztett valtozatat, ahol az ovszerben belulre kis, befele hajlo fogakat is aplikaltak, hogy az elso kifele torteno mozdulat a fiatalameber szamara az utolso is legen az adott evtizedben.....

mojoking77 2013.03.15. 22:58:37

@Sanyi9: Bocs, az elozo neked lett szanva

morsels (törölt) 2013.03.15. 23:01:30

@montroyal: :-)

Nezd, nekem mindegy, hogy Quebec kivalik, vagy sem. Nade hogy a Bombardiertol kezdve egy csomo ceg mit fog csinalni... ugy ertem, hogy a vevoket nem fogjak megtanitani franciaul, meghat eleve azert jo nekik ott, mert eleg eros politikai tamogatast kapnak... allami segitseggel.

De mondom, en ugy vagyok vele, hogy nem az en dolgom, nem szolok bele. Ha fuggetlenek akarnak lenni, tolem lehetnek.
Csak ugy gondolom, hogy nem jarnak jol. Semmi patriota, vagy nemzeti, vagy maple leaf szivu dobogas.

Mondjuk a 13 km-es confederation brigde lesz majd olyan 1200 km, dehat mindig van a vilagon valami record :-)

spangola 2013.03.15. 23:01:48

@mojoking77:

Egy hölgy ismerősöm mondása volt:
"Engem nem lehet megerőszakolni, mert én hagynám."

mojoking77 2013.03.15. 23:02:26

@spangola: Nem tudom, hala az egnek engem meg nem akartak. Remelem meguszom... :))

spangola 2013.03.15. 23:06:16

Az a baj, ha kifogsz egy ilyet, minél jobban vergődsz, ellenállsz, annál jobban élvezni fogja, mert szerintem épp az izgatja őket, hogy legyőznek, hogy hatalmuk van feletted, az fog történni, amit ők akarnak.
Talán az lenne a megoldás, hogy feküdni kéne, mint egy darab fa, olyan puhán.

mojoking77 2013.03.15. 23:09:55

@spangola: Nem tudom. Felesegemmel is beszelgettunk mar errol a temarol (igen, nem feltetlenul a klasszikus ferj feleseg beszelgetesek ezek, de hat nem is vagyunk a klasszikus ferj feleseg), o ugyanezt mondta. Akkor is probaltam belegondolni a helyzetbe, de nem ment. Valoszinuleg mint ferfi, mashogy vagyok kodolva ez ugyben...

spangola 2013.03.15. 23:13:18

@mojoking77:

Ja, te férfi vagy, bocs, azt hittem, hogy nő, nagyon keverem itt a neveket.

Mit mondott a feleséged? Nem értem konkrétan.

mojoking77 2013.03.15. 23:16:02

@spangola: Melyik hozzaszolasom alapjan noiesitettel?

spangola 2013.03.15. 23:22:36

@mojoking77:

"Nem tudom, hala az egnek engem meg nem akartak. Remelem meguszom... :))"

Erre hittem, hogy nő vagy.
Sok itt az m kezdőbetűs név, tiszta katyvasz az egész nicktéma a számomra. Azt se tudom, ki kicsoda, persze hagymára szoktam emlékezni. Mostanában nagyon szőke vagyok.

Úgy érted a feleséged is azt mondja, lehet, hogy megúszná, ha inkább úgy tenne, mintha hagyná magát?

Szerintem nagy rá az esély, mert szerintem az erőszakolók egy hányada nem a hagyományos szexhiány miatt teszi ezt,
hanem illegális szado-mazo játék ez, ahol az erőszakoló azt élvezi, hogy ő dominálhat, és ugye a legális szadomazoban az a lényeg, hogy a másik ellenáll, nem akarja, és élvezi, hogy a domináns fél legyőzi.
Ha nem állna ellen a játékban, akkor a domináns fél nem élvezné, mert nincs kit legyőzni.

Szóval lehet, hogy jobb Afrikában egy utcai támadáskor ilyenkor nem sikítozni, meg befeszíteni a testünket, meg harapni és a többi, talán, akkor mégsem erőszakolnak meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 23:23:23

@spangola: nem
a szerelemhez lelek is kell nem csak test

mojoking77 2013.03.15. 23:25:35

@spangola: Bocs, felig meddig humornak szantam, ezek szerint nem ment at

spangola 2013.03.15. 23:27:47

@mojoking77:
Végül is igazad van, férfi is mondhatja, nem csak nő.

tucano 2013.03.15. 23:28:07

@morsels: csak tréfáltam:) De azért, mert a frank birodalom nagy volt, még nem mondhatjuk, hogy a mi őseink nem voltak ország:) Afrika történelme is pont olyan, mint az európai. Voltak hatalmas birodalmak, kis országok, vándorló kis nomád törzsek, minden. Még gótok és vikingek is:) Sőt volt olyan idő, amikor a feketébbek vitték az arabokat rabszolgának. Sőt Egyiptomban egy fia arab sem volt, később érkeztek és csak az 1900-as években vették át a hatalmat az őslakosoktól. Vagy ott vannak az Ashantik, hatalmas birodalom, 350 évig állt fenn és törzsi szövetség volt, közös döntésekkel, tanácsokkal, tiszta EU. 1957-ig létezett és nagyon odavertek párszor az angoloknak, amíg be nem olvadtak a mai Ghánába (nem véletlen, hogy Ghána működik, büszke nép, naná hogy megy előre). Vagy a Mali birodalom és még sorolhatnánk. Egyébként szerintem felháborító, hogy a magyar sulikban (lehet hogy ez változott), de az én időmben egy órát nem tanultunk afrikai történelemről. Sok mindent máshogy látnánk. 1x45 perc nehogy már ne férjen bele.

spangola 2013.03.15. 23:28:24

@hagyma:

Hagyma! A lelkükről szól a film, nem csak testiségről! Szerelemről szól, nem szexről!

tucano 2013.03.15. 23:32:54

@tucano: egyébként Ashantiknál a rabszolgaság, inkább a mi jobbágyság fogalmunkhoz állt közelebb és a rabszolga gyereke szabadnak született.

morsels (törölt) 2013.03.15. 23:41:20

@tucano: Miert lenne felhaborito?

Nade ha mar ilyen jol leirtad az Eszak-Afrikai nepek egymashoz valo viszonyat (amiben nem adtal valaszt arra a kerdesemre, hogy milyen orszagok voltak azon kivul afrikaban igazabol a feher europai gyarmatositasi, kontinens meghoditasi idok elott), akkor azt is aruld el nekem, hogy ennek mi koze van az europai gyarmatositashoz. Mert az az utan kezdodot (legalabis Eszak-Amerikaban), amit leirtal.
Teny, Afrika mas reszen korabban, annak is megvolt az oka.. peldaul Cape Town alapitasa nem azert volt, hogy jol kizsakmanyoljak Mandelat ugye... hanem azert, mert csak arra lehetett hajozni, a Szuezi csatorna meg nem epult meg, aztan az europai feherek epitettek egy kikotot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 23:42:32

@spangola: az elet eleg fura, de nehezen tudom elkepzelni, hogy elmegyek Maryvel Kambodzsaba es minden beszed stb nelkul ottragadok egy kambodzsai novel, mert szavak nelkul is megertjuk egymast es beleszeretunk egymasba
ez inkabb kaland volt
az is lett ugy tunik
a nok kiismerhetetlenek az tenyallas, Mary sem ertette az angolomat ugy jo 2 hetig, megis mar nalam aludt elso ejjel
nade O feher katolikus , mint en
es azert valamit csak ertett:)

morsels (törölt) 2013.03.15. 23:46:34

@tucano: A frank birodalom hogy jon ide? Plane a mi oseinkkel kapcsolatban :-)

Eszak afrika mas kategoria ugye, a perzsakkal, egyiptomiakkal es arabokkal. Fekete afrika meg a masik. Igy a vizigotok tortenete kb. annyira van kapcsolatban a honfoglalo magyarok nyilazasaval, mint a mai kongo teruleten elo akkori torzsnek a Piramisokhoz.
De te jartal arra, te tudod.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 23:47:39

@morsels: ott vagy .. tenyleg a hidat meg kell hosszabbitani ..nyaron jartam arra meg az egesz maritimet bejartam szoval engem nagyon nem izgat mert ugy sem lesz 95 ben mar itt voltam de most sokkal messzebb vannak a kivalastol

spangola 2013.03.15. 23:49:12

@hagyma: Persze, reálisan nézve én is így gondolom.

De Mary hű katolikus létére miért aludt nálad az első éjjel, főleg, ha beszélgetni sem tudtatok egymással?

Amúgy a maszáj és a svájci csaj tudtak beszélgetni, bocs, gondolom angolul beszéltek, én magyarul néztem.

És, nem kaland volt, évekig tartott, hivatalosan is a felesége lett, gyereke lett.

A másik, hogy én voltam már úgy szerelmes, hogy úgy szerettünk egymásba a szerelmemmel, hogy csak láttuk egymást, de nem beszéltünk egyszer sem egymással. Hetek teltek el tele szenvedéssel és kínlódással, szerelmesek voltunk egy szó nélkül is. Az első beszélgetés után pedig tudtam, hogy ő a NAGY Ő. Mármint az első nagy ő. Életem első nagy szerelme volt ő.

morsels (törölt) 2013.03.15. 23:50:43

Szerintem is messzebb vannak, nadehat mindig lehet embereket lelkesiteni valamivel.
Sot, ismerek embereket, akik csak azt keresik, hogy mitol lehetnenek ujra lelkesek... forradalmarok, mert az olyan fasza.
Igy lesznek sznobok.
:-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.15. 23:52:08

@mojoking77: hu ez durva lehet ..akkor inkabb oralis sex egy capaval..

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.03.15. 23:55:13

@spangola: nagyon érdekes volt számomra, hogy a férjem, aki afrikai és fekete, nem ismerte azt a szót, hogy néger, nem hallotta soha azelőtt, hogy Magyarországra jött volna. A jelentését is csak akkor értette meg, amikor elmagyaráztam neki. Ő is mindig úgy mondja, hogy fekete, vagy fehér, de érdekes, hogy a többi színes bőrűt inkább aszerint említik, ahonnan valók.

spangola 2013.03.15. 23:58:03

@petrasp: Én régen azt hittem, hogy a néger szót csak a rasszisták használják pejoratív értelemben. Aztán rájöttem, hogy sokan nem azért mondják.

De úgy gondolom, hogy aki nem tartja magát rasszistának, az inkább ne mondja. A férjemre is mindig rászólok, ha azt mondja, hogy négery. Nekem ez olyan, mint a büdöscigány.

morsels (törölt) 2013.03.15. 23:59:01

@tucano: A mostani arab allamok nagy resze (Szaudi, Qatar, Dubai tobbek kozott) most is modern rabszolgakat hasznal. Nagyreszt philippin, bangladeshi, pakisztani olcso munkaerot, hatorozottan elzart kornyezetben.
Gyakorlatilag ugyanaz, mint az apartheid volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.15. 23:59:43

@spangola: azert ne vedd kezpenznek,, hogy 10 ev utan nem volt eleg az angolom
azt nem tudtam hogy a malaj harcosok es a svajci nok perfekt angolok
de a vegen elvaltak
egy katolikus miert ne aludhatna elso ejjel egy masik feher katolikusnal?
foleg ha mindketto fuggetlen?
/amugy igy volt a praktikus, mert az elso vacsorank melle iszogattunk is es a munkahelyunk a lakasomtol 30 meterre volt/
de mi soha nem fogunk elvalni

tucano 2013.03.16. 00:01:35

@morsels: Mert tudás. Virágzó kapcsolataink voltak Afrikában, ezeket sikeresen elszúrtuk, nagy hiba volt, nagyon nagy. Most a kínaiak profitálnak abból, hogy már hírmondója sincs azoknak, akik ott építettek/gyógyítottak.

Nézd meg ezt a linket, amit feljebb küldtem: en.wikipedia.org/wiki/List_of_historical_states_in_Africa
Ez nem elég?
Pl. Angola eredeti neve N'gola, szó szerint azt jelenti, hogy király:)

Egyébként ahová a portugálok betették a lábukat, ott semmiről sem tudunk gyakorlatilag. Módszeresen megsemmisítettek minden emléket, tudást, amit találtak. És ugye az 1500-as években kezdték, volt idejük pusztítani. Amilyen patkányok voltak, Brazíliában rögtön a rabszolgafelszabadítás (1888. utolsóként a nyugati világban) után felgyújtották az irattárat. Ott vezették, hogy kit honnan hoztak és mi volt az apja/anyja neve. Nehogy valaha kártérítést kérhessenek vagy kiderüljön, hogy kik a rokonaik, hová kerültek a testvérek, stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.16. 00:02:41

mondjuk Mary soha ezeleteben nem ment volna hozza egy malaj harcoshoz a hetszentseg
szerencsere hogy en nem vagyok az

morsels (törölt) 2013.03.16. 00:03:54

@tucano: Erdekes modon megis mindenki az angolokat szidja :-)

tucano 2013.03.16. 00:04:54

@morsels: ez nagyon kemény történet! köszi

spangola 2013.03.16. 00:05:55

@hagyma:
figyi, én református vagyok, de ez még nálunk is paráznaság, nemhogy nálatok,
de...
nem ítélek el senkit, főleg, hogy nincs is rá semmi alapom, én is bűnös ember vagyok, ahogy mindenki.

A fővárosban találkoztak, és tökéletesen tudtak egymással kommunikálni, én is csodálkoztam rajta, sőt, első van egy másik döbbenetes és vicces jelenet a film elején.

Első este elmegy a csaj a maszáj harcossal, aki talpig díszben van, még a feje is díszben van, és csodálatos hosszú raszta haja van,
szóval elmennek szórakozni, tudod, hová?

Diszkóba! És a maszáj kólát kér, és azt issza, és felállnak, és diszkó zenére táncolnak, és annyira rohadt jól táncol a maszáj a harci díszében! Tök egyszerűen mozog, csak teszi a lábát jobbra és balra, kicsit mozgatja a kezét, semmi faxni, de annyira szexi! A férjem is így táncol.

Szóval totál olyan a maszáj, mint egy külföldi, aki Kenyában nyaral 2 hetet, de mégis maszáj!

Nagyon jó film.

morsels (törölt) 2013.03.16. 00:10:08

@tucano: Egeszen pontosan kinek volt viragzo kapcsolat hol?

Az afrikai torzsekben voltak kiralyok, a teruletekert harcoltak, de a mai fogalmaink szerinti orszagok nem leteztek.

Minden gyarmatosito valamilyen szinten kegyetlennek minositheto ugye. Nincs jo gyarmatosito. Az oximoron :-)
Nade a nem jok kozott vannak rosszabbak es hat a spanyolok meg a portugalok bizony azok koze tartoznak. Persze ez sem igazan 'fair' veluk szemben, mert a regebbi gyarmatositok sem voltak sokkal jobbak... csak amikor erzelmi alapon kezd el valaki egy tortelmi idoszakot elemezni, akkor fel sem merul benne, hogy hoditok voltak mar 8000 evvel ezelott is es egyik sem azert hoditott, mert jot akart a masik nepnek. Az meg fel sem merul, hogy milyen attrocitasok tortenhettek.

Csak az europai feher tenyerehez tapado vert kell megfizetni. Es fizetnek, adakoznak, rendesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.16. 00:11:41

@spangola: jo
a film az film
az elet meg elet
meg vannak hulye nok akik belevagnak egy teljesen kilatastalan kapcsolatba egy teljesen mas kulturaju emberrel
lehet az maszaj, vagy arab, vagy bantu

tucano 2013.03.16. 00:13:47

@morsels: amerikai filmek.
Egyébként olvasmányaim szerint a legkegyetlenebbek talán a belgák voltak (kongó, Ruanda, Burundi, ugye?). Utánuk jött a híres zsoldos lázadás Katangában, majd Lumumba, Mobutu. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy nem oda születtünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.16. 00:14:14

@spangola: ja
amugy meg akkor sem szamitana paraznasagnak ha dugtunk volna, de csak nalam aludt
ket fuggetlen ember az nem paraznalkodik, ha szerelemeskedik, legyen az elso nap vagy a 43-ik
a paraznalkodas az, ha lett volna ferje, vagy nekem felesege
de evek ota elvaltak voltunk es fuggetlenek

morsels (törölt) 2013.03.16. 00:15:07

@tucano: De nem letezik, hogy ilyen rovid ido alatt elolvastad az egeszet.

tucano 2013.03.16. 00:19:29

@morsels: Ugye az arab területeken egyértelmű, a fél osztály nálunk Algíriában és Líbiában dolgozó szülők gyermeke volt.
De voltak magyarok Bissauban és nagyon sokan Angolában. Az angolai elit nagy része Moszkvában és Kubában tanult, de pl. az orvosokat nálunk képezték. Érdekes módon. a gyerekeim iskolájában (idén otthon tanulnak) most is van 3 angolai srác, akik egy régi kapcsolaton keresztül jutottak oda. Magyar olajmérnökök tucatjával dolgoztak Angolában és az összes eredményből a kínaiak termelnek ki. És ők emlékeznek ránk, mert segítettünk, amikor a felszab háborúk mentek. Hányszor kezdtek el mosolyogni emberek, amikor kiderült, hogy magyar vagyok! Nagyon sok katonát is ápoltak nálunk a 70-es, 80-as években, bizony jó emlékeket őriznek rólunk.

spangola 2013.03.16. 00:20:28

@hagyma:

azt nem tudtam, hogy hagytad, hogy csak aludjon...

Amúgy meg ne lovagolj a szavakon, mert a vallásunk szerint a házasság előtti szex bűn.

Szóval, nekem van igazam, nyeld le.

tucano 2013.03.16. 00:21:15

@morsels: gyorsolvasó vagyok, nem átlóban a német módszer szerint, hanem ránézek egy oldalra és úgy, tanultam, a melómhoz tartozik, viszont elveszi az élvezetet az olvasástól:(

morsels (törölt) 2013.03.16. 00:21:18

@tucano: Ezen nem fogunk osszeveszni :-)

Az igazsag az, hogy en orulok, hogy tipikus europainak nezek ki. 180cm, vilagos boru. A reptereken nagyon ritkan allitanak meg es vizsgalodnak nalam.

A nejem bore sotetebb (pedig o is magyar) es neki majdnem mindenhol baja van. Vagy arabnak nezik, vagy kubainak, vagy indiannak :-)

Persze ettol lehetnek rasszista. Nade a legtobb rasszistat kiabalonak fogalma sincs arrol, hogy o is az, csak meg nem szembesult vele, a maradek meg opportunista, vagy populista politikus,

Egy kifejezes, ami voros poszto. Es nagyon ritka, amikor igy lehet beszelgetni rola, mint mondjuk veled, meg a masik sraccal, akinek most nem jut eszembe a nickje :-)
(elnezest kerek tole latatlanba, mert tenyleg nagyon erdekes dolgokat irt o is)

morsels (törölt) 2013.03.16. 00:23:46

@tucano: Damn...
Ezt irigylem toled :-)

Taxomükke (UK) 2013.03.16. 00:26:02

@morsels: @hagyma: Igazatok van, ugy ertettem, hogy Magyarorszagon, magyarok kozott a "neger" szo szerintem nem degradalo. Persze, pl. itt Angliaban en sem hasznalnam feketek tarsasagaban, mert sertonek ereznek. En meg annyira jo fej vagyok, nem akarok megserteni senkit.
Kiveve a bunkokat, de onekik a tahoskodas hazai palya, siman legyurnek. :)

tucano 2013.03.16. 00:33:26

@morsels: jó is volt, régen álltam neki a témáról kommentelni, mert mindig nagy összeveszés lesz belőle. Én is nagy hévvel indultam délután :D
Gyorsolvasás egyébk. nagyon egyszerű, csak elveszti az ember azt, amitől jó olvasni. Ráadásul csak a lényeget olvassa az ember egy idő után és elvesznek a szép jelzők, a hangulatok. Egész életemben csak könyvvel a kezemben jártam, de most már emiatt inkább csak netezek, hiányzik belőle az élvezet, szóval egy forintot sem ér hosszú távon.
Jó veletek, megyek aludni!

mommmmo 2013.03.16. 02:20:19

@tucano:
Az afrikai birodalmakrol: en azokrol mar hallottam, de afrikai irasbelisegrol nem igazan.. foleg delebb fele nem, ahol az arab kultura mar tul tavol volt ahhoz, hogy toluk atvegyek.
Szoval hogy tudtak olyan hatalmas komplex allamokat fenntartani irasbeliseg nelkul? Nem kotozkodes, tenyleg erdekel.

sírjatok 2013.03.16. 09:18:01

@tucano: "Akkor most gondold át ugyanezt német és magyar összehasonlításban. Jé, csak nem ugyanez jön ki? Tudod hogy hányszor hallok ilyeneket komoly üzletemberekről, csak a magyarokról beszélnek így? Büdös cigányok basznak dolgozni, csak a szájuk nagy? "

Na de ez egy német-magyar viszonylatban valszeg igaz is. Nem értem, mire akarsz kilyukadni.

tanato 2013.03.16. 10:03:54

@tucano: Ezt meg tudom erősíteni,30-40 éve rengeteg fekete-afrikai szakembert,orvost,mérnököt,katonatisztet,agronómust stb. képeztünk ki.Kár hogy jó részük nem ment haza hanem nyugatra távozott.valamennyi meg nálunk is maradt,beházasodás révén.Az arab országokból meg dettó,onnan még többen jöttek.És természetesen fordítva is igaz,rengeteg magyar szakember dolgozott ezekben az államokban akkoriban,főleg mérnökök,meg orvosok.Mostanra ezen kapcsolatok sokat halványodtak,megszűntek az ösztöndíjak nagyjából,most már csak fizetős külföldiek tanulnak a magyar egyetemeken,és már nem magyar nyelven mint akkoriban/egy éves magyar felkészítő kurzuson vettek részt Budán a Nemzetközi ELőkészítő Intézetben/ hanem angolul vagy németül.

tanato 2013.03.16. 10:08:43

@mommmmo: De: az etióp államnak mindig volt írásbelisége és a második keresztény állam volt az örmények után,Róma és Nagy Konstantin csak utánuk jöttek.És fent is állt az államuk,soha nem tudták őket gyarmatosítani.Pedig megpróbálták a portugálok sokszor,meg néha az arabok is.

2013.03.16. 11:17:13

Jo a poszt, a fotok megjobbak. Gyonyoru orszag, fantasztikus elmenyben volt reszed. Mi is minimum evente egyszer lemegyunk.

A kommenteket inkabb nem olvasom el, elore sejtem a minoseget.

tucano 2013.03.16. 16:48:57

@sírjatok: Ha látod mire válaszoltam, arra írtam, hogy minden fejlettebb nép lenézi a másikat, baromira nem helyes, de ez van.

@mommmmo: Érdekes módon tényleg kialakultak nagy államok, de az igazán nagy afrikai történelmi királyságok kb. a mai Kongóig értek. Ami alatta volt az maga a misztikum, ugye alig maradt fenn valami. De, az ő kultúrájuk él, sőt másik kontinensen is, míg az északibbakat szinte teljesen elsöpörték vagy elarabosodtak. A jorubák vallása, szokásai megtalálhatók ma egész Közép és Dél-Amerikában, sőt Magyarországon is vannak már követői. Nem is beszélve az angolai kultúráról. Pedig egyik sem írásbeliségen alapult, hanem a tudás pontos és nagyon pontos szóbeli átadásán. húúú, erről könyveket tudnék írni, annyira érdekelt mindig is.

mommmmo 2013.03.17. 00:25:10

@tucano: Erdekes ez a tema, mert valoban nagyon keveset tudunk rola..
Es az egesz rettento egzotikus.Kivancsi lennek,hogy mibol allt egy-egy ilyen kiralysag, adoszedes vedelemert cserebe, vagy volt kozos torvenyhozas, kozosen fenntartott infrastruktura is?

tucano 2013.03.17. 02:31:22

@mommmmo: őszinte leszek, fogalmam sincs. Engem inkább a vallások, zenék, harcművészeteik érdekelnek. És egy picit a háborúik.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.17. 08:30:33

RSA?

nekem ennyi eleg volt:
www.youtube.com/watch?v=rswbjECsuFA

eleg a 42.perctol nezni.....

a fekák jol elcsezték az országot (ezt rasszizmus nelkul)

Fahim 2013.03.17. 13:30:58

@tucano: Szerintem Szenegál helyett Szomáliát akartál írni, ott rohangálnak AK-val alkalomadtán:)

Fahim 2013.03.17. 13:34:07

@mojoking77: Szudán mely része gáz? Elég nagy ország

Fahim 2013.03.17. 13:37:40

,,Az a bajom,hogy annyival szornyubb a nyugati resz (Nigeria-Togo-Sierra Leone-Liberia-Burkina Faso), gyakorlatilag a teljes tobbitol,,

Kenyában ami Kelet-Afrika sokkal hamarabb fognak kirabolni mint mondjuk Togoban. Ahhoz képest hogy pár éve még rendszeresen osztottad az észt utazas.com-n olvashattál volna egy kicsit többet az igazi hátizsákosoktól akik szárazföldön vágtak át Afrikán(mint pl: Kristóf)

Fahim 2013.03.17. 13:47:24

@tucano: ,,Nyugat-Afrikát teljesen és totálisan szétverték. Tulajdonképpen nem is maradtak őslakosok, mindenkit elvittek rabszolgának és a helyükre mentek be máshonnan.,,

Ez nem igaz, Libériába például felszabadított amerikai rabszolgákat telepítettek be(ezért hívják a fővárost Monroviának, Monroe elnök után), ezek a volt rabszolgák az americo-libériaiak, annak ellenére hogy a lakosság alig 5%át alkotják, ők határozták meg az ország politikai életét 1980ig, amikor Samuel K Doe megbuktatta William Tolbertet.

Megemlíthetjük még Sierra Leone példáját a britek az 1700as években Londonból bűnözőket és prostituáltakat küldtek akik aztán hamar meghaltak az őslakosokkal vívott küzdelemben.
Tehát ott is voltak őslakosok.

,,Afrika és Latin-Amerika egyaránt borzasztó veszélyes tud lenni,,

Sok Afrikai országban jártam, de nem mondanám borzasztó veszélyes kontinensnek

Fahim 2013.03.17. 13:51:38

@mojoking77: ,,Namibiat ne hagyd ki, ha teheted. Bar az teny, hogy Windhoek-on kivul sok minden nincs,,

Azért Namíbia kapcsán megemlíthetnéd a Kalahári sivatagot, meg mondjuk Swakopmundot(a teljesség igénye nélkül)

Fahim 2013.03.17. 13:54:08

@tucano: ,,Mozambik se utolsó (de igen) hely, bár Angolával együtt a világ leggazdagabb országai,,

Angolát még értem az olaj és a gyémántok miatt, de Mozambik mitől lenne olyan gazdag?

Fahim 2013.03.17. 13:58:51

@tucano: ,,Aztán vissza Bissau, ha minden jól megy, akkor visszük az ország első röntgenjét.,,

2008novemberében jártam Bissauban, akkor volt már röntgen gép az országban.

mojoking77 2013.03.17. 17:14:28

@Fahim: Keversz valkivel fiam, nagyon kemenyen, nem hinnem hogy egy max ket alkalommal tobbszor irtam volna oda, de semmi gond, megteheted. A Kalahari sivatagban megis mi a pek retkes fasza erdekes, amit mondjuk nem lattal a Szaharaban. Egyaltalan mi a fenenek kotozkotsz itt mindenkivel? Nairobi valoban egy szar hely, igazabol soha nem ertettem, mit esznek rajta a hollandok, ellenben barmikor nyugodtan mehettunk setalni, soha nem tortent velunk semmi inzultus, ellenben Lome-ban a hotelt sem hagyhattuk el kisero nelkul. Csak tudnam mi a fenenek kell okoskodni, meg mindenkibe belekotni. Ennyire faj, hogy kimaradtal a beszelgetesbol??

mojoking77 2013.03.17. 17:16:13

@Fahim: Az ˝igazi hatizsakosoktol˝ meg a vilag lakossaganak 90%-at a hideg razza ki. A teljesseg igenye nelkul.....

tanato 2013.03.17. 17:24:06

@Fahim: Fahim Te ki vagy?SZudáni?

Fahim 2013.03.17. 17:39:52

@mojoking77: Nem keverlek senkivel, anno Pakisztánról osztottad az észt ott nekem is.
Akkor is ilyen magaslóról beszéltél mindenkivel.
Gyönyörű a Kalahári sivatag, ezt nincs értelme vitatni.

Nem kötekedek, egyszerűen csak nem értek veled egyet sok mindenben. Nem fáj az sem amiket tucano írt, pusztán rávilágítottam bizonyos tévedéseire.

Fahim 2013.03.17. 17:41:59

@tanato: Nem vagyok szudáni, csak nem értem miért kell rémhíreket terjeszteni egy kimondottan barátságos országról, ahova sok turista látogat és nagyon szép emlékekkel térnek vissza onnan.

tanato 2013.03.17. 17:44:14

@Fahim: Bocsi nem vagyok most képben,melyik országról beszélsz?Dél-AFrikáról?

Fahim 2013.03.17. 17:48:32

@mojoking77: Lehet hogy azok akik még életükben nem jártak Afrikában bekajálják amit írsz, de aki egy picit is ismeri a kontinenst az tudja hogy Nairobi miért inkább Nairobbery.

Én simán tudtam este sétálni Loméban, sőt Ouagadougouban sem ért semmilyen atrocitás. Freetown sem volt vészes. Monrovia volt egyedül olyan hely ahol este jobban kellett figyelni.

Fahim 2013.03.17. 17:50:05

@tanato: Sima Szudánról beszélek

tanato 2013.03.17. 18:00:59

@Fahim: Oké,oké Szudánból nekem is van néhány ismerősöm,volt egyetemi társaim vannak közülük.Egynémelyek ide nősültek,azóta is itt élnek.Hasim komám volt pl. a kolesz mókamestere állandóan hülyéskedett,röhögtetett minket.Sőt egyetem oktatóm is volt szudáni,jóval előttem végzett,ide nősült,és olyan esze volt hogy végzés után visszahívták oktatónak az anatómiai Intézetbe.
Mostanában viszont nincs hírem Szudánról miután kettészakadtak,mit tudsz hogy viszonyul egymáshoz az arab és a fekete most már külön ország?

Fahim 2013.03.17. 18:16:46

Az arabok és a fekete dél között olyan volt a viszony mint amikor egy rossz házasságban fuldoklik egy pár és azon veszekszenek hogy válás után kié legyen az autó.

Szudán és Dél-Szudán kapcsolata nem javult, egy 2011ben indult konfliktus eszkalálódott, nem látok nagy esélyt arra hogy Khartoum és Juba félretudná tenni azokat az ellentéteket amik már sok 10éve léteznek.

tanato 2013.03.17. 18:28:31

@Fahim: Köszi az infót,ez sajnálatos,engem Etiópia és Eritrea viszonyára emlékeztet.Pedig Juba a világ egyik legszebb turista és vadászparadicsoma lehetne.

Fahim 2013.03.17. 18:44:38

@tanato: Valóban van analógia a Szudán és Dél-Szudán közti konfliktus és az Etiópia és Eritrea közti háború között.

Etiópiát pedig nagyon érzékenyen érintette hogy Eritrea kiválásával megszűnt a kijárata a Vörös-tengerre. Mondjuk Etiópia mindent megtett hogy elfojtsa az EPLF függetlenedési törekvéseit, azt a közel 1milliárd dolláros fegyverszállítmányt amit Moszkva küldött hogy az ogadenbe behatoló szomáliai hadsereget szétverjék, hamar bevetették Eritrea ellen is(kevés afrikai polgárháborúban használnak/használtak olyan modern fegyvereket)

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni hogy az szudáni arabok és a dél-szudáni fekete lakosság vallása és nyelve is különbözik, míg egy etiópot és egy eritreait könnyű összetéveszteni, és a kopt kereszténység mindkét országban meghatározó, nyelvileg szignifikánsabb az eltérés.

Fahim 2013.03.17. 18:51:40

@tanato: Szudáni témában ajánlom a következő könyvet, sok hasznos információ van benne:

moly.hu/konyvek/john-bul-dau-istennek-elege-lett-belolunk

tanato 2013.03.17. 18:52:12

@Fahim: Igen az ogadeni konfliktusra emlékezem,Moszkva fegyvert küldött,Kuba meg katonákat.Meséltek az etióp ismerőseim a kubai katonákról.Az eritreaiak meg a saját függetlenségi harcukról meséltek sokat még a 70-es 80-as években.SŐt volt olyan érdekes történet is hogy egy etióp évfolyamtársam/Hararéból való muzulmán,végzése után az USA ban dolgozik,igen jó hírű cardiológus lett ott belőle./ beszélgetett egy itt tanuló kubai lánnyal akinek a testvére Etiópiában esett el az ogadeni harcokban.

Fahim 2013.03.17. 18:59:02

@tanato: Így igaz, körülbelül 16-17ezer főre tehető a kubai csapatok száma akiket Fidel Castro Etiópiába küldött(egy részüket Angolából), a mai napig látható Addisz Abababan a kubai katonáknak állított emlékmű.
Kis számban ndk-s, csehszlovák, lengyel és pár magyar is részt vett a konfliktusban.

A kubaik parancsnoka pedig az az Arnaldo Ochoa volt, akit aztán 1989ben kivégeztek miután kábítószer csempészéssel vádoltál. Azt az Arnaldo Ochoát aki az Angolában harcoló kubaiak hős parancsnoka volt.

tanato 2013.03.17. 19:04:59

@Fahim: Na erről az Ochoáról viszont nem tudtam.Csak azt tudtam hogy először Angolába majd később Etiópiába küldtek a szovjetek a trópusi klímához jól alkalmazkodó kubai katonákat a kommunista világrendszer védelmére.Ennek ellenére a kubaiak sok katonát vesztettek a harcokban.A hazatérőknek pedig teljes hírzárlat volt kiadva hadbírósággal fenyegetve a titoktartásra kötelezett túlélőket.

Fahim 2013.03.17. 19:19:58

@tanato: Pontosan, illetve még egy kulturális faktor is szerepet játszott: rengeteg afrikai rabszolga került Kubába és az ő leszármazottjaikat a hidegháborús Afrikában hazatérő testvéreknek tekintették.

Máig homályos hogy miért kellett Ochoának meghalnia, a legvalószínább hogy Fidel Castro féltékeny volt a népszerűségére és vetélytársat látott benne.

tanato 2013.03.17. 19:36:39

@Fahim: Igen ezt még Fidel is kihangsúlyozta, behajózás előtt a katonáinak.: az afrikai testvéreiteknek kell segítenetek.Az már más kérdés,hogy a legyőzendő,likvidálandó ellenség is az afrikai testvérekből állt.

Fahim 2013.03.17. 19:44:15

@tanato: Angolában 76ban volt lehetőségük fehérek ellen harcolni, akkoriban garázdálkodott arra a pszichopata Callan ezredes a zsoldosaival, akiket aztán a luandai zsoldosper során ítéltek el.

Plusz az időnként az UNITA támogatására benyomuló SADF-t is volt alkalmuk likvidálni.

De többségében valóban feketék ellen harcoltak a kubaiak Afrikában.

tanato 2013.03.17. 20:27:14

@Fahim: Ja tényleg az UNITA-ra emlékezem én is meg a dél-afrikaiakra is akik segítették őket.Híres történet volt a csehszlovák ott dolgozók elrablása, az UNITA által nagy port vert fel az ügy.

Fahim 2013.03.18. 01:34:32

@tanato: Igen, legalább 20 csehszlovákot elraboltak, szerencsére aztán szabadon engedték őket.

tanato 2013.03.18. 10:04:49

@Fahim: Fahim te egy Magyarországon lakó szudáni vagy ,esetleg apukád tanult nálunk?Vagy egy Szudánban élő magyar vagy?

Fahim 2013.03.18. 11:49:04

@tanato: Egyik se:) Egyszerűen imádok Afrikáról olvasni, és ott utazni.

mojoking77 2013.03.18. 14:24:19

@Fahim: Bocs, de veled tenyleg van valami baj. Semmi gond, mindenki azt ir amit akar, de nekem meg mindig ugy tunik, hogy ideges vagy, amiert lemaradtal a penteki beszelgetesrol, es most probalod porgetni egy kicsit a topicot. Rengeteg baromsagot osszeirsz, csak hogy felidegesitsd a tobbieket. Pontosan nem ertem miert is jo ez neked, de hat lelked rajta. Keszsegesen beismerem, hogy se en, se mas(@tucano:), aki eddig ideirt, soha nem jart meg Afrikaban, csak azert irtunk ide, mindenfele Google-bol kiollozott informaciokat, hogy okosabbnak tunjunk, de hala a jo egnek te megjelentel, es mindenkinek bebizonyitottad, milyen rohadt hazudozok is vagyunk. :) Koszonjuk a tobbiek neveben is.

tucano 2013.03.18. 15:32:21

@Fahim: már nincs működő röntgengép az országban.

Mozambik: föld és feltáratlan ásványkincsek

",,Afrika és Latin-Amerika egyaránt borzasztó veszélyes tud lenni,,
Sok Afrikai országban jártam, de nem mondanám borzasztó veszélyes kontinensnek"
tud lenni? feltételes mód?

Természetesen nem úgy gondoltam, hogy az utolsó emberig kiirtottak mindenkit Nyugat-Afrikában. Lásd a mai Vajdaságba is azért kellett embereket telepíteni, mert a török hódoltság alatt kiürült a táj. De nem a Holdra, persze hogy maradtak, csak kevesen. És vannak olyan helyek, ahonnan gyakorlatilag mindenkit elvittek, akit csak találtak.

Örülök, hogy itt vagy, még jó, hogy van végső igazság megmondó, így pár szóban.

Fahim 2013.03.18. 16:20:25

@tucano:

,,Nyugat-Afrikát teljesen és totálisan szétverték. Tulajdonképpen nem is maradtak őslakosok,,

Majd azt írod:

,,Természetesen nem úgy gondoltam, hogy az utolsó emberig kiirtottak mindenkit Nyugat-Afrikában.,,

Ellentmondásba kerültél önmagaddal. Ne csinálj ebből büszkeségi kérdést, egyszerűen nem volt igazad ebben. Olyan nehéz lenne elismerni ezt?

,,Afrika és Latin-Amerika egyaránt borzasztó veszélyes tud lenni,,

Egyszerűen csak nem értem mire gondoltál ez alatt.

,,már nincs működő röntgengép az országban.,,

El kell ismernem hogy az a röntgengép amit 2008ban láttam már elég öreg volt, könnyen lehet hogy azóta nem működik. Ez esetben én tévedtem..

tanato 2013.03.18. 16:22:11

@Fahim: Már csak a neved alapján gondoltam a felvetett variánsokra.

Fahim 2013.03.18. 16:26:19

@mojoking77: ,,Rengeteg baromsagot osszeirsz,,

A rengeteg általam összeírt baromságból, felsorolnál kettőt?

Ha bármelyik állításomat megtudod cáfolni észérvekkel, igazat fogok adni.
Ha nem tudod megcáfolni őket akkor maradj csendben.
Menni fog:)?

Fahim 2013.03.18. 16:31:43

@tanato: A nicknevem alapján valóban lehetnék, egyszerűen csak sok éve tanulmányozom az iszlám országokat, és az Afrikai kontinenst.

mojoking77 2013.03.18. 16:33:56

@Fahim: Kerlek, nyugodj meg. Mar elismertuk tobben, te vagy itt a legnagyobb Afrika expert, vagy amit szeretnel, csak hagyd abba a kotekedest. Faradt vagyok mar attol, hogy akarmit allitok, mindig megjelenik egy mitugrasz internet ninja, aki szent kotelessegenek erzi, hogy ellent kell mondania nekem, csak hogy bebizonyitsa, hogy o jobban ert mindenknel az adott temahoz, legyen az barmi. Biztos vagyok benne, hogy mindenben jobb vagy nalunk, tobb helyen tobb dolgot lattal es csinaltal. Semmi gond. Egy keres, vegyel vissza egy kicsit nem szeretem az ilyen stilust. Foleg nem egy olyan megmondoembertol, aki az elmult ket evben 38 hozzaszolast tudott elereszteni, abbol is nagyjabol 25-ot itt es most, es amik mind stilusukban, mind tartalmukban erosen kifogasolhatoak..

Fahim 2013.03.18. 16:50:38

@mojoking77: ,,Foleg nem egy olyan megmondoembertol, aki az elmult ket evben 38 hozzaszolast tudott elereszteni, abbol is nagyjabol 25-ot itt es most,,

Az állításaim valóságtartalmát tekintve miért gondolod relevánsnak a hozzászólásaim mennyiségét? Vagy szerinted aki gyakran kommentál az okosabb a többinél?

,,mind tartalmukban erosen kifogasolhatoak..,,

Ahhoz képest még egyik állításomat sem sikerült megcáfolnod.

mojoking77 2013.03.18. 18:39:22

@Fahim: Nem is akarom. Es ha megbocsatassz, en a tovabbiakban nem reagalnek a kotozkodeseidre. Tovabbi szep napot...

Fahim 2013.03.18. 18:41:02

@mojoking77: Nem is tudnád. Ha megtudtad volna bármely állításomat cáfolni, már megtetted volna.
További szép napot neked is:)

mommmmo 2013.03.19. 08:59:33

Ugy latom megint megjelent egy Asperger gyanus egyen, csak nem a nyelv a maniaja:) Az ilyen embereknek a tenyek pontossaga mindig fontosabb, mint hogy a masik agyara mennek, legyetek vele turelmesek.

bogyeszter 2013.03.21. 00:23:31

én nagyon orultem ennek a bejegyézsnek, mert nemsokára koltozom ki Johannesburgba s próbálok minél tobb infót osszeszedni kisebb-nagyobb sikerrel... :) esetleg ha még lenne egy-két észrevétel ami fontos lehet azt szívesen venném :) koszonom

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.21. 11:20:24

@bogyeszter: Ha bármi más információra van szükséged csak kérdezz! Tervezek egy másik posztot is irni, pontosan a munkavállalásról és egyéb praktikus dolgokról. Belehuzok :)

bogyeszter 2013.03.21. 12:24:36

@zebralany: koszon szépen akkor várom izgatottan :) most az jutott eszembe, hogy a vízum az konnyen beszerezheto vagy macerás?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.21. 15:43:42

nem tudom melyik tipusura gondols.
Turistavizum 30 napig nem kell.
Tartozkodasi engedely kicsit maceras de nem veszes. Munkavallalasi az eleg hosszadalmas es korulmenyes, de ha mar van szerzodes akkor altalaban a cegek segitenek elintezni.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.04.13. 22:19:02

@bogyeszter: Megjelent a folytatás, ha még kérdésed van csak szóljál!

koko02 2013.04.26. 17:29:44

@mojoking77: "A pozitiv rasszizmusrol egy tortenet, jelen pillanatban Del Afrikaban kb.15 (plusz minusz egy ketto) orvosi egyetem van. Ebbol egyedul a Stellenbosch-i ingyenes a fehereknek, de szigoruan csak egy eleg komoly tanulmanyi eredmeny tartasa eseten. Cserebe a feketeknek az orszag OSSZES egyeteme ingyenes 30 eves korukig, es ha kiderul az elso felev vegen hogy a kis Mubumbi olyan hulye mint a segg, es mindenbol megvagjak, akkor sincs gond, hisz mehet kovetkezo felevben a kovetkezobe persze szinten ingyen."

Szia @mojoking77!
RSA-ban elek tobb, mint egy eve, fekete baratnom van, szoval tudom, hogy sajnos az egyetem meg neki(k) sem ingyenes. Lehet, hogy elofordul, de nem jellemzo.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása