oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 05. 06:54,  Túlléptem a kezdeti gondokon 323 komment

2013. március 05. 06:54 Határátkelő

Túlléptem a kezdeti gondokon

Mi hiányozna mostani életedből, ha visszaköltöznél Magyarországra? Ezt a kérdést tettem fel az országfelelősöknek, és érkeznek is a válaszok. Ma például B-től Franciaországból, aki ír kulturális sokkról és beilleszkedésről is, mi több, az is kiderül, mi nem hiányozna. (A képeket L.G. készítette.)

étterem panorámával.jpg

„Nagyjából 10 éves lehettem, amikor édesanyám először mesélt arról, hogy „külföldön˝ más az élet. Ő a munkájából kifolyólag sokat utazott, így megtapasztalta nyugat fejlettségét és más országok kultúráját.

Nekem ennyi elég is volt hozzá, hogy megigézzen a külföld varázsa, és elhatároztam, hogy én bizony külföldön fogok élni – ha majd nagy leszek... Nem a szegénység, nem az országom bírálata, csak egy elhatározás, a kalandvágy volt az, ami kifelé húzta szívem országunkból.

Minden adódó lehetőséget megragadtam, hogy külföldi ösztöndíjakra pályázhassak. Míg végül főiskolás koromban egy tanulmányi ösztöndíj segített kirepülni.

Mindig az angolszász országok vonzottak, de lehetőség híján én Franciaországban kötöttem ki. Persze ez is azért tudatos választás volt, hiszen a nyelvet előtte tanultam pár évig.

diákok.jpg

Nem várt nehézségek

Itt lesz a történetem egy picit kevésbé idilli. Nem azért, mert bármi rossz történt volna, hanem mert a külföld nem várt nehézségeket is hozott. Azért osztom meg a történetem veletek, mert tudom, hogy rengeteg fiatal olvassa, aki külföldre szeretne menni, és szeretném, ha látnák, nem minden olyan egyszerű.

Én például társaimmal ellentétben, nagyon el voltam keseredve az első napokban, hetekben, talán még hónapokban is. Én szerető családomat és legjobb barátaimat hagytam otthon álmaimért. Nem számoltam azzal, hogy a magány lesz legnagyobb ellenségem. Egyedül jöttem ki, ismerősök nélkül.

Egy 8 nm-es szobában (chambre de bonne) szálltam meg. A szoba volt a konyhám, fürdőm, nappalim és hálóm egyben. Hatodik emelet, lift nélkül. A WC-t (ami a folyosóról nyílt) a többi szinten lakó emberrel kellett megosztani. Ezért 400 eurót fizettem havonta. Rá is ment az egész ösztöndíjam.

panoráma.jpg

Hihetetlen magányos voltam

Nem vagyok finnyás, elvoltam, de nem volt könnyű a kezdet. Nem működött az internet a laptopomon, akárhonnan is próbáltam. Emberről emberre jártam, és senki nem tudta mi a gond. Végül 2 hét után, egy iskolai IT tanár egy ismerősét felhívva jött rá a gond okára. Csakhogy én addig a szüleimmel csak telefonon tudtam beszélni, és mivel az baromi drága (volt), ezt nem túl gyakran tettük.

Hihetetlen magányos voltam. A suli kezdésig volt majdnem egy hetem. Nem tudtam mit kezdeni magammal. Azon gondolkodtam, hogy gépre szállok, hazamegyek, visszatérek a régi boldog életemhez. Minek kellettek nekem a franciák?

Nagyon nehéz volt megállnom, hogy ne forduljak vissza. De tudtam, erősnek kell lennem. Aztán végre megkezdődött a tanítás, emberek között voltam, nem voltam már annyira magányos. Ez után már csak a francia adminisztrációval kellett megküzdenem. Amit eddig a szüleim intéztek, innentől mind magamnak kellett.

Kirepültem a fészekből, és már nem volt olyan egyszerű, mint régen. Az emberekkel néha nehéz megértetni magunkat, jött a sok kérdés részemről. De most hogyan? Mit kell oda írnom? Mindent kitöltöttem? Akkor ez így oké? De végül mindennel megbirkóztam, lett TB-m, írtam már adóbevallást is stb... Innentől a történet a szokásos...

magány.jpg

Túlléptem a magányon

Én is átestem a kultúraváltás híres szakaszain. Nem volt könnyű. Voltam veszélyes helyzetekben, boldogban, békésben is. Ez ugyanúgy megesik Magyarországon is. Az ember mégis képes felnagyítani a dolgokat. Eltelt az ösztöndíjas diákévem, lediplomáztam, de kint maradtam.

Most már harmadik éve élek itt, boldogan, párommal. Újra tanulok, de már mesterképzésen, franciául, nem ösztöndíjasként. Azóta túlléptem a magány problémáin és minden korábbi gondomon is. Évente kétszer, háromszor hazajárok. De kevésnek érzem.

ROBOGÓ.jpg

Még így is nagyon szeretem hazámat. Hiányzik. Hiányzik a családom, a barátaim. De közben szomorúan látom azt is, hogy az otthon se a régi már. Hazamegyek, és lassan annyit költök otthon is, mint itt, Franciaországban. Tényleg nagyon megdrágult minden.

Mi hiányozna?

De akkor most beszéljünk arról, hogy mi hiányozna, ha hazamennék?

Minden! Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ezt mondom, de minden. Megszerettem a kultúrát, az itteni életet, szokásokat. Nagyon jó a bor, a sajt, és úgy általában minden élelmiszer hihetetlen jó minőségű.

paic.jpg

Az emberek rengeteg salátát esznek, nem csak szendvicseket – a hiedelemmel ellentétben. Nagyon pezseg az élet. Mindig minden étterem tömve van. A bárok is. Igaz, hogy baromi drága, de vannak ˝happy hour˝-ok, amikor mindent feláron adnak, ilyenkor például „csak" 5 euró a sör. De itt a keresethez képest ez arányos ár.

Gondolom már hallottátok a sztereotípiát a párizsiak öltözködéséről. Igaz is. Tényleg szembetűnően jobban öltözködnek, mint mi magyarok. Valahogy mindig eleganciát sugallnak.

Szeretem itt az épületeket, gyönyörű, karbantartott minden. A parkok is. Az utcán, amit az emberek elszemetelnek, azt reggelre lemossák.

Mi az, ami nem hiányozna?

A tömeg a metrón és tavasszal-nyáron a belvárosban. A gyümölcsárak (hihetetlen drága a gyümölcs). A szmog és a sok eső.

Ezen kívül hadd említsek meg egy ellenpéldát. Ismerek egy fiút, aki párizsi létére költözött Magyarországra. Egyszer elment Magyarországra fesztiválozni, és annyira megszerette az országot, hogy úgy döntött, marad. Azóta ott él, dolgozik, rendes munkája van, és nemrég, mikor beszéltem vele, azt mondta, esze ágában sincs visszamenni Franciaországba.

Au Petit Budapest.jpg

A szomszéd fűje mindig zöldebb... Tény, hogy nem állunk gazdaságilag a legjobban, de higgyétek el, annyira rosszul sem. Mindig lesznek elégedetlen emberek, ezt nem lehet kiküszöbölni. De nekem akkor is az a véleményem, hogy Magyarország tök jó hely. És bár nem, nem tervezek visszaköltözni, mert továbbra is él bennem az álmom, de hazajárni haza fogok és nekem akkor is örökké Magyarország marad az igazi hazám."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország országfelelős mi hiányozna

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr765115666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jaffar 2013.03.05. 07:45:58

- Hiányozna a lehetöség, hogy külföldi létemre szinte bármit elérhetek, mert nem a böröm színe, a beszédem, vagy az, hogy honnan jöttem számít, hanem az, hogy hogyan végzem a munkám, ill. hogyan viszonyulok a többi emberhez
- Hiányoznának azok az emberek, akik nem lopnak és nem úgy gondolkodnak, hogy "hülye lennék, ha nem lopnám el"
(vagy mondhatnám úgy is, hogy hiányoznának a tisztességes emberek)
- Hiányozna az embereknek a minöség iránti igénye
- Hiányozna az a tudat, hogy ha tisztességesen dolgozok, akkor tisztességes fizetés lesz a hónap végén a számlámra utalva

..és még sorolhatnám :(

A politikusokról szándékosan nem említettem szót, mert odahaza a választott politikusok morálisan semmivel sem különbbek, mint az átlag magyar, csupán "legálisan" lophatnak, ráadásul következmények nélkül.

zopilote 2013.03.05. 07:54:13

Akkor lesz az ember boldog, ha felismeri annak a helynek a szepsegeit, elonyeit, ahol
eppen el, es elfelejti az elozo hely pozitivumait, de a nagativumokat is. Mert minden
helynek, orszagnak vannak olyan adottsagai, amik nem talalhatok mashol. Azt kell
felismerni es kielvezni. Magyarorszagon az anyanyelv, az emlekek, a finom gyumol -
csok, a haverok, a regi izek. Kanadaban a gyonyoru tajak, a jo fizetes, Mexikoban
az olcso tropusi gyumolcsok, a sok napsutes, az emberek vidamsaga Az USA - ban
a csodalatos Nemzeti Parkok, az egyszeru emberek kedvessege, a patriotizmusuk, a
jo meleg Arizonaban, a szines hazak San Fransiscoban, a csodalatos osz Pennsyl-
vaniaban, New York hatalmas felhokarcoloi. Az osszehasonlitgatasokbol szarmazik
a legtobb problema, ha mindig azt nezzuk, hogy mennyivel rosszabb volt az elozo hely
vagy mennyivel jobb az uj. Ez a hely ezert jo, a masik meg azert, ecceru, nem? :) Aki
elegedetlen Magyarorszagon, az Irorszagban is az lesz elobb - utobb. Aki pedig bol-
dog volt Magyarorszagon, az az lesz Franciaorszagban is, Angliaban is.

rafflesia 2013.03.05. 08:10:05

Az, hogy kinek mi hiányzik szerintem rettenetesen függ az egyéntől és a helytől, ahol él. Más dolgokat hiányolsz Magyarországról, ha valahol Ázsiában élsz, ha Németországban, vagy ha teszem azt Braziliában.
Ázsiában élve nekem leginkább a kulturális események hiányoznak, legyen szó akár színházról, akár fesztiválról, koncertről. Hiányoznak a gyerekeknek szóló mindenféle program - kézműves, színház, táncház ésatöbbi.
nekünk rettenetesen hiányzik a tél, különösen karácsony táján, a tavasz a maga illatával, az ősz a maga színeivel, egyszóval mi hiányoljuk a 4 évszakot.

csőcsere 2013.03.05. 08:29:33

B@szott jó fotók! Gratula! Még nem jártam Franciaoban, a képzeletemben, meg amit hallottam róla pont ilyen hangulatúnak festettem le.

goAUS 2013.03.05. 08:35:39

@zopilote: Jó nagy hülyeség sztem amit írsz, az utolsó két mondatra gondolva. Én pl. alig várom már induljunk, egyszerűen én akármennyire is mosolygós vidám természet vagyok, itthon átragad rám ez a megfogalmazhatatlan negativitás, ami persze a mindennapokat itt élve tényleg természetes lassan. Érdekes, mondjuk Gold coast-on fél év alatt egyszer nem kellett semmi baromságot átélni, mindenki boldog, mosolyog, ott egyszerűen azt veszed át. De voltam angliában, olaszban, spanyolban, stb. Mo egy idegszanatórium morális szempontból ezekhez képest. Mégbhogy aki boldogtalan itt, ott is az lesz... Pfff. Az mondjuk nem baj vki hülyeségeket ír, csak ne higgyen neki senki...:)

rafflesia 2013.03.05. 08:40:41

@goAUS:
Zopilote azt mondta: 'Aki pedig boldog volt Magyarorszagon, az az lesz Franciaorszagban is, Angliaban is. '

te pedig mindezt boldogtalanra fordítottad. A kettő pedig szerintem nem ugyanaz.

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 08:42:00

@zopilote: Ott a pont!;)

Ha valaki angoszász országba vágyik és a franciáknál köt ki...hát, neki tényleg borzasztóan nehéz. Más minden, főképp a mentalitás.

Én is itt élek és bármilyen hihetetlen, de nem vágyom Mo-ra.
Nem hiányzik sem a túrórudi, sem a szalámi...

Láttam eleget Mo-ból, vannak szép emlékeim, de nekem már ez az új, választott hazám minden szépségével és nehézségével együtt...rengeteg helyre el akarok itt jutni, az ország hatalmas és mindenhol más az, ami miatt varázslatos.
Nekem máraz örömtől erősebben dobog a szívem, ha valaki azt kiabálja: Vive la France!;)

Ám én más vagyok, ahogyan már sokszor írtam, amióta az eszemet tudom, itt akartam élni...

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 08:46:37

@rafflesia: Így van, a kettő egymás totális ellentéte.

_Remy_ 2013.03.05. 08:48:54

@zopilote: milyen szépeket írsz! de akkor is ezt írnád, ha most élne itt a családod, gyereked? Amúgy egyetértek veled.

goAus 2013.03.05. 08:48:58

Nem, mert azt írta aki itthon boldogtalan, az lesz kinn is... De mindegy hagyjuk, csak ezek olyan ostoba puffogtatások... Pl. pont van olyan jóbarátom, aki párjával szinte menekült innen 19 évesen - nagyon gazdagok pedig - a hangulat miatt, és 2 éve boldogan élnek Dublinban. Erről ennyit. De én ezt sem általánosítom, mert pl volt aki szimplán próbaképp kiment Londonba, nem tetszett neki, hazajött, jól elvan. Ilyen is van, olyan is, de ilyet nem lehet kijelenteni hogy aki itt boldogtalan, az lesz kinn is, mert az hülyeség.

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 08:53:04

@goAus:
Értem azt is, amiről te írsz.

Szerintem csak szimplán elbeszéltek egymás mellett.
Vannak olyan emberek is, akikről ő ír és olyanok, akikről te.
Kiragadtatok egy-egy momentumot, amiben igazatok van, csak ez a téma sokkal összetettebb...

tableno 2013.03.05. 08:55:21

@goAus: igazad van, nem lehet általánosítani semerre. Az sem feltétlenül igaz, hogy Magyarországon csak boldogtalan lehet az ember. És az is, hogy a saját hülyeségével bárhol együtt kell hogy éljen az ember.

tableno 2013.03.05. 08:59:22

A poszttal kapcsolatban, Franciaország tényleg azon ritka helyek egyike, ahol egyáltalán nem hiányzik az embernek a hazai koszt, mert amit ott kap az sokkal jobb! :-D

zopilote 2013.03.05. 09:01:31

@goAUS:
A legfontosabb: gyuloletbol nem szabad orszagot valtoztatni, hidd el. Kenyszerbol,
elegedetlensegbol lehet, de nem jo. En Magyarorszagon is jol erzem magam, mert
jol akarom magam erezni. Es neha Kanadaban sem erzem jol magam, mert nem is
akarom:) Jartam, eltem par orszagban Magyarorszagon kivul, mindegyikben jo volt
alapjaban veve, meg otthon is. Az is a bajom, nem tudom, hogy hol eljem le hatralevo
eveimet. Komolyan:) Mindenhol jol erzem magam. Neha szidom Kanadat is, de alap-
lapjaban nem is az orszaggal van bajom, hanem magammal:) Es csak a szepet latom
Magyarorszagon, pedig tudom, milyen nehez az elete az ott eloknek, de maguk ne-
hezitik meg. Lehet, hulyesegnek tartod, amit irok, jogod. De azt fenntartom, aki ele-
gedetlen Magyarorszagon, az elegedetlen lesz az uj orszagban is elobb utobb. Sajnos
tudom, Amikor elmulik a csilivili varazsa, vagy ahogy charlieharper mondja, amikor
veget er a naszut:) Jonnek a hetkoznapok, a csalodasok, stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.05. 09:02:54

@Karinette: nem vagy mas, mi is igy vagyunk ezzel. Nekunk sem hianyzik mar semmi (eleinte a kenyer hianyzott, de talaltunk helyettesitot)... a rudit meg mindig utaltam :)

zopilote 2013.03.05. 09:05:38

@naivnő:
Edesanyam, hugom, minden rokonom, sok haverom Magyarorszagon el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.05. 09:05:39

@goAus: ugye? :)
Mi boldogtalanok voltunk Mo-n, uj hazankban viszont mar lassan 2 eve tokeletesen erezzuk magunkat es olyan boldogok vagyunk, mint soha azelott...

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 09:10:36

@Kovermadar:
Ennek örülök, engem mindenki csak oszt, hogy franciaimádó vagyok..;) persze, nem bánom...:)
Mondom ezt annak ellenére, hogy tegnap akár mi is lehettünk volna azok, akikkel ez történt:

www.tdg.ch/geneve/france-voisine/Deux-morts-dans-le-crash-d-un-bireacteur-a-Annemasse/story/12155271

Ám én úgy fogom fel, hogy baromi szerencsénk van.
(Tegnap két utcányira innen rázuhant egy tanulórepülő egy lakóházra...ketten meghaltak, egy ember pedig kórházban van...ma reggel erre keltett a férjem...még alig tértem magamhoz...kész vagyok, lehettünk volna mi is...)

A kenyér a másnapra kiszáradó baguette miatt hiányzott?;)

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.05. 09:11:13

Nekem a tengerpart, a 10-15 fokos tél, a friss kagyló, a saláták és a pékáruk hiányoznának.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.05. 09:12:51

A képek nagyon jók, gratula.
Mindenki másképp éli meg a külföldi létet, hisz mindenkinek mások a gyökerei, más a lelkülete, más az "előélete".
Van, aki haraggal megy el, és soha nem bocsát meg, és van, aki túl tudja ezen tenni magát. Van, aki nem tudja feldolgozni a család, barátok hiányát.
Szerintem ilyenkor haza kell menni.
Szóval nem szabad pálcát törni egyik tábor feje felett sem.
Bár én is kaptam felkérést, de nem hiszem, hogy lesz időm egy korrekt írásra.
Nekem igazából nem hiányzik semmi.
A családommal többet beszélek, mint amíg otthon éltem. Ja, hogy ez nem pótolja az ölelést? Otthon sem ölelkeztem, nem olyan típus vagyok.
Balaton? Duna-kanyar? Itt is van, csak másképp nevezik.
Magyar étel, ital? Akinek ez hiányzik bárhol be tudja szerezni.

goAus 2013.03.05. 09:13:01

@zopilote: Oks, máshogy látjuk, van ez így.;)
Én mindenesetre azt javaslom azoknak, akik kezdenek itthon besavanyodni, próbálják meg kinn, egy életük van, és sokan el sem tudják képzelni, mennyivel egyszerűbb, boldogabb tud lenni a közeg a hazaihoz képest. Rögtön hozzátenném, dolgozni nem biztos, hogy elég, jó szakma, és nyelvtudás nagyon fontos lépcső ahhoz, hogy nyugodt életet lehessen kinn élni. Erre viszont itthon elég jól fel lehet készülni.:) Rengeteget kell nézni már előre, melyik kinézett város milyen, a szakmánk hiányszakma-e, milyen fizetés van arra a szakmánkban, ehhez képest ingatlanár, stb. De igenis hiszek benne, lehet és érdemes kinn új életet kezdeni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.05. 09:16:40

@Karinette: nem :) itt jobbara csak szeletelt kenyer van, amit vilag eletemben utaltam :)
A baguett sem a kedvencem, ellenben az kilos hofeher kenyer, ami meg meleg... :)

Engem magyarellenes hazaarulonak szoktak hivni, de marhara nem erdekel :) en az egyeni boldogsagban hiszen, szamomra csak az a fontos.

Itt is kisiklik neha a vonat, na es? Mindenhol kisiklik... repulo is zuhanhat le barhol...

Most jottunk haza a Karib tengerrol es az Air France-al repultunk... eddig a legkenyelmesebb ez volt, csak, hogy temanak maradjunk :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.05. 09:18:09

@Karinette: most meg egy 400 fos faluban, de a honap vegen koltozunk Flenbe, a topartra (berlakas).

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 09:18:21

wow, mintha magamat hallanám!;)
Mi is a Karib-tengerre készülünk....;)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.05. 09:18:51

hát én örülök, hogy az internet megmentette az életedet...

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 09:21:38

@Kovermadar: Közben ránéztem a blogodra és rájöttem..;))))

zopilote 2013.03.05. 09:24:46

@zopilote:
Hozzatennem meg, hogy 30 eve elek Kanadaban, nincs itt rokonom, gyerekem sem
(vagyis nem tudok rola), van rengeteg haverom, ismerosom, de nem csak itt, hanem
az USA - ban, Magyarorszagon, Mexikoban is. Eltem Vancouvertol Torontoig sok
helyen, bejartam Nyugat - Kanada nagy reszet, jobban ismerem talan, mint Magyar-
orszagot. Szoval lattam, tapasztaltam sokat, de nem csak itt, hanem mashol is.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.05. 09:24:48

Mi hiányozna?

A kertem, ahol a szomszéd nem lopja el a zöldségeimet akkor sem ha nincsen kerítés.

Hogy megtudok éni a fizetésemből.

Hogy félretudok tenni a fizetésemből.

A lehetőség, hogy ismeretség nélkül is tudok jobb munkát magasabb fizetést szerezni.

Az hogy nem zsarolnak ki belőlem pénzt ha igénybe akarom venni az ingyenes egészségügyet. (Mert a hála pénz elvárása az tisztán zsarolás.)

Most ennyi jutott eszembe.

zopilote 2013.03.05. 09:27:00

@goAus:
Akkor jo, igy mar en is nyugodtabb vagyok:) Azert thx:) Es neked is igazad van.

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 09:27:03

@zopilote: Megértem, hogy ilyen tapasztalatokkal nehéz kitalálni, hol élnél a legszívesebben...

zopilote 2013.03.05. 09:37:47

@Karinette:
Azert legszivesebben Mexikoban elnek:) De Magyarorszaghoz nagyon sok szal fuz, es
Kanadaban pedig a fizetes nagyon jo (mar amikor dolgozom) Legidealisabb az lenne,
hogy 6 honap Mexikoban telen, 3 - 3 Magyarorszagon es Kanadaban. De mar nem
akarok annyit utazni. Egy orszagban szeretnek elni, lattam mar a vilagbol eleget, nyu-
galmat es csendet akarok magam korul.

Spacecake 2013.03.05. 09:41:06

@Pickles: 5os felsorolasodban 3szor szerepel a `fizetes` szo..
nem vagy te 1 kicsit anyagias??:-)

2013.03.05. 09:45:38

Jo a poszt, jol irja le egy fiatal gondjait a kikoltozesnel es nem csopog a poszt.
Terszenek a fotok is.
Franciaorszag szep termeszetoleg, epiteszetileg, finom etelek es szep nok.
Nase, meg az angoloknal is rasszistabbak!
Szep es jo az az orszag hetvegere, nyaralni es igy messzirol.

Ettol fuggetlenul, ha a gyerek nagyobb lesz, szeretnem atkuldeni 1 evre tanulni. Ez majd egy jo kis kuzdelem lesz....

zachary 2013.03.05. 10:19:20

Hiányozna az, hogy a lelkesedésemért és a kiemelkedni vágyásom miatt nem néznek le és ki. Hiányozna hogy a 4 nyelvtudásommal nem számitok csodabogárnak, hanem értékes munkaerőnek. Én soha de soha az életben nem fogok magyarországra(sic, nem érdemli meg a nagybetűt) visszaköltözni. Az ott elszenvedett sértések, sérelmek sokkal mélyebbek annál, hogy azokat be lehessen gyógyitani.

jewel79bp 2013.03.05. 10:24:48

Ami nekem a legjobban hiányzik külföldön, az az, hogy hiányzik a gyerekkori/egyetemi kapcsolati háló. Igen, megismerünk kint is embereket, de jóval kevesebb a laza ismerősi kapcsolat, egyszerűen, mert Magyarországon több időt töltöttünk. És ez miért hiányzik? Mert ha kell egy jó vízvezetékszerelő, fodrász, ügyvéd, bébiszitter, Magyarországon rögtön volt egy ismerős, vagy ismerős ismerőse, akit beajánlottak. Kellene egy kiadó nyaraló valahol a Balcsi partján? Rögtön van, aki eszembe jut. Itt meg max a neten keresgélhetek, mindenféle referencia vagy kapcsolat nélkül. És ez hihetetlenül meg tudja nehezíteni a hétköznapokat, és kicsit kiszolgáltatottá is tesz.

gyapjasmaki 2013.03.05. 10:28:45

Nekem is tetszett a poszt, mert sok infót, tartalmaz egy kiutazni vágyó fiatalnak, egyetemistának.

@Pickles: Ezért Magyarországon se mindenhol lopnak. Pl. a családnak volt egy nyaralója(inkább szőlőse egy kis faházzal) Tamásiban. Volt, hogy véletlenül elől maradtak a szerszámok és csak pár hét vagy hónap múlva mentünk újra oda és minden ott volt ahol hagytuk.

A másik meg, hogy szerintem sehol sem ingyenes az egészségügy. Magyarországon meg még szarul is fizetik meg az orvosokat. Isten ments, hogy védjem a hálapénzt.

gyapjasmaki 2013.03.05. 10:30:44

@rafflesia: Én bár itthon élek, nagyon szeretem az évszakokat. Így ha egy olyan helyen, ahol nincsenek, tuti nagyon hiányozna.

gyapjasmaki 2013.03.05. 10:33:00

@jewel79bp: Szóval a protekció, pedig az rossz dolog, pfúj. :D

Nah jó, csak viccelek értem miről beszélsz.

madscientist 2013.03.05. 10:33:29

@Pickles:

A fizetéssel és a munkával kapcsolatban egyetértünk, én is ezeket emeltem volna ki, úgyhogy nem akarok ismételni.
Akár anyagias, akár nem, sajnos, vagy nem, ilyen világban élünk.
Majdnem biztos vagyok benne, ha az itteniek ugyanolyan anyagi és munkafeltételek mellett kellene, hogy boldoguljanak, mint amik Mo.-on adottak, ők se lennének olyan sokszor vidámak, nyugodtak, mosolygósak. Mivel figyelmüket legnagyobb részt ugyanúgy a mindennapi megélhetés körüli küzdelem foglalná le.

@zopilote:

Ettől függetlenül azt hiszem, hogy boldogság képesség, ami tanulható, fejleszthető, akármilyen közhely is ez. Először magunkban kell megtalálnunk az egyensúlyt, a békességet, és az öröm forrását, ha ez meg van, akkor onnantól minden adja magát.
Aki magában nem teremt viszonylagos rendet, nem ismeri meg és fogadja el önmagát, az hogy tudna másokat, a környezetét elfogadni, felismerni annak szépségeit... de ezért mindennap tenni kell, egész életünkben és ezzel elsősorban magunknak teszünk nagy szívességet és aztán persze másoknak is. :)

lato88 2013.03.05. 10:37:21

No még egy sor köpködő :) Ha politikai lenne a téma, akkor trollmágnes lenne a poszt neve :)

jewel79bp 2013.03.05. 10:41:49

@madscientist: mondjuk ez egy olyan sztereotípia, amit sosem értettem. Munkaidő, túlmunka, stressz... Én külföldön élek. A mai munkarendem: 6.00-11.00 aztán 15.30-21.00. Megfizetik, de baromi fárasztó, és két hely ugye. Csomó ismerősöm dolgozik itt is három műszakban, ráadásul hihetetlen távolságokat képesek ingázni a munkáért, nem ritka, aki napi 150 km-ről jár dolgozni! Mondhatod, hogy kifizetik a benzint, de ha 6-kor kezdünk, számold ki, mikor kell felkelnie. Szóval ez egy mítosz szerintem, hogy külföldön senki se túlórázik és tök kipihent vagy a 8-4-ig munkád miatt.

tableno 2013.03.05. 10:48:05

@lato88: Ki köpköd itt rajtad kívül, he?

tableno 2013.03.05. 10:50:31

@jewel79bp: Hát ez nagyban függ attól, hogy ki hol él és mit csinál. Ami azért eléggé általános, hogy nyugaton általában jobban látod a munkád eredményét (főleg anyagiakban), így talán kevésbé frusztráló a kemény meló.

madscientist 2013.03.05. 10:54:06

@jewel79bp:

Persze ez így van, de nem tudom, hogy te pl hol élsz, de ahol én élek (Svájc) azért elég nyugis az élet, vannak természetesen, akik hajtanak, mint az állat, meg több műszak, túlóra, meg karrier stb. de akkor az meg is van honorálva, ami azért nem mindegy.
Másrészt ingázás szempontjából itt is ingáznak, de mivel kis ország, infrastruktúra jó, azért megoldható. 150km-t azért már nem szoktak ingázni pl, max aki határon túlról jön minden áldott nap. Nem sztereotípiaként írtam, amit írtam, hanem én ezt itt így élem meg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.05. 10:57:14

@madscientist: Mi heti 45 órát dolgozunk, télen-nyáron. Még soha nem volt túlóra. És ha 20 km-nél messzebb kell menni, akkor már "sír a szánk".... pedig építőiparról van szó.

jewel79bp 2013.03.05. 11:10:22

@madscientist: Hollandia, logisztika, ipar. Az ingázás meg a lakáspiaci gondok miatt van. Sokan nem tudják eladni a jelzálogos lakást, de ha máshol van munka, akkor menni kell. Szomszédom Eindhoven mellől ingázik Amszterdamba.

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 11:21:51

A munkaidorol elfelejtettem irni. Ez egy nagy elonye Franciaorszagnak: 35 oras munkahet van, es ahol 37.5 orat dolgoztatnak, ott eves szinten kb egy het szabadsag jar pluszba. Alapvetoen nagyon sok szabijuk van a franciaknak: 30-35 nap evente, es ez csak a munkanapokat jelenti. Mindennel egyutt egy francia evi masfel, het honap szabadsagra is elmehet.
Igaz, hogy a legtobb irodaban este 8-g bent vannak, de kesobb kezdenek, 9-10 ora korul, es 1-2 oras ebedszunetuk van. Van akinek ez jobban tetszik. En szemely szerint inkabb felkelek korabban, de szeretnek otthon lenni mar delutan 5-kor este 8-9 helyett...

madscientist 2013.03.05. 11:28:10

@tilmir:

Igen, én ezt nem mertem így leírni, nehogy lehazugozzanak, de tény, hogy itt még mindig nagyon sokan ledolgozzák a napi 8 órát, hétfőtől-péntekig oszt jó napot! (Csak zárójelben és nagyon halkan, vagy annyit se mert részmunkaidőznek...)
Nálunk, ha szombaton is netán dolgozni kell, mert sürgős, kész kell lenni, akkor megy a 'jajj ne má', meg mindenkit a rosszullét kerülget szabályosan...ehhez képest odahaza kb természetes volt, hogy szombaton is menni kell, meg amúgy is tovább maradt az ember minden nap.
Ettől még itt is vannak, akik műszakoznak, vagy idióta munkarendjük van stb, de nem érint olyan széles rétegeket, ahogy tapasztalom.
Meg ugye eleve vasárnap abszolút semmi nincs nyitva, de múltkor pl a gemeindénk nyitvatartását, akarták módosítani mindennap 9-18-ig (eddig csak csütörtökön volt így). Nem lett belőle semmi, mert a gemeinderat úgy döntött, hogy nem, mert akkor mindennap többet kéne bent lenni a dolgozóknak és plusz embert is fel kellene venni, amit indokolatlan tehernek tartanak és nincs arányban a vele szemben lévő igénnyel. Megoldás: ahogy eddig is, ha valaki mindennap délután 4-ig nem ér oda, vagy a csütörtöki hosszított nyitvatartás sem jó, akkor mint mindig lehet extra időpontot kérni, az ügyintézővel egyeztetni, akár szombatra is. Jut is marad is, ügyfél elintézheti a dolgát, a dolgozónak pedig marad magánélete is. :)

madscientist 2013.03.05. 11:38:32

@jewel79bp:

Ha logisztika, akkor abszolút érthető. Van is itteni logisztikában dolgozó ismerősöm, ott pl 8 órás műszakok vannak, de fixen mindig ugyanaz a műszakja egy embernek, pár hónap után csere, csak néha van, hogy 'ugorj már be, mert xy kolléga betegszabin van'. Szombaton csak kivételes esetben kell dolgozni.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.05. 12:11:11

Mi a munkája alanyunknak Franciaországban? Csak én nem látom? Mennyit keres? Arrafelé hogy alakul a cafeteria? A párjával hol és mikor ismerkedett meg és ő mivel foglalkozik és mennyit keres? Mi volt a legalja munka, amit végeztek? Mi az álommeló számukra és mi egy reális fentebblépési terv?

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.05. 12:12:57

@Spacecake: Szerintem nem. Mindenki azért dolgozik, hogy jobb legyen neki én legalább felvállalom.

mirx 2013.03.05. 12:22:19

Hát vaze tök jó Murakami Haruki stílusában írni, ha az ember kortárs japán regényíró, de hogy valaki egyetlen összetett mondatot ne legyen képes összehozni egy komplett poszt alatt, az azért nem semmi. Sajnálom, de számomra az írás és tartalma a "kisfiú kiflit eszik. kisfiú lenni francia." szintjén ragadt meg, nem lettem egy jottányit se okosabb, se tájékozottabb, se a posztolóról se tudtam meg semmit, nem tetszik és punktum. Legközelebb, remélem, valami tényleg franciás dolog lesz (stílusos, művészi, gasztronóm, pikáns, sznob, vagy bármi, csak ne ez a tőmondatos langyosvíz).

mirx 2013.03.05. 12:25:10

Hozzáteszem, a fotók valóban pazarok :)

NIKI LAURA 2013.03.05. 12:38:24

Tényleg jó kaják,sajtok,borok,tengerpart...viszont ott qva drága.
Szeretem a fantomast,lütyőt,a citroen kacsát.

Ezzel szembe utálom,mert nacionalisták,a légiirányitás csak francia nyelven csacsog,a többi gép meg nem ért semmit belőle.
Mondom én hogy jó itthon élni,egy csendes kis faluban,kisdutrával tárcsázni az akácost,az MVH-tól meg bezsebelni a föld alapú támogatást.Ez az élet!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.05. 12:40:35

@Pickles: en is :)
Bar en gyartottam magamnak ideologiat hozza: igazabol nem is dolgozom, hanem a kovetkezo nyaralas elojatekat csinalom. Ez nem munka, ez a nyaralas elso resze ;)

NIKI LAURA 2013.03.05. 12:41:32

@zopilote: ki érti,a kanadai,montreali rokon franciába akar menni,az az élet netovábbja,a francia kölöknek meg kanada az álom,ki érti???

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 12:42:52

@Kellemes Zérókomponista: Nem dolgozom, tanulok. De dolgoztam korabban McCafe-ban eladokent, ha ezt "alja" munkanak nevezed. A minimalber 1300 euro korul van.

@mirx: Azt gondolsz az irasomrol amit akarsz. De pont azert nem mentem el semmilyen extrem iranyban mert probaltam targyilagos lenni, es megkimelni magamat az ilyen kommentektol... En itt egy tortenetet osztok meg veletek, informaciokat adok az orszagrol. Baromira nem erdekel, hogy mit gondolsz az irasmodomrol. Nem ironak keszulok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:07:16

halistennek mi megvettuk louisianat a franciaktol es azota nincs kozunk hozzajuk
meg ott canadaban elgarazdalkodnak, lelkuk rajta

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.05. 13:11:45

hiányozna a rend, a tisztaság a városokban, falvakban, hianyozna a mukodo orszag, a mukodo allamigazgatas, hianyozna a segitokeszseg , a liberalizmus, az egymas elfogadsa,azelni es elni hagyni filozofia..biztos az is hianyozna, hogy evente a tropusokra tudok repulni a fizetesembol :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:13:52

@45eskoltozik: na mar megint a tropusok
minden magyar a hosegre vagyik....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:14:38

kiveve tildyt persze, de O mar a kolbaszon es a tejfolon kivul angol

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.05. 13:21:56

@Parizs(i)Felvagott: kíváncsiságból kérdezem, hogy a mesterszak alatt hogyan oldod meg a finanszírozást?
Itt a megélésre gondolok elsősorban, de ha van, akkor a tandíjra is.

tableno 2013.03.05. 13:22:06

@hagyma: Nem minden magyar. Nekem vannak olyan ismerőseim, akik utálják a hőséget, és Norvégiába meg Izlandra vágynak. Mondjuk én személy szerint az Egyenlítő közelében érzem igazán jól magamat! :)

ffüttyfürütty 2013.03.05. 13:24:37

@hagyma: Már megint a csillagos sávos gatya van rajtad.
45eskoltozik: merre laksz?

2013.03.05. 13:25:19

@hagyma: "na mar megint a tropusok
minden magyar a hosegre vagyik...."
mehetnek Pecsre, mint tudjuk a pecsi mikroklima....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:28:31

@ffüttyfürütty: nem csak feltoltottem a madaretetot es megigazitottam a zaszlot
amire majd feleskuszom 2 het es 2 ora mulva:)
@charlieharper: lehet a datolya is beerik fent a Tettyen

morsels (törölt) 2013.03.05. 13:35:18

@zopilote: Tokeletesen igazad van, messzemenokig egyetertek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 13:35:57

@tableno:

Kamaszkoromban Grönlandon akartam élni, a szőke kékszemű csajok tetszettek és azt hittem, lehet valami igazság a marxizmusban.

De 17 évesen megjött az eszem: rájöttem, hogy Grönland élhetetlen hely, nincs jobb a sötét szemű és hajú csajoknál, s a marxizmus meg hülyeség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:36:26

azt tudni kell. hogy fent a tettyen , egy havas januari ejjelen fogant a fiam
ugyhogy pecsileg kepben vagyok

2013.03.05. 13:39:07

@NIKI LAURA: amikor egy quebecois(e) beszel franciaul, olyan, mintha a franciat gunyolnak. Televan olyan angol kifejezessel, amiket tukorforditanak franciara. Borzasztoan hangzik, na. Montrealban egy ideig azt hittem, hogy ezek gunyolodnak velem, amig ra nem jottem, hogy naluk ez a dialektus.
Bocsanat elore montroyaltol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:40:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: itt tevedtel
a nem festett voros az igazi
mondjuk az enyem festett voros, de hat kell neha kompromisszukat kotni
a sotet haju nok szorosek es bajszuk van

2013.03.05. 13:40:31

@hagyma: ettel fuget Pecset?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:42:17

@charlieharper: az mind semmi, de mikor egy francia -canadai beszel angolul
az kesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:43:20

@charlieharper: nem
egesz ejjel grogot ittam, azutan hanytam a friss hoba
pecsett januarban nincs fuge, mikroklima ide vagy oda

Herr Géza 2013.03.05. 13:44:55

@gyapjasmaki: Bocs. de a szerszámot miért is lopná el bárki ?? Azzal csak dolgozni lehet.... :))) Ugyanezért még a krimóban sem "konvertibilis" valuta...

2013.03.05. 13:46:48

@hagyma: ahhh, akkor meg nem hallottal franciat angolul beszelni (nem a quebecois-kat). Na, az aztan szep.
Egy ido utan bem birom es szolok, hogy valtson at, mert "ear poison". ugy faj tole a fulem, mint Whitney Houstontol.
a francia aztan a budos eletben nem fog hozzad mashogy beszelni, csak franciaul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 13:49:22

@charlieharper: nem?
3 evvel ezelotti fonkom francia volt Kentuckyban
a shef meg canadai francia:)
ne mutasd be:)

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 13:49:33

@Tökfőzelék: Allami egyetemen tanulok, ahol a tandij 500euro egy evre (ebbe benne van a TB dija is). Szocialis osztondijat kapok az allamtol, ami mentesit a tandij fizetes alol. Az osztondij osszege eppenhogy fedezi megelhetesi koltsegeimet, de mivel nyaranta dolgozom, igy az esetleges plusz kiadasokat a felretett penzbol finanszirozom.

2013.03.05. 13:50:38

@hagyma: es nem tanultal meg kozottuk franciaul???

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 13:53:00

@Parizs(i)Felvagott:
Nem lehet egyszerű, az nagyon kevés pénz.

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 13:55:01

@charlieharper: :)
Igen, de azért néhány kivétel akad..ám ha valami nem megy nekik, azonnal visszaváltanak franciára...:)

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 13:55:10

@Karinette: Igen, nem konnyu. Ezert probaltam a posztommal felhivni mas fiatalok figyelmet, hogy nem mindig minden fenekig tejfel. Persze nem panaszkodom, jol erzem magam itt. Es remenykedem, hogy az itteni diplomammal mar kesobb nem lesznek anyagi gondjaim :)

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 13:58:13

@Parizs(i)Felvagott:

Biztosan nem lesznek.
Csak addig nagyon oda kell figyelned..
Nem irigyellek,, de megértelek...teszel magadért és a jövődért, ez pedig elismerésre méltó!
Örülök, hogy végül megszeretted az országot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 13:58:59

@hagyma:

A vörös oké, az nálam a sötét alcsoportja. A lényeg: szőke ne legyen. A szőke nőkről Skandinávia jut szembe, az pedig - mint tudjuk - rideg, élhetetlen, embertelen robotvidék.

A szőrösség nem kapcsolódik a hajszínhez, ez csak egy mítosz.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.05. 14:00:15

@Parizs(i)Felvagott: Gratulálok, igazán életre való vagy.
Én is remélem, hogy később tényleg nem lesznek anyagi gondjaid. :)

Alice in Wonderland 888 2013.03.05. 14:01:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :)
Micsoda kitételek!;) Fura attól, aki nem szeret általánosítani..;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 14:02:38

@charlieharper: nem, viszont sokat felejtettem angolul
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem itosz
minden olasz /es bolgar/ no bajszos

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 14:03:45

@Karinette:

Ez nem általánosítás, csak személyes ízlés. Tudatában vagyok, hogy ez nem örökérvényű, általános igazság. Sőt, mint mondtam, 15-16 éves koromig nekem is a szőkék tetszettek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 14:07:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a szoke nok szeretete olyan mint a liberalizmus
elmulik

gyapjasmaki 2013.03.05. 14:07:24

@Herr Géza: Hát itt ahol lakunk, a környéken is volt egy szőlőse a családnak(nem túl nagy ez se), csak hát régebben a bort nagyon szerették az ősök :D Szóval itt csak 1 estére maradtak kint a szerszámok, de úgy hogy este sötétedéskor hagytuk elől véletlenül másnap reggelre már nyoma se volt. Hasonlóan a mozdítható, fa, vas,... simán eltűnik.

Igazad van amúgy szerszámot lopni :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 14:08:36

@hagyma:

Ó, nem!

Már írtam egyszer, a bolgár nők 3 csoportra oszthatók, s ezek nagyon különböznek egymástól:
- tenyeres-talpas hatalmas csaj, sötét hajjal, kreolos bőrrel, elsősorban nehéz mezőgazdasági munkára használhatók,
- közepes vagy magas típus, szlávos, nekem nem tetszik, de van akinek igen, nekem ez típus kváziskandináv,
- ősbalkáni őslakos típus, alacsony vagy közepes, fehér bőrű, barna, fekete, sötétszőke hajú - na ez a szép típus.

Csak az első típus erősen szőrös. Amásodik típusból vannak szőrösek és szőrtelenek is. A harmadik típus pedig szőrtelen.

Feleségem fényképét ne nézd, mert ő nem tipikus, mivel idegen vér van benne.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.03.05. 14:14:13

@hagyma: mint ahogy nalatok is, pl a clevelandiek vagy ott ahol 4 evszak van..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 14:19:17

@hagyma:

Gyorsan kerestem neked a 3 típusra példát:

egyes típus: i.frognews.bg/images/Portreti_Politici/fidosova1.jpg

kettes típus:
dariknews.bg/uploads/news_images/200906/photo_verybig_369777.jpg

hármas típus:
www.temanews.com/img/tema/25/509/18_A_Purvanova-011.jpg

Direkt nem celebeket kerestem. Mind a három politikus. Az első a jelenlegi kormánypárt egyik vezető személyisége. A második szocialista ellenzéki politikus. A harmadik liberális EP-képviselő.

mzgldr 2013.03.05. 14:19:32

@zachary: "Én soha de soha az életben nem fogok magyarországra(sic, nem érdemli meg a nagybetűt) visszaköltözni. Az ott elszenvedett sértések, sérelmek sokkal mélyebbek annál, hogy azokat be lehessen gyógyitani"

Nagyon egyetértek!!! Javaslom, ha USA-ban élsz, próbáld meg beperelni a szüleidet, hogy ilyen nyomorúságos életet adtak neked.

@Parizs(i)Felvagott: "Alapvetoen nagyon sok szabijuk van a franciaknak: 30-35 nap evente, es ez csak a munkanapokat jelenti. Mindennel egyutt egy francia evi masfel, het honap szabadsagra is elmehet."

Igen, valamelyik abroncsgyártó nem is olyan rég ugatta le a franciákat, hogy borozni, vacsorázni nagyon szeretnek, de melózni már kevésbé és mindezt lehetőleg óriási fizetésért. Ha meg kell mozdulni, akkor egyből országos sztrájk.

2013.03.05. 14:21:33

@Karinette: biztos vannak. Elkenyeztettem oket. Tudjak, hogy beszelek es inkabb azt is elnezik, hogy algeriai francia, csak angolul ne kelljen beszelniuk. Ez csak a munkahelyen van am igy.
90-es evekben ramcsaptak a telefont azzal, hogy budos algir (nem vagyok algeriai, csak 80-as evekben jartam ott iskolaba). Ez akkor volt, amikor meg caak udvaroltam a nejembek es fel akartam vagni neki, hogy le tudom foglalni a szallodat franciaul, kicsi szalloda Marseille mellett. Hat nem sikerult. A felesegem visszahivta oket angolul...

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 14:21:34

@mzgldr: Igen, en is hallottam. Fel is huztak magukat ezen a kijelentesen. Pedig azert van benne valami. Tenyleg rengeteget sztrajkolnak. Es mindig kesnek!!! :)
(Ha nem hivatalos, hanem barati vacsora van megbeszelve, 1 oras keses a minimum...)

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.05. 14:24:51

@Parizs(i)Felvagott: amúgy ha megkérdezhetem, akkor milyen szakra jársz?

Parizs(i)Felvagott 2013.03.05. 14:28:31

@Tökfőzelék: Feljebb valaszoltam erre a kerdesre par perccel korabban: szamvitel, kontrolling, audit szakon vagyok.

tableno 2013.03.05. 14:29:14

@hagyma: Nem csak a mediterrán csajok lehetnek sötét hajúak, neked azt ott az Újvilágban tudnod illene. A feleségem például igazi latin-amerikai mestitza, szép fekete hajjal, mandulaszemekkel és tejeskávé bőrrel. Ja, és teljesen szőrtelen! :)

ffüttyfürütty 2013.03.05. 14:33:19

Viszont a szõke szempilla elég mulatságos :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.05. 14:35:56

@NIKI LAURA: ilyen ez a parasztromantika.még a gumicselló se sáros benne.

Fejesrob 2013.03.05. 14:46:56

@Pickles: Nem mintha állandóan szakrendelőket járó beteg lennék, de volt pár (szerencsére egyszerű) problémám.

Soha nem zsaroltak ki belőlem pénzt, kétszer még kórházban is voltam pár napra, de ott sem.

Azt elmondhatom, hogy a kedélyes elbeszélgetés az eü-ben elég ritka, de mindig gyorsan és profi módon megoldották a problémáimat.

Soha életemben nem fizettem még hálapénzt semmiért, pedig még szakorvoshoz is ugyanazokhoz járok.

Persze lehet, hogy az ilyen lűzerek mint te, mindig helyettem is fizettek:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 15:10:42

@tableno:

Bár nőügyekben rasszista vagyok, egy kis indián vért még elfogadok.

tableno 2013.03.05. 15:15:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na szép: egy homofób rasszista liberális...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 15:30:21

@tableno:

A szexuális rasszizmus nem igazi rasszizmus, csak ízlés. Nekem a néger nő nem nő, sőt a túl sötét fehér sem, meg a nagyon sárga sem.

bpetya75 2013.03.05. 15:32:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Öregem! Te a mindenféle izmusok állatorvosi lova vagy :-D

tableno 2013.03.05. 15:35:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de gustibus non est disputandum. Mindenesetre eléggé szűk nálad a keresztmetszet: legyen fehér, de ne szőke, ráadásul csak nő jöhet szóba...

zopilote 2013.03.05. 15:46:07

@Parizs(i)Felvagott@
Ez a 37.5 oras heti munkaido egy csodalatos dolog, szinte el sem tudjuk kepzelni itt
E - Amerikaban. Ebben jon ki legjobban az igazi europai mentalitas (vagy inkabb la-
tin, meditteran?) Azert dolgozunk, hogy elhessunk, nem ugy mint a protestans nepek,
akik azert elnek, hogy dolgozhassanak. A gyakori es rendszeres kesesek, a pontatlan-
sag szinten a latin nepekre jellemzo. Ennek az oka leginkabb az ido fogalmara vezethe-
to vissza, amit maskepp ertelmeznek, maskepp fognak fel, mint mi. Az ido egy szukse-
ges rossz, amit valahogy le kell gyozni. Peldaul ugy, hogy nem vesszuk figyelembe, ha
csak tehetjuk. Neha elgondolkozok azon, hogy miert olyan depresszios, borulatos a
magyar nep. Nem e talan azert, mert mi is inkabb a latin nepekhez tartozunk erzelmi-
leg, de szeretnenk a Nyugathoz is tartozni, ami sok embernek nem igazan sikerul. Ez
a kettoseg okozza a lelki problemakat. Lehet, hogy hulyeseg, amit most irtam, de sze-
rintem van benne valami.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 15:46:40

@tableno:

Ilyen az ízlés:
1. csak nő
2. néger ne
3. nagyon mulatt ne, maximum olyan nagyon fehér mulatt
4. nagyon sárga ne
5. nagyon kreolos fehér ne
6. ne legyen kékszemű
7. ne legyen szőke
8. ne legyen magas
9. ne legyen szőrös
10. ne legyen kövér
11. ne legyen szilikonbetétje
12. ne legyen csúnya

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 15:47:36

@bpetya75:

Lehet, hogy be kellene iratkoznom levelezőn állatorvosi ló szakra...

tableno 2013.03.05. 15:52:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor neked kb. Sophie Marceau lenne az egyetlen, aki megfelel (mondjuk tényleg nem rossz választás...)

zopilote 2013.03.05. 15:54:49

@hagyma:
" na mar megint a tropusok minden magyar a hosegre vagyik.... "
Nem csak a magyar, a kanadai is. De meg az amerikai is. Miert mennek olyan sokan
Floridaba, Arizonaba lakni? Sokan csak azert nem mennek, mert nem tehetik meg.
Alaszkaert nem nagyon vannak oda azert:) Kirandulni elmennek, de elni nem annyira

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 15:58:00

@tableno:

Igen, nagyon kifonomult az ízlésem.

Amikor Havannában egyetemre jártam, összesen 4 csajt találtam a mi épületünkben, aki megfelelt minden szempontnak.

1. Volt egy afgán csaj, perzsa. Mint egy egyiptomi fáraónő, olyan típus. Közepes méretű, sovány. Hófehér bőrrel, szikrázó, sötét hajjal. Egy baja volt: kicsit büdöske volt és iszonyú buta.

2. Egy északkoreai csaj. Alacsony, nagyon világos sárga csaj, szikrázó, sötét hajjal. MINDIG ugyanabban a ruhában járt! Rövid fekete szoknya, fehér blúz rajta Kim Il Szung jelvény, s fekete, csillogóra tisztított cipő közepes sarokkal. Kapcsolatba lépni vele képtelenség volt.

3. Egy kubai csaj, a barátnőm úgy nevezte, hogy "ranchera". Olyan kb. mintha Eva Longoria testvére lenne. Neki volt fiúja, szóval eleve tárgytalan. Igyekezett öltözködni, de sajnos kubaiként ennek eleve objektív határai voltak.

4. A barátnőm. Alacsony, kórosan sovány, hófehér bőrrel, szikrázó, sötétvörös hajjal. (Később kiderült: festett haj, az eredeti az sötétbarna.) S nagyszerű öltözködéssel.

Fejesrob 2013.03.05. 15:58:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Minél sötétebb a bőre, annál erősebb szaga van. Megfigyeltem, ez bőrszín és nem rassz kérdése, tehát egy néger nőnek ugyanolyan szaga van mint egy sötétebb bőrű cigánynak, vagy mediterránnak.

Főleg amikor elélvez, gondolom, ekkor a pórusok összeszűkülnek.

Hasonló nekem is az ízlésem, sem a sötét bőr nem jön be, sem a másik véglet, ami szerintem a vörös, illetve a nagyon fehér bőrű. Persze itt a nagy átlagról van szó, nem egy csinos nőről.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:00:11

@tableno:

Igen, nem rossz.

Politikusok között az egyilk kedvencem Sarah Palin, sosem láttam még olyan édes politikust, mint ő. Hagymának üzenem: rá szavazzon mindenképpen!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:01:11

@zopilote: floridaba max a nyugdijasok mennek mega a turistak
alaszkaba persze hogy nem
azert a fagyhalal es a tropusok kozott van nemi atmenet
na ott lakik a tobbseg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:04:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert hulye nem vagyok
bar Obamanal jobb lenne az nem vitas

tableno 2013.03.05. 16:04:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Perzsa barátnőm nekem is volt már (iráni). Tényleg szépek, viszont nagyon szőrösek. A koreai nők a legszebbek egész ázsiában, a japánok és kínaiak csak irígykedhetnek rájuk. Latin-Amerikában általában remek a felhozatal, bár szerintem Kuba nem a legjobb merítés, annál inkább Kolumbia vagy Venezuela!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:05:52

@Fejesrob:

Kubában egy néger haverom is ezt mondta. Mondta, hogy eleve különbség van az afrikai négerek és az amerikai négerek szaga között, állította, hogy ő - színfekete amerikai négerként - megérzi szagról, hogy egy néger amerikai-e vagy afrikai.

Azt is bevallotta nekem, hogy a fehérek nagyon büdösek. Azaz a dolog kölcsönös: ahogy mik érezzük őket, ők is minket. Meg is kérdeztem, hogy milyen a mi szagunk. Erre elmondta: kb. romlott káposzta és büdös francia sajt között. Szóval jó haverok voltunk és simán meg tudtuk az ilyesmit beszélni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:07:11

@hagyma:

Egy ilyen szépségnek meg kell bocsátani, hogy időnként butaságokat mond. Még a butaság is valahogy kedvességnek hangzik a szájából.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:10:40

@tableno:

Kubában is több típus van.

Igen, nekem is a koreaiak tetszenek legjobban a sárga népek között. Hihetetlen mennyi sok szép koreai nő van.

Az afgán csaj akiről írtam is de facto perzsa volt, afganisztáni perzsa (dari).

zopilote 2013.03.05. 16:10:59

A poszttal kapcsolatban: milyen erdekes is a Vilag.30 eve nagyon nehez volt egy mas
orszagba menni is, nem hogy ott letelepedni. De ha kijutott az ember, megadtak min -
den segitseget egy uj elet elkezdesehez. Ma pedig mindenki oda meg ahova akar Eu -
ropaban, de a kezdes rendkivul nehez szinte minden hol.

tableno 2013.03.05. 16:12:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez a testszag érdekes dolog. Én is úgy találom, hogy az afrikai nőknek erős az illatuk, de a latin-amerikai négereken ez nem annyira érződik. Szerintem attól is van ez, amit esznek, mint ahogy az indiai/pakisztáni/bangladesieknek is megvan a jellegzetes illatuk, és az araboknak is, tehát logikus, hogy a fehéreknek is meglegyen, amit viszont mi nem érzünk. Sőt, az amerikai fehérek már az európaiakat is büdösnek tartják! :)

Sanyi9 2013.03.05. 16:13:44

@tableno: kepet rola vagy nem hisszuk!

Muscari 2013.03.05. 16:14:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hol lehet képet találni a feleségrdről? A blogodon van fent? Mert ezek után nagyon kíváncsi lettem rá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:14:41

@tableno: a latinamerikaiak is szorosek
nekem volt egy kolumbiai
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ahogy mondtam Obamanal meg O is jobb lenne, de akar Selemeci Gabriella is
es meg 4 ev hogyvisszajojjenek a republikanusok....
kihuzzuk

tableno 2013.03.05. 16:15:09

@zopilote: végül is ez logikus: amikor kevesen emigráltak, akkor még viszonylag könnyű volt nekik letelepedési segélyt adni, viszont ekkora tömegekkel már lehetetlen a dolog.

tableno 2013.03.05. 16:16:59

@hagyma: "a latinamerikaiak is szorosek" - csak akkor, ha túlteng bennük a spanyol vér. Ha főleg indiánok, akkor nem.

Muscari 2013.03.05. 16:18:46

@tableno: a férjem nigériai kolléganőjének semmi szaga nincsen, ezt én is tanúsíthatom, úgyhogy én ezt a szag kérdést nem igazán értem...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:20:26

@Muscari:

A honlapomon van kb. 30 családi kép rólam és a családról. Direkt el vannak kissé dugva, de a RÓLAM linkről el lehet jutni oda. 1986-2012 közötti képek.

Muscari 2013.03.05. 16:22:03

@tableno: Ja, szerintem is azzal lehet összefüggésben, hogy ki mit szokott enni. Az erősen fűszeres étel illata szerintem beleivódik a ruhába, bőrbe is, meg a kipárolgásnak, izzadtságnak is más a szaga.

tableno 2013.03.05. 16:25:10

@Sanyi9: és ha nem hiszitek, akkor az nekem rossz lesz? :P

Erről van egy viccem: egy luxushajó elsűllyed a Csendes-Óceánon, csak két túlélő van, akik egy lakatlan szigeten tajálják magukat. Az egyik egy matróz, a másik meg az egyik utas, Nathalie Portman. Telnek-múlnak a hetek, hónapok, persze előbb-utóbb győznek a hormonok, és összefekszenek. Nagy a boldogság, de egyszer csak a matróz felsóhajt:
- Nathalie drágám, isteni veled, de megtennél nekem valami extrát?
- Persze, bármit.
- Kérlek, vedd fel az én ruháimat!
- Ok, semmi gond. - felveszi.
- Rajzoljál magadnak bajúszt és szakállat is!
Na erre már felhúzza Nathalie a szemöldökét, de megteszi.
- Na és most?
Mire a matróz hátba veri, és felkiált: "Képzeld haver, nekem megvolt a Nathalie Portman!"

Erdő Péter (törölt) 2013.03.05. 16:27:26

Posztíró, szopd ki a faszomat

Muscari 2013.03.05. 16:28:37

Hogy a poszthoz is hozzászóljak: nagyon jók a képek, főleg a fekete-fehérek tetszenek. További sok sikert a posztolónak.

zopilote 2013.03.05. 16:28:46

Kit erdekel, hogy kover e az a no, vagy fekete, vagy szoros, vagy budos! Egy a lenyeg,
szeresse a a ferfit, ki lehessen vele jonni es jol erezze magat vele. Es vica versa:)

Fejesrob 2013.03.05. 16:31:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nyilván vannak az izzadósok és azok, akik nem izzadnak.

Azt el tudom képzelni, hogy a fehérek is kurva büdösek tudnak lenni, elég ehhez visszagondolni az öltöző, vagy egy 60 fős katonai hálóterem szagára.

Egy koreai nőt én is kipróbálnék, ázsiai nővel eleve nem is volt dolgom. Csinosak a vietnami lányok is. Ezekhez én fiatalabb koromban megfelelően közel is jutottam, csak az a gond, hogy akkori barátnőm ismerősei voltak. (Ő is úgy nézett ki mint egy vietnami, vékony, hosszú éjsötét haj, csak éppen nem ázsiai vonásokkal, így csípték a vietnamiak)

Muscari 2013.03.05. 16:32:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "feleség" tényleg nagyon jól néz ki, te meg jó húsban vagy ;-) Szeredőc az Szófia egyébként?

zopilote 2013.03.05. 16:32:47

@zopilote:
Az en idealom a tenyeres - talpas parasztlany tipus volt:) Mit ad a sors, egy anorexik
lett a felesegem:) De jol elvoltunk. A valas oka sem a kinezete volt.

tableno 2013.03.05. 16:33:47

@Erdő Péter: Üzenet a bloggazdának: akkor talán most kéne moderálni!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.05. 16:34:34

nagyon jó írás volt, jó a stílusa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 16:35:50

@Muscari:

Voltam jóval kövérebb is.

Szeredőc - Szófia középkori magyar neve.

zopilote 2013.03.05. 16:37:13

@Fejesrob:
" egy 60 fős katonai hálóterem szagára "
Korlet az a haloterem:) Amikor hajnal 2 - kor felmentem szolgalatbol a korletbe,
szinte homlokon vagott a buz!! Pedig nem vagyok egy finnyas alak:)

mzgldr 2013.03.05. 16:37:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: úgy látom te is megjártad a poklok poklát haj és arcszőrzet tekintetében, csakúgy mint én. De egyébként aranyos képek, viszont add le a túlsúlyodat.

zopilote 2013.03.05. 16:40:07

@tableno:
Szerintem is:( Soha sem ertettem meg az ilyen embereket.
Talan ok sem magukat:)

madscientist 2013.03.05. 16:41:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ha már csoportosítasz, a magyar nőkről nem tudnál egy ilyen kategorizálást készíteni? Csak úgy kíváncsiságból...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.03.05. 16:49:37

Nem is tudom, a műanyagízű zoldségek és gyümölcsök biztos hiányoznának először, no meg az is, hogy nem építenek állandó jelleggel toronyházat valamelyik közeli szomszédban. Az műanyagízű agráripari termékek iránt kialakult függőségemet mondjuk enyhíthetném egy közeli teszkóban, de a másodikra nem látok sajnos megoldást a magyarországi viszonyok közt, így maradok tovább önkéntes száműzetésben.

mojoking77 2013.03.05. 16:49:50

@charlieharper: "a francia aztan a budos eletben nem fog hozzad mashogy beszelni, csak franciaul."
Que?

Eleg reg ehen haltam volna Franciaorszagban vagy Uj Kaledoniaban az elejen. Segitek. A franciak elvarjak (megjegyzem teljes joggal, ha mar vendegkent ott vagy), hogy legalabb ket harom mondatban koszonj, es elnezest ekrj, hogy nem beszelsz jol franciaul. Ne doljunk be a sztereotipiaknak.
@hagyma: Ne erezd kotekedesnek, de ennyire fontos az allampolgarsag? Anno kerdeztem ezt cimboramtol, mikor csinalta az Ausztralt, o azt mondta, igen, bar, hogy miert, azt o sem tudta megmagyarazni.

Mi hianyozna kulfoldrol? Az utazas, es az uj kulturak megismerese. Ez mondjuk eleg draga hobbi lenne, ha nem szponzoralnak :)))
Bar, ha sikerul amit elterveztem, es a kovetkezo egy ket evet del amerikaban huzom le, akkor utana akar hatra is dolhetek otthon a telken, es figyelhetem a Balatont a teraszrol, hazi bort kortyolgatva....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:49:52

@tableno: ja, hat minden no szrotelen amelyik borotvalkozik

Sanyi9 2013.03.05. 16:53:53

@tableno: Neked nem lesz rossz, viszont, ha felteszel egy kepet, az lehet jo lesz nekunk... :D (nem kell rosszra gondolni, ezen a forumon szerintem mindenki latott mar mindent, ami a temaval kapcsolatos)

Szoval te Nathalie Portman ferje vagy?!?! Asztaaaa!!!!

tableno 2013.03.05. 16:54:13

@hagyma: viszont van amelyik akkor is, ha nem! :)

mojoking77 2013.03.05. 16:55:42

@Csiken Disztroly: Megjegyzem az USA-ban is lehet nagyon finom zoldseget/gyumolcsot venni, bar a hazaihoz (es a muanyag amerikai etelekhez ) kepest horror aron (egy karfiol $6, egy kilo alma $12)....

2013.03.05. 16:55:55

@mojoking77: az egeszet el kell olvasni... Azt irtam, hogy ha tudjak, hogy beszelsz franciaul (!!), akkor tobbet nem fognak mashogy beszelni hozzad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:56:44

@mojoking77: az a vicc, hogy a vicc kedveert eltulzom a jelentoseget
sot eltulozTAM
szoval viccelodtem
/sokaknak piszkaltam vele az agyat stb. erted Te ezt/
es most, hogy kozeledik az idopont, egyre jobban kezdem atlatni a fontossagat es a sulyat
most kezdem erezni, hogy ennek a dontesnek igenis sulya van
egy orszag, ahova tartozni akartam befogad jogilag es erzelmileg is
el lehettem volna eletem vegeig a zoldkartyammal is, de nekem igy kerek az egesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 16:57:31

@tableno: ott sem?
/mar a honaljra gondoltam/

zopilote 2013.03.05. 16:58:20

@hagyma:
En direct kikototem a hazassag elejen, hogy nem borotvalkozhat!!:) Egy ideig turte, utana feladta:)

mojoking77 2013.03.05. 16:58:30

@charlieharper: Oooo, nalunk a project vegen is altalaban 3-4 percig ment a beszelgetes franciaul, utana valtottunk angolra. Plusz az akcentusom miatt a legtobb esetben amugy is rakerdeztek a szarmazasomra, es inkabb angolul folytattuk :)

tableno 2013.03.05. 16:58:34

@Sanyi9: Bocs, de alapelvem, hogy családtagokról nem teszek fel képet nyilvános blogra.

tableno 2013.03.05. 16:59:33

@hagyma: na jó, ott igen. Viszont karon, lábon egy szál se.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:01:13

@mojoking77: hazat azert megsem ugy cserel az ember, mint a zoknijat
anyam is azt irta a napokban, hogy gratulal meg minden de tudja a szivemben magyar maradok
es nem
nem maradok, mar most sem vagyok az
amerikai vagyok
meg magyar is, de olyan nincs , hogy melyen belul a szivedben magyar maradsz
nem, ilyen nincs, ha csak kicsit is ugy gondolnam, akkor hazakoltoznek
/kolbasz-tejfol stb/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:02:12

@tableno: szolj neki, hogy fejlettebb orszagokban illik leborotvalni honaljbol:)

2013.03.05. 17:03:02

@mojoking77: franciaoban alt franciara valtok. Da ha csak conf call es masok is vannak a vinalon, akkor persze angol. Ha csak franciak/Luxok vannak, akkor valtunk franciara.
Mindig megkerdezik, hogy honnan jott ez az algir dialektus. Meg mindig nem szoktam le a "malgre que"rol, amit csak Maghrebben hasznaltak regen. Most mar nem is fogok mast megtanulni, oreg vagyok mar hozza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:04:06

@zopilote: nekem 17 evesen maga volt a dobbenet, mikor megerkezett Lillian az USA-bol szegnyes egri otthonunkiba es egyszercsak azt lattam a nyitott furdoszoba ajto mellett, hogy borotvalja a labat
nem is ertettem
ma meg mar az iidiota manuszok is borotvaljak magukat

zopilote 2013.03.05. 17:06:12

@mojoking77:
" Bar, ha sikerul amit elterveztem, es a kovetkezo egy ket evet del amerikaban hu -
zom le, akkor utana akar hatra is dolhetek otthon a telken, es figyelhetem a Bala -
tont a teraszrol, hazi bort kortyolgatva.... "
Attol fugg, hogy hol Del - Amerikaban. Ha Medellinben vagy Caliban, el is hiszem:)
Termeszetesen jo kapcsolatokkal:) Miert nem inkabb maradsz ott? Costa Ricaban
vagy Mexikoban. A Csendes - ocean partjan szerintem szebb a naplemente, mint a
Balatonnal. (termeszetsen csak vicceltem, ne vedd komolyra)

mojoking77 2013.03.05. 17:08:26

@hagyma: Vilagos. A szavazashoz van koze? (azaz eddig szavazhattal?)
Az a fura, hogy valahogy en mindig megmaradtam kivulallonak, akarhol is jartam, es nem is ereztem szukseget, hogy allampolgar legyek. Talan, ha talalok egy helyet (bar mostanra mar talalnom kellett volna..).

tableno 2013.03.05. 17:09:34

@hagyma: nem borotvál, gyantáztat.

mojoking77 2013.03.05. 17:12:01

@zopilote: :) Argentina lesz az inkabb, mar ha osszejon (ami arra fele gyakorlatilag nem tul sokat jelent). Persze ha hosszabb tavon ott leszek, (mint most az USA-ban) akkor amit lehet megprobalok felfedezni belole.

zopilote 2013.03.05. 17:16:08

@hagyma:
Amikor elosszor mentem haza 89- ben es veletlenul meglattam a Malev gepen a
stewardess nem borotvalt honaljat, nagyon beindultam :))) 6 evig nem lattam olyat:)

Herr Géza 2013.03.05. 17:16:20

@Erdő Péter: Gratulálok, ez megint magvas volt, most már sokkal okosabbak lettünk! Nem kéne neked nicknevet változtatni: a Sötét Béla jobban passzolna !! Na. el lehet innen húzni...

zopilote 2013.03.05. 17:20:15

@mojoking77:
Ha eddig nem talaltal, akkor mar nem is fogsz. Ha az ember tobb orszagot is megis-
mer, nehez donteni. Mindnek van elonye, hatranya. Tokeleteset pedig nehez talani:(

mojoking77 2013.03.05. 17:25:34

@zopilote: Igen. En is igy latom, de pont egy nagyon hosszu ideje vilagot jaro kollegem orult bele Chilebe masfel eve. Kiment egy honapra, azota kint van, decemberben felmondott az otthoni cegnel es belepett a chileibe.. Ugyhogy barmi elofordulhat. :)

zopilote 2013.03.05. 17:30:33

@mojoking77:
Argentinat en is szivesen megneznem, ex anyosom ott nott fel, sokat meselt rola, hogy
igy meg ugy szerette, milyen jo volt ott az elet a magyar nyilas koloniaban:) Amikor
hazalatogatva Magyarorszagra, a batyja mondta ( aki a Szulofoldunk spanyol szekcio-
janak volt a vezetoje hazadisszidalasa utan) hogy az ex anyos hogy utalta az argentino-
kat, amikor ott eltek, " budos lusta ciganyozta" oket mindig:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 17:34:05

@mzgldr:

Most éppen Trockijt lőttem be példaképnek. Persze nem politikai értelemben, hanem arcszőrzetileg. De egyelőre nem jött össze, inkább Don Quijotére hasonlítok.

mojoking77 2013.03.05. 17:34:29

@zopilote: :)
Miert nem csodalkozok?
Nem tudom amugy,mi mozgat annyira Argentinaban, de miota eloszor felvetodott a lehetoseg (majdnem egy eve, meg az amerikai projectem elott. Parizsban dolgoztam epp), folyamatosan izgalomban tart, gyakorlatilag jobban mint az USA, pedig NY nagyon nagy elmeny.

zopilote 2013.03.05. 17:36:27

@mojoking77:
Allah utjai kifurkeszhetetlenek:)

zopilote 2013.03.05. 17:39:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Trockij egy erdekes figuraja a tortenelemnek. Ha nem let volna vereskezu gyilkos, meg el is fogadnam. Tavaly nyaron meglatogattam a Mexico Cityben levo hazat is, ahol kinyirtak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:43:16

@mojoking77: nem leszek boldogtalan, hogy szavazhatok, de nem letszukseglet
@tableno: nejem borotval /konzervativ/
@zopilote: megdugtad?
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: uriember nem visel semmifele arcszorzetet

zopilote 2013.03.05. 17:45:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egy jo tanacs: probald meg onmagad beloni peldakepnek:)

mojoking77 2013.03.05. 17:48:04

@hagyma: A mokas, hogy a vilag bizonyos reszein ez forditva mukodik, azaz az allampolgaroknak KOTELEZO szavazni. Ennek megfeleloen a vilagon talan ott erdekli az embereket legkevesbe a politika. (egy tanulmany szerint a valasztasok utan egy evvel a megkerdezettek tobb mint 18%-a nem tudta megmondani a miniszterelnok nevet)

zopilote 2013.03.05. 17:48:22

@hagyma:
Hulye vagy Te!? :) A repulon? Nem vagyok annyira perverz:)
Kissebb gondom is nagyobb volt annal. Nem is probalkoztam.

Sanyi9 2013.03.05. 17:49:39

@tableno: Ez egy jo elv. Amugy vicceltem, tenyleg nem szokasom masok felesegenek a kepeire nyaladzani, csak ahogy elmeselted, hogy hogy nez ki, nagyon adodott ez a "Kepet/videot vagy nem hisszuk" poen. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:51:48

@mojoking77: itt nem kotelezo, de allampolgarsag nelkul pl novemberben nem szavazhattam
aprilistol majd szavazhatok
a miniszterelnok nevet itt mindenki tudja
most kezdodnek a problemak azzal kapcsolatban amit kitalalt
na mindegy kevesebb mint 4 ev
@zopilote: az nem perverseg, birca majd elmondja mibol all a sztyuardeszfetisizmus
/amugy letezik/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 17:52:48

@hagyma:

Már gyerekkorom óta szakállas akartam lenni.

Egy időben Marx voltam, de az túl ápolatlan hatású, így arról lemondtam.

mojoking77 2013.03.05. 17:52:58

@zopilote: :) mile high club? Jo is lenne, egyszer draga felesegem ra tudnam venni :))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 17:53:51

@zopilote:

Igen, vannak ilyen alakok, akik érdekesek egyénileg, de politkailag viszont nagyon elfogadhatatlanok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 17:55:08

@hagyma:

Mivel nálatok nincs miniszterelnök, kissé nehéz lenne megmondani a nevét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:56:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: najo
kamaszkoromban a szobaajtomon eletnagysagu Lenin poszter volt, szemben a falon alig kisebb csegevara
de en felnottem

zopilote 2013.03.05. 17:58:03

A franciakrol: egyszer - jo tiz eve mar - Los Angelesben ( pontosabban Venice Beach-
en ) kavezas kozben beszelgettem egy szir hapsival es felhozodtak a franciak. Mondta,
hogy a gyarmati idokben naluk iskolakat epitettek, az angolok elotte meg az iskolakat
is leromboltak. Kanadaban a franciak keveredtek az indian oslakossagal, az angol nagy
ritkan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 17:59:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jogos, csak siman elnok, de vannak "miniszterei"
mindegy

zopilote 2013.03.05. 18:00:34

@hagyma:
szerintem egy USA allampolgar sem tudja a miniszterelnok nevet, mert olyan pozicio nincs is az USA - ban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 18:04:32

egy majdnem amerikai allampolgarral
felhaborito

zopilote 2013.03.05. 18:04:47

@mojoking77:
Nem lenne ciki a repulon egyszerre kettonek bemenni a mosdoba? :) Csak kerdem:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.05. 18:06:01

@mzgldr: ilyet nem mondunk intelligens társaságban idegeneknek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.05. 18:07:31

@hagyma:

Persze, hiszen eleve más az amerikai és a magyar politikai rendszer. Az egyik elnöki köztársaság, a másik meg parlamentáris köztársaság.

Az elnöki köztársaságban szigorúan el vannak egymástól választva a hatalmi ágak (legalábbis szigorúbban), míg a parlamentáris köztársaságban meg a parlament a fő hatalom, s az választja a többi hatalmi ágat. (Oké, tudom, hogy vannak kivételek, de az alaphelyzetet írtam le.)

Egyébként nálatok minisztériumok sincsenek, hiszen az nem minister, hanem secretary.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 18:08:37

@Babette_: miert ne?
en magyarul is le merem irni, hogy Mary igazan fogyhatna 5 kilot

mojoking77 2013.03.05. 18:09:39

@Babette_: Egy tiz oras ejszakai Paris-Johannesburgon, kozepen, ahol egy stewardes sincs? Inkabb a kenyelmetlenseg miatt nem az igazi, plusz mivel elmultammar 190 cm es 100 kg, a lehetseges pozok szama is eleg limitalt.. Plusz elmultam mar 20 eves, hogy barkivel barmikor barhol... Mindegy, ez mar valoszinuleg igy marad. Termeszetesen az USA-ba/ USA-bol biztos hogy nem. Szerintem meg a gepet is kepesek lennenek utkozben letenni valahol, mert megzavartuk a repules biztonsagat....

tableno 2013.03.05. 18:10:24

@Sanyi9: világos. De még ha fel is tennék képet, akkor sem tudnám bizonyítani, hogy tényleg ő a feleségem. Ahhoz beszkennelt arcképes igazolványt és házassági anyakönyvi kivonatot is kéne mellékelnem, az meg már túl sok macera...

mojoking77 2013.03.05. 18:10:39

@Babette_: Upsz. Ez nem neked ment, hanem @zopilote: -nak...
Hehe... Bocs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 18:11:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azert volt idezojelben
ismerem a rendszert, jobban megtanultam a vizsgara mint kellett volna, mert erdekelt es a legtobb amerikainal jobban tudom

zopilote 2013.03.05. 18:49:22

@hagyma:
Nezd meg Frida Khalot akkor:) O pedig egy "igazi" urino volt:)
Meg Trockijjal is lefekudt:) Izlesek es pofonok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 18:54:38

@zopilote: OK OK
kezdjuk ott, hogy lat -e' valaki allamfot a normalis orszagokbol aki bajuszos vagy szakallas?
naugye hogy nem
ez valamit mutat
namost ettol fuggetlenul leszarom ha a a vizvetekszerelom szakallas
de mondjuk nem is uriember

zopilote 2013.03.05. 19:02:00

Van nem normalis orszagoknak is nem normalis allamfoje, aki nem visel se szakallt, se bajuszt:) Olyankor mi van? Pl Eszak - Korea:)

gyapjasmaki 2013.03.05. 19:57:39

@hagyma: magyarul könnyű, de angolul? :)

Mennyire ért egyébként magyarul Mary?

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 19:59:46

@NIKI LAURA: ide montrealba ugy latom csak a diplomas francia karrieristak jonnek jobbara mert ott egy a sok kozul itt viszont kinyaljak a segguket es valami jo allast kap.. innen a fiatalok mennenek inkabb kalandvagybol es a muveszlelkek.....

gyapjasmaki 2013.03.05. 20:00:19

@hagyma: Nem tudom Magyarország mennyire normális, de Áder János köztársagái elnök úr, a mélyen tisztelt, fenséges bajusszal van megáldva :)

mzgldr 2013.03.05. 20:01:35

@Babette_: miért ez egy intelligens társaság? HAHA, csak vicceltem. Csak egy jótanács volt Bircának és miért is ne fogadná meg egy vadidegentől az interneten? :D Úgy 40 alatt nem igazán zavar sok vizet ha túlsúlyos vagy, de utána már igen és leadni is nehezebb. Főleg, ha az izületeid tönkrementek.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: valami ilyesmi válaszra számítottam :D

gyapjasmaki 2013.03.05. 20:03:29

@gyapjasmaki: Túl sok, azért nincs és az amerikaiak tényleg nincsenek oda érte.

www.borsonline.hu/20130219_ader_bajusszal_veri_europat

mzgldr 2013.03.05. 20:04:59

@hagyma: a jól ápolt bajusz a férfi ékessége. Sajnos nekem nem olyan dús, hogy meg tudnám ott növeszteni és a távolság sem olyan nagy az orrom meg a szám között hogy jól mutatna (képet ne kérj). Egy Tom Selleck fazont bármikor bevállalnék.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 20:08:12

@hagyma: most neztem meg az utolso negyed év statsztikajat az immobilier piacrol amiota a francia separatistak vannak kormanyon 10-15 % csokkent az eladas es a hazak arai az elado tàblak mint egy erdo es naprol napra novekszik..egyebkent minden intezkedesuk ellenkjezoje amit igertek de ez a jo taktika szarrà tenni mindent igy az emberek elegedetlenek lesznek es a kivalasra szavaznak hatha jobb lesz ... nem lesz jobb

gyapjasmaki 2013.03.05. 20:09:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerintem a fentebbi típusválasztékból a leginkább a short boxed beard a legjobb.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 20:30:24

@charlieharper: ok megbocsajtok amugy a francia TVbe eljutot egy hires musorvezetonk egy talkshow csinalni de azzal a kikotessel itt franciaul kel beszelni nem quebecoise-t
nekem ez jobban fekszik a borzaszto magyar accentusommal de videken az exem szuleinel mondtam neki ne mozduljon el melolem es forditsa nekem mit mondanak quebecoise-rol montreales-ra
igaz mi mosolygonk az orhangon beszelo franciakon ok viszont nem akarnak megerteni minket
nekem nincs problemam sem angolommal sem a franciammal... csak akikhez beszelek azoknak aztan van..

encore 2013.03.05. 20:33:59

Nekem mi hiányozna?
Pont lépés előtt állok.
Van már rövidtávú különböző országokban töltött tapasztalatom.
Sorolom:
Családtagok, (nincs sajátom még)
Magyarországon ahol lakom, Balaton még ha valakinek közhely is. 1-2 város. A vidék. Az időjárás is. Az itteni növényzet nagyon, nagyon. A sok gyökér nem.:)))))
Pár ember. Legfőképp az hogy szeretek minden külső tényező ellenére is itt élni, de nem tehetem meg hogy ez így folytatódjon.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 20:40:59

@tableno: na igen a tanulsag ha a vilag legjobb dolga is tortenik velunk , azt valaki kell hogy tudja.... aHA is jo erre..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 20:47:14

@gyapjasmaki: anglul le nem, irnam apublicban az nem vitas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 20:48:14

@gyapjasmaki: semennyit
mennyit ertene egy 83-ik generacios amerikai no magyarul amerika kozepen?

gyapjasmaki 2013.03.05. 20:50:48

@hagyma: Hát, ha a férje tud magyarul is beszélni, azért előfordulhat hogy pár dolgot megért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 20:52:09

@mzgldr: @montroyal: borotvalkozas parti vagyok, na jo ha nem dolgozik az ember kis borosta combkefe vegett belefer
a franciaknal sosem voltam, allitolag eleg igenytelenek, mindig azt olvasom jol oltozottek meg stb. hat szerintem a parfumot sem veletlenul ok talaltak ki furdes helyett
meg emlekszem olvasmanyaimbol hogy vakargattak a fejboruket a paroka alatt
bajom nincs veluk de rend europaban akkor lesz ha az angolok es foleg a franciak nem szolnak bele

rumitom 2013.03.05. 20:52:30

@zopilote: szerintem van benne valami, en reszemrol sokkal inkabb azonosulok a spanyol mentalitassal mint a nemettel peldaul. Az irek is inkabb latinos egyszeruseggel allnak a dolgokhoz, "don't worry, megoldjuk", csak az ido sikot felejtik el meghatarozni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 20:55:40

@gyapjasmaki: szerinted tanitom magyarul?
mi az istennek?
kozos gyerekunk nincs, kozos nyelvunk az angol
de amugy tud kb 10 magyar szot, de arra az egvilagon semmi szuksege
nem akarunk magyarul beszelgetni,, mert semmi ertelme nem lenne
mint mar regebben emlitettem a magyar tudasa ennyi
- kurvara szeretleg bazmeg
- egeszsegedere
-bugyi
-ritikul
-smink

gyapjasmaki 2013.03.05. 20:59:48

@hagyma: Egyáltalán nem kell tanítani, csak azért érdekelt, ha olvasná ezt a blogot mit értene meg belőle. Semmi értelme nem lenne magyarul tanítani se magyarul tanulnia. Gondoltam hogy angolul beszélgettek. Viszont a nők szeretik más nyelven hallani, hogy szeretlek, meg hasonlók.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 21:02:09

de meg mindig nem tudta sose senki megmagyrazni nekem, hogy teljesen azonos arszinvonal mellett egy angol tescos penztaros, miert keres ketszer annyit, mint egy magyar?
higgyetek nekem az EU meg fog halni, vagy tobb Orban Viktorra lenne szukseg keleten

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 21:05:31

@hagyma: az iidiota manuszok is borotvaljak magukat

sot epilaljak hat ezt megkaptam.. azelott is borotvaltam ott + felso test de az uj felesegem epilator gepevel kinoz mindig( szornyu most mar megertem a noket) kinek a pap kinek a papné szoval a nejem utalja ha valaki szoros es nem biztos hogy a mai vilagban a majomember az igazan ferfias .... persze ha a nejed igy szokott meg es egy jol kereso pasi jo csaladcentrikus vagy semmi problema vele..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 21:06:15

@gyapjasmaki: az egvilagon semmit nem ertene belole
elmult 50
majdnem 50 volt mikor talalkoztunk
a nok nagyon ertik, attol ne felj
ha azt mondom neki
"nagyon utallak Mary" de a hangsuly olyan
tudja hogy kedveskedek
de ha hangsuly olyan, angolul is tudjam ha merges vagyok
szerencsere szinte sosem vagyok merges
egyszer voltam ugy 2008 oszen, de csak 5 percig tartott
na , a lenyeg, nem tartozik az eletunkbe, hogy tanuljon magyarul es nem fogom rabeszelni a pacalporkoltre, mert nem eszik belsoseget

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 21:11:19

@montroyal: lehet szerencses vagyok, de nem burjanzanak a labamon, a nellemen a szorok
hatamon nincs is
ami a tokeim korul van azt igy adta Isten, nem fogom borotvalni
messze vagyok a majomembertol
hat igen hajlok ra, hogy csak a buzik borotvaljak magukat, de majd jon birca es elmagyarazza:)
/fel ne vedd tolem a seggedet is kiborotvalhatod, ha jobben erzed magad, en a fejemet mindenkeppen, arc ful orr, lejjebb nem erdekel/

2013.03.05. 21:11:43

@hagyma: angliaban egyre kevesebb a penztaros, mindenhol self-checkout-ot nyomnak.
Tudom, hogy minenki bizonygatja, hogy a kaja ugyanannyi, de nem hiszem. Szerintem itt megveszik az olcsobbat, ami nem jo minisegu, amit otthon nem venne meg. Ez a teoriam.

gyapjasmaki 2013.03.05. 21:14:11

@hagyma: Ezt pontosan én se értem. Egyrészt a bérterheket kellene összehasonlítani. Mert egy magyar a teljes bérteher 42%-át kapja csak meg. Az angol gondolom többet. Nem vagyok közgazdász, de úgy gondolom az angol gazdaság jobban pörög gazdagabb és több pénz van benne és minden ehhez próbál alkalmazkodni. Nem értek hozzá, de engem is érdekelne.

Gondolom Amerikában se keres mindenhol ugyanannyit a Walmart
pénztáros.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 21:15:27

@hagyma: bocs altalanossagban gondoltam nem rad csak barki aki ferj es a felesege igy szokta meg de en egesz eletembe hajtottm a noket partyk es + szoval ahol tobben vannak sem elony szorosnek lenni de igaz csaladba elmegy..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 21:23:14

@charlieharper: van benne racio, a magyar mar megijed ha azert arazzak, hogy 1 nap mulva lejar a szavtossaga
penztaros mindig kellen fog, kerdes mennyi
@gyapjasmaki: amerikaban kb minden walmart penztaros ugyanannyit keres
qrwa keveset
@montroyal: en nem partizom
konzervativ vagyok
egyszer regen kiprobaltam ket novel
faraszto

rumitom 2013.03.05. 21:34:27

@gyapjasmaki: angliaban eloszor is progressziv adozas van, a legalacsonyabban keresoknek (mar nem tudom pontosan meg az utobbi idoben valtozott is asszem) de kb 15ezer fontig alig van adoteher. emiatt sokkal kisebb a fizetesbeli kulonbseg az alacsony es a kozepes ill magas jovedelmuek kozott. mig mondjuk egy 15K-t kereso (eves brutto) hazavisz 1000 fontot havonta netto, addig egy 50K-t kereso manager 3000-t. (fugg a csaladi statusztol, gyerekek szamatol, dolgozik e a feleseg stb., a szam csak erzekeltetes, de nagyjabol stimmel). Elobbi angliaban, hiaba olcsobb a kaja illetve minden ami gepesites utjan beszerezheto, a lakhatas es a szolgaltatasok (minden amihez emberi eroforras kell) jellemzoen draga, hisz a fodrasznak is meg kell adni a minimalbert. a minimalberbol igy megtudsz elni, minimalisan. aki felre tud belole tenni azok a kulfoldi vendegmunkasok akik sokan laknak egyutt, csalad nelkul (vagy a csalad otthon maradt). a 3000 font mar tobbre eleg, de ha kint kell a felmillio fontos hazadra hitelt felvenni, azt ugyanugy 30 evig fizeted a banknak (mas kerdes hogy kesobb nem kell agodnod a nyugdijad miatt, a hazad arabol kenyelmesen elelsz del-spanyolorszagban). ugyanez otthon: 60K (mennyi most a minimalber?) es egy kozepvezeto mondjuk bp-n 250-300K netto. az aranyok teljesen masok. persze meg a 300K netto sem sok ugyanazert a munkaert amiert az angol 3000 fontos kap. Miert kap ennyit? jellemzoen angliaban nem nagyon vannak ruhagyarak, futoszalagos osszeszerelo uzemek (vannak, de nem az adja a foglalkoztatas nagy reszet), hanem eros szolgaltato ipara van, ami egy olyan "termek", amit dragabban el lehet adni mint egy ikarus buszt. a klasszikus gyarak jellemzoen kint is mar vagy tonkre mentek. leginkabb csak a fejlesztes resze folyik ott, ugynevezet high added value munka, ami megintcsak tobbet er mint maga a legyartas. de mondok egy egyszerubb es szemleletesebb peldat amivel jobban is kepben vagyok :)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 21:39:12

@hagyma: en nem partizom
én most 57 korul mar kevesbé de valahogy ezt osztottak nekem mar a suliban is de elso munkahely mint pesti ejszakai taxisofor kesobb 8 evig discoban portas igaz sokat sportoltam de a fo sport a nozes volt ..itt belecsoppentem a montreali partykba mar 20 eve .es a naturista campingben sem vonzo a szoros test..
engem is elért a végzet 16 evvel fiatalabb felesegem hallani sem akar semmirol es jol befékezett nekem..

M. Péter 2013.03.05. 21:41:03

@mzgldr: A látszat ellenére a franciák nagyon jól dolgoznak. A termelékenység (egy munkaóra alatt előállíitott termék átlagos értékével mérve) 1-2%-kal magasabb a németnél és ugyanennyivel alacsonyabb az USA-belinél, de néhány éve Franciaországban volt a legmagasabb a nagyobb országok közül.

zopilote 2013.03.05. 21:42:23

@rumitom:
Az irek keletiseget egyszeru magyarazni: keltak, ami a gorog keltoj szobol szarmazik,
jelentese keleti. Raadasul tobbsegukben romai katolikusok, az az a latin vallas kove-
toi. En is jobban szeretem az emberarcu latin mentalitast, ezert is erzem magamat ott-
hon Mexikoban:) Szerintem a honfoglalo magyarjaink, sot elotte meg Attila is atvette
a latin mentalitast (hiszen fiatalkorat ott toltotte, a romai birodalomban) Pannonia te -
ruleterol sem mult csak ugy nyomtalanul a romai birodalom hatasa annak pusztulasa
utan. Szerintem megerne egy tanulmanyt ez a kerdes. Talan magyarazatot is adna a
magyar lelek kettossegere es az ebbol fakado problemakra:)
Ui: egyszer kezembe kerult egy gyonyoru kotesu szabadkomuvessegrol szolo konyv
(amit az ex - sogorom el is lopott egy ovatlan pillanatban) amiben az volt, hogy Iror-
szag oslakoi egy Turanbol szarmazo nep volt. Par eve otthon vettem egy konyvet, a-
mi a gealik es a magyar nyelv rokonsagat magyarazta (termeszetesen ezt is elloptak
tolem) :( A Sinn Fein azt jelenti magyarul, hogy "Egyedul Vagyunk" Ismeros?? :)))

rumitom 2013.03.05. 21:45:14

vegyuk nemetorszag, erosen iparositott orszag, es magyarorszag peldajat. es ket azonos termeket, mondjuk vmilyen speci cnc esztergalt cuccot, azonos minosegben. a nemetre ra van irva hogy made in germany, ez a vilagpiacon +10%, ha nem tobb. a nemet felvett olcso hitelt (3% korul) es beruhazott gepekre, a termeket ugy arazta be, hogy a 10 munkasanak a magas fizetese es a hitel visszafizetese mellett 10 ev alatt nullszaldoba keruljon, vagyis a kezdeti befektetett toket addigra nyeri vissza a cegebol. a magyar felvett kevesebb hitelt 10%-ra, mivel nincs kiszamithatosag, es ezert mar 2-3 ev alatt szeretne visszakapni a penzet. ebbol csak kozepes gepeket tudott venni, igy aranyosan dragabba kerul neki legyartani ugyanazt, plusz a hitel terhe is magasabb, es a termeke sem er annyit, raadasul nem 10 evre tervez, hanem csak 3-ra, a kulonbozetet a 10 munkasan fogja behozni. es ennek ellenere nem lesz miliomos, mert 3 ev alatt siman tonkre megy a cege az allando valtozo jogszabalyok es ujabb papirmunka miatti kiesesek miatt. mondok egy konkret peldat, nemetorszagban elo magyar ismeros szeretett volna esztergaltatni egy 100 darabos minta akarmit, neki is ez egy uj uzlet volt, nem tudta meg bejon e, es ennyit tudod invesztalni. eloszor otthon probalkozott, mert naivan gondolta olcsobb lesz. a magyar mondott ra egy arat, az ismeros visszament nemetbe es ott is kerdezett, a nemet is mondott egyet, az ismeros megmondta mennyit mondtak neki magyarorszagon, a nemet azt mondta rendben, legyartja annyival tobbert hogy mar ne erje meg magyarorszagrol hozni. miert? mert neki ez egy befektetes, most megcsinalja nyereseg nelkul, de ha beindul az uzlet az ismerosomnek, hozza fog menni esztergaltatni. a magyar nem tud hosszu tavon gondolkozni, mert a politika nem engedi. ez is az oka. meg meg sok minden mas is :) de hosszu lenne leirni

2013.03.05. 21:47:48

@zopilote: a sinn fein azt jelenti, hogy mi magunk

gyapjasmaki 2013.03.05. 21:50:01

@rumitom: Ettől nem lettem okosabb. Azért magasabbak a bérek Angliában, mert több az olyan munkahely, ahol nagyobb a hozzáadott érték a munkában? Ergo Magyarországon az emlitett középvezető ("persze meg a 300K netto sem sok ugyanazert a munkaert amiert az angol 3000 fontos kap") azért kap kevesebbet, mert több a kevés hozzáadott értékű munkában dolgozó ember(pl betanított munkás a szalag mellett).

Mondjuk olyan szempontból érthető, hogy a több hozzáadott érték érthetően több fizetést is von maga után. Mivel több az ilyen ember, több pénz is van náluk. A piac meg az ő igényeikhez igazodik? Vagy hogy kell ezt érteni?

2013.03.05. 21:50:51

@rumitom: uk-rol en is kb ezt akartam irni, hogy a szolgaltatas viszi el az arakat es a munkaerot.
Minimalberen minimum eletszinvinal van.
A mortgage jellemzoen 25 ev, usa csinal 30eves termekeket foleg.

Amit irtal a nyugdijas spanyoloban az igaz volt regebben, most nem annyira. Nehez eladni a hazakat. Mi is adnank mar el, de nincs kereslet, ugyhogy tartjuk.

zopilote 2013.03.05. 21:51:51

@zopilote:
Ne felejtsuk azt sem el, hogy a magyar kiralysag is akkor elte viragkorat, amikor latin-
nos muveltsegu uralkodoink voltak, mint peldaul az Anjouk es Matyas kiraly:)

2013.03.05. 21:52:42

@M. Péter: sajat tapasztalatom, hogy a franvia embereimben semmi onallosag nincs. Amig vagy 20 committe nem hagy valamit jova, addig semmit nem csinalnak. Ez azert jo, mert a vegen senkit nem terhel a felelosseg, hiszen mind a 20 committe jovahagyta.

zopilote 2013.03.05. 21:54:20

@charlieharper:
Tudom Charlie, de az Egyedul vagyunk jobban hangzik:)
(nem a nyilas ujsagra gondolva)

2013.03.05. 22:06:55

@zopilote: van am a szabadkimuvessegrol egy regi kabbalahi tanitas. Nem tudom ismered -e?

zopilote 2013.03.05. 22:15:48

@montroyal: az en felesegem is 16 evvel volt fiatalabb nalam:) es cask 1-2 evvel vagyok idosebb nalad:) ez a 16 buvos szam:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.05. 22:20:06

Sziasztok!Bocs, h offolok, de meg kell kérdeznem.:-)
Hallott vki arrol, h märc 1.-töl mär nincs az, h ideiglenes külföldi tartozkodäs, hanem egyböl ki kell jelentkezni? Személyit, lakcimkärtyät leadni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 22:22:08

@zopilote: tehat tul élted akkor én is bizakodom...

zopilote 2013.03.05. 22:23:14

@charlieharper:
Nem melyedtem el annyira a szabadkomuvessegben, de mikor a templomjuk elott ve-
zetek el, kesztetest erzek belepni (szabadkomuves meg nem voltam, ki kellene pro-
balnom azt is) Torontoban egyszer 2 honapig dolgoztam a Younge streeten egy regi
szabadkomuves templom atalakitasan, ugy leptem be mindig, mint egy szentelybe.

2013.03.05. 22:28:21

@zopilote: nem tudtam, hogy a Youngeon volt templomuk. Persze, jo hosszu az, csak a belvarosban mozogtam, ahol meg van PATH

rumitom 2013.03.05. 22:29:57

@gyapjasmaki: bocsanat, nem fejeztem be a gondolatmenetet mert mar kezdett sok lenni a gepeles. az eros kozepreteg, akik hozzaadott erteku munkahelyen dolgoznak (bar ez mondjuk egy multi eseteben relativ ki is az aki igazan erteket visz a munkajaba), es emiatt jo jovedelemmel rendelkeznek, egy eros fizetokepes keresletet teremtenek a szolgaltatasokra. vagyis ki tudjak fizetni a draga fodraszt. de visszaforditva, ha nincs egy eleg eros fogyaszto reteg, akkor nincs belso kereslet, ergo nincs elkoltheto penz, ami "mozgatna" a gazdasagot, a fodrasznak nem lesz eleg kuncsafjta, (mert mindeni kicsit kitolja a hajvagast) elbocsatja az alkalmazottjat es igy tovabb. az eros kozepreteg volt a mostani kormany celja az egykulcsos adoval, csak arra nem szamitottak, hogy az egyeb balfaszkodasaik es a torvenygyar miatt az emberek a bizonytalansagra nem kezdenek el koltekezni, hanem meg azt a keveset is inkabb elrakja holnapra. Nyugat-Europaban, politikai es jog-biztonsag van, kiszamithatosag, tervezhetoseg. ez egy fajta bizalmat szul. ez az ami magyarorszagrol hianyzik. otthon a valalkozasok nem a hosszutavon elore tervezes es stabil korulmenyek letrehozasaval szuletnek, hanem amit ma bezsebelhetsz, ne halasz holnapra.

a masik fontos kulonbseg, angliaban nem kell diploma hogy ertelmes munkat vegezhess, sokkal flexibilisebb a munkaero piac. ha szukseg van emberre felvesszuk, ha nincs kirugjuk. sokan dolgoznak part time, vagy x honapos munkakra. otthon az emberek kevesbe mobilisak, mig mosonban munkaero hiany van, addig borsodban munkanelkuliseg, csak epp senki nem megy at borsodbol gyorbe (tudom, mert nem kapna annyit hogy megerje, elvinne a szallas es az utazas...) . most utoljara egy 3 honapos projekten voltam Frankfurtban mint kulsos, a kollegak tulnyomo tobbsege 50-100km-s korzetbol ingazott, de volt aki 150-rol. ez napi 300 km megtetele, es ez fuggetlen az annyi penzert en is ingaznektol, mert az idoraforditason ez mit sem valtoztat. vagy egy masik kollega tobb mint egy eve szallodaban el, hetfon reggel otthonrol jon, es csutortokon megy haza, penteken otthonrol dolgozik, heti harom napot szallodaban tolt (amit o fizet)

zopilote 2013.03.05. 22:36:56

@charlieharper:
ez a Younge - Gerrard sarkan volt, egy magyar real estates vette meg, a lanya is kapott benne egy lakast

gyapjasmaki 2013.03.05. 22:44:59

@rumitom: Most már csak azt lenne jó tudni, hogy Magyarországon miért nincs meg ez a bizonyos erős középréteg, aki olyan szinten keresne hogy a többieknek is jó legyen. Vagyis mi a gond a magyar iparral, szolgáltatással, illetve mezőgazdasággal.

Amennyire én látom a mezőgazdaság képtelen versenyezi, a fejlettebb európaiakkal, főleg hogy a vásárlok szempontja leginkább az ár. Az ipar, akkor lenne erre alkalmas, ha sokkal fejlettebb lenne, ami inkább közepes szintű. Vagyis a szolgáltatások marad. Aminek jó része állami. Innen látszik mennyire telepedik rá az állam az egész gazdaságra. Hát király. :D

Hát nem tudom melyik területen lehetne nagyot lépni, mármint melyikre leginkább használhatók a természeti adottságaink, meg persze a szellemiek, bár oktatással azt talán könnyebb megváltoztatni, ami persze idő.

Muscari 2013.03.05. 22:45:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Latom nem valaszol senki. En semmit sem hallottam rola, de ha igy van, az nagy szivas :-(

zopilote 2013.03.05. 22:53:20

@charlieharper:
igen, ez a vilag rendje:( ne tudd meg, milyen fejetlenseg volt ott,a legtobb " szakember " olcso magyar ciganymenekult volt, mind feherebb, mint en. 2 honapig birtam, kileptem ez 2003 - ban volt

zopilote 2013.03.05. 23:04:28

@gyapjasmaki:
nem, en is keresem, a keleti oldalan volt a younge streetnek, jellegzetes tornya volt, sehol sem talalom:(

2013.03.05. 23:04:37

@gyapjasmaki: visszaterve a gazdasagi kerdesedre, komplex a valasz, ugyhogy en most erre nem valaszolok, lepasszolom masnak.
Roviden: szemely szerint back officet, mezogazdasagot es kis tetelben igenys gyartast menne szerintem.

A vegyes hazassagi kerdesedre, nem altalanos az, hogy az asszony nem tud magyarul egy szot sem. Enyem sem tud rendesen, de sokat ert. Sok szot tud, csak nem tudja osszerakni oket egy ertelmes mondatba. En is igy vagyok az ovevel.

rumitom 2013.03.05. 23:09:14

@gyapjasmaki: erre ott a nemet peldam, reszben. letrehozni a komparativ elonyok kihasznalasaval lehetne, celzott kormanyzati tamogatassal, oktataspolitikaval. Mondjuk most megint nem vagyok igazsagos, mert magyarorszagon nagyon is celzott gazdasagpolitika folyik, csak hat nem mindegy hova celoznak :) .

irorszag, ami azert nagyon jo pelda, mert egyreszt kicsi, masreszt a 80-s evekben a legszegenyebb eu regio volt. ok a kovetkezot tettek:
- az eu-s penzeket instraktrura fejlesztesre hasznaltak!
- alacsony adokkal operaltak (elsosorban tarsasagi ado), aminek kovetkezteben rengeteg multi helyezte oda az europai kozpontjat
- anyanyelvi szinten beszelik a gazdasagi vilagnyelvet, ez szinten egy eleg nagy elony
a multik bearamlasanak koszonhetoen nott a foglalkoztatottsag, a munkaero igenyt a 90-s evek vegeig az irorszagba a vilag minden tajarol visszatelepult irek fedeztek (akik hoztak magukkal a nyitottsagot es mas, elsosorban angolszasz kulturakat) ennek a sok visszatelepulonek, illetve kesobb a 2004-s eu nyitaskor erkezett kelet europainak valahol laknia kellett, ami beinditotta az epitoipart.
az epitomunkasok bearamlasaval az epitomunkasoknak is valahol lakniuk kellett, tovabba a sok munkasnak, es multi alkalmazottnak ennie kellett valahol, szorakozni jarni, az oket kiszolgalo szolgaltatas iparban dolgozonak is kellett valahol laknia. irorszag lakossaga ezen idoszak alatt 25-30%al nott, ami hatalmas epitoipar boomot generalt.
ami konkretan folyamatos munkaero hianyhoz vezetett. ismeros meselte, meg 2004-ben is, amikor o erkezett, a hostelbe besetalt egy mukso majd elkialtotta magat, ki az aki munkat keresni van itt? 20 embert magaval vitt egy ujonnan nyilo lidlhez. vagy majdnem minden apartman blokk epitesi teruletenek bejaratanal allt egy recruiter, aki az arra setalokat kerdezte keresnek e munkat?

ennek persze rengeteg negativ kovetkezmenye is volt/van , de itt a lenyeg a hogyan inditsuk be a gazdasagot. magyarorszagnak is vannak komparativ elonyei, de a korrupcio szo szerint megol minden befektetest.

gyapjasmaki 2013.03.05. 23:09:21

@zopilote: Pedig ez a Younge - Gerrard sarka.

zopilote 2013.03.05. 23:14:56

@gyapjasmaki:
oregszem, nem emlekszem mar pontosan az utcanevekre:)

gyapjasmaki 2013.03.05. 23:23:59

@rumitom: Értem és köszönöm az eddigi magyarázatokat.

Írország lehetne akár jó példa. A legnagyobb gond talán az lenne, hogy hogy csökkentsük az adókat és mely állami szolgáltatásokat nyírbáljuk meg. Mert ugye a gazdaságot nálunk leginkább ez mozgatja(mármint az állam, ahogy látom), így könnyen nagy károkat lehetne okozni gondolom.

zopilote 2013.03.05. 23:26:58

@gyapjasmaki:
ja, ez a front bejarat, en a muveszbejarot ismertem, oldalt
a google earth prof -on kerestem, nem voltam biztos az utcanevben, a felso 2 emeleten dolgoztam regi szep idok!:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 23:39:48

@Pitykeőrmester: hogy tudod noveszteni a szemoldokodet?
ez mindig erdekelt

rumitom 2013.03.05. 23:42:17

@gyapjasmaki: egy nagyon fontos kerdest kellenne a magyaroknak eldonteni, szocialista orszagot szeretnenek, az ugynevezett skandinav modelt, vagyis magas adok, cserebe eros szocialis halo. vagy kapitalistat, az amerikai modelt, alacsony adok, cserebe nincs szocialis halo, minden szolgaltatasert fizetni kell (orvis, iskola). az elobbi lehetoseget velemenyem szerint eljatszottuk az evek soran, mivel az adossagunk finanszirozasa tul nagy terhet ro rank. a felvett hitelt nem jol fektettuk be es a nem gazdasagosan mukodo allami elosztoszervek atalakitasa elmaradt (ez ugye sok penzbe es politikai akaratba kerult volna, a 2/3-dal meg lehetett volna a pol akarat, de nem volt) ez a tipikus csak 4 evre tervezunk nem 15 re. oktataspolitikat nem lehet 4 evente valtoztatni, mert annak a hatasa 15-20 ev mulva erzodik.
azt kellenne tisztazni a fejekben hogy mi az elvaras az allammal szemben, milyen szolgaltatasokat nyujtson, es az igenyszintnek megfeleloen lehet kollektiven adozni. irorszagban peldaul az amerikai modell van, alacsony adok, ami relative magas netto fizetest eredmenyez, vagyis sok elkoldendo penzt. cserebe viszont nincs bolcsode, az ovi heti 200 euro(az olcsobb). a vizitdij 50 euro/alkalom. az utado az evi 300 eurortol (1 literes kis kocsi) a 3000+euroig terjed. nem igazan van allami nyugdij, mindenki magannyugdijpenztarba fizet amennyit gondol (az allam adokedvezmenyt ad az ide befizetett penzre). es alapvetoen megvalosul a kicsi allam fogalma. az ugyintezesi dijak peldaul alcsonyak, ket ora alatt beinditasz egy vallalkozast stb... valamit valamiert mint mindenhol. otthon a magas adok, sok ingyenes vagy (a felhasznalo szamara europai viszonylatban) olcso allami szolgaltatas komboja valosul meg, csakhogy mivel nem hatekonyan mukodnek, ezert vegso soron dragak ezek az allami intezmenyek (kulonosen fizetesaranyosan)

gyapjasmaki 2013.03.05. 23:43:32

@charlieharper: Köszön a választ.

A mezőgazdasági ötleted már nekem is többször megfordult a fejembe és jó ötletnek tartom. Nem értem miért nincs ilyen. Mármint nagyobb méretekben. Mert pl apám ház mellett megtermel ezt azt, néhány dolgot még árul is(pl saláta, retek, újhagyma), de olyan nincs, aki ezt főállásban végezné, legalábbis a környéken. Szóval ennek gondolom törvényi akadályai vannak, vagy nem tudnak a bolti árakkal versenyezni. Passz.

Pitykeőrmester 2013.03.05. 23:47:38

@hagyma:

Baszki! Nem tudom növeszteni. Ezért nézek fel Brezsnyevre. :)))

GERI87 2013.03.05. 23:51:52

@zopilote:

Az írek nem "keletiek", ugyanolyan angolszász-germán vonal mint az angolok, már a nyelvük is majdnem kihalt. A skót meg presbiteriánusok akkor ők meg mások, pedig kelták?...bukik az egész elmélet. A latin kultúra és katolikus vallás nem ad mediterrán életvitelt, mentalitást pl lengyelek, osztrákok, csehek.
Mindig találni ilyen hülyeségeket....a turan: kb annyira magyar kötődésű mint Indiában Bihar tartomány...ezt is lehet azzal magyarázni ha agyon akarja vki hogy Biharban sok a cigány ők meg Indiából jöttek...de ez fantázia, áltudományosság.

A sinn féin azt jelenti tudomásom szerint hogy "magunk".

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.05. 23:56:51

@tableno: "Nem csak a mediterrán csajok lehetnek sötét hajúak, neked azt ott az Újvilágban tudnod illene."
Igy van:)) pl. nagyon sok itt (foleg a nyugati parton) az azsiai. Ok is sotet hajuak, es egyaltalan nem szorosek:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.06. 00:14:22

@mojoking77: "Megjegyzem az USA-ban is lehet nagyon finom zoldseget/gyumolcsot venni, bar a hazaihoz (es a muanyag amerikai etelekhez ) kepest horror aron (egy karfiol $6, egy kilo alma $12).... "
Nagyon draga helyen kell vasarolni ahhoz, hogy 1 kg almaert $12-t fizess, v. eg karfiolert $6-t:)) aki kepes ennyit fizetni, meg is erdemli:))) Epp ma vettem 3 lb (1.5 kg) gala almat $ 2-ert.

gyapjasmaki 2013.03.06. 00:22:25

@rumitom: Nekem személy szerint jobban tetszik a svéd modell, mint az amerikai, mert az túl szélsőséges. Továbbá inkább szocialista vagyok. A jelenlegi magyar rendszer meg botrányos. Ennyit fizetünk és közben minden haldoklik. Köszönöm még egyszer, hogy megmagyaráztad. Majd jobban utána olvasok.

Amennyire én látom a politikusaink se tudják merre mennének, meg az emberek sem.

zopilote 2013.03.06. 00:39:07

@GERI87:
" Az írek nem "keletiek", ugyanolyan angolszász-germán vonal mint az angolok "
Mondtad mar ezt egy irnek a pubban?:) A gealic nyelv is angolszaz erdetu?
Szerinted nincs kozuk a keltakhoz sem, ugye? A jaszoknak es a kunoknak tel-
jesen kihalt a nyelvuk, megis erosen el bennuk az osi identitas. A katolikus val-
lassal reszben igazad van. De ugy tudom, cseh es lengyel teruletekre nem terjedt
ki a romai birodalom. Ausztriat en sem tudom hova tenni (talan ok maguk sem) :)
Az "egyedul vagyunk " es a " magunk " kozott csak arnyalati kulonbseg van, a jelen-
tese majdnem ugyanaz. Gealikul gondolom azert te sem tudsz annyira, hogy ezt
erezd:) En egyaltalan nem beszelem:) Ilyen komolyan raugrani azert nem kellett
volna a hozzaszolasomra:) De no problem:)

M. Péter 2013.03.06. 00:55:11

@rumitom: A legfontosabb tényező az euróra való átállás volt. A jelzáloghitelek kamatja lement 7%-ról 4%-ra, az olcsó hitelek felhajtták az ingatlanárakat, mert ugyanakkora törlesztőrészlet mellett sokkal több hitel lehetett felvenni. Az emelkedő árak hatására mindenki elkezdett vásárolni, vagy azért, mert úgy gondolta, ha nem vesz magának házat vagy lakást azonnal, akkor egy hónap múlva már nem tudja megfizetni, vagy pedig bombabiztos befektetésnek gondolta. Az építési vállalatok meg elkezdtek ész nélkül építeni, a kormány meg nem tett semmit a túlhevülő ingatlanpiac megfékezésére. Aztán beütött a krach, az adósok nem bírták fizetni a hiteleket, az árak megindultak lefelé, a bankok iszonyúan nagyot buktak, mentőcsomag kellett nekik. és az ország tele van üresen álló vagy befejezetlen házakkal.

GERI87 2013.03.06. 01:02:55

@zopilote:

"A gealic nyelv is angolszaz erdetu?"

Nem a nyelvre értettem, a kultúrára....

"jaszoknak es a kunoknak tel-
jesen kihalt a nyelvuk, megis erosen el bennuk az osi identitas."

Nem él bennük, magyar csoporttá lettek....max annyira él ez mint a honfoglalás kori életmód: hagyományőrzés van, de ez tanult dolog, turista látványosság mint a matyó hímzés. a palóc falu, a busó járás....nem továbbélt hanem felélesztett, fel elevenített....olyan szinten van mint magyar családban a sváb nagymama ősi kvircedli recepte....vagy még annyira se.

GERI87 2013.03.06. 01:04:30

@GERI87:

Amúgy az írek nyelve az angol, az ősi ír nyelv tanult nyelv vagy második anyanyelv szinten van ma már....

zopilote 2013.03.06. 01:15:51

@GERI87:
A Tildy direct kiemeli, hogy elosszor jasz, utana magyar:)
Kerdezzuk meg ot, mint illetekest ebben a temaban:)

zopilote 2013.03.06. 01:18:34

@GERI87:
az hogy angolul beszelnek, a brit gyarmatositas kovetkezmenye

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.06. 01:35:33

@Muscari: @Muscari: Hugom most van otthon, szombaton häzasodik és ott mondta neki a polgärmesteri hivatal dolgozoja. A nö maga mondta, h ök sem értik és nem is tudjäk követni...
A vicc az egészben, h ö anno kijelentkezett (ideiglenes külföldi tartozkodäs), a szülövärosunkban igy is van nyilväntartva, ott ahol häzasodik meg azt mondtäk, h a nyilväntartäsban Mo-on él.
Megnéztem közben, h mi van mäs näcioknäl. Csak EU-s orszägok ällampolgärait néztem. A merités nem reprezentativ, mert nem mindenki él külföldön közülük.
A spanyol ID-n (kärtya formätum) konkrétan rajta van, h Sväjcban él az illetö. A németen (szintén kärtyaformätum) a hätuljän a jobb fölsö sarokban: nincs Németorszägban ällando lakcime (pöcséttel:-) ) Az olaszoknäl a személyiben (papirformätum) és az utlevélben is benne van (a 6. oldalon) residenza cimszoval. Oszträk utlevélben szintén benne van a fényképes résznél Wohnort / Domicile Residence alatt.
Rengeteg személyin, többek között a holland ID-n (kärtyaformätum) csak a születési hely van rajta, és a kiällito szerv, mégha külföldön is van mindez. A romän, francia, cseh, szloväk személyin rajta van konkrétan a cim. Lakcimkärtya? Haha! (Mondjuk az olaszoknäl a Codice Fiscale=adokärtya nélkül senki vagy.:-) Minden sz@rhoz az kell, még a cigiatomata is azt kérte.:-) Mäsnak vettünk cigit, de még jo, h volt nälunk.)
Szoval ezeket miért nem lehet otthon is igy megcsinälni?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.03.06. 01:43:22

Ezt lättätok mär? A tale of two cows. (rä kell klikkelni a képre és akkor lesz nagyobb)
d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/6653870_700b.jpg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.06. 01:45:41

@GERI87: tanult dolog vagy sem, egy jász ember büszke altalaban arra, hogy jasz. Googlezz rá nyugodtan a jász öntudat szóra. Persze vannak ott is akik kicsit durván tolják.

Az, hogy beolvadtunk a magyarok közé , az egy dolog, a nyelvfelvétel is, illetve az asszimilálódás is, de fontosak az olyan jelképek , mint a kürtünk, a női ruházat kék színe, a suba, illetve a népzene és néptánc. (És itt már már más kisebbségekre is kitérek, lévén a csángó fesztivált pl. évek óta Jászberény szervezi. www.csangofesztival.eu/)

Én pl. el nem tudom képzelni, hogy a majdani menyecskeruhám ne kék színű legyen. Tradíció.

( zopilote : eleg vegyes lehet a szarmazas, nagyreszt jasz, de tot, eszak-magyarorszagi, illetve kun ver is van valoszinuleg bennem)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.06. 02:14:49

@tildy:): lassan mar vicces lesz menyecskeruhat olteni
csaxolok

GERI87 2013.03.06. 02:20:16

@tildy:):

tradició...ennyi maradt, bántás nélkül.

Huntyiak, matyók, barkok, hajdúk, palócok...ezek éltűnőben vannak vagy már el is tűntek mint megélt és az élet szerves részét képező részidentitások, marad a hagyományőrzés és a családi legendárium.

@zopilote:

persze, de ez mindegy, az ír nép anyanyelve elsősorban az angol, a nyelvváltás nem jelentett identitás vesztést.
Az ír nyelv egyfajta nemzeti kincsé degradálódott, kizárólagos anyanyelvként nem funkcionál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.06. 02:25:44

@hagyma: Én is szólok, hogy nem adok a véleményedre.

@GERI87: meglehet, de úgy látszik nem csak a mostani jászokra érvényes. (pl. valószínűleg a gyüttmentezés is így maradhatott meg)

Amúgy a walesiekről mi a véleményed?

Az meg, hogy kihalt a nyelv, vagy kincssé degradálódik... Nos vagy így, vagy úgy de az identitás akkor is megmarad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.06. 02:34:42

@tildy:): tudom, nade 40 eves menyecske?:)
kek ruhaban londonban? tejfollel a kezeben?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.06. 02:37:18

@tildy:): amugy ne idegeskedj, art a szepsegednek, de azert tenyleg ideje ferjhez menned:)
ezt a menyecskeruhat, meg menyasszonytancot, mar felejtsd el, eleg egy szolid parti hidd el

rumitom 2013.03.06. 07:37:10

@M. Péter: persze, ugyanaz a spiral ami felfele vitte az arakat a plafon utan elindult lefelet es nagyjabol ugyanazt a palyat futotta be csak negativ elojellel. Ez mindenki szamara egyertelmu volt, minden szakerto megmondta hogy az ingatlan piac tularazott, de ahogy az lenni szokott, a polikusokban nem volt meg a batorsag, a lakossag meg nem akart hallgatni, mert azt lattak hgoy a korabbi 10 evben evi atlag 10% emelkedtek a lakas arak. Ha viszont megkerdezel egy irt azt fogja mondani nem banja. elotte is szegenyek voltak, kaptak 7 bo esztendot amikor irorszag a 6. leggazdagabb orszagga valt a vilagon (gdp/fo), dublinban elt a legtobb milliomos (lakossag aranyaban). a munkanelkuli tamogatas bokezu es ugy altalaban nem csak hogy mindenki dolgozhatott, de nagyjabol el is donthetted te mi akarsz lenni, fuggetlenul mi volt a szakmad es vegzettseged elotte.
Az irek meg ujra felkerednek, vissamennek kanadaba, ausztraliaba es orulnek az eletnek, mert ilyen a mentalitas.
es irorszag kicsi esellyel fog ujra europa peremvidekeve valni a mostani nehezsegek ellenere. de ez csak egy pelda, es a hangsuly a gazdasag beinditasan volt.

zachary 2013.03.06. 08:57:29

@mzgldr: Tudod a szüleim miatt birtam otthon (?) addig ameddig. Utalom az olyan primitiv, bunkó, mocskolódó embereket akik egy mondat alapján alkotnak véleményt másokról. Valószinűleg te sem tetted ki a lábadat az országból a bécsi karácsonyi vásárnál messzebbnél, de azért feljogositva érzed magadat, hogy itt hülyeségeket beszélj... Maradj csak otthon a fityiszes barátaiddal és épitsétek a neokommunizmust szépen....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.06. 09:44:47

@hagyma: ki beszelt menyecsketancrol? Felenk nem szokas. Amugy meg egy dolog a kor, a masik meg hogy mennyinek erzem magam, es mennyinek nezek ki.
Tudod , ha fiatal az ember parja az ot is megfiaalitja.

bpetya75 2013.03.06. 09:57:58

@zachary:

Te vagy az, aki véleményt alkotott róla egy mondat alapján. Ő csak ironizált egyet, oszt kész. Erre le primitívbunkózod.

2013.03.06. 10:20:50

@Spacecake: Hagyjuk már ezt az álszenteskedést. Mert persze neked nem számít, hogy mennyit keresel...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.03.06. 11:39:17

@mojoking77: Köszi a tippet, szóltam is a pilótámnak, hogy ha nincs túl sok dolga ugorjon már el Losziba 2-3 szép fej karfiolért.

Spacecake 2013.03.06. 11:41:50

@Philosoraptor: hagyjuk mar az ertetlenkedest:-)
termeszetesen szamit,csak a megfeleo helyen van kezelve...fontossagi sorrendben ugy a 4.-5.helyen.
es nem a fizetesem osszegebol eredeztetek minden mast az eletemben,en kerek elnezest!!!:-)

2013.03.06. 13:12:17

@Spacecake: Másnak meg más a fontossági sorrendje. Arra azért kíváncsi lennék, hogyha egy bizonyos szint alatt keresnél, akkor is ez lenne-e a véleményed erről.

GERI87 2013.03.06. 13:24:36

@tildy:):

Hasonló a helyzet, a walesi nyelvet többen beszélik arányaiban is mint az írt, de itt is második vagy tanult nyelvként, a fő nyelv az angol....kizárólagos W. anyanyelvű kevés van.

Persze a nyelvváltás nem jár feltétlen identitás vesztéssel...pl írek, skótok, bolgárok..

Spacecake 2013.03.06. 13:56:58

@Philosoraptor: masnak meg mas,igen.es?
nyilvan lehet velemenyem arrol,h ha vki az elso helyre sorolja a penzt,mint ahogy masnak is lehet arrol,h en meg az 5.re.ennyi.
azzal h mi lenne,ha,nem sokat tudok kezdeni,de elkepzelhetonek tartom,h mas lenne a velemenyem.

mzgldr 2013.03.06. 15:23:57

@zachary: "Maradj csak otthon a fityiszes barátaiddal és épitsétek a neokommunizmust szépen...."

nagyobbat nem is tévedhettél volna. Máskor a humorérzékedet is pakold be a bőröndödbe és vidd magaddal.

mojoking77 2013.03.06. 16:16:03

@Csiken Disztroly: New Jersey, Stop&Shop.
@Zsuzsi65: Az a $2 1lb. almaert lesz, es abbol is a nagyon izetlen fajtaert. Nalunk is lehet kapni leertekelt almat 1.99-ert, nos olyan is. Sajnos a nagyon finomak (ami otthoni mercevel is tenyleg nagyon jo), az 4.99/lb. Ugye ebbol konnen kijon a kb 12/kg. Karfiolt en sem veszek tobbe itt, ez a baj, ha az ember nem nezi meg az arakat, mielott vasarol...

2013.03.06. 16:33:04

@Spacecake: Ha anyagi problémáid lennének, akkor elsők között lenne, ebben biztos vagyok.

Az a baj, hogy nem mindenki lehet mérnök meg informatikus, de ettől függetlenül ők is szeretnének megélni a munkájukból. Ha esetleg kevesebbet kellene adóznia a munkáltatónak, és kényszerítve lenne (vagy ki lenne harcolva szakszervezet által) egy "tisztességes bér" kifizetésére, mindjárt kevesebb idegbeteg ember lenne ebben az országban, szerintem. Természetesen nem milliókra kell gondolni, de szerintem egy bolti eladó nettó 120-150-et simán "megérdemelne", mert vannak olyan boltok is, ahol elég sokat kell dolgozni és 2-3 műszakban is akár. Nekem bolti eladói végzettségem lesz nyáron, én szeretem is csinálni, de ebből az éhbérből nem lehet megélni. Kényszerből választottam ezt, de amúgy előtte is tisztában voltam vele, hogy mit vállaltam. Két opció marad: vagy tanulok egy x szakmát, amit jól megfizetnek, v. külföld. Az a baj, hogy ami érdekel, az itthon haldoklik, és divat a körbetartozás meg a ki nem fizetés...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.06. 19:39:40

@tildy:): en nem tartalak oregnek, meg amagamat sem , nemhogy teged, csak ideje ferjhez menni es gyereket szulni:)
meg is hivhatsz a lagzidba, hatha atrepulunk

Zka77 2013.03.08. 12:35:56

@rumitom: középvezető Budapesten 250-300K nettó? Hol? Sarki boltban, ahol nincs is középvezető? Ennyit egy ITs keres vidéken (ha nem vmi szar sufnicégben van).

Zka77 2013.03.08. 12:42:30

@rumitom: egyébként kiválóak a meglátásaid az ország gondja-bajáról.

vuvuvu2 2013.03.09. 08:30:13

@gyapjasmaki:

tévedés a 42 %, 2013-ban ez a szám 51% (50,9%)

bruttó 1000 Ft fizetés
2013-ban összesen 1285 Ft-ba kerül a cégnek (közteher= 28,5%)
a bruttó 1000 Ft-ból nettó 655 Ft-ot kap meg a munkavállaló
655 / 1285 = 0,5097276

gyapjasmaki 2013.03.09. 11:25:29

@vuvuvu2:

www.kkve.hu/pdfs/gazdalkodas/A_munkaero_ara.pdf

Én ez alapján néztem és 200 000 HUF bruttó bért, ahol a munkáltató teljes terhe, ugye a bér + 71 500 HUF adó. Viszont a munkvállaló is fizet különböző terheket, ami 88 650 HUF. Továbbá megilleti 3 663 HUF kedvezmény. A végén kézhez kap 115 013 HUF-ot

Teljes teher 271 500 HUF, amit kézhez kap az 115 013 HUF. Innen már csak matek.

271 500 HUF - 100%
akkor
2 715 HUF - 1%

115 013 HUF / 2 715 HUF = 42,3620

vagyis a teljes bérteher 42,3620%-át kapja kézhez a munkavállaló.

Egyébként ez függ ugye a fizetés méretétől is, mint a mellékelt táblázatban is látszódik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása