oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 04. 06:56,  Hazavinni azt, ami jó 502 komment

2013. március 04. 06:56 Határátkelő

Hazavinni azt, ami jó

Németországtól Magyarországon át Dublinig ível a mai poszt, ám Rumi írása egyúttal belső utazás is. Kiderül belőle, hogyan lesz egy Németországban született, részben Magyarországon felnőtt, jelenleg Írországban élő emberből magyar, s hogyan marad az, miközben a három ország közül éppen a magyartól kapja a legkevesebb jót.

Dublin_1.jpg

„Nemrégiben született egy bejegyzés egy két év utáni lezajlott hazalátogatásról. Nem tagadom, ez is inspirált az írásra, ugyanis nemrégiben én is hasonlót éltem át, amikor Dublinba látogattam...

Elsősorban azért írok, mert úgy érzem, az eset kapcsán bennem keletkezett érzések megosztásával hozzá tudok adni ahhoz a beszélgetéshez, milyen is egy külföldön élő magyar hazához fűződő viszonya.

Ez elsősorban nem egy ország bemutató poszt lesz, így előreláthatólag nélkülözni fog mindenféle számot és konkrétumot, ami nem feltétlen szükséges az én és Magyarország viszonyának értéséhez.

A kezdetek

Németországban voltam gyerek, magyar szülők gyermekeként, de mivel bölcsődébe és óvodába is kint jártam, magyart meg értelemszerűen csak otthon beszéltem, gyakorlatilag a német volt az „anyanyelvem". Azért a múlt idő, mert ma már nem a németet tekintem anyanyelvemnek, illetve sosem tekintettem annak, de volt idő, mikor ezen a nyelven beszéltem a legjobban. Az első szavam is német anyám tanúsága szerint. Aztán a 90-es évek elején a szüleim úgy döntöttek, jobb lesz nekünk Magyarországon.

A magyart botrányos német akcentussal beszélő gyerekként érkeztem egy számomra a nyári nagyszülő látogatásokat és a Balatont eltekintve kulturálisan részben idegen országba. Vagyis nem a TV macin és az Omegán nőttem fel.

Egy olyan országba kellett beilleszkedjek, ahol gondolom többek között a külföldiek elenyésző jelenléte miatt is a fiatalkorúak (és valószínűleg az egész társadalom) toleranciaszintje lényegesen eltért a nyugat-európaitól. Ennek ellenére, ha nem is teljesen zökkenőmentesen, de jelentős trauma és maradandó sérülés nélkül, egy-két év alatt, a magyar nyelv felpolírozása mellett azért sikerült beilleszkednem.

Megtanultam magyarnak lenni

Megtanultam nem szeretni a szomszédainkat. Megtanultam, hogy a román az egy csúnya nép. Bár családos erdélyi körutazás kapcsán csak a magyarok húztak le minket egyszer. Megtanultam, hogy a szlovákok verik a magyarokat Kassán, ami igazából Magyarország, csak most épp nem ide tartozik.

Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem ilyen közegben nőttem fel, a szüleim, már csak hosszú külföldi tartózkodásuk miatt is, és mert sokat utaztak, abszolút elfogadóak más nemzetekkel és semmiféle poszt-trianoni trauma nem létezik se a szűk se a tágan vett családomban.

A barátaim sem a szélsőjobboldalról kerültek ki, már csak azért sem, mert jelentős részük szintén Nyugaton nevelkedett '90 előtt. Mi több nem volt olyan év, hogy ne jártunk volna a szlovák Kárpátokban és tapasztaltuk volna meg a szlovákok vendégszeretetét.

Semmilyen hátrányban nem volt részünk, mert magyarok vagyunk. Sőt, soha sehol a világon nem volt még abból hátrányom, hogy magyar vagyok, kivéve otthon persze... de ez több másik történet lenne. (Érdekességképpen egy link, az ott olvasható esethez hasonló velem is megtörtént tavaly nyáron).

Az egészségtelen hazafiasság

Azt is megtanultam, hogy a francia egy arrogáns nép, bár nem voltak emlékeim a franciákról a gyerekként megtett családi nyaralásokról.

És bár küzdöttem az előítéletek ellen, sőt, már korán megtanultam hittanórán, hogy minden ember egyenlő, és személyes negatív tapasztalat híján nem is igazán volt okom nem szeretni bárkit is, a levegőben és a politikai elit szókincsében valahogy benne volt ez az egészségtelen hazafiasság, ami igazából nem a hazaszeretetből fakad, hanem a vélt és valós sérelmeink külső tényezőkre fogásából.

Tegye fel az a kezét (hosszabb ideje külföldön élő nem ér) akiben a román szó nem valamilyen pejoratív asszociációt vált ki akár ma is?

Így olvasva talán picit erősebbnek tűnik az érzés mint amilyen valójában volt, mindenesetre tisztán emlékszem, hogy mindig is benne volt a levegőben a közvetlen szomszédaink iránt érzett inkább elutasítás mint a „jaj de jó, hogy szomszédok vagyunk" érzés. Bár ezzel természetesen nem vagyunk egyedül, Nyugat-Európában sem mindig vannak oda a szomszédért különösen a határ közelében élők.

Dublin

Tehát amennyire csak tőlem tellett, nyitott és elfogadó emberként érkeztem meg Írországba 6 évvel ezelőtt, hogy megtanuljam milyen az a tényleges elfogadás és befogadás. Dolgoztam több multinak, voltak kollégáim a világ minden tájáról, és laktam együtt a világ minden tájáról érkezett emberrel.

Magyarok társaságát nem igazán kerestem, de nem is kerültem. Azzal az akkor még kevés magyarral, akivel összefutottam - és segíteni próbáltam, mint már letelepedett, egzisztenciával rendelkező honfitárs - több volt a károm, mint a hasznom.

Erről is született már egy poszt, magyar a magyartól csak elvárni tud, de hálájában nem sok lesz a köszönet. Persze voltak kivételek és egy időben egy meglehetősen jó fej magyar társaság verődött össze sörözés céljából.

Közben voltak időszakok, hogy belekeveredtem egy színtiszta spanyol társaságba. Voltam a csoport magjának galíciai szülővárosában, és ők is nálam Budapesten. És több helyre is közösen mentünk nyaralni – egyszóval, a barátaimmá váltak.

Volt, hogy csak írekkel laktam, akik egy-egy átsörözött este folyamán engem kértek meg, hogy tolmácsoljak köztük (egy észak-dublini, corki, és tralee-inél ez szinte nem is meglepő). De volt francia társaságom is, ez úgy nézett ki, hogy 7-8 francia, meg én, és ők hívtak mindenhova, és erőltették meg magukat, hogy a jelenlétemben angolul beszéljenek, lévén az én franciám a bonjour, merci és cin-cinre korlátozódik. Ki gondolta volna ezt nem is egy, de egy csapatnyi franciáról?

Az egységes Kelet-Európa

Ugyanakkor, bár rettenetesen jól kijöttem minden nemzet fiával, így a franciával is, - egyikük épp most hívott meg a fia keresztelőjére, - alapvetően a kelet-európaiakhoz éreztem igazán közel magam, velük tudtam igazán kertben sörözős, pipázós, bográcsgulyásos-grillezős estéken megbeszélni az élet nagy kérdéseit. Hiába, egy a hátterünk.

Határozottan tudom állítani, hogy picit messzebbről nézve Kelet-Európa egységes. Míg egy osztrák és egy magyar között elég éles különbség is lehet/van a világhoz való viszonyukban, addig egy szlovák és egy magyar között szinte semmi.

Csak Szlovákiában a szlovák, Magyarországon meg a magyar nem veszi ezt észre, amíg nem mozdul ki természetes közegéből és szív egy pici semleges levegőt. Majd elfelejtettem, bár mondanom sem kell, annyira adja magát, volt román lakótársam és szomszédom is, teljesen rendben vannak.

Életem egyik legboldogabb időszaka az utolsó majd két évem Írországban, mikor egy komarnói magyar, egy bratislavai szlovák, egy cseh és az én személyemben egy magyar alkotta kelet-európai blokkban éltem egy nagy, Dublin jobb részén fekvő, tengerhez közeli házban.

A csapathoz tartozott egy másik ház, szlovák, cseh és lengyel alkotta kombinációban. Mindannyian hasonló háttérrel, felsőfokú végzettséggel (nem mintha ez sokat számítana), már több éve élvezve Írország vendégszeretetét, ha úgy tetszik egy húron pendültünk. (A 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó férfiakról van szó.).

Ők azok a nem csak lakótársak, de barátok is, akik pontosan értették, és értik miről beszélek, nem kell magyarázni, mit érzek, hisz ugyanabban a cipőben járnak. Szeretik Írországot, ahol élnek, ha nem így lenne, máshol élnének, megtehetnék.

Hol a mosoly?

Hány olyan magyarral találkoztam, aki szidott mindent Írországban, az időjárást ugye evidens, de a közös nyomócsöves csaptelep hiányától kezdve „az írek nem tudnak vezetni"-ig mindent. Megjegyzem, ezek mind igazak és engem is zavartak az elején, sőt, én is egy voltam a zúgolódókból.

Mostanra azonban nem csak, hogy az ír kellemetlenségeket megszoktam, de bárhova máshova megyek a világban, nem zavarnak az ilyen jellegű problémák, mert egyszerűen lényegtelennek érzem őket, a boldogságomat semmilyen szinten nem befolyásolják, maximum a komfort érzetemet.

Sokkal meghatározóbb a megannyi emberrel történő, napi szintű interakció, ami Írországban például kimondottan felemelő, Németországban közömbös, Magyarországon meg elszomorító. És ez a nem mindegy, az emberek hozzáállása a másik emberhez.

Ez itt a mosolygós rész helye, illetve a Magyarországon nem mosolyognak az emberek megjegyzésé, amit megint csak egyedül az ért, aki élt már olyan országban, ahol az emberek túlnyomó többsége nem sújtva a totális gondterheltségtől, képes minimális figyelmet fordítani a másik felé.

Aki még nem élt ilyen helyen, az most megjegyezheti, hogy csak a bárgyúak vigyorognak folyamatosan és, hogy igenis mosolyognak Magyarországon, hisz ő is volt már, hogy mosolyra húzta a száját idén, amikor azt helyén valónak érezte.

De folytatván a sort, a kinti barátok azok, akiktől ha tanácsot kérek, túllátnak a „hülye vagy, ennyit akarnak fizetni és még gondolkozol, elfogadd-e az ajánlatot?" felszínességén. Nekik, mint nekem, hasonló prioritásaink vannak például munkahelyváltáskor.

A fizetés, mivel alapvetően nem szenvedünk hiányt semmiben, másodrendű kérdés, hisz 10-15 százalékkal több pénzből sem fogsz „jobban" élni, ha már amúgy is meg volt mindened. Ferrarira meg így se, úgy se futja.

Az olyan, mint hogy mennyit süt a nap, vagy milyen közel van a reptér, van-e közvetlen járat Budapestre, Pozsonyba, Prágába sokkal fontosabb szempontok. És persze a legfontosabb, hogy milyenek az emberek az adott helyen. Ezt egy magyarországi magyar nem tudja a legjobb szándék mellett sem befogadni, vagy ha igen, akkor irigykedni fog a „problémáimra". És ez csak egy példa volt a rengeteg, élethelyzetbeli eltérésből eredő szemlélet különbségre.

Visszatérés

És akkor most jöjjön, amiért tulajdonképpen belefogtam az egészbe!

Hogy milyen hazajárni, a többség tudja. Évente egyszer karácsonykor, talán húsvétkor is, és elvétve a nyáron egyszer-egyszer.

Nagyon szeretem Budapestet, az egyik kedvenc európai városom sok szempontból, de két hétnél tovább nem bírom a légkörét, már egy hét is sok igazából.

Ezért legtöbbször csak egy-egy hétvégére látogatok haza, aminek a szokásos menetrendje a hétvégi családi ebéd és egyéb családtagok vizitjén túl a megmaradt barátok óránkénti váltásban történő látogatása, bocsánat, mennem kell, este repülök vissza és még x emberrel kell találkozzak, de majd legközelebb..., illetve a szombat estére aki hallja, adja át kocsmai esemény a haverokkal/egyetemi társakkal, amikor is megállapítják az otthon élők, hogy gyakrabban is összefuthatnának nem csak amikor mi, külföldre szakadtak hazalátogatunk. De nem teszik... mi vagyunk a mozgatórugók.

És hogy ne maradjon a poszt mégse szám nélkül, a BME gépészkarán végzett csoporttársaknak pont az éves találkája volt legutóbb, amikor otthon jártam épp, így - bár én nem ott fejeztem be tanulmányaimat, mert még idő előtt átnyargaltam a Duna túlpartjára – tiszteletemet téve a megmozduláson, kiderült, hogy a kb. 20 jelenlévő közül mindössze hatan dolgoznak Magyarországon. Lehet számolgatni... :)

Valamivel mindig megtalálnak

Otthon lenni stresszes, még akkor is, ha épp megúszok egy okmányirodai látogatást, bár ilyen ritkán van. Mert hiába már hat éve nem élek Magyarországon, valamivel mindig megtalálnak odahaza.

Kontrasztként a múlt heti dublini látogatásomkor (először jártam ott tavaly nyár közepe óta), pontosan ugyanazt éreztem, mint mikor Budapestre érkezem, csak a gyomoridegeskedés nélkül, hogy mivel fognak csesztetni az arra feljogosított szervek éppen.

Például még nem volt olyan, hogy Ferihegyen minősíthetetlen stílusban ne vegyenek el tőlem valami jelentéktelen kacatot a visszaúton, ami odafele nem volt gond. Dublinban is barát hoz el a reptérről és visz egyből a városba a pubba, ahol már a többiek várnak rám. És én a városon keresztül hajtva az autóban ugyanúgy érzem magam: hazajöttem.

Magyar vagyok

Gondoltam, itt abba is hagyom, mert a lényeget elmondtam. De talán még egy kiegészítő belefér, hogy tisztázzak pár dolgot. Sosem voltam nagy patrióta, Nagy-Magyarország zászló sem volt egyik autómon sem, lehetnék német, vagy ír állampolgár, de nem vagyok, magyar vagyok, annak minden szívásával együtt.

Büszke magyar? Nem, mire fel? Nem tehetek arról, hogy magyar vagyok, még csak nem is oda születtem, de mégis, bár követem a németországi eseményeket és az íreket is valamennyire, a magyar online médiát olvasom napi szinten. Ezt a blogot például szinte indulása óta.

Ha az említett helyeken valami botrány van, csak csóválom a fejem, mint egy belelátó, aki érti, miről van szó, de érzelmileg kívülálló. Felbosszantani igazán csak a magyarországi események tudnak, jóllehet azok vannak rám végső soron a legkevésbé hatással, a fizikai életemre, de mégis azok fájnak a legjobban.

Szeretem Magyarországot, tisztelem Németországot és a németeket, imádom az íreket, és Írországot időjárásával, botrányos építőiparával és mindenével együtt. Bármikor tudnék újra ott élni. Míg Magyarországon nem hogy élni, de hosszabb ideig tartózkodni sem tudok komolyabb kedélyállapot-romlás nélkül.

És mégis, három hazám közül érzelmileg a legkevésbé méltóhoz kötődöm a legjobban, ahhoz, amelyiktől még kapni nemigen kaptam, de amelyik a legtöbbet követeli. Számomra ilyen érzés magyarnak lenni. Elsősorban európainak, másodsorban büszke kelet-európainak és csak harmadsorban magyarnak.

Már nem utálom

És talán még egy utolsó gondolat, ma nagyon szófosásom van, vagy csak rám jött a moralizálhatnék. Az első pár évemben külhonban egyáltalán nem olvastam magyar híreket, semmit, élveztem a szabadságot, a friss és pozitív légkört – ekkor még tombolt a kelta tigris ellentétben a pannon pumával, – pár év elteltével azonban, ahogy kezdtem beilleszkedni, elíresedni ha úgy tetszik, számomra magától értetődően elkezdtem érdeklődni a helyi politika iránt, legalábbis hírek szintjén.

Nem sokra rá, ha már úgyis híreket olvasok, valahogy mindig bekeveredett egy-egy magyar hír is, míg ez mára odáig fajult, hogy már jó ideje reggelente majd egy órát szánok magyar online újság olvasásra. Egyszóval, újfent érdeklődöm Magyarország hogyléte felől.

Bár még sok problémám van a magyar mentalitással, már nem utálom a magyarokat. És szerintem a legtöbbünk hasonlóan van ezzel, aminek egyik ékes bizonyítéka, hogy mennyien olvassák külföldről is ezt a blogot, legalábbis a hozzászólások alapján.

Ennek tükrében én nem félnék a kivándorlástól, hanem egyenesen támogatnám, menjen el szépen mindenki egy évre, kettőre, ismerjen meg egy másik kultúrát, hogy aztán hazatérve, konstruktívan tudjon hozzáállni az otthoni helyzethez, hazavigye azt, ami jó volt külföldön.

De ha nem is visz haza semmi konkrétat, a mentalitásbeli különbség, bárhonnan jöjjön is, az elfogadás és nyitottság szerintem kézzel fogható lesz. És akkor politikától és jóléttől függetlenül talán otthon is több lesz a közvetlen és mosolygós ember."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365115383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orvosira megyek – Még mindig 2013.03.04. 13:09:23

Még mielőtt a Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) felvételi tesztjét boncolgatnánk tovább, beszámolok néhány olyan eseményről, amelyek nemrégiben történtek D.D-vel. A felvételire történő internetes jelentkezés határideje 2013. február...

Trackback: A sárban dagonyázó disznó mosolya sohasem őszinte! 2013.03.04. 11:35:10

Kicsit elmaradtam mostanság a bejegyzésekkel, de hát ilyen az élet, zajlik, még sincs időnk semmire. A ház lassan, de biztosan halad a metamorfózis rögös útján. Az utolsó nekifutás a falak ledöntése volt. Miután röviden elmondtam a ház újraegyesítési t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.03.04. 07:21:17

Na,egész jó írás.

Nem nemet Citizen,pedig ott született?
Ír meg hogy lehetne,ahhoz hosszú évekig Pr-kellene lenni.

90-években hazajöttek,mikor mindenki ment kifelé?:)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.04. 07:23:59

Európából nézve Ázsia is "egységes", ugyanakkor a szomszédok általában itt is utálják egymást, ez nem Hungarikum. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.04. 07:33:57

A címben, és a végkövetkeztetésben foglalt tétel jó lenne, ha működne.
De!
Akik elmennek, azoknak a legnagyobb része nem tervez hazatérést. Erről már korábban esett szó. Ha jól emlékszem, az aktív hozzászólóknak elenyésző része tervezte, hogy haza kíván menni aktív éveiben.

2013.03.04. 07:35:42

Ez a többi nép gyűlölete újabb gumicsont, amit a kedves politikusaink előszeretettel használnak, amikor éppen szükség van rá. Szörnyű, hogy a kollégáim közül többen is úgy gondolják, hogy utálni kell mindenkit, és visszakövetelni a Trianon előtti állapotokat. Azt már mondanom se kell, hogyha nem lenne szétszabdalva az ország, akkor (állításuk szerint) nem itt tartanánk. Mondom, csak az a lényeg, hogy lehessen valakit hibáztatni. Remélem, hogy a többség nem így vélekedik erről a dologról.

lato88 2013.03.04. 07:51:05

Na most túlkompenzálás ide, nyivákolás oda, Trianon geciség volt, és ha mások szenvedéseiről oly' sűrűn szokásunk megemlékezni, tán erről sem ártana.
Vagy bagatell téma három millió magyar jogfosztottsága, egy ország szétdarabolása? Nyilván az emlékezéssel nem hozzuk vissza a boldog békeidőket, de hadd ne legyen már kötelező elfelejteni.
Vagy mit kapna itt az most, aki közölné, hogy kurvára cikinek tartja az állandó holokauszt-siránkozást, és rettentően unja, miért nem lehet már végre elfelejteni?

BalatonfürEde 2013.03.04. 08:02:45

Grécsi tanár úr utólagos engedélyével megjegyezném, hogy a románt szidni manapság inkább csak egy szólásmondás, vagy szófordulat, nem igazán van mögötte tartalom a legtöbb esetben. Például: "Kérlek legközelebb használd az irányjelződet" = "Hogy b*szn*d teherbe a szőrös talpú román k*rv* any*d"

jewel79bp 2013.03.04. 08:12:06

Teljesen egyetértek a posztolóval. Amúgy amennyire mi különbnek érezzük magunkat Magyarországon a románoknál, szlovákoknál, külföldön élve rögtön kiderül, hogy a keleti blokkra a helybeliek egy homogén területként tekintenek. Kicsit más a perspektíva messze a hazától, és ezt valóban meg kellene tapasztalni egyszer mindenkinek.

2013.03.04. 08:15:50

@lato88: A picsogással se lehet "visszahozni", mint azt olyan sokan hiszik. Nem a megemlékezéssel van a baj, hanem a mantrázásával, meg az ökölrázással. Az már történelem, a múlt, jobb lenne túllépni rajta.

A holokausztról meg inkább le se írom a véleményemet. Legyen annyi elég, hogy a németeket így is eléggé feszélyezi ez a téma még így is, hogy mennyi idő eltelt azóta...

zopilote 2013.03.04. 08:18:48

Ilyen posztokert szeretek a Hataratkelore jarni. Szinte ugyanazokon a dolgokon men-
tem at a szomszed nepekkel kapcsolatban, miota idegenben elek, mint a posztolo.
Igaz, ez egy multikulturalis orszag, ahol kenytelenek egyutt elni a vilag szinte min -
den orszagabol szarmazo nemzetek. Itt kulon ki is hangsulyozzak, hogy tartsuk meg
nemzeti identitasunkat, szokasainkat, kulturankat. Nem ugy mint a szomszedunk -
nal, ami a nepek olvasztotegelye:) Sohasem felejtem el, hogy szegyelltem magam,
amikor egy volt szlovak munkatarsam ugy mutatkozott be, tort magyarsaggal, hogy
" Igor vagyok, egy buta tot Kosicerol " Ugyanis igy hivtak Szlovakiaban ot a magyarok.
( megjegyzem, az egyik leghiresebb szlovak zenekar billentyuse volt a 70 - es evek -
ben) Ketten voltunk kelet - europaiak annal a cegnel, es nagyon szeretett velem len-
ni, beszelgetni, amikor ott dolgoztam. Semmi gyulolet nem volt benne a magyarok i-
rant. Megertem azert a magyarok gyuloletet a kornyezo orszagok nepei ellen. Ezt en
ugy hivom, hogy a " Trianon szindroma ", amit nagyon nehez megemeszteni. Nemze-
dekrol nemzedekre oroklodik, es kulonosen most elegge kihangsulyozodik, amit
meg a kormany is szit. Jobban belegondolva Trianonba, meg jol is jartunk, homoge-
nabb lett az orszag, bekes uton megszabadultunk rebellis nemzetisegeink nagy re -
szetol:) Akik elobb utobb elszakadtak volna, nem biztos, hogy bekes eszkozokkel.
( lasd a volt Jugoszlavia peldajat)

rumitom 2013.03.04. 08:23:00

@NIKI LAURA: Nemetorszag es Magyarorszag kozott el egy bilaterialis egyezmeny ami tiltja a kettos allampolgarsagot, ugy lehetnek nemet, ha leadnam a magyar utlevelem. Irorszagban 5 ev ott tartozkodas elegendo, az egyeb feltetelek mellett, az allampolgarsag megszerzesere. Valamennyi kinti orosz ismerosom igy ir allampolgar is egyben, jollehet igen tavol vannak az ir eleterzestol, illetve ahoz csak az alkohol reven kotodnek

rumitom 2013.03.04. 08:28:33

@tilmir: azok nem terveznek visszamenni akikben meg friss a haza elvesztesebol/lemondasabol fakado seb, illetve akik nem latnak hosszutavon sem pozitiv iranyba mutato jeleket az otthoni helyzet jobbra fordulasara. ha ez utobbi egyszer bekovetkezik, szerintem sokak hozzaallasa a hazatereshez is valtozni fog

zopilote 2013.03.04. 08:30:16

@zopilote:
Sokan fel vannak haborodva, hogy a szlovakok, romanok asszimilaljak az ott elo ma -
gyarokat. Es Magyarorszag mit csinalt? Meg jobban asszimilalta az ott elo kissebbse-
geket. Svab es tot szarmazasu vagyok, de magyarnak vallom magam, leszarom a ne -
metsegemet, szlovaksagomat, az evszazados sikeres asszimilacionak koszonhetoen:)

bpetya75 2013.03.04. 08:31:43

@lato88:

Maximálisan egyetértek. Manapság úgy tűnik, mintha ez a Trianon téma kétállású kapcsolóként működne a fejekben. Vagy begőzölt aggyal nyígni kell miatta, meg "mindenki ellenség"-et játszani, vagy nem tudomást venni róla, mert az az europeer attitűd.

@zopilote:

Azért jól nem jártunk vele. Az ország területének csökkentése logikus lépés volt, de jobb lett volna, ha az eredeti angol/amerikai elképzelés valósul meg, a határok etnikai alapon nyugvó megállapítása. Nem ez történt.

Herr Géza 2013.03.04. 08:35:00

@NIKI LAURA: "Nem nemet Citizen,pedig ott született?"
A szülök státusza számít, ha magyar állmpolgárok voltak, akkor nem !!
"90-években hazajöttek,mikor mindenki ment kifelé?:) "
Miért is kéne mindenkinek egy kaptafára müködni ??? Arról nem is beszélve, hogy akkor még több ok volt az optimizmusra.. :)

bpetya75 2013.03.04. 08:35:37

@zopilote:

Azért abban szerintem nem olyan nehéz kivetnivalót találni, amikor a nemzetiségi arányok elmozdításának nyilvánvaló szándékával ha kell, ha nem (vagyis nem mondjuk török/magyar/német által kiirtott lakosságú üres faluról van szó) betelepítenek idegeneket.

rumitom 2013.03.04. 08:41:45

@www.aonang.hu: nem hugarikum, csak mas az amikor a nemet elhuzza a szajat egy francia autora, mondvan az francia es ezzel minden ketseget kizaroan bizonyitva erzi, hogy az auto egy szar. Mig mondjuk Magyarorszagon ahol a politikai elit megnyilvanulasai nekem peldaul mar egy kocsmai beszelgetesben is sokszor sertene a fulemet.

a poszt egyebkent elsosorban nem az idegegyuloletrol illetve a tobbi kelet europai elfogadasarol szol, hanem sokkal inkabb, hogy egy orszag ahol az egesz eletedet nezve nem toltottel el annyira sok idot, hogyan tud megis a hazzaddal egyenerteku erzeseket kivaltani. ergo ha mar tobbedig uj hazadban elsz, melyik orszaggal tudsz kesobb azonosulni. Amikor nem csak magyarorszag es az uj hazad kozott valaszthatsz identitasilag, hanem meg van 2 masik orszag a kalapban. ezt szerettem volna megvilagitani, de nyyilvanvaloan nem sikerult illetve tulsagosan elmentem egy iranyba

zopilote 2013.03.04. 08:43:39

@bpetya75:
Igazad van, mindennek tobb oldala van, meg a lapos eremnek is:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 08:48:55

@lato88:

Egy soknemzetiségű állam részekre esett, mi ebben a tragikus?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 08:49:30

@rumitom:

"Nemetorszag es Magyarorszag kozott el egy bilaterialis egyezmeny ami tiltja a kettos allampolgarsagot"

Nincs ilyen egyezmény.

bpetya75 2013.03.04. 08:50:10

@rumitom:

Ez szerintem elég nehéz ügy lesz. Mert honnan tájékozódhat a külföldön élő magyar, aki esetleg hazajönne? Családtagok, barátok, ismerősök, ez az egyik fő csatorna, a másik meg a média, főleg az online média.

Utóbbi működését elég jól ismerjük, hírértéke a rossznak van, onnan javulásról hírt elég későn fog kapni az ember.

A másik csatornánál meg elég gyakran ott van torzítóként a jól fejlett panaszkodási képességünk. Ráadásul az emberek elsöprő többségének van is oka a panaszra. Véleményem szerint elég sokat kell javulnia a helyzetnek ahhoz, hogy a negatív látásmód nagy számban optimizmusba forduljon. Magyarán addigra már régen jó lesz, mire a többség hangulati változásában ez megjelenik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 08:51:25

@zopilote:

Igen, így igaz. Trianon mindenképpen lett volna, mert Nagy-Magyarország tarthatatlan volt.

Lehetett volna persze jobb ahhoz képest, ami lett. S rosszabb is.

tanato 2013.03.04. 08:52:27

@bpetya75: Így van ez egy járható út lett volna,etnikai határokkal,persze a Székelyföld akkor is veszett volna,de fölfelé,lefelé meg kelet felé tisztességesebb határaink lehettek volna.De a 19-20-as politikai viszonyok közepette még ennek a kicsiny országnak is örülni kellett,mert könnyen még a kurdok sorsára juthattunk volna teljes anyaország nélkül,legalábbis a szomszédok étvágya akkor végtelen volt.Ha viszont a teljes nagy ország megmaradt volna,véres gerillaháborút kaphattunk volna a nyakunkba a nemzetiségektől főleg az általuk lakott magashegységi terepen ami ideális terep a partizán háborúra. Jugó típusú bomlás jött volna több százezer halottal és sebesülttel.

zopilote 2013.03.04. 08:53:26

@rumitom:
Par honap, es elmondhatom, hogy tobbet eltem idegenben, mint a szulohazamban.
Az elso par evben meg volt honvagyam, utana 20 evig meg csak haza sem vagytam.
Az utobbi 7 evben szinte csak az van az eszemben, hogy haza kell koltoznom. Ket-
szer megprobaltam, igaz rovid idore es leginkabb az en hibambol nem sikerult, de
nem adom fel!!!!!!!

bpetya75 2013.03.04. 08:56:12

@zopilote:

Sőt! A papírlapnak is ;-)

Olyan békés vagy, veled még vitázni sem lehet .-D

lato88 2013.03.04. 09:00:48

@bpetya75: csak az az elkeseritő, hogy a döntéshozók nagyobb része az europer vonalat viszi a szomszédaink begőzölt agyúságával szemben, ami igy tényleg sikeressé válik.

@Philosoraptor: méltóságteljes emlékezéssel, tanitással, és a megmaradt értékek megóvásával a jogi keretek maximális kihasználása mellett (etnikai alapú autonómia kiharcolása a még magyar többségű részeknek, stb.), én legalábbis erre gondoltam, nem a "mindent vissza, köcsög románok" vonalra.
Kicsiben és nagyban is lehetne tenni
pl. mandiner.hu/cikk/20120615_banffy_interju

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az, hogy az új állapot - objektive nézve is - még igazságtalanabb volt az eredetinél.
Ebből most nem szeretnék tucatnyi odavisszán alapuló gramm-méricskélést, csak fogadd el, hogy a legtöbb magyarnak - már aki belegondol - legalább kicsit rosszul esik, hogy szarul járt a közösség, amelyhez tartozik.

zopilote 2013.03.04. 09:02:32

Ne felejtsuk el azt sem, hogy milyen arat fizettunk az elcsatolt teruletek egy reszenek
az ideiglenes visszakapasaert: be kellett lepni a II. vilaghaboruba a nemetek oldalan
es elpusztult feleslegesen 200 ezer fiatalember! Kerdezem en, megerte? Tanultunk
belole? ( az orosz megszallast is reszben annak koszonhetjuk )

bpetya75 2013.03.04. 09:03:46

@tanato:

Nagy-Magyarország tarthatatlan volt, ez nem vitás.

Annyiban egyébként mégis igazat adok Keselyű kollégának, hogy a Trianont követő időszakban azért elég komoly teljesítményt nyújtott az ország, amihez plusz motivációt adhatott az a pofon.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.04. 09:05:41

"Hány olyan magyarral találkoztam, aki szidott mindent Írországban, az időjárást ugye evidens, de a közös nyomócsöves csaptelep hiányától kezdve „az írek nem tudnak vezetni"-ig mindent. Megjegyzem, ezek mind igazak és engem is zavartak az elején, sőt, én is egy voltam a zúgolódókból."

Az Írországot csak helyettesítsd be random országgal és megkapod a kint lévők egy részének a mentalitást. De ha nem tetszik nekik miért mennek ki? Én igyekszem élvezni és kihozni a maxot. Bár a csapot én sem értem.

zopilote 2013.03.04. 09:06:53

@bpetya75:
Pedig tudok am vitazni es szeretek is, ha ugy erzem, hogy igazam van:) De ebben az esetben nem volt. Plusz a kor is kozrejatszik:)

tanato 2013.03.04. 09:10:36

@zopilote: Nem kettő hanem 8 százezer emberünk veszett oda és ebben még benne sincsenek a később szovjet fogolytáborokban elhunytak és a kitelepített svábok százezrei sem.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.03.04. 09:13:09

Nagyon örülök,hogy az elmúlt napokban jelentek meg érdekes,elgondolkodtató posztok,mint ez is.Jó volt olvasni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 09:14:41

@zopilote:

"az orosz megszallast is reszben annak koszonhetjuk"

Hát azt bizony nem.

nigara 2013.03.04. 09:15:28

"megannyi emberrel történő, napi szintű interakció, ami Írországban például kimondottan felemelő"
muhhahhah... max a pubban, a local clientele miatt.

Talán nem szerencsés két ország (Magyar- és Ír) alapján kőbe vésett következtetéseket levonni arról, hogy miholhányméter.

zopilote 2013.03.04. 09:15:29

@tanato:
a 200 ezret csak a fegyveres harcokban elesett magyar katonakra ertettem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 09:15:43

@tanato:

A svábok kitelepítése magyar döntés volt, nincs közvetlen kapcsolatban a többivel.

zopilote 2013.03.04. 09:17:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ha nem lepunk be a haboruba, kikerultek volna minket:)
Tudom, mar Jaltaban eldolt az orszag ill Kelet - Europa sorsa.

tableno 2013.03.04. 09:20:39

Érdekes poszt, sokmindenben hasonló az én mentalitásom is (világpolgárság, multikulturalizmus). Viszont szerintem túl sötéten mutatja be Magyarországot és a magyarokat. Na nem a mostani tényleg borzalmas állapotokra gondolok, de nekem összességében mindig is pozitív volt a mérleg a hazámmal kapcsolatban, pedig én is szívtam odahaza, mint mindenki.

tanato 2013.03.04. 09:27:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De mindenképpen a világháború "utórengéseként" értelmezhető

zopilote 2013.03.04. 09:47:22

@bpetya75:
Off: a napokban atkuldte a fonokom Vancouverbol egy - 40C hidegben keszult feny -
kepunket amit feltettem ide Geofreezicle neven: indafoto.hu/zopilote
( paran irtak itt, hogy csak kamuzok a hideggel kapcsolatban )

babo81 2013.03.04. 09:47:36

Sokan menekülnek innen,sokan maradnak.Kényszerből,nincs pénze,nyelvtudása,bátorsága...stb. Nehéz az élet,nyomor a köbön!Mi okunk van vigyorogni?!Nem kell hazajönni,ha nem muszáj és akkor megkímélheted magad a rosszkedvű,morgó emberek látványától! Még egyszer kérdem,min csodálkozol?!

Spacecake 2013.03.04. 09:53:37

tetszik a poszt,kicsit meg zurzavar van a fejben,de szerintem jo iranyba halad a posztolo,es idovel helyrekerul a maradek kerdojel es fenntartas.
hazakoltozes approved!:-)

bpetya75 2013.03.04. 10:30:43

@zopilote:

Engem nem kell meggyőznöd róla, hogy nem kamuzol, de köszi a linket.

Tudod: "Ne magyarázkodj! Barátnak nem kell, a többinek meg minek." ;-)

bpetya75 2013.03.04. 10:34:09

@tableno:

Azért nem szív itthon sem mindenki. Momo írt valami távoli rokonról vagy kiről, aki aranykanállal a szájában született, és marhára nem érti, hogy mi baja van az embereknek idehaza. Van ilyen is. Mondjuk nem kéne a nyugalma, max ha a sötétsége nélkül jöhetne ;-)

Jaffar 2013.03.04. 10:39:56

@rumitom:
Én is úgy gondoltam anno, hogy kimegyek pár évre, esetleg tízre és majd utána hazajövök, de ez csak akkor megy, ha te a kinti éveidet egy munkásszállón, vagy szobában töltöd "egyedül", család nélkül. Attól a pillanattól kezdve, hogy a barátnöd/feleséged is ott van veled, már másképp fogod látni a dolgokat és rájössz, hogy hiába többszörös a fizu (ahogy te is írtad), nem vagy és valszeg nem is leszel milliomos. Arról nem is beszélve, hogy ha már felépítettél magadnak egy egzisztenicát (munkahely, lakás, barátok) mondjuk 10 év alatt, akkor szerintem nem tudsz olyan érveket már a hazaköltözés mellé rakni, mert akkor kezdhetsz megint mindent elölröl. Márpedig aki egyszer végigjárta a szamárlétrát és elért valamit, az önszántából nem fogja mégegyszer ugyanazt megtenni. (Bár az is igaz, hogy mi magyarok szeretünk akár 2-3-szor is ugyanabba a sz@rba lépni.)
Talán a nyugdíjas éveimet majd otthon töltöm, de ez sem biztos, hisz addigra már tuti 70-75 éves leszek....

tableno 2013.03.04. 10:47:28

@bpetya75: nem feltétlenül anyagilag értettem a szívást, hanem hivatali packázások, stb...

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 10:58:28

Mikor lesz egy olyan poszt aminek egy része nem a toleranciáról tartott kiselőadás lesz? Az előitéleteknek szerintem mindig van valamennyi alapja, de ahogy a posztoló is irja, ezt a személyes tapasztalat könnyen megváltoztatja(pl. én csak jó fej franciával találkoztam, ugyanakkor az én édesapám szinte csak nagyképű faszkalappal találkozott közülük). Régóta olvasom a blogot, de feltűnt, hogy mostanában szinte csak ezzel foglalkozó posztok vannak (pl. homoszexuálisok, stb).

A poszt többi részével teljesen egyetértek, világot kell látni és hazahozni a szemléletet, mert ahogy egy korábbi posztban(kommentben?) irták, ezen szemléletű emberek fogják az itthoni gondolkodást és ezzel a politikát megváltoztatni.(Ha 56-sok hazajöhettek volna hamarabb már rég rendben lennénk mi is szerintem).

ger-man 2013.03.04. 10:59:40

@rumitom: Mar kaphatsz nemet utlevelet a magyar leadasa nelkül. (ha egyaltalan akarnad es ha lenne ertelme) Szoval a tiltas biztos lazult, mert a testveremnek mindkettö van, azzal az utlevellel utazik amelyikkel szeretne. (Persze Nemetorszag csak a nemetet ismeri el hivatalosan ma is)

En Mo.-on született nemet allampolgar vagyok. Igenyelhetnek magyar allampolgarsagot is, de nem erzem szükseget, mivel nalam pont forditva van. En a nemetekhez kötödöm jobban.

Tetszett a poszt, hasonlokeppen latom en is...

gyapjasmaki 2013.03.04. 11:00:24

@Jaffar: Már az is jó lenne, ha mindenki csak nyugdíjas éveit töltené itthon és itt költené el a kemény valutáját :)

gyapjasmaki 2013.03.04. 11:05:38

Szerintem nincs 20, de még 10 évünk se, hogy arra várjunk, hogy majd a külföldön jó példát tanult emberek haza szivárogjanak. Főleg, hogy addigra ezek az emberek is jó magyar szokás miatt idegenek lesznek, akik elhagyták a hazájukat, nem tudják miről beszélnek, meg különben is mit magyaráznak nekünk.

Magyarul, vagy csak pár évre szabad kimenni akinek ez a célja, mármint a magyar helyzet javítása, vagy kiutazás nélkül kell elkezdeni a munkát.

bpetya75 2013.03.04. 11:07:40

Az aranykanál általános érvényű varázslat. Az olyanoknak biztos van szívódroidjuk, akivel helyettük packázhat a hivatal ;-)

gyapjasmaki 2013.03.04. 11:10:32

@gyapjasmaki: Sőt, akár a mostani nyugdíjasokkal is lehetne kezdeni. Lehetnénk mi Európa öregek otthona a gyógyfürdőinkkel, meg jó vendéglátással(ha megerőltetjük magunk), hogy itt költsék el a nyugdíjasok a pénzüket. Pénz pompálnának a gazdaságba és még csak munkahely se kell nekik. :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.03.04. 11:19:51

Ismét egy poszt ahol ami forr Magyarország szapulásától. Gratulálok. Annak meg főleg aki nem is a balkánon nőtt fel, csak hazajött és egyből froclizza az országot. Rohadtul unalmas ám ezeket olvasgatni és egy jó érzésű embernek igen csak bicskanyitogató. Magyarország egyetlen dologban különbözik az imádott selyem Nyugatodtól : a fizetésekben. De pont. Semmi másban. Mentalitás. Persze. Nézd már meg a Nyugat Európai mentalitást manapság. Demográfiai katasztrófa. Pedig ők elvileg jobban élnek. Akkor hogy is van ez? Mert aki nem szaporodik az önmagát lövi be a sírba. Kár ezen szépíteni.

kedélyállapot..persze...

"A fizetés, mivel alapvetően nem szenvedünk hiányt semmiben, másodrendű kérdés, hisz 10-15 százalékkal több pénzből sem fogsz „jobban" élni, ha már amúgy is meg volt mindened. Ferrarira meg így se, úgy se futja."

a cérna nálam itt szakadt el. Kívánom neked hogy sose legyél éhes. Sokan éhesek, főleg hónap végén. Aki pedig éhes és ilyeneket olvas hogy de hát te se élsz szarabbul nekünk sincs amúgy luxuskocsink..hát..annak egész gyorsan felmegy a vérnyomása.

mindenki tudja hogy a selymes nyugatodon meg lehet élni egy minimális bérből is, legfeljebb nem lesz nagy kocsid, na bumm. De nálunk ez kihívás. De hát ezt honnan tudhatná egy olyan aki csak köpködni jár haza?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.04. 11:25:38

Lassan egy szkriptet lehetne fabrikálni, ami időről-időre megír egy posztot. Visszatérő elemei:

- Magyar vagyok (ez többszörös visszatérő elem) DE tudomásul veszem Trianont illetve ha nem is azért nincs semmi bajom a szomszédos népekkel.

-Magyar vagyok, de a világlátásom kitágult mert külföldön élek/ voltam külföldön/ vágyok külföldre; jó lenne itt élni de az emberek furcsák.

- Magyar vagyok de ezt nem fejezem ki Nagy Magyarország matricával pláne nem kokárdával. Na jó kokárdát hordok március 15.-én tíztől délig a kabát alatt, de csak otthon. Bécsben mondjuk már nem nem hogy megsértsem a bécsiek érzékenységét.

/Indulása óta olvasom a blogot. Lehet, hogy szünetet kéne beiktatnom./

tableno 2013.03.04. 11:37:08

@házelőtthinta: Hát neked aztán kb mindent sikerült félreértened a posztban... És hogy nincs mentalitásbeli különbség? Ha csak turistaszemmel láttad a nyugatot, akkor valóban nem olyan feltűnő...

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.04. 11:38:33

@flash.gordon: én például pont hogy leszarom ezt az egész Nagy Magyarország és Trianon dolgot, mivel kb 2 generációval előttem történt az egész és semmi közöm sincsen hozzá, hatással nem vagyok rá és nem is leszek.

Inkább a mai dolgokon kellene változtatni, mint 100 éves hülyeségeken rágni magunkat, nem?

Taxomükke (UK) 2013.03.04. 11:40:15

@nebulo a tanítvány: Kisgyerek meseli:
- Ma anyu vitt suliba, es nem talalkoztunk egyetlen idiota, kocsog, barom, eletveszelyes soforrel sem..."

LittleG (uk) 2013.03.04. 11:46:10

Tetszik a poszt, Főleg ez a félmondat ragadott meg:

a boldogságomat semmilyen szinten nem befolyásolják, maximum a komfort érzetemet.

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 11:46:22

@Tökfőzelék: Ezzel a kijelentéseddel minősitetted is magad. Nézzünk a jövőbe, de azért ne felejtsük már el a múltat, főleg ha máig tartó következményei vannak.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.04. 11:57:31

@Tökfőzelék: Szerintem lehet egyszerre a kettőt. Nyilvánvaló, hogy a Trianon kérdésnél az a legnagyobb baj, hogy mindig arról beszélnek hogyan ne kezeljék a kérdést. Tehát rendben van, hogy ne rágódjunk az is, hogy holnap nem fogunk kiegyenesített kaszával Románia ellen vonulni csak akkor mondják meg az írástudók, hogy mi a helyes hozzáállás ez ügyben.

bpetya75 2013.03.04. 12:06:10

@nebulo a tanítvány:

"A poszt többi részével teljesen egyetértek, világot kell látni és hazahozni a szemléletet, mert ahogy egy korábbi posztban(kommentben?) irták, ezen szemléletű emberek fogják az itthoni gondolkodást és ezzel a politikát megváltoztatni"

A világlátás része oké, de erősen kétlem, hogy a világlátottak változtatnák meg a magyarországi politikát. Az itthoni gondolkodást, közbeszédet, politizálást nekünk, itthon élőknek kell megváltoztatni. Ha nem tesszük, akkor a töredéknyi elszánt hazafin kívül ki jönne haza?

Spacecake 2013.03.04. 12:15:53

@Tökfőzelék: vajon hanyan mondhattak ugyanezt ugy 500eve a torok hodoltsag idejen is....
aztan ugye...

Sanyi9 2013.03.04. 12:16:29

@Jaffar: a legszebb nyugdijas evek a 35 es 45 ev kozottiek. :D Szimplan probalj meg hamar nyugdijba menni es akkor meg elvezheted az eletet. Ja, amugy tudom, konnyebb mondani, mint csinalni... :D

bpetya75 2013.03.04. 12:18:13

@flash.gordon:

Nem tudom, hogy mi a helyes hozzáállás, csak véleményem van a dologról.

1. El kell végre fogadni, hogy ez már történelem. Vége, nem lehet visszacsinálni.
2. Azt is el kell fogadni, hogy az elszakított területeken élő magyarok nem románok, szlovákok, szerbek vagy ukránok, hanem magyarok.
3. Le kell végre tennünk azt a keresztet, hogy a környéken (sőt az egész világon) mindenki ellenség, és mind a saját jól felfogott érdekünkben, mind a szomszédos országokban élő magyarokéban minél szélesebb körű együttműködésre törekedni a többiekkel.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.04. 12:24:45

@bpetya75:

1. Jelen esetben igaz. Bár száz kétszáz év múlva, hogy áll majd ez a helyzet azt nem tudjuk.
2. Stimmel. Ezen még lehet dolgozni.
3. Mármint azzal, akivel lehet. A Szlovákoknál ez például nehezen menne.

dean23 2013.03.04. 12:32:29

Magyarországon a trianonozás kimerül a piszlicsáré belpolitikai haszonszerzésből! A legszebb mikor szlovákiai és erdélyi magyarok néznek minket netto hülyének!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 12:35:32

@zopilote:

Valójában már korábban. Amikor az USA és Anglia eldöntötték, hogy a SZU-ra bízzák a németek elleni harc oroszlánrészét, már eldőlt: ezért kell adni valamit cserébe, hisz Sztálin nem a Vörös Kereszt és nem fogja önzetlenül megnyerni a háborút, majd felkérni Amerikát és Angliát, hogy a szovjetek által felszabadított területen bevezessék az angol-amerikai típusú politikai rendszert.

GERI87 2013.03.04. 12:38:22

@lato88:

Igen, igazságtalan volt, ez tény, de a háborúk nem az igazságról szólnak, max ezzel takaróznak...

"az új állapot - objektive nézve is - még igazságtalanabb volt az eredetinél."

Nem igazán.
A magyarság kb harmada-negyede került kisebbségbe, korábban meg pl a szlovák nemzet egésze, a horvát nemzet magja volt hátrányos helyzetben, több román volt az I.VH elött kisebbségben mint utána magyar, kb a románok fele.

terkepek.adatbank.transindex.ro/belso.php?nev=17

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 12:39:48

@flash.gordon:

Én kokordát sosem hordok, elvből, mert ellenzem a Kossuth-féle nacionalizmust. A kokárda nem a magyarság jelképe, hanem Kossuth jelképe.

Nagy-Magyarország térképem meg volt a falon, mert szeretem a térképeket. Kocsin soha. Viszont ami a címert illeti, amikor magyar kocsim volt, mindig rajta volt a magyar címer - a Kossuth-címert elutasítom, csak az eredeti királyi címert (melynek kiscímeres változata egyezik a mai hivatalos magyar címerrel) fogadom el.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.04. 12:41:54

Azért jobb Dublin, mert neki ott vannak barátai? Háhh.

bpetya75 2013.03.04. 12:42:36

@flash.gordon:

A törekvés a mi feladatunk, Hogy kivel lehet, kivel nem, az majd elválik. Mindenesetre bőven van helyrehozni valónk a szomszédainkkal való kapcsolatunkban. És nem ér azzal jönni, hogy ők kezdték, mert a felelősség hárítása nem oldja meg a problémát.

Természetesen nem arról beszélek, hogy körbe kell hízelegni őket és ki kell nyalni a seggüket. Tegnap például egy kis ünnepség keretében a községházára kitűztük a székely zászlót. A szabad zászlóhasználat joga melletti portestálás belefér a jószomszédi viszonyra törekvésbe. A román vagy szlovák zászló elégetése, vagy az "Erdélyt vissza!" hörgés meg nyilván nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 12:48:05

@GERI87:

Én alaposan utána számoltam az adatoknak évekkel ezelőtt. Amikor ugyanis trianonozási hisztéria van, jellemzően hamis adatok keringenek. Ha megkérdezel ma egy átlagmagyart mi volt Trianonban, válogatott baromságokat fog hallani.

Én meg utánanéztem, s ezt állapítottam meg:

Mo. területe Trianon előtt: 325 ezer km2

Mo. területe Trianon után: 93 ezer km2

Mo. lakossága Trianon előtt: 20,9 millió fő, ebből magyar: 48,7 %

Mo. lakossága Trianon után: 7,6 millió fő, ebből magyar: 89,8 %

Az elcsatolt részeken a magyarok aránya legnagyobb a Romániáhaz csatolt területen volt, 32,6 %. A legkisebb pedig a Lengyelországhoz csatolt területen, 1,2 %.

gyapjasmaki 2013.03.04. 12:49:18

Akkor én is elmondom a véleményen Trianonról. Előre szólok nem vagyok történész és nem is ismerem mélyen a témát. Leginkább az iskolában tanultakra hagyatkozom és az se tegnap volt. Nagyon nem is mennék bele a részletekbe.

Már a 1848-as szabadságharc idején sem volt éppen önfeledt élete a magyarországi kisebbségeknek. Pl. a mi magyarok szabadságáért harcoltak, holott a magyarság sem volt abszolút többségben. Trianon nem csak az addig elnyomásban levő kisebbségek miatt alakult így. Nyugatnak és az oroszoknak sem volt érdeke hogy itt bármiféle erős állam maradjon. A határokat kétségtelenül nem a megfelelő módon húzták meg, ennek gondolom több oka volt. A második világháborúban is szépen az utolsó pillanatig kitartottunk. Ami gondolom Trianon felülvizsgálatán se segített sokat.

Én nem haragszom a környező országokra mert annyira nagy szeletet szerettek volna a Nagy-Magyarországból. Valószínűleg mi is vissza szerettünk volna vágni a helyükben azért, ami előtte történt. A döntéshozókra viszont igen, nem voltak velünk teljesen igazságosak, így joggal várható el valamiféle bocsánatkérés, ezen nemzetektől. A területek visszaszerzése, vagy bármiféle revízió ötlete viszont hülyeség lenne, főleg hogy már itt az unió. ezt még feszegetni is hülyeség.

Kinti magyarok. Területi autonómia, meg a többi. A környező országok elég sok időt és energiát fektettek abba, hogy a magyarokat asszimilálják. Mégis jelentős számú magyar él még mindig ezekben az országokban. Nem hiszem, hogy nagyon lesajnálnunk kellene őket. Természetesen bocsánatkéréssel tartozunk, hogy anno nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy ez ne így alakuljon(bár nem tudom milyen lehetőségeik lettek volna). A visszacsatolás ettől még hülyeség. Továbbá bármiféle törekvés, ami a magyarságuk megőrzését, vagy a területi autonómiát illeti, nekünk kell kezdeményezni és kiharcolni. Mi csak támogatni tudjuk őket és támogatni is kell. Viszont világosan kell jelezni szomszédainknak, hogy semmiféle területi követelésünk nincs és nem is lesz.

Amúgy ideje lenne lezárni Trianont és békében élni a szomszédainkkal, mert sokkal több a közös bennünk, mint ami különbség fennáll. Továbbá az unóban mi egymagunk igen csekély erőt képviselünk így a régiónk érdekei védelmében csak összefogva tudunk kiállni.

Hogy a cikkhez is kapcsolódjak. Abból, hogy kint milyen csehekkel, lengyelekkel, románokkal, ... találkoznak a szintén kiköltözött magyarok, nem lehet levonni következtetést, hogy milyenek is a saját anyaországunkban. Mert nem csak abban hasonlítanak a kinti magyarokra, hogy kelet-európaiak, hanem abban is hogy elhagyták nemzetük, hogy máshol boldoguljanak. Ezzel nem azt mondom, hogy a szomszédaink habzó szájú magyar gyűlölők, de így false a kép. Sokkal tényszerűbb lenne egy Csehországba, Szlovákiába, Romániába,... kiköltözött magyar beszámolója. Nem egy határon túli magyaré, mert bennük is elég sok rossz emlék van az asszimilációs törekvések miatt így az ő képük se lenne tejesen objektív.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 12:51:51

Egyetértek a posztolóval majdnem minden szavában. Illetve sok mindent csak elhiszek, mert nem ismerem sem az íreket, sem a németeket.
Annyit tudok, hogy itt Skóciában például annyira nem szeretik egymást a lengyelek és a magyarok, de akadnak barátságok. Viszont valóban elfogadóbbak vagyunk más nemzetek népeivel. vannak litván, lett, spanyol barátok és akad magyar baráti társaság is, akikkel nagyon szeretünk együtt lenni, focizni, iszogatni és terveket szőni közös kirándulásokról, nyaralásról.

Mi haza szeretnénk menni, de mindig kitoljuk az időpontot. Ha tartjuk magunkat az eredeti tervhez már két éve otthon lennénk...
Otthon szeretünk ugyan lenni, de ez kizárólag a családnak és az otthon maradt barátoknak köszönhető. Egy nap elég ahhoz, hogy megteljünk rosszkedvvel és pesszimizmussal. Már nem nézünk tévét otthon. Nincs benne semmi, ami nem népbutítás lenne. Amit bekapcsolunk az a Discovery Channel és a National Geographic. Ezek szólnak a háttérben és érdekesek is és nincs benne gyűlölködés. Illetve kevés.
Az emberek az utcán, közömbösek otthon. Nem kedvesek, nem figyelmesek és úgy általában olyanok, mintha árnyékok lennének. Beszürkültek és belefeledkeztek a problémába, ami érthető és sajnálatra méltó. Ez a magyar légkör.
Amit a boltokban érzünk az maga a kizsákmányolás. Amikor idekint 7.000 forintnak megfelelő fontból egy hétre bevásárolunk, addig otthon 10.000 forintból szinte csak egy ebédet hozunk össze. amiből mondjuk jut még vacsorára is.

Az ügyintézés nehézkes. Én nem mentem el megcsináltatni az útlevelemet, mert nem volt egyszerűen idegzetem ahhoz az iszonyatos buta, bunkó modorhoz, amit otthon az ilyen ügyintézők megengednek maguknak. Ezt minden hazalátogatásunk alkalmával átélem az OEP-nél és a Nav-nál is. Pedig nem vagyok bűnöző. Ők hibáztak, ami nekem egy három éves procedúrát jelentett. Nekem tűrnöm kell, bizonyítani míg ők elhajtanak bunkó stílusban mondván nem beszélnek angolul és nem értik mi van a papíron. Könyörgöm a papírt ők kérték, mégis milyen nyelven írják meg az itteniek, ha itt így beszélnek? Hogy Micike nem beszél angolul? Az ne az én gondom legyen. Az egész napos hivatalokban ücsörgésről pedig már ne is beszéljünk!

Szóval én szeretem Magyarországot. Nem az országgal, az emberekkel van a baj, ami valahol érthető valahol szánalmas, valahol megmosolyogtató. Pedig még mindig haza szeretnénk menni.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 12:57:23

Ja és mosolygás: Éltem egy évet Új-Zélandon. Ott az emberek a kisvárosokban, falvakban tényleg integetnek neked az utcán. Nem ismernek, de beszélgetésbe elegyednek veled. Megkínálnak a kertjükben található gyümölcsökből és mindig két jó szóvak indítanak útnak. Ott ilyenek, de tény, hogy nincsenek szanaszét sanyargatva.

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:01:12

@GERI87: Nekem a leginkább azok a megoldások nem tetszettek, mikor két többségében magyarok lakta falu között, húzták meg a határt.Sokkal jobban is lehetett volna igazodni, az ott élőkhöz.

Lycanthrop 2013.03.04. 13:02:15

Miért van az, ha valaki megír egy jó posztot, amiben akad némi utalás arra hogy bizony külföldön jobb az élet, azt sok otthon élő személyes sértésnek veszi?
Miért kell azon fennakadni h nincsenek olyan jellegű anyagi problémák, mint Magyarországon? Ezért jöttünk ki, hogy ne legyenek...
Ráadásul ez pontosan egy olyan blog ahol a kint élők posztolnak. Akinek ez nem tetszik, ne olvassa. Ha meg olvassa, tegye azt irigykedés nélkül. Pl a kedvencem h "itthon èhesek az emberek a hónap végén" Ezzel mit akar a kedves kommentelő? Szégyeljük magunkat, mert ki mertünk jönni, és jobban élünk, ahelyett h otthon éheznénk? Rávilágítanák, h pont ez a lényeg...

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 13:05:15

@Lycanthrop: Az a baj, hogy pont azért mert nincs ilyen problémád nem érted miért morcosak, depressziósak itthon az emberek. Könnyű mosolygósnak és jókedvűnek lenni, ha nincs gondod az alapszükségletekkel, sőt még félre is tudsz rakni. Nem az a baj, hogy ti jól éltek, hanem hogy mi rosszul élünk és csodálkoztok miért vagyunk rosszkedvűek és bunkók.

bpetya75 2013.03.04. 13:07:23

@nebulo a tanítvány:

Már csak az a kérdés, hogy a rosszkedv és a bunkóság segít-e elviselni a rosszabban élést. Mert szerintem nem.

Jaffar 2013.03.04. 13:10:02

"Amikor idekint 7.000 forintnak megfelelő fontból egy hétre bevásárolunk, addig otthon 10.000 forintból szinte csak egy ebédet hozunk össze. amiből mondjuk jut még vacsorára is."

Ez egy kicsit el van túlozva szerintem. Annyi biztos, hogy Ausztriában (meg a legtöbb Ny-Európai országban) tuti nem jössz ki olcsóbban kaja és föleg szolgáltatás terén, mint otthon.
A kaja jobb minöségü ugyan, de cserébe drágább.

bpetya75 2013.03.04. 13:10:31

@Pitykeőrmester:

"Amikor idekint 7.000 forintnak megfelelő fontból egy hétre bevásárolunk, addig otthon 10.000 forintból szinte csak egy ebédet hozunk össze. amiből mondjuk jut még vacsorára is."

Érdekes. Mi 2500-ból bőséggel ki tudjuk hozni. Igaz, nem 3 fogásos, de finom és 5 embernek is bőven elég.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.04. 13:11:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A kokárda nem a magyarság jelképe, hanem Kossuth jelképe."

Érdekes ezt most hallom először. A játék kedvéért meg kellene kérdezni 100 kokárdás magyart március 15.-én, hogy ők is így tudják-e.

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:11:46

@Pitykeőrmester: Ez a mentalitásunk része. Minden nem magyar elutasítunk és aki sikereket ér el az vagy csal, vagy lop, de minimum hazudik, leginkább mind egyszerre.

Nem az a kérdés, hogy én hol tartok és miért, netán hova juthatnék el és ezért mit kellene tennem. Hanem az hogy a szomszéd mégis, hogy lopta össze mindazt amit elért és hogy tudnám megfúrni, hogy az én szintemre zuhanjon. Az fel sem merül hogy becsületes munkával szerezte meg.

Ez szerintem egyértelműen a kommunizmus hagyatéka, és ha jobban, többet élnénk a demokratikus jogainkkal és a kapitalizmusban rejlő lehetőségekkel egész más lenne a helyzet. Ez pedig nevelés neveltetés kérdése, nem fog csak úgy megváltozni. Főleg hogy a jelenlegi politikai osztály pontosan tudja hogy kell kommunista módon kormányozni és fenntartani a ezt a rendet.

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 13:13:22

@bpetya75: Természetesen, nem. Azt azért lássuk be, hogy neked sincs kedved mosolyogni üres hassal, akármennyivel is jobb lenne a hangulatod mosolygás közben.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:16:58

@bpetya75:
Erről van itt szó! Az irigykedéstől sem lesz jobb. Nagyon sokszor megkaptuk a hazaáruló jelzőt, megkaptuk, hogy nekünk könnyű, mert külföldön élünk, hogy a könnyebb utat választottuk

Én erre azt mondom, hogy utánunk lehet csinálni. Ki lehet próbálni mennyire könnyebb ez az út. Mindenkinek ugyanannyi lehetősége van, mint például nekem volt. Hátrahagyni mindent és kölcsönből indulni meg. Nekem sem volt elég pénzem ahhoz, hogy kijöjjek, sőt én az utolsó otthon töltött hónapban a rezsit sem tudtam kifizetni. Az első kinti fizetésemből visszaadtam a kölcsönt és fizettem ki az elmaradott rezsit.

Nem könnyű, egyáltalán nem az. És akkor ott vannak a lelki problémák, hogy nem láthatjuk bármikor a családunkat, nem ölelgethetjük meg őket. Skype-on tudunk beszélni és ennyi.
De legalább tudunk segíteni nekik anyagilag, ha szükség van rá. Szóval igazán megérdemeljük, hogy legalább anyagi gondjaink ne legyenek. Gazdagok sosem leszünk, de legalább a rezsi nem a mumus az életünkben.

Ez nagyon kikívánkozott belőlem, mert egyesek azt gondolják, hogy könnyebb kint. Pont azok mondják, akik nem tudják nem merik megcsinálni vagy pont azok, akiknek otthon sem nehéz...

lato88 2013.03.04. 13:17:42

@GERI87: már Max-szal sem akartam ebbe belemenni, veled sem nagyon fogok, de ideje lenne kicsit jobban utánanézni annak, hogy milyen volt a kisebbségek jogi helyzete Trianon előtt, és utána mondjuk ugyanabban a faluban-városban. Erőszakos telepitések, deportálások kik alatt történtek, sortűzzel elnyomott tüntetések, botozás magyar szóért, akasztás versekért...
nyilván mi is hibásak voltunk sok mindenben, de ez a rövidlátó önfeladás tényleg csak a Kádár-rendszer óta jellemző a népesség jelentősebb részére.

@gyapjasmaki: miért lenne hülyeség a területi revizió etnikai alapon? Tőlünk eggyel délebbre évről-évre változtak a határok, és változnak ma is. '48-ban kizárólag a szlovákok voltak "velünk", a románok, szerbek és horvátok ellen külön hadosztályokat kellett felállitani... a Délvidék magyar (és sváb) lakosságának jókora részét épp akkor irtották ki. Például Fehértemplom mond valamit, ahol baltával fejezték le a magyar civileket?
Igen, ebben része volt a francia mintára megalkotott nemzetfogalomnak (francia, tehát francia állampolgár, ezen belül ő lehet breton, provanszi, stb.), sajnos rosszul tárgyaltunk a nemzetiségekkel, pedig egységben sokkal többre jutottunk volna az osztrákok ellen, ha nem ragaszkodunk ilyen rugalmatlanul a mindenre kiterjedő magyar szupremáciához Magyarországon.
Igen, mi is elbasztuk - ekkor - de a Monarchia nemzetiségi politikája ellen nem nagyon lehet kifogást találni, az 1907-es Lex Apponyiig nyoma nem volt az erőszakosabb magyarositásnak
(és ez a törvény is jóval enyhébb volt mint pl. a máig érvényben levő Benesi dekrétumok, akár a nyelvtörvény, akár a kettős állampolgárság tiltásának gyakorlatához hasonlitva), szóval a fennmaradó 7+4 évre hivatkozni a lassan százéves elnyomással szemben vicc kategória.

NIKI LAURA 2013.03.04. 13:17:49

@rumitom: no,no..ilyen nincs,minkét állam elismeri a többes polgárságot.
Nekem 3 útlevelem van,mindig azt a Joly-Joker veszem elő,amelyik az adott helyzetben a legjobb.
Elárulom,europaban a magyar a nyerő.

Spacecake 2013.03.04. 13:19:29

@Pitykeőrmester: a 10000FT-os itthoni napi bevasarlas az ismeros,de azt nehezen tudom elkepzelni h 7000Ft-bol egy hetre bevasarolsz a csaladnak barhol is az EU-ban...
persze kizartnak sem tartom,lehet rizsen es krumpin is elni:-)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:21:12

@Jaffar:

Skóciában ezt mi meg tudjuk csinálni. Hogy mennyire túlzás? Nézd, én magyar vagyok, fél évente azért otthon töltök néhány hetet néha hónapokat is. Nekem ez így működik. Az tény, hogy sokat szoktunk főzni, sok alapanyagból. De idekint is.

Azt hallottam, hogy az osztrákoknál, németeknél az étel drága. Idekint meg tudjuk oldani 20-25 fontból a heti étkezésünket.

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:22:21

@lato88: Azért hülyeség a területi revízió, mert az unióban pl nincsenek határok. Nem látom milyen haszna lenne, ha bizonyos területek újra a Magyarországhoz tartoznának. Azt viszont látom, hogy már csak az ötlet felvetése, milyen ellenszenvet képes kiváltani a környező országokból és persze a magyar emberekből, ami nem feltétlen éri meg.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:23:25

@Spacecake:

Nem egy családnak. Mi csak ketten vagyunk egyelőre. Kettőnknek megy. Heti egyszer szoktunk nagybevásárolni. Persze időnként elszaladunk a boltba ezért-azért. :)

A 10.000 forint otthon pedig egy jó háromfogásos ebéd. Levessel, másodikkal és általam sütött süteménnyel. De ne ezen lovagoljunk már!

Jaffar 2013.03.04. 13:23:26

@nebulo a tanítvány:
Ebben nincs igazad. Nálunk szegényebb országokban ezek szerint akkor még búskomorabbak az emberek? Nem, söt éppen az ellenkezöje.

"Azt azért lássuk be, hogy neked sincs kedved mosolyogni üres hassal, akármennyivel is jobb lenne a hangulatod mosolygás közben."

Azt azért lásd be te is, hogy Mo. 90%-ra ez abszolut nem igaz.
Az a baj, hogy a zemberek nem képesek felfogni, hogy addig nyújtozkodjanak, ameddig a takaró ér. Persze az is igaz, hogy senki sincs a politikusok közül, aki ezt el is merné nekik mondani. A legtöbb magyar egyszerüen nem fogja fel, hogy nem azért kap az osztrák vagy más ny-európai polgár többet ugyanazért a melóért több pénzt, mert ott "nem lopják el", vagy idehaza "nem akarnak" annyit fizetni. Az meg sem fordul a fejében, hogy ö a hibás, hisz Mo-n mindig mindenkor mások a hibások.

bpetya75 2013.03.04. 13:23:53

@nebulo a tanítvány:

Ez így van, csakhogy baromi nagy kétely van bennem azzal kapcsolatban, hogy a sok mogorva embernek mind üres lenne a hasa.

Sajnos még mindig nagyon el tudunk rugaszkodni a realitásoktól a vágyainkban. Nem kétlem, hogy vannak párszázezren, akik rendszeresen éheznek, és ez egy megengedhetetlenül magas szám. De a sírás-rívás alapján azt kéne gondolnom, hogy nem százezrekről, hanem milliókról van szó, ez pedig egész egyszerűen nem igaz.

A millióknak van mit enni, még ha hó végén parizeres zsemle is az esetleg, van hol lakni, van mit felvenni. Ezen túl közelíteni kellene az igényeket a lehetőségekhez. Ha nem a nyugatihoz mérnénk az életszínvonalunkat, akkor talán könnyebb lenne javítani az állapotokon, mert nem tűnne olyan reménytelennek a dolog.

Lycanthrop 2013.03.04. 13:26:07

Ez az állandó Trianonozás, tényleg elég idegesítő. 100 év eltelt. Akkor akkora volt magyarország, most meg ekkora. De annak örülnék ha egy Revízió fanatikus kifejtené (értelmesen) hogy mit vár egy esetleges visszacsatolástól..
Nekem úgy tűnik, Magyarországon aki nem gyűlölködik, az már nem is ember. Utálni kell a szomszéd országokat, a nyugatot, a zsidókat, cigányokat. Keletmagyarországon, az ország nyugati részén élőket, és persze fordítva. Meg persze utáljuk a bunkó pestieket, azok meg a vidéki parasztokat... A szegények a gazdagokat, meg a náluk is szegényebbeket, meg azokat akik pont ugyanolyan szegények. A gazdagok természetesen ugyanígy...
Magyarországon mindenki utál mindenkit. Ez a Trianon mizéria is csak azért van, mert ezzel jól meg lehet magyarázni, hogy azért utáljuk nagyjából egész Európát, mert "Vesszen Trianon!!"

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:26:11

@bpetya75:

Ti nagyon ügyesek vagytok! Ehhez gratulálok! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 13:26:17

@lato88:

Kossuthék nemzetiségi politikája abszolút naivításon alapult. Az alap az volt, hogy magyarnak lenni nagy érdem, így mindenki örömmel magyar lesz, ha lehetővé tesszük ez.

Az alapprobléma maga a kiindulópont. Egy nem-szuverén államban, amilyen Mo. is volt, magyar nemzetállamot építeni kezdeni, amikor a lakosság kb. 40 %-a magyar, abszurdum.

Eleve a hiába már 1844-ben azzal kezdődött, hogy egyedüli hivatalos nyelvnek a magyar lett bevezetve az addigi semleges latin helyett. Ez jel volt minden nem-magyar számára, hogy ők másodrendű állampolgárok.

Spacecake 2013.03.04. 13:27:39

@Pitykeőrmester: a heti egyszeri 7000es a nagybevasarlas???!
(najo,befejeztem:-)

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:28:05

@Pitykeőrmester: Ez csak leleményesség és hozzáállás kérdése. Bőven vannak olyan családok akik sokkal kevesebből hozzák ki az étkezést és nem feltétlen éheznek. 7000 Ft-ból hány embernek tudsz 1 hétre bevásárolni és mit? Magyarországon 10000 Ft-ból hány embernek vettél ebédre valót és mit?

VíziLó 2013.03.04. 13:29:17

@bpetya75: Szerintem a kaja (nem étteremre, hanem a boltban megvehető dolgokra értve) Angliában olcsóbb mint Magyarországon. Bár az utóbbi időben itt is nagyon felmentek az élelmiszerárak, Budapestre érkezve mindig sokként élem meg a bolti árakat.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:29:27

@Jaffar:
:))) Fúúúúj nem. Magyarosan természetesen. A skótok nem igazán főznek, de legalább is nem változatosan. Az már igaz, hogy megnézzük az árakat idekint is, otthon is, de azt hiszem mi sosem leszünk annyira jó körülmények között, hogy ne kelljen spórolnunk.

Ha otthon vagyunk, akkor mindig hozunk ki fűszerpaprikát, Piros Aranyat és természetesen pálinkát. :) A többi dolgot nagyjából már meg lehet kapni itt kint is. Egyedül a fehér és erős paprika hiányzik. Azt még nem találtunk sehol. Csak ez a kaliforniai vacak van.

bpetya75 2013.03.04. 13:32:02

@Pitykeőrmester:

Nyilván levessel meg süteménnyel, más lenne a helyzet, de hónap végén nekünk is meg kell nézni, mire költünk. ;-)

VíziLó 2013.03.04. 13:32:18

@Pitykeőrmester: Nekem is az erős paprika hiányzik a legjobban. Sainsburyben néha van olyan chili, ami valamelyest hasonlít a mi zöld hegyes erős paprikánkhoz.

Lycanthrop 2013.03.04. 13:32:58

@nebulo a tanítvány: Hidd el hogy értem. 33évesen hagytem el Magyarországot, mert pont elegem lett az állandó harcból, a megélhetésért. Hogy mire befizettem a csekkeket, nem maradt szinte semmi a fizetésemből, hogy volt egy szakadt autóm, de nem tudtam benzint tenni bele. Én értem a rosszkedvet, csak azt nem, h miért kell fikázni azt, aki mert változtatni.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:34:44

@Spacecake:

Jó, hát akkor én biztosan hazudok. Olcsóbb idekint az élelmiszer is, a ruházati cikk is, és a tisztálkodó szerek is, mint otthon.

Itt megveszel egy Nivea vagy Dove tusfürdőt 1 fontért = 340 forint. Otthon ugyanaz 650 forint körül van? Egy Cillit banget, Domestost szintén 1 fontért. Otthon? 98 penny, legyen 1 font 10 tojás. Otthon 50 forint darabja?
Persze az organic termékek itt is drágábbak. jóval. Mi azt nem nagyon engedhetjük meg magunknak.

bpetya75 2013.03.04. 13:36:27

@VíziLó:

Nincs összehasonlítási alapom, nem is akarom, hogy legyen. Eggyel több dolog, amin bosszankodhatnék, de változtatni nem tudok rajta. Marad az a megoldás, hogy kitanulja az ember az olcsóbb helyeket, ahol azért normálisabb minőséget lehet kapni. ;-)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:37:39

@VíziLó:

Komolyan? Megnézem majd. Hátha. Néha jó lenne egy jó paprikáshoz. :)

Te azért látom érted miről írok. Rosszul esik, hogy mások ezért kinevetnek, de úgy tűnik ezt is át kell élni. Amíg az ember nem tapasztalja a saját bőrén, hogy van olcsóbb hely Magyarországnál sokszoros fizetésekkel, addig nem hiszi. :)

Spacecake 2013.03.04. 13:40:07

@Pitykeőrmester: nyugi,nem mondtam h hazudsz....
hat ja,ezek szerint nem olcso Magyarorszag...de mar hozzaszoktunk:-)
tusfurdo ja olyan 6-800,Domestos egy ezres...

VíziLó 2013.03.04. 13:42:47

@Spacecake: Csak Angliát és Mo-t összehasonlítva azt mondanám, hogy mindkét helyen vannak dolgok, amelyek ott olcsóbbak.

Angliában olcsóbb: bolti élelmiszer, műszaki cikk, ruha, cipő, használt gépkocsi

Magyarországon olcsóbb: étterem, lakhatás, közlekedés, szolgáltatások, gépkocsi fenntartása

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:43:57

@Pitykeőrmester: Lehet hogy igazad van, de egy ebédet 4 főre akár 5000 Ft-ből is ki lehet hozni és abból is marad bőven vacsorára. Sőt gondolom akár kevesebből is nem számoltam át(lehet 3000 Ft is elég). Szóval oké, hogy kevesebbe kerül kint az élelmiszer, de kétlem hogy kint 7000 Ft egy hét itthon meg 70000 Ft is kevés lenne egy hétre. Ez erős túlzásnak érzem. Ekkor árkülönbség aligha van. Mármint 10x.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:44:51

@Jaffar:

"Addig nyújtózkodjanak, ameddig a takaró ér."
Ebben nagyon igazat adok neked. Sajnos nagyon sok ember beleesett az adósságspirálba otthon. Emlékszem a reklámokra néhány évvel ezelőttről vedd meg hitelből, kezes nélkül, hitelbírálat nélkül. De ez megint egy másik téma. Megértem azokat, akik lakásra vettek fel hitelt, de nem értem azokat, akik pluszban LCD tévére is és nyaralásra is....

Az meg aztán megint undorító, hogy a szomszédra kellett hajazni mindenben. Ha a szomszéd narancssárgára festette a házát, akkor a mellette lakó még narancssárgábbra.

VíziLó 2013.03.04. 13:46:18

@Spacecake: Én itt tusfürdőből és hipóból is a Sainsbury basic saját márkát veszem, nekem tökéletesen megfelelnek. A 300 ml tusfürdő kb. 100 forint, a 2 literes hipó szintén olyan 100 forint körül.

iqfighter 2013.03.04. 13:50:24

"És mégis, három hazám közül érzelmileg a legkevésbé méltóhoz kötődöm a legjobban, ahhoz, amelyiktől még kapni nemigen kaptam, de amelyik a legtöbbet követeli."

Ez egy nagyon szep es nagyon szomoru mondat. Mar ezert megerte elolvasni a bejegyzest. Talan ezert jovok haza.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 13:52:13

@gyapjasmaki:

Nyilván a 70 ezer túlzás lenne. Főleg egy hétre. Ne ragadjunk le az élelmiszereknél. Arányaiban tényleg olcsóbban jövünk ki idekint. Egyedül az albérlet drága. De az nagyon.

Édesapámnak szoktam hazaküldeni Adidas cipőket. Fájnak nagyon a lábai és azokban kicsit jobban érzi magát. Otthon csak nézegetjük a kirakatokat és csodálkozunk az árakon. Idekint fele annyiból meg tudjuk venni. Sokszor még olcsóbban.
Vadonatúj cipők, sportboltból.

Magunknak is megengedhetjük az új ruhákat. Rossz ezt így leírni, de otthon sokan nem.

GERI87 2013.03.04. 13:53:26

@lato88:

Ne menjünk bele igazad van már volt téma.
Önfeladás nem jó, de reális szemlélet kell: ez meg azt mutatja hogy még az autonómiára sincs lehetőség, és nincs is erre kényszerítő erő a körny, országokban, nekik meg ez nem fontos.

tanato 2013.03.04. 13:53:47

@Spacecake: Itthon Mo.-on nagyon elmenetek a bolti élelmiszerárak,én sokat gondolkoztam az okán és arra a következtetésre jutottam hogy már csak innen tud az állam újabb bevételekhez jutni,mármint az élelmiszer-áremelés révén.Ugyanis ezt mindenképpen meg kell venni.Hiába emeli az autózás költségeit,egyszerűen nem fogy az új autó,nincs extraprofit.Hiába emeli a lakásépítés költségeit,alig épül új lakás a fiatalok a szülőkhöz szorulnak vagy ócska sufnikban st.,ebből sem lesz extraprofit,Hiába emeli mondjuk az utazások,vagy a kultúra költségeit,csökkenni fog a nyaralások és a színházlátogatások száma ebből sem lesz extraprofit.Az élelmiszert viszont mindenkinek meg kell vennie, kikerülhetetlen a dolog,nem úgy mint egy színház vagy egy új autó..És minden élelem áremelés ugye növeli a nem kis ÁFA-bevételeket,jelentősen növelve a politikai elit által elosztható pénzmennyiséget.Na ezért látom én is úgy hogy biz.egy nagy bevásárlás tényleg olcsóbban jön ki valahol nyugatabbra mint nálunk ugyanazon tételeket véve élelmiszerből/és háztartási vegyiáruból természetesen,az sem megkerülhető./

tanato 2013.03.04. 13:57:17

@Pitykeőrmester: Mennyi az albérlet ott? Én Fr.-ben havi 350 Euróért béreltem egy 30 négyzetméteres garzont közepes nagyságú városban.Az több mint itthon vidéken,de szerintem egy fővárosinál nem biztos hogy sokkal drágább.

gyapjasmaki 2013.03.04. 13:57:42

@Pitykeőrmester: Így már sokkal hihetőbb a dolog. Elhiszem hogy kint olcsóbbak a dolgok, és könnyebben boldogultok. Továbbá könnyebben meg tudtok élni, aminek személy szerint örülök is.

A példád viszont túlzó volt, ami zavarhatja a magyarországi magyarokat és torz képet mutat holott a valóság is éppen elégé magáért beszél. Mármint, hogy kint könnyeben boldogulsz. Nem kell feleslegesen felturbózni.

Így is van éppen elég bajunk itthon :D

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 13:59:50

@bpetya75: nol.hu/belfold/20120525-negymillioan_a_letminimum_alatt_ itt a milliód. A másik, hogy szerintem az örök pesszimizmus abból is adódik, hogy nem túl szerencsés a történelmünk. Szinte minden szabadságharcot elvesztettünk. Több száz évig küzdöttünk, hogy ne csak egy tartomány legyünk a sokból, hanem külön ország. Védtük keresztény európát a tatártól,töröktől (még ha mai ismereteink szerint a török és tatár hóditások határa nálunk is volt), amiben a demográfiai viszonyaink negativan változtak. Ezek után mindezt megfejelték azzal hogy az ország 2/3-t lecsatolták és jöttek a komcsik. Ezek után, hogy legyünk optimisták. Mondok közelebbit, édesapám +50-s ő mesélte, hogy 20 éves korától hallgatja, hogy most rossz de 5-6 év múlva jobb lesz.

eddieblog 2013.03.04. 14:01:58

A poszt bizonyos reszeibol rajottem, hogy az iro olvasgatja az en blogomat is. Ezt itt is megkoszonom neki! :)
Senki sem ertheti az ir embersegrol szolo reszt addig, amig nem tapasztalja.
Ha van valaki, akkor en igazan utalom a magyarokat [ezt altalanossagban irom, es ertem ezalatt azokat az embereket, akik szegyent hoztak es hoznak a sajat nepukre!], de hamarosan fogok irni egy posztot a bevandorlokrol, akik kozul talan pont a magyarok a legszorgalmasabbak. Szoval mar en is ott tartok, hogy nem csak szidom oket, de ennel tobb jot azert nem fogok irni roluk. :)
Ruminak sok sikert kivanok!
www.facebook.com/elonnan

GERI87 2013.03.04. 14:03:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Még a magyar államnyelv sem lett volna feltétlen probléma, ha közmegegyezésen alapul mondván a legszámosabb nép a magyar a maga 36-48%-val....és vannak regionálisan is hivatalos nyelvek.

@lato88:

"miért lenne hülyeség a területi revizió etnikai alapon? Tőlünk eggyel délebbre évről-évre változtak a határok, és változnak ma is"

Ha az történ volna mint a Balkánon akkor most Székelyföld és Vajdaság egy életképtelen ENSZ gyámság lenne, a többi határontúli magyart meg kiűzték volna....
Ezt történt a Balkánon, a jugo tagországok határait figyelembe vevő nemzetállamok, népirtással, kitelepítéssel.

"az 1907-es Lex Apponyiig nyoma nem volt az erőszakosabb magyarositásnak "

toriblog.blog.hu/2010/04/08/a_magyar_allam_nemzetisegpolitikaja_1867_utan

Lycanthrop 2013.03.04. 14:03:59

Én nem nagyon szoktam az árakat nézegetni. Nem mert olyan király vagyok, hanem, mert az én dolgom a bevásárlókocsi tologatása, meg a 3 gyerek időnkénti begyűjtése a játékosztály és az édességek környékéről. De tény h most voltam Magyarországon 11napot családostól. Kezdtük egy Tesco-val, ott hagytunk közel 30ezret. Ezután minden nap le kellett ugrani valamiért a közeli Spar-ba. Ez naponta 5 és 10ezer ft között mozgott. Tehát durván 100ezer forint ment el élelmiszerre 11nap alatt egy 5tagú családra. Írországban sem olcsó az élet de ott ennyi pénz 3hétre elég szokott lenni. Most gondolom jönnek a "ésszel kéne vásárolni" stb... Ezért előre szólok, nem a legolcsóbb dolgokat vettük, csak azt a minőséget tartottuk amit itt kint is megszoktunk.

gyapjasmaki 2013.03.04. 14:06:39

@nebulo a tanítvány: Ezen lehet és kell is változtatni. Nem úgy születik, a gyerek hogy pesszimista. Még ha ne adj Isten olyan szerencsétlen hogy magyarnak születik. A múlton való rágódás, ami a himnuszunkba is beleette magát, nem az egyetlen út. Oké nem voltunk a legszerencsésebb nemzet és volt sok csatánk. Mindazonáltal 1000 éve csak itt vagyunk. Végre nem a múlttal kellene törődni hanem a jövővel. Hogy hova tovább, mit szeretnénk elérni mint nemzet, mit mint polgárok, emberek és ezért mit kellene tennünk. Nem valamiféle csodára várni.

VíziLó 2013.03.04. 14:09:45

@nebulo a tanítvány: Tulajdonképpen az optimizmus képes lenne ellensúlyozni az összes történelmi sorscsapást. Kanadában évtizedeken át a québeci franciák úgy tartották fenn számarányukat, hogy az angol ajkúaknál sokkal több gyermeket szültek. Az albánok hasonló módon döntötték el a koszovói kérdést. Az egész Kárpát-medencét vissza lehetne szerezni egyetlen puskalövés nélkül, csak tele kellene szülni.

nebulo a tanítvány 2013.03.04. 14:12:00

@gyapjasmaki: Teljesen egyetértek veled. Próbáltam azt megválaszolni, miért vagyunk pesszimisták. Ha ismert összefüggéseket irtam le, akkor elnézést.

Én magam is Irországba tervezek kimenni, valahova Cork környékére. Azt mondta egy ir srác, hogy ott jó az idő és van munka.:D

gyapjasmaki 2013.03.04. 14:12:02

@Lycanthrop: Egy helyen állandóan élni mindenképpen olcsóbb szerintem, mint bárhol máshol eltölteni 1 vagy 2 hetet. Ha itthon élnétek, nem ennyi menne el kajára. Könnyen lehet, hogy Írországban olcsóbban jönnétek ki, de nem ennyibe kerülne, mint ez a 1 vagy 2 hét.

GERI87 2013.03.04. 14:12:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A magyarság aránya volt hogy 27% körül mozgott ( 1787-as adat) ami majd 20%-os csökkenés 1720 óta ( 45% )....mindez úgy hogy közben a magyarság megduplázódott 60 év alatt (külső "segítség" nélkül!).....1,16 millióról 2,3 millióra.
Szóval örülhetünk hogy volt egy jelentős asszimiláció és magas termékenység.

GERI87 2013.03.04. 14:14:57

@gyapjasmaki:

Nem volt cél, mint ahogy az sem volt cél hogy el lehessen jutni K. Poroszországból az anyaországba hajó nélkül...

gyapjasmaki 2013.03.04. 14:15:09

@VíziLó: Tetszik a hozzáállásod :)

“Make love, not war!” - Szeretkezz, ne háborúzz!

Még terjeszteni se lenne nehéz, bár a gyerekeket el is kell tartani.

gyapjasmaki 2013.03.04. 14:17:39

@GERI87: Mindegy, hogy mi volt a cél. Ilyen szempontból igazságtalan volt a döntés. Konkrétan családokat szakítottak szét hosszú évtizedekre, holott ott laktak 100 m-re egymástól.

Spacecake 2013.03.04. 14:25:19

@eddieblog: olyan jo nekunk,h kezdtek megertobbek lenni,annyira halasak vagyunk erte:-)

GERI87 2013.03.04. 14:28:20

@gyapjasmaki:

Más szempontból meg lehet nem volt az...pl fontos vasútvonal, bánya, természetes határ stb.
Ez ilyen.
De igazad van csak másnak meg másban...

eddieblog 2013.03.04. 14:30:22

@Spacecake: Lehet ezt humorral, gunnyal, ironiaval, vagy akar felhaborodassal is fogadni, de sajnos ezt sem erti meg senki egeszen addig, amig legalabb egy tucat "honfitars" bele nem rugott az illetobe.
Gondolhatod, hogy senki sem jokedvebol szidja a sajatjait!
Annyi helyen, es annyi modon megirtak mar, hogy "ha kulfoldon jarsz, akkor a magyart keruld el, mint a tuzet", hogy ennek a frazisnak az uzenete egyszer talan eljut azokhoz a tahokhoz is, akik miatt ez elhangzik.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 14:30:48

@tanato:

Szia! Itt egy szoba bérlése minimum 350 font + rezsi/hó. A rezsi nem sok. Ha találsz olyan lakást, amit egyetemisták, főiskolások bérelnek, akkor megúszod a council tax-ot. (ez nem elhanyagolható összeg havonta)
Ha tovább szeretnél lépni és szeretnél egy studio flat-et (szoba, konyha egyben + fürdőszoba) az úgy 500 font + rezsi+ council tax (helyi adó) nagyjából 670 font/ hó.
Ha nem szeretnél ennyire kicsiben lakni és szükséged lenne egy elszeparált szobára, akkor egy garzon ára 525font/hó + rezsi + council taxtól kezdődik és lehet a csillagos ég a határ. Ez úgy 750-800 fontot tesz ki havonta itt Edinburghban.

Kisebb településeken, falvakban ez jóval olcsóbb tud lenni, de ott meg munkalehetőség nincs annyi.

Lycanthrop 2013.03.04. 14:33:40

@gyapjasmaki: Ez igaz, de a különbség akkor is irreális. Mert ha leszámolsz belőle valamennyit a tartósabb cuccokra, akkor is brutális összeg marad.

Lycanthrop 2013.03.04. 14:37:56

@eddieblog: Azok nemnagyon olvasnak... :) Talán ha a sörös dobozokra iratnád, vagy az rtl tehetségkutatóiban bemondatnád... :D

gyapjasmaki 2013.03.04. 14:40:04

@Lycanthrop: Nem tudom miért van. Gondolom a helyi adók is belejátszanak. Meg ez sem mindegy hogy az adott terméket hol gyártják. Passz. Elég szomorú, hogy kint olcsóbb.

eddieblog 2013.03.04. 14:50:08

@Lycanthrop: Igaz. :)
De azert arra mindenkeppen jo a sok "kopkodes", hogy aki most indul utnak, az haromszor is meggondolja majd, hogy kihez fordul segitsegert, es nagyon resen lesz.
Lehet, hogy en vagyon tul naiv es idealista, de fel nem foghatom, hogy miert kell egymast lehuzni, atverni.
Amikor ilyen reflextol vezerelve kerdezek valamit egy ir embertol [felkeszulve arra, hogy esetleg valami atveres van a dolog mogott], kikerekedett szemmel nez ram, egyszeruen nem is erti a felvetest.
Persze itt is vannak ugyeskedok, de sokkal kevesebben, mint amihez mi hozzaszoktunk.
Ugyanigy mukodik az allami- es adorendszer is.
Nagyitoval sem talalom a buktatokat, sem egyeb trukkot, amivel az allam meg akarna lopni engem.
Nem szokas.

Spacecake 2013.03.04. 14:50:40

@eddieblog: ha nem mesz kulfoldre,nem lesz kit elkerulnod,problema megoldva:-)

eddieblog 2013.03.04. 14:52:07

@Spacecake: Ha nem mesz kulfoldre, akkor 9,5 millio ilyen embert kell kerulgetned. Az sokkal nagyobb problema. :)

bpetya75 2013.03.04. 14:52:28

@nebulo a tanítvány:

Pont erről beszéltem. A létminimum alatt élni nem jelent egyet a folyamatos nélkülözéssel. Megnéztem a KSH létminimum összegekről szóló kimutatását. A mi kategóriánk (2felnőtt+3gyerek) az egyik legalacsonyabb egy főre eső összeget hozza, ez volt 2011-ben 55e forint. Ha egy 5 fős család 100-120e-ből kell kijöjjön, az tényleg kevés. De 150-200-ból, ami még bőven a létminimum alatt van, azért már meg lehet oldani.

A világháborúk után, vagy az 50-es, 60-as években sokkal rosszabb volt a helyzet, mint most. Csak most már tudjuk, hogy sokan sokkal jobban élnek, mint mi, és ez okoz komoly zavart a fejekben.

2013.03.04. 15:00:13

@zopilote: Ez szégyen, nincsen ebben semmi megérthető. Olyan, mintha a zsidók a mostani német embereket vonnák kérdőre, hogy mit tettek x évvel ezelőtt a leszármazottaik.

bpetya75 2013.03.04. 15:02:39

@gyapjasmaki:

"A példád viszont túlzó volt, ami zavarhatja a magyarországi magyarokat és torz képet mutat holott a valóság is éppen elégé magáért beszél."

Szerintem nem bántásként írta, csak mint friss tapasztalatot. Valószínűleg tényleg egy kisebb körtét hasonlított egy nagyobb almához, de azért nagy károkat csak nem okozott vele p-)

A "van elég bajunk"-hoz meg annyit, hogy kinek-kinek a maga felelőssége, hogy mivel és mennyire terheli meg az idegrendszerét. Ami már túl sok, azt le kell pergetni, és tudatosan törekedni a jó meglátására. Szerintem csak így lehet túlélni azt, amiben most vagyunk.

Spacecake 2013.03.04. 15:03:06

@eddieblog: :-)sejtettem h ezt fogod irni:-)
de ha tenyleg igy eled meg,akkor felesleges megprobalni segiteni valtoztatni...
de gondolom csak vicceltel:-)

Anikó Acél 2013.03.04. 15:03:09

Remek írás!! :)
Egyetertek azzal, hogy mindenkinek ki kellene mennie kulfoldre 1 -2 evre mindenkepp...mind a sajat fejlodse mind a Vilag fejlodese vegett. Es akkor hitelesebb lenne azon emberek szajabol elhangzo ...nem tul pozitiv...jelzok kimondasa melyekkel a kulfoldon elo honfitarsaikat illetik. Minden tiszteletem azoke akik otthon maradnak es kuzdenek...soha nem bantanam oket...es minden tiszteletem azoke akik kulfoldre jonnek es kuzdenek...mindenki kuzd csak massal...Konnyebb lenne anelkul hogy sarat dobalnank egymasra

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 15:05:10

@bpetya75:

Igen, pontosan így van.

Ezért is nevettem az Éhségmenet nevű valamin. Át is kereszteltem Fogyókúramenetnek.

2013.03.04. 15:06:19

Én nem gondolom, hogy a magyarok annyira búval b...t népek lennének. Nem bír ki 1 hétnél többet? Hát szar ügy! Minek megy haza?

eddieblog 2013.03.04. 15:06:29

@Spacecake: A segitseg soha nem felesleges!

gyapjasmaki 2013.03.04. 15:07:47

@bpetya75: Persze nem dől össze a világ, csak ha túloz akkor ne lepődjön meg, ha valaki azt mondja nem igaz.

A van elég bajunkat meg viccesen mondtam, szerencsére én sose vettem fel hitelt, és nem volt rá szükségem. Nem vagyunk/voltunk gazdagok, de inkább előre spórolással oldom/oldjuk meg, ha kell valami. 1000 Ft is pénz.

Nem állt szándékomban megbántani.

eddieblog 2013.03.04. 15:11:47

@Anikó Acél: Ezzel teljesen egyetertek!
A problema a megosztottsaggal, es a tajekozatlansaggal van.
Aki elmegy, az haragszik a szulofoldon elok ostobasagara, hogy kozosen [!] hagytak idaig fajulni a dolgokat, aki otthon marad, az pedig haragszik arra, aki elmegy.
Amig ez nem valtozik, addig a keseru szajiz is marad.
S bar ez is elhangzott mar vagy ezerszer, a magyar nem egy mobil nep. Nem veszik olyan konnyen ezeket az akadalyokat, mint azok a nemzetek, akiknek termeszetes az ide-oda vandorlas.
S hogy ez mibol fakad?
A nyelvtudas hianyabol, valamint a magyar nyelv "bezarkozasabol", de ez mar egy ujabb tema lehetne.

eddieblog 2013.03.04. 15:14:35

@Turchi: Talan azert megy haza, mert elnek meg ott baratai, esetleg egy-ket csaladtag, miazmas.
S mivel kulfoldon mar megelte azt az erzest, hogy nem kell feltetlenul atgyalogolnia a masikon ahhoz, hogy elni tudjon, igy eleg nehezen birja elviselni az egyre melyebbre sullyedo otthoni legkort.

bpetya75 2013.03.04. 15:18:56

@gyapjasmaki:

Nem hiszem, hogy bántó volt, amit írtál, csak reagáltam rá ;-)

A hiteltelenségedtől meg a sárga irigység kerülget :-D

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 15:19:57

@Pitykeőrmester: bele gondoltam hogy en nem tudom osszehasonlitani az arakat.. mert nem igazan tudom mi mennyibe kerul itt .. csak azt akarom ezzel mondani nem kell milliomosnak lenni , nem vagyok az mindennap kemenyen dolgozok megha sajat vallakozasomban is DE ami kell bele teszem a kosarba es a penztaros megmondja a vegosszeget es nagyon jo eljutni ahhoz hogy biztos kitudom fizetni .. es a ho vegen is ..es nem dicsekvesbol mondom tenyleg nagyon pici porszem vagyok az itteni tarsadalomba..

2013.03.04. 15:22:03

@eddieblog: Jó, jó, értem persze hogy miért megy haza, de egy hét az olyan kevés idő. Milyen borzalmas dolgok történhetnek ilyen rövid idő alatt? Tudom hogy vannak problémák, de mindenhol vannak. Én nem érzem annyira süllyedőnek a légkört, de ez ugye mindenki egyéni tapasztalata.

2013.03.04. 15:22:32

@bpetya75: Nem tudom mire vélni ezt az itthoni rózsaszín ködöt.

Nyugodtan megnézhetjük a szlovák és magyar államadósság mértékét. Gazdaságunk szinte nincs is, szóval tényleg fölösleges bármelyik környező országgal összehasonlítani magunkat...

Lycanthrop 2013.03.04. 15:22:56

Lehet ezt csűrni, csavarni, de a vége ugyanaz, nem vagyunk valami kedves népség. Nem szeretünk segíteni, attól meg egyenesen rosszul vagyunk, ha valaki ennek ellenére boldogul valahogy.. Meg lehet nézni, az általunk annyira lenézett népeket, (lengyel, román, szlovák) ott segítenek egymásnak ahol csak tudnak. Mi meg? Fényezzük magunkat h de jó itt kint, de ha valaki csak érdeklődik h hogy lehet kijutni, milyen munkák vannak, azonnal kizárólag negatívumot öntünk a nyakába. "Áá most ne gyere ki, most k. nagy a szar.. semmi meló.. belebuksz.. stb."
Aztán persze az értelmesebbek ezt leszarják, kijönnek, és túlnyomó többségük boldogul...
Csak hát mennyivel egyszerűbb lett volna ha mi a sápítozás helyett, megkérdeztük volna a főnökünket, van-e hely ilyen vagy olyan beosztásban...
A szövegben a "mi" a kint élő magyarságot jelenti, tisztelet a kivételnek..

Spacecake 2013.03.04. 15:23:58

@eddieblog: szerencses ember vagy,vagy nem ismered meg annak a mondasnak a gyakorlati oldalat ,h:
segits valakin,es soha nem bocsajtja meg!!!

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:26:34

@gyapjasmaki:

Nézd! Továbbra is azon a nézeten vagyok, mivel ezt érzem, ezt tapasztalom, hogy otthon sokkal többet költünk ugyanazokra az élelmiszerekre, mint idekint.

Természetesen ehhez hozzátartozik az is, hogy mivel otthon kevesebbet vagyunk egy-egy főzéshez mindent meg kell vennünk, mert nincs olyan, hogy akad ez-az a hűtőben vagy a kamrában. Általában nem akad semmi, tehát nem tudunk olyat főzni, amihez csak néhány alapanyagot kell megvenni.
Idekint már akad ez-az, amihez csak kevesebb dolgot kell venni.

Nem bántottál meg. Nekem már nem okoz meglepetést, ha valaki kiforgatja a szavaimat. Jó magyar szokás ez is. A lényegen mit sem változtat ez. Az EU sok dologban olcsóbb hely, mint Magyarország. Lehet fényezni kis hazánkat, de lassan nincs értelme. Attól persze mi mind szeretjük.

Ezzel pedig igyekszem én is nem megbántani téged.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 15:27:11

@VíziLó: igaz de vallasi kotelesseg is volt a kis falvakban quebeci ex aposomnak 14 testvere volt anyosomnak is 14...szuk csaladi unnep az unokatestverekkel tobb szazan a helyi kulturhazba..

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:29:16

@montroyal:

Szia! Tudsz munkát adni otthon nekem? Indulok haza. Ha otthon nem kellene az árakat néznem a boltban én már boldogan mennék. :)

eddieblog 2013.03.04. 15:29:30

@Turchi: Ha azt mondom, hogy mar egy perc alatt is erzel valamit, ami nem jo, akkor elhiszed?
Itt arrol van szo, hogy "nyugaton" tenyleg sokkal kevesebbet gorcsolnek az emberek [vagy egyaltalan nem], es ezt minden percben erezni lehet. Ez lesz a termeszetes!
Aztan hazalatogatunk [velem is megesett mar], megprobalunk figyelni a szep dolgokra, de valahogy megsem az igazi a legkor.
Ugy is mondhatnam, hogy jo volna a kivilagitott Budai Varat megcsodalni Dublinban, tehat valahogy osszemosni a hazai tagadhatatlan szepseget a kulfoldi nyugalommal.
Ezert lehet az, hogy a kint elok erzekenyebbek lesznek azzal a "sullyedo" allapottal szemben, amit Te ott elve esetleg nem erzekelsz ennyire szelsosegesen.

Bocsanat az ekezetek hianyaert, ezen a billentyuzeten kicsit maceras elovarazsolni oket.

2013.03.04. 15:30:44

@Lycanthrop: Vállalod a felelősséget, ha alkalmatlan a munka elvégzésére? Na ugye.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:31:56

@Pitykeőrmester:

jajj, bazzeg! Nem EU-t akartam írni, hanem UK-t. Két betű meg minden... :D

Spacecake 2013.03.04. 15:32:09

@gyapjasmaki: @Pitykeőrmester: meg mindig az allando zabalas a tema??:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 15:32:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem
magyarorszag hadat uzent a szovjetunionak es gyakorlatilag is megtamadta
szerinted volt egy orosz katona is aki ugy gondolta, most felszabaditjuk oket?
nem
elfoglaltak
es ezzel nincs is baj a jelenletuk nem volt gyakorlatilag lenyeges, csak politkailag rajta tartottak a kezuket
most az hogy volt par laktanyajuk az a hetkoznapi embernek nem osztott nem szorzott, szinte ki sem mozdultak onnan

tableno 2013.03.04. 15:33:07

@Lycanthrop: Megmondom az őszintét: én soha, semmilyen körülmények között nem lennék hajlandó egy honfitársamnak segíteni kint munkát szerezni, kivéve, ha nagyon közeli rokonról vagy nagyon jó barátról van szó. Egyszerűen azért, mert nem akarom vállalni a felelősséget azért, ha az illető nem válik be, és ezzel kockára tenni a saját szavahihetőségemet. Információval szívesen segítek (ha ez nekem nem jár külön utánajárással), de egyébként meg mindenki kaparja ki magának a gesztenyét!

Lycanthrop 2013.03.04. 15:33:17

@Turchi: Nekem az elég borzalmas, h bemegyek egy boltba, bevásárolok, és otthagyok annyi pénzt, ami kb a magyar minimálbér, és semmi extrát nem vettem. Hogy mikor kértem 10 pár virslit a Tescoba, a nő úgy adta a kezembe h 5000ft ám, nem lesz probléma?
Ettől megy el az ember életkedve, mert rájössz, h ide nem lehet hazaköltözni.

eddieblog 2013.03.04. 15:33:37

@Spacecake: El sem tudod kepzelni, hogy milyen szerencses vagyok! Kezdek eljutni abba az allapotba, hogy beke van a lelkemben, es ez nagyon jo erzes.
Amugy az altalad emlitett mondas felol nezve mindenki agyba-fobe rugdoshatna a masikat. Az sem vezetne sehova.
Akkor inkabb megprobalok segiteni! Hogy ezt valaki befogadja-e vagy sem, az mar nem az en dolgom.

2013.03.04. 15:39:48

@eddieblog: Elhiszem persze, de én szeretek otthon lenni, főleg amióta kevesebbet vagyok ott. Én jelenleg Afrikában rohadok, itt sem görcsölik agyon magukat az emberek, én annál inkább. Nem zavar az ékezet hiánya, az enyémen az ékezetek nincsenek felfestve, de az arab betűk igen :-)

Sanyi9 2013.03.04. 15:41:31

@VíziLó: neked hany gyereked van?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 15:42:08

@hagyma:

Felszabadítás a fasizmus alól. Az, hogy ez mi módon zajlott, nem releváns.

2013.03.04. 15:42:17

@Lycanthrop: :-) Én meg pont azt akarok, mármint hazamenni. Arra természetesen már én is rájöttem, hogy otthon lenni és jól érezni magamat elég pénz függő. Ezért vagyunk néha máshol.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:42:30

@Spacecake:

Ha az kell akkor mindenhez. Egyébként pénzügyi végzettségem van, némi továbbfejlesztett számvitellel. De hagyjuk a végzettségeket. Tudok fotózni, tudok akár lakberendezni is végzettség nélkül ugyan, de jó ízléssel. Itt inkább a lakásdekorra helyezném a hangsúlyt és a színekre. Sőt! Hajlandó vagyok tanulni, teljesen mást, mint eddig. Viszont munka kell, hogy haza tudjunk menni. Ennyi. Amíg nincs munka, addig nincs esély otthon élni.

Spacecake 2013.03.04. 15:43:08

@eddieblog: a nem segites azert nem agyba-fobe rugdosas.szerintem...

Lycanthrop 2013.03.04. 15:46:01

@tableno: Na erről beszéltem.. Én már hoztam a céghez olyan embert akit nem ismertem. Azóta is itt van. Ez a magyar hozzáállás h, mi van ha nem felel meg? Na és mi van ha igen? Én csak annyit mondtam a főnökömnek h itt van ez az ember, itt az önéletrajza, magyar mint én, de nem ismerem, csak megkért h segítsek. Felvették. Hoztam egy másikat is, esküdözött h beszél angolul, hazudott, nem vették fel. De ettől nekem sem előnyöm, sem hátrányom nem lett.

Spacecake 2013.03.04. 15:46:15

@Lycanthrop: na mar megint a kaja:-)
10par virsli az kb 1kg.5000ert??!!!
megis melyik virsli kerul ennyibe??
vicc nelkul kerdezem..
a legfaszabb szalaminak nincs ennyi kiloja:-)

Lycanthrop 2013.03.04. 15:49:56

@Philosoraptor: pont ez a lényeg. Erre fogja mindenki, de miért lenne a te felelősséged??? Ha csak megkérdezed, főnök, van hely? Van. Ok itt egy ember, nem ismerem, de azt mondja tudná csinálni. Kész.

Spacecake 2013.03.04. 15:50:08

@Pitykeőrmester: hat ha tenyleg MINDENHEZ ertesz akkor igy a fotod alapjan nem lenne nehez pedig munkat talalni,vagy inkabb mondjuk ugy h penzt keresni:-)
bocs...

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:50:32

@Lycanthrop: Nekem is volt ilyen. Két embernek tudtam segíteni. Az egyik már hazament Magyarországra. A másik még mindig ott dolgozik velem együtt. Semmi előnyöm, semmi hátrányom nem származott belőle, hogy segítettem. Illetve a munkahelyen semmi. A magánéletben lett két jó barátom vagy ismerősöm. Az tény, hogy én sem segítek fűnek, fának, de ha kapok egy önéletrajzot, akkor azt beviszem. Se a kezem nem szakad le tőle, sem a táskám nem lesz nehezebb.

:)

Lycanthrop 2013.03.04. 15:51:50

@Spacecake: bécsi hosszúvirsli. Csekkold a Tescoban. Egész pontosan 4850ft volt.

Lycanthrop 2013.03.04. 15:54:59

@Spacecake: ja és az a kérdés tényleg elhangzott. Nem ironizáltam :)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 15:55:08

@Spacecake:

:D
Természetesen nem értek mindenhez. Viszont nem gondolom, hogy ne tudnék sok mindent megtanulni, ha adnának esélyt és betanulási időt. A szakmámban nem találtam otthon munkát. Meg kellett indulnom. Azóta bevallom nem is nagyon néztem utána munkalehetőségnek otthon.
Az a baj a magyarországi rendszerrel, hogy nagyon, nagyon végzettségfüggő. Sokkal több jelentősége van a papírnak, bizonyítványnak, mint a gyakorlati rátermettségnek. És sokkal nagyobb előnyben vannak azok, akiknek kapcsolataik vannak, de kevésbé rátermettek mint azok, akik ugyan nem ismernek senkit, de szeretnek dolgozni és valóban rátermettek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 15:55:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: semmi felszabaditas nem volt, az oroszok atgazoltak egy ellenseges orszagon
persze a kommunista propaganda kesobb felszabaditasnak hivta, hogy igazolja az uj rendszert
egyszeruen elveszitettuk a II. VH-t

Spacecake 2013.03.04. 15:56:07

@Lycanthrop: AZ komoly!!!dehogy csekkolom,elhiszem!!!:-)

Spacecake 2013.03.04. 15:56:47

@Lycanthrop: azt meg plane elhiszem!!!:-)

Grafogirl 2013.03.04. 15:56:57

Magyarországon az emberek nem azért nem mosolyognak, mert rosszul élnek. Így szokták meg, depressziós nemzet vagyunk és kész! Mindig lehet valamit mérgelődni, sírni és irigykedni.. :)
A világon nem a leggazdagabb országok lakói a legboldogabbak. Elég csak Latin-Amerikára gondolni.. sok szegény él sokkal boldogabban, mint akármelyik gazdag magyar, mert a mentalitás más. Ez a lényeg, a MENTALITÁS
Érdemes tanulmányozni a Happy Planet Index-et, Magyarország a lista végén kullog!
www.gfmag.com/tools/global-database/ne-data/11940-happiest-countries.html?goback=.gde_4686777_member_216790652#axzz2Lf4oNvLT

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 15:57:26

@Lycanthrop: en sem ertem
ha valaki beajanlok en semmi felelosseget nem vallalok erte
itt van
ide akar jonni
ha gondoljatok vegyetek fel, ha nem nem
onnantol nekem voszem
az en megitelesemet nem befolyasolja, azt csak a munkam utan itelhetik meg

tableno 2013.03.04. 16:00:59

@Lycanthrop: Na ja, de te nem biztos, hogy olyan szinten mozogsz a cégednél, mint én! Fogalmazzunk úgy, hogy melósnak én eleve nem tudnék munkát szerezni, középkáder esetén viszont az nem megy, hogy "nesze itt egy önéletrajz, kezdj vele valamit!" :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:01:03

@Lycanthrop: en elhiszem
ugy meg is jelent elottem a kep:)
ez olyan magyaros
meg nagyon regen az egyik elado/otthon/ raszolt a csajomra, aki rkert 10 deka parizsit, hogy ne ragozzon, ha vele beszel:)/
egy az egyben
es komoly volt mint a vekbelgyulladas
ezt csak azert mondom, mert sokan otthon teljes szereptevesztesben vannak

Lycanthrop 2013.03.04. 16:01:18

@Spacecake: Gondolhatod, én is néztem egyet :) Csak a feleségem oda szólt h vegyek virslit amíg ő mittomén mit csinál, hát nekem ez tetszett. Mondjuk finom is volt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:02:11

ja, es amugy utalom ha valaki ragozik
de kozom.......?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:03:34

@Grafogirl: es a magyarok meg mindig sokkal jobban elnek, mint gondoljak

gyapjasmaki 2013.03.04. 16:04:19

@Pitykeőrmester:

Bocsánat, de pár dolgot nem értek.

"Nézd! Továbbra is azon a nézeten vagyok, mivel ezt érzem, ezt tapasztalom, hogy otthon sokkal többet költünk ugyanazokra az élelmiszerekre, mint idekint." - ki mondta hogy nem olcsóbb odakint az élelmiszer? Én tuti nem.

"Nem bántottál meg. Nekem már nem okoz meglepetést, ha valaki kiforgatja a szavaimat. Jó magyar szokás ez is." - Mivel forgattam ki a szavaid? Nem hiszem hogy kiforgattam volna. Tudod nagyon nem mindegy, hogy kint mondjuk 10-ed anyibba kerül valami vagy "csak" feleannyiba.

"Az EU sok dologban olcsóbb hely, mint Magyarország." - Magyarország az EU része.

"Lehet fényezni kis hazánkat, de lassan nincs értelme." - Én tuti nem fényeztem a kis hazánkat.

"Ezzel pedig igyekszem én is nem megbántani téged." - Bocs, de magamra vettem. Miért?

Mert nekem aztán tényleg semmi bajom azzal, ha valaki kimegy. Bizonyára megvannak az okai. Ettől nem lesz sem hazaáruló sem szemét dög. Sőt örülök, ha kint megtalálja amit itthon nem sikerült. Irigykedni sem irigykedem, ha szeretnék valószínűleg én is ki tudnék menni. Továbbá semmivel sem vagyok jobb vagy nagyobb magyar mert itthon maradtam. Elhiszem, hogy kint olcsóbbak az élelmiszerek, de nem szeretem, ha túloznak az emberek. Nem kiforgattam a szavaid. Nagyon nem mindegy hogy feleannyiba kerül, vagy tizedannyiba.

Lycanthrop 2013.03.04. 16:08:24

@tableno: hát ha te vagy ott a helyi istenség, akkor meg pláne mibe tart akár egy melós önéletrajzát is leadni a hr-en? Vagy az már presztízsveszteség h szóbaállj egy melóssal? A középkáderi állásokat meg amúgy is többfordulós interjú után lehet megkapni. Ott megintcsak semmi felelősség abban ha te viszed be a jelentkezését valakinek. Ez csak hozzáállás kérdése.

Lycanthrop 2013.03.04. 16:08:25

@tableno: hát ha te vagy ott a helyi istenség, akkor meg pláne mibe tart akár egy melós önéletrajzát is leadni a hr-en? Vagy az már presztízsveszteség h szóbaállj egy melóssal? A középkáderi állásokat meg amúgy is többfordulós interjú után lehet megkapni. Ott megintcsak semmi felelősség abban ha te viszed be a jelentkezését valakinek. Ez csak hozzáállás kérdése.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 16:13:07

@Pitykeőrmester: otthon munkat adni .. nem ertetel felre? 25 eve nem lakok Mo-on de ha karosszeria lakatos vagy canadaban hiany van belole ..

Pitykeőrmester 2013.03.04. 16:15:46

@montroyal:

ja, de. Teljesen félreértettelek. :) Azt hittem otthon tudtad megoldani, hogy nem kell nézned az árakat és nyugodt vagy. :)

Nem vagyok karosszérialakatos, de szívesen lennék szobafestő, mázoló. :) Ami szintén nem vagyok.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 16:16:05

@hagyma: olt par laktanyajuk az a hetkoznapi embernek nem osztott nem szorzott,

dehogy nem .. olcso benzint meg zsiguli alkatreszeket lehetet toluk venni..

tableno 2013.03.04. 16:18:10

@Lycanthrop: Tényleg nem érted. Egyrészt nem vagyok helyi istenség (ugyanis nyugaton a magas beosztás nem jár "isteni" státusszal, mint Magyarországon), és ha én besétálnék a mondjuk a termelési igazgatóhoz egy melós CV-vel, elég furcsán nézne rám, hogy mégis mi a frászt akarok ezzel. A művezető meg már azt sem értené, hogy minek jöttem közvetlenül hozzá? Egyszerűen semmi plusz előnyt nem adna, hogy én adtam oda a CV-t, hacsak nem ajánlom be konkrétan az illetőt, amivel viszont már igenis felelősséget vállalok érte, azt pedig nem tudok olyan emberért, akit nem ismerek (meg egyébként is, miért futkosnék egy ismeretlen érdekében?). Középkáder esetén más a helyzet, ott már lehet jelentősége annak, ha valakit én ajánlok, de ott aztán végképp csak olyat fogok nyomni, akiről elhiszem, hogy később sem fogom megbánni a segítséget. Bocs, de én nem hiszek abban, hogy valakinek bármi JÁRNA tőlem, csak azért, mert egy országból jöttünk...

Pitykeőrmester 2013.03.04. 16:18:23

@gyapjasmaki:

Az EU-t javítottam néhány hozzászólással lejjebb UK-ra, ami szintén az EU része egyenlőre. Félreírtam na.

Én a többire már nem reagálnék. Nem baj?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 16:19:03

@hagyma:

Меgszűnt a német hadsereg jelenléte, ezért felszabadulás. A többiben igazad van, de ez nem releváns.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:19:22

@montroyal: ez igaz
ha nagy szukseg volt ra, akar kalasnyikovot is

gyapjasmaki 2013.03.04. 16:19:29

@Pitykeőrmester: Nem baj. Kösz hogy alaptalanul vádaskodsz. Szép magyar szokás :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:21:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a nemet hadsereg jelenletenek megszunese hozta az orosz hadsereg jelenletet
es a nemet hadsereg a jovahagyasunkkal volt ott, mig az orosz nem
de ez nem relevans

Pitykeőrmester 2013.03.04. 16:23:28

@gyapjasmaki:

Onnan származok én is. ;) Ilyenek vagyunk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 16:24:11

@hagyma:

Akkor már Mo-n nem volt egységes kormány. Az országnak két fővárosa volt: Budapest és Debrecen, s az egyik az egyik oldalt, a másik meg a másikat támogatta a háborúban. A debreceni kormány jóváhagyta az orosz jelenlétet.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 16:24:35

@hagyma: viszont annak idejen kiderult soha nem fizettek pl villanyszamlat azt vajon rendeztek csak par milliard gondolom..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:25:23

ja, amugy a bejegyzes rettenet hosszu
es ugy kb semmit nem mond azon kivul, hogy a magyaroknal mindenki jobb
hat lofaszt mama
/fogalmazas kettes, helyesiras jo/

nyuszigonosz 2013.03.04. 16:27:30

@Pitykeőrmester: "szivesen lennék szobafestö, mázoló"

Miért nem tanulod? Nem hiszem, hogy lehetetlen.

gyapjasmaki 2013.03.04. 16:27:53

@Pitykeőrmester: Örülök nem nyugatiasodtál el túlzottan. :P
A szavaid se szerettem volna kiforgatni, szóval bocsánat, ha úgy érezted így volt.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 16:31:21

@nyuszigonosz:

Igen, szeretnék valami ilyesmit is. De úgy őszintén! Szerinted foglalkoztatna Magyarországon valaki egy nőt ilyen szakmában? Saját vállalkozást otthon most nem éri meg. Nem is tudnék még ilyenbe belevágni. :) Tehát annyit tudnék elérni vele, hogy a saját lakásomat kéthetente kifesteném. :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 16:32:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a debreceni kormany eleve azert alakult
latszat
@montroyal: a gyoztes diktal es ne feledjuk haza lettek /plakatokon/ kuldve
most kezdenek rajonni, nem kellett volna ezt a dolgot elkapkodni, mert igen nagy felvevo piac pl
sot megkockaztatom, jobb metrot is csinaltak volna mint a franciak

Grafogirl 2013.03.04. 16:32:42

@hagyma: "es a magyarok meg mindig sokkal jobban elnek, mint gondoljak "
Pontosan ahogy mondod! Arról nem beszélve, hogy mindig a közbiztonságon aggódnak, az egészségügyön.. Tényleg érdemes egy kicsit ellátogatni külföldre is. Pl. Magyarországon nem látni az utcasarkon rendőröket fél méteres gépfegyverekkel, csak úgy a közbiztonság javítása érdekében.. :) Vagy amikor azon aggódnak, hogy a szomszéd épp mit vett és azt ugyan miből!

Pitykeőrmester 2013.03.04. 16:33:30

@gyapjasmaki:

:) Semmi baj. Én sem szerettelek volna bántani. Ne haragudj!

nyuszigonosz 2013.03.04. 16:40:39

@Pitykeőrmester: Részben most sem Mo-n élsz. Igaz, írtad, hogy félévente heteket, hónapokat Mo-n vagy.
Gondolom ott, ahol élsz ( amikor nem vagy hónapokig Mo-n) alkalmaznának nöt.
Mert így, hogy mi minden lennék szívesen, de mégsem vagyok....
nem is teszek érte semmit, mert minek is tennék...
tudod, így nem hiszem, hogy egyszer eléred azt, amit szeretnél.

Ez nem kritika, hanem megállapítás. Ha nem inged, ne vedd magadra.

2013.03.04. 16:50:18

@Lycanthrop: Nem tudom, hogy így bárkit is felvennének-e...

GERI87 2013.03.04. 16:58:05

@Grafogirl:

mindig van szegényebb ország akire lehet mutogatni hogy "lám ők szegényebbek, mire fel panaszkodunk" de ez relatív....MO a nyugathoz, Európához méri magát, nem Kongóhoz....ahhoz képest meg a magyar szarul él, mert nem tud félre tenni, és egy fizetésből megélni olyan színvonalon amit a normának hisz.

(Az is igaz, a szomszéd lehet épp a semmire, hitelből vett ezt-azt....erre épül a fene nagy jólét, de már sokaknál ez bedőlt, várható volt....lehet még itt Moldáv színvonal.)

Persze én is nézek nagyokat mikor a cigi, pia, kávé tizenezres kiadásai mellett vki panaszkodik hogy nincs pénze....közben arra költ hogy mérgezi magát felesleges szarokkal.
Itt úgy mondják "ennyi nekem is jár"...máshol meg magasabb szint az elvárt az életminőségben:

Pl Kanadában meg kartonszám veszik a palackozott vizet és tápot vesznek a macskának (mert a házikosztott nem bírja a pocija), éttermébe járnak heti 3-szor.....de a 230-as benzin az drága...meg a 20 dolláros akármi....

Szóval nem lehet kijelenteni hogy "jól élnek csak nem veszik észre"...mihez képest? és mihez mérik magukat?
Ami másnak luxus és pénzkidobás ott az élet része lehet, az elvárt alap szint.

Lycanthrop 2013.03.04. 16:58:22

@Philosoraptor: akit én hoztam a céghez felvették. Szerencsére be is vált. Mondjuk a másik meg nem, de hát ez van. Sőt olyan is előfordult h valaki a segítségemet kérte, én meg nemet mondtam, mert elmesélte, miért rugták ki az előző helyről. Pontosabban annyit megtettem h megadtam hol kell jelentkezni, csak megkértem h ne hivatkozzon rám. Persze rám hivatkozott, a főnök meg nem értette hogy van ez. Persze akkor elmondtam mi az ábra a sráccal és kész. Nem vagyok jótékonysági intézmény, de abba nem szakadok bele h megkérdezem, van e hely épp a cégnél.

tanato 2013.03.04. 16:58:26

@hagyma: Úgy legyen!Bár én nemigen hiszek ebben az ÁFA-csökkentésben.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 17:02:58

@nyuszigonosz:

Én elértem amit akartam. Csak még többet szeretnék. Tanulok és tanulni fogok világ életemben. :)
Neeeem, nem vagyok diplomagyűjtő. De a hasznos tudást nem utasítom el. Vannak lagymatagabb időszakaim nekem is, bevallom, de azért úgy érzem nem vagyok reménytelen. Fejlődök, de szeretek is tenni érte.

Te igen rosszul érzel irányomba. ;) Nem haragszom.

tanato 2013.03.04. 17:03:23

@montroyal: Rengeteg laktanyájuk volt,csak a mi kis 25 ezres alföldi városunk határában 3 óriási szovjet laktanya volt.A nagy városokban ,meg a főváros környékén és a Dunántúlon még több.Irgalmatlan mennyiségű katonájuk állomásozott itt,fel sem lehet becsülni,mennyi.

Lycanthrop 2013.03.04. 17:07:02

@tableno: Mondjuk a melós cv-vel oda kéne sétálni, ahova az való, a HR manager-hez. De ezt felesleges ragozni. Persze h nem JÁR. Az eredeti kommentemben csak erre akartam pont rámutatni h az általános Magyar mentalitás az pont ilyen. Ezzel nincs is semmi baj, csak annyi h az ország pont ezért tart ott ahol tart, mert képtelenek vagyunk az összefogásra, mindenki felfelé nyal, lefelé tapos h odajusson a tűzhöz, ahol sütögetheti a maga pecsenyéjét...

Lycanthrop 2013.03.04. 17:11:25

@tableno: Mondjuk a melós cv-vel oda kéne sétálni, ahova az való, a HR manager-hez. De ezt felesleges ragozni. Persze h nem JÁR. Az eredeti kommentemben csak erre akartam pont rámutatni h az általános Magyar mentalitás az pont ilyen. Ezzel nincs is semmi baj, csak annyi h az ország ezért tart ott ahol tart, mert képtelenek vagyunk az összefogásra, mindenki felfelé nyal, lefelé tapos h odajusson a tűzhöz, ahol sütögetheti a maga pecsenyéjét...

Grafogirl 2013.03.04. 17:16:28

@GERI87: Nem mondtam, hogy jól élnek, de jobb az életszínvonal, mint ahogy gondolják. A korábbi hozzászólásomban a rosszkedvet hoztam fel, mint negatív dolgot. Nekem ezzel van gondom, nem azzal, hogy mihez képest jobb vagy rosszabb. Miért jobb az, ha egész nap "búvalbaszott" és mindenkire morog.
Ráadásul Magyarországon az emberek nem azért nem mosolyognak, mert annyira rosszul élnek. Így szokták meg, depressziós nemzet vagyunk és kész! A világon nem a leggazdagabb országok lakói a legboldogabbak. Elég csak Latin-Amerikára gondolni.. sok szegény él sokkal boldogabban, mint akármelyik gazdag magyar, mert a mentalitás más.
Érdemes tanulmányozni a Happy Planet Index-et, Magyarország a lista végén kullog!
www.gfmag.com/tools/global-database/ne-data/11940-happiest-countries.html?goback=.gde_4686777_member_216790652#axzz2Lf4oNvLT

gyapjasmaki 2013.03.04. 17:20:57

@Grafogirl: Amerikában is hasonló a Happy Index? :O Sőt megelőzzük őket :D Király.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 17:21:34

@tanato: volt hat
csak szinte ki sem mozdulhattak a laktanyabol
mikor 10 evesen kijutottam munchenbe, ott meg mentek az amerikai teherkocsik

tableno 2013.03.04. 17:27:05

@Lycanthrop: "az ország ezért tart ott ahol tart, mert képtelenek vagyunk az összefogásra, mindenki felfelé nyal, lefelé tapos h odajusson a tűzhöz, ahol sütögetheti a maga pecsenyéjét..." - szerintem meg az a fő gond, hogy nálunk az az elvárás, hogy uram-bátyám-földim alapon kapjon valaki állást (vagy pénzt, vagy pozíciót), nem pedig a valós érdemei alapján. Ha valaki arra nem képes, hogy maga küldje el a CV-jét egy melóra, akkor eléggé valószínűtlennek tartom, hogy később beválna, mint munkaerő. Annyit tudok esetleg segíteni, hogy kit keressen az illető, de innentől már neki kell megtenni a szükséges lépéseket.

Grafogirl 2013.03.04. 17:27:08

@gyapjasmaki: jaja mert USA-ban a "footprint" (ökológiai lábnyom) index rossz értéket kapott. a "well-being" (az elégedettség az élettel) az magas...

GERI87 2013.03.04. 17:29:40

@Grafogirl:

"jobb az életszínvonal, mint ahogy gondolják."

Több a hitelük mint kéne, több szart vesznek villantani mint kéne..

"világon nem a leggazdagabb országok lakói a legboldogabbak."

A környezettől is függ, ha egész évben meleg van, megterem a kaja a fán...egyből könnyebb minden:)
Északabbra már több kell a boldogsághoz....(mocskos anyagiak)

Az eszkimó is addig boldog a jég hátán amíg nem tudja hogy lehet másképp is élni, nem csak nyers halon a hóban...

Olvastam régebben mennyire megnőtt az inuit fiatalok között az alkoholizmus, depresszió, drogfogyasztás, öngyilkosság mértéke....kb a semmiből, amint a TV, internet, révén kitárult előttük a világ, láthatóvá váltak számukra a nyugat kínálatai....

Amúgy gen, egy rohadt depis nép vagyunk, ez öröklődik és ezt tanuljuk is...

nyuszigonosz 2013.03.04. 17:42:45

@Pitykeőrmester: " Te igen rosszul érzel irányomban. ;) Nem haragszom."

Én sehogy sem érzek irányodban, hogy a te szavaidat használjam. Egyszerüen leírtam, hogy ha nem teszünk semmit, nem jutunk tovább. Söt, azt is írtam, ha nem az inged, ne vedd magadra.
Írod, mindent, amit szerettél volna már elértél. Jó. Kész, ennyi.

Amúgy meg, nekem abszolút mindegy, hogy te kire, mire és miért haragszol.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 17:44:07

Persze, alapvetően a hozzáállás az alap.

Kommunista brosúrákban mindig leírják, hogy bezzeg a "szocializmusban" élő kubaiak milyen vidám, boldog emberek. Mindig nevetek ezen, mert érdekes módon a kapitalizmusban élő floridai kubaik is vidám, boldog emberek, sőt az egész karibi térségben ez van.

Tegnapelőtt mesélte nekem egy kubai a következő viccet:

Elmegy az amerikai milliomos nyaralni a Virgin-szigetekre. Ott lát egy néger fiatalembert, aki állandóan fürdik a tengerben, napozik, s banánt eszik a banánfáról. Odamegy hozzá:
- Na és azon nem gondolkozott, hogy leszed egyszerre 100 kiló banánt?
- Dehát minek? Megromlik - mondja a fiatalember.
- Hogy hogy minek? Leszedi, majd elszállítja a piacra és eladja.
- Minek tenném ezt?
- Aztán miután ezt megtenné többször, venne a nyerereségből egy furgont, s már nagy mennyiségű banánt tudna szállítani, eladni.
- De minek?
- Aztán sok pénze lenne, felvenne egy alkalmazottat, aki maga helyett szedné a banánt, ő vinné a piacra, s magának csak a haszon gyűlne, miközben itt lehetne a parton, fürüdhetne, napozhatna egész nap!
- Dehát én most is azt csinálom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 17:47:42

@GERI87:

Egy spanyol ismerős mesélte pár éve, hogy most, hogy a családban csak ő maradt kereső, a feleségét kirúgták állásából, már de facto éheznek, mert nem tudnak hetente 3-szor étteremben vacsorázni, ehelyett kénytelenek McDonaldsban enni.

Alice in Wonderland 888 2013.03.04. 17:57:49

@Lycanthrop:
10 pár virsli már 5000 Ft lett Mo-n?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.04. 17:59:45

@gyapjasmaki: "az unióban pl nincsenek határok"

már nem először mondod ezt a hülyeséget.
vannak határok. határellenőrzés nincs.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.04. 18:00:30

@gyapjasmaki: és nem az unióban, hanem a schengeni övezetben.

Alice in Wonderland 888 2013.03.04. 18:03:41

@Lycanthrop: A francia nők ezt a következőképpen csinálják (azok,akiket én ismerek, biztosan van más kategória is):

Nagyon nehezen engednek közel magukhoz, de ha barátok lesztek, az egy nagyon erős kötelék náluk.
Kvázi, ha egy francia nő a barátoddá válik, örökre a barátod marad. Kiáll érted, ismeri a hiányosságaidat, erősségedet, ezzel együtt fogad el. Ahogyan te is őt.
Így ha felmerül egy munka ő téged kérdez meg először, te pedig őt. Ám egy ismeretlent előtte felmér, hiába francia az illető...aztán dönt, hogy ajánlja-e vagy sem...
Én másképp működöm, a megérzéseimre hallgatok.
Ám sokat tanulok tőlük.

GERI87 2013.03.04. 18:04:18

"- Dehát én most is azt csinálom. "

:D
na igen...

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Erről van szó, más az alapelvárás életminőség terén.
Mikor volt ez a B125 hiszti, (B kat. vezethető 125-ös motor) sokan szentül meg voltak győződve hogy tömegek ülnek majd kis vackokra és forradalmasodik a magyar közlekedés...hisz ki ne akarnak ilyen benzinárak mellett 3 literrel eljárkálni egy trendi Vespán mint Rómában?
Amivel nem számoltak az az autó nyújtotta kényelem és az éghajlat....
MO nem Itália...és nem Vietnam.

Én is elképzeltem hogy ha USA-ban élék vennék egy kis endurót aztán 1 gallonnal ingáznék naponta...közben meg lehet hogy megnőne az igényszintem...és egy fenéket.

gyapjasmaki 2013.03.04. 18:04:24

@Babette_: Oké bocsánat, hogy nem voltam elégé pontos. A lényeg, hogy nem látom miért lenne értelme területeket követelni más országoktól, holott olyan problémák már nincsenek hogy a határ kettészelt 1 családot és nem tudnak könnyen találkozni.

Alice in Wonderland 888 2013.03.04. 18:05:19

@Lycanthrop: ok, most már láttam, hogy más is megkérdezte...
azért durva, hogy ilyen kérdéseket tesznek fel bárkinek is, bár biztosan voltak ezirányú tapasztalatok...

Alice in Wonderland 888 2013.03.04. 18:07:06

@Karinette: azt kihagytam, hogy csak olyan munka esetén, amelynél tudja, hogy érdekelt lehetsz...

Alice in Wonderland 888 2013.03.04. 18:13:19

@tableno: Igazad van. Most kerestem egy babysittert a nyelvtanulási időmre...keddtől péntekig heti 4X1,5 órára.

Egy 18 éves "kislányt" választottam, aki CV-vel(benne gyakorlati tapasztalatok stb) érkezett és úgy izgult, hogy aranyos volt nézni...az apukája elkísérte, aki szintén büszkén nézett a kicsi lányára, miközben bepattant a nappaliba a fiam mellé mesét nézni...a többi jelentkező tapasztaltabb volt, kiosztóbb és elvárásokkal teli, amiket azonnal felsorolt eléggé arrogáns módon, mert ő ugyebár már 20 éve ezt csinálja, neki ez jár...

Nem kérdés, hogy kit választottam, pedig őt senki sem ajánlotta nekem. A poén az, hogy ugyanannyiért fog dolgozni, csak sokkal lelkesebben...nem muszájból. Ám volt CV-je!

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 18:17:52

@tanato: viszont jo uzleteket lehetet veluk kotni egy regi tortenet
- Sergej add el a kalasnyikovoda- azt nem lehet mit csinalok a hadgyakorlaton
- ugyan mar sokan vagytok elore tartod a kezed es riabalsz ratatat ratatat..
ok meg van a bolt .. hadgyakorlat ..Sergej--- ratatatatat
latja am Ivan szettàrt kezekkel hullamzik le fel kozben hangosan brrrrrrrr brrrrrrrrbrrrr...

2013.03.04. 18:26:09

@Lycanthrop: Igazad lehet, de a ló túloldalára se kell átesni ezzel a dologgal. Továbbra is úgy gondolom, hogyha én beajánlok valakit, felveszik és nem felel meg, akkor én bizonyára kapni fogok valami letolást, amire meg nincsen szükségem.

2013.03.04. 18:27:15

@Philosoraptor: Legalábbis Magyarországon...

zopilote 2013.03.04. 18:36:26

@hagyma:
" ezt csak azert mondom, mert sokan otthon teljes szereptevesztesben vannak "
Ez bizony igy van sajnos: hazadeportalt haverom bemegy a fodraszhoz, hogy kellene
neki egy hajvagas. Megkerdi a fodraszcsaj, hogy van e appointmentje (nem talalom
hirtelen a megfelelo magyar szot ra, 30 ev az 30 ev) Nincs senki az uzletben, a have-
rom rabaszta az ajtot:) Kesobb hallotta, hogy a csaj panaszkodik mindig, milyen ke-
ves a kuncsaftja, tonkremegy falun :)

ABL CA 2013.03.04. 18:40:50

@Spacecake: szerencses ember vagy,vagy nem ismered meg annak a mondasnak a gyakorlati oldalat ,h:
segits valakin,es soha nem bocsajtja meg!!!

En ezt ugy ismerem, hogy segitett valaki nekem, es amikor bejott a dolog, O nem allt velem tobbet szoba..... :( (Pedig en akartam)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.04. 18:43:19

@zopilote: masreszrol
otthon fogàsznal 2h ra kaptam randevut . OK idopontott ,, odamentem.. 10-en vannak elottem uljek le es vàrjak ... kicsit kiabaltam hogy minek faxnak adsz 2-re ha masfel orat kell varnom.. 2-kor nyisd ki az ajtot es mond uram faradjon be ... szoval beengedett kovetkezonek..

zopilote 2013.03.04. 18:46:08

Regi 56 - osoktol hallottam a mondast: " Isten nem ver bottal, csak magyarral " :))

zopilote 2013.03.04. 18:57:30

Sokan panaszkodnak az otthoni ugyintezesre: bemegyek Egerben az okmanyirodaba,
hogy kellene utlevel. Keszultem, nalam volt az anyakonyvi kivonatom. Kitoltom a nyom-
tatvanyt, fenykep, befizetem az arat, kb 8000 Ft, 3 het mulva kikuldtek a magyar utle-
velemet, amit hasznalok az EU - ba belepesnel, nem kell sorballnom Angliaban, Nemet-
orszagban. Haverom nem kapta meg Kecskemeten a magyar utlevelet, szaroztak vele.

zopilote 2013.03.04. 19:04:11

@tanato:
5 evig laktam orosz laktanyaban gyerekkoromban (szinten Alfold), maig is emlekszem,
milyen allati korulmenyek kozott eltek:( Piaert eladtak volna a tankot is. Mi sem voltunk
kulonbek, amikor katona voltam:) (szinten Alfold)

kék madár 2013.03.04. 19:07:46

igen Kelet Europa nagyon hasonlo. Egyszer egy pragai lanytol kerdeztem aki ket honapig lakott Pesten, hogy mi a kulonbseg. Azt mondta, ha beteszi a fulhallgatojat es nem hallja a magyar szot, eszre se veszi, hogy nem Pragaban van.

Lycanthrop 2013.03.04. 19:16:23

@Philosoraptor: Gondolom munkahelye válogatja. Nálunk ebből semmi gond nincs. Miért lennék én felelős, csak mert tudok valakit aki munkát keres, a cég meg embert keres. Itt felfogják h nem az apja vagyok. Tény h a szakmám hiányszakma, nem egyszerű munkaerőt találni, talán ez is közre játszik.

tanato 2013.03.04. 19:30:23

@zopilote: Mondtam már mi majdnem egyidősek vagyunk tudjuk miről beszélünk,nálunk is voltak magyar családok akik szovjet katonacsaládokkal egy épületben laktak.Pl..feleségem nagyszülei vagy anyukám húga ahol unokatesóm majdnem perfektül megtanult oroszul az orosz ajkú gyerekektől./azután persze mindent elfelejtett költözés után/.Ismerősek az üzleteléseik is,meg a sorkatonáik állati sorban tartása.Egy esetben pedig anyukám húga segített egy meddő szovjet katonacsaládnak örökbe fogadni egy magyar intézitis árva kisfiút,aki szerintem a mai napig nem tudja a nagy Oroszoroszágban hogy magyar gyerek.Azóta kb. ötvenéves lehet a kis Szása/néhai Sanyika/.

2013.03.04. 19:32:54

@hagyma: Igazad van, habár tőled ez azért elég visszás olvasni.

tanato 2013.03.04. 19:33:10

@montroyal: Mindent eladtak ami mozdítható volt,órát,rádiót benzint,szenet,fát gumiabroncsot,csónakmotort,kaviárt ,pezsgőt,benzint stb.

encore 2013.03.04. 19:33:51

Kedves Rumi!
Te nem Magyarországon nőttél fel, nem itt éltél mindennap, nem itt kerested meg a mindennapi betevőre valót, mert sokaknál szinte csak arra futja a fizetésükből, sem a szüleid.
Te magyar vagy?
Csak akkor leszel magyar ha az itt élő emberek mindennapi nyomorúságát (ne téveszd össze a jajgatásukkal), átérzed.
Fel kell fognod hogy itt az emberek jó része annyiból próbál megélni hónapról hónapra, mint nyugaton egy ember egy-két napi zsebpénze.
Ehhez a nyomorult helyzethez vágjon jópofát az ember.
Ne hidd hogy tudod hogy mi az hogy nélkülözni, ne hasonlítsd ahhoz azt hogy 1-2 évig megéltél zsebpénzből ahhoz hogy más egész életében sosem jutott több.
A nyugatról szakadt ember nem bírja ezt felfogni, hacsak nem maga is ebbe a zsákutcába kerül.
Nekem is vannak nyugati ismerőseim, ők 30 év elteltével sem értik azt ami itt van mert ők sosem kerültek ilyen helyzetbe.
Ha elég nyitott szemmel járnál rájönnél hogy amit rossznak képzeltél, annál mindig van sokkal rosszabb is.
Ne azokat vedd alapul akik a magyar ismerőseid.
Nem mindenki tudja állni egy főiskola vagy egyetem költségét, helyette megy robotolni az isten háta mögé zsebpénzért.
Nekem is zsebpénz szintű kerestem van most, persze nem mindig volt így, és dolgozom rajta hogy ne legyen így, de ahhoz nekem is külföldre kell mennem.
Hogyha nem akarnék akkor is kell, ha élni akarok.
Ezt kell megérteni!

tanato 2013.03.04. 19:35:04

@zopilote: Te most egri vagy kecskeméti származású vagy?

2013.03.04. 19:36:34

@Philosoraptor: akit beajanlasz, az rad nezve lesz referencia. Ha az ember nem jon be, legkozelebb, ha ajanlasz valakit lehet, hogy mar be sem hivjak. Legalabbis nalunk....

2013.03.04. 19:40:57

@encore: es akinek jol megy otthon, az nem magyar? Ki mondja meg, hogy ki a magyar?

tanato 2013.03.04. 19:46:27

@hagyma: Na amerikai katonák is voltak itt igaz csak néhány évig és csak néhány helyen,elsősorban Taszáron,meg néha Kecskemét mellett gyakorlatozni a boszniai válság idején.Azóta sem megy olyan jól a kaposvári vendéglátósoknak mint akkor,és sok magyart is alkalmaztak eléggé jó/nem magyar/fizetésért.Jártak a balatonlellei szabadstrandra ott néhányszor beszélgettem velük,meg a kecskeméti repülőnapon is.Érdekesnek találtam,mennyi feketebőrű és mennyi női katona volt köztük.

Bélabáttya (törölt) 2013.03.04. 19:51:43

„És akkor politikától és jóléttől függetlenül talán otthon is több lesz a közvetlen és mosolygós ember.”
...ami két héten belül el is múlik.

Tényleg irigylem a (z így élő) kintiek problémáját. Talán megfelelő jövedelem, politikai, gazdasági, jogi biztonság melett itt is lehetne mosolygósan élni. Bár már alakulgat egy fiatal réteg, amelyik megpróbálja enélkül is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.04. 19:52:18

@bpetya75: "A millióknak van mit enni, még ha hó végén parizeres zsemle is az esetleg, van hol lakni, van mit felvenni. Ezen túl közelíteni kellene az igényeket a lehetőségekhez. Ha nem a nyugatihoz mérnénk az életszínvonalunkat, akkor talán könnyebb lenne javítani az állapotokon, mert nem tűnne olyan reménytelennek a dolog. "
Teljesen egyetertek vele! Nem tudom, vajon ez a kommunista rendszer atka-e, de talan az emberek fejeben meg mindig az van, hogy akkor gyakorlatilag mindenki egyenlo volt. ugyanezt akarjak most is: ha x-nek van plazma tv-je es BMV-je, nekem is kell! De ha nekem NEM TELIK ra, akkor miert kell megis eroltetni?
Az hiszem, hogy a nyugati tarsadalmakban valahogy "termeszetesebb", hogy bizonyos retegek kozott nagyobbak a kulonbsegek. Lehet torekedni, hogy en is elerjem azt a szintet, lehet kemenyen dolgozni. De nem divat sirankozni (legalabbis nem altalanos), hogy nekem nincs, neki van. Inkabb celkituzes, hogy en is elerjem azt a szintet. Sok esetben arrol, aki nem tud egyrol a kettore lepni, azt gondoljak (persze vannak kivetelek), hogy nem eleg szorgalmas es/vagy nem dolgozik eleg kemenyen stb. stb. Mo-n pedig ennek pont az ellenkezoje ervenyes: aki sikeres, az biztos csalt, lopott (az mas kerdes, hogy a szocializmusban igy lehetett ervenyesulni,ezert ezt tanultuk meg, igy el sem tudjuk kepzelni, hogy maskent is lehet valaki sikeres, es csak azert mert sikeres, meg kell belyegezni).

tanato 2013.03.04. 19:52:21

@Karinette: Francia anyanyelvű a lány?

Bélabáttya (törölt) 2013.03.04. 19:54:20

Irigylem kissé azon országok lakóit is, ahol nem csatolták az ország erületének jelentős részét, aminek köszönhetően ki is alakult (egyebek melett) a nem különösebben kellemes „jószomszédi” iszony.

zopilote 2013.03.04. 19:57:49

@tanato:
Egri ill kornyekbeli. De Kiskunhalason laktunk gyerekkoromban, Apam ott volt katona-
tiszt, utana athelyeztek a Matraba, egy kis faluba. Katona pedig Csongradon voltam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.04. 19:59:57

@tanato: "Itthon Mo.-on nagyon elmenetek a bolti élelmiszerárak,én sokat gondolkoztam az okán és arra a következtetésre jutottam hogy már csak innen tud az állam újabb bevételekhez jutni"
Jo meglatas:) Pont errol szol a kov. cikk is: www.nytimes.com/2013/03/03/world/europe/hungary-experiments-with-food-tax-to-coax-healthier-habits.html?ref=world&_r=1&

zopilote 2013.03.04. 20:02:22

@tanato:
" Mindent eladtak ami mozdítható volt,órát,rádiót benzint,szenet,fát "
Otthon meg mindig megvan egy 1957 - es gyartmanyu orosz lemezjatszos radio,
amit 1 liter palinkaert vettunk az oroszoktol:) Es mukodokepes:)

DieNanny CH 2013.03.04. 20:02:26

@Pitykeőrmester:
Én múlt héten vettem Svájcban 400 ml schauma color hajsampont 2,9 frankért. Az kb 700 Ft. Mo-on meg kb 800 Ft...

tanato 2013.03.04. 20:05:58

@zopilote: Halason is voltak szovjetek bőven,meg magyar laktanya is,meg még egy hatalmas hátárőrkaszárnya is lovassági kiképzőközponttal.Igazi katonaváros volt a szoc.rendszerben.A mátrai kaszárnya az a pétervásárai volt?Ott volt egy jelentősebb magyar laktanya akkoriban.Csongrádon milyen alakulat volt?

tanato 2013.03.04. 20:06:42

@Karinette: Az jó lesz a gyermek franciatanulása szempontjából is.

tanato 2013.03.04. 20:08:41

@zopilote: Nálam is megvan még az ősrégi szovjet lemezjátszó néhány ősrégi akkori szovjet sláger lemezzel együtt.

DieNanny CH 2013.03.04. 20:08:50

@VíziLó:
Bár nem tudom a lakásbérlet árakat, de nemrég számoltam ki, hogy az én lakásom havi bérlete 16%-a a fizetésemnek. Világos, D-Ny-É-ra néző ablakokkal, 25m2. Igaz, konyha nélkül. Mondjuk egy konyhás a fizetésem 25%-a lenne.
Mo-on lehet találni egy világos, többablakos konyhás lakást mondjuk 25ezer Ft-ért? Ha azt vesszük, hogy 100ezer a fizetésem.
Tehát kisvárosban, 2-percre tömegközlekedéstől.
Tényleg, halvány fogalmam sincs bérletárakról!

zopilote 2013.03.04. 20:13:00

Amikor otthon vagyok, szeretek regi csaladi kacatok, iratok kozott bongeszni. Kezembe
kerult egy AFESZ atveteli tomb a 80 - as evekbol. Ilyenek voltak benne, hogy leadtak
2 kg makot, 200 kg sargabarackot, 20 kg babot, stb. Falun szinte mindent atvettek ami
a haztaji gazdasagban vagy a haz korul termett. Voltak " divat " dolgok, amit nagyon
megerte termelni: tokmag, feketeribizli, malna, folias paprika, uborka, kaposzta, vide-
kektol fuggoen. Ha mostanaban szetnezek othon, szinte semmit sem termelnek, meg az
alap zoldsegeket is a CBA - ban vagy a piacon veszik meg. Pedig raernenek megter -
melni, sok a munkanelkuli. De akkor sem! Eleg csak napi 2 - 3 ora melo a kiskertben,
es meg van a csalad eves zoldsegszukseglete. Ami sokkal finomabb, izletesebb is, mint
az uzletben kaphato. Fizikai munkara alig lehet segitseget talalni. Haverom betonozott,
kellett volna neki segitseg, napi 5000 Ft -ert sem kapott embert. A 30 even alattiak
40 % - a munkanelkuli a faluban. Engem felve mert megkerni, hogy segitsek. Orom -
mel mentem, raadasul fizetseg nelkul. Ven fax letemre:) Pedig nem vagyok egy nagy "elmunkas".:) Me'g elveztem is a melot. Elbeszelgettem egy vallalkozoval, aki a tuzifat
hozta Anyamhoz. Mondta, hogy napi 8 ezer forintos fizetesert sem talal segedmun -
kast a fakitermeleshez. Mielott disszidaltam, fakitermelo vallalkozasom volt a 80 - as
evek elejen. Szinte mindig volt jelentkezo, aki masodallasban vallalta a nehez fizikai
munkat: ronkoket akasztani a huzatogepre, tuzifat bepakolni, rakodni.

DieNanny CH 2013.03.04. 20:16:19

@DieNanny:
Ja, az előzömhöz: az a 16% rezsivel együtt a bérleti díj!

zopilote 2013.03.04. 20:18:06

@tanato:
Csongradon muszakiak voltak: utaszok, pontonosok, kikepzobazis. En radiotavirasz voltam. A Matraban felenk szinte minden faluban volt laktanya: Feldebro, Verpelet, Recsk, stb.
Apam Halason a tuzerlaktanyaban volt tiszt, mi a korosi uton laktunk az orosz laktanyaban, 58-63-ig

mzgldr 2013.03.04. 20:20:18

@tanato: "Itthon Mo.-on nagyon elmenetek a bolti élelmiszerárak,én sokat gondolkoztam az okán és arra a következtetésre jutottam hogy már csak innen tud az állam újabb bevételekhez jutni,mármint az élelmiszer-áremelés révén. (...)És minden élelem áremelés ugye növeli a nem kis ÁFA-bevételeket,jelentősen növelve a politikai elit által elosztható pénzmennyiséget."

Igen, az élelmiszerek manapság hatósági árral kerülnek forgalomba. Tudom, páran évek óta nem voltatok itt, ezért elmondom milyenek itt a hétköznapok.

Az emberek a metsző hideg szélben állnak hosszú, tömött sorokban az Állami Lakosság-ellátó előtt. Mogorva, érzelem nélküli arcok a szürkeségben. Szemükben a félelem tükröződik, fejükön vastag szőrmesapka. Mindegyikük kezében egy kopott bádogcsajka, zsebükben egy feketére égett gumiízű komiszkenyér. Néhol szóváltás, verekedés egy zsírosabb cupákért. A TEK emberei ujjukat a ravaszon tartva szorongatják fegyvereiket és néha odasóznak a puskatussal egy, az éhségtől már csak támolygó ember koponyájára. Az utcasarkon egy elhullott nyugdíjasból lakmároznak a 4-5 éves forma mezítlábas piszkoskezű gyermekek.

Tudod miért olyan drága az élelmiszer? Mert a paraszt beviszi a Sparba, Tescoba a szarját, megkeni a beszerzőt, kicsengeti a polcpénzt anyámkínját és az ötforintos genyóból lesz egy 500 forintos termék. A haszon meg megy Németországba, meg az UK-be hogy abból az adóból fizessék az orvosoknak a 10 ezer eurós kezdőfizut.

tanato 2013.03.04. 20:21:44

@zopilote: Köszi az infót!Tényleg emlékezem még a mátrai kirándulásokra,nagyon sok katonával találkoztunk arrafelé,még a turistautakon is voltak Gaz.kocsikkal járó csapatok.

zopilote 2013.03.04. 20:24:11

@Bélabáttya:
Mexikoban is hasonlo a helyzet, alapbol nem szeretik az amerikaiakat. Igaz, ok haboruban vesztettek el teruleteik nagy reszet. Plusz a vezetoik eladtak, de nem volt valasztasuk.

tanato 2013.03.04. 20:25:06

@mzgldr: Lehet hogy a haszon egy része külföldre is kerül,de a 27% ÁFA az itteni politikai elit közös kalapjába kerül.csakúgy mint a benzinnél.Az sem megkerülhető kiadás,és az is fizeti akinek biciklije sincs,mert minden termék árára rárakódik minden benzináremelés.

tanato 2013.03.04. 20:29:07

@zopilote: Az biztos, büdös ,lett a fizikai munka,inkább segélyért állnak sorba,meg megpróbálnak hamis rokkantnyugdíjba vonulni,de zöldséget termelni az már kiment a divatból.sajnos.

2013.03.04. 20:31:01

@charlieharper: Pontosan erről beszéltem eddig is.

tanato 2013.03.04. 20:32:26

@Zsuzsi65: Sajnos logikusnak tűnik,itthon már csak abból lehet"profitálni" amit mindenkinek meg kell vásárolni,ami nélkül nincs élet.

DieNanny CH 2013.03.04. 20:36:37

@kék madár:
Nekem Béccsel kapcsolatban volt ilyen élményem. Ültem Bécsben egy vasárnap a villamoson, éppen valami magyarnak az életrajzát olvastam, hogy Pesten ebben meg ebben a házban lakott, stb. Erre elkezdtem gondolkodni, hogy hányas villamoson is vagyok? Melyikre kellene átszállnom, hogy elmenjek ahhoz a házhoz? Kb 1 perc múlva eszméltem rá, hogy 250 km-rel arréb vagyok... Nagyon fura érzés volt! De egyben jó is!

DieNanny CH 2013.03.04. 20:39:56

@encore:
"Csak akkor leszel magyar ha az itt élő emberek mindennapi nyomorúságát (ne téveszd össze a jajgatásukkal), átérzed."

Vagyis aki magyar ÉS Mo-on él, de születésétől fogva jó anyagi körülmények között, az tulajdonképpen nem mondhatja magáról, hogy magyar? Akkor micsoda? (Ja, politikus...)
:-)

tanato 2013.03.04. 20:40:57

@zopilote: A halasi tüzérlaktanyában volt apósom sorkatona 54-56 között,a forradalmat is ott élte meg.Sajnos ott a magyar sorkatonák lőttek bele a magyar tüntető lakosságba,több halott is volt.Szerencséjére apósom akkor éppen nem volt bent,így megúszta hogy civilek közé kelljen lőnie.Inkább több társához hasonlóan megszökött és hazagyalogoltak/apósom momentán Ceglédre a szüleihez/Néhány nappal később a magyar katonaság a forradalom mellé állt ott is,ezért a szovjet páncélosok 4.-én hajnalban körbevették a tüzérlaktanyát és leszerelték a még ott lévő magyar katonákat.

encore 2013.03.04. 20:41:29

@charlieharper: Magyarországon ember az ember farkasa.
Kell ennél többet mondanom?
Ganékupac persze nem mind csak az amelyik méltatlanul kihasználja a másikat, (ráadásul még bunkó is mert azt hiszi megteheti, és sok esetben jól is hiszi)
A másik "jól" élő meg szemellenzőt vett fel, vagyis nem érdekli a másik nyomora.
Nincs itt mit tenni, tömegével vannak a hitetlenek, (én nem ateistákról beszélek mielőtt vallási témákba ugranánk bele)
Ezek a hitetlenek beleélnek a világunkba, közérdektelenül hajtják a sajátjukat.
Meg van az jól élő okoska aki mindenbe belepofáz, abba is amihez köze sincs, csak élvezi a saját hangját, okoskodik.
A legtöbb a nyomorult akik lépni sem tudnak, egy kis rétegük amibe én is szeretnék tartozni, a lelépő akibe szorult annyi hogy legalább megtanul egy külföldi nyelvet és elmegy.

zopilote 2013.03.04. 20:48:26

@mzgldr:
" Mert a paraszt beviszi a Sparba, Tescoba a szarját, "
Nem hiszem, hogy a paraszttol vesz at arut a Tesco. Ellenben tudom, hogy hatalmas fol-
deket berel Magyarorszagon, ahol pl. angliai vagy del - afrikai szarmazasu manager veze-
tesevel ehberert dolgoztatva a magyart termeli a zoldseget, stb. (Heves es kornyeke)
Hallotal a tavalyi dinnyebotranyrol? Es a tavalyelottirol? Otthon voltam mindket nyaron.
Sokan Gorogoszagbol es Bugariabol hozzak be a dinnyet es hevesikent adjak el. Az igazit
pedig meg sem veszik a kistermelotol, vagy csak potom aron, es viszik kulfoldre.

encore 2013.03.04. 20:53:35

@DieNanny: Mindig vannak kivételek is, de ha a 10 millióhoz viszonyítunk akkor az elég kevés.
Mitől magyar a magyar?
Szerintem elég a magyar történelmet ismerni.
Ha valaki tudja milyen a rendszerváltás előttről (sok egyenlő ember aki dolgozott megélt, házat tudott épülni és ki tudta fizetni) -ez jó alap összevetni a rablókapitalizmus kezdete óta eltelt idővel, mitől maradt a magyar magyar, vagy vállt szarházivá, na én őket semminek nem tartom nem magyarnak.

encore 2013.03.04. 20:56:10

@encore: Bocs inkább 15 de lehet hogy csak papíron...

zopilote 2013.03.04. 20:58:39

@tanato:
Volt ott egy loveszezred is, azok felmentek Budapestre 56 - ban. Beloluk lett kesobb
a hirhedt 37. forradalmi loveszezred Kiskorosonre athelyezve. Apam 56 - ban Janos-
halman volt parancsnokhelyettes a legvedelmi tuzereknel. Nem kapott ertelmes paran -
csot, meg a Honvedelmi Miniszteriumban sem, erre atoltozott civilbe, es elment Pecsre
a noverehez. Majdnem hadbirosag lett belole, de regi tiszttarsai megmentettek. Igy ke-
rult Halasra is. Amikor Budapesten jart, ledobbent a rombolas merteken, es hogy kis-
gyeekek fegyverrel rohangaltak. Hozzatennem, hogy Bpest ostromakor 45 - ben reszt
vett a kitoresben, Mosonmagyarovaron kaptak el az oroszok, 4 ev hadifogsag lett belole.

2013.03.04. 21:04:10

@encore: es te merrefele szeretnel lelepni?

tanato 2013.03.04. 21:06:26

@zopilote: Köszi az infót!Valóban a leglényegesebb különbség 48 és 56 forradalmai között hogy az elsőnél nem fordult elő hogy magyar katonák magyar civilekre lőttek,míg a másodiknál ez mindennapos volt főleg az első napokban és később a sortüzeknél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:18:28

@Philosoraptor: foleg hogy tolem nem visszas
nekm van osszehasonlitasi alapom
a magyarok ugy gondoljak, a sajat tulajdonu haz a jo kicsi es a rantotthus vasarnap allampolgari jog
//+ a gyereknek egyetem es BULIZAS!!!!!/

TilosazA (UK) 2013.03.04. 21:19:18

Nem tudom, korábban írtátok-e, nincs most időm végigolvasni a kommenteket, a közepéig jutottam csak.
Én is úgy vettem észre, hogy bizonyos dolgok Angliában jóval olcsóbbak mint otthon. A babaápolási szerek meglepően, 10-40%-al is, sőt pl. a nedves törlőkendő itt 1 font, otthon 500-700 ft.
Viszont az élelmiszerek nagy részén nincs ÁFA. Legalábbis a blokk tanúsága szerint. (Mindjárt keresek is egyet):
E szerint van olyan amin 20%-os ÁFA van, logikát nem látok benne, de ilyenek: fogkrém, szájvíz, csipsz, fogkefe, folyékony szappan
van olyan amin 5 % ÁFA van, női higiéniai termékek (vagy egy része),
és a többin 0% van, ilyenek hogy: kenyér, tej, fagyasztott pizza, készételek, bébiételek, hús, gyümölcs, keksz, édességek.
Még egy kategória van, de abból nem vettünk, arra nem tudom, mennyi áfát kell fizetni.
Tehát ha itt is 27%-ot ki kéne fizetni minden élelmiszerre, itt is olyan drága lenne mint otthon, illetve még drágább.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:19:20

@tanato: jo
en a hideghaborurol beszelek
taszar az mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:21:46

@zopilote: es nagy utalatukba nyomulnak ide:)

tableno 2013.03.04. 21:23:00

@hagyma: az ok, hogy nem állampolgárijog, Amerikában sem az, viszont akkor nem kéne széjjeladóztatni sem az embereket!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:25:41

@TilosazA: en hatarozottan emlekszem 90-ben egy szocialista kepviselore /amugy valami tv-s is volt/ es konyorgott a parlamentben, hogy legalabb a "vizes" kenyerre ne tegyenek AFA-t, ha mar az alapelelmiszerekre igen
leszartak
amerikaban is AFA-mentes az alapelelmiszer, de a magyarok ezt maskeppen gondoltak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:27:56

@tableno: nem kene
de nekem ne dumaljon senki, amig ilyen ruhakban jarnak, ekkora a kocsmalatogatottsag, a cigarettaforgalom, a maganhazak aranya a gepkocsik tipusa stb.
addig pofa be

TilosazA (UK) 2013.03.04. 21:28:56

@hagyma: Nem tudom, mekkora kakiban lenne az ország (a költségvetés?), ha nálunk is ilyen ÁFÁk lennének... mindenesetre szomorú.

Spacecake 2013.03.04. 21:30:09

@Pitykeőrmester: jó embereknek mindig van munka itthon is,ha az eszed és a szíved a helyén van.ne parázz,hazatalálsz:-)

christophe 2013.03.04. 21:35:23

@encore: èn èltem Magyarorszàgon,napi 12oràkat dolgoztam,albèrletre kajàra ment el,mikor ez a kevès is veszèlybe kerult lelèptem...Csak azèrt irom ezeket,hàtha tolem elfogadod,hogy egyetèrtek Runi-val,a romànok kozt is nagyon sok jo ember van,a franciàk is szimpatikusak,ha van meleg ismerosod ,baràtod Te nem vàlsz azzà,a kulonfèle hivatalok nem azèrt vannak,hogy kicsinàljanak.Nemrèg uj(sokkal jobb)munkahelyet talàltam ismerosok velem orultek,3èv alatt automhoz hozzà se nyultak, Bp-en 3.nap feltortèk,zsaruknak derrogàlt jegyzokonyvet felvenni,soroljam?

Spacecake 2013.03.04. 21:36:04

@ABL CA: na mesélj:-)hallottam már én is ilyenről...
de nem lehet h hálátlan voltál??
persze az ember nyilván önzetlenül segít,ha segít,de ez is visszaüthet....

Spacecake 2013.03.04. 21:41:02

@encore: ez így van:-)
és még a leggazdagagabbak is sakkoznak a csekkekkel,mert a cash flow kicsi.
viszont a tartalék nagy:-)
tisztára MNB:-)

2013.03.04. 21:41:20

@hagyma: ez a magyar ingyen wgyetem nagyon a bogyodben van :)
Egyebkent nekem is, de en ilyenben extrem elveket vallok, mindenert fizetek tobbet, cserebe pici ado. A regi konzervativ republikanus felfogas adozas-allam teren.

M. Péter 2013.03.04. 21:42:25

@hagyma: Állama válogatja, van ahol minden élelmiszeren is van adó (sales tax).

gyapjasmaki 2013.03.04. 21:50:33

@TilosazA: Én se tudom, de pár napja néztük és annak a pénznek amit a munkáltató fizet utánunk itt Magyarországon csak a 42%-át kapjuk kézhez, míg Bulgáriában a 65%. Szóval nagyon sok adó ez. Rengeteg pénz folyhat el.

zopilote 2013.03.04. 21:50:50

@M. Péter:
Albertaban meg tartomanyi ado sincs, csak az 5% GST. Elelmiszeren azt hiszem, egesz Kanadaban nincs forgalmi ado.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 21:51:56

@charlieharper: inkabb az , hogy elvarjak
@M. Péter: van, de nezd meg mennyi
az egyik legnagyobb baromsag volt pl az egyszer mar meglevo 25-rol levinni 20-ra, mert a koltsegvetesi bevetelcsokkensen kivul semmi nem tortent
viszont
az alapelelmiszerekre valo csokkentes vagy megszuntetes, igenis hatassal van
enni kell

Pitykeőrmester 2013.03.04. 21:51:59

@Spacecake:

Köszönöm! Remélem be fog válni ez nálam is. Az utóbbi években sajnos lehetőséget sem kaptam, hogy bebizonyítsam mennyire szeretek dolgozni. Idekint annál többet.

Otthon sajnos a szemembe köpték, hogy szülőkorban vagyok és nem akarnak egy embert azért felvenni, hogy utána fizessenek utána, amikor teherbe esik és szül. Ez úgy öt éve volt Magyarországon. Nekem azóta sincs gyermekem még... Na mindegy. Az tény, hogy ha tehetem fogok majd szülni, de ettől ne legyek már megkülönböztetve hátrányosan!

gyapjasmaki 2013.03.04. 21:54:32

@charlieharper: Nem tudom pontosan mi lenne a jó itt Magyarországon. Mármint hogy mik legyenek az alap szolgáltatások, de én is annak lennék a híve hogy legyenek kicsik az adók, aztán mindenki fizesse meg amire szüksége van. Jobban tudnának az emberek sok mindent becsülni.

explanatus 2013.03.04. 21:56:57

Azt hiszem nagyon rosszul látjuk ezt a dolgot. Azok is akik kiállnak érte a mai napig, azok is akiknek nem jelent semmit. Tulajdonképpen miért volt erre szükség ez a legfontosabb kérdés. Miért csak velünk szemben volt erre a lépésre szükség? Ha mai viszonyaikból indulunk ki nem fogunk választ kapni, legalábbis nem megnyugtató választ. Pár sorban nem lehet erről beszélni, ezért csak nagy vonalakban. A franciák már Rákóczinak sem segítettek. Ha meg napjainkban szétnézünk, keleten látunk egy Dacia gyárat, északi szomszédunknál meg egy PSA gyárat. Egy gyarmatbirodalmat fenntartó ország, gyarmatokon megszokott eszközökkel „rendezte le” egykori európai konkurensét. Akkor röviden, a ki járt jól kérdésről. Egyes egyedül a franciák. Ha olyan jó lett volna az egykori magyar határok tologatásával megnagyobbodott országoknak, akkor ez alatt a majd száz év alatt legalább egy közülük kiemelkedő teljesítményt tudott volna nyújtani. Egyik se tudott, igaz, mi se, de ennek oka talán abban keresendő, hogy olyan kicsikké váltunk, mindannyian, hogy nem vagyunk eléggé versenyképesek a méreteinkből adódóan. Ha tegyük fel Pozsonynak nem megy jól, akkor Érsekújvár se tud ezen javítani. Ha Kolozsvárnak nem megy jól, akkor Segesvár sem tud neki segíteni. Ha Pécsről tömegével mennek el a fiatalok külföldre, akkor hiába maradnak Debrecenben ez nem segít az országon. Ha Berlin történetesen befürdik egy repülőtér építéssel, akkor Bajorország betesz annyit a közös kalapba, hogy a németeket ez nem rázkódtatja meg. Szóval, kinek mit hozott Trianon. Lehet, hogy területileg gyarapodtak a szomszédok, de összességében ugyanannak a mocsárnak vagyunk a rabjai mindannyian. Tehát, mi azért nem boldogulunk, mert „megcsonkítottak” bennünket, ők meg azért nem mert „kényszerrel felhizlalták” őket. Nem véletlenül működött ez ezer évig, de száz év után se működik az, ami nem természetes úton fejlődött ki. Talán egyszer felismerjük, mi vesztesek is, és ők, a győztesek is, hogy csúnyán behúztak bennünket a csőbe. Egyedüli győztese ennek a mocsárba-taszítottságnak a mai napig a franciák.

2013.03.04. 21:57:05

@zopilote: ugy emlekszem csak alapelelmiszeren nincs ado, amit nem kellett "csinalni", pl nyers hus, zoldseg, tej... De mar reg eljottunk. Biztos ez is valtozott.

zopilote 2013.03.04. 21:57:07

@hagyma:
melozni mennek, a jobb kereseti lehetosegekert. legtobbjuk nem akar elete vegeig ottmaradni, es sokan haza is mennek, nem szeretik az amerikai eletformat

micsoda? 2013.03.04. 21:58:24

@encore: Igen, ez van. Egyetértek.

@Zsuzsi65: "ugyanezt akarjak most is: ha x-nek van plazma tv-je es BMV-je, nekem is kell! De ha nekem NEM TELIK ra, akkor miert kell megis eroltetni? "

Bizony akinek nincs napi megélhetési gondja, az gondolkodik így.

A másik, nem dolgozunk kevesebbet mint például a szomszéd Ausztriában, és megközelítően rosszabbul él az átlag.Ez ami borzasztóan irritáló, és "rosszkedvünk tele"

Spacecake 2013.03.04. 22:01:06

@zopilote: 'Sokan panaszkodnak az otthoni ugyintezesre: bemegyek Egerben az okmanyirodaba,
hogy kellene utlevel. Keszultem, nalam volt az anyakonyvi kivonatom. Kitoltom a nyom-
tatvanyt, fenykep, befizetem az arat, kb 8000 Ft, 3 het mulva kikuldtek a magyar utle-
velemet, amit hasznalok az EU - ba belepesnel, nem kell sorballnom Angliaban, Nemet-
orszagban. Haverom nem kapta meg Kecskemeten a magyar utlevelet, szaroztak vele.

hat ennyi:-)2perc a neten,utananeztel mi kell,viszed,es kesz.
ez nem az agyhalottak országa,ahol a szádba rakják a bébipapit a karfiolagyúaknak:-)
de azért itt se kell diploma a túléléshez....
van akinek meg 3 is kevés...
józan paraszti ész.....na az nem árt:-)

gyapjasmaki 2013.03.04. 22:01:25

@explanatus: Hát én ezzel nem igazán értek egyet. Sőt. Bár kétségtelen a nyugatnak fontos volt hogy itt ne legyen egy erősebb, nagyobb állam. Az viszont, hogy mennyire voltunk vagyunk sikeresek, az bizony rajtunk múlt és fog is múlni.

2013.03.04. 22:02:38

@Spacecake: engem akkor az utlevellel atvagtak? Vagy 30,000t fizettem erte.

zopilote 2013.03.04. 22:04:08

@explanatus:
Azert a nemetek is vesztetek teruletet (Elzasz - Lotharingia) az osztrakok is (Del -Tirol) Bar ezek nem voltak akkorak, mint amiket mi vesztettunk

gyapjasmaki 2013.03.04. 22:07:05

@charlieharper: Ha soron kívül kéred és 10 éves akkor lehet hogy kb annyi.

tableno 2013.03.04. 22:08:20

@Spacecake: Aha, ahogy ezt Móricka elképzeli. Én is így hittem, amíg tavaly nyáron meg nem próbáltam magyar útlevelet csináltatni a külföldön született kisfiamnak. Kafka fantáziája is kevés a magyar hivatalok szivatási találékonyságához...

zopilote 2013.03.04. 22:09:05

@charlieharper:
megneztem a legutobbi vasarlasi szamlamat, kaven, kenyeren nincs ado, uditon 5% konzerveken, felvagottakon sincs

Spacecake 2013.03.04. 22:09:39

@Pitykeőrmester: mi az az összeg amiről azt mondanád h ugyanúgy élnél mint kinn vagy amivel megelégednél?
(Annak a tudatában persze,h tudjuk h szeretnél itthon élni...)

micsoda? 2013.03.04. 22:13:24

@micsoda?: Tetszik a poszt, a saját szemszögéből érthetően fogalmazta meg a gondolatatit. Nem hibája, hogy a nagyszámú vidéken élő emberek, életkörülményeit kevésbé ismeri. Nem mindenki segíthet ezen, hogy külföldre megy. Idős, vagy egyéb körülmények gátolják.

2013.03.04. 22:17:34

@gyapjasmaki: igen 10 eves az utlevel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 22:17:34

@zopilote: persze hogy a zomuk nem annyira
csak a dollart
erzed az ellentmondast?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 22:19:55

@Spacecake: amerikai utlevel is kb 4-5 het
bemegy, idore hivnak mondjuk
ugyintezes kib 20 perc
azutan kb 1 honap es postan jon az utleveled

gyapjasmaki 2013.03.04. 22:21:30

@charlieharper: Az alapból drágább úgy 1x ezer + gondolom gyorsan készült(7 nap belül) el az meg szintén 1x ezer.

Az 5 éves ha ráér, akkor 7500-8000 nem tudom pontosan.

Van még valami hipergyors is az 30-40 ezer.

Spacecake 2013.03.04. 22:23:09

@charlieharper: az attól függ hogy kérted...nem vágtak át.nem árt elolvasni a tájékoztatót,h mi mennyi....
50ért 24h-n belül útleveled van.
hivatalosan.hol kapsz ilyet??:-)

Spacecake 2013.03.04. 22:24:54

@hagyma: ld.előző....250dodó:-)24h.sürgősségi.

zopilote 2013.03.04. 22:26:25

@hagyma:
" a magyarok ugy gondoljak, a sajat tulajdonu haz a jo kicsi es a rantotthus vasarnap
allampolgari jog "
Nem allampolgari jog, tudjak ok is. De ha megdolgozik erte, ennyi jarna. Regen ennyit
kapott erte. Ma csak annyit keres a legtobbje, hogy a legminimalisabb letszuksegletei
dolgokat meg tudja venni belole. (Ha megtudja egyaltalan) Azert nem erdemes dolgozni.
Mennyivel vagyok en kulonb, hogy 6X annyi fizetest kapok ugyanannyi es ugyanolyan
munkaert, mint egy otthoni? Talan szerencsesebb, de az nem erdem.

Spacecake 2013.03.04. 22:27:13

@tableno: miért kéne itt mindennek ingyen lennie???
zsebedbe nyúlsz és kész.gyorsabban és jobban,mint bárhol.hivatalosan.
ja hogy ingyen kell??
úgy kicsit több idő.....

ABL CA 2013.03.04. 22:30:23

@Spacecake: Nem annyira izgalmas, egy cipoben jartunk de o egy kicsit mar elorebb volt, adott egy lehetoseget, ami nekem bejott, neki meg megallt, majd a visszajara fordult.. Probaltam segiteni egy ideig, de azta o teljesen elzarkozott a folytatastol. Mar nem is nagyon beszelunk. Egyszeru emberi irigyseg valoszinuleg...Azert meg probalkozom :)

zopilote 2013.03.04. 22:31:15

@Spacecake:
kanadai surgossegi min. 1 het, de kell igazolni, hogy miert surgos (pl repulojegy, stb) extra 5- 60 dollar, nem tudom, 10 eve kellett egyszer surgossegi

2013.03.04. 22:32:14

@Spacecake: 24h-n belul utlevel az tenyleg jo. Ami szerintem meg jo, az a szemelyi ig es hogy azzal is lehet EUn belul utazni. Es az egesz olcso volt.

Spacecake 2013.03.04. 22:33:19

@tableno: külföldön született kisfiadnak okosabb lettél volna ha a nagykövetségen intézed,mint a tesóm is nemrég,ugyan a kislányának,de nem látok különbséget:-)
ha nem is 5 perc,de fél nap ráment,inclusive TB és APEH(NAV) kártya....:-)
lassan járj,tovább élsz.-)

2013.03.04. 22:34:53

@zopilote: a del-afrikai meg kb 4 honap es egy rakat papir kell hozza.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 22:35:21

@Spacecake: ja, a gyors, megy tobbert gyorsan
@zopilote: OK, de sok atlagamerikai berli a hazat/lakasat/ lizingeli a kocsijat
es nem csinal nagy etkezest vasarnap SEM

Spacecake 2013.03.04. 22:36:45

@ABL CA: értem:-(
és értem mire írtad.azért próbálkozz,hátha most te segíthetsz...
nyilván vannak emberek akik túl 'büszkék'.....vagy egyéb sérelem.
azon meg lépj túl és ne te érezd magad szarul.
ennyi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 22:37:44

amerikaihoz eredeti szuletesi anyakonyvi kivonat
es meg par melleklet
jogositvany, valami mas fenykepes stb.
tavaly csinaltunk Marynek, mert keszulunk haza
nekem majd 19-e utan

rumitom 2013.03.04. 22:38:38

@flash.gordon: amit irsz igazad van, de nem latom benne a problemat. mint irtam, elotte egy szuk latokoru magyar voltam. Olvasott es tanult, de megis szuk latokoru. nem feltetlenul kell annak lennie mindenkinek, de en az voltam, es most mar, legalabbis korabbi onmagamhoz kepest nem vagyok az, amit en a kulfoldon elesnek tudok be. Lehet ha Magyarorszagon maradok is ilyenne valok, ezt nem tudom megmondani.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 22:43:41

@Spacecake:

Ez fogós kérdés. Sokat sem szeretnék mondani, de keveset sem. Pedig inkább lesz kevés, mint sok, ha figyelembe vesszük, hogy idekint a többszörösét keressük.

Ha otthon megkapnék egy biztos 160-200-at nettóban, akkor simán mennék. Ez sok, az otthoni fizetésekhez, kevés az árakhoz képest. Nekem elég lenne. Nem kellene 200, de legyen azért picit több, mint 160.

És most lehet nevetni. Ezért sem vagyok otthon. :)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 22:45:03

Na további szép estét mindenkinek. Kellemes tévézést, pihenést. Én is megyek megnézek egy filmet.

mzgldr 2013.03.04. 22:47:56

@zopilote: "Ellenben tudom, hogy hatalmas fol-
deket berel Magyarorszagon, ahol pl. angliai vagy del - afrikai szarmazasu manager veze-
tesevel ehberert dolgoztatva a magyart termeli a zoldseget, stb. (Heves es kornyeke)"

Ez számomra elég hihetetlenül hangzik, de nem kételkedem a szavadban. Errefelé én még csak nem is hallottam ilyesmiről. Könnyebb nekik kijátszani egymás ellen a termelőket. Igaz, én csak pár olyan vállalkozót ismerek aki szállít be ilyeneknek, de ott a kőkemény fingatás megy, egy ojrócentért is dobják őket egyből. Én is úgy hallottam hogy élelmiszereknél megy az utaztatás, így zsarolják a helyi beszállítókat (nem kell ez a szar, majd hozzuk a lengyelt olcsóbban amit ott is előadnak természetesen).

gyapjasmaki 2013.03.04. 22:51:21

@mzgldr: Én nem tudom hogy megy, de elég szomorú, ha így. Főleg hogy erről még csak nem is hallani, mármint újság szinten. Csak a dinnyéről.

Spacecake 2013.03.04. 22:51:49

@Pitykeőrmester: adok 220at látatlanban mert tuti okos kiscsaj vagy és ha minden igaz már angolul is beszélsz:-)
viszont feketén,és sajnos ez a magyar valóság.220ra még kb ua a járulék....

gyapjasmaki 2013.03.04. 22:58:27

@Spacecake: Még több is lehet, kb. 300 lenne az összes járulék. Amit a munkáltató+ amit a munkavállaló fizet.

Spacecake 2013.03.04. 23:00:59

@charlieharper: sztori:tavaly mentem volna családdal Dániába(elfelejtettem h nincs a srácoknak még útlevele-oda nem elég a személyi-nem tom miért)
bementem:MOST kell!!!!
segítettek,profik voltak,(biztos jó volt a szövegem.-),6 órán belül kész volt,(pedig azt vhol le kell gyártani)és nem fizettem le senkit....sztem megsajnáltak:-)
a gépet lekéstük viszont így is.
annyira azért ez se volt fontos,mindent a helyén kell kezelni.
leugrottunk Balcsira,nemvolt Legoland,de azért nem volt rossz:-)

rumitom 2013.03.04. 23:01:16

@encore: nem Magyarorszagon nottem fel, de ott jartam iskolaba, a nagyapam katonatiszt volt a legieronel (Papa majd Kecskemet) a masik nagyapam erdomernok (TSZ) idokbol. ha nem is eltem szocializmusban (mint ahogy egy Magyarorszagot soha el nem hagyott echte magyar, mai egyetemista, a jovo "ertelmisege" sem) tudom mi fan terem a szocializmus. Valoban soha nem kellettek ehezzek (bar onszantambol megtettem utoljara nem egesz egy honapja, hogy egy hetig nem ettem semmit csak ittam). Gyerekkoromban a moszkva teren csavarogtam es a nyaraimat a balatonon toltottem a nagyszuloknel traubisodat kortyolva. A joletemet meg a szuleimnek koszonhetem, akik azert magyarorszagon dolgoztak (es adoztak), es dolgoznak a mai napig, bar edesapamnal tavaly huzta le a rolot az apeh. A fenti szosszenetemnek meg semmi koze nem volt az anyagi jolethez. Bar mint azt mar ott is megjegyeztem, egy magyar magyar ezt nem ertheti meg (onhibajan kivul) es nem kepes tul latni azon, mert meg sosem tapasztalta meg, milyen az az anyagi fuggetlenseg. Nekem ez Magyarorszagon is megadatott, 2005-ben netto 600ezer forint korul vittem haza, azert mert folyekonyan beszeltem ket idegen nyelvet es piackepes vegzettseggel es tapasztalattal redelkezem. Tehat mikor nyugat europat hasonlitom ossze magyarorszaggal, akkor nem az otthon nyomorgast a kulfoldon keves fizetesbol is jol megelekkel. bar most valoban az otthoni fizetesem tobbszoroset kersem, de nem elek jobb anyagi korulmenyek kozott, mert mar otthon is mindent megengedhettem magamnak amire szuksegem volt. Tehat az en szabadsagom limitacioja nem anyagi volt, hanem valami egeszen mas. Errol is probalna ez a cikk szolni, de ezt csak hasonlo cipoben jaro ertheti meg (nemzetisegtol fuggetlenul), mintahogy en sem erthetem meg milyen napi szinten eveken keresztul melyszegenysegben elni, legyen az magyar vagy nyugat europai. Ennek azonban semmi koze a hazahoz valo viszonyomban. Pragaban is bunkok az emberek, nem csak budapesten, de ott nem zavar annyira, mert Pragahoz nem fuz olyan viszony mint Budapesthez. Amit en magyarorszag irant erzek olyan picit, mintha a lanyod prostitualtnak vagy mondjuk pornoszinesznek allna, onszantabol vagy mert az elet igy hozta. Mit tennel erre? kitagadod? elutasitod? aztan par ev mulva megbocsatasz, mert igazabol te szereted, es jot akarsz neki, de latod hogy az amit csinal nem jo. es ez faj. faj latni a lanyodat igy, nohat nekem nincs lanyom, de faj latnom magyarorszagot, es ez nem a magyarok, vagy csak otthon maradottak szapulasa....

Spacecake 2013.03.04. 23:03:53

@gyapjasmaki: hasra mondtam,majd a könyvelő kiszámolja.-)maradjunk a minimálbér plusz cashben.
ez nem Anglia:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.04. 23:04:45

@micsoda?: "@Zsuzsi65: "ugyanezt akarjak most is: ha x-nek van plazma tv-je es BMV-je, nekem is kell! De ha nekem NEM TELIK ra, akkor miert kell megis eroltetni? "

Bizony akinek nincs napi megélhetési gondja, az gondolkodik így."
Volt olyan idoszak, amikor a honap vegen csak vajaskenyerre futotta nekunk is, en GYED-en,a ferjem munka nelkul volt. Szoval nem teljesen ismeretlen elottem a szituacio:) Minden elismeresem azoke, akik probalnak talpon maradni egy nehez helyzetben is. Tavol alljon tolem, hogy altalanositsak, de ahogy masok is irtak, azert nincsenek tobb millioan azok, akik szo szerint eheznek.

gyapjasmaki 2013.03.04. 23:06:21

@Spacecake: :D

Ez ami hőn szeretett kis hazánk Magyarország :)

Spacecake 2013.03.04. 23:09:06

@rumitom: kérdés az h mit tudsz majd alkotni ott és mit tudtál volna itt??
(hol is?sorry,lemaradtam)
hosszútávon,egy teljes emberöltöt felölelő nézőpontból....

Pitykeőrmester 2013.03.04. 23:10:47

@Spacecake:

Te a NAV-nál dolgozol? Csak azért kérdezem, hogy biztosan jól válaszoljak az ajánlatodra. :)

Spacecake 2013.03.04. 23:17:34

@gyapjasmaki:nem hogy rossz hely lenne,én nem tok jobb helyet,pedig....
sajnálom h mások úgy érezték,h el kell menni....:-(
párat azért hazacsabítok és adok munkát. ennél többet nem tok tenni.vagy de:-.)

Spacecake 2013.03.04. 23:19:36

@Pitykeőrmester: és ilyenekkel ne viccelődj:-)

hádeváu 2013.03.04. 23:21:02

@zopilote:
azokban az években én is Kiskunhalason laktam :)
lehet,hogy Te is a " pirosiskolába" jártál?

Pitykeőrmester 2013.03.04. 23:21:48

@Spacecake:

Akkor elfogadás gyanús, ha kapok betanulási időt mondjuk két hetet. ;)

Spacecake 2013.03.04. 23:26:24

@Pitykeőrmester: Luzernbe kéne kezdeni jövő hét kedden.Mo-ra visszatérést ki kell érdemelni:-)
elmenni könnyű.-)

mzgldr 2013.03.04. 23:27:35

@rumitom: "Bar mint azt mar ott is megjegyeztem, egy magyar magyar ezt nem ertheti meg (onhibajan kivul) es nem kepes tul latni azon, mert meg sosem tapasztalta meg, milyen az az anyagi fuggetlenseg".

???

Szerinted egy "magyar magyar", akiben nem csörgedezik semmi nemesi nyugati vér, az az ostoba konok fejével nem képes olyan szintet elérni, hogy megtapasztalja az anyagi függetlenséget? Meg eleve, mitől független? Ha bérből élsz, akkor már eleve függő viszonyban vagy, hacsak nem keresel annyit hogy a megtakarításaid kamataiból élj és a munkát mint úri passziót fogd fel.

Taxomükke (UK) 2013.03.04. 23:31:11

@mzgldr: Nem teljesen, de azert kicsit butasag, amit irtal.
A "paraszt" tudod mikor birja kifizetni a polcpenzt meg egyebeket a Sparban meg a Tescoban? Amikor te a Bugatti Veyront. Nem a paraszt tehet arrol, ami otthon van, es altalaban nem az o aruja "szar", az inkabb a Hollandiabol meg mashonnan behozott izetlen vackokra mondhato.

Spacecake 2013.03.04. 23:31:13

@mzgldr: ez nekem is egy ? volt.....:-)
csak fáradt voltam.....:-)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 23:32:24

@Spacecake:

Svájc szép, akár ott is kezdenék.
Már csak a munkáról nem tudok semmit. Kamionsofőr? ;)

gyapjasmaki 2013.03.04. 23:35:32

@rumitom: Szerintem az baj az írásoddal, hogy elfogult. Alapból az emberek, nem szeretik a kritikát. Ráadásul a tálalás sem megfelelő.

Azt mondod "az aki nem ...., nem értheti" - ergo akinek mondod eleve esélye sincs érteni. Nem csoda hogy olyan válaszokat kap cserébe, hogy "az aki nem ...., nem értheti". Már miért ne értheti egy magyar ember amit elmondasz. Ráadásul egy valamiféle erő védekezés bármiféle kritika ellen.

A másik fontos dolog, hogy a magyarokkal szemben, csak kritikákat fogalmazol meg. A külföldieket, meg csak dicséred. Sokkal inkább valami dorgálásnak hat így amit írtál mintsem javító szándékú dolognak. Mert olyan érzetet kelt, hogy én itt vagyok kint, mi nagyon jók vagyunk ti meg mind rosszak és elviselni se tudlak titeket, max pár napig.

Ettől függetlenül lehet igazad, csak ezt nehéz megemészteni ilyen formában.

Ha már kritikát fogalmazol meg, és azt akarod, hogy az jobban elérje azt akinek szánod, akkor nem árt pár pozitív dologgal kezdeni, illetve azzal hogy van remény, de nagyon rossz a helyzet. Hasonlóan az hogy minden magyar szomorú, meg hasonlók, messze nem igaz, lehet valakinek a környezete vidám, neked nem az jutott és nem azt láttad általánosnak, de ezzel embereket vesztes el az ügyeddel kapcsolatban. Szóval az ilyen általánosító kijelentések, majdhogynem tények kerülendők, hogy minden magyar... vagy a magyarok...

A másik dolog, hogy mindennek van árnyoldala, a kinti életnek is tuti van. Mint mindenhol, ezekről is beszélned kell, különben túl meseszerű lesz, meg persze hihetetlen. Sokkal kevésbé lesz befogadható, arról nem is beszélve hogy elérhetetlenebbnek is látszik.

Most ennyi jutott eszembe, aztán lehet tévedek.

Pitykeőrmester 2013.03.04. 23:35:33

@Spacecake:
Viszont, ha így jobban belegondolok, akkor elvállalnék egy szintén külföldi munkát kevesebbért, mint amennyiért most dolgozom. Hülye vagyok én? Nem.

Egyezkedjünk még egy kicsit. :)

Taxomükke (UK) 2013.03.04. 23:36:02

@hagyma: Sokat jarsz mostanaban Magyarorszagon kocsmaba, hogy ennyire tajekozott vagy? Hagyma, sok dolgoban egyetertek veled, sok mindenben nem, de miert nyilatkozol ilyen magabiztosan olyasmirol, amirol fogalmad sincs?

Spacecake 2013.03.04. 23:37:24

@Taxomükke: még drágábbaka piacok,de be fognak indulni.
én hál Isten,csak a zöldségesnél vásárolok,és lehet 1,5ször olyan drága mint a tecsó,de 2xolyan jó.minimum,ilyen 1szerű.matematika.-)

rumitom 2013.03.04. 23:39:07

@mzgldr: bennem sem csorgedezik semmilyen nemesi nyugati ver, hacsak nem a maria terezia idejeben betelepitett svab vert tekintjuk annak :) megerteni valaki ezt az olyan hozzaszolasok miatt nem tudja mint amilyen az altalam reagalt is volt, akik nem latnak tul a jolet nem joleten.. Otthon is lehetsz jomodu, csak szerintem rossz ugy annak lenni ha kineznek emiatt. ha masok nem a teljesitmenyedet latjak mogotte, o ezert megdolgozott es nem csalas utjan szerezte, nem ismeros intezte. (meg akkor is ha esetleg aranytalanul magas fizetest kapott az elvegzett munkajaert, de o azt maganak kiharcolta a bertargyalason). Ezen mentalitasbeli okok miatt erzem ugy hogy nem ertheti meg, mert otthon a gazdagnak is a penz szamit (nyilvan van kivetel), mint ahogy nyugaton is vannak onzo, kapzsi emberek.

Spacecake 2013.03.04. 23:41:58

@Pitykeőrmester: ennyire utálod UK.t,Skóciát??
(megértem)
mennyiért dolgozol most,bár tudom h nem ildomos,meg ez tabu itt a külföldiek között,de hát ez van:-)

Spacecake 2013.03.04. 23:43:33

@Taxomükke: mert jólesik neki:-)ennyi.

zopilote 2013.03.04. 23:43:51

@hádeváu:
A felsovarosiba jartam, de csak az elsot, utana 3 evet Koszegen, a Logopediai Intezet-
ben, beszedhibas voltam, ahol "rendbe" tettek, majd 4 evet Verpeletre, a szomszed fa-
lubol, ami olyan kicsi volt, hogy csak alsotagozatra futotta:) De ovodaba is Halasra jar-
tam, es nyaron pedig a Natkai - szigetre:) Meg a Sostohoz:) Regi szep idok!!! :)

Spacecake 2013.03.04. 23:46:34

@Pitykeőrmester: szigorúan vendéglátás.szigorúan étteremben vagy bárban.apropó:gügyögsz németül egy picit??(de tök mind1,a svájci ugyis más,most küldtem ki vkit,0 némettudással 1 hónapja és még nem hívott,h gáz lenne:-)

Pitykeőrmester 2013.03.04. 23:48:10

@Spacecake:

Nem utálom Skóciát. Picit az időjárást, de már megszoktam azt is.

mzgldr 2013.03.04. 23:48:56

@Taxomükke: nem volt pontos a hozzászólásom, az első részére fektettem a hangsúlyt, LOL. Paraszt alatt a hülye magyar beszállítót értettem, akikből én konkrétan ismerek olyat, aki csengeti a polcpénzt, akit fingatnak, aki csinál nekik sajátmárkás cuccot is. Nem gyümölcs, az igaz.

Várjál, lehet ha Hagyma hazajön a nyári szünetben és látja a sok fiatalt a strandon meg a kocsmában, teljesen kész lesz tőle és a következő öt évben rugózik majd rajta. :D

rumitom 2013.03.04. 23:49:00

@gyapjasmaki: jogos a kritika, nehez megfogalmazni erzeseket anelkul hogy ne hassunk reszrehajlonak. picit ahoz tudnam ezt hasonlitani, hogy az ocsedet, akit jol ismersz, kritizalod, mert szereted ot, es fontos szamodra, es szeretned ha tokeletes lenne, ezert a szamodra nem tetszo dolgokat szova teszed, megdorgalod, es gyakran tobbet szidod mint dicsered emiatt. Mig mondjuk a vele egy idos szomszed sracot ugyanazert csak mosolyogsz es nem szolsz semmit, mert o hozza nem fuz olyan viszony. Az nem zavar ha a szomszed sracbol egy lehuto, ingyen elo tanulatlan akarki lesz, ellenben ha az ocsedbol... erted mire gondolok? vagy mar tul is ragoztam :)

Spacecake 2013.03.04. 23:56:06

@Pitykeőrmester: na majd ha meguntad,dobj egy CV-t priv.-ben azért.nem igaz az,h itt ne lenne rendes munka,meg hogy csak kapcsolatokkal lehet bejutni bárhova is(najó a ha a HÁ-t is annak vesszük akkor igen:-)

gyapjasmaki 2013.03.04. 23:56:25

@rumitom: Én értem mi volt a célod, és hogy jó szándék vezérelt. Csak ez így ebben a formában nehezen emészthető, annak akinek szántad. Több empátia kell az iránt, akinek mondani szeretnéd. Nem lehet csak negatív dolgokat az ember fejéhez vágni és azt mondani javulj. Így csak egy ellenség lettél. Ezért az a reakció, hogy nincs jogod "észt osztani" és ezért leszel rögtön nem "igazi magyar"(jelentsen az bármit is). Valahogy el kell érni, hogy bízzon benned akinek szánod és azt is hogy ezt segítő szándéknak ne pedig dorgálásnak lássa.

Legközelebb tuti jobban fog sikerülni. :)

mzgldr 2013.03.04. 23:56:38

@rumitom: hát nem tudom, szerintem mi nem ugyanarról a Magyarországról beszélünk. Ha egy párezer fős faluban vagy kisvárosban laksz, akkor esetleg téma lehet az anyagi helyzeted, de az a helyzet, hogy már ott sem nagyon. Budapesten én azt sem tudtam hogy laknak-e a szomszéd lakásban, nemhogy azt, hogy milyen anyagi helyzetben vannak. Kicsit túlreagálod a dolgokat.

gyapjasmaki 2013.03.04. 23:58:13

@Spacecake: pfúj, protekció :P undi :D

zopilote 2013.03.04. 23:58:57

@mzgldr:
Arra en is kivancsi leszek, marmint Hagyma hazalatogatasara 15 ev utan:) Kozvetlenul
nem is merem neki mondani, hogy ott kicsik vissza kell venni a kritikabol, meg ha jogos
is. Nagyon nem szeretik a " Bezzeg Amerikaban" megjegyzeseket!:)

Spacecake 2013.03.04. 23:59:10

@rumitom: van öcséd 1általán???:-)vagy ez csak olyan elméleti példa volt megint?

Spacecake 2013.03.05. 00:01:01

@gyapjasmaki: hüye.ezt most már kapcsolati hálónak meg tökének (vagy tőkének) hivják???!!!:-)

Pitykeőrmester 2013.03.05. 00:01:39

@Spacecake:

:) Tehát akkor svájci munkát ajánlasz, napi hány órában(?) ennyiért.

Akkor egyelőre marad Skócia, napi 6 óra sokkal többért. Na jó heti háromszor azért több, mint 6 órahossza. Olyankor megvan az a 12 is.

rumitom 2013.03.05. 00:03:01

@mzgldr: nem kizart, csupan a mar nem tudom milyen felhasznalo nevu ur felhaborodasara reagaltam, aki leragadt az anyagiaknal. Ertem en hogy akinek nincs, annak ez kozponti kerdes, de ez a post egyaltalan nem errol szolt, persze az en hibam, nem kell mindenre reagalnom :)

Pitykeőrmester 2013.03.05. 00:04:24

@Spacecake:

Oké. Beszélünk még. :)

@gyapjasmaki: én itt építek kapcsolatot. :))) Jó kis csapat ez itt.

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:04:57

@Spacecake: Ez Magyarország, nem kell PC-nek lennem :P

zopilote 2013.03.05. 00:05:59

@gyapjasmaki:
Bizony, nagyon vigyazni kell otthon, hogy az ember hogy ad elo dolgokat, hogy ne sertse
meg az otthoneloket. Igen, legfontosabb az empatia. Bele kell az embernek elni a helyze-
tukbe magat, ami nagyon nehez. Nagyon erzekenyek otthon, ami ertheto is.

rumitom 2013.03.05. 00:07:46

@Spacecake: szerintem egy nagyon jo elmeleti pelda volt :) de van ocsem, ketto is, habar a viszonyom nem hasonlithato a hszemben megfogalmazott dorgaloshoz, igy a pelda valoban csak elmeleti

Spacecake 2013.03.05. 00:10:23

@Pitykeőrmester: sztem neked most tök jó helyed van.én nem ugrabugrálnék,persze értem azt h ez kevés.
meghát nem itthon van az emberfia/lánya se:-)
kezdetnek 1200CHF plusz szállás.
napi 8óra,a többi rendes túlóra,ahogy illik nyugaton:-)
heti 5nap alapból,de össze vissza.

Spacecake 2013.03.05. 00:12:31

@rumitom: jó,értettem én,nekem is tetszett,csak kötözködtem.tudod,magyar vagyok.-)

Spacecake 2013.03.05. 00:17:02

@zopilote: igy is van,meg nem is:-)attól függ kivel beszélsz,kihez szólsz.
és az empátia mindenhol fontos,nem csak itthon,vagy a 'szegény' magyarokkal szemben..

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:21:03

@Spacecake: Azért a legfontosabb, azokkal a szegény magyarokkal szemben, akik nem érthetik... :D

Pitykeőrmester 2013.03.05. 00:22:25

@Spacecake:

Nem ugrálok egyelőre. Ha majd otthon találok munkát, akkor fogok elgondolkozni. Köszönöm a lehetőséget így látatlanban is. :)

Spacecake 2013.03.05. 00:29:56

@Pitykeőrmester: helyes!!!ne kapkodj soha,de ne hagyd h elússzon az életed a semmibe.
és ne félj segítséged vagy szívességed kérni.
nem olyan rossz mindenki azért,sőt....
sok sikert!!!

Spacecake 2013.03.05. 00:31:40

@gyapjasmaki: te csak ne humorizálj,kérlek,nagyon is komoly dolgokról van itt na p mint nap szó:-)

Spacecake 2013.03.05. 00:42:05

@gyapjasmaki: na ennyit a mai posztról....holnap londoni pizzafutár??tegyék meg tétjeiket.....:-)

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:46:12

@Spacecake: Szerintem egy Erdélyben született székely lesz, akit ott lemagyaroztak, majd Budapesten járt egyetemre, de mindig, lerománozták, mire kiment Berlinbe és most jól érzi magát, végre. :)

hádeváu 2013.03.05. 00:47:03

@zopilote:
mi a strandra meg Fehértóra jártunk nyáron ugyhogy nem pancsiztunk együtt:)
de amit írtál az alapján apáink ismerték/ismerhették egymást

Spacecake 2013.03.05. 00:49:59

@gyapjasmaki: honnan tudod?megírtad a sztoridat??:-)

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:53:41

@Spacecake: Dehogy, én olyan magyar vagyok mint annak a rendje 25-öd ízig színmagyar parasztgyerek. A 10 emeletes felhőkarcolókra is jó pár percig csak rácsodálkozom, mire tovább tudok menni. :)

Void Bunkoid 2013.03.05. 01:02:43

"Mi több nem volt olyan év, hogy ne jártunk volna a szlovák Kárpátokban és tapasztaltuk volna meg a szlovákok vendégszeretetét"

Ez nem olyan meglepő, a magyarokat alapból nem utálják speciel a Tátrában, meg Erdélyben sem, a románok sem. Ha valaki úgy megy oda, hogy eltölti az időt, síel, erdőt jár, szép tájakat nézeget, akkor alapból nem a revizionistát látják benne, hanem a turistát, aki azért jött oda, hogy egy valag pénzt elköltsön, és az nekik jó.

Ha valaki elkezd a Tátrában vesszentrianonozni, akkor akkor is kidobják a helyről, ha tősgyökeres amerikai vagy német. Vagy éppen zsidó :P

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 02:01:16

@zopilote: nekunk quebecben 15% a forgalmi ado.. hurra

alapelelmiszerre nincs ado

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 02:35:20

@charlieharper: igazabol semmilyen elelmiszerre nincs forgalmi ado igaz csak amit csinalnak tehat valamilyen serviz van hozza pl csirkehus nincs de ha grillcsirkekent veszed van tax ( ha gyarilag csomagolt sult csirke darabokra nincs .. fekesz lasaga,pizza szinten nincs.. ott keszult hidegtalak, salatak sulyra kimerve van tax..

egyebkent nalam a kliensek mintha a holdrol jonnenek .. tax ? milyen tax ? nincs tax!!! nem is fizetik ki es nem birkozhatok veluk
ezert $100+ tax no no no!.OK akkor 115$ es ne fizess taxot .. na ugy jo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.03.05. 03:35:39

Ezt a külön vízcsaphasználatot télleg úgy kell elképzelni, hogy ha langyos vízben akarnék kezet mosni akkor az van, hogy rángatom a kezem, hideg-forró-hideg-forró és átlagban meg van a langyos? :D Mert akkor az komolyan röhej es...Mondjuk kb 10 perc alatt fabrikálnék némi pvc-csőből meg drótból egy közösítőt, de hát az csak én vagyok...

zopilote 2013.03.05. 03:58:11

@montroyal:
Ismerem a helyzetet, Vancouverben egy autoszerelo haverom muhelyeben " laktam " ide-
iglenesen par evig, nem volt olyam customer, aki ne alkudott volna. Ott is az adoval volt
a legnagyobb problema es az oraberrel. Szornyulkodtek es irigykedtek, de arra nem gon-
doltak, hogy mennyi a rezsi. Szemben volt egy gorog karosszerias, az is a muhelyeben la-
kott, meselte, hogy mindenet vittek a volt felesegei. Erdekes, 2 Kanadaban szuletett fia
visszament Gotogorszagba 10 eve, de lehet, hogy a valsag ota visszajottek. Hallotam,
hogy szazaval jonnek vissza a gorogok Kanadaba az utobbi 2 evben es a kanadai ven -
degmunkara palyazok kozott gorog es irorszagi a legtobb Europabol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 04:18:39

@zopilote: az a baj, hogy nem erted az istennek sem
csak az agyadban van a bezzeg amerika
nincs bezzeg amerika
pont az van, hogy ebben a gazdasagi helyzetben amiben a vilag van, senkinek nincs mire ugralnia/ foleg akinek nincs penze ugye/
a magyaroknak sem
nincs ingyen egyetem
nem kotelezo a hetvegi kocsmazas
nincs minden nyaron nyaralas
nem kotelezo kocsit fenntartani
stb.
magyarorszagon meg mindig nem ertik, hogy ha nincs akkor nincs
az en nagyapam pl eleteben nem volt nyaralni
azt sem tudta mi az
most elvaras, azelott mielott kifizetnem a villanyszamlat
a bezzegamerikai felesegem sem jart amerikan kivul vilageleteben
alkalmazkodni kellene a vilaghoz a magyaroknak is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 04:29:52

pont arrol van szo, hogy bezzegamerikaban nagyon sok ember /nagyon sok!/ rosszabbul el mint otthon es kisebb a vagyona
rosszabb a kocsija, mobilhomet berel stb.

zopilote 2013.03.05. 04:38:42

@hagyma:
Ertem en, hogy mit mondassz, hidd el. Ott sem mindenki jar minden hetvegen szorakoz-
ni, nyaralni pedig csak az jar evente, aki megteheti. Mert van azert egy reteg, aki meg -
teheti. Maskulonben az en nagyapam sem volt eleteben nyaralni, kora tavasztol keso o-
szig a foldeken dolgozott, telen az allatok ellatasa csak 1-2 ora volt naponta. De vasa-
nap eleteben nem dolgozott (vagy csak nagyon surgos esetben) Apam sem szeretett nya-
ralni, kulfoldon is csak egyszer jart, hadifogsagban. 3 ev Sziberia, favagas, 1 ev Szocsi,
epitkezes, ott az idojaras is elviselhetobb volt.

mommmmo 2013.03.05. 05:29:06

@rumitom:
Azert ez erdekes, en is 7 ev utan jottem haza, de mar par honapot vagyok itthon es nem ment el az eletkedvem.
Igaz nem elek valami nagy tarsasagi eletet, szoval lehet ennek koszonhetoen hulyesegeket sem sokat hallok, de sem a Ferihegyen, sem az okmanyirodaban nem szivattak meg. Amugy is, el sem tudom kepzelni, hogy milyen ugyeid lehetnek, hogy allandoan az okmanyirodaba jarsz.
A tobbi kelet europaival kapcsolatban, nekem ez tok evidens, hogy egy kategoria vagyunk, csodalom, hogy ez itt ekkora viszhangot keltett (masoknak nem evidencia????) Kelet europai haverokkal altalaban ugyanugy el lehet duhongeni a posztkom fertorol, mint itt ezen a blogon.

Sot, szlovak baratnom a bunbakgyartas temakorerol is detto ugyanazokat mondta, mint amire mi panaszkodunk, csak ugye ott a hulye politikusaik minket magyarokat hasznaltak bunbaknak. Ugyanaz pepitaban.
Szoval csodalom, hogy ez valakinek nem evidens. Es szerintem a posztkom orszagok tarsadalmi politikai felallasa is nagyon hasonlo, van akiknek kisse jobb, van akiknel kisse sz@rabb, mint nalunk, de mind kabe ugyanazokkal a (gyakran total abszurd) problemakkal kuzdenek, tobb kevesebb sikerrel.
Erdekes modon szlovak, lengyel, sot kazah ismerosok is ugyanugy vertek a fejuket a falba az otthoni allapotok miatt mint en, es total megertettek a temat, a holland pasim pedig (akivel amugy mindent megbeszelek) azt sem erti, mit lehet ezen ennyire kiakadni.

De en ugy gondolom, ha egyszer ugy belulrol megkostolna milyen ez a posztkomsag, akkor megertene, sot ugyanolyan ember sem lenne, mint amilyen most, hollandkent. Valami megtorne benne, ugymond.

2013.03.05. 06:30:02

@hagyma: Nem szükséges előadni ezt a magyarok nem tudják, mi a jó című nótát, mert ha annyira jó lenne itthon, te is itt maradtál volna. :) Azt nem vonom kétségbe, hogy az emberek többsége azt hiszi, hogy neki minden jár, de biztos vagyok benne, hogy ez a szocializmus hagyatéka, amit a mai napig nem sikerült levetkőzni se az embereknek, se állambácsinak...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.05. 08:01:17

hát igen az index címlapon rendszeresen olvashatóak olyan címlapos posztok, aminek a lényege, hogy a magát felsőbbrendű értelmiségi liberális demokratának képzelők mennyire rühellik a saját népüket... pontosabban... (hiszen nem tudjuk milyen náció gyermekei ők, lehet, hogy izraeliek...): a magyarokat...

jó hogy ez a posztolóból lassan kezd elmúlni

chico 2013.03.05. 08:03:25

@mommmmo:
mennyire igazad van a kelet-európai posztkomcsi mentalitással kapcsolatban. Csak egy példa: tavaly tanulmányúton voltam Sri Lankán egyszem magyarként. A csapatban volt egy lengyel, két cseh, meg két horvát. Messzemenően döbbenetes élmény volt, hogy még utolsó este az Indiai-ócenán partján álló szálloda teraszán, az igazán vadregényes trópusi éjszakában is arról ment a disputa - na jó, nem kizárólagosan, de előkerült a téma -, hogy egyik vagy másik ország idióta politikusai mit hogyan műveltek éppen, és mindenki tudott a saját országából hasonló példát hozni megértő bólogatás mellett. Meg hogy milyen abszurditások keserítik az életet Lengyel-, Cseh- vagy épp Horvátországban. És egy dolog volt még nagyon közös: mindenki szégyellte, hogy ilyen agyatlan barmok vezetik az országát, és nem nagyon volt értelmes tipp arra, hogyan, mitől és legfőképp mikor változhatnának meg a dolgok.

micsoda? 2013.03.05. 08:22:04

@Zsuzsi65: Bocsi, de nehogy már az legyen a mérce, mennyien éheznek. Ennél többet érdemlünk.

bpetya75 2013.03.05. 08:31:33

@mommmmo:

Kíváncsi voltam reagálsz-e, mert nekem úgy tűnt eddig a soraidból, hogy Te nem fordultál be a rettenetes és kibírhatatlan és egyáltalán magyar viszonyoktól, pedig nem két hete vagy itthon. De biztos Te vagy a kisigényű ;-)

Egyébként meg jó lenne befejezni a zavarkeltést. Itt a többség megaszondta, hogy a szlovák, meg a román, meg a lengyel, meg úgy általában mindenki, aki nem magyar, az baromira összetartó, meg segítőkész, meg minden, csak a magyar nem. Szóval ne gyere ezzel a pepitázással, mert csak összezavarod itten az embert :-D

bpetya75 2013.03.05. 08:35:43

@micsoda?:

Márpedig onnan indult a dolog. Hogy itt tömeges és állandó éhezés van. Az meg nincs, hanem elszállt igények vannak, amit a legegyszerűbben tényleg az autóval meg a plazmatévével lehet jellemezni. Ha nekem egy használt Swiftre futja, akkor pont le KELL szarnom, hogy a szomszéd Lexusszal jár-e. Na ez az, ami sokaknak nem ment, és sajnos még most sem igazán megy.

mommmmo 2013.03.05. 09:09:56

Igen, es a dolog masik oldala: a baratomnak meselek pl a legujabb abszurd korrupcios botranyrol, mire o unottan: na es?? Mindenki tudja, hogy a kelet europai vezetok korruptak.
Szoval egy holland kivulallonak kabe ennyit er meg a kelet europai politika tema:)))Meg gondolom a politikusainkra is kabe igy tekintenek nemzetkozi forumokon.

Amugy mas: jellemzoen az amerikasok osztanak ki minket, hogy mit nyigunk. Meg ugye itt volt Chris, aki kijelentette, hogy "minden toled fugg, barhol is vagy". Na ez a legnagyobb baromsag, kelet europa az, ahol az elomeneteled tokeletesen fuggetlenedhet a teljesitmenyedtol.
Es amugy ez a fusztralo, es nem a szegenyseg.

mommmmo 2013.03.05. 09:20:40

@mommmmo: a szegenysegben pedig csak az a fusztralo, hogy nagyreszt annak a kovetkezmenye, hogy ilyen sz@rul vannak menedzselve a dolgok.

Ja persze tudom legyel IT~s, aztan minden klasz blablabla. Az IT az egy olyan iparag, amit kabe foldrajzi ponttol fuggetlenul lehet muvelni, mert nem igazan fugg az adott hely infrastrukturajatol, meg gazdasaganak mukodesetol, szerintem egy afgan barlangbol is lehetne bedolgozni meno nyugati cegeknek, ha van terero, aztan mondhatnank, hogy Afganisztannal nincs semmi baj, csak a sok hulye tobb millio afgan allampolgar nem lett IT~s.

bpetya75 2013.03.05. 09:22:36

@mommmmo:

Azért nekem dereng valami német köztársasági elnök esete a közelmúltból, aki megpróbált befenyíteni néhány oknyomozó újságírót. Aztán mikor kirobbant a botrány még elég sokáig magyarázta a bizonyítványt, meg volt szerecsenmosdatás rendesen, mire tarthatatlanságig jutott a dolog és belebukott. Na az azt hiszem eléggé kellemetlenül érinthette a németeket. Engem meg az nem rázott meg. Szóval kinek-kinek a sajátjai hülyesége esik rosszul.

nyuszigonosz 2013.03.05. 09:42:18

@bpetya75: Bizony. És még ha csak ez lett volna!
Egy tucat doktorcím plágiumokkal lett megszerezve és tünt a süllyesztöbe, valamint az egyik a Merkel pozíciójára lesö politikus napi szinten képes szinte nemzetközi konfliktusokhoz vezetö marhaságokat beszélni...
Szóval minden országnak megvan a saját szégyellnivaló politikus-gárdája.

mommmmo 2013.03.05. 09:46:26

@bpetya75: mindenhol van korrupcio, csak az aranyok masok es a pofatlansag merteke.
Mondjuk a baratom sokkal kevesebbet duhong a politikara mint egy atlag kelet-europai, es ez altalaban jellemzo mas nyugatiakra is ugy tapasztalom. Van egy angol szo, az "intimidated" marmint hogy valaki ugy erzi, durvan beleronditottak az intim szferajaba. A vezetoink pofatlansaga jobban "intimidate" minket, mint oket. Szerintem az eltero aranyok miatt, es nem azert, mert ok jobban viselnek:)

mommmmo 2013.03.05. 09:54:06

Na meg talan azert is, mert arrafele nincs ennyire tulmeretezve az allam az orszag kapacitasaihoz kepest, mint nalunk, es ezert barmekkora szemetsegeik is vannak, nincs akkora jelentosege mint nalunk.

mommmmo 2013.03.05. 10:13:29

@bpetya75: amugy o leginkabb csak Geert Wilders-en birja magat felhuzni.

Es kulfoldon keruli a hollandok tarsasagat, mert azt mondja kulfoldon a hollandok a masik kulturajat nem tisztelo arrogans tahok lesznek. Szoval ez a dolog sem magyar sajatsag.

bpetya75 2013.03.05. 10:46:54

@mommmmo:

Látom nem bírod abbahagyni a zavarkeltést! Méghogy nem magyar sajátosság? Hát már a rossz tulajdonságainkat is el akarod venni tőlünk? ;-)

mommmmo 2013.03.05. 11:28:40

@bpetya75: mondok meg valamit, ez megint a szlovak baratnomrol szol.
A nemet pasijat meghivta Szlovakiaba, es allitolag a baratja ezt kerdezte: Martina, itt miert ilyen boldogtalan mindenki? Miert van az, hogy a pincer ugy vagja le elem az asztalra a szamlat, mintha utalna?

Ez is ismeros nem??? Eskuszom, olyan sztorikat mondott Martina, mint itt a "magyarkopkodok" egy az egyben. Csak persze a szlovakokrol.

En meg mondtam neki, hogy szerintem mi magyarok mar leertunk a verem aljara, es igy nemileg kezdunk eszhez terni. Tenyleg igy tapasztalom amugy. Erre azt mondta, irigyel.

bpetya75 2013.03.05. 11:56:15

@mommmmo:

Nálunk van több holland, meg néhány német házaspár is. Egy hollanddal és egy némettel ismerkedtünk eddig meg, ők nagyon aranyosak. A német pár férfi tagja még a vasárnapi székely zászló felvonáson is ott volt.

Szóval ez megint abban erősít meg, amit a sajátjaink hülyeségéről írtam.

gyapjasmaki 2013.03.05. 12:34:25

@bpetya75: @mommmmo: Én már lassan nem is értem. Kezdek nagyon összezavarodni. Eddig legalább világos volt hogy rendeget rossz tulajdonságunk van és minden szar. Meg persze hogy a szomszédok jó fejek. Most meg kiderül hogy náluk sincs minden rendben :-O, meg nyugaton sem :-O. Ez tényleg nagyon zavaró tud lenni. :-D

Már bunkó minden újdonságot befogadni képtelen, tolvaj, korrupt idegengyűlölő magyar se lehetek ;-( Már ezt is elvennék. ;-( Mocskok :-D

bpetya75 2013.03.05. 13:00:03

@gyapjasmaki:

Meg tudlak érteni. Ebben a fékevesztetten konformista világban legalább a bunkóságban lehetnénk egyediek, erre ezek a rohadt szomszédaink ezt is el akarják venni tőlünk!

Mégis igazuk van azoknak, akik szerint az egész világ az ellenségünk. Brühühü

micsoda? 2013.03.05. 13:14:04

@bpetya75: Talán Észak- Koreáról olvastad a tömeges éhezést. Ez itt nem igaz. Tömeges éhezésnél még nem tartunk, és ezt nem is hagynák. Kicsit gondolkodni kéne, kevés ilyen ország van, amely ennyire alkalmas élelem előállításra. Aki éhezik az maga tehet róla. Ettől függetlenül nagy többség szegénységben él. Ez alatt azt értem, hogy vagy eszik, vagy fizeti a villany, viz, szemét, gáz számláit. Ruházkodás a használtakból - érdekes módon egyre több üzlet nyiíik - . A vidék, nem Budapest, ahol százezrekért lehet táskát vásárolni, bizonyára azért, mert van kereslet is.

mommmmo 2013.03.05. 13:29:00

@bpetya75: igen, a sajat hulyeseg zavar a legjobban.

Egyszer egy sivatagi hotelben ahol megszaltunk, ott volt egy holland csalad. Minden tagja talpig feherben. Mire a baratom fintorral megjegyzi: "jellemzo, hollandok: 'legyunk mind talpig feherben, mert az visszaveri a napot.' csak a hollandok lehetnek ilyen hulyek."

Ezzel nem tudom mi baja volt :) mindenesetre jot rohogtem az egeszen.

mommmmo 2013.03.05. 13:35:17

@bpetya75: de ugyanakkor nagy patriota is, a kethonapos lanyunkat mar probalja ravenni, hogy drukkoljon a PSV-nek. :D.
Ez nala siman osszeegyeztetheto.

mzgldr 2013.03.05. 13:57:08

@bpetya75: ja, meg ugye ott van a Siemens vagy Saab esete akik élen jártak abban, hogy hogyan kell megkenni az összes politikust. Bizonyos bankokról nem is szólva, akiknek a vezetői ott ba*zták el az állami pénzt, ahol tudták. Ott is ugyanez megy, csak egy nagyságrenddel nagyobb és az átlagember kevesebbet érzékel belőle vagy kevésbé érdekli.

bpetya75 2013.03.05. 14:00:18

@micsoda?:

Te Zsuzsának válaszoltál, Ő viszont arra a vitára reagált, amit én folytattam nebuloval. Az pedig arról szólt, hogy nebulo szerint sokan nélkülöznek ma Magyarországon, szerintem meg nem annyira rossz a helyzet. Szóval nem Koreáról beszélgettünk.

@mommmmo:

Na az vicces kép lehet :-D

mzgldr 2013.03.05. 14:01:15

@hagyma: még hogy Amerikában értik? Pár éve nem az volt az egyik kiváltó oka a válságnak, hogy az amerikai hitelesek nem voltak képesek kiizzadni egy pár százalékos törlesztőrészlet emelkedést, aztán rakták ki őket az utcára, mert kellett nekik a McMansion, az öt autó, a gyereknek 200k diákhitel, a nyaralás? Persze tudom, ők biztos csak a credit historyt akarták építeni. :D

mzgldr 2013.03.05. 14:02:18

@mzgldr: arról nem is beszélve, hogy most meg kínai meg arab pénzből foltozgatják a költségvetési hiányukat...

bpetya75 2013.03.05. 14:15:27

@mzgldr:

Nekem az az érzésem, hogy azért nem ugyanez megy, mint nálunk. Az itthoni helyzet jobban emlékeztet a hódoltsági időkre, amikor a selyemzsinór érkezése előtt jól ki kellett zsigerelni a szandzsákságot, hogy a család meggazdagodjon. Nyugaton kicsivel nagyobb a perspektíva, a többség nem pár év alatt akar zsírossá, vagy zsírosabbá válni.

mommmmo 2013.03.05. 14:26:37

Persze, diszkretebben csinaljak, nem ilyen arrogans pofatlan modon.
Mint ahogy pl Szanyi elvtars valasza az volt a politikusokat erinto kritikakra, hogy mit pofazunk mi talan nem csaltunk adot? Na hat ez a stilus elkepzelhetetlen arrafele.
Es ott ez a versenygazdasag sajnalatos kiserojelensege, mig nalunk a nagy adoterhek miatt nem is fejlodhetett ki versenygazdasag, mindent lenyul az allam, hogy aztan pazarlo es korrupt modon "ujraelosszon". Szoval nalunk ez nem kiserojelenseg, hanem inkabb fo elem.

mzgldr 2013.03.05. 14:29:18

@bpetya75: hát nem tudom, azért az olajcégek, fegyvergyártók zsebre tudják rakni az egész országot ha kell, a többiről már nem is beszélve. Ott nem egy vasúti töltés felújítása a biznisz, hanem lerohanni egy országot és megszerezni koncesszióban a nyersanyagot szépen testvériesen elosztva.

tableno 2013.03.05. 14:40:46

@mommmmo: Nagyon egyetértek! Szanyi kapitány produkciójától azóta is nyitva van a bicska a zsebemben, és ez még csak a jéghegy csúcsának is csak a csúcsa!

tableno 2013.03.05. 14:42:34

@mzgldr: Hidd el, ott is rengetegen kritizálják a politikát meg a rendszert. Viszont nem nagyon szokták azzal nyugtatgatni magukat, hogy "de hát máshol is szar!".

mzgldr 2013.03.05. 15:08:58

@tableno: akkor még egy közös pont, mert ezt itthon nem hallom, olyat viszont igen, amikor valaki mondjuk arról papol, hogy Németországban egyáltalán nincs korrupció és ez csak a magyarországi mucsai körülményeknek a következménye. Ilyenkor szeretek rávilágítani, a Siemens ügyre, ahol csak egy kiderült esetben 100 millió euró kenőpénzt nyomtak el.

mzgldr 2013.03.05. 15:18:37

@mzgldr: meg amikor mondjuk az IKEA/Nike/Adidas/Apple egy ojrócentes órabérért dolgoztat Indiában vagy Kínában gyerekeket. Persze ez Svédországban vagy Németországban elképzelhetetlen lenne. És még lehetne sorolni az elektromos hulladék Afrikába szállítását, hogy ott nyugodtan égessék le a mezítlábas kölkök az alkatrészeket és nyeljék a mérgező gázt.

tableno 2013.03.05. 15:22:46

@mzgldr: "ezt itthon nem hallom" - tényleg nem? Talán azért, mert te magad is ezt hajtogatod... :)

mommmmo 2013.03.05. 15:40:03

@mzgldr: erre csak azt a talan szemetsegnek tuno dolgot tudom mondani, hogy az elet mindenhol kegyetlen, es az elesetteket mindenhol kihasznaljak. De egy ~idonkent nem korrekt eszkozoket is felhasznalo ~de amugy versenykepes nagyvallalatbol profital az egesz nemzetgazdasag, a rengeteg alkalmazott, beszalito. A gyerekeket meg valoszinuleg eladnak prostitualtnak a szuleik, ha a nagy multi nem operalna az adott nyomor orszagukban. Szerinted egy olyan szulo, aki megengedi, hogy borzaszto korulmenyek kozott galyazzon a gyereke, mit csinalna, ha meg az a melo sem lenne? Na jo, jo esetben nem prostinak, hanem gyerekfelesegnek 12 evesen. Ott ugy mennek a dolgok, nem azert mert nem szeretik a gyerekuket, hanem azeert mert maskepp ehen halnak.
Ja, szoval ebbol azert sokan profitalnak.
Es abbol, hogy az adoforintjainkat ellopjak hanyan profitalnak?
Tudod en egy szot sem szolnek az oligarchaink ellen, ha az osszerabolt penzbol nemzetkozileg sikeres nagyvallalatokat hoztak volna letre, ami fellenditi a magyar gazdasagot, de nem ugy tortent.

mzgldr 2013.03.05. 16:09:30

@tableno: ühüm, meggyőző érveid vannak. Érdemi reagálás?

@mommmmo: értem amit mondasz, csak tudod, most pont egy olyan blogon kommentelünk, ahol a kommentelők egy részének az a legnagyobb problémája, hogy az okmányirodában nem ölelte meg az ügyintéző és ezért egyből rohant, vissza se néz, stb. Egyébként meg azt mondom, hogy ha Svédországban az IKEA alkalmazottnak bent kellene maradnia plusz egy órát, akkor már menne már a ricsaj. Szóval erre szerintem nem az a megoldás, hogy ez van, így működik a világ (mert ugye mi szép európai emberek ezt általában nem zárjuk le ennyivel) hanem esetleg bojkottálni az IKEA-t, hogy ne alkalmazzon olyan beszállítókat, ahol embertelen körülmények között dolgoznak a munkások. Igaz, így lehet hogy így egy euróval többe kerülne a szék.

mzgldr 2013.03.05. 16:11:13

@mzgldr: szóval igen, lehet hogy egyébként semmit sem csinálna a gyerek, de attól még adhat neki tisztességes bért is. Mondjuk az európai huszadát.

mommmmo 2013.03.05. 16:25:43

@mzgldr: jo ezzel egyetertek, bojkottalhatnank az Ikeat. De ettol mi meg nagyon messze vagyunk, foleg Magyarorszagon. Meg a sajat erdekeinket sem tudjuk megvedeni, nemhogy az afrikai gyerekeket.

Amugy az okmanyirodas panaszokat en sem ertem, nemreg jartam ott, kifejezetten kellemes elmeny volt, jofej volt az ugyintezo. Itt a 9. Kerben tenyleg jo a hangulat, bar ezen pl miskolci rokonaim is meglepodnek. Lehet, hogy ez az egesz foldrajzi hely fuggvenye orszagon belul is.

tableno 2013.03.05. 16:30:59

@mommmmo: khm... Nekem az okmányirodát senki ne emlegesse, mert ideges arcrángást kapok!

@mzgldr: érdemi reagálás volt. Te is azt csinálod, mint sok magyar "hazafi", hogy ha valaki kritizál valamit nálunk, akkor ahelyett, hogy elgondolkozna azon, hogy esetleg az tényleg nem jó és lehetne rajta javítani, megsértődik, és elkezdi verni a tamtamot, hogy "de Amerikában meg verik a négereket!"

mommmmo 2013.03.05. 16:40:23

@tableno: ja igen:( kezdem azt gondolni, hogy ez a 9. Ker itt a beke szigete, csakugy mint pedroatya faluja.
De tenyleg, rengeteg kis uzlet, sajat vallalkozas, megfelelo szellemiseggel, rengeteg fiatal, esatobbi. Legalabbis a kornyeken, ahol lakom. Az onkormanyzatnal is normalisak, mar tobbszor kiderult. Az itteni polgarmester nem lehet teljesen hulye az a gyanum.

mzgldr 2013.03.05. 16:46:57

@tableno: tényleg hazafi vagyok, igaz idézőjel nélkül. El is gondolkodom a kritikán, csak azt nem szeretem amikor valaki magas lóról nyilatkoztat ki olyanokat, hogy márpedig ez itt meg ott elképzelhetetlen lenne, mert ott még mosolyognak is a pékségben. Nagyon is elképzelhető, sajnos mindenhol.

@mommmmo: én csak a fejlett világ (amibe Mo-t is beleértem) arroganciáját, meg a "csak ne az én szomszédságomban" felfogást nem szeretem. Mi is eléggé ki voltunk akadva a 47 ezer forintos ajánlatán a kormánynak, amiből körülbelül ugyanúgy tudunk megélni mint az afrikai gyerek két dollárból naponta. És ilyenkor ugyanúgy szarul esik az így működik a világ indoklás.

micsoda? 2013.03.05. 16:49:52

@bpetya75: Ezer bocs, és egy anyamedve:-)

tableno 2013.03.05. 17:06:43

@mzgldr: röhögni fogsz, de én is hazafinak tartom magamat. Meg kozmopolitának is, de ez a kettő szerintem nem ellentmondás. Nálam a hazafi ugyanis az, aki jót akar a hazájának, és nem pedig az aki rosszat akar másoknak (ezt nem rád értettem, de sok ilyen "hazafi" van otthon). És részemről a kritika is azért van, mert látom, hogy a hazám sok szempontból magával cseszik ki, amikor rendszeresen elkúrja magát lustaságból, félreértelmezett büszkeségből vagy egyszerű tudatlanságból, és ez elszomorít. Viszont soha nem mondtam, vagy gondoltam olyat, hogy vannak bezzegországok, ahol minden zsír, és lenézni sem szoktam a honfitársaimat.

mommmmo 2013.03.05. 18:21:51

@mzgldr: eloszor is nem ertem, miert lenne az magas lorol nyilatkoztatas, hogy ez meg az mashol elkepzelhetetlen lenne.
Olyan van, hogy bizonyos regiokban elkepzelhetetlen az, amire egy masik regioban csak valat vonnak. Lasd pl a becsuletgyilkossagok, rendezett hazassagok gyerekeknek stb. Ez europaban nem elfogadott mar, mert tulnottunk azon a szinten (a kozepkorban meg nalunk is voltak hasonlo dolgok). Ugyanigy a nalunk tarsadalmilag fejlettebb nyugaton legalabbis deviansnak szamitanak olyan dolgok, amire mi csak valat vonunk.
Masreszt eleg hulyeseg a multikat a politikusainkkal osszehasonlitani, teljesen mas szerepe lenne ennek a kettonek.

bpetya75 2013.03.05. 18:29:49

@mommmmo:

Ma megint volt egy apróság, amin elfilózgattam. Reggel be kellett ugranom boltba egy liter tejért. A pénztárnál előttem állt két félig teli kocsi, meg egy teli kosár. Egy mukkot nem szóltam, gondoltam annyira nem rohanok, kivárom a soromat. Mindhárman maguk elé engedtek! És ez nem a falum volt, hanem Kaposvár.

Egyből eszembe jutott, hogy itt páran leírták, hogy ilyen Magyarországon nincs, mert itt mogorvák és bunkók az emberek. Nekem ne magyarázza senki, hogy csak szerencsém van. Az emberek 99,9%-ával történnek jó dolgok, csak észre kéne venni őket, és nem csak a rosszak miatt rinyálni.

DieNanny CH 2013.03.05. 18:30:10

@mommmmo:

Csak neked súgom meg, Petya meg ne hallja, mert kitér a hitéből!
Szóval, itt Svájcban, mikor intéztem az engedélyemet, húgom felkészített, hogy milyen szemetek, meg türelmetlenek, meg mindenbe belekötők lesznek az ügyintézők a Bevándorlási hivatalban, mert vele is azok voltak.
Na, én megérkeztem, első mondatnál a nőnek feltűnt, hogy hochdeutsch-ot beszélek, ő rögtön átváltott arra, mindent elmagyarázott türelmesen, minden kérdésemet komolyan vette...
Szóval, én úgy mondanám: ez nem ország, hanem bizony emberfüggő...

bpetya75 2013.03.05. 18:37:57

@micsoda?:

Oszt mifrancot kezdjek velük? ;-)

@mzgldr: @tableno: @mommmmo:

Szerintem nektek nem egymással van vitátok ;-)

A magas lóról észosztás is tetten érhető sokaknál, ahogy a kritika merev elutasítása és a legjobb védekezés a támadás elv eszetlen alkalmazása másoknál. Mindkettőn változtatni kellene, de azt hiszem, hogy nem ti vagytok azok, akikre ez vonatkozik.

Az "így működik a világ"-ról, meg a 47e forintról meg annyit, hogy sokkal könnyebb lenne úgy elviselni az ilyen nadrágszíj szorongatós döntéseket, ha azt látná az ember, hogy magukra nézve is alkalmaznák őket. Na ez az, aminek sajnos az ellenkezőjét látjuk, és ezzel van tele az ember hócipője. Nem kicsit.

mommmmo 2013.03.05. 18:39:49

@bpetya75:
Velem meg olyan tortent, hogy az IKEAnak van valamifele csaladi kartyaja, amire kedvezmenyt adnak, es egy no a sorban ideadta nekem az ovet, hogy sporoljak 5000 ft~t. Anelkul, hogy kertem volna, vagy egyaltalan tudtam volna mi az.

bpetya75 2013.03.05. 18:40:02

@DieNanny:

Kötözködünk? Kötözködünk? ;-)

Miért térnék ki a hitemből? Tudom én, hogy emberfüggő. Méghozzá elsősorban tőlem függ ;-)

bpetya75 2013.03.05. 18:51:24

@mommmmo:

Te nem érsz. A kismamákat még a bunkók is jobban segítik ;-)

mommmmo 2013.03.05. 18:52:44

@DieNanny: igen ez igaz.
Ugyanakkor azert megjegyzem, hogy azert sok orszag van, ahol a kereskedelmi szferaban dolgozok nem engedhetik meg maguknak azt a a bunkosagot, amit nalunk egyesek, mert masnap nem lenne munkajuk. Es ezert a kereskedelmi szferaban nem lehet talalkozni akkora tahosagokkal, mint nalunk IDONKENT.

Masdelol Magyarorszagon legalabb SZEMELYISEGEKKEL erintkezik az ember, hol ilyennel, hol olyannal, de szamomra ez meg mindig uditobb, mint pl az emirsegi filippino biorobotok az allando vigyorral. Engem az annyira kiakasztott, hogy total depis lettem shoppingolas kozben, nem vicc.

mommmmo 2013.03.05. 19:06:29

@bpetya75: en is eztt hittem, de pl az okmanyirodaba most has es gyerek nelkul mentem el:)

mzgldr 2013.03.05. 19:54:27

@tableno: oké, így már értem.

@mommmmo: itt most konkrétan a korrupcióra gondoltam. A hétköznapokban, ha nem olvasnék újságot vagy csak a szalagcímeket, nem nézném a híreket, én sem találkoznék vele napi szinten. Ha valaki külföldön is követi mélyebben az eseményeket, ott is gyakran derülnek ki ilyen dolgok.

@bpetya75: egyetértek

mommmmo 2013.03.05. 20:13:58

@mzgldr: Engem nem a korrupciorol szolo hirek fusztralnak, ugyanis ha valami bekerul a hirekbe az mar jo.
Hanem maga a vezetesi es retorikai stilus. Azt pedig boven latom a kulfoldi hircsatornakon, hogy hogy megy nemzetkozi szinten. Osszehasonlithatatlan a kelet europai mucsaisaggal, azt kell mondanom. MIELOTT BARKI MEGSERTODNE, NEM AZ EMBEREKROL BESZELEK, HANEM A VEZETOKROL.

Sot ugy tapasztalom, hogy gyakran a 3. vilagbeli total nyomor orszagok "elitje" sem olyan mucsai, mint a kelet europai ugymond "elit".
Mert azokban az orszagokban altalaban az a szokas, hogy az "elit" nyugaton tanul, es igy megtanul peldaul kulturaltan kommunikalni. Nalunk viszont meg mindig ugyanazt a stilust kepviselik, amivel apaik bratyiztak egymassal a 70-es evekben.

Meg ez a forum is sokkal kulturaltabb, mint a parlamentunk, peldanak okaert. Es azt csak elkepzelem, hogy ilyen stilushoz mekkora kompetencia es erkolcsi tartas parosulhat.

encore 2013.03.05. 20:18:21

@rumitom: és akik válaszoltak tegnap:
Bocs hogy csak most tudok reagálni, de mint mindig hullafáradt voltam a szokásos napi zsebpénzfizetésű meló után.
Értelek én benneteket, nem az a baj hogy ti nem jól látjátok, hanem azért nem tudjátok igazán mi az, mert nem éltetek benne folyamatosan.
Ki tudja milyen érzés az hogy naponta hazamész melóból, (én már nem vagyok annyira fiatal) elkeseredett vagy mert semmit nem értél el a tudásodon kívül. Anyagilag ugyanabba a csapdában vagy mint 10-15 éve, se saját lakás, se sok megtakarított pénz, mindig jövedelmezőbb állásra hajtottál, de mindenhol, zsebpénzért akartak dolgoztatni.
Nem teheted meg hogy 1 hétnél tovább menj külföldre mert az éves spórolt pénzednek oda. Most meg annyira kevés a fizetés, hogy havonta el is megy a számlákra, az étkezésre a bejárásra a munkába, épphogy marad.
Magyarországon a minimálbér szerintem nagyon alacsony, ezt már már nem életnek hanem vegetációnak lehetne nevezni.
Szerintem méltatlan amit a politikusaink műveltek a rendszerváltás óta ezzel az országgal.
Hány van közülük ezért évekig, évtizedekig börtönben?
A 100%-ból mennyi érdemelne minimum börtönt?
Rendszerváltáskor volt lehetősége az országnak rá hogy ne adjon el semmit hanem a fejlődés útjára lépjen, helyette eladtak minden értékelhetőt, és elköltötték a politikusok saját jólétük érdekében. Ennyi! Nincs mit ezen csodálkozni.
Vajon miért ilyen a hangulata a magyarnak?
Pont ezért, nincs mit ezen csodálkozni.
Ha csak magamból indulok ki hogy mennyi ember tett durván keresztbe nekem amióta dolgozom, a 20 ujjamon nem tudnám megszámolni őket.

tableno 2013.03.05. 20:40:46

@mzgldr: Konkrétan a korrupcióról: amikor még Magyarországon dolgoztam egy mérnöki irodánál, jelentkeztünk egy közbeszerzéses projektre. Velünk együtt összesen húsz jelentkező volt. Készítettünk egy szép vastag dossziét, rengeteg referenciával, minden formai követelményt figyelembe véve. Jó olcsó árat adtunk meg, mert nagyon akartuk a projektet. Amikor kihirdették az eredményt, igen nagyot néztünk: a húsz pályázóból 19-et kizártak (köztük minket is), különféle formai okokra hivatkozva. A megmaradt egyetlen cég nyerte a tendert, hogy hogy nem az ő ajánlatuk volt messze a legdrágább (kb a duplája a miénknek). Mégegyszer hangsúlyozom, hogy közbeszerzés, tehát közpénz! A nagy csavar az volt, hogy a formai ok, amire hivatkozva kizártak minket, egyszerűen nem volt igaz (egy hiányzó dokumentumot kértek rajtunk számon, ami pedig benne volt a dossziénkban). Meg is támadtuk a döntést bíróságon, és csodák csodája megnyertük a pert. Na, akkor megkaptuk a projektet, ugye? Hát nem. Ugyan a bíróság érvénytelenítette az eredményt, de csak ismét kiírták a pályázatot, ezúttal olyan feltételekkel, aminek kizárólag az eredetileg nyertes cég tudott megfelelni... Van még pár ilyen sztorim, sőt durvább is!

tableno 2013.03.05. 21:07:49

@tableno: Talán a legdurvább az volt, amikor egy 400 millió eurós termelőberuházáshoz keresett a cégünk megbízott tanácsadóként magyarországi helyszínt, de az összes lehetséges helyen megpróbálta az önkormányzat hülyére venni és lehúzni a külföldi befektetőket, akik ezért végül más országba vitték a projektet, a munkahelyekkel együtt. Ilyesmikre gondolok, amikor a magyarok öntökönszúrásra való hajlamáról beszélek...

rumitom 2013.03.05. 22:10:26

@tableno: valami ilyesmit szerettem volna en is megfogalmazni, de sajnos nem sikerult :)

hogy az okmanyirodaban, es a vasuti penztarban nem "olelnek meg" egy dolog, de valtozna (az amugy gondolom alacsony) fizetese a penztarban ulonek ha nem ugy adna nekem jegyet hogy azzal szivesseget tesz? elvegre fizetek erte, bar nem neki hanem a munkaadojanek ami az o fizeteset csak annyiban befolyasolja hogy lesz mibol adni neki. Ellenben az en jegyvasarlasi elmenyemet bearnyekolja az o stilusa es hogy nem erzem azt hogy emberszamba venne. persze ez is csak az en aroganciam nyilvan meg a magas elvarasoke :)

bpetya75 2013.03.06. 08:21:09

@rumitom:

Fordítsunk egyet a dolgon. Vajon változna az én jegyvásárlási élményem, ha a pénztáros hangulatától függetlenül kedves vagyok hozzá?

Tény, hogy ritkán lehet idehaza olyat tapasztalni, hogy például egy pénztáros kimondottan kedves a vevővel. Nekem volt ilyenben részem, ráadásul olyankor, amikor épp rossz passzban voltam, és nagyon jól esett. Még vissza is tudtam mosolyogni rá. Meg lehet ezt próbálni fordítva is. Saját magával tesz jót vele az ember. Meg mellesleg azzal a pénztárossal, vagy ügyintézővel, vagy jegyellenőrrel.

Érezheti magát az ember megalázva, meg nem emberszámba véve, de megteheti azt is, hogy kilép az áldozat szerepéből. Döntés kérdése.

bpetya75 2013.03.06. 08:23:01

@mommmmo:

Tudom, hogy nem hiszel az ilyesmiben, de szerintem elég sok ember has és baba nélkül is érzékeli egy kismamáról, hogy az. ;-)

bpetya75 2013.03.06. 08:26:21

@tableno:

Ilyesminek mi is ittuk a levét. Csak nem azért, mert átverték volna a beruházót, hanem mert az osztrák azzal az előítélettel viszonyult a magyar befektetőhöz, hogy "Ez úgyis átverne!", és még árat sem volt hajlandó mondani az egyik ipartelepére. Így bukott a falu egy 1,5 MRD-os beruházást pártucat munkahellyel, a telep meg pusztul tovább, mert a tulajdonos semmit nem kezd vele...

tanato 2013.03.06. 08:38:08

@tableno: Sajnos ez gyakori,hogy a külföldit fejőstehénnek nézik,nemcsak ilyen ügyben hanem taxisok,vendéglátósok,és sajnos közlekedési rendőrök is,gyakran.

tanato 2013.03.06. 08:42:06

@bpetya75: Persze az ember hangulata nem mindig a pénzétől függ,nagyon gyakran az otthoni családi konfliktusokat vagy az illető ügyintéző pl krónikus betegségét is az ügyfélen vezeti le.De nem vagyunk kivételek mi orvosok sem ebben,ugyanez velünk is előfordul gyakran,nem mindig a kevés fizetés a rossz modor oka,lehet hogy előző este volt egy házastársi vita és nem tudjuk magunkat függetleníteni ettől másnap reggel hangulatilag.

tableno 2013.03.06. 09:01:05

@bpetya75: Sajnos az egyszer eljátszott bizalomnak híre megy, és nagyon nehéz visszaszerezni. Ennek ittátok ti is a levét. :-(

bpetya75 2013.03.06. 09:49:54

@tanato:

Így igaz. Pláne, ha ezek a dolgok együtt lépnek fel és erősítik a negatív hatást. Persze ez nem menti fel a bunkózó orvost vagy pénztárost, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez egy minimum kétszereplős történet, ahol nem csak az egyik félen múlnak a dolgok.

@tableno:

Egyfelől értem, és igazad van. A bizalmat könnyű eljátszani, visszaszerezni viszont szinte lehetetlen.

Másfelől azért a vevő kockáztat többet, és itt lett volna mód jól bebiztosítania magát. No mindegy, veszett fejsze nyele...

tableno 2013.03.06. 10:22:58

@bpetya75: Ezek a dolgok elég bonyolultan működnek. Az illető osztrák lehet, hogy egy ostoba sutyerák volt, aki eleve lenézi a magyarokat. Viszont, mivel közismerten valós helyzet Magyarországon a széleskörű korrupció, ezért otthon mindenki igazat fog adni neki, egyre terjed majd a hír a magyarok megbízhatatlanságáról, a jogtalan rágalmakat is mindenki készpénznek fogja venni, ami miatt persze még kevesebb befektető jön majd. Sajnos a bizalomvesztés egy öngerjesztő folyamat (ez egyébként vonatkozik a fokozódó kivándorlásra is, hisz az is valahol a bizalomvesztés eredménye), amit nagyon-nagyon nehéz megállítani!

bpetya75 2013.03.06. 10:29:09

@tableno:

Teljesen igazad van. Ez egy nagyon nagy kerékkötője a fellendülésnek.

rumitom 2013.03.06. 20:28:36

@bpetya75: jaja, ez jogos eszrevetel, ilyenkor jon hogy "mosolygok mint egy idiota" mert a helyzet ugye nem kivanja meg, hogy vidam legyek :) epp egy honapja, es pont jegyvasarlaskor jegyezte meg a baratnom, hogy hogyan tudok a penztaros harmadik grimasza utan is meg ramosolyogni es vidam maradni, a baratnom erezte magat szarul pedig velem beszeltek.

nem mentegetozes, de mar eljutottam ide regen es kis naivan gondoltam ha majd en mindenkivel szepen es udvariasan beszelek, akkor velem is ugy fognak. De nem, es ez rengeteg energiat kivesz az emberbol. Ezert is mondtam, hogy egy hetnel tovabb nem tudok otthon lenni, mert kezd ram is atragadni a fasultsag holott semmi nem indokolja, egyszeruen csak ahelyett hogy energiat kapnek/megosztanek, folyamatosan csak elszivast erzek.

mommmmo 2013.03.06. 20:49:05

Amugy szerintem sem a mi dolgunk hogy kinyaljuk a valagat azoknak az embereknek, akik valamifele szolgaltatast kellene, hogy nyujtsanak nekunk, es akik fizetese abbol van, hogy mi fizetunk.
Ez a tipikus kelet europai eltevelyedes, hogy ja, mert nekem keves a fizetesem, jogom van bunkozni meg pofakat vagni. Hat nincs.
Ha annyira sz@r a munkad akkor hagyd ott, ennyi. Ja nincs mas? Akkor meg becsuld meg. En sem apolnam egy elado lelket sem, mert neki kicsi a fizuja.hasonlo kvalitasu embereknek indiaban meg negyed annyi fizuja sincs, meg sem viselkednek igy. Csak tenyleg nem ertem mi ez az 1 het utan kiakadas, mert en csak elvetve talalkozok effele idiotakkal.

bpetya75 2013.03.07. 09:00:20

@rumitom:

Na látod abban egészen biztos vagyok, hogy energiavámpírokkal sajnos jól el vagyunk látva idehaza. Valamennyire kell, hogy védje magát tőlük az ember. Én azt hiszem, hogy elég jól kifejlesztettem a szenzoraimat (no nem mintha olyan nehéz lenne beazonosítani egy efféle energysuckert) és időben felhúzom a pajzsot, ha kell. De nem elve felhúzott pajzzsal közlekedem ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása