oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 04. 06:56,  Hazavinni azt, ami jó 502 komment

2013. március 04. 06:56 Határátkelő

Hazavinni azt, ami jó

Németországtól Magyarországon át Dublinig ível a mai poszt, ám Rumi írása egyúttal belső utazás is. Kiderül belőle, hogyan lesz egy Németországban született, részben Magyarországon felnőtt, jelenleg Írországban élő emberből magyar, s hogyan marad az, miközben a három ország közül éppen a magyartól kapja a legkevesebb jót.

Dublin_1.jpg

„Nemrégiben született egy bejegyzés egy két év utáni lezajlott hazalátogatásról. Nem tagadom, ez is inspirált az írásra, ugyanis nemrégiben én is hasonlót éltem át, amikor Dublinba látogattam...

Elsősorban azért írok, mert úgy érzem, az eset kapcsán bennem keletkezett érzések megosztásával hozzá tudok adni ahhoz a beszélgetéshez, milyen is egy külföldön élő magyar hazához fűződő viszonya.

Ez elsősorban nem egy ország bemutató poszt lesz, így előreláthatólag nélkülözni fog mindenféle számot és konkrétumot, ami nem feltétlen szükséges az én és Magyarország viszonyának értéséhez.

A kezdetek

Németországban voltam gyerek, magyar szülők gyermekeként, de mivel bölcsődébe és óvodába is kint jártam, magyart meg értelemszerűen csak otthon beszéltem, gyakorlatilag a német volt az „anyanyelvem". Azért a múlt idő, mert ma már nem a németet tekintem anyanyelvemnek, illetve sosem tekintettem annak, de volt idő, mikor ezen a nyelven beszéltem a legjobban. Az első szavam is német anyám tanúsága szerint. Aztán a 90-es évek elején a szüleim úgy döntöttek, jobb lesz nekünk Magyarországon.

A magyart botrányos német akcentussal beszélő gyerekként érkeztem egy számomra a nyári nagyszülő látogatásokat és a Balatont eltekintve kulturálisan részben idegen országba. Vagyis nem a TV macin és az Omegán nőttem fel.

Egy olyan országba kellett beilleszkedjek, ahol gondolom többek között a külföldiek elenyésző jelenléte miatt is a fiatalkorúak (és valószínűleg az egész társadalom) toleranciaszintje lényegesen eltért a nyugat-európaitól. Ennek ellenére, ha nem is teljesen zökkenőmentesen, de jelentős trauma és maradandó sérülés nélkül, egy-két év alatt, a magyar nyelv felpolírozása mellett azért sikerült beilleszkednem.

Megtanultam magyarnak lenni

Megtanultam nem szeretni a szomszédainkat. Megtanultam, hogy a román az egy csúnya nép. Bár családos erdélyi körutazás kapcsán csak a magyarok húztak le minket egyszer. Megtanultam, hogy a szlovákok verik a magyarokat Kassán, ami igazából Magyarország, csak most épp nem ide tartozik.

Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem ilyen közegben nőttem fel, a szüleim, már csak hosszú külföldi tartózkodásuk miatt is, és mert sokat utaztak, abszolút elfogadóak más nemzetekkel és semmiféle poszt-trianoni trauma nem létezik se a szűk se a tágan vett családomban.

A barátaim sem a szélsőjobboldalról kerültek ki, már csak azért sem, mert jelentős részük szintén Nyugaton nevelkedett '90 előtt. Mi több nem volt olyan év, hogy ne jártunk volna a szlovák Kárpátokban és tapasztaltuk volna meg a szlovákok vendégszeretetét.

Semmilyen hátrányban nem volt részünk, mert magyarok vagyunk. Sőt, soha sehol a világon nem volt még abból hátrányom, hogy magyar vagyok, kivéve otthon persze... de ez több másik történet lenne. (Érdekességképpen egy link, az ott olvasható esethez hasonló velem is megtörtént tavaly nyáron).

Az egészségtelen hazafiasság

Azt is megtanultam, hogy a francia egy arrogáns nép, bár nem voltak emlékeim a franciákról a gyerekként megtett családi nyaralásokról.

És bár küzdöttem az előítéletek ellen, sőt, már korán megtanultam hittanórán, hogy minden ember egyenlő, és személyes negatív tapasztalat híján nem is igazán volt okom nem szeretni bárkit is, a levegőben és a politikai elit szókincsében valahogy benne volt ez az egészségtelen hazafiasság, ami igazából nem a hazaszeretetből fakad, hanem a vélt és valós sérelmeink külső tényezőkre fogásából.

Tegye fel az a kezét (hosszabb ideje külföldön élő nem ér) akiben a román szó nem valamilyen pejoratív asszociációt vált ki akár ma is?

Így olvasva talán picit erősebbnek tűnik az érzés mint amilyen valójában volt, mindenesetre tisztán emlékszem, hogy mindig is benne volt a levegőben a közvetlen szomszédaink iránt érzett inkább elutasítás mint a „jaj de jó, hogy szomszédok vagyunk" érzés. Bár ezzel természetesen nem vagyunk egyedül, Nyugat-Európában sem mindig vannak oda a szomszédért különösen a határ közelében élők.

Dublin

Tehát amennyire csak tőlem tellett, nyitott és elfogadó emberként érkeztem meg Írországba 6 évvel ezelőtt, hogy megtanuljam milyen az a tényleges elfogadás és befogadás. Dolgoztam több multinak, voltak kollégáim a világ minden tájáról, és laktam együtt a világ minden tájáról érkezett emberrel.

Magyarok társaságát nem igazán kerestem, de nem is kerültem. Azzal az akkor még kevés magyarral, akivel összefutottam - és segíteni próbáltam, mint már letelepedett, egzisztenciával rendelkező honfitárs - több volt a károm, mint a hasznom.

Erről is született már egy poszt, magyar a magyartól csak elvárni tud, de hálájában nem sok lesz a köszönet. Persze voltak kivételek és egy időben egy meglehetősen jó fej magyar társaság verődött össze sörözés céljából.

Közben voltak időszakok, hogy belekeveredtem egy színtiszta spanyol társaságba. Voltam a csoport magjának galíciai szülővárosában, és ők is nálam Budapesten. És több helyre is közösen mentünk nyaralni – egyszóval, a barátaimmá váltak.

Volt, hogy csak írekkel laktam, akik egy-egy átsörözött este folyamán engem kértek meg, hogy tolmácsoljak köztük (egy észak-dublini, corki, és tralee-inél ez szinte nem is meglepő). De volt francia társaságom is, ez úgy nézett ki, hogy 7-8 francia, meg én, és ők hívtak mindenhova, és erőltették meg magukat, hogy a jelenlétemben angolul beszéljenek, lévén az én franciám a bonjour, merci és cin-cinre korlátozódik. Ki gondolta volna ezt nem is egy, de egy csapatnyi franciáról?

Az egységes Kelet-Európa

Ugyanakkor, bár rettenetesen jól kijöttem minden nemzet fiával, így a franciával is, - egyikük épp most hívott meg a fia keresztelőjére, - alapvetően a kelet-európaiakhoz éreztem igazán közel magam, velük tudtam igazán kertben sörözős, pipázós, bográcsgulyásos-grillezős estéken megbeszélni az élet nagy kérdéseit. Hiába, egy a hátterünk.

Határozottan tudom állítani, hogy picit messzebbről nézve Kelet-Európa egységes. Míg egy osztrák és egy magyar között elég éles különbség is lehet/van a világhoz való viszonyukban, addig egy szlovák és egy magyar között szinte semmi.

Csak Szlovákiában a szlovák, Magyarországon meg a magyar nem veszi ezt észre, amíg nem mozdul ki természetes közegéből és szív egy pici semleges levegőt. Majd elfelejtettem, bár mondanom sem kell, annyira adja magát, volt román lakótársam és szomszédom is, teljesen rendben vannak.

Életem egyik legboldogabb időszaka az utolsó majd két évem Írországban, mikor egy komarnói magyar, egy bratislavai szlovák, egy cseh és az én személyemben egy magyar alkotta kelet-európai blokkban éltem egy nagy, Dublin jobb részén fekvő, tengerhez közeli házban.

A csapathoz tartozott egy másik ház, szlovák, cseh és lengyel alkotta kombinációban. Mindannyian hasonló háttérrel, felsőfokú végzettséggel (nem mintha ez sokat számítana), már több éve élvezve Írország vendégszeretetét, ha úgy tetszik egy húron pendültünk. (A 20-as éveik végén, 30-as éveik elején járó férfiakról van szó.).

Ők azok a nem csak lakótársak, de barátok is, akik pontosan értették, és értik miről beszélek, nem kell magyarázni, mit érzek, hisz ugyanabban a cipőben járnak. Szeretik Írországot, ahol élnek, ha nem így lenne, máshol élnének, megtehetnék.

Hol a mosoly?

Hány olyan magyarral találkoztam, aki szidott mindent Írországban, az időjárást ugye evidens, de a közös nyomócsöves csaptelep hiányától kezdve „az írek nem tudnak vezetni"-ig mindent. Megjegyzem, ezek mind igazak és engem is zavartak az elején, sőt, én is egy voltam a zúgolódókból.

Mostanra azonban nem csak, hogy az ír kellemetlenségeket megszoktam, de bárhova máshova megyek a világban, nem zavarnak az ilyen jellegű problémák, mert egyszerűen lényegtelennek érzem őket, a boldogságomat semmilyen szinten nem befolyásolják, maximum a komfort érzetemet.

Sokkal meghatározóbb a megannyi emberrel történő, napi szintű interakció, ami Írországban például kimondottan felemelő, Németországban közömbös, Magyarországon meg elszomorító. És ez a nem mindegy, az emberek hozzáállása a másik emberhez.

Ez itt a mosolygós rész helye, illetve a Magyarországon nem mosolyognak az emberek megjegyzésé, amit megint csak egyedül az ért, aki élt már olyan országban, ahol az emberek túlnyomó többsége nem sújtva a totális gondterheltségtől, képes minimális figyelmet fordítani a másik felé.

Aki még nem élt ilyen helyen, az most megjegyezheti, hogy csak a bárgyúak vigyorognak folyamatosan és, hogy igenis mosolyognak Magyarországon, hisz ő is volt már, hogy mosolyra húzta a száját idén, amikor azt helyén valónak érezte.

De folytatván a sort, a kinti barátok azok, akiktől ha tanácsot kérek, túllátnak a „hülye vagy, ennyit akarnak fizetni és még gondolkozol, elfogadd-e az ajánlatot?" felszínességén. Nekik, mint nekem, hasonló prioritásaink vannak például munkahelyváltáskor.

A fizetés, mivel alapvetően nem szenvedünk hiányt semmiben, másodrendű kérdés, hisz 10-15 százalékkal több pénzből sem fogsz „jobban" élni, ha már amúgy is meg volt mindened. Ferrarira meg így se, úgy se futja.

Az olyan, mint hogy mennyit süt a nap, vagy milyen közel van a reptér, van-e közvetlen járat Budapestre, Pozsonyba, Prágába sokkal fontosabb szempontok. És persze a legfontosabb, hogy milyenek az emberek az adott helyen. Ezt egy magyarországi magyar nem tudja a legjobb szándék mellett sem befogadni, vagy ha igen, akkor irigykedni fog a „problémáimra". És ez csak egy példa volt a rengeteg, élethelyzetbeli eltérésből eredő szemlélet különbségre.

Visszatérés

És akkor most jöjjön, amiért tulajdonképpen belefogtam az egészbe!

Hogy milyen hazajárni, a többség tudja. Évente egyszer karácsonykor, talán húsvétkor is, és elvétve a nyáron egyszer-egyszer.

Nagyon szeretem Budapestet, az egyik kedvenc európai városom sok szempontból, de két hétnél tovább nem bírom a légkörét, már egy hét is sok igazából.

Ezért legtöbbször csak egy-egy hétvégére látogatok haza, aminek a szokásos menetrendje a hétvégi családi ebéd és egyéb családtagok vizitjén túl a megmaradt barátok óránkénti váltásban történő látogatása, bocsánat, mennem kell, este repülök vissza és még x emberrel kell találkozzak, de majd legközelebb..., illetve a szombat estére aki hallja, adja át kocsmai esemény a haverokkal/egyetemi társakkal, amikor is megállapítják az otthon élők, hogy gyakrabban is összefuthatnának nem csak amikor mi, külföldre szakadtak hazalátogatunk. De nem teszik... mi vagyunk a mozgatórugók.

És hogy ne maradjon a poszt mégse szám nélkül, a BME gépészkarán végzett csoporttársaknak pont az éves találkája volt legutóbb, amikor otthon jártam épp, így - bár én nem ott fejeztem be tanulmányaimat, mert még idő előtt átnyargaltam a Duna túlpartjára – tiszteletemet téve a megmozduláson, kiderült, hogy a kb. 20 jelenlévő közül mindössze hatan dolgoznak Magyarországon. Lehet számolgatni... :)

Valamivel mindig megtalálnak

Otthon lenni stresszes, még akkor is, ha épp megúszok egy okmányirodai látogatást, bár ilyen ritkán van. Mert hiába már hat éve nem élek Magyarországon, valamivel mindig megtalálnak odahaza.

Kontrasztként a múlt heti dublini látogatásomkor (először jártam ott tavaly nyár közepe óta), pontosan ugyanazt éreztem, mint mikor Budapestre érkezem, csak a gyomoridegeskedés nélkül, hogy mivel fognak csesztetni az arra feljogosított szervek éppen.

Például még nem volt olyan, hogy Ferihegyen minősíthetetlen stílusban ne vegyenek el tőlem valami jelentéktelen kacatot a visszaúton, ami odafele nem volt gond. Dublinban is barát hoz el a reptérről és visz egyből a városba a pubba, ahol már a többiek várnak rám. És én a városon keresztül hajtva az autóban ugyanúgy érzem magam: hazajöttem.

Magyar vagyok

Gondoltam, itt abba is hagyom, mert a lényeget elmondtam. De talán még egy kiegészítő belefér, hogy tisztázzak pár dolgot. Sosem voltam nagy patrióta, Nagy-Magyarország zászló sem volt egyik autómon sem, lehetnék német, vagy ír állampolgár, de nem vagyok, magyar vagyok, annak minden szívásával együtt.

Büszke magyar? Nem, mire fel? Nem tehetek arról, hogy magyar vagyok, még csak nem is oda születtem, de mégis, bár követem a németországi eseményeket és az íreket is valamennyire, a magyar online médiát olvasom napi szinten. Ezt a blogot például szinte indulása óta.

Ha az említett helyeken valami botrány van, csak csóválom a fejem, mint egy belelátó, aki érti, miről van szó, de érzelmileg kívülálló. Felbosszantani igazán csak a magyarországi események tudnak, jóllehet azok vannak rám végső soron a legkevésbé hatással, a fizikai életemre, de mégis azok fájnak a legjobban.

Szeretem Magyarországot, tisztelem Németországot és a németeket, imádom az íreket, és Írországot időjárásával, botrányos építőiparával és mindenével együtt. Bármikor tudnék újra ott élni. Míg Magyarországon nem hogy élni, de hosszabb ideig tartózkodni sem tudok komolyabb kedélyállapot-romlás nélkül.

És mégis, három hazám közül érzelmileg a legkevésbé méltóhoz kötődöm a legjobban, ahhoz, amelyiktől még kapni nemigen kaptam, de amelyik a legtöbbet követeli. Számomra ilyen érzés magyarnak lenni. Elsősorban európainak, másodsorban büszke kelet-európainak és csak harmadsorban magyarnak.

Már nem utálom

És talán még egy utolsó gondolat, ma nagyon szófosásom van, vagy csak rám jött a moralizálhatnék. Az első pár évemben külhonban egyáltalán nem olvastam magyar híreket, semmit, élveztem a szabadságot, a friss és pozitív légkört – ekkor még tombolt a kelta tigris ellentétben a pannon pumával, – pár év elteltével azonban, ahogy kezdtem beilleszkedni, elíresedni ha úgy tetszik, számomra magától értetődően elkezdtem érdeklődni a helyi politika iránt, legalábbis hírek szintjén.

Nem sokra rá, ha már úgyis híreket olvasok, valahogy mindig bekeveredett egy-egy magyar hír is, míg ez mára odáig fajult, hogy már jó ideje reggelente majd egy órát szánok magyar online újság olvasásra. Egyszóval, újfent érdeklődöm Magyarország hogyléte felől.

Bár még sok problémám van a magyar mentalitással, már nem utálom a magyarokat. És szerintem a legtöbbünk hasonlóan van ezzel, aminek egyik ékes bizonyítéka, hogy mennyien olvassák külföldről is ezt a blogot, legalábbis a hozzászólások alapján.

Ennek tükrében én nem félnék a kivándorlástól, hanem egyenesen támogatnám, menjen el szépen mindenki egy évre, kettőre, ismerjen meg egy másik kultúrát, hogy aztán hazatérve, konstruktívan tudjon hozzáállni az otthoni helyzethez, hazavigye azt, ami jó volt külföldön.

De ha nem is visz haza semmi konkrétat, a mentalitásbeli különbség, bárhonnan jöjjön is, az elfogadás és nyitottság szerintem kézzel fogható lesz. És akkor politikától és jóléttől függetlenül talán otthon is több lesz a közvetlen és mosolygós ember."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr95115383

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orvosira megyek – Még mindig 2013.03.04. 13:09:23

Még mielőtt a Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) felvételi tesztjét boncolgatnánk tovább, beszámolok néhány olyan eseményről, amelyek nemrégiben történtek D.D-vel. A felvételire történő internetes jelentkezés határideje 2013. február...

Trackback: A sárban dagonyázó disznó mosolya sohasem őszinte! 2013.03.04. 11:35:10

Kicsit elmaradtam mostanság a bejegyzésekkel, de hát ilyen az élet, zajlik, még sincs időnk semmire. A ház lassan, de biztosan halad a metamorfózis rögös útján. Az utolsó nekifutás a falak ledöntése volt. Miután röviden elmondtam a ház újraegyesítési t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitykeőrmester 2013.03.05. 00:04:24

@Spacecake:

Oké. Beszélünk még. :)

@gyapjasmaki: én itt építek kapcsolatot. :))) Jó kis csapat ez itt.

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:04:57

@Spacecake: Ez Magyarország, nem kell PC-nek lennem :P

zopilote 2013.03.05. 00:05:59

@gyapjasmaki:
Bizony, nagyon vigyazni kell otthon, hogy az ember hogy ad elo dolgokat, hogy ne sertse
meg az otthoneloket. Igen, legfontosabb az empatia. Bele kell az embernek elni a helyze-
tukbe magat, ami nagyon nehez. Nagyon erzekenyek otthon, ami ertheto is.

rumitom 2013.03.05. 00:07:46

@Spacecake: szerintem egy nagyon jo elmeleti pelda volt :) de van ocsem, ketto is, habar a viszonyom nem hasonlithato a hszemben megfogalmazott dorgaloshoz, igy a pelda valoban csak elmeleti

Spacecake 2013.03.05. 00:10:23

@Pitykeőrmester: sztem neked most tök jó helyed van.én nem ugrabugrálnék,persze értem azt h ez kevés.
meghát nem itthon van az emberfia/lánya se:-)
kezdetnek 1200CHF plusz szállás.
napi 8óra,a többi rendes túlóra,ahogy illik nyugaton:-)
heti 5nap alapból,de össze vissza.

Spacecake 2013.03.05. 00:12:31

@rumitom: jó,értettem én,nekem is tetszett,csak kötözködtem.tudod,magyar vagyok.-)

Spacecake 2013.03.05. 00:17:02

@zopilote: igy is van,meg nem is:-)attól függ kivel beszélsz,kihez szólsz.
és az empátia mindenhol fontos,nem csak itthon,vagy a 'szegény' magyarokkal szemben..

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:21:03

@Spacecake: Azért a legfontosabb, azokkal a szegény magyarokkal szemben, akik nem érthetik... :D

Pitykeőrmester 2013.03.05. 00:22:25

@Spacecake:

Nem ugrálok egyelőre. Ha majd otthon találok munkát, akkor fogok elgondolkozni. Köszönöm a lehetőséget így látatlanban is. :)

Spacecake 2013.03.05. 00:29:56

@Pitykeőrmester: helyes!!!ne kapkodj soha,de ne hagyd h elússzon az életed a semmibe.
és ne félj segítséged vagy szívességed kérni.
nem olyan rossz mindenki azért,sőt....
sok sikert!!!

Spacecake 2013.03.05. 00:31:40

@gyapjasmaki: te csak ne humorizálj,kérlek,nagyon is komoly dolgokról van itt na p mint nap szó:-)

Spacecake 2013.03.05. 00:42:05

@gyapjasmaki: na ennyit a mai posztról....holnap londoni pizzafutár??tegyék meg tétjeiket.....:-)

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:46:12

@Spacecake: Szerintem egy Erdélyben született székely lesz, akit ott lemagyaroztak, majd Budapesten járt egyetemre, de mindig, lerománozták, mire kiment Berlinbe és most jól érzi magát, végre. :)

hádeváu 2013.03.05. 00:47:03

@zopilote:
mi a strandra meg Fehértóra jártunk nyáron ugyhogy nem pancsiztunk együtt:)
de amit írtál az alapján apáink ismerték/ismerhették egymást

Spacecake 2013.03.05. 00:49:59

@gyapjasmaki: honnan tudod?megírtad a sztoridat??:-)

gyapjasmaki 2013.03.05. 00:53:41

@Spacecake: Dehogy, én olyan magyar vagyok mint annak a rendje 25-öd ízig színmagyar parasztgyerek. A 10 emeletes felhőkarcolókra is jó pár percig csak rácsodálkozom, mire tovább tudok menni. :)

Void Bunkoid 2013.03.05. 01:02:43

"Mi több nem volt olyan év, hogy ne jártunk volna a szlovák Kárpátokban és tapasztaltuk volna meg a szlovákok vendégszeretetét"

Ez nem olyan meglepő, a magyarokat alapból nem utálják speciel a Tátrában, meg Erdélyben sem, a románok sem. Ha valaki úgy megy oda, hogy eltölti az időt, síel, erdőt jár, szép tájakat nézeget, akkor alapból nem a revizionistát látják benne, hanem a turistát, aki azért jött oda, hogy egy valag pénzt elköltsön, és az nekik jó.

Ha valaki elkezd a Tátrában vesszentrianonozni, akkor akkor is kidobják a helyről, ha tősgyökeres amerikai vagy német. Vagy éppen zsidó :P

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 02:01:16

@zopilote: nekunk quebecben 15% a forgalmi ado.. hurra

alapelelmiszerre nincs ado

montroyal ( CAN qc) 2013.03.05. 02:35:20

@charlieharper: igazabol semmilyen elelmiszerre nincs forgalmi ado igaz csak amit csinalnak tehat valamilyen serviz van hozza pl csirkehus nincs de ha grillcsirkekent veszed van tax ( ha gyarilag csomagolt sult csirke darabokra nincs .. fekesz lasaga,pizza szinten nincs.. ott keszult hidegtalak, salatak sulyra kimerve van tax..

egyebkent nalam a kliensek mintha a holdrol jonnenek .. tax ? milyen tax ? nincs tax!!! nem is fizetik ki es nem birkozhatok veluk
ezert $100+ tax no no no!.OK akkor 115$ es ne fizess taxot .. na ugy jo

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.03.05. 03:35:39

Ezt a külön vízcsaphasználatot télleg úgy kell elképzelni, hogy ha langyos vízben akarnék kezet mosni akkor az van, hogy rángatom a kezem, hideg-forró-hideg-forró és átlagban meg van a langyos? :D Mert akkor az komolyan röhej es...Mondjuk kb 10 perc alatt fabrikálnék némi pvc-csőből meg drótból egy közösítőt, de hát az csak én vagyok...

zopilote 2013.03.05. 03:58:11

@montroyal:
Ismerem a helyzetet, Vancouverben egy autoszerelo haverom muhelyeben " laktam " ide-
iglenesen par evig, nem volt olyam customer, aki ne alkudott volna. Ott is az adoval volt
a legnagyobb problema es az oraberrel. Szornyulkodtek es irigykedtek, de arra nem gon-
doltak, hogy mennyi a rezsi. Szemben volt egy gorog karosszerias, az is a muhelyeben la-
kott, meselte, hogy mindenet vittek a volt felesegei. Erdekes, 2 Kanadaban szuletett fia
visszament Gotogorszagba 10 eve, de lehet, hogy a valsag ota visszajottek. Hallotam,
hogy szazaval jonnek vissza a gorogok Kanadaba az utobbi 2 evben es a kanadai ven -
degmunkara palyazok kozott gorog es irorszagi a legtobb Europabol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 04:18:39

@zopilote: az a baj, hogy nem erted az istennek sem
csak az agyadban van a bezzeg amerika
nincs bezzeg amerika
pont az van, hogy ebben a gazdasagi helyzetben amiben a vilag van, senkinek nincs mire ugralnia/ foleg akinek nincs penze ugye/
a magyaroknak sem
nincs ingyen egyetem
nem kotelezo a hetvegi kocsmazas
nincs minden nyaron nyaralas
nem kotelezo kocsit fenntartani
stb.
magyarorszagon meg mindig nem ertik, hogy ha nincs akkor nincs
az en nagyapam pl eleteben nem volt nyaralni
azt sem tudta mi az
most elvaras, azelott mielott kifizetnem a villanyszamlat
a bezzegamerikai felesegem sem jart amerikan kivul vilageleteben
alkalmazkodni kellene a vilaghoz a magyaroknak is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.05. 04:29:52

pont arrol van szo, hogy bezzegamerikaban nagyon sok ember /nagyon sok!/ rosszabbul el mint otthon es kisebb a vagyona
rosszabb a kocsija, mobilhomet berel stb.

zopilote 2013.03.05. 04:38:42

@hagyma:
Ertem en, hogy mit mondassz, hidd el. Ott sem mindenki jar minden hetvegen szorakoz-
ni, nyaralni pedig csak az jar evente, aki megteheti. Mert van azert egy reteg, aki meg -
teheti. Maskulonben az en nagyapam sem volt eleteben nyaralni, kora tavasztol keso o-
szig a foldeken dolgozott, telen az allatok ellatasa csak 1-2 ora volt naponta. De vasa-
nap eleteben nem dolgozott (vagy csak nagyon surgos esetben) Apam sem szeretett nya-
ralni, kulfoldon is csak egyszer jart, hadifogsagban. 3 ev Sziberia, favagas, 1 ev Szocsi,
epitkezes, ott az idojaras is elviselhetobb volt.

mommmmo 2013.03.05. 05:29:06

@rumitom:
Azert ez erdekes, en is 7 ev utan jottem haza, de mar par honapot vagyok itthon es nem ment el az eletkedvem.
Igaz nem elek valami nagy tarsasagi eletet, szoval lehet ennek koszonhetoen hulyesegeket sem sokat hallok, de sem a Ferihegyen, sem az okmanyirodaban nem szivattak meg. Amugy is, el sem tudom kepzelni, hogy milyen ugyeid lehetnek, hogy allandoan az okmanyirodaba jarsz.
A tobbi kelet europaival kapcsolatban, nekem ez tok evidens, hogy egy kategoria vagyunk, csodalom, hogy ez itt ekkora viszhangot keltett (masoknak nem evidencia????) Kelet europai haverokkal altalaban ugyanugy el lehet duhongeni a posztkom fertorol, mint itt ezen a blogon.

Sot, szlovak baratnom a bunbakgyartas temakorerol is detto ugyanazokat mondta, mint amire mi panaszkodunk, csak ugye ott a hulye politikusaik minket magyarokat hasznaltak bunbaknak. Ugyanaz pepitaban.
Szoval csodalom, hogy ez valakinek nem evidens. Es szerintem a posztkom orszagok tarsadalmi politikai felallasa is nagyon hasonlo, van akiknek kisse jobb, van akiknel kisse sz@rabb, mint nalunk, de mind kabe ugyanazokkal a (gyakran total abszurd) problemakkal kuzdenek, tobb kevesebb sikerrel.
Erdekes modon szlovak, lengyel, sot kazah ismerosok is ugyanugy vertek a fejuket a falba az otthoni allapotok miatt mint en, es total megertettek a temat, a holland pasim pedig (akivel amugy mindent megbeszelek) azt sem erti, mit lehet ezen ennyire kiakadni.

De en ugy gondolom, ha egyszer ugy belulrol megkostolna milyen ez a posztkomsag, akkor megertene, sot ugyanolyan ember sem lenne, mint amilyen most, hollandkent. Valami megtorne benne, ugymond.

2013.03.05. 06:30:02

@hagyma: Nem szükséges előadni ezt a magyarok nem tudják, mi a jó című nótát, mert ha annyira jó lenne itthon, te is itt maradtál volna. :) Azt nem vonom kétségbe, hogy az emberek többsége azt hiszi, hogy neki minden jár, de biztos vagyok benne, hogy ez a szocializmus hagyatéka, amit a mai napig nem sikerült levetkőzni se az embereknek, se állambácsinak...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.05. 08:01:17

hát igen az index címlapon rendszeresen olvashatóak olyan címlapos posztok, aminek a lényege, hogy a magát felsőbbrendű értelmiségi liberális demokratának képzelők mennyire rühellik a saját népüket... pontosabban... (hiszen nem tudjuk milyen náció gyermekei ők, lehet, hogy izraeliek...): a magyarokat...

jó hogy ez a posztolóból lassan kezd elmúlni

chico 2013.03.05. 08:03:25

@mommmmo:
mennyire igazad van a kelet-európai posztkomcsi mentalitással kapcsolatban. Csak egy példa: tavaly tanulmányúton voltam Sri Lankán egyszem magyarként. A csapatban volt egy lengyel, két cseh, meg két horvát. Messzemenően döbbenetes élmény volt, hogy még utolsó este az Indiai-ócenán partján álló szálloda teraszán, az igazán vadregényes trópusi éjszakában is arról ment a disputa - na jó, nem kizárólagosan, de előkerült a téma -, hogy egyik vagy másik ország idióta politikusai mit hogyan műveltek éppen, és mindenki tudott a saját országából hasonló példát hozni megértő bólogatás mellett. Meg hogy milyen abszurditások keserítik az életet Lengyel-, Cseh- vagy épp Horvátországban. És egy dolog volt még nagyon közös: mindenki szégyellte, hogy ilyen agyatlan barmok vezetik az országát, és nem nagyon volt értelmes tipp arra, hogyan, mitől és legfőképp mikor változhatnának meg a dolgok.

micsoda? 2013.03.05. 08:22:04

@Zsuzsi65: Bocsi, de nehogy már az legyen a mérce, mennyien éheznek. Ennél többet érdemlünk.

bpetya75 2013.03.05. 08:31:33

@mommmmo:

Kíváncsi voltam reagálsz-e, mert nekem úgy tűnt eddig a soraidból, hogy Te nem fordultál be a rettenetes és kibírhatatlan és egyáltalán magyar viszonyoktól, pedig nem két hete vagy itthon. De biztos Te vagy a kisigényű ;-)

Egyébként meg jó lenne befejezni a zavarkeltést. Itt a többség megaszondta, hogy a szlovák, meg a román, meg a lengyel, meg úgy általában mindenki, aki nem magyar, az baromira összetartó, meg segítőkész, meg minden, csak a magyar nem. Szóval ne gyere ezzel a pepitázással, mert csak összezavarod itten az embert :-D

bpetya75 2013.03.05. 08:35:43

@micsoda?:

Márpedig onnan indult a dolog. Hogy itt tömeges és állandó éhezés van. Az meg nincs, hanem elszállt igények vannak, amit a legegyszerűbben tényleg az autóval meg a plazmatévével lehet jellemezni. Ha nekem egy használt Swiftre futja, akkor pont le KELL szarnom, hogy a szomszéd Lexusszal jár-e. Na ez az, ami sokaknak nem ment, és sajnos még most sem igazán megy.

mommmmo 2013.03.05. 09:09:56

Igen, es a dolog masik oldala: a baratomnak meselek pl a legujabb abszurd korrupcios botranyrol, mire o unottan: na es?? Mindenki tudja, hogy a kelet europai vezetok korruptak.
Szoval egy holland kivulallonak kabe ennyit er meg a kelet europai politika tema:)))Meg gondolom a politikusainkra is kabe igy tekintenek nemzetkozi forumokon.

Amugy mas: jellemzoen az amerikasok osztanak ki minket, hogy mit nyigunk. Meg ugye itt volt Chris, aki kijelentette, hogy "minden toled fugg, barhol is vagy". Na ez a legnagyobb baromsag, kelet europa az, ahol az elomeneteled tokeletesen fuggetlenedhet a teljesitmenyedtol.
Es amugy ez a fusztralo, es nem a szegenyseg.

mommmmo 2013.03.05. 09:20:40

@mommmmo: a szegenysegben pedig csak az a fusztralo, hogy nagyreszt annak a kovetkezmenye, hogy ilyen sz@rul vannak menedzselve a dolgok.

Ja persze tudom legyel IT~s, aztan minden klasz blablabla. Az IT az egy olyan iparag, amit kabe foldrajzi ponttol fuggetlenul lehet muvelni, mert nem igazan fugg az adott hely infrastrukturajatol, meg gazdasaganak mukodesetol, szerintem egy afgan barlangbol is lehetne bedolgozni meno nyugati cegeknek, ha van terero, aztan mondhatnank, hogy Afganisztannal nincs semmi baj, csak a sok hulye tobb millio afgan allampolgar nem lett IT~s.

bpetya75 2013.03.05. 09:22:36

@mommmmo:

Azért nekem dereng valami német köztársasági elnök esete a közelmúltból, aki megpróbált befenyíteni néhány oknyomozó újságírót. Aztán mikor kirobbant a botrány még elég sokáig magyarázta a bizonyítványt, meg volt szerecsenmosdatás rendesen, mire tarthatatlanságig jutott a dolog és belebukott. Na az azt hiszem eléggé kellemetlenül érinthette a németeket. Engem meg az nem rázott meg. Szóval kinek-kinek a sajátjai hülyesége esik rosszul.

nyuszigonosz 2013.03.05. 09:42:18

@bpetya75: Bizony. És még ha csak ez lett volna!
Egy tucat doktorcím plágiumokkal lett megszerezve és tünt a süllyesztöbe, valamint az egyik a Merkel pozíciójára lesö politikus napi szinten képes szinte nemzetközi konfliktusokhoz vezetö marhaságokat beszélni...
Szóval minden országnak megvan a saját szégyellnivaló politikus-gárdája.

mommmmo 2013.03.05. 09:46:26

@bpetya75: mindenhol van korrupcio, csak az aranyok masok es a pofatlansag merteke.
Mondjuk a baratom sokkal kevesebbet duhong a politikara mint egy atlag kelet-europai, es ez altalaban jellemzo mas nyugatiakra is ugy tapasztalom. Van egy angol szo, az "intimidated" marmint hogy valaki ugy erzi, durvan beleronditottak az intim szferajaba. A vezetoink pofatlansaga jobban "intimidate" minket, mint oket. Szerintem az eltero aranyok miatt, es nem azert, mert ok jobban viselnek:)

mommmmo 2013.03.05. 09:54:06

Na meg talan azert is, mert arrafele nincs ennyire tulmeretezve az allam az orszag kapacitasaihoz kepest, mint nalunk, es ezert barmekkora szemetsegeik is vannak, nincs akkora jelentosege mint nalunk.

mommmmo 2013.03.05. 10:13:29

@bpetya75: amugy o leginkabb csak Geert Wilders-en birja magat felhuzni.

Es kulfoldon keruli a hollandok tarsasagat, mert azt mondja kulfoldon a hollandok a masik kulturajat nem tisztelo arrogans tahok lesznek. Szoval ez a dolog sem magyar sajatsag.

bpetya75 2013.03.05. 10:46:54

@mommmmo:

Látom nem bírod abbahagyni a zavarkeltést! Méghogy nem magyar sajátosság? Hát már a rossz tulajdonságainkat is el akarod venni tőlünk? ;-)

mommmmo 2013.03.05. 11:28:40

@bpetya75: mondok meg valamit, ez megint a szlovak baratnomrol szol.
A nemet pasijat meghivta Szlovakiaba, es allitolag a baratja ezt kerdezte: Martina, itt miert ilyen boldogtalan mindenki? Miert van az, hogy a pincer ugy vagja le elem az asztalra a szamlat, mintha utalna?

Ez is ismeros nem??? Eskuszom, olyan sztorikat mondott Martina, mint itt a "magyarkopkodok" egy az egyben. Csak persze a szlovakokrol.

En meg mondtam neki, hogy szerintem mi magyarok mar leertunk a verem aljara, es igy nemileg kezdunk eszhez terni. Tenyleg igy tapasztalom amugy. Erre azt mondta, irigyel.

bpetya75 2013.03.05. 11:56:15

@mommmmo:

Nálunk van több holland, meg néhány német házaspár is. Egy hollanddal és egy némettel ismerkedtünk eddig meg, ők nagyon aranyosak. A német pár férfi tagja még a vasárnapi székely zászló felvonáson is ott volt.

Szóval ez megint abban erősít meg, amit a sajátjaink hülyeségéről írtam.

gyapjasmaki 2013.03.05. 12:34:25

@bpetya75: @mommmmo: Én már lassan nem is értem. Kezdek nagyon összezavarodni. Eddig legalább világos volt hogy rendeget rossz tulajdonságunk van és minden szar. Meg persze hogy a szomszédok jó fejek. Most meg kiderül hogy náluk sincs minden rendben :-O, meg nyugaton sem :-O. Ez tényleg nagyon zavaró tud lenni. :-D

Már bunkó minden újdonságot befogadni képtelen, tolvaj, korrupt idegengyűlölő magyar se lehetek ;-( Már ezt is elvennék. ;-( Mocskok :-D

bpetya75 2013.03.05. 13:00:03

@gyapjasmaki:

Meg tudlak érteni. Ebben a fékevesztetten konformista világban legalább a bunkóságban lehetnénk egyediek, erre ezek a rohadt szomszédaink ezt is el akarják venni tőlünk!

Mégis igazuk van azoknak, akik szerint az egész világ az ellenségünk. Brühühü

micsoda? 2013.03.05. 13:14:04

@bpetya75: Talán Észak- Koreáról olvastad a tömeges éhezést. Ez itt nem igaz. Tömeges éhezésnél még nem tartunk, és ezt nem is hagynák. Kicsit gondolkodni kéne, kevés ilyen ország van, amely ennyire alkalmas élelem előállításra. Aki éhezik az maga tehet róla. Ettől függetlenül nagy többség szegénységben él. Ez alatt azt értem, hogy vagy eszik, vagy fizeti a villany, viz, szemét, gáz számláit. Ruházkodás a használtakból - érdekes módon egyre több üzlet nyiíik - . A vidék, nem Budapest, ahol százezrekért lehet táskát vásárolni, bizonyára azért, mert van kereslet is.

mommmmo 2013.03.05. 13:29:00

@bpetya75: igen, a sajat hulyeseg zavar a legjobban.

Egyszer egy sivatagi hotelben ahol megszaltunk, ott volt egy holland csalad. Minden tagja talpig feherben. Mire a baratom fintorral megjegyzi: "jellemzo, hollandok: 'legyunk mind talpig feherben, mert az visszaveri a napot.' csak a hollandok lehetnek ilyen hulyek."

Ezzel nem tudom mi baja volt :) mindenesetre jot rohogtem az egeszen.

mommmmo 2013.03.05. 13:35:17

@bpetya75: de ugyanakkor nagy patriota is, a kethonapos lanyunkat mar probalja ravenni, hogy drukkoljon a PSV-nek. :D.
Ez nala siman osszeegyeztetheto.

mzgldr 2013.03.05. 13:57:08

@bpetya75: ja, meg ugye ott van a Siemens vagy Saab esete akik élen jártak abban, hogy hogyan kell megkenni az összes politikust. Bizonyos bankokról nem is szólva, akiknek a vezetői ott ba*zták el az állami pénzt, ahol tudták. Ott is ugyanez megy, csak egy nagyságrenddel nagyobb és az átlagember kevesebbet érzékel belőle vagy kevésbé érdekli.

bpetya75 2013.03.05. 14:00:18

@micsoda?:

Te Zsuzsának válaszoltál, Ő viszont arra a vitára reagált, amit én folytattam nebuloval. Az pedig arról szólt, hogy nebulo szerint sokan nélkülöznek ma Magyarországon, szerintem meg nem annyira rossz a helyzet. Szóval nem Koreáról beszélgettünk.

@mommmmo:

Na az vicces kép lehet :-D

mzgldr 2013.03.05. 14:01:15

@hagyma: még hogy Amerikában értik? Pár éve nem az volt az egyik kiváltó oka a válságnak, hogy az amerikai hitelesek nem voltak képesek kiizzadni egy pár százalékos törlesztőrészlet emelkedést, aztán rakták ki őket az utcára, mert kellett nekik a McMansion, az öt autó, a gyereknek 200k diákhitel, a nyaralás? Persze tudom, ők biztos csak a credit historyt akarták építeni. :D

mzgldr 2013.03.05. 14:02:18

@mzgldr: arról nem is beszélve, hogy most meg kínai meg arab pénzből foltozgatják a költségvetési hiányukat...

bpetya75 2013.03.05. 14:15:27

@mzgldr:

Nekem az az érzésem, hogy azért nem ugyanez megy, mint nálunk. Az itthoni helyzet jobban emlékeztet a hódoltsági időkre, amikor a selyemzsinór érkezése előtt jól ki kellett zsigerelni a szandzsákságot, hogy a család meggazdagodjon. Nyugaton kicsivel nagyobb a perspektíva, a többség nem pár év alatt akar zsírossá, vagy zsírosabbá válni.

mommmmo 2013.03.05. 14:26:37

Persze, diszkretebben csinaljak, nem ilyen arrogans pofatlan modon.
Mint ahogy pl Szanyi elvtars valasza az volt a politikusokat erinto kritikakra, hogy mit pofazunk mi talan nem csaltunk adot? Na hat ez a stilus elkepzelhetetlen arrafele.
Es ott ez a versenygazdasag sajnalatos kiserojelensege, mig nalunk a nagy adoterhek miatt nem is fejlodhetett ki versenygazdasag, mindent lenyul az allam, hogy aztan pazarlo es korrupt modon "ujraelosszon". Szoval nalunk ez nem kiserojelenseg, hanem inkabb fo elem.

mzgldr 2013.03.05. 14:29:18

@bpetya75: hát nem tudom, azért az olajcégek, fegyvergyártók zsebre tudják rakni az egész országot ha kell, a többiről már nem is beszélve. Ott nem egy vasúti töltés felújítása a biznisz, hanem lerohanni egy országot és megszerezni koncesszióban a nyersanyagot szépen testvériesen elosztva.

tableno 2013.03.05. 14:40:46

@mommmmo: Nagyon egyetértek! Szanyi kapitány produkciójától azóta is nyitva van a bicska a zsebemben, és ez még csak a jéghegy csúcsának is csak a csúcsa!

tableno 2013.03.05. 14:42:34

@mzgldr: Hidd el, ott is rengetegen kritizálják a politikát meg a rendszert. Viszont nem nagyon szokták azzal nyugtatgatni magukat, hogy "de hát máshol is szar!".

mzgldr 2013.03.05. 15:08:58

@tableno: akkor még egy közös pont, mert ezt itthon nem hallom, olyat viszont igen, amikor valaki mondjuk arról papol, hogy Németországban egyáltalán nincs korrupció és ez csak a magyarországi mucsai körülményeknek a következménye. Ilyenkor szeretek rávilágítani, a Siemens ügyre, ahol csak egy kiderült esetben 100 millió euró kenőpénzt nyomtak el.

mzgldr 2013.03.05. 15:18:37

@mzgldr: meg amikor mondjuk az IKEA/Nike/Adidas/Apple egy ojrócentes órabérért dolgoztat Indiában vagy Kínában gyerekeket. Persze ez Svédországban vagy Németországban elképzelhetetlen lenne. És még lehetne sorolni az elektromos hulladék Afrikába szállítását, hogy ott nyugodtan égessék le a mezítlábas kölkök az alkatrészeket és nyeljék a mérgező gázt.

tableno 2013.03.05. 15:22:46

@mzgldr: "ezt itthon nem hallom" - tényleg nem? Talán azért, mert te magad is ezt hajtogatod... :)

mommmmo 2013.03.05. 15:40:03

@mzgldr: erre csak azt a talan szemetsegnek tuno dolgot tudom mondani, hogy az elet mindenhol kegyetlen, es az elesetteket mindenhol kihasznaljak. De egy ~idonkent nem korrekt eszkozoket is felhasznalo ~de amugy versenykepes nagyvallalatbol profital az egesz nemzetgazdasag, a rengeteg alkalmazott, beszalito. A gyerekeket meg valoszinuleg eladnak prostitualtnak a szuleik, ha a nagy multi nem operalna az adott nyomor orszagukban. Szerinted egy olyan szulo, aki megengedi, hogy borzaszto korulmenyek kozott galyazzon a gyereke, mit csinalna, ha meg az a melo sem lenne? Na jo, jo esetben nem prostinak, hanem gyerekfelesegnek 12 evesen. Ott ugy mennek a dolgok, nem azert mert nem szeretik a gyerekuket, hanem azeert mert maskepp ehen halnak.
Ja, szoval ebbol azert sokan profitalnak.
Es abbol, hogy az adoforintjainkat ellopjak hanyan profitalnak?
Tudod en egy szot sem szolnek az oligarchaink ellen, ha az osszerabolt penzbol nemzetkozileg sikeres nagyvallalatokat hoztak volna letre, ami fellenditi a magyar gazdasagot, de nem ugy tortent.

mzgldr 2013.03.05. 16:09:30

@tableno: ühüm, meggyőző érveid vannak. Érdemi reagálás?

@mommmmo: értem amit mondasz, csak tudod, most pont egy olyan blogon kommentelünk, ahol a kommentelők egy részének az a legnagyobb problémája, hogy az okmányirodában nem ölelte meg az ügyintéző és ezért egyből rohant, vissza se néz, stb. Egyébként meg azt mondom, hogy ha Svédországban az IKEA alkalmazottnak bent kellene maradnia plusz egy órát, akkor már menne már a ricsaj. Szóval erre szerintem nem az a megoldás, hogy ez van, így működik a világ (mert ugye mi szép európai emberek ezt általában nem zárjuk le ennyivel) hanem esetleg bojkottálni az IKEA-t, hogy ne alkalmazzon olyan beszállítókat, ahol embertelen körülmények között dolgoznak a munkások. Igaz, így lehet hogy így egy euróval többe kerülne a szék.

mzgldr 2013.03.05. 16:11:13

@mzgldr: szóval igen, lehet hogy egyébként semmit sem csinálna a gyerek, de attól még adhat neki tisztességes bért is. Mondjuk az európai huszadát.

mommmmo 2013.03.05. 16:25:43

@mzgldr: jo ezzel egyetertek, bojkottalhatnank az Ikeat. De ettol mi meg nagyon messze vagyunk, foleg Magyarorszagon. Meg a sajat erdekeinket sem tudjuk megvedeni, nemhogy az afrikai gyerekeket.

Amugy az okmanyirodas panaszokat en sem ertem, nemreg jartam ott, kifejezetten kellemes elmeny volt, jofej volt az ugyintezo. Itt a 9. Kerben tenyleg jo a hangulat, bar ezen pl miskolci rokonaim is meglepodnek. Lehet, hogy ez az egesz foldrajzi hely fuggvenye orszagon belul is.

tableno 2013.03.05. 16:30:59

@mommmmo: khm... Nekem az okmányirodát senki ne emlegesse, mert ideges arcrángást kapok!

@mzgldr: érdemi reagálás volt. Te is azt csinálod, mint sok magyar "hazafi", hogy ha valaki kritizál valamit nálunk, akkor ahelyett, hogy elgondolkozna azon, hogy esetleg az tényleg nem jó és lehetne rajta javítani, megsértődik, és elkezdi verni a tamtamot, hogy "de Amerikában meg verik a négereket!"

mommmmo 2013.03.05. 16:40:23

@tableno: ja igen:( kezdem azt gondolni, hogy ez a 9. Ker itt a beke szigete, csakugy mint pedroatya faluja.
De tenyleg, rengeteg kis uzlet, sajat vallalkozas, megfelelo szellemiseggel, rengeteg fiatal, esatobbi. Legalabbis a kornyeken, ahol lakom. Az onkormanyzatnal is normalisak, mar tobbszor kiderult. Az itteni polgarmester nem lehet teljesen hulye az a gyanum.

mzgldr 2013.03.05. 16:46:57

@tableno: tényleg hazafi vagyok, igaz idézőjel nélkül. El is gondolkodom a kritikán, csak azt nem szeretem amikor valaki magas lóról nyilatkoztat ki olyanokat, hogy márpedig ez itt meg ott elképzelhetetlen lenne, mert ott még mosolyognak is a pékségben. Nagyon is elképzelhető, sajnos mindenhol.

@mommmmo: én csak a fejlett világ (amibe Mo-t is beleértem) arroganciáját, meg a "csak ne az én szomszédságomban" felfogást nem szeretem. Mi is eléggé ki voltunk akadva a 47 ezer forintos ajánlatán a kormánynak, amiből körülbelül ugyanúgy tudunk megélni mint az afrikai gyerek két dollárból naponta. És ilyenkor ugyanúgy szarul esik az így működik a világ indoklás.

micsoda? 2013.03.05. 16:49:52

@bpetya75: Ezer bocs, és egy anyamedve:-)

tableno 2013.03.05. 17:06:43

@mzgldr: röhögni fogsz, de én is hazafinak tartom magamat. Meg kozmopolitának is, de ez a kettő szerintem nem ellentmondás. Nálam a hazafi ugyanis az, aki jót akar a hazájának, és nem pedig az aki rosszat akar másoknak (ezt nem rád értettem, de sok ilyen "hazafi" van otthon). És részemről a kritika is azért van, mert látom, hogy a hazám sok szempontból magával cseszik ki, amikor rendszeresen elkúrja magát lustaságból, félreértelmezett büszkeségből vagy egyszerű tudatlanságból, és ez elszomorít. Viszont soha nem mondtam, vagy gondoltam olyat, hogy vannak bezzegországok, ahol minden zsír, és lenézni sem szoktam a honfitársaimat.

mommmmo 2013.03.05. 18:21:51

@mzgldr: eloszor is nem ertem, miert lenne az magas lorol nyilatkoztatas, hogy ez meg az mashol elkepzelhetetlen lenne.
Olyan van, hogy bizonyos regiokban elkepzelhetetlen az, amire egy masik regioban csak valat vonnak. Lasd pl a becsuletgyilkossagok, rendezett hazassagok gyerekeknek stb. Ez europaban nem elfogadott mar, mert tulnottunk azon a szinten (a kozepkorban meg nalunk is voltak hasonlo dolgok). Ugyanigy a nalunk tarsadalmilag fejlettebb nyugaton legalabbis deviansnak szamitanak olyan dolgok, amire mi csak valat vonunk.
Masreszt eleg hulyeseg a multikat a politikusainkkal osszehasonlitani, teljesen mas szerepe lenne ennek a kettonek.

bpetya75 2013.03.05. 18:29:49

@mommmmo:

Ma megint volt egy apróság, amin elfilózgattam. Reggel be kellett ugranom boltba egy liter tejért. A pénztárnál előttem állt két félig teli kocsi, meg egy teli kosár. Egy mukkot nem szóltam, gondoltam annyira nem rohanok, kivárom a soromat. Mindhárman maguk elé engedtek! És ez nem a falum volt, hanem Kaposvár.

Egyből eszembe jutott, hogy itt páran leírták, hogy ilyen Magyarországon nincs, mert itt mogorvák és bunkók az emberek. Nekem ne magyarázza senki, hogy csak szerencsém van. Az emberek 99,9%-ával történnek jó dolgok, csak észre kéne venni őket, és nem csak a rosszak miatt rinyálni.

DieNanny CH 2013.03.05. 18:30:10

@mommmmo:

Csak neked súgom meg, Petya meg ne hallja, mert kitér a hitéből!
Szóval, itt Svájcban, mikor intéztem az engedélyemet, húgom felkészített, hogy milyen szemetek, meg türelmetlenek, meg mindenbe belekötők lesznek az ügyintézők a Bevándorlási hivatalban, mert vele is azok voltak.
Na, én megérkeztem, első mondatnál a nőnek feltűnt, hogy hochdeutsch-ot beszélek, ő rögtön átváltott arra, mindent elmagyarázott türelmesen, minden kérdésemet komolyan vette...
Szóval, én úgy mondanám: ez nem ország, hanem bizony emberfüggő...

bpetya75 2013.03.05. 18:37:57

@micsoda?:

Oszt mifrancot kezdjek velük? ;-)

@mzgldr: @tableno: @mommmmo:

Szerintem nektek nem egymással van vitátok ;-)

A magas lóról észosztás is tetten érhető sokaknál, ahogy a kritika merev elutasítása és a legjobb védekezés a támadás elv eszetlen alkalmazása másoknál. Mindkettőn változtatni kellene, de azt hiszem, hogy nem ti vagytok azok, akikre ez vonatkozik.

Az "így működik a világ"-ról, meg a 47e forintról meg annyit, hogy sokkal könnyebb lenne úgy elviselni az ilyen nadrágszíj szorongatós döntéseket, ha azt látná az ember, hogy magukra nézve is alkalmaznák őket. Na ez az, aminek sajnos az ellenkezőjét látjuk, és ezzel van tele az ember hócipője. Nem kicsit.

mommmmo 2013.03.05. 18:39:49

@bpetya75:
Velem meg olyan tortent, hogy az IKEAnak van valamifele csaladi kartyaja, amire kedvezmenyt adnak, es egy no a sorban ideadta nekem az ovet, hogy sporoljak 5000 ft~t. Anelkul, hogy kertem volna, vagy egyaltalan tudtam volna mi az.

bpetya75 2013.03.05. 18:40:02

@DieNanny:

Kötözködünk? Kötözködünk? ;-)

Miért térnék ki a hitemből? Tudom én, hogy emberfüggő. Méghozzá elsősorban tőlem függ ;-)

bpetya75 2013.03.05. 18:51:24

@mommmmo:

Te nem érsz. A kismamákat még a bunkók is jobban segítik ;-)

mommmmo 2013.03.05. 18:52:44

@DieNanny: igen ez igaz.
Ugyanakkor azert megjegyzem, hogy azert sok orszag van, ahol a kereskedelmi szferaban dolgozok nem engedhetik meg maguknak azt a a bunkosagot, amit nalunk egyesek, mert masnap nem lenne munkajuk. Es ezert a kereskedelmi szferaban nem lehet talalkozni akkora tahosagokkal, mint nalunk IDONKENT.

Masdelol Magyarorszagon legalabb SZEMELYISEGEKKEL erintkezik az ember, hol ilyennel, hol olyannal, de szamomra ez meg mindig uditobb, mint pl az emirsegi filippino biorobotok az allando vigyorral. Engem az annyira kiakasztott, hogy total depis lettem shoppingolas kozben, nem vicc.

mommmmo 2013.03.05. 19:06:29

@bpetya75: en is eztt hittem, de pl az okmanyirodaba most has es gyerek nelkul mentem el:)

mzgldr 2013.03.05. 19:54:27

@tableno: oké, így már értem.

@mommmmo: itt most konkrétan a korrupcióra gondoltam. A hétköznapokban, ha nem olvasnék újságot vagy csak a szalagcímeket, nem nézném a híreket, én sem találkoznék vele napi szinten. Ha valaki külföldön is követi mélyebben az eseményeket, ott is gyakran derülnek ki ilyen dolgok.

@bpetya75: egyetértek

mommmmo 2013.03.05. 20:13:58

@mzgldr: Engem nem a korrupciorol szolo hirek fusztralnak, ugyanis ha valami bekerul a hirekbe az mar jo.
Hanem maga a vezetesi es retorikai stilus. Azt pedig boven latom a kulfoldi hircsatornakon, hogy hogy megy nemzetkozi szinten. Osszehasonlithatatlan a kelet europai mucsaisaggal, azt kell mondanom. MIELOTT BARKI MEGSERTODNE, NEM AZ EMBEREKROL BESZELEK, HANEM A VEZETOKROL.

Sot ugy tapasztalom, hogy gyakran a 3. vilagbeli total nyomor orszagok "elitje" sem olyan mucsai, mint a kelet europai ugymond "elit".
Mert azokban az orszagokban altalaban az a szokas, hogy az "elit" nyugaton tanul, es igy megtanul peldaul kulturaltan kommunikalni. Nalunk viszont meg mindig ugyanazt a stilust kepviselik, amivel apaik bratyiztak egymassal a 70-es evekben.

Meg ez a forum is sokkal kulturaltabb, mint a parlamentunk, peldanak okaert. Es azt csak elkepzelem, hogy ilyen stilushoz mekkora kompetencia es erkolcsi tartas parosulhat.

encore 2013.03.05. 20:18:21

@rumitom: és akik válaszoltak tegnap:
Bocs hogy csak most tudok reagálni, de mint mindig hullafáradt voltam a szokásos napi zsebpénzfizetésű meló után.
Értelek én benneteket, nem az a baj hogy ti nem jól látjátok, hanem azért nem tudjátok igazán mi az, mert nem éltetek benne folyamatosan.
Ki tudja milyen érzés az hogy naponta hazamész melóból, (én már nem vagyok annyira fiatal) elkeseredett vagy mert semmit nem értél el a tudásodon kívül. Anyagilag ugyanabba a csapdában vagy mint 10-15 éve, se saját lakás, se sok megtakarított pénz, mindig jövedelmezőbb állásra hajtottál, de mindenhol, zsebpénzért akartak dolgoztatni.
Nem teheted meg hogy 1 hétnél tovább menj külföldre mert az éves spórolt pénzednek oda. Most meg annyira kevés a fizetés, hogy havonta el is megy a számlákra, az étkezésre a bejárásra a munkába, épphogy marad.
Magyarországon a minimálbér szerintem nagyon alacsony, ezt már már nem életnek hanem vegetációnak lehetne nevezni.
Szerintem méltatlan amit a politikusaink műveltek a rendszerváltás óta ezzel az országgal.
Hány van közülük ezért évekig, évtizedekig börtönben?
A 100%-ból mennyi érdemelne minimum börtönt?
Rendszerváltáskor volt lehetősége az országnak rá hogy ne adjon el semmit hanem a fejlődés útjára lépjen, helyette eladtak minden értékelhetőt, és elköltötték a politikusok saját jólétük érdekében. Ennyi! Nincs mit ezen csodálkozni.
Vajon miért ilyen a hangulata a magyarnak?
Pont ezért, nincs mit ezen csodálkozni.
Ha csak magamból indulok ki hogy mennyi ember tett durván keresztbe nekem amióta dolgozom, a 20 ujjamon nem tudnám megszámolni őket.

tableno 2013.03.05. 20:40:46

@mzgldr: Konkrétan a korrupcióról: amikor még Magyarországon dolgoztam egy mérnöki irodánál, jelentkeztünk egy közbeszerzéses projektre. Velünk együtt összesen húsz jelentkező volt. Készítettünk egy szép vastag dossziét, rengeteg referenciával, minden formai követelményt figyelembe véve. Jó olcsó árat adtunk meg, mert nagyon akartuk a projektet. Amikor kihirdették az eredményt, igen nagyot néztünk: a húsz pályázóból 19-et kizártak (köztük minket is), különféle formai okokra hivatkozva. A megmaradt egyetlen cég nyerte a tendert, hogy hogy nem az ő ajánlatuk volt messze a legdrágább (kb a duplája a miénknek). Mégegyszer hangsúlyozom, hogy közbeszerzés, tehát közpénz! A nagy csavar az volt, hogy a formai ok, amire hivatkozva kizártak minket, egyszerűen nem volt igaz (egy hiányzó dokumentumot kértek rajtunk számon, ami pedig benne volt a dossziénkban). Meg is támadtuk a döntést bíróságon, és csodák csodája megnyertük a pert. Na, akkor megkaptuk a projektet, ugye? Hát nem. Ugyan a bíróság érvénytelenítette az eredményt, de csak ismét kiírták a pályázatot, ezúttal olyan feltételekkel, aminek kizárólag az eredetileg nyertes cég tudott megfelelni... Van még pár ilyen sztorim, sőt durvább is!

tableno 2013.03.05. 21:07:49

@tableno: Talán a legdurvább az volt, amikor egy 400 millió eurós termelőberuházáshoz keresett a cégünk megbízott tanácsadóként magyarországi helyszínt, de az összes lehetséges helyen megpróbálta az önkormányzat hülyére venni és lehúzni a külföldi befektetőket, akik ezért végül más országba vitték a projektet, a munkahelyekkel együtt. Ilyesmikre gondolok, amikor a magyarok öntökönszúrásra való hajlamáról beszélek...

rumitom 2013.03.05. 22:10:26

@tableno: valami ilyesmit szerettem volna en is megfogalmazni, de sajnos nem sikerult :)

hogy az okmanyirodaban, es a vasuti penztarban nem "olelnek meg" egy dolog, de valtozna (az amugy gondolom alacsony) fizetese a penztarban ulonek ha nem ugy adna nekem jegyet hogy azzal szivesseget tesz? elvegre fizetek erte, bar nem neki hanem a munkaadojanek ami az o fizeteset csak annyiban befolyasolja hogy lesz mibol adni neki. Ellenben az en jegyvasarlasi elmenyemet bearnyekolja az o stilusa es hogy nem erzem azt hogy emberszamba venne. persze ez is csak az en aroganciam nyilvan meg a magas elvarasoke :)

bpetya75 2013.03.06. 08:21:09

@rumitom:

Fordítsunk egyet a dolgon. Vajon változna az én jegyvásárlási élményem, ha a pénztáros hangulatától függetlenül kedves vagyok hozzá?

Tény, hogy ritkán lehet idehaza olyat tapasztalni, hogy például egy pénztáros kimondottan kedves a vevővel. Nekem volt ilyenben részem, ráadásul olyankor, amikor épp rossz passzban voltam, és nagyon jól esett. Még vissza is tudtam mosolyogni rá. Meg lehet ezt próbálni fordítva is. Saját magával tesz jót vele az ember. Meg mellesleg azzal a pénztárossal, vagy ügyintézővel, vagy jegyellenőrrel.

Érezheti magát az ember megalázva, meg nem emberszámba véve, de megteheti azt is, hogy kilép az áldozat szerepéből. Döntés kérdése.

bpetya75 2013.03.06. 08:23:01

@mommmmo:

Tudom, hogy nem hiszel az ilyesmiben, de szerintem elég sok ember has és baba nélkül is érzékeli egy kismamáról, hogy az. ;-)

bpetya75 2013.03.06. 08:26:21

@tableno:

Ilyesminek mi is ittuk a levét. Csak nem azért, mert átverték volna a beruházót, hanem mert az osztrák azzal az előítélettel viszonyult a magyar befektetőhöz, hogy "Ez úgyis átverne!", és még árat sem volt hajlandó mondani az egyik ipartelepére. Így bukott a falu egy 1,5 MRD-os beruházást pártucat munkahellyel, a telep meg pusztul tovább, mert a tulajdonos semmit nem kezd vele...

tanato 2013.03.06. 08:38:08

@tableno: Sajnos ez gyakori,hogy a külföldit fejőstehénnek nézik,nemcsak ilyen ügyben hanem taxisok,vendéglátósok,és sajnos közlekedési rendőrök is,gyakran.

tanato 2013.03.06. 08:42:06

@bpetya75: Persze az ember hangulata nem mindig a pénzétől függ,nagyon gyakran az otthoni családi konfliktusokat vagy az illető ügyintéző pl krónikus betegségét is az ügyfélen vezeti le.De nem vagyunk kivételek mi orvosok sem ebben,ugyanez velünk is előfordul gyakran,nem mindig a kevés fizetés a rossz modor oka,lehet hogy előző este volt egy házastársi vita és nem tudjuk magunkat függetleníteni ettől másnap reggel hangulatilag.

tableno 2013.03.06. 09:01:05

@bpetya75: Sajnos az egyszer eljátszott bizalomnak híre megy, és nagyon nehéz visszaszerezni. Ennek ittátok ti is a levét. :-(

bpetya75 2013.03.06. 09:49:54

@tanato:

Így igaz. Pláne, ha ezek a dolgok együtt lépnek fel és erősítik a negatív hatást. Persze ez nem menti fel a bunkózó orvost vagy pénztárost, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez egy minimum kétszereplős történet, ahol nem csak az egyik félen múlnak a dolgok.

@tableno:

Egyfelől értem, és igazad van. A bizalmat könnyű eljátszani, visszaszerezni viszont szinte lehetetlen.

Másfelől azért a vevő kockáztat többet, és itt lett volna mód jól bebiztosítania magát. No mindegy, veszett fejsze nyele...

tableno 2013.03.06. 10:22:58

@bpetya75: Ezek a dolgok elég bonyolultan működnek. Az illető osztrák lehet, hogy egy ostoba sutyerák volt, aki eleve lenézi a magyarokat. Viszont, mivel közismerten valós helyzet Magyarországon a széleskörű korrupció, ezért otthon mindenki igazat fog adni neki, egyre terjed majd a hír a magyarok megbízhatatlanságáról, a jogtalan rágalmakat is mindenki készpénznek fogja venni, ami miatt persze még kevesebb befektető jön majd. Sajnos a bizalomvesztés egy öngerjesztő folyamat (ez egyébként vonatkozik a fokozódó kivándorlásra is, hisz az is valahol a bizalomvesztés eredménye), amit nagyon-nagyon nehéz megállítani!

bpetya75 2013.03.06. 10:29:09

@tableno:

Teljesen igazad van. Ez egy nagyon nagy kerékkötője a fellendülésnek.

rumitom 2013.03.06. 20:28:36

@bpetya75: jaja, ez jogos eszrevetel, ilyenkor jon hogy "mosolygok mint egy idiota" mert a helyzet ugye nem kivanja meg, hogy vidam legyek :) epp egy honapja, es pont jegyvasarlaskor jegyezte meg a baratnom, hogy hogyan tudok a penztaros harmadik grimasza utan is meg ramosolyogni es vidam maradni, a baratnom erezte magat szarul pedig velem beszeltek.

nem mentegetozes, de mar eljutottam ide regen es kis naivan gondoltam ha majd en mindenkivel szepen es udvariasan beszelek, akkor velem is ugy fognak. De nem, es ez rengeteg energiat kivesz az emberbol. Ezert is mondtam, hogy egy hetnel tovabb nem tudok otthon lenni, mert kezd ram is atragadni a fasultsag holott semmi nem indokolja, egyszeruen csak ahelyett hogy energiat kapnek/megosztanek, folyamatosan csak elszivast erzek.

mommmmo 2013.03.06. 20:49:05

Amugy szerintem sem a mi dolgunk hogy kinyaljuk a valagat azoknak az embereknek, akik valamifele szolgaltatast kellene, hogy nyujtsanak nekunk, es akik fizetese abbol van, hogy mi fizetunk.
Ez a tipikus kelet europai eltevelyedes, hogy ja, mert nekem keves a fizetesem, jogom van bunkozni meg pofakat vagni. Hat nincs.
Ha annyira sz@r a munkad akkor hagyd ott, ennyi. Ja nincs mas? Akkor meg becsuld meg. En sem apolnam egy elado lelket sem, mert neki kicsi a fizuja.hasonlo kvalitasu embereknek indiaban meg negyed annyi fizuja sincs, meg sem viselkednek igy. Csak tenyleg nem ertem mi ez az 1 het utan kiakadas, mert en csak elvetve talalkozok effele idiotakkal.

bpetya75 2013.03.07. 09:00:20

@rumitom:

Na látod abban egészen biztos vagyok, hogy energiavámpírokkal sajnos jól el vagyunk látva idehaza. Valamennyire kell, hogy védje magát tőlük az ember. Én azt hiszem, hogy elég jól kifejlesztettem a szenzoraimat (no nem mintha olyan nehéz lenne beazonosítani egy efféle energysuckert) és időben felhúzom a pajzsot, ha kell. De nem elve felhúzott pajzzsal közlekedem ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása