oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 23. 06:50,  Amikor a saját határaidat léped át 299 komment

2013. február 23. 06:50 Határátkelő

Amikor a saját határaidat léped át

Közhely persze, de egy külföldi újrakezdéssel az ember nem csak a világról, de önmagáról is rengeteget tanul. Ennek példája mai szerzőnk, Ági is, aki az Egyesült Államokban levetkőzte önsajnáltató énjét és megtanult pozitívan gondolkodni.

cím_19.jpg

„2011 januárjában, másodéves mesterszakosként, kicsit a többi diáktársamhoz képest későn, jutottam arra felismerésre, hogy a szakmámban külföldi tapasztalat és megfelelő angoltudás nélkül semmire sem fogok menni, még ha van is némi tehetségem.

Otthon a főiskola mellett végig dolgoztam, és nem panaszkodhatom, jó állásaim, és jó tanulmányi eredményeim miatt jó ösztöndíjaim voltak. 2008 júniusában döntöttünk a lakásvásárlás mellett, CHF alapra. Ez pecsételte meg a sorsomat, de erről majd később.

Hosszú tépelődés után, megszületett az elhatározás, majd októberben jött az interjú és novemberben az eredmény, hogy nem éppen tökéletes angoltudásom ellenére felvettek egy 5 csillag, 5 gyémántos szállodába az Egyesült Államokban, ha minden jól megy, márciusban utazhatok!

Elkezdtünk számolgatni

Összeült a családi kupaktanács, elkezdtünk számolgatni, és mindenki a támogatásáról biztosított, szétosztottuk ki mit vállal a költségekből, elkezdődhetett az ügyintézés.

A papírmunka nagy részét egy otthoni iroda bonyolította, a J1 vízum megszerzése hallgatóként nem volt túl nagy gond, és rengeteg ismerősöm volt már kint korábban és akkoriban is ugyanebben a hotelben, akik sok jó tanáccsal szolgáltak.

2012. március 1-én meg is érkeztem az Álmok Országába.

Nem adhattam fel

Hostess pozícióban kezdtem, ahol sem a fizetés, sem az amerikai kollégáim nem álltak közel az állomhoz. Bár a szálloda és a táj lenyűgözött, hamar rájöttem, hogy ezt a munkát sem anyagilag, sem lelkileg nem fogom bírni.

A szállodában sehol máshol nem tapasztaltam azt a hozzáállást, mint abban az étteremben, így a hazautazás meg sem fordult a fejemben. Biciklivel jártam be, ami az osztott műszaknak, a magaslatnak és a hegyeknek köszönhetően egyáltalán nem volt vidám dolog, este tízkor és reggel hatkor végképp nem.

Nem igazán voltak barátaim, de még ismerőseim sem nagyon. Egyszer egy autós is elütött, miközben biciklivel jöttem haza bevásárlásból, szerencsére viszonylag olcsón megúsztam, de sokkot kaptam.

Borzalmasan elveszettnek és kiszolgáltatottnak éreztem magam, tízezer kilométerre a családomtól és a barátaimtól. De nem adhattam fel, különösen azért nem, mert közel hatszázezer forint volt idejönni, és amúgy sem vagyok az a típus.

Minden nap tanultam valami újat

Két hónap keserves kínlódás után egy ittlévő csoporttársam javaslatára átjelentkeztem szobaszervíz felszolgálónak, és átvettek! Állítólag ez korábban nem fordult elő, de úgy látszik nekem meggyőző indokaim voltak. Ezek után megszabadultam a korábbi lakótársaimtól is és végre egy új, valóban élvezhető élet kezdődött!

Egy olyan közegbe kerültem, ahol meg akartak érteni, ahol végre minden nap tanultam valami újat, ahol nyitottak voltak, segítettek és nem utolsó sorban pénzt is kereshettem.

Egy hónapnyi munka után vehettem egy fél autót, új lakótársaimmal egy gyönyörű és hatalmas lakásba költöztünk, ahol saját szobám lett, majd szép lassan már megengedhettem magamnak, hogy néha étteremben egyek, eljárhassak szórakozni.

autó.JPG

Mert bizony nincs kolbászból a kerítés, havi 6-800 dolláros fizetésből nagyon nehéz itt megélni. Tegyük hozzá, hogy az itteni gyakornokok nagy része bulizni és utazni jön ide, nem a pénzért, tehát ez azért a szállodának nem róható fel. DE, ha értelmes vagy, szorgalmas és tanulni akarsz, segítenek, és akkor már minden simán megy.

Megjáratta velünk a poklot

A gyakornoki program értelmében azonban félévenként pozíciót kell váltani, így átkerültem a szálloda legnagyobb reggeliztető éttermébe, ami egyben Észak-Amerika egyik legjobb és leghíresebb Sunday brunch-ának is helyet ad.

A managerem az egyik legszigorúbb, híres-hírhedt a hotelben, és hálát adok a sorsnak, hogy az ő kezei alá sodort, és esélyt kaptam tőle, mert az elmúlt időszak életem legszebb és leghasznosabb része volt. A kőkemény, egy hónapos tréning alatt megjáratta velünk a poklot, de mára olyan magabiztossággal végzem a munkám, amit korábban nem hittem volna el.

Szép lassan felépítettem magamnak az itteni életem, visszafizettem az otthoni kölcsönöket, hazaküldtem nem kevés pénzt, így sajnos túl sokat nem utazhattam, de voltam Miamiban, a környéken jó néhány helyen, és valószínűleg haza tudok menni annyi pénzzel, ami egy-két hónapra elég lesz, és arra, hogy a terveimnek megfelelően új munkát keressek, itt az Államokban, jó távol Magyarországtól.

Megszabadulni depressziós énemtől

Amikor kijöttem ugyanis két célom volt: megtanulni angolul, és megszabadulni az otthoni depressziós, önsajnáltató énemtől, ami pont olyan volt, mint amilyen az ország maga. Csak siránkoztam, de segíteni nem akartam és nem is tudtam magamon. A triplájára növekedett svájci frank hitel mellett nulla jövőképpel éltem egyik napról a másikra.

Ma már tudom, hogy bármire képes lehetek, ha olyan környezetben vagyok, ahol hagynak kibontakozni, ahol ha dolgozol tervezhetsz, ha terveid vannak, megvalósíthatod őket, és nyugodt, kiegyensúlyozott életet élhetsz, mindeközben pedig a munkádban is megbecsülnek.

Az Egyesült Államok egy teljesen más világ, lehetetlenség néhány oldalban összefoglalni, ezért ha érdekel az elmúlt egy évem története, nézzetek bele a blogomba! (A képek is innen vannak.)

Hamarosan utazom haza, de remélhetőleg nem hosszú időre, édesapám és a családja már rég Ausztriában él, legnagyobb álmom, hogy a családom többi része is mihamarabb elhagyja azt az országot, és végre nyugodt, boldog életet élhessünk valahol a világban."

Végig rettentően hiányzott a kultúra, a budapesti élet, a családom és a barátaim. Mégis azt mondom, sajnos nem fog hiányozni a hely, amit már nem tudok a hazámnak nevezni, mert az én hazám az, ahol boldog lehetek.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr785099517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2013.02.23. 23:04:21

@zopilote: @aleb19: alapvetoen a hozzaallasoddal van a baj, nem azzal, hogy hany evig hol. Nyugodtan mondd, hogy NYC ilyen meg ilyen hely. De nyilvanvaloan lovesed sincs semmirol ezen kivul a rasszista szuklatokoru, ellenseges beszolasaiddal. Oszinten sajnallak. Ha pl. kicsit olvasottabb lennel, mar nem eroltetned ezt a sok hulyeseget.
En pl. voltam mar Denverben, de nem laktam ott, maximum az epiteszeterol meg a foldrajzarol tudok velemenyt mondani.
De ha valahol nyaraltam egy hetet es ismerek embereket akik ott eltek, barati szinten akkor merek velemenyt mondani.
@montroyal: teged is sajnallak, ha ezt oszinten irtad.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 23:04:36

@zopilote: Az em -
ber nem tud kibujni az oroklott genjeibol:)
kivetel aki amerikaba el az siman amerikai .. a vilag teteje..

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:05:22

@kuvaszjoki: Hat o pont nem frocsog, ha durvan beszolnak neki, akkor is meglepoen normalisan szokott valaszolni. En hasonlo esetben siman elkuldenem az illetot a picsaba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.23. 23:07:11

@kék madár: "@aleb19: akkor talan ne Amerikarol ugy altalanossagban mondjal velemenyt, hanem arrol, ahol laktal. Kicsit megalapozottabb lenne.
Most eloszor egyetertek hagymaval, orulunk, ha Londonban jol erzed magad. "
Ott a pont! :) En is leirtam mar tobbszor, es szereny eszkozeimmel igyekszem harcolni az elhamarkodott altalanositasok ellen.Ha valaki, aki Amerika egy ici-pici szeletkejet latta, azt hiszi, hogy akkor mar az egesz orszag ilyen, az altalanositasa roppant felrevezeto, es korlatolt gondolkodasra vall. Nemhogy egy allamon, de meg egy varoson belul is hatalmas kulonbsegek vannak! Masok egy kansasi almos kisvaros tradicionalis erkolcsu lakoi, es teljesen mas mondjuk San Francisco nemely ultraliberalis lakoja. Ez kb. olyan, mintha Moldaviat egy kalap ala vennenk Parizzsal. Kerek mindenkit, aki barmilyen, Amerikarol szolo blogot, kommentet stb. olvas, hogy ne felejtse el, az USA egy kontinensnyi orszag, tobb mint 300 millio lakossal!

aleb19 2013.02.23. 23:10:17

@kék madár: amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
a raszistat nem ertem az amerikaban szuletett munkatarsamat lekutyazta egy gazdag amerikai feher picsa es en vagyok rasszista

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:12:16

@Mirjam2: Ne haragudj, de te valami nagyon szar helyen lakhatsz Londonban, es/vagy nagyon szar helyre jarsz dolgozni...

meatclone 2013.02.23. 23:14:45

@aleb19: Hozzaszolasaidat olvasva nagyon fiatalnak tunsz. (mert nagyon tudsz mindent), vagyis ugy gondolod. Az amerikai katonasag onkentes, szoval senkit nem rangatnak be. Utoljara a vietmami haboru alatt volt behivas. Amit viszont csinaltak hogy a szerzodesed lejarta utan visszahivtak vagy visszatartottak tovabbi aktiv szolgalatra. (amihez joguk volt mivel az is benne van a szerzodesben).Azert mert zold kartyad van es szolgalsz az nem azt jelenti hogy azert kaptad meg mert felcsaptal katonanak. Eleve mar meg kell lennie a zoldkartyanak hogy felvegyenek. Amikor en voltam katona (az elso iraki haboru alatt) nekem is csak zold kartyam volt.
Meg kulomben is csak magadat jaratod le ha igy habzo szajjal kritizalod Amerikat. Modjuk az is igaz hogy a vilag (a 300 mill amerikait beleertve) attol meg nyugodtan alszik mert te kritizalod oket. Valoszinu hogy az en hozzaszolasom is suket fulekre talal de nem tudtam megallni hogy ne irjak egy par sort.

tableno 2013.02.23. 23:15:32

@aleb19: most őszintén, kényszerít rá téged valaki, hogy az USA-ba menj? Nem? Akkor meg minek akarod meggyőzni azokat, akik szívesen vannak ott, hogy milyen szar hely? Gondolod, hogy érdekli őket a véleményed? Hogy majd ettől ők is rájönnek, hogy valójában szar nekik?

aleb19 2013.02.23. 23:16:21

@Zsuzsi65: akkor neked is leirom :amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
az a kor amiben szenvedtek az a tulkompenzalt megfelelesi keszseg, de ha ettol nektek jo ....nekem is jo
usa kezd megvaltozni az white-anglo-protestant elvesztette tobbseget es az ismert kicsiny vilagotok gyorsabban fog szetesni mint gondolod

2013.02.23. 23:18:49

@Taxomükke: Ezek szerint te biztonsagban erzed magad Londonban? Szuper! Meselj, mi a titkod? (Az nem er hogy pitbullal jarsz.)

aleb19 2013.02.23. 23:20:42

@tableno: nem mondtam, hogy szar hely pl nagyon konnyen lehetett fuvet es mas cuccot szerezni csak egy telefon es hazhoz is hoztak, lenyugozott az a hatekonysag ahogy a dealerek teritettek a cuccot

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:21:03

@Mirjam2: Nem ertem, hol van Londonban az a nagy problema a kozbiztonsaggal? Eleg sok helyen megfordultam, soha nem volt senkivel problemam, de lehet, hogy ahol te laksz, ez valoban nagy gond.

kék madár 2013.02.23. 23:23:11

@aleb19: "amerika egyre elhetetlenebb lesz"
koszonom szepen, hogy szoltal. Valoban nem tapasztalom, de ez biztos az en igenytelensegembol kovetkezik.

aleb19 2013.02.23. 23:24:17

@meatclone: milyen habzo szajjal ,meg nem is emlitettem, hogy az usa lerabolja es gyarmatositja a vilag nagy reszet csak azert, hogy a tanulatlan lusta polgarai hatalmas autokkal olcson furikazgassanak

blackhairlady 2013.02.23. 23:24:23

@hagyma: Ok, elhiszem, (na jo, megsem:) de szerintem megis jobban jarsz egy foreclosure hazzal:DD

aleb19 2013.02.23. 23:27:56

@kék madár: csak figyelj, majd az ido eldonti
ugynezki a FED elqrta a dollar esztelen higitasat(mely segitsegevel mas orszagokkal fizettet meg az usa hianyat) kezd kiborulni a bili, de te csak egyel a fridzsiderbol te csalo te csalo te trojai falo

2013.02.23. 23:30:15

@Taxomükke: Hm, lehet hogy ket kulonbozo Londonban lakunk :). Mindegy, en nem akarok senkit ijesztgetni, ha te biztonsagban erzed magad itt, orulj neki. Imadom Londont, de a kozbiztonsag az en tapasztalataim szerint nem eros oldala a varosnak.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 23:31:30

@kék madár: nem kell engem sajnalni mert nem amerikaban elek csak a szomszedunk es sok kellemetlenseget erunk meg miatta foleg az amerikai segnyalo kormanyunk miatt... de regen az oroszokat nem szerettuk akik miatt kellet elszenvedni amit elszenvedtunk . azert egy pelda canada nem ment bele afganistanba - egy veszet tehenet talaltak -leallitottak az egesz hus exportot .. vegul tudott ez a tehen amerikabol jott milyen veletlen ... a canadai fara bunteto vamot hoztak tonkre teve majdnem az fakitermelest elbocsajtasok stb.. ugyan az atermek ugyanattol a cegtol majdnem egyenlo $ arfolyamon sokkal dragabb ... amikor tomegevel amerikabol vasaroltak autot rendeletet hoztak bevonjak az engedelyt aki canadaba ad el autot ...
szoval jo szomszedsag ???

2013.02.23. 23:31:48

@zopilote: semmi baj azzal, ha valaki velemenyt mond, de 1 ev utan ennyire sarkosan?
Szerintem 3-4 ev miutan az ember kijon a naszutas varazsbol az adott orszagban (legalabbis nalam) es objektivan latja az orszagot.
Te 30 ev utan sem fogalmazol olyan sarkosan Kanadarol, mint aleb 1 ev utan az usarol.

Re-Ági 2013.02.23. 23:33:56

Először is köszönöm a kommenteket! Negatívat, pozitívat egyaránt!
Volt itt mindenről szó, a US Armytól az olajháborúig, a szám szerint fel nem vázolt chf hitelemtől a sanyarú sorsomig. Sajnos mindenkinek nincs időm és nem is akarok válaszolni, de néhány dolgot tisztáznék.
Nem tudok sajnos mit kezdeni azokkal, akiknek az olvasás-szövegértés gondot okoz. Tudom, hogy sokszor az én hibám is, hogy a szarkazmusom nehezen érthető, és kiforgatják/félreértik a mondandómat, ezért elnézést.
Mindenki megnyugtatásául: nincs sanyarú sorsom, a munkám és a munkahelyem remek, és igen, hálás vagyok, hogy ez az USA-ban és nem Mucsaröcsögén történt velem. A CHF hitelem nem tette (még) tönkre az életem, és teljesen mindegy, hogy anno miért vettem fel, a lényegen nem változtat. Nem fogok ennek az árnyékban élni, inkább megpróbálok tanulni a hibámból és megoldani az életem magam. Ez lenne a sztori lényege valahol...
Elszámolni ezzel úgyérzem senkinek sem vagyok köteles. És nem érzem magam rossz embernek attól, hogy az otthoni munka helyett ezt az utat választottam. Azért vagyok itt, hogy a jövőbeli karrierem építsem, és igen, ha ehhez az kellene, hogy mások után takarítsak, azt is megtenném. Nem büdös a munka. Itt már, mivel felküzdöttem magam egy szintre, és keményen dolgozom, nyomorognom sem kell, mert NEM annyi pénzt keresek, amiből nem lehet megélni (ez is csak értő olvasás kérdése). Messze nem ez az álom munkám, de ez is egy lépés ahhoz, hogy azt elérjem. Egyébként pedig, ha ez engem boldoggá tesz, akkor megint csak nem értem, hogy másoknak ez miért jelent gondot. Én szeretek másoknak örömet okozni azzal, hogy a képességeimhez mérten a legjobban szolgálom ki őket. És ezt általában meg is hálálják, nem csak anyagilag.
Egyébként vendéglátó és szálloda (nyugodtan mondjátok, hogy büfészak, nem lehet mindenki orvos...) szakos közgazdász vagyok, legalábbis a diplomám szerint, amit jelzem, nem pénzért vettem, és nem kettessel végeztem el, és most a mester szakomon dolgozom más területen. Aki pedig azt mondja, hogy pincér bárki lehet érettségivel is, annak csak annyit, hogy pincér igen, bárki lehet, de jó felszolgáló egy jó helyen nem lehet mindenki. És ezt nem diplomában mérik, hanem vendégelégedettségben.
És végül egy utolsó gondolat: az egyik jelentős army és air force központ mellett élek, szóval erről a harcolósdiról sem annyira lehet távolról ítélkezni, de még innen sem. Ezért következetesen nem ítélkezem magam sem sem a politikai életükről, sem a vallási életükről, sem a háborúikról, a faji hovatartozás firtatásáról pedig végképp nem. Pedig higyjétek el, vagyok annyira értelmes, hogy ezekről is van véleményem. Sem több, sem jobb nem vagyok senkinél, csak éltem a gondolat szabadságának jogával, ahogy közületek is sokan. Ha valakinek bármi egyéb kérdése van, nyugodtan írjatok, igyekszem felelni. :)

blackhairlady 2013.02.23. 23:35:33

@hagyma: Hagyma, en 3 eve mast sem latok csak hazepitest. Mellettem, szemben, mogottem, kb 30 km-es korzetben minden egyes nap hazepitesek mellett megyek el. az osses szomszedom hazat lattam (es ahllottam is:( ahogy epul. Latom, hogy hanyan dolgoznak. Egyedul nem tudod megcsinalni, nem is azert mert nem ertesz hozza hanem mert nem eleg a te 2 kezed.
Az alapban mar be van szerelve a viz es egyeb szerelvenyezes. Te tudnad, hogy mit hogyan hova kell tenni, hova kell kapcsolodnia (fo vezetek). A falat, a fa allvanyt nem tudod egyedul felallitani, kell a segitseg. A fal kozotti szigetelest ok, megtudod egyedul is. De aztan jon a gipszkartonozas, majd ebben a vezetekeles. kabel, aram, stb... Ezt is csak szakember tudja szerintem megcsinalni hibatlanul, szerintem nem is engednek hogy barki bekosse. Aztan a legkondi. Hat nem tudom, de szerintem ide sem art a szakember.
Tenyleg nem akarlak en lebeszelni az epitkezesrol, de naponta latom 3 eve, hogy hany ember mennyit dolgozik amig felepul egy haz.

aleb19 2013.02.23. 23:36:44

@montroyal: nem mondod , hogy az erosebb , nagyobb freedomfighter, demokraciabastyaja usa csicskaztat gyengebb orszagokat szerinetem orulnod kellene, hogy meg nem tamadtak meg mint irakot

zopilote 2013.02.23. 23:37:59

@kék madár:
Ezeket tolem kerded illetve nekem mondod!? Ugy latszik, nem ismersz. En es a rassziz-
mus meg szuklatokoruseg! Na ne mar!!! A szarkazmust nem kell osszteveszteni az ellen-
seges beszolasokkal. Csak hogy megnyugtassalak: szeretem az "amerikai", a magyar, a
kanadai, a mexikoi, a fekete, a sarga sot meg a zold embereket is. Eltem es nyaraltam, sot
mi tobb dolgoztam is az USA - ban (de Kanadaban is, Mexikoban is, Ausztriaban is es ter-
meszetesen Magyarorszagon) Sot konyvtarakban is jartam, nem csak melegedni:) Ez is az
egyik oka, hogy meg mindig itt elek Eszak - Amerikaban, ugyanis itt vannak szerintem a vi-
lag legnagyszerubb public konyvtarai.
Ami nem tetszik az " amerikaiakban " az a csillag - savos szemellenzo:) A kanadaiak nem
viselnek juharleveles szemellenzot:) Pedig az o orszaguk nagyobb, mint egy kontinens:)
(ebbol kovetkeztetve Eszak - Amerika lenyegeben ket kontinens: USA es Kanada)

blackhairlady 2013.02.23. 23:40:51

@hagyma: Ez cabin, nem haz. De akkor is fentartom, hogy egyedul nem tudod megcsinalni, a szakember kell egy ilyen projecthez. Egyebkent szep, nekem is tetszik. Mondjuk attol felnek, hogy a haz ala befeszkeli magat valami kigyo vagy mas veszelyesebb allat.

aleb19 2013.02.23. 23:43:54

@charlieharper: miert baj ha sarkos, nem turista voltam, aki nem hiszi nezze meg szerintem bronxban meg van a magyarhaz oda lehet koltozni lehet ismerkedni a szabadsag fellegvaraval

zopilote 2013.02.23. 23:47:34

@Zsuzsi65:
" Sok fiatal azert valasztja a sereget, mert rengeteg tamogatast kapnak, az egyetemtol kezd-
ve egyeb kedvezmenyekig. "
Eddig azt hittem, hogy hazaszeretetbol lesz valaki katona:) Milyen felemelo erzes katonai
tiszteletadassal, csillag - savos lobogoval letakart koporsoban temetni valakit.

Re-Ági 2013.02.23. 23:48:20

@zobod: Kedves zobod! Kérlek olvasd el a fenti kommentemet is. Remélem így majd kicsit tisztábban fogod látni a történetem, és ha bármi kérdésed marad, szívesen válaszolok neked is. És kérlek semmiképp ne sajnálj, mert nincs rossz sorsom, egyáltalán!

2013.02.23. 23:49:33

@aleb19: ahan. Es ha Hackneyba koltozol, akkor egesz Londonrol azt hiszed, hogy csak azsiaiak laknak Lodonban?
Az a baj a sarkositassal, hogy nagyon egyoldaluan mutatod be (raadasul rossz tenyekkel jossz bizonyos kerdesekben, de ez most mindegy). Egyik orszag sem csak csupa rossz vagy csupa pozitiv.

2013.02.23. 23:51:20

@meatclone: onkent es dalolva mentel vagy szerzodes miatt kotelezoen?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.23. 23:52:33

@aleb19: akkor neked is leirom :amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
az a kor amiben szenvedtek az a tulkompenzalt megfelelesi keszseg, de ha ettol nektek jo ....nekem is jo"

Hat, igyekszem megbaratkozni a gondolattal:)) Szerencsere a szereto csaladom, barataim nemileg ellensulyozzak az egyre jobban a mocsarba es dekadenciaba sullyedo Amerika vilagat...:)
En Los Angeles belvarosatol kb. 15 merfoldnyire lakom, de - barmilyen meglepo - egyaltalan nem erzem elhetetlennek. kedves, segitokesz szomszedaink vannak, a lanyaim jol erzik magukat az iskolaban, ahova jarnak, van munkam, a ferjemnek is. A kertvarosi kornyezet, a korulottunk levo hegyek, amelyekre hetvegenkent jarunk turazni, kifejezetten kellemes:) Az, hogy downtown LA-ben vannak gang-ek, es sok a hajlektalan meg nem jelenti, hogy az 10 millios varos minden lakoja igy el...Ahogy mindenhol, itt is van problema, ezt senki nem tagadja, de nekem is valahogy ugy tunik, egyesek szamara "divat" leszolni az USA-t...En csak szeretnek ravilagitani a masik oldalra is.

blackhairlady 2013.02.24. 00:01:14

@aleb19: En Texasban elek, de az angol az iskolai nyelv ezt bizton allithatom. Ha a gyerek nem beszel csak spanyolul (vagy mas nyelven) akkor mehet ESL orakra, hogy tanulja az angol nyelvet. De minden tanora angolul folyik, illetve a spanyolt tanulhatod mint valasztott masodik nyelvet.

aleb19 2013.02.24. 00:01:47

@charlieharper: nem csak bronxban laktam ,de a kifele a vilag fele mutatott usa PR kep es valosag kozott elkepeszto nagy kulonbseg van
es azt vettem eszre, hogy kint errol nem akarnak tudomast venni azok akiknek jol megy, lerazzak magukrol es gettokba terelik a csurhet es elnek a sajat kis parhuzamos vilagukban es ez fog bukasukhoz vezetni
londonban is meg van ez de soft verzioban
nem vagyunk egyformak ha egy svedasztal egyik fogasa egy darab friss szar en asztalt boritok mas siman vesz a homarbol es eszi tovabb az osztrigat

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 00:01:52

@aleb19: "a tanulatlan lusta polgarai hatalmas autokkal olcson furikazgassanak "
:))) Ez nagyon hajaz a 60as evek agymosasara nalunk: az amerikaiak koka kola mamorban fetrengenek, es folyton ragoznak:))))
Nos, nem tudom, mikor voltal utoljara az USA-ban, de -ebben az elhetetlenne valo orszagban is sok ember kezd - foleg varosokban, napi munkabajarashoz - kisfogyasztasu, kozepes meretu kocsikkal kozlekedni, sot, urambocsa', hibrid v. elektromos autokkal:) Gondoltad volna, hogy egyre tobb Smart kocsi fut az utakon? :)
A dolog masik oldala: a "hatalmas" autokra azert van szukseg, mert amikor egy csalad mondjuk 6-800 km-t autozik, hogy meglatogassa a nagyszuloket egy masik allamban, akkor a 2,3,4 gyerek + szulok nem fernenek be egy Opel Corsa meretu kisautoba.
Ez ismet csak egy kis villanas az erem masik oldalarol:)

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:02:01

@charlieharper: ne serts mar meg a kurucinfoval, be nem neznek oda!

zopilote 2013.02.24. 00:03:04

@Zsuzsi65:
En azert beszereznek a helyedben egy AR - 15-os felautomatat:) Egy " megkattant " rendor
tud kellemetlenseget okozni ott Kaliforniaban. Vagy egy amokfuto autos.

aleb19 2013.02.24. 00:07:23

@blackhair-lady: itt valamit felre ertettel, a kolyok-katonak a spanyolt mint egymaskozti szabadidos nyelvet hasznaltak a spanish-ek is kivaloan beszeltek angolul de mivel abban a mikro kozossegben(iskola) a spanish-ek voltak tobbsegben a hofeher tarsaik is spanyolul tarsalogtak egymashoz szolva is mikor un szocialis aktivitast folytattak-ertsd seggreszegre ittak magukat

mzgldr 2013.02.24. 00:08:42

@zopilote: legjobb kérdés, nem is ugrálnak a válaszokkal.

aleb19 2013.02.24. 00:08:45

@Zsuzsi65: hiszek neked, de statisztikak mast mondanak

Egon Krenz 2013.02.24. 00:10:00

@Taxomükke: még több kapzsi faszkalap adósodna el és még hangosabban vonyítanának.

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:12:14

@Taxomükke: nem emlekszem melyik poszt utan volt, de eleg csunyan osztott valakit, talan Pamutot ha jol emlekszem. De mindig azt veszem eszre hogy mindenkibe belekot, a kakan is csomot keres es azt hiszi, hogy o egy ketlabon jaro lexikon.

zopilote 2013.02.24. 00:14:53

@charlieharper:
" onkent es dalolva mentel vagy szerzodes miatt kotelezoen? "
Hazaszeretetbol biztosan. Vagy a GI benefitekert. Vagy csak triggerhappy Ramboo.
Megertem, fiatal koromban en is katona szerettem volna lenni, helikopter pilota
a Magyar Nephadseregben. Orvosim is volt, repultem is elotte, de nem voltam
megbizhato politikailag. Miutan leszereltem, meg az egyenruhat is meggyuloltem,
pedig katonacsaladban nottem fel, orosz es magyar laktanyakban. Fiatalsag bo-
londsag:) ( Lassan nyitott konyv lesz itt az eletem, jobb lesz visszafognom magam) :)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 00:16:47

@zopilote: es bar tudom borzalmas egy fiatal host elvesziteni egy csaladnak de azt hizem ha jol tudom itt nalunk 250K kap a csalad szoval buszkeseg is a hazaer elesni es meg penzt is hoz ..
a nevelt fiam es a felesege is a seregbe van tisztek es alig vartak hogy afganistanba menjenek ( persze felvaltva a gyerekek miatt ) mert az super jo penz... nekik is mondtam - az en adombol...

Furos 2013.02.24. 00:18:20

@zopilote: A zalalovo honnan jott???

2013.02.24. 00:23:14

@zopilote: azert jo lett volna egy valasz a meatclonetol.
En nem vonultam be. Orvosi papir :))
Volt egy cikk a Glibe and Mailben egy hete, hogy kezd "risky" lenni a kanadai utlevel miota a bulgariai robbantok es a libiaiaknak is kanadai utlevele volt. Olvastad?

2013.02.24. 00:25:48

@aleb19: holnap indulok 1 hetre NYba, megnezem mennyit "rohadt", miota utoljara az USAban jartam.

aleb19 2013.02.24. 00:33:31

@Zsuzsi65: "Ahogy mindenhol, itt is van problema, ezt senki nem tagadja, de nekem is valahogy ugy tunik, egyesek szamara "divat" leszolni az USA-t...En csak szeretnek ravilagitani a masik oldalra is."
ezen a gyongyszemen majdnem atsiklottam
jelenleg az usa-ban koncentralodik a penz es a hatalom legnagyobb mertekben es ennek felhasznalasa wbush ota elvtelen modon sok tizezer ember legyilkolasaval jart, nem szerencses elefantkent viselkedni egy porcelan boltban
jelenleg az usa hadserege a privat multicegek erdekeit szolgalja ,de ennek kovetkezmenyeit ill koltsegeit atharitjak
az usa-t nem leszoljak hanem utaljak es valamilyen terorista elobb-utobb sikeresen atomot kuld valamelyik nagyvarosba

aleb19 2013.02.24. 00:35:59

@charlieharper: ok javaslom ejszakai seta central park eszaki reszen majd harlem es del-bronx
asszem a narkos-feher-qrvapecer seggedet kicsipkezik rendesen

blackhairlady 2013.02.24. 00:43:13

@aleb19: Ok, valoban felre ertettem. Az is elkepzelheto, hogy vannak olyan kornyekek ahol a mexikoiak vannak tobbsegben, igy a gimiben is ok a tobbsegiek es spanyolul bszelnek.

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:44:00

@aleb19: teljesen egyetertek az usa-val kapcsolatos velemenyeddel! a terroristak sem ok nelkul cseszegetik oket.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 00:44:13

@aleb19: nem kifejezetten jo a velemenyem az USA politikajarol de azert kicsit erosek a megnyilvanulasaid.. figyeld nehogy megjelenjenek a dronok az ablakod alatt.. Guantamanon az arnyekba is meleg van..

blackhairlady 2013.02.24. 00:45:58

@zopilote: Ne fogd vissza magad, en szivesen olvasom a torteneteidet. Mar az arcodat is elkepzeltem melle:)))

kék madár 2013.02.24. 00:47:05

@montroyal: nem ezert sajnallak, hanem a nezeteid miatt

Taxomükke (UK) 2013.02.24. 00:47:12

@Mirjam2: Meg mindig nem arultad el, a varos melyik reszen rossz a kozbiztonsag. :(

aleb19 2013.02.24. 00:48:04

@montroyal: csaknem lovik szarra londont miattam:)
meg elvesztene az usa az uccso europai csatlosat

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:48:13

@montroyal: ez ugy hangzott, mintha eszak-korearol lenne szo... vagy ennyit er a velemennyilvanitas szabadsaga az usaban?

Taxomükke (UK) 2013.02.24. 00:48:19

@Egon Krenz: Na jo, inkabb szurlek, remenytelen eset vagy

zopilote 2013.02.24. 00:49:24

@Furos:
Veletlenul, komolyan. Jartam arra is, volt sok munkatarsam arrol a videkrol (OKGT)
Es meg akartam emliteni Nyugat - Magyarorszagot is, Zalalovo jutott eszembe eppen.
De irhattam volna Csurgot is, Hegyhatsalt, Bazakerettyet, stb:)

2013.02.24. 00:49:28

@Taxomükke: mar jo par ember van a persona non-grata listadon?

zopilote 2013.02.24. 00:51:50

@charlieharper:
Igen Charlie, olvastam. Sot azt is, hogy pont emiatt el is vehetik az kanadai allampolgar-
sagot.

meatclone 2013.02.24. 01:24:12

@charlieharper: Onkent mentem. Erdekesseg keppen, kalandvagybol.

zopilote 2013.02.24. 01:25:43

@Re-Ági:
" Végig rettentően hiányzott a kultúra, a budapesti élet, a családom és a barátaim. Mégis
azt mondom, sajnos nem fog hiányozni a hely, amit már nem tudok a hazámnak nevezni,
mert az én hazám az, ahol boldog lehetek. "
Mert mi is a haza? Tobbek kozott a kultura, a budapesti elet, a csaladod, a barataid. Ha
ezt megtagadod, akkor onmagadat tagadod meg es az otthon maradottakat! Majd idovel
igenis hianyozni fog a gyerekkorod, a varosod, falud, a volt osztalytarsaid, a szuleid. Ami-
kor majd elmulik az elso evek euforiaja, amikor jobban megismered az uj orszagot, ahol
elsz, az elso pofonok, csalodasok, megalaztatasok, a mokuskerek, a kissebb kellemetlen-
segek es jo lesz visszaemlekezni arra a helyre, ahol mindig otthon lehetesz, - meg ha nem is
elsz ott, - ahova hazamehetsz, ahol nem leszel idegen. Amikor elmulik a markak, " brand
name " fetise, amikor jonnek a szorgos hetkoznapok.
Olvasva a blogodat, eszrevettem, hogy szereted a penzt, es ezert hajlando is vagy keme-
nyen dolgozni. Mindenkeppen ajanlom, hogy probalj meg visszajutni, fenyes jovo all
elotted a vendeglatasban, kulonosen a kepesiteseddel, ami a helyieknek nincs. Nem hol-
mi banquet capatainre gondolok, meg supervisorra, hanem szallodavezeto, stb. Ezt komo-
lyan mondom, tapasztalatbol. Ismeretsegi korombol mind vitte valamire, akit a penz mo-
tivalt, meg ha nem is volt tehetseges. Ket fajta embert ismertem ezzel kapcsolatban: az egyik
ha kaptunk egy munkat, osztott, szorzott, es a penzt latta a munkaban, hogy mennyit fog csi-
nalni, es ezert hajtott, ez motivalta. A masik a munka szepseget, hogy milyen jo erzes, hogy
alkotott valamit, ez hajtotta. Ha kesobb emeltek az orabert, vagy tobbet fizettek teljesitmeny-
ben ugyanarra a munkara, az utobbi kevesebbet dolgozott, az elobbi tobbet. (en az utobbihoz
tartozom:) )

zopilote 2013.02.24. 01:32:05

@aleb19:
Tenyleg visszafoghatnad kicsit magad:( De bizunk benne, hogy egyszer majd kinovod:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.24. 01:33:31

@zopilote: es inkabb Te fogd magad vissza
ideje lesz

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 01:46:51

@zopilote: "En azert beszereznek a helyedben egy AR - 15-os felautomatat:) Egy " megkattant " rendor
tud kellemetlenseget okozni ott Kaliforniaban. Vagy egy amokfuto autos"
latom, figyelemmel kisered az amerikai hireket:)) Nos, orultek sajnos mindenhol elofordulnak, nemcsak itt, hanem a vilagon mashol is, gondolom, hallottal a norveg esetrol :( A felautomata fegyver nem megoldas ellenuk. Arrol viszont kevesbe beszelnek a hirekben, hogy a fegyverrel rendelkezo rendor sok esetben meg nagyobb meszarlast akadalyozott meg. A fegyvertartas ellen es mellett is nagyon sok ervet lehet felhozni, azt hiszem, ebbe a temaba nem erdemes belemenni, mert nagyon OFF :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 01:55:39

@blackhair-lady: "Tenyleg nem akarlak en lebeszelni az epitkezesrol, de naponta latom 3 eve, hogy hany ember mennyit dolgozik amig felepul egy haz."
Ezt csak megerositeni tudom, sajat hazunkat epitjuk, de nem sajat magunk:) az acsmunka valoban nem nagy ugy, de az egyeb szerelesi munkak, ahogy Blakchair-lady is irta, valoban szakembert igenyelnek :) Ok, hogy konyvbol is meg lehet tanulni, de azert vannak bizonyos dolgok, amit nem biznek "laikusra":)

zopilote 2013.02.24. 01:56:17

@hagyma:
Latom, figyelsz azert. Ez jo jel. De egy feher kereszteny ember nem mond olyat a
masik keresztenynek, mint te. Indulatbol azert kijon a magyarsagod. Szivesebben vet-
tem volna, ha azt irod, hogy You Motherf..er:) Vagy Su madre:) De hogy magyarul!
(olvasd el a blogjat, tobbszor emliti benne a banquet captaint, azert irtam eppen ezt)
Calm down! Tranquillo! Calmado Hombre! Inkabb igyal egy sort! Vagy kettot:)
Vagy szivj el el ganjat!! Megnyugtat:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:00:11

@zopilote: Erdekes, en ugy szoktam megfogalmazni, hogy ott vagyon otthon, ahol otthon erzem magam. Eddig ket ilyen hely volt/van az eletemben. holott laktam mar par helyen.

zopilote 2013.02.24. 02:07:03

@Zsuzsi65:
Nem csak az amerikai hireket, de a kanadait is, a magyart is, a mexikoit is. Naponta
min. 1 orat toltok hirolvassal az Interneten az utobbi 20 evben, elotte rendszeres ujsag-
olvaso voltam gyerekkorom ota. A fegyvertartas kerdesebe tenyleg ne menjunk bele.
En szemely szerint nem vagyok hive, meg a kest is utalom.

zopilote 2013.02.24. 02:10:56

@tildy:):
En mindenutt " otthonos otthontalan " vagyok. Es szinten laktam sok helyen, sok orszagban. De otthon csak Magyarorszagon erzem magam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:13:19

@Mirjam2: Erdekes, en is olyan teruleten lakom ( Pedig itt vana legtobb bevandorlo) , ami biztonsagos. Olayan atrocitasok, amik pedig Budapesten rendszeresek voltak ( pasik beszologatasa, futtyogesek, lejmolasok) pedig joval joval ritkabb itt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:17:18

@zopilote: En nem. Gyerekkoromban eljottunk a kedvenc varosombol, utana nem igazan ragadtam meg sehol. A hely, ahova koltoztunk, meg most is idegennek ha. Ha valaki pedig kerdi, akkor tobbnyire elobb vagyok jasz, csak utana magyar. Ettol fuggetlenul szeretem Magyarorszagot, az eteleket, a tajat, de nem az otthonom.

zopilote 2013.02.24. 02:24:09

@tildy:):
Ket helyen feltem eletemben: tavaly Los Angeles belvarosaban es Vancouverben a
Hastings streeten:) Pedig jartam sok kemeny helyen (gepfegyvert is fogtak ram a Ze-
tasok Mexikoban, de nem feltem - annyira)
Mint ahogy az egyszeri szekely gyerek meselte:
" Ok voltak harman, mi 13 - an, megsem feltem.
Ok utottek szalmakalappal, mi kocsiloccsel, megsem feltem.
Ok futottak elol, mi utanuk, megsem feltem " :)

zopilote 2013.02.24. 02:32:50

@tildy:):
Tavalyelott nyaron jartam Jaszszentandrason, olyan szorgalmas nepet, mint akik
ott elnek, nagyon keveset lattam. De ez jellemzo az egesz Jaszsagra.

zopilote 2013.02.24. 02:34:58

@hagyma:
Bocs, hogy megsertettelek, nem igazan allt szandekomban.
Durva volt na, nem tagadom:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:41:12

@zopilote: na ott meg pont nem jartam, tolunk kicsit kiesik. :S

Amugy itt sem volt vicces a 2011 augusztusi moka, Hackneyben laktam akkor meg ( a jobbik reszen, Shoreditch-Hoxton), de azert bennunk volt a felsz, mikor sorba zartak be a boltokat, vagy robogott a sok rendor a kemenyebb reszekre.

Nos, akkor kicsit feltem. Bar hasonlo felelmem 2006-ban is volt pesten, komolyan valogattam a ruhaim, nehogy valaki valamelyik parthoz "tartozaskent" erzekelje a narancs, piros stb. folsoimet.

kék madár 2013.02.24. 03:57:11

@zopilote: csak a felet mondtam neked, a masik alebnek lett cimezve. De te is tudsz jo nagy hulyesegeket irni, meg uszitani.

kék madár 2013.02.24. 04:02:15

@Határátkelő: en siman kimoderalnam azt aki mas orszagot ilyen hevvel szid, az ellen uszit, baromsagot hord ossze, es felreinformal. Pont az ellentete lenne a blog celja, hogy az emberek informalodjanak. Amit itt par ember osszehordott az Egyesult Allamokrol az agyrem. Es termeszetesen lehet rosszat mondani mindenrol, az is lehet hasznos, de ezek a frocsogesek fajdalmasak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 04:03:11

@tildy:): "Bar hasonlo felelmem 2006-ban is volt pesten, komolyan valogattam a ruhaim, nehogy valaki valamelyik parthoz "tartozaskent" erzekelje a narancs, piros stb. folsoimet"
En emlekszem, jol "bemutattam" a jovendobeli ferjemnek Budapestet (meg szerencse, hogy nem akkor jart ott eloszor:), amikor 2006 oszen pont akkor setalgattunk a Belvarosban, amikor azok az ominozus tuntetesek zajlottak. Csak arra emlekszem, hogy eppen valahol a Bazilika kornyeken voltunk, amikor emberek szaladtak el mellettunk, hogy mi is "fussunk", mert jonnek a rendorok, es "lonek", meg vizagyukat vetnek be stb.. Na akkor en is elegge megijedtem...Aztan probaltam magyarazni a paromnak, hogy mi is zajlik eppen...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 04:33:55

@kék madár: ne sajnalj a nezeteim miatt amiket irtam tények megtortent dolgok , de semmit nem tehetek ellene es nem is akarok befolyasolni senkit.. biztos jo lehet élni az USA ban es amerikainak lenni erezni mi vagyunk a vilag eleje ...9/11 elott majdnem minden evben floridaba voltam de most mar nem megyek mert nem fogok 1$ sem ott hagyni hogy embereket oljenek meg rajta.. tudom nem is hianyzom onnan es nevetseges de ez az en lelkemnek megnyugvas , es annyi szep hely van a vilagon
88 ban USA ra regisztraltam csak veletlen folytan nem oda kerultem
azert lehet az unokamat elviszem Orlandoba..

zopilote 2013.02.24. 05:07:54

@kék madár:
" De te is tudsz jo nagy hulyesegeket irni, meg uszitani. "
Kerlek, idezz tolem uszitast! Fenykepet nem kerek rola:)
Ja, es magyarazd meg, hogy miert uszitas vagy hulyeseg, amit irtam.
Nyitott vagyok egy vitara ezzel kapcsoltaban.
Ja, hogy kimoderalnal? Ertem. Most erre mit lepjek?
Nem is tudom, most sirjak e vagy nevessek, komolyan.

zopilote 2013.02.24. 05:16:07

@montroyal:
Hiaba is akarnal menni, nem fogadjak el a jogositvanyodat Floridaban. Kulonosen
a tiedet, ugyanis nem angolul van, hanem franciaul.
www.thestar.com/news/gta/2013/02/14/florida_now_requires_canadian_drivers_carry_an_international_driving_permit.html
Meggondoltak magukat:) Megis csak engedik.
www.huffingtonpost.ca/2013/02/14/florida-canada-driving-permit_n_2686709.html

kék madár 2013.02.24. 05:18:10

@montroyal: elegge leegyszerusited a dolgokat. Ennyire nem fekete-feher az USA kulpolitikaja. A hatamon felall a szor ettol a sotet, demagog, agyatan propagandaszovegtol amit eloadsz. Ez mar a 80-as evekben a gimnaziumban a filozofia tanar szajabol is ciki volt nem is eroltette.
Az Egyesult Allamok egy rendkivul tokeletlen orszag rengeteg hibaval. De egyedulalloan rugalmas es nyitott arra, hogy folyamatosan megujuljon, joertelemben veve kevesre tartja a tradiciokat, sokkal fontosabb a hatekonysag, a fejlodes, es a konszenzus. Ami a kongresszusban megy az egyszeruen botranyos, de ez a demokracia resze. Lehet lenezni, lehulyezni az orszagot, de az elmult 50 ev talalmanyainak a nagyresze amerikabol jott. Ha megusszuk a globalis felmelegedest, az energia valsagot, faji is vallasi alapu terrorizmust, stb. stb. az nagyreszt az USA-nak lesz koszonheto. Ez az orszag rengeteget hibazik, de legalabb tesz is valamit. Voltak rosszabb es jobb kormanyok, az elmult 12 ev elpocsekolt ido volt, de ami mashol megy meg rosszabb. En semmiben nem hiszek csak a teljesitmenyben, eredmenyekben es azt itt ertekelik ahogy sehol mashol a vilagon. Europaban meg sok helyen leginkabb az szamit kinek a kije vagy, honnan jottel, kinek nyalsz. Amerikaban a legfontosabb, hogy mit tudsz Es erre ezernyi peldat tudok a szakmamon keresztul.
Es egyebkent tele van a zoknim azzal, ahogy a kanadaiak szidjak az USA-t es kozben itt elnek!!!! Hat akkor minek jonnek ide?

kék madár 2013.02.24. 05:18:56

@zopilote: nem rad irtam, hogy kimoderalnalak, ne vedd magadra

zopilote 2013.02.24. 05:33:24

@kék madár:
OK:) Amugy tenyleg irok hulyesegeket, beismerem. Senki sem tokeletes, kulonosen en. Csak szeretek gorbe tukrozni. Es neha az eremnek 3 oldala is van. (Komlos J. utan szabadon)

2013.02.24. 06:14:07

@Taxomükke: 'Meg mindig nem arultad el, a varos melyik reszen rossz a kozbiztonsag. :('

Mindenhol. Nem az en stilusom remtortenetekkel ijesztgetni az embereket, ha te nem erzed rossznak a kozbiztonsagot Londonban, akkor nagy szerencsed van es orulj neki.

Hogy csak egy peldat hozzak fel: a baratomat, aki eleg nagy felepitesu pasi, megtamadtak egyik reggel munkaba menet - kb. reggel 8-kor, a Baker Street allomasnal szallt ki, tehat nem egy elhagyatott kornyek - a tamado a karorajat probaltam megszerezni. Szerencsere nem serult meg, es azota nem hord karorat (idegesito, mindig engem kerdez hogy mennyi az ido ha egyutt megyunk valahova).

Engem mar tobbszor megtamadtak csoportosan, es szinte nincs olyan ismerosom aki regota Londonban el es ne tamadtak volna meg. A legijesztobb az egeszben hogy a jarokelok, ha vannak, szinte soha nem avatkoznak be. Pl. mikor egyetemre jartam, az egyik evfolyamtarsam 'rush hour'-ban ment hazafele, kiszallt a metrobol Eszak-Londonban - azt hiszem, Finchley - es egy fiatal ferfi megprobalta kirantani a kezebol a laptopjat; mikor ellenallt, megutotte stb. Tomeg allt korulottuk es senki nem avatkozott be.

Szamtalan ilyen sztorit tudnek meselni, de nincs sok ertelme, ha szerinted London biztonsagos, jo neked. Csak azt nem ertem hogy ha mindenki akkora biztonsagban erzi magat, miert jarnak olyan sokan pitbullal pl.?

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 06:22:10

@zopilote: akkor vennek egyet 20$ a CAA tol
@kék madár: bar nem ertem mit adok elo azt hogy milyen hatranyok erik a canadaiakat , hogyan szivatjak oket ez teny demagogia csak onnan jon pl terrorismus veszely stb felelembe tartani butitani a vilagot, bele ertve a sajat lakossagot is mar nem kell felni kommunizmustol legyen mar egy kepzelt ellenseg de az is igaz olvastam sok millio ember el kozvetve v kozvetlenul a haborubol gondoljunk az o csaladjukra is akik viszont meghalnak hat istenem domage collateral..
mint mondtam nem akarok semmin valtoztatni es azert megyunk floridaba mert ott meleg van es az arak sokkal olcsobbak tehat egy elheto orszag, reszemrol csak annyi ,nem ertek egyet azzal hogy barki barmilyen okbol elvegye mas eletet es eroszak es haboru ellenes vagyok de nem megyek az utcara es belenyugodtam ilyen a vilag...

2013.02.24. 06:29:54

@tildy:): 'Erdekes, en is olyan teruleten lakom ( Pedig itt vana legtobb bevandorlo) , ami biztonsagos. Olayan atrocitasok, amik pedig Budapesten rendszeresek voltak ( pasik beszologatasa, futtyogesek, lejmolasok) pedig joval joval ritkabb itt.'

Ha szerinted van olyan terulete Londonnak ami biztonsagos, orulj neki. Az igaz hogy mas a ferfiak hozzaallasa a nokhoz, igy valoban nem szolnak be (annyiszor) es a fenekemet is sokkal ritkabban fogjak meg (de ez azert is lehet mert oregszem...).

Ettol fuggetlenul sokkal nagyobb eselyed van ra hogy pl. megkeseljenek Londonban, mint Budapesten, szerintem. (Magyarorszagon csak Budapesten laktam, lehet hogy mashol rosszabb a kozbiztonsag.) Ha a keseles meg a beszolas kozott kell valasztanom, akkor inkabb az utobbi... Es beszolas is boven van Londonban, csak mas jellegu, pl. annak idejen mikor azsiai partnerem volt, nagyon gyakran beszoltak nekunk feher ferfiak, es egyszer csak ugy tudtunk egy verest elkerulni hogy meg idoben leszalltunk a metrorol. Az en tapasztalataim szerint ez nem szokatlan.

Mellesleg, ha a felmereseknek hinni lehet, nem en vagyok az egyetlen aki nem erzi magat biztonsagban: www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-17557266

aleb19 2013.02.24. 08:06:55

@kék madár: az igazi demokrata(amerikai) kiszolt beloled , legyen cenzura,moderalas ha valaki azt mondja ,hogy a pink egy kicsit pottyos akkor kussoltassuk el.... vagy ne is gyavan kuldjunk dronokat es porkoljunk oda a bugrisoknak
ja landofthefree...szanalmas
a megfelelesi keszseged az uj hazadhoz kicsit tulkompenzalt

aleb19 2013.02.24. 10:07:49

igazan sajnalom, hogy a hozzaszolasok igy alakultak es nem a poszthoz kapcsoladtak a vegefele kulonosen nem,
de nem tudtam megallni szo nelkul hagyma kartas szemellenzos patriotizmusat
erdekes volt figyelni a reakciokat, a haritas logikajat a kenyszeres onigazolast,olyan torteneteket irtam amit ateltem vagy elso kezbol hallottam
furcsa, hogy az usaban letelepedettek magyarok mennyire kritika nelkul szemlelik az uj orszagukat, nagyon elhiszik a mainstream agymosast amit a media kint nyomat,
sok sikert mindenkinek de a sikeres beilleszkedes az anyagi javak megszerzese nem minden, neha ki kellene huzni a homokbol a fejeket es elgondolkodni azon miert utalja amerikat szinte az egesz vilag ezen lehet besertodni de inkabb az okokat kellene megszuntetni es furcsa , hogy ennek megertese gondot okoz a nemreg attelepult europaiaknak is
peace

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 10:41:04

@Mirjam2: Mondjuk ez igaz, armint a keselessel kapcsolatban amit irtal.

kalel5000 2013.02.24. 11:04:54

@Mirjam2: a bünőzők általában milyen etnikumból kerülnek ki?

Egon Krenz 2013.02.24. 14:40:33

@Taxomükke: Nagyon bölcsen teszed. Nekem sincs kedvem minden féle nyomival társalogni, aki ezt a sok gyökeret védi.

blackhairlady 2013.02.24. 18:49:37

@Zsuzsi65: Hu, az kemeny lehetett:( De azert latom, hogy nem lehetett elvenni a kedvet:)

Bubbax Béla (törölt) 2013.02.24. 21:16:01

diplomás magyar vécépucolót felveszünk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 22:56:03

@blackhair-lady: "Hu, az kemeny lehetett:( De azert latom, hogy nem lehetett elvenni a kedvet:) "
Szerintem igazandibol fel sem fogta, mi tortenik (en sem), olyan volt, mint egy filmforgatas (a parom LA-bol szarmazik:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása