oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 23. 06:50,  Amikor a saját határaidat léped át 299 komment

2013. február 23. 06:50 Határátkelő

Amikor a saját határaidat léped át

Közhely persze, de egy külföldi újrakezdéssel az ember nem csak a világról, de önmagáról is rengeteget tanul. Ennek példája mai szerzőnk, Ági is, aki az Egyesült Államokban levetkőzte önsajnáltató énjét és megtanult pozitívan gondolkodni.

cím_19.jpg

„2011 januárjában, másodéves mesterszakosként, kicsit a többi diáktársamhoz képest későn, jutottam arra felismerésre, hogy a szakmámban külföldi tapasztalat és megfelelő angoltudás nélkül semmire sem fogok menni, még ha van is némi tehetségem.

Otthon a főiskola mellett végig dolgoztam, és nem panaszkodhatom, jó állásaim, és jó tanulmányi eredményeim miatt jó ösztöndíjaim voltak. 2008 júniusában döntöttünk a lakásvásárlás mellett, CHF alapra. Ez pecsételte meg a sorsomat, de erről majd később.

Hosszú tépelődés után, megszületett az elhatározás, majd októberben jött az interjú és novemberben az eredmény, hogy nem éppen tökéletes angoltudásom ellenére felvettek egy 5 csillag, 5 gyémántos szállodába az Egyesült Államokban, ha minden jól megy, márciusban utazhatok!

Elkezdtünk számolgatni

Összeült a családi kupaktanács, elkezdtünk számolgatni, és mindenki a támogatásáról biztosított, szétosztottuk ki mit vállal a költségekből, elkezdődhetett az ügyintézés.

A papírmunka nagy részét egy otthoni iroda bonyolította, a J1 vízum megszerzése hallgatóként nem volt túl nagy gond, és rengeteg ismerősöm volt már kint korábban és akkoriban is ugyanebben a hotelben, akik sok jó tanáccsal szolgáltak.

2012. március 1-én meg is érkeztem az Álmok Országába.

Nem adhattam fel

Hostess pozícióban kezdtem, ahol sem a fizetés, sem az amerikai kollégáim nem álltak közel az állomhoz. Bár a szálloda és a táj lenyűgözött, hamar rájöttem, hogy ezt a munkát sem anyagilag, sem lelkileg nem fogom bírni.

A szállodában sehol máshol nem tapasztaltam azt a hozzáállást, mint abban az étteremben, így a hazautazás meg sem fordult a fejemben. Biciklivel jártam be, ami az osztott műszaknak, a magaslatnak és a hegyeknek köszönhetően egyáltalán nem volt vidám dolog, este tízkor és reggel hatkor végképp nem.

Nem igazán voltak barátaim, de még ismerőseim sem nagyon. Egyszer egy autós is elütött, miközben biciklivel jöttem haza bevásárlásból, szerencsére viszonylag olcsón megúsztam, de sokkot kaptam.

Borzalmasan elveszettnek és kiszolgáltatottnak éreztem magam, tízezer kilométerre a családomtól és a barátaimtól. De nem adhattam fel, különösen azért nem, mert közel hatszázezer forint volt idejönni, és amúgy sem vagyok az a típus.

Minden nap tanultam valami újat

Két hónap keserves kínlódás után egy ittlévő csoporttársam javaslatára átjelentkeztem szobaszervíz felszolgálónak, és átvettek! Állítólag ez korábban nem fordult elő, de úgy látszik nekem meggyőző indokaim voltak. Ezek után megszabadultam a korábbi lakótársaimtól is és végre egy új, valóban élvezhető élet kezdődött!

Egy olyan közegbe kerültem, ahol meg akartak érteni, ahol végre minden nap tanultam valami újat, ahol nyitottak voltak, segítettek és nem utolsó sorban pénzt is kereshettem.

Egy hónapnyi munka után vehettem egy fél autót, új lakótársaimmal egy gyönyörű és hatalmas lakásba költöztünk, ahol saját szobám lett, majd szép lassan már megengedhettem magamnak, hogy néha étteremben egyek, eljárhassak szórakozni.

autó.JPG

Mert bizony nincs kolbászból a kerítés, havi 6-800 dolláros fizetésből nagyon nehéz itt megélni. Tegyük hozzá, hogy az itteni gyakornokok nagy része bulizni és utazni jön ide, nem a pénzért, tehát ez azért a szállodának nem róható fel. DE, ha értelmes vagy, szorgalmas és tanulni akarsz, segítenek, és akkor már minden simán megy.

Megjáratta velünk a poklot

A gyakornoki program értelmében azonban félévenként pozíciót kell váltani, így átkerültem a szálloda legnagyobb reggeliztető éttermébe, ami egyben Észak-Amerika egyik legjobb és leghíresebb Sunday brunch-ának is helyet ad.

A managerem az egyik legszigorúbb, híres-hírhedt a hotelben, és hálát adok a sorsnak, hogy az ő kezei alá sodort, és esélyt kaptam tőle, mert az elmúlt időszak életem legszebb és leghasznosabb része volt. A kőkemény, egy hónapos tréning alatt megjáratta velünk a poklot, de mára olyan magabiztossággal végzem a munkám, amit korábban nem hittem volna el.

Szép lassan felépítettem magamnak az itteni életem, visszafizettem az otthoni kölcsönöket, hazaküldtem nem kevés pénzt, így sajnos túl sokat nem utazhattam, de voltam Miamiban, a környéken jó néhány helyen, és valószínűleg haza tudok menni annyi pénzzel, ami egy-két hónapra elég lesz, és arra, hogy a terveimnek megfelelően új munkát keressek, itt az Államokban, jó távol Magyarországtól.

Megszabadulni depressziós énemtől

Amikor kijöttem ugyanis két célom volt: megtanulni angolul, és megszabadulni az otthoni depressziós, önsajnáltató énemtől, ami pont olyan volt, mint amilyen az ország maga. Csak siránkoztam, de segíteni nem akartam és nem is tudtam magamon. A triplájára növekedett svájci frank hitel mellett nulla jövőképpel éltem egyik napról a másikra.

Ma már tudom, hogy bármire képes lehetek, ha olyan környezetben vagyok, ahol hagynak kibontakozni, ahol ha dolgozol tervezhetsz, ha terveid vannak, megvalósíthatod őket, és nyugodt, kiegyensúlyozott életet élhetsz, mindeközben pedig a munkádban is megbecsülnek.

Az Egyesült Államok egy teljesen más világ, lehetetlenség néhány oldalban összefoglalni, ezért ha érdekel az elmúlt egy évem története, nézzetek bele a blogomba! (A képek is innen vannak.)

Hamarosan utazom haza, de remélhetőleg nem hosszú időre, édesapám és a családja már rég Ausztriában él, legnagyobb álmom, hogy a családom többi része is mihamarabb elhagyja azt az országot, és végre nyugodt, boldog életet élhessünk valahol a világban."

Végig rettentően hiányzott a kultúra, a budapesti élet, a családom és a barátaim. Mégis azt mondom, sajnos nem fog hiányozni a hely, amit már nem tudok a hazámnak nevezni, mert az én hazám az, ahol boldog lehetek.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365099517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.02.23. 06:59:33

Bakker,szinte hihetetlen.
Kivétel nélkül mindenki CHF hitelt vett fel.
Mindenki abban bizott,hogy a forint erősödik,"lesznek a havidijak még kevesebbek is"szólt az üzletkötő tanácsa,aki megkötötte velünk a szerződést!
Sok kis butuska.

A "biciklis baleset"meg megalapozta volna a további húsz évet az Usa-ban,a biztosító által fizetett kb 300e dodóból ha ügyes.

Sanyi9 2013.02.23. 07:28:01

Hat, erdekes iras, de azert szamomra maradt egy par megvalaszolatlan kerdes. Peldaul milyen egyetemen/szakon tanult Agi, ha a szallodai munka egy olyan nagy elorelepes? Ahhoz nem eleg az erettsegi? A masik dolog pedig, hogy jutott eszebe egyetemistakent CHF alapu hitelt felvenni. Eleve melyik bank adott hitelt egy kereset nelkuli szemelynek? Vagy felreertem en es 2008-ban mar dolgozott?

Meg az utolso par mondat is eleg furcsa. Peldaul, ha az ember Amerikaban vesz fel hitelt, amit nem tud tovabb fizetni, akkor gondolom az ottani elet sem a felhotlen boldogsagrol szol. Akarmelyik orszagrol is legyen szo, a szemelyes problemainkat/hibainkat (depresszio, hitel) az orszagra kenni, az aberans.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.23. 08:24:39

@NIKI LAURA:

Egy időben a dupla mértékű a kamat és a részlet a forinthitelnél a valutás hitelhez képest, így egyszerűen racionális volt valutás hitelt felvenni.

Aki CHF-ban vett fel hitelt vagy EUR-ban, bizony évekig nagyon jól járt. Nekem is volt ilyen hitelem, s volt, hogy folyamatosan CSÖKKENT a részlet. Az ingatlanhitelemet végül visszafizettem, persze hatalmas veszteséggel. Volt kocsihitelem is, az bedőlt, végül a szüleim fizették ki helyettem.

Egyébként legrosszabban azok jártak, akik JPY-ben vettek fel hitelt. Ismertem ilyen embert. Ott az árfolyamváltozás sokkal nagyobb lett, mint az USD, CHF, EUR esetében. Na, ott, NAGYON sokat lehetett veszteni.

Egyébként elvileg igazad van: olyan pénznemben kell adósodni, mint amiben a jövedelmed van. Minden más magatartás súlyos kockázatot rejt magában.

james80 (törölt) 2013.02.23. 08:26:09

"...mert az én hazám az, ahol boldog lehetek." Kérlek szokj rá a heroinra !

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.23. 08:36:30

2006-ban én is azért hagytam ott Magyarországot a napfényes Olaszországért, mert így éreztem, nem otthon hagynak élni a pesszimizmusukkal, megfojtanak az örök aggódással, stresszeléssel. De aztán engem az élet arra tanított, hogy végül bárhol, igen, otthon is jól érezheted magad, ha saját magaddal rendben vagy. És ha nem, azt meg viszed magaddal, akárhová is mész. Írtam is erről egy cikket - amit aztán soha nem küldtem el Határátkelőnek. Találjátok ki, hogy miért... :) Jó hétvégét mindenkinek!

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.23. 08:38:17

Korrekció: "...mert úgy éreztem, otthon nem hagynak élni a pesszimizmusukkal..."
Bocsánat, pedig itt már majdnem dél van. De kávét még nem ittam. :)

tableno 2013.02.23. 08:53:59

@fannie: Jó lenne, ha elküldenéd. Unalmasak már a fentihez hasonló sablonposztok. :(

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 09:39:54

Csak amiatt nem lesz ma itt nagy adok-kapok, mert hetvege van, ilyenkor senki nem er ra...

tableno 2013.02.23. 09:47:37

@Sanyi9: gondolom idegenforgalom-szálloda szakra járt, ott kötelező is a szakmai gyakorlat.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.23. 10:06:42

@tableno: @Karinette: Hat, lehet, hogy egyszer bekuldom. Vagy inkabb a sajat blogomra rakom fel. De az a helyzet, hogy itt mar elore lehet tudni, ki hogyan fog reagalni, es ez egy kicsit elveszi a kedvem a dologtol.

nyuszigonosz 2013.02.23. 10:17:58

Érdekes a poszt, de tényleg, mint már @Sanyi9: is írta, azért az érthetöségéhez, föleg megérthetöségéhez maradt nagyon sok nyitott szál.

@fannie: Nem lehet elöre tudni, ki hogy fog reagálni majd. Csak sejteni lehet. Néha.
Gondolom rosszabb nem lenne, mint itt egypár poszt. :))

Egon Krenz 2013.02.23. 10:44:39

A devizahitelnél két dolgot lehet mindig megfigyelni:

- Mindenki megmagyarázza, hogy MIÉRT NEM ő a hibás mert felvette.

- Nem hallani olyan sztorit, ahol az adós már 10 forintos árfolyam emelkedésnél sem bírta fizetni mert vagy volt még 6 másik hitele vagy nem számolta bele az árfolyam emelkedést csak a csökkenést és így a végén választania kellett a napi betevő meg a törlesztés között.

- a saját kapzsisága és kivagyisága nem játszott közre az eladósodásnál.

centenárium 2013.02.23. 11:13:30

Vegyetek fel hitelt balllibsikomcsi barátaim és fulladjatok bele.
Közben nyaljátok pirosra Clintonné...........ét.

Határátkelő 2013.02.23. 11:31:13

@fannie: Szerintem ne vegye el. :) Egyébként meg ajánlom figyelmedbe a Szűrés gombot... :)

Határátkelő 2013.02.23. 11:31:56

@centenárium: Jó lenne, ha értelmes hozzászólással próbálkoznál. Ha nem megy, akkor ne gyere ide. Kösz.

Határátkelő 2013.02.23. 11:36:40

@Sanyi9: @james80: (és még mások): Látom, az értő olvasás még mindig gondot jelent sokaknál. Ági arról írt, hogy a magyarokra általában jellemző depressziót és "mindig minden rossz" hozzáállást sikerült levetkőznie. Aki egy hétnél tovább tartózkodott már másik országban, az szerintem érti, miről beszél. A magyar mentalitásnak része (tetszik vagy sem) ez a bődületesen negatív hozzáállás, egymás állandó pocskondiázása, az irigység.

Csak el kell olvasni az itt garázdálkodó trollok hozzászólásait. A legszebb bizonyíték.

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 11:42:04

@Egon Krenz: Szerencse azonban, hogy vannak ilyen okos, intelligens emberek, mint pl. te. Hova is jutna nelkuletek a vilag...

galicius 2013.02.23. 11:49:21

Ez tök jó és pozitív.De,azért szeretném megtudni Tőled,ha mindenki elmegy Magyarországról,akkor mi lesz azokkal,akik kénytelenek maradni,mert sem lelki,sem anyagi lehetőségük sincs arra,hogy egy új világban építsék fel egzisztenciájukat.

Tökfőzelék (törölt) 2013.02.23. 11:51:17

@Sanyi9: én is pontosan ezeket a kérdéseket kérdezném meg

@Határátkelő: remélem nem rám gondoltál, amikor a trollokat emlegetted

én azt tartom inkább ostobának, aki minden f@szságot elhisz anélkül, hogy megkérdőjelezné és örömmel, könnyhártyával átitatott szemekkel lelkendezik minden baromságra, amit a másik mondott, hogy ez milyen jó

Példa: Angliába kimentem nyelvtudás nélkül diplomával mosogatni, 4 éve mosogatok, nem léptem feljebb, 6-an lakunk 2 szobában, DE (és itt jön a posztoló lelkendezése, amihez csatlakoznunk kellene, különben trollok vagyunk): itt mindenki megbecsüli a munkánkat, kedvesek az emberek, érzem, hogy mindenki pozitívan áll hozzám

DieNanny CH 2013.02.23. 11:57:47

@Tökfőzelék:

És egy ilyen élettapasztalattal mi a gondod? Ő jól érzi magát.
(A példára reagálva)

kuvaszjoki 2013.02.23. 12:08:25

@Határátkelő: Nem lehetne kitiltani innen a trollokat? Akkor lehet, hogy tobben is irnanak ide, de igy, hogy sok mocskolodo kommentet kapnak, igy sokmindenkinek elveszi a kedvet szerintem.

marsha 2013.02.23. 12:09:14

A kinti környezetben már csak azért is barátságosabb a légkör, mert úgysem értem, így nem tudom magamra venni, ha meg akarnak bántani :DD
És egy ilyen nagy váltással, mint a külföldre költözés, könnyebb megszabadulni a savanyú hozzáállástól. Nálam is működik:)

kuvaszjoki 2013.02.23. 12:10:26

@galicius: Nekik tobb eselyuk lesz otthon munkahelyet talalni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 12:20:51

vazze ez az egyetlen blog, ahol szinte nyomat sem latom trollnak vagy durva beszednek, de mivel egyeseknel a troll divatszo lett szinte minden nap neirjak paran, hogy jajjjajj jonnek a trollok
/ma kivetelesen volt ez a centenarium, nade big deal/

a posztrol?
aki 1 eve sincs itt, kozos kocsi, kozos lakas? 600 dollar havonta?
hat az valoban igy latja amerikat, gondolom, majd fogja maskeppen is ha vissza tud jonni
ez meg csak fiatalos lelkesedes, amivel nincs semmi baj
egyszer en is kijottem, nem is olyan fiatalon

/ha nincs ra igeny nem szedem szet a poszot bar lenne m it, atnezve a blogjat is:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 12:31:20

@NIKI LAURA: te komolyan hiszel az ilyen amerikai filmekben, hogy akit elutnek azt milliomossa teszi a biztosito?

2013.02.23. 12:34:44

@hagyma: megneztem a blogjat. 3 perc alatt szet lehetne szedni, hogy hianyozni fog neki az oreo, listerine meg az amazon. A blogon gondolom arra van igeny, hogy leirja, hogy fiatalon hogy lehet az USAba kikerulni legalisan.

Tamás András György 2013.02.23. 13:09:13

mindenkinek ki kene probalnia magat kulfoldon egy uj inspiralo kornyezetben!

kiskörte 2013.02.23. 13:10:03

nahát de kicsi a világ, 2 hét múlva indulok ugyanide, colorado springsbe!

köszi az írást, nekem különösen jó volt olvasgatni :)

Egon Krenz 2013.02.23. 13:13:08

@Taxomükke: Ó köszönöm. Most elpirultam. Sajnos hiába vagyunk és figyelmeztetjük az embereket akkor is eladósodnak a nyomorultak. Ez van.

Qué-Béka 2013.02.23. 13:16:03

Szerintem nincs semmi baj sem a poszttal sem a bloggal. A saját tapasztalatait írja meg, személyes élményeket, azt amit ő lát és nyilván ahogy ő látja a saját szemüvegén keresztül. ( Az én blogom is valami hasonló, csak én nem szeretem az Aerot, viszont gyakran járok a Chaptersbe, meg persze van bár bejegyzés arról hogyan írattam be a gyerekeimet az iskolába, de végül is az egész kit érdekel ? ) Igazán vicces, hogy egyszer az a baj, hogy túl informatív – és akkor jönnek a hozzászólások, hogy az nem is úgy van, pedig lehet, hogy vele tényleg úgy történtek a dolgok ( nincs két azonos ügyintéző és nincs két azonos ügymenet ). Máskor meg azon akadunk fel, hogy túlságosan személyes ( a blueberryt én spec. nem szeretem ). Mindegy, nekem így tetszett, ahogy van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 13:23:54

@Qué-Béka: igy van semmi baj a poszttal, a sajat tapasztaltait irja meg
mi meg arra reagalunk, mi masra reagalnank?
de ha nem tetszik vagy maskeppen latyod, akkor mar troll vagy
mi masrol irhatnank, mint amit a posztolorol, a helyzeterol es az orszagarol gondolunk?

mondjuk irhatjuk azt is:
"hu ez de jo poszt volt"
ezt leirja mindenki es megyunk haza

Vili Maric 2013.02.23. 13:25:02

Kedves Ravis@ olvastam iràsodat tudod nekem is nagy àlmom volt Irorszàg èn sajnos màshol kotottem ki viszont nagyon orulok hogy nektek sikerult s hogy jol èrzitek magatokat tovàbbi sok sikert ès boldogsàgot nektek .Ha lehetne 1 szàmotokra talàn hulye kèrèsem ha olyan helyen talàlnàtok magatokat ahol van visszhang kiàltsatok màr 1 et a nevembe hè Irorszàg 1 làny Magyarorszàgrol imàd tèged

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.23. 13:28:26

kicsit hiányos az írás, attól, hogy dolgozni kell, meg sokszor leírja a poklot még nem lesz jó amit ír.

mitől pokol?
mitől volt olyan rossz az a munka?

Nem azt kérem, hogy borzasszon el, de valamit azért csak írjon le, mert így csak az jött le, hogy rossz volt, mert dolgozni kellett.

micsoda? 2013.02.23. 13:32:50

A rendszerváltás korában volt egy nagy eladósodás, amikor az OTP, a lakáshitelek részletét többszörösére emelte. Akkor futott ki merre látott. Ki feketén külföldre dolgozni, ki a rokonoktól kért kölcsön, ugyanis volt egy óriási kedvezmény. Ha a kölcsön meghatározott részét egy összegben kifizetted, teljesítettnek vették a tartozást. Persze volt egy határidő. Nincs új a nap alatt.

Tetszett a poszt: Azért az fájdalmas, hogy ilyen fiatalon kell szembesülni, az itteni viszonyokkal. Miért maradna, nem hülye, hogy feláldozza magát a nagy hazaszeretetében, miközben csak szónóklatot hall.

Qué-Béka 2013.02.23. 13:33:22

@hagyma:
Más vélemény nyilván van, csak azt úgy kell megfogalmazni, hogy az ne legyen bántó. Itt kezdődik a „trollosodás”.
Szívesen olvasok poszttal ellenkező véleményt, de nem mindegy milyen a stílusa, mert durvaság, a nyilvánvaló sértő szándék rontja a hozzászóló hitelét és már nem is érdekel, mit akar mondani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 13:38:44

@Qué-Béka: nem kell am mindent selyempapirba csomagolni

nekem peldaul elso gondolatom errol a posztrol az volt, hogy gyerekes
a fogalmazas is a tortenet is
de nem lehet mindenki Esterhazy Peter vagy en, ezert nem irtam le

de ertelmezd pl ezt
"Hostess pozícióban kezdtem, ahol sem a fizetés, sem az amerikai kollégáim nem álltak közel az állomhoz. Bár a szálloda és a táj lenyűgözött, hamar rájöttem, hogy ezt a munkát sem anyagilag, sem lelkileg nem fogom bírni."

nincs ertelme.......
es itt 8 eve foiskolan tanulorol beszelunk konyorgom

Haloperidol 2013.02.23. 13:39:09

@Határátkelő:
"Ági arról írt, hogy a magyarokra általában jellemző depressziót és "mindig minden rossz" hozzáállást sikerült levetkőznie."

Kicsit beleolvastam a blogjába, amit belinkeltél. Lehet, hogy Áginak sikerült levetkőznie a depressziót és a "mindig minden rossz hozzáállást, de helyette rendkívül sikeresen felvette a jól ismert "Magyarországon mindig minden szar, Amerikában mindig minden jó" hozzáállást.

Nem is tudom, hogy melyik visszataszítóbb számomra. Én jelenleg Angliában élek, és természetesen világosan látom a különbséget a két ország és a két kultúra között. Én is sokszor vagyok szomorú a különbségek miatt, amik általában Mo-ra nézve negatívak. De ez a dühös visszaköpködés nem nagyon szimpatikus.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 13:40:55

colorado amugy gyonyoru hely, ismerek sok magyar feketemunkast is onnan, van felvevo piaca

micsoda? 2013.02.23. 13:43:00

@hagyma:" mondjuk irhatjuk azt is:
"hu ez de jo poszt volt"
ezt leirja mindenki es megyunk haza"

:DDDD

Sanyi9 2013.02.23. 13:49:04

@Határátkelő: nekem az erto olvasas nagy problemat jelent, peldaul azt sem ertem, hogy mi osszefugges van az en hozzaszolasom es a te reakciod kozott. De ne is probald meg elmagyarazni, valoszinuleg azt se ertenem meg, ugyhogy hagyjuk ennyiben.

nyuszigonosz 2013.02.23. 13:49:31

@doggfather: Na végre, hogy másnak is feltünik egyes posztokban az ilyen!

Mármint az, hogy poklot kiáltoznak egyesek. ( mert dolgozni kellett )

Qué-Béka 2013.02.23. 13:49:56

@hagyma:
Az említett mondatot én is többször átolvastam, aztán úgy döntöttem nem érdekes. :-)
Valóban nem lehet mindenki Esterházy Péter és a főiskola sem tesz felnőtté. Viszont ha egyszer kiadok a kezemből egy írást... Igen, értem mire gondolsz, mind a stílust, mind a tartalmat illetően ez egy fiatal ember írása, így is kell hát olvasni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 13:58:25

@Sanyi9: hat mondjuk ha amerikaban nem tudod fizetni a berelt lakasod, 2 het alatt kiraknak
ha a hazad kolcsonte, akkor talan 4 het es elmegy gombokert
en is most bankcsodo hazat keresek mert felarban van
annyival jobb a helyzet, hogy mukodik a magancsod fogalma, tehat utana tudod magad konszolidalni
de ha nincs rokon, vagy munka, akkor utca van itt is
/mondjuk itt jelentosen nagyobb a csaladi osszetartas, ez teny, mint otthon
de melozni kell kemenyen
/azt a havi 600 dollart nem is ertem/

tableno 2013.02.23. 14:21:46

@hagyma: "/azt a havi 600 dollart nem is ertem/" - gyakornoki fizetés...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:23:15

@Qué-Béka: en ugy is olvastam es eszembe sem jutna bantani
ertem en hogy valaki racsodalkozik a vilagra es pl egyhavi fizetesebol tud venni egy fel kocsit:)
ez az egyik nagy kulonbseg, hogy a hetkoznapi dolgokat itt meg tudod venni
eppen most mondtam Marynek, hogy kell meg egy kocsi mert 2 nem eleg, most hetfon megyunk es remelhetoleg veszunk egyet
ez otthon elkepzelhetetlen volt, meg azt is beterveztuk, hogy na lassan kene egy uj cipo
es nem voltunk otthon szegenyek es nem vagyunk itt gazdagok

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 14:24:26

"az Egyesült Államokban levetkőzte önsajnáltató énjét és megtanult pozitívan gondolkodni."

ehhez szerintem nem kell külföldre menni

persze, hogy saját döntése a chf hitel, és persze rossz döntés is, és magára vessen.
de én azért emlékszem azokra az időkre, amikor letették az ajánlati papírokat, amin feketén-fehéren rajta állt, hogy a chf törlesztője fele, az euróé pedig alig több ennél. ember legyen a talpán, aki ennek ellent tud állni. azt pedig egyetlen bankban sem mondták el, hogy helló, kockázatos, lehet, hogy nemsokára a duplája lesz, mert még ők sem tudták ezt a verziót elképzelni.
én éppenhogycsak megúsztam ezt a döntést, bár az euróst választottam volna, de az se lett volna sokkal jobb. pedig én aztán tényleg egy aggódós és körültekintő típus vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 14:28:40

@Haloperidol: "Lehet, hogy Áginak sikerült levetkőznie a depressziót és a "mindig minden rossz hozzáállást, de helyette rendkívül sikeresen felvette a jól ismert "Magyarországon mindig minden szar, Amerikában mindig minden jó" hozzáállást."

+1

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:31:15

@tableno: en meg nem hallottam itt szallodaban gyakornoki fizetesrol
de mindent en sem tudhatok
a hossteszek nem keresnek nagy lovet, de a minimalt oda kell adni
hogy egy hosstes meloban mit nem lehet lelkileg birni, azt nem tudom
a szalloda legkenyelmesebb meloja - bekiserni a vendeget az asztalhoz - bar ketsegtelenn eleg unalmas egesz nap az ajtoban allni azutan besetalni
mondjuk azert forgalmas helyen veszik vel a foglalasokat, rendezik az asztalok elosztasat stb.
a rommservice ketsegtelen sokkal jobban fizet de annak megfeleloenn sokkal stresszesebb is

a reggeliztetes-brunch meg kisebb penz, nem nagyon tudom, hogy tudott meg haza is kuldeni penzt, de gondolom sokan laknak egy hazban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:32:17

@Babette_: az OK csak nem nagyon derul ki, kinek vette fel?
csak maganak vett lakast foiskola mellett?

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 14:37:55

na elolvastam a blogját, és ez nem igaz:
"sikerült levetkőznie a depressziót és a "mindig minden rossz hozzáállást,"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:40:01

@Babette_: hat minden lenyeges ami a posztban van
mert arrol beszelunk
ha arrol beszel hogy a kolcson miatt kellett kijonnie havy 600 dollaros fizetesert, akkor csak fura, hogy valaki 8 eve jar foiskolara es hitelt vesz fel, de mellette jo osztondijja volt
ez nem zsebben turkalas, kicsit fura
lakasvasarlas elott a pornep ferjhez megy ,-megnosul:)
de lehet en vagyok lemaradva

ilyet meg azert nem irnek le, hogy a legnagyobb almom, hogy az egesz csaladom tiplizzen magyarorszagrol...
na mindegy, mondtam, hogy nem akarom felkoncolni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:43:30

mer' amugy tudnam minden bekezdeset
de viszont tetszik a lelkesedese es remelem tenyleg fel tudja epiteni az eletet itt /amit ir, hogy mar megtette, de az elet felepitese az nem kozos apartman es fel kocsi, en mar csak tudom:)/
szoval tiszta szivbol sok sikert
szallodaiparban lehet elorehaladni az teny es neki van is honnan

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.23. 14:50:32

@micsoda?: Ez igy van. 30%-os inflacio volt kb , 1993 kornyeken az OTP megemelte a lakashitel torlesztes arat, kiveve ha egy osszegben kifizetted, mint aogy te is irod.

Anno a csaladunk is igy fizette ki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.23. 14:54:39

@Babette_: Az tudott max ellenallni, akinek meg sem fordult a fejeben a lakasvasarlas, mert pl. epp akkor kezdte ugymond az eletet, nulla oneroje volt vagy mert nem gondolta meg a kapcsolatat a parjaval olyan komolynak, hogy ebbe belevagjanak.

A masik, hogy pl. 2004 kornyeken nagyon magas volt meg a kamat, emlekszem, egy 9 millios lakasra 20 eves hitelre 80 ezer korul lett volna a torleszto, chf-ben. Az alberleti dij meg 45 volt. Logikus volt az utobbit valasztani, foleg, hogy egy 32 nm-es, felujitando lakasrol beszelunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 14:55:38

@tildy:): vagy megemeltek a kamatot az egekig, vagy kifizethetted pontosan felaron
en is igy tettem
elotte 3 % volt a kamat fiatal hazasoknak
az Antall kormany egyik nagy otlete volt....

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 14:57:25

@tildy:): mi is így fizettük ki.
lehetett választani. vagy a 3% helyett 15%, vagy kifizetted a 40%-át a hitelnek, a többit elengedték.
egyszerűen nem lehetett kihagyni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 15:00:00

@tildy:): én is akkoriban nézegettem. de valami a végén mégis visszatartott.

az albérleteket nem tudom, én 12 évig egyben laktam, a kezdeti 48-ról 57-re nőtt a végére mindössze.

Netuddki. 2013.02.23. 15:01:08

@Határátkelő: "A magyar mentalitásnak része (tetszik vagy sem) ez a bődületesen negatív hozzáállás, egymás állandó pocskondiázása, az irigység."

Inkább azt mondanám, hogy a korrupció enyhe fingszaga leng itt be mindent. Ha itt azt látod, hogy valaki kevesebb hozzáértéssel többet keres ugyanazzal a melóval csak mert valakinek az ismerőse, akkor a helyzettel szembeni érzés sok minden lehet de irigységnek csak legutoljára nevezném.
Arról nem is beszélve amikor ugyanazért a melóért töredékét kapod mint tőlünk nyugatabbra. A különbséget meg persze valaki zsebrerakja, főleg az állam tartja szemtelenül a markát az első sorban.
Persze, tudom, itt mindenkinek csak a szája jár. Mi, eccerű állampolgárok vagyunk a felelősek mert nem választunk olyan vezetőket akik a mi érdekeinket képviselik, azért keresünk keveset mert nem dolgozunk, aki meg többet keres arra qrvára irigyek vagyunk. Le kéne már szokni ezekről a sztereotípiákról...

Netuddki. 2013.02.23. 15:03:14

@hagyma: Ja, azzal jól átqrtak a palánkon sok embert. De legalább azt elérték, hogy azóta soha többet hitelt nem veszek fel. Van akit csak 1-szer lehet átb..szni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.23. 15:04:50

@Babette_: Az az. :)

Nekem 2008-ban koltozes volt, ex maradt a volt albinkban.

Tobb okbol is aldom az eget, hogy nem mentunk bele lakashitelbe, az autoja ( autohitele) pedig az ove volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 15:20:34

azért ha jár itt valami szakértő, elmagyarázhatná nekem, hogy ha 150-ről 250-re nőtt az árfolyam, akkor mitől fizetnek 3-szoros törlesztőt egyesek? felfogni nem tudom.

Tapmancs 2013.02.23. 15:21:38

Tényleg lehetséges hogy a hiteltörlesztés a háromszorosára emelkedett? Nekem nincs, nem tudom. Valahogy nehéz elhinni.

fata morgana 2013.02.23. 15:34:34

Beleolvastam a hölgy blogjába. Már az első posztnál megakadtam. Csak úgy megsúgom,hogy itthon is kb. annyi a Whisky,mint kint, itthon is van carmex ajakápoló és az áfonya sem elérhetetlen.És igen van oreo keksz is...Ezekért kár volt elmenni Amerikába.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 15:34:47

@Babette_: arrol volt szo, nem beszelgetunk a hitelerol:)

Egon Krenz 2013.02.23. 15:49:10

@Határátkelő: A magyar mentalitásra viszont mostanában lett jellemző az "értő olvasásra" való felhívás ha kell ha nem.

james80 (törölt) 2013.02.23. 15:52:53

@Határátkelő: Az értő olvasás valóban gond nálam , de igyekszem , bepótolni a lemaradást.Köszönöm , hogy reagáltál a véleményemre!
"Aki egy hétnél tovább tartózkodott már másik országban, az szerintem érti, miről beszél." Volt szerencsém másik országban élni , sőt a gyerekeim sem Magyarországon születtek.A világon bárhol boldog tudok lenni ,ha ők velem vannak ,de Magyarországot tartom hazámnak!
De ez a : "Mégis azt mondom, sajnos nem fog hiányozni a hely, amit már nem tudok a hazámnak nevezni, mert az én hazám az, ahol boldog lehetek." Elszakította a cérnát,az ilyen mentalitású embereknek igen is ajánlom a heroinozást, ha már Radnóti Miklós: Nem tudhatom...c. verse nem érintette meg őket!(Persze lehet , hogy őket több sérelem érte mint a költőt!)

2013.02.23. 15:53:17

@kuvaszjoki: Valószínű... Az emberek képzettebbek lesznek, mert kevesebben vagyunk az országban? Nem, inkább picsognak meg sajnáltatják magukat. A munkáltatók oldaláról megszűnnek az irreális elvárások? Nem. Marad ugyanaz az urambátyám rendszer meg a protekció, mint eddig? Igen.

Lehet, hogy én vagyok a suta, de nem látok abban semmi rendkívülit, hogy kevesebb ember jut ugyanannyi munkahelyre, hiszen, ha nem felelnek meg, nem kapnak munkát.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 16:03:22

@hagyma: "hu ez de jo poszt volt"
ezt leirja mindenki es megyunk haza ...ha vege van a munkaidonek, mert othonrol ki e ra commentezni..

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 16:10:02

@hagyma: egyhavi fizetesebol tud venni egy fel kocsit:)
latjuk a kepen ... lehet a towing tobbe kerul...kocsi tenyleg nem nagy dolog en is tudok reszletre venni markas autot mint a szomszedom ( kit erdekel) legfeljebb fel honapot nem eszek...

GeorgeousGlory 2013.02.23. 16:10:38

@centenárium:
Az egy nagyszerű hozzászólás,de inkább csak olvass és ne kommentelj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:13:34

@montroyal: lathatoan csak en
meg sosem kommenteltem a melombol
de pl most szakad az eso, Mary melozik
en keszen allok a parbeszedre
es sehol semmi:)
el is szorfolok kocsit es hazat keresni, ez a ket project fut most

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 16:14:35

@tildy:): Anno a csaladunk is igy fizette ki.
a mi csaladunkba is kifizette egy rokonom.... aki tankkocsi szamra lopta a benzint... mindenkinek meg volt a lehetosege csak ugy mint a vegtorlesztesnel...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:18:15

@montroyal: az elso kocsim nekem is 2000 dollar volt es azert ment vagy 5-6 evet
most van egy uj, egy nagyon regi, most akarok egy kozepeset 4=5 evest
de en nem akarok fel honapot nem enni...
az sok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:21:28

@montroyal: hat az Antall kormany eladta a belfoldi bennfenteseknak az orszagotm utana eladtak a kulfoldieknek
most meg mindenki csodalkozik

azt azert nem allom meg, hogy meg ne kerdezzem Agitol, hogy milyen kultura es miert hianyzott itt neki?
hatha jon:)

2013.02.23. 16:26:12

Mindenki úgy él ahogy sikerül megalapoznia az életét.
A változás néha jót tesz, de ennek a környezethez vajmi kevés köze van, inkább az újrakezdés ami új erőt hagy.

És ha a kedves posztoló netán túl nagy hitelt vállal be ott is (ha esetleg még mindig nem tanult) vagy kiderül, hogy a pincér meló mégsem annyira felhőtlen boldogság, akkor még mindig ott van Bolívia, Irán, utána esetleg Kongó...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 16:28:54

@hagyma: csak azt akartam irni hogy mindenki megvehet egy jo kocsit akinek van munkaja fizetese es ha tul draga lenne a torlersztes de nagyon szeretne azt a kocsit lemondhat masrol persze nem az evesrolteljesen csak olcsobban , kevesebb sor , cigi vagy esetleg egy nyaralas lenyeg elerheto olyan kocsi amilyen a szomszednak van Mo-on nem biztos...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:34:34

@montroyal: nem kerdes, a kocsi letsdzukseglet
azutan kinek mire fussa

tucano 2013.02.23. 16:35:52

@Tökfőzelék: "Példa: Angliába kimentem nyelvtudás nélkül diplomával mosogatni, 4 éve mosogatok, nem léptem feljebb, 6-an lakunk 2 szobában, DE (és itt jön a posztoló lelkendezése, amihez csatlakoznunk kellene, különben trollok vagyunk): itt mindenki megbecsüli a munkánkat, kedvesek az emberek, érzem, hogy mindenki pozitívan áll hozzám"

Nem ítélheted meg, hogy ez neki jó vagy nem. Lehet, hogy csak önigazolás, de az is lehet, hogy tényleg tetszik vkinek.
Ráadásul kicsit karikírozod a helyzetet. Pl. én 2 diplomával, akkor még csak 4 nyelv felsőfokú ismeretével, középvezetői beosztással mosogattam otthon a Hungaroringen, egy 21 éves osztrák hülyegyerek csicskáztatott és pont annyit kerestem 3 nap alatt, mint a havi fizetésem, ami születő gyerek mellett maga volt a megváltás. Szóval kinek a pap...

mzgldr 2013.02.23. 16:47:41

Istenkém, szegény lány nagyon egyszerű...

"...mert a 6órásunk call in sickelt, én ugye kèstem és annyi orderünk volt..."

mzgldr 2013.02.23. 16:51:26

@hagyma: "de nem lehet mindenki Esterhazy Peter vagy en, ezert nem irtam le"

Lol, még igazad is lenne, csak sajnos a te kommentjeid is olyanok mintha egy 8 éves írná őket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:52:40

@mzgldr: en tudok kulonbseget tenni poszt es komment kozott
probald meg te is
menni fogm ha nagyon akarod

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:53:52

amugy az en kommentjeim az elutesek es a nem odafigyelesbol eredo helyesirasi hibak ellenere relevansak es helytalloak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:55:39

@mzgldr: na ez a LOLO,, hogy utana meg megcinkeled azert amit mar mondtam:)
a posztolo nem all az iras magaslatan
de ettol meg lehet remek szallodai alkalmazott
nekem ez egyutt megy

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.23. 16:56:49

@hagyma: én már nem az övéről beszélek, hanem mindenkiéről:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 16:57:32

@Babette_: mindenkierol?
az enyemrol nem, az enyem dollaralapu

nyuszigonosz 2013.02.23. 16:59:50

@montroyal: Én. Mindig csakis a szabadidömben olvasom a HA-t, és ha ráérek akkor írok - esetleg.

mzgldr 2013.02.23. 17:00:58

@hagyma: sajnálom (sorry, teketizi, no offens) de ha valaki így ír, akkor automatikusan azt gondolom, hogy a fejében is hasonló módon forognak a gondolatok.

GOD BLESS AMERICA!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 17:05:54

@mzgldr: nem tevedsz nagyot
kb ugy irok, mintha beszelgetnenk egy tarsasagban, legyen az kocsma, vagy szalloda, muvelodesi haz
altalaban az ember igy beszelget

ugy van:)
nem tudom mondtam -e mar, hogy marcius 19-en eskutetel es ceremonia:)
ja ez szol@NIKI LAURA: -nak is aki 2 honapja kifejtette, hogy eselyem sincs ra 6 ev feketemunka utan
hat van
meg ~ 3 het

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 17:07:47

gondolom a posztolo holgynek is ez a celja, azert irtam le
hozza kell tennem, ha viszonylag gyorsan akarja veghezvinni, akkor amerikai ferj a legegyszerubb ut
/2 ev utan el lehet valni/

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 17:13:05

@nyuszigonosz: jo jo .. es ma szombat is van .. en viszont ha irok nem is keresek ...szabadidombe viszont mar tul keso van es mar tobb szaz hozzaszolas van mas idozonak miatt..

nyuszigonosz 2013.02.23. 17:33:58

@montroyal: Hát velem is megtörténik, hogy mire ráérek elolvasni, addigra az azonos idözóna ellenére ott a többszáz hozzászólás és már nincs kedvem átrágni magamat rajtuk... :)))

Lajos ghr 2013.02.23. 18:01:29

ennyi negatív embert...minek olvassák ezt a blogot ha szívből gyűlölnek mindenkit aki kicsit boldogabb náluk?

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.02.23. 18:10:27

@NIKI LAURA:
"Kivétel nélkül mindenki CHF hitelt vett fel.
Mindenki abban bizott,hogy a forint erősödik"
-Részemről kisvállalkozóként a válságot megelőző 10 évben 3 új autót kifizettem CHF alapú hitelre. Nem a forint erősödésében bíztam hanem abban, hogy úgy lesz minden mint azt megelőzően tapasztaltam. Hát nem jött be, én lennék a hibás? Nem hiszem, mindegy megoldottam.
"A "biciklis baleset"meg megalapozta volna a további húsz évet az Usa-ban,a biztosító által fizetett kb 300e dodóból ha ügyes."
Erre gondoltam én is de a 300.000 igen nagy túlzás. Egy barátommal megtörtént a fent említett eset és kaszált is 15 ezret amiből 9 ezer ment el az ügyvédre...

blackhairlady 2013.02.23. 18:14:28

@hagyma: Gondolom azert havi 600$, mert mint gyakornok van kint. A gyakornokok pedig sokszor 0 azaz nulla Ft-rt, $-ert dolgoznak.
A pokol meg lehet akar az is, hogy nem azt a munkat vegeztettek vele amiert o kiment, gondolom ebbol nem tanult semmit. Vagy a fene tudja, de en ilyesmire gondolok.

dzsekwolf 2013.02.23. 18:23:09

Van akinek az a nehez amit itt elolvastam. Nem akartam es tovabbra sem akarok irni az en esetemrol, de ha csak ennyire lenne nehez mint amennyire a szereplonknek volt , akkor en is tudnek pozitivan omlengeni. Pokol? Hat kinek mi a pokol, Nem avgyunk egyformak, ennek a tortenetnek egyetlen egy figyelemre melto szosszenete lenne, ami az onsajnalatra utal. A tobbire kar idot pocsekolni.

blackhairlady 2013.02.23. 18:35:29

@hagyma: Mint a hazepites egyedul:)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 18:38:02

@Lajos ghr: idezzel mar negativ hozzaszolast
hat eppen ez oldogeli a blogot, hogy a -hataratkelovel egyutt- jonnek akik kifejtik hogy mindenki negativ es troll
idezz mar, legyszi
idezz
hol a negativ, hol a gyulolet
itt mar azok lesznek a trollok, akik kifejtik, hogy mindenki negativ
eszem megall

NIKI LAURA 2013.02.23. 18:54:48

@hagyma: Akkor fogalmazok úgy,hogy marha nagy szerencséd van,hogy nem néztek jobban utánad,vagy valami jóakaró nem nyomott fel vagy 3 hatóságnál.
De ezt te is tudod,ezért ne forszírozd..
Tudod,az okos azt is titkolja ami van,a buta azzal dicsekszik ami nincs.
Téma lezárva,én nem akarok neked rosszat,remélem elhiszed.

NIKI LAURA 2013.02.23. 18:56:53

@anyahajókabinajtóhajtogató:
Én a Kanadai viszonyokat ismerem,ha komolyabb személyi sérülés van,és okés a jogalap,100 rugót is lehet a kártérités,persze dollár.
(a kanadai jobb most mint az Usa)
Az ügyvéd meg legyen sikerdijas,de nem pofátlan 20-50%,elég a 10!

zopilote 2013.02.23. 18:59:23

Miutan megjelent a poszt es elolvastam, nagyon beragtam, kulonosen az utolso mondaton,
es akartam irni egy " kemeny " hozzaszolast. Elotte elolvastam a blogjat, majdnem vegig, es
igy kicsit jobban megertettem.
" ki tudja, latja, latja, maga sem tudja pontosan
azert van az egesz, mert ki lat az emberekbe" (Beremenyi Geza)
Mondunk velemenyt ismeretlen emberekrol, szerencsesekrol, kevesbe szerencsesekrol,
szorgalmasakrol, kevesbe szorgalmasokrol, kitantorgottakrol, otthonmaradottakrol, 3 dip -
lomasokrol, egyszeru szakmunkasokrol a posztjaik alapjan. Mondunk velemenyt nagypofa-
ju vagy szereny hozzaszolokrol, anelkul, hogy ismernenk az embert, a miertet, egyedul csak
a hozzasolasuk alapjan ekezzuk vagy dicserjuk oket. Es anelkul, hogy kicsit is onmagunkba
neznenk, hiszen mi sem vagyunk se jobbak, se rosszabbak a masiknal. De konnyebb osztani
az eszt, mint kapni illetve elfogadni, netalan meg is koszonni.
Visszaterve a posztra, megertem az irojat, hogy el van ajulva a csili - vili Amerikatol, ki nem
volt, amikor kijott. Hogy mindenfele markakat lehet kapni, olcsobban, mint otthon, stb. Es
hogy rettenetes sokat kell dolgozni, emelett csicskaztatjak is a kelet - europait, vendeglato
vegzettseg nelkuli " banquet captainok " pl. :) Sot, nehany vendeg meg is alazza oket. Van,
aki ezt elvezi, hiszen azert lett vendeglatos:) Azert az is elgondolkoztato, hogy meg ilyen jo ne-
vu helyek is miert alkalmaznak annyi kelet - europait, kevesebb fizetesert. Biztosan azert,
mert feherek, jol kepzettek es olcsok. Egyenlore csak ennyi, kesobb talan meg irok.
Mielott el nem felejtem: irt a blogjaban a nagy erdotuzrol Coloradoban, hogy mennyi haz le -
gett, stb. Amikor kijottem, a regi construction melosok roppant orultek az ilyen hireknek, a
termeszeti katasztrofaknak, arvizeknek, foldrengeseknek, hurrikanoknak:) Elosszor nem ertet-
tem oket, de rajottem, hogy ez is a " pozitiv gondolkodas" resze:) Minden rosszban van vala -
mi jo es azt is meg kell latni, tudni kell ertekelni:)

kuvaszjoki 2013.02.23. 19:03:50

@Philosoraptor: Igazad van egyebkent, ironianak szantam. Bar gondolom nem csak az ertelmisegi reteg hagyja el folyamatosan a "sullyedo hajot".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:08:02

@NIKI LAURA: nem erted a szisztemat
en szerettem volna elmondani
akkor sem ertetted
ahogy hivatalossa akarsz valni, legyen az sponzor a cegtol, vagy hazassag /nekem pont mind a ketto volt-van/ akkor el kell kezdeni a legalizalasodat es attola pillanattol kezdve mindent le kell irnod es be kell vallanod mi volt elotte
hol meloztal, hany evig feketen stb.
ha hazudsz elhajtanak
tehat semmi rosszakarom nem tudott volna tenni semmit, mert ahogy bejelentkeztem a zoldkartyamert leirtam, hogy 98 junius elsejen jottem ki, itt es itt dolgoztam engedely nelkul
stb stb stb
nekem Te nem tudsz rosszat akarni, en csak elmondtam, mi a rendszer, mert te el akartad magyarazni nekem, aki itt vagyok, hogy mi a rendszer, ami kicsit vicces volt
most meg haritod a hulyeseget
nincs mit titkolnom a blogomon ott a fel tortenetem, az FBI elott meg az egesz eletem
tudjak mikor jottem, hol meloztam, mit csinaltam
az amerikai torvenyek szerint, jogosult vagyok az allampolgarsagra, olyannyira, hogy megfeleltem februar 14-en a vizsgan/ jelzem 100%os eredmennyel/ es mar csak a ceremonia van hatra
nem hoztam volna szoba, ha nem targyalsz errol 2 honapja, hogy eselyem sincs stb.
mert ebbol latszik, hogy rengeteg a fals informacio, amit kuldenek a netre , akik azt hiszik mindent tudnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:11:09

@NIKI LAURA: na ez a karteritesi baromsag a masik tevhited
ha nem vagy hibas ki lehet harcolni valamit
nekunk autobelesetunk volt
sulyos serules nem tortent
2000 dollar fajdalomdij jart, meg meg adtak a leamortizalt kocsira 2000-et es utana kb fedezte ez egy "uj" hasznalt kocsi arat
termeszetesen sulyos serilesek, munjkakeptelenseg eseten lehet nagyokat perelni, de ott is ket ugyved melozik, az egyik a balesetet szenvedoje, a masik a biztositoe, es az utobbit se nezd le

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:14:19

@blackhair-lady: siman fel tudnek epiteni egy hazat egyedul
najo kis segitseggel
de inkabb most keszet keresek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:15:16

@NIKI LAURA: ja es a szerencsem annyi, hogy 5 eve megtalaltam amerika legtunderibb holgyet
ez tenyleg szerencse

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:20:11

@NIKI LAURA: es a legfontosabb vegezetul
semmi titkolnivalom nincs es nem is volt
es semmi miatt nics dicsekednem
az teny hogy nem vagyok boldogtalan, hogy 3 het mulva amerikai allampolgar leszek
ez nem dicsekves
csak orulok neki
van aki angol akar lenni, van aki izlandi a ferjevel
en amerikai
ennyi
/es nekem bejott/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:24:35

@blackhair-lady: Te komolyan azt hiszed, nem lehet egy normalis kis hazat egy epkezlab embernek felepiteni egyedul?
siman lehet
nehany munkafolyamat van aho kell segitseg, ezert az egyedult ugy ertelmezem, hogy 2-3 napra hivsz barati segitseget
amikor felallitod a falat es ki kell oszlopolni pl. stb.
de ne hidd mar hogy ez akkora nagy dolog
mar mondtam, otthon 3 ev szakmunkaskepzovel lesznek komuvesek
itt meg kesz fahazak vannak, nezz fel az internetre
de kohazat is tudnek, le van irva mennyi cement, viz az alaphoz
mennyi mesz cement a vakolashoz stb.
de en fahazat akarom, ami itt divat
az a baj a mai ember mar egy budit nem mer felepiteni

aleb19 2013.02.23. 19:38:08

@zopilote: altalaban az ifo-bufeszakosok nem iqbajnokok,radasul az jott le nekem ,hogy a kiscsaj mindig is apuka kedvence volt es ez gyakornoki melo volt az elso nagy elszakadas, de ha igazan akar valaki rohogni olvasson bele a blogjaba
az uccso mondat tenyleg gaz, en is chfmenekult vagyok de otthon is boldog voltam es nem a hazam qrta el az elmult 10 evet, hanem nehany prosti..akarom mondani polizikus

aleb19 2013.02.23. 19:39:42

@hagyma: miert akarsz ami lenni talan mazohista vagy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:43:38

@aleb19: amerikai a felesegem, a csaladom, a fiam, es itt akarok elni, vagyis nem itt akarok, itt elek 15 eve
tehat normalis ha amerikai leszek
nem akarok, mar tulajdonkeppen az vagyok, meg az esku hianyzik
amerikainak lenni azt hiszem legkevesbe sem mazohizmus, de ha te igy gondolod, akkor sok sikert

aleb19 2013.02.23. 19:49:20

csak mert az amikat utaljak legtobben, neha talalkozok amival aki elnezest ker, hogy kedves kormanya miket muvel a vilagban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:53:00

@aleb19: igen ez valoszinu igaz
lepten nyomon botlok ilyen amerikaiba, aki bocsanatot ker, hogy amerikai es ilyen szar az orszaga
vagy megsem?:)

Furos 2013.02.23. 19:54:28

@hagyma: Szia hagyma. Mennyiert vesztegetnek egy ilyen hazikot?
ki lehet adni oket? Van ra kereslet?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 19:59:22

@Furos: most vagyok a surujeben
keresgetek
es meg nem dolt el, hol es milyet veszunk
lehet ko is, meg nem tudom
60 ezertol 200 ezerig nezelodok
szeretnem ugy 150 korul tartani
de gy jo kis bankcsodos fahaz mar az also szinten is beuthet
millio szempont van
nagy ketszintes pl nem kell kettonknek
ha felujitas szukseges nem ijedek meg tole
keressuk, keressuk itt asheville kornyeken

aleb19 2013.02.23. 20:00:37

@hagyma: nem az orszag vagy az ott elo emberek szarok, hanem a szabadsag, illetve demokracia cimszavakkal inditott olajmultik erdekeitkepviselo haboruk na azok gazok
vagy mukodik az agymosas es mar te is elhiszed , hogy 19 eves zoldkartyas kolykoket golyofogonak kuldeni az a demosz akarata?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:02:27

meg hat az is benne van, hogy tenyleg csak telek es osszadobnak ra egy fahazat, utana meg elmolyolok rajta
keplekeny a dolog

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:05:32

@aleb19: afganisztanban nincs olaj
irakban volt, de vesszuk
vietnamban nem volt
a II. VH-ban a partraszallasnal nem volt olaj
19 eves zoldkartyas kolykoket meg nem kuldenek a frontra
eleg nehez ugy zoldkartyat szerezni es csak ezert
amarikaik mennek, mar aki hivatasos katona akar lenni 10 evre
nem orom
csak hat valakinek rendet kell tartani a vilagban
es ez a 4-5 nagyhatalom
tetszik-nemtetszik

aleb19 2013.02.23. 20:15:46

@hagyma: "rendet kell tartani a vilagban" akkor most lenyegeben csak bekeharc folyik ugyi?
1,irak lerohanasa utan a statisztika szerint az ami halalos aldozatok kb fele nem volt usa allampolgar
2,mostani kedvencem az ahogy binladen likvidatoraval bantak
3,ha igy gondolkozol akkor megerdemled ha a fiadat high school utan 18evesen majd berangatjak az eppen aktualis multiceges haboruba

KrisztinaKrisztina 2013.02.23. 20:21:23

Nekünk is ilyen valóságtól elrugaszkodott álmaink vannak:

nyugodtan dolgozni, normálisan megélni, együtt a család, békességben, nyugalomban...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:23:06

@aleb19: a vilag rendjenek fenntartasa folyik, amihez az USA igen nagy erovel hozzajarul
nem is orul ennek sok ember, egyre erosodik a velemeny, hogy szarjunk le mindent, amig nem vagyunk fenyegetve
de annak is vannak hatranyai, mert a legjobb vedekezes a tamadas
/ most eppen Japan kozolte amerikaval , hogy vele tart az eszak koreai atomprogram kontorllalasavba, olvass utana/
a fiam nem lesz amerikai katona, mert nem akar
aki nem akar, az nem lesz, hacsak nem az orszagot kell megvedeni, de egyelore ilyen veszely nem fenyeget

zobod 2013.02.23. 20:24:04

Elképesztő, hogy milyen szívóereje van az USA-nak. Miért? Ha ez a lány ezt a posztban bemutatott nyomasztó, sivár életet mondjuk Zalaegerszegen, vagy Balassagyarmaton kapta volna meg, akkor átkozná a világot, így meg hogy az usa-ban van benne része, madarat lehet vele fogatni, és menne vissza. Még a Sorost, Vajnát, Zsigmond Vilmost, Andy Grove stb ezeket a kint is hatalmas pénzeket kereső embereket megértem, hogy örülnek mint majom a farkának amiért oda sodorta őket az élet. De a többiek, az olyanok mint ez a posztot író lány? Nem értem én ezt.

aleb19 2013.02.23. 20:32:53

@hagyma: nem a vilagrendjet tartja fenn a usarmy hanem az elit gazdasagi erdekenek megfelelo balhekat robbant ki es utana rendfentartokat kuld(binladen szponzoralasa is ilyen vicces story)
emlekeim szerint az iraki nagy balhe kapcsan szinte minden fiatalt berangattak a seregbe illetve kervenyezni kellett a felmentest pl egyetemi tanulmanyokra is felmentest adtak

2013.02.23. 20:36:19

@zobod: Mert a lehetőségek országa, legalábbis ezt mondják. :)

zopilote 2013.02.23. 20:40:08

@zobod:
Az amerikaiak:
gyuloltellensegeink.blog.hu/2012/11/22/az_amerikaiak_718
" a kiszemelt nemzet nem rendelkezik a nemzetek néhány alapvető tulajdonságával.
Nevezetesen nincsen saját nyelve, saját kultúrája vagy nincs, vagy ha van, abban
nincs sok köszönet. Társadalma okos szabadkőművesekből, buta angol prolikból,
buta ír prolikból, néger/latin drogbandákból és mihaszna olasz maffiózókból épül fel.
Szar ételektől dagadt, vagy csak simán ronda, lófejű, szétműtött nők, neoliberaliz -
mus, vízízű gyümölcsök, befektetési alapok, wilsoni elvek, telemarketing, döguna -
lmas baseballmeccsek, értelmetlen periférikus háborúk, sorozatgyilkosok és méreg-
injekció. Lássuk, mit köszönhetünk az Álmok Országának! "

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:40:27

@aleb19: ezen kar vitatkozni
en - maradjunk abban - maskeppen latom innen

amugy azokat hivtak es hivhattak be akik szerzodesben vanna a hadesereggel, kulonfele okokbol / penz egyetem stb/ ez sajat dontes
a felesegem fia is volt afganisztanban, a lanya irakban, de ez sajat dontes volt mikor alairtak
az persze pech, hogy menni kellett egy evre, mas megussza es 10 evig nincs hadmuvelet, mire leszerel
ez a rendszer
@zobod: nem tudom Te milyen anyagi korulmenyek kozott elsz, ha minden OK, akkor te rendben vagy, mar fentebb irtam, aki kijon ide es dolgozik, az azt vesz amit akar
hogy mondjam, nem ugy megy a boltba, hogy megveszem amit fozni akarok vacsorara, hanem ott megvesz jo par cuccot es foz vacsorara,amit akar, de ha nem akar akkor etterembe megy, nem gyujt 1 par cipore, hanem ha kell megveszi, es ha ugy gondolja 2-3 honap es vesz egy hasznalt kocsit, amit fenn is tud tartani, na ez hianyzott otthon pl nekem, de ha mar maskeppen van akkor a kerdesed jogos

aleb19 2013.02.23. 20:44:26

@Philosoraptor:
ja landofthefree,
jogodban all hallgatni es minden amit gondolsz vagy mondsz az felhasznalhato ellened
ha sort iszol az utcan ...megbuntetnek
ha tangat viselsz a beachen....megbuntetnek
ha gorkorcsolyazol a jardan ...megbuntetnek
ha 21 ev alatti vagy es sor, bor van a csomagtartodban...megbuntetenek
ja landofthefree meg az us army tartja fent a vilagrendet

2013.02.23. 20:46:25

@hagyma: A világ rendjét tartja fenn a saját érdekeltségei szerint.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 20:50:21

@Philosoraptor: hat nem is avizgotok erdekeit nezzuk
ez meglepo?
elso a mi erdekunk
ez normalis
emellett termeszetesen rengeteg egyztetes folyik a nato-ban -euval, unesco stb.
az lenne a helyes ha az aelso az amerikai emberek erdeke lenne, de ezt nem mindig latjuk....
/nem en mondom, az amerikai felesegem mondja, neki meg lehet hinni, tobbet tesz az USA a "kozosbe" mint barki mas

aleb19 2013.02.23. 20:51:28

@hagyma: altalaban azokat hivjak be, de mikor hirtelen nincs eleg golyofogo-ez volt a szitu irak lerohanasakor-akkor berangatnak akit tudnak
2005-ben talalkoztam londonban eltavos texasi 19 eves GI joe-kal,
oket vittek, nem voltak onkentesek
erdekesseg, hogy egymaskozt spanyolul beszeltek es kb 50 kg/db

Das schönste Bundesland der Welt 2013.02.23. 20:53:56

Engem Győrben is megbüntettek, amiért sört ittam az utcán...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 21:00:24

@aleb19: hat a londonban levo szrzodeses katona, az naturlich behivhato
hat az katona volt
szerzodott
az hogy mexikobol jottek at az sem meglepo
a negyed orszag beszel spanyolul
@Das schönste Bundesland der Welt: nagyon helyes
itt is tilos
utcan is, kocsiban is

Das schönste Bundesland der Welt 2013.02.23. 21:05:51

@hagyma: Azért, amikor ez történt eléggé fel voltam háborodva! Érdekes, hogy pl. itt Ausztriában - és Németországban is - az alkohol és a vezetés nem zárja ki egymást. 2 sört még be lehet nyomni és utána a volán mögé lehet ülni. Persze, ha ilyen állapotban baleset résztvevője az ember, akkor 99%, hogy ráhúzzák a balhét. Még akkor is, ha egyébként nem ő a hibás. Szóval meggondolandó!

2013.02.23. 21:12:13

@hagyma: Felettébb furcsának tűnik, hogy te mindig bizonygatod azt a fene nagy műveltségedet, de valami oknál fogva mégsem tudsz elvonatkoztatni az állampolgárságodtól. :)

2013.02.23. 21:15:47

@fata morgana: 'És igen van oreo keksz is...Ezekért kár volt elmenni Amerikába.'

En megfontolnam hogy elkoltozom Amerikaba ha ott nem lenne Oreo keksz. Utalom az Oreo kekszet, rosszul vagyok tole mikor meglatom a boltban.

zobod 2013.02.23. 21:17:31

@hagyma: nem szenvedek hiányt, bár nekem nem sokat jelent az anyagiak hajszolása, de elfogadom, hogy van akinek igen. Viszont ez a lány amit leír, ez torokszorító. Neki ott nem hogy emberi életből, de az anyagi javakból sem jut, mégis oda vágyik vissza ahol rosszabb a sora, és pocskondiázza Magyarországot. Itt főiskolás létére tudott lakást venni, meg volt hatszázezre kimenni az USA-ba, ott meg brutális gürcölés, megalázások, beszűkült és sivár életet élve örülhet, mert van egy szobája egy másokkal bérelt lakásban? Egyébként is, talán nem az USA-ból indult pont a pénzügyi válság, ami a magyar devizahitelesek életét is - az övét is - tönkretette?

Mikor sikeres emberekről olvasok itt, azt megértem, volt itt pár napja/hete egy erdélyi cukrászlány posztja, ő Portugáliában nyitott kis cukrászdát, neki bejött a külföld, OK. De egy ilyenre tömegével jutnak az ilyen posztolók is, akiknek nyilvánvalóan nem jött be, mert alja munkát végeznek, alig élnek meg, gyalázatos élet és lakhatási feltételeik vannak, mégis úgy érzik, hogy milyen jó nekik, és hangoztatják hogy milyen hülye aki itthon marad. Na ezt nem értem.

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 21:17:52

@Egon Krenz: Ja, nem is tudom, mi lenne az ilyen zsenik nelkul.
Pfffff......

aleb19 2013.02.23. 21:19:18

@hagyma: irakban szolgaltak csak szabadsagra kb 5nap londonba jottek es pusztitottak az agysejtjeiket ginnel
az is vicces hogy siman gyilkolhatnak machinegun-nal 19 evesen ,de a landofthefree teruleten lesittelik oket egy doboz sor miatt
a tobbseguk feher amerikai volt , de azert beszeltek spanyolul mert highschool -ban ezt szoktak meg es egy evfolyambol jottek

kék madár 2013.02.23. 21:23:16

@aleb19:
te Magyarorszagon elsz?
Amerikaban voltal mar?

aleb19 2013.02.23. 21:29:29

@kék madár: amerikabol kb 1 ev utan tavoztam nekem durva, kepmutato, szelsoseges orszag volt nem jott be
most ismet londonban leledzem ez a 4. alkalom, hogy kikoltoztem de asszem most ez vegleges

kuvaszjoki 2013.02.23. 21:30:18

na az a nagy fasza AMERIKA! megertem ha utaljak. ok allitottak elo az HIV virust is a draga laborjuk egyikebe majd vittek afrikaba oltoanyagkent...
azt is hallottam, hogy ok rendeztek meg a 9/11-es terrortamadast is a sok birka meg elhiszi hogy az arabok ilyen kocsogok.
a sok genmodositott szemetrol amit gyartanak ne is beszeljunk.
nagyon bele akarnak pofazni minden orszag politikajaba de eggyszer nagyon meg fogjak szivni az biztos!

kék madár 2013.02.23. 21:41:13

@aleb19: es melyik allamban voltal? Mert azert nem mindegyik egyforma.
Az osszes latogatom Pestrol attol van hasraesve, hogy mennyire liberalis itt minden, itt meg mindent lehet, amit otthon mar reg nem, senki nem szol bele az eletedbe, ekedvesek a rendorok, az emberek, turelmesek az autosok, bunozes szinte nulla, senki nem zarja a kocsijat,stb. stb.
Es ezzel nem en reklamozom a varosomat, ezt azok mondjak akik meglatogatnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 21:48:19

@Das schönste Bundesland der Welt: bocs inni lehet vezetes elott. 0.8-ig legalis vagy
kocsiban nem ihatsz es nem lehet bontott soros-szeszes uveg
@Philosoraptor: a muveltseg es az allampolgarsag nincs minden esetben parhuzamban, bar en sosem mondtam, hogy fenemod muvelt lennek, annyit mertem mondani, hogy az atlagnal muveltebb vagyok, ami, ha belegondolsz nem olyan nagy dolog es nana' hogy qrwara orulok, hogy 3 het mulva amerikai leszek:)
@zobod: ne fogjatok amerikara a svajci bebukott hitweleket, ez viccnek is rossza ha belegondolsz
amugy en csak igyekeztem megvilagitani, hogy igen, aki egyszer csak el kezd elni es honap vegen marad mondjuk 1000 dollarja csak magara, az meglepodik
@aleb19: hat nem hiszem, hogy feher amerikaiak a kozepsikolaban tanultak meg spanyolul
amugy senkit nem ultetnek le 1 sor miatt, csak a torveny tiltja, igen ez regi dolog, katona lehetsz 18-tol sort nem ihatsz csak 21-tol
hat ez a torveny, jo vagy rossz? ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 21:49:47

@aleb19: ennek mi orulunk, mindenkinek jo hogy megtalaltad a helyed londonban

2013.02.23. 21:49:52

Off: Nem latom Bircat a kommentelok kozott, remelem nem tiltottak ki a multkori meleghazassag-vita miatt? Kb. 100%-ban nem ertek vele egyet a temaban, de kulturaltan fejtette ki az allaspontjat, es nekem kimondottan hianyoznanak a kommentjei ha eltunne a blogrol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 21:51:23

@kuvaszjoki: igy van
kifejezetten lebombaztuk new yorkot, de elotte elterjesztettuk a HIV virust
ez egyertelmu
ez egy ilyen gonosz orszag
@kék madár: akkor volt O amerikaban, mikor en az antarktiszon

aleb19 2013.02.23. 21:52:48

@kék madár: mikor engem eszak-bronxi kecomban a pesti haverok meglatogattak nem ez volt a benyomasuk-pl egyik skac a sarkon elbambult mert vart valakire mire ellokdostek ketten onnan elkellett magyarazni, hogy a sarkanyfu arusok erzekenyek a posztolo teruletukre
erre a legtobb amerikai azt mondta ja new york az teljesen mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 21:53:14

@Mirjam2: birca meg ma is volt az izlandi posztban, amugysem hiszem, hogy barmiert is ki kellene tiltani es szerintem nem is tortent ez meg

kuvaszjoki 2013.02.23. 21:53:20

@Mirjam2: birca meg a kulturalt hozzaszolasai...ugy kotozkodik meg frocsog egyfolytaban hogy rossz nezni. ideje volt mar hogy eltuntessek.

2013.02.23. 21:57:06

@Mirjam2: maxvalnem nagyon szol USAs posztokhoz, vagyis ezt a trendet figyeltem meg 2 honap alatt.
Es azt is, hogy tegnap az ir poszthoz kevesebben szoltak, mint az izlandihoz, ami nem volt friss.

2013.02.23. 21:58:03

@hagyma: Ja meg mindig az izlandi meleghazassagnal van leragadva? :) Akkor megnyugodtam, remelem hamarosan tullep a teman. Szerintem sem kellene kitiltani - annak ellenere hogy tenyleg nem ertettem egyet a velemenyevel.

nyuszigonosz 2013.02.23. 21:59:49

@Mirjam2: Maxval mindig is kulturáltan fejti ki az álláspontját.
Igaz, én sem értek vele mindig egyet, de szeretem olvasni, amit ír.
Mert van saját véleménye, ha esetenként más is, mint másoké.

kék madár 2013.02.23. 22:00:41

@aleb19: akkor talan ne Amerikarol ugy altalanossagban mondjal velemenyt, hanem arrol, ahol laktal. Kicsit megalapozottabb lenne.
Most eloszor egyetertek hagymaval, orulunk, ha Londonban jol erzed magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 22:01:32

@kék madár: ezt mar masodszor mondod, hogy most eloszor:)

aleb19 2013.02.23. 22:01:40

@hagyma: azt magyaraztak hogy a sulijukban a spanishek vannak/voltak tobbsegben ezert a texasi sulikban spanyolul beszel mindenki egymassal
mikor newyorkban manhatten szigetet elhagyta a metro akkor is gyakrabban hallottam spanyolt mint angolt harlem utan
ja es 21 alatt akkor is leultetnek ha a csomagtartodban van pia
londonban sokat logtam 2005 kornyeken amikkal, vicces volt mikor ketten azon versenyeztek melyikuket csuktak le tobbszor alkohol vetseg miatt

aleb19 2013.02.23. 22:03:24

@kék madár: azt hittem new york az usaban van bocsika

2013.02.23. 22:10:36

@aleb19: es 1 ev usa utan, amit a gang land-en laktal, mondasz iteletet egy > 300millios orszagrol?
Csak kerdezem.

2013.02.23. 22:11:40

@kuvaszjoki: elnezted a mai bligot. Ez nem a kurucinfo

kék madár 2013.02.23. 22:11:45

@aleb19: ha te new york alapjan mondasz az USA-rol velemenyt, az kb. annyira szanalmas, mintha en Magyarorszagot Ujlipotvaros alapjan itelnem meg. Attol meg benne van, meg hulyesegeket beszelsz. Ez egy kontinensnyi orszag.

aleb19 2013.02.23. 22:11:59

@kék madár: enyem kedvenc nagyon amerikai story :egy chikago-i
csajszi meselte,hogy azert szereti a varosat mert ott tudja hogy hova mehet hova nem-abban az idoben chikago vezette a usa bunozesi listajat
de fosulira lekoltozott delre asszem sawanah nevu helyre ahol 3 szor kiraboltak fenyes nappal neki a szeles varosa hinyzott hiaba gyilkoltak halomra egymast a bandak

2013.02.23. 22:14:36

@kék madár: Lehet hogy te meg Hagyma orultok hogy Aleb Londonban van; en annyira nem orulok. Meg egy kelet-europai aki attol erzi jobban magat hogy leszolja Amerikat. Mindegy, eggyel tobb vagy kevesebb nem szamit... Azert remelem nem fogunk Alebbel a pub-ban osszefutni, lenne mirol vitatkozni :)

aleb19 2013.02.23. 22:14:43

@charlieharper: a gangland del-bronx es harlem tudatlanka
mi csak eszak-bronxban hallgattuk a rendszeres hetvegi fegyverropogast

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 22:16:01

@aleb19: ki kellett volna kapcsolni a tv-t

kék madár 2013.02.23. 22:17:48

@aleb19: en meg ismertem egy embert Nepalban akit ugyanazon a napon utott el az auto es hagyott el a felesege, borzaszto. Sose mennek oda. Ja nem, ez Ecuadorban tortent. Oda se mennek. Mindegy szoval valaki meselte. Ugyan nem laktam ott, de azert kialakult velemenyem van rola. Mert meseltek.

2013.02.23. 22:18:10

@aleb19: Londonban ezzel szemben az a jo, hogy barmikor barhol kirabolhatnak fenyes nappal. Hagymat idezve: 'csaxolok'

kék madár 2013.02.23. 22:20:42

az emberek intelligenciajat nagyon gyorsan le lehet merni, hogy hogyan nyilatkozik valamirol amirol fogalma sincs. Altalaban azzal kezdi, hogy bizonygatja, hogy de mennyire van.

aleb19 2013.02.23. 22:20:48

@kék madár: new york=ujlipotvaras ??????siccc
kepzeld sokan budapest alapjan alkatnak kepet Mo-rol
az usa egy szelsoseges, gettosodo birodalom ahol nagyok az egyenlotlensegek es a mostani elnokvalasztason is vilagossa valt hogy a white-anglo-protestant tobbseg is over

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.23. 22:21:19

@Mirjam2: csaxolok, elmentem vacsorazni
lesz kis fegyverropgas meg ilyesmi, de szeretem a kalandolt delnyugatbronxban

kék madár 2013.02.23. 22:22:21

@aleb19: annyi hulyeseget hordasz ossze, hogy egyikunk idejet se akarom rabolni a vitaval, tovabbi jo Londonozast.

2013.02.23. 22:22:40

@aleb19: es gondolom nem hallottal meg a londoni gangek post code war-jarol. A londoni gang landen a baratodat nem arrebb lokdostek volna a fuarusok, hanem valszeg megkeseltek volna.
Nem voltal itt par eve londonban, amikor a metro ujsag minden reggel ugy kezdodott, hogy ma melyik tizenevest keseltek meg. Es mutattak a "countert", hogy mennyinel tartunk.

aleb19 2013.02.23. 22:22:46

@Mirjam2: nem tevedsz londonban is tudni kell melyik kornyeket erdemes elkerulni

aleb19 2013.02.23. 22:27:13

@charlieharper: @hagyma: @kék madár: eszak-bronxban volt egy un magyarhaz -60 lakasbol 50 magyarok bereltek menjetek lakni oda es ti is hallani fogjatok a del-bronxi bandahaborut
es londonban is teruleti alapu bandak arcoskodnak

2013.02.23. 22:28:38

@aleb19: es mi ebbol a tanulsag?

2013.02.23. 22:29:08

@aleb19: Meg az a szerencse hogy te mindig mindent jobban tudsz :). Nem tudom miota laksz Londonban, en kb. 15 eve, de kosz az infot. Azert ne csodalkozz ha barmikor, barhol megtamadnak es az esetleg korulotted allok max. elforditjak a fejuket. Ha biztonsagot akarsz, lehet hogy nem volt a legbolcsebb dontes pont Londonba koltozni.

aleb19 2013.02.23. 22:31:57

@charlieharper: ha tanulni akarsz meg mondom a tutit:aki nem tud uszni ne masszon fara mert eluti a villamos

2013.02.23. 22:33:37

@hagyma: Csak ovatosan ezekkel a bandahaborukkal - remelem nem lonek le pont most, mikor mar csak par nap van hatra az eskutetelig! :) Gratulalok amugy.

aleb19 2013.02.23. 22:34:37

@Mirjam2: ki akar biztonsagot?
es en 1995-ben mar kint voltam londonban beeebeee

2013.02.23. 22:42:21

@aleb19: 'ki akar biztonsagot?
es en 1995-ben mar kint voltam londonban beeebeee'

Mar eddig is megtudtuk hogy 'cool' vagy, kar fokozni.

Egyebkent ha tenyleg nem erted: azokra a kommentjeidre reagaltam, amikben azt akartad bebizonyitani hogy az USA nem jo hely mert rossz a kozbiztonsag. Ha szerinted jo a kozbiztonsag Londonban, akkor vagy nem egy varosban elunk, vagy te 200cm magas, kigyurt pasi vagy es soha nem hagyod el a hazat pitbull nelkul.

zopilote 2013.02.23. 22:42:35

@kék madár:
Akkor mi alapjan lehet velemenyt mondani az USA - rol? Ha New York alapjan nem,
akkor Ashville alapjan? Vagy Los Angeles alapjan? Es hany ev ott eles utan? 1 ev? 2?
Vagy 15? Hol kell elni az USA - ban es hany evig, hogy velemenyt lehessen mondani?
Ugyan ezt kerdezem Magyarorszag viszonylataban is. Ki mondhat velemenyt Magyaror-
szagrol? Es hany ev ott eles utan? Es hol kell elnie, hogy velemenyt mondhasson? Buda-
pesten? Egerben? Vagy Zabaron? Estleg Zalalovon?

aleb19 2013.02.23. 22:46:36

@hagyma: @kék madár: @charlieharper:
van meg egy jellemzo story-m az amerika maniasoknak:
manhatten felhokarcolo teherliftje 3-an beszallunk a soforunk fekaamerikai, valami otvenes picsa nyafizik, hogy varjuk meg az indulassal
beszall a liftbe es elhuzza a szajat kozli hogy kutyaval nem hajlando egyut utazni
magyar forman-nel dobbenunk a feka srac, csak szonelkul kiszall a liftbol picsa elegedeten vigyorog ,lift elindul
ja landofthefree

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 22:47:54

@hagyma ...tehat normalis ha amerikai leszek: ...de jo neked en sose leszek canadai pedig 23 eve elek itt maradok magyar csak canadaban elek (4 ev utan lettem allampolgar) de mas nemzetek is igy vannak ezzel a kerdessel..
@aleb19: tetszik jol latod..
@hagyma: afganisztanban nincs olaj
irakban volt, de vesszuk ..ja a bab kormanytol olyan kormanyfoktol akik elotte amerikaban eltek.. afganistanba azert kellet menni tobbek kozott mert tul eros lett volna a taliban tamogatas onnan ha irakot tamadjak meg eloszor... olajat viszont elotte csak francia kinai es orosz cegek kaptak..

enrobag 2013.02.23. 22:51:52

@zopilote: Ez a legfontosabb kérdés! Nagyon jól fogalmaztad meg.

aleb19 2013.02.23. 22:52:13

@Mirjam2: hidd el londonban jobb a kozbiztonsag mint new yorkban
ha egyszer kijutsz a nagy almaba figyelj meg egy rendori intezkedest, az alap, hogy a zsernyak keze azonnal a pisztolyon van fenyegetoen
a 23-as utcanal 2 auto koccant semmi hangos szo de arra jart egy rendor es mint a cowboy a filmeken ramarkolt a pisztolyra es oda ment

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.23. 22:54:46

@hagyma: "amugy azokat hivtak es hivhattak be akik szerzodesben vanna a hadesereggel, kulonfele okokbol / penz egyetem stb/ ez sajat dontes" Ez pontosan igy van. Sok fiatal azert valasztja a sereget, mert rengeteg tamogatast kapnak, az egyetemtol kezdve egyeb kedvezmenyekig.

zopilote 2013.02.23. 22:55:05

@montroyal:
Erdekes, hogy sok kanadai igy van ezzel, pl en is. Csak itt elek, van rola papirom is, de
kanadai soha sem leszek. Magyarnak szulettem csak mashol elek. Nagy dolog. Az em -
ber nem tud kibujni az oroklott genjeibol:)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 23:03:00

@hagyma: www.youtube.com/watch?v=1nB-GVYdrfU
loose change azt hiszem ezt sokan ismerik gondolom Te szarod le meg azis ami mar kiderult Tony Blair hazugsagai az iraki atom fegyverekrol ... gondolom azt mondod most mar jol van ez igy tobb mint 1 millio aldozat az iraki afgan reszrol amit cinikusan nem is szamolnak de akkor mi van azokkal a tobb ezer fiatal amerikaival akik a semmiert (nem a hazajukert hanem multi erdekekert ) haltak HOSI halalt ... es meg te is gyozkodod az embereket a hulye demagogiaval ...

kék madár 2013.02.23. 23:03:22

@aleb19: alapvetoen a hozzaallasoddal van a baj, nem azzal, hogy hany evig hol. Nyugodtan mondd, hogy NYC ilyen meg ilyen hely. De nyilvanvaloan lovesed sincs semmirol ezen kivul a rasszista szuklatokoru, ellenseges beszolasaiddal. Oszinten sajnallak. Ha pl. kicsit olvasottabb lennel, mar nem eroltetned ezt a sok hulyeseget.
En pl. voltam mar Denverben, de nem laktam ott, maximum az epiteszeterol meg a foldrajzarol tudok velemenyt mondani.
De ha valahol nyaraltam egy hetet es ismerek embereket akik ott eltek, barati szinten akkor merek velemenyt mondani.
@montroyal: teged is sajnallak, ha ezt oszinten irtad.

2013.02.23. 23:03:41

@aleb19: Azt hiszed te vagy az egyetlen magyar aki kijutott a 'nagy almaba'? :)

En - es meg sok mas londoni - annak orulnek ha itt egyaltalan lenne rendor az utcan; es ha lenne a rendoroknel fegyver; es ha azonnal fenyegetoen a fegyveren lenne a kezuk ha valami nem tetszik nekik. Lehet hogy akkor a normalis emberek jobban biztonsagban ereznek magukat Londonban.

Ezennel most ki is szalltam a parttalan vitabol. Teged semmi nem fog meggyozni arrol hogy nem vagy attol 'cool' ha folenyes stilusban kritizalod az USA-t.

aleb19 2013.02.23. 23:04:03

@Zsuzsi65: igen alapallapotban ez van ,de ha kell a sok agyutoltelek (pl. irak lerohanasa) akkor berangatnak akit tudnak, a 19eves GIJoe-k azt magyaraztak ,hogy volt valami sorsolas, meg penzel is kivalthattak volna illetve ha egyetemen tanulnak tovabb akkor sem rangatjak be oket a seregbe, de nem volt szerencsejuk es penzuk ezert mehettek muzulmanokat gyilkolaszni ...
viccesen demokratikus az usa

kék madár 2013.02.23. 23:04:21

@zopilote: @aleb19: alapvetoen a hozzaallasoddal van a baj, nem azzal, hogy hany evig hol. Nyugodtan mondd, hogy NYC ilyen meg ilyen hely. De nyilvanvaloan lovesed sincs semmirol ezen kivul a rasszista szuklatokoru, ellenseges beszolasaiddal. Oszinten sajnallak. Ha pl. kicsit olvasottabb lennel, mar nem eroltetned ezt a sok hulyeseget.
En pl. voltam mar Denverben, de nem laktam ott, maximum az epiteszeterol meg a foldrajzarol tudok velemenyt mondani.
De ha valahol nyaraltam egy hetet es ismerek embereket akik ott eltek, barati szinten akkor merek velemenyt mondani.
@montroyal: teged is sajnallak, ha ezt oszinten irtad.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 23:04:36

@zopilote: Az em -
ber nem tud kibujni az oroklott genjeibol:)
kivetel aki amerikaba el az siman amerikai .. a vilag teteje..

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:05:22

@kuvaszjoki: Hat o pont nem frocsog, ha durvan beszolnak neki, akkor is meglepoen normalisan szokott valaszolni. En hasonlo esetben siman elkuldenem az illetot a picsaba.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.23. 23:07:11

@kék madár: "@aleb19: akkor talan ne Amerikarol ugy altalanossagban mondjal velemenyt, hanem arrol, ahol laktal. Kicsit megalapozottabb lenne.
Most eloszor egyetertek hagymaval, orulunk, ha Londonban jol erzed magad. "
Ott a pont! :) En is leirtam mar tobbszor, es szereny eszkozeimmel igyekszem harcolni az elhamarkodott altalanositasok ellen.Ha valaki, aki Amerika egy ici-pici szeletkejet latta, azt hiszi, hogy akkor mar az egesz orszag ilyen, az altalanositasa roppant felrevezeto, es korlatolt gondolkodasra vall. Nemhogy egy allamon, de meg egy varoson belul is hatalmas kulonbsegek vannak! Masok egy kansasi almos kisvaros tradicionalis erkolcsu lakoi, es teljesen mas mondjuk San Francisco nemely ultraliberalis lakoja. Ez kb. olyan, mintha Moldaviat egy kalap ala vennenk Parizzsal. Kerek mindenkit, aki barmilyen, Amerikarol szolo blogot, kommentet stb. olvas, hogy ne felejtse el, az USA egy kontinensnyi orszag, tobb mint 300 millio lakossal!

aleb19 2013.02.23. 23:10:17

@kék madár: amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
a raszistat nem ertem az amerikaban szuletett munkatarsamat lekutyazta egy gazdag amerikai feher picsa es en vagyok rasszista

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:12:16

@Mirjam2: Ne haragudj, de te valami nagyon szar helyen lakhatsz Londonban, es/vagy nagyon szar helyre jarsz dolgozni...

meatclone 2013.02.23. 23:14:45

@aleb19: Hozzaszolasaidat olvasva nagyon fiatalnak tunsz. (mert nagyon tudsz mindent), vagyis ugy gondolod. Az amerikai katonasag onkentes, szoval senkit nem rangatnak be. Utoljara a vietmami haboru alatt volt behivas. Amit viszont csinaltak hogy a szerzodesed lejarta utan visszahivtak vagy visszatartottak tovabbi aktiv szolgalatra. (amihez joguk volt mivel az is benne van a szerzodesben).Azert mert zold kartyad van es szolgalsz az nem azt jelenti hogy azert kaptad meg mert felcsaptal katonanak. Eleve mar meg kell lennie a zoldkartyanak hogy felvegyenek. Amikor en voltam katona (az elso iraki haboru alatt) nekem is csak zold kartyam volt.
Meg kulomben is csak magadat jaratod le ha igy habzo szajjal kritizalod Amerikat. Modjuk az is igaz hogy a vilag (a 300 mill amerikait beleertve) attol meg nyugodtan alszik mert te kritizalod oket. Valoszinu hogy az en hozzaszolasom is suket fulekre talal de nem tudtam megallni hogy ne irjak egy par sort.

tableno 2013.02.23. 23:15:32

@aleb19: most őszintén, kényszerít rá téged valaki, hogy az USA-ba menj? Nem? Akkor meg minek akarod meggyőzni azokat, akik szívesen vannak ott, hogy milyen szar hely? Gondolod, hogy érdekli őket a véleményed? Hogy majd ettől ők is rájönnek, hogy valójában szar nekik?

aleb19 2013.02.23. 23:16:21

@Zsuzsi65: akkor neked is leirom :amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
az a kor amiben szenvedtek az a tulkompenzalt megfelelesi keszseg, de ha ettol nektek jo ....nekem is jo
usa kezd megvaltozni az white-anglo-protestant elvesztette tobbseget es az ismert kicsiny vilagotok gyorsabban fog szetesni mint gondolod

2013.02.23. 23:18:49

@Taxomükke: Ezek szerint te biztonsagban erzed magad Londonban? Szuper! Meselj, mi a titkod? (Az nem er hogy pitbullal jarsz.)

aleb19 2013.02.23. 23:20:42

@tableno: nem mondtam, hogy szar hely pl nagyon konnyen lehetett fuvet es mas cuccot szerezni csak egy telefon es hazhoz is hoztak, lenyugozott az a hatekonysag ahogy a dealerek teritettek a cuccot

Taxomükke (UK) 2013.02.23. 23:21:03

@Mirjam2: Nem ertem, hol van Londonban az a nagy problema a kozbiztonsaggal? Eleg sok helyen megfordultam, soha nem volt senkivel problemam, de lehet, hogy ahol te laksz, ez valoban nagy gond.

kék madár 2013.02.23. 23:23:11

@aleb19: "amerika egyre elhetetlenebb lesz"
koszonom szepen, hogy szoltal. Valoban nem tapasztalom, de ez biztos az en igenytelensegembol kovetkezik.

aleb19 2013.02.23. 23:24:17

@meatclone: milyen habzo szajjal ,meg nem is emlitettem, hogy az usa lerabolja es gyarmatositja a vilag nagy reszet csak azert, hogy a tanulatlan lusta polgarai hatalmas autokkal olcson furikazgassanak

blackhairlady 2013.02.23. 23:24:23

@hagyma: Ok, elhiszem, (na jo, megsem:) de szerintem megis jobban jarsz egy foreclosure hazzal:DD

aleb19 2013.02.23. 23:27:56

@kék madár: csak figyelj, majd az ido eldonti
ugynezki a FED elqrta a dollar esztelen higitasat(mely segitsegevel mas orszagokkal fizettet meg az usa hianyat) kezd kiborulni a bili, de te csak egyel a fridzsiderbol te csalo te csalo te trojai falo

2013.02.23. 23:30:15

@Taxomükke: Hm, lehet hogy ket kulonbozo Londonban lakunk :). Mindegy, en nem akarok senkit ijesztgetni, ha te biztonsagban erzed magad itt, orulj neki. Imadom Londont, de a kozbiztonsag az en tapasztalataim szerint nem eros oldala a varosnak.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.23. 23:31:30

@kék madár: nem kell engem sajnalni mert nem amerikaban elek csak a szomszedunk es sok kellemetlenseget erunk meg miatta foleg az amerikai segnyalo kormanyunk miatt... de regen az oroszokat nem szerettuk akik miatt kellet elszenvedni amit elszenvedtunk . azert egy pelda canada nem ment bele afganistanba - egy veszet tehenet talaltak -leallitottak az egesz hus exportot .. vegul tudott ez a tehen amerikabol jott milyen veletlen ... a canadai fara bunteto vamot hoztak tonkre teve majdnem az fakitermelest elbocsajtasok stb.. ugyan az atermek ugyanattol a cegtol majdnem egyenlo $ arfolyamon sokkal dragabb ... amikor tomegevel amerikabol vasaroltak autot rendeletet hoztak bevonjak az engedelyt aki canadaba ad el autot ...
szoval jo szomszedsag ???

2013.02.23. 23:31:48

@zopilote: semmi baj azzal, ha valaki velemenyt mond, de 1 ev utan ennyire sarkosan?
Szerintem 3-4 ev miutan az ember kijon a naszutas varazsbol az adott orszagban (legalabbis nalam) es objektivan latja az orszagot.
Te 30 ev utan sem fogalmazol olyan sarkosan Kanadarol, mint aleb 1 ev utan az usarol.

Re-Ági 2013.02.23. 23:33:56

Először is köszönöm a kommenteket! Negatívat, pozitívat egyaránt!
Volt itt mindenről szó, a US Armytól az olajháborúig, a szám szerint fel nem vázolt chf hitelemtől a sanyarú sorsomig. Sajnos mindenkinek nincs időm és nem is akarok válaszolni, de néhány dolgot tisztáznék.
Nem tudok sajnos mit kezdeni azokkal, akiknek az olvasás-szövegértés gondot okoz. Tudom, hogy sokszor az én hibám is, hogy a szarkazmusom nehezen érthető, és kiforgatják/félreértik a mondandómat, ezért elnézést.
Mindenki megnyugtatásául: nincs sanyarú sorsom, a munkám és a munkahelyem remek, és igen, hálás vagyok, hogy ez az USA-ban és nem Mucsaröcsögén történt velem. A CHF hitelem nem tette (még) tönkre az életem, és teljesen mindegy, hogy anno miért vettem fel, a lényegen nem változtat. Nem fogok ennek az árnyékban élni, inkább megpróbálok tanulni a hibámból és megoldani az életem magam. Ez lenne a sztori lényege valahol...
Elszámolni ezzel úgyérzem senkinek sem vagyok köteles. És nem érzem magam rossz embernek attól, hogy az otthoni munka helyett ezt az utat választottam. Azért vagyok itt, hogy a jövőbeli karrierem építsem, és igen, ha ehhez az kellene, hogy mások után takarítsak, azt is megtenném. Nem büdös a munka. Itt már, mivel felküzdöttem magam egy szintre, és keményen dolgozom, nyomorognom sem kell, mert NEM annyi pénzt keresek, amiből nem lehet megélni (ez is csak értő olvasás kérdése). Messze nem ez az álom munkám, de ez is egy lépés ahhoz, hogy azt elérjem. Egyébként pedig, ha ez engem boldoggá tesz, akkor megint csak nem értem, hogy másoknak ez miért jelent gondot. Én szeretek másoknak örömet okozni azzal, hogy a képességeimhez mérten a legjobban szolgálom ki őket. És ezt általában meg is hálálják, nem csak anyagilag.
Egyébként vendéglátó és szálloda (nyugodtan mondjátok, hogy büfészak, nem lehet mindenki orvos...) szakos közgazdász vagyok, legalábbis a diplomám szerint, amit jelzem, nem pénzért vettem, és nem kettessel végeztem el, és most a mester szakomon dolgozom más területen. Aki pedig azt mondja, hogy pincér bárki lehet érettségivel is, annak csak annyit, hogy pincér igen, bárki lehet, de jó felszolgáló egy jó helyen nem lehet mindenki. És ezt nem diplomában mérik, hanem vendégelégedettségben.
És végül egy utolsó gondolat: az egyik jelentős army és air force központ mellett élek, szóval erről a harcolósdiról sem annyira lehet távolról ítélkezni, de még innen sem. Ezért következetesen nem ítélkezem magam sem sem a politikai életükről, sem a vallási életükről, sem a háborúikról, a faji hovatartozás firtatásáról pedig végképp nem. Pedig higyjétek el, vagyok annyira értelmes, hogy ezekről is van véleményem. Sem több, sem jobb nem vagyok senkinél, csak éltem a gondolat szabadságának jogával, ahogy közületek is sokan. Ha valakinek bármi egyéb kérdése van, nyugodtan írjatok, igyekszem felelni. :)

blackhairlady 2013.02.23. 23:35:33

@hagyma: Hagyma, en 3 eve mast sem latok csak hazepitest. Mellettem, szemben, mogottem, kb 30 km-es korzetben minden egyes nap hazepitesek mellett megyek el. az osses szomszedom hazat lattam (es ahllottam is:( ahogy epul. Latom, hogy hanyan dolgoznak. Egyedul nem tudod megcsinalni, nem is azert mert nem ertesz hozza hanem mert nem eleg a te 2 kezed.
Az alapban mar be van szerelve a viz es egyeb szerelvenyezes. Te tudnad, hogy mit hogyan hova kell tenni, hova kell kapcsolodnia (fo vezetek). A falat, a fa allvanyt nem tudod egyedul felallitani, kell a segitseg. A fal kozotti szigetelest ok, megtudod egyedul is. De aztan jon a gipszkartonozas, majd ebben a vezetekeles. kabel, aram, stb... Ezt is csak szakember tudja szerintem megcsinalni hibatlanul, szerintem nem is engednek hogy barki bekosse. Aztan a legkondi. Hat nem tudom, de szerintem ide sem art a szakember.
Tenyleg nem akarlak en lebeszelni az epitkezesrol, de naponta latom 3 eve, hogy hany ember mennyit dolgozik amig felepul egy haz.

aleb19 2013.02.23. 23:36:44

@montroyal: nem mondod , hogy az erosebb , nagyobb freedomfighter, demokraciabastyaja usa csicskaztat gyengebb orszagokat szerinetem orulnod kellene, hogy meg nem tamadtak meg mint irakot

zopilote 2013.02.23. 23:37:59

@kék madár:
Ezeket tolem kerded illetve nekem mondod!? Ugy latszik, nem ismersz. En es a rassziz-
mus meg szuklatokoruseg! Na ne mar!!! A szarkazmust nem kell osszteveszteni az ellen-
seges beszolasokkal. Csak hogy megnyugtassalak: szeretem az "amerikai", a magyar, a
kanadai, a mexikoi, a fekete, a sarga sot meg a zold embereket is. Eltem es nyaraltam, sot
mi tobb dolgoztam is az USA - ban (de Kanadaban is, Mexikoban is, Ausztriaban is es ter-
meszetesen Magyarorszagon) Sot konyvtarakban is jartam, nem csak melegedni:) Ez is az
egyik oka, hogy meg mindig itt elek Eszak - Amerikaban, ugyanis itt vannak szerintem a vi-
lag legnagyszerubb public konyvtarai.
Ami nem tetszik az " amerikaiakban " az a csillag - savos szemellenzo:) A kanadaiak nem
viselnek juharleveles szemellenzot:) Pedig az o orszaguk nagyobb, mint egy kontinens:)
(ebbol kovetkeztetve Eszak - Amerika lenyegeben ket kontinens: USA es Kanada)

blackhairlady 2013.02.23. 23:40:51

@hagyma: Ez cabin, nem haz. De akkor is fentartom, hogy egyedul nem tudod megcsinalni, a szakember kell egy ilyen projecthez. Egyebkent szep, nekem is tetszik. Mondjuk attol felnek, hogy a haz ala befeszkeli magat valami kigyo vagy mas veszelyesebb allat.

aleb19 2013.02.23. 23:43:54

@charlieharper: miert baj ha sarkos, nem turista voltam, aki nem hiszi nezze meg szerintem bronxban meg van a magyarhaz oda lehet koltozni lehet ismerkedni a szabadsag fellegvaraval

zopilote 2013.02.23. 23:47:34

@Zsuzsi65:
" Sok fiatal azert valasztja a sereget, mert rengeteg tamogatast kapnak, az egyetemtol kezd-
ve egyeb kedvezmenyekig. "
Eddig azt hittem, hogy hazaszeretetbol lesz valaki katona:) Milyen felemelo erzes katonai
tiszteletadassal, csillag - savos lobogoval letakart koporsoban temetni valakit.

Re-Ági 2013.02.23. 23:48:20

@zobod: Kedves zobod! Kérlek olvasd el a fenti kommentemet is. Remélem így majd kicsit tisztábban fogod látni a történetem, és ha bármi kérdésed marad, szívesen válaszolok neked is. És kérlek semmiképp ne sajnálj, mert nincs rossz sorsom, egyáltalán!

2013.02.23. 23:49:33

@aleb19: ahan. Es ha Hackneyba koltozol, akkor egesz Londonrol azt hiszed, hogy csak azsiaiak laknak Lodonban?
Az a baj a sarkositassal, hogy nagyon egyoldaluan mutatod be (raadasul rossz tenyekkel jossz bizonyos kerdesekben, de ez most mindegy). Egyik orszag sem csak csupa rossz vagy csupa pozitiv.

2013.02.23. 23:51:20

@meatclone: onkent es dalolva mentel vagy szerzodes miatt kotelezoen?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.23. 23:52:33

@aleb19: akkor neked is leirom :amerika egyre elhetetlenebb lesz, ez van, kezdj megbaratkozni a gondolattal
ha videken elsz ezt meg talan nem tapasztalod, de ez a nagy varosokban kezdodik
az a kor amiben szenvedtek az a tulkompenzalt megfelelesi keszseg, de ha ettol nektek jo ....nekem is jo"

Hat, igyekszem megbaratkozni a gondolattal:)) Szerencsere a szereto csaladom, barataim nemileg ellensulyozzak az egyre jobban a mocsarba es dekadenciaba sullyedo Amerika vilagat...:)
En Los Angeles belvarosatol kb. 15 merfoldnyire lakom, de - barmilyen meglepo - egyaltalan nem erzem elhetetlennek. kedves, segitokesz szomszedaink vannak, a lanyaim jol erzik magukat az iskolaban, ahova jarnak, van munkam, a ferjemnek is. A kertvarosi kornyezet, a korulottunk levo hegyek, amelyekre hetvegenkent jarunk turazni, kifejezetten kellemes:) Az, hogy downtown LA-ben vannak gang-ek, es sok a hajlektalan meg nem jelenti, hogy az 10 millios varos minden lakoja igy el...Ahogy mindenhol, itt is van problema, ezt senki nem tagadja, de nekem is valahogy ugy tunik, egyesek szamara "divat" leszolni az USA-t...En csak szeretnek ravilagitani a masik oldalra is.

blackhairlady 2013.02.24. 00:01:14

@aleb19: En Texasban elek, de az angol az iskolai nyelv ezt bizton allithatom. Ha a gyerek nem beszel csak spanyolul (vagy mas nyelven) akkor mehet ESL orakra, hogy tanulja az angol nyelvet. De minden tanora angolul folyik, illetve a spanyolt tanulhatod mint valasztott masodik nyelvet.

aleb19 2013.02.24. 00:01:47

@charlieharper: nem csak bronxban laktam ,de a kifele a vilag fele mutatott usa PR kep es valosag kozott elkepeszto nagy kulonbseg van
es azt vettem eszre, hogy kint errol nem akarnak tudomast venni azok akiknek jol megy, lerazzak magukrol es gettokba terelik a csurhet es elnek a sajat kis parhuzamos vilagukban es ez fog bukasukhoz vezetni
londonban is meg van ez de soft verzioban
nem vagyunk egyformak ha egy svedasztal egyik fogasa egy darab friss szar en asztalt boritok mas siman vesz a homarbol es eszi tovabb az osztrigat

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 00:01:52

@aleb19: "a tanulatlan lusta polgarai hatalmas autokkal olcson furikazgassanak "
:))) Ez nagyon hajaz a 60as evek agymosasara nalunk: az amerikaiak koka kola mamorban fetrengenek, es folyton ragoznak:))))
Nos, nem tudom, mikor voltal utoljara az USA-ban, de -ebben az elhetetlenne valo orszagban is sok ember kezd - foleg varosokban, napi munkabajarashoz - kisfogyasztasu, kozepes meretu kocsikkal kozlekedni, sot, urambocsa', hibrid v. elektromos autokkal:) Gondoltad volna, hogy egyre tobb Smart kocsi fut az utakon? :)
A dolog masik oldala: a "hatalmas" autokra azert van szukseg, mert amikor egy csalad mondjuk 6-800 km-t autozik, hogy meglatogassa a nagyszuloket egy masik allamban, akkor a 2,3,4 gyerek + szulok nem fernenek be egy Opel Corsa meretu kisautoba.
Ez ismet csak egy kis villanas az erem masik oldalarol:)

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:02:01

@charlieharper: ne serts mar meg a kurucinfoval, be nem neznek oda!

zopilote 2013.02.24. 00:03:04

@Zsuzsi65:
En azert beszereznek a helyedben egy AR - 15-os felautomatat:) Egy " megkattant " rendor
tud kellemetlenseget okozni ott Kaliforniaban. Vagy egy amokfuto autos.

aleb19 2013.02.24. 00:07:23

@blackhair-lady: itt valamit felre ertettel, a kolyok-katonak a spanyolt mint egymaskozti szabadidos nyelvet hasznaltak a spanish-ek is kivaloan beszeltek angolul de mivel abban a mikro kozossegben(iskola) a spanish-ek voltak tobbsegben a hofeher tarsaik is spanyolul tarsalogtak egymashoz szolva is mikor un szocialis aktivitast folytattak-ertsd seggreszegre ittak magukat

mzgldr 2013.02.24. 00:08:42

@zopilote: legjobb kérdés, nem is ugrálnak a válaszokkal.

aleb19 2013.02.24. 00:08:45

@Zsuzsi65: hiszek neked, de statisztikak mast mondanak

Egon Krenz 2013.02.24. 00:10:00

@Taxomükke: még több kapzsi faszkalap adósodna el és még hangosabban vonyítanának.

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:12:14

@Taxomükke: nem emlekszem melyik poszt utan volt, de eleg csunyan osztott valakit, talan Pamutot ha jol emlekszem. De mindig azt veszem eszre hogy mindenkibe belekot, a kakan is csomot keres es azt hiszi, hogy o egy ketlabon jaro lexikon.

zopilote 2013.02.24. 00:14:53

@charlieharper:
" onkent es dalolva mentel vagy szerzodes miatt kotelezoen? "
Hazaszeretetbol biztosan. Vagy a GI benefitekert. Vagy csak triggerhappy Ramboo.
Megertem, fiatal koromban en is katona szerettem volna lenni, helikopter pilota
a Magyar Nephadseregben. Orvosim is volt, repultem is elotte, de nem voltam
megbizhato politikailag. Miutan leszereltem, meg az egyenruhat is meggyuloltem,
pedig katonacsaladban nottem fel, orosz es magyar laktanyakban. Fiatalsag bo-
londsag:) ( Lassan nyitott konyv lesz itt az eletem, jobb lesz visszafognom magam) :)

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 00:16:47

@zopilote: es bar tudom borzalmas egy fiatal host elvesziteni egy csaladnak de azt hizem ha jol tudom itt nalunk 250K kap a csalad szoval buszkeseg is a hazaer elesni es meg penzt is hoz ..
a nevelt fiam es a felesege is a seregbe van tisztek es alig vartak hogy afganistanba menjenek ( persze felvaltva a gyerekek miatt ) mert az super jo penz... nekik is mondtam - az en adombol...

Furos 2013.02.24. 00:18:20

@zopilote: A zalalovo honnan jott???

2013.02.24. 00:23:14

@zopilote: azert jo lett volna egy valasz a meatclonetol.
En nem vonultam be. Orvosi papir :))
Volt egy cikk a Glibe and Mailben egy hete, hogy kezd "risky" lenni a kanadai utlevel miota a bulgariai robbantok es a libiaiaknak is kanadai utlevele volt. Olvastad?

2013.02.24. 00:25:48

@aleb19: holnap indulok 1 hetre NYba, megnezem mennyit "rohadt", miota utoljara az USAban jartam.

aleb19 2013.02.24. 00:33:31

@Zsuzsi65: "Ahogy mindenhol, itt is van problema, ezt senki nem tagadja, de nekem is valahogy ugy tunik, egyesek szamara "divat" leszolni az USA-t...En csak szeretnek ravilagitani a masik oldalra is."
ezen a gyongyszemen majdnem atsiklottam
jelenleg az usa-ban koncentralodik a penz es a hatalom legnagyobb mertekben es ennek felhasznalasa wbush ota elvtelen modon sok tizezer ember legyilkolasaval jart, nem szerencses elefantkent viselkedni egy porcelan boltban
jelenleg az usa hadserege a privat multicegek erdekeit szolgalja ,de ennek kovetkezmenyeit ill koltsegeit atharitjak
az usa-t nem leszoljak hanem utaljak es valamilyen terorista elobb-utobb sikeresen atomot kuld valamelyik nagyvarosba

aleb19 2013.02.24. 00:35:59

@charlieharper: ok javaslom ejszakai seta central park eszaki reszen majd harlem es del-bronx
asszem a narkos-feher-qrvapecer seggedet kicsipkezik rendesen

blackhairlady 2013.02.24. 00:43:13

@aleb19: Ok, valoban felre ertettem. Az is elkepzelheto, hogy vannak olyan kornyekek ahol a mexikoiak vannak tobbsegben, igy a gimiben is ok a tobbsegiek es spanyolul bszelnek.

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:44:00

@aleb19: teljesen egyetertek az usa-val kapcsolatos velemenyeddel! a terroristak sem ok nelkul cseszegetik oket.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 00:44:13

@aleb19: nem kifejezetten jo a velemenyem az USA politikajarol de azert kicsit erosek a megnyilvanulasaid.. figyeld nehogy megjelenjenek a dronok az ablakod alatt.. Guantamanon az arnyekba is meleg van..

blackhairlady 2013.02.24. 00:45:58

@zopilote: Ne fogd vissza magad, en szivesen olvasom a torteneteidet. Mar az arcodat is elkepzeltem melle:)))

kék madár 2013.02.24. 00:47:05

@montroyal: nem ezert sajnallak, hanem a nezeteid miatt

Taxomükke (UK) 2013.02.24. 00:47:12

@Mirjam2: Meg mindig nem arultad el, a varos melyik reszen rossz a kozbiztonsag. :(

aleb19 2013.02.24. 00:48:04

@montroyal: csaknem lovik szarra londont miattam:)
meg elvesztene az usa az uccso europai csatlosat

kuvaszjoki 2013.02.24. 00:48:13

@montroyal: ez ugy hangzott, mintha eszak-korearol lenne szo... vagy ennyit er a velemennyilvanitas szabadsaga az usaban?

Taxomükke (UK) 2013.02.24. 00:48:19

@Egon Krenz: Na jo, inkabb szurlek, remenytelen eset vagy

zopilote 2013.02.24. 00:49:24

@Furos:
Veletlenul, komolyan. Jartam arra is, volt sok munkatarsam arrol a videkrol (OKGT)
Es meg akartam emliteni Nyugat - Magyarorszagot is, Zalalovo jutott eszembe eppen.
De irhattam volna Csurgot is, Hegyhatsalt, Bazakerettyet, stb:)

2013.02.24. 00:49:28

@Taxomükke: mar jo par ember van a persona non-grata listadon?

zopilote 2013.02.24. 00:51:50

@charlieharper:
Igen Charlie, olvastam. Sot azt is, hogy pont emiatt el is vehetik az kanadai allampolgar-
sagot.

meatclone 2013.02.24. 01:24:12

@charlieharper: Onkent mentem. Erdekesseg keppen, kalandvagybol.

zopilote 2013.02.24. 01:25:43

@Re-Ági:
" Végig rettentően hiányzott a kultúra, a budapesti élet, a családom és a barátaim. Mégis
azt mondom, sajnos nem fog hiányozni a hely, amit már nem tudok a hazámnak nevezni,
mert az én hazám az, ahol boldog lehetek. "
Mert mi is a haza? Tobbek kozott a kultura, a budapesti elet, a csaladod, a barataid. Ha
ezt megtagadod, akkor onmagadat tagadod meg es az otthon maradottakat! Majd idovel
igenis hianyozni fog a gyerekkorod, a varosod, falud, a volt osztalytarsaid, a szuleid. Ami-
kor majd elmulik az elso evek euforiaja, amikor jobban megismered az uj orszagot, ahol
elsz, az elso pofonok, csalodasok, megalaztatasok, a mokuskerek, a kissebb kellemetlen-
segek es jo lesz visszaemlekezni arra a helyre, ahol mindig otthon lehetesz, - meg ha nem is
elsz ott, - ahova hazamehetsz, ahol nem leszel idegen. Amikor elmulik a markak, " brand
name " fetise, amikor jonnek a szorgos hetkoznapok.
Olvasva a blogodat, eszrevettem, hogy szereted a penzt, es ezert hajlando is vagy keme-
nyen dolgozni. Mindenkeppen ajanlom, hogy probalj meg visszajutni, fenyes jovo all
elotted a vendeglatasban, kulonosen a kepesiteseddel, ami a helyieknek nincs. Nem hol-
mi banquet capatainre gondolok, meg supervisorra, hanem szallodavezeto, stb. Ezt komo-
lyan mondom, tapasztalatbol. Ismeretsegi korombol mind vitte valamire, akit a penz mo-
tivalt, meg ha nem is volt tehetseges. Ket fajta embert ismertem ezzel kapcsolatban: az egyik
ha kaptunk egy munkat, osztott, szorzott, es a penzt latta a munkaban, hogy mennyit fog csi-
nalni, es ezert hajtott, ez motivalta. A masik a munka szepseget, hogy milyen jo erzes, hogy
alkotott valamit, ez hajtotta. Ha kesobb emeltek az orabert, vagy tobbet fizettek teljesitmeny-
ben ugyanarra a munkara, az utobbi kevesebbet dolgozott, az elobbi tobbet. (en az utobbihoz
tartozom:) )

zopilote 2013.02.24. 01:32:05

@aleb19:
Tenyleg visszafoghatnad kicsit magad:( De bizunk benne, hogy egyszer majd kinovod:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.24. 01:33:31

@zopilote: es inkabb Te fogd magad vissza
ideje lesz

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 01:46:51

@zopilote: "En azert beszereznek a helyedben egy AR - 15-os felautomatat:) Egy " megkattant " rendor
tud kellemetlenseget okozni ott Kaliforniaban. Vagy egy amokfuto autos"
latom, figyelemmel kisered az amerikai hireket:)) Nos, orultek sajnos mindenhol elofordulnak, nemcsak itt, hanem a vilagon mashol is, gondolom, hallottal a norveg esetrol :( A felautomata fegyver nem megoldas ellenuk. Arrol viszont kevesbe beszelnek a hirekben, hogy a fegyverrel rendelkezo rendor sok esetben meg nagyobb meszarlast akadalyozott meg. A fegyvertartas ellen es mellett is nagyon sok ervet lehet felhozni, azt hiszem, ebbe a temaba nem erdemes belemenni, mert nagyon OFF :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 01:55:39

@blackhair-lady: "Tenyleg nem akarlak en lebeszelni az epitkezesrol, de naponta latom 3 eve, hogy hany ember mennyit dolgozik amig felepul egy haz."
Ezt csak megerositeni tudom, sajat hazunkat epitjuk, de nem sajat magunk:) az acsmunka valoban nem nagy ugy, de az egyeb szerelesi munkak, ahogy Blakchair-lady is irta, valoban szakembert igenyelnek :) Ok, hogy konyvbol is meg lehet tanulni, de azert vannak bizonyos dolgok, amit nem biznek "laikusra":)

zopilote 2013.02.24. 01:56:17

@hagyma:
Latom, figyelsz azert. Ez jo jel. De egy feher kereszteny ember nem mond olyat a
masik keresztenynek, mint te. Indulatbol azert kijon a magyarsagod. Szivesebben vet-
tem volna, ha azt irod, hogy You Motherf..er:) Vagy Su madre:) De hogy magyarul!
(olvasd el a blogjat, tobbszor emliti benne a banquet captaint, azert irtam eppen ezt)
Calm down! Tranquillo! Calmado Hombre! Inkabb igyal egy sort! Vagy kettot:)
Vagy szivj el el ganjat!! Megnyugtat:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:00:11

@zopilote: Erdekes, en ugy szoktam megfogalmazni, hogy ott vagyon otthon, ahol otthon erzem magam. Eddig ket ilyen hely volt/van az eletemben. holott laktam mar par helyen.

zopilote 2013.02.24. 02:07:03

@Zsuzsi65:
Nem csak az amerikai hireket, de a kanadait is, a magyart is, a mexikoit is. Naponta
min. 1 orat toltok hirolvassal az Interneten az utobbi 20 evben, elotte rendszeres ujsag-
olvaso voltam gyerekkorom ota. A fegyvertartas kerdesebe tenyleg ne menjunk bele.
En szemely szerint nem vagyok hive, meg a kest is utalom.

zopilote 2013.02.24. 02:10:56

@tildy:):
En mindenutt " otthonos otthontalan " vagyok. Es szinten laktam sok helyen, sok orszagban. De otthon csak Magyarorszagon erzem magam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:13:19

@Mirjam2: Erdekes, en is olyan teruleten lakom ( Pedig itt vana legtobb bevandorlo) , ami biztonsagos. Olayan atrocitasok, amik pedig Budapesten rendszeresek voltak ( pasik beszologatasa, futtyogesek, lejmolasok) pedig joval joval ritkabb itt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:17:18

@zopilote: En nem. Gyerekkoromban eljottunk a kedvenc varosombol, utana nem igazan ragadtam meg sehol. A hely, ahova koltoztunk, meg most is idegennek ha. Ha valaki pedig kerdi, akkor tobbnyire elobb vagyok jasz, csak utana magyar. Ettol fuggetlenul szeretem Magyarorszagot, az eteleket, a tajat, de nem az otthonom.

zopilote 2013.02.24. 02:24:09

@tildy:):
Ket helyen feltem eletemben: tavaly Los Angeles belvarosaban es Vancouverben a
Hastings streeten:) Pedig jartam sok kemeny helyen (gepfegyvert is fogtak ram a Ze-
tasok Mexikoban, de nem feltem - annyira)
Mint ahogy az egyszeri szekely gyerek meselte:
" Ok voltak harman, mi 13 - an, megsem feltem.
Ok utottek szalmakalappal, mi kocsiloccsel, megsem feltem.
Ok futottak elol, mi utanuk, megsem feltem " :)

zopilote 2013.02.24. 02:32:50

@tildy:):
Tavalyelott nyaron jartam Jaszszentandrason, olyan szorgalmas nepet, mint akik
ott elnek, nagyon keveset lattam. De ez jellemzo az egesz Jaszsagra.

zopilote 2013.02.24. 02:34:58

@hagyma:
Bocs, hogy megsertettelek, nem igazan allt szandekomban.
Durva volt na, nem tagadom:(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 02:41:12

@zopilote: na ott meg pont nem jartam, tolunk kicsit kiesik. :S

Amugy itt sem volt vicces a 2011 augusztusi moka, Hackneyben laktam akkor meg ( a jobbik reszen, Shoreditch-Hoxton), de azert bennunk volt a felsz, mikor sorba zartak be a boltokat, vagy robogott a sok rendor a kemenyebb reszekre.

Nos, akkor kicsit feltem. Bar hasonlo felelmem 2006-ban is volt pesten, komolyan valogattam a ruhaim, nehogy valaki valamelyik parthoz "tartozaskent" erzekelje a narancs, piros stb. folsoimet.

kék madár 2013.02.24. 03:57:11

@zopilote: csak a felet mondtam neked, a masik alebnek lett cimezve. De te is tudsz jo nagy hulyesegeket irni, meg uszitani.

kék madár 2013.02.24. 04:02:15

@Határátkelő: en siman kimoderalnam azt aki mas orszagot ilyen hevvel szid, az ellen uszit, baromsagot hord ossze, es felreinformal. Pont az ellentete lenne a blog celja, hogy az emberek informalodjanak. Amit itt par ember osszehordott az Egyesult Allamokrol az agyrem. Es termeszetesen lehet rosszat mondani mindenrol, az is lehet hasznos, de ezek a frocsogesek fajdalmasak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 04:03:11

@tildy:): "Bar hasonlo felelmem 2006-ban is volt pesten, komolyan valogattam a ruhaim, nehogy valaki valamelyik parthoz "tartozaskent" erzekelje a narancs, piros stb. folsoimet"
En emlekszem, jol "bemutattam" a jovendobeli ferjemnek Budapestet (meg szerencse, hogy nem akkor jart ott eloszor:), amikor 2006 oszen pont akkor setalgattunk a Belvarosban, amikor azok az ominozus tuntetesek zajlottak. Csak arra emlekszem, hogy eppen valahol a Bazilika kornyeken voltunk, amikor emberek szaladtak el mellettunk, hogy mi is "fussunk", mert jonnek a rendorok, es "lonek", meg vizagyukat vetnek be stb.. Na akkor en is elegge megijedtem...Aztan probaltam magyarazni a paromnak, hogy mi is zajlik eppen...

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 04:33:55

@kék madár: ne sajnalj a nezeteim miatt amiket irtam tények megtortent dolgok , de semmit nem tehetek ellene es nem is akarok befolyasolni senkit.. biztos jo lehet élni az USA ban es amerikainak lenni erezni mi vagyunk a vilag eleje ...9/11 elott majdnem minden evben floridaba voltam de most mar nem megyek mert nem fogok 1$ sem ott hagyni hogy embereket oljenek meg rajta.. tudom nem is hianyzom onnan es nevetseges de ez az en lelkemnek megnyugvas , es annyi szep hely van a vilagon
88 ban USA ra regisztraltam csak veletlen folytan nem oda kerultem
azert lehet az unokamat elviszem Orlandoba..

zopilote 2013.02.24. 05:07:54

@kék madár:
" De te is tudsz jo nagy hulyesegeket irni, meg uszitani. "
Kerlek, idezz tolem uszitast! Fenykepet nem kerek rola:)
Ja, es magyarazd meg, hogy miert uszitas vagy hulyeseg, amit irtam.
Nyitott vagyok egy vitara ezzel kapcsoltaban.
Ja, hogy kimoderalnal? Ertem. Most erre mit lepjek?
Nem is tudom, most sirjak e vagy nevessek, komolyan.

zopilote 2013.02.24. 05:16:07

@montroyal:
Hiaba is akarnal menni, nem fogadjak el a jogositvanyodat Floridaban. Kulonosen
a tiedet, ugyanis nem angolul van, hanem franciaul.
www.thestar.com/news/gta/2013/02/14/florida_now_requires_canadian_drivers_carry_an_international_driving_permit.html
Meggondoltak magukat:) Megis csak engedik.
www.huffingtonpost.ca/2013/02/14/florida-canada-driving-permit_n_2686709.html

kék madár 2013.02.24. 05:18:10

@montroyal: elegge leegyszerusited a dolgokat. Ennyire nem fekete-feher az USA kulpolitikaja. A hatamon felall a szor ettol a sotet, demagog, agyatan propagandaszovegtol amit eloadsz. Ez mar a 80-as evekben a gimnaziumban a filozofia tanar szajabol is ciki volt nem is eroltette.
Az Egyesult Allamok egy rendkivul tokeletlen orszag rengeteg hibaval. De egyedulalloan rugalmas es nyitott arra, hogy folyamatosan megujuljon, joertelemben veve kevesre tartja a tradiciokat, sokkal fontosabb a hatekonysag, a fejlodes, es a konszenzus. Ami a kongresszusban megy az egyszeruen botranyos, de ez a demokracia resze. Lehet lenezni, lehulyezni az orszagot, de az elmult 50 ev talalmanyainak a nagyresze amerikabol jott. Ha megusszuk a globalis felmelegedest, az energia valsagot, faji is vallasi alapu terrorizmust, stb. stb. az nagyreszt az USA-nak lesz koszonheto. Ez az orszag rengeteget hibazik, de legalabb tesz is valamit. Voltak rosszabb es jobb kormanyok, az elmult 12 ev elpocsekolt ido volt, de ami mashol megy meg rosszabb. En semmiben nem hiszek csak a teljesitmenyben, eredmenyekben es azt itt ertekelik ahogy sehol mashol a vilagon. Europaban meg sok helyen leginkabb az szamit kinek a kije vagy, honnan jottel, kinek nyalsz. Amerikaban a legfontosabb, hogy mit tudsz Es erre ezernyi peldat tudok a szakmamon keresztul.
Es egyebkent tele van a zoknim azzal, ahogy a kanadaiak szidjak az USA-t es kozben itt elnek!!!! Hat akkor minek jonnek ide?

kék madár 2013.02.24. 05:18:56

@zopilote: nem rad irtam, hogy kimoderalnalak, ne vedd magadra

zopilote 2013.02.24. 05:33:24

@kék madár:
OK:) Amugy tenyleg irok hulyesegeket, beismerem. Senki sem tokeletes, kulonosen en. Csak szeretek gorbe tukrozni. Es neha az eremnek 3 oldala is van. (Komlos J. utan szabadon)

2013.02.24. 06:14:07

@Taxomükke: 'Meg mindig nem arultad el, a varos melyik reszen rossz a kozbiztonsag. :('

Mindenhol. Nem az en stilusom remtortenetekkel ijesztgetni az embereket, ha te nem erzed rossznak a kozbiztonsagot Londonban, akkor nagy szerencsed van es orulj neki.

Hogy csak egy peldat hozzak fel: a baratomat, aki eleg nagy felepitesu pasi, megtamadtak egyik reggel munkaba menet - kb. reggel 8-kor, a Baker Street allomasnal szallt ki, tehat nem egy elhagyatott kornyek - a tamado a karorajat probaltam megszerezni. Szerencsere nem serult meg, es azota nem hord karorat (idegesito, mindig engem kerdez hogy mennyi az ido ha egyutt megyunk valahova).

Engem mar tobbszor megtamadtak csoportosan, es szinte nincs olyan ismerosom aki regota Londonban el es ne tamadtak volna meg. A legijesztobb az egeszben hogy a jarokelok, ha vannak, szinte soha nem avatkoznak be. Pl. mikor egyetemre jartam, az egyik evfolyamtarsam 'rush hour'-ban ment hazafele, kiszallt a metrobol Eszak-Londonban - azt hiszem, Finchley - es egy fiatal ferfi megprobalta kirantani a kezebol a laptopjat; mikor ellenallt, megutotte stb. Tomeg allt korulottuk es senki nem avatkozott be.

Szamtalan ilyen sztorit tudnek meselni, de nincs sok ertelme, ha szerinted London biztonsagos, jo neked. Csak azt nem ertem hogy ha mindenki akkora biztonsagban erzi magat, miert jarnak olyan sokan pitbullal pl.?

montroyal ( CAN qc) 2013.02.24. 06:22:10

@zopilote: akkor vennek egyet 20$ a CAA tol
@kék madár: bar nem ertem mit adok elo azt hogy milyen hatranyok erik a canadaiakat , hogyan szivatjak oket ez teny demagogia csak onnan jon pl terrorismus veszely stb felelembe tartani butitani a vilagot, bele ertve a sajat lakossagot is mar nem kell felni kommunizmustol legyen mar egy kepzelt ellenseg de az is igaz olvastam sok millio ember el kozvetve v kozvetlenul a haborubol gondoljunk az o csaladjukra is akik viszont meghalnak hat istenem domage collateral..
mint mondtam nem akarok semmin valtoztatni es azert megyunk floridaba mert ott meleg van es az arak sokkal olcsobbak tehat egy elheto orszag, reszemrol csak annyi ,nem ertek egyet azzal hogy barki barmilyen okbol elvegye mas eletet es eroszak es haboru ellenes vagyok de nem megyek az utcara es belenyugodtam ilyen a vilag...

2013.02.24. 06:29:54

@tildy:): 'Erdekes, en is olyan teruleten lakom ( Pedig itt vana legtobb bevandorlo) , ami biztonsagos. Olayan atrocitasok, amik pedig Budapesten rendszeresek voltak ( pasik beszologatasa, futtyogesek, lejmolasok) pedig joval joval ritkabb itt.'

Ha szerinted van olyan terulete Londonnak ami biztonsagos, orulj neki. Az igaz hogy mas a ferfiak hozzaallasa a nokhoz, igy valoban nem szolnak be (annyiszor) es a fenekemet is sokkal ritkabban fogjak meg (de ez azert is lehet mert oregszem...).

Ettol fuggetlenul sokkal nagyobb eselyed van ra hogy pl. megkeseljenek Londonban, mint Budapesten, szerintem. (Magyarorszagon csak Budapesten laktam, lehet hogy mashol rosszabb a kozbiztonsag.) Ha a keseles meg a beszolas kozott kell valasztanom, akkor inkabb az utobbi... Es beszolas is boven van Londonban, csak mas jellegu, pl. annak idejen mikor azsiai partnerem volt, nagyon gyakran beszoltak nekunk feher ferfiak, es egyszer csak ugy tudtunk egy verest elkerulni hogy meg idoben leszalltunk a metrorol. Az en tapasztalataim szerint ez nem szokatlan.

Mellesleg, ha a felmereseknek hinni lehet, nem en vagyok az egyetlen aki nem erzi magat biztonsagban: www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-17557266

aleb19 2013.02.24. 08:06:55

@kék madár: az igazi demokrata(amerikai) kiszolt beloled , legyen cenzura,moderalas ha valaki azt mondja ,hogy a pink egy kicsit pottyos akkor kussoltassuk el.... vagy ne is gyavan kuldjunk dronokat es porkoljunk oda a bugrisoknak
ja landofthefree...szanalmas
a megfelelesi keszseged az uj hazadhoz kicsit tulkompenzalt

aleb19 2013.02.24. 10:07:49

igazan sajnalom, hogy a hozzaszolasok igy alakultak es nem a poszthoz kapcsoladtak a vegefele kulonosen nem,
de nem tudtam megallni szo nelkul hagyma kartas szemellenzos patriotizmusat
erdekes volt figyelni a reakciokat, a haritas logikajat a kenyszeres onigazolast,olyan torteneteket irtam amit ateltem vagy elso kezbol hallottam
furcsa, hogy az usaban letelepedettek magyarok mennyire kritika nelkul szemlelik az uj orszagukat, nagyon elhiszik a mainstream agymosast amit a media kint nyomat,
sok sikert mindenkinek de a sikeres beilleszkedes az anyagi javak megszerzese nem minden, neha ki kellene huzni a homokbol a fejeket es elgondolkodni azon miert utalja amerikat szinte az egesz vilag ezen lehet besertodni de inkabb az okokat kellene megszuntetni es furcsa , hogy ennek megertese gondot okoz a nemreg attelepult europaiaknak is
peace

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.24. 10:41:04

@Mirjam2: Mondjuk ez igaz, armint a keselessel kapcsolatban amit irtal.

kalel5000 2013.02.24. 11:04:54

@Mirjam2: a bünőzők általában milyen etnikumból kerülnek ki?

Egon Krenz 2013.02.24. 14:40:33

@Taxomükke: Nagyon bölcsen teszed. Nekem sincs kedvem minden féle nyomival társalogni, aki ezt a sok gyökeret védi.

blackhairlady 2013.02.24. 18:49:37

@Zsuzsi65: Hu, az kemeny lehetett:( De azert latom, hogy nem lehetett elvenni a kedvet:)

Bubbax Béla (törölt) 2013.02.24. 21:16:01

diplomás magyar vécépucolót felveszünk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.24. 22:56:03

@blackhair-lady: "Hu, az kemeny lehetett:( De azert latom, hogy nem lehetett elvenni a kedvet:) "
Szerintem igazandibol fel sem fogta, mi tortenik (en sem), olyan volt, mint egy filmforgatas (a parom LA-bol szarmazik:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása