oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 30. 06:55,  Kitántorgott félmillió emberünk… vagy több 1164 komment

2013. január 30. 06:55 Határátkelő

Kitántorgott félmillió emberünk… vagy több

A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? – hangzik a vitaindító kérdés.

bőrönd fiatal nő_2.jpg

Hosszú ideje zajlik már egy teljesen bizonytalan kimenetelű számháború arról, vajon hányan is döntöttek úgy, hogy külföldön folytatják az életüket, ott telepednek le egyedül vagy családostól. Az eddig legmarkánsabb kormányzati becslést alighanem Matolcsy György adta a minap, amikor az Index tudósítása szerint azt mondta: a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni. Emellett a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót".

Bár az első ötlet is érdekesnek tűnik (a részletekbe most ne menjünk bele), minket igazán a második félmondat érdekel. Ugyanis több érdekes vetülete is van szerintem a dolognak.

Az első természetesen az adat, a félmillió külföldön dolgozó magyar. Még ha azt feltételeznénk (mint ahogyan nem tesszük), hogy e félmillió munkavállaló mindegyike egyedül hagyta el az országot, a szám akkor is hatalmas. (Csak összehasonlításképp: az 1956-os forradalom után 176 ezer ember hagyta el az országot.)

Ha azonban abból indulunk ki, hogy nagyon sokan családdal, gyerek(ek)kel mentek, akkor szerintem ezt a számot közel megduplázhatjuk. Azaz ebben az esetben csaknem egymillió külföldön élő magyarról beszélünk, ami elképesztő szám.

Persze ha jobban végiggondoljuk, talán nem is annyira az. A magyarországi ismerősökkel folytatott beszélgetések igen jelentős százalékában elhangzik a mondat (furcsa módon pártállástól függetlenül), hogy „ebből az országból el kell menni", ami akkor is trendet jelez, ha az ezt hangoztató emberek jelentős része otthon marad.

(Ezt a benyomást a Tárki tavalyi felmérése is alátámasztja, a társadalomkutatási intézet szerint az elmúlt 20 évben nem volt ekkora a migrációt tervezők aránya, minden ötödik felnőtt magyar tervezte, hogy külföldre megy. Szerintem a helyzet azóta maximum romlott...)

Érdekes az is, hogy a határátkelőkből hirtelen „kitűnő magyar munkavállaló" lett, ami tulajdonképpen örvendetes dolog és erősen a figyelmébe ajánlanám a hazaárulózóknak is.

A nagy kérdés persze nem ez, hanem az, hogy a kormány miként kívánja „visszatérésre ösztönözni" a már külföldön élőket. (Aki fogékony erre, annak itt egy tanulmány – igaz, 2011-ből – Hárs Ágnestől, a Kopint-Tárki munkatársától a hazatérésről.)

Talán emlékeztek még arra, amikor a miniszterelnök a TV2-ben azt mondta, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni, de Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől is hallottunk már olyat, (ami az eddig talán egyetlen konkrétnak tűnő gondolat volt), hogy a kormányzatnak mindent el kell követnie azért, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok a tapasztalatszerzés után hazatérjenek, amihez jól kvalifikált munkahelyekre van szükség, valamint támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak.

A nagy kérdésre egyelőre nem hallottam még meggyőző választ, a szlogenek pedig szerintem senkit sem fognak meggyőzni arról, hogy érdemes hazatérni. A hazatérésnek ugyanis szerintem két vetülete van: az anyagi, ami egyszerűen annyit jelent, hogy mindenki ragaszkodik a megszokott életszínvonalához, tehát csak akkor tér haza, ha legalább reménye van arra, hogy (ha nem is azonnal, de) előbb vagy utóbb azon a szinten élhet Magyarországon is, amilyet külföldön megteremtett magának.

A másik az érzelmi kérdés, hiszen minél több idő telik el, annál nehezebb lesz eltépni azokat az emberi kötelékeket, amelyek egy új helyen is kialakulnak: munkahelyi, baráti kapcsolatok, esetleg szerelmek, és ha már a gyerekek is ott járnak iskolába, akkor a hazatérés még nehezebben elképzelhető.

Jelen pillanatban nem tudom elképzelni, mit tudna mondani a (mindenkori) magyar kormány, mellyel képes lenne rávenni a határátkelőket a hazatérésre. Talán nektek van ötletetek, amit majd meg is osztotok velünk a kommentekben.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605052124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jóvanazúgy, nem-értek-én-ehhez és egyéb magyar betegségek 2013.01.30. 16:30:44

Három olyan dolog, ami kelet felé haladva egyre jobban érződik - és egyre nagyobb bunkókat eredményez. A teljesség igénye nélkül. 1. Jóvanazúgy! Még jó, hogy csak egymástól akarunk jobbak lenni, nem pedig igazán jók. Mert ha igényesek akarnánk lenni,...

Trackback: Magyar exodus: a járulékfizetők lázadása 2013.01.30. 15:39:21

Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy: félmillió magyar dolgozik külföldön. A keddi Véleményvezér már foglalkozott ezzel az adattal, okaival és következményeivel. Véleményünk szerint a mégoly drámai képet festő ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.01.30. 07:15:58

Egyelőre én se tudom elképzelni, hogy mit tudna mondani a kormány, hogy haza menjek, de reálisan azt tartom elképzelhetőnek, hogy kb. 10 éven belül változik annyit a helyzet, hogy elgondolkodjak rajta. Persze nem a mostani irányba!

tanato 2013.01.30. 07:26:03

Tartósan rá kell állnia az országnak,hogy a felhasználható,elkölthető jövedelem egyre nagyobb részét a külföldön dolgozók hazautalásai és itthoni költései teszik ki.A jelenlegi kivándorlási trendek nemigen változtathatóak rövid időn belül.Legfeljebb ha kilépünk az EU-ból és ezzel lezárul a határ meg hazapaterolják a kintieket./Erre reális lehetőség van ha pl. az angolok két év múlva kinépszavazzák magukat,onnan már szabad a vásár nekik hazatoloncolás ügyben./.Na de reméljük ilyenre nem kerül sor,mert ha hirtelen repatriálna a kinti 500 ezer-1 millió ember,beomlana az ország a sok munkanélküli segélyezése miatt.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.01.30. 07:41:16

Lesz ez a félmillió még bőven több is...

Amúgy érdekelne hogy milyen nyilvántartás/felmérés alapján jött ki ez a szám (drága Matolcsy úrtól hallottunk már pár olyan számot amiről később kiderült h nem sok köszönőviszonyban van a valósággal)?

Mindenesetre a szándék szép és jó, de szerintem még bőven nem arról szól a realitás hogy hogyan lehetne visszacsalogatni ezeket az embereket, sokkal inkább arról hogy lehetne megakadályozni a további kivándorlást (vö orvosok és diplomások röghöz kötése - kérdés hogy ezek bármennyire is hatásosak-e?).

Shebelle 2013.01.30. 07:46:46

Feltűnt h. ha külföldi munkavállalókat emleget valaki, akkor mindjárt lefiatalozzák(ezt most nem rossz szándékból írom), holott a saját rokonság, ismerőseim, barátaim körében 40 felettiek, sőt inkább 50-sek. Nos ők azok, akik szerintem nyugdíjas korukat itthon fogják tölteni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.01.30. 08:20:02

Szerintem reális, hogy a kimenők kb 50%-a haza fog térni. Nem mindenkinek való a külföldi lét sokan nem is bírják. Rengeteg ember megreked a mekinél és 4-5 év múlva is csak ott toporog. A nyelvet vagy nem vagy nem normálisan tanulja meg így beilleszkedni sem fog tudni.

Igaz, ami igaz, hogy financiális oka soha nem lesz a hazatérésnek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 08:24:23

"Ha azonban abból indulunk ki, hogy nagyon sokan családdal, gyerek(ek)kel mentek, akkor szerintem ezt a számot közel megduplázhatjuk. Azaz ebben az esetben csaknem egymillió külföldön élő magyarról beszélünk, ami elképesztő szám"

ha azonban abból indulunk ki, hogy ezek csak azok, akik benne vannak a rendszerbe n(~=bejelentették a hivatalban, hogy kimennek), akkor ez a szám legalább másfél millió azokkal együtt, akik nem jelentettek sehova semmit, csak kinn dolgoznak.

"kitántorgott [...] másfélmillió emberünk"

bpetya75 2013.01.30. 08:30:37

Szerintem teljesen rossz a megközelítés. A kormány magyarázhat amit akar. Amíg a Magyarországon élő embereknek nem lesz jobb és nem kezdik azt sugározni a kint élő rokonok, barátok és üzletfelek felé, hogy milyen jó itthon élni, addig maximum a flash által említett kategória, meg még néhány elszánt ember/család tér vissza.

Nem a kint élők, dolgozók számára kell vonzóvá tenni a hazatérést. Az szerintem így direkt módon teljesen lehetetlen. Ha a tíz sírásra görbülő szájra jut egy, ami nem arány jelentősen változik a sírósok kárára, annak lehet eredménye. Másnak nem.

Fradista Utazó 2013.01.30. 08:33:24

@Babette_: Nem tiszta nekem ez az egész. Félmillió ember hiányának is fel kellene tűnnie az országban, másfélmilliónak meg pláne (az összlakosság 15%-a!). Főként, ha feltételezzük, hogy javarészt nem az .... kmh... szóval alacsony státuszú, segélyen élő népcsoportok távoznak.
Ehhez képest a közúti forgalom az öt-hat évvel ezelőttihez képest 1-3 százalékkal esett vissza, a tömegközlekedési utasszám valamivel erősebben, de ott sincs olyan visszaesés, ami másfélmillió ember hiányára utalna. A személyi jövedelemadóban sincs nagyobb visszaesés, mint amit az egykulcsos adó bevezetése indokol, az ÁFA-bevételek visszaestek, de nem zuhannak, márpedig mondjuk a nyolc évvel ezelőttihez képest ez legalább 20%-os fogasztáscsökkenést jelentene.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 08:34:48

Félmillió? Szerintem kevés. Sokkal több kellene. Azaz ez az "exodus" POZITÍV fejlemény, de mértéke még nem elegendő.

Frőczy Sanyi 2013.01.30. 08:42:38

Szerintem messze még a vége ennek a kivándorlási hullámnak. Lesznek olyanok, akik visszajönnek, de rengetegen nem. Hány meg hány olyan történetet lehetett itt is olvasni, amelyben elhangzott az a "gyereke(im)nek jobb legyen" fél mondat is. Nem tudom, hogy akik csak tengõdtek és szabályszerûen elüldözött az anyagi kilátástalanság vissza fognak-e valaha is jönni az általuk elérhetetlennek hitt anyagi biztonság megtapasztalása után. A magasan kvalifikáltak is hajlandóak lesznek az anyagi és szakmai visszalépést bevállalva hazajönni? Kétségeim vannak sajnos...

andaluzkutya 2013.01.30. 08:44:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Annyiban szerintem nem pozitív az ország jövője szempontjából, hogy tudtommal nem az "átlag" megy el, hanem többségében az aktív, magasabban képzettek, ezáltal Mo. termelékenysége mindenképpen csökken hosszú távon.
De elképzelhető valóban, hogy fölösleges Mo.-ra 10M ember. Azt is meg lehetett volna oldani (bár kicsit munkásabb), hogy szükség legyen rájuk, ehhez épeszű gazdaságpolitika kellett volna (nem csak az elmúlt 2,5 évben, hanem az elmúlt 22 évben).
Amúgy a maga nemében szép, ahogy a tömegek "korrigálják" a hibás folyamatokat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 08:44:20

@Fradista Utazó: logikus gondolat, de nem tudok hozzászólni, nem ismerem a statisztikát...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.01.30. 08:45:58

Nekem is az szúrt szemet elsődlegesen hogy úgy képzelik csak fiatalok mennek világgá. Holott egyre többen vágnak neki az idősebb korosztályokból is. Ebben úgy fest nem változik otthon a szemlélet? 40 felett már nem is vagy ember?
Amúgy ezt a félmilliót nem értem én se. Ez az utóbbi években elvándoroltak száma lenne? Mert összeségében ennél lényegesen többen élnek külföldön.

bpetya75 2013.01.30. 08:47:57

@Fradista Utazó:

A közúti forgalom és a tömegközlekedés dolgában nincs tippem, de az ÁFA-bevételek esetében a zuhanás elkerülése lehet a kintről hazautalt pénzek hatása.

A 1,5 milliót mondjuk erősen kétlem. Azért a többség továbbra sem családdal megy ki szerintem.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Amúgy pozitív lenne, csak a motiváció miatt nem az. Meg a kivándorlók kvalifikációs megoszlása miatt sem. Természetesen nincs statisztikám, csak véleményem, amely szerint a kint munkát vállalók számottevő része kvalifikálatlan vagy nem piacképes tudással rendelkező, kisebb, de azért jelentős részük viszont magasan képzett. Hiányzik az a közepesen képzett réteg (vagyis inkább alulreprezentált), amelyik ténylegesen tapasztalatszerzés, nyelvtanulás, kezdőtőke gyűjtés miatt menne ki, a hazatelepülés határozott szándékával.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 08:48:58

@andaluzkutya: @bpetya75:

A magyarok legnagyobb baja nem gazdasági, a legnagyobb baj a bunkóság, mucsaiság, nacionalizmus, idegengyűlölet. Ezen pedig legjobban a világlátás, a tapasztalatgyűjtés segít.

andaluzkutya 2013.01.30. 08:52:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De aki már világot látott és tetszett neki, ami ott van, az nem igazán akar majd visszamenni a bunkóságba, mucsaiságba, nacionalizmusba, idegengyűlöletbe. Ezáltal nem tud változást előidézni odahaza...

bpetya75 2013.01.30. 08:57:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @andaluzkutya:

Tökéletesen egyetértek ak-val. Az általánosítást most is vitatom. Ez nem "A" magyarok baja, hanem sok magyaré (meg persze nem csak magyaré). Ráadásul akiknek ez a keresztje, azok (megint csak statisztikával nem alátámasztott magánvéleményem szerint) sokkal kisebb arányban képviseltetik magukat a "kitántorgók" között.

Mondjuk tableno vagy kozmopolita felvilágosultsága nem sokat segít az itthoni sötétség oszlatásában. Hm?

Frőczy Sanyi 2013.01.30. 09:04:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze, ahhoz képest, hogy szinte mindannyian bevándorlók leszármazottai vagyunk felettébb idegenellenes a nagy többség.

nigara 2013.01.30. 09:06:05

@Babette_: pont ugyanezt mondtam, amikor olvastam ezt a csodálatos kijelentését ennek a baromnak.

nigara 2013.01.30. 09:09:21

@Fradista Utazó: szerintem a közlekedés baromira nem mutat semmit, mert az kizárólag Budapesten lenne érezhető, vidéken nincs hatása (ott amúgy is sokkal kevesebben használnak tömegközlekedést).
A fogyasztásról pont most volt egy adat, hogy 5%-kal esett vissza az utolsó évben.

DieNanny CH 2013.01.30. 09:11:29

@Fradista Utazó:
"legalább 20%-os fogyasztáscsökkenést jelentene. "

Szerintem - legalábbis a magam példáján látva -, aki külföldön dolgoznak, de azért még hazajárnak, azok itthon költik el a pénzüket. Én legalábbis, mivel már megtehetem, kicsivel többet költök, mint Mo-on lakva megtehetném.
Tehát pont a fogyasztáson nem nagyon lehet látni. Pár hete írtam, hogy mivel megtehettem, ezért újíttattam fel anyukám konyháját szeptemberben 500ezer Ft-ból. Ezzel tulajdonképpen, a statisztika szerint növeltem a fogyasztást, de ez éppen ezért csalóka képet ad.
Én bejelentettem a Polg. Hiv-ban, hogy külföldön élek. Szerintem ezt 500ezren NEM tették meg, tehát, hogy honnan vannak a számok, tényleg kíváncsi lennék...

mernok-ur 2013.01.30. 09:18:06

Marhára nem csak a jó magyar munkaerő megy ki, sok ingyenélő is kimegy mosogatni aki itthon is csak ült a szüleinél mert nem volt képesítése sem és még olyan munkahely sem ahol söprögetett volna. Mert sokan az egzisztenciájuk miatt nem mentek el a start munkaprogramba, de elvárnák a 47et...

Egyébként meg az elvándorlás téma nagyon fel van fújva. Már sokan kezdik unni. Rosszak a körülmények, változtatni nem tud, nem fog bízni és hinni pont a magyar ezért ha teheti elmegy.
Persze államháztartás szempontjából pont rossz, mert a meg nem termelt kibocsájtás a gazdaság vesztesége. Egyébként meg az, hogy családok mennek tönkre senkit nem zavar már. De EU-s megfogalmazás szempontjából legalább nincs megszorítás. De van szabad munkaerő vándorlás!

Aki meg épeszű, tudja, hogy sok lúd disznót győz és nem tud változtatni a parlamentben. Vagy beszippant vagy elmész. lsd: LMP.

Így a jól képzett mérnök,orvos,közgazdász,eü-s dolgozó, vállalkozások, multik mint elmennek az országból, mert nem jó itt .

Mérnök oldalról persze könnyen beszél az ember, ha elmegy multihoz arany élete van. Sokat keres továbbfejlődési lehetősége is van. Egy erős középvállalkozásnál is jók a kilátások. Stabil fizu, hitelképes. Könnyebben épít házat vesz autót. Jó pénzt kap, olcsó az albérlet és nem annyira drága az étel. Bár viszonyítás kérdése. 200e ft-hoz vagy 70e ft-hoz viszonyítunk.

Itthon is lehet kapni jó pénzeket, és itthon is ki lehet építeni az egzisztenciát nem lehetetlen. Van aki csak szimplán elvágyódik.

Szabad emberek vagyunk. Azt csinálunk amit akarunk ( vagy amit szabad :-) )

grovian 2013.01.30. 09:18:17

Mióta számít hitelesnek bármlyen szám amit Matolcsy becsül?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2013.01.30. 09:19:37

Majd ha elérem a nyugdíjas kort hazamegyek, veszek egy szép modern lakóautót s bejárom az országot :)

nyuszigonosz 2013.01.30. 09:28:43

Szerintem sem hiteles ez a szám. Hasára ütött, mondott egy számot - ennyi.
Sokan ingáznak, bejelentett lakhely továbbra is Mo-n, hiszen naponta vagy hetente hazajárnak.
Mások sosem jelentették be, hogy már nem ott élnek, lakásaik vannak ott, esetleg a család is még.
Most szinte divat ezt a témát mind nagyobbra fújni.
"Kitántorogtak" - hát na: ezt nem kommentálom.

Zs__ 2013.01.30. 09:29:32

@bpetya75: szeritnem teljesen igazad van.

Ha az emberek általánosan nem érzik jól magukat egy helyen/országban, akkor oda senki nem akar menni. Se oda menni, se visszamenni. Ezt kellene felfognia végre a mindenkori kormánynak.

Imola29 2013.01.30. 09:32:10

A szomoru, hogy nekem, ha orakat gondolkodom, akkor sem jut eszembe egy indok sem jelen pillanatban, amiert erdemes lenne hazamennem! :(

poolman 2013.01.30. 09:32:25

Nemetorszag jelezte nemreg, hogy jelenleg 300 ezer magyar allampolgar dolgozik naluk bejelentve. Ha hozzavesszük Ausztriat, Angliat es az egyeb orszagokat akkor 500 ezer fölötti szamrol van szo egesz biztosan. Magyarorszag ezeknek az embereknek pillanatnyilag nem lenne kepes munkat biztositani, tehat igen, a tömeg tenyleg korrigalja a hibas folyamatokat.

!ebola 2013.01.30. 09:33:00

@grovian: Mióta számít hitelesnek bármlyen szám amit Matolcsy becsül?

Egyetértek. Azt sem szabad elhinni neki, amit kérdez.

Rebarbaraa 2013.01.30. 09:43:46

Aki csak a "Mo-n sem volt rossz dolgom, csak kiprobalni magam/kaland kedveert mentem ki" kategoriaba tartozik az valoszinuleg haza fog jonni. Azok viszont akiknek egzisztencialisan joval jobb eletuk van kinn azok biztosan nem. Plane azok a 40-50 ev koruliek akiket itthon jo alaposan megnyomorgatott a munkanelkuliseg es kilatastalansag. De tovabb megyek- mert nyugodtan mondhatom- a felnott eletuk nagy resze szivassal telt. Nem ritka, sot mondhatnam tendencia, hogy az eveken, evtizedeken at viszonylagos biztonsagban dolgozo ember ma mar egyik pillanatrol a masikra utcara kerulhet. Meg akkor is viszonylagos biztonsagban erezhette magat, ha elorelepes/fejlodes/magasabb fizetes miatt valtott olykor-olykor munkahelyet. Az utobbi jo par evben azonban akar tobb honapnyi, nem ritkan, akar egy evnyi idore is munkanelkulive valhat. Ez pedig nem csak pszihesen de anyagilag is teljes leepuleshez veszethet. Az, hogy egy diplomas ember jelentkezik polcfeltoltonek oke. De hiaba fog jelentkezni, mert le fog rini rola, hogy a budos eletben nem vegzett ilyen munkat. Letagadhatja a diplomajat is, de csak raneznek es tudni fogjak. Ha megis sikerul valahogy elnyernie "almai" allasat, gondoljatok bele, az addig magas jovedelme egy csapasra 70-80 ezer forintra apad. Ez a penz ehen halni is keves. De marad mert nincs mas. Munkat keresni kereshet de nagy valoszinuseggel mar eleve elmenni sem fog tudni egy allasinterjura a napi beosztasa mellett. Szabadsagrol ilyen es hasonlo helyeken jobb ha nem almodozik. A magyar kiskereskereskedelmi munkaidoket ismerve orul, hogy nem a munkahelyen kell aludnia, termeszetesen papiron 4-6 orara bejelentett munkaviszonnyal. Tehat megreked ezen a szinten. Mert ugyebar a baratok, jo haverok, regi kollegak ilyenkor valahogy megfogyatkoznak, protekcio tehat -bekerulni jobb helyre- nincs.ha el is tud menni allasinterjura, egy helyre ezer jelentkezo van, majd ertesitjuk, de soha tobbe nem hall feloluk. Ahol lehet szivni folyamatosan. Fogja magat elkezd kulfoldi munka utan nezegetni, foleg ha beszel legalabb egy idegen nyelvet. Fog is talalni. Megnezegeti a bereket is. Meglepodve tapasztalja, hogy ha ugyanabban a munkakorben helyezkedik is el, a sokszorosat keresheti kulfoldon. Aztan elkezd nezelodni, hogy mennyibol berelhet egy lakast, mennyibol eszik, utazik, netantan meg szabadidos tevekenyseget is folytathat. Ujbol meglepodik mert akar a fizetese jo reszet, de legalabb egyharmadat meg felre is tudja tenni. Mit csinal? Nana, hogy elmegy! Aztan ha mar o menni akar akkor megnezi, hogy a csaladnak milyen lehetosegei vannak kinn. Ja hogy az asszonynak is jok a kilatasai? Szocialis halo is egesz jo? Viszi az egesz csaladot. Utazas elotti hetekben aztan szepen sorra veszi az addigi eletet, levonja a konzekvenciat es azt mondja: amig ugyanezeket a felteteleket itthon nem biztositja semmi addig o ugyan nem fog hazajonni. Vagy ott van a gyari melos, erettsegivel, akinek 100-120 max a fizetese 6+2 muszakban, de az alberlet+rezsi elviszi a haromnegyedet es akkor meg nem is evett, a tobbirol nem is beszelve, kap egy ajanlatot a kulfoldon dolgozo Jozsitol, hogy gyere baratom ide dolgozni sokszorosan tobbert, nyugottabb helyre, na ez a melos akar gyalog is neki fog indulni. De itthon meg call centerbe sem erdemes elmenni dolgozni annak aki nyelveket beszel mert adozas utan sem visz haza tobbet 100-170 ezernel. Egy alberlet - legyen egy egyszoba+konyhas- 40-60 ezer, a rezsi kb ugyanennyi. Elj meg. A munka torvenykonyvet meg meg jobban megnyesegetjuk, hogy beloled rabszolga legyen, a fonok se azert van, hogy dicserjen ha jol dolgozol hanem jo magyar szokas szerint mindig talaljon valamit amiert lecseszhet.
Aki a fent leirt peldak miatt ment el, az nem fog ide visszajonni!
Idegbajt tudok kapni azoktol a postoktol amikben azt irjak, hogy : keresek 3-4-5ezer eurot vagy GBP-t, berlek lakast 1+++ ert, pubozok 500-ert, szorakozom 800-ert, eszem a draga ettermi kajat mert fozni vagy szedvicset csinalni budos....jeee elment a penz, alig tudtam felrerakni egy lakasra valot meg melle egy kocsira. Ide ne jojjon senki mert draga az elet vagy ha igen akkor 3-4-6 ezerrel a zsebeben tartaleknak, hogy azert a lebecolasi idore legyen penz. En is csak kiprobalni jottem magam. De ha hazamegyek legalabb elmondhatom, hogy itt meg itt eltem, anyukam fuuuu de buszke a vilaglatott fiara/lanyara. Nem ezek az emberek fognak kinn maradni. Ok jojjenek is haza.

Fradista Utazó 2013.01.30. 09:47:31

@poolman: Ezt hol találtad? Egy egy évvel ezelőtti adatot találtam, akkor 80 ezret írtak. Ausztriára pár hónapja 60 ezret olvastam.
Nem kötözködésképp', csak tényleg érdekelne.

Fradista Utazó 2013.01.30. 09:55:52

@nigara: Budapesten a tömegközlekedők száma nőtt, miközben a közúti forgalom enyhén csökkent, azaz gyakorlatilag azt látjuk, hogy a közútról a tömegközlekedésre terelt egy réteget a magas benzinár, az összvolumen érdemben nem változott.
Vidéken a tömegközlekedést eleve kevesebben használják, és valószínűleg inkább a munkanélküliség növekedésének tudható be, hogy szinte mindenütt jelentősen esett a tömegközlekedési utasszám. A közúti forgalomban pedig mondjuk 6 évvel ezelőtti bázishoz viszonyítva 1-3% a visszaesés. Ez azt jelenti, hogy a vidéki közlekedésben valóban tapasztalható egy (mindent összeadva) kb. 3-4%-os depresszió, de ez (a munkanélküliség növekedését, az életszínvonal visszaesését is beleszámítva) maximum 2%-os lakosságcsökkenésre utal, nem 15%-osra.

Persze az is kérdés, mi a viszonyatás, mondjuk hány külföldön élő magyarral számolunk 2005-ben, ha valaki azt mondja, hogy akkor is volt egymillió, akkor ugye azóta "csak" félmilliónak kellett volna elmennie, hogy most másfélmillió legyen ;-)

grimbusz 2013.01.30. 10:00:02

Az igazat megvallva en szkeptikus vagyok ezzel a szammal kapcsolatban. 500ezer az rengeteg. 2001 ota az orszag lakossaga kb 250 ezerrel csokkent. Ha ennek az 500 ezernek a nagy resze 2001 ota ment volna ki, akkor az orszagba valahogy bejott volna (a termeszetes nepszaporulat ugye negativ odahaza) rengeteg kulfoldi (kb 250e), amire ugyanakkor nincsenek jelek. Szoval nem ertem ezt a szamot.

Amugy meg az allam ne minket akaron hazahivni, mi eleg jol elvagyunk kint, meg helyet is csinaltunk az otthoni baratainknak azzal, hogy kint dolgozunk, inkabb nekik segitsen eloszor. Dolgozzanak ugy, hogy igenis akarjanak a cegek munkaerot felvenni, es akkor en is jobb kedvvel megyek haza, nem azt latom, hogy szenved es mogorva az orszag.

nigara 2013.01.30. 10:01:30

@Fradista Utazó: úgy látom, valami közeledési szakember vagy :)

Amit akartam mondani, csak nem akartam így kijelenteni, hiszen ez csak az én feltevésem: szerintem a kivándoroltak elég kicsi része volt az, aki tömegközlekedést használt napi szinten.

csodaturmix 2013.01.30. 10:03:38

Azért szerintem 1-2 törvénymódosítás sem ártana. Például biztos emlékeztek arra a bácsira, akinek ellopták a kertjéből a zöldségeket és áramot vezetett a kerítésébe. Aztán egy ember bele is halt az áramütésbe. És a bácsit akarták leültetni, mert megölt egy embert.
Vagy ha a saját otthonodban rád támad a betörő és mondjuk önvédelemből megölöd akkor is téged vesznek elő.

Fradista Utazó 2013.01.30. 10:03:39

@DieNanny: Igen, ebben van igazság, és az SZJA-ban is csak késéssel jelenik meg a kivándorlás.

pudvas 2013.01.30. 10:04:14

es mi van a nem magasan kvalifikalt emberekkel? nekem nincs a kezemben sem jo diploma, sem extra dolog, otthon irodaban dolgoztam, kozepes fizetessel, eleg volt, kijottem. itt etteremben dolgozom, amibol jol megelek. majd valaki teremt olyan korulmenyeket, hogy haza tudjak menni hasonlo korulmenyk kozott dolgozni, es hasonlo szinvonalon megelni? nem hiszem. aki magasan kvalifikalt es ezt megfejeli egy kulfoldi tapasztalattal, annak majd nyujtanak atlagon feluli lehetoseget otthon? ketlem. mit akar adni? adokedvezmenyt a hazatelepulonek? azt a tobbieknek kell kitermelni.
en kulfoldon is vegig fogom gurizni az eletem, nem is erdekel kulonosebben, ha tudom, hogy itt a gyerekem fenyevekkel nagyobb eselyekkel indul majd az eletnek, mint otthon tenne. es hiaba igaz, szomoru ezt kimondanom...

Fradista Utazó 2013.01.30. 10:05:29

@nigara: Ezért írtam a közúti statisztikákról is. A visszaesés egyértelmű, de a mértéke közelítőleg sem akkora, amit másfélmilliós lakosságvesztés indokolna.

mernok-ur 2013.01.30. 10:08:52

Na igen, több jogom van az albérletben mint a tulajnak. Röhej.

nigara 2013.01.30. 10:09:30

@Fradista Utazó: "A visszaesés egyértelmű, de a mértéke közelítőleg sem akkora, amit másfélmilliós lakosságvesztés indokolna."
oké, de ez akkor igaz, ha a kivándoroltak nagyon nagy része napi szinten tömegközlekedett volna.
Valszeg a visszaesés azzal arányos, ahányan részt vettek a közlekedésben, amíg itthon voltak.

DieNanny CH 2013.01.30. 10:15:20

@mernok-ur:
"sok ingyenélő is kimegy mosogatni aki itthon is csak ült a szüleinél "

De hát ez nem pont ellentmondás? Aki ingyenélő, lusta dolgozni, az miért venné a fáradságot, hogy idegen helyen, idegen kultúrában, idegen nyelven dolgozzon?
Ebben nem értek egyet veled.

Fradista Utazó 2013.01.30. 10:16:05

@nigara: Akkor harmadszor is megismétlem.
Ill. nem is, valószínűleg olyan fogalmakat használtama, mit félreérthettél, ha így van, azért elnézést kérek.
A "közúti közlekedés" fogalma nem azokat jelenti, akik busszal utaznak, hanem, akik autóval. Tehát döntő részben a következtetéseim nem a tömegközlekedési adatokra alapulnak, így az észrevételed teljesen téves.

goAus 2013.01.30. 10:21:06

Egyet tudok biztosan, itt gyereket nem akarok felnevelni. Aki esetleg abban bízik jobb lesz, beszéljen egy óvónővel, vagy általános iskolai tanárral. Nagyon csúnya világ lesz itt 10-20-30 év múlva.

goAus 2013.01.30. 10:22:00

@mernok-ur: Na igen, ez is egy nagyon durva történet. Mikor láttam nem akartam elhinni..

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.01.30. 10:23:37

A lakáshiteltől kezdve azegyetemi tandíjkérdésenát a hazatérés is abban a dimenzióban nyer értelmet, hogy a II. világháború utáni jóléti társadalom modell kell-e a magyaroknak vagy nem.

Az önellátó földművelő életmód ma már nem releváns. Melóhelyen dolgozunk fizetésért.

Ehhez a modernizációs lépéshez taláták ki azt a bért, amely diszkrecionális jövedelmet tartalmaz.

Na ez az ami nincsen nálunk.

Ugyan minek mennének haza az emberek nyomorogni?

Szerintem a rendszerváltáskor világos társadalmi szerződés volt arról, hogy itt demokrácia lesz, nyílt piac lesz és jóléti társadalom modell, ami magas minimálbérre és magas foglalkoztatásra alapul.

Ma nemcsak a politikusok hazudják el ezt, hanem a polgárok is amnéziásak lettek.

Az orbánisták szerint a kínai bérszinvonal tesz bennünket versenyképessé.

Ezt már elértük. Mégse kezdtek el özönleni a befektetők.

Az elmúlt 5 évben a pl. a H1-es tanári bér /és az azon a szinten keresők bére/ elvesztette a vásáróértéke felét!

Na pl. ebből a tendenciából, meg abból, hogy az álmok, vágyak mögé mit tudtunk odapakolni a társadalmi tervezés terepmunkájában, az jól mutatja, hogy mi lesz itt!

További exodus!

HakapesziM 2013.01.30. 10:25:44

Azért én 56 - tal nem hasonlítanám össze a mai helyzetet. Akkor sokaknak az élete volt veszélyben, kétezer tank rótta, rombolta Budapest utcáit, az 50' - es évek életszínvonala sem hasonlítható a maihoz. Ehhez képest is "csak" 200 ezer körülien mentek el,köztük nekem is rokonaim. A mai teljesen más helyzet, az EU - n belül legális bárhol munkát vállalni, költözni.Inkább a motiváció számít. "Kitántorogni" ma már szerintem nemigen lehet, pénz nélkül nekivágni reménytelen.
Én megértem, hogy a nyugati államokkal szemben elmaradásban vagyunk, sok a gond, látom, érzem, de hogy innen menekülni kelljen? Haragszom én is az aktuális kormányokra,de békeidő van, az Expressz - újság állás rovata nem üres. Jó, többsége gatya fizetésért, ez nem kétséges. Ha valaki többet akar elmegy külföldre dolgozni, de ez nem kitántorgás, többet akar - többet is vállal. Aki meg nagyon "ott van" a szakmájában. az úgyis kap ajánlatokat, itthoni, külföldit egyaránt.
Fentebb valaki említette, hogy a magyarok idegengyűlölőek, nacionalisták. Bárcsak lennének, lennénk! Széthúzóbb nép a világon nincs. Épp az a baj, hogy mindent feladunk, nem becsüljük magunkat, egymást, így minket sem becsül senki. Eldobjuk minden értékünket, mert annyira európaiak akarunk lenni. Elég csak megnézni a lengyeleket, tele velük Európa, összetertanak. Nacionalista? Svédországban minden háznál póznán lobog a svéd zászló, a németeket leszámítva - akikből az ismert okokból - kinevelték a nemzeti érzést, mi vagyunk a legkevésbé nacionalisták.

andaluzkutya 2013.01.30. 10:33:58

@HakapesziM: ezt a nacionalizmus dolgot én úgy látom, hogy mivel Magyarországon a nacionalizmust lefoglalta a szélsőjobb, így nincs lehetőség "egészséges" nacionalizmusra. És mivel a nacionalizmus leginkább csak szélsőség formájában jelenik meg, ezért kínosnak tűnik sok embernek bármi, ami a nacionalizmussal kapcsolatban hozható.
Ha belegondolsz, bárkiről, aki Mo.-n pl olyan ruhát hord, amin magyar zászló van, azonnal feltételezik (sokszor nem is indokolatlanul), hogy idegengyűlölő, vesszen Trianon, vesszen az Eu, stb. Norvégia tele van olyan emberekkel, akinek a ruháján norvég zászló van, születésnapokon felhúzzák a norvég zászlót, a tortát norvég zászlóval díszitik, stb., de ennek itt egészen más szinezete van...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.30. 10:44:29

@Flamy: A röghöz kötés hülyeség, nagyjából semmi értelme. Egy félév mérnöki bsc-n kb 200e forint és hét félév a képzés. 20 év múlva vissza kell fizetni, ha nem dolgoznak itthon. Aki kvalifikált munkára megy ki (különben semmi értelme a diplomát megszerezni) és nem tudja a kinti béréből visszafizetni a képzése díját 20 év múlva, az lúzer. Aki meg normális, kvalifikált munkát végez simán és röhögve visszafizeti.

mernok-ur 2013.01.30. 10:46:14

@DieNanny: Ismerek olyat, akinek nincs szakmája, se érettségi, a honvédségből kirúgták, most meg Londonban próbál szerencsét 30 évesen. Nem tudom mit csinál, vagy mit nem csinál, de ha itthon nem vitte semmire akkor majd megpróbálja kint. Ha bejön neki bejön, ha nem akkor nem.

@goAus: Mondtam is akitől béreljük a lakást, hogy vigyázzon, mert több jogom van mint neki :-D ( irónia)

Határátkelő 2013.01.30. 10:48:34

Látom, érdekes beszélgetés kezd kialakulni...

Csak két megjegyzés:

- "a téma fel van fújva" - szerintem azért nem igaz, mert rengeteg embert érint, én nem látom, hogy csökkenne a külföldre távozni vágyók száma, sőt...

- a félmilliós számmal kapcsolatban pedig annyit, hogy ha a nemzetgazdasági miniszter ezt mondja, akkor azt érdemes alapul venni, függetlenül mindentől. Mivel kifejezetten munkavállalóról beszélt, szerintem ez kettővel nyugodtan megszorozható. De ha csak a másfélszeresét vesszük, az akkor is 700 ezer ember...

Határátkelő 2013.01.30. 10:49:51

@nyuszigonosz: Nem is kell kommentálni. Ez egy irodalmi utalás csupán.

s.s.zsuzsa 2013.01.30. 10:53:20

Az Expressz és egyéb álláskínáló rovatokra, amelyekben annyi munkahelyet hírdetnek, csak annyit, hogy kb. 50-500 ember jelentkezik egy állásra, nagyon -nagy szerencsével van esélye valakinek elnyernie. egy volt kolléganőm 3 éve munkanélküli, és naponta több állásra pályázik. 42 éves volt amikor megszünt a cég ahol dolgozott, sehová nem kell. Nem magasan kvalifikált, de nem is képzetlen. Titkárnő volt, pénzügyes, tehát az átlaghoz tartozik. De! Nem 20 éves, nem 20 kg, Ha egyszerűbb munkát akar, az is baj. Most pl. azért nem vették fel számlázónak, mert túlképzett, biztosan le fog lépni ha jobbat talál. 3 éve munkanélküli, a nyugdíjas anyja segíti ki havonta, hogy megéljen. Milyen jobbat? Örülne már ha valaki egyáltalán
foglalkoztatná. Már ő is azon gondolkodik, elmegy külföldre öregeket ápolni, mielőtt betölti az 50-et, mert akkor végképp leírhatja magát. Én is úgy látom, ebben az országban csak a pár éves gyakorlattal rendelkező 20-on éveseknek van esélyük munkát kapni /az jó kérdés, mennyi pénzért/, a gyerekvállalós korban lévők, az óvodás-kisgyermekes anyukák, a tapasztalt 40-esek akiknek meg kellene fizetni a tudásukat, labdába sem rúghatnak. Most nem a hiányszakmával rendelkezőkről beszélek, csak az átlagról. És most már ez a réteg is elmegy külföldre, akár mosogatni.

goAus 2013.01.30. 10:56:47

@Mr. Long: Így van ahogy mondod. Rá is fognak majd jönni a a fiatalok. Mondjuk ők munka nélkül úgyis mennek majd jó sokan. A jó szakmások kivándorlása még be sem indult, ha tudnák mire vihetik kinn, nem nagyon maradna senki. Egy szerencséje van a politikusoknak, hogy a legtöbb fiatalnak nincs rá kerete, hogy világot lásson mielőtt munkába áll. Mondjuk most már egyre többen mesélhetnek nekik. Ráadásul akinek igazán jól megy, sokszor nem is reklámozza.:)

nigara 2013.01.30. 10:59:43

@Fradista Utazó: oké, bocsi a félreértésért.

Egyébként a közúti közlekedést vidéken hogy mérik?
És milyen faktorokat számítanak bele a végeredménybe?
Mert itt azért nagyon sok tényező van, pl. sok gyár megszűnt, az ott dolgozók elkezdtek közlekedni mert máshol dolgoznak.

Jaffar 2013.01.30. 11:02:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem sokszor értek veled egyet, de most a fején találtad a szöget.
Miután valaki megtapasztalta az életet egy idegen országban hirtelen rájön, hogy bármennyire is fáj kimondani, még finoman fogalmazva is nagyon nagy a lemaradásunk mind társadalmilag, oktatásilag, és kulturálisan is. Persze mindenkinek az anyagiak jutnak az eszébe elöször, hisz abból van kevés odahaza, de mit szóljanak azok az emberek pl. Thaiföldön, akiknek a magyar minimálbér is már a gazdagságot jelentené. Külföldröl nézve nagyon is látszik, hogy a Kárpátok túlságosan is véd minket. Talán az elmúlt 1000 év legnagyobb magyar vívmánya, amire valóban büszkék lehetünk, hogy sikerült megöriznünk a nyelvünket. De ezen felül nem sok dolgot mutathatunk fel. Már az árpádházi királyok kihalása után is ugyanaz volt a probléma, mint most. Nincsenek valós vezetök, inkább kiskirályok vannak, akik az ország érdeke helyett mindig csak az önös érdekeket képviselnek, nem törödve a maradék kisebbséggel. Ez a kormány sem tesz egyebet. Szemmel látható, hogy öket nem az zavarta a "zelmúlt 8 évben", hogy "loptak a szocik", hanem az, hogy ök nem lophattak.
Én pozitívnak látom azt, hogy sokan világot akarnak látni (most az indok mellékes), mert sokan vissza fognak jönni, lévén nem a nagy büdös valóság az, hogy a magyarok nagyon kevés százaléka képes és akar alkalmazkodni, nyelvet tanulni, hosszabb távban gondolkodni. Akik visszajönnek majd, legalább felvilágosítják a többieket, hogy bizony ami itthon megy, azt lehetne jobban is. Idövel meglátjuk :)

kergelepke [UK] 2013.01.30. 11:04:41

De hiszen akkor az egymillió munkahely fele már megvan! :)

Komolyra fordítva a szót, nem a túrórudi fogja az embereket hazacsábítani, hanem az, ha lesz munka, munkahely, és jogbiztonság. Amikor a vállalkozónak nem kell járulékot fizetni akkor is, ha nem kapott fizetést az elvégzett munka után, ha majd nem kell 6x%-ot a bevételből az államkasszába visszacsengetni. Ha majd nem kell három hivatalba menni ahhoz (három délelött) hogy az ember a kézbe kapja a jogosítványt. Ha nem kell huszonezreket fizetni ha veszel egy használt autót.

Felejtsük el ezt a 'hat év múlva lekőrözzük a hanyatló nyugatot' dumát, mert ez SOHA nem fog bekövetkezni. Látom hogy itt, Angliában mennyivel hatékonyabban (egyszerűbben, költséghatékonyabban, stb.) oldanak meg, terveznek, vezetnek be dolgokat. Amíg ezt nem sikerül így intézni, addig nem lesz még csak hasonló sem az életszínvonal.

Legyen kiszámíthatóság, és sokan visszamennek majd.

Sanz 2013.01.30. 11:04:58

Az 500 ezres szám szerintem nagy torzítás. A Tárki tavaliy kutatása kimutatta, hogy ugyan csúcson van a migrációs potenciál, de ez még mindig csak a kivándorlók 7%-a maradna tartósan (telepedne le).
www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120523_migracio.html

Szóval amikor azt mondják, hogy "elment fél millió ember", akkor az csak annyiban igaz, hogy az adott pillanatban már ennyien vannak külföldön, akinek kb. 7%-a (35000 ember) már biztosan nem megy vissza Magyaro.-ra. A külföldön dolgózok esetében - még a magasan kvalifikáltaknál is - nagy a be-kicserélődés aránya, egyedül az időtartam más (értsd: aki mosogatni jön, az 0-2 éven belül visszamegy, míg a magasabban kvalifikáltak 3-4 év után).
Ha ez a 7%-os letelepedési arány megnő, akkor lesz igazán gondban a magyar gazdaság. Addig viszont megy a cserélődés, okosodnak az emberek, aztán egyszer talán rájönnek, hogy miként lehetne Magyaro.-ból is jobb országot csinálni (olyan 30-40 év múlva).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.30. 11:15:38

@goAus: Ismerek vendéglátóst, hentest, stb akik idénymunkára kimennek. Hentessel beszéltem, svájcba jár ki, ahol egy hónapra kap négyezer frankot, mondjuk dolgozik is érte rendesen, de szállodai étteremben bontóként (nem egy egész malacot-marhát kell bontogatni, csak előkészíti a húst a konyhának). 1 hónap kint, 1 itthon, kint koszt és kvártély jár neki pluszban. nem a legjobb, de itthon a töredékét kapja ennek és láthatjuk a húsipar nem éppen felfelé ívelését.

DMi 2013.01.30. 11:16:21

Szomorú a jelenlegi helyzet, de még akár jól is elsülhet. Ha a lengyelek példáját nézzük, eleinte ott is kétségbeestek, és átmenetileg munkaerőhiány is kialakult számos szakmában. Ott 2003-ban még 20% feletti volt a munkanélküliségi ráta, majd az uniós csatlakozás után elmentek pármillióan nyugatra dolgozni. Az ezt követő években csak a nyugaton dolgozó lengyelek által hazaküldött pénzek, ha jól emlékszem évente több mint 1%-kal növelték az otthoni GDP-t. Persze ott emellett alapból jobbak voltak a feltételei a növekedésnek, mint nálunk, de azért az az 1% plusz növekedés is jót tett nekik. Jelenleg a munkanélküliségi rátájuk kb. akkora mint a magyar, a gazdaság kicsit még növekszik is, a fizetések kicsit jobbak, mint Magyarországon, és a megélhetés kicsit olcsóbb. Emiatt utóbbi években, az otthoni javuló helyzet miatt sok lengyel hazaköltözött, bár nyilvánvalóan még mindig rengetegen vannak nyugaton.

Magyarország esete bonyolultabb, mert a nemzetközi gazdasági környezet gyengélkedése és a devizahitel válság miatt gyakorlatilag lebénult a gazdaságunk, és még a kormány is rátesz pár lapáttal az unortodoxiájával, és azzal, hogy nem indít el valódi reformokat azon területeken, ahol már 10 éve meg kellett volna azokat lépni.

Ugyanakkor én úgy gondolom, hogy az elkövetkező években, ahogy egyre több embernek telik majd le a devizában felvett hitele (mert ugye 2003-2009 között vették fel főleg), növekedni fog az elkölthető jövedelem, és talán az is beindíthat itthon valamiféle növekedést. És szerintem sokan megtanulták (legalábbis remélem), hogy a hitel nem ingyen pénz, és nem szabad csak úgy felvenni. Én legalábbis a saját rokoni köreimben, akik ráadásul az ország két legszegényebb megyéjében élünk (Békés és Nógrád) ezt tapasztaltam: egy vállalkozó rokonom megtanulta, hogy nem vesz fel ügynökökön keresztül hitelt fejlesztésre, még ha az ügynök amúgy ismerőse is, mert kész ráfizetés. Egy másik rokonom, aki kvázi mélyszegénységben él és ennek ellenére hitelből vett nagy tévét, meg újíttatta fel a fürdőszobáját, azt mondta, hogy soha többé nem vesz fel hitelt, inkább megpróbál félrerakni, ha 1 év múlva lejár a hitele. De hozhatom a saját példánkat is, 5 éve vettünk frank hitelre, 1 milliós kezdőbefizetéssel és 6 éves futamidővel egy 3 milliós új autót, mert munkábajárásra kellett, és az akkori körülmények között kényelmesen futotta is rá. Jelenleg az árfolyamkülönbözet miatt majdnem duplája a törlesztő, csak sajnos a fizetések a válság miatt gyakorlatilag nominálisan sem emelkedtek azóta ezen a környéken, nemhogy reálértékben. Mai fejjel nyilván mindent másképpen csinálnánk, bár akkor sem felelőtlenül vettük fel. Mindenesetre ha idén ősszel kifut a hitel, akkor mégiscsak havi 50 ezerrel több marad megtakarításra/fogyasztásra. És az ismerősi körömben is akad több ilyen. Szóval én azért még optimista vagyok. :)

Fradista Utazó 2013.01.30. 11:17:21

@nigara: Nem mennék nagyon bele, mert alapvetően nem ide tartozik :-) De amúgy a legegyszerűbben mérik: megszámolják, hogy hány autó megy el az úton. Részben manuálisan (odaáll egy ember is megszámolja), részben műszeresen.
Ha a vizsgálatot elég sűrűn végzik, és megfelelő alapossággal, akkor a kapott eredmény ugyan nem hajszálpontos, de a trendek megfigyelésére, közúti mérnöki tervezések számára megfelelő alapul szolgál.
Most három mondatban összefoglaltam egy féléves egyetemi tananyagot ;-)
Néhány viszonyszám: egy forgalmas autópályán naponta nagyjából 30-50 ezer, egy forgalmas országúton 5-15 ezer autó halad el (két irány, összesen). Forgalmas belterületi utakon (2×1 sáv) 5-10 ezer, többsávos utakon akár ennek többszöröse (a budapesti Árpád hídon több, mint 100 ezer). Egy kisforgalmú országúton 1-2 ezer. Ezek elég nagy számok ahhoz, hogy alacsony hibaszázalékkal lehessen számításokat végezni rájuk, azaz nem abból számolnak trendet, hogy Józsi bácsi kezében a kockás füzettel épp' pislogott, amikor elment két autó, és azokat nem strigulázta be.

mernok-ur 2013.01.30. 11:18:37

@Mr. Long: Az a baj, hogy 1-2 évet mindenki csúszik akármennyire is nem szeretné. Ez vagy egy rossz vizsganap vagy egy barom tanár miatt. Nem a felső 5 %ról beszélek, hanem a diákok azon részéről akik hajtanak és tanulnak is. Kb. 30-40%. egyébként a tandíj már a rendszerváltás óta várható volt. Svédországban jól működik a diákhitel, és itt is kellemes ez a 2 %. Amúgy igen, aki nem tudja visszafizetni mérnök fizetésből az meg is érdemli.
Magyartanárom mondta gimiben, Ő még 40 évesen is a tandíját fizeti. Nevettünk is rajta, de a kulcs ott van, hogy szegénykémnek kevés a fizetése. Maszekolni sem tud a magyarból. Gyereke sincs még. Életcél ez?

A röghöz kötésnek meg az a lényege, hogy a jó versenyképes munkaerő ne menjen el külföldre. Mert aki most tehetős az kimegy nyugatra tanulni, aki meg nem az pedig elvégzi az egyetemet és utána megy ki. Ha kimegy.

@Határátkelő: Azért nem csökken, mert nem tesznek ellene semmit, hogy ne változzon. A röghöz kötés egy dolog. Egy rossz kifejezése annak, hogy az állam nem szeretné ha elmennének a diplomások. Meg kell nézni Izraelt. Mindenféle antiszemitizmus és nacionalizmus nélkül. Akit ott nem vesznek fel egyetemre, az külföldre megy nyelvet tanulni, világot látni, diplomát szerezni, majd visszamegy az országába. Írnak is róla egy Határátkelős posztban. Lehet van pár ember aki elmegy mert háború meg palesztinok meg irán, de javarészt visszamennek.

dean23 2013.01.30. 11:20:49

Matolcsy és a számok...
Lehet, hogy az az 500e csak 300e és a távozók által indokolt fogyasztáscsökkenést valamennyire kompenzálják a hazautalt pénzek. Viszont a napról napra elhangzott kinti dolgozók létszáma, beszámolóik ill. a gazdaságunk zsugorodása olyan gerjesztést indít el amivel 2-3 év és simán lesz kint 1 millió magyar munkavállaló!
A középkorúak 40-50 évesek valószínűleg hazajönnek. Akik leginkább maradhatnak azok akik kisgyerekkel mennek ki és ott íratják be őket iskolába! A szülők nem szívesen szakítják ki a környezetből és örülnek ha azt látják, hogy a gyerekük egy jobb országban nőhet fel.

bkarcsi1 2013.01.30. 11:21:37

Kedveseim a nepszamlalasi adatokra lennek kivancsi ugyanis annak eredmenyet egyetlen hetilapban talaltam meg amibol az derult ki hogy 5.990.000 polgar el magyarhonba!!! Utana neztem tobb forumon de tobb infot nem talaltam. Vagy nagyon hanyagul vegesztek a munkat a nepszamlalok vagy talan baj van?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.30. 11:25:32

@mernok-ur: Azért az 5% kicsit kevés (én is mérnök vagyok, mérnökökkel végeztem együtt, csúszás nélkül, erős, neves suliban). És igen, egyre több volt csoporttárs elsődleges opcióként tartja a kidobbantást, amennyiben munkahelyváltás szükséges. És sajnos kezd szükségessé válni!

s.s.zsuzsa 2013.01.30. 11:28:26

@DMi:
Csak azoknak fog az elkövetkező pár évben letelni a hitele, akik pl. autót, tv-t vettek, a lakáshitelek sajnos még eltartanak 15-30 évig, nem kevés havi törlesztővel.
Vannak akik pont emiatt dolgoznak külföldön és addig haza sem jönnek, amíg a lakáshitelt ki nem fizetik.

Rebarbaraa 2013.01.30. 11:30:41

Angliaban minden allaskinalat egyetlen kozponti rendszerbe fut ossze megpedig a munkaugyi kozpontba. Termeszetesen vannak munkaero kozvetitok DE minden allasajanlat megtalalhato a kozponti rendszerben. Munkaido, ber, es munkaltato nevevel egyutt! Talan a mi munkaugyi kozpontjaink is atvehetnek ezt a szokast. Mert egyebkent jelenlegi felallasukban hasznalhatatlanok. Bar hala istennek engem ez mar nem fog erinteni. 7 nap mulva indulok. Ja es: ezen kozponti redszeren keresztul palyaztam allasra kinn elo ismeros javaslatara. Januar 1-en eldontottem, hogy nekem eleg volt, megyek. Palyaztam sok helyre, 80 %-uk vissza is jelzett, egyezkedtunk es a szamomra legalkalmasabbat elfogadtam. Itthonrol inteztem NI szamhoz idopontot (nem kell az orrara kotni az ugyintezonek, hogy meg nem vagy kinn) lakast kerestem ismeros segitseggel, igaz csak kierkezes utan ket hettel bekoltozheto de az is jo. nezegetem a supermarketek arait, ismerkedem a varos terkepevel, uzleteivel. A wizz air-en ingyen osztogatjak az O2-es feltoltokartyakat, csak fel kell tolteni. Szoval nincs lehetetlen ha az embernek legalabb a lehetoseg adott es tud vele elni.

@mernok-ur: A "tobb" jogoddal kitorolheted. Mo-n a jog es a jog-ervenyesites kozott meg mindig oriasi a szakadek. Es a berbeadokat hagyjuk is inkabb. Angliaban a kaucio egy leteti szamlara kerul, kotelezoen, mert kulonben ugy mmegrancigaljak a berbeadot, hogy arrol koldul. Itt orulsz ha visszakapod.

mernok-ur 2013.01.30. 11:34:34

@Mr. Long: Elnézést, akkor 10%. De teljesen lényegtelen, ha 1 évvel tovább végzi a gyerek az iskolát vagy ne adj isten 2 is belecsúszik ám tegye. Használja ki az időt a német nyelv elsajátítására, és menjen ki külföldre. Inkább csússzon de legyen piacképes diplomája, mint büfészakos. Mert egy közigazgatási vagy földrajz, vagy kommunikációs felesleges elvégezni, hogy közalkalmazottként ne csináljon semmit a többiek adójából, vagy kimenjen felszolgálni külföldre. Nem akarok rosszmájú lenni, de amikor a diákokat ostorozzák akik elmennek, hogy az én adómból tanultál büdös kölke stb. nem fair. Mert mellettük sok a közalkalmazott a sok állami cégnél semmittevő és sok a nyugdíjas, rokkantnyugdíjas. És sok az eltartott roma is.

s.s.zsuzsa 2013.01.30. 11:35:13

@Rebarbaraa:

Meg tudod adni azt a linket ahol keresgélni lehet az állások között?

Köszönöm a válaszodat.

bpetya75 2013.01.30. 11:38:09

@andaluzkutya:

Feltett szándékom, hogy a közeljövőben szerezzek egy trikolort és kicsit fellobogózzam a házunkat. És pont leszarom, hogy ki mit gondol róla...

andaluzkutya 2013.01.30. 11:46:36

@bpetya75: Hajrá:)
Majd írd le a reakciókat is. Érdekel:)

bpetya75 2013.01.30. 11:51:14

@DMi:

Osztom az optimizmusodat. Lassan tényleg kezdenek kifutni a rövidebb futamidejű hitelek, amelyeknél a legdurvább volt a változás a törlesztőrészlet tekintetében. Bár a felszabaduló összegek számottevő része még egy darabig a lyukak foltozgatására fog elmenni, de rövidesen csak megindul felfelé a fogyasztás. Remélhetőleg most már kevésbé eszetlen módon...

nigara 2013.01.30. 11:52:05

@Rebarbaraa: a magyar jog a bérlőt védi. Ha a bérlő nem fizet, lehetetlen kitenni. Felháborító.
Nem az a gyakori, amikor pont a bérbeadó a szemét.

bpetya75 2013.01.30. 11:53:38

@andaluzkutya:

Oké. Bár nem hiszem, hogy különösebben lereagálnák. Majd kiderül :-)

nigara 2013.01.30. 11:55:58

BRÉKING:
"A magyar gazdasági eredmények sikertörténetet jelentenek, ezért meg kell szüntetni az országgal szemben a 2004-es EU-csatlakozás óta folyamatban levő, túlzott deficit miatti eljárást - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozó Bruegel Intézetben elhangzott előadásában."

bpetya75 2013.01.30. 11:59:47

@mernok-ur:

"Az a baj, hogy 1-2 évet mindenki csúszik akármennyire is nem szeretné. Ez vagy egy rossz vizsganap vagy egy barom tanár miatt. Nem a felső 5 %ról beszélek, hanem a diákok azon részéről akik hajtanak és tanulnak is."

Az én évfolyamomon a 48-ból 32-en 5 év alatt végeztünk. Az előttünk, utánunk pár évvel végzők közt is hasonló volt az arány.

Rebarbaraa 2013.01.30. 12:04:25

@nigara: Ez nem regota van igy. Sot mondhatnam nagyon rovid ideje. Laktam sok alberletben. Egyik helyen bekoltozes utan 1 nappal be sem tudtam uzemelni a gaztuzhelyet, hiaba volt benne a szerzodesben, hogy az elso fel evben a tulajnak kell a karbantartast fizetni, nem fizette, levontam a lakberbol, cikuszolt. masik helyen vallaltuk, hogy rendbetesszuk a lakast olcsobb berleti dij fejeben. Dokumentaltunk a teljes felujitast. Elkoltozeskor a berbeado nem volt hajlando visssaadni a kauciot, mondvan nem allitottuk helyre az eredeti allapotot. Azota is birosagon van az ugy. A masik helyen eszrevettuk, hogy mikor nem vagyunk otthon, a tulaj a sajat kulcsaval bejar es turkal a cuccaink kozott. Eloszor csak az eltunk par tabla csoki, chips es elmozdult targyak tuntek fel. Hatalmas volt ahogy rajtakaptuk. Biztos sok olyan is van ahol a berlo a ludas mert nem tud vagy nem akar fizetni. de tobbszor inkabb h nem tud. Erre lenne jo az onkormanyzati (hathatos) lakhatasi tamogatas. nem az a nevetseges ami most van. Csak hat az ugye a berbeadoknak lebukas. Nem tudom oket sajnalni ahogy adot csalnak.

nigara 2013.01.30. 12:08:46

@Rebarbaraa: hát, nagyon eltérőek a tapasztalataink.
Az tény, hogy nagyon jól kell választani a bérbeadót, és ez legyen fontosabb szempont, mint a pénz...
A bérlők közt sokkal több a szemét, bűnöző, aki csak kárt okoz, stb.
Mondom úgy, hogy sosem voltam bérbeadó, csak bérlő.

mernok-ur 2013.01.30. 12:11:31

@bpetya75: Akkor csak én jártam rossz helyre. Teljesen mind1, inkább vagyok csúszással orvos,mérnök,informatikus, mint kitüntetett tanár,szociológus, marketinges, kommunikációs, stb. :-)

Rebarbaraa 2013.01.30. 12:16:34

@s.s.zsuzsa: hat az istennek sem tudom mi van. megirtam 2* ugyanazt a postot. Egy par hasznos tanaccsal is de nem jelenik meg.....

Rebarbaraa 2013.01.30. 12:17:28

@s.s.zsuzsa: irj egy mailt nekem amnitziel@gmail.com-ra es elkuldom.

bpetya75 2013.01.30. 12:17:50

@s.s.zsuzsa:

Igazad van a lakáshitellel kapcsolatban, de azt hiszem vagyunk jópáran, akik "bevásároltunk" hitelből. Nekünk a következő évek már megkönnyebbülést jelenthetnek. Ha van munka, ha a bér legalább nominálisan nem csökken, ha...

bpetya75 2013.01.30. 12:18:57

@mernok-ur:

Én is mérnök vagyok. Egészen pontosan erdőmérnök ;-)

andaluzkutya 2013.01.30. 12:22:08

@bpetya75: én küllemre sokak szemében olyan vagyok, amilyennek elképzelnek egy "klasszikus" magyar-gárda tagot (annak ellenére, hogy a tagok általában egészen máshogyan néznek ki), így elég gyakran kerültem olyan helyzetbe, hogy "nemzeti érzelmű fiatalok" megszólítottak, és a beszélgetés kb. 25-30 másodpercében már cigányoztak/zsidóztak/buziztak/stb., mivel "látható, hogy én is magyar vagyok". Ha ezt megfejelném egy trikolorral bármelyik ruhadarabomon, beláthatatlan következményei lennének:)
ui.: ha tudnák, hogy az őseim egy része román volt, a többi meg ki tudja mi:)

andaluzkutya 2013.01.30. 12:24:47

@Rebarbaraa: Én akárhányszor adtam bérbe lakást, mindig gond volt. A kauciót általában lelakják, plusz 1-2 hónap ígérgetés, utolsó számlákat nem fizetik ki, sorolhatnám. De nyilván lehet gond a bérbeadókkal is:)

primosten 2013.01.30. 12:30:11

Nekiültem összeszámolni, hogy a saját környezetemből kb. hányan is élnek külföldön (rajtam és a férjemen kívül):
1. Romantikus okok miatt (az adott ország iránti szerelem, esetleg az ország valamely állampolgára iránt érzett szerelem): a testvérem és családja, a legkedvesebb barátnőim közül 4-en, két unokatestvér gyerekekkel és nagyszülőkkel: Országok: Olaszország, Franciaország, Kanada, Ausztria, Németország.
2. “Magyarországon nincs mit keresnem tovább” okok miatt: 8 egyedülálló barátunk, 5 baráti házaspár – legtöbbjük gyerekes, egy baráti család 4 gyerekkel és a hozzátartozó feleségekkel és unokákkal, 5 volt kolléga. Országok: legtöbb esetben Nagy-Britannia, ezen kívül Írország, Ausztria, Hollandia, Belgium.

És akkor még nem beszéltem a volt osztálytársakról, egyetemi évfolyamtársakról, emberekről, akikkel egy utcában laktam, stb. A kiválasztás szempontja az volt, kikkel tartjuk a kapcsolatot napi/heti szinten. Nem is említve az egyre gyakoribb megkereséseket arról, hogy referáljunk, szerintünk hova érdemes menni, mik a körülmények, stb.

Határátkelő 2013.01.30. 12:35:04

@Rebarbaraa: Szia! Nem tudom, mi történhetett, én nem találkoztam vele. Ha elküldöd még egyszer, kiteszem hamarosan! És bocs...

bpetya75 2013.01.30. 12:36:35

@andaluzkutya:

A neveddel együtt meg aztán pláne :-D

Egyébként meg amelyik véresszájú hülyegyereknek nincs sváb, román, szerb, horvát, szlovák, kun, tatár, török... a vérvonalában, az csak egy mocskos idegen a Kárpátok gyűrűjében.

Termetileg én is hoznám a gárdista figurát, csak olyan okostojás fejem van a szemüveg miatt ;-)

cserik1 2013.01.30. 12:42:16

A négy gyerekem közül 3 kinn dolgozik, jómagam is, bár véletlenül kerültem ki egy céges ügy miatt, de már én is maradok, hiába vagyok ötven felett.
A negyedik még egyetemista és szerintem neki is csak kinn lesz munkája normális pénzért. Majd a tesók segítenek.

A 3 gyerek közül egyet érzek esélyesnek visszajönni, ha megfelelő munkát kapna itthon.

Daniel M. 2013.01.30. 12:46:47

@Fradista Utazó: Azért közlekedési szakembernek beállítanid magadat, háát enyhén szólva is túlzás.

Mellesleg azt szépen kifelejted a képletből, hogy Budapest pont azért nem számít, mert vidékről folyamatos a fővárosba való betelepülés pont a jobb élet és a könnyebb munkaszerzés reményében, tehát itt nem fog változni a közlekedők száma érdemben.

Tavaly az előző évhez képest Budapesten és az agglomerációban is 70.000-el növekedett a lakosságszám. Ehhez képest a közúti közlekedés csökkent, és a közforgalmú közlekedés kismértékben növekedett, amit akár betudhatunk átrendeződésnek is, mert olyan kicsi a mértéke.
Akik letették az autót, azok felszáltak a közösségi közlekedésre.

Majd kíváncsian várjuk a 2013-as végeredményeket 2012-höz képest, mert idén újabb BKV vonalak tömege lesz elsőajtós, és a tapasztalat az, hogy ezeken a vonalakon drasztikusan visszaesik az utasszám.

A témához kapcsolódva pedig annyit, hogy nem arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy akik elmentek, azokat visszacsábítani, hanem akik még nem mentek el, azokat megtartani, mert akik itt maradtak, azok sem mind hülye és hozzánemértő, piacképtelen és alulkvalifikált munkaerők, tehát itt is lenne potenciál.

Csak éppen van ahol munkerő hiány van, van ahol munkaerő többlet. A másik dolog pedig az aránytalanság. Ma is tudok olyan munkahelyet, ahol egy igazán jól heggeszteni tudó, már holnap kapna munkát, ha bizonyít egy adott cégnél, és kapja is kezdőbe a havi 270.000 Ft-t.

A kivándorlás oka pedig legtöbb esetben egzisztenciális okokra vezethető vissza. Nem mindegy, hogy napi árfolyamon számolva egy magasabb pozícióban lévő ember mondjuk megkeres 300-500 Euro-t és azért kidolgozza a belét és felelősség van rajta, vagy kimegy mondjuk Ausztriába, és egy utolsó senki raktárosi állásban kap 1200 Euro-t nulla felelősséggel.

Teljesen mindegy, hogy hányan mentek ki, és hányan fognak kimenni, ameddig nincs megfelelő egzisztenciális és egyéb cél, ami teljesíthető lenne, addig nem fog menni.

Plusz tudjuk jól, hogy a jelenlegi kormányzat számára van az országban kb. 3 millió ember, akiket meg szívesen látnának bárhol máshol, csak az országhatáron belül nem, és ezért mindent elkövetnek. A tervük viszont fordítva sül el, mert nem azok mennek el maguktól, akiket ők szeretnének, hanem azok, akiket itthon akarnak tartani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 12:47:25

@Jaffar:

Itt, BG-ban, bár sosem volt olyan mértékű nacionalizmus és idegellenesség, mint Mo-n, óriásit lendített a szellemi légkörön és a mentalitáson az a tény, hogy kb. 2 millió ember kivándorolt állandóra vagy ideiglenesen a kommunizmus bukása után. (Ez sokkal nagyobb szám, mint a magyarországi kivándorlás, hisz BG lakossága eleve kisebb, mint Mo-é!) Egy rakás ostobaság, mely 20 éve még széleskörben eltrejedt vélemény, ma már marginális vélemény és az átlagember kiröhögi. Mert ez a 2 millió ember hihetlen mennyiségű új tapasztalatot hozott. S aki nem ment el, az is esetleg meglátogatta kint élő rokonait vagy ha nem is látogatott senkit, a hazalátogatóktól sok új dolgot megtudott.

A kommunizmus vége felé Mo. még nyitottabb ország volt, mint BG. Ma már ez fordítva van! S csak a nagy emigráció lehet ennek az oka.

overkiller 2013.01.30. 12:49:45

@Sanz: A 7 szazalek azokra vonatkozik, akik meg csak tervezik a kulfoldre menetelt, nem azokra, akik mar ott is vannak. Egeszen mas lenne az a szam szerntem...

Daniel M. 2013.01.30. 12:52:20

@mernok-ur: A röghözkötés a legnagyobb hülyeség. Sőt inkább generálja azt, hogy kimennek emberek.

Nem röghöz kellene kötni, hanem versenyképes életcélokat és jövdelemeket kellene teremteni.

Nevetséges, hogy a környező országok közül Magyarországon a legmagasabbak a járulékok, a legdrágább az élet, de a fizetés a legkevesebb.

Rebarbaraa 2013.01.30. 12:52:52

@Határátkelő: Hat most sem tette be. Kuldjem neked mailben? Komoly hasznos dolgok.

s.s.zsuzsa 2013.01.30. 12:54:52

@Daniel M.:
Így igaz. Ráadásul nem elég, hogy drágább, de sokszor rosszabb minőségű is.

Fradista Utazó 2013.01.30. 12:56:12

@Daniel M.: "Azért közlekedési szakembernek beállítanid magadat, háát enyhén szólva is túlzás." Ja, valóban az volna, ha akár csak egyszer is közlekedési szakembernek állítottam volna be magam. De nem tettem ilyet.
Úgyhogy szépen kérlek, ne vádolj meg valótlanságokkal, mindannyiunk békéjének érdekében. Köszönöm.

(Btw., azt hiszem, nem ismerjük egymást, így aztán nem tudom, honnét tudod, hogy nem vagyok szakember...)

saxonb 2013.01.30. 13:03:39

Re@Rebarbaraa: Én ugyan nem a HA vagyok de igazán kíváncsi lennék a posztodra. Ha "HA" nem teszi ki akkor elküldenéd ide is: saxonb76@gmail.com
(Már dobtam neked egy mailt amúgy is:-D)

Rebarbaraa 2013.01.30. 13:11:19

@saxonb: Kiteszi, most kuldtem at neki:) remelem hasznos lesz nektek is amiket a postba irtam. Ezen kivul kb majd mindenre tudnek valaszolni ami csak erdekel titeket. Akar gyerekkel induloknak is. De persze elkuldom neked is:)

DieNanny CH 2013.01.30. 13:11:35

@Rebarbaraa:

Nekem van egy "trükköm":
Ha linkről van szó, az elejéről törölj ki a www.-ig mindent. (Azt is) Talán így sikerül...

saxonb 2013.01.30. 13:14:25

@Rebarbaraa: Nagyon köszi.
Én is családostul megyek (előbb én aztán jön 3 hónap múlva a család) szóval ha nem probléma lehet, hogy pár kérdést elküldök privát emailben is neked.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 13:16:53

Most olvastam csak el ezt a posztot, a kommenteket még nem. Lehet, hogy írták már azt, amit most fogok írni, akkor elnézést.

Szóval a poszt végén az van, hogy két vetülete van a hazatrésen való gondolkodásnak, az egyik az anyagi, a másik meg az, hogy ahogy egyre több időt eltöltünk ott, ahol vagyunk, egyre több lesz a barátunk, egyre megszokottabb lesz a környezet, stb, tehát a megszokás.

Ez a két vetület igaz is, DE: Sokkal több vetület van. Az egyik legfontosabb a NORMÁLIS TÁRSADALOM. És ez véleményem szerint legfeljebb évtizedek alatt fog megváltozni előnyére Magyarországon. Az meg pl engem már nem nagyon érintene, mert akkor pl. már nagyon megerősödne a kettes számú vetület, azaz a megszokás.
A "normális társadalom" vetület alatt azt értem, hogy ha egy, vagy két dologgal állok sorban a pénztárnál, akkor előreengednek a bevásárlóközpontban (én is viszont más idegeneket természetesen), azt, hogy a rendőr nem azért állít meg, hogy felsőbb parancsra az én általam majdan befizetett büntetésből a költségvetés lyukait foltozgassák, hanem azért, hogy figyelmeztessen, ha valamit nem szabályosan csinálok (esetleg egyáltalán nem szándékosan), az, hogy bármilyen hivatalban MEGRENDELŐKÉNT, vagy VEVŐKÉNT kezeljenek, mivel ténylegesen az is vagyok (az én adómból élnek), és sorolhatnám a normális társadalom jellemzőit a végtelenségig. Szerintem ez a leglényegesebb szempont egyébként, ami miatt nagyon sokunk soha nem fog visszamenni Magyarországra.

Rebarbaraa 2013.01.30. 13:17:46

@DieNanny: Hmmm proba:)

Na akkor sorban:

Regisztralni kell/erdemes. Angol lakcimet irjatok valamit, nem baj ha kamu, kesobb meg tudod valtoztatni magyar cimmel nem enged:

Link: jobsearch.direct.gov.uk

NI szam (TAJ) kerdesei, telefonon kell bejelentkezni, ezeket kerdezik, kapsz telefonon egy ref szamot es nehany nap mulva az idopontot h hova es mikor kell menned. Ha van kinn barat, ismeros aki fogadni tudja a levelet, akkor mar kiutazas elott 1 hettel telefonaljatok Par nap alatt jon a level a tudnivalokkal egy kb 1,5-2 hettel kesobbi idopontra. Nem kell tudni az ugyintezonek h meg nem vagytok kinn ;)

telszam: 0044 845 600 0643

A kerdesek amiket feltesznek a telefonos regisztralaskor:

Link: iranylondon.blog.hu/2011/09/28/ni_number_ujra

Asda supermarketet nezegessetek, nem vacak magyar honlap ahol semmi nincs fenn. Itt akar vasarolhatsz is online. Erdemes nezegetni mert el fogsz csodalkozni:) 2l tej 0,75 penny:) csomag kenyer 0,60 penny stb:) De van minden amit csak el tudsz kepzelni:)

Link: asda.com/

Itt egy fantasztikus gigaturi,nem csak sportcuccokkal es minden varosban van:

Link: sportsdirect.com/

Angol hivatalos levelezeshez hasznos link:

Link: openwingsenglish.hu/angol-leveliras-szabalyai---english-letter

Ez egy nagyon nagyon hasznos link, mindenre kiterjedoen (utazas, lakasberles, bankszamla stb stb):

Link: matyasesmelinda.hu/Anglia/info.php

Talan a legnagyobb angol hirdetesi portal (melo, kocsi, kiado lakas, elado cuccok:

Link: www.gumtree.com

Angliai utvonaltervezo:

Link: journeyplanner.tfl.gov.uk/user/XSLT_TRIP_REQUEST2?language=en

A legnagyobb (es baratom szerint legjobb) mobilszolgatato (wizz airen osztogatnak ingyen feltoltokartyat, ha epp nem csak kerni kell, de eled toljak, markolj:) :

Link: www.o2.co.uk

Nem tudom nyelvvel hogy alltok, de ezt toltsetek le. Van hozza egy csomo letoltheto kartyacsomag is, kb osszesen 8000 szoval. En ami szavakat tanitott, almomban felelbredve is tudnam:

Link: ankisrs.net

miegysmàs 2013.01.30. 13:17:57

index.hu/belfold/2013/01/29/bajnai_szerint_nem_mindenert_orban_a_hibas/

Ez tegnapi hir!
Ideznek belöle!

"Orbán Viktor nem gonoszságból, és sokszor nem szándékosan követ el hibákat, csak nem ért hozzá, mondta Bajnai Gordon utódjáról, a hivatalban lévő miniszterelnökről egy budapesti konferencián. Beszédében azt is elismerte, hogy a bajok nem Orbán kormányzásával kezdődtek, de beszélt a kormánypolitikát hatalmukba kerítő oligarchákról is. Jövőbeni terveit is ismertette, vázlatosan."

es meg egyet

"2014 és 2020 között nehéz évek várnak ránk. Hegyet kell majd másznunk, de legalább fölfelé fogunk menni” – zárta előadását."

Az en szemelyes velemenyem

Ugy latszik csak az tudja mindenki felmutatni,hogy ki miatt nincs rendben az orszag.Nem is all szandekukban barmit is rendbe tenni.
Bajnai "oligarchakat" szedett elö valahonnan,Orban ur elkepzeleseit mar megismerhettük.
Majd 2020 körül mar jo lesz,ez mar hanyadik datum?

Egyszerüen melysegesen csalodott vagyok,es bar nagyon haza huz a szivem,az eszemre kell halgassak,egy db. eletem van csak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 13:20:05

@Daniel M.:

"Nevetséges, hogy a környező országok közül Magyarországon a legmagasabbak a járulékok, a legdrágább az élet, de a fizetés a legkevesebb."

Ami a terheket illeti, igaz, Mo-n a legmagasabb akörnyéken. Sőt, az EU-na belól Mo. a 3. helyen áll a terhek mérete alapján (csak Dániában és Svédországban magasabb).

De a fizetést illetően tévedsz. Szerbiában és Romániában kisebb az átlagfizetés, mint Mo-n. Ukrajnában pedig SOKSZOR kisebb. Ott 40 ezer Ft az átlag havi bruttó, a magyarnak az ÖTÖDE.

Eiknarf 2013.01.30. 13:20:17

Nah mindenféle szämok repkednek itt, gyorsan megnéztem a német adatokat.
A helyi KSH szerint, bejelentett magyar ällampolgärok szäma 2011.12.31 -i älläs szerint 82760.
2012-es adatokat még nem talältam, csak a vältozäst irtak valahol, ami figyelembe veszi a kilépöket is az pedig olyan +17k, szóval kb. 100 000 magyar él csak itt Németorszägban. Szóval az az 500k az nem is olyan valószínütlen..

Daniel M. 2013.01.30. 13:24:07

@Fradista Utazó: Akinek válaszoltál, ő írta, hogy te biztos valami közlekedési szakember lehetsz, amire te igenlően válaszoltál.

Szerintem ez innetől kezdve nem vádaskodás.

(btw vannak nyílvános fórumok, amelyek mindenki számára olvashatóak)

mernok-ur 2013.01.30. 13:27:15

@Daniel M.: Sosem mondtam, hogy a röghözhözkötés jó, csak azt mondtam amiért szerintem kitalálták.

bpetya75 2013.01.30. 13:27:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A gondolatától is irtózom annak, hogy a szemgolyómat birizgáljam. Meg aztán valami érthetetlen okból a gárda sem vonz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 13:28:35

@andaluzkutya:

"az őseim egy része román volt"

Ez nem számít a magyar szélsőjobbnál, elegendő feltétel, ha:
- magyar neved van,
- akcentus nélkül beszélsz magyarul,
- sokat magyarkodsz.

A rendszrváltás utáni két legsikeresebb magyar szélsőjobb párt vezetői:
- Csurka István, békési szlovák származású, a nagymamája még nem is tudott magyarul, csak szlovákul beszéltek a családban,
- Vona Gábor, apai ágon szlovák származású.

A háború előtt meg hát Szálasi... akinek egy szál magyar őse nem volt. Apja örmény (Szalasjan), anyja szlovák. A 30-as évek végén a Népszava cikket írt Szálasiról, melyben a lap megírta, hogy picit furcsa, hogy Szálasi tagadja örmény származását. Szálasi beperelte a lapot. A tárgyaláson a lap nyert, mert a bíró megállapította, Szálasi TÉNYLEG örmény származású, azaz a lap az igazat írta.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 13:28:37

@csodaturmix: ez a törvénymódosítás pont megtörtént, pont Barna bácsi esete után:)

Daniel M. 2013.01.30. 13:28:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt igazolja, hogy ma már nem a románok jönnek hozzánk dolgozni, hanem sok esetben a magyar megy ki Romániába dolgozni.

A hivatalos KSH maszlagot felejtsük el szépen, hogy mennyi az átlagkereset, az itthon bemondás alapján működő átlag létrehozásával történik, innentől kezdve hitelessége megkérdőjelezhető.

Nagyon egyszerű módja lenne a dolognak, ott a NAV adatbázisa, amiben van két szám, az egyik az összes adózó, a másik, hogy mekkora jövedelmet valottak be, az utóbbit el kell osztani az előbbivel, és meg is van az átlag.

Persze ez még mindig hamis képet fog adni, mert a sokkal kevesebb gazdag arányaiban annyival kap többet, hogy egy ilyen átlag szépen elfedi a valós aránytalanságokat.

Erre is van persze megoldás, kell egy szűrés, hogy az évi 3 vagy 5 millió Ft-nál kevesebbet adózok esetében hogyan alakul ez a dolog.

Daniel M. 2013.01.30. 13:30:56

@mernok-ur: Igazad van, de azért a miért csinálják dolog is olyan, hogy szerintem azért nyúlnak ehhez a módszerhez, mert másféle megoldásra akarat sincs még ötletszinten sem.

Úgy látszik nem az a megoldás, hogy versenyképes feltételeket és megélhetést próbálunk biztosítani, hanem marad az ősrégi rabszolgaláncra verünk megoldás.

Na ez szerintem senkinek sem jó. A kitalálónak sem, és annak sem, akikre kitalálták ezt.

Rebarbaraa 2013.01.30. 13:31:40

Mo-n a 2013-as minimalber 98ezer forint, a szakmunkas minimalber 114e ezer forint. (szakmunkasba beletartozik az is ahol a 8 altalanosnal magasabb vegzettseget kernek minimumkent)

Ehhez kepest 1 hettel ezelott felhivott egy ceg (mar kinomban gyari munkat akartam vallalni ahova csak erettsegi kellet, diplomamat letagadtam) akikhez novemberben jelentkeztem, hogy orommel ertesitenek, hogy azonnal felvesznek es a fizetese is nagyon jo a 2012-hez kepest mert mar 98ezer forint!!
Kozoltem a holggyel, hogy en pedig orommel tudatom, hogy kulfoldon kaptam zsiros allast es elmegyek. A 98 ezer pedig csak a kotelezo minimalber nem a kozepfokuaknak kotelezoen jaro. Nem kapott levegot. Hat kerem...ez van

miegysmàs 2013.01.30. 13:32:48

@Fradista Utazó:

Most kaptam meg ismet a NAV-tol az adobevallasi csomagot,pedig mindenhol hivatalosan bejelentettem,nem elek otthon.
Fogalmuk sincs semmiröl.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 13:34:32

@nigara: künn ülnek a kiccsávók az út szélén és írnak. szoktam őket látni:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 13:36:10

@bpetya75:

Nem vonz a gárda??? Akkor szinte biztos, hogy zsidó vagy, de minimum zsidóbérenc... :-)))

Ismered a történetet? Kállay Ernő, aki a Horthy-korszakban neves művészettörnész volt és a liberális Pester Lloyd szerkesztője, amikor 1944-ben letartoztatták a nyilasok, egy rendőr megkérdezte tőle "maga véletlenül nem zsidó?", mire ő azt válaszolta "nem kérem, csak egy egyszerű zsidóbérenc vagyok".

Belle Tinsley 2013.01.30. 13:36:35

en ugy gondolom,joval tobben vannak kulfoldon mint amirol a kormany otthon beszel......igazabol csak arrol vannak adataik aki haza kuldenek penzt vagy ingaznak!!! igazi adatai nincsenek.......es ha hihetunk a KSH nak akkor van 3,5 millio nyugdijjasunk ???? es 2 milliogyerek???? ez mar maga 5,5 mill hol vannak az igazi keresok es a kozep osztaly.....??????szoval azert megerne egy jo kis utana jarast tenyleg hol es mennyi magyar el!!!!!!
tobben leirtak: akik klasszisokkal jobban elnek kulsoldon azok nem fognak haza menni.......akik meg csak kiruccanok,mert mindenki megy az viszont haza megy........csak a sajat peldamat nezve: 44 evesen jottem el es momentan az ossze csaladtagom itt van Angliaban es dolgozik.........de senki nem akar mar haza menni,pedig mindenki en is ugy indultam csak par ev,de 50 evesen nagy valoszinuseggel sehol nem talalnank munkat.......
egyebkent mindig azt kell nezni miert mennek el.......??

labirintus1 2013.01.30. 13:37:40

@Fradista Utazó: Az 500 ezer nekem is túl nagy számnak tűnik, de szerintem az adózásból pl, nem lehet egyenesen levezetni, hogy ki van Mo-on és ki nem.

Én pl. elég régen nem élek Mo-on, de mivel nem tudtam, hogy meddig maradok ezért csak ideiglenes távozást jelentettem be az okmányirodánál. Ez azt jelenti, hogy megtarthattam a lakcímkártyám.

Ehhez képest, amikor kivettem az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseimet, akkor nem csak SZJA-t (ami logikus lenne), hanem EHO-t (egészségügyi hozzájárulást) is kellett fizetnem. Mindezt úgy, hogy bejelentettem, hogy nem élek otthon és az OEP-nél bejelentettem, hogy máshová fizetek TB-t. A NAV-ot ez baromira nem érdekelte, közölték, hogy az EHO neve lehetne sajtoszsemle is, ez is csak egy fajta adó és fizessem be, mert hiába nem élek otthon, akinek lakcímkártyája van, az fizessen és azt is leírták hogy továbbra sem vagyok jogosult Mo-on egészségügyi ellátásra.

Az én esetem pl. tutira torzítja a statisztikát, mert úgy néz ki, mintha otthon élnék, közben pedig baromira nem.

(Mielőtt valaki elkezdene ekézni, hogy miért van lakcímkártyám, annak elmondanám, hogy pl. azért mert az önkéntes nyugdíjpénztári pénzemet sem tudtam volna kivenni. A jogszabály alapján csak magyar bankszámlára fizetnek, magyar bank meg nem akart nekem úgy számlát nyitni, hogy nincs lakcímkártyám. Amikor meg volt bankszámlám, de nem volt lakcímkártyám, akkor nem fértem hozzá a saját pénzemhez, mert az útlevél nem volt elég nekik a személyazonosság igazolásához. És ez nem egy bank volt, az összes úgy értelmezi a szerződési szabadságot, hogy joguk van velem nem szerződni, ha nincs lakcímkártyám.)

Eiknarf 2013.01.30. 13:42:12

haha hogy beletrafáltam:

"100 ezer munkavállaló Németországban"

index.hu/gazdasag/2013/01/30/itt_dolgoznak_matolcsy_kituno_magyarjai/

bpetya75 2013.01.30. 13:46:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Gyorsan ellenőriztem, bürke a helyén, úgyhogy csak bérenc lehetek. De akkor nem kéne jobban élnem? Még bérencnek is gyökér vagyok :-D

A sztorit egyébként nem ismertem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 13:54:02

@bpetya75: mi 160-an indultunk, jelenleg harmadéven kb 20an vagyunk, akik még csináljuk, és nem csúszunk. és még van két év.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 13:58:15

@andaluzkutya: tudod, büszke voltam a lakástulajdonosra pesten, tök jó fej volt. 10 éven át minden oké volt köztünk, de tényleg. soha egy probléma, mindent megoldottunk, ahogy megállapodtunk.
a felmondást is tisztességesen, időben közöltem, együttműködtem a közmű átíratásoknál.
és mint a villámcsapás, ért a meglepetés, ahogyan viselkedett a legvégén: a közös képviselő keresett rajtam két havi közös költséget, bemutattam a csekk feladóvevényét, és nem volt neki elég, elvárta volna, hogy én kerestessem a postán. és a tulajdonosnak ettől elment az esze. jól összekülönböztünk egy lfsz 10ezer forinton.
az emberek kiszámíthatatlanok néha.

Fradista Utazó 2013.01.30. 13:58:39

@Daniel M.: Visszakerestem. NEM válaszoltam neki igenlően. Úgyhogy immár sajnos hazudsz is. Az pedig nem szép dolog.

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:02:20

@labirintus1: Epp tegnap olvastam valahol, (kozben meg is keresem) hogy akik kulfoldrol fizetnek haza amolyan onkentes alapon tb-t, az az eu-s torvenyekbe utkozik. Ugyanis torvenytelen ket helyre fizetni barmilyen jarulekot.

"Főszabályként elmondható, hogy abban a tagállamban vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátás igénybevételére, ahol a járulékokat fizetjük. Az uniós szabályok, pontosabban a 883/04/EK rendelet 11. cikke rögzíti, hogy egy uniós munkavállalóra kizárólag annak a tagállamnak a szociális biztonsági jogszabályai vonatkoznak, ahol a kereső tevékenységét végzi (egy jogállam elve), kizárólag ott köteles járulékfizetésre és főszabály szerint abban a tagállamban lehet biztosított. Ennek értelmében egy személy csak egy országban rendelkezhet társadalombiztosítással, nem lehet senki egyszerre két tagállamban biztosított. "

es a forras: www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152

tehat....na erre mondjak, hogy a magyarok kepesek barkirol a 10 bort is lenyuzni, es mindezt teszi egy kozalkalmazott a hazug allitasaval.

Daniel M. 2013.01.30. 14:02:56

@labirintus1: Az a baj, hogy ahhoz, hogy a NAV adatbázisából induljunk ki, ahhoz azt is tudni kell, hogy vannak olyan államközi egyezmények, amelyek esetén a külföldön munkát vállalónak itthon kell adóznia. Vannak olyan külföldi állampolgárok is, akik itt dolgoznak, és nálunk adóznak, ezek mind szintén torzítják a statisztikát.

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.01.30. 14:05:10

en hazamennek par even belul, talan, HA:
- egysegesitett kozponti elektronikus rendszrek lennenek mindenre (ado, allasok stb) mint minden nyugati orszagban.
- es ezaltal a korrupcio irmagjat is szigoruan irtanak
- visszavenne a kormany a pitbulljabol es az apeh nem a kicsiket tepne darabokra
- ha nem lenne a munkaugyi hivatal (vagy minek hivjak) kilora megvasarolva es nem engedhetnek meg maguknak nagycegek (pl tesco, auchan etc), hogy a penztarosok 4-6orakon at nem kapnak szunetet
- ha tamogatva lennenek a kisvallalkozasok es a vallalkozok, legalabb elviekben, ha nem is anyagiakban
- ha nem ereznem ugy folyamatosan, hogy valaki valahol csak arra var, barmit akarok elintezni, hogy megtobb penzt csikarjon ki belolem
- ha nem kene neznem mindennap es nem kene halgatnom folyamatosan azt, hogy a honfitarsaim 2e forintos egyszeri dij megsporolasa miatt veszekednek az allatorvosukkal (csak egy pelda), es itt nem azt mondom, hogy ne hisztizzenek, hanem, hogy rosz latni azt, ahogy masok szenvednek!

Ezek utan, talan mondhatnak nekem, hogy legyel hazafi, gyere epitkezni, egyutt megoldjuk. Viszont ezek a legalapvetobb es leggusztustalanabb dolgok, amik miatt nem hogy koltozni, de latogatni sem akarok :)

Gerry. 2013.01.30. 14:19:16

A 500 ezer, megha tipikus kormanyzati hasrates szulte szam is, tulzottan messze nem allhat a valosagtol. Tavaly brit allami becsles (kikert NI szamok, onkormanyzati statisztikak, stb) ha jol tudom 200,000 korulre tette a Nagy Britanniaban dolgozo magyar allampolgarok szamat . nemetorszag eseteben 80 ezer korulrol lehetbeszelni, es hajlamos vagyok azt hinni, hogy a maradek epkezlab nyugat europai allam osszesen kitesz 120,000 embert. (USA, Kanada, Ausztralia nyilvan elenyeszo szamokat hoz ezekhez kepest).

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a szam exponencialisan no, es bar bar ketsegkivul vannakl akik visszaternek, ezeknek a szama eltorpul az eves szinten kivandorlokehoz kepest. Tovabba minden korabbinal tobb magyar diak tanul nyugati egyetemeken, es ez a tobb ezres, tizezres, jol kvalifikalt reteg elsopro tobbsegeben szinten kinn fog maradni.A tendencia egyertelmu, es ezen Matolcsy tundermeseje nem fog valtoztatni. Vagyis de, hatasara meg tobben mennek el Mo-rol.

labirintus1 2013.01.30. 14:21:02

@Rebarbaraa: Én nem fizetek Mo-on TB-t. Egy másik rendszerbe fizetek (nemzetközi szervezet, ezért nincs EU-s TB kártyám) és ezt be is jelentettem az OEP-nek. A TB rendszerében "kék" a státuszom, azaz "máshová fizet".

A gond az, hogy a NAV értelmezése szerint az EHO nevében az "egészségügyi" csak hangulatfeső elemként van jelen, ez szerintük egyfajta adó, amit be kell ugyan fizetni, de nem jár érte cserébe semmi (nem olyan mint pl. egy "hozzájárulás", amiért cserébe jogosultságot szerzel).

Engem az bosszantott fel, hogy én úgy gondolom mindent megtettem, hogy a megfelelő hatóságokat értesítsem arról, hogy elmentem. Ezzel együtt Mo-on valahogy mindig sikerül úgy értelmezni a jogszabályokat, hogy én járjak szarul. Ha adót kell fizetni, akkor belföldi vagyok, ha a lábam törik el, akkor meg nem vagyok belföldi, azaz nem vagyo jogosult magyar ellátásra, csak ha van EU-s biztosítási kártyám (ami a nemzetközi szervezet miatt nincs), pedig fizettem EHO-t.

Na, pl. ha ez megszűnik, azaz hogy mindig az egyszeri ember a hülye, meg aki rosszul jár, akkor majd én is elgondolkodom a hazaköltözésen.

labirintus1 2013.01.30. 14:22:17

@Daniel M.: Igazad van. Én is csak arra írtam, hogy nem biztos, hogy jó az adó statisztikákból kiindulni, hogy Fradista Utazó felhozta a témát.

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:22:55

@Daniel M.: "Vannak olyan külföldi állampolgárok is, akik itt dolgoznak, és nálunk adóznak, ezek mind szintén torzítják a statisztikát."

Azok a kulfoldon dolgozok akik ide adoznak:

"A munkavégzés helye szerinti adózás alól csak egy általános kivétel létezik: Ez alól kivételt csak a 183 napot nem meghaladó, kiküldetésben végzett munka jelent, amennyiben az ezért járó ellenértéket olyan munkáltató fizeti, aki nem bír illetőséggel a munkavégzés helye szerinti tagállamban, és a díjazás költségét nem a munkáltató a munkavégzés helye szerinti tagállamban lévő telephelye viseli. Azaz, ha egy magyar munkáltató rövid, 183 napnál nem hosszabb időszakra küld ki egy munkavállalót külföldi államba, és a kiküldetés költségeit nem terheli rá a külföldi államban található telephelyére, a munkavállalónak a kinti munkáért kapott bér után is Magyarországon kell adót fizetnie. "

Mert egyebiran a munkaberbol szarmazo adora az az aorszag jogosult ahol a munkavallalo DOLGOZIK.

Forras: www.euvonal.hu/index.php?op=gazdasag&id=179

Ezert csinalja az sok munkaltato ha kulfoldon akarja dolgoztatni a munkavallalot, hogy kikuldi 180 napra, lejartakor hazarendeli, adn neki par nap szabit, hogy ne legyen gond es aztan ujabb kikuldetesi szerzodessel visszakuldi.

SilentDreams 2013.01.30. 14:24:00

@Rebarbaraa: Szép kis angol lista :)

Angliát megjártként: az Asda általában sok mindenben vezet az olcsó árakban, de tartósan ilyen olcsóságokon élni nem olyan kellemes, vannak sokkal jobb cuccok is....
Persze az elsö idökre, amig beindulnak a dolgok, kitünö, hogy ilyen olcsó lehetöségek is vannak (más üzletlácoknál is egyébként).

A mobilhoz még: valóban jó az O2, de a 3mobile-t is ajánlanám, ahol feltöltés nélkül ingyen skype jár a mobilról (bárkit mobilrol ingyen felhivhatsz, aki valamilyen modon be van jelentkezve a skype-ra). Nem mindig jó minöségü, de anno rengeteget használtam, s mostanában is, ha Angliaban járok... (csak onnan használva ingyenes)

Vörös Szonja, a tetovált lány 2013.01.30. 14:24:05

@miegysmàs: teljesen egyetértek... a szüleimet is a pár-év-múlva-jobb-lesz dumával etették, most engem próbálnak; sajnos gyerekem nem lehet, akit amúgy szintén ezzel etetnének.
.....
Tessék mondani, miért is nem ért Orbán ahhoz, ami a dolga? Ha én nem értenék a munkámhoz, fel sem vettek volna. Vagy ha menet közben derül ki, akkor szépen távozhatnék.

Én nem értem ezt az országot, és az ország sem érti, hogy sokadmagammal együtt mi a bajunk vele. Ezért is fogom gyarapítani a távozók számát még eggyel, és kizárólag látogatóba jövök majd a szüleimhez. 36 vagyok, nem olyan vészes. Bizonyos szempontból meg már az.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 14:26:12

@kiskutyuska: Hasonlóakat írtam én is. Én 2011 őszén bepakoltam a családot (feleség, gyerek) a kocsiba, meg annyi cuccot, amennyi befért, aztán elindultunk. Azóta nem voltunk Magyarországon, és nem is nagyon tervezzük. Rokonok-barátok természetesen voltak itt nálunk. Minek menjek én oda.

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:26:45

@labirintus1: Nem tudom hol elsz, dolgozol.. de az eu-s biztositasi kartyat pl Angliaban dijmentesen kiadjak. Es azzal barmely au tagorszag orvosi ellatasara jogosult vagy ingyenesen, de a fenti linkeken reszletesen megtalalod mikre. Nyilvan ami itt a magyaroknak sem ingyenes, torvenyben biztositva az neked sem. De minden mas igen.

tucano 2013.01.30. 14:26:55

@bpetya75: ezt már írtam, bár nem neked, hogy mire számíts. Varrattam egy capoeirás nacit, ami alapból piros, oldalán fehér-zöld csíkokkal, a fenekén pedig szépen piros-fehér-zöld trikolór virított. Brazíliában minden Fluminense szurkoló utánam jött kezet fogni. Itthon, bár nem számoltam, de legalább 10-en beszóltak, hogy mit képzelek, hogy a seggemen hordom a magyar zászlót...
Ahol most élünk, a házon a tengerre néző oldalon van egy zászlórúd. Kitaláltam, hogy felhúzok rá egy magyar haditengerészeti lobogót. Mit ne mondjak, csak az osztrák-magyart találtam, ami nem túl tetszetős. Akkor a gyerek kalózmániája miatt olyat szerettem volna, hogy trikolór, de középen halálfej csontokkal. Azt mondta a hazai zászlóvarró, hogy ő ilyet nem vállal. Miközben a boltban TALÁLTUNK ilyet brazil zászlóval, mert semmi kifogásuk a blődségek ellen, hát kinek ártana ez?

DieNanny CH 2013.01.30. 14:27:20

@Rebarbaraa:

Én akkor törvényt szegek, de légyszi, ne szóljatok senkinek! Fogászatra és influenza-védőoltást beadatni Mo-ra járok, ezért fizetem az önkéntes TB-t 8 éve. Tehetném, hogy nem a városi rendelőt veszem igénybe, hanem magánrendelésre megyek; viszont egyet nem értek: tavalyelőtt magánrendelésen voltam fogászaton, ahol szintén kérték a TB-kártyát. Ha nincs, akkor ott sem fogadnak?

bpetya75 2013.01.30. 14:28:05

@Babette_:

Indulni mi is 78-an indultunk, de azokat, akik nem végezték el az egyetemet nem számoltam bele, mert minek. Azért az elhullás elég erős nálatok...

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2013.01.30. 14:28:44

@Jani haverja: ez a legjobb, mert igy arra koncentral az ember, hogy tenyleg teljesen letelepedjen kint. Sokkal elorebb vagy, mintha folyamatosan a gyokerek fele nyulkalnal. legalabbis a tapasztalat ezt mutatja.

Gerilgfx 2013.01.30. 14:30:22

mi a faszért akarna bárki egy olyan terrorállamban élni, mint magyarország, amikor élhet például egy olyan terrorállamban is, mint németország, csak épp ötször annyiért?

xylon 2013.01.30. 14:33:04

@SilentDreams: en mostanaban a giffgaffrol hallottam jot, mondjuk nem hasznaltam.

Ezt a ketfele torteno egeszsegugyi biztositast nem nagyon ertem. Meg amikor Belgiumban eltunk a felesegem nem dolgozott csak ott volt velem akkor kellett fizetni de ez meg EU csatlakozas elott volt.

Angliaban ha hat honapnal (lehet ez tobb a GPm mondta) tovabb az orszagban akarsz maradni akkor jar az egeszsegugyi ellatas akar dolgozol akar nem. Kerni kell egy kartyat online es azzal Magyarorszagon is ellatnak. Ketsegtelen hogyha valami hosszantarto betegseged van akkor "visszakuldhetnek" kulfoldre.

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:33:05

@SilentDreams: Koszi:) De ez csak egy kb 60 linkbol allo listam par darabja. Amugy az Asdaban a legolcsobbtol a legdragabb termekskalaig minden megtalalhato. En speciel csak felkaptam a fejem, hogy nalunk a legolcsobb tej literje is dragabb. De ott van a Morrisons (az azert nem olcso uzlet) es ugyanaz megtalalhato naluk mint az Asdaban is, csak dragabban:D

bpetya75 2013.01.30. 14:33:20

@tucano:

Emlékszem rá, hogy írtad. Az a különbség, hogy én nem akarok a zászlóba öltözni, csak kilógatni egy ablakon vagy a terasznál valahogy elhelyezni.

A zászlóvarróról eszembe jut Czupi bá, a kótert melletti eccség tulaja, hogyan reagált a macisörre. Balekok ilyet kértek. Néz rájuk nagy szemekkel, hogy az meg mi. Magyarázzák neki, hogy a málnaszörpre kell a sört rácsapolni. Öreg kihúzza magát: "Én ilyet nem csinálok! Kihozom a málnát meg a sört, aztán azt tesztek vele, amit akartok!"

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:35:03

@DieNanny: Ha kulfoldon elsz akkor kivaltod az eus tb kartyat azt mutatod meg, es aminek a tb altali megteritesere a maganorvos is jogosult azt a tb kifizeti neki es nem neked szamolja fel.

DieNanny CH 2013.01.30. 14:38:44

@bpetya75:
Én amikor a kórusommal '96-ban Olaszban voltam, és boroskólát ittunk, az olaszok meg voltak sértődve, hogy tönkretesszük azt a drága nedűt! (A borra gondoltak...)

DieNanny CH 2013.01.30. 14:40:53

@Rebarbaraa:
A gond csak az, hogy nem Eu-ban élek, hanem Svájcban. Tehát ilyen szempontból ez is kétfelé-fizetésnek számít, nem? Mármint Svájcnak és Eu-nak.
Tudom, S már sok mindent megenged, amit Eu is, dehát ezzel nem vagyok tisztában.

tucano 2013.01.30. 14:41:31

@bpetya75: látom magamat, ahogy öltögetem a Jolly Rogert a korona fölé:)

Macisörhöz:
Ülök múltkor a repülőn, előttem meg egy nagyon elegáns angol úr:
"-Kedves Stewardes, milyen az Önök vörösbora?
-Ez egy nagyon finom és különleges szerb vörösbor, kifejezetten ínyencek szokták kérni.
-Nagyon jó, évek óta foglalkozom borkultúrával. Kérnék egy kétdecis kolát és abba öntsön bele egy decit kérem"

Legurguláztam a székről, de a sztyuvin is láttam a hatást.

hardw 2013.01.30. 14:43:47

minek jönne haza bárki is, ha kint normálisan elél, nem cseszegetik, és úgy érzi, hasznos tagja a társadalomnak.

itthon meg vegzálják az embereket mindenféle adókkal, lehúzásokkal, nyíltan lopják szét az állami földet és vagyont, és ha betörnek hozzád, a rendőr is csak kiröhög.

csak jelzem, ha 2014-ben a fidesz és az mszp eltűnne, és mondjuk egy olyan kormány kerülne hatalomra, aki tényleg az emberek érdekeit nézné, és megkezdődnének az átalakítások, akkor is legalább egy évtized kellene, hogy elkezdjen szépen lassan jobb lenni. azaz, még évekig rossz lenne.

ki akarja ezt? és mindez azért van, mert pár politikus és oligarcha arany vécécsészét akar magának...

labirintus1 2013.01.30. 14:43:50

@Rebarbaraa: Nekem nem jár EU-s TB kártya mert ún. "önálló biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szervezet"-nél dolgozom.

Azaz amikor orvoshoz megyek, akkor nekem számlát kell kérnem, amit utólag visszatérít a biztosítóm.

Persze Mo-on ez sem olyan egyszerű. A körzeti orvos nem akarta megkezdeni a számlatömbjét csak miattam, de "okosban" ellátott volna anyám TB kártyájára. Egyszer meg az ügyeleten csak annyit mondtak, mikor számlát kértem: "Hajnali 2-kor?!!!" Úgyhogy inkább elláttak ingyen. De ez mindenkinek rossz. Főleg a magyar TB fizetőknek, mert én simán kifizettem volna az ellátást, hiszen úgyis visszatérítik.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 14:44:23

@kiskutyuska: Tudom, hogy a tapasztalat ezt mutatja, bár azért van annak is lényege, hogy mi nem tudatosan kényszerítjük magunkat arra, hogy nem megyünk Magyarországra, mert akkor könnyebb itt a beilleszkedés, hanem egyszerűen nincs kedvünk Magyarországra menni. Egyszer megtapasztaltuk az élhető, emberi világot, arra is rájöttünk, hogy az élet rövid, minek pocsékoljunk el arra heteket az életünkből, hogy olyan helyre menjünk, ahol nem érezzük jól magunkat?

Hari Seldon 2 2013.01.30. 14:45:20

@Rebarbaraa:
"Aki csak a "Mo-n sem volt rossz dolgom, csak kiprobalni magam/kaland kedveert mentem ki" kategoriaba tartozik az valoszinuleg haza fog jonni. "

Nem tudom mit értesz kaland kedvéért. De például a magam estét mondom.
Mi egyértelműen döntő (na jó, mondjuk kétharmad :-) ) részben a politikai okokból megyünk ki, egyharmad részben gazdasági okból.
41 évesen családdal. Ha ez a "kaland kedvéért", akkor jelzem, hogy amíg az Orbán-szekta & Simicska-maffia uralja az országot, akkor minden érdeklődőnek azt válaszoljuk: "igen, persze, meglátjuk, hogy mikor jövünk vissza." És máris belekerülünk a "talán visszajönne" kategóriába.

SilentDreams 2013.01.30. 14:45:53

@Rebarbaraa: A dolog egy kicsit sajnos bonyolultabb!

Az EU-s egyészségügyi kártýat bármely EU-országban ingyen kiadják, ha ott dolgozol és ott fizeted a "TB"-t. Ez eddig rendben is van. Viszont ez az európai unios országokban csak sürgösségi ellatásra jogosít fel ingyenesen, többre nem!

Tehát nem tartozik bele ebbe, ha egy vérévetelre, kivizsgálásra, stb. mennél egy másik európai unios országba (másik = nem abba, ahol dolgozol). Igy hát ezzel a kártyával Magyarországon is csak sürgösségi ellátásra vagy jogosult külföldön dolgozóként.

Ha külföldön dolgozol, akkor megyszünik a magyar TB-kártyád (hisz külföldön fizeted a TB-t már) és ennek hiányában a sürgösségi ellátáson kívül ingyen semmire sem számíthatsz Magyarországon sem.

Ez alól van kivétel: akik rendelkeznek továbbra is egy másik únios országban állandó lakhellyel, azok kérvénnyzhetik, hogy ebben az EU-s országban is mindaz járjon nekik ingyenesen, mint abban az EU-s országban, aho ldolgoznak (E-106-s nyomtatványon kérvényezhetö, ha jól emlékszem még a számára). A kérvény elfogadása után tehát Magyarországon is jogosult vagy az összes ingyenes orvosi elltásra (ha igénybe veszed ezt, akkor a 2 EU-s ország Egészségpénzt´ra lerendezi ezt pénzügyileg egymás között utána).

Ez eddig mind szép és jó, csak vannak olyan EU-s országok, akik nem ismerik el a másik EU-országban lévö állandó lakhely fogalmát, ha náluk élsz, és nem adják meg ezt a lehetöséget. Ilyen pl. Anglia is: hiába próbálkoztam anno, többször visszautasították.
Ehhez képest a német egészségpénztárom azonnal rábólintott és így újra él a magyar TB-kártyám is... méghozzá úgy, hogy a törvényeknek megfelelöen csak Németországban fizetem a TB-t.

Aki viszont pl. Angliában lakik (doglozik), és ugyanezt szeretné, annak sajnos csak az a lehetösége marad, hogy külön fizesse - törvényelelnesen - a magyar TB-t is, így marad csak érvéynes a TB-kártyaja...

Szóval egy kicsit bonyolult, de ha szivesen venném, ha Angliában élve más tapasztalatokról számolnál be és elfogadnák ott is az E-106-os kérelmedet...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 14:46:58

@hardw: Erről írtam én is kb 100-150 hozzászólással fentebb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.30. 14:47:25

@poolman: A félmilliós szám úgy jött ki, hogy Németországban 100 ezerre becsülték a magyarok számát. Ha tényleg háromszor annyian vannak Németországban, akkor mennyi lehet a teljes létszám? Egyébként fentebb Eiknarf azt írta, hogy a német KSH 82 ezer magyart tartott nyilván egy éve.

teknoc erno 2013.01.30. 14:49:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: még, jó, hogy vannak mo-nál szarabb helyek és van mire hivatkozni.

Zedder 2013.01.30. 14:49:36

@Fradista Utazó: Nem tudom te hol élsz most, én korábban Budapesten.

"Ehhez képest a közúti forgalom az öt-hat évvel ezelőttihez képest 1-3 százalékkal esett vissza"

Én azt tudom, hogy a város egyik feléből kellett a másik végébe eljutnom minden reggel és este haza. 5-6 éve ez bizony 1 órába is beletelt, mielőtt eljöttem, általában 20 perc alatt abszolválható volt ugyanaz az út, ugyanabban az időben.

"a tömegközlekedési utasszám valamivel erősebben, de ott sincs olyan visszaesés, ami másfélmillió ember hiányára utalna."

Erről nem tudok nyilatkozni, de ahogy olvasom, nagyon sokan felköltöztek a fővárosba vidékről. Mert Budapesten még volt munka. Szóval mondhatni pótolva lettek az utasok.

"A személyi jövedelemadóban sincs nagyobb visszaesés, mint amit az egykulcsos adó bevezetése indokol,"

Erről rég láttam statisztikát, van már friss adat?

"az ÁFA-bevételek visszaestek, de nem zuhannak"

Pont a múlt heti HVG-ben írták, hogy tavaly 100 milliárd forinttal kevesebb jött be. Azért az nem kevés.

hardw 2013.01.30. 14:50:23

@Jani haverja: és valóban!:)

különben tényleg ez a baj, és ez sokkal jobb volt az előző rendszerben, mert ott legalább a hétköznapokban nem ment a szemétkedés, és sokkal élhetőbb volt a világ (még a határokon belülre zárva is).

majd 50-100 év múlva kíváncsi leszek, hogy mit fognak annyi idő távlatából írni erről a korról. akkor már talán jobban át lehet tekinteni a hatásait. sajnálom hogy ez lett, gyakorlatilag mi még nem látjuk, de most rombolják földig ezt az országot, és félek tőle, hogy ha már nem lesz mit lopni, elhúznak, és mossák kezeiket.

collateral collector (törölt) 2013.01.30. 14:52:37

ilyen ez a fidesz-kormány; megszálló hatalom és szovjet hadsereg nélkül is elérik, hogy 3x annyian meneküljenek el az országból, mint '56-ban.

eleinte nyilván zavarta a fideszt, hogy az emberek a lábukkal szavaznak, de viszont most már az "előnyeit" nézik inkább, és direkt akarják elüldözni az embereket! "aki nem szavaz ránk, az menjen is" - ez a mögöttes szándék.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.01.30. 14:53:46

Azon kéne inkább elgondolkozni, hogy ahoz a nyilvánvaló tényhez, miszerint néhány éven belül elmegy magyarországról a munkaképes lakosság jelentős része kinek fűződik érdeke.
Én csak azt remélem, lesz 100 év múlva valahol valami nyelven írt történelemkönyvben egy fejezet egy ezeréves nemzetről, ami eltűnt európa szívéből, és talán ott lesz egy dőlt-apróbetűs kiegészítésként, hogy végül a hágai nemzetközi bíróságon halálra ítéltek ezért néhány száz embert, és néhány szézezer teljes vagyonelkobzás után kapott pár évtized letöltendőt. Mert mi a népírtás, ha nem az, hogy megszűnik egy nemzet?

Daniel M. 2013.01.30. 14:56:06

@Rebarbaraa: Azért vannak olyanok, akik ezzel a 180 nappal játszanak. Kérdés, hogy megéri, vagy sem.

De pl. a cikk, amit belinkeltem, nem beszél arról, hogy bizony elég szép számban vándoroltak ki Ausztráliába, Kanadába, U.S.A.-ba is.

Ázsiába is azért mentek ki, szóval, ha csak ezekből indulunk ki, akkor bőven lesz az a fél millió több is.

Rebarbaraa 2013.01.30. 14:56:30

@DieNanny: te nem eu tagorszagban elsz, en viszont az eu tagorszagok egyezmegyei szerinti tb es ado torvenyeket taglaltam:)

miegysmàs 2013.01.30. 14:58:39

@DieNanny:

Azert ezzel vigyazz,elvileg ket helyen egyszerre nem fizethetsz egeszsegügyi "hozzajarulast"
Svajc nem unios orszag,de sok mindenben többekközt ebben is az Unios iranyelveket követi.
Fogalmam sincs mi lehet igazabol a következmenye a parhuzamos fizetesnek,de lehet,hogy nem kellene megtudni.
En is voltam otthon maganrendelesen,a TB szamodra van szüksegük,az meg azert mert ha otthon fizetsz,akkor a gyogyszerek lehetnek tamogatottak amiket felirnak,ha nem otthon fizetsz,akkor minden esetben a teljes arat kell megfizetni.

Fradista Utazó 2013.01.30. 14:58:52

@Zedder: Én konkrétan Nyugat-Németországban élek, ha ez számít ;-)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 15:01:06

@hardw: Nem tudom, hogy mi lesz Magyarországgal, de én - főleg innen kívülről nézve, talán kicsit objektívebben látva - nem sok jót jósolok. Az a baj, hogy egyetlenegy apró jelét sem látom annak, hogy ott bármiben is egy kicsit legalább pozitív irányba fordulnának a dolgok.

Mondjuk én a Kádár rendszerben sem éreztem jól magam, ott meg a szabadság hiánya volt az, amiért nem (1990-ben szereztem a diplomámat, úgyhogy azért már fiatal felnőtt fejjel is éltem valamennyit az átkosban). Úgyhogy én valószínűleg a Kádár rendszerben is elmentem volna Magyarországról, sőt, biztos, hogy nem vártam volna 42 éves koromig az elmenetellel, de annyiban viszont nagyon igazad van, hogy azért akkor legalább az emberek egymás iránti viselkedése sokkal jobb volt, és ez sokkal élhetőbbé tette az országot. Én verem a fejem a falba, hogy miért csak 42 évesen léptem le, de hát a kis naív lelkem azt hitte, hogy majd a rendszerváltás után egyre jobb lesz ugye...

Void Bunkoid 2013.01.30. 15:01:19

@Rebarbaraa: "De itthon meg call centerbe sem erdemes elmenni dolgozni annak aki nyelveket beszel mert adozas utan sem visz haza tobbet 100-170 ezernel. Egy alberlet - legyen egy egyszoba+konyhas- 40-60 ezer, a rezsi kb ugyanennyi. Elj meg"

Miért van az, hogy itthon mindenki ebben gondolkodik, hogy a világot a vállára véve és fene felnőttként EGYEDÜL fenntartson egy albit, bezzeg ha kimegy Londonba, akkor játszhatja a bohém kollégistát, és - az amúgy összességében szintén a fizetésének jó háromnegyedét elvivő - megélhetési költségeit megosztja nyolc-kilenc szimpatikus vietnámi/lengyel/román/indiai fiatalemberrel, és minden szép és jó?

Itthon miért égő tömegesen lakni, odakint miért elfogadott?

hardw 2013.01.30. 15:01:34

@bunny.hu: ezért maximum a nép vonhatja felelősségre a vezetőit. a nép pedig teljesen és tökéletesen impotens. elmenekül a saját hazájából, amihez ugyanúgy 1/10.000.000 joga van, mint a politikusoknak, mégis hagyja, hogy azok úgy tegyenek, mintha több joguk lenne hozzá.

fel kellene fogni, Trianon idején is, és korábban is mindig a széthúzás miatt bukott az ország egy nagyot. most sincs másképp. ha nincs "külső" ellenség, aki ellen össze lehet fogni, az emberek egymást utálják.

ez egy ilyen nép. aki felismeri és van elég féreg hozzá, az ki is használja (ld. magyar történelem, de ez zajlik épp most is).

a nép meg hallgat és tűr.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 15:04:00

@Daniel M.: Meg itt is vagyunk páran pl. Albániában is, de tudok olyanról, aki Romániába, Bulgáriába, Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, stb. ment, van is poszt itt a HÁ-n is ilyen.

Bobby Newmark 2013.01.30. 15:04:39

Azért az hozzátartozik a történethez, hogy '56 után azért akadt ott egy ilyen apróság, hogy Vasfüggöny, amin nem volt olyan egyszerű átszökni. A legtöbb embernek nem is volt nyugati irányba érvényes útlevele, az illegális határátlépést meg kevesen kockáztatták meg.

miegysmàs 2013.01.30. 15:05:13

@*Vörös Szonja*:

A 36 az pont a legjobb kor,az ember mar ismeri annyira magat,hogy tudja mit,miert vallal.
Jo lenne.ha nem ezen kellene gondolkodni,hogy menjünk,vagy maradjunk.
Es nekem is ez jutott eszembe,egy atlagembert,ha nem azt csinalja amit elvarnak töle,a szerzödeseben leirtak......jol segberugnak es nezhet egy jo nagyot.

Amig azt latjuk ,hogy masoknak meg mast lehet,mert ezt ök megengedtek maguknak,addig minden marad a regiben.
Es nem a normalis embereknek kell forradalmat csinalni,hanem akik helyzetben vannak azoknak kellene normalisan viselkedni,es peldat mutatni.

Ha mindig azt hallja az ember,hogy amit a masii mond az csak hazugsag lehet,kezdi megszokni a füle,es szep lassan atszivarog ez a hetköznapokba is.

Mindenkinek marad a sajat igazsaga,abbol meg a közzöseg nem jut messzire.

bpetya75 2013.01.30. 15:05:53

@DieNanny:

Bora válogatja. Volt olyan, amikor a havernak azért kellett szólnia, hogy ne sajnálják ki a kólát a vadászból. ;-)

@tucano:

Pffff Ez tényleg durva. A VBK nem része a borkultúrának.

is 2013.01.30. 15:08:12

A harmadik aspektus pedig, hogy nem hazudnak a szemembe, és nem látom a legtöbb politikuson, hogy fontosabb neki a populista szavazatszerzés, mint az ország előbbre vitele. 1995 óta (első diáktüntetés) csak és kizárólag a nép butítása és hergelése zajlik. 15 évig csak befele ment a nép ebbe az irányba, és minél nagyobb baromságra buzdították, annál inkább buzdult, és amikor eljött egy értelmes gondolat azt egyre gyorsabban és kíméletlenebbül taposták el. 2008 március 9-e csúcspontja volt ennek a folyamatnak. És innentől már a népnek nem lehet hinni, hogy majd észhez tér. Nem is tért, még mindig a szemedbe hazudósak kapják a legötbb szavazatot. Kész.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:08:55

@Void Bunkoid:

Bolgár üzletembernek tolmácsoltam Budapesten. Aztán mondta, fizet tovább nekem normál óradíjat, de sétáljak vele és szerezzünk prostituáltat, mert még sosem volt prostituálttal, s kiváncsi milyen.
- De hát Szófia tele van prostituálttal, több a hirdetés, mit itt - vetettem közbe.
- Otthon? Ó, Isten ments, a végén még meglát valaki. De itt más.

Ez a válasz a kérdésedre.

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:10:24

@Daniel M.: Nem torvenytelen. Az egyezmeny azt irja elo h egyhuzamban nem lehet tobbet kinn mint 180, nap. Olvasd el.

@SilentDreams: Bocsass meg de mirol beszelsz? :)
idezlek:

"Aki viszont pl. Angliában lakik (doglozik), és ugyanezt szeretné, annak sajnos csak az a lehetösége marad, hogy külön fizesse - törvényelelnesen - a magyar TB-t is, így marad csak érvéynes a TB-kártyaja...

Szóval egy kicsit bonyolult, de ha szivesen venném, ha Angliában élve más tapasztalatokról számolnál be és elfogadnák ott is az E-106-os kérelmedet..."

Felhivnam a figyelmedet, hogy Angliaban ugy vallalhatsz munkat ha van NI szamod, azt pedig ok adjak, mert nem kikuldetesben dolgozol, hanem onallo eu polgarkent, alkalmazotti statuszu munkavallalokent. Ezzel az NI szammal abban a pillanatban ahogy a fizetesedbol elkezdik vonni a jarulekot, ugyanazokkal a jogokkal es kotelezettsegekkel rendelkezel, mint egy brit allampolgar.
Amugy pedig ha csak kiutazol mint turista es ott akarod elvegeztetni az rovosi vizsgalatokat, akkor nyilvan nem. nem is errol irtam. Mert nem vagyunk magyar nyugdijjasok akik gyakran passziobol, unalmukban mennek orvosrol orvosra. Itt arrol van szo, hogy ha kulfoldon vagy, megbetegszel, akkor az eus tb kartyaddal mebesz az ambulanciara es el fognak latni tb-re. ha korhazba kerulsz nem kell fizetni mert ellatnak a tb-re. ha a vizsgalaton az orvos vervetelt ker azt is meg fogjak csinalni tb-re. nem fog hazazavarni h ugyanmar takarodj haza es gyogyulgass ott. Ne keverd a szezont a fazonnal. :)

SilentDreams 2013.01.30. 15:10:52

@Rebarbaraa: "Ha kulfoldon elsz akkor kivaltod az eus tb kartyat azt mutatod meg, es aminek a tb altali megteritesere a maganorvos is jogosult azt a tb kifizeti neki es nem neked szamolja fel"

Sajnos, mint elöbb írtam, ez csakis sürgösségi ellátásnál megy. Gondolom pl. baleset, hirtelen rosszullét, stb...

Saját tapasztalat, míg Angliában éltem: Magyarországon elmentem a régi háziorvosomhoz egy egyszerü vérvétel/gyógyszer miatt, EU-kártya felmutat, mire ö: nem sürgösségi, így ingyen nem jár. TB-kártya nem érvényes, fel is út, le is út... (vagy kifizeted saját magad persze...)

Amióta megkaptam az "E-106-ost" Németoban, azóta él a régi TB-kártyám Magyarországon, és minden megy simán.

Persze ha csak sürgösségi ellátásban gondolkodsz, kakor OK. De ezt azért hozzá kell tenni, mert különben koppanás a vége..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 15:11:12

@Void Bunkoid: Rebarbara helyett válaszolok, bár én pl nem nyugatra mentem, és egy nagy kétlakásos házat bérelünk itt, mert itt megtehetjük, mindezt hárman, feleség, gyerek, én, szóval én nem "kollégiumi viszonyok között" élek. DE, ha ez a lehetőség nem lett volna, akkor lehet, hogy nyugatra mentünk volna, és lehet, hogy gyerekkel együtt kellett volna úgy laknunk, hogy más idegenekkel is osztozunk a lakáson. Hogy miért éri meg? Ezt átmeneti megoldásként kezeli, és ott van a fejlődésre lehetőség, nem is kicsi, Magyarországon meg nincs, ott nem átmeneti megoldásként kezelik a kialakult helyzetet az emberek. Másrészt meg nem mindegy, hogy mennyi pénznek tudod egy ilyen megoldással megtakarítani átmenetileg mondjuk az 1/3-át, azaz mennyi is a fizetésed 1/3-a.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:11:31

@teknoc erno:

Sőt! Mo. kifejezetten gazdag állam. A szerényen gazdagok között van, a felső 40 %-ban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.01.30. 15:11:42

@Rebarbaraa: Technikai infó: ha egy szövegben sok a link, a blog.hu szűrője automatikusan moderálja mert azt hiszi, spam. Blogtulajdonos azt teheti hogy megváltoztatja a beállításokat (hány linket engedjen át) , és néha még az se segít. De nagyon örülök, hogy sikerült megoldani, tényleg hasznosakat küldtél.

Ameddig a perspektívátlanság nem változik, nem fognak a külföldön élők hazamenni. Az nem perspektíva, hogy menjünk csak haza, és majd lesz valahogy.

miegysmàs 2013.01.30. 15:13:16

@labirintus1:

en ugy tudom,nem vagyok köteles a lakcimkartyamat leadni,csak azt kell bejelenteni,hogy ideiglenesen külföldön tartozkodom.

Akkor ertem miert kaptam meg az adobevallashoz a csomagot::))))

tucano 2013.01.30. 15:13:46

@bunny.hu: az nagyon érdekes a konteóban, hogyha nem mondod ki a nevét, akkor elhiszed és belehülyülsz. Próbáld meg úgy megfogalmazni, hogy van a népirtásról szóló összeesküvés elmélet...
Sokkal könnyebb lesz megemészteni a történetet, hiszen benne van a kétkedés, de az is, hogy kíváncsi vagy az igazságtartalmára.

SilentDreams 2013.01.30. 15:13:48

@Rebarbaraa: Akkor félreérthetöen írtam.

Egyértelmüen: külföldön dolgozol, de Magyarországon vennél igénybe - nem sürgösségi - orvosi ellátást.
Ehhez nem elég az EU-s egészségügyi kártya.

ablakkktalan (törölt) 2013.01.30. 15:13:50

Nem kell ide semmi különleges dolgot kitalálni, nagyon egyszerű az egész.

1. a bűnözést minden vállfaját vissza kell szorítani (erőszakos bűnözés, korrupció)
2. az állam minden eszközzel támogassa a becsületes úton járó munkavállalókat, vállalkozókat

Ha ez meglesz, maguktól visszamennek majd az emberek, mert jó lesz otthon élni.

A gond az, hogy a pillanatnyi érdekek miatt az összes kormány a nyugdíjasokhoz, a cigókhoz, a szürkezónában tevékenykedő állami pénzből élő "vállalkozókhoz" szól - akik amúgy is ide vannak kötve, mert csak kivesznek a rendszerből, és máshol ezt nem tudnák megtenni, szóval kár ajnározni őket - míg azokkal a képzett fiatalokkal, akik betesznek a rendszerbe, akiken az ország jövője múlik, na azokkal senki nem törődik.

Még csak látszatintézkedések sincsenek, amik az értelmes középkorú embereknek kedveznének, őket védenék. Persze hogy elhúznak innen egy olyan helyre, ahol jobban bánnak velük.

A politika azt hiszi, még mindig szocializmus van, hogyha fent azt mondják, hogy minden jó, és megígérjük, hogy jó lesz nektek is, csak még egy kicsit bírjátok, és emellé mosolyognak a kamerába, közben pofátlanul tömködik a zsebeiket, akkor majd az ember elhiszi hogy télleg minden jó és tapsikol hozzá örömében. 2004 óra ez már nem így van, mert van más lehetőség, és úgy néz ki hogy a magyar egyáltalán nem az a búbánatos szemű, megkeseredett fejőstehén, mint ahogy gondoljuk, egy évtized se kellett hozzá, és a munkavállalók 15%-a már le is lépett, pusztán mert nem bírják, hogy naponta az arcukba hazudnak és az ígéretek ellenére csak fejik őket.

És még jó sokan le is fognak lépni, egészen addig, amíg ez így lesz. Lassan leesik majd a politikai elitnek is, hogy nem lehet az embereket hülyére venni. És valszeg arra is rájönnek, hogyha az országban csak segélyező, maffiózó, meg nyugdíjas lesz, nem fog az a budai luxusvilla olyan sokat érni, mint ahogy az elsikkasztott százmilliók sem és nem lesz az olyan jó élet.

Már próbálkoznak, de megint csak a rosszabbik végén fogják meg a dolgot, kényszeríteni akarnak a maradásra, röghöz kötés, meg a faszom... Igazi kancigány módjára, erővel, "ittmaradsz és dolgozol nekem, vagy kicsinállak".

Igazi inkompetens, tehetetlen banda, ég a fejem, mikor látom, hogy az EU-ban cigánymódra alkudozunk, meg kijátsszuk az intézkedéseket, szabályozásokat.

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:15:08

@Void Bunkoid: Bocs de 39 evesen (meg nem toltottem be a negyvenet) gyerekkel, nem erzem magam bohem kollegistanak, es bocs de a te velemenyed miatt nem fogok tomegszallason sem lakni. Es elarulom neked, hogy azokon a szallasokon ha kulon szobad van akkor 70 fontot kernek hetente, ha lakast berelsz akkor 100-120 fontot. nekem megeri a +50 font h ne kelljen tomegszallason laknom. Es ezert a penzert nagyon csinos kis egyszobas+konyhas lakasokat lehet berelni. Szoval...en meg a kollegista...:DDDDDDDDDDDDD

TheRminator 2013.01.30. 15:16:08

@bunny.hu: " Mert mi a népírtás, ha nem az, hogy megszűnik egy nemzet? " NDK is megszűnt. Nem emlékszel?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:16:43

@bpetya75:

Persze. A lány mondta, hogy engem is vállal, de én kimaradtam ebből, s megvártam a parkban.

labirintus1 2013.01.30. 15:16:51

Még egy tipp arra, hogy hogyan lehetne megszámolni, hogy hány magyar állampolgár él külföldön. Itt lehet megnézni az Angliában és Walesben otthon használt nyelvek statisztikáját:
www.ons.gov.uk/ons/search/index.html?newquery=language

A magyarra 44 ezret ír. Ez a szám sem pontos, mert tudok egy pár emberről, akik nem voltak hajlandóak kitölteni a népszámlálási kérdőívet, meg valószínűleg azok sem jelennek meg, akik vegyes párban élnek.

bpetya75 2013.01.30. 15:17:35

@TheRminator:

Ott semmilyen nemzet sem szűnt meg. Hm?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:17:46

@bunny.hu:

Ne félj, nem fog megszűnni az ország. Kisebb lesz a lakossága, ennyi.

Elijah_Baley 2013.01.30. 15:18:41

monnyuk asztagban állnának a betöltetlen pozik, érteném a riányt, de így mi a gond? legalább nem az én adómból unatkoznak naphosszat a fészbuk elött
:)

Vitéz László 2013.01.30. 15:19:35

70 éves vitya kiráj népe lesz: 5 milla nyugger + 5 milla dakota ...

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:20:06

@Void Bunkoid: ja es kifelejtettem: 4*120 hol van neked egy angliai jovedelem fele???

Plumper_ 2013.01.30. 15:20:23

a legszebb az egészben, hogy egy csomó csököttagyú, békamenetes, gyűlölködő még külön örül is ennek.
"mennyenek csak a kis b*u*zilibsi drogos, naplopó, ingyenélő senkik el innen, legalább igazán magyar lesz ez az ország!" kábé ez a vélemény.

2013.01.30. 15:20:34

Miért probléma, hogy 500000 magyar külföldön dolgozik?
Először is 500000 kevesebb konkurencia van, ha munkát keresel. Mi lenne, ha ők is itthon lennének? Még nagyobb munkanélküliség.

Másrészt csak nekünk újdonság, hogy sokan dolgoznak külföldön. A világ fejlettebb részein ez természetes, sőt a fejletlen részein is. Csak a szocializmusban nevelkedettek nézik ezt szörnyülködve. Aki járja a világot és nem a Balatonon vagy otthon tölti a szabadságát, az látja ezt.
Én a 10 éves gyerekeimet úgy nevelem, hogy nyugodtan dolgozzanak külföldön, ha úgy látják jónak. Egy begyepesedett, elmaradott országban nem lehet igazán fejlődni, előrelépni. Az új technológiákat, ötleteket, újdonságokat a fejlettebb országokban lehet megtanulni és utána hazahozni. Ez már elég régen így működik, elég csak történelem könyveket elolvasni.

Nem kell annyira kétségbe esni és nemzethalált vizionálni.

Fradista Utazó 2013.01.30. 15:21:18

@SilentDreams: Legjobb tudomásom szerint a "sürgősségi" itt tág értelemben veendő. Azaz nem csak arról van szó, hogy megmentik az életed, ha úgy alakul, de minden olyan ellátásra jogosult vagy az EU egész területén, amelynek a szükségessége az ottartózkodás ideje alatt merült fel. Ez lehet akár egy enyhébb lefolyású begetség vagy kisebb sérülés is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.30. 15:21:48

@Void Bunkoid: Azért, mert okos ember nem megy Londonba. Anglia többi részére is mehet, az is az EU része (bár sokan elfelejtik).

Vitéz László 2013.01.30. 15:21:53

@roli101: és látod ez a gond... hogy a buták maradnak itthon... de nincs is eséjed eynni ésszel máshogy... nyajj fidessegget !

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:22:55

@labirintus1:

Ez azért nem pontos, mert sok romániai magyar is kiment, s ők nem Mo-ról mentek ki, de a nyelvi statisztikában meg ez nem különböztethető meg. Romániából hagyományosan nagy a kivándorlás. Pl. mára a román a legnagyobb bevándorló közösség Spanyolországban, már megelőzték az arabokat.

Vitéz László 2013.01.30. 15:23:35

@Imola29: "A szomoru, hogy nekem, ha orakat gondolkodom, akkor sem jut eszembe egy indok sem jelen pillanatban, amiert erdemes lenne hazamennem! :( "

akkor segítek:
túrórudi
erőspista
stb

Void Bunkoid 2013.01.30. 15:25:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: valahogy sejtettem...igaz, ma, a fészbuk meg ilyenek korában a vak is láthatja, hogy hogyan él a másik.

@Jani haverja: te a kivétel vagy, aki erősíti a szabályt :)))

Amúgy itthon tízesével lakva, a 100-170 ezres fizuból is - a lakbér-rezsi tizedelődésével számolva - mindjárt nem 80-120, hanem csak 8-12 ezer lesz a megélhetési költség. Innentől kezdve - pl ha a legjobb esetet nézzük, ha valaki kifog egy fővárosi 170 nettós callcenteres állást, és egy rezsistől 80ba kerülő albit a város szélén, ahol összegyűlnek tízen, levonva a tömegközlekedési költségeket, mindjárt van nettó elkölthető jó 150 ezer forintja. Ha nemcsak úgy lakik, de olyan életmódot is folytat, mint a brithonba szakadt kollégák (azaz szigorúan teszkó, néha _óriási házibuli_ az albiban, ahol megfőznek egy zacskó TV tésztát porból készült, mindössze vízzel felfőzendő szósszal, valamint mindenki elfogyaszt egy üveg kőbányait, meg hozzá még azt az üveg pájinkát, amit valamelyik lakótárs hozott hazulról a múlt hétvégén), akkor még akár félretenni is lehet ebből :P

2013.01.30. 15:25:44

@Vitéz László: te meg akaszd föl magad, ha nem tudod elviselni a valóságot. Téged se sajnálna senki, eggyel kevesebb szerencsétlen.

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.30. 15:25:54

Már megint sír mindenki.Mi azt igértük lesz 1 mill munkahely,már megvan a fele,mi szereztük a és teremtettünk lehetőséget a külföldi munkához.Ezt mindenki elismeri az országban és Európában.A másik elöny,ezektől elvettük a magánnyugdij megtakaritást,és jobb ha majd ők nem jönnek haza szavazni.Még intézünk kb 750000 helyet és élhetőbb is lesz az ország.üdv a Vezetőség.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.01.30. 15:26:49

@andaluzkutya:

"De elképzelhető valóban, hogy fölösleges Mo.-ra 10M ember"

Erröl van szó. Sokan vagyunk az országban.

=> Amíg a magyar termöföldek legnagy része a lakosságnak egy kis százalékának a kezében összpontosul, akik aztán multimilliomossá/milliárdossá válnak a rajta termelt profitból.

=> amíg a lobbizó vállkozások/vállaltok mesterségesen alacsonyan tartják a fizetéseket.

=> amíg a társadalmi (oktatás/kutatás) fejlödést gátolják a nemzeti oligarcháink.

=> amíg a cél az lesz mindig, hogy egy kaszttól kezdve felfelé senki ne adózzon, de minimum offsórozzon.

Ez egy ilyen ország. Csak vér árán tudsz rendet tenni.

Plumper_ 2013.01.30. 15:26:51

@roli101: mégiscsak annyival kevesebb adófizető van itt. tehát kevesebb emberre több adót vetnek ki, és ez így megy tovább.

@Vitéz László: ütős érvek! :-D

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:26:57

@Mr. Long: Igy van. nekem sem ment el az eszem pont a fovarosba menni. Es "videken" olcsobb az alberlet. Videket ugy ertem h masik nagyobb varos.

kyanzes (törölt) 2013.01.30. 15:28:17

Sajnos semmi túlzás nincs a kivándorlási hullám tekintetében. Eszméletlen sokan mennek el.

Az utóbbi 5 évben (2007 óta) több kollégám is külföldre ment dolgozni. Németország, Ausztrália, Ausztria és Egyesült Királyság volt a célpont. Németországba 3 kolléga is ment.

De nem csak itt érezni a kivándorlás következményeit. Egyik nap megyek vissza kontrollra. Orvos sehol.

- Hol van X. doktor?
- Kiköltözött Angliába. Múlt héten utazott el.
- Köszönöm szépen.

Így megy ez. Most a hónap végén újabb kolléga megy el németbe.

xylon 2013.01.30. 15:28:23

@Rebarbaraa: NHS ellatashoz nincs szukseg NI szamra, utlevel es lakcimigazolas (proof of address) kell. Ha tartosan ott akarsz maradni akkor jogosult vagy az ellatasra. Mondjuk nem tudom hogy hosszu tavu betegsegekkel mi a helyzet (rak, cukorbetegseg vagy valami nagyobb operacio) mert hala az egnek erre nem volt meg szuksegunk. Terhessegi gondozas tuti mukodik NI nelkul.

SilentDreams 2013.01.30. 15:28:41

@Fradista Utazó: Igazad van, de azért kicsit felivnám a figyelmet ennek a szubjektív voltára: azaz orvos és orvos különbözöképpen értelmezheti.

Ami biztosan nem nyilvánul sürgösséginek (saját tapasztalat):
pl. jártál Magyarországon egy orvoshoz korábban, évi x alkalommal kontrollra (bizonyos vizsgálatok), és továbbra is hozzá szeretnél járni erre a kontroll vizsgálatra úgy, hogy idöközben már külföldön dolgozol. Ez már nem sürgösségi ellátás. Ehhez nem elég az Eu-kártya. De mint írtam, erre is van az EU-n belül lehetöség, csak kérvényezni kell. Viszont nem minden ország adja meg...

Pl. egy fogorvosi vizit (nem magánpraxis) mikor sürgösségi és mikor nem? Elég nehéz határt húzni... :)

Zedder 2013.01.30. 15:28:57

@Fradista Utazó: akkor már érthető, szóval ez német statisztika volt?

"Ehhez képest a közúti forgalom az öt-hat évvel ezelőttihez képest 1-3 százalékkal esett vissza"

Mert úgy minden világos.

TheRminator 2013.01.30. 15:29:48

@Rebarbaraa: Na ha ennyire kolbászból van a kerités, akkor nem aggódom a lányomért, most megy ki a vőlegényével. Angolul beszél, és minden munkát elvállal.

miegysmàs 2013.01.30. 15:30:10

@SilentDreams:

Nem hallottam meg arrol amit irtal.En Svajcban fizetek betgbiztositast,es igy EU kartyam is van,csak ugye most forditva van.
Ha hazamegyek es baj van ezzel vehetek igenybe sürgössegi ellatast.
Ha mondjuk ezen felül pl. korhazi kezelesre szorulok,az OEP fogja az itteni biztositonak benyujtani a szamlat,es ök ezt egymas közt elrendezik.
En ugy ertelmeztem,igy a magyar TB kartyat nem is kell "eletben"tartani

bpetya75 2013.01.30. 15:30:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Vajh mennyi idő kell ahhoz, hogy egy nagy csomó ember nemzetté alakuljon? Szerintem 50 év nem elég hozzá.

DieNanny CH 2013.01.30. 15:30:48

@Void Bunkoid:
"bezzeg ha kimegy Londonba, akkor játszhatja a bohém kollégistát,"

A kiköltözők vajon hány százaléka játsza a "bohém kollégistát", és lakik tömegszálláson? Mert nagyon sokszor olvasom ezt kommentekben. Viszont posztokban annál kevesebben. Vagy ha mégis, az illető pár hónap után tovább tudott lépni egy saját albérletbe. Itt Svájcban gyakori a közös lakás - Wohngemeinschaft -, 2-3-4-en bérelnek lakást. Mo-on leginkább diákok körében megszokott.
Szóval én kíváncsi lennék, mennyi az az annyi...
25 éve még Mo-on is megszokott dolog volt a gyárak, városok munkásszállásai. Olcsók voltak, az emberek nem voltak röghöz kötve, ahol állás volt, oda mentek - Mo-on belül!!! Ma már szinte ez is eltűnt. Pedig ez megoldana otthon jó pár gondot.

GERI87 2013.01.30. 15:32:13

"hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni,"

....hogy az otthon maradott hozzátartozóit sürgősen kimenekítse az országból.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Olyan nem volt, ők is németek voltak.

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:33:03

@fidesz 6 tagkönyv: Elarulom neked, kedves Vezetoseg (uristen majdnem hozzairtam meg egy g betut), hogy az altalatok igert 1milla munkahely, a celevig/evre kivetitett munkahelyek szamaval a legutolso szamitasok szterint is tobb mint 98000 azaz KILENCVENNYOLCEZER MINUSZBAN vagytok! Ulj le! Egyes!

2013.01.30. 15:33:23

@Plumper_: ha elmentek akkor kevesebb adófizető van, de kevesebb munkanélküli is. Ha visszajönnének egyszerre, akkor majd 500000-rel több munkanélküli lenne az országban, nem pedig annyival több adófizető. A gond az, hogy munkalehetőség nincs az országban, mert dolgozni akaró az van.

andaluzkutya 2013.01.30. 15:34:03

Mi pl. hatan bérelünk egy házat. Az ember képes ennyire megalázkodni külföldön. Igaz, hogy mind a családtagjaim, de akkor is. Ha igazán kolbászból lenne a kerítés, akkor hatan hat házat bérelnénk:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:35:18

@bpetya75:

Annak idején a szovjet tankönyvben ez állt: "NDK - lakosok: 99 % németek, 1 % szorbok - 1961-ben megkezdődött az önálló keletmémet nemzet kialakulása". :-)

A kanadai nemzet 150 éve nem létezett, ma tény.
A macedón nemzet 100 éve nem létezett, ma tény.
A palesztín nemzet 50 éve nem létezett, ma tény.
A bosnyák nemzet ma tény, s 30 éve nem létezett.
stb.

Szóval erre nincs általános szabály. Akkor lesz nemzet, amikor sokan eldöntik, hogy nemzet

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:35:45

@TheRminator: Nincs kobaszbol, de nem is a mi borunkbol van. De jut is marad is. Kinn elo baratom szidott mint a bokrot, hogy itthon szenvedek, most hogy megyek, amihez fizikailag ott kell lenni mar o intezi nekem. orul, hogy megyek.

SilentDreams 2013.01.30. 15:36:25

@miegysmàs: "Ha mondjuk ezen felül pl. korhazi kezelesre szorulok,az OEP fogja az itteni biztositonak benyujtani a szamlat,es ök ezt egymas közt elrendezik."

Ha ez a további kezelés azért van szükség, ami miatt a sürgösségi ellatást is kaptad, akkor így van.
Ha viszont "csak úgy" ki akarod magad otthon vizsgáltatni (ne adj isten kezeltetni, operáció, stb), akkor ezt automatikusan nem rendezi a 2 Egeszségpenztar egymás között, csak akkor, ha ezt elöre kérvényezted (E106)

Vitéz László 2013.01.30. 15:37:08

@Plumper_: eszméletlen buta emberek vannak... ez a Roli ez valójában PROLI...

ijjen aljas buta feudális paraszt gondolkodás...

hogy elmegy a sok kreatív, szorgalmas, okos,
proli egyedül marad és akkor majd ő lesz a legokosabb, leg stb...

ekkora buta tahót

azt hiszi a gazdaság egy nagy gyönyörű arany gömb...
ami csak ugy magától való
és azt kell elosztanunk... minél kevesebben vagyunk annál jobb...

eszméletlen

Vitéz László 2013.01.30. 15:38:07

@kyanzes: nem baj !

majd (P)Roli101 megműt mindenkit...

mert ha minden orvos elmegy akkor ő lesz a legjobb... orvos is...

Plumper_ 2013.01.30. 15:38:17

@roli101: ha visszajönnek, itthon gályáznak, fizetik az adót.
ez nem így megy, ahogy írod. ilyen alapon kár, hogy nem csak összesen 1 millióan vagyunk. nagy bolt, nagy üzlet, kis bolt, kis üzlet.

@andaluzkutya: csak pénzgyűjtésre jó a hirtelen jött külföldi kaland, másra nem. az angolok emberszámba sem vesznek, suvickosnak tartanak - ők maguk meg utálnak dolgozni, mint az írek. őszintén mondom, sz@r lehet meghúzni magad évekig, hogy aztán itthon ki tudd fizetni egy kis lakás / luk felét.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.01.30. 15:38:38

@Void Bunkoid: Azért, mert nincs belőle kiút. Nekünk sincs Magyarországon lakásunk, úgyhogy tudom, hogy otthon azért költöznél tömegesbe, mert mást nem tudsz megfizetni, és ez _egy év múlva is úgy lesz_, mert nem látszik, hogy ugyan hogy lesz több jövedelmed egy év múlva mint most. Parafrázis: Magyarországon középiskolai tanárként nem keresel szignifikánsan több pénzt mint szobafestőként, csak hogy egy példát mondjak.

Amikor Londonba kimész bohémnak, ez azonnal megváltozik. Azonnal látod, hogy hogyan lesz neked nemsokára jobb, és ezért szobafestőként bohémkodni egy vállalható átmeneti megoldás. Amint megvan az első rendes állásod egy iskolában, egy irodában, egy oktatási központban, akkor azonnal van pénzed önálló albérletre.
Ez itt a nagyon egyszerű egyenlet: van rendes munkád = meg tudsz élni belőle.

Otthon most csak nagyon jó állással lehet önálló egzisztenciát teremteni. És nagy baj van, ha 28 évesen a kórházi nővér, középiskolai matektanár, gyógypedagógus óvónő, rezidens orvos (soroljam még?) nem számít "jó állásnak". 10 évvel ezelőtt még elvitatkoztunk azon, hogy hát bizony, a legjavából villamosmérnök lesz és meg tud élni, és én meg így jártam, ha nem vagyok elég okos ahhoz, hogy villamosmérnök lett volna belőlem. Nade a fentebb felsoroltak mára már hiányszakmák, és külön érthetetlen, hogy mégse lehet megélni belőlük. A külföldre távozás az egyetlen értelmes opció. Ha örököltél egy lakást akkor talán van esélyed, de ha nem?

Vitéz László 2013.01.30. 15:39:37

@roli101: te agyatlan barom !!!!! nem a munkanélküliek mentek el !

és nem is csak a munkavállalók

az összes kis közepes és nagy VÁLLALKOZÓ IS !!!!

cégek is mennek, munkaadók. beruházók

te agayatlan po:cs !!!! nem a hajléktalanok mennek először !!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:39:38

@Void Bunkoid:

Mint egy másik blogban írta valaki a félnapos gardenpartit 10 személy részvételével. amit ki lehet hozni 10 ezer forintból: mindenki kap a kezébe 2-2 nyers fasírtot, azt sütheti-eheti fél napig, meg fél kiló kenyeret, egy málnaszörpöt, s korlátlan a vízfogyasztás - még marad is a 10 ezerből!

Beru 2013.01.30. 15:39:48

A 15 lakásos társasházunkban két lakásból dolgozik kinn a családfő. Bíztam benne, nem ez az országos átlag...

Rebarbaraa 2013.01.30. 15:40:18

@andaluzkutya: De biztos nem egyszobasat-konyhasat az is max osszteruletben 30m2 ugye?:) Valld be szepen, hogy kenyelmesen elfertek es nem vagy elegedetlen:)

Plumper_ 2013.01.30. 15:40:45

@Vitéz László: rendben, ha ő fizeti az adót a hiányzó ötvenezer orvos helyett is, és ő dolgozik 50.000 praxisban! :-D

Vitéz László 2013.01.30. 15:42:37

@Plumper_: :)

az igazi orvosok persze hogy elmennek... amikor nemcsak sxar itthon és kevés a lé... de még ezek pRoli101-ek is itt vannak és suttyók...

amugy az unokaöccsém 4 hetente megy, de csak ügyelni... kb 1 milla /alkalom

ez óradíjban kb a 40szerese az itteninek... a kölcségek sem őt terhelik...

mement 2013.01.30. 15:43:11

Nem tudom eldönteni, mennyire hiteles ez a szám, bár most olvastan az index cikkét, hogy mi alapján becsülték meg ezt az értéket, de engem picit arcul ütött mikor kijöttem angliába, ráadásul közép kelet angliába, vidékre, és a sparban, a tescoban, a BK-ban, meg a O2 shopban, magyarul szolgáltak, és szolgálnak ki most is.

Vitéz László 2013.01.30. 15:43:31

mondhattyuk, hogy aki itthon marad az KALANDVÁGY ból... aki szereti a kihívásokat...

mepew 2013.01.30. 15:44:11

En ket eve elek Angliaban. Dolgoztam mint allat, de a lakberen es a kajan kivul nem sokra futotta. Havi 800 font fizu, 400 a lakber, 60 az utazas, es ha megraktam a hutot nem maradt szinte semmi. Szoval ugyanaz a szar mint otthon. Ugyhogy en holnap reggel hazamegyek :) alig varom. Utalom az angolokat, a szar idot, a szar kajat meg az undorito noket. Nem tudom, meddig leszek otthon, de ide biztos, hogy nem jovok vissza. Meglatjuk, mit virit viktor :D

2013.01.30. 15:44:13

@Vitéz László: Valóban eszméletlen, hogy ilyen sík hülyék, mint te, internet közelbe jutnak.
Új gondolom a röghöz kötés a feudális gondolkodás. Ha jól tudom, akkor 1514-ben a Dózsa-féle parasztfelkelés után iktatták törvénybe a jobbágyok szabad költözésének megtiltását, amit csak 1848-as forradalomnak sikerült teljesen eltörölnie.
Szóval szerinted állítsuk vissza azt a törvényt, mert a magyar nemzet akkor lesz újra nagy. Na az ilyenek miatt megy, akinek esze van, de te maradj csak.

Vitéz László 2013.01.30. 15:44:24

@mement: az jo... akkor el foglaltuk Angliát...

ez a kormány titkos terve... gyarmatunkká tesszük...

SilentDreams 2013.01.30. 15:46:25

Taj-kártya, EU-kártya, jogosultságok (sürgösségi - egyéb) részletesen pl az OEP oldalán: www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/GYIK_20121024.PDF

Lényeg (amiröl eddig irtam) az utolsó oldalon:
=>
"Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított magyar állampolgárnak Magyarországon van az állandó lakóhelye, akkor az illetékes – külföldi – biztosító által
kiállított igazoló nyomtatvány (E 106 vagy – 2010. május 1. után – S1) alapján, Magyarországon is teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult.
....
....
Tapasztalataink szerint a másik tagállambeli lakóhelyen teljes körű egészségügyi ellátást biztosító nyomtatvány kiállítására Nagy-Britanniában, Írországban, illetve Olaszországban munkát vállaló magyar állampolgárok esetében éppen a lakóhely fogalomnak a magyar jogszabályoktól eltérő értelmezése miatt NEM kerül sor. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban az orvosilag szükséges mértékig feljogosít az ellátások igénybevételére."

GERI87 2013.01.30. 15:47:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az osztrák és moldáv 50 éve....

De az NKD lakos az német, mint ahogy a KNDK lakos is koreai és mindkét Korea törekszik is (elvben) a "nép egyesítésére".

daito 2013.01.30. 15:48:18

@bunny.hu: jó kis blődség.
Most a konteó részén túl azért, mert Hágában egészen nyilvánvalóan nem ítélnek halálra senkit sem. És nincs itt semmi népirtásnak nyoma sem, épp elfoglaljuk Európát, csak ők még erről nem tudnak, pszt.

Plumper_ 2013.01.30. 15:48:25

@Felicitasz: a baj az, hogy az angolok meg az írek kutyába sem veszik a k-k-eu-iakat, és csak pénzt gyűjtögetni lehet évek alatt, ha meghúzod magad egy külvárosi likban (busszal oda-vissza a város 2,5 óra naponta), kényszerbarátságokat kötve néha bizony barlangrajz egyszerűségű emberkékkel.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: milyen igaz, legközelebb ki is próbálom. :-D

DieNanny CH 2013.01.30. 15:49:43

@mepew:

Kaphatunk tőled úgy egy hónap múlva a HÁ-ra posztot az otthoni kalandjaidról? Csak a szokásos módon: hogy kerestél és találtál állást, lakást, milyenek a magyarok, mi mennyibe kerül...
Előre is köszi!

2013.01.30. 15:50:16

@Vitéz László:
A kedves, szexuális szolgáltató kisiparos anyukáddal tölts az idődet, és őt sértegesd, mert meg is érdemli, hogyha ilyen szellemileg degenerált gyereket nevelt föl.
Engem ne sértegess, mert először is lepereg rólam, másrészt egyértelműen mutatja alacsony intelligenciádat, amivel én nem vitatkozok. Te vagy az a szint, ahova nem süllyedek le.

Bambulka 2013.01.30. 15:50:23

Magyarország szuper hely lehetne, ha Orbán meg a haverjai eltünnének végre.

rensenbrink 2013.01.30. 15:50:29

Pedig a jövő még sötétebb. A múltkor a rádióban volt egy hosszabb beszélgetés, 2030-ra 8 millió lakost jósolnak, a keresőképes lakosság 51%-a lesz cigány. Maradjon majd, akinek lesz kedve hozzá.

mement 2013.01.30. 15:50:50

@Vitéz László: Londonban biztos más az angol benszülöttek 'minősége', de vidéken amekkora sutyók, simán takeoverolni lehetne az egészet, a jég hátán is megélek, két kézel kaparom a gesztenyét magyar mentalitással:)

Intelli 2013.01.30. 15:51:02

@roli101: általában azok mennek ki külföldre, akik túlképzettek (tehát olyan képzettek, hogy itthon nem igazán fizetik meg őket valóban), vagy akik annyira alulképzettek, vagy olyan szakmában dolgoznak, hogy senkinek sem kellenek.

Egyik sem valós konkurencia egy átlagos ember számára.

don't 2013.01.30. 15:51:12

@Rebarbaraa: Jo hely lehet a tied,itt a dupla szoba 130,studio 7-800,1300 alatt nincs ketszobas haz/lakas.

mepew 2013.01.30. 15:52:04

@DieNanny: termeszetesen, remelem csak pozitiv dolgokat fogok tudni irni

Plumper_ 2013.01.30. 15:52:17

@mepew: mármint mit virít Vitya a hátralévő 1,5 évében? :-)
barátom, ha 800 fontot kerestél, akkor a minimálbért sem kaptad meg. az angol nők meg sztem nem undorítóak, csak megszokást igényel a cicahaj, manga smink és bitangnagy muffos.:-D

rensenbrink 2013.01.30. 15:55:27

@mepew: Megértelek, de van egy másik álláspont is: Egy haverom egy magyar Tescoban volt tagoncás 70K nettóért, kint ugyanezt csinálja, 1150 GBP-ért havonta. 300 GBP a szállás, egyébre elmegy még 300GBP, marad neki 550 GBP/hó. Majdnem háromszor annyi marad, mint amennyit itthon keresett.
Ha meg egy pár megy ki, találnak szobát 500 GBP-ért, ketten keresnek 2000-et, simán marad nekik 800-1000 GBP.
Az viszont hiba nélküli, hogy Angliát szerintem nem lehet megszeretni, minden úgy van, ahogy írtad:-))

ablakkktalan (törölt) 2013.01.30. 15:56:04

@Void Bunkoid: Azért azt ne felejtsük el, hogy az angolok elég nagy százaléka maga is flatshareben lakik, ez pusztán egy olyan lakhatási mód, ami magyarországon nem annyira elterjedt, nem pedig a csoróság fokmérője.

Ennek oka pedig az, hogy egyrészt minden mérték szerint elképesztően drága az ingatlan London környékén, másrészt meg akkor nagy város London, hogyha valaki vesz egy ingatlant mondjuk nyugaton, és munkahelyet vált, ami meg keleten van, akkor lehetetlen ingázni, oda kell költözni, a legcélszerűbb ilyenkor pedig egy flatshareben lakni, nem pedig eladni a házat és egy másikat venni.

Az már más kérdés, hogy pölö a magyarok által üzletszerűen működtetett flatsharekben a minél több emberre mennek, de ugyanannyi pénzért el tudsz menni jobb flatsharebe is, értelmes emberekhez, ami már nem a tömegszállás kategória. Persze oda már többnyire elvárnak egy szintet, amit sok magyar nem üt meg (legyen stabil melód, makogj angolul, meg ne egy szakadt csövesnek nézz ki).

Na ezek a magyarok, akik nem tudnak normális helyre elmenni, tartják el a szörkezónában tevékenykedő magyar "vállalkozók" tömegszállásait.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 15:56:24

@GERI87:

Igen, bár a kérdés veszélyes volt, mert ellentmondott a marxista nemzetfogalomnak. Ezért is írta a szovjet tankönyvem, hogy "elkezdődött a keletnémet nemzet kialakulása".

mement 2013.01.30. 15:57:08

@Plumper_: 800 font az nagyjából pont a minimlbér, napi 8 órában, vagy minimálbér és taxcredit napi 6 órában.

misztikus alfahím 2013.01.30. 15:57:30

Elég buta összehasonlítás az 56-os 176e és a mostani 500e.
1) Mennyi lenne az az 500 ha nem lenne unio és szabad munkaerővándorlás? Főleg mennyi lenne ha csak menekült státusszal kapna valaki munkát pl. Angliában?
2) Mennyi lenne az a 176, 1956-1989 közötti bármelyik évben ha varázsütésre eltűnt volna a vasfüggöny és bárki a személyiével elindulhatott volna munkát vállalni bárhova Európába?

A problémát értem, de a két szám összehasonlítása totál értelmetlen, mi több nettó demagógia.

bpetya75 2013.01.30. 15:57:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Oké, nem voltam pontos. Egy létező, erős nemzetből mennyi idő alatt lehet kiszakítani egy részt és önálló nemzetté tenni?

off

Isten áldjon öreg borz...

on

NIL7 2013.01.30. 15:57:36

Nagyapám 1913-ban visszatelepült Magyarországra az USA-bol .. és persze el is vitték az első világháborúba. Aztán a gyerekei itt születtek és el is vitték őket a második világháborúba, én meg a komcsik alatt éltem le fél életemet a hidegháborúban a gyerekeim meg ebben a balkáni katyvaszmocsaárban nőttek fel és egyenként kellett kiszivárogniuk a szabadabb világba és megküzdeni a nehézségekkel ... de legalább túl vannak rajta.
Mégegyszer ilyen baklövés nem fordulhat elő a családomban, itt állok a sodrófával és fejbeverem ha valamelyiknek netán eszébe jutna a három közül. Aki kiment Manchesterbe az kérem maradjon is ott a seggén, és Los Angeles is egy jó hely, de még Athen is. Az unokám pedig már ott született szabad emberként. Ha majd megnő, küldök neki fényképeket Matolcsyról.

2013.01.30. 15:57:41

@Intelli: Igazad van, a legtöbb ilyen. De ha most visszajönnének mindannyian egyszerre, akkor lenne számukra munka? Az orvosoknak biztos lenne, de a legtöbbjének csak úgy, hogyha kitúr valakit. Tehát nem lennénk előrébb velük. Először munkalehetőséget kell teremteni, aztán hazahívni őket, persze megfelelő fizetésért.
Rengeteg német dolgozik a világ minden táján, mégse sírnak a németek, hogy mi lesz velük. Ő helyettük megyünk mi.
Sokkal több lengyel vagy román dolgozik külföldön, mint magyar. A románok haza tudtak sokat csalogatni, rendes fizetésekkel.

don't 2013.01.30. 15:59:36

@rensenbrink: Nagyon sotet jovo ez,de mar tisztan latszik.Nkem nem volt c.osztalytarsam,a lanyomnak 3.Vannak olyan iskolak,/sok/ ahol 95% feletti az arany./Bar mar a U$@ban is fekete az elnok..;-]/

Rebarbaraa 2013.01.30. 16:00:04

@Void Bunkoid: Lehet, hogy neked ez az elet illetve lakhatas perspektiva, de egy felnott, gyermekes, epeszu anyukanak : nem!

Es kinn sem elnek a csaladosok tomegszallason. megmondom miert: mert kapnak lakhatasi tamogatast is. Azt pedig csak ugy, hogy kimegy az onkormanyzatis, megnezi mik az igenyeik, beszelget veluk, megnezi a jovedelmuket es a torvenyben eloritak szerinti legjobb megoldast itelik meg szamara. Pl anya+apa+ gyerek (nemtol fuggetlenul) nem lakhat egy szobaban. kicsit olvasgassal, okosodjal mert vannak kinn csladvedelmi szabalyok is nem csak tomegszallas meg ilyen-olyan nemzetiseg akiket lehet szidni. Ezzel a hozzaallassal (hogy tescos testa vizzel oldodo por akarmivel)....egyedul ellennel. De csak vegetalva. mert ilyen mentalitassa, majd pedig a kaja okozta egeszsegi allapottal dolgozni nem fogsz:D Uristen, ot ki szalajtotta ide? Vagy fizetett provokator?:D

Határátkelő 2013.01.30. 16:01:22

@roli101: @Vitéz László: Na, akkor ha nem hagyjátok abba egymás gyepálását, mindkettőtöket kitiltalak. Játsszátok le privátban. Kösz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 16:01:50

@rensenbrink:

"A múltkor a rádióban volt egy hosszabb beszélgetés, 2030-ra 8 millió lakost jósolnak, a keresőképes lakosság 51%-a lesz cigány. "

Ez valamilyen kabaréműsor lehetett.

A 8 millió az reális, de a cigányarány abszurd.

A cigányoknál, megkésve, ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint a magyaroknál: növekszik az urbanizáció és csökken a gyerekszám.

Jelenleg lehet 10 % a cigány, s ez sosem lesz 20 %-nál több az említett ok miatt.

miegysmàs 2013.01.30. 16:02:15

@SilentDreams:

köszi a valaszt,közben vegig olvastam a kommenteket,mar mindent ertek

bandi76 2013.01.30. 16:02:58

"Jelen pillanatban nem tudom elképzelni, mit tudna mondani a (mindenkori) magyar kormány, mellyel képes lenne rávenni a határátkelőket a hazatérésre. Talán nektek van ötletetek, amit majd meg is osztotok velünk a kommentekben."
Mondjuk kilátásba lehet helyezni olyanokat, mint állampolgárság megvonása, vagyonelkobzás, retorziók az itthon maradt hozzátartozókkal szemben... remélem, nem ez a terv...

mepew 2013.01.30. 16:04:24

@mement: uccso fizum 1030 gbp, ado 170, szoval maradt 850 napi 8 oraban nyomom egy meno szalloda meg menobb barjaban, mixerversenyt nyertem a varosban, megsem fizetnek tobbet mert ez itten az aljamunka. De en ezt csinalom 15 eve, nem ertek mashoz sajnos. Otthon 250 300 korul keresek. Ennyi.

rensenbrink 2013.01.30. 16:05:35

@don't: Addig ez a folyamat nem fog megállni, amíg a cigány szaktárs azt mondja, hogy neki a farka a munkahelye, és kapja korlátok nélkül a 8-10 gyerek után a pénzt. Ráadásul kiokosodtak, az egyik betolja a purdét árvaházba, a szomszéd meg kiveszi havi 80K plusz támogatásért.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 16:06:09

@don't:

A szlovák nemzet több évszázados múltal rendelkezik, azaz nem idevaló példa.

mepew 2013.01.30. 16:06:11

@mepew: ja, adokategoriam 747L M1 nem tudom miert de ez kurv@sok

miegysmàs 2013.01.30. 16:07:01

@Vitéz László:

Elnezest,a mondanivaloval nem lenne baj,csak a stilus lehetne egy kicsit csiszoltabb.
Jobb ha ez a hangnem kimarad,en konkretan jobban erzem magam töle.
Elöre is köszönöm.

Daniel M. 2013.01.30. 16:07:04

@Rebarbaraa: Nem azt akartam mondani, hogy törvénytelen, az érdekelne, hogy ez adott esetben miért éri meg.

rensenbrink 2013.01.30. 16:07:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dehogynem, 18 év alatt, simán. A magyarok kivándorolnak, és max 1-2 gyerek születik. A szaktársak meg löketik keményen.

Amorphis 2013.01.30. 16:08:57

Az 500.000 valós szám lehet, de a kint dolgozók többsége nem kitelepül, hanem ingázik. Ez rendszerint vagy hétvégén hazajövős, vagy 3+1 hetes beosztást jelent (számos ilyen ismerősöm van), tehát így nem annyira tűnik fel a hiányuk, és a pénzük nagyrészét is itthon költik el.
Azt egy nagy baromságnak tartom, hogy az emberek az adott (jelenlegi) kormány politikája, megítélése miatt mennek ki, max csak nagyon közvetve.
Egyszerűen az EU lehetővé teszi, hogy külföldön is viszonylag könnyebben dolgozz, és Nyugat-Európában szakemberként, diplomásként a 4-5 szeresét meg lehet keresni az itthoni béreknek.
Rengetegen megtakarítási céllal mennek ki, kicsit megszedik magukat, aztán itthon egy nagyobb beruházásaba fognak (ház, kocsi, vállalkozás).
A Nyugat-Európai bérekkel valószínűleg soha nem fogjuk tudni felvenni a versenyt, így akinek nagyon kell a pénz, az nem fog többé itthon dolgozni. A mérleg másik felében a család van, mert a kettő elég nehezen egyeztethető össze.
A családostul, vagy anélkül végleges kitelepülés szándékkal (mint 56-ban) országelhagyók száma szerintem a töredéke a fenti számnak.
Az emberek türelmetlenek, nagyigényűek lettek, mindenki, még az utolsó lepukkant gyári melós is nyugati színvonalon akar élni (ehhez persze minden joguk megvan), mindenkinek köll a plazma TV, BMW stb. Ezt itthon nyilván sose fogja összeszedni, ezért sokan, akár mélyen a szakmai tudásuk alatt elmennek külföldre kulimunkát csinálni. Sok olyan is kimegy aki semmihez se ért, de ott kint azt is jól megfizetik. Rengeteg volt osztálytárs, csoporttárs diplomával mosogat, vagy éppen kertészkedik, persze átszámítva 3-400.000 ért....
Egy darabig tök jó, de többség megbánja....

gabcigirl 2013.01.30. 16:09:04

@roli101:

Ő lehet hogy y-os Vitézy. Így persze egyből más a leányzó fekkvése:S

Daniel M. 2013.01.30. 16:09:42

@Fradista Utazó: Akkor te már értékes és hasznos tagja vagy a munkaválallói szférának a kormány értelmezésében.

De az lenne a jobb kérdés, hogy miért mentél ki, hogy a blog szellemiségét nézzük.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.30. 16:09:52

2002-ben még a szlovákok elött voltunk majd minden gazdasági mutató tekintetében.
Azidőtájt még ide jártak a románok idénymunkára Szabolcsba.
Velük riogattak, hogy majd ők jól elveszik a mi jól megfizetett munkánkat.
2006-os Euro bevezetéssel kampányoltak Medgyessyék.

2010-re majd mindenben utolsóak lettünk, és azóta se javult a helyzet, sokak szerint tovább is romlott tendenciáiban, pont mint előtte.
Ma már Szabolcsból járnak Romániába idénymunkára.

Egyértelműen gazdasági fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy megfordítsuk az elvándorlási folyamatot.
Erre 8-10 éves távlatban semmi esélyt nem látok.
A pártos gyűlölködés közbeni stabil semmittevések és elkúrások meghozzák előbb-utóbb a gyümölcsüket.

De a kérdés nem az, hogy mikor nem mennek ki, akik ki akarnak, és mikor jönnek vissza azok, akik elmentek.
Ezek nagyrésze anyagilag jobb életet talált, és az anyaország fogalma számukra kevesebbet jelent, mint az itt maradtak számára általánosságban, hisz kimentek, és mi maradtunk.
Egy részük akkor se jönne vissza, ha holnap Szlovák szintre zárkóznánk, mert Anglia tőlük is tutibb hely anyagilag.

A kérdés az, hogy mi lesz az itt maradtakkal !
Mert azokat a körülményeket melyben mi élünk, mi teremtjük meg magunknak.
Azon kell dolgozzunk hogy kiszakadjunk a semmittevésből és gyűlölködésből.
Aztán 1-2 Ratkó korszak, ha gazdaság rendben lesz helyre billenti a demográfiai katasztrófát is.

De nekünk most és itt kell helyre tenni a dolgokat.
Nem azokért kell siránkozni akik kimentek.

idiesel 2013.01.30. 16:11:24

Semmi gond, Matolcsy megoldja... Feltölti az üres helyeket fizetős kínaiakkal! Gratulálok.

mement 2013.01.30. 16:11:35

@mepew: Jaja, értem már. Nem tudom mennyit tudsz félretenni havonta, 15 éves vendéglátói tapasztalattal, érdemes szerintem elgondolkoznod, hogy egy ólcsobb országban saját helyet nyiss, abból a pénzből amit a menő hotel, meg menőbb bárjában, alja munkából össze tudsz szedni, és onnantól kevésbé probléma, hogy nem értesz máshoz. (Én is vendéglátos vagyok, vagyis voltam magyarországon, 6 évig, nightclubokban, és éjszakai mulatokban, napi 12-14 órában)

Kivánok amúgy, sikert és prosperitást a jövődre nézve:)

don't 2013.01.30. 16:11:52

@mepew: ezek szerint a minimalbert sem kapod+?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 16:14:08

@rensenbrink:

S a cigányok meg maradnak mind? Miért tennék?

S a magyarok nagy többsége sem fog elmenni, ez csak riogatás.

mement 2013.01.30. 16:14:17

@don't: Ez pont minimálbér felett van, kb 20p vel, ha jól számolom.

tucano 2013.01.30. 16:15:36

@idiesel: A kínaiak csak és kizárólag lehetőséget keresnek a bejutásra az EU piacaira. A következő országok rendelkeznek üzleti letelepedési programokkal az EU-n belül, akik kifejezetten a kínai és (orosz) tehetőseket akarják becsalogatni:
Málta, Portugália, Görögo, Spanyolország (még nem szavazták meg).
Ha tehetős kínai/orosz lennél, hová mennél? Matolcsyhoz?????
:D

nem megfelelő 2013.01.30. 16:15:44

Továbbra sem értem a kint és a Mo.-n dolgozók szembeállítását, egyik oldalról sem. Nincs itt semmi ellentét, az otthoniakat hasonló érdekek vezetik, mint a kintieket, bár a stratégiák mások.
Szvsz nincs szó "lábbal szavazásról", személyes tapasztalatom az, hogy mind ellenzéki, mind kormánypárti ember örül a kinti lehetöségnek, és ez független attól, hogy pont melyik a kormánypárt, és melyik az ellenzék :)

Általában az települ tartósan külföldre, aki ott kapott olyan állást, amire tartósan (fontos szó, még párszor megismétlem) tud alapozni, aki meg otthon él, az talált már olyan helyet, amiböl tarósan meg tud lenni otthon, vagy azon dolgozik, hogy legyen neki. (És ebben benne van az is, hogy a családi, szociális háló éppen hogy hozzá tud tenni ehhez a tartóssághoz, ha a politika esetleg nem is.)

Az EU nem ugyanaz, mint Amerika a 19. század elején: Mo. ti. az EU tagja, nemcsak mi mehetünk oda dolgozni, de onnan is tudnak jönni hozzánk, nem küldhetjük el öket, ha van munka - egyenlö feltételekkel pályáznak a magyar munkavállalókkal, ahogy mi is egyenlö feltételekkel pályázunk az EUs országokban a helyiekkel. (Egyenlö jogi feltételekkel: amiben benne van, hogy ha egy adott nyelvet (Mo.-n pl a magyart) tudni kell a melóhoz, akkor az kapja meg, aki jobban beszéli - de ez így normális.)

Magyarul: a jövö nyugdíjasait a jövö dolgozóinak járulékbefizetései fogják eltartani, függetlenül attól, hogy az a dolgozó melyik EU ország útlevelével rendelkezik - most se érdekel senkit, hogy a járulékot magyar termeli-e pl. Németo.-ban, vagy echte német. Ehhez az kell, hogy állások legyenek: ahol van elvégzendö munka, arra akad majd munkavállaló is, és pont az EU-ban senkit sem érdekelhet, hogy az illetö milyen EUs állam polgára. (Spec. szvsz a politikusokat pláne nem érdekli, honnan az adóbevétel, amíg ök költhetik el - és ez országfüggetlen.)

Az, hogy a többség hazavágyik az ismert környezetbe, az más kérdés, valószínü, hogy növekedö munkaeröigény esetén elsösorban magyarok jelentkeznének (vissza) Magyarországra, de magát a munkahelyváltást akkor is az fogja többségében motiválni, hogy mennyire igérkezik tartósnak a lehetöség.
(De akkor az ellenzéki éppúgy hazamegy, mint a kormánypárti - mondom, nem vagyunk mi annyira mások ...)

miegysmàs 2013.01.30. 16:16:06

@Intelli:

"általában azok mennek ki külföldre, akik túlképzettek (tehát olyan képzettek, hogy itthon nem igazán fizetik meg őket valóban), vagy akik annyira alulképzettek, vagy olyan szakmában dolgoznak, hogy senkinek sem kellenek.

Egyik sem valós konkurencia egy átlagos ember számára."

mint

orvos,
növer
bölcsödei gondozo
ovonö
tanar
autoszerelö,
vizvezetekszerelö,
kömüves,
acs
vendeglatos
CNC esztergalyos
minösegellenör
az összes kereskedelmi vegzettseg
...............................

es meg lehetne folytatni a sort

nem megfelelő 2013.01.30. 16:17:03

@nem megfelelő: Amerika a 20. sz elején ... nem vagyok jó matekból.

kovacs55 2013.01.30. 16:19:20

@!ebola:
Csak egy igaz ember volt akinek hinni lehetett (bele is rokkant az orszag) az pedig az igazmondo FLETO volt....

Void Bunkoid 2013.01.30. 16:20:14

@ablakkktalan: hát ez ilyen ízlések és pofonok kérdése, van aki imádja, van aki nem.

Angliában szeretnek a zemberek fletserben lakni, és hallgatni, ahogy a másik szobában élő vadidegen ember fitymája csattog este tízkor, valamint földrengetőket fingik alvás közben. Magyarországon ez nem menő.

Viszont Magyarországon szeretnek a lányok miniszoknyában járni. Viszont ez meg Iszlámiában nem menő, sőt egyes ortodoxabb-csúnyább helyeken akár az ember lánya fejét is vehetik érte.

mind csak ízlés meg tolerancia kérdése, de azért az, hogy valaki hozzáidomul egy másik társadalmi normához, az - szerintem - nem "jobb" élet. Csak másabb.

A "jobb" az, amikor az eredeti miliőben következik be minőségi változás.

Vitéz László 2013.01.30. 16:20:56

@Határátkelő: semi ojat nem írtam ami csunya.. a legdurvább: "agyatlan" "po:cs"

azt hiszem tekintve a szelemi színvonalát a kedves (p)roli101 nek ezek kedveskedések...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.30. 16:21:55

@nem megfelelő:
Azt se nagyon értem, hogy ezt úgy tekintjük mint egy nagyhirtelen és váratlanul jelentkező probléma.

Pedig a falvak, és a vidék elszegényedése évtizedek óta zajlik.
Egyre kevesebb a munka, egyre több ember megy el, és egyre kevesebb a reálbér.

Az én időmben egész családok költöztek Budapestre unokástul, gyerekestül, testvérestül.
Mert akkor még nem lehetett külföldre menni.

De a viszonylag egyszerűen elérhető, jobb életet már akkor is mindenki kereste.

Csupán annyi történt, hogy amíg az én időmben a "viszonylag könnyen elérhető" változást Budapest jelentette, addig ma a külföld is alternatíva sokak számára.

Ebben közre játszik az EU-s csatlakozás, a nyelvtudás erősödése, és a recesszió is persze.

Vitéz László 2013.01.30. 16:21:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

5 millió nyugger + 5 millió cigány

a 70éves vitya egyszeméjben képviseli majd mindkét csoportot...

ablakkktalan (törölt) 2013.01.30. 16:23:17

@Amorphis: Angliából hogyan lehet ingázni?

Az itteni magyar ismerőseim nagy részének esze ágában sincs hazamenni és közülük egy ember ment eddig haza úgy, hogy otthon akar élni, de kapásból vagy öt-hat olyat ismerek, aki már ingatlant vett itt és még több olyan van, aki ezt tervezi.

Akik meg nagyon hazamennének, mert nem találják a helyüket, azok többnyire képzetlenek és aljamunkát végeznek, ezért nem érzik jól magukat.

Vitéz László 2013.01.30. 16:24:51

@miegysmàs: ez ju vis...

ugord át... a széplelkeket olvasd... én nem akarom cizellálni a szomorú és nyers valóságot...

az "agyatlan barom" az nem durva... olvasd el mijjen színvonalat képvisel...
ezt kedveskedésnek szántam... miatta van feudalizmus sötétcség és mocsár 1013 éve

Spiegel 2013.01.30. 16:25:08

Én egyáltalán nem értem ezt a lassan egy éve tartó nyöszörgést a kint munkát vállalók vagy kitelepülők körül. Nem ezt akartuk a rendszerváltáskor? Van akinek kétsége volt a munkaerőpiaci nyitáskor, hogy nem ez lesz? Akik most döbbennek ezen, azok tényleg azt hitték, hogy Mo el fogja érni a német, osztrák, svéd béreket 2011-ig? Akik most hiányolják a fiatal járulékfizetőket itthon, pontosan tudhatták 2004-ben, hogy ez lesz. Ja, hogy a politikusok ezt elfelejtették reklámozni? Attól még gondolkodni mindenkinek szabad. Ne forgassuk már a szemünket. Portugáliából, Spanyolországból ugyanennyi ember vándorol ki, de épp tegnap olvastam egy cikket a Le Monde-ban, hogy Hollandiából még több. A német orvosok Kanadába mennek, a magyarok meg Németországba, a holland ápolónők Norvégiába, a magyarok meg Hollandiába. Ilyen a globalizált világ. Én egyáltalán nem értem, hogy miért kommunikálják a kint munkát vállalók ezt kvázi menekülésként. Emberek ez egy lehetőség, aki akar él vele, aki nem, nem. Hagyjuk már ezt az "elindultam bús hazámból" borongást.

Vitéz László 2013.01.30. 16:25:41

@ablakkktalan: "Angliából hogyan lehet ingázni?"

unokaöcsém kb havonta megy ki egy-egy hétvégére ügyelni...

ez ingázás... elővárosi repülő út:)

Void Bunkoid 2013.01.30. 16:25:49

@Rebarbaraa: igen, tudom, a briteknél igen gazdag támogatás van. Pont valamelyik nap láttam egy cikket a brit fiatal (nemceleb, csak tök átlag) kétgyerekes házaspárról, akik egy büdös percet nem dolgoztak életükben, mert a kinti "családi pótlékból" jobban megélnek, még luxusra is telik, mintha dolgoznának.

A legnagyobb vicc az, hogy lassan ti, kedves brithonba vándorlók tartjátok el a dolgozni nem akaró őslakosokat.

Igaz, itthon is ez megy, nekünk is vannak dolgozni nem akaró állampolgáraink, ők is elmehetnének már Angliába :P

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.30. 16:27:22

Mondjuk az is érdekes, hogy a Magyarországon élők és kiköltözni nem akarók felől meg is dögölhetek az utcán, de ha menni akarok elfelé egyből azzal jönnek, hogy a diplomámat az Ő pénzükön szereztem és fizessem vissza.
Az meg senkit sem érdekel, hogy mennyit fizettem az elmúlt években az államnak. (segítek, a képzésem többszörösét)

Foxtrotty 2013.01.30. 16:27:40

"Van-e visszaút? – hangzik a vitaindító kérdés."

Nincs

OKJ vizsgás tapasztalt jósnők állítják, hogy Orbán azért utazik most Moszkvába, hogy behívja az oroszokat. A határok mentén már folyik az aknamező 2.0 telepítése, Tito láncából pedig vasfüggönyt készítenek Hencidától Bonchidáig

Ezeket a nyilvánvaló tényeket a Fidesz által öncenzúrára kényszerített sajtó nem meri megírni, Népfaszával nem vernek csalánt

Reszelő Aladár 2013.01.30. 16:27:56

Amíg a világban egyszer is elhangzik, hogy válság van, addig itthon sem lesz rend.
Nem hibátlan a vezetés, de sosem volt az, sosem lesz az. Sehol sem.
Vegyünk egy egyszerű példát. Adott egy X munkáltató Budapesten és Bécsben. Azonos munkáért 3-4x annyit fizet Bécsben.
Ez mennyire a magyar kormány/állam hibája? Itthon magasabb az adó? Aligha. 10 % társasági adó, 16% SZJA. AZ ÁFA meg a gazdálkodónak visszaigényelhető. Mindig is az volt.

Kiszámíthatóságot várunk, közvetlenül az után, hogy reformokat és átalakításokat akartunk. Lehet, hogy ezek nem egymást követő napon valósulnak meg.

Aki elment, vagy hazajün vagy nem. Más országokból is mentek, előbb illegálisan, később szabályosan. Milliók mentek el Lengyelországból, Romániából. Az arányok minden esetre meghökkentőek.
Jelenleg az európai mainstream polika befogadó. Mert a külföldi szép.

Aztán egyszercsak nem lesz az. Amikor a külföldi letöri a béreket, és egy angol már annyi pénzért nem megy el dolgozni, vagy a munkavállaló jogai nem lesznek fontosak, mert "sokan állnak sorban", ha nem tetszik el lehet menni.

Amíg munkakjnálati oldalon el tudja tartani a nyugai állam a saját polgárait és a bevándorlóknak is tud munkát adni, addig nincs gond.
Volt ugye Írország a kánaán, oda akartak menni sokan. Kellemes élet, mesés (?) fizetés. Aztán jött egy válság, és a korábban a globalizáció mintaországának számító (94% GDP a multiktól származott) országból a bevándorlók mellett az őslakosok is elkezdtek kivándorolni (pont mint anno).
Ha most Európa (és főleg Németország) egy tartós stagnálásba vált (sanszos), akkor kint sem lesz majd munka.
Ha pedig csökken a munkahelyek száma, akkor a bérek is csökkenni fognak, és már nem éri meg kimenni/maradni.

Nem volt szó az emberi oldalról. Valaki szerint diktatúra van itthon, bár demonstrációt még nem vertek szét. Nincs sajtószabadság, bár véleményét bármikor elmondhatta. Magas az adó, bár nincs bejelentve. Alacsonyak a fizetések, bár valaki még ezt is csökkentené.
Amúgy van egy nem túl magas színvonalú egyészségügyünk. Nem túl kedvesek, de legalább nem törik a magyart. Van egy nem rossz oktatásunk, ahol alulfizetett tanárok próbálnak tudást átadni.
Aki kimegy, menjen csak. De jöjjön is majd haza, hozzon tudást, hozzon hozzáállást, minőséget. Akkor megéri és még profitálhatunk is belőle.

Az ország gazdasága a földrejzi adottságokból következik. Az átkosban a szovjetek elláttak vassal szénnel olcsó energiával. Tehát nem a mienk volt. Utána jött a 2000-es évek szolgáltatási láza, ahol egyre kevesebben termeltek, viszont nött a szolgáltatások mennyisége. Most ez látszik bukni (hogyan lesz a kilónként 1 centért vásárolt kávéból egy csésze 5-6$?), mert amíg ezt az ártöbbletet egy rendszer ki tudja gazdálkodni, addig működik, viszont ha nem, akkor bukik az egész.

Ez így kicsit csapongó, de talán pici igazság van benne.

don't 2013.01.30. 16:28:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szlavot akartal mondani. Az emlitett orszag ha jol tevedek 91 ota letezik.

Rebarbaraa 2013.01.30. 16:28:48

@Daniel M.: Valoszinuleg nem a "megeri" kategoria miatt van igy. Hanem mert mondjuk te a magar ceg a kulfoldi partnerhet kikuldod egy szakemberedet dolgozni. Nem akarod, hogy atvegye a partner, hanem a dolgozod csak segiteni, tanacsot adni megy. Ezt kikuldetesnek nevezik. Kikuldetesnek pedig ezek a szabalyai. Nem kinti munkavallalo, hanem magyarorszagi, o csak kikuldetesben van. Ugye erted? A kikuldetesnek pedig hidd el nagggggyon jo anyagi vonzatai vannak, hogy megerje:)

zopilote 2013.01.30. 16:29:36

@Vitéz László:
" erőspista "
Errol jut eszembe egy kis tortenet:
Par eve egy budai kerthelysegben varok a baratnomre - munkahelyi intejun volt -
es a szomszed asztalnal uzleti ebed mellett par magyar es kulfoldi angolul beszelget.
Egyikuk meglatja az Eros Pistat, es megkedi magyar partneretol, hogy ez mi? Hosszas
gondolkodas utan mondja a valaszt - Strong Steve!! - Majdnem leesetem a szekrol:)))

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.30. 16:30:00

@Fradista Utazó: Na de a félmillió ember nem egyik napról a másikra ment ki. Persze én egy nagyon szűk kört ismerek csak, de azt látom, hogy közülük aki programozó és tud angolul, az egyre inkább Angliában vagy Írországban köt ki.

Annak idején én amolyan "első fecske" voltam a munkahelyemről, aki dobbantott, most meg az számít kivételnek, aki még mindig otthon van.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.30. 16:30:07

@ablakkktalan:
Angliát elárasztották az "alja munka" tekintetében az EU-s recesszióval küszködő országok.

Angol az nem pucol budit, nem szolgál fel, nem takarít, nem mos, nem mosogat. Erre ott vannak Európából.
Mellesleg az emberek 70%-a általad kb aljamunkának titulált dolgot végez. Szerel, dolgozik, épít, takarít, ...

Javaslom figyelmetekbe az angol fiatalok példaképét:

www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4764841/Why-work.html
"Danny Creamer és Gina Allan (21 és 18 évesek) munkanélküliek, évente 17680 font segélyt kapnak (ez 6,1 millió forint). Eszük ágában sincs dolgozni, mert csak rosszabbul élhetnének, úgyhogy inkább egész nap nézik az óriásképernyős tévét, és eközben napi két doboz cigit tolnak el. Szerintük megérdemlik a segítséget, egyrészt, mert a szüleik sok adót fizetnek, másrészt mert semmilyen képesítésük sincs, ezért úgysem tudnának keresni, harmadrészt mert van egy négy hónapos gyerekük."

andaluzkutya 2013.01.30. 16:31:01

@Plumper_: Én nem Angliában vagyok, másrészt a bejegyzést viccnek szántam, mint ahogy az @Rebarbaraa: -nak leesett:)
Tehát nem húzom meg magam, fele annyit dolgozok, és kb. 15x annyit keresek a magyarországihoz képest magasabb pozícióban. Rengeteg szabadidőm van, amit a családdal tölthetek, erre ott nem volt lehetőség. Hitelt már letudtam, a mo.-i házat eladtam, most itt jön a házvásárlás nemsokára.
Úgyhogy annyira nem szar:)

Vitéz László 2013.01.30. 16:31:17

@zopilote: tessék a paprikát is mi tanáltuk fel !!!!

10milijó agysebész és gurmé országa vagyunk ! 2000 éves tudás...

Amorphis 2013.01.30. 16:31:28

@ablakkktalan: Nyilván vannak kivételek. Ha nem is ingáznak, de a többség nem végleges kitelepülési szándékkal megy ki, hanem csak pár évre, hónapra az általam említett megtakarítási szándékkal, vagy csak úgy buliból, esetleg nyelvet tanulni, melette dolgozgatni. Nekem 8 ismerősöm ment ki Angliába szerencsét próbálni, abból 6 egy éven belül hazajött...

ablakkktalan (törölt) 2013.01.30. 16:32:58

@Void Bunkoid: Otthon is a szomszéd szobából jön a fitymacsattogás, a lakások falai ugyanis egymással határosak, legalábbis ahol én laktam ott így volt.

A lányokról meg annyit, hogy háromszázezer magyar azért itt is van, ráadásul a legtöbbjük fiatal és középkorú, ambíciózus, szóval nem nélkülözünk semmiben :)

Rebarbaraa 2013.01.30. 16:34:16

@Spiegel: jaj istenem hagyjuk mar a standard orvos/apolono szoveget. Nincs annyi orvos es apolono az orszagban mint ahanyszorosan tobb mas foglalkozasu ember hagyja el az orszagot. Szted -es most vegyuk az 500ezret- amit Matolcsy mondott. Ebbol mennyi az apolono es orvos? :) Szerinted? Sztem ha 10% akkor mar nagyon mereszet mondtam. Annyira azert nem szaladtak ok. csak hirtelen latvanyosan tobb, de nem tomeges, mint az egyéb szakmak kepviseloi.

1bak 2013.01.30. 16:34:50

A feleségemért mentem a fodrászhoz, kicsit még várnom kellett, így végig hallgattam az épp akkor aktuális beszélgetést A téma az volt, hogy már tényleg sokan lehetnek külföldön, meg miért és hová megy, aki elmegy.
Egész biztos számot persze senki sem tud, de a fodrásznál, akkor senki nem volt, akinek hozzátartozója, igen közeli ismerőse már ne valahol máshol élne. Olyan volt viszont aki több emberről is beszélt, akiről tudja, hogy tavaly, tavalyelőtt ment el, azt is tudta, hová és, hogy mit csinál, meg hogyan és, hányszor jár haza stb.
Ez elképesztő volt, hogy egy spontán mintában minden szereplő ismert olyat, aki már kiment, és mindenki helyeselte az érintettek döntését.Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, zengte a kórus!
Az én ismerősöm, aki Londonban él, azt mondta, hogy nem tud úgy vásárolni, metrón utazni, hogy magyarral ne találkozna. Lehet, hogy London az egyik fő célpont és ott koncentráltabban élnek a magyrok , de London az mégse egy Edelény méretú város, csak jobban el lehet ott vegyülni a milliók között, mint idehaza az ezrek között.
Meglehet, hogy ebben a becsült számban Matolcsynak van igaza, egy véletlen eset, nála is becsúszhat. Hogy ezeknek a kint élőknek a nagyobb része jönne haza, azt már Matolcsyn nem tudjuk majd számon kérni, azt pláne nem, hogy soha sem.

ablakkktalan (törölt) 2013.01.30. 16:36:16

@Amorphis: Hát nemtom, én mást tapasztalok, Körülöttem még mindig ugyanazok a magyarok vannak, akiket jó sok évvel ezelőtt megismertem, nemigazán tűnnek el az emberek, sőt, egyre többen letelepednek.

De igazából tökmindegy, úgy van, ahogy van, ezen nem fogunk vitázni :)

Hari Seldon 2 2013.01.30. 16:36:24

@collateral collector:

"ilyen ez a fidesz-kormány; megszálló hatalom és szovjet hadsereg nélkül is elérik, hogy 3x annyian meneküljenek el az országból, mint '56-ban.

eleinte nyilván zavarta a fideszt, hogy az emberek a lábukkal szavaznak, de viszont most már az "előnyeit" nézik inkább, és direkt akarják elüldözni az embereket! "aki nem szavaz ránk, az menjen is" - ez a mögöttes szándék. "

Lehet, hogy ez a szándék, de pofára fognak esni a mi esetünkben. tavasszal lépünk, a lakást bejeletett lakcímet megtartjuk, hét végén két napra hazajövünk, és még aznap megyünk vissza. Ennyit azért rászánunk.
Eddig is mindig úgy voltam vele, hogy a "Orbán szekta & Simicska maffia" ellen szavaztam, ez után sem lesz másképp.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.01.30. 16:38:29

Pont ma kommenteltem Twitteren, hogy a doveri sziklákra lassan kitehetik a "Megtelt!" táblát. Azon apropóból, hogy én most eldöntöttem, hogy hazamegyek, meg a feleségem beszélt két másik emberrel éppen ma, aik hasonló cipőben járnak, mert mindenkinek herótja van attól, hogy itt is a "hallottam, hogy itt hirdetnek ilyen és ilyen munkát, ott dolgozik az XY ismerőse, ő majd tud szólni", és jár az ember alkali munkától alkalmi munkáig. Én heti 50-60 önéletrajzot kiküdtem az elmúlt pár hétben, visszajelzés 0. Igen, kb. 23-szor átszerkeztettem az önéletrajzom, van belőle A, B, C, D verzió.

Tehát:

Ha van RELEVÁNS szakmai égzettséged (értsd: szakmunkás, nővér, mindenre jogosítványod, ilyesmi) ÉS tudod az adott ország nyelvét, akkor elég jó dolgod lehet. Ha nincs, akkor nem ütőkártya a "dolgoztam már X-et és y-t is, nem büdös a munka, bármit bevállalok" frázis, mert nem te vagy az egyedüli ilyen, ugynarra a szobatakarító/mosogató/raktáros/gyári segédmunkás pozícióra lesz 40 másik jelentekző, és az nyer aki közel lakik/agresszív/van autója/ott él már egy ideje és van referenciája/stb.

Ergo nagyon fel kell kötni a gatyát ott is, egyre nehezebb bekerülni a munkaerőpiacra, és nem úgy tűnik, hogy azelkövetkezendő években ezkönyebb lesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 16:38:43

@don't:

Nem, 1938 óta, de nem ez a lényeg.

Nemzethez nem kell ország. Magyar állam sem volt 1541-1918 között, mégis voltak magyarok akkor is.

Az önálló szlovák identitás a XVII. századig visszakövethető.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.30. 16:39:15

@Hari Seldon 2:
Én is ismertem Gyurcsány és MSZP gyűlölőket, akik büszkén mesélték hogy amíg Gyurcsány van hatalmon ők feketén dolgoznak, egy vasat se fizetnek a Puch Laci féle Strabagos maffiának.

Annyit segítek, hogy az ő mentalitásával se értettem egyet.

Dezertőr 2013.01.30. 16:39:20

Mi a párommal diplomásként Ausztriában vendéglátásban dolgozunk szezonális (téli/nyári) munkában. Munkaadónk térítésmentesen adja a szállást+kaját. Kettőnk havi nettó átlag keresete borravalóval együtt 4.500-4800 Euro +13.,14.havi arányosan. Ezt szinte mind félre tudjuk tenni. Ehhez jön még, hogy az otthoni üres lakás teljes rezsiköltségét megspóroljuk, ami pl. téli szezonban kb.250 eFt.
Erre kínáljon nekünk Viktor egy jobb alternatívát, hogy hazamenjünk és otthon dolgozzunk !

SilentDreams 2013.01.30. 16:40:28

@1bak: Jó pár éve járok Londonba kb 10 év óta (egy ideig a közelében is laktam), de úgy még talán sosem jártam ott, hogy magyar szót ne hallottam volna és a helyzet fokozódik.... :)

GERI87 2013.01.30. 16:42:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez is attól függ mi a célja a kommunista rendszernek.

-Ha a két német állam egyesítése szocialista vezetés alatt akkor nem érdeke az új identitás kialakulása.

-Ha a célja az "imperialista restauráció, nacionalista irredentizmus" megakadályozása.....akkor támogatja. Pl Moldova: Az esetleges román területi igények Besszarábiára nemzeti, történelmi alapon kivédhetőek egy új nemzet megszületésével......magyarán: ők már nem románok, egyesülni se akarnak az "anyaországgal".

De jó példa erre macedónia is...mint te is tudod....ami a szerbeké/jugóké lett, ha szerbesíteni nem tudták őket hát erősítik az önálló macedón identitást, így nem kell bolgár restaurációtól tartani....

dr. KING SCHULTZ (törölt) 2013.01.30. 16:44:17

Alig vártam a "hazaárulós" beszólásokat :D

Vitéz László 2013.01.30. 16:46:32

@SilentDreams: amikor én éltem kinn... igaz a világvégén Skóciában...

a nagyváros sétálóuccájában úgy kiabált át egyik magyar a másiknak több ezer ember előtt/fülehalatára hogy a "qva anyád" és senki nem figyelt fel csak az az egy... akinek szólt...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 16:47:44

@GERI87:

Persze, lehet hatni is erre. S általában az emberek fogékonyak. Az NDK-ben nem is igazán erőltették, de az emberek se lettek volna fogékonyak.

Moldovában meg a vélemény megoszlik. Nekem van pl. egy volt osztálytársam, aki magát határozottan moldávnak vallja, s kijelenti, hogy semmi köze a románokhoz. Sőt szerint a 2 nyelv is csak közeli rokonok, de nem azonosak.

A macedón ügy meg teljes siker. A macedón nacionalizmus marha vicces dolog. Persze ez érthető: minél rövidebb egy nép valódi története, annál hosszabb fantáziatörténelmet kell kitalálni.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.30. 16:48:15

lassan 400 komment es en elolvasni sem tudtam na azt hiszem ebben a temaban elottem leirtak mindent ..

GERI87 2013.01.30. 16:48:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nem, 1938 óta, de nem ez a lényeg."

Így van.

Tartomány szinten (ami ad a nemzetnek egy keretet) meg már 1920 óta van "szlovákia".

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Czechoslovakia01.png/800px-Czechoslovakia01.png

"Nemzethez nem kell ország. Magyar állam sem volt 1541-1918 között, mégis voltak magyarok akkor is."

Volt, De ezt egyszer már te is beláttad...csak nem volt független.
MO helyzete nem olyan volt mint a cseheké hogy a XVI.sz óta csak a történelmi tartományai voltak, államiság nem.

goAUS 2013.01.30. 16:49:58

Tényleg nem bántásból mondom, de aki 800 fontért kimegy dolgozni, az ne sírjon. Azt lehet itthon is. Jó szakmával meg nyelvtudással Angliában simán meglehet keresni 1500 fontot, és akkor még nagyon alámondtam. Kezdőként 2000 feletti ajánlatokat kaptunk...

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.01.30. 16:50:07

A félmillióba valószínűleg Soros Györgyöt is beleszámította.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2013.01.30. 16:50:14

m'bocs, de ezt az országot már jó 20 éve el kéne hagyni, ha az ember megteheti. sosem érte meg maradni, főleg, ha az ember dolgozni próbál. el szabad menni, sőt, már azt is megengedik a hatalmas államok, hogy igazi munkát is vállaljunk, legálisan, fizetésért, őrület. de hírértéke ennek igazán nincs.

dzsugasvili 2013.01.30. 16:50:20

Szerintem az egymilliós becslés túlzás, a félmilliósat is soknak tartom. A legtöbb, akiről én hallottam, hogy kiment, azok vagy egyedül vagy a barátjukka/barátnőjükkel mentek. Családosat a közelmúltból, aki kiment, keveset tudok, szóval azért nem lehet csak úgy megduplázni a félmilliót.

Amúgy a nagykövetségi becslésekre hagyatkoznak, az meg alig hinném, hogy sokkal pontosabb lenne az itthoni okoskodásoknál. Honnan tudná egy londoni nagykövetség, hogy 100, 200 vagy 300 ezer magyar dolgozik az Egyesül Királyságban, vagy akárcsak azt hogy Londonban mennyi? Biztos bejelentkezik hozzájuk(vagy a külügyminisztériumba) x ember, és ezt a számot osztják és szorozzák, továbbá nézik, hogy meddig áll fenn az éppen aktuális tendencia.

Szóval a félmillió is fölé van lőve szerintem. Nem tudom, mennyivel, de hát már 100-200-300 ezer eltávozó is rengeteg ember. Ez mindenképpen óriási veszteség, és hatalmas pofon mindenféle vezetésnek és politikai elitnek egy országban (normális esetben).

Főleg ha azt nézzük, hogy ezek nem is a rendszerváltás óta, hanem inkább az uniós csatlakozás utántól mentek ki ennyien, mondjuk 2005 tájékától. Tehát még csak egy szűk évtizedről beszélhetünk.

Itt nem a visszacsalogatási kampány szervezése lenne az elsődleges kérdés, hanem hogy visszavegyenek ott az ország vezetésében az arcukból de nagyon gyorsan. Vonuljanak nyugdíjba, vagy önként a legdurvább fegyház celláiba, mert ilyen mennyiségű embert elűzni az országból békeidőben és ilyen rövid idő alatt, ráadásul időközben kormányváltással, világrekordnak és durva emberiség elleni bűncselekménynek tűnik.

Ui.: '56-ban és utána - frissiben olvasott források szerint - minimum 200 ezren, más becslések szerint 250 ezren távoztak.

Vilmos Sándor 2013.01.30. 16:50:34

Magyarul, vizslási józan paraszti ésszel a zorbán-qrmány már eddig háromszor annyi kárt okozott Magyarországnak, mint az 56-os ellenforradalom!!!

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.01.30. 16:51:22

Erősen kétlem, hogy az 500 000 ember olyan formában igaz lenne, hogy jelenleg ennyi magyar állampolgár dolgozik külföldön.

Ha valami, esetleg az lehet, hogy ennyien vállaltak hosszabb-rövidebb időre külföldi munkát, akiknek egy része most is kint van, másik része hazajött időközben, harmadik része pedig többször megjárta ezt az utat (és közben ismételten megjelent a statisztikában).

Ha félmillió ember elment volna, akkor

a) a foglalkoztatottak száma jobban visszaesik, mint amennyire visszaesett

b) a kieső termelés és fogyasztás (családtagok!) miatt a GDP nagyobb mértékben csökken

Ismét egy szám, ami nem jelent semmit sem.

Hari Seldon 2 2013.01.30. 16:52:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

""A múltkor a rádióban volt egy hosszabb beszélgetés, 2030-ra 8 millió lakost jósolnak, a keresőképes lakosság 51%-a lesz cigány. "

Ez valamilyen kabaréműsor lehetett.

A 8 millió az reális, de a cigányarány abszurd.

A cigányoknál, megkésve, ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint a magyaroknál: növekszik az urbanizáció és csökken a gyerekszám.

Jelenleg lehet 10 % a cigány, s ez sosem lesz 20 %-nál több az említett ok miatt. "

Igazad van. Hasonló folyamatok zajlanak le nyugaton az arab bevándolókkal, igaz ott is megkésve.

GERI87 2013.01.30. 16:52:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Sőt szerint a 2 nyelv is csak közeli rokonok, de nem azonosak. "

Hát igen ez már a fiatal nemzetekre jellemző tünet, gyermekbetegség, bár úgy tudom a macedónnal ellentétben nekik nincs sosevolt ősi történelmi meséjük.
Mert a moldáv nemzet azért valamilyen szinte területi alapú...

vkaresz6 2013.01.30. 16:55:06

Szerintem ha nem is a folyamat megállításához de értelmes szintre csökkentéséhez nem kéne túl sok. Nem a nyugati életszínvonal kell itt az embereknek hanem a perspektíva. Ha kellenek a megszorítások akkor kellenek de akkor nevezzük a nevén és ne ad hoc baromságok gyűjteménye legyen hanem szakmailag megalapozott társadalmilag és gazdaságilag is korrekt csomag legyen amiről el lehet hinni hogy ha azt mondják ettől középtávon jobb lehet. Ja és nem baromságokra elkölteni 400mrd ot hanem minden fellelhető forrásból munkát terhelő adókat csökkenteni ezzel párhuzamosan pedig a minimálbért emelni. A fiatalok munkavállalását pedig támogatni mert az egész hiába ha égen földön nem találni állást.

anyadmajma 2013.01.30. 16:55:18

Lúzerek. Marha egyszerű, ez többé-kevésbé már működött egyszer az átkos kommonizmusban, Jelenleg meg a az istenadtanép felhatalmazásával simán meg lehet tenni, hogy átültessük a mai korba: Aki nem jön haza, annak az összes rokona hazaáruló, le kell csukni. Két héten belül itthon lesz az összes rohadt szemét, aki elhúzott.

Másik megoldás, hogy olyan emberek kezdik el irányítani az országot, akik tudják azt, hogy mit csinálnak, és minek mi a következménye.

Szerintem az első valószínűbb....

öszödi mém 2013.01.30. 16:55:28

Így korrekt az összehasonlítás:
kivándorlások Kelet-Európában:
Lengyelország 4 millió (lakosság 12 %-a)
Románia 4 millió (18 %)
Bulgária 1 millió (14 %)
Magyarország 500-600 ezer (5-6 %)

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2013.01.30. 16:56:00

Ellenben az tény, hogy Belgium után Magyarország a második legnagyobb adóztató ország. A különböző adónemekre (szja, e.ü hozzájárulás, e.ü. alap, nyugdíj stb.) még rápakolják a helyi iparűzési adót, a kötelező kamarai tagságot stb., így a kiadások elérik a bevétel 52-54%-át. A maradék összegből (46-48%) pedig fizesd a rezsit, a hitelt, ebből az összegből öltözködj és tankolj. Etc. Ez így biztosan nem jó. Németországban például 5 évig semmit sem kell adóznia egy induló vállalkozásnak,csak a 6.-ik évtől kell- miután a cég megizmosodott. Persze ez se működne nálunk, mert az ötödik évben minden cég csődöt jelentene.

djangyu 2013.01.30. 17:01:20

aki menni akar, az mindig is ment. mert mindig úgy érzi az ember, hogy máshol jobb, máshol több van neki, több jut neki. vannak, akiknek bejön, vannak akiknek nem. vannak akik itthon is többre tartják magukat, mint amennyit valójában érnek, de vannak akik kint is kevesebbek lesznek, mint amire vágynak.

Amúgy Magyarország csak keveseknek a lehetőségek hazája, nincs annyi jól fizető állás (nem volt, nem is lesz), amennyien igényt tartanak erre - ez egy ilyen vidék, nem fog ez megváltozni sohase, legyen 100 demokrácia, vagy 100 év unió (nem lesz), és ez így van jól.

Ennek a népnek ez kell, ez az ő genézise, túlélési stratégiája, aki ettől eltér, aki lélekben nyugati, az annak nyugaton lesz jobb (míg az össze nem dől), annak kint a helye. ott is lehet magyar, másmilyen, nem sírni kell, hanem el kell fogadni, hogy van ilyen magyar, van olyan magyar - persze ez nem megy, mert a magyarnak súlyos átka, hogy elfogadni nem tudja a másikat - de ez már másik poszt lenne.

Hogy ez nem a jó és rossz kategóriája, hogy elment félmillió magyar - 1900-as elején elment egymillió, látszik is, hogy a letelepedés ellenére a magyarban a menés, az odébbállás bele van kódolva, ha nem is nyilakkal, de bőröndökkel, Fila-táskákkal vándorlunk, mert ez vándornép, 1110 év után is vándorol oda, ahol jobb neki.

Én nem sírok senki után, aki kint van, vagy kimegy, s amíg nem veszti el nyelvét s a kultúrát. De csak is akkor, mert akkor veszíti el fiát-lányát a nemzet - mert ország ahol élhet, több lehet, de nemzete csak egy.

Tamás András György 2013.01.30. 17:03:14

@Dezertőr: "Erre kínáljon nekünk Viktor egy jobb alternatívát, hogy hazamenjünk és otthon dolgozzunk ! "
A fele már meg van. Itthon is lehetsz pincér, diplomával... :P

2013.01.30. 17:04:01

Tíz év Németország után nem tudom elképzelni, mit nyújthatna Magyarország, amiért visszamennék.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.30. 17:05:02

@GERI87:

Mert a moldávok a moldáviai románság valódi történetét tartják a moldáv törtenelemnek, így nem volt szükség fantáziálásra. Hiszen volt végülis moldáv állam ténylegesen (bár az egy román állam volt, de mindegy). Persze így is vicces, mert nemigen lehet komolyan azt állítani, hogy volt külön moldáv, romántól eltérő identitás arrafelé a XX, sz. közepe előtt.

A macedónoknál meg ez nem ilyen egyszerű. Macedón államiság sosem létezett a II. vh. előtt semmilyen formában, egyszerűen nincs mire hivatkozni. Gyakorlatilag a macedón történelem hasraütéses alapon való válogatás a bolgár történelemből, teljesen szubjektív alapon. A nyelv esete is vicces persze. Ma már 1500 éves macedón nyelvről beszélnek a macedón tankönyvek, de sokak szerint a macedón az első európai nyelv, s azonos Nagy Sándor anyanyelvével.

daito 2013.01.30. 17:08:10

@tucano: én ha tehetős kínai lennék, mennék Recife-be, megmutatnám a kung-fumat Zé-nek.
Gyors alázat tanulás után edzenék nála naphosszat, élnék, mint hal a vízben, sz.rnék Kínára, meg Matolcsyföldre is.
Erős bennem a gyanú, hogy még a pénzem is jobb helyen lenne.

Foxtrotty 2013.01.30. 17:08:28

@öszödi mém:
A tények itt senkit se érdekelnek. Egy behisztizett nőt tényekkel, adatokkal lenyugatni hiábavaló amatőrizmus

Ha pedig beáll a kollektív hisztéria, akkor kitehetjük az új országnév táblát: Liberália

Sanyi9 2013.01.30. 17:14:41

@Eiknarf: OK, mondjuk ezek a szamok is eleg relativak, hiszen nem lehet tudni, hogy ebben az esetben ki szamit magyarnak. Peldaul, aki tobb mint 7-8 eve Nemetorszagban el, az valoszinuleg nemet allampolgar es lehet, hogy magyar allampolgarsaga mar nincs is. Az is lehet, hogy egyes emigransok meg magyar allampolgarok, akik mar 30-40 eve Nemetorszagban elnek, ki tudja. Nem vagyok vele tisztaban, hogy valaki megtarthatja-e az allampolgarsagat ha fel akarja venni a nemetet, de azt hiszem az EU-s orszagok eseteben lehet egy szemely 2 orszag allampolgara. Szoval ezek a szamok mind kicsit csalokak.

contractor 2013.01.30. 17:18:04

Engem nagyon könnyű elcsábítani bárhová. 15% béremelés nettóba és már megyek is Frankfurtból. Ez Magyaroszágra is vonatkozik természetesen és nem tudok engedményt adni. Ez van.

GERI87 2013.01.30. 17:19:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na igen, a területi (Moldvai fejedelemség, Besszarábia ) történelmi múlt egyszerűen megoldja a dolgot.

A macedón az meg tényleg vicc kategória, kb dák-római féle...

idiesel 2013.01.30. 17:22:12

@tucano: Ne értsd félre, cinikus voltam. Csak belefutottam anno ebbe a hírbe, hogy várják a kínai "vásárlókat". De válaszolva a kérdésedre: Jönne a bokám! :D

Kotasz 2013.01.30. 17:22:55

9 eve elek Nyugat-Europaban. Havi netto 5300 eurot keresek. Sajat penthouse-ban lakom. 140 negyzetmeter. Plusz a terasz 80. Van egy halom szabadsagom, minden karacsonyt tropusokon toltom, most 3 hetet Palawanon. Ettol nem tud az Orban jobbat mondani, max a lottotarsasag.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.30. 17:23:56

SZEBB JÖVENDŐ

Boldog lesz majd, ki még ma rí,
Szebb jövendőbe lóg a rí-
-m is át, s leend bő Kánaán:
Kolbászékezet lesz a Á-n,
Tejjel hömpölyög a méz is,
S olimpiát nyer sok kézis,
Röpis, pólós és kosaras!
Ember, vess, nevess és arass!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/02/szebb-jovendo.html
:)

Sanyi9 2013.01.30. 17:24:25

@öszödi mém: A Romaniara vonatkozo szamok nagyjabol rendben vannak. 1-1 millio roman el Olaszorszagban es Spanyolorszagban. Franciaorszagban, Angliaban es Nemetorszagban is sok roman van (par szazezer mindegyik orszagban). Ha hozzavesszuk az USA-t, Kanadat es Ausztraliat, akkor a 4 millio megvan.

Viszont Romania eseteben en nem latom ennek a kivandorlasnak a pozitiv hatasat (egyesek korabban azt mondtak, hogy a kivandorlas nagyon jo hatassal van egy orszagra). Inkabb arrol szamolnak be, hogy neha gyerekek depressziosok/ongyilkosok lesznek, mert a szuleik hosszu ido ota el vannak menve. Volt egy idoszak, mikor sok penz jott be kulfoldrol (6-8 milliard euro evente), de ez inkabb olyan 6-8-10 eve volt, azota legtobben kikoltoztek csaladostul es mar nincs kinek/minek kuldjenek haza penzt.

tucano 2013.01.30. 17:24:32

@daito: :D
Pontosan így ebben a formában!

grainos1 2013.01.30. 17:25:18

1956-ban golyo, vagy borton jart a disszidalasert, manapsag szabad vilagban elunk....sot par eve meg volt egy olyan miniszterelnoke is az orszagnak,aki arra biztatott mindenkit,aki el,s mozog,hogy hagyja el az orszagot! Akkor min is csodalkozunk? Azt sem art tudni,hogy ez a felmillio ember nem az elmult ket evben vandorolt am ki, hanem jelenleg ennyien vannak kint aktiv munkavallalok,akik Magyarorszagrol vandoroltak mas orszagba a jobb megelhetes, vagy a karrierepites, tapasztalatszeerzes remenyeben esetleg tanulasi celzattal...Nem tetszik,amit az cim sugall...ugyanis nem az a valosag. Udv!:)

1bak 2013.01.30. 17:25:45

@öszödi mém:
Ez így korrekt, csak annyi a bökkenő, hogy az 1%-ról 2 év alatt teljesítettük az 5-6%-ot. A töbi felsorolt meg beindult már 2004-ben. Így, meg még korrektebb.

Sanyi9 2013.01.30. 17:27:00

@Kotasz: Nekem is megvan mindez es raadasul meg 27 cm-es a farkam. Na ezt probald uberelni. :D

Bicepsz Elek77 2013.01.30. 17:27:02

Azert rengetegen vissza is tertek 1956 utan is 4-5 evvel meg most is sokan hazajonnek. Mellesleg 2010. elott is sokan mentek ki.

Sanyi9 2013.01.30. 17:28:03

@1bak: Bulgaria meg Romania 2007-ban leptek be az EU-ba. Mondjuk azelott is egy csomo ember mar kint dolgozott, csak akkoriban egy kicsit komplikaltabb volt.

Tiheli 2013.01.30. 17:29:01

@Fradista Utazó: "minden olyan ellátásra jogosult vagy az EU egész területén, amelynek a szükségessége az ottartózkodás ideje alatt merült fel."

Ja, leírva ez van.
Gyakorlati példa: erösen feldagadt homlokkal, lázasan mentem a háziorvoshoz, aki rettentö ijedt képet vágott, villámgyorsan felírta az antibiotikumot és közölte, hogy azonnal váltsam ki és vegyem is be az elsö adagot, és eszembe ne jusson dolgozni menni, meg otthon is leginkább feküdjek (gyulladás, fennált a veszélye hogy átterjed az agyhártyára, ami ugye nem játék). Tervezett kint-tartózkodás ideje: kb. még két év, de a legközelebbi hazalátogatásig is több hét.
Amikor megkaptam a számlát, befizettem a csekket, majd felhívtuk az illetékes magyar hivatalt, hogy akkor hogyan is fogják ezt megéríteni. Hát sehogy nem térítik meg, ez szerintük nem sürgös eset.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.30. 17:29:34

Megkövezésre ingerlő sorokat fogok leírni. Lincselésre hívok fel sokakat, trollokat és egzisztenciálisan szenvedő embereket, sőt, olyanokat is, akik szerint azért kell elmenni Magyarorságról, mert a kormányok, bankok, nyuggerek, nácik, zsidók, csimpánzok, egyetemisták, tanárok, oroszok, arabok, BKV ellenőrök, pirézek, homokosok, építési vállalkozók (a választott aláhúzandó) élhetetlennék teszi azt.

Egyszerű modellt alkotok, azaz sok mindent egyszerűsítek. A modellnek nem része a nyelv vagy a kultúra védelme, az országot alapvetően gazdasági közösségként tekintem ezúttal.

A kivándorlás/kitántorgás esetében pusztán annyi történik, hogy a hazai gazdaság pillanatnyi (még 20 év is rövid időtartam a migrációs folyamatokban, nem beszélvea magyar állam és gazdaság létének időtávjához) megadakása okán jelentős munkaerő felesleg halmozódott fel (munkanélküliség). Mivel a geopolitikai lehetőségek adottak ezen felesleg (bocs, de ökonómiai értelemben a dolgozni akaró és képes de nem tudó munkavállaló csak egy kapacitáshiány okán ki nem használható – felesleges – erőforrás) oda mozog, ahol ki lehet aknázni a benne rejlő lehetőségeket. Humán szempontból ez adott esetben nagy szívás, de amúgy teljesen normális folyamat. Tehát a felesleg azon része mely képes vagy kénytelen magát mobilizálni, az mozog.

Bár erről nem szól a fáma, de pillanatnyi kétségem sincs affelől, hogy az arányok szerint első sorban a képzetlenebb és nyelveket kevésbé beszélő társadalmi rétegre igaz ez. Pusztán azért, mert azok a diplomások, akik nem a nyelvvizsgáikról írnak, hanem a praktikus nyelvismeretükről, nos nekik nem KELL menniük. Lehet, néha szoktak is, mindig van az a pénz meg kalandvágy, de nincs kényszerítő erő. Ezen lehet vitatkozni, megbízható kimutatások nincsenek hogy a kivándorlók hogyan szegmentálódnak, fenntartom kicsike esélyét, hogy esetleg tévedek, de nem hiszem: az elvándorlók döntő többsége nem túl képzett, konkrétabban: szigorúan felülprezentált a kevésbé képzett réteg a határtátkelők között.

Ha viszont igazam van, akkor gazdasági (nem kultúrális és nem Vörösmarty féle) értelemben csupán annyi történik, hogy az országra nehezedő szociális halóban lecsapódó nyomás enyhül. Ha nem jönnek vissza, méginkább enyhül. És ez… bocs, de ez – gazdaságilag - jó. Aki nem dolgozik az ugyanis csak teher. Több dolgozó, több meló kellene az egyre több nyugdíjashoz, de ha nincs munka akkor nincs adó, akkor a felesleg nem használ, hanem árt. A gazdasági közösségnek, hangsúlyozom. (Megjegyzés: ha valaki kissé pszichopatának találná a piacgazdaság, a kapitalizmus és az ezekkel szorosan együtt járó demokratikus államberendezkedés rendszerét, akkor megnyugtatom: ez szerintem is így van.)

Nade, mi lesz akkor, ha majd szükség lesz ezekre az emberekre? Logikus a válasz. Ha szükség lesz rájuk akkor az azt jelenti, hogy működik a gazdaság, fejlődik az ország. Ez esetben lesznek, akik hazajönnek (ugyanis lesz meló). Ha pedig nem jönnek elegen? Most kellene megijednünk? Sajnos nincs rá okunk. Képzetlen munkaerőről beszélünk. Sajnálhatnám, hogy ezt írom, pedig nem a magyar melóst akarom lekicsinyelni, hanem a kínait vagy az indiait vagy afrikait az ő emberi méltóságában megérdemlő helyre tenni: az van, hogy minimum 4 milliárd olyan ember van a földön jelenleg, aki örömest jön majd elvégezni azt a munkát… Remélem senki sem haragszik meg azért, mert kimondom az amúgy nyílvánvalót, de vannak olyan állások (az állások messze többsége), ahol könnyű pótolni az embert. Szándékosan nem írok orvosokról (borzasztó kicsi jelentőségű réteg államgazdasági szinten), de ha hívják, akkor sok paki meg fekete bőrű doki érkezne szívesen ebben a nyomorba. Gyanítom jönnek is amúgy szépen sorban.

És miért vettem magamnak a bátorságot, hogy gazdasági kérdéssé silányítsam ezt az amúgy fontos dolgot? A kivándorlás oka, avagy a külföldi munkavállalás oka az esetek 99%-ban gazdasági. Ha a pénzről beszélünk akkor beszéljünk a pénzről. Gazdasági problémákra gazdasági válasz érkezik, mint a megélhetési kivándorlás. Ugyanez Németországban gazdasági bevándorlásként jelentkezik, és mindenki jól jár. Gazdaságilag.

don't 2013.01.30. 17:29:41

@grainos1: Azt mondta el lehet menni.A mostani + azt,hogy nem arra kell figyelni amit mond,hanem amit tesz.Es mikor mentek tobben...?

1bak 2013.01.30. 17:34:38

@SilentDreams:
Stimmel, hiszen az ismerősöm, akire hivatkoztam, 10 éve él Londonban, abból 1-et már férjezett asszonyként. Neki az összehasonlítása tehát hiteles.
Hogy tiszta brit a férje, hát istenem. Ez viszont azt garantálja, hogy ő biztosan nem jön haza. Épp most tértek vissza Dél és Közép-amerikai 30 napos kiruccanásáukról. A különbség köztünk annyi, hogy mit én a Spektrum televízióban nézek szájtátva, azt ők ott megtapogatták.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.30. 17:34:42

Ezeknek az embereknek legalább a kétharmada nem fog hazajönni mert a biztos megélhetést, az előrejutás lehetőségét a bizonytalanra nem fogja elcserélni. Jól elcseszte ezt a kormány, érdekes matolcsi szerint most már "értékes" emberek.
És jön a következő hullám is: a szakmunkások...akiket már toboroznak MO-on németországi munkára és ingyen nyelvtanulási lehetőséget kapnak itthon mindjárt kezdésnek. Újabb 500 ezer kivándorolt lesz.
Az elüldözés sokkal könnyebb, de a hazacsábítás az már egy más tészta, azért meg is kell dolgozni, tartós eredményt felmutatni a kormánynak...Erre OV és bandája ALKALMATLAN !

Gratula Fidnyák ostoba politikusok. OV és a sleppje marad csak ebben az istenverte országban.

GERI87 2013.01.30. 17:35:51

@GERI87:

Mondjuk talán annyira mégsem, mert a románok ősei valószínűleg romanizált illirek lehettek (innen az albán nyelvel való bizonyos kapcsolat), és így Bizánc latin nyelvű lakóiként (akik magukat továbbra is 'római'-nak tartották, a bizánc név későbbi elnevezés, a korban egyszerűen 'római birodalom' néven futott) végülis 'rómaiak' voltak az őseik.

Hogy ehhez miért kell a dák elem az egyértelmű....Erdély miatt.

Kár, pedig egy tündérmesével kevesebb lenne.

Na de a macedónoknak már végképp semmi köze nagy sándor hellénjeihez, echte szlávok, mindenféle betelepült népek persze voltak..

1bak 2013.01.30. 17:36:52

@Sanyi9:
Igaz az észrevétel mindkét vonatkozásban. Köszönöm.

Bicepsz Elek77 2013.01.30. 17:36:53

Mellesleg Kadareknak is jol jott, hogy sok fiatal emigralt, igy kevesebb munkanelkuli(persze latens) volt egy evtizedig. Tito is ezert engedett ki kesobb vendegmunkasokat Nemetorszagba.

Sanyi9 2013.01.30. 17:37:06

@Kotasz: :D Amugy (ha nem tul intim) erdekelne, hogy melyik orszagban elsz es mivel foglalkozol. az 5300 euro netto nem hangzik rosszul. A tobbi amit felsoroltal csak a penz kovetkezmenye, lehet, hogy masok maskepp koltenek el, de ez mar reszletkerdes.

labirintus1 2013.01.30. 17:37:42

@Tiheli: Ott követted el az első hibát, hogy elfogadtad a számlát. A szabályok alapján ezt a 2 ország TB alapjának / egészségpénztárának kell lejátszania egymással.

Ez nem azt jelenti, hogy ingyen van, hanem hogy a helyi lakosokkal azonosan kezelnek. Azaz pl. Belgiumban van önrész, amit neked is kell fizetned, ha elmész a sürgősségire, de a többit beszedik a belgák az OEP-től.

shushu2 2013.01.30. 17:38:16

Érdekes lesz olvasni majd a történelem könyvekbe ezt az időszakot, főleg a Fidesz kormányzását, vagy az lesz, hogy 2 világháborúban nem volt ekkora emberveszteség, vagy nemtudom.

LittleG (uk) 2013.01.30. 17:40:56

@Felicitasz: szia, ha még idenézel, megkérdezném, hogy nem lesz esetleg még valami a szolgálati közlemény után? ;) (szívesen olvasnám és biztos nem csak én)

Eiknarf 2013.01.30. 17:43:21

@Sanyi9: Hät ebben nincs sok csalás: a németországban életvitelszerüen tartózkodó magyar állampolgárok. Nyilván ezt még növelhetnék a valaha volt magyar állampolgárok, meg akik ott élnek 50 éve és még azok, de nagyságrendileg ez a legmegbízhatóbb mutatószám szvsz.

Amúgy ha felveszed a német állampolgárságot akkor a régit meg kell szüntetned, kivéve EU állampolgárok esetén.

don't 2013.01.30. 17:46:08

@Lobelt Ledfold Reloaded: Ennel arnyaltabb a kerdes.Szerintem.Ja,akik kimennek mind butak es jelbeszeddel ertetik meg magukat,akik nyelveket beszelnek otthon is megvannak.
" arányok szerint első sorban a képzetlenebb és nyelveket kevésbé beszélő társadalmi rétegre igaz ez. Pusztán azért, mert azok a diplomások, akik nem a nyelvvizsgáikról írnak, hanem a praktikus nyelvismeretükről, nos nekik nem KELL menniük. "

szobor · http://godot-ra.blog.hu/ 2013.01.30. 17:47:14

Mint a felmillio kivalo egyike: nem, nem a penz a lenyeg. Amennyire latom, a tobbseg hajlando volna hazakoltozni kisebb berek mellett is (nyilvan nem mindenki). Ha ki lehet emelni nehany tenyezot, akkor itt vannak, amelyeket a legsulyosabbnak erzek:
1. Rossz kozhangulat. Baromi nehez megfogni, de valahogy mindenki erti, mire gondolok ezalatt.
2. Igazsagtalan tarsadalom: az mindenutt szamit, milyen kapcsolati tokeje van az embernek. A sok es magas szintu kapcsolat elony. Ami otthon megy, az azonban egeszen verlazito. A kapcsolatrendszer gyakran elegendo barmihez, az ennek nyoman kialakult ertekvalsag pedig mindenkinek banto. Lehetsz melyen vallasos kereszteny tanar, vagy a Belvarosbol ki nem mozdulo liberalis ingatlanugynok, teljesen mindegy.
3. Rossz dinamika: nem latszik, hogy a fentiek javulnanak a kozeljovoben. A mostani huszoneves generacio teljesen ugyanolyannak tunik, mint a negyvenes, hiaba latott tobbet, az otthoni szocializacio a dominans.

legszebbferfi 2013.01.30. 17:52:08

Ha tehát fél millióan vándoroltak ki az utóbbi években és a munkanélküliség jelenleg 10 % körül van, akkor tulajdonképpen a kitelepültek nagy részének nem lenne munkája itthon, vagy betöltenék azok helyét, akik jelenleg munkával bírnak. Valamennyivel nyilván több emberre lenne szükség a munkaerőpiacon, hiszen több országban élő talán némivel több munkahelyet is teremt, de ha osztok-szorzok ez durván azt jelenti, hogy akár hogyan is szépítjük, az országot elhagyókkal együtt körülbelül 20 %-os a munkanélküliség, nagy része ezeknek ráadásul fiatal.
Micsoda sikertörténete ez az utóbbi 10 évnek, Európa valóban irigyelhet minket.

szobor · http://godot-ra.blog.hu/ 2013.01.30. 17:56:32

@legszebbferfi: senki sem mondta, hogy ennyi ember most vandorolt ki. Ebben mindenki benne van, aki jelenleg ott el.

Sanyi9 2013.01.30. 18:01:40

@Eiknarf: Hmmm. OK, de ezt hogy szamoljak? Marmint csak akkor mikor az ember Nemetorszagba koltozik, nem? Vagy ellenorzik, hogy az ember meg mindig magyar allampolgar-e? Ezt azert kerdem, mert ha csak a kikoltozesnel veszik figyelembe, akkor lehet, hogy vegulis csak 50000 vagy meg kevesebb magyar allampolgar el Nemetorszagban, a tobbiek mar nem magyar allampolgarok. Ha viszont akkor, amikor az ember felveszi a nemet allampolgarsagot, ezt figyelembe veszik a statisztikaban (vagy meg inkabb, mikor az ember feladja a magyar allampolgarsagot) es a 100000 ember tenyleg aktualisan magyar allampolgar, akkor lehet, hogy a valos szama azoknak, akik Magyarorszagrol koltoztek ki inkabb olyan 300000. Remelem ertheto, amit mondani probalok.

Thomas Orban 2013.01.30. 18:05:34

Mi az,hogy kitántorgott, Legfeljebb néhány évtizeddel ezelőtt.Egyébként pedig fel lehet szállni egy gépre mondjuk a célállomás Ázsia,nem London ahonnét hopsza vissza lehet jönni,de milyen jókat lehet siránkozni,meg hiányolni a normális kosztot.Thaiföld vagy Malajzia esetleg a Fülöp-szigetek,vagy Ausztrália ahogy én tettem.Leszögezem pénzért soha nem mentem volna el a hazámból,soha,egy nőért,egy érzelemért viszont már igen.A világ végére is,ahogy én tettem.Tudom,hogy nem vagyok olyan baromi nagy macsó(mai olvasat,TV2 RTL Klub konform)talán a nem mai értelemben vett jóképű,hanem (magnum 86-94)de amíg 50 évesen boldogan élek egy 36 éves maláj feleséggel aki adott nekem két iker kislányt,mit várhatnék még?

Eiknarf 2013.01.30. 18:06:21

@Sanyi9: A németek ilyen papirozós népek :) Mindent nyilväntartanak..
Mikor kiköltözöl akkor be kell jelentkezned és bekerülsz a rendszerbe. Neved, életkorod, stb mind rögzitésre kerül. Ha nös vagy akkor még a feleséged adatait is rögzítik. Ha felveszed az ällampolgärsägot akkor azt is javitjäk a nyilväntartäsban. Tehát amiket irtam adatokat a jelenleg is magyar ällampolgärok szäma. Amugy itt a doksi, érdekes olvasmäny:

www.destatis.de/DE/Publikationen/Thematisch/Bevoelkerung/MigrationIntegration/AuslaendBevoelkerung2010200117004.pdf?__blob=publicationFile

Nem meglepö módon, a 25-45 életkor közöttiek teszik ki a kint élö magyarok jelentös részét. Pont ugye a legaktivabb réteg...

zajos1 2013.01.30. 18:11:13

@Eiknarf: Ahol 62 évesen még a bírót se lehet nyugdíjba küldeni, mit vársz, egyébként meg akik 1956- ban elmentek, haza nem jöhettek, akik most vannak kint, bármikor haza jöhetnek...

Thomas Orban 2013.01.30. 18:12:49

Ja igen amit elfelejtettem,Magyarországon is van három gyerekem egy 22,21,és 17 éves.Az egész bagázst autóstól,házastól hagytam ott nekik a válásnál.Eljöttem 2011-ben két kézitáskával.Most 2013 van,igaz beszélek nyelveket,de nem heroinnal lőttem be magamnak.

Fradista Utazó 2013.01.30. 18:15:08

@Zedder: Nem, természetesen ez magyarországi statisztika volt. Ki a fenét érdekelnének ezen a blogon a német közlekedési statisztikák? :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 18:18:58

@mepew: itthon sokkal jobb dolgod lesz. 28e segély vagy 47 közmunka

2013.01.30. 18:19:22

@tanato: Hm, meg beomlana jó pár szektor angoloknál is...

wizso 2013.01.30. 18:19:30

Szerintem ebben a félmillióban már mindenki benne van, család és gyerekek egyaránt, tehát ez a szám a kint lévők száma, a ténylegesen dolgozók száma ennél kisebb. Sok ismerősöm úgy dolgozik külföldön, hogy kimegy fél-egy évre mondjuk Németországba, 3 havonta látogat haza kb. a nagyobb ünnepekre, majd fél évet itthon van és utána újra megy ki.

no successful 2013.01.30. 18:22:46

@Void Bunkoid:

"Igaz, itthon is ez megy, nekünk is vannak dolgozni nem akaró állampolgáraink, ők is elmehetnének már Angliába :P "

Náluk Kanada a tuti. :-)

Fradista Utazó 2013.01.30. 18:23:21

@Püspök utcai gombaszedő: Ezért hasonlítottam az 5 évvel ezelőtti adatokhoz. Persze lehet, hogy már akkor is százezrek voltak kint.

Rebarbaraa 2013.01.30. 18:23:30

@Bicepsz Elek77: "Azert rengetegen vissza is tertek 1956 utan is 4-5 evvel meg most is sokan hazajonnek. "

Mirol beszelsz???? Melyik 56-os jott vissza 4-5 ev mulva? ha egy is a hatar kozelebe jott azt azonnal fejbelottek es jeloletlen sirba temettek. Jobb esetben, ha rosszabb eset volt akkor csak eltunt, titokban egy bortoncella es egy kinzozarka kozott elte rovidke eletetet. Mo-t az 56-os menekultek meg sem mertek kozeliteni.

Netuddki. 2013.01.30. 18:26:37

"Talán emlékeztek még arra, amikor a miniszterelnök a TV2-ben azt mondta, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni,"

Hát ezt sokféleképpen el lehet érni. Láttunk már olyat is, hogy az itthonmaradt hozzátartozókat szopatták. Nem jössz haza? Akkor apádért-anyádért megy a fekete ótó...

base64 2013.01.30. 18:27:39

Ne mondjon semmit. Legfeljebb le.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 18:30:11

@ablakkktalan: mint pl az orvosok. pár hétig kinn dolgoznak valamiféle irányításos rendszerben, utána hazajönnek pár hétre...
skandináv orszégokban csinálnak ilyet

tucano 2013.01.30. 18:30:22

@idiesel: én is csak úgy írtam, mert erről sokat cikkeznek, főleg hogy ne jöjjenek pedig.
Bitang nagy napelem (vagy vmi ilyesmi) gyáros, kínai. Nem hozhat be több terméket Európába, kvótás is, nem is engedik.
Nagyon szeretne gyárat nyitni emiatt, megvan a technológia, lehetne sok pénzt keresni. Hall arról, hogy lehet pénzért Európába jönni.
Megrendeli a helyszín elemzéseket egy német-kínai kollégámtól.
Minden európai országból azt hallja, hogy gyere-gyere, de neki Magyarország tetszik, mert olcsó az ipari ingatlan és a munkaerő is, stb.
Erre kiderül, hogy az egész ország (tisztelet a kivételnek) fújjolja, hogy kcsg ferdeszemű, nem szégyellene pénzt fizetni a drága magyar letelepedésért, sőt még talán útlevelet is akar!
Tehát a konklúzió:
- Nem fizet 250.000 eurót a bóvli kötvényeinkért.
- Nem vesz ipari és lakóingatlant Magyarországon
- Nem építtet gyárat Magyarországon,
- Nem vesz fel magyar munkaerőt
- Nem fizet a magyaroknak adót
De tutira elmondja minden csincsinek, hogy kerüljék el azt a hülye helyet, ahol nem szeretik a pénzt.
Így jártunk csak igazán jól. Szívesen rúgnám seggbe Tonyót, de nem ezért az ötletéért.
Ha örömből koldus valaki, akkor ne magasan hordja az orrát, hanem csússzon a porban mások pénzéért, ez van.
Bocs, hogy rád zúdítottam, csak le akartam írni:)

Vitéz László 2013.01.30. 18:31:18

@kovi1970: mi a lóf@szér akarná a fidesmafia hogy hazaegyere????

a rokonokkal majd zsarolnak de "csak" a pénzed kell hazautalnod...

átlátó 2013.01.30. 18:31:42

Olga kérem... ezt a kis nőt, amelyik ilyen bájosan próbálja magával vinni ami már nem fér be a vulkánfiberbe, kérem küldje be hozzám, mielőtt elutazik... diktálok neki valami fontosat...

őszintetudás 2013.01.30. 18:32:45

én is elmennék innen azonnal, ha jól ismerném valamelyik másik nyelvet, de az összes többi nyelvet utálom úgyhogy maradok Magyarországon

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 18:33:57

A 300 ezres UK adat elsore kicsit magasnak tunik. A 2011-es censuson mindosszesen kb 45 ezren vallottak magukat magyarnak.
Na msot a censuson kotelezo volt megadni a szarmazasi adatot, igy ez alapjan azt tudom mondani, hogy vagy nagyon sok magyar nem toltotte ki ( elkepzelheto, de buntetest von maga utan) , vagy akinek mar brit allampolgarsaga van, az azt irta ra, vagy tenyleg ilyen kevesen voltunk.

Ismerve az NI igenyleseknel a magyarok szamat, en az elsore tudok gondolni. Leven :
1. nagyon sokan nem jelentkeztek ki otthonrol se ideiglenesen, se veglegesen, pedig kotelezo , miert tartanak be itt is a torvenyeket, ha odahaza sem tettek meg
2. nem is tudtak rola, hogy kotelezo kitolteni
3. nem engedtek nekik kitolteni ( mert kiderult volna hogy 9-10 ember lakik egy ot szobas hazban, es az ugynokseget elmeszeltek volna
4. meg nem voltak itt

Lehet szemezgetni, hol es mi lehet a valos adat.

aleb19 2013.01.30. 18:34:07

@Rebarbaraa: volt amnesztia (1963 asszem)és igen néhányan hazatértek oszt meg is cumiztatták öket késöbb mint megbizhatatlan elemek de nem kellett leülniük a büntetésüket

Netuddki. 2013.01.30. 18:34:17

@Vitéz László: Sajnos a felcsúti tahóról még ezt is el lehet képzelni...

Etniez 2013.01.30. 18:35:30

@Fradista Utazó: A kiskereskedelmi benzinfogyasztás 20%-al csökkent 2008 óta. Innentől dől az elméleted szerintem.

Rebarbaraa 2013.01.30. 18:36:54

@don't: Azok a diplomasok akik nem toltottek el huzamosabb idot vagy akar csak fel evet angol nyelvteruleten, igencsak szegenyes modon beszelik az angol nyelvet. Tapasztaltam. Olyan kifejezeseket, udvariassagi formulakat, vagy akar egyszeru beszelgetest nem tudnak kinyogni amit egy, akar nehany honapot kinn tolto, magat megertetni tudo ember tanul meg rovid ido alatt.. Iszonyatosan tulfogalmazott, hosszu kormondatokban kepesek csak beszelni. Azt hiszik ez a jo. Holott az angolok torekszenek az egyszerusegre. Az illemre viszont adnak. Nem azt mondjak h what can I do for u, hanem h how may I help u. A masodik a szebb, az elegansabb. Magyar nyelviskolaban angolt tanulni...LOL, nevetnem kell :)

Ad Dio 2013.01.30. 18:36:58

Ez a folyamat egyáltalán nem biztos hogy negatív mérlegű.

Egyik serpenyőben az van, hogy a nyelvet beszélő, talpraesett emberek egy része elhagyja az országot. Ez baj.

A másik serpenyőben:
- Aki kimegy világot lát, tágul a látóköre, a maygarok tolerancia deficitje nem csekély. E téren a legkönnyebb tanulni,. De emellett nyelveket, munkamódszert, nyugati típusú demokráciát látnak..
- a jövedelmük egy jelentős részét hazahozzák, ami sajnos egyelőre nemigen látszik mivel a hiteltörlesztések elviszik :(, de pár év és egyre jobban ki fog tűnni.
- kapcsolati tőkét építenek, ami később sokat segíthet az export-import mérleg javításán (is)
- kevesebb munkanélküli idehaza :)
- az itthon maradók versenyhelyzete javul

Bár nem jártam utána, nemrég hallottam hogy Nagy Britannniából 2millió ember vándorolt ki az elmúlt pár évben.

Ilyen időket élünk. Az emberek próbálkoznak, küzdenek. Nem ülnek ölbetett kézzel. És ez jó.

vasszeg 2013.01.30. 18:36:58

Fél millió munkavállaló, az alsó hangon negyed millió otthonhagyott munkahely. (pályakezdők, feketén foglalkoztatottak nélkül) Ennyivel több hely jut annak, aki itthon akar boldogulni. Jól jön ez a foglalkoztatottak számáról szóló győzelmi jelentésekhez. Emlékszünk valszeg: 1 milló új munkahely! vazzeg.

aleb19 2013.01.30. 18:38:50

amig nincs új társadalmi kiegyezés a generáciok közt addig az emigrálás hasonló ütemben folytatodik, ezt még gyorsitja a pártunk és kormányunk tökölése a bedölt CHF hitelesekkel kapcsolatban, de ez a félmillió nem most ment ki már a kilencvenes években fél miskolc az USA-ban melozott és 2009-ben gyorsult fel az elvándorlás

Etniez 2013.01.30. 18:39:04

@bpetya75: "Hiányzik az a közepesen képzett réteg (vagyis inkább alulreprezentált), amelyik ténylegesen tapasztalatszerzés, nyelvtanulás, kezdőtőke gyűjtés miatt menne ki, a hazatelepülés határozott szándékával."

Mi ide tartozunk a párommal, még két év és elvileg megyünk haza. Addig megkeressük a lakásunk vagy a nyugdíjunkat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 18:39:06

@tildy:): en.wikipedia.org/wiki/Hungarians_in_the_United_Kingdom erre gondoltam. 48 ezret ir. Nem tudom mi lehet a valos, biztos nem ennyi, hanem joval tobb.

no successful 2013.01.30. 18:40:21

Nem látom itt ezt a "ezért is zorbán a hibás" dumát. Mi van, változott a stratégia ?

Egyébként meg sokan vissza fognak jönni, de nem azért, mert itt olyan qva jó körülmények lesznek, hanem mert nyugaton is szűkülnek az erőforrások.
A németek még tartani tudják magukat a minőségi, vagy annak nevezett cuccaikkal, (még divat a Merci, BMV) de ahogy a kereslet csökkenni (mert előbb utóbb csökkenni fog) úgy szűnnek meg majd a munkahelyek, úgy szűkülnek a pénzforrások.

aleb19 2013.01.30. 18:41:13

@vasszeg: igen csak általában nem a kényelmes zsiros posztokat cserélik fel kinti gürcölésre és az értékesebb-mobilabb-réteg lép le

aleb19 2013.01.30. 18:43:13

@no successful: nem a nagyrészük nem fog visszajön ezt mutatják a példák más kibocsátó országoknál is

Nzoltan 2013.01.30. 18:49:22

Ez az itthonélők kudarca. Erről, hogy most itt tart az ország, az a politikusok hibája. Azokat meg mi, szavazók hatalmaztuk fel arra, amire.Talán az embereknek a saját hozzáállásán kellene változtatni, és akkor lenne egy élhetőbb ország. Most semmi más nem történik, csak a mentalitátst exportáljuk.

SilentDreams 2013.01.30. 18:50:48

@tildy:): És mennyi az a szám, ami az angliai NI igénylések alapján kiderül? (említetted, hogy ez egy teljseen más szám)

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2013.01.30. 18:53:37

@no successful:
'A németek még tartani tudják magukat a minőségi, vagy annak nevezett cuccaikkal, (még divat a Merci, BMV) de ahogy a kereslet csökkenni (mert előbb utóbb csökkenni fog) '

Ja, több-kevesebb. Meg imitt-amott.
Egyébként ezt az észrevételed sürgősen küld el az illetékes német cégeknek, hogy ne érje őket váratlanul.

És igen tudjuk: a mocskos kapitalista és hanyatló nyugat. Végük.
Megalol.
De mondok jobbat. Ha ők náluk olyan kaki lesz, amit te idehallucináltál, akkor mi már rég éhen haltunk. Ha a mindenkori arányos életszínvonal különbséget vesszük. Magyarán visszajönni már nem lesz hova, csak a pusztába.

tonypek 2013.01.30. 18:54:25

Lehet csűrni csavarni, de katasztrófát jelent ha valóban 500e hagyták el az országot és a többségük nem költözik haza még aktív korában. A nyugdíjas korosztály aránya gyorsuló ütemben emelkedik az aktívakhoz képest.
Velük egy "szelep" nyílt ki, országon belüli feszültséget csökkentve.

aleb19 2013.01.30. 18:56:48

@Nzoltan: nem hinném mert ha nem változtatsz pofára esel kint a dolgok egyszerübbek de durvábbak ha dolgozol van fedél, kaja ha nem akkor az éjszakai buszon vagy a padon alszol

Nzoltan 2013.01.30. 18:58:04

@csodaturmix: Már nem úgy van. A lakásodban megvédheted magad. Hátba ugyan nem támadhatod, de szemtől szemben nem kell mérlegelned. Az új szabály szerint aki a lakásodba próbál keménykedni, az már a személyed ellen szól. és megvédheted magad akár egy baltával is. De vigyázz, hátba nem támadhatod, a támadásnak önvédelemnek kell látszania. Viszont az eszköznek nem kell arányosnak lennie.

aleb19 2013.01.30. 18:58:57

@tonypek: lehet hogy a feszko csökken de a nyugger szavazok arány nö és a lemming effekt erösödik

Nzoltan 2013.01.30. 18:59:49

@aleb19: Ez egy olyan dolog, hogy ha be,mész egy arab negyedbe , akkor nem a wales-i mentalitással fogsz találkozni az utcán. Minden az arányokon múlik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 19:00:58

@SilentDreams: " 2007 és 2010 között évente 12-15 ezer, 2011-ben több mint 17 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, de 2004-2006 között is évi öt és tízezer között volt a számuk." index.hu/gazdasag/2012/11/23/kivandorlas/

Ha 2004-től számolom, a legrosszabb esetben is 80 ezer ember. És ebben a se a tavalyi , se a korábbi nincs benne.

Nzoltan 2013.01.30. 19:01:35

@kcsortuleninrogyilszja: A hanyatlás nem megalol. Déleurópa már éppen, hogy tartani tudja magát. Az utolsó bekezdéssel egyetértek.

aleb19 2013.01.30. 19:03:54

@Nzoltan: igen de a fiatalabb rugalmasabb mobil egyének távoznak akik készek alkalmazkodni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 19:04:25

@goAUS: Meg infos teruleten sem osztogattak olyan konnyen a 2000 folotti ajanlatokat KEZDOKNEK. Inkabb 1500 az.

no successful 2013.01.30. 19:05:10

@kcsortuleninrogyilszja:

"Ha ők náluk olyan kaki lesz, amit te idehallucináltál, akkor mi már rég éhen haltunk."

Pontosan, ha a földeket elkótyavetyéljük.
Nem azt mondtam, hogy gallyra mennek, hanem azt, hogy csökkenni fog a munkahelyek száma, és a szociális háló vastagsága. És nem a német lesz az, akit elbocsátanak, mert akkor a lámpavason végzik a politikusaik. Nyilván, az idegen légiósoknak kell majd menni.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.30. 19:06:55

@don't: "Ja,akik kimennek mind butak es jelbeszeddel ertetik meg magukat,akik nyelveket beszelnek otthon is megvannak."

Olvasd újra. Azt írtam, hogy aki alapból beszél nyelveket és képzett az sokkal kisebb eséllyel fog egzisztenciálisan a tönk szélére sodródni, azaz ebből a rétegből nem gazdasági kényszerűségből mennek az emberek első sorban, és mivel nem napi családélelmzeési gondjaik vannak arányaiban kevesebben is indulnak neki. Ennyi.

no successful 2013.01.30. 19:08:09

@kcsortuleninrogyilszja:

"Egyébként ezt az észrevételed sürgősen küld el az illetékes német cégeknek, hogy ne érje őket váratlanul. "

Nem kell elküldenem, nekik, mert tudják, azért spekulálnak japán cégekkel való együttműködésben. A nagy gond csak az, hogy a Német és Japán (keleti) munkakultúra gyökeresen eltér egymástól.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.01.30. 19:09:18

@Lobelt Ledfold Reloaded: Itt most nem olvasom a többi kommentet csak neked írom meg, hogy a számARÁNYOKAT valóban nem ismerem, de mi speciel egyetem után jöttünk ki (a Zuram külföldön doktorált és azóta már nem mentünk haza), és nem vagyunk egyedül. Volt egyetemi évfolyamtársaink fellelhetők Koreától Svájcig mindenütt, és ebben az igen képzett rétegben is rádöbbentünk már, hogy mamám, mindenki külföldön van.

Amikor mi eljöttünk és én panaszkodtam az otthoni reménytelen állapotokra, megkaptam valakitől a sommás összefoglalót, hogy "ez az ország nem tud eltartani ennyi magasan képzett értelmiségit". Kvázi, matematikusból, neurobiológusból, egyházzenészből, nyelvészből és építészből is bőven van Magyarországnak fölöslege.

Egyszerűen nem tudom, mi a megoldás arra, hogy ennyien vagyunk fölöslegesek, váci virágboltostól pesti franciatanárig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 19:09:25

@bpetya75: Amig az ember első benyomása hazatérve, hogy már megint nem tud jegyet venni, mert nem jó az automata, hogy a buszsofőr netán le akarja húzni, hogy nem megy a lift Ferihegy vasútnál és még lehetne sorolni, (és akkor mást még nem is tapasztalt) , addig nagyon nehéz lesz megmagyarázni , miért éri meg hazamenni.

lonsdaleruha.5mp.eu · http://lonsdaleruha.5mp.eu 2013.01.30. 19:12:42

bejött, amit gyurcsányka tanácsolt: "ha nem tetszik, ellehet menni"

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.01.30. 19:14:27

500 000 + 1! Én volnék az egyetlen aki nem a pénz miatt hagyta el az országot ?? :)) Mindenki fizet'sekkel dobálózik, nyomatékosítja, hogy egy pénzsóvár luzer volt otthon ~~

Danubius 2013.01.30. 19:15:55

Egy gyermek felnevelése mai áron kb 50,000 fogyó cikk plusz kb 50,000 a nevelési költrség: szülők energiája. Ez 18 év alatt 21,600,000 ft vagyis 75,000 euró. *500,000 az annyi mint 37 milliárd euró. Szóval ki is a befektető itt?

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.30. 19:18:23

@Felicitasz: Közgazdászokból jóval kevesebben mennek ki, nem muszáj nekik, őket felszívja a piac: keresett szakma. És brutál sok van belőlük.

Ugyanakkor tudok olyan borsodi faluról, ahol a hadra fogható férfiak kábé fele német meg belga gyártószalagok mellett robotol... Abból az egy faluból annyi ember, mint az összes magyar egyházzenész (vagy nem, de gondolom érthető miért írom ezt).

Lehet, hogy a "képzett" szó nem volt megfelelő, de egy szarban lévő társadalom, ahol amúgy alapvető gondok vannak még a nagyon liberális szellemiségűek szerint is állami feladatkörbe tartozó szolgáltatások biztosításával valóban nem bír - ha jó, ha nem jó, ha kellene, ha értelmetlen - megfizetni, avagy nem engedheti meg magának pölö az innováció luxusát. Ez szerintem is szar, ugyanakkor a neurobiológusok meg nyelvészek összesen és hatványra emelve sem reprezentálják a diplomás ÉS nyelveket beszélő társadalmi rétegeket. Számokat én sem tudok sajnos... ezek nagyon titkos adatok lehetnek...

zajos1 2013.01.30. 19:20:47

@lonsdaleruha.5mp.eu: Na ja a bal-libek ezt már elfelejtették...

SilentDreams 2013.01.30. 19:20:50

@tildy:): Köszi a számokat. Hát igen, ez alapján 100.000+ a valószínű inkább, sőt...
Szerintem a népszámlálási kérdőívet sok magyar nem tölthette ki az okok miatt, amiket írtál. Jó hosszú kis füzet volt, én kitöltöttem 2011-ben :)

Az 1500 vs 2000 fonthoz: nem goAus írta, hogy netto vagy brutto, szóval mindkettő jó lehet :)

Kevéssel netto 1500 felettiről indultam meg anno netto 2000 irányába, ha jól emlékszem :))) (kutatás-fejlesztés sok programozással)

aleb19 2013.01.30. 19:24:07

@Lobelt Ledfold Reloaded: akiknek kompatibilis diplomájuk -orvosok,ITagyak vagy pénzügyesek azok lelépnek igen magas százalékban ezt egyenliti ki a bölcsészek ,jogászok és más haszontalan végzettségüek itthon maradása

Spacecake 2013.01.30. 19:25:36

ne tegyünk már úgy,mintha ez olyan egyedi dolog lenne...
még a 'fejlett' nyugat-európai országokban is ugyanez ez a sztori....
nem kell egyből becsokizni a naciba,na.

index.hu/kulfold/2012/11/07/ausztraliaba_emigralnak_a_britek/

Zedder 2013.01.30. 19:29:00

@Ad Dio:

"- kapcsolati tőkét építenek, ami később sokat segíthet az export-import mérleg javításán (is)
- kevesebb munkanélküli idehaza :)
- az itthon maradók versenyhelyzete javul"

Na itt sajnos bukik az érvelésed. Kapcsolati tőke? Persze, nincs azzal gond. Csakhogy hazai dolgokról már most is csak akkor esik szó, amikor elképedve kérdezik, hogy "te, és az a viktor tényleg ezt meg ezt csinálja? ti eu tagok vagytok még? demokrácia van?" - én meg őszintén válaszolok az igazsággal, nameg úgyis tudják, hogy nem a pénz, hanem a jövőkép hiánya és a bizonytalanság hajtott... Na akkor egy idő után leszűrik, hogy vanez a félázsiai-félbalkáni ország, ami talán még EU, de talán már nem is, az emberek menekülnek... Nyaralni, befektetni, bármit csinálni oda nem mennek. És ezt elmondják az ismerőseiknek is.

Kevesebb munkanélküli? Tízezrével mennek csődbe a cégek! Kevesebb ember, kevesebb fogyasztás, kisebb kereslet! Mit gondolsz, majd ugyanannyi ember fogja kiszolgálni, termelni a kevesebbnek? Álom.

Versenyhelyzet javul? Én inkább kontraszelekciót látok. Aki talpraesett, eszes, kreatív, az jön ki. A tunya többség meg otthonmarad.

"Bár nem jártam utána, nemrég hallottam hogy Nagy Britannniából 2millió ember vándorolt ki az elmúlt pár évben."

Ez nagyon jó. De miben is kapcsolódik a témához? Mitől lesz jobb Magyarországnak az, ha máshonnan is mennek el? Lesz tőle adó- és járulékfizetés?

tucano 2013.01.30. 19:29:32

@Lobelt Ledfold Reloaded: nincs igazad teljesen.
A több nyelvet beszélő, képzett réteg ugyanúgy a szélre sodródott. Ők mertek bátrabban kölcsönt felvenni pl, hiszen azt hitték, hogy felszínen tudják tartani magukat és egyáltalán nem. Magyarországon nagyon sok jól képzett szakmai kör nagyon pici, a politikai pártfogoltak rengeteg embert túrtak ki vagy vették el a kedvüket attól, hogy egyáltalán próbálkozzanak. Eleve akik (ugye te is és pl. én is), fel tudják mérni az esélyeiket, a jövőbeni lehetőségeket és akik reálisan gondolkoznak és megtehetik, bizony csomagolnak.
A politika nem annyira jár közben, mint 36-ban vagy 56-ban, de talán nem csak ennyire szélsőséges politikai nyomásgyakorlás és elnyomás létezik, mint amikor fizikai megsemmisítéssel fenyegetik az embert, vannak ennél finomabb módszerek is, nézz körül.
Nagyon sok levél érkezik közvetve a munkám miatt kivándorlási/cégalapítási kérdésekben hozzám, 99%-ban vagy diplomás vagy olyan szakmai tudással rendelkező emberek, akik minimum a technológusi kör felső részébe tartoznak.
Akár hiszed, akár nem ezt még nekünk a fősulin szó szerint elmondta Kéri László, hogy így lesz, pedig nem most volt. A rendszerváltás nyertesei nem a bérből és fizetésből élő szakemberek. Mi a vesztesei vagyunk. A nyertesei azok, akik akkor a vezető generációhoz tartoztak és jól megszedték magukat (nem vádolok senkit, csak tény) és persze azok családtagjai, de már a klienseik sem. A többieknek sokszor többet kell teljesíteniük, nem a meggazdagodáshoz, hanem a túléléshez, mintha mindent a nulláról kezdenének újra egy másik, de értelmezhetőbb szabályokkal működő társadalomban. Az természetesen igaz, hogy több tanulatlan megy el, persze mert több a tanulatlan, mint a tanult, ha mindenki szív, akkor persze hogy ők vannak többségben a kivándorlók között.

Muscari 2013.01.30. 19:30:39

Úgy tudom,az adatok a nagykövetségek becslésein alapulnak. A londoni magyar nagykövet 200 ezerre teszi a számunkat itt Angliában pl. Lehet, hogy a census csak 45 e magyart talált, de azt márciusban kellett kitölteni, majdnem két éve! Saját tapasztalat, hogy ez alatt a két év alatt igen megnőtt a magyarok száma. Két éve is hallottam amgyar szót az utcán járva-kelve (London), de csak alkalmanként, míg ma már sehova nem tudok úgy, hogy ne találkozzak magyarokkal. Úgyhogy nagyon sokat nem tévedhettek szerintem

Spacecake 2013.01.30. 19:30:48

@aleb19: Neked ez a genarációk közötti társadalmi kiegyezés a mániád:-)
persze,más farkával verni a csalánt,az könnyű...

M. Péter 2013.01.30. 19:33:24

@Plumper_: Van aki nem napi 8 órában dolgozik. 800 fontot már napi 6 óra alatt is meg lehet keresni.

Ismerkedjél magasabb társadalmi rétegekhez tartozó nőkkel, ne csak olyanokkal, akiknek a rózsaszín melegítő az elegancia csúcsa.

aleb19 2013.01.30. 19:33:50

@Spacecake: igen minden egyensúlyba kerül eccer :
brittek lemenni kangooföldre, magyarok albionba nigériai,bangladesi, afgán kérni itt menekült státuszt

Fradista Utazó 2013.01.30. 19:35:12

@Spacecake: Bemegy emberünk Londonban az ausztrál követségre, jelzi, hogy szeretne kivándorolni.
OK, akkor felvesszük az adatait. Neve, címe, születési helyet, stb. A következő kérdés: Volt már büntetve? Mire emberünk meghökkenve: Ja, nem tudtam, hogy az még mindig feltétel.

KopaszMercis 2013.01.30. 19:35:34

@Kotasz:
En tobbet keresek mint te jobb korulmenyek kozott elek, en hawaii-on voltam harom hetet, es megis el akarok menni magyarorszagrol.. ez szerinted mennyit arul el az itteni sziturol?

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.01.30. 19:38:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni Niederhauser Emil írásait illetve visszaemlékezni Párkány névadójának nemzetteremtő tevékenységére. Röviden: nem igaz..

aleb19 2013.01.30. 19:39:49

@Spacecake: nem mánia csak a börömön érzem hogy a magát nagy generációnak nevező lusta,potyalesők elqrták az elmult 20 évet és nekem meg a gyerekeimnek kell szerintük állni a számlát ök meg ragaszkodnak a szerzett jogaikhoz mint pl magas nyugdij, no ingatlan adó,ingyenes TB
gusztustalan felelötlen bagázs és békemenetet szerveznek vonulnak meg masiroznak közben én meg dolgozhatok 50 évet ha minimumnyugdijat akarok

tucano 2013.01.30. 19:40:07

@aleb19: sztem te kicsit félreérted a világot.
Magyarországon 2011ben 1693-an kértek menedéket.

www.unhcr-centraleurope.org/hu/hirek/2012/csokkent-a-menedekkerok-szama-2011-ben-kozep-europaban.html

Zedder 2013.01.30. 19:40:38

@KopaszMercis: bakker, én valamiért azt hittem, hogy te már rég lepattantál otthonról. Bár tudom, ha jó a meló-jó a pénz, akkor kisebb a motiváció, nekem is nehezen akarózott a bizonytalanabb ismeretlent választanom...

Ad Dio 2013.01.30. 19:41:37

@Zedder:

"Kapcsolati tőke?"

Guglizd ki mit jelent ez a kifejezés, mert az amit írtál nem az. Én dolgoztam Svájcban egy ideig. Most az ottani cégemmel közös dolgain vannak. EZ a kapcsolati tőke.

A kint próbálkozók kb harmada most is haza akar jönni, a többiek közül sok hasonlóan fog tenni (mond hogy én mondtam).

"Kevesebb munkanélküli?"

Ez alap matek. Ha már a kimutatásonak nem hiszel.

"Versenyhelyzet javul? Én inkább kontraszelekciót látok. Aki talpraesett, eszes, kreatív, az jön ki."

Állítólag kint főleg toleranciát lehet tanulni. Szerintem vagy nem vagy még elég ideje kint, vagy nem jó suliba jársz....

Az angolokat egy kontextusban hoztam fel. Fuss neki még egyszer kérlek. Meg fogod érteni (utolsó 5 mondat).

Muscari 2013.01.30. 19:44:48

@tildy:): mi jövő hónapban megyünk majd haza, nagyon kíváncsi leszek a tapasztalatokra. Te most voltál otthon, jól emlékszem?
Sok jóra nem számítok, például egy ismerős, akinek egy kis kórházi büféje van, minden idők legrosszabb forgalmát produkálja ezekben a hetekben. Alig mer árat emelni, pedig a beszerzési árak sokat nőttek, de a forgalma így is folyamatosan csökken, hamarosan csődbe megy. Már az alkalmazottját is elküldte. Mi lesz vele és a hasonló cipőben járókkal, ők is jönnek majd ki?

bpetya75 2013.01.30. 19:45:50

@Etniez:

Örülök neki :-)

@tildy:):

Erről beszélek. Idehaza kell rendet tenni, nem kifelé bizonykodni, hogy milyen fasza is lesz.

Spacecake 2013.01.30. 19:46:41

@Fradista Utazó: jó,hát az angolok között is vannak hülyák.és?

Éhes_ló 2013.01.30. 19:47:33

Kár, hogy az akár félmilliós, vagy több, vagy kevesebb (gazdasági, politikai) emigránst buktor nyakába varrná itt bárki.
Ebben a számban benne van az elmúlt évszázad minden elqrása, minden csalódása, legfeljebb a túlcsordulás az elmúlt években (nem 2 évben) történt meg.

M. Péter 2013.01.30. 19:48:19

@Rebarbaraa: Aztán esetleg az adóhivatal vagy a bíróság mégis úgy dönt, hogy a sok kiküldetés az valójában folytonos külföldi munkavégzés ugyanúgy, mint pl. egy szerződés lehet papíron vállakozói megbízás, de tartalma alapján mégis munkaszerződés.

aleb19 2013.01.30. 19:48:28

@tucano: csak mint tedenciát vázoltam nagyságrendek nélkül tudom hogy még mindig romániából települnek át legtöbben

Zedder 2013.01.30. 19:48:49

@Ad Dio: "Guglizd ki mit jelent ez a kifejezés, mert az amit írtál nem az."

Légy nyugodt, tisztában vagyok vele mi az a kapcsolati tőke, többek között ennek is köszönhettem, hogy találtam megfelelő külföldi állást.

A kapcsolati tőkének bizony az is része, hogy a szakmai kapcsolataid megkérdeznek majd, mielőtt az hazádba utaznának, befektetnének, bármit tennének. Mert a szakmai kapcsolat miatt megbíznak benned, mint "onnan származóban".

"Ez alap matek. Ha már a kimutatásonak nem hiszel."

Kényelmesen ignoráltad a levezetésemet. Ha elmegy fél-egymillió ember, akkor gondolod a mostani munkanélküliekkel lesz betöltve a helyük? Az fel sem merül, hogy kevesebb ember -> kevesebb fogyasztó -> kevesebb szolgáltatás / áruház / stb -> kevesebb munkahely?

Nyugi, az zárásoddal teljesen egyetértek, igazából az az egyetlen, amivel egyetértek:

"Ilyen időket élünk. Az emberek próbálkoznak, küzdenek. Nem ülnek ölbetett kézzel. És ez jó. "

Tényleg jó. Talán ráébrednek még többen, hogy nem szabad tunyulni, hanem mindenki saját magáért felelős, mindenkinek csak egy élete van, és nekiáll kiharcolni azt, amire képes, ami jár neki!

2013.01.30. 19:49:55

Szóval itt valami olyan csúztatás történik, mint még soha! A baliberálisok úgy próbálják értelmezni a kint dolgozó 500 ezer magyart, mintha azok a Fidesz kormány alatt mentek volna külföldre.

Hát fityiszt nektek csúsztatós, hazudós ballibek. Ti vittétek le az országot a béka feneke alá, ezért zavarták el 2/3-al a Ti kormányotokat. Miattatok kényszerült külföldre ez a sok magyar.

Muscari 2013.01.30. 19:50:03

@bpetya75: szia. ne haragudj, már elkezdtem íri neked a levelet, de a múlt héten rengeteget dolgoztam aztán meg ágynak estem. Már picit jobban vagyok, remélem, holnap el tudom küldeni :-)

that's it · http://onlymylife.com 2013.01.30. 19:50:32

Hát akkor kicsit hozzá szólnék én is kb 2 éve hagytam el magyarországot, nem is a munka dominált elsőre hanem az hogy kicsit ki mozduljak a minden napokból világot akartam látni,majd vártam akkori szerelmem is hogy csatlakozok hozzám,ő másik utat választott így hamar gyorsan beilleszkedve sok sok munkában letelepedtem Svédországban . Elsőnek kicsit úgy kezeltek,mint egy arab(vagy magyar brazilz) hogy csak azért jöttem,a szociális hálót akarom használni ,de nem dolgozni jöttem és keményen dolgozva nagyon is elismerték a munkámat,nem az volt,hogy én kértem valamit 2 hónap után ők kértek tőlem és adták is az extrákat úgy kezeltek minket mint egy normális másik embert .

Azért megemlítenek egy nagyon jó példát egy másik munka társamról aki egy szállodában dolgozik Trelleborg ban :

"Egyik este 10 órás munka után kicsit megpihenve felmentünk a szobába és az esti vacsorához készültünk, szépen leültünk a szoba közepére Anna anyukája küldött finom kolbász,én aznap vettem friss kenyeret és paprikát a boltban,és szép lassan duma party val csodásat vacsoráztunk volna,amikor is feljött a szálloda fő pincére és megkérdezi mit csináltok ti itt,majd azzal a mozdulattal kirohant és becsapta az ajtót, többiek össze nézve mondták na mehetünk túlórázni,és abban a pillanatban vissza jött egy tál sajt al és egy üveg bor al és mondta: Csak nem gondoljátok,hogy ezzel fogtok jól lakni egészségetekre" Hát akkor értették meg hol vagyunk . Ez nem Magyarország .

Durván annyit szólnék még hozzá fél évente haza ugrok pár napra a barátokhoz, de már nem jó othon,ahogy az ember haza érkezik lehet látni minden hol,az emberek nem boldogok nem mosolyognak .
Szomorú nagyon ezt leirni... nagyon is sajnálom de tudjátok a pénz a nagy ur és a kormány minden bőrt lehúz az emberkeről ....

Másik dolgok mikor kijöttem Swedbe csináltam egy kis foto blog ot,de nem nagyképűségből hanem azért hogy motovácíót adjak az otthoni Magyaroknak, mi vár rájuk ha kicsit is elszántabban lesznek :
www.onlymylife.com

További szép napot mindenkinek és kitartás ...

Spacecake 2013.01.30. 19:55:03

@Muscari: ha már eleve ezzel a hozzáállással látogatsz haza,hogy dafke a rosszra fogsz 'utazni',úgy elég nehezen fog Neked ez az ország valaha is bármilyen örömöt szerezni.Úgyhogy talán meg is kímélheted magad ettől.

aleb19 2013.01.30. 19:58:33

@Lindalinda: ez igaz amit irsz de:az emigrálás hasonló ütemben folytatodik, és ezt még gyorsitja a pártunk és kormányunk tökölése a bedölt CHF hitelesekkel kapcsolatban illetve a fiatalok diákok szivatása a nyugdijasok helyzetben tartása

M. Péter 2013.01.30. 20:00:16

@Rebarbaraa: Messze nincs minden állásajánlat ott, egyrészt mert nem kötelező bejelenteni, másrészt meg magasan képzett munkaerőt amúgy sem a JobCentre-ben szokott találni az ember.

Zedder 2013.01.30. 20:01:29

@Lindalinda: "A baliberálisok úgy próbálják értelmezni a kint dolgozó 500 ezer magyart, mintha azok a Fidesz kormány alatt mentek volna külföldre."

Szerintem pont ebben a blogban nem nagyon volt pártoskodás, de lehet összefolynak már a dolgok. Szóval ezzel mellélőttél.

De ha már itt vagy, egyet árulj el: lassan három éve "Fidesz kormány" van hatalmon. Elvileg itt a kánaán. Senkit sem hagynak az út szélén. Megmentik a nyugdíjat, devizahitelt, munkahelyet, mindenkit "megmentenek". Akkor miért mennek el évről-évre mégis egyre többen? Miért most dönt évről-évre csúcsot a kivándorlás? Vagy ezt is megyó-gyurcsi-bajnai intézte? Időzített bomba?

Ad Dio 2013.01.30. 20:01:38

@Zedder: Értem amit mondasz, de ez nem a kapcsolati tőke. Tényleg guglizd ki. Bár szavatos definícióval nem rendelkezem, amúgy pongyolán arról az emberi kapcsolatról van szó, ami gazdaságmozgató erő (pénzzé váltható). Ilyennek sokan fognak rendelkezni azok közül akik visszajönnek, és ezek a kapcsolatok soha nem születtek volna meg ha nincs a jelenlegi kényszer.

A fél millió kivándorló tényleg csökkenti a munkanélküliséget (miért mit gondolsz, a kormány zseniális ténykedése miatt javul a mutató?) Francokat. Igaz hogy az elvándoroltak nem itthon járnak fodrászhoz, zöldségeshez, kocsmába, de elég sokan pl. lakásravalót, nyugdíjat gyűjtenek kint. Aki nem, az is sokszor küld haza az itthoniaknak. Ez pedig igeni az itthoni fogyasztást erősíti.

christophe 2013.01.30. 20:02:14

@Lindalinda: Te is tudod,hogy arànyosan tobb ember hagyta el M.o-t az elmult kèt èvben,mondom :arànyosan!!!

M. Péter 2013.01.30. 20:04:55

@Fradista Utazó: Pedig a közúti közlekedésbe beletartozik a busz is, meg minden egyéb jármű, amelyik a közúton jár. A vonat és a repülő nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.30. 20:07:00

@Éhes_ló: Ejj ejj ez a Freud bácsi...

A "buktor"ra írtam :)

Szanyi Tibor 2013.01.30. 20:08:31

Nincsenek pontos adataink, de a becslések riasztóak, a tendencia, t.i. a gyorsuló elvándorlás pedig végképp. Csupán egyetlen aspektust ragadnék ki a kismillió szempont közül: ez pedig a dolgok kulturális vetülete. A hergelést!

Hergeljük egymást az örökös panaszáradattal. Ezek közös lényege, hogy valaki csináljon már valamit! Érdekes módon, az elmenők képesek odakint befogni a panaszos szájukat, és dolgoznak, mint a kutya. Hogy miért? Mert ha panaszkodnak, akkor végük. Kilöki őket a befogadó közeg. A megoldást az oktatási, nevelési terepen látom, illetve abban, hogy a csúcsokon érdemes rendet teremteni.

Magyarországon - egyebek közt - azért is (!) alacsonyak a bérek és a juttatások, mert az elmenők igen nagy hányada a jól képzettek közül kerül ki, s az itthon maradók mögül kihúzódik az értékteremtő munka. Ezért végzetes, ha a kormány a felsőoktatást, a tudományt, az utánpótlás-képzést fojtogatja.

A népünk legjavát kell először megbecsülni, az részint felhúzza a többieket, habár ez nem automatikus! Mégis, a legjobbak által termelt értékkel indul a szolidaritás minőségi szakasza. Ha az élbolyt elengedjük, akkor a leszakadók esetében a vak vezet világtalant nevű helyzet áll elő.

aleb19 2013.01.30. 20:08:40

@christophe: ja de ennek fő oka a német/oszrák munkaerőpiaci liberalizáció a másik a jelenlegi kormány tökölése

Muscari 2013.01.30. 20:09:24

@Spacecake: nem utazom a rosszra, értek már kellemes meglepetések is pl. rendkívül udvarias kiszolgálás, megszépült környék,stb. Csak közben azt is látom, hogy a családtagjaim egyre rosszabbul élnek és ettől elég nehéz eltekinteni. Egyébként a szüleimet látogatom majd meg, akik nagyon hiányoznak :-(

micsoda? 2013.01.30. 20:11:31

@kcsortuleninrogyilszja: Ez az én véleményem is. Napi kapcsolatban vagyok a tízen éve kint élő barátaimmal. Munkás emberek kis gyerekekkel, és csak bámulok mit engedhetnek meg maguknak. Persze azért sírni Ők is tudnak.
Bizonyára lesznek akik visszajönnek Magyarországra, vesznek itt lakást és itt töltik az ünnepeket, most is ez a gyakorlat. Gyerekeik már nyaralni sem itt fognak. Szerintem, a pár éve kint dolgozóknál lehet esély a haza csábításra. Az otthon íze még működik.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2013.01.30. 20:14:19

@Szanyi Tibor:
"Érdekes módon, az elmenők képesek odakint befogni a panaszos szájukat, és dolgoznak, mint a kutya. Hogy miért? Mert ha panaszkodnak, akkor végük. Kilöki őket a befogadó közeg."

Nem te zseni.
Azért "fogják be a szájukat" mert nincs miért sírni.
Egyszerű: a munkájukért cserébe élhető fizetést kapnak.

Nehéz átlátni, mi?

Deres · http://textura.blog.hu 2013.01.30. 20:14:43

Nem kell kimenni!

Be kell lépni a Fideszbe, szopni-nyalni urambátyámék minden testrészét amit felkínálnak, akkor lesz földbérlet, állami megrendelés, saját focistadion...

christophe 2013.01.30. 20:21:04

90-s èvek kozèpèn visszatèrtem M,o-ra vàllalkoztam sajàt tokèbol kb.10èvig ,a kinti keresetemmel megegyezo jovedelmem volt(ergo a befektetett tokèm nem hozott semmit,csak a munkàm)Napi 12 ora munka 1 szabadnap,àllando stressz,jogszabàly vàltozàsok,alkalmazottak lopnak,Apeh,àntsz;uzletek tulajdonosai(ahogy beindult,felèrtèkelodott az uzlete,mèg vèletlenul se Nekem koszonhetoen....).ès utàna elkezdett egyre xarabbul menni;mignem 2010-ben gyerekkel,felesèggel visszajottem ide ahonnan elindultam....most heti 36 oràval stresszmentesen,annyit keresek,amennyit a M.o-i legjobb idoben se tudtam...Ja ès itt àllampolgàr vagyok ès nem alattvalo,aki kulfodon èl szerintem èrteni fogja...Ugyhogy sorry matolcsymàgus,de rànk ne szàmits!!!!

aleb19 2013.01.30. 20:24:10

@christophe: hát én sem fogok munkát adni többé magyaroknak az biztos, ezt én is megfogadtam

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 20:24:34

@SilentDreams: jogos. En nettonak szamoltam, es abban soknak tunt. Bruttoban valoban realis.

@Chaoyang: az hogy valaki netan fizetest is ir, nem jelenti azt, hogy azzal dobalozik, es amiatt hagyta el az orszagot. Az hogy tudja valaki, mi a kezdofizu bizonyos teruleteken, az csupan annyi , hogy lehet nyitott szemmel jar.

Pl. a metrovezetok itt brutto 40E /ev vagy afolott kapnak vagy a buszsoforok havi brutto 36 korul. Ehhez nem kell metrovezetonek lenni, le van irva par helyen, megmarad.

kela-bá 2013.01.30. 20:25:24

Gond, gond és gond. A FŐGOND az a fránya pénz. IMF, EU, meg a bankok, és "nagyérdemű" meg mondja a magáét, és próbálja az életét jobbítani itthon, vagy külföldön, ami most szabadon választott, nem úgy mint 1956-ban. Teher óriási a mi hazánkon is, már mint az adósság teher.

Vannak próbálkozások, mint pld. a soproni, és a balatoni pénz, az Erzsébet Utalvány, és az aranyfedezetű fizetőeszköz, amelyről bővebben itt: www.hunnio.hu Ugyanitt lejjebb egy videó : Az államilag feltőkésített bankok lenyelték a tőkét. Megdöbbentő előadás ,adózhatunk ! A sajtó ezekről nem tájékoztat !

Meg, aztán a hírekben olvasható 242 milliárd dollár, ami adóparadicsomokban landolt , nagyon hiányzik a gazdaságból

Reménykedjünk. További szép estét !

@Zedder: @Spacecake: @aleb19: @SilentDreams: @zajos1:
@Lobelt Ledfold Reloaded: @Danubius: @Chaoyang: @lonsdaleruha.5mp.eu: @tildy:): @Felicitasz:

Szanyi Tibor 2013.01.30. 20:29:15

@kcsortuleninrogyilszja:

Alighanem elkerülte a figyelmedet az írásom felvezetője. Ebben azt mondtam, hogy egyetlen szempontot ragadok ki a kismillió közül. Úgy látszik, még erősítened kell a szövegértési képességeidet. Ordítani már tudsz, ez látszik. Ügyes vagy! :)

Egyébként elég sok, főleg fiatal ismerősöm van Ny-Európában. Hozzávetőlegesen ugyanolyan szinten élnek, mint idehaza élnének egy a szakmájukhoz mérten átlagos állásból. Meg olyan is van, aki sehogy sem él, hanem tengődik. Mégsem panaszkodik.

Spacecake 2013.01.30. 20:31:21

@Muscari: értem.Az már akkor önmagában jó élmény!!!A többi meg:ne várj sokat és nem érhet csalódás,sőt,akkár még kellemesen is meglepődhetsz.

tanato 2013.01.30. 20:31:44

@Philosoraptor: Valamiért haragudnak a kelet európaiakra,mert az egész népszavazási kezdeményezésnek ez az egyetlen célja,távol tartani a leendő kelet európai bevándorlókat,a jelenleg ott lévőket meg lehessen hazazsuppolni arra hivatkozva hogy már nem Eu tagok vagyunk.

aleb19 2013.01.30. 20:32:20

@Szanyi Tibor: ne igyá az alkohol öl és butit

baliquez 2013.01.30. 20:32:38

"Jelen pillanatban nem tudom elképzelni, mit tudna mondani a (mindenkori) magyar kormány, mellyel képes lenne rávenni a határátkelőket a hazatérésre."

Azt hogy lemondanak és könyörögve kérik a teljes vagyonelkobzást és száműzetést a bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett, mérhetetlen kárt okozó hazaárulásuk okán jogosan kirovandó halálbüntetésük helyett.

"támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak."

Éppen most sikerült remekül megtámogatniuk a belengetett majd' egymilliós bírsággal, kb. minden kkv-nek 25-30 ezer forintjába fájt (ügyvédi munkáért kipengetve) ez a védelmük (bejelentési kötelezettséges homlokráncolás, ha valaki átaludta volna az előző pár hónapot).

Akkor lesz itt legközelebb jó világ hja ezeknek a mocskos hazaáruló tolvajoknak magukat kell megvédeniük a népharagtól, a mindenki más már épp eleget kapott az ő védelmezésükből (nyugdíjvagyon ellopása stb., hamarost a devizatartalékot is ellopják, az a következő).

" a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni"

Ez alatt közmunkát értenek. Ez az álmuk, egymillió röghöz kötött, nyelvtudással nem rendelkező, megfélemlített rabszolga. Aki nem akar ennek a cinikus szarházi diktátornak és a bűnöző sleppjének a rabszolgája lenni, és utódainak sem ezt a sorsot szánja az húzzon el az országból amíg teheti.

bpetya75 2013.01.30. 20:33:24

@Muscari:

Várom, és jobbulást!

2013.01.30. 20:33:28

Az nem tudomn, miért csoda, ha az emberek kihasználják a szabadságot és elmennek.
A kommunizmusban nem azért maradtak itthon, mert olyan irigylésre méltó volt az élet hanem mert korlátozták a szabadságunkat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.30. 20:33:29

@Muscari: Tegnap jottem vissza.
Vegyes erzeseim vannak.

Nagyon jo kiszolgalas volt sok helyen , a CIB-es ugyintezoket nem tudom hol kepzik, de csak pozitiv tapasztalatom van veluk.

De amit leirtam, hogy nem mukodott a bkv automata ferihegyen, vagy a buszsofor elszamolja a visszajarot, vagy a mav automata ferihegy vasutnal, vagy a ift nem mukodik ...
Viszont desiroval mentem haza ( szemelyvonat) hajnali egykor, nem kicsit esett le az allam, jo volt:)

Szoval vegyes volt, de persze, az elso benyomas az a szokasos , igen "Magyarorszagon vagyok" erzes volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2013.01.30. 20:33:44

Nemtom írta-e más (elnézést ha ismétlés) 56-ban kb. 280-300 ezer ember hagyta el az országot.

aleb19 2013.01.30. 20:34:38

@tanato: és még a bulgár/román cigokat nem is ismerik -majd jövöre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:34:40

majd atfutom a kommenteket 485 az cseszett sok, de ha meg nem irtak elottem
ez az 500 ezer nem hagyta el az orszagot, hanem kulfoldon dolgozik, szerintem ha 10 szazaleka kint marad, tehat nem szabad 56-al keverni, mert aki akkor kiment az tudta soha nem mehet haza, es meg ennek ellenere is az amnesztia utan sokan hazatertek /talan 68-70 kornyeken volt/

GepidaPampass 2013.01.30. 20:34:45

nem tudom hány éve nem kell vízum az usa-ba,de mielőtt free lett volna és sokadszor került szóba hivatalosan,kormányszinten a vízummentesség ,akkor azamik azt válaszolták,hogy ha majd megmondjuk,h,hol van az a 800 000 turista,aki ferihegyen kicsekkolt és azóta nem csekkolt vissza,na majd akkor...ez a szám nem csökkent azóta sem!!! Amikor határt lépsz,bevágják az okmányt a leolvasóba,mikor visszajössz,dettó!!Pontosan tudja a gyökér,h.hányan nem vagyunk"OTTHON"!!

Szanyi Tibor 2013.01.30. 20:35:31

@aleb19:

Úgy látom, ügyeletet tartasz itt a szélsőjobb részéről. Munkasikereket! :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2013.01.30. 20:36:08

A KSH adat, akárhonnan származik, nettó hülyeség.

aleb19 2013.01.30. 20:37:56

@Szanyi Tibor: ha tovább iszol még butább leszel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:38:17

@poolman: cask a 300 ezerbol 200 ezer kb rendszeresen hazajar a csaladjahoz es cask melozik foleg a nemeteknel, osztarkoknal, de angliabol is hazajarnak
ezek nem kitelepultek ezek vendegmunkasok

kotyomfitty 2013.01.30. 20:38:38

Azert gaz, ha felmillio ember hopp ki tud ugrani kulfoldre, mert Magyarorszagon felmillio ember fizet SZJAt erdemben.
Egyelore nagyreszt nem ezek az emberek mentek ki mosogatni az ehezes elol, de egyre tobben unjak meg a bizonytalansagot es a magas elvonasokat pocsek kozszolgaltatasi szint mellett.
(mi is most untuk meg, hogy egy vagyont adozunk minden honapban, a maradek meg elmegy fizetos ovodara, iskolara es orvosra, mert amit az adonkbol finanszirozunk, az szar.)

2010ben 656ezren adoztunk havi 250ezer brutto feletti fizetesbol. Jol fog kinezni Matolcsi, mindket iranyba, ha jovo ilyenkor ez a felmillio lesz kulfoldon... Atlas shrugged kicsiben.

Veluk egyutt is kevesebb mint ketmillioan adoztak havi 125ezer feletti brutto jovedelem utan. Az ezalattiak befizetese mar tenyleg elhanyagolhato. Ennek kb fele kozalkalmazott, a gazdasagban dolgozo egymilliotol beszedett penzt az allam egyik zsebebol a masikba pakolta, ugyhogy nincsen jelentosege az allamhaztartas szempontjabol. (illetve a netto fizetesuk a valodi kiadas. Amit azert kapnak, hogy sorban allassanak, kekeckedjenek, megbirsagoljanak.)

Nem kell tehat sok ahhoz, hogy az egesz orszagban csak adocsalok, kozalkalmazottak es nyugdijjasok maradjanak.

www.adko.hu/01_files/friss_hirek/uj_adohatosagi_anyagok.pdf

DieNanny CH 2013.01.30. 20:38:48

@Szanyi Tibor:
"Ezért végzetes, ha a kormány a felsőoktatást, a tudományt, az utánpótlás-képzést fojtogatja."

A baj csak az, hogy nagyon-nagyon sok diplomás - többek között én sem - nem kap végzettségének megfelelő állást. Mert nincs. Akkor nem logikus lépés, hogy csökkentjük a diplomás képzést?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:39:37

@tildy:): csodalkoztam volna ha ma nincs census:)

Laptop7712 2013.01.30. 20:39:46

A képlet nagyon egyszerű. Elvégzed az egyetemet, vagy a szakmunkást, és nem kellesz sehová. Volt olyan ismerősöm, aki egyetem után elküldte az önéletrajzát kb. 200 helyre, de nem is válaszoltak neki. Megunta, eljött, és láss csodát, kapott munkát. Meg kellene tanulni azt, hogy az elmúlt 20 évünk hazugságról szólt. Hazudtunk egymásnak, mert elhitettük egymással, hogy 89 után azonnal Magyarország NSZK lesz. De nem tettünk érte semmit, csak néztük azt, hogy minden tönkremegy. Akkor voltam 12 éves, Már akkor tudtam, hogy milyen az NSZK. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy havi 80- 160.000 Ft-ból meg lehet élni, főleg családot eltartani?? A mostani 20-as, 30-as generációt komolyan kellett volna venni, hagyni őket kibontakozni, segíteni.Elfogyott körülöttünk a levegő, eljöttünk. A baj az, hogy jönnek ki hozzánk a mostani 16 éves generáció, mert nekik már most kettétörték a jövőjüket. Lesz egy nagybácsi Londonban, aki segít egyetemet találni, vagy lakni valahol. Ez tényleg szégyen a az elmúlt 20 év következménye, és a mostani vezetés számára!! Amikor azt mondják, hogy 2018-ra olyan hely lesz Magyarország, hogy érdemes lesz visszamenni, nagyon szívesen megkérdezném az eddigi 20 év képviselőit, hogy mi volt a baj, miért nem lehetett a béreket 89 után 3 éven belül az NSZK szintjére hozni? Ha ez lett volna a vezérelv, most nem itt tartanánk. Matolcsy úrnak el kell mondani, hogy akkor megy haza egy diplomás, ha legalább annyit keres, mit mostani munkahelyén. Nem kell messze menni, elég elolvasni pár állásajánlatot, pl. Londonban, vagy máshol. Otthon már most sok olyan beruházás van, ahol nagyon nehezen találnak középvezetőt, vagy vezetőt. Nincsenek otthon. Komolyan el kell gondolkozni azon, hogy mi lesz így. Ha egy vezetés komolyan venné az emigrációt, és pl. a miniszterelnök a TV-ben főmusoridőben bejelentené, hogy ilyen és ilyen azonnali lépésekkel, pénzzel, támogatással segítenék a hazatelepülést, továbbá minden anyagi, és egyéb segítséget megadunk, csak teremtsetek munkahelyet otthon, azonnal vennék repjegyet, nem gondolkoznék. Ez nem ma lesz, talán valamikor 2014 környékén. Addig dolgozunk. Annak örülök, hogy már nagyszerű szakember lettem a szemükben, eddig egy sz....r, mocsok hazaáruló voltam. Mint minden, ez is fejlődik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:40:20

@Etniez: mivel qrwa draga
rengetegen atultek robogora meg bringara

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.01.30. 20:41:11

@DieNanny: Kösszy szépen! :)
Igen, a verseimet mindig magam írom. Igazolásul a blogom:
fradyendre.blogspot.hu/
:)
Sajnos cirkót szerelni nem tudok és úgy tűnik, hogy az összes hozzáértő már rég elhagyta az országot... :(

aleb19 2013.01.30. 20:43:44

@Szanyi Tibor: nem értem a szélsőjobbozást
én kistáska veled ellentétben éltem és dolgoztam angliában is mikor meghalloták hogy magyar vagyok lecigányoztak az angolok mert a magyar fiatalok kb 20% cigo aki kint dolgozik fizikai munkásként (ök az ország elhagyó dolgos cigok)ez van és mivel jövöre jönnek a bulgárok/románok szabadon dolgozni igazából akkor fogják megismerni a dakotákat

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2013.01.30. 20:44:09

@Szanyi Tibor:
"Úgy látszik, még erősítened kell a szövegértési képességeidet. "

Minden bizonnyal.

"Hozzávetőlegesen ugyanolyan szinten élnek, mint idehaza élnének egy a szakmájukhoz mérten átlagos állásból. Meg olyan is van, aki sehogy sem él, hanem tengődik."

Mondom.
A hanyatló mocskos kapitalista nyugat.

cindbl 2013.01.30. 20:44:23

@Szanyi Tibor: "Érdekes módon, az elmenők képesek odakint befogni a panaszos szájukat, és dolgoznak, mint a kutya. Hogy miért? Mert ha panaszkodnak, akkor végük. Kilöki őket a befogadó közeg."

francot. egyszeruen nincs miert panaszkodnom. megbecsulnek, jo a fizetesem, eltartom a csaladot ket gyerekkel egyedul, plusz felrerakom az otthoni fizumat. miert panaszkodjak?

" A megoldást az oktatási, nevelési terepen látom, illetve abban, hogy a csúcsokon érdemes rendet teremteni."

ebben egyetertunk. az egesz politikusi gardat bele kell loni a napba. aztan uj valasztasok, akiket megvalasztanak, gondolkodas nelkul megint a napba.
a kovetkezo garnitura kapna 6 honap turelmi idot a nap elott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:44:25

@Chaoyang: biztos nem egyetlen, egyet meg ismerek

Szanyi Tibor 2013.01.30. 20:44:53

@DieNanny:

Ahogy elnézem, jelenleg sem diplomásként, sem egyébként nem kapsz munkát. A javaslatom viszont azt célozza, hogy kezdjük a legtöbb hozzáadott értéket termelő zónában. T

Ad Dio 2013.01.30. 20:44:54

@Laptop7712:

"pl. a miniszterelnök a TV-ben főmusoridőben bejelentené, hogy ilyen és ilyen azonnali lépésekkel, pénzzel, támogatással segítenék a hazatelepülést, továbbá minden anyagi, és egyéb segítséget megadunk, csak teremtsetek munkahelyet otthon, azonnal vennék repjegyet, nem gondolkoznék."

Erre várhatsz :). Ez egy nagyon rossz tündérmese. A világon sehol sem működik. Hazajössz vagy sem, Te döntöd el, senki nem szól bele. Mérlegelsz és döntesz. Ha a mindenkori kormány majd ilyen hülyeségeket talál mondani, én leszek az első aki tiltakozik. Nb. nem ellened, az itthon maradottakért,

Spacecake 2013.01.30. 20:45:05

@Laptop7712:'nagyon szívesen megkérdezném az eddigi 20 év képviselőit, hogy mi volt a baj, miért nem lehetett a béreket 89 után 3 éven belül az NSZK szintjére hozni?'

te 'provokátor' vagymvagy csak szimplán hülye??!!

NOOORMÁLIS??!

cindbl 2013.01.30. 20:46:58

@hagyma: "ez az 500 ezer nem hagyta el az orszagot, hanem kulfoldon dolgozik, szerintem ha 10 szazaleka kint marad"

nekem mar itt szuletett a ket gyerek, itteni allampolgarok. mi meg talan visszamegyunk, ha nyugdijas leszek, de a sracok? szinte kizart.

christophe 2013.01.30. 20:47:05

@aleb19: sztem fèlreèrtesz,èn voltam olyan hulye,hogy a 90-s èvek kozèpen visszamentem M.o-ra mert azt hittem vàltozàsok lesznek,ès a magam modjàn ennek rèszese leszek,hàt benèztem....