oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 30. 06:55,  Kitántorgott félmillió emberünk… vagy több 1164 komment

2013. január 30. 06:55 Határátkelő

Kitántorgott félmillió emberünk… vagy több

A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? – hangzik a vitaindító kérdés.

bőrönd fiatal nő_2.jpg

Hosszú ideje zajlik már egy teljesen bizonytalan kimenetelű számháború arról, vajon hányan is döntöttek úgy, hogy külföldön folytatják az életüket, ott telepednek le egyedül vagy családostól. Az eddig legmarkánsabb kormányzati becslést alighanem Matolcsy György adta a minap, amikor az Index tudósítása szerint azt mondta: a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni. Emellett a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót".

Bár az első ötlet is érdekesnek tűnik (a részletekbe most ne menjünk bele), minket igazán a második félmondat érdekel. Ugyanis több érdekes vetülete is van szerintem a dolognak.

Az első természetesen az adat, a félmillió külföldön dolgozó magyar. Még ha azt feltételeznénk (mint ahogyan nem tesszük), hogy e félmillió munkavállaló mindegyike egyedül hagyta el az országot, a szám akkor is hatalmas. (Csak összehasonlításképp: az 1956-os forradalom után 176 ezer ember hagyta el az országot.)

Ha azonban abból indulunk ki, hogy nagyon sokan családdal, gyerek(ek)kel mentek, akkor szerintem ezt a számot közel megduplázhatjuk. Azaz ebben az esetben csaknem egymillió külföldön élő magyarról beszélünk, ami elképesztő szám.

Persze ha jobban végiggondoljuk, talán nem is annyira az. A magyarországi ismerősökkel folytatott beszélgetések igen jelentős százalékában elhangzik a mondat (furcsa módon pártállástól függetlenül), hogy „ebből az országból el kell menni", ami akkor is trendet jelez, ha az ezt hangoztató emberek jelentős része otthon marad.

(Ezt a benyomást a Tárki tavalyi felmérése is alátámasztja, a társadalomkutatási intézet szerint az elmúlt 20 évben nem volt ekkora a migrációt tervezők aránya, minden ötödik felnőtt magyar tervezte, hogy külföldre megy. Szerintem a helyzet azóta maximum romlott...)

Érdekes az is, hogy a határátkelőkből hirtelen „kitűnő magyar munkavállaló" lett, ami tulajdonképpen örvendetes dolog és erősen a figyelmébe ajánlanám a hazaárulózóknak is.

A nagy kérdés persze nem ez, hanem az, hogy a kormány miként kívánja „visszatérésre ösztönözni" a már külföldön élőket. (Aki fogékony erre, annak itt egy tanulmány – igaz, 2011-ből – Hárs Ágnestől, a Kopint-Tárki munkatársától a hazatérésről.)

Talán emlékeztek még arra, amikor a miniszterelnök a TV2-ben azt mondta, ha pártja megnyeri a 2014-es választást, hat év múlva Magyarország olyan hely lesz, ahová a külföldre vándorolt összes magyar fiatal haza akar majd térni, de Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől is hallottunk már olyat, (ami az eddig talán egyetlen konkrétnak tűnő gondolat volt), hogy a kormányzatnak mindent el kell követnie azért, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok a tapasztalatszerzés után hazatérjenek, amihez jól kvalifikált munkahelyekre van szükség, valamint támogatni kell a fiatalok vállalkozóvá válását, illetve az olyan kis- és középvállalkozásokat is, amelyek fiatalokat alkalmaznak.

A nagy kérdésre egyelőre nem hallottam még meggyőző választ, a szlogenek pedig szerintem senkit sem fognak meggyőzni arról, hogy érdemes hazatérni. A hazatérésnek ugyanis szerintem két vetülete van: az anyagi, ami egyszerűen annyit jelent, hogy mindenki ragaszkodik a megszokott életszínvonalához, tehát csak akkor tér haza, ha legalább reménye van arra, hogy (ha nem is azonnal, de) előbb vagy utóbb azon a szinten élhet Magyarországon is, amilyet külföldön megteremtett magának.

A másik az érzelmi kérdés, hiszen minél több idő telik el, annál nehezebb lesz eltépni azokat az emberi kötelékeket, amelyek egy új helyen is kialakulnak: munkahelyi, baráti kapcsolatok, esetleg szerelmek, és ha már a gyerekek is ott járnak iskolába, akkor a hazatérés még nehezebben elképzelhető.

Jelen pillanatban nem tudom elképzelni, mit tudna mondani a (mindenkori) magyar kormány, mellyel képes lenne rávenni a határátkelőket a hazatérésre. Talán nektek van ötletetek, amit majd meg is osztotok velünk a kommentekben.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr475052124

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jóvanazúgy, nem-értek-én-ehhez és egyéb magyar betegségek 2013.01.30. 16:30:44

Három olyan dolog, ami kelet felé haladva egyre jobban érződik - és egyre nagyobb bunkókat eredményez. A teljesség igénye nélkül. 1. Jóvanazúgy! Még jó, hogy csak egymástól akarunk jobbak lenni, nem pedig igazán jók. Mert ha igényesek akarnánk lenni,...

Trackback: Magyar exodus: a járulékfizetők lázadása 2013.01.30. 15:39:21

Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy: félmillió magyar dolgozik külföldön. A keddi Véleményvezér már foglalkozott ezzel az adattal, okaival és következményeivel. Véleményünk szerint a mégoly drámai képet festő ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2013.02.01. 23:40:58

@Jani haverja:

Úgy értettem, amit aleb írt, hogy egy akkora falu, mint az enyém is, ne akarjon bölcsődét meg óvodát. Ezen kaptam fel a vizet. Aztán írta, hogy olcsóbb lenne magánúton megszervezni, amivel egyet is értettem. Szóval igazatok van, sokkal rugalmasabb és költséghatékonyabb lenne.

Csak sokkal egyszerűbb az önkormányzatnak pályázati pénzből megcsinálni, mint magánszemélynek vagy alapítványnak, civil szervezetnek megugrani a lécet. Olyan a rendszer, hogy nagyon nem támogatja a civil szerveződést. Meg is értem, hogy a mai poszt írója kiégett ebben a szélmalomharcban...

tsabus UAE 2013.02.01. 23:47:39

@Szanyi Tibor: Nos, mint egyszerű szavazó, ennek a médiától való elzártságnak a megoldását várom tőletek. Ha utána értelmes és bátor üzenetek jönnek át, akkor meglesz az igazi tömegbázis arra, hogy keményebben álljatok ki. Ez pedig még több szavazót hoz.
Most viszont már csak egy év van a választásokig és nem látom, hogy beindulna valami. Ha továbbra sem történik semmi, akkor nem olyan szavazóitok lesznek, akik rátok szavaznak, hanem olyanok, akik Orbán ellen. Ez pedig nem egy igazi tábor.
Szólítsátok meg a tömegeket fontos kérdésekben és hitelesen ! Ebből egyelőre nem sokat tapasztalok.
De ennek a boncolgatása eléggé meghaladja az itteni kereteket. Egyszerűen csak úgy tűnik, ti teljesen más elvárásoknak akartok megfelelni, mint ami az itt kommentelők kulturáltabb részének a valódi igénye. Lehet, hogy van ebben logika a részetekről, mert mi szűkebb réteg vagyunk, mint a nyugdíjasok, vagy a vidéki parasztság, de abban az esetben rólunk lemondhattok (vagy már le is mondtatok). Ez pedig megint csak a reménytelenséget erősíti.

Szanyi Tibor 2013.02.02. 00:00:42

@tsabus:

Kedves tsabus!

Mérget vehetsz rá, hogy semennyi plusz médiánk nem lesz 2014-ig, és én leszek az első, aki a pártom elnökségén belül torkaszakadtából fog tiltakozni az ellen, hogy egy fillért is költsünk a médiára! (Sajnos ennek ellenére fogunk.)

Minden forintot hasznosabbnak látok arra költeni, hogy személyesen tudjunk az emberekkel találkozni (üzemanyag, rendezvények, stb.)

Ami pedig a lényeget illeti: részünkről a célpont a fiatalok és a szegények világa. Ott terem nekünk a legtöbb szavazat. E két réteg egyike sem foglalkozik a médiával. (Nem mellesleg én fiatalok körében élek az otthonomban, és - láss csodát! - nem nézünk tévét, legfeljebb véletlenül.) A fiatalok ugyan keményen a neten lógnak, de picit sem azokon a felületeken, amin a blog-társadalom a maga (felső) tízezernyi létszámával. Ráadásul a blog társadalom az összes párt szempontjából csak kezelendő, ám de teljesen lényegtelen brigád, ugyanis a bloggerek és kommentelők zöme harcos nem-szavazó, csak a popóját ringatja, hogy győzz meg a szavazatomért! :)

Szanyi Tibor 2013.02.02. 00:03:27

@Szanyi Tibor:

Természetesen elképzelhető, hogy mindjárt bejelentkezik három valaki, hogy debizony, ő aztán igenis szavazó, ami pedig vagy igaz, vagy nem, de háromnál nem sokkal több valós szavazat értékkel.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 00:12:19

@Szanyi Tibor: Én itt élek Albániában, már majdnem másfél éve. 2005 óta folyamatosan járogattam ki ide. Láttam, hogy ez az ország honnan, hova fejlődött azóta. Itt nem így gondolkoznak az emberek, mint Ti. Én most Tirana külvárosában élek, ami közigazgatásilag egy falu, hiába vagyok Tirana főterétől 13 km-re. Ebben a faluban nincsen bölcsőde, mert nincsen rá igény. Ugyanis egy ÖNÁLLÓ, TEVÉKENY, SAJÁT SORSÁÉRT TENNI AKARÓ pár meg tudja oldani ezt a problémát akkor is, ha nincsenek nagyszülők a közelben. Pl. olyan nyugdíjasokkal, akikre egyébként a kutya sem nyitná rá az ajtót, azért tartanak kutyát, hogy szeresse őket valaki, és ezért kutyaszaros a kerületed. Ha elgondolkozna Magyarország arról, hogy az egyedülálló nyugdíjasoknak hány %-a tart azért kutyát, mert nincs kihez szólnia, és a két keresetre szoruló fiatal családok miért nem találnak bölcsődét, akkor hidd el, már előrefelé haladna Magyarország.

A kisfiam most lesz 8 éves, és első általánosba jár itt. Itt nincsen napközi az iskolában, és mi ide "bevándorlók" vagyunk, azaz nincsenek pl. nagyszülők sem itt, bár ez idő kérdése. Hidd el, semmi probélmánk nincs abból, ha véletlenül a fél 1-es "tanításvége" után érünk haza a feleségemmel, mondjuk este 6-kor. Lesz, aki vigyáz a gyerekre, lesz, aki megeteti, lesz aki megcsináltatja a leckéjét, stb. Mindezt ingyen. Persze ezt valamilyen módon mi is megháláljuk, mint minden más szülő.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy lehet, hogy nem kutyaszaros zacskókat, meg tekercsállványokat kellene venni az adófizetők pénzéből, hanem összehozni a kisgyerekes- egyedülálló idős találkozót. Lehet, hogy MINDENKI jobban járna, és még kevesebb kutyaszar is lenne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.02. 00:13:54

@aleb19: lattam. Mondtam en, hogy sok az a 300 ezer.

Mas: ha jol lattam itt volt tema a videki ovoda , iskola, meg a kozelben levo varos. Na most szolnek, hogy nezzetek szet videki varosokban milyen munkalehetosegek vannak. A bejarast sokszor nem akarjak fizetni, es sok helyen netto 80-at fizetnek csak, abbol oldd meg a bejarast. Jahm, jarhatsz kocsival, csak akkor a gyereknek nem tusz enni adni. Nem veletlen, hogy elneptelenednek a videki telepulesek, akinek kis esze volt, az elment Pestre, vagy nagyvarosba, netan kulfoldre, aki meg maradt, az meg dolgozhat a koztarsasagi osztondija utan diplomaskent netto 90 ezerert. Szep kilatasok.

Rengetegen nem mobilisak sajnos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 00:15:35

@Szanyi Tibor: Ja, ez a fentebbi gondolatom is a "versenyelméletre" épül.

Szanyi Tibor 2013.02.02. 00:35:41

@Jani haverja:

Sok igazság van ebben, viszont nem lehet egyik ország mentalitását csak úgy átplántálni a másikba. Lehet, hogy Albániában a szülők szívesen bíznak meg időseket a gyerekfelügyelettel, de Magyarországon úgy történt a fejlődés, hogy a gyerekfelügyelet a közoktatás részévé vált. Biztos vagyok abban, hogy érdemes lenne egy kicsit rugalmasabban gondolkodnunk, viszont az meg szociológiai tény, hogy ahol bölcsőde-óvoda van nálunk, ott van szaporulat, ott van fejlődés.

A magam részéről erősen híve vagyok annak, hogy pl. munkanélküliek vállalhassanak gyerekfelügyeletet (ezt hosszasan ki is fejtettem a Minden másként lesz című dolgozatomban), de a liberális nyomás inkább a szigorú standardok felé vitte a dolgot, mondván ez is legyen üzlet. Röhej, de tarthatod a gyerekedet full mocsokban, ám nem viheted el megőrzésre egy tisztább helyre, ha annak nincs full-köjálos pedigréje. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 00:41:30

@enrobag:
Szabadon és egyszerűbben fordítottam, mert a szövegkörnyezet más volt:
Angol:
"It is better to live in England than in Hungary because you can live there without work"

Albán:
"Ështe më mirë banon në Angli, se në Hungari sepse mundet të jeton pa punë."

Tamás Csacsicska 2013.02.02. 00:47:42

Kedves Szanyi Kartárs!

Meghajlok a sokoldalúságod előtt. De sajna én nem rólad írtam – ezért nem kell ennyire beletaposni a gázba – hanem jobbára az MSZP-ről. Arról a pártról, amelyik vagy nem tudja mit kell tennie, vagy nem akarja azt tenni.

Még megérteném, hogy a 2010-es zakó után úgy gondoltátok: végezze csak el Orbán a piszkos munkát (az ország ráncba szedését), legfeljebb leamortizálja magát 2014-re. Akkor majd beleülünk a készbe, mint ahogy anno Orbán ült Horn Gyula örökébe.

Csakhogy eltelt már majdnem 3 év: és amit hátra hagytatok 2010-ben, az valahogy nem virágzott fel. Szóval Orbán mégsem végezte el a piszkos munkát, sőt, ha hinni lehet a szemünknek, a dolog csak zűrösebb lett. Ám miközben a Fidesz szétzilálta az országot, közben a jogállamot - az un. demokráciát - nevetségessé tette.

Sőt. Ma már ott tartunk, hogy a személyes szabadság van veszélyben – éppen te írtál korábban a félelemről. Félelem és szabadság - a kettő együtt nem megy! Akkor most vagy a félelem nem igaz, vagy a szabadság. Szerinted?

Szóval látjátok ti szocialisták, hogy nagy a baj, de agyilag csak a lakossági fórumokig juttok el. Egyszerűen nem értitek meg, hogy miért nem mozdul meg a nép. Orbán már mindenkit megsértett és szembe állított valakivel, aki csak él. A véleményem: azért passzív a nép, mert a népnek példa kell. Vezető. Minta, hogyan viselkedjen. De ha a nagy fejesek – pl. ti, ott a Parlamentben - behúzzák a nyakatokat és demokráciát játszotok Orbán anti-demokráciájában, akkor éppen Juli néni, vagy Pista bácsi borítsa ki a szaros vödröt?

Mikor szóltatok bele Orbán expozéjába, hogy „Mester, Kegyed most hazudik!”? Soha. Hát féltek attól, hogy Kövér megbírságol benneteket? Kartárs, hát legfeljebb elveszi tőletek egyhavi apanázsotokat, vagy kivezettethet bennetek a Duna partra. De megmutathatjátok országnak-világnak, hogy milyen is a magyar Parlament. A szoci virtus. Kifosztott, kivezetett szoci képviselők – ez legalább VALAMI ütős dolog lenne. Amúgy pedig, ha ma nem áldozza be a frakció az egyhavit, jövőre már egyhavi sem lesz. Mehettek közmunkásnak az alcsúti stadiont építeni.

Ti pontosan ugyanolyan önteltek és nagyképűek vagytok, mint amikor kormányoztatok. Tudod, mint a Bourbonok: semmit sem tanultatok és semmire sem emlékeztek. De közben gyávák vagytok, féltitek az egzisztenciátokat – és rossz példával jártok az ország népe előtt.

Még egyszer megírom, hátha átugrottál pár sort: Orbán sohasem fogja békésen átadni a hatalmát, sem választásokkal, sem másként. Az őt követő slepp is annyira benne van a sok szennyben, hogy már tudják – ők sem viszik el a disznóságaikat szárazon. Ők már kényszerből mennek a Vezér után, számukra nincs visszaút. Ha akasztófa réme fenyegetné őket, akkor sem fordulnának vissza.

Smúzoló, ötórai táncot lejtő képviselők semmit sem érnek (nézd meg az LMP-t, hová jutottak: most tanulnak 15-ig számolni), az ország változásra vár. Nektek ERŐT és példát kell felmutatnotok!

Végül: nem indulatból írok. Minden borzalmamat többször átjavítom – hogy amit írok, az ütős legyen. Neked alighanem az egyenes beszéd szokatlan: ez nem lehet gyakori a köreitekben. Nem bántani akarlak (benneteket), hanem felrázni az ájult önelégültségből, az ország-megváltó, szavazatszámláló önmegtévesztésből.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 00:54:15

@bpetya75:
"Olyan a rendszer, hogy nagyon nem támogatja a civil szerveződést."

Ez a legnagyobb baj. És nem csak Magyarországnak, hanem a komplett EU-nak, bár őket még kisebb mértékben érinti ez, de ott is folyamatosan romlik a helyzet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.02. 01:04:59

@Szanyi Tibor: szerintem nem ilyen egyertelmu a parhuzam. Met lehet ugyan ovif , bolcsid, mint ahogy a falunknak is volt, illetve ujra van, de ha munka nincs, ha a fiatalok leleptek, akkor a hajadra kenheted.

Anno a mi idonkben a felettunk levo evfolyam meg 3 iskolai osztallyal indult, 25 fos osztalyokkal. Nalunk is meg ket osztaly volt, 27-30 fos letszammal . Most 17 gyerek ha van egy osztalyban, ket evfolyam. Kiszamolhato, hogy csaknem 20 ev elmultaval kb. fele annyi gyerek szuletett csak abban a faluban.

tsabus UAE 2013.02.02. 01:34:21

@Szanyi Tibor: "Ráadásul a blog társadalom az összes párt szempontjából csak kezelendő, ám de teljesen lényegtelen brigád, ugyanis a bloggerek és kommentelők zöme harcos nem-szavazó, csak a popóját ringatja, hogy győzz meg a szavazatomért! :)"

Igen, minket meg kellene győzni. A többieknek (mint számtalan példa megmutatta eddig) elég ígérni valamit. Egy ismerősöm szokta mondani: "Nem lehetek olyan szegény, hogy ígérni ne tudjak."

Lehet, hogy megtaláltuk a problémák gyökerét ?

Szanyi Tibor 2013.02.02. 01:58:08

@tsabus:

Nem, kedves tsabus, rossz hírem van! Én vagyok a hülye és piszok rossz politikus, amikor itt hintem az igét, mert semmi értelme nincs az itten győzködésnek. Pár tucat esetleges szavazatért ennyi órát vergődni, mint amit én teszek, az eszelős hülyeség, ráadásul eddig még egyetlen embert sem tudtam a magam oldalára állítani, legalább is ezen a blogon biztos nem.

Mondhatod, hogy nem is így kéne, ahogy csinálom. Hiszen pimasz vagyok, flegma, stb. Ebben viszont hidd el, erősebb meggyőződéssel vagyok, hogy ez a jó irány. A köznapokban ugyanis iszonyatosan díjazzák ezt a megközelítést, t.i. az őszinteséget, még akkor is, ha vitatható.

Sajnálom, de vége a relatíve kevésbé fárasztó januárnak, jön a tavaszi húsdaráló. Eszerint a neten is kevesebbet leszek.

Barátsággal, T

Szanyi Tibor 2013.02.02. 02:00:48

@tildy:):

Kedves tildy!

Kár, hogy nem olvastad el a korábbi írásokat. Arról volt szó, hogy pont azért költöznek a fiatalok Zalaszentivánra, mert ott van bölcsőde-óvoda. T

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 02:09:12

@Szanyi Tibor: Hát ez azért bonyolultabb annál, hogy az ember időseket bíz meg a gyerekfelügyelettel, ezt Te is jól látod. A probléma ott kezdődik Magyarországon, hogy a Kossuth tértől 30-40 km-re bármilyen irányban az emberek, ha elmennek otthonról, bezárnak ajtót-ablakot, a ház előtt parkolva bezárják a kocsijukat, stb. Mindez érthető is OTT, meg van az OKA.

Itt Tirana főterétől 13 km-re (Budapestnél azért írtam 30-40 km-t, mert sokkal nagyobb város) még nem volt bezárva az általunk bérelt ház, akkor sem, ha senki nem volt otthon. Lehet, hogy a téli esők miatt be is rohadt a zár? :) Nem tudom, nem próbáltam. Nyáron meg túl meleg van, akkor meg tárva-nyitva ajtó-ablak mindig, ha nem vagyunk otthon akkor is. Szerencsés helyen lakunk helyi viszonylatban, nyáron nincs túl meleg, nem nagyon kell klíma (én pl. nem bírom tartósan), mert a hegyek megkeverik a levegőt itt a környéken. Igaz viszont az is, hogy ha bármelyik szomszéd meglát bóklászni a kertemben valakit, netán bemenni a házba, vagy kijönni, akkor csak megkérdezi azt, hogy ki az illető, és miért van ott. Sőt! A domborzati viszonyok miatt a legközelebbi szomszédom "srégen felettem" van, és 72 éves nyugdíjasként sokszor van otthon, tetejében szenvedélyes vadász is :) Mivel itt sokkal szabadabb a fegyvertartás, a potenciáis tolvaj is tudja, hogy mit kockáztat :) Nem tudja konkrétan, hogy ki a szomszédom, meg hogy neki van-e fegyvere, de itt nagyon sok embernek van fegyvere, és ha muszáj, szívfájdalom nélkül használnák is (és a magántulajdon védelme esetén nem is lenne büntetőjogi következménye). Egy sörétes patronba meg tudomásom szerint még nem halt bele egyetlenegy makedón (nevezzük nevén) cigány sem, merthogy azok próbálkoztak errefelé állítólag régebben, de rájöttek, hogy ez nem Macedonia.

Egy pillanatig sem állítottam, hogy Magyarországon mindezt az egyik pillanatról a másikra meg lehetne csinálni. Nagyon nem. És az a baj, hogy Nektek politikusoknak nem is érdeketek, még akkor sem, ha (tegyük fel) az egész Országgyűlés Magyarország legtisztességesebb embereiből állna. Ugyanis akkor a saját magatok hatásköreit építenétek le. Megtanítanátok az embereket ÖNÁLLÓAN GONDOLKODNI a saját sorsukról, és ÖNÁLLÓAN DÖNTENI szintén a saját sorsukról ÖNÁLLÓAN SZERVEZŐDNI, problémákat közösen megoldani, stb. Ha ez így lenne, akkor egy csomó feleslegessé vált bürokratikus intézményt le kellene építeni (merthogy nem lenne rájuk szükség). Ez pedig hatalmas közalkalmazotti létszámleépítéssel járna, ami politikailag vállalhatatlan (merthogy a magyar választók jobban büntetnének érte, mint egy Gyurcsány-Orbán összes elszólásért:)). Szóval én is elég reménytelennek látom ezt a helyzetet. De azt is reménytelennek látom, hogy egy önkormányzat felépít mondjuk 15% önrésszel EU-s támogatással egy bölcsődét, és utána belerokkan a fenntartásába, vagy az államtól kér segítséget erre, mert ugyanis az a "csöbörből vödörbe" szindróma, azaz így is - úgy is az adófizetők pénzéből lesz kifizetve a fenntartás, tetejében jó drágán, ha meg hitelből, akkor meg a bölcsődébe járó gyerek fogja kifizetni majd kamatokkal együtt a saját bölcsődéjét.

Szóval nehéz ügy ez, itt sem volt egyszerű, egy "lájtos" polgárháború kellett ahhoz, hogy most önkéntelenül normálisan gondolkodjanak az emberek. Én ezt nem szeretném, hogy Magyarországgal megtörténjen. Inkább vegyetek példát (és próbáljátok meg a választókat rávenni arra, hogy példát vegyenek) a Meciar utáni Szlovákiáról, vagy éppen a Kaczynski testvérek utáni Lengyelországról. Mindkét ország meglódult gazdaságilag a történtek után, nem kellett hozzá "majdnem" polgárháború, mint itt. És ha egy ország, ha lassanként is, de folyamatosan fejlődik, akkor - hidd el - az ország lakosságának a jó része is boldog. A folyamatos és biztonságos fejlődés ugyanis szerintem az emberi boldogság egyik lényeges összetevője. És a boldog emberek jellemzője, hogy nem irigykednek a másikra, hanem ODAFIGYELNEK a másikra, innentől kezdve az igazán nagy nagyvárosok kivételével meg is van oldva mind a bölcsőde-óvóda probléma, mind a kutyaszar probléma.

Szanyi Tibor 2013.02.02. 02:11:22

@Tamás Csacsicska:

Kedves Tamás!

Akkor most az éjszaka diszkréciója közepette hadd mondjam neked, hogy te összetévesztesz valakivel, amikor azt mondod, hogy nekem az egyenes beszéd szokatlan lenne. Ennyire azért ne legyél nagyképű!

Tudod, bármerre járok, azzal fogadnak, hogy ha nincs is mindig igazam, de legalább kinyitom a számat. De ha azt gondolod, hogy a parlamentben kell süketelni, akkor is tévedsz. Az emberekkel kell világosan beszélni! Nem a parlamentben kell győzni, ahol erre esély sincs a kétharmad fényében, hanem az embereknél, az emberek szívében. Mi ezt tesszük, te pedig szentségelj bátran a parlamenti közvetítések alkalmával a képernyő előtt!

Jó éjt!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 02:36:06

@enrobag: Nagyon sokan kérdezték tőlünk, hogy miért jobb nekünk Albánia, mint Magyarország. Ez a komplett válasznak (amit szinte soha, senkinek nem tudtam elmondani-leírni részletesen) az egyik nagyon lényeges része (mármint, hogy vannak emberek, akik így gondolkodnak Magyarországon, és szavazati joguk is van).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 03:47:13

@Szanyi Tibor: Ja, elfelejtettem írni, a liberálisok Európában lassanként rosszabbak lesznek, mint a kommunisták.

"Mindent beszabályozunk, aztán majd MI eldöntjük, hogy kinek mi lehet". Hol van itt a SZABADSÁG eszme??? Merthogy elvileg liberálisokról van szó...

Én jókat nevetek, amikor más fórumon leírtam, hogy milyen finom grillezve a feketerigó, meg a veréb, és rengetegen felháborodtak. Állítom ugyanezek az emberek fél vagyonokat fizetnének azért, ha egy étteremben vad (nem tenyésztett) fácánlevest ehetnének. Ja, azt le szabad lőni... Itt meg a feketerigót is, meg a verebet is. Merthogy mindkettőből nagyon sok van télen (nyáron felmennek a hegyekbe költeni, oda, ahova majdnem hogy a "madár se jár":)). Sokszorosa itt a feketerigó állomány a magyarországi fácánállománynak. Akkor miért is szabad fácánt lőni Magyarországon, ha a feketerigót nem?

Visszatérve a túlszabályozottságra: Én tudok Neked itt Tiranában mutatni olyan VOLT műszaki boltot, amelyik egyszer csak bezárt, egyik napról a másikra (nem ment jól az üzlet). A bezárás utáni másnapon iszonyat pakolás volt, vittek-hoztak mindent. A harmadik nap kinyitott, mint pékség... (azóta megy az üzlet)
Magyarországon akkor lesz jó, ha ez így megy (meg az EU-ban is), ezt hívják ugyanis PIACNAK!

Sajnos az EU is a túlszabályozottság felé tart. DE: Akkor sem értem, hogy miért kellett az utolsó kocsmába is bevezetnetek (kötelezővé tennetek) a HACCP-t, mikor az összes mediterrán EU tag ország nem tette kötelezővé a saját polgárai számára! Ez ugyanis az EU részéről csak egy ajánlás volt, a mediterrán EU tagok meg nem voltak hülyék a saját turizmusukat tönkretenni ezzel. Én soha nem voltam vendéglátós, de vannak ilyen barátaim, akiknek ez nagyon sokba került, teljesen feleslegesen.
Itt is van a magyar ANTSZ-nek megfelelő hivatal, de ők csak akkor mennek ki, ha valaki panaszkodik, hogy pl. hasmenést kapott a kajától. De ez igencsak ritka, mivel a büfés-éttermes, stb.-nek ELEMI ÉRDEKE a VERSENY MIATT, hogy ne adjon romlott kaját, és tiszta legyen a vendéglátóhelye. Itt az utcák még mindig sokkal szemetesebbek, mint Magyarországon. De menjél be egy szállodába-étterembe, vagy akár egy utolsó falusi kocsmába itt, sokkal nagyobb tisztaságot találsz, mint Magyarországon, hiába azt sem tudják, hogy mi az a HACCP. Ja, itt az utolsó falusi kocsmában is van meleg étel. Igaz, hogy egyszerű, meg csak néhány fajta, de VAN, és olcsón!!! Eldugott faluban meg lehet ebédelni szerényen 200 Ft-ért átszámolva (pl: pilaf me dy qofte, azaz egy kupac rizs, meg két "csevapcsicsa"), és mindehhez MINDIG, MINDENHOL egyszer használatos fehér papírabrosz is jár, az utolsó, Isten háta mögötti faluban is!!! Mindez azért van így, és azért ilyen olcsó, mert a kocsmáros átalányadózik (azt is nagyon keveset), és semilyen hatóság nem nézi azt, hogy hogyan csinálja meg ezt az ételt, mert amíg nincsen probléma, addig a hatóságnak semmi köze hozzá. Saját szememmel láttam egy kis faluban, hogy a kocsmatulaj ételrendelés után hazaszaladt (nagyjából szemben volt a háza), és a felesége otthon! csinálta meg a kaját, amit át is hoztak a kocsmába. Na ezt Magyarországon próbálná meg valaki...

De ezek csak apró példák. Viszont azt állítom, hogy szinte hasonlóan van ez az EU tag Olaszországban, Spanyolországban, stb. Magyarországon miért nincs így??? És akkor a Balatonpart akar versenyezni ezekkel az országokkal??? Lehet, de akkor vagy ár-érték arányban nagyon drága lesz egy adag étel, vagy pedig elfogadható áron lesz, csak a büfés-éttermes fog tönkremenni, merthogy haszna az nem lesz. A harmadik variáció meg az, hogy a büfés-éttermes sz@r kaját fog adni, olcsón megvásárolt félig romlott, vagy éppen nála megromlott alapanyagokból, és messze lesz@rja a HACCP-t, meg mindent.

Egy érdekes dolog: Magyarországon nagyon ritkán jártam büfébe-étterembe, mert elég érzékeny a gyomrom, a legkisebb dologtól is hasmenést kaptam. Itt - a helyi mentalitásból adódóan - szinte minden nap valamilyen vendéglátóegységben töltöm az időm egy részét, van olyan nap, amikor 5-6 ilyen egységben is megfordulok. Néha eszem, néha csak iszom (kávét-teát-rakit, stb). Egyszer sem volt hasmenésem a másfél év alatt az éttermi kajától, sem a rosszul elmosott pohártól. Pedig aztán itt azt sem nagyon tudják, hogy mi az a HACCP...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 06:01:37

@bpetya75:
egyszerűbb lenne, ha kicsit megkönnyítenék a csana-k létrehozását, működését.

tucano 2013.02.02. 08:54:28

@aleb19: Szerintem jót tesz neked Anglia és talán nem hiszed el a blődségeket, amiket szajkóznak, például Görögországról.

"vagyonod kb a felét fogja érni egyik naprol a másikra akkor majd gondolj vissza erre a napra"
Ez Magyarországon történt már meg, nem Görögországban. A lakásomat pont fele annyiért tudtam eladni, mint amennyi az értéke volt és az volt az egyetlen rendes tartalékom.
Görögöknél a mai napig legalább 2x olyan magas az életminőség, mint otthon. De ha kimész az anglúzokhoz, akkor pár hónap alatt helyrerázódik az értékítéleted.

DieNanny CH 2013.02.02. 08:58:35

@Szanyi Tibor:
"Röhej, de tarthatod a gyerekedet full mocsokban, ám nem viheted el megőrzésre egy tisztább helyre, ha annak nincs full-köjálos pedigréje. :( "

Ezzel egyetértek. Állástalan óvónőként utánanéztem, hogy a svájci frankhitelre felvett házamban hogyan tudnék családi napközit nyitni. Hát, sehogy. Annyi a megkötés és szabályzat, a szükséges m2, hogy feladtam.
Inkább kijöttem Svájcba, ahol egy ilyesmiben - itt a neve Krippe - dolgozom. Mi takarítunk, mi főzünk, mi járunk bevásárolni - van köjál-ellenőrzés, de a tisztaságot nézik.
Van 1!!! db WC - felnőtt méretű - ezt használja minden felnőtt és gyerek. A konyhapult mellett csúsznak-másznak a kicsik - akárcsak otthon. Lesz bajuk belőle? Nem. Otthon sincs.
Rugalmasság kérdése az egész...

Eleve, Mo-on sem működne egy koszos hely, mert a szülők nem vinnék oda a gyereket! Tehát ami a szülőknek jó, az a szabályhozóknak miért nem?

(Voltam Svájcban olyan játszócsoportban, ahol a gyerekek 3 órán keresztül a szabadban voltak. Pontosabban egy istállóban! A tehenek ott kérődztek mellettük, a csizmák mindig feketék voltak a trágyától - és telt házzal működtek!!!)

DieNanny CH 2013.02.02. 09:05:35

@Babette_:
Na, most értem ide az olvasásban, de egyre jár az agyunk...

Szanyi Tibor 2013.02.02. 09:21:46

@Jani haverja:

Maximálisan osztom a véleményedet. :) Nem tudom, vajon volt-e alkalmad találkozni egyik mondatommal (tulajdonképpen azzal szálltam be ebbe a vitába), hogy t.i. szerintem az elvándorlás rengeteg oka közül az egyik, hogy idehaza egymást hergeljük az értelemszerűségből a panaszáradatba.

Attól tartok, hogy ha te ott a mostani környezetedben reggeltől-estig nyavalyognál, nem igazán állnának veled szóba. Magam is rengeteg helyen jártam, s a legtöbbször azt láttam, az emberek arra büszkék, amit aznap, vagy hosszabb távon megoldottak, megcsináltak, s nem kenik a maguk baját másra. Talán az USA a legjobb példa. Ha nem mosolyogsz, ha nem az árad belőled, hogy abban, amit csinálsz, abban te vagy a legjobb, akkor kvázi fertőző betegnek néznek. Egyébként az USA-ban az emberek elsöprő többsége szerint a kormányuknak semmi köze az ő boldogulásukhoz.

Szerintem ez kulturális kérdés. Mindaddig, amíg a magyar média szerkesztői elsősorban annak adnak teret, hogy valakinek valami miért szar, persze valaki más miatt, illetve az a siker, amit az állam valahogyan támogatott, addig ez a hergelės marad úgy, ahogy most van.

Látod, itt van ennek a zalaszentiváni óvodának az este. Egyeten olyan beírás nem született, hogy tyű, ezek aztán ügyesek! Aki hozzászólt, az talált valami aggályosat. Pedig szerintem igazuk van a helyieknek, most nem írom ide a részleteket, de a helyiek állítása szerint ez jelenti a falu vonzáspontját, több fiatal kiköltözött Zalaegerszegről, köztük két asztalos, a műhelyével együtt. Életet vitt oda. Szerintem ez igenis jó. Persze a dolog nem áll meg egyetlen óvodánál, van ott még sok minden más is, csak ez a kályha. T

VHB 2013.02.02. 09:53:26

@Szanyi Tibor: Nem értek egyet azzal, hogy a nyavalygás a fő gond. Az tünet, de nem az ok.

Nem véletlenül linkeltem a képmesék vonatkozó epizódját. Ugyanis egyetértek vele. Azóta változott valami?

Vagy az Ön kommentje alapján a "köteles beszéd" is épp erről szól. Ne értsen félre, nem provokálni szeretném, hanem a demagógia szenzorom csapkod a méréshatáron túlra.

De tekintsünk egy kicsit a jelenbe vagy még inkább a jövőbe. Született itt egy poszt

VHB 2013.02.02. 09:58:07

@Szanyi Tibor: Nem értek egyet azzal, hogy a nyavalygás a fő gond. Az tünet, de nem az ok.

Nem véletlenül linkeltem a képmesék vonatkozó epizódját. Ugyanis egyetértek vele. Azóta (2008) változott valami? A falusi kisiskolák és bölcsik most már rendben vannak?

Vagy az Ön kommentje alapján a "köteles beszéd" is épp erről szól. Ne értsen félre, nem provokálni szeretném, hanem a demagógia szenzorom csapkod a méréshatáron túlra.

De tekintsünk egy kicsit a jelenbe vagy még inkább a jövőbe. Született itt egy poszt hataratkelo.blog.hu/2013/01/22/ez_hianyozna_ha_hazakoltoznek

A felsoroltak közül mely dolgokat tartja érdekesnek, hasznosnak, megvalósíthatónak stb.? Véleménye magánszemélyként és pártpolitikusként is érdekel.

aleb19 2013.02.02. 09:58:42

@DieNanny: ez a maszop-szadesz régi trükkje ez van minden étteremnél és más kisebb vállalkozásnál is
megfojtani a kis vállalkozásokat feleslegesen szigoru HACCP elöirásokat alkalmazva és EU-s elöirásokra hivatkozni holott ez csak Agyarországon sikerült keresztül verni
ezért jutalmul megkapták a baksist a multiktól-eladták az országot egy tál lencséért
és mint a az emlegetett zalai 1000 fös faluban is mutatja a példa,pályázati potyapénzböl 2-3x áron valami helyi kiskirály felépiti
ahelyett hogy tizedannyi pénzböl helyben megoldják magánbölcsi keretében mint más normális országokban szokás
és parlamenti képviselök meg ehhez tapsikálnak is ennyit tudnak pártállástol függetlenül

VHB 2013.02.02. 10:06:44

Bocs a dupláért, thx android.

aleb19 2013.02.02. 10:16:30

@tucano: nem tudom hol volt lakásod hogy csak a felét érte az enyimé ára kb 20%-t csökkent evvel gondolom országosbajnok lettél
a görögök eurotagok ezért választhattak, hogy most viszik el a balhét vagy az ottani nyuggerek,államialkik rátolják-e gyerekeikre, unokáikra mivel gyávák és önzök voltak az utobbit választották ezért csak 30% -os azonnali jövedelem csökkenést szenvedtek el
mivel Agyarország nem eurotag azonnali 50-60% fizetés csökkenés lesz és ez még a bokros 95-ös ámokfutást is übereli
majd csak figyelj egy évvel ezelött is megprobálták de a templeton beleköpött a levesükbe és felvásárolt 10milliárd államkötvényt megmentve a seggünket

Szanyi Tibor 2013.02.02. 10:25:17

@VHB:

Én se értek egyet azzal, hogy a nyavalygás lenne a fő ok! Nem is mondtam ilyet, se most, se korábban. Ezt ne is add a számba! A kommentelők nagyjából már felsorolták a fő okokat, ehhez tettem hozzá egyetlen továbbit, kicsit arra is reflektálva, hogy a magyarázatok között nem kevés bizony szintén nyavalygás. ;)

Spacecake 2013.02.02. 10:34:36

@Jani haverja: örülök,hony ennyire tetszett,megtisztelő h mondataim általad is terjednek a világban.
az hogy az évtized legtényszerűbb megállapítása lenne,az talán túlzás,mindenesetre nagyon hízelgő.
ami a lényeg,h csak szimplán igaz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 12:16:04

@Szanyi Tibor: Szerintem a mosolygásnak, meg annak, hogy az emberek önkéntelenül jól érezzék magukat a bőrükben, az egyik titka a FOLYAMATOS gazdasági fejlődés (teljesen mindegy maga az anyagi színvonal, csak az előrefele fejlődés a lényeg, legalábbis szerintem). Az USA-ban még nem jártam, nem tudom, hogy ott hogyan van. Itt erős a gyanúm, hogy ezért jókedvűek az emberek. Itt van kb. 20 földi TV csatorna (legalábbis itt Tirana vonzáskörzetében), amit megint csak nem értek, hogy Magyarországon miért csak 3 van, meg esetleg egy helyi TV, de nem is ez a lényeg. Ez a 20 (nem számoltam meg soha, mert nagyon kevés TV-t nézek) csatorna is tele van rossz hírekkel is. Nemrég több helyen árvíz volt itt, és akinek a földjét, kertjét, házát elöntötte a víz, az értelemszerűen itt sem szakadt meg a röhögéstől. A makedón cigányokat meg azért hoztam fel példaként, mert néhányszor tényleg átjártak ide lopni, és amikor elkapták őket (először nem a rendőrség, hanem a lakosok), akkor azzal is tele volt a média, hogy mennyire romlott a közbiztonság. Viszont szerintem itt az emberek azért teszik túl magukat a rossz híreken hamar, mert a többséget ugye nem öntötte el a víz, és a fejlődésük folyamatos. Ez viszont már gazdaságpolitikai kérdés. Az emberek egymásra való odafigyelésének pedig az egyik legfőbb oka, hogy itt az átlagember nagyon keveset vár el az államtól. Így, ha viszont bajba kerül, nem is mindig és feltétlenül számíthat az államra, hanem csak a rokonaira-barátaira. Szerintem ezért alakul ki az átlagemberben a másikra való odafigyelés. Van itt posztom két posztom is a Határátkelőben, az egyikben leírtam pl. azt is, hogy itt egy nyugdíjemelés után tömegével tüntettek a nyugdíjasok a nyugdíjemelés ellen! Ennyire nem várnak el sokat az államtól. Ezt nehezen tudnám elképzelni Magyarországon :)

Szóval bonyolult dolgok ezek, mert egyrészt ugye meg kellene nevelni önállónak az embereket, mert többek között akkor lenne esély a gazdasági fejlődésre, de amíg nincs gazdasági fejlődés, addig az emberek nagyon nehezen lesznek önállók, mert mindenki bajban érzi magát, és számít az állam segítségére. Nem tudom, hogy itt 1996 előtt hogyan gondolkodtak az emberek (bár sejtem, hogy akkor is önállóbbak voltak a magyar átlagembernél). Viszont az 1996-os majdnem polgárháború végképp rádöbbentett mindenkit arra, hogy tényleg csak magára, meg a rokonaira-barátaira számíthat. Nem kívánok én ilyent Magyarországnak, viszont fogalmam sincs, hogy milyen más módon lehetne elérni az emberek önállóságát.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 12:19:45

@Spacecake: Hát akkor számodra a megoldás a legegyszerűbb: Próbálj meg bejelentkezni egy angol lakcímre, és próbáld meg megfejni az angol államot. Ha ilyen egyszerű, miért nem élsz a "hülye" angol adófizetők pénzéből kényelmesen, munka nélkül otthon Magyarországon?

Arra meg szintén kíváncsi vagyok, hogy szerinted a magyar romák miért voltak olyan "hülyék", hogy Kanadába mentek, mikor ezek szerint elég lett volna kimenni Angliába, és még a menekültkérelemmel sem kellett volna bajlódniuk? :)

Spacecake 2013.02.02. 12:31:40

@Jani haverja: ne aggódj,dolgozom rajta:-)
jövő hónapban megyek meglátogatni testvéremet,be is jelentkezem egyből,azt meglátjuk mi lesz...
azért az angol segílyből itthon nem élek meg,annál azért jóval több a kiadásunk,mondjuk a 2gyerek meg fogja fejelni az összeget-lehet h meg hátrányos helyzetűek is leszünk papíron,majd kialakul...
mellékesnek azért pont jó....

Szanyi Tibor 2013.02.02. 12:46:12

@Jani haverja:

Bármilyen meglepő, az USA-ban is van tetemes méretű szegénység. Azt se feledjük, hogy az USA történelmében először Obamának sikerült valami társadalombiztosítás-félét tető alá hozni. Ezzel együtt ott az a jelszó, hogy a magad ura vagy, csináld a dolgod, együtt pedig minden sikerülni fog.

Ott nem az állam a főszereplő, az állam csak szervez és szolgáltat. Te vagy Amerika! Kábé ez az alapállás.

Ha Amerikában leesik a hó (de akár Ausztriát is mondhatnék), akkor mindenki nekilát takarítani, s legfeljebb megtapsolják, ha külső, állami segítség is érkezik. Senki nem vár a "valaki másra". Hidd el, ez kultúra, mentalitás. De mondok jobbat. Régóta járok síelgetni Ausztriába (egyáltalán nem drága!). A pályákon elő nem fordulhat, hogy valaki szemetelne, de ha mégis kiesik a zsebedből egy zacskó, akkor azt pillanatokon belül felszedi az, aki arra jár. S ha elesel, azonnal ott terem pár ember, s kérezik hogy kell-e segítség. Ez a norma.

Más szavakkal: a blogvilág tele van panaszkodással, alig találsz sikersztorit. Ez egy panaszláda, de sajnos nem az a felállás, hogy oké, ez a gond, de megoldjuk, hanem leegyszerűsítve az, hogy én kurva rendes vagyok, mindenki más viszont szemét, aztán egy érdekes fordulattal irány a követelőzés, hogy az a sok szemét mindenki más pedig csináljon valamit!

Én egyelőre megpróbálok abba az irányba érvelni, hogy nem mindenki szemét. Sőt! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 13:30:25

@Szanyi Tibor: Olyan államokat hoz fel, Tibor, amelyekben a népet szoktatták 40 éven át ahhoz, hogy minden az államé, minden az állam dolga, és mindenkinek jár a szociális háló.

Spacecake 2013.02.02. 13:38:07

@Jani haverja: 'Arra meg szintén kíváncsi vagyok, hogy szerinted a magyar romák miért voltak olyan "hülyék", hogy Kanadába mentek, mikor ezek szerint elég lett volna kimenni Angliába, és még a menekültkérelemmel sem kellett volna bajlódniuk? :)'

hát azért,mert EUs tagország nem fogad be menekültet másik EUs tagországból,gondoltam azért ilyen nyilvánvaló dolgok megvannak...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 14:01:30

@Szanyi Tibor: Igen, tetemes méretű szegénység van az USA-ban is, ezt tudom. DE: Az USA-ban az elemzők szerint ÁTJÁRHATÓSÁG is van a rétegek között, is ez az átjárhatóság tetejében igencsak nagy. Tehát az az ember, aki most szegény, lehet, hogy pár év múlva a középosztályhoz fog tartozni (ha szorgalmasan dolgozik), és az a lusta középosztálybeli, aki nem akar rendesen dolgozni, jó eséllyel 1-2 év alatt a szegényebb rétegben találja magát. Szóval az USA-ban a szegény réteg összetétele az idők folyamán változik. Szintén az elemzések szerint Magyarországon ez az átjárhatóság sokkal kisebb, azaz aki szegénynek születik, sokkal kisebb eséllyel tud felemelkedni, mint az USA-ban. Tulajdonképpen ez is az egyik oka a magyarországi panaszkodásoknak. Persze a dolog tetejében egy önmagát erősítő dolog, mert mennél többet panaszkodik valaki, annál kisebb esélye lesz kilábalni a bajból, és mivel ezért sok ember nem lábal ki a bajból, ezért nagyon sokan sokat panaszkodnak...

Viszont azt is megfigyeltem, hogy ezt a gondolkodásmódot felülről, "erőszakkal" nem lehet megváltoztatni. Nem sikerült sem Nektek, sem a Fidesznek, pedig próbálkozást éppen eleget láttam, csak a módszerek mások, a Fidesz például most "nemzetiszínbe burkol mindent", hátha úgy jobb lesz, előre mondom: nem lesz jobb. Jobb akkor lesz csak, ha az emberek rájönnek (rákényszerülnek) arra, hogy csak magukra számíthatnak. Persze azt is tudom, hogy én könnyen pofázok erről, mert én nem akarok választást nyerni Magyarországon. Mert az ilyen nézetek hangoztatása a magyar belpolitikában egyenlő a politikai öngyilkossággal, tehát értelemszerűen Nektek, politikusoknak ez nem ilyen egyszerű. Magyarországon ha valaki azzal kampányolna pl., hogy mivel csökkent az utóbbi időben a GDP, ezért hozzá kellene alakítani a nyugdíjakat, az a párt biztosan nem érné el az 1%-ot sem, és ez csak egy nagyon egyszerű példa volt. Ezért csinálja a Fidesz az ellenkezőjét jelenleg, azaz ígér 14. havit is, illetve ugyanilyen dolog miatt Ti anno be is vezettétek a 14. havit.

Egy kicsit más, de azért köze van az előbbiekhez: Magyarországon a Fidesz éppen mostanában erőből csökkentette az áram árát. Itt is a kormány erőből nem engedi emelni az áram árát, tehát gyakorlatilag mindkét ország kormánya ERŐSZAKKAL beavatkozik a lakossági áramárakba. DE: Van egy nagyon lényeges különbség. Itt azért nem engedi ugyanis a kormány emelni az áram árát (ki is fog valószínűleg vonulni emiatt a CEZ az országból), mert egy érvényben lévő szerződés alapján a CEZ csak akkor emelheti az áram árát, ha bizonyos fejlesztéseket megvalósított. Ezek a fejlesztések viszont nem valósultak meg, a CEZ meg arra hivatkozik, hogy neki eddig is rengeteg pénzébe kerültek az eddigi fejlesztések. Márpedig normális országban ez a kutyát nem érdekli, hogy a CEZ-nek, vagy bármilyen áramszolgáltatónak mennyibe fájnak a fejlesztések. Ha aláírt egy szerződést, akkor azt be kellene tartani, senki nem kényszerítette őket anno, hogy aláírják azt a szerződést. Ha rosszul mérte fel az eredeti állapotokat, akkor az az ő baja. Ha kivonul az országból, majd jön helyette másik. Nemhiába pl. a Világbank emiatt már egy gyorssegélyt is kiutalt az albán kormánynak a helyzet megoldására, arról viszont nem hallani, hogy az Orbán kormányt a "rezsicsökkentéséért" támogatná a Világbank, vagy az IMF :)

Ezt a fenti példát csak azért hoztam fel, hogy néha az ugyanolyannak látszó állami beavatkozások is lehetnek teljesen különbözőek. Éppen ezért lehet, hogy jó egy zalai kis faluban egy új bölcsőde, de az is lehet, hogy rossz dolog, rossz döntés. Mindig az egyedi körülményeket kell mérlegelni. Sajnos megint csak az Orbán kormány pont az ellenkező irányba halad, azaz mindent központosítani akar, az adott önkormányzatoknak egyre kevesebb feladata és hatásköre lesz, egyre több dolog fog eldőlni "fent". Nem is ez a legszomorúbb, hanem az, hogy ennek a fideszes törekvésnek meglehetősen nagy támogatottsága van a választók körében. Márpedig akár Ti, akár bármelyik másik párt csak akkor kerülhettek hatalomra, hogyha a választók többsége rátok szavaz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 14:02:43

@Spacecake: De pont azt írtam, hogy még a menekültkérelemmel sem kellene foglalkozniuk ahhoz, hogy ingyen megéljenek a logikád szerint.

Szanyi Tibor 2013.02.02. 14:05:02

@Babette_:

Látom, Babette_, te simán hozod annak a mintaesetét, amiről itt szó van. Tehát elégedetlen vagy a mondataimmal. Hmmm. Bármit mondok, számodra az a lényeg, hogy tromfolhass. ;) Pedig lehetne akár részben, vagy egészben egyetérteni, netán helyeselni, esetleg kiegészíteni, de nem, te aztán nem! Inkább bumm! ;) Ha pedig példát keresel, akkor viszont nem kell messze menned, Jani haverja épp hosszasan ecsetelte Albániát, ami lássuk be, nálunk kicsit erősebb volt az állam mindenhatóságának sulykolásában.

Szeretettel, T

Spacecake 2013.02.02. 14:09:02

@Jani haverja: És??szted nem mennek oda is??
Kanadában az volt a 'pláne',hogy épp a menekültstátusz miatt még jobban lehetett kaszálni.
Menekültstátusz nelkül is lehet,csak nem akkorát.A romák zsigerből tudják mi az a haszonmaximalizálás,van aki meg közgázt végezve sem....

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.02. 14:13:09

@Szanyi Tibor: Tibor, maga ezt tromfolásnak veszi?
Olvassa el még egyszer.

Diffeomorfizmus 2013.02.02. 14:29:48

@Szanyi Tibor:

" .... földre szállt angyal, aki csecsemőkorától kezdve minden reggel 6-kor sorba állt az adóhivatalnál, hogy személyesen fizethesse be az adóit... "

Igen : haverod, a Gyurcsány Ferenc ebben a példaképem, és nem akarok neki csalódást okozni ;)

" majd minden áldott nap, hétvégéket is beleértve látástól vakulásig dolgozott, éhbérért ... "

ebben is a haverod a példaképem : nem, nem dolgoztam ( és nem is akarok ) éhbérért. Még csalódást okoznék a példaképemnek ;)

" A kialakult helyzet kizárólag a megválasztott politikusoknak köszönhető, akik egyébként egyetlen kasztot alkotnak ... "

hát igen, az a húszezer millárd HUF 2002 és 2009 között "magától lett felvéve" , és az mszpnek ( nameg neked, te gombnyomogató papucsszájú ) ehhez semmi közötök nincs.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 14:34:53

@Szanyi Tibor: Igen, Albánia erősebb volt anno az állam mindenhatóságának súlykolásában, mint Magyarország. A dolog faramucisága viszont az, hogy ÉPPEN EZÉRT (is) tanultak meg az emberek önállóan, állami segítség nélkül (vagy minimális állami segítséggel) megélni. Merthogy itt a szocializmus már addig ment (akkora hülyeségeket csinált a kormányzat), hogy ténylegesen éheztek az emberek. Tehát aki nem gondoskodott mégiscsak magáról, az egyszerűen éhen halt. Magyarországon a Kádár-rendszerben viszont az emberek túlnyomó többsége ha nem is nyugati színvonalon, de aránylag tűrhetően megélt. Éppen ezért írtam jóval feljebb az egyik hozzászólásomban, hogy véleményem szerint hosszú távon Kádár sokkal többet ártott az országnak, mint Szálasi és Rákosi együttvéve, mert Kádár elhitette az emberekkel, hogy az állam meg tudja azt oldani, hogy relatív kevés munkával, nem odafigyelve a munka minőségére egész tűrhető színvonalon meg lehet élni. És a mai napig is nagyon sokan így gondolják ezt Magyarországon, és ez az egyik legfőbb probléma.

Diffeomorfizmus 2013.02.02. 14:35:19

@Szanyi Tibor:

" A kommentekben kizárólag valósághű mondatok vannak. Az álnevek mögött csupa jószándék, hazaszeretet van."

Az biztos, hogy az öszödi beszédnek több valóságtartalma volt ;)

BTW hazaszeretet : 2004es fekete advent megvan ? [romániai magyarok joggállásáról szóló népszavazás. Mit is mondott a pártod ?] Egy mszp-s aki hazaszeretetröl beszél .... megaLOL.

Szerintem hagy abba az erölködést : mondtad volna mindezeket a haverjaidnak 2002 és 2010 között ...

Vadász, vadász ... ;)

aleb19 2013.02.02. 14:36:16

@Szanyi Tibor: ez ám az általánositás:
"Ha Amerikában leesik a hó (de akár Ausztriát is mondhatnék), akkor mindenki nekilát takarítani, s legfeljebb megtapsolják, ha külső, állami segítség is érkezik. Senki nem vár a "valaki másra". Hidd el, ez kultúra, mentalitás"
milyen amerikában? észak vagy dél vagy közép?
én éltem az USA-ban tapsnak nyomát sem láttam jött a hokotro lenyomta az utakat a házmesterek/gondnokok takaritották a járdákat
ha valahol turista vagy akkor csak turista vagy és egy szeletet kapsz az ottani valoságbol

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 14:36:57

@Spacecake: Én legalábbis nem hallottam arról, hogy a dolgozni nem akaró romák tömegével mennének angliába Magyarországról, vagy bárhonnan. Arról hallottam, hogy sok DOLGOZNI AKARÓ roma van Angliában, de azok tényleg dolgoznak is, nem az állam csecsén lógnak.

Spacecake 2013.02.02. 14:48:42

@Jani haverja: dolgozni akaró roma???!!!
LOL.....hát ezt meg én küldöm tovább a barátaimnak,hadd nevessenek 1 jót.
ha ironizáltál,bocs,de remélem te is érzed szavaid abszurditását!!

Spacecake 2013.02.02. 14:52:26

@Jani haverja: 'mennének angliába Magyarországról, vagy bárhonnan. '
Románia-Olaszország esetleg megvan?
azt hiszem a tömeges nem kifejezés....

Diffeomorfizmus 2013.02.02. 14:57:21

@Szanyi Tibor:
"nekem bőségesen elég lesz az, amikor a szavazópolgárok többsége arra az MSZP-re szavaz, amelyet kihúztunk a gödörből, politikailag letisztítottunk, megújítottunk."

... mint ahogy azt tettük 2002 és 2010 között.

MegaLOL ;)

tibi, tibi, neked még nálam is jobb a humorod ... ilyen cinikus marhaságokat én sem tudok írni ;)

ez jó volt ;) vagy inkább :D :D :D

Diffeomorfizmus 2013.02.02. 15:02:35

@Határátkelő:
Tisztelt HÁ!

Nem lehetne ezt a Szanyi nevü trollt ( vagy nem trollt ;) ) innen kitiltani ?
Ez a fórum már ne szóljon a politikáról, és ne kampányoljanak itt mindenféle elkúrók ( már elnézést ).

Köszönöm
-Diff

off
Ha emberünk a cenzúrára panaszkodna, akkor figyelmébe kell ajánlani párttársát, Lendvai Ildikót.
on

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:04:20

@Spacecake: Amíg Magyarországon laktam, és vállalkozásom volt, nálam is dolgozott az idők folyamán dolgozni akaró roma, nem is egy. És egyikkel sem azért szakadt meg a munkakapcsolat, mert nem dolgoztak, vagy éppen mondjuk loptak volna. Úgyhogy van dolgozni akaró roma Magyarországon, csak a képet az torzítja, hogy a dolgozni nem akaró romák csinálják a lopásokat, veszik fel a segélyek jó részét, stb., tehát ők vannak jobban "szem előtt".

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:07:14

@Spacecake: Igen, csak Olaszországban többek között az ország nagy részének az éghajlati viszonyai miatt sok helyen simán, és könnyedén meg lehet élni hajléktalanként, Angliában meg már csak az éghajlati sajátosságok miatt is ez nehezebben megy, és mindenekelőtt kényelmetlenebb. A segélyekből (főleg azokból, amit egy frissen kivándorolt roma kap) meg lakást bérelni nem nagyon lehet se Olaszországban, sem Angliában.

aleb19 2013.02.02. 15:08:07

@Diffeomorfizmus: SZANYI TROLL TIBOR
ez jo
csak az a baj hogy ez a troll egyszer lehet hogy maszopkirálya lesz
és a lemmingek hisznek majd neki addig amig benem dönti az ország gazdaságát mint elqrcsányo

Spacecake 2013.02.02. 15:08:50

@Jani haverja: h te mondod,biztos ugy van,én még nem találkoztam ilyennel.de biztos van,mint a fehér holló,és a piros hó...

tucano 2013.02.02. 15:12:17

@aleb19: bevallom túloztam a lakásomat illetően, 44 százalékkal kevesebbért tudtam túladni rajta. El is adtad a lakásodat vagy szerinted csökkent 20 százalékot az ára és van-e pontos adatod, nem BECSÜLT a korábbi árról és milyen időszakhoz viszonyítva? Volt vevőm 2007-ben cashben és én hülye azt hittem, hogy valaha még otthon fogok lakni és nem adtam el. Fél évvel később már fejeltem a falat dühömben:(

Görögországban pedig hidd el, hogy még mindig sokkal jobb élni, mint otthon. Akár közhangulatot, akár keresetet, akár megélhetési költségeket illetően. A nap is süt, a bor is finom és már a lányok is borotválkoznak. Rengeteg a turista, ömlik be a pénz. Amelyik hülye az államnak dolgozik, az így járt. Soha a történelem során nem tudták kezelni a közpénzeket, de nem is ezért szeretjük őket. Még mindig jobb, mint nálunk, ahol ugyanúgy lopnak és még álszentek is hozzá.
Nem lehet összehasonlítani a déli országokat Közép-Kelet-Európával. Ja és ha bemész most, akár ma, egy görög kórházba (akár vidéken)még mindig sokkal jobb ellátást kapsz, mint otthon és a csökkentett közszolga fizuból még mindig jobban kijössz, mint otthon. (Félreértés ne essék, nem hasból mondom, 50 km-re ülök most Görögországtól, illetve a legközelebbi görög sziget van ennyire és csak szar rakit lehet kapni, amit egyáltalán nem komálok, de a válság miatt hajlandó vagyok én is visszavenni az igényeimből. )Egész nap rinyálhatnának a görög hálóvetők(mint mi, na jó én), de nem teszik. Pont leszarják Athént, ahonnan sohasem vártak semmit, ezért is nem fizettek sohasem adót. És milyen igazuk van!

Spacecake 2013.02.02. 15:17:06

@Jani haverja: igen,csak..igen,csak.....
a tömeges romakivándorlás olaszba IGAZ vagy NEM??!!:-)
(éghajlati viszonyok,persze....)
nyilván nem ismered a romákat,de ne haragudj,télleg nem akarlak bántani,ez az okfejtésed is teljesen téves.
egy roma sose egyedül megy ki,legalább egy család,de inkább több egyszerre..minimum 15-20 fo egyszerre,de inkább több,es abból a pénzből télleg nem lakást bérelnek,hanem HÁZAT.
(ugye tehenet,lovat,disznót vágni lakásban nem nagyon lehet...)

tucano 2013.02.02. 15:17:15

@Jani haverja: rengeteg lakást foglalnak Dél-Olaszországban. Sokan felmentek északra még évekkel, évtizedekkel ezelőtt és az üresen hagyott házakat elfoglalják a főleg román romák. Láttam olyat, hogy a család beköltözött egy római kori nagyon flotti oszlopcsarnokos villába, meg elfoglalták a mögötte lévő VÁRAT is. Egy mobilszám vétel a címre és 4 év múlva már az övék. Piaci áron millió euró+ érő ingatlanok.
Aztán kicsapják a lovakat, termesztik az articsókát és elvannak, mint Marci Hevesen. Egy hibát tudnak elkövetni, ha belekötnek vmi helyibe. Láttam purgálás nyomokat is, ott mindenkivel felnőttel, gyerekkel, lovakkal, nagyanyóval leszámoltak. Nem okosság ugrálni a csizma talpa vagy sarka felé.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:25:11

@Spacecake: Egyáltalán nem, legalábbis a Dunántúlon, azon a környéken, ahol laktam elég sok dolgozni akaró roma volt a romák között. Más tájain Magyarországnak nem éltem tartósan, úgyhogy nem tudok objektív lenni. És a dolog érdekessége, hogy pont ezek a dolgozni akaró romák háborodtak fel a legjobban a dolgozni nem akaró másik romára, aki mondjuk betörő volt, mert szerintük (és ebben igazuk is van) azok rontják el az ő társadalmi megítélésüket is. Volt olyan roma alkalmazottam egyszer, akinek annyira "boxos" kinézete volt, hogy kénytelen voltam mindig olyan munkaterületre vinni dolgozni, ahol biztosan nem jelent meg abban az időben a tulaj :) Mindezt ő is megértette, hogy a kinézete sajnos rontja az üzletemet, nem is csinált belőle problémát, hogy ő a megrendelővel soha nem találkozhat, sőt el kell bújtatni a megrendelő elől :) Jókat röhögtünk rajta (ő is, a többi nem roma is, meg én is), mert hát ha siránkoztunk volna rajta, akkor sem oldódott volna meg ez a probléma. Ő például pék volt a szakmája szerint, és segédmunkásként dolgozott nálam, de az volt a célja, hogy pékként el tudjon helyezkedni, csak hát a kinézete miatt ez neki nehezebb volt. Amikor újra talált a szakmájában nagy nehezen munkát, vissza is ment péknek, azóta is ott dolgozik. Éppen ezért értelemszerűen nem haraggal váltunk el egymástól, és azóta is jó az emberi kapcsolat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:27:29

@Spacecake: Azt én is tudom, hogy az ilyenek tömegesen mennek ki bárhova is, de arról viszont nem hallottam, hogy Angliában problémát okoznának.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:31:48

@tucano: Ez lehet, de akkor is gyakorlatilag hajléktalanként élnek, hiába foglalnak el egy házat (ami ezek szerint az olasz kormány hülyeségére vezethető vissza, hogy ezt lehet ott). Ugyanis nem hiszem, hogy a közműszolgáltatók azokban a házakban vidáman szolgáltatnának, azaz valószínűsítem, hogy se víz, se villany, stb. Namost azért a kemény teleken elég kellemetlen, ha nincs fűtés a házban. Itt a mediterrán környezetben viszont ha nem is kellemes a tél fűtés nélkül, de azért kibírható, szóval könnyebb az élet.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:34:21

@tucano: Kiegészítve: Most, hogy ezeket a sorokat írom, itt sem megy a fűtés a lakásunkban, sőt, nyitva van ajtó-ablak. Mondjuk mi nem azért nem fűtünk, mert kikapcsolták a villanyt, hanem azért nem, mert ma meleg van :)

M. Péter 2013.02.02. 15:40:32

@Jani haverja: A valóságban kisebb a társadalmi mobilitás az USA-ban, mint Nyugat-Európában.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:50:41

@M. Péter: Erre tudnál valami kimutatást mutatni? Merthogy én az ellenkezőjéről hallottam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 15:51:18

@M. Péter: Főleg, ha a távolságokat nézzük a mobilitásnál.

aleb19 2013.02.02. 16:30:42

@tucano: kb 1 honapja árulom és ha még rátesznek +3-4% akkor el is adom ezt a környék/ua sorházak/ 2008-as áraival összevetve jön ki a -20%
magasabb életszinvonalrol nagyobbat lehet zakozni de a görög gazdaság sérülékenyebb mint a k-europaiak bármelyike ezért is támadták be -sikerrel -öket és amit csináltak az gusztustalan rátolták az elcseszés költségeit to next generation mint itthon is
hidd el gazdasági szempontbol könnyen összehasonlithatok a perefiriás országok

M. Péter 2013.02.02. 17:11:21

@Jani haverja: Egy véletlenszerűen kiválasztott cikk konklúziója a témáról: "In international comparisons, the United States occupies a middle ground in occupational mobility but ranks lower in income mobility." (www.princeton.edu/futureofchildren/publications/journals/article/index.xml?journalid=35&articleid=85) Van csomó tanulmány erről.

Az amerikaik vallásosan hisznek abban, hogy náluk nagy a társadalmi mobilitás, és imádják az olyan sikertörténeteket, amikor egy egyszerű ember céget alapít, és mesésen gazdag lesz. Viszont a gyakorlatban egy gazdag család gyerek könnyebben bejut egy elitegyetemre, utána könnyebben kap jól fizető állást, stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 17:33:27

@M. Péter: Valamiért nem tudtam megnyitni a cikket. Nem tudom, hogy miért :(

Az általad leírtakra vonatkozóan: Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az USA-ban egy jó állás sokkal kevésbéképesítés, azaz "papírfüggő", mint Nyugat-Európában, és főleg Magyarországon. Tehát a gazdag csemete hiába végzi el a drága egyetemet, ha hülye, vagy lusta, akkor azt a bizonyos jó állást nagy valószínűséggel egy olyan fogja megkapni, aki nála képzetlenebb, viszont meg tudja csinálni azt az adott munkát. Az én olvasmányaim alapján bennem az a kép alakult ki, hogy ott egyáltalán nem esnek hasra a képzettség meglététől. Persze, értelemszerűen vannak olyan állások, (pl. tudományos kutató), ahol nagyon is kell a képzettség, de az előbb csak nagy általánosságokat írtam,és tetejében inkább arról, hogy a szegény réteg és a középréteg között van átjárhatóság, meg sem említettem a nagyon gazdag réteget.

M. Péter 2013.02.02. 17:42:20

@Jani haverja: A végén levő zárójel nélkül próbáld.

Tamás Csacsicska 2013.02.02. 19:12:55

@M. Péter:

Kaliforniában élek, kicsit ismerem az amerikai helyzetet. A társadalmi mobilitást a munkahely-változtatás motiválja. Az amerikai gond nélkül költözik az ország túlsó végére (akár 4000 - 5000 kilométerről beszélünk), ha kedvező állás lehetőséget kap.

Ez a fő mozgató rugója annak a bizonyos választási regisztrációnak, amibe Orbán most belebukott. Az állam igyekszik elérni a lakóhelyüket változtatókat, de lakcím nyilvántartás hiányában erre csak az ÖNKÉNTES regisztráció ad módot. Négyéves ciklust figyelve a lakosság 12-14 százaléka változtat lakhelyet.

tucano 2013.02.02. 19:38:51

@Jani haverja: persze villanyt lopják, víz meg kútból:)
És pont egymagasság Albániával, főleg salentói élményekről írtam!

tucano 2013.02.02. 19:40:18

@Jani haverja: Mi küldtük nektek, itt vagyok olyan 300-al alattatok, ma Afrikából jött a szél felőlünk és nem tőletek a hideg ide:D
Még 3 hét és itt a nyár:)

M. Péter 2013.02.02. 19:58:34

@Tamás Csacsicska: A társadalmi mobilitás nem azt jelenti, hogy az ember az ország egyik végéből a másikba költözik, hanem azt, mennyire tud valaki más társadalmi rétegbre kerülni, mint amelyikbe született.

tucano 2013.02.02. 20:04:46

@aleb19: Elhiszem, hogy gazdasági szempontból könnyen összehasonlíthatók. Ez a nagy propaganda fegyvere Kuszaszemnek és tsainak, tudom, mert ismerem jól akik ezt csinálják. Mennyivel rosszabb nálunk pl. görögöknél, olaszoknál, spanyoloknál, portugáloknál, stb. Ezzel védik magukat.
Életminőségben nem ugyanaz a helyzet, teljesen le vagyunk szakadva még a déliektől is, inkább a Pakisztán külsőtől Kirgizisztánig terjedő tengelyre hajazunk szép lassan.

2008-ban már nagyban süllyedtek az árak és én nem forintban számolok, pattintsd hozzá az inflációt és zuhanást az euróhoz (pl.) képest és helyben is vagyunk sajnos, kijön az én eredményem.
Most adtak el volt kollégáim egy döbbenetes belvárosi projektet, 2008-ban 17 millió euróért vették, most 3-ért ment el.
Ugyan, hagyjuk már. Sajnos már az üszök sem parázslik és a hamut is elvitte a szél a magyar ingatlanpiacról.

Tamás Csacsicska 2013.02.02. 20:38:43

Valóban különbség van a társadalmi és a területi mobilitás között – a fogalmat nem használtam körültekintőn. Helyesen tehát: területi mobilitásról akartam írni. A blognak is ez a témája.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 21:19:29

@M. Péter: Én marha, nem vettem észre, hogy csak egy zárójelet kell lehagyni a linkből :)

Na mindegy, elolvastam, de azért jó lenne látni a nyugat-európai adatokat is emellé, országokra lebontva, és a magyar adatokat is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 21:33:22

@tucano: Nacsak, itt vagy a közelben? :)
Nálunk is remélem, hogy hamarosan itt a nyár, bár a nyár ünnepe itt március 14. (hivatalos nemzeti ünnep).

Tényleg nyáron, ha ráérsz átjöhetnél errefelé, van Bari-Durres és Brindisi-Durres komp is. Sok olasz jön át ide nyaralni, mert ár-érték arányban itt jobb nekik, mint otthon. Akkor esetleg össze is futhatnánk :)

De akkor csak egy bő 100-assal lehetsz délre tőlünk, mert ide Vlora olyan 150 km autóval, azaz légvonalban kb 100 lehet, és Vlorától délre saccra 20 km-rel van a Karaborum félsziget, ami pont szembe van a csizma sarkával. Most nem néztem meg a térképet, csak saccoltam.

dugo66 2013.02.02. 22:01:59

hmmm... mi is volt a "téma"?
vagy ez már a 'Szanyi Tibor vs szimpi-unszimpi' blog......?

tucano 2013.02.02. 22:57:14

@Jani haverja: mennék, nagyon kíváncsi vagyok Albániára. Lejjebb vagyok egyébként az alsóbb szigeteken! De nyáron már Brazília megint, aztán meg a fene se tudja. Amikor Brindisiben laktunk, akkor látszódott Albánia tisztább napokon, de komp csak Bariból ment, azóta biztos van Brindisiből is. Hozták vissza az emberek a tv-s mobilokat, hogy ne kelljen plusz adót fizetni Berlusconinak még ezért is, meg minden mást, komoly piac lehet Durazzóban nagyon! Tuti, hogy elnézek felétek előbb-utóbb, nagyon kíváncsi vagyok, tényleg csak jókat hallok onnan!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 23:38:34

@tucano: Ha jönnél, okvetlen keress meg privátban! Egyébként - főleg Neked, aki éppen ilyen (vagy picit jobb) éghajlaton lakik, és bármikor tud nyáron fürdeni a tengerben a lakhelyén is - tulajdonképpen mindegy, hogy milyen évszakban jönnél, ez az ország mindenképpen érdekes :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.02. 23:47:39

@tucano: Ja, egyébként az albánok nagy üzletemberek, meg mivel kicsik itt az adók, így olcsóbb minden. Megveszik a görög határ mellett lakók a görög cuccot (bármit) nagy tételben, kamionszámra, aztán eladják a bevásárlóturista görögöknek olcsóbban, mintha otthon venné meg a görög :) Ugyanez van Macedoniával, Montenegróval is, csak azt azok csinálják, akik azok mellett a határok mellett laknak. A Durresban, Vlorában lakók meg az olaszokkal :)

Azt hiszem a legnagyobb 5 között van Albánia, a GDP-hez viszonyított külkereskedelmi hiányt tekintve a világon, legalábbis a statisztikák szerint :) Ez azért van, mert az olasz, görög, macedon, koszovói, stb. turista, amit itt megzabál, azzal ugye készpénzzel fizet, meg azt is készpénzzel fizeti ki, amit hazavisz, mint bevásárlóturista. És ez ugye egyik sincs benne a külkereskedelmi mérlegben, így az jön ki, hogy Albániának hatalmas az importja, az exportja meg elenyésző :)

tucano 2013.02.02. 23:47:52

@Jani haverja: köszönöm szépén, mindenképpen élni fogok a lehetőséggel!

tucano 2013.02.03. 01:05:06

@Jani haverja: rutin, ez a tisztes neve. Mindenhol van lokális adóparadicsom, amíg a többiek fel nem húzzák magukat vagy nem jönnek az amerikaiak, mint Svájc esetében. De addig folyik a pénz a csapból rendesen.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.03. 12:01:32

@tucano: Albániának az USA-val kapcsolatban jelenleg van egy iszonyatos nagy szerencséje: Az USA nagyon szeretne egy hosszú távú földközi-tengeri NATO országot, amelyik megbízhatóbb, mint Törökország (többek között ott a török-görög ellentéttel is van a baj, meg pl. a szomszédos Szíriával, Iránnal), viszont nem tagja az EU-nak. Erre Albánia tökéletesen megfelel, és tetejében Montenegrónál meg azért jobb, mert itt nem nagyon van orosz tőkebefektetés, valamint anno az Enver Hoxha egy csomó támaszpontot ki is alakított a tengerparton, tehát hely is van. Úgyhogy az USA most nagyon nagy barátja Albániának. :)

Az EU meg elkötelezettje a nyugat-balkáni bővítésnek.

Aztán van még Szaúd-Arábia. A szaúdi király minden muszlim országot támogat vallási meggyőződésből, papírforma szerint meg itt a lakosság 70%-a muszlim, akkor is, ha ténylegesen a muszlim vallást gyakorlók száma 1% körüli, azaz csak egy kicsit több, mint pl. Magyarországon :) Így aztán vannak itt pl. szaúdi pénzből felhúzott korszerű kórházak is, amik tetejében a szaúdi király pénzéből üzemelnek azóta is :)

Namost ez a három érdekcsoport mindegyike betegesen fél a másik kettőtől :) Amíg el lehet lavírozni közöttük, addig nagyon jó ennek az országnak, tényleg dől ide a pénz. Akkor lesz csak gond, ha ennek a 3 érdekcsoportnak valamiért felborulnak az erőviszonyai, akkor új megoldást kell találni.

tucano 2013.02.03. 18:36:18

@Jani haverja: Azt hallottam, hogy vannak kókusz ültetvények is, erről nem tudsz vmit? Mert az nagyon érdekelne:)

zopilote 2013.02.03. 20:10:00

@tucano:
Nincs is annal mennyeibb erzes, mikor delutan + 40C melegben jon be az ember tereprol
kocsival es meglatja az ut mellett az elso "kokusztej" arust es vesz tole egy nagy poharral
amit elvezettel fogyaszt, mig haza nem er:) Mar csak azert is erdemes elni a Tropusokon!!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.02.03. 21:11:36

@tucano: Hát én erről még életemben nem hallottam itt. De - ha el nem felejtem - megkérdezem az itteni ismerőseimtől. Nem hideg ez az éghajlat a kókusznak? Narancs, citrom, mandarin van, banán is van néhány helyen, de az inkább csak dísznek, nem tudom, hogy mennyire ehető a termése.

tucano 2013.02.04. 00:35:59

@Jani haverja: valahol olvastam, de bevallom fogalmam sincs hogy hol.
@zopilote: igen, ezzel csak egyetérteni tudok, a friss és hideg kókusztej áldás:)

(deleted) (törölt) 2013.02.04. 08:48:25

@bpetya75: Megnéztem még mi lett ebből a szabiszámítós vitából, és itt egy munkajogász válasza is. Röviden, csak a 174-et mondja a törvény, azt, hogy mivel kell utána szorozni, nem. Ha 5 napra megy el a dolgozó, az 5x8=40 óra, a fennmaradó munkaidőre annyi órát kell számolni, ami a 40-en felül maradt, 174-40=134 órára kell még alapbért számfejteni. Így minden hónapban ugyanannyi lesz, és logikailag is lényegesen egyszerűbb, mint amit én összehackeltem.

De azért félő, hogy sok munkáltató és bérszámfejtő tévesen fogja csinálni...
www.adoforum.hu/szakmai-forum/tema/37958/tavolleti-dij-szamitasa-havi-ber-eseten#187021

be is másolom, mert regisztrációs:

Forrás: Jogiforum, Munkajog Portál
(A válaszadó: Dr. Goda Mark Ügyvéd és munkajogi szakjogász)
Nem kaphat kevesebb munkabért, aki februárban megy szabadságra

2013. február 2.

Különböző hírportálokon és a sajtóban egymás után jelentek meg cikkek arról, hogy aki februárban megy szabadságra, várhatóan kevesebb munkabért kap, mint bármelyik másik hónapban. Ennek kapcsán beszélgettünk Dr. Goda Mark munkajogásszal.

Munkajog Portál: Több internetes hírportál és a sajtó arról számolt be, hogy azok a munkavállalók, akik februárban mennek szabadságra, kevesebb munkabért fognak kapni, mint ha bármelyik másik hónapban tennék ezt. A szóbanforgó cikkek szerzői ezt az új munka törvénykönyve szabályozására vezetik vissza.

Dr. Goda Mark: Olvastam az erről szóló híreket és úgy látom, hogy ez nem csak riogatás, hanem valós veszélye van annak, hogy sok munkáltató a jogszabály véleményem szerint téves értelmezése miatt tényleg kevesebb munkabért fog fizetni annak a munkavállalónak, aki februárban megy szabadságra. Álláspontom szerint a probléma abból ered elsődlegesen, hogy a munkáltatók a bérszámfejtés során a havi munkabért munkanapokra bontják, azaz kiszámolják a napi munkabér mértékét és azzal szoroznak vissza. Ez így ebben a formában valóban hónapról hónapra bérkülönbséget fog eredményezni.

Munkajog Portál: Igazságtalan az új szabályozás, vagy csupán rosszul értelmezik a munkáltatók a törvényi rendelkezést?

Dr. Goda Mark: Meglátásom szerint utóbbi. A probléma abból ered, hogy a munkáltató, amikor megállapította a szabadságra jutó távolléti díjat, az utána fennmaradó – tehát nem szabadságon töltött – időre járó alapbért munkanapokra kívánja megadni. A munka törvénykönyve sehol nem ír arról, hogy a havi alapbért úgy kellene kiszámolni, hogy először meg kellene állapítani, hogy az adott hónapban hány munkanap van, majd ennek függvényében kellene meghatározni a munkában töltött időre járó alapbért. Ez így talán kicsit bonyolultnak hangzik, de a következő példával igyekszem érthetővé tenni, hogy jelen pillanatban sok munkáltató miként jár el, álláspontom szerint helytelenül:

Példa: A munkavállaló havi bruttó alapbére 100.000,- Ft. Az egy órára járó alapbért úgy kapjuk meg, hogy a havi bruttó alapbér összegét elosztjuk 174-gye,l ahogy azt az Mt. előírja. Az egy órára járó alapbér összege tehát 574,7 Ft.
Tegyük fel, hogy a havibéres munkavállaló nem dolgozik pótlékra jogosító munkarendben, és nincs teljesítménybére sem, vagyis a havi távolléti díja megegyezik a havi alapbérével, és így az egy órára jutó távolléti díja is megegyezik az egy órára jutó alapbérével.
Februárban 20 munkanap van, melyből a munkáltató tegyük fel öt munkanap szabadságot ad ki. A szabadság idejére távolléti díjat kell fizetni. A napi távolléti díj mértékét pedig úgy kapjuk meg, hogy az egy órára járó távolléti díj összegét megszorozzuk a napi munkaidővel. Teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetén a munkáltató az öt nap szabadságra eszerint 22.988,- Ft összegű távolléti díjat fog fizetni (vagyis 574,7 Ft x 8 óra x 5 nap szabadság). A fennmaradó időre pedig úgy kalkulálják az alapbért, hogy megnézik, hogy ténylegesen hány munkanap maradt még az adott hónapban. Vagyis februárban 15 munkanapra számolnak alapbért, még pedig úgy, hogy az egy órára járó alapbért felszorozzák nyolccal, majd a napi értéket felszorozzák tizenöttel.
A fenti eljárás valóban ahhoz vezet, hogy a munkavállaló kevesebb bért fog kapni, ha februárban megy szabadságra, mint akármelyik másik hónapban. Sőt, ilyen alapon a munkavállalók kevesebb bért kapnak, ha olyan hónapban mennek szabadságra, melynek 21 munkanapja van, mint ha olyan hónapban mennének szabadságra, amelynek 22 munkanapja van.
A hiba meglátásom szerint ott csúszik be, hogy a munkáltatók (és talán sok bérszámfejtő program) napi értékkel kalkulál annak ellenére, hogy erre vonatkozó előírás a munka törvénykönyvében nincs!
Gondoljunk csak a havi alapbér rendeltetésére. Ha a munkavállaló pl. havi bruttó 100.000,- Ft összegű alapbérben állapodik meg a munkáltatójával, akkor ez az összeg akkor is jár neki, ha egy adott hónapban csak 20 vagy 21 munkanap van, de akkor is csak ennyit kap, ha egy adott hónapban 22 munkanapot dolgozik. Jól látható a havi munkabér „átalánydíj” jellege, vagyis a havi munkabér kifizetésénél nem a napi munkabérből kéne kiindulni és azt felszorozni az adott hónap munkanapjainak számával.

Munkajog Portál: Van-e akkor megoldás arra, hogy azok a munkavállalók, akik februárban mennek szabadságra ugyanannyi munkabért kapjanak, mint bármelyik másik hónapban?

Dr. Goda Mark: A megoldás egyszerűen az, hogy a munkáltatók ne akarják a havi alapbér napi mértékét meghatározni és azt felszorozni az adott hónapban munkában töltött napokkal. Egyetlen egy iránymutatás van, amire figyelni kell, méghozzá a törvényben meghatározott osztószám, mégpedig a 174. A következő példával illusztrálom, hogy álláspontom szerint miként kellene kalkulálni a munkabért.

Példa: A munkavállaló havi bruttó alapbére 100.000,- Ft. Az egy órára járó alapbért úgy kapjuk meg, hogy a havi bruttó alapbér összegét elosztjuk 174-gyel. Az egy órára járó alapbér összege 574,7 Ft. A fenti példánál maradva tegyük fel, hogy a munkavállalónak a távolléti díja megegyezik az alapbérével.
Februárban 20 munkanap van, melyből a munkáltató öt munkanap szabadságot ad ki. A szabadság idejére távolléti díjat fizet. A napi távolléti díj mértékét pedig úgy kapjuk meg, hogy az egy órára járó távolléti díj összegét megszorozzuk a napi munkaidővel.
Ha tehát a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló öt nap szabadságon van, akkor az öt napot felszorzom a napi munkaidő mértékével és az egy órára jutó távolléti díjjal (574,7 Ft x 8 óra x 5 nap szabadság. Így a munkáltató az öt nap szabadságra 22.988,- Ft összegű távolléti díjat fog fizetni. Eddig rendben van a munkáltatók által alkalmazott kalkuláció.
A fennmaradó időre pedig úgy kellene számolni az alapbért, hogy az Mt. által meghatározott osztószámot hívjuk segítségül, ami a 174. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló az alapbérét mindig 174 órára kapja, akkor is, ha az adott hónapban ténylegesen kevesebb vagy több munkaóra van! Vagyis megnézem, hogy a munkavállalóm hány órára kapott távolléti díjat, ez 5 x 8, vagyis 40 óra. Aztán a 174-ből kivonjuk a 40-et, így kapunk 134 órát. És a munkavállalónak erre a 134 órára kell számfejteni az alapbérét.

Ezzel eljárással a munkavállalót nem érheti hátrány. Öt nap szabadság esetén minden hónapban 134 órára kapja meg az alapbérét, és így mindegy, hogy melyik hónapban megy szabadságra, mert a bére nem az adott hónap munkanapjainak számától függ. Összességében minden hónapban 174 órának megfelelő munkabért kap, csupán a szabadságon töltött napok számától függően változik az, hogy hány napra – illetve órára – kap távolléti díjat, és hány órára alapbért.

Munkajog Portál: Köszönjük a beszélgetést. Reméljük a fenti értelmezés segítséget nyújt a munkáltatóknak, és a munkavállalókat nem éri majd hátrány, még akkor sem, ha februárban mennek mondjuk síelni.

bpetya75 2013.02.04. 08:56:51

@szerengeti:

Köszi szépen!

Hétvégén is agyaltam ezen a dolgon, még egy kalkulátorral is találkoztam. Végül arra jutottam, hogy majd kiderül bérfizetésnél. Annyit kaptam, mint eddig, pedig voltam szabin, így a kalkulátor szerint eltérő fizetést kellett volna kapnom.

Úgyhogy úgy néz ki, hogy a jogásznak igaza volt. Remélem később sem lesz változás...

(deleted) (törölt) 2013.02.04. 09:20:09

@bpetya75: Örülök, hogy ezek szerint a munkaadódnál igyekeztek korrekten értelmezni a törvényt.. reméljük tényleg nem csak az van, hogy még nem értették, és egyszerűen úgy csinálták, mint tavaly.

Ahogy a fórumokban olvastam a legnagyobb kavart az Adókamara hibás számítása okozta, a bérszámfejtőket nagyon megzavarta, mert bíztak az Adókamarában, hogy az okosabb náluk... hát most nem volt az. Ráadásul az NGM állásfoglalásában nem cáfolta ezeket, kiadott egy teljesen általános, paragrafusokra hivatkozó szöveget, de amiből azért kiolvasható, hogy a jogalkotói szándék szerint:
- a havi fix béres fizetése nem változik órabérjellegűen az új számítási mód miatt sem
- a 174-et csak azért vezették be, hogy úgymond megkönnyítsék a számítást, mert akkor minden hónapban ugyanazzal kell osztani... nos az egyszerűsítés, mint látjuk nem sikerült. Nagyobb bajt okoztak vele, mint hasznot.

bpetya75 2013.02.04. 13:29:42

@szerengeti:

Igen. Roppant mód zavarna, ha utólag "korrigálnák" a dolgot, pláne hogy így péntekre szabit veszek ki...

Azt sehogy sem értem, hogy a 174-es osztó miért is egyszerűsítené a számítást, de nem is én vagyok a bérszámfejtő. Bár ahogy a cikkhez kapcsolódó fórumon láttam, elég nagy bajban vannak szegények. Főleg a kisebb cégeknél, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a rendszer kiforrása után szépen végig ellenőrzik a cégeket, és ahol az év eleji kavarodásban hibát találnak, ott megy a bírság...

bpetya75 2013.02.04. 18:46:14

@szerengeti:

Kértem egy állásfoglalást a jogvédelmi biztosítómtól. Azt írták, hogy jól érzékeltem a problémát, a jelenlegi helyzetben valóban nem mindegy, hogy mikor veszem ki a szabadságomat.

Megkérdeztem a bérszámfejtőt is, aki azt mondta, hogy nálunk már rég nem átlagbért, hanem távolléti díjat számítanak, ezért nem változik semmi. Csakhogy a távolléti díj számítása változott, így aztán nem vagyok beljebb az infóval.

Ez tényleg kész káosz :-(

wowerman 2013.02.04. 21:40:24

Nem hinném hogy vissza fognak jönni, addig főleg nem amíg ez a kormány van. De utána sem muszáj. Maradjanak itt a fideszesek a jobbikosokkal és marakodjanak, a többiek meg szépen csendben veszik a kalapot és kilépnek az ajtón, mert egyre kevesebb a remény hogy ebből a helyből egy rendes ország lehet rendes gazdasággal (és ha Kusza Szem lesz az MNB elnöke még az a kevés remény is elúszik)

2013.02.08. 13:55:25

a kis nyugdíjjal rendelkezők vissza szoktak térni egy bizonyos százalékban

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása