oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 22. 06:55,  Ez hiányozna, ha hazaköltöznék 374 komment

2013. január 22. 06:55 Határátkelő

Ez hiányozna, ha hazaköltöznék

Új sorozaton kezdtem gondolkodni, méghozzá mai szerzőnk, Balázs ötlete nyomán. Elég sokat halljuk mostanság mindenféle hivatalos helyekről, hogy szeretnék hazacsábítani a külföldön élő és dolgozó magyarokat. Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki más hozzáállású országot szeretne, akkor ki (és mi...) marad itt. Így aztán arra gondoltam, mi lenne, ha megírnátok, mi hiányozna a kinti életetekből, ha hazaköltöznétek, illetve mi az, amit feltétlenül hazahoznátok (nem csak feltétlenül anyagi javakra gondolok, sőt, elsősorban nem azokra). A játék kedvéért nem ér azt mondani, hogy nem jössz haza, illetve nyugodtan írjanak azok is, akik Magyarországon élnek, hogy ők mit látnának szívesen.

Ferihegy reptér.jpg

„Pár barátom közelít a kitűzött céljaikhoz. Szorgos és kemény munkával összespóroltak egy vidéki (megyeszékhely) lakásra valót, berendezve és most már csak egy újszerű, pár éves kocsira való van hátra, Ez még egy, esetleg másfél kint (Angliában) töltött évet jelent nekik. Legutóbb arról beszélgettünk, hogy mi fog nagyon hiányozni Magyarországon.

Autósélet

A szakmámból is adódóan ezzel találkozom sokat, úgyhogy ezzel is kezdeném. Rögtön például az ingyenes átírással és új forgalmival, tulajdonképpen az egész ügymenettel.

Ez kb. úgy néz ki, hogy elmész a kiszemelt autóért, kifizeted, kitöltesz egy papírt (V5C - a forgalmi maga) kettétépitek, a baloldal a tiéd, a jobb az eladóé. Az eladó megtartja a saját részét, te a tiédet feladod postán. Körülbelül egy hónapon belül érkezik a nevedre az új forgalmi, valamint az eladónak értesítés, hogy már nem az ő nevén a gép. Ha ez utóbbi nem érkezne meg az eladóhoz, akkor fogja a saját részét és az alapján írják le a nevéről, rakják át a tiédre és büntetnek meg.

Gépjárműadatok lekérdezhetősége. Vásárláskor állandó probléma Magyarországon, hogy a kinézett használt autó adatai mennyire fedik a valóságot. Itt 20 fontért választ kapsz arra, mennyit futott az autó, volt-e totálkáros vagy biztosító vette-e gazdasági totálkárra, lopott vagy körözés alatt van, terhelt-e hitellel, stb. Harminc fontért már három rendszámot kérdezhetsz le. (Magyarországi horrorsztorik itt.)

Időszakos buszsáv

Ez magáért beszél, lásd az alábbi, a Google Earth-ön talált képen.

Buszsáv Google Earth.jpg

Ügymenet, elintéznivalók

Internetes ügyintézés

Kezdjük ott, hogy – bár Magyarország lassan zárkózik fel – Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten.

Legyen az gázóraállás bediktálása, szolgáltató-váltás, sérült kuka helyett új igénylése, lakcímváltozás, postai levelek átirányítása stb. Szinte az a gyanús, amit így nem lehet elintézni. Mottó: "ami nem kínai, az hamisítvány"

Ügyfélbarát hozzáállás

Egyik ismerősöm egyéni vállalkozóként nem adott be valami papírt határidőre. Megbüntették 100 fontra. Elküldte a papírt, befizette a pénzt. Egy hónappal később értesítették, hogy itt a pénz vissza és legközelebb figyeljen oda a határidőkre.

A híres Oyster-kártya

Használható gyűjtőjegyként előre feltöltött összeggel vagy bérletként is. Valami mocorog ez ügyben Budapesten is, bár ez nem egy egész rendszer, csak valami gyertyafény az alagútban.

Bankolás

Ez egy nagyon könnyen megszokható valami. A betéti számlavezetés teljesen ingyenes. A készpénzfelvét idegen ATM-ből is ingyenes, mi több az egyenleg lekérdezhető.

Hitelkártyáknál létezik az úgynevezett balance transfer intézménye. Ez kb. annyit tesz, hogy a kártyával más hitelkártya adósságot kiválthatsz némi kezelési költség fejében, de 0% kamatra általában 12-18 hónap időtartamra.

Például szeretnél venni egy lapos tévét, ami ezer egységbe kerül, de ennyid egybe nincs rá. Semmi gond, elmész a boltba, megveszed egy meglévő hitelkártyával.

Utána megigényeled az új kártyádat és az eredeti tartozást átküldöd az újra. A kezelési költség 3-5% között mozog. Ennyi a kamat gyakorlatilag és cserébe 12-18 hónap alatt a neked tetsző ütemezésben törleszthetsz.

Létezik ugyanez money transfer néven is. Ebben az esetben a betéti számládra küldhetsz pénzt. Ez akkor jó, ha a dolog vagy szolgáltatás nem fizethető kártyával. Ilyen lehet mondjuk magánszemélytől használtautó, vagy gázszerelőtől javítás, szerelés. Otthon pont rossz irányba mennek a dolgok, úgy értesültem, hogy bizonyos bankok a kártyás vásárlások után is számítanak valami költséget.

Reklámmentes közszolgálati adások

Ennek az ára az állami dotáció mellett az úgynevezett tv üzemben tartói díj, eredetiben a TV Licence. Minden háztartásnak kell fizetnie, ha élő tévéműsor vételére alkalmas készüléket üzemeltet. Tehát ha azt mondod, hogy bár van TV készüléked, de arra csak egy DVD van kötve, akkor nem kell fizetned. Kb. 145 font egy évre, de fizetheted akár hetente is.

Valamikor a Bokros-csomag környékén, ha nem tévedek, volt ilyesmi otthon is, de reklámok is maradtak. (A Medgyessy-kormány törölte el – Határátkelő) Szóval ez megfontolandó lenne szerintem. A TV-díj jelenti a teljes bevétel 82%-át, míg a közvetlen állami dotáció mértéke csak 6,4%.

Kormányhivatalok vidéken is

Nagyon tetszik, hogy a kormányzat nem London-központú. DVLA (a jogosítványokat kiadó hivatal) Swansea-ben van, a DWP (a munkaügyi és nyugdíjintézet) Leedsben, de van Blackpoolban, Newcastle upon Tyne-ban, Warringtonban és Sheffieldben is, stb.

Szóval miért is ne lehetne szétdobálni a minisztériumokat a megyeszékhelyekre? Vagy létrehozni egy kormányzati negyedet, de nem a Nyugati pályaudvarnál, hanem mondjuk Tótkomlóson zöldmezősként. A felszabaduló épületek kiadásából vagy eladásából, valamint az elért spórolásból biztosan kitermelhető lenne.

Zéró tolerancia az erőszak ellen

Áruházakban, kórházakban, postán lehet találkozni ilyen útmutatókkal, melyek határozottan leszögezik, hogy nem tűrik a személyzettel szembeni erőszakos fellépést („Our staff have the right to work in a safe environment without fearing they will be the victim of YOUR violence and aggression.").

Mindemellett határozottan leszögezik azt is, hogy amennyiben valaki szóban vagy fizikailag megfenyegeti a munkatársakat, akkor nem kötelesek kiszolgálni vagy ellátni („REMEMBER we can REFUSE to treat you!"), végső esetben pedig eltávolíttathatják az épületből, értesíthetik a rendőrséget és eljárás alá vonhatják.

Otthon sem lenne utolsó ehhez hasonló üzenet, illetve a fellépés a kötekedőkkel szemben. A fenti egy kórházi verzió, treat (ellátni) helyett serve (kiszolgálni) van az egyéb helyeken."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365033658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 07:09:19

"Utána megigényeled az új kártyádat és az eredeti tartozást átküldöd az újra. A kezelési költség 3-5% között mozog. Ennyi a kamat gyakorlatilag és cserébe 12-18 hónap alatt a neked tetsző ütemezésben törleszthetsz"

és ez mire jó?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:32:36

@Babette_: hat ezt en sem ertem, pedig en mar sokmindent nem ertettem

Diffeomorfizmus 2013.01.22. 07:40:02

"Ez hiányozna, ha hazaköltöznék"

1. kiszámít6óság
2. nyugalom
3. biciklisáv/út
4. elektronikus bankolás jelszólista valamint idióta költségek nélkül
5. na igen : megfelelö fizetés [bár Orbánnak hála az SZJA 1X%os, az adóék 3X%os ]
6. normális munkahelyi légkör [fönökség mini macchiavelli-ket játszana, felfele nyalna, lefele taposna, és közben a beosztottak pofájába röhögne ]
7. szakmai fejlödés [ az biztos hogy nem lenne több, többezer EUR-s konferencia, nem lenne kutatásra rezerválható munkaidö, etc ]
8. úgy általában : ki az aki egy (fél)periférián fekvö, sok kívánni valót maga után hagyó "elittel" és lakossággal rendelkezö országba költözne a kiszámítható és tervezhetö oszágokból, egyenesen bele a bizonytalanba ?

svajcineger 2013.01.22. 07:58:22

Tudom, hogy az anyagi javak nem szamitanak, de azert a kinti fizetesem igencsak hianyozna otthon! :-)

Diffeomorfizmus 2013.01.22. 08:01:32

egyébként : sajnos a "külföldiek" jobban hasonlítanak rám a tulajdonságokat tekintve.
1. magyarok nem ismerik/szeretik a fekete humort meg a szarkazmust [a tréfáimat sose értik]
2. józan ész nuku [ ugye, nem veszünk fel plazmaTV-re svájcifrankos hitelt], tervezés nuku
3. rongyrázás [ mindenki azt mondta, hogy miért nem cserélem már le a 1X éves autómat, mert MIT GONDOLNAK A TÖBBIEK ]
4. spórolás nuku
5. elvi kérdések fel nem ismerése
6. a túlzott hierarchia, túlzott politika
7. a magyarok általában nem "open en eerlijk", tehát nem mondják a pofádba ha valami nem tetszik, hanem a hátad mögött fúrnak és kipletykálnak. ha a véleményüket kéred, azt mondják, hogy O.K, de p.l. utána rossz értékelést kapsz. Elképzelhetetlen, hogy a beosztott a fönökét a döntések indokairól kérdezze, plána, hogy a döntést kritizálja, illetve különvéleménye legyen, pláne ezt hangoztassa.
8. kifejezetten káros, ha [munkahelyen] a véleményedet [szakmai kérdésben] elmondod és a hibákra rámutatsz [ne adj Isten, javaslatot is teszel a javításra]

hát röviden ennyi.

Frőczy Sanyi 2013.01.22. 08:20:10

Szívszaggató olvasni ezt a posztot, dühítô, hogy miért minden olyan bonyolult nálunk, miért kell elveszleni a bürokrácia dzsungelében. Mintha a hivatalok a saját magukért lennének, nem a pilgárikért.
@Diffeomorfizmus: egyet kell értenem veled, de: sokan az élelmiszeren/ruházkodáson spórolnak, mert ezek alig férnek bele a nevetséges fizetésekbe. A kultúráról ne is beszéljünk. Tehát az eszeveszett spórolás eredménye nem a gyarapodó bankbetétben/befektetésekben testesül meg, hanem pusztán a túlélésben. Ne feledjük egyes források szerunt kb. 4 millióan élnek létminimumin vagy az alatt.
Egyébként az utóbbi idôben én is egyre szarkasztikusabb vagyok, de ez nem baj :)

Frőczy Sanyi 2013.01.22. 08:22:00

@Frőczy Sanyi: bocs, polgárokért, nem pilgárikért. Idióta android billenttyûzet

NIKI LAURA 2013.01.22. 08:35:33

Mi hiányozna,ha újra külföldön élnék?!

-TV2 tények,,RTL Fókusz,MTV1 kékfény!(neten sz@r)

-saját nyelven jobb pereskedni mindenkivel.

-Auchanba a francia pástétom,a Litván lazac(most akcios)

-4-évszak,a meleg nyár(ha már Anglia..)

-saját rönkház a saját pitipézé vett erdő közepén,pitipézé
áfa-nélkül felépitve,ahová a postás kötelezően kihozza már a levelet,és nem kell paki-indi-feka hármassal osztozni.

-körzeti megbizott(am),aki ha nem látja senki,üti a romákat!

-Gyuszibácsi "minigrill" grill csirkéje.

-Sanyi kamionos barátom,aki majd feléé lengedi a gázolajat céges "M.A.N"-ból!

-számla-igy áfa-nélküli vállalkozók,akikkel okosba megoldottunk mindent,az autószereléstől a lakásfelujitásig.Mindenki JÓL JÁRT!!

-Az okosba megoldott Rigó utcai nyelvvizsgám,amit megoldottunk egy dublörrel,és egy fényképcserés személyivel!

-Pécsi népművelő diplomám,amiért be se kellett járnom,!
Hirtelen ennyi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 08:51:18

hogy mi hiányozna, ha kiköltöznék?
1. a magyar szó
2. a szakmám, amit most tanulok (kinn nem használható)

semmi más.

Alice in Wonderland 888 2013.01.22. 08:54:40

Rengeteg dolog, de fokepp a ferjem, aki sosem koltozne ujra Magyarorszagra...

tableno 2013.01.22. 09:13:29

Nekem legfőképpen a szabadság, ami abból fakad, hogy nem igazán kötődöm sehová (emberekhez igen, de helyekhez nem). Tudom, hogy ez sokaknak furcsa lehet, de én így érzem jól magamat.

zopilote 2013.01.22. 09:13:57

Elgondolkoztam, mi is hianyozna igazabol, ha haza koltoznek. Rajottem, hogy lenyegeben
SEMMI!! 30 ev tavollet utan ugyan ugy tudnek otthon elni, mint az otthoniak. Nekem a bol -
dogsaghoz csak annyi kell, hogy ne ehezzek, ne fazzak, ne azzak, meglegyen a kavem, cigim,
az olvasni valom, a maganszferam, hogy ne zavarjanak. Bejartam fel Europat, fel Kozep -
es egesz E - Amerikat, eltem, dolgoztam Ausztriaban, Kanadaban, USA - ban, Mexikoban,
laktam hidak alatt, 5 csillagos szallodakban, voltam egyedulallo, nos, elvalt, volt, amikor
20 $ -nak jobban tudtam orulni, mint 50 ezernek a bankban. Semmiert nem kuzdottem meg,
minden csak ugy jott az eletemben. Fatalista vagyok: " ezt dobta a gep " :))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 09:18:32

@zopilote: mitől avgy biztos benne, hogy itthon nem éheznél és nem fáznál?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 09:19:01

@tableno: "nem igazán kötődöm sehová (emberekhez igen, de helyekhez nem"

meg az autódhoz:)

tableno 2013.01.22. 09:21:25

@Babette_: Na ahhoz aztán végképp nem. Az a helyzet, hogy a gyerekem megszületéséig nem is volt autóm, mert az is csak egy fölösleges kötöttség! :-)

zopilote 2013.01.22. 09:27:32

@Babette_:
Annyit azert megtermelnek a kiskertemben, sot meg tobbet is, hogy fedezne a szukseglete -
imet, plusz dolgozni is tudnek annyit, kozmunkan, hogy fedezne az eves kajamat, futesemet.
Amikor mar erre sem leszek kepes, akkor majd bedobom a torulkozot :((

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.22. 09:38:45

@Diffeomorfizmus: na pont ezek hiánya miatt tervezem a költözést! (és bejön az angol "humor")

zopilote 2013.01.22. 09:42:36

@zopilote:
Ja, es el is felejtettem, hogy otthon is vannak ingyen konyhak, menhelyek hajlektalonoknak,
plusz vannak haverjaim, rokonaim (akiket egesz kinnletem alatt segitettem anyagilag, kiho -
zattam es elvittem oket az USA -ba, Mexikoba) talan csurrana toluk is valami :))
Es azert a 30 ev alatt ragadt ram a koszon kivul mas is :))))

tucano 2013.01.22. 09:44:25

Pálmafák, hullámszörf (nehogy összetévesszük a wind típussal, mert azt persze otthon is nagyon jól lehet), megfizethető életminőség, mosolygó emberek...
Ja és persze kultúra, annak minden ágával és értelmezésével.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.22. 09:47:07

@zopilote: Bocsi, látszik, hogy rég nem otthon élsz.
Tudod mennyit fizetnek közmunkára?
Az talán a cigire lenne elég, de nem a rezsire.
:)

bpetya75 2013.01.22. 09:48:26

Úgy nézem, hogy a kérdés második felére még nem érkezett válasz. A mi hiányozna nem túl érdekes, volt már róla szó elég. De mit hoznátok haza?

tableno 2013.01.22. 09:50:51

@bpetya75: Amit én haza tudnék hozni (nyitottság a világra, érdeklődés más kultúrák iránt, tolerancia), arra mostanában nincs otthon túl nagy igény... :(

Nordstjernen 2013.01.22. 09:55:08

Ha rovidke ket es fel ev utan mar a Turo Rudi sem hianyzik, akkor baj van... Egyebkent a csaladomat vinnem magammal es akkor jok vagyunk :)

Mit hoznek haza? Eletszemleletet, pozitiv/optimista felfogast, nyugalmat, szabalykovetest (!!!), tiszta levegot a varosokba, kornyezetvedelmet, es ugy rugnam ki a politikai elitet (parttol fuggetlenul), hogy a labuk sem erne a foldet. Ujra megnyitnam a pecsi banyakat es ott dolgoztatnam oket netto 60ezerert.

De leginkabbis nem mennek Mo.-ra tobbet.

zopilote 2013.01.22. 09:55:34

@tilmir:
Evente jarok haza, neha 2x is es sokszor otthon vagyok 2 - 3 -5 honapig. Szoval tisztaban va -
gyok a mindenapi elettel Magyarorszagon, es a hazai hirekben is naprakesz vagyok:)

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.01.22. 10:05:44

A tv üzemben tartói díjat felejtsd el, barátom. Amit soha nem nézek, azért nem is fogok fizetni.

nigara 2013.01.22. 10:06:59

@tableno: ez a kötöttség-dolog bennem is nagyon erős - viszont EGY dolog van, amiről sosem mondok le: az autó.
Az pont szabadságot ad, korlátok nélkül.

Mrs. Clayton 2013.01.22. 10:14:04

@bpetya75:alapból ne kezeljen senki csaló hazudozóként, ne nekem kelljen bizonyítanom, h nem vagyok egyik se, hanem kezeljen mindenki egyenrangú félként, ha viszont utóbb kiderül, h mégis csaltam hazudtam büntessenek meg, hogy elmenjen a csalástól, hazudozástól a kedvem
magyarul következetességet, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget
azt hiszem alapvető dolgok ezek, s amíg ezek hiányoznak, addig felesleges bármi mást kívánni

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.22. 10:14:32

@bpetya75: Amit innen hazavinnék
- oktatási rendszer,
- kiszámíthatóság,
- környezettudatosság,
- közbiztonság.

bpetya75 2013.01.22. 10:16:52

@tableno:

A melegre a fagyban, a hidegre a hőségben, a fényre a sötétben, a sötétségre a verőfényben van szükség.

Minden és mindenki, így Magyarország is, mi magyarok is változunk. Ráadásul véleményem szerint most egyre erősebben fúj a változás szele. Ilyenkor lehet és kell hatni. Amerre manapság mozdulunk, az sokáig meghatározó lehet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.22. 10:18:58

@bpetya75: "Ráadásul véleményem szerint most egyre erősebben fúj a változás szele."
Ezt miből gondolod/érzed?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 10:20:45

@bpetya75: a tengert meg az egész évi napsütést:)

zopilote 2013.01.22. 10:25:17

@Őrjöngő Sandy:
USB TV adapterre is kell fizetni TV uzembentartoi dijjat? Nem mintha sokat neznem - sot
egyaltalan - de jo, ha van:) Eszak - Amerikaban nincs is olyan, hogy TV uzemben tartoi dij.
De szemelyi igazolvany sem, sot lakasbejelento sem, hal' Istennek :)

itthoni 2013.01.22. 10:26:10

Nekem is volt egy kellemes elmenyem.Hamburgban elek Junius ota,kb 3 nap alatt dolt el ,hogy kikoltozom.Docogos volt,de kezd alakulni a dolog es ez a fontos.
Elmentem meg Juniusban egy probanapra,egy hotelbe ,meg a probanapra is kellett adokartyat,egeszsegbizt.kartyat csinaltatni
(Ezen a teren eleg szoszmotolosek).
Aztan a melo nem jott be,egy honapig keresgeltem.Nem kaptam egy levelet sem az egeszsegbiztositomtol,semmi hir,csak mikor mar az uj munkahelyem fizetet.A lenyeg,hogy arra az egy honap,inaktiv idoszakra.mivel h nem jelentettem be,hogy TAMOGATAS KELL,(ez is edes) ,120 eurot kell fizetnem.Bementem ,hogy uristen,nem is tudtam semmirol,most koltozunk at a sajat lakasunkba,fel is kell tolteni ,butorok,gepek,miegymas.mi legyen?Azt hittem ,hogy azonnal tagsag megszuntetes ,kiabalas,szegyeljem magam jon,Erre a legkedvesebb hangom,mi lenne ha 20 euronkent fizetne ki havonta.Tatva maradt a szam,es csak ennyi jott ki,hogy TEEENYLEG lehet itt ilyet?Hulyenek nezhettek,de otthon rogton 3x buntit kapsz.azonnal leemelik a szamladrol."kirugnak a klubbol" es szegyeld magad van.De itt legalabb is bujtatottan meg tobb penzt fizethetek majd nekik az evek soran.Csak erre otthon nem jottek ra:)

kubu77 (törölt) 2013.01.22. 10:28:15

Ami hiányozna Dániából ha hazaköltöznék:
- enyhe nyár
- kétkezi munkások, takarítók nem lenézése
- nem rongyrázók
- ez talán furcsán hangzik, de itt sokkal nyugodtabb társasházban élni, mint otthon, mert nem szólnak be a szomszédok ha kicsit hangosabb vagy, hétvégén meg pláne nem
- szociális háló
- biciklis közlekedéskultúra

zopilote 2013.01.22. 10:29:20

@nigara:
Nalam a kocsi szukseges rossz :( Kocsi mellett is szivesebben hasznalom a tomegkozlekedest.
Nekem az ad szabadsagot es biztonsagot amikor nem kell vezetnem :)

VHB 2013.01.22. 10:30:10

@hagyma: Tv ára 1000. Kifizeted a meglévő "A" hitelkártyáról. Ezt a pénzt 30-60 napon belül vissza kellene fizetned. Fogod "B" hitelkártyát és átviszed az 1000 pénz tartozásodat. A felmerülő ktg 30 pénz a teljes tartozásod 1030 pénz. Ezt törleszthed a neked tetsző ütemben, 12-18 hónap alatt.

nigara 2013.01.22. 10:30:52

@Babette_: oopsz... az hol van? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 10:32:29

@nigara: hát itt körbe a szárazföld körül, a napsütés meg dél felé.

tableno 2013.01.22. 10:32:52

@bpetya75: Ez akkor lenne igaz, ha nem 23 évvel lennénk a rendszerváltás, és 9 évvel az EU-csatlakozás után. Magyarország pedig egyre inkább elfordul ezektől az értékektől és magába zárkózik. A 90-es években sok szempontból nyitottabb volt a társadalom, mint most. Van mozgás, csak rossz irányba...

bpetya75 2013.01.22. 10:33:16

@tilmir:

2011 őszén jártam a Maradj talpon című vetélkedőn. A szereplőválogatás két körös volt, plusz a felvétel. Nem mondom, hogy csúcs intelligens emberek voltak ott, de azért az átlag fölött volt az átlag ;-) Mindegyik társaságnál azt tapasztaltam, hogy nagy az elégedetlenség az itthoni viszonyokkal kapcsolatban, de mégsem a parttalan nyavalygás volt a jellemző. Azóta is az az érzésem, hogy közeledünk a kritikus tömeghez, ami már képes lesz komoly változásokat indukálni.

Szóval kérdésedre a válasz: Saját tapasztalataimra épített és némi reménnyel felturbózott megérzés ;-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 10:34:31

@nigara: micsoda? hogy hol van tenger és napsütés?

mi van ma veled....? nem értelek.

nigara 2013.01.22. 10:38:29

@Babette_: hát, még korán van biztos. vagy mi.

zopilote 2013.01.22. 10:41:11

@VHB:
Azota van penzem es tudok sporolni, nem is keveset, miota nem hasznalok hitelkartyat :)

bpetya75 2013.01.22. 10:42:15

@itthoni:

"otthon rogton 3x buntit kapsz.azonnal leemelik a szamladrol."kirugnak a klubbol" es szegyeld magad van."

Ezt tapasztaltad, vagy csak elmesélésből "tudod"?

Csak azért kérdem, mert nekünk vannak/voltak hivatali ügyeink és semmi különösen durvát nem tapasztaltunk. Az igaz, hogy nem szokásom picsogni egy fenyegető levél miatt. Amikor küldte az APEH, hogy irgumburgum fizessük be az illetékelmaradásunkat, akkor szépen bementünk hozzájuk, megbeszéltük, hogy mi a helyzet, írtunk egy részletfizetési kérelmet, postán megkaptuk a csekkeket és kész.

Ha az ember nem ellenségnek tekinti a hivatali dolgozót, akkor azért jelentősen növeli a sikeres ügyintézés esélyét.

tomfree 2013.01.22. 10:43:22

"Vagy létrehozni egy kormányzati negyedet, de nem a Nyugati pályaudvarnál, hanem mondjuk Tótkomlóson zöldmezősként. "

Ezt egy kicsit erősnek tartom, gyakorlati szempontból, azonban néhány minisztériumot simán le lehetne telepíteni vidéki megyeszékhelyekre, például a mezőgazdaságit a természetéből adódóan jobb helyen lenne valami vidéki nagyvárosban, mint Pesten.

bpetya75 2013.01.22. 10:44:21

@tableno:

Ezek felülről vezérelt folyamatok voltak. Amire most számítok, az teljesen más lesz, mert azemberek indíthatják el.

2013.01.22. 10:45:12

Oyster temara: 2004-2005 kornyeken az EDS (akkoriban ott dolgoztam, csakis ezert tudom) es a T-Systems (vagy mi volt akkor a neve) megpalyazott valamit, hogy melyikuk epiti ki a londoni mintajara a magyar beleptetokartyas rendszert a BKV szamara. A parlament koruli trolikon volt is EDS reklam, sehol mashol nem lattam soha. Aztan egyszercsak ervenytelen lett mindket palyazat valami soha fel nem fedett okbol kifolyolag, es azota sincs rola egy budos szo sem.

Ennyit a fenyrol, az alagutrol es a BKK-rol :)

tableno 2013.01.22. 10:46:25

@zopilote: én is így vagyok vele.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 10:47:55

Mi hiányozna, ha BG-ból HU-ra költöznék, csak 12 pontot írok, bár van több is, de most hirtelen ez jutott eszembe:
- az iránytaxi,
- az, hogy Húsvét ugyanakkor van a templomban, mint amikor az állami naptárban,
- az olcsóbb áram, víz, fűtés, közös költség,
- az, hogy a panelházak szigetelését lakásonként csinálják, így különböző színűek,
- a több szép lány,
- az solcsóbb internet és kábéltéve és mobiltelefon,
- a fejlettebb internetes bankolási lehetőségek,
- az olcsóbb könyvek és sajtó,
- a bolgár konyha,
- a sokkal kisebb adóteher,
- a bolgár sajtó,
- a kisebb nacionalizmus.

S fordítva is elmondanám, hogy mi az, ami magyarországi dolog, s hiányzik jelenleg, 8 dolog jutott hirtelen az eszembe:
- a libamáj,
- a tatárbifsztek,
- a dobostorta,
- a gesztenyepüré,
- a téli sültgesztenye-árusok,
- a magyar sajtó,
- a hortobágyi palacsinta,
- az ötöslottó.

tableno 2013.01.22. 10:49:50

@bpetya75: Igen, de pont azt látom, hogy az emberek félnek a külvilágtól, és az elzárkózást preferálják. Legalábbis a többség azt választaná.

zopilote 2013.01.22. 10:52:12

@bpetya75:
Erre mondja az angol, hogy "grassroots" :) Na, latod, ebben hiszek!!!

2013.01.22. 10:54:02

@bpetya75: az APEH bekaphatja. Minden evben kikuldik alkalmazottak szamara azt a papirkat, amirol majd be kell irnod az osszegeket az adobevallas megfelelo rubrikaiba. Minden evben, tobbszazezer embernek. Erre 2012-ben sikerult azt meglepniuk, hogy ami a kikuldott papiron az 59-es sorba volt irando, az a tenyleges bevallason mar valami 650-re (most csak emlekezetbol mondom ezt a ket szamot, peldaertekkel) modosult, persze errol semmifele informacio nem jelent meg sehol. Miutan az 59 valami tok mas volt, nem irtam be semmit, a 650-et meg nem is kerestem, miert tettem volna.

Erre kuldenek adozas utan 1-2 honappal egy levelet, hogy masfel millioval tartozom (azaz a teljes adom osszegevel), es ha nem fizetek, elindul a behajtas. A hataratkelo visszafogottabb hangneme miatt nem idezem csak pontosan magam, hogy hova kuldtem oket mit csinalni.

Tenyleg pont azt a cseszett rubrikat kell megvaltoztatni, amit MINDEN munkavallalo koteles kitolteni, hogy utana fenyegetni lehessen oket? Nem lehetett volna mondjuk egy MASIKAT megvaltoztatni, pl az uj kockat elnevezni 650-nek? Tenyleg ki kell kuldeni levelek ezreit-tizezreit, aztan fogadni ugyfelek ezreit-tizezreit, akiknek nincs ugyfelkapujuk?

Egyetlen szerencsem, hogy volt ugyfelkapum es nem kellett szaladgalnom, mert a javitast beadni sem lehet am csak olyan egyszeruen, sorra jottek az uj bevallasok elutasitasai, hogy nem irtam be osszeget olyan helyekre, ahol nem is volt semmilyen forgalmam (es az eredeti bevallason egyaltalan nem voltak kotelezoek), stb, a vegen tobb oras varakozas utan telefonos segitseggel magyarazta el valaki, hogy mi legyen, de o is alig ertette.

Ennyit roluk, meg a magyar ugyintezesrol. Alig varom, hogy beadjam a 2012-es bevallasom, es soha-soha-soha tobbe ne keruljek ezzel a szaros, a hatekonysagtol a letezo legtavolabb allo penzmoso-zsaroloszervezettel kapcsolatba.

nigara 2013.01.22. 10:54:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: -" az, hogy Húsvét ugyanakkor van a templomban, mint amikor az állami naptárban,"

mér, Magyro-on nem ez van???

chocco channel 2013.01.22. 10:58:51

Ami hianyozna angliabol:

-Az, h nincsenek kobor kutyak (6 ev alatt meg soha egyel sem talalkoztam, ez szamomra fontos leven rettegek a kutyaktol)

-Ciganymentesseg (tudom, szornyen hangzik de en utalom a ciganyokat.Pontosabban azt utalom, h kopkodnek, lopnak es uvoltenek megallokban, buszokon es senki nem csinal semmit)

-Az, h a busz kulturalt es az emberek atadjak a helyuket

-Kozvetlenseg (barhol barmilyen idegennl valo jokedvu beszelgetes)

-Burokracia gyorsasaga es megbizhatosaga

-Banki ugyintezes

-O2

-Az, h videken siman kimehetek az erobe setalni anelkul, h valami elmebetegbe vagy pitbull-ba utkoznek

-Az, h itt mindenfele embert elfogadnak, nem utogatnak ujjal a homokosokra (en nem vagyok az), punkokra (ez sem vagyok)

-Az emberseg (common sense)

-Az, h relative tistasag van (nyilvan nem mindenhol, de ahol en lakom ott igen)

-Az udvariassag, segitokeszseg

-Az, hogy nem akarnak a boltokban atverni

-Visszavihetek cipot/ruhat anelkul, h az elado bunko lenne velem, abszolut kedvesek es megertoek

-Az, h siman beiratkozhatok az egyetemre es a diakhitel tenyleg szuerul mukoik errefele

-Az, h bekerulni a mediaba nem csak kihalasos alapon lehet bekerulni

-Nincs mutyizas

-A rendorok gyorsak, profik, megbizhatoak es kedvesek

-Kevesebb a protekcios mint M.orszagon

-Egyszerubb ceget inditani

-A ceged elindulasahoz tamogatast ad a kormany es mentorokat

-Megbecsules a munkahelyen

-Zero tolerancia azokkal szemben akik esetleg ki akarnak kozositeni

-Zero tolerancia az agresszioval szemben is

-Hianyozna a nyomi karacsonyi crackers, az a valami amit karacsonykor, eves elott az asztalnal lehet puffogtatni

-Hianyozna a karacsonyi ebed az elmaradhatatlan debil korona nelkul

-Miranda

-A raksalata

-Az anyosomek szeretete es gondoskodasa

-A folyora nezo ablakaim es az, h reggel arra ebredek, h egy hattyu rohangal a tavon es fekez

-Nehany angol baratom

-Az internetes rendeles gyorsasaga es megbizhatosaga

-Az, h itt a telefon nem statusszimbolum elsosorban es a BMW-sek nem csak kopasz kigyurt maffizozok

-Az, h nekem itt egy "betegsegbol" kifolyolag ingyenes a gyogyszer (annak ellenere h 13 eves korom ota tunetmentes vagyok:-))

-Hianyozna a az itt elok sokszinusege ,a cosmopolita jellege a varosnak

-Az edes angol hazak, tobbszaz evesek es imadom oket

-Hianyozna masodik csaladom, beleertve a nyomi sogoromat is es az idegbeteg pincsijet, na meg a pszichopata fiat:-))

Szerintem orakig tudnam sorolni h mi hianyzona, de mindig megdobbent az, h mennyire kotodom ehhez az orszaghoz. Persze, volt ido amikor morogtam az eghajlatra, a gasztronomiai kataszrofakra de ennek sok sok eve es minden morgasom ellenere szeretem ezt az orszagot es az hiszem, mindig szeretni fogom:-)

psyery 2013.01.22. 11:00:35

Én megfordítom,mi NEM hiányozna,ha hazaköltöznék:
- sminkelő nők a metrón
- otthagyott újság és szemét szintén a metrón

Ööö,több nem jut eszembe.

Eino81 2013.01.22. 11:03:04

Hogy mi hiányozna, ha hazaköltöznék? Őszintén: a nyelvek. Jó-jó, otthon is vannak multicégek, stb., tudom, de itt élvezem, hogy szinte "nyelvi fürdőben" élek. Munkán túl is nyelvek vesznek körül (jó, néha csak az az egy, a cseh, de akkor is más közeg ez.) Igaz ugyan, hogy tud idegesítő is lenni néha, de mivel (papír szerint eredetileg) nyelvész vagyok, számomra ez kihívás és élmény egyszerre.

bpetya75 2013.01.22. 11:07:48

@tableno:

Szerintem nem az elzárkózást, hanem az életben maradást preferálja a többség. Egyesek azt hazudják neki, hogy ennek az elzárkózás az előfeltétele. Erre írtam, hogy fényt a sötétségbe kell hozni. A fénybe minek? ;-)

Nem azt mondom, hogy kutya kötelességed lenne hazajönni és megtiportatnod magad a söpredékkel, csak annyit akartam jelezni, hogy szerintem ez itt nem egy gravitációs kollapszus, ami elnyel minden fényt, meg még a fényhozót is.

@zopilote: Én is :-)

@tilmir: Bízunk Istenben és szárazon tartjuk a puskaport.

@Whave:

Az itthoni hivatali ügyintézésről egy csomó rosszat el lehet mondani. Én annyit jeleztem, hogy mehet normálisan is a dolog. Már ami nem a rendszer bonyolultságát/átláthatatlanságát/stb illeti, hanem az emberi tényezőt.

bpetya75 2013.01.22. 11:08:48

@nigara:

Max nem római katolikus, ezért írta ;-)

2013.01.22. 11:09:05

@psyery: az ulesen otthagyott ujsag fasza. Sokszor nem jut reggel, es olyankor jo, hogy fel tudok kapni egyet, s en is ezert hagyom ott (persze nem a foldre dobva). A vegallomasokon meg azonnal (nem este, nem reggel, hanem ahogy odaer a metro) vegigmegy altalaban a szemetgyujtos csoka, osszeszedni a cuccot, ujsagostul... :)

tsabus UAE 2013.01.22. 11:10:48

Mi hiányozna otthon ?
- A tágabb horizont
- Mosolygó eladók
- Gondolkodó emberek nagyobb számban
- Emberek, akiknek fogalmuk sincs Trianonról és az Aranycsapatról (rohadtul tele a hócipőm ezekkel, meg úgy általában a múltban élőkkel)
- Áhhh... Nem is folytatom, hisz egy könyv megtelne...

Ami kint hiányzik Magyarországból:
- A magyar nyelv (nekem még most is ez a legszebb)
Minden más beszerezhető és meglátogatható.

2013.01.22. 11:11:38

@bpetya75: nekem az nem normalis, hogy ok a balfaszok, amiert alapvetoen hulyen nyulnak hozza a dolgokhoz, es utana engem fenyegetnek, en cseszek el sok orat telefonalgatassal, ujrakitoltessel. Ugyfelkapu nelkul meg mindez szazszorosan.

Mikozben a munkaltatom ugye havonta kuldi az adatokat nekik, MINDEN megvan naluk havi bontasban (hisz a munkaltatom a papirt eleve ez alapjan allitja ki ugyebar), megis nekem kell szakertonek lenni es odafigyelnem, hogy ne huzzanak le.

Az igaz, hogy az osszes telefonos ugyintezo segitokesz volt, de 10-bol egy tudott erdemben segiteni. Es csakis altaluk megadott szamokat hivtam, illetve ok transzferaltak allitolagos szakerto kollegakhoz.

bpetya75 2013.01.22. 11:13:23

@chocco channel:

Jó sok dolgot felsoroltál, ezt: "Az, h videken siman kimehetek az erobe setalni anelkul, h valami elmebetegbe vagy pitbull-ba utkoznek" nem igazán értem. Évente legalább 100 napot töltök erdőben. Se elmebeteggel, se pitbullal nem találkoztam az elmúlt 14 év alatt.

2013.01.22. 11:17:31

5 év óta először hoztam ki magammal magyar pirospaprikát (házi, karácsonyra kaptam). Csak 2 hét után jutott eszembe, hogy kipróbáljam (persze ez alatt "német" paprikát sem használtam).
Ezek után el kellett gondolkoznom, hogy magyar vagyok e még valójában.

bpetya75 2013.01.22. 11:19:56

@Whave:

Ez a része engem is tud bosszantani. Igazából mindennel képben vannak, az egész jobbára arról szól, hogy hibázol-e, mert akkor esetleg megbüntethetnek. Ez a nagyon gáz a magyar hivatali rendszerben, amit sürgősen meg kéne változtatni. Aminek előfeltétele, hogy eltűnjön a kizárólag a saját zsebével törődő "elit", és olyanok kerüljenek a helyükre, akik kevesebbel is megelégszenek, így mindenre több jutna, nem "kellene" ilyen mocsok gusztustalan plusz adókat beszedni (a különféle bírságokra, büntetésekre gondolok) a pofátlan pénzlenyúlások miatt kialakult lyukak betömésére.

andaluzkutya 2013.01.22. 11:22:48

@bpetya75: "Évente legalább 100 napot töltök erdőben. Se elmebeteggel, se pitbullal nem találkoztam az elmúlt 14 év alatt."
Véletlenül nincs pitbullod? Lehet, hogy mindig veled találkozik:)

A hatóságokról:
Igen közeli rokonaim nyitottak egy boltot, bejelentették ezt a szükséges kb. 10 helyre, azt is, hogy alkalmazott lesz ott, stb. Mind a 10 hely állami. Két hét mulva kijött egy határozat, hogy mivel a 11. helyre nem jelentették be, így a boltot két hétre bezárják, ill. fizessenek be, x százere Ft. büntetést. A különböző állami hivatalok között miért nincs adatáramlás? Miért nem elég egy helyre bejelenteni, és az ott dolgozó szakértők továbbküldik a rendszeren belül mindenhova, ahova kell?
Ugyanígy adózás: ez a pontok megváltoztatása velem is előfordult. A januárban megkapott adatok már márciusban egész mások voltak.
Piszkosul élvezem, hogy itt az adóhatóság kiküldi a bevallásomat, én ránézek, elfogadom, és kész. Ha valamivel nem értek egyet, beleírom.

zachary 2013.01.22. 11:24:28

Mi hiányozna?
1.Az itteni fizetés először is.:) Kövezzetek meg, de én a munkát nem teherviselésnek és mártirkodásnak látom. Szerintem amennyit és amit dolgozom, jogom van abból jól megélni....
2.A gyors ügyintézés, és hogy ritkán rontanak el dolgokat bárhol is vagyunk.
3. A nyugalom az utcákon, a szép boltok, az, hogy ebben a rohanó világban is minden előtt rohansz- tehát van időd.:)
4.A kellemes felismerés: Te is magyar vagy??:) Tudsz magyarul? Honnan??:D
5. A városok tisztasága és hangulata
6. Az emberek kedvessége és nyitottsága felém
7. Az hogy elfogadnak, nem bűn a 3 idegen nyelv ismerete és a lelkesedés valamint az ambició
8. Az itteni barátok
9. A szabadság érzése
10. Az öröm, amikor a család jön látogatni
11. Nem szól bele senki az életembe
12. A jól felszerelt skill lab, ahol mindenből 5 van minimum
13. A kisebbség itt tud viselkedni általában, ha meg nem, jön a Bundespolizei. És nem, a törvények nem a c.. bűnözőket védik

Ami otthon jó lenne:
1. Család
2. a hangulat a kórházban talán jobb és lazább
3. A balaton közelsége (talán, mondjuk Ausztriából ez a pont kérdéses..:D:DD:)

bpetya75 2013.01.22. 11:26:36

@andaluzkutya:

Nincs kutyám és viszonylag épelméjűnek nézek ki :-D :-D :-D

"Piszkosul élvezem, hogy itt az adóhatóság kiküldi a bevallásomat, én ránézek, elfogadom, és kész. Ha valamivel nem értek egyet, beleírom. "

Na ezt én is piszkosul tudnám élvezni, és megoldható lenne nálunk is...

2013.01.22. 11:33:55

@bpetya75: megoldhato lenne, de nem erdeke senkinek (a zembereket kiveve, akikre magasrol szarva vagyon, akarmelyik altalunk kitartott dagadt politikus akarmit mond). Sokan vannak, akik vagy befizetik automatikusan, felelembol a rajuk kiszabott osszeget, vagy csak aszondjak, en tizezer forinter nem fogok napokig hivatalozni. Szep penzek bejonnek ebbol bizonyara.

kotyomfitty 2013.01.22. 11:37:50

Nemertem miert kellene valakinek csak azert ebbe az orszagba koltoznie, mert itt szuletett es ez az anyanyelve?

Aki fegyverbuzi, eljen Texasban, ott lovoldozzek le egymast.
Aki csak siman buzi, eljen Hollandiaban vagy mittudomen, ott senkit nem erdekel a masik haloszobaja.
Aki nem szeret adot fizetni meg torvenyeket betartani, eljen Szomaliaban, ott oldjak meg egymas kozt az ugyeiket ugy ahogy ott szokas.
Aki szereti a mutyit, jol tud csalni-lopni-hazudni, eljen Magyarorszagon, ne kulfoldon keltse rossz hiret a magyaroknak.

Nincs rangsor, csak kulonbozo kulturak kulonbozo vermersekletueknek.

zachary 2013.01.22. 11:38:20

drfejborblog.blogspot.de/

és akkor hadd reklámozzam itt kicsit a blogomat is.:)

enrobag 2013.01.22. 11:38:38

Hát, kedves Határátkelő, van ebben a mai ötletedben valami „kellemesen taszító”.
Az aktív olvasók, a hozzászólók nagy többsége külföldön él, akik helyzetükből adódóan, kiszámíthatóan sorolják fel az itthoni hiányosságokat, a felesleges apróságoktól kezdve, a tényleges magyarországi kultúrától, gazdasági viszonyoktól teljesen idegen dolgokig. Ki fog ma itt derülni, hogy Magyarországról MINDEN hiányzik, ami máshol (Kanadától Ausztráliáig, Kínától Svédországig az élet mindennapi velejárója). Hát nem őrület? Hát nem rettenetes?
Ha pedig felbukkannak itt a „trollok”, akkor azt is el lehet majd mondani, hogy na és az ilyen sötét, nagymagyar stb. stb. miatt sem érdemes hazajönni.
Szerintem egyáltalán nem kéne „csábítani” senkit. Ez ugyanis azt jelenti, hogy hízelgéssel, ígérgetéssel próbálják rávenni őket a hazatelepülésre. Felnőtt emberek mentek el, ha úgy döntenek, hazajönnek, ha nem, akkor nem.
És még valami, azt írod: „Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki más hozzáállású országot szeretne, akkor ki (és mi...) marad itt.” Ha ez így lenne, akkor a válasz benne van a kérdésben: az marad itt, aki nem akar más hozzáállású országot:-)). De nem így van ám, mert a posztolók többsége nem az utóbbi 2,5 évben ment el, és nagyon sokszor elhangzik, hogy „gyerekkorom óta külföldre vágytam”, tehát eleve nem lehetett problémájuk az ország hozzáállásával. Ezt is kifejthetnéd bővebben: az ország hozzáállását. Mi is az tulajdonképpen? Lehetőleg úgy, hogy legyen nemzetközileg is összehasonlítva! Ez nagyon érdekelne, tényleg. Egy összesítés a világ országairól a hozzáállásuk szerinti bontásban:-))

andaluzkutya 2013.01.22. 11:41:23

Aktualitás:
Éppen most irattam be két perc alatt a leendő iskolás gyerekemet az iskolába ill. napközibe az interneten keresztül a banki azonosítóm segítségével.
(nem tudom Mo.-n hogy megy, de ez pl. megintcsak nem olyan rossz)

zopilote 2013.01.22. 11:41:24

Most elmondom, hogy mit szeretek, amikor otthon vagyok:
- megertem a korulottem levok nyelvet
- estenkent falun elvezem a millionyi csillag ragyogasat, amit orakig el tudok figyelni
- a haverjaimnal tudok segiteni betonozni, a kertjukben segiteni, kozben tobbszor
megallni kavezgatni, melo utan bogracsozni
- elvezem Eger evrol evre szebbulo belvarosat, a kevezokat
- setalni, gombaszni a gyerekkoromban megismert erdokben, reteken es hogy nem kell
felnem farkasoktol, medvektol, mergeskigyoktol
- reg latott ismerosokkel valo veletlen talalkozasnal az oszinte oromet
- a kertben leszedett paradicsom, szolo, foldieper igazi izet es a hazitej illatat
- a piacokon valo nezelodest, a szines valasztekot
- a jo meleg furdokben valo ellazulast
- a regi, megszokott izeket
- nem kell latnom a kinaiak csurhe modon valo viselkedeset, kopkodeset
- nem kell latnom, hogy jol oltozott "urinok" magukban beszelnek a buszokon
es az utcan a taknyukat a cipomre fujjak
- elvezem, amikor Budapesten setalva meghokkennek a Nepkoztarsasag utja, November 7
ter, Lenin krt kifejezesek hallatan es buszke vagyok, amikor leparasztoznak:)
Egyenlore ennyi:)

andaluzkutya 2013.01.22. 11:42:21

@bpetya75: "Nincs kutyám és viszonylag épelméjűnek nézek ki :-D :-D :-D"

Azt majd én eldöntöm, hogy annak nézel-e ki:)

Mrs. Clayton 2013.01.22. 11:43:44

@zopilote: ez az, a gombászás nagyon hiányzik bár itt UK-ben már rajta vagyok az ügyön, meg a fürdő, bár ez annyira nem izgat, mert lehet h van csak én nem tudok róla

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 11:48:35

"Nagyon tetszik, hogy a kormányzat nem London-központú. DVLA Swansea-ben van, a DWP Leedsben, de van Blackpoolban, Newcastle upon Tyne-ban, Warringtonban és Sheffieldben is, stb."

"Kezdjük ott, hogy Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten."

Hát így megértem, h tetszik h nem London-központú, de nekem egyelőre ne rakjanak semmit Tótkomlósra, amíg be kell rohangálni ezekbe a hivatalokba állandóan. Majd ha itthon is el lehet intézni mindent a neten, akkor felőlem pakolgathatják oda a kormányhivatalokat, ahova akarják.

kriosz 2013.01.22. 11:49:52

Mi hiányozna Norvégiából?
A kereset, az erdő,a karácsonyi marcipán,a garancia-problémák megoldása

Nordstjernen 2013.01.22. 11:57:55

@kriosz: A javorszarvasok gondolom nem :P

@andaluzkutya: igen, az itteni adorendszer egy mennyorszag a magyarhoz kepest :D en is nagyon elvezem :)

andrush 2013.01.22. 11:59:45

@enrobag: Ezért a hozzászólásért mégiscsak volt értelme végigszenvednem az összes többit. THX!

bpetya75 2013.01.22. 12:01:32

@andaluzkutya:

Oké Doki! Már tudom is, hogy melyik képemet fogom beszkennelni és elküldeni neked :-D

SECI 2013.01.22. 12:03:58

. A bankban, postan, stb EGY SOR van es abbol az eppen meguresedo ablakhoz megy a sor elejen allo.
. A falukban vegig lehet setalni a nelkul, hogy minden masodik haznal a frasz jonne rad, hogy a kutya most fog kiszabadulni es szettepni
. Az ettermekben/kocsmakban VALOBAN nem dohanyoznak
. Az ettermek jo reszeben rendelhetsz elvitelre (take-away)
. Ha valami elromlik, akkor vissza lehet vinni, a customer support-nal nincs kivarhatatlan sor es nem gondoljak rolad azt, hogy csalo vagy, elhiszik, hogy tenyleg tonkrement es siman kicserelik/visszaadjak az arat
. Van cash-back szolgaltatas a penztaraknal, amennyiben debit-kartyaval fizetsz
. Az auto atirasa ingyen van, a papirmunka nevetsegesen egyszeru
. A biztositasidat (auto, ingatlan, egyeb) barmikor felmondhatod es ujrakotheted egy masik biztositonal
. Az adohivatal keresedre megcsinalja a bevallasodat, ha elkuldod nekik az osszes bizonylatodat
. A postas kihozza a nagyobb leveleket/csomagokat is, ha nem vagy otthon a szomszednal hagyja, aki atadja neked amikor hazaersz
. Koltozes eseten havi par fontert beallithatod a mail-redirection-t (azaz postai atiranyitast) az uj cimedre
. Van "tip", avagy recycling centre, ahova kiviheted a szemetedet (marmint ami nem haztartasi hulladek, hanem pl TV, huto, avagy nagy mennyisegu kerti-zoldhulladek)
. Mukodik a freecycling, azaz elajandekozhatod a mar nem kello cuccaidat es megkaphatod a mas altal mar nem hasznaltakat, ingyen
. Ha ki akarsz az autoval kanyarodni vagy osszeszukul az ut, akkor ki-/beengednek, fuggetlenul az autod tipusatol
. A sebesseghatarok esszeruen vannak kialakitva, nincs olyan, hogy egy 2xketsavos utra ertelmetlenul kiteszik a 30-at (mph-ban)
. Amikor fizetsz a kasszanal a penztaros koszon, megkerdezi, hogy segitsen-e es elbeszelget veled a nap dolgairol, es termeszetesen a zacsko ingyen van
. A szupermarketekben ha odamegy egy arufeltoltohoz, hogy ez-es-ezt keresed, akkor azonnal leteszi amit csinalt es elrohan veled megmutatni, hogy hol van az, amit keresel
. Biztonsagi or csak az italos pultok kornyeken flangal, es az sem lohol a nyomodban lankadatlanul
. A ma-holnap lejaro elelmiszer a "still fresh" pulton van, learazva
. Mindennaposak az olyan akciok, amikor valoban kedvezmennyel vasarolsz (egyet-fizet-kettot-kap es hasonlok)
. Ha eppen nem tudsz valahol kartyaval fizetni es elore nem tudod, hogy mennyit kell majd fizetned, akkor elfogadjak a csekket (pl autoszerelo)
. Nem kell aggodnod a miatt, hogy a gyerekedtol ellopjak az osztalykirandulasra szant szaz fontot, mert keszpenz helyett csekket irsz az iskola nevere
. Az iskolaban egyenruha van, ami megszabadit attol, hogy a gyerek mindenaron tul akarja licitalni az osztalytarsait a legujabb/legdivatosabb cuccokkal
. Az altalanos es kozepiskola ingyenes, nem kell tobb szaz fontnyi konyvet megvenned majd ev vegen kiselejtezned
. A (nem eppen olcso) TV elofizetesi dijert cserebe kapsz egy feltucat BBC csatornat, ahol nezheto musorok vannak, raadasul koztes reklamok nelkul
. A mobil-elofizetesi dijak toredekei az otthoninak es a legtobb esetben unlimeted-call/SMS-t jelent (persze UK szamokra)
. Lehet filmeket (DVD/BluRay) kolcsonozni ugy, hogy a postas bedobja a postaladadba, megnezed, majd a valaszboritekban visszakuldod (es ezek nem vesznek el!)
-seci

chocco channel 2013.01.22. 12:05:45

@bpetya75: Magyarorszagon en eleg sokszor utkoztem szabadon koszalo rotweiler-ekbe, dobermannba, pitbullba csak egyszer (akkor jottem ra, h jol tudok fara maszni:-)) es mindenfele bandakba.

A felsorolas pesten kivuli helyekre is vonatkozik, anno voltam Pilisszentivanon, es a hegyre menet, nem egy-vagy ket kutyaba lehetett botlani, hanem egy komplett falkaba.

Szerencsere zomeben csak autobol lattam oket, de egyszer tok konfrontaltak egyedul seta kozben. Ezek a dolgok viccesek es konnyen kezelhetolek egy olyan ember szamara, aki nem fel a kutyaktol, de en szo szerint rettegek.

Tok egyedul voltam setaltam, es akkor elkezdtek felem rohanni, es nem volt idom "elmenekulni". Az egyik baratom telefonon azt mondogatta, h ne allj meg, csak setalj es minden ok lesz, ne nezz a szemukbe es beken hagynak es befejezik az ugatast. Ok, setaltam remego labakkal, konnyes szemmel es ugyanugy ugattak korulottem es mazlim volt mert egy nagyobb kutya, akit latasbl ismertem es egyszer megsimogattam felismert, odajott es megnyalta a kezem. Aztan elkezdett ugatni es a tobbiek befejeztek az ugatast.

Total mas alkalom, pest kulterulet, sotetedes, rotweiler feltunik a semmibol, bennem megall az uto, sehol senki, es meg 10 perc volt a hazig gyalog. Gondolatban mar temettem magam, de a kutya nem csinalt semmit csak hazaig kovetett es jott mellettem bekesen. Megvarta amig bemegyek az ajton es infarktust kapok:-))

Az egesz kutyafobia abbol fakad, h negy evesen setaltam a nagypapammal az utcan, es egy farkaskutya, szajkosarral ramugrott en hatraestem es a szajkosar felsertette a szamat.

Lehet, h csak baratkozni akart, megis, egy eletre nyomott hagyott bennem:-)))

Szoval szamomra az, h itt nincs kobor kutya es azok akik el vannak engedve azoknak van gazdajuk es altalaban jatekosak. Itt is lattam pitbull-t, de csak porazon, ez pedig szamomra lenyegi kulonbseg:-)))

tableno 2013.01.22. 12:11:32

@chocco channel: Az a bajod, hogy nincs benned kalandvágy! Ahol én a legjobban szeretek túrázni, ott a következő állatkákkal (is) lehet találkozni: mérgeskígyó, madárpók, jaguár, óriáshangya, nyílméregbéka, drogcsempész...

Sütemény1975 2013.01.22. 12:13:14

@NIKI LAURA: tehat a csalas, lopas ami hianyozna. Az ilyen emberek miatt tartunk itt.....

tableno 2013.01.22. 12:13:31

@bpetya75: Azt, ahol farsangra Sauron-nak öltöztél be? :)

bpetya75 2013.01.22. 12:20:33

@chocco channel:

Nem akartam bagatellizálni a problémádat, csak nem értettem a dolgot. Amit írtál, azt én pont nem vidéken, hanem az agglomerációban tudom elképzelni, és kiderült, hogy így is van.

Somogy elég sok erdejét bejártam, meg Zalában és Baranyában is többször megfordultam, ilyen helyzetbe sose kerültem. Igaz, van ismerősöm, akit éjszaka nagyon megszorongatott egy falka cukorrépa betakarítás közben, ezért be is szerzett egy stukkert magának. Nap közben a mi vidékünkön a kóbor kutyák (már amennyi van, hiszen lövik őket) általában meglapulnak, csak estefelé bújnak elő.

bpetya75 2013.01.22. 12:21:56

@tableno:

Majdnem :-D

Lásd kivel van dolgod, elküldöm neked is ;-)

Nordstjernen 2013.01.22. 12:22:31

@chocco channel: Tok megertelek, Mo.-n meg a porazon vezetett kutyak nagy resze is egy idegbeteg allat, nemhogy a szabadon koszalok... Nekunk is volt, a szuleim keptelenek voltak kovetkezetesen nevelni, hiaba mondtam nekik, hogy mit hogyan kell. Bar a mienk meg a normalisabbak koze tartozott, nem ugy, mint a kornyeken lako verpincsik meg egyebek. A kutya idomitasanak/tartasanak semmi kulturaja nincs. Engem is csomoszor megijesztettek gyerekkoromban es en is fraszt kapok az ilyen szituacioktol.
Itt Norvegiaban pedig kifejezetten meglepodok, ha kutyat hallok ugatni, mert altalaban mindegyik csendben elvan. Az sem jellemzo, hogy huzzak a gazdajukat maguk utan a porazon, hanem szepen menetelnek :)

kriosz 2013.01.22. 12:30:13

@Nordstjernen: hát, olyan aranyosan suták de már párszor találkoztam velük és rendesen be voltam tojva már csak méretüktől is. Karambolozni meg abszolut nem szeretnék velük,bár senkivel sem.
@enrobag: szerintem meg nincs rettenetezés, sorolhatnám azt is ami nem tetszik, őszintén nekem több lenne. Más meg odáig van hogy huh itt élni. Nagyonfontos szerintem hogy ki miért él más országban és persze az egyéniség.

pagiszti 2013.01.22. 12:33:52

@bpetya75: Egyetertek veled, en is erzem a valtozast.
Munkam miatt ingazom Ausztria es Magyarorszag között, es egyre több pozitiv tapasztalatom van a magyar bürokraciaval kapcsolatban.

kriosz 2013.01.22. 12:37:14

@Nordstjernen: mert itt kapásból rádhívják a rendőrt ha tiz után ugat a kutyád, ha hülye szomszédod van mint a miénk volt az már egy sima nappali ugatás után is már ott pattogott a verandáján,szerencsére már elköltözött, most meg már szinte minden háznál van kutya és ugatnak rendesen :)te itt vannak ám kutyagazdák, egy időben mindig összefutottam a pasival, a kocsiból sétáltatta a kutyát :)

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 12:41:35

@NIKI LAURA: Erzem az ironiat, most mindjart elolvasom a tobbit kommentet, kivancsi vagyo, minenki erzi/erti-e...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 12:45:11

@SECI:

"Ha valami elromlik, akkor vissza lehet vinni, a customer support-nal nincs kivarhatatlan sor es nem gondoljak rolad azt, hogy csalo vagy, elhiszik, hogy tenyleg tonkrement es siman kicserelik/visszaadjak az arat"

Nos, ennek a magyarországi tapasztalat az oka.

Amikor a Nokiánál dolgoztam, megdöbbenve szembesültem azzal, hogy a németországi és a magyarországi ügyintézés egész más belső szabályok mentén megy: a német ügyfélnek elhisszük, hogy ő nem hibás, a magyarnak meg soha nem hisszük el.

Gondoltam, hogy ez igazságtalan diszkrimináció. Aztán már nem így gondoltam, miután megláttam egy titkos belső statisztikát, ebben ugyanis az volt, hogy UGYANAZ a telefontípus 8-szor gyakrabban romlik el rejtélyes, megmagyarázhatatlan módon jellemzően a jótállás lejárta előtti hónapban Magyarországon Németországhoz képest.

A cég észlelte: a magyar vásárlók gyakran hazudnak, így ehhez igazította az ügyfélkezelési politikát is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 12:46:44

@Nordstjernen:

Hiába, Skandináviában még a galambok is csakis elhagyatott helyene szarnak, sosem az emeberek közé...

chocco channel 2013.01.22. 12:47:49

@Nordstjernen: Egyetertek, en ezert imadok angliaban elni (tobbek kozt). Szerintem nagyon nehez kutyat nevelni, es talan pont ezert sincs kutyam.

A dolog ironiaja, h amikor volt kutyank (nem az enyem a nagyieke) imadtam, o volt eletem masodik olyan kutyaja akiben megbiztam. Egy hatalmas napolyi mastiff volt, es egy evvel kesobb szettepte a nagypapamat aki belehalt ket hettel kesobb a seruleseibe.

Haaaaaat...erre tul sokat nem lehet mondani, a kutyakat nem nekem talaltak ki:-)))))))))))))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 12:49:45

@psyery:

Zavar a sminkelő nő? Buzi vagy? A sminkelés a nő egyik alapeleme, így a sminkelő nő mindig kellemes, megnyugtató látvány.

interpreter 2013.01.22. 12:52:59

@Sütemény1975: Én sem tudtam eldönteni,hogy egy idióta Troll,vagy egy zseniális,kemény iróniával megfogalmazott irás.

A kis farkas (a MAN teherautók jele,Romolus és Remus)tankjából okosba megvett gázolajon jót nevettem:)

Nordstjernen 2013.01.22. 12:59:41

@kriosz: szerintem is azok :) de en sem szeretnek kolzel kerulni hozzajuk, ha nem muszaj... autobol latni boven eleg :D

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: helyette a siralyok szarnak mindenhova... egyebkent nem ertem az ironiadat, en azokrol a dolgokrol beszelek, amiket itt ill. Mo.-n tapasztaltam, mindenfele ferdites nelkul. Osloban jo a helyzet kutyaugyileg, de mint kriosz sztorijabol lathatod, videken az ellenkezoje is elofordul.

@chocco channel: ez borzaszto, sajnalom :( En imadom a kutyakat es nagyon szeretnek egyet, de nem bizom meg 100%-ig bennuk es nagyon sok idot kell beleolni a veluk valo foglalkozasba, szoval inkabb nem. Felig-meddig nem lehet kutyat nevelni.

chocco channel 2013.01.22. 13:00:31

@tableno: A kalandvagy relativ, leven van akinek az a kalandvagy, hogy aligatorokat, boakat figyeljen meg, tesztelje a piranhakat etc.

Nekem az a kaland, hogy mindenfele utazgatok, ujabb es ujabb kulturakat ismerek meg es nem feltetlen csak a turista vonalat kovetem:-)Ugyanakkor szamomra nem kaland az, h reggel felkelsz esa cipodon masik egy "fekete ozvegy".

:-)))

Anno voltam tulelo taborokban, mert a ferjem imadta a kalandturakat, adrenalint es meggyozodese volt, h nekem meg kell tanulnom tulelni. En pedig szerelemtol vakon futottam a sivatagban 20 kilos zsakkal a hatamon,egy egesz mas orszagban kb.30 kilos zsakkal gyalogoltam kibaszott 3 orat egy folyoszeru valamiben ami a terdemig ert:-))

Furodtem minuszban patakban...aztan elvaltam:-)))

Azota pedig (utalom bevallani) a nyaralas arrol is szol, hogy korzozok, vasarolok, belvarosi ettermekben/kavezokban kritizalom az embereket (ez nagyon proli szokas, dehat a franciak is ezt csinaljak, mondjuk ettol meg gaz), es bejarunk mindenfele galleriat, es utana ismet ruha vasarlas:-))

Ezt a "tulelo-kommando"-s dolgot 5 evig csinaltam es nagyon el akartam hinni, h en vagyok a bakancsos lany, aki imadja a kalandokat es az extrem idojarasi viszonyokat, de leultem magammal beszelgetni oszinten, es rajottem, h imadom a jimmy Choo cipoimet, hogy imadok elegansan oltozni, h igen, en gerjedek a Celine taskakra es imadok penzt kolteni:-))

Ez nagyon ciki, foleg hogy a suliban es az egyetemen en voltam a "tudos", filozfia, muveszetek, kriminologia es akkor szembesulok azzal, h erdekelnek a pletykamagazinok, a sminkoldalak, kovetem a divatot, imadom V.B stilusat et cetera..

Ugyanakkor barmilyen cikinek is tartom, annyibol megsem zavar, h emellett megmaradt a filozofiai erdeklodesem, a konyvek szeretete, de eltunt belolem az intellektualis sznobizmus ami szerint minden ami divat es pletyka fuj, meg tevet nezni is olyan proli, meg ezek a rossz klisek:-)

zopilote 2013.01.22. 13:01:36

@kriosz:
Tavaly nyaron a Rocky Mountains - ben meg kellett allnom kocsival, mert egy javorszarvas
a borjaval " lezarta " az utat, a park ranger probalta oket a jackyevel elhessegetni . Igen,
eleg sutan neznek ki:) De tudnak veszelyesek is lenni. Nemelyik bika eleri az 1 tonnat is!!!
(feltettem az Indafotora par kepet roluk es a hegyikecskerol is)

Marianne Németh 2013.01.22. 13:05:23

@NIKI LAURA: Mi hiányozna,ha újra külföldön élnék?!

-Auchanba a francia pástétom...

-saját rönkház a saját pitipézé vett erdő közepén,pitipézé
áfa-nélkül felépitve,ahová a postás kötelezően kihozza már a levelet,és nem kell paki-indi-feka hármassal osztozni...(?)

-Sanyi kamionos barátom,aki majd feléé lengedi a gázolajat céges "M.A.N"-ból!..."feléé lengedi"...az mi??

-számla-igy áfa-nélküli vállalkozók,akikkel okosba megoldottunk mindent,az autószereléstől a lakásfelujitásig.Mindenki JÓL JÁRT!!

-Az okosba megoldott Rigó utcai nyelvvizsgám,amit megoldottunk egy dublörrel,és egy fényképcserés személyivel!...okosba megoldott???

-Pécsi népművelő diplomám,amiért be se kellett járnom,!
Hirtelen ennyi.

Háát, ennyi...pécsi népművelő!

Marianne Németh 2013.01.22. 13:07:44

@NIKI LAURA: félreértés ne legyen...a nyelvtan a megdöbbentő, irónia értve :)

Nordstjernen 2013.01.22. 13:09:54

@Marianne Németh: en talaltam benne szavakat, amiket elfelejtettel kijavitani :P

bpetya75 2013.01.22. 13:13:01

@pagiszti:

Szerintem nagyon sok múlik azon, hogy az ügyfél hogyan áll hozzá. Ha a velem szemben ülőt nem sátánfajzatnak tekintem, hanem dolgozó embernek, aki ugyanúgy, vagy még jobban szenved a rendszer hülyeségeitől, mint én, az csodákat tehet.

Örülök neki, hogy meg tudod erősíteni a tapasztalataimat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 13:13:12

@Nordstjernen:

Eszembe jutott egy ehhez hasonló bolgár fórum. Ott az egyik, Finnországban élő bolgár kolléga minden nap arról értekezett, hogy Finnország a földön megvalósult Paradicsom. Aztán írtam róla egy paródiát, melyben többek között a finn postagalamb is előre köszön és engedélyt kér hogy hová szarjon.

:-)

Bicikliző medve 2013.01.22. 13:20:26

@Babette_: szerintemez lehet: veszel 100.000 Ft-ért egy TV-t, hitelkártyával fizetsz. A hitelkártya kibocsájtó bankja az első hónap után folyamatosan kamatokat számol fel a tartozásodért. Ezzel a módszerrel csak egyszer fizetsz 3-5% "kamatot" (valójában kezelési költség), cserébe a következő 12-18 hónapban kigazdálkodhatod az összeget további kamatok nélkül.

Nordstjernen 2013.01.22. 13:21:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahamm, igy mar ertem. :)
Akkor biztos en is tulsagosan istenitem Norvegiat.

Rikus88 2013.01.22. 13:25:13

Ez egy nagyon jó téma! Én már sajnos hazajöttem, bár keresem az alkalmat a visszajutásra. És, hogy mi hiányozna? Több dolog is az eszembe jutott:
- Segítőkészség. Álltunk az egyik sarkon Harlem déli részén, azon tanácskozva, h vajon ma mit is nézzünk meg aznap. 1 perc után odajött hozzánk egy néger fazon, mire megijedtünk volna, hogy most ki fog rabolni vagy egyéb, felsorolt egy csomó mindent, amit érdemes megnéznünk a környéken.
- Becsületesség. Elvesztettem a pénztárcámat utazás közben, Arizonában, a 66-os út mellett egy benzinkútnál. Mire észrevettem és visszamentünk, ott már nem volt, le nem adták a benzinkúton, viszont bevitték a kisváros postájára, ahol megtalálták benne a magyarországi könyvtári olvasójegyemet rajta a címemmel, fél évvel később visszaküldték nekem a pénztárcát benne minden pénzemmel (13$-t vettek ki belőle a postaköltségre)
- Az emberek nem ítélik el annyira a másikat.
- Tudom, hogy az esetek többségében megjátszás, de ott mosolyognak az emberek a másikra még ha nem is ismerik, ez olyan ritka itthon.
- A lelkesedés. Annyira tudnak lelkesedni minden apróságért, hogy egy idő után már nem hülyének nézi őket az ember, hanem velük együtt tud lelkesedni.
- Az életkörülményeik és a lehetőségeik, de azt hiszem ez nem szorul magyarázatra.
- És nekem személy szerint: a Reesees és a Butterfinger :D

És ami abszolút nem hiányzik:
- A kajáik... hosszú idő volt mire az emléküket édesanyám finom főztjei elfeledtették

SilentDreams 2013.01.22. 13:26:13

Angol - német tapasztalatok alapján, amik legjobban hiányoznának:

- Stabilitás, tervezhetöség
- Szervezettség, stratégiák
- Jelen és jövö jóval fontosabb volta, mint a múlton való kesergés
- Az egyén szabadságának biztositása
- Törekvés a teljesítmény és egyéni értkékek elötérbe helyezésére az általánosítás helyett
- Törödés a rászorulókkal, különösképpen az idösekkel, szellemi fogyatékosokkal és mozgássérültekkel
- A hétköznapok politkai "átitatottságának" elenyészö volta
- Altalában sokkal nagyobb türelem
- Nyugalom, kevesebb stressz

pamut 2013.01.22. 13:27:34

Nagyon jó poszt, még sok-sok-sok ilyen kéne. Tanuljuk el ami jó másoktól. Pláne ha nem kerül sokba.

"Egyik ismerősöm egyéni vállalkozóként nem adott be valami papírt határidőre. Megbüntették 100 fontra. Elküldte a papírt, befizette a pénzt. Egy hónappal később értesítették, hogy itt a pénz vissza és legközelebb figyeljen oda a határidőkre."

Ettől leesett az állam. Tényleg nem a pénze hajtanak, ha látják hogy korrigál és feltehetően legközelebb oda fog figyelni, hát visszaadják a manit.

Emelem kalapom.

2013.01.22. 13:31:05

1. Varosi kapualjak, amik nincsenek lehugyozva
2. Kutyaszar mentesseg az utcan
3. Lamb vindaloo
4. Libanoni kaja Edgeware rd es Marble Arch kozott
5. Arsenal, es altalaban focci meccsre jaras gyerekkel balhe nelkul
6. 15 centis kis kovekkel kirakott mukormok, amik allitolag szep
7. Autom, ami itt nem luxus/ statusz

Karierr lehetoseg es fizetes mar volt, ugyhogy nem sorolom

Kis-Vuk 2013.01.22. 13:32:41

Őszintén megmondom, nekem a nyugalom hiányozna, amiben részem van itt Angliában egy közepes méretű városban. A segítőkészség, meg az, hogy tudom, amiért megdolgoztam azt ki is fizetik. Fontos vagyok, mint ember úgy a munkahelyemen, mint a boltban vagy a bankban vagy bárhol. Ha felhúzom a szemüldökömet, mert hirtelen nem tudom, merre járok, azonnal valaki ott terem, hogy segítsen.
Egyszerűen itt élni hagynak, nem kell nélkülöznöm, igazából szinte minden rajtam áll.

Ha visszaköltöznék Magyarországra nem hiányozna a penész takarítás a falról, nem hiányozna a rengeteg lengyel meg a sok scally.

pamut 2013.01.22. 13:33:11

@Rikus88: @SilentDreams:
Listáitok egy része túl általános. Azt könnyű leírni, hogy legyen jobb az élet, legyen nyugodtabb meg tisztességesebb stb...
Konkrétumokkal többre mennénk.

@poszt:
"Kezdjük ott, hogy – bár Magyarország lassan zárkózik fel – Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten."

Én a díjazásokkal kifejezetten terelném az online felé a lehető legtöbb ügyintézést. Aki otthonról intéz, az nem közlekedik emiatt, nem fogyaszt benzint, nem terheli az utakat vagy a tömegközlekedést, rengeteg időt spórol, stb.

"Szóval miért is ne lehetne szétdobálni a minisztériumokat a megyeszékhelyekre?"
Ez régi ötlet itthon is, de valahogy egyik kormány se csinálja meg. Pedig a túlzsúfolt élhetetlen Bp-et kicsit tehermentesítené, a haldokló vidéknek meg jól jönne.
Mondjuk el kell ismerni, egy ekkora költözés minimum több hónapos fennakadásokkal járna, ami egy 4 éves ciklushoz képes nagyon sok, nagy ár, ennyi időre nem fúlhat káoszba egy minisztérium, ezt nem vállalják a kormányok. Persze meg lehetne szervezni káosz nélkül is... ha németek lennénk.

2013.01.22. 13:33:15

@charlieharper: 6.-os pontot arra ertettem, hogy itt nincs. Helyettte csak eszkimo csizma van.

2013.01.22. 13:36:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: te egy kicsit homofob vagy? Akkor az amerikai focit sem nezed? Ferfiak szuk gatyaban egymas segget utogetve?

SilentDreams 2013.01.22. 13:37:21

@SilentDreams:

Ami az elözö listából kimaradt, de nagyon-nagyon hiányozna Magyarországon:

- Információ közlés szervezetebb volta mindenféle témában, legyen az közlekedés, veszélyek vagy bármely közérdekü téma

kriosz 2013.01.22. 13:40:38

@zopilote: sokszor találkoztam velük az erdőben futás közben meglehetősen közel,ott tébláboltam hogy most akkor előre v. hátra:) pedig csak csajokkal és kicsikkel f utottam össze, a hatalmas pasikat csak újságban láttam levadászva.
Bár az anyáktól meg pont azért paráztam, főleg ha meg a kutya nekállt hősködni :)
Viszont rengeteget ütnek el sajnos, csak itt a megyében karácsony óta ca. 40 szarvast gázoltak el. Volt hogy a sofőr is meghalt:( szóval parázok az autóban is.
@Nordstjernen: benned egy norvég veszett el:)
bennem meg nem, ezért is írtam hogy nagyon egyénfüggő hogy kinek hogy tetszik egy ország.

tableno 2013.01.22. 13:43:32

@chocco channel: Az a röhej, hogy szinte mindenben egy az izlésünk! :) Én sem vagyok az a Rambo típus, távolról sem! Egyedül az van, hogy rajongok a természetért, és nagyon szeretem az állatokat (még a nem feltétlenül barátságosak is tetszenek). És amióta először jártam igazi trópusi esőerdőben, rájöttem, hogy annál szebb nincs is a világon (esetleg még a korallzátonyok)! :)

Őrjöngő Sandy (törölt) 2013.01.22. 13:43:52

@zopilote: Szerintem igen, mert élő műsor közvetítésére alkalmas. Mo-n mindeyg, milyen készüléked volt és hova kötötted, még ha antennád sem volt, fizetned kellett, mert csak.

Nekem már az elég lenne Magyarországon, ha megszűnne a gyűlölködés és általánosítás. Tudom, olyan ez, mint világbékét kívánni :)

Nordstjernen 2013.01.22. 13:46:00

@kriosz: Ja, valoszinuleg. :))) plane, hogy annyi keseruseg es csalodottsag halmozodott fel bennem Mo.-val kapcsolatban az utobbi minimum tiz evben :( - es meg nem vagyok harminc. Emellett gyerekkorom ota a skandinav eletmodott lattam kozelrol, ellenpoluskent. Szoval igy "konnyu".

don't 2013.01.22. 13:50:30

A messzirol lathato sebessegmerokrol irt mar valaki?
A csak okkal megallito rendorokrol,akik ha nem nagy a baj csak figyelmeztetnek?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 13:52:36

@charlieharper:

Igen, homofób vagyok.

Nem vagyok nagy sportrajongó, ritkán nézek sporteseményeket, amerikai focit meg soha.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 13:55:35

@pamut:

Óriási költség, ha egy főváros helyett több van.

A legtöbb országban ezért van csak egy darab főváros.

pamut 2013.01.22. 13:57:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
volt, mielőtt feltalálták a telefont meg a zinternetet. az angolok nem hülyék.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 13:58:40

@ċsirke72: mondj egy hitelkártyát, aminél nem kell havi kamatot fizetni.

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 13:59:18

@Marianne Németh: Nem sok ertelmeset tettel hozza/javitottal/kommentaltal...

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:01:50

@Babette_: Tudtommal az összes hitelkártya olyan, hogy egy hónapnál kevesebb idő alatt viszarakod rá a levett pénzt, akkor nem számolnak rá kamatot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:05:59

@pamut:

Nem éppen. A személyes találkozás alapvető és a dokumentumok aláírása is. Óriási költségtöbblet, ha az egyik fővárosból folyton a másikba kell utazni.

Angliában egy darab főváros van.

Nézd meg hány ország van, melynek egynél több fővárosa van (az EU-ban csak Hollandia és Németország ilyen), azaz nem véletlen, hogy ez így alakult ki,

Egyébként Mo-n ezt megpróbátták 1990-ben már, de gyorsan elvetették a többletköltségek miatt. (Esztergom lett volna a másik főváros Budapest mellett.)

don't 2013.01.22. 14:06:16

@ċsirke72: akkor minek a hitelkartya?

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 14:09:26

@ċsirke72: és akkor minden hónapban igényelsz más banknál új kártyát? vagy oda-vissza tologatod?

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:10:40

@don't: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: A portfolio cikkezett erről még pár hónapja. Ezek szerint kártyafüggő.
A lényeg, hogy a havi fizudat a bankszámládon hagyod kamatozni, míg minden kiadást, amit lehet bankkártyával fedezni ,azt a hitelkártyával fedezed. A hónap végén a hitelkártyára visszarakod a pénzt, így kamatot nem számolnak föl, a pénzed meg kamatozott a hónapban valamit. Pár tízezer forintot lehet ezzel évente keresni, ha megfelelő a fizetésed. Amúgy többet nem tudok róla, sose próbáltam.

Pepibubó 2013.01.22. 14:10:44

"csak okkal megallito rendorok"

Tehát olyan országot hiányolsz, ahol korábban nem volt 40 évnyi kommunista diktatúra. A maga RENDETLENSÉGÉVEL. A diktatúra eszmei hazugsága ugyanis éppen azon alapult, hogy a diktatúrát "rend"-nek hazudták, a szabadságot meg rendetlenségnek.
Bizony, "szabalykovetest (!!!)", azt hiányolom Magyarországon! A szabadság rendjének követését és nem az esztelen diktatúra esztelen reflexeinek továbbélését, a "rend" címszó alatt!

Arra, hogy mi magunkra is, a diktatúrában szocializálódottakra is mekkora hatással volt a hazug propaganda, a legjobb példa, hogy mennyire meglepődtem, amikor évtizedeket Magyarországon, majd az USA-ban dolgozó ismerősömtől megkérdeztem, hogyan foglalná össze egy mondatban a legfőbb különbséget a két ország közt.

Válasza, hogy egy szó is elég: FEGYELEM.

Természetesen az USA javára. Mindenki gondoljon bele, mennyire áll ez ellentétben a hazai propaganda által erősített hazug sztereotípiával!
Azzal, hogy az USA rendje természetesen azt jelenti, hogy vezethetek ha ittam, akkor is. "Csak" éppen tutira becsuknak 20 évre, ha egy szabálytalanságod miatt a közúton meghal valaki. Például...

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:11:38

@Babette_: Szerintem nem havonta kell, hanem miután visszatetted rá a pénzt (12-18 hónap).

pamut 2013.01.22. 14:12:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem kell túlozni, pár minisztérium kiszervezése nem jelent új főváros, pláne nem nálunk, ahol az egy valódi nagyváros mellett minden más eltörpül.

úgy látszik még nem hallottál az elektronikus aláírásról, meg a videókonferenciáról sem.
ha az angolok meg tudták szervezni, akkor működőképes, és sok előnye lenne nálunk is.

Zizifull 2013.01.22. 14:13:45

Nemetorszag -> Magyarorszag
- Gyalogos vs Autos: Az autos a fekre lep es nem a gazra ha latja, hogy valaki at akar kelni a zebran. Eddig egyszer kellett visszaugranom a jardara: roman furgon nem engedett at
- Sokan irtak, bolti kiszolgalas, garancia intezes. Nincs mit ragozni rajta
- Sokan irtak, munkahelyi korrektseg. Nincs mit ragozni rajta

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 14:17:34

@ċsirke72: 12-18 hónap: amelyiken kintlevőséged van, akkor ott havi kamatot fizetsz. ahhoz hogy kamatmentes legyen, havonta kell váltogatnod a kártyákat, tologatnod a pénzt, hogy a türelmi időn belül visszafizesd mindig mindegyiken a kintlevőséget.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:19:58

@pamut:

A főváros egy terület törvényhozó, végrehajtói, bírósági székhelyét jelenti. Azaz ha kiszervezünk valamit, akkor az új hely automatikusan főváros lesz, akkor is, ha ezt külön nem deklarálják.

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:20:46

@Babette_: Szerintem a posztoló pont azt írta, hogy magyarországon így lenne, de náluk van rá lehetőség, hogy ne fizessen csak egyszeri költséget.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:21:57

@ċsirke72:

Én utálom az ilyesmit, s nem is érdekel. Amikor egy ilyen cikk után kijelentettem, hogy NEM akarok pénzt keresni kártyatrükközéssel, mindenki rám vetette magát... :-)

pamut 2013.01.22. 14:22:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezek szerint London nem főváros, hm, ez ám az érvelés! :)

blah 2013.01.22. 14:22:57

Bár én nem dolgozom külföldön, viszont a munkám miatt van olyan, hogy eltöltök egy hetet itt ott. Ami tőlünk nyugatabbra ennyi idő alatt is szembe tűnő és rendkívül ragadós az a nyugalom. Egy ilyen közegben sokkal segítőkészebbek, jóindulatúbbak, kedvesebbek az emberek. Amikor hazajövök mindig úgy érzem mintha valami idegbajosok állatkertjébe csöppennék bele. Konkrétan zizeg a levegő. Az emberek itthon ezt nem is tudják, hogy lehetne más is az élet. És leginkább ezen igényünknek kellene megfogalmazódnia nem pedig a pénzpénzpénz.

Rikus88 2013.01.22. 14:24:22

@pamut: Lehet, hogy általános dolgokat írtam, de ezek olyan dolgok, amikre példát tudok mondani, mert megtörténtek velem. Ilyen esetek sokkal ritkábban esnek meg itthon, legalábbis velem. Ha gondolkodnék rajta még egy fél napot vagy ezer dolgot tudnék én is felsorolni, ami hazahoznék onnan itthonra. Sorolhatnám azokat a termékeket, amik hiányoznak, az elektronikai termékek árát, vagy kozmetikumokat, amiket tavaly már úgy hozattam magamnak barátokkal, mert itthon valahogy más a minőség/ár arány. Az ügyintézésekről nem is beszélve, amikor az egyik mobilszolgáltatóval itthon 2 hete veszekszek. De egyenlőre nekem ennyi jutott eszembe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 14:25:04

@pamut:

Hol van az UK parlamentje? Londonban.
Hol a brit kormány székhelye? Londonban.
Hol a brit államfő székhelye? Londonban.
Hol a brit legfelsőbb bírósági szervek székhelye? Londonban.

Ezek után miért ne lenne London az UK fővárosa?

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:26:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dettó, ennyi erővel kereskedhetnék devizával is :)

andaluzkutya 2013.01.22. 14:28:53

@blah: Azért azt ne feledjük, hogy a nyugalom kialakulásában nagy szerepe van a pénzpénzpénz-nek.
Én pl. megfigyeltem magamon, hogy mielőtt kiköltöztem milyen idegbeteg tudtam lenni a közlekedésben amikor vezettem, aztán eltelt pár hónap itt külföldön, anyagilag rendben vagyok, és semmin se húzom fel magam. Persze lehet, hogy a tengeri meg a hegyi levegő is közrejátszik, de az anyagi biztonság egy elég komoly nyugalmat tudna adni emberek tömegeinek. Természetesen nem mindenkinek, de sokaknak.

SilentDreams 2013.01.22. 14:32:01

@blah: abszolút egyetértek, ki is emeltem egyik pontban a listámban elöbb a nyugalmat.

Mi is kell a nyugalomhoz?
Nem árt, ha türelmesek vagyunk másokkal szemben, azaz nem emeljük felazonnal a hangunk, ha valami nem tetszik, hanem megpróbáljuk kedvesen, egyszerüen elmagyarázni a dolgot. Ezáltal az illetö sem kapja fel jobb esetben a vizet, ö is nyugodt marad. Ha valami kellemetlenség történik, pl. késik a vonat/busz, akkor nem kell azonnal pánikolni, és szidni füt-fát. Ehhez viszont fontos, hogy az ember minél elöbb megkapja az információt a porbléma okairól, lehetséges megszüntetéséröl, stb. Ezt viszont nagyon jól meg kell szervezni elöre, fel kell rá készülni, azaz át kell gondolni a lehetséges problémákat elöre és egyszerüen megvalósitható tervet késziteni rájuk.
Mindehhez persze az sem árt, ha az embert a munkahelyén megbecsülik, minél kevesebb stressz éri és mellesleg meg is fizetik úgy, hogy ne kelljen agyonspórolnia magát.

Mindezzel csak arra akartam utalni, hogy sok dolog nagyon összefügg, és sok mindenen kellene változtatni ahhoz, hogy a magyarország élet is legalább olyan nyugodtnak tünjön, mint sok egyéb országban....

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.22. 14:32:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hollandiáról tetszett-e már hallani?

Egyébként egy-két kormányhivatal vidékre költöztetésétől még nem dőlne romjaiba hőn imádott fővárosunk, viszont talán enyhíteni lehetne ezen:
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2013%2F01%2F22%2Fgdb_budapest_vs._videk%2F

Pepibubó 2013.01.22. 14:33:17

@blah:
"idegbajosok állatkertje"
"Konkrétan zizeg a levegő. Az emberek itthon ezt nem is tudják, hogy lehetne más is az élet. És leginkább ezen igényünknek kellene megfogalmazódnia "

Tökéletes megfogalmazás! Az emberek meg azért nem tudják, hogy lehetne más is az élet, mert a hazai média tulajdonosainak érdeke az idegbaj fennmaradása. Biztosan mindenki hallott az "oszd meg és uralkodj" kádári taktikájáról, zavarosban halászásról...

Amíg a volt kommunista diktatúra "prominenseinek" a kezében van a hazai média 95 %-a - a néptől ellopott pénzen - addig ez így is fog maradni.

Mi lett volna az NSZK-val, ha a nyugatnémet média volt nácik kezében lett volna 22 évvel 1945. után, azaz még 1967-ben is?! Elképesztő belegondolni! Nos, hát ez történik most Magyarországon.

kriosz 2013.01.22. 14:33:34

@andaluzkutya: Pontosan, ott a pont,a többi dolog elenyésző.

don't 2013.01.22. 14:37:25

@Pepibubó:
Mo.-n a kozlekedesi rendorok 2.adohivatalkent mukodnek.Akinek van penze autora,benzinre,biztositasra,esetleg dohanyzik,vacsorahoz iszik 1 uveg bort/vagy mast/ az mar egy kozmunkas beret kifizette./nem a kormany/Mivel mindezekre telik neki,akkor meg lehuzunk rola valamit,alkalomtol fuggoen meg 1-5 kzotti kozmunkas bert fizethet.

2013.01.22. 14:38:38

@don't: azert, hogy epuljon a credit ratinged. Ha mindent a hitelkartyarol fizetsz, es mindent idoben visszatorlesztesz (vagy akar azonnal), akkor egyre jobb, megbizhatobb, idoben fizeto adoskent fogsz szerepelni a kozponti nyilvantartasban. Ez altal kesobb kaphatsz lakashitelt, arra is kedvezobb kamatot, de akar egy egyszeru aruhitelnel (nem okvetlenul plazmatv, maradjunk pl a konyhabutornal) elhozhatod 0-5% torlesztovel a cuccot. Pusztan mert jo volt a ratinged. Hat pl erre jo a hitelkartya Angliaban. A bankar kifejezetten felhivta a figyelmem, hogy amit azonnal vissza tudok torleszteni, legyen az egy 30 fontos bevasarlas, a hitelkartyarol fizessem, es utaljam ra vissza a penzt a folyoszamlarol (most nem az A-hitelkartya B-hitelkartya mozgatasrol beszelek), mert a jo rating hosszutavon nagyon-nagyon fontos lehet.

don't 2013.01.22. 14:42:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Fovaros: Amszterdam
A kormany szekhelye :Haga

don't 2013.01.22. 14:47:57

@Whave:
Koszi az infot nem erre iranyult a hozzaszolas.
A HSBC-s szamlan kivul 4 hitelkartyam van es nem sokat foglalkozom a credit historykkal.Azert kosz.

blah 2013.01.22. 14:49:23

@andaluzkutya: mindenki ezzel a válasszal jön. Nos nekem itthon is adottak a jó anyagi körülmények de valahogy mégsem érzem itthon azt a békét. Szerintem egy ember életében inkább prioritás a kiegyensúlyozott, nyugodt környezet mint a vagyon. Csak hallomásból tudom (van egy barátom aki kb a világ országainak a felében járt), hogy Ázsiában több országban is sokkal nagyobb nélkülözés van mint itt aztán mégis nyugodt és boldog életet tudnak élni. Szóval ez inkább valami társadalmi betegség nálunk, ez a tévhit, hogy ha van pénzed akkor majd vehetsz magadnak nyugalmat. Talán ha a cél világos lenne akkor nem ülnének a nyakunkon olyan politikusok akik szabadon kelthetnek hangulatot, mert ugye egy eleve feszült népet kicsit hergelni nem feltűnő, simán egymásnak lehet ugrasztani az idegbetegeket aztán az oszd meg és uralkodj mindjárt működik. Egy szétzilált társadalom torkán meg több mindent le lehet nyomni.

2013.01.22. 14:50:15

@don't: suttyostilusu baratom, erre iranyult. Valaki elmondta, hogy ha adott honapban torlesztesz, nincs kamat. Erre te beleokoskodsz, hogy akkor minek a hitelkartya. Hat, emiatt. Van, aki hosszutavon gondolkodik, ezekszerint te meg gyujtod oket es nem erted a legalapvetobb felhasznalasat :)

Spacecake 2013.01.22. 14:51:05

Mi hianyozna Angliabol?

a fantasztikus idojaras
az IGAZI huliganok
a muzulman onkentes rendorseg,aki jol pofan vag,ha nem tetszik a fizimiskad
a teszetosza rendorok
a tuzzaro ajtok
a csapok
a csodas brit konyha
a kokszos yuppie haverjaim a city-bol
a patkanyalagut metrojuk
a naivitasuk
no es persze a vilaghiresen szep angol nok:-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 14:51:08

@ċsirke72: én nem tudok ilyen hitelkártyáról, azért kérdeztem, hogy melyik ez.

Bicikliző medve 2013.01.22. 14:54:41

@Babette_: Amíg itthon vagyunk, addig szerintem nem is fogunk hallani róla. Én se hallottam még ilyenről, csak próbáltam értelmezni a posztoló által leírtakat :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 14:55:37

listam ami hianyozna es soha nem lesz MO-on ezert mondtam le a visszakoltozesrol

-kozbiztonsag de nagyon kozel 3 millios vonzaskorzetben 20-30 gyilkossg evente
, nyitva hagyott auto nem problema(csak szabalytalan ha belul talalod a bunteto cedulat egyertelmuen megbuktal
eroszakmentes kozteruletek (barhol ejjel-nappal nyugodtan setalhatsz sem beled nem kotnek sem kirabolnakaz utcak ejjel tele kulturaltan szorakozo emberekkel vidamak ittak is de senkinek nem artanak

- tomott discokba kocsmakba nincs ku..va anyad mert lokte meg
mert nezed a csajomat..
-iskolakban mediaban hivatalokban az eroszakos agressziv viselkedes ellen neveles
- rendorseg nagyon hatasos gyors es semmi ellentmondast nem tur a renitens ,torveny ellen vetoktol ,es a birosag is tamogatja oket mert tisztesegesen igazsagosan vegzik munkajukat(pl buszon hangoskodo fiatalok- buszvezeto direct a rendorseggel - 2 perc 3 rendorauto veszi korbe a buszt hozzak le a renitenskedoket
-bolti lopas nem jellemzo pl emeletes aruhazakban ha csak a foldszinten mukodik a penztar az emberek megkeresik hol kell fizetni( fobb kivetelek romak es romanok egy resze)
- kozlekedesben nem jellemzo a road range udvariasak , nincs ordibalas mutogatas dudalas kiszallok pofan vagom huha anyad etc ( ha van biztos ujsagba TVbe kerul hogy ejnye ejnye ilyet nem szabad
-a sorbaallas barhol turelmesen nem tolakodva hoborogve
_ kutyak a varosban nem tarthatok kint nincs ugatas vonyitas mindenki osszeszedi az uruleket rogton ( a doggybag a porazra van kotve lathatoan kotelezo hogy a kutyarendorseg, kozteruletes stb latja messzirol -ha nem buntetes
-a csedrendelet 24 oraban!! nem csak ejjel zajjal ha zavarsz barkit barmikor hivhatja a rendorseget- figyelmeztetes azutan buntetes
-maganteruleten mas parkolojaban parkolas - hivod a rendort buntetes v towing
- A FENYEGETES ELETVESZELYES FENYEGETES CSALADON BELULI EROSZAK igen komolyan fellepnek ellene a rendor azonnal bilincsbe visz es majd a birosagon magyarazkodhatsz csak ( igen vissza is elnek vele foleg a nok konnyen elvitetik a ferjuket es utana el tiltjak meg az utcaba sem mehet be nem hogy a sajat hazaba )

ennyit a kozbiztonsg biztobsagerzet ami hianyozna M_on

Elijah_Baley 2013.01.22. 14:57:14

ez a hitelkártyás trükk marhára balkáni móccernek tűnik....

andaluzkutya 2013.01.22. 14:58:16

@blah: "Nos nekem itthon is adottak a jó anyagi körülmények de valahogy mégsem érzem itthon azt a békét."
Én azt írtam, hogyha kellően széles tömegek számára elérhető a létbiztonság (amiben komoly szerepe van a pénznek), akkor az szükségszerűen nagyobb nyugalmat hoz. Nem azt, hogy ha van elég pénzed, akkor mindenki jobban érzi magát:) És természetesen ha a többség nem érzi jól magát, az alól nehezen vonhatja ki magűt az ember. Ázsiát szerintem nem lehet példaként hozni, mivel fontos, hogy egy ország milyen geopolitikai környezetben helyezkedik el. Az is fontos lehet az általános közérzetben, hogy pl. mekkora az a társadalmi olló. Mind a két esetben azt látja az ember, hogy méterekre tőle egészen másmilyenek is lehetnének a mindennapok (pl. nincs sakkozás a csekkekkel, lehet világot látni, stb.) és ez sokkal nehezebben befogadható, mint az, hogy a világ másik végén vannak sokkal gazdagabbak is, de itt az emberek 90%-a ugyanúgy él, mint én.

nigara 2013.01.22. 15:02:49

@montroyal: "doggybag" - ez másnak a neve.

blah 2013.01.22. 15:06:38

@andaluzkutya: értem én, csak azzal vitatkoznék mi miből következik. Mert idegbeteg népnek sosem lesz nyugta, könnyen megosztható. Ha meg a célok közelebb állnak az alapvető emberi igényekhez ott inkább fog jólét kifejlődni mint egy ellenséges közegben.

don't 2013.01.22. 15:14:55

@Whave: normal kerdest,tettem fel./nem neked,csak ugy erezted fel kell vilagositanod/
A stilussal nem tudom mi van, megkoszontem.
Amugy ha valaki hosszu tavon gondolkodik az megtakarit,esetleg lekotott szamlaban gondolkodik.A hitelkartyarol hitelkartyara iranyulo tranzakcionak,/ami x ideig kamatmentes,/is van dija,onnantol nem biztos hogy pluszban lesz az ember.
Ha mar ilyen hosszura nyult a beszelgetesunk udv.,nem kell suttyozni,amig normalisan beszel az ember.

Elijah_Baley 2013.01.22. 15:16:54

@ċsirke72: tom, ismerem, havi úgy 3 kiló költéssel spórolhacc évi 50 pénzt, ha kevesebbet költesz, kevesebb a nyereség is.
a többség idehaza eleve nem költ ennyit, ergo az emberek nagy részének idehaza nem éri meg, a jobban költők meg kb havi 3-4 ezerért kártyáznak(ez ofkósz nem élő pénz, valami jóváírás, kedvezmény, meg egyéb kötött nyereség)
a cikkben említett móccer amúgy tökre érthelmezhetetlen számomra, ha van egy éves hitelmentes periódusu kreditkártyád, miért nem mész be azzal a plazmaboltba és fizecc a tévéért, minek kell transzferelni összevissza?

nigara 2013.01.22. 15:19:30

Hát, tudjátok, azért most kicsit furcsán érzem magam, és ez nem pozitív.
Sok korrekt és érdemes és igaz HSZ volt, jópáran viszont hozták a hazaköpködős stílust - olyan piszlicsáré negatív dolgok felemlítése, ami talán életében egyszer fordult elő vele, de élete végéig kínozza a dolog, és nincs olyan fórum, ahol nem kiabálná világgá.
Ezek inkább tényleg ne jöjjenek vissza - így is elég sok a negatív hullám, nem kell több.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 15:20:53

@De gustibusaut bene, aut nihil:

A Balkánon a hitelezés másképp működik: ha nem fizetsz időben, megvernek.

A mentalitásról egy vicces, de igaz történet.

A HBO kelet-európai központja - ez akkor Budapesten volt - kb. 10-12 éve pályázatot hirdetett úgynevezett setup boxokra. Akkoriban ezt tervezték a jellopás ellen Magyarországra és más kelet-európai országokra.

Az egyik pályázati résztvevő a Bulgáriában élő egyik másodunokatestvérem káveltévés cége volt. Vagy magyarul vagy angolul kellett bemutatni a pályázatokat. A másodunokatestvérnek volt persze angolul tudó embere (komoly, nagy cég, egy rakás alkalmazottal), de úgy döntött jobb lesz, ha magyarul csinálja, így ő maga mutatta be az anyagot bolgárul, én meg fordítottam magyarra.

Aztán a kérdéseket is én fordítottam. (Egy kicsit nehéz volt, mert műszaki kérdések is felmerültek, s nem vagyok nagy műszaki szakember, így aztán használni kellett pl. "az a kis valami izé" típusú mondatokat is egyes alkatrészek fordításakor. Ezen néha jót mulattak a jelenlévő műszaki szakemberek.)

De a lényeget mondom. A "mi" pályázatunk nagyon tetszett a HBO főnökségének, s be lettünk választva a második körbe is, ahol már csak a 3 legjobb pályázat szerepel. Meg is nyerte a unokatestvér cége a pályázatot, rendeltek tőle 20 ezer darab eszközt.

De a vicces rész, amiért ezt az egészet elmondtam! A legnagyobb kritika az volt a HBO részéről, hogy amikor az előfizető nem fizetett, s ki lett kapcsolva a szolgáltatás nála, miért nem írja ki a rendszer, hogy "előfizetése lejárt, fáradjon el szolgáltatójához és rendezze számláját". Erre a másodunokatestvér azt mondta "nálunk Bulgáriában ez másképp megy, a legjobb figyelmeztetés a jel megszakítása, ebből az előfizető magától rájön, hogy nem fizetett és szalad fizetni, tök felesleges erre értelmetlen üzeneteket kiírni neki". Ezen hosszasan röhögött a HBO vezetősége, de végülis belátták, hogy logikus a balkáni módszer.

Bicikliző medve 2013.01.22. 15:22:49

@De gustibusaut bene, aut nihil: gondolom csak új kártya igénylésekor tudsz ilyet csinálni. De én se tudom, a posztert kell megkérdezni.Én csak az általa mondottakat segítettem értelmezni, a színfalak mögé nem látok be :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 15:25:13

@VHB: nekem eleve van 3 hitelkartyam, meg 4 debit, ha ez nem eleg egy tv-hez, akkor nem veszek:)

2013.01.22. 15:27:04

@don't: mert gondoltam, nem tudod mire jo a hitelkartya, hisz szerinted nem arra, h kamatmentesen hasznald, rewardokat kihasznalva, ratinget epitve. Joszandekkal elmondtam. De kiderult h beugratos a kerdesed, hisz neked NEEEGY is van, ennyit a stilusrol :) De akkor te mire hasznalsz negyet? Minek van? Nem kapsz kedvezo kolcsont, csak kartyat, mert szar a ratinged? :)

Elijah_Baley 2013.01.22. 15:27:21

@ċsirke72: azért mondom h balkáni móccer ez, nem erre találták ki :)
anno éltem ruszkiban, minden ismim és persze én is beeline mobilt vett, mert a tarifatáblázatba a federál róming mellé elfelejtettek bevenni nemzetközit, ezért ingyér esemesezhettünk róla.. egy idő után persze észrevették, és korrigálták, de addig is buli volt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 15:31:32

na mielott elolvasnam tovabb a kommenteket, hogy ne befolyasoljon
- hat eleve amerika hianyozna mar ennyi ev utan cakk pakk
- hianyozna a REND
- termszetesen a busch light:)
- minden ami mas - es minden mas amugy - ami a kereskedelemben es vendeglatasban van
\/ pl altalaban 2 honapon belul barmit visszavesznek, ha cask annyit mondok, nem tetszik... ahogy olvasom a homart otthon meg akkor is nehez ugy ha elromlik... es a pultosok picerek hozzaallasa a vendegekhez/
- hianyozna az eleg konnyen fenntarthato 2-3 kocsi /benzin, ado, ha novoget is, nem kell rajta gondolkodni mennyiert tankoljak/
- ehhez kapcsolodoan a jo kozlekedes, varosban autopalyakon, korgyurukon, meg eletemben nem hajtottam verge klasszikus elozest amerikaban, szoval a kozlekedes feltetelei es kulturaja/
- az amerikai foci
- a baseball
meg majd meg ami eszembe jut:)

Kata78 2013.01.22. 15:36:49

Hiányozna, hogy állásinterjúra nem papírhalmazzal kell menni (nyelvvizsga pl), hanem a tapasztalatot nézi, meg hogy egyáltalán megtudsz-e szólalni a témában. Ezen a szigeten nyilván angolul.

Hogy nincs őrjöngés a Tesóban - Dunnesban a pénztárnál, ha valaki 45 EURt fizet ki 1 centesekben se.

Az autó átíratás egy db 55 centes bélyegbe kerül.

Hogy gyakorlatilag mindent el lehet telefonon - interneten intézni.

ui: a MacDonalld's (nem a mekiere gondolok) curry szósz nagyon hiányozna ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 15:39:32

@zopilote: hat mondjuka z USA-ban hogy ne lenne....

Határátkelő 2013.01.22. 15:40:59

@enrobag: Hát kedves enrobag, van ebben a hozzászólásodban valami "kellemesen magyaros". Ha jól értelmezem szavaid, akkor a magyarországi hiányosságok felsorolása valami rémületesen "taszító" dolog. Ami szerintem szimplán szemellenzős hozzáállás.

Szemben azzal, amit gondolsz, a poszt éppen arról szól, hogy mire lenne szükség Magyarországon ahhoz, hogy jobb legyen az élet minősége, éppen arról van szó, hogy osszuk meg a tapasztalatokat, mi az, ami működik (és mi az, ami nem) külföldön. Ha ebből te annyit szűrsz le, hogy itt bántani akarják az országot, akkor szerintem nem olvastad elég figyelmesen a soraimat.

És egyébként "őrület és rettenetes", ha nem törekszünk arra, hogy a külföldi jó tapasztalatokat hazahozzuk

Ami a csábítgatást illeti, azt nem én mondtam, hanem Magyarország miniszterelnöke, aki kijelentette, hogy Magyarországon pár év múlva olyan jó lesz minden, hogy mindenki vissza akar majd térni. Csak azt nem tette hozzá, hogy ezt hogyan szeretnék elérni. Ami szerintem nem más, mint csábítgatás.

Nem csak az marad itt, aki nem akar más hozzáállású országot, talán olvasd el a tegnapi posztot, vagy beszélgess erről Pedróatyával... és vannak itt még sokan, akik Magyarországról írnak, és nem is mennének el, ha pár dolog megváltozna.

Az ország hozzáállását pedig ki fogom fejteni a közeljövőben, ígérem, Szerintem az túlmegy egy komment keretein. De ha végigolvasod a mai hozzászólásokat, akkor azért kapsz egy képet arról, amiről én is beszélek.

puffancs 2013.01.22. 15:46:21

@Babette_: nem kell gyujtened dolgokra pl., hanem csak megveszed. Amugy minden hitel es kolcson elotorlesztheto, a kamatot, amit eredetileg felszamoltsk, jovairjak a hatralevo idoszakra, es vegtorleszteskor is max egyhavi torlesztot szamolhatnak fel torveny szerint.
A szabadfelhasznalasu szemelyi kolcson kamata 5-7% osszegtol.es futamidotol fuggoen.
Olcso a penz. Ez jo.

puffancs 2013.01.22. 15:51:33

@De gustibusaut bene, aut nihil: en szemelyi kolcsonbol vegtorlesztettem a kocsihitelt, hogy hatezer fontot sporoljak, ebbil csak ketezer font kamatot fizetek a hitelre 5 ev alatt. Amit sporolas celjabol egyebkent ugyancsak elo fogok torleszteni. Ez nem balkani, hanem lelemenyesseg.

don't 2013.01.22. 15:53:15

@Whave:
1.Ha szar lenne nem kapnek 1et sem.Es nem kapnek kb.felevente ujabb ajanlatokat.
2.Azert tobb mert egyik 2 mastercard,a masik maestro,es visa ,sok helyen elternek a dijszabasai,kulfoldon ert mar meglepetes amikor,Luxemburgban csak bizonyos tipusu kartyaval lehetett fizetni.Pont nem azzal szerettem volna,de jo hogy keznel volt a masik.
3.Csak egyszeruen igy irtam:4
4.Mar csak 3-at hasznalok mert az egyiken kicsi a hitelosszeg,nem emeltek evente mint a tobbin,es azon volt a legmagasabb THM39.6%./legkedvezobbe 14.6/
Igen kicsit koltoi volt a kerdes.A valasszal csak azt akartam kifejezni,hogy 3-5 kifli ara miatt nem tologatom hetente a penzeket,nem akarok tetszeni a bankoknak,hanem azt hasznalom vasarlasra amelyik nekem a legnagyobb megtakaritast jelenti.
Roviden ennyi ha mar rakerdeztel.

SilentDreams 2013.01.22. 15:54:19

@pamut: Konkrétumokat kértél, ime az egyik témában, ami nagyon hiányzana:

- Törödés a rászorulókkal, különösképpen az idösekkel, szellemi fogyatékosokkal és mozgássérültekkel

Angliai vidéki példák: buszokon külön hely a rászorulóknak, és tapasztalatom szerint igyekeznek egészséges emberek nem oda ülni, ill. átadni a helyet azonnal, ha kell.

Halloween elött táblákon hivjak fel a "rosszcsont" gyerekek figyelmét arra, hogy az idös embereket ne ijesztgessék, illetve igyekeznek az idös emberekhez ekkorra önkénteseket keresni, akik megóvják öket az esetleges ijesztésektöl (látvány, kiabalás, stb.)

Mindenféle eseményen rengeteg mozgássérült, ill. szellemi fogyatékos a nézök között, külön helyek nekik. Nekik ugyanúgy jár a szorakozás lehetösége, mint minden más embernek. Sporteseményeken, mint pl. maraton: sérült emberek is sokan résztvesznek, és a közönség sokszoros erövel buzdítja öket, óriási tapsvihar...

Kis dolgoknak tünnek, de engem eléggé meghatottak és nagyon fontosnak tartom ezeket.

NA YA! 2013.01.22. 15:55:14

Az is érdekes lenne, hogy a hazánkban élő külföldieknek mi hiányozna innen! Lehet, hogy rövid lenne a lista!:x
Ja, én kalandvágyból maradok!

mojoking77 2013.01.22. 15:57:32

Hogy mit vinnek haza?
Attol fugg honnan. Hogy Parizsbol mit vittem volna haza, arrol irtam egy postot par hete ide, eleg megosztott volt a reakcio, de altalaban azt kaptam vissza a kommenteliktol, hogy egy elkenyeztetett milliomos csemete/Fideszberenc/paraszt vagyok, ugyhogy ezt inkabb hagyjuk. Hogy innen? Egy honap utan egyenlore semmit. A kajak zsirosak ,mindenhol reklam reklam hatan, minden feleslegesen tulzasba van vive, talan kesobb fogom tudni ertekelni a dolgot, eddig egyedul Manhattan tetszett. Meg a Metropolitan Museum is csalodas volt a Louvre/British Museum/El Prado utan... Ez van. Elsore USA nem az az alom, amit kepzeltem. Ja, es az atlag amerikai taho. Meg vannak rokonyodve, mikor a liftben koszonok, vagy valahol magam ele engedek valakit. A kasszas lany a boltban konkretan elpirult, mikor koszontem neki, es megkerdeztem, hogy van..
Ja, de megis van valami, amit innen is szivesen hazavinnek:
www.ramtrucks.com/en/2012/ram_2500_3500/
Bar a valos hasznalati erteke ennek is nullahoz kozelit, de legalabb tetszik. Persze lehet a nyugati part jobban tetszene, foleg nyaron. Majd meg latom.

ABL CA 2013.01.22. 15:59:42

@NIKI LAURA: Hat mit mondjak? Gratulalok! A tobbseg pont ez miatt a lista miatt ment el...

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 16:00:47

@montroyal: ja igen canada montreal es nem anglia

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:03:17

@charlieharper: ah latom egy football szakember, legalabb majd tudunk beszelgetni 4-n SB !!!!

2013.01.22. 16:03:57

@don't: es az is bennevolt a koltoi kerdesedben, hogy nem tologatod a penzeket, nem akarsz tetszeni, tehat akkor egyaltalan, mire is valo a hitelkartya? :) erted, ha TE igy hasznalod, akkor nyilvan csakis ERRE valo, de akkor ezt miert mastol kerdezed? :)

en pl szivesen tologatom kiflik arat (tekintve, hogy havonta egyszer eleg, a hatarido elott), ha ez azt jelenti, hogy a jovoben egyszer netalantan majd ezert kisebb onresszel, kisebb kamattal vehetek ingatlant. Netalantan, mert egyaltalan nem biztos, hogy akarok majd, ez messze van, de miertne epitsem a lehetoseget, ha egyszer semmibe sem kerul.

2013.01.22. 16:04:08

@mojoking77: nagyon tetszett a parizsi posztod. Remelem eljutsz New Englandbe, ott nem a NYC tipusu tahok vannak. Onnan mas lesz a velemenyed az USArol (remelem).

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 16:04:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ellenkezoleg szegeny kutyaknak a hazba kell aludniuk parnakon ( es olbe viszik ki oket ugatni) ez varosban van ja es 2 kuyanal tobb nem lehet ..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:05:21

@ċsirke72: hat hitelkartyat kamat nelkul meg en sem lattam, pedig en mar sok mindent nem lattam

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 16:05:49

@nigara: ok de az urulekes zacskora is azt mondjak itt

2013.01.22. 16:10:29

@hagyma: szakember tulzassal. Aficionado.

2013.01.22. 16:11:54

@hagyma: az elso 12-18 honapra van 0% kamat. Nem vasarlasra, hanem balance transferre.
Pl American Express, ott is van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:14:15

@Whave: ez igy van itt is, akkor leszel jo ados, ha hasznalod a hitelkartyadat, neha hitelre vasarolsz stb.
aki mindig kp-re vasarol /jellemzoen en/ annak 0 marad a creditje, ami job mint a minusz, de sokkal nehezebben adnak hitelt pl autora, hazra
ez van

mojoking77 2013.01.22. 16:14:40

@charlieharper: Koszonom,. Az idom nagyobb resze raadasul nem is NY, hanem New Jersey. Sajnos igaz az, amit hallottam rola. Bar a zsiros kajak, es az osszes dolog felesleges eltulzasa szerintem ossz amerikai tulajdonsag. Bar eddig meg csak New York-New Jersey-Philadelphia-bol tudtam tapasztalatokat szerezni.

Elijah_Baley 2013.01.22. 16:16:10

@puffancs: ezért olyan vicces itt élni a vesztbalkánon, mindeki olyan leleményes :)

kuvaszjoki 2013.01.22. 16:17:43

@NIKI LAURA: sokra vihetted az eletben a kamu nyelvvizsgaval meg a nepmuvelo diplomaddal...

Rebarbaraa 2013.01.22. 16:19:11

@Babette_: Asszocialj az adossagrendezo magyar talalmanyra:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:19:58

@SilentDreams: ez fontos ezt kihagytam az idosek, nyugdijasok megbecsulese

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:23:12

@mojoking77: egyszeruen nem ertem hol elsz? nem tudok senkit megelozni koszonesben sem utcan sem boltban, pedig foleg holgy eseteben igyekszem, de meg mindig egy lepessel korabban koszonnek, mint amikor en akarok
barkit eloreengedek szeles mosoly a valasz
ha elottem megy ki es kell, tartja nekem az ajtot
hat amerika tenyleg sokszinu ezekszerint
bar NY-ban lehet minden maskeppen van, nem tudom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:26:03

@charlieharper: az en hitelkartyaim a fiokban vannak
just in case
egyet hasznalunk, de vasarlasra es cask ugy
kamat van, ha nem is nagy
balance transfer nem erdekel:)

miegysmàs 2013.01.22. 16:26:37

mi hianyozna?

a
nyugalom,
es a
nyugalom,
es a
nyugalom....................................

egyben biztos vagyok,meg lehet hamar szokni:::))))))

2013.01.22. 16:27:06

@don't: koszi!

@hagyma: nekem ez tok uj volt, mert ugye otthon a "joados"-listarol nem nagyon lehetett hallani, amikor meg igen, akkor a Homaron ekeztek, hogy az ott begyujtott adatok alapjan dontottek ugy, hogy nem adjak oda a kolcsont a tobbszazezres csaladi keresetre (ezert elkuldtek a nagymamat, akinek kacagva adtak oda ugyanazt a szazezres nyugdijra).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:27:22

@mojoking77: ezt a zsiros kajat kulonosen nem ertem
mi a zsiros?
a steak?

Rebarbaraa 2013.01.22. 16:29:38

@Őrjöngő Sandy: Nekem már az elég lenne Magyarországon, ha megszűnne a gyűlölködés és általánosítás. Tudom, olyan ez, mint világbékét kívánni :)

Ez nekem is oromomre szolgalna. Csak sajnos ha valaki jobbra, tobbre torekszik annak nagyon komoly rejtett retorzioi vannak.

mojoking77 2013.01.22. 16:29:43

@hagyma: New Jersey-Morristown,/NY-Lower Manhattan. Te?

deputy sheriff 2013.01.22. 16:30:22

- A tajak
- A Buffalo Wild Wings
- Az hogy ne torjon ki a nyakam, mikor meg allok a pirosnal (itt az ut masik tuloldalara teszik a lampat)
- A jobbra kanyarodas pirosnal
- A kulturalt kozlekedes
- Az emberek kozvetlensege
- Megelhetoseg
- A biztonsagi orok hianya a kozertekbol
- TV show-k szinkronizalatlanul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:30:41

@Whave: hat nekem is mert nem foglalkoztatott a dolog

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:32:23

@mojoking77: Miami, tampa, lousville, Asheville/nc/
/bunkok mindenhol vannak a vilagon, de ezt a koszones dolgot /vadidegenek kepesek ramkoszonni az utcan/ meg a zsiros kajat /pont egy magyartol/ ezt qrwara nem vagom:)

VHB 2013.01.22. 16:34:16

@Babette_: Neked címzem Babette_, de szól mindenki másnak is, aki még esetleg nincs képben a hitelkártya kérdéssel kapcsolatban.
Nem kell havonta utalgatnod, meg trükközni. És igen valóban van olyan hitelkártya, ahol nincs kamat. Nem a végtelenségig, hanem az említett 12-18 hónap promo időszakra.

Tehát egy credit kártyával megveszed. A másikra átviszed és kifizeted a kezelési költséget, ami 3-5%. A fennmaradó 12-18 hónapban úgy törlesztesz, ahogy csak akarsz
k a m a t m e n t e s e n.

Részletekért katt a linkre. www.moneysupermarket.com/shop/credit-cards/balance-transfer/

mojoking77 2013.01.22. 16:36:40

@hagyma: Minden. A tej, a joghurt, a helyi ettermekben kaphato etelek (ha epp nem akarok egy ketfos vacsorara leagalabb $80-at kolteni). A kave szornyu vagy ami ihato az $4-nel kezdodik. Amit irtam inkabb, az, hogy mindent tulzasba visznek. Aminek sosnak kell lennie az nagyon sos, aminek edesenek, attol az ember szaja ragad ossze. A kenyeret el kell felejteni. Bocs, lehet te sokkal jobb helyen elsz, hisz egy Europa meretu orszagrol beszelunk, de eszak kelet, es azon belul is elso sorban New Jersey (NY-ba csak hetenete egy ket alkalommal kell bemennem) nagyon a vartak alatt teljesit.

mojoking77 2013.01.22. 16:39:13

@hagyma: "..meg a zsiros kajat /pont egy magyartol/.."
Bocs, azt hiszem, ezt nyugodtan kihagyhattad volna. Tul magas a labda, nagyon viszketnek az ujjaim a billentyuzet felett, hogy hasonlo stilusban vagjak vissza.... Aa, inkabb hagyom. Javaslom neha latogass haza, meg fogsz lepodni.

VHB 2013.01.22. 16:41:52

@Őrjöngő Sandy: Azt tudod ugye, hogy most is fizetsz érte csak nincs nevén nevezve a gyermek? Vélhetőleg többet is, mintha csak üzembentartói díj lenne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 16:43:43

@mojoking77: zsiros a tej meg a joghurt
hat keresve se talalok
milyen etel zsiros egy etteremben?
kv izles es penztarca kerdese, en pl a hosszut szeretem
nem tudom miert viszket az ujjad, a magyarok sokkal zsirosabban foznek, Maryvel alig tudom megetetni / na ez tulzas, mert imad enni/
\nem 90 centes kenyeret kell am venni es mindjart jo less

az edeset alairom, a totaik, meg a sutik nagy resze valoban edes, bar ott is talalni jot, repatorta sajttorta

a sos-t megint nem ertem, orulten sozok es borsozok minden etteremben

NY-ben sosem voltam, ugy tunik az valoban egy kulon szigete az allamoknak

mojoking77 2013.01.22. 16:51:54

@hagyma: Javallom keress olyan boltokat, ahol import cuccokat is arulnak, es kostolj meg egy ket (hogy konkret peldaval eljek) mondjuk francia joghurtot, es maris megerted mit emlitettem.
Teljesen felesleges dolgokrol vitatkozunk, mint te is irtad, es en is, egy olyan orszagrol beszelunk, ami akkora mint Europa, valoszinuleg nagyon nagyok a kulonbsegek hely es hely kozott. Ne probald rameroszakolni a sajat tapasztalataidat, teljesen felesleges. Te igy latod az USA-t en teljesen mast tapasztaltam toled 1500 merfolddel eszakabbra. Nagyjabol, mint ha leirnam, hogy Oslo szar hely, mire te Liszabonbol ertetlenkednel, hogy de az is resze az EU-nak, es szerinted az igeni is nagyon jo...
A $3.99-es ciabatta epp olyan szaraz es izetlen, mint a .99-es cipo.. Sajnalom, tenyleg reg eljohettel, ha az izlik, amit itt friss kenyerkent hirdetnek.

deputy sheriff 2013.01.22. 16:55:45

@mojoking77: NYC lassan akkora szemetdomb lesz, mint London, szerencsere ide meg nem engednek be minden jott-ment akarkit, de igy is mar tul sok az arab, meg azsiai. Szerintem abban a bizonyos liftben is 90% valami odaszakadt valaki volt. A boltos is vagy nem ertette az angolodat, vagy valami kulfoldi cserediak volt. En mar jartam NYC-ben es teljesen rendben volt, nem volt velem taho senki, bar nem is a turbanosokhoz fordultam direction-ert.
Lower Manhattan-t meg csak jol szitualt amerikaiak lakjak, valszeg azert is jott be jobban, mint a tobbi resz. Es meg eletemben sehol nem volt olyan itt, hogy ne koszontek volna vissza, ha elore koszonok, de inkabb forditva szokott lenni. Ha az utcan szembejon egy idegen, akkor minimum egy bolintassal jelzunk, hogy "mizu?", meg ha nem is "how are you doin'"-ozunk.
Javasol latogass el delebbi allamokba is, meg persze a nyugati part , teljesen mas vilag.

deputy sheriff 2013.01.22. 16:58:21

@mojoking77: Nincs olyan amerikai varos/falu, ahol ne lenne legalabb egy French Bakery. Mi odajarunk kenyerert, lekorozi a magyart, legalabb ketszer.

goAUS 2013.01.22. 16:58:34

@mojoking77: A nyugati oldal is jobban tetszik majd, de a legjobb az egészben Florida.:) Keleti oldal hatalmas csalódás, bár a nyugati sem akkora királyság azért. Miami viszont állat nagyon!:)

eandor 2013.01.22. 17:00:55

Hogy mi hiányozna?
- a nyugalom, az hogy nem kell munka után azon agyalni mit kéne még csinálni ahhoz hogy meg tudjuk élni
-a közbiztonság
-a tisztaság
-a gyors és korrekt ügyintézés
-x euró bevételig nem kell pénztárgép
- a hivatalokban kedvesek, segítőkészek és mosolyognak ( bár lehet ez néha álmosoly de akkor is jól esik)
-nem ba...ják az embert mindenféle hivatalból
- az oktatási rendszer gyakorlatiassága
-a friss alpesi levegő
-a hegyek
és még sorolhatnám

Hogy mit vinnék magammal:
az itteni emberek életstílusát, bár lehet ezzel sok magyar nem tudna azonosulni, de a gazdaságnak és a társadalomnak biztos hogy jót tenne.

deputy sheriff 2013.01.22. 17:04:59

@goAUS: No, hat ha Floridat kene valasztanom lakhelyemkent, akkor Miami lenne az utolso, ahova mennek. Szemetben uszik az egesz, dugig van kubaival es rohadt nagy a bunozes. Nyaron meg a kocsiig eljutsz, radrohad a ruha a hosegben, a beach sem egy nagy szam, nekem az eszakabbra levo tengerpartok sokkal jobban bejottek.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.22. 17:08:15

A forgalmit itthon nem egy hónap múlva kapjuk meg, hanem azonnal.

Az időszakos buszsáv remek, enélkül élni nem tudnék egy itthoni megyeszékhelyen, ahol 10 perc alatt eljutok a város egyik végéből a másikba csúcsforgalomban is.

Az internetes ügyintézés klassz, amennyit intézkedem, meg is spórolna nekem 10 évente úgy 10 percet. De egyébként ez tényleg jó, amit ki kell terjeszteni, de annyit sem jelent nekem és pármillió másik honfitársnak, mint a nyitott határokon megspórolt évi 10 perc, aminek csak a hátrányait látom inkább.

Az elengedett bírság nagy királyság, bár jobban bosszantanak a méltánytalan fizetnivalók.

Oyster-kártya nélkül is megvagyok, mivel nem használok tömegközlekedést.

Ócsított plazmatévéhitel, az kell, mint egy falat kenyér.

Reklámmentes köztévé, ez már rég megvan itthon, az én tévémen nincs semmilyen reklám, amióta a kukában figyel.

Vidéki kormányhivatalok, na abban lenne ráció. Legjobban a budapestiek örülnének, ha végre használhatnák a fekete lyukat gyalog, biciglivel vagy autóval éppen.

Szigorú táblák az erőszak ellen, ilyenek legtöbbször ott vannak, ahol az elmúlt héten 3 eladót fejeltek meg kapucniban.

Mindent összevetve nem én vagyok a célcsoportja ennek a cikknek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 17:09:07

@mojoking77: akar a franc raderoszakolni barmit
egyszeruen nem ertem tovabbra sem mirol beszelsz, de valoszinuleg 1 honap az tobb mint 15 ev
sok sikert, keresd az import boltokat tovabbra is
en nagyon jol elvagyok az amerikai cuccokkal, persze ezek kozott is van tescos, meg minosegi
es ez arban is kulonbozik naturlich
sok sikert reszemrol lezartam a temat, bar jelzem nem gondolom, hogy a keleti parton belul oriasi kulonbsegek lennenek
inkabb cask az emberek kozott a hozzaallas kozott, mast /IS/ eszik egy kinai, egy mexikoi, meg egy feher amerikai, meg egy turista a sok egyezo mellett
@deputy sheriff: egyaltalan nem nebveznem szemetdombnak a metropoliszok elonyeit es hatranyait egyesiti arabokkal, azsiaiakkal afroamerikaiakkal es feherekkel egyutt, ezzel semi baj nincs, mas eletformat kell folytatni ott abban biztyos vagyok, de van akinek az jon be

mojoking77 2013.01.22. 17:10:36

@deputy sheriff: Az igazi taholand inkabb Jersey amugy, a gond az, hogy a het nagyobb reszet ott toltom. (Ket iroda van, egy Parsipanyban, a masik NY-ban). Mondjuk hetvegen voltunk Philly-ben, az is erdekes videk :)

Thargoid 2013.01.22. 17:12:35

@Babette_: fix, akár 0% kamat 12-24 hónapra, a hitelkártyákon itt szokásos 7-19% helyett... de szerintem sok boltban a mai napig van 0% hitelkonstrukció. Nem nagyon érint, így régóta nem néztem, de általában semmilyen igazolás nem kellett ahhoz, egyszerűen lekérnek egy credit check-et (amit nem érdemes túlzásba vinni, mert ronthat a hitelképességen).

Google-ban keress credit card apr-re, az kiadja az aktuális ajánlatokat, pl.
www.money.co.uk/credit-cards/low-apr-credit-cards.htm

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 17:16:48

@goAUS: hat a "Magyar erkolcsoknek" tuti jobban bejon a nyugati part, a keleti lenyegesen konzervativabb / persze New Yorkot mindig kezeljuk kulon, meg meg van fent nehany nagy varos Detroit, okland, stb. ami kisse mas
meg altalaban a nagyon nagy varosok azert mindenhol masok
floridaban eltem 3 evig, abbol 6 honap Miami, hat oda nem vagyom vissza, de turistaskodni feltetlen jo, Tampa mar jobban bejott, max Miami agglemeracioja
es hat tenyleg qrwa meleg van, azt tuti nem vinnem haza onnan

2013.01.22. 17:29:09

@deputy sheriff: a jobbra kanyarodas piros lampanal nekem E-Amerikabol hianyzik. Atjohetne ide is. De ot jobban nem tudnak vezetni, mint itt. Pedig az angolok vezetese is pocsek, bar itt nincs kiirva, hogy "Right Lane Turn Right", Right Lane Turn Right, Right Lane Turn Right Now".

deputy sheriff 2013.01.22. 17:34:44

@charlieharper: Ez a "Right Lane Must Turn Right" azert nem olyan furcsa, mert altalaban erre nem ritkak a 4-6 savos utak kisebb varosokon belul is es figyelmeztetni akarnak, hogy ha egyenesen akarsz menni, akkor kezdje' el atsorolni, mert utana mar csak jobbra tudsz kanyarodni.

mojoking77 2013.01.22. 17:39:28

@deputy sheriff: Mondjuk a korforgalmat sem eroltetik itt nagyon. ahol meg van.. hat ott sem nagyon ertettek meg a tervezo ka lenyeget (konkretan, a korforgalomban egyszer csak van egy STOP tabla..) Persze szigoruan ez is New Jersey, hisz mindjart kiderul, hogy ehez sem ertek :)

christophe 2013.01.22. 17:42:56

@blah: èn is azèrt nèzzek magyar hireket,hogy szinten tartsam a vèrnyomàsom,egyèbkènt tul alacsony lenne :-)

zopilote 2013.01.22. 17:45:27

@charlieharper:
Itt Albertaban nem csak jobbra, hanem balra is lehet kanyarodni piros lampanal.

deputy sheriff 2013.01.22. 17:49:47

@zopilote: Itt is, de csak ha egyiranyu az ut.

vasgyuszi 2013.01.22. 17:49:52

@NIKI LAURA: "...a újra külföldön élnék?..."

Ezzel a mentalitással, amit a felsorolásod tükröz, Magyarországon a helyed...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 17:54:57

hat halaistennek nagyon rtikak a korforgalmak szinte cask bevasarlokozpontoknal
viszont szinte mindenhol hurkok vannak az uttestben amik remekul szervezik a forgalmat es a lampakat
termeszetesen kiveve NY, ahol allitolag szinte cask taxi jar es erdemesebb metrozni
NY-ot, Kaliforniat es meg talan Floridat is tenyleg erdemes sok szempontbol kulon kezelni,mint "amerikat" de amerika persze veluk egyutt amerika

Thargoid 2013.01.22. 17:58:00

Mi hiányozna:
- fizetés
- szakmai megbecsülés
- nyugalom, minden megvár holnap is
- segítőkészség
- tervezhetőség, jogbiztonság
- a gazdaság nem a politikának van alárendelve
- nincs visszamenőleges törvénykezés, nem változnak dolgok napról napra, óráról órára
- nem kell foglalkozni a napi megélhetés költségeivel
- környezet tisztán tartása (kivéve az újságok a metrón... attól a hideg kiráz)
- parkok, mókusok, hattyúk
- világhírű egyetemek
- angol időjárás (nekem bejön, kivéve ha hideg van, mint most pár napja...)
- O2 a mobilcég is, meg az O2 Arena is
- koncertek, musicalek
- internetes rendelés, olcsó könyvek, műszaki cikkek
- mindenben naprakész világ és szakirodalom, újságok, könyvek
- jó minőségű és olcsó műszaki cikkek
- a világ szinte összes létező étele elérhető, beleértve a tv paprikát is a sarki török zöldségesnél... télen fillérekért friss lecsó, magyar vagy spanyol kolbásszal verhetetlen
- Sky TV

zopilote 2013.01.22. 18:00:11

@mojoking77:
Igy jart a hazakoltozo magyar ismerosom, hazavitte, addig tudta csak hasznalni, amig nem
kellett atiratnia:) Egy vagyonba kerult volna, plusz a fogyasztasa sem keves, bar o Dieselt
vitt. ( 9 eve all a garazsaban)

zopilote 2013.01.22. 18:01:24

@deputy sheriff: termeszetesen itt is csak akkor

2013.01.22. 18:02:27

@zopilote: az jo. Itt kevesebb a lampa, k

2013.01.22. 18:03:24

@zopilote: az jo. Itt kevesebb a lampa, korforgalmat csinalnak helyette.
Itt kiiras is kevesebv, ertunk mi a nyilakbol is:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 18:03:32

@Thargoid: ja az allatvilag
igaz
eger meretu varosban mokusok, vadlibak huznak el, rengeteg madar, hajnalonta roka is elofordul neha medve, vadpulykak setalnak az utcan
mondom, eger meretu varosban:)
a sok hegy, folyo, to
nem mintha otthon nem lennenek szep helyek...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 18:08:37

@VHB: köszönöm. nem ismertem.
és mit csinálsz, ha letelik a 15-18 hónap?

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 18:08:40

a TV reklamok nem szeretem nagyon de akkor tunik fel milyen otletesek ,osszevagottak, szinesek ,zeneileg ,alafestve ,kepek hatter ,szemelyek , az itteni reklamba , amikor MO-on vagyok es beadnak egy felirasos oldalt amit valaki felolvas , 2 masod perc, vagy jobb esetben valaki (egy holgy) eldaralja mit vegyunk miert.. ok pl a regebbi borsodi sor a humoristakkal super volt tehat van kivetel

midnight coder 2013.01.22. 18:08:47

Mondjuk a reklámmentes köztévét nem igazán értem a pozitív dolgok között. Miért kellene nekem azért fizetni mert amúgy teljesen más TV-t nézek ? Ez olyan, mint ha az újságosnál ha lapot veszel, kötelezően venned kellene mellé egy Néphazugságot is.

Thargoid 2013.01.22. 18:22:19

@Babette_: egyiken se kell, ha a havi elszámolás utáni határnapig visszafizeted a teljes összeget amit felhasználtál. Ez pl. a kártyákon amit használok maximum 53 nap kamatmentes hitel - ez olyan fizetésre érhető el, ahol a havi elszámolás utáni napon használtad a kártyát.

2013.01.22. 18:28:30

@hagyma: az allatok lonbonban is jopofak

kb ket hete vegigneztem, ahogy a hatso kiskertbe elkezd a keriteslecek kozott besunnyogni a roka, nagyon-nagyon lassan, a futkoso mokusokat megcelozva... mire a masik iranybol feltunt a szomszed kover macskaja, aki bar feleakkora volt, mint a ravasz, de ugy elkergette, hogy orom volt nezni :) a mokusok meg felfutottak persze a fara es onnan neztek az esemenyeket. Mindez kettes zonaban, a belvarostol 25 percre :) ez nagyon bejon

zopilote 2013.01.22. 18:31:07

@montroyal:
En szeretem a TV - ben a reklamokat (bar nagyon ritkan nezek TV - t) mert olyankor ki lehet
ugrani a konyhaba egy kicsit kajalni, kaveert, el lehet menni WC - re, ki lehet ugrani az er -
kelyre par slukkot elszivni, stb :) gondolkoztam is rajta, miert nincsenek olyan berelt videok,
amiben vannak reklamok? Termeszetesen azokat olcsobban lehetne berelni :)

dean23 2013.01.22. 18:31:11

Sokszor lyukadok ki arra - és ez a hozzászólásokban is tükröződik - hogy ezzel az országgal az a legnagyobb probléma, hogy az állami irányítás és az állampolgárok potenciálisan bűnözőnek tekintik egymást! Az előbbi sarcol és sokszorosan megbüntet a hibákért, az utóbbi meg adót csal és próbál mindent "okosba" megoldani. Sajnos ezt a történelmünkből - török, habsburg, szovjet irányítás - örököltük!

VHB 2013.01.22. 18:33:47

@Babette_: Ez attól függ. Ha kifizetted, akkor semmit. Megtartod, visszaadod, Hagyma módra beteszed a fiókba stb. Időről időre felkínálnak rövidebb időszakot, magasabb kezelési költséggel.

Ha úgy érted a kérdést, hogy mi van akkor ha letelik az idő, de nem fizetted ki maradéktalanul a tartozásod, akkor a kezdők fizetik a 16-38%-os normál kamatot, a haladók pedig egy másik kártyára viszik a megmaradt tartozást. A huhogók miatt le kell szögeznem, hogy természetesen az a legjobb ha kp-ra megveszed és nem hitelezel, de tudjuk ezt be az alacsony pénzügyi kultúra mellékhatásának. :) Mindenesetre kint a heti fizetés gyakori és ha azt mondom, hogy 1030/52 = 19.8 GBP/hét áron van egy 1000-es tévéd, kvázi kamatmentesen az sokkal jobban hangzik.

Thargoid 2013.01.22. 18:35:39

@ċsirke72: nem a spórolás a haszna.
- Növeli a hitelképességedet, a folyamatosan fizetett hitel javítja a credit score-odat. Ha egyszer valóban kell egy komolyabb hitel pl. lakás, nem mindegy, hogy magas vagy alacsony kamatra kapod, ami többek között a hiteltörténetedtől is függ.
- A másik ok amiért érdemes hitelkártyával fizetni, hogy ha bármi gond van, azonnal vissza tudod vetetni a pénzt (chargeback), ha hitelkártyáról ment a fizetés (talán 2500 font most a limit?) ha betéti (debit) kártyáról akkor már az eladó jóindulatán is múlik... pl. ebay-en szigorúan csak creditkártyát érdemes használni.
en.wikipedia.org/wiki/Chargeback
- Bizonyos kártyák pedig egész jó kedvezményeket gyűjtenek, én pl. azért használok British Airways Amex-et, mert szépen olcsósítja a légiutakat.
- Kártyát lemásolhatják, kellemetlen, de a bank állja, azonnal chargeback. Betéti kártyánál már nem mindegy, hogy megcsapolják a folyószámládat. Megintcsak, gyanús (pl. műszaki boltok a Tottenham Court Road környékén...) boltban csak hitelkártyát érdemes használni.

midnight coder 2013.01.22. 18:38:59

@VHB: Max. az adóban. Az ideális viszont a közszolgálati média helyének sóval történő bevetése lenne.

Pepibubó 2013.01.22. 18:40:07

@hagyma: Nagyon szimpatikus számomra, ahogyan ki vagy akadva az Amerikát szidalmazóra. Nem élsz Magyarországon, nem látod azt a sunyi, gyakran nyílt Amerika-ellenes uszítást, amit a magyar sajtóban a kommunisták művelnek. Merthogy a magyar média az ő kezükben van. Olyan Nyugat- és Amerika-ellenes propaganda folyik, amilyen már a kádárdiktatúra utolsó két évtizedében már elképzelhetetlen lett volna.

Az ilyen magyarországi agymosottak, ha kikerülnek az USA-ba, ezt a hazug propagandát akarják belelátni abba, amit találnak. Aztán az Amerikát jól ismerők - mint te is - meg csak csodálkozva pislognak, mi ez, amiről ezek beszélnek? Hát ezért írtam neked egy kis magyarázatot!
Üdv. neked és örülj a sorsodnak! (Valójában irigyellek.)

pamut 2013.01.22. 18:43:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Azért nem, mert én érveltem azzal, hogy London főváros, attól még, hogy bizonyos kormányzati hivatalok vidéken vannak. Ebbe kötöttél bele, majd amikor rákérdek, hogy akkor szerinted London nem főváros-e, akkor még te kardoskodsz de azaz... magyarul sem a logikámat nem értetted, sem az iróniát nem sikerült dekódolnod.

A neved stimmel, javaslom kicsit nagyobb erővel próbálj gondolkodni...

Thargoid 2013.01.22. 18:44:00

@Babette_: Nem.
Az az összeg, amit egy 0% kártyára tettél az kamatmentes a megadott 12-24 hónapig.
Más kérdés, hogy amit ezek után elköltesz ezek a kártyán 0% vagy sem; kártyától függ.

Amúgy nem vagyok róla meggyőződve, hogy jót tesz ez a credit score-nak: a kintlevőség összege és ideje gyanítom lekérdezhető, és ha így 10 évig képtelen vagy mondjuk 1000 fontot kifizetni, folyton csak átrakod a tartozást más számlához/bankhoz, az nem biztos hogy túl jól néz ki :)
Valaki aki esetleg ilyennek foglalkozik megtudná ezt erősíteni vagy cáfolni.

pamut 2013.01.22. 18:45:05

@SilentDreams:
Ezek szép és humánus dolgok, bárcsak mi is eljutnánk ilyen szintre.

christophe 2013.01.22. 18:47:51

@Pepibubó: Na most egy kèrdès: azorbàn most kommunista,vagy sem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 18:50:24

@christophe:

Orbán nem kommunista. A kommunizmusnak vannak alapelvei, ha ezeket nem vallod egyszerre, nem vagy kommunista.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 18:50:45

a varosi szolgaltatasok a csaladoknak keruletenkent akar gyalog is elerheto
- 2-3 uszoda (nyitot tobbnyire de zart is van telen)
- sportpalyak tenisz foci baseball etc
arenak (korcsolya palya nyitott zart
- kulturalis kozpontok konyvtarak
-szinte allando kulombozo festivalok felvonulasok paradek jazz snow, lumiere , etelek, orszagok ,evszakok stb festivalja,

legtobb ingyenes v minimalis belepo neha kartya amit ingyen kapsz ha bizonyitod a keruletbe laksz

zopilote 2013.01.22. 18:52:25

@Whave:
Jopofak, jopofak, de amikor a mosomedvek reggelre minden kukat felnyitnak, a mokusok
pedig a padlasterben osszeragnak mindet, az kellemetlen tud lenni. Arrol nem is beszelve,
amikor a cougar bemegy az udvarra es megprobalja a kisgyereket elrabolni. Es a millio
vadliba a varosi parkokat elvezhetetlenne teszi, a hodok meg osszeragnak minden fat. Et -
tol fuggetlenul imadom a hodokat, egy idoben minden este kijartunk az exemmel hodokat
nezni es etetni almaval a belvarost keresztulszelo folyohoz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 18:52:58

@Thargoid: nem a classic hitelkártyáról beszélünk, hanem arról, ami 18 hónapig ingyenes.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 18:55:11

@VHB: tehát ahogy előbb kérdeztem, vagyis bankot váltasz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 18:56:34

@Pepibubó:

"amit a magyar sajtóban a kommunisták művelnek. Merthogy a magyar média az ő kezükben van. Olyan Nyugat- és Amerika-ellenes propaganda folyik, amilyen már a kádárdiktatúra utolsó két évtizedében már elképzelhetetlen lett volna."

Valamit nagyon benéztél itt.

Eleve mit értesz "kommunista" alatt, ezt először tisztázni kellene. Mert ha a szó valódi értelmét nézed, ma Magyarországon nagyon kevés a kommunista, s a médiák 1 %-a sincs a kezükben.

Ha meg a "kommunista" szót amolyan általános szitokszóként használod, akkor meg tudni kell, hogy te éppen kit szidsz.

A nagyobbik fiam a rendszerváltozás idején 2-3 éves volt. Hallotta a politikai vitákat, de persze nem értette, de azért a szavakat megjegyezte. Egyszer a nagyapjával kimentek sétálni, meglátott egy kirakatban egy piros tűzoltóautót, s követelte, hogy a nagyapja azonnal vegye meg neki. A nagyapa meg nem vette meg. Erre a gyerek sírni kezdett és rákiabált a nagyapjára "te büdös kommunista vagy!". Persze aztán az összes közelben lévő ember röhögött percekig ezen.

2013.01.22. 19:03:10

@zopilote: oakvilleben, ON, tul sok volt a vadliba, ugyhogy fogamzasgtlot adtak a madaraknak tulszaporodas ellen.
Errol a cougar dologrol nem hallottam. Nalunk coyotteek voltak. Az udvarban kinthagyott kutyakra mentek ra.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:03:17

nagykereskedelmi aruhazak... ahova kartya kell.. tudom otthon is van metro stb csakhogy itt nem kell vallakozonak lenni vagy allami dolgozonak. regen igy volt de birosagra mentek kozos perben es disscriminacio ellen vesztet a vallalat(club costco) es most mindenki kaphat kartyat a segelyesek is

2013.01.22. 19:04:39

@montroyal: costco UK-ban is csak vallalkozok, tanarik, stb kap kartyat. Vagy ahol a ceg ajanlja. UK-ban szerintem a legjobb bolt az ovek.

2013.01.22. 19:06:52

@montroyal: " 2-3 uszoda (nyitot tobbnyire de zart is van telen".
Kellemes lehet a montreali telen.

2013.01.22. 19:13:01

@Thargoid: a credit scoreodat az Experian-on barmikor megnezheted.
Ha kiertunk az alagutas reszbol leirom a kiszamitast es, hogy mi szamit.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:13:43

@charlieharper: igen a costco jo par eve azota hogy bepereltek canadaban mindenkinek koteles kartyat adni ( azelott vallalkozok es allami dolgozok kaptak)
igen ma -32 van de nehol -40 alatt a windchild factorral a kinti uszodak csak az iskola szunetben nyaron vannak nyitva

Thargoid 2013.01.22. 19:13:43

@Babette_: A hitelkártyáid itt Angliában általában nem a számlavezető bankodtól, vagy nem csak attól vannak, ezért bankot nem valószínű, hogy váltasz, ha csak nincs vele valami bajod.
A kártyahasználat nagyjából egységes, teljesen mindegy, hogy 0%-os balance transferről vagy másfajta kártyáról beszélünk, ami változik bankonként az a kamat és az extra szolgáltatások amiket kapsz.

Thargoid 2013.01.22. 19:15:57

@charlieharper: hmm... itt a cougar más jelent, de ahogy elnéztem a Cougar Town-t ott is van más jelentése :)

Thargoid 2013.01.22. 19:17:31

@charlieharper: kösz, erre kiváncsi vagyok (mármint, hogy miből számítják pontosan...)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:18:12

@charlieharper: itt is a legjobb bolt es eszmeletlenul sokan vannak mindig de nagyok rengeteg penztarral es ugye a hetkoznap delelott jobb vasarolni es a varos minden szogleteben vannak..

zopilote 2013.01.22. 19:24:00

@charlieharper:
Vancouverben nyaranta eleg gyakran megtortenik.

2013.01.22. 19:28:35

@montroyal: quebecet annyia nem ismerem. ON-ben szerintem a Fortinos volt a legjobb. Meg volt valami Farmland vagy Hughlan (?) Market. Majd a @zopilote: kijavit :)
UK-ban ezeknel alacsonyabb minoseget kapsz altalaban. A costco ezert ilyen jo itt.

zopilote 2013.01.22. 19:29:28

@Thargoid:
Irhattam volna pumat, mountain liont vagy panthert is, de gondoltam igy kozerthetobb:)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:29:59

én egyet megkritizálok, mielőtt elolvasom a többit:
"Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten"

ez a mondat helyesen úgy hangzik, hogy leginkább csakis telefonon lehet elintézni. pl. mikor költöztem, át akartam hozatni a netet. épp bent voltam a városban,ott az üzlet, bementem, szóltam. erre a kezembe nyomtak egy telefonszámot, hogy hívjam fel. néztem a honlapjukat, ott is csak telefonszám van, internetet neten nem lehet áthozatni. személyesen sem, csakis kizárólag telefonon.

pamut 2013.01.22. 19:30:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Azt hiszem épp itt az ideje hogy elolvasd a posztot.

Thargoid 2013.01.22. 19:31:19

@zopilote: Igen, az a rossz aki rosszra - vagy jóra :) - gondol.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:32:59

@Nordstjernen: speciel én soha nem voltam oda a Túró rudiért, az speciel sose hiányzott...nekem inkább az itteni barátaim hiányoznának, meg a megszokott tornaórák, amikre járok. más nem igazán.

VHB 2013.01.22. 19:33:39

@A Tyne folyó déli partja: Virgin Media esetében egy webformot kitöltesz és elintézve a költözés. Igaz, hogy felhívnak adategyeztetés miatt, de ez szvsz rendben van.

mojoking77 2013.01.22. 19:33:47

@Pepibubó: Huha.
A baj nem kicsi..
Bocsass meg, de pszcihiater latott mar? Nagyon komoly a baj.
Az egyetlen pozitivum, hogy most nem Fideszberenc milliomoscsemetenek allit be a hozzad hasonlo horda.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:34:51

@charlieharper: en sem tudom ontarioban mi van de ez a costco mindenhol van canadaban ( kartya mindenhol jo gondolom UK ban is jo lenne az enyem ) a legnagyobbak es jok .. a walmart is van mindenhol es egyre tobb boltjukban arulnak elemiszert is de azt kevesbe szeretik

zopilote 2013.01.22. 19:35:37

@charlieharper:
Azert en sem ismerem annyira Torontot, igaz 3x eltem ott, de csak rovid ideig: leghosszabb
1 ev volt, a tobbi par honap.

2013.01.22. 19:40:00

@montroyal: nem hiszem, ezt a costco UK allitotta ki. Kulon jogi egyseg.
A Walmart itt az Asdat tulajdonolja. Nincs Walmart nev alatt. Van viszont Best Buy, de nincs Future Shop.
A diy reszen, pedig a Home Base / B&Q nagyon messze van a Ronatol/Home Depottol, de azert javulgat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 19:43:39

@Pepibubó: kosz, kiakadva nem vagyok, de annyi valotlansagot olvasok, hogy neha szolnom kelll
es nem hazugsagra gondolok, hanem, hoghy nem ismerik milyen az elet itt, par lovoldozesbol kovetkeztetnek, meg mendemondakbol, meg a filmekbol
a hetkoznapi ember elete azert teljesen mas es a tobbseg normalisan el kis varosokban, farmokon stb.
es en nem vagyok elajulva, se visszakopkodo sem vagyok en szeretem a szul;ohazamat es buszke vagyok, hogy opt szulettem es szerencses, hogy aranylag boldog korszakban nottem fel otthon, de nekem mar ez a hazam idekot minden, es igen orulok, hogy igy alakult a sorsom
es cask bizom benne nem mindenki utalja otthon a rendszervaltas elott istenitett amerikat
/neha elkepeszto dolgokat kell megtudnom otthonrol hogyan is elek:)/
meg egyszer thx,. hogy megertettel

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 19:43:54

@pamut:

A cikkben egyes állami hivatalokról van szó, nem olyan intézményekről, melyek meghatároznak egy fővárost.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:44:36

@pamut: te, szólj már nekik, hogy akkor adják vissza nekem is, ilyen nekem is volt, de az én 100 fontomat simán megtartották, pedig kezdő voltam.

mojoking77 2013.01.22. 19:53:16

@hagyma: "..de annyi valotlansagot olvasok, hogy neha szolnom kelll.."..
I. Te mondtad, hogy le van zarva
II. Azt hiszem, eleg sok dolog lett ennek ellenere megbeszelve, es ugy gondolom, megertettuk egymas velemenyet. Ezek szerint tevedtem....
III. Te irtad, hogy eletedben nem jartal meg arra. Ezek utan foleg nem ertem az egeszet.
Biztos velem van a baj, amiert velemenyt merek nyilvanitani 1 honap ittlet utan. De azert orulok ,hogy valaki megsimogatta egy kicsit virtualisan a fejedet :)

ropile 2013.01.22. 20:00:22

Mo-on 1800 huf al keveset vallottam be egy evben, mert az osszeadasnal kihagytam valamit :)
Ezutan 2 honappal jott egy level az apehtol, majd elkoltottem 2 munkanapot a gbadamyi uton es valami formanyomtatvany kittesevel es kozel 5K befizetesevel ujra rendes allampolgar voltam.
Jelenleg ev elejen _megsaccolom_ mennyi lesz az idei bevetelem, amit a Finanzamt eloszt 4el es harom havinta a hatarido elott 2 hettel kuld egy postai levelt, hogyha esetleg elfelejtenem befizetni akkor emlekeztetnenek. Ha ennek ellenere elfelejtem ( mert megtortent mar :)) 2 hetre ra felhivnak, hogy hat csak kene fizetni, es 30 nap elteltevel kamatot szamitanak.
Egyszeruen emberkozelebbi a rendszer, a tarsadalom, az elet....

Reszemrol akkor koltozok Mo-ra "haza", ha a jelenleg ott elo suttyok elkoltoznek.

pamut 2013.01.22. 20:03:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A cikkben írt intézmények magyar megfelelői nyugodtan mehetnének nálunk is vidékre, vagy éppen a vidékfejlesztési minisztérium is mehetne vidékre. Nem tudom mit erőlködsz, semmilyen törvény nem tiltja, semmi nem köti ki hogy ez ne lehetne, viszont egy csomó előnye lenne... csak kötözködsz a semmire, kár hogy nincs jobb dolgod.

@A Tyne folyó déli partja:
oké, szóltam ;)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 20:04:47

@Spacecake: hehe:)@Thargoid: mi ez o2 mánia, hogy már második embernél olvasom? én is náluk vagyok, de otthon nincs net, vagy mi? miért pont ez hiányozna? koncertekre, musicalekre is lehet otthon menni, a kajáról meg annyit, hogy pl. kifli nincs, meg nagyon normális zsemle se, zsemlemorzsa se, és tejföl is csak nagyobb boltokban. meg szaloncukor sincs, meg piros arany se.@VHB: na, az is volt. megrendeltük előre, még mielőtt beköltöztünk volna. a beköltözés napjára, vagy az után eggyel rendeltük. megkaptuk a kulcsot, ott figyelt a cetli, hogy két nappal a megadott dátum előtt ott jártak bekötni a netet, de hát nem voltunk otthon...nem hát, mert még nem laktunk ott, nem véletlenül kértük az időpontot arra, amire kértük.

Rebarbaraa 2013.01.22. 20:27:46

@NIKI LAURA: Ne is menj vissza kulfoldre...uristen maradj ahol vagy! Akarhova is mennel, miattad a tobbi orszag fogadhatna a menekultaradatot ami miattad indulna meg az altalad valasztott orszagbol. En is reszben a hozzad hasonlok miatt megyek el :)
Inkabb az altalad emlitett pakisztani mint a hozzad hasonlok:D
Brrrrr vagom a centin a napokat mint anno a katonak:))

2013.01.22. 20:50:26

@Thargoid: Nem vagyok retail banking szakerto, de valamennyire tudom. Aki akarja, belejavit.
A leggyakrabban hasznaltat fogom leirni, kicsit leegyszerusitve. Tehat egy algoritmus:
- az eletkorod
- UK-ban szabaly, hogy regisztralva vagy az electoral registeren (minden evben kuldi a council, ott lehet ra jelentkezni)
- fizetesed es miota vagy alkalmazasban

Kulonbozo sulyozassal:
- credit history: ez hitelkartyakon, mortgage, personal loan, de meg szamlakon is (30-35% sulyozas szokott lenni). Ezt csak az utolso 7 evre szoktak altalaban nezni.
- mennyivel tartozol osszesen: ugyanezek, mint itt a credit historynal, de jelenlegi tartozas (megint 30-35% korul sulyozod)
- milyen regota van credit history-d (15% korul)
A maradek sulyozasban:
- mennyi uj hiteled van
- hitel tipusa

A fentiek alapjan kijon egy szam. A bank/hitelezo azt nezi, hogy ez a szam az o hatarerteke alatt vagy felett van. Ha felette van, kapsz hitelt/hitelkartyat... Ha nem, akkor nem. Attol fugg, hogy mennyivel vagy felette, hogy milyen ajanlatot kapsz hitelre es hogyan tudsz alkudozni, bar ez egyre ritkabban van.

Evente egyszer erdemes lehuzni egy credit report-ot sajat magadrol az Experiannal vagy a Credit Expertnel. Ugyanazt az algot hasznalja nagyjabbol mindketto. Sot sok hitelezo ceg ugyanezt hasznalja.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 21:23:49

@Rebarbaraa: nem vedeni akarom de csak azt irta mit lehet szeretni MO-on mert pl sokan visszakoltoznek nyugdijasok es semmi baj veluk nem kell miattuk mashova koltozni..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 21:23:57

@mojoking77: ne haragudj, ennel a valsznal, amit NEM NEKED irtam eszembe sem jutottal
az lenne a legkevesebb ha valaki szerint zsirosat eszunk es sosat, annal sokkal durvabb baromsagokat irnak sokfele
en cask megkerdeztem toled, mi itt a zsiros kaja?
de valasz nem volt
ez a virtualis fejsimogatas meg megint olyan szar es felesleges
/ mondjuk az teny akik ennyire utaljak amerikat en kuldenem haza a kovetkezo geppel, de ez mas kerdes/
es szolok megint en befejeztem es en NEM neked valaszoltam es NEM arrol amit irtal
az amerikautalat altalanos jelenseg otthon, mint ahogy a komplett amerikai nepesseg lehulyezese
tenyleg nem bannam ha akkor irnal ha szolok hozzad, mert ez nem tortent meg, az hogy magadra vetted, hat nem az en problemam

szaszo71(D) 2013.01.22. 21:24:12

@ropile: Igen, nekem is ez jutott eszembe, mikor olvastam a topikot. Otthon éjfélig nyitvatartanak a posták az adóbevallás utolsó napján, mert ha valaki 1 napot is késik, akkor jön a csekk. Itt meg tavaly nem tudtam elkészíteni a bevallást május 31-ig, ami a határidő, írtam egy pár sort, h. bocs, majd júliusban beadom. Beadtam, kicsit elszámoltam magam (a saját káromra), elküldték, h. akkor mért is kell kevesebbet befizetnem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 21:33:20

@charlieharper: Azert ez erdekes, igenyeltem volna egy amex credit kartyat, mindenben megfeleltem a felteteleknek, aztan megis ugy elutasitottak mint a sicc, kozben eddig minden credit checken atmentem mindenhol. Erdekes.
Bar azt is hallottam, hajlamosak arra tobb pontot adni, ha nem fizetsz pontosan, hiszen nekik abbol van igazan jo bevetel, ha kesel, es sok a kamat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 21:35:29

@szaszo71: itt azert nem eri meg kesni, de kb mostanaban jon a cegtol az adopapir
a kettonket kitoltom max 20 perc alatt es kuldom is online abban a masodpercben
raadasul aprilis 15 a hatarido, tehat ido, mint a tenger
meg megadom a bankszamlaszamomat ha kapok vissza, vagy kuldom a zsetont es az egesz elfelejtve
/OK, mi nem vallakozok vagyunk, nem kell sokat varialni/

2013.01.22. 21:41:58

@tildy:): Van mar mas hitelkartyad/personal loan-d? Be vagy jelentve az electorate-nel?

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 21:43:47

@hagyma: Legalabb NEHA ird csak-nak a cask-ot leccileccilecciii...

Pepibubó 2013.01.22. 21:44:07

@hagyma: "mondjuk az teny akik ennyire utaljak amerikat en kuldenem haza a kovetkezo geppel, de ez mas kerdes"

Zseniális, amit mondasz! Erről eszembe jutott egy régi, hasonló ötletem - tehát én is az vagyok :-)
mégpedig, hogy aki az USA-t szidja, lejárató propagandát folytat Amerika ellen, például Magyarországon, annak jól nézzék meg a beutazási engedélyét az amerikai hatóságok!

Sőt! Ha ennyire utálja az USA-t, ne is menjen oda, ne engedjék be! Logikus nem? A beutazás meg nem "állampolgári jog", hiszen más országok állampolgárairól van szó.

Kíváncsi lennék, milyen gyorsan visszafognák magukat, mennyire sokan szoknának le az USA szidásáról, sunyi mocskolásáról, ha veszélybe kerülne a sokat szapult Amerikába való utazásuk lehetősége!

Frőczy Sanyi 2013.01.22. 21:56:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " A kommunizmusnak vannak alapelvei, ha ezeket nem vallod egyszerre, nem vagy kommunista. "
Kornai? A klasszikus rendszer koherenciája egyértelmûen nem teljesül, ahogy már a Kádár rendszerben sem.

bpetya75 2013.01.22. 21:57:29

@Taxomükke:

:-D

Jó poén volt így elalvás előtt, köszönet érte ;-)

M. Péter 2013.01.22. 22:00:53

"Reklámmentes közszolgálati adások": Az érme másik oldala, hogy van a TV Licensing, amely havonta fenyegető leveleket ír minden címre, ahol nincs TV előfizetés, meg ellenőröket küldenek ki, akik megpróbálják elhitetni magukról, hogy ők hivatalos személyek. Volt már olyan eset, hogy egy ilyen ellenőrt betörőnek néztek, mert bemászott valaki kertjébe, hogy onnan jobban lássa, hogy van-e TV. A TV Licencingnek ki van adva a pénz beszedése, hogy ne a BBC hírnevét rontsa, hogy fenyegető leveleket ír a polgároknak. Szerintem inkább legyen reklám.

Nem vagyok elámulva a BBC-től, az Only Fools and Horses volt az utolsó jó műsora. A híres politikai semlegesség is megszűnt Blair alatt.

2013.01.22. 22:03:14

@M. Péter: Blairt utalom. Kerlek ne hozd fel. Nem tesz jot a vernyomasomnak. Neki koszonhetjuk ezt a nanny state-et.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:18:16

@Taxomükke: no problem
csak
csak csak
/a hetre a nehenya kkor renben van?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:24:03

@Pepibubó: nezd en nem akarok ebbe belemenni
sokfele ember van , itt is voltak akik, ahogy en feketen meloztak, es szidtak mindent es mindenkit, de a penz kellett, meg a kenyelem es ahogy a legkisebb eselyuk volt a legalizalasra ugrottak ra
na en nem vagyok senkinel kulonb, de sosem ocsaroltam amerikat
/se magyarorszagot jelzem/
embere valogatja
es tovabbra is mondom itt sincs kolbaszbol a kerites:)
sot itt nincs igazan
de aki kijon fogja be az arcat, mert itt keresi a kenyeret
persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak
van egy Holly nevezetu masodunokatesom, szinamerikai, volt hadseregben stb. szoval nem jott -ment, ot mar tiltottak le a facerol amiert es amit mondott Obamarol:)
az tetszett hogy Mary is total egyetert vele, csak O chicken:)

Pepibubó 2013.01.22. 22:34:21

@hagyma: "persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak"

Így van! Magyarként én sem "ócsárolom" a hazámat, amikor a hibáit emlegetem, hanem azt szeretném, ha javulna a helyzet!

Moszkuito 2013.01.22. 22:34:45

Szerintem ez nagyon szubjektív kérdés. Ha hazamennék, sokminden hiányozna, persze leginkább barátom és a barátok. Én itt találtam meg azt a helyet, ahol szívesen berendezkednék, mert tetszik a nyugodt város, szimpatikusak a visszafogott emberek, a természet és a hideg telek. Magyarországon a nyarat például sosem szerettem, és nem is mennék olyan helyre, ahol a hőmérséklet néha megközelíti a +30 °C-t...

De van olyan finn ismerősöm, aki most cserediák Magyarországon, nagyon élvezi, és bizony szívesen maradna. Kint tartózkodása idején sok hiányosságot fedezett fel Finnországban, ami Magyarországon megvan.
Tehát ki, hol érzi jól magát. Ez emberfüggő, egy hely nem biztos, hogy rossz azért, amiért te ott nem tudsz boldogulni, vagy nem jössz ki az emberekkel. Más lehet, hogy boldogul, lehet ott érzi magát otthon. És Magyarországnak igenis vannak jó oldalai is. Ha nem éreztem volna Finnországban ennyire jól magam, biztos nem jöttem volna ki még egyszer au pairkedni, csak azért, hogy majd egyszer csomót kaszáljak (fordítóként dolgoztam az egyetem mellett és a munka + ösztöndíj elég jó megélhetést biztosított, összehasonlítva a mostani munkahelyemmel). De szeretek itt lenni, szeretem ezt csinálni, elég jól sikerült beilleszkednem - és nyártól részmunkaidős állást találnom, ami mellett folytathatom itteni tanulmányaimat. Így nekem itt bejött, otthon meg állandó problémám volt a tömeggel, néhány "ismerősöm" állandó kicsinyeskedésével, panaszkodásával, stb. De, mint már említettem, mást meg pont Szeged pörgő élete fogta meg, az emberek közvetlensége, és hasonlók.

Tehát összefoglalva nehéz a kérdés és sok a vélemény, de tökéletes hely nincs a világon. Persze, sok mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy a Nyugat-Európaik élnek, de ez úgysem kivitelezhető :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:36:36

@Moszkuito: es meg egy olyan kis orszgaban mint magyarorszag is micsoda kulonbseg van Sopron es mateszalka kozott....

2013.01.22. 22:45:37

Huh, érdemes volt elolvasni a hozzászólásokat. :)

2013.01.22. 22:49:30

@Moszkuito: "Persze, sok mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy a Nyugat-Európaik élnek, de ez úgysem kivitelezhető."

Ha nem is ny-európa, de azért a közelebbi jobban álló országokat lehetne hozni. Példát lehetne venni például a sok mélymagyar gyökér által szidott szlovákokról, már ami az államadósságot, meg a gdp-t érinti.

River_Of_No_Return 2013.01.22. 22:56:30

@hagyma:
‘de aki kijon fogja be az arcat, mert itt keresi a kenyeret
persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak’

Miért ne mondhatná el a negatív véleményét bárki USA-ról? Azért van ez a blog, hogy mindenki elmondhassa a tapasztalatait, a többiek meg reagálnak rá. Majd, ha mojoking itt lesz hosszabb ideig, és eljut több helyre is, akkor árnyaltabb lesz a véleménye. Tudom, hogy nem csak róla van most szó, de az ő véleménye indította el ezt a beszélgetést.

Nem csodálkozom, hogy nem tetszik neki New York, én még soha nem jártam ott, de ismerek pár embert, aki onnan költözött délre. Egyik barátom úgy fogalmazott, hogy azért költözött el, mert nem szerette azt az embert, akivé New Yorkban vált. (Persze, aki szeret ott élni, az nyilván nem költözik el, és nem fogja nekem Texasban elmondani a negatív véleményét.)

Remélem, lesz mojokingnek lehetősége olyan államba is eljutni, ahol az ’átlag amerikai nem tahó’!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 23:00:08

@charlieharper: Be vagyok jelentve electoral votera, personal loanom nincs, csak planned overdraft-om.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 23:01:24

@kalandortexasi: ha itt dolgozik valaki es itt keresi a penzt es a dollar jo, akkor alkalmazkodjon, vagy huzzon haza

M. Péter 2013.01.22. 23:08:53

@danialves: Az ügyfélszolgálat legyen ott ahol, az ügyfélnek kényelmes, de a többi munkát lehet másutt is végezni. Magába a minisztériumba amúgy is elég kevesen járnak.

Egyébként az Egyesült Királyság is elég centralizált. Az a néhány dolog, ami Londonon kívül van, az kivétel, nem szabály.

Rebarbaraa 2013.01.22. 23:33:00

@montroyal: Az alabbiakban elemzem a Niki hozzaszolasat:
"Mi hiányozna,ha újra külföldön élnék?!

"-TV2 tények,,RTL Fókusz,MTV1 kékfény!(neten sz@r)"

E ket csatorna nagyreszt televan szennyel.

"-saját nyelven jobb pereskedni mindenkivel."

Ha pereskedni kell akkor mindegy milyen nyelven, mar rossz.

"-Auchanba a francia pástétom,a Litván lazac(most akcios)"

Kinn az itthoni akcios ar a normal...na most gondold el azt akciozva....:P

"-saját rönkház a saját pitipézé vett erdő közepén,pitipézé
áfa-nélkül felépitve,ahová a postás kötelezően kihozza már a levelet,és nem kell paki-indi-feka hármassal osztozni."

Klassz az elherdalt foldhoz olcson hozzajutni, holott tudja, hogy lopas kiarusitani az orszag ertekeit. Lop mikor nem fizeti meg az afat, holott tudja, hogy az az allamkasszaba megy. Rassziszta, idegengyulolo.

"-körzeti megbizott(am),aki ha nem látja senki,üti a romákat!"

Na igen, itt megteheti, egy korrupt nyomorult kozalkalmazott, hogy eroszakosan viselkedjen, mert nincs olyan retorzio ami 'hetediziglen' megbelyegezne!

"-Sanyi kamionos barátom,aki majd feléé lengedi a gázolajat céges "M.A.N"-ból!"

Megint csak a lopas, a masok ertekeinek eltulajdonitasa. Masok megkarositasa.

-számla-igy áfa-nélküli vállalkozók,akikkel okosba megoldottunk mindent,az autószereléstől a lakásfelujitásig.Mindenki JÓL JÁRT!!

Na ezert nem csokkent az allam a terheiken, mert tudja, hogy ugyis lopnak.

"-Az okosba megoldott Rigó utcai nyelvvizsgám,amit megoldottunk egy dublörrel,és egy fényképcserés személyivel!"

En ezt csak szegenysegi bizonyitvanynak neveznem. Mindket ertelemben.

"-Pécsi népművelő diplomám,amiért be se kellett járnom,!
Hirtelen ennyi."

Na ezert lesz ertektelen a diplomad.

Nos montroyal...akarod ot meg vedeni? Ha szivedre teszed a kezed, egyet tudsz erteni? Neked is hianyoznanak ezek a mocskok amiket o felsorolt?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 23:35:34

@M. Péter: Jó, a posztoló jogosítvány kiadásáról meg nyugdíjról írt, ezek miatt az eléggé sokszor be kell járni. (Mmint ahhoz képest, ahányszor az embernek egy minisztériumban dolga van)
De ha tényleg centralizált mégis a rendszer, akkor meg nincs értelme erről beszélnünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 00:10:45

azt hiszem akaratlanul is nagyon belevalasztottam, pedig tenyleg cask Cseh Tamast akartam

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:24:11

@Pepibubó: azert lehet nem szeretni az USA-t a vilag csendoret . nekem nem kell beutazas es kocsival 1 ora alatt a hatarnal vagyok regebben telenkent floridaba jartam csak 9/11 ota nem megyek tobbet ... magan tiltakozasom ami tudom semmit nem tesz de $1 nem koltok ott hogy azon a penzen embereket oljenek .. tudom nevetseges de pacifista vagyok es mindenkinek joga van az elethez es senkinek nincs joga elvenni a masiket .... semmelyik oldalon semmilyen isten neveben... lehet ezen vitatkozni de ez a szemelyes velemenyem..

bobsys 2013.01.23. 00:24:19

@hagyma: meg hozzatennem, hogy beszeljen angolul

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 00:29:22

@NA YA!: "Az is érdekes lenne, hogy a hazánkban élő külföldieknek mi hiányozna innen! Lehet, hogy rövid lenne a lista!:x"

Ez egy erdekes dolog, es szerintem azoknak a -sokszor pesszimista, vagy megkeseredett - embereknek, akik nem tesznek mast, csak panaszkodnak Mo-n, erdemes lenne tanulniuk pl. kulfoldiektol, akik egesz maskepp latjak kis orszagunkat:) (most tekintsunk el a penztol, mint "hangulatfokozo", v. hangulatronto eszkoztol). Erdemes beleolvasni ebbe a blogba, amelyet egy expat amerikai ir bp-i tapasztalatairol. Nekem kifejezetten szivmelengeto volt olvasni, ahogy racsodalkozik a forralt bor finom izere, egy teli furdozesre a Szechenyi gozolgo vizeben, es meg sorolhatnam. Ezek az apro dolgok mind hozzajarulhatnak ahhoz, hogy ne mindig sotet szemuvegen keresztul nezzuk a vilagot, hanem meg tudjuk latni az apro oromoket (azt hiszem, Bpetya is megfogalmazott valami hasonlot). anamericaninbudapest.com/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 00:42:35

@bobsys: bizonyos teruleteken siman meg lehet elni spanyollal is

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 00:46:41

@hagyma: mi a zsiros?
a steak?"
:) az nem, inkabb a donut es tarsai:) legrosszabb kombinacio, zsir es cukor egyutt:)) egyebkent sok emberben el a sztereotipia a dagadt amerikaiakrol, akik hamburgert es sult krumplit esznek allandoan. Sok altalanositashoz hasonloan ez sem teljesen igaz. Ha akarod, itt aztan olyan egeszsegesen taplalkozhatsz, hogy 100 evig is elelhetsz (ha csak ezen mulna:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:47:50

@Rebarbaraa: ok amit o ironikusan kiemet talan ezek az okok miatt nem koltoznek vissza csak kemenynek talaltam az elozo leteremtesedet talan mivel en tavol vagyok mindentol

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:55:55

@hagyma: floridaban ha lattak az angolom nem volt a csucson rogton atvaltottak spanyolra ..vamos a la playa .. ja es sort is tudok kerni..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 01:09:08

@Zsuzsi65: donutsot szinte sosem eszem, bar azt sem tartanam rettenetesen zsirosnak, foleg nem etteremben
az amerikaiak szinte nem hasznalnak zsirt, es kover husokat, azert lepodtem meg
zsiros kenyertol a szomszedom hanyingert kapott pl
szinte kizarolag olajat hasznalnak es favoritok, csirke pulyka, marha igazan nem mondhatoak zsiros eteleknek
meg a bacont is szinte csipszre sutik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 01:11:20

@montroyal: floridaban voltam olyan boltban, ahol a "hangos" alapbol spanyolul beszelt
ez itt a masodik nyelv nincs is mit rajta csodalkozni, ha belegondolunk a tortenelembe

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 01:51:29

@hagyma: "donutsot szinte sosem eszem, bar azt sem tartanam rettenetesen zsirosnak, foleg nem etteremben"

Nem kell mindent magadra erteni ;)))))) csak ugy altalanossagban, tudod:)))

"az amerikaiak szinte nem hasznalnak zsirt, es kover husokat, azert lepodtem meg"

azt a fajta zsirt, amit mi, valoban nem:) es tenyleg gusztustalan nekik:) de a French fries azert nem mondhato egy dietas etelnek:)))

" szinte kizarolag olajat hasznalnak es favoritok, csirke pulyka, marha igazan nem mondhatoak zsiros eteleknek" - ezek valoban nem, szeintem a problema egyreszt a mennyisegekkel van (lehet), masreszt a mertektelen nassolassal (mar aki). Amikor nincs tv-zes, mozizas v. egyeb program anelkul, hogy ne tomnenek valamit a szajukba:) (az olvasztott vajjal nyakonontott popcorn sem egy fogyokuras etel:) De ahgoy irtam is, az egeszseges taplalkozasra boven van jo pelda, es lehetoseg. Pl. nekem az nagyon tetszik, hogy tobb friss salalat esznek, mint a magyarok nagy tobbsege.

zopilote 2013.01.23. 02:12:14

@hagyma:
Ha mar a zenenel tartunk: szerintem az egyik legszebb dal a kivandorlasrol
" The Across The Borderline " cimu
www.youtube.com/watch?v=S-IZmcY5gqo

dobcucc22 2013.01.23. 06:26:48

ami hianyozna ha hazakoltoznek:

-nyugalom, csend, tisztasag
-az agresszio szinte teljes hianya
-valosziuleg a vilag legjobb kiszolgalasa mindenutt
-convinience store-ok
-kanjik latvanya mindenutt
-a kaja (friss sushi, japan curry, yakiniku)
-rendes zold tea
-a LANYOK
-elvezni, hogy itt kulfoldi vagyok, es ettol egy kicsit kulonleges
-mas kulfoldiekkel rohogni az orszag hulyesegein
-normalis fizetesek (nekem meg csak osztondij, de nemsokara)
-mindenki kedvessege, ami reszben mu, de nem erdekel, jol esik
-tomegkozlekedes, meg hogy lehet biciklizni mindenhova
-akarmikor akarhol setalgatas, szinte maximalis kozbiztonsag
-az egesz orszag feelingje

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.23. 07:36:26

Van abban valami báj, amikor a külhonba szaladt magyar azt kifogásolja, hogy NY, London a sok külfölditől már olyan, mint a pöcegödör.

Aki egyszerre tud örülni annak, hogy nem kell itthon a hajléktalanokat, koldusokat, cigányokat kerülgetnie, és annak, hogy Angliában kedvesek egymással az emberek és segítőkészek, és nem néznek ki maguk közül.

Azt hiszem, hogy ha én máshol élnék, ezeket a magyarokat nem hoznám szívesen haza magammal. És itthonról sem hiányoznak.
(Akinek inge, vegye magára.)

Bicikliző medve 2013.01.23. 07:56:28

@Thargoid: Kösz az infót, ez így egész jól hangzik. Nem tudom ,hozzánk el fog-e jutni valaha a credit history.

lüke 2013.01.23. 08:17:36

csak ez ?
annyi hiány van még ezenkivül, pl.még az NHS is hiányozna

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.23. 08:32:25

@ċsirke72: egyelőre nincs meg hozzá a megfelelő törvényi háttér, hogy ilyen cégek alakuljanak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 09:33:34

@Frőczy Sanyi:

Az alapelvek teljesültek egészen a rendszer bukásáig.

VHB 2013.01.23. 10:37:26

@Negyvenértelmiségi: Dehogyisnem vagy célcsoport. Feltételezem, hogy csak azért, mert nem vagy mozgássérült, még nem kérdőjelezed meg a mozgássérült parkolók létjogosultságát.

SECI 2013.01.23. 11:29:49

Talan meg senki sem irta: 50 eves kor felett is van eselyed allast kapni

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.23. 11:49:44

Kicsit megkésve, mert tegnap nem volt időm:
Szóval, hogy ha Magyarországra költöznék, mi hiányozna:
1./ Az egyén szabadsága (nagyon sokrétű ez a dolog, én az élet minden területére értettem)
2./ Az egyén önállósága (szintén az élet minden területén)
3./ A rosszindulat teljes hiánya
4./ Segítőkézség mások felé (buszon, autóval, magánéletben, és mindenhol)
5./ Öregekről, elesettekről való TÉNYLEGES gondoskodás
6./ Tényleg minőségi élelmiszerek, abszolút megfizethető áron (nevezhetjük akár BIO-nak is, de itt a minősítéssel nem nagyon törődnek, viszont utánajárható könnyen az adott élelmiszer eredete máshogyan)
7./ A munkával töltött idő rugalmassága (itt mindenki ráér mindenre, mégis el van intézve minden, igaz, hogy minden az utolsó pillanatban :))
8./ Kiszámítható, és egyszerű törvények, és hivatali ügyintézés, valamint az, hogy a hivatalos szervekben dolgozók (hivatalnokok, de akár a közúti rendőr is) engem VEVŐ-nek tekintsenek, hiszen ténylegesen az is vagyok (azért fizetek ugyanis adót, hogy ők MIATTAM dolgozzanak, és nem azért, hogy engem egrecéroztassanak)

Hirtelen ennyi jutott az eszembe Albániáról, és Magyarországról.

Ami itt hiányzik Magyarországról, és úgy kell megoldanom, hogy idejöjjenek:
1./ Rokonok-barátok :)
2./ Rendes savanyúkáposzta (nem az ecetbe eltett, hanem a savanyított)
3./ Néha kell egy kis rendes szalonna, némely ételnek jó ízt ad, ha a feleségem olyan ételt főz (itt olyan nincs, mert disznót sem vágnak, a húsboltban is csak malachúst lehet kapni, az meg még kicsi, nincs szalonnája, itt az öreg állatok mennek a felvágottakba, meg a konzervekbe, de nem egyből a húsboltokba)
4./ Rendes, őrölt pirospaprika (házi)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.23. 12:07:59

nem a kedvencem a trópusok, a szubtrópusok sokkal jobban bejöttek (tavasz-ősz kellemes 25-30 fokok, 3-3 hónapig, ok a nyár meg a tél szívás), de nekem már hiányozna a meleg, nem bírnék ki még egy telet szerintem (egészségileg, idegileg, sehogy).
a fizetésem és az általa biztosított életszínvonal, na az nagyon.
a főnökeim, életemben először végre egyik főnök se baszogat (vagy olyan finoman csinálja, hogy nekem nem tűnik fel, hogy mindjárt ki leszek fúrva).
az emberek szelídsége és kedvessége (ok, kivéve a szomszédot, aki azt mondta befizeti a számlámat, aztán lenyúlta a pénzem, engem meg majdnem kikapcsolt a vjzművek, egy olyan nyelven, ahol még a számokat se tudom elolvasni, de ez volt az egyetlen rossz élmény eddig)
iskolabusz megy :( úgyhogy ennyi.

lüke 2013.01.23. 13:24:07

@SECI:
ha tudsz 60 felett is

A Tyne folyó déli partja 2013.01.23. 19:03:30

@M. Péter: azon kívül, se oda, se a többire nem kell személyesen megjelenned. általában. mondjuk, azt nem tudom, hogy pl. új személyit tudnék-e itt csináltatni, mert magyar konzulátus bizony csak Londonban van,és az nekem nem két perc, és két fillér, míg leugrom oda.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.24. 03:03:34

ami még eszembe jutott: filmek, sorozatok, NatGeo angolul megy, egész évben friss gyümölcsök és zöldségek, az igazi tejből készült tej meg joghurt (joghurtmániás lettem), ünnepek, fesztiválok és mindenféle munkaszüneti napok, elég sok (nemcsak bezárkózós ünnepek vannak, hanem igazi közösségi események), az, hogy nem értem a reklámokat, óriásplakátokat, karattyoló tömeget, és ezért nem is tudom felbosszantani magam ezeken.

VHB 2013.01.24. 12:41:09

@Chang Yai: Nem kötözködésképpen írom, de a TV-t illetően, egyfelől ott van az internet másrészt, ha valaki angol csatornákra vágyik, akkor egy parabola kérdése az egész.

Freesat
www.freesat.co.uk/what-you-get/our-channels

Vételkörzet
www.eutelsat.com/satellites/EUTELSAT-28A-coverage.html#

DieNanny CH 2013.01.24. 19:41:18

@nigara:
Nekem nem... :-( Segítesz?

DieNanny CH 2013.01.24. 19:43:15

@nigara:
Ja, közben továbbolvastam és Petya megvilágosított.

DieNanny CH 2013.01.24. 20:01:45

@chocco channel:
"Megvarta amig bemegyek az ajton es infarktust kapok:-))"

Ezen felnevettem, pedig a történeteid horrorisztikusak. Én is nagyon félek kutyáktól, egyszer Ausztriában az erdőben sétáltam, órák óta sehol senki, egyszer csak az egyik kanyar után szembetalálkoztam egy rohanó kutyával. FELÉM rohant, de mellettem el, hogy majdnem elvitt a szele. 1 perccel később jött rohanva a gazdája is - ő valóban futó volt, a jellegzetes biciklisgatya, meg póló, meg ilyenek, és mikor mellém ért, megkérdezte, megijedtem-e a kutyától. Mivel még bénult voltam, csak bólintottam, erre őszintén bocsánatot kért és futott tovább.
Na, Ausztriában ez is jó, hogy ettől eltekintve, sohasem féltem a legsűrűbb, legkihaltabb erdőben sem. Mo-on egyedül még sohasem voltam erdőben.

DieNanny CH 2013.01.24. 20:07:02

@Nordstjernen:
"meglepodok, ha kutyat hallok ugatni"

Hát, igen. Svájci sógoromnak anno volt egy 8 éves golden Retriver-e. Kocsival jöttek Mo-ra húgommal, elhozták a kutyát is. Első este csöndben van. 2. este 1 ugatás. Harmadik este végig ugatott - hiába, az utca összes kutyája őt tanította... Sógorom csak lesett, hogy: Jé, ez a kutya tud ugatni??? Kölyökkora óta ismerte...

DieNanny CH 2013.01.24. 20:36:34

@NA YA!:
Ehhez találtam egy - igaz, német nyelvű - fórumot. Mo-ra költözöttek osztják meg egymással tapasztalataikat.
(Egyik sem anyázza a másikat, hogy miért hagyta el a szülőhazáját)

DieNanny CH 2013.01.24. 20:44:56

És íme, egy vélemény a fenti blogból:
"Ich habe lange Zeit mich im Land unwohl gefühlt,die Landschaft und meinen Grund aber heiß geliebt.Nach einiger Zeit versteht man besser,warum Dies oder Jenes nicht so läuft.Die Besten sind schon lange aus dem Land gegangen,und der Egoismus und die Angst lähmen die Gebliebenen.Gemeinsam etwas zu bewegen,fällt schwer.Aber die Hoffnung stirbt zuletzt.Ich finde aber zb.super,wie sich Kaposvar entwickelt,wie ich hörte,haben sie dort einen engagierten Bürgermeister.Manchmal muss eben ein Einzelner die Dinge in die Hand nehmen,dann geht schon was.Meine Nachbarn sind Holländer,und so super ist der Kontakt auch nicht,wie ich mir das vorstellen könnte.Also ich rate nur dieses wunderbare Land zu erleben und seine Ursprünglichkeit mit allen Facetten."
Az egyik mondatot lefordítom:
"A jobbak már elmentek az országból, az egoizmus és félelem pedig megbénítják az ittmaradottakat. Valamit EGYÜTT megtenni, nagyon nehéz."

Ismerős gondolatok.

NA YA! 2013.01.24. 21:06:27

@DieNanny: köszi, de már anyám se tanulta meg a németet, én meg tudok pár nyelvet, csak azt nem!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.25. 02:37:47

@VHB: most hogy mondod, eddig még nem hallottam erről az internet dologról....
vagy esetleg valami okom van rá, hogy nem szeretek netről tévézni.

VHB 2013.01.26. 05:18:06

@Chang Yai: Látom a jóindulat megvan. Azt írtad eredetileg, hogy hiányozna az angol nyelvű tv adás. Erre írtam, hogy nem lehetetlen, hiszen van net, DE UGYANAKKOR, NEM MELLRSLEG, ÉS egy egyszerű parabola is gyógyír e fájdalomra.

bean 2013.01.30. 17:13:27

Small claims court. Itt British Columbiában a max. 25e dolláros ügyeket olcsón gyorsan intézi ez a fajta bíróság, és hát lássuk be, hacsak nem lakás a téma, problémáink legnagyobb része ilyen. Összességében, működő igazságszolgáltatás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása