oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 22. 06:55,  Ez hiányozna, ha hazaköltöznék 374 komment

2013. január 22. 06:55 Határátkelő

Ez hiányozna, ha hazaköltöznék

Új sorozaton kezdtem gondolkodni, méghozzá mai szerzőnk, Balázs ötlete nyomán. Elég sokat halljuk mostanság mindenféle hivatalos helyekről, hogy szeretnék hazacsábítani a külföldön élő és dolgozó magyarokat. Emellett sokan sokszor megjegyezték már, hogy ha mindenki elmegy, aki más hozzáállású országot szeretne, akkor ki (és mi...) marad itt. Így aztán arra gondoltam, mi lenne, ha megírnátok, mi hiányozna a kinti életetekből, ha hazaköltöznétek, illetve mi az, amit feltétlenül hazahoznátok (nem csak feltétlenül anyagi javakra gondolok, sőt, elsősorban nem azokra). A játék kedvéért nem ér azt mondani, hogy nem jössz haza, illetve nyugodtan írjanak azok is, akik Magyarországon élnek, hogy ők mit látnának szívesen.

Ferihegy reptér.jpg

„Pár barátom közelít a kitűzött céljaikhoz. Szorgos és kemény munkával összespóroltak egy vidéki (megyeszékhely) lakásra valót, berendezve és most már csak egy újszerű, pár éves kocsira való van hátra, Ez még egy, esetleg másfél kint (Angliában) töltött évet jelent nekik. Legutóbb arról beszélgettünk, hogy mi fog nagyon hiányozni Magyarországon.

Autósélet

A szakmámból is adódóan ezzel találkozom sokat, úgyhogy ezzel is kezdeném. Rögtön például az ingyenes átírással és új forgalmival, tulajdonképpen az egész ügymenettel.

Ez kb. úgy néz ki, hogy elmész a kiszemelt autóért, kifizeted, kitöltesz egy papírt (V5C - a forgalmi maga) kettétépitek, a baloldal a tiéd, a jobb az eladóé. Az eladó megtartja a saját részét, te a tiédet feladod postán. Körülbelül egy hónapon belül érkezik a nevedre az új forgalmi, valamint az eladónak értesítés, hogy már nem az ő nevén a gép. Ha ez utóbbi nem érkezne meg az eladóhoz, akkor fogja a saját részét és az alapján írják le a nevéről, rakják át a tiédre és büntetnek meg.

Gépjárműadatok lekérdezhetősége. Vásárláskor állandó probléma Magyarországon, hogy a kinézett használt autó adatai mennyire fedik a valóságot. Itt 20 fontért választ kapsz arra, mennyit futott az autó, volt-e totálkáros vagy biztosító vette-e gazdasági totálkárra, lopott vagy körözés alatt van, terhelt-e hitellel, stb. Harminc fontért már három rendszámot kérdezhetsz le. (Magyarországi horrorsztorik itt.)

Időszakos buszsáv

Ez magáért beszél, lásd az alábbi, a Google Earth-ön talált képen.

Buszsáv Google Earth.jpg

Ügymenet, elintéznivalók

Internetes ügyintézés

Kezdjük ott, hogy – bár Magyarország lassan zárkózik fel – Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten.

Legyen az gázóraállás bediktálása, szolgáltató-váltás, sérült kuka helyett új igénylése, lakcímváltozás, postai levelek átirányítása stb. Szinte az a gyanús, amit így nem lehet elintézni. Mottó: "ami nem kínai, az hamisítvány"

Ügyfélbarát hozzáállás

Egyik ismerősöm egyéni vállalkozóként nem adott be valami papírt határidőre. Megbüntették 100 fontra. Elküldte a papírt, befizette a pénzt. Egy hónappal később értesítették, hogy itt a pénz vissza és legközelebb figyeljen oda a határidőkre.

A híres Oyster-kártya

Használható gyűjtőjegyként előre feltöltött összeggel vagy bérletként is. Valami mocorog ez ügyben Budapesten is, bár ez nem egy egész rendszer, csak valami gyertyafény az alagútban.

Bankolás

Ez egy nagyon könnyen megszokható valami. A betéti számlavezetés teljesen ingyenes. A készpénzfelvét idegen ATM-ből is ingyenes, mi több az egyenleg lekérdezhető.

Hitelkártyáknál létezik az úgynevezett balance transfer intézménye. Ez kb. annyit tesz, hogy a kártyával más hitelkártya adósságot kiválthatsz némi kezelési költség fejében, de 0% kamatra általában 12-18 hónap időtartamra.

Például szeretnél venni egy lapos tévét, ami ezer egységbe kerül, de ennyid egybe nincs rá. Semmi gond, elmész a boltba, megveszed egy meglévő hitelkártyával.

Utána megigényeled az új kártyádat és az eredeti tartozást átküldöd az újra. A kezelési költség 3-5% között mozog. Ennyi a kamat gyakorlatilag és cserébe 12-18 hónap alatt a neked tetsző ütemezésben törleszthetsz.

Létezik ugyanez money transfer néven is. Ebben az esetben a betéti számládra küldhetsz pénzt. Ez akkor jó, ha a dolog vagy szolgáltatás nem fizethető kártyával. Ilyen lehet mondjuk magánszemélytől használtautó, vagy gázszerelőtől javítás, szerelés. Otthon pont rossz irányba mennek a dolgok, úgy értesültem, hogy bizonyos bankok a kártyás vásárlások után is számítanak valami költséget.

Reklámmentes közszolgálati adások

Ennek az ára az állami dotáció mellett az úgynevezett tv üzemben tartói díj, eredetiben a TV Licence. Minden háztartásnak kell fizetnie, ha élő tévéműsor vételére alkalmas készüléket üzemeltet. Tehát ha azt mondod, hogy bár van TV készüléked, de arra csak egy DVD van kötve, akkor nem kell fizetned. Kb. 145 font egy évre, de fizetheted akár hetente is.

Valamikor a Bokros-csomag környékén, ha nem tévedek, volt ilyesmi otthon is, de reklámok is maradtak. (A Medgyessy-kormány törölte el – Határátkelő) Szóval ez megfontolandó lenne szerintem. A TV-díj jelenti a teljes bevétel 82%-át, míg a közvetlen állami dotáció mértéke csak 6,4%.

Kormányhivatalok vidéken is

Nagyon tetszik, hogy a kormányzat nem London-központú. DVLA (a jogosítványokat kiadó hivatal) Swansea-ben van, a DWP (a munkaügyi és nyugdíjintézet) Leedsben, de van Blackpoolban, Newcastle upon Tyne-ban, Warringtonban és Sheffieldben is, stb.

Szóval miért is ne lehetne szétdobálni a minisztériumokat a megyeszékhelyekre? Vagy létrehozni egy kormányzati negyedet, de nem a Nyugati pályaudvarnál, hanem mondjuk Tótkomlóson zöldmezősként. A felszabaduló épületek kiadásából vagy eladásából, valamint az elért spórolásból biztosan kitermelhető lenne.

Zéró tolerancia az erőszak ellen

Áruházakban, kórházakban, postán lehet találkozni ilyen útmutatókkal, melyek határozottan leszögezik, hogy nem tűrik a személyzettel szembeni erőszakos fellépést („Our staff have the right to work in a safe environment without fearing they will be the victim of YOUR violence and aggression.").

Mindemellett határozottan leszögezik azt is, hogy amennyiben valaki szóban vagy fizikailag megfenyegeti a munkatársakat, akkor nem kötelesek kiszolgálni vagy ellátni („REMEMBER we can REFUSE to treat you!"), végső esetben pedig eltávolíttathatják az épületből, értesíthetik a rendőrséget és eljárás alá vonhatják.

Otthon sem lenne utolsó ehhez hasonló üzenet, illetve a fellépés a kötekedőkkel szemben. A fenti egy kórházi verzió, treat (ellátni) helyett serve (kiszolgálni) van az egyéb helyeken."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265033658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 18:50:45

a varosi szolgaltatasok a csaladoknak keruletenkent akar gyalog is elerheto
- 2-3 uszoda (nyitot tobbnyire de zart is van telen)
- sportpalyak tenisz foci baseball etc
arenak (korcsolya palya nyitott zart
- kulturalis kozpontok konyvtarak
-szinte allando kulombozo festivalok felvonulasok paradek jazz snow, lumiere , etelek, orszagok ,evszakok stb festivalja,

legtobb ingyenes v minimalis belepo neha kartya amit ingyen kapsz ha bizonyitod a keruletbe laksz

zopilote 2013.01.22. 18:52:25

@Whave:
Jopofak, jopofak, de amikor a mosomedvek reggelre minden kukat felnyitnak, a mokusok
pedig a padlasterben osszeragnak mindet, az kellemetlen tud lenni. Arrol nem is beszelve,
amikor a cougar bemegy az udvarra es megprobalja a kisgyereket elrabolni. Es a millio
vadliba a varosi parkokat elvezhetetlenne teszi, a hodok meg osszeragnak minden fat. Et -
tol fuggetlenul imadom a hodokat, egy idoben minden este kijartunk az exemmel hodokat
nezni es etetni almaval a belvarost keresztulszelo folyohoz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 18:52:58

@Thargoid: nem a classic hitelkártyáról beszélünk, hanem arról, ami 18 hónapig ingyenes.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 18:55:11

@VHB: tehát ahogy előbb kérdeztem, vagyis bankot váltasz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 18:56:34

@Pepibubó:

"amit a magyar sajtóban a kommunisták művelnek. Merthogy a magyar média az ő kezükben van. Olyan Nyugat- és Amerika-ellenes propaganda folyik, amilyen már a kádárdiktatúra utolsó két évtizedében már elképzelhetetlen lett volna."

Valamit nagyon benéztél itt.

Eleve mit értesz "kommunista" alatt, ezt először tisztázni kellene. Mert ha a szó valódi értelmét nézed, ma Magyarországon nagyon kevés a kommunista, s a médiák 1 %-a sincs a kezükben.

Ha meg a "kommunista" szót amolyan általános szitokszóként használod, akkor meg tudni kell, hogy te éppen kit szidsz.

A nagyobbik fiam a rendszerváltozás idején 2-3 éves volt. Hallotta a politikai vitákat, de persze nem értette, de azért a szavakat megjegyezte. Egyszer a nagyapjával kimentek sétálni, meglátott egy kirakatban egy piros tűzoltóautót, s követelte, hogy a nagyapja azonnal vegye meg neki. A nagyapa meg nem vette meg. Erre a gyerek sírni kezdett és rákiabált a nagyapjára "te büdös kommunista vagy!". Persze aztán az összes közelben lévő ember röhögött percekig ezen.

2013.01.22. 19:03:10

@zopilote: oakvilleben, ON, tul sok volt a vadliba, ugyhogy fogamzasgtlot adtak a madaraknak tulszaporodas ellen.
Errol a cougar dologrol nem hallottam. Nalunk coyotteek voltak. Az udvarban kinthagyott kutyakra mentek ra.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:03:17

nagykereskedelmi aruhazak... ahova kartya kell.. tudom otthon is van metro stb csakhogy itt nem kell vallakozonak lenni vagy allami dolgozonak. regen igy volt de birosagra mentek kozos perben es disscriminacio ellen vesztet a vallalat(club costco) es most mindenki kaphat kartyat a segelyesek is

2013.01.22. 19:04:39

@montroyal: costco UK-ban is csak vallalkozok, tanarik, stb kap kartyat. Vagy ahol a ceg ajanlja. UK-ban szerintem a legjobb bolt az ovek.

2013.01.22. 19:06:52

@montroyal: " 2-3 uszoda (nyitot tobbnyire de zart is van telen".
Kellemes lehet a montreali telen.

2013.01.22. 19:13:01

@Thargoid: a credit scoreodat az Experian-on barmikor megnezheted.
Ha kiertunk az alagutas reszbol leirom a kiszamitast es, hogy mi szamit.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:13:43

@charlieharper: igen a costco jo par eve azota hogy bepereltek canadaban mindenkinek koteles kartyat adni ( azelott vallalkozok es allami dolgozok kaptak)
igen ma -32 van de nehol -40 alatt a windchild factorral a kinti uszodak csak az iskola szunetben nyaron vannak nyitva

Thargoid 2013.01.22. 19:13:43

@Babette_: A hitelkártyáid itt Angliában általában nem a számlavezető bankodtól, vagy nem csak attól vannak, ezért bankot nem valószínű, hogy váltasz, ha csak nincs vele valami bajod.
A kártyahasználat nagyjából egységes, teljesen mindegy, hogy 0%-os balance transferről vagy másfajta kártyáról beszélünk, ami változik bankonként az a kamat és az extra szolgáltatások amiket kapsz.

Thargoid 2013.01.22. 19:15:57

@charlieharper: hmm... itt a cougar más jelent, de ahogy elnéztem a Cougar Town-t ott is van más jelentése :)

Thargoid 2013.01.22. 19:17:31

@charlieharper: kösz, erre kiváncsi vagyok (mármint, hogy miből számítják pontosan...)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:18:12

@charlieharper: itt is a legjobb bolt es eszmeletlenul sokan vannak mindig de nagyok rengeteg penztarral es ugye a hetkoznap delelott jobb vasarolni es a varos minden szogleteben vannak..

zopilote 2013.01.22. 19:24:00

@charlieharper:
Vancouverben nyaranta eleg gyakran megtortenik.

2013.01.22. 19:28:35

@montroyal: quebecet annyia nem ismerem. ON-ben szerintem a Fortinos volt a legjobb. Meg volt valami Farmland vagy Hughlan (?) Market. Majd a @zopilote: kijavit :)
UK-ban ezeknel alacsonyabb minoseget kapsz altalaban. A costco ezert ilyen jo itt.

zopilote 2013.01.22. 19:29:28

@Thargoid:
Irhattam volna pumat, mountain liont vagy panthert is, de gondoltam igy kozerthetobb:)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:29:59

én egyet megkritizálok, mielőtt elolvasom a többit:
"Angliában majdnem minden piszlicsáré és nagyon komoly dolog elintézhető telefonon vagy interneten"

ez a mondat helyesen úgy hangzik, hogy leginkább csakis telefonon lehet elintézni. pl. mikor költöztem, át akartam hozatni a netet. épp bent voltam a városban,ott az üzlet, bementem, szóltam. erre a kezembe nyomtak egy telefonszámot, hogy hívjam fel. néztem a honlapjukat, ott is csak telefonszám van, internetet neten nem lehet áthozatni. személyesen sem, csakis kizárólag telefonon.

pamut 2013.01.22. 19:30:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Azt hiszem épp itt az ideje hogy elolvasd a posztot.

Thargoid 2013.01.22. 19:31:19

@zopilote: Igen, az a rossz aki rosszra - vagy jóra :) - gondol.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:32:59

@Nordstjernen: speciel én soha nem voltam oda a Túró rudiért, az speciel sose hiányzott...nekem inkább az itteni barátaim hiányoznának, meg a megszokott tornaórák, amikre járok. más nem igazán.

VHB 2013.01.22. 19:33:39

@A Tyne folyó déli partja: Virgin Media esetében egy webformot kitöltesz és elintézve a költözés. Igaz, hogy felhívnak adategyeztetés miatt, de ez szvsz rendben van.

mojoking77 2013.01.22. 19:33:47

@Pepibubó: Huha.
A baj nem kicsi..
Bocsass meg, de pszcihiater latott mar? Nagyon komoly a baj.
Az egyetlen pozitivum, hogy most nem Fideszberenc milliomoscsemetenek allit be a hozzad hasonlo horda.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 19:34:51

@charlieharper: en sem tudom ontarioban mi van de ez a costco mindenhol van canadaban ( kartya mindenhol jo gondolom UK ban is jo lenne az enyem ) a legnagyobbak es jok .. a walmart is van mindenhol es egyre tobb boltjukban arulnak elemiszert is de azt kevesbe szeretik

zopilote 2013.01.22. 19:35:37

@charlieharper:
Azert en sem ismerem annyira Torontot, igaz 3x eltem ott, de csak rovid ideig: leghosszabb
1 ev volt, a tobbi par honap.

2013.01.22. 19:40:00

@montroyal: nem hiszem, ezt a costco UK allitotta ki. Kulon jogi egyseg.
A Walmart itt az Asdat tulajdonolja. Nincs Walmart nev alatt. Van viszont Best Buy, de nincs Future Shop.
A diy reszen, pedig a Home Base / B&Q nagyon messze van a Ronatol/Home Depottol, de azert javulgat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 19:43:39

@Pepibubó: kosz, kiakadva nem vagyok, de annyi valotlansagot olvasok, hogy neha szolnom kelll
es nem hazugsagra gondolok, hanem, hoghy nem ismerik milyen az elet itt, par lovoldozesbol kovetkeztetnek, meg mendemondakbol, meg a filmekbol
a hetkoznapi ember elete azert teljesen mas es a tobbseg normalisan el kis varosokban, farmokon stb.
es en nem vagyok elajulva, se visszakopkodo sem vagyok en szeretem a szul;ohazamat es buszke vagyok, hogy opt szulettem es szerencses, hogy aranylag boldog korszakban nottem fel otthon, de nekem mar ez a hazam idekot minden, es igen orulok, hogy igy alakult a sorsom
es cask bizom benne nem mindenki utalja otthon a rendszervaltas elott istenitett amerikat
/neha elkepeszto dolgokat kell megtudnom otthonrol hogyan is elek:)/
meg egyszer thx,. hogy megertettel

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.22. 19:43:54

@pamut:

A cikkben egyes állami hivatalokról van szó, nem olyan intézményekről, melyek meghatároznak egy fővárost.

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 19:44:36

@pamut: te, szólj már nekik, hogy akkor adják vissza nekem is, ilyen nekem is volt, de az én 100 fontomat simán megtartották, pedig kezdő voltam.

mojoking77 2013.01.22. 19:53:16

@hagyma: "..de annyi valotlansagot olvasok, hogy neha szolnom kelll.."..
I. Te mondtad, hogy le van zarva
II. Azt hiszem, eleg sok dolog lett ennek ellenere megbeszelve, es ugy gondolom, megertettuk egymas velemenyet. Ezek szerint tevedtem....
III. Te irtad, hogy eletedben nem jartal meg arra. Ezek utan foleg nem ertem az egeszet.
Biztos velem van a baj, amiert velemenyt merek nyilvanitani 1 honap ittlet utan. De azert orulok ,hogy valaki megsimogatta egy kicsit virtualisan a fejedet :)

ropile 2013.01.22. 20:00:22

Mo-on 1800 huf al keveset vallottam be egy evben, mert az osszeadasnal kihagytam valamit :)
Ezutan 2 honappal jott egy level az apehtol, majd elkoltottem 2 munkanapot a gbadamyi uton es valami formanyomtatvany kittesevel es kozel 5K befizetesevel ujra rendes allampolgar voltam.
Jelenleg ev elejen _megsaccolom_ mennyi lesz az idei bevetelem, amit a Finanzamt eloszt 4el es harom havinta a hatarido elott 2 hettel kuld egy postai levelt, hogyha esetleg elfelejtenem befizetni akkor emlekeztetnenek. Ha ennek ellenere elfelejtem ( mert megtortent mar :)) 2 hetre ra felhivnak, hogy hat csak kene fizetni, es 30 nap elteltevel kamatot szamitanak.
Egyszeruen emberkozelebbi a rendszer, a tarsadalom, az elet....

Reszemrol akkor koltozok Mo-ra "haza", ha a jelenleg ott elo suttyok elkoltoznek.

pamut 2013.01.22. 20:03:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A cikkben írt intézmények magyar megfelelői nyugodtan mehetnének nálunk is vidékre, vagy éppen a vidékfejlesztési minisztérium is mehetne vidékre. Nem tudom mit erőlködsz, semmilyen törvény nem tiltja, semmi nem köti ki hogy ez ne lehetne, viszont egy csomó előnye lenne... csak kötözködsz a semmire, kár hogy nincs jobb dolgod.

@A Tyne folyó déli partja:
oké, szóltam ;)

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 20:04:47

@Spacecake: hehe:)@Thargoid: mi ez o2 mánia, hogy már második embernél olvasom? én is náluk vagyok, de otthon nincs net, vagy mi? miért pont ez hiányozna? koncertekre, musicalekre is lehet otthon menni, a kajáról meg annyit, hogy pl. kifli nincs, meg nagyon normális zsemle se, zsemlemorzsa se, és tejföl is csak nagyobb boltokban. meg szaloncukor sincs, meg piros arany se.@VHB: na, az is volt. megrendeltük előre, még mielőtt beköltöztünk volna. a beköltözés napjára, vagy az után eggyel rendeltük. megkaptuk a kulcsot, ott figyelt a cetli, hogy két nappal a megadott dátum előtt ott jártak bekötni a netet, de hát nem voltunk otthon...nem hát, mert még nem laktunk ott, nem véletlenül kértük az időpontot arra, amire kértük.

Rebarbaraa 2013.01.22. 20:27:46

@NIKI LAURA: Ne is menj vissza kulfoldre...uristen maradj ahol vagy! Akarhova is mennel, miattad a tobbi orszag fogadhatna a menekultaradatot ami miattad indulna meg az altalad valasztott orszagbol. En is reszben a hozzad hasonlok miatt megyek el :)
Inkabb az altalad emlitett pakisztani mint a hozzad hasonlok:D
Brrrrr vagom a centin a napokat mint anno a katonak:))

2013.01.22. 20:50:26

@Thargoid: Nem vagyok retail banking szakerto, de valamennyire tudom. Aki akarja, belejavit.
A leggyakrabban hasznaltat fogom leirni, kicsit leegyszerusitve. Tehat egy algoritmus:
- az eletkorod
- UK-ban szabaly, hogy regisztralva vagy az electoral registeren (minden evben kuldi a council, ott lehet ra jelentkezni)
- fizetesed es miota vagy alkalmazasban

Kulonbozo sulyozassal:
- credit history: ez hitelkartyakon, mortgage, personal loan, de meg szamlakon is (30-35% sulyozas szokott lenni). Ezt csak az utolso 7 evre szoktak altalaban nezni.
- mennyivel tartozol osszesen: ugyanezek, mint itt a credit historynal, de jelenlegi tartozas (megint 30-35% korul sulyozod)
- milyen regota van credit history-d (15% korul)
A maradek sulyozasban:
- mennyi uj hiteled van
- hitel tipusa

A fentiek alapjan kijon egy szam. A bank/hitelezo azt nezi, hogy ez a szam az o hatarerteke alatt vagy felett van. Ha felette van, kapsz hitelt/hitelkartyat... Ha nem, akkor nem. Attol fugg, hogy mennyivel vagy felette, hogy milyen ajanlatot kapsz hitelre es hogyan tudsz alkudozni, bar ez egyre ritkabban van.

Evente egyszer erdemes lehuzni egy credit report-ot sajat magadrol az Experiannal vagy a Credit Expertnel. Ugyanazt az algot hasznalja nagyjabbol mindketto. Sot sok hitelezo ceg ugyanezt hasznalja.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 21:23:49

@Rebarbaraa: nem vedeni akarom de csak azt irta mit lehet szeretni MO-on mert pl sokan visszakoltoznek nyugdijasok es semmi baj veluk nem kell miattuk mashova koltozni..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 21:23:57

@mojoking77: ne haragudj, ennel a valsznal, amit NEM NEKED irtam eszembe sem jutottal
az lenne a legkevesebb ha valaki szerint zsirosat eszunk es sosat, annal sokkal durvabb baromsagokat irnak sokfele
en cask megkerdeztem toled, mi itt a zsiros kaja?
de valasz nem volt
ez a virtualis fejsimogatas meg megint olyan szar es felesleges
/ mondjuk az teny akik ennyire utaljak amerikat en kuldenem haza a kovetkezo geppel, de ez mas kerdes/
es szolok megint en befejeztem es en NEM neked valaszoltam es NEM arrol amit irtal
az amerikautalat altalanos jelenseg otthon, mint ahogy a komplett amerikai nepesseg lehulyezese
tenyleg nem bannam ha akkor irnal ha szolok hozzad, mert ez nem tortent meg, az hogy magadra vetted, hat nem az en problemam

szaszo71(D) 2013.01.22. 21:24:12

@ropile: Igen, nekem is ez jutott eszembe, mikor olvastam a topikot. Otthon éjfélig nyitvatartanak a posták az adóbevallás utolsó napján, mert ha valaki 1 napot is késik, akkor jön a csekk. Itt meg tavaly nem tudtam elkészíteni a bevallást május 31-ig, ami a határidő, írtam egy pár sort, h. bocs, majd júliusban beadom. Beadtam, kicsit elszámoltam magam (a saját káromra), elküldték, h. akkor mért is kell kevesebbet befizetnem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 21:33:20

@charlieharper: Azert ez erdekes, igenyeltem volna egy amex credit kartyat, mindenben megfeleltem a felteteleknek, aztan megis ugy elutasitottak mint a sicc, kozben eddig minden credit checken atmentem mindenhol. Erdekes.
Bar azt is hallottam, hajlamosak arra tobb pontot adni, ha nem fizetsz pontosan, hiszen nekik abbol van igazan jo bevetel, ha kesel, es sok a kamat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 21:35:29

@szaszo71: itt azert nem eri meg kesni, de kb mostanaban jon a cegtol az adopapir
a kettonket kitoltom max 20 perc alatt es kuldom is online abban a masodpercben
raadasul aprilis 15 a hatarido, tehat ido, mint a tenger
meg megadom a bankszamlaszamomat ha kapok vissza, vagy kuldom a zsetont es az egesz elfelejtve
/OK, mi nem vallakozok vagyunk, nem kell sokat varialni/

2013.01.22. 21:41:58

@tildy:): Van mar mas hitelkartyad/personal loan-d? Be vagy jelentve az electorate-nel?

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 21:43:47

@hagyma: Legalabb NEHA ird csak-nak a cask-ot leccileccilecciii...

Pepibubó 2013.01.22. 21:44:07

@hagyma: "mondjuk az teny akik ennyire utaljak amerikat en kuldenem haza a kovetkezo geppel, de ez mas kerdes"

Zseniális, amit mondasz! Erről eszembe jutott egy régi, hasonló ötletem - tehát én is az vagyok :-)
mégpedig, hogy aki az USA-t szidja, lejárató propagandát folytat Amerika ellen, például Magyarországon, annak jól nézzék meg a beutazási engedélyét az amerikai hatóságok!

Sőt! Ha ennyire utálja az USA-t, ne is menjen oda, ne engedjék be! Logikus nem? A beutazás meg nem "állampolgári jog", hiszen más országok állampolgárairól van szó.

Kíváncsi lennék, milyen gyorsan visszafognák magukat, mennyire sokan szoknának le az USA szidásáról, sunyi mocskolásáról, ha veszélybe kerülne a sokat szapult Amerikába való utazásuk lehetősége!

Frőczy Sanyi 2013.01.22. 21:56:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " A kommunizmusnak vannak alapelvei, ha ezeket nem vallod egyszerre, nem vagy kommunista. "
Kornai? A klasszikus rendszer koherenciája egyértelmûen nem teljesül, ahogy már a Kádár rendszerben sem.

bpetya75 2013.01.22. 21:57:29

@Taxomükke:

:-D

Jó poén volt így elalvás előtt, köszönet érte ;-)

M. Péter 2013.01.22. 22:00:53

"Reklámmentes közszolgálati adások": Az érme másik oldala, hogy van a TV Licensing, amely havonta fenyegető leveleket ír minden címre, ahol nincs TV előfizetés, meg ellenőröket küldenek ki, akik megpróbálják elhitetni magukról, hogy ők hivatalos személyek. Volt már olyan eset, hogy egy ilyen ellenőrt betörőnek néztek, mert bemászott valaki kertjébe, hogy onnan jobban lássa, hogy van-e TV. A TV Licencingnek ki van adva a pénz beszedése, hogy ne a BBC hírnevét rontsa, hogy fenyegető leveleket ír a polgároknak. Szerintem inkább legyen reklám.

Nem vagyok elámulva a BBC-től, az Only Fools and Horses volt az utolsó jó műsora. A híres politikai semlegesség is megszűnt Blair alatt.

2013.01.22. 22:03:14

@M. Péter: Blairt utalom. Kerlek ne hozd fel. Nem tesz jot a vernyomasomnak. Neki koszonhetjuk ezt a nanny state-et.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:18:16

@Taxomükke: no problem
csak
csak csak
/a hetre a nehenya kkor renben van?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:24:03

@Pepibubó: nezd en nem akarok ebbe belemenni
sokfele ember van , itt is voltak akik, ahogy en feketen meloztak, es szidtak mindent es mindenkit, de a penz kellett, meg a kenyelem es ahogy a legkisebb eselyuk volt a legalizalasra ugrottak ra
na en nem vagyok senkinel kulonb, de sosem ocsaroltam amerikat
/se magyarorszagot jelzem/
embere valogatja
es tovabbra is mondom itt sincs kolbaszbol a kerites:)
sot itt nincs igazan
de aki kijon fogja be az arcat, mert itt keresi a kenyeret
persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak
van egy Holly nevezetu masodunokatesom, szinamerikai, volt hadseregben stb. szoval nem jott -ment, ot mar tiltottak le a facerol amiert es amit mondott Obamarol:)
az tetszett hogy Mary is total egyetert vele, csak O chicken:)

Pepibubó 2013.01.22. 22:34:21

@hagyma: "persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak"

Így van! Magyarként én sem "ócsárolom" a hazámat, amikor a hibáit emlegetem, hanem azt szeretném, ha javulna a helyzet!

Moszkuito 2013.01.22. 22:34:45

Szerintem ez nagyon szubjektív kérdés. Ha hazamennék, sokminden hiányozna, persze leginkább barátom és a barátok. Én itt találtam meg azt a helyet, ahol szívesen berendezkednék, mert tetszik a nyugodt város, szimpatikusak a visszafogott emberek, a természet és a hideg telek. Magyarországon a nyarat például sosem szerettem, és nem is mennék olyan helyre, ahol a hőmérséklet néha megközelíti a +30 °C-t...

De van olyan finn ismerősöm, aki most cserediák Magyarországon, nagyon élvezi, és bizony szívesen maradna. Kint tartózkodása idején sok hiányosságot fedezett fel Finnországban, ami Magyarországon megvan.
Tehát ki, hol érzi jól magát. Ez emberfüggő, egy hely nem biztos, hogy rossz azért, amiért te ott nem tudsz boldogulni, vagy nem jössz ki az emberekkel. Más lehet, hogy boldogul, lehet ott érzi magát otthon. És Magyarországnak igenis vannak jó oldalai is. Ha nem éreztem volna Finnországban ennyire jól magam, biztos nem jöttem volna ki még egyszer au pairkedni, csak azért, hogy majd egyszer csomót kaszáljak (fordítóként dolgoztam az egyetem mellett és a munka + ösztöndíj elég jó megélhetést biztosított, összehasonlítva a mostani munkahelyemmel). De szeretek itt lenni, szeretem ezt csinálni, elég jól sikerült beilleszkednem - és nyártól részmunkaidős állást találnom, ami mellett folytathatom itteni tanulmányaimat. Így nekem itt bejött, otthon meg állandó problémám volt a tömeggel, néhány "ismerősöm" állandó kicsinyeskedésével, panaszkodásával, stb. De, mint már említettem, mást meg pont Szeged pörgő élete fogta meg, az emberek közvetlensége, és hasonlók.

Tehát összefoglalva nehéz a kérdés és sok a vélemény, de tökéletes hely nincs a világon. Persze, sok mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy a Nyugat-Európaik élnek, de ez úgysem kivitelezhető :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 22:36:36

@Moszkuito: es meg egy olyan kis orszgaban mint magyarorszag is micsoda kulonbseg van Sopron es mateszalka kozott....

2013.01.22. 22:45:37

Huh, érdemes volt elolvasni a hozzászólásokat. :)

2013.01.22. 22:49:30

@Moszkuito: "Persze, sok mindenki úgy szeretne élni, mint ahogy a Nyugat-Európaik élnek, de ez úgysem kivitelezhető."

Ha nem is ny-európa, de azért a közelebbi jobban álló országokat lehetne hozni. Példát lehetne venni például a sok mélymagyar gyökér által szidott szlovákokról, már ami az államadósságot, meg a gdp-t érinti.

River_Of_No_Return 2013.01.22. 22:56:30

@hagyma:
‘de aki kijon fogja be az arcat, mert itt keresi a kenyeret
persze lehet negative velemenyt mondani, nincs azzal baj, de haggyuk meg az amerikaiaknak’

Miért ne mondhatná el a negatív véleményét bárki USA-ról? Azért van ez a blog, hogy mindenki elmondhassa a tapasztalatait, a többiek meg reagálnak rá. Majd, ha mojoking itt lesz hosszabb ideig, és eljut több helyre is, akkor árnyaltabb lesz a véleménye. Tudom, hogy nem csak róla van most szó, de az ő véleménye indította el ezt a beszélgetést.

Nem csodálkozom, hogy nem tetszik neki New York, én még soha nem jártam ott, de ismerek pár embert, aki onnan költözött délre. Egyik barátom úgy fogalmazott, hogy azért költözött el, mert nem szerette azt az embert, akivé New Yorkban vált. (Persze, aki szeret ott élni, az nyilván nem költözik el, és nem fogja nekem Texasban elmondani a negatív véleményét.)

Remélem, lesz mojokingnek lehetősége olyan államba is eljutni, ahol az ’átlag amerikai nem tahó’!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 23:00:08

@charlieharper: Be vagyok jelentve electoral votera, personal loanom nincs, csak planned overdraft-om.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 23:01:24

@kalandortexasi: ha itt dolgozik valaki es itt keresi a penzt es a dollar jo, akkor alkalmazkodjon, vagy huzzon haza

M. Péter 2013.01.22. 23:08:53

@danialves: Az ügyfélszolgálat legyen ott ahol, az ügyfélnek kényelmes, de a többi munkát lehet másutt is végezni. Magába a minisztériumba amúgy is elég kevesen járnak.

Egyébként az Egyesült Királyság is elég centralizált. Az a néhány dolog, ami Londonon kívül van, az kivétel, nem szabály.

Rebarbaraa 2013.01.22. 23:33:00

@montroyal: Az alabbiakban elemzem a Niki hozzaszolasat:
"Mi hiányozna,ha újra külföldön élnék?!

"-TV2 tények,,RTL Fókusz,MTV1 kékfény!(neten sz@r)"

E ket csatorna nagyreszt televan szennyel.

"-saját nyelven jobb pereskedni mindenkivel."

Ha pereskedni kell akkor mindegy milyen nyelven, mar rossz.

"-Auchanba a francia pástétom,a Litván lazac(most akcios)"

Kinn az itthoni akcios ar a normal...na most gondold el azt akciozva....:P

"-saját rönkház a saját pitipézé vett erdő közepén,pitipézé
áfa-nélkül felépitve,ahová a postás kötelezően kihozza már a levelet,és nem kell paki-indi-feka hármassal osztozni."

Klassz az elherdalt foldhoz olcson hozzajutni, holott tudja, hogy lopas kiarusitani az orszag ertekeit. Lop mikor nem fizeti meg az afat, holott tudja, hogy az az allamkasszaba megy. Rassziszta, idegengyulolo.

"-körzeti megbizott(am),aki ha nem látja senki,üti a romákat!"

Na igen, itt megteheti, egy korrupt nyomorult kozalkalmazott, hogy eroszakosan viselkedjen, mert nincs olyan retorzio ami 'hetediziglen' megbelyegezne!

"-Sanyi kamionos barátom,aki majd feléé lengedi a gázolajat céges "M.A.N"-ból!"

Megint csak a lopas, a masok ertekeinek eltulajdonitasa. Masok megkarositasa.

-számla-igy áfa-nélküli vállalkozók,akikkel okosba megoldottunk mindent,az autószereléstől a lakásfelujitásig.Mindenki JÓL JÁRT!!

Na ezert nem csokkent az allam a terheiken, mert tudja, hogy ugyis lopnak.

"-Az okosba megoldott Rigó utcai nyelvvizsgám,amit megoldottunk egy dublörrel,és egy fényképcserés személyivel!"

En ezt csak szegenysegi bizonyitvanynak neveznem. Mindket ertelemben.

"-Pécsi népművelő diplomám,amiért be se kellett járnom,!
Hirtelen ennyi."

Na ezert lesz ertektelen a diplomad.

Nos montroyal...akarod ot meg vedeni? Ha szivedre teszed a kezed, egyet tudsz erteni? Neked is hianyoznanak ezek a mocskok amiket o felsorolt?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.22. 23:35:34

@M. Péter: Jó, a posztoló jogosítvány kiadásáról meg nyugdíjról írt, ezek miatt az eléggé sokszor be kell járni. (Mmint ahhoz képest, ahányszor az embernek egy minisztériumban dolga van)
De ha tényleg centralizált mégis a rendszer, akkor meg nincs értelme erről beszélnünk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 00:10:45

azt hiszem akaratlanul is nagyon belevalasztottam, pedig tenyleg cask Cseh Tamast akartam

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:24:11

@Pepibubó: azert lehet nem szeretni az USA-t a vilag csendoret . nekem nem kell beutazas es kocsival 1 ora alatt a hatarnal vagyok regebben telenkent floridaba jartam csak 9/11 ota nem megyek tobbet ... magan tiltakozasom ami tudom semmit nem tesz de $1 nem koltok ott hogy azon a penzen embereket oljenek .. tudom nevetseges de pacifista vagyok es mindenkinek joga van az elethez es senkinek nincs joga elvenni a masiket .... semmelyik oldalon semmilyen isten neveben... lehet ezen vitatkozni de ez a szemelyes velemenyem..

bobsys 2013.01.23. 00:24:19

@hagyma: meg hozzatennem, hogy beszeljen angolul

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 00:29:22

@NA YA!: "Az is érdekes lenne, hogy a hazánkban élő külföldieknek mi hiányozna innen! Lehet, hogy rövid lenne a lista!:x"

Ez egy erdekes dolog, es szerintem azoknak a -sokszor pesszimista, vagy megkeseredett - embereknek, akik nem tesznek mast, csak panaszkodnak Mo-n, erdemes lenne tanulniuk pl. kulfoldiektol, akik egesz maskepp latjak kis orszagunkat:) (most tekintsunk el a penztol, mint "hangulatfokozo", v. hangulatronto eszkoztol). Erdemes beleolvasni ebbe a blogba, amelyet egy expat amerikai ir bp-i tapasztalatairol. Nekem kifejezetten szivmelengeto volt olvasni, ahogy racsodalkozik a forralt bor finom izere, egy teli furdozesre a Szechenyi gozolgo vizeben, es meg sorolhatnam. Ezek az apro dolgok mind hozzajarulhatnak ahhoz, hogy ne mindig sotet szemuvegen keresztul nezzuk a vilagot, hanem meg tudjuk latni az apro oromoket (azt hiszem, Bpetya is megfogalmazott valami hasonlot). anamericaninbudapest.com/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 00:42:35

@bobsys: bizonyos teruleteken siman meg lehet elni spanyollal is

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 00:46:41

@hagyma: mi a zsiros?
a steak?"
:) az nem, inkabb a donut es tarsai:) legrosszabb kombinacio, zsir es cukor egyutt:)) egyebkent sok emberben el a sztereotipia a dagadt amerikaiakrol, akik hamburgert es sult krumplit esznek allandoan. Sok altalanositashoz hasonloan ez sem teljesen igaz. Ha akarod, itt aztan olyan egeszsegesen taplalkozhatsz, hogy 100 evig is elelhetsz (ha csak ezen mulna:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:47:50

@Rebarbaraa: ok amit o ironikusan kiemet talan ezek az okok miatt nem koltoznek vissza csak kemenynek talaltam az elozo leteremtesedet talan mivel en tavol vagyok mindentol

montroyal ( CAN qc) 2013.01.23. 00:55:55

@hagyma: floridaban ha lattak az angolom nem volt a csucson rogton atvaltottak spanyolra ..vamos a la playa .. ja es sort is tudok kerni..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 01:09:08

@Zsuzsi65: donutsot szinte sosem eszem, bar azt sem tartanam rettenetesen zsirosnak, foleg nem etteremben
az amerikaiak szinte nem hasznalnak zsirt, es kover husokat, azert lepodtem meg
zsiros kenyertol a szomszedom hanyingert kapott pl
szinte kizarolag olajat hasznalnak es favoritok, csirke pulyka, marha igazan nem mondhatoak zsiros eteleknek
meg a bacont is szinte csipszre sutik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.23. 01:11:20

@montroyal: floridaban voltam olyan boltban, ahol a "hangos" alapbol spanyolul beszelt
ez itt a masodik nyelv nincs is mit rajta csodalkozni, ha belegondolunk a tortenelembe

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.23. 01:51:29

@hagyma: "donutsot szinte sosem eszem, bar azt sem tartanam rettenetesen zsirosnak, foleg nem etteremben"

Nem kell mindent magadra erteni ;)))))) csak ugy altalanossagban, tudod:)))

"az amerikaiak szinte nem hasznalnak zsirt, es kover husokat, azert lepodtem meg"

azt a fajta zsirt, amit mi, valoban nem:) es tenyleg gusztustalan nekik:) de a French fries azert nem mondhato egy dietas etelnek:)))

" szinte kizarolag olajat hasznalnak es favoritok, csirke pulyka, marha igazan nem mondhatoak zsiros eteleknek" - ezek valoban nem, szeintem a problema egyreszt a mennyisegekkel van (lehet), masreszt a mertektelen nassolassal (mar aki). Amikor nincs tv-zes, mozizas v. egyeb program anelkul, hogy ne tomnenek valamit a szajukba:) (az olvasztott vajjal nyakonontott popcorn sem egy fogyokuras etel:) De ahgoy irtam is, az egeszseges taplalkozasra boven van jo pelda, es lehetoseg. Pl. nekem az nagyon tetszik, hogy tobb friss salalat esznek, mint a magyarok nagy tobbsege.

zopilote 2013.01.23. 02:12:14

@hagyma:
Ha mar a zenenel tartunk: szerintem az egyik legszebb dal a kivandorlasrol
" The Across The Borderline " cimu
www.youtube.com/watch?v=S-IZmcY5gqo

dobcucc22 2013.01.23. 06:26:48

ami hianyozna ha hazakoltoznek:

-nyugalom, csend, tisztasag
-az agresszio szinte teljes hianya
-valosziuleg a vilag legjobb kiszolgalasa mindenutt
-convinience store-ok
-kanjik latvanya mindenutt
-a kaja (friss sushi, japan curry, yakiniku)
-rendes zold tea
-a LANYOK
-elvezni, hogy itt kulfoldi vagyok, es ettol egy kicsit kulonleges
-mas kulfoldiekkel rohogni az orszag hulyesegein
-normalis fizetesek (nekem meg csak osztondij, de nemsokara)
-mindenki kedvessege, ami reszben mu, de nem erdekel, jol esik
-tomegkozlekedes, meg hogy lehet biciklizni mindenhova
-akarmikor akarhol setalgatas, szinte maximalis kozbiztonsag
-az egesz orszag feelingje

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.23. 07:36:26

Van abban valami báj, amikor a külhonba szaladt magyar azt kifogásolja, hogy NY, London a sok külfölditől már olyan, mint a pöcegödör.

Aki egyszerre tud örülni annak, hogy nem kell itthon a hajléktalanokat, koldusokat, cigányokat kerülgetnie, és annak, hogy Angliában kedvesek egymással az emberek és segítőkészek, és nem néznek ki maguk közül.

Azt hiszem, hogy ha én máshol élnék, ezeket a magyarokat nem hoznám szívesen haza magammal. És itthonról sem hiányoznak.
(Akinek inge, vegye magára.)

Bicikliző medve 2013.01.23. 07:56:28

@Thargoid: Kösz az infót, ez így egész jól hangzik. Nem tudom ,hozzánk el fog-e jutni valaha a credit history.

lüke 2013.01.23. 08:17:36

csak ez ?
annyi hiány van még ezenkivül, pl.még az NHS is hiányozna

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.23. 08:32:25

@ċsirke72: egyelőre nincs meg hozzá a megfelelő törvényi háttér, hogy ilyen cégek alakuljanak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.23. 09:33:34

@Frőczy Sanyi:

Az alapelvek teljesültek egészen a rendszer bukásáig.

VHB 2013.01.23. 10:37:26

@Negyvenértelmiségi: Dehogyisnem vagy célcsoport. Feltételezem, hogy csak azért, mert nem vagy mozgássérült, még nem kérdőjelezed meg a mozgássérült parkolók létjogosultságát.

SECI 2013.01.23. 11:29:49

Talan meg senki sem irta: 50 eves kor felett is van eselyed allast kapni

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.01.23. 11:49:44

Kicsit megkésve, mert tegnap nem volt időm:
Szóval, hogy ha Magyarországra költöznék, mi hiányozna:
1./ Az egyén szabadsága (nagyon sokrétű ez a dolog, én az élet minden területére értettem)
2./ Az egyén önállósága (szintén az élet minden területén)
3./ A rosszindulat teljes hiánya
4./ Segítőkézség mások felé (buszon, autóval, magánéletben, és mindenhol)
5./ Öregekről, elesettekről való TÉNYLEGES gondoskodás
6./ Tényleg minőségi élelmiszerek, abszolút megfizethető áron (nevezhetjük akár BIO-nak is, de itt a minősítéssel nem nagyon törődnek, viszont utánajárható könnyen az adott élelmiszer eredete máshogyan)
7./ A munkával töltött idő rugalmassága (itt mindenki ráér mindenre, mégis el van intézve minden, igaz, hogy minden az utolsó pillanatban :))
8./ Kiszámítható, és egyszerű törvények, és hivatali ügyintézés, valamint az, hogy a hivatalos szervekben dolgozók (hivatalnokok, de akár a közúti rendőr is) engem VEVŐ-nek tekintsenek, hiszen ténylegesen az is vagyok (azért fizetek ugyanis adót, hogy ők MIATTAM dolgozzanak, és nem azért, hogy engem egrecéroztassanak)

Hirtelen ennyi jutott az eszembe Albániáról, és Magyarországról.

Ami itt hiányzik Magyarországról, és úgy kell megoldanom, hogy idejöjjenek:
1./ Rokonok-barátok :)
2./ Rendes savanyúkáposzta (nem az ecetbe eltett, hanem a savanyított)
3./ Néha kell egy kis rendes szalonna, némely ételnek jó ízt ad, ha a feleségem olyan ételt főz (itt olyan nincs, mert disznót sem vágnak, a húsboltban is csak malachúst lehet kapni, az meg még kicsi, nincs szalonnája, itt az öreg állatok mennek a felvágottakba, meg a konzervekbe, de nem egyből a húsboltokba)
4./ Rendes, őrölt pirospaprika (házi)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.23. 12:07:59

nem a kedvencem a trópusok, a szubtrópusok sokkal jobban bejöttek (tavasz-ősz kellemes 25-30 fokok, 3-3 hónapig, ok a nyár meg a tél szívás), de nekem már hiányozna a meleg, nem bírnék ki még egy telet szerintem (egészségileg, idegileg, sehogy).
a fizetésem és az általa biztosított életszínvonal, na az nagyon.
a főnökeim, életemben először végre egyik főnök se baszogat (vagy olyan finoman csinálja, hogy nekem nem tűnik fel, hogy mindjárt ki leszek fúrva).
az emberek szelídsége és kedvessége (ok, kivéve a szomszédot, aki azt mondta befizeti a számlámat, aztán lenyúlta a pénzem, engem meg majdnem kikapcsolt a vjzművek, egy olyan nyelven, ahol még a számokat se tudom elolvasni, de ez volt az egyetlen rossz élmény eddig)
iskolabusz megy :( úgyhogy ennyi.

lüke 2013.01.23. 13:24:07

@SECI:
ha tudsz 60 felett is

A Tyne folyó déli partja 2013.01.23. 19:03:30

@M. Péter: azon kívül, se oda, se a többire nem kell személyesen megjelenned. általában. mondjuk, azt nem tudom, hogy pl. új személyit tudnék-e itt csináltatni, mert magyar konzulátus bizony csak Londonban van,és az nekem nem két perc, és két fillér, míg leugrom oda.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.24. 03:03:34

ami még eszembe jutott: filmek, sorozatok, NatGeo angolul megy, egész évben friss gyümölcsök és zöldségek, az igazi tejből készült tej meg joghurt (joghurtmániás lettem), ünnepek, fesztiválok és mindenféle munkaszüneti napok, elég sok (nemcsak bezárkózós ünnepek vannak, hanem igazi közösségi események), az, hogy nem értem a reklámokat, óriásplakátokat, karattyoló tömeget, és ezért nem is tudom felbosszantani magam ezeken.

VHB 2013.01.24. 12:41:09

@Chang Yai: Nem kötözködésképpen írom, de a TV-t illetően, egyfelől ott van az internet másrészt, ha valaki angol csatornákra vágyik, akkor egy parabola kérdése az egész.

Freesat
www.freesat.co.uk/what-you-get/our-channels

Vételkörzet
www.eutelsat.com/satellites/EUTELSAT-28A-coverage.html#

DieNanny CH 2013.01.24. 19:41:18

@nigara:
Nekem nem... :-( Segítesz?

DieNanny CH 2013.01.24. 19:43:15

@nigara:
Ja, közben továbbolvastam és Petya megvilágosított.

DieNanny CH 2013.01.24. 20:01:45

@chocco channel:
"Megvarta amig bemegyek az ajton es infarktust kapok:-))"

Ezen felnevettem, pedig a történeteid horrorisztikusak. Én is nagyon félek kutyáktól, egyszer Ausztriában az erdőben sétáltam, órák óta sehol senki, egyszer csak az egyik kanyar után szembetalálkoztam egy rohanó kutyával. FELÉM rohant, de mellettem el, hogy majdnem elvitt a szele. 1 perccel később jött rohanva a gazdája is - ő valóban futó volt, a jellegzetes biciklisgatya, meg póló, meg ilyenek, és mikor mellém ért, megkérdezte, megijedtem-e a kutyától. Mivel még bénult voltam, csak bólintottam, erre őszintén bocsánatot kért és futott tovább.
Na, Ausztriában ez is jó, hogy ettől eltekintve, sohasem féltem a legsűrűbb, legkihaltabb erdőben sem. Mo-on egyedül még sohasem voltam erdőben.

DieNanny CH 2013.01.24. 20:07:02

@Nordstjernen:
"meglepodok, ha kutyat hallok ugatni"

Hát, igen. Svájci sógoromnak anno volt egy 8 éves golden Retriver-e. Kocsival jöttek Mo-ra húgommal, elhozták a kutyát is. Első este csöndben van. 2. este 1 ugatás. Harmadik este végig ugatott - hiába, az utca összes kutyája őt tanította... Sógorom csak lesett, hogy: Jé, ez a kutya tud ugatni??? Kölyökkora óta ismerte...

DieNanny CH 2013.01.24. 20:36:34

@NA YA!:
Ehhez találtam egy - igaz, német nyelvű - fórumot. Mo-ra költözöttek osztják meg egymással tapasztalataikat.
(Egyik sem anyázza a másikat, hogy miért hagyta el a szülőhazáját)

DieNanny CH 2013.01.24. 20:44:56

És íme, egy vélemény a fenti blogból:
"Ich habe lange Zeit mich im Land unwohl gefühlt,die Landschaft und meinen Grund aber heiß geliebt.Nach einiger Zeit versteht man besser,warum Dies oder Jenes nicht so läuft.Die Besten sind schon lange aus dem Land gegangen,und der Egoismus und die Angst lähmen die Gebliebenen.Gemeinsam etwas zu bewegen,fällt schwer.Aber die Hoffnung stirbt zuletzt.Ich finde aber zb.super,wie sich Kaposvar entwickelt,wie ich hörte,haben sie dort einen engagierten Bürgermeister.Manchmal muss eben ein Einzelner die Dinge in die Hand nehmen,dann geht schon was.Meine Nachbarn sind Holländer,und so super ist der Kontakt auch nicht,wie ich mir das vorstellen könnte.Also ich rate nur dieses wunderbare Land zu erleben und seine Ursprünglichkeit mit allen Facetten."
Az egyik mondatot lefordítom:
"A jobbak már elmentek az országból, az egoizmus és félelem pedig megbénítják az ittmaradottakat. Valamit EGYÜTT megtenni, nagyon nehéz."

Ismerős gondolatok.

NA YA! 2013.01.24. 21:06:27

@DieNanny: köszi, de már anyám se tanulta meg a németet, én meg tudok pár nyelvet, csak azt nem!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.25. 02:37:47

@VHB: most hogy mondod, eddig még nem hallottam erről az internet dologról....
vagy esetleg valami okom van rá, hogy nem szeretek netről tévézni.

VHB 2013.01.26. 05:18:06

@Chang Yai: Látom a jóindulat megvan. Azt írtad eredetileg, hogy hiányozna az angol nyelvű tv adás. Erre írtam, hogy nem lehetetlen, hiszen van net, DE UGYANAKKOR, NEM MELLRSLEG, ÉS egy egyszerű parabola is gyógyír e fájdalomra.

bean 2013.01.30. 17:13:27

Small claims court. Itt British Columbiában a max. 25e dolláros ügyeket olcsón gyorsan intézi ez a fajta bíróság, és hát lássuk be, hacsak nem lakás a téma, problémáink legnagyobb része ilyen. Összességében, működő igazságszolgáltatás.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása