oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 21. 06:52,  Bízom benne, nem egy süllyedő hajón élünk 434 komment

2013. január 21. 06:52 Határátkelő

Bízom benne, nem egy süllyedő hajón élünk

Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már mindig Pedróatya marad...) nagyon fontos része, így aztán nagyon örültem, amikor kérésemre megírta az alábbiakat. Jó beszélgetést hozzá!

Zselic.jpg

„Magyarországról írok. Itt élünk feleségemmel és három lányunkkal Somogy megye egyik falujában. Előző posztomban már írtam a körülményeinkről, most arról szeretnék szót ejteni, hogy mit gondolok a határátkelésről. Visszaolvasva amit írtam, eléggé megmondás-szagú lett, ezért előre leszögezem, nem hiszem azt, hogy nálam lenne a bölcsek köve, a véleményemet írtam le, még ha nem is szerepelnek mindenhol a „szerintem", „véleményem szerint" stb. szavak, kifejezések.

Sokat csörtéztünk már a „ki az igaz magyar" kérdésen. Az egyik szélsőség szerint, aki elmegy hazaáruló, cserbenhagyja az országát, aminek annyit köszönhet, egy másik helyen bele ül a készbe, amit az ottaniak építettek fel. A másik szerint, aki nem megy el, az gyáva, tehetségtelen, vagy a rendszer haszonélvezője és csak irigyen acsarkodni tud azokra, akiknek volt merszük jobbat keresni annál, amit itthon van.

Mint az arany középút bölcsességének lelkes hirdetője, ebben a kérdésben is középtájt találom meg az igazságot. A külföldi munkavállalás fontos szerepet töltött be régebben is az ország életében, hiszen ez volt a módja annak, hogy mások tudásához hozzáférjenek hazánk fiai, lányai, majd azt haza hozva beültessék az itteni gyakorlatba.

Menekülés a gazdasági, szociális körülmények elől

Sajnos az utóbbi 10 évben ez az egészséges folyamat fokozatosan felborult, hiszen egyre kevésbé a tudásvágy, a magam kipróbálása a fő motiváló tényező a kitelepülésnél, meghatározóbbá vált a menekülés a gazdasági, szociális, illetve egyéb körülmények elől. Az ilyen hátterű távozások pedig jelentősen csökkenthetik a későbbi hazaköltözés esélyeit.

Az így elvesztett honpolgárokat pedig kétlem, hogy tökéletesen tudnák pótolni a harmadik világból érkező bevándorlók, akik jórészt amúgy is inkább csak kapunak használják az országot az Ígéret Földje felé...

A külföldön élők...

Beszélgettünk már a külföldön élők felelősségéről is néhányszor. Többetekkel egyetértésben az a véleményem, hogy ez a felelősség – szerencsére nem agyonnyomós formában, de - létezik. Ahogy a lengyeleknél, románoknál, úgy nálunk is egyre jelentősebb lesz az itthon maradottak támogatására küldött pénzek nemzetgazdasági hatása. (Ami azt hiszem, hogy egy elég szomorú tendenciát jelez.)

Aztán ott vannak a mindenek ellenére haza települők, akik tudást, szemléletet, tőkét hoznak haza. Azokról nem is beszélve, akik a saját szerény, vagy nem annyira szerény eszközeikkel külföldön népszerűsítenek magyar termékeket, vagy egyszerűen csak tisztességes munkavégzéssel, magyarságuk felvállalásával öregbítik megtépázott nemzeti hírnevünket.

...és az itthoniak felelőssége

Ezzel párhuzamosan természetesen beszélnünk kell az itthoniak felelősségéről is. Aminek véleményem szerint könnyebb megfelelni, mégis nagyobb jelentőségű lehet. A hazaárulózást például sürgősen el kéne felejteni, még a szülőhazát köpködők esetében is, hiszen többségükből inkább a csalódottság és a kétségbeesés beszél, amit bűn kutyázással elmélyíteni.

Másrészt fontos lenne arra törekedni, hogy a világ dolgaihoz minél nagyobb nyitottsággal közeledjünk, ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a hazatelepülők meg tudják vetni a lábukat és át tudják adni a tapasztalataikat. És talán a legfontosabb az lenne, hogy ne szenvedjünk már olyan piszkosul, ha kell, ha nem.

Legyen szemünk a jóra, merítsünk erőt a simogató napsütésből, egy jó ebédből, egy jóindulatú emberből, a Jóistenből, vagy amiből sikerül. Mindennél fontosabb azt felismerni, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért, és sokkal több lehetőségünk van jobbá tenni azt, mint amennyi például a nagyszüleinknek jutott.

A közösségek megtartó ereje

A sorsa jobbá tételét van, aki el tudja képzelni és meg tudja valósítani itthon, és van, aki nem. Egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál. Minél hamarabb felismerjük, hogy szimbiózisban kell éljünk itthon maradók és kitelepülők, annál hamarabb kezdhetjük el végre építeni ezt az országot.

Én ugyanis bízom abban, hogy nem egy süllyedő hajón élünk. Bízom abban, hogy ez az ország a mindenkori „elit"-től függetlenül menthető, élhetőbbé tehető. Ahogy korábban is írtam már, hiszek az alulról jövő kezdeményezésekben, a kis, összetartó (de mégis nyitott) közösségek megtartó erejében.

Mivel se a makro- se a mikrogazdaságtanhoz nem értek, a nanogazdaságtant is csak mostanában kezdjük jobban kapiskálni, nincs modellem a mocsárból való kimászásra. Csak hitem, illetve hitünk van, hiszen asszonykám is osztozik benne, és az erős. Elég erős ahhoz, hogy az egész családunk sorsát ennek fényében tervezzük.

Hogy ne legyen annyira személytelen a poszt, megosztok veletek egy kis videót, ami a falunk egyik rendezvényét reklámozza. 0:14-nél narancssárga ruhában legkisebb leányunk ropja.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr885029668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.21. 06:57:40

Gratula, remek írás.
Azt hiszem ennél jobban nem is lehetne összefoglalni.
:)

nyuszigonosz 2013.01.21. 07:08:38

Jól összeszedett és nagyon jó poszt.
Gratulálok, bpetya!

NIKI LAURA 2013.01.21. 08:15:41

Petyka,ne bizz abban,hogy nem sülyedő hajón vagyunk..!!

Sokan optimisták,de tessék irásomat bekeretezni,és 5 év múlva visszanézni!
Ez nem a gödör alja,ennél sokkal-sokkal rosszabb lesz itthon!!!!
Ennek ellenére azt gondolom,itthon meg lehet élni elég jól,egy kis affinitás kell hozzá!
Mint irtam,itt mindenki diplomás jogász-közgazdász-népművelő,de ezek nem kellenek sehová,mert effektive nincs produktom a szellemi tőkéjükbe!!!!
OFF
Anno Tito láncos wau-wau kiengedte ezeket a szerencsétlen,semmirekellő Yugokat nyugatra!
Draganék dolgoztak az autógyárban,és vitték haza a kemény márkát!Gombamódra szaporodtak az osztrák alpesi stilusban készült házak,a kint megtermelt lóvé bekerült az anyaország gazdaságába!

Kádár papa viszont évente max egyszer engedett turistaként,még Yugoba is "ablak"kellett az útlevélbe!
Össze vissza hazudtunk a rendörségen,hogy a magyar sportolókat nézzük Bécsben,pedig csak a Mariahilfére akartunk menni vásárolni!(fiatalok nem emlékeznek erre..)

Egyszer szintén Bécsbe kértük az ablakot,a bécsi Israeli követségen meg visumut kértünk,kimentünk Israelbe.

Itthon nem is vették észre,majd a következő "ablak"kérésekor vette észre az ügyintéző az Israelli visumot,pecsétet!
Be is vittek minket,ahol egy napos kihallgatáson vettünk részt,mint feltételezett kém!
Végül az Osztályvezető magyarázta meg a kihallgató tisztnek,hogy szerinte ha kémek lennénk,kaptunk volna pecsétet az útlevélbe??:)..3-évig nem utaztunk.
On
Szóval,a mostani migráns magyar nem forgatja vissza a kint keresett pénzt,hanem kifizeti a gyereke-saját maga által felvett hiteleket,és ide több pénzt nem invesztál!!!

Diffeomorfizmus 2013.01.21. 08:16:56

"inkább csak kapunak használják az országot az Ígéret Földje felé..."

hehe én Magyarországot nevezem az Ígéret(ek) Földjének. ( nevezhetném Kisbérnek, vagy Saar-Vidéknek is ;) )

"Bízom abban, hogy ez az ország a mindenkori „elit"-től függetlenül menthető, élhetőbbé tehető."

Minden országnak olyan elitje van, amilyet kitermel magának.
Én meg csak azon csodálkozom, hogy 500 évnyi balfaszkodás és szarvas hibák után még mindig van M.o. Lehet, hogy a piac mégsem hatékony ? ;)

"Az egyik szélsőség szerint, aki elmegy hazaáruló, cserbenhagyja az országát, aminek annyit köszönhet, egy másik helyen bele ül a készbe, amit az ottaniak építettek fel. A másik szerint, aki nem megy el, az gyáva, tehetségtelen, vagy a rendszer haszonélvezője és csak irigyen acsarkodni tud azokra, akiknek volt merszük jobbat keresni annál, amit itthon van."

Téves szemlélet.
Az ember oda megy, ahol ismereteire szükség van és lehetöséget kap.
Ha több helyre is mehet, akkor azt választja, ahol kevesebb kockázattal ( létbizonytalansággal ) több hasznot ( fizetés, karrier, nyugdíj, szoc. ellátás ) tud szedni.

Ez így igen brutálisan hangzik, de szerintem mindenki ezt csinálja, legfeljebb nem beszélnek róla.

Diffeomorfizmus 2013.01.21. 08:26:49

Ja, hála Istennek, ez a kivándoráls hullám megmutatja az ú.n. elitnek, hogy a business modelje nem helytálló.
Idáig ugyanis mindig rövidtávú, átpolitizált szavazatvásárlások nyomták rá a bélyegüket a döntésekre. Mert az "elit" úgy vélte, hogy az aktívak úgy se tehetnek mást, mint eltürik az ö Mekk-mesteri müködésüket.

és lám-lám ;) az aktívoknak nem kell eltürniük az arcpirító fasszágokat és arroganciát többet. Kiváncsi vagyok mikor esik le nekik a tantusz, hogy az alapmentalitásukon kellene változtatniuk, ha továbbra is "elitkedni" akarnak.

bpetya75 2013.01.21. 08:30:30

@tilmir: @nyuszigonosz:

Köszi :-)

@NIKI LAURA:

Az a helyzet, hogy a bizodalmamat részben abba is vetem, amit @Diffeomorfizmus: írt. " 500 évnyi balfaszkodás és szarvas hibák után még mindig van M.o."

tanato 2013.01.21. 08:49:49

Hagy gratuláljak én is a cikkedhez,mint régi határátkelő olvasó!
Érdekes hogy mennyire érdekel a téma,dacára hogy nem tervezel a jövő életedben határátkelést.persze minden magyar család életében jelen van a dolog, mindenikből vannak már főleg fiatalok akik kint élnek és dolgoznak.Szerintem nem kell túlspilázni ezt az egészet,mert mint írtad,arányaiban Lengyelország,vagy Románia sokkal nagyobb százalékban érintett a témában országlétszám tekintetében.És ennek dacára/vagy talán éppen ezért/ még mindkét volt szocialista táborbeli állam működik,sőt mondhatni talán jobban is mint Magyarország.

GeeRahts · http://japangee.blogspot.jp/ 2013.01.21. 08:53:15

Szép kis írás; jó látni, hogy van aki nem a szélsőségekhez ragaszkodik, és hogy vannak bizakodó emberek... Én sajnos nem tartozok utóbbiak közé, úgyhogy hamarosan el is megyek olyan messzire, hogy ha tovább mennék már visszafele jönnék.

Én, ha nem is bízok, de azért reménykedek benne hogy egy 5-10 év múlva érdemes lesz ide visszajönni... most viszont semmi olyat nem látok, amiért érdemes lenne maradni; csak olyat, ami miatt itt akarok hagyni mindent. És én már 17 évesen eldöntöttem, hogy első adandó alkalommal lelépek.

nigara 2013.01.21. 09:06:05

@Diffeomorfizmus: "inkább csak kapunak használják az országot az Ígéret Földje felé..."
hehe én Magyarországot nevezem az Ígéret(ek) Földjének."

Nem azt írta, hogy Magyaro. az ígéretek földje. Olvas, értelmez kommentel!

Thor vagyok 2013.01.21. 09:08:56

Köszi bpetya, kellett egy ilyen :) és remélem igazad van, és remélem, hazajöhetek majd és lesz hova.
(a lányka nagyon cuki :) és hálisten Magyarországon van minőségi hagyományőrzés, ami tőlünk nyugatabbra csak elvétve)

Thor vagyok 2013.01.21. 09:10:34

@Diffeomorfizmus: sosem értem, emberek mit csinálnak ilyenkor. Felolvastatják? Áttekerik és a közepét nézik minden mondatnak? Szerintem fuss neki ennek az Ígéret Földjés mondatnak még egyszer.

roze 2013.01.21. 09:13:05

Ez az itthon is lehet boldogulni valakinek...ez valakiknél működik és nagyon jól élnek,valahol meg ez addig működik amíg a fizetésből többé kevésbé kijönnek.Mihelyst változnak a körülmények,Mo egy pokollá változik,nulla szociális hálóval és nulla lehetőséggel az értelmes,alkotó emberi létre,mert ha valaki azon stresszel hogy megtudja-e venni a párizsit,akkor az önmegvalósítás sokadlagos tényezővé válik. Ez az a pont amikor a hajadra kenheted a hazaszeretetet és a kötődéseidet.

nigara 2013.01.21. 09:18:03

Gratula Petya, jó poszt - kicsit idealista, de jól van ez így :)

"Mindennél fontosabb azt felismerni, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért, és sokkal több lehetőségünk van jobbá tenni azt, mint amennyi például a nagyszüleinknek jutott."
Leginkább ez hiányzik, ill. bármi közösségi gondolkodás az itthoniak fejében. Ez a baj.

mernok-ur 2013.01.21. 09:26:36

Ha valaki megnézi az országban milyen radikálos változtatásokat intéznek ( és amik folyamatban vannak) nem lesz az ország 10 év múlva élhető. Hogy termeli ki an yugdíját az ember ? Főleg úgy, hogy bármikor beállamosíthatják...

Aki ebben hisz, az bolond ember.

Egyre jobban kiköltöznek az elektronikai multik keletre, ott olcsóbb a munkaerő és nem adóztatják őket ... Nokia, Flextronics.

Egészségügyben éhbérért dolgoznak az emberek, nem csoda ha kimennek az orvosok is.

Mérnök részről még jó a helyzet mert fut, jó szakember mindig kell. Mint ahogy jó ügyvédre és jó pénzügyi szakemberekre. De nem a bugylibicska egyetemről elhivatottság nélkül. Az olyan mérnök sem jó aki megcsinál minden vizsgát, de nem tud összerakni egyetem végére egy gépet, tervezni elektronikai kütyüt. Sajnos sok ilyen van. Mint ahogy sok rossz szakács ismerősöm akiket nem szív fel a szakma a keleti régióban és dolgozhat a gyárban. Már ha tud....

Egyébként meg kell nézni az árakat is az országban a fizetéshez képest borzalmasan nagyok. 150 ft 1 kg burgonya, a csirkeszárny és a csirkecomb között 200 ft különbség van kilónként. Egy normális kenyér, ( nem az a Tescos Erzsébet vagy milyen ami 2 nap után kiszárad ) 300-380 ft alaphangon...

Persze sehol nem könnyű, mindenhol meg kell dolgozni a pénzért. De a felfogás és a hozzáállás nem mind1.

Lehet szidni Csehországot és Szlovákiát, hogy öregebb vagyok és bla..bla..., de gazdaságilag kb. 20 évre vannak előttünk, és nem érdekel senkit Trianon, csak a múltat sirató magyarokat.

bpetya75 2013.01.21. 09:32:19

@tanato:

Téged meg a cselédség kérdése érdekel nagyon Dottore! :-D

Én egyébként egy ideje nem feltétlenül a téma miatt olvasom a blogot, hanem inkább a hozzászólások miatt, amik akár egészen más irányba is vezethetnek. Irodalom, történelem, gasztronómia, stb.

@GeeRahts:

A visszatérésnek van egy fontos előfeltétele. Ne égess fel mindent magad mögött.

@Thor vagyok:

Igen, cuki. Nem látszik rajta, hogy mekkora hárpia tud lenni ;-)

Egyébként szerintem Diffeo jól értette, csak átértelmezte azt a mondatot.

@roze:

A pokolról nekem egészen más fogalmaim vannak. Sokféle embert ismerek, mást jelent a boldogulás egyiknek és mást a másiknak. A nulla szociális háló hülyeség, a nulla lehetőség általánosságban nem igaz. Nyilvánvaló, hogy baj van, amin nem segít egy rózsaszín napszemüveg. De egy éjfekete sem...

AiRLAC 2013.01.21. 09:39:22

"Bízom benne, nem egy süllyedő hajón élünk"

"Mivel se a makro- se a mikrogazdaságtanhoz nem értek,"

Ezért bízol. Ahogy írták már felettem: lesz még rosszabb. :(

iqfighter 2013.01.21. 09:41:48

@Diffeomorfizmus: "Ha több helyre is mehet, akkor azt választja, ahol kevesebb kockázattal ( létbizonytalansággal ) több hasznot ( fizetés, karrier, nyugdíj, szoc. ellátás ) tud szedni."

Na ez az ami nem feltetlenul igaz (ahogy te gondoltad, szerintem). Persze ha a haszon fogalmaba kicsit tobb minden is belefer (pl. csalad, baratok, naplemente a Margit-hidrol nezve, ejszakai fursozes a Balatonban, osszefutas egy altalanos iskolai osztalytarssal, stb.), akkor lehet a cel erre optimalizalni.

kutfej2 2013.01.21. 09:42:18

@AiRLAC: Sajnos,de egyetértek.

2013.01.21. 09:53:05

Ilyen poszt is kell ide. Ez igy kerek.

@NIKI LAURA: "Mint irtam,itt mindenki diplomás jogász-közgazdász-népművelő,de ezek nem kellenek sehová,mert effektive nincs produktom a szellemi tőkéjükbe!!!!"
Niki, csak nem Karl Marxot olvasgatsz?! Jogasz/kozgazdasz a szolgaltato szektor. Luxembourg a szolgaltato szektorbol egesz jol megel. Na, de viccet felreteve, a szolgaltato szektor ugyanugy benne van a GDP-ben, mint aki a buzat learatja.
Eleg regi az az elmelet, hogy csak az termel erteket, amit meg tudsz fogni, kaja/hasznalati targy, de mar akkor sem volt igaz.
A nepmuvelo, foggalmam sincs, hogy az mi.

bpetya75 2013.01.21. 09:56:44

@nigara:

Meglehet tényleg idealista, de van mi táplálja a (szerintem enyhe) idealizmusomat ;-)

Szerencsére nem egy elefántcsonttoronyban élek, hanem a való világban (szigorúan kisbetűvel). Megvívjuk a magunk kisebb-nagyobb harcait a családban, a munkahelyen, a szomszéddal, a buszon, a bankkal, a végrehajtóval, az iskolával, a kórházzal. Mikor mivel kell éppen. De emellett van miből töltekeznünk. A környezet, a barátok, a munkatársak, a gyerekek...

pappito · http://pappito.com 2013.01.21. 09:59:25

@NIKI LAURA: "Sokan optimisták,de tessék irásomat bekeretezni,és 5 év múlva visszanézni!
Ez nem a gödör alja,ennél sokkal-sokkal rosszabb lesz itthon!!!!"

Hm... nekünk most volt nemrég az öt év és visszanéztünk. Minden szarabb. Öt év. Öt év egy 1100 éves ország történelmében semmi. Ez nem trendvonal, ez egy töredéke a grafikonnak, amiből nem lehet az egész grafikont értelmezni. A huszonpár év a rendszerváltás óta is semmi.

Ráadásul Mo még csecsemő, először tagja valaminek ami nem csak visz, hanem hoz is, először beszélnek vele felnőtt módjára (Matolcsy se tarthat örökké és nála rosszabbakat is kibekkeltünk)

Önzőek vagyunk, most akarunk jól élni, mi akarunk jól élni, nem az unokák. A magyarok sok generáció óta hallgatják, hogy majd az unokák, csak most már nincsenek bezárva.

Ettől még Mo az ott van és van benne sok olyan ember, mint a szerző, csak nem ők a hangosak.

Nem kell leírni.

goAUS 2013.01.21. 10:03:03

Üdv. mindenkinek. Először is gratulálok a bloghoz, olvasgatom egy ideje. Egyet értek azokkal, akik szerint itt nem nagyon lesz jobb a helyzet, bár ez is viszonyítás kérdése, vannak akik ugyanis igen jól elvannak most is.:) Mi sem az anyagiak miatt váltunk országot, hanem azért, mert átélve néhány ország morális és gazdasági adottságait, egyszerűen olyan már itthon, mintha börtönben élnék. Itt pedig így gyereket biztos nem akarok felnevelni. Minden tiszteletem azoké, akik megteszik, nagyon sok barátom, rokonom becsülettel küzd itthon, de egyre kevesebbet - enyhén szólva - látni mosolyogni őket, ahol én jártam, sokkal boldogabbak az emberek, és nem csupán a pénz miatt, sőt, abszolút nem azért, tudják élvezni az életet. A másik, hogy közelről látva a politikusaink munkásságát - mindegy melyik oldal - én ezeknek többet egy fillért nem fizetek semmilyen formába...

tanato 2013.01.21. 10:12:46

@bpetya75: Így van,tényleg e történelmi téma/mennyiben hasonló és mennyiben különböző a harmadik világban most is létező bentlakó cselédlányrendszer a nálunk a Horthy rendszerben 80 évvel ezelőtt létezővel /miatt akadtam rá a blogra lassan másfél éve,de azután ahogy Te is írod gyakran a kommentek elvisznek egészen más témák irányába is mint a kivándorlás.Gyakorlatilag tényleg nagyon sokszínű lett ezáltal a blog,érdemes olvasni.Visszatérve a kivándorlásra,szerintem pozitív lesz a végösszege,akár anyagilag/hazautalások,itthoni pénzköltések/akár szellemileg./Sok magyar bele tud látni más országok,más földrészek népeinek,országainak életébe és tud összehasonlítást tenni,leszűrvén mivel lehetne jobbá tenni az otthoni életet./

bpetya75 2013.01.21. 10:16:47

@AiRLAC:

Nem, nem csak ezért.

"És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán."

Tudom, divat kutyázni Vörösmarty sorait, mert "a hazaszeretetet nem lehet megenni", de a lényeg benne van ezekben a sorokban. Voltunk ennél sokkal nagyobb, sokkal nagyobb bajban. Mégis itt vagyunk, és vitázhatunk arról, hogy elveszett a fejsze nyele, vagy sem ;-)

AiRLAC 2013.01.21. 10:23:14

@bpetya75: Sőt, hitelt sem lehet fizetni vele, a gyereknek sem tudsz belőle se kaját se ruhát venni. Becsülöm az idealizmusodat de abból sem lehet ezeket :)

kikiva 2013.01.21. 10:24:15

Nagyon fontos gondolatok ezek, jó meglátásai vannak a cikkírónak.

Szociális rendszer témában: néha úgy tűnik ezen a téren bezzeg mindenki elfelejt külföldre nézni, ahol nem sokkal rózsásabb a helyzet (már akinek persze, mert itt is létezik 'benefit class'). De: pl a munkanélküli segély a UK-ben 90 GBP hetente. Na kérem, akik itt dolgoznak azok nagyon tudhatják, hogy ennyiből pedig ha lakást is bérelsz lehetetlen megélni!!!! Nyugdíj: mostmár itt is kötelező magánnyugdíj pénztárba belépni, mert rájött a kormány, hogy az állami nyugdíj képtelen 'elviselhető' öregséget biztosítani. Perpillanat az állami MAX nyugdíj £107.45 hetente (aki nem hiszi itt járon utána: www.gov.uk/state-pension ) -vagyis ha csak az NI contribtution-jaidból kapsz nyudíjat = ha Mo-n csak a fizetésedből levont nyugdíjjárulék képezi a nyugdíjadat. Kérdem én a UK-ben élőktől: ennyiből meg lehet élni idős korodban 1 hónapban (429,8 GBP)? NEM! Ha saját lakásod van addigra, talán, de ha bérelsz, kizárt dolog. Sőt, lehet van saját lakás, de még mindig fizeted a törlesztőt 65 évesen, akkor kizárt. vagy éppen a GYES: valami havi 400-500 Font körül van az is, 6 hónapig, aztán max még 3-ig lehet otthon maradni feléért és még 3-ig 0 GBP bevétellel. Ennyi. A Day nursery-k meg napi 40-50 GBP-be kerülnek, vagyis lehet, hogy anyuka 800-900 Fontos minimálbérhez közeli fizetése odavan bölcsire (bár ha ennyit keres, akkor kapnak valami child tax creditet, h könnyebb legyen) -- ezért van itt ennyi bébicsősz...
Az USA-beli TB-t meg ugye ne is említsük --gyakorlatilag fizess magadnak eü biztit...
Azért olykor nem ártana kicsit 'szétebb' nézni.

Nem, nem mondon, hogy OK az otthoni rendszer, látom szüleimen (egyikük munkanélküli már vagy 2 éve és havi 20.000-et kap segélyként), de ez nem azt jelenti, hogy szerte a világban mindenhol 100x jobb. (egyik kollegám pl mondta, hogy Indiában nem is létezik állami nyugdíj, de állami eü sem nagyon -ezért IS van annyi gyerek, hogy idős korban tuti legyen a szülők ellátása)

Igen, a létbiztoság, a közhangulat, stb valóban tud jobb lenni külhonban (bár szerintem ez is NAGYMÉRTÉKBEN függ attól, hogy mennyi TV-t néz az ember és mennyire követi a belpolitikát), de azért itt sem minden 100x jobb... sokan itt is mindig panaszkodnak mindenre, akkor is ha sokat keresnek, mert az emberi természet gyakran irígy a másikra...Van aki itt is nagyon rosszul érzi magát és lehet soha sehol nem lesz a saját fogalmai szerint 'boldog'. Na de a boldogság nem egy nagyon szubjektív valami? Egyébként is kihez/mihez viszonyítja az ember az 'etalon boldogságszintet'? Gazdag ameriakiakhoz a filemkből? Afrikai mosolygós szegényekhez? Valóvilágos 'celebekhez'?

Csak egy gondolatfüzér...

Mrs. Clayton 2013.01.21. 10:25:11

mint véleményt elfogadom az írást, de felmerül bennem a kérdés, hogy az átlagembert mi a fenéért foglalkoztatja, h kik és hova mennek, v kik és miért maradnak
az egyén szempontjából teljesen mindegy, hacsak nem személyesen érintett
gyakorlatilag a kivándorlás/külföldi munkavállalás jelen helyzetben egy igen racionális válasz az adott gazdasági helyzetre, ebből bármilyen messzemenő következtetéseket levonni egyéni szinten totál felesleges
számomra kicsit furcsa, h a magyarok közül szinte mindenki ért a focihoz, a politikához és szociológus is meg még ki tudja mi nem
nekem végül is mindegy, csak megjegyzem furcsa, h a petörkei zenei fesztivál helyett a kivándorlás és annak politikai, gazdasági és szociális hatásai foglalkoztatják a falusiakat, mintha mindenki egy mini Széchenyi lenne
megjegyzem, hogy pl nekem ettől jobb külföldön, h ott az ember nehezebben botlik önjelölt társadalomtudósokba, így jellemzően nem ilyen irányú diskurzust folytatnak velem
a másik része a dolgonak hogy épp a somogyi megyeszékhelyen találkoztam életem eddigi legalattomosabb, rosszindulatúbb embereivel, ahol én közösségi összetartást a legkevésbé sem tapasztaltam, Kaposvár egy nagy falu annak összes előnyével és hátrányával

bpetya75 2013.01.21. 10:26:42

@iqfighter:

Így igaz!. Nem csak kenyérrel él az ember.

@pappito: Big like! :-)

@goAUS:

Azért az élet élvezetéhez csak kell egy bizonyos mennyiségű pénz. Saját magamon érzékeltem, hogy mennyivel feszültebbé tesz, ha egy váratlan kiadás lenulláz bennünket hó végére.

mommmmo 2013.01.21. 10:27:34

Na mar epp hianyzott egy poszt, aminel okoskodni lehet, es nem is trollmagnes, koszonjuk Petya!

Sok mindennel egyetertek amit irsz, de hogy a "vezetoinktol fuggetlenul" lehet normalisan elni... hat ebben nem. Osi mondas, hogy a fejetol buzlik a hal, es hat nagyon igaz.
Biztos irtam mar itt parszor az excegem beszerzesi osztalyanak a peldajat: eloszor egy paranoias elmebeteg volt a vezetojuk: amit csinaltak az egy leellenorizhetetlen kaosz volt, ennek megfeleloen tele hibakkal, egyuttmukodes semmi. Felve mentem be hozzajuk, mert tudtam, barmit kerek leorditjak a fejem. Egymast is allandoan martak, es a ceges megbeszeleseken allandoan panasz volt rajuk.

A vezeto tavozott, jott egy eppeszu es professzionalis nemet urge lett a vezetojuk. Ugyanazok az emberek az egyik legjobban mukodo osztalyt hoztak letre, nem marakodtak, teljesen joviszonyba kerultek egymassal es mas munkatarsakkal.

Ugyanez van nalunk is. Emberek jo potenciallal, es remesen sz@r vezetokkel, akik nem csupan nem ertenek a dolgokhoz, hanem meg a levegot is rontjak. Ez a ket dolog amugy mindig egyutt jar, ceges szinten, meg magasabb szinten, mert a bena vezeto ugyis vadaskodni fog kifele es befele...

A jelenlegi vezetest tenyleg maganak koszonheti Magyarorszag, a demokraciat szerintem alulrol kell felepiteni, tarsadalmi es kiskozossegi kezdemenyezesek tudjak kialakitani az igazi demokratikus kontrolt es mentalitast, es az uj vezetoi reteget is... viszont ehhez a fejekben kell eloszor rendet tenni, ami egy eleg lassu folyamat, tekintve, hogy mindenki elsosorban a sajat oseitol tanul, de ugye mi vajon mit tamulhatnank az oseinktol... foleg a meghunnyaszkodast, meg a mutyizos tulelesi technikakat. Szerintem minel nyitottabb egy orszag minel nagyobb a migracio, minel tobben beszelnek nyelveket, es kapcsolodnak ra a multinacionalis mediara, stb, annal hamarabb kerul ki egy olyan negativ tortenelmi sokkbol, mint pl ez a szoci volt. A befele fordulas meg, amit most nehanyan annyira hirdetnek, mint az udvozito utat, csa a xart konzervalja.

marsha 2013.01.21. 10:28:12

Nagyon-nagyon tetszett az írás, gratulálok hozzá! A Zselic gyönyörű, nagyon szeretem.
Pár hónapnyi Hollandia után az egyik legfontosabb számomra az, amit a "népművelőktől" olvasok, pedig a szakmámtól messze van... pl. Márai vagy Lénárd Sándor könyvek nélkül ki se jöttem volna:)

zopilote 2013.01.21. 10:28:56

Nagyonjo jo poszt, vitainditonak. Biztosan jonnek majd a szokasos prok es kontrak a hozza -
szolasokban. Megprobalom roviden - ami nehez lesz - en is leirni a velemenyemet. A poszt
cimevel kezdenem: igen, Magyarorszag egy sullyedo hajo. Es meg tovabb kell sullyednie,
hogy az emberek eszbekapjanak. De bizom abban, hogy meg fogja allitani a sullyedest, mint
mar a tortenelmunk nemegyszer igazolta, es talpra fog allni. A tatarjaras utan is, a II. vh utan
is, az 56 - os rombolas utan is ujjaepitettek az orszagot. Es ujja fogjak az un. rendszevaltas o -
kozta pusztitas utan is. De ehhez szemleletvaltozasra, akaratra, es munkara, nagyon sok
munkara van szukseg. Ez egy hosszu folyamat lesz, aminek igazodnia kell a gyorsan valtozo
vilaghoz is. Sajnos a magyar nemzeti karakterre jellemzo, hogy MINDENT es AZONNAL akar.
Epp ezert turelemre, higgadsagra es jozan eszre is szukseg lesz. En, a kivulallo nagyon sok
pozitiv valtozast lattam az utobbi 25 evben, amiota eleg gyakran hazajarok, amit az otthon
elok eszre sem vesznek. De lattam negativ dolgokat is sajnos, raadasul eleg sokat.
Egyenlore ennyi, bevezetesnek. Kesobb talan folytatom, reszletesebben kiterve az otthon -
maradottak es a "hataratkelok" kapcsolatara, feladataira.

andaluzkutya 2013.01.21. 10:36:16

@pappito: "Önzőek vagyunk, most akarunk jól élni, mi akarunk jól élni, nem az unokák. A magyarok sok generáció óta hallgatják, hogy majd az unokák, csak most már nincsenek bezárva. "

Azt gondolom ez így van rendjén. És ha a vezetők kicsit épeszűbbek lennének, felfognák, hogy a magát jól érző munkaerő lényegesen jobb teljesítményre képes, mint a nem. Tehát áttételesen az ország is jól járna azzal, ha a népet nem fejőstehénnek tekintenék, hanem partnernek.

@Jess G: "számomra kicsit furcsa, h a magyarok közül szinte mindenki ért a focihoz, a politikához és szociológus is meg még ki tudja mi nem"

Mielőtt kijöttem nekem is ez volt a benyomásom azzal a kiegészítéssel, hogy mindenki mindenhez ért, csak a saját szakmájához nem:)

mommmmo 2013.01.21. 10:38:33

"számomra kicsit furcsa, h a magyarok közül szinte mindenki ért a focihoz, a politikához és szociológus is meg még ki tudja mi nem
nekem végül is mindegy, csak megjegyzem furcsa, h a petörkei zenei fesztivál helyett a kivándorlás és annak politikai, gazdasági és szociális hatásai foglalkoztatják a falusiakat, mintha mindenki egy mini Széchenyi lenne
megjegyzem, hogy pl nekem ettől jobb külföldön, h ott az ember nehezebben botlik önjelölt társadalomtudósokba, így jellemzően nem ilyen irányú diskurzust folytatnak velem"

Ez teljesen igaz, de szerintem ha valaki a helyi zenei fesztivallal van elfoglalva magas tarsadalmi kerdesek elemezgetese helyett, az epp hogy egy jobb politikai kulturara utal.

Nalunk az a jellemzo, hogy mindenki absztrakt dolgokat elemezget, amire amugy semmi rahatasa nincs, viszont afelett szemet huny, hogy pl a zenei fesztivalon (ha onkormanyzati szervezes) hogyan gazdalkodnak az o adoforintjaival, megkapja-e azt a szolgaltatast amit azert elvarhatna, stb,

Határátkelő 2013.01.21. 10:40:59

A kisközösségek szerepe szerintem is nagyon fontos, sőt, fontosabb, mint amilyennek elsőre tűnik, mert alapvetően meghatározza az ember közérzetét - pozitív vagy negatív irányban egyaránt.

Ugyanakkor egyetértek azzal is, hogy a mindenkori magyar vezetők politikai alkalmasságával kapcsolatban is felmerülnek nagy kérdőjelek - csak éppen nem kellene úgy tenni, mintha ez valami átok lenne Magyarország felett.

bpetya75 2013.01.21. 10:41:17

@AiRLAC:

A szorult helyzet találékonnyá tesz. Mi a szorultságunkat jórészt magunknak köszönhetjük, túl sokat akartunk túl gyorsan, így durván túlhiteleztük magunkat. Ezért aztán elvállaltam olyan munkákat (allergiaszezon közepén szénagyűjtés, felnőttoktatás, kertgondozás, erdőértékbecslés, stb), amiket amúgy nem tettem volna, így kiderülhetett, hogy sokkal többet bírok, mint gondoltam. Persze az sem mindegy, hogy a feleségem is megtett minden tőle telhetőt. Ez persze nagyon igénybe vette a kapcsolatunkat, hiszen kevés időnk jutott egymásra, gyakran voltunk fáradtak, feszültek. De ez szép lassan javult. Most már sokkal jobb, mint néhány éve volt. Nyilvánvaló, hogy az optimizmusomat arra alapozom, amit a Jóisten kegyelméből a mínuszból építettünk fel. De a környezetemben is az látom, hogy a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik feladták, vagy a megoldás helyett a kifogásokat keresik.

Szóval az idézett soroknak nem az idealizmusa fogott meg, hanem az a küzdelem, ami megalapozottá tette őket anno és most is.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 10:48:33

@kikiva: bocsáss meg, de szerintem ezek totál felesleges gondolatok, ha valaki otthon ilyeneken gondolkodik, akkor ott bajok vannak
a politika egy nagyon fontos dolog, de nem ilyen szinten
UK-val kapcsolatban meg azért nincs igazad, mert aki annyira kevés jövedelemmel rendelkezik azok különböző támogatásra is jogosultak, amiből a lakbért, hitelt, kinek mi van lehet fizetni, a legtöbb kisgyerekes anyukának eszébe sincs dolgozni, ha alacsonyan képzett, mert az államtól többet kap, mintha dolgozna, ráadásul full time nem is tud, mert a gyerekért jönni-menni kell, bár kétségtelen, h a gyerekvigyázót is támogatják, ha alacsony jövedelmű az egyén
szóval azért itt a nyugdíjasok nem nyomorognak, bár itt is vannak nagyon szegények, akik akár a magyar szegényekkel vetekszenek
szóval én továbbra is az olvasmányos, érdekes, v érdektelen mennyibe kerül a só, liszt, kenyér sztorikat olvasnám értelmetlen filozofálgatás helyett

S. Lala 2013.01.21. 10:50:27

Azért a "tudásszerzés" meg a "menekülés" a felsoroltak és fel sem soroltak elől csak két okot jelöl, és nagyvonalúan "megfeledkezik" egyéb mozgatórugókról. Van, aki pl. a családja, kedvese miatt tiplizik, van aki azért mert már kint elő rokonaihoz megy stb, stb, stb. És az sem feltétlenül "menekül", aki úgy dönt, hogy világot akar látni, és ha talál egy olyan környezetet, ahol úgy tapasztalja, hogy jobban ki tud bontakozni, mint Mo-on, akkor egyszerűen ott marad, addig, amíg neki ott jobb.
Okés, most Mo-n nagy divat felkapni a fejünket az elvándorlásra, de ez nemzetközi jelenség, európaszerte jellemző, persze, nyilván ott erősebb, ahol gazdaságilag kilátástalanabb a helyzet.

S. Lala 2013.01.21. 10:51:13

@ kint élő barátaihoz

bpetya75 2013.01.21. 10:53:22

@Határátkelő:

Nagyon jó a kép. Esetleg tudod is, hogy melyik falut ábrázolja?

Mrs. Clayton 2013.01.21. 10:55:29

@Határátkelő: "magyar vezetők politikai alkalmasságával kapcsolatban is felmerülnek nagy kérdőjelek"
ezért vannak x évente választások, ha a többségnek nem tetszik majd elküldik őket
olyan jó volt az utóbbi pár poszt, érdekes, olvasmányos, arról szólt amit az ember a blogtól vár
a filozofálgatást nem lehetne meghagyni az arra szakosodott blogoknak?
tudom, ha nem tetszik, ne olvassam, de remélemérdekel egy olvasó véleménye
hát az enyém az az, hogy az ilyen cikkek feleslegesek

mirx 2013.01.21. 10:59:28

@Jess G: még nem is lenne baj, ha nem egy pátoszos hangvételű közhelyparádé lenne
(egy másik olvasó véleménye)

mommmmo 2013.01.21. 11:00:21

Amugy ha mar ez egy ilyen kis csiti cseti poszt:)
A regi gardanak, akik meg figyelemmel kisertek eletem esemenyeit: megszuletett a kislanyom, es mind a ketten jol vagyunk:)

bpetya75 2013.01.21. 11:01:33

@Jess G:

A posztot én írtam, nem a "falusiak". Itt is, ahogy bárhol máshol egy 1200 lelkes teleülésen, találni olyat, akit sok minden más mellett a napi két liter bor elfogyasztása foglalkoztat (na jó, őket más nem igazán), vagy a kert felásása, esetleg politikai, gazdasági vagy kulturális kérdések, vagy akár az, ami engem. Ebbe bele fér a Petörke Portéka, a Bárdudvarnoki Kulturális Hét, a Folkbeats fesztivál meg egy csomó kézzel fogható dolog a filozofálgatás mellett.

Az meg, hogy Kaposváron milyen emberekkel találkoztál, nem tudom mennyiben kellene, hogy befolyásolja más közösségi életét.

kikiva 2013.01.21. 11:03:47

@Jess G: Nem a cikkre, hanem az egyik kommentre reagáltam leginkább. Ilyen szempontból valóbal fölösleges volt a hozzászólás. Amúgy meg arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem minden feltétlenül 100x jobb és jobban működik külföldön.
Amúgy meg alapból az egész poszt nem a 'hány Ft egy liter tej' jellegű problámát feszegeti, azt hiszem ez már az elején kiderült, hanem inkább némi filozofálgatás. Ezzel nincs is semmi gond, néha ilyen is kell :) amúgy meg már rengeted olyan cikk született ahol az árakkal és a kiköltözés alfájával és omegájával foglalkoznak.

roze 2013.01.21. 11:04:19

@bpetya75: Az éjfekete szemüveg akkor jön amikor kilátástalan helyzetben vagy addig lehet kék vagy bármilyen adott hangulati aláfestéssel :) Nem tudom te mikor találkoztál legutoljára vele,de jelenleg ha valakinek nincs családi vagy bármilyen háttere akkor igenis a jelenlegi szociális háló "megtartása" egyenlő a nullával,átesik bárki a lyukakon a nagy semmibe. Ezen sztm kár vitatkozni.

mernok-ur 2013.01.21. 11:09:41

Reménytől nem lakik jól az ember, nem hízik a jószág.

bpetya75 2013.01.21. 11:12:14

@mommmmo:

Az egész ország helyzetét nyilván alapvetően meghatározza a vezetőink alkalmassága vagy annak hiánya. Kisközösségi szinten sem függetlenítheti magát ettől teljesen az ember, de sokat tehet a környezete és a saját élhetőbb élete érdekében.

Igazából arra gondolok, hogy ne a nagytesótól várja mindenben az ember a megoldásokat, hanem amit tud, oldja meg maga. Reggel a buszon beszélgettem egy kolléganőmmel. Panaszkodott, hogy hatalmas kátyúk vannak az utcájukban. Írtak valami petíciót az önkormányzatnak, amiben útjavítást kértek, ez meg is történt a 300 méter hosszú utcában kb 10 méteren. Új petíciót még nem írtak, de áthidaló megoldásként azt sem sikerült megtenniük, hogy megfogjanak 1-1 kapát és egy keskeny elvezető árkot vágjanak a kátyúktól az árokig. Amitől persze a kátyú még ott marad, de ha ki tud nagyjából száradni, legalább nem romlik tovább.

bpetya75 2013.01.21. 11:18:55

@marsha:

A Zselic tényleg gyönyörű, nem véletlenül vagyok lokálpatrióta ;-)

@zopilote:

A türelem, higgadtság, józan ész dolgában szerintem komoly tapasztalás az egész országnak ez a jókora pofára esés a lakossági hitelezésben. Persze csak akkor, ha nem csupán a mocsok, szemét bankokról, meg a töketlen, szemet hunyó államról szól a fáma, hanem a tájékozatlan, sokszor felelőtlen hitelfelvevőkről is.

Spacecake 2013.01.21. 11:19:50

jo poszt.
en is ugy latom,hogy osszesegeben
`soha a büdös életben ilyen jó dolga magyar embernek a Kárpát-medencében nem volt, mint most`

kitol ideztem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.21. 11:20:28

nekem továbbra is az a bajom, és ezerszer feltettem már a kérdést, de nemigen találok választ - ha az ember tanítani szeretne, és megélni is belőle tisztességesen, akkor hogyan kellene otthon maradni? nyomorogni, vagy esténként magántanítani - az értelmes munka rovására, aztán mindennap az iskolában szél ellen, kormányzati, önkormányzati hülyeségek ellen, csakazértis, fáradhatatlanul, nemzet napszámosa, szülők pofákat vágnak vagy pofánvágnak, gyerekek egyre kezelhetetlenebbek - aztán 5 év múlva elmenni aktát tologatni, mert mégiscsak egyszerűbb, jobban fizet, nem ég ki az ember. én nem vagyok egy mártír vagy hős, nem vagyok egy feltűnő, lángoló, kivételes tanáregyéniség, én csak dolgozni szeretnék, értelmes keretek között, ahol békénhagynak, nem szúrnak hátba, nem kell hősnek lennem, ha rendesen akarok dolgozni, egyszerűen csinálni a dolgom. és aztán a nyári szünetben nyaralni akarok, utazni, ha olyanom van, venni egy telefont, fényképezőt, laptopot, könyveket. annyira sokat akarok? és akkora nagy gonoszság, ha utánam az özönvíz és egyszer élünk elvből inkább máshol csinálom azt, amit szeretek. de azért megriaszt, hogy amilyen tendenciák vannak a magyar iskolákban, lassan ha akarnék se tudnék már visszamenni, mert egyszerűen értelmes ember nem bírja ki azokat a kereteket, feltételeket, körülményeket. nem esik jól, hogy lehúzzák a vécén az egész rendszert, de ha már nem tudom megállítani, akkor nekem is kötelességem lemenni vele, és erre beáldozni az életem, avagy mennyire vagyok erkölcsi nulla, ha inkább az "egyszerű" utat választva (a sárga gyerek is pont ugyanúgy gyerek) inkább tanítok Kínában, Thaiföldön, perpill Burmában, aztán majd ki tudja.

andaluzkutya 2013.01.21. 11:21:04

@bpetya75: A példáddal az a probléma, amit már sokszor említettem, hogy természetesen az ember nagyon sok mindent maga is meg tud csinálni, de akkor mi a bánatért vonnak le piszok sok adót? Az utak fenntartása önkormányzati feladat (vagy állami, nem tudom). Így nekik kell megcsinálni. Megcsinálom én is szívesen, de akkor ne vasaljanak be rajtam erre adót.
A másik gond ezzel, hogy ez azt eredményezheti, hogy az önkormányzat azt gondolja, minek kapkodjon, majd valaki vesz egy kapát, és megoldja. Ugyanezért nincs változás az eü-ben, mert vannak még elegen, akik ha fát is vágnak a hátukon, ellátják a betegeket, de mondhatnám akár az oktatást (vegyen a tanár krétát, mert az a hivatása, ugye), vagy más ágazatokat is.

2013.01.21. 11:21:58

@kikiva: @Jess G: Egyatalan van valami statisztika arrol, hogy a munkakepes magyarok kozul hany ment el (es mennyit kapott mas orszagbol Mo)? Van osszehasonlitas egy ugyanekkor K-europai orszaggal, Szlovakia/Cseh?

bpetya75 2013.01.21. 11:22:49

@S. Lala:

Valóban nem tértem ki az összes alternatívára, mert nem is ismerem mindet, meg nem is volt annyira érdekes a mondanivalóm szempontjából. Látod, így is kiakasztott egyeseket a filozofálgatásom ;-)

Mrs. Clayton 2013.01.21. 11:24:03

@bpetya75: csak annyiban, hogy véleményem szerint a somogyiak se nem közösségiek, se nem befogadóak, sőt a rosszindulatúak felülreprezentáltak a térségben tapasztalataim szerint
egyébként engem maga az a tény, hogy te túlpolitizálod az életed engem nem zavar, el tudom fogadni, hogy neked ez fontos és erről a témáról ez a véleményed még azt is, hogy ezt meg szeretnéd osztani a nagyközönséggel
csak azt nem értem, h mit vársz ettől, mit lehet ezen elmélkedni, vitatkozni? semmit. szerintem. nem fog vezetni a diskurzus sehova, így számomra felesleges
inkább írtál volna arról, hogy milyen külföldi kapcsolatai vannak a falunak, (ami sztem egyébként Kaposvár külvárosa, így nem is igazi falu) és ezt miként használjátok fel v hasonló
engem személy szerint idegesít, ha az emberek elhiszik, h ilyen kérdésekben magasröptű gondolatokat fogalmaznak meg és h az érdekes
jövök holnap, mert így is sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel

andaluzkutya 2013.01.21. 11:24:42

@charlieharper: A statisztikák torzíthatnak, mert pl. kiskorú gyerekkel piszok bonyolult megszüntetni a magyarországi állandó lakcímet... Tehát pl. én papíron még Magyarországon élek.

2013.01.21. 11:28:58

@andaluzkutya: azert ezt konnyen meg lehetne nezni. Hany magyar adoszam van az aktiv keresokoruak kozott. Hanyan fizetnek be adot minusz hanyan vannak/igenyeltek segelyt - hanyan vannak foallasu diakkent - hanyan vannak sajat vallalkozasban.
A tobbiek nem adofizetok, tehat kulfoldon vannak (vagy Matrix fele off the grid). Vagy csak en latom ezt tulegyszerusitve?

Chamroe 2013.01.21. 11:29:02

@mommmmo: Gratulálok a babához!
Én az első poszttól olvasom a blogot, és mindig szimpatikusnak találtalak.
Nem vagyok az a hozzászólogatós típus, de olvasni szeretek.

Szabad tudni a paramétereket? Súly, hossz? :)

Len.Mag 2013.01.21. 11:29:04

Sziasztok!

Régi olvasó, de új kommentelő vagyok.

Bár az írás egyáltalán nem utalt ilyesmire, de nekem az jutott eszembe olvasás közben, hogy nem lehetséges-e, hogy a pl. ’56 során emigrált és külföldön kemény munkával sikeressé vált emberek pozitív példája egy olyan hatást gyakorol a mai fiatalabb generációkra, hogy ők (mi) is szeretnék azt követni, csak (nem tudatosan) nem vesznek tudomást a megváltozott körülményekről, és önigazolásként (nem tudatosan) keresnek olyan okokat (nehézségeket, negatívumokat), amelyek megadják annak a kényszerítő erőnek az érzését, ami anno az elődöket útnak indította (holott nyilván azért olyan kényszernek a mai határátkelők nincsenek kitéve).

Tehát hogy ez ilyen trend, hogy ők is hasonló életutat szeretnénk befutni, mert látták, hogy annak van respektje. Csak kell valami az akkori rendszer helyett, amire rá lehet fogni, hogy milyen rossz nekünk, mert anélkül az egész vállalkozás hősies jellege vész oda. :)

Ez persze nem biztos hogy helytálló, csak azért jutott eszembe, mert az első felét magamon is érzem (nevezetesen azt, hogy akaratlanul is mintaként követem a külföldre származott rokonok példáját, csak ezt felismertem, és ezzel párhuzamosan azt is bevallom, hogy én döntök a külföld mellett, senki nem kerget el az országból).

Mrs. Clayton 2013.01.21. 11:34:00

@charlieharper: és ha lenne is az most ebben a pillanatban mit segítene az egyénen?
én tök értem ha valakit a munkája miatt ezek az adatok foglalkoztatnak, és nyilván politikusoknak, társadalomkutatóknak, meg még sokaknak ez fontos lehet és lehet vannak v lesznek majd ilyen kutatások, amit majd ki lehet elemezni és az eredményeket jövőbeni döntéseknél fel lehet majd használni
de a konyhaasztalnál azon gondolkodni, h mi lesz az országgal, mert x ember elmegy v marad, totál hülyeség
az meg még nagyobb, h az egyénnek van-e bármilyen felelőssége az országgal szemben, meg egy országot felruházni valami anyácska szereppel és azon keseregni, h jaj mi lesz vele
aki teheti dolgozzon, fejlessze magát, tegye magát hasznossá, ne unatkozzon, törődjön a családjával meg leginkább a saját dolgával és ne ilyeneken elmélkedjen,
majd akinek dolga megteszi helyette

kozmopolita 2013.01.21. 11:34:11

Remek írás, nem csalódtam benned, Pedróatya. Továbbá tisztelem a kitartásodat, aminek köszönhetöen mindvégig aktív maradtál. Annak idején a nyitóposztra én küldtem az elsö kommentet, sokáig nagyon aktív voltam, svájci posztot is írtam. Aztán hagytam magam elriasztani a szélsöséges "nagymagyar" beszólogatóktól, azóta inkább csak olvasok.

Középutasként (de a határ túloldaláról) szóról szóra egyetértek, minden új kommentelönek kötelezö (na jó, ajánlott) olvasmányként kitenném ide állandóra.

bpetya75 2013.01.21. 11:37:32

@Chang Yai:

Teljesen jogos a felháborodásod/fájdalmad/szomorúságod. Azt azért remélem érzékelted, hogy nem erkölcsi nulláztam le senkit.

Már csak azért sem, mert tudom, hogy nálunk is beüthet valami, és akkor lokálpatriotizmus ide vagy oda, mehetek ahová tudok.

@andaluzkutya:

Nem tudom, hogy a kolléganő falujában hogy van, nálunk összesen évi 10e kommunális adó van, ami a szemétszállítást sem fedezi. Másrészt, hogyha fizetnék is évi pár ezer forintot (kétlem, hogy egy faluban több tízezres nagyságrendben adóztatnának), attól még nem vagyok a magam ellensége. A kátyúk javításáért nyilván bombázni kell az önkormányzatot, de addig is jobban járok, ha megpróbálom megelőzni a további romlást. Ha nem teszem, akkor lehet, hogy egyszer csak kinéz a lengéscsillapító a helyéről.

2013.01.21. 11:40:43

@Jess G: azert kerdeztem a statisztikat, hogy megtudjam a kivandorlas tenyleg erezheto gazdasagi vagy tarsadalmi (utobbihoz nem ertek) problema vagy csak egy aranylag uj jelenseg es azert a mai poszt (is). Ha ez problema is, itt senki nem fogja azt megoldani filozofalgatassal, de ez egy beszelgetes indito, annak akit ez erdekel. Szociologusok ma orulhetnek.

Der Piefke 2013.01.21. 11:41:44

„…ez az ország a mindenkori „elit"-től függetlenül menthető, élhetőbbé tehető” - Nem, mert a magyar társadalom és a magyar mentalitás „centralizált”, továbbá atomizált, márpedig az elittől független, önszerveződő és közösségi szinten öntevékeny élethez nem-etatista, hanem polgári és nem-önző, hanem ésszerű közösségi és társadalmi célokat megfogalmazó és azok érdekében hosszú távon is dolgozni kész mentalitás, stratégia kellene. Ezek egyike nem létezik a magyar társadalomban és a magyar társadalmi stratégiában – márpedig ami nem létezik, annak a működésére is hiába számítasz.

„se a makro- se a mikrogazdaságtanhoz nem értek, a nanogazdaságtant is csak mostanában kezdjük jobban kapiskálni, nincs modellem a mocsárból való kimászásra. Csak hitem, illetve hitünk van, hiszen asszonykám is osztozik benne, és az erős” – A „mocsárból való kimászásnak” csak közvetetten gazdasági módszerei vannak, ui. jól teljesítő gazdaság csak egészségesen működő társadalomban lehetséges. (A „kínai modell”, azaz a nem egészséges, a tagjait kizsákmányoló társadalomban felülről működtetett „erős gazdaság” egyfelől nem állhat fenn sokáig, mivel hiányzik a modern gazdaság egyik alapeleme az önálló, racionális technológiai innováció, másfelől pedig Európa közepén, egy 10 millás ország méreteiben nem is lehet ilyen modellt bevezetni.) Mint fent írtam, a magyar társadalom messze nem egészséges: atomizált és általános a bizalomhiány is – márpedig a korszerű, tudásalapú kapitalizmus csak kooperatív és közbizalommal teli társadalmi közegben működőképes.

…A „hazahozott tudás” pedig mindaddig nem fog tudni működni, amíg az ország gyakorlatilag összes jelentős erőforrását vagy birtokló, vagy pedig „jogszabályi környezettel” kényszerhelyzetekbe hozni képes elit nem érdekelt a teljesítményelvűségben, mert saját pozícióit éppen a kontraszelekcióra, a lojalitásra – és bizony: a (hozzád hasonlóan) naiv emberek hitére is! – alapozza és ezért még akár egy gazdasági összeomlást is megér neki az, hogy az igazán tehetséges és valóban polgári mentalitást magukban hordozó embereket távol tartsa a hatalomtól, a vezető posztoktól.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.01.21. 11:47:04

@bpetya75: köszi, és bocs, teljesen világos, hogy te nem nullázol le senkit, ezer éve olvaslak itt, soha nem volt ilyen, csak olyan sokszor megkapja az ilyesmit az ember máshol. engem először úgy 2006 magasságában mellbevágott az első lehazaárulózás, azóta már nem érdekel, de egyszerűen elvi kérdésnek megmaradt. én szerencsés vagyok, mert egyébként se éreztem jól magam ott(hon), nem volt kényszer személy szerint nekem semmi, sőt. de minden egyes alkalommal elkeserít, amikor olyan történetet olvasok, hogy nagyon-nagyon nem akart elmenni valaki, de nem volt más választása, és mennyire megszenvedi. az az igazi hazaárulás, aki ide juttatott tisztességesen dolgozó embereket és családokat.

bpetya75 2013.01.21. 11:48:48

@Jess G:

Fura vagy. Egy szakács, egy orvos, egy erdész vagy egy kőműves ne beszélgessen versekről, vagy kézilabdáról vagy űrkutatásról, mert az nem, az ő feladata? Ez a poszt egy írásos diskurzus nyitánya. Ha nem érdekel, hát nem. Kár idegesítened magad rajta.

Borogy 2013.01.21. 11:48:54

MInek feladni az almokat olyan emberek miatt akik milliokat keresnek a parlamentben es ok nem hajlandoak kevesebbet keresni?
Mas orszagban, ha az atlagosnal tobben mennek el azokat visszavarjak, hogy otthon koltekezzenek de nem Mo-on. Ott meg kettot belerugnak, lasd kulfoldi rendszam mizeria....
Mert aki hazamant, az ket het alatt egy havi atlagbert koltott atlagosan...(segitseg, haza izek neven...)

A narancssargaknak 2 nagy baja csak:
Kolompar Orban Viktator fenykepe meg nincs kint a falakon
es az internet, hogy tudjuk, hogy van kulfold es az emberek odamennek mert o nem teheti meg, hogy lezarja a hatarokat...

tsabus UAE 2013.01.21. 11:52:06

@iqfighter: Naplemente mindenütt van a világon, barátokat bárhol lehet szerezni és fürödni nem csak a Balatonban lehet. Volt osztálytársakkal össze lehet futni, mikor hazamegyek, szülőket ki lehet hozni, vagy marad a hazajárás.
A barátokkal/szülőkkel való szorosabb kapcsolat igényét megértem, de ha a betevő megszerzésével gond van, akkor nem fogadom el.
Halottam már párszor, hogy milyen rossz otthon, meg reménytelen, de mikor felvetem, hogy ki lehet jönni, akkor a fenti indokok jelennek meg. Ha valakinek ezek a prioritások, akkor rendben, de NE PANASZKODJON ! Ha valamiért nem vagyunk hajlandóak áldozatot hozni, akkor mire jó panaszkodás. Általában nekem csak a síró magyarokkal van gondom, akik nem tesznek semmit a boldogulásukért, de aki igen, az szerintük hazaáruló (konkrétan megkaptam).
Szóval, örülök a posztnak. Petya otthon van és jól érzi így magát. Végre valaki nem sír !

tanato 2013.01.21. 11:52:12

@charlieharper: Lehetetlen leellenőrizni.Legtöbb kint élő fiatal nem adja le a TAJ számát és nem szünteti meg az állandó magyarországi lakcímét.Ebből van az hogy a statisztikák még mindig jelentős bevándorlási többletről szólnak évek óta.Közben meg pl. a németek is csináltak egy statisztikát ami azt mutatja hogy csak tavaly 40 ezer új magyar betelepülőjük volt.akik ott fizetnek adót.

tanato 2013.01.21. 11:56:09

@mommmmo: Ezúton is gratulálok!És örülök hogy már megint újra aktív vagy a neten.

enrobag 2013.01.21. 11:58:58

Petya a szívemből szólt.
Az idealizmusról meg az a véleményem, hogy nem szégyen, nem gáz, hanem sokszor a „vert helyzetben” az egyetlen továbbvivő képesség.
Mirx szerint: „egy pátoszos hangvételű közhelyparádé” amit Petya ír.
Vállalom az ódiumát, hogy rólam is ezt írja majd, de megosztom veletek Sławomir Mrożek véleményét az otthonról. Engem nagyon megfogott. Nem „túró rudis” hazaszeretet, és nem ódon nagy szavak:
„Van azonban a visszatérés helyszínének, Krakkónak valami olyan tudása, amelyet soha semmilyen más helyszínen nem lehet megélni. Bárki kipróbálhatja: nem kell ahhoz emigránsnak lenni három évtizedig, távol szülőhazától, anyanyelvtől, hogy értsük. Hogy amikor az ember abban a városban, amelyből vétetett, de legalábbis azokon az utcákon jár, ahol felnőtt, egyszerűen máshogy fordul be az utcasarkon.” Mrożek, mint állítja, olyan „folyékony könnyedséggel” fordult be az utcasarkon, „ahogy a saját lakásában az asztalt kerüli meg az ember”. Ahogy semmilyen más helyen, városban nem lehet befordulni. Ez a gondolkodás nélküli, a test önkéntelen tudására támaszkodó mozgás – ez az otthon.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 11:59:49

@bpetya75: de mindenképp beszélgessen, de ha a felállás az h csak a MU foci, vagy csak a Ferencváros, akkor az értelmetlen
ha az a téma, hogy milyen volt a tegnapi MU-Fradi meccs az ok
érted mi a különbség a kettő közt?
az egyik általánosan és totálisan fogalmaz meg nézeteket és nem vezet sehova a másik egy konkrét adott dologról szól és nem is célja megoldani/eldönteni bármit
van olyan hogy futball-szociológia meg futball-marketing, ott nyilván érdemes azzal foglalkozni, h kik a szurkolóink, kik az ellenfeleink a ligában, milyen az anyagi helyzet stb, de az az adott szakterület képviselőinek a dolga, ha én ebbe elkezdek belebeszélni, az egyrészt lehet hülyeség, még ha én úgy is gondolom, h egyetemet végeztem, így széles látókörű vagyok, nem beszélek hülyeséget, másrészt nem oldok meg vele semmit, tehát a kommunikáció tök fölösleges
ellenben, ha a haverokkal egy sör mellett kielemezzük a tegnapi meccset azzal kiadjuk feszültséget, szórakozunk stb
de tényleg abbahagyom és meghagyom ezt nektek, mert lassan ugyanoda jutok, mint amit kritizálok

bpetya75 2013.01.21. 12:01:05

@roze:

Bármilyen háttér nélkül szerintem mindenhol magadra vagy utalva. Mondjuk aki így van, az nem csodálom, ha sötéten látja a világot. Nem egy irigylésre méltó állapot...

iqfighter 2013.01.21. 12:01:08

@tsabus: minden helyettesitheto, csak nem feltetlenul akarja az ember helyettesiteni. Plusz ha meg egyszer elolvasod mit irtam, az altalam emlitett erzelmi/elmeny faktorok csak egy reszet kepezik a dontesnek. De nem elhanyagolhato reszet.

Egyebkent kulfoldrol irok, viszont az emlitettek miatt fogok hazakoltozni. Mivel ismerem magam, igy elore tudtam, hogy ez igy lesz.

Panaszkodast en sem szeretem, Petyanak meg en is orulok :)

Nordstjernen 2013.01.21. 12:02:49

Arra kivancsi lennek, hogy mas orszagokban is ekkora erkolcsi ugyet csinalnak-e az el/kivandorlasbol (hazaarulozas meg ilyesmi). Mert szerintem nem.

Magyarorszag kicsi orszag, tul sok ember el ott, ahhoz kepest, hogy mennyit tudna eltartani. A tobbirol (politika, korrupcio, az emberek kisemmizese, atlagszemlelete, mutyizas, stb. stb.) nem is beszelve, de azt a fenti kommentelok mar leirtak :)

Orulok, amikor valakitol azt hallom, hogy jol erzi magat otthon. Sajnos a tobbseg nem igy van ezzel, en sem. Gyerekkorom ota el akartam koltozni kulfoldre.

bpetya75 2013.01.21. 12:05:09

@mommmmo:

Még hogy csiti-cseti poszt! :-D

Egyébként itt is gratulálok! Apuka melyik típus? "Jajj, hozzá sem nyúlok, mert kárt teszek benne!", vagy a másik? ;-)

ZOH 2013.01.21. 12:08:21

En nem vagyok ennyire optimista (sic!) mint a posztolo, az orszag szerintem soha nem tapasztat kihivasok elott all, az eddigi tortenelmi parhuzamok a mindenfele vesztesre allo helyzetekre nem alkalmazhatoak.

Egyreszt nincs kulso ellenseg! Nem a torok-tatar-labanc ellen kell kuzdeni. Masreszt soha nem voltak ennyire nyitottak a hatarok, amibe beleertendo nem csak a vasfuggony hult helye, hanem az idegen nyelveket beszelo, kulfoldre koltozni kepes es hajlando nepesseg soha korabban nem latott aranya. Erre a kettore nincs semmilyen tortenelmi parhuzam.

Ez konnyen halalos kombinacio lehet, az orszag gazdasagi ertelemben par ev-evtized alatt szo szerint kiurulhet, amit aztan valamelyik szomszed mar jatszi konnyedseggel elfoglalhat.

bpetya75 2013.01.21. 12:09:05

@Jess G:

Ezek szerint nem hitted el nekem az első bekezdést ;-)

Nem a frankót írtam le, hanem a véleményemet. Hogy ennek van e itt helye vagy sem, azt rábíztam HÁ-ra, bár (talán az alig leplezett exhibicionizmusom miatt) reméltem, hogy közölni fogja.

2013.01.21. 12:11:59

@charlieharper: "A nepmuvelo, foggalmam sincs, hogy az mi."

Hihi, ezen nem is csodálkozom. Ma léteznek is még (pl Hobo papír szerint az volt), majdnem semmilyen nyomot nem hagytak drága népünk releváns tulajdonságában (gyengébbek kedvéért: műveltségében).

bpetya75 2013.01.21. 12:12:07

@Der Piefke:

Nyilván nem függetleníthetjük magunkat teljesen a mi kis elitünktől. Ennek ellenére tapasztalom az önszerveződő közösségi élet meglétét. Nem elvekről beszélek ebben a kérdésben.

tsabus UAE 2013.01.21. 12:15:08

@iqfighter: Értettem mit írsz, csak én ebből bontottam ki a saját mondandómat.
Sok szerencsét a hazaköltözéshez és a régi új élethez !
Számomra a világ túl nagy ahhoz, hogy egy élet alatt megismerhető legyen. Ezért csak akkor megyek haza, ha nagyon muszáj. :-)

ZOH 2013.01.21. 12:16:42

@Len.Mag: jo eszrevetel, magam is kb. igy latom

nigara 2013.01.21. 12:17:16

@tanato: én is mindig ettől tépem a hajam, hogy ilyen fals számokkal jönnek...

bpetya75 2013.01.21. 12:19:17

@enrobag:

Köszi, ez nagyon szép idézet!

@tsabus:

Lenne hajlamom a sírásra (időnként megrögzöttségből nyígok is, de igyekszem kontrollálni), de egyrészt asszony elég hatékonyan nevelget kifele belőle, másrészt konkrét példát látok rá a környezetemben, hogy hová vezet a vég nélküli panaszkodás. Ők 3 éve kevésbé voltak mélyen a trágyában, mint mi. Mostanra mi kijjebb kepesztettünk, ők ugyanott vannak, ha nem mélyebben. Annyi hülyeség után, amit a saját bőrömön tapasztaltam meg, ezt próbálom okosabban csinálni. ;-)

@iqfighter:

Neked mik voltak a fontosabb döntési faktorok? Ha nem vagyok indiszkrét...

bpetya75 2013.01.21. 12:23:26

@ZOH:

Nem kevés igazságod van. Lehet, hogy a fijjúg azért akarnak mindenáron szabadságharcolni, hogy nevesíthessenek valami tatár-török-labancot?

nigara 2013.01.21. 12:25:01

@charlieharper: nem ilyen egyszerű a matek. Aki nem fizet adó, vagy nem kap segélyt, attól még nem külföldön van... pl. én :)

A munkanélküli segély 90 napig jár, utána nem szerepel az egyén sehol.

Der Piefke 2013.01.21. 12:26:50

@bpetya75:

Ami működik egy kis, néhány száz fős faluban, ahol az emberek ismerik egymást, már nem működik – vagy éppenséggel ellenkezőleg működik – akár egy kisvárosban is. A kettő között a különbség éppen a megelőlegezett/megelőlegezhetőnek érzett bizalom (hogy t. i. számomra ismeretlen, referenciákkal nem rendelkező személyekről is feltételezem-e, hogy nem ver át?), ill. az, hogy gondolkodom-e (reális) nagyközösségi célokban is, vagy sem?

Ami egy kis faluban működik, az tulajdonképpen mint „viselkedésminta” (csoportszociológiai, ill. humánetológiai értelemben) nem különbözik a családon belüli kooperációtól. Ám a „nagy társadalom” működése már nem ennyire „ösztönös”. Itt kellenének azok a bizonyos spontán (pontosabban: a szocializációnk során, szerves tanulással „belénk épült”) kooperatív gondolkodási modellek – amelyek, mint írtam, hiányoznak. Faluünnepet lehet szervezni ezek nélkül, de választási kampányt (amelyen keresztül majd a nagyközösség valódi, hosszú távú érdekeit képviselő politikusok kerülhetnek többségben a parlamentbe) már nem. Mint ahogy nem működhet ezek híján a versenyszféra sem és elképzelhetetlen a (szintén kooperativitást is igénylő) magas szintű munkakultúra sem (hiszen ennek során is ismeretlenek munkájában kell megbíznunk).

iqfighter 2013.01.21. 12:26:59

@bpetya75:
a kulfoldre menesnel: fejlodes, kalandvagy es "kezdotoke" megszerzese
a (tervezett) hazateresnel: idosodo szulok, letelepedesi vagy, eros erzelmi kotodes, nem-ehenhalassal biztato jovokep

christophe 2013.01.21. 12:30:22

@Thor vagyok: Nem igaz, Walloniàban tobb hagyomànyorzo rendezvèny is van èvente,nagyon szinesek ès èlvezetesek!!!

kikiva 2013.01.21. 12:31:59

Ha valakit érdekel, itt össze lehet hasonlítgatni az összes OECD országot, hogy vajon mennyire jó ott élni (persze tisztán statisztikák alapján):
www.oecdbetterlifeindex.org/countries/hungary/

mommmmo 2013.01.21. 12:32:02

@bpetya75:
A masik:) Ahogy megerkezett kulfoldrol, kikapta a babat a bolcsobol es vissza le se tette.. csak eteteskor engedte at. Kar, hogy azert olyan sokat nem lesz egyutt a csalad a kovetkezo 4 honapban.

@Chamroe: Koszi:)
3,5 kg, 55 cm. Es kek szemu mint a szulei, plusz a babahaja voroses, persze abbol meg sok minden lehet:)

Spacecake 2013.01.21. 12:36:51

@ZOH: lehet ez nyero pozicio is,eletszemlelet es attitud kerdese.

nigara 2013.01.21. 12:40:51

@Der Piefke: "A „hazahozott tudás” pedig mindaddig nem fog tudni működni, amíg az ország gyakorlatilag összes jelentős erőforrását vagy birtokló, vagy pedig „jogszabályi környezettel” kényszerhelyzetekbe hozni képes elit nem érdekelt a teljesítményelvűségben, mert saját pozícióit éppen a kontraszelekcióra, a lojalitásra – és bizony: a (hozzád hasonlóan) naiv emberek hitére is! – alapozza és ezért még akár egy gazdasági összeomlást is megér neki az, hogy az igazán tehetséges és valóban polgári mentalitást magukban hordozó embereket távol tartsa a hatalomtól, a vezető posztoktól."

Itt az igazság. És ezt kéne megérteni.

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 12:41:12

@tanato: Nem csak a fiatalokra igaz ez.

christophe 2013.01.21. 12:41:16

Jo,hogy vannak bizakodo emberek Magyarorszàgot illetoen,Nekem az a vèlemènyem,hogy aki kulfoldon kièpit egy egzisztenciàt(gyerekek odanosulnek,unokàk szuletnek,hàzat vesz,M.o-i baràtok leredukàlodnak) nem fog visszatelepulni...

tsabus UAE 2013.01.21. 12:43:06

@bpetya75: "kepesztettünk" - Anyukám zalából származik és eddig csak tőle hallottam ezt a kifejezést. Mindig azt hittem, csak kitalálta ezt a szót. :-)))

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 12:43:56

@fagyospityóka: A muvelodesi hazakban javareszt nepmuvelok dolgoznak. Nelkuluk az osszeset be lehetne zarni. Ezt akarjatok?

nigara 2013.01.21. 12:44:02

@christophe: ez így van - bár ez azért fog változni, ha nyugdíjba kerülnek. Akkor vissza fognak jönni jópáran.

tanato 2013.01.21. 12:44:43

@ZOH: Erről már én is írtam többször is erre a blogra/is/.Ha "kiürülne" az ország és csak döntő többségében az inaktívak,nyugdíjasok,valamint az aktív korúak,de képzetlenek és dolgozni nem akaróak,segélyre váróak maradnának itthon,amire sajna megvan azért a lehetőség,bizony ez a réteg képtelen volna fenntartani és működtetni egy államszervezetet és egy "üres"folt maradna Európa ezen részén,aminek logikus következménye lenne hogy a szomszéd erős államszervezettel bíró államok egyszerűen felosztanák, annektálnák a jelenleg Magyarországnak nevezett területet.Ehhez még erős hadseregre sem volna szükségük nekik ilyen elképzelt helyzetben.

Chamroe 2013.01.21. 12:46:52

@mommmmo: Azt a mindenit, szép méretes kislány!
Én augusztusban szültem a lányomat, 3,14 kg és 47 cm volt, lehet, hogy Ő is olyan kis hobbit lesz, mint én :D

@bpetya75: Tetszik a posztod és az optimizmusod. Egyenlőre még mi is kitartunk, országon belül vándoroltunk csak.
Eddig úgy tűnik megérte, jobb lehetőségeink vannak, és a család is végre együtt lehet.

bpetya75 2013.01.21. 12:48:33

@Der Piefke:

Így már értem és elfogadom amit írsz.

@iqfighter:

Ez pont olyasmi pálya, amit régen is befuthattak a világot járt emberek. Sok sikert a újrakezdéshez! :-)

bpetya75 2013.01.21. 12:54:12

@mommmmo:

Helyes! Elképzelni nem tudja a "Jajj..." típus, hogy mit veszít.

@tsabus: Mik ki nem derülnek itt, ugye? ;-)

Az egyetemre az ország minden pontjáról verbuválódtunk. Néha rá-rácsodálkoztunk szavakra, amiket az Alföldről vagy akár csak a szomszéd megyéből származó évfolyamtársak használtak. Sajnos nem emlékszem már egyre sem. Feleségem BAZ béli nagyanyjától hallottam a "górni" igét. "Péter! Segíts ezeket a zsákokat felgórni a padlásra!" :-D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 12:55:53

@tanato:

"Legtöbb kint élő fiatal nem adja le a TAJ számát és nem szünteti meg az állandó magyarországi lakcímét."

Pontosan. Ez a jellemző.

bpetya75 2013.01.21. 12:59:23

@Chamroe:

Köszi :-)

Ez is egy alternatíva, az országon belüli mozgás. Kár, hogy ez szinte kizárólag Budapestre vagy a nyugati országrészbe irányulhat...

micsoda? 2013.01.21. 13:05:06

Szép ez a poszt, csak van egy réteg /nem is kicsi/akinek nincs módjában olvasni, sem külföldre menni, miközben azon töri a fejét, hogy miből fizeti a számláit.

Thor vagyok 2013.01.21. 13:08:55

@christophe: és mi nem igaz, másik precízen olvasó ember?

2013.01.21. 13:09:22

@nigara: De attol, hogy marad TAJ es adoszama, attol meg nem fizet be ezekbe a penztarakba. Nem a szam letezeset kellene vizsgalni, hanem, hogy ki fizet be ra. Az, hogy letezik egy TAJ szam, semmit sem jelent. A kepletem azt vennel alapul, hogy az utoloso mondjuk 12 honapban volt e ra befizetes.
Aki 90 napig van segelyen, az nincs regisztralva utana, hogy otthon van, de nem kap segelyt? Ha igen, akkor a matematikai kepletem jo. Ha nem, akkor hiba van a kepletemben :)

Muscari 2013.01.21. 13:10:06

@bpetya75: Kedves Pedroatya, nagyon jo, hianypotlo posztot irtal, hatalmas gratula. Csak egyeterteni tudok veled, lehet, hogy tenyleg idealista vagy, de barcsak az emberek tobbssege igy gondolkodna! Egyebkent abban a faluban laksz, ami a videon szerepel?
Sajnos nem lesz idom a kommenteket vegigolvasni, talan majd szerdan, mert biztosan sok lesz beloluk. En is sokszor inkabb a kommentek miatt olvasok, annyi erdekes dolgot lehet megtudni, meg sokszor rendkivul szorakoztato is. Annak is orulok, hogy HA is felbukkant es elkezdett kommentelni, igy kerek a dolog :-)))

Chamroe 2013.01.21. 13:12:15

@bpetya75: Baranya déli részéről cuccoltunk fel Győrbe.
Eleinte tartottam a városi élettől, de nagyon sok pozitív élménnyel gazdagodtam, mióta itt vagyunk.
Azért intenzíven nekiálltunk németet tanulni, mert a következő kitűzött cél az ausztriai munkavállalás. Az ingázást még bevállalnánk, hogy anyagilag meg tudjunk kicsit izmosodni.

nigara 2013.01.21. 13:16:09

@charlieharper: "Aki 90 napig van segelyen, az nincs regisztralva utana, hogy otthon van, de nem kap segelyt?"
nincs regisztrálva semmilyen halmazban.
(és ezen felül sztem sokan vannak, akikre semmilyen befizetés nincs)

2013.01.21. 13:20:20

Nálunk már rég bezárták. Ennek ellenére van kórusunk, fúvószenekarunk, versmondó körünk, tánccsoportunk, zajlik az élet.

tanato 2013.01.21. 13:23:00

@nigara: Rengetegen sehol sincsenek regisztrálva.A magyar demográfiai statisztika meg egyenlő a nullával.Általában azt hozzák ki amit "odafent" hallani akarnak,akkor jár jó nagy prémium a statisztikai cégek vezetőinek közpénzekből.Ezért van az mindig/már figyelem/ hogy ugyan a születések és halálozások egyenlege kissé negatív,de a bevándorlási többlet ezt ellensúlyozza így mindig majdnem elérjük a 10 milliót.Ezt szeretik hallani "odafönt" hogy egy 10 milliós ország vezetői vagyunk.

ZOH 2013.01.21. 13:30:38

@Spacecake: "lehet ez nyero pozicio is,eletszemlelet es attitud kerdese. "

nem szokott gond lenni a fantaziammal, de ezt nehezen tudom elkepzelni

egyeni sikerpalyak persze vannak, szerenytelenul a sajatomat is annak tekintem, de hogy az orszag hogyan tud ebbol jol kijonni, azt nem latom

bpetya75 2013.01.21. 13:32:35

@Muscari:

Igen. Bárdudvarnok egyik legfestőibb része a Petörke-völgy, ahol a Folkbeats fesztivált rendezik (idén harmadszor, ha minden jól megy). Ennek a promóciós anyagába vágták be a kicsit. De a nővérei sem maradtak le, mert a Somogyi hírlapnak abban a számában, amelyik tudósított a rendezvényről, az első oldalon a nagy, a cikknél meg a középső fúj valami kürtöt ;-)

@Chamroe:

Mi fordítva jártunk. Városból (még ha Jess szerint Kaposvár falu is ;-)) mentünk faluba és nem bántuk meg. Az igaz, hogy mindketten a városba járunk dolgozni.

Len.Mag 2013.01.21. 13:34:34

@tanato:
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát a lakcímét nem is köteles megszüntetni senki. Legjobb tudomásom szerint 2 bejelentett cím lehet: lakcím és tartózkodási hely. Sőt úgy emlékszem, hogy a külföldit nem is vagy köteles bejelenteni itthon...

A TAJ kártya persze már más kérdés.

Len.Mag 2013.01.21. 13:40:42

@Len.Mag:
A félreérthetőség elkerülése végett azzal kiegészíteném, hogy a 3 hónapot meghaladó kint tartózkodást vagy letelepedési szándékot persze be kell jelenteni. De attól még maradhat magyarországi bejelntett lakcím (is).

Muscari 2013.01.21. 13:44:11

@bpetya75: Szuper! Akkor tobb mint valoszinu, hogy vannak kozos ismeroseink. Irok majd neked privatban, nem ma, mert sajna nemsoka mennem kell es meg fozok is, de valamikor a heten. Persze, csak ha nem banod. A kicsi lanyod pedig tunderi ;-)

2013.01.21. 13:48:00

@nigara: akkor hibas a keplet. Pedig milyen egyszeru lett volna :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 13:48:13

@Len.Mag:

Rosszul tudod. Viszont mégis igazad van. Elmagyarázom.

Mo-n szigorú szabályok vannak a lakcímre és a tartózkodási helyre vonatkozóan. Címváltozás után köteles mindenki 72 órán belül (!) bejelenteni a változást.

Lakcím: ahol állandó jelleggel vagy. Tartózkodási hely: ahol ideiglenesen, több mint 3 hónapig vagy. Mindkettő bejelentés-köteles!

Aki kivándorol vagy legalább 3 hónapra külföldre megy, megy az köteles ezt bejelenteni a magyar hatóságnál! Sőt köteles vagy bejelenteni a külföldi címedet lakcímként a MAGYAR hatóságnál.

Miért van mégis igazad?

Mert a fenti szabályokat az emberek 99 %-a nem tartja be, s a magyar hatóság sem tesz semmit, hogy betartassa őket. Így ez gyakorlatilag egy, a valóságban nem működő jogszabálynak tekinthető.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 13:49:58

@Len.Mag:

Nem, nem maradhat. Ha találsz valakit, aki betartotta a törvényt (nehéz lesz), kérd el a lakcímkártyáját és azon "külföld" lesz a lakcímnél.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.21. 13:50:51

nagyon jó írás, és nem érzem "megmondósnak".

bpetya75 2013.01.21. 13:53:45

@Muscari:

Dehogy bánom! Várom a leveled :-)

@doggfather:

Az jó. Nem lehet úgy megírni, hogy ne lehessen belekötni, de nagyon igyekeztem :-D

Chamroe 2013.01.21. 13:54:50

@bpetya75: Azért mi is szeretnénk majd egy Győr környéki kis településen élni, ha az ehhez szükséges anyagiak meglesznek.
A férjemmel mind a ketten falun, családi házban éltünk, és hiányzik az udvar, a kert.
Szerencsések vagyunk, mert mindkettőnk szülei szívesen utánunuk költöznének idővel, így a szűkebb család itt lenne körülöttünk, nem kellene aggódnunk, hogy ki hordja be Nekik a fát, vagy ki lapátolja el a havat.

andaluzkutya 2013.01.21. 13:55:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én próbáltam betartani a törvényt, de nem tudtam, mivel kiskorú gyerekeim vannak, akiknél ahhoz, hogy megszűnjön a magyarországi lakcím gyámhatósági engedély szükséges, amihez mindenféle dolgokat kérnek (környezettanulmány, fizetési papírok, lakhatási igazolás, igazolás, hogy a gyerek eleget tesz az iskolába/óvodába járási kötelezettségeinek, stb., természetesen mindent magyar nyelven, hitelesen fordítva), továbba Mo.-n személyesen kell mindkét szülőnek nyilatkoznia arról, hogy mi valóban ezt akarjuk, stb. stb. Tehát nem könnyű...

csortu 2013.01.21. 13:58:42

@ZOH: "En nem vagyok ennyire optimista (sic!) mint a posztolo, az orszag szerintem soha nem tapasztat kihivasok elott all, az eddigi tortenelmi parhuzamok a mindenfele vesztesre allo helyzetekre nem alkalmazhatoak. Egyreszt nincs kulso ellenseg! Nem a torok-tatar-labanc ellen kell kuzdeni. Masreszt soha nem voltak ennyire nyitottak a hatarok, amibe beleertendo nem csak a vasfuggony hult helye, hanem az idegen nyelveket beszelo, kulfoldre koltozni kepes es hajlando nepesseg soha korabban nem latott aranya. Erre a kettore nincs semmilyen tortenelmi parhuzam."

Szerintem nincs igazad. Ahogy én látom, a mostani helyzet kb párhozamos azzal, ami a millenium és az első VH közötti időszakban volt: Az ország tagja egy nagyobb formációnak (EU vs Monarchia), akik a belső ügyekben lényegében nem szólnak bele, de kontrollálják, hogy kifelé mennyire hathatunk, és akik ellen az magyar elit vívja szabadságharcát, amivel a jónép kb semennyire sem azonosul. Az ország belül túl adminisztrált, a bürokrácia nagy ívben ejt a jónép visszajelzéseire, miszerint az adók túlzottak, az infrastruktúra elavult, a hivatal hatalmaskodik. A határok nagyjából nyitva, nagyjából elhatározás kérdése, ki mikor indul neki a külföldnek. (Anyagilag sem nagyobb kihívás, mint akkor.) Szóval nem látok nagy különbséget. Ugye ez az a korszak, amikor "kitántorgott" (ahogy most becsülik) hárommillió emberünk. (Jó, "csak" hat-, hétszázezer közülük magyar nemzetiségű.)

Annyit remélek, hogy most nem jön világháború, mert ugye akkor a nemzetiségi részek megoldották, hogy lakhelyelhagyás nélkül más országba költöztek (ezt szokás otthon Trianonnak nevezni), de ilyesmi szerintem csak megfelelő kölpolitikai csillagállás esetén következhet be, szóval a párhuzamból csak annyit láthatunk, hogy az akkori magyar politika akkor is látta a problémát, akkor se tudott mit kezdeni vele, a körülmények akkor se változtak előnyükre, szvsz most se fognak. Az ország persze "túlélte".

Az akkor kitántorgók akkor se hiányoztak, akkor se hozták haza a vagyont (vagy ha pechjükre igen, akkor kijátszotta tőlük a "rendszer"), az innováció akkor se jött haza. Szvsz ez lesz most is. Megint lesz majd pár tucat "magyar származású" nobel díjas tudós, oszkár díjas filmes, sikeres üzletember, akikre büszke lehet majd a következő magyarországi generáció. De ennyi. Az otthon maradóknak ettől nem lesz se jobb, se rosszabb.

Spacecake 2013.01.21. 13:59:38

@ZOH: kar h nem latod,pedig magad adtad meg a valaszt:az egyeni sikerek/sikerpalyak(remelhetoen novekvo) szamabol adodik.

ma ugy saccoljak,h kb.50 ev mulva erjuk el a nyugat-europai (anyagi)eletszinvonalat.(a nem anyagi dolgokat hagyjuk,nem biztos h erdemes barkit is majmolni,kovetni,szepen megfigyelheto, ahogy peldasnak mondott nyugat-europai alrendszerek eppen kezdenek szep lassan kartyavarkent osszeomlani)

Sztem ez azert meg ha sok idorol es nyilvan a kerdeses jovorol is beszelunk,nem kis teljesitmeny,figyelembe veve:
1.azt az iszonyatos hendikeppet,amivel elindultunk 90-ben a 40ev kommunizmus(szocializmus,kinek melyik tetszik) utan.
2.azt a tenyt,h a ny-europai orszagok szinten novekednek.

Sot,sztem osszesegeben az utobbi 20 evben is szep teljesitmenyt nyujtott Mo. es a magyar emberek,bar tudom,h ezt a jelenben nehez meglatni.

Len.Mag 2013.01.21. 14:03:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Most nézem, hogy az oldal, ahol anno olvastam, alig fél éve inaktív:
www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

Szóval ezek szerint az ott leírtak (már) nem helytállóak (vátozott valami tavaly augusztus óta)?

"Főszabály szerint minden magyar állampolgár egyidejűleg két lakóhellyel rendelkezhet az Európai Unióban. [...] Lehetőség van azonban az itthoni lakcím megtartására is, ha magyarországi lakcímét ideiglenes lakcímként, a másik tagállamban létesített állandó lakcímét pedig külföldi lakcímként jelenti be a hazai lakcímnyilvántartásba."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 14:05:10

@andaluzkutya:

Persze, kiskorú esetében még külön problémád is lehet az egészből. A legjobb megoldás, ha nem tartod be a jogszabályt, ebből nem lehet gondod.

Ismerek esetet, amikor valaki - szintén kisgyerekkel - be akarta tartani a jogszabályt, s a vége az lett, hogy eljárást indítottak ellen, mert "illegálisan külföldre csempészte a gyereket".

Azaz az egész jogszabály életidegen, ezért is van az, hogy nagyon kevesen tartják be.

Muscari 2013.01.21. 14:06:43

@mommmmo: Gratulalok es nagyon sok boldogsagot kivanok nektek :-))))))))))))))
Gondoltam, hogy azert tuntel el mostanaban, remelem, jo baba es lesz idod meg energiad a Hataratkelore is.

andaluzkutya 2013.01.21. 14:08:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ebben ugye az a vicc, hogy a saját gyerekünkről van szó, de az állam bele akar szólni, hogy jöhet-e velünk vagy sem. Ha mondjuk örökbe fogadtam egy gyereket és gyámhivatali engedély kell ahhoz, hogy külföldre költözzek, az oké. Vagy ha elváltam, és az anyuka nem jön. De így???

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 14:11:33

@Len.Mag:

Eleve olyan, hogy "állandó lakcím" és "ideiglenes lakcím" már évek óta nincs. Azaz ez a honlap nagyon régi lehet...

De igen, azt lehet, hogy tartózkodási helyként bejelentesz magyarországi címet, míg lakcímként meg külföldit, bár ennek az égvilágon semmi értelme, sőt ellenkezik magának a jogszabálynak a szellemével is.

Az én személyes tanácsom, ha nem akarsz magadnak gondot:
- hagyd meg magyarországi lakcímedet (akkor is, ha esetleg fiktív), s ne jelents be külföldre távozást a magyar hatóságnál,
- külföldön pedig alkalmazd a helyi szabályokat erre vonatkozóan.

bpetya75 2013.01.21. 14:13:02

@csortu:

A mai idők abban mindenképpen különböznek az általad idézettől (a párhuzam egyébként szerintem jogos), hogy van itten ez az internet. Egy sor olyan tevékenység van, amit alacsonyabb költségszinten el lehet végezni itthonról, nyugati árat kérve és persze a megfelelő minőséget nyújtva. Ez növelheti a hazatelepülés esélyét.

@Spacecake:

Nem tudom, hogy miben látod az elmúlt húsz év szép teljesítményét. Én inkább elszalasztott lehetőségeket, csökkenő mezőgazdasági kapacitást, ehhez kapcsolódóan gyengülő feldolgozó ipart, és megszűnő könnyű- és nehézipart látok. Számítógépes szolgáltatások terén lehet előretörnünk, de a termelő ágazat feltámasztása erősen kérdéses számomra.

bpetya75 2013.01.21. 14:15:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ilyen szituról itt is volt már szó jó néhány hónappal ezelőtt. Hogy posztban vagy kommentben, arra már nem emlékszem. A memóriafelelősöm (tableno) meg még nem bukkant fel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 14:19:39

@andaluzkutya:

Persze, ez nagyon vicces, de ez a jogszabály!

Viszont a magyar hatóság nem intézi ezeket az ügyeket, proaktív módon, azaz ha pl. egy iskolaköteles gyerek egyszerűen eltűnik, akkor nem adnak ki körözést, nem keresik.

De ha valaki magától önként kapcsolatba lép a hatósággal, akkor viszont lesz nemulass.

Nyilván a válás az más ügy, hiszen az már bírósági és büntetőjogi kérdés, de persze ott is csak feljelentés alapján jár el a hatóság (ha pl. a volt házastársat nem érdekli az egész, akkor nem indul eljárás). Volt barátnőmmel (amerikai és magyar állampolgár) esett meg, hogy az USÁ-ból hazament Mo-ra költözési szándékkal, viszont férje az USÁ-ban akart maradni, ő meg ultimátumot adott a férjének. vagy jön ő is Mo-ra vagy a gyerekek Mo-n maradnak. A férj meg nem ijedt meg, hanem feljelentést tett, s 5 hónap múlva ki jött az ítélet: vagy visszaviszi a gyerekeket az USÁ-ba önként vagy rendőri erővel a magyar gyámhatóság leszállítja a gyerekeket az USÁ-ba. Erre "önként" visszament az USÁ-ba gyerekekkel együtt...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 14:20:18

@bpetya75:

Lehet, hogy azt pont nem olvastam, mert nem emlékszem rá.

ZOH 2013.01.21. 14:24:02

@csortu: elgondolkodtatokat irsz, nem is nagyon tudlak cafolni, de en megis latok egy erdemi kulonbseget: az idegennyelv-tudas elterjedeset illetve a vilag altalanos nyiltabba valasat, Internet stb... mig anno egy Amerikaba kivandorlas elhatarozasa nagyjabol azzal volt egyenerteku, mint ha ma a Marsra vennel egy csak oda jegyet. Ez egeszen mas meretu kuszob megugrasat jelenti.

Masreszt: arra, hogy az orszag orvosai, mernokei ilyen aranyban tavozzanak, nem volt meg pelda. Tenyleg nem akarok itt senkit lebecsulni, de amig tizezer "kitantorgott" talicskahuszart lehet potolni, addig tizezer kivandorolt orvost nem lehet.

Len.Mag 2013.01.21. 14:27:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Igen, azt tudom, hogy lakcím és tartózkodási hely van, de ez nem tavalyi változás, hanem sokkal régebbi... Mondjuk ez csak az oldal színvonalának mutatója.

Az általad leírt verzióhoz én nyúl vagyok. Nem szívesen biztosítok támadási felületet, az egy dolog, hogy jelenleg senki nem foglalkozik vele, hogy utánanézzen.
Bár ennyi erővel meg Mo-n belül is lakik egy csomó ember, aki nem ott él, ahova be van jelentve...

Spacecake 2013.01.21. 14:31:09

@bpetya75: elszalasztott lehetosegek mindig voltak es lesznek is,es nem csak nalunk.
en nem ezekre koncentralok,es nem ezeket latom,se a sajat eletemben,se amikor az orszagot nezem.
lehet ez vmi vedelmi mechanizmus bennem,de lehet a helyzet totalis felreertese is reszemrol,nem zarom ki.

en felig tele poharat latok,a legtobben meg felig ureset!!!(v teljesen ureset:-)

ugyanaz a ketto,es megse.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 14:34:27

@Len.Mag:

Persze. Eleve Mo-n van egy olyan általános téveszme, hogy "nem szabad senkit bejelenteni a lakásba, mert aztán nem lehet kirúgni", ezért a lakásukat bérbeadók az esetek 95 %-ában NEM engedik, hogy a bérlő bejelentse a lakcímet. Így eleve egy rakás ember törvényt sért.

Akkor adsz támadási felületet, ha folyton hatóságokkal állsz kapcsolatban! A hatóság úgyis talál valamit, amiben hibás vagy!

ZOH 2013.01.21. 14:42:21

@Spacecake: OK, de megcseszheted az egyeni sikerpalyadat, ha kozben az utcan keregetoket kerulgetsz, ha a gyerekedet egy demotivalt luzer probalja az iskolaban tanitani, plusz a gyerek eleve utal suliba jarni, mert minden masnap elveszik a tizoraijat a suliban (es tudod, hogy nem gecisegbol, hanem mert nem evett reggelit a masik...)

Vagy ha nem tudod, hogy nem tiltjak-e be holnap az iparagadat, nem allamositjak-e a cegedet, nem basznak-e nyakon valami jo kis visszamenolegessel.

Satobbi... az ilyenek azert le tudjak ertekelni az egyeni sikereket rendesen.

bpetya75 2013.01.21. 14:45:40

@Spacecake:

Azokkal én sem tudok semennyire sem azonosulni, akik üresnek látják a félig teli poharat. Viszont azzal sem értek egyet, hogy többnek akarjuk látni azt, ami van. Reálisan kellene látni a helyzetet, hogy tervezhető legyen a hogyan tovább.

Ez egy nagyon kényes kérdés, hogy sikerül-e úgy kikerülni a múlton (elszalasztott lehetőségek) kesergés csapdáját, hogy közben nem esünk bele az indokolatlan hurrá-optimizmuséba.

Spacecake 2013.01.21. 14:59:14

@ZOH: tulzasnak erzem amiket irsz,illetve sajnalom ha neked tenyleg ilyen elmenyeid vannak.

ha meg kulfoldon elsz,azt javaslom,ne higgy el minden mendemondat..

2013.01.21. 14:59:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nincsen semmiféle téveszme, az albérlőt jobban védi a törvény, mint a tulajt. Másrészt fizetned kell a bevétel után az adót, feketén a tulajnak jobban megéri anyagilag, a bérlőnek meg az már kevésbé, hogy kirakhatják bármikor a szűrét szerződés nélkül.

Bocs az offért.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 14:59:53

@charlieharper: akkor is regisztrált marad, ha már nem kap pénzbeli juttatást. és ugyanúgy be kell járnia a központba. ingyen. semmiért. segítséget, állásajánlatot nem kap.

ha nem megy be, akkor jól megbüntetik: kiveszik a regisztrációból.

tableno 2013.01.21. 15:07:48

@bpetya75: Szia Petya, először is hadd gratuláljak a remekül sikerült poszthoz! Te vagy itt az otthonmaradók "védőszentje", aki bebizonyítja, hogy Magyarországról nem csak elvágyódni és/vagy hazaárulózni lehet! :)

Ahogy nézem, a kommentekben már eléggé kivesézték a menés/maradás különféle indokait, én azért hozzátenném a magamét is, azt hiszem nem vagyok egyedül vele, még ha nem is ez a leggyakoribb típus.

Szóval én vagyok az, aki IGAZÁN kozmopolita, vagy világpolgár (hogy mindkét kommentelőt megemlítsük). Szeretem Magyarországot, semmi alapvető bajom sincs a magyarokkal, szerettem ott élni. Viszont ugyanezt elmondhatnám még legalább 4-5 országról is, ahol éltem már huzamosabb ideig és szintén remekül éreztem/érzem magam. Imádom a magyar nyelv ízét, finomságait, viszont egyáltalán nem zavar, hogy életem párjával más nyelven beszélgetünk. A kisfiamnak meg fogom tanítani a magyart - három másik nyelv mellett. Ápolom a magyar barátaimmal a kapcsolatot, ahogy a japán, szaudi, amerikai, francia, stb barátaimmal is. Néha rámjön a kívánósság, hogy "de ennék egy jó túrós tésztát", máskor meg szusira vágyom, esetleg rántott manióka-gyökérre... Imádom a világot, mindenhol remek emberekkel találkoztam benne (meg kevésbé remekekkel, de ez sem volt nemzetiség-függő).

És sajnos az a helyzet, hogy éppen ezért nem térhetek haza Magyarországra belátható időn belül... Egyrészt nem tudnák annyit keresni, hogy az utazásainkat finanszírozni tudjam (ez a mi esetünkben ugyebár nem luxus, hanem a világban szétszórt családdal és barátokkal való kapcsolattartás kötelező velejárója). Másrészt meg a mai Magyarországon jó esetben ufónak tekintenek a nézeteimmel, rosszabb esetben meg hazaárulónak (amely fogalom amúgy az én erkölcsi koordinátarendszeremben teljességgel értelmezhetetlen). Arról nem is beszélve, hogy nem bízom abban, hogy a feleségem és a gyerekem szép fogadtatásban részesülnének (nyilván nem a család meg a barátok részéről, hanem úgy általában). Szóval egyelőre marad a hazalátogatás, amikor épp kedvem van rá, és megtehetem...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 15:09:12

@Philosoraptor: ez így nem igaz. nagyjából maxnak van igaza.
csak nem egészen.
nos: ez a dolog a bejelentéstől függetlenül működik.
1. nem könnyű csak úgy kitenni valakit egy lakásból, mert a birtokjog "erősebb" a tulajdonjognál.
2. a birtokjogot nem a bejelentés keletkezteti, hanem a bennlakás
3. akár bejelented, akár nem, aki ott lakik, ingyen, az szívességi lakáshasználó
4. ha nem ingyen, adózni kell utána.

enrobag 2013.01.21. 15:13:23

@ZOH:
Ha mindez, amit felsorolsz veled történt meg, akkor kár lenne lottót venned:-)))
Az meg, hogy iparágakat szüntetnek meg és cégeket államosítanak, hááát, finoman szólva tévedés.

Len.Mag 2013.01.21. 15:15:22

@tableno:

Nagyjából így gondolkodok én is, de nehogy már ettől legyen vki ufó....

nigara 2013.01.21. 15:17:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem írják át külföldre. A belső nyilvántartásukban persze megjelenik, hogy külföldön tartózkodik.

2013.01.21. 15:19:15

@Babette_: "ha nem ingyen, adózni kell utána."

Legalábbis papíron. Ha nekem van albérlőm a saját lakásomban (nem ingyen), akkor ezt az állam honnan fogja megtudni? A besúgó szomszédok nem érnek. Csak azért érdekel ennyire, mert amikor mi adtuk ki bérbe az önkormányzati bérlakást (hihi), akkor sem adóztunk utána, mert a szomszédokon kívül senki sem tudott róla, hogy nem is mi lakunk itt.

ZOH 2013.01.21. 15:21:31

@Spacecake: nem azt irtam, hogy most ez van (bar az iparagad prompt betiltasa benne van a pakliban), hanem hogy ez lehet/lesz (lasd "sullyedo hajo" a cimben) es ha ez lesz, akkor cseszhetjuk az egyeni sikereket.

Egyebkent fel eve elek kulfoldon, utljara az ev vegen voltunk otthon, talan meg nem veszitettem el teljesen a realitaserzekemet. :-)

tableno 2013.01.21. 15:24:45

@csortu: Van erről a századfordulós "kitántorgási" hullámról egy remek dokumentumfilm: Hunky Blues (rajta van youtube-on is). Érdemes megnézni, tényleg hihetetlen, mennyi a párhuzam a mostani helyzettel!

nigara 2013.01.21. 15:25:53

@Babette_: nem így van. Tapasztalat.
Ha a szociális segélyt kéred (havi 20ezer), AKKOR maradsz regisztrálva.

bpetya75 2013.01.21. 15:26:00

@tableno:

Nem egész 1 órája emlegettelek, bíztam benne, hogy megidézlek vele, és sikerült! :-D

Köszönöm az elismerő szavakat, bár azt a védőszentet még idézőjellel is túlzásnak tartom ;-)

Abban biztos vagyok, hogy nem vagy egyedül ezzel a kozmopolita szemlélettel. Mondanám, hogy irigyellek érte, de nem, mert én ugyebár lokálpatrióta vagyok ;-) Viszont örülök neki, hogy (hacsak így, internetileg is, de) jóban vagyok néhány ilyen szemléletű emberrel. A ti észleléseiteket használom arra, hogy nyitottabbá tegyem az elmémet ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 15:27:16

@Philosoraptor:

Аz adófizetésnek semmi köze ahhoz, hogy be van-e jelentve a lakcímre a bérlő vagy sem.

A bérlőt a törvény attól függetlenül védi, hogy az be van-e jelentve a lakcímre vagy sem.

Feketén - szerződés nélkül - nincs bérlet, ezt legfeljebb rokonokkal csinálják meg.

nigara 2013.01.21. 15:29:22

@tableno: mindig is irigyeltelek, és úgy látom, ez csak fokozódni fog :)

bpetya75 2013.01.21. 15:31:04

@Philosoraptor:

Lehet, hogy nem ér, de mi majdnem ráfaragtunk a besúgó szomszéd miatt. Nagy mákunkra ez még a válság előtt volt, és a APEH-os ellenőr nagyon emberséges volt. Egyébként nem ritkán futottam bele olyan, mumusnak kikiáltott munkakörben dolgozó emberbe, aki kimondottan rendes, segítőkész, emberséges volt. APEH-os, végrehajtó, közlekedési rendőr.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 15:31:25

@Philosoraptor:

A legtöbb bérbeadó nem adózik a bér után, ez az általános szokás Mo-n, de ettől a bejelentés független. Az önkormányzat nem foglalkozik jövedelemadókkal, így a lakcímbejelentésnek nincs veszélye adószempontból. Az adóhatóság. ha lép, akkor azt nem is nézi, hogy a bérlő be van-e jelentve, mert ennek nincs jelentősége adószempontból.

tableno 2013.01.21. 15:41:44

@bpetya75: @nigara: Köszi... :) Egyébként ezért van az is, hogy borzasztóra be tudok pipulni a kirekesztő, rasszista, vagy egyéb módon szemellenzős megnyilvánulásoktól. Az ilyen előítéletek annyira ellentmondanak mindennek, amit a világból láttam/tapasztaltam, hogy az valami hihetetlen. És az a legdühítőbb, hogy általában olyanok képviselik, akiknek vagy fogalmuk sincs a valóságról, vagy csak innen-onnan-hallomásból "tájékozottak"...

2013.01.21. 15:42:19

Hogy magához a témához is hozzászóljak:

Nem egyszerű eldönteni, hogy kinek mi a "jobb". Én először megpróbálok itthon érvényesülni, de viszont van egyfajta vágyódás a "más" után (gyk: külföld) az itthoni viszonyok miatt, nem igazán lát az ember maga előtt jövőképet a legtöbb szakmában, másrészt számomra döbbentő, hogy az emberek hogyan bánnak egymással, nem hiszem, hogy ezt a gazdasági körülmények okoznák. Borzalmas a mentalitás itthon, és ez megmérgezi az ember mindennapjait szerintem.

pamut 2013.01.21. 15:42:33

Na ha Pedró ír posztot, akkor én is kommentelek :)

Nem olvastam a többi kommentet, sajnos nincs ennyi időm, talán mások is írtak már hasonlót. Szép szavak és szép mondatok, sajnos szerintem kicsit néha már érinti az idealisztikus-szépelgő határt is. Talán nem is az országról szól ez a poszt valójában, hanem Pedróról :)

Ez a mondat sajnos már maga a wishful gondolkodás: "Bízom abban, hogy ez az ország a mindenkori „elit"-től függetlenül menthető, élhetőbbé tehető."

Bárcsak így lenne :/

nigara 2013.01.21. 15:42:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem írják. Ezek szerint neked átírták, nekem viszont nem.
Tudtommal akkor írják át, ha nem ideiglenesen szándékozol kimenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 15:46:18

@nigara:

Nem nekem, de láttam már ilyet.

Nekem semmit sem írtak sehová, mert én eleve nem szoktam hatóságoknál bejelentgetni dolgukat, hacsak nagyon nem kell. Az én alapállásom: a hatóságnak semmi köze ahhoz, hogy mit csinálok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 15:47:08

@nigara:

Ha állandó elmenetelt mondasz be, akkor elveszik a kártyát, sőt az igazolványt is.

nigara 2013.01.21. 15:49:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát ja, csak ha mondjuk utólag bizonyítanod kell, hogy nem voltál az országban (pl. APEH, TB, rendőrség, bármi), akkor ugye... ebben azért van ráció.

bpetya75 2013.01.21. 15:50:30

@pamut:

Persze hogy rólam szól! Hiszen mindegyik poszt az írójáról szól, nem? ;-)

Egyébként nem érzem magam elhivatottnak arra, hogy az ország dolgában nyilatkozzak. Azügyben csak reménykedni tudok és kicsiben törekedni arra, amit nagyban is látni szeretnék.

Szóval szépelgő?! Mostazonnal mondd meg, hogy hol szépelegtem! A teremburáját! :-D

nigara 2013.01.21. 15:50:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor passz. Nekem semmit nem csináltak, csak a számítógépükben jelent meg, hogy bejelentettem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 15:58:04

@nigara:

Nem tudod bizonyítani egy tény nem megtörténtét. Ez olyan, mint a viccben, amikor azt mondják az emberkének, hogy "tagadja, hogy az Ön nővére kurva?", miközben neki nincs is nővére.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 16:07:29

azert nem kell mindig felfele mutogatni, hanem lehetne kicsit valtoztatni
- nem kene napi szinten adot csalni
- hitelre nagy erteku hazat, kocsit venni, azutan meglepodni
- kutyat az utcara szaratni es nem felszedni
- bliccelni a villamoson
- meg kene probalni ugyanugy melozni, mint mikor mindenki ahogy atlepte a hatart tud es kepes
- nagyobb osszetartas a csaladokban = kevesebb hajlektalan / magyaran sokszor le se szarjak a rokont/
- eron felul nyaralni
-eron felul ajandekozni mert karacsony van
-kevesebbet inni es cigizni ha nincs ra penz
-kevesebbet politizalni
-tobb gyereket vallalni
stb.
es a haza tenyleg fenyre derul

Len.Mag 2013.01.21. 16:14:40

@hagyma:

Akkor én napi szinten derítem a hazát. Na, derül már? :)

nigara 2013.01.21. 16:17:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azért a hatóságokkal szemben nem árt minél több védelmi eszköz :)

"Nem tudod bizonyítani egy tény nem megtörténtét." - ez meg pl. az, hogy bizonyítsd be UK-ban, hogy nincs itthoni ingatlanod.
Ez is egy hatóság :)

Len.Mag 2013.01.21. 16:18:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Eleve miért mondanék be állandó elmenetelt? Ki tudja, mit hoz a holnap? Elmegyek, mert munka és lehetőség van, de mivel szabadon vándorolhatok, legalábbis most az EU-ban, miért kéne kijelentenem, hogy véglegesen elhagyom az országot? Sosem hagyom el véglegesen. Vagy ha mégis, azt csak utólag fogom észrevenni. Ha még időben észbe kapok :))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 16:19:07

@hagyma:

De, adót csalni kell, ez az egyetlen racionális magatartás Mo-n.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 16:24:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ez 20 eves kerdes otthon, elviselhetetlenul magas adok es jarulekok, amit nem fizetnek hanem csalnak, mar aki teheti ezert meg tobb sarcot kivetnek ez ilyen spiral
de en nem cask a "kishalakra" gondoltam /nem adok blokott, szamla nelku ennyi, szamlaval annyi stb./ hanem a nagyokra
most olvastam hogy milliardokat keresnek svajci bankszamlakon....

namost az adozasi fegyelem az alap /lsd USA/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 16:24:51

@hagyma:

Hát. lehet, de elfelejtettem. Ilyen az öregedés...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 16:25:36

@hagyma:

Adózási fegyelemhez racionális adópolitika kell.

Len.Mag 2013.01.21. 16:27:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Sebaj, majd szólok az unokáknak, hogy jelentsék már be itthon - nehogy a rendszerben valami dezinformáció legyen - hogy a nagyi végleg elment. Most már biztos. Úgyhogy módosíthatják a 3 hónapot meghaladót ;D

christophe 2013.01.21. 16:28:56

@nigara: szerintem nem lesz mièrt,hisz csalàdja unokài,baràtai,esetleg sajàt hàza az uj hazàjàban,1-2 hetekre termàlfurdozni,fogprotèzist csinàltatni azt igen:-))

nigara 2013.01.21. 16:31:29

@christophe: hát, de még a külföldi nyugdíjasok is ideköltöznek, mert itt olcsóbb... mondjuk őket egyáltalán nem értem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 16:32:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nezd az egyik leggyakoribb adocsalas, a nem adok blokkot pl bolttban /nem multikrol beszelunk/ igy azt az AFA-t nem fizeti be, amit a vevo atadott neki
de nem cask boltban, lehet az villanyszerelo, vagy cukrasz is stb
mindenestre a torvenyek betartasa az alap, akinel nem annak megfelelo merteku buntetest kell kiszabni
es a kutyaszart meg fel lehet szedni ettol:)

christophe 2013.01.21. 16:33:16

@Thor vagyok: Az,hogy nyugat-europàban nem jellemzo a hagyomànyorzès...

Thor vagyok 2013.01.21. 16:38:39

@christophe: Sajna az, hogy Vallóniában akad évente több rendezvény is, csepp a tengerben, és nem lesz tőle jellemző Nyugat-Európában.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.21. 16:39:04

@bpetya75: ahogy a lakossag be lett huzva a hitelcsapdaba ,adosrabszolgasagba , magasabb szinten kulfodi penz kartelek ugy behuztak a magyar allamot is a renszervaltas utan mint szabad szuz piacot es ezzel a penzzel a mai napig es mindig is kontrolalni fogjak az orszagot hiszen az emberek agymosasara is van tokejuk ..egy documentum filmben a riporter azt feszegette hogy az amerikaiak kulfoldi valasztasokba partokba propagandara sok penzt adnak ami szinte corrupcio gyanus , a magas rangu allami hvatalnok azt felelte ez nem corrupcio, ez befektetes az amerikai erdekek vedelmeben .. ilyen befektetes amikor kimossak az emberek agyat es tobbsegeben megvalasztjak az idegen penz erdekeknek szolgalo kormanyt( akiknek persze lehetoseget adnak nagy penzt leszakitani) akiktol biztosan visszakapjak a magas (MO-magasabb) kamatot es atorleszteseket de kiut nincs belole legfeljebb vagjak a nyugdijasokat csaladokat stb..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 16:39:53

@nigara:

Hatóságnál a legjobb megoldás:
- szabotálni,
- adatokat pontatlanul megadni,
- hülyének tettetni magadat.

Az izgága, folyton mindenben törvényesen eljárna akaró állampolgárok idegesítik a hatóságokat, így előbb-utóbb találnak náluk valami bakit, s jó nagy büntetést sóznak rájuk, hogy kicsit lehűtsék őket.

Ellenben a renitens hülye ügyfelet hajlamosak megérteni. sőt inkább nem is nagyon zaklatják az ilyet, mert sok a papírmunka az ilyen alakokkal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 16:42:20

@hagyma:

A villanyszerelő és más hasonló vállalkozó szívesen fizet áfát. Ha számlát kérsz, azt mondja "akkor + 30 %", mire az emberek 95 %-a azt válaszolja "akkor számla nélkül kérem".

A boltokban szinte mindig adnak blokkot.

Határátkelő 2013.01.21. 16:49:37

@hagyma: Gyakorlatilag minden mondatoddal egyetértek!

tanato 2013.01.21. 16:50:19

@ZOH: Na most "talicskahuszárokra",tehát képzetlen nyelveket nem beszélő emberekre nincs szüksége a külföldnek,annál inkább , nyelveket,jól beszélő képzett munkaerőre beleértve a szakmunkásoktól az akadémikus kutatóorvosig.Ebben más most a helyzet a századelőttihez képest.A hat elemit végzett nyelveket nem tudóknak esélyük nincs a kitelepülésre,nem úgy mint az említett történelmi korszakban,pedig annak a kormány/ok/ most is örülnének ha ezen emberektől meg tudnák szabadulni.

Határátkelő 2013.01.21. 16:58:20

@Jess G: A filozofálgatásról.

Ez a kérdés már többször felmerült, (és többször válaszoltam is rá), hadd mondjam el megint, hogy igen, voltak és lesznek is filozofálgatós posztok.

A magam részéről azt gondolom, hogy a filozofálgatás (azaz a hétköznapi, gyakorlati dolgokon túlmutató, első látásra talán értelmetlen beszélgetés) az élet egyik legfontosabb eleme. Ettől leszünk azok, akik vagyunk, így ismerjük meg igazán egymást, és így tudunk végül döntésekre jutni. Legalábbis én.

Én filozofálgatós alkat vagyok. Ha csak a blog témáját vesszük, nekem a külföldi élet sokkal több az anyagi jólétnél, sokkal több a gasztronómiánál, a rezsiköltségnél, stb. Nagyon fontos döntési szempontok, de nekem legalább ilyen fontos az is, hogy egy helyen hogyan érzem magam, mennyire hat rám.

Ezért itt is lesznek időről időre ilyen írások, és ennek semmi köze a kommentek számához, olvasottsághoz, bármihez (egyébként ha már itt tartunk: meglepődnétek, ha tudnátok, hogy a kommentek száma és az olvasottság mennyire nincs közvetlen kapcsolatban egymással).

Remélem, sikerült megmagyarázni az okokat. Ha nem, szívesen filozofálgatok még róluk... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 16:59:56

@Philosoraptor: pontosan ahonnan a borravalót. ugyanis azután is adózni kell.

Határátkelő 2013.01.21. 17:00:49

@mommmmo: Gratulálok én is, nagyon örülök!!!! Sok boldogságot nektek!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 17:01:23

@nigara: megmutassam a megszüntető határozatot?.:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.21. 17:04:21

@Len.Mag: a regi es 56-os emigransoknak meg volt LEHETOSEGUK egy rovid pelda amit toluk hallottam ; ha mar volt egy osszeg a bankszamlajukon az igazgato behivta oket es kolcsont ajanlott befektetes bovitesre uzletkezdesre mert igy forgatta novelte beveteleit is a bank... ma ( pl canada ) a bankok nem akarnak adni bizonytalan uj v regi vallalkozasra sem kolcsont mert a banki koltsegekbol kartya , vasarlasok es egyebb frais napi szinten sokkal magasabb penz jon be minegy kolcson kamatabol... nevetseges de az uzletnyitasra meglevo program segelyt10000$ akkor kaptam volna meg ha 3 honap alatt 100000$ bevetelt tudtam volna bizonyitani .. amugy a lehetosegekrol ,mindenutt telitve van a piac uj dolgot kitalani szinte lehetetlen nem ugy mint 56-ban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 17:04:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: itt nem "szinte" hanem mindenhol
hat ez a baj, ebbol a spiralbol kellene kilepni , hogy ez a kerdes fel se merulhessen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 17:08:35

@Philosoraptor: az allamnak az adobevallasodbol kell megtudnia
es ha mondjuk a torveny 4-5 ev bortonnel fenyegetne adoeltitkolas miatt, be is vallanad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 17:13:18

@bpetya75: na tessek, moralizalunk, moralizalunk de azert az adot elkeruljuk:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.21. 17:17:02

@Der Piefke: gazdasági összeomlást is megér neki az, hogy az igazán tehetséges és valóban polgári mentalitást magukban hordozó embereket távol tartsa a hatalomtól, a vezető posztoktól.

vajon nincs Mo-on tehetseges ember az osszes politikus hatalomra kerulesuk elott is rosszul gondolkodot... vagy aki korpa koze keveredik megeszik a disznok .. aki a hatalomhoz jut a mentelitas szerint MA kell rabolnia meggazdagodni elrendezni maga es csaladja jovojet mert ki tudja mi lesz holnap..

Furos 2013.01.21. 17:21:00

Engem 1 dolog volt ami elszomoritott az egyebkent bizakodo iras utan. Petya kijelentette,hogy fel ha valami hirtelen kiadas jon es az lenullaza oket a ho vegere.
Ennek nem szabadna igy lennie szerintem.
A teny,hogy ez igy van azert elegge elkondolkodtato az otthoni helyzetrol.

2013.01.21. 17:22:14

@hagyma: Lehetséges.

DE! Ha az állam tenne lépéseket az irányba, hogy olyan jogi és gazdasági háttért biztosítson, ami kedvez a befektetéseknek és a vállalkozó kedvnek, és ezeknek a behatásoknak köszönhetően "megfelelően" tudná honorálni az ember munkáját (nyilván nem csillió összegekről van szó), akkor lehetséges, hogy nem keresné mindenki a kiskapukat. Ehelyett a tisztességes embereket szopatják, aki pedig kihasználja a "lehetőségeket", él mint Marci Hevesen. A butábbakat persze előbb-utóbb leültetik, azokat lehet látni az esti híradóban, mutatva, hogy gőzerővel dolgozik a nav meg a rendőrség is ezeken az ügyeken. :)

2013.01.21. 17:24:12

@Philosoraptor: Lemaradt:

Kétpólusú dolog ez, oda-vissza hat egymásra. Nos ezért sem lehet kizárólag csak az államot v. az emberek hibáztatni szerintem.

nigara 2013.01.21. 17:24:34

@Babette_: szerintem egyébként egyről beszélünk - akkor vagy regisztrálva, ha jársz a munkaügyi központba.
90 napon túl nem jár segély, kvázi nem kell járnod. Hacsak nem akarod kapni a havi 20e szociális segélyt. Ekkor járnod kell + regisztrálva maradsz.

A kérdés az volt, hogy aki nem kap segélyt, az regisztrálva van-e. Tehát a válasz: nem.
Én sem vagyok, ezek szerint te sem.

bpetya75 2013.01.21. 17:27:40

@hagyma:

Gondoltam, hogy ez szóba kerül ;-)

A "megoldjuk okosba" dolognak, amit sokan (teljes joggal) Magyarország egyik rákfenéjének tartotok, úgy vélem jellemzően három dolog áll a hátterében.

1. Elkerülöm pl az adófizetést, hogy legyen elég pénzem megélni.
2. Elkerülöm pl az adófizetést, hogy legyen elég pénzem a világ másik végén nyaralni.
3. Elkerülöm pl az adófizetést, bár nem vagyok rászorulva, de így szoktam meg.

Akkoriban még vastagon, most már sokkal kevésbe vagyunk első kategóriások, és komolyan örömmel tölt el, hogy egyre inkább megtehetjük, hogy nem fogadjuk el a számla nélküli szolgáltatást vagy nem csaljuk el az adót bizonyos bevételek eltitkolásával (mondjuk a főbérlőség azóta nem jött be ismét a lehetőségeink közé).

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 17:29:39

@nigara: csak majdnem.
lejár a 90 nap álláskeresési járadék, akkor regisztrálva maradsz, egy fillért nem kapsz, és 3 havonta be kell menni.
miután nem fizettem, még maradtam regisztrálva a vállalkozóvá válási támogatás miatt, de nem lett belőle semmi (elcseszték az infót, mikor menjek be megigényelni és lejárt), de aztán 3 hónap alatt elfeledkeztem róla, hogy ismét be kell menni pecsételtetni, és aztán csak jött a megszüntető határozat. aztán nem regisztráltam vissza, csesszék meg. a lusta élhetetlen banda. gyakorlatilag a nyilvántartáson kívül semmit nem csinálnak. de teli van velük két emelet. és ez vidék, nincsen annyi ember, akiért ennyit kéne alaklmazni.

bpetya75 2013.01.21. 17:32:03

@montroyal:

Elképzelhetőnek tartom, hogy igaz, amit írsz, de ezzel nem érdemes túl sokat foglalkoznom, mert ha szellemeket kergetek (akár léteznek, akár nem) az nem segít megoldani a problémámat.

@Furos:

A helyzetünk javul. Lassan, de határozottan. Az év végére remélhetőleg már nem fog megrázni egy 25-30 e forintos beeső kiadás. Sajnos az ország egészére ez nem igaz, szóval van min gondolkozni...

Len.Mag 2013.01.21. 17:33:17

@montroyal:

Én azt nem vitatom, hogy másként lehet és adott esetben kell ma - akár külföldön - boldogulni, sőt magam is azt írtam - igaz, inkább azokról a körülményekről, amik távozásra bírhatnak valakit -, hogy változott a helyzet.

Csak néha az az érzésem, hogy vannak, akik menni szeretnének - mert mondjuk látták, hogy XY-nak is bejött, és egy hasonló életpályát képzelnek el maguknak - és ehhez okokat keresnek, kvázi "menekültté akarják tenni magukat", nem a szó szoros értelmében persze.
Nehéz ezt úgy megfogalmazni, hogy ne legyen félreérthető. Szerintem a hangsúly a minta ismétlésén van. (Csak ahhoz, hogy olyasmi életpályát futhassak be, olyasmi körülményekre lenne szükség.) És ehhez az első lépés a "menekülés". Már csak ki kell találni, hogy mi elől.

Félreértés ne essék, én sem gondolom, hogy itt hű de rózsásan megy minden (szintén a középútra pozícionálnám magam).

bpetya75 2013.01.21. 17:41:35

@Len.Mag:

Érdekes gondolat, azt hiszem, hogy amikor először leírtad, nem reagáltam rá. Osztom a véleményedet, van egy embertípus, akinél ez bizony így működhet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.21. 17:49:50

@nigara: és 20ezer forintról szó sem volt.

blackhairlady 2013.01.21. 17:57:20

Nem is tudtam, hogy somogyi vagy. En is ott lakom/laktam:)
Most pedig elolvasom a kommenteket.

christophe 2013.01.21. 17:57:40

@Thor vagyok: okè,ezèrt nem szabad àltalànositani.....

blackhairlady 2013.01.21. 18:14:00

@mommmmo: Gratulalok!:) Sok sok oromet es foleg egeszseget kivanok a babanak es a szuloknek is!:) (En is itt vagyok az elso poszt ota, csak mas nickem volt az Origon)

River_Of_No_Return 2013.01.21. 18:19:53

“Minél hamarabb felismerjük, hogy szimbiózisban kell éljünk itthon maradók és kitelepülők, annál hamarabb kezdhetjük el végre építeni ezt az országot.”

Miért gondolod, hogy szimbiózisban kellene élnie ennek a két csoportnak? A véglegesen kitelepülők miért akarnák Magyarországot építeni?

montroyal ( CAN qc) 2013.01.21. 18:24:20

@Nordstjernen: vannak akik jol erzik magukat otthon pl nem tudom a sok mutyizo maffiozo ujgazdag az olajszokitesbol privatizaciobol Eu penzek lenyulasabol es ujjabban hatosagi felszamolok arverok stb nem ereznek jol magukat kulfoldon mert nem tudnanak rabolni nincsenek meg ott a kapcsolataik ott hozza

zopilote 2013.01.21. 18:25:04

@hagyma:
Nem kellene :
- buntetes elol "amerikaba" lelepni
- nem kellene a 90 napos tartozkodast evekkel meghosszabitani
- legalisan kellene kivandorolni
- nem kellene illegalisan evekig dolgozni
- nem kellene kivultol osztani az eszt
- le kellene venni az nagyarcbol, nem is keveset
folytassam? :)

mommmmo 2013.01.21. 18:27:02

Koszi mindenkinek a gratulaciot:) igen, a kislanyom nagyon jo baba, boldogan alszik az olemben, amig en itt billentyuzgetek:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.21. 18:31:19

@ZOH: az orszag mar el van foglalva a kulfoldi penz kartelek altal .. es forgott a youtubon reg egy izraeli miniszterelnoki beszed mely felsorolta mely orszagokat szereztek meg ,mely orszagok az ovek ... MO a felsorolasba van

2013.01.21. 18:32:38

@hagyma: "namost az adozasi fegyelem az alap /lsd USA/"

Hat ez nagyon vicces volt! Remelem csak az atlagos Joe Blogg-rol beszelsz. Rengeteg USA ceg nyit szamlat Caymans, stb off-shore helyen, az ado elkerulese miatt. Ott is a cegek ugyanugy probalnak kibujni az adozas alol, mint barhol mashol. USA nem egy szent az adozas teren.
Az egyen szintjen viszont nehezebb (vagy legalabbis volt) adotcsalni az USA-ban, mert egyszerubb es atlathatobb az adorendszer es az IRS-nek eleg nagy a hatalma.

bpetya75 2013.01.21. 18:33:00

@kalandortexasi:

Az itt olvasottak alapján van olyan, aki akarja. Például mert sose mond, hogy soha. ;-)

Egyébként azt a részt is inkább az itthon élők számára tartom fontosnak. Annak ellenére, hogy a nagyon extrém esetektől eltekintve biztosra veszem, hogy egy végleg kint maradni szándékozó is ezer szállal kötődik az "őshazához".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 18:34:50

@zopilote: sok sok tevedes
1 pont
nem igaz
2. pont nem igaz
3-4ik pont maganugy magyarorszagot nem karositja es karositotta, tovabba abban az idoben is fizettem adot, tehat USA-t sem
5 pont a velemeny es tapasztalat nem eszt osztas es amugyis olyan gyenge erv, ha nincs ellenerv, akkor persze megteszi
6-os pont bagoly-vereb szindroma
folytassam?

2013.01.21. 18:37:46

@montroyal: "az orszag mar el van foglalva a kulfoldi penz kartelek altal .. es forgott a youtubon reg egy izraeli miniszterelnoki beszed mely felsorolta mely orszagokat szereztek meg ,mely orszagok az ovek ... MO a felsorolasba van"
Nos, megneztem azt az ominozus szoveget, es odarangattam egy tolmacsot is es a kontextust is. Tudod a szo, amit hasznalt, jelent par dolgot. Tudod, hogy ez a beszed minek a kapcsan es hogyan kerult elo? Ujabb Kozel-Kelet szakertonk van? Egyebkent, ez tenyleg nem az a blog, ahol ilyesmit kellene feszegetni.

blackhairlady 2013.01.21. 18:38:47

@kozmopolita: "sokáig nagyon aktív voltam, svájci posztot is írtam. Aztán hagytam magam elriasztani a szélsöséges "nagymagyar" beszólogatóktól, azóta inkább csak olvaso"
Velem is, es szerintem meg sok regi kommentelovel ez tortent.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 18:40:15

@charlieharper: igen ez nagy problema itt, sokat is beszelnek rola, de ne tevesszuk ossze a torvenyesen megoldhato adoelkerulest, konnyitest az adocsalassal a ketto eg es a Fold
amugy nagyon sokan remelik, hogy vissza lehet ezt szoritani
amerika nagyon sokat bukik ezeken a dolgokon, de amint mondtam, amig a torveny megengedi, nincs mit tenni

ez van, de itt olyat nem tudsz mondani, hogy nem kersz szamlat, mert nem ertik meg
vagy ha valaki adot csal, azt nagyon megmerik
egy boltban pl nem adsz blokkot, vagy teszem azt 8 ora elott kiadsz sort, akkor sok evig akar orokre is elveszik az engedelyedet
ezt meg ki kockaztatna?

2013.01.21. 18:45:04

@hagyma: "gen ez nagy problema itt, sokat is beszelnek rola, de ne tevesszuk ossze a torvenyesen megoldhato adoelkerulest, konnyitest az adocsalassal a ketto eg es a Fold
amugy nagyon sokan remelik, hogy vissza lehet ezt szoritani"

Nem ertunk ezen egyet. Mind a kettonel az allamtol veszem el a penzt. Az egyik legalizaltak a masikat nem. Sot, a legalis ado kerules, off shore cegek, sokkal nagyobb adokiesest okoznak, mint azt, hogy a Juli neni nem ad szamlat az 1 kg kenyerert a sarki boltban. Az off shore cegek milliardokat szifonoznak el.
Mindkettonel adozasi fegyelemnek kellene lennie.

2013.01.21. 18:47:51

@charlieharper: Cont'd "Mindkettonel adozasi fegyelemnek kellene lennie." Felteve, ha az adorendszer atlathato es nem oli meg a vallalkozot.

kriosz 2013.01.21. 18:48:44

@blackhair-lady: Mert ez a menő, erre kapja fel mindenki a fejét, nem arra hogy de jó, klassz poszt. Mint a hírekben, legyen minél véresebb, meghökkentőbb v. csak felcukkoló a hír , ott lesz az elsők között.
De szerintem itt még mindig lényegesebben többen vannak a normális hozzászólók és sok mindent lehet megtudni.
Kicsit jobban kéne otthon szeretni a hazát, és ami már öt centivel nyugatabbra van az már más , nézd milyen rendszer, és fegyelem, és türelem és odafigyelés és blablabla aha..... nem minden szar és ócska és korrupt, mindenhol megtalálható a jó és a rossz.

blackhairlady 2013.01.21. 19:00:35

@bpetya75: "Bárdudvarnok egyik legfestőibb része a Petörke-völgy, ahol a Folkbeats fesztivált rendezik "
Volt szerencsem tavaly kilatogatni, eppen otthon voltunk Magyarorszagon. Remeelm, hogy sok-sok even keresztul elvezhetik a nepzene kedveloi ezt a kituno rendezvenyt, szerintem nehany even belul a legismertebb nepzenei fesztival lesz Magyarorszagon.

bpte 2013.01.21. 19:29:50

Nagyon tetszett az írás és a kislányod is nagyon cuki!

Mrs. Clayton 2013.01.21. 19:33:43

@Határátkelő: köszönöm, hogy válaszoltál
azonban nem magával az elmélkedéssel van bajom, hanem az olyan semmibe vivő kérdések boncolgatásával, mint a mai vitaindító
ugyanakkor ahhoz képest sztem egészen jól alakult, ha a mindennapi életben az átlagemberek, (értem ezalatt nem az egyes témák kifejezett szakértőit) használni tudnak, vagy élvezet olvasni, mert olyan olvasmányos a cikk, mint pl tegnap
a váltsuk meg gondolatokkal a világot típus nekem nem tetszik, bár a mai nap szerencsére nem ebbe az irányba ment el, a mit tegyünk a TAJ kártyánkkal, személyi igazolványunkkal, lakcímünkkel abszolút hasznos
ha legközelebb is hasonlót posztolsz, legfeljebb átugrom :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 19:36:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Itt vagyok, nekem meg magyar lakcim van rajta... Ideiglenes kulfoldon tartozkodast bejelentettem. Magyar allando lakcimem van. A magyar torvenyeket is betartottam, mivel nincs idobeli max korlatja a kulfoldon tartozkodasnak, es nem is vagyok koteles megszuntetni a magyar allandom ideiglenes kulfoldon tartozkodasnal. Hidd el, le lett ez pinpongozva a hivatalokkal, ideigelenes kulfoldon tartozkodasnal jogszeruen lehet magyar allando lakcimunk.

Erdemes atolvasni ezt: tcomment.blog.hu/2012/08/16/vege_a_paniknak_enyhitettek_a_rendszamtorvenyt?fullcommentlist=1#c17856397

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 19:40:44

@charlieharper: hat ez problema ezt mondom, egyik esetben valahogy torvenyt kellene valtoztatni
a masik esetben meg cask betartani
erezheto a kulonbseg
a legnagyobb gond az ,hogy pl hogyan lehet azt szablyozni, pl az apple ne vigye ki az osszes cuccat kinaba?
en azt hiszem valamifele vedovamok kellenenek, de ne nem vagyok szakember
latom, hogy mi folyik es nem is tesz jot az USA gazdasaganak, nade ezt a problemat nem en fogom megoldani, amit en tehetek, hogy betartom a torvenyeket, dolgozom, igenyes vagyok a kornyezetemre, ifgyelek a csaladomra

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 19:52:07

@hagyma: tenyleg, te otthon bejelentetted az OEP-nel, hogy amerikaban vagy ? Fizeted-e magad utan a TB-t otthon, oke, hiaba nem veszed igenybe, de a torveny az torveny, pont az elobb emlegetted torvenytisztelo vagy, szoval mia helyzet feletek az OEP-pel, fizetitek-e, mert elvielg kell fizetnetek Magyarorszagra. ( Kiveve , ha vegleges kulfoldi letelepedest valasztottatok anno).
www.napi.hu/ado/kulfoldre_indul_sulyos_szazezrekbe_kerulhet_a_feledekenyseg.528612.html

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 19:55:46

@tildy:):

A linkedben szerepel ez: "Európai uniós országok esetén állandó lakcímmel csak egy országban lehet rendelkezni, ha tehát valaki állandó lakcímet létesít egy másik tagállamban, Magyarországon külföldi letelepedését kell bejelentenie." - ez ismét egy vágyálom, mert NINCS semmilyen adatközlés az egyes EU-tagállamok között a lakcímbejelentésre vonatkozóan. Simán lehet több országban lakcímed!

S most nem a saját esetemet említem, mert az én esetem alapvetően más, hiszen én az egyik állampolgárságommal az egyik országban élek papír szerint, a másik állampolgárságommal meg a másikban, s a hatóság nem tudhatja egyik országban sem, hogy van másik állampolgárságom is. Valóján én jogilag 2 személy vagyok, egyezik a születési dátumunk és helyünk, de pl. a NEVEM már más a két országban.

De mondom: sima egyszerű ember egy darab állampolgársággal is meg tudja csinálni, hogy bejelent egynél több EU-államban lakcímet.

kriosz 2013.01.21. 19:58:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze hogy lehet, senki sem ellenőrzi. Legalábbis eddig ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 20:01:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekunk nincs is elvileg bejelentett lakcimunk itt . Elvileg, mert itt ugye maskepp vna a lakcimfogalom.

De amugy jogos. Eleg kusza a jogszabaly, nem lehet egyertelmuen kivenni belole, mi mihez, hogyan kapcsolodik, es milyen esetben maradhat meg pontosan az allando lakcim ( mert egyebkent ha ideiglenes kulfoldon tartozkodas van, az szembemegy a magyar lakohely fogalmaval, amennyiben 3 honapot meghaladja).

Mrs. Clayton 2013.01.21. 20:09:37

@tildy:): ezt kifejtenéd kicsit bővebben, mert én vagy nem így tudom, v félreértem amit írsz

bpetya75 2013.01.21. 20:11:49

@blackhair-lady:

A próféta beszéljen belőled :-)

Egyébként merre laksz?

deputy sheriff 2013.01.21. 20:13:47

@tildy:): A torveny az torveny, de vegulis az allam nem karosul, mert pl se' hagyma, se' en az eletben nem fogok TB szolgaltatast igenybe venni (ha netan Magyarorszagra mennek, es elb@sz egy kocsi, akkor majd max fizetek), ennek megfeleloen nem is fizetek TB jarulekot. Nem jelentettem be, nabumm.
Ha megis megprobalnak megtalalni es behajtani 12 evre visszamenoleg, sok szerencset hozza :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 20:17:31

@kriosz:

Ha megmarad az EU és ország lesz belőle, akkor majd ellenőrzik, de az meg eleve más helyzet lesz.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 20:19:51

@deputy sheriff: azért ezt így hogy? ha hülyeség a törvény és rád vonatkozik, akkor próbálják meg behajtani, ha hülyeség de nem rád vonatkozik, akkor mit ugrálnak, akik kénytelenek tűrni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 20:22:35

@tildy:): nezd , nekem fogalmam sincs mi volt aa torveny 15 eve ezzel kapcsolatban, de nem hiszem, hogy nekem barmit barmikor fiztenem kellett volna haza es ahogy mondtad , mivel otthon sem voltam, sem kolbaszert sem fogorvos miatt, nem is hiszem, hogy kellett volna, viszont havi szinten segitem edesanyamat, akinek 40 ev munka utan magyarorszag nem tud annyi nyugdijata adni, hogy normalisan megeljen
amugy mar jo par eve hivatalosan itt fizetek mindent, adot "EU"t TB-t stb. sosem gondolnam hogy ketfele kene fizetnem
harmadsorban 20 nap mulva amerikai allampolgar leszek es onnantol gondolom plane nem erdekel, de ha magyarorszag ragaszkodik, hogy ooda is fizessek TB-t, akkor lemondok a Magyar allampolgarsagomrol is ha kell
nem okozna nagy torest a lelki vilagomban
namost meg valamit, nekem eppen meg volt annyi evem otthon, hogy bizonyos nyugdijra igenyt tarthatnek majdan / mivel mar gimnazista koromban ujsagot hordtam, nem egyetemistakent sirt a szam a romkocsmaban, hgoy ingyen akarok tanulni/ de nem fogom igenybe venni
mindent osszevetve magyarorszag jol jon ki belolem , mivel 20 ev TB es nyugdijjarulek fejeben soha semmit nem kellett fizetnie es nem is kell majdan, akkor elmondhatjuk ha meg kellene is TB-t fizetnem a gentlemen's agreement alapjan nyugodtan elintezhetjuk az ugyet

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 20:24:11

@deputy sheriff:

Egy Budapesten élő bolgár ismerősöm úgy segített a Bulgáriában élő édesanyjának, hogy elintézte a mama magyarországi letelepedését, miközben egyébként esze ágában sem volt Mo-ra költöznie, mert szép helyen lakott, a tengerparton. Az egyetlen cél az volt, hogy Magyarországon ingyen kap meg drága orvosságokat a TB jóvoltából, melyek Bulgáriában csak részleges támogatásban részesülnek a bolgár TB által.

Szóval visszaélések mindig vannak, de ha nem nagy számban vannak, akkor nem is kell foglalkozni velük. Mert amikor elkezdenek velük foglalkozni, egy rakás ártatlant érint aztán az egész. A jó példa a rendszám.hisztéria. Mivel Szlovákiában olcsóbb a gépkocsi-adózás, sokan ott vesznek kocsit és aztán szlovák rendszámmal járnak Mo-n. Erre a magyar állam le akart csapni, s hoztak egy olyan szabályt, amely miatt szinte minden külföldön élő magyar is szabálysértőnek számított, hiszen nekik is külföldi rendszámuk van.

Határátkelő 2013.01.21. 20:28:27

@hagyma: @zopilote: Mi lenne, ha ezt lebokszolnátok privátban?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 20:32:47

@hagyma:

Nem kell lemondanod a magyar állampolgárságról. Elég csak ha Mo-ra ezentúl csak amerikai útlevéllel utazol, s ha kérdezik esetleg a határon, azt mondod, hogy csak amerikai állampolgár vagy.

Ha meg teljesen biztos akarsz lenni, akkor az amerikai állampolgárság felvételekor nevet is változtatsz, pl. Hagymáról Onionra amerikaiasítsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 20:41:15

@Határátkelő: nem hiszem, hogy ha hulyesegekkel megvadolnak publicban, ne kene valaszolnom, sot ahogy lathattad, nem is fejtettem ki, mi miert baromsag
rettenetesen visszafogott voltam es eszem agaban sincs privatozni senkivel, vele foleg nem
ennyi
en leirtam amit gondolok, erre jot egy szemelyeskedes, ami raadasul nem is igaz
mit is kene csinalnom?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 20:44:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ah nem Mary szereti a nevunket
hat az egyretelmu hogy amerikai utlevellel fogok utazni
onnantol szerintem nem kerdes milyen allampolgar vagyok

az Onionra nem gondoltam, de a Ted Hagman eszembe jutott, hatha Joky rokonanak neznek
de Mary elzarkozott:)

/amugy gondolom 15 ev utan mar a kutya sem tart nyilvan otthon/

Határátkelő 2013.01.21. 20:46:05

@hagyma: Csak finoman próbáltam arra utalni, hogy hagyjátok abba. :)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 20:49:33

@hagyma:

Akkor legalább a keresztnevedet változtasd, vagy vegyél fel a meglévő keresztneved mellé egy jól csengő amerikait is.

Pl. ha Szaros Béla a magyar neved, akkor lehetsz Bela Justin Szaros. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 20:50:18

@hagyma: ez nem hit kerdese. 2009 aprilisatol van egy torveny Magyarorszagon , amely szerint koteles vagy a TB-det rendezni. Ha EU-n belul elsz, es mas tagallamban fizetsz, akkor arrol nyilatkozni, ha EU-n kivul, akkor pedig meg kell nezned, arra az orszagra vonatkozik-e kettos adozast , illetve tb fizetest kizaro egyezmeny.

Akik 2009 aprilisa elott hagytak el az orszagot , azokra is vonatkozik, egyebkent pedig kivethetnek visszamenoleg is buntetest.
www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152
"4. Külföldi munkaviszony bejelentése

Amennyiben egy magyar állampolgár munkaviszonyt létesít valamelyik másik tagállamban, a magyarországi járulékfizetést le kell mondania, valamint be kell jelentenie, hogy egy másik tagállamban rendelkezik biztosítási jogviszonnyal. A Magyarországon kiváltott Kártyát szintén vissza kell szolgáltatni az azt kiállító illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek.

Azt, hogy valaki külföldön rendelkezik biztosítással, 2009. április 1-jétől kötelező bejelenteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (a biztosítási jogviszony létesítését követő 15 napon belül).

A bejelentéshez szükséges nyomtatvány erről az oldalról tölthető le és a magyarországi lakóhely szerinti megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell kitöltve eljuttatni, melyek elérhetőségei ezen az oldalon találhatók.

Továbbá 2009. október 1-jétől lehetőség van elektronikus ügyintézésre is, amennyiben rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval."

"Amennyiben egy magyar állampolgár külföldön 2009. április 1-je előtt létesített munkaviszonyt, illetve valamilyen formában kint járulékfizető, azt mindenképpen be kell jelenteni a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál a kinti járulékfizetése tényét és mikéntjét.

2009. április 1-jétől létesített munkaviszony esetében azonban a bejelentést a munkába állást követő 15 napon belül kötelező megtenni. "

Szoval nem csak a 15 eve ervenyben levo torveny vonatkozik rad, hanem epp egy ujabb is . Ha nem tettel eleget a torvenynek, vagy nem tudsz rola, nos arra szettarjak a kezuket. Neked kellett volna utanajarni, max ezt mondjak.

Ne aggodj, en is csak onnet tudom, hogy kijovetel elott alaposan korbejartam, mit kell elintezni, meg szoltak az angliai topikban.

@Jess G: Lenyegeben ott van a tcomment-es topikban.

"A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá – a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével – az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy – amennyiben más lakása nincs – megszáll."
Ez volt a regi allando lakcim. Es ami miatt necces a meghatarozas:

"(1) Ezen irányelv alkalmazásában "szokásos tartózkodási hely": az a hely, ahol a személy általában él, azaz minden naptári évben legalább 185 napot tartózkodik személyes és foglalkozási kötődések vagy – foglalkozási kötődéssel nem rendelkező személy esetében – olyan személyes kötődések miatt, amelyek szoros kapcsolódást mutatnak a személy és a között a hely között, ahol él.

Olyan személy esetében azonban, akinél a foglalkozási és a személyes kötődések különböző helyhez kapcsolódnak és aki ebből következően két vagy több tagállamban különböző helyeken él, a szokásos tartózkodási helynek a személyes kötődései szerinti helyet kell tekinteni, feltéve hogy az adott személy ide rendszeresen visszatér. Ez utóbbi feltételt nem szükséges teljesíteni azon esetben, ha a személy egy meghatározott időtartamú feladat elvégzése érdekében lakik valamelyik tagállamban. Valamely egyetemre vagy iskolába való járás nem utal a szokásos tartózkodási hely áthelyezésére."

Erdemes ezt is atolvasni , a magyar birosag mit es hogyan ertelmez:
adozona.hu/archive/20100119_munkahely_munka_ingatlanado_vagyonado

Mrs. Clayton 2013.01.21. 20:55:09

@tildy:): ja, én a britre gondoltam, a magyar szabállyal tisztában vagyok, meg sztem remélem az ittenivel is
de azért köszi

Mrs. Clayton 2013.01.21. 20:57:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: erről az a vicc jutott eszembe, amikor az egyszeri ember bemegy a hivatalba h megváltoztassa a nevét, mire a hivatalnok megkérdi h mi a neve, erre a delikvens azt mondja, h Szaros Pista, és mire szeretné megváltoztatni, hát Szaros Bélára
v vmi ilyesmi

2013.01.21. 20:58:09

@hagyma: Mit kompenzálsz azzal, hogy minden posztban hírt adsz arról, hogy amerikai állampolgár leszel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 20:58:11

@deputy sheriff: En ezt teljesen ertem, es megertem, ettol fuggetlenul meg a torveny maga sajnos letezik. :(

Engem mar megtalaltak (pechjukre rendben voltam), es meg min 4 emberrol tudok, akit mar zaklattak ezugyben. Gondolom a frisseket konnyebb megtalalni/eszrevenni , de valoszinuleg egeszen a tb kartya megjeleneseig visszamenve utana tudnak nezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 20:58:39

@Határátkelő: en el sem kezdtem:)
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat en mar igy maradok, a keresztnevem meg nem fontos MArynek, oneki van meg egy Theresa is a Tivadar nem erdekli
bar, sokan furcsaljak, hogy nincs kozepso nevem, lehet felveszek egyet
@tildy:): nezd 2099-ben mar zoldkartyaskent dolgoztam itt, es nagyon nem hiszem, hogy meg evtizedekeig kovetnem kellene a Magyar torvenyek valtozasat, miutan kivandoroltam
/en kivandoroltam, nem kikoltoztem penzt keresni/
akkor most egy 56-os magyarnak is be kell jelentenie ezeket a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál ?
muhhaha
de mint mondtam, velem az orszag jol jart en +-ban jottem el 20 ev pluszban es en mar az amerikai torvenyeket kovetem/5 eve hivatalosan is:)/
lecet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:01:22

@Philosoraptor: olyan jol esik leirni
boldog vagyok.. par lepesre vagyok a celtol:)
utoljara februar 14-en fogom:)
gondoltam orulsz velem
szerinted egy amerikai allampolgarsag az kompenzacionak kell
most a tema miatt irtam, ha komolyra forditjuk, azt hiszem, mar 5 eve a zold kartyam ota nincsenek kotelezettsegeim haza, sot ugy gondolom mar 15
de a vizsga utan meg plane nem kell nekem oda befizetgetnem meg jelentgetnem, de ennek most nem nezek utana
de ez tuti

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 21:01:32

@Jess G: ja hat az itteni, elvileg nincs lakcimbejelentes, legalabbis ugy , mint otthon, gyakorlatban kb csak council tax bejelentesnel kell sorolnod a neveket vagy valasztasi regisztracional. De mint lakcimbejelentes, en olyat meg nem lattam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:02:41

@Jess G:

Ez Rákosi idejében volt vicc.

Bemegy a parasztember a hivatalba:
- Szeretnék nevet változtatni!
- Ugye tudja, hogy ehhez komoly ok kell? Nem engedélyezzük a névváltoztatást ok nélkül! Magát hogy hívják?
- Szaros Mátyásnak.
- Hát, azt hiszem az Ön esetében nem lesz gond... Mire szeretné változtatni?
- Szaros Bélára.

Diffeomorfizmus 2013.01.21. 21:04:10

@Thor vagyok: Thor, te inkább menjél a Gimlébe, ahelytett hogy kommentelgetnél itten.

@iqfighter: Meg fogsz lepödni, de az ember hosszas külföldi élet után az adott ország "naplementéjének" tud örülni, és azután vágyódik vissza, ha egy harmadik országba odébb áll.

@Nordstjernen: Nem, nem csináknak ekkora ügyet.

P.l. a hollandok teljesen racionálisan beszélnek a kérdésröl, mérlegelnek, érvelnek, nem hazaárulóznak, stb. A mindennapok kérdésének, nem pedig valami szuper sorskérdésnek teekintik a dolgot

www.telegraaf.nl/binnenland/21234893/__NL_ers_emigreren_massaal__.html

különösen a kommentek.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 21:05:40

@tildy:): ezt tudom én is, annyi ha van jogsid és mondjuk elköltözöl, akkor azt x napon belül ki kell cserélni, mert ha kiderül, h nem is ott laksz akkor jó nagy bünti van, persze h honnét derül ki h nem is ott laksz, az jó kérdés
mondjuk elvileg a shared housokba is be kellene jelentkezni, de mert nem ilyenben lakom, nem tudom mi a teendő, de még senkit nem hallottam, h megtette volna, v mit csinál a hivatal, ha megtudja h ott vki lakik a tulajon kívül

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:06:33

@tildy:): amugy beleneztem, amit felsorolsz szinte kiazrolag EU-s dolgok
nem erintenek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:09:34

@hagyma:

Volt egy Virág István nevű ismerősöm, aki amikor ausztrál állampolgár lett, a Steven Flowers nevet választotta magának.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 21:10:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hiába 36 vagyok, így az indok, meg a keresztnév nem volt kristály tiszta, de most legalább nevettem egy jót

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:14:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt most azert hiszem el mert nekem meg voltegy Fodor Istvan nevezetu ismerosom
es ugy let steven ruffle

de en buszke vagyok a szarmazasomra es a nevemre
orszagot lehet cserelni, feleseget is, de nevet nem cserelunk:)
es focicsapatot!

TilosazA (UK) 2013.01.21. 21:15:05

@mommmmo: Én is gratulálok! :)

A poszthoz, ill. a társalgáshoz egy kérdés. Adott egy képzeletbeli mondjuk építőipari vállalkozó, aki 15-20%-os haszonnal dolgozik. (Ez már elég jó) Hány munkát kell számla nélkül megcsinálnia ahhoz, hogy ki tudja fizetni az APEH-nak annak az egy számlának az ÁFÁ-ját, (és egyéb veszteségét mint anyag és munkadíj) aminek az ellenértékét nem kapta meg. Az eredmény az lesz, hogy elég ha csak egy kiszámlázott munkáját nem fizetik ki, muszáj lesz 4-5 számla nélküli munkát csinálnia ahhoz, hogy 0-ra kijöjjön. Nem nyereségesre, hanem nullára. És itt milliókról beszélünk.
Szóval szerintem a legnagyobb baj nem Juli nénivel van aki nem ad blokkot a kiló kenyérről. Bár sok Juli néni disznót győz, de sokkal nagyobb bajok vannak itt.

2013.01.21. 21:15:31

@tildy:): Mi vonatkozik a kettos allampolgarokra (magyar-UK)? Csak, ha mar ennyire otthon vagy a temaban :))

TilosazA (UK) 2013.01.21. 21:19:20

@tildy:): Január 1-től változott valami törvény. Nem tudom pontosan mi, de az unokatesóm könyvelő, és ő figyelmeztetett, hogy addig mindenképpen jelentkezzünk ki a TB-ből otthon, mert utánanéznek, hogy ki nem fizeti, és aki azért nem mert külföldiában van, azt külön büntetni fogják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:21:40

@TilosazA: najo a korbetartozasok, nem fizetesek, az megint nagy gond

Mrs. Clayton 2013.01.21. 21:23:44

@hagyma: főleg h nekem van egy román kolléganő, ő maria paulet néven került a céghez, majd amikor előléptették, akkor közölte mindenkivel, h legyenek kedvesek mirabellnek nevezni
hát ezen volt aki szemtől-szemben, de legtöbben a háta mögött röhögtek, a téli szünetről visszamenve pedig azzal fogadott, hogy ő akkor mostantól mirabell gergeru v vmi ilyesmi
kérdeztük-h csak nem férjhez ment, de nem, azóta ő a cég bohóca
ráadásul sztem nem egészséges annak a lelkülete, aki képes a teljes nevét megváltoztatni (nem ha lefordítja)

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.01.21. 21:25:45

Kedves Pedróatya - minden szavaddal egyetértek, annak ellenére, hogy mi eljöttünk. Ilyen hitféleségünk nekünk is volt, és ha nem történik az a sokminden rosszaság, akkor még most is otthon lennénk, a nehézségek ellenére. De nulláról már nem mertük bevállalni, legyen ez az én keresztem. Csumi csóközön...:D

Frőczy Sanyi 2013.01.21. 21:26:32

Jó kis írás volt ez, gratulálok a szerzõnek. Sajnos eddig nem volt idõm elolvasni a kommenteket, pedig biztosan érdemes lenne. Mindegy majd pár óra múlva, ha már több idõm lesz.
Szerintem a poszt kulcsmondata ez: "Másrészt fontos lenne arra törekedni, hogy a világ dolgaihoz minél nagyobb nyitottsággal közeledjünk". Ez nagyon fontos, mind a határátkelõknek (megfigyelni mi mûködik jobban ahol élnek és elsajátítani ezeket a pozitív mintákat), mind az itthon maradottaknak (az mások által esetlegesen hazahozott tapasztalatokra építeni). Sajnos ez az, ami ma még nem valósul meg...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:26:36

@charlieharper:

Semmi. Mivel kettős állampolgárság jogilag nem létezik, ez csak egy köznapi szófordulat.

2013.01.21. 21:30:23

@hagyma: Számomra az nem jelent sikert, hogy valahol lehúzol 5 évet, és utána megkapod az adott ország állampolgárságát (tudom, fel kell készülni a szörnyen nehéz vizsgára).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:30:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mar dontottem
nevem marad
fradi
tampa bay buccaneers
najo Mary is marad ugy tunik:)

akkor nem koznapinak hogy hivod azt aki 2 orszag allampolgara is?
szerintem a kettos a legjobb Magyar kifejezes

2013.01.21. 21:30:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekem is volt Virag nevu ismerosom. Mindenkinek a viagra jutott a nevrol az eszebe, allandoan visszakerdeztek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:32:23

@Philosoraptor: az az ot ev az 15
a siker nekem attol siker, mert elertem azt amit akartam
nem mindenkinek sikerul a celjait beteljesiteni, foleg nem kulfoldon, en talaltam egy gyonyoru feleseget, van jo allasom, es mindjart amerikai utlevelem is less
ahogy az amerikai mondja:
ez az amit akartam

2013.01.21. 21:33:22

@Philosoraptor: Nem ot ev. Ezt irja:

The first day you can apply is 4 years and 9 months, from your green card approval date. 2 years and 9 months if you obtained green card through marriage to US Citizen and still married to the same person

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 21:34:33

@charlieharper: ha vegleges kulfoldon tartozkodast bejelentetted, magyar lakcimed nincs, akkor nincs semmi egyeb dolgod.

"A Társadalombiztosítás ellátásaira és magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 39. § (2) bekezdésébe értelmében azon személyek, akik Magyarországon rendelkeznek lakóhellyel, és (a Tbj. 5.§ vagy 16. §-a alapján) nem minősülnek biztosítottnak vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak, egészségügyi szolgáltatási járulékot kötelesek fizetni" forras:"Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők számára"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:35:50

@charlieharper: na es a lanyok akik kijottek es a nevuk Kiss ...akarmi
igen kedveltek oket, hogy komolyan igy hivnak?

tableno 2013.01.21. 21:36:30

@Mammaroza: ugyan már, a ti történetetek szerintem az eddigi leginspirálóbb: hogyan lehet felálni a padlóról egy szinte totális KO után, és sikeresen új életet kezdeni külföldön, úgy, hogy igazi otthont teremtetek magatoknak és a gyerekeiteknek. De komolyan, nekem ti vagytok a hőseim! :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 21:38:36

@hagyma: akkor nem olvastal figzelmesen, mert bar linkeltem eu-s dolgokat is, fentebb ott volt a neked valo link: www.napi.hu/ado/kulfoldre_indul_sulyos_szazezrekbe_kerulhet_a_feledekenyseg.528612.html
Ha elolvasod, lathatod, hogy:

"Fontos azonban különbséget tenni a kettős adóztatást elkerülő egyezmények és a tb-egyezmények között. Attól ugyanis, hogy egy országgal van Magyarországnak kettős adóztatást elkerülő egyezménye, az nem vonatkozik a társadalombiztosításra is - hívta fel a figyelmet lapunk kérdésére Gerendy Zoltán, a BDO vezető adópartnere. "

"Ez a helyzet például a magyarok között szintén népszerű desztinációként választott USA esetében is. Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között ugyanis - az adóhivatal olvasónknak adott tájékoztatása szerint - "nincs hatályban társadalombiztosítási tárgyú nemzetközi egyezmény a kettős járulékfizetés elkerülésére vonatkozóan"."

Mrs. Clayton 2013.01.21. 21:39:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: miért ne létezne, nem értem, miért állítod ezt? az egy olyan jogviszony, ahol az adott egyén két különböző állampolgára egyszerre lásd saját magad
erre azért van lehetőséged, mert történetesen a magyar államot nem érdekli, hogy a saját állampolgárai még hány másik állammal állnak hasonló jogviszonyban
ugyanakkor pl. egy időben nagyon sok nő lett hontalan, mert a Német állam, talán a mai napig megköveteli, hogy ha vki házasság révén állampolgárságot szerez, akkor előbb a másik állampolgárságáról mondjon le, ugyanakkor régebben ha a hölgy talán 1 éven belül elvált, akkor a német állampolgárságát elvesztette, v még ennyi idő alatt meg sem kapta, ma erre ha jól emlékszem, van vmi megoldás, mert a világon nem preferálják a hontalanságot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:41:11

@tildy:): de nekem nincs bejelentett sem allando sem ideiglenes lakcimem magyarorszagon 15 eve

bpetya75 2013.01.21. 21:41:50

@Mammaroza:

Mindenki hisz valamiben. Aki csak a mégegysörben, annak annyira nem jó ;-)

@Frőczy Sanyi:

Köszi. Ez szerintem is nagyon fontos. A itteni jelenlétemet például ez is indokolja. Úgy érzem, hogy ez a blog elősegíti nálam a nyitottabb gondolkodásmód fejlődését.

bpetya75 2013.01.21. 21:44:15

@tableno:

Ez aranyos :-) Meg ha jobban belegondolok, jogos is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:45:14

@Jess G:

Több államnak lehetsz az állampolgára, de kettős állampolgárságod nem lehet, mert ilyen nem létezik. A "kettős állampolgárság" csak egy köznapi kifejezés arra, hogy két államnak vagy az állampolgára.

A "megkaptam a kettős állampolgárságot" típusú kifejezések miatt van a félreértés. Valójában nem kapott kettős állampolgárságot, hanem valaki, aki eddig X állampolgár volt, ezentúl Y állampolgár is.

2013.01.21. 21:45:15

@zopilote: Off
Kiastam vegre az autot a hobol. Le is jegtelenitettem (holnap reggelre biztos ujra ra fagy). El is nosztalgiaztam, hogy ilyet utoljara Mississaugaban kellett csinalnom. :) Latod, ez egy jo dolog a UK-ba koltozesben:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:48:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez utana ezt - ha nem kekeckedunk- kettos allampolgarsagnak hivjuk:)
en ugye az amerikait kapom meg, nem a kettost, de onnantol, mivel 2 orszag allampolgara leszek, siman nevezhetem magma kettos allampolgarnak, sot szerintem ez hivatalosan is letezo fogalom

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:50:52

@Jess G:

Manapság már nagyon kevés országban lehet házasság alapján állampolgárságot szerezni. A házasság jellemzően csak kedvezményt biztosít, azaz kevesebbet kell várni az állampolgárságra. Pl. Mo-n 7 évig kell várakozni normál esetben az állampolgárságra, legalább ennyi ideig kell Mo-n élni ahhoz, hogy az ember kérhessen magyar állampolgárságot. Viszont ha a házastárs, akkor 5 vagy 3 év (most nem emlékszem fejből) a várakozási idő 7 év helyett.

2013.01.21. 21:52:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem nincs igazad. Meg a Home Office oldalan is kulon van leiras, hogy lehet UK-ban dual citizenship-ed, ami leforditva kettos allampolgarsag.
Lehet, hogy ez nyelveszeti szempontbol nem helyes, de letezik es hivatalos oldalakon hasznalt fogalom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.21. 21:53:35

@hagyma: akkor targytalan es elnezesed kerem. Ha otthonrol kijelentkeztel, es lejelentetted a kulfoldon tartozkodast, leadtad a szemelyid, akkor nem szoltam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:54:37

@charlieharper:

Ez csak azt jelentI. lehetsz úgy brit állampolgár, hogy közben más állampolgár is vagy. De sosem lesz olyan papírod, hogy "kettős állampolgárság".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 21:55:07

@charlieharper: ez amerikaval is igy van
ezt igy hivjak
es az amerikai torvenyek is megengedik
nem kell leadnom a magyart a megszerzese erdekeben
magyaran kettos allampolgar leszek, ez most akar tetszik bircanak, akar nem
erre nincs jobb kifejezes

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.21. 21:57:32

@hagyma:

Azaz amerikai állampolgár leszel, s nem kettős. S maradsz magyar is. Ezáltal lesz 2 darab állampolgárságod, amit köznyelvileg mondanak kettős állampolgárságnak is.

2013.01.21. 21:58:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nincs olyan papirfecnim, hogy kettos allampolgar. Viszont, UK-ban le van adva, hogy magyar allampolgar is vagyok. Megis van egy brit es egy magyar utlevelem.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 21:58:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az állampolgárságra vonatkozó magyar szabályozással tökéletesen tisztában vagyok, tekintettel a végzettségemre, de az általad írtakból sehol nem következik, h ez csak egy köznapi fogalom lenne, sőt
de akkor mondok másik példát Szlovákia nem tolerálja a többes állampolgárságot, meg állítólag Ukrajna se, de ez nem hivatalos forrásból származó infó
minden állam szuverén joga eldönteni, hogy a kettős vagy a többes állampolgársághoz miként viszonyul
ebből a szempontból vannak a Mo-hoz hasonló államok, amelyek nem szólnak bele ebbe a kérdésbe, és vannak olyanok, akik azt mondják, hogy aki velük állampolgári jogviszonyban áll és meg akarja szerezni más állam állampolgárságát is, akkor vagy automatikusan elveszti a korábbit, vagy addig nem szerezheti meg a jövőbelit, amíg a korábbiról nem mond le
ez egy teljesen elfogadott jogi fogalom, nem a nép találta ki

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 22:00:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: En pontosan ezt csinaltam. Nem fogok a sajat házambol kijelentkezni, amugy is oda jonnek a mindenfele hivatalos levelek. Csak koltsegem, hatranyom es nehezsegem szarmazna abbol, ha barhol bejelentenem, hogy kulfoldon vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 22:03:13

@tildy:): nem jelentkeztem ki de aladtam a lakasomat, gondolom ezzel megtortent,
mert ugye onnantol meg eltem 3 evet magyarorszagon bejelentes nelkul a baratnomnel "albiban" es nem adtam le a szemelyimet, de lejart mielott kijottem, sot a jogsim is lejart mielott kijottem,/ ra 2 evre az utlevelem is lejart:)/
ugyhogy 15 eve semmilyen ervenyes lakcimmel vagy okmannyal nem rendelkezem otthonrol
kifejezetten nem tartottam fontosnak - mielott felszalltam a gepre - hogy az OEP-nek meg NAV-nak bejelentsem en most elmegyek de sose jovok haza
nem let volna esszeru:)
amugy tenyleg erdekes kerdes lehet, hogyan is kezelnek engem most otthon?
eltunt?
csoves?
nem talalhato?
bar gondolom a kutya sem keres
valahol valami regi computeren lehet szerpelnek az adataim, bar a 10 eves selejtezest figyelembe veve ez sem tuti
szoval nem tudom, de ez nem gond nekem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 22:05:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen
de hivatalos forrasok is nevezik kettosnek
menny fel a Magyar kulugy honlapjara
vagy az amerikai magyarerea
direct raneztem mert valaki multkor ramijesztett, hogy amerika nem ismeri a "kettost" es hat bizony hivatalos szovegekben is szerepel ez a megfogalmazas

de amugy tok mindegy akkor nevezzuk 2 allampolgarsagunak, ha bantja a nyelverzekedet:)

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:05:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze h nem, de a fogalom sem azt jelenti, hogy minden állam egy állampolgársági okiratot adna ki a tényről, hanem annyi okirat lesz az ügyben ahány állampolgárság keletkezett
amit te akarsz belemagyarázni nyelvtanilag, az teljes abszurdum, hiszen minden állam szuverén, így e tárgykörben sem fognak közös okiratokat kiállítani, mint ahogy másban sem, max egységesítik az okmányokat és kiadják több nyelven
sztem fogadd el, hogy nem minden tudományterület kérdezi meg a nyelvészeket, amikor megalkot egy fogalmat
egyébként még a korábbi Alkotmányban volt egy nagyon cifra mondat, nem tudom h a mostaniban benne van-e, de ha nyelvtani furcsaságra vágysz érdemes megkeresned

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 22:07:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nalam beprobalkozott ilyennel egy hivatal (vagy magat hivatalnak kepzelo valaki, mar nem emlekszem, gazmuvek, bank?), szoval hogy bizonyitsam be, hogy nem voltam itt es itt... HE??? Mondom, talan bizonyitsak be ok, hogy ott voltam, nem?

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:07:49

@hagyma: nem, nem történt meg, hacsak az új tulajdonost nem zavarta a bejelentkezésed ténye és nem kérte a kényszertörlésedet
egyébként rendelkezel bejelentett lakcímmel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 22:12:21

@Jess G: abban az idoben nem kellett kulon kijelentot irni
az adasveteli- a vevo- meg az ugyved elintezett mindent, gondolom mar az ugyved altal elem tett papirok kozott volt az is
emlekezik a turo
a teny, hogy nem vagyok bejelentkezve sehova 15 eve
ez van
es azota itt elek
magyaran nem hiszem, hogy nekem barmit is fizetnem kene haza:)
barmiert is.

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 22:14:44

@charlieharper: Na igen... lasd amerikai cegek kulfoldon, pl. Starbucks az Egyesult Kiralysagban kibaszott sok bevetel utan minimalis adot fizetett evekig, mert "optimalizalt". Az edesanyjukat, azt. Ne szopjuk mar az USA faszat ennyire.

Nordstjernen 2013.01.21. 22:18:39

Erdekes a diskurzus :)
Ez a kijelentkezzek-e vagy nem dolog engem is erdekel, de nem tudok dulore jutni vele. Szuleim lakasaba voltam bejelentve legutoljara es amikor kijottem, lemondtam a tb-t, kulfoldre koltozom cimszoval. Szoval nem tudom h mennyire lenne fontos kijelentkeznem emellett... Nyaron kaptam otthonra valami papirt tb-tol, amibol egy szot sem ertek, hala a csodalatos burokrata megfogalmazasnak, az anyjuk mindenit. Azt sem tudtam kitalalni, hogy ez egyenlegertesito, vagy minusz, vagy plusz.

2013.01.21. 22:22:58

@Taxomükke: Igen, de azt direkt nem akartam irni, mert az UK operacio egy USA cegnek. Direkt USA operaciorol akartam irni, amit Caymanban konyvelnek le.
De jol csinalta a parlamenti bizottsag az Amazonnal, Starbucksal es a Googlel :)) Majd meglatjuk iden mennyit fizetnek be. Azota kulonben bojkotalom a Starbuckst.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:25:51

@hagyma: azt én sem gondolom, hogy kellene, én csak azt gondolom, h ha mégis kellene és az állam is úgy akarná, hogy be legyen fizetve, akkor lenne rá módja bőven, hogy behajtsa, de nem gondolom, hogy erre sor kerülne bármikor is a jövőben
ami a tb-vel kapcsolatban a külföldön élő magyarokkal szemben folyamatban van, az megint egy olyan túlkapás, amiben bircanak adok igazat, fölösleges minden szart minden hatóságnak jelentgetni, mert csak baj van belőle

2013.01.21. 22:25:53

@Nordstjernen: A magyar burokraciaban mar ott elvesztem, hogy egyatalan melyik hivatalhoz kell menni. Probalok mindent a konzulatussal intezni, sokkal egyszerubb. Most van otthon valami jaras, de hogy az mit csinal es mi a kulonbseg az okmanyiroda es a jaras kozott????

blackhairlady 2013.01.21. 22:26:42

@bpetya75: Somogyorszag fovarosanak a kulvarosa:DDD

Nordstjernen 2013.01.21. 22:28:57

@charlieharper: ehh, sz*r az egesz, ugy ahogy van.
Nalam szerintem ugy lesz megoldva a problema, hogy az elso adando alkalommal leadom a magyar allampolgarsagot.

bpetya75 2013.01.21. 22:29:32

@blackhair-lady:

Node melyik? Törőcske? Füred? Toponár? Szentjakab? Vagy Jess megközelítése értelmében még nagyobb a kör? :-)

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:30:35

@Nordstjernen: Mo-nak az Eu-s államokkal szemben van egyezménye a kettős társadalombiztosítás fizetés megelőzésére is, szóval ha nem jelentetted ki magad, akkor max ezért fizettethetnek veled mondjuk 5-10e ft-ot, de nem kérhetik visszamenőleg a magyar tb-det, ha EU-s államban fizettél

bpetya75 2013.01.21. 22:30:46

@blackhair-lady:

Houston! Van egy kis problémánk!

NASA suliba jársz? ;-)

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:33:05

@bpetya75: kizárt, Kaposvár falu határai itt kb végetérnek bár Szerdahely és hasonlók beleértendők

Nordstjernen 2013.01.21. 22:36:24

@Jess G: de epp ezaz, kijelentettem es lemondtam a tb-t. Csak a lakcimemet nem jelentettem ki.

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:38:26

@Nordstjernen: akkor ülj nyugodtan, ha a lakcímedet kijelented a személyidet bevonják, ezt döntsd el, h neked jó-e v se
egyébként más dolgod nincs

blackhairlady 2013.01.21. 22:40:37

@tildy:): "Szoval nem csak a 15 eve ervenyben levo torveny vonatkozik rad, hanem epp egy ujabb is . Ha nem tettel eleget a torvenynek, vagy nem tudsz rola, nos arra szettarjak a kezuket. Neked kellett volna utanajarni, max ezt mondjak."

Ev pontosan igy van. Engem a TB-nel felre tajekoztattak 2010-ben amikor kijottunk. 2011-ben pedig igencsak meglepodtem amikor kifizettettek velem a az 1 eves tartozasomat.
Az Apehos no meg akkor sem volt tisztaban a dolgokkal, az okmanyirodaban volt egy fiatal ember akin latszott, hogy maximalisan ismeri a torvenyeket, es o elmagyarazta, hogy mit kell csinalni.
A lanyom bejelentette a 90 napnal tovabb tarto kulfoldon tartozkodast, vissza kellett adnia a szemelyit, es nem kell adot fizetnie. En meg fizetem a havi 6000 ft-ot, mert a nyarakat mindig otthon toltjuk, es jol johet az meg.
De a lenyeg, hogy nem erdekli oket, hogy miert nem fizettel, sot nem is ertesitenek az elmaradasodrol, de ha kiderul, akkor bizony fizetni kell.

Nordstjernen 2013.01.21. 22:41:43

@Jess G: klassz, koszi :) mondjuk egt allamban vagyok, de nem eu-ban, de ez mindegy. Azt olvastam, h a tb-s szabaly egt-re is vonatkozik.

bpetya75 2013.01.21. 22:47:01

@Jess G:

Nono! Ha szerinted Bárdudvarnok Kaposvár külvárosa, akkor elég sok település beleér a körbe, hiszen Bárd legtávolabbi pontja több, mint 20 km-re van a várostól. Bele fér Szenna, Zselickisfalud, tán még Szilvásszentmárton is, aztán Kaposújlak, Kaposmérő és Kaposfő, Juta, Hetes, Somogyaszaló, Orci, talán Zimány is, Taszár, Sántos, Zselicszentpál és Zselickislak.

Hm? ;-)

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:49:47

@bpetya75: húha, februárban lemérem, h így van-e, nekem Petörke nagyon Kváron van, Újlak is, oda át lehet köpni
a több csak ilyen alvófalu :-) egyébként sztem Bárd nincs messzebb, mint Toponár a Centrumtól
de lemérem esküszöm

blackhairlady 2013.01.21. 22:49:59

@hagyma: leirnad majd, hogy milyen volt a vizsaga? Mibol keszultel fel? Van err evalami irodalom? Nekem elvileg jovore lenne esedekes, de nem tudom, hogy annyira akarom-e, en tulsagosan kotodok meg mgyarorszaghoz .

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 22:50:39

@blackhair-lady: ez OK, de teljesen mas a szitu mint nalam
en '94 ota "nem letezem" otthon

River_Of_No_Return 2013.01.21. 22:54:41

@Jess G:
"akkor ülj nyugodtan, ha a lakcímedet kijelented a személyidet bevonják, ezt döntsd el, h neked jó-e v se"

Mi kijelentkeztünk az okmányirodában, de se a személyit, se a lakcímkártyát nem vették el.
Egyébként ez nem volt elég (annak ellenére, hogy egy adótanácsadó azt mondta, hogy igen), mert ezután nekem még írt levelet az Apeh, amikor már nem voltunk Magyarországon, és még egy nyomtatványt ki kellett töltenem, hogy kijelentkezem a TB-ből. Én a kiköltözés előtt pár hónappal már nem dolgoztam, és magamnak fizettem, szóval ezért tűnt fel nekik. Az enyémmel együtt a férjemnek is le akartuk adni, hogy kijelentkezik, erre visszaírtak, hogy ő előbb jelentkezzen be, mintha magának fizetné, nem pedig egy cég, és csak utána tud kijelentkezni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 22:56:55

@blackhair-lady: eppen felejanlast tettem a hataratkelonek, hogy szivesen leirom par roved sorban -ekezettel- hogy hogyan azajlik, ha valakit erdekel
egy + amerikai allampolgarsag a kotodeseden nem hiszem hogy valtoztatna, de Te tudod
@Jess G: nem hiszem, hogy kell, azt kulonosen nem, hogy innen behajtana barmi ilyesmit is
ez forditva is igaz, hany Magyar zuhant haza innen jelentos tartozassal
/bank, rent, stb./
a nem fizetes meg nem csalas es igy nem buncselekmeny
behajtasa lehetseges de nehezkes
ha buncselekmenyrol van szo akkor kiadnak oda-vissza ez nem kerdes
rogton leszogezem, egyikben sem vagyok erdekelet, nem tartozom sehova semmivel, es nem koroznek sehol a vilagon:)
mielott meg valaki fantaziaja elszalad

bpetya75 2013.01.21. 22:57:39

@Jess G:

Ahol mi lakunk, a focipálya mellett, az konkrétan közelebb van a városközponthoz, mint a kaposfüredi új telkesítés (12 km).

Viszont Bánya és Nagypuszta is Bárdudvarnokhoz tartozik ám ;-)

Most kíváncsiságból ránéztem a térképre, és a 20 km-ben benne van Nagyberkiig még pár falu, meg Magyaratád, Mernye, Magyaregres, Mezőcsokonya, Kiskorpád és Somogysárd is. Csak hogy bemutassam a környező falvakat az úri közönségnek :-D

Mrs. Clayton 2013.01.21. 22:58:45

@kalandortexasi: hát elvileg, ha végleg elhagyod az országot mind a lakcímkártyát mind a személyit bevonják, aztán ha visszatérsz kérheted mindkettő kiállítását
a TB-ből is ki kell jelentkezni, ha eljössz, de eléggé bonyesz, ha be vagy jelentkezve mint önfizető, mert meg kell adnod a kinti TB minden idióta adatát is, aminek én nem biztos h hajlandó lennék utána járni

Mrs. Clayton 2013.01.21. 23:00:46

@bpetya75: na, lassan még lehet meg is tudom, ki is vagy pontosan :-) erdész, focipálya, majd köszönök az utcán

blackhairlady 2013.01.21. 23:10:38

@bpetya75: Nem, bar voltunk a NASA-nal:) Idevalosi az emberem, bar 15 evet otthon eltunk. Most itt probalunk szerencset.

River_Of_No_Return 2013.01.21. 23:11:47

@Jess G:
“hát elvileg, ha végleg elhagyod az országot mind a lakcímkártyát mind a személyit bevonják, aztán ha visszatérsz kérheted mindkettő kiállítását”

Az ’elvileg’-en van a hangsúly. :) Egy csomó esetben ahány ügyintéző annyiféle variációt mondanak. Azóta TB miatt nem zaklattak minket, szóval remélem, elfogadták végül, amit kitöltöttünk.

spangola 2013.01.21. 23:13:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Onionra magyarosítasz" - ez jó volt, jót röhögtem:D

mommmmo 2013.01.21. 23:14:03

En is a "minel kevesebb kontaktus a hivatalokkal" dolog hive vagyok. Kontrollerkent azt mondom, hogy lehetetlen az, hogy barki is kontrollalni tudna az evente valtozo, inkonzisztens jogszabalyok betartasat es be nem tartasat MagyarorszAgon, szoval minel kevesebbet kommunikalsz, annal nagyobb marad a mozgastered...
Megis, a gyerekek kijelentesevel kapcsolatban: ha a gyerekemnek meghagyom a magyar allando lakcimet, akkor nem kezdenek esetleg kellemetlenkedni az iskolakotelezettsegnel? Lehet, hogy hulye kerdes, mert ugy tunik, ez nem igazan okoz nektek problemat.

blackhairlady 2013.01.21. 23:16:01

@Jess G: Biztos, hogy messzebb van.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.01.21. 23:18:00

@tableno: OOhh hat koszonom ezeket a szepeket amiket irtal ;)
Neked is csokozon :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:18:50

@spangola: en elso nap mondtam Marynek, hogy a nevem tulajdonkeppen Onion, de legalabbis aki azzal foglalkozik
nincs ezzel gond
ja es ha akarnam sima lehetnek Onion
a jelentkezesi lapon rajta volt akarok -e nevet valtoztatni es ha igen, akkor mire
mondjuk poennak jo lett volna, de kihagytam

blackhairlady 2013.01.21. 23:20:35

@hagyma: Igen, olvastam, hogy felajanlottad, csak valamiert nem tudtam kommentet kuldeni tegnap. Nekem az iden lesz 3 eve, hogy itt vagyok, igy elvileg mar letehetnem a vizsgat. Na majd meg atgondolom. Attol is fugg, hogy mennyire nehez a vizsga, ezert is jo lenne, ha leirnad.

spangola 2013.01.21. 23:20:41

@hagyma:

Én hozzáférek a KEKKH-hez (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala), ha gondolod megnézem, hogy milyen státuszban vagy ma Magyarországon:)

blackhairlady 2013.01.21. 23:23:23

@Jess G: Csak nem a kornyekrol valo vagy te is?:))

spangola 2013.01.21. 23:31:59

@hagyma:
ma úgy van az ingatlan adásvétele, hogy benne van a szerződésben, hogy akik az adásvétel tárgyát képező ingatlanba vannak bejelentve, kötelezően vállalják, hogy x napon belül onnan kijelentkeznek.

Az ügyvéd a földhivatali kérelmet intézi (mi töltjük ki és adjuk be a földhivatalnak), amin az van, hogy a vevő(k) saját maguk nevére kérik átírni az ingatlan tulajdonjogát és/vagy haszonélvezeti jogát. Ehhez csatoljuk a NAV-adatlapot, a szerződést, cég esetén még aláírási címpéldányt és hiteles cégkivonatot.

Ezen kívül van még a bejegyzési engedély, de csak akkor, ha tulajdonjog-fenntartással vagy -függőben tartással történik az adásvétel, ahol az eladók megengedik a vevőknek, hogy a nevükre írathassák az ingatlant, miután kifizették azt egy bizonyos idő alatt, tehát nem egyből.
Ha egyből fizet a vevő az eladónak, és nincs előszerződés, akkor ezt nem kell külön okiratba foglalni.

Világpolgár2012 2013.01.21. 23:32:03

@mommmmo:
Én is gratulálok Momo. Mikor született pontosan (ha nem titok)?Remélem minden jól megy majd a költözéssel is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:32:10

@spangola: oh kosz
nemm fontos
eppen massal vagyok elfoglalva, de azt mar le sem merem irni, hogy keszulok az amerikai allampolgarsagi vizsgamra
/amugy nem igaz, mert meg egy szot sem tanultam, megneztem a kerdeseket es ugy gondoltam, hogy ezt tudnom kell kapasbol:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:34:19

@spangola: hat ez 15 eve meg maskeppen ment, sot volt az 18 is, akkor meg ugyved sem kellett stb.
minden rendben lezejlott az tuti es onnantol en nem jelntkeztem be sehova
majdnem aposomnak segitettem a kocsmaban, meg butort hordani
/igen, nem voltam bejelentve:)/

spangola 2013.01.21. 23:37:31

@hagyma: ha nincs idézési címed, az arra is jó, hogy nem tudnak ellened nemperes fizetési meghagyást indítani közjegyző előtt, ha tartoznál itthon valakinek, valahol.

Tehát ha valaki tartozik, célszerű lakcím nélkülivé válni.

spangola 2013.01.21. 23:38:37

@hagyma: azt hittem már rég túl vagy az állampolgársági vizsgán, már ezer éve arról írsz, hogy arra készülsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:40:41

@hagyma: ja, mert hogy nehogy azt higgye valaki, en szent voltam es szentelt vizet ittam reggelente, pontosan es prcizen beadtam a bevallasaimat az alkalmazottaimrol stb.
pont ez az amit latok, hogy mi a kulonbseg itt es mi ment otthon maskeppen es min kellene valtoztatni
nem nekem
nektek, akik maradtok
es ez nem eszosztas
mondok masik peldat
valaki kikoltozik svajcba es ujjongva meseli, hogy olyan tiszta hogy lehet mezitlab setalni az utcan
es ez vagy a rokona otthon eldobja a szemetet, nem szedi fel a kutyapiszkot
eszt osz svajcbol?
nem
latja, hogy lehet maskeppen is es ott mar tetszik is neki

spangola 2013.01.21. 23:42:24

@charlieharper: A helyi bíróságokat a fideszke átnevezte járásbírósággá. Olyan Jobbikos hangzású lett.

Pl. Szentendrei Városi Bíróság ma Szentendrei Járásbíróság.

Tavaly meg olyan változás volt, hogy pl. a Fővárosi Cégbíróságot átnevezte a Fidesz Fővárosi Törvényszék Cégbíróságává, ugyanígy a többivel egyetemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:43:58

@spangola: nem tartozok sehol senkinek, gondolod igy kiadnam magma ha saras lennek?
az allampolgarsagi vizsgaval szorakozok, mert sokan ugranak ra:)
nem irhatom ezer eve ,thanksgiving kornyeken adtam be a papirokat es februar kozepen megyek

es egyaltalan nem keszulok, ahhoz lusta vagyok, atolvastam a 100 kerdest es megallapitottam, hogy menni fog:)

spangola 2013.01.21. 23:49:58

@hagyma: jól van, ne kapd fel a vizet!
NEM EZER ÉVE, CSAK MÁR egy pár hete írod.
Na, majd meglátjuk, hogy sikerül, nyugtával dicsérd a napot, tudod..., bár gondolom, nem olyan nehéz, csak formalitás, vagy tévedek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:01:39

@spangola: annal kicsit tobb azert, de fentebb linkeltem a 100 kerdest
fele nem egyertelmu, van aminek utana kell nezni
ki az a 2 ember a ki a NC-bol a senatusban van... blabla kontra, melyik ocean van a keleti parton es melyik a nyugatin:)
szoval vegyes
meg van szobeli vizsga, elvarnak valami angolt
nem aggodom na:)....

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 00:07:19

@charlieharper: A Starbuckst en is, a Google-t nem... :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:09:44

@hagyma: adozasi fegyelem ha penztargep van az adohatosaggal egybekotve nagy vallalatoknal fix ar vagy ha a fizetesedbol eleve levonjak... a kis vallalkozasok mint en kezzel irott sorszam nelkuli szamlat adok ha kernek .. aki nem nem is fizet taxot es nem alhatok le birkozni mindenkivelv birosagra menni v helyette fizetni a taxot...

zopilote 2013.01.22. 00:13:02

@Határátkelő:
Jogos:( Mar megbantam, hogy ide irtam.

zopilote 2013.01.22. 00:15:58

@hagyma:
veglegesen kulfodre tavozott
(vagyis rolam ez volt a computreben, 30 ev utan)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:16:39

@montroyal: mas a rendszer itt mindenhol van penztargep
szinte
de ahol nincs, ott is irjak esz nelkul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:19:23

@zopilote: en is ezt saccolom, ha van ilyen bejegyzes, mert ez a teny

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:27:58

@charlieharper: mivel 24 eve nem elek MO-on tenyleg nem erdemes feszegetni milyen penz foglalta el MO-ot csak ahogy az adosagcsapdabol az egyenek nem tudnak szabadulni az allam sem fog soha mindig hianyozni fog a penz 5-10 -20 ev mulva is es az otthon maradt kisembereken probalnak sporolni vagy srofolni ..

zopilote 2013.01.22. 00:31:17

@charlieharper:
Legalabb szereztel benne egy kis gyakorlatot Kanadaban, nem ert varatlanul:)
Itt heti 2 - 3 alkalommal kel csinalnom, es mar unom. Szerencsere a kocsim kezi valtos, igy nem kell varnom 10 percet az inditas utan, hogy felmelegedjen az olaj a sebvaltoban.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:32:30

@hagyma: hugy van USA-ban azt nem tudom de mivel az arak nalunk alap van kiirva es a plus taxot csak a fizetesnel tudod meg a kis vallalkozasnal egyszeruen azt mondja a kliens.. tax .. milyen tax ? az nincs.. es nem is fog fizetni birkozhatsz vele v mehetsz birosagra de akkor nem lesz kliensed..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:49:04

@hagyma: tudod erre fele hallottam egy mondast .. amerika egy szep orszag lenne.. ha az amerikaiak nem lennenek ott... na nem kell komolyan venni.. de ahol amerikai turistak megjelennek mintha tenyleg ereztetni akarnak hogy ok a vilag teteje.. mondom ne vedd komolyan de mi egesz nyugodtan nyaralunk pl cubaba..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:57:41

@montroyal: akkor a kanadaiak a hulyebbek
itt sincs kiirva a tax, de mindenki tudja, hogy van es mennyi
a hetkoznapi eletben nem jelentos 5-6 szazalek
ha mar kocsit vessel ilyesmi, akkor erdemes rakerdezni, mert annal az osszegnel mar van hogy erdemes masik allamba atmenni

cubaba nyaralni az nagy kiralysag, Magyar miniszterelnokok is jarnak, meg amerikaiak
kiviszek 1000 dollrat es kiraly vagyok 2 hetig
/ meg sosem voltam, de mondjak, majd lehet ki is megyunk/
de a nyaralas meg a letelepedes az mas
bar mar mondtam valamelyik nap, az amerikai nyugdijunkbol majd ha eljon az ideje, tuti jol tudnank elni kubaban/

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 01:19:34

@hagyma: igaz itt is mindenki tudja + tax.. csak fizetni nem akarja egyebkent eszak-amerikaban nalunk van (quebec) a legmagasab tax ami 15%.. nalam autojavitasnal hallani sem akarnak rola es semmit sem tehetek orulok ha az alapot megkapom mert a kocsi az ove .. nem tarthatom vissza akkor sem ha semmit nem fizet .. mehetek a birosagra 2-3 evig pereskedni.. persze azt kell csinalnom 100$=tax nem megy ok akkor 115$ es ne fizess taxot .. hu de orulnek..
a nyaralasrol csak annyit nem az osszeg amibe kerul csak cuba nyugodtabb, nincsenek feltunoskodo ,hangos turistak akik semmibe veszik a tobbieket persze ne vedd zokon nem altalanos..

Világpolgár2012 2013.01.22. 01:29:13

@tableno:
Csak most jutottam el a kommentek szemezgetéséhez. 100%-ban az én érzéseimet írtad le, köszi. És én is irigyellek (mint niagara), bár én elsősorban Japán miatt. Nálam tervben van a Shikoku Pilgrimage, de ahhoz elég sok idő kell, talán majd "nyugdíjas" korban. Nekünk egyébként most szerencsénk van (látogatás szempontjából), az összes rokon Európában van, bár 5 országban szétszórva.

deputy sheriff 2013.01.22. 01:38:58

@hagyma: Amerika valoban nem ismeri el a kettosallampolgarsagot. Nincs dual-citizenship, vagy amerikai vagy, vagy nem. Viszont nem tiltjak, hogy legyen ezen kivul meg pakisztani, meg magyar, meg akarmilyen is. Csak nem ismerik el, mert nem letezik.

bobsys 2013.01.22. 02:26:57

@hagyma: interjura is kellett menned az N-400 beadasa utan?

blackhairlady 2013.01.22. 02:48:34

@hagyma: Koszi szepen, atnezem oket. A ferjem amerikai allampolgar, igy (ugy tudom) 3 ev itttartozkodas utan igenyelhetem az allampolgarsagot.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.01.22. 04:20:16

Ez az egyik legjobb poszt amit itt valaha olvastam, a bevezető kép is gyönyörű, és még a kommentek jó része is szuper.

Jó volt ma a Határátkelőn járni, köszönöm! :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 05:05:19

@bobsys: nem, csak ujjlenyomat es foto
@blackhair-lady: pontositva nem itt tartozkodas, hanem 3 evvel a zoldkartyad kiallitasa utan
ha nem lennel hazas amerikaival, akkor 5

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 05:07:33

@deputy sheriff: nekem letezik es valoszinu meg is tartom
itt amerikai leszek
mondjuk otthon is:) mer' meg a vegen megsarcolnak valamivel

deputy sheriff 2013.01.22. 05:21:13

@bobsys: Az "interju", az maga a vizsga. Nyelvtudas (iras-olvasas-megertes), kis tortenelem, kis amerkai foldrajz (milyen allamok hataosak Mexikoval, hany tagbol all a kongresszus...stb).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 06:24:14

@Nordstjernen: Ha ideiglenes kulfoldre tavozast csinaltal, akkor marad magyar allandod, magyar szemelyid. Ha a masikat, akkor kerhetsz vegelszamolast a navtol, tb-t sem fognak zaklatni. Ha makom van, hetfon en elintezem a veglegest, marha a kozponti irodaban megoldjak. 3 eve az ideiglenest nem lehetett, csak a helyileg illetekesnel. Az meg nekem wtf, napi 2 busz megy, nem ismerem a jaraskozpontot.@kalandortexasi: A tied is ideiglenes lehetett akkor.akkor nem vonjak be a szemelyit.

Az allampolgarsaghoz szukseges tesztet amugy mar itt letettem. Erdekes, hogy tortenelemre nem kerdeznek ra. Meg 2 ev permanent residencyig, 3 allampolgarsagig.megvarjuk;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:33:56

@charlieharper: a járás egy kozigazgatási egység a megye, térség kistérség mellett, újabb hivatal a közigazgatás egyszerűsítésének keretében.
az okmányirodai ügyintézést a járási hivatal vette át a megyétől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:37:20

@bpetya75: hát gondolhattam volna.
a normálisok mind errefelé laknak:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:42:55

@spangola:

Fidesz Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

korrekt név:DDDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 06:50:38

@tildy:): azt viszont sosem fogom megerteni, hogy ket Magyar EU-s allampolgar teljes Magyar kotodessel, mi az istenert akar brit allampolgar /is/lenni?
/jovan magnugy, cask az egyesult Europa a cel meg minden
szabad munkavallalas, utazas, lakhatas minden, mar meg van, jottok mentek amikor akartok, raadasul teljes a magyar identitas nekem ez magas

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 06:58:48

@hagyma: Teljes? Csak mert elismerem, hogy vannak otthon jo dolgok is, ilyenek peldaul azok az izek, stb? Nem hinnem , hogyy csak a laz beszel belolem, de most hulyeseget beszelsz. A masik meg, hogy van egy elkepzelesed rolam, es abba akarsz beskatulyazni. Rosszul teszed. Nem ertelek, miert ne lehetne megtartanom otthonrol ami jo, es itt is azt keresni? Miert nem tudod ezt elfogadni, hogy az , hogy egyszer brit leszek, meg nem jelenti azt, hogy teljesen fel akarnam adni a "magyarsagom"? ( zarojel azert , mert elsokorben jasznak tartom magam)

A masik , hogy nem hinnem, hogy kedvesem lattad mar itt forumozni, mi ez a tobbeszam?

Ami miatt meg kethavonta hazajarok: egy csaladtagomnak egeszsegugyi gondjai vannak. Amig nem tudom kihozni hozzank, addig igy oldjuk meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 06:58:52

@Babette_: nem nagy ugy, bemegy az interjura, beszelgetsz, kozben tesznek fel kerdeseket is
van ott egy video is hogy kb. hogy zajlik
valami cask kell mielott megkapod a papirt hogy amerikai lettel
/tuti egyszerubb, mint otthon, de hat ez egy ilyen orszag... mondjuk idaig eljutni nem egyszeru, de az mas kerdes/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:04:53

@tildy:): forditva ulsz a lovon
en azt nem ertem, miert akarsz brit lenni, nem azt hogy Magyar maradsz:)
azert volt tobbes szam, mert gondolom a Magyar kedveseddel egyutt akartok
mondtam semi kozom hozza, nem kell haborogni, cask nem ertem
ez valami elvi kerdes lehet, semi skatulya
holnap valaki kimegy pragaba melozni es cseh allampolgarsagot akar?
nem ertem a jelentoseget az EU-n belul, kar rosszindulatot feltetelezned
de ha vilageletedben angol akartal lenni ez volt a vagyad akkor nem szoltam
en amerikai akartam es nekem sem lenne letszukseglet, mert a zoldkartya doszt eleg
szoval akkor megertem
akarsz egy kiralynot is
OK
ha erzelmi kerdes akkor megbeszeltuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:07:48

en nem tudom a magyart miert vagja at a win8 nagy M-be
nem szandekos
Magyar

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 07:15:50

@hagyma: Egyszeru oka van. Itt az otthonom, es szeretem ezt az orszagot. Minden hibajaval egyutt! :) Es igen, Isten ovja a kiralynot:)

tableno 2013.01.22. 07:20:19

@hagyma: biztos Billgéc is Nagymagyar! :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:23:09

@tableno: de komolyan nem ertem , angol Magyar cseh szlovak nemet, amerikai,
ezeket most mind leirtam es a magyarbol nagy M let...

tableno 2013.01.22. 07:23:33

@hagyma: szerintem ez nem csak érzeléi ügy, hanem bizonságot is ad. Mint te is megjegyezted, az Egyesült Európa még egyáltalán nem lefutott ügy, ráadásul ki tudja, hogy Magyarországon mi lesz 2014 után? Ha már valaki felépített egy életet egy országban, nem szeretné ha X év múlva esetleg kiutasítanák, mert megváltozak a körülmények...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:24:41

@tildy:): sok sikert, de tovabbra sem ertem a jelentoseget az EU-n belul, de ez legyen az en bajom

tableno 2013.01.22. 07:28:50

@hagyma: lehet, hogy személynévnek veszi? Amúgy van erre egy jó sztorim!

Van egy ismerősöm, akinek a vezetékneve Magyar. Kint volt Amerikában (valami nyári táborban), és kapott otthonról egy levelet. Feltünt a helyi erőknek, hogy a postabélyegen az ő neve szerepel (Magyar Posta ugyebár). Megkérdezték tőle miért, mire azt válaszolta, hogy az apja Hungary királya. Simán elhitték neki... :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 07:29:22

@hagyma: Az EU meg mindig nem Usa. Tableno tokeletesen leirta, amit gondolok. Egyet tudok, nem szivesen mennek vissza Magyarorszagra. Marmint elni, turistakent viszont mas a helyzet.

csortu 2013.01.22. 07:49:53

@mommmmo: "ha a gyerekemnek meghagyom a magyar allando lakcimet, akkor nem kezdenek esetleg kellemetlenkedni az iskolakotelezettsegnel?"

Mi nem kommunikáltunk semmit a hivatalok felé a költözésünkről (9 évvel ezelőtt, pár hónappal a magyar EU tagság kezdete előtt jöttünk ki). Átjelentkeztünk a szüleink címére (kis pest-megyei falu). A gyerekeink be vannak jelentkezve ugyanarra a lakcímre. Amikor iskolakötelezettek lettek, anyukám szólt az önkormányzatnál, hogy a gyerekeket ne keressék, külföldön élünk. (Persze egy kis faluban ez könnyebben megy. Pláne anyukámnak.)
Azóta nekünk nem volt semmi megkeresésünk vagy problémánk ebből.

bpetya75 2013.01.22. 08:14:32

@tableno:

Ezt felolvastam a kollégáknak, hogy nekik is jól induljon a napjuk :-D

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 08:49:25

@hagyma: be van kapcsolva az automata helyesírásellenőrző...

roze 2013.01.22. 09:14:18

@hagyma: Azért az vicces hogy itt értetlenkedsz miközben épp az állampolgári vizsgára készülsz :)) Ha valaki egy adott országban akarja leélni az életét,természetes hogy állampolgára szeretne lenni. Arról nem is beszélve hogy kb annyi köze van EU-n belül Romániának Svédországhoz mint Mo-nak Amerikához,tehát miért is lenne mindegy EU-n belül.

nigara 2013.01.22. 09:45:55

@bpetya75: Na azért szép is lenne, ha ilyen kört lehetne Kaposvárhoz sorolni...

bpetya75 2013.01.22. 11:23:39

@nigara:

Azt hiszem, mindenkinek jobb, hogy nem így van ;-)

Kaposvár az idióta városvezetésnek hála alaposan lepukkant. A környező faluk között azért van jónéhány, ami nem, de a város simán rántaná őket a mocsárba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 14:49:50

@tableno: lehet@tildy:): nono egy ember a sajat szulohazajaban sosem lehet turista
@roze: sajnalom , ha nem latod a kulonbseget, en ket Magyar/egy par/ EU- beluli, legyen az barmely orszag allampolgarsagara valo torekveset nem ertem
/azt el tudom mondjuk fogadni, hogy a fene tudja, mi less 20 ev mulva es fel,, hogy haza kell koltozni, ennyi/
@Babette_: be hat nem mintha raneznek de a kommentablakban ala is huz mindent pirossal, de hogy a magyart miert dobja at nagy M-be azt nem ertettem

2013.01.22. 18:10:45

@hagyma: Kicsit hülyén fogalmaztam, elismerem. Számomra az nem teljesítmény, hogy alanyi jogon megkapod x év után az állampolgárságot.

deputy sheriff 2013.01.22. 18:28:32

@Philosoraptor: Nyerjen az orszagnak olimpiai aranyat, vagy fogjon el 15 terroristat, hogy allampolgar lehessen? Nem ertem.
Mi lenne szamodra a megfelelo teljesitmeny?

2013.01.22. 18:33:59

@deputy sheriff: Kicsit félreérted, te az állampolgárság jogosságát kérdőjelezed meg, én meg azt, hogy ezzel senki se vágjon fel, mert ez nem teljesítmény, leélsz valahol x évet és megkapod nagy valószínűséggel.

DieNanny CH 2013.01.22. 18:46:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Én tavaly márciusban bementem a Mo-i lakhelyem polg.mest-i hivatalába, bejelentettem, hogy tartózkodási helyem Svájc. Erről írtak egy jegyzőkönyvet, a pontos svájci lakcímemmel, de a hölgy elmondta, a lakcímkártya marad nálam, csupán a Hivatalban lesz egy aktám, amiben benne van, hogy határozatlan időre külföldre költözöm.
(Amúgy, ennek felhasználásával szemétdíjat sem kell fizetnem. De ez lényegtelen)
Svájcban bemutattam ennek a jegyzőkönyvnek a hivatalos fordítását, és ezt beletették az ottani aktámba. Mindez '12 márciusában történt.

Mielőtt valaki írná, hogy nem így van: ez történt és pontosan ÍGY velem, akkor, ott, Schwyz kantonban, és a Mo-i lakhelyemen.

DieNanny CH 2013.01.22. 18:50:41

@csortu:
"Az akkor kitántorgók akkor se hiányoztak, akkor se hozták haza a vagyont (vagy ha pechjükre igen, akkor kijátszotta tőlük a "rendszer"), "
Hogy milyen igazad van! A dédnagypapám a századfordulón ment Amerikába vasutat építeni, majd hazahozta a keresetét, amiből több hektár földet tudott venni. Na, a téeszesítés idején a 80%-át a nagypapámnak "illendő" volt a közösbe tenni...

deputy sheriff 2013.01.22. 18:51:26

@Philosoraptor: Nem ertettem felre, ugyanugy gratulalsz ha valaki meghazasodik, pedig nem csinalt semmit, csak alairt egy papirt, meg lehuzott X idot valaki mellett. Kb ugyanez az allampolgarsag is, lehuzol X idot az orszagban, allampolgar leszel. Emelett nem art, ha jol viselkedsz, mert egy ittas vezetes, egy kis bolti lopas...akarmi, ami moralisan elitelendo, siman veto ok lehet az allampolgarsagra.

DieNanny CH 2013.01.22. 19:12:39

@TilosazA:
És mi van azzal, aki itt is fizet, meg külföldön is? Azt is büntetik?

2013.01.22. 20:05:21

@deputy sheriff: Nyilvánvaló, valószínűleg senki sem olyan hülye (itt a becsületes emberekre gondolok), hogy eljátssza ezzel a lehetőségét...

TilosazA (UK) 2013.01.22. 20:20:31

@DieNanny: Az szép baleset lenne. :) De bármit el tudok képzelni...
Amúgy ha a kérdés komoly: a választ sajnos nem tudom...

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 20:28:11

@blackhair-lady: mondjuk, alapban nem értem, hogy 90 napos máshol tartózkodást, mert EU-ban elvileg mész, ahova akarsz, mi van, ha kijövök egy hónapra, aztán haza egy hónapra, aztán máshova, stb. stb.
kettő: nekem speciel nincs útlevelem. ha leadom a személyit, ahogy szerintük kéne, mégis, hogy mennék haza? nem maradna semmilyen személyes okmányom.

klondike 2013.01.22. 21:05:48

Kedves Druszám,

Becsülettel végigolvastam a 400+ hozzászólást.

Nem tudok okosat mondani, előttem már azt hiszem mindent leírtak.
A magam kis nevében gratulálni szeretnék Neked és megköszönni a 1,5 éves türelmes hozzászólásaidat. Talán ezzel az írással felértél a csúcsra, ha lehet ilyen nagy szavakat használni. :-)

Ja és ismeretlenül is szeretném kézcsókomat küldeni a kedves Feleségednek. Hogy miért? Szerintem tudod Te is jól....

A hamarosan történő személyes viszontlátás reményében

K.Petya

Ja és Mr/Mrs Határátkelőnek is köszönjük, hogy lehetővé tette.

bpetya75 2013.01.22. 21:53:42

@klondike:

Köszi Druszám! Várom már én is azt a személyes találkozást!

Hallom polgárMester úrral sikerült szót váltanotok homoktövis ügyben ;-)

Hari Seldon 2 2013.01.23. 14:11:40

@mommmmo:

Szia!

Gratulálok a babához!

DieNanny CH 2013.01.23. 19:30:07

@TilosazA:
A kérdés komoly...
Köszi!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:00:55

@bpetya75: Pedroatya! Jo volt ismét töled olvasni! Igaz, ezt mär 2 napja megtettem, de csak most jutottam el a kommentek elolvasäsähoz. Kicsilänyod cuki... 0:09-nél ist ö van, nem?:-)
@mommmmo: Gratulälok én is igy ismeretlenül! (Amugy én mär azt hittem, h "rég" megszültél. Ezek szerint mégsem rohan annyira az idö!) A vörös haj pedig, föleg länynäl nagyon szép!
@DieNanny: :-) Ha räm céloztäl, akkor nem tudok belekötni, mert velem is kb uigy történt 2003-ban. (Na annyi különbség volt, h én megmondtam, h nem tudom a cimemet, igy a lakcimjelentö lapra a tartozkodäsi helyhez csak annyi került, h Sväjc.)

bpetya75 2013.01.24. 00:05:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Köszi :-)

Nem, ott a középsőnk egyik barátnéja van, Elég kis termetű leányzó és a ruhája is hasonló, ezért én is azt hittem, de a csajok felhomályosítottak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:09:10

@DieNanny: Én 2003-ban otthon voltam 3honapot, és erre a 3honapra, ahogy a könyvelö mondta befizettem otthon a TB-t. Mär nem emlékszem, h mikor, 1-2 évre rä talän, kaptam 1levelet az APEH-tol, h TB tulfizetésem van, és jelentkezzek näluk, h ki tudjäk nekem fizetni, különben nem tudom mennyi idö utän elévül. Mivel én ugy gondoltam, h ök a hülyék, és nem akartam, h aztän egyszer csak räjöjjenek, h nekem akkor mégis fizetnem kellett volna, és utolagosan kamattal rämsozzanak vmit, ezért hagytam elévülni. Azota nem kerestek, meg ugye 2009-ben bejelentettem az OEP-nél is visszamenöleg, h tényleg külföldön fizetem. Mondjuk vicces volt, mert a rubrikäba csak 1 eü-pénztärnak van hely, itt meg évente lehet vältogatni. Az ügyintézö nagyon kedves volt amugy, ö mondta, h akkor csak az utolso 3-at irjam be, ugysem ellenörzik le. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:10:22

@bpetya75: Aha! Pedig mär azt hittem, h én vagyok a szemfüles! :-) Mit csinälsz még ilyenkor ébren? Az erdökerülök nem korän kelnek? :-)

bpetya75 2013.01.24. 00:13:48

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Télen nem annyira. Tegnap ki is aludtam magam, meg sajnos benéztem a Bezzeganyára és vitába bonyolódtam. Lassan azért kidőlök ;-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:19:51

@bpetya75: A BA-ra? Na majd akkor meglesem mit rémkedtél ott. :-) Jo éjt akkor! Nekem még van kb 3 oräm, aztän megyek egy erdökerülövel a pihe-puha elömelegitett ägyikoba. :-)

bpetya75 2013.01.24. 00:21:57

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Eléggé elszállt gondolatokat fogalmaztam meg a világvégével, meg a gyereknemvállalással kapcsolatban. Szóval csak óvatosan, lehet, hogy nem fog tetszeni ;-)

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.24. 12:19:33

Ahogy az már lenni szokott most is lemaradtam, de gratulálok a poszthoz (a kommenteket még nem olvastam), és kívánom, hogy bölcs szellemiséged magja (nem a negyedik gyerekre célzok) termékeny talajra találjék hullani :-)))

bpetya75 2013.01.24. 13:18:16

Már épp hiányoltalak Lob :-)

Negyedik gyerek parkolópályán, lehet, hogy csak egy másik életben adhatunk neki életet. De azért szeretjük a reményhalat :-D

Világpolgár2012 2013.01.24. 13:26:38

@bpetya75:
Tegnap reggel én is elolvastam a BA-t, de a kommentekhez csak este jutottam, amikor már 700 fölött volt. Talán nekivágok ma délután, kíváncsi vagyok én is, hogy mit írtatok, de lehet, hogy már nincs sok értelme. Pedig a férjemnek volt egy jó hozzáfűznivalója a témához.

bpetya75 2013.01.24. 14:07:47

@Világpolgár2012:

Írd le itt. Engem érdekelne. Ott meg el vannak foglalva az adok-kapokkal. Hacsak nem vagy törzstag, nem sokat foglalkoznak veled ;-)

Világpolgár2012 2013.01.24. 17:33:05

@bpetya75:
Bocs, közben volt egy előadásom, most fejeztem be.

A háttér ehhez, hogy a férjem szeretne gyereket, 41 éves, a biológiai órája már régen ketyeg. Én meg mindig vártam, hogy nálam mikor kezd el ketyegi, de egyenlőre ez nem történt meg, ezért inkább egy racionális elhatározás, hogy lesz-e vagy nem. 15 éve vagyunk házasok, amikor összekerültünk, ez még nem volt téma, csak annyira, hogy majd valamikor lesznek gyerekeink. Szóval, mi már megbeszéltük régebben, hogy mi lesz, ha esetleg nem lesz gyerekünk. Akkor a férjem, azt mondta, hogy nem baj, én fontosabb vagyok neki, mint az, hogy esetleg nem lesz gyereke.

Ehhez annyit tett hozzá tegnap, miután összegeztem neki a BA cikket, hogy a férfiak szerelemből házasodnak. Neki én vagyok az első, minden más csak ezután jön. Vagyis, ha lesz gyerekünk, akkor örülni fog, de ha nem lesz, akkor sem lesz boldogtalan, mert a legfontosabb neki, hogy velem van.

Eddig még soha nem kommenteltem a BA-n, valószínűleg nem is fogok, de annyit akartam mondani, hogy van normális kiút, a szerző szavait használva.

bpetya75 2013.01.24. 22:54:00

@Világpolgár2012:

Ez így teljesen oké. Azt viszont, amit ott írtak páran, szánalmas önigazolásnak tartom.

Semmi bajom nincs azzal az emberrel, aki nem nevel gyereket. Egészen addig, amíg nem kezd el magyarázkodni miatta, mert abból általában az jön ki, hogy az a hülye, aki gyereket vállal. A "kedvencem" az, amikor a felelősen gondolkozó ember pózába vágja magát mondván, hogy milyen szörnyű élete lenne szegény gyereknek, mert pl nem tudna tökéletesen biztonságos életet teremteni neki, akkor inkább ne is legyen...

Egyébként pedig gratulálok a kapcsolatotokhoz! Én sajnos nem tudok ilyen odaadó lenni. 10 éve felmerült, hogy asszonykám Pesten sokkal többet kereshetne normálisabb munkával, mire én közöltem vele, hogy oda én nem megyek. Szegénynek eléggé rosszul esett, de úgy éreztem, hogy nem tudnám meghozni ezt az áldozatot a kapcsolatunkért. Aztán közben megfogant a Nagy és eldőlt a kérdés...

Világpolgár2012 2013.01.24. 23:37:45

@bpetya75:
Ja, én is belefáradtam a kommentek olvasásába tegnap, ma még egy párat olvastam, aztán megint arra jutottam, hogy felesleges ott kommentelnem.

Azzal pedig teljesen egyetértek, amit te írtál, hogy olyan hülyeségeket hoznak fel a gyerekvállalás ellen, hogy milyen világban kell majd felnőniük. Soha nem éltek az emberek ilyen jól a történelem során, mint ahogy mi most élünk. Ha az előttünk lévő generációk felnőttek, a következő is fel fog.

Nálunk még nyitott a gyerek kérdés, ha jön, akkor örülünk, ha nem, akkor nem csüggedünk. Szerencsére olyan problémáink nincsenek, hogy hová költözzünk, mindketten az erdő közepére és a tengerpartra vágyunk. Most az erdő szélén lakunk, ami már elég jó.

kacce 2013.02.16. 19:30:03

Szívemből szóltál. A kis narancsszínű ruhás meg tündéri :)

bpetya75 2013.02.16. 20:16:28

@kacce:

:-)

Most épp lázas a lelkem, de a kedélyén nem látszik. Meglátjuk, mit lesz holnap...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása