oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 21. 06:52,  Bízom benne, nem egy süllyedő hajón élünk 434 komment

2013. január 21. 06:52 Határátkelő

Bízom benne, nem egy süllyedő hajón élünk

Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már mindig Pedróatya marad...) nagyon fontos része, így aztán nagyon örültem, amikor kérésemre megírta az alábbiakat. Jó beszélgetést hozzá!

Zselic.jpg

„Magyarországról írok. Itt élünk feleségemmel és három lányunkkal Somogy megye egyik falujában. Előző posztomban már írtam a körülményeinkről, most arról szeretnék szót ejteni, hogy mit gondolok a határátkelésről. Visszaolvasva amit írtam, eléggé megmondás-szagú lett, ezért előre leszögezem, nem hiszem azt, hogy nálam lenne a bölcsek köve, a véleményemet írtam le, még ha nem is szerepelnek mindenhol a „szerintem", „véleményem szerint" stb. szavak, kifejezések.

Sokat csörtéztünk már a „ki az igaz magyar" kérdésen. Az egyik szélsőség szerint, aki elmegy hazaáruló, cserbenhagyja az országát, aminek annyit köszönhet, egy másik helyen bele ül a készbe, amit az ottaniak építettek fel. A másik szerint, aki nem megy el, az gyáva, tehetségtelen, vagy a rendszer haszonélvezője és csak irigyen acsarkodni tud azokra, akiknek volt merszük jobbat keresni annál, amit itthon van.

Mint az arany középút bölcsességének lelkes hirdetője, ebben a kérdésben is középtájt találom meg az igazságot. A külföldi munkavállalás fontos szerepet töltött be régebben is az ország életében, hiszen ez volt a módja annak, hogy mások tudásához hozzáférjenek hazánk fiai, lányai, majd azt haza hozva beültessék az itteni gyakorlatba.

Menekülés a gazdasági, szociális körülmények elől

Sajnos az utóbbi 10 évben ez az egészséges folyamat fokozatosan felborult, hiszen egyre kevésbé a tudásvágy, a magam kipróbálása a fő motiváló tényező a kitelepülésnél, meghatározóbbá vált a menekülés a gazdasági, szociális, illetve egyéb körülmények elől. Az ilyen hátterű távozások pedig jelentősen csökkenthetik a későbbi hazaköltözés esélyeit.

Az így elvesztett honpolgárokat pedig kétlem, hogy tökéletesen tudnák pótolni a harmadik világból érkező bevándorlók, akik jórészt amúgy is inkább csak kapunak használják az országot az Ígéret Földje felé...

A külföldön élők...

Beszélgettünk már a külföldön élők felelősségéről is néhányszor. Többetekkel egyetértésben az a véleményem, hogy ez a felelősség – szerencsére nem agyonnyomós formában, de - létezik. Ahogy a lengyeleknél, románoknál, úgy nálunk is egyre jelentősebb lesz az itthon maradottak támogatására küldött pénzek nemzetgazdasági hatása. (Ami azt hiszem, hogy egy elég szomorú tendenciát jelez.)

Aztán ott vannak a mindenek ellenére haza települők, akik tudást, szemléletet, tőkét hoznak haza. Azokról nem is beszélve, akik a saját szerény, vagy nem annyira szerény eszközeikkel külföldön népszerűsítenek magyar termékeket, vagy egyszerűen csak tisztességes munkavégzéssel, magyarságuk felvállalásával öregbítik megtépázott nemzeti hírnevünket.

...és az itthoniak felelőssége

Ezzel párhuzamosan természetesen beszélnünk kell az itthoniak felelősségéről is. Aminek véleményem szerint könnyebb megfelelni, mégis nagyobb jelentőségű lehet. A hazaárulózást például sürgősen el kéne felejteni, még a szülőhazát köpködők esetében is, hiszen többségükből inkább a csalódottság és a kétségbeesés beszél, amit bűn kutyázással elmélyíteni.

Másrészt fontos lenne arra törekedni, hogy a világ dolgaihoz minél nagyobb nyitottsággal közeledjünk, ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a hazatelepülők meg tudják vetni a lábukat és át tudják adni a tapasztalataikat. És talán a legfontosabb az lenne, hogy ne szenvedjünk már olyan piszkosul, ha kell, ha nem.

Legyen szemünk a jóra, merítsünk erőt a simogató napsütésből, egy jó ebédből, egy jóindulatú emberből, a Jóistenből, vagy amiből sikerül. Mindennél fontosabb azt felismerni, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért, és sokkal több lehetőségünk van jobbá tenni azt, mint amennyi például a nagyszüleinknek jutott.

A közösségek megtartó ereje

A sorsa jobbá tételét van, aki el tudja képzelni és meg tudja valósítani itthon, és van, aki nem. Egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál. Minél hamarabb felismerjük, hogy szimbiózisban kell éljünk itthon maradók és kitelepülők, annál hamarabb kezdhetjük el végre építeni ezt az országot.

Én ugyanis bízom abban, hogy nem egy süllyedő hajón élünk. Bízom abban, hogy ez az ország a mindenkori „elit"-től függetlenül menthető, élhetőbbé tehető. Ahogy korábban is írtam már, hiszek az alulról jövő kezdeményezésekben, a kis, összetartó (de mégis nyitott) közösségek megtartó erejében.

Mivel se a makro- se a mikrogazdaságtanhoz nem értek, a nanogazdaságtant is csak mostanában kezdjük jobban kapiskálni, nincs modellem a mocsárból való kimászásra. Csak hitem, illetve hitünk van, hiszen asszonykám is osztozik benne, és az erős. Elég erős ahhoz, hogy az egész családunk sorsát ennek fényében tervezzük.

Hogy ne legyen annyira személytelen a poszt, megosztok veletek egy kis videót, ami a falunk egyik rendezvényét reklámozza. 0:14-nél narancssárga ruhában legkisebb leányunk ropja.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr915029668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2013.01.21. 23:10:38

@bpetya75: Nem, bar voltunk a NASA-nal:) Idevalosi az emberem, bar 15 evet otthon eltunk. Most itt probalunk szerencset.

River_Of_No_Return 2013.01.21. 23:11:47

@Jess G:
“hát elvileg, ha végleg elhagyod az országot mind a lakcímkártyát mind a személyit bevonják, aztán ha visszatérsz kérheted mindkettő kiállítását”

Az ’elvileg’-en van a hangsúly. :) Egy csomó esetben ahány ügyintéző annyiféle variációt mondanak. Azóta TB miatt nem zaklattak minket, szóval remélem, elfogadták végül, amit kitöltöttünk.

spangola 2013.01.21. 23:13:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Onionra magyarosítasz" - ez jó volt, jót röhögtem:D

mommmmo 2013.01.21. 23:14:03

En is a "minel kevesebb kontaktus a hivatalokkal" dolog hive vagyok. Kontrollerkent azt mondom, hogy lehetetlen az, hogy barki is kontrollalni tudna az evente valtozo, inkonzisztens jogszabalyok betartasat es be nem tartasat MagyarorszAgon, szoval minel kevesebbet kommunikalsz, annal nagyobb marad a mozgastered...
Megis, a gyerekek kijelentesevel kapcsolatban: ha a gyerekemnek meghagyom a magyar allando lakcimet, akkor nem kezdenek esetleg kellemetlenkedni az iskolakotelezettsegnel? Lehet, hogy hulye kerdes, mert ugy tunik, ez nem igazan okoz nektek problemat.

blackhairlady 2013.01.21. 23:16:01

@Jess G: Biztos, hogy messzebb van.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.01.21. 23:18:00

@tableno: OOhh hat koszonom ezeket a szepeket amiket irtal ;)
Neked is csokozon :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:18:50

@spangola: en elso nap mondtam Marynek, hogy a nevem tulajdonkeppen Onion, de legalabbis aki azzal foglalkozik
nincs ezzel gond
ja es ha akarnam sima lehetnek Onion
a jelentkezesi lapon rajta volt akarok -e nevet valtoztatni es ha igen, akkor mire
mondjuk poennak jo lett volna, de kihagytam

blackhairlady 2013.01.21. 23:20:35

@hagyma: Igen, olvastam, hogy felajanlottad, csak valamiert nem tudtam kommentet kuldeni tegnap. Nekem az iden lesz 3 eve, hogy itt vagyok, igy elvileg mar letehetnem a vizsgat. Na majd meg atgondolom. Attol is fugg, hogy mennyire nehez a vizsga, ezert is jo lenne, ha leirnad.

spangola 2013.01.21. 23:20:41

@hagyma:

Én hozzáférek a KEKKH-hez (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala), ha gondolod megnézem, hogy milyen státuszban vagy ma Magyarországon:)

blackhairlady 2013.01.21. 23:23:23

@Jess G: Csak nem a kornyekrol valo vagy te is?:))

spangola 2013.01.21. 23:31:59

@hagyma:
ma úgy van az ingatlan adásvétele, hogy benne van a szerződésben, hogy akik az adásvétel tárgyát képező ingatlanba vannak bejelentve, kötelezően vállalják, hogy x napon belül onnan kijelentkeznek.

Az ügyvéd a földhivatali kérelmet intézi (mi töltjük ki és adjuk be a földhivatalnak), amin az van, hogy a vevő(k) saját maguk nevére kérik átírni az ingatlan tulajdonjogát és/vagy haszonélvezeti jogát. Ehhez csatoljuk a NAV-adatlapot, a szerződést, cég esetén még aláírási címpéldányt és hiteles cégkivonatot.

Ezen kívül van még a bejegyzési engedély, de csak akkor, ha tulajdonjog-fenntartással vagy -függőben tartással történik az adásvétel, ahol az eladók megengedik a vevőknek, hogy a nevükre írathassák az ingatlant, miután kifizették azt egy bizonyos idő alatt, tehát nem egyből.
Ha egyből fizet a vevő az eladónak, és nincs előszerződés, akkor ezt nem kell külön okiratba foglalni.

Világpolgár2012 2013.01.21. 23:32:03

@mommmmo:
Én is gratulálok Momo. Mikor született pontosan (ha nem titok)?Remélem minden jól megy majd a költözéssel is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:32:10

@spangola: oh kosz
nemm fontos
eppen massal vagyok elfoglalva, de azt mar le sem merem irni, hogy keszulok az amerikai allampolgarsagi vizsgamra
/amugy nem igaz, mert meg egy szot sem tanultam, megneztem a kerdeseket es ugy gondoltam, hogy ezt tudnom kell kapasbol:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:34:19

@spangola: hat ez 15 eve meg maskeppen ment, sot volt az 18 is, akkor meg ugyved sem kellett stb.
minden rendben lezejlott az tuti es onnantol en nem jelntkeztem be sehova
majdnem aposomnak segitettem a kocsmaban, meg butort hordani
/igen, nem voltam bejelentve:)/

spangola 2013.01.21. 23:37:31

@hagyma: ha nincs idézési címed, az arra is jó, hogy nem tudnak ellened nemperes fizetési meghagyást indítani közjegyző előtt, ha tartoznál itthon valakinek, valahol.

Tehát ha valaki tartozik, célszerű lakcím nélkülivé válni.

spangola 2013.01.21. 23:38:37

@hagyma: azt hittem már rég túl vagy az állampolgársági vizsgán, már ezer éve arról írsz, hogy arra készülsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:40:41

@hagyma: ja, mert hogy nehogy azt higgye valaki, en szent voltam es szentelt vizet ittam reggelente, pontosan es prcizen beadtam a bevallasaimat az alkalmazottaimrol stb.
pont ez az amit latok, hogy mi a kulonbseg itt es mi ment otthon maskeppen es min kellene valtoztatni
nem nekem
nektek, akik maradtok
es ez nem eszosztas
mondok masik peldat
valaki kikoltozik svajcba es ujjongva meseli, hogy olyan tiszta hogy lehet mezitlab setalni az utcan
es ez vagy a rokona otthon eldobja a szemetet, nem szedi fel a kutyapiszkot
eszt osz svajcbol?
nem
latja, hogy lehet maskeppen is es ott mar tetszik is neki

spangola 2013.01.21. 23:42:24

@charlieharper: A helyi bíróságokat a fideszke átnevezte járásbírósággá. Olyan Jobbikos hangzású lett.

Pl. Szentendrei Városi Bíróság ma Szentendrei Járásbíróság.

Tavaly meg olyan változás volt, hogy pl. a Fővárosi Cégbíróságot átnevezte a Fidesz Fővárosi Törvényszék Cégbíróságává, ugyanígy a többivel egyetemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 23:43:58

@spangola: nem tartozok sehol senkinek, gondolod igy kiadnam magma ha saras lennek?
az allampolgarsagi vizsgaval szorakozok, mert sokan ugranak ra:)
nem irhatom ezer eve ,thanksgiving kornyeken adtam be a papirokat es februar kozepen megyek

es egyaltalan nem keszulok, ahhoz lusta vagyok, atolvastam a 100 kerdest es megallapitottam, hogy menni fog:)

spangola 2013.01.21. 23:49:58

@hagyma: jól van, ne kapd fel a vizet!
NEM EZER ÉVE, CSAK MÁR egy pár hete írod.
Na, majd meglátjuk, hogy sikerül, nyugtával dicsérd a napot, tudod..., bár gondolom, nem olyan nehéz, csak formalitás, vagy tévedek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:01:39

@spangola: annal kicsit tobb azert, de fentebb linkeltem a 100 kerdest
fele nem egyertelmu, van aminek utana kell nezni
ki az a 2 ember a ki a NC-bol a senatusban van... blabla kontra, melyik ocean van a keleti parton es melyik a nyugatin:)
szoval vegyes
meg van szobeli vizsga, elvarnak valami angolt
nem aggodom na:)....

Taxomükke (UK) 2013.01.22. 00:07:19

@charlieharper: A Starbuckst en is, a Google-t nem... :)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:09:44

@hagyma: adozasi fegyelem ha penztargep van az adohatosaggal egybekotve nagy vallalatoknal fix ar vagy ha a fizetesedbol eleve levonjak... a kis vallalkozasok mint en kezzel irott sorszam nelkuli szamlat adok ha kernek .. aki nem nem is fizet taxot es nem alhatok le birkozni mindenkivelv birosagra menni v helyette fizetni a taxot...

zopilote 2013.01.22. 00:13:02

@Határátkelő:
Jogos:( Mar megbantam, hogy ide irtam.

zopilote 2013.01.22. 00:15:58

@hagyma:
veglegesen kulfodre tavozott
(vagyis rolam ez volt a computreben, 30 ev utan)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:16:39

@montroyal: mas a rendszer itt mindenhol van penztargep
szinte
de ahol nincs, ott is irjak esz nelkul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:19:23

@zopilote: en is ezt saccolom, ha van ilyen bejegyzes, mert ez a teny

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:27:58

@charlieharper: mivel 24 eve nem elek MO-on tenyleg nem erdemes feszegetni milyen penz foglalta el MO-ot csak ahogy az adosagcsapdabol az egyenek nem tudnak szabadulni az allam sem fog soha mindig hianyozni fog a penz 5-10 -20 ev mulva is es az otthon maradt kisembereken probalnak sporolni vagy srofolni ..

zopilote 2013.01.22. 00:31:17

@charlieharper:
Legalabb szereztel benne egy kis gyakorlatot Kanadaban, nem ert varatlanul:)
Itt heti 2 - 3 alkalommal kel csinalnom, es mar unom. Szerencsere a kocsim kezi valtos, igy nem kell varnom 10 percet az inditas utan, hogy felmelegedjen az olaj a sebvaltoban.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:32:30

@hagyma: hugy van USA-ban azt nem tudom de mivel az arak nalunk alap van kiirva es a plus taxot csak a fizetesnel tudod meg a kis vallalkozasnal egyszeruen azt mondja a kliens.. tax .. milyen tax ? az nincs.. es nem is fog fizetni birkozhatsz vele v mehetsz birosagra de akkor nem lesz kliensed..

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 00:49:04

@hagyma: tudod erre fele hallottam egy mondast .. amerika egy szep orszag lenne.. ha az amerikaiak nem lennenek ott... na nem kell komolyan venni.. de ahol amerikai turistak megjelennek mintha tenyleg ereztetni akarnak hogy ok a vilag teteje.. mondom ne vedd komolyan de mi egesz nyugodtan nyaralunk pl cubaba..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 00:57:41

@montroyal: akkor a kanadaiak a hulyebbek
itt sincs kiirva a tax, de mindenki tudja, hogy van es mennyi
a hetkoznapi eletben nem jelentos 5-6 szazalek
ha mar kocsit vessel ilyesmi, akkor erdemes rakerdezni, mert annal az osszegnel mar van hogy erdemes masik allamba atmenni

cubaba nyaralni az nagy kiralysag, Magyar miniszterelnokok is jarnak, meg amerikaiak
kiviszek 1000 dollrat es kiraly vagyok 2 hetig
/ meg sosem voltam, de mondjak, majd lehet ki is megyunk/
de a nyaralas meg a letelepedes az mas
bar mar mondtam valamelyik nap, az amerikai nyugdijunkbol majd ha eljon az ideje, tuti jol tudnank elni kubaban/

montroyal ( CAN qc) 2013.01.22. 01:19:34

@hagyma: igaz itt is mindenki tudja + tax.. csak fizetni nem akarja egyebkent eszak-amerikaban nalunk van (quebec) a legmagasab tax ami 15%.. nalam autojavitasnal hallani sem akarnak rola es semmit sem tehetek orulok ha az alapot megkapom mert a kocsi az ove .. nem tarthatom vissza akkor sem ha semmit nem fizet .. mehetek a birosagra 2-3 evig pereskedni.. persze azt kell csinalnom 100$=tax nem megy ok akkor 115$ es ne fizess taxot .. hu de orulnek..
a nyaralasrol csak annyit nem az osszeg amibe kerul csak cuba nyugodtabb, nincsenek feltunoskodo ,hangos turistak akik semmibe veszik a tobbieket persze ne vedd zokon nem altalanos..

Világpolgár2012 2013.01.22. 01:29:13

@tableno:
Csak most jutottam el a kommentek szemezgetéséhez. 100%-ban az én érzéseimet írtad le, köszi. És én is irigyellek (mint niagara), bár én elsősorban Japán miatt. Nálam tervben van a Shikoku Pilgrimage, de ahhoz elég sok idő kell, talán majd "nyugdíjas" korban. Nekünk egyébként most szerencsénk van (látogatás szempontjából), az összes rokon Európában van, bár 5 országban szétszórva.

deputy sheriff 2013.01.22. 01:38:58

@hagyma: Amerika valoban nem ismeri el a kettosallampolgarsagot. Nincs dual-citizenship, vagy amerikai vagy, vagy nem. Viszont nem tiltjak, hogy legyen ezen kivul meg pakisztani, meg magyar, meg akarmilyen is. Csak nem ismerik el, mert nem letezik.

bobsys 2013.01.22. 02:26:57

@hagyma: interjura is kellett menned az N-400 beadasa utan?

blackhairlady 2013.01.22. 02:48:34

@hagyma: Koszi szepen, atnezem oket. A ferjem amerikai allampolgar, igy (ugy tudom) 3 ev itttartozkodas utan igenyelhetem az allampolgarsagot.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.01.22. 04:20:16

Ez az egyik legjobb poszt amit itt valaha olvastam, a bevezető kép is gyönyörű, és még a kommentek jó része is szuper.

Jó volt ma a Határátkelőn járni, köszönöm! :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 05:05:19

@bobsys: nem, csak ujjlenyomat es foto
@blackhair-lady: pontositva nem itt tartozkodas, hanem 3 evvel a zoldkartyad kiallitasa utan
ha nem lennel hazas amerikaival, akkor 5

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 05:07:33

@deputy sheriff: nekem letezik es valoszinu meg is tartom
itt amerikai leszek
mondjuk otthon is:) mer' meg a vegen megsarcolnak valamivel

deputy sheriff 2013.01.22. 05:21:13

@bobsys: Az "interju", az maga a vizsga. Nyelvtudas (iras-olvasas-megertes), kis tortenelem, kis amerkai foldrajz (milyen allamok hataosak Mexikoval, hany tagbol all a kongresszus...stb).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 06:24:14

@Nordstjernen: Ha ideiglenes kulfoldre tavozast csinaltal, akkor marad magyar allandod, magyar szemelyid. Ha a masikat, akkor kerhetsz vegelszamolast a navtol, tb-t sem fognak zaklatni. Ha makom van, hetfon en elintezem a veglegest, marha a kozponti irodaban megoldjak. 3 eve az ideiglenest nem lehetett, csak a helyileg illetekesnel. Az meg nekem wtf, napi 2 busz megy, nem ismerem a jaraskozpontot.@kalandortexasi: A tied is ideiglenes lehetett akkor.akkor nem vonjak be a szemelyit.

Az allampolgarsaghoz szukseges tesztet amugy mar itt letettem. Erdekes, hogy tortenelemre nem kerdeznek ra. Meg 2 ev permanent residencyig, 3 allampolgarsagig.megvarjuk;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:33:56

@charlieharper: a járás egy kozigazgatási egység a megye, térség kistérség mellett, újabb hivatal a közigazgatás egyszerűsítésének keretében.
az okmányirodai ügyintézést a járási hivatal vette át a megyétől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:37:20

@bpetya75: hát gondolhattam volna.
a normálisok mind errefelé laknak:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 06:42:55

@spangola:

Fidesz Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

korrekt név:DDDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 06:50:38

@tildy:): azt viszont sosem fogom megerteni, hogy ket Magyar EU-s allampolgar teljes Magyar kotodessel, mi az istenert akar brit allampolgar /is/lenni?
/jovan magnugy, cask az egyesult Europa a cel meg minden
szabad munkavallalas, utazas, lakhatas minden, mar meg van, jottok mentek amikor akartok, raadasul teljes a magyar identitas nekem ez magas

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 06:58:48

@hagyma: Teljes? Csak mert elismerem, hogy vannak otthon jo dolgok is, ilyenek peldaul azok az izek, stb? Nem hinnem , hogyy csak a laz beszel belolem, de most hulyeseget beszelsz. A masik meg, hogy van egy elkepzelesed rolam, es abba akarsz beskatulyazni. Rosszul teszed. Nem ertelek, miert ne lehetne megtartanom otthonrol ami jo, es itt is azt keresni? Miert nem tudod ezt elfogadni, hogy az , hogy egyszer brit leszek, meg nem jelenti azt, hogy teljesen fel akarnam adni a "magyarsagom"? ( zarojel azert , mert elsokorben jasznak tartom magam)

A masik , hogy nem hinnem, hogy kedvesem lattad mar itt forumozni, mi ez a tobbeszam?

Ami miatt meg kethavonta hazajarok: egy csaladtagomnak egeszsegugyi gondjai vannak. Amig nem tudom kihozni hozzank, addig igy oldjuk meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 06:58:52

@Babette_: nem nagy ugy, bemegy az interjura, beszelgetsz, kozben tesznek fel kerdeseket is
van ott egy video is hogy kb. hogy zajlik
valami cask kell mielott megkapod a papirt hogy amerikai lettel
/tuti egyszerubb, mint otthon, de hat ez egy ilyen orszag... mondjuk idaig eljutni nem egyszeru, de az mas kerdes/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:04:53

@tildy:): forditva ulsz a lovon
en azt nem ertem, miert akarsz brit lenni, nem azt hogy Magyar maradsz:)
azert volt tobbes szam, mert gondolom a Magyar kedveseddel egyutt akartok
mondtam semi kozom hozza, nem kell haborogni, cask nem ertem
ez valami elvi kerdes lehet, semi skatulya
holnap valaki kimegy pragaba melozni es cseh allampolgarsagot akar?
nem ertem a jelentoseget az EU-n belul, kar rosszindulatot feltetelezned
de ha vilageletedben angol akartal lenni ez volt a vagyad akkor nem szoltam
en amerikai akartam es nekem sem lenne letszukseglet, mert a zoldkartya doszt eleg
szoval akkor megertem
akarsz egy kiralynot is
OK
ha erzelmi kerdes akkor megbeszeltuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:07:48

en nem tudom a magyart miert vagja at a win8 nagy M-be
nem szandekos
Magyar

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 07:15:50

@hagyma: Egyszeru oka van. Itt az otthonom, es szeretem ezt az orszagot. Minden hibajaval egyutt! :) Es igen, Isten ovja a kiralynot:)

tableno 2013.01.22. 07:20:19

@hagyma: biztos Billgéc is Nagymagyar! :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:23:09

@tableno: de komolyan nem ertem , angol Magyar cseh szlovak nemet, amerikai,
ezeket most mind leirtam es a magyarbol nagy M let...

tableno 2013.01.22. 07:23:33

@hagyma: szerintem ez nem csak érzeléi ügy, hanem bizonságot is ad. Mint te is megjegyezted, az Egyesült Európa még egyáltalán nem lefutott ügy, ráadásul ki tudja, hogy Magyarországon mi lesz 2014 után? Ha már valaki felépített egy életet egy országban, nem szeretné ha X év múlva esetleg kiutasítanák, mert megváltozak a körülmények...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 07:24:41

@tildy:): sok sikert, de tovabbra sem ertem a jelentoseget az EU-n belul, de ez legyen az en bajom

tableno 2013.01.22. 07:28:50

@hagyma: lehet, hogy személynévnek veszi? Amúgy van erre egy jó sztorim!

Van egy ismerősöm, akinek a vezetékneve Magyar. Kint volt Amerikában (valami nyári táborban), és kapott otthonról egy levelet. Feltünt a helyi erőknek, hogy a postabélyegen az ő neve szerepel (Magyar Posta ugyebár). Megkérdezték tőle miért, mire azt válaszolta, hogy az apja Hungary királya. Simán elhitték neki... :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.22. 07:29:22

@hagyma: Az EU meg mindig nem Usa. Tableno tokeletesen leirta, amit gondolok. Egyet tudok, nem szivesen mennek vissza Magyarorszagra. Marmint elni, turistakent viszont mas a helyzet.

csortu 2013.01.22. 07:49:53

@mommmmo: "ha a gyerekemnek meghagyom a magyar allando lakcimet, akkor nem kezdenek esetleg kellemetlenkedni az iskolakotelezettsegnel?"

Mi nem kommunikáltunk semmit a hivatalok felé a költözésünkről (9 évvel ezelőtt, pár hónappal a magyar EU tagság kezdete előtt jöttünk ki). Átjelentkeztünk a szüleink címére (kis pest-megyei falu). A gyerekeink be vannak jelentkezve ugyanarra a lakcímre. Amikor iskolakötelezettek lettek, anyukám szólt az önkormányzatnál, hogy a gyerekeket ne keressék, külföldön élünk. (Persze egy kis faluban ez könnyebben megy. Pláne anyukámnak.)
Azóta nekünk nem volt semmi megkeresésünk vagy problémánk ebből.

bpetya75 2013.01.22. 08:14:32

@tableno:

Ezt felolvastam a kollégáknak, hogy nekik is jól induljon a napjuk :-D

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.22. 08:49:25

@hagyma: be van kapcsolva az automata helyesírásellenőrző...

roze 2013.01.22. 09:14:18

@hagyma: Azért az vicces hogy itt értetlenkedsz miközben épp az állampolgári vizsgára készülsz :)) Ha valaki egy adott országban akarja leélni az életét,természetes hogy állampolgára szeretne lenni. Arról nem is beszélve hogy kb annyi köze van EU-n belül Romániának Svédországhoz mint Mo-nak Amerikához,tehát miért is lenne mindegy EU-n belül.

nigara 2013.01.22. 09:45:55

@bpetya75: Na azért szép is lenne, ha ilyen kört lehetne Kaposvárhoz sorolni...

bpetya75 2013.01.22. 11:23:39

@nigara:

Azt hiszem, mindenkinek jobb, hogy nem így van ;-)

Kaposvár az idióta városvezetésnek hála alaposan lepukkant. A környező faluk között azért van jónéhány, ami nem, de a város simán rántaná őket a mocsárba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.22. 14:49:50

@tableno: lehet@tildy:): nono egy ember a sajat szulohazajaban sosem lehet turista
@roze: sajnalom , ha nem latod a kulonbseget, en ket Magyar/egy par/ EU- beluli, legyen az barmely orszag allampolgarsagara valo torekveset nem ertem
/azt el tudom mondjuk fogadni, hogy a fene tudja, mi less 20 ev mulva es fel,, hogy haza kell koltozni, ennyi/
@Babette_: be hat nem mintha raneznek de a kommentablakban ala is huz mindent pirossal, de hogy a magyart miert dobja at nagy M-be azt nem ertettem

2013.01.22. 18:10:45

@hagyma: Kicsit hülyén fogalmaztam, elismerem. Számomra az nem teljesítmény, hogy alanyi jogon megkapod x év után az állampolgárságot.

deputy sheriff 2013.01.22. 18:28:32

@Philosoraptor: Nyerjen az orszagnak olimpiai aranyat, vagy fogjon el 15 terroristat, hogy allampolgar lehessen? Nem ertem.
Mi lenne szamodra a megfelelo teljesitmeny?

2013.01.22. 18:33:59

@deputy sheriff: Kicsit félreérted, te az állampolgárság jogosságát kérdőjelezed meg, én meg azt, hogy ezzel senki se vágjon fel, mert ez nem teljesítmény, leélsz valahol x évet és megkapod nagy valószínűséggel.

DieNanny CH 2013.01.22. 18:46:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Én tavaly márciusban bementem a Mo-i lakhelyem polg.mest-i hivatalába, bejelentettem, hogy tartózkodási helyem Svájc. Erről írtak egy jegyzőkönyvet, a pontos svájci lakcímemmel, de a hölgy elmondta, a lakcímkártya marad nálam, csupán a Hivatalban lesz egy aktám, amiben benne van, hogy határozatlan időre külföldre költözöm.
(Amúgy, ennek felhasználásával szemétdíjat sem kell fizetnem. De ez lényegtelen)
Svájcban bemutattam ennek a jegyzőkönyvnek a hivatalos fordítását, és ezt beletették az ottani aktámba. Mindez '12 márciusában történt.

Mielőtt valaki írná, hogy nem így van: ez történt és pontosan ÍGY velem, akkor, ott, Schwyz kantonban, és a Mo-i lakhelyemen.

DieNanny CH 2013.01.22. 18:50:41

@csortu:
"Az akkor kitántorgók akkor se hiányoztak, akkor se hozták haza a vagyont (vagy ha pechjükre igen, akkor kijátszotta tőlük a "rendszer"), "
Hogy milyen igazad van! A dédnagypapám a századfordulón ment Amerikába vasutat építeni, majd hazahozta a keresetét, amiből több hektár földet tudott venni. Na, a téeszesítés idején a 80%-át a nagypapámnak "illendő" volt a közösbe tenni...

deputy sheriff 2013.01.22. 18:51:26

@Philosoraptor: Nem ertettem felre, ugyanugy gratulalsz ha valaki meghazasodik, pedig nem csinalt semmit, csak alairt egy papirt, meg lehuzott X idot valaki mellett. Kb ugyanez az allampolgarsag is, lehuzol X idot az orszagban, allampolgar leszel. Emelett nem art, ha jol viselkedsz, mert egy ittas vezetes, egy kis bolti lopas...akarmi, ami moralisan elitelendo, siman veto ok lehet az allampolgarsagra.

DieNanny CH 2013.01.22. 19:12:39

@TilosazA:
És mi van azzal, aki itt is fizet, meg külföldön is? Azt is büntetik?

2013.01.22. 20:05:21

@deputy sheriff: Nyilvánvaló, valószínűleg senki sem olyan hülye (itt a becsületes emberekre gondolok), hogy eljátssza ezzel a lehetőségét...

TilosazA (UK) 2013.01.22. 20:20:31

@DieNanny: Az szép baleset lenne. :) De bármit el tudok képzelni...
Amúgy ha a kérdés komoly: a választ sajnos nem tudom...

A Tyne folyó déli partja 2013.01.22. 20:28:11

@blackhair-lady: mondjuk, alapban nem értem, hogy 90 napos máshol tartózkodást, mert EU-ban elvileg mész, ahova akarsz, mi van, ha kijövök egy hónapra, aztán haza egy hónapra, aztán máshova, stb. stb.
kettő: nekem speciel nincs útlevelem. ha leadom a személyit, ahogy szerintük kéne, mégis, hogy mennék haza? nem maradna semmilyen személyes okmányom.

klondike 2013.01.22. 21:05:48

Kedves Druszám,

Becsülettel végigolvastam a 400+ hozzászólást.

Nem tudok okosat mondani, előttem már azt hiszem mindent leírtak.
A magam kis nevében gratulálni szeretnék Neked és megköszönni a 1,5 éves türelmes hozzászólásaidat. Talán ezzel az írással felértél a csúcsra, ha lehet ilyen nagy szavakat használni. :-)

Ja és ismeretlenül is szeretném kézcsókomat küldeni a kedves Feleségednek. Hogy miért? Szerintem tudod Te is jól....

A hamarosan történő személyes viszontlátás reményében

K.Petya

Ja és Mr/Mrs Határátkelőnek is köszönjük, hogy lehetővé tette.

bpetya75 2013.01.22. 21:53:42

@klondike:

Köszi Druszám! Várom már én is azt a személyes találkozást!

Hallom polgárMester úrral sikerült szót váltanotok homoktövis ügyben ;-)

Hari Seldon 2 2013.01.23. 14:11:40

@mommmmo:

Szia!

Gratulálok a babához!

DieNanny CH 2013.01.23. 19:30:07

@TilosazA:
A kérdés komoly...
Köszi!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:00:55

@bpetya75: Pedroatya! Jo volt ismét töled olvasni! Igaz, ezt mär 2 napja megtettem, de csak most jutottam el a kommentek elolvasäsähoz. Kicsilänyod cuki... 0:09-nél ist ö van, nem?:-)
@mommmmo: Gratulälok én is igy ismeretlenül! (Amugy én mär azt hittem, h "rég" megszültél. Ezek szerint mégsem rohan annyira az idö!) A vörös haj pedig, föleg länynäl nagyon szép!
@DieNanny: :-) Ha räm céloztäl, akkor nem tudok belekötni, mert velem is kb uigy történt 2003-ban. (Na annyi különbség volt, h én megmondtam, h nem tudom a cimemet, igy a lakcimjelentö lapra a tartozkodäsi helyhez csak annyi került, h Sväjc.)

bpetya75 2013.01.24. 00:05:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Köszi :-)

Nem, ott a középsőnk egyik barátnéja van, Elég kis termetű leányzó és a ruhája is hasonló, ezért én is azt hittem, de a csajok felhomályosítottak.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:09:10

@DieNanny: Én 2003-ban otthon voltam 3honapot, és erre a 3honapra, ahogy a könyvelö mondta befizettem otthon a TB-t. Mär nem emlékszem, h mikor, 1-2 évre rä talän, kaptam 1levelet az APEH-tol, h TB tulfizetésem van, és jelentkezzek näluk, h ki tudjäk nekem fizetni, különben nem tudom mennyi idö utän elévül. Mivel én ugy gondoltam, h ök a hülyék, és nem akartam, h aztän egyszer csak räjöjjenek, h nekem akkor mégis fizetnem kellett volna, és utolagosan kamattal rämsozzanak vmit, ezért hagytam elévülni. Azota nem kerestek, meg ugye 2009-ben bejelentettem az OEP-nél is visszamenöleg, h tényleg külföldön fizetem. Mondjuk vicces volt, mert a rubrikäba csak 1 eü-pénztärnak van hely, itt meg évente lehet vältogatni. Az ügyintézö nagyon kedves volt amugy, ö mondta, h akkor csak az utolso 3-at irjam be, ugysem ellenörzik le. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:10:22

@bpetya75: Aha! Pedig mär azt hittem, h én vagyok a szemfüles! :-) Mit csinälsz még ilyenkor ébren? Az erdökerülök nem korän kelnek? :-)

bpetya75 2013.01.24. 00:13:48

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Télen nem annyira. Tegnap ki is aludtam magam, meg sajnos benéztem a Bezzeganyára és vitába bonyolódtam. Lassan azért kidőlök ;-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.24. 00:19:51

@bpetya75: A BA-ra? Na majd akkor meglesem mit rémkedtél ott. :-) Jo éjt akkor! Nekem még van kb 3 oräm, aztän megyek egy erdökerülövel a pihe-puha elömelegitett ägyikoba. :-)

bpetya75 2013.01.24. 00:21:57

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Eléggé elszállt gondolatokat fogalmaztam meg a világvégével, meg a gyereknemvállalással kapcsolatban. Szóval csak óvatosan, lehet, hogy nem fog tetszeni ;-)

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.24. 12:19:33

Ahogy az már lenni szokott most is lemaradtam, de gratulálok a poszthoz (a kommenteket még nem olvastam), és kívánom, hogy bölcs szellemiséged magja (nem a negyedik gyerekre célzok) termékeny talajra találjék hullani :-)))

bpetya75 2013.01.24. 13:18:16

Már épp hiányoltalak Lob :-)

Negyedik gyerek parkolópályán, lehet, hogy csak egy másik életben adhatunk neki életet. De azért szeretjük a reményhalat :-D

Világpolgár2012 2013.01.24. 13:26:38

@bpetya75:
Tegnap reggel én is elolvastam a BA-t, de a kommentekhez csak este jutottam, amikor már 700 fölött volt. Talán nekivágok ma délután, kíváncsi vagyok én is, hogy mit írtatok, de lehet, hogy már nincs sok értelme. Pedig a férjemnek volt egy jó hozzáfűznivalója a témához.

bpetya75 2013.01.24. 14:07:47

@Világpolgár2012:

Írd le itt. Engem érdekelne. Ott meg el vannak foglalva az adok-kapokkal. Hacsak nem vagy törzstag, nem sokat foglalkoznak veled ;-)

Világpolgár2012 2013.01.24. 17:33:05

@bpetya75:
Bocs, közben volt egy előadásom, most fejeztem be.

A háttér ehhez, hogy a férjem szeretne gyereket, 41 éves, a biológiai órája már régen ketyeg. Én meg mindig vártam, hogy nálam mikor kezd el ketyegi, de egyenlőre ez nem történt meg, ezért inkább egy racionális elhatározás, hogy lesz-e vagy nem. 15 éve vagyunk házasok, amikor összekerültünk, ez még nem volt téma, csak annyira, hogy majd valamikor lesznek gyerekeink. Szóval, mi már megbeszéltük régebben, hogy mi lesz, ha esetleg nem lesz gyerekünk. Akkor a férjem, azt mondta, hogy nem baj, én fontosabb vagyok neki, mint az, hogy esetleg nem lesz gyereke.

Ehhez annyit tett hozzá tegnap, miután összegeztem neki a BA cikket, hogy a férfiak szerelemből házasodnak. Neki én vagyok az első, minden más csak ezután jön. Vagyis, ha lesz gyerekünk, akkor örülni fog, de ha nem lesz, akkor sem lesz boldogtalan, mert a legfontosabb neki, hogy velem van.

Eddig még soha nem kommenteltem a BA-n, valószínűleg nem is fogok, de annyit akartam mondani, hogy van normális kiút, a szerző szavait használva.

bpetya75 2013.01.24. 22:54:00

@Világpolgár2012:

Ez így teljesen oké. Azt viszont, amit ott írtak páran, szánalmas önigazolásnak tartom.

Semmi bajom nincs azzal az emberrel, aki nem nevel gyereket. Egészen addig, amíg nem kezd el magyarázkodni miatta, mert abból általában az jön ki, hogy az a hülye, aki gyereket vállal. A "kedvencem" az, amikor a felelősen gondolkozó ember pózába vágja magát mondván, hogy milyen szörnyű élete lenne szegény gyereknek, mert pl nem tudna tökéletesen biztonságos életet teremteni neki, akkor inkább ne is legyen...

Egyébként pedig gratulálok a kapcsolatotokhoz! Én sajnos nem tudok ilyen odaadó lenni. 10 éve felmerült, hogy asszonykám Pesten sokkal többet kereshetne normálisabb munkával, mire én közöltem vele, hogy oda én nem megyek. Szegénynek eléggé rosszul esett, de úgy éreztem, hogy nem tudnám meghozni ezt az áldozatot a kapcsolatunkért. Aztán közben megfogant a Nagy és eldőlt a kérdés...

Világpolgár2012 2013.01.24. 23:37:45

@bpetya75:
Ja, én is belefáradtam a kommentek olvasásába tegnap, ma még egy párat olvastam, aztán megint arra jutottam, hogy felesleges ott kommentelnem.

Azzal pedig teljesen egyetértek, amit te írtál, hogy olyan hülyeségeket hoznak fel a gyerekvállalás ellen, hogy milyen világban kell majd felnőniük. Soha nem éltek az emberek ilyen jól a történelem során, mint ahogy mi most élünk. Ha az előttünk lévő generációk felnőttek, a következő is fel fog.

Nálunk még nyitott a gyerek kérdés, ha jön, akkor örülünk, ha nem, akkor nem csüggedünk. Szerencsére olyan problémáink nincsenek, hogy hová költözzünk, mindketten az erdő közepére és a tengerpartra vágyunk. Most az erdő szélén lakunk, ami már elég jó.

kacce 2013.02.16. 19:30:03

Szívemből szóltál. A kis narancsszínű ruhás meg tündéri :)

bpetya75 2013.02.16. 20:16:28

@kacce:

:-)

Most épp lázas a lelkem, de a kedélyén nem látszik. Meglátjuk, mit lesz holnap...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása