oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 22. 06:58,  Magyarországon csak a kapcsolatok számítanak? 312 komment

2012. december 22. 06:58 Határátkelő

Magyarországon csak a kapcsolatok számítanak?

Sokszor hangzik el baráti beszélgetésekben (és nem csak azokban), hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat. Csaszi leveléből az derül ki, hogy az elmúlt időszak eseményei benne is súlyos kérdőjeleket vetettek fel. Nektek mi a tapasztalatotok (akár külföldön is)?

kézfogás 2.jpg

„Egy olyan kérdés kapcsán döntöttem úgy, hogy írok nektek, amit még nem nagyon láttam, hogy mások feszegettek volna a blogon.

Gyakran hallom azt a nézetet, hogy Magyarországon az egyik fő probléma, hogy „uram-bátyám" ország, csak ismerős révén lehet jó lehetőségeket megkaparintani, nem a tehetség, csupán az informális kapcsolatok számítanak.

Ezt a nézetet nem kizárólag az állami, hanem a versenyszférára vonatkozóan is gyakran hangoztatják.

A multiknál nem lehet igaz?

Én egészen eddig úgy gondoltam, hogy a közigazgatásban és ahhoz közeli helyeken valószínűleg igaz lehet az állítás (bár mivel sosem voltak államigazgatási ambícióim, ezért a karrierem szempontból ez kevésbé zavart), de a versenyszférában, kiváltképp a multik világában ez nem lehet igaz.

Egészen mostanáig. Elmesélem a történetem, és ha leközlitek, kíváncsi lennék mások véleményére, tapasztalatára, hogy csak az én elszigetelt esetemről van-e szó, vagy tényleg a versenyszféra is haveri alapon működik Magyarországon.

Magamról annyit, hogy piacképes diplomám van hazánk egyik legnagyobb egyeteméről, piacképes szakon, két nagy európai nyelven beszélek közel anyanyelvi szinten, mindkettőt volt szerencsém anyanyelvi környezetben tanulni.

Húszas éveim végén járok, több mint öt év szakmai tapasztalattal multinacionális cégeknél, sőt már külföldön is dolgoztam egy rövidebb időszakot kiküldetésben.

A váltás mellett döntöttem

Az önéletrajzomból jól látszik, hogy többször léptettek elő, ami - gondolnám én - azt jelzi egy leendő munkavállalónak, hogy jó munkaerőről van szó. Családom nincs, így nyugodtan ki lehet hajtani a belem, nem kell hatra rohannom a gyerekért az óvodába.

Pár hónapja úgy döntöttem, hogy váltok, természetesen nem mondtam fel azonnal, elkezdtem nézegetni az ismert hazai és nemzetközi állásportálokat. Elsősorban itthon, kisebb részben külföldön kerestem.

Pár hónap alatt körülbelül 30 jelentkezést küldtem el magyarországi állásokra, és kb. 15 pályázatot külföldre. Mind itthon, mind külföldön olyan helyekre jelentkeztem, ahol egyrészt éreztem valamennyi szakmai kihívást, fejlődési lehetőséget, másrészt úgy ítéltem meg, hogy valóban alkalmas lennék a pozícióra, valamint kizárólag nemzetközi hátterű cégek hirdetéseit kerestem.

És most jön, amit nem értek

A 30 magyarországi jelentkezésből NULLA helyről kaptam ajánlatot. Vissza sem nagyon hívtak, egy helyen bejutottam az utolsó fordulóba, ígérték, hogy két napon belül hívnak a végeredménnyel, azóta sem kerestek.

Eközben a 15 külföldi pályázatból két helyre is felvettek, az egyiket el is fogadtam, mind szakmailag, mind anyagilag eddig nagyon jó döntésnek tűnik.

A kérdés azonban marad. Hasonló profilú cégekhez jelentkeztem mind itthon, mind külföldön. Ugyanazt az önéletrajzot használtam, sőt a motivációs levelem is gyakorlatilag egyezett (apróságokat változtatgattam csak rajta az adott pozícióhoz igazítva). Mégis Magyarország: 30-ból nulla, külföld: 15-ből kettő.

Az érdekelne, hogy vajon ez egy elszigetelt eset, a véletlen műve, vagy más is tapasztalt hasonlót, azaz tényleg igaz-e, hogy még a versenyszférában, a multik világában is elsősorban a kapcsolatok számítanak Magyarországon."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: álláskeresés kapcsolatok Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr194977029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jolika neni a szomszedbol 2012.12.22. 07:15:33

Szerintem ez nem magyar sajátosság. Itt nálunk sokkal erősebben látom ezt az uram-bátyám rendszert működni, mindent el lehet intézni, ha valakinek valahol van "wasta"-ja (wasta = protekció). Törvényt lehet átlépni egy kellőképp magasrangú wasta segítségével.
Férjemék cégénél is (amerikai cég) mindenki valakinek a valakije, mint egy nagy boldog család...

Kéz kezet mos.

NIKI LAURA 2012.12.22. 07:18:44

Részben igaza van a kormánynak az oktatással kapcsolatban..
Sokan évtizedekik lébecolnak a padokban,mimelik a tanulást,de az adófizetők pénze-az ösztöndij-az kéne..!

Ha 10 év alatt megvan a diploma-ingyé,annak minden hasznával élve,ingyenes utazás,stb-elmegy Angliába mosogatni,mert itthon Dunát lehet rekeszteni KÖZGAZDÁSZBÓL-JOGÁSZBÓL...akik-valljuk be-semmihez sem értenek!!

Mindenki üzletel,tanul...de olyan,aki efektive értéke-terméket-produktumot állit elő,AZ NINCS!!!

Kevés a jó szakmunkás,itt mindenki diplomás,akik 90% úgy csavarja be a villanykörtét,hogy fogja a körtét,a két haver meg forgatja a létrát!!
Semmit sem ér a magyar diploma,főiskola....nincs akreditálva nemzetközi szinten,egy magyar orvos/fogorvos..de még egy állatorvos is újra vizsgázik mindenből,ha külföldön keres munkát...

Flamy (fat cat wannabe) 2012.12.22. 07:36:40

Szerintem MOn simán az is benne van a pakliban h meggondolatlanul hirdetnek meg pozíciókat aztán amikor pár hét múlva rájönnek h a jelen gazdasági helyzetben nem fér bele a keretbe akkor nem vonják vissza... Az meg hogy nem méltatnak válaszra egy szép kórképe a magyar HR-nek.

Sok szerencsét külföldön!

2012.12.22. 07:50:04

@NIKI LAURA: A szakmunkás oktatás (is) a béka segge alatt van, nem igazán van min meglepődni. Másrészt a "mesterek" se tudják kinek átadni a tudásukat, manapság mindenki légkondis irodában szeretne több százezret keresni a semmittevéssel... Tisztelet a kevés kivételnek.

Ana72 2012.12.22. 08:25:28

@NIKI LAURA: jó sok butaságot sikerült egyszerre leírnod... :S Lehetne akár tételesen is cáfolni ezeket, de nagyon off lenne...A posztoló kérdésére persze nem reflektál a válaszod.
Nekem ugyan kismintás tapasztalatom van csak a kérdésben, de az alapján, sajnos, úgy vélem, hogy egyre inkább ez jellemző a versenyszférában is...és egyre kevésbé lesz az ilyenhez hasonló a véletlen műve... :(

belsohang 2012.12.22. 08:53:34

1. Ma itthon sokkal kevesebb az álláshirdetés, mint eddig bármikor. Ezzel együtt az elmúlt 5 évben bizonyos területeken nagyon jelentős képzett és tapasztalt munkavállalói kör került leépítésre, elsősorban középvezetői pozícióból. Ezek egy része keresi a helyét, rosszabb feltételekkel itthon, vagy külföldön próbál elhelyezkedni.
2. Az én munkaadóm rendszeresen jelentet meg álláshirdetéseket csak azért, hogy lássa, milyen a felhozatal, esetleg ha olyan a jelentkező, lecsapjon rá.
3. Bizonyos munkavállalói szintig sokkal egyszerűbb ismerettségi (munkatársi ismerettségi) körből munkaerőt keresni. Idő és pénzmegtakarítást jelent, ha az adott jelöltért (a munkakörrel kapcsolatos feltételek teljesülése esetén) valaki vállalja a felelősseget. Nem véletlen, hogy állítólag a szabad álláshelyek 60-70%-át meg sem hirdetik, hanem a fenti módon próbálják betölteni azt. Versenypiacon ez szerintem praktikus és normális eljárás, államigazgatásban és önkormányzatnál viszont elfogadhatatlan.

nigara 2012.12.22. 09:16:39

Teljesen egyetértek, ugyanez a tapasztalatom.
Magyaro-on alig van hirdetés - mivel az urambátyámozás megy.
Ami hirdetés van, arra valóban SEMMI válasz nem érkezik.

Külföldről naponta keresnek állás-ügyben...

pappito · http://pappito.com 2012.12.22. 09:16:56

A kapcsolatok mindenhol számitanak, ez nem magyar kizárólagosság. Ennek egy határig van értelme (bizalom, megbízhatóság) ott szokott elszaladni a ló, amikor a rokonság-ismeretség magasabb prioritású, mint a szaktudás. Na ez már sokkal kevésbé jellemző valós piaci környezetben.

tamannas 2012.12.22. 09:27:58

Nemrégen voltam egy interjún, amit majdnem egy óra után, szívem szerint így fejeztem volna be:
----
Ha referenciát kérne rólam, 90 %-ban valószínűleg hallana jót is, de lehet hogy rosszat is. Mindenkinek nem tud az ember megfelelni. De úgy érzem, ha mindenkinek meg tudnék felelni, akkor valami nagyon nagy baj lenne a jellememmel.
Ismerem magam, 56 éve élek együtt magammal. Tudom, hogy jó a kézügyességem, nem vagyok buta sem, mert sok mindent meg tudok tanulni, még ennyi idősen is. Folyamatosan képezem magam, nem maradok le a fejlődéstől. Ügyes és szorgalmas embernek tartom magam, lojális vagyok a munkaadómhoz, mert azt tartom, abból a pénzből veszem a kenyerem, amit ő fizet a munkámért. Tehát, érdekem , hogy jól dolgozzak, jó legyen a megítélésem. (még azért a nyomorult minimálbérért is)
Nem tudok mást csatasorba állítani magam mellett, csak azt a negyven évnyi tapasztalatot és tudást, amit összeszedtem az éveim alatt.
Ha a munkának az egyetlen akadálya a korom, akkor hagyjuk abban az interjúzást, mert fiatalabb már úgy sem leszek, viszont az idő pénz. Tehát ne raboljuk felesleges körökkel egymás idejét, ne véssük az élő fát is, csak azért hogy bebizonyítsa, mennyire hülye a másik. ----
De mivel nyolc hónap alatt már bebizonyosodott, hogy tényleg a korom az akadály, a tudásom nem számít, ezért inkább hallgattam, és próbáltam feloldani a görcsöt a gyomromban.
De úgy érzem, ezzel az interjúval kapcsolatban elmondhatom, hogy engem még nem aláztak meg ennyire sem mint munkavállalót, sem mint nőt. És én voltam az, aki szégyellte magát, nem az a tanult, egyetemet végzett ember, aki a végén már a plafonról próbálta leolvasni, hogy mivel tudna megfogni. Nem tudott.
Helyettem felvettek egy férfit, akit ismerek, tudom róla hogy tavasztól sorozatosan hetekre elmegy táppénzre a mellékállása miatt. Hát..... sok sikert kívánok hozzá.

zachary 2012.12.22. 09:28:15

Magyarországon sajnos ez is élhetetlen. Tudok olyanról, aki már több mint fél éve keres állást külföldi és magyar diplomával, két idegennyelv tudásával és semmi... Urambátyám világ az ott. Ha nem vagy fityiszes akkor ne is álmodj Orbániában semmiről. Szerintem kedves cikkiró jobban jársz, ha lelépsz te is, mint mi.
A másik: az is igaz. Mindenki irodában közgazdász meg jogász. Excell táblákat tologatni meg powerpointokat pisztergálni. Na ezt akarja mindenki. De falat rakni, autót szerelni, kapálni, értéket előállitani. Na azt nem..... Az valamiért otthon ciki. Érdekes itt kint meg nem

tipcsi 2012.12.22. 09:32:52

Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy haver-sógor-szomszéd előnyben.
Az álláshirdetések döntő többsége falból van. Pusztán a statisztikák javítása és a jó hírnév megőrzése végett: "Lám, nálunk folyamatosan szükség van a jól képzett munkaerőre. Minden felületen hirdetünk és keressük a jó szakembereket." Vagy egészen egyszerűen már régen megvan rá az ember, de a rendszer megköveteli, hogy "verseny" is legyen.
Mivel pénz nincs a háttérben, ezért a sok-sok jelentkező közül azt fogják alkalmazni, aki már régóta keres állást, ergo már a kezdeti fizetési igényét is lejjebb adta.
Egy fiatal, aki jelenleg dolgozik, -tehát nem létkérdés az új állás- azt a sor végére rakják. Ő valószínűleg előrébb szeretne lépni.
...és amíg egy új belépő magasabb bért kap, mint az, aki 5-10 éve ott dolgozik, addig sok jóra nem lehet számítani.

Indian_Joe 2012.12.22. 09:35:33

Szerintem meg senkiek sincs igaza. A kapcsolati halo epitgetese nem jelent feltetlenul rosszat. Lasd Linkedin.com vagy a Monster hasonlo probalkozasa a BeKnown vagy a Xing.com. En a mostani munkamat a Linkedin segitsegevel szereztem meg. Mondhatom azt, hogy fokepp engem kerestek meg a fejvadaszok es a hr-esek es nem forditva. Ma mar egyre inkabb ezeknek van jelentossege.
Amugy lattam peldat sajnos boven arra is, amit a fentebbi hozzaszolasok es maga a cikk is emlit. En azt inkabb pofara osztasnak neveznem. Sajnos ez jelen van es nem jo dolog.
A tandijat meg nem ertem. Ha valaki a meghatarozott idon belul a tanulmanyait nem fejezi be, akkor eleve fizetnie kell. Kokemenyen fizetni kell a gorgetesekert is. Szoval nem ertem.

tucano 2012.12.22. 09:50:49

Különféle kulturális törések mentén is alakul ez a kérdés. A latin világban annyira megszokott az uram-bátyám, mint otthon. Ehhez képest minél németesebb, angolszászabb a környezet, annál több esélye van az embernek csillogtatni a képességeit. Egyébk szerintem a főnököknek az fontosabb, hogy jó rabszolga legyél, mint az, hogy a mi kutyánk kölke.

nigara 2012.12.22. 09:56:49

"Az állástalanok 46 százaléka ismerősei, rokonai, barátai segítségével talált munkát - írja a Napi Gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérésére hivatkozva. További 24,6 százalék maga keresett meg munkáltatókat, 8,6 százalékuk a munkaügyi szervezeten keresztül, míg 8,4 százalék hirdetés révén helyezkedett el újra. "

nigara 2012.12.22. 09:58:58

@Indian_Joe: itt nem a LinkdeIn-ről van szó. Csaxólok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 10:01:32

"Magamról annyit, hogy piacképes diplomám van hazánk egyik legnagyobb egyeteméről, piacképes szakon, két nagy európai nyelven beszélek közel anyanyelvi szinten, mindkettőt volt szerencsém anyanyelvi környezetben tanulni.

Húszas éveim végén járok, több mint öt év szakmai tapasztalattal multinacionális cégeknél, sőt már külföldön is dolgoztam egy rövidebb időszakot kiküldetésben."

ezt nem lehetne leirni magyarul, vagy Teged is megismer a szomszed?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.22. 10:12:45

Ez nem csak Mo-n van így, hanem mindenhol, s ebben nincs semmi rossz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.22. 10:16:14

@zachary:

"Ha nem vagy fityiszes akkor ne is álmodj Orbániában semmiről."

Ez hülyeség. Ez egyszerűen nem politikai kérdés. Amikor nem fideszes kormány volt, pont UGYANEZ volt a helyzet. Vagy állami állásokra gondolsz? Nos, ott is ugyanez van: mindig az aktuális kormány embereinek van esélye, dehát ebben semmi rossz nincs. E tekintetben Mo. az amerikai modelt vette át, bár a brit modelt akarták kezdetben, de az Mo-n sosem működött.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 10:21:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nana azer alljunk meg egy szora
amirol Te beszelsz az a felso parszaz /amerikai meretekben/ pozicio, ami politkai jellegu allas
itt nem errol van szo

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.22. 10:34:54

@hagyma:

Pedig nem. Az USÁ-ban a kormányzati állás az mindig politikai, s mindenkit lecserélnek. Pl. amikor új elnök jön, az összes nagykövet beadja lemondását, s aztán az elnök eldönti ki maradhat és ki nem. Ilyen még Mo-n sincs. A szoci nagyköveteket nem váltotta le automatikusan a Fidesz, s ez fordítva sem történt meg. Egy rokonom pl. erősen szocialista kötődésű nagykövet volt, a kormányváltás előtt nevezték ki 2 évvel, s bizony ki tudta tölteni a normál 4 évet. Más kérdés, hogy amint letöltötte az idejét, nyugdíjazták a Külügyből - ha fideszes lett volna, akkor ez nem történt volna meg.

Ezzel szemben a brit rendszerben csak a legfelős pozíció politikai, minden más politikamentes és szinte sosem bocsátanak el embereket.

Mo-n a brit rendszert akarták bevezetni a rendszerváltáskor, de sosem működött, s amerikai rendszer lett. Egy minisztériumban jellemzően csak a legalsóbb rendű emberek maradnak meg kormányváltáskor.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 10:38:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jat en ezt tudom, ezert irtam parszazat maximum
es itteni merteket nezve
nem hiszem, hogy otthon csak a takaritonok maradnak meg, nem igy tapasztaltam
miniszter, allamtitkar es par osztalyvezto
es annyi
szerintem
itt is
de az osztalyvezeto mar nem biztos
de itt most arrol szolt a tortenet, hogysehova fel sem vesznek ha nem vagy fideszes
hat ebben erosen ketelkedem
foleg, hogy itt multirol beszelunk nem miniszteriumokrol

NIKI LAURA 2012.12.22. 10:52:27

Egy barátom huszon éves fia eldöntötte úgy 5-éves korában,hogy ő bizony pilota lesz.

Elvégzett minden tanfolyamot,de nem mehetett az akkor még létező Malevhez,mert oda főiskolát kértek.

Igy,elvégezte a legkönnyebb "művelődésszervezőiszakot",könyvtáros ,jó munkásember lehetett volna...de igy már a Malev elfogadta-lett diploma-igy 1-hónapot ott kezdett,amig egyik napról a másikra elszállt a fekete sereg...ez ma már történelem..

Az apja nem hiába b@szogatta,tanuljon nyelveket...angol-spanyol-portugal ment egész jól..

Nos,nem sirt,kesergett..most 20-(on)évesen másodtiszt egy Boeing 737-en,

A kölök itt látható,jobb egyben:

www.youtube.com/watch?v=xRowYUa_Y5g&list=LLrj61OV1GTpnImAS6jC6naQ

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.22. 11:00:19

@belsohang:
Kb. ezt akartam mondani.
6 éve egy volt osztálytársam (és nem mellékesen a barátom) szólt, hogy van náluk felvétel, ha úgy gondolom menjek, segít. Mentem. Más kérdés, hogy velem együtt felvettek még vagy 10-15 embert, viszont nekem volt aki segített eligazodni, az illető irányítása alá kerültem, és fele annyi idő alatt sajátítottam el a dolgokat mint a többiek, mert mi fél szavakból is..., illetve időnként a a bogrács, vagy a kocsmaasztal mellett is...
Azóta- tehát 6 éve- momentán a szakmámban húzom az igát, majdnem 10 év kihagyás után.
Végül is ez is afféle uram-bátyám metódus, valszeg akkor is én kaptam volna a helyet, ha csak egy ember kell.

Prinzessin Erbsen 2012.12.22. 11:01:59

En egyszer szerettem volna felhasználni a kapcsolatomat, a fiamról lett volna szó, de nem őt vették fel, pedig a felvételi vizsgán nagyon jó eredményt ért el.

Mást vettek fel.

Egy év múlva ezt a dolgozót sikkasztáson érték. Nem tudtam letörölni a széles vigyort a képemről ha szóba került: Te választottad, a te embered, gratulálok, kiváló emberismerő vagy, mondtam a főnökömnek. És tehettem, mert tudtam hogy ott fogom hagyni a céget.

Borogy 2012.12.22. 11:02:53

Udv. Par ismerosomnek sajat cege van es csak egy tippet szeretnek megosztani. Ok sosem hirdetnek, hogy keresnek munkaerot, hanem azokbol valogatnak akik hirdetik magukat vagy elkuldik az oneletrajzukat nekik csak ugy...

Nem akarnak sorokat az ajto elott es felesleges telefonhivasokat...

Indian_Joe 2012.12.22. 11:16:33

@nigara:
Arrol megy a picsogas, hogy a Joska Pistat elonyben reszesitik, mert ismer valakit.
Magyarorszag viszonylag kicsi orszag ~10 milio lakossal. Fokepp Budapest az univerzum kozeppontja. A kapcsolati halok hamar korbeernek.
Pl. en magam is sokszor lepodok meg rajta, hogy barhova is megyek, szinte mindenhol talakozok olyan emberekkel, akikkel vagy ismerjuk egymast, vagy van kozos ismeros, aki kollega volt. Pedig en meg senki se vagyok.
Ennek tukreben nem kell csodalkozni.
Ha meg valaki melot keres, akkor meg sajnos bele kell kalkulalni azt, hogy a legtobb helyrol valasz se fo erkezni. Sajnos ez ezzel jar. En kb. 10 utan mar szamolni sem szoktam. Aztan egyszer ugyis egymasba botlunk azzal a ceggel, ahol azt mondjak, hogy csak en kellek es senki mas. Turelem tornaterem.
A munkahelyi elet a maga osszes gyonyorusegevel meg egy ujabb cikk targya lehet /folyosoi pletyi, egymas kibeszelese, nyali stb./. Sajnos azt en is tapasztaltam, hogy kulfoldon messze nem olyan szinten megy, mint itthon.

Elijah_Baley 2012.12.22. 11:17:47

pár éve még pörgött pesten a multis körhinta, 3 éve nincs új meló,csökkennek a bérek, mindenki ül, kivár, retteg...

Norx 2012.12.22. 11:25:50

Az 5 hazai hivatalos munkahelyem 3-nál volt ismerõsom, aki tudott egy jó szót szólni érdekemben. Nem dontéshozók, ezért úgy vélem a vezetõk a cv-m és interjú teljesítményem alapján alkalmaztak, a referencia csak egy plusz.
A másik 2 helyre a kiválasztási teszteken és vizsgákon jutottam be.
Nem elit intézménybõl vannak diplomáim, ráadásul bolcsész szakról. Végzés után (2003) két helyen voltam befutó, így választhattam. 2010-ben bebuktam az álomkarrierem - a felmondási idõben elhelyezkedtem próbaidõvel, majd két másik befutó hely kozül választhattam a kedvezõbbet. Mikor ott eleget tanultam, fél évig pályázgattam, 4 cégnél interjúztam, 2 helyen befutó lettem, a kedvezõbbet elfogadtam. Utána még onnan is hívtak ahol korábban elutasítottak, hogy mégis...
Tehát véleményem szerint nem feltétlenül a rendszerben van a hiba. Biztosan vannak olyan cégek és pozíciók ahova születni kell, és láttam állami cégnél választások utáni "ejtõernyõzéseket" és pozíciógenerálást. Mégis úgy érzem, hogy sok panaszkodó csak várja a "kész picsa meleg málé" elõállását, tenni meg nem akar, vagy nem tud.
Persze az is kellett, hogy hajlandó legyek esetenként 150km-t is ingázni, és hogy fõsuli alatt 2 év külfoldi munkát felmutassak. Én ezzel tüntem ki eleinte az átlagból. És a siránkozók?

orient 2012.12.22. 11:28:17

Paran mar leirtak elottem. (en most valtottam nemreg itthon egyebkent: multi, ismerettseg nelkul...). Eddigi tucatnyi allasombol (2 kulfoldon volt a tobbi itthon egyszer sem dontott az ismerettseg). Vannak ismeroseim, de multi kornyezetben ez annyi elonyt jelentett, hogy azonnal megtudtam egy adando poziciot, esetleg extra infokat amik szamithatnak a kivalasztasnal, de ugyanugy vegig kellett menni minden interjun, es volt tobb jelolt is rajtam kivul. Volt hogz vegul nekem ajanlottak melot, de volt, hogy olyannak aki csak jobb volt es ismerettseg nelkul ment. Kulfoldi multiknal szerintem nincs bratyizas, nekem ez a tapasztalatom (14 eve a piacon).

Azonban valoban valoszinuleg az van amit irtak mar tobben is. En is jelentkeztem sok munkara, sok helyen be is hivtak, atmentem 2 koron mondjuk, es sosem hivtak vissza, nem is ertesitettek amit a magyar HR eleg nagyfoku parasztsaganak tartok egyebkent, mert legalabb egy automata emailt kuldhetnenek. Szoval kesobb megtudtam (belsos ismerosoktol), hogy akart valami ember plussz embert, aztan a vegen a velsovezetes szolt, hogy nincs ilyen hobortokra penz, es senkit sem vettek fel. Szoval szerintem ha be sem hivnak, vagy nem hivnak vissza, jelentheti azt siman, hogy egyszeruen szeretnenek embert, de igazabol senkit sem tudnak felvenni. Nekem 3 ilyen tapasztalatom volt egy even belul iden. Tehat nincs uram batyam multiknal, viszont szar piaci kornyezet es barom kormany az van aki teljesen kiverezteti a versenyszferat.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 11:51:12

@NIKI LAURA:

"Semmit sem ér a magyar diploma,főiskola...."

De. Csak akié ér valamit, azt a kora miatt már nem veszik fel.

Stahl 2012.12.22. 11:58:37

@zachary:
Elnézést kérek a fejlett világ szolgáltató szektora és a gazdaság kétharamada nevében, akik nem állítanak elő értéket. Akkor gondolom az interneted sem érték ami segítségével kommentelsz, Ba-Dum-Tss!

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 12:11:49

@zachary:

Igazad van. A nagy többség kereskedni akar kereskedelmi tudás nélkül, és tanácsadni úgy, hogy nem ért a témához, amiben osztja az észt.

Legszebb élményem volt, mikor középfokú végzettségű szakbarom osztott észt kvázi felsőfokú végzettséget adó suliban. Mondjuk be is dőlt a cég, nem kis százalékban köszönhetően az említett szakbaromnak.

KenSentMe 2012.12.22. 12:12:08

Egyreszt nekem is vannak pozitiv tapasztalataim, hogy a kepessegeket nezik (bar az eletkorral ugye folyamatosan nehezedik ez a jatek, 50 folott gondolom kb. a vizen kene tudni jarni, hogy lecsapjanak az emberre). Masreszt csak akkor vesznek fel a kepessegeid alapjan, ha eppen tudnak hasznalni. Lehet, hogy megvan a kulfoldi tanulmany, az n ev tapasztalat, penge is vagy es minden nyelven beszelsz, csak eppen ezekben a valsag terhelte idokben kenyszerbol meg az egyebkent jol megbecsult gardat is leepitik.

Arrol ne is beszeljunk, ha az ember tul nagyra no - bizonyos szint felett tenyleg csak kulfoldon lehet jatszani, ahogy a magyar focicsapatokban valo focizas sem a szakma csucsat kepviseli, ez a magyar multivilag nagy szazalekarol is elmondhato.

mommmmo 2012.12.22. 12:19:21

Szerintem van 2 kulonbozo dolog, amit nem szabad osszekeverni:
Vannak azok a kapcsolatrendszeren alapulo munkahelyek, ahol "a kozos alombol jottunk" elv ervenyesul, es ez sz@r.
Raadasul aki nem a megfelelo alombol jott, a labdaba sem rughat. Ez jellemzo a protekcionista helyekre, mint peldaul Kelet Europa, Kozel Kelet, es igy tovabb, persze kulonbozo mertekben is szinten.

Meg van egy olyan dolog, hogy dolgoztal xy helyen, es latjak, hogy jo munkaero vagy, es igy, amikor uj munkahelyet keresel, a regi munkatarsaidat\fonokeidet felkeresheted valamelyik szakmai kozossegi portalon, vagy akar szemelyesen is.. es nyilvanvaloan sokkal szivesebben fognak teged alkalmazni, mint valakit az utcarol.

. Vezetoi, menedzseri poziciokba, meg ott ahol a "softskills" fontos tulnyomoreszt igy kerulnek emberek pozicioba a nagy nyugaton is, ugy veszem eszre. Es ez igy teljesen normalis..

Szoval ezt a 2 dolgot nem igazan lehet osszemosni.

András Varga 2012.12.22. 12:21:09

Saját tapasztalat eddigi próbálkozásim során ,hogy nagyon is létező jelenség az uram -bátyám. 3 helyen is nyílván valóan megkaptam 2 nél még közöltél is ,hogy a főnök haverja fog jönni nem pedig te!

padlas 2012.12.22. 12:25:09

Magyarországon recesszió van, szóval nem olyan meglepő, hogy nehéz állást találni. Ez még akkor is így lenne, ha nem a kapcsolatok számítanának.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 12:27:20

Biztos te tokeletes vagy, es ha nem vesznek fel , az csakis azert lehet, mert a multik "rohasszemetek", es mindenki osszeeskuszik ellened, es kulonben is "rohattmagyarorszagottmindenxarfujfujcsakakulfold"

padlas 2012.12.22. 12:28:11

@nigara: azta, ezek a statisztikák elég kemények, csak 8 százalék kap hirdetés útján munkát, ez sok mindent megmagyaráz.

gozos 2012.12.22. 12:29:01

Én a másik oldalról had írjak. Budapesten egy kis 30 fős cégnél dolgozom. Kerestünk embert üzemeltetésre. Mérnöki diplomát és a szakterületen való szakmai tapasztalatot kértünk.

Hát, utcáról jöttek emberek diploma még akadt. Általános mérnök szalad bőven az utcán. Az "ért hozzá" kérdésen még csak-csak kidumálták a dolgot, a gyakorlati felvételin azonban elhullottak.

Erre egyik néhány hónapja megismert ismerősöm javasolt egy srácot, aki a jobb fizetés reményében hajlandó munkahelyet váltani - 200 kilométerre innen.
Behívtuk, elbeszélgetés majd próbafeladat. És láss csodát: megfelelt. Pár hónap múlva ide költözött családja is.

Utcáról kisebb az esély ténylegesen hozzáértő embert találni, mint baráti körben ajánlott emberek közül.

mommmmo 2012.12.22. 12:29:04

@NIKI LAURA: "Ha 10 év alatt megvan a diploma-ingyé,annak minden hasznával élve,ingyenes utazás,stb-elmegy Angliába mosogatni,mert itthon Dunát lehet rekeszteni KÖZGAZDÁSZBÓL-JOGÁSZBÓL...akik-valljuk be-semmihez sem értenek!!"

Valoban, ez az a demagog duma, ami miatt az orszag ott tart, ahol.
Hogy csak a szakmunkasok meg a termelok.

Tudod szakmunkasbol meg mernokbol mar igy is nyugati szinten allunk, a problema az, hogy nincs aki menedzselje a rendszereket, egesz Magyararorszag szarul, pazarloan es idiotan van megszervezve, felso kozep es alapszinten is.
Ezert aztan kuldhetunk mindenkit "termelonek" meg kivanhatjuk toluk a qurva nagy szaktudast, ugysem fogjak felvenni a versenyt a naluk sokkal hulyebb nyugati "termelovel", aki egy hatekonyan megszervezett rendszerben dolgozik.

Szoval epp a dolgok adminisztracios es szervezesi oldalaval van a problema, ami tobbek kozott epp a kozgazdaszokon es a jogaszokon mulna... mas kerdes, hogy hiaba kepezzuk oket, ha csak a hulye kommunista\posztkommunista hagyomany letezik az orszagban, es utanna az XY ev egyetem utan nem tudnak kitol tanulni a gyakorlatban.

Shopping 2012.12.22. 12:31:22

Te hány éves vagy? 5?

Mindenhol csak a kapcsolat számít.

Neve is van: kapcsolati tőke

Nincs ezzel semmi baj

Kivancsi 2012.12.22. 12:32:12

@hagyma:
kedves hagyma Mo-on már a takaritó nőt is lecserélik a kormányváltassal.....

ugynis a cimborák vagy a holdudvaranak egyik kulsos cége fogja a takaritás csinálni a kormanyzati vagy allami cégeknél lasd az orzes-vedes szolgaltatást a "keresztapa" ex-cege vette át
azonnali hatallyal a nyertes választas másnapján...

hagyma hagyma nagyon elliberializalodtal a nagy amerikaban!
:):)

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 12:40:08

@mommmmo: sztem meg nem.A szakmunkasok nagyon gyengek.A magyar szakmunkasok zome alulkepzett, nem beszel nyelveket.
Az en szakmamban a magyar oktatas szinvonala rendkivul elavult, a szakkepzes rossz.Meg mindig azt tanitjak, hogy a majonezbe porcukor kell, meg tejszin..hehe.

zbzbzb 2012.12.22. 12:41:03

Én azt tapasztaltam, hogy aki tudatosan tervezi a karrierjét az bekerül az adott szakmájában egy kapcsolatrendszerbe aminn belül fog előre jutni. Olyan huszonévesen kell ennek kialakulnia, 30 felett már nagyon nehéz új dologba kezdeni.
Persze ez csal nagy átlagban igaz.
Saját tapasztalatom az, hogy kellenek a kapcsolatok, és igen, az ember szívesebben választ valaki olyat, akit valamilyen szinten ismer vagy olyan ember ajánlja neki, akivel ő maga is jóban van.
Tetszik vagy sem, nem elszigetelt egyének vagyunk, janem közösségben élő emberek.
Persze van amikor belterjessé válik egy csoport, na az gáz és előbb-utóbb az ilyen csoportok kevésbé lesznek sikeresek.
Egy jó vezető felismeri ezeket a helyzeteket és "vérfrissít".
Posztolónak javaslom, hogy építsen szakmai kapcsolatrendszert, de ne cssak itthon mert Magyarország sajnos elég korlátolt hely.

zbzbzb 2012.12.22. 12:42:20

@zbzbzb: bocs az elgépelésekért.

mommmmo 2012.12.22. 12:47:14

@hogyne,persze,igazad van!: Miert szerinted a nyugati szakmunkasok hogy allnak nyelvekbol??

Amugy ott is meg itthon is csak abbol lesz jo szakember, aki a sulin tul is kepezi magat, ez mar csak igy van.
De en nem talalkoztam a rohadt nagy "szakertelemmel" amikor kint dolgoztam a UK-ban, igazabol siralmas volt, es amiben kenterbe vertek minket, az a menedzsment es a szervezesi tudas volt.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 12:55:17

@mommmmo: igen, van amiben igazad van, de pl angliaban a szakmunkasoknak nem kell idegennyelvet beszelniuk, ugye?
Az en csaladom egy resze Kceskemeten lakik, es ugye a kozelben nyilt autogyar.Keresnek(tek) is oda embereket, igenam, de nagyon keves ember beszel nemetul v.angolul.A kornyekbeli falvakban rogton el is kezdtek hupakolni az emberek, hogy igy-ugy a rohadt multi, nem kell neki a magyar munkaero.Sogorom beszelt minimalis angolt, es van is szakkepesitese, ot fel is vettek, betanitottak N.O-ban, es most uzemvezeto, nem is panaszkodik.
Mas.A Kossuth Radioban volt egy musor par honapja, szinten multiceg MO-n keres 150 merlegkepes konyvelot, aki beszel angolul.Csak nem talalnak..
A masik reszehez hozzaszolva, pl amikor mi a konyhan keresunk uj kollegat, teljesen termeszetes hogy elobb a sajat ismerettsegi korunkbe kerdezunk korbe, aztan adunk fel hirdetest ha nem talalunk semmit.Ilyenkor megnezzuk a cv-t, es tuti van valaki aki ismeri a helyet ahol dolgozott, stb, azt felhivjuk, es igy szerzunk embereket.ez sztem teljesen termeszetes.
A bban igazad van, hogy a jolkepzett sz.munkas nagyon keresett arucikk, kulfoldon nem azt jelenti, hogy az megy szamnunkasnak, aki buta mint a fold, sehova nem veszik fel, elmegy valami sz.r szakmunkasnak..
Mondjuk a fizetesuk is fenyevekkel jobb mint mo-n, soxor megegyezik a diplomas berekkel..

antiforradalmár 2012.12.22. 12:58:24

Semmi gond ezzel. csak annyit kell tenned, hogy belépsz a narancs pártba! :d

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.22. 12:59:32

Amennyire én látom, Magyarországon az állások többségét meg sem hirdetik vagy csak azután kerül ki egy kötelező kamu hirdetés, miután megtalálták az ismerőst a pozícióra. Ez külföldön sem ismeretlen jelenség, de Nyugat-Európában jóval ritkább. A kelet-európai országokban hasonló a helyzet tapasztalataim szerint.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 13:01:00

Mellesleg en soxor talaltam ugy allast, hogy nem volt hirdetes, egyszeruen elkuldtem a zoneletrajzomat..

mommmmo 2012.12.22. 13:06:40

@hogyne,persze,igazad van!:
Mondjuk UK tapasztalat alapjan azt allithatom, hogy a szakmunkas munkakoroket tulnyomoreszt bevandorlokkal toltik be.

Tehat a helyi szakmunkasokrol tul sokat nem tudhatunk.
Egy elmenyem volt nemreg egy angol karbantartoval, aki a hotelben csopogo zuhanyt harmadik nekifutasra sem tudta megjavitani, annak ellenere, hogy echte angol volt:) hat ehhez kepest a sajat budapesti lakasfelujitasomon nagyot alakitottak a magyar szerelok.

A nyelvet tudo konyvelokkel meg szakmunkasokkal kapcsolatban: tenyleg, mi a francert kell nekik nyelvet tudniuk egy magyar telephelyen? talan ok fognak kommunikalni az anyavallalattal? azert a rohelyes berert amit itt fizetnek nekik, amikor nyelvtudassal kint is dolgozhatnak kulfoldon?
Ez megint egy szervezesi balf@szsag szerintem. Egy jo menedzser ahelyett, hogy azert sirankozik hogy miert nem kap nyelveket beszelo helyi munkaerot a rohelyes berert, inkabb ugy szervezne meg a munkafolyamatot, hogy ne kelljen nyelveket beszelniuk, es utanna orulne, hogy igy olcson hozzajut a munkasokhoz.

Link Elek 2012.12.22. 13:06:59

Mo-n akkor hirdetnek meg allast, ha
1. minimalberes rabszolgakat keresnek
2. a nagyfonok elott le kell papirozni a haverok felvetelet jol fizeto allasba

makika65 (törölt) 2012.12.22. 13:10:02

@tamannas: üdv !

ezzel a megnyilatkozással TELJES mértékben egyet tudok érteni.
én néhány évvel fiatalabb vagyok és plusz "megváltozott munkaképességü"---->kézzel -lábbal rugdalnak ki, csak ne kelljen ezzel foglalkoztatniuk!

christophe 2012.12.22. 13:24:19

Kozel 40èvesen taultam ki egy uj szakmàt,mozdonyvezeto.Nem volt ismerosom a cègnèl,meghirdettèk interneten jelentkeztem,nègyszeres szurovizsgàlat,kb 1èvig huzodott,utàna 1èv tanfolyam(netto 2000euro fizetèssel) ès azota is vonatvezeto vagyok,ja ès ez NEM magyarorszàgi tortènet,szerintetek M.o^n mennyi esèlyem lett volna???

mommmmo 2012.12.22. 13:26:11

@mommmmo: De amugy ez annyira tipikus Magyarorszagon...
a hulye vezeto sirankozik, hogy a beosztottjai nem teljesitenek eleg jol, es ezert mennek a dolgok sz@rul..
Ez megy orszagos szinten is (a problema forrasa az, hogy az atlagember nem eleg jolkepzett) meg munkahelyi szinten is.

Világpolgár_ 2012.12.22. 13:38:11

Amíg szakmailag és (mivel mindannyian esendő emberek vagyunk) emberileg megfelel valaki addig lényegtelen, hogy ki-kinek a kicsodája. Ilyen esetben csak az akad fent ilyesmi, aki irigykedik.
Másrészt mi van a pályakezdőkkel és szakmaváltókkal (értsd: részben, szűken értelmezett releváns tapasztalata nincs vagy teljes egészében szakmaváltó)?
17 évesen volt jogsim, mégsem tudtam vezetni. Miért is?

ne most 2012.12.22. 13:53:16

Az állások többségéhez nem kellenek speciális képességek az csak azért szerepel a hirdetésben, hogy hivatkozni lehessen rá miért nem téged vettek fel.

amilka (törölt) 2012.12.22. 13:59:19

Ezt a jelenséget felénk még az régies 'protekció' szóval illetik.
Van egy volt egyetemi évfolyamtársam, aki mélységesen elítéli a protekciót, ezért a saját protekcióját 'networking' néven emlegeti. Attól, hogy más néven nevezi, főleg, hogy angolul, szerinte már elfogadható. De ugyanarról van szó nála is, benyal, lefizet, megveszteget, rokonok benyomják ide-oda, visszaoszt, levajaz.

Mellesleg a fejlett, tiszta skandináv országokban is találkoztam ám protekcióval... mindenhol van ilyen.

Sőt, Magyarországon működő hatalmas amerikai multinál is elég nagy az urambátyám vircsaft. Mivel ott is magyarok a vezetők, a HR-esek, ezért ugyanolyan a mentalitás, mint egy magyar állami cégnél. Tapasztalat. Megy az is, hogy odatelefonál XY, hogy kit vegyenek fel.

A protekció miatt csak az panaszkodik, akinek nincs.

spangola 2012.12.22. 13:59:48

Mivel sokat költöztem életemben, van tapasztalatom az álláskeresésben, nem is kevés.

Jelenleg 3 állásom van egyszerre, leírom, hogy kaptam őket, hozzáteszem, hogy 4 főnököm van, mindegyiket szeretem, túlóra nem órára, hanem percre fizetve mindenhol, szóvál mázlista vagyok ebből a szempontból:

1. ügyvédi iroda: csak a külsőm számított, kevésbé a jogi gyakorlat, vagy 120-an pályáztunk egy 4 órás állásra (imádja a nőket, de ártalmatlan)
2. ügyvédi iroda (alkalmi munka): jókor jelentkeztem, nem hirdettek amúgy, de segítség kellett nekik, cégügy jogi gyakorlat számított, ami megvolt, szimpátia első látásra
3. közjegyző iroda : kizárólag protekcióval kerültem be, csak az számított, hogy közjegyző irodai jogi gyakorlatom legyen, ebből a szűk belső körből jöjjek, ne legyek idegen (csak én pályáztam)

Jimbo75 2012.12.22. 14:01:33

@zachary: Értéket előállítani? ROTFL. Az utolsó 5 ház körüli munkánkból( redőnyfelszerelés, szigetelés stb.) a kiváló mesteremberek hármat basztak el. Leszarom, mindegyiket visszahívtam mondván, addig el nem megy, míg rendesen meg nem csinálja...

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 14:04:35

@hogyne,persze,igazad van!:

"A magyar szakmunkasok zome alulkepzett, nem beszel nyelveket."

Nem is kell. Arra egy vagy több szinttel feljebb van szükség, nem az összeszerelő műhelyben.
Akkor talán nem fordul elő az, hogy az orvost veszik elő, mert másként értelmez egy betűt a kijelzőn.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.12.22. 14:10:42

Azt hagyjátok ki az egészből, ami a legjobban számít: a HR-szakma alacsony minőségét. Fiatal kislányok 0 gyakorlattal egyedül ülnek olyan interjúkon, ahol messze alulkvalifikáltabbak az interjúztatottnál - minden téren. Ha végigseggelsz egy hr szakot, akkor már játszhatsz mások életével, az itthon szokásos beleszarós, lekezelő modorban.

Ha egyszerűbb ismerősökön keresztül keresni, az azért van, mert a fejvadászod képtelen megszűrni a jelentkezőket. Vagy fogalma sincs, hogy kell egyértelmű hirdetést feladni, amiben a "nagy múltú" vagy "versenyképes" vagy "dinamikus" sablonokon kívül az elvárásokat és a juttatásokat érintő részek is vannak.

Külföld: egy újságban közzétett álláshirdetésben közlik a fizetendő bért. Nincs bérigény, mert a specialistákon és a vezetőkön kívül úgysem enged a megbízó alkudni.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 14:11:40

@Don Quixote de la Ferko: rendben akkor nem kell, de akkor nem kell csodalkozni ha az ember nem talal munkat.egyszerubb bedugni a homokba a fejunket, a vilag meg elszalad mellettunk.
Nyelvtudas nelkul hogyan tudsz kulfoldon dolgozni, vagy kulfoldo cegnel mo-n??

mazolika 2012.12.22. 14:17:22

Első munkahely: A5-ös lapocskán álláshirdetés. Telefon, jelentkez, bemegy, diploma után szepetemberben pedagógusként kezd.

Második munkahely: Kooperatív nap, végigmentem a standokon, begyűjtöttem minden névjegyet szórólapot, bejelentkeztem 3 tesztre. Az elsőnél meg volt a munkahelyem :)

Igaz, az anyagi igényeimet a szükségleteimhez igazítom és nem a vágyaimhoz.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 14:17:49

@hogyne,persze,igazad van!:

"Nyelvtudas nelkul hogyan tudsz kulfoldon dolgozni, "

Ne keverd. Magyarországról van szó, felesleges külföldet belekeverni, ezzel csak azt bizonyítod, hogy magyarul sem tudsz Magyarországon. ("Magyarországon csak a kapcsolatok számítanak?" a cím ha emlékeim nem csalnak, a lőtéri kutyát sem érdekli külföldön ki hogyan beszél.)

"vagy kulfoldo cegnel mo-n??"
Ahogyan azt már írták, a vezetőktől elvárható megfelelő munkaszervezéssel. Ez nem a szaki feladata. Az ő dolga a csavarozás, az meg nyelvfüggetlen.

micsoda? 2012.12.22. 14:25:02

@NIKI LAURA: Klassz! Ráadásként jó a videó, és a zene.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 14:28:31

@Don Quixote de la Ferko: ok.Ha nem beszelsz idegen nyelvet, akkor viszont mindig csak szaki maradsz.Kizarod annak a lehetoseget, hogy elorebb lepj.En a szakmamat 2002ben kezdtem egy budapesti 5csillagos szallodaban, a fonokom francia volt.aki nem beszelt nelvet, az 70.000-ert dolgozott, aki beszelt, es tudott vele kommunikalni, azt leptettek elo.
Persze egyszerubb ugy gondolkodni, hogy aki idejon mo-ra, o tanuljon meg magyarul, nehogymar en beszeljek angolul a sajat hazamban!Csak akkor nem kell csodalkozni hogy aljamunkat vegzel..Lehet magyarkodni, de nem a munkaltatoval baszol ki, mert majd jon mas, aki hajlando 3szot elmakogni angolul,es elorebb leptetik, te meg maradsz szopoagon, de legalabb elmondhatod hogy te aztan nem adsz alabb a buszkesegbol, elvegre te vagy otthon!

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 14:29:54

Aztan aki beszel nyelvet, es tud otthon kommunikalni, a ceg elkuldheti kulfoldi tanulmanyutra, ami eselytelen ha nem beszelsz nyelvet, ugyhogy ha valamiszen szinten tudsz kommunikalni pl angolul, akkor az eselyeid megsoxorozodnak, ajtok nyilnak ki elotted.

Eino81 2012.12.22. 14:30:10

Az én történetem: finn nyelvű állásra jelentkeztem Pesten egy nagy nemzetközi céghez, 4-szer hívtak be, ez két külön meghirdetéshez tartozott, nem egy folyamat volt, mindig hitegettek, meg hogy majd szólnak. Sosem szóltak. Majd egy év múlva ugyanarra a pozícióra jelentkeztem Prágában is (egy másik nagy nemzetközi céghez), ahol ELSŐRE felvettek. Nem kérdezték, hogy van-e nyelvvizsgám, ilyen és olyan papírom, csak azt, hogy beszélem-e a nyelvet. Odahaza sok mindennel szőröznek, csűrik-csavarják a szavakat, hogy végül ne vegyenek fel.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 14:35:35

@hogyne,persze,igazad van!:

Vannak részigazságaid, de megint kevered a szezont a fazonnal. Egy szakinak nem az a dolga, hogy nyelveket tanuljon. Neki az a dolga, hogy legyártson egy tengelyt, etc....
Abból adódik a félreértésed, hogy esetleg magadból kiindulva a karrier a legfontosabb az életben. Nem. Dolgozik a szaki, fizessék meg érte normálisan, oszt hétvégén menjen horgászni, túrázzon a gyerekkel, élje tartalmasan az életét, amihez egyáltalán nincs szükség a nyelvre. Aki erre többre vágyik, az tegye meg, de ne ez legyen az előírás mindenkinek, ne néhány karrierista szerencsétlen nagyravágyóhoz kelljen igazítani a többség életét.

.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 14:39:08

@hogyne,persze,igazad van!:

Alapvetően abból fakad a félreértésed, hogy egy országnak nem a külföldre kéne alapozni, és nem arra építeni, hogy egy jól prosperáló cég csak külföldi lehet. Rühellem a csúti mocskot, de abban igaza van, hogy ki a külföldiekkel, mert csak a lét viszik el.
Ez viszont a politika hibája, mert az elmúlt 20 év a külföldit hozta helyzetbe a magyarral szemben, és erre ez a csúti görcs csak ráerősített a nagy magyarkodása ellenére.

SziszkAnya (törölt) 2012.12.22. 14:39:15

csak így név nélkül: 2 hónapja még fent volt az egyik fejvadász cég honlapján a multi cég álláshirdetése egy vezetői posztra, miközben belül már meg is történt a kinevezése az új főnöknek. No comment. Még hogy a multiknál nincs nepotizmus. Szerintem ott van csak igazán, hiszen ott jóval zsírosabb falat esik le, mint a közig szférában....

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 14:42:24

@Don Quixote de la Ferko: szerintem az hibas felfogas, hogy kizavarjuk az osszes multit.Persze az is hibas, hogy barmit megtehetnek.Meg kell talalni az osszhangot, olyan multikat kell megtartani, amelyik hasznot hoz nekunk is.Szerintem azert ha a multik kivonulnanak az orszagbol, ekkor siras lenne..

NIKI LAURA 2012.12.22. 14:46:42

@hogyne,persze,igazad van!:
Párom autószerelő technikummal,gépészmérnöki diplomával ment a Kméti Mercédeszhez.
Az "elbeszélgetésen"jobban beszélt németűl,mint a cicababa cég referens.
Aszongya a szallag vezető:

"Nézze,120-E tudunk adni,DE NINCS SZÜKSÉGEM A TUDÁSÁRA,NEKEM BETANITOTT SZALAGMUNKÁS KELL"...lehet pék,asztalos,festő...ha elfogadja,betanul,és kezdhet.Motor-váltó összeszerelés,kap egy kesztyűt,a kucs be van állitva nyomatékra,meghuzza!
Ha kivár a szallag mellett 2-évet,dolgozhat abban a csoportban,ahol a "meg nem felelt"autókat szerelik egyedileg,motor ki-be,klima javitás,stb,stb"

Mikor tudna kezdeni?Ja..majd elfelejtettem,a 3 műszakot válalni kellene...!Kaccccccc

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 14:48:19

@hogyne,persze,igazad van!:

Ez igaz. Amíg a politika intézi, erre ne számíts.

christophe 2012.12.22. 14:49:55

@Don Quixote de la Ferko: Okè,konkrètan mire gondolsz,mit tudna M.o sajàt forràsbol eloàllitani,termelni,kinek adnà el?Mert azt Te is tudod,ha sok kulfoldi cèget kikergetik az orszàgbol,M;o-n semmi nem marad,max.Mariska nèni konyhakertje,ès nèhàny tyuk....

Enystone 2012.12.22. 14:52:53

Sajnos egyet kell értenem a cikk írójával. Jómagam (akkor még) 28 éves (akkor még csak) párkapcsolatban élő nőként (két pénzügyi diplomával és 1 szakmai középfokú nyelvvizsgával) kb. 4 évig próbáltam elhelyezkedni másik állásba. Nem tudom hány önéletrajzot, szakmai motivációs levelet, végzettséget igazoló papír másolatát és mit tudom én még mit küldtem meg a kedves állást hirdetőknek a következő végeredménnyel: 50%-ban be sem hívtak, vissza sem írtak, akik pedig behívtak, közölték, hogy az éveimet kalkulálva én hamarosan családot fogok alapítani, így a cégnek nem éri meg engem alkalmazni, bármennyire is jó a szakmai múltam. Na, és ezt nem egy-két helyről kaptam meg. Az elenyésző kisebbség pedig csak azér hívott be, hogy személyesen meggyőződjön, ki az, aki nemzetközi céges háttérrel ennyire kevés pénzért akar náluk elhelyezkedni (igen, pár év után már mindenben alább adtam). Mai napig nem értem, hogy ilyenekre miért van szükség, miért kell valakit megalázó helyzetbe hozni interjúkon. Minden esetben megkaptam a (törvényileg tilos) kérdéseket, hogy hány éves is Ön? Van családja? Mikorra tervezi? Ez hogy férne bele az Ön karrier elképzelésébe? Szánalmasak, komolyan mondom.
Mindezek után mivel nem sikerült hivatalosan továbbjutnom a ranglétrán, sem az akkori munkahelyemen (az is megérne még egy kommentet), egy volt kollégám az új munkahelyén megemlített, mint potenciális középvezetőnek alkalmas személyt. A cég tulajdonosa még aznap felhívott és kb. fél órás szakmai interjú után ajánlatott tett, azóta is ott dolgozom, pedig közben férjhez mentem és gyereket is szültem, és érdekes módon ugyan nagyon hiányzom neki és mielőbb vár vissza, de még egyszer sem dörgölte az orrom alá, hogy nem értem meg neki anyagilag. Pedig férfi az illető :) No comment ez az ország.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 14:57:56

@Enystone: nyilvan vannak azert normalis emberek is, nem csak patkanyok!Egyebkent az nem derult ki a kommentedbol, hogy magyarorszagon helyezkedtel el?

Fruka1 2012.12.22. 15:03:08

@NIKI LAURA: "Mindenki üzletel,tanul...de olyan,aki efektive értéke-terméket-produktumot állit elő,AZ NINCS!!!"
Igen ez igaz, de tudod miért? Mert ma Mo-on csak és kizárólag a diploma-mérnök-manager bűvkörben dolgozót hajlandó a multi is megfizetni, az alatt nagyon keveseket.ezért tiporja minden fiatal aki teheti egymás sarkát az egyetemekre, fősuliba. Majd ha az lesz mint a világban sok helyen, hogy egy asztalos vagy fodrász annyit fog keresni alkalmazottként , hogy eltart egy családot, és olyan rettenetes és sokak által elítélt "luxusra" is futja, mint egy ÚJ Suzuki, vagy évi egy , azaz 1 db nyaralás . Nos akkor fog a csoda bekövetkezni. Fösulikat fognak bezárni érdeklődés hiánya miatt.Na ez tudom nem holnap lesz. De amíg a társadalom tehetős és talán egyes értelmiségi rétege, valamint a multik sem fogadják el azt az egyszerü dolgot, hogy egy szakmát is meg KELL fizetni, nem csak az ISTENként ajnározott diplomát, addig ez a katyvasz lesz ami most is van.Sorry, de sztem ez van....

Enystone 2012.12.22. 15:10:16

@hogyne,persze,igazad van!: Igen, Magyarországon, leszűkítve Budapesten. A női diszkriminációt minden alkalommal megtapasztalhattam :(
Merem remélni, hogy ennél nem lesz lejjebb itthon, mert akkor én is felállok és elmegyek. Nincs már erőm tovább harcolni a hülyékkel :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.22. 15:17:41

30ból nulla az még semmi, 50ből se sokkal jobb az arány. sajnos.

TheSeszti 2012.12.22. 15:22:47

Teljes mértékben egyetértek a posztolóval.
Csoportos létszámleépítés miatt 2012. januárja óta kerestem állást a lakóhelyem 70 km-es körzetében. Közel száz önéletrajzot küldtem el. Minden pályázatot az adott munkakörre szabtam, értsd: ahol kellett, letagadtam a diplomám és a nyelvvizsgám nehogy "túlképzett" indokolás miatt ne hívjanak be interjúra + pesti pályázatnál lakcímnek behazudtam pesti címet.
A statisztika: közel 100 pályázat közül kettőre hívtak be interjúra, abból is az egyiknél utólag kiderült, hogy 4 órás, amiből csak 2 órára jelentenének be (azzal indokolva, hogy sok a járulék).
Jelenleg közmunkás vagyok, hozzáteszem ezt az állást is PROTEKCIÓVAL sikerült szerezni. Itt tart ez az ország...
Nyomom a németet, még fél évet adok magamnak és valószínű dobbantok, ha itthon nem találok normális állást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 15:29:10

@Kivancsi: az szar ugy , mert amerika kifejezetten konzervativ orszag

Fruka1 2012.12.22. 15:30:07

@ne most: "Az állások többségéhez nem kellenek speciális képességek az csak azért szerepel a hirdetésben, hogy hivatkozni lehessen rá miért nem téged vettek fel."
Van benne valami. Sok helyre kérik az angolt is, volt cégemhez is egy állásra, de nem kell mert van tolmács , és azt használják, levelezni meg nem kell angolul.. A hirdetésben viszont kitétel....

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 15:43:36

Egyebkent nem magyon ertem a hisztit, ami most otthon megy, miszerint a Magyar Allam nem kepzi ki a kulfoldieknek az orvosokat, mernokoket, de a szakmunaksokkal nincs gond?
Azt is kozpenzbol finanszirozzak, aztan az asztalos, komuves, villanyszerelo, szakacs ugyanugy kulfoldre megy..

Almandin 2012.12.22. 15:44:17

@Fruka1: Azért van az, hogy mindenki üzletel M.o.-n, mert az elmúlt 20 évben szisztematikusan tönkretették az ország iparát, munkanélkülivé téve rengeteg embert.

Almandin 2012.12.22. 15:45:31

@TheSeszti: Ez tényleg botrányos, hogy már közmunkához is protekció kell... pedig igaz, mástól is hallottam.

BlackBear 2012.12.22. 15:48:31

Magyar multicég versenyszférában, ipari területen van jelen. Osztályunkra pár évvel ezelőtt néhány új munkatárs lett felvéve. Tanítóképző főiskolai, zeneakadémiai, és egyéb hasonló végzettséggel, amik egyáltalán nem köthetőek a cég profiljához. De mindegyik valamelyik már ott dolgozó munkavállaló férje, felesége, unokatestvére volt. Friss diplomával, még a számítógépet sem tudták bekapcsolni. A napi munkám mellé feladatul megkaptam, hogy legalább a számítógépek alapvető kezelését megtanítsam nekik...
Az állások természetesen nem voltak hivatalosan meghirdetve.

spangola 2012.12.22. 15:56:20

@TheSeszti:
"A statisztika: közel 100 pályázat közül kettőre hívtak be interjúra, abból is az egyiknél utólag kiderült, hogy 4 órás, amiből csak 2 órára jelentenének be (azzal indokolva, hogy sok a járulék).
Jelenleg közmunkás vagyok, hozzáteszem ezt az állást is PROTEKCIÓVAL sikerült szerezni. Itt tart ez az ország...
Nyomom a németet, még fél évet adok magamnak és valószínű dobbantok, ha itthon nem találok normális állást. normális állást."

Kérlek, ne haragudj, nem rosszindulatból írom, de hangosan röhögtem kínomban és szomorúságomban, annyira jól és tömören leírtad a mai magyar helyzetet. Sok sikert külföldön, dobbants, minél előbb, és legyen minden úgy, ahogy szeretnéd.

spangola 2012.12.22. 16:02:45

egyik tapasztalatom a sok közül:
tanári állás, természetesen csak év elejétől évzáróig szóló határozott idejű szerződéssel.
Év végén bejelentik, hogy a fél tanári kart, akik így dolgoztak, csak a következő év szeptembéről tudják alkalmazni, azaz a nyári szabadságunkra nincs fizetés.
Indok: újra kell festeni az iskola kerítését.

Felmondtam, úgy, hogy nem volt még új állásom. Protekcióval tanév elejére szereztem egy másik suliban,
ahol már csak havi munkaszerződéseim voltak, minden hónapban újrahosszabbítva, mindaddig, amíg tavasszal a lázas betegen való munkától olyan középfülgyulladást kaptam, hogy gyakorlatilag megsüketültem két hétre.

Még betegszabi alatt behívtak, amikor már jobban hallottam, és közölték, következő hónaptól nincs állásom. Az osztályt összevonják egy másikkal.

Itt abbahagytam a tanári pályámat.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 16:04:32

@spangola: kulfoldon sem jobb.Tudnad milyen undoritoak a svajciak!Cigany nepseg!koszosak, budosek, nem segitokeszek..najo, ez persze nem igaz!!haha

Fruka1 2012.12.22. 16:07:20

Nagyon aktuális most ez a poszt, külön köszönet érte.
Sok tanulságos hozzászólás született, én is leírnám tapasztalataim, véleményem.
Nos sokan azt hiszik , hogy mivel esetleg nincs akkora rálátásuk a témára, hogy a Mo-i multiknál nincs urambátyám rendszer. Hát van, és sztem eléggé elterjedt. Irodai, vagy csak egyszerüen normálisan fizető pozíciókra a bejutás lehetetlen anélkül hogy bevisz valaki. Ahol dolgoztam sok évig, ott néha évek (!) multán véletlenül derültek ki az illetőkről, korábban a HR vezetővel élt együtt, aztán a másik a General managerrrel dolgozott más melóhelyen, HR munkatárs falubelije, és még lehetne sorolni. Persze az illető vezetők részéről érthető hogy őket vették fel, lehet én is ezt csinálnám ha a helyükben lennék. Mert hogy kiben bízzon meg jobban mint egy régi társban.....Viszont saját szempontból meg az van, gyártja az ember fia a jelentkezéseket, drukkol, vár, remél, és dolgozni akar. Közben meg az elküldött 10 állásból 9 már le van vajazva a küldés pillanatában, hogy ki is lesz a befutó. Persze ezt sokan nem is sejtik, mert nagy a hókusz-pókusz. Több körös interjú egy egyszerü állásra is, még a volt cégről is kikérdez, add meg előre a fizetési igényed úgy , hogy azt sem tudod merre hány méter, ááááá. No hát ennyit a multikról.
Magyar tulajdonú kis cég sem külömb. Két (!) körös interjú, a második nyílt napnak álcázva. Leendő kolléga, (felettes?) kikérdez ártatlanul, mintha ő a tulajt nem is szeretné, és szabadkozik előre hogy az ő véleménye ugye nem is fog semmit számítani a felvétel szempontjából. Fikázza a béreket, a tulajt, aztán biztat de nagyon, sugallja hogy befutó lehetsz. Persze felvétel nuku, természetesen azért mert félti a helyét, nem akar konkurrenciát, meg hát nem is vagy szimpi esetleg. Ezért valszeg lefikázza előre a jelöltet, már a tulajnál.....Jöhet a haver? No ennyit a magyar cégről!
És még egy furcsaság, amit viszont nem tudok mire vélni. Szinte minden felvételin ájuldozás, milyen komoly cégnél dolgoztál, milyen beosztásban, hol is volt a training, hűdejó, más telephelyen is jó lesz az állás kérdezése, biztatás ezerrel.Majdkiértesítünkjó elköszönés. Aztán jön az elutasítás, hiszen valszeg már akkor tudta, nem én leszek (lehetek) a befutó, mikor interjúztatott a hölgyike.Miért kell ezt csinálni, mire jó ez a hurrátevagyajani hangulat, nem tudom.Meg tudná már akkor is szinte mondani, mikor interjúra kerül sor, ez meg ez nem ok, és köszi.Ez talán még mindig jobb lenne, őszintébb talán...vagy ilyet ne keressek?

Fruka1 2012.12.22. 16:10:20

@Almandin: "Azért van az, hogy mindenki üzletel M.o.-n, mert az elmúlt 20 évben szisztematikusan tönkretették az ország iparát, munkanélkülivé téve rengeteg embert."
Persze, de ez egy más kérdés, mint az eredeti téma.....

spangola 2012.12.22. 16:13:28

@spangola: következő interjús tapasztalat, ügyvéd irodában főleg:

felvázolják virágnyelven, mosolyogva, hogy kb. 2-3 munkakört kell végezni 1 személyben, napi 8 órába persze nem fér bele, sőt, hétvégén is be kell járni, hogy a határidők meglegyenek.

Idegesen, majdnem rácsaptam az asztalra, minden erőmmel visszafogva magam, rohadt ideges hangsúllyal megkérdeztem:
Ugye nem gondolják, hogy INGYEN fogok túlórázni?????

Kés megáll a levegőben, és közlik velem, hogy itt olyan JUTTATÁS MINT TÚLÓRA nincs, mert hát az nem az ő hibájuk, ha a munkavállaló nem tudja időre megcsinálni a munkáját, LASSÚ.
Mondtam, hogy köszönöm, nekem nincs is több kérdésem, távoztam.

Másik ügyvédi iroda: munkaidő: 8-tól este 18-ig, ami 10 óra, plusz a napi plusz 2-3 óra állandó túlóra.

A bérigényem hirtelen meg is emeltem, persze sok volt nekik, és megkérdezték gyorsan, hogy elég, ha csak 4-6 órára minimálra jelentenének be?

Húúúú....

kvadrillio 2012.12.22. 16:20:56

@NIKI LAURA: VALLJUK BE, HOGY A KÖZGAZDÁSZOK ÉS JOGÁSZOK, AKIK MOST TÖLTENEK BE MAGYARORSZÁGON ÁLLÁSOKAT SE ÉRNEK SEMMIT SE ! EZÉRT TARTUNK OTT, AHOL TARTUNK ! MÉG AMCSI TANÁCSADÓK ELLENÉRE IS !!!!!
AZTÁN...A JELENLEGI SZAR ! OKTATÁSI RENDSZERT IS A JELENLEG REGNÁLÓ SZAR ! VEZETŐINK HOZTÁK LÉTRE !

AZTÁN...AZÉRT KÜLFÖLDÖN SOK ORVOS TALÁL JÓ ÁLLÁST.

...A TEHÁT.... a jelenleg állást betöltőket kéne kivágni, hogy a 2 millió munkanélküli megmutathassa mit tud ! :)

Fruka1 2012.12.22. 16:23:35

@spangola: "Kés megáll a levegőben, és közlik velem, hogy itt olyan JUTTATÁS MINT TÚLÓRA nincs, mert hát az nem az ő hibájuk, ha a munkavállaló nem tudja időre megcsinálni a munkáját, LASSÚ. A bérigényem hirtelen meg is emeltem, persze sok volt nekik, és megkérdezték gyorsan, hogy elég, ha csak 4-6 órára minimálra jelentenének be?"

Kedvenc témám a túlóra. Már a multinál sem fizették évek óta. Miért? Mert az idővel rosszul (!!) gazdálkodik (mindenki,csak a csókos termelési managernél nem, az fizetett a vezetőinek, 20-30 millás bónusz tétnél nincs mese) és ezért kell benn maradni. Azaz nem kellett, csak ha nincs kész időre......Mindegy volt hogy mennyi munka van, az 8 órás kifizetés kellett legyen.Ha 12 órányi munka van az is.

spangola 2012.12.22. 16:25:25

@spangola: Másik: jogi iroda szintén:
elődöm betegsége miatt cégtől eltávolítva, krónikus gyomor-bélrendszeri betegsége volt szegénynek, szerintem Chron-Collitis. Sokat betegeskedett.
Kikérdeznek, hogy egészséges vagyok-e. Mondom igen, persze, ami igaz is, mert ha tartom az életem végéig tartó gluténmentes diétát, akkor egészséges vagyok. Eszemben sincs eláruni, hogy glutén-, szója-, laktózérzékeny vagyok. Biztos-e ez? Nincs-e semmi problémám? Mondom nincs. (Hisz, ha normálisan tartom a diétát, nem fogok hasmenéssel rohangálni a WC-re, nem gyullad be a bélrendszerem, és a többi, tehát egészséges vagyok.)

Na, második vagy harmadik nap megkínálnak tejföllel ebéd közben a csaj munkatársak.
A tejfölben sok esetben rejtetten liszt van, hamisítják a tejfölt ugyanis, plusz ugye laktóz is van benne.

Mondom nekik, hogy nem kérek, laktózérzékeny vagyok. Gluténról hallgattam.

2 óra múlva kirúgtak, arra hivatkozva, hogy nem hiszik, hogy jól menne az együttműködés. Amúgy a főnök cukorbeteg volt. Erről ennyit.
De nem bántam, mert nem tetszett a hely, csak felháborít

topi15 2012.12.22. 16:28:24

Feltettek egy kérdést.Válaszom egy határozott IGEN

spangola 2012.12.22. 16:29:25

másik:
Munkáltató (2 férfi):
- Miért mondott fel az előző munkahelyén?
- Mert szexuálisan zaklattak. (Röhögnek)
- Itt Budapesten ez elfordul. Itt nincs szexuális zaklatás... még.

Pff....

kvadrillio 2012.12.22. 16:29:35

@tamannas: xcsak 56 vagy ??? :) az nem kor ! Nézd meg Harrach Péter, ő 66 éves és képviselő kánonjogi végzeccséggel ! sőt már a fiát is benyomta nekünk a Parlamentünkbe ! ő is...SZINTE MINDENHEZ ÉRT ! :o)

kOMOLYAN ! ELLENŐRIZNI KÉNE EGY BIZOTTSÁGNAK A FEJVADÁSZ ÉS MUNKAKÖZVETÍTŐ CÉGEKET MERT ISZONYÚAN NAGY A KORRUPCIÓ NÁLUK, A CSAK HAVEROKNAK, ISMERŐSÖKNEK TOVÁBBÍTOTT M.HELYEK, SOXOR JATTÉR.....

Fruka1 2012.12.22. 16:31:00

@spangola: "Mondom nekik, hogy nem kérek, laktózérzékeny vagyok. Gluténról hallgattam.

2 óra múlva kirúgtak, arra hivatkozva, hogy nem hiszik, hogy jól menne az együttműködés. "

Hát sajnálom. Én is később jöttem rá, ugyan más aspektusból, nem szabad őszintének lenni.Senkivel a munkahelyen.Kihasználják ahogy lehet, főleg egy ÚJ melóhelyen van így....

spangola 2012.12.22. 16:31:34

Tanári pályán ragadt kollegáim szerint már a karbantartónak is Fidesz-es protkó kell a bejutáshoz. Ha nem vagy Fideszes, és nincs, aki benyomjon, a közigállás.hu-t ne is nézegesd. De ez már rég így van.

Almandin 2012.12.22. 16:34:25

@spangola: Ez valóban felháborító. Ilyen esetben a kínálásra inkább azt jó mondani, hogy nem vagy éhes, stb., akkor ez nem derül ki. Amúgy én dolgoztam olyan emberekkel, akik panaszkodtak ilyen-olyan ételallergiára, mégsem rúgták ki őket. Irodai munkánál pedig nem tudom, miért lenne kizáró ok az ilyesmi.
Másrészt hasmenése időnként bárkinek lehet. Egy átlagos irodai munkakört úgy is el lehet látni, ha pl. óránként kimegy valaki a WC-re, nem buszsofőr vagy szalagmunkás lesz belőle, ahol számít az ilyesmi.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.12.22. 16:36:09

Szerintem a posztolo ne vonjon le messzemeno kovetkezteteseket. Nagyon kultura fuggo, hogy egy jelentkezesnel a HR-es milyen kvalitasok szerint rangsorol. Siman elofordulhat, hogy a jelenlegi tudasa/tapasztalata/elethelyzete/ ne adj Isten berigenye jobban illett egy ottani ceg kultarajaba es profiljaba mint a hazaieba. Nincs ezzel semmi gond, probalja ki magat ott. Ettol meg nem lesz Magyarorszag jobb vagy roszabb hely, csak most majd mashol kell bizonyitania.

spangola 2012.12.22. 16:36:25

Szó szerint mondom, hogy sok helyen már szoknyában sem érdemes dolgozni, ahol olyanok a kollegái, nadrág, garbó.

De ahol zaklattak, ez sem segített.

szerencsére már ez a veszély nem fenyeget, el mertem kezdeni nőisen öltözködni, nyáron már nem nadrágban járok,
mert nem zaklat senki a munkahelyeimen. Még kedves bókot sem kapok, mert annyira intelligensek a főnökeim.

spangola 2012.12.22. 16:39:25

@Almandin: A Chron-Collitis betegek nagyon betegek, durva betegség, tényleg nekik is szigorú étrendjük van, van betegtársam, aki majdnem meghalt. Van, hogy jobban vannak, van, hogy rosszabbul.

Szóval ezek már rémeket láttak, azt hitték, én is ilyen beteg vagyok, pedig az én esetem más. Amúgy pont ettem, nem tudtam azt mondani, hogy nem vagyok éhes, de mondom, nem bántam, mert más ajálatom is volt akkor, így azt választottam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 16:42:26

@spangola: szerintem, Te hogyne ,persze,igazad van!-nak vagy a parja, noje,, felesege, mittudomen
de ha, nem surgosen randizzatok
egeszen komoly fantasy-comedy regenyt osszedobhatnatok
akar meg forgatokonyvet is egy filmhez
kifejezetten van bennetek potencial

spangola 2012.12.22. 16:54:22

@hagyma:
Tudom, én troll vagyok szerinted.
Pedig Magyarországon ilyenek történnek. USÁ-ból elképzelni ezt hehéz lehet, el is hiszem.

De aki sok interjún járt már, az tudja, miről van szó.

Amúgy meg nem Te hogyne ,persze,igazad van felesége vagyok, hanem a tiéd, de ezt már megbeszéltük, drágám.

spangola 2012.12.22. 16:56:08

@hagyma: Adtál egy jó ötletet, kimegyek az USÁ-ba, és könyvet írok a magyarországi munkainterjúimról, talán ebből meggazdagszom.

Amúgy sajnos nincs érzékem az íráshoz.

mary hogy van?

tamannas 2012.12.22. 16:56:36

@kvadrillio: Ami a másik, az interjúztató egy az egyben a tudomásunkra hozta, hogy a fiatalabbak közül válogattak. Szóval az a fogalom, hogy kor szerinti diszkrimináció igenis létezik a magyar munkahelyeket.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.22. 17:00:52

@christophe:

Most már késő. A jobber oldal elkezdte Antallal a kiárusítást, a szocik befejezték, orbán pedig taccsra tette a maradékot.
És elnézve a mostani politikát, esély nincs arra, hogy bármiben elérjük a szoci éra utsó évtizedének a színvonalát.

Mindenki menekül, némelyik jogosan, és aki marad, az lassan olyan szintre kezd süllyedni mint a lengyelek a Szolidaritás után.

grani 2012.12.22. 17:02:39

Anno, kétezres évek eleje, úgy gondoltam, elég a külföldből és MO-n vállalok munkát. Akkor léptem át a negyvenet, három diploma, négy nyelv, évtizedes külföldi tapasztalat, főleg multiknál. Vagy hatvan helyre küldtem életrajzot, hárman válaszoltak, köszi és elteszik az adatbázisba. Megpályáztam egy pár üres állást is. A MOL-nak túlképzett voltam. A nagy távközlési cég meg helyettem egy amerikait vett fel. Na, ezen rágtam be. Szóltam az angol fejvadász cégnek, hogy akkor aktiváljanak és az USA-ban akarok munkát. Két hónap múlva már ott is voltam. Azóta nem is próbálkozom MO-n. Igaz, aligha lenne nekem megfelelő pozíció. Kinőttem az országot, valszeg.
MO, tapasztalatom szerint, a három KI országa: KI KInek KIcsodája.
Ja, és még valami: magyart soha nem alkalmazok. Rossz tapasztalataim vannak a magyarokkal.

Fruka1 2012.12.22. 17:03:29

@tamannas: "Ami a másik, az interjúztató egy az egyben a tudomásunkra hozta, hogy a fiatalabbak közül válogattak. Szóval az a fogalom, hogy kor szerinti diszkrimináció igenis létezik a magyar munkahelyeket."

Hmm...talán nem árulok el nagy titkot, de multis körökben a mágikus 35 körüli életkor a vízválasztó.E fölött....ugyan nem lehetetlen, de nehéz ügy.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:08:45

@grani: milyen rossz tapasztalat?Hogy amikor hazajottel nagy arccal, akkor nemorultak a labaid ele, erre te besertodtel es jol megbuntetted oket, es elhuztal a verbe?Es mivel az orszag nem dolt ossze a tavozasod utan, es ment tovabb az elet, az emberek nem doltek a kerdjukba, most ugy bunteted oket hogy jol nem alkalmazol magyart!Akkor miert nem ameriki oldalakat latogatsz?
ezen a kerdesen minden nagy magyargyulolo megbukik..

spangola 2012.12.22. 17:11:09

@tamannas: "Ami a másik, az interjúztató egy az egyben a tudomásunkra hozta, hogy a fiatalabbak közül válogattak. Szóval az a fogalom, hogy kor szerinti diszkrimináció igenis létezik a magyar munkahelyeket. "

Az egyik munkahelyemen, ahol új munkaerőt kerestünk állandóan, mert mindenki felmondott (én is), kifejezetten közölte a vén, gazdag, büdös, csak 20 éves cicamicákra bukó főnök, hogy kifejezett 20 éveseket akar felvenni, akik megfelelnek ennek az elvárásnak. Szakképzettség leszarva. Csak tudjon gépelni. Ennyi.

Minket nőket itt nemcsak a korunk és nemünk alapján diszkriminál ez az ország, hanem a külsőnk alapján is!!!!!!
Kövérek lusták, kizárva. Csúnyácskák nem elég reprezentatívak.

Hányszor hallottam, hogy nem mindegy, hogy milyen külsővel megáldott kolleganővel ülök egész nap az irodában...

De az ellenkezőjét is hallottam már a munkáltatótól, mármint, hogy bombázó kizárva, mert dolgozni akar, nem pedig egész nap felaljzottan sóvárogni.

Szóval,hagyma, itt ez van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 17:11:48

@spangola: dehogy tartalak trollnak
de kifejezetten jo a fantaziad
meghogy nincs iraskezseged
nagyonis!!
a tejfolos tortenet lenyugozott
en egyszer nem kertem a kollegam lecsokolbaszabol es masnap buntetesbol a fonok disznosajtjkat kellett megennem

koszonom kerdesdeet Mary remek formaban ment el dolgozni reggel /nadragban, mondhatnam farmerben/, garbot nem viselt bar eleg huvos szel fuj es hideg van
/adtam is enni a madaraknak/

spangola 2012.12.22. 17:14:40

@hagyma:
"dehogy tartalak trollnak
de kifejezetten jo a fantaziad
meghogy nincs iraskezseged
nagyonis!!
a tejfolos tortenet lenyugozott
en egyszer nem kertem a kollegam lecsokolbaszabol es masnap buntetesbol a fonok disznosajtjkat kellett megennem

koszonom kerdesdeet Mary remek formaban ment el dolgozni reggel /nadragban, mondhatnam farmerben/, garbot nem viselt bar eleg huvos szel fuj es hideg van
/adtam is enni a madaraknak/ "

Hát, te hülye vagy:)

Te mi a fenét csinálsz egész nap otthon... amúgy?
3 napja azt írtad, hogy troll vagyok, és te 99%-ban tudod, hogy mi a fake, és még le is idiótáztál, te kis, te kis... lecsókolbász!

grani 2012.12.22. 17:17:09

@hogyne,persze,igazad van!: Te meg a nagy megmondó búsmagyar vagy? Belmagyarokat nem alkalmazok. Hogy miért? Állandóan nyafiznak, soha nem csinálják meg a dolgot ahogy kell és gyártanak ezer kifogást. Nehezen illeszkednek be a nemzetközi csapatba.
Külföldi magyarokkal nincs baj.
Ki mondta, hogy nem látogatok más oldalakat?
De te ha olyan bősz nagy búsmagyar vagy, akkor miért nem használsz magyar billentyűzetet és tanulsz meg legalább valamennyire helyesen írni?

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:18:58

@grani: minek?ha nem tetszik, haladj tovabb..szia..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 17:21:21

@spangola: emlekeim szerint meg soha senkit nem trolloztam le, de ha veled megtortent, akkor valoszinu nagy okot adtal ra:)

kerlekszepen irkalok a hataratkelore, megy a tv /este meccs lesz/ irom a konyvemet, teszteket toltogetek ki az allampolgari vizsgara,
most eppen ettem kellog's fiber plust, amiben sok a vitamin, mert lusta voltam hot dogot sutni
igen 99 szazalekban atlatom, hogy a poszt fake, vagy tok igaz vagy csak szinezett, de alapjaiban igaz
/ a mainak kicsit szerkesztosegi szaga van, ha van a hataratkelonek szerkesztosege:)/, mert egy normalis ember iolyen semmitmondo tortenetet tenyek nelkul minek is irna le?

spangola 2012.12.22. 17:22:40

@hogyne,persze,igazad van!:
hagyma: "szerintem, Te hogyne ,persze,igazad van!-nak vagy a parja, noje,, felesege, mittudomen
de ha, nem surgosen randizzatok
egeszen komoly fantasy-comedy regenyt osszedobhatnatok
akar meg forgatokonyvet is egy filmhez
kifejezetten van bennetek potencial"

Óvatosan, hagyma még a végén lebuktat bennünket:)

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:25:08

@spangola: hat, ha kijossz svajcba, randizhatunk!
csak a fele jegyedet fizetem, es adok szallast!!DDD:)
Nezz jegyet Budapest,Bern, onnnan vonat Lenk im Simmentalba..
www.sbb.ch

spangola 2012.12.22. 17:28:26

@hogyne,persze,igazad van!:
"csak a fele jegyedet fizetem, es adok szallast!!DDD:)"

1. Már írtam 3 napja, hogy kimegyek.
2. Csak a fele jegyedet fizetem: legalább lényegretörő vagy:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 17:29:38

@spangola: @hogyne,persze,igazad van!:
mondom en hogy lesz itt lav is meg konyv is
kerjel fotot
ha jo a holgy, akkor megeri a teljesaru jegy is, ne kicsinyeskedj
6000 frankot keresel es pocsolsz a jegyen?
de feltetlen odavissza vedd meg neki
mer' kitudja...
nem szereti a minyont, vagy ilyenek

spangola 2012.12.22. 17:31:20

@hagyma:

"hagyma · hagyma.blog.hu/ 2012.12.19. 20:43:06
@spangola: nem vagyok gyanakvo, elsore megamondom mi elethu es ki
99 szazalekos pontossaggal
te pl egy troll vagy
egy zero"

Ezen a napon ez már a második rám irányuló trollos megjegyzésed volt, előtte pár kommenttel is letrolloztál, HÁT MÁR MEGINT NEM EMLÉKSZEL?

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:32:30

@spangola: mikor irtad, hogy kijossz?
A 6000chf csak bruttoës svajcnal nincs dragabb hely a vilagon!
kivancsi vok , csak viccbol is veszek neked jegyet ott rohadjak meg ha nem igy lessz!

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:33:16

spangola, Budapestrol jonnel, ugye?

spangola 2012.12.22. 17:33:50

@hagyma:
"mondom en hogy lesz itt lav is meg konyv is
kerjel fotot
ha jo a holgy, akkor megeri a teljesaru jegy is, ne kicsinyeskedj
6000 frankot keresel es pocsolsz a jegyen?
de feltetlen odavissza vedd meg neki
mer' kitudja...
nem szereti a minyont, vagy ilyenek"

:DDDDDDD

Nem merek fotót küldeni, mert akkor azért fizetne, hogy inkább maradjak a popómon...

enioth 2012.12.22. 17:33:58

Nem tartom ördögtől valónak az ismeretség útján történő állás- vagy munkaerő-keresést (sőt), bár én nem így szereztem a mostani állásom (igaz, ennek kb. 8 éve) egy kb. 2000 főt foglalkoztató multnál.

Ha mi keresünk embert, akkor is előbb körbekérdezünk szakmai ismerőseinknél és partnereinknél, és ha az ajánlással jelentkezők között nincs olyan jelölt, aki megfelelne, akkor fordulunk fejvadászhoz. A fejvadász súlyos százezreket kér a közvetítésért, és ha ezt meg lehet spórolni, akkor miért ne tennénk?

Az pedig kifejezetten előnyös, ha a jelöltet valaki olyan ajánlja, akit már ismerünk valamennyire, mert még ha nem is kezeskedik érte, azért mégis a nevét adja hozzá valamilyen szinten.

Ezzel együtt az is igaz, hogy az ajánlással bíró jelöltnek is gyanúgy pályáznia kell, és ugyanúgy át kell mennie ugyanannyi körön a kiválasztási folyamat során, mint bárki másnak. És mivel a kiválasztás szakmai alapon történik (és természetesen a bérigény/bérkeret figyelembe vételével), pusztán attól, hogy ő valaki ismerőse, még nincs nyerő pozícióban. Messze nincs.

(megj.: nem HR-es vagyok, hanem szakmai területen középvezető)

spangola 2012.12.22. 17:36:26

@hogyne,persze,igazad van!: Nem, Floridából, ha hagyma tényleg elenged!

Tivadar, légyszi, légyszi, légyszi....

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:38:21

@spangola: te csak viccelsz, en komolyan mondtam..DDDD:)

spangola 2012.12.22. 17:38:46

@hogyne,persze,igazad van!:

"spangola 2012.12.19. 20:59:07
@spangola: kimegyek hozzád Svájcba, csinálunk egy közös fotót! "

jackin it in san diego (törölt) 2012.12.22. 17:39:20

A kapcsolati tőke és a linkedin egyáltalán nem azt bizonyítja, hogy nyugaton is uram-bátyám alapon osztják a munkahelyeket. Az egy teljesen általános bevett szokás nyugaton, hogy amelyik alkalmazott ismerőst ajánl be egy pozícióba az jutalmat kap (néhol ez félhavi fizu). De akkor és csakis akkor, ha az ismerősét sikeresen felveszik (értsd: átmegy az interjún) és sikeresen teljesíti a próbaidőt is. Ez mindössze csak annyit jelent, hogy a cég megspórolja a fejvadász-hiénáknak járó jutalékot, amit igencsak borsos összeg tud lenni. De nem jelenti azt, hogy bárkit felvesznek, ha van ismerős. A kapcsolati tőke arról szól, hogy ha jó szakember/mérnök/menedzser vagy, és vannak ismerőseid akik ezt tudják rólad, akkor könnyebben juthass interjúhoz. De az interjún akkor is át kell menni. Nem mondom, hogy ez mindenhol igaz, és hogy nincs korrupció. De van. De nem kell attól félnie egy alkalmazottnak vagy vezetőnek, hogy olyan főnököt fog majd ki, aki szart se ért a munkájához, csak odarakták.

Ezzel szemben a magyar valóság az, hogy olyan embereket raknak be mérnöki és vezetői pozíciókba, akik ugyan nem értenek hozzá, de valakiknek a valakijeik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 17:39:51

@spangola: hat az meg a vilag vege elott volt, arra nem emlekezhetek
@enioth: nem is az
mostani melom ugy lett, hogy nezegettem a hoteleket, hopp lattam egy nekem valo nyitott allast es jelentkeztem rogton es itt jott a meglepetes, masnap mar felhivtak, hogy mehetek, mert a fonokkel dolgoztam egtyutt 6 evvel azelott egy masik hotelben
az interjukat formalisan vegigjartam, de onnantol senki masnak nem volt eselye
/najo ez nem sogor-komasag, de ilyen is van, azota is itt vagyok, valoszsinu maradok is/

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:41:55

@spangola: aha, nem emlexem..majd mondd meg mikor ersz ra par napra, es veszek neked egy jegyet!

orient 2012.12.22. 17:44:15

@Fruka1: Ez tulzas. En kaptam min. 6-7 allast eletemben ugy hogy senkit sem ismertem az adott cegnel. Es jo allasok voltak. Lehete az ismerettseg szamit olyan helyeken ahol a meghirdetett allasra jelentkeznek 10 ezren, de egy normalis szakkepzettseget, tapasztalatot igenylo allasra mindig behivjak a legjobb jelolteket , legalabbis multiknal. Magyar cegeknel csak a mutyizas megy ez fix.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:46:09

@Philosoraptor: van egy erettsegim, es cukrasz iskolam, de sokat dolgoztam melegkonyhan is!Voltam mar tobbszor kulfoldon, de volt egy szunet, betegseg miatt.(anyu)

spangola 2012.12.22. 17:46:13

@hagyma: "mehetsz, no problem "

Kösz, megbeszélve, lehet új szavakat is tanulok a bugyin, a köszönöm és a szeretlek kívül, amiket tőled tanultam...

orient 2012.12.22. 17:46:52

@Fruka1: Mondjuk nem tudom te mit ertesz multi alatt mert ha a Tesco-t meg a futoszalagos rabszolgatarto gyarakat akkor nem szoltam. Nalam a multi mast jelent.

spangola 2012.12.22. 17:49:03

@hogyne,persze,igazad van!: már senki nem emlékszik semmire? Ez ragadós?

Most akkor csak oda veszed a jegyem? Most vagy bátor vagy, vagy smucig...
Mi van, ha nem jövök haza? :)
Hagyma kinyír mindkettőnket, az hétszentség. Most lesz az állampolgári vizsgája!

Fruka1 2012.12.22. 17:51:13

@orient: Nem írtad meg mit jelent a multi nálad...
Nálam egy külföldi tulajdonú, nemzetközi hátterü céget jelent és én erre gondoltam.Te mire?

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:51:47

@spangola: a jegyet oda-vissza kell venni, ugy olcsobb, mintha csak egyiranyu lenne!nem soxor utaztal, az latszik!csak meg nem tudom honnan jossz, es mikor?
miert nyirna ki?semmi kulonos nem lesz, megmutatom a hegyeket, kirandulunk, meg fonduet eszunk, es kesz.Utana szepen hazamesz!

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 17:54:43

@Fruka1: akkor egy nemzetkozi szallodalanc is multi?

spangola 2012.12.22. 17:55:25

@hogyne,persze,igazad van!: Na, tudom, hogy csak oda drágább, mint oda-vissza, és ehhez még sokat utazni sem kell.
Tudod, van net!

Úgy értettem, amire hagyma utalt: "ha jo a holgy, akkor megeri a teljesaru jegy is, ne kicsinyeskedj
6000 frankot keresel es pocsolsz a jegyen?"

"semmi kulonos nem lesz, megmutatom a hegyeket, kirandulunk, meg fonduet eszunk, es kesz.Utana szepen hazamesz!"

Utána szépen hazamész: itt nincs teketóriázás, az már látszik.
Program előkészítve, én bele sem szólhatok?

Fruka1 2012.12.22. 17:56:56

@orient: "En kaptam min. 6-7 allast eletemben ugy hogy senkit sem ismertem az adott cegnel. Es jo allasok voltak."

Szerencsés ember lehetsz, vagy valami nagyon kvalifikált ember. Én is ismerek olyat, hogy az országban kb. 3 -4 embernek van hasonló szakmai tapasztalata, tudása ahhoz a munkához amit ellát. Az illető nagyon jól keres it Mo-on, mint bármely országban Ny-E-ban keresne.
Namost ilyen van pár ember , vagy pár száz van. De ugye mindenki nem lehet ilyen?

spangola 2012.12.22. 17:56:57

Oké, ha meghívsz, én kimegyek.
Nem félek senkitől, semmitől.

Bátor csaj vagyok! Ez nem a Taken.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.12.22. 17:57:03

"Gyakran hallom azt a nézetet, hogy Magyarországon az egyik fő probléma, hogy „uram-bátyám" ország, csak ismerős révén lehet jó lehetőségeket megkaparintani, nem a tehetség, csupán az informális kapcsolatok számítanak."

Marhaság. Mindenféle hátszél nélkül szereztem az összes jó állásomat. Igaz közbe-közbe becsúszott tré is.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.12.22. 17:59:06

Mégis Magyarország: 30-ból nulla, külföld: 15-ből kettő.

Ennek valószínűleg a hozzá nem értő HR ügyintéző és/vagy balfék fejvadász cég az oka. Mindkettőből van bőven itthon.

Fruka1 2012.12.22. 18:00:45

@Fruka1: @hogyne,persze,igazad van!: Nekem igen...

Talán a jelen téma szempontjából ez nem annyira fontos, pontosan melyik a multi és melyik nem . A jelenség a fontos talán....vagy nem?

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.12.22. 18:01:33

@Parmezanidész: +1

A tapasztalataim 100%-ban megegyeznek az általad írtakkal.

Fruka1 2012.12.22. 18:02:23

@közlekedési bűnöző: Ez dícséretes. Milyen pozíciókról van szó ha nem titok?

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 18:04:02

@Fruka1: felreertesz!
en nem kotozkodesbol kerdeztem!(kivetelesen,hehe)
Tenyleg kivancsi voltam!en is ugy gondolom, hogy egy nagy, nezetkozi szallodalanc az multi.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 18:05:42

@spangola:"Oké, ha meghívsz, én kimegyek.
Nem félek senkitől, semmitől.

Bátor csaj vagyok! Ez nem a Taken."

most ezt kinek irtad?hagymanak vagy nekem?
mikor szeretnel jonni?es honnan jossz?

PannonBoy 2012.12.22. 18:06:39

Én egyetértek a poszttal. Felháborítónak tartom, hogy a frissdiplomásokat mennyire nem segítik Magyarországon. Az egyik elit egyetemen szereztem pénzügyi mesterdiplomát, két (nyugat-európai) nyelven beszélek, munkatapasztalatom van, szakmai tapasztalat viszont nincs.
Hogyan szerezze meg a szerencsétlen egyetemről frissen kikerült ember a szakmai ismereteket, hogyha nem adnak lehetőséget rá? Miért van az, hogy inkább számítanak a kapcsolatok, mintsem a szakmai tudás?
Egyetemi évek alatt szentül meg voltam győződve, hogy a szaktudás a legfontosabb, az mindent visz (a tanárok is ezt a nézetet erősítették), így a kapcsolatok kialakításával nem foglalkoztam. Utólag visszatekintve, hiba volt.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 18:13:42

@spangola: dehogynem, adj egy privat emilt, es megbeszeljuk mikor jossz, honnan, es meddig maradsz!de figyelmeztetlek hogy hogy nagyon jofej vagyok!!

bolek 2012.12.22. 18:19:07

"Sokszor hallani, hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat."

Szerencsére ez nálunk gazdagabb helyeken sosincs így... bruhaha. Pl. Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Izraelben, csak hogy néhány példát említsünk, ahol kéz kezet most alapon működik még az államszervezet is.

Szóval ne vicceljünk már. Haveri és rokoni munkába tevés mindenütt van, Angliában, Hollandiába, és hasonlóan jómódú helyeken is. A különbség az, hogy

1) aki Magyarországról megy külföldre, az uram-bátyám rendszert eleve nem bírja OTT megtapasztalni, mivel nincs széles kapcsolati hálója. Néhány kivétel persze van, amikor pl. magyarországi embereknek külföldi egyetemi oktatói állásokat csinálnak kinti magyarok vagy haverok. (Persze van, aki az eszével kerül ki!)

2) ott, ahol sokkal több üres állás van, naná, hogy érdem alapján is be lehet kerülni állásokba, ezen semmi meglepő nincsen - mivel szükség van a kompetens munkaerőre. (És nem a magyar néplélekből, az ország éthoszából vagy a kutya tudja, miből következik, hogy nálunk többnyire alig van új állás. Egyszerűen egy szegényebb, stagnáló országban élünk.). Az uram-bátyám rendszer működtetése elsősorban gazdasági kérdés, másodsorban mentalitásé. A gazdag Nyugaton az érdem alapú előrejutás könnyebben megy, a szegény Közép-Európában meg nehezebben. A Magyarországnál porba fingóbb helyeken valószínűleg még gyakoribb a protekció (Észak-Korea, Vietnám, a legtöbb afrikai államban stb.).

Kár úgy tenni, mintha Nyugat-Európa mentes volna a korrupciótól (röhejes lenne ezt állítani), vagy a protekciótól, és ez valamiféle eredendő, lényegi nyugat-európai jóságból következne. Egy frászt. De hát annak, aki elmegy (meg annak is, aki marad), mindig kell indok az élete megmagyarázására.

bolek 2012.12.22. 18:19:49

kéz kezet mos, lol

spangola 2012.12.22. 18:20:21

@hogyne,persze,igazad van!: Budapestről mennék.
Most fizetett szabin vagyok, már nem tudok menni,
jövő évi szabimból mennék.

minimum 3 nap, max. 5 nap.

Kirándulni imádok, fák, vizek, épületek, terek jöhetnek. Hegy felfelé igen, de lefelé nem, mert beteg a térdem, nem tudok még lejtőn sem lefelé közlekedni, nemhogy meredek részen.

Tehát sajnos hegyek kilőve vagy kocsival.

Németül, franciául nem tudok.

A jegy fele az én saram, kaja nekem speckó kell, így kell egy konyha, ahol tudok főzni. Jól főzök. Külön szoba feltétel.

Szex és ilyesmi kizárva, férjem van.

Fotót nem küldök.

Ha mindez neked elég, és nem terhes, akkor elfogadom a meghívást.

Cserébe, ha kijutunk mi is, meghívunk hozzánk.

na4 2012.12.22. 18:43:38

A multikat nagyjaink agyonvágták adókkal. Ott most már többnyire kirúgások lesznek.

2012.12.22. 18:45:29

@mazolika: "Igaz, az anyagi igényeimet a szükségleteimhez igazítom és nem a vágyaimhoz. "

Magyarul hugyér-szarér dolgozol.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 18:55:34

@spangola: ne haragudj, de en ezt nem gondoltam komolyan!
Ugyanugy marhaskodtam mint hagyma, hogy a felesege vagy, meg ilyenek!

Pitykeőrmester 2012.12.22. 18:58:11

@Enystone:

A női diszkriminációt én is minden (hangsúlyozom, MINDEN) helyen megkaptam otthon. Két év után adtam fel teljesen. Magyarországon nem is találtam semmi munkát, pedig pénzügyi, számviteli végzettséggel az ember azt gondolná, hogy tud érdemi munkát is végezni. Mindenhol az volt a baj, hogy nő vagyok és szülni fogok. Így kijelentették, nem kerteltek. Azóta eltelt 5 év. Még mindig nincs gyermekem. Külföldön roskadozok a munkától. Fizetést is kapok a munkámért, félretenni is tudunk belőle. Igaz, nem szakmabeli munkát kaptam, de tudjátok...rohadtul nem érdekel.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 18:58:16

@bolek: Na, ez egy korrekt hozzaszolas.Szerintem egyszeru a dolog, azokban az orszagokban, ahol van gazdasagi fejlodes,ott kell mindig friss munkaero, es ha mar a "bennszulottek" kevesen vannak, nyilvan szukseg van kulfoldi munkavallalokra, kuonosen hianyszakmakban.

spangola 2012.12.22. 19:06:44

@hogyne,persze,igazad van!: ja, persze!

Én voltam, aki viccelt, de te komolyan gondoltad, és amikor már belementem, akkor hirtelen már visszaléptél.

Komolyan gondoltad te, de nincs szex, és nincs fotó, akkor jaj, mégsem gondoltam komolyan.

Ennyit rólad.

Jaffar 2012.12.22. 19:20:00

"Magamról annyit, hogy piacképes diplomám van hazánk egyik legnagyobb egyeteméről, piacképes szakon,"

Kamu poszt. Ha igazi lenne, akkor le lenne írva, hogy milyen diploma, melyik egyetem........

na4 2012.12.22. 19:21:11

Amúgy jó döntés, itthon csak vegetálnál.

Rich.mond 2012.12.22. 19:22:11

Szerintem nem igaz. Legalábbis a versenyszférában nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 19:25:30

@Jaffar: es milyen nyelvek
ezt mar hajnalban leirtam
de lehet fel, felismeri a szomszed

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 19:28:29

@hogyne,persze,igazad van!: hejj
az en felesegem Mary, sosem mondhattam mast
en csak ugy gondoltam, hogy olyan szepen tudtok guritani, hogy osszeillo par lennetek,persze@spangola: egy ilyen beiras engem sem lelkesitene:)
pedig azt hittem lesz valami

PannonBoy 2012.12.22. 19:29:19

@Jaffar: Szerintem ettől még nem kamu.
Tény, hogy izgalmasabb lenne, hogyha megírta volna.
De sajnos sok olyan ember van, aki piacképes diplomát szerzett valamelyik nagy múltú egyetemtől, de mégsem tud elhelyezkedni a szakmájában.
Ilyen szempontból pl. jobb, hogy nem írta bele a szakot, mert így minden hasonló helyzetben lévő kicsit magáénak is érezheti a posztot.

mommmmo 2012.12.22. 19:30:14

@bolek:
Hat en nem ertek teljesen egyet. Ez azt jelentene, hogy pl minden magyar es kulfoldi malohelyen KOTELEZO xyz csokosnak melot adni, es csupan az a kulonseg, hogy nalunk xyz-30 melohely van, naluk meg xyz+30 es igy marad 30 azoknak is akik szakmai alapokon jutnak be?

Szerintem itt nem errol van szo, hanem az aranyokrol is, hogy az elerheto helyek kozul hany % megy ilyen es olyan alapon.

Es baromira nincs szo semmifele nyugati "josagrol" hanem csupan arrol, hogy nyugaton evszazados hagyomanya van annak, hogy a menedzsment (amely vegsosoron meghatarozza a munkaerofelvetel mikentjet) a tulajdonosok kepviseloje, es ha sz@rul teljesit, akkor szamon kerheto. Tehat jol felfogott erdekuk, hogy ne idiotakkal vegyek korbe magukat.Mig nalunk a menedzsment hagyomanyosan nem szamonkerheto, ha valamitol fugg a karrierjuk, akkor az az, hogy minden fontos emberrel joban legyenek es nem a ceg profitja. Nalunk ennek van hagyomanya, es ez tukrozodik a humanpolitikaban.

spangola 2012.12.22. 19:54:13

@hagyma: akkor nálad meg hogyne, persze igazad van-nál nem a kanapészörf fogalma nem játszik, mert ott ugye szó sincs intimitásról alaphelyzetben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.22. 19:58:38

@spangola: azzal a reszevel tokeletesen egyetertettem, hogy nem akarsz vele dugni
a tobbi gazabb volt:)

zdzd 2012.12.22. 20:04:57

Két dolog:
- Ez egy korrupt ország. a multik nagy számú bevonulásakor gyakran volt tudás és teljesítmény alapú be- és előrejutás, mára ez eltűnt. Rengeteg helyen, nagy cégeknél is már csak a kapcsolat számít.
- Mivel hihetetlenül védi az anyákat a munkajog, érthető, hogy nem mernek a cégvezetők milliókat kockáztatni. Ha megváltoztatnák a szabályokat (amit persze nem lehet a tiltakozások miatt), akkor is hosszú idő lenne, mire ez a látásmód változik.

tipcsi 2012.12.22. 20:06:40

@Don Quixote de la Ferko:
Jó elgondolás, hogy kergessük el a mocskos külföldi multit...
...de mi lesz azután??? Mert, hogy munka nem, az tuti. A magyar vállalkozások akkora hátrányból indulnak, hogy évtizedek kellenének, mire elérnék a mostani szintet... ha elérnék. Se nyersanyagunk, se iparunk. A mezőgazdaságot sem nevezném egy jól prosperáló ágazatnak, mondjuk talán önmagát eltartja, slussz.
Sajnos fokozatosan el lett adva minden. Aki megvette az meg nem hülye. Leépítette, széthordta, hogy még az esélye se legyen újra elindítani. Hozza a saját dolgait, itt legyártatja és kitalicskázza a hasznot.
Ha fellázadunk? Összebatyuzik és huss, irány egy picit keletebbre. Mi meg nézhetünk, mint a lukinyúl és csinálhatunk pár teremfocipályát az üres gyárcsarnokokból. Fociban úgyis jók vagyunk és nagy lóvé van, nemde?

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.22. 20:21:30

@hogyne,persze,igazad van!:
szerintem meg Magyarországon levő cégnél, magyar településen dolgozáshoz ne kelljen más nyelvet tudni, mint a magyart.
hát cseszd meg, minek tudjon az audis szerelő németül a csavar betekeréséhez?
minek tudjon a Mercedes lefestéséhez angolul?
minek?

majd ha ki akar menni, akkor beszélje a helyi nyelvet, de az i.tenit neki, Magyarországon magyar a hivatalos nyelv.

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.12.22. 20:35:26

Nálunk csak a kapcsolatok számítanak de nem minden szinten. A politikához közeli körökre is van rálátásom, tényleg csak felfelé lehet bukni legalább is ha az aktuális kormányzó párt holdudvarához tartozol. Olyanokat is ismerek akik mindkét oldalon ápolnak kapcsolatokat és oda mennek dolgozni ahol éppen a hatalom és a pénz van.
De azt nem tudom, hogyan alakulnak ki ezek a kapcsolatok. Gyanítom, hogy jó részük fiatalkori, iskolai barátság, ismeretség.
10 évet töltöttem egy bizonyos gazdasági közegben vezetőként, soha nem hibáztam és mindenkivel jóban voltam. Mégis amikor rosszra fordultak a dolgok, jött a válság és a fidesz is rátett egy lapáttal akkor senki nem segített. Nem számítottak a munka során kiépített kapcsolataim és nem számított, hogy makulátlan volt a hírem szakmailag. Mindenki csak magával törődött és sajnos más vonalon is ezt látom, az állami állásokban maximum akkor marad meg egy munkavállaló a kormányváltások alkalmával ha nagyon alacsony beosztásban dolgozik! Ez jellemző minden politikai erőre de a mostaniakra hatványozottan! Nem számít, hogy ki milyen munkát végez csak az számít, hogy jó káder legyen és pont.
Ugyanúgy mint a közbeszerzéseknél ahol kilopják a pénzek nagyobb részét ezért semmi nem készül el időben, jó minőségben. Mindent a huszadik alvállalkozó csinál fekete munkásokkal. A lényeg, hogy az elitnek vissza juttassák a pénzeket és más nem számít!

Nyomorult egy ország ez és nem hiszem, hogy valaha jobb lesz viszont soha többet senkinek nem szabadna kétharmadot megszavazni mert akkor ez van ami most és az elviselhetetlen.

2012.12.22. 20:36:19

Én 14 éves pályafutásom alatt, eddig 4 cégnél dolgoztam, 3-hoz teljesen önerőből jutottam be, egyikhez némi ismerősi segedelemmel, de ott is csak féligmeddig, mert igazából csak az utolsó körben derült ki, hogy dolgozik a cégnél ismerős, amikor márcsak ketten maradtunk páston az állásért. Szóval a cikkre annyit írnék, -saját tapasztalataim alapján- hogy lehet állást találni hátszél nélkül is, ugyanakkor ehhez az is kell, hogy olyan állást pályázzunk meg, ami maximálisan szakmai, és rendelkezünk is komoly tapasztalattal annak ellátásához. Egyébként a magyarországi álláshirdetésekkel az a legnagyobb baj, hogy irreálisan túlzóak a munkáltatók igényei, szuperképességekkel ellátott droidokat keresnek, akik kiválóan értenek mindenhez, és képesek dolgozni napi 24 órában, mindezt -európai mércével- döbbenetesen satnya lóvéért. Némelyik álláshirdetésen már szakadok a röhögéstől, és el nem tudom képzelni, hogy ilyen állást meg tud pályázni olyan, aki nem hazudik mint a vízfolyás...

christophe 2012.12.22. 20:36:36

@Babette_: tok egyszeru,ha a vàllalatnak az az igènye,hogy kinaiul kell tudni,akkor kinaiul kell tudni,vagy nem jelentkezik aki nem beszèli a nyelvet.Egyet el kell felejteni nem Te teszel szivessèget a munkàltatonak azzal,hogy nàla dolgozol....

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.22. 20:44:22

a poszthoz:
azért, mert külföldön külföldi vagy, és simán adhatnak kevesebb fizetést, mint egy helyinek, akkor is hálás leszel.

Rich.mond 2012.12.22. 20:51:37

@BlackBear: Ne haragudj, de ezt nem hiszem el. Manapság már MINDEN fiatal tud számítógépet kezelni.

A legtöbb posztnak elég kamuszaga van és szerintem személyes sikertelenségüket szeretnék "na persze, mert a másiknak protekciója volt..." típusú magyarázatokkal megmagyarázni.

Az állami szektor egy más kérdés, de a magánszektorra ezt általánosságban kivetíteni -főleg a multikra- hülyeség.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.22. 21:00:06

@Babette_: rendben, akkor aki nem akar kulfoldinek dolgozni, dolgozzon magyar cegnek.csak sajnos az a tapasztalatom hogy a kulfoldi munkaado sokkal jobb.Ha a nyelvtudas segit hozza hogy sokkal jobb korulmenyek kozott dolgozhatsz, es ehhez annyit kell tenni hog 200szot megtanulsz, az olyan nehez?ha valakinek igen, rendben, de ne nyafogjon hogy aljamunkat vegez.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.22. 21:01:37

nem egészen értem, hogy kerül a határátkelőre ez a trollmágnes poszt, de ha már itt van, akkor különvéleményt fogalmaznék meg: eddig sehol nem volt protekcióm, egy kivétellel mindenhova felvettek (volna), azon az egy helyen pedig valaki jobb volt nálam, ebben biztos vagyok, a felvételi módszere (és egyéb körülmények) miatt.

Martian (törölt) 2012.12.22. 21:11:23

"A 30 magyarországi jelentkezésből NULLA helyről kaptam ajánlatot."

Piacképes diplomával álláshirdetésre "utcáról" jelentkezni lúzerség, a hirdetések zömét nem lehet komolyan venni, jórészüket pusztán formalitásból adták fel.
Minimum fejvadász cégen keresztül érdemes pályázni, illetve (normális személlyel való!) kapcsolatok mentén próbálkozni... a kapcsolatépítés minden szakmai karrier alapja, jó értelemben is, erősíti a bizalmat... Magyarországon az általános bizalmi deficit nagyobb a pénzügyinél!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.22. 21:14:14

egyébként a "piacképes diplomával nem tudok elhelyezkedni" frázis nekem oximoron. valami attól piacképes, hogy eladható az adott piacon. ha nem lehet eladni, akkor nem piacképes, akkor sem, ha a piac (valakik szerint, valamihez képest) torz volta miatt nem lehet.

Martian (törölt) 2012.12.22. 21:14:15

Egyébként nagy multiknál is tapasztaltam már olyat, hogy a pozíciókat meghirdetők láthatóan nem tudják, mit is akarnak...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.12.22. 21:15:40

Hát elküldtem pár pályázatot én is. 0.1%-ra érkezik válasz! Volt egy pályázatom ahonnan felhívtak. Szerverpark üzemeltetés meg mellesleg profi vagyok-e programozásban meg 24/7-es ügyelet. stb... Bemodom a számot (amit még így is alacsonyra tettem) erre mondja az ipse, hogy nagyon sok. Kiröhögtem. Tehát legtöbb helyen 2-3 pozíciót akarnak fél fizetésésért megcsináltatni.
Munkaügyi hivatalban is elmondják, hogy a magyar munkaerőpiac 85% ismerősökön kereszetül megy a maradék 15 megy ki hirdetési portálokra.

nyuszigonosz 2012.12.22. 21:21:44

@christophe: Igen, így van, ahogy te is írod!

@Babette_: Az nem minden esetben van így, hogy azért mert külföldi vagy, kevesebb a fizetés.

christophe 2012.12.22. 21:51:32

@Babette_: Speciel àllami cègnek dolgozok(SNCF)bèrtàbla alapjàn kapok fizut.....

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.12.22. 21:54:45

Ágazat függő erősen, de egyre nehezebb ismeretség nélkül sikert elérni. De ez vhol magyarázható az extrém kevés munkahellyel.

Ami viszont nem magyarázható semmi logikus érvvel, az az, h sokszor miért a tehetségtelen, középszerű tudással rendelkező emberek maradnak meg ezeken a helyeken. Miért nem derül ki róluk (illetve ha kiderül) hogy alkalmatlanok, miért nem lesznek következményeik.
Saját és párom munkahelyén is azt látjuk, h a tehetség, a szorgalom, az átlagon felüli teljesítés egyáltalán nem elismert és megbecsült. Akit végül bejelentenek (mert ugye rengeteg helyen te hozzál számlát, a szabit meg felejtsd el) az nem az az ember lesz aki kiemelkedőt nyújt. Én ezt sokkal komolyabb problémának látom.

Martian (törölt) 2012.12.22. 21:55:43

@Noname Cowboy: "a maradék 15 megy ki hirdetési portálokra"

Nagyrészt kimegy a portálokra, de csak formai okok miatt.
Inkább menjen ki csak 10 %, de az valódi legyen.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.12.22. 21:58:53

@Martian: Hát ezaz! Ami kimegy ne kamu legyen! Azért amikor közel NASA mérnököt keresnek az azért elgondolkodtató :)

Zoli_DM 2012.12.22. 22:00:23

A versenyszférában igenis számít az egyéni teljesítmény. Az uram-bátyám mentalitás ebben a szegmensben is él, de kisebbségbe szorul.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.22. 22:05:59

@droid_:
Küffődön piacképes, Mo-n meg nem.
Sok ember van így ezzel, részben a rokoni fonódások, részben a büdörgő gazdaság miatt.

Netszamuráj 2012.12.22. 22:50:11

Az biztos, hogy Magyarországon a legtöbb jó állásba csak úgy lehet bejutni, ha ismerős szól pár jó szót az érdekedben. Ez nem azt jelenti, hogy érdemtelenül jutsz be, lehet, hogy csak megemlítik a nevedet, ezért a HR-s kiemeli abból a kupacból, amit egyébként épp olvasatlanul lelökni készült az asztal széléről.

Konkrétan velem előfordult, hogy jelentkeztem egy céghez, semmi válasz. Majd 1-2 héttel később egy ismerősöm beajánlott ugyanide, behívtak, és fel is vettek. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt megmérettetés: sok körös interjú után, több emberből kiválasztva vettek fel. Csak éppen az ismerős már ahhoz is kellett, hogy egyáltalán behívjanak. Na, ez a durva! (Amikor ismerős ajánlása nélkül küldtem be az önéletrajzomat, pont ugyanaz volt beleírva, mint amikor az ismerős ajánlása után elküldtem.)

A HR-sek alacsony szintjével csak egyetérteni tudok, egyikük-másikuk asztrológiában, aszcendensekben hisz, sőt segítségül hívja ezen módszereket, jó hogy nem belekből jósol... Ráadásul MO-on pályát váltani bizonyos kor felett szinte lehetetlen. Itt olyan szépen be vagy kategorizálva, hogy nagyon nehéz kitörni. 8 évig marketinges voltál, de most váltani szeretnél és kitanulsz egy új szakmát? Felejtsd el! (Nekem sikerült, de itt is csak ismerős segítségével.)

Szóval én a külföldre menéstől pont az egyik, amit el fogok várni, hogy csak úgy felvegyenek. Mert értek hozzá, mert megvan a végzettségem. És nem azért, mert Gipsz Jakabbal együtt jártunk valamelyik kocsmába sörözni.

Almandin 2012.12.22. 22:56:16

@bolek: Nyugat-Európa sem egységes. A mediterrán régióban szintén nagy az uram-bátyám rendszer, de Skandináviában kisebb. Még itt M.o.-n sem azonos a protekció mértéke koronként. 30-40 éve is volt protekció, de mindenki el tudott helyezkedni valami állásba, inkább a zsírosabb lehetőségekhez kellettek a kapcsolatok. Ma már egy takarítói álláshoz is kell. Ez azért nagy különbség. Amúgy szerintem is mindenhol van korrupció, de a mértéke nem egyforma mindenhol. Ez olyan, mint a bűnözés. Egyik országban alig van, máshol nem lehet nyugodtan végigmenni az utcán (Dél-Afrika például). De egy biztos: bűnözésmentes ország nincs, mert ahol ember van, ott bűn is van.

huncsongor 2012.12.22. 22:56:30

az ország egyik legnagyobb multijánál melózok, simán felvettek pedig még nem volt meg a diplomám amikor kezdtem. Volt 3körös interjú 5órás teszt kutyafasza. De mint kiderült itt is van uram bátyám viszony, de inkább a felső vezetés körébe, ott viszont nagyon elterjed, és népszerű :(

Jó pár cég akik szarul állnak sok pozíciót kamuból hirdetnek meg. Pl.: K&H, Accenture, hogy a versenytársak azt higgyék , hogy terjeszkednek pedig nem. Ez is egy opció a sok nem válaszolásra, azonkivül, hogy a Hr-es lányok jellemessége..:)

Globetrotter2014 2012.12.22. 22:57:47

Érdekes poszt.

Nem akarom elkesertítani a posztolót, de küldölföldön legalább annyira beüthet ez a fíling, csak a szokásoson fellül ott lesz még az hogy te egy bevéndorló vagy, és a bennszülöttek külön szivathatnak ezért.

Csak gondoltam szólok :)

huncsongor 2012.12.22. 23:02:54

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: Sajnos magyarázható. A győri karikás autó gyár :) pár éve felvette egy haverom évfolyamából a legjobb gépészt, de ki is rúgták a próbaidő alatt, mert nekik nem olyan kellet aki visszakérdez, és sokat gondolkodik, hanem olyan aki annyit gondolkodik amennyit mondanak nekik, kb bio robot.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.22. 23:17:25

@Netszamuráj:
Két kollégám lelépett hazai kis cégünktől. Egy év múlva követte őket a harmadik, aki ezután nem sokkal szólt, hogy ha még vki menni akar az szóljon neki, mert fejpénzt kap, ( @jackin it in san diego: kb. ezen feltételek szerint), amit szívesen megfelez bármely delikvenssel. 500 USD/kopf körül... A negyedik ember beadta az önéletrajzát, (a harmadik kihagyásával), majd mivel egy hét után sem reagáltak, beszélt a harmadikkal, aki ezután szólt a vállalatnak, és ők- láss csodát- fél óra múlva felhívták, és fel is vették a negyediket. Csak így már valszeg bukták a fejpénzt.
Tehát az egyébként nem kis külföldi vállalat HR osztálya sem lehet annyira tip-top, ha fejlóvét fizetnek ugyan, de egy sima CV-t észre se vesznek. (vagy csak nem akarnak)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.22. 23:31:23

Nos, nekem az alabbi tapasztalataim vannak:
Magyarorszagon az elso munkam szereztem "kapcsolatok" altal, apukam ismerte, es dolgozott annak a boltosnak, akihez en egy nyarra elszegodtem dolgozni, mint penztaros/elado.
Utana 12 evig soha sehova sem kerultem be ismeros altal. Volt olyan hely , ahol bar ex is ott dolgozott, ezt nem emlitettem meg felvetelin, csak fel ev mulva, hogy ja, parom is itt van. Akkor kerdeztek, miert nem mondtam?
Erre csak annyit feleltem, hogy szerettem volna, ha tudasom alapjan kerulok be , nem pedig, hogy kit ismerek.
UK: itt sme kerultem be sehol ismeros utjan, magam, vagy fejvadasz altal talaltam.

Bicepsz Elek 2012.12.22. 23:45:52

1, Lehet a postas kidobta a leveleidet
2, Nem illesz a csapatba (nem vagy tagja az aktualis foci/vizilabda stb. csapatnak.
En egy nagyobb ceg ugyvedi irodajaban voltam gyakorlaton. Oda szinte mindenki ugyanabbol a vizilabdacsapatbol jott. Masik emberke a nagyfonok teniszpartnerenek a felesege volt.
A magyar top 300 manager ismeri egymast es egymasnak adjak a kilincset, foleg ha sok sz.rt csinaltak. Voltam egy nagy telefontarsasagnal es ment a duma, hogy Gyuribacsi (top-top)igy-ugy-amugy,es meg ti is vihetitek arra a poziciora ha bejarjatok a szamarletrat. Pedig elotte az ipse volt vegyeszuzem elen, nyomda es lapkiado elen, penzbehajto ceg elen, reklamceg elen stb stb.

spangola 2012.12.22. 23:49:24

@hagyma: Én is egyértelmű akartam lenni, mint ő. Tudod: "aztán mehetsz haza... stb."

Bocs, hogy fáj a térdem. Ez van. Műtétet nem akarok, ha elkerülhető.

Bicepsz Elek 2012.12.22. 23:50:49

+++
Kozepes cegtol nagyfonok sikkasztott 10 millio ft-ot(kis pitianer: sajat ceget bizta meg kamu munkakkal es a semmire ment el 10-20 millio huf ). A tulaj kirugta. Harom het mulva mar volt hasonlo allasa. Mondta is egy kollegam: ez mar olyan helyen van, ahonnan nem lehet leesni. A sleppje kovette oda is(leven.ki lettek pk is rugva).

Void Bunkoid 2012.12.22. 23:56:26

@jackin it in san diego: a linkedin amúgy kicsit csalós, én azt ilyen izének tartom...rongyrázós ájtí szagemberek fészbukjának, ahol felsorolja mindenki a 35 darab nem saját zsebből (többnyire még az egyetem vagy a munkaadója által) finanszírozott Microsoft/Cisco certifikációját, amikről azért mindenki tudja, hogy ezek általában feleletválasztós tesztek, amikhez jóféle oldalakon aprópénzért meg lehet venni az összes kérdés-választ, utána már csak izmos vagy párnás s*gg kell a benyalásához és a tökéletesre levizsgázáshoz, akár hármat is egy délelőtt alatt.

Sokszor nincs valós tapasztalati tudás a hangzatos oklevelek mögött - mondjuk ez igaz a magyar felsőoktatásra is.

spangola 2012.12.22. 23:59:02

Engem kétszer a főiskolám ajánlott be munkáltatóhoz.
Ebből egyet vállaltam, de nem jött be.

Egyszer pedig volt olyan, hogy a főiskolai nyelvtörténész tanárom állást kapott a veszprémi egyetemen mint tanszékvezető, ahová engem is felvettek, és ajánlott egy félállást a nyelvészet tanszékre, de nem vállaltam a kevés fizetés miatt.

Én is protekció nélkül jutottam be majdnem mindenhová, de ma már ez szinte lehetetlen szerintem.

spangola 2012.12.23. 00:02:17

@anyahajókabinajtóhajtogató:
" az állami állásokban maximum akkor marad meg egy munkavállaló a kormányváltások alkalmával ha nagyon alacsony beosztásban dolgozik! Ez jellemző minden politikai erőre de a mostaniakra hatványozottan! Nem számít, hogy ki milyen munkát végez csak az számít, hogy jó káder legyen és pont.
Ugyanúgy mint a közbeszerzéseknél ahol kilopják a pénzek nagyobb részét ezért semmi nem készül el időben, jó minőségben. Mindent a huszadik alvállalkozó csinál fekete munkásokkal. A lényeg, hogy az elitnek vissza juttassák a pénzeket és más nem számít!"

Teljesen egyetértek.

Void Bunkoid 2012.12.23. 00:13:35

@Noname Cowboy: "legtöbb helyen 2-3 pozíciót akarnak fél fizetésésért megcsináltatni."

Ez ma sajnos szinte mindenhol jellemző, és nemcsak kis hazánkban, külföldön is. Mindenki válságra hivatkozik, meg költségcsökkentésre, és ez munkaadónyelven azt jelenti, hogy a viccbeli Pista bácsi a követendő modell, akinek ugye a tökére viharlámpát kötnek, hogy éjszaka is tudjon kaszálni.

De még mindig örülhetünk, hogy a nagyon okos tudósok nem alkottak még döntésképes mesterséges intelligenciát, mert akkor bezony robotok fognak helyettünk dolgozni, emberi munkaerőre még kevesebbre lesz szükség - ettől függetlenül még hiába a robot nem fog soha kérni fizetésemelést, meg sokkal kevesebből megvan, mint az élőerő, nem lesz olcsóbb a kőbányai, munkanélküli viszont még több lesz.

BigTom 2012.12.23. 00:26:11

Állásra jelentkezni, a megfelelő állásajánlatot kiválasztani, önéletrajzot írni, interjúzni mind komoly felkészülést és szaktudást igénylő feladatok. Ismeretség nélkül, egy EU CV formanyomtatványt kitöltve, az önéletrajzokat tetszőlegesen választott ajánlatokra elküldve naná, hogy nem érdeklődnek utánad.
Az állásajánlatokra érkező önéletrajzok, és az interjú teljesítmény a magyar átlag munkavállaló esetén kritikán aluli, ezért a HR-esek sokszor kénytelenek sötétben tapogatózni azzal kapcsolatban, hogy az adott jelöltek közül melyik képes jó minőségben megbirkózni a feladattal. Ezért van az is, hogy, ha valakiről kapnak egy belső ajánlást, akkor az megnöveli az adott ember esélyeit: a sok értékelhetetlenül gyenge önéletrajz közül ugyanis önmagában lehetetlen választani. Ezért van, hogy Magyarországon sokat számítanak a kapcsolatok.
Aki rászánja az időt és erőfeszítést, hogy megtanulja, hogy hogyan kell jól állásra jelentkezni, önéletrajzot írni, interjúra felkészülni és interjúzni, aki rászánja az időt az állás jelentkezéssel kapcsolatos felkészülésre, az be tud kerülni kapcsolatok nélkül is a vágyott munkahelyre.
Persze Magyarországon az emberek többsége azt gondolja, hogy az állás jelentkezés annyi feladatot jelent, hogy kitölt egy űrlapot, és elküldi jó sok helyre, majd várja, hogy válaszoljanak. Elképesztőnek tartom, hogy egyes emberek elküldik az önéletrajzukat több száz helyre, majd, amikor sehonnan sem válaszolnak, akkor azt gondolják, hogy Magyarországon a cégvezetők alkalmatlanok. Fel sem merül bennük, hogy esetleg nem jól jelentkeznek, nem jó önéletrajzot írnak.
Az is igaz, és épp ezért nem is hibáztathatok ezért senkit, hogy Magyarországon semmilyen szintű iskolában nem tanítják, hogy ezt hogy kell csinálni, de szabad könyveket olvasni, vagy legalább blogokat.
Csak egyetlen fogódzó a végére: Ha nem töltöttél el legalább két napot felkészüléssel minden egyes állás jelentkezésre, ahova elküldöd a papírod, akkor ne várd, hogy sikeres leszel az önéletrajzod alapján.

anyadmajma 2012.12.23. 01:16:36

hehe, piacképes diploma, Engem olyan helyekről és olyan fejvadászok hívtak fel, ahová be sem adtam a jelentkezésem.:)
Amúgy meg a magyar cégekkel azért járt így, mert az összes hülye picsa hr-es azt hiszi, ő az atyaúristen, és közben meg segghülyék.
Csak sajnos ők döntik el, hogy kit alkalmaz a cég. Mert a főnök elé csak az kerül, akit odavisznek....
Többek közt ezért is tart itt ez az ország, mert komplett idióták döntik el, hogy ki legyen a vezető beosztásban. A fejvadászok se különbek semmivel.
Tisztelet a kivételnek, mert 1000-ből egy mindig akad.
Hehe, a legújabb divatjuk a hr-es hülyéknek: a csillagjegy alapján választunk jelöltet!
Ebben az a vicc, hogy nem vicc.......

fotengelyszimering 2012.12.23. 01:28:27

Ismerőseim egy része kapcsolati tőkével, összeköttetéssel, "pozíció átörökítéssel" jutott be zsíros helyekre. Ez szerintem igazságtalan. Miért lenne jobb az ismeretségi körből jövő jelölt?
Ennyi erővel csak baráti körben ismerkedj, mert más tutira rossz??

Magasabb pozícióban az emberek rotálódnak, ez belterjességet okoz (és igazságtalan, ok nélküli előnyt).

A menedzserség a szememben humbuk, alig láttam eddig igazi menedzsert, nulla képességű, gerinctelen életművészt viszont számtalant. Egyszer bejutott, aztán képtelen kiesni, ha megszűnik a helye, kap egy hangzatos másikat. Nevetséges.
Miért ragaszkodnak hozzá???

Sokan jönnek a túl sok diplomás, nincs szakmunkás szöveggel. Btw, aki ezzel jön, ő micsoda? Továbbá az ócska, értelmetlenül hosszú, nyelvtudást nem adó magyar szakmunkásképzés (volt rálátásom) miért fejlődne a kevesebb diplomástól?

Egy jó szakmunkásnak van a szakmájához tehetsége, a diplomához nem kell különösebb tehetség... Legyen sok balfék szakmunkás, akire nem bíznék egy vaséket sem, mert elrontja?

A HR (néha van kivétel) gőgössége, felsőbbrendűségi komplexusa és igénytelensége bicskanyitogató. Kapitális helyesírási hibák a formokban, "majd belehalok a sok munkába, miért zavarsz mégis a fogadóidőben" felfogás röhejes.

Miért nem lehet automatikus elutasító levelet írni? Csak egy rule lenne, egyszer megírod, és kész.
Kötelezővé tenném, hogy az elutasított álláskeresőket ki kelljen értesíteni!

Külföldről még nincs nagy tapasztalatom, csak annyi, hogy néha nem előnyös őszinte-reális választ adni bizonyos kérdésekre.

+Gratulálok a cikkírónak az álláshoz! Egy tanulság: nem mindenki rosszat tesz veled, ha szarik a fejedre, neked is így lett egy tuti munkád! ;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 01:32:20

t @Almandin: a korrupciot ne keverjuk a protekcival@spangola: ah kicsit tul gyors volt a tempo, pedig ugy remenykedtem:) masreszt az uriembernek nem tudok mindent elhinni, enyhen szolva is, ugyhogy tudtam, hogy esz agaban sincs fogadni
tekeizi
tulajdonkeppen Te hany eves vagy, hogy kb a 14-ik allasodrol olvasok?@Void Bunkoid: hat nem vagyok hive a teljes robotisasnak, most olvastam, hogy 4-es metron nem lesz vonatvezeto es ezzel gondolom elesett olyan 50-60 ember es csalad a melotol, amellett, hogy tuti, az ilyen tipusu szerelvenyek fenntartasa igy sem lesz olcsobb, nem artana neha gondolkodni is
@huncsongor: hat egy mai autogyarban nem is pofazni kell, hanem melozni, az szalagmunka...

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.23. 01:40:20

@fotengelyszimering: kulfoldon bevett szokas, hogy sablonszoveg jon, ha nem vesznek fel.. a tobbivel 1-etertek..

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.23. 01:41:38

@anyadmajma:
Amúgy meg a magyar cégekkel azért járt így, mert az összes hülye picsa hr-es azt hiszi, ő az atyaúristen, és közben meg segghülyék.
Csak sajnos ők döntik el, hogy kit alkalmaz a cég. Mert a főnök elé csak az kerül, akit odavisznek....

ez krvara igy van.. ezert hivom en fel mindig a konyhafonokot, es kerem el az emilcimet..

Sanyi9 2012.12.23. 01:52:35

@Babette_: hiszed, nem hiszed, ma este, barati tarsasagban volt alkalmam hallgatni egy szuklatokoru roman (oltyan) ertetlenkedeset, hogy az nem lehetseges, hogy Romaniaban valaki ne tudjon romanul. Ez pont olyan, mint, hogy Magyarorszagon a hivatalos nyelv a magyar, nehogy mar egyetemi professzori szint alatt akarki is megtanuljon angolul/nemetul...

fotengelyszimering 2012.12.23. 01:56:30

@hogyne,persze,igazad van!

A külföldi sablon elutasító levél pont egy sablon elutasító levéllel több, mint az a semmi, amit itthon kapsz.

Fiú a lánynak:
- Szia! Táncolunk?
- Nem, nincs kedvem.

Ez is sablon elutasítás, mégis jobb, mintha elfordítaná a fejét és rád sem néz. Ugye?

jackin it in san diego (törölt) 2012.12.23. 02:10:26

@Void Bunkoid: "a linkedin amúgy kicsit csalós, én azt ilyen izének tartom...rongyrázós ájtí szagemberek fészbukjának, ahol felsorolja mindenki a 35 darab nem saját zsebből (többnyire még az egyetem vagy a munkaadója által) finanszírozott Microsoft/Cisco certifikációját..."

Ezzel nem értek egyet, nyugaton komolyan veszik a linkedin-t, mind a cégvezetők, mind a fejvadászok és az álláskeresők is. Van értelme, engem például már kerestek meg párszor régi kollégák a linkedin-en állásajánlattal. Ott vannak a recommendation és az endorsement funkciók, és eddig még nem láttam olyat az ismerőseim között aki úgy ajánlott volna valakit, hogy ne vállalta volna bármikor azt, amit leírt. De értem mit mondasz, ismerek olyan figurákat is, akik viszont még az XML-t is odaírják hárombetűs buzzwordként (ebből is látszik mekkora fogalma lehet az egészről), csak hogy többnek tűnjön. De szerintem nem ez a jellemző.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.23. 02:21:55

@jackin it in san diego: nalam is ott van, egeszen pontosan igy: XML, RSS, XHTML based Mobile webpages , aki jobban elolvassa a dolgokat, tudja ez mit takar.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 02:29:20

Azért annyira ne egyszerűsítsük le a kérdést, hogy külföldön könnyebb-e. Mert nagyon is függ attól, hogy milyen területen, pl.

Vagy megfordítva a kérdést: ha Magyarországon nincs "ismerősöd", külföldön pláne nem lesz. Rádadásul küföldön külföldi vagy.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 02:38:45

@tildy:): Azt elmeséltem már ezen a blogon, hogy hogy jártam egy agency-vel (Angliában élek). Bementem, érdeklődtem, elkérték az önletrajzom, látja a csaj, hogy ott az IT-s munkatapasztalatom. jó-e nekem az IT-s helpdesk? Mondom ja, tanári diplomával pláne, valahol ezek szerint akkor tudok kommunikálni emberekkel. Meséljek az IT-s munkatapasztalatomról. Mondom SEO, HTML, CSS, stb., ilyen egyszerűbb dolgok, de jóval meghaladja az egyszeri júzer megsegítéséhez szükséges képességeket.
Csaj bólogat, jegyzetel. "Hát, őszintén szólva ennek a felét nem értem, tanácskozok a kollégámmal." Elment hátra, jön vissza pár perc múlva. "Sajnos azt kell mondjam, mivel ez a munkája egy évvel ezelőtt volt, nem tartjuk elég képzettnek" - és ezzel kinyitotta az ajtót.

Anyád...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.23. 02:53:31

@Gábor (Gee Halen): Igen, olvastam mar ezt toled. Lehet jobb, hogy nem is veluk dolgozol.

Sanyi9 2012.12.23. 02:55:40

@fotengelyszimering: de meg jobb az, amikor a valasz: "meg hát" :D

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 02:57:38

@BigTom: Igen, csak az egyszeri álláskereső kedvét meg sokszor az olyanok cseszik el, hogy gyakorlatiag azt is megkérdezik az előzetes jelentkezésnél, hogy milyen színűt szoktál kakálni, és reggel vagy este szoktál-e tojni, vagy esetleg naponta többször. Fejtsd ki 18 millió módon, hogy miért te vagy a legszuperebb választás a napi két órás borítéknyaló állásra, részletes karakterjellemzéssel, 40 pontos kérdőívvel a munkához való hozzáállással kapcsolatban.

Aztán egy sablon e-maillel nem bírnak válaszolni, hogy "Bocs, nem."

Esetleg másfél évvel később jön egy e-mail, hogy érdekel-e még a pozíció.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 03:00:27

@tildy:): Már az a tragikus, hogy tegnap bevittem egy önéletrajzot egy mexikói kajáldába mosogatónak, majd lehet hívnak interjúra...

Basszus, ennél még otthon is nagyobb esélyem van valami normális munkát találnom.

Amlin Jack Bauer 2012.12.23. 03:01:53

Én 6 éve melózom külföldön, ebből egy évet itthon töltöttem álláskereséssel, hátha kell egy külföldi munkatapasztalt IT consultant otthon. És nem és nem...
Bár kéthavonta sikerült bejutnom egy első körre, de vagy a nyegle 25 éves HR-es nuni készített ki vagy a "leendő" főnököm pökhendi, lekezelő stílusa vagy egyszerűen vissza sem hívtak interjú után.
Jóhát, akkor vissza külföldre s mit ad a jóisten? Munkát 1 hónapon belül...
Tiszteletem a kivételeknek, de ennyi ostoba nagypofájú irigy parasztot mint Magyarba én még nem láttam sehol a világon, pedig én már egy két helyen.
Magyarszkiban csak az tud érvényesülni:
1. ha valakinek a valakije vagy
2. tudsz felfelé nyalni, (lefelé taposás az plussz) vagy
3. kussol és dolgozik mint a rabszolga
Ráadásul az utóbbi 6 évben még nemtudtam úgy hazautazni, hogy valami ne lett volna eggyel rosszabb.
Múlkor felhívott egy fejvadász és ajánlotta álmaim állását Pesten, álomfizetéssel, de én már élből nemet mondtam.
Mert ami ma még jó, azt 3 hónap múlva átszervezik(leépítik) vagy egyszerűen csak egy vezetőváltás jön oszt annyi meg egy bambi.
Inkább dolgozok feleannyit Londonban Xszer-eséért, ahol még ráadásul meg is becsülnek.
Magyarországnak kb 2 generációnyi időre lesz szüksége, hogy ezeket a negatív trendeket normális értékre küzdje vissza.
De ehhez változás kell, az pedig nem megy.
Marad az, hogy aki jól tud melózni vagy magasan kvalifikált szakmája van és nem akar éhen dögleni az elmegy és itthagyja ezt a sz@rkupacot.
Úgyhogy mesterem jól döntöttél.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:07:34

@tildy:): en XL-es polot hordok es 0 szazalekos THM-em van, aRSS-em az fanbtasztikus

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 03:08:56

@tildy:): Ja, és ugyanúgy tegnap. Mivel az utcán mászkálva lestem a kirakatokat álláshirdetésekért, összefutottam egy volt kollégámmal, akivel együtt dolgoztam a pubban ahol utoljára voltam (pár héttel utánam kezdett).

Azt mondja:
- Na, és hogy megy a pubban?
- (???) ... De hát engem öt hete kirúgtak.
- Ja, engem meg négy...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:09:40

@Gábor (Gee Halen): oneletrajz , az minek kell egy etterembe?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:12:30

@Amlin Jack Bauer: ezek elkerulesere nem kell hazajarni
most is kilometeres sorok vannak a hataron, mert mindenki megy haza karacsonyozni
mondom en, hogy ez nem kitelepules, ez egyszeru munkavallalas
a magyarok elleptek angliat, mint annak idejen a torokok /akiket igen leneztunk ezert/ nemetorszagot

Sanyi9 2012.12.23. 03:13:39

@Amlin Jack Bauer: es hat ev utan meg mindig ilyen frusztralt vagy? Akkor megsincs minden a legnagyobb rendben.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 03:15:33

@hagyma: Ez számomra is rejtély mindenesetre határozottan ezt kérték. Meg mindenhol máshol, tök mindegy milyen munka.

Arra tudok tipelni, hogy megnézzék mekkora az esélye annak, hogy két héten belül dobbantasz.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 03:18:41

@Amlin Jack Bauer:

"Tiszteletem a kivételeknek, de ennyi ostoba nagypofájú irigy parasztot mint Magyarba én még nem láttam sehol a világon"

Most nem azért, de ez a mondat így önmagában...

Amlin Jack Bauer 2012.12.23. 03:21:11

@Sanyi9: Inkább dühös, mert én minden hétvégén hazarepülök a családhoz (2 lányom van) Minderre nem lenne szükség ha magyarba lenne munka, de nincs...

Amlin Jack Bauer 2012.12.23. 03:24:42

@hagyma: Hááátöööö, engem kéremszépen idehívtak és reptérről mentem be dolgozni az első nap. +1 nekem a család pesten maradt, úgyhogy nem eccerű, haza kell járnom

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 03:28:28

@Amlin Jack Bauer: Nekem leginkább a parasztozás meg a "Magyarba" kifejezés nem állt össze, de mondd nyugodtan, hogy nyelvtannáci vagyok!

Amlin Jack Bauer 2012.12.23. 03:35:41

Jóhát Mesterem, dobzse, dobzse: paraszt csere Tuskó Hopkins-ra, Magyarba csere Magyarszkiban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:45:56

@Amlin Jack Bauer: igy van, errol beszelek a kint levok nagy resze elobb -utobb hazater, a munka miatt megy ki kizarolag
@Gábor (Gee Halen): hat itt felenk harom gombnyomassal megnezik hol meloztal es mikeppen, ha nagyon fontos felhivjak az elozo munkahelyedet
szoval oneletrajz nem kell, szinte kizarolag interneten jelentkezel es ott felteszik a megfelelo kerdeseket
persz komolyabb allasnal csatolni illik par sort, ha azt akarod, hogy komolyan vegyenek
nade mosogato, baros, vagy pincer?
felesleges
mondjuk en sem hivom a szulohazamat " magyarba"-nak, dehat
foleg hogy a csalad otthon el...
fura

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:47:53

@Amlin Jack Bauer: van meg az a lehetoseg is hogy kiviszed oket magyarbol:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.23. 03:49:32

@Gábor (Gee Halen): pedig van igaza
erosen ugy erzem beletartozik a korbe:)
magat mar csak ismeri

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.12.23. 04:26:37

@hagyma: Volt nekem is egy ilyen gondolatom, őszintén szólva.

monddazigazatmar 2012.12.23. 05:06:59

"Magamról annyit, hogy piacképes diplomám van hazánk egyik legnagyobb egyeteméről, piacképes szakon, két nagy európai nyelven beszélek"
Anyádat!
Mi a lónak a turos faszáért nem lehet leirni magyarul, hogy
"informatikus/orvos/mérnök vagyok a BME/ELTE/SOTE végeztem akármilyen szakon, és beszélek németül meg olaszul???????
Mit kell itt köntörfalazni? piacképes szakon?? Hülyegyerek! Ha piacképes lennél, akkor elkeltél volna a piacon, nem itt sirnál mint egy fürdős

nemecsek ernő áruló 2012.12.23. 06:58:35

"piacképes diplomám van hazánk egyik legnagyobb egyeteméről, piacképes szakon, két nagy európai nyelven beszélek közel anyanyelvi szinten, mindkettőt volt szerencsém anyanyelvi környezetben tanulni."

Nem kell HR-esnek lennem, hogy tudjam: túlképzett vagy. Egy magyar cég, még ha multi is, nagyon nehezen tudja kielégíteni az igényeidet, mert olyan fizetési elvárás társulhat ehhez, amit nem szeretnek megadni, ha nem náluk lépkedtél fel a szamárlétrán. Gondolom most poroslábú telefon-kapkodóként nincs kedved kezdeni, és nem ilyen pozícióra adtad be a jelentkezést. A multik szeretik a pályakezdőket, akiket a saját képükre tudnak formálni.

A külföldiek azért jeleztek vissza, mert ők ki tudnak fizetni. Ilyen egyszerű. Nem kell túlkomplikálni.

nagymakki 2012.12.23. 07:20:57

Nagyon megértem.
Fiam harmadik hónapja állás nélkül van.Kiváló IT-s szakember 12 év gyakorlattal.Legalább 80 helyre küldte el jelentkezését,egy pár helyre behívták,ahonnan utána választ sem kapott,a többi helyről még csak nem is válaszoltak.
Ez a törvény miatt van így,mert az állásokat meg kell hirdetni,(ezek ezért kamu hirdetések) de a csókosokat veszik fel,esetleg az "utcáról" jelentkezőket éhbérért,vagy feléből nagyjából bejelentve.
Amikor végre valahová felveszik,akkor éjjel nappal dolgozni kell,túlóra pénz nélkül,de olyan is volt,hogy nem fizették ki.Mivel alig valamire volt bejelentve,a többit zsebből kapta-nem is lehetett mit tenni.Egyértelmű a kormány felelőssége.Ausztriában,Németországban ez szinte elképzelhetetlen.Magyarország a csaló szélhámos kizsákmányolók Mekkája.Kellemes karácsonyt mindenkinek:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.23. 08:16:20

@nyuszigonosz: nem hát. én sem ezt írtam.
@Sanyi9: szerintem nem értetted, amit írtam.

Martian (törölt) 2012.12.23. 09:12:52

@anyadmajma: "ehe, a legújabb divatjuk a hr-es hülyéknek: a csillagjegy alapján választunk jelöltet!"

Ez remek dolog, keress egy ismerős asztrológust és találjatok ki egy pont megfelelő születési időt! :)

Pdudas 2012.12.23. 09:13:40

@makaró:
Csak egy a sajat tapasztalataimbol:

Egyik konferenciankon odajott hozzam az egyik vendeg. Ugye en vagyok itt az IT manager? Igen. Adnek egy nevjegyet neki? Persze. A fia friss vegzos es allas keres, nem keresunk valakit? Igazabol asszisztenst keresunk. Ok, majd kuldi a fia az oneltrajzot.

Aztan meg hivott is az apa, hogy megkeptam-e. Persze semmi sem erkezett. Meg meg is neztem a postai uton erkezett levelek kozott is - de ugyanugy semmi.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem lehet biztosra venni hogy a fiu az apja altal kinezett allasra jelentkezik.

Azota mar van asszisztensem - egy masik osztalyrol vettem at egy fiatal sracot aki frissen diplomazott (IT). Mar hazon belul volt, ot valoban a ceg igenyeihez lehet alakitani, ismeri a terepet. Raadasul helyi munkaero - ami rolam nem mondhato el a kulfoldi munkavegzes miatt. Az kb eselytelen, hogy a poziciomat elvegye - ehhez a sokeves szakmai tapasztalat sem eleg. Ha meg igen, akkor igy jartam.

Ronnie_27 2012.12.23. 09:14:07

"A 30 magyarországi jelentkezésből NULLA helyről kaptam ajánlatot."

Ennek nincs köze az uram-bátyámosdihoz, tényleg ilyen szar a helyzet a magyar munkapiacon.
Egy asszisztensi állásra kb. 200-300 ember adja be az önéletrajzát. Egy olyan állásra, amilyet Te keresel, valószínűleg még többen, simán lehetséges, hogy 30-ból 1-szer se kerülsz be a második körbe.

A multiknál is van uram-bátyámosdi, azonban:
- jóval kevésbé jellemző, mint a közszférában. A közszférában mindenki azzal kezdi az álláskeresést, hogy utánanéz, hol van ismerőse,
- egy bizonyos szint felett a protekció önmagában nem elég, csupán előny. A közszférában beültetnek egy hülyét is az igazgatói székbe, de egy multinál nem, mivel ott arra is gondolnak, hogy azzal kárt okoznának a cégnek. Tehát a haver buta feleségét beteszik asszisztensnek, de vezetőnek nem, mert akkor saját magával tol ki az illető.

rohadjmegARCgeci 2012.12.23. 09:33:46

@Ronnie_27: Az tény,hogy nagyon szar a helyzet,de én is úgy látom,hogy benne van ebbe már a Bratyi és Mutyi dolog is rendesen.És nem csak a közszférában,hanem a vállalkozói szférában is.
Én soha nem küldözgettem neten keresztül ilyen önéletrajzokat meg hasonlókat.Csak személyesen kerestem állást mindig és mindig lett is ha akartam váltani.

rohadjmegARCgeci 2012.12.23. 09:46:37

@Amlin Jack Bauer: A hármas pont már kevés önmagában.
Inkább úgy fogalmaznék,hogy felfelé nyalni (de kőkeményen),lefelé taposni (durván,)tuti biztos hátszél és mindemellett még droid rabszolga munka.
És még mindezzel sem 100% a munkahely.

cindbl 2012.12.23. 09:57:41

en hasonlo miatt mentem el magyarorszagrol. viszont ireknel - hiaba vagyok nagyon jo a szakmamban - preferaljak az ireket. nem mondom, hogy nem ertekelik a tudasomat, de ha valasztaniuk kell, akkor az irt valasztjak - meg akkor is, ha en jelentosen jobb vagyok.

Norx 2012.12.23. 10:20:56

@Babette_: és @még sokan mások:
Nyelvtudásról:
Voltatok mostanában küldöldi tulajdonú termelő szervezetnél? Mond nektek valamit az involvement, empowerment, gemba, kaizen, LEAN fogalomköre? Tegye fel a kezét, akinek igen :-)
Nálunk (is, mint a legtöbb haladó vagy fejlődés iránt elkötelezett cégnél) lejön a küldöldi vezig és osztvez a sorra, megkérdezi az embert az aktuális helyzetről fejlesztés, reklamáció, audit-felkészülés esetén. Nem feltétlenül hisz a klasszikus mexikói tolmácsviccben - miszerint "azt mondja nem fél a haláltól". Ezért értékeli ha a sori dolgozója is beszéli a nyelvet - így lehet bevonni a cég jobbá tételében (ami jelenthet több kivitt profitot is).
Előző munkahelyemen és a jelenlegin is viszünk ki hónapokra szalagmunkásokat külföldre, betanulni. Itt bizony elengedhetetlen a nyelvtudás és hajlandóság.

És válasz egy jóval korábbi kérdésre, hogy milyen nyelvet beszél egy szalagmunkás, mondjuk az Ericssonnál Stockholmban:
-albán/bosnyák/macedón - mert ez az anyanyelve
-jugoszláv szerb - mert ezt volt a hivatalos nyelv amikor ott élt
-svéd - mert így kommunikál a boltban
-angol - mert igényes arra, hogy másutt is megértsék

blasiusii 2012.12.23. 10:51:14

Egyrészt, van uram-bátyámozás, körülbelül olyan szinten, mint ahol földrajzilag vagyunk (nyugat/észak: kompetenciák, dél: piramis hierarchia, kelet: korrupció), mindenből van egy kicsi...

Azonban nem csak ez a baj, hanem az még inkább, hogy nincs elég munkahely, az a kevés (európai viszonylatban az, bármilyen meglepő) diplomásunk túlképzett, mivel már nem vagyunk a Pannon Puma, itt már csak alacsony hozzáadott értékű munka folyik (a kormányzati politika sajnos mindinkább erre visz egyébként, csak egy a bökkenő, hogy nem tudunk Bangladessel versenyezni - azért nem Kínát írtam, mert az USA után ők nyújtják be ma már a legtöbb szabadalmi kérvényt).

OFF: én speciel vennék fel a kormány helyében IMF-hitelt, beletenném olyan szektorokba, ahol magas hozzáadott érték kell/eladható (pl. reform agrárium, élelmiszer-feldolgozás, IT, termálvíz-turizmus, gyógyszeripar)

hex.kelly 2012.12.23. 11:25:34

annyira látszik, hogy a kommentelők zöme nem lát szakmunkást közelről, munkában együttműködve :D
a külföldi megrendelőknek dolgozó üzemekben sokszor előfordulhat, hogy szükség van rá.
példa: megrendelő hozza a gépét/berendezését felújításra. gépkönyv, gyártási tervek, alkatrész-katalógus inden németül/angolul. ha egy lápácskát kell benne cserélni, a csak magyarul tudó kiváló szakmunkás mit csinál? vagy ha a megrendelő elküldi egy saját, kinti gépészét (az ilyen német gépésszel el lehet boldogulni angolul is) afféle inspektornak, egy-két hétre, és együtt kéne dolgozni vele, akkor mit csinál? vakarja a fejét, hogy "de ez itt Magyarország, itt magyarul kell beszélni"? a főmérnök nyilván tud külföldiül, de neki egészen más a dolga. a titkárnőnek talán belefér az idejébe a tolmácskodás, fordítás, de neki meg nincs szakmai szókincse, anélkül öngyilkosság összerakni egy anyag-igénylést pl.

tessék elfogadni, hogy a cégek nem passzióból kérnek nyelvtudást egy szakmunkástól,ha kérnek. tuti, hogy oka van. ma már az általános iskolákba első osztályban kezdik nyelvtanítást. ha tizenöt évvel nem 70 ponttal lehetett volna nyelvtanári szakokra bejutni, akkor ma egy fiatal szakmunkás a 8+4 év alatt meg bírna szólalni valamilyen idegen nyelven.

nem az a gond, hogy a munkához nyelvtudás kell, hanem hogy ma már az iskolarendszer nem képes használható nyelvtudást adni.

Sanyi9 2012.12.23. 11:28:51

@Amlin Jack Bauer: OK, azt el tudom kepzelni, hogy igy nem konnyu, de, mit mondjak, sok sikert! :D

hex.kelly 2012.12.23. 11:28:58

@hex.kelly: tizenöt évvel ezelőtt, na. (továbbá "minden" és "iskolákban")

Sanyi9 2012.12.23. 11:32:59

@Babette_: Persze, lehet, hogy nem ertettem jol amit irtal. Fussal neki meg egyszer, probald elmagyarazni nekem, hogy mit ertettem felre. Nem azt irtad, hogy a gyari munkas nem kell beszeljen idegen nyelven? En erre azt valaszoltam, hogy en ezt nem igy latom, senkinek nem art az angol/nemet tudas (most kepzelj el egy olyan szituaciot, mikor Mercedeszfesto Jozsinak szol a fonoke, hogy jovo heten ki kellene menjen egy par napra Stuttgartba, mert ott van az uj varazsfestogep hasznalatanak a bemutatoja. Olyan rossz lenne, ha a Jozsi legalabb alapszinten beszelne nemetul?). Mondjuk lehet, hogy igazad van es vagyok egy ilyen ertetlenkedo bunko alak...

mommmmo 2012.12.23. 12:04:12

Valoban nem tudom, hogy hogy mennek a dolgok egy osszeszerelo uzemben, de azt gondoltam volna, hogy mondjuk egy csoportvezetoi szint az, ahol el lehet varni az angolt. Egy csoportvezeto el tudja kalauzolni a kulfoldi vendeget, jarhat kulfoldi tovabbkepzesre, stb..de attol elvarni a nyelvtudast, aki kethavonta egyszer hasznalna, hat ez eleg pazarlas...
A tobbiek meg tanuljanak meg, ha elore akarnak lepni...
Azt hiszitek, hogy Kinaban vagy Bangladeshben az egyszeru gyari munkas beszeli az angolt? vagy akar a szakmunkas is? Megis megy oda a kulfoldi toke.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.23. 12:27:50

@fotengelyszimering: a menedzsment rotálásának oka van, és ez nem az, hogy nem értenek hozzá. de ha nem rotálnák őket, és maradna mindenki a helyén, akkor nem lenne belterjes?
a beajánlásnak is praktikus okai vannak, több okból is igaz az, hogy a személyes ajánlású jelöltnek nagyobb a "beválási esélye", mint a hirdetésre jelentkezőnek. ez nem azt jelenti, hogy az ajánlott jelöltet nem vizsgáztatják. a beajánlás jó a jelöltnek is, a munkáltatónak is, tehát természetes, hogy az ajánlót is érdemes érdekeltté tenni benne, a gyakorlatban ez valósul meg a fejpénz fizetésével. és ez tényleg azt jelenti, hogy utcáról nehezebb bekerülni, de gondolj bele: van két kalap, az egyikben minden ötödik szelvény nyer, a másikban minden második, te melyikből húznál?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.23. 12:44:23

@Gábor (Gee Halen): Vagy rossz helyen keresgelsz. obj egy uzenetet ram, hatha tudok segiteni.

fotengelyszimering 2012.12.23. 13:14:38

@droid_
Én a saját tapasztalatomat írtam le a menedzsmenttel kapcsolatban, amit a saját szememmel láttam, amit a saját bőrömön(!) éreztem. A menezser ejtőernyősen érkezik, kapcsolattal bekerül, érdemi, értelmes munkát nem végez, ha "átrotálják"/tovább áll, fel sem tűnik a hiánya. Ha megszűnik a pozíciója, bullshit generátorral csinálnak neki újat.
Ahol én voltam ott (is) volt rotálás, de teljesen értelmetlenül, az ócska ember, ugyanúgy ócska marad.

Beajánlás...semmi konkrétumot nem írsz az előnyről.
"van két kalap, az egyikben minden ötödik szelvény nyer, a másikban minden második, te melyikből húznál?" Ez így fikció.

Belső ajánlással vettek fel a külföldi munkahelyemre, ahol januárban kezdek, többkörös angol interjún vettem részt, de!!!! Ugyanezen én, ugyanezzel a tudással, beajánlás nélkül nem keltettem fel a kintiek érdeklődését!
Most akkor mi van?
Ha beajánlanak, kapok esélyt bizonyítani és megfelelek! Ha nem ajánlanak be, esélyt sem kapok bizonyítani, pedig alkalmas vagyok. Nos???
Saját példa, nem urban legend.

Nézd, mindent meg lehet magyarázni, hogy mi, miért van. Sőt, még jó is lehet elméletben, de az elméletet gyakorlatban működtető emberen múlik, hogy ténylegesen jól működik-e a rendszer vagy sem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.23. 13:29:41

@Sanyi9:
ha Sanyinak ilyen feladatai vannak, akkor igen, szükség van a nyelvtudására.
de nincs szüksége minden Sanyinak nyelvtudásra.
valahogy így.

felháborít, hogy manapság gyakorlatilag a közmunkán kívül alig van munkakör, amihez nem kérnek nyelvtudást. ott és akkor is, amikor nincs szükség rá a mindennapokban. az is felháborít, hogy ha van egy külföldi kolléga, akkor pl meetingen nem a hat magyar ember nyelvén ment a beszélgetés, hanem az egy kolléga miatt angolul. nyilván, ha ez minden nehézség nélkül megy, akkor menjen, de ne legyen elvárás.

nekem anno egy multinál előírták, hogy kérjek angol nyelvtudást a beosztottaimtól, mert az a cégnyelv. sose használták. gyakorlatilag osztályvezető alatt nem volt rá szükség.
mondjuk mivel írásban volt a fő kommunikáció, ott se igen, mert szinte mindenki két nyelven írta a leveleket.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.23. 13:30:47

@Sanyi9: és egy szóval se mondtam, hogy bunkó lennél.

2012.12.23. 14:59:41

@Norx: Maradjunk abban, hogy normalis ember aki 4 nyelven beszel (folyekonyan), koztuk angolul es svedul, nem szalagmunkas. Nem lennenek a vilagon szalagmunkasok ha mindenki beszelne 4 nyelven, koztuk angolul es egy masik nyugat-europai nyelven.

2012.12.23. 15:06:47

@hex.kelly: Miert nem forditjak le a gepkonyvet / gyartasi terveket magyarra, es miert nem alkalmaznak egy tolmacsot akinek van szakszokincse? Nem lenne olcsobb, mint a szakmunkastol elvarni hogy folyekonyan beszeljen idegen nyelvet? Az a magyar szakmunkas aki jol beszel angolul vagy nemetul, nem sokaig fog Magyarorszagon dolgozni havi par szaz euroert. Ezert lenne a magyar cegnek erdeke hogy tolmacsot, forditokat alkalmazzanak. Pontosan errol beszelt Mommmo korabban, hogy ez szervezes kerdese.

Norx 2012.12.23. 15:09:06

@mommmmo: Bangladesben vlsz igen - ha jól tévedek az is angol gyarmat volt, és Indiában is elég elterjedt nyelv.

Sanyi9 2012.12.23. 15:12:30

@Babette_: OK, most tisztabb, hogy mit akarsz mondani, de csak reszben ertek veled egyet. El kellene oda jutni, hogy minden ember tudjon irni, olvasni, szamolni es beszeljen egy idegen nyelvet kozepszinten. Aki erre a 4 dologra kepes es szorgalmas, sok mindenre alkalmas (amihez nem kell diploma) es az idegen nyelv ismerete alapnak kellene, hogy szamitson. Ez abszolut nem befolyasolna az identitasunkat, mi magyarok vagyunk, magyarul erzunk es magyarul gondolkodunk, viszont nagyban megkonnyitene a kapcsolatunkat a tobbi neppel es bovitene a horizontunkat. Sok olyan nep van, amely tagjai atlagban jo idegennyelvtudassal rendelkeznek, de ez semennyire se csorbitja a nemzeti buszkeseguket (peldaul az esztek egy ilyen nep).

Egy konkret pelda arra, amit te irtal: a nemetorszagi cegben, az en csapatomban (nem en vagyok a vezeto) van egy ukrajnai kollega, aki nem tud nemetul. Amiota o itt van (jo fel eve), a megbeszeleseink angolul folynak. A viccek szintje es gyakorisaga esett, angolul nehezebben fejezik ki magukat az emberek, mint nemetul, de nem volt kerdes, hogy ezutan az angol lesz a hasznalt nyelv (amig a kollega megtanul nemetul, ha megtanul).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.23. 15:16:52

@fotengelyszimering: jó hát szerinted nincs szükség menedzsmentre, mert azt láttad, szerintem igen, mert én meg azt láttam, ezen kár vitát nyitni általánosságban.

az ajánlással kapcsolatban a konkrét előny pl az, hogy a személyes kapcsolatból mint leendő munkavállaló sokkal több információt szerzek a cégről, mint ha senkit nem ismernék. olyan infót, ami az álláshirdetésből, a cég honlapjáról soha nem derülne ki (persze ezeket akkor is meg kell nézni, ha ajánlanak). azaz: sokkal jobban fel tudom mérni, mire jelentkezek, sokkal nagyobb esélye van, hogy azt találom meg, amit kerestem.
a munkáltató oldaláról ugyanez az előny jelentkezik: a jelöltnek sokkal több infója van, tehát nem kell a "mellément" jelentkezésekkel foglalkozni, kevesebb időbe és pénzbe kerül. emellett aki ajánl, az felelősséget vállal azért, akit ajánl, ha máshogy nem, emberileg biztos. gondolom te se próbálnál olyat bevinni a munkahelyedre, aki nem ért ahhoz, ami a feladat, vagy esetleg elviselhetetlen mint kolléga.
ezek miatt van az, hogy a beválás sokkal esélyesebb. nem azt mondom, hogy akit nem ajánlanak, az nem válik be. de ha toborzáskor a munkáltató merít egyet a hirdetésre jelentkezők közül és egyet az ajánlottak közül, akkor utóbbiban egyszerűen több a valóban alkalmas jelölt. és ez elég, mert kevesebb az elfecsérelt idő és pénz, a munkáltató és a jelölt oldaláról is.

2012.12.23. 15:22:32

@Norx: Tapasztalatbol tudom, hogy Bangladeshben es Indiaban fizikai munkat vegzo emberek NEM beszelnek angolul, sot sokszor pl. Indiaban hindiul sem, csak a sajat anyanyelvukon. Azok akik beszelnek angolul, nem vegeznek fizikai munkat; mar onmagaban jo angoltudassal jobban fizetett, konnyebb munkat lehet talalni.

Miert lenne ez maskeppen Magyarorszagon, ahol ha valaki folyekonyan beszel angolul / nemetul, felulhet a repulore (vagy akar buszra) es legalisan dolgozhat Angliaban / Nemetorszagban otszor annyiert mint Magyarorszagon?

Norx 2012.12.23. 15:25:11

@Mirjam2: Ajjajj, osszekeveredtem - azt hittem én dolgoztam velük, és nem Te.
Ott az operátor a hétvégi túlórára megkapja az itteni 1 havi bérét. Az alapbérébõl itt 4 mérnokot fizetnek. Ott nem derogál az E/// munkásának lenni - megbecsülik, megfizetik, bevonják a termék és folyamatfejlesztésbe.
Emellett menekültként az életüket koszonhetik sokan a svéd államnak, ezért be akarnak illeszkedni; és hasznossá válni.

Norx 2012.12.23. 15:27:52

@Norx: ez a svéd jugókra utalt, nem a bengáliakra, ott nem voltam
:)

hex.kelly 2012.12.23. 15:28:18

@Mirjam2: ezek egyedi, sokszor több száz oldalas dokumentumok, sem idő, sem szükség nincs a lefordításukra. a tolmács nem főállású, az, hogy folyamatosan jelen legyen, nagyon magas fizetés/díj lenne. a hagyományosan külföldi megrendelésre dolgozó iparágakban pedig mindig is jelen volt az idegen nyelv, ez nem új keletű elvárás. olcsóbb megfizetni azt a szakmunkást, aki pl fiatalon külföldön dolgozott, de hazaköltözött a családalapítás vagy más miatt, mert vannak élethelyzetek, mikor valaki hazajön külföldről, ugye. vagy egyszerűn csak meg tudott tanulni egy idegen nyelvet, és nem akar külföldre menni. és egyébként miért ne beszélhetne egy szakmunkás is nyelvet? a nyelvtudás nem az "iskolázottak" privilégiuma kellene legyen. el kellene jutni oda, hogy ha valaki szakmunkás, ne váljon alapvetéssé, hogy egy buta barom, akit nem vettek fel a gimnáziumba. és ma, amikor egy alkalmazott 2-3 munkakört is betölt egyetlen fizetésért, nem fognak külön tolmácsot vagy szaknyelet ismerő kommunikátort alkalmazni. vannak nyelvismerettel rendelkező szakmunkások, és bizony, többet keresnek, mint a csak magyarul értő kollégáik.

ja, és valaki fentebb kérdezte, minek nyelvet beszélő könyvelő, kommunikáljon a főnöke a külföldiekkel. egy pénzügyi vezető nem fog naponta három céget azért felhívni, mert egyeztetni kell bankszámlaszámot, szállítólevelet, számlázási kérdéseket. megtehetné, de egyszerűen nem ez a feladata. tisztességes, használható nyelvtudást kell adni az iskolákban, mert rajtunk kívül senki nem beszél magyarul, és nem csak országhatárokon belül üzletelünk.

2012.12.23. 15:29:12

@Sanyi9: Peldadra utalva: ez Nemetorszagban van. A nemet munkatarsaid nem fognak kivandorolni angol nyelvteruletre, mert nem eri meg nekik, Nemetorszagban legalabb ugyanannyit keresnek. De ha Angliaban otszor annyit lehetne keresni ugyanazzal a munkaval mint Nemetorszagban, hol lennenek most a kollegaid akik folyekonyan beszelnek angolul? Meg mindig Nemetorszagban?

mommmmo 2012.12.23. 15:31:36

@Norx: dolgoztam bangladeshi szalagmunkasokkal, az szokincsuk kabe 50 szo volt. Amellett analfabetak is voltak:(
Kabe 50 ilyenre jutott egy csoportvezeto akivel lehetett kommunikalni.

2012.12.23. 15:32:07

@Norx: Pont ezt mondom, ha valaki 4 nyelven beszel folyekonyan (koztuk angol, sved) akkor nem fog annyi penzert dolgozni mint egy tipikus magyar szalagmunkas Magyarorszagon. Egyebkent amit leirsz az nekem nem sima 'szalagmunkanak', betanitott munkanak tunik, hanem valami sokkal osszetettebbnek amit ennek megfeleloen jobban fizetnek; igy mar ertheto hogy jobb nyelvismeretet varnak.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.23. 15:33:43

@Norx: ez ericsson gyárt stockholmban? én azt hittem, ott csak hq van.

2012.12.23. 15:38:15

@hex.kelly: Hat ha ezek a cegek ugy gondolkodnak hogy draga nekik dokumentumokat leforditani, tolmacsot fizetni, akkor egy ido utan ra fognak jonni hogy nem eri meg nekik uzemeket fenntartani Magyarorszagon, mert nem hiszem el hogy olyan munkasokat fognak ott talalni akik folyekonyan beszelnek nyugat-europai nyelveket. Ha megis, akkor pedig nyugat-europai szintu bert kene nekik fizetni, ami megint nem eri meg a cegnek. De ez szerencsere nem az en problemam...

fotengelyszimering 2012.12.23. 15:44:53

@droid_ Nem tudom, honnan szedted és miért tulajdnoítod nekem, hogy szerintem nincs szükség menedzsmentre. A korábbi hozzászólásaimban sem írtam sehol ilyet. Jó menedzserre (ritka, mint a fehér holló) szükség van, a többi viszont kuka (ha nem az történne velük, amit írtam).
"az ajánlással kapcsolatban a konkrét előny pl az, hogy a személyes kapcsolatból mint leendő munkavállaló sokkal több információt szerzek a cégről, mint ha senkit nem ismernék. olyan infót, ami az álláshirdetésből, a cég honlapjáról soha nem derülne ki (persze ezeket akkor is meg kell nézni, ha ajánlanak)."
Ezzel óvatosan bánnék, mert nem tudhatom, mi üzleti titok, mi nem. Továbbá, ha ezt a speciális tudást más, utcáról jövőnek is odaadnák, akkor huss, eltűnt az előny.
Kin múlik a plusz tudása adása? Nem a jelentkezőn, hanem a bennfentesen. Ha megsúgom a vizsgakérdéseket, persze, hogy jobban szerepelsz.

Szerintem jobb lenne, ha mindenki egyenlő esélyekkel indulni, aztán döntsön az eredmény. A kapcsolati tőke, az ismerős jelentkező "kitanítása a cégből" igazságtalan előnyt biztosít.
De ez az én véleményem.

hex.kelly 2012.12.23. 15:47:15

@Mirjam2: nem folyékonyan kell. és egyébként: sosem a megrendelő alkalmazkodik a vállalkozóhoz. nem szabad hátradőlni. egy szakmunkás is meg tud tanulni alapszinten egy nyelvet. nem azért szakmunkás, mert hülye, hanem azért, mert az érdekelte, vagy mert a verselemzés, jogi pálya, akármi nem érdekelte. a nyelvtudás nem szabad, hogy cirkuszi mutatvány legyen. ha mindenki kap használható nyelvtudást, attól még nem fog mindenki külföldre menni (egy csomó, nyelveket beszélő szellemi munkaerő van itthon, aki nem megy el, ugye?). de színvonalasabb lehet tőle a munkavégzés, vonzóbbá válhat a magyar cég munkája, és több megrendelés jöhet. abból meg lesz fizetés is. láttam ilyet, működik.

Norx 2012.12.23. 15:47:22

@droid_: bizony, van (minimum) egy kis "mintagyáruk", kb 3 smt sorral, 3 assy cellával, laborral, utómunkával, 2 vagy 3 müszakban. Ott fejlesztik a termékeket és a tesztereket, de felfutás kozben besegítenek a tomegtermelésnek.
Ez csak az egyike a kb 8 kistai épületüknek ott 1 kupacban, a tobbirõl nem sokat tudok, csak hogy van sõr a kantinban. Már csak ezért sem lenne rossz ott dolgozni :-) De szerintem tobbnek is van ilyen alagsori üzeme, elég széles a termékskálájuk.

Norx 2012.12.23. 16:00:13

@Mirjam2: én ezt a folyékonyat (nyelvtudás terén) kivenném a gondolatütkoztetésbõl. Nem azt várja el a cég, sem a hibátlanságot. Hisz ez anyanyelven is müveltség és adottság (plusz billentyüzet) kérdése.
@ ???
Nem feltétlenül a nyelvtanár hibája, hogy érdektelenség, neveletlenég és általános müveletleség kozepette nem tud "szarból várat építeni" nem csak szakiskolában, de még gimnáziumban sem. Arany Jánosnak elég volt egy biblia ahhoz, hogy Shakespearet tudjon fordítani. Leviheted a lovat a folyóhoz, de inni magától fog.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.23. 16:14:42

@fotengelyszimering: "A menedzserség a szememben humbuk, alig láttam eddig igazi menedzsert, nulla képességű, gerinctelen életművészt viszont számtalant. " "A menezser ejtőernyősen érkezik, kapcsolattal bekerül, érdemi, értelmes munkát nem végez, ha "átrotálják"/tovább áll, fel sem tűnik a hiánya." -ezek nekem elég általános érvényű ítéleteknek tűnnek, de ha nem ez volt a cél, akkor OK.

a személyes infók alatt nem üzleti titkokat értek, és ne mis vizsgakérdéseket, hanem hogy milyenek a kollégák, milyen a hangulat, milyenek a főnökök, milyen juttatásokra lehet számítani, milyen (tényleges) előrelépési lehetőségek vannak, milyen a munkakörnyezet, és nem utolsósorban ténylegesen mit kell csinálni. ez pl olyan amit a kolléga sokkal jobban tud, mint a HR-es vagy a közvetítőcég, egyszerűen azért, mert nem ők csinálják, és éppen ezért a hirdetésbe se lehet beleírni.
az lehet, hogy jobb lenne, ha mindenki egyenlő eséllyel indulna, de mondom, szerintem ez nem csak a munkáltatónak és a kiválasztott jelöltnek hasznos, de a kimaradók is megspórolhatják azt az energiát, amit egy esélytelen jelentkezésre fordítanának.

@Norx: kösz, azt láttam a streetview-n, hogy a fél utca ericsson, de azt nem gondoltam, hogy gyártás is van, még ha "minta" is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.23. 16:36:16

@Sanyi9: legyen így. jussunk el oda.
legyen alapvető egy idegen nyelv. nem vitatom.

de a mai társadalomban, ahol 40-45 fölöttiek, hiába jó szakemberek, hátrányba kerülnek, csak mert nem tudnak nyelveket, olyanokkal szemben, akik kevésbé jó szakemberek, miközben a nyelvre magához a munkához nincs is szükség, felháborító.

és hidd el, a pozíciók 80%-a ilyen.

Sanyi9 2012.12.23. 16:38:40

@Mirjam2: valoszinuleg nagy szamban dolgoznanak kulfoldon es sokan vegleg elkoltoznenek. Mire utal a kerdesed? Szerinted az embereket tudatlansagban kell tartani, nehogy kulfoldre koltozzenek?

2012.12.23. 17:32:05

@Sanyi9: Nem gondolom hogy az embereket direkt tudatlansagban kell tartani; azt gondolom hogy tul nagy elvaras egy munkaado reszerol hogy Magyarorszagon havi par szaz euroert dolgozo embereknek hasznalhato idegennyelv-tudasa legyen. Ha valakinek megvan ra a lehetosege, tehetsege, stb., hogy jol megtanuljon egy nyugat-europai nyelvet, az nem fog betanitott munkat vegezni Magyarorszagon. Tehat szerintem nem fair azt hangoztatni hogy a magyar munkaero mennyire nem beszel idegen nyelveket.

2012.12.23. 17:38:32

@hex.kelly: En nem mondtam, es egyaltalan nem is gondolom, hogy valaki azert szakmunkas mert hulye stb., nem tudom ezt miert keverted bele a kommentedbe. Masreszt nem kell ahhoz zseninek lenni hogy megtanuljon valaki egy idegen nyelvet, barmilyen szinten. Az viszont teny, hogy egy tobb szaz oldalas gepkonyvet / gyartasi tervet, amirol te beszelsz, nem lehet alapfoku nyelvtudassal megerteni. Ilyet csak az tud hasznalni akinek folyekony a nyelvtudasa, sot a szakmai szokincset is erti. Ha valaki kepes egy ilyen dokumentumot olvasni es ertelmezni angolul / nemetul, akkor miert akarna az illeto magyar atlagberert Magyarorszagon dolgozni?

PannonBoy 2012.12.23. 18:22:01

@fotengelyszimering: Magára a menedzsmentre szükség van, csak sajnos kevés a jól képzett szakember. A menedzser az pozíció és nem végzettség. Így aztán sokan hívják magukat menedzsernek, mert az jobban hangzik, de valójában nem az.

PannonBoy 2012.12.23. 18:22:01

@fotengelyszimering: Magára a menedzsmentre szükség van, csak sajnos kevés a jól képzett szakember. A menedzser az pozíció és nem végzettség. Így aztán sokan hívják magukat menedzsernek, mert az jobban hangzik, de valójában nem az.

fotengelyszimering 2012.12.23. 19:25:29

@PannonBoy: Természetesen kell menedzsment, ezt senki sem vitatta, én a minőségét kérdőjeleztem meg azoknak, akikkel összefutottam. Ha ők azok, akkor bárki lehet.

De a cikk teljesen másról szól, ez erősen off.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.23. 20:11:17

@hex.kelly:
Kihagytad a művezető, vagy csoportvezető státuszt. Ők általában ugyanúgy műszakolnak, mint a többiek, de a műhelyt pl nem söprik, helyette tudnak küffődiül, és megmondják a Józsinak, meg a Bélának, hogy mit, hogyan, mivel, és ők szerencsés esetben legközelebb már tudni fogják.
Persze, előny a nyelvtudás, de hol nem az? Súlyosabb probléma, hogy szakmunkások tömegei nem tudnak rajzról olvasva, önállóan melózni.

montroyal ( CAN qc) 2012.12.23. 21:35:15

@Fruka1: a fizikai szakmunkas persze gyakorlattal oriasi hiany mindenholkarosszerias muhelyem van es 15 eve felejts el hogy talalsz jo szakmunkast aki jott es tudott az napi net $200 ert nem maradt ez nem eri meg neki $ 300 at akar .. es nagyon megvalogatjak mit csinalnak mit nem tul ora hetvege nincs. kirugni valakit ongyilkossag kit talalsz helyette .. senkit.. es igy van mas szakmakban is egy ujabb statisztika szerint canadaban van a legtobb diplomas ...szinte csak az iskola elhagyok nem mennek foiskolara egyetemre

montroyal ( CAN qc) 2012.12.23. 21:51:51

@Enystone: nalunk egy kicsit eltulozva de a kulcs mondat .. azert nem vesznek fel mert no vagyok? azert mert fekete vagyok... akkor mar majdnem nyert.. jajj dehogy is persze hogy fel van veve... persze ha ferfi vagy es fehér kevesebb az eselyed... a mentosok nagy resze 50kg-os no .. nem baj majd 2-3 ferfi jarokelo segit neki ha 100kg beteget kell cipelni...humoristank mondta verekedesnel egy ferfi rendor erositest ker... kijon két 40kg-os rendor no mire a ferfi .. azt mondtam erositest!!!

Enystone 2012.12.24. 09:26:06

@montroyal: bocs, de nem tudtam megfejteni mondandód lényegét. Egy kicsit zagyvára sikeredett.

montroyal ( CAN qc) 2012.12.24. 15:16:55

@Enystone: a lenyeg hogy itt disciminacio inkabb a ferfiak es a feherek ellen van noknek minden vonalon elonyuk van..

mazolika 2012.12.24. 15:50:57

@Wendriner Piroska sakál és balerina: :D Azért nem. Ha nem lenne perspektíva számomra, akkor váltanék. Az, hogy ma nem keresem halálra magam, nem jelent semmit. Fogokén keresni úgy 6-7 év múlva. De a munkahelyem nem stresszes, a főnök nem basztat. Be vagyok az utolsó fillérig jelentve és odafigyelek, hogy a cégemnek menjen annyira jól, hogy tudjon engem is fizetni.

Panavision 2012.12.27. 00:04:10

En 2 kulfoldi ceggel voltam interjun.

Az elson en utaztam,szakmai kerdes semmi nem volt jo sokat varattak,megneztek a referenciat abba nem tudtak belekotni.....persze miert is tudott volna.
Nem vettek fel.

Masodiknal webkameras interju,90% szakmai kerdesek,nehezek.
Meg kerdeztek aprosagokat de semmi hulye hr es fassag.
Felvettek.

Ja angolul volt mindketto.Nem magyar emberrel.
Semmi kapcsolatom nem volt,hogy is lett volna LOL.

Itthon 1x valaszoltak vissza a kb 10 amit elkuldtem,hogy nem.
Aztan meguntam,es jott a fenti ketto.
Mostmar nem erdekel az egesz de amit irsz az 99% igaz.

Void Bunkoid 2012.12.27. 14:09:30

@Babette_: hehe, ezen már én is elgondolkodtam annak idején. Ha van egy magyarországi telephelyű multi cég, ahol mittomén, egy munkacsoportban dolgozik 13 magyar ember, és felvesznek egy külföldi kollégát, akkor azonnal kötelezően minden angolul kezd el zajlani. Vagy német nyelvűnél németül.

Mi lenne, ha a kedves külföldi, ha már ideköltözött hozzánk dógozni, megtanulna magyarul?

A londoni Horsedick Square 2. alatt levő kiskocsmában sem lesz magyar az official nyelv, hiába mégy oda mosogatni, még akkor sem, ha a veled együtt felvett másik öt cimboráddal együtt a konyhán gyakorlatilag magyarok dolgoznak többségben - akkor itthon miért kell állandóan az elenyésző százalékú külföldi kolléga (akik nagy része irritáló módon - meglepő módon az arabokat kivéve - akár évtizedes folyamatos itt élés után is cseszik magyarul megtanulni) miatt idegen nyelven beszélnünk?

Menő vagy nem Menő 2012.12.29. 13:28:36

Gyakorlati tapasztalat birtokában erősíthetem meg a bejegyzés szerzőjének vélelmét..
Néhány éve,munka híján, kértem egy barátom segítségét aki egy banknál (külföldi tulajdonú multi) dolgozott, back-office területen, irodista operációs jellegű munkakörben középvezetőként.
A bank az állást ugyan hirdette nyilvánosan több fórumon, jelentkeztek is rá gazdasági szakképzettségel(tán még gyakorlattal is) rendelkező jelöltek többen kívűlről, de miután hármasban leültünk beszélgetni az ő főnökével akivel jóban volt, engem vettek fel a pozícióra. Más kérdés, hogy nagyon rövid ideig dolgoztam ott mert nem tetszett a munka és a munkakörnyezet sem, és akkor még azt gondoltam, hogy könnyen találok jobb melót...
Szóval ennyit erről.. Az összes többi azt gondolom olyan kivétel ami a szabályt erősíti, vagy nagyon specifikus munkakör,amelyre nehéz szakembert találni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása