oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 03. 06:58,  Itt az ideje normálisan csinálni 250 komment

2012. december 03. 06:58 Határátkelő

Itt az ideje normálisan csinálni

Előre szólok, hogy ma Magyarországon maradunk (tehát aki részletes országleírást vár, az csalódni fog és várnia kell holnapig – csak hogy megelőzzem az ilyen típusú kommenteket), de időről időre fontosnak tartom, hogy a határátkelők motivációjáról is szó essék. Ráadásul mai szerzőnk, Frejtág még csak el sem megy, de ettől még egész pontosan látja a helyzetet.

család kisgyerekkkel 2.jpg

"Szeretném ezt a kis írást a saját nevemen megjelentetni, de mégis azt kell kérnem, hogy legyen a név mondjuk Frejtág. S ez azért van, mert ebben az országban 10 éve az a szokás, hogy kirúghatnak, ha más a véleményed, s ez sajnos most a legaktuálisabb.

Az elmúlt időben nép-nemzeti kérdés lett a menni vagy maradni? Magam általában elolvasom, meghallgatom a különböző véleményeket, verziókat, pro és kontra.

De amikor az indulatok vagy éppen a most divatos nemzeti demagóg pártszócső beszél, azokat megpróbálom gyorsan el is felejteni, vagy meg sem nyitni. Mindenkinek joga van indulatosnak lenni, hiszen minden oka megvan rá - sajnos.

Egy gyerek, négy diploma, nyolc kerék

Megpróbálom most indulatok nélkül, józan ésszel megfogalmazni, hogy mi is a valóság ebben az országban, ebben a korban. Reménykedve, hogy olyanok is olvassák, akiknek lehet ráhatása a történtekre (hiú ábránd).

Tehát mi újság? Feleségemmel összesen 4 diplománk van, egy kiscsoportos gyermekünk, házunk, melyet magunk építettünk, forinthitelből. Van két autónk, melyek össz-életkora 35 év, s ez csak egyre több lesz (egyik sem veterán, hány éves a kapitány?). A házunkat befejezni nem sikerült, de lakható.

Lehet, hogy soknak tűnik ez, de akkor, amikor ezeket a döntéseket hoztuk, kényelmesen, ha nem is jólétben el lehetett ezt érni, devizahitel még nem létezett.

Nem jutott eszünkbe, hogy a fizetésünk nem nőni fog, hanem csökkenni (4. éve ez történik), hogy elszabadul a gazdasági pokol, és a hatalmon lévő ex-kommunista tolvajok helyett egy nem kevésbé tisztességtelen, viszont a végletekig dilettáns és arrogáns banda jut hatalomra.

Erre álmunkban sem számítottunk, pedig ritkán álmodunk politikáról. Vagyis a főiskola elvégzése után elképzelt és elkezdett jövő mára már luxusnak és nagyképűségnek hat. Sokszor a magam számára is.

Nap mint nap úgy döntünk: maradunk

Mert mi a valóság? A miniszterelnök a napokban kijelentette: nincsenek megszorítások. Az ember igazságérzete nehezen viseli el az otromba pökhendiséget, s ez az. Ilyenkor elkezd külföldi lehetőségeket keresni.

Hiszen amikor a számlák érkeznek, a fizetést elutalják, akkor látjuk, hogy a mindennapi élet már-már elviselhetetlen. mi mégis nap mint nap úgy döntünk, hogy maradunk, még akkor is, ha a számlákat késve tudjuk fizetni, a hitellel többnyire pontosak vagyunk. De ha pár napot késünk, s naponta háromszor fenyegetnek meg telefonon, akkor megint elkezdünk külföldi állásokat nézni.

S mi a helyzet a munkahelyeken? Hiszen nekünk még az is van! A munkahelyeken (bár ez az enyémre éppen nem igaz, de a feleségemére triplán) a kis hatalmi pártkatonák vannak vezető pozícióban, akik komisszárok módjára hajtják a dolgozót, s ha ellenvélemény van, előszeretettel használják kedvenc frázisukat: lehet keresni mást!

De lehet-e?

Városunkban (vidéki kisváros, mely egyre kisebb és lassan összeomlik a semmi alatt) az elmúlt 10 évben 10 ezer munkahely szűnt meg. S mit ad Isten? Egy sem teremtődött gyakorlatilag. Viszont van járda, tűzijáték, és ostoba dilettantizmus tömegével, attól már főváros lehetnénk.

Mert mi a helyzet a város vezetésével? Ugyanaz, mint nagyban, csak még rosszabb. A polgármester egy önálló gondolatot nem tud magából kicsikarni, ötlettelen és szánalmas. Persze erre majd a kommentelők írhatják, hogy így a Fidesz meg úgy az MSZP, de ennek jelentősége nincs.

Tehetséges és tehetségtelen emberek vannak, hozzáértők és kóklerek, tisztességesek és tisztességtelenek. Akik most vannak (s biztosan vannak kivételek), azok az utóbbiak minden jelzőnél. Sajnos.

A demokrácia ne sallang legyen

Mert az átlag itthon-maradott azt szeretné, hogy ez ne így legyen. Hogy ne 90 ezerért kelljen 50 órát dolgozni egy iskolában, hogy a munkahelyen legyen a szakmai munkára forrás és lehetőség, lehessen fejlődni, de úgy nehéz, hogy a fizetésből nem tudsz venni egy könyvet.

Hogy nyelvet lehessen tanulni, hogy utazni lehessen, hogy megismerhess más kultúrát, s azt hazatérve az ország javára fordíthasd. Azt szeretné, hogy adót fizethessen, s amikor ezt teszi, akkor ne érezze azt, hogy egy láthatatlan hatalom az ellopja tőle.

Azt szeretné, hogy a demokrácia ne sallang legyen, hanem valódi választási lehetőség. S talán nemsokára lesz olyan értelmiség, mely egyszer csak azt mondja, elég volt, és mindenki, aki nem odavaló, az takarodjon.

Mert itt az ideje normálisan csinálni, hogy a gyermekeink itt élhessenek. Mert jelen pillanatban én például nem megyek el, mert úgy érzem már késő, de minden megteszek, hogy a gyermekemnek ne ebben az országban kelljen senyvednie - de soha ne felejtse el, hogy honnan jött, s hova tart (ha ez az ország és társadalom is úgy akarja)."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr324944186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.03. 07:08:10

Nos, ebbol sajna cimlapos, a ket oldal egymast fikazasa lesz, nem tudom miert valo ide...

Ha mar fel akartad tuzelni picit a hangulatot a kommentekben, szinvonalasabb iras is megjelent mar ezen a blogon is hasonlo temaban...

tanato 2012.12.03. 07:20:35

Ez a cikk,szerintem sem idevaló,hisz a szerzőnek esze ágába sincs külföldre költözni/Márpedig ez egy kivándorlós blog/Ez inkább egy közélet,politikai fórumra való.Attól függetlenül persze minden sorával egyetértek.akár az én kisvárosomról is szólhatnak a cikk azon része.Amivel nem értek egyet,az az,hogy akinek egy kiscsoportos gyermeke van ,nem lehet olyan öreg,hogy ne tudna külföldre költözni./Ha szeretne,természetesen/.

2012.12.03. 07:45:14

@omfgomgzor: Az az ilyen posztok nélkül is megszokott esni. Ha idetévednek a nagy hazafi trollok. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.12.03. 07:47:45

Valahol a politika kezd vallássá válni Magyarországon. Mert nem elég, hogy ha az ellen oldal politikusa csinál valamit az csak rossz lehet, az élet minden területén megjelent már ez a jelenség. Lassan egy főzőcske oldalra sem lehet felmenni egy jó receptért anélkül, hogy, ne valami közéleti eseményen való csámcsogás lenne a vége.

Azon kívül, hogy ez a cikk nem kapcsolódik a bloghoz egy rakás már sokak által leírt közhelyet tartalmaz.

Viszont érdekes színfoltja az írásnak a következő mondat:

"Viszont van járda, tűzijáték,"

Nem is tudtam, hogy már ezért is lehet egy politikust kárhoztatni, hogy járdát épít. :D

tableno 2012.12.03. 08:04:21

Szerintem jó a poszt, és ide is illik. A magyarországi elcseszett politika igenis az egyik fő oka a kilátástalan élethelyzeteknek, és ezáltal a kivándorlási hullámnak. Aki ezt tagadja, az vagy maga is sáros, vagy homokba dugja a fejét.

tanato 2012.12.03. 08:10:18

@tableno: Ez igaz,csak a szerzőnek fel sem merült a fejében a kinti munka,illetve csak addig hogy elhárítsa mert már későinek érzi.Amúgy persze hogy jó poszt,nagyon ül.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.03. 08:17:35

@tableno: egy igazi kulonbseget vettem eszre a politikai dolgokkal kapcsolatban, miota kulfoldre koltoztunk: az ittenit nem ertem, nem tudom kontextusba helyezni a mult ismerete nelkul, az otthoni meg nem is erdekel.

ez nem jelenti, hogy a politikai garnitura barhol jobb lenne, csak annyit, hogy van ahol leszarom, mert nem szol bele az eletembe. ha meg megis beleszol, tudom ugyanazt csinalni, mint az otthonrol idekoltozeskor: megyek tovabb :)

NIKI LAURA 2012.12.03. 08:19:13

"Hogy nyelvet lehessen tanulni, hogy utazni lehessen, hogy megismerhess más kultúrát, s azt hazatérve az ország javára fordíthasd.."

Erről a 70/80 évek Jugoszláviája jutott eszembe.Mert a "láncos kutya",Tito kiengedte az összes Jugot nyugatra dolgozni.

Ott ittml előszőr-Szabadkán-Coca Colat,és rengeteg nyugati autót láttam.
Mert a jugok hazahordták a kint vásárolt autókat,bútorokat,és az egész nyugatot...a kint megszerzett pénz OTTHON befektették,igy lettek a jugók az általunk irigyelt nyugat!

Aztán Tito meghalt,a soknemzetiségű ország szétesett,de ezt már Ferenc Jóska is megmondta hogy "kutya Szerbia"...és ez már tényleg egy másik történet!!

nigara 2012.12.03. 08:34:03

@tanato: na de komolyan, miért KELL a magyaroknak elmenni az országból, ha normális életet akarnak???
Miért nem az a párszáz fős harácsoló csürhét kell elzavarni?...

Aki nem tud elmenni, 6-8 millió ember, az itt fog éhen halni.
Akkor már nem is lesz esély arra, hogy egy generáción belül valami élhető szintet elérjen az ország.

Ezért nagyon szomorú az, amikor az az egyetlen válasz, hogy el kell menni.
Én sokkal jobb megoldásnak tartanám, ha nem menekülni kellene, hanem itt megoldani a helyzetet.
Na igen, sokszor, sokan írták, mondták már, aztán semmi...

tableno 2012.12.03. 08:44:52

Már egyszer belinkeltem, de szerintem kevesen látták:

www.youtube.com/watch?v=9B5IsDwOFls

Az 1900-as évek elejének nagy kivándorlási hullámáról szól, amikor "kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk". Döbenetes, mennyi a hasonlóság az akkori meg a mostani helyzet között...

tableno 2012.12.03. 08:46:36

@omfgomgzor: "2ez nem jelenti, hogy a politikai garnitura barhol jobb lenne" - nem a garnitura, a rendszer jobb. Nagyon nem mindegy!

nigara 2012.12.03. 09:01:41

@tableno: ez megint nem igaz. A jelenlegi garnitura gyökeresen átalakította a rendszert.
Másrészt olyan tevékenységeket folytat, amit még É-Koreában sem is megirigyelhetnek.
Csak egy pici szelet. hvg.hu - vélemény - Magyarország ténymentes övezet

tanato 2012.12.03. 09:08:11

@nigara: Hát kelleni nem kötelező,de aki teheti annak célszerű,per pillanat más kitörési pont nemigen körvonalazódik.Elzavarni egy a politikai vezetést nem lehet az már forradalom lenne,csak a választásokon leváltani,de az újabb sem lesz semmivel különb,az borítékolható,akármilyen színű is lesz az.

nigara 2012.12.03. 09:15:38

@tanato: lényegében egyetértek, csak ezzel valóban lenullázódik egy ország. (nem kevésbé, mint egy forradalom által) Ez a baj.

tanato 2012.12.03. 09:17:46

@nigara: Hát sajnos tényleg a zéró felé konvergálunk úgy gazdaságilag,mint erkölcsileg.

levendulabandi 2012.12.03. 09:18:28

Sajnos igaza van a posztírónak. Amikor azt látom, hogy az ismeretségi körömből tűnnek el a fiatalok (25-36 éves korosztály)-külföldre. Amikor a közgazdász szomszédkislány 2 ffokú, 1 kfokú nyelvtudással nem kell sehova, amikor jogász haver 240 helyre küldi az önletrajzát, ebből van 3 interjú a szokásos "majd értesítjük" dumával,és sorolhatnám a különböző diplomás, vagy épp szakmával ismerősöket... amikor a város polgármestere, OGY képviselője azt mondja ne adjunk neki önéletrajzot, mert úgyse tud segíteni senkit sehova, amikor a rokon fővárosi nagy cég vezérig-ja azt mondja nem kiváncsi, h az ember fia/lánya milyen diplomákkal rendelkezik, meg hány nyelven beszél, mert értse már meg mindenki, hogy évek óta csak leépítés van náluk....Akkor mi a megoldás? Mert vállalkozáshoz nincs pénzük, és mlm-es, meg biztosítási ügynök se lehet mindenki....:-)

Frau Holle 2012.12.03. 09:19:26

Úgy látom, kevésnek találtatott a tegnapi-tegnapelőtti kommentszám.

Pedig az nagyon fontos. Belátjuk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:22:42

@nigara:

"Miért nem az a párszáz fős harácsoló csürhét kell elzavarni?"

Népszerű tévhit. Az a "csürhe" az emberek által demokratikusan megválasztott politikai elit.

Olyan kelet-európai országban élek jelenleg, ahol a "harácsoló csürhe" a kommunizmus bukása óta 2-szer lett elzavarva, s jöttek a TELJESEN ÚJ politikusok. Az új elit második évében már az új emberek lettek "csürhének" nevezve.

Szóval abszurdum személyekhez kötni a rendszert. A kapitalizmus és a demokrácia ILYEN. Én szeretem ezt a rendszert, más meg nem - mindenki maga dönt. Akinek ez nem tetszik, annak ott a kommunizmus. Lehet választani. De MINDENT ellenezni és csürhézni - abszurdum.

tableno 2012.12.03. 09:23:32

@nigara: Óriási tévedés. A Fidesz nem alakított át semmit, csak biztosította, hogy a jelenlegi elcseszett rendszer az ő érdekükben működjön. Ja, és vissszahozzák a Kádár-rendszerből, amit lehet. De javaslom, nézd meg a belinkelt filmet. Kiderül belőle, hogy 100 év alatt alig változott valami!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:26:06

@levendulabandi:

"Amikor azt látom, hogy az ismeretségi körömből tűnnek el a fiatalok (25-36 éves korosztály)-külföldre."

A közhiedelemmel ellentétben, ez egy pozitív folyamat. Magyarország egyik nagy problémája az átlagmagyar procializmusa, szűklátókörűsége, nacionalizmusa, idegenellenessége. Éppen ezen segít az intenzív külföldre távozás, ez új eszméket hoz az országba és eloszlatja a régi tévhiteket. Tegyük hozzá: így is nevetségesen kicsi az elvándorlás Mo-ról más kelet-európai országokhoz képest.

nigara 2012.12.03. 09:27:15

@tableno: akkor mégiscsak átalakítottak ;)
Még a Kádár-rendszerben is jobb volt a szavazási rendszer például.

tableno 2012.12.03. 09:27:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: egyetértek, bár szerintem lassan behozzuk a lemaradásunkat, ami az elvándorlást illeti.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:28:12

@tableno:

"A magyarországi elcseszett politika igenis az egyik fő oka a kilátástalan élethelyzeteknek"

A fő ok, hogy az emberek a gazdagabb országok felé néznek és több pénzt akarnak, Aki politikai okot emleget, nem mond igazat.

(deleted) (törölt) 2012.12.03. 09:29:22

Ez a már késő duma nagyon rossz. Mindig csak utólag lehet rájönni, hogy bármikor megérte volna elkezdeni tanulni valamit/új lehetőségek után nézni, és később csak fogja a fejét, hogy de miért nem kezdte.

tableno 2012.12.03. 09:30:10

@nigara: lényegileg nem alakították át, de gondolj amit akarsz. Lesz majd nagy meglepi, amikor az esetleges kormányváltás után is marad minden a régiben...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:30:39

@NIKI LAURA:

Én is először Jugoszláviában láttam dobozos kólát. 1978-ban.

tableno 2012.12.03. 09:32:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez így nem igaz. A fő gond a perspektíva hiánya, és erről nagyrészt a (gazdaság)politika tehet.

Frejtág 2012.12.03. 09:32:49

Szerintem ez egy jó írás. De ami fontosabb, ez egy nagyon jó blog. :)
A Kádár-rendszer az rossz volt és most is az.. S az elvándorlás nem ahhoz képest késő, hogy az ember mennyi idős, hanem, hogy mit ért el. Szakmailag, erkölcsileg elsősorban. Az anyagiakat könnyen itt lehet hagyni, a többit nem. Ha az emberek túllépnek azon, hogy mennyi kiflit vehet egy nap, akkor rájön, hogy ezek fontos dolgok az életben. Én szeretem, amit csinálok, a munkám a hobbim, a barátaim a munkatársaim. 100 ezer pluszért nem megyek el egy német húsgyárba, mert erkölcsileg nem éri meg. Inkább szegényen élek. Viszont az igényem megvan rá és sokaknak szerintem, hogy ne ez legyen. S ez a lényeg. Pont.

levendulabandi 2012.12.03. 09:32:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Aha, szóval hadd menjenek ki a fiatalok (akik zöme nem jön vissza), Menjenek csak ki az orvosok, IT-sek, közgazdászok, orvosok,ápolók, villanyszerelők...itthon nincs rájuk szükség, aham.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:34:22

@nigara:

"Aki nem tud elmenni, 6-8 millió ember, az itt fog éhen halni."

A magyar lakosság olyan messze van az éhenhalástól, mint Makó Jeruzsálemtől.

"Akkor már nem is lesz esély arra, hogy egy generáción belül valami élhető szintet elérjen az ország."

Ha az "élhető" szint a világ felső 10 %-át jelenti, akkor azt SOSEM fogja elérni az ország. Utoljára 700 éve volt bent Mo. a világ VIP-rétegében.

Szóval itt alapvetően az "élhető szint" kifejezés átgondolásával van. Amíg az emberek fantáziavilágban élnek, sosem lesznek boldogok.

Az egyetlen megoldás: észrevenni, hogy mi az objektív realitás és ahhoz mérni az élhető szintet.

bpetya75 2012.12.03. 09:35:19

@flash.gordon:

"Lassan egy főzőcske oldalra sem lehet felmenni egy jó receptért anélkül, hogy, ne valami közéleti eseményen való csámcsogás lenne a vége."

Épp tegnap kerestem amerikai palacsinta receptet, és semmi közéleti csámcsogással nem találkoztam! ;-)

@nigara:

Ez logikus kérdés. Nekem van rá válaszom is. Nem állítom, hogy tuti, de eléggé biztosra veszem, hogy ez a megoldás. Mondjuk leírtam már itt párszor, de annyi baj legyen ;-)

A hatalmon lévők eltávolítására tett kísérleteket nem megakadályozni, hanem megelőzni kell. Erre tökéletesen alkalmas az "Oszd meg és uralkodj!" elv. Ez az egyetlen dolog, amit az egymást követő kormányok folyamatosan, következetesen és egyre hatékonyabban alkalmaztak. Így lényegében teljesen esélytelen egy kormányrengető összefogás, hiszen az ezer és egy törésvonallal megosztott társadalom nem képes valódi összefogásra.

Ennek a nyilvánvaló hátrányai mellett van egy olyan veszélye, hogy a hatalmon lévők dilettantizmusa így olyan mértékig fokozhatja a belpolitikai helyzetet, ami robbanáshoz, anarchiához vezethet.

grovian 2012.12.03. 09:36:28

Nem akarom megserteni az irojat, de megis mi ertelme volt ennek? Mindenki ismeri a a nagy Magyar valosagot, nem kell bemutatni.

Arra jo, hogy a nepek kozosen sirankozzanak egyet, hogy de rosszul megy minden es jaj-jaj, de a siras eddig is jol ment nem kell gyakorolni.
Elhiszem, hogy jo mindezt kiirni magabol valakinek, de mivel semmin nem fog valtoztatni, nem sok ertelme van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:36:45

@levendulabandi:

Sokkal fontosabb szempont a friss levegő bejövetele az országba, mint az, hogy "szükség van" valakire. A fő gond az országban az emberek szűklátókörűsége. Ezt csak a kivándorlás, mobilitás, külföldi tanulás, külföldi munka tudja meggyógyítani.

levendulabandi 2012.12.03. 09:37:02

@Frejtág: Igen, a legtöbb ember így van ezzel bizonyos IQ felett, hogy oké, van állása, kifizeti a rezsit, kaját, alap dolgokat...( és ez már messze több, mint minimálbér) ,de jó lenne, ha maradna pénze színházra, könyvre, utazásra, tanulásra, hobbira, önképzésre...kicsit szeretne a 40 nm-es panelból előrejutni...de nem megy. És örül, nagyon örül, h. a mhelye még megvan egyáltalán!

bpetya75 2012.12.03. 09:37:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem max, ezen nem a külföldre távozás segít, hanem a külföldről hazaköltözés segítene. Majd, ha lesz ilyen.

nigara 2012.12.03. 09:37:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem nagyon értem, amit mondasz.
Nem fantáziavilág az, ami kb 5-10 éve volt az országban, mivel megtörtént.
Azzal már SOKKAL jobb helyzetben lennénk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:37:56

@bpetya75:

"Így lényegében teljesen esélytelen egy kormányrengető összefogás, hiszen az ezer és egy törésvonallal megosztott társadalom nem képes valódi összefogásra."

Milyen összefogást akarsz? Mi ellen? Minek az érdekében?

levendulabandi 2012.12.03. 09:38:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ha visszajön oké, de nem jön vissza! Kint házasodik, más álalmpolgárságot kap!Ebből már nem lesz hazai levegő!

nigara 2012.12.03. 09:39:58

@bpetya75: hmmm... igazad van. Tényleg ez megy most is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 09:44:00

@nigara:

Alapvetően a regionális és világméretű folyamatok elől nem lehet elmenekülni.

Persze abban igazad van, hogy az utóbbi években voltak rossz döntések. De alapvetően elérni azt, amit az átlagember akar (osztrák életszínvonal) nem lehetett volna akkor se, ha minden magyar politikus csodajó döntéseket hozott volna.

Az úgynevezett jóléti kapitalizmus csődött mondott, s lassan épül le. Nyugat-Európa és Kelet-Európa között a szintkülönbség csökkeni fog, de nem úgy, hogy Kelet lesz gazdagabb, hanem úgy, hogy Nyugat lesz szegényebb.

Tudomásul kell venni: a kommunizmus után a szociáldemokrácia is megbukott. A modern baloldal mint olyan téveszmének bizonyult. A világ lassan visszatér a jól bevált, kipróbált liberalizmushoz.

tanato 2012.12.03. 09:47:29

@Frau Holle: Osztom a véleményed,ez a cikk tényleg csak nagyon lazán kapcsolódik a blog fő vezérfonalához,a kivándorlók beszámolóihoz vagy a közvetlenül országváltás előtt állók érdeklődéséhez az előbbi csoport beszámolói által.

bpetya75 2012.12.03. 09:47:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Poppertől olvastam egy riportban egy érdekes dolgot, ami elég jól alkalmazható a mi helyzetünkre.

Szerinte azért kellett a zsidóknak 40 évre a sivatagba menniük Mózes vezetésével, hogy kihaljon a rabszolga nemzedék. Na nálunk annyi a különbség, hogy az MSZMP emlőin nevelkedett, illetve az ezek által megfertőzött "elitet" kell eltávolítani, ezáltal teret adni az újaknak. Akik valóban demokráciát akarnak játszani, nem csak valami olyasmit.

Ilyen összefogást akarok, ezek ellen, ennek érdekében.

bpetya75 2012.12.03. 09:49:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Milyen "jól bevált és kipróbált liberalizmus"-ról beszélsz?

hondamonda 2012.12.03. 09:56:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az a baj, hogy az allam altal eltartottak ezt maguktol nem fogjak belatni es onkent lemondani a szerzett jogaikrol. Szinte biztosan el kell mennunk a falig (allamcsodig), hogy gyokeres valtozas legyen. Az viszont mar keso lesz, mert addigra a hasznalhato tudassal rendelkezo, aktiv reteg elhuz az orszagbol.

nigara 2012.12.03. 09:57:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
nem vagyok ebben szakértő, de két dologban nem értek egyet:

"elérni azt, amit az átlagember akar (osztrák életszínvonal) nem lehetett volna akkor se, ha minden magyar politikus csodajó döntéseket hozott volna." - ebben nem vagyok biztos, mert az osztrák életszínvonal is elég nagy skálán mozog, azt itt is simán el lehetett volna érni.

"Az úgynevezett jóléti kapitalizmus csődött mondott" - ez igaz globálisan, vagyis nagyrészt ez a jellemző. De itt is pont Ausztriát hoznám fel ellenpéldaként, ahol a migráció (és változása) nem volt olyan nagy méretű az elmúlt 10-20 évben, mint azokban az országokban, ahol a jóléti kapitalizmus bedőlése látszik.
Ebből én valami levonok (persze van más ország is erre példaként, tehát van alapja következtetéseket levonni).

Mrs. Clayton 2012.12.03. 09:57:25

Azért azt elmondanám a szerzőnek, hogy pl Nagy Britanniában eléggé sokan mondják, h a posta egy szar, mert lassabban visz ki egy levelet, mint ha galambbal küldenéd, ráadásul sok levél el is tűnik, hogy a a tömegközlekedés egy szar, a városvezetők lopnak, csalnak, hazudnak és csak a zsebeiket tömik, a volt és jövőbeli kormányok úgyszintén, a bankok rablók, és hogy a helyzet egyre tarthatatlanabb.
Én azt mondom, ha jobban vagy máshogy szeretnék élni, mint ahogy pillanatnyilag lehetőségem van, akkor így vagy úgy, de változtatok. Ellenben, ha neki fontosabb az önérzete, hát legyen, de akkor az a legkevesebb, h a következő választáson indul, mint jelölt.
Én amondó vagyok, h nagyon jó ez így, h aki tud/teheti elmegy, mert így marad hely annak, aki meg ott marad.

Frejtág 2012.12.03. 10:02:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ne haragudj, Te olvastad a posztot? És a liberalizmus mintha megbukott volna már, nem? Az, aki nem ért semmihez, csak a politika sztrádáján élősködni, az bizony csürhe. És Jugoszláviát nem kell idekeverni, sem a dobozos kólát, mert semmi köze hozzá. Ez nem siránkozás, hanem helyzetelemzés, mint Márai és Faludy sok írása (nem mintha magamat szeretném hozzájuk hasonlítani). Gondolom ismered őket. Nem kell forradalom, csak normális gondolkodás. Elfogadni a másik gondolatait, s nem mindig okokat és kifogásokat keresni, hanem egyszer azt mondani, bocsánat, elszúrtam, rosszul döntöttem, ez nem jó így. Ez már épp elég. S csak annyit várok el (és sokan), amennyit magunktól is elvárunk. ÉS még egy gondolat, a poszthoz. Aki itthon lusta és élősködő, az a világ minden táján az marad.

Frejtág 2012.12.03. 10:05:17

@Jess G:
Igazad van. Nem kell azért elmenni, mert valahol jobb a posta. Egyenlőre meg tudok élni itthon, bár nagyon nehezen. Gondolom olvastad a postot. Ha majd nem, akkor megyek, s akkor nincs helye önérzetnek. Addig viszont legyen, nem?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 10:05:41

@bpetya75:

A normál, baloldali eszméktől nem fertőzött liberalizmusra. A baloldal elbukott, s nem csak a kommunizmus, hanem a szociáldemokrácia is. A globalizált világban nem működnek a szociáldemokrata jóléti állam alapelvei.

Most a harc a tömegek és az elit között azért van, mert a tömegek olyat akarnak, ami képtelenség. Az elit feladata tehát értelmesen megindokolni az új helyzetet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 10:06:47

@hondamonda:

Nyugaton ugyanaz van, sőt drasztikusabb módon, hiszen ott eleve több a szerzett jog.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 10:08:31

@nigara:

"az osztrák életszínvonal is elég nagy skálán mozog, azt itt is simán el lehetett volna érni"

Hogyan? Még a Habsburg-időkben sem voltak a magyar részek azonos szinten az osztrák részekkel, pedig akkor EGY ORSZÁG volt az egész. (Hozzáteszem: a különbség akkor kevesebb volt persze, mint ma.)

bpetya75 2012.12.03. 10:08:45

@Frejtág:

Arra hiába várunk, hogy önként és dalolva tisztességesebbe váltanak "nagyjaink". Nekünk kellene kiverni belőlük a dolgot miheztartás végett.

Itt szerintem az emberi természet gyengeségéről van szó. Addig mennek el mutyiban, demagógiában, lopásban, amíg csak lehet. Sajnos időben ébredtek és jól megalapozták az egészet.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.03. 10:08:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

vissza, aki nem tudott kint ervenyesulni, avagy nem volt eleg csabito lehetosege. aki tehetseges, es megtalalja kulfoldon a szamitasat, az miert is menne haza? hazaszeretetbol? abbol majd tudok jo eletszinvonalat biztositani a gyerekemnek?

bpetya75 2012.12.03. 10:12:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nem mondom, hogy helyes mindenért az "elitet" hibáztatni, de attól még fordítva ülsz a lovon szerintem ;-)

Nem csak a buta népnek kell megmagyarázni, hogy ne akarjon X5-öst, meg Krk szigeti nyaralást, vagyis, hogy a helyzetéhez optimalizálja a kiadásait, hanem az "elitnek" is meg kell tanulnia ugyanezt. Bár szégyenletes, hogy nem tudja magától. Mert akkor mitől is lenne elit idézőjel nélkül?

tableno 2012.12.03. 10:13:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: félműveltség, féligazság. A 29-33 gazdasági világválságot pont a klasszikus liberalizmus idézte elő, és a jóléti kapitalizmus hozta meg rá a megoldást. A közdazdaságtanban nincsenek abszolút, örökérvényű igazságok.

nigara 2012.12.03. 10:18:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
megint nem ezt mondtam.
Ausztriában élnek a törököktől elkezdve az osztrák nemesi családokig. Nekik külön-külön különböző életszínvonaluk van.
Na, azt a minimumot, ami ott a török, itt elérni nem lett volna kunszt.

nigara 2012.12.03. 10:24:03

@bpetya75:
"helyzetéhez optimalizálja a kiadásait" - az "elit" jelenleg inkább a helyzetéhez optimalizálja a bevételeit...

hondamonda 2012.12.03. 10:24:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az ertelmesebb nyugati orszagokban kozvetlen csod es tarsadalmi osszeomlas egyelore nem fenyeget. Magyarorszag osszehasonlithatatlanul gyengebb, raadasul az erejehez merten (talan a Gorogok kivetelevel) mindenki masnal bokezubb ellatorendszert (szocializmust) tart fent.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 10:26:55

@omfgomgzor:

Sokféle okból. Kétharmad marad, egyharmad visszamegy.

Frau Holle 2012.12.03. 10:41:21

@omfgomgzor: Mert ahányan vagyunk, annyi okból jöttünk haza. Már eddig is nagyon sokan. Sokan minden tekintetben profitáltunk a kinti létből, és - ami külön szembetűnő - nem érezzük állandóan szükségét annak, hogy mások és önmagunk előtt folyamatosan bizonygassuk döntésünk helyességét. :)
Talán nem véletlenül...

Mrs. Clayton 2012.12.03. 10:44:49

@Frejtág: te tudod, nekem fontosabb, h milyen minőségű életet tudok élni, én inkább pár évre, hónapra lejjebb adom
egyébként meg milyen önérzet az, amelyik nap mint nap elhallgatja, h el lehet menni, van helyetted más, ha nem tetszik

bpetya75 2012.12.03. 10:45:14

@nigara:

Sajnos... Márpedig ezen át kellene valahogy segítenünk őket, hogy "elitből" elitté váljanak.

bpetya75 2012.12.03. 10:50:06

@Jess G:

Nem tudom, hogy Frejtág feleségénél pontosan hogy van, de azért általánosságban elmondható, hogy meg lehet előzni ezeket a megnyilvánulásokat. Nem kell velük nap mint nap találkozni.

Mrs. Clayton 2012.12.03. 10:58:49

@bpetya75: nyilván vannak olyanok, akinek sikerül, de akkor még mindig ott van, h mennyiért mennyit kell dolgoznom
de mondom, nekem az a véleményem, h aki teheti az jöjjön el, így lesz hely azoknak, akik meg maradni akarnak, nem tudnak elmenni
szerintem ez az egyetlen módja van annak, hogy a fizetés, munkahely probléma megoldódjon, mert nyilvánvaló, h nagyon új munkahelyek nem lesznek és a fizetések sem nőnek látványosan
majd ha nem lesz jelentkező, akkor javulnak majd a körülmények, szerintem egyébként semmi sem fog változni

bpetya75 2012.12.03. 11:16:24

@Jess G:

Nem rossz gondolat, de ez szerintem csak a kvalifikált munkaerőnél éreztetheti a hatását, ott se sok helyen. Pl orvosok, ápolók.

Változás biztosan lesz, hiszen teljesen fenntarthatatlan pályán vagyunk. Számomra csak az a kérdés, hogy mennyire lesz drasztikus a változás.

Előre félek tőle, hogy jövőre már meg is kezdik a "szavazóbázis" etetését a semmiből. Ez fokozni fogja a feszültséget, még fenntarthatatlanabb pályát eredményez és közelíti a robbanást. De jó is lesz :-(

2012.12.03. 11:17:13

@Frejtág:

Próbálok óvatosan fogalmazni, mert semmi bántó szándékom nincsen. De az van, hogy van 4 diplomátok, egy házatok, 2 autótok, gyereketek, és egy vidéki kisvárosban éltek. Nem tudom, kutya meg grillsütő a kert végében van-e, de hát akkor is ez az az idill, amire mások vágynak, nem?

Elhiszem, hogy az probléma, ha az emberrel nem kedvesek a munkahelyén meg ha nem tud önmegvalósítani meg mittudomén... de azért helló, ezzel az élettel hol lehettek a magyar társadalomban, a top 5%-ban?

Én nem mondom, hogy ne érezd magad rosszul, ha akarod, csak... érted...

bpetya75 2012.12.03. 11:35:24

@Th's child:

Átver a látvány! Amikor belevágtak, akkor fenntarthatónak tűnt. Most öröm van, ha a hitelek kifizetése mellett a hónap utolsó napjaiban is van elég pénz ételre. Gondolom. Nálunk legalább is ez van. Igaz, a második kocsi már nincs meg, csak a hitele, meg az egy gyerkőc helyett három van, meg kisváros helyett falu.

De nagyjából ismerős a dolog. Hidd el, nem olyan egyszerű a helyzetü(n)k.

tsík 2012.12.03. 11:40:12

@Th's child: az is ban, hogy van egy ilyen elképzelés az átlag magyar fejében, hogy a saját autó meg a saját lakás, az JÁR, ahogy egy vidéki kozmetikus, elvált, kb 100 ezret kereső ismerősöm fogalmazott, "engedtessék már meg", hogy saját lakásom legyen...

Az, hogy Zürichben pl a sokezer frankos magasságban kereső informatikus kollégáimnak pl simán nincs kocsija, vagy valami 10 éves Opel, és bérlik a lakásukat, az nem nagyon érthető a kereskedelmi tévés parasztvakításhoz magát hasonlítgató "engedtessék meg" gondolkodás szempontjából... Itt nyugaton szerintem sokkal elfogadottabb, hogy két kocsija meg saját háza is csak a jómódú embereknek van, és ha nem vagyok jómódú, azért nem verem bele magam 3 darab 50 éves hitelbe, különösen fiatalon, amikor meg a munkahely miatt országon belül is mozogni kell tudni, költözni, ha kell. Ebből azert elég sokan nem csinálnak tragédiát, ellentétben az otthoniakkal.

Mrs. Clayton 2012.12.03. 11:41:47

@bpetya75: én ezt a regisztrálósdit csak hírből ismerem, így h nem élek otthon nekem nem tűnik annyira keménynek a dolog, mint ahogy az otthon élőktől hallom
egyébként többen is úgy látják, h ez fordítva is elsülhet
épp múltkor olvastam, h az I. Vh után olyan nagy lett a munkanélküliség, h a kormány hajójegyeket vásárolt az embereknek Amerikába, mert nyilvánvaló volt, h nincs megfelelő megoldás a tömegek foglalkoztatására
szerintem egyébként külföldre költözni lehet pincérként is meg mérnökként is, egyik sem egyszerű, de vannak szerencsések, akik viszonylag könnyen átvészelik
emigráláshoz bátorság, elszántság és taplraesettség meg némi alkalmazkodó készség kell

Frejtág 2012.12.03. 11:42:47

@Th's child:
Ha az az idill, hogy napi 12-14 órát dolgozz, és ne aludj, hogy fenn tudod-e tartani azt, amit megszereztél, úgy, hogy a nappali főiskola mellett is dolgoztál végig(!), akkor mindegy, hogy panelban laksz vagy házad van, van-e autód, vagy nincs. Nem? Lépjünk túl azon, hogy ki mennyi kiflit tud venni egy hónapban. Itt a szellemről van szó és a kilátásokról. Ennyi.

Frejtág 2012.12.03. 11:44:31

@bpetya75:

Így van, ez a lényeg. Nem akart többet ez az írás.

Frejtág 2012.12.03. 11:47:21

Semmi sem jár. Rengeteget kell dolgozni, itthon is, másutt is. De aminek járnia kellene, az a megbecsülés, perspektíva, kiszámíthatóság. ha azok nincsenek, akkor bizony döntéshozói szinten van iszonyatos gond. S mindegy, hogy jobb vagy bal. Ami ócska, az balon és jobbon is az. Bentről és kintről is.

Mrs. Clayton 2012.12.03. 11:47:22

@Frejtág: én ezért mondtam, h döntsön melyik fontosabb az önérzet v a színvonal, az egy eladósodott, túlpolitizált országban eléggé irreális elvárás, h mindkettő magasan legyen, ha meg nem akar elköltözni, munkahelyet váltani akkor meg a kutya a farkába harapott

Frau Holle 2012.12.03. 11:49:25

@bpetya75: És nem is egyedi.
Szerintem az a helyzet, hogy nagyon sokan (nem csak itthon) előrehozták a fogyasztásukat, amikor hitlre vásároltak. Emberileg tökéletesen érthető módon, mert itt anno lesöpörték a padlást, nem állt rendelkezésre az a generációk által felhalmozott vagyon, ami tőlünk nyugatabbra a látható jólét nagy részét adja. Azok a vágyak, igények, célok, amik így teljesülhettek, emberileg a legtöbbször tökéletesen érthetőek és indokoltak voltak.
A hiba ott van, hogy hatalmas tömeget érint, olyan szabályozás mellett történt, amilyen volt, ráadásul az állam is eladósodott. Mint a szegény ember: még meglenne éppen, de az aktuális törlesztése már az önfenntartásból veszi el az erőforást. (A költségvetés elsődleges egyenlege nálunk pozitív.)
Amíg a törlesztések el nem kopnak nem lesz fogyasztás, mert amit fogyasztásra lehetne fordítani, azt törlesztésre költjük, és addig nem lesz látványos fellendülés sem.
Ez nem csak nálunk van így, más államoknak is problémája. De persze mindenkinek a sajátja fáj.

bpetya75 2012.12.03. 11:50:53

@Jess G:

Nem a regisztrációra gondolok, hanem a választásokat megelőző "kötelező" adakozásra/beetetésre. Nagyon jó lenne, ha ezúttal elmaradna a dolog, de ezek annyira féltik a fotelt, hogy tartok tőle, hiú ábránd ez részemről.

poolman 2012.12.03. 11:53:29

Néha nem árt az okokat is elemezni, hogy miért távozik annyi ember az országból, ezért jó a poszt. Ugyanis ami Magyarországon zajlik, annak komoly következményei lesznek éveken belül. Figyeljétek csak egy év múlva a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatos statisztikákat.

A kivándorlás mértéke nem véletlenül nagy, jelenleg Magyarország nem képes 9,5 millió embernek élhető országot biztosítani, az aktívaknak munkát adni. A közmunkából pedig nem lesz adóbevétel, azzal hiába pedáloznak annyira. Ellátórendszer már rég nincs, én nem nevezném ellátásnak azt az összeget amit beteg, mozgáskorlátozott, fogyatékkal élő emberek kapnak. Csak még betegebbek lesznek mentálisan. A munkanélküliek 3 havi ellátása pedig életveszélyes. Aki véletlen kiesik a munkából, ennyi ideje marad visszaintegrálódni.

Jelen pillanatban nem tud Magyarországon maradni az az ember, aki tudatosan szeretné építgetni a jövőjét. A fiatalok, szakképzett, nyelvet beszélő emberek pedig már nem demonstrálni mennek a Kossuth térre, hanem elhagyják az országot. Ez egy olyan harc ami lassú és szinte észrevétlen, de a károk a magyar gazdaságban fognak lecsapódni. Nehéz lesz ellensúlyozni, mert ahhoz hatalmas beruházásokra, gazdasági élénkülésre lenne szükség. Ahhoz pedig, hogy ezt a harcot a határátkelő barátaink nyerjék, nyelvtudással fegyverkezzen fel mindenki akiknek szándéka a távozás. Akkor nem eshet bajuk ;)

Frejtág 2012.12.03. 11:54:00

Én döntöttem. Azért is írtam ezt, mert nem szeretném, hogy a békemenetes, hazaárulózó senkik azt higgyék, hogy aki itthon maradt, az elégedett. Teljesen egyetértek azokkal, akik elmentek. Lehet, hogy nekem egyenlőre még sok a vesztenivalóm? Nem tudom.

bpetya75 2012.12.03. 11:55:39

@Frau Holle:

Igazságod vagyon Anyó :-)

Én is úgy látom, hogy sokkal megfontoltabbnak kellett volna lennünk anno, de ez már nem segít rajtunk, meg a többieken sem, hogy a jelen gondját megoldjuk. Ez a jövő, meg a gyerekek tanulsága kell legyen.

bpetya75 2012.12.03. 12:01:03

@Frejtág:

Persze, hogy sok. Amiért egész eddig gürizetek.

A kérdés szerintem az, hogy a hibák látása és láttatása mellett tudtok-e tenni azért, hogy a jelenlegi Magyarországon jobban érezzétek magatokat. Én erre egyetlen biztos megoldást látok jelenleg. Közösség. Akár csak olyan klubok, amik miatt nemrég az ámerikás hölgy kapta a hideget-hideget.

Frau Holle 2012.12.03. 12:03:55

@bpetya75: Nem hibáztattam senkit, sőt. Csak tényként állapítottam meg, és szerintem a valódi ok bizony itt keresendő. --Kevés a pénz, amit most szabadon el lehet költeni. A többi ok szerintem részint marginális, részint a közéleti retorika tárgykörébe tartozik.
Ezzel kell kezdenünk valamit, mert ez van. Lehet szidni a politikát, politikusokat, akárkit. Én nem is értem, miért gondolják itt sokan, hogy a magyar politika valami kuriózum. A politikusokat mindenütt szidják, csak van ahol zártabb, családi vagy baráti körben mert úgy szokás, de semmi esetre sem a bevándorlóknak.
A tanulságot persze le kell vonni, és a megoldást is meg kell találni. Szerintem túl kell esni a hitelek visszafizetésén, hogy újra mi dönthessük el, mire költjük a pénzünket. Mondjuk arra, hogy megvegyük egymás áruját és szolgáltatását. És akkor jobb kedve lesz a péknek, fodrásznak, autószerelőnek, orvosnak, tanárnak.....

legszebbferfi 2012.12.03. 12:04:18

Én támogatom, hogy minél több jól képzett, nyelveket beszélő, talpraesett fiatal kimenjen, annál könnyeben kapok és annál több fizuért jó állásokat itthon :)
egyébként meg azt gondolom kár ezt az egész kérdést ilyen tragikusan felfogni, én is éltem már külföldön nem is olyan keveset, aztán haza jöttem és most jó részt ebből profitálok a munkám során. Most igyekszem meghúzni itthon azt a részét, ami kint lett volna problémásabb, kedvezőtlenebb és lehet megint egy másik országban folytatom 1-2 év múlva.
Két óra repülőút a "Nyugat", annyi mint Pestről kocsival Győr, teljesen mindegy hol élsz, ha nem dramatizálod túl. Az országnak ráadásul csak jót tesz, ha a benne élők kinyílnak végre és számunkra etalonnak tűnő országokban szocializálódnak, szereznek releváns tapasztalatot és bár ez nyilván sokaknak sértő, de az is, ha az alacsonyan képzettek egy jelentősebb része (egy bizonyos arányig) ott keres boldogulást.
Az "agyelszívás" már más téma, de sokan visszatérnek majd azok közül, akik most kifelé tartanak, illetve az állam is egy bizonyos ponton túl kénytelen lesz érdemben is reagálni a jelenségre.

2012.12.03. 12:06:16

@bpetya75:

Elfogadom, amit mondasz, és elhiszem, hogy nem olyan egyszerű. Nyilván sokat kell melózni meg sakkozni a számlákkal, hogy az ember ne kényszerüljön hátralépni abból, amilye egyszer már meglett. Az is biztos stressz, hogy a kölök meg a következő hónapban is éhes lesz, azzal sem lehet viccelni. Elhiszem, elfogadom.

Azt viszont fenntartom, hogy ez a típusú élet nem az, ahol frusztráltnak kell lennie az embernek. (Legalábbis ha a családtagok szeretik egymást.) Olvastam már pár hozzászólásodat itt, és egyébként te nem is tűnsz halálosan frusztráltnak. Nagyon helyesen.:)

@tsík:
Tulajdonképpen egyetértek.

@Frejtág:
Szerintem én túl vagyok lépve azon, hogy ki mennyi kiflit tud venni.
Úgy fest, hogy van egy működő életed, egy működő családod, lehet, hogy még a szüleiddel is szeretitek egymást (és most nem akarom ide bemüllerpéterezni, hogy csak a szeretet számít, mert a kifli is számít, de nektek az is van) -- ennél nem nagyon van feljebb.
Biztos tudod, mi az a maslow-piramis. A ne kelljen 14 órát dolgozni, a legyek megbecsült, meg a legyen kiszámíthatóság az szerintem nagyon a teteje dolognak. Nem akarom lesöpörni a bajaidat, mert ezek is valós problémák, de azért az, hogy ezeken be tudsz rágni, sokat elárul az életedről (a jó irányba). Szerintem.

Frejtág 2012.12.03. 12:14:14

@Th's child:
Igazad lehet, elfogadom. De az akkor sem oké, nem?

tableno 2012.12.03. 12:27:12

@legszebbferfi: "Én támogatom, hogy minél több jól képzett, nyelveket beszélő, talpraesett fiatal kimenjen, annál könnyeben kapok és annál több fizuért jó állásokat itthon :)" - ez egy népszerű közhely, és jó nagy hülyeség. Ha Magyarországon nem áll rendelkezésre jól képzett, nyelveket beszélő munkaerő, akkor nem fognak a multik olyan tevékenységeket idehozni, amihez ez kell. Úgyhogy nem hogy könnyebb lesz az otthonmaradóknak jól fizetett állást találni, hanem még nehezebb. Ez bizony egy ördögi kör, amin a kormány beavatkozása csak rontani tud, javítani nem.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.03. 12:32:50

@Frau Holle: en nem kertem, hogy bizonygasd a dontesed helyesseget, en sem tettem.

csak felhivtam a figyelmet, hogy aki kint megtalalta a szamitasat, az kevesbe valoszinuen fog hazafele menni.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: megkerdezhetem a ketharmad/egyharmad aranyszamot honnan vetted, nem kotozkodes, tenyleg erdekelne egy ilyen statisztika

Frau Holle 2012.12.03. 12:39:12

@omfgomgzor: Félreérthetted, mert csak felhívtam rá a figyelmet.

Attól függ, mi volt a célja annak, aki kiment. Amit írtál az első hozzászólásodban, az kb. annyira találó, mint amikor azt írják le mások, hogy csak az megy külföldre, aki itthon tökéletesen megbukott, tehetségtelen lúzer.

Azért lássuk be, a kép ennél talán kissé árnyaltabb. :)

legszebbferfi 2012.12.03. 12:42:55

@tableno: inkább ez egy közhely. jelenleg a munkaerőpiacon túlkínálat van a "jól képzett, nyelveket beszélő, fiatalokból" - így a kereslet is ehhez igazodik, többek között a felkínált munkabérek terén is, így sokan döntenek a külföldi szerencsepróbálás mellett. Ez azonban e téren csökkenő munkaerőkínálathoz vezet, ami egy esetleges gazdasági növekedés mellett növekedő kereslettel kombinálva javuló feltételeket hoz majd, míg nem egy ponton túl elkezdenek külföldről visszaáramolni vagy spec esetben egy harmadik országból beáramolni a munkavállallók, hiszen ilyen fizetések, juttatások mellett már itthon is megéri munkát vállalniuk, vagy csak a még nem távozók döntenek inkább a maradás mellett. Addig viszont amíg ez a fordulópont nem következik be, azaz növekvő kereslet mellett csökkenő vagy konstans kínálat jellemzi majd a munkaerőpiac számomra érdekes szegmensét, addig igen is több fizuért, jobb opciókkal válogathatok majd sokkal inkább a lehetőségek között, legalábbis a mostani körülményekhez viszonyítva.

legszebbferfi 2012.12.03. 12:45:10

Persze egy recesszióban lévő gazdaságnál mindez borul vagy legalábbis erősen függ az arányoktól

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2012.12.03. 12:53:26

Hahahaha...
...és azt se feledd el kedves kispajtás, hogy ha mondjuk Te 90 ezerért heti 50 órában dolgozol az iskolában csini ruhában, fűtött teremben, "akkor megyek szarni, amikor kedvem tartja" lehetőséggel, az azért nem egyenrangú azzal, aki 60 ezerért heti 50 órában nyomja a varrógépet és Lujzi néni korbáccsal áll mellette, ha emberünknek éppen pisilni támad kedve...
Szerintem Te csak örülj kurvára a Te kis 90 ezrednek, és podág legyen lapos, és véletlenül se csinálj még egy gyerek, mert éppen elég olyan fasz magyar van ebben az országban, mint amilyen Te vagy...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 13:10:24

@tsík:

Tegyük hozzá: a világ túlnyomó részén egyszerűen nem racionális magatartás nem rendelkezni saját lakással. A bérlakás mint életmód csak egyes gazdag államokban működik.

Azaz aki Mo-n lakást akar, az nem valamiféle buta, elmaradott alak, hanem éppen ellenkezőleg: racionális ember.

Frejtág 2012.12.03. 13:20:11

@Hirmondo Helen:
Na megjött az első szellemi bajnok.

tsík 2012.12.03. 13:36:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt azoktól is megkérdezted, akiknek végrehajtás alatt van az ingatlanjuk, és utána ott állnak még megmaradt x millió tartozással plusz fedél nélkül?
mert vannak egypáran
és szerintem ők nem gondolják racionális döntésnek

a svájci frank-hitel egy egyszerű devizaspekuláció volt, ami bejöhetett volna. azon lehetett volna egy saját lakásnyi pénzt csinálni jól. akkor az jó üzlet lett volna, albipénz helyett saját pecó. aki viszont annakidején maradt a sejhaján az albijában, viszont fáradt utánanézni, hogy még mi mindent lehet kevéske pénzzel csinálni, az sokkal jobban járt, mint a sok lakáshiteles.

annyi minden másba lehet fektetni a hülye lakáson kívül, ami nemcsak 25 év múlva kézzelfogható, és nem ilyen rizikós, az IBM-részvények, a hajózás, biztosítások - annyi minden van, és tényleg nem kell hozzá semmi tőzsdei ismeret, csak egy kockás papír, meg hogy ne az lebegjen az ember szeme előtt, hogy LAKÁSLAKÁSLAKÁS

mert sajna ebből lett a nagy bukta
(amiben az állam is vastagon sáros, de azért google már volt 2005-ben is.)

tsík 2012.12.03. 13:41:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ja és egyébként a nyomorban is bérlik ám a lakásokat: a hírhedt favelák vagy például a johannesburgi nyomornegyedekben is bérlés van

azok az arcok nem is tudnának lakást venni

klondike 2012.12.03. 13:48:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyetértek bircával. Gondolj bele, mi lenne ha ebben a katyvaszban kirúghatnak a munkahelyedről + sok más dolog és még a kecó sem a tiéd. Hülyeséget mondok, ha ennek a lakás/házszerzős játéknak lassan hagyománya van?

@bpetya75:

Petyánál a pont. THE KÖZÖSSÉG. Mindegy, hogy bélyeggyűjtő szakkör vagy postagalamb eregető, netán Hit gyüli vagy éppen itt a fórum...

Volt a mandulakivételnél egy komolyabb műtétem utánaolvastam a témának, azt hiszem Prof. Bagdy Emőke írt erről egy hihetetlen tanulmányt, mikor is egy magyar kutatás keretében tíz évig vizsgáltak, hogyan alakul a megfigyelt személyek élete annak függvényében, hogy mik a céljaik, szándékaik a világban, mit gondolnak, merre halad az életük, egyáltalán mennyire tartják értelmesnek, értékesnek, érthetőnek és alakíthatónak az életüket. Sokan nagyon rezignáltan nyilatkoztak "nincs énnekem különösebb célom, örülök, ha élek, olyan szörnyűséges ez a világ, úgyse tudom befolyásolni, hogy mi történjen" Egyeseknek azonban voltak céljaik, álmaik, elképzeléseik, tudták, mit akarnak és azt is pontosan megmondták, hol szeretnének tartani tíz év múlva. Egy évtizeddel később összehasonlították a két csoportot- döbbenetes végeredménnyel. Az, akinek nem volt célja, szándéka, jövőképe, a kontrollvizsgálat során már vagy nem élt , vagy nagyon rossz lelkiállapotban volt, és valamilyen testi betegséggel küzdött. Tehát rendkívül destruktív folyamatokat indít el az, ha "csak úgy élünk bele a világba" ha nem nézzük az életet önreflektív módon. Mindig fel kell tenni a kérdést: mit akarok én az élettől? Merre tartok és hova akarok eljutni? Mit adok a világnak magamból ahhoz, hogy kapni is jogom legyen bármit, amire szükségem van? Alapvetően fontos, hogy életünknek legyen célja és értelme, még ha ez éppen ezen az istenverte/ istenáldotta 93000 négyzetkilométeren is legyen vagy éppen azon kívül.

tableno 2012.12.03. 13:54:45

@klondike: 10/10 pontos hozzászólás!

tsík 2012.12.03. 13:58:25

@klondike: szerintem meg pont itt van a logikai bukta. ha kirúgnak, felmondod a bérleted, és elmész anyádhoz-haverhoz meghúzni magad, vagy ötödiknek egy közös albérletbe, vagy a világ végére valami faluba, ahol csak 25-öt kérnek egy házrészért
vagy akár oda, ahol van másik meló!

ha kirúgnak, micsinálsz a 140 000-es törlesztővel, amit aláírtál 25 évre?
és ha 3 hónapot csúszol, viszik az egészet a pékbe, és még tartozásod is marad - mert a bank ezt ugye azért okozsba találta ki...

innen hogy állsz fel?

tableno 2012.12.03. 13:59:49

@legszebbferfi: jelenleg a munkaerőpiacon túlkínálat van a "jól képzett, nyelveket beszélő, fiatalokból" - ez így konkrétan nem igaz. Nyelvet csak papíron beszélő, büfé-ruhatár szakos frissdiplomásokból van túlkínálat. Ők azok, akik külföldön is csak mosogatni tudnak, mert máshoz nem értenek. Igazán jól képzett szakemberekből hiány van Magyarországon is, meg Nyugaton is, csak utóbbi helyen megbecsülik és megfizetik őket. Az igazán nagy hozzáadott értékű beruházások (nem összeszerelő-üzemekre gondolok, nyilván) pedig ott vannak, ahol megfelelő az emberanyag. Ha az lenne az igaz, amit te mondasz, Londonban pl. éhen kéne halniuk a pénzügyeseknek, mert olyan sokan vannak...

bpetya75 2012.12.03. 14:02:17

@Frau Holle:

"Szerintem túl kell esni a hitelek visszafizetésén, hogy újra mi dönthessük el, mire költjük a pénzünket. Mondjuk arra, hogy megvegyük egymás áruját és szolgáltatását."

Totális az egyetértésem ;-)

Azoknak van bajság, akiknek nincs kifutóban lévő hitele, a hajó meg süllyed...

@Th's child:

Nem, valóban nem vagyok halálosan frusztrált, amiben szerepe van ennek a blognak is. Az itt megjelenő frusztrációk ösztönöztek arra, hogy ne hagyjam észrevétlenül elmúlni a jó pillanatokat. Ez esetemben kiegészül egy számomra új életérzéssel, ami röviden annyi, hogy Isten jó és figyel ránk.

tsík 2012.12.03. 14:04:45

@klondike: ezzel is vitatkozni fogok :D

Szóval lehet, hogy a nyugati "szerezzünk-éljünk-gyarapodjunk" világban ez igaz. Ahol csak az az érték, amid van. Ahol a kedvenc szó a felnőttekkel kapcsolatban a "felmutatni", ahol folyton az individuum és az akarat a mozgatóerő.

Viszont ha megnézed a buddhista világot, vagy a taozimust, ahol - és nemcsak a szerzetesek - sokan élnek egy teljesen más világszemlélettel, órákig elücsörögnek a hegye tetején a fákat nézve, mert nem "akarnak" semmit, hanem a létet élvezik, a napokat és a pillanatokat (vagy a japánokat, akik órákig elbambulnak egy pársoros haikut vagy egy kézzel kötött virágkompozíciót), akkor van másfajta élet is...

És félre ne érts, nem azt mondom, hogy egyik jobb mint a másik. Sőt, szerintem sok ember ott hibázik, hogy mindenáron valamilyen nézet-vallás-szemlélet mellet le *kell* tegye a voksát, és onnantól az az egy és igaz. Én csak azt mondom, hogy VAN más is.

bpetya75 2012.12.03. 14:07:28

@klondike:

Köszi a tanulságos tanulmányt! :-)

@tsík:

Egyedül sehogy. Gondolom ezért erőltetik egyesek a magáncsőd intézményének felállítását. Bár nem tudom, milyen formában jelentene ez megoldást.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 14:27:18

@tsík:

Ha nincs lakásod, számkivetett vagy. Ezen nem változtat az, hogy sokan túlvállalták magukat hitellel.

2012.12.03. 14:28:21

@Frejtág:

Hát most lehet, hogy öngólt rúgok magamnak, de nem, persze, hogy nem oké. Meg igazad is van abban, amit írtál (szerintem épeszű ember nem kérdőjelezné meg), csak túl borúlátó volt a végkicsengés.

Hogy már most azon dolgozol, hogy a gyereknek ne itt keljen senyvednie... azt írod, kiscsoportos, szóval ha már gimis korában külföldre megy, az is még 12-15 év nem? Ennyire előre ne temessük magunkat szerintem. Főleg azért ne, mert ti képzett emberek vagytok, nyilván amitek most van, azt sem ajándékba kaptátok, szóval valószínűleg még moccanni is tudtok, ha tényleg eléri a szar a ventillátort ("ha" eléri, nem "amikor").

Tkp. csak emiatt a túlzott(-nak tűnő) lehangoltság miatt szóltam hozzá. Szerintem ha az ember meg tud élni, akkor Mo. még mindig egy szuper kis hely -- csak talán kevesebb belpolitikai hírt köll olvasni, ez igaz. :)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.12.03. 14:34:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azt hiszem tévedsz. Minden rendszer emberfüggő és nem forditva. Ugyans az ember lehet aki okosan és jó dolgokat csinál a rendszerben és vannak direct olyanok akik a rendszer nyújtotta előnyöket kihasználva olyan dolgokat művelnek amitől ilyen rendszer alakul ki ami most is van. Az ember aki gyarló és gátlástalan és nincs erkölcsi tartása!!!! A jelenlegi ilyen!!! Van viszont egy másik aki a 2. háboru utáni németországot vezette. Ő Konrád Adennauer . Ő volt az aki megteremtette a németország összefogását a háború utáni újjáépitésben és ő volt aki először javasolta az egyesült Európa tervét. Ő volt a Honnekker elődjével Wilhelm Pieck-kel elképzelte Németország jövőjét. Tehát emberfüggő aki tud jót és rosszat is cselekdni!!!

2012.12.03. 14:39:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát nem'tom.
Előre szólok, hogy semmi bajom azokkal, akik lakást vesznek, még akkor sem, ha hitelre teszik.

De én asszem, hogy változik a világ. Régen, amikor még kapálásból meg a bányából élt az ember, lehetett rá számítani, hogy a föld is, a bánya is ott lesz 30 év múlva is, ergo de jó lenne egy saját barlang vagy kalyiba. Manapság erre már számítani nem lehet, ráadásul a családmodellek is megváltoztak. A családok szétesnek, és ez például azt jelenti, hogy ha férfi vagy, az a lakás, amit aláírsz 20 évre, 15 év múlva már szinte biztos nem lesz az otthonod.

A lakásvásárlás olyan, mintha sutty, kilódítanád a horgonyt oldalra, hogy jó lesz ott neked örökre, a baj csak az, hogy nem, nem lesz jó, és ha nagy baj, elsüllyedsz vele együtt.

Szerintem is racionális döntést lakást venni -- de csak ha viszonylag könnyen megengedheted magadnak. Szerintem pont azoknak meg nem racionális, akik foggal-körömmel kapaszkodnak a középosztály alján.

És persze, a világ egy részén még mindig a földből meg a bányából élnek az emberek, és egy saját kalyiba az elérhető dolgok maximuma -- szóval az összefüggés, amit mondasz, szerintem is van, csak nem pont úgy.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.12.03. 14:40:12

@nigara: csak mondd mit kell tennem, hogy jobb legyen otthon és hazamegyek. Nekem egy életem van, én MOST élek, MOST akarok házat építeni. Az életemet nem teszem fel hősi szabadságharcokra, ellenállásra, satöbbire. Én sima békére és értelmes megélhetésre vágyom. MOST.
Ezért mentem el. mert nem hiszek abban, hogy bármit is tudnék tenni. Persze, kb 500-600 gol meg egy jó távcsöves puska megoldaná a dolgokat, de lehet mégiscsak egy terroristának tartana a világ, így erről most lemondok, mert ez is szembemegy a béke-boldogság vonallal.

saks 2012.12.03. 14:41:43

A post MINDEN SZAVA ARANY! Szívemből szóltál.

GERI87 2012.12.03. 14:46:47

"Miért nem az a párszáz fős harácsoló csürhét kell elzavarni?...
Aki nem tud elmenni, 6-8 millió ember, az itt fog éhen halni. "

Nemcsak párszáz fővel van baj hanem ezenn 6-8 millió emberrel is akinek ez a most épülő multi ellenes bezárkózó antidemokratikus gyűlölködő másra mutogató kispolgári proli rendszer kell ami most van...csak több pénzel...
Aki a pénzt megígéri azok meg sosem fogynak el, a remény meg örök.

Ronnie_27 2012.12.03. 14:56:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Saját pénzből, befektetési céllal se jó ötlet lakást venni, különösen vidéken nem. Amerre én lakok, ott 5-6 millió Ft egy átlagos lakás, az albérleti díj pedig 20-30 ezer Ft. 5-6 millió Ft kamatából simán kijön az albérleti díj, és akkor még nem is vagy röghöz kötve. Igaz, hogy így a tőkém reálértéke csökken, de a lakásoké is, mert semmi nem utal arra, hogy 5-10 éven belül nőni fognak a lakásárak, sőt, szerintem később se.

Hitelből pedig végképp hülyeség lakást venni.

bpetya75 2012.12.03. 14:58:39

@Th's child:

"Szerintem ha az ember meg tud élni, akkor Mo. még mindig egy szuper kis hely -- csak talán kevesebb belpolitikai hírt köll olvasni"

Szívemből szóltál :-D

tableno 2012.12.03. 15:04:56

@bpetya75: A magáncsőd azt jelentené, hogy ha például valakinek a hitelre vett ingatlanának az értéke alacsonyabb szintre esik vissza, mint a hiteltartozás összege, akkor a bank max elveheti az ingatlant, de nem követelheti még AZON FELÜL is a tartozás és az érték különbözetét. Vagyis a veszteség egy része a banké, nem tud mindent az adósra lőcsölni.

nincs1itt 2012.12.03. 15:07:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már megint trollkodsz? Figyelj, nem csak a több pénz miatt mentek/mennek el! Igaz bárhol jobb a helyzet, mint ott Hátsó Hátasztánban! 20 év alatt a teljes "cóccialista tábor" állva hagyott minket, mint porsche a gyalogost! Ha olvastad és értetted is a posztot, akkor meglepő, hogy a pénzre hivatkozol! A szerző a reménytelen küzdelemről ír, amiből minden kivándorlónak kijutott bőven - persze olyan is akad, akinek nem -, a legtöbbje vissza sem akar nézni, nem hogy bármiféle tapasztalatot vigyen vissza, oda ahonnan elüldözték.
Az anyanyelvi beszélő, pedig a börtönben érthető, ahol a timbuktui az anyanyelvén beszélhet a látogatójával.

bpetya75 2012.12.03. 15:14:05

@tableno:

Akkor ez csak a hitelek bizonyos fajtájára vonatkozhat? Mert mondjuk egy autóhitelnél könnyen előállhat az az állapot, hogy a fedezetet jelentő járgány értéke a fennálló tőketartozás alá csökken. Fedezet nélküli hitelek?

Jelentősen átalakítaná a hitelpiacot. Mondjuk nem is lenne baj...

bpetya75 2012.12.03. 15:20:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Persze, de abból a szempontból már befektetéssé avanzsál, hogy nem a főbérlő zsebét tömöm, hanem a sajátomat fizetem ki, ami egyre többet fog érni. Aztán mégsem. Azért ez még változhat, de koránt sem biztos, hogy fog.

Off

Túl komolyak vagyunk, ezért szösszenek egyet a hétvégéből:

Középsőnk "kétségbe esve" kiált oda a nővérének: "Vigyázz!!! Jön a hördög!" Kicsi valóban hörögve, morogva, vicsorogva közelít. (Az előző játékban a középső a kicsi kutyája volt, így nagy szegve kérdi:) "De miért akarod bántani a kutyusodat?!" Mire a kicsi: "Me' donosz vadok!!!"

On

tableno 2012.12.03. 15:31:05

@bpetya75: Ez szabályozás kérdése, de a lényeg az, mint a vállalati csődnél, hogy mondhatod azt a hitelezőidnek, hogy "bocs uraim, de egyszerűen nem tudok mindent kifizetni". Ekkor egy csődgondnok számba veszi a vagyontárgyaidat, és kidolgozza, hogy minek az eladásából milyen ütemezésben, kinek és mennyit fogsz törleszeni. Miután ez lezajlott, tiszta lappal indulhatsz, nem tarthatnak életed végéig "adósrabszolgaságban". Egyébként mint pénzügyi közgazdász mondom, hogy amit a bankok otthon hitelezés címen műveltek, az csak a nevében nem volt rablás. Mint szinte mindenben, itt is a dilettáns állami szabályozás volt a ludas.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 15:35:04

@bpetya75:

Egy régi dokumentumfilmből, óvodából.

Riporter faggatja az egyik gyereket:
- Mi akarsz lenni, ha nagy leszel?
- Állatfuvarozó.
- Miért éppen az?
- Mert nagyon szeretnék állatokat fuvarozni.

Ekkor a kamera elkezdett remegni, mert az operatőr nem bírta tovább röhögés nélkül.

NIL7 2012.12.03. 15:38:32

Na Frejtág, ezért jár az 500 Ft.

osze 2012.12.03. 15:40:12

@tsík: Gratulálok, te aztán ismered ezt az országot. A belváros beszűkíti a látómeződet.
1.) Élj ma Magyarországon családdal albérletben. Egy fizetés elmegy a bérleményre (a posztíró viszonylatában), a másikból éljetek meg. Nettó létbizonytalanság, hamar hajléktalan lehet belőled... ezért döntött logikusan úgy sok ember, hogy az albérlet árát inkább törlesztőre adja ki, és 15 év alatt lesz egy lakása: amúgy meg 15 év alatt kifizeti egy lakás árát és nem lesz semmije.
Pont a bérlakásviszonyokban óriási különbség van Magyarország és Svájc/Svédország stb. között.

2.) Vidéken - főleg kisvárosban, falun az autó egy családosnak létszükséglet: nagyok a távolságok, nincs tömegközlekedés. vidd el egyszer biciklin a 2 éves, lázas gyerekedet orvoshoz, mondjuk egy jó kis november végi szakadó esőben. Valószínűleg a posztoló sem jókedvében tart fenn 2 öreg autót: nyilván a munkába járás sem oldható meg másként. Ha hiszed, ha nem sok ember jár ma Magyarországon 10-20 km távolságból munkába, olyan viszonylatban, ahol nincs tömegközlekedés.

Hidd el, nem ez az ország nem Svájc, ne hasonlítgasd az ottani viszonyokkal. A zürichi ismerősöd hogyan jut be a munkahelyére?

Frejtág 2012.12.03. 15:42:58

@NIL7: Miért is jár az 500 ft?

Frejtág 2012.12.03. 15:43:30

@osze: Ez így van. Pontosan.

Drago Brutic 2012.12.03. 15:46:02

Hát ez most kicsit Tiborc panasza volt. Az írónak háza van két autója. Nekem se házam, se autóm, de mindettől nem érzem nyomoroncnak magam, mert azt dolgozom, amit szeretek. Fizetésedből nem tudsz venni könyvet? Aha. Két autót fenntartani igen, mi? Nem álszent dolog ez egy kicsit? A nővérem egyedül tart el két nagyobb gyereket tanári állással, és még könyvet is vesz havi szinten. Mert neki ez a fontos. Szerintem nem siránkozz azok nevében, akik tényleg megtehetnék.

tsík 2012.12.03. 15:46:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én nem tudom, te mennyit éltél budapesten albérletben.. de én 18-tól 32 éves koromig. SOHA semmilyen problémám nem volt (laktam kertesben Budán, a Keletinél, a belvárosban, a Ferencvárosban, soha nem volt problémánk, nem járkált be a főbérlő, nem voltak viták, mindig meg tudtunk egyezni, ha valamelyikünk fel akart mondani).

E a nagyon huhogott albérleti kultúra ez az én 15 évnyi tapasztalatom alapján pont a sajátban lakó hitelesek fejében hasonlít valami sötét barlanghoz, amiben csak a mumusok laknak, meg számkivetettek :D

Annyi igaz, hogy kell némi emberismeret. Nem a legszebb-legoccsóbb lakást kell kivevnni, hanem ahol szimpatikus, kultúrált tulaj van, akivel egyből szót értesz. Ahogy a lakás- és autóvásárlásnál is, itt is, akit nem a kapzsiság és a "legjobbat de a legoccsóban"-elv vezérel, az nagyonis elégedett boltot csinálhat (kölcsönösen elégedettet), akár hosszútávon is.

Szóval én sose éreztem magam számkivettettnek attól, hogy nem kell lakógyűlésre járnom meg hasonlók. :)

Mindfield 2012.12.03. 15:47:55

Kellene a posztok elejére valamilyen mérő hogy információ vs. ömlengés és akkor mindig csak az olvasná el, akit érdekel.

genyamagyar 2012.12.03. 15:54:18

A posztoló a fideszre szavazott és megszívta.
Így járt!

tsík 2012.12.03. 15:54:48

@osze: a stílusod miatt majdnem nem válaszoltam, de tessék:

1. attól nem lesz igazad, hogy a másikat alpári módon szólítod meg

2. ismerjük ezt az érvelést, de ismétlem, a, a probléma ott van, hogy momentán alacsony devizaárfolyamra alapozni 25 évnyi törlesztést, FŐLEG, ha gyerekeid vannak, baromi nagy felelőtlenségre és pénzügyi analfebetizmusra vall
és ha nem vagyok gazdag, akkor nem fektetem be - a még meg sem levő (!) pénzemet - a családom jövőjét kockáztatva

3. a svájci összehasonlítást pont nem értetted meg. ponthogy csilliókkal többet kereső emberek is tömegközlekedéssel járnak.

ha a kétéves gyereknek épp toxikus rohama van, akkor lehet hozzá mentőt hívni, de szerintem az, hogy a gyerek négyhavonta megfázik, és 38.2-je van, az nem indokolja az autó fenntartását.

Nahát, ez nem Svájc? Miket nem mondasz! Nem tudom, feltűnt-e, ez egy olyan blog, ahol a külföldöt hasonlítgatjuk Magyarországgal... az ilyen felszólító módra, hogy ki mit ne hasonlítson mivel szerintem éppen itt nincs szükség.
;)

2012.12.03. 15:56:15

@osze:
Persze ez egy érvényes látásmód, de szerintem csúsztatsz egy kicsit, hogy igazad legyen.

1, egy 40 nm körül lakás budapesten 50k/huf körültől bérelhető. Most megnéztem egy lakáshitel-kalkulátort, és (nem garantálom, hogy igazat mondott), 15 évre 5 millát kapsz havi 50k-ért. Ugyanezt a 40 nm körüli lakást akkor veszed meg 5 millából, ha volt mellé még 5. Persze ha volt, akkor nincs para.:)

2, ez az autó kérdés túl van kicsit lihegve szerintem. én vidéki gyerek vagyok (na jó, nem hardcore vidéki, de olyat is ismerek), és nem volt kocsink, és előfordult, hogy lázas voltam. Nem tudom, te hogy nőttél fel, de te is csak túlélted valahogy, és ha volt is kocsitok, a szüleid is túlélték valahogy. Ez, hogy kocsi nélkül meghal a gyerek a novemberi esőben... hát szóval ez azért kicsit túlzás, nem?

Drago Brutic 2012.12.03. 15:56:17

Egyébként segítek, hogy vehess egy könyvet. Ez a Mikulás ajándékom neked. Egy átlagkönyv 3000 forint. Az kb 8 liter üzemanyag. Felpattansz a bicóra, és letekersz 100 kilométert egy hónapban. És már is megvan a könyved. Fogadd szeretettel!

Frejtág 2012.12.03. 15:56:52

@Drago Brutic: Ha szerinted ez siránkozás, akkor az gáz. Ez nem siránkozás, hanem tény. Szerinted miért kell két öreg autó? Gyűjtő lehetek? Csak azért született a post, hogy az emberek gondolkozzanak. Van akinél bejön, van akinél nem.

Frejtág 2012.12.03. 15:57:50

@genyamagyar: Nem talált. Pedig micsoda eszmefuttatás!

Frejtág 2012.12.03. 15:59:22

@Drago Brutic: Ez már Matolcsys ötletelés, nem? Kevesesbb TV

Drago Brutic 2012.12.03. 16:02:11

@Frejtág:
Igen, az, barátom! Az általad leírtakból teljesen normális, teszem azt átlagon felüli egzisztencia bontakozik ki. Megdolgoztál érte, megérdemled. De azért had ne te legyél hiteles erre a jajongásra, bocs. Ez az írás olyan volt, mint egy mindenkori ellenzéki felszólalás a parlamentben kábé. Szerinted bárki ettől fog gondolkodni?

tsík 2012.12.03. 16:03:56

@Th's child: kell a dramatizálás meg a csúsztatás, mert sajnos puszta észérvekkel mindjárt oda a nagy igazság
a poszt is erről szól tulajdonképen, helyesel is az írója.

:)

bpetya75 2012.12.03. 16:04:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nagy dumákat tudnak elereszteni :-D

De nem folytatom, nem akarom túloffolni magam. Lassan gyűlnek a megaszondók, lesz kapsz szegény Frejtágnak...

Drago Brutic 2012.12.03. 16:05:15

@Frejtág:
Bakker, te írod, hogy könyvet szeretnél. Én csak segítettem. Úgy sejtem, egyikünk sem él a szegénységi szint alatt. Nem tűnt fel, hogy arra jut pénz, ami fontos neked? Neked az a fontos, hogy két kocsit üzemeltess. Nem a könyv. Csak nem mered bevallani.

Frejtág 2012.12.03. 16:05:37

@Drago Brutic: Bocs, én nem szidtam a kormányt. Nem emlékszem, hogy ezt tettem volna. Nem politizáltam egy percig sem, egy szóig sem. Leírtam a tényeket. Aki azt mondja, hogy nem ez a valóság, az átver. S ebből a szempontból részletkérdés, hogy a testvéredről van szó, vagy rólam. Igen, neki nehezebb. De ettől én nem érzem jobban magam, sőt. Megerősíti a posztot. Nem?

osze 2012.12.03. 16:05:41

@tsík:
2. Bocs, hitelt nem csak devizában lehetett felvenni. Az egy másik probléma, ne keverd a kettőt.

3. Igen, ha van tömegközlekedés. És ha nincs? Olvasd már el, mit írtam! A gyerek esete csak példa volt, máskor is kellhet a kocsi. De ha már ezen rugózol: igen, beviszi a mentő a kórházba. De: mivel jössz onnét haza, mivel viszel utána cuccokat? Tételezz már fel annyi józan észt a posztíróról, hogy nem jókedvében tart fenn 2 kocsit, hanem szükségük van rá.
Hidd el, van olyan opció - ismerősömnél - hogy a napi munkába járás autóval 2x20 perc, tömegközlekedéssel 2x2,5 óra. Szerinted melyiket választja?

Ahogy leugattad a posztírót, az is egy stílus volt, ez már minősített téged. bagoly, bagoly...

Frejtág 2012.12.03. 16:07:25

@Drago Brutic: Én tudom mi a fontos és mi az elengedhetetlen, ezen ne nyissunk vitát szerintem.

Drago Brutic 2012.12.03. 16:11:23

@Frejtág: Bocsáss meg, én nem trollkodok (kommentet is ritkán írok) Én csak segíteni szeretnék, hogy ne érezd magad olyan szarul. De sajnos, hiába, úgy tűnik. Sok egészséget, autót, és élj boldogtalanul!

Drago Brutic 2012.12.03. 16:12:54

@Frejtág:
Politizálni te kezdtél a Matolcsy hasonlattal, holott én éppen leszarom a mindenkori kormányt.

Frejtág 2012.12.03. 16:14:56

@Drago Brutic: Köszi a segítséget, én boldog vagyok. Nem érzem magam szarul sem. Amit leírtam, az annyira száraz tény, hogy na. Még csak személyeskedés, politika, indulat sincs benn. Ami szar az szar. És ez most már nagyon az. Ennyi.

osze 2012.12.03. 16:16:28

@Th's child: Igazad van, fel lehet nőni. De mondjuk - értelmiségiként, falun élve - elmennél az asszonnyal moziba, színházba (30-40 km, este pláne nincs tömegközlekedés). Kocsi nélkül kilőheted az életedből ezeket a programokat. Szép perspektíva. :-)

Frejtág 2012.12.03. 16:17:23

@Drago Brutic: Nem akartalak megbántani Matolcsyval, igazad van. Csak a logikátlan ötletelést akartam hasonlítani. Mi az, hogy tekerj 100 km-t és vegyél egy könyvet? Ez annyira hülyeség. Pontosan annyit autózok, amennyit muszáj. Egy kilométerrel sem többet. És nem ezen múlik, nyilván Te is sejted.

Drago Brutic 2012.12.03. 16:18:52

@Frejtág:
Egészen őszintén, szenvedélyesen és barátian kíváncsi vagyok, hogy mit tartasz szarnak? És főleg, hogy mihez, kihez képest.

buday008 2012.12.03. 16:20:47

Valamien szinten a posztoló tökéletesen leírja miért fáradnak bele az emberek ebbe az országba. Mindamelett én sem értek egyet azzal, hogy mi a faxnak 2 kocsi pl..Illetve értem én jól jön a kényelem, meg védelmükbe leírom a következőt: Valamien szinten áldozatók. Áldozatok mert nem tehetnek arról hogy pl anyuka, apuka basztatta őket, hogy külön kell menni, külön ház , stb. Ha más nem hitelből mint anno a szocializmusban. Csak gondolom anyuka azt kurvára elfelejtette megemlíteni, hogy régen felvehették a hitelt akár 25 évre is alacsony kamattal, mert biztosak lehetttek benne , hog y lesz munka. Ha egyik helyen kirugtak ott volta másik. Áldozatok abból a szempontból is hogy a sok kis jatalékéhes banki alkalmazott, ügynököcske szépen az arcukba hazudott. A mindenkori mainstream média által sulykolt venni venni venni "paranccsal" együtt. Áldozatok mert hittek: a 30 éve a elavult tudást tanító tanáraiknak, korrupt politikusaiknak, a bankoknak, a munkahelyükön stb...és elhiszem hogy tele lett a tökük a hazugsággal és a hozzánem értésből és kimennének szívesen...

buday008 2012.12.03. 16:22:05

elnézést a helyesírásért xd

Drago Brutic 2012.12.03. 16:22:11

@Frejtág:
Nem tudom, hány éves vagy, én 40 múltam. Nyilván te is sokat tapasztaltál és gondolkodsz is értelmiségiként ezen az országon. Az illúziókat elhagyva, mihez képest szar itt minden? Németországhoz? Romániához? 80 évvel ezelőtthöz?

2012.12.03. 16:26:28

@osze:
Ez, mondjuk, látod igaz. :-/
Csak visszaér mindig az ember a kolbászhoz meg a kerítéshez.:)

(deleted) (törölt) 2012.12.03. 16:28:32

@tsík: dettó.

És nem is igazán értem, hogy mitől lenne biztonságosabb egy olyan lakásban lakni, amit 25 év hitelre vettünk? Nem, nem csak most nem tűnik annak, ezért nem vettem lakást 2006-ban. Nem tűnt reálisnak, hogy jól érezzem magam a kötéllel a nyakamban, hogy most aztán ez van 25 évig, ha bírod fizetni, ha nem.

Autó vidéken persze érthetőbb, bár engem bicóval vitt az anyám orvoshoz, mikor kicsi voltam. Hánytam is minden sarkon, és nem örült neki, de hát ez volt.

Frejtág 2012.12.03. 16:28:36

@Drago Brutic: 40 leszek. Az általános elvárásokhoz képest szar. Pl.: Fizessenek időben. Ne legyen önkényes fizetéscsökkenés, általában, legyen perspektíva. Ahhoz képest is szar, mint amikor elkezdtünk dolgozni. De ezek általánosságok. Örülök, ha Te nem érzed így. A posztban leírtam egyébként. Hányok a korrupciótól. Pedig attól még tudok boltba menni, de zavar. Hányok a hazugságoktól. Zavar. Zavarja a jóérzésemet. Ezek nem illúziók. Az, hogy elvégzel egy munkát, s azt időben kifizetik, nem ad hoc jelleggel, ez nem illúzió. Vagy az? Mert akkor nincs egy jó orvos ismerősöd? :)

nigara 2012.12.03. 16:29:27

@Th's child: @tsík: egyetértek. A korábbiakkal is. Nna.
Egyébként tényleg furcsa érvelések hangzottak el...

kandel 2012.12.03. 16:36:29

mit jelent az, hogy mar keso elmenni kulfoldre? ha kiscsoportos a gyereked akkor nem lehetsz meg 70 korul. nincs kedved mo-t otthagyni az ok, de akkor azt kell irni es nem az eltelt idore fogni. mas szoval hobbid a a kinlodas amit mo-on szeretnel megvalositani. tiszteletre melto.

Drago Brutic 2012.12.03. 16:38:42

@Frejtág:
Csak minden, amit megemlítettél (korrupció, hazugság, nehéz gazdasági helyzet) nem valami kivételes, extrém hanyatlás, hanem ennek a régiónak, amiben élünk, velejárója. Nem gondolom, hogy pld 100 évvel ezelőtt jobb lett volna, mert akkor nem írták volna meg a Rokonokat vagy a Gavallérokat. Vagy a Puszták népét. Illúziónak én azt tartom, hogy valaki azt gondolja: 10-20-100 év alatt elérjük pld Belgium szintjét. Miért érnénk el?! Persze az akit zavar ez, az elhagyja az országot. Te nem akarsz. Vagyis valahol itt kell megtalálnod a boldogságod, lehet, hogy kompromisszumokkal.

béla a görög (törölt) 2012.12.03. 16:44:33

Minek ilyen ide?
Ha maradni akar maradjon, nyelje a szart, büszkén és öntudatosan haljon éhen, de nem kell neki reklám. Fáraszt ez a fajta mentalitás. Ezen már túl esett egy csomó ember.

tanato 2012.12.03. 16:47:28

@kandel: Hát igen,nem vagyok kötözködős fajta,de hogy egy kiscsoportos gyerekkel nem érdemes már külföldre költözni egy jobb élet reményében,azt igazán én sem hiszem el.Én is azt mondanám,nem akarásnak nyögés a vége.Főleg a gyerek fogja megszívni,hogy egy élhetőbb ország helyett itt kell majd felnőnie.Kár hogy amikor az enyémeik voltak kiscsoportosak,külföldi munkavállalási lehetésőgeknek még híre-hamva nem volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 16:48:43

@tsík:

Sosem éltem bérlakásban, de a másik oldalon már álltam, mint bérbeadó. S innen tudom, hogy nagyon szar dolog bérlőnek lenni.

A lakást nem alakíthatod át, mindenhez engedély kell.

Egy egyszerű szerződést sem tudsz kötni sok esetben (internet, kábeltévé), mert sok szolgáltató nem áll szóba a bérlővel a tulaj hozzájárulása nélkül.

Ha elromlik valami, nem javíthatod meg, hanem várni kell, míg jön a tulaj. Ha esetleg nem jön, napokig vársz.

Bármilyen jó is a viszony a bérbeadóval, bármilyen korrekt bérlő is vagy, megeshet bármikor, hogy a bérbeadónak kell a lakás, s elküld a fenébe egyhónapos előzetes értesítéssel.

Magyarul: a bérlakás folytonos ideiglenes állapot.

osze 2012.12.03. 16:48:57

@Th's child: Kösz. Igazából az itt a lényeg, hogy a posztíró a saját helyzetének megfelelően próbált/próbál racionálisan normális életkörülményeket teremteni a családjának.
A legfőbb problémáját az jelenti, hogy a fizetésük az utóbbi 4 évben még nominálisan sem nőtt (ha tanár az illető, akkor ez a helyzet), az évi 5-6% inflációt számolva reálértékben pedig durván csökkent. És nincs kilátás arra, hogy ez változni fog.

Kivancsi 2012.12.03. 16:51:08

ma reggeltol 2.4ft ot erosodott a juro.... azaz gyengult a forint!
honap vegere de jovo evre meguthetjuk a 350-t.
na az fog fajni mindenkinek es johet az osszeomlas
vege a fiukak nagymellenyenek!!!

Nescafé 2012.12.03. 17:05:46

@Frejtág: Hahahaha.... Én is épp azon elmélkedtem, hogy milyen jó post ez, és hogyhogy elkerülik a frusztrált projektáló paranoiás elemek, csupa normális komment, erre tessék, itt ez a Helen... beletojik az egészbe.
Amúgy pedig: a bérleti kultúra annyira más nálunk, mint kint, itt az albérlőt alig védi valami, és igen, ha a munkát elveszítjük, a saját kecóban megvan a biztonság, hogy legalább a fedél marad. Egy albérletben lakónál ez nagyon nagy stressz, főleg 2 gyerekkel egyedül, családi háttér nélkül.

Frejtág 2012.12.03. 17:12:26

@béla a görög: Köszi az átlag IQ meredek emelését hozzászólásoddal.

Nescafé 2012.12.03. 17:13:00

@tsík: Neked ugye nincs még gyereked? Mert hogy ők mit csinálnának, amíg én boldogan mosolyogva üldögélek a hegy tetején, gyönyörködve a cseresznyevirágzásban... Magával a szemléletváltással egyébként teljesen egyetértek, csak hát nehéz ezt megoldani bizonyos korlátok közé kényszerítve.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.12.03. 17:16:39

@Frejtág:
Ezen a ponton azért hozzá(d)szólnék...
A poszt jól foglalja össze azt a MEGA homályt ahová a "gengszterváltással" érkeztünk 20 év alatt.
A perspektivák totális hiánya és a kilátástalanság valóban nyomasztó méreteket öltött.
DE SAJNOS VAN LEJJEBB...
Az, hogy a gyerekeidért aggódsz jogos, hasonlóan érez a legtöbb szülő, de hidd el van miért aggódnod magadnak is.

A pártállami idők nagy tanulsága volt, hogy kontraszelektálódott az a réteg, aki a jellemtelenségéből élt, haladt, kapaszkodott.
AZ, HOGY MA UGYANITT TARTUNK, na ez a leginkább elgondolkodtató érv amellett, hogy van mit veszítenie egy mai középkorúnak is.
Az a cinizmus és arrogáns kajánság, ami a mai "haszonélvezők" naponta felmutatnak, hát az veri ki a biztosítékot legtöbbünknél a leginkább.
Akkor maradj nyugodt szívvel, ha ettől nem lesz 200 a vérnyomásod, vagy ha van hajlamod arra, hogy ezt szükségből "eltanuld".

Frejtág 2012.12.03. 17:18:47

@Nescafé: Szerintem normálisak a hozzászólók, elenyésző a szellemi zéró. Ha valakinek nem ez a véleménye, az is jó. Nem meggyőzni akarok senkit. Ahogy ez a blog sem szerintem. Viszont ez van és kész. Ha berendezkedsz egy életformára, amit megengedhetsz magadnak, s aztán úgy kavarják a lapokat, hogy 10 év múlva nem engedheted meg magadnak, csak szívsz a sok dilettáns léhűtő miatt, akkor ez lesz, mint ami most. Lehet kiabálni, hogy add el az autód és akkor majd vehetsz könyvet, de ez demagóg hülyeség. Azért tanultam és dolgoztam már a főiskolák alatt is végig, hogy azt csinálhassam, abból élhessek, amit szeretek. Ahhoz, hogy dolgozni tudjak, autó kell. Pont. Nem lehet volánbusszal futkozni időre, munkaeszközökkel (amik sokszor az autóban sem férnek el szinte). Aki ezt nem fogja fel, az menjen biciklivel dolgozni, lehetőleg 20 km-t, -20 fokban. A házat annyiból építettem, mint Pesten egy kétszobás lakás. Saját kezűleg, segítséggel. Forinthitelből. Ezt nem érzem felelőtlenségnek, s 7 év albérlet után azt hiszem, kellően átgondolt lépés volt. Akkor még nem volt annyi rutinom, hogy ezt az országot is bekalkuláljam, mint rizikófaktor. Hahahaha.

csepke 2012.12.03. 17:20:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: így van. De a bérlet azért sem opció itt, mert az emberekbe mélyen beivódott az, hogy ebben az országban amely a történelem legnagyobb inflációját érte meg, és az utcán söpörték a pénzt, a részvényeket, a legbiztosabb befektetése az élet munkájának az a tető a fejed felett. Mibe tette volna másba az ember a pénzét a világháborút követő időkben? Műkincsekhez kevesen értenek, aranyat nem lehet megenni, se lakni benne.

Frejtág 2012.12.03. 17:25:58

Elnézést a bérlet vagy nem bérlet vitában részt vevőktől. De nem azért van kilátástalanság az országban, mert valaki lakást akar venni. Nem? A lakáshitelem egy forintot sem nőtt, de a fizetésem 20 ezerrel csökkent négy év alatt. (plusz infláció, stb) Végülis mindegy, hogy bérlet vagy saját.

Kivancsi 2012.12.03. 17:43:09

A 350-es euroba a devizahitelesek bele fognak dogleni. Elobb-utobb matolcsi szem kiugrik majd a nyakara feszulo koteltol, az tuti. Most volt, hogy Csanyi – OTP vezer – valami osszejovetelen mondta, hogy bammeg ha megfeszulok sem ertem ezt a gazdasagpolitikat. Valaki magyarazza el. Na ha o nem erti es ilyenek mond (pedig orbanek nagy cimboraja), akkor ki erti?

Lehet, hogy jobb is lenne, ha osszedolne. Az lehetne, mint Izlandon: nullarol kell ujraindulni. Minden kulfoldi eltunik, elkezdenek nullarol elindulni a vallalkozasok, talan felviragozna a mezogazdasag is, mert ra lennenek utalva. A politikai elit eltunne (ahogy Izlandon is), es a nepbol valasztananak uj kormany, foleg noket. Ott is ez volt, elvannak.

Ja, a kapitalizmus haldoklik. Akkor miert arrafele akarja mindenki elhagyni kis orszagunkat?
Ugyebar ezt hallgattak apaink negyven even keresztul, azt, hogy a kapitalizmusnak nem sok van mar, megoli sajat magat. Persze koszonte, jol volt, csak hat valamivel kellett hulyiteni a nepet. De a magyarok ebbol nem tanultak. Megint van a piacgazdasag nem eletkepes, haldoklik, Magyarorszagnak jobb modszere van ezert is allamositanak mindent (nem a haverok kedveert). A kapitalizmus megint haldoklik. Persze a tapsikolok elhiszik, mert ok minden elhisznek a kedves vezetonek. Ki kene kuldeni oket is egy kicsit eljenek ott.

SESOSAKA 2012.12.03. 17:49:12

ó gyerekek én is albérletbe lakom .a tulajnak négy gyereke van . a legnagyobb tán 12 éves de nagyonn rendes . mindig később jön a pénzért , de nem is ez a lényeg itt a GONDOLKODÁSSAL van baj. miért stressz eggy albérletbe lakini. inkább ez mint eggy nagy hitel a nyakamonn.ha valami baj van megjavitom vagy megjavittatom. én használom s én karbantartom . nem azért lakok itt mert nem tudnék fizetni eggy kissebb hitelt . most még nincs akkora tőkém hogy belevágjak.s a poszt iróra visszatérve én is gondolkodtam külfőldönn s minden meg lenne csak a NYELV!

SESOSAKA 2012.12.03. 17:55:45

@Frejtág: a lakáshitellel semmi probléma nincs itt . itt az vólt hogy eggyik ember ment a másik után mint eggy piramisjáték , igy lett gázas a helyzet.most már tényleg mindeggy hogy hol laksz de hadd javitsak pár dolgonn . ha nagy bérleti dijat fizetsz el lehet menni nem?? de a lakásodnak ha nagy a törl. részl ete akkor maradni kell . szerintem a mai válságos helyzettel kapcs_ba jobb eggy kis albérlet mind eggy nagy ház a nyakadonn

SESOSAKA 2012.12.03. 17:59:16

@Frejtág: gratulálok nektek tényleg jól csináltátok sajna ez a helyzet hirtelen állt be

SESOSAKA 2012.12.03. 18:09:17

@Frejtág: igen én is tudom hogy mi a létfontosságú.legyen ahol lakni 1. legyen amit enni 2.eggy telefon a háznál s eggy internet ami kb 3 4 ezer ft na ez a fontos . ha gyerek van akkor esetleg eggy autó HA jól s simánn tudod fenntartani . nehogy azt mondja valaki hogy ez sok?

micsoda? 2012.12.03. 18:24:49

@béla a görög: Egyetértek.
Jó elfogadom, hogy a poszt írója a gondolatát osztotta meg velünk. El kell döntenie, hogy siránkozik akár magában is, és megy minden ahogy megy. Vagy határoz, és elindul valamilyen irányba, itthon v. külföldön. Egyhelyben topogás nem vezet sehova, mert egyszer azt veszi észre, hogy elment az idő felette.

Muscari 2012.12.03. 18:29:07

Sziasztok, kicsit úgy érzem, a poszt gumicsont, rágtunk már ilyesmit sokszor. Ennek ellenére együtt érzek a posztolóval, megértem, ha nem akarja az eddig építgetett karrierjét feladni. Persze jöhet majd egy fordulópont, ha pl. valamelyikőtök elveszti a munkáját, szerintem akkor át fogjátok értékelni a helyzetet. Ha már nem csak az ad okot panaszra, hogy nem vagy eléggé megbecsülve, hanem hogy vagy kaját vesztek vagy a törlesztőrészletet fizetitek be- na, az gyökeresen más helyzet. Persze nem kívánom, hogy ez bekövetkezzen, sőt.

Nekünk is van devizahitelünk, CHF-ban. Olyan 6 éve vettük fel, most hirtelen elkezdtem összeszedni a miérteket. Albérletben laktunk, 80 ezer plusz rezsi (Bp. 65 m2)
Egy hasonló méretű lakást vettünk, 50 ezer volt az induló részlet.
Igen, devizában, a forinthitel vagy egy huszassal több lett volna. Ráadásul akkor még azt hittük, hogy néhány éven belül csatlakozunk az eurozónához! Persze az sem svájci frankot jelentett volna, de mindenképpen egy stabil valutát. Ma ez már szinte nevetségesnek hangzik, de mutassatok nekem valakit, aki 2006-ban előre látta az eurozóna válságát. Szóval én azt mondom, utólag könnyű okosnak lenni.

Az autó kérdéséhez: volt néhány év, mikor a gyerekek kicsik voltak, és nem volt autónk. A város szélén laktunk, ez még nem Bp, de nagyváros. Na azt a tortúrát, amit a bevásárlás jelentett, vagy ha valamelyik gyerek beteg volt, nem kívánom senkinek. Aki szerint ez semmi, annak szerintem nincs gyereke, autóra szükség van, az nem luxus.

bpetya75 2012.12.03. 18:40:36

@Muscari:

"Persze jöhet majd egy fordulópont, ha pl. valamelyikőtök elveszti a munkáját, szerintem akkor át fogjátok értékelni a helyzetet."

Vagy Frejtágné az előzőnél sokkal normálisabb főnököt kap, esetleg Frejtág új, tőkeerős, ráadásul tisztességes üzleti partnerekbe botlik. ;-)

Nem akarlak bántani Mus, de kezd itt nagyon általánossá válni az a nézet, hogy az itthoniak számára csak negatív fordulat képzelhető el. Hm?

SESOSAKA 2012.12.03. 18:53:49

@bpetya75: ez tényleg igy van én is bérelek de semmi tartozás s a párom nem melózik csak én s minimálbér van .

bpetya75 2012.12.03. 19:01:16

@tanato:

Ugyan már Dottore!

Emberek lettek itthon is a lányaid! Abban igazat adok, hogy ennyi idősen mehetnének, ha tényleg akarnák, de azért ne tegyél úgy, mintha ezzel a döntéssel "lehúzták" volna a gyereküket a klotyón!

SESOSAKA 2012.12.03. 19:03:31

@Th's child: az 1 es pont hoz szólok.én eggy 38 nm 2 es lakást bérlek mondhatni az őrstől 10 percre s NEM PANEL!!.42 EZER / HÓ . s nagyonn megkerestems a rezsi éves átlaga 35 ezer

tableno 2012.12.03. 19:16:29

@bpetya75: Na igen, szerintem sem az a legfontosabb, hogy milyen orszagban nonek fel a gyerekek, hanem hogy milyen csaladban. (Ha csak nincs valami egeszen extrem helyzet, pl haboru, vagy totalis diktatura).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.03. 19:35:41

na ez tenyleg nem idevalo, el sem olvasom a kommenteket kivetelesen, mert ha politizalni akarok /nem akarok/ arra van sok ballibes blog az INDEX-en.
ez a bejegyzes csak erositi azoknak a velemenyet / itt olvastam, de nem hittem nagyon/ aki azt mondjak a blog celja pontosan tobbek kozott a hangulatkeltes a jelenlegi kormany ellen
hogy jajjistenem mindenki elkoltozik itt a veg
viszlat holnap:)

bpetya75 2012.12.03. 19:57:42

@hagyma:

Kimondottan kevés politizálás volt eddig. Nem fogja megfeküdni a kényes kis gyomrodat, ha elolvasod a kommenteket ;-)

az ajto 2012.12.03. 20:01:55

Sziasztok,

Szeretnélek megkérni titeket hogy nézzetek rá a most indult blogomra a www.azajto.blogspot.com ra ahol egy magyar író által írt regény, folytatásos formában jelenik meg, pusztán a véleményetekre lenne szükségem, szerintem nagyon jó, de én elfogult vagyok.
Köszönöm szépen

G Hardy 2012.12.03. 20:03:37

@osze: Nyugaton élek, de a 2 kocsi még itt sem a "létminimum".
Egy kocsi is elég, ha egy kicsit megszervezi az ember az életét, mégha nincs is tömegközlekedés.
Nem értem, miért tartják emberi jognak a 2 gyereket,2 kocsit, házat stb. és mindezt még fiatalon. Ehhez itt is jo fizetés kell. Mentek volna bankárnak vagy it-szakembernek. Aki pedig azt hiszi, hogy 2 diplomaval magasabb fizetés jár neki, mint 1 piacképessel, az álmodozik.
Sajnálom, de egyszerüen élhetetlennek tünik nekem a posztolo.

DieNanny CH 2012.12.03. 20:13:00

@osze:
Kiszámoltam, hogy itt Svájcban a lakások havi bérletének a díja pontosan 30 év után fogja fedezni a lakás árát. Vagyis: 30 év szorozva 12 hónappal, az 360 hónap, tehát a lakás értékének 1/háromszázhatvanadába kerül egy havi bérleti díj.
Vegyünk egy átlagos, pesti 2szobás, 10 milliós lakást. Senki nem fogja 28 ezerért kiadni! Minimum 50 ezerért. Vagy többért. Ezért "éri meg" Mo-on hitelre is lakást venni, Svájcban meg nem...

Muscari 2012.12.03. 20:21:02

@bpetya75: oké, igazad van, atyám, lehet az pozitív fordulat is.
Sokan köszönhetik a szerencséjüket annak, hogy jókor voltak jó helyen, miért ne lehetne a következő a posztoló, de akár te is, vagy bármelyikőnk? Végül is a reményhal megy utoljára :-)

DieNanny CH 2012.12.03. 20:32:06

@G Hardy:
Mi van akkor, ha a két szülő kétféle irányba megy reggel dolgozni? Akkor is jól meg lehet szervezni?

csepke 2012.12.03. 20:33:43

@G Hardy: Higgyétek el, hogy itt Mo-n vidéken nem lehet megmozdulni kocsi nélkül. A főbb útvonalakon még csak-csak, de az utolsó 15 km-en vagy nincs semmi tömegközlekedés, vagy egy nap 2 pár busz v. vonat, egy reggel egy este. És ehhez nem is kell Bptől többszáz kmre lévő eldugott zsákfalura gondolni. Én mentem úgy nyaralni Bp-től 40-50 km-re gyerekkel, cuccokkal tömeg közlekedve hogy hajnali 4kor kellett indulnunk a Nyugatiból hogy 10 körül ott legyünk a szálláson. Az utolsó kilométereken lépésben ment a vonat, mert annyira rossz volt a pálya. A kalauz fel le ugrált a vonatra, és néha előresétált. Nagyon vicces volt. Vagy hát tragikomikus. És ez nem a világ vége, autóval 25 perc lett volna. És ilyen helyekről Bp-re ingáznak dolgozni.

Sanyi9 2012.12.03. 20:37:52

@tanato: ez azert eleg relativ, hogy hol jobb a gyerekeknek. Van egy roman kollegam (itt Nemetorszagban), aki felkomolyan azt mondta egyszer, hogy az egyszeru korulmenyek emberre nevelnek, mig a tulzott jomod sokszor szornyeket szul. Persze, nem ilyen sarkalatos a dolog, de abban igaza lehet, hogy kivesbe motivalo, ha semmiert nem kell megdolgozni es minden jon szinte magatol. Neki nem volt mas valasztasa (meg nekem se), mint kemenyen tanulni/dolgozni, ahhoz, hogy boldoguljon.

ffüttyfürütty 2012.12.03. 20:39:17

Hm. Nem világos hogy a posztoló mit is csinál akkor másképp (amikor semmit sem csinál a panaszkodáson kívül). Ez az öregnek érzem magam, de majd a most kiscsoportos (!) gyerekem jól elmegy ugyanolyan nulla kibúvó, mint a köztisztviselő apuka sírása hogy minden szar, de szegény ő, akkor is marad. Mi értelme az ilyen posztoknak?

osze 2012.12.03. 20:41:21

@DieNanny: Aha. :-) Tehát Svájcban logikusan dönt az, aki bérel, Magyarországon pedig az, aki bérlet helyett sajátot törleszt.

DieNanny CH 2012.12.03. 20:42:47

@G Hardy:
Az meg, hogy nyugaton élsz, nem mérvadó. Au-pair-ként éltem olyan osztrák faluban, ahol csak iskolai napokon ment 1 busz reggel, 1 délután. Slussz. Na, ott is két autója volt a családnak. Svájcnak még csak olyan helyein jártam, ahol a legritkább közlekedés a 30 percenkénti buszjárat volt minden nap, két irányban. Ott ismerek egy családot, anya egyedül neveli a gyerekeket, nemhogy autója, de jogsija sincs! Merthogy minek.
Mo-on sajnos rengeteg busz- és vonatjárat megszűnt, nem kell ahhoz Mucsaröcsögén lakni! (Pl Paksra nem jár vonat! Dunaújváros a végállomás. A síneket csak azért nem szedik fel, mert atomkatasztrófa esetén az erőműben lévő vonaton menekítenék ki az embereket)

csepke 2012.12.03. 20:43:56

@Sanyi9: Ohh a kemény élet emberré nevel.. . Embertípusfüggő. Van aki megkeményedik, inspirálódik tőle és ha kell átugorja saját árnyékát, van akit viszont megbénít és depressziós lesz.

tanato 2012.12.03. 20:50:26

@bpetya75: Abban az időben minden gyerek itthon lett ember.De hát ezt túl is beszéltük a magyarok jó része immobil,még a szomszéd városba sem szívesen mennek el lakni.De azt tényleg sajnálom,hogy akkoriban nem volt ilyen jellegű választási lehetőség.Persze a mi lett volna ha kérdésnek nincs sok értelme,de azért a mai kisgyermekeseket ebből a szempontból tényleg irígylem,főleg most hogy rövidke kintlétem alatt több kinti magyar kisgyermekes családdal találkoztam és öröm volt hallani hogyan tudnak egyik nyelvről a másikra váltani.Sőt még egy kétnyelvű magyar vizslával mint családtaggal is találkoztam,még kölyökkorában hozták Magyarországról el.A magyar anyuka magyarul beszél hozzá,a francia apuka/nagy vadász az illető/ meg franciául.És a kutyus mindkét nyelven elhangzott utasításokra ugyanúgy reagált.Majd leesett az állam.Tényleg intelligens kutyus,több díjat is nyert vadászkutya-versenyeken.

DieNanny CH 2012.12.03. 20:50:30

@osze:
Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Én is törlesztek... :-( A házam kb 8 milliót ér, de még 10,5 millió a tartozásom. Ha a svájci példát venném, akkor 25 ezerért kellene kiadnom. Továbbgondolva: annyiért már nagyon kétes elemek is ki tudnák venni. És mivel nincs - vagy nem tudok róla - bérlakástörvény, ha bármilyen gondom adódna, magamra lennék utalva.
Húgom az ismerőse ismerősének adta ki a lakását, miután férjhez ment. A srác elkezdett nem fizetni, mire a húgom 2 jól megtermett férfiismerősének kellett a srácot "kiköltöztetnie", mert elmenni nem akart.
Szóval, ha meg akarjuk változtatni a dolgokat Mo-on, nagyon-nagyon lentről, kicsi dolgokkal kell kezdeni.

Sanyi9 2012.12.03. 20:50:42

@Frau Holle: erdekes ez a statisztika. Sokan jottek Magyarorszagrol, de azert vannak orszagok ahonnan meg tobben jottek. Peldaul Bulgaria kisebb, mint Magyarorszag, de 25%-al tobben koltoztek Nemetorszagba 2011-ben. Romaniabol nagyjabol olyan aranyban jottek, mint Magyarorszagrol, de figyelembe kell venni, hogy a magyaroknak Nemetorszag sokkal inkabb celorszag, mint a romanoknak (hiszen van 1-1 millio roman Spanyolorszagban, illetve Olaszorszagban, de valoszinuleg Franciaorszagban is sokkal nagyobb aranyban vannak romanok, mint magyarok).

Nem azt mondom, hogy rozsas a helyzet Magyarorszagon, de azert masnak meg nehezebb.

tanato 2012.12.03. 20:54:42

@Sanyi9: Ez igaz de csak bizonyos határokon belül.nem biztos hogy egy nagyon szegény éhező sokgyermekes családban felnőni olyan f-a.dolog.Itt nálunk sok ilyen van sajnos főleg a tanyavilágban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 20:56:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ha nincs lakásod, számkivetett vagy. "
Eleg szomoru, hogy sokan igy gondoljak.

Erre szoktak hozni meg a "ha kulfoldre mesz, gyokertelen leszel" szoveget is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.03. 20:59:11

@tildy:):

Pedig az is igaz. A legtöbb ember gyökértelen lesz külföldön, nem képes sosem helyi lenni, külföldi marad. A hozzám hasonló kozmopolita a ritkább, akinek a hazája mindig ott van, ahol éppen él.

Sanyi9 2012.12.03. 21:00:31

@tanato: Persze, amit mondott az is relativ, nem az abszolut igazsag, de azert valamilyen igazsagtartalma van. Masreszt viszont, nem hinnem, hogy ezen a blogon reprezentalva lennenek azok az emberek, akik a tanyavilagban eheznek. En a Maslow-piramos magasabb szintjeirol beszeltem (neveles, karakter), mikor az alapveto igenyek (etel, ital, stb) ki vannak elegitve.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 21:05:29

@G Hardy: Ahol jo a tomegkozlekedes, ott en sem ertem a "kotelezo" autot. Netan kettot.

Most lett volna mibol, de mi pl elgondolkodtunk, hogy Londonba? Minek? Teljesen felesleges.
Egyebkent otthon meg elvileg fizetni kene a munkaltatonak kb 90%at a berlet aranak. A mi csaladunk anno rendszeresen ingazott 30 kmre, gyerekkent is, igaz volt napi 20 buszjarat iranyonkent minimum. 20 eves voltam, amikor szuleim megvettek az elso autojukat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 21:09:22

@SESOSAKA: Szerintem sejtem hol van. Arrafele laktam en is, teglalakasok, 35 nm koruliek, anno tisztilakasok voltak, es a rezsi mar 4 eve sem volt tobb 27 ezer forintnal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 21:15:52

@osze: Ha van tomegkozlekedes, busszal. Nalunk volt: Jaszbenery-Jaszalsoszentgyorgy. Berenybe a reggeli elso busz fel otkor megy hetkozben, este 22.40kor jon az utolso.

Frau Holle 2012.12.03. 21:18:24

@Sanyi9:
Azt, hogy tavaly 42 ezren költöztek innen Németországba, sok lap hozta.
Azt, hogy 25 ezren Németorszgból ide, azt már nem.

Így még érdekesebb.

Muscari 2012.12.03. 21:52:45

@tildy:): Off
Szia Tildy, talált már a sógorod munkát? remélem, nem baj, hogy érdeklődöm, csak emlékszem, hogy említetted, hogy jó régóta keres
On
Londonba tényleg nem kell autó, nagyon drága a biztosítás és a parkolás is, hogy a dugódíjról ne is beszéljek, szóval itt nem lehet kocsiival járni dolgozni. Itt max. hétvégi kirándulásoknál hasznos, de arra lehet bérelni. De ha már leköltözöl vidékre, ott jól jön

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 21:59:05

@Muscari: Volt par interjun, de meg nem. Volt ahol projektre kerestek embert, de leven neki NULLA munkatapasztalata van (hiaba a sulis projektek, az semmi, soha eleteben nem dolgozott meg) igy egyelore sehova nem vettek meg fel.
Tehat adott egy mernok info szak, egy videki foiskolan, munkalehetoseg arra semmi, diploma kb januar vege ota a kezeben. Juniusban jott ki.

Igaz, informatikuskent, gyakornokkent probal elhelyezkedni, szerencsere abban a szerencses helyzetben van, hogy van hol laknia, van mit ennie.

Viszont hatarido van szabva: dec. 31. Ha addig semmi, akkor .... Szoval na, a joszivusegemnek is van hatara.

Muscari 2012.12.03. 22:16:27

@tildy:): Értem, köszi. Ismerek pár embert, aki hasonló cipőben jár, bár itt végeztek, az egyiknek sok év után végre sikerült megcsípnie egy aprenticeship-et. Sajnos tapasztalat nélkül itt is nagyon nehéz. Ez a srác saját maga néhány haverjával kezdett el weblapokat tervezni, fejleszteni, sajna pontosan nem tudom, mit, amellett folyamatosan kávézóban dolgozik, hogy megéljen. Egy másik ismerősöm, aki web design-ban utazik, szintén kénytelen part time-ban minimálbéres munkát végezni, amellett saját céggel próbálkozik. Ő is itt végezte az egyetemet, saját bevallása szerint több ezer CV-küldött már el, eredménytelenül.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 22:20:26

@Muscari: hat, ugy latszik tenyleg nagyon kell itt a referencia. Nekem az angolom volt rossz, de otthon a repter honlapjaban meg jopar oldalban benne volt a kezem, na neki meg felsofoku angol van, de nulla tapasztalat.... Nekem sem ment konnyen, 3 honap volt, de ugye ram azt szoktak mondani "bulldog" termeszetem van.

Megyek, megyek, csinalom, nyomom. A galamb nem fog a szamba repulni , h aolbeteszem a kezem.

Muscari 2012.12.03. 22:27:06

@tildy:): igen, sajnos az első lépés a legnehezebb. Nem vesznek fel, mert nincs gyakorlatod, de ha nem vesznek fel, hogyan lesz? Ördögi kör. Nem akartalak elkeseríteni, de az ismerősi körömben sajnos ilyen rossz tapasztalatok vannak. Bár a bulldog természet sokat segít, az kétségtelen :-)

AudiA4FL 2012.12.03. 22:55:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igazad van,sajàt lakàs kell,bàrhol èlsz, külföldön is. 12 éve Olaszban lakom, 3 hònapja vettem itt is 1 ùj lakàst. A bank 3,25 netto kamtra adott ki pènzt és nem azon vannak, hogy kibelezzenek, mint otthon!

AudiA4FL 2012.12.03. 23:25:59

@DieNanny:
Szerintem ha külföldön marad végleg az ember, jobb venni, mint bérelni! Ugyanannyi a törlesztõm itt Olaszban havonta,600€, mintha bèrelnék.
Bàrmikor ki lehet adni, ha elköltöznék.
Màsik dolog: aki otthon forintban keres, az ne vegyen fel € vagy chf hitelt! Ez az emberek hülyesége volt!

2012.12.03. 23:30:32

@Frejtág: Ne haragudj, de roviden annyit tudok hozzaszolni a posztodhoz hogy szerintem kisse el vagy tevedve, es nem igazan ertem mire gondolsz, hol es miert varnanak benneteket tart karokkal Magyarorszagon kivul - van olyan nyelvtudasotok illetve piackepes szakmatok amivel jobban tudnatok ervenyesulni kulfoldon? Ha igen, menjetek, ha meg nem, akkor mirol beszelunk?

Ha nem vettetek volna eszre, vilaggazdasagi valsag van. Nekem, es meg sok mas Angliaban elo embernek, csokkent a fizetese es az eletszinvonala az elmult evekben. Persze en sem ezt vartam tiz evvel ezelott, de ez van, most ez kinek a hibaja, vagy mi hova menjunk Angliabol ha ez nem tetszik? Nekem es a 'paromnak' is van diplomank, en is dolgoztam egyetem mellett stb., de nincs hazunk, nincs autonk, es gyerekunk eppen azert nincs meg egyelore mert par evig penzt kell felretennunk hogy megengedhessuk magunknak. Ez van, nagyon sok angol hozzank hasonlo helyzetben van, ettol meg nem erzem szerencsetlennek magam. Nem tudom miert kepzeled hogy van Magyarorszagon kivul egy alomvilag ahol mindenki tele van penzzel?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.03. 23:52:50

@Mirjam2: Keves az ilyen felelossegteljes ember. Akar itt , akar otthon.

Tegnap neztem talan bbc2-n egy sorozatot, azt hiszem Leedsben elt a srac , 24 eves, mar buntetett eloeletu, 4 gyereke van, se neki, se a parjanak nincs munkaja, benefitekbol elnek, onkormanyzati lakasban. Es tobb hasonlo peldat is mutattak. Ugy latszik, minden orszagnak megvan a maga "alsobb retege" , hat nem is tudom hogy fogalmazzak...
Mindenesetre erdekes volt latni, mennyire felelotlenul gondolkodnak, az, hogy dolgozzon, szinte fel sem merul....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.04. 00:45:22

@bpetya75: a tiedet kenytelen voltam, mert sargan villogott
a " kenyes kis gyomrod" meg kibaszottul modoros duma
de ha konkretan erdekel nagyon igyekszem kerulni a magyar belpolitikat
az erdekel mi lesz a vacsora, milyen sort vegyek, hol vegyuk meg a hazunkat, es mi van a kovetkezo heti beosztasommal, meg hogy nyerhetne vegre a Buccaneers
talan vasarnap....

mazsola123 2012.12.04. 01:10:32

@Frejtág:
Hasonlóan gondolkodtam én is még másfél évvel ezelőtt. De nálunk sajnos (bár most már inkább azt mondom, hogy szerencsére) már addig ért a sz.r, hogy lépni kellett. Szintén volt pár kerék, de ezek öregebbre cserélve, szétamortizálva. Diplomákkal kitörölhettük (pedig egyik sem büfészak), de ahhoz meg igen kemény a fedelük, lakás meg csak a pénzt viszi. Mindezt napi 14-15 óra meló mellett.
Most napi 8 óra, zseton amennyi a szerződésben, takkra érkezik, idegbaj nulla. És a parkolással sincs gond, mert sportosban nyomjuk. :)
Nem protestálni akarok, de lépd meg. Pár hónap után nem fogod érteni, miért is nem lépted meg már jóval előtte.

@Mirjam2:
A kolléga nem is arról írt, hogy itt kóbászbó' vóna a kerítés. Sehol sincs abból. Viszont egyes helyeken megbecsülik és nem mellesleg megfizetik, illetve nem vegzálják azokat, akik boldogulni akarnak és keményen dolgoznak. Magyarország ma nem ilyen hely. (Ha jobban belegondolok, sosem volt az, csak az arányok nem voltak ennyire durvák. És nem próbálták meg ennyire arcpirító cinizmussal a pofánkba hazudni, hogy nekünk ez jó.) Anglia viszont igen. Kivételek persze mindig, mindenhol akadnak, de ebben a kérdésben szerintem most van helye az általánosításnak.

portugéza 2012.12.04. 07:48:21

@tsík: [meg a többi hozzászólásod]

"az is ban, hogy van egy ilyen elképzelés az átlag magyar fejében, hogy a saját autó meg a saját lakás, az JÁR, ahogy egy vidéki kozmetikus, elvált, kb 100 ezret kereső ismerősöm fogalmazott, "engedtessék már meg", hogy saját lakásom legyen..."

A magyar rongyrázással én is találkoztam, pl. nyugdíjas házaspár erőn felül devizalízingelt új Suzukit, mer' ennyi évesen már "jár" nekik az új autó.

Ennek ellenére a hozzászólásaid nem győztek meg, ahogy írtad, 32 éves korodig laktál Mo.-on albérletben, utána nem tudom, külföldre költöztél vagy vettél saját lakást, de innentől hiteltelen az érvelésed. Majd ha úgy építed fel az életedet, hogy MAGYARORSZÁGON életed végéig albérletben laksz, akkor szóld le a saját lakásban gondolkodókat. (Mondom úgy, hogy nekem még nincs saját lakásom.)

A kulcskérdés: egyszerűen egy (v. kettő) átlag körüli fizetésből az albérlet kifizetése után alig lehet félretenni, akkor inkább törlesztőt fizetnek az emberek, ha el is bukják, ugyanott vannak, mint ha valakinek a zsebét tömték volna, aki nem is adózik az albérleti díj után. A nettó fizetések és az albérleti díjak arányáról van szó. Nézzük meg ezeket az arányokat Mo.-on, Svájcban, Németországban, Angliában, stb.

A nyugdíjak alacsonyak nálunk, így valóban "életcél" annyi idősen saját lakással rendelkezni, különben éhen hal az ember öregkorában. Így a lakásvásárlás nyugdíj előtakarékosságként is értelmezhető.

"Az, hogy Zürichben pl a sokezer frankos magasságban kereső informatikus kollégáimnak pl simán nincs kocsija, vagy valami 10 éves Opel, és bérlik a lakásukat,"

Simán tud félretenni albérlet mellett is, így könnyű. Nyugati viszonyok között más az albérlet.

bpetya75 2012.12.04. 08:22:54

@hagyma:

Látom fárasztó napod volt, nem sikerült poénra venni.

DieNanny CH 2012.12.04. 08:54:37

@AudiA4FL:
Igen ám, ki lehet adni, ha máshol találsz állást, de ez nem igaz Mo-ra. Mint írtam, semmi nem védi a bérbeadókat, és ahogy valamilyen cikkre a közelmúltból emlékszem, aki nem fizet, azt nincs jogod kirakni!!! Szóval, ha így nézzük, Mo-on sajnos még mindig jobban megéri egy saját lakás.
Most ugyebár kitalálta a kormány, hogy hozzájárul a bérleti díjához annak, aki messze talál munkát. Ha nem lenne saját lakás, 1 szobával nagyobbat lehetne bérelni és mehetne az egész család. Mert a különélés nem tesz jót a házasságnak és a gyerekeknek.
Nagyon sok minden van, amit másként kellene csinálni, csak még nincs listába szedve.

Hari Seldon 2 2012.12.04. 10:10:42

Csak most olvastam.
Egy magjegyzés:
35 évesen késő? Ember!
Mi 40 évesek vagyunk és lépünk, három gyerekkel.

ZOH 2012.12.04. 14:04:38

tok jo iras, de a veget nem ertem: "minden megteszek, hogy a gyermekemnek ne ebben az országban kelljen senyvednie" --> ha ezt komolyan gondolod, megis csak csomagolni kellene, nem?!

ZOH 2012.12.04. 14:53:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A fő ok, hogy az emberek a gazdagabb országok felé néznek és több pénzt akarnak, Aki politikai okot emleget, nem mond igazat."

De igazat mondok. :-|

Teljesen europai szinten eltunk Magyarorszagon is, minimalis, a meresi hibahataron beluli anyagi valtozast jelentett a valtas, az iranyaban nem is vagyok teljesen biztos. Mas a lenyeg: jovokep, kilatasok, gyerekek lehetosegei.

SESOSAKA 2012.12.04. 19:49:58

@tildy:): IGEN OTT VAN . csak már lassann kicsi lessz mivel majd ovi után nem egészséges a gyerekkel eggy szobába lenni s költözni kell de szeretem a változásokat

2012.12.04. 19:52:03

@tildy:): Igen, Angliaban az a helyzet hogy egy csomo penz kell ahhoz hogy a jovendo gyerekem majd ne a tizgyerekes munkanelkuli gyerekeivel jarjon egy iskolaba. (Termeszetesen ez azon a penzen felul kell, amit mar ado formajaban kifizettem azert hogy a munkanelkulit es tiz gyereket eletuk vegeig eltartsam.) Egyebkent nagyon szeretek Angliaban elni, de a posztolo nyafogasa teljesen kiakasztott, tipikus 'mashol kolbaszbol van a kerites' hozzaallas. Tenyleg kivancsi vagyok milyen munkat tudna vegezni Nyugat-Europaban vagy barhol mashol amibol eltarthatna a gyereket, megengedhetne maganak hogy sajat haza, autoja legyen stb. Ezek a dolgok Nyugat-Europaban sem jarnak alanyi jogon.

SESOSAKA 2012.12.04. 19:52:32

@ZOH: igen sajna a pénz a lényeg mert ha nincs az nagy baj .de én bizok abba hogy ha a párommal kettenn dolgozunk majd 2013 tól nagy az esély hogy még pénzünk is marad a kiadásokonn kivül . s ebbe biztos vagyok

SESOSAKA 2012.12.04. 19:56:48

@tildy:): erre csak annyit mondanék hogy a lustaság az nagy úr . amikor ide kőltöztem ebbe a hatház utcai lakásba akkor az előző lakó nagyonn felhalmozta az adósságot s szerintem még most is tartozik a tulajnak de én voltam annyira jószivü hogy amikor jöttek az első számlák kifizettem s elszámoltuk a tulajjal .amugy nagyonn rendes a tulaj nem hiába 4 gyereke van.

2012.12.04. 19:58:40

@mazsola123: Te talaltal olyan munkat kulfoldon amibol kenyelmesen meg tudsz elni. Semmi biztositek ra hogy a posztolo is talalna ilyet; a poszt egy nyafogo ovodas szintjen van megirva aki azzal fenyegeti a szuleit hogy vilagga megy ha nem adnak neki annyi csokit amennyit a szomszed kislany kap. Megis milyen hozzaallas ez egy felnott embertol hogy 'nem ezt vartam tiz eve'? Egy csomo olyan dolog tortent mindannyiunkkal az elmult tiz evben amit nem vartunk, ez nem igazan a csunya magyar kormany hibaja, ez az elet.

SESOSAKA 2012.12.04. 20:08:31

@portugéza: nagyonn szép hozzászóllás. igen külfőld az más . de maradjunk itt. s a z idős házaspár amelyik lizinges autót vesz mert neki jár . na itt kezdődik a rongy rázás. 2007 benn jöttem ki magyarországra én is s azóta volt 3 munkahelyem . most ahol vagyok ezenn mér lassann 5 dik éve hogy nyomom de az biztos hogy itt az emberek nagyonn túlvállalják magukat mert kell az autó mert a bkv-n büdös van . kell a telefon mrt nem ér rá hazamenés utánn megdumálni a dolgokat . kell a tv ugy e az lcd vagy mit tudom milyen mert nehogy lemaradjon a szomszédtól a fejlődésbe.elmondom . nekem nincs se autó se telefon szerződésem sem lcd , sőt még kábel tv sincs. de basszki ha bedugom azt a kib... szott kártyát az autómatába akkor a 20 ezer nem probléma . nem nyaralok nyáronn hanem maszekelek a szabi alatt (az idénn nrm fogok).kb valahogy igy lehet megélni pestenn

SESOSAKA 2012.12.04. 20:16:45

@DieNanny: aki nem fizet nincs jogod kirakni. igen most nincs de aki nem tud eggy albérletet simánn fizetni az biztos hogy annak az életbe SOHA DE SOHA nem lessz saját lakása még hitelre sem . a saját lakás most is jobb mint az albérlet mert tudod hogy hova megy a pénzed.meg a melóba járás messziről az nem semmi . napi 2 - 3 óra utazás + munka . s ha nem fizeti a főnök a bérletet vagy késik akkor nincs jövés ugy e azért érdekes kérdések ezek.én is majd veszek lakást HA meg lessz a negyede pénz rá.

SESOSAKA 2012.12.04. 20:17:36

mindenkit üdv s megkérem hogy csak véleménynek tekintse

Frejtág 2012.12.04. 21:01:30

Köszönöm a hozzászólásokat. Amiket leírtam, azok tények. Nem nyafogás, ha valaki szerint az, azt sajnálom. Igen, kimehetnénk Angliába szart merni, albérletbe, arról lehet mesélni a gyerekeknek, meg az unokáknak. ITTHON kellene normálisan csinálni a dolgokat, normálisan, tisztelettel állni a másikhoz, s alázattal végezni a vállalt feladatot. És nem eltűrni a mások által okozott káoszt és mások tisztességtelenségét. Semmi sem jár alanyi jogon és nem vagyok öreg az elköltözéshez. Akik ezt írták, azoknak az olvasást-tanulást javaslom, hosszú távon megtérül. Még egyszer: aki ebben panaszkodást lát, azokat nem nehéz kilóra megvenni a választásokkor, bárki, bármit ígérhet. Mert csak az a fontos, hogy mennyi kiflit tud venni. Minden más, kultúra, tartalmas élet csak másodlagos. De nyilván ezt is feleslegesen írom. Azért kösz, hogy elolvastátok ennyien.

mazsola123 2012.12.05. 02:10:18

@Mirjam2:
Nem gondolnám, hogy a Frejtág csak siránkozik. Sőt. Nem azt írta, hogy az elmúlt 10 évben otthon ült és vakargatta az alfelét. Egyébként tök megértem, ugyanezen mentem keresztül én is. Kilógott a belem a melótól, mégsem jutottunk előre. Sőt, egyre hátrább; vagy még inkább lejjebb. Most pedig fele (bár inkább harmad-) annyi erőfeszítéssel haladunk, ahogy kell.
(Ez persze így nem igaz, mert nekem pl. nem egy nagy élmény munka után minden este 11-től az asztal lefejeléséig angolt tanulni. De ez van.)

Szerintem nem gond, ha valaki látja, hogy mi folyik körülötte. Ilyen szempontból a poszt legtöbb megállapításával egyet tudok érteni, illetve egyes kérdésekről jócskán erőteljesebben fogalmazok. De szerencsére egyre ritkábban és kisebb beleéléssel. És ez jó.

mazsola123 2012.12.05. 02:14:28

@Frejtág:
"ITTHON kellene normálisan csinálni a dolgokat, normálisan, tisztelettel állni a másikhoz, s alázattal végezni a vállalt feladatot."

Igen, meg lehetne széllel szemben is, de minek.
Mondom ezt úgy, hogy én is megpróbáltam. Nem ment.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.06. 01:04:00

@SESOSAKA: LEhet meg ismertuk/ismerjuk is egymast. 2008ban koltoztem el onnet. Jo kis albik voltak, igaz rajuk fer a felujitas, de akkor , fiatalon , diplomaskent kezdetnek tokeletes volt.

@Frejtág: Khm, mint az altalad leszolt orszagban elo, tudasabol megelni tudo emberkent err emost inkabb jobb ha nem is mondok semmit. Ja de, tanarsegedkent is mar 20-30 ezer font/ev/bruttot fizetnek. De ha te magad ennyire lebecsulod.

SESOSAKA 2012.12.06. 18:55:17

emlegetjük külföldöt hogy ott ilyen meg olyan. oké de azt el kell könyvelni bár én soha nem vóltam külföldönn , hogy ahhoz hogy elinduljunk 3 dolog mindenképp kell . 1 nyelvtudás 2. jó szakma ( ütőképes ). 3 kezdő tőke . HA CSAK nem ismeretség által megyünk mert akkor csak 2 3 száz euró kell. megjegyzem hogy akinek több gyereke van annak nagyonn nehéz HA CSAK nincs sok pénze. meg ugye akinek hitele van az csak akkor rud menni ha min 3 4 hónapot fedez mert ha csuszás van akkor van fedezet. ezeket az infókat mindet ebből a határátkelő ből tudom s amit hallok az emberektől ugyancsak itt a posztokba . rengeteg infót kiszürtem s nagyonn össze állt a kép. de még maradok itthonn . addig küzdök amig lehet s ha már nem lehet akkor vissza az épitkezésbe s ha ott sem lehet akkor marad a menés . csak nőjön a kis csaj kicsitt

Lökött Tigris 2012.12.08. 03:40:54

@DieNanny: Mit gondolsz mitol annyival olcsobb relative Svajcban az alberlet? Mert a hitelkamatok is joval alacsonyabbak, emiatt ket ugyanolyan erteku lakas havi torlesztoreszlete is joval alacsonyabb lesz. Ha pedig a havi torleszto alacsony a havi lakbernek is alacsonyabbnak kell lennie hisz a "ket termek" egymast helyettesiti, ha tul draga a torleszto az emberek berelnek, viszont ha tul draga az alberlet az emberek vasarolnak. Magyarorszagon nem akkora "buli" hitelre venni a lakast mert a Svajci 1.5-3% helyett 10-12% os THM-et fizetsz...

DieNanny CH 2012.12.08. 08:43:57

@Lökött Tigris:
Ez igaz. Viszont Svájcban nem csak a THM alacsony. Hanem a befektetési kamatok is (nem tudom, mi rá a szakszó). Ha 1%-nál magasabb kamatra tudod lekötni a pénzedet, már jól jártál. Mo-on ez 6,5%. (...ami tulajdonképpen 0, mert akkora az infláció...)
Szóval valamit itt Svájcban nagyon jól csinálnak, hogy egy alacsony fizetésnek - kb 2000 Fr - a 25%-a az albérlet.
(Nekem a Gemeinde írta, mikor kérvényeztem a "B"-t, hogy minimum 1800 Franknak kell lennie a havi fizetésemnek, hogy meg tudjak élni. Ez valami SKOS-Richtlinien alapján van kiszámolva.)

onewayticket 2012.12.09. 22:48:36

Azt hiszem, továbbra is én vagyok talán az egyetlen, aki nem (elsődlegesen) gazdasági vagy politikai okokból szeretne elmenni. Természetesen nekem sem tetszik a gazdasági folyamatok és a közéleti dolgok alakulása, de azok már csak habok a tortán. Ha itt "Kánaán" lenne, én akkor is el akarnék menni.
Gyerekkorom óta elvágyom, megmagyarázhatatlanul szinte. ("Normális", szerető családban nevelkedtem, nem bántottak, ésszerű keretek között, de mindent megkaptam, nem volt rossz gyerekkorom és mégis... Ezt csak azért írtam le, hogy megelőzzem a freudista magyarázat-keresést.)

Szóval nálam többet nyom a latba az, hogy hol érezném jól magam, mely kultúrához, életstílushoz tudnék jobban kötődni és alkalmazkodni - mint a jobb megélhetéshez, vagy a meggazdagodáshoz fűzött remények.

vidranoo 2012.12.12. 00:55:14

hú, nekem ez szívszorító volt. én most próbálom megfogalmazni magamnak, hogy miért megyek el, de gyakorlatilag mindent összeszedtél és klasszul le is írtad.
asszem, az, hogy van egy házatok és 2 kocsitok meg egy gyereketek, az nem lenne "sok" a mi földrészünkön, mint ahogy írtad, hiszen csak egy kocsival több a minimumnál. ;) és ez siralmas, hogy sok év tanulás és munka után az ember a minimumot is kínlódva termeli meg. és sztem ez a lényege a megélhetési panaszoknak, hogy mondjuk 10 év után fölzabálja az ember önbecsülését, hogy ha egyszer kihozta magából a maximumot, akkor miért csak idáig jutott...és egyéni önbecsülés nélkül nincs társadalmi önbecsülés és öntudat sem, ami nélkül meg közösség nincs, közösség nélkül meg nem tudunk épülni. és én nem reménykedek az értelmiségben, aki feláll és rendet tesz, mert a harmincévesek - akik ezt meg tudnák tenni - kábé végigszámolták most, hogy most járnak a felénél, kábé ugyanennyi idő van hátra, az meg kevés egy nagyobb társadalmi-gazdasági szintugráshoz, legalábbis annak jótékony hatásainak kibontakozásához mindenképp. tudom, hogy ez könyörtelenül hangzik, de a második 30 év az életből sokkal drágább, ott már az ember nagyon átgondolja, hogy mivel tölti.
klassz vagy és sajnálom hogy mi itt ilyen hülye szitukban vergődünk. minden jót kívánok.

Vadalmaaaaa 2013.07.26. 16:00:37

@Lökött Tigris:
a svájci ingatlanpiacot mesterségesen tartjak ilyen kondiban
külföldi eleve nem is vehet,csak bérelhet
a magyar lakaspiacra a rendszerváltás óta árfelhajtó erőként hatnak a külföldi vásárlók
és jelenleg a földtörvény módosításával a földpiacon is megindulnak az árak felfelé

Vadalmaaaaa 2013.07.26. 16:02:13

@Frejtág: nekem tetszett az írásod nagyon
köszi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása