oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 26. 06:54,  Itt nem az emberek ellen dolgozik a rendszer 822 komment

2012. november 26. 06:54 Határátkelő

Itt nem az emberek ellen dolgozik a rendszer

Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi kalandor (pontosabban a kettő közül az egyik) ír: a külföldi beilleszkedéssel saját magadat is jobban megismerheted.

Dallas, Fort Worth.jpg

„A férjemmel költöztünk kb. 3 éve Dallas-Fort Worthbe. A férjem részéről az országváltás legjelentősebb oka a szakmai előrehaladás lehetősége a jövőben, az én részemről a tizenéves korom óta bennem lévő kíváncsiság és vágy az új helyek, emberek, élethelyzetek megismerése iránt.

A családtagjainkkal már Magyarországon is többnyire csak telefonon tartottuk naponta/hetente a kapcsolatot, 3-4 havonta találkoztunk velük személyesen, soha nem tartoztunk a vasárnapi húslevest minden hétvégén a szülőknél kanalazó emberek sorába.

Az életünk során folyamatosan kerültek közelebb hozzánk emberek barátként, és az életünk változása miatt folyamatosan sodródtak is el mellőlünk, ezért amiatt nem aggódtunk, hogy ne sikerülne jó ismerősöket és barátokat szereznünk egy új helyen.

Ketten könnyebb

Mivel ketten érkeztünk, az érzelmi kiegyensúlyozottságot tekintve valószínűleg sokkal könnyebb dolgunk volt, mint a magányos kalandoroknak. Természetesen rossz érzés, hogy nem tudunk jelen lenni egy-egy családi ünnepen, viszont ezt kárpótolja a jövőbeni lehetőség, hogy a testvéreink gyermekei idősebb korunkban nálunk vakációzhatnak majd, a segítségünkkel könnyebben járhatnak itt hosszabb-rövidebb ideig középiskolába vagy főiskolára.

Mivel annak a generációnak a tagjai vagyunk, akiknek nagy része 8-10 éves korától tanult angolul, akik számára már könnyen elérhetőek voltak az angol nyelvű tévéadások és könyvek, és mindketten multinacionális cégnél dolgoztunk Budapesten, ahol az ügyfelekkel való kommunikáció angolul folyt, ezért nyelvi nehézségeink a költözés, ügyintézés, új ismerősök szerzése során nem igazán akadtak. Ebből a szempontból csak annyira tűntek nehéznek a kezdetek, mintha Magyarországon költöztünk volna egy ismeretlen városba.

A kijutást a férjem cégén keresztül sikerült megvalósítani, ahol jelentkezett ugyanarra a munkára az egyik amerikai központba, amit Budapesten is végzett már 5 éve. Egy kétszer 2.5 órás szakmai interjún kellett részt vennie, és ezt követően fel is ajánlották neki az állást.

Kategóriák és típusok

A munkája egy IT cégnél mérnöki pozíció. A vízum ügyintézést a cég intézte és fizette. L típusú vízummal érkeztünk, ami a multinacionális cégek amerikai irodájába helyezett menedzserei vagy a legmagasabb besorolásnak megfelelő szakmai pozícióban lévő alkalmazottai számára nyújt 3 éves munkavállalási lehetőséget.

A kérvényt erre a típusú vízumra az év során bármikor be lehet nyújtani, és nincs Magyarországra vonatkozó kvóta, a beadástól számítva kb. 2.5 hónap alatt meg is kaptuk. Én a feleségeként automatikusan kaptam L-2 típusú vízumot, ami számomra is lehetővé tette volna a munkavállalást.

A kiérkezésünk után a cég egyből elindította a zöld kártya és a H1-B vízumigénylést. A H1-B vízumra azért lett volna szükség, mert 3 év alatt általában nem sikerül a zöld kártya szerzés folyamatán átjutni, és az áthidaló időszakban a H1-B vízummal a férjem dolgozhatott volna további 3 évig. A férjem zöld kártya igénylésének alapja az itteni munkája volt.

Az ilyen típusú igénylések több szintű besorolásba esnek, mivel neki szakirányú egyetemi diplomája van és volt 5 év munkatapasztalata ebben a pozícióban, ezért magasabb prioritást élvezett a kérelme, így a zöld kártyát kicsit kevesebb, mint 3 évvel a kiérkezésünk után megkaptuk. Az én igénylésem mindig párhuzamosan futott az övével pusztán a házasságunk alapján, és mindig minden fázison egyszerre jutottunk át.

Bérek és árak

Tudom, hogy sok embert érdekelnek a fizetések és a megélhetési költség, ezért próbálok elég részletes pénzügyi adatokat megadni, viszont a titoktartási szerződés miatt így nem nevezhetem meg konkrétan a férjemet alkalmazó céget, és nem árulhatom el a munkakörének az egyedi részleteit.

Ugyanaz a cég ugyanabban a pozícióban 2009-ben 480 és 550 ezer forint közötti (az ügyeleti pótlékok havonta változtak) nettó havi fizetést és céges autót adott Magyarországon, 2010-ben Texasban pedig kéthetente nettó 3100 dollárt és az egész családra kiterjedő 100% költségtérítésű (co-payment-et és gyógyszereket is fedező) egészségbiztosítást nyújtott, itt autó nem jár.

Az első három hónapban fizették a lakhatásunkat egy 65 négyzetméteres, 1 hálószobás, bútorozott bérlakásban, és mivel nem kértük a bútoraink költöztetését, ezért kaptunk nettó 10 ezer dollárt a későbbi lakásunk berendezéséhez.

Azóta már kétszer előléptették, és emiatt kétszer emelkedett a férjem fizetése, most kéthetente nettó 4030 dollár. Évente egyszer mindkét országban kapott a teljesítményétől függő bónuszt (maximum az éves alapfizetés 10 százaléka) és egy részvénycsomagot, ennek az értéke évente kb. hasonló nagyságrendű, mint a bónusz. Én a kiköltözésünk előtti évben nem dolgoztam, és itt sem dolgozom.

Ahol élünk

Jelenleg egy 80 négyzetméteres, 1 hálószobás, garázsos bérlakásban élünk egy nagyon jó környéken lévő, kerítéssel körbezárt bérlakás komplexumban. A hasonló felszereltséggel és méretekkel rendelkező lakások között ebben a városban ez a drágábbak közé tartozik.

Ahhoz hogy albérleti szerződést kössenek velünk, hozzá kellett járulnunk, hogy ellenőrizhetik az esetleges korábbi büntetettségünket, és be kellett mutatnunk a férjem fizetési papírját, hogy bizonyítsuk, hogy a leendő albérleti díj nem haladja meg a havi fizetésének bizonyos százalékát. Ezt csak a drágább lakóparkokban szokták előírni.

A területet nagyon tisztán és rendezetten tartják, ha nem tartjuk be az erre vonatkozó előírásokat, akkor megbírságolnak, aminek az összege kb. 25 dollár. Ez kb. akkor fordulhat elő, ha rossz helyen parkolsz, nem az előírt időben rakod ki a szemetet, nem szeded fel a kutyád ürülékét, lomtárnak használod az erkélyedet, zavarod a szomszédaidat, stb.

Aki azt választja, hogy itt él, annak ezek a szabályok sokkal inkább biztosítékok arra, hogy a saját igényeiknek megfelelő rendezettségű helyen élhet, mintsem korlátozó tényezők. Más helyeken kevesebb a szabály, de ennek természetesen szemmel látható következményei vannak.

A mostani lakóparkunk területén kb. 200 lakás van, van két saját belső kertje, mosodája, egy kisebb, gyerekeknek való és egy nagyobb medencéje, egy jacuzzija és egy edzőterme. A lakás havi bérleti díja 1030 dollár, a rezsink havonta (mobiltelefon előfizetést, internetet és tévét is beleszámítva) kb. 500 dollár.

Ha ugyanebben a városban (a Dallas-Fort Worth Metroplex egyik viszonylag központi fekvésű, de nagyon jó közbiztonságú és változatos kulturális programokkal rendelkező elővárosa) egy 3 hálószobás 5-15 éves házat szeretnénk bérelni, az kb. 1800-2000 dollárba kerülne, ennél kisebb ház errefelé nem igazán van. A biztonságos környékeken a legolcsóbb, legkisebb, jó állapotú lakások kb. 700 dollárnál kezdődnek.

Autó, étkezés, rezsi

Két új autónk van, az egyik ki van fizetve teljesen, a másikra havonta kb. 500 dollár törlesztőrészletet kell fizetünk még 4 évig, a benzin havonta kb. 170 dollárba kerül, a benzin ára kb. 3.7 dollár/gallon.

Étkezésre kb. 1000-1500 dollárt költünk havonta. Egy átlagos hónapban spórolás és jelentősebb váratlan kiadás nélkül összesen kb. 6000 dollár körül szoktunk költeni.

A legolcsóbb, még elfogadható minőségű éttermi étel egy személyre (alkohol nélkül) kb. 6-8 dollár (pl. Wendy's és hasonló franchise-ok), az asztali kiszolgálást is nyújtó helyeken kb. 15 dollár, ha jobb színvonalú helyre megyünk kb. 35-40 dollár, a „fine dining" éttermekben kb. 75-100 dollár.

Mozijegy csúcsidőben 10 dollár, színházjegy, koncertbelépő a kisebb elővárosokban 24-40 dollár, Dallasban 35-100 dollár. Ruhákat lehet nagyon olcsón is venni a nagyobb szupermarketekben, és sokkolóan drágán is az elitebb üzletekben.

Számomra fura dolog, hogy a drágább cipőboltokban rá akarják adni a lábadra a cipőt. Én általában ezt próbálom elkerülni úgy, hogy kiveszem az eladó kezéből a cipőt, ha sikerül.

Gyalogolni csak sportból

A mi személyes tapasztalataink az itteni emberekkel és az életmóddal kapcsolatban többnyire pozitívak. A környék, ahol mi élünk, sok amerikai városhoz hasonlóan, nagyon szellősen van kiépítve, és a tömegközlekedés alacsony fejlettségű, mi még soha nem használtunk semmilyen városi tömegközlekedési eszközt itt, a saját autóinkkal vagy taxival járunk.

Gyalog elindulni boltba vagy munkába a nagy távolságok miatt általában nem érdemes, gyalogolni mindenki többnyire csak rekreációs célból szokott. Ebből adódóan, akivel séta közben találkozunk, gyakorlatilag a szomszédunknak számít, és szinte mindenkinek, aki felveszi a szemkontaktust és ránk mosolyog, annak köszönni szoktunk.

(Sajnos ez könnyen reflexszé válik, én a múltkor a reptéren is szembeköszöntem valakinek, mire a meglepődött reakciójából ráeszméltem, hogy nem otthon vagyok.)

Nagyon sok ember szinte soha nem megy gyalog sehová a postaládán kívül, ezért hét közben délelőtt előfordul, hogy egy 45 perces séta alatt egy gyalogos emberrel sem találkozom.

Mivel van egy nagyon barátságos kutyánk is, ezért az emberek (főleg más kutyások vagy kisgyerekes szülők) gyakran megszólítanak minket, általában szeretnek a „szomszédaikkal" beszélgetni. Ha rendőrautó halad el mellettünk a mi lakóövezetünkben, akkor általában intéssel köszönnek ki belőle a rendőrök.

Nem kapkodnak

Általánosan elmondható, hogy az élet tempója lassabb, a boltban a magyarországi viszonyokhoz képest ráérősen dolgoznak a kasszánál, szeretnek beszélgetni a vásárlókkal, pl. arról, hogy mit tervezünk egy-egy ünnepre, vagy megkérdezik a véleményemet egy olyan árucikkel kapcsolatban, amit éppen vettem, de ők még nem használták.

Az árukat mindig ők zacskózzák be, ha sok vagy nehéz dolgot vásároltam, akkor felajánlják, hogy segítenek kivinni a kocsihoz, a legolcsóbb áruházláncokon kívül a többi boltban mindig nyitnak azonnal egy új kasszát, ha 3-4 embernél több áll a sorban.

Kerékpáros csapatok és tortadíszítő tanfolyam

Ahogy az elején írtam, én azért szerettem volna külföldre költözni, mert kíváncsi vagyok más emberek életére, a kulturális különbségekre. Mivel én nem dolgozom, ezért úgy tudok barátokat és ismereteket szerezni, hogy több különböző szabadidős tevékenység vagy érdeklődési terület köré szervezett csoport tagja vagyok: könyvklub, filmklub, ateista csoport, éttermeket tesztelő csoport, színházba járó csoport, különféle vallási szertartásokat látogató csoport, önkéntes munkákat végző csoport, kerékpáros csapat, ezen kívül járok a nyitott előadásokra az itteni egyetemeken, amiket pl. írók vagy filozófusok tartanak, de jártam pl. tortadíszítő tanfolyamra is.

Ennek következtében sokféle különböző származású, iskolai végzettségű, családi hátterű emberrel ismerkedtem meg. Még soha nem találkoztam senkivel, aki a származásom miatt negatívan állt volna hozzám.

Ami érthető is, mert nagyon sok embernek a szülei vagy a nagyszülei még maguk is bevándorlók voltak, és ezt általában büszkén el is mesélik. Eddig még csak egy emberrel beszélgettem, aki tudta magáról, hogy van benne indián vér, a többiek maguk is különféle nemzetiségű, egykori bevándorló személyek leszármazottai.

Persze biztosan vannak itt is szélsőségesen diszkriminatív emberek, de a mi életvitelünk során ilyen személyekkel kicsi az esélye a találkozásnak. Az illegális bevándorlókat és munkásokat viszont, akikből Texasba elég sok érkezik, főleg Dél-és Közép-Amerikából, általában nem szívlelik.

Magyarországról nem sokat tudnak

Az alacsonyabb iskolai végzettségű illetve kevésbé érdeklődő amerikai embereknek általában nincsenek ismereteik Magyarországról, viszont Európa a legtöbbjük számára egy pozitív megítélésű hely, ahova nagyon szeretnének eljutni.

A műveltebb emberek viszont valamennyire ismerik a régiónkat és a történelmét, és nagyon kíváncsiak a kommunizmusban/szocializmusban nevelkedett bevándorlók életére, amiről nyilván többet tudok, mint ők, de mi is még csak kicsi gyerekek voltunk a rendszerváltáskor, ezért elég kevés személyes emlékünk van. Kíváncsiak általában a mi egészségügyi és nyugdíjrendszerünkre is.

Az egyik dolog, amit itt különösen szeretek, hogy a legtöbb ember kedvesen viselkedik azokkal az emberekkel, akik szolgáltató tevékenységet végeznek, itt többet között a pincérekre, postásokra, eladókra, nővérekre, rendőrökre, tűzoltókra gondolok.

Természetesen ennek következtében ezek az emberek általában szintén alapvetően pozitívan állnak az ügyfelekhez. A tűzoltók különösen nagy tiszteletnek örvendenek, vannak olyan ismerőseim, akik időnként sütit sütnek, és elviszik a helyi tűzoltóságra az ott dolgozóknak, hogy megköszönjék a munkájukat.

A fegyverkérdés

A fentiebb leírt (számomra) pozitív dolgok meglétében fontos szerepet játszik, hogy mi a Dallas-Fort Worth Metroplex biztonságosabb részén élünk, magasabb a fehér emberek aránya és az itt lakók fizetése az egész terület átlagánál.

Az egész metroplex területe kb. 24 ezer négyzetkilométer, több mint 200 kisebb-nagyobb városból áll, és kb. 6,5 millióan élnek itt. Vannak olyan területek, amit úgy szoktak az itteniek emlegetni, mint azok a helyek, ahova fegyver nélkül nem ajánlatos menni, nekem ezzel kapcsolatban nincsenek tapasztalataim, és számomra túlzásnak tűnik, de már többen is figyelmeztettek erre minket.

Általában a konzervatív amerikai barátaink mind tartanak otthon fegyvert vagy fegyvereket, a liberálisok pedig többnyire nem. Az előbbiek szerint szükség van rá, hogy megvédjék az otthoniakat, az utóbbiak azt mondják, hogy hozzájuk nincs miért betörni.

A mi lakóparkunkban idén 3 betörés volt, és nemrég kiküldtek egy rendőrt, hogy tanácsot adjon nekünk. Azt mondta, hogy valamennyi betörés vagy a nyitott ajtón vagy ablakon keresztül történt. Mi is sokszor nyitva hagytuk eddig az ajtót, ha elmentünk sétálni, annyira nem számítottunk arra, hogy valaki csak simán besétálna, Budapesten ilyet soha nem csináltam volna.

Sok az elhízott ember

Az egyik meglepetés a számunkra az volt, hogy az itteni emberek többsége elhízott, sajnos sokan nagyon súlyos mértékben, nem tudsz úgy emberek közé menni, hogy ne találkoznál olyannal, akinek szinte a járás is nehezére esik.

Ebben bizonyára szerepet játszik, hogy az élelmiszer relatív olcsó, és szinte minden étteremben egy alacsony aktivitású ember számára szükségesnél jóval nagyobb adagokat adnak.

A boltokban rengeteg fagyasztott és konzerv készételt lehet kapni, a főzéshez szükséges legtöbb alapanyagot pedig szinte minden lehetséges módon előkészítve is meg lehet venni, pl. mindenféle sajtot reszelve vagy kockára vágva, a zöldségeket megtisztítva, szeletelve vagy karikázva, sokféle zacskós saláta és zöldségkeveréket, húsokat a későbbi felhasználás módjának megfelelően előre kicsontozva, csíkozva, kockázva vagy szeletelve, esetleg különféle pácokban, vagy darált húsokat többféle fűszerezéssel előkészítve.

Rengetegféle süteményport, hűtött süteménytésztát, kenyérfélét, fagyasztott lepényeket lehet kapni, amiket csak be kell tenni a sütőbe. A legtöbb ember, akivel találkoztam nem tud az alapvető alapanyagokból főzni vagy sütni, az hogy én igazi házilag készült sütiket szoktam sütni és küldeni a férjem munkatársainak, óriási kincsnek számít, és sokszor szokták kérdeni tőle, hogy mikor hoz megint sütit.

Buták-e az amerikaiak?

Egy gyakran ismételt állítás, hogy az amerikaiak buták. Az igazság szerintem az, hogy sok szempontból különböző elvárásokkal, oktatási megközelítéssel és visszajelzési rendszerrel találkoztak a tanulmányaik, munkájuk és életük során, mint pl. a magyarok, és ennek megfelelően alakult ki az, hogy lexikális ismereteik eltérőek (nem szükségszerűen alacsonyabbak, sok magasan képzett és nagyon művelt amerikai embert ismerek), másképp reagálnak azonos szituációkban, és más értékeket tekintenek fontosnak.

Ez sok esetben számunkra bizarr naivitásnak illetve butaságnak tűnhet, de valójában csak az általuk megtapasztalt világnak megfelelő válaszreakció, és tökéletesen illeszkedik az itteni élet által diktált feltételekhez. Több bevándorlótól hallottam, hogy korábbi hazájukba visszalátogatva a régi barátaik azt mondták nekik, hogy elbutultak.

Valójában az történik, hogy az ember megszokja, hogy itt nem az emberek ellen dolgozik a rendszer és a többiek, és nem kell többé mindenhez és mindenkihez úgy hozzáállnia, hogy alapvetően negatívumot feltételez róla és ügyeskednie kelljen a boldoguláshoz.

Azért pozitív a legtöbb amerikai film és könyv vége, mert itt tényleg ennyivel egyszerűbb mindent elérni, és azért tűnik számunkra hatásvadásznak egy-egy amerikai filmbéli jelenet, mert egy erős érzelmi reakciót kiváltó szituációban a magyar kultúrában sokkal kisebb mértékben fejezik ki az érzelmeiket az emberek, mint itt. A magyar általános szintnek megfelelő intonáció és érzelem kimutatás itt szinte annyira furának hat, mintha mi egy robottal érintkeznénk.

Megismerheted saját magad

Végezetül még annyit fűznék hozzá, hogy természetesesen a fentebb megfogalmazott értékelésem erősen szubjektív. Az a barátom, aki korábban New Yorkban lakott, azt mondja, hogy Texasban az emberek átlagon felüli módon kedvesek, én ne számítsak ilyen fogadtatásra máshol.

Az a barátom, aki korábban Kansasben élt, azt mondja, hogy a texasi emberek nagyon barátságtalanok, mert amikor ő ideköltözött, a szomszédjai nem köszöntötték az új otthonában, és nem hoztak neki süteményeket.

Ha az ember külföldre költözik, sok új ismeretet szerezhet más emberekről, más kultúrákról, sokat fejlődhet a toleranciája, de talán még nagyobb (és esetleg sokkolóbb) élmény az, hogy lehetőséget kaphat arra, hogy rájöjjön milyen is ő saját maga, ha kiveszik az identitásnak nagy részét meghatározó kulturális közegből, és nem marad más, csak a saját személyisége."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Dallas

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr944925449

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bedrótozva 2012.11.26. 12:13:31

A nejem azt mondta, féltem a drótozástól. Kijelenthetem, nem féltem, csak tartottam tőle. Joggal, nem volt annyira könnyű, de ez is megvan. Amikor csempevéséssel kezdtem, majd bedrótozva fejeztem be. Az a helyzet, hogy miután az oszlopok a helyükre ke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2012.11.27. 22:13:05

@hagyma: "igen emberi gyarlosag, visszaneztem hanyan szidtak meg amiatt, hogy a nyiltsagot tamogatom, nem a sumakot"

egyelőre sumákolást csak te követtél el hagymácska.

Kérdezgettem én tőled mindenfélét, de elsunnyogtad a választ...

kék madár 2012.11.27. 22:13:32

@hagyma:
North Carolina law does not require employers to provide employees with either paid or
unpaid holiday leave. NC Dept. of Labor FAQs.
www.employmentlawhandbook.com/State/NorthCarolina.html
You might be surprised to learn that there are no such things as Federally-mandated "legal holidays" for private-sector employees, whether paid or not.
employeeissues.com/legal_holidays.htm
Rosszul tudod. nezz utana. Megint ossze-vissza beszelsz. A tenyek makacs dolgok.

2012.11.27. 22:17:55

@Frau Holle: A kepessegek alapjan valo szelektalassal kapcsolatban meg teljesen veled ertek egyet; sajnos, az angol kormany velemenye kulonbozik :(, ami meg is latszik az oktatas szinvonalan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.27. 22:30:21

keveritek a szezont a fazonnal
tenyleg faraszto@pappito: nem hiszem hogy olyan viszonyban lennenk hogy becezgethetnel, en sumakolok a ki fotoval lakcimmel fent van"?
muhahaha
@kék madár: Te mar szurore tettel ugy remlik
kirangatott mondatok innen meg onnan

elettapasztalat es amerikai csalad innen
ez van
nem tudjatok mi a kulonbseg az a fed torvenyek meg a state tovenyek kzott
a goverment es a nem goverment kozott
de akartok tanitani
tenyleg faraszto

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.27. 22:32:22

tenyleg kicsdit pihentetnem kell a blogot
itt nekem tul sok az okos INKOGNITOBAN levo ember
en ha ilyen okos lennek nem titkolnam ki vagyok es mia statuszom
de en csak egy buta senki vagyok
azt mondtam mar, hogy januarban allampolgarsagi vizsga?:)

Langyos Takony 2012.11.27. 22:40:59

Látom megint egy szerencsétlen lúzer irigykedik a műszaki értelmiségre..

"Na, az én 12 éves, kissé festékhiányos Chryslerem cseppet sem lógott ki a sorból"

"dolgoztam mindenfélét. Takaritottam éjjel néhány áruházat, voltam pizzafutár, kocsiwaxoló. Nem volt sem rendszeres munka, sem rendszeres pénz"
"éltem hónapról hónapra és fogalmam sem volt, mi lesz holnap.
Ha csak egy munkát elbukok, nem lesz elég a pénz a következő hónapra, vagy esetleg még egyre."

kék madár 2012.11.27. 22:41:32

@hagyma: ezek kiragadott mondatok belinkelt weboldalakrol. Ha megnezed nincs a weboldalakon olyan mondat, hogy "unlike the previous sentence stated, which we meant as a joke, North Carolina law does require employers to ...."
Ha veszed a faradsagot es utananezel, rajossz, hogy hulyeseget beszeltel. Ez ennyire egyszeru. Meg buta emberek is lehetnek tajekozottak, hat meg te a sok eszeddel!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.27. 22:46:24

@kék madár: Te egyszeruen egyszeru vagy
elfelejtettem, melyik allamban is elsz?

kék madár 2012.11.27. 22:49:09

@hagyma: tudom, kuldjek fenykepet is.
Ha allami es szovetsegi es jogi weboldalakon leirt paragrafusokat nem vagy hajlando ertelmezni, kar beled minden szo. Persze en vagyok az egyszeru. Lassan, nem inkabb gyorsan, mindenkinek az agyara mesz.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.27. 23:05:12

Egyebkent en a cikknek ezt a cimet adtam volna:

"Mindennapok kitartottkent az Egyesult Allamok provincialis videken"

Paragrafus cimeknek pedig ezt:

"Ketten konnyebb - opera, szinhaz, tarsalkodokor, mikozben a ferj gurizik, izzad, segget csokol egesz nap az irodakomplexumban"

"Tapsikalunk, 6000 dollart havonta, nem dolgozas mellett - hat kerem, nehogy a szomszed azt higyje, hogy csorok vagyunk!"

"Szazezer dollar, a munkaskozeposztaly belepoje, mi mar kerem, buszke munkasok vagyunk - illetve a ferjem az, mert en hercegno vagyok"

River_Of_No_Return 2012.11.27. 23:05:51

@Vierre_: ‘Viszont attól nem lesz jobb a nyomorban élőnek, ha adsz neki az élesre vasalt blúzodban két muffint. Ellenben neked jobb lesz, mert kihúzhatod magad, és elmondhatod, hogy megtetted. Én ezt nem szeretem. Karitatív tevékenység, jótékonykodás... jól hangzik, van rá idő, van rá pénz, miért ne.. de vajon és őszintén, mekkora ennek a valós értéke és kivételesen nem számszerűsítve?’

Egy idő után feladtam tegnap, hogy a kérdéseidre válaszoljak, mert úgy tűnt, hogy nem vagy képes teljes mértékben felfogni, amit írok, illetve nem tudsz, vagy nem akarsz elvonatkoztatni a fejedben kialakult képtől. Azt látom, hogy nagyon szeretsz színes, romantikus, (de sajnos sokszor fájó tájékozatlanságot sugalló) képeket festegetni egy számodra idegen világról, és engem nem is érdekel, ha saját (feltételezett?) intellektuális és érzelmi felsőbbrendűségedet többször is kifejezed változatos formában. Ezt a továbbiakban nem is kívánom kommentálni.

DE nem akarom, hogy az amerikai emberek többségének az életében fontos szerepet kapató önkéntes tevékenységekre vonatkozó degradáló véleményed megválaszolatlanul maradjon. Fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz. Pl. az a HIV fertőzött embereknek létrehozott ház, amiről tegnap írtam egy civil emberek által létrehozott és fenntartotta intézmény, amelyben olyan emberek élnek, akiknek nincs egyáltalán jövedelme, a betegségük miatt nem tudnak dolgozni, és az életben maradásuk az önkéntes munkát és adományokat nyújtó emberek nélkül veszélybe kerülne. Aki elmegy oda segíteni, nem azért teszi, hogy az ’élesre vasalt blúzában’ parádézzon, és önnön nagyszerűségét reklámozza. Rengeteg és sokféle ember munkája és támogatása van benne egyetlen ilyen intézmény fenntartásában, aminek itt vicceskedve megkérdőjelezed a valós értékét. Azt gondolod, hogy utána ezek az emberek a másnapi ’klubbozgatás’ közben erről heherésznek? Te ezt tennéd? Én ezt a példát korábban azért említettem, mert én felnézek azokra az emberekre, akik ezekben az önkéntes munkákban részt vesznek, és szerettem volna ezt is bemutatni az átlagos amerikai ember életéből, mint egy számomra nagyon pozitív dolgot. Azt hogy én ezt is csinálom, az ismerőseim közül csak az tudja, aki maga is ott volt velem. Sem nekem, sem a többieknek nincs szüksége arra, hogy ezzel akarjon elismerést kivívni mások előtt.

Langyos Takony 2012.11.27. 23:31:34

@kék madár: Ne fáradjal vele:
"úgy érzem magam mint ősember a Duna Plazaban, egy szót nem tudok angolul"

kék madár 2012.11.27. 23:39:22

@Langyos Takony: az az eletveszelyes ebben az emberben, hogy tanacsokat ad masoknak, es veresen nagy marhasagokat beszel. Kb. mint egy hollywoodi idegenvezeto aki robbantas elott betereli a hazba a japan csoportot

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.28. 00:09:56

@kalandortexasi: a karitativ tevekenyseg szerintem is hulyeseg. steve jobs sohasem adakozott, mert az o ajandeka az MAGA A TERMEK volt, amit keszitett. Ellenben Bill Gates orrba szajba ajandekozik, igy vezekel, amiatt, hogy egy 15 eves technologiai kozepkorba sullyesztette a tech ipart a minosithetetlen, kozepszeru termekeivel, es megis milliardos lett. Ezert most adakozik, lelkiismeretfurdalasa van. Az adakozas kontraproduktiv is, es arra a tudatalatti rossz buta prolis-hippis beidegzodesre epul hogy 'ha en adakozom a kevesbol akkor nekem is adakozni fog majd valaki valahol talan egyszer, karmatikus jogom lesz ra'.

'kalandor'-texasi, sajnalom, ha neha a stilusom neha egy kisse nyersnek tunt, viszont az ervelesem rengeteg linkkel, forrasokkal tamasztottam ala, tapasztalatbol beszeltem. neked igy jon le amerika, nekem meg egy masik oldalrol. en arra szerettem volna ravilagitani, hogy mindenkinek mas jon le, es hogy nem kell tisztelni, elfogadni egy velemenyt, ha egyszer az egy sotet butasag.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 03:42:36

@Magyar Vitéz: @kék madár: benned az a veszelyes, hogy egyszeruen sik hulye vagy
nem a csak tudatlan, vagy ilyesmi
hanem sik hulye
es a legrosszabb, hogy buszke is vagy ra
az a tipus akivel kar vitatkozni, mert egyszeruen csak hulye
miket beszelek , vitatkozni...
beszelgetni si felesleges
@Langyos Takony: rolad mar a nicked elarul mindent:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.28. 03:44:54

@kalandortexasi: nekem pl nincs veled bajom, sot el tudom hinni a ferjed keresetet is
nagyon jo penz, de sokan csinalnak annyit
az inkognito kicsit erthetetlen
texasban van szabadsag?
csak Ohioban dolgoznak az emberek 365 napot?

kék madár 2012.11.28. 04:14:13

@hagyma:

"az a tipus akivel kar vitatkozni"
te nem vitatkozol, vitatkozni ervekkel, tenyekkel szokas.

vajon miert nem tenyekkel allsz elo es ervekkel vitatkozol sikhulyezes helyett?

Zsolt es en belinkeltunk torvenyeket, hivatkozasokat ami csipobol cafolta amit te talaltal ki. Varom a te tenyeidet, hogy kotelezo lenne kiadni az unnepeket pl. North Carolinaban. Ja. azt varhatom. Csak vagdalkozol. Annyi baromsagot hordasz ossze itt, fajdalmas.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.28. 05:38:06

@Magyar Vitéz: www.glassdoor.com/Salary/Google-Salaries-E9079.htm - ahogy latod is, ez egy nagyon nagy atlag, a szoras hatalmas, mint ahogy az orszag is, sot azon belul egyes allamok atlaga is nagyon valtozo. Meg allamokon belul is nagy elteresek lehetnek, ezert en nem altalanositanek. Mint ahogy Mo-n is nagy kulonbsegek vannak egy bp-i es egy videki kisvaros fizetes kozott.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.28. 05:42:05

@hagyma: hagyma, te nekem egy kicsit bunkonak tuntel, de aztan elkezdtem most olvasni a blogodat, es meg kell hogy mondjam, hogy igy nehany post utan olvasva, az irasaid, az elmenyeid amiken atmentel ezerszer erdekesebbek es lebilincselobbek mint ennek a texasi sorhazban unatkozo blogger feleseg magvas gondolatai. ha lesz idom, elolvasom az osszes bejegyzesedet, gratulalok hogy ezekrol a kemeny dolgokrol ilyen oszinten tudsz beszelni-irni.

pappito · http://pappito.com 2012.11.28. 06:18:44

@hagyma: "en sumakolok a ki fotoval lakcimmel fent van""

te sunnyogtál el a kérdések elől, a kutyát nem éredkli, hogy te egy másik helyen a neten milyen képeket raksz ki magadról.

pappito · http://pappito.com 2012.11.28. 06:24:07

@hagyma: "sot el tudom hinni a ferjed keresetet is"

na, most megint elhiszed?

persze jogodban áll csapongani ahogy csak tetszik, de kicsit kevésbé tűnnél hogyismondjamnak, ha legalább egy poszthoz írt kommenteiden belül lenne némi konzekvencia.

meatclone 2012.11.28. 07:01:55

@hagyma: Nem tudom miert mondtad hogy baromsag (talan ha bovebben indokolnad), mert nekem is az volt. az elso ev 15 nap szabi plusz fizetett unnepek plusz fizetett beteg szabadsag. EU biztositas.stb..
Nem ertem a kavargast sem mert ez az iras teljesen korrekt volt.
Leirta hogy mi van es kesz.
De az is lehet hogy en teljesen mas szemmel nezem ezeket a dolgokat mint egy magyarorszagi olvaso. (Huszon valahany ev utan az USA-ban)

madscientist 2012.11.28. 07:30:21

@tableno:

A Hunky Blues-ban tényleg az a félelmetes, hogy a kivándorlók motivációi és körülményei mintha szó szerint és egy az egyben visszaköszönnének napjainkban. Hát ennyire nem sikerült volna semmit változni, változtatni? Ennyi rengeteg év alatt sem? Megdöbbentő és elkeserítő a múltra és jövőre nézve egyaránt...:s

Langyos Takony 2012.11.28. 09:50:20

@Magyar Vitéz: roppant érdekes 3-4 poszton keresztül olvasni, hogy egy gimnáziumban hétből bukott emberből hogyan lesz takarító supervisor a Targetben néhány hónap WC pucolás után..

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28. 10:15:10

@bpetya75: Pedro, erről a cikkről lemaradtam, de nagyot alkottál, öregem :-) 3 Yoda voltál egyben,világos, tiszta, gyönyörű kommentek, okos gondolatok, egyértelmű megfogalmazás, és még igazad is volt mindezek mellett :-))) Ma sokat tanultam!

padlas 2012.11.28. 11:28:31

@Frau Holle: persze, egész biztos, hogy az unokaöcsédnek ez egy pozitív élmény volt. A szelekció nyertesei nyilván jól járnak, a szelekció vesztesei meg rosszul. Utóbbiak kapnak egy újabb visszajelzést arról, hogy ők bénák, rosszak, esélyük sincs ezen változtatni, a vesztesekhez tartoznak. A szelekció eredményeként egyúttal egy gyengébb iskolába kerülnek, ahol a lemaradásuk tovább fokozódik. Hogy ez miért jó, nem tudom. Az én értékrendemben nem számít pozitívumnak az, ha az egyébként is számos pozitív visszajelzést kapó gyerekeknek most adunk még egy pozitívat, azon az áron, hogy cserébe másokat még mélyebbre lökünk.

Azért azzal gondolom te is tisztában vagy, hogy annak a gyereknek, akinek a szülei még a nyolc általánost se tudták befejezni, a legritkább esetben van egy PhD végzettségű nagynénje, aki ingyen felkészíti. Pénzük magántanárra szintén nincs. Meg persze a lemaradásuk eleve nem itt kezdődik, hanem már kora gyermekkorban, mert nekik annakidején nem olvastak mesét (hiszen a szüleik nem is tudnak olvasni), nem fejlesztették őket, és nem is voltak otthon könyvek, hogy ők maguk valaha is fel tudjanak zárkózni. stb.
Szóval eléggé lejt a pálya, ezért számomra visszás, mikor a magyar rendszert teljesítmény alapúnak nevezik, miközben valójában családi háttér alapú. Persze, az nyer, aki hamarabb beér a célba, és semmi kétségem nincs afelől, hogy az unokaöcséd mindent beleadott, és joggal büszke arra hogy milyen gyorsan futott. Csak éppen azt felejtjük el hozzátenni, hogy bizonyos gyerekek 50 méter hátránnyal indulnak. Ez fair verseny?

Persze, ezt a kérdést nem az unokaöcsédnek kell feltenni, ő a maga egyéni szintjén aztán erről egyáltalán nem tehet, és nem is azt akarom mondani, hogy lelkiismeret-furdalást kéne éreznie amiatt, hogy nyert. Ellenkezőleg, nagyon ügyes volt, gratulálok neki, remélem sokra viszi. Csak mikor felnőttként részt vesz a társadalom életében, remélem, hogy nem lesz elitista, hanem eszébe jut, hogy vannak olyan gyerekek, akik rossz körülmények közé születnek, és erről egyáltalán nem tehetnek. És remélem, hogy elgondolkodik azon, hogy vajon mennyire igazságos egy olyan rendszer, amelyik ezt semmilyen szinten meg sem próbálja kompenzálni, sőt, inkább súlyosbítja a helyzetüket.

padlas 2012.11.28. 11:32:12

@Frau Holle: ja említetted még a szegregációt, az itt Hollandiában is van, egyes általános iskolákba szinte csak hátrányos helyzetű bevándorló gyerekek járnak. Csak itt felismerik, hogy ezek a gyerekek több figyelmet igényelnek, ezért ezek az iskolák több pénzt kapnak. A családi háttér szerint való súlyozás miatt nagyjából kétszer annyi pénz jut az ilyes suliknak, így aztán kisebb osztálylétszámokat tudnak kialakítani, van több fejlesztő pedagógus ezek mellé a gyerekek mellé, stb. Szóval igyekeznek őket felzárkóztatni.

bpetya75 2012.11.28. 12:14:34

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Most már elég legyen skizoén, mert totálisan le leszünk bukva!!! :-D

bpetya75 2012.11.28. 12:22:31

@padlas:

Sok dologban egyetértek veled. A felzárkóztatás anyagi részével kapcsolatban hadd mondjak el egy személyes példát, ami csökkentheti a szegényebbek ilyen jellegű problémáit és egyben erősítheti a társadalmi felelősségvállalás, nálunk eléggé elcsökevényesedett szerepét. Természetesen csak akkor, ha elterjedté válik.

Tegnap volt az iskolában az első ingyenes matek korrepetálás (1,5-2 órában) általános- és középiskolások részére. A szellemi tőkét nyújtó hölgy korábban otthon korrepetált pénzért, de elhelyezkedett, így most nem tud tanítványokat vállalni. Azt találta ki, hogy az Ifjúsági klub ideje alatt tud segíteni olyanoknak, akik rászorulnak, de esetleg nem fér bele a család költségvetésébe a különóra.

Apró lépések. Ezekre van szükség.

Frau Holle 2012.11.28. 13:02:25

@padlas: A többieket tényleg nem én készítettem fel, hanem maga az iskola. Ingyenes felkészítő tanfolyamot szervez az érdeklődő gyerekeknek. A srác osztálytársainak majdnem fele pedig kollégista, és jó pár bejárós, falusi iskolából jött tehetséges gyerek.
Biztosan elitképzést kaptak már az ovitól kezdve, nem lehet másként.

A felvételit pedig azért hoztam, mert az üzenet valójában az, hogy a munka és a teljesítmény eredményt hoz, tovább motivál és még jobb teljesítményre sarkall. Ezek a gyerekek ezen a szinten állnak, innét kell továbbfejleszteni őket, mint ahogyan a többieket is: mindenkit a maga szintjén. A felzárkóztatandót is (tudok példát általános iskoláról, ahol fejlesztőpedagógus foglalkozik az arra rászorulókkal - illetve csak ilyen iskolát ismerek, de ez nyilván azért van, mert burokban élek és vak vagyok, bár ehhez képest elég sok iskoláról tudom ezt konkrétan, az ellentmondást majd te feloldod valahogyan), és a valamiben különösen tehetségeset is. Tőle sem kell sajnálni a neki megfelelő fejlesztést.

Nézd, neked tök mindegy ki mit ír, mit mond, mit tapasztal. Nem tudom milyen sérelem ért, de úgy fest, a valóság számodra legfeljebb kivételt jelenthet, nem hagyod hogy megzavarja az összképet.

A jó tanács újra: előbb kérdez, azután ítél.

lüke 2012.11.28. 13:46:59

6 ezer /hó = orvosi fizetés
ha annyit elköltesz nyugodtan feladhatják a cipöt, egy jó cipökkel kereskedö ezt tudja:)
60-s években Budapesten is igy volt

padlas 2012.11.28. 14:03:08

@Frau Holle: sajnálom, hogy megint megsértődtél, ahelyett hogy megpróbálnád megérteni amiről beszélek. Valószínűleg parttalan ez a vita, én úgy érzem, a falnak beszélek, hiszen vagy lepereg rólad, vagy kiforgatod amit mondok. Te bizonyára hasonlóan érzel, legalábbis a legutóbbi kommented eldurvuló hangneméből ítélve, úgyhogy jobb, ha befejezzük.

padlas 2012.11.28. 14:07:42

@bpetya75: örülök, hogy neked azért átment, a példád tökre tetszik, és valóban az lenne jó, ha ez a szemlélet minél jobban elterjedne. Én azt tartanám igazán szerencsésnek, ha mindez nem csak egyéni szinten történne, hanem lehetőleg társadalompolitikai szinten is.

Frau Holle 2012.11.28. 17:55:46

@padlas: Tényleg jobb, ebben rgyetértünk.

Zárásként: nem sértődtem meg, meglehetősen nehezen sértődöm meg, azért komolyan meg kellene küzdeni. :)
Csupán rácsodálkoztam arra, hogyan egészítesz ki egy történetet a saját prekoncepciód alapján annak ellenére, hogy egyrészt valójában a valóság eltér a prekoncepciótól, másrészt ezt a valóságot nem is ismered. De még csak meg sem kérdezed hogy így van-e, anélkül nagy lendülettel minősítesz.

Így tényleg parttalan a vita.

padlas 2012.11.28. 18:42:59

@Frau Holle: az a vicces, hogy én ugyanezt gondolom rólad. Egyébként azzal kapcsolatban, hogy a valóság kinek a nézeteihez áll közelebb, engem kifejezetten megnyugtat, hogy az én állításaimat számtalan tudományos kutatás alátámasztja, a tiednek meg ellentmond, de ezen te nagy nyugalommal nézel keresztül.

Frau Holle 2012.11.28. 18:55:28

@padlas: Hát akkor csak megvan a közös pont. :)

A valóság alatt azt értettem, hogy az az iskola amiről írtam nem elitgimi abban az értelemben hogy származás vagy lakóhely szerint szelektálna, mert az osztályok összetétele ennek ellentmond. (A kutatások ellenére.) De nem vártad meg ezt az információt, nem kérdeztél rá, azonnal besoroltad a megfelelő kategóriádba. Igazán kár, mert ha nem teszed, akár beszélgethettünk volna erről is.

Itthon élek, és napi kapcsolatban vagyok több iskolával és komolyan foglalkozom a kérdéssel, a napi tapasztalataimra támaszkodom. Az iskolák között pedig van ilyen is, olyan is.
Némileg árnyalni szerettem volna a képet a saját napi gyakorlatom alapján, de ha nem, nem.

Majd holnap reggel abban a kissé elbizonytalanodó tudatban indulok el itthonról, hogy a mátrixban ébredtem. A kedvedért. :)

Frau Holle 2012.11.28. 19:57:25

@rushman: Az attól függ, a pirosat vagy a kéket választod. ;-)

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.28. 21:26:26

@hagyma: végszónak annyit írnék, hogy minden elismerésem Hagymáé. Bár különböző emberek vagyunk, és az életben valószínűleg egyáltalán nem jönnénk ki egymással, én az írásait a blogján rendkívűl lebilincselőnek találtam - mint ahogy a Hunky Bluest is. Ha valaki igazi kalandon ment át, ha valakire ráillene a kalandor, akkor az Ő, nem pedig a sorházban unatkozó, a zöldkártyát, állampolgárságot mindenféle személyes teljesítmény vagy küzdelem nélkül, munkanélküli kitartottként az ölébe készen kapó háziasszony.

Hagyma története valószínűleg csak egy a több ezerből, mégis lebilincselő, ahogy leírja küzdelmét, a túlélésért, a kemény fizikai munkát. Szórakoztató is, ahogy leírja, hogy az ékszerész hátrahagyott egy családi házat, feleséget, gyerekeket, hogy aztán a target-be biciklizzen reggelente klotyót pucolni amerikában.

Tegnap fogtam magam és elolvastam Hagyma összes posztját. Ha egy igazán lebilincselő történetet, emberi sorsot akartok elolvasni, akkor az ő blogját olvassátok el. Ő valóban küzdött - vérrel, verejtékkel - nap mint nap, ő valóban mindent feláldozott, mindent kockáratett, hogy amerikában élhessen. És végül sikerült legalizálnia magát, kemény küzdelemmel naponta évekig építkezve, sikerült valódi amerikaivá válnia. Én azt mondom, megérdemli. Amerikának ilyen emberekre van szüksége: Akiknek nem szégyen, nem büdös a munka, akik képesek ezt az országot úgy is szeretni, hogy keményen dolgozni kell, akik félre tudják tenni az egójukat, akik képesek lemondani mindenről és mindent kockára tenni. Hagyma megérdemli, hogy amerikai lehetett, ezt az országot a hozzá hasonló emberek építették és vitték előre.

Kevesen tudják csak elképzelni, milyen stressz lehetett az, amin ő keresztülment, de becsülettel megcsinálta, mert elhatározta és mert így akarta. Minden elismerésem!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.28. 21:30:39

Kicsit Rejtő Jenő és Igazságos Izom Tibor hangulatú, de nagyon jó, remélem lesz folytatás, talán érdemes lenne egy könyvben is összefoglalni!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.11.28. 22:11:48

@Langyos Takony: Kicsit Rejtő Jenő és Igazságos Izom Tibor hangulatú, de nagyon jó, remélem lesz folytatás, talán érdemes lenne egy könyvben is összefoglalni!

ottomoll 2012.11.28. 23:53:46

"Blue velvet , and me, and prince of IT..."

padlas 2012.11.29. 11:48:52

@Frau Holle: nezd, en a felvetelirol beszeltem, mint a rendszer egyik elemerol, egy szot nem mondtam az unokaocsed iskolajarol, igy aztan besorolni se sorolhattam be sehova.
Engem alapvetoen az oktatasi rendszer erdekel. Az unokaocsed, vagy barki mas iskolaja ennek persze resze, de csupan egy adatpont szamomra a sok kozul, nem jar neki kituntetett figyelem. Ezert kulonosebben nem latom ertelmet, hogy teged arrol kerdezgesselek. Azok az adatok ugyis benne vannak a megfelelo adatbazisokban, az elemzes elkeszitesenel figyelembe vettek oket, pont ugy, mint az osszes tobbi adatot, igy semmi ertelme azt mondani, hogy ezzel kene arnyalni a kepet, ugyanis mar benne van magaban a kepben. Meg az is lehet egyebkent, hogy valoban pont egy kivetel az az iskola, es mas iranyba huzza a regressziokat, mint a tobbi adatpont, de pont az a lenyeg, hogy ha ez igy is van esetleg, akkor EZZEL EGYUTT kaptak azokat az eredmenyeket, amiket kaptak, magyaran egyszeruen nem eleg jelentos ez az iskola ahhoz, hogy valtoztasson a kovetkezteteseken.
Egyebirant zarojelben hadd jegyezzem meg, hogy abbol amit mondtal, egyaltalan nem kovetkezik, hogy az adott iskola kivetel lenne. Annyit allitottal, hogy a bejutok majdnem fele videki. Ez az informacio onmagaban semmit nem jelent, mert ha nem teszed hozza, hogy az adott kohortnak egyebkent hany szazaleka videki, akkor nem vilagos, hogy a videkiek alul vagy felulreprezentaltak. Masreszt, eleve nem a videki statusz a fo magyarazo valtozo, amirol beszelgetunk, hanem a szulok iskolai vegzettsege, illetve az otthon talalhato konyvek mennyisege. Tehat amig ezekrol nem rendelkezel pontos statisztikakkal az adott iskolara vonatkozoan, es az orszagos helyzetre vonatkozoan is, addig nem vonhatsz le kovetkezteteseket. Egyebirant az iskola minosegerol is lennie kene egy meroszamodnak, meghozza olyannak, aminek tudod az orszagos atlagat is. Es ha ezek megvannak, meg mindig csak egyetlen iskolara vonatkoznak az eredmenyeid (pl hogy ez a konkret iskola az orszagos atlagnal jobb, a bejutok viszont csaladi hatteruket tekintve az orszagos atlagnal gyengebbek), ami ugye meg mindig semmit nem jelent az orszagos tendenciakat tekintve! Szoval ezert mondom en azt, hogy tamaszkodjunk inkabb a kutatasokra.

Thor vagyok 2012.11.30. 00:07:21

@Leslie04: Lehet hogy az eszedben nincs, de mélyen és sötéten az vagy.

joeinthecity 2012.12.02. 16:50:23

Az írásokat olvasva a blogon, régóta terveztem, hogy na majd egyszer én is megosztom a saját benyomásaimat....sajnos eme írás után elolvastam a kommenteket.
Őszintén megvallva ennyi rosszindulatú, ellenszenves, elfogadásra képtelen embert egy helyen szerencsére még nem láttam. Számomra hihetetlen, hogy maguk képtelenek mások boldogságának örülni és a napi sikerélmény az, hogy oda tudtak szúrni valami olyan gonosz megjegyzést amitől többnek érzik magukat.
Amennyiben nem értenek egyet az írással, de tudnak potensen, kulturáltan véleményt kifejezni, tegyék. Legyenek kiegészítő részei ennek, a véleményem szerint tanulságos beszámolónak, és ne a rosszat keressék mindenben...bár meggondolva ez csak magukat minősíti ;)

Kemény Miklós 2012.12.12. 18:09:58

Az az igazsag, hogy az USA minden mas orszagnal kulonb, annak ellenere, hogy az USA sem egy tokeletes foldi utopia.

Ez a teny rettenetesen faj a looser europaiaknak. Es minel inkabb looserek annal nagyobb a fajdalom amit irigysegkent fejeznek ki.

Es ekkor menekulnek a suckerek az osmagyarsag nacionalizmusaba a svab hungaristak meg a tot hungaristak vezetesevel, es verik a tamtamot, hogy ok az igazi szupermagyarok. A nevetseges az az, hogy 95%-a a szupermagyaroknak megallas nelkul futnanak az USA-ba ha tehetnek. De nem tehetik. Ezert Magyarorszagrol ugatjak az USA-t, mint kutya a holdat, es vonyitanak, es vicsorognak.

Megmutatjak, hogy ok a kiskakasok a szemetdombon,es lecsapnak minden allami penzekre, meresztik a segguket a parlamentben, es uszitnak, es vonyitanak, es vicsorognak.

Hat csak kapirgaljanak, es turjak a szemetet tarsaik elol.

Balázs2012 2012.12.13. 14:03:51

Élvezet volt olvasni a beszámolót, köszönöm.
Csak annál a résznél bizonytalanodtam el amikor azt olvastam:
"könyvklub, filmklub, ateista csoport, éttermeket tesztelő csoport, színházba járó csoport, különféle vallási szertartásokat látogató csoport, önkéntes munkákat végző csoport, kerékpáros csapat, ezen kívül járok a nyitott előadásokra az itteni egyetemeken, amiket pl. írók vagy filozófusok tartanak, de jártam pl. tortadíszítő tanfolyamra is"
Ajánlanám még a gümőkórosok illetve a névtelen költekezők klubját is (A hererákosok klubja már Marla Singeré).
Ott lehet sokat tanulni még az élettől...

River_Of_No_Return 2012.12.25. 06:38:30

Mikor írtam ezt a posztot, nem gondoltam volna, hogy pár embernek az lesz a furcsa, hogy vannak olyan emberek, akik elolvasnak egy könyvet, és van róla valami gondolatuk, amit megbeszélnek másokkal. (Nem csak megállapítják, hogy ez jó vagy rossz volt, hanem ennél bonyolultabb véleményt is meg tudnak fogalmazni.) Vagy hogy vannak olyan emberek, akik együtt sportolnak másokkal, stb.
Egyébként azért soroltam fel ezeket, hogy érzékeltessem, hogy egy külföldi nagyvárosban is nagyon könnyű új baráti kapcsolatokat kialakítani, ha valaki hajlandó megtenni az első lépést pl. abban a formában, hogy elmegy egy olyan csoportba, ami hozzá hasonlóan új ismerősöket kereső emberekből áll. Nem biztos, hogy a kézenfekvő helyeken mint a szomszédok vagy a munkatársak között egyből lesz olyan ember, aki szimpatikus. Viszont ha találkozol olyan emberekkel, akikkel van közös érdeklődési köröd, valószínűleg könnyebb lesz beilleszkedni, és jobban megismerni az adott országot is. Én nem látom értelmét az otthon hagyott barátok siratásának és a magányosság miatti önsajnálatnak, amikor egy nagyobb városban biztosan van nagyon sok újonnan érkezett ember, akik szintén barátokat keresnek.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.12.25. 21:58:00

@kalandortexasi:
Én, mint mindig kicsit fäziskésésben vagyok a bejegyzésekkel. ezért nem is szoktam nagyon kommentelni, mert 1honap utän ugye mär minek?:-)
Végigküzdöttem magam a kommenteken... és szomoruan kellett tapasztalnom, h ez a jo beiräst mennyi irigykedö/kicsinyes/rosszindulatu kommentet generält. (Bär Pedroatya szerint csak ketten voltak negativak...) Bär mire mäsra kellett volna szämitanom..?
Én örömmel olvastam ezt a tölem tävoli vilägot. És igen, irigyel(te)lek érte (meg nem is). Tudom elvész az én kis kommentem a sok negativ között, de remélem nem vetted magadra a többieket! Akär klisé, akär nem, szerintem jol csinälod!És remélem, h olvashatunk még töled!:-)

gabors 2012.12.28. 21:59:16

@Magyar Vitéz:
"amint latod, a 100k az csak a belepo szint, a fiatal egyetemistak kapnak ennyit miutan kikerultek a stanfordrol meg a berkeley-rol az elso par evben."

Honnan veszel ekkora hulyesegeket ... igen van 1-2 tucat evente aki ilyen fizeteseket kap egyes (foleg penzugyi) cegeknel... de ez nem jellemzo egyaltalan. Azert odairhattad volna hogy milyen kepesitessel kell ezt erteni ... ilyen alltalanos kijelentesnek 0 informacio erteke van.

Alkalmazottkent 100,000 felett CSAK managerek keresnek azok is csak nagy foleg nemzetkozi cegeknel es csak az USA egyes teruletein. Mostanaban gyakrabban beszelnek jovedelmi savokrol 99% kevesebbet keres mint 250-300k az USA elnokenek a fizetese most 400k evvel benne van a legfelso kb 0.75%-ban nyugodtan leallhatsz ezze az idiota progandaval.

Meg nagyon szamit hogy az USA melyik regiojaban vannak. Ahol en elek a lakberek az ebben a tortenetben leirtak kb 3.5-4x ... atlag kornyeken de az ha az emlitett jobb kornyek New York City-ben siman 5-7x-es.

gabors 2012.12.28. 22:09:29

@hagyma:

"es megkerdezted a karacsony hany napos, mert hagyma szerint 1:)/megaLOL/ ne keverd ossze az egesz allamokra kotelezo unnepeket a minden massal
van talan 6-7 nap ami allami unnep, azt vagy duplan fizetik vagy nem kell melozni es fizetik, namos t allamonkent es munkakoronkent sok elteres lehet meg, ettol meg a karacsony es a haladas 1 napos allamilag
olyan ceg nincs az orszagban amelyik nincs kotelezve szabadsagra ha foallasban dolgozol nala
ha part timeben dolgozol/gondolom/ akkor persze nem jar semmi
nezz utana a federal torvenyeknek"

Sajnos NAGYON rosszul tudod !!! semmilyen federal torveny ilyet nem mond ki... az hogy esetleg munkszuneti nap az OK csak hogy ezert NAGYON sok nem is kis cegnel az aki nem "havi" fizetest kap nem kap fizetest !!! Arra sincs SEMMILYEN fed szabaly hogy fizetett szabadsagot muszaly barkinek is adni. De ha tudsz kuld be ide nem lehet Neked nehez megtalalni .. hiszen Te tudod hogy ilyen van (hol) !!

gabors 2012.12.28. 22:30:50

hagyma megneztem a blogodat ... szanalamas egy elet ha az elso szam elso szemleyes tortenetek nem fikciok !!!

I feel sorry for you... but I understand now why are you so well versed in federal labour laws :-)

bpetya75 2012.12.29. 00:26:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Nem figyeltél eléggé ;-)

Azt írtam, hogy kettő volt, aki minősíthetetlen hangnemben fröcsögött. A többiek finomabban, vagy durvábban kérdéseket tettek fel, kritikát fogalmaztak meg.

Az azért egy csöppöt fura nekem, hogy az itthoniak kritikával szembeni érzékenységét, szokás firtatni, de egy ilyen posztnál mindenki negatív, meg lehúzó, meg "tipikusanmagyar", aki nem tapsol. Ezmiez?

Egyébként meg Boldog Újévet! :-D

River_Of_No_Return 2012.12.29. 02:21:54

@bpetya75:
Szerintem felesleges ezt elemezgetni, nem zavar a kritika. Nem írt senki olyan dolgot, ami elgondolkodatott volna, hogy bármin is változtatnom kellene, vagy megbántott volna. A legtöbb negatív megjegyzés ráadásul feltételezéseken alapult, ezek teljesen irrelevánsak a számomra. Ezután se fogok kevesebb ’klubba’ járni azért, mert Magyarországon az érdeklődőbb értelmiségi rétegnek nincsenek ilyen közösségi programjai, ezért nem egy megszokott, elfogadott tevékenység, és pár trollnak ez nagyon jó gúnyolódási lehetőséget teremt. Nehéz olyan élethelyzetbe az embernek beleképzelnie magát és értelmes véleményt alkotnia, amit még nem élt át, és nagyon eltérő a saját körülményeitől. Ha pár embernek szüksége van rá, hogy itt vezesse le a saját problémáiból adó feszültséget, akkor tőlem teheti nyugodtan. Azt kicsit sajnálom, hogy sok érzékenyebb ember, aki érdekes történeteket tudna érni, az előbbiek miatt nem teszi.
A költözésünk előtt mi nem találtunk olyan leírást vagy publikus blogot USA-ból, amit a mi körülményeinkhez hasonló élethelyzetben lévő emberek írtak volna. Nem tudtuk pontosan elképzelni, hogy milyen életszínvonalon fogunk majd élni, illetve hogy a magyar tudás mit ér majd itt. Mindkettő tekintetben meghaladta a várakozásainkat az, amit tapasztaltunk. Azért szerettem volna elsősorban, hogy megjelenjen ez a poszt, hogy aki hozzánk hasonló szituációban van, és gondolkodik a kivándorláson, annak elérhető legyen egy ilyen történet is.

Amarynda 2012.12.29. 07:13:08

@Magyar Vitéz:
nem hiszem hogy silikonvolgy az aminek mervadonak kell lennie barki szamara. sem fizetes sem eletforma szempontjabol.

ha valaki 100 ezer dollarbol kenyelmesen nyugodtan gondok nelkul el akkor neki az egy nagyon jo fizetes ami megfelelo eletformat biztosit.

Ha valaki pl. nem szeret mondjuk utazgatni akkor annak nem fontos az eleteben hogy evente elkoltson 50 ezer dollart erre a celra. Masnak ugyanez csak egy ket rovid utazasra elegendo. Tehat felesleges barki eletformajat vagy felfogasat lebecsmerelni azert mert esetleg neked (hogy a peldanal maradjunk) a szilokonvolgy eletformaja az ami megfelelo szintu.
Mondjuk en megorulnek ettol az eletformatol viszont roppant boldog vagy a 13 acres farmunkon ami egy jo oranyira van a nagyvarostol. Masnak ez lehet unalmas lenne, en igy vagyok boldog. nem kellene ugytenni mintha egyetlen igazsag letezne mindenki szamara.

egyebkent pedig az amerikai atlaglakossag bevetele joval a 100 ezer dollar alatt van.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 07:17:43

@Amarynda: jo hat ne a parasztokkal, meg a foldon fetrengo csovesekkel hasonlitsd ossze magad. mindenhol van lejjebb. nekem minden amerikai baratom (meg a magyarok is) 100-as folott keresnek, szerintem ciki ha azalatt vagy. nem azt mondom hogy nem lehet evi 40.000 dollarbol kijonni, mert ki lehet, ha mondjuk tanulsz valahol es felmunkaban dolgozol egy starbucksban suli mellett vagy felszolgalsz valami barban, csak felnott fejjel mar egy kicsit ciki. en nem akarok amugy senkit meggyozni semmirol, mindenki oruljon annak, amilye van, eljen abban a hitben, ami jol esik neki.

Amarynda 2012.12.29. 07:44:12

@Neon Fu:
lehet hogy neked ciki. En pl. 25 eve nem dolgozom magyarul azota hogy kijottunk Ausztraliaba. Es remekul megvoltunk egy jovedelembol sosem szenvedtunk hianyt semmiben. Van sajat hazunk mindegyikunknek kocsija es nincsenek filleres gondjaink.

Ennel tobbre sosem torekedtunk ezt elertuk es szerintem a topicindito ugyanilyen elegedett az o eletformajaval.

Nekem ugy tunik te rabja vagy a "have to have" szemleletnek. Ezzel nem mindenki van igy probald megerteni . lehet hogy neked fontos a markas cipo, kocsi vagy akarmi masoknak meg ez semmit se jelent. Igen, azt hiszem 40 ezer dollarbol is siman megel valaki (itt legalabbis) ha az igenyei nem irrealisak. sot megkockaztatom hogy boldogan megel mert nem olyan dolgok utan vagyakozik amik elerhetetlenek a szamara.

Amarynda 2012.12.29. 07:46:18

@Magyar Vitéz:
az elobbi hozzaszolasom neked volt valasz valamiert nem a te neved jelent meg a beirason.

Amarynda 2012.12.29. 07:51:39

@b@rlang: szerintem azert nem akar munkat talalni mert nincs ra szuksege. Ilyen egyszeru.

Vannak jobb mulatsagok mint munkahelyen dolgozni.
en sose akartam dolgozni, csak Mo on muszaj volt, itt meg nincs ra szukseg hat megtehetem hogy ugy toltsem az idomet ahogy nekem tetszik.

a posztolo is ezt teszi, es jol teszi elvezze csak az eletet, ugyis tul rovid.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 07:56:57

@Amarynda: en abszolute nem vagyok egy konzumidiota, se nem egy mutogatos ujgazdag, de ne szemelyeskedjunk. en boldogan elvoltam mindig is ugy egy hatszamjegyu keresettel (a vilag barmely orszagaban) hogy kozben csak egy kis hatizsak, nehany bankkartya es a laptopom volt nalam, es megis rendkivul boldog voltam anelkul hogy a homlokomra tetovalva vilagitott volna hogy mennyi van a bankszamlamon vagy mennyit keresek evente.

meg lehet elni magyarorszagon is videken tizedannyibol mint budapesten, ahogy ujmexikoban is nyilvan toredekebe kerul az elet mint new york, vagy eppen san francisco. ez utobbi nagyvarosokban a hatszamjegyu fizetes nem belepes a kozeposztalyba, hanem az alapveto emberi minimum. es hatszamjegyu fizetesbol nem fogsz lakast berelni san franciscoban, maximum egy szobat, ami nincs tul messze a munkahelyedtol. de new yorkban sem fogsz manhattenben lakni azalatt, hanem valahol kint a tulparton egy kicsit gettosabb ipari keruletben es majd onnan bemetrozol a tobbi salarymannel reggelente a tomegben.

nem azert irtam ezeket a szamokat hogy mindenki hasraessen, hanem pont ellenkezoleg, hogy elhesegessem a mitoszt hogy evi 100.000 dollar felett keresni olyan 'hu de nagy' dolog.

szerintem ha az usa fejlettebb, gazdagabb varosaiban valaki ennyi alatt ajanlj munkat, azt tisztesseges ember korberohogi (kiveve ha epitkezesre keresnek melosokat, ott nem tudom mennyi a tarifa).

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 07:59:06

@Amarynda: szerintem az ilyen es ehhez hasonlo eloskodo golddiggerek a tarsadalom rakos betegsegei.

mert ahogy irod, az elet rovid, ertelmesen kell eltolteni az idot. es ha valakinek megadatik az a kivaltsag, hogy nem kell segget csokolnia hetfotol pentekig az irodaban, mint a ferjnek, akkor legalabb toltse hasznosan az idot (mert a legtobb embernek ideje az szinte alig van) es csinaljon valami ertelmeset, valjon hasznara az emberisegnek, vagy ha nem tud, akkor ne csinaljon zajt, hanem huzza meg magat csendben, es szolgalja ki visszabeszeles nelkul az urat.

Amarynda 2012.12.29. 08:21:14

@Magyar Vitéz:
szent eg teged erdekel hogy mik a "menobb varosok" es ki dagadt es ki nem?

miert gondolod hogy ez masoknak is fontos ?

Engem rohadtul hidegen hagy pl. hogy hany mazsas a szupermarketban a vasarlokozonseg es milyen taskat hordanak es meno e a cipojuk....
faraszto lehet ennyire sznobnak lenni nem?

Amarynda 2012.12.29. 08:23:03

@csaxólok:
imadok eloskodo lenni;-)))))

Amarynda 2012.12.29. 08:34:39

@kalandortexasi:
nagyon jo a poszt, es eszedbe ne jusson mentegetozni meg magyarazkodni azert mert nem dolgozol.

azert nem mert megteheted. ennyi.
es gratulalok az eletetekhez tovabbi sok sikert nektek mindenhez!

en mar leszoktam arrol hogy magyarazkodjak a "miert nem dolgozol" kerdesre. azert mert megtehetem . oszt kesz;-))))

Amarynda 2012.12.29. 08:40:41

@csaxólok:
az amerikai torvenyeket nem ismerem sot igazandibol mar a magyart sem.
Itt Ausztraliaban valas eseten a felet viszi az asszony akkor is ha egyetlen napot nem dolgozott.

Ez alol kivetel az a vedett maganvagyon amirol szerzodes van a hazassagkotes alol.
minden mas kozos.

sot meg ennel kemenyebb hogy ha a ferfinek van ontakarekossagi nyugdija annak a felet is az asszony kapja meg 65 eves koraban.

Itt nyugdij is jar 65 eves kortol alanyi jogon egyforman mindenkinek aki 10 eve legalabb itt el hivatalosan az orszagban, es ez nem fugg a munkaviszonytol. ugyanannyit kap aki 40 evet dolgozott es ugyanannyit aki egy napot sem.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 09:08:07

@Amarynda: ugyesen csinaltad, javaslom hogy iratkozz fel valami klassz golddigger levlistara ahova fel vannak dobva nevek hogy kiket lehet meg pumpalni ha esetleg a ferjed bedobja a kulcsot, csak hogy legyen egy 'b' terv.

Amarynda 2012.12.29. 09:19:44

@Magyar Vitéz:
nem gondolnam hogy te vagy en vagy barki jogosult arra hogy meghatarozza az "ertelmes elet" fogalmat.

Ez fugg az ember igenyetol, lehetosegeitol es nem utolsosorban attol hogy akar e ilyet csinalni.

Ha nekem az a jo elet jogy napi 12 oraban szappanoperakat nezek a macskammal az olemben es van aki ezt eloteremti nekem akkor senkinek semmi koze hozza hogy miert nem megyek a haldoklo aidseseket vigasztalni vagy eppen jotekonykodni valahova.

Es azt is gondolom hogy mindegyikunk dontse el hogy neki mi a fontos es milyen eletformaban erzi jol magat.
A posztolo boldog es elegedett nem vagyik masra vagy tobbre, gratula neki ezt keves ember mondhatja el magarol.

Amarynda 2012.12.29. 09:24:26

@Magyar Vitéz:
a ferjemnek eleg komoly eletbiztositasa van es a kedvezmenyezett gondolom sejted hogy en vagyok.

de ettol fuggetlenul eljutottunk arra a szintre hogy mar neki sem kell munkahelyen dolgoznia ez pedig 56 eves korban nem rossz eredmeny. ugyhogy nem kell aggodnom a jovomert.

a vagyonunk meg kozos es 35 evi hazassag utan attol se kell tartanom hogy el akarna valni tolem, mint ahogyan en se tole.

Mellesleg a ferjem az a kategoria aki szerint az a ferfi aki nem tudja eltartani tisztessegesen a csaladjat egyedul (legalabbis ebben az orszagban) az o szemeben nem ferfi csak egy nyamvadt ferfiutanzat.
Es mindezek mellett imad fozni, el tud vegezni barmilyen haztartasi munkat es a feleseget nem haztartasi robotkent tartja nyilvan.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 09:32:39

@Amarynda: arrol meg amikor a kislanytestu azsiai titkarnot kefelte 10 even at a fenymasoloszobaban nyilvan lokesed sem volt, mikozben csorgo nyallal, dagadtra hizva, logo mellekkel nezted a brazil szappanoperat a legkondicionalt hazban mikozben a filippino bejarono porolgatta a draganak latszo, de valojaban olcso ujrahasznositott szemetbol preselt izlestelen szinu butorokat.

te igazan szerencses vagy, posztold csak ki mindenhova, irigylesre melto, tartalmas eleted van, szerencses ember vagy, ne szegyelld!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 09:35:16

@Amarynda: ne nevettesd ki magad, a "komoly" eletbiztositas nyilvan maximum arra a par szukos evre lenne eleg, amig uj sugardaddy utan tudsz nezni, bar ez ennyi idosen, semmihez nem erto buta kitartottkent egyaltalan nem konnyu, ha nem egyenesen lehetetlen.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 09:42:02

@Amarynda: de mondom, egy golddigger levelezo lista, ahol egymas vallat veregethetitek buszken, meg talalkozhattok is ilyen onbizalomfejleszto treningen, ahol hangosan mondogathatjatok egymas kezet fogva hogy 'nem ciki kitartottkent elni', biztosan jot tesz az onbizalmadnak, hasonlo 'haziasszonyokkal' egy tarsasagban nem ciki ezt nyiltan felvallalni, de azert erdemes tudni hogy hol a hatar, es nem nagyon elszallni, mert mas helyeken - pl itt - ez eleg ciki.

Amarynda 2012.12.29. 09:42:09

@Magyar Vitéz:
hat a rohogestol piciket nehez volt valaszolni de azert megteszem. A ferjem soha nem dolgozott olyan helyen ahol azsiai titkarnok dolgoztak, egyaltalan semmifele titkarnok nem dolgoztak ott;-)))
Raadasul ha mar errol van szo ki nem allhatja a szinesborueket (velem egyutt), ugyhogy hamarabb fogadna egy bekat az agyaba mint egy szinesboru not, de ezt te se tudhattad;-))))

Nalunk nem filippino bejaronok vannak ez lehet hogy ott ahol te elsz divat itt meg a kornyekunkon se eln ilyen tipusu szemely.
Az ujrahasznositas jo dolog de en a butoraimat nem ilyen helyrol szoktam beszerezni ugyhogy ehhez nem tudok igazan hozzaszolni.
Az eletbiztositas a kifizetett hazunk mellett boven elegendo lenne hogy az egyebkent minden ozvegynek az allam altal biztositott ozvegyi jaradek mellett tobb evtizedig kenyelmesen eljek. De kedves vagy hogy aggodsz a sorsomert;-)))))

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.29. 09:47:12

"Raadasul ha mar errol van szo ki nem allhatja a szinesborueket (velem egyutt), " - na, latom, nem csak a kitartottsagodra vagy buszke, hanem a suttyo, bunko, sotet rasszizmusodra is....

azsiaira meg nem hallottam azt hogy 'szinesboru'. miert nem mindjart hivod sarganak? te ostoba bunko.

azert mert smiley-ket raksz minden masodik sor utan, meg nem jelenti azt, hogy a minosithetetlen, ostoba bunko rasszista megnyilvanulasod kevesebbet nyomna a latban.

egyebkent a legtobb magyar - otthon is, kulfoldon is - ugy rasszista, hogy nem is tudja magarol. volt is itt a hataratkelon egy remek post egy remek irotol, ahol valaki felfedte, hogy kulfoldon jott ra, hogy ugy volt rasszista, hogy nem is tudta.

na, menj vissza a tv ele a valosagso ele a taviranyitoval, nyomkodd naponta, nehogy annyira elhulyulj hogy mar a taviranyiton a gombokat se ismerd fel, mert akkor aztan semmi oromod nem marad mar az eletben....

Amarynda 2012.12.29. 09:50:47

@Magyar Vitéz:
hat en nem erzem cikinek es gondolom a posztolo sem erzi annak azert nem foglalkozott a kotekedokkel hogy "miert nem dolgozol".

Akinek ez faj vagy szurja a szemet az ugy jart.

ja es igen, nagyon szerencsesnek erzem magam hogy ugy elhetem az eletemet ahogyan tetszik es halas vagyok a ferjemnek hogy ezt lehetove teszi a szamomra.

es piciket se erzem cikinek;-))))

Amarynda 2012.12.29. 09:53:52

@Magyar Vitéz:

en tudom magamrol hogy rasszista vagyok es ebbol sosem csinaltam titkot. Nem vagyok vele egyedul, ha szoktal olvasni akkor esetleg hallottal rola hogy bizony Ausztraliaban ez eleg elterjedt felfogas.

mellesleg en otthon is az voltam, es otthon se titkoltam.

Most kenytelen vagyok itthagyni a felemelo tarsasagodat elmegyek jatszani a kutyaimmal , ez is pl. egy kedvenc foglalatossagom nemcsak a tv.

a mosolyok neked szoltak hatha akkor nem eszed annyira a kefet.

tanato 2012.12.29. 10:34:49

@Magyar Vitéz: Ez egy örökzöld téma:Dolgozzon e a feleség ha egyébként férje jövedelmi viszonyai ezt nem teszik kényszerré.Nincs rá általános recept,teljesen személyiségfüggő.Van olyan hölgy aki akkor érzi jól magát ha otthon van,van ki meg szeret eljárni dolgozni.Azért valljuk be a munkahelyek többsége,a munkák többsége gályázás,kényszer,aki megteheti inkább otthon marad főleg ha gyerekek is vannak otthon.A másik amit említesz a bejárónő/vagy a harmadik világban a bentlakó cselédlány kérdése/,bizony a házimunkák jó része sem kreatív és nincs látszata, újratermelődik a munka,azonkívül időtrabló is.tényleg megértem azokat a nőket akik ezt is szeretik elkerülni és inkább kreatívabb dolgokkal foglalkozni,legyen az egy hobby vagy akár klubok, sport,művészeti tevékenység stb.
Tehát visszatérve az alapgondolathoz,nem kell megszólni a nőket akár eljárnak munkahelyre,akár nem,döntse mindegyik el mi neki az optimálisabb.Nyilván egy magasan képzett,diplomás nő akkor is el fog járni dolgozni ha egyébként megtehetné hogy nem mert nem akarja hogy kárba vesszenek a tanulással töltött hosszú évei./ügyvéd, tanár,orvos,mérnök,kutató stb./

bpetya75 2012.12.29. 16:24:26

@kalandortexasi:

Szerintem nagyon jó, hogy megírtad a sztoritokat. Nem is rád gondoltam, amikor sértődést említettem.

Nálad pont azt érzem, amit többeknél hiányolok, akik állítólag bent csücsülnek a "jóban", mégis olyan érzékenyek, meg labilisak a bejegyzéseik alapján. Te viszont úgy tűnik nekem, hogy tényleg nem húztad fel magad az ökörségeken. Szóval csak így tovább :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.12.29. 19:02:46

@bpetya75: Atyäm! Bocsässon meg, valo igaz, nem figyeltem eléggé! :-) (Remélem büntetésem nem 10 Miatyänk, meg 20 Üdvzöz légy, mert az mostanäban mär nem igazän menne...)
Ök ketten tényleg minösithetetlenül irtak, az egyik lätom még nem tudta abbahagyni, kär amugy, mert értelmesnek tünik. A kommetfolyam közepén még reménykedtem benne, de kär volt.
A többiek kritikäja, föleg Vierre-é, mert öt mär mäshol is olvastam nem fogott annyira meg, nem éreztem öket annyira bäntonak. Soku(n)knak furcsa élet az, h vkinek nem kell dolgoznia. Nekem volt rä lehetöségem, igaz csak 3honap, mert ennyi volt a munkahelyvältäsom között, de megörültem, és elmentem egy étterembe kisegiteni. (köze nincs a szakmämhoz) De én azt nem értem, h miért kell savazni az olyanokat, akik nem dolgoznak? Kinek mi köze van hozzä? Fäj? Fizikailag? Vagy mi? Én nem azt mondom, h "tipikusmagyar", mert mindenhol van ilyen. Én csak azt nem értem, h miért kell alpäri modon irni? Miért nem lehet elfogadni, h van mäs is? Nem azt mondom, h tapsoljunk, meg csak egyetértsünk, de ha az embernek véleménye van, ha nem is ért mässal egyet, akkor is meg lehet(ne) azt fogalmazni normälisan is, nem? Miért jo a virtuälis basztatäs? Räntanak egyet a monitor elött, h hu de lealäztam most ezt meg azt?Komolyan mondom FD és Nagy Levin sem voltak néha semmik, de sokszor ugy érzem, h ök porbafingok egynémely hozzäszolohoz képest...
(Kicsit ki vagyok amugy is akadva, mert mos jöttünk vissza a hugomtol, ahol is 2 napig a milyen szarok/idiotäk/stb a németek, bezzeg a magyarok szolamot hallgatthattuk...)
Neked is BUÉK!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.30. 01:18:40

@Amarynda: kar az ilyen falusi bunkokra vesztegetni a szot, mint a fajtad, de azert leirom mi a hivatalos allaspont az ausztraliaban a rasszizmusrol (ha megtanultal mar a tv elott zabalva angolul kitartott semmittevo rakos daganatkent kozben):

"Australia today is a multiethnic society and the product of more than two centuries of immigration. Laws forbid racial and other forms of discrimination and protect freedom of religion. Demographic analysis indicates a high level of inter-ethnic marriage: according to the 2006 Australian Census, a majority of Indigenous Australians partnered with non-indigenous Australians, and a majority of third generation Australians of non-English-speaking background had partnered with persons of different ethnic origin (the majority partnered with persons of Australian or Anglo-Celtic background, which constitutes the majority ethnic grouping in Australia).[1] In 2009, about 25.6 per cent of the estimated resident population of Australia comprised those born overseas."

25% bevandorlo erted... Mint a fajtad.
Csak sokan kozuluk dolgoznak, nem ugy mint te, az ilyen semmihez sem erto, lusta import-feleseg-hazibutor kategoria.

Ismerek ausztraliaban magyar hazasparokat, akik rengeteget dolgoznak (igaz mindenuk meg is van), mindketten kiveszik a reszuket a munkabol. Egyszeruen azert, mert a feleseg nem egy bunko, ratarti, arrogans, rasszista paraszt, mint a te fajtad.

"Policies of multiculturalism were pursued in the post-war period and first Eastern and Southern European, then Asian and African immigration increased dramatically and Australia became one of the most ethnically diverse nations on earth. Legislation including the Racial Discrimination Act 1975, the Commonwealth Racial Hatred Act (1995) and the Human Rights and Equal Opportunity Commission Act (1986) outlaw racial discrimination in the public sphere in Australia."

A rasszista megkulonboztetest torveny bunteti ausztraliaban, nezzel utana kicsit, mert lehet hogy a kis buborek vilagodban elfogadottnak erzed hogy arroganes, bunko magyarkent nyilvanosan rasszistanak vallod magad, de azert ertelmisegi, magasabb korokben ez ott is nagyon, nagyon ciki.

Na menj, aztan adj egy blowjob-ot a ferj uradnak ha hazaert a munkabol, ha egyaltalan felall meg neki egy olyan szornyetegre az utobbi 10 evben, mint amilyen otthon poffeszkedve szivja a veret.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.12.30. 01:22:46

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): en nem csak a magyar kitartottakat nezem le, en az osszes golddigger, parazita, semmirekello haszontalan embert egyforman lenezem, nemzetisegtol fuggetlenul. amelyik meg meg buszke is ra, azt le is kopom.

Amarynda 2012.12.30. 05:43:23

@Magyar Vitéz:
Te tehetsz nekem es minden "eltartott golddiggernek" egy szivesseget ha elotte hypoval kioblogeted a szadat.

A ferjemmel egyutt szetrohogtuk magunkat rajtad hogy milyen stilusban irkalsz ide , valahonnet ahol utoget a guta hogy masok nyugodt es boldog eletet elnek.

te kis irigy csoro, pumpald meg magadat egy keveset hatha megut a guta.

mellesleg ijedten varom hogy jojjon ertem a rendorseg a feljelentesed alapjan hogy rasszista vagyok;-))))))

ritkan csinal magabol valaki nyilvanosan igy bolondot mint te, jo volt latni hogy sikerult az idegeidet jol felnyomni.

na menj aztan turaztasd magad egy kicsit.

Amarynda 2012.12.30. 05:52:10

@hagyma:
En nem latok semmifele furcsasagot abban ha valaki nem akarja kirakni a fotokat se magarol se a csaladjarol.

Nyilvanvalo hogy a mai vilagban ez rengeteg visszaelesre ad okot, mas pl. ugy a facebookon ha csak az ismeroseid latjak rolad a kepeket, de en se raknek ki nyilvanosba ugy ilyet hogy barki vissza tudjon elni esetleg vele kesobb.

Biztosan vannak ismerosei baratai a posztolonak akik lathatnak rola kepeket de itt az idegeneknek szerintem termeszetes hogy nem fog kirakni semmit.
Arrol nem is beszelve, hogy ha ki is rakja attol meg nem biztos hogy te vagy barki mas aki ketelkedik a szavaban hinni fog neki, ha meg hisz neki az olvaso akkor nem ketelkedik (pl. en sem) abban hogy igazat irt le.

Amarynda 2012.12.30. 06:07:40

vitez ne tord magad szurtelek ugyhogy a tovabbiakban mellozni szeretnem ertekes hozzaszolasaidat

the end

bpetya75 2012.12.30. 10:08:30

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Minő véletlen, nemrégiben nekem is eszembe jutott Fürge. Hogy le lett a srác trollozva, pedig ezekhez képest tényleg semmiségeket írt...

Teljes mértékben egyetértek veled, a kritikát meg lehet fogalmazni normális hangnemben is, vitriol (vagy akár felkavart gyomorsav) nélkül is.

Családi ökörségeken jól fel tudja húzni magát az ember, ezt megértem. Épp tegnap hallgattam meg egy élettörténet-részletet, amitől párszor hátast dobtam és magamban alaposan felértékeltem a saját gyerekkoromat.

A BUÉK-ot illetően nagyon bizakodó vagyok. Bár fingom nincs, hogy miben bízom a Jóistenen kívül, de úgy látszik nekem már Ő is elég (Fene gondolta volna pár évvel ezelőtt) ;-)

bpetya75 2012.12.30. 10:09:44

@Amarynda:

Ha jól tudom, a szűrés csak az adott posztnál él. Ne lepődj meg, ha egy másiknál újra látod a szösszeneteit.

A tévedés jogát fenntartom! ;-)

gabors 2012.12.31. 15:20:11

@hagyma: hagyma · hagyma.blog.hu/ 2012.11.27. 21:42:52
@ZS0LT: ja Isten mentsen kaliforniatol
ne feledd van par nap ami kotelezoen unnepnap
akar ohio, akar kansas, akar california
ez az az -6- amirol beszelek
thansgiving az tuti
karacsony
/1-1 nap, az hogy a te ceged kettot fizet egy dolog, de egyet kotelezo neki fizetni vagy kiadni
uj ev asszem
a husvet nem
talan a labor day
memorial day jilius 4

govermentnek bvan tobb
ez a 6 mindenhol KOTELEZO unnep. tehat fizetett "

Nagyon el vagy tevedve az hogy unnep !!! az rendben van .. gov posta tozsde bankok zarva kb ennyit jelent nem voltal maciben ??? szinte minden uzlet nyitva ..

ES akiket napra vagy orara fizetnek azok vagy kapnak fizetest vagy nem CSAK es TELJESEN a munkaltatotol fugg .... sok helyen fizetetlen unnep ... persze akik havi fixert dolgoznak egy bankban mint tisztviselok azoknak "fizetett" !!! jo lenne ha suletlensegeket nem terjesztenel mert van aki el fogja hinni es hulyet csinal magabol mint Te... ezt Neked is valaki "mondta"

najk 2013.01.06. 20:50:59

@kalandortexasi: Csak megerősíteni tudom a posztban leírtakat. Mi a férjemmel tavasszal érkeztünk Texas ugyanezen (Dallas-Fort Worth Metroplex) területére. Szó szerint ugyanazokon a dolgokon mentünk keresztül mint ti, a férjünk ugyanazon területen dolgozik, az életkörülményeink sem lehetnének ennél hasonlóbbak. A különbség annyi, hogy én nem járok klubokba, de lehet, hogy annak is eljön majd az ideje ;-)

wowerman 2013.02.04. 21:31:12

"Az életünk során folyamatosan kerültek közelebb hozzánk emberek barátként, és az életünk változása miatt folyamatosan sodródtak is el mellőlünk, ezért amiatt nem aggódtunk, hogy ne sikerülne jó ismerősöket és barátokat szereznünk egy új helyen." Magyarul sosem volt egy igaz barátja sem, értjük.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.02.09. 06:03:46

@wowerman: talán neked volt? és ugyan miféle barátok azok, ugyan már! ne nevettesd ki magad, te!

wowerman 2013.02.10. 21:43:17

@Magyar Vitéz: azt már megtetted helyettem is :D bújj vissza a lyukadba

wowerman 2013.02.11. 09:54:14

@Magyar Vitéz: a stílus maga az ember... amúgy ezt nem moderálja le a blogról senki? érdekes

rushman 2013.02.11. 19:45:39

@wowerman: Miért kéne moderálni? Ezzel is öregbíti csodálatos kultúrája hírnevét.
Mellesleg annyira komikus ez a beszólás, képtelenség, hogy bárki is sértésnek vegye.

nikk2 2013.02.20. 18:12:24

Aki ezt a cikket otthonrol, MO_rol olvassa, az "elajulna" a holgy altal leirt tenyektol....en viszont az USA-ban elek, es ala tudom tamasztani, h : amennyit fizetnek az alberletert, a $1030 ahogy irja " a dragabbakhoz tartozik" nem igy van, ha 2szer annyi lenne, akkor talan....Raadasul ha meg moso es szaritogep sincs a lakasukban, hanem kozoset hasznaljak, ami az EGESZ lakoparknak van.Sot az elkeritett lakoparkba meg be is tornek....akkor nem kell az otthoniakat elkabitani. 1szeru, atlagos helyen elsz.....es raadasul eloiteletekkel rendelkezel!!!!!!!

nikk2 2013.02.20. 18:29:56

Amarynda:Most ujra bebizonyitottad, hogy a magyar ember/ ek nagy resze / rasszista. Eleg szomoru, h Amerikaban elsz, es nem tudtad levetkozni. Otthon idomulnal a tobbiekhez, itt viszont vigyazzal vele....nem kene hangoztatnod.Ami hasonlatot meg irtal, azert meg a bokadat is meguthetned.Menj inkabb haza a ferjeddel kabitsd tovabb a magyar honfitarsaidat, es szidd a masik fajtat.Nem IDE valo vagy.

River_Of_No_Return 2013.02.21. 00:21:59

@nikk2:
“amennyit fizetnek az alberletert, a $1030 ahogy irja " a dragabbakhoz tartozik" nem igy van, ha 2szer annyi lenne, akkor talan...”

Ismered az árakat Texasban? Nem sok értelme van olyan állítást megfogalmazni, hogy USA-ban mennyibe kerül a lakásbérlés, mert államonként vagy akár előváros és központi fekvés viszonyában is jelentősen változik. Fura, hogy ezt olyan embernek kell mondanom, aki itt lakik, esetleg nézegess olyan weboldalakat, ahol minden államból vannak fenn lakáshirdetések. A mi környékünkön az azonos paraméterekkel rendelkező lakások közül ez a lakópark a 2-3 legdrágább között van. Vannak még egy kicsit drágább lakások is, de azok nem saját garázzsal rendelkező ’townhome’ jellegű lakások, hanem sokemeletes házban lévő teremgarázsos apartmanok, ez előtt olyan helyen laktunk, de ez nekünk sokkal jobban tetszik.

2000 dollárért DFW-ben már egy 3 hálószobás 2 fürdős házat lehet bérelni egy belsőbb városban. Ha a kommentekbe is beleolvastál volna, akkor találtál volna olyat, aki ugyanitt lakik, és megerősítette, amit írtam. Texas relatív olcsó állam, nem hiába laknak itt az emberek a klíma ellenére is. A fizetések is sokkal alcsonyabbak, amikor a férjem cége embereket költöztet át egy másik államban lévő irodába, akkor megemelik a bérét is az átköltöztetett embernek még akkor is, ha ugyanabba a pozícióba megy. Valóban nem ott lakunk, ahol a több millió dolláros házzal rendelkező felső osztály, de szerintem, aki legalább átlagos felfogó képességgel rendelkezik, az tudja értelmezni, amit írtam.

A Zillow pl. egy jó kis weboldal, ahol lehet lakás- és házárakat nézegetni az USA-ban minden államában.

“Raadasul ha meg moso es szaritogep sincs a lakasukban, hanem kozoset hasznaljak, ami az EGESZ lakoparknak van.”

Az erre vonatkozó részt esetleg átolvashatnád még egyszer, mert nem ezt írtam. Nem tudom, hogy van-e egyáltalán itt a környéken olyan bérlakás, amelyikben nincs mosó- és szárítógép csatlakozó vagy alapból gép is bekötve a lakásokba. Ennek ellenére van egy közös mosoda is, ami elég átlagos dolog itt, viszont egy magyar olvasó számára gondoltam, érdekes lehet, hogy egy lakóparkban van ilyen szolgáltatás is. Ha valaki kiköltözik ide, annak hasznos infó lehet, hogy nem kell első héten mosógépbe beruháznia vagy mosodát keresnie. Komolyan gondoltad, hogy nincsenek saját gépeink a lakásunkban?

Egyáltalán nem vártam, hogy bárki is elájuljon Mo-n attól, amit írtam. Sőt, az a szomorú számomra, hogy az általam leírt viszonyok Mo-n szerinted úgy hatnak, mintha mi olyan kiemelkedően jól élnénk, pedig itt ez az értelmiségi bevándorló viszonyok között teljesen átlagos életszínvonal texasi viszonylatban az első pár évben. Hihetetlen, hogy már megint egy két komment céljából regisztrált megkeseredett troll akar valami ostobaságot belemagyarázni egy 3 hónapja írt posztba.

najk 2013.02.22. 19:01:39

@kalandortexasi: ...és megint csak megerősíteni tudom az általad leírtakat :-) Mi pl az első néhány hónapban a társasház mosodáját használtuk. Azóta már bérlünk egyet szintén a társasháztól. Kicsit kényelmesebb így :-))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása