oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 10. 06:51,  Bevándorlóként is jobban megbecsülnek 377 komment

2012. november 10. 06:51 Határátkelő

Bevándorlóként is jobban megbecsülnek

A mai történet arra példa, hogy néha egy telefon is elég, hogy napok alatt megforduljon az ember élete. Gyulával ez történt – a hívás csütörtökön jött, vasárnap már landolt a gépe Németországban.

Stuttgart.jpg

„Informatikusként dolgoztam Magyarországon egy multinacionális cégnél, majd a válság és az abból adódó költségcsökkentések miatt elvesztettem a munkám. Igen... valahol itt keresendők a kiinduló okok.

Következett 4 hónap álláskeresés. Az olvasók biztos meglepődnének, hogy ma már informatikusként is nehéz állást találni – egyébként nem nehéz, csak ha az ember tisztességes jövedelmet is szeretne.

Nevetségesnél nevetségesebb álláshirdetések, javadalmazási ajánlatok miatt az interjúk több mint felénél én álltam fel és köszöntem meg a bemutatkozási lehetőséget, majd távoztam. Azaz: na neee, köszi, ezt így nem.

Napok alatt megfordult minden

Egy csütörtök délután telefon érkezett, a volt vezetőim közül telefonált az egyik. „Szükség lenne egy német városban lévő irodában egy IT-s kollégára. Mennyire megy a német?" Hát, nem nagyon... de angolul tudok, s egy multicégnél mindenki tud angolul. A németem nagyon alap, de majd kint megtanulok.

Így történt, hogy a részletek tisztázása után még azon a héten vasárnap este a magyar fapadossal, kézipoggyászként egy hátizsákkal, benne pár pólóval, inggel és zoknival megérkeztem Németországba.

Az első két éjszakát hotelben töltöttem, hivatalosan hétfőn már munkába is álltam, de az első nap nyilván papírmunkával telt. Adódott is egy-két apróbb probléma, hiszen például lakcímnek nem adhattam meg a hotel címét.

Megoldottuk, kedden már egy WG-ben töltöttem az éjszakát. Most már tudom, hogy hihetetlen szerencsém volt, hogy ilyen rövid idő alatt megfelelő – és szabad – szobát találtam. Kezdetnek kiváló.

Az élhető ország

Mindez tavaly nyár elején történt. Egyedül utaztam ki, párom pár hónappal később jött utánam. Bár nem a szakmájában, de 10 nap alatt talált munkát – és többet keres, mint otthon a szakmájában 6 év tapasztalattal. Mindenesetre a nyelvet még tanulnunk kell.

Németország egyszerűen... élhető. Sokan írnak itt a blogon arról, hogy milyen fantasztikus érzés az, amikor hónap végén nem kell szűkölködni, sőt, még marad is. Még fantasztikusabb, ha félre is tudsz tenni egy általad meghatározott összeget, és azon felül a végén még marad is, mindemellett otthon maradt szüleidet is tudod támogatni.

Szívesen látnak, – elnézést – „koszos" bevándorlóként több megbecsülést és figyelmet kaptam, mint otthon MAGYARKÉNT bármelyik hivatalban. Ha segítségre van szükséged egy hivatalnál például, akkor telefonon is elérhetőek és igen, fel is veszik. Két percen belül a megfelelő emberhez kerülsz, nem kell visszahívogatni őket. Ha mégsem tudsz a kívánt kollégával beszélni, meghagyod a számod és visszahívnak. Igen, ŐK.

Árak, megélhetés

Csak pár példa, amit NAGYON nem értek a háromszoros-négyszeres fizetések mellett.

Tej: 45 cent (sárga-kék diszkont, otthon is van)
Kenyér: igaz csak 350 g, de 45 cent
Zsemle: 17 cent
Benzin 95: 1 euro 56 cent
T-betűs, vagy oxigénes telefonszolgáltató: havi 30 euróert korlátlanul hívsz minden NÉMET vezetékes és mobilszámot, és tartalmazza a mobilinternetet is.
TV: 22 -25 db csatornát (régiófüggően) kapsz ingyen DVBT-n. (Például: VOX, RTL, RTLII, SAT1, PRO7, ARD, ZDF, N24)

Lakhatási költségek

Eddigi tapasztalatom szerint egyedül ez az, ami sokkal drágább az otthoninál.

WG egy szoba rezsivel, all inclusive: 350-400 euró
1,5 szobás saját bérlésű lakás (mindennel együtt): 700-900 euró

Haza?

Engem igazán nem is a politikai harcok, a korrupció zavart, hanem a megbecsülés hiánya. Ezen pedig csak társadalmi szinten lehet változtatni. Amíg a munkáltatók találnak alkalmazottat például egy pénztárba minimálbérért... addig nem lesz változás. Miért adna többet?

Ha holnap bevezetnék, hogy borítékban vissza kell adnod még a minimálbérből is mondjuk 10 ezer forintot, még akkor is lenne, aki elvállalja, találnának munkavállalót. Tehát amíg MI nem állunk ki magunkért, jöjjön bármilyen párt, NEM LESZ OTTHON VÁLTOZÁS – és hazaköltözés sem."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország IT

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr34899830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Comming out: vallomás eltitkolt kapcsolatomról Orbán Viktorral 2012.11.10. 11:52:44

Drága Miniszterelnök úr, kedves Viktor, nem is tudom, hogyan fogjak bele. Fájó szívvel, így a nyilvánosság előtt kell bejelentenem, hogy szakítok veled, hogy kilépek ebből a kapcsolatból, amiről eddig senkinek nem beszéltem, amiről eddig magam sem tudt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nigara 2012.11.10. 08:24:04

"Ha holnap bevezetnék, hogy borítékban vissza kell adnod még a minimálbérből is mondjuk 10 ezer forintot, még akkor is lenne, aki elvállalja, találnának munkavállalót. Tehát amíg MI nem állunk ki magunkért, jöjjön bármilyen párt, NEM LESZ OTTHON VÁLTOZÁS "

Nagyon igaz, én is ezt mondom mindig...

Tigerwill 2012.11.10. 09:13:38

@Babette_: Wohngemeinschaft, ha az ember nem tud onnalloan egy lakast berelni (nem csak anyagi okai lehetnek), akkor becsatlakozik masokhoz, igy tobben dobjak ossze a lakbert.

Neha nem vicces dolog...

Hari Seldon 2 2012.11.10. 09:29:58

@nigara:
Nekem is pont ez jutott eszembe:
Most például csak egy apróság, az olyan, hogy a tranzakciós adóval a maffiaállam a már eleve adózott pénzedből még egyszer adót szed.
Melyik társadalom hagyja ezt? - A magyar.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 09:32:01

Én azt szoktam felhozni példaként, hogy a 150 éves török uralom alatt a magyar lakosság 5/6-a kipusztult. És??? se egy felkelés,
se egy lázadás, se egy háború....semmi-semmi! A törökök nyugodtan héderelhettek, senkit nem zavart különösebben....

nigara 2012.11.10. 09:35:27

@Hari Seldon 2: ott van Görögo., Spanyolo. - tüntetések állandóan. De Franciao.-ban is ennél kisebb dolgokért már tüntetés van.
Itt meg a zemberek nyugodtan tűrik, hogy a fizetésük 20-30 százalékkal csökken egy év alatt, mert ezt-azt mindig elvesznek belőle.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 09:38:40

A görögöknél a közel múltban még ott tartottak, hogy jajistenem, nem lesz 15-16. havi fizetés....!

01234567 2012.11.10. 09:41:40

Elég kurta. Remélem később, majd a posztoló is bejelentkezik. Amúgy, az igazán durva dolgok az alacsonyabb munkavállalói kategóriákban vannak. Csak hát ők kevésbé netkompatibilisek, és az irodalmi vénájuk sem igazán pulzál :) Ott már a bejelentés hiánya, természetes, a 4 órás bejelentés "királyság". A napi 10-12 öra!!! munka, sokszor heti 6, ha muszáj nem ritka a heti 7 napon!!! igen csak megszokott. És mind ezt 80-120ezer forintos nettó bérekért. És szerintem ezek egymást generáló dolgok. Ahol a kubikos 300 eurót keres, ott az orvos is hiába álmodik az európai 3000-ről, bizony 600euró lesz abban a borítékban. És ahol napi szinten lehet alázni-gyaláznia segéd-szakmunkást, ott ezt a "főnök" előbb utóbb az irodistákkal, sőt a mérnök úrral is megteszi, egyszerűen, mert már rááll a szája. Ezek morális dolgok, ezek nem OrbánGyurcsány függőek, bár némi köze, az elmúlt 25 évnek, főleg abból az első 10-nek, komoly köze van hozzá. Mint ahogy az ország élhetősége, a hivatalok, a hatóságok, a szolgáltatások, a hétköznapi emberi kapcsolatok viszonya az emberhez. Nálunk az arányok, ezen a téren is embertelenek.

01234567 2012.11.10. 09:44:13

@KrisztinaKrisztina: Azért az ősöket ne már...Mert azért ez nem teljesen így volt. Végvári vitézek?

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 09:50:25

Az általános attitűdre gondoltam, a lakosságra, az átlag emberekre. Nem volt "össznépi" ellenállás.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 09:51:55

@01234567:
Így van. A "csak az enyém meglegyen, csak az én dolgaim rendben legyenek" mentalitás.

01234567 2012.11.10. 09:52:27

@nigara: Ez viszont a mai viszonyokra igaz. Az osztrák ismerősöm, amikor a Manyup ellopás volt, azt mondta ezért náluk a parlamentet felgyújtanák, és beletolnák a Dunába. De azért majd amikor vidéken, mert ott fog kezdődni, drasztikus módon, döbbenetes keménységgel törik le a helyi lázadásokat, (mert már fel vannak erre készülve, és tudják csírájában kell megölni, minél elrémisztőbben) akkor majd ne az legyen a reakció: rohadt cigányok, ezt érdemlik, vagy bugris parasztok-prolik, kijönnek a kocsmából, hőzöngenek, jó hogy pofánbassza őket a rendőr. Hanem valamilyen formában TE is vállalhatsz velük szolidaritást. De az empátia, amit elsőnek öltek ki a rendszerváltással a társadalomból, hiánya meg gátol itt minden összefogást.

Frau Holle 2012.11.10. 09:53:56

@Hari Seldon 2: Ne vicceljünk már... Mert az áfa nem ilyen?
Nem a tranzekciós adót védem, hanem a logikai bukfencre hívom fel a figyelmet.

tipcsi 2012.11.10. 09:54:11

Így van! Birka nép a magyar. Inkább jól elmenekül a problémák elől külföldre, mintsem, hogy lóra pattanjon és kardot rántson...
Mivel nem vagyok Don Quijote, hogy szélmalomharcot vívjak (vagy inkább széllel szemben pi...k), én is csak bosszankodom és a lehetőségét keresem, hogy kívülállóként, jó távolról figyeljek és várjak, hogy mikor érkezik el az a pillanat, mikor -sok külföldre távozott hazánkfiával egyetemben- "vissza akarok jönni" ebbe a kis országba.

01234567 2012.11.10. 09:57:12

@KrisztinaKrisztina: Hidd el akkor azért nem volt, mert ahol a török tartósa megjelent, ott nagyon hamar nép sem volt. "Vendégmunkáskodhattak" valami gályán. Az asszonyoknak meg rúdtánc valami háremban. És a gyerekek ingyen oktatása is megvolt a janicsár iskolákban...

gigus77 2012.11.10. 09:59:33

Ami számomra vicces volt, egy szón kaptam fel a fejem, az a megtakarítás. Kuncogtam egyet megemban, hogy utánaszámolva, évek óta nem jelenik meg ez a szó a szókincsemben. Ez egy mágikus és bűvös szó. Nekem ugyan az íróval ellentétben igenis vannak a megbecsülésen kívül is nagy problémáim, de egy biztos, abba az országba fogok költözni, ahol LESZ végre megtakarításom.

01234567 2012.11.10. 09:59:45

@KrisztinaKrisztina: Ezzel viszont egyet értek, maximálisan. Alatta olvashatod is.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 09:59:52

@01234567:

Ahogy már Augustus is megmondta: "....oszd meg és uralkodj".

Napi szinten fordítják egymás ellen a társadalmi csoportokat....és lássuk be: nem csinálják rosszul!

A gengszter-váltás önmagában még nem lett volna tragédia, a végveszélyt annak köszönhetjük, hogy előtte a "munkás-diktatúra" kigyilkolta az emberekből a természetes immunitást....és azt a természetes képességet, hogy önnön érdekeiket hathatósan védeni tudják! Állam-bácsi megoldotta, hogy legalább senki ne dögöljön éhen, és ez már önmagában elég, hogy az ember leüljön és azt mondja: nem muszáj csinálnom semmit! Nyugat-Európában, ahol nem tapasztalták meg a viszonylagos létbiztonságot sem, természetes az összefogás és az önérdek-védelem!

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 10:02:29

@01234567:
A szocialista 40 év és az azt követő neoliberális gazdasági és társadalmi irányvonal némi vadkapitalizmussal és rengeteg korrupcióval fűszerezve - együtt halálos kombináció!!

2012.11.10. 10:04:14

Látom egy napig volt "Karácsony", mára már visszatértünk az index szintjére... :((( Ez természetesen egyből látszik a kommenteken is... :(((

SECI 2012.11.10. 10:05:29

En csak annyit tennek hozza, hogy Magyarorszagon az allampolgar azert letezik, hogy a hivatalok baxtassak. Mashol a hivatal azert letezik, hogy segitsen az allampolgarnak. Ez ilyen egyszeru.

Mondjak peldakat? Vagy mindenki tud kapasbol felsorolni 10-et.

Azert egyet mondok, a kedvencem: auto muszaki vizsgajahoz miert kell az en kis szigem es mamam neve? Jobban fog tole a fek? Vagy kevesbe holtjatekos a kormany?

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 10:05:35

...aztán még a végén feljelentik az itteni kommentelőket mint a Népszava esetében...

Mindenesetre úgy látom, hogy a kormány kommentelői mai napra nem kapnak lóvét, mert különben már ezrével itt tépnék a szájukat....ja! szombat szünnap, mi?:)

gabos 2012.11.10. 10:05:49

Sziasztok!!

Ürülök a posztoló szerencséjének!! Én is várom a hasonló telefont!!! Nem kéne gondolkoznom, hogy mikor induljak!!! Nagyon elegem van abból a mindenféle bizonytalanságból ami ebben az országban van!!!

Majd én is megirom.... :)

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 10:07:09

@gabos:
Igen! Én is örülök a posztoló szerencséjének, és egyébként is mindenkinek szerencsét és minden jót kívánok, aki arra adja a fejét, hogy elindul!

SECI 2012.11.10. 10:07:49

@KrisztinaKrisztina: A vadkapitalizmus ha emlekeim nem csalnak (es nem csalnak) az Antal fele mindennek de balliberalinak nem mondhato kormanyzat alatt zajlott (meg egy kicsit elotte is).
Amit ki lehetett merni az kimertek a konderbol - mar aki odafert. Igen, mindegyik oldal.
A szocializmus utolso 20 eve pedig elheto volt. Szemben azzal, ami utana jott.

kriosz 2012.11.10. 10:08:39

@KrisztinaKrisztina: Ha csak a görög meg a spanyol példát vesszük akkor igencsak egy viszonylagos jólét után kezdődtek a tüntetések. Beleringatták az embereket a hamis jólétbe dehát amíg jól megy kit nem érdekel hogy az állam hogy harácsol és mennyit veszít. Aztán hopp állambácsi ráhárít mindent az emberekre persze hogy senkinek sem tetszik. A magyarokat meg szép lassan szoktatták hozzá a dolgokhoz.

Hari Seldon 2 2012.11.10. 10:19:24

@Frau Holle:
Igazad van.
Én itt most csak arra akartam rámutatni, hogy szépen lassan le lesz nyúzva az összes bőr, és a társadalom hagyja.
Már írtuk itt többen, hogy tized ennyiért milyen reakciók vannak Franciaországban, Spanyolországban, vagy a görögöknél.

Frau Holle 2012.11.10. 10:26:33

@Hari Seldon 2: Értettem mi volt a szándék, de nem volt jó az érv. Én arra utaltam, nem másra.
A tizedannyiban meg egyáltalán nem vagyok biztos, sőt.
De ezt már folytassátok nélkülem, mert ebben én itt és most nem akarok belemenni.

A poszt legalább most témáját tekintve idevaló volt. Szerintem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 10:29:33

@KrisztinaKrisztina: akkor igazából ő találta fel a facebookot...

HakapesziM 2012.11.10. 10:29:35

Nem tartozom azok közé, akik szeretnek hivatalba járni. Tíz percnél több várakozás nekem már sok, bárhol. De tele a hócipőm azzal, hogy Nyugaton de barátságosak a bolti eladók, de udvariasak a hivatalnokok, milyen mosolygósak az emberek. Egész Európában utazgatok, de nem érzek ekkora különbséget. Szerintem itthon vagy máshol, ha az ügyfél is udvarias, hasonló fogadtatásban lesz része. Itthon is nagyon sok kedves emberrel találkozom, s kint is sok a "tirpák". Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden tökéletes itthon, sőt, csak azt, hogy nem érzem ilyen sarkosnak. Udvariasság udvariasságot szül.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 10:32:00

@Hari Seldon 2: ennek szerintem (!) az az oka, hogy ott kirívó eset lenne. nálunk az emberek belefáradtak a hiábavalóságba. nemzetszinten.
így aztán úgy járunk, mint az a bizonyos béka, aki szép lassan megfőtt a lassan és folyamatosan melegedő vízben.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 10:33:41

@HakapesziM: nekem itt vidéken semmi bakom a közigesek udvariasságával meg készségessével. inkább az inkompetenciát tartom általánosnak.

Frau Holle 2012.11.10. 10:34:24

@HakapesziM: "Udvariasság udvariasságot szül."
Pontosan erről van szó.

Guybrush Threepwood 2012.11.10. 10:35:18

@Nyulz of the World: Neked aztan vannak igenyeid :).
Igazad van persze, a postren valahogy jobb irasok voltak de tippem szerint Hataratkelo ilyen törteneteket kap ezert ezeket tudja csak kirakni, nem hiszem hogy teged akarna büntetni.

01234567 2012.11.10. 10:40:29

@KrisztinaKrisztina: Nem csinálják rosszul, mert ezek, már ebben nőttek föl. Nem tudom hány éves vagy, én 44, nekem még vannak emlékeim az átkosról. Sok szart tudnék mondani rá, sőt én nem nagyon éreztem fiatalként jól benne magam, de az emberek mai viselkedését nem lehet rá fogni. Nem. Az a rendszerváltás utáni szarkaparás terméke. Emlékszem, a 90-es évek vége felé, magam mennyire megdöbbentem, pár év alatt hogy át lehet az embereket morálisan állítani. Most meg már 30-as az a generáció, aki 90-ben gyerek volt. Ennyi. Nyugat-Európában pedig a háború óta olyan létbiztonságot garantált az állam, amiről még itt a Kádár rendszer alatt is csak álmodni lehetett. Aki most megy ki, ennek már csak a nyomait látja, és még is tátva marad a szája. És ezért harcol most a görög, spanyol, hogy ne vegyék el.

Bélabáttya (törölt) 2012.11.10. 10:44:27

@KrisztinaKrisztina: Bocs, de ez, így nem igaz. Úgy igen, hogy komoly, szervezett formában, „állami” vezetéssel (nem igazán történt semmi ilyesmi. Elég sokan megtették a magukét, de rendes vezetés nélkül ne jutottak vele semmire, és az akkori vvezetőink” számára a magyar - nagyjából - éppúgy ellenség volt, mint török.

Bélabáttya (törölt) 2012.11.10. 10:47:10

@KrisztinaKrisztina: Csak annyira, hogy nem nagyon egyedül, de még szerényebb kisérettel sem kedve utazgatni a töröknek. Igen gyorsan, általában nagyobb társasággal kóricáltak az országban. Vagy nem érkeztek meg...

01234567 2012.11.10. 10:47:35

@kriosz: Mi az állam? Az van a polgárért, vagy a polgár az államért? A polgár alkotja az államot, és normális kompromisszumokkal fenntartja, hogy az a társadalmat, aminek a polgár szerves része, működtesse, úgy hogy neki jó, de legalább is a lehető legkevésbé rossz legyen. Ha engem megbíznak egy buli szervezésével, megígérem az LGT-t, aztán még zenekar sincs, nagy valószínűséggel nem jól teszem, ha miközben kergetnek, őket hibáztatom, hogy elhitték....ilyen egyszerű ez.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 10:56:30

@KrisztinaKrisztina: ostoba vagy, rettenetesen proli és még reklámozod is

a török nem nyúzta jobban a népet, mint a kor más uralkodói, államai,
a gond azzal volt, hogy kettős adóztatás alakult ki, egyszerre 2-3 hatalom próbált adókat behajtani
már a török előtt is szar volt a helyzet, magas adók, oligarchák garázdálkodása

a török emellett a magyar függetlenségi törekvéseket támogatta a Habsburgok ellen, nyilván nem jófejségből

emellett a parasztfelkelések vérbe fojtása után nem hiszem, hogy sok parasztnak volt kedve lázongani

Ördögfajzat 2012.11.10. 11:00:39

@Frau Holle: Ezzel nem értek egyet. Történetesen volt egy elintéznivalóm önkormányzatnál. Bemegyek, udvariasan köszönök, előadom, mit szeretnék. Nagy pofavágás közepette az volt a reakció, hogy miért nem az állandó lakhelyemen intézem az ügyeimet. Mondom, mert itt élek, még mindig udvariasan. Szemforgatás és mormogás volt rá a válasz. Szó nélkül hagytam, de az anyja biztos elkezdett csuklani. Szándékosan kedves maradtam, érezze ő magát rosszul... De baromira elegem van már ebből.

Bélabáttya (törölt) 2012.11.10. 11:02:50

@Hari Seldon 2: Talán még emlékezhetsz, volt ilyesmi nálunk is. Baromi régen, a taxisblokád ngyobbacskánk, meg még pár traktoros balhé, amiket végül egy behajtani tilos táblával leszereltek, de még a 2006-os bulit is nyugotan ide sorolhatod.
Hamar kiderült a résztvevők számára, hogy lófaszt sem érnek el vele, csak az egymás ellen fordítás lehetőségét, esetleg pár év börtönt. Ilyesmitől majd lemond a kormány? Érdemben megváltoztat valamit? Itt? Esélytelen, és nem csak a kétharmadnál...
Majd amikor a franciák bevándorlóbulijairól ötletet kapó cigány ifjak hertelenkednek majd egy jót, aminek igen szép - nemzetközi - sajtója lesz... Na attól majd kicsit zavartan kapkodni fognak akkori remek vezetőink, de addig?
Ki menjen az utcára? Akinek még van veszteni valója? És az támogatja majd, akinek nincs? Vagy fordítva?

Az emlegetett osztrák jól beszélt, de náluk utoljára talán 1848-ban, volt ilyesmi, akkor sem azért.

Igaz, különösebb okok sem volt rá...

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 11:03:08

@wásztákhurwáh:
Na, már ideje volt, hogy megjelenjen a mai napi személyeskedő is....amúgy nem probléma, hogy egyáltalán nem arról írtál, amiről én....

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 11:05:02

@SECI:
Ez részben igaz. Ugyanakkor kétségtelen, hogy nem jutottunk információhoz, a komcsi bennfentesekkel szemben, hogy mi is készül pontosan ebben az országban....és egyáltalán, a régióban. Az átlag embernek fogalma sem volt róla, hogy mi az a privatizáció, nemhogy pénze lett volna rá....nem beszélve az 1989. évi XIII. törvényről, ami ugye, a szabad rablást tette legálissá a felkészültek számára....

Frau Holle 2012.11.10. 11:07:55

@Ördögfajzat: Ahol sok ember dolgozik, ott van mindenféle. De azt gondolom, ha kedvesen és udvariasan közelítek valakihez, jó esélyem van arra, hogy hasonlóan viszonyulnak hozzám. Nem garantálja, de az esélyeket növeli. Mivel igyekszem én is, ezért nekem többnyira jó tapasztalatom van másokkal, és nem csak ügyintézés közben.
Külföldön is futottam bele ilyenbe is, olyanba is. De nem gondolom hogy ettől ilyenek vagy olyanok lennének, hanem azt gondolom, hogy ott és akkor az a valaki olyan volt.
Ugyanúgy, mint Magyarországon.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 11:09:36

@Ördögfajzat: ilyen mindenhol van, nem magyar sajátosság
a menstruációs görcsök, menopauzás hüvelyszárazság székletürítési problémák, párkapcsolati gondok, a gyerek fitymaszűkülete, a férje rossz szájszaga, mind okozhat a nőknél ilyen morcos időszakokat
ez nem magyar sajátosság, csak az hiszi ezt, aki még nem járt külföldön

külföldön pl. a magyar sutyerák természetesnek veszi, ha a bankszámlanyitáshoz megkövetelik a személyazonosítást, lakóhely igazolását stb.
ugyanezt Magyarországon hivatali packázásnak tartják

nyugaton tényleg minden jobb, de a pöcsfej ott is pöcsfej, a szabály ott is szabály
a KRESZ-t Magyarországon fojtogató jogszabálynak érzik, át is hágják, mert az olyan rebellis, csak azért se tartják be...
nyugaton meg bámulnak, hogy jééé, mindenki betartja a szabályokat, de ez annyira droid dolog, én csak azért se... és amikor megkapja az első sok fontról szóló bírságát, akkor elkezd ott is alkalmazkodni

az emberek nagyon hasonlóak mindenütt

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 11:10:10

@01234567:
Én is ugyanennyi idős vagyok.

Alapvetően igazad van, ugyanakkor van egy nagyon érdekes dolog nagyszüleink korosztályából sokkal kevesebben haltak meg a 40-es 50-es éveikben (a háborút most ne számoljuk ide), eü problémák miatt, mint a szüleink korosztályából.
Sokat gondolkodtam, miért van az, hogy egy viszonylag stabil világban hamarabb haltak...beszélgettem is erről sokakkal: valószínűleg az lehet a magyarázat, hogy nagyszüleink korosztálya még nem stresszként fogta fel, hogy magának kell magáról gondoskodnia, hanem az élet természetes velejárójaként...ennél fogva nem érte őket az a sokk, hogy egyik napról a másikra kihúzták lábuk alól a talajt...

Kérdés, hogy a mai, 30-as juppi - korosztály, vagy az én gyerekeim, akik már megint a létbizonytalanságba nőttek bele, mennyivel lesznek ellenállóbbak?

kkkchris 2012.11.10. 11:10:52

az a baj hogy nyugaton meg mostmár azt akarják kihasználni hogy itthon megvan az a réteg aki bármennyiért hajlandó kint munkába állni... mert itthon már nincs semmi veszteni valója, csak a Lajtán túl létezhessen. Érdemes nézni német műsorokat ahol mutatják hogy ott is mennyién élnek 1000EUR környéki vagy már az alatti bérből.. Volt egy hozzászólás ami nagyon igaz, unokatesóm Svájcban lakik '86 óta és az akkori jólétnek már tényleg csak a NYOMAI vannak... A kizsigerelés nem magyar unikum, hanem a multik mindenáron való hatékonyságnövelésének a terméke (van benne túlzás de én alapvetően így gondolom, összehasonlítva az én meg a párom munkáját). A 90-es években gyerekekre (akik most 30asok) meg az előző generáció azt a mentalitást amit elért a kommunizmus elég jól átörökítette. De a most 20-asok már mások. Sokkal inkább hasonlóképpen gondolkodnak mint a posztoló..
Nem adod meg a létezéshez szükséges pénzt? Akkor csá.... Ha sokan így gondolkodnának akkor megnézénk magukat a multik mert nem találnának munkaerőt!
Multi: 30 napos fizetési határidő. Rá volt szorulva egy magyar cég termékére, aki CSAK KP-ért volt hajlandó eladni. Érdekes módon a MULTI kifizette KP-ban a terméket. Ennyi...

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 11:10:58

@KrisztinaKrisztina: de arról írtam, amiről te, csak te még ahhoz is ostoba vagy, ezt belásd és elismerd, hogy butaságot beszéltél

01234567 2012.11.10. 11:11:29

@HakapesziM: Ha nem utazgatnál, élnél, akkor éreznél. Amikor felszámoltam az ausztriai dolgaimat, összesen egy hivatalban, az önkormányzathoz kellett bemennem,kijelentkezni a lakásból. Ügyintézés 2 perc volt. Az összes többit levélben, max két levélváltás, vagy interneten intéztem(sokat már Mo.-ról). A munkaadómmal lévő kisebb problémám a szakszervezet embere egy személyes találkozó után (ahol helyet, időpontot én adtam meg) maga intézte, telefonon tájékoztatott az ügy menetéről. Semmi gondom nem volt! De ami intézni valóm volt 5 év alatt kint, mind így történt, a leghosszabb várakozás azt hiszem 10 perc volt.
Ezzel szemben fél év alatt már háromszor futottam egy teljes napi kört az APEH, OEP, Munkaügyi hivatal háromszögben. Sokszor egy-egy hivatalban egy-másfél órákat töltve. A totál tájékozatlan, és amikor ezért beszóltam, bunkó, paraszt ügyintézőkkel vergődve. Ebben az APEH-osok vezetnek magasan. Már agyvérzést kaptam a Vodafonetól egy tételes számla beszerzése során, akik rühes előfizetésén, minimum havonta 1-2-3szor valamilyen ügynök felhív, mindenféle biszbaszt kínálva. Milyen jogon? Kint ilyen egyszer nem volt. Az APEH telefonon, és felszólító levélben zaklatott, olyanért amihez kiderült semmi közöm! A csóró 70 éves anyámékhoz idézést kiküldve!!!! Soroljam még? :)

Rich.mond 2012.11.10. 11:12:11

@KrisztinaKrisztina: Figy,rám aztán senki sem mondhatja, hogy kormánypárti lennék. Nyilván te nem ismersz, ezért azt gondolsz, amit akarsz.
De az, hogy egyesek szerint Magyarországon csak az tud megélni, aki fideszes, vagy Fidesz közeli, az egy óriási baromság, saját részről kikérem magamnak! Márpedig ha én meg tudok élni itthon gyerekkel, lakáshitellel, akkor szerintem bárki meg tudna.

Nyugaton több a fizetés? Jéééé! Mindig is több volt. Most jöttetek rá? 2010 előtt még mi kerestünk jobban?

Ezt a blogot azért gyűlölöm, mert olyan emberek panaszkodnak oldalakat, akik már az elején leszögezik, hogy mennyire utálják a magyarok panaszkodását és negatív hozzáállását. Nevetséges.

Igen, ott könnyebb megélni.Tehát átmész, beülsz jóba, és úgy kezded el osztani az észt, mintha innentől kezdve felsőbbrendű lennél, aki otthon maradt, az meg egy lúzer. A francokat. Ti vagytok a lúzerek.
Jah, a családomból sokan járnak át Ausztriába dolgozni.Sokszor lehúzták, nem fizették ki őket ezek a derék osztrákok.
Ők nem nyafogták tele a netet sem akkor, amikor vaskos euróköteget kaptak, sem akkor, amikor átbaszta őket az osztrák.

Rich.mond 2012.11.10. 11:14:18

@KrisztinaKrisztina: Jézusom, nézz már ennek utána egy kicsit jobban...
Az egy percig se zavarjon, hogy a törökök kb 150-180 évig sikertelenül ostromolták a határokat.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 11:14:25

@wásztákhurwáh:
Én tényként írtam, hogy 150 év alatt kihalt a magyarság 5/6-a.

Nem viszonyítottam más elnyomókhoz, semmihez. Nem írtam adókról, semmilyen egyéb körülményről, ezeket te hoztad fel.

A te okoskodásod a mai politológus (értsd: semmirekellő idióta, ingyen élő) utólagos okoskodása mai képletek alapján.
Ennyit tudsz, nem baj, én nem haragszom rád, nem tehetsz róla!

pandacsökiboborján 2012.11.10. 11:15:26

@KrisztinaKrisztina: azért a Dózsa felkelést nem nevezném héderelésnek,csak a komoly megtorlás után valahogy nem volt kedvük lázadozni....a magyarok pedig talán még összetartóbbak voltak más népeknél,csak pechükre itt volt egy erős birodalom...A törökök ma viszont már a Ruhr vidéken, Belgiumban vannak...
Amúgy teljesen igaz,hogy a magyar vállalkozói-menedzseri mentalitás az egyik fő hajtóereje az elvándorlásnak,mert senki sem akar 500 euroért autót szerelni,amikor kereshet 2000-et is és normális munkakörülmények mellett...A legdurvább,hogy külföldi tulajdonú cégeknlé is azt nézik a 'képzett,hozzáértő" magyar cégvezetők,hogy vehetnek el pár ezer forintot az emberektől,ha már a technológián,termelékenységen nem tud javítani,mert nem ért hozzá!!! Tele vannak az újságok,honlapok hirdetésekkel,de nem igen találnak már szakmunkásokat,mert szinte mind elment külföldre...vagy a szakmát hagyta el. A magyar gazdaság meg azért sem fog tudni fejlődni,mert nincs komoly műszaki értelmiség,nincsenek képzett szakemberek és a csak gazdasági képzettséggel rendelkező cégvezetők alkalmatlanok vállalatirányításra: lásd pl. GM-Volkswagen konszern példája

zbzbzb 2012.11.10. 11:16:30

@01234567: tévedsz. az állam én vagyok.

KrisztinaKrisztina 2012.11.10. 11:16:53

@Rich.mond:
Nem mondtam, hogy nem így volt, én arról az időről beszéltem, amikor már itt voltak.

Amúgy nem nyafogok, ugyanis mi is külföldi munkából élünk, és nem vezetett hozzá rövid, vagy könnyű út. Nyafogjon az, aki nem tud és nem próbál semmit sem tenni sorsa jobbá tétele érdekében.

Egyébként pedig, hogy ki miért él úgy ahogy, miért értékeli a helyzetét rossznak, - hát mindenkit megillet a szubjektív megítélés joga!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.11.10. 11:17:32

@HakapesziM: Így van. Ha az ember a hivatalban kezicsókolommal köszön Gizikének és hozzáteszi, hogy X igazolást vagy űrlapot SZERETNE és nem köszönés nélkül lebassza a szükséges papírokat, akkor talán másképp állnak hozzá.
Persze van olyan hivatalnok, aki ilyenkor is bunkózik, na akkor kell elővenni a jól betanult káeurópai modort és választékosan elküldeni a francba...

HakapesziM 2012.11.10. 11:17:42

@01234567: Ez mind ismerős. Mondom, én egy állandóan morgó alak vagyok, a feleségem nyugtat a hivatalokban, ocsmányirodákban, rühellem a "bürót", a papírmunkát. Csak annyit teszek - ha nehezemre is esik - hogy arra gondolok, az a papírtologató is ember, próbálok udvariasnak maradni - amíg lehet. Ha sikerül, általában kedvező fogadtatásra találok.

Kámasuka 2012.11.10. 11:17:49

Örülök hogy a posztolónak jó, meg hogy megbecsülve érzi magát.

A 3-4xes fizu igaz, azis igaz, hogy a legalja diszkont kint sem drágább mint itthon.

Ha az a cél hogy spóroljon, akkor ez nyilván jó. Nem tudom, hogy itthon járt-e fodrászhoz, kocsmába, étterembe, fogászhoz, stbstb. Majd hamár kint is csinált valamit nyilatkozhat az árakról újra...:)

Persze így is többet kap a péznzéért, de a reális szám inkább max. 2xes az itthonihoz képest.

kkkchris 2012.11.10. 11:17:52

plusz a posztolónak abban is szerencséje volt hogy _őt hívták_ nem pedig ő ment hirdetésre... Plusz a nyelv.. Azért az mindig más felállás... Másik rokon rokonja is ott dolgozik a T-nél (nem egy kisvárosi eladóként...) és azért még ott sem volt teljesen magától értetődő hogy ott "úgyis mindenki tud angolul" ezért nem kell tudnia németül legalább középfokon. Nem fognak egy meetinget angolul lezavarni csak azért mert ő egyedül csak angolul ért. Nem rosszmájúskodásból írom ezeket csak azért hogy az olvasók lássák hogy mekkora szerencséje volt a posztolónak (tesómnak épp most keresek kiadó lakást v. WG-t).

duke64 2012.11.10. 11:20:01

A posztoló által megnevezett T betűs szolgáltató csak Németo.-ban lesi ügyfelei kéréseit,szolgáltat normálisan,udvarias az emberekkel.
Ha elmesélném e heti kálváriámat velük.......

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 11:24:33

@scheerti: ittt meg, hiaba eddzek ra, nem tudom megelozni, hogy ne Ok koszonjenek elore/
kivetel= fbi, emigration office, borton :)

MACISAJT 2012.11.10. 11:25:07

@01234567: (" Az osztrák ismerősöm, amikor a Manyup ellopás volt, azt mondta ezért náluk a parlamentet felgyújtanák, és beletolnák a Dunába.")

:D
Érdekes lehetett, pláné miután bizonyára elmagyaráztad az osztráknak hogy mi is volt valójában az a kötelező magánnyugdíjpénztár elnevezésű balkanikum(mert a Világbank@co. csakis néhány posztkommunista államnak tudta értékesíteni ezt a kísérletet, néhány helyi komprádor segítségével.)

Pan Modry 2012.11.10. 11:27:21

@KrisztinaKrisztina:
A magyarok a torok uralmat csak es kizarolag maguknak koszonhetik. Korabban ugyanis a bolgarok es a szerbek sokat harcoltak a torokkel, es nemegyszer a nagyokos magyar urak hatbatamadtak egy egy legyengult szerb vagy bolgar fejedelmet.

Igy sokszor ezek a bolgarok, szerbek a torok es magyar tamadasok kozott alltak, amikor meg vegul elestek a torokkel szemben, nyitva volt a toroknek az ut magyarorszagra.
A magyarok pont azt kaptak amit megerdemeltek, akkor is szarok voltak a magyarok vezetoi es most is azok.

A magyaroknak mindig akkor volt a legjobb ha valamelyik nyugati uralkodo ala tartoztak, a magyart leginkabb egy masik magyar tudja kifosztani.

Ezert nem is dolgozok magyarorszagon (tobbek kozott), illetve korabban amikor otthon voltam akkor sem mentem magyar ceghez, sot azt is kerultem hogy magyar fonokom legyen.

DieNanny CH 2012.11.10. 11:27:25

@HakapesziM:
Igazad van, nem a lakhely határozza meg a viselkedést!
Mikor itt Svájcban arra készültem, hogy a munkavállalási engedélyhez beadom a papírokat, húgom, aki 11 éve ugyanezt csinálta, azzal riogatott, hogy milyen szemetek meg mogorvák az ügyintézők. Nos, mikor én ott voltam - 4szer -, mindig kedves, türelmes volt a hölgy, sőt átváltott hochdeutschra, mikor hallotta, hogy nem svájci vagyok. Úgyhogy húgom egy rossz ügyintézőt fogott ki, ráadásul 11 éve még a külföldieket is tárt karokkal várták, 6 hónappal ezelőtt meg már nem.
Mo-on meg bármit intéztem, mindig mindenki kedves volt velem...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 11:27:31

@scheerti: igenn, így kéne, csakhogy: akkor jóstenfsza se lesz tenéked elintézve.
idézet volt.

01234567 2012.11.10. 11:29:16

@HakapesziM: Reklám vigyort használok én is. Általában jól viszonyulok az ügyintézőhöz.
De amikor az ablakhoz kerülve tudom meg hogy a bejáratnál kérdőívet kellett volna kivennem, és mire ideérek kitöltenem, és erre ott semmi nem figyelmeztet. Majd miután kiveszem, kitöltöm, odaviszem, kiderül, hogy nem is kellett volna, mert türelmi idő alatt vagyok és az alatt ő nem regisztrálhat. Mindezt azután hogy az újpesti hivatalból, ahol 1 órát vártam, úgy küldtek ide a zuglóiba, hogy jól teszem ha ezt ma elintézem, de legkésőbb pár napon belül. Hát akkor lefagyott arcomról a mosoly. És ez már a harmadik ilyen típusú eset volt, fél éven belül..

MACISAJT 2012.11.10. 11:30:04

@Rich.mond: ("Ezt a blogot azért gyűlölöm, mert olyan emberek panaszkodnak oldalakat, akik már az elején leszögezik, hogy mennyire utálják a magyarok panaszkodását és negatív hozzáállását. Nevetséges.
Igen, ott könnyebb megélni.Tehát átmész, beülsz jóba, és úgy kezded el osztani az észt, mintha innentől kezdve felsőbbrendű lennél, aki otthon maradt, az meg egy lúzer. A francokat. "

Nem is feltétlenül igaz az hogy ott könnyebb megélni...
Adnék egy elgondolkodtató statisztikai adatot, a bezzegjólétben élő Németországból:

"Rund 679.000 Menschen verließen 2011 Deutschland. Dies waren 8000 Menschen mehr als im Jahr 2010. Unter den Auswanderern waren 539.000 Ausländer (plus 9000) und 140.000 Deutsche (minus 1000). "

Vagyis 2010-ben is 671.ezren és 2011-ben is 679 ezren hagyták el és vándoroltak ki ebből a paradicsomból...
Köztük nemcsak a volt bevándorlók milliója,hanem 280.000
német is...

Valami okuk csak volt rá....
Vagy:
www.verbraucher-papst.de/aktuell/energiearmut-in-deutschland-600-000-haushalte-ohne-strom/

"Immer mehr Verbraucher in Deutschland können sich Strom und Gas nicht mehr leisten, meldet die Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen: Schätzungsweise 600.000 Haushalte in Deutschland bekommen jedes Jahr den Strom abgedreht, so die Ergebnisse einer aktuellen Umfrage der Verbraucherschützer. „Früher war Energiearmut ein Randphänomen, doch mittlerweile ist es für viele ein Alltagsproblem geworden“, so Klaus Müller von der Verbraucherzentrale NRW gegenüber der Welt am Sonntag. Und noch schlimmer: Mittlerweile haben zwischen 10 und 15 Prozent der Bevölkerung Schwierigkeiten, ihre Strom- und Gasrechnungen zu bezahlen."

600 ezer németországi háztartásban kikapcsolták már a villanyt (is).
Hogy 10-15%-a az összlakosságnak már komoly gondot okoz akár a gáz-vagy a villanyszámlák kifizetése is...

Hogy egymillióhoz közelít azok száma akiket csak un. "kölcsönmunkaerőként" foglalkoztatnak:
"Mit 910.000 Leiharbeitnehmern im Juni 2011 wurde erstmals die Marke von 900.000 Leiharbeit-nehmern überschritten."

Hogy (bér)lakáshoz jutni egy -egy nagyobb városban mint Berlin, München, Köln usw.(és nemcsak) nemhogy stressz,de hónapokig tartó tortúra.

Persze a balliberális sajtóban/és ne tessenek megsértődni, de ez a poszt is rendre ebbe tartozik az Index címlapján/ elindult egy tudatos hisztériakampány a "jaj de menekül mindenki Magyarországról" jelszóval...
Itt van pl:
www.origo.hu/itthon/20120519-magyarok-kivandorlasa-nemetorszagba-kint-dolgozok-velemenye-miert-jobb.html

Nomármost.Miért kell egy ilyen hírt is demagóg módon tálalni?

"Tavaly több mint 40 ezer magyar vándorolt ki,"

Ez stimmel. Valamiért mára már "kifelejtődött" az a sokkal meglepőbb adat, miszerint ezalatt ugyanakkor 27 ezren vándoroltak ki Németországból..Magyarországra(!).

Másrészt.Az efféle propagandát is kellene mellőzni:
"Szerinte Németországban kevesebb a stressz, a feszültség, a hajtás."

Hát egy paripaputzát kevesebb. Sőt.Minden a hajtásról, a munkáról, a munkahely elvesztéséről,a bevándorlók okozta félelemről szól.
Magyarországon van egy rakás ,általában betarthatatlan törvény és jogszabály, amire általában mindenki fittyet hány,és amit általában kiszúrásszerűen, leszámolásos alapon, fűnyírószerűen alkalmaznak, időközönként.
Németországban meg van egy halom jogszabály és törvény, amit könyörtelenül végrehajtanak és ellenőriznek(csak pár levél elégetéséhez hat különböző engedély kellett, márciusban.)
Németország jelszava: "Alle sind unter Beobachtung"
(mindenki megfigyelés alatt van).
És tényleg.

Hogy ez jó vagy rossz,hogy ettől működik Németország és nem működik Magyarország..az más kérdés.
De az hogy ott "kevesebb a stressz, a feszültség, a hajtás." az tételesen nem igaz.

kkkchris 2012.11.10. 11:30:31

@BenFranklin: +++++++1!
mozit is belevenném a listába. Nyáron laza 12EUR volt egy kisebb 3D-s moziban egy előadás.. +1 egy reggeli süti egy kis üveg Cappy (0.33 100% narancslé)-vel, nem láttam mert ismerős fizette de a végösszeg durva volt.. Azért...

Sajnos sok posztoló itthon eljárt (volna) 1-2 ilyen helyre, de nem tette (tehette). Kint meg magától értetődő hogy nem megy el mert ugye spórolás meg nincsen még meg az a baráti kör akikkel ilyen programokon részt venne.

Majd ha autót vesz, fenntart, részt vesz minden ilyen "társadalmi" programon és még akkor is félretesz haza is küld lóvét na akkor mondom hogy tényleg frankó fizetése van.

nyuszigonosz 2012.11.10. 11:32:41

@BenFranklin:
Igen. Sokan egyfolytában az óriási megtakarításokról beszélnek pl. németországi fizetések kapcsán.
A németországi kiadásokat meg leegyszerüsitik. :)

NIKI LAURA 2012.11.10. 11:33:16

Milliószor visszatér ez a bűvös szó,amit keleties fátyol,tömjénfüst vesz körül,az egekig magsztalva,mintha valami kivételesen-különleges munka lenne,lehet,az is?!:....
Ez a szó,munka:"IT"
mI A FENE EZ AZ ITÉ?

01234567 2012.11.10. 11:34:42

@MACISAJT: Én nem magyaráztam neki semmit, ő olvasta, ottani újságban. Annyit tudok, Ausztriában is kétféle nyugdíjat fizet a munkáltató, az ember után. Állami és magán. De nem nagyon értelek.

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 11:37:01

kicsit off: az egyik első hozzászólásban olvastam, hogy az adózott jövedelmet még tranzakciós adóval is megterhelik. ehem-ehem... a tranzakciós adó fizetésére a pénzintézet kötelezett, és nem a magyar polgár. és igen, van olyan bank, amelyik jelen állás szerint nem is terheli tovább rám semmilyen formában (állítólagosan belga zsidók tulajdonban lévő magyar bank). száradjon le a pöcsöm, ha valaha is a fideszre szavaznék, de ebben kénytelen-kelletlen meg kellett védenem őket...

kkkchris 2012.11.10. 11:38:34

MACISAJT: ez így van. Nem tudom (vagyis...) hogy miért van a kivándorlásnak ekkora médiája itthon. Amir a kivándorlás sokkal kisebb mértékű mint pl a Lengyeleknél. Ahonnan százezrek mentek át a sokkal közelebb lévő Németországba.

A stressz meg a hajtás meg a minden az meg multinacionális cég jelenség... X évente van átszervezés van hogy a lapátra kerülsz vagy megmaradsz, kereshetsz újat és utána kezdődik elölről... (már ha újra multinál kötöttél ki..) Ez meg annak a következménye hogy sok nyugati multi növekedése megállt, sőt bevételcsökkenés van amire a sok okos vezető közös reakciója hogy "létszámcsökkentés!".

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 11:39:53

@NIKI LAURA: javaslom az alábbi google keresést: "it crowd". csak hogy lásd, milyen nehéz és bonyolult munka ("próbálta kikapcsolni-bekapcsolni?") :-)

nincs1itt 2012.11.10. 11:41:28

@wásztákhurwáh: Vakegér! Figyu, a török az szinte jó volt, neeem? Csak már megint az a magyar állam, az volt a xar... Ne ostobázz le senki, mert magadról állítasz ki bizonyítványt! Csak halkan jegyzem meg, a középkori adó-rendszer, cirka 20-30%-ot vont el a jobbágytól, ebből működött a "hatalom". Hasonlítsd csak össze a maival...
Vedd elő végre a történelem könyvet, életedben először és olvasgass!! Nagyon rád fér!

Zedder 2012.11.10. 11:42:30

@The Lost Soul: "száradjon le a pöcsöm, ha valaha is a fideszre szavaznék, de ebben kénytelen-kelletlen meg kellett védenem őket... "

A 40 hozzászólásoddal nagyon kilóg a lóláb, hogy ilyen beszólással jössz. Nagyon jól tudta mindenki, hogy egy ilyen adót 1:1-ben át fognak hárítani, max majd a répcalak vidéke takarékszövetkezet az ő 150 ügyfelével nem. Ne vicceljünk már, tudatosan folyik az emberek kizsigerelése (nem a multik, hanem a kormány által!) és ezt csak a fideszdroidok nem hajlandók észrevenni.

Fájdalmas lesz az ébredés. Szerencsére nekem januártól már nem sok közöm lesz az országhoz.

01234567 2012.11.10. 11:43:39

@MACISAJT: Ó most már értem! És én még vitatkoznék veled....

tass-tass 2012.11.10. 11:44:49

Gyula sikertörténete másképpen:

Gyula egy Nógrád megyei kisvárosban elveszette munkáját. Több hónapi álláskeresés után egyik volt munkatársa - aki időközben Budapestre (vagy valamelyik megyeszékhelyre) költözött - felhívta, hogy jelenlegi munkahelyére kellene egy olyan ember mint Ő. Gyula örömmel pakolt és utazott.

A nógrádi kisváros után egy teljesen más életkörülmény várta. Kicsit idegenkedve nézték ízes palóc tájszólása miatt, de ezt idővel majd levetkőzi. A hivatalokban nem a helyi kiskirályok ültek, a fizetése 3-4-szerese volt a korábbinál, talált albérletet (kicsit drága, de sebaj telik a fizetésből), a hiperekben minden olcsóbban kapható, internet mobilelőfizetés fele annyi. A szabadidő értelmes eltöltése sem ütközött akadályba.

Visszaköltözni a nógrádi kisvárosba? Soha!

Gyula története magyar viszonylatban is megtalálható a mindennapokban.

A blog gazdáinak nem tűnt fel, hogy olyan posztot közöltek, amelyben nem lépték át a határt sehol sem?

Az EU-ban szabad mozgás, költözködés és munkavállalás van, határ meg nincs.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 11:45:30

@kkkchris: ez nagy igazsag
/nem a mostani posztolora gondolva, mert O tuira ment/
de eleinte bizony siman lehet felretenni, meg mondani, hogy je hat siman meg tudok elni
csak eppen sok-sok olyan dologrol mondd le ami otthon elkepzelhetetlen volt es sokszor olyan munkat is siman vallal, amit otthon nem/ kozos lakasok, komfrt fokozat stb./es igen
amikor mar eletszeruen letelepedsz
sajat lakast berelsz, kocsit tartassz, orvos kell stb. akkor hopp kevesebbet tudok felrerakni, mint mikor kijottem
hat igy megy
arrol ne is beszeljunk ha megjon a baba is....
egyelore meg a nagyon elso/fel/generacios kimegyek melozni hullamrol beszelunk
keves a tapasztalat
nagyon sokan fognak meg hazamenni

Zedder 2012.11.10. 11:46:24

@MACISAJT: Németország jelszava: "Alle sind unter Beobachtung"

És? Netán valamitől van félnivalód? Valakinek meg pont az tetszik, hogy KISZÁMÍTHATÓ élet van valahol, nem pedig balkáni állapotok. Egyébként meg a németeknél élsz vagy oda készülsz? Ha nem, akkor mit zavar, miért kopizod be minden blogba ezt az irományodat?

Nem csak a németekhez lehet menni, ha neked ők nem tetszenek, akkor nem veszel róluk tudomást. Ennyi, kész.

MACISAJT 2012.11.10. 11:46:54

@01234567: ("Én nem magyaráztam neki semmit, ő olvasta, ottani újságban. Annyit tudok, Ausztriában is kétféle nyugdíjat fizet a munkáltató, az ember után. Állami és magán. De nem nagyon értelek. ")

Aha..:) Nem érted..:D
Vagyis -eddig- fogalmad sem volt hogy a kötelező magánnyugdíjpénztár c. intézmény csupán egy posztkommunista balkanikum, Ausztriában és egyéb boldogabb helyeken kizárólag ÖNKÉNTES alapon lehet ilyenekhez csatlakozni...
No sebaj, ha van időd olvasgasd:

www.50plusz.net/id-3374-masutt_is_csavartak_mar_nyugdijrendszere.html

Csesztike 2012.11.10. 11:47:19

Sziasztok! Franciáknál lakom,és itt valóban,állandóan van vmi tüntetés. Most pl azért,mert pár napja Párizsban inzultáltak kalauzt, ezért mindenhol késtek a vonatok. Állitólag emiatt. A munkatársaim azt mondják,itt már kicsi kortól kezdve nevelik beléjük hogy állj ki magadért. Itt a munkahelyen azért lehet sztrájkolni,mert az emberek nem félnek attól hogy kirugják őket,mivel itt ehhez 3 figyelmeztetés kell. Otthon meg már mindent lehet. Itt a kormány tart a néptől, mig otthon ez forditva van. Az emberek félnek ...

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 11:49:27

@Zedder: olvasd már el barátom valamelyik hozzászólásomat is, mielőtt itt ekézel...

DieNanny CH 2012.11.10. 11:50:08

@Rich.mond:
"Márpedig ha én meg tudok élni itthon gyerekkel, lakáshitellel, akkor szerintem bárki meg tudna"
Ez így nem igaz! Kell hozzá a megfelelő végzettség, életkor, személyiségtípus (én pl óvónőként azért nem képeztem át magam biztosítási ügynökként, mert egyszerűen nem tudok senkire rátukmálni semmit!), valamint hogy az ország megfelelő szegletében, vagy településén élj.

2012.11.10. 11:50:35

@kkkchris: Nekem is hasonló szokott eszembe jutni, amikor az olyan beszámolókat olvasom, hogy kint minden mennyivel olcsóbb.
Az, hogy a "Lidis" kenyér ugyanannyi, azért csak egy töredéke a dolognak.
Kíváncsi vagyok, hogy Németországban (talán van itt, aki tájékozott ebben) mennyiért bérelhetnék egy, monjuk nagyobb városhoz közeli (mondjuk 10 km) településen, jó közlekedéssel egy 160 nm-es, korszerű, rendben tartott, jó állapotú családi házat garázzsal. Mennyi lenne a havi közlekedés munkába pl. busszal, vonattal. Megengedhetném-e magamnak a rendszeres sportolást (mennyi egy normális konditerem havi bérlete?), időnként egy könyv, magazin, stb. mozi, ne adj isten egy hobbi...

MACISAJT 2012.11.10. 11:51:45

@Zedder: ("És? Netán valamitől van félnivalód? Valakinek meg pont az tetszik, hogy KISZÁMÍTHATÓ élet van valahol, nem pedig balkáni állapotok.")

Mindig csodálkoztam, hogy általában a magukat "liberálisnak"
vallóak, akik Magyarországon naponta verik magukat a földhöz az egyéni szabadság jogaik vélt vagy valós megnyirbálása okán, rendőrállamot kiabálva..mennyire átváltoznak és megszelídülnek pl. két valódi rendőrállam, az USA és Németország terüetére érkezve...:)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.11.10. 11:52:56

@Babette_: Ezért van a kétféle nézés:

Az egyik a Shrek-féle kandúros, nagy kerek szemekkel, hogy Gizike, tessen nekem ezt megcsinálni kérem, kellene a papír.

Vagy ha ez nem működik, akkor a szúrós, amivel úgy küldöd az anyjába, hogy alig várja, hogy indulhasson:)

MACISAJT 2012.11.10. 11:57:19

@kkkchris: (" ez így van. Nem tudom (vagyis...) hogy miért van a kivándorlásnak ekkora médiája itthon. Amir a kivándorlás sokkal kisebb mértékű mint pl a Lengyeleknél. Ahonnan százezrek mentek át a sokkal közelebb lévő Németországba."

Jó lesz az milliós nagyságrendnek is...:)
Amúgy Romániából jelenleg 4 millióan élnek külföldön.
Magyarország ilyen szempontból alacsony, hiszen a csatlakozás , 2004 óta már nagyjából kimentek azok akik el akartak menni, a ballib média meg ugyebár tudatosan gerjeszti most a hisztériát, előre megfontolt és könnyen érthető célokból...

(amúgy érdekes, hogy azok akik errefelé-is- mondják hogy kimentek vagy éppen készülnek menni, na éppen azok maradnak, az ország legnagyobb kárára:))

fuhur 2012.11.10. 11:59:40

@Hari Seldon 2: Az, hogy az adózott pénzedből szed még adót az hagyján, de azért is adózol ha adót fizetsz be.

orulunkvincent.blog.hu/2012/10/30/de_foleg_kimelo

Mekkoranemmindegy...

fuhur 2012.11.10. 12:01:39

@MACISAJT: Igen most azok mennek akik nem akartak kimenni, de muszáj nekik.

Pl én is ezen gondolkodom. Nem hagyom a gyerekeimet Hoffman Rózsi kezében.

DieNanny CH 2012.11.10. 12:02:54

A külföldi kiadásokról:
Miért van az, hogy ha rámész az aldi.ch-ra, utána meg az aldi.hu-ra, átszámítva ugyanazokat az árakat látod, mikor a Mo-o óvónői fizetésem 110E Ft, egy svájci óvónő meg 4000 Fr-ot kap (928E Ft)!!!???

Void Bunkoid 2012.11.10. 12:03:17

@tipcsi: "jó távolról figyeljek és várjak, hogy mikor érkezik el az a pillanat, mikor -sok külföldre távozott hazánkfiával egyetemben- "vissza akarok jönni" ebbe a kis országba."

Mire az a pillanat eljön, meg esetleg normalizálódna (tehát az emberek dolgoznak keményen, meg becsületesek meg ilyenek), addigra már veled együtt az összes tisztességes ember kivándorolt, és a helyetek fel lett töltve szorgalmas kis sárga fickókkal, akik meglepetésetekre jóval többen lesznek már itt, mint ti vagytok, és igen fel lesznek háborodva, hogy ti mit akartok itten, menjetek haza és ne vegyétek el tőlük a munkát :P

pandacsökiboborján 2012.11.10. 12:03:27

@MACISAJT: azért a lényeg az,hogy aki akar dolgozni tud és meg tud élni. Én Hollandiában vagyok,ez egy drága ország,de furcsa mód és gondolom ez a helyzet Németországban is,a sok bevándorló nem dolgozik. Szerintem ez a kulturális másságuk miatt van,mert pl. a moszlim nők igen ritkán dolgoznak és jó sok van belőlük,meg a fiatalok sem. Ezért van itt rengeteg lengyel és bolgár,mert ők jól és sokat dolgoznak....persze hogy tartanak tőlük. És nem akarnak holland nőket leköpdösni,mert szerintük kurvák...Csak hát a német nyelv nem ismerete és történelmi okok miatt nem a legnagyobb célországa az európai gazadasági migrációnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 12:05:57

@MACISAJT: es tudod miert?
mar USA-t tekintve pl
jol atlathato es egyenlo feltetelek
kokemeny buntetesi tetelek
nagy letszamu rendorseg
nagyon kemeny bortonok

itt oszt nem bohockodsz a rendorrel, meg nem pofazol vissza, ha intezkedik
ha meg nem intezkedik, akkor ugyanolyan ember mint te csak egyenruhaban

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:08:31

Már jó pár éve itt is gyorsan és udvariasan ügyintéznek, annyi, hogy be kell előre jelentkezni.

Bp-en tuti, itt voltam vagy négy okmányirodában, egészen vegyes ügyekben, személyitől autós ügyekig, de vidéken is, ott egy helyen voltam. (Ráadásul ott be sem kellett jelentkezni).

Nyilvánvaló, hogy az "informatikus" valójában már rengeteg féle szakmát jelent, de szerintem kis menedzseléssel lehet jó helyeket, munkákat szerezni. Persze Bp-en, vidéken nem tudom mi van.

Ha valakit kirúgnak, az szar ügy, mert a jó hely biztosan nem jön napok, hetek alatt, így nagy mákod volt, hogy jött a telefon.

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 12:08:48

@fuhur: átutalsz 10.000 Ft adót, ami után fizetsz max 20 Ft tranzakciós adót. de ha a bank emeli a bankköltséget mondjuk öt százalékkal, nem születik számtalan tiltakozó poszt. emlékszik még valaki a telefonbeszélgetést terhelő adóra? amit továbbhárítanak... az, hogy eleve drágábban beszéltünk, mint a fenti példában a németek, senkit nem zavart, nem akartunk fellázadni. abban a pillanatban, ahogy ADÓVAL megemelték x forinttal a percdíjat, rögtön mekkora gáz lett... ez az ország azért is megérett a pusztulásra, mert amikor adót kell fizetni, az rögtön fáj mindenkinek. azért is vagyunk itt, mert százmilliárdos nagyságrendű jövedelem után nem fizettek járulékokat és adókat a költségvetésbe, és milliónyi polgártársunk vált bűnrészessé azzal, hogy elfogadott ilyen jövedelmeket...

épészmérnök 2012.11.10. 12:11:34

@KrisztinaKrisztina: Paprikás krumpli nem robban.... :-(

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:12:51

@MACISAJT: Ja, képzelem hogy elszörnyedhetnek, amikor pld. az USA-ban egy négyzetméteren akár húsz USA zászlót is láthatnak.

Ráadásul az USA tömegmédia magyar liberális szemmel alapból nacionalista, a filmektől a hírekig.

(Kanada sem megoldás neki, a csákó lehet akármekkora libsi, ha cigány, nem engedik be, mehet panaszkodni Brüsszelbe).

pandacsökiboborján 2012.11.10. 12:15:30

@The Lost Soul: csak a morálhoz az is hozzátartozik,hogy mire megy el az adójövedelem. Gondolom Merkel aszony nem juttatt több száz kamu állást a hverjainak és nem bulizza ki,hogy a kollégiumi tárasai építsenek mindent itt meg lenyulják átjátszák egymásnak és elköltik a cigányokra,de pl. tanárokra és orvosokra valahogy sosem jut, ezért nem kell csodálkozni,hogy senki sem akar fizetni

portugéza 2012.11.10. 12:16:42

@01234567:

"Már agyvérzést kaptam a Vodafonetól egy tételes számla beszerzése során, akik rühes előfizetésén, minimum havonta 1-2-3szor valamilyen ügynök felhív, mindenféle biszbaszt kínálva. Milyen jogon? Kint ilyen egyszer nem volt."

Abban igazad van, hogy Magyarországon eladják az ember adatait a telefontársaságok harmadik félnek és ezzel újabb bőrt lehúznak rólunk, pluszban is nyerészkednek rajtunk.

Ugyanakkor én ezt a problémát 1 (egy) darab email elküldésével megoldottam, pont a Vodafone-nál. Azóta nem hívogatnak, csak maga a Vodafone évente kb. 2x a saját ajánlataival, de nem muszáj felvenni, ugyanis felismerhető, jellegzetes körzetszámról hívnak.

Sok negatívum van Mo.-on, de speciel ez az aprócska részletkérdés megoldható.

MACISAJT 2012.11.10. 12:17:41

@pandacsökiboborján: ("azért a lényeg az,hogy aki akar dolgozni tud és meg tud élni.")

Valóban.
Viszont hozzáteszem halkan:ez így van Magyarországon is.
Csak hát Magyarországon legtöbben csakis a nyugati béreket/életszínvonalat várják/várnák el, miközben a munkához való viszonyuk, valljuk be, még az államszocialista időkre emlékeztet leginkább.
Az előbb írtam valakinek hogy mindig csodálkoztam, hogy általában a magukat "liberálisnak" vallóak, akik Magyarországon naponta verik magukat a földhöz az egyéni szabadság jogaik vélt vagy valós megnyirbálása okán, rendőrállamot kiabálva..mennyire átváltoznak és megszelídülnek pl. két valódi rendőrállam, az USA és Németország terüetére érkezve...:)

Nos, ez így van a munkával is.
Magyarországon lógnak, kávéznak, dumcsiznak, telefonálnak, facebookoznak, ügyintéznek, kuffantanak, lógnak (nem kívánt törlendő) a munkaidő jelentős részében.
Majd ha közülük kikerülnek Nyugatra, akkor zokszó nélkül felveszik azt a munkamorált.
Hogy erre itt miért nem képesek, azt nem tudom....

Ugyanakkor ott van Németország. Bevándorlók,idegen kultúrák képviselőinek milliói ömlöttek rá az országra. És érdekes módon, nem ők züllesztették le az országot, hanem az ország fegyelmezi őket.

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 12:19:18

@pandacsökiboborján: szóval szerinted mindenki, aki nem ért egyet az aktuális politikai elittel, fel van mentve az adócsalás alól.
a posztban példaként szereplő "derék" német polgárok fejében ilyen gondolat meg sem fordulna, kivéve talán az igazán gazdagokat...

Tigerwill 2012.11.10. 12:20:51

@Brother Love: A hazberles No-ban...nem a temam, de nem olcso, mert nehez lakast/hazat talani, igy eleg sokat kerhetnek erte...egy ember nem tudja azt megfizetni, hacsaknem IT ...vicceltem...:-D

Ha kulteruleten berelsz, akkor tobbet kell kiadni a kozlekedesre, mert ugye nagyobb korzetre ervenyes berletet kell venni, az itt 98 eur, erre mondjuk, ha nem kolcsonadott munkavallalo vagy, akkor beszall a ceg es tamogat benne, eltero mertekben.
A mozit ma deritem ki, de konyveket amiket neztem, 10-20 eur per darab(sima mai agyonreklamozott regenyek), de mindig van akcio es ki lehet fogni, a fitness berlet meg 40 es 70 eur kozott van havi szinten. Az egyik helyen pl 45 eur egyszeri adminisztracios dijat kell fizetni es meg EZEN FELUL meg kell venni egy kezdo csomagot 75-tol 150 eur-ert es utana meg az elso havi berlet ara...Kicsit sokkolt, mikor elmeselte az egyebkent kedves es mosolygos recepcios. De az egeszseg megorzese otthon sem volt olcso...

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:21:51

@pandacsökiboborján: Gazdag országban nincs szükség kamu állásokra, ráadásul ha van is, észre sem veszi az adófizető.

Szóval itt a kamu állásokat alapvetően nem a politika, hanem a szükség hozza, így lehet átmenteni a csókosokat, jó embereket.

MACISAJT 2012.11.10. 12:22:06

@Anti Anyag: (" Ja, képzelem hogy elszörnyedhetnek, amikor pld. az USA-ban egy négyzetméteren akár húsz USA zászlót is láthatnak.")

Ráadásul ÁRPÁDSÁVOSAT:D
(még kimondani is borzalom).
Himnusz éneklése sportmeccseken, nemzeti zászlók a házakon és előtt...mi ez ha nem "amerikaikodás"?:)

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 12:22:11

egyszer valahol olvastam egy olyan megközelítést, hogy hazánkban az adó elcsalása már-már genetikai adottság. voltak a törökök, voltak az osztrákok és voltak az oroszok, akik így vagy úgy, de mindig az ország által megtermelt javak egy részét adóként elvették. a "furfangos" magyar pedig úgy megtanulta elcsalni ezeket a javakat, hogy amikor végre magának (saját népének) termelne, akkor is elcsalja, saját magát csapva be ezzel...

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.11.10. 12:23:08

@tass-tass: határ meg nincs. kevered a szezont a faszommal, csaxólok.

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.11.10. 12:23:40

@KrisztinaKrisztina:
Kezdetnek egy Wikipédia idézet:
"Több mint 170 éven keresztül a magyarok és horvátok (s az osztrákok is) szakadatlanul a törökök ellen harcoltak. [...] a törökök csak lépésben voltak képesek alávetni a területeket, mert a magyar, horvát és más nemzetiségű lakosok szívósabban és kitartóbban ellenálltak az oszmán terjeszkedésnek mint a balkáni országok"

És akkor lássuk tételesen!
Habsburg-török háborúk, magyar hadakkal a Habsburg király oldalán:
1540-47, 1550-58, 1560-64, 1565-68. A békeidőkben megszakítás nélküli végvári határvillongások hol a török, hol a magyar fél kezdeményezésével.

1591-1606: Tizenötéves háború - a Habsburgok, a királyi Magyarország nemesei és az Erdélyi Fejedelemség összefogása egy törökellenes háborúban.

Erdélyi (magyar)-török háborúk:
1612-13, 1636, 1657-62

További Habsburg-török háborúk, magyar hadakkal a Habsburg király oldalán:
1663-64, 1683-1699

Közben magyar felkelések és háborúk a Habsburg zsarnokság ellen:
1605-06, 1619-22, 1624, 1626, 1670, 1703-11

1848/49 és 1956 is rokon események, csak nem a török korhoz kapcsolódnak.

A magyar csak ilyen önmagáért kiállni képtelen, gyáva nép.

Rich.mond 2012.11.10. 12:24:17

@The Lost Soul: Azért róluk is kiderült, hogy tudnak adót csalni, nem is akármekkora tételben.
hvg.hu/gazdasag/20100407_adocsalas_lichtenstein_vegelszamolas

626 millió euró, amit utólag be tudtak vasalni. Meg a többi, amit nem.

Rich.mond 2012.11.10. 12:25:23

@Gudea enszi: Volt valami Zrínyi nevezetű is. Talán két Zrínyi is. Nekik is volt valami ügyük a törökökkel, ha jól emlékszem.

MACISAJT 2012.11.10. 12:26:18

@fuhur: ("gen most azok mennek akik nem akartak kimenni, de muszáj nekik.
Pl én is ezen gondolkodom. Nem hagyom a gyerekeimet Hoffman Rózsi kezében."

Bár nem egészen világos számomra hogy mi a bajod , kötve hiszem hogy emiatt bárkinek is el kellene mennie...
Hiszen Magyarországon kiváló nem állami iskolák és tanintézetek egész sora működik, lényegesen olcsóbban mint "odaát", ahová az említett kéz pl. nem is ér el...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 12:27:11

@scheerti:
én egy újabb trükköt tudok (de ne áruld el senkinek!): mielőtt kérnék tőlük valamit, megkérdezem, hogy "így" jó lesz-e. a múltkor 4 (négy!) órát töltöttem el a környezetvédelemnél előzetes egyeztetésen, de végül kitalálták, hogyan jó nekik. ha egyszerűen beadjuk,a mit akarunk, biztosan elutasítják.

mondjuk a négy óra nem kevés, de annál jobb, minthogy kidobjanak.

01234567 2012.11.10. 12:27:24

@portugéza: Köszönöm! Ezt meglépem!

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 12:27:34

@Rich.mond: gondolkodj, mielőtt idehánysz ilyen dolgokat... 626 millió osztva 1000 polgárra, az átlag 626.000 euro. azért az ilyen adócsalás nem az általam is hivatkozott egyszerű német polgár sportja, hanem a schumacher és boris becker fajsúlyúaké...

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:28:24

@MACISAJT: Azért egyre több helyen már nagyon nem így van nálunk. Most már nem is a munkamorálon javítanak itthon, hanem a kommunikáción. Mosolyogj, ne küldözgesd az ügyfelet, stb.

Itt már inkább az a gond, hogy szinte még egy csopvezetői állás is politikai, azaz 4 évente megy az egész brancs, új vezetők, akik új beosztottakat vesznek fel (valójában körforgás, mert utcáról ritkán vesznek fel, inkább hasonló hivataltól csábítják el) és 1-2 év mire elérik az előző szintet, utána fejlődik, vagy van ahol visszafejlődik.

Kombi 2012.11.10. 12:28:39

Itt hiába küldjük el 4 évente a kormányokat, a pénz a vállalkozóknál van, akik sem az államnak nem fizetnek, sem a dolgozóknak, csak a saját zsebjüket tömögetik. Amíg a minimálbér nem lesz a jelenlegi duplája, addig mindig a vállalkozók és a bankok járnak jól.
Küldök egy jó kis népdalt, hogy ne feledkezz el a hazádról.

www.youtube.com/watch?v=EcEqWiTD-7c

pandacsökiboborján 2012.11.10. 12:28:45

@MACISAJT: én cnc gépekkel dolgoztam otthon is, kifizettem az albérletet számlákat és maradt kb. 150 eurom megélni...hát tényleg milyen igaz is amit írsz! De ha tudom,hogy ezzel a munkával lehet 2000 keresni,miért dolgozzak 500ért? Én nem tudom,te mit csinálsz Magyarországon,de az iparban szerintem komolyabb morál van,mint Nyugaton,és hidd el van összehasonlítási alapom,persze sok kivétel van. A probléma soha nem a melósokkal volt,hanem az ostoba magyar főnökökkel....

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 12:30:38

@scheerti: de van, amikor semmi nem használ: fvm-nél jártam a múltkor földbérlet pályázat ügyében. ez blikkfangos, mert van egy felhívás, amiből megtudod, hogy van, aztán megveheted a kiírást. no bementem, hogy érdeklődjek, mégis mi a folyamat, meg pontosan mibe kerül: mire a néni közölte, hogy titok. előbb fizessek kb 50 ezret. utána megtudom, mennyit kell még fizetni az pályázásért, meg hogy mi a folyamat.
nem tudom, érthető-e: fizess, hogy megtudhasd, mennyiért és hogyan pályázhatsz, és majd utána tudod eldönteni, hogy akarsz-e.
és a néni szinte kidobott az irodájából.

Rich.mond 2012.11.10. 12:32:26

@The Lost Soul: Te meg moderáld magad.
Nyilván csak ez az ezer német csal adót, senki más. Áááá, dehogy! Bezzeg a büdös magyarok!

pandacsökiboborján 2012.11.10. 12:34:09

@The Lost Soul: nem,de mintha ez a közgazdaságban is meg lenne fogalmazva...Ráadásul a a terhelés növelésével a fizetés hajlandósága is csökken,érthető okokból . Magyarországon meg minden adott,hogy ne akarjanak adót fizetni: magas adóprés,korrupt állam,rossz felhasználása az adóbevételeknek. Ezen a ponton kellene átgondolni a vezetőknek,hogy változtatni kellene. Miért kell több pénzt adni Rézműves Rafaelnek és népes családjának (közvetlenül és közvetve az "ingyenes" ellátáson),mint dr. Kissnek?

01234567 2012.11.10. 12:36:46

@MACISAJT: Azt hogy magyar információs források mit írnak, erősen szűrve olvasandó. Ausztriában több mint 8 évet éltem. A munkaadónak KÖTELEZŐ utánad kétféle nyugdíjat fizetni. Egy államit, és egy magánt. Még egyszer: KÖTELEZŐ. De már olvastam más hozzászólásodat,ha lehet veled nem vitatkoznék. Te vagy minden magyar politikusok álma, ezen én meg felidegesíteném magam. Egy vigasztaljon, soha, semmit nem fog sz megérteni, ezért megérezni.

MACISAJT 2012.11.10. 12:36:49

@Brother Love: ("Kíváncsi vagyok, hogy Németországban (talán van itt, aki tájékozott ebben) mennyiért bérelhetnék egy, monjuk nagyobb városhoz közeli (mondjuk 10 km) településen, jó közlekedéssel egy 160 nm-es, korszerű, rendben tartott, jó állapotú családi házat garázzsal. Mennyi lenne a havi közlekedés munkába pl. busszal, vonattal. Megengedhetném-e magamnak a rendszeres sportolást (mennyi egy normális konditerem havi bérlete?), időnként egy könyv, magazin, stb. mozi, ne adj isten egy hobbi... "

Nézd, ilyenekre majdnem lehetetlen választ adni.
Mert olyan hogy " Németország" olyan csak a lexikonokban meg
térképeken, diplomáciai tárgyalásokon, szövetségi államok vannak, más és más helyzetekkel( a Stuttgartban vásárolt lottódat nem tudod Bajorországban beváltani).
Így aztán fontos lenne tudni hogy melyik "nagyobb városhoz közeli (mondjuk 10 km) településen" szeretnél.

De érdekesnek tartom, hogy max. mindenki albérletben gondolkodik, Magyarországon az pl. a csövesen feletti első kategória, amiből mindenki szabadulni akar..:)
(Ja és pl. hogy hogy lesz Németországban 200-300 ezer euróért
egy- nem túl nagy- saját lakásod? Nos, banki hitellel és életre való eladósodással.)
És beszélhetünk még hogy mi van a társadalombiztosítással,(vizit díj!), mi van ha súlyosan megbetegszel, mi van (lesz) ha öregkorodra pl. utolér az Alzheimer ( ha nincs-akár több és költséges- kiegészítő magánbiztosításod, rákúrtál), mi van ha kilyukadnak a fogaid, mi van ha...

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:37:56

@KrisztinaKrisztina: Szerintem a magyar nagyon is ellenálló fajta.

Szlovákiában pld. sokkal jobb vállalkozási feltételek vannak, eleve ott kevés a kivállalkozó, de bevezettek valami pici adót és szinte azonnal lecsökkent a kisvállalkozások száma, inkább elmegy munkanélkülinek, vagy keres egy állást.

Ott nincs is az, hogy egy lakótelepen 100 méteren belül akár 50 különféle szolgáltatást találsz. (legalábbis abban a szlovák városba, ahová én járkálok, pedig az majdnem akkora mint Újpalota).

Itt emelnek az adón 10%-ot, szinte észre sem veszik. Aztán persze az állam csodálkozik, hogy jé, nem lett több a befizetett adó. Magyarul megoldja a többség "okosba".

Németekkel, szlovákokkal kár is összehasonlítani, elég nyilvánvaló, hogy az itteni adórendszernek köze nincs a realitásokhoz, ez egy szinte háborús kényszerhelyzet, de mégis mindenki alkalmazkodott ehhez. Az ország működik, ma már sokkal jobb Mo-n eltölteni a szabadidőt, mint a szomszédos országokban, mert többet kapsz ugyanazért. (Kivéve a tengerpart és sielés, mert az itt nyilván nincs).

Kámasuka 2012.11.10. 12:40:26

@Anti Anyag: Ott nincs is az, hogy egy lakótelepen 100 méteren belül akár 50 különféle szolgáltatást találsz.

- ez teljesen igaz. Évekig éltem mo-n és szlovákiában is, ez nagy különbség a szlovákok nem vállalkozó kedvüek. De ez nem baj, annál jobb nekünk, vállalkozóknak....:))!!

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:40:42

@MACISAJT: Ja, ez a Hoffmann Rózsizás egy marhaság.

Az én gyerekem sem a gimnáziumban tanult meg profi szinten németül és angolul, hanem tanfolyamokon, amiket én , illetve ő fizetett. Ki is ment Angliába még Gyurcsány idejében, akkor most Hiller miatt ment ki?

The Lost Soul (törölt) 2012.11.10. 12:42:05

@Rich.mond: azért a nagyságrendből látszik, hogy ott sem az egyszerű hans schmidt-ek csalják az adót, hanem az a réteg, amely itthon szlovák és offshore-cégekkel operál.

@pandacsökiboborján: természetesen én sem értek egyet azzal, hogy mire megy el a befizetett adóm, négyévente elviekben jelezhetem is, hogy nem tetszik. az adóprés azért is növekszik, mert egyre kevesebben hajlandóak adót fizetni, de az utat ugyanúgy használják, az egészségügytől elvárják a működőképességet, stb...

Kámasuka 2012.11.10. 12:42:13

@Anti Anyag: mert többet kapsz ugyanazért. (Kivéve a tengerpart és sielés, mert az itt nyilván nincs).

- ez is pozitív, a hülyemagyarja a kis konjunktúrapénzt azonnal elcukrozta a nyugatiaknál. Czifra nyomorúság, ehhez érteni kell!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.11.10. 12:42:30

A poszthoz csak annyit, hogy a végtelenül arrogáns, fennhéjázó hivatali viselkedést az osztrákok (akik ugyebár németek) honosították meg Magyarországon a "rebellis magyarok" féken tartására. Aztán a kommunisták újították fel ezt a stílusú hivatali rendszert. Ahogy a kommunistákat nem söpörték ki a közéletből, úgy itt maradt a hivatalnokrendszerük és az azt alkotó emberek öröksége is.

A 45 centes tej és a 45 centes kenyér nem tej és kenyér, csak műanyag, bár tény, hogy ez a műanyag Magyarországon drágább. Szívesen elmagyarázom a kedves kivándorló úrnak, hogy miért. A főleg az új hazájából indult német, valamint francia és brit hiperszupermarketek ármanipulációinak köszönhetően a magyar termelők nagy része nem jut be az árujával ezek polcaira. Innentől fogva az áruház annyiért árulja a műanyag tejet és a műanyag kenyeret, amennyiért akarja.

Egyetlen megoldásként vehetsz Magyarországon kiváló minőségű házitejet 50 cent körül, és kiváló minőségű házi kenyér kilóját 2-2,50 euró körül. Ennyibe kerül a nem műanyag élelmiszer, ha a készítője is meg akar élni belőle.

Nagyon vicces, hogy kiköltöztél azok elől, akik nem becsülték itthon a munkádat... ugyanazokhoz. De kint már megbecsülik, mert a saját fészkükbe azért nem szarnak. Ez is biztos Magyarország hibája.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.11.10. 12:47:08

ez a vége mennyire igaz! oda kell csapni, anélkül csak ez a tré marad mindenhol.

fizetekmegegysort 2012.11.10. 12:48:57

@MACISAJT: Érdekes amit írsz. De vajon ha mi vagyunk a lógósok, akkor miért van az, hogy Tesómra is és sógornőmre is rászóltak Finnországban, mikor az itthon megszokott tempójukkal kezdtek dolgozni? Ja, nem úgy ahogy te gondolod, hanem megkérdezték tőlük, hova ez az őrült hajtás, mert ott nem szokás ennyire hajtani a melóhelyen. Nem szokás íróaszal mellett szendót majszolva ebédelni, hogy meglegyen 10-12 óra alatt a kiadott munka. Mindketten jóval kevesebbet dolgoznak mióta ott élnek, tesóm napi 8 órát (ebből másfelet utazás közben), sógornőm 6ot. Egyik mérnök, másik kutató.
Biztos vagy benne, hogy mi vagyunk lusták? Én nem. Én azt gondolom, míg itthon egy ember 12 órában másfél ember melóját végzi, kénytelen nap közben a melóhelyéről intézni magán dolgokat is. Míg odakint a nyolc óra az 8, így van idejük magánéletre, barátokra, stb. Talán érdemes ezen elgondolkodni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.10. 12:53:16

off
ausztriában mikortól kell a hólánc? tudja valaki? NYULZ?

Six 2012.11.10. 12:56:00

@KrisztinaKrisztina: hát ez az 5/6 nagyon nagy butaság. szerinted mi oka lett volna az oszmán birodalomnak kiirtani azokat akik az adókat fizették. alapvetően egy prosperáló országrész volt a török megszállás alatti terület is. sokadrangú kérdés, hogy nem törökök, hanem muszlimosított szlávok (szerbek, bosnyákok, albánok) voltak a megszállók. ezt a "150 évig itt csak pusztított a török" toposzt el kéne már felejteni, bődületes butaság

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 12:56:23

@BenFranklin: Inkább a tengerpartok és a sielés profitált ebből, a bevásárló turizmus nagyon hamar lecsengett.

Six 2012.11.10. 12:56:48

@Babette_: téligumi nov1-től mindenhol, hólánc csak egyes bundeslandokban kell, hogy legyen nálad, és a jelzett szakaszokon kötelező használni.

Kámasuka 2012.11.10. 12:57:02

@fizetekmegegysort: Nem mondasz semmit ezzel. Mo-n nem rosszul képzettek az emberek, de a munkaszervezés az igazi katasztrófa.

Ki a túrót érdekli hogy hány órát dolgozik valaki? A jobb helyeken itthon sem érdekel senkit a munkaidő. Van aki 2 alatt letudja otthonról, van aki 12 óra alatt sem ér el semmit az irodából.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2012.11.10. 12:57:10

KrisztinaKrisztina:
"se egy lázadás, se egy háború....semmi-semmi! A törökök nyugodtan héderelhettek, senkit nem zavart különösebben...."

Netto marhaság, bárhogy is próbálod utána szépíteni.
"Az általános attitűdre gondoltam, a lakosságra, az átlag emberekre. Nem volt "össznépi" ellenállás."

Na meg az össznépi ellenállás:
Az, kapákkal menjenek a parasztok az akkor modern, túlerővel rendelkező katonákkal szenben, akikhez nem kevés fosztogató is verődött innen-onnan zsákmány fejében. A 150 év alatt, akik pattogtak, azokat levágták Drága, mint ahogy ez meg történt a későbbi Habsburg(Hajnau), Német, Orosz(gulág) stb. esetében is. Ha semmi sem történt szerinted, végül miért beszélgetünk itt magyarul, magyarok??

Ennek az országnak az egész újkori történelme arról szól, h hogyan ültetik seggre a nagyhatalmak évszázadokról évszázadokra: Trianon, 48, 56, csakhogy a legvégét nézzük.

Igen, szar vezetőink voltak, és hagytuk, hogy rossz irányba vigyenek. De hiába is próbálkoztunk: nálunk történelme van annak, h úgysem győzhetünk. 48-ban gyakorlatilag kizavartuk a labancokat, ha az oroszokat nem hívják, meglett volna a függetlenség. 56-ban hiába vérzett ki az ország java, az oroszok megint elkentek mindket.
Lehet nem vagyunk egy minta nép, sok a belső acsarkodás és széthúzás. De bármikor is akarta a nép a múltban a változást, pórul járt.
Ezek után meglepő, ha kevés a hősködő???

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 13:00:48

@Gudea enszi: Ebben van valami. A mi családunk vagy 4 éve teljesen átállt a termelői árura. Óriási a minőségkülönbség, az ár eltérés viszont minimális, ráadásul ez bejön a kisebb közlekedési költségeken is, hiszen a piac csak pár trolimegálló.

Amúgy a környező üzletekben is kapni már magyar termelői dolgokat, de ezekben drágább mint a piacon.

MACISAJT 2012.11.10. 13:00:55

@fizetekmegegysort: ("Érdekes amit írsz. De vajon ha mi vagyunk a lógósok, akkor miért van az, hogy Tesómra is és sógornőmre is rászóltak Finnországban, mikor az itthon megszokott tempójukkal kezdtek dolgozni? ")

Fogalmam sincs, életemben nem dolgoztam Finnországban,meg a tesódat és a sógornődet sem ismerem, finn ismerőseim ugyan vannak, de azok mind alkoholisták..:)

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 13:09:27

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: Ez így van.

Szerintem ennek oka az a tény, hogy Mo-n alapvetően a földhöz kötődtek az emberek, az volt a paraszt és a földesúr tőkéje is.

Ha ránézünk a Kárpát medence térképére ez szinte ma is így van, ennyire egységes termőterület kevés van.

Ennek előnye az is, hogy a magyart annyira nem lehet leigázni, hacsak a hódító be nem áll kapálni helyette. Lsd. 56, a KGST legfontosabb élelmiszer beszállítói mi voltunk, cserében itt volt a legpuhább a komcsi diktatúra.

Hátránya persze, hogy akié a föld, azé az ország. Erre valahogy a balliberálisok nem igazán figyelnek.

Kismacska (BELLA) 2012.11.10. 13:09:27

@wásztákhurwáh:

Ne felejtsük el, hogy külföldön (NYUGATON :D) sem kedvességből és jófejségből szabálykövetők, hanem mert a hatóságok mindenféle eszközökkel BETARTATJÁK a szabályokat. Még esélyük sincs, hogy megússzák.

A nővérem meséli, hogy Ausztráliában (ott él), mindenhol, ahol lehet, a lámpáknál stb., kamerák vannak. Meg sebességmérők. Így aztán, mivel közel 100%, hogy elkapnak és kapod a soksok birságot, nem csinálod: nem vagy a saját pénztárcád ellensége.

Addig, amíg itt is nem csinálják ezt, lesznek szabálykerülők, mert MEGTEHETIK...

fizetekmegegysort 2012.11.10. 13:10:16

@BenFranklin: Gondolom minden olyan embert érdekel, hogy hány órát kell dolgoznia, akinek meló után nem csak az edzés/sörözés/tv háromszögben éli az életét, hanem esetleg más irányú kötelezettségei is vannak.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 13:11:00

@Dr. Nélküli Vitéz Kismac (BELLA): Erre mi sem jobb bizonyíték mint az, hogy végeztek egy kísérletet svájciakkal.

Ahogy elhagyták svájcot, szinte az összes megszegte az adott ország KRESZ előírásait.

gabos 2012.11.10. 13:18:42

@Dr. Nélküli Vitéz Kismac (BELLA):

Egyszer, egy nagy tudású kollégám azt mondta, hogy ebben a büdösnagy demokráciában mindenki úgy búnözik, kerüli a szabályokat, ahogy akarja..... Demokrácia van.... Senkinek semmi köze hozzá.... (remélem kihallatszott az irónia... )

gnme 2012.11.10. 13:19:51

+1
igen, én is ezeket tapasztaltam

+1
"...NEM LESZ OTTHON VÁLTOZÁS ..."

gyerünk a fényre
www.youtube.com/watch?v=9A-S1yVcOE4

nemjogasz 2012.11.10. 13:22:54

Szerintem az alapvető probléma nem az, hogy van aki szarér-hugyért vállalják a legszarabb munkákat is, valamiből mégiscsak meg kell élni. A probléma inkább az óriási állami elvonás. Ha alaposabban megnézitek, a 80 ezres (megalázóan alacsony) minimálbér a munkáltatónak asszem kb 200 ezerbe kerül. (ha valaki tud pontos infót, írja). Magyarul a nagy részét ellopja az állam. És akkor még ezután jön az áfa, a tranzakciós adó, telefonadó, illetékek, chipsadó, ingatlanadó, kommunális adó, stb. És mit kapunk ezért? Kritikán aluli egészségügyet, packázó hivatalokat, kátyús utakat, állami rabszolgamunkát (közmunka)
Az állami elvonások miatt van, hogy úgymond "nem lehet minimábért emelni", mert a cég számára a költség már így is majdhogynem versenyképtelen a keletibb régiókkal szemben. Azaz aki valójában létbizonytalanságban tartja a tömegeket, az az állam. Az állam miatt nem éri meg munkahelyet teremteni, az állam miatt nem elég a megélhetésre a minimálbér, az állam vagyunk kiszolgáltatottak.

Kámasuka 2012.11.10. 13:23:48

@fizetekmegegysort: A való világban az eredmény számít. Minden ágazatban a droidmunkát csinálják órára.

tass-tass 2012.11.10. 13:24:18

@Giraffa Camelopardalis Phd.: "kevered a szezont a faszommal, csaxólok. "

No, világosíts már föl...

Ha lenne határ, akkor ez a Gyula nem küldözgetné a posztjait Németországból. Ki se engedték volna. A dokikat, ápolókat, mérnököket, stb. úgyszintén.

Szóval határ csak a fejedben van...

Bambano 2012.11.10. 13:28:50

Bírom az ilyen postokat... itthon nem jó, nem talál munkát, multinál dolgozott, majd multinál sem talál munkát, utána kimegy ugyanahhoz a multihoz vagy országba dolgozni, és akkor milyen jó.

Szép, korrekt, egyenes megoldás.

01234567 2012.11.10. 13:29:19

@fizetekmegegysort: A társadalom mai fejlettségi szintjén, vagy is ahol pár éve voltunk.. :) nem lehet embereket éhbérért napi 12 órát dolgoztatni. Az igavonó állatokra (pl. konflislovak Bécsben) különb szabályok vonatkoznak. Eleve is én még úgy emlékszem 12 órára 24 szabadnak kéne jönnie, bár ezt azóta biztos megváltoztatták. De amúgy is, egy kisembernek is van családja, otthona, hobbyja...stb... nem a munka és az ágy közt járó zabáló zombi a legtöbb. Hacsak nem azt csinálnak belőle. Vagy akkor orwelli társadalom: az elit elzárva, luxusban él, az azt megtermelő, ivartalanított, minden infótól elzárt dolgozóktól, akiket klónozással állítanak elő. Ennyi.

közödeszed 2012.11.10. 13:29:46

egy fél éve hallottam egy munkajogász barátomtól egy sztorit név nélkül mesélte tanmeseként....magyar cég így foglalkoztat:
1.cég felveszi majd kölcsön adja a munkavállalót egy 2. cégnek , majd ez tovább adja egy harmadiknak kiszervezés címén..az elsőtől kapja a fizetést (minimálbér , zéró cafeteria) annak a 40-50 %-át, amit a 3-ik fizet az elsőnek..ez mekkora egy mocskos undorító jóféle magyar megoldás.....állítólag kiment a Munkaügy és MINDENT rendben talált.. az ilyen rohadt szemét embereket tarkón kellene lőni..igaza van a "posztólónak"..meneküljetek ebből az országból ha tehetitek..60 ezres minimálbér?? az összes parlamenti képviselőt, szakszervezeti meg érdekegyeztető simlis rohadékot kellene ennyiért alkalmazni..tényleg miért nem arra kezdeményezünk egy össznépi szavazást hogy a parlamenti képviselők a mindenkor garantált bérminimumot kapják?

nookedli 2012.11.10. 13:30:00

Nem csak a munkavállalók hibája, hogy ennyire alacsonyak a bérek. 100 vagy 1000-ből mindig lesz egy ember aki elvállalja a kis fizetést. Saját tapasztalatom alapján, amikor jobb állásom volt egy közepesen nagy cégnél, jól kerestem. Azt a bért mondtam be/nagyobb, ismertebb cégeknél/ minden állásinterjún. Kb. 60-70 állásinterjún voltam életemben. Mindenhol finoman közölték, hogy ez sok, ezt nem tudják kifizetni. Elején még elköszöntem és felálltam. De a végén muszáj volt elvállalnom, mert éhen halt volna a családom. Egyrészt könnyen ugrál, akinek se kutyája, se macskája. Másrészt engem is zavart, hogy amikor idézőjelben jobban kerestem, az sem volt kiugróan magas. Pénzügyi területen dolgozom 15 éve, beleláttam mások fizetésébe. Reálértéken amióta dolgozom, a fizetésem csak csökkent. Megjegyzem, a fizetéseket sem szokták emelni errefelé, így gyakran előfordul, hogy valaki 10 éve ugyanannyit keres, közben az árak a duplájára nőttek. Mondhatnánk, álljon fel, keressen mást. De ez nem így működik, mindenki örülhet, hogy van állása. HR-es vonalon is mozgok, pontosan tudom, hogy minden cégnél, még ha nem is keresnek új munkavállalót, több száz önéletrajzot küldenek be. Szóval, ha valaki nem vállalja be a munkát minimális fizetésért, felvesznek mást. Több helyen láttam, hogy a válságra való tekintettel még fizetést is csökkentettek. Meglepő, de senki nem állt fel és mondott fel. Aki felelősséggel van mások felé, pl. családja, az nem ugrálhat. Ezt ki is használják a vállalatok vezetői.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.10. 13:30:40

@Pángalaktikus-gégepukkasztó: Ez a Kriszta ellógta a történelemórákat.

A törököknek, mi voltunk szinte az egyetlen komoly ellenfelük, hiszen közép-európai nagyhatalom voltunk. Hihetetlen nagy területet kellett megvédeni, hiszen politikailag és stratégiailag fontos volt pld. a Havasalföld védelme is. (A románok felzúdultak, amikor egy történészük "elmesélte" nekik egy rádióinterjúban, hogy a filmekben győztesnek hitt csatájukat a törökkel valójában elvesztették és a magyaroknak köszönhetik, hogy most az a terület román).

Más tészta, hogy a játszmába beszálltak a Habsburgok (természetesen "segíteni" jöttek, de ők alapvetően egy kivérzett helyzetben tudták Mo egy részét megszerezni.

Zedder 2012.11.10. 13:35:46

@MACISAJT: "Mindig csodálkoztam, hogy általában a magukat "liberálisnak"
vallóak, akik Magyarországon naponta verik magukat a földhöz az egyéni szabadság jogaik vélt vagy valós megnyirbálása okán, rendőrállamot kiabálva..mennyire átváltoznak és megszelídülnek pl. két valódi rendőrállam, az USA és Németország terüetére érkezve...:) "

Ezzel erősen mellélőttél, mackókám! Rühellem a liberálisokat, mint a szart, orbán mellett ők tettek a legtöbbet hazánk nyomorba taszításáért.

Érdekes a két példád, én eddig mind az USA-ban, mind Németországban remekül éreztem magam (huzamosabb időt töltöttem mindkettőben), ezeken a helyeken működnek a dolgok. Az viszont már érdekes, hogy te miért idegenkedsz ennyire? Csak nem vagy tudat alatt liberó?

kriszana · http://picasaweb.google.co.uk/kriszana 2012.11.10. 13:36:59

Szeretem ezt a blogot, szeretem a különböző embereket a világ minden tájáról, akik teljesen más háttérrel, tudással, lehetőségekkel vágnak neki a nagyvilágnak, csodálom őket bátorságukért és nagyon szeretem olvasni, hogyan látják azt a világot a saját szemüvegükön keresztül.

De a hozzászólásokat többé nem fogom elolvasni.

Frau Holle 2012.11.10. 13:37:56

@nemjogasz: A minimálbér 93 ezer, a bérköltsége kb. 120 ezer.
A tényleg elég szegény állam pedig annyi pénzből amennyi rendelkezésre áll, aránylag elfogadható eü-ellátást nyújt.
A valódi gond ott van, hogy a magyar munkavállaló termelékenysége az EU-átlag 60%-a, a munkabére meg a negyede.
Úgyhogy valójában nem az elvonási arány magas, hanem a bázis alacsony.

nincs_nick 2012.11.10. 13:38:27

@MACISAJT: Te egy fiztetett ügynök vagy vagy mi? Akkor baromságokat írsz, hogy már fáj, látszik közöd nincs a német/osztrák viszonyokról.

Na cáfoljuk gyorsan a sok baromságodat:
- sok helyen van KÖTELEZŐ manyup mert vagy államilag vagy szakszervezetileg kötelező (ez esetben a cég fizeti), de olyan is van, hogy a cégnek van saját manyupja
- No-ból ide vándorlókhoz beszámítják az itt kiküldetésben dolgozó németet, de amikor visszatér No-ba a kiküldetés végén azt már nem veszik kivándorlásnak... Na most ez kb. a 50%, a maradék meg a lakást vett német nyugdíjasok. Ez bizony semmit nem kompenzál az elvándorló 40.000 munkaképes és valószínűleg ott tartósan megtelepedő kivándorlóhoz képest. Vagy talán a német kisnyugdíjas fog téged 30 év múlva eltartani?
- No-ban a multi nem a hazai. A nagy, hagyományos cégek gyakorlatilag úgy működnek, mint itthon a kommunizmus során. Embert szinte soha nem rúgnak ki, elég sok pénzt visszaforgatnak (na ez mondjuk otthon nem volt jellemző), stb.
- Munkamorál sori szinten azonos, itt nem is lehetne különbség, ha megszakadnál sem. Jártál te már gyárban egyáltalán?
- Irodai/fejlesztői munka más, tényleg más a morál, de én még magyarokat baszogatni csak azért hallottam, hogy ne dolgozzanak annyit, ugyanis itt a cégedet terheli a felelősség, ha te túlórázol és hazafelé valami bajod történik!
- Hivatalok meg tényleg ég és föld. Kettős adózás elintézése itt három levél volt, otthon négy(!) ellenőrzés személyes megjelenéssel a hivatalban, azaz négy szabadnapom ment rá. Mindemellett otthon teljes inkompetencia, szinten minden hivatali területen. Német kollégák még mindig röhögnek a rendszámra rakott kibocsájtási matricákon. Fel nem fogják, hogy lehet egy állami hivatal annyira barom, hogy egy saját megkülönbözető jelzésére rakat egy másikat, mert az első alapján nem tud ellenőrizni... (Mielőtt beszólsz a UT-re itt, az azonosítás miatt van felül, ugyanis okos német rájött, hogy városban nem látszik a rendszám általában az előtted és mögötted haladótól...) Arról meg ne beszéljünk, hogy itt a műszaki tényleg 10-15 perc, ami alatt a fényszórót is beállítják. Otthon meg kérésre sem, mert ugye az macerás...
- Van ami nehéz, pl. bölcsit, ovit találni szívás, de már otthon is az, ha nem tervezed a kis Nintendo-val együtt járatni a gyerkőcöt, de a megélhetés sokkal könnyebb, bár tény, már itt sem az van mint a 80-as években.

Mozartkugel · http://baronesregni.blogspot.hu/ 2012.11.10. 13:39:16

@KrisztinaKrisztina:

Tényként? Honnan veszel amúgy ilyen marhaságot? Soha,sehol nem irtottak az országon belül a lakosságot a törökök. Hiszen hosszú távra rendezkedtek be, szükségük volt munkaerőre. Elég elcseszett dolog lett volna,ha egy szpáhi kiírtja a lakosságot,amikor tudja, hogy majd azon a területen kap a szultántól birtokot.

A 15,valamint a 30 éves háború hadmozgásai (mivel még nem volt megszervezve a logisztikai utánpótlása a seregeknek,a csapatok onnan szereztek élelmiszert,ahol éppen voltak, ergo a helyieknek nem maradt élelmiszer--->éhhalál,valamint járványok),továbbá Bocskai hajdúi voltak azok,akik kíméletlenül dúlták a vidéket és elég nagy vérveszteséget okoztak a lakosságnak.

De semmilyen célzott irtás nem volt, minden veszteség a korabeli hadművészet hozadéka volt.

micsoda? 2012.11.10. 13:40:07

@Pan Modry: Sajnálatos, de nagyon igazat tudok adni, sok- sok tapasztalattal a hátam mögött.

Más. A poszt írójának szerencséje van. Valószínű Németországnak "nem azon a részén" dolgozik, ahol én is voltam. Engem annyiszor még nem aláztak meg, mint fent északon. Tették annak ellenére, hogy a német tudásomon észre vehető, nem vagyok "ehte" német.

Zedder 2012.11.10. 13:41:07

@MACISAJT: "De érdekesnek tartom, hogy max. mindenki albérletben gondolkodik, Magyarországon az pl. a csövesen feletti első kategória, amiből mindenki szabadulni akar..:)
(Ja és pl. hogy hogy lesz Németországban 200-300 ezer euróért
egy- nem túl nagy- saját lakásod? Nos, banki hitellel és életre való eladósodással.)
És beszélhetünk még hogy mi van a társadalombiztosítással,(vizit díj!), mi van ha súlyosan megbetegszel, mi van (lesz) ha öregkorodra pl. utolér az Alzheimer ( ha nincs-akár több és költséges- kiegészítő magánbiztosításod, rákúrtál), mi van ha kilyukadnak a fogaid, mi van ha... "

Megintcsak látszik, hogy fogalmad sincs a német állapotokról.

Egyrészt a lakásbérlés nem ördögtől való, csak a magyarok ezt is "okosba" értelmezik, és ezért van olyan híre, amilyen. A németeknél ez működik, nem ritkán 4-5 éves FIX bérleti szerződésekkel, amit egyik fél sem mondhat fel. Akkor minek vegyenek sokszázer júróért "saját" lakást, ha annyiért mondjuk 20-30 évig tudnának bérelni egy ugyanolyat?

Másrészt a TB-vel minek jössz? Él ott majd' százmillió német, érdekes, nem haltak még ki. A vizitdíj negyedévente (!) volt 10 euró, de megszüntették.

Vagy szerinted csak a bevándorlóknak lehet egészségügyi problémájuk az őslakosoknak meg nem? Vagy mit lovagolsz ezen? Mintha annyira jó lenne a magyar eü...

01234567 2012.11.10. 13:45:25

@BenFranklin: Én azt hittem, a tudomány mai állása nem tart ott, hogy biológiai alapú robotokat állítson elő?.............embertársaidról beszélsz, és ezzel magad minősíted.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 13:45:38

@01234567: 12 orara sosem adnak, adtak se otthon se sehol 24-et
de persze tulorapenzt igen
persze torbenytol fuggetlenul lehetnek sokfele munkaidobeosztasok
en meloztam 3x 12- 3 nap szabad munkarendben

amugy en ugy latom, a legnagyobb problema otthon, hogy egyreszt 90 utan a mostani "elit" nem csak a politikai szetlopta az orszagot, a koznep meg azt hitte, hogy nem baj 2-3 ev es ugy elunk mint amit turistautjan tapasztalt, nemetorszagban
es lelkesen tapsolt is a privatizacionak, a karpotlasi jegyeknek, a bearamlo tokenek es multiknak, meg a plazaknak muhhaha, amik felvasaroltak a magyar piacot is es rohogve fizetnek az embereknek negyed annyit mint nyugateuropaban

ettol fuggetlenul fenntartom, senki ne vonjon le kovetkeztetest abbol ha az elso 2-3-4 evbe lathatoan gyarapodik felretesz es megveszi amit akar
majd ha letelepdik vegleg, akkor mas lesz a leanyzo fekvese
arrol nem beszelva angliaban sosem leszel angol es irorszagban ir, majd csak az unokaid
de ez nem tragedia, csak szoltam
politikailag ugyan befogado orszagok de kozel sem annyira mint amerika vagy ausztralia, amelyek pont hogy nehezitik, de sokszinusege miatt, ha amerikai leszel - papiron is- akkor onnantol amerikai leszel
ez a kulonbseg
kb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 13:52:32

@Zedder: az viszont teny otthon elkepzelhetetlennek tartja, hogy osszekoltozzon pl par pakisztanival, de akar magyarral is, sot alberlet sem OK, sajat kell barmilyen aron
ha kimegy, akkor meg eleg egy szoba kozos wc a folyoson...
szopval a kinti "igenyekkel" otthon is tobbet tudna felrerakni, ha nem is annyit mint kint, az teny

Kismacska (BELLA) 2012.11.10. 13:52:49

@kkkchris:

Az én szakmámban (informatikai tanácsadó, utóbbi aláhúzva) is kell a német. KELL.

Mert nem programozó vagyok, aki a monitorra meredve gépel, hanem kommunikálnom kell az ügyféllel...

Így aztán nekem is alap a német. Most tanulom, szeptember közepe óta intenzíven, már középhaladó szinten (két hét múlva indul a haladó tanfolyam)... hátha....

Kámasuka 2012.11.10. 13:54:48

@01234567: Engem az minősít hogy nem órabérért dolgozom ahogy a hülyék szokák.

tobias2 2012.11.10. 13:57:25

@tass-tass: "Az EU-ban szabad mozgás, költözködés és munkavállalás van, határ meg nincs." Pontosan ezért nem értem már a blognak a címét sem... Ezzel az erővel, ha egy tiszaroffi manus Röjtökmuzsajra költözik azzal kivándorol? Netán ha én a szomszéd városban vásárolok, akkor idegenszívű vagyok? Naaaagy demagógia ez a blog.

Hertelendi 2012.11.10. 13:57:59

@GUMIMACISAJT: " finn ismerőseim ugyan vannak, de azok mind alkoholisták..:)"
Neked ne lennének finn ismerőseid?

Frau Holle 2012.11.10. 14:00:10

@01234567: Mit szeretnél ezzel mondani?

Danubius 2012.11.10. 14:00:35

Én a folyamatos idegennyelv unszoláson kuncogok. Mert most ugye lehet pluszpént kérni ha valakinek megy egy idegen nyelv, na de milyen jó lesz majd ha mindenkinek fog menni mondjuk az angol. Na akkor minimálbéres értékesítő leszel, de legalább fogsz tudni angolul. Kocsivizsga: csekély 150,000 ft, de ugyanúgy minimálbérért dolgozol. Van értelme?

01234567 2012.11.10. 14:01:10

@01234567: 50%-os teher a munkabéren. Nekem Ausztriában, a minimálbér esetén kb. 25% tehet volt. És az 1000 euró volt kb...

Frau Holle 2012.11.10. 14:03:58

@01234567: Jó. Tehát a 93 az bruttó összeg, a 120 (valójában 119) pedig az, amibe a munkáltatónak kerül.
A nettója pedig attól függ, van-e gyereke, és mennyi.
Amit írtál, az egy másik fizetés.

Kerek négyszög 2012.11.10. 14:04:17

@nincs_nick:
"@MACISAJT: Te egy fiztetett ügynök vagy vagy mi? Akkor baromságokat írsz, hogy már fáj, látszik közöd nincs a német/osztrák viszonyokról."

Közel jársz a valósághoz. Napi 24 órában a narancslomcsik ideológiai agitpropos szövegét nyomja. Igazi pártkatona.

Hertelendi 2012.11.10. 14:04:51

@BenFranklin: "Engem az minősít hogy nem órabérért dolgozom ahogy a hülyék szokák."
Téged az minősít, hogy sehogy se szoktál dolgozni. Orbán mellett nem szokás dolgozni. Ott nyalni kell. És az neked, nektek nagyon megy!

Macropus Rufus 2012.11.10. 14:06:45

@KrisztinaKrisztina:
csak pontosítanék. Nem pusztúlt ki. A visszafoglaló háborúk tőbb áldozatott szedtek. A törökök megtartották az adórendszerünket is, csak a befizetés címzetjét változtatták meg.
Persze azért volt aprítás, de nem az 5/6. Ha kiírtanak mindenkit akkor ki a fene fog nekik adótfizetni? :o
Pláne, hogy a török felfogás szerint ők felszabadították az országot a kereszténység sötétsége alól és elhozták az iszlám fényét. És ez nem vitz.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Török_hódoltság

Frau Holle 2012.11.10. 14:08:16

@01234567: Az 50% pedig valójában 35%. Csak a pontosság kedvéért.

tass-tass 2012.11.10. 14:08:19

@nemjogasz: " És akkor még ezután jön az áfa, a tranzakciós adó, telefonadó, illetékek, chipsadó, ingatlanadó, kommunális adó, stb."

"Vámos-Nagy Szabolcs adószakértő szerint az adóbevallások szerint 1,2 millió embert jelentettek be minimálbérre vagy annál is kisebb összegre. Az adóhivatal volt elnökhelyettese irreálisnak nevezte az adatot. Szerinte mintegy félmillióan dolgozhatnak teljesen feketén."

adozona.hu/szja_ekho_kulonado/20110919_minimalber

Az általad említett lépések célja, hogy azoktól is szedjenek adót, akik valamilyen okból elmulasztottak adót fizetni.

Ez a cél szerintem támogatható.

Minden rezsimet háborúval, vagy gazdasági szankciókkal sikerül eltávolítani a hatalomból. Pl. Iránt is gazdasági (olaj) embargóval fogják térdrekényszeríteni.

Az EU-n belül ilyen megoldások nem működnek egy tagállammal szemben. Ezért csapkodja a kormány és az EU egymást ott ahol tudja. Az EU kvázi gazdasági embargót vetett be a jelenlegi kormány ellen, amire válaszul a kormány ott okoz kárt a külföldi tulajdonú cégeknek ahol tud.

Az egyik pirruszi győzelmet a kormány nyerte (a bankok könyörögtek az eu-nak, hogy ne szívassák már a magyar kormányt, mert akkor újabb terheket ró rájuk), amire válaszul jött az államcsőddé nyilvánítása az önkormányzatok adósságának átvételét.

Szóval megy az adok kapok. A kormány nem azért szívatja a társadalom egyre nagyobb rétegét, mert élvezi, hanem mert belekényszerítik, hogy megbukjon.

Azért érdemes lenne elgondolkodni azon, mi lett volna ha az eu hagyja, hogy 2010-ben Matolcsy a lovak közé dobja a gyeplőt, aztán hitelből pörgesse fel a gazdaságot az államadósság elengedése mellett.

A kormány és a bankok puszi pajtások lennének, mi imádnánk a kormányt.

Void Bunkoid 2012.11.10. 14:09:35

@Zedder: " tudatosan folyik az emberek kizsigerelése"

Ahogy mondod. De igazából ez a kizsigerelés pont arra megy rá, mint ami közel húsz éve is végbement - emlékszik valaki főbajszos pénzügyminiszterünkre, Bokros Lajosra? Akkor is pont ugyanez történt, az adó is meg lett adóztatva, és mindenki szidta a kormányt, mint a bokro(s)t. De le is lett tornázva a Kádár-rezsim által feltornyozott irdatlan adóssághalom.

Ezután a várható dolog következett, az aktuális kormány el lett zavarva a p*csába, jött helyette I.Viktor, aki a frissen ölébe hullott gazdaságilag összeszedettebb országban nekiállt tejjel-mézzel folyó fílinget árasztani, osztogatni, ezüsthajózni, mittomén.

Persze mivel egy idő után elfogyott a lendület, a nép megszavazta Medgyessy D-209 Pétert, aki - és utódja, Táncoslábú Ferenc is - ugyanúgy herdált, közben pannon pumákat és leader közösségeket vizionálva.

Aztán kipukkant az őszödi lufi, volt a falu főterén egy ingyenes Evita-forgatás igazi tűzzel meg felborogatott kukákkal-autókkal, jött inkább Bajnai Gordon, aki elhatározta, hogy na akkor ő most rendet vág.

Mivel a népnek nem tetszett sem Őszöd, sem az Evita-forgatás, sem az ismét fosba süllyedő ország, de Bajnai egyrészt túl későn jött, másrészt a "bűnösök" színeiben pompázott, így leváltották, jött II.Viktor.

Ha észrevennétek, a jelenlegi kormány leginkább - habár egy különös és félelmetes módon téve, de leginkább pont ugyanazt akarná tenni, mint amit Bokros tett, vagy Bajnai AKART tenni (nem meglepő, hogy amúgy rengeteg jelenlegi megszorító intézkedés már a Bajnai-kormány idején is tervbe volt véve, csak nem lett rá idő), vagy amit akár Hunyadi Mátyás is csinált, amikor kitalálta hogy "lóf*szt kapuadó, egy telken három ház? akkor háromszor fizessé', paraszt".

A dolog szomorú jövőképe, hogy a jelenlegi vélemények, pollok, hasonlók alapján a Fidesz-kormány is el lesz küldve, hogy mire BÁRKI is váltaná le, a jelenlegi megszorítások addigra jelentkező pozitív hatásait meglovagolva ismét elkezdhesse az ördögi kört :S

Na erről kellene leszokni - mind az embereknek, mind a politikusoknak rá kellene ébredni, hogy itt most ja, egy koszos disznóól van, amit nem lehet egyetlen éjszaka alatt kiganézni, de a műszakváltáskor érkező váltásnak inkább a pucolást kellene folytatnia, ahelyett, hogy a még nem kitakarított részbe belejárkálna, és a már kitakarított részt is újból összejárkálja-koszolja - vagy rá kell bírni a kollégát, hogy vállaljon be egy rakás túlórát jópénzért, de legalább fejezze be, amit elkezdett.

Void Bunkoid 2012.11.10. 14:15:42

Ja, és arról a szintén undi dologról is le kellene állni, hogy kormány- vagy politikai szinten rendszerváltás esetén bármilyen irányba is történik, az első dolga minden kormánynak, hogy előveszi az előző kormányciklus alatt vezetett listát, és hasznosságra-értelemre való tekintet nélkül kivétel nélkül visszacsinál minden olyan rendeletet vagy törvényt, amit az előző kormány iktatott be, egybekötve a politikai/önkormányzati infrastruktúra kb osztályvezetői szintig lemenően történő teljes lecserélésére, szintén a poszton ülők szakmai kvalitásának teljes figyelembevétele nélkül.

Tamás András György 2012.11.10. 14:16:45

szep, amikor a magyarorszagon multinal dolgozo, uber informatikus nemetben racsodalkozik, hogy a honap vegen nem kell szukolkodnie...
amugy a nemetekhez nem mennek seemi penzert, vannak sokkal jobb helyek.

01234567 2012.11.10. 14:16:45

@Frau Holle: Akkor rosszul fogalmaztam: 1000 euróra kb. 250 euró költség jött, nekem ez a nettó 25 %-a
142 000
- 93 000=49 000
93 000-nek az kb. az 50%-a. Tehát a kifizetett pénznek kb. a felét kell még odaadni az államnak. Egyébb meglepi költségeket most hagyjunk, de ezt is, mivel a "melós" kategóriában aki összehoz egy 4 órás bejelentést, az a meztelen seggét veri a földhöz....

bobsys 2012.11.10. 14:19:21

@hagyma: CBP a hataron officert kihagytad :)

kokoro 2012.11.10. 14:21:53

idézet: Tehát amíg MI nem állunk ki magunkért, jöjjön bármilyen párt, NEM LESZ OTTHON VÁLTOZÁS – és hazaköltözés sem."

Ez aztán a nagy bölcsesség, hogy -MI- rollunk ír magát is beleértve de Ő meg lelépett a probléma elől ... Haha!

gabos 2012.11.10. 14:24:11

@Tamás András György: mondhatnál párat..... esetleg priviben.... :) Köszi előre is!!

desw 2012.11.10. 14:24:12

@Void Bunkoid:

Érdemi változáshoz előbb a népet kellene leváltani! Csak azt meg ugye nem lehet, így marad a hosszú agónia.

Frau Holle 2012.11.10. 14:24:31

@01234567: Meg a Dienstgebered fizetett még kb. 400-at. Tudtad?

De úgy látom, a lényeg nem ment át. Tahát: valójában a bázis, azaz a fizetés aránytalanul alacsony a termlékenységhez képest.

desw 2012.11.10. 14:30:32

@Hari Seldon 2:

"Én itt most csak arra akartam rámutatni, hogy szépen lassan le lesz nyúzva az összes bőr, és a társadalom hagyja.
Már írtuk itt többen, hogy tized ennyiért milyen reakciók vannak Franciaországban, Spanyolországban, vagy a görögöknél. "

Szerinted pl.: a görök mit fognak elérni a tüntetésekkel és zavargásokkal?? Ismét leváltják a "népnyúzó" kormányukat, de ettől még az alap probléma (hitelből éltek, fenntarthatatlan állami ellátások és nyugdíj, ...) semmi sem oldódott meg: a gazdaságuk továbbra is egy fostenger.

desw 2012.11.10. 14:34:58

@Frau Holle:
"De úgy látom, a lényeg nem ment át. Tahát: valójában a bázis, azaz a fizetés aránytalanul alacsony a termlékenységhez képest. "

Meg talán az állami ellátórendszer túl bőkezű MO-on és pocsék az aktív/inaktív arány. Ezt is figyelembe kellene venni akkor, amikor több bér akar a magyar dolgozó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 14:36:13

@bobsys: igaz
de nekem mar a hataron csak azt mondjak: welcome home:)

01234567 2012.11.10. 14:38:49

@Frau Holle: Azt megértettem! Bár szerintem a termelékenységet lehetne fokozni És az sem a termelő erőn múlna...
Az államnak én úgy tudom ennyit, még magánnyugdíjba fizetett, de az teljesen az enyém lett, nem az államé. És úgy tudom, erre az állam utasította, de az a szakszervezetekkel való megállapodás részét képezte. Mit fizetett még?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 14:42:08

az adokerdest otthon meg nemadoemelesekkel kellene megoldani, hanem a buntetesi tetelek felemelesevel
nem jelentetted be?
5 ev borton
adot csaltal 20 ev borton
es utana garantaltan lehetne csokkenteni az adoterheket
csak valakinek el kellene kezdeni....
en itt meg soha de soha nem jartam ugy hogy akar ha veszek, akar ha szolgaltatast veszek igenybe ne legyen a kezembe a szamla a blokk akarmi
itt az illegalisok a problemak, de azok java resze is adozik

01234567 2012.11.10. 14:42:48

@desw: Hát szerintem ehhez annak semmi köze. Lásd szlovákia, ahol már 500 euró alatt nem nagyon fizetnek, hogy hasonszőrűt mondjak. Járnak is át elegen. De azt hiszem, az osztrák ellátórendszer bőkezűségét, vagy angliában az aktívak/inaktívak arányát hagyjuk is....
Nem. A lényeg: ma Magyarországon, ha valakinek nettó 150 000 forint (500euró) fizetsz, csak lassabban hal éhen. Ennyi.

Emi2 2012.11.10. 14:43:28

"Figy,rám aztán senki sem mondhatja, hogy kormánypárti lennék. Nyilván te nem ismersz, ezért azt gondolsz, amit akarsz.
De az, hogy egyesek szerint Magyarországon csak az tud megélni, aki fideszes, vagy Fidesz közeli, az egy óriási baromság, saját részről kikérem magamnak! Márpedig ha én meg tudok élni itthon gyerekkel, lakáshitellel, akkor szerintem bárki meg tudna.

Nyugaton több a fizetés? Jéééé! Mindig is több volt. Most jöttetek rá? 2010 előtt még mi kerestünk jobban?

Ezt a blogot azért gyűlölöm, mert olyan emberek panaszkodnak oldalakat, akik már az elején leszögezik, hogy mennyire utálják a magyarok panaszkodását és negatív hozzáállását. Nevetséges.

Igen, ott könnyebb megélni.Tehát átmész, beülsz jóba, és úgy kezded el osztani az észt, mintha innentől kezdve felsőbbrendű lennél, aki otthon maradt, az meg egy lúzer. A francokat. Ti vagytok a lúzerek.
Jah, a családomból sokan járnak át Ausztriába dolgozni.Sokszor lehúzták, nem fizették ki őket ezek a derék osztrákok.
Ők nem nyafogták tele a netet sem akkor, amikor vaskos euróköteget kaptak, sem akkor, amikor átbaszta őket az osztrák."
Rics, vannak részek amivel én is egyet tudok érteni. A külföldre vándoroltak észosztásában pld., ez igen, jellemző. De abban nem, hogy azok lúzerek lennének akik kimentek. Ezt nem gondolom. Sokan, sokféle ok miatt hagyták el az országot. Nálunk speciel sokat nyomott a latba a gyerekek jövője, az, hogy egy olyan világban tudjanak felnőni, ahol a megszerzett tudás, a szorgalom vezet előre, és nem más, kevésbé fontos dolgok. Persze nem azt mondom, hogy otthon ne lehetne érvényesülni a tudással (ill. másik oldalról, hogy külföldön minden flottul megy) de valljuk be, ez még nem igazán jellemző a munkahelyek igen nagy részénél. Különben meg vallom, mindenki a saját sorsáért felelős, aki igazán akar, az a jég hátán is megél, bárhol legyen a világban, aki pedig csak sírni, másokat hibáztatni tud, az nehezen mozdul egyről a kettőre. Azért azt ne hidd, hogy aki kimegy, az hirtelen beül a jóba, szerintem ez csak kevesek kiváltsága. Sok dologgal meg kell birkózni, de fel lehet rá készülni, és akkor nem éri az embert meglepetésként. Ettől független, én nagyon becsülöm azokat, akik otthon maradnak, és megpróbálnak becsületesen dolgozni, gyereket nevelni, és normálisan élni (nem sírni, és másokat hibáztatni). Mi más utat választottunk, hogy könnyebb e, nem tudom.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.10. 14:45:33

@nincs_itt: seggem is okosabb nálad az tuti

a törököket hiába gyűlölöd, nem volt rosszabb, mint a magyar oligarchák, akik szétcseszték az államot és úgy adóztattak, ahogy akartak
a többszörös adóbeszedés volt a baj, hogy a törökök is beszedték, aztán visszaavászkodtak a magyar földesurak is néha és ők is lenyúlták a parasztokat, aztán a kifizetetlen végvári katonák, Habsburg zsoldosok is elvették, ami kellett

nem volt jó a török és rosszabb sem volt, háborús, megszállt országban zavarosak a viszonyok, mindenki rabol, a magyar is

"Csak halkan jegyzem meg, a középkori adó-rendszer, cirka 20-30%-ot vont el a jobbágytól, ebből működött a "hatalom". Hasonlítsd csak össze a maival..." - ez is mérhetetlen ostobaságról árulkodik, nem tudom, hogy mit szólnál ahhoz, ha 20-30% adóhoz középkori társadalom és szociális, közbiztonsági, infrastrukturális, igazságszolgáltatási, oktatási rendszert kapnál
elárulom, hogy még ha 70%-ot os lenyúl az állam tőled ma adó címén, és mindenre van ÁFA, akkor is jobban, kiszámíthatóbban élsz, mint egy középkori paraszt, nagyobb biztonságban, hosszabb ideig, több gyereked éri meg a felnőttkort (ami az esetedben elég nagy kár, mert ilyen géneket nem kellene örökíteni)
igen, a modern állam drágább, de többet is nyújt
tudod, amikor jóanyádnak a szifiliszét kellett kezeltetni, vagy a pinarákját megműteni, akkor azt finanszírozni kell, kórházak, PET-CT, lézersebészet...
nem hiszem, hogy pár véka gabonából össze tudnád hordani az árát... paraszt!

az ilyeneknek mint te azt tudom mondani, hogy költözzenek Csádba vagy a brazil őserdőkbe, bár még ott is utánuk nyúl az állam és gondoskodik rólad egy minimális szinten

KopaszMercis 2012.11.10. 14:47:17

@The Lost Soul:
Mar megbocsass, de ha a bankom ilyesmivel probalkozna (amit amugy nem mer), akkor fognam a naluk vezetett privat premium szamlamat es 4 cegem szamlajat es atvinnem mashoz...

Az adot ilyeten modon hogyan keruljem ki, ha nem vagyok Gyrucsanyista, es nem abban hiszek, hogy "el lehet innen menni"...

Varom a valaszod

desw 2012.11.10. 14:49:18

@01234567:

Gondolod, hogy lényegtelen?? Hasonlítsd össze mondjuk az angol és magyar nyugdíjrendszert és csodálkozz!

Amíg sok az eltarott (és MO-ON sok), addig az ellátásukra sok pénzt kell az államnak beszednie szűk aktív rétegtől. Azaz sok adó, azaz nem éri meg vállalkozni (legálisan) stb, stb.

"A lényeg: ma Magyarországon, ha valakinek nettó 150 000 forint (500euró) fizetsz, csak lassabban hal éhen. Ennyi"

És mennyi a teljes bérköltsége ennek a nettónak MO-on és Szlovákiában? A munkavállalót csak a nettó érdekli, a munkaadót viszont csak a teljes bérköltség.

desw 2012.11.10. 14:51:30

@hagyma:
"az adokerdest otthon meg nemadoemelesekkel kellene megoldani, hanem a buntetesi tetelek felemelesevel"

Ahhoz ELŐBB tisztességes és elfogadható mértékű adó kell.
Nézd meg, hogy a NAV keménykedésének mi lett/lesz az eredménye! Mennek külföldre a cégek!

01234567 2012.11.10. 14:51:37

Havi nettó 150 000 alatt fizetsz akartam írni

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.11.10. 14:54:05

@tass-tass: hát na. attól, hogy szabad átjárás van (EU-állampolgárok számára) a határokon, még nem jelenti azt, hogy az országoknak nincs közigazgatási határa. ugye ha nincs határ, akkor például okafogyottá válik az "ország", "Németország" ésatöbbi szavak használata is. egyébiránt a pénzügyi és gazadsági egységre való törekvés még édeskevés ahhoz, hogy valós unióról beszéljünk, de ez már messzire vezetne. egységes politikai, adminisztratív és jogi környezet nélkül??? gondolkozz. mindenesetre ha definiálod az országok fogalmát a határok belekeverése nélkül, akkor felterjesztelek valami díjra.

Frau Holle 2012.11.10. 14:57:21

@desw: Szerintem csak annyival akar többet, amennyi a termelékenysége alapján megilletné. A magyar munkavállaló termelékenysége az EU-átlag 60%-a, a munkabére meg a negyede.
Az már ne a munkáltató gondja legyen, hogy abból kit tart még el.
Az aktív-inaktív aránynak a teljes bérköltséghez semmi köze.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 14:57:33

@desw: esetleg egyutt a ketto?
hat ha Vamosi azt irta legalabb 2millio ember adofizetese kerdese, feketen melozik,zsebbe kap tobbet stb. akkor abban lehet valami
mert ez egy ilyen hulye jatek
- kitalalok meg adokat es novelem, mert nem eleg a bevetel a koltsegvetesnek
- meg tobb ado megjobban kikerulom
-akkor kitalalok meg adot
-akkor ezt sem jelentem be, Jozsi itt van zsebbe es pofad befogod
-emelem az afat
-akit ismersz be ne usd a penztargepbe
esigytovabb esigytovabb

Frau Holle 2012.11.10. 14:59:06

@desw: A magas adó "remek" kifogás. Arra, hogy a hivatkozó meglopja a többieket....
(Akinek nem inge,....)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 15:00:32

@Giraffa Camelopardalis Phd.: meg az allamoknak is van hatara itt afejlettebb orszagokban is:)
sot a varosoknak is
meg a megyeknek
ez igy van

Kámasuka 2012.11.10. 15:01:07

@hagyma: Lótojt. ÁFÁt nem lehet elkerülni így a legjobb amit lehet tenni az folyamatosan növelni a fogyasztási, csökkenteni a bérjellegü adókat/illetékeket.

desw 2012.11.10. 15:01:48

@hagyma:
"esetleg egyutt a ketto?"

Így ok! Kisebb adó estén egyébként automatikusan javulna az adófizetési hajlandóság. Persze nem lenne tökéletes, kellene adóellenőrzés továbbra is, de előbb vagy párhuzamosan kisebb adóteher kell.

Kámasuka 2012.11.10. 15:02:13

@Frau Holle: A magyar átrak meg az EU harmada. Ezt is tessék belevenni, mindjárt máshogy érzed magad.

spangola 2012.11.10. 15:02:33

@Gudea enszi: Én gluténérzékeny vagyok. Nekem a kenyér ára átlag 800,- Ft/40 dkg!!!
De ami minőségben a legjobb, az 1250,- Ft/20 dkg, úgy értem húsz dekagramm!!!!!!!!!!! (Schar)

Nekünk a legnagyobb kiszerelés 40 dkg, épp azért, mert nagyon drága, és nagyon rossz az íze az igazihoz képest, és lassan kell enni, nehogy megfulladj tőle.
A németek vezetik a piacot a gluténmentes termékek minőségét tekintve (Schar márkára gondolok), ez a márka a legdrágább, de a legjobban hasonlít az íze, illata és nem utolsó sorban az állaga a hagyományos búza ételekhez.

Frau Holle 2012.11.10. 15:03:56

@BenFranklin: Mely árak?
Mellesleg ahhoz sincs köze.

Frau Holle 2012.11.10. 15:05:55

Most komolyan: arr keresünk mentséget hogy a magyar munkavállalót miért kell ócón dolgoztatni?
Hogy mi????

spangola 2012.11.10. 15:06:24

@desw: Engem mindig is a bruttó bérem érdekelt, nem a nettó, és ezért mindig mindenki úgy nézett rám, mint egy ufonautára.

Majd pár éve rájöttem, hogy most már tök mindegy, mennyi a bruttóm, mert nyugdíjam úgysem lesz, ráadásul hitelt, kölcsönt sem szándékozom felvenni, nem vagyok öngyilkos hajlamú.

desw 2012.11.10. 15:06:31

@Frau Holle:
"Az már ne a munkáltató gondja legyen, hogy abból kit tart még el."

Ez komoly?? Valóban nem érdekli a munkaadót, hogy nettó 200e-nek 250e vagy 450e a bruttója?

"Az aktív-inaktív aránynak a teljes bérköltséghez semmi köze."

Direkt módon valóban semmi, csak mivel az állambácsi bőkezűen osztogatja pl.: a nyugdíjat, így tulképpen mégis van. Kevesebb aktívnak kell a több inaktív eltartását fizetni.

01234567 2012.11.10. 15:07:28

@desw: Az állam iszonyatosan korrupt, túl nagy, rosszul működik, főleg a befizetett adóval való gazdálkodásnál látszik ez tisztán. És ezért van ilyen magas adó. Vannak egyéb okok is, de ezt most hagyjuk.

Frau Holle 2012.11.10. 15:09:30

@desw: Komoly.
Az érdekli, mennyibe kerül az asztalos egy munkaórája. Pont.
Hogy ebből mit visz haza az asztalos, mi és milyen jogcímen megy az államnak, nem érdekli.
Csak az összköltség. Ennyi.

01234567 2012.11.10. 15:10:04

@Frau Holle: Látod, látod! Magyarország 2012. Jöjjenek a kínaiak! :)

Frau Holle 2012.11.10. 15:10:25

@desw: A bérköltség ugyanis ezt jelenti.

desw 2012.11.10. 15:10:53

@Frau Holle:
"A magas adó "remek" kifogás. Arra, hogy a hivatkozó meglopja a többieket....
(Akinek nem inge,....) "

Nem kifogás ez, pusztán a befektő racionális döntése! Ott fog vállakozni, ahol összeségében jobban megéri neki.

v2peti 2012.11.10. 15:11:13

@Gudea enszi:

"Egyetlen megoldásként vehetsz Magyarországon kiváló minőségű házitejet 50 cent körül, és kiváló minőségű házi kenyér kilóját 2-2,50 euró körül. Ennyibe kerül a nem műanyag élelmiszer, ha a készítője is meg akar élni belőle."
Idehaza 50 centért (190 Ft) a boltban csak 1,7-es és nem 3,8-as tejet kapsz. Ez utóbbi szinte alig létezik csak 2,8-as kapható.
Kenyér: Jó minőségű kisüzemi kenyér: 1 kg. TESCO 1,7 € átszámítva, saját boltban meg ca. 1,2 € átszámítva. Na szóval itt sem annyira olcsó. Na és itt is van már 3,60-as kenyér. Persze Euróban értve. Igaz, az a pémiu kategória, de csak idő kérdése, hogy a normál kenyér is ennyibe fájjon.

Kámasuka 2012.11.10. 15:11:14

@Frau Holle: Kb. anyit jelent hogy te az EU-s béred negyedéért kb. az EU-s életszínvonal felén élsz.

Hiába 3000 a müncheni átlagfizetés, amikor egy ház/lakás 500e euró, egy éttermi ebéd meg 50.

bobsys 2012.11.10. 15:11:18

@hagyma: "de nekem mar a hataron csak azt mondjak: welcome home:) "

hat nalunk meg nem igy van, eddig ketszer jottunk be zoldkartyaval es mindketszer megkertek, hogy faradjunk veluk a CBP officeba, mert lenne par kerdesuk. Az a franya kompjuter megjegyez mindent a multbol :)

Frau Holle 2012.11.10. 15:11:43

@01234567: Nem is értem, komolyan...

01234567 2012.11.10. 15:13:14

@BenFranklin: Milyen árak? Mert hogy Ausztriában a kaja nem drágább, a ruha (normális), hiradástechnika, cipő olcsóbb az tuti. És a benzin is. :)

Frau Holle 2012.11.10. 15:13:24

@BenFranklin: Mióta érdekli a vállalkozót a munkavállaló életszínvonala?
Lehet hogy most újat mondok, de nem ez a szempont.

desw 2012.11.10. 15:14:11

@Frau Holle:
"Az érdekli, mennyibe kerül az asztalos egy munkaórája. Pont.
Hogy ebből mit visz haza az asztalos, mi és milyen jogcímen megy az államnak, nem érdekli.
Csak az összköltség. Ennyi. "

Arről beszélek én is, hogy a munkaadót a teljes bérköltség érdekli, a munkavállalót viszont csak a nettó.

Frau Holle 2012.11.10. 15:15:57

@desw: Vannak akik mindent rendesen fizetnek, vannak akik kimennek, és vannak akik nem, de nem fizetnek be mindent.
Róluk szólt az előző komment.

01234567 2012.11.10. 15:16:03

@Frau Holle: Nem érted? Abban az államban, ahol az ÁLLAM szerint havi 47ezerből is meg lehet élni...

desw 2012.11.10. 15:17:07

@01234567:
"Az állam iszonyatosan korrupt, túl nagy, rosszul működik, főleg a befizetett adóval való gazdálkodásnál látszik ez tisztán. És ezért van ilyen magas adó. Vannak egyéb okok is, de ezt most hagyjuk. "

Ez a demagóg része! Így jó, mert nem kell tükörbe nézni az állampolgároknak! Nem azt mondom, hogy a korrupció lényegtelen, de túl sokat költ MO nyugdíjra, az állami vízfejre, idióta támogatásokra, ... amit a másik oldalon be is kell szednie. Magyaran sok adó és halott gazdaság.

Frau Holle 2012.11.10. 15:17:52

@desw: Akkor nem értem, mit nem értettél. Végig erről írtam.
Örülök, hogy tisztáztuk.

desw 2012.11.10. 15:20:38

@Frau Holle:
"Vannak akik mindent rendesen fizetnek, vannak akik kimennek, és vannak akik nem, de nem fizetnek be mindent.
Róluk szólt az előző komment. "

Így értem! Tehát az a baj, hogy a sok gonosz adócsaló vagy külföldre költöző nem vállalja a vágósertés létet! Életösztön, ennyi!

Frau Holle 2012.11.10. 15:25:53

@desw: Miután az államadósságot törleszteni kell, közbiztonságot, egészségügyet, oktatást etc. fenn kell tartani, és ezt valakinek fizetni kell, azt a pénzt valakitől be fogják szedni. Majd a többiektől annyival többet szednek be, miközben adott esetben a kis "élelmes" ugyanúgy igénybe veszi a közösség által nyújtott szolgáltatásokat, és az EMIATT tovább növelt adók miatt úgy gondolja, milyen igaza is van neki...
"Életösztönre" hivatkozással lopja meg a többit.
Nem értem, miért nem lehet ezt belátni!

desw 2012.11.10. 15:26:44

@Frau Holle:
Teljesen nyilvánvaló, hogy egy munkavállaló sosem fog annyit keresni azonos munkával MO-n, mint Németországban. Pl.: németben alacsonyabb lesz a teljese bérköltsége ugyanannak a nettónak. Meg ugye akkor minek jönne a cég MO-ra, ha otthon is azonos bérért dolgoztatna.

Frau Holle 2012.11.10. 15:27:19

@01234567: Menj már! :) Nem téged nem értettelek!!!

Kámasuka 2012.11.10. 15:29:45

@01234567: Mert hogy Ausztriában a kaja nem drágább, a ruha (normális), hiradástechnika, cipő olcsóbb az tuti. És a benzin is. :)

Hát biztos, ha ezekre költesz akkor nagyon rossz lehet neked. Kint is nincstelen maradsz halálodig. Ami viszont fontos az kint sokkal, nem 3-4x drágább.

01234567 2012.11.10. 15:30:22

@desw: Demagóg? Szerinted akkor a Matolcsy által beszedett pénzt, az Orbán nem a Simicska cégébe nyomja? Hanem korrektül a nyugdíjalapba megy? Az állam tényleg azért hoz kaszinótörvényt, elesve több száz milliótól, mert félti a kisembereket? És nem azért mert Wajna apuci kaszinója szarul ment? Mond te tudod hogy 5-10 éven belül összeomlik az egészségügy, pl a háziorvosok több mint 70%-a 65 feletti? 20 év múlva nem lesz nyugdíj? Mindezt az adónkból? Akkor ez az állam jól működik, nem korrupt, a több százezer alkalmazottjával...hál Isten, megnyugodtam...

Frau Holle 2012.11.10. 15:32:11

@desw: Miért is? Akkor ne is törekedjünk rá?
Nem hiszek abban, hogy ami most van, örökké így is marad. Kivéve azt a kedvezőtlen esetet, ha ezt elfogadjuk.
Már csak ezért sem fogadom el.

desw 2012.11.10. 15:33:06

@Frau Holle:
"Miután az államadósságot törleszteni kell, közbiztonságot, egészségügyet, oktatást etc. fenn kell tartani, "

Hogyne, csak éppenséggel nem mindegy, hogy mondjuk a lakosság 30%-a nyugdíjas (MO), vagy csak 18%-a (Anglia).

Nem mindegy, hogy mennyi a "rokkant" és a "mgefáradt" 40 éves nyugdíjas, vagy mennyi a felesleges állami alkalmazott, mennyi a segélyes, mennyit költ az állam idióta támogatásokra (utazás, gázár, ..)

Nem mindegy, hogy pl.: az eü ellátásra beszedett pénzből mennyi megy az alkeszek, dohányosok, elhízottak, ... kezelésére, és mennyi mondjuk érdemi kezelésekre.

...

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 15:34:38

@BenFranklin: Pl. mi drágább 3-4X? Mi az a fontos?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 15:34:56

@BenFranklin: e lehet azt is de kisebb mertekben
egyertelmu, porgetni kell a fogyasztast, ahhoz vasarloero kell, ahhoz jo berek, ahhoz gazdasag es adofizetesi moral
@desw: igen es magasabb buntetesi tetel
nincs elrettento ereje a buntetesnek
nezd meg gyoziket
valami 25 millio vagy tobb
es felfuggesztett
hat azert a hukyenek is megeri
@bobsys: hat nekem ezt mondtak, de nekm mar a vegleges van /januar-februar mar utlevel:)/
bizalomgerjeszto lehetk a computerben:)

01234567 2012.11.10. 15:34:59

@BenFranklin: Életedben éltél már külföldön? Nem értem! Komolyan.

Frau Holle 2012.11.10. 15:35:18

@desw: Jó, ezt követeljük, hogy oldja meg az állam! OK. (Egyébként mintha elkezdte volna megoldani.)
Viszont ez továbbra sem indok a többiek meglopására.

desw 2012.11.10. 15:36:10

@01234567:
"Demagóg? Szerinted akkor a Matolcsy által beszedett pénzt, az Orbán nem a Simicska cégébe nyomja? "

Mennyit nyom be Simicska cégébe? Mennyi megy Vajnának? Számokat kérnék kb-ra!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 15:36:49

@desw: azert ezt a bokezu nyugdijat atgondolnam

desw 2012.11.10. 15:37:27

@Frau Holle:
"Miért is? Akkor ne is törekedjünk rá?"

Persze, törekedni kell rá, csak hogyan? Tüntetés? Zavargás? És ami a lényeg: ki lesz az ellenség??

Frau Holle 2012.11.10. 15:38:09

@Tésztakészítő asszony: Lakhatás, gyermekfelügyelet, minőségi oktatás. Például.

desw 2012.11.10. 15:39:25

@hagyma:
"azert ezt a bokezu nyugdijat atgondolnam "

USÁ-ban mennyi nyugdíjas van? Mennyi a rokkant?

Kámasuka 2012.11.10. 15:40:08

@01234567: @Tésztakészítő asszony:

Ingatlan 10x drágább, de nektek olyan nem volt és nem is lesz.

Alpannonia.at 2012.11.10. 15:40:59

Kaya Ibrahim vagyok ,még mindig van 12 db KFT-ém valaki visszavásárolná akár 1 ft-ért is ? Viszont sajnos elég rosszul áll az egyeneleg valami 10,3 milliárt minuszban a cég egyenlege .

Köszönöm :D

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 15:41:45

@Frau Holle: A lakhatás az valóban drágább. Mit értesz minőségi oktatáson? Ha a gyermekfelügyelet alatt az ovit és a bölcsit érted, akkor kamu. És nem felejtsd el a 10x fizetést se az itthonihoz képest...abból azért fussa...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 15:41:54

@desw: nem tudom amugy en a koznep atlagnyugdijasanak penzere gondoltam, ami kozeleben sincs az itteninek
mar aki melozott is eleteben
rengeteg nyugdijas nem hogy honaprol honapra, de naprol napra el..

nemjogasz 2012.11.10. 15:42:01

@tass-tass: "Az általad említett lépések célja, hogy azoktól is szedjenek adót, akik valamilyen okból elmulasztottak adót fizetni."

Meg persze azoktól is, akik amúgy is fizetnek adót, ugye... Persze ha nem a sápolás lenne a cél, akkor mondjuk ezek leírhatóak lennének a jövedelemadóból például, de neeeeem. Itt nem ez a cél. Nézzük például a tranzakciós adót: kit sújt? Akinek bankszámlára megy a fizetése. Kinek megy bankszámlára a fizetése? Igen, a bejelentett alkalmazottnak. Aki feketén kapja, annak - minő meglepetés - nem utalják, hanem kpban adják. Úgyhogy ne akard itt beadni, hogy a nem adózókat akarják megfogni, egy francot. De nézzük a chipsadót: ugye a feketén foglalkoztatottak több chipset meg energiaitalt fogyasztanak?
Ezt a "csúnya EU és a bankok meg akarják buktatni a legkisebb királyfit, mert gonoszak" toposzt meg hagyd meg a polgárikörös (van még?) összejövetelekre.

Frau Holle 2012.11.10. 15:42:16

@desw: Ellenség? Ez hogy jönne ide?

Bértárgyalások, tarifamegállapodások, növekvő minimálbér, szent piac, remélhetőleg egyszer csak kialakuló magyar munkáltatói piac... Ami máshol is van. Olyan normális dolog.
Kár, hogy a helyből feladás nem olimpiai sportág, abban ttuti remekelnénk. Bár nekem nem megy.

tass-tass 2012.11.10. 15:42:55

@Giraffa Camelopardalis Phd.:
"attól, hogy szabad átjárás van (EU-állampolgárok számára) a határokon, még nem jelenti azt, hogy az országoknak nincs közigazgatási határa."

Van települési önkormányzat, kistérség, (járás), megye, régió, ország. Ezeknek mind van határa. Nem leszarod? Úgy át mész rajtuk, hogy észre sem veszed.

desw 2012.11.10. 15:43:14

@Frau Holle:
"Jó, ezt követeljük, hogy oldja meg az állam! OK. (Egyébként mintha elkezdte volna megoldani.)"

És ezért lesz leválta ismét! Amíg a szavazati joggal rendelkezők között sokkal több az inaktív, mint az aktív, addig választás lehet nyerni demagóg ígérgetéssel. (vö: Fidesz 2010) Ezért mondtam, hogy előbb a népet kellene leváltani.

"Viszont ez továbbra sem indok a többiek meglopására. "

Ez az életösztön! Gondolom te sem hagynád, hogy kiraboljanak az utcán!

Frau Holle 2012.11.10. 15:45:24

@Tésztakészítő asszony: Nem kamu, és nem tízszeres a fizetés. :)) Na az kamu. Eltekintve ezek szerint egy darab kivételtől. :)
Van közösségi ovi, meg közösségi suli. Meg van magán és egyházi, és van a közöttük levő különbség...
Bizony.

Emi2 2012.11.10. 15:46:33

Ingatlan 10× drágább? Hol? Ne csináld! 3-5× árak már sokkal közelebb vannak a valósághoz. Különben bérlakásról nem hallottál még?

desw 2012.11.10. 15:46:50

@Frau Holle:
"Bértárgyalások, tarifamegállapodások, növekvő minimálbér, szent piac, remélhetőleg egyszer csak kialakuló magyar munkáltatói piac..."

A munkaadó ki fog röhögni és továbbáll egy olyan országba, ahol kiegyensúlyozott jogi és társadalmi környezet van (hamár többet kell fizetnie többet is akar) és kisebb adóterhek. Mi lesz a hőzöngés eredménye: tovább növekvő munkanélküliség és agónia

Frau Holle 2012.11.10. 15:49:51

@desw: Azzal még várnék, lesz-e leváltás.
Tudod engem úgy neveltek, hogy rendes ember betartja a szabályokat.
Adót fizetni jogkövető, adót csalni jogellenes.
Az utcán kirablás rossz példa.

Kámasuka 2012.11.10. 15:50:21

@Emi2: De, hallottam. Sikeres emberek nem élnek bérlakásban, max. ha sokat költöznek.

Ismerősömék most költöztek Kecskemétre(a merci miatt) Stuttgartból, ott Merci középfőnök volt a papa. Házat eladták 800ezerért(220 milla), most Kecskeméten vettek 30ért.

desw 2012.11.10. 15:51:59

@hagyma:

Ha az angol nyugdíjrendszer lenne MO-on, akkor a jelenlegi 3 millió nyugdíjasból 1.2 millió nem kapna egy fillért sem és a MAX nyugdíj kb 30.000 Ft lenne. Ismétlem MAX nyugdíj.
Ehhez képest MO-on 3 millió nyugdíjas van és az átlagnyugdíj ~100e / hó.

Ingyen vonatjegy és társai nulla.

Akarnák ezt a magyarok szerinted?? Ugye nem! Ez a gond!

Frau Holle 2012.11.10. 15:52:36

@desw: Ha úgy lenne törvényszerű ahogyan írod, már senki nem alkalmazna egy árva munkavállalót sem Nyugat-Európában.
Az érdekérvényesítés pedig nem hőzöngés.

Ilyenkor mindig csodálkozom, milyen fogékonyak voltak egy páran a merjünk kicsik lenni dumára. :)

01234567 2012.11.10. 15:52:39

@BenFranklin: Neked itthon sem bubu. Nekünk azért 4 van. Ha már prosztóban. Kettő : Dolgozni mentem oda, nem akartam soha letelepedni. Ez tudod, az, ahogy te most átjársz a szomszéd faluba kapálni. Szerintem 16-25 között lehetsz, életedben nem éltél külföldön, és valami iszonyatos demagóg lehetsz.

Kámasuka 2012.11.10. 15:53:11

@Emi2: + egy hajvágás 25, étterem 40/fő mozi 10-15. Átlagfizuból nem nagyon ugrálnak kint sem, persze magyar proller szinthez képest biztonságban vannak. És nézik a TV-t, mer ugye hazánkfiai 90%-a nem keres átlagbért kint.

Parasite 2012.11.10. 15:54:07

a cikk vége a lényeg. sok sikert kulföldön!

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 15:54:09

Magyarországon az átlag fizu 421 Euró, Ausztriában 3500 Euró...
Tényleg nem 10X...Mea culpa...
Tehát az egyházi suli lenne a minőségi oktatás? Mitől minőségi?
Az imától? A közösségiben mit tanítanak???? Ott nincs tananyag?
Mesélj már egy kicsit...

Kámasuka 2012.11.10. 15:54:14

@01234567: Igen, már ismerlek más blogokról, nem kell bemutatkozni...:DD

desw 2012.11.10. 15:54:31

@Frau Holle:

"Azzal még várnék, lesz-e leváltás.
Tudod engem úgy neveltek, hogy rendes ember betartja a szabályokat."

Ez romantikus, csak van az a határ, amikor az erkölcsön felülkerekedik az életösztön!

"Az utcán kirablás rossz példa. "

Nem tökéletes hasonlat, de azért egész jó!

Kámasuka 2012.11.10. 15:55:44

@Tésztakészítő asszony: Magyarországon a bruttó átlag 220=760 de ne zavarjon.

Kámasuka 2012.11.10. 15:56:33

@Tésztakészítő asszony: Osztrák átlag meg 3000 alatt van, bruttóban. Jó az de nem kell színezni.

Frau Holle 2012.11.10. 15:57:13

@desw: Ezek szerint nálunk nem ugyanott van a határ. Nem baj, én örülök, hogy így neveltek. Nem is mentegetőzök folyamatosan. :)

Emi2 2012.11.10. 15:57:50

Itt Frankfurtban, 70-80nm-es lakásokat (jó állapotban) kapsz már 130-150ezer Eurótól. Tehát kb. 36 millió Ft-tól. Ez Budapesten kb., hogy néz ki?

windex 2012.11.10. 15:58:10

@01234567: akkor ki fizette a török által beszedett adót? ha meg már nem volt, aki adót fizessen, minek maradtak volna itt? persze az tény, hogy a vendégek érkezésekor lényegesen csökkent a népesség - ami akkoriban amúgy is mondjuk 3? debrecennyi volt országosan...

desw 2012.11.10. 15:58:14

@Frau Holle:
"Ha úgy lenne törvényszerű ahogyan írod, már senki nem alkalmazna egy árva munkavállalót sem Nyugat-Európában."

Amihez ész is kell, azt még nehezebb lenne Kínában vagy Pakisztánban gyártani, tovább van egyébb költség is (szállítás, áfa), ami miatt még megérheti az eu-s gyártás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 15:58:57

@desw: az angol nyugdijrendszer az angol berrendszerhez van igazitva
komolytalan az osszehasonlitas
esetleg az angol segelyrendszer a magyar munkanelkulieknek
azzal is szarul jarnanak
ne hasonlitsunk almat a kortevel ossze, mert folosleges
angliaban akik vegigmeloztak az eletuket azok normalisan megelnek a nyugdijjukbol

Kámasuka 2012.11.10. 15:59:25

@Emi2: linkelj már egy ilyet. Veszek.

desw 2012.11.10. 16:00:14

@Frau Holle:
"Nem is mentegetőzök folyamatosan. :) "

Nekem sem kell mentegetőznöm, csak más okból! ;)

Frau Holle 2012.11.10. 16:00:44

@Tésztakészítő asszony: Szerintem egyszer nézz körül ilyenben is, olyanban is. Hidd el, akkor nem kell majd mesélni!

(És itt most elnézést kérek azoktól a közösségi iskoláktól, amelyeket indokolatlanul tüntettem fel kedvezőtlen színben. Komolyan.)

Frau Holle 2012.11.10. 16:01:30

@desw: Akkor miért csinálod? :)

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 16:02:29

@BenFranklin: Beleszámitva a 6-8 milliós fizetéseket is, de ez az apróság ne zavarjon....

Frau Holle 2012.11.10. 16:02:51

@desw: No ez az. Nem értem, akkor mi a gond?

01234567 2012.11.10. 16:03:21

@desw: Kis vicces. Tudod mit, igazad van. Sőőőt. Azt sem tudom a Fradiba mennyit, a Vidibe, az MTK-ba. Főnök szereti a focit. Sőt azt sem tudom mennyit lopnak a fővárosi önkormányzati cégeknél, sőt azt sem mennyit lopott a Gyurcsány brigád, a Meggyesi, az előző Viktor brigád, a Horn, az Antal, a Németh Mikiék....csak azt látom, ennyi, ez nem megy tovább. Most vagy megállnak, vagy más jön, de nem megy tovább.

Kámasuka 2012.11.10. 16:03:58

@Tésztakészítő asszony: ?????

Te valami fejőnő vagy, mert úgy érvelsz...:DDD

desw 2012.11.10. 16:06:01

@hagyma:
"az angol nyugdijrendszer az angol berrendszerhez van igazitva
komolytalan az osszehasonlitas"

Magyarán az életét végig dolgozó és adózó angol kevesebb állami nyugdíjat kap, mint az adócsaló here magyar! Erről beszélek, hogy túl bőkezű a magyar ellátórendszer, emiatt kell magasan tartani az adókat MO-on.

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 16:06:22

@BenFranklin: Akkor azt most hagyjuk hogy te mi vagy, jó?
És ha fejőnő vagyok?

01234567 2012.11.10. 16:06:22

@BenFranklin: Hiába, jobban meg kéne válogatnom az ismerőseim.... :) na jó nem acsargok tovább....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 16:06:48

na amugy meg nem tudom, miota megy ez a blog, de mar johetne olyan is, hogy letelepedtunk, vettunk hazat, csaladot alapitottunk felvettuk az allampolgarsagot
addig itt keremszepen csak a szabad munkaeromozgasrol van szo es a tobb penz remenyerol
hat ezt akarta mindenki
mennek a lengyelek, romanok
magyarok, gondolom a szlovakok is
a tobbseg gyujti a penzt, hogy azutan hazamehessen lakast-hazat venni stb.
ez a helyes aki mobilis mennyen keressen tobbet azutan koltse el otthon lehetoleg

01234567 2012.11.10. 16:07:40

@Tésztakészítő asszony: Basszus...nekem tényleg van fejőmesteri vizsgám is...meg inszeminátor :P...is...

desw 2012.11.10. 16:08:10

@01234567:
"Kis vicces. Tudod mit, igazad van. Sőőőt. Azt sem tudom a Fradiba mennyit, a Vidibe, az MTK-ba."

Csak egy tippet kérek! +/- néhány tízmilliárdocskába nem fogok belekötni!

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 16:09:37

@01234567: Akkor te jártál suliba, ellentétben az egyik itt kommentelő fiúkával.

desw 2012.11.10. 16:09:37

@Frau Holle:

Csak annyi a gond, hogy akkor elmegy MO-ról, és megy máshová a munkaadó. Vagy ez jó?

Emi2 2012.11.10. 16:10:06

www.immowelt.de/immobilien/immodetail.aspx?id=27703265
Csak gyorsan, de ha kicsit jobban körülnéznék találnék közelebb is a belvároshoz, és nem 17ben épültet. Különben nagyon jó állapotúak a régi épületek is. Vegyél bátran :D

tass-tass 2012.11.10. 16:11:23

@nemjogasz: "Nézzük például a tranzakciós adót: kit sújt? Akinek bankszámlára megy a fizetése."

Sárga csekket ismered?

"Ezt a "csúnya EU és a bankok meg akarják buktatni a legkisebb királyfit, mert gonoszak" toposzt meg hagyd meg a polgárikörös (van még?) összejövetelekre."

Nem gonoszak, csak védik az érdekeiket. 22 év kapitalizmus után már rájöhettél volna, hogy a betelepült cégek nem humanitárius okokból jöttek az országba, hanem a profitért. Ez nem lenne baj, ha itt M.o-on mutatnák ki. De nem ezt teszik. Olyan cégekre lenne szükség, akik az országban mutatják ki a nyereségüket. Akik már megvetették a lábukat, azokat nehéz rávenni pozíciójuk feladására. Tehát gazdaságilag ellehetetlenítik őket, majd állami segítséggel elveszik a piacukat.

Lásd stratégiai megállalapodások cégekkel (pl. Richter), bank vásárlás (Takarékbank, a tőke még az MNB-ben van, de nem sokáig), új telefonszolgáltató, közüzemi szolgáltatások visszavétele (hatósági árképzés), stb.

Ebben küzdelemben egyik fél sem válogat az eszközökben, és hidd el a pénz van a háttérben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.10. 16:11:56

@desw: mondjuk a jelenlegi nyugdijasok nagy resznek meg modja sem volt adot csalni, mert az atkosban dolgoztak mondjuk gyarban 3 muszakban
es nem volt magannyugdij bazmeg
angliaban a fizetesebol felre tudott tenni magannyugdira, az allamin felul, nem ugy mint nalunk hogy az allamibol elveve, meg karriert tudott csinalni a cegnel, mert ha lehuz 25 evett kisebb vagyont kap nyugdijbavonulaskor
amugy remelem, ha nagyanyad /anyad/ nem vagyok tisztaban akoroddal de inkabb elobb nem kap eleg nyugdijat mert csokkentik neki ezt a nagy bokezuseget, tamogatni fogod anyagilag
na haggyuk
az en anyam biztonsagban van, mert tamogatom es ha akar barmikor johet ki, azt is leszarom, ha az osszes nyugdijat eltorlik
na inkabb elmegyek eszek valamit

Kámasuka 2012.11.10. 16:11:58

@Tésztakészítő asszony: Beleszámítva a 6-8 millás fizetéseket, ángyalom?

Miért ausztriában ezeket kihagyják az átlagból?

Látod ezt hívják érvelésnek.

Frau Holle 2012.11.10. 16:13:55

@desw: Amelyik elmegy, az hosszú távon nem is biztos hogy jó, hogy itt van. Nem az kell. El kell érni, hogy a) ne biorobotként tekintsenek a magyar munkavállalóra b) legyen magyar tulajdonú is, aki nagyjából úgy viselkedik, mint a német otthon. Már van ilyen, csak kevés.
Erre a szintre kell pozicionálni magunkat, nem beletörődni abba, ami van. Nem mondom hogy könnyű, azt sem, hogy gyorsan megy. De ha meg sem próbáljuk, akkor esély sincs rá.

Tésztakészítő asszony 2012.11.10. 16:15:57

@BenFranklin: Tényleg nem mondom meg hogy mi vagy...nem tudsz provokálni, de talán te is érzed...

01234567 2012.11.10. 16:18:13

@windex: "Visszafordíthatatlanul megváltozott a nemzetiségi szerkezet: a középkor végi 80%-kal szemben a XVII. század végén a magyarság már nem tette ki az összlakosság felét."
Igen, eközben a lakosságszám nem változott.

desw 2012.11.10. 16:19:25

@hagyma:

Az össz nyugdíjkifizetést úgy is lehet ám csökkenteni, hogy kizárom azokat, akik nem érdemlik meg. Ezért kérdeztem, hogy vajon mennyi nyugdíjas és rokkant van az USÁ-ban. És mennyi is a korhatár NY-EU-ban és MO-on?

Úgy nem lehet alacsony adókulcsot elvárni az államtól, ha ezzel párhuzamosan elvárjuk, hogy több millió herét is eltartson.

Alacsony adókulcsokat akarnak MO-on? Akkor bizony valahonnan el kell venni a kiadási oldalról! (ideiglenesen biztos)

Emi2 2012.11.10. 16:20:12

www.immowelt.de/immobilien/immodetail.aspx?id=27702985
Ez majdnem 100nm, és 85ös építésű, 15 km-re Frankfurt belvárostól, 169ezer Euró. Családban most adtak el egy 88 nm-es (családi ház, az igaz) Pesttől 18 km-re 33 millióért, az kb. 115ezer Euró. Lenne időm tudnék Neked jókat linkelni.

desw 2012.11.10. 16:22:32

@Frau Holle:
Ez szépen hangzik és valóban jó lenne, csak ehhez versenyképes adó, jogi és társadalmi környezet kellene. Az meg nincs! A kérdés az, hogy miért nincs? Ha ezt megválaszolod, megtaláltad a megoldást is!

kutya vacsorája 2012.11.10. 16:24:34

milyen vicces, hogy hoffmann rózsa németet akar tanítani minden kisiskolásnak. közpénzen képezik a vendégmunkásokat bruhaha. és még mondja vki,h.a orbánék nem alkalmazkodnak a realitásokhoz.

Frau Holle 2012.11.10. 16:25:43

@desw: Elég növelni a bázist.

És itt most részemről ennyi, így is szétoffoltuk.

desw 2012.11.10. 16:30:35

@Frau Holle:
"Lesz. "

LOL! Akkor nyugati bér, jólét is csak LESZ, most még ne tessék akarni!

"Elég növelni a bázist."

Ez majd akkor fog megvalósulni (jövö idő), ha a "LESZ" már megvalósult (múlt idő).

Danubius 2012.11.10. 16:35:36

@desw
A magyar nyugdíjmodell sem olyan csapnivaló azért. Az emberek azért vesznek házat pl életük során mert a magyar állam hagyományosan nem fizet annyi nyugdíjat hogy abból nyugdíjas éveinkbe albérletre telljen. Ezért furcsállom pl hogy egy gazdaságkutató sem dícsér meg minket hogy milyen jó nyugdíjelőtakarékosság tulajdonképpen a saját ingatlan. A magyar nyugdíjak ellenértéke az a munka amivel te most mozgatod a gazdaságot, a német nyugdíjak egy nagyon nagy részének az ellenértéke egy részvény ami most ennyit ér de holnap lehet hogy még többet de az is lehet hogy semmit.

desw 2012.11.10. 16:39:50

@Danubius:
"A magyar nyugdíjmodell sem olyan csapnivaló azért."

Ez relatív! Attól függ, hogy a nyugdíjas vagy az adózó szemszögéből nézzük. Röviden: fenntarthatatlan!

desw 2012.11.10. 16:47:03

@01234567:

Ha még tippelni sem tudsz, akkor mire alapozod ezt a kijelentésedet?

"Az állam iszonyatosan korrupt, túl nagy, rosszul működik, főleg a befizetett adóval való gazdálkodásnál látszik ez tisztán. És ezért van ilyen magas adó"

Azzal egyetértek, hogy rosszul működik az állam, de nem ezért nagyon durvák az adók.

Danubius 2012.11.10. 16:53:38

@desw:
A minap egy helyi képviselővel számoltuk a falu kiadásait. Az iskola költségvetését elosztottuk a gyermekek számával. Az eredmény 37000 ft. Ehhez hozzájön az ingyenes étkeztetés, plusz számoljatok gyermekenként csak 12000 családi pútlíkot. Plusz ingyen tankönyv. Az eredmény durván 60,000/hó. A falu 2200 lakosú. Nincs 200 adózó (alkalmazott + vállalkozó). SzSzB. Jó munkát kívánok, aztán nehogy elkalandozzatok valami szeparatista ideológia felé, mert úgyis rátok akaszkodunk, és kiszívjuk a véreteket. Mert ugye az egy dolog hogy én hiába dolgozok, fizetem az adót, a többség határozza meg a mindennapok anyagi dolgait, és ők már 55%, a tíz évvel ezelőtti 10%-ról.

desw 2012.11.10. 16:59:13

@Danubius:
"A falu 2200 lakosú. Nincs 200 adózó "

Ez a gond, az aktív/inaktív arány.

01234567 2012.11.10. 16:59:29

@desw: Azért is, mivel nincs semmilyen ipar, mezőgazdaság, semmi nincs az országban. Csak ilyen büntetésekből, extraadókból, a meglévők emeléséből lehet az államnak bevétele.

01234567 2012.11.10. 17:00:59

........én is feladtam...sziasztok...

desw 2012.11.10. 17:05:44

@01234567:

Találtál 1 egész milliárdot??

Csak önmagában a nyugdíjrendszerben van ÉVI min 1.000 milliárd. Másik ezer milliárd az állami vízfej, 3. ezer pedig az idióta támogatások. Évente min. 3.000 milliárd!! Szóval laza 6-8 év alatt össze is jött mostani teljes államadósság.

Ha nagyvonalú vagyok és 3 millió adózóval számolok, akkor évente átlagosan minden munkavállaló 1 millió fortinttal TÖBBET vihetne haza mint most. Ja, és mindezt úgy, hogy a munkaadó terhe egy fillérrel sem nőne.

desw 2012.11.10. 17:06:50

@01234567:

"Azért is, mivel nincs semmilyen ipar, mezőgazdaság, semmi nincs az országban."

Könyörgöm! Miért nincs?? Mert nem éri meg MO-on vállakozni az irdatlan adóteher miatt (is.)

dzsugasvili 2012.11.10. 17:32:10

Örülök, ha sikerült kint elboldogulni. De így megnézve a leírtakat a 700-900 euros lakhatási költség (mert ugye távlatilag senki nem lakóközösségben gondolkodik szerintem) igen sok még rezsivel is. Aki nem valami remek informatikus, hanem csak a szokásos szarmelót vállalhatja el odakint, és keres mondjuk 1500 eurot nettó, akkor marad 600-700 eurója?

Hát ez biztos sokkal jobb, mint amit itthon kaphat, marad 200 ezer forint, de magasabb a megélhetés ára is valamivel, szóval ebből is fogyogat még a lakás mellett. Ok, marad kevés elraknivaló is a végén, pár száz euronyi. De nem tudom, ezért megéri ez a baromi nagy macera a kiköltözéssel egy teljesen másik országba. Nekem nem érné meg egyelőre.

Az olajfúró tornyon dolgozó figurát meg tudtam érteni valamennyire azért az irtózatos pénzért. Ha valaki Németországban sokat kap pl. informatikusként, még azt is. De sokszor szerintem ez a külföldmánia túl van eröltetve azért.

Az utolsó bekezdés 1000%-ban igaz. Tragikus, hogy velünk mindent meg lehet csinálni akár külföldről, akár belföldről. Viszont abban pontosítanék, hogy baromira nem a fizetések növelése lenne a fő cél, hanem egy gyökeres, mindenre kiterjedő változás kiharcolása, mert a pénzek világa az csak a trágya rendszer egyik szemét eleme. Ennél sokkal nagyobb bajok vannak.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.10. 17:35:53

informatikusnak mindenhol könnyű, bár az idealista mondat a végén úgy, ahogy van, hülyeség. van most is, aki emberkedik, de a változás csak annyiban mérhető, hogy másnap nincs állása

Andriana44 2012.11.10. 18:07:55

@fizetekmegegysort:
Minden szavaddal egyet kell, hogy értsek.
Hugom és férje Londonban laknak 6 éve. Sógort kérdezem az első félév után, hogy melóhely terén mi az, ami más (rendszergazda a pasi). Rámutat a céges mobiljára, és azt mondja: Látod, ez a telefon még SOHA nem szólalt meg munkaidőn kívül.
(Itthon se éjjel, se hétvége, se nyaralása nem volt. Hugom környezetvédelmi mérnök, de itthon egy presszóban egy kávét nem tudtam vele úgy meginni szabadsága alatt, hogy ne basztatták volna telefonon háromszor a munkahelyéről).

Kámasuka 2012.11.10. 18:19:07

@Andriana44: Itthon se éjjel, se hétvége, se nyaralása nem volt. Hugom környezetvédelmi mérnök, de itthon egy presszóban egy kávét nem tudtam vele úgy meginni szabadsága alatt, hogy ne basztatták volna telefonon háromszor a munkahelyéről

- Mondjuk ez leginkább azt jelenti hogy szar munkahelyük volt itthon. Mást nem. Ne hidd hogy ez mindenhol, mindenkivel így megy.

Andriana44 2012.11.10. 18:22:35

"Több helyen láttam, hogy a válságra való tekintettel még fizetést is csökkentettek."

Igen, a közvetlen családomban is, két srác, mindkettő IT szakember, fiatal harmincas, és beszél angolul.
Mindkettőnek (más-más cégnél) nettóban (!) 70 ezerrel kevesebb lett a bére kb. január óta, és a juttatásokat is egy tollvonással elvették (kajautalvány, stb).
Nem álltak fel, nem hagyták ott.
Szerintem a megoldás külfödi munkavállalás lett volna, de nem mindenki szeretne kimenni a fiatalok közül sem (pedig milyen igazuk lenne.)

Andriana44 2012.11.10. 18:23:54

@BenFranklin:
General E-nél volt a csaj körny.véd igazgató, a pasi rendszergazdi. Mo-n.
Fizu a csillagos ég, de magánélet nulla.

Kámasuka 2012.11.10. 18:31:36

@Andriana44: Ha vezető poziban volt, akkor mit csodálkozik? Londonban a vezető pozikban nem dolgoznak, és nem stresszelnek? Ne szopass.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.11.10. 18:42:14

hogy merészelitek kritizálni az állami dolgozókat? :)

Pdudas 2012.11.10. 19:04:12

@Andriana44:
egyetertek veled.

En kb 10 evig ugyeleteskedtem otthon szallodaknak. Amolyan kulso cegbe kiszervezett rendszergazdakent (23 nagy szallodanak). Volt olyan ejjel, hogy le sem fekudtem - annyi hivas volt. Szep volt, jo volt, jol kerestem.

2008-ban meguntam. Azota kulfoldon elunk - 1 eves mult a fiam es mar itt szuletett. Eg es fold a helyzet. Igaz itt csak egy szallodam van. Nem csorog a mobilom ejjel - munkaidon kivul nincs piszkalas. Nyugalom van, jolet, csaladi elet. Ma mar a csalad jon hozzank nyaralni - hala az egnek tengerparton elunk!

Andriana44 2012.11.10. 19:06:04

@BenFranklin:
Hogy tisztázzuk: a pasi itthon is rendszergazda volt, és ott is, tehát ugyanaz.
A nő: itthon körny.véd igazgató, Angliában környezetvédelmi osztályvezető. (Mivel nem szenved rang kórságban, nagyon jó ez neki Angliában, a pénze is több, és a fiát sem csak alvás közben láthatja, ami szintén szempont.).

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.11.10. 19:08:42

Én ma úgy látom az igazi elvándorlás a választások után lessznek az országból, ha megint Orbán marad a hatalmon. Az emberekenek már elegük van a különféle félreinformálásokból. Egy biztos az országot elhagyók hosszú tömött sorokban menetelnek Hegyeshalomnál. És ezen az sem változtat, hogy itt néhány Troll bevetete magát a jelenlegi kormány mellett. Szégyen amit ezzel az országgal csinálnak. Gyalázatos bukás lessz itt. Előbb vagy utóbb kiborul a leves és akkor akasztások is lehetnek. Én már régebben elhagytam az országot és már csak egy évet kell dolgoznom és nyugdijasként élhetek!!!!Amig ti odahaza szenvedtek mert nem tudjátok elzavarni ezt a sok ingyenélő ostoba politikust!!! Ezt érdemlitek!!!!

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.10. 19:56:56

@kublerek: ezért fogsz kapni rendesen jobbról és balról is:)))

desw 2012.11.10. 20:07:17

@kublerek:

Le kellene váltani Orbánékat, ez nem vitás! A gond ott van, hogy ezzel még önmagában nem oldódik meg az alap probléma: halott gazdaság, pazarló állami ellátások és működés, ...

Csak nézz vissza 10-20 évet! Azóta azt gondolják a T. választópolgárok, hogy csak az éppen aktuális gonosz kormányt kell elzavarni, és minden szép lesz! Pedig 20 éve csak annyi változik, hogy a nép által egyre nagyobbra hordott ganyédombon más kiskakas kapirgál.

Viktus 2012.11.10. 20:10:09

Még egy handabanda ...

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.10. 21:11:06

@desw: nem akarok eltérni a poszttól, de mégis mi a fenét tehet a nép azon kívül, hogy mindig megpróbál egy újabb garnitúrát? ezt bírom, hogy jöttök, és osztjátok az észt, de megoldást nem nagyon mondtok semmit. jó, menjünk ki és követeljük, hogy csökkentsék a bürokráciát, sőt, írjunk ki népszavazást. aztán majd megnézem, hány szakértőt tudunk toborozni magunknak és mikor veszünk össze az első részleteken. ez a kormány dolga, lássuk be. annyit tehetsz, hogy szavazol és néha tüntetsz, de ez meg is volna most is

Pdudas 2012.11.10. 21:24:42

@balage_81 reloaded:
eleg sok jo es hatasos peldat lehet mondani a burokracia es a fekete gazdasag csokkentesere, de ahanyszor en ezt valakinek elmondtam a vege mindig az volt miert fikazom a hazamat, meg kulonben is ez ugysem mukodne otthon...

Egy ido utan belefarad az ember - a fasult otthon maradok koul sokan mar nem is remenykednek. En a fiamnak nem az igaslo sorsot szanom.

Pdudas 2012.11.10. 21:26:27

@balage_81 reloaded:
az elozo poszton nem csak a Fidesz ellen szol - az egesz mostani politikai es gazdasagiu elit egyutt nem kivanatos. Az orszagon eloskodo szemetledak es poszt kommunistak tomkelege....

Amlin Jack Bauer 2012.11.10. 21:34:46

CIMBORA ki irtad e posztot. Sok a rizsa meg irigy fikazo kozott, Csabiapu azt mondja Neked, rosszul tetted hogy elmentel, MERT MAR REGEN EL KELLETT volna menned Nonszenszisztanbol.
Igy kimutathato erkolcsi es anyagi veszteseg ert.
En Hetfo-Pentek LND-BUD ingazo vagyok, de minden heten valami szarabb lesz itthon.
Harry Sheldon utan szabadon interpolalva ezen lefele mozgo pottyoket a trended elemezven, a mi szeretett orszagunk MEG FOG HALNI vagy szunni par evtized mulva.

desw 2012.11.10. 21:44:30

@balage_81 reloaded:

"nem akarok eltérni a poszttól, de mégis mi a fenét tehet a nép azon kívül, hogy mindig megpróbál egy újabb garnitúrát?"

Már az is nagy előrelépés lenne, ha gondolkodna! Ha nem hinne a mesében és a demagóg ígérgetésben, és ennek megfelelően szavazna és választana. (pl.: 3 igenes barom népszavazás - vizitdíj, ...)

Vagy mondjuk önkritikát is gyakorolhatna! Nem kell állandóan külső okokban keresni a hibát, mert a legtöbb hiba az országon belül és az emberekben van.

Az igény generálja a kínálatot. Azért vannak ilyen tróger szar politikusok MO-on, mert az emberek hisznek a csodákban és abban, hogy áldozatok nélkül, balkáni hozzáállással el lehet érni a NY-EU-i életszínvonalat. Pedig ez sosem fog megvalósulni!

Nézz vissza! Az elmúlt 15-20 évben gyakorlatilag a nagy ellátórendszerek (nyugdíj, oktatás, állami vízfej, BKV, MÁV, ...) szinte változatlanok maradtak. Mindig ment a balhé, gyújtogatás, tüntetés monnnyon le!, ahogy megpróbált az aktuális kormány egy kis átalakítás megvalósítani. Márpedig addig, amíg a kormány nem vágja meg a költségvetés kiadási oldalát, addig nem lesznek normális munkahelyek, normális társadalmi viszonyok sem. Nem lesz semmi, csak a lassú vergődés az államcsődig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.10. 22:15:32

Sejtem mirol beszel, mikor azt mondja, na igy ne. Sajnos mar a muszaki allasoknal is egyre tobb a kevesebbre bejelentes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.10. 22:23:55

@balage_81 reloaded: Nem , nem mindenhol konnyu, illetve sok fugg a tapasztalattol is.

Vegyel pl. egy olyat, aki epp elvegezte az egyetemet, csinalt par programot, szeretne gyakornokkent elhelyezkedni, de sehova nem kell , mert nincs tapasztalata. Na, o hiaba tud angolul, nemetul, vagy magyarul, ha a szakmajaban akar elhelyezkedni, az nem lesz egyszeru. PEdig ugyanugy informatikus.
( konkretan commercial tapasztalatot kernek....)

Vagy evekig nem kerul be a korforgasba, mert egyszeruen a penz kell, valami munkat vegezni kell , es egyszeruen mast csinal evekig. Nekem pl. 3-4 ev utan volt lehetosegem vegre olyan munkat vegezni, amire vagytam. Es akkor is meg csak traineekent.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.10. 22:24:19

@desw: bocs, de megmosolyogtató az idealizmusod. a francia szakszervezetek is az utcára mennek, ha hozzányúlnak az évtizedes "vívmányaikhoz", amik egyébként pont az állásaik megszűnéséhez vezetnek. ennek semmi értelme, a NÉP kurvára demagóg mindenhol, és aki arról papol, hogy meg kell változnia, az ugyanolyan tévúton jár. épp az a lényeg, hogy a jó intézkedések eleinte sehol sem népszerűek, ezt kell bevállalni - ld. még a Vaslady példáját. na mentem.

desw 2012.11.10. 23:07:15

@balage_81 reloaded:

"a NÉP kurvára demagóg mindenhol, és aki arról papol, hogy meg kell változnia, az ugyanolyan tévúton jár."

Észtországban a legkeményebb reformot és megszorítást ígérő pártot választották meg annakidején. Ki is jöttek akkor a szarból, nemcsak görgetik maguk előtt mint MO.
Továbbá nem hinném, hogy NY-EU-ban esélye lenne a helyi demagóg Fidesznek, MSZP-nek vagy Jobbiknak.

"épp az a lényeg, hogy a jó intézkedések eleinte sehol sem népszerűek, ezt kell bevállalni"

Ez jól hangzik, csak hogy valósítod meg a népszerűtlen intézkedéseket, ha meg sem választanak a polgárok?? 8 millió választópolgárból 6 millió eltartott! Sehogy! Marad az, hogy ígérsz a választási kampányban, és teljesen mást csinálsz, ha hatalomra kerülsz! (legrosszabb eset az, ha meg is valósítod az ígéreteket [pl.: Medgyessy 100 napos idiótasága]) És akkor most ki a hülye?? Bizony a nép! Saját magát veri át, de egyelőre úgy tűnik, hogy élvezik ezt a magyar polgárok.

A Fidesz hatalmas lehetőséget kapott a 2/3-dal, de elbaszták!

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.11.10. 23:34:22

@spangola:
Igen, aki laktózérzékeny, annak meg háromszor annyiba kerül a tej. A szemüvegeseknek meg néhány évente venniük kell egy új szemüveget, ami ha tisztességesen néz ki, akkor legalább 40-50.000 Ft. Nehogy már a beteg emberek szükségleteiből induljunk ki! A beteg ember speciális eset, ami mindig többletköltséggel jár. Ráadásul ha nem lenne ennyi kosz a levegőben, meg a táplálékban, amit megeszel, megiszol, nem lennél gluténérzékeny.

@v2peti:
Ki beszélt itt boltról? Hús és tej a szövetkezettől, vagy őstermelőtől, zöldség a saját kertből, vagy piacról, kenyér kistermelőtől. 160 forintért idehozzák a szomszéd utcába heti kétszer a szövetkezeti tejet, aminek nem tudom a zsírtartalmát, de megáll benne a kiskanál, leszedem róla a tejszínt, és még úgy is zsírosabb, mint a 3,5-es bolti kémia. 600 Ft-ért van kistermelőtől kovászos tönkölykenyerem, aminél jobbat még nem találtak ki az elmúlt tizenpárezer évben. Ha nem akarod magad kristályosra mérgezni, akkor felejtsd el a teszkót! Olvastad már, hogy mennyi idegen szó van ráírva a kenyér címkéjére az összetételnél? Egy rendes kenyérben a liszten, són és vízen kívül semmi keresnivalója másnak.

explanatus 2012.11.10. 23:35:41

örülök, hogy rátok találtam

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.11. 00:32:06

@desw:

"Észtországban a legkeményebb reformot és megszorítást ígérő pártot választották meg annakidején." - nem is ismerték a gulyáskommunizmus fogalmát. ahonnan ők jöttek, ott ez volt az egyetlen út, nekünk (valahol érthető módon) nem.

"Továbbá nem hinném, hogy NY-EU-ban esélye lenne a helyi demagóg Fidesznek, MSZP-nek vagy Jobbiknak. " -

ismétlem, gondolj a folyamatosan tüntető franciákra, olaszokra. vagy a spanyolok, görögök eddigi hitelből dőzsölésére.

angliában meg azért nincs most ilyen, mert ott Thatcher már végig vitte a '70-es-'80-as években a főbb reformokat. nem is szerették érte. jelzem hollande pl azzal nyert a galloknál, hogy 75% körüli adóval sújtja a felső tízezret, de az olaszoknál is kevesebb már a luxushajó, amióta rájuk szálltak:) inkább mennek monaco-ba. egy szó mint száz, a populizmus mindenütt hódít. ezért is mondom, hogy itthon sajnos az "egyik sem jó" elve zsákutca, mert akkor ugyan ki intézze a közügyeket? varázsolunk új politikai elitet 2 nap alatt? tk. mégis kapcsolódik ez a blog témájához, mivel a posztok 80%-ban előjön a politika.

desw 2012.11.11. 01:21:10

@balage_81 reloaded:
"nekünk (valahol érthető módon) nem."

Okés, csak balkáni hozzáállással nem tessenek akkor nyugati bérekről és körülményekről álmodozni. Olyan nincs, hogy alacsony adók ÉS bőkezű állambácsi. Vagy ez, vagy az!

"Továbbá nem hinném, hogy NY-EU-ban esélye lenne a helyi demagóg Fidesznek, MSZP-nek vagy Jobbiknak. " -
"ismétlem, gondolj a folyamatosan tüntető franciákra, olaszokra. vagy a spanyolok, görögök eddigi hitelből dőzsölésére."

Ezek déli államok, MO-hoz hasonlóan tele herével, bőkezű állami ellátással és nulla munkamorállal. Akkor azt írom, hogy északi országok, NémetO, Anglia, Dánia, Norv, Svéd, ... Szerinted itt nyerhetne egy valóságtól teljesen elrugaszkodott ígérgetéssel párt? Kizárt!

"angliában meg azért nincs most ilyen, mert ott Thatcher már végig vitte a '70-es-'80-as években a főbb reformokat. nem is szerették érte."

Két évtized telt el a rendszerváltás óta, semmi sem változott. Amíg az emberek hisznek a csodákban, nem is lesz változás.

"jelzem hollande pl azzal nyert a galloknál, hogy 75% körüli adóval sújtja a felső tízezret"

Az összes magyar ellenzéki párt az álegykulcsós adó megszűntetésével kampányol. Szerinted miért? Mi lesz a következménye?
Pedig a Fidesz ötlete (adócsökkentés) jó volt, a megvalósítás persze sajnos pocsék!

"varázsolunk új politikai elitet 2 nap alatt?"
Ahhoz előbb le kellene váltani a népet, utána automatikusan jönne a normális politikai elit is.

"tk. mégis kapcsolódik ez a blog témájához, mivel a posztok 80%-ban előjön a politika."

Talán csak annyiban, hogy már nemcsak a kevésbé képzett rétegnek nehéz munkát találni otthon, hanem már a húzóágazatokban is gondok vannak. A legtöbb külföldre költözött diplomás ismerősöm alapvetően nem(csak) a jobb fizetés miatt vándorolt ki, hanem az otthoni undorító társadalmi viszonyok miatt. (köcsög "gazdagok" kaptak?? egy csomó pluszt az egykulcsos adóval és hasonló szép szövegek) És ha a diplomás réteg elmegy az országból, akkor game over! Ez a teljes összeomlás előtti utolsó figyelmeztetés lehetne a polgároknak, de ahogy látom, sok hatása nincs. :(

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.11. 01:32:59

@desw: ok, ettől kezdve a levegőt reszeljük mindketten és szerintem el is beszélünk egymás mellett. figyelj, írtad, hogy a népet kellene leváltani. de te is tudod, hogy ez lehetetlen, vagyis egy dolog marad, a kormányokat cserélgetni és ennyi.

desw 2012.11.11. 01:47:08

@balage_81 reloaded:

A békés és demokratikus megoldáshoz valóban az kellene, hogy a nép végre észhez térjen.

Ezen kívül lehetséges lenne még a katonai megoldás: a kormány bevállalja az átalakításokat és véghez is viszi. Ha kell, erőszakkal, katonai/rendőri beavatkozással.

Harmadik opció megvárni, amíg az egész szarkupac ország összeomlik, és akkor ez lesz a kényszerítő erő.

Sajnos nem látok más megoldást. Te? Most talán még lehet választani a 3 közül, később már nem hiszem.

Badeni_lakos 2012.11.11. 13:17:33

@desw: meg kell várni amíg a világgazdaság egész összeomlik. A Dollár össze fog omlani és akkor meg lehet tagadni a magyar államkötvények, államadósság stb. érvényességét,
Hatalmas káosz lesz, De egy Új világ lesz, ahol a pénz értéke megsemmisül. Majd később újjászületik, de a megfelelő helyén lesz kezelve.

spangola 2012.11.11. 20:33:27

@Gudea enszi: Laktózérzékeny és szemüveges is vagyok:)
Ráhibáztál.
A levegő és bolygó tisztaságának semmi köze a gluténérzékenységhez, ez nem szénanátha, ami sajnos engem is egész évben kínoz, és gyógyszert szedek rá, ez bizonyos növényi fehérjéktől van, búza, árpa, rozs, és a zab keresztszennyezettsége miatt a zabot sem szabad megenni.
Így születünk, csak mindenkinek máskor aktivizálódik a betegsége, van, akinek már rögtön picike korában, van, akinek felnőtt korában, plusz rájön erre az, hogy hogy kinél mikor diagnosztizálják. Nekem csak pár éve.
Nyilván az enyém egy speciális eset, nem is azért írtam, hogy ebből kell kiindulni.
Amúgy míg a laktózmentes kaják kb. kétszeresébe, addig a gluténmentesek 5-10-szeresébe kerülnek.

Königin 2012.11.12. 00:19:05

@duke64: A posztoló által megnevezett T betűs szolgáltató csak Németo.-ban lesi ügyfelei kéréseit,szolgáltat normálisan,udvarias az emberekkel.
Ha elmesélném e heti kálváriámat velük...

Ezt elfelejtheted...
Nekünk Németországban a T-től van az internetünk, ezen keresztül működik az IP tv-nk és a vezetékes telefonunk is. Vagyis ha a net meghal, a net mellett se tv, se telefon.
Egy kedd este nem túl régen be is következett a dolog, másnapig vártunk, hátha magától mejavul, de nem, így szerdán felhívtuk őket. Rendben, pénteken este!!! tudnak küldeni valakit. Ha nincs szerencsénk, akkor az illető olyan valamit talál, amit azonnal nem tud megjavítani, és mivel hétvégén nem dolgoznak, így legjobb esetben is hétfőig várhatunk... Én személy szerint nem ilyen gyorsaságot várok el a szolgáltatómtól.
Valami csoda folytán csütörtökre szerencsére magától megjavult a net...
Ügyfélszolgálatot felhívni szinte nem lehet, ma legalábbis nem sikerült, egy idő után feladtuk.

Árakban azért van még pár dolo a lakhatás mellett ami jóval magasabb.
(mi jelenleg kb. 800 eurót (warm) fizetünk 1,5 szobás erkélyes lakásért, ugyanez a keleti részen kb. 400 euró volt).
Szolgáltatások sokkal drágábbak, pl. fodrász vagy egy masszázs, vonatjegyekről nem is beszélve. Helyi bérlet nálunk 80 euró, nekem Jobticketem van (munkahely által támoatott bérlet), így csak 45 eurót fizetek.

Viszont ha bemegyek egy Rossmannba vagy DM-be, ugyanannyiért vagy még olcsóbban veszem meg a dolgokat...

Königin 2012.11.12. 00:26:56

@Brother Love: Megengedhetném-e magamnak a rendszeres sportolást (mennyi egy normális konditerem havi bérlete?)

McFit rengeteg helyen van, igaz csak éves szerződéssel mehet az ember (1 év után már csak 6 hónapokkal hosszabbodik), havi díj 16,9 euró...

Königin 2012.11.12. 00:34:40

@Zedder: A vizitdíj negyedévente (!) volt 10 euró, de megszüntették.

Megszüntették??? Mikor? Én 2 hete még fizettem...

Rotoxis 2012.11.12. 13:24:22

@astarta: Bocsáss meg, de hangosan felröhögtem. Itthon az összes masszőr vagy éhen halt, vagy árufeltöltő a Tecsóban! Ki megy itt masszőrhöz?

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.11.12. 13:30:49

@spangola:
Naná, hogy sokkal többe kerülnek. A tejcukornak ott a helye a tejben, az egyik legfontosabb gabonafehérjének meg a gabonában. Ezeket kivonni elég költséges dolog, ami az árakban is visszaköszön.
A gluténérzékenység meg nem a fehérjéktől van, ahogy a szénanátha sem a virágportól. Ezek csak a kiváltó anyagok, a hiba a beteg ember készülékében van. A glutén és a laktóz fontos részei a táplálkozásnak (na jó, a laktóz nem annyira), a virágport meg simán bírni kéne egy parlagfű tábla közepén is. Ha nem bírod ezeket, akkor valami meg van hibásodva a szervezetedben. Ha veled született, akkor édesanyád szervezetében állt fenn gubanc. Az meg nincs csak úgy magától, környezeti hatás, jó sok méreg kell hozzá. Az evéssel-ivással bevitt mérgeket az E-100 és az E-1520 között, a műtrágyákban, a növényvédőszerekben, az állagmegőrző permetekben, az állatokba pumpált antibiotikumokban és hormonokban találod. A vízzel és levegővel bevitteket meg az ipari szennyeződésben. Ami méreg belénk jut, csoda, hogy még csak allergiásak és gluténérzékenyek vagyunk, és nem háromkezű mutánsok.

Off vége. :)

ZS0LT 2012.11.12. 21:34:44

@dzsugasvili:
"Az olajfúró tornyon dolgozó figurát meg tudtam érteni valamennyire azért az irtózatos pénzért. "

Kár hogy az meg kamu volt :-D

ZS0LT 2012.11.12. 21:40:55

@Gudea enszi:
" Egy rendes kenyérben a liszten, són és vízen kívül semmi keresnivalója másnak."

Hmm élesztő se kell???

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:23:07

@Frau Holle: "Tudod engem úgy neveltek, hogy rendes ember betartja a szabályokat.
Adót fizetni jogkövető, adót csalni jogellenes."

tiszteletreméltó. Képzeld sokunk igyekszik így élni, úgyhogy ez se nem dicsőség se nem érv, sút van aki azért indul el, mert nem akar Mo-n lopnicsalni, máshol viszont esetleg ilyesmire nem kényszerül.

ha időközben nem magyarázta volna el valaki:

az elmenés=többiek meglopása c. demagóg siránkozással akár le is állhatsz. Valóban nem fizetünk adót Mo-n, viszont nem is vesszük igénybe az adóból finanszírozott állami szolgáltatásokat - zéró összegű játszma.
Illetve persze nem, mi dupláját fizetjük egy magyar útlevélért, ha hosszabbítani kell, mint egy belföldi Mo-n. (és kapunk állami intézmánytől számlát, hogy a magyar árat fizettük, nájsz)

Szóval ezt az eltartósdit leszel kedves házon belül intézni, nem a kivándorlókra lőcsölni. Merjél kicsi lenni.

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:45:47

@tass-tass: "Nem gonoszak, csak védik az érdekeiket. 22 év kapitalizmus után már rájöhettél volna, hogy a betelepült cégek nem humanitárius okokból jöttek az országba, hanem a profitért. Ez nem lenne baj, ha itt M.o-on mutatnák ki. De nem ezt teszik. Olyan cégekre lenne szükség, akik az országban mutatják ki a nyereségüket. "

be van tiltva a közgazdaságtan is? szabad kapitalizmust akartunk negyven évig, tessék. A kapitalizmus azt jelenti, hogy verseny van, senkinek sincs megtiltva, hogy elmenjen a cégével és letarolja a Ny-európai piacot és nem ott mutassa ki a profitját (amúgy is micsoda faszság már ez!) hanem hordja haza Magyarországra.
Kurvára semmi közöd ahhoz, hogy egy cég, aminek nem vagy tulajdonosa és semmi közöd hozzá - mit csinál a pénzével. Persze azon siránkozni könnyű, hogy "bár csak én vettem volna meg a videotont forinthúszér' " de ez húsz éve volt, ráadásul az eredetileg elprivatizált, nem sokat érő vagyon is már mások kezén van, nem az eredeti megszerzőkén, akinek a java tökkelütött volt mindenhez, csak jó helyen volt.

Tessék menni és eladni a cuccokat/szolgáltatásokat szerte a világban és hazahordani a pénzt. Vajon mit gondolnal a MOL-ról, OTP-ről külföldön? Köcsög idegen nem nálunk mutatja ki a profitját...

de sokat ártott a szocializmus a fejeknek, te jó isten :(

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:46:48

@ZS0LT: nem feltétlenül, a kovászosban nincs élesztő :)

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:48:13

@Frau Holle: "El kell érni, hogy a) ne biorobotként tekintsenek a magyar munkavállalóra"

majd ha a magyar munkavállaló többet ér, mint a biorobot

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:51:33

@Danubius: "a német nyugdíjak egy nagyon nagy részének az ellenértéke egy részvény ami most ennyit ér de holnap lehet hogy még többet de az is lehet hogy semmit."

khm, a német nyugdíjak jó részének ellenértéke egy részvény/kötvény/ingatlan/nemesfém portfólió, amit a változó helyzethez igazgatnak szorgosan. nem fair ezt egy szál részvényként emlegetni, ami vagy ér valamit vagy se

pappito · http://pappito.com 2012.11.12. 22:57:58

@dzsugasvili: "Hát ez biztos sokkal jobb, mint amit itthon kaphat, marad 200 ezer forint, de magasabb a megélhetés ára is valamivel, szóval ebből is fogyogat még a lakás mellett. Ok, marad kevés elraknivaló is a végén, pár száz euronyi. De nem tudom, ezért megéri ez a baromi nagy macera a kiköltözéssel egy teljesen másik országba. Nekem nem érné meg egyelőre."

örülj neki. viszont százak és ezrek előtt áll a választás, hogy havi 1-200 ejró PLUSZ a hó végén, vagy munkanélküli segély vagy még az se. És nagy részük képzetlen, vagyis szalag mellett tud betmunk lenni és kész. Én inkább laknél nyolcadmagammal eleinte és dolgoznék és kaparnék előre, minthogy üljek a faluban és nézzem az eget és siránkozzak, hogy a segély milyen kevéske.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.13. 07:01:46

@ZS0LT: de nem ám, lisztből és vízból csináljuk az élesztőt. nyilván élesztővel gyorsabb.

tass-tass 2012.11.13. 14:16:46

@pappito: "A kapitalizmus azt jelenti, hogy verseny van, senkinek sincs megtiltva, hogy elmenjen a cégével és letarolja a Ny-európai piacot és nem ott mutassa ki a profitját (amúgy is micsoda faszság már ez!) hanem hordja haza Magyarországra."

Micsoda éles látás! Akkor mond már el ezt az Apple vezetőinek és tulajdonosainak is, hiszen a menedzsment szándékosan kárt okoz a tulajdonosoknak. És egyetlen részvényes sem jelenti fel őket hűtlen kezelésért.

"az Apple 2011-ben külföldön óriási, 36,8 milliárd dollár összegű nyereségre tett szert, ám az Egyesült Államokon kívül elért profit után csak 1,9 százalék jövedelemadót fizetett.

...

...az Apple – más nemzetközi konszernekhez hasonlóan – úgy csökkenti az adó mértékét, hogy nyereségeit az alacsony adókulcsot alkalmazó államokba csoportosítja. Az Apple egyébként az értesülések szerint továbbra is adózó marad az Egyesült Államokban. ...

...

Ha az Apple felszámolná ezeket a fantom adókötelezettségeket, azzal az elmúlt három évre visszamenőleg mintegy 10,5 milliárd dollárral emelkedne a profit. Ennek a befektetők valószínűleg örülnének, a vállalat azonban ______ valószínűleg nem fogja megtenni ezt a lépést, mert ezzel tönkretenné imázsát, mely szerint az amerikai állam stabil adófizetője. _______ "

magyarorszagon.hu/hirek/2012-11/vallalkozas/az-apple-csak-19-szazalek-adot-fizetett-klfoldi-profitja-utan/hir

2012.11.13. 14:42:42

@hagyma: "a tobbseg gyujti a penzt, hogy azutan hazamehessen lakast-hazat venni stb.
ez a helyes aki mobilis mennyen keressen tobbet azutan koltse el otthon lehetoleg"

Ami számomra kicsit furcsa. Mármint, hogy valaki azért megy ki, hogy később aztán visszajöjjön.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2012.11.13. 23:51:54

Látom nagyon kibuktatok a kis magyar bürokráciára.

Íme az én javaslatom:

emel.blog.hu/2012/11/12/burokracia_a_xi_szazad_buvoleteben

Gudea enszi · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.11.15. 02:56:07

@ZS0LT:
Nem. A kovász gomba- és baktériumtenyészet (akárcsak az élesztő), csak éppen lisztből és vízből készül. Ettől kel meg a kenyér. Ha megérett, összegyúrják a tésztának való liszttel és vízzel, plusz a só. Azért tűnt el szinte teljesen, mert hiába sokkal finomabb és táplálóbb a vele készült kenyér, nagy odafigyeléssel kell szöszölni vele, sokkal könnyebb elrontani, elég kellemetlen, nyúlós az állaga, ráadásul a kovászalaptól indulva 12-16 óra, mire kenyér lesz a dologból. Ez nem fér bele az olcsó nagyipari termelésbe, úgyhogy a bolti kenyeret inkább műanyagokból tákolják össze a semmiből, két óra alatt. Töredéke pénzből hozzák ki a sok vegyi anyaggal, a végén ráírják, hogy kenyér, te meg elhiszed, hogy kenyér, hiszen rá van írva.

Frau Holle 2012.11.15. 10:19:39

pappito: Húha... Nagy lendülettel nekiálltál válaszolni, anélkül hogy sikerült volna megérteni a szöveget...
"az elmenés=többiek meglopása c. demagóg siránkozással akár le is állhatsz. "
Nehéz lesz, mert erről nem volt szó. Itthon élő adócsalókról volt szó, a magyar adójogszabályok hatálya alá nem tartozó külföldön élők esetében ez fogalmilag kizárt.

Szóval legközelebb: 1. olvas, 2. értelmez, 2. csak azután ír.

"majd ha a magyar munkavállaló többet ér, mint a biorobot "

Erre nem is válaszolok, mert magáért beszél....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása