oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • dikusz.: @P.Elliot: Nagyon félreértettél! Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz ... (2022.12.03. 21:33) Kalifornia két arca
  • Mr.Tellinghovon: @P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy va... (2022.12.03. 19:59) Kalifornia két arca
  • kajakibrahim: @SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije. tehát a kr... (2022.12.03. 17:17) A felfoghatatlan Magyarország
  • P.Elliot: @dikusz.: Ne valaszoljak? Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg mo... (2022.12.03. 17:11) Kalifornia két arca
  • dikusz.: @P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:))) (2022.12.03. 17:07) Kalifornia két arca
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 21. 06:54,  A pénz miatt dolgozom külföldön 185 komment

2012. október 21. 06:54 Határátkelő

A pénz miatt dolgozom külföldön

A mai poszt szerzője kis túlzással bejárta a fél világot, jelenleg egy dél-afrikai építkezésen dolgozik. Még 5 évet húzna le külföldön, hogy megteremtse leendő családjának az anyagi biztonságot. Most szóljatok hozzá! :)

Hajos melo 2.jpg

„Én sokakkal ellentétben kifejezetten a pénz miatt dolgozom külföldön (összesen kb. 3,5 évet töltöttem eddig kint). Szeretek Magyarországon lenni, mert ott van a Családom, a Barátaim és számtalan emlék köt oda. Mindig is a Szülővárosomban szerettem volna letelepedni, ez azóta sem változott.

Óceánjárón

Építőmérnöki diplomával és kb. 4 év – építőiparban szerzett – tapasztalattal kerültem az első külföldi munkahelyemre, mégpedig egy óceánjáró luxushajóra, bárpincérként. Leginkább az angol nyelvtudás megszerzéséért választottam.

Négy évig tanultam középsuliban, de a tudásom elég gyér volt a külföldi, szakmán belüli munkavállaláshoz. Még néhány ok, amiért a hajót választottam: imádok utazni, különböző kultúrákat, embereket megismerni és persze bulizni.

Hajos melo 1.jpg

Nem bántam meg a hajózást, de semmiképp sem maradtam volna tovább, mint amennyi szükséges a tervezett angoltudás megszerzéséhez. Ezért 5 hónap után felmondtam, mert úgy éreztem, megkaptam, amiért jöttem. Új helyekre sem jutottam volna el, ugyanis a szerződés végéig ugyanazon az útvonalon dolgoztam volna. Mellesleg így a repjegyet is a cég fizette. :)

Azért nem leányálom hónapokig szabadnap nélkül dolgozni, de a sok más dolog kárpótolja az embert (csodaszép helyek, új barátok, jó bulik). A hajós „karrieremről" ennyit, erről volt már poszt és szerintem még lesz is.

Hajos melo 3.jpg

Munkakeresés

A következő 5 hónap azzal telt, hogy napi kb. 8 órában az önéletrajzomat küldözgettem a világ szinte minden részére. Persze szerettem volna minél közelebb dolgozni a sűrűbb hazalátogatás reményében, de sajnos – mivel egyetlen komoly ajánlatot sem kaptam – nem válogathattam.

Egy idő után persze elfogyott a hajón megspórolt pénzem, így nem volt más választásom, mint otthon munkát vállalni. Kb. 3 hónap művezetősködés után kaptam egy ajánlatot Olaszországból. Pénteken hívtak, hogy enyém a meló, hétfőn már náluk kezdtem.

Olaszorszag 1.jpg

Olaszorszag 2.jpg

Egy kőolaj- és földgáz-vezetékeket építő, holland cégnél kaptam munkát egy közvetítőirodán keresztül. Itt project kontrol asszisztensként dolgoztam. Minden második hétvégén otthon voltam.

Egyik alkalommal csak a szombati bulira ugrottam haza, két hétre rá pedig már csütörtöktől vasárnap késő délutánig lehettem a Családdal és a Barátokkal. Utóbbi volt a hivatalos, havi szabadság, előbbiről nem tudtak a főnökeim. Mivel vasárnap nem dolgoztunk, és csak kb. 3,5 óra volt az út hazáig, ezért adta magát a lehetőség, amit nem hagyhattam ki.

Olaszorszag 3.jpg

Szaúd-Arábia

Egy év után közvetlenül csatlakoztam a céghez, ami Szaúd-Arábiában ajánlott fel egy mérnöki pozíciót. A sivatagban, egy kb. 300 x 400 méteres konténertáborban éltem / dolgoztam kb. egy évet, 65 km-re a legközelebbi kis falutól, 180 km-re a fővárostól, Rijadtól.

Később egy olajfinomítóba kerültem, ami az ország keleti partján volt, ahol már sokkal civilizáltabb körülmények között dolgozhattam, élhettem. Szaúd-Arábiában az alkohol és a disznóhús teljes mértékben tiltott. Se esélyem, se időm nem volt csajozni, de ezeket mind tudtam, mielőtt elvállaltam a melót.

A szerződésem szerint minden 14. nap volt szabad, de általában csak havi egy jutott „kirándulásra". Ilyenkor általában Bahreinbe jártunk át bulizni, ott ugyanis mindent szabad. Disznóhús, alkohol, buli és persze csajok... ebben a sorrendben. :)

Szaud-Arabia 1.jpg

Az első fél évben 8 hét meló után 2 hét szabi járt, később csak 3 havonta mehettem haza ugyancsak 14 napra. Természetesen az utakat a cég fizette. Ebben az ágazatban ez a legtöbb cégnél így működik. Kocsi, kaja (vagy kajapénz), szállás, utazás biztosított.

A kint töltött másfél év után a sorozatos vízumproblémák miatt felmondták a szerződésem, szóval új állás után kellett néznem. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint amikor a hajó után külföldi munkát kerestem, viszont a 2,5 éves, külföldön megszerzett szakmai tapasztalattal könnyebb volt állást találnom. Megjegyzem, így sem kapkodtak utánam a cégek.

Szaud-Arabia 2.jpg

Szaud-Arabia 3.jpg

Már készen álltam arra, hogy Ausztráliába költözöm, ahonnan az egyedüli komoly ajánlat érkezett, de az utolsó pillanatban jött egy jobb lehetőség.

Dél-Afrikai Köztársaság

Két és fél hónapba telt, de összejött egy állás a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol jelenleg is dolgozom, mégpedig egy erőmű-építésen. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy minden úgy történt, ahogy, mert mind az anyagiak, mind pedig élhetőség szempontjából sokkal jobb helyre sodort az élet, mint azelőtt.

Igaz, itt is sokat kell dolgozni, de legalább pörög a túlóra.  Az első szabadnapom 44 nap után volt és az első 3 hónapban 3 nap volt összesen, amikor láthattam valamit ebből a gyönyörű országból. A többi napom munkával telt. Havi átlagban 340-350 órát dolgoztunk.

Mára a helyzet kicsit megváltozott, és a munkaórák száma kb. 310-re redukálódott. Minden héten szombat délután 4-től hétfő reggel 6-ig szabad vagyok, szóval kicsit élhetek, utazgathatok az országon belül. Ha pedig az egész hétvégét ki szeretném venni, arra is van lehetőség, igaz, ezt eddig csak egyszer használtam ki.

Egy évben 30 nap szabim van, és akár 6 hazaút is beleférne a keretbe, viszont úgy csak keveset lehetek otthon. Amúgy is jó tartalékolni pár napot, amit a Dél-Afrikai Köztársaság és a szomszédos (vagy nem) országok felfedezésével tölthetek.

Del-Afrikai Koztarsasag 1.jpg

Pár mondat az országról

Csodaszép, viszont egyes részei veszélyesek. Főleg Johannesburgnak vannak olyan kerületei, ahová még nappal is veszélyes bemerészkedni. Főleg egy külföldi fehérnek.

Az ország északi részén, ahol én élek, nem vészes a helyzet. Igaz, egyik kollégámnak fényes nappal törték fel a kocsiját a legforgalmasabb parkolóban, de amúgy annyira nem fordul elő sűrűn az ilyesmi.

A másik, ami még említést érdemel, az a projekttel kapcsolatos tüntetések. Tavaly és idén is előfordult, hogy pár száz (idén) vagy pár ezer (tavaly) munkásnak nem tetszett a fizetés, vagy az, hogy ha végeztek a munkákkal, már nincs rájuk szükség.

Del-Afrikai Koztarsasag 2.jpg

Több millió dolláros daruk irányítófülkéit, különböző munkagépeket és kocsikat gyújtottak fel, eltorlaszolták az utakat. Épp szeptemberben történt az idei eset, amire persze megvolt az forgatókönyv. A menekülési útvonalon mindenki elhagyta az építési területet, egy kb. 100-200 fős csoport miatt.

Számok

* A beruházás értéke 11.2 milliárd euró
* Az építési terület 900 hektáron terül el
* 17 000 munkás dolgozik
* 450 000 m3 vasbeton szükséges a tervek kivitelezéséhez

A kazánok megépítéséhez összesen
* 126 000 t szerkezeti acél
* 107 550 t csőrendszer
* 210 000 db hegesztés szükséges

Meddig maradok?

Most leszek 30 éves, és körülbelül még 5 évet szeretnék külföldön dolgozni, hogy megteremtsen az anyagi biztonságot a majdani családomnak. Azt szeretném, hogy a gyermekeim a legjobb – akár külföldi – iskolákba / egyetemekre járhassanak.

Del-Afrikai Koztarsasag 3.jpg

Ez köztudottan nem olcsó mulatság, szóval úgy döntöttem, beáldozok pár évet az életemből ennek érdekében. Nagy szenvedélyem az utazás, ami ugyancsak eléggé költséges hobbi.

Letelepedés

Ahogy már említettem, mindenképpen otthon szeretnék letelepedni. Imádom a szülővárosom, és el sem tudnám képzelni, hogy máshol neveljem fel a gyermekeim. Megvannak a terveim, hogy mihez kezdek, ha hazaköltözöm, de ezekről inkább nem írnék. Egy biztos, nem alkalmazottként szerepelek a jövőképemben.

Az ok, amiért a poszt megírása mellett döntöttem, az volt, hogy szerettem volna bemutatni, megfelelő végzettséggel, nyelvtudással, kitartással és egy kis szerencsével bárki elérheti ugyanezt.

Ezen kívül kell egy terv, amihez ragaszkodik az ember, és sosem adja fel, még akkor sem, ha nehézségekkel kell szembenéznie. Egész életemben optimista voltam, csak előre mentem. Talán ennek köszönhetem, hogy ott vagyok, ahol, és persze a Családomnak, akik mindig mindenben maximálisan mellettem álltak / állnak. Igaz, ez még csak a tervezett út eleje, de úgy gondolom, jó irányba haladok."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó Olaszország Szaúd-Arábia Dél-Afrika Dél-Afrikai Köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr464860396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nigara 2012.10.21. 09:02:24

Na, ez igen. Ez a siker. (Ellentétben a tegnapival - az is rendben volt, neki bármi jó volt, és jól érezte magát... igen, ez fontos, de mégsem siker)
Itt a céltudatosság, amibe persze beleférnek inkább kalandozásnak vett dolgok is.
Hajrá, csak így tovább!

Lencsés IIstván 2012.10.21. 09:38:31

Szerintem minden magyarnak ki kéne próbálnia a külföldi munkát , többeknek jönne meg az esze , hogy észrevegye , amit itthon megy az egy vicc.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.10.21. 09:57:05

Én például nem a pénz és a karrier miatt költöztem külföldre, hanem hogy jólérezzem magam a bőrömben.
De közben úgy néz ki, megtalált a karrier... :-)

SilentDreams 2012.10.21. 10:03:25

@nigara: Látom még sikerezünk..... :)))))

Szerintem, szigorúan magánvélemény :), mindkét dolgot sikerként lehet elkönyvelni, ez csakis attól függ, hogy az egyén mit tekint annak. Ezt a történetet is simán lehetne kudarcnak nevezni, ha valakinek csak az lenne a siker, ha 3 év alatt összegyűjti azt a pénzmennyiséget, amit szeretne. Ő már 3,5 éve dolgozik külföldön és még kb 5 évet saccol ehhez. Na, akkor most ez nem is siker... :))))

Dehogynem siker, hisz nem tűzött ki semmiféle 3 évet, és ha kitűzött volna ilyesmit, akkor is sikerként lehetne elkönyvelni azt, hogy már valamit elért belőle. Na asszem ennyit a sikerről.... :D

A poszthoz: a hegyi csodálatos képeket nem teljesen értem. Az olasz munkánál lettek beillesztve, és tényleg elmennek Dolomiti képeknek :) Ott fent volt a kőolajkitermelés :)))), vagy csak környékbeli kirándulós képek ezek?

Remélem nem Norbi lőtt megint túl a célon pár képpel.... :)

S. Lala 2012.10.21. 10:14:20

Azt értem, hogy valaki azért megy külföldre, hogy "tőkét gyűjtsön", majd ezt a tőkét Magyarországon "befektesse". És szép dolognak tartom, hogy hisz a megtérülésben. Vagyis abban, hogy amit hazavisz, az jó lesz az elinduláshoz, aztán a befektetett tőke dolgozni fog, a szintentartáshoz és a bővüléshez, családalapításhoz meg elég lesz "csak dolgozni" és "fizetést kapni".

Abban bízom, hogy a számára nagybetűs család tényleg mindig ott lesz körülötte, és kifeszíti a védőhálót, ha erre szüksége lesz. Ez nem mindenkinek adatik meg, de akinek igen, annak tényleg érdemes ebben gondolkodnia inkább.

Kíváncsian várom majd a folytatást, hogy hogyan alakul minden 5 év múlva. Milyen lesz a most még tervezett hazatelepülés, majd a boldogulás - azon a színvonalon, amit mindaddig megszokik majd a posztíró.

nigara 2012.10.21. 10:21:37

@SilentDreams: na látod, mondom, hogy egyetértünk :)))
nekem inkább a tegnapi poszt egy kitérőnek felel meg, de semmiképp nem szólom le vagy ilyesmi. Kellett, jó vol, élvezte, hasznos (!!!) volt.
De Határátkelő szempontból ugye más :)

venator 2012.10.21. 10:25:49

Fenntartva a tévedés jogát, szerintem Norbi tért vissza közénk. :) Ülve ugató vadászkutya legyek, ha ez a poszt frankó. Nem is tudom, hogy ennyire konkrétumok nélkül írni, ha valaki átélte ezeket a dolgokat.

nigara 2012.10.21. 10:37:06

@venator: annyira nem vagyok guru, de amennyire értek hozzá, a fotókat nem a netről szedte le :)

Frau Holle 2012.10.21. 10:39:02

@venator: Dehogynem, hát még számokat is írt. Külön fejezetben! :)

Annyira kíváncsi voltam, hány tonna szerkezeti acélt építenek be.
Nem is tudtam, hogy egy erőmű-építés ennyire hasonlóan írható le, mint az élet egy platformon. Bámulatos.

RoxiSpain 2012.10.21. 10:47:08

Nagyon tetszett a post, és igen, ez az ambíció, ami előre viszi az embert a céljai felé. Hogy a gyerekeimet otthon felnevelni? Hát..megmutatni, biztos megmutatnám nekik a gyökereinket, és egy ideig biztos el lehetne élni Magyarországon is, de azt hiszem (mint ahogy a post író is írta a külföldi egyetem vagy egyéb tanulás miatt) előbb utóbb tovább kell majd állni. Persze, ki tudja, lehet 6 év múlva mindannyian haza akarunk majd menni mert addigra ..nem is folytatom mert nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek kínomban ;)

venator 2012.10.21. 11:08:32

@nigara: Én nem nyomoztam utána, csak megérzés. Természetesen bocsánatot kérek, ha kiderül, hogy rossz volt a megérzésem.

@Frau Holle: Én annyira nem vagyok műszaki ember, így gyakorlatilag bármit elhiszek. Inkább csak az volt furcsa, hogy semmi személyes élmény nem volt benne, csak felsorolás.

lapaj69 2012.10.21. 11:20:05

Szia
Kaphatnek egy email cimet privatban?
hugyitamas@yahoo.com
koszonom

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 11:23:39

Ne éljétek bele magatokat a történetbe. 99.9%, hogy a poszt kamu/fake a la Norbi style.

A sztori sem áll össze, a képek mindent elárulnak.
"Norbi" barátunk okult a múltkoriból, és a feltöltött képek EXIF adatait szándékosan törölte, a képeket lebutította, így sokkal nehezebb megtalálni az eredetit. de azért elkövetett néhány hibát.

Az olaszországi Dolomitokban készült kép eredeti, nem lebutított verziója itt van: www.valbrunainn.com/images/pano_fusinereflection.jpg

Látszik, hogy ezt kicsinyítették, illetve csökkentették a felbontását, ugyanakkor a meta adatokat törölték. De ezért a kép eredetije mindent elárul. Egy olasz vendégfogadó egyik reklámfotója, amiben a környék túrával elérhető szépségeit hirdeti a hely.

Így egy kicsit nehezebb Norbit lebuktatni, de azért így sem lehetetlen...

Frau Holle 2012.10.21. 11:30:40

@venator: Én is így értettem. Megkapóan hasonló a stílus is.
A műszaki részéhez én sem értek, akár úgy is lehet. Ha ő mondja...

andaluzkutya 2012.10.21. 11:34:18

Azt hiszem erre mondják azt, hogy az írás valahogy nem életszerű. Nem a kalandok, hanem inkább az előadásmód miatt. Persze az is lehet, hogy csak fogalmazási gondok vannak...

átlátó 2012.10.21. 11:42:08

Egy biztos piros öcsém, hogy bulizni, - azt szeretsz. Csak így tovább. :)
Hogy az a melód milyen lehetett "magyarban", ahol ha pénteken "olaszból" hívtak és hétfőn már ott kezdtél, aszondom, hogy szerethettek ott is. :)

moTmeN 2012.10.21. 11:44:06

@venator: "Én nem nyomoztam utána, csak megérzés."

Ej-ej Venator, hogy lesz beloled igy _jo_ ujsagiro(*)? Vagy a Hunter Thompson-fele gonzo-ujsagiras vonalat koveted?

A viccet felreteve, a posztolo elkepzelese szep, de... Mondjuk ugy, hogy az alatt az ot+ ev alatt emberunk nem sokat foglalkozik a celorszag (hazaihoz kepest ismereteim szerint amugysem tul kecsegteto eletkorulmenyeivel), lehet, hogy nem arculcsapas lesz a visszateres...

(*)ugye jol emlekszem, hogy ez az eredeti szakmad?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.21. 11:46:09

@venator: Nekem is ez az érzésem.
:)
Én már az első bekezdésen felhúztam a szemöldököm:

"'Építőmérnöki diplomával és kb. 4 év – építőiparban szerzett – tapasztalattal kerültem az első külföldi munkahelyemre,
majd:

Négy évig tanultam középsuliban, de a tudásom elég gyér volt a külföldi, szakmán belüli munkavállaláshoz."

Megköszönném, ha ezt valaki elmagyarázza.

moTmeN 2012.10.21. 11:49:44

@elkeseredett.polgar: erre a keposszehasonlitasra meg gyurjal azert.
Ha kicsit meglesed a ket kepet, lathatod, hogy a hofoltok kisse kulonbozoek. Ha csak az az egy ertelmes hely van a tema fotozasara, konnyen talalhatsz meg otezer masik, elsore nagyon hasonlo kepet.

Tapmancs 2012.10.21. 11:50:15

Én is hasonlóan gondolkozom mint a poszt-toló. Lassan 5 éve élek külföldön (31 vagyok, mérnök), de otthon szeretnék letelepedni, a családi házunk is félig készen is van már. Már csak 1-2 év...

moTmeN 2012.10.21. 11:53:50

@tilmir: marmint, hogy valakinek nincs szuksege angol nyelvismeretre ahhoz, hogy autopalyat, folyoszabalyozast, csatornahalozatot tervezzen, valamint epitkezeseket lebonyolitson Magyarorszagon?

SilentDreams 2012.10.21. 12:02:57

@moTmeN: Meg a kivágat is más, nagyobb a posztban, kisebb a belinkelt képnél. Így már eleve kizárt, hogy egy kisebb kivágatú képBŐL csináljon valaki egy nagyobb kivágatút.

Ennek ellenére azért csak gyanús a stílus, meg mint már említettem, nem érteni, hogy a dolomitos képek mit is keresnek itt: ott fent biztosan nem termelnek ki kőolajat/földgázt, ami miatt Olaszországba ment.
Persze kirándulhatott erre, de akkor mondjuk említhetné is.

Na meg már megint az az olaj....mint visszatérő motívum, s még van hajó is :). S már csak hab a tortára, az az adatokat felsoroló fejezet.

De persze még mindez lehet akár igaz is... :)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 12:05:26

@moTmeN: A hófoltok kis különbsége simán magyarázható egy kis photoshop-pal. Ennyire sz*r felbontású, lebutított fényképeknél ez nem annyira feltűnő.

"Ha csak az az egy ertelmes hely van a tema fotozasara, konnyen talalhatsz meg otezer masik, elsore nagyon hasonlo kepet."

Te találsz? Mert én ezt az egyet találtam.

A képek többsége feltűnően rossz minőségű és a metaadatoktól megfosztott.

Egyébként meg a szöveg koherenciája miatt fogtam gyanút, ez a sztori nem áll össze és nem életszerű. De én sem tutira mondom, csak nagyon valószínűnek tartom, hogy "fake" a sztori.

Azon kívül, hogy érdektelen is sajnos, mert még ha fullra igaz is lenne, nem tartom valószínűnek, hogy az olvasókat az érdekelné leginkább, hogy hány m3 vasbeton kell egy dél-afrikai erőmű megépítéséhez. Ennél lényegesebb, olvasók számára fontosabb kérdések viszont homályban maradtak.

Nem életszerű a leírás sem, na. Nekem bűzlik...Sajnálom.

venator 2012.10.21. 12:09:38

@moTmeN: Jól emlékszel, de annyira azért nem érdekel, hogy nyomozgassak utána. Majd az informatikusok utána mennek a képek mentén, ha akarnak. :)

@tilmir: Nekem is ez volt elsőre furcsa, meg az, hogy némelyik komment összefogottabb és személyesebb, mint ez a poszt.

(Ráadásul engem tényleg érdekelne egy műszaki ember véleménye és munkája mondjuk épp Dél-Afrikában. Mérnök sem vagyok, arrafelé sem jártam még, ehhez képest itt hagy lógni a levegőben. Nem szép!! :)))

venator 2012.10.21. 12:12:02

@Frau Holle: Mi még egy kommentbe is több érzelmet viszünk bele. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.21. 12:21:00

@moTmeN: Nem. Azt nem értem, hogy jön a diploma után a középiskola. Nem jöttem el olyan rég, de nem fordítva van?

Másrészt a tengerjárón 5 hónap alatt, munka mellett össze lehet szedni szakmai angolt????

Fric1 2012.10.21. 12:21:37

túlságosan általános, steril
nem életszagú

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.21. 12:28:13

Lehúztam 6 évet külföldön, különböző projecteken dolgozva épitészként.
Ha agyonvertek sem tudok mesélni, pedig Washingtontól Moszkváig nagyon sok helyen voltam 3-10 hónapig, amig tartott az adott munka (számomra).

Azt azért látom eddig senki sem vette észre, hogy 350 órát ir havi munkaidőnek, ami 30 napra visszaosztva is napi 11-12 óra.

Ennyi munka után próbálj meg bármi lényegest felfedezni az országról, és egy kiadós piáláson-bulin kivül bármire is emlékezni... :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.21. 12:37:48

@venator: Lehet ma rossz napom van, de a következő "jött" le: az elején mintha valami kis Mozart etüdöt véltem hallani a háttérből (család, nagy CS-vel, barátok, nagy B-vel, szülőváros, nagy Sz-el), aztán ezt az idillt egy irtózatos erejű rock banda üvöltése törte meg.
(haverok, bulik, csajok kis betűvel).
Mit akarok ebből kinyögni? Semmi nem jött át az író személyiségéből.

moTmeN 2012.10.21. 12:41:38

@tilmir: Sehogy nem jon a diploma utan a kozepiskola. Azt irja le, hogy nem tudott megfelelo szinten angolul _bar_ _korabban_ kozepiskolaban tanult, de az semmit nem ert. Az alahuzott szavak ertelem szeruen csak mint osszekoto ele, de allitolag a nyelv van annyira rugalmas, hogy egy beszelgetesben ezek a mindenki szamara egyertelmu szavak elhagyhatoak.

@venator: a diplomamunkam mammografias felvetelek osztalyozasaval foglalkozo eljaras kidolgozasaval kapcsolatos volt, szoval ez a par hofolt meg reggelire is keves volt. ;)

thegabcsi 2012.10.21. 12:56:41

@tilmir: sok egyetemen nem kötelező nyelvi kurzust teljesíteni, szóval ha még középsuliban összehozott egy nyelvvizsgát, akkor sima ügy, hogy miért nem találkozott angol szóval az egyetemen, és még azt a keveset is elfelejtette. millió1 ilyen van.

Frau Holle 2012.10.21. 13:01:52

@Kőmíves Kelemen: Nem is idegenvezetést hiányolunk, hanem szubjektív elemeket. Nem ugyanaz.

2012.10.21. 13:04:26

Norbi or not Norbi? That is the question! :)))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.21. 13:05:31

@Frau Holle:
Nem is védeni akarom a posztTolót :)

Csak mondjuk elvileg nekem is lenne miről irni, viszont gyakorlatilag mégsem tudok. Mivel az idő 99%-a munkával telt, az élményanyag nem több, mintha valaki kimegy fapadossal az adott helyre, és bulizik egyet, majd másnaposan várost néz.
Megyarul aki reggeltől-estig gályázik külföldön, és az élményanyaga ebben ki is merül, ne irjon ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.21. 13:09:41

@moTmeN: @thegabcsi: Aha, kezd világosodni.
Köszönöm.
:)
Mondjuk akkor továbbra sem értem, miért nem otthon szedte össze a szakmai angolt...
(ha már abból indulunk ki, hogy a tegnapi írónak ezt rótták fel sokan)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.10.21. 13:37:44

Számomra érdektelen, hogy ez a poszt valódi-e, vagy csak valakinek a vágyálmaival összekevert fantáziája. De akármelyik is, mindenképp van benne egy súlyos tévedés. 35 éves korra "mindent megteremteni" a leendő család számára, az nagyszerűen hangzik, csak éppen pont a lényeg hiányzik belőle: a család.
Megfelelő párt találni, összházasodni, gyereket csinálni, az nem kéthetes projekt, jó eséllyel negyven lesz az első gyereknél...
Értelmetlen ez a tecnokrata megközelítés.

01234567 2012.10.21. 13:59:10

@Kőmíves Kelemen: Én most olvastam el, én is erről akartam írni kom.-ek végig olvasása után. 1%-esélyt mindig adni kell, tehát szerintem 99% hogy kamu az egész, esetleg nagyon kis része lehet igaz. Talán majd a posztíró bejelentkezik.
ui : Ki az a Norbi?

portugéza 2012.10.21. 14:11:22

@Before: Ó, ez a legkevesebb.

Adott lesz majd egy 35 éves, nagybetűs Mérnök, külföldön eltöltött évekkel a háta mögött (ez már önmagában érdekes), plusz hazai viszonyok között komolynak számító egzisztenciával, tőkével, induló saját vállalkozással. Úgy kell majd elhessegetnie a jó partit kereső hölgyeményeket.

Pláne vidéken még nagyobb májer lesz. Ha igaz a sztori és 3,5 óra alatt hazaért É-Olaszo.-ból, akkor nem Pesten lakik. Ráadásul a valós/fiktív posztírónk bulizós alkat, nem kell félteni, könnyen ismerkedik, nem tűnik kocka típusúnak a (kitalált?) karaktere.

SilentDreams 2012.10.21. 14:14:53

@01234567: Norbi a híres norvég olajkitermelő mérnök, aki 2 posztot is írt, de csak a 2. posztjánál lett leleplezve, hogy a saját maga által készítettnek mondott fotókat valójában a netről szedte, s így az előadott kétrészes szuper-történet is részben vagy teljesen hamis.

Határátkelő megkeresésére, hogy a poszttal felmerült kérdéseket tisztázza, nem jelent meg, így nagy valószínűség szerint elkönyvelhetjük, hogy (szinte) az egészet csak kitalálta.

Azóta neve jelképezi a gyanús posztokat írokat, s nem kizárt, hogy saját maga is felbukkanhat még egy-egy újabb próbálkozással, de a stílust elég nehéz levetkőzni, még ha a képek esetén akár már ügyesebb is, mint a múltkor... :)

SilentDreams 2012.10.21. 14:20:40

@SilentDreams: kis kiegészítés... :)

Norbi posztjai esetében nem csak a sajátjainak beállított képek lettek leleplezve, hanem a kommentelők gyakorlatilag szétszedték az egész posztot a megadott nevektől kezdve, az adatokon át szinte mindenig. Az első posztja még az origos blogon jelent meg, a leleplezés már itt az indexes blogon történt a 2. posztja alapján, de visszanézve az első posztját, tovább erősítette az egész hamis voltát...

Nos, Norbi or NorBee újra akciózik...? :)

SilentDreams 2012.10.21. 14:29:17

@SilentDreams: korrigálnom kell magam, mert a fentebbi hozzászólásban a földgáz / kőolajkitermelést kérdőjeleztem meg a Dolomitokban, miközben a posztban nem erről van szó, hanem vezetékekről:

"Egy kőolaj- és földgáz-vezetékeket építő, holland cégnél kaptam munkát egy közvetítőirodán keresztül."

Ez még akár a Dolomitokban is lehet :)

Netuddki. 2012.10.21. 14:32:07

Oszt' jól keress menyecskét magadnak nehogy a 10 év alatt a jövőre összelapátolt tőkét elvigye...

01234567 2012.10.21. 14:37:15

@SilentDreams: Köszönöm!
Azt hiszem az első írást mintha olvastam volna, a másodikat valószínűleg nem. Sajnos. :)
Hiába na, bezárt az OPNI, de legalább nem köz, csak közösségre veszélyes...volt nekem ilyen személye ismerősöm is, kóros feltűnési viszketegség, ennyi...

Frau Holle 2012.10.21. 14:50:21

@01234567: Pedig a másodikhoz sokkal érdekesebb kommentek születtek. :)

venator 2012.10.21. 14:57:02

@tilmir: Igen, ezek a dolgok maradnak meg bennem is, de inkább csak érzésként.

@moTmeN: Akkor neked nem okoz gondot az ilyesmi. :)

@Kőmíves Kelemen:
"Megyarul aki reggeltől-estig gályázik külföldön, és az élményanyaga ebben ki is merül, ne irjon"

Ez igaz, lehet, hogy tényleg erről van szó. Én mondtam is, hogy elsőként fogok elnézést kérni ha tévedtem.:))

@Frau Holle: Az tényleg jó poszt volt, illetve kommentfolyam. :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.21. 15:10:38

hat, lehet nem teljesen fake, de hogy szinezve van az tuti
de lehet igaz is

nekem a sok "buli" tunt fel buli buli buli, de mar most azert dolgozik, , hogy majd 55 evesen kulfoldi egyetemre kuldhesse a gyerekeit
baromsag
aki penzert megy akarhova, az altalaban azon molyol, hogy majd abbol hazat vesz otthon, meg vallalkozast indit stb.

TARTYOMeister (törölt) · http://isaw.blog.hu 2012.10.21. 15:12:46

@Lencsés IIstván: Ez nem ezen múlik. Nem kell külföldön dolgozni, hogy rájöjj arra, hogy ami itthon van az egy vicc.

De még mindig kevesebb cápatámadás van itthon mint ...

Tigerwill 2012.10.21. 15:20:59

Udv Mindenkinek!

Nekem az a gyanus, hogy ha a szerzodes lejarta elott felmondott az oceanjaron, akkor a ceg fizette a repjegyet.

Ugyan mas lapokat osztott a Sors, de egy idoben nagyon gondolkoztam a hajos munkan es eleg sokat keresgeltem/utanaolvastam, sok helyen kihangsulyoztak, hogy barmikor hazemehetsz ido elott, de akkor a sajat koltsegeden...Kulonben nem erne meg az oceanjaroknak, hogy szokik a legenyseg...de lehet hogy tevedek es mas a rendszer...Ez esetben elnezest a blog irojatol!

Frau Holle 2012.10.21. 15:27:37

@venator: Némileg elütött a többi kissé modoros-elájulóstól. Nekem tetszett.:)

gnd 2012.10.21. 15:34:41

Nem járok ide sűrűn,de pont olvastam az ominózus Norbis posztot, és ugye ezt is, már a harmadik bekezdésben rátettem volna a lottó ötösömet hogy ez egy újabb Norbis poszt.
Egy az egyben ugyanaz a stílus.

01234567 2012.10.21. 15:55:19

@Frau Holle: Köszönöm!!!! Örök hála! Akkor csemegére fel!

tsík 2012.10.21. 16:48:04

Hát én nem tudom, hogy lehet egy hajón szalonképesen megtanulni angolul 5 hónap alatt egy teljesen kevert összetételű személyzettel és vendégkörrel. Nekem speciel 1 év kellett hozzá New Yorkban, úgy, hogy előtte már korrepetáltam angolból, hét év nyelvtanulás után.
De lehet, hogy mást képzelünk arról a bizonyos "folyékony nyelvtudásról".

Béla, tudod a Béla 2012.10.21. 16:57:51

IGEN, évi 330 napot átdolgozni napi 11-12 órával az siker?
Aki ennyit tud dolgozni az itt is megtalálja a számítását. Én ennyi munkával már benne lennék a top 100-ba, de nem szeretek dolgozni :P, nekem az a siker ha napi 1-2 órás munkával van meg minden.
A poszttolónak gondolom nem ez -pénz- a siker, hanem szeret utazni, felfedezni, én inkább ezt a részét látom sikernek ;)

moTmeN 2012.10.21. 17:11:35

@Béla, tudod a Béla: hat, lehet, hogy szakbarbarsag, satobbi, de ha az ember elvezi a munkajat, es megteheti (se csalad, se egyeb kotottsegek), annak szerintem a siker resze, ha a munkajaval foglalkozhat ennyit. Kulonosen, ha ez nem csak a munkaltatojanak eredmeny, hanem ekozben o is fejlodik.

[c] 2012.10.21. 17:15:20

@Before: Épp ez jutott eszembe nekem is. 35 éves koráig még pénzgyűjtő-projekt, aztán családalapító-projekt, mintha ez utóbbi is ugyanúgy megtervezhető volna.

[c] 2012.10.21. 17:19:33

@portugéza: "Úgy kell majd elhessegetnie a jó partit kereső hölgyeményeket."

Az lehet, de közöttük _társra_ találni azért nem olyan egyértelmű folyamat, még ha elméletileg nagy is a választék.
Mert, gondolom, nem csak a "penzumot" akarja teljesíteni, hogy x-edik szülinapig: 1db feleség, x+1-edik szülinapig: 1 db feleség, 1 db gyerek etc.

Béla, tudod a Béla 2012.10.21. 17:22:26

@moTmeN: "Kulonosen, ha ez nem csak a munkaltatojanak eredmeny, hanem ekozben o is fejlodik. "
A munka pont attól munka mert MUNKA. A munka nem szórakozás hanem munka, ha valami nem munka akkor hobbi, legfeljebb megél belőle valaki. Ha az ember jó pénzt keres bármilyen munkával akkor az már nem hobbi, ergo élvezni sem lehet, legalábbis nekem még sohasem sikerült olyan dolgot élvezni ahol ügyfélnek dolgozok határidőre, számos problémával, NAV-al kiszipolyozó állammal a nyakamon. Még ha kezdetben hobbi is volt, a NAV, az állam, és a lusta lelkiismeretlen emberekkel való együtt dolgozás előbb utóbb a hobbiból is, utálható munkát csinál.
Aki meg a munkáltatónak dolgozik az megérdemli ;)

2012.10.21. 17:26:13

En komolyan aggodom 'Norbi' miatt, ugy tunik surgos segitsegre lenne szuksege. (Vagy lehet hogy csak egy baratnore? Eddig minden posztjaban egy olyan fantaziavilagot vazolt fel, ahol ferfiak noktol kenyszeruen elzarva elnek / dolgoznak.) Norbi! Keress fel mielobb egy jo pszichologust, vagy menj el jovo hetvegen valahova csajozni! Vagy mindketto!

különvélemény 2012.10.21. 17:33:10

Szerintem is bűzlik a dolog, bár nem vagyok törzsolvasó, így Norbizni nem tudok.

Sehol egy fizetés, nincs pozíció, nincs munkakör/feladat, cserébe van pár értelmetlen szám.
Ha valaki mérnök, az szeret a munkájáról írni, itt erről egy büdös szó sem esik, csak a "disznóhúsról", mintha lexikont olvasnék.

A kultúrákat ismerek meg egy óceánjárón duma, meg akkora bullshit, hogy nincs is rá szó.
Egy kultúra megismeréséhez egy átlag embernek hónapok, egy világutazónak hetek kellenek. Neki elég volt pár óra kimenő. LOL

venator 2012.10.21. 17:38:49

@Frau Holle: Nincs vele gond, kicsit meseszerű, de ennyi még belefér. :)

Sanyi9 2012.10.21. 17:40:19

Mi a poszt szerzojenek a nickje es hany hozzaszolasa van eddig? Akinek nincs par szaz hozzaszolasa, annak az irasat nem kellene lekozolni.

Alice in Wonderland 888 2012.10.21. 17:41:43

Olvaslak benneteket és én ugyan nem tudom, hogy ez Norbis poszt vagy sem... egy valamit azonban tuti nem értek, valaki magyarázza már el nekem:

Miért kerül fel ide olyan poszt, ami nem igaz? Mindenki azért olvassa ezt a blogot (legalábbis én ezt gondolom), hogy mások történeteit elolvassa, nem azért, hogy "álírásokkal" gazdagítsák a felületet....vagy tévedek?

Alice in Wonderland 888 2012.10.21. 17:53:59

@különvélemény: :))) Én azt gondoltam, hogy minden posztot író mellékel egy kis privát bemutatkozást magáról, ami alapján ez valamennyire szűrhető. Nos, ismét én gondolkodtam másképp..:)))

moTmeN 2012.10.21. 17:59:54

@Béla, tudod a Béla: lenyeges kulonbsegek vannak az eletfelfogasunkban, igy felesleges magyaraznom, hogy en hogy latom.
Mindenesete olyanok, hogy apeh, es egyeb burokratikus tarsaik, a non-of-my-business temakor, a megrendelo kezelese/meggyozese egy szamomra inspiralo feladat, nem nyug.
A lusta/lelkiismeretlen emberek meg nem fernek meg sokaig velem. Olyan munkamodszerrel dolgozunk (vegre ezt itt is sikerult keresztulvernem, negyed-fel ev alatt), amiben nyomon kovetheto, ha valaki ilyen modon huzza vissza a csapatot, es eleg kellemetlen erzes ez a delikvensnek.

nyuszigonosz 2012.10.21. 18:14:36

Hát elolvastam, de úgy igazából... tudomisén még rendesen hozzászólni sem tudok.
Az is lehet, hogy igaz az egész, csak itt-ott fontos részletek maradtak ki, de az is, hogy "felfényesített" iromány.

Ha igaz, akkor sok mindent látott a kedves posztoló.

Numi, na mi? Numida! 2012.10.21. 18:29:26

Hmm, mint gazdaságföldrajzot imádó embert, engem az egész posztból csak a dél-afrikai erőmű építkezés fogott meg. De a szerző pont a földrajzi lényeget nem írta meg:
- hol épül?
- hő/víz/egyéb erőmű, milyen fűtőanyaggal?
- hány MW teljesítménnyel?
Akár kamu, akár valódi a sztori, ezt lécci, pótold, kedves poszt-toló... :)

01234567 2012.10.21. 18:31:05

@Frau Holle: Basszus én ezt olvastam, még gratuláltam is a poszthoz :( nem vagyok olajos na....Csak utána valszeg dolgom volt és nem olvastam a kommenteket. Valamikor délelőtt olvastam, szóltam hozzá, utána még 5 napig menet rajta a hirig és 900 hozzászólást gyűjtött. Befjaráááás!!!! Csodálom hogy anno az én posztom ez után közölték, mivel nem ok nélkül erősen kerültem a konkrétumokat benne. Na most már tényleg várom ennek a posztnak a szerzőjét!

Frau Holle 2012.10.21. 18:45:54

@venator: A kommentfolyamra gondoltam. Az tetszett igazán. Amikor a halvány gyanútól eljutottak a kommentelők a bizonyosságig.
Napközben többször is idekattintottam pedig még nem írtam ide, de kifejezetten érdekelt, mi sül ki belőle. :)

Frau Holle 2012.10.21. 18:48:14

@01234567: Ne viccelj már, a te posztod emberi volt. Ég és föld.

Mindenesetre van a dolognak tanulsága, azt hiszem.

Numi, na mi? Numida! 2012.10.21. 18:48:19

Valószínűleg a valóban a Dél-afrikai Köztársaság északi részén jelenleg is éptés alatt álló Medupi erőműről van szó (helyi kőszénbányára tervezett 4800 MW - a világ legnagyobb hőerőműve lesz). Legalábbis találtam utalást a neten 900 Ha körüli építési területre, szeptemberi erőszakos munkás tiltakozásokra. en.wikipedia.org/wiki/Medupi_Power_Station

Frau Holle 2012.10.21. 18:49:49

@Mirjam2: Én meg épp ittam, miközben elolvastam a hozzászólásodat.
Életveszélyes vagy!!!! :))

Numi, na mi? Numida! 2012.10.21. 18:50:45

Pontosítok: a legnagyobb szárazhűtésű (dry-cooled) szenes hőerőmű lesz a világon...

venator 2012.10.21. 18:51:08

@Frau Holle: Ja, igen. Az mókás volt, ahogy mindenki hozzátette a maga infóját és percről-percre derültek ki dolgok. :)

csillámpóni 2012.10.21. 19:03:47

Hogy lehet ilyen unalmas életet élni? Én ezt csak a múlt héten önmagában felülteljesítettem. Szerencsére elég jól beszélek gudzsarátiul, úgyhogy már hétfőn ott voltam Ahmadábádban a Szábarmati folyóra néző irodámban, mondanom se kell, hogy még aznap este végigjátszottam a kibővített kámaszutrát oda-vissza egy svéd kolleginával. Kedden jobb ajánlatot kaptam Mumbaiból, ahol készítettünk pár klassz filmet délután, és persze szex a bociszemű bollywoodi csajokkal. Itt futottam össze egy jemeni szépséggel, akivel csütörtök-péntek hazautaztam, és náluk lazultunk. Pénteken komolyan beszálltam a kecskeexportba, és egy kínai üzletember még aznap állást ajánlott - ha szombat estére megtanulok pandzsábiul, bengáliul (ezeket a nyelveket egyébként összesen vagy háromszázmillióan beszélik, a gudzsarátit meg még ötvenen, szóval több tízmillió (!) sunázható kis buxa, aki mindent megtesz ha egy fehér ember a nyelvén beszél hozzá!) úgyhogy ráálltam a témára, szombat délután nem szexeltem, és estére enyém volt a meló az Egyesült Arab Emírátusokban. Itt aztán beiratkoztam egy pilótatanfolyamra, magamévá tettem néhány orosz csajszit akik itt töltik a hétvégét, és ma már van egy saját gépem, amivel datolyát exportálunk. Über this suckerz!

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 19:05:01

@Numi, na mi? Numida!: 883 hektár, hogy egészen pontosak legyünk...:)

nolstuijt.wordpress.com/2011/06/15/anc-prestigious-medupi-power-plant-construction-fraught-with-danger/

Tartom, hogy a poszt kamu, nagyon meg lennék lepődve, ha nem így lenne. A képek ócskák, abszolúte nem relevánsak, a szöveg semmitmondó, annyira nem tartalmaz konkrétumokat, hogy igazából nincs is mit támadni benne. (Talán egyedül annyi, hogy már az évek is nehezen stimmelnek benne: építőmérnöki végzettség+4év szakmai tapasztalat+5 hónap bárpincér hajón+5 hó munkakeresés+1 év Olaszország+1,5 év Szaúd-Arábia+kb. 1 év Dél-Afrika és a posztoló még nem töltötte be a 30-at. Hmm...erőltetett magyarázkodással kijöhet, de nem valószínű)

Emellett sajnos bosszantóan érdektelen is a bejegyzés.

Béla, tudod a Béla 2012.10.21. 19:14:36

@moTmeN: "nyomon kovetheto, ha valaki ilyen modon huzza vissza a csapatot, es eleg kellemetlen erzes ez a delikvensnek. "
Addig viszont nekem kellemetlen.

Béla, tudod a Béla 2012.10.21. 19:16:01

@csillámpóni: át kellene venned Norbi helyét, kicsit izgisebb lenne :DD

01234567 2012.10.21. 19:35:43

@Frau Holle: Voltak ott olyanok akik másképp látták :)
Megmondom őszintén, én tényleg azon sem csodálkoznék, hogyha direkt a blog lejáratása lenne a cél, pusztán csak soviniszta önszorgalomból. Sokszor látható itt, vannak akik nehezen viselik az országot ért kritikákat. Egyáltalán hogy valaki nem itt él, hal (éhen) ha nem muszáj.Nekem idegen ez a Reichstagból is visszalövünk mentalitás, nem értem de elfogadom.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.21. 19:37:04

@Karinette: ez egy nagyon jó ötlet, szerintem terjeszd HÁ elé mailben, hátha bevezetésre kerül. Nyilván egy ilyen bemutatkozós leellenőrzős dologgal is vissza lehet élni, de sokkal nehezebben.

xlngx 2012.10.21. 19:41:31

En energia iparban tolom, nekem is gyanus a poszt, megkerdeznem a szerzot hogy mit dolgozik azon az eromuvon es pontosan mi epul?

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 19:52:10

A stílus maga az ember... Semmi kétség.
A külföldi, szakmán belüli munkavállaláshoz elsődlegesen szakszavak, -kifejezések ismerete szükséges (idegen nyelven), amelyek elsajátítása 5 hónapos bárpincér melóval, enyhén szólva is kétséges.

01234567 2012.10.21. 19:53:58

Én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy most itt kommentel valami nicknéven, saját magát fikázva, rajtunk röhögve...

koko02 2012.10.21. 19:57:48

Sziasztok!
En lennek a posztiro. Jokat rohogtem a kommenteken, latom kitettetek Magatokert!:)
Szepen lassan megprobalok minden kerdesre valaszolni!
Udv.

01234567 2012.10.21. 19:58:28

Kicsit olyan " Jó estét nyár, jó estét szerelem" feelingje van a dolognak...

01234567 2012.10.21. 19:59:49

@koko02: Akkor te nem lenni görög diplomat?

koko02 2012.10.21. 20:07:40

@SilentDreams:
Nem irtam, hogy Olaszorszagban "koolajkitermeles volt". Gaz (egesz pontosan metan) vezeteket epitettunk Tarvizio es Malborghrtto kozott . Az ottani kepek "kirandulos" kepek, kb. 10-20 km-re Tarviziotol. A to neve Lagho/laghi (tobbesszam, mivel tobb to is van) di fusine.

moTmeN 2012.10.21. 20:10:40

Az elso kerdes az lenne, hogy a muegyetemi epitos koliba belepve melyik iranyba kell fordulni a Dronk nevu kulturalis egyseg elerese celjabol? ;)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 20:12:43

"(egesz pontosan metan)"
Milyen gázoknak szoktak még ilyet építeni?

koko02 2012.10.21. 20:14:54

@elkeseredett.polgar:
Nezd meg kicsit jobban a kepet, amit beraktal netrol! Szerinted en voltam az egyetlen, aki abbol a szogbol fenykepezett? :) A hofoltok es a felho segit megtalani a kulonbsegeket! ;)

koko02 2012.10.21. 20:21:19

@tilmir: mi a kerdes? 4 evig tanultam angolt kozepsuliban, de nem volt olyan szintem a tudasom, ami eleg lett volna a kulfoldi melohoz. Ennyi...

SilentDreams 2012.10.21. 20:28:46

@koko02: szia koko, igen, erre nem sokkal utána én is rájöttem, s korrigáltam is magam, igazad van :)

koko02 2012.10.21. 20:31:16

@elkeseredett.polgar:
"A képek többsége feltűnően rossz minőségű és a metaadatoktól megfosztott."
A kepek "butitottak", mert az iwiwre feltoltottem oket (amikor meg volt profilom).
A "metaadatok"-rol meg fogalmam sincs, mit jelentenek! Nem vagyok IT-s! :)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 20:31:43

Gondolom a Tarvisio-Sergnano-Minerbio vezetékre gondolsz. Sok adatot lehet róla találni a neten. A Laghi di Fusine és a riyadhi Kindom Tower képeivel is tele van a net. Engem nem győztek meg a képeid, de O.K., akkor arra vagyok kíváncsi:

Középsuli befejezve 18 évesen. Rögtön felvettek építőmérnöknek, ez alsó hangon 5 év. 23 éves vagy. Gondolom, a teljes 4 év építőipari tapasztalatot nem egyetem mellett szerezted (bár nyilván ezt fogod állítani). Ha egyetem után, akkor 27 éves korodban mehettél a legkorábban hajóra. 5 hónap ott, 5 hónap újabb álláskeresés, legyél mondjuk 28 éves. Ezután 1 év Olaszország, 29 éves vagy. Majd 1,5 év Szaúd-Arábia, 30 és fél éves vagy. 2,5 hónap álláskeresés+több hónapja már állítólag Dél-Afrikában dolgozol. Hogy lehet, hogy még csak "most leszel 30 éves"?

pit7u24 2012.10.21. 20:35:35

jó poszt koko csak így tovább!
pityu voltam

koko02 2012.10.21. 20:37:36

@venator:
:D Ez jo volt! Elismerem, hogy nem volt szemelyes a poszt, es valoszinuleg szaraz is volt! Tenyeket / torteneseket probaltam irni, nem utikonyvet. Lehet, hogy tudtam volna jobbat is (legalabbis Edesanyam szerint), de olyan dolgokat irtam, ami szerintem/nekem erdekes. Majd lehet, hogy egyszer megprobalom egy mas megvilagitasbol bemutatni az eletem kulfoldon, ez most inkabb csak egy "oneletrajz" volt. Azert irtam, hogy ramutassak arra, hogy tervezessel, kovetkezetesseggel es persze szerencsevel szinte barmi sikerulhet!

venator 2012.10.21. 20:45:43

@koko02: Részemről rendben, tartozom egy bocsánatkéréssel. :) Viszont jártál olyan helyeken, amelyekről szívesen olvasnék többet is. Csak ne úgy, hogy voltam A-ban, aztán átmentem B-be.

Szóval bocsánatot kérek, tévedtem. ;)

Numi, na mi? Numida! 2012.10.21. 20:45:46

@koko02:
Már csak azt áruld el lécci, jól következtettem a dél-afrikai erőmű építésre? en.wikipedia.org/wiki/Medupi_Power_Station

Kekszemu 2012.10.21. 20:46:52

Nekem mindegy is h fake v nem,
Csak az jutott eszembe h a kiegyezést követően magyarok százezrei mentek el amerikába es a világ minden tájára dolgozni néhány évre, h aztan itthon megvegyék az áhított kis birtokot es családot alapítsanak. Ez tartott az első vh-ig. Innen származik az Amerikából jöttem... gyerekjáték.
Számomra inkabb az furcsa h azt tervezi h hazajön es hiphop lesz család, amit nehezebb összehozni mint egy vállalkozást elindítani. Vagykitudja.

koko02 2012.10.21. 20:48:12

@Tigerwill:
Mivel a cegem intezte a "hajos vizumot", ezert ok voltak a felelosek azert, hogy elhagyjam az orszagot. Probaltak kifizettetni a jegyet, de en regi "hajosoktol" tudtam, hogy vegul ki fogjak fizetni. Azt mondtam, h nincs penzem, de holnaptol nem szeretnek dolgozni. Nem tudtak mit csinalni, muszaj volt nekik a jegyemet intezni.

koko02 2012.10.21. 20:51:13

@Frau Holle:
Koszi szepen! Legalabb olyan is van (lehet, hogy Te vagy az egyetlen), akinek tetszett a poszt! Orulok! :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 20:52:22

@koko02:
egész pontosan földgáz, ami igaz, hogy javarészt metán, de ilyen megfogalmazást: "Gaz (egesz pontosan metan) vezeteket epitettunk", szóval ilyet szakmabeli egész biztosan nem említ.

És még egyszer a kérdés: Milyen gázvezetéket szoktak még építeni??? (Ha már így ki kellett hangsúlyozni, hogy "metán", ami nyilván a földgáz alternatív értelmezése.)

takaba 2012.10.21. 20:55:08

Néha beleolvasok a blogba, mert tanulságos történetek vannak sokszor. A mostani poszt nekem is száraz, de férfiszerzőtől ez nem szokatlan.
Azonban összevetettem a posztban megjelent olasz tó képet és a kommentek között belinkelt másikat. Ha valaki egy szerkesztőprogramban nyitja meg, egyértelmű lesz, hogy a két kép nem ugyanaz. Nem a hófoltok és a felhők miatt, hanem mert nem azonos szögből fotózták őket. Kicsi az eltérés, csak picit lehetett más a kameraállás, de abszolut látható.
Semmi közöm sem ahhoz a Norbihoz, sem senkihez, csak egyszerűen kíváncsi lettem, mi a helyzet a képekkel.
További szép napot mindenkinek. :)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 20:55:26

@venator: Nem biztos az, bár azt nyilván Te döntöd el, hogy tartozol-e magad szerint bocsánatkéréssel vagy sem. A baj az, hogy annyira nélkülözi a konkrétumokat a poszt, (ami van benne, az is teljesen általános, utólag kimagyarázható) hogy ha nem tartanám megvetendő dolognak, akkor én is összedobnék egyet jobb fényképekkel és még jóval több konkrétummal ÉS meg tudnám védeni az "igazamat", pedig hazudnék.

Szvsz ezért nincs semmi értelme a semmitmondó posztoknak, amik megmaradnak a teljes általánosságok szintjén. A blognak is jót tenne, ha "Norbi sztorija" után jobban odafigyelne arra, hogy kicsit hitelesebbek, személyesebbek legyenek a posztok.

Mert ha a posztoló teljesen igazat is írt, - és én ebben a kérdéseben most sem mernék állást foglalni - akkor is érdektelen és semmitmondó volt az írása számomra és mint ez a kommentelők általános véleménye tükrözi, még sokak számára rajtam kívül is.

Uff.

koko02 2012.10.21. 20:58:26

@tsík: mivel nagyon sok fimet neztem angolul, azert nem voltam teljesen hulye angolbol. Plusz azert az a 4 ev is ert vmit. kozepsuliban, meg ha nem is olyan sokat, mint pl. egy nyelvsuliban. :) A melomhoz pedig eleg volt, hogy meg tudtam magam ertetni, es en is megertettem a fonokeim/kollegaim. Par het/honap utan pedig mar a szakmai angol is eleg jol ment. Az teny, hogy a google translate es a sztaki mindig meg volt nyitva a hatterben. :)

koko02 2012.10.21. 21:02:25

@különvélemény: az a "par ora kimeno" 5 honap volt. :) Mivel majdnem 100 orszagbol voltak dolgozok a hajon, ezert eleg sokat megtudtam egyes kulturakrol/orszagokrol ezalatt az ido alatt.

különvélemény 2012.10.21. 21:03:18

@koko02: "A "metaadatok"-rol meg fogalmam sincs, mit jelentenek! Nem vagyok IT-s!"

LOL, a mérnökök gyöngye

koko02 2012.10.21. 21:05:09

@Karinette: mindig jokat mosolygok az ilyen embereken, mint te! :) Az, hogy nem lattal meg pl. 1 milliard forintnyi kezpenzt eloben, nem azt jelenti, hogy nincs is! :)

venator 2012.10.21. 21:08:01

@elkeseredett.polgar: Tekintve, hogy írt ide és elmondta a dolgokat, részemről lezártnak tekintem a dolgot. Nem lenne túl elegáns keménykedni vele, pláne nekem, aki nem is ért a témához.

Az, hogy nincs túl érdekesen megírva, az már egy másik kérdés, nem lehet mindenki egy Tolsztoj Leo. :)

különvélemény 2012.10.21. 21:10:41

@koko02:
Ó, tehát, ha találkozok egy kínaival a piacon, akkor megtanulom a kultúráját?
Na ne viccelj.
A legtöbb náció egy ilyen hajón alkalmazkodik.
Amit megtudhatsz tőle a K nagy pörgés alatt, mert túl sok időd nincs csevegni, az némi anekdota, hogy lerázzon téged.
Ha azt hiszed, hogy egy hajón dolgozó pincér elmondásából te megismerted a kultúráját, akkor inkább hagyj fel a világutazó álmaidról, mert nagyon el vagy tévedve már most is.

koko02 2012.10.21. 21:11:52

@Numi, na mi? Numida!: Medupi Power Station, 4800 MW. 6 "boiler", egyenkent 800 MW.

xlngx 2012.10.21. 21:14:24

Errol a siterol van szo?
Medupi Power Station ?

Ha igen akkor az durva, hogy allnak a kazanok, az ST-k ott vannak mar, ha betudnal rakni a siterol egy kepet annak nagyon orulnek.

különvélemény 2012.10.21. 21:14:57

@koko02:
Ja, bocs, visszaszívom az előzőt, te az ország megismeréséről beszéltél, ami nem egyenlő a kultúra megismerésével.
Az országról mesélhetnek neked, ezt elismerem, de azt a lonely planettől, vagy a tripadvisortól is megkaphatod a neten ingyen utazás nélkül, de az nagyon messze van a kultúrától.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:20:20

Mivel úgy tűnik nem kapok választ, van más kérdésem:
Hány méterenként kellett ZV a "metánvezetéken"? Milyen nyomáson, mennyi ideig, és mekkora tűréshatárral?

koko02 2012.10.21. 21:24:47

@különvélemény: fizetest direkt nem irtam, mert egyreszt maganugy, masreszt az ismeroseim is olvassak a blogot, es nem szeretnem nagy dobra verni.
Pozicio: Project Engineer; feladatkor: mernoki aszisztencia a kivitelezesi osztalynak (de hulyen hangzik ez magyarul:)), amibe beletartozik tobbek kozott az anyagok rendelese, a szallitas utemezese, mernoki kerdesek, tervezoi hibak dokumentalasa es kommunikalasa a Nemetorszagi tervezoknek, kapcsolattartas a tervezok es a kivitelezok kozott stb.

koko02 2012.10.21. 21:30:27

@elkeseredett.polgar: a kepek ott keszultek, ahol eltem, szoval azert valamennyire csak relevansak. Melorol nem akartam kepeket kuldeni, mert sok helyen fenykepezni sem (volt) szabad.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:33:50

Én is titkolom az ismerősök előtt a fizum. Félek kitennének tán még a golfklubból is.

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:33:52

Segítek koko02-nek:
A Tarvisio-Malborghetto földgázvezeték 2008 áprilisa és 2009 júliusa között épült. A két település áthidalásához szükséges kb. 12 km-es táv áthidalásához a környezet védelme és a hegyes területen való nehéz munka miatt 19.7 km-es csővezeték építését kellett megoldani. Ez magában foglalta a már létező DN 900-as vezeték (36 col) DN 1200-asra (48 col) való cseréjét. Mindez 7 ún. "mikroalagút" építésével járt együtt. A vezetéket a NACAP-ICOP konzorcium építette, hősünket a NACAP Germany foglalkoztatta és itt van egy jó kép a projektről: i46.tinypic.com/oruuc8.jpg

Nna.

Erről ennyit, lehet itt mindenre válaszolni....:D

koko02 2012.10.21. 21:35:40

@moTmeN: nem a Muegyetemre jartam, de a pecsi Boszi koliban levo "klubbot" B-nek hivjak! :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:37:29

@elkeseredett.polgar:
Ezért is érdeklődtem a zárásvizsgálati protokollról. Bár ezzel nyilván valaki más foglalkozott...

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:40:20

Itt van még 1 kép a földgázvezeték építéséről: i47.tinypic.com/uxzpx.jpg

Nna.

koko02 2012.10.21. 21:41:54

@elkeseredett.polgar: szerinted, ha kamuztam volna, nem szamolom ki elotte, mi mennyi ideig tart? LOL
Soha nem allitottam, h egyetemre jartam. Fosulit 22,5 evesen fejeztem be, 3,5 ev melo, 5 honap hajozas, 5 honap munkakereses, kb. 2-3 honap melo Magyarorszagon, 1 ev Olaszban, 1,5 ev Szaudiban, 6,5 honap Del-Afrika. Most vagyok 30.

xlngx 2012.10.21. 21:41:58

@koko02: Ne mar hogy nem lehet kepet kuldeni, en mar jartam eleg sok eromuben de siman tudnek kuldeni barmelyikrol olyan kepet amin semmi kulonleges nem latszik csak az eromu fo reszei.

Egyebkent milyen reszegysegert vagy felelos?

Liping 2012.10.21. 21:46:00

szerintem is Norbi revival.:)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:51:08

@koko02: Így már akár rendben is lehet a dolog, ugyan nem vagyok biztos benne, hogy a sztori minden aspektusában igaz (hogyan is lehetnék, utólag könnyű mindent megmagyarázni), azért megkövetem a szerzőt, bár most is határozottan állítom, hogy a fabatkát sem érő képekkel (én különbet csatoltam az ő munkahelyéről), a személytelen és abszolút semmitmondó leírásával alappal ébresztett kétségeket a már egyszer megvezetett olvasókban.

Azt is változatlanul tartom, hogy a blognak NAGYON hasznára válna, ha személyesebb hangon megírt, több konkrétumot tartalmazó posztokat rakna ki (igen, még akkor is, ha az Londonról szól :)), mert ez így nemcsak semmitmondó és színvonaltalan volt, hanem ismét kétségeket ébresztő, ami nyilván nem növeli a blog már egyszer alaposan megtépázott hitelét.

Részemről lezártam a dolgot.

koko02 2012.10.21. 22:00:19

@lendkívül magas langú embel Lómában: Huuu, most lebuktam! :) Nem tudom, milyen mas fajta gaz-vezeteket szoktak meg epiteni! En csak metan-t, de ha igy jobban tetszik: foldgaz-vezeteket "epitettem". Igaz, akar lehetett volna olaj-vezetek is, mert sok kulonbseg nincs bennunk, legalabbis az epitesukben. Nem uzemeltetessel foglalkoztunk, hanem epitessel, szoval sok kozom nincs az ilyen dolgokhoz.

koko02 2012.10.21. 22:05:50

@különvélemény: mi koze a metaadatoknak az epitoiparhoz? Ismetlem: nem informatikus vagyok!

Liping 2012.10.21. 22:11:43

@koko02: ellenben a 350 órás munkaidőd ellenére igen ráérsz itt kimagyarázni a dolgokat.:P

koko02 2012.10.21. 22:17:38

@xlngx: Igen, jol gondolod. Meg nincs meg az osszes turbina, csak az elso boilerhez. Kepet nem kuldok ne haragudj, nem szeretnem megjarni! Szerintem talalsz viszonylag frisseket is!

moTmeN 2012.10.21. 22:23:54

@Liping: en is kb ennyit dolgozok egy honapban, megis raerek neha bebofogni a forumba... Probald ki egyszer, egesz sokminden belefer az eletbe, rovid holtjatek erejeig (most eppen fordit a gepem, van egy szabad percem, pl).

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 22:24:52

@koko02:
Értem. Csak arra gondoltam, ha valaki egy ilyen melónak csak a környékén eltölt akár egy hónapot, az tisztában lehet azzal, hogy ipari méretű gázvezetéket földgáznak építenek, és még a semmi másnak. Ezért nem értettem, hogy egy szakmabeli miért hangsúlyozza ki, hogy "metán".
Mindegy, remélem a finomítóban már nem kevered össze a gazolint a gázolajjal.

Alice in Wonderland 888 2012.10.21. 22:26:46

@koko02: hahahaha:)
Bár én nem találom olyan viccesnek, mint te. Én infókért jövök ide és nem érdekel, ki hogyan akar meggazdagodni, csak pár értelmes írást olvasnék, na és persze azért is, hogy lássam, mások is jól érzik magukat ott, ahol épp vannak..

1 milliárdnyi forint? Ahol én élek más a fizetőeszköz, bocs..;))
Viszont tudok pár olyan dolgot, amit egyik pénznemért sem vehetsz pl egészséget, szerelmet stb...hiába hever a te asztalodon pár milliárd forint.

koko02 2012.10.21. 22:27:50

@lendkívül magas langú embel Lómában: mi ez, vmi. fele vizsga?:) Nem gondolom, hogy szamadassal tartozom neked a szakmai tudasomrol.
Nem is fogok tudni aludni, ha nem hiszed el amiker irtam!

koko02 2012.10.21. 22:33:30

@elkeseredett.polgar: a 2009-es hataridot nem sikerult tartani. En 2010 majusaban jottem el onnan, igaz, akkor mar csak a helyreallitasi munkak voltak hatra.

koko02 2012.10.21. 22:44:30

@xlngx: fuel-oil firing system (atomizing steam, lp gas, cooling air, fuel oil) foleg, de ha barmi problema van az lp es ip vezetekekkel, akkor az is hozzam (is) fut be. Kepet nem kuldok, bocs! Sajnalom, ha nem erted meg! Egyedul vagyok ott magyar, eleg konnyu lenne beazonositani.

koko02 2012.10.21. 22:46:43

@Liping: itthon vagyok. Neha meg nekem is jar szabi!

Rui Blaaz 2012.10.21. 22:50:36

szevasz, krisztián
za.linkedin.com/pub/krisztian-kovacs/37/263/570
mondjuk a Strabagos részt kihagytad
:-)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 22:53:19

@koko02:
Kivitelezés szempontjából nyilván az sem lényeges különbség, hogy míg a gázvezetékeket föld alá, az olajvezetékeket felszín fölé telepítik általában.
És nem vizsgáztatlak, csupán akad némi rálátásom ezekre a dolgokra (igaz, csak technikusként). És az a véleményem, hogy abszolút szakmaidegen megfogalmazásaid vannak.
Ezzel még nem (teljesen) vonom kétségbe, hogy volt közöd ott valamihez. Jónéhány rózsás seggű, kezdő mérnökkel dolgoztam, akiknek dunsztjuk sem volt semmiről, ami tapasztalat nélkül nem is csoda. Persze az értelmesebbje max 1-2 év alatt belerázódik, sőt...

koko02 2012.10.21. 22:54:03

@Karinette: jogos. Sajnalom, hogy nem tetszett a poszt. Ha infora vagysz, kerdezz, szivesen valaszolok! Ugy latszik ti mast lattok fontosnak, mint en. Amugy a Csaladom is azt mondta, hogy "Tudsz te jobbat is", de ez most igy sikerult.
Az "1 milliard forintot" lehetett volna akar mondjuk atom is. Azt sem latod, megis van. Arra probaltam utalni, hogy attol, hogy te nem hiszel el vmit., meg lehet igaz.

koko02 2012.10.21. 22:58:56

@Rui Blaaz: szia! Kihagytam, mivel az Magyarorszagon volt.

Rui Blaaz 2012.10.21. 23:05:03

@koko02: de most mi lesz a Norbizókkal? szerintem nem éri meg ötvenplusz ismerőst összegyűjteni egy poszt kedvéért a Linkedinen - vagyis te kétség kívül létezel
(mondjuk fura, hogy EUR-ban adtad meg a beruházást nem USD-ban vagy Randban, de át tudom számolni)

és ne pusztulj bele a munkába! 310 óra hosszú távon qrvasok - kérdezd meg bármelyik ügyeletet adó orvost idehaza...

xlngx 2012.10.21. 23:05:48

@koko02: Amit en eddig csinaltam legnagyobb eromu az egy 4 GT-s peak plant volt. Nezegettem a tiedrol kepeket hat eleg durva:) Meg lehet kerdezni milyen iranyito rendszerrel fog menni, tudom nem a te teruleted de hatha tudod, engem meg erdekel:)

koko02 2012.10.21. 23:16:35

@Rui Blaaz: azert euroban adtam meg, mert en is ugy kaptam az infot. Valoszinuleg azert, mert nemetek a tervezok (Hitachi Europe).

koko02 2012.10.21. 23:17:59

@xlngx: ha megadod az email cimed, privatban beszelhetunk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.21. 23:41:44

Havi 340-350 óra munka? Annyit legfeljebb akkor dolgoznék, ha a fizetésből legalább havi 1 milliót félre tudnék tenni, de akkor is csak 1-2 hónapig... Van egy olyan érzésem, hogy arrafelé a tervezés és a határidők a valóságtól nagyon elrugaszkodtak. Vagy egyszerűen csak az ügyelet is bele lett számolva a munkaidőbe?

Hosszabb távon a havi 200 óra feletti munka a teljesítményt rontja, a hibázás esélyét növeli, az egészséget rombolja. Ez egyaránt rossz a munkavállalónak és a munkáltatónak is.

poszeidon71 2012.10.22. 03:56:47

@Mirjam2: Ha az írói vénával megáldott Norbi az .......akkor szerintem nem dokira lenne szüksége hanem egy kiadós szex-re.
Le kéne vezetnie a magában felgyülemlett feszültséget.

Alice in Wonderland 888 2012.10.22. 06:55:51

@koko02: Kedves Koko! Én egyszer sem írtam, hogy nem hiszek neked, és azt sem, hogy nem tetszett a posztod...:) A kérdésem azokhoz szólt, akik tudni vélték, hogy ez egy álposzt.

Amit én gondolok: szerintem teljesen rendben van, hogy elmentél világot látni és közben dolgozol is. Az, hogy mellette bulizol stb...ez is normális, ki ne tette volna a te korodban?Sok olyan fiatalt ismerek, akiknek viszont veled ellentétben csak a bulizás az élete, a jövőn nem sokat agyal és elrepülnek az évek aztán sír...benned becsülöm a kitartást és a céltudatosságot, ami a pénz és a tapasztalat megszerzésére irányul, hogy később a családodat eltarthasd/megtarthasd és a gyerekeidnek a megfelelő képzést stb biztosíthasd.

Ha az én gyerekem is hasonlóan gondolkodik majd, neki is csak azt tudom mondani, hogy menj, tanulj, tapasztalj, élvezd közben az életet, családot alapítani ráérsz 30 éves korod körül/után. Az, hogy én már ezt előtte megtettem, nem jelenti azt, hogy másnak is így kellene. Nem vagyok szűklátókörű.

Egyébként el sem hinnéd, hogy én mennyi mindent elhiszek, ha igaznak érzem..:)

Nos, hajrá, én drukkolok neked! Tedd, amit úgy érzed, hogy meg kell tenned magadért és a (jövendő) családodért. Csak közben ne felejts el pihenni és írni néhány személyesebb sort is...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.22. 06:56:21

@koko02: Hogyan lehet 5 hónap alatt egy hajón felszedni az építőiparban használt szakmai nyelvet? (munka mellett)

A középiskolában kizárt, hogy a szakmai nyelv volt a tananyag, tehát azt nem frissíteni kellett, hanem megtanulni.

(ez nem kötekedés, komolyan kíváncsi vagyok a módszerre)

xlngx 2012.10.22. 07:56:43

@online távmunkás: Europan kivul construction siteokon siman ossze lehet szedni 50-60 orat hetente, a szombati munka teljesen alap, en eleve 48 oras munkahettel dolgozom. Aki nem elt ebben benne az nem tudja elkepzelni hogy mukodik ez, ha tesztet kell csinalni akkor dolgozni kell.

xlngx 2012.10.22. 07:59:24

@tilmir: A szakmai nyelv siman jon, foleg ugy hogy az elejen biztosan nem onalloan dolgozol hanem valaki mellett. En is igy szedtem fel. A masik pedig az hogy ebben az iparban nem beszelunk oxfordi angolt, itt mindenki a vilag mindenpontjarol jon, es mindenki megerti a masikat, es persze vannak rajzok, meg sokszor az ember lerajzolja azt amirol beszel ha latja hogy masik fel nem erti.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.22. 08:41:08

@xlngx: Ha ez ilyen egyszerű, akkor csak irigykedni tudok. Úgy tűnik pályát tévesztettem... :(

koko02 2012.10.22. 08:56:12

@Karinette: Koszi szepen! Majd megprobalok irni egy szemelyesebb posztot is!

koko02 2012.10.22. 08:57:52

@tilmir: egyszeru a valasz: nem lehet. Nem is allitottam, hogy a szakmai angolom jo volt. Azt kesobb, hetek/honapok alatt szedtem fel, sok tanulassal munka kozben es mellett.

xlngx 2012.10.22. 09:01:30

@tilmir: Azert ennyire nem egyszeru, mert a szavakat ugyan megtanulod de pl amivel en foglalkozom elegge tudni kell hogy az ember mit csinal mert komoly balesetek lehetnek abbol ha nem megfeloen vegzem a munkam. Az eromuvi rendszerek elegge osszetettek, kell jonehany ev hogy az ember tenyleg tapasztalt legyen.

Bartush 2012.10.22. 09:20:58

Számomra ami leginkább feltűnt, hogy a posztoló szeret bulizni. Bulizással nem lehet jó melót szerezni és angolul is csak bizonyos szavakat fogsz megtanulni. Lehet hogy az olaj említése miatt jutott nekem is Norbi az eszembe. Vele mi lett? Jelentkezett?

cso zsi 2012.10.22. 11:10:03

@Lencsés IIstván: " Szerintem minden magyarnak ki kéne próbálnia a külföldi munkát , többeknek jönne meg az esze , hogy észrevegye , amit itthon megy az egy vicc."
Pontosabban: MINDEN magyarnak ki kéne próbálnia a munkát. Itthon. Hogy észrevegyék, ami itthon megy, az egy vicc.
Csak beszélni róla, megállapítani a munkahelyük megszűnése miatt utcára kerülőkről, hogy nem akarnak dolgozni, a dolgozni vágyóknak, és állásban lévőknek éhbért adni, az nem elég.
Maguk alatt vágják a fát, mert lassan már nincs miből adózni.
"Választott" vezetőink viszont ebből élnek.

mommmmo 2012.10.22. 11:12:09

Sziasztok,
Valaki el tudna mondani mikor volt a Norbis cikk? Valahogy kimaradtam belole....

Muscari 2012.10.22. 13:18:07

@mommmmo: hataratkelo.blog.hu/2012/08/28/elet_a_senki_foldjen
Hogy vagy egyébként? Mikorra is várod a babát?
A kommentetkhez meg jó szórakozást, bár rá fog menni az egész napod, mire elolvasod :-)

mommmmo 2012.10.22. 16:48:04

@Muscari: koszi!
Jol vagyok amugy, bar vannak apro kellemetlensegek, amik ugye ezzel egyutt jarnak, de a lenyeges dolgok rendben vannak.. es januar elejen esedekes a kis hercegno..

dorabetti 2012.10.22. 16:55:36

@koko02: Koko! nekem tetszett! amit átéltél nem tudtad volna így leírni, csak jó pár oldalon keresztül, vagy részekre szedve. szerintem teljesen jól összefoglaltad itt a céljaidat és hogy mit csináltál! gratula! jó írás! aztán majd egyszer állj neki, és írd meg az életedet egy könyvben is! :)

koko02 2012.10.22. 17:07:56

koszi Betti, aranyos vagy! Puszi :)

sanzelizé 2012.10.22. 17:36:35

Kulfoldon MINDIG van munka a kerdes mennyit akarsz dolgozni. Pillanatnyilag itt olvasgatom az egymast savazo hozzaszolasaitokat a kellemes oszi napsutesben ucsorogve es EN dontom el hogy 200 vagy 300 orat akarok dolgozni. A jo munkat NEKED kell megkeresni
nem rakjak a segged ala. Birom ebben a blogban a sok olyan okos hozzaszolot aki a Balatonnal tovabb meg sohasem jutott :-)

zaftos szatira2 2012.10.22. 20:09:13

LOL nemtudom,hogy mennyire volt szar az angolod de egy nem fogyatekos embernek 2 honap eleg a nyelvtanhoz meg az alap szokoncshez,foleg ha az iskolban is tanultal nyelvet.De semmi gaz ezert pincerkedni 5honapot a carnevalnal.

The Big Tourist 2012.10.24. 15:46:32

@Rui Blaaz: Szia, nálam nem működik ez a link, milyen kulcsszavakra szűrjek, hogy rátaláljak? Írnék ennek a Krisztiánnak, kiváncsi vagyok, tényleg ő írta ezt a posztot?

koko02 2012.10.25. 15:08:36

@The Big Tourist: ha raklikkelsz a koko02-re, akkor ott van olyan, hogy uzenetkuldes! Irj bartan!

koko02 2012.10.25. 15:11:40

@zaftos szatira2: eleg is lett volna a 2 honap is, de a Kandy Kruise-ra mindenkepp akartam maradni! Ha nem tudnad, mi az, neten megtalalod!

koko02 2012.10.25. 15:12:38

@pit7u24: koszi szepen, Pityu! Legjobbakat! :)

The Big Tourist 2012.10.25. 17:35:34

@koko02: Szia, köszi, de én a Krisztiánnak szerettem volna írni, hogy ő tényleg te vagy? :)

koko02 2012.10.25. 17:52:03

@The Big Tourist: ha vegigolvasod a kommenteket, szerintem egyertelmu lesz.

The Big Tourist 2012.10.25. 19:26:03

@koko02: Ez igent jelent? Végigolvastam, de nem volt egyértelmű. Miért lett a profil törölve a Linkedinen? De végül is nem annyira fontos, hogy igaz-e a poszt, mert a hozzászólások elég jók ahhoz, hogy kompenzálják, és érdekes maradjon a Határátkelő.

koko02 2012.10.25. 19:32:01

@The Big Tourist: igent jelent. Azert toroltem a profilomat Linkedinrol, mert senkinek semmi koze a szemelyazonossagomhoz!

eva maria 2013.08.03. 14:53:09

Még most is a Dél-Afrikai Köztársaságban dolgozol az erőmű építésénél? Ha igen, lépj kapcsolatba.velem E-Mailen.

faguru 2013.09.22. 12:07:25

A történet igaz! Szia Koko! Méghogy itt is téged látlak:)
Üdv egy másik ázsiai menekült

2014.02.06. 13:40:50

Én ugyan nem tudom ki az a Norbi és Koko meg hogy az írásuk vagy stílusuk hasonló vagy nem de egyetértek velük. Én is pénzért vagyok Afrikában. Aztán hazamennénk. Lehet sose fogunk, de remélem nem ezen a kontinensen fogunk megöregedni, bár már azok vagyunk. Szeretek otthon lenni de pénz nélkül ott is szar. Azért jöttünk el. A posztot nem volt időm figyelmesen átolvasni, de megteszem később. Én értem hogy sokan személyes dolgokat akarnak megtudni de azért mindennek van határa. Senki nem akarja magát a neten teljesen kiadni. Még jó hogy a nevét, születési adatait, stb. nem kérik. Így viszont hiányos lehet a poszt, de azért fut nick neveken mert a tejes nyilvánosságot kevesen vállalják, mint ahogy én sem tenném. Szóval jövök még erre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása