oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 21. 06:54,  A pénz miatt dolgozom külföldön 185 komment

2012. október 21. 06:54 Határátkelő

A pénz miatt dolgozom külföldön

A mai poszt szerzője kis túlzással bejárta a fél világot, jelenleg egy dél-afrikai építkezésen dolgozik. Még 5 évet húzna le külföldön, hogy megteremtse leendő családjának az anyagi biztonságot. Most szóljatok hozzá! :)

Hajos melo 2.jpg

„Én sokakkal ellentétben kifejezetten a pénz miatt dolgozom külföldön (összesen kb. 3,5 évet töltöttem eddig kint). Szeretek Magyarországon lenni, mert ott van a Családom, a Barátaim és számtalan emlék köt oda. Mindig is a Szülővárosomban szerettem volna letelepedni, ez azóta sem változott.

Óceánjárón

Építőmérnöki diplomával és kb. 4 év – építőiparban szerzett – tapasztalattal kerültem az első külföldi munkahelyemre, mégpedig egy óceánjáró luxushajóra, bárpincérként. Leginkább az angol nyelvtudás megszerzéséért választottam.

Négy évig tanultam középsuliban, de a tudásom elég gyér volt a külföldi, szakmán belüli munkavállaláshoz. Még néhány ok, amiért a hajót választottam: imádok utazni, különböző kultúrákat, embereket megismerni és persze bulizni.

Hajos melo 1.jpg

Nem bántam meg a hajózást, de semmiképp sem maradtam volna tovább, mint amennyi szükséges a tervezett angoltudás megszerzéséhez. Ezért 5 hónap után felmondtam, mert úgy éreztem, megkaptam, amiért jöttem. Új helyekre sem jutottam volna el, ugyanis a szerződés végéig ugyanazon az útvonalon dolgoztam volna. Mellesleg így a repjegyet is a cég fizette. :)

Azért nem leányálom hónapokig szabadnap nélkül dolgozni, de a sok más dolog kárpótolja az embert (csodaszép helyek, új barátok, jó bulik). A hajós „karrieremről" ennyit, erről volt már poszt és szerintem még lesz is.

Hajos melo 3.jpg

Munkakeresés

A következő 5 hónap azzal telt, hogy napi kb. 8 órában az önéletrajzomat küldözgettem a világ szinte minden részére. Persze szerettem volna minél közelebb dolgozni a sűrűbb hazalátogatás reményében, de sajnos – mivel egyetlen komoly ajánlatot sem kaptam – nem válogathattam.

Egy idő után persze elfogyott a hajón megspórolt pénzem, így nem volt más választásom, mint otthon munkát vállalni. Kb. 3 hónap művezetősködés után kaptam egy ajánlatot Olaszországból. Pénteken hívtak, hogy enyém a meló, hétfőn már náluk kezdtem.

Olaszorszag 1.jpg

Olaszorszag 2.jpg

Egy kőolaj- és földgáz-vezetékeket építő, holland cégnél kaptam munkát egy közvetítőirodán keresztül. Itt project kontrol asszisztensként dolgoztam. Minden második hétvégén otthon voltam.

Egyik alkalommal csak a szombati bulira ugrottam haza, két hétre rá pedig már csütörtöktől vasárnap késő délutánig lehettem a Családdal és a Barátokkal. Utóbbi volt a hivatalos, havi szabadság, előbbiről nem tudtak a főnökeim. Mivel vasárnap nem dolgoztunk, és csak kb. 3,5 óra volt az út hazáig, ezért adta magát a lehetőség, amit nem hagyhattam ki.

Olaszorszag 3.jpg

Szaúd-Arábia

Egy év után közvetlenül csatlakoztam a céghez, ami Szaúd-Arábiában ajánlott fel egy mérnöki pozíciót. A sivatagban, egy kb. 300 x 400 méteres konténertáborban éltem / dolgoztam kb. egy évet, 65 km-re a legközelebbi kis falutól, 180 km-re a fővárostól, Rijadtól.

Később egy olajfinomítóba kerültem, ami az ország keleti partján volt, ahol már sokkal civilizáltabb körülmények között dolgozhattam, élhettem. Szaúd-Arábiában az alkohol és a disznóhús teljes mértékben tiltott. Se esélyem, se időm nem volt csajozni, de ezeket mind tudtam, mielőtt elvállaltam a melót.

A szerződésem szerint minden 14. nap volt szabad, de általában csak havi egy jutott „kirándulásra". Ilyenkor általában Bahreinbe jártunk át bulizni, ott ugyanis mindent szabad. Disznóhús, alkohol, buli és persze csajok... ebben a sorrendben. :)

Szaud-Arabia 1.jpg

Az első fél évben 8 hét meló után 2 hét szabi járt, később csak 3 havonta mehettem haza ugyancsak 14 napra. Természetesen az utakat a cég fizette. Ebben az ágazatban ez a legtöbb cégnél így működik. Kocsi, kaja (vagy kajapénz), szállás, utazás biztosított.

A kint töltött másfél év után a sorozatos vízumproblémák miatt felmondták a szerződésem, szóval új állás után kellett néznem. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint amikor a hajó után külföldi munkát kerestem, viszont a 2,5 éves, külföldön megszerzett szakmai tapasztalattal könnyebb volt állást találnom. Megjegyzem, így sem kapkodtak utánam a cégek.

Szaud-Arabia 2.jpg

Szaud-Arabia 3.jpg

Már készen álltam arra, hogy Ausztráliába költözöm, ahonnan az egyedüli komoly ajánlat érkezett, de az utolsó pillanatban jött egy jobb lehetőség.

Dél-Afrikai Köztársaság

Két és fél hónapba telt, de összejött egy állás a Dél-Afrikai Köztársaságban, ahol jelenleg is dolgozom, mégpedig egy erőmű-építésen. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy minden úgy történt, ahogy, mert mind az anyagiak, mind pedig élhetőség szempontjából sokkal jobb helyre sodort az élet, mint azelőtt.

Igaz, itt is sokat kell dolgozni, de legalább pörög a túlóra.  Az első szabadnapom 44 nap után volt és az első 3 hónapban 3 nap volt összesen, amikor láthattam valamit ebből a gyönyörű országból. A többi napom munkával telt. Havi átlagban 340-350 órát dolgoztunk.

Mára a helyzet kicsit megváltozott, és a munkaórák száma kb. 310-re redukálódott. Minden héten szombat délután 4-től hétfő reggel 6-ig szabad vagyok, szóval kicsit élhetek, utazgathatok az országon belül. Ha pedig az egész hétvégét ki szeretném venni, arra is van lehetőség, igaz, ezt eddig csak egyszer használtam ki.

Egy évben 30 nap szabim van, és akár 6 hazaút is beleférne a keretbe, viszont úgy csak keveset lehetek otthon. Amúgy is jó tartalékolni pár napot, amit a Dél-Afrikai Köztársaság és a szomszédos (vagy nem) országok felfedezésével tölthetek.

Del-Afrikai Koztarsasag 1.jpg

Pár mondat az országról

Csodaszép, viszont egyes részei veszélyesek. Főleg Johannesburgnak vannak olyan kerületei, ahová még nappal is veszélyes bemerészkedni. Főleg egy külföldi fehérnek.

Az ország északi részén, ahol én élek, nem vészes a helyzet. Igaz, egyik kollégámnak fényes nappal törték fel a kocsiját a legforgalmasabb parkolóban, de amúgy annyira nem fordul elő sűrűn az ilyesmi.

A másik, ami még említést érdemel, az a projekttel kapcsolatos tüntetések. Tavaly és idén is előfordult, hogy pár száz (idén) vagy pár ezer (tavaly) munkásnak nem tetszett a fizetés, vagy az, hogy ha végeztek a munkákkal, már nincs rájuk szükség.

Del-Afrikai Koztarsasag 2.jpg

Több millió dolláros daruk irányítófülkéit, különböző munkagépeket és kocsikat gyújtottak fel, eltorlaszolták az utakat. Épp szeptemberben történt az idei eset, amire persze megvolt az forgatókönyv. A menekülési útvonalon mindenki elhagyta az építési területet, egy kb. 100-200 fős csoport miatt.

Számok

* A beruházás értéke 11.2 milliárd euró
* Az építési terület 900 hektáron terül el
* 17 000 munkás dolgozik
* 450 000 m3 vasbeton szükséges a tervek kivitelezéséhez

A kazánok megépítéséhez összesen
* 126 000 t szerkezeti acél
* 107 550 t csőrendszer
* 210 000 db hegesztés szükséges

Meddig maradok?

Most leszek 30 éves, és körülbelül még 5 évet szeretnék külföldön dolgozni, hogy megteremtsen az anyagi biztonságot a majdani családomnak. Azt szeretném, hogy a gyermekeim a legjobb – akár külföldi – iskolákba / egyetemekre járhassanak.

Del-Afrikai Koztarsasag 3.jpg

Ez köztudottan nem olcsó mulatság, szóval úgy döntöttem, beáldozok pár évet az életemből ennek érdekében. Nagy szenvedélyem az utazás, ami ugyancsak eléggé költséges hobbi.

Letelepedés

Ahogy már említettem, mindenképpen otthon szeretnék letelepedni. Imádom a szülővárosom, és el sem tudnám képzelni, hogy máshol neveljem fel a gyermekeim. Megvannak a terveim, hogy mihez kezdek, ha hazaköltözöm, de ezekről inkább nem írnék. Egy biztos, nem alkalmazottként szerepelek a jövőképemben.

Az ok, amiért a poszt megírása mellett döntöttem, az volt, hogy szerettem volna bemutatni, megfelelő végzettséggel, nyelvtudással, kitartással és egy kis szerencsével bárki elérheti ugyanezt.

Ezen kívül kell egy terv, amihez ragaszkodik az ember, és sosem adja fel, még akkor sem, ha nehézségekkel kell szembenéznie. Egész életemben optimista voltam, csak előre mentem. Talán ennek köszönhetem, hogy ott vagyok, ahol, és persze a Családomnak, akik mindig mindenben maximálisan mellettem álltak / állnak. Igaz, ez még csak a tervezett út eleje, de úgy gondolom, jó irányba haladok."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hajó Olaszország Szaúd-Arábia Dél-Afrika Dél-Afrikai Köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr204860396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xlngx 2012.10.21. 19:41:31

En energia iparban tolom, nekem is gyanus a poszt, megkerdeznem a szerzot hogy mit dolgozik azon az eromuvon es pontosan mi epul?

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 19:52:10

A stílus maga az ember... Semmi kétség.
A külföldi, szakmán belüli munkavállaláshoz elsődlegesen szakszavak, -kifejezések ismerete szükséges (idegen nyelven), amelyek elsajátítása 5 hónapos bárpincér melóval, enyhén szólva is kétséges.

01234567 2012.10.21. 19:53:58

Én azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy most itt kommentel valami nicknéven, saját magát fikázva, rajtunk röhögve...

koko02 2012.10.21. 19:57:48

Sziasztok!
En lennek a posztiro. Jokat rohogtem a kommenteken, latom kitettetek Magatokert!:)
Szepen lassan megprobalok minden kerdesre valaszolni!
Udv.

01234567 2012.10.21. 19:58:28

Kicsit olyan " Jó estét nyár, jó estét szerelem" feelingje van a dolognak...

01234567 2012.10.21. 19:59:49

@koko02: Akkor te nem lenni görög diplomat?

koko02 2012.10.21. 20:07:40

@SilentDreams:
Nem irtam, hogy Olaszorszagban "koolajkitermeles volt". Gaz (egesz pontosan metan) vezeteket epitettunk Tarvizio es Malborghrtto kozott . Az ottani kepek "kirandulos" kepek, kb. 10-20 km-re Tarviziotol. A to neve Lagho/laghi (tobbesszam, mivel tobb to is van) di fusine.

moTmeN 2012.10.21. 20:10:40

Az elso kerdes az lenne, hogy a muegyetemi epitos koliba belepve melyik iranyba kell fordulni a Dronk nevu kulturalis egyseg elerese celjabol? ;)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 20:12:43

"(egesz pontosan metan)"
Milyen gázoknak szoktak még ilyet építeni?

koko02 2012.10.21. 20:14:54

@elkeseredett.polgar:
Nezd meg kicsit jobban a kepet, amit beraktal netrol! Szerinted en voltam az egyetlen, aki abbol a szogbol fenykepezett? :) A hofoltok es a felho segit megtalani a kulonbsegeket! ;)

koko02 2012.10.21. 20:21:19

@tilmir: mi a kerdes? 4 evig tanultam angolt kozepsuliban, de nem volt olyan szintem a tudasom, ami eleg lett volna a kulfoldi melohoz. Ennyi...

SilentDreams 2012.10.21. 20:28:46

@koko02: szia koko, igen, erre nem sokkal utána én is rájöttem, s korrigáltam is magam, igazad van :)

koko02 2012.10.21. 20:31:16

@elkeseredett.polgar:
"A képek többsége feltűnően rossz minőségű és a metaadatoktól megfosztott."
A kepek "butitottak", mert az iwiwre feltoltottem oket (amikor meg volt profilom).
A "metaadatok"-rol meg fogalmam sincs, mit jelentenek! Nem vagyok IT-s! :)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 20:31:43

Gondolom a Tarvisio-Sergnano-Minerbio vezetékre gondolsz. Sok adatot lehet róla találni a neten. A Laghi di Fusine és a riyadhi Kindom Tower képeivel is tele van a net. Engem nem győztek meg a képeid, de O.K., akkor arra vagyok kíváncsi:

Középsuli befejezve 18 évesen. Rögtön felvettek építőmérnöknek, ez alsó hangon 5 év. 23 éves vagy. Gondolom, a teljes 4 év építőipari tapasztalatot nem egyetem mellett szerezted (bár nyilván ezt fogod állítani). Ha egyetem után, akkor 27 éves korodban mehettél a legkorábban hajóra. 5 hónap ott, 5 hónap újabb álláskeresés, legyél mondjuk 28 éves. Ezután 1 év Olaszország, 29 éves vagy. Majd 1,5 év Szaúd-Arábia, 30 és fél éves vagy. 2,5 hónap álláskeresés+több hónapja már állítólag Dél-Afrikában dolgozol. Hogy lehet, hogy még csak "most leszel 30 éves"?

pit7u24 2012.10.21. 20:35:35

jó poszt koko csak így tovább!
pityu voltam

koko02 2012.10.21. 20:37:36

@venator:
:D Ez jo volt! Elismerem, hogy nem volt szemelyes a poszt, es valoszinuleg szaraz is volt! Tenyeket / torteneseket probaltam irni, nem utikonyvet. Lehet, hogy tudtam volna jobbat is (legalabbis Edesanyam szerint), de olyan dolgokat irtam, ami szerintem/nekem erdekes. Majd lehet, hogy egyszer megprobalom egy mas megvilagitasbol bemutatni az eletem kulfoldon, ez most inkabb csak egy "oneletrajz" volt. Azert irtam, hogy ramutassak arra, hogy tervezessel, kovetkezetesseggel es persze szerencsevel szinte barmi sikerulhet!

venator 2012.10.21. 20:45:43

@koko02: Részemről rendben, tartozom egy bocsánatkéréssel. :) Viszont jártál olyan helyeken, amelyekről szívesen olvasnék többet is. Csak ne úgy, hogy voltam A-ban, aztán átmentem B-be.

Szóval bocsánatot kérek, tévedtem. ;)

Numi, na mi? Numida! 2012.10.21. 20:45:46

@koko02:
Már csak azt áruld el lécci, jól következtettem a dél-afrikai erőmű építésre? en.wikipedia.org/wiki/Medupi_Power_Station

Kekszemu 2012.10.21. 20:46:52

Nekem mindegy is h fake v nem,
Csak az jutott eszembe h a kiegyezést követően magyarok százezrei mentek el amerikába es a világ minden tájára dolgozni néhány évre, h aztan itthon megvegyék az áhított kis birtokot es családot alapítsanak. Ez tartott az első vh-ig. Innen származik az Amerikából jöttem... gyerekjáték.
Számomra inkabb az furcsa h azt tervezi h hazajön es hiphop lesz család, amit nehezebb összehozni mint egy vállalkozást elindítani. Vagykitudja.

koko02 2012.10.21. 20:48:12

@Tigerwill:
Mivel a cegem intezte a "hajos vizumot", ezert ok voltak a felelosek azert, hogy elhagyjam az orszagot. Probaltak kifizettetni a jegyet, de en regi "hajosoktol" tudtam, hogy vegul ki fogjak fizetni. Azt mondtam, h nincs penzem, de holnaptol nem szeretnek dolgozni. Nem tudtak mit csinalni, muszaj volt nekik a jegyemet intezni.

koko02 2012.10.21. 20:51:13

@Frau Holle:
Koszi szepen! Legalabb olyan is van (lehet, hogy Te vagy az egyetlen), akinek tetszett a poszt! Orulok! :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 20:52:22

@koko02:
egész pontosan földgáz, ami igaz, hogy javarészt metán, de ilyen megfogalmazást: "Gaz (egesz pontosan metan) vezeteket epitettunk", szóval ilyet szakmabeli egész biztosan nem említ.

És még egyszer a kérdés: Milyen gázvezetéket szoktak még építeni??? (Ha már így ki kellett hangsúlyozni, hogy "metán", ami nyilván a földgáz alternatív értelmezése.)

takaba 2012.10.21. 20:55:08

Néha beleolvasok a blogba, mert tanulságos történetek vannak sokszor. A mostani poszt nekem is száraz, de férfiszerzőtől ez nem szokatlan.
Azonban összevetettem a posztban megjelent olasz tó képet és a kommentek között belinkelt másikat. Ha valaki egy szerkesztőprogramban nyitja meg, egyértelmű lesz, hogy a két kép nem ugyanaz. Nem a hófoltok és a felhők miatt, hanem mert nem azonos szögből fotózták őket. Kicsi az eltérés, csak picit lehetett más a kameraállás, de abszolut látható.
Semmi közöm sem ahhoz a Norbihoz, sem senkihez, csak egyszerűen kíváncsi lettem, mi a helyzet a képekkel.
További szép napot mindenkinek. :)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 20:55:26

@venator: Nem biztos az, bár azt nyilván Te döntöd el, hogy tartozol-e magad szerint bocsánatkéréssel vagy sem. A baj az, hogy annyira nélkülözi a konkrétumokat a poszt, (ami van benne, az is teljesen általános, utólag kimagyarázható) hogy ha nem tartanám megvetendő dolognak, akkor én is összedobnék egyet jobb fényképekkel és még jóval több konkrétummal ÉS meg tudnám védeni az "igazamat", pedig hazudnék.

Szvsz ezért nincs semmi értelme a semmitmondó posztoknak, amik megmaradnak a teljes általánosságok szintjén. A blognak is jót tenne, ha "Norbi sztorija" után jobban odafigyelne arra, hogy kicsit hitelesebbek, személyesebbek legyenek a posztok.

Mert ha a posztoló teljesen igazat is írt, - és én ebben a kérdéseben most sem mernék állást foglalni - akkor is érdektelen és semmitmondó volt az írása számomra és mint ez a kommentelők általános véleménye tükrözi, még sokak számára rajtam kívül is.

Uff.

koko02 2012.10.21. 20:58:26

@tsík: mivel nagyon sok fimet neztem angolul, azert nem voltam teljesen hulye angolbol. Plusz azert az a 4 ev is ert vmit. kozepsuliban, meg ha nem is olyan sokat, mint pl. egy nyelvsuliban. :) A melomhoz pedig eleg volt, hogy meg tudtam magam ertetni, es en is megertettem a fonokeim/kollegaim. Par het/honap utan pedig mar a szakmai angol is eleg jol ment. Az teny, hogy a google translate es a sztaki mindig meg volt nyitva a hatterben. :)

koko02 2012.10.21. 21:02:25

@különvélemény: az a "par ora kimeno" 5 honap volt. :) Mivel majdnem 100 orszagbol voltak dolgozok a hajon, ezert eleg sokat megtudtam egyes kulturakrol/orszagokrol ezalatt az ido alatt.

különvélemény 2012.10.21. 21:03:18

@koko02: "A "metaadatok"-rol meg fogalmam sincs, mit jelentenek! Nem vagyok IT-s!"

LOL, a mérnökök gyöngye

koko02 2012.10.21. 21:05:09

@Karinette: mindig jokat mosolygok az ilyen embereken, mint te! :) Az, hogy nem lattal meg pl. 1 milliard forintnyi kezpenzt eloben, nem azt jelenti, hogy nincs is! :)

venator 2012.10.21. 21:08:01

@elkeseredett.polgar: Tekintve, hogy írt ide és elmondta a dolgokat, részemről lezártnak tekintem a dolgot. Nem lenne túl elegáns keménykedni vele, pláne nekem, aki nem is ért a témához.

Az, hogy nincs túl érdekesen megírva, az már egy másik kérdés, nem lehet mindenki egy Tolsztoj Leo. :)

különvélemény 2012.10.21. 21:10:41

@koko02:
Ó, tehát, ha találkozok egy kínaival a piacon, akkor megtanulom a kultúráját?
Na ne viccelj.
A legtöbb náció egy ilyen hajón alkalmazkodik.
Amit megtudhatsz tőle a K nagy pörgés alatt, mert túl sok időd nincs csevegni, az némi anekdota, hogy lerázzon téged.
Ha azt hiszed, hogy egy hajón dolgozó pincér elmondásából te megismerted a kultúráját, akkor inkább hagyj fel a világutazó álmaidról, mert nagyon el vagy tévedve már most is.

koko02 2012.10.21. 21:11:52

@Numi, na mi? Numida!: Medupi Power Station, 4800 MW. 6 "boiler", egyenkent 800 MW.

xlngx 2012.10.21. 21:14:24

Errol a siterol van szo?
Medupi Power Station ?

Ha igen akkor az durva, hogy allnak a kazanok, az ST-k ott vannak mar, ha betudnal rakni a siterol egy kepet annak nagyon orulnek.

különvélemény 2012.10.21. 21:14:57

@koko02:
Ja, bocs, visszaszívom az előzőt, te az ország megismeréséről beszéltél, ami nem egyenlő a kultúra megismerésével.
Az országról mesélhetnek neked, ezt elismerem, de azt a lonely planettől, vagy a tripadvisortól is megkaphatod a neten ingyen utazás nélkül, de az nagyon messze van a kultúrától.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:20:20

Mivel úgy tűnik nem kapok választ, van más kérdésem:
Hány méterenként kellett ZV a "metánvezetéken"? Milyen nyomáson, mennyi ideig, és mekkora tűréshatárral?

koko02 2012.10.21. 21:24:47

@különvélemény: fizetest direkt nem irtam, mert egyreszt maganugy, masreszt az ismeroseim is olvassak a blogot, es nem szeretnem nagy dobra verni.
Pozicio: Project Engineer; feladatkor: mernoki aszisztencia a kivitelezesi osztalynak (de hulyen hangzik ez magyarul:)), amibe beletartozik tobbek kozott az anyagok rendelese, a szallitas utemezese, mernoki kerdesek, tervezoi hibak dokumentalasa es kommunikalasa a Nemetorszagi tervezoknek, kapcsolattartas a tervezok es a kivitelezok kozott stb.

koko02 2012.10.21. 21:30:27

@elkeseredett.polgar: a kepek ott keszultek, ahol eltem, szoval azert valamennyire csak relevansak. Melorol nem akartam kepeket kuldeni, mert sok helyen fenykepezni sem (volt) szabad.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:33:50

Én is titkolom az ismerősök előtt a fizum. Félek kitennének tán még a golfklubból is.

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:33:52

Segítek koko02-nek:
A Tarvisio-Malborghetto földgázvezeték 2008 áprilisa és 2009 júliusa között épült. A két település áthidalásához szükséges kb. 12 km-es táv áthidalásához a környezet védelme és a hegyes területen való nehéz munka miatt 19.7 km-es csővezeték építését kellett megoldani. Ez magában foglalta a már létező DN 900-as vezeték (36 col) DN 1200-asra (48 col) való cseréjét. Mindez 7 ún. "mikroalagút" építésével járt együtt. A vezetéket a NACAP-ICOP konzorcium építette, hősünket a NACAP Germany foglalkoztatta és itt van egy jó kép a projektről: i46.tinypic.com/oruuc8.jpg

Nna.

Erről ennyit, lehet itt mindenre válaszolni....:D

koko02 2012.10.21. 21:35:40

@moTmeN: nem a Muegyetemre jartam, de a pecsi Boszi koliban levo "klubbot" B-nek hivjak! :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 21:37:29

@elkeseredett.polgar:
Ezért is érdeklődtem a zárásvizsgálati protokollról. Bár ezzel nyilván valaki más foglalkozott...

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:40:20

Itt van még 1 kép a földgázvezeték építéséről: i47.tinypic.com/uxzpx.jpg

Nna.

koko02 2012.10.21. 21:41:54

@elkeseredett.polgar: szerinted, ha kamuztam volna, nem szamolom ki elotte, mi mennyi ideig tart? LOL
Soha nem allitottam, h egyetemre jartam. Fosulit 22,5 evesen fejeztem be, 3,5 ev melo, 5 honap hajozas, 5 honap munkakereses, kb. 2-3 honap melo Magyarorszagon, 1 ev Olaszban, 1,5 ev Szaudiban, 6,5 honap Del-Afrika. Most vagyok 30.

xlngx 2012.10.21. 21:41:58

@koko02: Ne mar hogy nem lehet kepet kuldeni, en mar jartam eleg sok eromuben de siman tudnek kuldeni barmelyikrol olyan kepet amin semmi kulonleges nem latszik csak az eromu fo reszei.

Egyebkent milyen reszegysegert vagy felelos?

Liping 2012.10.21. 21:46:00

szerintem is Norbi revival.:)

elkeseredett.polgar 2012.10.21. 21:51:08

@koko02: Így már akár rendben is lehet a dolog, ugyan nem vagyok biztos benne, hogy a sztori minden aspektusában igaz (hogyan is lehetnék, utólag könnyű mindent megmagyarázni), azért megkövetem a szerzőt, bár most is határozottan állítom, hogy a fabatkát sem érő képekkel (én különbet csatoltam az ő munkahelyéről), a személytelen és abszolút semmitmondó leírásával alappal ébresztett kétségeket a már egyszer megvezetett olvasókban.

Azt is változatlanul tartom, hogy a blognak NAGYON hasznára válna, ha személyesebb hangon megírt, több konkrétumot tartalmazó posztokat rakna ki (igen, még akkor is, ha az Londonról szól :)), mert ez így nemcsak semmitmondó és színvonaltalan volt, hanem ismét kétségeket ébresztő, ami nyilván nem növeli a blog már egyszer alaposan megtépázott hitelét.

Részemről lezártam a dolgot.

koko02 2012.10.21. 22:00:19

@lendkívül magas langú embel Lómában: Huuu, most lebuktam! :) Nem tudom, milyen mas fajta gaz-vezeteket szoktak meg epiteni! En csak metan-t, de ha igy jobban tetszik: foldgaz-vezeteket "epitettem". Igaz, akar lehetett volna olaj-vezetek is, mert sok kulonbseg nincs bennunk, legalabbis az epitesukben. Nem uzemeltetessel foglalkoztunk, hanem epitessel, szoval sok kozom nincs az ilyen dolgokhoz.

koko02 2012.10.21. 22:05:50

@különvélemény: mi koze a metaadatoknak az epitoiparhoz? Ismetlem: nem informatikus vagyok!

Liping 2012.10.21. 22:11:43

@koko02: ellenben a 350 órás munkaidőd ellenére igen ráérsz itt kimagyarázni a dolgokat.:P

koko02 2012.10.21. 22:17:38

@xlngx: Igen, jol gondolod. Meg nincs meg az osszes turbina, csak az elso boilerhez. Kepet nem kuldok ne haragudj, nem szeretnem megjarni! Szerintem talalsz viszonylag frisseket is!

moTmeN 2012.10.21. 22:23:54

@Liping: en is kb ennyit dolgozok egy honapban, megis raerek neha bebofogni a forumba... Probald ki egyszer, egesz sokminden belefer az eletbe, rovid holtjatek erejeig (most eppen fordit a gepem, van egy szabad percem, pl).

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 22:24:52

@koko02:
Értem. Csak arra gondoltam, ha valaki egy ilyen melónak csak a környékén eltölt akár egy hónapot, az tisztában lehet azzal, hogy ipari méretű gázvezetéket földgáznak építenek, és még a semmi másnak. Ezért nem értettem, hogy egy szakmabeli miért hangsúlyozza ki, hogy "metán".
Mindegy, remélem a finomítóban már nem kevered össze a gazolint a gázolajjal.

Alice in Wonderland 888 2012.10.21. 22:26:46

@koko02: hahahaha:)
Bár én nem találom olyan viccesnek, mint te. Én infókért jövök ide és nem érdekel, ki hogyan akar meggazdagodni, csak pár értelmes írást olvasnék, na és persze azért is, hogy lássam, mások is jól érzik magukat ott, ahol épp vannak..

1 milliárdnyi forint? Ahol én élek más a fizetőeszköz, bocs..;))
Viszont tudok pár olyan dolgot, amit egyik pénznemért sem vehetsz pl egészséget, szerelmet stb...hiába hever a te asztalodon pár milliárd forint.

koko02 2012.10.21. 22:27:50

@lendkívül magas langú embel Lómában: mi ez, vmi. fele vizsga?:) Nem gondolom, hogy szamadassal tartozom neked a szakmai tudasomrol.
Nem is fogok tudni aludni, ha nem hiszed el amiker irtam!

koko02 2012.10.21. 22:33:30

@elkeseredett.polgar: a 2009-es hataridot nem sikerult tartani. En 2010 majusaban jottem el onnan, igaz, akkor mar csak a helyreallitasi munkak voltak hatra.

koko02 2012.10.21. 22:44:30

@xlngx: fuel-oil firing system (atomizing steam, lp gas, cooling air, fuel oil) foleg, de ha barmi problema van az lp es ip vezetekekkel, akkor az is hozzam (is) fut be. Kepet nem kuldok, bocs! Sajnalom, ha nem erted meg! Egyedul vagyok ott magyar, eleg konnyu lenne beazonositani.

koko02 2012.10.21. 22:46:43

@Liping: itthon vagyok. Neha meg nekem is jar szabi!

Rui Blaaz 2012.10.21. 22:50:36

szevasz, krisztián
za.linkedin.com/pub/krisztian-kovacs/37/263/570
mondjuk a Strabagos részt kihagytad
:-)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.10.21. 22:53:19

@koko02:
Kivitelezés szempontjából nyilván az sem lényeges különbség, hogy míg a gázvezetékeket föld alá, az olajvezetékeket felszín fölé telepítik általában.
És nem vizsgáztatlak, csupán akad némi rálátásom ezekre a dolgokra (igaz, csak technikusként). És az a véleményem, hogy abszolút szakmaidegen megfogalmazásaid vannak.
Ezzel még nem (teljesen) vonom kétségbe, hogy volt közöd ott valamihez. Jónéhány rózsás seggű, kezdő mérnökkel dolgoztam, akiknek dunsztjuk sem volt semmiről, ami tapasztalat nélkül nem is csoda. Persze az értelmesebbje max 1-2 év alatt belerázódik, sőt...

koko02 2012.10.21. 22:54:03

@Karinette: jogos. Sajnalom, hogy nem tetszett a poszt. Ha infora vagysz, kerdezz, szivesen valaszolok! Ugy latszik ti mast lattok fontosnak, mint en. Amugy a Csaladom is azt mondta, hogy "Tudsz te jobbat is", de ez most igy sikerult.
Az "1 milliard forintot" lehetett volna akar mondjuk atom is. Azt sem latod, megis van. Arra probaltam utalni, hogy attol, hogy te nem hiszel el vmit., meg lehet igaz.

koko02 2012.10.21. 22:58:56

@Rui Blaaz: szia! Kihagytam, mivel az Magyarorszagon volt.

Rui Blaaz 2012.10.21. 23:05:03

@koko02: de most mi lesz a Norbizókkal? szerintem nem éri meg ötvenplusz ismerőst összegyűjteni egy poszt kedvéért a Linkedinen - vagyis te kétség kívül létezel
(mondjuk fura, hogy EUR-ban adtad meg a beruházást nem USD-ban vagy Randban, de át tudom számolni)

és ne pusztulj bele a munkába! 310 óra hosszú távon qrvasok - kérdezd meg bármelyik ügyeletet adó orvost idehaza...

xlngx 2012.10.21. 23:05:48

@koko02: Amit en eddig csinaltam legnagyobb eromu az egy 4 GT-s peak plant volt. Nezegettem a tiedrol kepeket hat eleg durva:) Meg lehet kerdezni milyen iranyito rendszerrel fog menni, tudom nem a te teruleted de hatha tudod, engem meg erdekel:)

koko02 2012.10.21. 23:16:35

@Rui Blaaz: azert euroban adtam meg, mert en is ugy kaptam az infot. Valoszinuleg azert, mert nemetek a tervezok (Hitachi Europe).

koko02 2012.10.21. 23:17:59

@xlngx: ha megadod az email cimed, privatban beszelhetunk.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.21. 23:41:44

Havi 340-350 óra munka? Annyit legfeljebb akkor dolgoznék, ha a fizetésből legalább havi 1 milliót félre tudnék tenni, de akkor is csak 1-2 hónapig... Van egy olyan érzésem, hogy arrafelé a tervezés és a határidők a valóságtól nagyon elrugaszkodtak. Vagy egyszerűen csak az ügyelet is bele lett számolva a munkaidőbe?

Hosszabb távon a havi 200 óra feletti munka a teljesítményt rontja, a hibázás esélyét növeli, az egészséget rombolja. Ez egyaránt rossz a munkavállalónak és a munkáltatónak is.

poszeidon71 2012.10.22. 03:56:47

@Mirjam2: Ha az írói vénával megáldott Norbi az .......akkor szerintem nem dokira lenne szüksége hanem egy kiadós szex-re.
Le kéne vezetnie a magában felgyülemlett feszültséget.

Alice in Wonderland 888 2012.10.22. 06:55:51

@koko02: Kedves Koko! Én egyszer sem írtam, hogy nem hiszek neked, és azt sem, hogy nem tetszett a posztod...:) A kérdésem azokhoz szólt, akik tudni vélték, hogy ez egy álposzt.

Amit én gondolok: szerintem teljesen rendben van, hogy elmentél világot látni és közben dolgozol is. Az, hogy mellette bulizol stb...ez is normális, ki ne tette volna a te korodban?Sok olyan fiatalt ismerek, akiknek viszont veled ellentétben csak a bulizás az élete, a jövőn nem sokat agyal és elrepülnek az évek aztán sír...benned becsülöm a kitartást és a céltudatosságot, ami a pénz és a tapasztalat megszerzésére irányul, hogy később a családodat eltarthasd/megtarthasd és a gyerekeidnek a megfelelő képzést stb biztosíthasd.

Ha az én gyerekem is hasonlóan gondolkodik majd, neki is csak azt tudom mondani, hogy menj, tanulj, tapasztalj, élvezd közben az életet, családot alapítani ráérsz 30 éves korod körül/után. Az, hogy én már ezt előtte megtettem, nem jelenti azt, hogy másnak is így kellene. Nem vagyok szűklátókörű.

Egyébként el sem hinnéd, hogy én mennyi mindent elhiszek, ha igaznak érzem..:)

Nos, hajrá, én drukkolok neked! Tedd, amit úgy érzed, hogy meg kell tenned magadért és a (jövendő) családodért. Csak közben ne felejts el pihenni és írni néhány személyesebb sort is...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.22. 06:56:21

@koko02: Hogyan lehet 5 hónap alatt egy hajón felszedni az építőiparban használt szakmai nyelvet? (munka mellett)

A középiskolában kizárt, hogy a szakmai nyelv volt a tananyag, tehát azt nem frissíteni kellett, hanem megtanulni.

(ez nem kötekedés, komolyan kíváncsi vagyok a módszerre)

xlngx 2012.10.22. 07:56:43

@online távmunkás: Europan kivul construction siteokon siman ossze lehet szedni 50-60 orat hetente, a szombati munka teljesen alap, en eleve 48 oras munkahettel dolgozom. Aki nem elt ebben benne az nem tudja elkepzelni hogy mukodik ez, ha tesztet kell csinalni akkor dolgozni kell.

xlngx 2012.10.22. 07:59:24

@tilmir: A szakmai nyelv siman jon, foleg ugy hogy az elejen biztosan nem onalloan dolgozol hanem valaki mellett. En is igy szedtem fel. A masik pedig az hogy ebben az iparban nem beszelunk oxfordi angolt, itt mindenki a vilag mindenpontjarol jon, es mindenki megerti a masikat, es persze vannak rajzok, meg sokszor az ember lerajzolja azt amirol beszel ha latja hogy masik fel nem erti.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.22. 08:41:08

@xlngx: Ha ez ilyen egyszerű, akkor csak irigykedni tudok. Úgy tűnik pályát tévesztettem... :(

koko02 2012.10.22. 08:56:12

@Karinette: Koszi szepen! Majd megprobalok irni egy szemelyesebb posztot is!

koko02 2012.10.22. 08:57:52

@tilmir: egyszeru a valasz: nem lehet. Nem is allitottam, hogy a szakmai angolom jo volt. Azt kesobb, hetek/honapok alatt szedtem fel, sok tanulassal munka kozben es mellett.

xlngx 2012.10.22. 09:01:30

@tilmir: Azert ennyire nem egyszeru, mert a szavakat ugyan megtanulod de pl amivel en foglalkozom elegge tudni kell hogy az ember mit csinal mert komoly balesetek lehetnek abbol ha nem megfeloen vegzem a munkam. Az eromuvi rendszerek elegge osszetettek, kell jonehany ev hogy az ember tenyleg tapasztalt legyen.

Bartush 2012.10.22. 09:20:58

Számomra ami leginkább feltűnt, hogy a posztoló szeret bulizni. Bulizással nem lehet jó melót szerezni és angolul is csak bizonyos szavakat fogsz megtanulni. Lehet hogy az olaj említése miatt jutott nekem is Norbi az eszembe. Vele mi lett? Jelentkezett?

cso zsi 2012.10.22. 11:10:03

@Lencsés IIstván: " Szerintem minden magyarnak ki kéne próbálnia a külföldi munkát , többeknek jönne meg az esze , hogy észrevegye , amit itthon megy az egy vicc."
Pontosabban: MINDEN magyarnak ki kéne próbálnia a munkát. Itthon. Hogy észrevegyék, ami itthon megy, az egy vicc.
Csak beszélni róla, megállapítani a munkahelyük megszűnése miatt utcára kerülőkről, hogy nem akarnak dolgozni, a dolgozni vágyóknak, és állásban lévőknek éhbért adni, az nem elég.
Maguk alatt vágják a fát, mert lassan már nincs miből adózni.
"Választott" vezetőink viszont ebből élnek.

mommmmo 2012.10.22. 11:12:09

Sziasztok,
Valaki el tudna mondani mikor volt a Norbis cikk? Valahogy kimaradtam belole....

Muscari 2012.10.22. 13:18:07

@mommmmo: hataratkelo.blog.hu/2012/08/28/elet_a_senki_foldjen
Hogy vagy egyébként? Mikorra is várod a babát?
A kommentetkhez meg jó szórakozást, bár rá fog menni az egész napod, mire elolvasod :-)

mommmmo 2012.10.22. 16:48:04

@Muscari: koszi!
Jol vagyok amugy, bar vannak apro kellemetlensegek, amik ugye ezzel egyutt jarnak, de a lenyeges dolgok rendben vannak.. es januar elejen esedekes a kis hercegno..

dorabetti 2012.10.22. 16:55:36

@koko02: Koko! nekem tetszett! amit átéltél nem tudtad volna így leírni, csak jó pár oldalon keresztül, vagy részekre szedve. szerintem teljesen jól összefoglaltad itt a céljaidat és hogy mit csináltál! gratula! jó írás! aztán majd egyszer állj neki, és írd meg az életedet egy könyvben is! :)

koko02 2012.10.22. 17:07:56

koszi Betti, aranyos vagy! Puszi :)

sanzelizé 2012.10.22. 17:36:35

Kulfoldon MINDIG van munka a kerdes mennyit akarsz dolgozni. Pillanatnyilag itt olvasgatom az egymast savazo hozzaszolasaitokat a kellemes oszi napsutesben ucsorogve es EN dontom el hogy 200 vagy 300 orat akarok dolgozni. A jo munkat NEKED kell megkeresni
nem rakjak a segged ala. Birom ebben a blogban a sok olyan okos hozzaszolot aki a Balatonnal tovabb meg sohasem jutott :-)

zaftos szatira2 2012.10.22. 20:09:13

LOL nemtudom,hogy mennyire volt szar az angolod de egy nem fogyatekos embernek 2 honap eleg a nyelvtanhoz meg az alap szokoncshez,foleg ha az iskolban is tanultal nyelvet.De semmi gaz ezert pincerkedni 5honapot a carnevalnal.

The Big Tourist 2012.10.24. 15:46:32

@Rui Blaaz: Szia, nálam nem működik ez a link, milyen kulcsszavakra szűrjek, hogy rátaláljak? Írnék ennek a Krisztiánnak, kiváncsi vagyok, tényleg ő írta ezt a posztot?

koko02 2012.10.25. 15:08:36

@The Big Tourist: ha raklikkelsz a koko02-re, akkor ott van olyan, hogy uzenetkuldes! Irj bartan!

koko02 2012.10.25. 15:11:40

@zaftos szatira2: eleg is lett volna a 2 honap is, de a Kandy Kruise-ra mindenkepp akartam maradni! Ha nem tudnad, mi az, neten megtalalod!

koko02 2012.10.25. 15:12:38

@pit7u24: koszi szepen, Pityu! Legjobbakat! :)

The Big Tourist 2012.10.25. 17:35:34

@koko02: Szia, köszi, de én a Krisztiánnak szerettem volna írni, hogy ő tényleg te vagy? :)

koko02 2012.10.25. 17:52:03

@The Big Tourist: ha vegigolvasod a kommenteket, szerintem egyertelmu lesz.

The Big Tourist 2012.10.25. 19:26:03

@koko02: Ez igent jelent? Végigolvastam, de nem volt egyértelmű. Miért lett a profil törölve a Linkedinen? De végül is nem annyira fontos, hogy igaz-e a poszt, mert a hozzászólások elég jók ahhoz, hogy kompenzálják, és érdekes maradjon a Határátkelő.

koko02 2012.10.25. 19:32:01

@The Big Tourist: igent jelent. Azert toroltem a profilomat Linkedinrol, mert senkinek semmi koze a szemelyazonossagomhoz!

eva maria 2013.08.03. 14:53:09

Még most is a Dél-Afrikai Köztársaságban dolgozol az erőmű építésénél? Ha igen, lépj kapcsolatba.velem E-Mailen.

faguru 2013.09.22. 12:07:25

A történet igaz! Szia Koko! Méghogy itt is téged látlak:)
Üdv egy másik ázsiai menekült

2014.02.06. 13:40:50

Én ugyan nem tudom ki az a Norbi és Koko meg hogy az írásuk vagy stílusuk hasonló vagy nem de egyetértek velük. Én is pénzért vagyok Afrikában. Aztán hazamennénk. Lehet sose fogunk, de remélem nem ezen a kontinensen fogunk megöregedni, bár már azok vagyunk. Szeretek otthon lenni de pénz nélkül ott is szar. Azért jöttünk el. A posztot nem volt időm figyelmesen átolvasni, de megteszem később. Én értem hogy sokan személyes dolgokat akarnak megtudni de azért mindennek van határa. Senki nem akarja magát a neten teljesen kiadni. Még jó hogy a nevét, születési adatait, stb. nem kérik. Így viszont hiányos lehet a poszt, de azért fut nick neveken mert a tejes nyilvánosságot kevesen vállalják, mint ahogy én sem tenném. Szóval jövök még erre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása