oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 15. 06:53,  Ingázni Ausztriába 516 komment

2012. október 15. 06:53 Határátkelő

Ingázni Ausztriába

Bevallom, mindig örömmel tölt el, amikor a kommenteken keresztül megismert olvasók (ha nem nagy merészség, akkor: virtuális ismerősök) billentyűzetet ragadnak és megosztják a maguk történetét. Ezért is örültem Nyulz of the World itt következő írásának. Utána meg jöhet az össztűz! :) (Nem én mondom, ő írja...)

osztrák vasút.JPG

„Mivel én naponta kétszer is átlépem a határt, mert Sopronból ingázom Bécsbe, és ingázó cikk még emlékeim szerint nem nagyon volt, így gondoltam, hátha érdekel valakit.

Az előzmények

10 évet dolgoztam Budapesten különböző multiknál, az utolsó időszakban már középvezetőként. Szakirányú diplomám nincs, de egy-két kivételt leszámítva soha senki nem is kérte, mindenhol a szakmai és a nyelvtudás, valamint a tapasztalatok számítottak. Ez pedig rendben van, több szakmai vizsgám is van, valamint felsőfokon tudok angolul.

Magyarországi viszonylatban kimondottan jól kerestem, és jól is éltem. Mivel spórolni nem szeretek (kicsit az "élj a mának" filozófia híve vagyok :), és sajnos van egy elég költséges, sok külföldi utazást igénylő hobbim is, így saját lakásom egyelőre nincs. Autóm néha van, néha nincs, mikor éppen mennyire van rá szükségem. Jelenleg például nincs. Viszont évente többször megfordulok Európa nyugati felén.

Már amikor Budapesten dolgoztam, akkor is többször előfordult, hogy pár hetekre ki kellett utazzak a cég központjába, Norvégiába, így azért már a végleges külföldi munkavállalás előtt is szereztem némi ilyen irányú tapasztalatot.

A fentiekből az is kiderül, hogy én nem elsősorban anyagi okok miatt kerestem külföldi munkát, én egyszerűen Budapestről akartam menekülni. És mivel tisztában voltam a vidéki állás és kereseti lehetőségekkel, kézenfekvőnek tűnt az osztrák határ mellé költözni és ingázni. Meg a hobbim kapcsán már amúgy is elég jól ismertem Ausztriát, ismerőseim is voltak, sokat jártam kint, sokfelé az országban.

Az álláskeresés

Először is rávetettem magam az internetre, és utánanéztem mindennek, amit Ausztriáról tudni lehet: a földrajzi és gazdasági adatoktól kezdve a történetéig mindennek. Már ebben a fázisban kiderült, hogy nem lesz könnyű, mivel nem tudok németül. Így kerestem egy némettanárt, és elkezdtem németül tanulni.

A másik, amit egyik kollégám tanácsolt, és azóta is áldom miatta a nevét, hogy megkerestem egy fejvadász céget, aki ismeri a külföldi piacot, és ők segítettek megírni a CV-met és felkészítettek, hogy milyen típusú interjúkra számíthatok. Májusban kezdtem el pályázni, és közel 300 helyre jelentkeztem, amíg állást találtam novemberben.

Ez idő alatt gyakorlatilag másodállásban állást kerestem. Naponta kb. 2-3 órát töltöttem azzal, hogy végignéztem az összes állásportált, és minden helyre átírtam a CV-met aszerint, hogy éppen mit kerestek. Excel-ben vezettem, hogy hova melyik CV-t küldtem el, és ha jött válasz, akkor mi.

Pályáztam rendszergazdának, tanácsadónak és menedzsernek is. Legnagyobb meglepetésemre a legtöbbször a menedzseri állásoktól hívtak vissza, ám sajnos mind bukott a gyenge németem miatt.

Végül is 2010 novemberében találtam jelenlegi állásomat. Egy, az amerikai és kínai piacra termelő cég, aki speciális Linux/Unix rendszerekben is tapasztalt rendszergazdát keresett, heti 30 órába. Mivel ekkor még nem volt nyitva a munkaerőpiac, nekik viszont tegnapra kellett az ember, és olyan aki tapasztalt, mert nem volt, aki pelenkázzon, abban maradtunk, hogy fél évig, amíg 2011 májusban szabaddá válik a munkavállalás, addig kiváltok egy magyar egyéni vállalkozóit és számlázok.

Nagyon korrektek voltak, még a decemberi 14. havi fizetést is kiszámlázhattam nekik. Májustól pedig, ahogy ígérték, átvettek alkalmazottnak határozatlan szerződéssel, és kb. 20%-al meg is emelték a fizetésemet. Heti 4 napot dolgoztam, péntek-vasárnapig szabad.

A következő változás pár hónapja történt, amikor ajánlatot kaptam egy másik cégtől (a LinkedIn-en találtak meg), és jelentősen többet ajánlottak. Leültem a főnökömmel, és mondtam neki, hogy ez van, de én inkább maradnék. Tudom, hogy neki kötve van a keze, nem adhat többet, de ha átvennének teljes állásba, akkor már nem is lenne akkor az a fizetésbeli különbség, hogy megérje nekem váltani, mert nagyon szeretem itt. Így is történt, a következő hónapban már teljes állásban voltam. Így manapság már heti 5 nap dolgozom.

Ausztriában dolgozni

A heti munkaidő 38,5 óra, túlóra csak extrém esetben van, de akkor választhatsz, hogy kifizetik vagy lecsúsztatod. Minden nap 30 perc az ebédidő, ez bele van számolva a munkaidőbe, és kötelező is kihasználni. Nekem szóltak, amikor nem így tettem. :)

Ha nem akarsz ebédelni, vagy csak egy szendvicsek majszolgatsz, elmehetsz félórát sétálni, bevásárolni, amit csak szeretnél. A cég minden nap vásárol újságokat, amiket az ebédlőben lehet olvasgatni, ez nekem nagyon tetszik. A munkaidőben viszont mindenki dolgozik.

Ausztria szerintem a tökéletes szocialista ország, néhány erős kapitalista attitűddel. Erős szakszervezetek, akik minden szektorban letárgyalják minden évben a béremelést, és azt kötelező is megadni, a magáncégeknek is. 5 hét szabadság jár mindenkinek, ami egy kicsit idióta megoldás, hogy nem naptári évre, hanem amikortól beléptél, akkortól indul.

Ami még érdekes, hogy csak időarányosan veheted ki, ami a belépésed óta eltelt időre jár, mivel ha többet veszel ki, a cég nem vonhatja le a béredből, ha időközben kilépsz (a dolgozók védelmében!!). Ha 1-2 napot maradsz otthon betegen, nem kell orvosi igazolást vinned, anélkül is elfogadják. Ha 3 napot, vagy többet vagy beteg, akkor kell az orvosi igazolás, és ez egy izgalmas rendszer.

Alkalmazott vagy munkás?

Ugyanis Ausztriában megkülönbözteti a törvény az Angestellter-t (alkalmazottat, ami általában az irodai munkaköröket jelenti) és az Arbeiter-t (munkás, ezek a fizikai munkakörök). Ma már az adózásban és a TB-ben csak minimális az eltérés a két kategória között, viszont pár évtizede még sokkal alacsonyabbak voltak az irodai dolgozók terhei!

A betegszabadság kapcsán viszont megmaradt a megkülönböztetés: mindkét esetben az első 6 hétre a teljes fizetés jár, majd további 4 hétig a fél fizetés. Csakhogy a fizikai dolgozóknál ez évente értendő, az irodai dolgozóknál viszont alkalmanként, vagyis ha 1 napot is dolgozott, újraindul a számláló!!

Milyen egy munkaszerződés?

Szintén tanulságos volt a munkaszerződésem. Magyarországon az utolsó munkahelyem egy bank volt, ahol 17 oldalas, angol-magyar kétnyelvű munkaszerződésem volt, plusz még a mellékletek. Minden akkurátusan, jogi szaknyelven leszabályozva.

Ehhez képest itt kaptam 2 darab A4-es nyomtatott papírt (Dienstzettel-nek hívják), az egyiket aláírtam én, ez lett a munkáltató példánya, a másikat aláírták ők, az lett az én példányom. Plusz kaptam egy igazolást, hogy bejelentettek a társadalombiztosítónak. És ennyi.

Amikor kérdeztem, hogy tényleg ennyi, mondták, hogy persze, minden mást a törvények és a kollektív szerződések szabályoznak, és nincs értelme többet írni.

A Dienstzettel az alábbi információkat tartalmazza:

- munkáltató és munkavállaló adatai

- munkakör

- határozott vagy határozatlan a szerződés

- próbaidő

- munkaidő és a bruttó munkabér összege

- illetve az enyémen még az állt, hogy minden hónap 15-én vagy 30-án mondhatok fel

A bürokrácia nem bonyolult

A bankszámlanyitás sima ügy volt, igaz, ahhoz, hogy egy kedvezőbb díjú csomagot kapjak, kellett a fizetésigazolás a cégtől. De nyitni simán lehetett magyar lakcímmel, anélkül is. A TB számot a munkahely intézi, és a kártyát (E-card) postán küldik ki, magyarországi lakcímre is. Adóbevallás nincs, ha adókedvezményt szeretnél kérni, akkor adhatsz be. Nekem idén tavasszal 2000 eurót utalt vissza az adóhivatal (Finanzamt), szóval megéri fogalkozni vele.

A kollégák már az első perctől befogadtak, és sokszor egymás közt is angolul beszélnek, nehogy kellemetlenül érezzem magam, hogy nem értem őket. Soha a legkisebb megkülönböztetést nem tapasztaltam. Rendszeresen hívnak sörözni, focimeccset nézni, egy-két kollégával már majdnem barátok vagyunk.

Lassan én is kezdek haladni a némettel is, de nehéz, mert nem igazán használom. Egymás közt meg valami borzalmas és németre egyáltalán nem hasonlító bécsi dialektusban beszélnek. Csak néhány példa: Willst du?=Wüst?, Bub=Bua, Mädchen=Madl, Tasse=Herferl, Ja, zwei=Jóó, zvóó...

Pluszban borzalmasan hadarnak, a jól megszokott ropogós német helyett ó-zva beszélnek, és mint az angolok, elharapják az r-eket. Szóval a bécsi német a jövő kihívása számomra... :)

Miért mégis Magyarország?

Először is, mert nagyon megszerettem Sopront, az első magyarországi város, ahol erdélyiként is igazán otthon érzem magam – talán a hegyek teszik. Alig több mint két éve élek ott, de már ennyi idő alatt is rengeteg barátom lett. A város tiszta és biztonságos (habár az ős-soproniak panaszkodnak, hogy már nem a régi), az emberek közvetlenek, kedvesek. És jó érzés lépten nyomon ismerősökbe botlani az utcán, ez Budapesten nekem nagyon hiányzott, hiába na, falusi gyerek vagyok.

Az egyetlen kellemetlen dolog, hogy napi 3-4 órát utazom. De Bécsben viszont drágábbak a lakások, és drágább az élet is. És ugyanolyan nagyváros, mint Budapest, még ha helyenként tisztább és rendezettebb is, vagyis kicsit cseberből-vederbe lenne a dolog, valószínűleg ugyanúgy nem szeretném, mint Budapestet sem szerettem. És egy idő után ugyanúgy menekülés lenne a vége. Annak meg, hogy valamelyik Bécs környéki kisvárosba költözzek, és napi 1 órával kevesebbet utazzak, cserébe viszont 2-3-szor annyit fizessek a lakásért, semmi értelmét nem látom.

A harmadik dolog a multikulti. Sajnos én egy igen szerencsétlen genetikai kombináció vagyok (1/4-ed porosz és ¾-ed székely), ráadásul a neveltetésem is erősen vallásos és konzervatív. Így, noha nincs különösebb bajom a törökökkel és egyéb nem európai népekkel, azért jobban érzem magam a kis zárt és homogén keresztény alapokon szerveződött magyar társadalmamban.

Egyszerűen nem érzem jól magam a multikultiban, számomra nagyon fárasztó, és esténként szabályosan megkönnyebbülök, amikor leszállok a vonatról a soproni vasútállomáson. Emiatt nem tudnék Londonban vagy Brüsszelben sem élni. Örülök, hogy Magyarországon még nincs ez, noha látom, hogy hosszú távon elkerülhetetlen lesz nálunk is. A kislányomat már igyekszem egy sokkal nyitottabb embernek nevelni, remélem sikerül.

Munkát nem tudok adni

Az ausztriai magyarokról én csak jót tudok mondani, magyar kollégáim is vannak, sok segítséget, tanácsot kaptam az itteni magyaroktól, és soha senki nem akart lehúzni. Az viszont kicsit fura volt, hogy otthonról a mai napig rendszeresen keresnek meg azzal, hogy szerezzek munkát ennek vagy annak. És nem látom, mit várnak?

Abban szívesen segítek bárkinek, hogy hol érdemes keresni, mik a helyi sajátosságok, de nem vagyok cégtulajdonos, sem főnök, így munkát nem fogok tudni adni senkinek. És interjúra sem mehetek el senki helyett.

Összességében nagyon szeretem Ausztriát, szerintem nagyon jó hely, az osztrákok pedig szerintem ugyanolyan emberek, mint mi. Van köztük jó és rossz, liberális és nacionalista, kedves és mogorva, egyenes és alattomos, vallásos és ateista. Persze vannak különbségek a két ország közt, de ezek elsősorban az 1945 utáni eltérő történeti fejlődésnek, és az ebből következő jobb anyagi helyzetek köszönhető.

Én mindenesetre egyelőre nem látok olyan okot, amiért ha valaki Magyarországon is jól megél, megérje kiköltözni külföldre. De természetesen embere válogatja, azokat is megértem, akik nem érzik jól magukat otthon, és ezért költöznek.

Ami viszont kicsit zavar, az a legendagyártás. A kiköltözöttek néha szabályos mítoszt írnak a külföldi lét köré, olyan életkörülményeket, fizetéseket és árakat hallok néha, hogy a hajam égnek áll. Értem, hogy sokan önigazolni akarnak, de ezt akkor is károsnak tartom, mert emiatt nagyon sokan hamis reményekkel indulnak neki a világnak, és koppannak nagyot kint.

És vagy hazakullognak megszégyenülve, és szidják otthon az adott országot, ami pedig nem tehet arról, hogy ők felkészületlenül emigráltak, vagy beállnak ők is a legendagyár futószalagja mellé. Ez természetesen nem mindenki kiköltözőre igaz, de sajnos nem is ritka eset.

Remélem nem lett túl hosszú és túl száraz, lehet zúdítani az össztüzet... :)"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingázás Magyarország Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr614848760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GolyofogoToni 2012.10.15. 07:24:58

Jo reggelt Nyulz of the World! Nekem nagyon tetszik az irasod. Izgalmas volt olvasni. :)
A nyelvvel kapcsolatban jut eszembe, hogy az orsztrakok is tudnak tenyleg produkalni beszed szempontjabol. Hat ev Nemetorszag (svab )utan es majdnem egy ev Svajcban, sviccerdüccs utan (amire mar sokan azt mondjak, hogy a legdurvabb:) azt hittem nincs mar olyan dialektus, amit legalabb egy kicsit ne lehetne megerteni. Februarban vonattal mentem haza Magyarorszagra, es hajnalban valahol Amstettennel felszallt ket osztrak emberke, akik a kabinban mellettem ülve nyomtak a szöveget. Felalomban, de egyre inkabb probaltam fülelni, közelebb huzodni, de ra kellett döbbennem, hogy a kb. negyed ora beszedböl szinte egy büdös szot nem ertettem.. :DDD
Az, hogy sokan valoban ugy irjak le külföldöt, hogy alomvilag, minden fasza, csak Magyarorszagon rossz minden, az valoban igaz sok helyen. Az ember haja egnek all, amikor az egbe istenitenek egy-egy orszagot, az epp odavandorlo magyar emberke meg persze mit is gondoljon, nagyon jo, otthon ugyis el van cseszve minden, abban az orszagban majd döl a love, az emberek kinyaljak a hatsojat, mindenki imadja egymast, nincsenek konfliktusok, mindenki elfogado, tart karokkal varjak a külföldit... sajnos van ilyen.
Tovabbi minden jot. Gruss aus der Sviccc ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.15. 07:29:00

Szerintem teljesen korrekt írás. Nem hosszú, és nem száraz.
:)

Az ingázásról: úgy gondolom ez nem olyan vészes, kezelhető.
Tőlünk is sokan hazajárnak, igaz csak hétvégékre, ez viszont nem "egészséges". Ca. 2000 km két és fél napra, az húzós.

Jót mosolyogtam a bűvös 300 pályázaton. Nekünk is ennyi kellett az álláshoz.

A németről: azt mondják, és én is úgy vélem, hogy az angol után tanulni sokkal nehezebb, mint fordítva.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.15. 07:39:18

nyulz, remek írás volt, sok aspektusból vizsgálva a helyzetet. egyetlen dolgot vetnék csak fel, hogy hogyhogy nem érted, miért akar valaki, aki jól él elmenni Magyarországról, amikor gyakorlatilag te sem onnan élsz meg.

nyilván a legszebb dolog az lenne, hogy nyugati bérek, lehetőségek és létbiztonság mellett otthon maradni. de ilyen kombináció egyelőre nem nagyon van. hacsak nem ingázol ausztriába például, ami egy nagyon okos döntés.

de nem kell aggódni, már csak 6 év, és mindenki rohan vissza hazaköltözni. megmondta a vezér is: index.hu/belfold/2012/10/14/orban_szerint_majd_hazaternek_a_magyar_fiatalok/

madscientist 2012.10.15. 07:44:44

"olyan életkörülményeket, fizetéseket és árakat hallok néha, hogy a hajam égnek áll."

Pont a hétvégi bevásárlás alkalmával konstatáltam, egyébként mostanra már sokadszorra, hogy olyan akciók vannak, amikről odahaza nem is nagyon hall az ember, vagy nem álmodhat. Nem tudom sok évvel ezelőtt milyenek voltak az árviszonyok Mo.-hoz képest, de az utóbbi több mint egy évre azért van rálátásom és azt kell, hogy mondjam, hogy pl Németország (bevásárlóturisták mennyországa) igenis arcpírítóan olcsó tud lenni, ha akciós akkor pláne, de úgy is mondhatnám, hogy akció nélkül is többet, jobbat tudsz venni ugyanazért a pénzért, igen Mo.-hoz képest (is), hozzátenném, nem mindegy, hogy hol. Ezt sokan leírták előttem is konkrét árakkal. A másik, hogy Svájcban ( ugye a hírhedten drága) se mindegy, hogy hova tévedsz be, ha venni akarsz valamit, itt is volt olyan tapasztalatom már, hogy akciós vagy épp nem akciós termék is simán verte a Mo.-i árat, árakat, színvonalat, vagy épp 'csak' ugyanannyi volt (de ez csak egy mellékszál). Persze összességében drágább az élet, ha átszámolgatok, de azt is minek, arányait tekintve viszont nekem nem jött ki olcsóbban az otthoni élet, mint az itteni. Ez főleg az utóbbi időben egyre jobban érződik, ha épp otthon vagyok sokszor meglepődök az árakon, negatív értelemben sajnos legtöbbször :s El nem tudom képzelni, hogy bizonyos emberek bizonyos dolgokat miből finanszíroznak..:(
Szerintem a bajok ott kezdődnek, hogy sok otthoninak, pl az én ismeretségi körömben, családban is az már "legenda", ha valaki a normál fizetéséből (fusizás és/vagy évekig tartó kuporgatás nélkül) be tudja rendezni a lakását 'új' bútorokkal. Szóval nem mindegy mi a legenda, a kolbászkerítés mézeskalácsházikóval habcsókkerttel, plussz csúcsverda, ami csillámport meg buborékot pufog ki, vagy amit előtte példának is hoztam.

Egyébként a poszt teljesen ok, és abban egyetértek maximálisan, hogy van az az életszínvonal otthon, amivel már nem érdemes elköltözni, és picit irigyellek is, hogy mindennap otthon lehetsz :)
Hát nálam ennyi volt az "össztűz" :P :D

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.10.15. 07:45:24

Én is szívesen ingáznék, de majd csak akkor, ha feltalálják a teleportálást... :-)

paha · http://paha.blogspot.com/ 2012.10.15. 08:02:44

A Finanzamt meg a visszaigénylés téma érdekelne, tudsz ötleteket adni, miket lehet visszaigényelni?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.15. 08:16:58

A Finanzamt engem is érdekelne mert nekem 100€ jött vissza 2000 helyett. De persze lehet, hogy ennyi is jár.

A posztoló rendszeresen feltűnik az Ausztriában élő magyarok portáljain így várható volt mikor kezd egy önálló írásba.

A "zwoo"-ról azt hittem a kollégáim baromsága de ezek szerint nem. Ennél már csak a Wie viel Fleisch noch hama da? kérdés a viccesebb.

Bécsről és a multikultiról leírt fenntartásai érthetőek bár ezért én nem utaznék 3 órát naponta, hogy ne legyen benne részem.

Ezt az ár-összehasonlítást sosem fogom megérteni. Ez minden magyarnak az örök témája és ha kiderül, hogy vmi drágább otthon mert kiderül akkor kötelező hüledezésbe csap át a dolog.

Egyébként nem feltétlenül legenda gyártás az oka, hogy az emberek másképp nyilatkoznak a megélhetésről. Inkább az eltérő prioritás meg igények. Egy barátom pl. attól van elájulva, hogy a clever chips milyen olcsó. Lehet, hogy az bár nekem még eszembe nem jutott venni soha.

Sanyi9 2012.10.15. 08:28:43

Stramm iras, tetszett.

Mi az a hobbi amirol szo van? Koze van a tortenelem/regeszet szakhoz, amin tanulsz?

bpetya75 2012.10.15. 08:37:13

Üdv Nyulz!

Kíváncsi voltam, mikor szánod rá magad a posztírásra. Érdemes volt, gratula hozzá. Ez a megfogalmazás: "Ausztria szerintem a tökéletes szocialista ország, néhány erős kapitalista attitűddel." különösen tetszett.

Bennem is volt már olyan érzés, hogy ez a haszna meg volt a kommunista kísérletnek. Egyes nyugat-európai országok egész sok dolgot átvettek belőle és ügyesen kombinálva a kapitalizmussal egészen jól működő rendszert tudtak építeni.

hothead 2012.10.15. 08:38:53

korrekt iras, megertem a motivaciot. nem ismerem ugyan se a soproni se az osztrak arakat, de hosszutavon megeri ez igy? pusztan az olcsobb lakhatas miatt, ennyivel kevesebb idot tolteni a csaladdal? a hobbira en is kivancsi lennek.
"Én mindenesetre egyelőre nem látok olyan okot, amiért ha valaki Magyarországon is jól megél, megérje kiköltözni külföldre." talan mert nem minden orszagba oldhato meg az ingazas, plane nem naponta.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 08:41:21

na már vártalak:)

tetszik, élvezhető, bár túl sokat még mindig nem árultál el, legalábbis nem sokkal többet, mint kommentben:D

2012.10.15. 08:43:05

Sziasztok! Köszönöm a kommenteket, sajnos mivel ma pont szabin vagyok, így legközelebb este leszek gép közelében, de igyekszem majd legkésőbb holnapra végigovasni a kommenteket, és válaszolni.

Finanzamt: 50 euróért egy könyvelő megcsinálta a papírokat, én csak bevittem a Radezkystrassera, így sajnos erről többet nem tudok. Az biztos, hogy sem Familienbeihilfe, sem Pendlerpauschale nem volt benne, mert azokat havonta kapom. Valami adós dolog volt, mert nem egész évben dolgoztam, emiatt több adót vontak, mint kellett volna, de nem vagyok könyvelő, így sajnos ehhez nem értek.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 08:44:44

@flash.gordon:
elárulom neked, bár kicsit off :
azt nem értik sokan velem együtt, hogy mitől van az, hogy a dolgok legnagyobb része pont ugyanannyiba kerül itthon, mint külföldön, miközben jóval kevesebb bérköltség, infrastrukturális költség és adó terheli. hogy az egészségügyi, szociális és egyéb szolgáltatásokra jóval több pénz jut kinn, mint itthon, pedig jóval kevesebb adót és járulékokat fizetnek.
ezért.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 08:47:06

@madscientist: hát hosszú ideig az osztrákok jártak hozzán vásárolni meg fodrászhoz, fogorvoshoz, ma már csak utóbbi kettőrt jönnek,
mi meg megyünk át vásárolni, mert a normális áruk olcsóbbak (nem teszkósgazdaságos).

madscientist 2012.10.15. 08:53:12

@Babette_:
persze-persze nálunk is volt bevásárlóturizmus, mondjuk engem akkoriban nem érintett még, most épp fordul a kocka.
Nekem is ezek tűntek fel, mint neked (az előző kommentben), hogy sok dolog ugyanannyiba kerül, mint Mo.-on, csak ugye nem ugyanannyiból kell megvenni, kigazdálkodni...

nigara 2012.10.15. 09:08:38

@Babette_: na és nem mellesleg azért van összehasonlítás, mert a kinti árakhoz egy 3-4-szeres fizetés társul az itteniekhez képest.

fifibá55 2012.10.15. 09:17:04

OFF
@Babette_: pedig elemi matematika. Ha adott mennyiségből többet lopunk, kevesebb marad.
OFF

nigara 2012.10.15. 09:17:49

Ausztriát eddig is tökéletesnek tartottam célország tekintetében (habár nincs tapasztalatom és közvetlen forrásom sem), de amiket írtál, az maximálisan erősíti - nem is gondoltam, hogy a szociális dolgok ilyen jók...

Értem a szempontjaidat, de szerintem nem jók hosszú távra - és ez csak azért van, mert az ország, a politika tesz erről.
Bár valszeg Téged akkor sem fog gazdaságilag érinteni, ha pl csődbe megy az ország :) Legfeljebb akkor majd elgondolkozol egy következő lépésen, pusztán a biztonság (szó szerint) kedvéért.

Egyébként pl. mennyi év után kaphatnál állampolgárságot Ausztriában, ha ott laknál?

Viktus 2012.10.15. 09:18:18

Informatika ezt külön alá kellene húzni, mert sok szerencsétlen azt hiszi, hogy neki is így bejöhet a tuti mondjuk egy művelődésszervező papírral nyelvtudás nélkül ...

bpetya75 2012.10.15. 09:22:36

@flash.gordon:

Nyulz esetében azért ez az összehasonlítgatás eléggé logikus. Hiszen Ő a sógoroknál keresett zsé egy részét itthon költi el. És eldöntheti, hogy mit hol vesz meg. A szolgáltatást inkább itthon, a élélmiszerek, műszaki cikkek egy részét meg inkább kint.

A hüledezés meg inkább egy fajta álnaív értetlenkedés. "Hogy fogjuk így akár csak megközelíteni őket valaha is?" Szerintem.

2012.10.15. 09:25:30

"A kislányomat már igyekszem egy sokkal nyitottabb embernek nevelni"

Hosszú távon pont ezzel írjuk alá a halálos ítéletünket.
Ugyanis a nem európaiak egyáltalán nem toleránsak, befogadóak, stb. Elég csúnya világ lesz itt, mikor többségbe kerülnek.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 09:29:29

@nigara: igen, erre írtam, hogy kisebb bérköltség terheli, ez ugye azt is jelenti, hogy a bér vásárlóereje is kisebb.
@fifibá55: csak erre jutottam én is....

nyuszigonosz 2012.10.15. 09:34:14

Szia Nyulz !

Jól összeszedett írás, tetszett!

És igen, nekem is sokszor az tünik fel pár poszt-író és kommentelö írásaiban, hogy abszolút nem reális életkörülményeket festenek le akár pár hónapos külföldi tartózkodás után...

nem megfelelő 2012.10.15. 09:39:51

Jól esett a multikultival kapcsolatos őszinteség. Hogy ha nem vagyok képes egy adott közegben élni, akkor azért nem a közeget hibáztatom, hanem levonom a következtetést, és keresek magamnak megfelelő közeget. Na meg ez is tetszett: "A kislányomat már igyekszem egy sokkal nyitottabb embernek nevelni, remélem sikerül". Sok sikert!

thwarter 2012.10.15. 09:48:40

Meg buszke is ra, hogy rasszista, grat.

Kirako 2012.10.15. 09:56:00

Nagyon jó írás, köszönjük.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.15. 09:57:15

Jó írás! Egy megfogalmazást találtam kicsit furcsának:

"munkaidő és a bruttó munkabér összege"

Egy idő és egy ejró dimenziójú tételt nem érdemes összeadni. :) Persze értem, mit szerettél volna írni, de így vicces! ;)

A Kárpátok Új Géniusza kijelentette, hogy 2018-ban majd nagyon vissza fox ide vágyódni! ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 10:01:21

Szerintem senkit nem szabad igy leirni, hogy azakullognak megszegyenulve. Senki nem kullog haza megszegyenulve, meg az sem, akinek nem sikerult.

Megprobalta legalabb, valoszinuleg a tole telheto maximumot kihozta ( persze lehet lehetett volna meg tobbet is, ezt nem tudhatjuk)

Becs amugy egyik kedvenc varosom, tetszik a multikulti is. Engem nem zavar. Romaban mint a romaiak, tartja a mondast, en is ehhez tartom magam.

Mrs. Clayton 2012.10.15. 10:01:54

még mindig nem értem, miért zavar az bárkit, ha mondjuk nekem Anglia maga a mennyország
nekem itt ezerszer jobb, könnyebb, egyszerűbb, kifizetődőbb, nyugalmasabb és még sorolhatnám,
ha az én sztorim miatt bárki is nekiindul a nagyvilágnak, mindenféle más tájékozódás vagy felkészültség nélkül, akkor annak úgy kell,
attól, hogy nekem sikerült nyelvtudás, persze ez nem egyenlő a nyelvismeret hiányával, 2 hét alatt alsóvezetői munkát kapnom (ha lehet ilyet mondani a középvezetői alapján) és azóta kb. 3x előléptettek, hogy van saját bérleményű új építésű lakásom, hogy a gyerekeim itt járnak iskolába, akik nyilván nyelvzsenik, mert 2 hónap után már a GCSE vizsgát is le tudnák tenni a tanáraik szerint, akkor hiába mondjátok, hogy hazudok, vagy h ez nem igaz, amikor egy forint nélkül a zsebemben jöttem és megcsináltam
ezt otthon akkor se tudtam kivitelezni, amikor volt házam, kocsim, és nem volt hitelem
ugyanakkor van mo-ról is jövedelmem, amire otthon ti azt mondanátok, hogy az rengeteg és nem létezik, hogy az nem elég
viszont nekem nem az, sőt az itteni rettenetesen szar fizetésemhez mérten is aprópénz
persze minden viszonyítás kérdése én 40-50-100k-s fizetést szeretnék, mert hiszem, hogy ennyit érek
mindettől függetlenül az nyilvánvalóan jó döntés a részedről, hogy ha te Mo-n érzed jól magad akkor ott lakj, főleg bécsi fizetésből

tucano 2012.10.15. 10:01:54

Nagyon összeszedett írás!

"a kis zárt és homogén keresztény alapokon szerveződött magyar társadalmamban."

ha kicseréled a keresztény szót jobbágyra, akkor közelebb jársz a valósághoz, de persze értem mire gondoltál.

pizo 2012.10.15. 10:03:18

@hothead: Én évekig Kecskemétre jártam dolgozni Budapestről majdnem naponta. Pont 200 km oda-vissza. Napi 2 x 1 óra 10 perc. Autóval. Megérte, megfizették. Rosszabb lett volna egy lakást bérelni Kecskeméten, plusz mi a fenét csináltam volna a fennmaradó időben a család nélkül (nem kötött munkaidőben dolgoztam, elvégzendő feladat volt, általában 3-7 óra alatt letudtam). Most megint bejött ez a munka, és örülök neki.

Zoli.

GolyofogoToni 2012.10.15. 10:03:31

@thwarter: Nem hiszem, es szerintem a többiek sem gondoljak, hogy a posztiro rasszista lenne. Egyszerüen sok neki a multikulti. Szerintem ertelmes megoldas, hogy ingazik, ha nem szereti a nagyvarosi letet es a multikultit, de nem volt az irasban rasszizmusra utalo jel.
Eleg erdekes a nyugat-europai nagyvarosok összetetele, ez nem mindenkinek jön be.
Az mas, hogy mi lesz ennek az egesznek a vege...

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 10:04:49

@tildy:): részemről még a hazakullogókat is többre becsülöm, mint akik meg sem próbálják, de folyamatosan panaszkodnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 10:05:00

@GolyofogoToni: Szerintem aki kicsit is ertelmes , az szerintem latja a lakhelyenek a pozitiv es negativ dolgait is.

Akinek bejott kulfold, es netan poziiv szinben tunteti fel, nem biztos, hogy ne latna a negativumokat. Vagy ha hazajon/hazamegy, akkor itthon csak azt latna. Realisan kell nezni a dolgokat.
Igen, sok minden Magyarorszagon rosszabb, sok minden UK-ben, vagy Nemetorszagban. De altalanosan veve , azert en azt latom, kinn jobb a kozerzet a tobbnyire.

tucano 2012.10.15. 10:05:13

@thwarter: Magyarországon az emberek döbbenetesen nagy része rasszista, és erre még vagy büszkék is, vagy azt sem tudják mit jelent, így nehezen cáfolják, legfeljebb Magyar Nemzet (az újságra gondoltam) szinten.
Ez rendszerszintű ostobaság és tudatlanság következménye, amit mostanában csak erősítünk. De ennek, mint minden gonoszságnak meglesz az igen súlyos következménye.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 10:05:51

@Babette_: Na, valahogy igy, ahogy mondod. :)

Cpt. Flint 2012.10.15. 10:07:27

Nagyon korrekt és összeszedett írás!
Család mellett azért kicsit durva lehet ez az ingázás.
Ha Sopront szereted, akkor szerintem Kőszeget még jobban szeretnéd, csak sajnos még messzebb van Bécstől.

Mrs. Clayton 2012.10.15. 10:08:26

@tildy:): ennyi, nem is kell ezt tovább ragozni,
még jó hogy könnyebb egy sokkal fejlettem/gazdagabb országban még szegénynek is lenni,
mi ezen olyan bonyolult?

tucano 2012.10.15. 10:09:06

@GolyofogoToni: "Eleg erdekes a nyugat-europai nagyvarosok összetetele, ez nem mindenkinek jön be. "

Persze, a rasszistáknak.
Tudom,hogy a poszt szerzője nem rasszista, nem utál másokat, de úgy fogalmaz, ahogy az a magyar közbeszédben megszokott, ez van, ennyit tudunk hozzátenni az egész világon zajló folyamatokhoz.

kasu 2012.10.15. 10:09:47

Szerencsés és talpraesett ember vagy, sok sikert kívánok!! Izgalmas témák még a hobbid és a kislányod, ezekről nem írtál sokat. Hogyan és mikor tudod a kislányod "nyitottabb embernek nevelni"??
Persze ezek magánügyek, mégis meghatározóak.

Ami a megélhetést illeti, valóban a kinti jövedelmek jobb megélhetést biztosítanak, és ami nem hangzott el, de benne van minden sorban: a "biztonság"! Biztonság a létben, a munkában. Ami itthon folyik, az a hektikus, holnap már nem igaz valóság, ami nyugtalanít, amitől nem tudsz aludni, semmi nem igaz, a dolgok összecsapva is jók, nem, tartjuk a megállapodást, nincs szavahihetőség, ármánykodás pénzért, pozícióért.
A különbségek évszázadok óta léteznek, a u.n. szocializmus építése még jobban tönkretette az értékeket és az életet az emberek lelkét. Nem tehetünk róla, így nőttünk fel. Rengeteg idő lesz, mire ismét valami hasonló rend mentén fogunk tudni élni itthon... ill. reméljük a gyerekeink.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.10.15. 10:10:54

Ez egy remek bekezdes:

"Egyszerűen nem érzem jól magam a multikultiban, számomra nagyon fárasztó, és esténként szabályosan megkönnyebbülök, amikor leszállok a vonatról a soproni vasútállomáson. Emiatt nem tudnék Londonban vagy Brüsszelben sem élni. Örülök, hogy Magyarországon még nincs ez, noha látom, hogy hosszú távon elkerülhetetlen lesz nálunk is. A kislányomat már igyekszem egy sokkal nyitottabb embernek nevelni, remélem sikerül."

Szimpatizalok az iroval. Belatja sajat korlatait, nem osztalyoz, nem buntet, es remeli, hogy a kovetkezo generacio mar nem orokli meg a sajat korlatait. Le a kalappal!

pizo 2012.10.15. 10:12:04

@pizo: Ja, és 2 x 30-50 percet Bp-n is simán elutazgat az ember munkába jövet-menet.

Zoli

Hari Seldon 2 2012.10.15. 10:12:38

@bandirepublic:

OFF Még ha csak ilyen baromságokat mondott volna a hét végén, de nótázott is:
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=592606&referer_id=toplist
ON

Hari Seldon 2 2012.10.15. 10:13:31

@Magyar Vitéz:
"Szimpatizalok az iroval. Belatja sajat korlatait, nem osztalyoz, nem buntet, es remeli, hogy a kovetkezo generacio mar nem orokli meg a sajat korlatait. Le a kalappal! "

Nekem is ez a legszimpatikusabb az egész írásban.

GolyofogoToni 2012.10.15. 10:15:54

Na jo, hat ehhez mondjuk hozza is kell szokni. Van akinek sikerül, van akinek nem. Hiaba ugy vagyunk otthon beallitva, hogy mas nemzet csak sz*r lehet, ha az ember külföldre kerül, ti is tudjatok, hogy alkalmazkodni kell. El kell fogadni, hogy ez van, a celorszag beenged masokat is, lehet ök mar regebb ota ott vannak. Persze talalkoztam en is Nemetorszagban meg regebben olyan hazafiakkal, akik a tipikus, husüzemben dolgozunk, hetente, kethetente hazajarunk, minket nem erdekel Nemetorszag, nyelvet biztos nem fogjak megtanulni, mert nem kell neki, sz*rnak mindenfele integraciora, szidjak az összes külföldit, mintha otthon lennenek. Voltam nehany nagyvarosban Europaban, de London pl. igen csak megdöbbentett, ekkora tömegben feketeket csak Parizsban lattam pl., de nekem tetszett. Meg mit is lehet tenni ellene. Külföldön ugyanolyan külföldiek vagyunk, mint a többi mas nemzet fiai nem? ...

jankenudli (törölt) 2012.10.15. 10:16:20

Igen korrekt és érdekes írás volt.

Frau Holle 2012.10.15. 10:17:33

Végre egy írás, ami igazán tetszett.

Ja, és Jause, Paradeis, Topfen, Zwetschge, Patschen.... Tudtátok, hogy adtak már ki német-osztrák szótárt is?

Martian (törölt) 2012.10.15. 10:17:43

A multikulti jellemzője, hogy a helyi európaiak liberális szemléletben élnek, a nem európaiak viszont összetartva védik a maguk zárt világát (még ha külsőleg máshogy is néz ki).

Mr.RaverDesigner 2012.10.15. 10:18:57

@Babette_: Azért ezzel vitatkoznék. Mosonmagyaróváron lakom, és péntek estétöl vasárnap délutánig nem lehet a Tesco parkolóban parkolóhelyet találni, az osztrák rendszámos kocsik ellepnek mindent! Föleg vasárnap délelött, amikor ugye a sógoréknál nincs nyitva semmi! :D

A témához hozzászólva párommal 2 évet éltünk Bécstöl kb 25-30 km-re egy vidéki faluban, na azt nem ajánlom senkinek, Ausztriában a nagyvárosokon kívül nagyon zárkózottak az emberek, a 2 év alatt nem igazán tudtunk beilleszkedni, holott ez nem rajtunk múlott!

Aztán a kinti jövedelmünkböl hitelre vásároltunk Mosonmagyaróváron egy házat, a törlesztörészlet pedig annyiba kerül, mint egy kisebb bécsi lakás bérleti díja! :)

Az ingázás belefér, kocsival-vonattal 1 óra alatt elérhetö Bécs, korábban szintén ennyit utaztam vidékröl Budapestre is! :)

CC_Kitiltott (törölt) 2012.10.15. 10:19:21

Gratulálok a beszámolóhoz.
De ha nem írod meg a hobbidat, nagyon kíváncsiak maradunk!

Szokj rá a spórolásra, nem mindig leszel nyerő pozícióban.

GolyofogoToni 2012.10.15. 10:20:12

Mondjuk itt a svajci nep is erdekes. Beengedett mindenfele, sokszor olyan embert is, akiknek meg csak Europahoz sincs közük, aztan meg sirnak, meg fel vannak haborodva, hogy bünöznek, meg nem intergralodnak, segelyböl elnek...
Ha meg betiltjak a minaretek epiteset, akkor meg a muszlimok lazanganak... ez lesz a vege...

tucano 2012.10.15. 10:20:50

@Martian: Dehogy is. Ezt gondolod te. Semmivel sem összetartóbbak a Franciaországban élő marokkóiak vagy a Portugáliában élő angolaiak, mint a londoni magyarok.
Még ha külsőre máshogy is néz ki.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:21:29

@tucano: a legrasszistább attitűdöt én Bécsben tapasztaltam, echte bécsi emberektől... a magyarok sehol nincsenek hozzájuk képest

valamint erős rasszizmust tapasztaltam Dél-Kelet Ázsiában, olyan országokban, amikről a turistáknak a mosoly, a kedvesség jut eszébe... a mosoly mögött meg gyűlölnek, mert fehér vagy, mert többet keresel, mert más az útleveled színe

na meg a törökök, akik közül ismerek vagy egy tucatot közelebbről, munkatársaim, neves egyetemeket végzett fiatalok (lányok és fiúk is, állatorvos, menedzser, angol szakos), büszkék arra, hogy gyűlölik az örményeket és kurdokat, arabokat, egyik srác kifejtette, hogy ha az ő nővére összejönne egy kereszténnyel, örménnyel, vagy kurddal, akkor elvágná a torkát mindkettőnek
és ez a menedzsment szakon végzett, angolul beszélő, multinál melózó török fiatal srác, aki Isztambulban élt, nevelkedett, egy 13 milliós metropoliszban, neves egyetemre járt és az Ottomán birodalom és Atatürk a mindene (még ha a kettő szerintem üti is egymást)

a magyarok nem rasszistábbak, mint az oroszok, törökök, németek, svájciak (akik még a németeket is lenézik)
ez egy ostoba, önmarcangoló mítosz

rasszizmus azért van, mert vannak rasszok, amíg teljesen össze nem keverednek a rasszok, addig meg is lesz
vallási türelmetlenség is azért van, mert vannak különböző vallások, majd ha mindenki ateista lesz, akkor eltűnik
az emberek képesek Apple, Samsung Android fronton is egymásnak esni, akkor miért pont ne a bőrszín miatt tennék?

amúgy a bécsi egy pökhendi fajta, még az osztrákon belül is egy külön übermenschnek képzeli magát, tapasztalatból mondom
Bécset szeretem, mint várost, de bécsiekről megvan a véleményem

kasu 2012.10.15. 10:21:45

@tucano: rasszista megnyilvánulásokra: ahol rosszak a tapasztalatok, hamar létrejön a fejekben a "rasszizmus". Óriási különbség, hogy ha valaki Németo.ban pl. nem tartja be, amit kell, az mehet haza. Beilleszkednek, mert így lehet elfogadást nyerni. Akik nem, azok meg nem, l. Franciao. tömegei. Van is balhé. Idehaza cigányozás meg egyéb névvel illetik, pedig sajnos a cigányság tölti a börtönöket és sokan mások kárára rablásból, betörésből élnek. Még nevén nevezni sem volt szabad... Nálunk elferdültek a fogalmak. Másik pl. ha itthon kitűzöd a magyar zászlót, máris nacionalista vagy. Sehol máshol! Pl. az USA-ban ott leng (a spanyol telepeken is), de észak-európai országokban és mindenfelé ez természetes dolog. Itthon megtanítottak, elvárták, hogy szégyelljük a magyarságunkat!

Frau Holle 2012.10.15. 10:24:16

@flash.gordon:
A zwo telefonban is használatos számok megadásánál. A zwei ugyanis összetéveszthető a drei számnévvel, ezért gyakorlatilag úgy használják, mint magyarul a hét helyett a hetest.
Természetesen amellett, hogy a Mundart része is.

GolyofogoToni 2012.10.15. 10:24:35

@kasu: Ilyenek a nemetek is, zaszlot csak a foci eb meg vb idejen latni, akkor mindegyik nagy nemet, ha veszitenek, meg ha mar vege, olyan hirtelen eltünnek a zaszlok meg autosmatricak, mintha soha nem is lettek volna ott...

windex 2012.10.15. 10:27:04

@thwarter: szerintem nem rasszista, inkább saját korlátként értelmezi a "hozzáállását", és a gyereket nem más szellemben neveli. a rasszista nem toleráns, azt várja el, hogy a másmilyen tűnjön el, nem alkalmazkodik. különösen a gyereknevelési elv mutatja, hogy nem rasszista.

GolyofogoToni 2012.10.15. 10:29:31

Drü, Drej, Dri = Drei
Füf(i), Fojv(i) = Fünf
Záx(i) = Sechs
Siebni = Sieben
Achti = Acht
Nün (i) = Neun
Zá (hni) = Zehn

-> Svájc :DD

tableno 2012.10.15. 10:31:54

Jó írás volt, és Nyulz tényleg remekül berendezte az életét, le a kalappal. Egyedül azzal a kitétellel vitatkoznék, amikor azt írja, hogy: "Én mindenesetre egyelőre nem látok olyan okot, amiért ha valaki Magyarországon is jól megél, megérje kiköltözni külföldre". Ugyanis ő sem Magyarországon él meg. Külföldön keresi a pénzét, ott adózik, ott kap TB-ellátást. Egyedül aludni és hétvégére jár haza, úgyhogy nem különbözik olyan sokban a helyzete attól, aki ténylegesen kiköltözött. Persze hogy jól érzi magát így, hiszen élvezi Magyarország minden előnyét, a hátrányok nélkül. Nincs ezzel persze semmi gond, csak nem mindenki tudja ezt így megoldani.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:32:43

@Frau Holle: a regionális különbségek a Németországban is hatalmasak tudnak lenni, Ausztriában meg nyilván még nagyobbak a "némethez" képest

@tucano: próbáld meg mondjuk Rijádban vagy Bagdadban a multikultit

@Martian: igen ez pontosan így van
az európai liberális államok liberális bevándorlási politikája lehetővé tette, hogy sok intoleráns, konzervatív afrikai, muszlim stb bevándoroljon
nincs ezzel baj, csak éppen látni kell, hogy itt Európában nem a bevándorló veszi fel a helyi szokásokat, hanem a többségnek kell toleránsnak lennie vele szemben
ahonnan jöttek, ott ennek a liberalizmusnak nyoma sincs
a bevándorlók nem liberálisok, nem toleránsok, nekik minden "jár"

A posztíró saját döntése, hogy benne akar-e élni a multikultiban vagy nem. Tiszteletben kellene tartani a döntését, nem rasszistázni. Amúgy egy bajor vagy osztrák vidéki kis faluban sem fogadnak ám be egy török, albán, kínai csapatot olyan nagy lelkesedéssel. Ez a kényszerű keveredés a nagyvárosok jellemzője. Egymás elviselését megkönnyíti a személytelen közeg, a rohanás, felgyorsult élet: nem egész nap a szomszédod pofáját kell bámulnod, hiszen csak 10 percig utazol a szerecsennel a metrón.

kasu 2012.10.15. 10:36:35

@GolyofogoToni: Németo.ban is a vesztett háború után genetikusan beivódott, a németség szégyellni való... ok. volt egy szörnyű háború valahol érthető, és jaj a legyőzötteknek.
Az a tisztességes, ha a tett v. cselekedet a minősítő, nem a rassz, akihez tartozik az elkövető.
Keresztül kasul vagyunk szőve a világgal, amiben nevelkedtünk, amiben élünk. A tapasztalat is számít: akit már megloptak a cigányok a villamoson, az utálja a cigányokat.
Különben válság ide meg oda, szeretnék olyan nyugodtan élni itthon, mint egy osztrák v. német/norvég!
Van egy jó mondás: mindenhol jó élni, ha egészséges vagy, fiatal és van pénzed.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:37:58

@GolyofogoToni: a németek egy speciális eset, hiszen a 2. vh után és 1968-ot követően úgy átprogramozták őket, hogy csak na

én mondjuk soha nem tűznék ki sehova magyar zászlót, de pl az USA-ban teljesen alap, ha a házad előtt leng a nemzeti lobogó, sőt délen még a konföderációs is gyakori :)

Kovacsla 2012.10.15. 10:38:40

OFF - Hol túrtad ezt a képet, ahol a Railjetet egy felsővezeték nélküli vonalszakaszon tolja a Herkules (dízelmozdony)? :)

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:39:08

@kasu: igen, a németekből módszeresen ki lett irtva a nemzeti büszkeség

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.15. 10:39:34

@libbancs: ott a pont, en is akartam irni valami olyasmit, hogy ne rontsa el a lanyat.
Szimpatikus az iras. A hobbi szerintem vadaszat! :)

Rui Blaaz 2012.10.15. 10:39:47

semmi alpáriság, szemétkedés?
összetett mondatokban kommunikáltok?
intelligensen vannak megfogalmazva az ellenvélemények és azok sem extrémek? mondhatni alig felismerhetők?
mi van itt?!

fajtársak, az anonimitást nem erre kell használni!
szemtől szemben mégsem mondhatod meg neki, hogy egy
korlátolt templomtöltelék orbánseggnyalonc importparaszt
ugye?!

madscientist 2012.10.15. 10:40:07

@GolyofogoToni:
mifelénk is kb így van, kiv:

zibe = sieben

ce = zehn

plussz a kedvencem

nünci = neunzehn :D

Azt se árt mondjuk elfelejteni, hogy itt ahányan vannak annyiféleképp mondják, rengeteg nyelvjárás van, egymást se értik sokszor... :)

Frau Holle 2012.10.15. 10:42:12

@telepi vagány: Nyelvi különbségek: ez pontosan így van. Tulajdonképpen az osztrákok erre valahol büszkék is, az identitásuk részét képezi.
Valahol szórakoztató is egy dologra több elnevezést ismerni. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 10:42:45

@Mr.RaverDesigner: no, én nem a teszkós kategóriáról beszéltem.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:43:30

@libbancs: igen, a bevándorlók és a hazájuk (ahonnan jöttek) egyáltalán nem olyan toleráns helyek, ahol mondjuk az európai liberálisok szívesen élnének... csak ezt ők nem látják át

@Réka ‎: a hobbi szerintem hegymászás, sziklamászás távoli tájakon vagy valami ejtőernyős, bázisugrós mutatványos őrület, extrém sport

tucano 2012.10.15. 10:43:37

@telepi vagány: "a magyarok nem rasszistábbak, mint az oroszok, törökök, németek, svájciak (akik még a németeket is lenézik)
ez egy ostoba, önmarcangoló mítosz"

nem egymást és önmagunkat marcangoljuk, hanem nagyon komoly idegenellenesség van és persze mindenféle más ellenesség is. Nem verseny ez, hogy ki mennyire utál kit, már az, hogy ennyire erős is bőven ad okot szégyenkezésre, főleg ha nem tesz ellene az ember.

Nehogy félreértse valaki , nem a posztírót ekézem, hanem a társadalmi folyamatot, ami miatt értelmes külföldi nem jön ide, kivéve akiket megérdemlünk.
@kasu:

"Óriási különbség, hogy ha valaki Németo.ban pl. nem tartja be, amit kell, az mehet haza. Beilleszkednek, mert így lehet elfogadást nyerni. Akik nem, azok meg nem, l. Franciao. tömegei."
Ne haragudj, ha nem értesz vmihez, attól még lehet véleményed, de egy kicsit érdemes olyankor kétkedőbben vagy kérdőbben nyilatkozni. Ez roppant egyszerű ábrázolása nagyon összetett társadalmi kérdéseknek, ráadásul nem is igaz..

Egyébként nálunk is kitűzheted a magyar zászlót, készíthetsz belőle ruhát vagy festheted a házadat is trikolórra, a kutyát sem érdekli.

tableno 2012.10.15. 10:43:39

@tucano: Teljesen igazad van. Az itteni kommentekből is süt a kőkemény rasszizmus, és a legrosszabb, hogy akit leírják ezeket, azoknak igazából fogalmuk sincsen, hogy ők rasszisták, mert magának a fogalomnak a mibenlétével sincsenek tisztában.

@telepi vagány: te egy remek példa vagy erre: "próbáld meg mondjuk Rijádban vagy Bagdadban a multikultit". - Akkor szerinted róluk kéne nekünk is példát vennünk? Nem pont azért vagyunk jobbak náluk, mert nem tesszük azt, amit ők?

"nem egész nap a szomszédod pofáját kell bámulnod, hiszen csak 10 percig utazol a szerecsennel a metrón" - és nem vagy rasszista, ááááá nem!

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 10:45:26

@telepi vagány:

a rasszizmus alapesetben egy önvédelmi forma, és amíg csak gondolati szinten van jelen(!), szerintem túl sok baj nincs vele. amíg nem leszünk a földön egy nagy nemzet, létezni fog. imígyen harcolni is fölösleges ellene.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 10:46:11

önvédelmi=identitás-védelmi

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.15. 10:47:27

@Frau Holle: Én az eggyel is keverem. Illetve még azzal is megspékelem, hogy ha számot mondok az ujjammal írom a levegőbe. :)

tableno 2012.10.15. 10:48:03

@Babette_: Na neked sincsen sok fogalmad arról, mi is az a rasszizmus. Segítek: nem azonos a xenofóbiával!

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 10:49:36

@Frau Holle: persze ez így van, egy skót szövegének megértése nekem is gondot okoz, mert én amerikai tanártól tanultam az angolt
szórakoztató, ahogy mi is elmosolyodunk egy csángó, felvidéki, székely akcentusán, nyelvhasználatán

svájci boltos mondá nekem egyszer: füfcs...
eltartott, amíg megértettem, hogy fünfzig
innentől kezdve inkább nem németül gagyogtam, hanem eljátszottam a csak angolul értő "albán" bevándorlót
jobban jártunk mindketten

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 10:49:49

@tableno: ez lehetséges. de akkor világosíts fel, hogy mi a különbség.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.15. 10:52:15

@bpetya75: Igen csak, amikor ebből össznépi játék lesz már egy kicsit unalmas. Én attól voltam kész, amikor társas busz utazáson voltunk és a társaság a maradék euróját Tobleronéra meg Ritter Sport-ra költötte, mert, hogy az milyen olcsó itt kint és persze jobb minőségű is. Hogy húsz éve ugyanazt lehet kapni mint otthon az már senkit nem érdekel.

Ugyanez volt pepitában akkor, amikor a "jaj de olcsó Horvátország menjünk oda nyaralni mert milyen jól járunk" című mozgalom érte virágkorát. Aztán egy idő múlva kiderült az sem olyan olcsó mint, ahogy első blikkre gondolták.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 10:53:28

@nigara: Ha jól emlékszem, még mindig tíz évet kell várni az állampolgárságra. Kettős állampolgárság persze nincs, le kell mondani a magyarról. És ha valaki határon túli magyarként felvenné a magyar állampolgárságot (is), automatikusan elvesztené az osztrákot. Érdekes, erről nem problémázott a fidesz-sajtó, csak a szlovákokon pedáloztak...

@Posztoló: "Lassan én is kezdek haladni a némettel is, de nehéz, mert nem igazán használom."
Na látod, pont ezért nehéz. Pedig a magyarokat azért tarják nagyra, mert többnyire nem egymás közt beszélnek (magyarul) - mint pl. a törökök és a balkáni vendégmunkások, akik ezért borzalmasan rosszul beszélik a németet - és ezért megtanulnak németül. Minél többet beszéled a nyelvet, annál jobban fog menni. "Learning by doing", ahogy a svéd mondja (ha tud angolul).

A "bécsi" német nem túl szép, tény és való. De "Rigó utcai nyelvjárással" még a németek sem beszélnek. Hallottál már egy "waschechte" berlinit? Vagy plattdeutsch-ul hablatyoló észak-németeket?

dr doktorka 2012.10.15. 10:54:41

Ez a 2.000 euró adóvisszatérítés egy nagy kamu. Ha valakinek manageri csúcsfizetése van (évi 70.000 Bruttó felett) és Alleinverdiner, akkor kaphat max. 600 euró vissztérítést.
Márpedig itt se az egyikről, se a másikról nem beszélhetünk.

v2peti 2012.10.15. 10:55:51

Az ingázás nem nagy ügy!
Sopron-Bécs (Meidling*) vonattal 1:00 - 1:12 perc. Cegléd-Budapest 1:09-1:19 perc. Székesfehérvár-Budapest 1:09-1:24 perc. Szóval idehaza is sokan járnak be ekkora távról már évtizedek óta. Csakhogy pl. a peronoktól a metróig jóval kevesebbet kell gyalogolni, mint idehaza.

*Olyan, mint Bp-Kelenföld, csak metrókapcsolattal.

kasu 2012.10.15. 10:57:52

@tucano: Igen, véleményem volt és valamennyi tapasztalat alapon. Nyilván vannak más történések is, a kérdés összetett, nem vitás, hatalmas problémákat okoz a népek keveredése.
Bocsánat... sajnos sokszor a kutyát nem, de egyes embereket érdekel, mit tűzöl ki. Megszólnak. De ha még ma is több csatornát nézel, sokfelé továbbra is magyarkodásnak tekintik, becsmérelnek mindent, ami nemzeti színű. Úgyhogy vannak erre is tapasztalatok.
Különben meg tényleg meglepő(?), hogy a jó poszt jó írásokat vonz, semmi szemétkedés, politizálás (eldobott agyakkal), eszmecsere van. Ez jó.

Frau Holle 2012.10.15. 10:58:07

@telepi vagány: Én nem mosolygok rajta, de nagyon szeretem. :)
Nem is annyira a kiejtésre gondoltam, hanem a szókészletre.
Én meg azt mondhatnám neked, hogy fufzig. :)

Muscari 2012.10.15. 10:59:18

Gratula, Nyulz, jól összeszedett, korrekt írás. Sok mindent tudtunk már rólad, így azonban még inkább összeállt a kép.
Nekem is lenne néhány kérdésem. Ha Mo-n élsz, nem kell elméletileg ott is jövedelemadót fizetni? De legalább is adóbevallást csinálni? Persze, tudom, most, hogy 16% az SZJA, nyilván az osztrák adó a több, és akkor azzal, hogy leadózol, mindent letudtál, de bevallani be kell otthon?
Választhatsz, hogy hol igényelsz családi pótlékot?
Háziorvoshoz Bécsben vagy beregisztrálva? Tehát ha bármi bajod van, ott fogod magadat kezeltetni? Úgy tudom egyébként, hogy az osztrák eü. a legmagasabb színvonalú egész Európában...
Én is kíváncsi lennék a hobbidra, ha már így megemlítetted :-)

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:00:26

@tableno: az, hogy azt állítod, hogy "pont ezért vagyunk jobbak" egy rasszista kirohanás...
nem vagyunk jobbak, mások vagyunk
liberálisok, még a legkonzervatívabb magyar is liberálisabb, mint az átlag szaúdi, vagy pakisztáni
ezt kellene felfogni, nem önmagunkat ostorozni

azt meg mindenki látja, hogy a betelepülők nem csak élnek a liberális, szekuláris Európa szabályaival, hanem vissza is élnek velük

a szomszéd pofáját bámulni kifejezés megírásakor a szomszéd MAGYAR öregember járt az eszemben, akinek minden baj, ha levegőt veszek, az is
tehát nem, nem vagyok rasszista

@tucano: Budapesten kb leszarják, hogy ki vagy, egyáltalán nincs idegenellenesség, Moszkvában viszont, ha kicsit kaukázusinak nézel ki, akkor elég jó eséllyel köpnek le vagy vernek meg
Vidéken, egy zárt, nyugodt, egymásra (túlzottan is) figyelő közegben pedig mindenütt a világon elutasítóbbak az emberek a jövevényekkel szemben

Magyarországon sok ezer külföldi tanul pl orvosi egyetemen, mérnöknek stb
rokonom is ad ki nekik lakást, nem rasszista, egyszerű üzlet
a magyarok mérhetetlen rasszizmusa mítosz

lengyeleknél tapasztaltam, hogy a lengyel fiatalok "aszfalt" néven emlegetik a fekete egyetemistákat a hátuk mögött
ennek pejoratív felhangja van, míg mondjuk a magyar néger kifejezésnek semmi ilyesmi tartalma nincs, mégis sokan üledeznek miatta, mert hogy Amerikában ezt nem szabad... nem veszik észre, hogy a néger, szerecsen stb szavak a magyarban semmiféle negatív töltettel nem bírnak
sőt, utóbbi inkább archaikus, vicces, modoros

bpetya75 2012.10.15. 11:00:54

@dr doktorka:

Figyu okoska: "Valami adós dolog volt, mert nem egész évben dolgoztam, emiatt több adót vontak, mint kellett volna, de nem vagyok könyvelő, így sajnos ehhez nem értek."

De persze te ezt jobban tudod.

tableno 2012.10.15. 11:00:54

@Babette_: A xenofób az idegen kultúrális behatásoktól fél, ez a jellemző nyugaton, amikor bevándorlóellenesek. A rasszista az emberek között fizikai, és/vagy származási alapon diszkriminál (leggyakrabban bőrszín). Például a nácik a második világháborúban évszázadok óta Európában élő, teljesen elnémetesedett (magyarosodott, franciásodott, stb), gyakran kikeresztelkedett zsidókat gyilkoltak halomra, tisztán rasszista alapon. Niggerezni, szerecsenezni is rasszizmus, ugyanis sokan közülük már Európában születtek, sokan keresztények, európai oktatásban részesültek, és gyakran a bőrszinen kívül semmi sem különbözteti meg őket a "tősgyökeresektől". Természetesen a gettóban élő, beilleszkedni nem akaró, shariát követelő bevándorlók más tészta, őtőlük ódzkodni nem rasszizmus, hanem józan ész kérdése.

Sanyi9 2012.10.15. 11:02:13

@tucano: "Persze, a rasszistáknak. " - szerintem felreertesz valamit. Itt nem rasszokrol van szo (borszin szerinti kulonbsegek), hanem kulturarol/nyelvrol. Peldaul, ha egy nyugati nagy varosban elsz, faraszto lehet, hogy nem erted mit beszelnek az emberek a buszon/az utcan (annak ellenere, hogy beszeled az orszag nyelvet), nem erted mit kiabal a szomszed, mit kivant az elado az elotted levo vevonek a sajat nyelven, ilyesmi. Ez egyeseket zavar, egyeseket nem erdekel. Ha eddig csak homogen kozossegekben elt az ember (ahol csak 1-2 nyelvet beszeltek es ezeket ismeri az ember), akkor ez eloszor eleg feltuno lehet.

GolyofogoToni 2012.10.15. 11:04:32

@dr doktorka: Nem tudom az orsztrakoknal hogy van, de en Nemetorszagban mindig 1000 Euro fölött kaptam vissza, gondolom a sogoreknal is hasonlo lehet. Ha nagy tavolsagbol jar be az embe dolgozni, akkor a sok kilometer az elszamolasnal nagyon sokat jelent. Mindenfelet el kell szamolni amit csak lehet :D

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:04:42

@flash.gordon: Horvátországba nem az olcsósága miatt mennek, hanem mert nem a Balaton mocsárvilágába vágynak a magyarok
nem olcsó, de legalább nem 500 métert kell gyalogolni a dagonyában, hogy térdig érjen a víz

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.15. 11:05:15

@madscientist: @GolyofogoToni:

Ha nem kérdezem meg egy svájci ismerősöm, a büdös életben nem fejtem meg, hogy a zwittig az kedd.
:D

Sanyi9 2012.10.15. 11:06:01

@dr doktorka: En Nemetorszagban elek es elso evben pontosan 2000 eurot kaptam vissza. A magyarazat egyszeru: Szeptemberben kezdtem el dolgozni, ugyhogy az elso evben csak 4 honapot dolgoztam itt, de ugy fizettem az adot minden honapban, mintha 12 honapot dolgoznak az evben. Ev vegen jott az osszesites, az en evi fizetesem nagyon alacsony volt (mert csak 4 honapot dolgoztam), ami utan nem kell egyaltalan adot fizetni, ugyhogy visszakaptam a 4 honap alatt befizetett penzt (4*500 eurot). Szerintem a szerzo is hasonlo szituacioban volt.

tableno 2012.10.15. 11:07:16

@telepi vagány: "az, hogy azt állítod, hogy "pont ezért vagyunk jobbak" egy rasszista kirohanás...
nem vagyunk jobbak, mások vagyunk" - mondom én, hogy fogalmad sincs, mi a rasszizmus. De, igenis jobbak vagyunk. NEM RASSZISTA ALAPON, hanem olyan alapon, ahogy a szőke, kékszemű SS-tisztnél is jobbak vagyunk. Egy normális, művelt, toleráns arab is jobb egy sötét bunkó magyarnál/angolnál/németnél, stb.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.10.15. 11:09:14

Korrekt írás, jó volt olvasni! Különösen az tetszett, hogy külön kihangsúlyoztad, mindkét országban van ilyen is, olyan is - nem mindenki tudna ellenállni egy kis ’az osztrákok, azok mind...’ féle általánosításnak.

Sajnos a végére azért csak becsúszott egy ilyen is. Írod, hogy sokan hihetetlen mítoszokat regélnek külföldi életükről - ez biztos előfordul, de szerintem ezt csupán az élménybeszámoló rendkívüliségéből nem lehet megállapítani. Árak, körülmények, lehetőségek, emberek akár ugyanazon az országon belül, régiók szerint is változhatnak, nem is beszélve olyan országokról, amiket csak hallomásból vagy alig ismerünk.

Szóval, hacsak nem ismerjük személyesen az illető körülményeit, szerintem jobb feltételezni hogy igazat írt, mégha rendkívülinek is tűnik a sztori. Az interneten ennyi luxust megengedhet magának az ember, ha meg valaki komolyan érdeklődik, nyilván több forrásból és összetettebb képpel indul neki az útnak.

bpetya75 2012.10.15. 11:10:21

@tableno:

Bizonyos szavak használata kapcsán szerintem túlérzékenység esete forog fenn. A nigger-néger esetben tényleg túl közel vannak egymáshoz, de nekem egyértelműen rasszistának inkább az előbbi tűnik. A szerecsen viszont valóban inkáb archaikus hangzású, mint rasszista. Hasonló a helyzet a cigány-roma vonalon. Én még olyan cigánnyal nem találkoztam, aki ki kérte volna magának, hogy cigánynak nevezzék. Nem állítom, hogy nincs is ilyan (bár úgy vélem, hogy ezek egy jó része megélhetési roma).

Persze nem árt tisztában lenni az adott rassz, vagy inkább az adott embercsoport érzékenységével. Ha pont leszarják a négerezést, akkor helyettük kár megsértődni a szóhasználaton.

GolyofogoToni 2012.10.15. 11:11:38

@tilmir: :DDD Meg "zístig"... neha ugy erzem nem tudnak ezek beszelni. :D Ha meg elkezdenek hörögni meg fröcsögni, nem igaz?... :PP

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.15. 11:12:52

@telepi vagány: Hát pedig évekkel ezelőtt rendszeresen ment a napló című műsorba az ármustra, amiből valahogy mindig azt jött ki, hogy a horvát tengerpart az kérem olcsóbb.

Mondjuk gyalogolni csak az egyik oldalon kell ha jól emlékszem és tíz évvel ezelőtt, amikor utoljára ott jártam még elmocsarasodva sem volt.

Horvátországnál meg általában elfelejtik beleszámolni az autópályadíjat, a hídon átkelést, na meg azt , hogy a tengerpart 80%-nál úgy tudsz bemenni a vízbe ha a kövek közt botorkálsz.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:14:09

@tucano: "nem a posztírót ekézem, hanem a társadalmi folyamatot, ami miatt értelmes külföldi nem jön ide, kivéve akiket megérdemlünk"

szóval szerinted aki külföldiként Magyarországra jön, azt "megérdemeljük", magyarul a selejt, a bűnöző, a hulladék...
na ez a kirekesztő hozzáállás!

én akiket ismerek, azok közt van albán embercsempész, iráni fogorvos, sok egyetemista (orvosi egyetem), arab fűszeres, török kebebos, koreaiak, vietnamiak, angol menedzser, nyelvtanár, osztrák cég fejese, francia srác, aki a magyar nője miatt költözött ide, valamint mert Franciaországban éhen halt volna a társadalomtudományi diplomájával a nagy munkanélküliségben, valamint japán zeneakadémiai hallgató, japán nyelvtanár, kubai importból itt maradt orvos stb.
továbbá rengeteg Délvidéki, Romániai, Felvidéki magyar, akik szintén külföldiek, akiket a nagy ultraliberális Gyurcsány-Horn-Bajnai 23 millió románként emlegetett... na ez a kirekesztés (meg a szaúdi focisták leterroristázása)

igenis rengeteg külföldi jön ide
az más kérdés, hogy nem egy egykori gyarmatbirodalom központja Budapest, ezért sose lesz egy London, Párizs, Amszterdam és az életszínvonal általában nem vonzó sem a külföldieknek, sem a magyaroknak (mi inkább kivándorlókat adunk, nemhogy hozzánk jönnének a nagy córeszba a külföldiek)

sokféle ember, sokféle sors, ezt állítanod, hogy ezek mind selejtek, akiket megérdemel az ország, mint büntetést... nos ez téged minősít

GolyofogoToni 2012.10.15. 11:14:32

@bpetya75: Nekem is van egy fekete haverom, ö megengedte, hogy benyomjam neki a szleng feka szöveget: n*ggah. Azt mondja, baratoktol ezt elfogadja, mert tudja nem sertö, meg szleng, de ha valami idegen mondana ezt neki, biztos tolna egy monoklit a szeme ala :DDDDDD

tableno 2012.10.15. 11:15:20

@bpetya75: Nem is magán a szóhasználaton van a lényeg. A néger szót én is simán használom, mert mint valaki említette, ez a magyar nyelvben nem pejoratív kifejezés. A szerecsen szó már más tészta, különösen a fenti szövegkörnyezetben. Én kifejezetten negatív konnotációt éreztem ki belőle. Lehet, hogy tévedek. Viszont telepi vagány hozzászólásait nézve nem hiszem.

madscientist 2012.10.15. 11:15:41

keleti határ és környéke...
Te merre? :)

GolyofogoToni 2012.10.15. 11:18:11

@madscientist: AG. Nem tudjak, hogy kell a szep german nyelvet beszelni :DD

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:19:01

@flash.gordon: jaaaj, a Napló, az aztán megbízható információforrás
amúgy egy színvonalas balatoni szállás, 4-5 csillagos szállodában már meghaladja a magyar családok jelentős részének képességét

akkor már inkább mennek 3 csillagosba és látják a tengert a gyerekek is (mert a magyarnak, nekem is, az a valami... nem tehetünk róla, ami itt nincs, az a különleges számunkra, magas hegyek, kék tengerek, egzotikus állatok, ázsiai puncik stb.)

én is inkább fizetek pár tízezerrel többet, csak hogy tenger mellett vagy magas hegységben lehessek, mert a Balatonnál már nem érzem olyan jól magam, mint gyerekkoromban (esetleg az északi part, de ott sem a víz miatt)

madscientist 2012.10.15. 11:19:09

@tilmir:
Igen vannak ilyenek, bár, ha belegondolunk logikus, a zwi= zwei a tig= nap, tehát "másodiknap" a héten, azaz kedd! :D
Jó, egy gyors párbeszéd közben nem lehet ilyeneket rögtön levágni, de mikor magam vagyok szeretek ilyen "megfejtőset" játszani :)

venator 2012.10.15. 11:22:41

"Erős szakszervezetek, akik minden szektorban letárgyalják minden évben a béremelést, és azt kötelező is megadni, a magáncégeknek is."

Ehhez nem kell szocializmus, erős állam, tisztességes és átlátható rendszerek és az az szigor, amitől otthon mindenki nyíg, de nyugaton már pozitívumként éli meg.

"A kollégák már az első perctől befogadtak, és sokszor egymás közt is angolul beszélnek, nehogy kellemetlenül érezzem magam, hogy nem értem őket."

Ez jófejség, a dánok például leszarják az ilyesmit, simán átbeszélnek a fejed fölött dánul, aztán ha kell valami, elmondják angolul is.

@tucano:

Már bocs, de ez netto baromság. Nem kérni a multikultiból vagy rasszistának lenni, az két külön dolog.

Én például iraki fodrászhoz járok hajat vágatni, palesztin hentestől veszem a marhahúst és a zöldséget és töröknél a kebabot.

DE, van egy ismerősöm akinek az anyja közös képviselő egy negyven lakásos társasházban, egyedül ő dán. (Közepes város, Dániában.) Az unokái gyakorlatilag nem merik meglátogatni a nagyanyjukat, mert ha lemennek a játszótérre, akkor többnyire megruházzák őket a hihetetlenül toleráns bevándorló-gyerekek.

Most akkor kik a rasszisták? Én? A nagymami? Az unokák?

És melyikőtök bérelne lakást abban a lépcsőházban?

Abba kéne hagyni már ezt az "idegen szép" libsi baromságot. Nem, az idegen többnyire nem szép, lehet szép a nyelve, a kultúrája, az iszlám világ például kimondottan érdekes és nekem nagyon nagy szerelmem az arab nyelvvel együtt, de eszemben sincs mondjuk Nørrebro-ba költözni.

kifordított nagyanyó 2012.10.15. 11:23:01

Nekem is így kéne.Ha tanultam volna valami normális szakmát meg a németet erőltettem volna.

phaidros 2012.10.15. 11:23:29

@tucano: kevered kicsit a dolgokat. Az, hogy nem bírod a multikultit, az elsősorban azt jelenti, hogy nem bírod elviselni a máshonnan jöttek másfajta szokásait. Pl. latin tolakodás, vitázó arab pénzváltók a f***ukat lengetik egymásnak a nyílt utcán érvként, a japán krákog/köpköd és vizel az út mellett... A fentiekben senkit nem érdekel az illető bőrszíne. És mielőtt előhoznád ezt: nem, nem gondolom, hogy minden latin tolakszik, minden arab faroklenget, és japán vizel (csak köpköd, mint a kínai, mivel ez nekik alap, hogy a slejmet nem nyeljük le mert egészségtelen).

SzölkeMác 2012.10.15. 11:23:45

A posztoló "relatíve" zárkózottsága a multikulti társadalmakkal szembe érthető, hiszen a székely származását többször is hangsúlyozta. Ha "rományok" által lenne körűlvéve biztosan még jobban érezné magát.Attól meg különösen nevetnem kell, hogyha a hegyekre hivatkozva érzi jól magát egy adott városban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.15. 11:24:28

@GolyofogoToni: @madscientist:
Na igen. A hörgéstől fárszt kapok.
:)
Egyébként van aki nagyon szépen beszéli a svájci németet, hörgés nélkül is.
Szintén zenész? Én is AG:
----
Persze logikus. Csak sokan azzal érvelnek, hogy nem is sok mindenben tér el a "rendes" némettől.
Pedig igen. Pl. ennek se sok köze van a Dienstag-hoz. :)
Megjegyzem, nem véletlenül van német-svájci német tankönyv.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.10.15. 11:26:03

@telepi vagány: "valamint erős rasszizmust tapasztaltam Dél-Kelet Ázsiában, olyan országokban, amikről a turistáknak a mosoly, a kedvesség jut eszébe... a mosoly mögött meg gyűlölnek, mert fehér vagy, mert többet keresel, mert más az útleveled színe".

Peched lehetett ha ilyenekbe futottál bele, mert szerintem meg toleranciából sokan példát vehetnének róluk otthon. Sok otthoni kisebbségi is megirigyelhetné, ahogy itt bánnak velünk, a fehér kisebbséggel.

phaidros 2012.10.15. 11:26:37

@dr doktorka: kivéve, ha nem dolgoztad le az egész évet, viszont az egész évi alapján vontak havonta.

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:26:40

@tableno: nem, a szerecsen egy teljesen normális szó, nem niggerezés, csak archaikus, vicces, modoros
az, hogy te mit próbálsz belelátni, az a te egyéni szociális problémád

pl a zsidó szót sem merik kimondani sokan az ismerőseim közül, mert azt hiszik, az valami káromkodás
a biboldó az már más tészta, az pejoratív

a szerecsen modoros, archaizáló

ahogy a tót, rác, meg az oláh sem negatív töltetű, csak egyszerűen régen így nevezték ezeket a népeket
a tót ma már pejoratív, de nem a szó tehet róla, nem is az, aki nem pejoratív értelemben használja, mert van olyan öreg a környezetemben, aki Felvidéki és tótozik, közben a menye tót lány...

lengyel ismerőseim amikor arról beszéltünk, hogy hogy hívják az egyes országokat a nyelvünkön, akkor ráncolták a homlokukat, hogy a legyel szót használjuk rájuk, nem tudták miért, azt hitték pejoratív, pedig hát nem, egyszerűen nincs más szavunk rájuk
meg azt elmagyarázni nekik, hogy miért X nép+ ország, Lengyelország, Németország, Olaszország, és más országok meg miért Románia, Szlovákia, Szerbia, Y nép+ia... na ez már meghaladta a képességeimet
így van és kész

fidzsi 2012.10.15. 11:27:00

@thwarter: Szerintem olvasd át mégegyszer. A multikulti veszélyeit
még a rasszizmussal nehezen vádolható Merkel is látja.
Ez nem egy igen- nem kérdés. Túl gyors volt a változás. A
multikultúrális társadalmakban is inkább az egymás mellett élés,
mint az együtt élés a jellemző, különböző befogadási hajlandóságokkal, a két/több fél részéről. És a befogadás nem mindig az eredetileg ott élők részéről bír hiátussal. Erre utal,
többek között, a vegyes házasságok csekély száma -bizony
még a legmultikultibb Ámerikában is -. Ami posztolónkat illeti,
nem látok rasszizmust benne., ráadásul lánya viszonylatában
kifejezetten szimpatikus.a hozzáállása. Arról nem beszélve, hogy
hazai mk bajnokaink családi kapcsolatrendszere sem mutat
echte együttélési realizációkat, hogy pc legyek - von haus aus
mondva-.
Üdv. fidzsi, droid de Magóg.

paroma 2012.10.15. 11:27:32

@Merész kőszáli kecske: Forditva ulsz a lovon:)
Allast es szallast csak kozvetiton keresztul. Nem a sarki boltrol beszelek, persze hanem egy 50< fos cegrol.
Egyszeruen sokkal nagyobbak a meretek, a cegnek nincs ideje es kapacitasa hogy mindenkivel foglalkozzon, a kozvetito munkaja hogy a ceg parameterei altal vegezze el az elso szurest.
Tehat egy helyesen irni nem tudo, 4 iskolaval rendelkezo papirjat ne tovabbitsa a regionalis vezetoi poszthoz.
Amikor egy bar pultos allasra 200 oneletrajz erkezik be (nem tulzas, megtortent), mit gondolsz mi van egy banknal peldaul?
Persz tobb munka, de sokkal tobb munkakereso:)
Szallas az meg olyanabb, ki mennel egyedulallo nokent az isten hata moge egy szallast megnezni este? Vagy forditva, beengednel barkit egy telefon utan?

slowMotion 2012.10.15. 11:28:09

Multikultúra: na olyan nincs, ami van az, hogy a gazdag fehér országok beengedik szolgáikat (elsőorban volt a volt gyarmatokról, lásd pl. UK,London), akik egyáltalán nem tudnak, de nem is akarnak asszimilálódni. Maximum te, mint multikúltúrában élő, felvilágosult fehér -akiben a "minden ember egyenlő" belesúlykolt tudat próbálja elfogadtatni a bevándorlók "életmódját"- próbálsz túlélni és/vagy jó pofát vágni ahhoz amin memigen tudsz változtatni.
A németek már rájöttek erre és az angolok is kezdik megérteni. Egy angol mondta nekem: London nem Anglia.
Mottó(régi angol mondás): sose fordits hátat egy indiainak!

Megmondó1 2012.10.15. 11:28:50

Nem rossz írás.
A "multikultitól" való viszolygás viszont egyértelműen önbizalomhiányra utal: én is külföldön dolgozom mint szakember és egyáltalán nem érzem azt, hogy az egyéb bevándorlók a munkámat, egzisztenciámat fenyegetnék.
Aki nem szereti a multikultit, annál ez a gond: nem a más vallás, bőrszín, stb. hanem ez. Úgyhogy ezen érdemes elgondolkodnia a poszt írójának. (Fel kell kötni a gatyát!)

madscientist 2012.10.15. 11:29:24

@GolyofogoToni:
hát nem igazán, tudnak 'úgy' nézni mikor megszólalok a nekik "patikaszagú" hochdeutschomon :D, és ha én kérem ezt tőlük, általában nagyon erőlködnek, hogy össze tudjanak valamit hozni hochdeutschul, bár azt értékelem, hogy eddig mindenki próbálta még ha vért pisilt is miatta! :)

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:29:56

@Zensual: a mosoly mögé nem látsz be

toleranciának nem nevezném, ami ott van, egyszerűen leszarják, hogy honnan vagy, fehér vagy, van pénzed, szolgáltatnak
de pl én érdeklődést, valós kedvességet sose tapasztaltam arrafelé
az egyen mosoly az megvan, az a turistákat el is bűvöli, pedig az formalitás, de a többség ezen nem lát át

a tradicionális dél-kelet ázsiai családban mást tapasztaltam :)

venator 2012.10.15. 11:31:07

@slowMotion:

"London nem Anglia."

Ugyanez itt: "Koppenhága nem Dánia" :))

Sanyi9 2012.10.15. 11:32:47

@madscientist: stramm a magyarazatod, de nem vagyok biztos benne, hogy helyes, mert eszerint valami ogerman istenek utan neveztek igy: "altgermanisch Zi(e)stag (vom altdeutschen Gott Zio) oder altnordisch Tysdagr (vom Gott Tyr); weitere Deutung: Ableitung einer latinisierten Form des germanischen Kriegsgottes Mars Thingsus („Mars des Things“)" (de.wiktionary.org/wiki/Dienstag)

Globetrotter2014 2012.10.15. 11:33:54

Érdekes cikk, jó olvasni.

Nyilván az ember ha teheti akkor a határon innen telepszik meg.

De pl mi a gond Burgenalnd/Nideröserriech résszel. Sokkal drágább ott lakni? VIdéken azért ritkább a multikulti...

telepi vagány (törölt) 2012.10.15. 11:36:06

@venator: ahogy Malmö sem Svédország és Pattaya sem Thaiföld, sőt még Bangkok is egy külön történet

és Magyarország sem a mennyország :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 11:36:12

@madscientist: Megmosolyogtató, amikor erősen dialektuson szocializálódott "őslakos" megpróbál "hochdeutschul" beszélni... Olyankor majdnem annyira erőlködnek, mint egy frissen bevándorolt török vendégmunkás.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 11:37:45

@ZF2: Bécs környékén, de pl. Tullnban is elég multikulti tud lenni a helyzet. Kis falvakban persze már más, ráadásul Burgenlandban a horvátok tökéletesen integrálódtak, lévén évszázadok óta ott élő kisebbségről van szó. Azért Oberwart szélén a cigánysoron én sem laknék...

bpetya75 2012.10.15. 11:38:38

@GolyofogoToni:

:-D

@tableno:

Beleolvastam kicsit tv kolléga hozzászólásaiba. Szerintem nem feltétlenül rasszista. Bicskanyitogató tud lenni a stílusa, mint pl váj mínek vagy venatornak. Oszt ennyi.

@venator:

Egyetértek, de azért kicsit kötözködnék is.

A palesztin hentestől milyen zöldséget szoktál vásárolni? Velőrózsát? ;-)

dr doktorka 2012.10.15. 11:41:28

@bpetya75:

Okoska, pont erről írtam, hogy nincs az adóban ekkora visszatérítési lehetőség. Még összegben is megadtam, hogy mennyi a maximum. Jobb lenne ha konkrtétan cáfolnál vagy, vagy ha ez nem megy, akkor meg nem okoskodnál.

bahahaha 2012.10.15. 11:42:38

@Macibb: Na meg persze miert Railjet, amikor az nem is jar Sopronban? Akkor mar inkabb egy ketszintes Wieselzug :)

madscientist 2012.10.15. 11:43:27

@tilmir:
Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy az, hogy svájci 'német' félrevezető, a német nyelvvel lehet, hogy közös tőről ered, de nem sok közös van már...ezért, inkább 'svájcinak' szoktam hívni ('svájciul' beszél stb értelemben), aki "csak" a hochdeutschot ismeri az simán el van veszve itt, még akkor is ha csak két kiflit akar venni a sarki stüssi-ben...
Én a hochdeutsch németet szépen beszélő embert csak kettőt ismerek, svájcit szépen beszélőt, illetve inkább dallamosan, szoktam hallani, jobban tetszik mint a hochdeutsch, ezt amúgy se tartom szépnek, de ez privát vélemény.
Az biztos, hogy nekem aki svájci ismerősöm van, iszonyatos orrhangokat tud produkálni (főleg k, h, r hangok esetén), nagyon zavaró tud lenni, és ha netán hochdeutschul mondják ez akkor is megmarad, ezt hívják svájci akcentusnak, azt hiszem...

dr doktorka 2012.10.15. 11:48:12

@bpetya75:

Arról meg ne is nyissunk vitát, hogy jó nagy valótlanság, miszerint a bécsi albérleti árak a többszöröse lenne a soproninak.
Sopronban 1 szoba főbérletet 50 ezer alatt nem kapsz (plusz rezsi), ez alsóhangon is 200 euró.
Enniyért Bécs külvárosában már kaphatsz valamit, de 10-20 kilométerrel távolabb mindenképp. Rezsi incl.
Csak hát aki meg akarja magyarázni, hogy miért borzalom a multikulti, az minden fegyvert bevet a magyarázkodásnál.

Azt meg hadd ne kérdezzem meg, hogy mi a baj az emberek bőrszínével meg akcentusával addig, amíg boldog békességben lehet velük élni? Akkor már éppenséggel Magyaro egy rakás szar multikulti, ahol bár a bőrszín fehér, de minden második "vértestvéred" a boldog együttélést teljesen lehetetlenné tevő, multikultúrálatlan alak.
Ettől nem hányunk, ugye? Mert ez a miénk?

madscientist 2012.10.15. 11:49:02

@Sanyi9:
ok elfogadom :) , de végülis eljutottam a helyes megoldásig a sajátos módszeremmel is nemde?

Megmondó1 2012.10.15. 11:49:52

@Haynau:
...mondja mindezt egy kelet-európai:)
merthát mi magyarok kelet-európaiak vagyunk és azt osztrákok szemében - jogosan - egy szinten vagyunk a balkánmi szomszéainkkal: fehér a bőrünk, tehát nem úgy nézünk ki mint a törökök, de nem beszélünk jól németül (vagy sehogyse), nem szeretünk az emberek szemébe nézni és há sajnos ez az igazság: dolgozni sem nagyon szeretünk meg a bűnözési statisztikát sem javítjuk.

bpetya75 2012.10.15. 11:50:57

@dr doktorka:

Oké. Megpróbálom udvariasabban.

Többen is reagáltak neked, ahogy az enyémet észrevetted, úgy gondolom az övék sem kerülte el a figyelmedet. Feltehetően azért kaphatott vissza ennyit, mert az adott adóévben csak pár hónapot dolgozott, így az éves keresete alapján jóval kevesebb adót kellett volna fizetnie, mint amennyit a munkáltatója levont. Ezt a különbözetet igényelhette vissza.

Hm?

Megmondó1 2012.10.15. 11:51:47

@dr doktorka:
én is így látom: ez a multikultira való hivatkozás erős kisebbségi komplexusból fakad. Egyszerűen a posztíró nem beszél németül és hát így érthetően nem érzi magát komfortosan Bécsben.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 11:52:01

@dr doktorka: Ha jól tudom, Bécsben egy kolesz-szoba kerül 200 euróba - nem tudom, milyen egérlyukat tudsz ennyiből bérelni. Egy alig 30 m²-es lakás már 300-ba fáj. Bécsen kívül olcsóbban is vehetsz ki (környéke válogatja), de akkor megint ott vagy, ahol Sopronban lakva: ingázhatsz órahosszat...

Frau Holle 2012.10.15. 11:52:27

@Megmondó1: Jaj dehogy... Ennél kicsit cizelláltabb a kép. :)

min 2012.10.15. 11:53:30

@ZF2: Nem feltétlenül drágább. Sőt, bevándorló létedre sokkal több támogatást, köztük vissza nem téritendőt is kaphatsz házépítéshez mint amennyit itthon valaha is kapnál. Az írás részben igaz csak mert az író ingázik így nem lát semmit sem a valós napi életből, helyekből.

tucano 2012.10.15. 11:53:30

@kasu: Csináltattam egy magyar zászlós edzőnadrágot. Piros színű volt, az oldalán és a fenekén fehér-zöld csíkkal. Elhiszed, hogy beszóltak a villamoson a nagyon magyarok, hogy mit keres a seggemen a magyar zászló? :D

gyászhuszár 2012.10.15. 11:53:35

Szerintem jól összeszedett anyag, végre más és nem kizárólag az anyagiasság aspektusából. Motiváló írás, amely arról szól, hogy megyek is meg maradok, mint a népmesében. Szerintem szimpatikus megoldás, MO-n élni nyugati zsetonnal. Aki csak teheti menjen külföldre, inkább nyugatra tapasztalatért.
Itthon nem kell várni a csodát, ha 20-22 év alatt nem sikerült, a következő 20 év is hasonló lesz! Ezt meg kell érteni.
a minap azon gondolkoztam milyen diplomát kellett volna szereznem a boldoguláshoz. És arra jutottam, hogy itthon teljesen mindegy, a vége általában mindig ugyanaz: bruttó 150-350 között pályakezdőként. Tök mindegy mi vagy, a magyar piac nem fog nyugati bért fizetni.
Az egyetlen jó állás ma kis hazánkban politikusnak lenni!

gabcigirl 2012.10.15. 11:55:35

Korrekt írás. Azt viszont nem csodálom, ha a posztíró nem komázik az iszlámmal, amit épp a multikulturalizmus erősít fel. Erőszakos, militáns, az emberi jogokat, a valláskritikát nem ismerő, a nőkkel, a szegényekkel, az elnyomottakkal állat módjára bánó vallási borzadvány, kegyetlen életszemlélettel. Aki szereti, az a szabadság és a jogok sárba tiprását támogatja az emberi élet összes területén.

Európa - még ha sok visszaélés is van a területen - igenis keresztény ország és civilizáltság szempontjából sehol sem lenne, ha nem honosodott volna meg a kereszténység. (A vele való visszaélés nem tartozik a kereszténység valódi arculatához.)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 11:56:38

@Megmondó1: Érdekes, amikor beszélgetés közben a bevándorlókat szidja valaki és én közbeszúrom, hogy hát én is az volnék, megdöbbennek és jön a válasz: "Ó, de te nem vagy külföldi!" Mondom de, Magyarországon születtem. "Á, az más..." szokott lenni a válasz. Persze már régóta élek itt, a nyelvtudásom alapján nem is lehetne megmondani, hogy nem született osztrák vagyok - de azért mégis érdekes, hogy a magyarok a "sógorok" szemében mégiscsak egy külön kategória. Legalábbis így volt nemrég, az utóbbi években viszont egyre több magyar él Bécsben, és valljuk be, nem csak a törvényeket betartó fajtából (pl. a "buckalakók" hordái a Praterstern-nél) - meglehet, ez a "különös" státusz hamar a múlté lesz.

Tiheli 2012.10.15. 11:56:50

@Sanyi9: "Peldaul, ha egy nyugati nagy varosban elsz, faraszto lehet, hogy nem erted mit beszelnek az emberek a buszon/az utcan (annak ellenere, hogy beszeled az orszag nyelvet), nem erted mit kiabal a szomszed, mit kivant az elado az elotted levo vevonek a sajat nyelven, ilyesmi. Ez egyeseket zavar, egyeseket nem erdekel."

Én kifejezetten szeretem figyelni a villamoson, hogy hányféle nyelven beszélnek körülöttem az emberek. Még akkor is, ha esetenként halvány lila gözöm sincs, hogy miféle nyelvet hallok. Persze zavar, hogy nem értem, de nem azért, mert hallgatózni szeretnék, hanem azért, mert bántja a hiúságom, hogy nem ismerem a nyelvet :D
Ok, nem sok esélyem van rá, hogy minden, a városban elöforduló nyelvet megtanuljak, de biztos ami biztos, nemrég nekiálltam az olasznak és kacérkodom a kínaival is (német és angol már "kipipálva").

Frau Holle 2012.10.15. 11:56:59

@Haynau: Pontosan. A bérleti díjak 10-12 euro/nm-től indulnak. Nagyjából.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 11:57:06

@madscientist: ne haragudj,de te melyik Svajcban elsz,ahololcsobb az elet mint magyarorszagon,te szerencsetlen???Biztos van egy masik svajc is,ugyanis amelyikben en elek,ott az arak kb 5x a mo-i araknak.
lakas:1500CHF/ho
betegbiztositas:300CHF/ho
telefon,mobil:85CHF/ho
net,tv:140CHF/ho
etel:kb 1000-1400CHF/ho/fo
mielott elkezdesz hazudozni,elotte kerdezz korbe,nehogy valaki esetleg meg ugyanott eljen mint te,mert konnyen lebux..

bpetya75 2012.10.15. 11:58:30

@dr doktorka:

Mi a baj azzal, hogy nem szereti a multikultit? Nem szereti oszt csók. Joga van hozzá. Mint ahogy ahhoz is, hogy normális helyen éljen 80+rezsiért akár, és ne fizessen érte odaát 1,5-2* annyit, mert nem akarja rókalyukban meghúzni magát.

m84 2012.10.15. 11:59:19

kedves cikkíró
ha a becsi németet nem igazán érted, akkor mit kezdesz a Linzi dialektussal, meg az urbayrischal? szinte egy a kettő...
:D
az elmult pär evben volt szerencsem megtanulni a bajor-,lipcsei-,drezdai- meg a chiemnitzi täjszoläst...

paroma 2012.10.15. 11:59:55

@Megmondó1: Hozzatennem hogy keves eselyed van visszaforditani az ido kereket, tehat ha mint egy tizmillios (na jo, legfeljebb 15 millios ha mindenkit aki tud egy magyar szot beleszamitjuk:) nepkent nem tetszik a tobbi 7 milliard, akkor ciki...
Nem nekik, neked:)
Szoval nem art megbaratkozni a multi-kultival.

madscientist 2012.10.15. 12:00:14

@hogyne,persze,igazad van!:

arányok, mindig az arányok!!! előbb olvass, aztán értelmezz, aztán válaszolj, és lécci ne ilyen stílusban! köszi :)

Tiheli 2012.10.15. 12:00:21

@tilmir: "Ha nem kérdezem meg egy svájci ismerősöm, a büdös életben nem fejtem meg, hogy a zwittig az kedd."

Hát, nem csodálom, hogy nem jöttél rá magadtól :D Ehhez képest a "Donstig" kutyafüle.

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:01:17

@madscientist: Hat igen ;))
Nem baj, az sokan mondjak, hogy inkabb beszeld jol a hochdeutschot, mint makogj össze-vissza sviccerdüccsül, felvaltva :)
Nalam is szokott ilyen lenni, akkor benyomom hogy WIE BITTE? Es mar valtanak is hochdeutschra. Azt hiszik hogy nemet az ember. Akkor mondom, hogy attol hogy hochdeutschot beszelek nem vagyok en nemet. akkor mar vigyorognak es megkönnyebülnek, hogy mar megint nem egy nemettel kell sz*arakodni :DDD
Zürichben mar allitolag panaszkodnak, hogy egyre kevesebb zürcherdüccsöt hallani, mert annyi a nemet, hogy eltünik ;)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.10.15. 12:02:58

Jó cikk, érdekes volt olvasni, magával ragadó. Egy-két beleköthető pont akad, itt-ott fel is lettek ezek hozva, de szinte nullával egyenlő, nagyon teccett!

Azt viszont álmomban nem gondoltam volna, hogy annak a deklarációja miszerint nem viseled jól a multikultúrális környezetet némely IQ fighter kommentelőnél direktben rasszista színezetben fog feltüntetni, de hát ilyen ez az index címlap :-)

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:04:36

@hogyne,persze,igazad van!: Nem hiszem hogy igy kene beszelned, ez eleg tiszteletlen madscientist-tel szemben. Amit leirsz az igaz, de ha jobban megnezed, valoban rengeteg dolog van, ami Svajcban olcsobban megtalalsz mint otthon. Ezt mar en is eszrevettem, pedig ha nem megyek haza sokaig, szinte mindent Nemetorszagban veszek, igy ha valami itt olcsobb, akkor az mar tenyleg jo, de van ilyen, mint ahogy madscientist is emlitette...

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2012.10.15. 12:06:33

@Haynau: ez úgy hangzik, mint a ’jelenlevőkre ez természetesen nem vonatkozik’ kibúvó egyik változata. :-)

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:06:51

@hogyne,persze,igazad van!: Plusz, es ha mar ennel a hangnemnel jarunk, akkor, ha te magadra kajara egy honapban 1-1500 Frankot költesz, akkor eleg birka vagy...

mommmmo 2012.10.15. 12:06:54

Nekem is az tetszik a legjobban amugy Nyulz cikkeben, hogy nem allitja be erkolcsi nagysagkent a korlatait (marmint, hogy nem birja a multikultit)
Ez onmagaban tenyleg nem rasszizmus, csak korlat, az en eletem peldaul sokkal szegenyebb lett volna, ha elzarkozok emberektol vagy helyektol csak a kulonbozo kulturalis hatter miatt.
Raadasul mi peldaul Abu Dhabiba kifejezetten probaltunk etnikailag heterogen csapatot osszeallitani a penzugyon, meg mas osztalyokon is. Az ok: a homogen csapatban vagy beindult a feladatok urambatyam alapon torteno leosztasa, vagy beindult a "ki tud messzebb pisilni fiuk" verseny, amely hatalmas konfliktusokba torkollott.
Egy heterogen csapat tagja teljesen mashonnan jottek, tehat nem fogjak olyan szinten "osszehasonlitgatni" egymast, meg a fizetesuket, es az urambatyamozas sem megy, tehat ezerszer professzionalisabban mukodnek.
Raadasul egy indiai, filippino, sot egy angol vagy nemet is tipikusan mas erossegekkel es hatranyokkal rendelkezik, tehat erosebb csapatot tudnak alkotni, ha osszedolgoznak.

Lehet itt sopankodni a multikultirol, de nem latom hogy az orszagok, amelyek homogenek maradtak, annyira soprenek le a terfelrol a mutikulti USA-t vagy Nyugat Europat.... ezt amugy mar Istvan kiraly is megallapitotta intelmeiben Imre herceghez, hogy az egynyelvu orszag gyenge, csak azota azt hisszuk, hogy okosabbak lettunk mint Istvan kiraly volt.

Es azzal egyetertek, hogy masok esetleg rasszistabbak is mint, szerintem a rasszizmus merteke egy helyen a lakossag atlagmuveletlensegenek es homogenitasanak szorzatakent eleg jol leirhato,

De tok jo, hogy vannak ilyen emberek, akik belatjak a gyengeiket, szerintem ez nagyobb dolog, minthogyha valakinek tegyuk fel egyaltalan nincs is gyengeje:)

madscientist 2012.10.15. 12:07:27

@GolyofogoToni:
Németeket valamiért nem komálják (az én környezetembem sem), ezért lesznek lehet 'izések', ha meghalják a hochdeutschot. Ha megtudják, hogy nem vagy német akkor minden rendben ismét :)

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 12:08:37

@GolyofogoToni: igen?egyet mondjal ami olcsobb mint otthon.Nem kell mosni a sz.rt.Onnan elkezdtetek osztani az eszt,hogy svajcban mennyivel olcsobb minden,meg blabla,aztan veletlenul van meg valaki az oldalon aki svajcban el,es most kicsit pofara estetek,ez van.Svajcban minden 10x dragabb mint "otthon"

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:08:50

@madscientist: Igen, es ebböl mi hasznot huzhatunk :))

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 12:09:50

@GolyofogoToni: akko visszadobom a ladat,ocsi.
Ha neked megfelel a szar minosegu elelmiszer a coopbol,akkor te biztos kijossz 500bol is..hulye..

venator 2012.10.15. 12:11:13

@Sanyi9:

Nogle af ugens dage opkaldt efter de gamle guder i Nordisk mytologi.

Néhány a hét napjaiból, amelyek régi Északi istenek neveiből származnak. :)

Tyr = tirsdag
Odin = onsdag
Thor = torsdag
Freja = fredag
Sol = søndag
Måne = mandag

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 12:11:17

@Zensual: Én is gondoltam már erre, de akkor meg túludvariaskodják, amikor általánosítanak és "A" magyarokra vonatkozva mondják.

Egyébként lehet, hogy azért van így, mert a magyarok nagy átlagban tényleg képesek integrálódni és a nyelvet megtanulni, míg a törököknél, araboknál és délszlávoknál nagyobb a hajlam a gettósodásra, belterjes közösségek kialakulására. Persze ez azért is lehet így, mert ezen etnikumok nagyobb számban képviseltetik magukat Bécsben, nekik már megéri saját boltokba járni, tucatszám saját éttermeket-kocsmákat nyitni, stb.

Lehet, hogy ez a trend is változni fog, ha nagyobb lesz az itteni magyar közösség, de remélem, hogy sikerül elkerülni.

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:12:26

Hany fajta kenyer van, amelyek NEM sima feher kenyerek, hanem barna, rozsos stb., melyeket akar 1 Frankert is vehetsz. Akkor az üzemanyag, sfr 1.90 atszamolva pl 438 Ft. Es ez mondjuk 3-4000 Frankbol vagy 80 ezer Forintbol... szamtalan pelda van...

kasu 2012.10.15. 12:13:10

@tucano: Szerintem provokálsz:-)) ok. vegyük viccesnek.
Ha igaz, kérdem én, mi a fenének csináltatsz gatyát magyar színekkel? Lehetnél jobb érzésű. Vannak nagyszerű magyar mezek és egyebek, címerrel, csíkokkal. Szépek, vásárolhatóak. Egykoron a kissé részeg határőr társam belerúgott a leeső címeres sapkájába a buszon. Egy utas feljelentette, és 10 nap fogdát kapott a magyar címer gyalázásáért. Te mennyit kapnál?
Szélsőségek.:-))
Nem helyes összekeverni a magyar zászló, címer stb. büszke kitűzését, jelezni vele a hovatartozást, hazaszeretetet és a fingótárrá való praktikumot. Annyi "jó" zászló van! Miért nem azokat teszed a hátsódra? :-))
(ok. csak mosolygásra írtam, semmi harag)

tucano 2012.10.15. 12:13:15

@venator: nem, a játszótéren nem rasszisták vannak, hanem galerik, stb. A nagyi sem rasszista, ha félti az életét, vagyonát.

@telepi vagány: Nem rekesztek ki senkit, egyszerűen tisztában vagyok vele, hogy azok az emberek, akikről beszélsz, azok közül sokan kifejezetten félnek itthon, gondolkodnak rajta hogyan tűnhetnének el. Ők hoznának értékeket ide, tudnának beilleszkedni, tudnának példát mutatni a többieknek. Helyettük jönnek az olyan emberek, akiknek egyszerűen olyan sokat kell segíteni, míg megállnak a lábukon, hogy abba mi beleroppanunk. És még ezeket se integráljuk, meg sem próbáljuk. A sokat emlegetett franciáknál, hollandoknál, angoloknál a feszültségek ellenére mégis valamennyire működik a dolog, pedig válság mindenhol van. Sehol sincsenek paradicsomi állapotok, de realitás igen.

@Sanyi9: . Óriási különbség. Ha egy japán köpköd, akkor nem multikulti, hanem bunkó, akire érdemes rászólni. stb. Ne keverd össze. A rasszizmus negatív, a multikulti nem. Legfeljebb a hozzá kapcsolódó fogalmak/tapasztalatok, de maga a kifejezés tartalma nem negatív.

Nagyon sokat mediáltam ilyen problémás ügyekben, összetett kérdések, összetett válaszok. De mi magyarok ebben is óriási léptekkel haladunk hátra.

@phaidros: Biztos, hogy én keverem a dolgokat?
" Az, hogy nem bírod a multikultit, az elsősorban azt jelenti, hogy nem bírod elviselni a máshonnan jöttek másfajta szokásait."

Figyu, és ezt hogyan gondoltad, hogy elmegy vki egy másik országba, más néphez dolgozni és nem szereti a multikultit? Ismered azt a kifejezést, hogy paradoxon? :D

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:13:19

@hogyne,persze,igazad van!: Nem, mert en Magyarorszagrol hozom a dolgokat, ha meg elfogynak, akkor Nemetorszagbol... :DDD Hehe

madscientist 2012.10.15. 12:15:50

@GolyofogoToni:
Kösz, hogy megvédesz, igazából nem is értem min borult ki, mindegy majd megnyugszik (szúszaaa) :D
Ha rendesen elolvassa, ill. elolvasta volna, azt írtam, hogy vannak 'egyes' dolgok amik olcsóbbak, akár Svájcban is, összességében drágább, ha átszámolgatsz forintba (persze bivalyerős svájci frankkal ez nem csoda), de a fizetés/juttatások vs. árak/költségek/kiadások tekintetben nem biztos, és abszolút egyénfüggő is, az se mindegy hol laksz stb.
Ott a költségvetése is, van ott pár tétel, ami bizony nekem fele annyi nincs egy hónapra, ez mindenkinek egyéni, de attól még lehet igaz az övé is, az enyém is, ez csak ennyi...:)

tucano 2012.10.15. 12:18:24

@kasu: látod?
Mert a sportban, amit űztem, csak oda fért:)
Azért csináltattam a nacit, mert büszke voltam rá, hogy magyarként űzöm. Nem volt magyar szövetség, válogatott, semmi, ezért kellett, de nekem fontos volt. Szerintem annyira meg vagyunk keveredve (illetve sokan vezetve)már ebben a kérdésben, hogy már nem tudjuk egészségesen eldönteni, hogy mi a fenét kellene ezzel csinálni.

venator 2012.10.15. 12:19:26

@telepi vagány: Így bizony, a medve meg nem játék. :)

Tiheli 2012.10.15. 12:21:31

@hogyne,persze,igazad van!: azt nem mondanám, hogy összeségében olcóbb az élet Svájcban, de arányaiban bizony könnyebb itt boldogulni.
A kiadásaidat nézve meg vagy balek vagy, vagy szeretsz nagylábon élni és két kézzel szórni a pénzt. Ez nem baj, csak nem kéne úgy beállítani, mintha ez lenne a normális. És föleg nem kéne lehazugozni azt, aki esetleg nem így él...

venator 2012.10.15. 12:22:12

@bpetya75: Mert egy nagy bóóóót és van halal hentes meg zöldséges részleg is. :))

madscientist 2012.10.15. 12:24:03

@GolyofogoToni:
Toni kár a gőzért... szerintem ilyenkor érdemes használni a "szűrés" gombot!
Ha nem ért a szép szóból, a csúnyából se fog!
Még mindig azon lovagol, amit nem írtam, de nekem mindegy, ő baja... :D

Globetrotter2014 2012.10.15. 12:25:43

@Haynau: én legutóbb Salzburgban jártam és érdekes élmény volt. NEm tudom honnan szereztek ennyi eurüpán kívüli bevándorlót, úgy hogy még gyarmatuk sem volt...

@hogyne,persze,igazad van!: mondjuk svájc tényleg veszett drága, de ha az ember átugrik bevásárolni, a Németeknél ilyesztően jó árakat találhat, én csak nézek hogy mi a lótúrért kerül annyival többe a sokkal rosszabb minőségű magyar áru. A svájci drága ok. de legalább minőségi.

Mi pl 1-2 havonta 100kmát megyünk Németoszágig, KAufland/DM körre, igaz nem Sváájcból...

bpetya75 2012.10.15. 12:26:04

@venator:

Látom nagy kedvencved az a mondás ;-)

Bár a sör igenis ital! Meg aztán (pláne lányos apaként) "az asszony nem ember" kitétellel sem értek egyet :-D

venator 2012.10.15. 12:26:12

@tucano: "Figyu, és ezt hogyan gondoltad, hogy elmegy vki egy másik országba, más néphez dolgozni és nem szereti a multikultit? Ismered azt a kifejezést, hogy paradoxon? :D "

Megint téves! Az, hogy eljöttem Dániába és átveszem a dánok néhány szokását, mert tetszik, esetleg igyekszem beilleszkedni, mert elvárás és mert volt gyerekszobám, az nem multikulti.

Tiheli 2012.10.15. 12:26:37

@madscientist: Persze , hogy nem komálják öket, mert jellemzöen jó kis pozíciókat csípnek el. Ha takarítani jönnének, annyira nem zavarnának :)

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:28:03

@madscientist: Macht nichts ;)
Jaja, lehet igy is, ugy is elni. Egyik svajci kollegamat szoktam bosszantani, hogy en bezzeg atjarok DE-be vasarolni, mert ott minden olcsobb. Persze ö jön azzal, hogy ö nem, mert ö svajci, es hogy ö csak svajcit vasarol. Oke, mondom, te meg otthon laksz, mivel üzletkötö, igy ceges kocsija van, nem kell biztositast, adot fizetni a jargany utan, nem kell tankolnia, telefonalhat kenye kedvere stb... Mindenki ugy boldogul, ahogy tud. Ha valaki nem elelmes, vagy szorja, mert hirtelen jött neki az otthoni fizetesenek a 10-15-szöröse, akkor igy jart... Meg kell nezni a Kauflandparadicsomokat Waldshutban, Säckingenben, Konstanzban stb... igen csak többsegben allnak a parkolokban a piros-feher keresztes rendszamu autok :D

phaidros 2012.10.15. 12:28:17

@tucano: "Figyu, és ezt hogyan gondoltad, hogy elmegy vki egy másik országba, más néphez dolgozni és nem szereti a multikultit? Ismered azt a kifejezést, hogy paradoxon? :D"

Szerintem felesleges magadat hülyének tettetned érvelésképpen. ;)

Úgy, hogy nem brazíliába/arabokhoz/kínaiakhoz mész dolgozni, hanem az európai kultúrkörön belülre. Az osztrák kultúra meg aztán végképp nem sokban különbözik a magyartól, nagyjából ugyanolyan szempontrendszer alapján tartanak kultúráltnak, vagy parasztnak. A fent leírt, más kultúrákban elfogadott dolgok ott is kiverik a biztosítékot, multikulti ide vagy oda.

bpetya75 2012.10.15. 12:28:28

@venator:

Jahogyja! Akkor mán értem :-D

venator 2012.10.15. 12:29:08

@bpetya75: Csak a medvés rész. :) Sört nem iszom.

A "az asszony nem ember" kitétel pedig szerintem is nettó taplóság.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 12:29:57

@ZF2: "NEm tudom honnan szereztek ennyi eurüpán kívüli bevándorlót, úgy hogy még gyarmatuk sem volt..."

Talán azzal, hogy aki dolgozik, az itt kap is annyi pénzt, hogy megélhessen belőle. És az egészségi ellátás is jó, a szociális háló is működik. A vendégmunkások jellemzően olyan országokból jönnek, ahol ezek a feltételek nincsenek meg. Itt jegyzem meg, hogy szerintem lassan már Magyarországon sem...

Tiheli 2012.10.15. 12:30:29

@hogyne,persze,igazad van!: Cukor, pl. De mondok még valamit: sokkal olcóbban telefonálok haza, mint ahogy engem lehetne hívni otthonról.
Ha befejezted a höbörgést, esetleg megpróbálhatnád értelmezni, amit írtunk itt többen. (jé, nahát, többen is vannak itt Svájcól rajtad kívül, és senki nem ért veled egyet? hát ez meg hogy lehet?)

Megmondó1 2012.10.15. 12:31:14

@Lobelt Ledfold Reloaded:
rossz következtetés, ha valakit rasszistának tartunk, mert nem szereti a multikultit.
Azonban ahogy feljebb már említettem, a multikultitól való viszolygásnak az oka egyértelműen és mindig egy kisebbségi komplexus és egzisztenciféltés. Tegyük gyorsan hozzá: ezért nem kis részben a politika is felelős. Mert hát miről is van szó: jön egy bevándorló, akiről a politika radikásabb része teleharsogja a közvéleményt, hogy:
a) képzettebb, mint te
b) kevesebb pénzért is dolgozik mint te

Namost emiatt az emberek félnek: sajnos magyarok esetében jogosan, mert a magyar nem szeret dolgozni.
Viszont Ausztria esetében, az az osztrák, aki tisztességesen elvégzi az egyetemet és megtanul angolul (amire nagy esély van, mert ott az iskolában komolyabb a képzés) és jó szakmája van, ahol időnként továbbképzi magát, nos annak az osztráknak nincs félnivalója, mert azon a szinten már csak nagyon csekély bevándorlóval konkurál (mondhatni csak osztrákkal).

Ha megkapargatjuk, akkor látszik, hogy még a németül jól beszélő magyarok is csak nagyon ótvar melókat kapnak (akár mint programozó is a favágó melót kapják). De természetesen a fizetésük és a munkakörülményeik így is sokkal jobbak mintha itthon dolgoznának.

Megmondó1 2012.10.15. 12:32:38

@phaidros:
sajnos a magyar ilyen:
lusta és soviniszta
Ez a legrosszabb párosítás.

phaidros 2012.10.15. 12:32:51

@tucano: " Óriási különbség. Ha egy japán köpköd, akkor nem multikulti, hanem bunkó, akire érdemes rászólni. stb. Ne keverd össze. A rasszizmus negatív, a multikulti nem. Legfeljebb a hozzá kapcsolódó fogalmak/tapasztalatok, de maga a kifejezés tartalma nem negatív."

De miért? Az ázsiai tök természetesen kiköpi, és undorodik attól, hogy Te meg a taknyodat a zsebedbe teszed papírba csomagolva. Ez bizony a kőkemény multikulti. Itt jön a képbe a mondás Rómáról és a rómaiakról - a hangsúly azon van, hogy hogyan vagy képes a saját kulturális szokásaidat levetkőzve a többség elvárásai szerint élni.

Mellesleg, a rasszizmus sem negatív, az eredeti jelentése az, hogy a fajtajegyek alapján valamit előfeltételezel, amit arra a fajtára tapasztaltál. Ez volt az egyik alapköve az emberiség fennmaradásának.

phaidros 2012.10.15. 12:35:39

@Megmondó1:

nem látom, hogy ezt melyik kommentemre írtad, szerintem összekeverted, hogy kinek válaszolsz.

madscientist 2012.10.15. 12:36:38

@GolyofogoToni:
Az tuti, a Kauflandok, főleg fizetés utáni hétvégén, leginkább az őskáosz állapotát idézik fel :P
Ilyenkor én nem is szeretek oda menni.
Amúgy nekem is van olyan svájci ismerősöm, aki többet keres, mégis sosincs tartaléka. Miért? Hát mert amit én elteszek, azt ő elkölti cigire (no az tényleg drága), piára, elhordja kocsmába, meg elkupizza...így is lehet, de akkor nincsen aranytartalék.
Amikor néha panaszkodik, hogy már megen egy vasa sincs, akkor én is ezt dörgölöm az orra alá, pár napig ált. durcizik emiatt (persze tudja jól, hogy igazam van), aztán elfelejti, s minden megy a régiben! :D

venator 2012.10.15. 12:38:54

@Megmondó1:

"sajnos a magyar ilyen:
lusta és soviniszta
Ez a legrosszabb párosítás."

Ez nagyon gáz duma.

Megmondó1 2012.10.15. 12:41:03

@venator:
fáj az igazság, mi kistesó?;)

nigara 2012.10.15. 12:43:11

@GolyofogoToni: hát ja, ezt én sem értem... és tényleg kár volt.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 12:43:35

@Tiheli:draga vagy,de en ezeket skypeon intezem ingyen..
A masik meg azert van mert osszefogtatok ellenem!!:)

venator 2012.10.15. 12:44:42

@Megmondó1: Nem öcsike, az általánosító primitívséged fáj. ;)

kasu 2012.10.15. 12:46:40

@tucano: Azt kéne tenni a magyar színekkel, amit a szív diktál. Nemzeti szintem, parlament, hivatalok megbecsülni, jelképnek tartani. A magánember pedig, ha úgy érzi szintén tűzze, kösse, lobogtassa, viselje. Kis összetartozást is hordozzon minden szinten.
(Nem a multikulti ellen demonstrálni és nem a kozmopolita egybemosás ellen. De a magyarok lenacionalistázása is véget érhetne.)
@Megmondó1: "a magyar nem szeret dolgozni"
és a multikultiban megjött, elment balkániak, arabok, cigányok? Szerintem erős a magyarokról mondott véleményed. Minden csoportban vannak, akik tudnak és szeretnek, mások meg nem.
Sőt, hogy durva legyek, a "tisztességes" német, aki elvégezte ezt meg azt, azért nagyon hagy helyet a bevándorlónak, a nem szeretem vagy/és az alacsony presztizsű stb. munkák elvégzésére. És aki nem végzett el semmit, az is:-))

bpetya75 2012.10.15. 12:49:23

@venator:

Ennyit tud, elég is neki ennyi. Ne fáraszd magad vele.

marczy 2012.10.15. 12:49:25

Fél Sopron Ausztriába fog hamarosan ingázni, tarifaszempontból mindig is Ödenburg volt, ha vonattal mész Bécs fele (mint én párszor, ösztöndíjasként is hazalátogattam néha kis hazánkba)...

Most a magyar fizetésemből is ki-kijárkálok a vesztrákokhoz, de igazából még messzebb, a tromsői egyetemen örülnék egy státusznak vagy egy ösztöndíjnak, mert ott olyasmit csinálnak, amihez értek, csak már ott is van a területemen három magyar...

tucano 2012.10.15. 12:49:40

@phaidros: te mész európai kultúrkörbe, más nem biztos.
De inkább te hülyéskedsz. Ha külföldiként más országban dolgozol, akkor te vagy a multikulti. Érted? Azt, hogy kinek mihez áll közel a kultúrája nem igazán jellemző ebben az ügyben, mert pl. egy francia nyelven tanuló marokkói közelebb állhat a francúzokhoz, mint az osztrákokhoz egy németül nem beszélő és mondjuk szakképzetlen magyar munkás.

mondom, hogy nem egyszerű ez. De érdemes hozzászokni, mert ez van és lesz, a multikulturalizmus a globalizáció egyik hozzánk nemrég eljutott, de máshol ősrégi fejleménye. Mi teljesen máshogy éljük meg, mint ahol már hosszú folyamat. Ott vannak a fentebb emlegetett dán nagyik. Vagy: kérdeztem a francia haverjaimat, hogy mit csináltak, amikor voltak a nagy arab lázadások, mondták hogy az első sorban dobálták a követ, mert nem csak az arabokról volt szó, hanem az iskola bezárásokról, arról, ahogy a rendőrök bánnak az emberekkel, arról hogy nagyobb volt a szociális segély, mint a munkabér, stb.

Ha nem láttad, akkor ez elég szemnyitogató alkotás a multikulti jelenlegi állásáról, pedig nem mai alkotás:
www.youtube.com/watch?v=fP9ZmOkJXZc
laktam egyébként azon a lakótelepen:)

GolyofogoToni 2012.10.15. 12:50:13

@madscientist:
Öskaosz hangulatat idezik fel :DD
Jol nyomod, meg kell nekik mondani, mert azt hiszik, hogy nekik mindent lehet :)

@nigara: Miert volt kar? ;)

venator 2012.10.15. 12:51:16

@bpetya75: Igaz, ignorálom ezek után.

tucano 2012.10.15. 12:51:46

@kasu:
"Azt kéne tenni a magyar színekkel, amit a szív diktál."
Na, ez a tökéletes végszó :D

tommygun 2012.10.15. 12:52:35

@Megmondó1: "Mert hát miről is van szó: jön egy bevándorló, akiről a politika radikásabb része teleharsogja a közvéleményt..." - mert szerinted az emberek hülyék és nem tudnak a saját fejükkel gondolkodni, mi? Nagyon vicces amikor a multikultit csak hírből ismerő hazai megmondóemberkék osztják az észt.

fidzsi 2012.10.15. 12:53:47

@Haynau: Ez érdekes. Lehet, hogy így van, elhiszem neked, de
biztosan van kivétel. Egy jó barátom disszidált a nyolcvanas évek
elején és kettős állampolgársága van. Egy másik pedig kint
dolgozgatott a '90 -esek folyamán, azután itt vállalkozott-import
export vonalon- ,no és ő is kettős lett. Az amerikai-magyar, izraeli-
magyar kettős állampolgár ismerősöket nem is említem.
Üdv. fidzsi, droid de Magóg.

Tiheli 2012.10.15. 12:54:18

@hogyne,persze,igazad van!: attól, hogy a skype ingyen van, még igaz, hogy innen olcsóbb Magyarországra telefonálni, mint onnan ide. A kérdés pedig ugye az volt, mi olcsóbb itt. (Csak hogy megnyugtassalak, én is használok skype-ot. Ketten a párommal kb. 20 frankot költünk egy hónapban telefonálásra, de lehet, hogy sokat mondtam.)

Az összeesküvés ténye meg nyilvánvaló :D

Sanyi9 2012.10.15. 12:58:07

@tucano: Hmmm. "a nyugat-europai nagyvarosok összetetele"-rol volt szo. Te azt irtad, hogy akinek ez nem felel meg, az rasszista. En pedig azt, hogy lehet, hogy az embernek a kulonbozo kulturak/nyelvek (multikulti) nem felel meg.

Szerintem tisztaban vagyok a rasszizmus es a multikulti nem kedvelese kozotti kulonbseggel, ezert irtam, hogy szerintem attol az ember meg nem rasszista, mert nincs elragadtatva a nyugati nagyvarosok osszeteteletol (nem a borszin szerinti osszetetelrol beszelek, hanem a kulturalis/nyelvirol).

Vegulis, sokat lehet filozofalni a dologrol, remelem nem beszeltunk el egymas mellett. :D

madscientist 2012.10.15. 13:04:40

@GolyofogoToni:

A lényeg az, hogy sosem veszi zokon nekem az a pár svájci ismerős, ha őszintén megmondom a véleményem a mindnyájunkat érintő dolgokról (pl megélhetés), az, hogy neki most épp elevenébe találtam vele, akkor se orrol rám az idők végezetéig ezért, max pár napig lógatja az nóziját, aztán folytatja ott, ahol abbahagytuk, persze ehhez az is kell, hogy kultúráltan, tapintatosan is meg tudjam osztani az álláspontom és nem alpári stílusban fogom kiosztani. Sokan közülük nagyon is tudatában vannak annak, hogy az állampolgárságuk-hovatartozásuk okán, nagyon is jó dolguk van, akár Európa többi részéhez képest is :), de nyavalyogni, azért néha kell egy kicsit nem? a jó barát meg attól jó, hogy, ha kell helyretesz! ;)

tucano 2012.10.15. 13:05:09

@Sanyi9: szerintem szép lassan már igen:)

Ezt ismeritek, egyik kedvenc zeném, amikor megválasztották Sarkozy nevű szégyenfajzatot, akkor ugye ezt főleg a bevándorlás ellenes szónoklataival érte el. Mire jött ez a mjúzik, hogy "Nicolas Sarkozy, a te apád miért jött el Magyarországról?"
Mert szerintem is nagyon undorító, hogy papa még bevándorló, de ő már rugdos mindenkit a hatalomért:
www.youtube.com/watch?v=MA7Hg7vXHGo

val 2012.10.15. 13:07:17

"legendagyár"

Egyetertek es errol tudnek meselni. :)

phaidros 2012.10.15. 13:12:15

@tucano: elbeszélünk egymás mellett, de mindegy, nincs jelentősége. Peace. :)

tucano 2012.10.15. 13:12:56

@phaidros: abszolút, de legalább beszélünk :D

fidzsi 2012.10.15. 13:14:03

@Megmondó1: A boldogult nyolcvanas években összejöttem esti
szórakozásoknál -hja, boldog ifjukor- NSZK-ban dolgozó, szabira
hazalátogató fickókkal. Valamiféle kormányok közötti megállapodás
vagy mi alapján dolgoztak kint. Mesélték, hogy a német szakik csititgatták őket, hogy vegyenek vissza a munkatempóból,
mert emelni fogják a górék a követelményt. A magyarok tudnak ám
piszkosul hajtani, ha megérzik a pénz illatát. Persze sokfélék
vagyunk, de a sommás itéletek-bármely irányban- hamisak.
Üdv. fidzsi, droid de Magóg.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.10.15. 13:15:15

Talán az első írások egyike amiben nem érzek semmiféle felhangot, csak őszinte sorokat..mintha magamat olvasnám...a multikultit meg normális ember nem kedveli. Itt nem korlátoltságról van szó, hanem elvekről és mértékről. Nehogy már korlátolt legyen az aki nem tolerálja bájos mosollyal hogy lassan fél európa muszlim.

Ha a posztoló leírja hogy mi zavarja akkor leírhatom én is?

Vígan csüngeni ékes fővárosunkon majd lehordani nem a legszebb dolog amit egy magyar elkövethet. Még akkor sem ha nem tetszik neki hogy piszkos meg hogy nagy, meg hogy nem olyan természetű mint a szintén ékes Hargita. Megértem hogy ha neki más tetszik, de megkérném hogy ne hordja le, ott is ugyanolyan tisztességes magyar emberek élnek mint Erdélyben. Én keblemre ölelném az összes honfitársam, csak ne kelljen határon átmenni ahhoz hogy találkozhassunk. Még szerencse hogy a szívemben nincsenek határok.

MACISAJT 2012.10.15. 13:18:37

"A harmadik dolog a multikulti. Sajnos én egy igen szerencsétlen genetikai kombináció vagyok (1/4-ed porosz és ¾-ed székely), ráadásul a neveltetésem is erősen vallásos és konzervatív."

És ha ezek után még az is kiderülne rólad, kedves "Nyulz of the World ",hogy még az anyád is NŐ volt..az már csak fokozhatatlanná tenné a fenti borzalmakat..:D

Amúgy a poszt jó.
És egyáltalán nem marginális jelenség, tízezrek járnak át Ausztriába dolgozni,magyarországi lakhely/élet mellett(és nem feltétlenül az egykori Princz Gábornéra gondolok).

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.10.15. 13:18:42

először is le a kalapom, naponta 3-4 órát ingázást vállalni mindenképp tisztelendő (hiszen a magyar munkaerő nem erről híres).

ugyanakkor furcsának tartom - vagy legalábbis ellentmondásosnak - az egyik oldalról ragaszkodásod, másik oldalról elutasításod az általad választott munkaadó országod felé. természetesen nem vagyunk ugyanazok - spec én pont imádom a bécsi multikultit és pont ez a nyitottság hiányzik BPről és úgy en bloc mo-ról. pontosan ez az eszetlen zártság és merevség fogja vissza a magyarokat még jó hosszú időre - bár tévednék ebben (nem hiszem, sajnos nagyon szűk látókörűek a magyarok).
itt jegyezném meg, hogy az osztrák statisztikai és migrációs felmérések szerint 2050-2060ra Bécs lakosainak 40%a bevándorló lesz, legalábbis ezt mutatja a mostani trend (most kb.20-25%). tehát a multikulti élt, él és élni fog. szimpatikus elhatározás, hogy így próbálod nevelni csemetédet - mondjuk ha nem így tennéd, azzal az ő esélyeit csökkented a jövőre nézve (pláne ilyen kilátások mellett).

albérlet és lakásárak szempontjából - már amennyire hallottam - azért már nagyon kiegyenlítődött a határszéli piac: sopron, móvár is rendesen felzárkózott már az osztrák árszinthez. valamint rendes osztrák fizetéssel nem lehet gond egy bécsi albérlet sem, sőt, pont hogy a bécsi agglomeráció drágább, mint a város maga (klosterneuburg, mödling egyáltalán nem olcsóbbak). az mindenképp tény, hogy a bécsi albérlet helyzethez képest a magyar albérlet piac kevésbé kötött.

'Én mindenesetre egyelőre nem látok olyan okot, amiért ha valaki Magyarországon is jól megél, megérje kiköltözni külföldre.'
akkor mondok párat:
1. nyugdíj - ha még álmodsz magyar nyugdíjról (akár állami, akár önkéntes) akkor jobb, ha leszámolsz ezzel. mégha lenne is rá összeg, a magyar inflációs ráta jóval magasabb az eu-s átlagnál: csupán a pénzromlással rengeteget vesztesz saját megtakarításaidból is
2. megtakarítások - a fentebb leírtak itt is érvényesek. ilyen inflációs ráta mellett nagyon nehéz kettőre jutni
3. lakáshitel - eléggé mások a lehetőségek (ugye az eklatáns példa az otp romániai ajánlatai a magyaréval szemben. még hogy az otp magyar bank - persze, persze)
4. gyereknevelés és támogatás - ebben mo. talán minden szomszédjával szemben alulmarad (igaz, ukrajna más világ)

de azt is megértem, hogy valakinek fontosabb a rántotthúsos matrica és a túró rudi. mondjuk azt lehet szopogatni még egy darabig.

amit viszont nem értek - vagy legalábbis az én felfogásommal ütközik:
ha már osztrák pénzből élsz, igencsak gazdasági célú döntés az ingázás. mondjuk úgy, kérdéses hogy onnan élsz, de más magyarok döntését értékeled. mindenesetre te tudod: gondolom, fogyasztásod nagy része magyar földön történik, te ezzel támogatod az országot. ugyanakkor ezzel pont lecsúszol azokról az életviteli lehetőségekről és körülményekről, amelyek a határ másik oldalán léteznek - viszont nem fogod kiaknázni őket. szíved joga, csak akkor ezt a tételt is vedd a mérleg serpenyőjébe.

tucano 2012.10.15. 13:19:22

@házelőtthinta: "Nehogy már korlátolt legyen az aki nem tolerálja bájos mosollyal hogy lassan fél európa muszlim. "
Nehogy már ne legyen korlátolt, aki ekkora hülyeséget leír. Ne haragudj nem sértegetnélek, de kb. erről volt szó idáig.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.10.15. 13:19:25

először is le a kalapom, naponta 3-4 órát ingázást vállalni mindenképp tisztelendő (hiszen a magyar munkaerő nem erről híres).

ugyanakkor furcsának tartom - vagy legalábbis ellentmondásosnak - az egyik oldalról ragaszkodásod, másik oldalról elutasításod az általad választott munkaadó országod felé. természetesen nem vagyunk ugyanazok - spec én pont imádom a bécsi multikultit és pont ez a nyitottság hiányzik BPről és úgy en bloc mo-ról. pontosan ez az eszetlen zártság és merevség fogja vissza a magyarokat még jó hosszú időre - bár tévednék ebben (nem hiszem, sajnos nagyon szűk látókörűek a magyarok).
itt jegyezném meg, hogy az osztrák statisztikai és migrációs felmérések szerint 2050-2060ra Bécs lakosainak 40%a bevándorló lesz, legalábbis ezt mutatja a mostani trend (most kb.20-25%). tehát a multikulti élt, él és élni fog. szimpatikus elhatározás, hogy így próbálod nevelni csemetédet - mondjuk ha nem így tennéd, azzal az ő esélyeit csökkented a jövőre nézve (pláne ilyen kilátások mellett).

albérlet és lakásárak szempontjából - már amennyire hallottam - azért már nagyon kiegyenlítődött a határszéli piac: sopron, móvár is rendesen felzárkózott már az osztrák árszinthez. valamint rendes osztrák fizetéssel nem lehet gond egy bécsi albérlet sem, sőt, pont hogy a bécsi agglomeráció drágább, mint a város maga (klosterneuburg, mödling egyáltalán nem olcsóbbak). az mindenképp tény, hogy a bécsi albérlet helyzethez képest a magyar albérlet piac kevésbé kötött.

'Én mindenesetre egyelőre nem látok olyan okot, amiért ha valaki Magyarországon is jól megél, megérje kiköltözni külföldre.'
akkor mondok párat:
1. nyugdíj - ha még álmodsz magyar nyugdíjról (akár állami, akár önkéntes) akkor jobb, ha leszámolsz ezzel. mégha lenne is rá összeg, a magyar inflációs ráta jóval magasabb az eu-s átlagnál: csupán a pénzromlással rengeteget vesztesz saját megtakarításaidból is
2. megtakarítások - a fentebb leírtak itt is érvényesek. ilyen inflációs ráta mellett nagyon nehéz kettőre jutni
3. lakáshitel - eléggé mások a lehetőségek (ugye az eklatáns példa az otp romániai ajánlatai a magyaréval szemben. még hogy az otp magyar bank - persze, persze)
4. gyereknevelés és támogatás - ebben mo. talán minden szomszédjával szemben alulmarad (igaz, ukrajna más világ)

de azt is megértem, hogy valakinek fontosabb a rántotthúsos matrica és a túró rudi. mondjuk azt lehet szopogatni még egy darabig.

amit viszont nem értek - vagy legalábbis az én felfogásommal ütközik:
ha már osztrák pénzből élsz, igencsak gazdasági célú döntés az ingázás. mondjuk úgy, kérdéses hogy onnan élsz, de más magyarok döntését értékeled. mindenesetre te tudod: gondolom, fogyasztásod nagy része magyar földön történik, te ezzel támogatod az országot. ugyanakkor ezzel pont lecsúszol azokról az életviteli lehetőségekről és körülményekről, amelyek a határ másik oldalán léteznek - viszont nem fogod kiaknázni őket. szíved joga, csak akkor ezt a tételt is vedd a mérleg serpenyőjébe.

genyamagyar 2012.10.15. 13:19:50

@hogyne,persze,igazad van!: Jól látom? Te 400.000 ft-nak megfelelő svájci frankért vásárolsz élelmiszert havonta?

Tehát egy négytagú család legalább 1 - 1,2 millió ft-ért étkezik Svájcban?

Mit eszel? Aranyat? :))))

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.10.15. 13:19:56

én kérek elnézést a duplázásért.

dr doktorka 2012.10.15. 13:21:24

@bpetya75:

Csak nem megy ez neked, de csakazért is feszíted itt magad. Posztírónk 2010-ben alig két hónapot dolgozott, erre nem jár semmi adó visszatérítes.

Esetünkben a 2011-es évről beszél, amikor is folytonos munkaviszonya volt, de fizetésemeléssel. Ekkor magasabb adókategóriába került, 8 hónapon át ennek megfelelően vonták le tőle a magasabb adót.
Ez megfelelt 8 hónap kereseti viszonyának. De mivel az első négy hónapban alacsonyabb volt a keresete, ezért egész évre kivetítve a nyolc hónapban arányaiban (az éves jövedelmét véve alapul), több adót fizetett. Erre kapott vissza valamennyi visszatérítést.
A közölt összeg viszont akkora rózsás túlzás, hogy jó ez a story, csak ne bukott volna meg müélvezetem ilyen "apró" állításokon, hogy 2.000 ezuró visszatérítést kap. 2.000 euró egyébként önmagában a havi átlag fizetés felett van. Posuztírónk meg ráadásul csak heti 4 napot dolgozott akkoriban.
De azt állítja, hogy ezzel akkora fizetést kapart össze mint majdnem két osztrák manageri fiezetés. De jó!

Teccik érteni ezeket az elemi összefüggéseket, vagy tovább akarsz szabadságharcolni?

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:21:26

@fidzsi: Kivételek mindig vannal. Aki disszidált, az tudomásom szerint lehetett kettős állampolgár. A 90-es években kint "dolgozgatott" kettős állampolgárságát legendának tartom: hacsak nem volt valami más a háttérben, ez az osztrák jog szerint lehetetlen.

Más országok kettős állampolgárság-politikáját nem ismerem (USA-ét annyiban, hogy aki ott születik, az mindenképpen megkapja az US-állampolgárságot IS). De hogy az osztrák jog csak kivételes esetekben engedélyezi a kettős állampolgárságot, az fux.

tableno 2012.10.15. 13:24:46

@phaidros: "Mellesleg, a rasszizmus sem negatív, az eredeti jelentése az, hogy a fajtajegyek alapján valamit előfeltételezel, amit arra a fajtára tapasztaltál. Ez volt az egyik alapköve az emberiség fennmaradásának." - Na ez aztán az egetrengető baromság. A rasszizmus viszonylag új dolog, az ókorban és a középkorban teljesen ismeretlen volt. Konkrétan a gyarmatosító nagyhatalmak találták ki (elsősorban a britek), mégpedig abból a nem túl nemes célból, hogy megindokolják miért OK afrikai rabszolgákat halálra dolgoztatni az Újvilágban, amikor azt a keresztény erkölcs explicite tiltja. Ja, hát mert a négerek nem teljes értékű emberek, logikus, nem? Ugyanezért OK leigázni az indiaiakat, kiirtani az indiánokat, stb. Szóval NEM, a rasszizmus NEM TERMÉSZETES.

nigara 2012.10.15. 13:28:09

@adamskij: kösziiii :) a 200 körüli hsz a multikultivitáról kicsit igénybe vett az idegeimet, sok hülyeség elhagnzott, na mindegy.
A Te hsz-ed volt az első, amit érdemes volt elolvasni.

Na jó, Haynau is :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.10.15. 13:28:27

@tucano: Kommenteket sose olvasok, csak a cikkre reagálok.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.10.15. 13:29:12

Pontosabban, csak bele bele olvasok, mert lusta vagyok végigolvasni. Mielőtt még betámadnál hogy a korlátolt dumált honnan szedtem :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:30:11

@Bloggazdának: Railjet Sopron-Bécs viszonylatban? Szép álom... Illusztrációnak jó a kép, bár betehettél volna egyet a TÉNYLEGESEN ezen a viszonylaton pöfögő motorkocsikról. Jobb esetben alacsonypadlós motorkocsik járnak, rosszabb esetben ilyenek:
www.rail-pictures.com/1024/oebb-5047-090-is-waiting-6258.jpg

Mert megérdemled 2012.10.15. 13:30:52

@tilmir: Kb ezerszer nehezebb.
Én elég jól nyomom az angolt, de a német az valami borzalom. De az is lehet, hogy nem áll rá az agyam.

tucano 2012.10.15. 13:31:04

@Haynau: elvileg az EU-ban nem lehetsz másik EU tagállam kettős állampolgára, de ezt csak az osztrákok és a németek veszik komolyan. EU-n kívül, ahogy jól esik. Hosszútávon ez ellen is fellépnének az országok, mert egyrészt nehezebb behülyíteni a több papírral rendelkező embereket, másrészt meg tudják oldani az "igen kedvező" adózást.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 13:31:26

@Haynau:

"Más országok kettős állampolgárság-politikáját nem ismerem (USA-ét annyiban, hogy aki ott születik, az mindenképpen megkapja az US-állampolgárságot IS)."

Eleve olyan, hogy "kettős állampolgárság" nem is létezik. Ez csak egy köznapi szófordulat, Jogilag ilyen nincs. Jogilag csak állampolgárság van.

Aki amerikai területen születik, az mindenképpen megkapja az USA-állampolgárságot. Aztán persze 18 éves korában lemondhat róla, de addig USA-állampolgár, akár akarja, akár nem. Persze van azért pár kivétel ott is. Pl. hiába születsz amerikai területen, nem leszel amerikai állampolgár, ha egyik szülőd sem az és legalább az egyik szülőd külföldi diplomata.

"De hogy az osztrák jog csak kivételes esetekben engedélyezi a kettős állampolgárságot, az fux."

Így igaz, Csak 2 esetben engedélyezi:
- ha az ember eleve egynél több állampolgársággal született,
- ha az ember engedélyt kér a osztrák államfőtől.

tucano 2012.10.15. 13:32:10

@tucano: jól megfogalmaztam, tehát elvileg nem lehetsz egyszerre két EU ország állampolgára :D

dr doktorka 2012.10.15. 13:32:36

@Haynau:

Bécs infrastrukturális peremvilágában lehet 200-250 euróért lakást bérelni, amely alig kisebb, mint egy 50 ezres soproni átlagfőbérlet. 10-15 km-es körzetben meg pláne. Sok háznál külön leválasztott lakrészt kaphatsz, de akár falusi, nem jól kihasznált panziókkal is megkötheted a tartós bérletet ennyiért.

Csakhogy akkor odatérsz vissza a munka után, az a lakhelyed. Ha meg nem bírod ki Magyaro nélkül, akkor meg Sopronból ingázol. Nem baj ez se, csak a népmeséket hagyjuk már el, hogy a lakhatás a 3-szorosába kerül. Persze, Bécs belvárosát tekintve. Egyébként meg 300-400 euróért kevés kivétellel szinte minden kerületben kapsz kb. 30 nm-t.

neumarkter 2012.10.15. 13:33:32

@Haynau: persze. Ausztriában a legnagyobb kissebség a német, tavaly meghaladtak a törökök számát is. Ök pld lehetnek kettös állampolgárok. Hasonlóképp sok áttelepedett orosz oligarcha is (Klagenfurt és környéke már majdnem a svájci St.Moritz szintjére jutott ebböl a szempontból).

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:35:00

@nigara: Kösz, talán azért, mert megpróbálom távol tartani magam a rasszizmus-xenofóbia-stb. offtopic-hablatyolástól, amik lassan szét-offolják a témát. Bennem is elbújt egy "kisokos", de jobbnak tartom ahhoz hozzászólni, amihez érdemes is. És ami Ausztriát - pláne Bécset - illeti, az nekem hazai pálya, talán ezért is tűröm nehezen, ha valaki e témában kamuzik vastagon (Nyulzoftheworld posztja egyébként tetszett, itt most NEM rá céloztam...)

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 13:35:00

@genyamagyar: na jo,kicsit hazudtam..szerettem volna ha kicsit hatasosabb a mondokam.a teljes igazsag az,hogy havonta en 0 chf-et koltok etelre..mivel cukraszkent dolgozom egy 5csill.szallodaban,a munkaltato korlatlan etel/italfogyasztast biztosit.De.Amikor neha elmegyek ilyen coop vagy aldiba,laton az arakat,zsemle 1chf..udito 3chf. Stb.szereny szamitasom szerint egy fo naponta 30/50chf et kolt..ez 30x felszoroZVA:1000-1500
Szal a koltsegvetesem:
Tegyuk fel "valaki" keres 6000Chf-et..
Plusz teljesen ingyenes etel/ital.
Lakas:1500Chf teljesen atlagos 2szobas lakas,garazs,terasz..
Tb:307chf/ho
Swisscom mobile :85Chf
Swisscom net/tv:140chf/ho
Villanyszamla 120chf/negyedev..
Egyeb koltsegek 300chf
Berlet 300chf/ho (mivel mas kantonban elek mint ahol dolgozom)
Havi 300 edzes,es azert szoktsm vasarolni is.
A havi kiadasom kb 2000-2500chf..
Jo ha max 1500 megmarad havonta..
Azert ez nem a kifejezetten olcso..mondhattok barmit..

fidzsi 2012.10.15. 13:35:14

@Haynau: A második eset is egy barátomé, tehát "fux", viszont
részleteket erről nem tudok. Felnőtt korban amerikai
állampolgárságot szerző, egyszersmind a magyart is megtartó,
személyeket egy rakást tudok, a családban is van példa erre.
Mindkét helyen részt vesz a választásban. Az izraeli cucc, pedig
széria-szerű. Ezzel együtt, elfogadom, hogy jobban ismerheted
az osztrák jogot.
Üdv. fidzsi, droid de magóg.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.15. 13:37:15

@dr doktorka:
pusztán matematikailag néztem ( www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_tagallamok&id=5 )

"11 000 euróig 0%
11 000 – 25 000 euró 36,5%"

ha két hónapot dolgozott, és a fizetése mondjuk kb 3000E, akkor simán lehet, hogy befizetik az adóját, majd év végén a 0%os sávba esik, ergo visszakapja.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:37:18

@Gondolkodni Próbáló Birca: Pontosan így van. Az osztrák államfők pedig nem szoktak bőkézzel osztogatni efajta "második" állampolgárságot, két csoport kivételével: tudósok és sportolók.

bpetya75 2012.10.15. 13:37:43

@dr doktorka:

Látom nem sikerül visszavenni arcból, pedig jobban tennéd ;-)

No fussunk neki a szövegértelmezésnek:

"abban maradtunk, hogy fél évig, amíg 2011 májusban szabaddá válik a munkavállalás, addig kiváltok egy magyar egyéni vállalkozóit és számlázok." majd pedig: "Májustól pedig, ahogy ígérték, átvettek alkalmazottnak határozatlan szerződéssel"

Vagyis az első négy hónapban nem egyszerűen alacsonyabb volt a fizetése, hanem nem volt alkalmazott. Így sem fordulhat elő, hogy a 2011-es valós béréhez képest két rugóval többet vontak?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 13:38:11

@tucano:

"elvileg az EU-ban nem lehetsz másik EU tagállam kettős állampolgára"

NEM igaz. Nincs ilyen szabály. Mind a 27 tagállam önállóan rendezi az állampolgárságot. S a legtöbb államban nem tiltott az egynél több állampolgárság.

Íme az EU-s helyzet:

A meglévő állampolgárság csak az állampolgár kérésére szűnik meg, az állam semmilyen körülmények között nem vonhat vissza létező állampolgárságot: Bulgária, Finnország, Görögország, Luxemburg, Málta, Olaszország, Portugália.

A meglévő állampolgárságot az állam különleges államérdekből (pl. hazaárulás) esetében visszavonhatja: Belgium, Ciprus, Írország, Románia, Szlovénia.

A meglévő állampolgárságot az állam csalás esetében (az állampolgár hamis adatokkal szerezte meg az állampolgárságát) visszavonhatja: Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Magyarország, Svédország.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár saját akaratából idegen állampolgárságot megszerzett, s erre nem kért és kapott engedélyt: Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Spanyolország, Szlovákia.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár régebbi idegen állampolgárságáról ígérete ellenére nem mondott le: Ausztria.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár idegen hadseregben saját akaratából szolgálatot vállal, s erre nem kért és kapott engedélyt: Ausztria, Dánia, Észtország, Lengyelország, Románia.

A meglévő állampolgárság automatikusan megszűnik, ha az állampolgár külföldön született, bizonyos ideje külföldön él és nem tesz nyilatkozatot, hogy szeretné állampolgárságát megtartani: Belgium, Ciprus, Írország, Svédország.

Minden EU-tagállamra igaz: az országban születés NEM ad állampolgárságot.

nigara 2012.10.15. 13:38:52

@Haynau: posztod mikor lesz :)

nigara 2012.10.15. 13:39:39

@Haynau: a kérdőjel lemaradt.... bocs...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 13:39:51

@Haynau:

Annak idején Schwarzenegger kérte és meg is kapta az elnöki engedélyt. Így osztrák állampolgárságát nem veszítette el, amikor megszerezte az amerikait.

GolyofogoToni 2012.10.15. 13:41:51

@madscientist:
Ertelek ;) Valoban jo barataid lehetnek akkor, ha elfogadjak a velemenyed es a tanacsaid, mert hat egyebkent nem igen hallgatnak a masikra, hasonloan a nemetekhez, ha balt mondasz akkor biztos hogy jobbat, csak hogy nekik legyen igazuk :D

Azt mondod neha jo egy kicsit nyavalyogni? ;)))

Ugy hallottam, szokott arra lenni St. Gallen fele magyar talalkozo vagy valami ilyesmi. Ez igaz? :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:41:56

@dr doktorka: Na így már elhiszem, amit mondasz, csakhogy a "300-400 euró" azért jóval több, mint a 200... Fenntartom: annyiból Bécsben max. szobát vehetsz ki (lakrészt), esetleg egy nagyon lepukkant külvárosi házban egy egérlyuk nagyságú kuckót, persze no fürdőszoba és budi a gangon.

@fidzsi: Valahogy akkor is "büdös" a barátod esete, de részletek nélkül ezt sem tartom teljesen hihetetlennek. Más országok viszonylatáról pedig nem beszéltem. Ja, és az osztrák jogot talán tényleg jobban ismerem - különben visszaadhatnám a diplomámat... ;-)

phaidros 2012.10.15. 13:42:00

@tableno: egyébként mire alapozod azt az állításodat, hogy viszonylag új dolog a rasszizmus? Úgyértem, azon kívül, hogy így gondolod.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:43:06

@nigara: Posztom? Nem lenne poén. Régóta itt élek - nem hiszem, hogy érdekes lenne a sztorim a blog szempontjából...

dr doktorka 2012.10.15. 13:43:28

@adamskij:

Ez is egy kamu a posztban: nem ingázik napi 3-4 órát. A vonat ugyanis Sopronból 1 óra 10 perc alatt Bécsben van. Az odavissza 2 óra 20 perc.
Hogy aztán az állomástól mennyit kell utaznia a melóhelyig, azt már nem ingaidőnek hívják. Mint ahogy azt sem, hogy otthonról mennyi idő alatt ér el a soproni állomásra. Ezt utazási időnek hívják, napi 2 óra meg még egy pestinek is megvan sokszor.

Sopronból ennyi utazási időt pocsékolni több mint értelmetlen. Akinek ekkora fizetése van, hogy 2000 euró adóvisszatérítéseket kap (sic!) az megengedhetné magának azt a kényelmet, hogy hétfőtől-csüt-ig Ausztriában bérel szobát, hétvégén meg megaszbadítja magát a multikulti osztrák bevándorlóktól.
Ja hülye vagyok, ezek legtöbbje lassan magyar pont Sopronból.

123strawberry 2012.10.15. 13:44:16

Szerintem ez a multikultis dolog is attól függ, hogy többnyire milyen nemzetiségekkel van körülvéve az ember. Én pl. nem biztos hogy szeretnék románok (meg úgy általában kelet-európaiak) közt lenni, viszont afrikaiak/ázsiaiak társaságában sokkal jobban érzem magam, mintha savanyúpofa-magyarok közt lennék.

mommmmo 2012.10.15. 13:45:29

Gratulalok a Nyulz-nak,

Nekem is az tetszett a legjobban a cikkben, hogy a sajat korlatait beismeri, es nem allitja e erkolcsi nagysagkent, hogy nem bir multikultiban elni.
Ez amugy onmagaban nem rasszizmus, vagy baj, tenyleg a "korlat" a legjobb szo ra, nekem peldaul sokkal szegenyebb lett volna az eletem, ha elzarkozok a multikultitol.

Erdekes modon amugy, Abu Dhabiban is megprobaltunk etnikailag\kulturalisan minel heterogenebb csapatot osszehozni a penzugyon, es ugyanezt tettek mas reszlegeken is, mert egesz egyszeruen a heterogen csapat jobban mukodott.. okai:

1, az egy helyrol erkezett emberek hamar elkezdenek uram batyamozni, a szakmai kapcsolatokat felurirja, a te honnan jottel, ki a nagybacsikad es kivel jarsz vizipipazni tema, es ilyen alapokon kezdenek egymasnak kedvezni a szakmai helyett

2, Mivel egy helyrol jottek, sokkal hajlamosabbak arra, hogy osszehasonlitgassak egymas fizeteset es eloremenetelet es igy sokkal tobb a konfliktus is

3, tipikusan masban jo egy indiai\filippino\nemet\ angol, es ha ugyesen van osszevalogatva a team, remekul ki tudjak egymast egesziteni..

Ez a munkahelyemen igy volt, de szerintem makroszinten is ugyanez mukodik, egy multikulturalis tarsadalomban kevesebb hangsuly esik tarsadalmi szinten a kicsinyes versengesekre, meg a belterjes alapon torteno leosztasokra.. a multikulturalis tarsadalmak igazabol sikeresek, en legalabbis nem latom azt, hogy epp soporne le a multikulti nyugatot valamelyik nagy homogen vetelytarsa. Annak ellenere, hogy a sajto ugyis mindig az esetleges osszezorduleseket fogja kihangsulyozni.

Mindezt amugy mar Istvan intelmeiben is benne volt, Imre fiahoz, hogy az egyajku nep gyenge, de hat ugye szegeny Istvan kiralyunk mar felul lett irva az azota szuletett szuperbolcsek altal..(bar szerintem kabe o volt az elso es utolso politikusunk aki megutotte a zseni szintet)

Amugy en sem hiszem azt, hogy a magyar nep extra rasszista lenne, szerintem a rasszizmus szintjet egy nep homogenitasanak es muveletlensegenek a szorzata eleg jol leirja, tehat elhiszem, hogy valami taho torok Ankarabol siman lekoroz minket.

Void Bunkoid 2012.10.15. 13:47:30

@tilmir: "A németről: azt mondják, és én is úgy vélem, hogy az angol után tanulni sokkal nehezebb, mint fordítva"

sztm egyáltalán nem nehezebb, a lényeg, hogy folyamatosan HASZNÁLNI kelljen. Saját tapasztalatból tudom, amíg csak a tanárnéni és a nyelvkönyvek hülye példaszövegeit és sablonmondatait (sokszor az élettől baromira elrugaszkodott szituációkkal) gyakorolgatja-ismételgeti az ember, soha nem fog folyékonyan kommunikálni.

A melyik melyik utánra meg általában azt tapasztalom, hogy pont a német után nehezebb az angol. Az angol annyira baromire egyszerű, majdnemhogy lebutított programnyelvre hasonlító nyelvtani szerkezetettel, szabályokkal rendelkezik, hogy szinte teljesen kilóg még az indoeurópai/germán nyelvcsaládból is.

Általában azt tapasztalom, hogy angol után a németre marha könnyen ráállnak az emberek, főleg a sok hasonló hangzású szó miatt.

Fordítva már jóval neccesebb, rengeteg olyan németül tudó angoltanítványom volt, aki mindenáron, rengeteg gyakorlás után is erőltette angolban is a katiszórendtől kezdve a nyakatekert hülye ragozásokig - a legjobban azon röhögök, amikor le vannak döbbenve/felháborodva, hogy mi az hogy névelőt, névmást, melléknevet angolban nem kell személy-szám szerint ragozni, hát miért kellene, mutatja a főnévnél azt, hogy ez milyen személyű-számú :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:47:34

@dr doktorka: Tényleg el akarsz kezdeni olyan fogalmakon pedálozni, hogy mi az "ingaidő"? Légyszi ne, tudod mennyire utálja a többi törp Okoskát. Maradjunk annyiban, hogy a bő 3 órás napi "útonlét" (ebből csak nem fogsz szőrszálat hasogatni?) abszolút hihető Sopron-Bécs viszonylatban.

Egyébként ismerek olyanokat, akik szívesen ingáznak így Bécs és Sopron között (jó, ők eleve soproniak, majd hülyék lennének a család házából, saját lakrészből kiköltözni).

padlas 2012.10.15. 13:47:47

Nagyon tetszik a poszt! Orulok, hogy Nyulz megirta a sztorijat, egyreszt mert tenyleg erdekes "virtualis ismerosok" torteneit olvasni, masreszt meg tenyleg hianypotlo volt. Igazabol nem is ertem, hogy miert nincs errol tobb poszt, tudtommal a nyugati hatar menten gyakori dolog az Ausztriaba valo ingazas. Ha majd jossz kommentelni Nyulz, irhatnal esetleg errol, vannak reggelente magyarokkal teli jaratok peldaul?
Nekem egyebkent a napi 3-4 ora ingazas eleg taszitoan hangzik, egyszeruen tul sok idonek tunik ennyit ilyesmire szanni, de gondolom megvan ennek a maga trukkje, jo minosegu tomegkozlekedesen biztos sok mindent lehet csinalni, olvasni, stb. Reggelizni is ut kozben szoktal?

A multikulti resszel kapcsolatban meg csatlakozom az elismeroen hozzaszolokhoz: tetszett az oszinteseg, es hogy a preferenciaidat nem masok szidasara hasznalod, hanem belatod, hogy ezek a sajat korlataid, es alkalmazkodsz a helyzethez.

neumarkter 2012.10.15. 13:48:52

@dr doktorka: egy jó albérlet bécs körül (50 km radius) átlagben 10 euro/m2. Ha hozzáadod az ingázást Sopronból akkor már ottvagy.
ès ha Ausztrián belül vagy akkor ott van a Pendlerpuaschale is plusszban.
Amit a posztiro még nem értett meg az hogy az életminöséget nem az albérleten keresztül közelítjük meg. Kell pár év Ausztriaban élni ahhoz hogy megérezd azt az alapvetö különbséget amit egy átlag magyar soha nem fog levenni a minöség szempontjából. Mondjuk ezt nehezen is lehet visszaadni.
Posztíró székely kománk deffenzívre vette a dolgot mert úgy volt szocializálva: az átlag székely Romaniában ma sem tud rendesen románul ezért a komplexusait sem tudja kezelni egy többségi társadalomban.
Lelkesen kijött Budapestre ahol azt hitte majd ezek a komplexusok elmúlnak - lévén majd mindenki magyar. Aztán csalódik hogy ott öt románnak nevezték, nézték. Nja, azért mégse bozgor...
Ausztriában fél mert nem tudja a nyelvet. Ahhoz hogy ott is beilleszkedjen ott kellene élni és osztrákul tanulni - alap német tudás mellett max fél év állandó használat mellett hogy elöször megértsd, egy év hogy beszéld is. Mondjuk beszélni nem muszáj, tudnak ök németül is ha megkéred öket hogy próbálkozzanak :-)
Meglepö hogy egy keleti Kárpátok vad bérceit legalább látó székely sopronban hegyekröl beszél.. föleg hogy állítólag ismeri Ausztriát.
Nja, viszont ott vannak a pekuniális okok is: a magyar adó kedvezöbb, az élet ólcsóbb, lehet élni mint Marci a havason.
Csak kérdés hogy hosszútávon így megéri-e?

tucano 2012.10.15. 13:50:20

@Gondolkodni Próbáló Birca: köszi szépen a helyes infót, bocsánat az általánosításért.
És azt tudtad, hogy Ausztria árul állampolgárságot? :D

genyamagyar 2012.10.15. 13:50:21

@hogyne,persze,igazad van!: Nem kötekedni akarok, de amit leírtál az nem 2000-2500, hanem kb 3000 Chf.

Keresel 6000-et.

Akkor mégis hogy lehet, hogy csak "Jo ha max 1500 megmarad havonta.."?

Hol a maradék 1500Chf?

Void Bunkoid 2012.10.15. 13:51:09

@Void Bunkoid: illetve lehet katiszórendben beszélni angolul is, csak akkor kicsit Yoda mesteres lesz a nyelvezetünk "so great the power of the dark side is" :D:D:D

nigara 2012.10.15. 13:51:21

@Haynau: hjaa, az más. Akkor tényleg ne írj posztot - túl sok irigyed lenne :)

dr doktorka 2012.10.15. 13:52:11

@bpetya75:

Megadtam neked a koordinátát, hogy ha havi évi 70 ezer eurót keresel, akkor ha Alleinverdiner vagy két gyerekkel, akkor visszakaphatsz 600 eurót. Szerintem ez több mint érthető, de ha nem, akkor elmondom, hogy évi 70-et nem heti 4 napos alkalmazotti munkára adnak, hanem alsóbb-közép manageri pozíciókra.

Az egyéni munkavállása meg azért nem jön akkor szóba, mert ezt mint vállakozó csinálta, ami jövedelem után neki az év lejárta után külön adóbevallást kell csinálnia, és ez a jövedelme külön kulccsal adózik. Mivel egyéni vállalkozó, így még csak adóelőleget se kell fizetnie, hogy az évvégén azt mondhassa, hogy túlfizettem az adóelőleget, amiatt kaptam 2000 eurót vissza.
Szóval sehogy nem áll össze az állítás.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:54:01

@neumarkter: Miért akarna egy német osztrák állampolgárságot? Azok akiket én ismerek, vígan megvannak német állampolgárságukkal. Mivel EU-polgárok, nem származik ebből semmi hátrányuk - azon kívül, hogy nem szavazhatnak a választásokon (ez hátrány?) és a közszférában bizonyos helyekre nem veszik fel őket. Viszont a közszférában felvételi stop és létszámleépítések vannak, úgyhogy ez a hátrány is inkább elméleti kérdés.

Szóval az átlag német nagyon jól elvan Ausztriában a saját állampolgárságával.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 13:55:37

@nigara: Pontosan. És nem is hiszem, hogy a blogolvasók számára követhető lenne az én utam - kivéve, ha ált.isk. tanulóként már ráolvasnak a blogra... ;)

tableno 2012.10.15. 13:57:00

@phaidros: Arra, hogy veled ellentétben én nem csak félművelt vagyok történelemből.

Megmondó1 2012.10.15. 13:58:21

@fidzsi:
"A boldogult nyolcvanas években összejöttem esti
szórakozásoknál -hja, boldog ifjukor- NSZK-ban dolgozó, szabira
hazalátogató fickókkal. Valamiféle kormányok közötti megállapodás
vagy mi alapján dolgoztak kint. Mesélték, hogy a német szakik csititgatták őket, hogy vegyenek vissza a munkatempóból,
mert emelni fogják a górék a követelményt."

ez egy városi legenda: én ezt már más országokkal, más évekkel behelyettesítve annyiszor hallottam már:) Ezt valami hazudozós magyar kitalálta valamikor és azóta is terjed ez a sztori. A történet hátterében nyelvi félreértés lehetett: valamiért kérték a németek, hogy egy adott melót most hanyagoljanak, aztán valamelyik IQ-betyár magyar ezt úgy értette túl gyorsan dolgoznak:)
jó kis városi legenda...

dr doktorka 2012.10.15. 13:59:13

@neumarkter:

Egyetértek veled, de azért a posztírót nem csinálnám ki azzal, hogy székely vagy nem székely szocializáció.

Ami érdekes: az Altbau bérleti díjára törvényes felsőérték van (a Neubau szabadáras), amit szinte alig tartanak be. Csak hogy: jogosult vagy a többlet díjfizetés visszaperlésére. Ezzel kevesen élnek mert nem tudnak róla, meg zsenálják magukat, de ezzel a törvényi szabállyal a 200 euró akár még a belvárosban is megállja a helyét! Csak jogot kell rá formálni.

madscientist 2012.10.15. 13:59:38

@GolyofogoToni:

Hát igen, németekkel már nekem is van ilyen tapasztalatom (ez persze csúnya általánosítás), s ha véletlen mégis nem neki lett volna igaza ugye, akkor is az van, oszt basta! :D
Svájciakkal nem tapasztaltam ilyet, nem mondom, hogy nincs ilyen, biztos van, azt sem mondom, hogy megfogadják, amit mondok, de mindenki felnőtt ember, csinálja, ahogy tudja, viszont belátják, elfogadják, hogy nem ellenük beszélek, csak meglátom amit esetleg ők nem.
Másrészt osztom Nyulz véleményét, mindenhol vannak ilyen meg olyan emberek is (köztünk is, igen a németek közt is :D, ott valószínűleg én téptem bele a gazosjába :s)...

Engem szeretnek az emberek panaszrovat-tanácsadónak használni ( ugye megmondom-azt helyreteszem :P), szóval igen, a nyavalygás az megy, nem csak a magyaroknál, megvan az mindenhol... :)

öÖ magyar találkozó? még nem hallottam, őszintén szólva célzottan nem igazán keresek ilyeneket... akit épp véletlen megismerek ok, ha magyar akkor az, ha nem akkor nem, aztán annyi baj legyen- alapon ismerkedek :)

neumarkter 2012.10.15. 13:59:47

@123strawberry: tökmindegy hogy kivel dolgozol együtt: a munka az munka.
utána azt csinálsz amit és azzal akivel akarsz. Szerintem Ausztriában a kissebbségek még cinkosan összetartanak...de lehet hogy rosszul látom, a munkahelyen kb 35, ahol lakom ott kevesebb mint 10% külföldi..

neumarkter 2012.10.15. 14:03:08

@Haynau: ez így van. Viszont van aki akart (munkatársam felesége) és csont nélkül megvan mind2-vel. Idösebb német szomszédjaim is kettösek. Ausztria a minden lehetösegek bürokratikus hazája :-) Netrebko is orosz-osztrák :-)

phaidros 2012.10.15. 14:03:11

@tableno: Azt már a legelején tudtam, hogy mi vagy, csak arra voltam még kiváncsi, hogy mennyire vagy az...

tableno 2012.10.15. 14:04:46

@phaidros: Sajnos, a tudatlanság csak Orwellnél erő...

Megmondó1 2012.10.15. 14:06:22

@neumarkter:

csak csatlakozni tudok: tökéletesen foglaltad össze!
A posztírónál - és sajnos a legtöbb magyarnál - ez a gond: hazasunnyognak és beadják az otthoniaknak, hogy hát az a fránya multikulti...ami miatt nem lehet ott kint élni
De ha megkapagatjátok a sztorikat, egytől-egyig kiderül, hogy ezek a magyarok alig beszélik a célrszág nyelvét! Én Franciaországban dolgozom és döbbenten tapasztalom, mikor magyarok okoskodnak nekem, hogy a középfokú(=konyhanyelv) angollal majd ők ilyen meg olyan bizniszt csinálnak Németországban meg Ausztriában. A gagyi angol az pont arra jó, hogy pár hónap múlva munka nélkül sunnyogjanak haza.
Beszélhettek itt osztrák meg svájci dialektusról: ha nem beszélsz felsőfokon németül, akkor nem rúgsz labdába. Nem a dialektus miatt, az egy magyar lózung! Ha helyesen és választékosan bezséled a németet, akkor elfogadnak, és a svájci vagy osztrák, amint meghallja, hogy neked a német tanult nyelv, azonnal átváltanak hochdeutsch-ra.
Minden más hazugság: figyeljétek meg, hogy aki a dialektusra panaszkodik, hogy nem tudott érvényesülni, az valójában a nyelvet egyáltalán nem beszéli.

padlas 2012.10.15. 14:07:34

Na megprobaltam vegigolvasni a kommenteket, de eleg hamar belefaradtam ebbe a multikulti-rasszizmus-bevandorlok porgesbe. Tenyleg annyira unalmas mar, ahogy a nyugati tarsadalmakkal kapcsolatban kongatjak itt egyesek a veszharangokat. Huha, szegeny Nyugat, mindjart vege lesz, ha nem osztja nekik az eszt egy kicsit a jo magyar ember, aki akkora szakerto, mert mar legalabb haromszor jart Londonban turistaskodni! Komolyan, olyan ez a bevandorlo tema, mint a foci, mindenki ert hozza, aki mar egyszer is latott labdat/bevandorlot a teveben.

fidzsi 2012.10.15. 14:07:55

@Haynau: Hát, tudod : több dolgok vannak dolgok földön, s égen
mintsem bölcselmetek...... Egy majdnem off sztori jut eszembe.
Egy ismerős mesélte pár éve, hogy kint voltak egy skandi
országban, kiküldetésből kifolyólagosan. Egy odavalósi ismerősük
mondta még itt, hogy kint ne is próbálkozzanak magyaros
trükkökkel. Kint egy apartman házban lettek elszállásolva. A
gondnok közölte, hogy garázs csak érkezési sorrendben jár,
pár hónapot várni kell a sorukra. Ezt elfogadták. Azért a jó
viszonyért egy pár pájinkás üveggel megtisztelték a jóembert,
még aznap este. Diplomáciai kiküldetés volt egyébként. A
gondnok kellemesen meglepődött, nem is kértek tőle semmit.
Vagy két napra rá szólt , hogy szabad az egyik garázs, de maradjon köztük. Még egy ilyen ügyök volt valami kis
közlekedési szabálytalanságnál. A fütyülős akkor is bevált.
Ismered talán azt az -állítólag amcsi- mondást, hogy a magyar
utolsónak érkezve a forgóajtóhoz , elsőre jön ki rajta. Az már
koránt sem biztos, hogy dicsérőleg értik -e ezt.
Üdv.f.d.dM.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:09:42

@neumarkter: A minap érdeklődtem, hogy megkaphatnám-e a magyart is (ismét), a válasz egyértelmű volt: nem. Az megint más tészta, vajon "határon túli"-ként megkapnám-e a magyart, ha már egyszer lemondtam róla.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 14:09:52

@Megmondó1: azert ez egy kicsit eros..nem kell azert felsofokon beszelni..jo hogy azt nem mondod hogy az anyanyelvi szint sem eleg..

Megmondó1 2012.10.15. 14:10:27

@padlas:
én egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy valaki elfogadja azt a gyengeségét, hogy nem ért jól a szakmájához, nem bezséli jól a nyelvet és ezért inkább kerüli a multikultit.
Az ember a testi fogyatékosságait, álmait fogadja el, és nem azt, amin tanulással, kitartással változtatni tud.
Ez a baj a magyarokkal, hogy lusták mint a disznók és aztán ideológiákat keresnek a kimagyarázásra.

Tiheli 2012.10.15. 14:11:21

@Megmondó1: "és a svájci vagy osztrák, amint meghallja, hogy neked a német tanult nyelv, azonnal átváltanak hochdeutsch-ra."

Vagy nem. Söt, az is elöfordul, hogy kérésre ugyan elkezdenek hochdeutschot bezsélni, de 5 mondat múlva már el is felejtik. (ez utóbbi nyilván nem szándékos).

GrandMasterB 2012.10.15. 14:12:19

@hogyne,persze,igazad van!: Magyarorszag egyre dragabb, pont most voltam otthon ket hetet. Pl. a tojas, tonhal konzerv (ezt a kettot itt is, ott is veszem) kb. hasonlo arban van (tojas /normal meretu, nem az ocska mini/: 600Ft vs. 2.30CHF, tonhal konzerv: 500Ft vs. 1.60CHF). A magyar arak pestiek (1CHF ma 230Ft korul van). Az eu biztositas 190CHF/hobol siman megvan kinn, a net pedig 45CHF. A lakhatas olcsobb otthon, de ugyanakkor a muszaki cikkek olcsobbak kinn. Azt ne tessek elfeledni, hogy az AFA Svajcban 8%, Mo-n pedig 27%.

dr. Trebitsch 2012.10.15. 14:12:33

@Haynau: Sajnálatos, hogy a külföldi magyarok miatt elterjedt ez a "kettős állampolgárság" kategória. Valójában a kettős állampolgárság rendkívül ritka jelenség, nem is tudok rá példát mondani, pedi biztos van. Az ugyanis azt jelenti, hogy két ország államközi egyezményben rögzíti, hogy lehet kettős állampolgárság, és részletesen szabályozza az egyezményben, hogy egymás területén hogyan kezelik a kettős állampolgárokat. A gyakori az, amikor valakinek kettő, vagy akár több állampolgársága van, vagyis nem kettős állampolgársága van, hanem KÉT állampolgársága van, a kettő egymástól függetlenül létezik, szuverén országok nem kötelesek más államok véleményét figyelembe az állampolgársági kérelem elbírálásakor. Sokszor ilyen esetben, ha egy állam megengedő is ezzel kapcsolatban, mégis retorziókat alkalmaz azzal az állampolgárával szemben, aki a területén a külföldi útlevelével igazolja magát, az állampolgár általában csak harmadik oszágban választhat, melyik útlevelét használja. Olyan államban, amelynek állampolgára, általában köteles az adott állam által kibocsátott útlevelet használni.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:13:56

@fidzsi: Hajjaj, de mennyire ismerem a "fütyülős-adut". Egyébként csípős kolbásszal is bevált már.

De például az egészségügyben ne is próbálkozz ilyennel, ott szigorúan elutasítják: súlyos betegség, hozzátartozók vittek be nővérkéknek a végén (NEM előre, hálapénz-féleség gyanánt, anélkül is angyalian törődtek a beteggel!) köszönetképp egy doboz pralinét, nem fogadták el, mondván ezt nem szabad...

Közszférában sem nagyon jön be az ilyen, pláne mióta pár éve új korrupcióellenes törvényeket hoztak. Azóta a kis köztisztviselők azt hiszem max. egy kávét fogadhatnak el, vagy talán még egy repi-golyóstollat.

neumarkter 2012.10.15. 14:14:03

@dr doktorka: isten örizz hogy kicsináljam. Ha megkéded öt akkor anonim viszont igazat ad nekem. A székely szocializáció nem magyar szocializáció, hidd el nem könyvböl olvastam..

Megmondó1 2012.10.15. 14:14:11

@hogyne,persze,igazad van!:
a felsőfok nem a nyelvvizsgát jelenti, csak sajnos a magyar ebből a szempontból nem túl változatosan fejezi ki a nyelvtudás szintjét.
Mit mondjak: folyékony, változatos nyelvtudás kell, ami azt jelenti, hogy ki tudsz állni magadért az adott nyelven, tudsz árnyaltan fogalmazni, humorizálni, társalogni.
A külföldre vonuló magyarok 99%-ánál a nyelvtudás az a "What can I help you?" szinten van.

radikalisviccek 2012.10.15. 14:14:13

@tucano:

Sok érdekes dolgot írtál, és vannak dolgok, amiket nem értek ezzel kapcsolatban.

A multikulti pont úgy veszélyezteti a kulturális diverzitást, mint a nem őshonos állatfajok nagy arányú behozatala számukra idegen földrészekre - nézd meg, ahogy a magyar halállományt zabálja az idegen - tehát a helyi ökoszisztémába nem passzoló - törpeharcsa, vagy ahogy a dingók kiirtották az erszényesek jelentős részét Ausztráliában.

Furcsa, hogy általában a "zöldek", akik a biológiai diverzitásért ennyire aggódnak, a kultúrák valódi sokszínűségét egyáltalán nem féltik a homogenizáló folyamattól (ami persze nem homogenizál, hiszen láthatóan az erőteljesebben összetartó kultúrák érvényesülnek jobban, csak meg kell várni, amíg a bevándorlók kiegyenlítik a versenyhátrányukat, de soha nem vetkőzik le a törzsi szintű nacionalizmusukat)

Ugyanilyen érdekes a másik szituáció, ha mondjuk idejön az arab orvos/indiai programozó (általános, fiktív példák), és emiatt egy-egy magyarral kevesebb jut a saját hazájában munkához. De ez a természetes, mert pl. az arab olcsóbban elvállalja ugyanazt a munkát, az indiai meg mondjuk jobban átlátja a programozó matematikát. Tehát mi kussoljunk, és "így jártunk", ha valaki valamely módon a mi rovásunkra, a mi hazánkban érvényesül.

Ellenben a fehér ember rohadjon meg, hogy a (hadi)technológiai fölényét felhasználva gyarmatosított, és kötelező segélyekkel tömnie a harmadik világot.

Ezt így összességében elég furcsának találom, elmondanád pár szóban, mitől ez a szempontrendszer az egyenlőség és a béke letéteményese?

váj mí 2012.10.15. 14:14:34

@Nyulz of the World:
Szia,
Mivel te is megtiszteltél azzal, hogy hozzám szóltál posztilag, úgy véltem, udvariassági gesztusból, viszonoznom kell.
Maga a poszt nekem nem mond újat, mivel 1.5 évet éltem Bécsben, többek között olyan emberekkel dolgozva, akik pont Sopronból ingáztak. Nem meglepő. kb 40 perc az út kocsival.
Nos, remélem, megtalálod a számításodat.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 14:15:19

@GrandMasterB: honnan a fenebol van neked net 45chf bol??
Es milyen eubiztositasod van 190chf-ert????ezekrol en miert nem tudok??

neumarkter 2012.10.15. 14:16:12

@Haynau: megkapnád. csak ne tudaj meg az osztrák mert akkor elveszi az övét. vagy nem - ha vannak jó kapcsolataid...tudod, itt még szocializmus van :-)

Megmondó1 2012.10.15. 14:16:37

@Tiheli:
egy munkahelyen rövid idő alatt hozzá lehet szoktatni a svájcit vagy osztrákot, hogy veled hochdeutsch-ot beszéljenek. De ehhez az kell, hogy neked egy választékos és profi némettudásod legyen. Ha csak egy kézzel-lábbal "Wie bitte?Wie bitte?" németet beszélsz, akkor ők sem veszik a fáradtságot, hogy alkalmazkodjanak.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 14:17:43

@Megmondó1: ertem,igy mar igazad van..a jo nyelvtudas,es a szakertelem!na az!:)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:19:02

@dr doktorka: Igen, a "Richtwertzins" (mert így hívják, most én is Okoska leszek egy körre) tényleg alacsony, pláne ha C- vagy D-kategóriás a lakás (előbbinél egy vízcsap + WC van a lakásban, a D kategóriába eső lakásoknál viszont vagy folyóvízcsap, vagy WC nincs a lakásban, hanem a gangon). AKKOR tényleg kijön a 200 eurós lakbér, egy kb. 30 nm-es lakásra.

Akarnál te egy ilyen lakásban lakni? Én őszintén szólva NEM. Ne keverjük a "lehetségest" az "érdemessel"...

GrandMasterB 2012.10.15. 14:19:08

@hogyne,persze,igazad van!: Net (Fiber Power Internet 25): UPC Cablecom, Eu: GroupeMutuel

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 14:19:14

@Megmondó1: ne haragudj,de nincs igazad!miert kene svajcbsn nemetul beszelni??!!en egy kukkot nem beszekek nemetul,es jol elvagyok.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 14:20:23

@GrandMasterB: kosz utananezek,es lehet berugok a swisscomba..:)

Tiheli 2012.10.15. 14:20:38

@hogyne, persze,igazad van!: Én 52 frankot fizetek a netért, 25 Mbit/s, korlátlan swisscom/upc). A biztosítás kicsit alacsonynak tünik, de ne felejtsük el, hogy ez lakhely- és életkorfüggö.

(Egyébként van ennél olcsóbb is, de csak azoknak, akiket felmentettek a kötelezö eü-biztosítás alól.)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:21:06

@neumarkter: Szerintem OLYAN JÓ kapcsolataim nem lesznek. És a magyar politikát elnézve nem vagyok biztos abban, hogy egyáltalán kell-e nekem az a bizonyos másik útlevél. Hiszek abban, hogy nem kell ahhoz állampolgárság, hogy valaki magyarnak érezze magát. De ezt a vonalat talán ne folytassuk, mert ez a téma sajnos kiváló "troll-eledelnek" bizonyul... ;-)

Megmondó1 2012.10.15. 14:21:10

@radikalisviccek:
ezek féligazságok.
Ha egy magyar tisztességesen megtanul egy szakmát és mellé magas szinten egy nyelvet, akkor nem lesz félnivalója a bevándorló arabbal vagy indiaival szemben. Mégha azok kevesebbért is elvállalják, akkor is a magyart veszik fel, mert nagyon sok pénzben is mérhető szempont szól amellett, hogyhelyi embert vegyenek fel egy állásra.
A probléma az, hogy a szakmával nem rendelkező vagy kamuszakokon végzett, vagy szakmáját nem jól isemrő/végző ember viszont már félhet. És sajnos a magyar társadalom efelé megy: szinte alig van szakember, nylevet meg szinte egyáltalán nem beszélnek a magyarok. Na ezek félhetnek.

váj mí 2012.10.15. 14:21:30

@Haynau: A railjet uccsó hazai megállomása Hegyeshalom Győrön át, az fut Münchenig. Viszont Sopron viszonylatában valóban vicces vonatok járnak, viszont rövid az út ;).

Megmondó1 2012.10.15. 14:23:36

@hogyne,persze,igazad van!:
én is ismerek olyanokat, akik a CERN-ben dolgoznak nemzetközi csapatban, ahol a munkanyelv az angol.
De általában, amire a magyarok utaznak, hogy az konyhanyelvi angol elég a legtöbb helyen, az baromság.
Bár persze kérdés, milyen szintről bezsélünk: mert ha feketemosogató akarsz lenni, ahhoz elég a vát ken áj help jú szint.

padlas 2012.10.15. 14:25:42

@Megmondó1: na, szep, rogton eljutsz oda hogy "az a baj a magyarokkal". Nem birom az ilyesmit, szerintem hanyagoljuk ezt a dolgot

Tiheli 2012.10.15. 14:27:05

@Megmondó1: Ez ok, de az ember nem csak a munkahelyén kommunikál. Egyébként orvosnál, vagy ügyintézéskor még sosem volt problémám, de azért albérletkereséskor anyáztam párszor magamban, amikor a külön kérés ellenére is svájciul karattyoltak.
A "legkedvesebb" sztorim: egy másik, svájci érdeklödövel állok a kiszemelt lakásban. A tulaj kifogástalan hochdeutsch-csal magyaráz, a kedves érdeklödö pedig csakazértis minden kérdését svájciul teszi fel, lehetöleg jól elmaszatolva. Persze bunkók mindenhol vannak...

váj mí 2012.10.15. 14:27:32

@Gondolkodni Próbáló Birca: Van ugye a vérségi alapú és a területi állampolgárság. USA területi, Románia is. Ausztria vérségi, Magyarország meg katyvasz.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:28:07

@váj mí: Tudom, járok arra néha. Viszont mióta a MÁV felszámolta az 1-es fővonalon közlekedő saját járatait és a Railjet megáll (Győrön és Hegyeshalmon kívül) Mosonmagyaróváron és Tatabányán is, általában telt ház van (=tömegnyomor, helyjegy nélkül nem ajánlott...) és még mindig majdnem három óra a menetidő. Mint a harmincas években, amikor az "Árpád" sínautóbusz 1934-ben felállította a 2 óra 58 perces rekordot. ;)

dr. Trebitsch 2012.10.15. 14:28:41

@Megmondó1: szerintem a német szúrta a barátunk szemét, és az enyémet is. Svájcban SVÁJCIUL kell tökéletesen beszélni, ami lehet német, olasz, vagy francia is, tehát a francia vagy olasz részen nem gond, ha egy kukkot nem beszél valaki németül. Vagy a nemzetközi cégeknél a jó angol is elég...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 14:29:51

@Megmondó1:

Minden relatív.

Angol cégnél dolgozom. A konyhanyelvi angol pont elég. Annyi kell, hogy az ember megértse a szabályzatot, a főnök utasítását, stb. Nálam csak plusz volt, hogy ennél magasabb a tudásom, de abszolút nem volt feltétel. Magyarul viszont anyanyelvi szint kell. Mert magyar ügyfelekkel kell foglalkozni. A szemben ülő kolléga meg a román ügyfelekkel foglalkozik, neki a román anyanyelvi szint kellett. A hátam mögött ülő csaj meg orosz ügyfelekkel, így neki az orosz kellett.

Amikor valamit rosszul mondok, s szólok, hogy "bocs, de angolul középes a szintem", a főnök visszaszól "te magyarból legyél felső szinten, az angolod meg oké".

Sanyi9 2012.10.15. 14:31:44

@hogyne,persze,igazad van!: es milyen nyelven beszelsz a szomszedokkal? Vagy te a francia/olasz reszen elsz, azert mondod, hogy nem kell a nemet?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 14:32:11

@váj mí:

Magyarország miért lenne katyvasz? A magyar állampolgárság tipikusan vérségi alapú. Attól, hogy valaki Mo-n születik, SOSEM lesz magyar állampolgár. (Jelenleg ez alól egyetlen kivétel van: ha mindkét szülő hontalan. Ez évente kb. 5-10 embert érint, azaz lényegtelen.)

Megmondó1 2012.10.15. 14:33:51

@padlas:
téged az igazság idegesít, mert magadra ismersz.:)
mindig az fáj a legnjobban, aminek legalább a fele igaz.
Fordulj magadba kistesó;)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 14:34:04

Kérdés: a mítoszépítők és a hazakullogók biztos ugyanazok?

neumarkter 2012.10.15. 14:34:14

@Haynau: hehe, ez lett volna a második kérdésem - hogy mire kell?:-)
gondolom járatos vagy az osztrák jogban, ha trollharapás ér itt kell feljelenteni öket, légy nyugodt megtalálják öket és lényegesen többe fog fájni nekik mint Mo-n

dr. Trebitsch 2012.10.15. 14:35:11

@Gondolkodni Próbáló Birca: Irigyellek az állásodért, pont ilyen kellett volna nekem pár éve. Angolul megvan a jó középfok, angliai több éves gyakorlattal, magyarul meg oroszul meg az anyanyelvi szint... de ma már nem aktuális.

váj mí 2012.10.15. 14:36:16

@Haynau: Én Bécsből jártam rendszeresen haza Budapestre, azon a távon helyjegy már nem igazán játszott. Ült mindenki, ahova tudott. Ha tudott. És valóban 3 óra, mert a magyar pálya nem teszi lehetővé a gyorsabb iramot. Ez railjeten jól látszik, mert ugye a kijelzőn megjelenik a sebesség is.
Én helyjegyet akkor vettem utoljára, amikor Stuttgartból mentem Budapestre, a München-Budapest vonalra. Ez lassan egy éve volt, de azóta a Germanwings piszok drága lett, így, ha legközelebb hazamegyek, vagy csak Bécsig, lehet, megint railjet lesz, az csak 39 euró. 60-70-et még kifizettem, hogy ne vonatozzak 8-9 órát. De most nagyon felmentek az árak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 14:36:31

@dr. Trebitsch:

Hozzáteszem: a svájci-német részen beszélni kell svájci-németül is, nem elég az irodalmi német.

Egy SVÁJCI ismerősöm mesélte. Az illető francia anyanyelvű, de sokat élt Németországban. Francia anyanyelvén kívül jól beszéli a németet, de nem a svájcit, hanem az irodalmi németet. Mesélte, hogy egyszer rászóltak egy svájci vonaton, hogy miért beszél németül. Először megkérdezték "maga német?", ő mondta "nem, svájci vagyok", ezután rászóltak keményen "ez nem Németország".

Megmondó1 2012.10.15. 14:37:07

@dr. Trebitsch:
alapvetően a célország nyelvét illik elsajátítani az embernek.
Ez a magyar mentalitás, hogy konyhanylevi angollal elég bárhová elmenni, ez max. az ótvar segédmunkás melóra elég, ahol a neved sem tanulják meg 1 év után sem.
Kérdés, milyen munkákról beszélünk?
Az informatikában is egy architektnek külföldön illik beszélnie a helyi nyelvet, mert ott már meeting-ek is vannak.
Mondjuk a legtöbb magyar agyatlan kodolónak megy ki, na ahhoz elég az angol.

padlas 2012.10.15. 14:37:57

@Megmondó1: igen, igazad van. Azert nem is vitatkozom veled, mert annyira nyilvanvalo, hogy neked minden szavad arany, es rogton az emberek velejeig latsz. Halat adok az egnek, hogy vannak koztunk ilyen megmondoemberek, nem is tudom, hogyan elnenk nelkuluk.

Megmondó1 2012.10.15. 14:38:33

@Gondolkodni Próbáló Birca:
ez így van rendjén, neked a magyarok az ügyfeleid, csak fizikailag vagy külföldön, ha jól értem.
Itt most nem ilyen melókról beszélünk, hanem amikor az ügyfeled, megbízód helyi.

neumarkter 2012.10.15. 14:40:55

@Megmondó1: van olyan benszülött aki tényleg nem tudja a hochdeutschot. èrettségi nem kötelezo, a vidéki 10 osztályban meg a német óran is dialektusban beszélnek - meg írnak. Ök parasztok lesznek meg fakitermelök, meg melósok, oda nem kell a német. Kevesen mennek egyetemre mert minek - megélnek a kétkezi munkából egész jól. Normális munkahelyen viszont tisztelnek ha szépen beszélsz hochdeutschot. Föleg azert mert ök képtelenek erre:-)

Megmondó1 2012.10.15. 14:41:44

@padlas:
nem tartom magam mindentudónak. Engem csak a magyar gőgösség és sovinizmus irritál, mert épp ezek azok a dolgok, amik miatt sehol nem vagyunk.
Meg ez az orrba-szájba hazudozás, hogy jaj multikulti...pedig csak arról van szó, hogy b#&meg nem beszélsz semmilyen rohadt nyelven!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 14:41:54

@váj mí: Én múlt hónapban railjeteltem és a magyar szakaszon 120 alá ritkán kerültünk, míg az osztrák oldalon végig 120 alatt cammogtunk. Vagy a határon átvált a kijelző mérföld per órára? :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 14:43:00

@neumarkter: Engem nem harap meg troll, immunis vagyok a hülyeségükkel szemben. ;)

@váj mí: Én rászoktam az ÖBB Vorteilscard-ra. 99 euróba fáj, viszont féláron kapod a jegyeket. Egy bizonyos szinten felül már megéri.

dr. Trebitsch 2012.10.15. 14:43:37

@Megmondó1: ha ezt a svájci, németről írt kommentemre írod, akkor nincs igazad. Próbáld a svájci olasz vagy francia területen egy helyi lakosnak elmondani, hogy az ország nyelve a német... és illik azt jól elsajátítania...találgathatsz, hová fog küldeni:)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 14:43:42

@Megmondó1: "Engem csak a magyar gőgösség és sovinizmus irritál"

Oh the irony.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 14:43:54

@Megmondó1:

Alapból nem értem az olyan embert, aki valahová elmegy és nem használja ki az alkalmat a nyelvtanulásra. A természetes nyelvi környezet nagyon hasznos, érthetetlen, hogy van aki direkt nem használja ki.

Amikor Kubában laktam, ismertem olyan magyart, aki 4 év tartózkodás után kb. 100 szónyi spanyol szókinccsel bírt és nem tudott helyesen egybefűzni egy mondatot se. Képtelen volt filmet nézni a tévében, a feliratos filmet sem értette (pedig az sokkal könnnyebb, mint a szinkronizált). Én biztosan született nyelvi tehetség vagyok, de 7-8 hónap után már simán jártam moziba.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 14:49:09

@Megmondó1:

Persze, így van. Az ország vagy a munkáltató nyelve nyilván nem kell 2 esetben:
- alapfokú fizikai munka,
- eleve valamilyen MÁS nyelvtudás kell a munkához.

Ha az embert tud valamilyen ritka nyelvet, akkor az sokszor önmagában elég. A magyar nyelv pont ilyen. Nyilván ehhez egy olyan, magyar ügyfelekkel is rendelkező multicég kell, melynek nincs Magyarországon képviselete.

váj mí 2012.10.15. 14:50:36

@Püspök utcai gombaszedő: Hm, nagyjából úgy egy jó éve jártam rendszeresen Bécs-Budapest között, akkor tartósan 100 alatt ment a vonat az országon belül. Lehet, volt azóta pályafelújítás? Ausztriában kb 35 perc futja azt a nagyjából 45 kilométert a határig, az sem egy csúcsteljesítmény, tekintve, hogy a németországi és a Bécs előtti szakaszokon a 210 sem ritka. Ez csak szimpla tapasztalat. Nem értek hozzá.

@Haynau: Hát, ha ingáznék napi rendszerességgel, én is cardoznék. De amikor én járkáltam sokat, akkor felváltva ÖBB meg Orangeways (akkor még működött) volt.

Mrs. Clayton 2012.10.15. 14:50:49

@váj mí: ebben egyértelműen tévedsz, ugyanis magyar áp-ságot elsősorban vérségi alapon lehet szerezni, magyarul, hiába születik a gyereked Bolíviában, vagy bárhol máshol a világon, mert magyar állampolgársága mindenképpen lesz, az egy másik kérdés, hogy a dél-amerikai országok szeretik/szerették területi alapon adni az állampolgárságot, így ha mégis ott születne gyereked akkor lehet, hogy rögtön két állam polgára is lenne
szóval ebben pont nincs semmi katyvasz

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 14:51:47

@Gondolkodni Próbáló Birca: Vagy pedig bármilyen más okból.

Angollal rengeteg magasan képzett szakmában simán elvagy. Cége válogatja persze, de az, hogy angollal csak angol nyelvterületen vagy csak alacsony színvonalú munkát kapsz, szemenszedett hazugság.

Megmondó1 2012.10.15. 14:51:47

@dr. Trebitsch:
ezt felesleges leírnod, ezt mindenki tudja. Én a német svájcról beszéltem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 14:54:17

@váj mí: Fene se tudja, én csak azt írtam le, amit tapasztaltam, és azt is csak azért, mert már akkor is feltűnt, hogy ez hogy a francba van.

Ráadásul mivel csak egyszer mentem vele, még csak nem is túl mérvadó.

Megmondó1 2012.10.15. 14:55:53

@Gondolkodni Próbáló Birca:
és itt tapintottál rá a lényegre: a magyarok 99%-a ilyen, ótvar, tróger melóra megy el külföldre.
Csak azt nem értem, hogy akkor minek jár egyetemre??
A baj az, hogy nálunk még azt kommunikálják, hogy értelmiségi itthon lehetsz, külföldön meg jól kereshetsz, de csak mint tróger.

Azt mindig elfelejtik hozzátenni, hogy ha esetleg magas szinten megtanulnád a nyelvet, akkor kint is értelmiségiként élhetnél.
De ugye nálunk a nyelv az a szükséges rossz: már a középiskolában egy lenézett dolog a nyelvóra, pedig fontosabbnak kéne kezeni, mint a kémia vagy matematika tárgyakat!

Megmondó1 2012.10.15. 14:59:05

@Püspök utcai gombaszedő:
ez nem igaz, ezt a hazugságot magyarok terjesztik: akik kint takarítanak informatikus diplomával.
El kell keserítselek: nagyon kevés az a munka, hol az angollal elvagy. Értelmiségi munka meg nincs is!
Ezt a pizzafutár, mosogató, babysitter, stb. magyarok terjesztik

váj mí 2012.10.15. 15:00:59

@Jess G: A kiterjesztett állampolgárságra értettem, hogy katyvasz. Mert az nagyon az. Románia is megcsinálta még a csatlakozás előtt a Moldáviaiakkal, csak csatlakozáskor beszólt az EU, hogy ezt a szart abba kellene hagyni ...

@Püspök utcai gombaszedő:
Nem tudom, én is régen utaztam a railjettel Budapestre. Nekem is csak a tapasztalataim vannak, és azok is jó egy évesek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 15:02:35

@Megmondó1: Ja, anyám is biztos mosogatóként dolgozik. Csak azért, mert neked nem adtak munkát, nem jelenti azt, hogy másnak se.

Mondjuk a stílusodat látva már van is tippem, hogy téged miért hajtottak el. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 15:03:28

@Megmondó1:

Pontosan, Lomb Kató tolmács mondta annak idején, hogy a nyelv azon kevés dolgok egyike, melyet érdemes rosszul is tudni.

Frau Holle 2012.10.15. 15:06:38

@padlas: Mint például Thilo Sarrazin. Ugye így gondoltad?

váj mí 2012.10.15. 15:09:00

@Megmondó1: Khm, azért finomítsunk, lehet Ausztriában vagy Németországban boldogulni német nyelv nélkül is, ha egy multi alkalmaz, ahol úgy is az angol a kommunikációs nyelv. Ja, és vagy olyan jó szakember, hogy alkalmaz. Az önkiszolgáló boltokból meg rengeteg van minden országban. Ha valakit nem zavar, hogy nem érti a nyelvet, amit körülötte beszélnek, viszont angolul elvan, akkor nem elképzelhetetlen nyelvtudás nélkül munkát találni.

Megmondó1 2012.10.15. 15:12:12

@váj mí:
a németek, osztrákok perfekt szinten tudnak angolul, ezért nyilván nem fogsz éhen halni náluk. Azonban egészen másképp néznek rád, ha beszéled a németet magas szinten. Hidd el, tudom, látom, tapasztalom. És egészen más munkakörök jönnek szóba, ha beszéled a németet.
A magyarok 99%-a tróger odakint, ne az ő hazugságaikra alapozzatok.

Megmondó1 2012.10.15. 15:13:16

@Jess G:
kit érdekel ez a baromság?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.15. 15:13:20

@váj mí:

Kiterjesztett állampolgárság? Mi az?

A moldáviai állampolgárok zöme jelenleg is jogosult román állampolgárságra. Nagy részük meg is szerezte, hiszen a román útlevél óriási előnyt jelent.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 15:13:38

@Megmondó1: Nocsak, még egy szemenszedett hazugság olyasvalakitól, aki még életében nem járt Bécsben. Ott aztán, ha csak nem a Stephansplatz környékí turistaboltokban próbálkozol, senki kedvéért nem váltanak hochdeutschra.

Ezt persze mindenki tudja, aki valaha dolgozott már Bécsben és nem csak hasból mondja a tutit.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 15:14:37

@Megmondó1: Matematikus. Magánszférában. A többit nem kötöm az orrodra.

dr. Trebitsch 2012.10.15. 15:15:24

@váj mí: azért egy dolog boldogulni, és más, hogy milyen az életszemlélet. Jómagam jól elboldogultam az angollal, egy multinál dolgoztam különböző országokban, 6 hónap és két év közötti időtartamokban. Nem kellett más, csak az angol, de azért az önbecsülésemhez kellett az, hogy ahol egy hónapnál többet töltöttem, legalább valami alapokat elsajátítsak a helyi nyelvből. De tényleg, erre a munkámhoz semmi szükség nem volt...

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 15:16:09

bassza meg a blogmotort..ilyen vicc orszag..

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 15:16:16

@Megmondó1: "A baj az, hogy nálunk még azt kommunikálják, hogy értelmiségi itthon lehetsz, külföldön meg jól kereshetsz, de csak mint tróger." Ezt majd elmesélem itt élő magyar barátaimnak: ügyvédek, adótanácsadók. Bár lehet, hogy orvos barátim a "tróger" jelzőt még magukra is vennék.

Szóval igenis lehet magyar diplomával itteni diplomás állásban elhelyezkedni. Persze ahhoz az a fránya nyelvtudás kell ám... Anélkül valóban csak fizikai (tróger) munkásként kapsz melót. Mint pl. a Wien Mitte épületkomplexumának átépítésénél - nap mint nap a félig megépült tömbön megyek keresztül a metróból jövet, és az építkezési területről gyakran megcsapja a fülemet a magyar beszéd...

váj mí 2012.10.15. 15:17:56

@Megmondó1: Nem alapozok, évek óta német nyelvterületen élek, viszont egy multinál, tök mindegy milyen szinten beszéled a németet, ha egyáltalán. Ugyanis eleve nem a nyelvtudásod miatt alkalmaznak.
Ja, és nem tudnak perfekt szinten angolul, csak azok az emberek, akiknek feltétlenül szüksége van rá a munkájukból kifolyólag. A többiek nagyjából úgy, mint otthon: kézzel-lábbal, pár szóval. Alapkommunikáció.
Arról sem vagyok meggyőződve, hogy a magyarok 99%-a trógermelót végezne külföldön, bár nem tudom, számodra, mit jelenet a "tróger"?

Megmondó1 2012.10.15. 15:19:11

@Püspök utcai gombaszedő:
hát gondolom valami echte nemzetközi csapatban dolgozik, mert egyébként sehol nem alkalmazzák.

bpetya75 2012.10.15. 15:19:37

@váj mí:

Meg kell kövesselek (venatorral egyetemben). Feljebb titeket neveztelek bicskanyitogató stílusúnak. Hamar kiderült, hogy ez nagyon nem igaz...

Megmondó1 2012.10.15. 15:21:01

@váj mí:
egy sima coder, akinek kiosztják a heti meeting-en a feladatot és aztán hozzá sem szólnak 1 hétig, ahhoz nem kell helyi nyelv. Na a magyar informatikusok 99%-a ezt csinálja külföldön.
Meg piizát szállít, zumbát oktat (ahhoz beszélni sem kell tudni), gyerekre vigyáz. Ennyi.

dr. Trebitsch 2012.10.15. 15:21:21

@váj mí: én azt tapasztaltam, hogy a magyarok külföldön a multiknál, ha jól beszélik a nyelvet, ugyanolyan állásokban dolgoznak, mint a többi EU állampolgár. Az álláspályázatoknál sem előnyt, sem hátrányt nem jelent a magyar állampolgárság, persze, kivéve a helyieket, akik azért jobb helyzetben vannak... de ez természetes.

váj mí 2012.10.15. 15:22:53

@dr. Trebitsch: Hm, pont erre írtam, hogy ha "valakit nem zavar, hogy nem érti a nyelvet, amit körülötte beszélnek", az elboldogul, pláne, ha be sem akar illeszkedni, nyelvérzéke sincs meg hasonlók. De melót azt lehet találni, nemcsak mosogatóit, bár oda kell egy alapszint azért bármilyen nyelvből.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.10.15. 15:24:46

@Megmondó1: Bingó. És nagyon sok ilyen cég van a világon, csak keresni kell.

Ezért nem érdemes ezeket a nagyívű általánosításokat szentírásnak venni. Persze, alapvetően nyilván nagy előny, ha beszéled a célország nyelvét és a világért se beszélnék le senkit arról, hogy megtanulja, sőt, szerintem ahhoz, hogy jól is érezd magad, az ország kultúráját is meg kell ismerned.

De nem azért, mert másképp aztán tuti csak aljamunkát kapsz, hanem azért, mert sokkal kisebb eséllyel kapsz jó munkát.

váj mí 2012.10.15. 15:27:21

@bpetya75: Mnaaaa, milyen kontextusban lettem én bicskanyitogató? ;).

@Megmondó1: Ahham, kezdelek érteni, bár például pont a baby-sitternél fontos a minimális, erős-alap nyelvtudás, mert a csimotákkal nem mutogatnia kellene, mégsem.

@dr. Trebitsch: Hm, állítottam én valami gyökeresen mást?

padlas 2012.10.15. 15:29:23

@Frau Holle: utananeztem ennek a Thilonak, es ezek alapjan nem ertem, mirol beszelsz. Szerinted o az alapjan beszel, hogy eleteben haromszor Londonban turistaskodott? Ha meg nem, akkor minimalis szovegertesi kepesseg kell csak ahhoz, hogy lasd, nem rola beszelek.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 15:30:58

@Sanyi9: bingo.senkit sem erdekel a nemet,mert senki nem beszel nemetul..
Veveyben lakom.majdmindenki beszel angolul,es a francia a hivatalos..
De megmondoemberunk szerint aki nem beszel nemetul az biztos feketemosogato (barmit is jelent,mert azt sem tudja mi az)

bpetya75 2012.10.15. 15:31:37

@váj mí:

Csak tablenonak írtam az egyik fórumtárs kapcsán, hogy szerintem nem gáz a tag, csak időnként kicsit bicskanyitogató a stílusa, mint pl neked vagy venatornak. Azóta felbukkant néhány pók, akikhez képest ti hamvas elsőbálozók vagytok csupán ;-)

dr. Trebitsch 2012.10.15. 15:32:14

@Püspök utcai gombaszedő: amerikai cégeknél főleg gyakori, hogy éppen nem aljamunkát végzel, ha nem beszéled jól a helyi nyelvet. Ügyvezetőként voltam több országban, az indulást megszervezni. Nemcsak én, de a műszaki vezető, a kontroller, sem beszélte a helyi nyelvet. A középvezetőknél feltétetel volt a jó angol (kb. középfok, ők általában helyiek voltak), ők tartották a dolgozókkal a kapcsolatot. Aztán mikor beindult a gépezet, ők lettek a felső vezetők, és mi mentünk a következő országba...

fidzsi 2012.10.15. 15:32:50

@Megmondó1: Hát..., mivel nem voltam 1. "szaki", 2. a legkevésbé sem
tudtam ellenórizni őket, ez felőlem lehet városi legenda.
Azért kiváncs lennék, hogy pl.a germán autógyárakban dolgozó
lengyel, román, etc. melósok jobbak-e mint a mieink. A "kitántorgó"
és kint szakmában elhelyezkedő pl.műszaki diplomásaink rosszabbak-e tudásban, nyelvben mint más kelet európai társaik.
Csak egy gyenge, nem diplomás példát hozok fel. A fodrászatból,
ahol kevés megmaradt fejszörzetemmel görcsölnek egy, nem is
a legügyesebb kislány elhúzott Írországba. Nem volt egy nyelvzseni. Lassan megtanulta a nyelvet. Hazalátogatásakor
mesélte, hogy sok magyar fodrász dolgozik kint. Jobban szeretik
őket, mert azt tartják, hogy jól kiképezettek, és jobb az izlésük
és munka terhelhetőségük, mint a helyieknek. Persze vannak lusta egyedek is . Ezek kihullanak a rostán. Őszintén
szólva nem tudok mit kezdeni az ilyen sommás megitélésekkel.
Nem is értem, a motivációdat. "A magyarok" ilyenek és olyanok
is. Szégyennek tartod magyarnak lenni? Megsértettek valamikor egy életre? A mamám holokauszt túlélő, de én ilyet
tőle sem hallottam. Szemét, lusta, aljas ember minden nációban
van. Az "értékes" mindig kevesebb mint az értéktelen, vagy kevésbé értékes. Ez de genere statisztikai alapú. Vannak persze
-bizonyos értelembe - nemzet karakterológiai különbségek, de
ezek nem homogén jellemzők, sőt nem is hosszú idő alatt
változhatnak. Csak egy, kicsit perverz, példát hozok fel. A 30-as,
negyvenes években a németek "nagy része" buzgó náci volt
és rühellte a zsidókat, állítólag. Most a németek nagy része toleráns és
megveti az antiszemitizmust, állítólag. Az NSZK-ban jó volt a munkamorál az NDK-ban kevésbé. Most is van különbség.
Namármostanság: milyen is a német?
Kicsit lazíts itéleteid keménységén! Nem nő azzal igazság
tartalmuk, mint ahogy nem csökken ha kissé "inhomogénizálod"
őket.
Üdv. fidzsi,droid de Magóg.

keriati · http://blog.fsck.hu 2012.10.15. 15:34:43

Már engem is érdekelt, hogy mikor láthatunk egy soproni ingázót itt. Ez egy elég kellemes módja a megélhetésnek (osztrák fizu itthoni árakkal), de erre már elég sokan rájöttek és elég sokan is költöznek sopronba emiatt.

Ezt a 300 helyre beadtam dolgot én pl nem értem. Akiket ismerek a vonatról nem nagyon adták be pár helynél többre és találtak állást. Én 3 helyre adtam be, a 2.ra felvettek (én pl csak angolul beszélek munkahelyen, de ez nem volt gond sehol). Akikkel beszélgetek a vonaton ott a legtöbb cég folyamatosan keres új embereket, és neten is rengeteg az állásajánlat.

A vonat amúgy napi 2x60 percben megúszható, viszont reggel a soproni peronra már alig lehet felférni, akkora a tömeg. Az 5 vagonos emeletes vonaton meg kb állóhely marad csak mire Bécsbe ér.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 15:38:58

@Püspök utcai gombaszedő: hagyjad.barom,ennyi.szerinte,mivrl en nem beszekrk nemetul svajcban biztos mosogato vok..arrol meg nem hallott hogy van francia resz is.mellesleg a mosogato is munka.valojaban teljesen atlag fizetesert berlek atlag lakast,es elek atlagos eletet..

váj mí 2012.10.15. 15:40:16

@bpetya75: Noládd, mennyire tudja szélesíteni a látókört a net? ;). Egy hamvas liliom vagyok, kérlekalássan ;).

dr. Trebitsch 2012.10.15. 15:42:42

@fidzsi: igazad van, de szerintem vannak olyan hozzászólások, amelyekre nem érdemes reagálni, mert ha elfogadod vitaalapnak, rangot adsz méltatlan, az emberi méltóságot sértő véleményeknek.

Frau Holle 2012.10.15. 15:43:21

@padlas: Izé....
Akkor kezdem az elején... Ezt írtad: " Tenyleg annyira unalmas mar, ahogy a nyugati tarsadalmakkal kapcsolatban kongatjak itt egyesek a veszharangokat. Huha, szegeny Nyugat, mindjart vege lesz, ha nem osztja nekik az eszt egy kicsit a jo magyar ember, aki akkora szakerto, mert mar legalabb haromszor jart Londonban turistaskodni! "

Londont te hoztad fel, itt általában Nyugat-Európáról volt szó.
Az ipse meg igen, tud valamit róla.
Szövegértési képesség... na igen. :) Biztos vagy benne? :) Vagy az általam bemásolt első mondatot nem te írtad? Én ugyanis arra reagáltam, ha nem probléma.
Az említett úr berlini városi tisztviselő, majd a német központi bank igazgatótanácsának tagja volt, behatóan foglalkozott a bevándorlással és a multikultival. Meg ennek a szociológiai aspektusaival. Biztosan unalmas neked hogy kongatják egyesek a vészharangokat, de például ő is azt teszi.
A könyv címe: Deutschlan schafft sich ab. Ha érdekel...

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 15:46:06

@bpetya75: "ti hamvas elsőbálozók vagytok csupán"
Bocs, de erre eszembe jutott, amit Hofi mondott annó:
"Hozzá képest Sztálin elvtárs gyümölcsoltó boldogasszony volt."
vagy:
"hozzájuk képest Hitler egyszerű polgárjogi aktivista"

Offtopic részemről befejezve. ;-)

bpetya75 2012.10.15. 15:46:50

@dr. Trebitsch:

Ezt nagyon szépen megfogalmaztad! Maximálisan egyetértek.

@váj mí:

:-D :-D :-D

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 15:48:31

@Megmondó1: te szerencsetlen barom,te..en skociabol palyaztam meg az allast veveybe,csak angolul beszeltem,es megis felvettek,normalis pozicioba,normslis penzert..(6000)
Es itt tanultam meg a nyelvet..
Osszevissza frocsogsz agyatlansagokat te majom..

Frau Holle 2012.10.15. 15:49:17

@padlas: Még egy gondolat: nem foglaltam állást a kérdésben. Csupán annyit tettem hozzá, hogy unalmas vagy sem, mások is felvetik a kérdést.
Ennyi.

bpetya75 2012.10.15. 15:49:24

@Haynau:

Jó kis hasonlatok. Tudott az Öreg ;-)

Egy ideje már érzésem szerint a többség (természetesen én is) masszívan offtopik...

Megmondó1 2012.10.15. 15:49:41

@fidzsi:
az általánosításaim háttere az, hogy egész fiatalkoromban azzal etettek - ahogy szerintem titeket is -, hogy a magyarok miylen okosak, szorgalmasak, meg "mi mindent adtunk mi a világnak". Ehhez képest, miután végeztem az egyetemen és külföldön kezdtem dolgozni, bizony több helyen hallottam, hogy ennek se híre se hamva: sőt kifejzetten lusta dolgozók a magyarok: linkelnek, kimagyaráznak, stb. És nem felksézültek, motiválatlanok, és hát leginkább: nem beszélnek nyelveket.
Az összehasonlításod más kelet-európai országgal megint csak rossz magyar reflex: nem a környező országokhoz kell hasonlítani a magyarokat. Mindamellett, ha már itt tartunk, inkább ne is hasonlítgassunk, mert szégyenteljes, hogy a románoktól a lengyeleken át a bolgárokig mind perfekt angollal jönnek ki a felsőoktatásból. Mi meg ott tartunk, hogy a lusta disznó hallgatók el akarják érni, hogy ne kelljen nyelvvizsga a diplomához.
Szerintem sem kéne nyelvvizsga, mert egyrészt az csak a pénzt húzza ki a zsebünkből, másrészt nem is mér jól. Csinálnék viszont egy nyelvi szigorlatot az államvizsga mellé, ami a lehetőség szerint a legsokoldalúbban mérné a nyelvtudást, és ha az nincs meg akkor diploma sincs, sőt abszolutóriumot sem kapnának. El kéne érni, hogy egy idegen nyelv magasszintű tudása az olyan alapvető kell legyen a diplomások körében, mint bármely szaktárgy.
Ez van.

váj mí 2012.10.15. 15:50:56

@fidzsi: Khm, NDK -NSzK viszonylatban én is szolgálhatok személyes benyomásokkal és tapasztalatokkal. Amikor Drezdában dolgoztam, szinte otthon éreztem magam, nem a legjobb értelemben. Most ne is a munkamorálról vagy egyéb szubjektív dolgokról beszéljünk. Legyen szó a városról, a hangulatáról. Ok,m Drezdát lebombázták, rendesen, az is csoda, hogy a mostani Theaterplatz megmaradt, de hogy is mondjam. A hangulata tökéletesen posztkommunista, a Neustadté, néhány épület kivételével, mindenképp.
Jelenleg az NSzK-ban élek, más. Más a mentalitás, amit még én, kívülálló is észreveszek. De emberekkel dolgozom, beszélgetünk, ha véletlenül szóba kerül, és megemlítem, hogy dolgoztam Drezdában is, húzzák a szájukat nagyon, "aussiek", nagyon furcsák, nagyon mások, nagyon nem olyanok.... Pedig németek. Ők is.

Frau Holle 2012.10.15. 15:51:52

@Megmondó1: Igen, és minden magyar egyforma. Mekkora mázli, hogy te nem. :)

Megmondó1 2012.10.15. 15:53:01

@hogyne,persze,igazad van!:
a normális pozíció, normális pénzért - ez olyan homályos megfogalmazás...
egy jól fizetett paprikadaraboló vagy egy elegáns étterem konyháján?:)
Ugyan már, áruld már el, hogy mit is dolgozol?;)

Mert az nem kunszt, hogy bármivel jobban keresel, mint otthon bárki, de mit is dolgozol? Hórukk vagy egy építkezésen, valld be!:D

váj mí 2012.10.15. 15:53:18

@bpetya75: Most meg, mit röhögsz, he? :D

Megmondó1 2012.10.15. 15:54:57

@Frau Holle:
nem, nem minden magyar egyforma.
A vita onnan indult, hogy a legtöbb magyar azt gondolja, hogy kevéske angol elég a kinti érvényesüléshez. De milyen munkához is pontosan?
Ha értelmiségi munkát akarsz, ahhoz bizony kell a célország nyelve is.

Megmondó1 2012.10.15. 15:55:58

@váj mí:
milyen nyelven beszéltek?

Frau Holle 2012.10.15. 15:57:32

@Megmondó1: Tudom, olvastam.
És kösz, tudom.
Az általánosításokat viszont kerülném. De hát nem vagyunk egyformák...

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 15:58:11

@Megmondó1: egy 5csillagos szalloda michelincsillagos konyhajan sous chef.
De feljebb mar leirtam.
Nagyon jo helyeken jartam es jo iskolakat vegeztem.

bpetya75 2012.10.15. 15:58:32

@váj mí:

Pont oda (mármint Drezdába) valósiak a német rokonok (jó távoliak, de azért rokonok). Nekem nagyon jók a tapasztalataim velük. Mondjuk a városra nem emlékszem, inkább Szász-Svájc maradt meg. Fene tudja miért ;-)

Frau Holle 2012.10.15. 15:59:17

@Megmondó1: Igen, olvastam. És köszi, tudom.
Az általánosításokat viszont kerülném, de nem vagyunk egyformák...

váj mí 2012.10.15. 15:59:35

A melóban? Természetesen németül, de én a szolgáltatóiparban dolgozom. Ott muszáj. A magánéletben meg keverék-nyelveken.

Frau Holle 2012.10.15. 16:00:38

@Frau Holle: Ez felesleges volt, csak úgy láttam mintha nem ment volna el a komment. Elnézést a duplázásért.

bpetya75 2012.10.15. 16:02:47

@váj mí:

Csak eszembe jutott, hogy a liliom illata nagy dózisban kábító/mérgező hatású. Bocsánat. Gyorsan beülök a sarokba ;-)

bpetya75 2012.10.15. 16:04:17

@Frau Holle:

Az első is felesleges volt. Eddig azt hittem retardált szegény, de most már úgy látom, hogy provokatőr. Szerintem ne fáraszd magad vele.

váj mí 2012.10.15. 16:04:44

@bpetya75: Az én anyai nagybátyán is drezdai volt, gyerekkoromban mi nem tudtunk kimenni hozzájuk, ők jöttek néha. Felnőtt fejjel viszont hm ... A történelmi városrész szép, hangulatos ... De a város többi része, bizony poszt-kommunista hangulatú még akkor is, ha nincsenek a Havannához hasonló förmedvények benne. A létező panelekből "elmenekültek" a lakók, hiába próbálta a város lakhatóvá szépíteni őket, a nyugati testvérek segítségével. De azért, főleg Neustadban megmaradt a "feeling".

Frau Holle 2012.10.15. 16:05:45

@bpetya75: Azt hiszem, igazad van. Köszi.:)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 16:06:51

@váj mí: Idegennyelv-náciskodok egyet - nem "aussie" (így angolul az ausztrálokat hívják), hanem "Ossi" - ellentétben a nyugatnémet "Wessi"-vel. És csufolják is egymást rendesen: van "Jammer-Ossi" és "Besser-Wessi"...

Tiheli 2012.10.15. 16:06:55

@Megmondó1: "És nem felksézültek, motiválatlanok, és hát leginkább: nem beszélnek nyelveket."

Abba lehetne már hagyni ezt a "nem beszélnek nyelveket" rinyálást. Egyrészt, mert a fiatalabb korosztály igenis beszél, másrészt az is csak mese, hogy "nyugaton" mindenki tökéletesen tud angolul. Lehet, hogy egy-két országban kiemelkedö az oktatás ilyen téren, de nem ez az általános.
pl. Olaszországban az autópálya pihenö kajáldájában 1, azaz 1 fö volt a min. 10 alkalmazottból, aki gagyogott valamit angolul, az összes többi csak olaszul beszélt. Vagy emlegethetném a franciákat, akik köztudottan imádnak idegen nyelven kommunikálni...
Ne feledjük a német kollégáimat sem, akik valamennyien egyetemet végeztek, és kb. velem egy szinten vannak angolból, (ami nekem második idegen nyelv), ezen kívül pedig alig, vagy egyáltalán nem beszélnek más nyelvet.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 16:11:59

@Tiheli: Az hagyján: Olaszországban előfordulhat az is (mint velem is előfordult), hogy egy nagyváros (Firenze) pályaudvarán a NEMZETKÖZI INFORMÁCIÓS/PÉNZTÁR-PULTNÁL nem tudott senki sem egy mukkot bármilyen idegen nyelven - sem angolul, sem németül, sem franciául. Eltartott egy ideig, mire gimnázium óta beporosodott és egyébként sem túl perfekt olasztudásomat előráncigálva tudtunk egymással kommunikálni.

Szóval NEM csak a magyarok nem beszélnek nyelveket. Nézz szét Bécsben, hány török nem beszél konyhanyelv-szinten sem németül, pedig már évtizedek óta itt él.

Tiheli 2012.10.15. 16:12:02

@bpetya75: 3 hónapot dolgoztam Drezdában, én jól éreztem ott magam :) Igaz a Neustadtban nem sokat jártam, a kevés szabadidömben inkább az Altstadt részen kószáltam. Ahhoz képest, ahogy elintézték a bombázással, szuperul néz ki... Persze helyenként még megvan a nyoma.

SilentDreams 2012.10.15. 16:16:42

Nem olvastam el az összes kommentet (látom, hogy nem is érdemes mindet...), a poszt viszont tetszett, még ha a legtöbb dolgot már tudni is lehetett a szerzöröl.... :)

A multikulti részbe direkt nem mennék bele, csak nagyon röviden: szerintem abszolut elfogadható, hogy mindenki ott éljen, ahol jol érzi magát, ez cseppet sem rasszizmus.

A napi 3-4 órás utazgatáshoz meg csak annyit, hogy Budapesten annó átlagban 2,3 - 3 órát utaztam oda´vissza a város egyik végéböl a másikba munkába, és elviseltem, mert elsödleges szempontok között volt a lakásom helye. Ehhez képest a Sopropn - Bécs 3-4 óra nem is olyan sok, bár valóban nem túl kellemes.
A fenti képen amúgy egy igazi Sopron - Bécs között ingázó vonat látható vagy ez csak dekoráció? :-)

Megmondó1 2012.10.15. 16:19:06

@bpetya75:
érdekes ebben az országban, hogy aki kimondja az igazságokat, az egy provokatőr.
De tudod mit, hazudjunk szép és csodálatos országot továbbra is!
Én kezdem: szerintem a magyarok beszélnek a legtöbb idegen nyelvet európában:)

váj mí 2012.10.15. 16:19:21

@bpetya75: Hááááát, ez vagyok én ;).

Tiheli 2012.10.15. 16:22:14

@Megmondó1: "érdekes ebben az országban, hogy aki kimondja az igazságokat, az egy provokatőr."

irigylem az önbizalmadat :D

Megmondó1 2012.10.15. 16:22:43

@Tiheli:
bocs, nem tettem hozzá: értelmiségiekről (diplomás emberekről) beszélek. Na ott a magyarok nyelvtudása az a béka segge alatt. Na az a szégyen!
Ha tanult ember vagy, akkor ne a gofriárushoz hasonlítsd magad te szerencsétlen!
És ez nem rinyálás, hogy az ember közli a tényt. A rinyálás az, hogy még azt a hulladék nyelvvizsgát is eltöröltetik, hogy annyit se kelljen megtanulni a diplomához!

SilentDreams 2012.10.15. 16:25:19

@Megmondó1: Már megint túlzol.

Az elöbb a 99% nem beszél max. nagyon alacsony szinten is túlzás volt. Honnan gondolod ezt a 99%-ot?
Szerintem még az egész lakosságra sem állja meg a helyét, s föleg nem a külföldön munkát vállalókra, akik között több a fiatal, akik biztosan nagyobb arányban beszélnek már nyelvet (nyelveket).

Természetesen a probléma jogos, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene a nyelvoktatásra forditani, de túlzásokba ne essünk...

dr. Trebitsch 2012.10.15. 16:26:44

Jaj, megint csak az a régi bölcsesség kívánkozik ide, amit mindig újra és újra be szoktam kommentelni: "Az a baja a világnak, hogy az idióták mindig sziklaszilárdan hisznek a saját ostoba állításaikban, és ölni tudnak érte, míg a bölcsek mindig kételkednek, bizonytalanok, mert átlátják, mennyi sok információ hiányában kénytelenek állást foglalni."

Tiheli 2012.10.15. 16:29:25

@Megmondó1: kösz, de nem érzem magam szerencsétlennek.

Ha kicsit figyelmesebben olvastál volna, feltünt volna, hogy magamat a diplomás kollégákhoz hasonlítottam, nem a gofrisütökhöz.
De nyugodt lehetsz, pl. a posztban emlegetett Sopronban a gofrisütö is tud németül, mint ahogy a pincérek, eladók és benzinkutasok döntö többsége is.

Rkhaylitsha 2012.10.15. 16:30:24

@Tiheli: Melyik autopályán? Mert én akárhol megálltam olaszban mindenki ki tudott szolgálni angolul, megértette mit akarok, megmondta az osszeget, és koszont. Lehet, hogy nem idézett sekszpirt, de a célnak megfelelt.
A magyar fiatalok meg rettenetesen nem tudnak nyelveket. Csak azt hiszik, meg azt mondják.

ZmanUK 2012.10.15. 16:36:42

@gabcigirl: Latszik sokat tudsz az iszlamrol ... gratulalok

Megmondó1 2012.10.15. 16:38:15

@Rkhaylitsha:
na végre valaki átveszi helyettem:)
az az alaphelyzet, hogy itt rengeteg kommentelőt az önérzetében sérti, hogy azt mondjuk, a magyarok nem beszélnek nyelveket. Miért? Mert ők sem beszélnek és ez fáj nekik.

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.15. 16:39:56

@SilentDreams: "A fenti képen amúgy egy igazi Sopron - Bécs között ingázó vonat látható vagy ez csak dekoráció?"

Csak illusztráció, Sopron-Bécs között NEM járnak Railjetek. Jobb esetben alacsonypadlósTalent-motorkocsik (vagy Desiro?), rosszabb esetben Wiener Neustadt-i átszállással régi 5047-es sorozatú dízelmotorkocsik járnak.

Tiheli 2012.10.15. 16:40:55

@Rkhaylitsha: A9, a svájci határ utáni elsö (benzinkutas) pihenö. Akárkitöl próbáltam is kérdezni, egytöl egyig olaszul válaszoltak és böszen mutogattak ugyanarra az egy emberre.
A városokban sokkal jobb volt a helyzet, de ott is volt olyan cukrászda, ahol nem beszéltek se angolt, se németet, pedig nem valami eldugott helyen voltunk.

"a magyar fiatalokról" csak azok alapján tudok nyilatkozni, akiket ismerek. A gimnáziumi osztálytársaim kb. fele él vagy töltött el hosszabb idöt külföldön, valahogy elboldogultak. Az egyetemi évfolyamomban szintén nem volt jellemzö, hogy gond lett volna a nyelvvizsga, bár el kell ismernem, hogy volt, aki az utolsó félévben hajrázott.

Tiheli 2012.10.15. 16:43:42

@Megmondó1: ember, 3 éve német a munkanyelvem és angolul írom a disszertációmat. De tudod mit, igazad van, nem beszélek nyelveket. Remélem nyugodtan fogsz aludni abban a boldog tudtaban, hogy te aztán tudod a tutit.

SilentDreams 2012.10.15. 16:44:24

@Megmondó1: Ur isten.....

De, beszélünk, folytassuk németül vagy angolul?

Az általánosításoddal van a baj, fogd már fel.
Ezekkel: "a magyarok" , "99%" stb.

Hogy készítetted a statisztikát? El kéne fogadnod, hogy vannak nagyon jól idegen nyelveket beszélö magyarok, jól beszélök is, és közepesen beszélök is. Es ök összesen biztosan nem elhnyagolható 1%, föleg a külföldön munkát vállalók között.
De ha úgy tetszik, akkor csak folytasd a pocskondiázást. Ettöl jobb neked?

(a nyelvprobléma igenis létezik, de miért nem lehet objektívabban nézni...?)

Megmondó1 2012.10.15. 16:50:21

@Tiheli:
nem mondtam rád, hogy nem beszéled a célország nyelvét, hisz nem is beszéltél erről.
Azokról beszélek, akik szerint az angol az elég külföldön.

2012.10.15. 16:53:22

Na, megint vagyok egy kicsit. :)

Igyekeztem gyorsan átfutni a kommenteket, köszönöm a keves és kevésbé kedves szavakat is.A személyeskedő és trollkodó kommentekkel kapcsolatosan továbbra is tartom magam az ezirányú elveimhez, és egyszerűen nem foglalkozom velük.

Akik nem hiszik el, amit írok, azokkal meg megint nem tudok mit kezdeni, azoknak legfeljebb bemutatkozom: Norbi vagyok. :P :D

Igyekszem témakörökbe szedni a válaszokat.

Adóvisszatérítés: látom ez sok embernek megmozgatta a fantáziáját. Néhány tipp: Alleinverdienerabsetzbetrag 494 euró, Kinderfreibetrag 220 euró, Werbungskostenpauschale 132 euró... Plusz az adós kavarás, hogy amiatt, hogy nem egész évben dolgoztam (4 hónapig magyar vállalkozóként számláztam), az éves jövedelmem, átcsúszott egy alacsonyabb adósávba, mert a havi adót úgy vonják, mintha egész évben annyi lenne a fizetésed, de sávos adózás van. (Ha jól értettem annó a könyvelőt...)

Költségek: Lakhatás Sopron egy 64 nm-es belvárosi lakás jelenleg kb. 90-100ezer, rezsivel együtt, vagyis kb. 350 euró. Utána lehet nézni, hogy hasonló minőségű és méretű lakást Bécsben, vagy akár környékén belvárosban, kulturált környéken menniyért lehet kivenni. Bécsben én rezsivel együtt 700-900 euró körül találtam hasonlókat. Pendlerpauschale (ingázók adókedvezménye) nálam havi nettó 70 euró. Vonatbérlet, amiben benne van a teljes közlekedés Bécsben és Bécs kb. 80 km-es körzetén belül (részletek: www.vor.at) 160 euró. Vagyis az utazásom 90 euró, úgy hogy bármikor átmehetek, és nemcsak bécsben, de akár St. Pöltenbe vagy Krems-be is ingyen, és a bécsi közlekedés is benne van. Egy bécsi helyi bérlet 45 euró, és ha ott laksz, nem jár a Pendlerpauschale. Szolgáltatások árain nincs értelme vitatkozni, márpedig bulizni és sörözni pedig a korom ellenére szeretek és szoktam. :) Az élelmiszerről csak annyit, hogy valamiért Sopronban nem tudok úgy elmenni vásárolni, hogy ne osztrákokkal legyen tele a bolt (bármelyik.)

Utazás: A vonat valóban percre pontosan 1 óra, de nekem az ingázás azt az időt jelenti, ami onnantól, hogy otthon kiléptem az ajtón, addig hogy beléptem az iroda ajtaján eltelik. Ez pedig a helyi tömegközlekedések függvényében 3-4 óra naponta oda-vissza. Autóval ez kb. 50 perc lenne egy irányba, vagyis a fele, viszont csak a benzin kétszer annyiba kerülne, mint a vonat. Kinek mi a fontos, én szeretem a pénzemet másra elszórni. :) Plusz a vezetés stresszes, a vonaton lehet aludni, olvasni, tanulni, filmet nézni, netezni, határátkelős kommenteket írogatni, mint az velem rendszeresen elő is fordul. ;)

Nyelvtudás: Valamennyit tudok németül, de a kollégáknak ki van adva, hogy mivel nekem jó az angolom, velem angolul kell beszélni, hogy gyakorolják, hogy amikor majd az ügyfelekkel kell beszéljenek, jobban menjen. Ez konkrétan érv volt, amikor felvettek. :) Van ilyen is. Így viszont tényleg nem sok alkalmam van a nyelvet gyakorolni, ami nélkül elég nehéz megtanulni. Mivel egész nap fülelek, 60-70 százalékát értem annak, amit beszélnek, viszont ha beszélnem kellene, nem jönnek elő a szavak. :( Egyébként jelenleg kb. gyenge középfokon tudok beszélni, vagyis el nem adnak, de azért a német nyelvű munkára ez még alkalmatlan. De ami késik, nem múlik.

Hobbi: Sport. :) De többet tényleg nem mondok. De bármelyik sportot akarod magas szinten űzni, az bizony sok utazást igényel. (Versenyek, edzőtáborok.)

Multikulti: Ehhez többet nem tudok hozzátenni, mint amit már leírtam, én mindenesetre nem tartom magam rasszistának, csak mert a kulturálisan homogén társadalom számomra vonzóbb, mint a heterogén. Azt gondolom, ízlések és pofonok, és amíg mindenkinek van választási lehetősége addig nincs baj. Amikor már nem lesz, akkor viszont lesz baj. De ne legyen igazam.

Na, kb. ennyi jutott eszembe, ha valamit kihagytam volna, írjatok, és még este vagy holnap válaszolok.

fidzsi 2012.10.15. 16:55:18

@váj mí: Noch dazu poroszok, ha jól tudom, azaz -nem is oly
régen, tán hetven évvel ezelőttig-a legnémetebbenek tartottak.
Mindenkinek, aki kint dolgozik, dolgozott, vannak tapasztalatai,
amiket az ő környezetében szerzett. Ezeknek a tapasztalatoknak,
példánként változók, van -egy csúnya kifejezéssel élve-
eloszlásuk. Persze mindenki a sajátját, vagy az általa hallottakat
abszolútizálja. Humánusan szólva, minden ember és nép
egyforma, és bizonyos értelemben így is van.
Oszt van azért különbség is német, francúz, ánglius, oláh,
talján, biboldó, etc. között. No és persze, a "bentlakók"
valahogyan kedvező jegyeket sorolgatnak, mások mit t,esz a
"seregek Ura", másféléket. Külön alosztályt képviselnek, akik
szinte szégyellik magyar voltukat. Persze ezt lehet ellenpontnak
tekinteni a magyart mindenek fölé helyezésnek, kultúrálisan
és történelmileg. Bár szerintem ez utóbbi, ha túlzás is, számomra
még mindig érthetőbb, mint a nonstop fokázás..
Üdv. fidzsi, droid de Magóg.

Megmondó1 2012.10.15. 16:58:49

@SilentDreams:
az objektivitás fontos, ebben egyetértek veled.
a 99%-1% pedig arról szól, hogy az emberek ébredjenek már fel végre!! Hogy szar az oktatás mo-on, hogy messze-messze elmaradunk még a kelet-európai átlagtól is idegennyelv ismeretben.
Mert amíg az a szemlélet, hogy a kivételes jó példát soroljuk fel, hogy bezzeg az isemrősöm ilyen jól beszél, meg olyan beszél, meg ilyen jó munkát talált, addig nem lesz fejlődés.

Tudjátok, erről eszembe jutott, mikor néhány éve voltam egy közlekedési vitaesten, ahol a fővárosi tömegközlekedés volt a téma. Hamar asztalra került az összehasonlítás Béccsel (ez közhelyszerű összehasonlítás a közlekedésbarátok közt is:): felvetette valaki, hogy Bécs akkora mint Pest, mégis 6 metrója van, nekünk meg igazából csak 2 (a földalatti igan nagy jóindulattal nevezhető metrónak:). Erre néhány -addig egyébként nagy köztiszteletnek örvendő szakember - elkezdte kivesézni, hogy hát abból a 6 bécsi metróból valójában 3 nem is igazio metró, hanem magasvasút, és nem is olyan hosszúak, mint az itteniek, stb. stb. Mindenki értetlenül állt ez előtt a magyarázkodás előtt. És a végén azt akarták kihozni, hogy Pest nem marad el semmiben Bécstől, sőt valami olyan is kijött végén, hogy nekünk van több metrónk (sic!).

SilentDreams 2012.10.15. 16:59:54

@Megmondó1: Altalában nem elég az angol nem angolnyelvü országban a munkahelyen, de ország / munkahely / állás függvényében AKÀR simán is elég lehet.
Ugyhogy ebben se álltalánositsunk már.

Természetesen, ha valaki be akar normálisan illeszkedni az adott országba, akkor beszélnie kell az ország nyelvét, még akkor is, ha a munkahelye esetleg nem kívánja meg.

Németországi helyzet nálunk: van spanyol kolleganöm, akit 0 német tudással vettek fel, s 2 év alatt sem nagyon tudott megtanulni németül, de folymataosan próbálkozik. Egy angol kollegámat gyenge német nyelvtudással vették fel, de mostanra már nagyon jol beszél németül, csak a kiejtéssel vannak erös gondjai.
Az aktuális állashirdetésekben munkakörtöl függöen legala´bb alap, egyes helyekre legalább középszintü német tudást várnak el, azzal a feltétellel, hopgy az illetö pár éven belül megtanulja a nyelvet.

Laciii 2012.10.15. 16:59:56

@Megmondó1:
Telekom multinál elég. Esetleg a franciákat zavarja, ha nem ismered a helyi nyelvet :)
És nem kóderekről van szó.

Tiheli 2012.10.15. 17:09:36

@Megmondó1: a 99%-1% mesze van az objektivitástól és pont ezért nem jó vitaindító.

Azt meg senki nem írta, hogy egy kis angoltudással bárhol simán el lehet helyezkedni. Viszont kivételek vannak, és aki a kivételek közé tartozik, annak fontos infó lehet, hogy az ö szakmájában x országban van esélye a helyi nyelv ismerete nélkül is.

Ja, Zürichben nincs is metró, szar is a tömegközlekedés :D

2012.10.15. 17:09:53

Közben még pár dolog eszembe jutott:

Ingázás: Sopronból szerintek kb. 10-15 ezer ember ingázik naponta. De ez csak tipp. Az viszont tény, hogy emiatt nagyon felmentek az albérlet árak, és szinte lehetetlen albérletet találni, ha nincs ismerősöd, akinek van barátja, akinek a rokona éppen kiadja, ugyanis gyakorlatilag már nem hirdetik meg a kiadó lakásokat.

Állampolgárság/letelepedés: A letelepedés nekem kb. annyi lenne, hogy kiveszek egy lakást és bejelentkezem a megfelelő hivataloknál. Az állampolgárság azt hiszem EU-s állampolgárnak 6 év Hauptwohnsitz (Állandó lakcím) után igényelhető, de mivel nem érdekel, így nem tudom a részleteket.

Egészségügy: Nekem Eisenstadtban van a háziorvosom, oda megyek, ha valami bajom van. Ez lázasan nem túl kényelmes, de azért együtt lehet vele élni. Eddig csak jó tapasztalataim vannak vele. A gyógyszerek pedig olcsóbbak, mint Magyaroroszágon, igaz eddig kb. egyszer volt szükségem komolyabb antibiotikum kúrára, szóval nagy összehasonlítási alapom azért nincs.

padlas 2012.10.15. 17:14:00

@Frau Holle: bocs, ma kicsit ingerult vagyok, elnezest a stilusert. Szoval igen, nyugaton is van aki kongatja a veszharangokat. Ebbol van amiben szerintem igazuk van, es van amiben nem, de barmelyik is all fent, olyasmirol beszelnek, amirol van nemi fogalmuk, meg ami a borukre megy, es szerintem osszessegeben ertelmes diskurzust folytatnak. Evtizedek ota zajlanak ezek a folyamatok ott, ezalatt rengeteg valtozas lezajlott, es nagyon sok meg le fog, nem kell hulyenek nezni a nyugatiakat. A multikulti peldaul mar korantsem az eszmeny, de idehaza meg mindig kepesek egyesek azt magyarazni, hogy ez a baj a Nyugattal. Szoval egyszeruen szinvonaltalan az a beszelgetes, ami idehaza errol folyik, a tobbsegnek fogalma sincs a kinti helyzetrol, csak a sajat kis belso problemait vetiti ki (pl a sajat idegengyuloletet). Az meg foleg nevetseges, hogy van aki azt hiszi, megmondja a tutit a kinti helyzettel kapcsolatban, mikozben Magyarorszagon ennel sokkal sulyosabb gondok vannak, es azokkal sem tudunk mit kezdeni. Pedig ha megprobalnank tanulni masoktol, ahelyett hogy osztjuk nekik az eszt, lehet hogy tobbre mennenk.

Mindegy, reszemrol tenyleg befejeztem, nincs kedvem ezen tovabb lovagolni. Nyugodtan olvashatna a temaban az aki akar, nincs itt szukseg az en szajtepesemre. Kezdetnek javaslom peldaul a Kollo Janossal keszult interjut (o az MTA Kozgazdasagtudomanyi Intezetenek igazgatoja):

"Érdemes megnézni, hogy ahol hosszabb idő alatt sikerült nagyobb növekedést elérni a foglalkoztatásban, az milyen szerkezetben zajlott. Egy nemrég befejezett összehasonlító kutatásunk szerint, melyben a magyar mellett a finn, a holland, az ír, a spanyol, az olasz és a bolgár foglalkoztatásnövekedést vizsgáltuk, azt állapítottuk meg, hogy a hosszabb távú növekedésnek három fontos forrása volt. Az egyik az iskolázottsági szerkezet javulása: az, hogy gyors ütemben tolódik el a munkaerő-összetétel a diplomások felé, akik könnyebben találnak munkát, miközben a középfokon végzettek helyzete sem romlik. A második az idősebb generációk javuló munkavállalása: ebben a nyugdíjkorhatár emelése mellett az iskolázottsági szint, valamint az egészségi állapot javulása játszik szerepet. A harmadik a bevándorlás: Olaszországban 66, Írországban 57, Spanyolországban 47 százalékban, sőt még Finnországban is közel 20 százalékban a migrációnak köszönhetően nőtt a foglalkoztatás 1998 és 2008 között. Ezekben az országokban a bevándorlók száma is nőtt és az iskolázottsági és aktivitási összetételük is javult. A kutatás eredményei abból a szempontból különösen fontosak, hogy rámutatnak: ami ezeken a tényezőkön kívül esik, annak sokkal kisebb volt a hatása."

hvg.hu/gazdasag/20120918_Merenylet_egy_egesz_generacio_ellen

bpetya75 2012.10.15. 17:21:58

@fidzsi:

Totál off: Ezek a sorhosszak hogyan születnek nálad?

Talán on

SilentDreams 2012.10.15. 17:32:59

@Haynau: Köszi. Jó lett volna a képen egy ténylegesen arra járó vonatot látni.
Tervezem egyszer a Frankfurt - München - Bécs - Budapest railjet kipróbálását átszállás nélkül :)

@bpetya75: kényszer enterezés... :)

fidzsi 2012.10.15. 17:42:34

@bpetya75: Meg fogsz lepődni, vagy nem... olyan bizonytalan
vagyok. Szóval nem régóta nettezem, és lusta vagyok a
szövegszerkesztés bétanulásához. Inkább szenvedek, meg tán
az is aki olvassa. Tré dolog, tulajdonképpen én is rühellem.
Le is hülyézem magam gyakran, de nem használ.
Üdv. fidzsi,droid de Magóg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 17:50:20

@Tiheli: Mennyire fiatal korosztály? Nekünk pl még középsuliig oroszt tanítottak, kötelezően.
Középfokúm még most sincs angolból bár elvileg a cambridge ESOL level 2 felsőfoknak felelne meg itthon, de ezt nehéz elfogadnom).

Ha a enyém valóban felsőfoknak megfelelő itthon, akkor vagy a honosítás nem oké, vagy ha mégis, akkor nagyon keveset tud az ember középfokú vizsgával...

Tényleg vannak gondok egyébként a nyelvoktatással itthon.

ZmanUK 2012.10.15. 17:53:15

@SilentDreams: En a cseheknel eltem ket evet csak angol nyelv ismeretevel ... az irodaban angol volt a "kotelezo" nyelv ...

Szoval minden lehet ...

Tiheli 2012.10.15. 17:56:53

@tildy:): a kötelezö orosztanulást még akkor szüntették meg, amikor a szüleim gimnazisták voltak :) Mondjuk az ö korosztályukra ténlyeg nem jellemzö, hogy nagyon tudnának idegen nyelvet. Az én korosztályomban (25-30 évesek) viszont szerintem egyáltalán nem rossz a helyzet, és azt hiszem a "határátkelök" nagy része ebbe a korcsoportba esik.

A nyelvoktatással persze vannak gondok, tudom én is (nekem azt hiszem mázlim volt). De azt nem szeretem, amikor egyesek úgy állítják be a dolgokat, hogy Magyarországon senki nem tud idegen nyelveket, külföldön meg mindenki minimum kettöt beszél folyékonyan.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 18:12:04

@Tiheli: Hol???

1979-es vagyok, 1994-ben még kötelezően oroszt kellett tanulnunk ( mi voltunk az utolsó kifutó évfolyam). Linekljem a bizonyítványom?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.15. 18:12:20

@Nyulz of the World: "Mivel egész nap fülelek, 60-70 százalékát értem annak, amit beszélnek, viszont ha beszélnem kellene, nem jönnek elő a szavak. :( Egyébként jelenleg kb. gyenge középfokon tudok beszélni, vagyis el nem adnak, de azért a német nyelvű munkára ez még alkalmatlan." - pont leírtad a német tudásom. Mivel a jelen cégnél kapcsolatot kéne felvennem német nyelvterületekkel, nekem is rá kéne feküdni. Odáig jutottam, hogy németül tévézek, már vagy 3 napja :-D
Amúgy tetszik az írásod, és Sopron olyan hely, ahol magyar viszonylatban, a hétköznapi dolgokban a legtöbb pozitívum ért :-)

bpetya75 2012.10.15. 18:13:18

@fidzsi:

Hádeizé! Ez nem is szövegszerkesztés. Csak írja a zember, oszt nem olyan lesz, mint a tied. Azért, hogy olyan legyen, külön meg kell dolgozni. Esetleg telefonról nyomod?

Nem mintha zavarna, csak szimplán érdekel ;-)

sírjatok 2012.10.15. 18:13:23

@Megmondó1: "az az alaphelyzet, hogy itt rengeteg kommentelőt az önérzetében sérti, hogy azt mondjuk, a magyarok nem beszélnek nyelveket. Miért? Mert ők sem beszélnek és ez fáj nekik. "

ugye ezzel ki is zártad, hogy a másik félnek igaza lehessen, így nem értem, miért vitázol még

ha az a vakhited, hogy mindenki, aki ellentmond neked, hazudik, mivel személyesen érintett, akkor fölösleges vitának álcázni ezt, nevezd inkább hittérítésnek, hiszen az

Tiheli 2012.10.15. 18:15:06

@tildy:): elhiszem neked, az is lehet, hogy én értettem félre valamit. Ha legközelebb beszélek anyuval, majd megkérdezem. Egyébként Sopron.

bpetya75 2012.10.15. 18:15:37

@Tiheli:

Még én is tanultam oroszt gimiben (hááát szóval tanítgatták), pedig én +10-es vagyok csak :-D

Tiheli 2012.10.15. 18:20:41

@bpetya75: Vannak, akik most is tanulnak, de nem is ez volt a kérdés :D
De már elküldtem az emailt, holnapra kiderül, mit kutyultam össze.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 18:30:00

@Tiheli: Vidéken, faluban a rendszerváltás is lassabban ment. Rengeteg orosz tanár volt, átképzés nélkül.Egyszerűen nem volt aki tanítson "normális" idegen nyelvet. Akkor képezték át őket oroszról. Nem egyedi eset volt, és sok helyen. Egyszerűen nem volt más választás.

Fakultációban fel lehetett venni a németet 1993-1994ben, de amikor lecserélték a tanárt az orosztanárra, aki velünk együtt tanulta németet kb, akkor inkább nem jártam többé faktra. ( meg hát, nem lett volna az sztályfőnökünnek egyéb órája velünk...)
Mindegy, nem lényeges.
Csak azt akartam érzékeltetni, hogy városokban másképp volt, jóval másképp, 4 évnyi nyelvtanulás lemaradással kerültünk mi ott be angolra és németre vagy franciára.

Ráadásul nem tartom jó ötletnek, hogy így, rögtön 2 idegen nyelvvel kezdtek, heti 4-4 órában. Inkább tanítottak volna egy nyelvet, de azt 8-ban.

Na csak annyit akartam ezzel mondani, ha anyagilag nem engehetted meg a korrepetálást, a nem volt otthon parabola, akkor igen nehezen tdtál előrébb lépni. A mai 25-28 éves korosztály már bír azzal az előnnyel, hogy:
- nem volt kötelező orosz, 10 éves koruktól megy az angol német, de van, ahol hamarabb
- internetes korosztály... Míg mi '98ig csak papírrol ismertük, hogy van olyan , hogy net, ők ebben nőttek fel.

Pedig csak pár évvel fiatalabbak nálam(5-8), szinte elhanyagolható .

Persze azért ezt be lehet hozni, de hiszem és látom, sokkal jobb, ha fiatalkorban rögzül.

Frau Holle 2012.10.15. 18:35:29

@padlas: Semmi gond, végülis szerintem nem is mond ellent egymásnak, amit írtunk.
Legalábbis most már úgy tűnik.
Köszönöm a választ.

neumarkter 2012.10.15. 18:36:30

@Nyulz of the World: teljesen érthetö, életem egy korábbi szakaszában én ist ezt az utat jártam. Akkor még 200- ért lehetett bérelni, 40 km-el odébb meg 200 -al többért de legalább nem ingáztam.Viszont bécs környékén (mödling, baden, vöslau vagy neustadt vagy akár eisenstadtban kivesszel egy hasonló méretü genossenschaftswohnungot - söt még bécsben a 22 -ben most épiítettek egész minöségi újakat - megspórolsz egy adag ingázást, kvázi 500-550 ajróért megkapod havonta. A benefit az életminöség amit csak kinnt élve érezhetsz, az ingázók csak felületesen látják illetve érzik ezt. A másik hogy így megtanulnál osztrákul is ami hosszútávon nem egy hátrány hiszen a hivatalokban ök is csak döcögnek angolul. Lehet hogy a céged tudatosan nem akarja hogy jól megtanuld a nyelvet mert igy eléggé kötve vagy hozzá. A piac pedig nagy és bécsben mindenkinek jut meló..
Sopron. Ha nem lenne az osztrak hatar mellett akkor kb ott lenne mint mondjuk bekescsaba vagy barmelyik videki magyar varos. VAlóban sok az osztrák: olcsóbbak a szolgáltatások, a fogorvos, a pia meg a masszázs happy finishel vagy nélküle. Meg a cigi. Hús meg tejterméket viszont csak a csóró osztrák vásárol. Igazándiból burgenländi, nem osztrák :-)

Frau Holle 2012.10.15. 18:40:00

@Tiheli: Bezony, a mostani harmincasok nagy része még kötelezően tanult oroszt a gimiben. Meg ugye másik nyelvet is.
És tapasztalatom szerint nincs több bajuk az idegennyelv-tudással, mint a huszonéveseknek.
De a gyerekeik jellemzően még max. általánosba járnak.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.10.15. 18:45:33

@neumarkter: nagyon egyetértek, pont ezt a részét villantottam fel a posztírónak kb. fél nappal korábban.
soproni ingázóként sosem fogja élvezni azt a minőséget, amit bécsben tehetne. amúgy 500tól felfelé bécs bármely kerületében lehet lakhatást találni, csak keresés és persze szerencse kérdése. szóval a soproni ingázás ezért sem opció (szerintem).

szóba került az osztrák állampolgárság kérdése: ehhez mindenképp osztrák tartózkodási igazolás szükséges, amihez meg tiszta albérlet szerződés szükséges, meg munka, persze. meldezettel, anmeldebescheinigung, aztán ketyeg is az óra.

tucano 2012.10.15. 19:03:19

@radikalisviccek:

Hú, ez egy könyvnyi válasz lenne:D
"amíg a bevándorlók kiegyenlítik a versenyhátrányukat, de soha nem vetkőzik le a törzsi szintű nacionalizmusukat)"
A mi esetünkben én vagyok a bevándorló és semmilyen törzsi szintű nacionalizmus sem jellemez. A feleségem is extra külföldi, rá sem illik ez.
Roppant összetett kérdéskör, ráadásul egyre többen jönnek mennek a világban. Pl. a recifei bev. hivatalban jóval több francia/német ült velem sorba, mint ahány 3. világbeli Budapesten. Szóval nem is egyoldalú,hanem többirányú földrajzi és társadalmi mozgás. És attól függetlenül,hogy tetszik-e vagy nem valakinek, ez már így van és egyre több lesz az expat/menekült világszerte. És azokkal,akik roppant keményen kilógnak a sorból, valami előrevivőt kéne csinálni. Nálunk semmit. Egyáltalán nem segítjük azokat, akik ide jönnek, mondjuk egy db. nyelvtanfolyammal. Az biztosan működik,ha valaki tud kérni egy liter tejet a közértben kezdésnek.

fidzsi 2012.10.15. 19:03:26

@bpetya75: Hát csessze meg, 65-re geni lettem. Én is csak
nyomom, de a keret előtt megállok és lépcsőzők egyet. Régebben
belegyalogoltam, erre fel két szó egy sor lett az eredmény. Mint egy teljesen elszabadult vers.. Már az És-be küldésen gondolkodtam, de
az utóbbi tizenvalahány évben kicsit utálom őket. Így megfosztattak
nagyszerű alkotásaimtól. Maradt a net. A mostani formátum
kevésbé költői, viszont kellően blőd. Formabontónak tekintem,
na. Akinek ennyi jó kevés, azt érje gááncs éés megvetés,
hogy klassziker legyek
Üdv. fidzsi,droid de Magóg.

venator 2012.10.15. 19:18:01

@tucano:
"Egyáltalán nem segítjük azokat, akik ide jönnek, mondjuk egy db. nyelvtanfolyammal. "

Mármint azokat akik Magyarországra vándorolnak be?

Megmondó1 2012.10.15. 19:26:45

@tildy:):
szerinted a net mennyiben járul hozzá a mai tizenéves korosztály nyelvtudásához? Merthogy a nagyrészük csak facebook-ozik meg csetel az hótziher. És nem a wikipedia-t bújja infókért...

Megmondó1 2012.10.15. 19:29:13

@sírjatok:
tények esetén nincs olyan, hogy kinek van igaza.
10 több mint 9 ez tény.
mo-on beszélnek a legkevésbé idegen nyelvet az EU-ban - ez is tény.

váj mí 2012.10.15. 19:34:00

@neumarkter: @adamskij: A posztoló valszeg abban a fázisban van, mint én voltam úgy jó két éve. Ugyan már Bécsben éltem és dolgoztam, de volt havonta egy szabad hetem. Na, arra az egy szabad hétre béreltem én Pesten lakást. Fél év után jöttem rá, hogy teljesen felesleges, ha Pestre vágyom, majd megyek hotelbe, nem attól érzem magam otthon vagy sem, hogy van ott is egy bérlakásom (meg egy idegbeteg tulaj vele). Igaz, én nem ingáztam naponta, de még hetente sem, az Pestről sok.

Buntmetall 2012.10.15. 19:35:33

"A város tiszta és biztonságos (habár az ős-soproniak panaszkodnak, hogy már nem a régi), az emberek közvetlenek, kedvesek. És jó érzés lépten nyomon ismerősökbe botlani az utcán"
Sopron tiszta és barátságos város??? Ember!!! Tiszta kutyaszar meg kosz minden!!! Barátságos??? Itt kétféle ember lakik: A sznobok akik átjárnak dolgozni, és akik irigykednek rájuk. Soha nem láttam még ennyire megosztott várost, nekem nagyon nem jött be. Az egész város ráadásul arról szól hogy jól kinyalják az osztrákok valagát. Volt olyan eladó aki a boltban nem volt hajlandó magyarul megszólalni. Elnézést az ős soproniaktól de hányinger ez a város. Drága mint a bűn, albérletet találni szinte lehetetlen. És egyáltalán nem kedvesek az emberek. Szerencsére én hó végén továbbállok... Akinek az igázás bejön az ingázzon. Én nem szívesen utazom napi két órát. Mégegyszer bocsi a soproniaktól, de nekem ez a tapasztalatom.

Tiheli 2012.10.15. 19:40:33

@tildy:): na, megkérdeztem. Kötelező volt nekik még az orosz, de anya a gimiben már angolt is tanult mellette.

Az igaz, hogy az internet, sőt, már maga a számítógép is nagy segítség a nyelvtanuláshoz. Rám rengeteg angol szó ragadt a számítógépes játékokból meg a dalszövegek fordítgatásából :) Utóbbi még a nyelvtanban is segít, ha rögzül az ember fejében egy-egy részlet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 19:42:44

@Megmondó1: Sokban.
Pl. sorozatokat töltenek le , amelyet eleinte felirattal, majd anélkül néznek.
Vagy játszanak, külföldi klánokban, klánokkal, ahol szintén kell valamennyire angolul tudnod. ( WoW pl. tipikusan ilyen, főleg ha ventrillon/skypeon stb. beszélsz velük).

És még lehetne sorolni.

Buntmetall 2012.10.15. 19:43:51

Még egy szösszenet a kedves soproni emberekről. A házhoz tartozik hat darab parkolóhely. Sokakanak van 2-3 autó a családban. Amikor kiállnak a parkolóhelyről (!AMI KÖZTERÜLET!) odahúzzák a kukát, (nem egy emberről beszélek, ez tömeges jelenet) vagy keresztbe áll a második autójával, nehogy valaki az "ő helyére" parkoljon. Én laktam a zord Pesten is, de ott ilyet nem tapasztaltam.

Tiheli 2012.10.15. 19:43:57

@Megmondó1: légyszi hiteles forrást, mert ez így csak a te véleményed és nem tény.

Megmondó1 2012.10.15. 19:47:16

@Tiheli:
Eurobarometer
elég gáz, hogy ezt nem tudod: a csapból is az folyik, hogy az EU-27-ben nálunk a második legrosszabb az idegennyelv ismeret. Az első Anglia, de nekik talán van mentségük:)

Tiheli 2012.10.15. 19:49:14

@tildy:): a youtube is tele van nyelvoktató videókkal, vannak szógyakorlásra használható oldalak. Aki akar tanulni, annak megvan rá a lehetősége. A wordchamp-en pl. idegen nyelvű partnert is lehet keresni, akkor a beszélgetés is megoldott.

aki meg nem akar - nos, azon a kiváló iskolai nyelvoktatás sem segítene.

Megmondó1 2012.10.15. 19:49:17

@tildy:):
namost ezeket én is ismerem, és nem éppen a szofisztikált nyelvtudást bővíti.
A feliratos filmnézéssel valóban sokat lehet tanulni, de ahhoz erős alap kell már a nyelvhez: tehát kihallja a szavakat is a hallott szövegből.
Különben olyan mintha feliratozva néznél egy kínai filmet.

Buntmetall 2012.10.15. 19:51:40

@neumarkter: "Sopron. Ha nem lenne az osztrak hatar mellett akkor kb ott lenne mint mondjuk bekescsaba vagy barmelyik videki magyar varos."

Pontosan. Szépnek szép, de ennyire szép van Debrecen vagy Kecskemét is. Magyar munkahelyek itt sincsenek, ami meg van szarul fizet.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 19:55:03

@Tiheli: milyen forras lehet hitelesebb nala?o mindenre tudja a valaszt,az sem baj ha nem igaz!en jokat rohogok a barmon..

bpetya75 2012.10.15. 19:55:58

@fidzsi:

Na ehhez már egy kicsit tompa vagyok. Vagy nem eléggé az.

Azért csak nyomjad, szerintem jól csinálod :-D

Tiheli 2012.10.15. 20:06:36

@hogyne,persze,igazad van!: tudod mi a vicc? felnéztem az eurobarometer oldalára. Konkrétan a "First European Survey on
Language Competences" nem foglalkozik Magyarországgal. Persze lehet, hogy más felmérésre gondolt, csak azt nem tudom, miért nem lehet akkor azt linkelni.

Megmondó1 2012.10.15. 20:14:25

@hogyne,persze,igazad van!:
a barom nem én vagyok, hanem az idült alkoholista édesapád, aki most is a tv előtt fetreng és 2 korty sör között hatalamasakat szellent.
Valahogy így mennek a dolgok...;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.15. 20:18:41

@Megmondó1: Legalább 3-4 emberről tudok a környezetemben, aki így tanult meg angolul, felsőfokon beszél és ír. Van aki olyan szinten, hogy ha nemmondja natív US nyelvtanárnak, hogy nem natív angolként ír, akkor rá sem jön. Persze nem lehet mindenki ilyen, de az igaz, a környezetemben az ilyen emberek sokkal sokkal jobban beszéltek angolul, mint akik nyelvsulikba jártak Magyarországon, és csak az iskolában tanulták, és főképp nyelvtant, mert ugye nyelvvizsgán az kell.

Saját , kinti iskolai tapasztalatom az, hogy ott a kommunikációra mennek rá. Beszélj, tanulj, belerázódsz,a nyelvtan elég később is. Kommunikálni tudj, ez a lényeg.

Függ az egyéntől is. Aki magyarként is választékosan beszélt, az filmekből és netes társalgásból tanulva is fel tudja gyúrni magát idegen nyelvekből is magasabb szintre.

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 20:22:39

@Tiheli: mert nyiltan hulye..szerinte aki nem beszel 4 nyelven anyanyelvi szinten az hulye es ne is vagjon bele a kulfoldi munkaba.aki megis az biztos feketemosogato lesz.(mintha szegyen lenne akarmilyen munka)
Az a sok magyar tudos aki kivandorolt anerikaba pl mindennemu nyekvtudas nelkul az is mind hulye..kb ennyi alapja van annak amit mondd..egyszeruen ignoralni kell,vagy szorakozni rajta mint a majmon az allatkertben,amikor az urulekevel dobalja a latogatokat..

hogyne,persze,igazad van! 2012.10.15. 20:24:50

@tildy:): hiaba magyarazid az biztis nem ugy van.kit erdrkel a barom?
En pontosan ugy kerultem ki mint ahogy leirtad,es az hogy ez neki nem tetszik nem erdejel.en jol erzem magam a tobbi meg..

Megmondó1 2012.10.15. 20:32:03

@hogyne,persze,igazad van!:
túlzol - ezúttal te:)
ilyet nem mondtam, hogy 4 nyelven kéne beszélnie vkinek, ez irreális!
Azt mondtam, hogy a célország nyelvét illik elsajátítani. Ha a kiutazáskor nincs meg a nyelvtudás, akkor legalább az első 6 hónapban.
Én egy középfokú francia nyelvtudással és elég izmos angollal mentem ki a Créteil-re. A nyelvtudásom az nagy nulla volt az ottani képzéshez (5-6. év spécialités chirurgicales), ezért részt kellett vennem egy 9 hónapos nyelvi felkészítőn. Mindamellett nem volt kötelező, mert volt angol nyelvű szakpár is.
Én azokon a magyarokon buktam ki itt, akik itt vannak már évek óta és angollal próbálnak boldogulni. Ez számomra az igénytelenség csúcsa.

2012.10.15. 20:49:51

Mivel nagyon belelendültetek ebbe a nyelvtudás témába, azt azért halkan megjegyezném, hogy eddig - ugyan mindenhol próbálok németül beszélni - a török kebabost leszámítva bárhol tudtam angolul boldogulni, ha elakadtam. A bankban, a T-Mobile-nál, a boltokban, az adóhivatalban és a tb-nél, az orvosnál, mindenhol. Illetve az angol mellett még egészen jól (értsd tárgyalási szinten) tudok románul, illetve olyan szinten latinul (a korábbi és a jelenlegi egyetemi tanulmányaim miatt), hogy szinte bármilyen latin nyelven alap szinten elboldogulok.

De ha valaki jól beszél angolul, annak Bécsben egyébként biztosan nem lesz gondja, ha a munkahelyen elfogadják. De korábban Norvégiában és Svédországban is elég volt. Vagyis a németet nem azért erőltetem, mert kell, hanem mert meg szeretném tanulni, mert én is úgy gondolom, hogy ha valahol dolgozik az ember, illik ismerni az adott ország nyelvét. De szükségem még konkrétan eddig soha nem volt rá.

bpetya75 2012.10.15. 20:53:43

@Nyulz of the World:

Nem gondoltam volna cimbora, hogy ekkora vihart kavar a posztod. De jól kezeled, minden elismerésem ;-)

2012.10.15. 20:58:56

@Megmondó1: Figyu, szerinte Magyarországon hány külföldi tanul meg magyarul?? Mert nekem volt jónéhány amerikai, angol német és norvég főnököm és kollégám is, de egyiknek sem jutott eszébe magyarul tanulni, mindegyik jól elvolt az angollal. Lehet, hogy szerinted ez igénytelenség, de vannak bizonyos pozíciók, ahol senki nem várja el, hogy megtanuld az adott ország nyelvét. Ha megteszed, tök jó, nagyon fognak örülni. Ha nem teszed, tesznek rá, senkit nem fog zavarni. Mert nem azért fizetnek neked, hogy milyen nyelven tudsz, hanem a szakmai ismereteidért és tapasztalataidért. Egy IT tanácsadótól (hivatalosan az vagyok), nem azt várják el, hogy németül tudjon, hanem hogy ha marha nagy gáz van, akkor azonnal oldja meg, lehetőleg még mielőtt a cég befullad és a munka leáll. És azt mindenki magasról leszarja, hogy ezt milyen nyelvtudással teszi. ;)

2012.10.15. 21:03:25

@bpetya75: Köszönöm, Pater Péter! :)) Igyekszem, habár de kell vallanom, hogy annak ellenére, hogy - szakmámból adódóan is - régi motoros vagyok a neten, azért sikerült meglepő (és mulatságos) kommenteket is kapnom. :))

Ja, meg egy telefont, hogy "Bazzeg, te írtál a Határátkelőre cikket ma???" :)))))

tucano 2012.10.15. 21:12:26

@venator: igen.
Olaszoknál számunkra egészen kétségbeejtő helyzetet oldottak meg így. Minden városban volt (van) ingyen nyelvtanfolyam legális/illegális betelepülőknek. Az illegálisok azzal húzhatták az időt, ha résztvettek az oktatáson heti 5x4 óra. Közben rengeteg mindent megtanultak Olaszországról, illetve európai kultúráról. Aki nem járt, azt ki lehetett dobni nyugodt szívvel. Aki járt, annak meg tudtak következő fokozatot nyújtani, pl. ingyenes szakmai tanfolyamokat (targoncás, stb). A vicces az, hogy a rendszer mindenkire vonatkozik, tehát én is simán tanulhattam volna ingyen vmit, a clandestino suli után, tehát vizsga után. Az osztálytársaim, akikkel végigcsináltuk az évet, mind többé-kevésbé beilleszkedtek, sztem azért, mert komoly segítséget kaptak ezzel hozzá. Nem csak olaszul tanultak, hanem higiéniáról (tigrinyuknak kötelező tantárgy!), olasz bürokratikus alapismeretek, de mindenféle dolog, még a hazatelefonálás legolcsóbb módjai is. Illetve nekem is ott lett helyi munkám, mármint ott kaptam ajánlatot. Na, ha ennyit megtennénk, akkor szerintem sok ezerszeresen megtérülne a befektetés. Amikor asszony érkezett, a földet kapartam annyi pénzt kellett kifizetnem magyar tanárokra, egyszerűen alig volt ilyen. Ma már biztosan több van, mert több külföldi is:)

tucano 2012.10.15. 21:14:30

@Nyulz of the World: Gyors expat kiküldetéseknél valóban nem szempont a nyelvtudás. De aki közép vagy hosszabb távra tervez, illetve együtt kell dolgoznia az adott országbeli emberekkel, ott bizony nyelvtudás szinte kötelező.

2012.10.15. 21:17:35

@neumarkter: Igen, ez jogos, a Genossenschaftswohnungokat én is nézegettem, sőt egyszer majdnem bele is ugrottam egybe, annyira megdtetszett a falu és a kilátás is, de aztán megnéztem 5 részt a Star Trekből és győzött a vulkáni logika (és a költségvetés-számoló Excel táblázatom). :)) De az valóban egy teljesen jó konstrukció, több kollégám is olyanban lakik. Csak az a baj, hogy egy rendes Genossenschaftswohnung önrészéből Sopronban már saját lakást veszel, és nem csak panelt. Csak hát ez sem feltétlenül a lgjobb ötlet a jelenlegi gazdasági kilátások közt. Szóval, doktor úr, mostanában olyan bizonytalan vagyok... Vagy talán mégsem?? :))

Ami a benefiteket illeti: elvagyok ezek nélkül a benefitek nélkül is, de ha meg egyszer mégis meggondolnám magam - soha nem mondd, hogy soha - akkor pedig pontosan tudom, hogy melyik környék melyik 3 osztrák faluja közül szeretnék valamelyikbe költözni. :)

2012.10.15. 21:20:16

@tucano: Bocs, de én nem írok érthetően, vagy te nem tudsz olvasni? (Tényleg bocs!) Leírtam, hogy szerintem is fontos. De nem elengedhetetlen. Bécsben egyáltalán nem az. És ez nem csak az én tapasztalatom. Szerintem fontos, de azért mert én annak érzem. Nem mert nem tudsz nélküle boldogulni. Ez azért két különböző kategória. Szerintem.

venator 2012.10.15. 21:27:51

@Nyulz of the World: "a török kebabost leszámítva"

Nálunk a kebabos is tud angolul, bebebe. :P

2012.10.15. 21:31:23

@venator: Nem sajnos az nem tud, viszont kebabot annál jobbat tud készíteni! De hát ez is az a munkakör, ahol a szaktudás számít, nem a nyelvtudás... :))))

venator 2012.10.15. 21:35:26

@tucano: Jaja, itt is van nyelvtanfolyam a bevándorlóknak, meg bárkinek, akinek a munkáltatója hozzájárul. Anélkül valami 20 ezer dk egy modul, ami borzasztóan drága.

Szerintem otthon azért lehetett ritkább, mert a menekülteknek csinált a BÁH, a nyugatiak vagy meg tudták fizetni vagy leszarták, mert mi magyarok nem várjuk el.

Volt olyan amerikai házaspár (a cégüknél dolgoztam otthon), akik 10+ év alatt annyit bírtak megtanulni magyarul, hogy Jó napot! és Köszönöm!.

De ez tipikusan az angolul beszélők attitűdje, egy skót haver például mindenkit elküldött az anyjába a dán önkormányzatnál, hogy miért nem beszélnek vele angolul, hiszen az nemzetközi nyelv. :)) Se köpni, se nyelni nem tudtam, amikor mesélte. Mondjuk a dánok se.....

2012.10.15. 21:35:53

@Nitnitnit: Nekem ez pl. sokat segített:
www.dw.de/deutsch-lernen/deutsch-interaktiv/s-9571

Illetve vettem tematikus szótárt, és telepítettem német szókártya és szótár alkalmazást a telefonomra, és a vonaton sokszor azzal játszom. Ennek köszönhetően most már tudom, hogyan kell azt mondani németül, hogy "erős fékezéskor balesetben súlyosan megsérülni" :))) Szóval hasznos dolgokat lehet tanulni vele! :)))

venator 2012.10.15. 21:36:57

@Nyulz of the World: Nálunk is jó a döghús. (Csak így hívom azt a furcsa masszát.)

Amúgy meg költözzé' Bécsbe, többen is mondták. :)

Tiheli 2012.10.15. 21:40:14

@venator: szerintem azért nem költözik Nyulz Bécsbe, mert a Jimmy's-nél jobb a kebab, és még magyarul is tudnak :D

01234567 2012.10.15. 21:41:50

Ez egy jó poszt. Tetszett is, irigylem a határozott, céltudatos embereket. Sajnos én nem vagyok az. Viszont az hogy az ingázás ennyire időigényes, autóval meg drága, kicsit elkeserített, mivel így szeretnék mostanában próbálkozni én is. A hozzászólások nagy show-ok, kár hogy csak most értem ide...vagy jó ? :)

2012.10.15. 21:43:05

@Tiheli: Ezt aláírom!! Megdöbbentő, de annál jobbat még sehol nem ettem, mint amit az Ibolya sarkán adnak a srácok. Néha szombaton külön program, hogy kitekerek, tolok egyet, és hazatekerek! És eddig akárkit hívtam meg, mindenki nagyon elégedett volt vele.

venator 2012.10.15. 21:44:44

@Tiheli: A multikulti már csak hab a tortán. :)

Tiheli 2012.10.15. 21:45:21

@Nyulz of the World: nekünk ez fix program, akárhányszor hazamegyünk :)

venator 2012.10.15. 21:46:53

@Nyulz of the World: Pesten a Bosnyák téren van egy jó kebabos, az nálunk is gyakran volt program, hogy a Ligetbe/Állatkertbe/Vidámparkba menet megálltunk nála.

Basszus, de hiányoznak ezek a dolgok. :))

2012.10.15. 21:48:48

@Tiheli: A tetovált lány megvan?? :) Na, az nagyon kemyény!! :)

Jaffar 2012.10.15. 21:50:59

@ Poszt

Lehet, hogy írta már valaki, akkor bocs.
Egy kis hiba van abban a részben, amit a Krankenstandról írtál. Onnan tudom, hogy mi pont most futottunk bele, mert az asszonykám már több, mint 6 hetet volt beteg ebben az évben és most már csak 50%-os fizut kap. Sajna nem igaz az, hogy az Angestellte esetében újraindul a számláló. Bövebb info :
www.arbeiterkammer.at/online/geld-bei-krankheit-10691.html

portal.wko.at/wk/format_detail.wk?AngID=1&StID=422741&DstID=686&BrID=37

Ettöl függetlenül szuper írás. Szerintem én is rászánom magamat nemsokára, hogy egy érdekes történetet megírjak. Bár az is igaz, hogy nagyon le kell zanzásítanom az elmúlt 8 és fél évet ahhoz, hogy ne legyen túl hosszú és uncsi :)

SilentDreams 2012.10.15. 21:51:20

Ha már kebab....a kebab abban különbözik a gyrostól, hogy az előbbi valami ledarált, majd összegyúrt massza egy karóra felhúzva, majd megsütve kívülről, míg az utóbbi ledarálatlan szelet húsokból van, de szintén a külsejét vagdossák le, ahogy sül? :))))

Apropó, volt már poszt 500+ hozzászólással?
Lassan ott tartunk...

fhdgy 2012.10.15. 21:57:25

Lenne egy javaslatom a hozzászólók elég nagy hányadához: mentse el bombabiztosan a kommeneteket, a saját hozzászólásaival együtt és pár év múlva, mondjuk 20-30-40 év, olvassa el őket újra. Szerintem nagyon sokan lennének, akik a fejükhöz kapnának és felkiáltanának, hogy ki volt az a hülye, aki ilyeneket irkafirkált, pedig csak a sajátjukat olvasnák. Ezzel csak azt szeretném kifejezésre juttatni, hogy nagyon sok hozzászólás van, amiben nagyon egysíkú, nagyon egyoldalú véleménynyílvánítás található. Nagyon egyszerűen, bár nem igazán magyarosan megfogalmazva: nagyon sokan, nagyon partikulárisan gondolkodnak.

2012.10.15. 22:01:20

@Jaffar: Tényleg... Akkor én vagy félreértettem valamit, vagy mostanában változott és a kollégák rosszul tudták. De abszolút jogos, köszönöm a javítást! :) Pedig határozottan emlékszem, hogy mondták, sőt még valahol olvastam is... :)

málnabálna 2012.10.15. 22:05:10

@Haynau: rosszul tudod, 6 év is elég, nem kell 10 év :)
(ha már vki írta, bocs!)

2012.10.15. 22:05:43

@SilentDreams: Elviekben más a kenyér is, amibe pakolják, de a fő különbség az, hogy a gyros görög, és általában pulykacombból van, amíg a kebab török és jó esetben marhából van. Legalábbis én annó ezt a választ kaptam az egyik kebabostól erre a kérdésre.

Jaffar 2012.10.15. 22:07:54

@dr doktorka:
200€-ért egy szobát sem kapsz ennyiért Bécsben. 350€-tól indul a szoba konyha, de az akkor putri.

Tiheli 2012.10.15. 22:10:27

@Nyulz of the World: nem emlékszem, sajnos olyan gyakran nem jutok haza. De legutóbb gyanús volt, hogy az egész gárdát lecserélték.
(ja, a film az jöhet :) )

2012.10.15. 22:12:49

@Tiheli: Ha nincs meg, akkor mindegy. Csak van egy lány, akinek az egész arca tetoválva van, fekete gót viseletben jár, és nagyon keményen néz ki!! És amikor megyek kebabért, szinte mindig ott van.

Tiheli 2012.10.15. 22:18:14

@Nyulz of the World: erre emlékeznék, szerintem még nem láttuk. de közben eszembe jutott, hogy mi a másik Jimmy'sbe járunk, a Jerevánra.

tucano 2012.10.15. 22:35:00

@Nyulz of the World: oké-oké:)
ha bejött a tetovált lány, akkor szerintem ez is tetszeni fog, persze csak ha nem láttad még:
www.youtube.com/watch?v=9EkTiSnYJJw

tucano 2012.10.15. 22:38:04

@venator: dolgoztam multinál, ahol amíg egy magyarul nem beszélő ember volt a főnök, addig nem voltak igazán jók a mutatók. Aztán küldtek egy késői disszidensből lett hajcsárt. Tudott ugye magyarul, megszűnt a nyílt lopás, lehetett lapátolni a pénzt kifelé. Szóval, ha én multi lennék ragaszkodnék a nyelvtudáshoz:)

bpetya75 2012.10.15. 23:06:03

@SilentDreams:

Norbi kamu posztja majdnem 1000-ig jutott. Meg azon kívül is volt 600+-os poszt néhány ;-)

venator 2012.10.15. 23:10:57

@tucano: Így így, én nem multinál voltam, de le is térdelt a cég idővel. Mondjuk nem a lopástól, mert ott nem volt mit....
Ja és volt még egy, magyar főnök, amerikai főnök, csőd....:)

Sanyi9 2012.10.15. 23:16:46

@fhdgy: Hmmm, pedig en mindig mikor megirok egy hozzaszolast, atgondolom, hogy vajon 30 ev mulva is ezt irnam-e... Es ha nem vagyok benne 100%-osan biztos, hogy igen, akkor kitorlom, nehogy mar valaki azt mondja ram, hogy egysiku/egyoldalu vagyok es partikularisan gondolkozom...

nigara 2012.10.16. 08:40:06

@Nyulz of the World: Szerintem ahány kebabost/gyrosost megkérdezünk, annyiféle válasz jön :)
Mert nekem a török gyrosos nem ezt mondta...

bagyula 2012.10.16. 11:07:07

@Nyulz of the World: Kedves Nyulz! Egy elmeny olvasni a posztodat. En is hasonlo cipoben jarok (raadasul szekely is vagyok) csak en a multikulti elol Sieveringbe "menekultem" a csaladdal... Most kezdem erteni miert hivjak Becset a vilag egyik legelhetobb varosanak. Ugyanakkor Sopront is imadom, a Dunantult is de utalok ingazni, inkabb a gyerekekre es a szocialis eletemre forditom azt az idot. Kene egyet sorozzunk, a tobbit szemelyesen. ;)

Lacek33 2012.10.16. 12:17:47

@tildy:): Szinten 79-es es valoban, orosz es francia kozul "lehetett valasztani", hogy melyiket "szeretned" tanulni. Tehat oda kerultel, ahova beosztottak. :) Altalanos iskolai emlekeim... :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.16. 12:38:55

@málnabálna: Kösz az ápdétet - amikor nálam volt aktuális a téma, akkor még tíz év volt a bűvös határ. Igaz, akkor Magyarország még nem volt EU-tag...

Haynau (Sons of Monarchy) 2012.10.16. 12:39:53

@Jaffar: De, lehet szobát kapni 200-ért. Koleszban. Ha egyetemista vagy. ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.16. 13:01:05

@Martian: nem. A multikultira az jellemzo, hogy a dicsoitoi hofeher, 100% szegregalt környezetben elszigetelve hirdetik az egyutteles aldasait azoknak, akiknek nincs mas lehetoseguk, mint hogy sajat borukon erezzek a multikulti tenyleges mivoltat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.16. 18:24:12

@Lacek33: Varoslako vagy :D Valoszinuleg. Nekunk nem volt valasztas.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.16. 18:25:10

@tildy:): Marmint hogy meg ennyi sem, hogy orosz vagy francia. De ertem en a smileyt:D

neumarkter 2012.10.16. 20:13:22

@Nyulz of the World: ha bizonytalan vagy akkor orvoshoz köll menni.. vagy az asszonyt lecserélni :-)

bpetya75 2012.10.16. 20:51:50

@Réka ‎:

Te milyennek látod a multikulti tényleges mivoltát? Nem kötözködés, érdekel a véleményed.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.16. 21:51:03

@bpetya75: Nem egységes jelenség. A jó multikulti, mint pl. egy nemzetközi munkahely, remek dolog és megnyitja előtted a világot. Számos más példája is van a jól működő multikultinak. Viszont sok nyugati államba a humanitás jegyében mértéktelenül sok olyan bevándorlót engednek be - és látnak el a helyi lakosság számára elérhetetlen előjogokkal -, akik 1. nem igazán rászorultak a segítségre, 2. a kultúrájuk, vallásuk nem kompatibilis a nyugti világnézettel, 3. fentebbi okok miatt semmi késztetést nem éreznek arra, hogy beilleszkedjenek a társadalomba. Kapnak lakást (ott, ahol akarnak, ezáltal ugye fokozódik a gettósodás), kapnak segélyt, ellenszolgáltatás nélkül, a politikusok védik és egyre jobban kiterjesztik a jogaikat, aki pedig ez ellen szót emel, arra azonnal rásütik, hogy rasszista, xenofób, Breivikkel cimboráló sátánfajzat.
Nem lehet nem belátni, hogy ez minden jó multikulti törekvés sárba tiprása és garantált módja a csoportok közötti ellentéteknek és végül ellenségeskedésnek is.

Két friss példa.
1. A linken látható kastélyszállóban elszállásolt friss "menekültek" ma tüntetést tartottak a településen, mivel nem találják kellően magasnak az ellátás színvonalát (többek között a városi buszjárat ritkaságára és a mobil térerő gyengeségére panaszkodtak). Ja és kísértet is van a kastélyban, ők itt nem akarnak maradni.
petterssons.bloggsida.se/files/2012/09/glava.jpg

2. Egy másik menekültszállót ma megtámadott néhány helyi tehetség. Bedobtak néhány ablakot és megtépáztak egy szomáliai férfit. A támadás oka feltehetőleg a helyi nőket ért számos rabló- és erőszaktámadás, amelyekkel a menekülteket gyanúsítják.

Nem volt túl koherens válasz, tudom, de sok mondanivalóm van a témában és szerteágaznak a gondolatok.

bpetya75 2012.10.17. 08:32:57

@Réka ‎:

Köszi a választ! :-)

Nagyon nem leptél meg a véleményeddel. De én csak egy beszűkült tudatú lúzer vagyok, aki nem meri kitenni a lábát a falu határából, ezért nem is vagyok releváns tényező multikulti tekintetében (sem) :-D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.17. 08:40:47

@bpetya75: a te valaszod viszont meglepett. Remelem, semmivel nem adtam okot erre a keseru szarkazmusra, de a szavaidbol itelve megis kötekedesbol kerdezted. Mar banom, hogy hittem neked es ilyen sok idot szantam a gondolataim kifejtesere. De legközelebb mar tudni fogom.

venator 2012.10.17. 08:47:21

@bpetya75: @Réka ‎:

Ne csináljátok ezt, ti ennél sokkal értelmesebbek vagytok. :)

bpetya75 2012.10.17. 08:54:43

@Réka ‎:

Ne sértődj meg kérlek! Nem neked szólt az a rész.

Felmerült bennem, hogy esetleg magadra veszed, de abban bíztom (bízom), hogy "meg tudom magyarázni!" ;-)

Abszolúte nem neked címeztem. Csak annyira egyezett az, amit leírtál azzal, amit én "a fotelből" gondolok erről, hogy nem tudtam kihagyni ezt a fricskát. De ez nem neked szólt, hanem azokoknak (vannak itt szép számban), akik teljesen leírnak mindenkit, aki nem él(t) külföldön, vagy nem tervez ilyesmit.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.10.17. 09:14:12

@bpetya75: ok akkor nemszóltam :) (itt a bloghun az ember hajlamos magára venni a dolgokat) azt pedig nem tudtam, hogy te nem kulföldrol irsz, de ugy gondolom, 2012-ben az ember "otthonrol" is lehet tajekozott.

matakapi 2013.07.27. 13:12:44

Kedves Nyulz of the World!

Nagyon erdekes volt szamomra az irasod, mivel en es a baratom is hasonlo munkvallalast fontolgatunk. Mi Angliaban elunk 3 eve, en adminisztrativ-recepciosi munkakorben dolgozom egy nyelviskolaban, otthoni vegzettsegem szerint angoltanar vagyok, baratom szakacs (Angliaban szerzett szakacs vegzettseget). O szivesen maradna, engem sokszor hazahuz a szivem, de jelenlegi anyagi helyzetunket szeretnenk fenntartani, ezert gondoltunk arra, hogy esetleg Sopronba koltoznenk, a baratom csaladjanak egy resze is ott el, es ingaznank Ausztriaba. En kicsit beszelek nemetul, de nemi reforditassal ezt fel lehetne turbozni, regen jobban tudtam, baratom minimalisan. Nekem is van vendeglatasban tapasztalatom, de oda nem igazan szeretnek visszamenni. Kerdesem az lenne, hogy szerint milyen eselyekkel indulnank a munkaeropiacon, merre-mivel lenne erdemes probalkozunk, milyen allasokra lenne eselyunk.Valaszodat elore is koszonom!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása