oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 28. 06:54,  Látom, mennyien ülnek magukba roskadva 309 komment

2012. szeptember 28. 06:54 Határátkelő

Látom, mennyien ülnek magukba roskadva

Tulajdonképpen némileg „kísérleti" poszt a mai, hiszen szerzője, Indiana Jones nem hagyta el az országot – bár ő azt mondja, hogy a keleti országrészből Mosonmagyaróvárra költözni felért egy határátkeléssel. Szerinte azt a színvonalat, amit egy külföldi takarítás jelent, Magyarországon is el lehet érni.

Mosonmagyaróvár.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Egy eddigiektől picit eltérő "határátkelést" szeretnék megosztani veletek. 24 éves srác vagyok, egy borsodi faluból származom, és pár hónapja költöztem Mosonmagyaróvárra dolgozni.

A hátteremről annyit, hogy elég szegény családból származom, bár azért éhezni soha nem kellett kis koromban, de spórolni kellett mindig a 2000 forintos sportcipőre. Szüleim még dolgoznak, bár inkább 5, mint 6 számjegyű a pénz, ami havonta érkezik kettejük munkája után. Van 2 húgom is, egyikük szakmát tanul éppen (ő speciel jól választott, tuti, hogy el tud helyezkedni vele) a másik pedig érettségi előtt áll.

Én érettségi után megcsináltam egy OKJ-s szakmát (idegenforgalmi), amiben aztán egy percet se dolgoztam, de legalább elég jól megtanultam angolul, többet ért, mint előtte 6 év általános és 4 év gimnáziumi nyelvoktatás. Ebből a szempontból megérte.

Azután jött az egyetem, Debrecenben közgáz, amit végül félbehagytam, mert nem is ment, nem is szerettem. Be kell vallanom, teljesen az én hibám, hogy így alakult, egyszerűen bamba voltam, csak sodródtam az árral, már első év után lépni kellett volna, de a kényelmes posványban elvoltam, és éveket töltöttem azzal, hogy semmire se haladtam.

Van munka, lehet dolgozni

Ezután idén nyár elején lecsaptam egy álláslehetőségre Mosonmagyaróváron, és azóta is itt vagyok. Egyszerű gyári melót végzek, viszont mintha teljesen más világba csöppentem volna. Van munka, lehet dolgozni, szerény, de normális fizetést kapok, amiből tudok kicsit haza is utalni és gyűjtögetni is.

Az angoltudásommal itt sokra nem megyek, ezért elkezdtem németül tanulni. 1 év múlva már Ausztriában szeretnék dolgozni.

Gondolkoztam sokat rajta, hogy jó lenne visszaülni az iskolapadba, és valami engem érdeklő dolgot tanulni, de sajnos túl sok rossz tapasztalatom van a magyar oktatással kapcsolatban.

Nem tudom, hogy külföldi egyetemeken is így zajlik-e, de velem csupa élettől elrugaszkodott, haszontalan dolgot magoltattak be, aminek aztán persze semmi hasznát nem lehet venni az életben.

A középiskola alapozása után én abban reménykedtem, hogy valami komoly, célirányos tudással ruház fel az egyetem, de csalódnom kellett. Ezért is vacillálok, hogy próbálkozzak-e újra valami érdekesebb, hasznosabb szakkal.

Egyrészt lenne lehetőség feljebb lépkedni a szamárlétrán, és jobb pozíciók is megnyílhatnának előttem, mint a sima kétkezi munka (úgy érzem, több van bennem szellemileg, nem megbántva ezzel a melósokat), de rengeteg idő lenne, és ki tudja lenne-e kitartásom még 3-4 évet tanulni. Bár jó pap holtig tanul.

Jobb, mint külföldön más mocskát takarítani

Amiért végül is úgy döntöttem, hogy megírom ezt a kis posztot az az, hogy látom, mennyien ülnek magukba roskadva, tespednek csak, hogy úgy mondjam, és várják, hogy majd lesz valami gyökeres változás. Vagy pedig elmennek Angliába más mocskát takarítani, 0 nyelvtudással, 5 bevándorlóval nyomorogva együtt és hazafelé azt a képet festik, hogy ott minden szép és jó.

Ezt a színvonalat itthon is el lehet érni. Most speciel az esős, koszos London (voltam ott pár hónapot, tudom, milyen) helyett a (szintén kicsit esős :D) Győrt járhatom, magyarok között vagyok, magyarul beszélek, hétvégente átruccanhatok Bécsbe, ami itt van egy köpésre vonattal.

Az én régi környékemen is sok olyan van, nem csak kisebbségiek közül, akik megkapják a kis munkanélküli segélyt, és elvannak, elvegetálnak egész hónapban 20-30 ezer forintból. Életerős, huszonéves emberekről beszélek, akik még csak legkisebb jelét se mutatják, hogy dolgozni szeretnének, inkább a szülők nyakán vannak, pedig nem egy ismerősömnek nagyon is piacképes szakma van a kezében (festő, villanyszerelő, asztalos, kamionos jogsi).

Keleten semmi remény nincs

Pedig mint mondtam, ez a pici, 400 kilométeres utazás számomra olyan volt mintha egy új országba csöppentem volna. Itt, aki akar, tud dolgozni. Kinyitom az újságot és tele van állásajánlatokkal. A keleti régióban, na, ott aztán tényleg semmi remény nincs, esélye sincs az embernek állás találni.

Zárszóként csak annyit, hogy ideje lenne mobilizálnia kicsit magát a magyaroknak, mert országon belül, vagy akár a szomszéd megyében is ott lenne a lehetőség, de rengetegen lekötik magukat, mert ott a megszokott ház, a barátok, vagy a lustaság miatt nem akarnak mozdulni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Mosonmagyaróvár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr964807489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

be.ba. 2012.09.28. 07:14:12

Jó írás! A tanuláshoz viszont annyit, hogy, ha valamelyik mérnöki alapdiplomát megcsinálnád, biztos, hogy nem bánnád meg - persze csak, ha van kitartásod. :)

fhdgy 2012.09.28. 07:33:01

Én nem azt mondom, hogy sehol nem tanítanak fölösleges dolgokat! De, ez olyan mint a reklám. A reklámok 90 % tökéletesen fölösleges, csak nem tudjuk, hogy melyik 90 %!!! A viccet félretéve: nincs fölösleges tudás, csak a gazdája nem tud vele mit kezdeni. Akinek sok, szerteágazó tudása van, már sokkal kisebb befektetéssel ( idő, pénz, stb. ) tud mozdulni, bármilyen irányba. Lehet célirányos tudást tanítani, de az illető szerintem nem lesz több, mint egy jól idomított vadászkutya. Az intelligencia állítólag az emberrel veleszületett dolog, azt nem lehet tanulni. Lehet, de egy nyers gyémánt is gyémánt, de csiszolva mégis gyémántabbnak tűnik. Nem akarok senkit megbántani, de a többség, aki panaszkodik, hogy sok fölösleges dolgot kell megtanulni, nem tudja, hogy mit jelent a tudás! Sok mindent tanult, de nem tanult meg semmit! Így tényleg fölösleges!

GolyofogoToni 2012.09.28. 07:51:37

Erdekes iras. Tömör, de jo. En ugy gondolom, hogy mindenki a maga sikerenek kovacsa. Mindenki szive joga dönteni, hol akar elni es dolgozni. Mas kerdes, hogy hol tud. Ismerek en is embereket, akik elvannak a kis minimalberen felüli fietesükkel, szülöknel vagy szülö altal vett lakasban, különösebb igenyek nelkül. Rengetegen elvannak igy. Sokan nem is vagynak többre, jobbra. Beletörödnek, hogy ez van, kesz, sajnalkozik egyet, aztan el van intezve.
A legszivesebben en is otthon lennek, dolgoznek. A fene se menne el mashova, idegen orszagba. De ismerjük az okokat, miert megy el az ember...

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.28. 08:34:15

"magyarok között vagyok"
vs.
"megkapják a kis munkanélküli segélyt, és elvannak, elvegetálnak egész hónapban 20-30 ezer forintból. Életerős, huszonéves emberekről beszélek, akik még csak legkisebb jelét se mutatják, hogy dolgozni szeretnének"

barki mas munkajarol es korulmenyeirol akkor ildomos velemenyt mondani, ha legalabb mar voltal hasonlo helyzetben, es nem csak leirasok es az az alapjan kialakult sajat interpretacio alapjan itelkezel.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.28. 08:35:19

az idezet es a kovetkeztetes nincs kapcsolatbn egymassal, utobbi a posztra reflektal, az elobbi pedig a posztban levo ellentmondasra

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.28. 08:35:58

jól értem, hogy a szülők fizetése együtt nincs 100ezer forint? ez hogyan lehet?

a_tom 2012.09.28. 08:41:42

Az szerintem csak a látszat hogy rengeteg ember tök jól elvan vegetálva. Inkább az a helyzet hogy a túl sok kudarc után már nem hiszik hogy vannak reális lehetőségek, a délibábot meg nem érdemes kergetni. Ha nincs reális esélye előrelépni, akkor próbálják a legtöbbet kihozni abból ahol vannak. Az hogy nem öli meg magát mindenki, vagy nagy ritkán mernek boldognak kinézni, még nem jelenti hogy elégedettek és nincsenek ambícióik.
Ha látnák a lehetőséget, akkor óvatosabban ugyan, de ők is lépnének.

Egyébként mi az a rejtélyes betanított, fizikai, gyári munka amiből megél + félretesz + hazaküld pénzt? Szerintem nemcsak én, de többmillió munkanélküli kíváncsi rá...

a_tom 2012.09.28. 08:43:45

@Babette_: Szerintem részmunkaidőben dolgoznak, vagy nyugdíj mellett, vagy 47ezres közmunka

nigara 2012.09.28. 08:44:29

@omfgomgzor: szerintem meg azt írta le, amit látott a környezetében, olyanokról, akiknek körülményeiről tud.

Másrészt szerintem nem ítélkezett - bár a "saját interpretáció alapján ítélkezés" fogalma elég sajátos, és ellentmondásos.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 08:45:48

@Babette_:
Mármint hogy ne lehetne?

Van egy ismerősöm, egy huszonéves lány, a szülei egy somogyi faluban laknak. Anyuka azzal, hogy 4 órás munkát kapott, amiért 10 órát dolgozik naponta, már a jól keresők közé tartozik, apuka meg elveszítette a munkáját, így a helyi kiskirály földbirtokosnál vállal feketén alkalmi munkát, meg próbál méhészkedni. Nettóban nem éri el a teljes jövedelmük a 100 ezret, feketével együtt sem. A helyi kiskirály kivételével pedig senki sem él jobban náluk, vannak akik rosszabbul. Ja és persze a külső udvarba nem ültetnek semmit, mert ellopják a cigányok, és nyilván a belső udvart kutyákkal őrzik ugyanezen okból.

Szóval én kicsit sem csodálkozok borsodban a 100 ezer alatti összjövedelmen, kettő 4 közmunkás, vagy 4 órás bér kevesebb ennél.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 08:46:29

@Babette_:
Szóval a teljes minimálbérrel sok helyen már a felső 5%-ba lehet kerülni...

nigara 2012.09.28. 08:50:12

@a_tom: Borsodban valszeg az van, amit leírt... nincs munka, ezért csak vegetálás van.

Ha az előrelépést úgy érted, hogy az adott helyzetükből, arra viszont van olyan megoldás, amit a posztíró is tett, oda menni, ahol a munka van.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 08:51:38

@a_tom:
Erre én is kíváncsi lennék, mert nagyjából tisztában vagyok a Győrön kívüli Gy-M-S megyei helyzettel, és kevés helyen lehet egyszerű gyári munkával a minimálbérnél többet keresni. Annyi, hogy Sopronban és Mosonmagyaróváron ilyen nem nagyon van, mármint gyár, üzem, mert inkább átjárnak takarítani, vagy a szolgáltatóiparban dolgoznak, aki üzemet akarna építeni ezen városokba, nem találna munkást, de az az 1-2 üzem, ami van, nem fizet sokat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 08:53:17

Eszre kellene venni, rengeteg proffesional van idekinn kvalifikalt allasban, nem csak mosogatni lehet Londonban....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 08:56:07

"Most speciel az esős, koszos London (voltam ott pár hónapot, tudom, milyen)" Ez meg vegkepp viszi a primet.
Na jo, nem nevetek, visszafogom magam.

Szep is lenne, ha Budapestet valakia 8ker alapjan itelne meg, vagy mert volt ott 1-2 honapot.

Aprilis kicsit esosebb volt a szokasosnal, de kb a mult het vegeig majd egy honapon keresztul szaraz ido volt.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 08:58:03

@nigara:
Az a jellemző, hogy a gyerekek el szokták hagyni az ilyen falvakat, de 50 éves emberekre ugyanez nem jellemző. Fiatalon mobilabbak az emberek. Egyébként sok ilyen faluból származó embert ismerek, akik elmentek nem büfé egyetemre, felvették a diákhitelt, most pedig Budapesten vagy Nyugat-Európában dolgoznak jó pénzért, amiből a munkanélküli szülőknek küldenek haza. Pont ezért vagyok felháborodva, mikor a 100%-ban fizetős felsőoktatásról meg a röghöz kötésről beszél a kormány, ezen elv alapján ezek az emberek soha nem jutottak volna el az egyetemre. Ja, persze, diákhitel 2-vel, ami 2%-os kamattámogatás mellett hosszútávon többe fog kerülni az államnak, mint ha állja most a cechet...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 09:01:14

@Belagezapista: Aki igazan akar, akkor is tud tanulni, ha fizetos a felsooktatas. ( ellenzem egyebkent a roghozkotest)
Ki lehet kerulni szegenysegbol ekkor is. ( diakhitel mellett azert egyszerubb).

Tapasztalat.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:01:23

@tildy:):
Londonban még nem jártam, csak Leedsben meg Liverpoolban, ezeknél több nagyságrenddel élhetőbb helynek tűnik Mosonmagyaróvár, a fizetéseket leszámítva.

Csak mondjuk programozóként nem tudnál Móváron munkát kapni, nem hogy jól fizetőt.

Franci1969 2012.09.28. 09:02:07

nekem van 1-2 olyan ismerősöm, akire sokan azt mondanák: "elvegetál".
a gyakorlatban viszont ez azt jelenti, hogy választhatott: 1. keres egy pénzesebb állást és vállalja az ezzel járó nagyobb stresszt és több kiadást (repi ruha, autó, vagy utazás, ad abszurdum fodrász!), vagy 2. alkalmi munkákból él, no para, kevés pénz, szerényebb lakáskörülmények.
ezek az emberek tudatosan döntöttek így, bizonyosan lemondva a külföldi nyaralásról, új autóról, kiemelt kulturális lehetőségekről (pl. operaelőadás).
igényük lenne ezekre, lehetőségük nincs, de nem panaszkodnak, mert a stresszmentes, kevesebb fizetéssel járó életet maguknak választották.

Spiritual 2012.09.28. 09:03:02

Persze van egy réteg aki meg tudja itthon is találni a számítását. Azonban a legnagyobb gond a költözködés. A keleti országrészben lévő ugyanolyan lakások nem érnek annyit, mint a nyugati határszélen lévő ingatlanok. Család esetében hogyan lehet átváltani ezeket? Nyilván sehogy és mindenki utolsó szalmaszálként ragaszkodik ahhoz, ami még van neki. Ha eladná a házát Borsodban, annyit kapna érte, ami a nyugati határszélen néhány hónap bérleti díjra lenne elég. Ha mégsem jön be, akkor földönfutók lesznek. Ennek ez a kockázata. Nem beszélve arról, hogy az bérlés erősen kutya vacsorája. Elképesztően drága egy gyári fizetéshez képest. Ha csak nem ugye a lenézett angliai takarításért fizetett minimálbért kapja. :D Abból igen, újra össze lehetne spórolni egy kisebb lakás beugróját, vagy az árát.
Akárhogy is nézzük, egy család számára veszteséget és kockázatokat rejtő út. Az egyén számára akkor gazdaságos, ha társbérletezik. Akkor most hova is jutottunk?

bpetya75 2012.09.28. 09:03:03

@fhdgy:

Teljesen egyetértek Főhadnagy úr!

Nálunk főleg a szakközepesek nyavajogtak sokat, hogy "Miért kell ilyet tanulni ahhoz, hogy erdőmérnök lehessek?" Lehetett szó matekról, mikroökonómiáról vagy biokémiáról, mechanikáról esetleg építéstanról. Végén már baromira untam, hogy képtelenek voltak felfogni, hogy a válasz az, hogy "Csak!" Meg kell és kész. Ráadásul a tanultak egy része tényleg hasznosnak is bizonyult hosszabb távon. És nem lehet előre tudni, hogy melyik része lesz az.

Egyébként jó kis írás. Osztom a posztoló véleményét, hogy sajnos nagyon komoly gond az, hogy életerős fiatalemberek segélyből akarnak megélni tíz- vagy akár százezerszám. És valóban nem csak a cigányokra jellemző ez már.

ffüttyfürütty 2012.09.28. 09:04:38

Ha a gyárban van továbblépési lehetőség használd ki! Mérnöki diploma is hasznos lehet ha érdekel ez a vonal amit csinálsz. (bár nem tudom egy debreceni közgáz kar után mennyire menne ez). Nem gondolkodtál valamilyen esetleg idevágó szakma megszerzésén kezdésnek? Így a kitartást is lemérhetnéd. Attól meg, hogy Győrben esetleg jobb az idő és magyarul szólnak hozzád még nem biztos hogy a londoni mosogatás rosszabb ugródeszka (szvsz). Angol nyelvtudással is kezdhetnél valamit, mert oké, hogy tanulsz németül de az megint egy másik vágány. Biztos, hogy most már nem sodródsz? :)

2012.09.28. 09:06:25

Ja, biztos meg lehet elni Gyorben is, ha az a szempont, hogy magyarok kozt vegetalj. Hogy abbol a fizubol megtakaritani, utazni, letezni nem fogsz, 30-40 ev mulva pedig a nyugdij hianyaban ehenhalsz... azt figyelmen kivul lehet hagyni, vagy lehet olyan helyen dolgozni, ahol annyit tudsz SZAR eletszinvonalon felrerakni, amennyit itt megkeresel, es jovod is van. Zsugorodik a gazdasag jelenleg is, cegek / gyarak 2013-ban sokkal durvabban le fognak epiteni, mint 2012-ben tettek. Dehat hajra, van akinek a magyar szo eleg taplaleknak.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:06:57

@tildy:):
Nem azt mondtam, hogy nem lehet, de rosszabbak az esélyek, ezen emberek többsége nem jutott volna el oda, ahová eljutottak. Barátnőmnek például egy rakat évfolyamtársa van, akiknek a szüleik minimálbéresek vagy munkanélküliek, ha még a 700-800 ezres tandíjat is ki kellene fizetniük, akkor esélytelenek lennének, így is gondot jelent nekik a könyvek, jegyzetek beszerzése (még akkor is, ha fénymásolják), ezen a szakon pedig esélytelen év közben munkát vállalni a tanulás mellett. Mondjuk ezen a szakon pont nem tervezik az államilag finanszírozott helyek leépítését, de sosem lehet tudni.

nigara 2012.09.28. 09:07:08

@Franci1969: "ezek az emberek tudatosan döntöttek így, ....
igényük lenne ezekre, lehetőségük nincs...maguknak választották"

Ha tudatosan döntöttek, akkor nincs igényük :)
Egyébként értem, amit mondasz, csak ez így ellentmondás.

bpetya75 2012.09.28. 09:07:40

@Belagezapista:

Sosem lehet aztat tudni. Feleségem azt mondta, hogy programozóként BP, Szeged, eseteg Debrecen, talán-talán Pécs jöhet igazán szóba. Végül próba glück alapon rákeresett Kaposváron, és mit ad Isten, talált egy álláshirdetést, ahová sikerült is bejutnia. Ennyiből akár Móváron is lehet ;-)

nina881 2012.09.28. 09:09:05

na arra en is kivancsi vagyok, hogy tudsz hazakuldeni es meg sporolni is? nehari de hihetetlen..ez a mese...

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:11:08

@Whave:
Ja, hogy a létezés az kizárólag fizetés kérdése? Csak mert én idén pont Mosonmagyaróvár közelében nyaraltam a Dunánál, egy olyan helyen, ahová nyáron minden hétvégén le tud menni egy móvári, és olcsón jól tudja érezni magát. Persze, tengerpartra nem fog eljutni, de csak ezen múlna a boldogság?

nigara 2012.09.28. 09:12:42

Mi van itt ma, mindenki negatívat tud csak hozzászólni??? Front van minden országban???

nigara 2012.09.28. 09:14:15

@Whave: "Dehat hajra, van akinek a magyar szo eleg taplaleknak"
Azt írta, hogy külföldre tervezi továbblépni...

a_tom 2012.09.28. 09:14:36

@nigara:
Ismerek embereket akik orvoshoz nem tudnak elmenni mert nincs pénzük...

El lehet képzelni hogy azok akik évek óta élnek havi 20-30ezer forintokból, milyen szinten leamortizálták az életüket, a lakást, a ruhatárukat, az egészségüket, a kapcsolataikat. Már kölcsön kérni sem tudnak mert már a család, barátok forrásait is kimerítették.

Ezek után csinosítsák ki magukat, kerekedjenek fel, fizessék a vonatjegyet, a szállást, a kaját, (aminek költsége kb a havi bevételük) és ruccanjanak át az ország másik végébe, vagy külföldre, és annak az esélye hogy megkapják az állást közel sem 100%...

Franci1969 2012.09.28. 09:15:47

@nigara: igen, lehet mondani, hogy tudatosan lemondtak például az operalátogatási igényük beteljesítéséről.

és még annyit tennék hozzá, hogy ezen az emberek (legalábbis, akiket én ismerek) egyike SEM vesz igénybe semmiféle segélyt.

2012.09.28. 09:15:51

@Belagezapista: latom, kepes vagy ra hogy kiragadj valamit a szovegkornyezetbol es reagalj ra, ugyes vagy.

Nem, a letezes annak a kerdese, hogy latod-e 5-10-20-30 even belul is azt az eletszinvonalat, amit szeretnel.

En pl elegedett vagyok az eletszinvonalammal, de nem latom, hogy akar egy ev mulva biztosan meglesz ez az allasom, azt viszont biztosan latom, hogy hasonlot se fogok talalni itthon. Es ugye amit ezerszer leirtam, a nyugdij, a megtakaritasi lehetosegek, ezek mind fontos dolgok, no nem a penzugyi analfabeta magyarnak persze, a magyar inkabb csak sir amikor elfogy a penz, hogy nem ad az a rohadt allam, elvittek a rohadt bankok, stbstb. Nem csak tengerparti utazasra lehet elkolteni egy megtakaritast, barmilyen meglepo.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:18:13

@bpetya75:
Kaposvár azért más nagyságrend ám, mint Mosonmagyaróvár (több mint kétszer akkora).

nigara 2012.09.28. 09:19:45

@a_tom: szerintem egy állást megpályázni nem kell vonatra ülni meg szállást keresni...
ha viszont a világon semmit nem tesznek, akkor az a 100%, hogy a leamortizálódás csak fokozódik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 09:20:07

@Belagezapista: Ha orvosi vagy hasonlo kaliberu kepzesrol van szo, valoban. Horribilis konyvarakrol hallani.

Nekem nem volt valasztasom, otthagytam a Kandoert az Eltet, szulok meg azt mondtak, oldjak meg innentol magam az anyagi dolgokat. Muszaj volt dolgozni menni, nem volt valasztas kerdese.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:21:36

@Whave:
Nem kiragadtam, a lényegi mondanivalód az volt, hogy hülye aki itthon marad, mert Magyarországon nem lehet normálisan élni. Az életszínvonal pedig nem csak fizetés függő. Ha valaki ott érzi magát jól, ahol van, akkor egy közepes fizetéssel lehet jobban elvan, mint aki jól keres, de számára idegen környezetben van.

bpetya75 2012.09.28. 09:28:16

@Belagezapista:

Viszont jóval csóróbb. Bár ezt nem tudom, csak vélelmezem. Eléggé szíven ütött az augusztusi KSH statisztika, amely szerint Somogynak sikerült legalulra csúszni a havi átlagkereset tekintetében...

bpetya75 2012.09.28. 09:31:24

@a_tom:

Bocs, de aki évek óta havi 20-30-ból él, az nem tesz eleget (megkockáztatom, hogy semmit sem tesz) azért, hogy jobb legyen neki. Ez 6-8 napi napszámos bér.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:32:33

@bpetya75:
Ja, de Pécs, Debrecen és Miskolc is sokkal csóróbb, mint Sopron, mégis előbbiekben könnyebben talál munkát egy programozó. Szerintem a szoftverfejlesztés olyan terület, ahol Budapestet nem számítva, többet számítanak a nagy számok, és hogy hol van informatikus képzés, mint hogy mennyire fejlett az adott régió.

2012.09.28. 09:33:36

@Belagezapista: nem, a lenyeg az, hogy hulye aki elhiszi, hogy egy 100 ezres fizubol eltengodve magyarorszagon (ami nagyon is lehetseges, en is tudom), jo esetben havi 10 rugokat felreteve biztos jovot teremt maganak. Ez szamomra "elj a manak" hozzaallas, es pont ez taszitotta a magyarok jo reszet adossagspiralba; nem gondoltak a jovore, aszittek 100ezres fizubol is lehet sajat lakas, auto, iphone, megtakaritassal mint olyannal nem foglalkoztak, meg ugyse tellik ra. Aztan felmegy a frank, megszunik a melohely, beut a valsag, jonnek a kulso tenyezok amire az egyennek semmi hatasa, es borul a bili.

De ok, tegyuk fel hogy hitelei sincsenek, autot sem vett, jol erezte magat annyira amennyit a fizujabol megengedhetett maganak... de abbol megtakaritani erdemben nem lehetett, ha van 3 havi megelhetesre felretett penze (ami egy magyar csaladnal KIVETELES DOLOG!!!), lehet azzal sincs kinn a szarbol mert ismerek olyat, nem egyet, aki 2 evig folyamatosan maszkalt munkaer, hivatalba, mindenhova, akar szart is lapatolt volna ha azon mulik, de egyszeruen nem adtak neki lapatot se.

Megprobalom osszefoglalni: nekem nem azzal van a bajom, ha valaki elegedett az itthoni elettel. Azzal sincs bajom, ha nincsenek olyan igenyei, mint tengerpart, auto, palota, ez mindenkinek privat dolga, hogy mi fontos neki es mi nem.

De az igenis zavar, hogy a magyar mint olyan, altalanossagban aszondja, meghozza leginkabb lustasagbol, hogy "jo nekem a keves fizu is, mert MOST EPP megelek belole. Tanulni nem fogok mellette, tobbet nem fogok tenni, mert az este pihenesre van, es ugyis tokjol megvagyok". Semmi rovidtavu tervezes, nemhogy hosszu... es ha megnezed tarsadalmunk problemait, ez a fajta hozzaallas igenis karos es nagyon sokan maguknak, ilyen gondolkodassal teremtettek meg a sanyaru helyzetet. Persze mindez mar nem a posztra valo reagalas, csak hogy kicsit tisztuljon, hogy az ember nem okvetlenul azert vagyik magasabb fizura, hogy jobb autoja meg csillogobb fuxai legyenek, hanem mert biztos jovot szeretne alapozni maganak, az pedig PENZBE KERUL.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:34:42

@bpetya75:
Mondjuk egy falusi 50 éves ember mégis mit tehet? A kauciót sem tudja letenni, ha be akar költözni a városba, hogy munkát találjon.

nina881 2012.09.28. 09:36:08

ez a kisfiu mese olyan mint a regi szoci szlogen....penz nem szamitt csak munka legyen...hehe. megjegyzem, szerintem kitalalt az egesz, vagy van valakinek olyan ismerose aki a gyari munkabol ezt mind meg tudja tenni...mert ha ilyen jo otthon hazamegyek...

nigara 2012.09.28. 09:38:11

@bpetya75: ez a KSH-adat tényleg durva... bár csak Kaposváron jópár gyárat, üzemet zártak be (igaz, nem a múlt hónapban :) de nem is ebben az évben), a megye többi része pedig mindig is inkább mezőgazdasági profilú volt - ahol azért nem bejelentett munkavállalók vannak többségben :)

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:40:45

@Whave:
Nyilván van egy szint, ami alatt szarul élnek az emberek és megtakarítani sem tudnak, de a pénzszóró emberek az angol béreket is ugyanúgy elszórnák, szóval az anyagi biztonság megteremtése baromira nem ország függő. Egyébként pont az angolok azok, akiknél szintén sok a hónapról-hónapra élő ember, csak nyilván nagyobb fizetéssel, több költekezéssel. Te összemosol olyan dolgokat, amik nem függenek egymással össze, az is anyagi biztonság, ha valaki szerény körülmények között él, de félre tud tenni.

VíziLó 2012.09.28. 09:42:34

@Spiritual: A költözködés valóban gond, de ha van munka, akkor megtehetnék, hogy eladják a keleti lakást, abból lenne önerő egy nyugatihoz, a maradékra pedig kapnának hitelt, mert van munkájuk. Másik járható út, hogy csak az egyik szülő, tipikusan az apa megy előre, s előkészíti a terepet a családnak.

Én egy szakadt hátizsákkal, pár váltás ruhával és 200 fonttal a zsebemben érkeztem Angliába. Azóta eltelt 5 év, végigjártam a szamárlétrát a tömegszállástól és gyári segédmunkától az anyagi függetlenségig. Vettem otthon 2 lakást, s ezen a héten megvettem az angliai otthonomat is. Hitel egyiken sincs, készpénzzel fizettem mindegyikért.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 09:42:44

@Whave:
Ja, és Nyugat-Európában is pofára eshetsz egy válság kitörésekor.

2012.09.28. 09:46:19

@Belagezapista: persze, ha alapvetoen penzszoro az ember, akkor ha tobbet keres, tobbet is fog szorni.

De van, aki nem szorja a penzt, csak siman nem gondol bele, hogy hiaba rak felre, az a jelen helyzetben vajmi keveset szamit (nezzuk csak meg az inflacio merteket, a dragulo elelmiszereket, es meg itt sincs a 2013-ra beharangozott 20-30%-os buza-dragulas eredmenye, ami szinten meg fogja rangatni rendesen az elelmiszerpiacot).

Azt ne felejtsuk el, hogy az angoloknal kicsit utosebb a szocialis halo (persze egyes esetekben mar a masik veglet, tudom), de a lenyeg, hogy ha ott bukod a munkad, nem 3 havi rohejes penz a segely (folyamatos kereses eseten is), es pont ez az, hogy el tudod ugy vallalni a legcsovesebb melot is, hogy abbol az atmeneti munkakeresos idoszakra eltartsd magad. Ami itt nincs meg.

Szamomra nem anyagi biztonsag, hogy felre tudod rakni a fizud 10%-at mondjuk 1 evig, aztan ha nincs munkad mert ugy alakul, akkor ezt egy honap alatt fel is kenyszerulsz elni. Ez minden, csak nem az.

Es igen, nyugat-europaban is pofaraeshetsz, de nezzuk meg, hogy allnak ok most jelenleg a valsag utan, es hogy allunk mi, akar csak gazdasagi, akar tarsadalmi mutatok teren. Valahogy ok jobban tudjak csinalni a jelek szerint, nem? De.

nina881 2012.09.28. 09:48:21

mennyit keres havonta? 100 ezret? alberlet minimum 30ezer, rezsi? kaja..? ha nem tul nagyetku 25/30ezer..hazakuld ..10 ezret, felretesz 10 ezret..itt kb elfogyott a fizuja, es akkor mi okoz neki gyonyoruseget? mit csinal szabad idelyeben? max setal..az ingyen van..

bpetya75 2012.09.28. 09:50:43

@Belagezapista:

Alig várták a faluban, hogy végre lehetőséget adhassanak az 50 fölöttieknek a közmunka programban. Erre idén nyílt először lehetőség. Tudom, nagyon kell haragudni erre a programra, mert a lézerbarom ökörségeket böfögött ennek kapcsán, de az a néhány 50 feletti, aki idén bekerült, örül a lehetőségnek. És sokkal jobban meg is hálálják, mint a fiatalabbak.

Nem állítom, hogy nincs olyan, aki ellőtte az összes puskaporát és még egy fürjecskét sem sikerült lőnie. De a tapasztalataim szerint a többség úgy sír-rí és követelőzik, hogy közel sem tett meg mindent azért, hogy segítsen magán.

Spiritual 2012.09.28. 09:54:02

@VíziLó:

Na látod, most mondtad ki a lényeget: "Hitel egyiken sincs, készpénzzel fizettem mindegyikért."

Volt nekem egy pénzügytanárom és 2005-ben mondta: "A bank nem a barátunk! Amikor hitelt nyújt a lakásunkat, a nyaralónkat és az autónkat akarja" Ez valóra vált nem sokkal később. Szerencsém, hogy olyan családba születtem, ahol a józan ész dominált és nem vettük fel soha ész nélkül a hiteleket.

Gratulálok a lakásvásárlásodhoz! :)
Október 15.-én megyek utánad, kicsit kevésbé kockázatos fontalappal. :D Én is elkezdem járni ezt a létrát és remélem, hogy sikerülni is fog. :)

bpetya75 2012.09.28. 09:55:53

@Belagezapista:

Teljesen igazad van. Ezért is írtam, hogy a párom Szegedet, Debrecent és Pécset említette. Itt nem képeznek sem programozókat se programtervezőket.

Mondjuk ha egy ilyen profilú cég itt meg tudja vetni a lábát, és tud szerezni külföldi megbízásokat, akkor épp a régió elmaradottsága miatt nem jár éppen rosszul.

2012.09.28. 09:56:28

@bpetya75: jaj igen, a kozmunka programot is kar elfelejteni. Nyilvan, akinek ez az egyetlen lehetosege, igenis orul neki, DE: ezt ugye az igenszuk reteg igenkeves befizetett adojabol fizetik. Amivel tovabb novelik az allami kifizeteseket, az egyenre rott terheket, amit te, en, mi fizetunk ki gyakorlatilag ezeknek az embereknek, ami tokjo, mert szolidaris vagyok, csak eppen jelenleg nem engedhetNE meg maganak ezt az orszag.

De szabadsagharcosok vagyunk, es inkabb agyonbasszuk az egesz gazdasagot ilyen latszat-munkakkal ahelyett, hogy mondjuk nem lehetetlenitjuk el a kis- es nagy cegek hitelezesi lehetosegeit, es gazdasagi ertelemben is IGAZI munkahelyeket teremtenenk, akik nem a mi adonkat osztjak tovabb az ezeregyedik helyre...

De ez mar kulon tortenet.

Din Serpahis 2012.09.28. 09:58:35

@Belagezapista:

Programozói szempontból most Debrecen elég jó hely, elég sok lehetőség van (IT Services, Ygomi, Epam etc.), Szegeden detto (Siemens, IT Services, Epam), szóval itt érdemes keresgélni.

Pécs némileg lepukkantabb, itt van a T-nek egy elég komoly fejlesztőrészlege, de ezen kívül kb a nagy semmi, főleg mióta az Elcoteq eldobta magát.

Ezzel nagyjából a vidéki körkép végére is értünk, persze rengeteg jóskapista féle gány bt van mindenféle, ahol jó esetben a nettó 100at is meg lehet keresni, de nem hiszem, hogy egy programozónak úgy általában ez az álma.

Ami abszolút nyerő az persze itt is BP, pár év gyakorlattal simán lehet hozni 600-800k-s fizukat, ami azért már lassan-lassan a nyugati szinttel is pariban van.

Belagezapista (törölt) 2012.09.28. 10:01:05

@Whave:
Azt senki sem mondta, hogy sokkal nagyobb anyagi biztonságot lehet elérni Angliában, egyébként meglepő is lenne, ha nem így lenne egy gazdaságilag jóval fejlettebb országban. De azért jó páran vagyunk, akik itthon is el tudunk boldogulni.

@bpetya75:
Egy másik somogyi ismerősöm meg kimondottan nem örül a közmunka programnak, mivel a kisvárosban, ahol lakik, az egyik legnagyobb üzem kivágta az összes munkást, és visszavették őket közmunkára. Amúgy alapvetően én is jó dolognak tartom a közmunka programot, de azért vannak körülötte problémák is.

Din Serpahis 2012.09.28. 10:01:53

@bpetya75:

Én is ismerek egy ilyen céget, az Ormánságban van bejelentve egy hót lepukkant nemzetiség faluban, erre alapozva jó sok pályázati pénzt be is tudtak nyelni.
Négyen dolgoznak benne, kifejezetten egy külföldi megbízónak outsourcing jelleggel, szerintem mindegyil 1 millió felett keres, de sajnos az ilyen helyekre bejutni majdhogynem mission impossible.

bpetya75 2012.09.28. 10:02:30

@nigara:

Pont ezen agyaltam, hogy mi iparunk is van. Cukorgyár, pár húsüzem, Nabi, Kaposplast. Kihagytam valami nagyobbat?

Ez nagyon kevés. A Kaposplastot tudom, ott három műszakban nyomják minimálbérért. Csak kicsit durva...

2012.09.28. 10:05:02

@Belagezapista: ok, en ezzel nem akarok vitatkozni, meg nyilvan elvenni sem akarom toled / toletek a boldogulast, akik jol megvannak, tuti hogy ilyen is van. Csak szerettem volna kicsit arnyalni a kepet, hogy miert mondom azt, amit mondok; tul sok olyan embert latok magam korul, aki jelenleg valoban remekul megvan, de azon az egy munkahelyen mulik mindez, ahol jelenleg dolgozik, es ami nelkul varna a jol ismert nyomorba tarto lecsuszas jo nagy esellyel.

bpetya75 2012.09.28. 10:14:01

@Whave:

Én az egyén oldaláról közelítettem meg a dolgot. Egyébként nálunk értelmes tevékenységet is végeznek. Erdei munkák, gyümölcs- és gyógynövény-termesztés. Abban igazat adok neked, hogy ez nem a munkahelyteremtés helyes útja.

@Belagezapista:

Na ez a gáz. Hogy egyesek ezen is nyerészkedhetnek. Nyilván nem véletlenül maradtak benn kiskapuk a rendszerben, hogy ilyeneket meg lehessen lépni, hiszen vitya már a baltásbarom eseténél is megmondta, hogy mindent láttak előre.

bpetya75 2012.09.28. 10:16:17

@Din Serpahis:

Itt azért nem erről van szó, hiszen asszonykám 3 gyerekes vidéki anyaként 10 év kihagyás után is be tudott jutni, igaz kvázi vizsgáznia kellett hozzá javaból.

Jimbo75 2012.09.28. 10:17:06

"Kinyitom az újságot és tele van állásajánlatokkal"

Aminek a 99%-a kamu hirdetés, csak azért, hogy meg legyen hirdetve az amúgy már régen valamelyik rokonnal/haverral betöltött állás.

nigara 2012.09.28. 10:17:22

@bpetya75: a múltkor volt valami hír a Nabiról, hogy várható leépítés vagy ilyesmi... nem olvastam el a cikket, csak a címét láttam. Na az tényleg betesz...

2012.09.28. 10:22:42

@bpetya75: en is az egyen oldalarol kozelitem meg, csak ha alapvetoen magamat (az adozast kikerulni keptelen alkalmazottat) veszem egyennek, akkor azt latom, hogy az amugyis magas, amugyis elherdalt befizeteseimbol fizetik ki ezt a nevetseges 47e forintot embereknek, ahelyett, hogy nem ronditanak szet az egesz rendszert es lenne igazi munkajuk, igazi forrasokbol szarmazo fizetessel.

Tom Gambler 2012.09.28. 10:24:22

Végig nem olvastam a az összes kommentet, de mivel érintett vagyok, megjegyezném, hogy Győrben kapásból több olyan informatikai vállalkozást is tudok mondani, ami több, mint 20 fő, de olyan is akad, ami már kis híján 100, és ezeknek jelentős része mondjuk programozói állás. Én magam Mosonmagyaróvári vagyok, Győrben dolgozom szoftverfejlesztőként, ugyan Óváron nem próbáltam állást találni, de Győrben van lehetőség, és lehet jó pénzt is keresni. A bejárás pedig 20-25 perc, vonat óránként van.

portugéza 2012.09.28. 10:25:17

@Din Serpahis: most már Pécsen is van IT Services.

aFx 2012.09.28. 10:25:34

"Nem tudom, hogy külföldi egyetemeken is így zajlik-e, de velem csupa élettől elrugaszkodott, haszontalan dolgot magoltattak be, aminek aztán persze semmi hasznát nem lehet venni az életben."

nem így van.

@tildy:): ugyanmár, a jobbfajta angol szakmai programozás témájú könyvek sem állnak meg 12-15ezer forint alatt átszámolva.

portugéza 2012.09.28. 10:28:39

"Életerős, huszonéves emberekről beszélek, akik még csak legkisebb jelét se mutatják, hogy dolgozni szeretnének, inkább a szülők nyakán vannak, pedig nem egy ismerősömnek nagyon is piacképes szakma van a kezében (festő, villanyszerelő, asztalos, kamionos jogsi)."

Végre nem a diplomásokat szidja valaki . ;)

bpetya75 2012.09.28. 10:29:41

@aFx:

Mondok egy durvát. Itthon sem így van.

Erre a részre tökéletes választ adott a második hozzászóló: fhdgy 2012.09.28. 07:33:01

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.28. 10:37:55

nem igazán értem, milyen alapon kritizálja bárki a posztolót. mindenkinek más vágyai vannak, más tervei vannak, más úton éri el.

azt lehetne kritizálni, akinek vágyai vannak, sír-rí, de nem tesz semmit. de a posztoló nem ezek közé tartozik.

-------------------------

@Din Serpahis: szombathely és környéke teli van műszakis cégekkel...

@bpetya75:
mondjuk győrt, kecskemétet, szentgotthárdot:)

@Jimbo75: miért is tennék ilyet hirdetésenként 40-50ezer forintért? senki nem kötelezi őket rá.

aFx 2012.09.28. 10:40:24

@bpetya75: amit ír, az igaz.

ami viszont probléma, hogy három évbe (nézzük a BSCt) nem szabad, hogy beleférjen tölteléktárgy és nem szabad, hogy beleférjen bármi olyan, ami lazán kapcsolódik az adott területhez. pl egy programozónak kell architektúra, de tényleg fontosabb a C/C++/Java vonalnál a kreditszámot elnézve? egy hálózatok szakirányon lévőnek tényleg shaderprogramozást kell tanítani a cisco vizsgák képzés közbeni lerakatása helyett?

erre évente változnak a kurzusok és programok, igényeknek megfelelően. munkanélkülit nem éri meg képezni, veszt az állam, veszt a diák és végeredményben veszt az intézmény is.

soyuna 2012.09.28. 10:42:40

@Babette_: Szombathely és környéke? Kérlek világosíts fel róla, mivel tudtommal és saját bőrömön érezvén azért megy el mindeni onnan, mert semmi nincs ott.

ANTI-SQUIRREL 2012.09.28. 10:48:35

Mar csak azt nem ertem hogy honnan volt egyetemre penz?
De azt sem ertem hogy repjegyre es megelhetesre mibol tellett Londonban?

Az egesz cikk buzlik!

Ha nincs penzed egy cipore 2.000Ft-ert, akkor mibol jutsz ki a repterre?
Mibol lesz penzed a repjegyre, ami kb. most alaphangon is vagy 200£ oda vissza.
Mibol van penzed a ket het foglalora es 2 het berleti dijj a lakasra?

Egyetem:

Ha nem ment akkor biza nincs, nem is volt allami tamogatasod, ami azt jelenti hogy fizetosre jartal, tehat van/volt penzed ra.

Szuleid:

5 szamjegyu fizetes ket embernek?
Bazi sz@r fizetesek vannak otthon, de nem 40 ezret keresnek az emberek.

Ez a blog teljesen atment egy milyen f@sza otthon minden, maradjunk itthon blogba.

bpetya75 2012.09.28. 10:56:46

@Babette_:

Kimondottan Kaposvárra gondoltam. Épp azon kesergek, hogy mennyire lepukkant a szülőfalum.

GolyofogoToni 2012.09.28. 10:57:05

Egyedül meg lehet elni Pesten mondjuk olyan 90 ezres fizetessel?

zacharybanks 2012.09.28. 10:57:40

Jó volt olvasni. Tetszik a hozzáállásod. Remélem erőt ad majd sokaknak... Sok sikert!

zacharybanks 2012.09.28. 11:00:54

@GolyofogoToni: Ha az a kérdés, hogy meg lehet-e, akkor természetesen igen. A kérdés, h hogyan: Lehet találni olcsó minimál garzonokat berendezve, étkezési alapanyagokból keresni kell mindenből a legolcsóbbat, és munkába járáshoz pedig ha szerzel egy bringát akkor még BKV-ra sem kell költeni....

átlátó 2012.09.28. 11:01:40

@tildy:): Nem akarnék udvarolni, de megragadtak a lényegtelen dolgok. :)
Amúgy meg ezen kívül igazakat ír a fickó. A lényeget tekintve. :)

bpetya75 2012.09.28. 11:03:21

@aFx:

Nem azt mondom, hogy milyan fasza a magyar felsőoktatás, mert nagyon nem az. De hogy csupa haszontalan dolgot tanítanának, ahogy a posztoló írta, az baromság.

Mi is háborogtunk, hogy miért olyan típusú hidat kell gyakfeladatként terveznünk, amilyet 50 éve biztonságtechnikai okokból már nem építenek. Arról nem is beszélve, hogy erdőmérnök hallgatóként egyáltalán minek tervezünk mi hidat? Itt nyilván az oktatói gárda igénytelenségéről, lustaságáról, felkészületlenségéről van szó.

Ezzel együtt is állítom, hogy nincs olyan, hogy csupa haszontalaságot tanítanának. vagy csak nagyon az alján...

Din Serpahis 2012.09.28. 11:11:42

@portugéza: Az csak egy nyamvadt call center. Unisys detto.

sz4kerto 2012.09.28. 11:17:41

@tildy:): "Aprilis kicsit esosebb volt a szokasosnal"

LOL, ket honapig esett az eso folyamatosan, az utobbi 100 ev legesosebb tavasza volt Angliaban, aradasok, satobbi. Kicsit esosebb, az.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.28. 11:21:32

@nigara: a kulfoldon mas mocskat eltakarito emberek frazis alapjan nem ugy nez ki, hogy tisztaban lenne a korulmenyekkel. azert mert volt mar egyszer londonban, ne tekintsuk mar valakit tapasztalt vilagutazonak, mas korulmenyek ismerojenek. csak arra gondoltam, lehetne mindenkiben kicsit tobb alazat, mielott leszolja a masik munkajat, anelkul, hogy tudna mirol beszel.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 11:21:47

Ostoba posztoló tényleg úgy gondolja, hogy jó lenne, ha minden állástalan kelet-magyarországi átköltözne Észak-Dunántúlra?

Szegénykém nem lát tovább az orránál, és még büszke is az ostobaságára.

paráznabillegető 2012.09.28. 11:22:50

hahaha!
lehúzol 15 évet móváron, barátom, aztán pattansz onnan izibe.
mint én.

aFx 2012.09.28. 11:25:50

@bpetya75: ok, így már tiszta mit mondasz és egyetértünk. illetve talán én kicsit keményebb vagyok olyan tekintetben, hogy egyáltalán, semmilyen töltelékkurzusnak nem szabadna maradnia, mert időhúzás. valószínűleg nektek is hídépítés helyett lehetett volna találni olyan elfoglaltságot, amire sokkal nagyobb szükség lett volna... három év rövid idő, minél több releváns tudása lesz a tanulónak a végére, annál könnyebben kap munkát. a felsőoktatás nem gimnázium, hogy alapműveltséget oktassanak (kötelező közismereti tárgyak?).

"Arról nem is beszélve, hogy erdőmérnök hallgatóként egyáltalán minek tervezünk mi hidat?"
:DDD

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 11:26:09

@be.ba.:

Nincs kitartása.

Félbehagyta az egyetemet, semmit nem kezd a nyelvtudásával, beéri azzal, hogy droidkodhat a szalag mellett valami gyártósoron.

Meg persze azzal, hogy büszkén hirdetheti, hogy Magyarország a létező világok legjobbika, és akik nem cuccolnak át Kelet-Magyarországról Győrbe droidkodni, hogy letörjék a munkabéreket és elvegyék az ottaniak elől a munkát, azok élhetetlen lúzerek, akik jobb, ha éhen halnak.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2012.09.28. 11:31:47

@No_Fidesz_No_Problem:

"Meg persze azzal, hogy büszkén hirdetheti, hogy Magyarország a létező világok legjobbika, és akik nem cuccolnak át Kelet-Magyarországról Győrbe droidkodni, hogy letörjék a munkabéreket és elvegyék az ottaniak elől a munkát, azok élhetetlen lúzerek, akik jobb, ha éhen halnak."

ilyet nem írt de mindegy...

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 11:32:01

@nigara:

"@a_tom: szerintem egy állást megpályázni nem kell vonatra ülni meg szállást keresni."

Úgy érted, Győrből megy házhoz mondjuk Nyíregyházára a munkanélkülihez az interjúztató???

Rejtélyes 2012.09.28. 11:33:10

A cikket elolvasni nem fogom, csak a címre reagálnék: ha azt emlegeti az író, hogy "más mocskát takarítani", akkor azt is fogja élete végéig. Előrejutáshoz pozitív gondolkodás kell.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 11:36:13

@Dr. derelye vágó:

A képlet pofonegyszerű:

Megkeresték a bloggerinát, hogy némi kápé ellenében lenne-e kedves összedobni egy posztot, amiben határozottan, ám diszkréten népszerűsíti Ártunk és Ormányunk küszöbön álló nagyszerűségét, a "költözz el a picsába, hagyd otthon a kölyköket meg az asszonyt, hat hónapig hozzádvágunk egy százast" programot.

A kommentekkel meg szondázgatják a közvéleményt.

Blogger Géza 2012.09.28. 11:36:39

Egy ötéves egyetemi képzés elején alapozás van, és a vége felé következnek a gyakorlatorientáltabb tárgyak. Hülyeség ezért közben kiugrani. Ráadásul egy közgáz diplomával nagyon sokfelé el lehetett volna indulni. Mosonmagyaróvár vidékére költözni okosabb döntés volt.

Blogger Géza 2012.09.28. 11:39:01

@No_Fidesz_No_Problem: Nem, Mária, a képlet pofonegyszerű: A te paranoiád már elérte azt a mértéket, amikor már kezeltetned kell magad. Ha te ezt a posztot a kormány által összetákolt propagandaposztnak olvasod, ez már olyan mértékű skizofréniára utal, ami orvosi eset.

a_tom 2012.09.28. 11:43:48

@aFx:
"Arról nem is beszélve, hogy erdőmérnök hallgatóként egyáltalán minek tervezünk mi hidat?"

Ha itt Magyarországon szükség van völgyhídra, akkor talán elkelhet egy erdőhíd is.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 11:48:09

@Blogger Géza:

Te meg egy hülye vagy, ha személyeskedsz, mert az nem érvelés, hanem érvelési hiba.

Ennek a posztnak semmi értelme nincs, a kormánypropagandán kívül.

Épelméjű ember ugyanis nem azt ajánlgatja, hogy a munkanélküliek százezerszámra költözzenek át az Észak-Dunántúli kisvárosokba.

Épelméjű ember azon agyal, hogyan lehetne munkahelyeket teremteni a hátrányos helyzetű régiókban.

És ne gyere a "nincs képzett munkaerő" Fidesz-mantrával.

A gyártósori összeszerelő egy párhónapos képzést igénylő OKJ-s szakma, tehát pár hónapnyi alapozás után BÁRMILYEN profilú cég gyártósorán betanítható a jelölt a speciális feladatokra.

A mezőgazdasági jellegű alap OKJ-s szakmák dettó.

Csesztike 2012.09.28. 11:54:08

Sziasztok. Nem otthon élek, de győri vagyok, mindenki a családból jóval többet keres, mint amit lehetne a keleti országrészben, ahol tényleg nem sok a lehetőség, ezzel számtalan ember foglalkozott már. Most pl egyszerűen alig lehet kiadó lakást találni, mert az Audi mivel többszáz embert vesz/vett fel a bővités miatt, és mindenhonnan költöznek ide,csakhogy munkájuk legyen. Ennek ellenére, van anyunak olyan munkatársa, aki egy kis faluból jár be, egyedül van a gyerekével, de volt hogy nem tudott bemenni dolgozni, mert nem volt annyi pénze se hogy buszjegyet vegyen, illetve mesélt olyat is, akinek napokig ők vittek étel, mert egyszer lefordult a székről a nő...Ebben a megyében, illetve Pesten lehet munkát találni és azért Győr fejlődik mindig. Én pl nagyon szeretem...

mazsola123 2012.09.28. 11:59:52

Azt, hogy "Itt, aki akar, tud dolgozni", megerősítem. Csak az "itt" az Párizs/Zürich/London/stb. és semmi esetre sem egy magyarországi város.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.28. 11:59:59

@No_Fidesz_No_Problem: epelmeju ember nem tekint minden sajatjatol eltero velemenyt es ervelest propagandanak. libuska pedig a te jo edes anyad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.28. 12:00:02

@Csesztike: Az Audi vezetése kimondottan számít rá, hogy a keleti országrészből a maradék szakképzett munkaerőt is magukhoz tudják csábítani, mert Nyugat-Magyarországon már nincs elég szakember.

bpetya75 2012.09.28. 12:01:32

@a_tom:

Azt a völgyhidat nem lett volna muszáj felépíteni, csak akkor nem a megfelelő telkeket sajátítják ki. Meg gondolom a kivitelezőnek is jól jött a megbízás.

Egyébként milyennek képzelsz egy erdőhidat? :-D

igi1 2012.09.28. 12:01:39

Sose fogja ez semmire se vinni, mindenbe belekezd, de sehol nem tud megmaradni.

Ismerem az ilyen típust.

Aosztbs vègül SEMMI nem derült ki, mièrt jó M-n, csak az, hogy magyarok között vagyok, 0 konkrètum "itthon is lehet annyit keresni, mint kint, aztàn èn is külföldre megyek"

ellentmondàsokkal van tele a poszt, a vègère meg azt se tudja az ember, mit is akar a poszter

a_tom 2012.09.28. 12:06:38

@bpetya75:
Természetesen a fák felett ívelne, hogy máshogy? :)

mazsola123 2012.09.28. 12:07:36

És teszem hozzá, tessék tanulni.
"Standing still is the fastest way of moving backwards in a rapidly changing world."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.28. 12:08:01

@Belagezapista: Saját tapasztalataim alapján Birmingham a világ egyik legrondább városa, semmi pénzért sem mennék oda vissza és én Londonban sem tudnék hosszabb ideig élni. Viszont a környező kisvárosokba, például a London belvárosától 30 kilométernyire lévő Welwyn Garden City-be bármikor átköltöznék. Gyönyörű környezet és lehet akár Londonba is ingázni, ha csak ott kapsz munkát.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 12:08:32

@online távmunkás:

"@Csesztike: Az Audi vezetése kimondottan számít rá, hogy a keleti országrészből a maradék szakképzett munkaerőt is magukhoz tudják csábítani, mert Nyugat-Magyarországon már nincs elég szakember."

Nagyszerű lesz majd, amikor két év múlva az Audi összepakol, a hoppon maradt doridok meg néznek ki a fejükből, hogy akkor ez így hogy van most.

Csak egy példát mondok: Nokia.

De a Mercedes és a Suzuki is bajban van.

igi1 2012.09.28. 12:11:22

@No_Fidesz_No_Problem: tudod van különbsèg a luxus, meg a nem luxus között...

KissGecihuszár 2012.09.28. 12:16:02

nos épp ezért kell(ene) végre egy olyan vezetés, mely minden erejével azon van, hogy újraallokálja azt, amit (főként) az elmúlt 20-22 év alatt "jól elosztottak", azaz indítson egy olyan -lehetőleg EU-s pénzekkel megtámogatott- projektet, melynek keretében főként a túlburjánzott vízfej (bp és agglomerációja) 100 milliós éves bevételnél nagyobb -főként termelő- cégeinek lehetőséget teremt a Kelet és Dél-Magyarországi megyékbe történő átcuccolásra. Természetesen, nem mindegyiknek, de a központi régió cégeinek úgy a 70%-a minden gond nélkül húzhatna Keletre és természetesen az ott dolgozók alsó hangon 70-80%-a is mehetne -mint ahogy menne is, hisz a meló nagy kincs manapság- a munkáltatóval. Viszont ott van az a 20%, amelyik ilyen-olyan okból nem költözne, nos azt a 20%-ot tölthetnék fel a Keleti megyék esetleg évek, ha nem évtized óta munkanélkülijeivel, főként azokkal, akik úgy tényleg szeretnének is dolgozni, bizonyítani, hogy ők is vannak olyan kaliberűek, mint a pestről jöttek. Ez -amellett, hogy egy óriásit lökne az ország jelenlegi állott, posványos víz állapotán, hiszen megannyi ipari, kereskedelmi, szociális és lakóépületet kéne a Keleti megyékben felhúzni, utakkal, közlekedési infrastruktúrával egyetemben, mely melók már önmagukban is több, mint 100 ezer embernek adnának akár évekre is melót- mindenképp jótékonyan hatna a jelenleg elkeseredett és ezért joggal depressziós emberek lelkiállapotán, hiszen nincs annál jobb érzés, mint hogy a saját lakóhelyemtől max 10-40Km-re találok melót, tehát nem kell átcuccolnom az ország másik felére, esetleg jó távol az idős, beteg szeretteimtől, illetve visszaadná sokak önbecsülését, hogy íme, én is tudok olyan színvonalon melózni, mint az eddig az egekbe magasztalt Pestiek. Természetesen, ez a projekt, mint minden qualitatív dolog, nem 1-2 év alatt zongorázható le, hanem alsó hangon 8-10 év kéne hozzá. de eddig -csak a módszerváltás óta- mennyiszer 8-10 évet basztunk el azzal, hogy módszeresen vertünk szét mindent, ami még a kádárérában legalább működött?? Szóval, vigyázó szemünket vessük végre Kelet és Dél-Magyarország kb 6-7 millió lakosára, mert ők is a mi honfitársaink, vagy mi...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.28. 12:17:29

Ez olyan megható volt...mindjárt elpityeredem magam.
Ez az irodalmi megfogalmazás, ezek hangsúlyozások, óóóó istenem. Eddig nem is tudtam, hogy a Győr-Moson-Sopron megyém egy aranybánya.

Nézzük csak, miről is beszélek:
"lecsaptam egy álláslehetőségre Mosonmagyaróváron" =>
Lecsaptál??? Könyvelői? Ügyintézői? Menedzseri? Üzemmérnöki? Tervezői? Áááá, nem! Hanem:

"Egyszerű gyári melót végzek, viszont mintha teljesen más világba csöppentem volna" =>
Itt volt azért némi ellentmondás. Nem?

Folytassunk:
"normális fizetést kapok, amiből tudok kicsit haza is utalni és gyűjtögetni is" =>
Mosonmagyaróváron a gyárak (SMR, Voogel, Motim, Mofém, Kühne, stb) egy lófasz gimnáziumi érettsegivel téged legfeljebb betanított munkára alkalmaznak. Ha egyáltalán alkalmaznak. Nagyjából 100.000 forintért. Orrvérzéssel estleg 125.000-ért. Hurrá!!! Micsoda siker! Jól lecsaptál...

Mosonmagyaróváron az árak:
-lakás vásárlás esetén (lepattant panel, 53m²): 7.400.000 Ft,
-lakás vásárlás esetén (újépítésű, jól szigetelt 45m²): 12.500.000 Ft.
-lakás bérlés esetén LENNE (lepattant panel, 53 m²): 55.000Ft plusz rezsi alsóhangon 40.000 Ft , ha lenne kiadó lakás. Mert nincsen.
-az élelmiszer 1,3-szor annyiba kerül, mint Budapesten, és 1,5-szer (de lehet, hogy 2-szer) annyiba, mint keleten. Mindegy, hogy teszkó vagy éppen sarki fűszeres.
-tovább is van, mondjam még?

Folytassuk:
"átruccanhatok Bécsbe" =>
Milyen megkapó :))) Bécsben egy sör 4 Euró. 1200 forint. Átruccanok :))) Hahaha :))))

Nézd Öreg, ebbe a blogbejegyzésbe burkolt kormánypropagandát, amiért téged a kormány fizet, jelentesd meg inkább a Magyar Nemzetben/Magyar Hírlapban/stb, mert ez oda való.

No_Fidesz_No_Problem 2012.09.28. 12:18:55

@igi1:

Neked az Audi, vagy a Mercedes városi kisautói az luxus?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.28. 12:19:32

@No_Fidesz_No_Problem: Autógyárat nem 2 évre építenek és az Audi most bővít. A Nokia azért épített le, mert a gyár régi volt, nem korszerűsítették és a jelenleg keresett Lumia telefonjaikat már Kínában gyártják. Egyébként Pesten maradt a kelet-európai központjuk, ha jól tudom.

mojoking77 2012.09.28. 12:22:49

@Dr. derelye vágó: Itt vannak mar. Sajnos maga a blog alaptemaja dott, hogy sokan kielhessek tobbe kevesbe rejtett flusztracioikat rajta, fuggetlenul attol, mirol is szol az adott post. Nehanyan az egesz blog moge valami Kormany/ellenzek altal iranyitott propagandahadjaratot kepzelnek, es minden energiajukat arra hasznaljak, hogy felderitsek, es megakadalyozzak ezt. Szegeny bolondok, bele sem gondolnak, hogy ez szimplan egy blog, ahol kulfoldon elo magyarok megoszthatjak egymassal tapasztalataikat. A mai post kulon erdekes, mivel emberunk meg csak az elso lepeset tette meg a jobb elete remenyeben. En szurkolok neki.
A trollok ugye meg szarjanak sunt.. :))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.28. 12:25:26

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: Minden relatív. Valaki szakember és magasak az elvárásai. A posztoló nem ez a kategória. Ő nem tudta megszerezni a diplomát, most 24 évesen pályakezdő egy OKJ-s idegenforgalmi papírral. Számára az is siker, hogy nem otthon él segélyből. Ilyen háttérrel gyári melósként annyit keres, mint szülei együtt a borsodi faluban, ezt megélheti előrelépésként.
Ha végignézed mondjuk a Jobline-on az álláshirdetések számát megyénként, akkor majd látod, melyik országrészen mekkora esély van tisztességes munkát kapni...

venator 2012.09.28. 12:28:38

Az volt már, hogy kamu? :)

mizrolist 2012.09.28. 12:31:44

@Whave: tudod, én is minimális pénzből élek hosszú évek óta; és azért nem fogtam még bele abba, hogy tanuljak valamit, mert arra sem telik. Egy időben meg tudtam spórolni némi pénzt, de nem volt elég elkezdeni a tanulást - és mivel mostanában kevesebbet kapok (kevesebb munkáért, az igaz), ezért lassan el is fogyott, hogy ne haljak éhen.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.28. 12:32:03

Csak a hülyének nem világos, hogy ez egy kamu blogbejegyzés, ami kormánymegrendelésre készült.

Mire is emlékeztet, ááá megvan. Munkahelyi terror blog:
-amerikai kamionsofőr,
-osztrák kisfaszom személyügyes,
-magyar házalót-kereső, stb.

Most meg az a "megtanulok németül, és egy év múlva kimegyek Ausztriába dolgozni"

A röhej az, hogy a magyar kormány ezekkel a blogbejegyzésekkel akarja az embereket külföldi munkára küldeni.

Bekövetkezett, amit mondani szoktam: kinőttük az országot. Sokan vagyunk benne.
Néhány kiváltságos család több ezer hektáron gazdálkodik, mások pedig nincstelen zsellérekké válnak, és ezt a kormány nagyon jól tudja, de nem tesz ellene semmit, hiszen az ő oligarch...nagytőkései, nagygazdái.

Helyette inkább ezekkel a blogbejegyzésekkel utat mutat a zsellérnek:

"Góó Ausztria"

venator 2012.09.28. 12:33:12

@Dr. derelye vágó: Végül is a poszt sem áll másból, mint egymásra hányt közhelyekből. :)

És még a bölcsészeket ekézik, ők legalább tudnak írni. :P

amarante 2012.09.28. 12:36:45

Elolvastam...megbantam.Se fule,se farka az egesznek.Befejezetlen egyetem,jo angol tudas DE tanulja a nemetet es boldog,mert dolgozhat a soron a gyarba.Igaza is van,szar Angliaban takaritani meg akkor is ha az ember osszehozhat vele akar1000-1200 fontot:(:(:(
Na a fogalmazasrol is lehetne irni,de minek??...

füles1098 2012.09.28. 12:36:58

@VíziLó: akkor nagyon ügyes vagy! Bár kicsit kétkedve olvastam, ismerve az angliai lakás árakat.
Én csak 4 éve élek kint, de nekem még az otthoni házamat sem sikerült befejezni, bár jó úton haladok, csak még pár millácska hibádzik...

csibe68 2012.09.28. 12:37:13

A Tisza vonalától keletre fekvő megyében élek. Nagy betűkkel kell írnom, hogy értsétek kiabálok: INNEN EL KELL MENNI, MERT MI NEM KELLÜNK SENKINEK!!!
Nincsenek munkahelyek, de hogy is lennének ha rosszak az utak. Itt csak nyomor vár a fiatalokra. Én is erre buzdítom a gyerekeimet. (Hasonló a leosztás, mint a blog írójánál, még a mi, szülők anyagi helyzete is.) Nem volt még olyan kormány, aki segített volna rajtunk. Szerintem ha tehetnék átcsatolnának bennünket Romániához. A dunántúli munkaerőpiacot nem ismerem, de amit a kelet-magyarországi helyzetről írt a blogger teljesen igaz.

bpetya75 2012.09.28. 12:38:35

@a_tom:

De szegényes a fantáziád. A fák KÖZÖTT kellene ívelnie, illetve kanyarognia szerintem ;-)

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2012.09.28. 12:39:17

Érdekes ha valaki azt írja, hogy itt szeretne maradni akkor megkapja, hogy biztos kormány megbízásából ír de ha valaki meg azt írja, hogy menni akar akkor meg az itthoniaktól kapja ugyan ezt.

bpetya75 2012.09.28. 12:41:55

@ffüttyfürütty:

Hát persze! Nem nagy ügy. Csak megépítenem ne kelljen. Bár lehet, hogy végigmenni is bajos lenne. Elképzelem 28,5 méterrel a lábam alatt a piranhaktól hemzsegő folyócskát, háááát :-D

amarante 2012.09.28. 12:43:40

@Dr. derelye vágó:

Nem akar maradni,mert-mint irta-nemetul tanul,mert majd ott szeretne dolgozni....Ugy alltalaban semmirol nem igazan irt,mert az egesz poszt az ellentmondasok halmaza:):):)

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.28. 12:48:20

@online távmunkás:

Öreg, nem értesz.

Egy kis kontraszt-figyeléssel rájössz, hogy ez egy kamu blogbejegyzés. Ugyanis:

Kétszer annyit keres, mint otthon, de mindent összevetve háromszor annyiba kerül az élet, mint otthon (keleten), de emellett:
-pénzt tesz félre,
-pénzt küld haza,
-Győrbe járkál,
-Bécsbe kiruccan,

Mindezt irodalmi stílusban előadva. Bájologva. Muhahah :)))
A megkeseredettek országában...!!!
A megkesredettek országrészéből...!!!
Még mindig nem érzed a kontrasztot?

Mindkét kasztban éltem már (Győr-Moson megyében és Borsodban):
-koszos "tróger" gyári melósként,
-vezetőként (de nem az országodban),
-napról-napra élő csórógyereként,
-ma már az előző ellenkezőjeként.

Mégis kit néz(el) hülyének?

SilentDreams 2012.09.28. 12:49:28

@füles1098: En is gratulálok Vizilonak, de valahogy nem stimmel az az 5 év angliai munka => 2 magyar lakás + 1 angol lakás vétel

Vagy én értem félre, és a 2 magyar lakást nem ebböl a pénzböl vette? Tegyük fel, hogy csak az angol lakást vette az 5 év alatt összegyüjtött pénzböl. Ez sem egyszerü, ha mondjuk egy kis lakás 90.000 fontnál kezdödik (régi, felújitandó). Ehhez évenként kb 18.000 font megtakaritas kellene, azaz havi 1500. Hát, ilyen is van, de nam olyan gyakori :))
Ha eszakabbra él, s mondjuk vidéken, nem tú lfelkapott helyen vásárolt, akkor lehet, hogy ennek 2/3-ért megúszta, azaz havi 1000 font megtakaritas már elég volt 5 év alatt. De ez sem alapvetö azért... :)

bpetya75 2012.09.28. 12:55:26

@amarante:

Szia! Nem írtál. Sok a dolgod?

Gondoltam, hogy nem fog tetszeni a poszt "más mocskát takarítani" része ;-)

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.09.28. 12:55:37

@ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz!:

"Fidesz megrendelésre készült kamu"

A vicces az, hogy a sok hülye meg be is szopja, és rugózik rajta.

2012.09.28. 12:57:53

@mizrolist: es pontosan ezert mondom, hogy erre alapozni, hogy "most epp meg lehet elni", az sajnos nem jovokep, ez igy nem normalis, es ezt az eletmodot propagalni, meg kielegitonek beallitani, meginkabb nem az.

2012.09.28. 12:59:04

@Whave: marmint, most nem veled ellenkezek, hanem a posztolo altal kozoltekkel...

mizrolist 2012.09.28. 12:59:59

@Whave: nem hát. Csak amikor az embernek döntenie kell, mit finanszírozzon abból a minimális megtakarításából, akkor hiába hangzik jó ötletnek a tanulás, ha nincs annyi, amennyi a befejezéshez kellene...

egytősgyökeresmosonmagyaróvári 2012.09.28. 13:01:13

Minden relatív, mondta egykoron egy nagy ember! Én több, mint ötven éves mosonmagyaróváriként készülök Németországba, mert az eltelt két év után kilátástalannak érzem az életemet ebben az országban. Úgy érzem előbb-utóbb itt is az lesz, ami az ország keleti felében, mert ahelyett, hogy tenne a politika valamit azért, hogy keleten több munkahely legyen, egyszerűbb innen, tőlünk elvenni (adó stb.) és betömni vele azt az óriási lyukat, ami a szociális hálón keletkezett. Nemsokára itt is az a nihil lesz, mint a keleti megyékben., mert már nem lesz mit, kit megadóztatni. Hiába a sok propaganda duma, ma nem éri meg vállalkozónak lenni kis hazánkban, a hatalmas elvonások miatt menekül, vagy már elmenekült a tőke. Lásd 48. helyről a 60.-ra csúsztunk a versenyképességi listán "vállalkozóbarát" politikánkkal. A befektetőket meg kellene becsülnünk nem pedig elüldöznünk, populista dumával.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.28. 13:02:01

Én nem fogok lyukakat keresni a történetben, az alacsony belföldi mobilitás ettől még ismert, létező és súlyos probléma.

SilentDreams 2012.09.28. 13:04:54

A poszthoz:

" Vagy pedig elmennek Angliába más mocskát takarítani, 0 nyelvtudással, 5 bevándorlóval nyomorogva együtt és hazafelé azt a képet festik, hogy ott minden szép és jó."

Mennyire unalmas már ez a duma. Mintha nem dolgoznának magyarok mindenféle egyéb szakmában külföldön, és az egyedüli lehetöség a takaritás lenne. Ez így nagyon nem stimmel, meg az sem, hogy láthatólag nem becsüli a posztíro a takarítós munkát ("más mocskát eltakarítani"). Pedig fontos munka, igencsak szükség van rá, mint ahogy egyéb munkákra is.

KissGecihuszár 2012.09.28. 13:05:10

@csibe68: épp ezért kell -kár keményebb eszközökkel is- harcolni, hisz látjuk, hogy hová juttatta az országot az elmúlt 22 év -ezt a kádárérában jól belenevelték generációk sokaságába!!!- birkasága, a csendes beletörődés, az elfogadás, az önmarcangolás, a kudarcokért saját magunk és családunk felelőssé tétele, miközben ez a sok geci-patkány politikus meg röhögött a markába, mert egyet sem vittünk el közülük kényszermunkára, teljes vagyonelkobzás mellett, úgy hogy a családjukat pedig a leghírhedtebb lakótelepekre száműztük volna, lehetőleg szétterítve 1-1 politikuscsaládot a legkeményebb lépcsőházakba. Ha én kerülnék hatalomra ebben az országban, akkor én így kezdeném; összefogdosnám őket, oszt irány a földekre, az autópálya építkezésekre, a kőbányákba, egyéb olyan helyekre, ahol levezekelhetik mindazt a sok geciséget, amit elkövettek ezzel a -sajnos, ki kell mondani, bármennyire is fáj- kretén, idióta, buta, birka- néppel! Én nagyon szívesen segítenék Kelet és Dél-Magyarországon, de ahhoz kell a ti -azaz az ott élők- támogatása is, mert különben én kevés leszek ahhoz, hogy egyedül megvívjam ezt a csatát azokkal,akiknek jó a jelenleg istatus quo. Nem felejtsük el, 2 millió pestinek és agglomerációsnak ez tökéletesen megfelel! (most nem foglalkozom a Nyugat-Magyarországi lakosokkal, hiszen tőlük nem sajnálom azt a viszonylagos jólétet, melyben élnek, nem miattuk szar a helyzet Keleten, hanem főként a vízfej miatt, mely nem engedte tovább a befektetőket Pest megye keleti határánál, kivéve olyan cégeket (pl. Bosch), akik nem dőltek be a budapesti hagymázas kirakat propagandának, hogy "Budapest egy 1000 színű, vibráló metropolisz, itt lesz nektek a legjobb..." Tényleg csak annyit szeretnék kérni minden Kelet és Dél-Magyarországi kommentelőtől, hogy kezdjen el helyben szervezkedni és álljunk össze egy 5-6 milliós csapattá, amely már bír olyan erővel, hogy elkezdheti verni az asztalt. Lehet ebből az országból még egy Lengyelország színvonalú helyet csinálni (Ausztriát, NSZK-t nem említem, mert nem vagyunk egy súlycsoport és tán soha nem is leszünk, hisz nem onnét indultak, ahonnét mi, bár annyiban lehet példa az NSZK, hogy ott élhetsz bármerre az országban, nagyjából mindenütt hasonlóak az életminőségi mutatók, hisz még a legkisebb falvakban is neves világcégek működnek!), csak össze kell fogni a bajban és követelni kell azt, ami nektek is ott Keleten JÁR!!!

encore 2012.09.28. 13:14:10

indiana jones te 24 éves naiv keletmagyaroszági srác.
Tiszta idióta vagy. Méghogy tele az újság állással?
A Kisalföld????
Te másik dimenzióban élsz?
Jó angol nyelvtudással, úgy hogy kint voltál Londonban, hát sajnállak. Biztos rézbőrű lehetsz. Ha mégsem itt az ideje felnőni.
Itt Győr környékén azaz a Kisalföldön 1 cég van aki jól fizet, de azt is csak a szerencsésebb vezetőknek, és a szerencsésebb betanított sori munkásoknak viszonylag jól akiket kivisz olyan munkára Németországba max 1 évre amit még a török vendégmunkások nagy része is csak megpróbálja és fel is mond, a munkatempó láttán. Angliában más mocskát takarítani lehet hogy nem ilyen rossz, de én az előzőt kipróbáltam.
Év elején Neckarsulm-ba/Németország munkaerőhiány volt az Audi gyárba. Lehet próbálkozni, de nem kell meglepődni hogy a török nem annyiért dolgozik mint a német, a magyar még talán annyiért sem, még ha ugyanazt is csinálják.
Az ami itt Magyarországon folyik azon már nevetni sem érdemes.
Azon meg el kellene gondolkodni hogy mire viszed ha itt maradsz, (amire én is eddig: nagy nulla, azaz semmire több mint 15 év munkával, pár munkanélküli időszakkal, nulla megbecsüléssel.
Én is elmegyek, de Anglia csak végső megoldás lenne, én más országot választottam.
Jól értitek! Anglia végső megoldás. Magyarország nem megoldás!

füles1098 2012.09.28. 13:15:04

@SilentDreams: Nem értettél félre semmit, jól érzékeled, irreális az állítás, már csak azért is, mert mint írta, segédmunkásként is dolgozott. Azt azért itt élők tudjuk, a segédmunkát megfizetik, (már a mi fogalmainkhoz képest) de nem annyira... Ha később váltott is, azért nem lehet itt sem akkorát ugrani, és azonnal...
A tapasztalatom szerint a fizi felét lehet félre tenni, mert az ember nem bírja sokáig a földigiliszta üzemmódot (dolgozol+eszel+alszol).
Nem szeretem a tények fényezését, sem pozitív, sem negatív irányban, jobb ha korrektül elmondjuk mi a helyzet, pl. Angliában.

A poszthoz, nem kell mindenkinek mások mocskát takarítani külföldön, erről volt már itt is poszt.
Első és legfontosabb a nyelv tudása, ha bírod a nyelvet jól, akkor itt is találsz magadnak, a képzettségednek megfelelő munkát, vagy akár képezheted magad...
Ami a lényeg, van jövőd, akár takarítasz, vagy akár mi legyen a szakmád, nem kell rettegni a holnaptól.
A kint töltött idő első hónapjaiban azt mondtam, én minden magyar ifjúnak kötelezővé tenném a min. 2 éves külföldi munkát, ez a véleményem, 4 év után sem változott. Ugyan is a megkereshető pénzen kívül, van még nagyon sok dolog, amit meg kellene nekik ismerni, átélni, megtapasztalni....
Tudnának viszonyítani, hogyan is működnek külföldön a dolgok, és hogyan otthon...

venator 2012.09.28. 13:17:52

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!:

Látom te ilyen jól informált ember vagy. Nem tudod véletlenül, hogy hogyan lehetne kormányközeli bérblogot indítani?

Én szívesen írnék ilyet, persze megfelelő díjazás ellenében. Ugyanitt bérkommentelést is vállalok. Elszámolás akár darabszámra vagy órabérben is lehetséges.

Duplapepperoni 2012.09.28. 13:18:28

@Belagezapista: ez nem így van, Mosonmagyaróváron és környékén nem is egy üzem van, ahol lehet 2-3 műszakos munkát vállalni, én 7 évvel ezelőtti fizetésekről tudok nyilatkozni: aki 3 műszakot elvállalt, az már akkor is többet keresett, mint én az irodás részlegen 8-5-ig
nem is sajnáltam tőlük, de akkor 120-130 ezer körül kapott kézhez az, aki 3 műszakban nyomta, ez persze nem tudom, hogy azóta mennyit emelkedett/változott

Makkasz 2012.09.28. 13:40:24

Mas mocska:
Felesegem havi 50 ora munkaval 180.000 Ft-ot keres. A feladat harom fo+kutya altal lakott villa takaritasa, heti 4*3 orat. Emellett ingyen tanul nyelvet, ami piaci aron 800.000 Ft/ho lenne. Moon ketdiplomas szorgalmas ovonokent havi 100.000 at hozott haza.

Kisapam, en 5 diplomammal, PhD-mel, ha megfizetik egesz nap moslekot lapatolok, vodrozok. Ebredjunk mar fel.

Ilyen szanalmas szoveget, mas mocska. Ja, a szegoleceken a portorles, meg a mosogatogepbe pakolas, utana a kedelyes beszelgetes a tulajjal, a fizetett munkaszuneti napok, milyen megalazo is ez. Aki ilyet dolgozik mind szegyelje magat. Balfek.

Duplapepperoni 2012.09.28. 13:41:13

@Blogger Géza: ha a posztoló valóban Ausztriában akar dolgozni, akkor a legjobb döntés volt Mosonmagyaróvárra költözni, mert onnan akár ki is lehet járni, és otthon (Magyarországon) elkölteni a kemény valutát:-)

azaz, nem kell 600 fontos szobákat fizetni...

ja, és osztrák interjúra is bármikor ki tud ugrani

bpetya75 2012.09.28. 13:42:35

@venator:

Fújjjj! Micsoda egy gerinceten alak vagy!

De ha sikerülne órabérben megállapodni valahogy, akkor szólj, és megyek én is ;-)

Természetesen a tempót Faterom egyujjas gépelési technikájához kell igazítani :-D

VíziLó 2012.09.28. 13:43:00

@füles1098: Az én angliai lakásom nem egy palota. 1 hálószoba+nappali+konyha+fürdő+előszoba. Kb. 45 m2, fizettem érte 60 ezer fontot készpénzben. De ez egy vidéki kisváros, Londonban kutyaólat sem kapnék érte.

hotyb 2012.09.28. 13:43:41

A posztolótól kérdezném. Gondolkodott-e már családalapításon. Ha igen, akkor is ilyen jól fog élni az itthon megtermelt javakból.
Igaz, Ő is külföldre akar menni. Most akkor jó itt, vagy nem?

Többen írják mekkora segítség a közmunka program. Szerintem ez egy rakás sz@r. Megalázó, hogy egészséges emberek haszontalan munkát kénytelenek végezni, aminek gazdasági értéke nulla. Ezt a programot favorizálok valószínűleg szeretnék visszaállítani a jobbágyságot ill. cselédséget. Az oktatási politikát nézve ez szép úton halad.
Ha a poszt egy valódi életutat mutat be, akkor sok sikert kívánok. (Habár nem egészen tetszett a stilus, de ezt a posztoló fiatal korára fogom.)
Ha kormány propaganda, ám legyen, meggyőzni úgysem tudnak, hogy maradjak, hiszen a saját bőrömön érzem ezt a " rohadt nagy jólétet". Gondolom sokan mást sem..

venator 2012.09.28. 14:00:40

@bpetya75: Szó sincs kérlek gerinctelenségről, én pont az a tipikus Fideszdroid vagyok, akinek büdös a jól fizetett munka a mesés nyugaton és ezért hazamegy.

Szerintem kiválóan tudnám képviselni a kormány álláspontját ebben a kérdésben.

(Ferit is tudnám szeretni, de az sokkal többe kerülne. :D)

iqfighter 2012.09.28. 14:13:47

@aFx: Mikor jartal a VIKre?

mojoking77 2012.09.28. 14:19:26

@VíziLó: Wow. 60 000 Fontbol lakast lehet kapni? Az jo. Nagyon jo. OK, nem fovaros, de basszus, itt Parizsban (Franciaorszag elvileg olcsobb lakas tekinteteben) 120- 150 000 Euroert 16nm-es lyukat kapsz a szuterenben, es reggel csoveseken es drogosokon kell keresztul setalnod, ha ki akarsz menni az utcara. 100 000 alatt pedig meg videken is maximum romot vehetsz. Hmm, lassan kipukkannak vegre az ingatlanlufik mindenhol....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.09.28. 14:24:04

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: Nekem azért hihető, van találkoztam hasonló sztorival a valós életben.
Van egy ismerős fiatal srác, most 25 éves, szabolcsi. Amikor az egyetemre felvették, nem volt a családnak pénze és nem talált semmilyen diákmunkát. Elment Zalaegerszegre és gyári melós volt 2 évig, közben elvégzett egy szakképzést is a munkájához kapcsolódva. Ő sem kapott nagy fizetést, de elég pénzt félrerakott, hogy tudja finanszírozni az egyetemet. Igaz, nem voltak nagy igényei, munkásszállón lakott, de látta maga előtt a célt és sikerült neki. Lediplomázott és most Pesten dolgozik, olyan fizetésért, aminek az össegét a szüleinek el sem meri árulni. Persze azoknak a munkatársainak, akik Pesten nőttek fel, ez a fizetés csak átlagosnak számít és ők feleannyira sem becsülik meg a munkájukat, mint ő.

SECI 2012.09.28. 14:29:15

Teljesen korrekt iras, csak az a baj, hogy nagyon kevesen fogjak megfogadni a benne foglaltakat!
"Tudod, a Jozsinak is osszejott Angliaban, nekem is ossze fog jonni"

VíziLó 2012.09.28. 14:29:16

@mojoking77: Ha jobba érdekel itt meg tudod nézni az angliai lakásárakat és albérleti árakat az egyes településeken. www.rightmove.co.uk

Vannak olyan vidékek Angliában, ahol már gyakorlatilag budapesti áron lehet ingatlant venni. Nyilván ennek oka is van, mert vagy kevés a munkalehetőség vagy problémás a lakóközösség, de ki lehet fogni jó üzletet is. Az én lakásom pl. csendes tiszta környéken van, néhány lengyel kivételével csak angolok laknak a utcában, 10-15 perc gyalog a belvárostól. A városnak kb. 50 ezer lakosa van, s munka is akad, ha valaki keres.

SECI 2012.09.28. 14:32:40

@SilentDreams:
Kicsit felreolvasod, semmi olyant nem irt, amit te a szemere vetsz.
Aki zero nyelvtudassal rendelkezik annak pontosan ez a jovoje itt (mertmint Angliaban). Mig zero nyelvtudassal lehet jovoje Mo-on belul. Errol szol a cikk.

SilentDreams 2012.09.28. 14:35:59

@VíziLó: Csak a dél-angliai viszonyokat ismerem, gondolom északebbra van ez a vidéki város. Oda tippeltem korábban 60.000 Font körüli árat, de max 20-30 m2-es studiora gondoltam, vagy valami nagyon rossz állagúra, rossz környéken, stb.

Mennyire vagy megelégedve a minöséggel? Ez, illetve ennek hiány volt a legnagyobb gondom Angliában, bár csak lakásbérléshez volt szerencsém, és átlagos árakhoz (természtesen luxus lakások megfizetethetelen áron vannak jó minöséggel)

váj mí 2012.09.28. 14:39:51

Bpetya,
Ez a te posztod ,). Mármint, hogy te -ha jól értettem- ott élsz, ahonnan a posztoló lelépett Magyaróvárra.

Különben, pár napja beszéltem az egyik barátnőmmel. Két éve költözött Budapestről Nyíregyre (családi okok, ilyesmik ..), most azt mondja, Sopronban keres albérletet. A kölyöknek is jobb lenne, ő meg Bécsben dolgozik, számára is egyszerűbb lenne.

VíziLó 2012.09.28. 14:42:43

@SilentDreams: Nézd, az angliai lakások szerintem építészetileg, műszakilag sz*rok. Ilyen tekintetben tehát nem vagyok megelégedve, de igazából én még nem voltam itt olyan épületben, mely megütné a magyar átlagot. Nem ismerik a szigetelést, a műszaki megoldások nélkülöznek minden szakértelmet, a falak nagyon vékonyak stb. De nem tudok, mit csinálni, el kell fogadnom, hogy itt ez a normális. Sajnos én nem vagyok a házi barkácsoló típus, de talán majd magyar vagy lengyel szakemberekkel egy kicsit pofozgatom apránként.

SilentDreams 2012.09.28. 15:00:20

@SECI: OK, visszaolvasva, ezt valószínü, hogy csak azokra írja, akik otthon "ülnek magukba roskadva, tespednek csak, hogy úgy mondjam, és várják, hogy majd lesz valami gyökeres változás." és nem mindenkire.
Elfogadom, bár a "mások mocskát takarítani" kifejezés továbbra sem tetszik...

Begemot (törölt) 2012.09.28. 15:14:41

A kedves posztoló nem volt képes elvégezni egy szimpla közgáz BsC-t sem, de megmondja a tutit a gyártósor mellől...
ja, hogy a debreceni közgázon két középfokú nyelvvizsga a követelmény, ő meg nem beszél csak angolul valamennyire?
Bocsi, így tényleg nem hiteles az észosztása.
Beszól, hogy nem tudja, hogy megy ez külföldön, de itthon nem jól... ez igen releváns észrevétel volt.
Elárulom, hogy amit leírt magáról, hogy 3-4 év tanuláshoz nem lenne se esze, se motivációja, na ezzel a mentalitással nyugaton se viszi majd sokra a felsőoktatásban. Hiába gyakorlatiasabb ott a képzés, pont ezért nem az ilyen motiválatlan embereknek való.
Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy 3 éves közgáz BsC után mehetett volna bárhova nyugatra egy master szakra. Mellette melózni, aztán utána keresni egy külföldi állást. Majd kint felépíteni magát. Sokan csinálják, bejön nekik.

Meg az, hogy érettségi után egy semmire se jó idegenforgalmi OKJ-t végzett el, ahelyett, hogy valami piacképes szakmát tanult volna... ugyanmár, és akkor osztja az észt, hogy Mosonmagyaróvár jobb, mint Nyugat-Európa. (azért beismeri, hogy szerinte is jobb lenne pár kilométerrel nyugatabbra, de nem beszéli a nyelvet)
Nagy adag önigazolás, önbecsapás, nyugtatgatja magát, hogy a gyártósor mellett állni jobb, mint Angliában élni, dolgozni.
Megnyugtatom, hogy Angliában sem mindenki szart kapar, takarít éhbérért. A bevándorlók egy része sem, sokan a szakmájukban helyezkednek el, feljebb lépnek, karriert építenek. Ja, ahhoz motiváció, tudás kellene, de ezek egy olyan embernél nincsenek meg, aki buta volt, ezért kibukott az egyetemről és most gyártósor mellett robotol.

De a végén mintegy beismerve a saját hülyeségét, elárulja, hogy egy éven belül Ausztriában akar dolgozni. De németül még csak most tanul. Na ilyen szakmai és nyelvtudással tényleg csak a takarító állásra pályázhat a posztoló.

Azzal egyetértek, hogy Kelet-Magyarország a pusztulat, meg a fertő, a kilátástalanság, de azért a posztoló is beismeri végül, hogy nem Mosonmagyaróváron akar megöregedni, hanem az általa leszólt nyugati kivándorlás a célja.
Csak nem a mocskos, esős Anglia, ahol csak takarítani tudna, hanem az über Ausztria, ahol szintén csak takarítani tud majd. Mert németül nem beszél, csak angolul... kb valamennyire, saját bevallása szerint, pár hónap kinti lébecolással megtámogatva.

A posztoló véleménye nem releváns semmilyen témában, sajnálom, hogy egyáltalán megírta, én meg elolvastam.

SilentDreams 2012.09.28. 15:15:13

@VíziLó: Ertem, nekem is ez volt a tapasztalatom, és én sem vagyok barkácsolós típus, szakemberre bízom inkább :)
Szóval vagy megbarátkozik ezzel az ember és próbál ezt-azt javíttatgatni, amennyire lehet, vagy bye-bye Anglia...
(persze, ha luxusra pénz, az más...)

En láttam egyszer egy az anglol átlagnál sokkal magasabb színvonalú házat, de az kb egy villa volt, s egészen európai benyomást keltett mind müszaki kivitel, mind berendezés szempontjából.

bpetya75 2012.09.28. 15:15:47

@online távmunkás:

Le a kalappal a srác céltudatossága, alázata és kitartása előtt. De jó is lenne ez az ország, ha csak minden százból lenne egy ilyen!

bpetya75 2012.09.28. 15:17:26

@venator:

Átmentél provokatőrbe? Jól nyomod :-D

váj mí 2012.09.28. 15:18:07

@SilentDreams: Hm, az nekem sem, csak már nem akartam szóvá tenni, mert nem szeretnék a blog mumusa lenni.
Ha a megélhetésről van szó, és teszem azt pedagógusként elfogy a pénz a hónap harmadik hetében, akkor ha minden úgy jön össze, talán ésszerűbb "mások mocskát takarítani" sokkal többért, mint havi 300-400 euróért ragaszkodni a hivatáshoz. Ha hivatás....

bpetya75 2012.09.28. 15:21:11

@váj mí:

Nem nyert. Nem borsodi, hanem somogyi vagyok. :-)

Annyiban az "én posztom", hogy anyósom borsodi, így valamennyit látok abból a régióból is, én meg Sopronban végeztem, így Móvár sem olyan távoli ;-)

Begemot (törölt) 2012.09.28. 15:23:27

@SilentDreams: a posztoló egy kibukott egyetemista, aki meg van keseredve, nem tudja milyen Anglia, csak a takarító létet ismeri onnan, illetve valakitől hallott róla
ezért becsapja magát és elhiteti magával, hogy "ez a világ a lehetséges világok legjobbika" és nyugtatgatja magát, hogy jó is, hogy kicsapták az egyetemről, mert most milyen jó neki, nem kell diplomáért tanulnia, amire saját bevallása szerint is képtelen lenne, mert 3-4 évet nem tud koncentráltan egy cél érdekében leélni
motiválatlan, képzetlen, egy kamu OKJ papírja van, gyártósoron dolgozik, szerinte aki Angliába megy, az mind takarító, de aki Ausztriába megy dolgozni, az mind szuper arc és tehetséges, még ha a német nyelvet semennyire sem beszéli, ahogy a kedves posztoló sem

a diplomáról már lecsúszott, de ezért ugye a magyar felsőoktatás a hibás (ami szerintem sem tökéletes, de a lusta, buta gyerek nyugaton sem jut el a diplomáig...)
ilyen gyakorlatiatlan diploma neki nem is kell!
közben BsC után mehetne Angliába, Hollandiába, akárhova egyetemre master-t szerezni

tiszta fogalmatlan, megkeseredett, buta, ostoba, önigazoló, magának is hazudó személy a poszt írója

Egy mosonmagyaróvári gyártósor tényleg jobb, mint a borsodi nincstelenség, de azért nem egy nyugati életszínvonal egyik sem.
Ennyire Angliában is vihette volna, csak ott kiderült volna hamar, hogy a jó angol nyelvtudása illúzió volt, a motivációja, tudása meg nulla.

venator 2012.09.28. 15:25:56

@bpetya75: Á, látod, hogy senkit sem érdekel. :(

Furos 2012.09.28. 15:27:23

@VíziLó: Az nagyon szep teljesitmeny 5 ev alatt ket lakas Magyarorszagon megy 1 Angliaban hitel nelkul.
Aruld el a titkot kerlek!

váj mí 2012.09.28. 15:27:45

@Begemot: Ne húzd fel magad. A posztoló valóban nem választott jól. Megjegyzem, a közgáz nekem sem menne, nem áll rá az agyam, csak én ezt már felvételi előtt felismertem. Hiába jó szakma annak, akinek fekszik.
Az idegenforgalommal viszont tudna kezdeni valamit, ha akarna. És ha ért hozzá.
Ami meg az országon belüli mobilitást illeti, hm. Még otthon otthon részt vettem egy szociológiai felmérésben, kérdezőbiztosként. Én vállaltam Brassót, mert ismerem a várost. Megdöbbentő volt számomra szembesülni azzal, hogy a brassói magyar fiatalok olyan szinten tekintettek a Székelyföldre a '90-es évek végén, mint a határmentén élő magyarok a '80-as években Magyarországra. Tanulságos volt.

váj mí 2012.09.28. 15:28:54

@bpetya75: Lófasz! Bocs... tudtam én, hogy sok "o" van benne ;).

flippant 2012.09.28. 15:29:24

Mi ez a meló? Hol van még ilyen lehetőség?

Begemot (törölt) 2012.09.28. 15:31:20

@VíziLó: hát ja, Angliában ismeretlen pl a szigetelt ablak sok helyen
meg teljesen átlagos, ha egy középosztálybeli család otthonában penészednek a falak, áthúz a huzat a házon csukott nyílászárók mellett is
a burkolatok meg egy külön történet, meg ami alattuk van

és ehhez nem kell nyomor, szociális bérlakásokat megnézni, ez az átlag ott

bahahaha 2012.09.28. 15:32:33

@Belagezapista: "Csak mondjuk programozóként nem tudnál Móváron munkát kapni, nem hogy jól fizetőt."

Becsben siman, oda meg be lehet jarni Movarrol (van vegig autopalya meg kozvetlen vonatjarat is), vagy akar kozelebb is, mert pl. Burgenlandnak (aminek a legnagyobb varosa a tizenharomezres Eisenstadt) letezo informatikai ipara van.

Begemot (törölt) 2012.09.28. 15:34:40

@váj mí: na ez is igaz, ha valaki borsodból, vagy egy szabolcsi kis faluból tekint a világra, akkor Debrecen, Budapest, Mosonmagyaróvár is világváros hatalmas lehetőségekkel

de azért a posztoló is beismeri elejtett félmondatokkal, hogy neki is a külföld az álma, csak nem a lenézett Anglia, hanem a szuper Ausztria, aminek még a nyelvét sem beszéli...
na ebből lesznek a nagy csalódások később

iqfighter 2012.09.28. 15:40:12

@Begemot: szerintem olvasd el megegyszer. A posztolo nem szemelyeskedett, te meg igen. Szerintem sajat kepessegeivel es lehetosegeivel tisztaban levo (lehet, hogy onmagat kicsit lebecsulo, de ezt nehez megitelni) ember irta a posztot.

Egyebkent a diplomarol meg nem csuszott le (de igazabol tokmindegy), OKJ-s kepzest rosszul valasztott, uj kornyezetbe koltozott, van munkaja, es pozitivan tekint a jovobe. Jo arcnak tunik.

váj mí 2012.09.28. 15:41:41

@Begemot: Perspektíva kérdése ;).

Hát,majd szívni fog, nyígni, és posztot írni arról, hogy Ausztriában sincs kolbászból. Mert nincs. Nincs semmilyen speckó szakmája, ami miatt elnéznék neki a német nyelv nem ismeretét. Így majd mások mocskát fogja takarítani, de ahhoz is kell egy minimum alapszintű német. De majd rájön.

Mérnork 2012.09.28. 15:47:51

Jól tette a srác, otthagyta Mordort orkostól mindenestül. Győr egy egész más világ ahhoz képest és csak egy ugrás Ausztria.

mojoking77 2012.09.28. 15:49:29

@Begemot: Nem csak Angliaban, a legtobb volt brit gyarmaton ismeretlen a hoszigeteles fogalma. Gyerekkori baratom par eve vett egy hazat Sydney-ben, aztan tavaly telen vegre megcsinaltatta a hoszigetelest, meg a futest (az sem nagyon jellemzo arra fele), a szomszedok meg neztek ra mint a birkak, hogy mi a fenet urizal. Ott ugy vannak vele, ha hideg van, maximum jobban feloltoznek (Igen, alvashoz is..) Del Afrikaban en is tapasztaltam, hogy az osszes ajto alatt befuj a szel, (ertsd: 3-5 cm hezag van az ajto es a keret kozt alul, pedig ujepitesu, es amugy kimondottan igenyes hazakrol beszelunk)es azert telen ott is volt fagypont kozel ejszakankent rendesen..

spangola 2012.09.28. 15:51:34

@No_Fidesz_No_Problem: Nekem is eléggé azt propagálta ez a post, amit most kitalált a Fidesz, hogy az ország keleti felében élők hagyjanak ott mindent, és irány nyugati része az országnak, s majd ők támogatnak.

Ez az ötlet totálisan kivitelezhetetlen.
Nem elég az ember nyomora, még hagyja ott a szeretteit, és menjen egyedül 100-200-300 km-rel odébb, ahol majd megkapja a minimálbért, és eltengődik belőle tök egyedül.

Kérdem én, ha már úgyis kiszakadnék a családból azzal, hogy odébb megyek 300 km-t, miért ne menjek kicsitt messzebb, ahol esetleg még többet is keresnék, mint itthon?
És ami a legfontosabb, ahová aztán a család is jöhet velem, vagy már eleve együtt indulhatunk?
Kit néznek ezek hülyének?
Igenis elmegyünk innen drága Fidesz, mert itt semmi jövőképünk nincs.

Én már megtettem a magam 300-400 km-ét az országon belül a munka miatt, én Budapestre jöttem, ahol jobb, mint Kelet-Mo.-on, mert ott már rég éhen haltam volna.
Itt, Budapesten, nem halunk éhen, a havi megélhetésünk megvan, de a jövőnk nincs biztosítva semmilyen szinten.
Ha a jövőbe nézek, egy nagy fekete lyukat látok.

Kénytelenek vagyunk menni.

mojoking77 2012.09.28. 15:52:12

@Begemot: Amugy meg alapvetoen mashogy latod a postolot, mint szerintem a legtobben. Valamiert (gondolom szemelyes okokbol) megutaltatta magat veled, gondolom mert nem vegezte el az egyetemet, es meg le is szolta, es onnantol kezdve minden egyes szavaba belekotsz. Ez nem feltetlenul jo, de hat te dolgod

váj mí 2012.09.28. 15:54:29

@Mérnork: Valóban elindult, de még Ausztriában is szükséges német nyelvtudás a gyártósoron is. Ok, egy alapszint. Neki meg nincs sem nyelvtudása, sem nyelvtudás nélkül eladható szakmája. És ehhez képest, kicsit nagy az önbizalma. És túl hamar von le következtetéseket. Azt az országot, aminek a nyelvét ismeri valamennyire, nem szereti. Azt az országot, amit meg szeretne, no, annak a nyelvét meg nem ismeri. De sommás véleménye már van. nem lesz neki egyszerű ....

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.28. 16:05:12

Sajnos, már az is óriási mobilitásnak számit Magyarországon, ha valaki az ország egyik részéből a másikba költözik a munka miatt... Ugyanakkor, elképesztő felelőtlenség a kormányzat részéről, hogy a keleti országrészt hagyja lepukkadni. Nem az Audi, vagy a Mercedes mentheti meg a magyar gazdaságot, hanem egy olyan átfogó gondolkodás, amely a területi és népességbeli adottságok figyelembevételével sajátságos gazdasági programot alakít ki. Vannak, apró, pozitív példák, egy-egy ragyogó elme, egy-egy kiváló polgármester(nő) kis területen gyökeres változást hozhat csak azért, mert alaposan végiggondolja a dolgot, de országos, vagy regionális szinten ez egyszerűen nem létezik.

VíziLó 2012.09.28. 16:06:03

@furos: Titok igazából nincs. Nem tagadom, hogy sokszor a szerencse is a kezemre játszott, de alapvetően eltökéltség, kitartás, munka és önfegyelem kell hozzá. Szerintem az önfegyelem a legfontosabb, különösen a pénzzel való bánásban. El kell dönteni, hogy mit akarsz, s ahhoz mennyit kell havonta vagy hetente félretenni. Ha pénzhez jutsz, akkor ez az első amit kifizetsz a saját megtakarítási számládra vagy a párnába vagy ahova akarod, s ehhez a pénzhez nem szabad hozzányúlni semmilyen esetben. Ha netán valamilyen okból a megtakarítás után nem marad pénzed kajára, akkor túlórával vagy valami nélkülözhető dolog értékesítésével szerzel pénzt, de a megtakarításhoz nem nyúlsz hozzá. Igazából ennyi a titok.

Ajánlom az alábbi oldalt, illetve könyvet, ha valakit jobban érdekel az ilyesmi:

earlyretirementextreme.com/

váj mí 2012.09.28. 16:16:01

@Amichay: Nos, én némiképp kívülállóként úgy látom, Magyarország a '90-es évek elején önszántából mondott le az önállóságról. Senki sem kényszerítette, hogy pusztán kiszolgáló ország legyen. Maga választotta ezt az utat. Igaz, akkoriban a térség húzóállama lett a szolgáltatásokból, de a '90-es évek elmúltak. A szolgáltatás meg most már olcsóbb Európán kívül. Magyarország tehát megszívta, mert a termelőágazatok a 0 felé tendálnak. A mindenkori kormányok meg szartak rá magasról, hogy mi lesz az országgal akár 5 éven belül. Hát, ez most ilyen ... Az, hogy Magyarország Európa Kínája lett, nagyban saját magának köszönheti. Ez persze, csak az én véleményem.

VíziLó 2012.09.28. 16:16:46

@SilentDreams: Ha az első lakást megvetted, akkor annak bérbeadáséból már bevételed származik, a másodikból szintén, s ez hozzáadódik az angliai jövedelmedhez. Most már kicsit elengedtem magam, de évekig tartottam magam ahhoz a szabályhoz, hogy a jövedelmem 80%-t félre kell tenni, ha törik, ha szakad. Nézd meg a linket, amit a előző posztban küldtem. A neve nem véletlenül Early Retirement Extreme, mert ez valóban extrém hozzáállást és önfegyelmet követel meg. Éveken át nincs sörözgetés a pubban, meg kirándulás a spanyol tengerpartra, de még csak egy felesleges cukorka sem. Én elismerem, hogy ez nem mindenkinek való, de én annyira utálok másoknak dolgozni és a munkahelyen stresszelni magam, hogy számomra az anyagi függetlenség megteremtése az elsődleges cél.

Edi86 2012.09.28. 16:29:00

Én UK-ban élek, és részben egyet értek a szerzővel. Otthon is volt munkám, viszont spórolni nem tudtam volna belőle (60ezer havonta). Ez az én hibám is volt, hiszen anyuékkal laktam és csak minimális összeget kellett hazaadnom (20ezer). Tehát nekem maradt csak magamra 40e. De így se láttam a jövőt, hogy nekem ebből egyszer családom és lakásom lesz, ezért kijöttem. Amit itt megtanultam az az amit a szerző is írt, nem szabad helyhez kötöttnek lenni ha munkáról van szó. Ez minden országban így működik, kivéve otthon. Azzal viszont nem értek eggyet, hogy más mocskát takarítani nem éri meg kimenni. Persze, nem fogsz király módjára élni, de nem olyan rossz (nekem nem büdös a munka, én elvoltam vele az elején). Otthon is el lehet menni szállodába dolgozni ugyan úgy más mocskát takarítani, csak otthon kevesebb pénzért (itt a szállás a drága, minden más majdnem ugyan olyan árban van mint otthon ha nem olcsóbb!) Azzal is egyetértek, hogy a mostani fiatalok többségének (TISZTELET A KIVÉTELNEK) büdös a munka, de az iphone az kell, még ha hitelre is. Sok ismerősöm keresett meg mióta kint vagyok, hogy segítsek nekik, segítettem is volna, de ahogy kimondtam hogy takarítás, mosogatás az elején, már nem is kellett a munka.
Azért tetszett az írás, legalább valakinek van értelmes hozzászólása a kontra oldalról is.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.09.28. 16:42:38

@váj mí: Egyetértünk, de az ami volt, az nem jelenti azt, hogy ezen ne lehetne akár most is változtatni... Ami engem ebben az országban kiborit rendszeresen, hogy bármi, de tényleg bármi merül föl, akkor az első reflex, hogy azt miért nem lehet megcsinálni, miért van másként Magyarországon, mint más minden normális országban...
Ilyenkor kitör belőlem az izraeli, mert egy izraeli ha azt látja, hogy valami nem jól működik, akkor azon agyal, hogy miként lehetne megoldani a problémát, tök mindegy, hogy miért van az probléma, vagy ki a felelős azért a gondért... az energiáját arra fordítja, hogy jobb legyen. Vagy, ha lát valamit, amit valaki más ügyesen csinál, akkor nem az irígység boritja el az agyát, hanem azt mondja magában: ügyes, de hogy lehetne ezt még jobban csinálni? Na, ettől halad Izrael, és ezért marad le Magyarország, és az utóbbiért fáj a szívem... a magam módján, az általam befolyásolható szűk területen pedig teszek ellene: egy srác, aki nekem dolgozik itt, kezdetben minden hibát, mert, hogy kezdő lévén, csinált hibát, próbált kimagyarázni, rákenni valaki másra... mindannyiszor el kellett mondjam, hogy engem nem érdekel, hogy miért történt a hiba, hanem azt nézzük meg együtt, hogy legközelebb miként kerülhető el, vagyis a hibából tanuljunk, vonjuk le a következtetést, ne pedig a felelőst keresgéljük, és aztán ne csináljunk semmit, ha sikerül rákenni valaki másra, hogy ő volt a hülye. Vannak már mondatkezdetek, amit annyira ismer, hogy tudja folytatni, mint, hogy:
" Az ügyes kijön olyan gödörből, ahová az okos bele sem esik...",
" Nem feltételezünk, hanem kérdezünk..."
" A vendégnek akkor is igaza van, ha nincs..."
Az izraeliek másik remek tulajdonsága, hogy sosem ülnek meg a babérjaikon, akkor sem, ha minden rendben megy. Keresik, hogy lehetne még jobban csinálni, vagyis, a saját tevékenységüket is állandóan monitorozzák, hogy hol lehetne hatékonyabb a működés, nagyobb az elérhető haszon.
Ma volt egy érdekes beszélgetésem egy Svédországban élő magyar lánnyal, aki csak nézett, mert olyan dolgokat, amiket meséltem, sosem hallott Izraelről. Azért jött, hogy cikket írjon arról, hogy milyen praktikusan rendeztem el a lakásomat, és erről valahogy arra terelődött a szó, hogy milyen a környezettel kapcsolatos igényesség Izraelben, Magyarországon és Svédországban.

Furos 2012.09.28. 17:02:14

@VíziLó: Akkor az elmult ot evben nem koltottel pubra,tarsasagi eletre,nyaralasra stb ha jol ertem.
Ez rendben is van,mindenki maga donti el, hogy mi a fontos szamara az eletben. Annyit azert megemlitenek,hogy nem tudod mennyi idod van meg elni es egy ket dolog nagyon felborithatja a meggazdagodasrol szott terveidet....

váj mí 2012.09.28. 17:04:40

@Amichay: De nincs akarat. Ez a baj. Nem az egyszerű állampolgár szintjén nincs akarat, hanem a politikai hatalmat jelenleg birtoklók szintjén. Persze, el lehet indítani alulról szerveződő projekteket. Egy-egy területen el is indulnak, de egy működő társadalomhoz ez nem elég. Nem, nem érdekel a magyar belpolitika annyira, hogy belemenjek, mert szerintem eddig mindegyik kormányzó párt elsősorban a saját klientúrájára gondolt ... (A mostani banda csak azért bassza a csőröm, mert ez még pluszban bele is akar pofázni a magánéletbe).
Az is igaz, hogy a magyarok egy kissé túl sokat panaszkodnak. A felelősség áthárítás meg napi rutin :(. Levezettem neki "1+1 az 2"- alapon, hogy hol cseszte el, és akkor is megpróbált mást hibáztatni. Nekem meg gerinctelen véglényekhez nincs türelmem. Nem pszichológus vagyok. És nemzetmegmentő sem.
És igen, mindig meg kell keresni azt egy adott területen belül, ahol és amiben jobbak lehetünk.

Sanyi9 2012.09.28. 17:18:29

@VíziLó: a ket magyarorszagi lakashoz talaltal olyan berloket, akikkel nincs problemad, annak ellenere, hogy Angliaban elsz? Nem jon neha, hogy feladd ezt a szigoru eletmodot es elmenj erre-arra/megengedj magadnak egy kis luxust? Mikor kezdted ezt tudatosan csinalni, 5 eve, miota kint vagy Angliaban? En is eleg sokat olvasgattam errol, ezert erdekelne a tapasztalatod.

bpetya75 2012.09.28. 17:19:58

@venator:

Meg is vagyok lepve. Biztos lejárt a trollok munkaideje...

@váj mí:

Háde úrinő nem mond ilyet!? Vagy nem is vagy úrinő? ;-)

VíziLó 2012.09.28. 17:21:25

@furos: Teljesen igazad van, lehet hogy holnap elpatkolok, de én akkor se csinálnám a dolgokat másképp. Ha valaki a spórolást kínként, börtönként éli meg, akkor bele se kezdjen. Én élvezem a rendet, a kiszámíthatóságot, s az egyszerűséget az életemben, miközben egyáltalán nem nélkülözök, alapvetően egészségesen táplálkozom, van fedél a fejem fölött és van ruhám, amit fölvegyek. A szabadidőmben olvasok, kerékpározom a természetben, tollaslabdázom vagy kártyázom a barátaimmal, ezek mind-mind számomra kedves elfoglaltságok, s nem kerülnek pénzbe. Nem azért spórolok, hogy meggazdagodjak, s akkor majd luxusban éljek, hanem azért, hogy ne függjek másoktól és a külső körülményektől. Mindez idővel életformává válik, s valószínűleg akkor se nagyon élnék másképp, ha nyernék a lottón. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem mindenkinek való, s másoknak más prioritásai lehetnek, csak mindössze utalni akartam arra, hogy a anyagi függetlenség elérése korántsem lehetetlen.

váj mí 2012.09.28. 17:25:05

@VíziLó: Jézusom! És mégis, mikor élsz? Sem a sírba, sem az urnába nem vihetsz magaddal semmit. De persze, te tudod...

váj mí 2012.09.28. 17:27:03

@bpetya75: Khmmm... állítottam én valaha ilyet? ;)

SilentDreams 2012.09.28. 17:28:49

@VíziLó: Ez tényleg extrém dolog. 80% igencsak húzós, kivéve, ha nem jóval átlagon felüli fizetésekröl beszélünk, de gondolom nem azokról.

Nekem Angliában 40-45%-ot sikerült megvalósitanom, Németországban 55% körülit, de elég sokat utazgatok, ami azért mindkét országban sokba kerül, persze itt is léteznek pénztárcakimélö trükkök... :)

Igy már értem egy korábbi megjegyzésedet, miszerint 4x évesen készülsz nyudíjba menni :)

váj mí 2012.09.28. 17:30:33

@bpetya75: Noládd ... ha egyszer valakit férfinak néztek, az már úrinő nem igazán lehet ;).

VíziLó 2012.09.28. 17:30:39

@Sanyi9: A magyarországi lakásbérléssel szerencsém van, hogy van egy megbízható ügyvéd barátom, aki tulajdonképpen szívességi alapon foglalkozik a lakáskiadással. Ha ő nem lenne, s ügynökségen keresztül kéne csinálnom, az minden szempontból problémásabb lenne.

Mindig is spórolós voltam, de igazából Angliában kezdtem el szisztematikusan, tudatosan csinálni, miután véletlenül rábukkantam a fentebb már említett blogra, majd megrendeltem a könyvet is.

Időnként ki kell egy kicsit engedni a szelepet, s megengedni néhány apró luxust, melyek a többség számára nem tűnnek luxusnak. Ilyen lehet pl. egy tábla csoki, egy fagylalt, esetleg egy nyári este beülni egy sörre a pubba. Azonban ezek a luxuskiadások a kivételek, melyek erősítik a szabályt, s nem szabad túlzásba vinni őket.

Hasonlóképp időnként érdemes megvenni valamit, ami hosszú távon megtakarítást jelent. Pl. amióta vettem egy Kindle e-könyv olvasót, gyakorlatilag ingyen töltöm le a könyveket a netről, s nem kell fizetnem a papírkönyvért.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.28. 18:01:46

nagyon nem szeretek "lekamuzni" embereket, de valami nem stimmel nekem sem, nem tudom megfogni, konkrétan melyik részletek, vagy összesen az egész.....

a spórolás érdekes kérdés, én is ilyen üzemmódban vagyok a mindennapi dolgokat illetően, de az összes lehető szünetben az utolsó iskolanap estéjétől az első iskolanap reggeléig nyaralás és utazás az szent tehén, másképpen képtelen lennék kidolgozni a belem a maradék 40-45 hétben.

takant 2012.09.28. 18:01:49

Hajrá, Indiana, bízz magadban, tanulj! Az első lépést már megtetted azzal, hogy elhagytad kis faludat.
Szakmát nem az egyetemen tanul az ember, hanem az életben, a gyakorlatban. Az egyetem "csak" egy kerettudást, műveltséget ad. Nem gond, hogy otthagytad az egyetemet, hanem az, hogy nem kezdtél másba. Még nem késő. Egyébként nem is biztos, hogy kell az egyetem, egy jó, pláne ritka kétkezi szakmával is jól el lehet boldogulni. De persze tanulni ahhoz is kell. Sok sikert!

váj mí 2012.09.28. 18:10:45

@Chang Yai: Hm, talán az arányokat kellene belőni. Bár neked azért némileg jobban sikerült, mint VíziLó kartársnak. Mert végeredményben mire kell a pénz, ha nem arra, hogy élvezd az életet? Családostól is ... A sírba nem viheted magaddal sem a pénzed, sem a profitodat a befektetéseid után ...

hondamonda 2012.09.28. 18:15:15

@VíziLó: Arra nem gondoltal meg, hogy a legszebb eveidet eled le szukos korulmenyek kozott? Az at nem elt elmenyeket kesobb nem potolja semmi. Peldaul: egy jobb nyaralas, valaminek a megvetele, egy hobbi, stb. En mindig minden penzem elkoltottem, de nem sok olyan dolog van, amire utolag sajnalom.

Sanyi9 2012.09.28. 18:34:31

@VíziLó: Hogy szamolod, mikor jon majd el az a pillanat, amikor mar nem kell majd dolgozzal (marmint masnak) es csak a sajat ugyeidet fogod intezni? Gondolom egyszeruen a 2 magyarorszagi lakas berleti dija erre meg messze nem eleg. Ha Angliaban vettel lakast, akkor ott akarsz maradni akkor is, mikor mar nem fogsz ott dolgozni, vagy esetleg mas helyre koltozol (Del-Amerika, Del-Kelet-Azsia, Del-Europa)? Mekkora havi bevetellel szamolsz akkorra, mikor mar nem fogsz dolgozni (marmint milyen eletszinvonalat akarsz belole fenntartani, egesz egyszeruet (lakasfenntartas, elelem, egeszsegugyi biztositas) vagy ennel tobbet (utazas, hobbik))?

váj mí 2012.09.28. 18:36:03

@hondamonda: Ő viszont sajnálja ... vannak ilyen emberek is. Hiába szeret egyfajta kenyeret, ha a másik 30 centtel olcsóbb, akkor azt veszi meg. Nem, nyaralni nem megy. Hülye vagy? Az pénzbe kerül ... Hobbi? Milyen hobbi fizeti a tv-t meg a netet. Nem elég? Ja, és ha néha sörözni megy (havonta egyszer), a korsó 2,90-es sör árából, amit 2-3 órán át iszik, visszakéri a 10 centet. Hát már hogyne, amikor a Nettoban már 65 centért is kapni sört.

VíziLó 2012.09.28. 18:41:23

@hondamonda: Ez teljesen rendben van, mindenki úgy csinálja, ahogy ő jónak látja. Én nem érzem elpocsékolásnak ezeket az éveket, mert én anyagi értelemben nem vágyom többre. Legyen szállás, ruha, ennivaló. A hobbi, a kikapcsolódás is teljesen rendben van, én mint olvasok, kirándulok, sportolok, mindezt ingyen vagy szinte ingyen. Egy tollaskészletet már nagyon olcsón lehet venni és én szeretek játszani a kertben, de ha valakit csak a golfozás vagy motorozás tesz boldoggá, akkor csinálja, én nem mondom, hogy az rossz.

Talán azt hozzá kell tennem a sztorihoz, hogy a 20-as éveim egy jelentős részében én is azt csináltam, amit a kritikusaim számon kérnek rajtam: az utazást és az élmények szerzését. Azonban egy idő után ezt megunja az ember, mint ahogy az első szelet torta még nagyon jólesik a tizediket meg már le se bírod nyelni.

Az utazás, más kultúrák megismerése azonban számomra is fontos maradt, de én sose szerettem turistáskodni, mert felületesnek tartom. Nem tesz boldoggá, hogy a tűző napon fetrengjek a tengerparton vagy turistabuszból nézegetem a régi épületeket. Mindig igyekeztem benne élni az adott ország kultúrájában, így minimum 6 hónapot eltölteni egy-egy helyen, lehetőleg többet. Ez a valós élet, s ebben vannak az igazi élmények legalábbis számomra - s nem abban, hogy egy hétig rohangálok és fényképezek mint egy japán turista, csak hogy feltölthessem a Facebookra, hogy na ott is jártam. Most Angliában élek, de valószínűleg nem maradok itt örökké, s ha anyagilag független vagyok, akkor bármikor bárhova mehetek. Nekem ez jelenti a szabadságot, s nem egy nyaralás vagy egy luxusautó.

Begemot (törölt) 2012.09.28. 18:43:05

@mojoking77: nem utálom én, csak az ilyen mentalitást, amikor valaki nem képes elérni semmit az életben, kivágják az egyetemről, aztán utólag köpköd visszafelé, hogy úgysem kell az nekem, mert szar

hát nem éppen, mert ő volt buta

meg Angliára is lapáttal dobálja a mocskot, meg mindenki aki oda megy, az szerinte takarít, természetesen 0 nyelvtudással

közben ő Ausztriába vágyik, 0 német nyelvtudással... szakma nélkül
gyors következtetéssel rájöhetünk, hogy ott is gyári melós, vagy takarító szintű állása lesz
ami nem baj, csak éppen a posztoló pont az ilyen munkákról beszélt lekezelően

váj mí 2012.09.28. 18:49:01

@VíziLó: Nem basztatásból, de ha felfedeznéd magadnak az arany középutat, talán neked is jobb lenne. A számolatlanul-elbaszom-a-pénzt-mindenre-ami-eszembe-jut, és a legutolsó-10-centet-is-megnézem-mire-költöm életfelfogás között azért vannak átmenetek. Igaz, lehet, így csak évi 4 hónapot tudnál más-más kultúrában eltölteni, de időközben talán nem kényszerülnél úgy élni, mint Zsugori uram. Hm ...

VíziLó 2012.09.28. 18:53:40

@Sanyi9: Neked kell eldönteni, hogy mennyi pénzre van szükséged havonta a megélhetésre. Akkora megtakarítással kell rendelkezned (mindegy, hogy lakás, bankbetét, kötvény stb.), ami hoz havonta ennyit, sőt egy kicsivel többet arra az estre, ha netán nem tudod kiadni a lakást, vagy esnek a részvények stb.

Ha pl. azt mondod, hogy Magyarországon akarsz élni, s kell havi 200 000 forint a megélhetésre, akkor szükséged van legalább 5 db 10-15 millió forint értékű lakásra, ami ezt biztosan kitermeli neked. Ha 400 ezer forintra van szükséged, akkor 10 ilyen lakásra van szükséged. Mindez teljesen a te igényeidtől függ. (Én a részvényekhez, kötvényekhez nem értek, de van akinek, az jobban fekszik mint az ingatlanbiznisz.)

váj mí 2012.09.28. 19:01:10

@Begemot: Hm, én most jóindulatú vagyok, és mint ilyen, azt nézem, a posztoló honnan indult ... ahhoz képest neki már Magyaróvár is baszott nagy ugrás. A falujában/városában egyéb mikrokörnyezetében meg olyasmiket hallott, hogy Anglia a magyar mosogatók fellegvára, de viszont Ausztria zum beispiel .. no, az nem. Ez persze nem így van, de erre meg majd maga is rájön, ha megpróbálja. Ha meg nem, akkor nem mindegy, hogy mit gondol a csirkebelező szalag mellett?

VíziLó 2012.09.28. 19:11:20

@váj mí: Én senkit nem akarok meggyőzni, hogy úgy éljen mint én, de ha valakit érdekel a dolog vagy kérdése van, akkor szívesen válaszolok.

Ha mondjuk fele ennyire spórolnék, akkor kétszer annyi időt kellene elvesztegetnem az életemből a mókuskerékben, s lehet, hogy meg se érném a végső kiszabadulást. Számomra nem a spórolós, egyszerű élet az elvesztegetett idő, hanem az, amit idegeneknek dolgozva, idegenekhez alkalmazkodva töltök. Ez az én prioritásom, de semmi bajom nincs azzal, ha valaki másként látja és csinálja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.28. 19:19:52

Nem kritizáltam semmit / senkit (bár lehet, nem rólam volt szó), csak eszembe jutott, hogy nálam így megy a spórolás. (Viszont a fagyin nem jutna eszembe spórolni :-) )
Utazni is lehet sokféleképp, nemcsak "japán turista" módjára, nemtom, miért kell rögtön ezt feltételezni? Azért vannak átmenetek a "két óra Párizsban" és a "hat hónapig ott éltem" között. Sajnos "tengerparton fetrengeni" nem tudok, mert odakozmálok, árnyékba kell mennem, városnéző turistabuszra csak holtan lehetne feltuszkolni, motorozni viszont nagyon szeretek, eltévedni mindenféle kis utakon, aludtam csillagos ég alatt mólon, hajón, ami aztán elsüllyedt, függőágyban a tengerparton, legalább három reptéren valami padon, szuper hálókocsis vonaton, raftingtúrán dzsungelben, vulkán peremén, úsztam cápákkal és teknősökkel, stb stb stb, a jövő nyári szünetre Sulawesi, Maluku és Papua van tervbevéve, perpill ez már a harmadik ázsiai ország, ahol élek, reményeim szerint kötözöm a negyedikbe nemsokára, mondd, lehetnek elég valósak az élményeim? :-)
Nem voltam soha egy anyagias maca, egyáltalán nem. De ezért nem tudnék visszamenni Magyarországra, és remélem, nem is leszek rákényszerülve más okok miatt, mert ha belegebednék se tudnék tanári fizetésből onnan utazni, és ez nekem annyira kell, mint a friss levegő. Azért teljesen vágom, hidd el, hogy másnak mások a prioritásai, semmi bajom nincs ezzel, csak jelezni akartam, hogy az utazás nem feltétlen arról szól, hogy villog az ember a facebookon (habár ha belegondolok, felraktam vagy 150 képet én is tavaly már útközben, amikor először utaztam laptoppal, jujjj.)

váj mí 2012.09.28. 19:25:09

@VíziLó: Nem, nem, nem ... tényleg nem baxtatásból írtam, esküszöm. Viszont nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi visz rá embereket, hogy szívassák magukat. Ok, nem jön el sörözni, mert sajnál 3 eurót egy sörért. Nem kóstol meg egy frapuccinót, mert sajnál rá 4,50-et. Ok. De ha a kedvenc sajtja vagy kenyere drágább, mint az éppen akciós (még ha pár 10 cent is csak a különbség), akkor az akciósat veszi meg, holott azt annyira nem szereti ... hm.. hát ez az önmagunkkal való kibaszás. Szerintem.
Ok, valszeg nekünk teljesen más az életfelfogásunk. Mert szerintem a pénz azért van, hogy használjuk (nem, nem szórjuk ész nélkül, hanem használjuk, ésszel). Szerinted meg -amit magadról leírtál eddig- azért, hogy gyűjtsük. Ok, csak éppen magadat szívatod vele. Mármint az én meglátásomban. Aztán, lehet, tévedek.

Kicsimusz 2012.09.28. 19:25:26

24 évesen még nem sok élettapasztalattal rendelkezel. A "más mocskát takarítani" dolgot elég sokan végezzük itt kint. Igen, én is ezt csinálom. Mivel otthon nincs semmiféle lehetőség. És senki ne mondja, hogy csak az nem talál munkát, aki nem akar dolgozni. Mert én országos szinten kerestem munkát, és sehol semmi. Nem akartam újra munkanélküli lenni, és a szüleimre támaszkodni. Ráadásul nem 0 nyelvtudással jöttem ki, de amivel rendelkeztem nem volt elég egy "jobb" munkához.

Begemot (törölt) 2012.09.28. 19:30:45

@váj mí: igen, ezt én is írtam, hogy Szabolcshoz, Borsodhoz képest Debrecen és Budapest is világszám

de ha valaki még semmit nem látott a világból, semmit nem ért el, nem szerzett diplomát a saját bevallása szerint is hiányos motivációja, képességei miatt ("ki tudja lenne-e kitartásom még 3-4 évet tanulni"), akkor ne szólja le az összes angliai állást en bloc, mert mind mocskos, takarító...

igaz, a csirkebelező szalag mellett mindegy, hogy mit gondol magában az illető az általa nem ismert dolgokról, de posztolni ekkora blődséget talán nem kellene, mert akkor olyan kekec fazonok belekötnek, mint én

diplomát szerezni nem kötelező, anélkül is meg lehet élni becsületesen, csak éppen akkor nem kell a diplomát élből leszólni
főleg, ha elcsaptak az egyetemről, mert úgy nem hiteles a kritika

Begemot (törölt) 2012.09.28. 19:34:02

@Kicsimusz: na kb ennyi a lényeg, hogy az egyetemről kicsapott posztoló egyből leszólta az angliai takarító munkát, mert egy M-óvári gyárban mennyivel jobb melózni
tudomásul kell venni, hogy ilyen munka sem jut mindenkinek, akkor meg jön az angliai kivándorlás, nem szégyen, szégyen az, ha még erre sem képes valaki a megélhetésért

váj mí 2012.09.28. 19:45:29

@Begemot: 24 évesen én is roppant kategórikus voltam. Egyetemmel, mindennel. Azóta nagyon sokat finomodtam. Majd a posztoló is fog. Attól ez még egy üdítő poszt volt, másfajta szemlélet. Ha tetszik, most láthattad, hogyan indul neki a későbbi lower-middle class képviselője az életnek ;).

Sanyi9 2012.09.28. 19:52:40

@váj mí: te tenyleg elmultal mar 24? :d En meg voltam gyozodve, hogy a holgyek megalnak 23-nal. Mondjuk kesobb, ugy 35 evesen, ez a 23 szepen atcsuszik 28-ba... =))

váj mí 2012.09.28. 20:00:56

@Sanyi9: Hm, állítólag egy hölgytől nem illik érdeklődni az életkora felől. Bár hol állok én a hölgytől, nonem? ;)
Én már 35 is el, igaz azt, csak eggyel ...

Sanyi9 2012.09.28. 20:06:31

@váj mí: en nem erdeklodtem, en csodalkoztam. :D

váj mí 2012.09.28. 20:13:48

@Sanyi9: Mér', túl éretlennek tűnök, vagyhogy?

Sanyi9 2012.09.28. 20:16:28

@váj mí: jotol kerded, hogy milyennek tunsz... Tolem, aki tegnapig azt hittem, hogy ferfi vagy. :D

váj mí 2012.09.28. 20:19:50

@Sanyi9: Hm, és férfiként milyen voltam? ;)

VíziLó 2012.09.28. 20:22:17

@váj mí: Amit leírsz, az korántsem fedi az én helyzetemet. Igenis megveheted a kedvenc sajtodat, csak akkor, amikor akciós, sőt ilyenkor be is vásárolhatsz belőle annyit, amennyit a szavatossága enged. Tartósabb vagy fagyasztható dolgokból pedig akkor veszel nagy mennyiséget, amikor akciós.

Az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás igenis fontos, hiszen enélkül megbetegszel, s a végén még anyagilag is rosszabbul jársz. Pusztán arról van szó, hogy nem veszel felesleges dolgokat, melyek egy része még egészségtelen is (pl. csipsz, szénsavas üdítő stb.). A szükséges dolgokat pedig úgy veszed, hogy spórolni tudj.Én pl. nagyon szeretem a gyümölcsöt, s ha a banán az akciós, akkor azt veszek, ha a narancs, akkor meg azt. Ez még a változatossághoz is hozzájárul.

Amiben mi különbözünk, az szerintem a munkához való viszonyulásunk. Egy 2 hetes görögországi nyaralás vagy egy luxusétteremben fogyasztás számomra úgy merül fel, hogy ezért nekem X idővel többet kell dolgoznom, X idővel később léphetek ki a mókuskerékből. S számomra általában nem éri meg egy órával sem többet dolgozni, hogy ezeket a dolgokat megtehessem. Olyan ez mintha börtönben lennél, s azt mondanák, hogy választhatsz, hogy 5 évet ülsz és kapsz egy matracot meg kaját a menzáról vagy 10 évet ülsz s kapsz egy baldachinos ágyat selyemágyneművel és az ételt pedig a Gundelből hozzák. Én az elsőt választanám, mert ki akarok szabadulni a börtönből, de el tudom képzelni, hogy valaki a második opciót preferálja.

Sanyi9 2012.09.28. 20:26:18

@váj mí: olyan 50 ev koruli, pocakos, kategorikus, aki nem enged a sajat igazabol es nehezen tudja belekepzelni magat masok helyzetebe.

Ez egy kicsit olyan Michael Jackson-os atvaltozas, o fekete fiubol lett feher no, te idos ferfibol fiatal no. :D

váj mí 2012.09.28. 20:33:12

@VíziLó: A vásárlási szokásaiddal nagyjából egyetértek. De ha teszem azt megkívánok egy tálca málnát, nem fogok addig szteppelni, míg akciós lesz, hanem megveszem. És ha éppen sajtot akarok, akkor nem fogom csak azért az akciós goudát megvenni, mert olcsóbb, mert azt nem szeretem.

A meló meg. Pont olyan melót csinálok, ami csak a pénzről szól. De ha úgy érzem, egy két hetes görögországi utazás vagy egy luxusvacsi segít ahhoz hozzá, hogy feltöltődjek, és továbblendüljek, akkor megfizetem az árát. No persze, tehetnék egy sétát is a főutcán, az ingyen van. De az nem elég a feltöltődésemhez, ha nem arra van éppen szükségem. Néha, persze, az is elég.
A börtönös hasonlatoddal élve, én kiegyezek 7 évvel, net-kapcsolattal ;).

váj mí 2012.09.28. 20:35:34

@Sanyi9: Hát b+, ez nem túl hízelgő ;)

Sanyi9 2012.09.28. 20:43:19

@váj mí: ez az en problemam az eletben, hogy soha nem tudom mikor kell udvarias legyek es mikor oszinte... :d

Amugy most beugrott a fo ok, hogy miert gondoltam, hogy ferfi vagy: mert olyan csunyan beszelsz. =)) Ennyit csak egy ferfi karomkodhat, gondoltam.

Na, tovabbi szep estet mindenkinek. Meg a del-nemetorszagiaknak is... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.28. 20:47:05

A börtönös hasonlat nekem nagyon ijesztő, nem tudom, hogyan lehet kibírni úgy az életet, hogy majd 10 év múlva jobb lesz, remélhetőleg. Abszolút nem csak a mának élek, nagyon nem, de muszáj, hogy a ma is azért nem kicsit több legyen, mint fogcsikorgatva éppen elviselhető. Sajnálom, hogy nem találtad meg azt a helyet vagy munkát, ahol nem érzed magad bebörtönözve.

váj mí 2012.09.28. 20:50:47

@Sanyi9: Maradj inkább őszinte, az bejövősebb. Legalább virtuáliában nem kellene ez gond legyen.
Most komolyan, káromkodtam? Hm, pedig még a teremtő szaporító szervét sem emlegettem .. ha jól emlékszem...

váj mí 2012.09.28. 20:57:25

@Chang Yai: Mindenki másképp képzeli el, és tervezi. Van, aki hajt 10-15-20 évet, hogy aztán ne legyen semmi gondja, és úgy élhessen, ahogy mindig szerette volna. Van, aki nem hajt, és kihasználja az adódó lehetőségeket, hogy jól érezze magát. Most persze, nem a létfenntartásért küzdőkről beszélünk. Mindkét életforma okés, bár szerintem az elsőben több a rizikó. Nem, nem a laposguta vagy az infarktus veszélye miatt, de baleset bárkivel történhet, miközben a villamosra vár, akár ... . Ha több életem lenne, én is megfontoltabb lennék.

tableno 2012.09.28. 21:08:07

@VíziLó: Szerintem borzasztó a hozzáállásod. Ha már külföldre mentél, akkor úgy fogd fel, hogy ÉLNI mentél oda, még ha ideiglenesen is. Ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül költekezel, hanem, hogy megpróbálsz beilleszkedni, és a helyiekkel EGYÜTT élni, nem csak mellettük, és különösen nem úgy fogni fel a helyzetet, mintha börtönben lennél (ami már csak azért is baromság, mert önként mentél oda). Mert különben tényleg borzasztó szarul fogod magadat érezni, és a helyiek sem fognak örülni (joggal) annak, hogy ott vagy, de amúgy utálod az egészet.

VíziLó 2012.09.28. 21:33:12

@tableno: Teljesen félreérted, amit írtam, kérlek olvas el a előzményeket is. Nekem semmi bajom az ittléttel, nem Angliát tekintem börtönnek, hanem a másoknak való dolgozást mindegy, hogy Angliában, Magyarországon vagy Új-Zélandon.

Nagyon jól beilleszkedtem, s együtt élek a helyiekkel, gyakorlatilag az összes itteni barátom angol, együtt kirándulunk, sportolunk, beszélgetünk, évekig dolgoztam hetente egy napot önkéntesként a helyi öregotthonban, tagja vagyok több civil szervezetnek.

a_tom 2012.09.28. 21:42:02

Nekem eléggé szimpatikus a vizilók élete :)
Tény hogy őrült mértékű szükségtelen fogyasztásra ösztönöznek, ami az egyén szemszögéből hülyeség, ökológiailag meg fenntarthatatlan. Olyat is sokat látni hogy emberek nem elégedettek a munkájukkal, sőt. Pedig a fél napunkat ott töltjük. Meg olyat is hogy mikor végeznek még sokáig a hatása alatt állnak, és mire kipihennék, akkor meg attól rettegnek hogy újra be kell majd menni. Aztán ha elérik a nyugdíjkort, félhullák. Nyugaton talán nem kell annyira taposni, de azért ott se mindenki boldog. Megértem ha valaki ki akar szállni a mókuskerékből idő előtt. Főleg hogy az igazán csak a mókusoknak áll jól, a vizilovaknak kevésbé :)
Lehet nem jó példákat hozott, nem börtönre kéne gondolni, hanem mondjuk puritanizmusként felfogni, vagy nagyon tudatos fogyasztásként.

tableno 2012.09.28. 21:43:56

@VíziLó: ja, akkor tényleg félreértettem. De azért az se jó, ha az ember a melóját utálja, hiszen mégis csak ott tölti a napja legnagyobb részét...

a_tom 2012.09.28. 21:46:26

Amúgy láttam én már félhulla vállalkozót is, aki a "maga ura". A gyakorlatban meg mégsem, mert ugyanúgy ki van szolgáltatva és függ a megrendelőktől, a szállítóktók, a konkurrenciától, a piactól, meg stb..

váj mí 2012.09.28. 21:56:02

Szerintem nincs azzal gond, amit a vízipaci csinál. Mondjuk, én ezt baszott nehezen tűrném, még akkor is, ha tudnám, hogy közben az aranyom meg a részvényeim jól futnak, és 10 év múlva én leszek a király Thaiföldön azzal, amit összeszedtem magamnak a "halódó Nyugaton". De én ebbe belehülyülnék, az tuti. Ő meg nem. Neki ez a célja, hogy 10-15 év múlva belevigyorogjon a világ képébe, "kiszálltam", csinálok, amit, akarok. És ezért ő most lemond dolgokról. Én nem lennék képes rá. Sajnos, meg kellett tanulnom, hogy az élet rövid, túl rövid néha :(.

VíziLó 2012.09.28. 22:05:57

@tableno: A modern világgal vele jár az elidegenedés, s engem leginkább ez zavar az alkalmazottként történő munkavégzésben. (Vállalkozóként talán valamivel szabadabb az ember, de annak meg más negatívumai vannak.) A dédapám egyszerű paraszt volt, aki életében nem nagyon jutott messzebbre a megyeszékhelynél, de mégis számára kerek volt a világ, tudta hol a helye, mit miért csinál. gyermekkorától elleste a szüleitől a mezőgazdasággal kapcsolatos tudnivalókat, szervesen belenőtt ebbe az életbe, ismerte a környezetét, a munkaeszközeit, azok működését. Ha eltört a kapa nyele, kiment az erdőbe, vágott egy ágat és kapanyelet faragott belőle. Valószínűleg nem tudta, hogy a Hold forog a Föld körül vagy fordítva, de pontosan tudta milyen holdállásnál kell búzát vetni, s ha este eltévedt az erdőben, akkor a csillagok állása alapján hazatalált. Én 2 diplomával és 3 felsőfokú nyelvvizsgával, a fél világot beutazva sem tudom mindezt. Nem értem a mindennap használt eszközeim működését, igazából semmilyen rálátásom sincs arra, hogy a munkám milyen eredménnyel jár a bérpapíromat leszámítva. A dédapám látta, hogy ha elveti a kukoricát, s jól gondozz, akkor teremni fog, megeteti vele a disznót, majd levágja és saját maga tölti a hurkát, amit aztán elfogyaszt. Nekem fogalmam sincs, hogy mi a munkám végső eredménye, s azt sem tudom, honnan jön, amit megeszem. Az egész spórolásom arról szól, hogy kiléphessek a mókuskerékből, értelmes tevékenységet végezhessek, aminek látom és értem az egész menetét, s ha olyan ne is lehetek mint a dédapám, mert nem születtem bele, de legalább nekem is egy kicsit kerekebb legyen a világ.

SilentDreams 2012.09.28. 22:06:14

@VíziLó: szerintem nincs baj a szemléletmódoddal, ha ez neked, saját magadnak így tényleg megfelel. Ezzel nem ártasz másoknak, és állításod szerint saját magadnak sem. A másoktól való (munka)függőségtől való mielőbbi megszabadulás érdekében úgy tűnik, hogy simán veszed azokat az akadályokat, amelyek sokaknak igen nehezen vehetők lennének.

"nem Angliát tekintem börtönnek, hanem a másoknak való dolgozást mindegy, hogy Angliában, Magyarországon vagy Új-Zélandon."

És amikor már úgy ítéled meg, hogy elérted azt a szintet, hogy ne függj másoktól a munkád miatt, akkor mit tervezel?
Abbahagyod a munkát és....? Abszolút munka nélkül kívánsz majd élni vagy élsz azzal a lehetőséggel, hogy ne függj senkitől és ilyenféle munkába kezdesz? Bár van egyáltalán olyan munka, ahol nem függsz senkitől?

Az is érdekes kérdés szerintem, hogy el tudod-e majd jobban engedni magad, ha erre lehetőséged lesz, vagy a többéves "megszorításos" életmód után ez szinte lehetetlen lesz-e?

Begemot (törölt) 2012.09.28. 22:10:50

@VíziLó: tökéletesen egyet tudok érteni veled, teljes életet élsz, de nem hagyod, hogy mások, reklámok, marketingesek, utazási irodák, stb mondja meg, hogy mitől érezd teljesnek az életedet, mert ugye bármikor elüthet a villamos

az meg egy külön jó magyar szokás, hogy más pénzét olyan jól be tudjuk osztani helyette, mit kellene vennie, mit nem, mitől gáz, mitől nem
és akkor felmerül a kérdés, hogy a sok megmondó közül kire is hallgassunk, kinek akarjunk megfelelni, ki mit mondott, hogy milyen sajtot, gyümölcsöt, telefont, nyaralást vegyünk magunknak

ahogy egy rokonom mondaná: más faszával verni a csalánt

közben nem tudjuk mennyit keres, hogy nevelték, mit szeret, mit nem, mire kell spórolnia, mennyi embert kell eltartania, milyen az egészsége, meg úgy általában hogy akar élni
mindenkit meg akarnak változtatni, persze puszta jó szándékból
illetve tiltakoznak azon feltételezés ellen, hogy meg akarnák változtatni az embert, de azért úgy zárják a mondatukat, hogy "én nem tudnék így élni, nekem ez sivár, örömtelen"

ne hallgass rájuk, vannak ismerőseid, barátaid, egzisztenciád, egészséged: teljes az életed

a_tom 2012.09.28. 22:12:04

@váj mí:
Úgy kell felfogni hogy nem lemond dolgokról, hanem mást választ helyette. Ami lehet ugyanolyan jó, vagy akár jobb is, de olcsóbb. Továbbá mindenki lemond dolgokról napi szinten, például ha munkaidőben akarsz ejtőernyőzni vagy kívánod meg a gömbhalat, akkor valószínűleg igyekszel elfelejteni, mert dolgoznod kell.
Ő rövid távon lemond több dologról, mások meg hosszú távon mondanak le kevesebbről. Az összeg kb. ugyanaz, csak ő letudja gyorsan. Sőt, talán nem is lemondásként éli meg, mert helyettesíti mással.

Nyílván ebbe belevágni 40 felé mi már nem fogunk, de még igy se látom olyan tragikusnak, vannak használható elemei.

VíziLó 2012.09.28. 22:13:07

@SilentDreams: A munkavégzés maga az egy nagyon kellemes dolog. Szeretek fát aprítani, füvet kaszálni, gombát szedni az erdőben. Valószínűleg ilyesmit csinálnék majd visszavonulásom után. Meg aztán lassan szeretnék családot alapítani és mesét olvasni, kirándulni, meg focizni a gyermekeimmel, nem pedig este holtfáradtan beesve adni neki egy jó éjt puszit.

Nagyon kiengedni nem akarok, de valószínűleg éppen a család miatt valamennyire majd szükséges lesz, de a gyermekeimet és mértékletességre és tudatosságra szeretném nevelni.

váj mí 2012.09.28. 22:14:16

@SilentDreams: Szerintem olyan munka nincs, amelynek az elvégzése során vagy a végtermék értékesítésekor ne függj másoktól. Ha már a dédapáknál tartunk, az enyém cipész volt, céhes mesterember, gőze nem volt a kukoricavetésről, mert azzal legutoljára a nagyapja foglalkozott, aki az apját már inasnak adta, nem parasztnak, mert a csillagok állásából már a 19. század elején sem lehetett megélni ...
De mindenki máson nosztalgiázik, és tekint "aranykornak".

váj mí 2012.09.28. 22:35:03

@a_tom: Azért mindig az akciós pult előtt állni, és csak azért nem venni meg azt, amit szeretnél, mert éppen nem akciós, szerintem nem egyenlő azzal, hogy munkaidőben rád jön a tavaszi futás, és legszívesebben az Eiffel torony tetején lennél.
Szóval, érted. Attól hogy megvehetném magamnak a Gucci-bőröndöt, attól én még a 25 eurós átlag-szar bőröndöt fogom megvenni. (Ez onnan jutott eszembe, hogy az átlag-szar bőröndöm, másfél év intenzív használat után elemeire esett szét). Lenne pénzem a Guccira is, de nem kell. Viszont nem fogok például gagyi 20 eurós parfümutánzatokat használni, hanem kifizetem a 70-80 eurót az 50 ml-s eredetire. Hm, nem tudom, érted-e, mire akarok kilyukadni?

a_tom 2012.09.28. 22:46:09

@váj mí:
Értem én, én például egyáltalán nem használok parfümöt. Az embernek van saját, egyedi illata, ami egész kellemes ha nem mérgezzük magunkat, csak fürödni kell időnként :)
Egyébként felfoghatnád úgy is hogy azt szeretnéd megvenni ami akciós, és akkor nincs az hogy amit szeretnél az pont éppen nem :D
Az hogy éppen mit szeretnénk, mit kívánunk meg, azt sokminden tudja befolyásolni, a reklámok, a környezet, az ingerek, meg a saját tudatunk is. Akkor már inkább ne a nyúl vigye a vadászpuskát :)

váj mí 2012.09.28. 22:57:51

@a_tom: A parfüm csak egy példa volt csókollak alássan, és mert nőből vagyok, használok is olyat. Különben a férfiaknak sem ártana, mert az oroszlán-szag csak szerintük vonzó :P.
(Ja, és zuhanyzom, napi háromszor. Ez azért elég rendszeres, oder? ;) ).
Nem, nem foghatnám fel úgy. Ha valamit szeretnék, akkor azt megveszem. Nem aszkétának születtem. Ez a mindennapi kiadásokra érvényes. Ha tartósabb cuccról van szó, akkor persze ki lehet várni az akciót.
Hm, ha téged képesek befolyásolni a reklámok, akkor csókoltatlak. Engem nem.

TilosazA (UK) 2012.09.28. 22:59:46

@VíziLó: Na, most jutottam a végére, végigolvastam az egész napit kommentáradatot.
Én teljesen értem, hogy miről írsz, de én ezt úgy szeretném áthidalni, hogy olyan munkát keresek, ami örömet okoz, és aminek látom az értelmét. Az egyetlen baj ezzel, hogy ezeket a munkákat nem fizetik valami jól. Nekem ilyen lenne a gyerekekkel való foglalkozás (bármilyen), fogyatékkal élők segítése, idősek gondozása (nem ápolói). És akkor úgy tudnám élni az életem, hogy a nap egyharmadát nem börtönnek, vagy letudandó dolognak, vagy függő helyzetnek tekintem, hanem olyan időnek, ami alatt valamit hozzátettem a világhoz.
És ha mindezt mondjuk nem itthon teszem, fika(rcnyi) fizetésért, akkor előfordulhat, hogy a maradék időben jut időm/pénzem tollasozni, teniszezni, kártyázni, olvasni, szörfözni vagy horgászbotot gyűjteni. :)

a_tom 2012.09.28. 23:05:26

@váj mí:
Mindenkit befolyásolnak a reklámok, akikhez eljut. A tudatalattira hatnak, azt meg nem tudod kikapcsolni. Vagy te igen?

váj mí 2012.09.28. 23:07:34

@TilosazA: Idősgondozókat (nem ápolókat) igencsak keresnek Németországban. Hát hajrá. 10 perc a neten és lesz egy csomó címed. Ok, németül azért tudni kell, de ha ezt szeretnéd csinálni. És még csak nem is üveggyöngyökkel fizetnek ...

SilentDreams 2012.09.28. 23:13:27

@váj mí: Előbb hagy költözzenek Angliába a jövő héten, majd utána jönnek Németo-ba, mint mi :))))

váj mí 2012.09.28. 23:14:35

@a_tom: Hm, most nem akarok ilyen comment.com-os troll lenni, de én tényleg évek óta nem nézek tévét. Csak a net. Így szerintem, ki tudom húzni magam a reklámok befolyásolása alól. No, nem rém tudatos szerintem ez nálam, csak a reklám-dömping engem kikerül, mert az utcai plakátokon átsiklok, bármit is hirdetnek, a neten blokkolva vannak, ha mégis felugrik egy reklám-blokk, akkor inkább a szülőanyukákat szoktam emlegetni. Maradnak még a buszok és egyéb tömegközlekedési járművek, de ez meg az utcai plakát kategória. Egyszerűen átsiklom felettük. Képek, tartalom nélkül.

SilentDreams 2012.09.28. 23:17:19

@TilosazA: Taps! :)

Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítani, bárhol is a világon. Hasonlóan gondolom én is.

váj mí 2012.09.28. 23:25:52

@SilentDreams: Szép kis életút, mi? Mondhatni pattern ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 23:26:54

@sz4kerto: 6 heti@átlátó: g. Marcius vegetol kb majus eleje-kozepeig, de akkor is voltak napos napok. Errefele nem volt aradas. Viszont a tavalyi, meg tavalyelotti ev szaraz es meleg volt. Mindezek melle pedig London eves csapadekmennyisege megegyezik a magyarorszagival.
@aFx: Nem tudom mas teruleten mennyire valtozik, a legdragabb programozas konyvem valami 20 font volt. Az uj , meg friss tudas jo resze pedig inkabb neten erheto el.

A megragadtak a lenyegtelen dolgok: Vegulis csak veletlenul van vastagon szedve az angliai mosogatas dolog...

váj mí 2012.09.28. 23:46:27

@tildy:): Ne vedd a szívedre, Angliával valahogy a mosogatás képzete társult otthon a sok-sok év alatt. Még mindig jobb, mint a kurvák. ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.29. 00:21:46

@váj mí: Vegulis. Tenyleg nezzuk a jo oldalat, meg mindig jobb igy, tenyleg:)

Mondjuk az is erdekes lehet, miert ez jut eszebe az embernek eloszor. Mert oke, sok esetben lenntrol kell kezdeni, de azert otthon is vannak kvalifikaltabb emberek, akik nem csak szalag melle tudnak beallni.

( Felreertes ne essek, nekem se esne le a jegygyuru a kezemrol, ha oda kene allnom, de lehetoleg mindent megteszek, hogy ne kelljen).

váj mí 2012.09.29. 00:51:06

@tildy:): Hm, nem tudom. Talán mert Anglia sokkal inkább felszívta ezeket az embereket anno, mint más ország? Vagy csak túl sok magyar ment ki egyszerre, és ez terjedt el? Tényleg nem tudom. De kár ez ellen hadakozni. Mert minek? Képzelni meg gondolni mindenkinek bármit lehet. Ha majd megtapasztalja, úgyis rájön. Vagy nem.
Na de most, képzeld el, ha Amszterdamban élnél ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.29. 01:09:14

@váj mí: Koszonom, hogy megnevettettel :D Bar ugy tunik Amszterdamrol nem a lampas negyed jutott eszembe:D

Dennisthemenace 2012.09.29. 08:03:08

@váj mí: A Netto mar egy ideje tortenelem: az Asda felvasarolta.

átlátó 2012.09.29. 09:40:15

@tildy:): Jaj mán te kis te... te kis nagyon te kis te ... te nagyon te kis te... te kis Aigner Szilárd. :)
Aztán more, műköröm, köldök pírszing, nonfiguratív tetkó nyugtass meg, hogy nincsen és nem tangában nyomod. Mert azt eddig se vettem észre, hogy mi van vastagbetűvel írva. A tartalom a fontos és nem a lényegtelen. Mint például az, hogy milyen az időjárás, a nyaralásomat esetleg befolyásolja, ha rossz az idő, marad a könyvtár. :) Érted te kis te, hogy min rágódsz, miközben lehetne valami más is kéznél.
Mentségedre, köszönöm a londoni helyzet ez irányú és kimerítő ismertetését. Tulajdonképpen az se érdekel, hogy ki az, aki Londonba megy mosogatni. Mindenkinek meg van a maga hibája. :)

bpetya75 2012.09.29. 11:06:56

@VíziLó:

Ennek a kommentfolyamnak a végét direkt miattad olvastam el. Nagyon megérte. Tetszik a mód, ahogy képviseled magadat.

Nagyon stabilnak tűnsz, ahogy a sorra feltűnő értetlenkedőknek újra és újra elmagyarázod, hogy mit miért csinálsz. Nagyon jó :-)

Ez meg "az egész spórolásom arról szól, hogy kiléphessek a mókuskerékből, értelmes tevékenységet végezhessek, aminek látom és értem az egész menetét" külön tetszik. Ezt a visszavonulást egyébként hol képzeled el? Nagyon elszakadni nem tudsz, gondolom nem is akarsz a "civilizáció"-tól, Szóval merre mész, ha meg lesz, amit elterveztél?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.29. 12:37:24

(nekem az égvilágon semmi bajom nem lett volna Víziló kartárs életfelfogásával, ha engem vagy más érintetteket nem ismerve nem japánzombiutazózott volna le. a megértésnek meg türelmesen elmagyarázásnak mindkét irányba kéne mennie. a "börtön" szót meg ő saját maga vetette be. szóval innen kezdve részemről no komment.)

bpetya75 2012.09.29. 13:00:29

@Chang Yai:

Ugyan már! A "börtön" csak egy hasonlat volt. Nyilván nem véletlenül használta ezt a szót, de kár ebbe túl sok mindent belemagyarázni.

A nyaralásos résznél valóban egy kicsit erősebben fogalmazott, de akinek nem inge, ne vegye magára. Ahhoz képest, hogy többen is lényegében leamőbázták, végig meg tudta tartani a nyugodt hangvételét. Ez azért elég ritka dolog.

Semmitmondó 2012.09.29. 20:42:38

Délelőtt olvastam el ezt a bejegyzést és a kommenteket is...Dühömben, majdnem földhöz vágtam a telefonomat és azt gondoltam megkeresem a régi, poros Login nevemet és leírom a véleményemet. Nem, mintha számítana, mármint a véleményem de az én lelkemnek nagyon jól esik, ha most virtuálisan leordíthatom egy-két idiótának a fejét.
Mi a baj a bejegyzéssel?
Az égvilágon semmi...
Azt gondoltam, hogy akik ilyen jó blogoldalt olvasnak, mint pl. a Határátkelő és még írnak is ide, nem szürkeagyú, beszűkült gondolkodású paprikajancsik és paprikajuliskák.(2008-ban én is írtam blogot, többször került főoldalra is, akkor az volt a tapasztalatom, hogy értelmes embereknek írok és jól esett magasröptű, tartalmas vitákban és véleményekben partner lenni) De nem! Tévedtem, hisz bejegyzésről, bejegyzésre tanúbizonyságot tesz az a néhány ember, hogy a feje a homokba dugta és be is szorult oda.
Engem momentán nem érdekel, hogy troll, vagy "notroll", mindenkinek a véleményéért, saját magának kell felelnie.
Itt szarjankózzátok a bejegyzés íróját, hogy bizonytalan, ellentmondásba keveredik, összevissza beszél, nem tudja, mit akar...stb...
Azt gondoljátok, hogy ti olyan HIHETETLENÜL tökéletesek vagytok? Egy nagy lóf@szt...itt élitek ki, arctalanul valami hülye név mögé bújva a hülye kis ferde hajlamaitokat, hogy majd ti megmondjátok a tutit...mindenkit kritizáltok, meglátjátok a szálkát másban, közben meg a szemedben a lévő gerendával vered le a barackot a fáról, amit persze nem veszel észre...
"Szerencsétlen" blogger leírja amit akar, amit gondol, amit tapasztal, ami neki örömet okoz, mert úgy gondolja, hogy jobb a lelkének, ha elmondhatja...talán örömből, talán büszkeségből, de kit érdekel...Mivel a blog szerkesztője érdemesnek találta megosztani velünk, nyilván látott benne fantáziát...Ti meg eldöntitek, elolvassátok-e vagy sem..okultok belőle vagy sem...és ÉRTELMESEN és ÉPÍTŐ jelleggel reagáltok, ha akartok, de ez sem kötelező...fikázni, meg egyenesen sértő
Szóval, ti itt kritizálók, egyik nap megálmodtátok, hogy lesztek valakik és másnap azok voltatok? A terveitek mindig atom biztosak voltak? Soha nem kellett változtatni rajta? Dehogynem...még abban se vagytok biztosak, hogy ha pisilni kell egy park közepén, akkor pisilj a fatövében vagy menj el a legközelebbi McDonaldsig...???!!!
Miért baj az, hogy a blogíró reaálisan lát dolgokat? Azokon a földrajzi helyeken, ahol kicsit többet és jobban kell gondolkozni, a "miből,hogyan éljünk" elven, élelmesebbek, mint aki felkel, elszív egy cigit és lemegy a Mekibe sajtburgert tolni 250ft-ért és kólát szürcsölni...
Ti nem voltatok úgy, hogy valamit elkezdtek, mert x évesen azt látod jónak, de változik közben a szemléleted, mert szerelmes lettél egy halpetekutató-mikrobiológusba, aki miatt érdeklődni kezdesz a halak iránt, amit eddig csak a számítógéped képernyőkímélőjében láttál vagy véletlenül betévedsz egy bányába, ami miatt meg kavicsokat kezdesz el gyűjteni, pedig előtte csak rugdostad az utcán...vagy bármi más hatásától is változik, formálódik az ember...
Ennyire KOCKA fejű, egyfunkciós emberek lennétek? Remélem nem, mert akkor bajban a haza...ha itthon vagytok...Ha meg már külföldön, akkor meg bajban a magyar hírnevének, nemzetközi megítélése...
Én kívánom a blogírónak, hogy találja meg önmagát, tisztuljon tovább a kép benne, mert az első lépéseket megtette, kilépett a nyomorúságos Borsodból és TISZTESSÉGES, BECSÜLETES MUNKÁVAL keresi a számára, jelenleg elegendő bevételt. Aztán majd egyszer nem lesz neki elég és majd lép feljebb vagy tovább vagy el innen az országból...
Miért baj, ha valaki leírja a terveit??? Nektek baj, mert önmagatokra ismertek és nem akartok lebukni, hogy ti is bizonytalanok vagytok...Ez alkalmazott pszichológia, de olyan amatőr módon alkalmazzátok, hogy inkább hülyét csináltok magatokból, mintsem azt a képet mutatnátok, amit szeretnétek...

Nem kell kényszeresen kommentálni a bejegyzésem, momentán nem is vagyok rá kíváncsi, hogy édesanyámat elküldöd virtuális utazásra a testnyílásaim egyikébe de ha írsz válaszolok rá szívesen.
Ha kell megadom a nevem, megkereshetsz a fészbukon, vállalom a pofámat is, nehogy azt gondoljátok ez is csak itt ugatja a holdat.
Egyébiránt tervezek én is egy blogbejegyzést írni ide, hogy, hogy a francba kerültem ki én is a hazámon kívülre. Ha érdemesnek tartja a blog szerkesztője, publikálja és a megsértődött emberpalánták ízekre szedhetnek, mert baromi kíváncsi vagyok, a nagy tutira, a nagy csodára! (természetesen más néven írom...hehehe)
De, hogy ne csak a bunkót lássátok bennem, aki idejön és magyaráz: Szép estét Nektek blogolvasók! :)
Most azért már nyugodtabban alszom... :)

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:16:12

@furos: te, én se költök ilyesmire, mégse tudtam volna hitel nélkül lakást venni...gondolom, van neki egy nagyon jól fizető munkahelye, plusz, ha az első lakást buy to letre vette, akkor meg marha nagy mázlija volt, hogy mindig akadt bérlője. mert azt akkor is fizetni kell, ha nincs.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:27:01

@sz4kerto: na igen, pl.itt most kedden (asszem) volt akkora esőzés megint, hogy a kollégáim sorban telefonáltak be, hogy elakadtak. volt, akinek három óra alatt sikerült bejutnia, a normál 35 perc helyett. nem messze meg úgy alámosta az eső az egyik háztömböt, hogy azt mondták, nem lehet megjavítani, le kell bontani. egy éve építették... és ugyanez volt június végén is. ez a nyár sokkal esősebb volt, mint általában, azért ennyire nem szokott sokat esni.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:30:10

@online távmunkás: egy barátnőm angol férje szerint Birminghambe senki sem azért költözik, mert ott akar élni. tényleg szörnyű.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:33:45

@füles1098: engem érdekelne, hogy a)mit dolgozik) (egész pontosan az, hogy mennyit keres, de ne legyünk ennyire indiszkrétek b) hol van otthon az a két lakás. meg hol van az itteni lakás.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:40:05

@mojoking77: attól függ, hol. az én mostanim 66ezer volt, nem túl nagy, van egy háló, egy nappali, egy kicsi konyha, egy fürdő, meg még egy szoba, illetve, az volt eredetileg, most már ilyen étkezőség. de ez észak. itt olcsóbbak a lakások. na de 66 ezrem készpénzben nagyon nem lett volna rá..az előző 47 ezer volt, az sokkal nagyobb volt, két hálószoba, hatalmas nappali, nagy konyha, de rossz környéken, lepukkant, és repossessed, azért volt ilyen olcsó. szóval, hogy az előző nem fizette a hitelt,és ilyenkor lecsökken az ár. itt északon már akár 35ezerért is kapsz egy kis garzont az egyik kisváros külvárosában.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:51:05

@VíziLó: hát nálunk a túlóra máris ugrik, ugyanis nálunk olyan kb. nem létezik. akkor van, ha külön meghirdetik, engedélyezik, és akkor túlórázhatsz. ilyet utoljára olyan három éve tettek, vagy egy hónapig. @Sanyi9: nem kell neki ittmaradnia csak azért, mert vett itt egy lakást. én se tervezem örökre. viszont sokkal jobban járok vele, mint az albérlettel, azt csinálok benne, amit akarok, nem fog eszébe jutni a tulajnak, hogy ja, inkább mégse adja ki, menjek, a lakáshitelem olcsóbb, mintha bérelnék egy garzont. ha majd hazamegyek, akkor meg eladom, illetve x. évig először a tanácsnak kell felajánlani, mert leasehold, szóval tartós bérlet, vagy hogy írjam. vagy ki is adhatom. nem jelent semmit, nem kötött röghöz az, hogy vettem egy lakást.

Sanyi9 2012.09.29. 22:26:05

@A Tyne folyó déli partja: persze, egy lakas nem roghozkotes, evvel tisztaban vagyok. A kerdesem inkabb az o konkret helyzetere vonatkozott, hogy ha mar nem koti oda a munka, akkor tovabbra is Angliaban marad, vagy nem (lakastol fuggetlenul).

Amugy a venni/berelni vitat mar hallottam eleg sokszor. Tudok erveket mind a ket oldalon es meg tudom erteni barmely megoldast valasztja az ember. Viszont a "a lakáshitelem olcsóbb, mintha bérelnék"-szeru erveket mar nagyon sokszor hallottam es egyes esetekben siras lett a vege. Termeszetesen nem kivanok rosszat senkinek es remelem a te konkret esetedben jol alakul minden. A masik dolog meg az, hogy mennyire konnyu eladni egy lakast. En is gondolkoztam azon, hogy vegyek egyet (itt, Eszak-Nemetorszagban), meglenne ra a penzem, ezert honapokig eleg rendszeresen nezegettem a hirdeteseket. A helyzet az volt, hogy amelyik lakast meg tudtam volna fizetni, az honapokig nem kelt el, ezert gondoltam, hogy en is nehezen tudnam eladni kesobb.

mojoking77 2012.09.29. 22:35:08

@A Tyne folyó déli partja: Az nem rossz. Itt neznek ram, mint a hilyere, mikor mondom nekik, hogy a fovaros egy eleg jo keruleteben van egy70nm-es lakasom, es nem egeszen 45 000 Euroert vettem. Itt konkretan a 10-15-szorose (kerulettol fuggoen).

Furos 2012.09.30. 10:00:17

@A Tyne folyó déli partja: En eleg sokat koltok de nem sajnalom.
Egy ideig az ember elvan a nagy sporolasban,de az nagyon idegesitene ha en lennek a leggazdagabb halott a temetoben :)

indiannnajones 2012.09.30. 10:59:00

Én volnék a posztoló :)
Kicsit késve értem ide, de megjöttem azért.
Féltávnál járok a kommentekben és reagálnék néhányra
Az angliai utat nem én finansziroztam, az idegenforgalmi suliban volt gyakorlati hely, annak révén tudtam kimenni egy nyárra, nekem csak az utazást kellett kifizetni, azt akkor meg tudtuk oldani
Az egyetemet államin kezdtem el, igy ezzel is boldogultam egy ideig, aztán átkerültem fizetősre, mert nagyon nem ment a tanulás.
Felvetették sokan a minden posztnál előkerülő mérnöki, informatikai vonalat. Nem lehet mindenkiből mérnök, ezt remélem elismerik azok akik ezzel előhozakodnak. Nekem speciel semmi affinitásom a matekhoz, talán el tudnám végezni dupla annyi idő alatt, és le tudnék diplomázni, de nem szeretném, igy meg semmi értelme.
Szüleim fizetését is kamunak titulálták páran - bár az lenne :)
Az ok amiért elvállaltam ezt a munkát az az volt, hogy jobb mint a semmi. Mert tényleg szó szerint a semmi lett volna a másik véglet ha otthon maradok. Maradhattam volna otthon és jönne a munkanélküli, talán még árok takaritásra is behivnának egyszer közmunkára. Igy most munkásszállón lakom ugyan, de rendezett normális környezetben, havi 120-130 körül keresek nagyjából, és ebből kajára kell csak költeni.
Szabadidőmben a németet tanulom, innen lehet menni ki Ausztriába ha sikerül egy normális szintű nyelvtudást összeszedni. Angliába is, hogy elinduljak kellene pár száz ezer, igy mindenképpen kénytelen vagyok pár hónapot lehúzni még itt, hogy elég kezdőtőkém legyen. Biztos sokaknak bejött hogy egy marék apróval megérkeztek Angliába és sikerült feltörniük, én azért nyugodtabb lennék ha nem kellene 2 napra elég pénzzel elindulnom. Tehát a cél vagy német nyelvterület (attól függően mennyire haladok a nyelvvel) vagy pedig Anglia

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 11:05:18

Ja hogy munkásszálló. Nem lett volna lekamuzva a kedves posztoló, ha ez világos, mert így tényleg kijön, meg lehet élni, ha erre nem kell költeni :-/

nyuszigonosz 2012.09.30. 11:15:44

Nekem tetszett a post is.
Söt, az is eszembe jutott, ellenben pár azonnal kamuzó, lehúzó kommentelövel, hogy munkásszállón is lehet lakni...

ffüttyfürütty 2012.09.30. 11:17:30

@indiannnajones: Puszta kíváncsiság. :) Ha nem megy a matek mi okból mentél közgázra?

nyuszigonosz 2012.09.30. 11:25:00

@Semmitmondó: Végre! Mármint, hogy végre valaki: te, ideírtad ezt így!

indiannnajones 2012.09.30. 11:42:42

annak külön örülök hogy a trollok is a poszthoz találtak
majd egyeztessenek már, hogy a kormány azt akarja, hogy mindenki húzzon el az országból mert kinőttük, vagy pedig azért iródott a bejegyzés hogy az itthon maradást népszerűsitse. (mellesleg érdekel posztiró állás is, hol fizetnek érte hogy propaganda cikket irjak? :D)
A posztban én magam irtam le, hogy én és csakis én csesztem el a dolgot, mert olyan szakra mentem ami nem érdekelt igazából, és nem léptem időben.
Haza küldés alatt ne azt tessék érteni hogy havi szinten 50 ezreket küldök, de többet tudok besegiteni, mint ha munkanélküli segélyből tengődnék otthon
A Bécsbe átruccanás se heti rendszerességgel történik, de a lehetőség megvan rá, és nem, nem ott verem el a havi fizumat egy nap alatt, de nézelődni még ingyen van egyelőre.
És bocsánat hogy tudok választékosan irni, emiatt se b.sztak még le. :D

Tehát még egyszer, csak hogy tiszta legyen
A "más mocska" dolgot arra értettem, hogy jelenleg ez, hogy országon belül mozdulni még mindig értelmesebb mint az hogy valaki 0 nyelvtudással kimegy nyomorogni aztán lehet hogy 2 hónap múlva hazajön, mert nem érzi jól magát. Nem azt nézem le, aki takarit, hanem az hülyeség hogy csak úgy nekiindul a vakvilágnak nyelvtudás nélkül és mondjuk 5 pakisztánival lakik egy lyukban. Sok ilyet olvasni akár itt is. A munka nem büdös nekem, én is egész nyugodtan kezdeném akár takaritással a külföldi létet, mert ahogy olvasom külföldön legalább a lehetőség megvan a feljebb lépésre.
A terv nálam is az, hogy külföldre menjek, de ehhez kicsit össze kell szednem magam anyagilag, ugyanis az elmúlt években a család felélte az összes tartalékát és nekem se tudnak segiteni.
Ahhoz hogy nyugodtan ki tudjak menni akár Angliába, akár német területekre (a nyelvet tanulom erősen) ahhoz kell egy alap, amit ezzel a munkával meg tudok keresni, mivel a havi 120-130 körüli fizetésből csak kajára kell költenem és tudok félretenni. Tehát ez itt és most csak egy lépcsőfok, és nem innen akarok a temetőbe menni 50 évesen egy infarktus után

indiannnajones 2012.09.30. 11:44:40

@ffüttyfürütty: középiskolában még ment, négyesre érettségiztem, aztán az egyetemen egyből arconcsaptak a deriválás, integrálás szépségei :D

váj mí 2012.09.30. 12:55:03

@indiannnajones: Látod, így már árnyaltad a képet egy kicsit. Mert a posztból csak a sommás vélemény jött le főleg. A német nyelvet tanuld meg egy alapszinten, mert az kell. Aztán, ha jó a nyelvérzéked német környezetben dolgozva, sok ragad majd rád. Ha nem annyira jó, akkor én inkább egy külföldi német nyelvsulit javaslok. Ennyit a nyelvfrontról. A meló meg. próbálj olyan területet választani már alapból, ami valóban érdekel és leköt évekre. Akkor is, ha alulról kell kezdened, mert ha valóban van benned ambíció, akkor esélyed lesz elérni azt a pozíciót vagy munkakört, amit már most szeretnél. Nem szentírás, de az esélyed megvan rá.
Szerintem.

indiannnajones 2012.09.30. 13:28:58

@váj mí: látod ez az, hogy millió dolog érdekelne :D
Minden esetre köszönöm a tanácsot.
A posztról annyit, hogy ez volt az első ilyenem, remélhetőleg pár év múlva egy összeszedettebbet tudok majd közzétenni :)

váj mí 2012.09.30. 13:33:40

@furos: Mna, igen, ez szerintem is nagyjából így van. Semmit sem vihetsz magaddal. Számos olyan idős ember van, aki jelenleg is jó anyagi körülmények között él, de attól parázik, ha a befektetett részvényei pár pontot esnek. Kérdem én, minek? Ahelyett, hogy élvezné az életet. Ok, mondok egy példát, hogy ne csak általánosságokban legyek "nagyon okos". Említettem már korábban, hogy a barátom bankár, befektetésekkel foglalkozik. Tavasszal, az egyik idősebb (77 éves) ügyfele meghívta őt (és a csatolt részt ;) ) a szülinapi partijára. A hölgy valóban kedves, aranyos volt, de a partin egyetlen családtag sem, mert azokat évtizedek óta nem látta, a dédunokáit nem ismeri. De a barátom szerint, ő is a parázós ügyfelek közül való, aki kétségbe esik, ha egy-egy részvénypakettje esik pár pontot egy nap.

váj mí 2012.09.30. 13:47:23

@indiannnajones: Hm, kénytelen leszel valamit kiválasztani, ami némileg jobban érdekel a többinél ;). Ez már csak azért is lényeges, mivel te a fordítottját csinálod annak, amit én tettem pár éve. Vagyis, nem elsősorban pénzt keresni, félretenni (szívni pár évet), aztán nyugodtan mérlegelni, kiválasztani a területet, amit tényleg akarok, hanem otthonról pénzzel elindulni. Nekem az összvagyonom 740 euró volt a legelső nekifutásra. Tehát nekem már az első héten melót kellett találnom. De ha te most azért gürizel otthon, hogy ennél többel indulj neki, akkor jól fontold meg azt a területet, ahol dolgozni akarsz. Különben leírhatod veszteségbe az otthoni, gürizős éveket. Szerintem, persze.

SilentDreams 2012.09.30. 14:24:34

@indiannnajones: Köszi, hogy árnyaltad a dolgot, így már világos pl. az is, hogy nem nézed le a takarítást.

Szakképzettség nélkül azért még nyelvismerettel sem lesz könnyű sehol külföldön, de ha nem nézed le a szakképestést nem igénylő munkát, akkor dolgozhatsz és akár tanulhatsz is mellette. Ez igy korántsem nem lesz egyszerű, de kitartással megvalósítható.

Azzal, hogy összegyűjtött pénzzel indulj neki a dolognak, absz. egyetértek.

Semmitmondó 2012.09.30. 14:36:15

@Chang Yai:
Számolj már be te is nekem a kis életedről, de részletesen és ki ne hagyd belőle, hogy hány pelenkát használtál el egész életedben és mennyi pohár vizet ittál eddig....Remélem érted a célzást...okostojás

váj mí 2012.09.30. 14:41:07

@Semmitmondó: Mondd, te most miért kötekedsz? A posztoló eléggé sommás véleményeket fogalmazott meg a posztban (valszeg a "helyhiány", rövidítés miatt). Annak fényében meg szerintem érthetőek voltak a kételkedések, és megjegyzések. Most megjelent, és árnyalta a képet. Ez ok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 14:57:42

Hát, bocs, hogy kétségeim merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a posztoló szalag melletti munkából spórol, családnak küld, Bécsbe járkál, és megél, mert kifelejtette, hogy nem megy a fele fizetése lakbérre. "kicsike" különbség.
Jobb napjaimon felmerül bennem, hogy írjak én is, de olyankor mindig jön egy efféle bunkó, mint te, és akkor átgondolom, hogy kell-e ez nekem, hát nem kell. Aki akart, már eddig is megtalált a kérdéseivel.
További jó szórakozást mások minősíthetetlen hangnemű fikázásával, akkor már inkább három normális szavakkal megnyilvánuló kételkedő.

váj mí 2012.09.30. 15:18:31

@Chang Yai: Hagyd már. Mikor a blog átköltözött ide, első felindulásból én is megírtam a történetemet. Örülök, hogy nem került ki végül, mert gyakorlatilag az élettörténetem volt zanzásítva, főbb vonalakban, több országban. Semmilyen ún. hasznos infóval nem szolgált (albérlet-keresési opciók és lehetőségek, meló-lehetőségek, társadalmi korrajz, vagy hasonlók). Szóval, nem baj, hogy végül nem került ki. No, nem azért, mert szégyellem, hiszen akkor nem írtam volna, meg más blogokról, itt az indexen, össze lehet rakni a dolgokat, ha valakit annyira foglalkoztatna a személyem. Csak, hát hm ... Azt hittem, hogy ez más, mint a szokványos index-blogok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 15:53:06

Engem érdekelne az élettörténeted. blogod van?

váj mí 2012.09.30. 16:09:52

@Chang Yai: Ha a nickemre kattintasz, akkor rávezet egy blogbejegyzésre, amit én írtam, úgy 4 éve, amikor még Magyarországon éltem. Közvetlenül azelőtt, hogy elhagytam volna az országot. Igaz, azt csak egy konkrét cégről írtam. De a történetem nem erről szólt ;).

a_tom 2012.09.30. 17:41:37

Nekem még mindíg nem tiszta. Ingyenes szállás, rezsi, munkaruha, utazás, stb... ezeket a cég fizeti? + havi 120-130 ezret keresel, csak kajára költesz.
Mindez Magyarországon, egy egyszerű fizikai, betanított munkakörben?
Hol kell jelentkezni?

váj mí 2012.09.30. 17:51:37

@a_tom: A munkásszálló nem ingyenes, de minimál költség máshoz viszonyítva. Ok, ezt a posztoló megint elfelejtette közölni, de vegyük úgy, hogy ő természetesnek vette, hogy pár ezer forintot erre kell költsön, ami olcsóbb, mint egy albérlet. A munkaruházat meg ingyenes szokott lenni, valóban. Legalábbis normális cégnél. Mondjuk, haza nem utazik csak pénzt küld, ez is ok. A bécsi utak meg tényleg fillérekbe kerülnek, még Pestről is.
Huhúúúúú, de empatikus vagyok ma! Majd elmúlik ...;)

Semmitmondó 2012.09.30. 18:16:19

Az a bajom, hogy minden kákán csomót keres az ember fia...
Ezek csak egy nyamvadt írások, de mégis mindenki olyan nagy tudálékossággal és precízséggel emel ki egy-egy betűt az betűerdőből, mintha az örök élet titkáról lenne szó.
Igen, kötekedem; hihetetlenül bosszant a kioktató, lealázó és legfőképpen tolerálatlan magatartás...Ehhez nyilván hozzátársul az én személyes negatív élményem a Németországban kint élő magyarok hasonló tulajdonságai kapcsán.
Elnézést, ha valakit jobban megsérteném, mint amennyire csak a szemét akarom felnyitni, hogy legyen toleránsabb.
Ti nem veszitek észre, amit már korábban valaki okos megmondott: hogy a magyarnak, magyar az ellensége?!
Ez nem jó így...

váj mí 2012.09.30. 18:45:31

@Semmitmondó: Nem, nem, nem ... szerintem nem egészen jól látod. Csak a kételyeiket fogalmazták meg itt a népek. Többek között én is. Hiszen, túl kategorikus volt a posztban ahhoz képest, hogy gyakorlatilag semmit sem tapasztalt "külföldiából". Azóta megjelent itt, finomított, árnyalt, és máris megváltozott a hozzáállás.
Az, hogy a magyarországi magyarok mennyire meg tudnak hülyülni külföldön, gyakran tapasztaltam. Volt is egy hosszabb eszmecsere e témában pár poszttal korábban.
Németország melyik részén élsz?

Semmitmondó 2012.09.30. 18:53:36

@váj mí:
Oké, elfogadom, hogy kétely...de miért nem lehet egy-egy írást tisztelni abban a formájában, mit amiben megíródott?
Ez olyan, mintha pl.: Lőrincz L. Lászlóhoz odamenne az olvasó és kérdőre vonná, hogy miért nem írta bele ezt vagy azt, továbbá miért nem a 2.fejezetbe írta, hogy meghal a főhős macskája, miért a 12.-be.
Csak szeretném, ha tisztelnénk a poszt íróját. Persze, kérdezzünk, mert kérdés nélkül nincs felelet. De ezt lehetne kicsit emeltebb szinten is, mintsem kioktatóan, követelően.
Ezt alle zusammen kommentekre gondolom.

Bajor vidéken élek, egész pontosan Münchentől egy leheletnyire északra. :)

váj mí 2012.09.30. 19:05:19

@Semmitmondó: Hm, szerintem annyira nem lett szétszedve a posztíró, mint az index-blogokon egyébként szokás, ha a Homárt nézed, ha az MT-t. De szerintem, ő sem szívta mellre a reagálásaiból ítélve, úgyhogy ezen akár túl is léphetnénk, szerintem.
Laci bácsitól meg elsősorban azt kérdezném meg, hogy miért ábrázolja magát kisportolt, magas, kemény arcélű, kefehajú fickóként a könyveiben, miközben ő egy alacsony, kerekded, jovális kinézetű kopasz bácsika. Annak viszont tökéletes, és szórakoztatóan is ír, még ha sablonos is.

Hm, szevasz szomszéd! ;)

a_tom 2012.09.30. 19:08:07

@Semmitmondó:
Vannak posztok ahol nem találsz egyetlen "fikázó, kekeckedő, tudálékos" kommentet sem.
Talán azért mert azokban nincsenek ellentmondások, túlzások, csúsztatások, elhallgatott részletek, általánosítások, fölényeskedések, alázások, stb..
Ha a kedves posztoló nem olvassa át mielőtt elküldi, vagy nem is érti mi a gond vele, ha a bloggazda megjelenteti hibákkal együtt, akkor mindíg lesznek önjelölt korrektorok, lektorok, akik erre felhívják a figyelmet.
A hibák kijavítása nem feltétlenűl rossz, sőt, alapjában véve jó. Itt a jelentésbeli, logikai hibákra gondolok, a nyelvtani, stilisztikai hibákat hagyjuk meg a nyelvészeknek, irodalmároknak (a saját fórumukon, ez itt kevésbé fontos, offtopic).
A nem megfelelő stílus lehet gond, ami elő is szokott fordulni, és még fog is, sajnos mindenki ideges néha(vagy mindíg :). De kétlem hogy az alpári, kritikátlan fikázás több lenne mint a kommentek 1-5%-a, ez talán elviselhető, főleg hogy van lehetőség mind szűrésre, mind a trollok jelentésére.
Viszont ezek az hurráoptimista önjelölt grállovagok akik mindenáron szeretnék megmenteni a világot a negatív véleményektől kezdenek kissé zavaróakká válni, ugyanis a "fikázás" ellen fikázással küzdenek, és már jóval többen vannak mint az "igazi" fikázók :(
Ha nem tetszik egy komment, szűrd ki, ugord át, bánomisén, de nonszensz hogy minden fikázás után 3-5 siránkozós, kioktatós anyázást is kell még pluszban végigszenvedni...
Főleg hogy nyilván egy vérbeli fikázót nem hatsz meg vele, és semmivel se lesz kevesebb ettől...

indiannnajones 2012.09.30. 19:15:40

@a_tom: akkor hogy ezt is tisztába tegyem
a szállás ingyen van, ezért nekem nem kell fizetni, a munkába jutást szintén a cég fizeti. Egy jó hónapban (több az éjszak mondjuk) jön össze 130 körül.
Az árnyoldala az az, hogy ezt sokáig nem lehet húzni, 3 műszakos munkarend, heti 6 nap. Ez tényleg csak addig tart nálam remélhetőleg mig egy kis alaptőkét összeszedek. Max fél évre tervezek még itt, azután lépnem kell, mert igy esélyem sincs mondjuk normális párkapcsolatra, maximum a hozzám hasonló biorobotok között lehetne kifogni valakit, akivel egyező műszakban vagyok.
szóval ez tényleg annyiból áll jelenleg mint ahogy fent irta valaki, hgoy eszek, alszok, dolgozok és kész.

váj mí 2012.09.30. 19:21:40

@indiannnajones: Megnyugtatlak, az első időkben Ausztriában, Németországban vagy Angliában is abból fog állni az életed, hogy eszel, alszol dolgozol, és még pluszba alkalmazkodsz is egy más kultúrához, országhoz. Aztán majd lassan kialakul.
Az viszont tényleg szerencse, hogy a szállásért nem kérnek semmit. Általában szoktak pár ezer forintot munkásszállóért is. Két-három ausztriai, "ismerkedős" úttal bennebb vagy anyagilag ;).

Semmitmondó 2012.09.30. 19:36:42

@a_tom:

Haha...délután valami hasonló gondolatok keringtek a fejemben...reagálva írásod első felére :)

Egyébként a nagy terjedelmű "fikázásom" csak a saját megnyugtatásomra szolgált, viszont amiért felidegesítettem magam, az valóban a stílustalan stílus, ahogy írnak a posztolónak.
És miért ne lehetne szólni érte? Miért felesleges?
Magyarország és a magyarok ebben a betegségben szenved (Tudom közhely, de kevesen bizonyítják az ellenkezőjét): tűrjünk, mert a szomszéd is tűr. Ugyan már...
Hát tűrjön, aki akar, én nem tűrök, még ha egyedül is vagyok a véleményemben, de legalább hiszek benne és jó célért hivatott a reagálásom és a dühkitörésem.
Egyébként szar blogot nem olvasok, viszont ezt érdemesnek tartom olvasni, persze van még több is a tarsolyomban, de nem keresem magamnak a silány minőségű "alpárposztot".
Mindamellett "a_tom", az avatarod alapján én is azt gondolom rólad, hogy hurráoptimista vagy...kár, ha ez csak fikció, mert nem rossz optimistának lenni, próbáld ki kockázat nélkül.

Semmitmondó 2012.09.30. 19:44:30

@váj mí:

Először is; üdvözöllek én is Szomszéd!

Bennem csak dúl az igazságérzet és mert valamiért sok empátiát szívtam az anyatejjel magamba, muszáj leosztanom egy-két kokit...

Te is szintén München Nord "gartenstadt"?

váj mí 2012.09.30. 19:58:58

@Semmitmondó: Hm, hát jó, akkor csak oszd őket ;).

A, naaa... eggyel távolabbi szomszéd, Svábföld.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.30. 22:26:39

@furos: na, én azért annyira nem spórolok mint vízihajó, vagy hogy hívják. de én se költök spanyolországi nyaralásra, se nem járok el bulizgatni (kiöregedtem belőle, bőven elég évente egy-két alkalom, most voltam egy koncerten, pl., a baráti társasággal mi csak átjárunk egymáshoz, vagy elmegyünk kirándulni, szóval nem egész éjszakás bulizás. azon mindenki túl van már.) de ha annyira spórolnék se tudnám a jövedelmem 80%-át félrerakni, az tuti. ugyanis lakni addig is kell valahol, és ez már kapásból elég sokat elvisz, el is vinne akkor is, ha nem saját lakásban laknék. sőt, többet vinne el, így meg kevesebb a törlesztésem, mint ha egyedül bérelnék egy garzont. az meg nem opció, hogy sokadmagammal együtt lakjak egy lukat bérelve, soha többet.

Furos 2012.10.01. 14:43:13

@A Tyne folyó déli partja: Vizilo logikajaval azert nem tudok egyeterteni mert ahogy o is elismerte barmikor fejere eshet 1 mazsa arany kepletesen szolva,tehat ha beut valami ilyesmi es netalantan elhalalozol ido elott akkor mar legalabb vigyorogva menjel es ne szitkozodva h mirol maradtam le....
Mi peldaul berelunk itt Angliaban mert a haz amit berelhetunk joval tobbe kerulne- ha elado lenne- mint amit megengedhetunk magunknak. Mielott valaki ramszolna h akkor sporoljak/tulorazzak tobbet kb £700.000 a haz also hangon.
Inkabb kifizetem a berletet mert olyan a kornyezet,hogy ugy gondolom megeri.
Ha pedig el akarok menni nyaralni akkor elmegyek,ha masik auto kell/akarok akkor megveszem.
Valamire azert erdemes odafigyelni de nagyon. Azt a penzt koltsuk ami a mienk vagy nagyon biztosak vagyunk benne,hogy ki birjuk termelni.

Furos 2012.10.01. 14:44:38

@A Tyne folyó déli partja: szerintem realisan kb 50% megoldhato,hogy megmaradjon de ezt is igenyszint vallogatja.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása