oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 28. 06:54,  Látom, mennyien ülnek magukba roskadva 309 komment

2012. szeptember 28. 06:54 Határátkelő

Látom, mennyien ülnek magukba roskadva

Tulajdonképpen némileg „kísérleti" poszt a mai, hiszen szerzője, Indiana Jones nem hagyta el az országot – bár ő azt mondja, hogy a keleti országrészből Mosonmagyaróvárra költözni felért egy határátkeléssel. Szerinte azt a színvonalat, amit egy külföldi takarítás jelent, Magyarországon is el lehet érni.

Mosonmagyaróvár.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Egy eddigiektől picit eltérő "határátkelést" szeretnék megosztani veletek. 24 éves srác vagyok, egy borsodi faluból származom, és pár hónapja költöztem Mosonmagyaróvárra dolgozni.

A hátteremről annyit, hogy elég szegény családból származom, bár azért éhezni soha nem kellett kis koromban, de spórolni kellett mindig a 2000 forintos sportcipőre. Szüleim még dolgoznak, bár inkább 5, mint 6 számjegyű a pénz, ami havonta érkezik kettejük munkája után. Van 2 húgom is, egyikük szakmát tanul éppen (ő speciel jól választott, tuti, hogy el tud helyezkedni vele) a másik pedig érettségi előtt áll.

Én érettségi után megcsináltam egy OKJ-s szakmát (idegenforgalmi), amiben aztán egy percet se dolgoztam, de legalább elég jól megtanultam angolul, többet ért, mint előtte 6 év általános és 4 év gimnáziumi nyelvoktatás. Ebből a szempontból megérte.

Azután jött az egyetem, Debrecenben közgáz, amit végül félbehagytam, mert nem is ment, nem is szerettem. Be kell vallanom, teljesen az én hibám, hogy így alakult, egyszerűen bamba voltam, csak sodródtam az árral, már első év után lépni kellett volna, de a kényelmes posványban elvoltam, és éveket töltöttem azzal, hogy semmire se haladtam.

Van munka, lehet dolgozni

Ezután idén nyár elején lecsaptam egy álláslehetőségre Mosonmagyaróváron, és azóta is itt vagyok. Egyszerű gyári melót végzek, viszont mintha teljesen más világba csöppentem volna. Van munka, lehet dolgozni, szerény, de normális fizetést kapok, amiből tudok kicsit haza is utalni és gyűjtögetni is.

Az angoltudásommal itt sokra nem megyek, ezért elkezdtem németül tanulni. 1 év múlva már Ausztriában szeretnék dolgozni.

Gondolkoztam sokat rajta, hogy jó lenne visszaülni az iskolapadba, és valami engem érdeklő dolgot tanulni, de sajnos túl sok rossz tapasztalatom van a magyar oktatással kapcsolatban.

Nem tudom, hogy külföldi egyetemeken is így zajlik-e, de velem csupa élettől elrugaszkodott, haszontalan dolgot magoltattak be, aminek aztán persze semmi hasznát nem lehet venni az életben.

A középiskola alapozása után én abban reménykedtem, hogy valami komoly, célirányos tudással ruház fel az egyetem, de csalódnom kellett. Ezért is vacillálok, hogy próbálkozzak-e újra valami érdekesebb, hasznosabb szakkal.

Egyrészt lenne lehetőség feljebb lépkedni a szamárlétrán, és jobb pozíciók is megnyílhatnának előttem, mint a sima kétkezi munka (úgy érzem, több van bennem szellemileg, nem megbántva ezzel a melósokat), de rengeteg idő lenne, és ki tudja lenne-e kitartásom még 3-4 évet tanulni. Bár jó pap holtig tanul.

Jobb, mint külföldön más mocskát takarítani

Amiért végül is úgy döntöttem, hogy megírom ezt a kis posztot az az, hogy látom, mennyien ülnek magukba roskadva, tespednek csak, hogy úgy mondjam, és várják, hogy majd lesz valami gyökeres változás. Vagy pedig elmennek Angliába más mocskát takarítani, 0 nyelvtudással, 5 bevándorlóval nyomorogva együtt és hazafelé azt a képet festik, hogy ott minden szép és jó.

Ezt a színvonalat itthon is el lehet érni. Most speciel az esős, koszos London (voltam ott pár hónapot, tudom, milyen) helyett a (szintén kicsit esős :D) Győrt járhatom, magyarok között vagyok, magyarul beszélek, hétvégente átruccanhatok Bécsbe, ami itt van egy köpésre vonattal.

Az én régi környékemen is sok olyan van, nem csak kisebbségiek közül, akik megkapják a kis munkanélküli segélyt, és elvannak, elvegetálnak egész hónapban 20-30 ezer forintból. Életerős, huszonéves emberekről beszélek, akik még csak legkisebb jelét se mutatják, hogy dolgozni szeretnének, inkább a szülők nyakán vannak, pedig nem egy ismerősömnek nagyon is piacképes szakma van a kezében (festő, villanyszerelő, asztalos, kamionos jogsi).

Keleten semmi remény nincs

Pedig mint mondtam, ez a pici, 400 kilométeres utazás számomra olyan volt mintha egy új országba csöppentem volna. Itt, aki akar, tud dolgozni. Kinyitom az újságot és tele van állásajánlatokkal. A keleti régióban, na, ott aztán tényleg semmi remény nincs, esélye sincs az embernek állás találni.

Zárszóként csak annyit, hogy ideje lenne mobilizálnia kicsit magát a magyaroknak, mert országon belül, vagy akár a szomszéd megyében is ott lenne a lehetőség, de rengetegen lekötik magukat, mert ott a megszokott ház, a barátok, vagy a lustaság miatt nem akarnak mozdulni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Mosonmagyaróvár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr364807489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Begemot (törölt) 2012.09.28. 18:43:05

@mojoking77: nem utálom én, csak az ilyen mentalitást, amikor valaki nem képes elérni semmit az életben, kivágják az egyetemről, aztán utólag köpköd visszafelé, hogy úgysem kell az nekem, mert szar

hát nem éppen, mert ő volt buta

meg Angliára is lapáttal dobálja a mocskot, meg mindenki aki oda megy, az szerinte takarít, természetesen 0 nyelvtudással

közben ő Ausztriába vágyik, 0 német nyelvtudással... szakma nélkül
gyors következtetéssel rájöhetünk, hogy ott is gyári melós, vagy takarító szintű állása lesz
ami nem baj, csak éppen a posztoló pont az ilyen munkákról beszélt lekezelően

váj mí 2012.09.28. 18:49:01

@VíziLó: Nem basztatásból, de ha felfedeznéd magadnak az arany középutat, talán neked is jobb lenne. A számolatlanul-elbaszom-a-pénzt-mindenre-ami-eszembe-jut, és a legutolsó-10-centet-is-megnézem-mire-költöm életfelfogás között azért vannak átmenetek. Igaz, lehet, így csak évi 4 hónapot tudnál más-más kultúrában eltölteni, de időközben talán nem kényszerülnél úgy élni, mint Zsugori uram. Hm ...

VíziLó 2012.09.28. 18:53:40

@Sanyi9: Neked kell eldönteni, hogy mennyi pénzre van szükséged havonta a megélhetésre. Akkora megtakarítással kell rendelkezned (mindegy, hogy lakás, bankbetét, kötvény stb.), ami hoz havonta ennyit, sőt egy kicsivel többet arra az estre, ha netán nem tudod kiadni a lakást, vagy esnek a részvények stb.

Ha pl. azt mondod, hogy Magyarországon akarsz élni, s kell havi 200 000 forint a megélhetésre, akkor szükséged van legalább 5 db 10-15 millió forint értékű lakásra, ami ezt biztosan kitermeli neked. Ha 400 ezer forintra van szükséged, akkor 10 ilyen lakásra van szükséged. Mindez teljesen a te igényeidtől függ. (Én a részvényekhez, kötvényekhez nem értek, de van akinek, az jobban fekszik mint az ingatlanbiznisz.)

váj mí 2012.09.28. 19:01:10

@Begemot: Hm, én most jóindulatú vagyok, és mint ilyen, azt nézem, a posztoló honnan indult ... ahhoz képest neki már Magyaróvár is baszott nagy ugrás. A falujában/városában egyéb mikrokörnyezetében meg olyasmiket hallott, hogy Anglia a magyar mosogatók fellegvára, de viszont Ausztria zum beispiel .. no, az nem. Ez persze nem így van, de erre meg majd maga is rájön, ha megpróbálja. Ha meg nem, akkor nem mindegy, hogy mit gondol a csirkebelező szalag mellett?

VíziLó 2012.09.28. 19:11:20

@váj mí: Én senkit nem akarok meggyőzni, hogy úgy éljen mint én, de ha valakit érdekel a dolog vagy kérdése van, akkor szívesen válaszolok.

Ha mondjuk fele ennyire spórolnék, akkor kétszer annyi időt kellene elvesztegetnem az életemből a mókuskerékben, s lehet, hogy meg se érném a végső kiszabadulást. Számomra nem a spórolós, egyszerű élet az elvesztegetett idő, hanem az, amit idegeneknek dolgozva, idegenekhez alkalmazkodva töltök. Ez az én prioritásom, de semmi bajom nincs azzal, ha valaki másként látja és csinálja.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.28. 19:19:52

Nem kritizáltam semmit / senkit (bár lehet, nem rólam volt szó), csak eszembe jutott, hogy nálam így megy a spórolás. (Viszont a fagyin nem jutna eszembe spórolni :-) )
Utazni is lehet sokféleképp, nemcsak "japán turista" módjára, nemtom, miért kell rögtön ezt feltételezni? Azért vannak átmenetek a "két óra Párizsban" és a "hat hónapig ott éltem" között. Sajnos "tengerparton fetrengeni" nem tudok, mert odakozmálok, árnyékba kell mennem, városnéző turistabuszra csak holtan lehetne feltuszkolni, motorozni viszont nagyon szeretek, eltévedni mindenféle kis utakon, aludtam csillagos ég alatt mólon, hajón, ami aztán elsüllyedt, függőágyban a tengerparton, legalább három reptéren valami padon, szuper hálókocsis vonaton, raftingtúrán dzsungelben, vulkán peremén, úsztam cápákkal és teknősökkel, stb stb stb, a jövő nyári szünetre Sulawesi, Maluku és Papua van tervbevéve, perpill ez már a harmadik ázsiai ország, ahol élek, reményeim szerint kötözöm a negyedikbe nemsokára, mondd, lehetnek elég valósak az élményeim? :-)
Nem voltam soha egy anyagias maca, egyáltalán nem. De ezért nem tudnék visszamenni Magyarországra, és remélem, nem is leszek rákényszerülve más okok miatt, mert ha belegebednék se tudnék tanári fizetésből onnan utazni, és ez nekem annyira kell, mint a friss levegő. Azért teljesen vágom, hidd el, hogy másnak mások a prioritásai, semmi bajom nincs ezzel, csak jelezni akartam, hogy az utazás nem feltétlen arról szól, hogy villog az ember a facebookon (habár ha belegondolok, felraktam vagy 150 képet én is tavaly már útközben, amikor először utaztam laptoppal, jujjj.)

váj mí 2012.09.28. 19:25:09

@VíziLó: Nem, nem, nem ... tényleg nem baxtatásból írtam, esküszöm. Viszont nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi visz rá embereket, hogy szívassák magukat. Ok, nem jön el sörözni, mert sajnál 3 eurót egy sörért. Nem kóstol meg egy frapuccinót, mert sajnál rá 4,50-et. Ok. De ha a kedvenc sajtja vagy kenyere drágább, mint az éppen akciós (még ha pár 10 cent is csak a különbség), akkor az akciósat veszi meg, holott azt annyira nem szereti ... hm.. hát ez az önmagunkkal való kibaszás. Szerintem.
Ok, valszeg nekünk teljesen más az életfelfogásunk. Mert szerintem a pénz azért van, hogy használjuk (nem, nem szórjuk ész nélkül, hanem használjuk, ésszel). Szerinted meg -amit magadról leírtál eddig- azért, hogy gyűjtsük. Ok, csak éppen magadat szívatod vele. Mármint az én meglátásomban. Aztán, lehet, tévedek.

Kicsimusz 2012.09.28. 19:25:26

24 évesen még nem sok élettapasztalattal rendelkezel. A "más mocskát takarítani" dolgot elég sokan végezzük itt kint. Igen, én is ezt csinálom. Mivel otthon nincs semmiféle lehetőség. És senki ne mondja, hogy csak az nem talál munkát, aki nem akar dolgozni. Mert én országos szinten kerestem munkát, és sehol semmi. Nem akartam újra munkanélküli lenni, és a szüleimre támaszkodni. Ráadásul nem 0 nyelvtudással jöttem ki, de amivel rendelkeztem nem volt elég egy "jobb" munkához.

Begemot (törölt) 2012.09.28. 19:30:45

@váj mí: igen, ezt én is írtam, hogy Szabolcshoz, Borsodhoz képest Debrecen és Budapest is világszám

de ha valaki még semmit nem látott a világból, semmit nem ért el, nem szerzett diplomát a saját bevallása szerint is hiányos motivációja, képességei miatt ("ki tudja lenne-e kitartásom még 3-4 évet tanulni"), akkor ne szólja le az összes angliai állást en bloc, mert mind mocskos, takarító...

igaz, a csirkebelező szalag mellett mindegy, hogy mit gondol magában az illető az általa nem ismert dolgokról, de posztolni ekkora blődséget talán nem kellene, mert akkor olyan kekec fazonok belekötnek, mint én

diplomát szerezni nem kötelező, anélkül is meg lehet élni becsületesen, csak éppen akkor nem kell a diplomát élből leszólni
főleg, ha elcsaptak az egyetemről, mert úgy nem hiteles a kritika

Begemot (törölt) 2012.09.28. 19:34:02

@Kicsimusz: na kb ennyi a lényeg, hogy az egyetemről kicsapott posztoló egyből leszólta az angliai takarító munkát, mert egy M-óvári gyárban mennyivel jobb melózni
tudomásul kell venni, hogy ilyen munka sem jut mindenkinek, akkor meg jön az angliai kivándorlás, nem szégyen, szégyen az, ha még erre sem képes valaki a megélhetésért

váj mí 2012.09.28. 19:45:29

@Begemot: 24 évesen én is roppant kategórikus voltam. Egyetemmel, mindennel. Azóta nagyon sokat finomodtam. Majd a posztoló is fog. Attól ez még egy üdítő poszt volt, másfajta szemlélet. Ha tetszik, most láthattad, hogyan indul neki a későbbi lower-middle class képviselője az életnek ;).

Sanyi9 2012.09.28. 19:52:40

@váj mí: te tenyleg elmultal mar 24? :d En meg voltam gyozodve, hogy a holgyek megalnak 23-nal. Mondjuk kesobb, ugy 35 evesen, ez a 23 szepen atcsuszik 28-ba... =))

váj mí 2012.09.28. 20:00:56

@Sanyi9: Hm, állítólag egy hölgytől nem illik érdeklődni az életkora felől. Bár hol állok én a hölgytől, nonem? ;)
Én már 35 is el, igaz azt, csak eggyel ...

Sanyi9 2012.09.28. 20:06:31

@váj mí: en nem erdeklodtem, en csodalkoztam. :D

váj mí 2012.09.28. 20:13:48

@Sanyi9: Mér', túl éretlennek tűnök, vagyhogy?

Sanyi9 2012.09.28. 20:16:28

@váj mí: jotol kerded, hogy milyennek tunsz... Tolem, aki tegnapig azt hittem, hogy ferfi vagy. :D

váj mí 2012.09.28. 20:19:50

@Sanyi9: Hm, és férfiként milyen voltam? ;)

VíziLó 2012.09.28. 20:22:17

@váj mí: Amit leírsz, az korántsem fedi az én helyzetemet. Igenis megveheted a kedvenc sajtodat, csak akkor, amikor akciós, sőt ilyenkor be is vásárolhatsz belőle annyit, amennyit a szavatossága enged. Tartósabb vagy fagyasztható dolgokból pedig akkor veszel nagy mennyiséget, amikor akciós.

Az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás igenis fontos, hiszen enélkül megbetegszel, s a végén még anyagilag is rosszabbul jársz. Pusztán arról van szó, hogy nem veszel felesleges dolgokat, melyek egy része még egészségtelen is (pl. csipsz, szénsavas üdítő stb.). A szükséges dolgokat pedig úgy veszed, hogy spórolni tudj.Én pl. nagyon szeretem a gyümölcsöt, s ha a banán az akciós, akkor azt veszek, ha a narancs, akkor meg azt. Ez még a változatossághoz is hozzájárul.

Amiben mi különbözünk, az szerintem a munkához való viszonyulásunk. Egy 2 hetes görögországi nyaralás vagy egy luxusétteremben fogyasztás számomra úgy merül fel, hogy ezért nekem X idővel többet kell dolgoznom, X idővel később léphetek ki a mókuskerékből. S számomra általában nem éri meg egy órával sem többet dolgozni, hogy ezeket a dolgokat megtehessem. Olyan ez mintha börtönben lennél, s azt mondanák, hogy választhatsz, hogy 5 évet ülsz és kapsz egy matracot meg kaját a menzáról vagy 10 évet ülsz s kapsz egy baldachinos ágyat selyemágyneművel és az ételt pedig a Gundelből hozzák. Én az elsőt választanám, mert ki akarok szabadulni a börtönből, de el tudom képzelni, hogy valaki a második opciót preferálja.

Sanyi9 2012.09.28. 20:26:18

@váj mí: olyan 50 ev koruli, pocakos, kategorikus, aki nem enged a sajat igazabol es nehezen tudja belekepzelni magat masok helyzetebe.

Ez egy kicsit olyan Michael Jackson-os atvaltozas, o fekete fiubol lett feher no, te idos ferfibol fiatal no. :D

váj mí 2012.09.28. 20:33:12

@VíziLó: A vásárlási szokásaiddal nagyjából egyetértek. De ha teszem azt megkívánok egy tálca málnát, nem fogok addig szteppelni, míg akciós lesz, hanem megveszem. És ha éppen sajtot akarok, akkor nem fogom csak azért az akciós goudát megvenni, mert olcsóbb, mert azt nem szeretem.

A meló meg. Pont olyan melót csinálok, ami csak a pénzről szól. De ha úgy érzem, egy két hetes görögországi utazás vagy egy luxusvacsi segít ahhoz hozzá, hogy feltöltődjek, és továbblendüljek, akkor megfizetem az árát. No persze, tehetnék egy sétát is a főutcán, az ingyen van. De az nem elég a feltöltődésemhez, ha nem arra van éppen szükségem. Néha, persze, az is elég.
A börtönös hasonlatoddal élve, én kiegyezek 7 évvel, net-kapcsolattal ;).

váj mí 2012.09.28. 20:35:34

@Sanyi9: Hát b+, ez nem túl hízelgő ;)

Sanyi9 2012.09.28. 20:43:19

@váj mí: ez az en problemam az eletben, hogy soha nem tudom mikor kell udvarias legyek es mikor oszinte... :d

Amugy most beugrott a fo ok, hogy miert gondoltam, hogy ferfi vagy: mert olyan csunyan beszelsz. =)) Ennyit csak egy ferfi karomkodhat, gondoltam.

Na, tovabbi szep estet mindenkinek. Meg a del-nemetorszagiaknak is... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.28. 20:47:05

A börtönös hasonlat nekem nagyon ijesztő, nem tudom, hogyan lehet kibírni úgy az életet, hogy majd 10 év múlva jobb lesz, remélhetőleg. Abszolút nem csak a mának élek, nagyon nem, de muszáj, hogy a ma is azért nem kicsit több legyen, mint fogcsikorgatva éppen elviselhető. Sajnálom, hogy nem találtad meg azt a helyet vagy munkát, ahol nem érzed magad bebörtönözve.

váj mí 2012.09.28. 20:50:47

@Sanyi9: Maradj inkább őszinte, az bejövősebb. Legalább virtuáliában nem kellene ez gond legyen.
Most komolyan, káromkodtam? Hm, pedig még a teremtő szaporító szervét sem emlegettem .. ha jól emlékszem...

váj mí 2012.09.28. 20:57:25

@Chang Yai: Mindenki másképp képzeli el, és tervezi. Van, aki hajt 10-15-20 évet, hogy aztán ne legyen semmi gondja, és úgy élhessen, ahogy mindig szerette volna. Van, aki nem hajt, és kihasználja az adódó lehetőségeket, hogy jól érezze magát. Most persze, nem a létfenntartásért küzdőkről beszélünk. Mindkét életforma okés, bár szerintem az elsőben több a rizikó. Nem, nem a laposguta vagy az infarktus veszélye miatt, de baleset bárkivel történhet, miközben a villamosra vár, akár ... . Ha több életem lenne, én is megfontoltabb lennék.

tableno 2012.09.28. 21:08:07

@VíziLó: Szerintem borzasztó a hozzáállásod. Ha már külföldre mentél, akkor úgy fogd fel, hogy ÉLNI mentél oda, még ha ideiglenesen is. Ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül költekezel, hanem, hogy megpróbálsz beilleszkedni, és a helyiekkel EGYÜTT élni, nem csak mellettük, és különösen nem úgy fogni fel a helyzetet, mintha börtönben lennél (ami már csak azért is baromság, mert önként mentél oda). Mert különben tényleg borzasztó szarul fogod magadat érezni, és a helyiek sem fognak örülni (joggal) annak, hogy ott vagy, de amúgy utálod az egészet.

VíziLó 2012.09.28. 21:33:12

@tableno: Teljesen félreérted, amit írtam, kérlek olvas el a előzményeket is. Nekem semmi bajom az ittléttel, nem Angliát tekintem börtönnek, hanem a másoknak való dolgozást mindegy, hogy Angliában, Magyarországon vagy Új-Zélandon.

Nagyon jól beilleszkedtem, s együtt élek a helyiekkel, gyakorlatilag az összes itteni barátom angol, együtt kirándulunk, sportolunk, beszélgetünk, évekig dolgoztam hetente egy napot önkéntesként a helyi öregotthonban, tagja vagyok több civil szervezetnek.

a_tom 2012.09.28. 21:42:02

Nekem eléggé szimpatikus a vizilók élete :)
Tény hogy őrült mértékű szükségtelen fogyasztásra ösztönöznek, ami az egyén szemszögéből hülyeség, ökológiailag meg fenntarthatatlan. Olyat is sokat látni hogy emberek nem elégedettek a munkájukkal, sőt. Pedig a fél napunkat ott töltjük. Meg olyat is hogy mikor végeznek még sokáig a hatása alatt állnak, és mire kipihennék, akkor meg attól rettegnek hogy újra be kell majd menni. Aztán ha elérik a nyugdíjkort, félhullák. Nyugaton talán nem kell annyira taposni, de azért ott se mindenki boldog. Megértem ha valaki ki akar szállni a mókuskerékből idő előtt. Főleg hogy az igazán csak a mókusoknak áll jól, a vizilovaknak kevésbé :)
Lehet nem jó példákat hozott, nem börtönre kéne gondolni, hanem mondjuk puritanizmusként felfogni, vagy nagyon tudatos fogyasztásként.

tableno 2012.09.28. 21:43:56

@VíziLó: ja, akkor tényleg félreértettem. De azért az se jó, ha az ember a melóját utálja, hiszen mégis csak ott tölti a napja legnagyobb részét...

a_tom 2012.09.28. 21:46:26

Amúgy láttam én már félhulla vállalkozót is, aki a "maga ura". A gyakorlatban meg mégsem, mert ugyanúgy ki van szolgáltatva és függ a megrendelőktől, a szállítóktók, a konkurrenciától, a piactól, meg stb..

váj mí 2012.09.28. 21:56:02

Szerintem nincs azzal gond, amit a vízipaci csinál. Mondjuk, én ezt baszott nehezen tűrném, még akkor is, ha tudnám, hogy közben az aranyom meg a részvényeim jól futnak, és 10 év múlva én leszek a király Thaiföldön azzal, amit összeszedtem magamnak a "halódó Nyugaton". De én ebbe belehülyülnék, az tuti. Ő meg nem. Neki ez a célja, hogy 10-15 év múlva belevigyorogjon a világ képébe, "kiszálltam", csinálok, amit, akarok. És ezért ő most lemond dolgokról. Én nem lennék képes rá. Sajnos, meg kellett tanulnom, hogy az élet rövid, túl rövid néha :(.

VíziLó 2012.09.28. 22:05:57

@tableno: A modern világgal vele jár az elidegenedés, s engem leginkább ez zavar az alkalmazottként történő munkavégzésben. (Vállalkozóként talán valamivel szabadabb az ember, de annak meg más negatívumai vannak.) A dédapám egyszerű paraszt volt, aki életében nem nagyon jutott messzebbre a megyeszékhelynél, de mégis számára kerek volt a világ, tudta hol a helye, mit miért csinál. gyermekkorától elleste a szüleitől a mezőgazdasággal kapcsolatos tudnivalókat, szervesen belenőtt ebbe az életbe, ismerte a környezetét, a munkaeszközeit, azok működését. Ha eltört a kapa nyele, kiment az erdőbe, vágott egy ágat és kapanyelet faragott belőle. Valószínűleg nem tudta, hogy a Hold forog a Föld körül vagy fordítva, de pontosan tudta milyen holdállásnál kell búzát vetni, s ha este eltévedt az erdőben, akkor a csillagok állása alapján hazatalált. Én 2 diplomával és 3 felsőfokú nyelvvizsgával, a fél világot beutazva sem tudom mindezt. Nem értem a mindennap használt eszközeim működését, igazából semmilyen rálátásom sincs arra, hogy a munkám milyen eredménnyel jár a bérpapíromat leszámítva. A dédapám látta, hogy ha elveti a kukoricát, s jól gondozz, akkor teremni fog, megeteti vele a disznót, majd levágja és saját maga tölti a hurkát, amit aztán elfogyaszt. Nekem fogalmam sincs, hogy mi a munkám végső eredménye, s azt sem tudom, honnan jön, amit megeszem. Az egész spórolásom arról szól, hogy kiléphessek a mókuskerékből, értelmes tevékenységet végezhessek, aminek látom és értem az egész menetét, s ha olyan ne is lehetek mint a dédapám, mert nem születtem bele, de legalább nekem is egy kicsit kerekebb legyen a világ.

SilentDreams 2012.09.28. 22:06:14

@VíziLó: szerintem nincs baj a szemléletmódoddal, ha ez neked, saját magadnak így tényleg megfelel. Ezzel nem ártasz másoknak, és állításod szerint saját magadnak sem. A másoktól való (munka)függőségtől való mielőbbi megszabadulás érdekében úgy tűnik, hogy simán veszed azokat az akadályokat, amelyek sokaknak igen nehezen vehetők lennének.

"nem Angliát tekintem börtönnek, hanem a másoknak való dolgozást mindegy, hogy Angliában, Magyarországon vagy Új-Zélandon."

És amikor már úgy ítéled meg, hogy elérted azt a szintet, hogy ne függj másoktól a munkád miatt, akkor mit tervezel?
Abbahagyod a munkát és....? Abszolút munka nélkül kívánsz majd élni vagy élsz azzal a lehetőséggel, hogy ne függj senkitől és ilyenféle munkába kezdesz? Bár van egyáltalán olyan munka, ahol nem függsz senkitől?

Az is érdekes kérdés szerintem, hogy el tudod-e majd jobban engedni magad, ha erre lehetőséged lesz, vagy a többéves "megszorításos" életmód után ez szinte lehetetlen lesz-e?

Begemot (törölt) 2012.09.28. 22:10:50

@VíziLó: tökéletesen egyet tudok érteni veled, teljes életet élsz, de nem hagyod, hogy mások, reklámok, marketingesek, utazási irodák, stb mondja meg, hogy mitől érezd teljesnek az életedet, mert ugye bármikor elüthet a villamos

az meg egy külön jó magyar szokás, hogy más pénzét olyan jól be tudjuk osztani helyette, mit kellene vennie, mit nem, mitől gáz, mitől nem
és akkor felmerül a kérdés, hogy a sok megmondó közül kire is hallgassunk, kinek akarjunk megfelelni, ki mit mondott, hogy milyen sajtot, gyümölcsöt, telefont, nyaralást vegyünk magunknak

ahogy egy rokonom mondaná: más faszával verni a csalánt

közben nem tudjuk mennyit keres, hogy nevelték, mit szeret, mit nem, mire kell spórolnia, mennyi embert kell eltartania, milyen az egészsége, meg úgy általában hogy akar élni
mindenkit meg akarnak változtatni, persze puszta jó szándékból
illetve tiltakoznak azon feltételezés ellen, hogy meg akarnák változtatni az embert, de azért úgy zárják a mondatukat, hogy "én nem tudnék így élni, nekem ez sivár, örömtelen"

ne hallgass rájuk, vannak ismerőseid, barátaid, egzisztenciád, egészséged: teljes az életed

a_tom 2012.09.28. 22:12:04

@váj mí:
Úgy kell felfogni hogy nem lemond dolgokról, hanem mást választ helyette. Ami lehet ugyanolyan jó, vagy akár jobb is, de olcsóbb. Továbbá mindenki lemond dolgokról napi szinten, például ha munkaidőben akarsz ejtőernyőzni vagy kívánod meg a gömbhalat, akkor valószínűleg igyekszel elfelejteni, mert dolgoznod kell.
Ő rövid távon lemond több dologról, mások meg hosszú távon mondanak le kevesebbről. Az összeg kb. ugyanaz, csak ő letudja gyorsan. Sőt, talán nem is lemondásként éli meg, mert helyettesíti mással.

Nyílván ebbe belevágni 40 felé mi már nem fogunk, de még igy se látom olyan tragikusnak, vannak használható elemei.

VíziLó 2012.09.28. 22:13:07

@SilentDreams: A munkavégzés maga az egy nagyon kellemes dolog. Szeretek fát aprítani, füvet kaszálni, gombát szedni az erdőben. Valószínűleg ilyesmit csinálnék majd visszavonulásom után. Meg aztán lassan szeretnék családot alapítani és mesét olvasni, kirándulni, meg focizni a gyermekeimmel, nem pedig este holtfáradtan beesve adni neki egy jó éjt puszit.

Nagyon kiengedni nem akarok, de valószínűleg éppen a család miatt valamennyire majd szükséges lesz, de a gyermekeimet és mértékletességre és tudatosságra szeretném nevelni.

váj mí 2012.09.28. 22:14:16

@SilentDreams: Szerintem olyan munka nincs, amelynek az elvégzése során vagy a végtermék értékesítésekor ne függj másoktól. Ha már a dédapáknál tartunk, az enyém cipész volt, céhes mesterember, gőze nem volt a kukoricavetésről, mert azzal legutoljára a nagyapja foglalkozott, aki az apját már inasnak adta, nem parasztnak, mert a csillagok állásából már a 19. század elején sem lehetett megélni ...
De mindenki máson nosztalgiázik, és tekint "aranykornak".

váj mí 2012.09.28. 22:35:03

@a_tom: Azért mindig az akciós pult előtt állni, és csak azért nem venni meg azt, amit szeretnél, mert éppen nem akciós, szerintem nem egyenlő azzal, hogy munkaidőben rád jön a tavaszi futás, és legszívesebben az Eiffel torony tetején lennél.
Szóval, érted. Attól hogy megvehetném magamnak a Gucci-bőröndöt, attól én még a 25 eurós átlag-szar bőröndöt fogom megvenni. (Ez onnan jutott eszembe, hogy az átlag-szar bőröndöm, másfél év intenzív használat után elemeire esett szét). Lenne pénzem a Guccira is, de nem kell. Viszont nem fogok például gagyi 20 eurós parfümutánzatokat használni, hanem kifizetem a 70-80 eurót az 50 ml-s eredetire. Hm, nem tudom, érted-e, mire akarok kilyukadni?

a_tom 2012.09.28. 22:46:09

@váj mí:
Értem én, én például egyáltalán nem használok parfümöt. Az embernek van saját, egyedi illata, ami egész kellemes ha nem mérgezzük magunkat, csak fürödni kell időnként :)
Egyébként felfoghatnád úgy is hogy azt szeretnéd megvenni ami akciós, és akkor nincs az hogy amit szeretnél az pont éppen nem :D
Az hogy éppen mit szeretnénk, mit kívánunk meg, azt sokminden tudja befolyásolni, a reklámok, a környezet, az ingerek, meg a saját tudatunk is. Akkor már inkább ne a nyúl vigye a vadászpuskát :)

váj mí 2012.09.28. 22:57:51

@a_tom: A parfüm csak egy példa volt csókollak alássan, és mert nőből vagyok, használok is olyat. Különben a férfiaknak sem ártana, mert az oroszlán-szag csak szerintük vonzó :P.
(Ja, és zuhanyzom, napi háromszor. Ez azért elég rendszeres, oder? ;) ).
Nem, nem foghatnám fel úgy. Ha valamit szeretnék, akkor azt megveszem. Nem aszkétának születtem. Ez a mindennapi kiadásokra érvényes. Ha tartósabb cuccról van szó, akkor persze ki lehet várni az akciót.
Hm, ha téged képesek befolyásolni a reklámok, akkor csókoltatlak. Engem nem.

TilosazA (UK) 2012.09.28. 22:59:46

@VíziLó: Na, most jutottam a végére, végigolvastam az egész napit kommentáradatot.
Én teljesen értem, hogy miről írsz, de én ezt úgy szeretném áthidalni, hogy olyan munkát keresek, ami örömet okoz, és aminek látom az értelmét. Az egyetlen baj ezzel, hogy ezeket a munkákat nem fizetik valami jól. Nekem ilyen lenne a gyerekekkel való foglalkozás (bármilyen), fogyatékkal élők segítése, idősek gondozása (nem ápolói). És akkor úgy tudnám élni az életem, hogy a nap egyharmadát nem börtönnek, vagy letudandó dolognak, vagy függő helyzetnek tekintem, hanem olyan időnek, ami alatt valamit hozzátettem a világhoz.
És ha mindezt mondjuk nem itthon teszem, fika(rcnyi) fizetésért, akkor előfordulhat, hogy a maradék időben jut időm/pénzem tollasozni, teniszezni, kártyázni, olvasni, szörfözni vagy horgászbotot gyűjteni. :)

a_tom 2012.09.28. 23:05:26

@váj mí:
Mindenkit befolyásolnak a reklámok, akikhez eljut. A tudatalattira hatnak, azt meg nem tudod kikapcsolni. Vagy te igen?

váj mí 2012.09.28. 23:07:34

@TilosazA: Idősgondozókat (nem ápolókat) igencsak keresnek Németországban. Hát hajrá. 10 perc a neten és lesz egy csomó címed. Ok, németül azért tudni kell, de ha ezt szeretnéd csinálni. És még csak nem is üveggyöngyökkel fizetnek ...

SilentDreams 2012.09.28. 23:13:27

@váj mí: Előbb hagy költözzenek Angliába a jövő héten, majd utána jönnek Németo-ba, mint mi :))))

váj mí 2012.09.28. 23:14:35

@a_tom: Hm, most nem akarok ilyen comment.com-os troll lenni, de én tényleg évek óta nem nézek tévét. Csak a net. Így szerintem, ki tudom húzni magam a reklámok befolyásolása alól. No, nem rém tudatos szerintem ez nálam, csak a reklám-dömping engem kikerül, mert az utcai plakátokon átsiklok, bármit is hirdetnek, a neten blokkolva vannak, ha mégis felugrik egy reklám-blokk, akkor inkább a szülőanyukákat szoktam emlegetni. Maradnak még a buszok és egyéb tömegközlekedési járművek, de ez meg az utcai plakát kategória. Egyszerűen átsiklom felettük. Képek, tartalom nélkül.

SilentDreams 2012.09.28. 23:17:19

@TilosazA: Taps! :)

Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítani, bárhol is a világon. Hasonlóan gondolom én is.

váj mí 2012.09.28. 23:25:52

@SilentDreams: Szép kis életút, mi? Mondhatni pattern ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 23:26:54

@sz4kerto: 6 heti@átlátó: g. Marcius vegetol kb majus eleje-kozepeig, de akkor is voltak napos napok. Errefele nem volt aradas. Viszont a tavalyi, meg tavalyelotti ev szaraz es meleg volt. Mindezek melle pedig London eves csapadekmennyisege megegyezik a magyarorszagival.
@aFx: Nem tudom mas teruleten mennyire valtozik, a legdragabb programozas konyvem valami 20 font volt. Az uj , meg friss tudas jo resze pedig inkabb neten erheto el.

A megragadtak a lenyegtelen dolgok: Vegulis csak veletlenul van vastagon szedve az angliai mosogatas dolog...

váj mí 2012.09.28. 23:46:27

@tildy:): Ne vedd a szívedre, Angliával valahogy a mosogatás képzete társult otthon a sok-sok év alatt. Még mindig jobb, mint a kurvák. ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.29. 00:21:46

@váj mí: Vegulis. Tenyleg nezzuk a jo oldalat, meg mindig jobb igy, tenyleg:)

Mondjuk az is erdekes lehet, miert ez jut eszebe az embernek eloszor. Mert oke, sok esetben lenntrol kell kezdeni, de azert otthon is vannak kvalifikaltabb emberek, akik nem csak szalag melle tudnak beallni.

( Felreertes ne essek, nekem se esne le a jegygyuru a kezemrol, ha oda kene allnom, de lehetoleg mindent megteszek, hogy ne kelljen).

váj mí 2012.09.29. 00:51:06

@tildy:): Hm, nem tudom. Talán mert Anglia sokkal inkább felszívta ezeket az embereket anno, mint más ország? Vagy csak túl sok magyar ment ki egyszerre, és ez terjedt el? Tényleg nem tudom. De kár ez ellen hadakozni. Mert minek? Képzelni meg gondolni mindenkinek bármit lehet. Ha majd megtapasztalja, úgyis rájön. Vagy nem.
Na de most, képzeld el, ha Amszterdamban élnél ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.29. 01:09:14

@váj mí: Koszonom, hogy megnevettettel :D Bar ugy tunik Amszterdamrol nem a lampas negyed jutott eszembe:D

Dennisthemenace 2012.09.29. 08:03:08

@váj mí: A Netto mar egy ideje tortenelem: az Asda felvasarolta.

átlátó 2012.09.29. 09:40:15

@tildy:): Jaj mán te kis te... te kis nagyon te kis te ... te nagyon te kis te... te kis Aigner Szilárd. :)
Aztán more, műköröm, köldök pírszing, nonfiguratív tetkó nyugtass meg, hogy nincsen és nem tangában nyomod. Mert azt eddig se vettem észre, hogy mi van vastagbetűvel írva. A tartalom a fontos és nem a lényegtelen. Mint például az, hogy milyen az időjárás, a nyaralásomat esetleg befolyásolja, ha rossz az idő, marad a könyvtár. :) Érted te kis te, hogy min rágódsz, miközben lehetne valami más is kéznél.
Mentségedre, köszönöm a londoni helyzet ez irányú és kimerítő ismertetését. Tulajdonképpen az se érdekel, hogy ki az, aki Londonba megy mosogatni. Mindenkinek meg van a maga hibája. :)

bpetya75 2012.09.29. 11:06:56

@VíziLó:

Ennek a kommentfolyamnak a végét direkt miattad olvastam el. Nagyon megérte. Tetszik a mód, ahogy képviseled magadat.

Nagyon stabilnak tűnsz, ahogy a sorra feltűnő értetlenkedőknek újra és újra elmagyarázod, hogy mit miért csinálsz. Nagyon jó :-)

Ez meg "az egész spórolásom arról szól, hogy kiléphessek a mókuskerékből, értelmes tevékenységet végezhessek, aminek látom és értem az egész menetét" külön tetszik. Ezt a visszavonulást egyébként hol képzeled el? Nagyon elszakadni nem tudsz, gondolom nem is akarsz a "civilizáció"-tól, Szóval merre mész, ha meg lesz, amit elterveztél?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.29. 12:37:24

(nekem az égvilágon semmi bajom nem lett volna Víziló kartárs életfelfogásával, ha engem vagy más érintetteket nem ismerve nem japánzombiutazózott volna le. a megértésnek meg türelmesen elmagyarázásnak mindkét irányba kéne mennie. a "börtön" szót meg ő saját maga vetette be. szóval innen kezdve részemről no komment.)

bpetya75 2012.09.29. 13:00:29

@Chang Yai:

Ugyan már! A "börtön" csak egy hasonlat volt. Nyilván nem véletlenül használta ezt a szót, de kár ebbe túl sok mindent belemagyarázni.

A nyaralásos résznél valóban egy kicsit erősebben fogalmazott, de akinek nem inge, ne vegye magára. Ahhoz képest, hogy többen is lényegében leamőbázták, végig meg tudta tartani a nyugodt hangvételét. Ez azért elég ritka dolog.

Semmitmondó 2012.09.29. 20:42:38

Délelőtt olvastam el ezt a bejegyzést és a kommenteket is...Dühömben, majdnem földhöz vágtam a telefonomat és azt gondoltam megkeresem a régi, poros Login nevemet és leírom a véleményemet. Nem, mintha számítana, mármint a véleményem de az én lelkemnek nagyon jól esik, ha most virtuálisan leordíthatom egy-két idiótának a fejét.
Mi a baj a bejegyzéssel?
Az égvilágon semmi...
Azt gondoltam, hogy akik ilyen jó blogoldalt olvasnak, mint pl. a Határátkelő és még írnak is ide, nem szürkeagyú, beszűkült gondolkodású paprikajancsik és paprikajuliskák.(2008-ban én is írtam blogot, többször került főoldalra is, akkor az volt a tapasztalatom, hogy értelmes embereknek írok és jól esett magasröptű, tartalmas vitákban és véleményekben partner lenni) De nem! Tévedtem, hisz bejegyzésről, bejegyzésre tanúbizonyságot tesz az a néhány ember, hogy a feje a homokba dugta és be is szorult oda.
Engem momentán nem érdekel, hogy troll, vagy "notroll", mindenkinek a véleményéért, saját magának kell felelnie.
Itt szarjankózzátok a bejegyzés íróját, hogy bizonytalan, ellentmondásba keveredik, összevissza beszél, nem tudja, mit akar...stb...
Azt gondoljátok, hogy ti olyan HIHETETLENÜL tökéletesek vagytok? Egy nagy lóf@szt...itt élitek ki, arctalanul valami hülye név mögé bújva a hülye kis ferde hajlamaitokat, hogy majd ti megmondjátok a tutit...mindenkit kritizáltok, meglátjátok a szálkát másban, közben meg a szemedben a lévő gerendával vered le a barackot a fáról, amit persze nem veszel észre...
"Szerencsétlen" blogger leírja amit akar, amit gondol, amit tapasztal, ami neki örömet okoz, mert úgy gondolja, hogy jobb a lelkének, ha elmondhatja...talán örömből, talán büszkeségből, de kit érdekel...Mivel a blog szerkesztője érdemesnek találta megosztani velünk, nyilván látott benne fantáziát...Ti meg eldöntitek, elolvassátok-e vagy sem..okultok belőle vagy sem...és ÉRTELMESEN és ÉPÍTŐ jelleggel reagáltok, ha akartok, de ez sem kötelező...fikázni, meg egyenesen sértő
Szóval, ti itt kritizálók, egyik nap megálmodtátok, hogy lesztek valakik és másnap azok voltatok? A terveitek mindig atom biztosak voltak? Soha nem kellett változtatni rajta? Dehogynem...még abban se vagytok biztosak, hogy ha pisilni kell egy park közepén, akkor pisilj a fatövében vagy menj el a legközelebbi McDonaldsig...???!!!
Miért baj az, hogy a blogíró reaálisan lát dolgokat? Azokon a földrajzi helyeken, ahol kicsit többet és jobban kell gondolkozni, a "miből,hogyan éljünk" elven, élelmesebbek, mint aki felkel, elszív egy cigit és lemegy a Mekibe sajtburgert tolni 250ft-ért és kólát szürcsölni...
Ti nem voltatok úgy, hogy valamit elkezdtek, mert x évesen azt látod jónak, de változik közben a szemléleted, mert szerelmes lettél egy halpetekutató-mikrobiológusba, aki miatt érdeklődni kezdesz a halak iránt, amit eddig csak a számítógéped képernyőkímélőjében láttál vagy véletlenül betévedsz egy bányába, ami miatt meg kavicsokat kezdesz el gyűjteni, pedig előtte csak rugdostad az utcán...vagy bármi más hatásától is változik, formálódik az ember...
Ennyire KOCKA fejű, egyfunkciós emberek lennétek? Remélem nem, mert akkor bajban a haza...ha itthon vagytok...Ha meg már külföldön, akkor meg bajban a magyar hírnevének, nemzetközi megítélése...
Én kívánom a blogírónak, hogy találja meg önmagát, tisztuljon tovább a kép benne, mert az első lépéseket megtette, kilépett a nyomorúságos Borsodból és TISZTESSÉGES, BECSÜLETES MUNKÁVAL keresi a számára, jelenleg elegendő bevételt. Aztán majd egyszer nem lesz neki elég és majd lép feljebb vagy tovább vagy el innen az országból...
Miért baj, ha valaki leírja a terveit??? Nektek baj, mert önmagatokra ismertek és nem akartok lebukni, hogy ti is bizonytalanok vagytok...Ez alkalmazott pszichológia, de olyan amatőr módon alkalmazzátok, hogy inkább hülyét csináltok magatokból, mintsem azt a képet mutatnátok, amit szeretnétek...

Nem kell kényszeresen kommentálni a bejegyzésem, momentán nem is vagyok rá kíváncsi, hogy édesanyámat elküldöd virtuális utazásra a testnyílásaim egyikébe de ha írsz válaszolok rá szívesen.
Ha kell megadom a nevem, megkereshetsz a fészbukon, vállalom a pofámat is, nehogy azt gondoljátok ez is csak itt ugatja a holdat.
Egyébiránt tervezek én is egy blogbejegyzést írni ide, hogy, hogy a francba kerültem ki én is a hazámon kívülre. Ha érdemesnek tartja a blog szerkesztője, publikálja és a megsértődött emberpalánták ízekre szedhetnek, mert baromi kíváncsi vagyok, a nagy tutira, a nagy csodára! (természetesen más néven írom...hehehe)
De, hogy ne csak a bunkót lássátok bennem, aki idejön és magyaráz: Szép estét Nektek blogolvasók! :)
Most azért már nyugodtabban alszom... :)

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:16:12

@furos: te, én se költök ilyesmire, mégse tudtam volna hitel nélkül lakást venni...gondolom, van neki egy nagyon jól fizető munkahelye, plusz, ha az első lakást buy to letre vette, akkor meg marha nagy mázlija volt, hogy mindig akadt bérlője. mert azt akkor is fizetni kell, ha nincs.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:27:01

@sz4kerto: na igen, pl.itt most kedden (asszem) volt akkora esőzés megint, hogy a kollégáim sorban telefonáltak be, hogy elakadtak. volt, akinek három óra alatt sikerült bejutnia, a normál 35 perc helyett. nem messze meg úgy alámosta az eső az egyik háztömböt, hogy azt mondták, nem lehet megjavítani, le kell bontani. egy éve építették... és ugyanez volt június végén is. ez a nyár sokkal esősebb volt, mint általában, azért ennyire nem szokott sokat esni.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:30:10

@online távmunkás: egy barátnőm angol férje szerint Birminghambe senki sem azért költözik, mert ott akar élni. tényleg szörnyű.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:33:45

@füles1098: engem érdekelne, hogy a)mit dolgozik) (egész pontosan az, hogy mennyit keres, de ne legyünk ennyire indiszkrétek b) hol van otthon az a két lakás. meg hol van az itteni lakás.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:40:05

@mojoking77: attól függ, hol. az én mostanim 66ezer volt, nem túl nagy, van egy háló, egy nappali, egy kicsi konyha, egy fürdő, meg még egy szoba, illetve, az volt eredetileg, most már ilyen étkezőség. de ez észak. itt olcsóbbak a lakások. na de 66 ezrem készpénzben nagyon nem lett volna rá..az előző 47 ezer volt, az sokkal nagyobb volt, két hálószoba, hatalmas nappali, nagy konyha, de rossz környéken, lepukkant, és repossessed, azért volt ilyen olcsó. szóval, hogy az előző nem fizette a hitelt,és ilyenkor lecsökken az ár. itt északon már akár 35ezerért is kapsz egy kis garzont az egyik kisváros külvárosában.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.29. 21:51:05

@VíziLó: hát nálunk a túlóra máris ugrik, ugyanis nálunk olyan kb. nem létezik. akkor van, ha külön meghirdetik, engedélyezik, és akkor túlórázhatsz. ilyet utoljára olyan három éve tettek, vagy egy hónapig. @Sanyi9: nem kell neki ittmaradnia csak azért, mert vett itt egy lakást. én se tervezem örökre. viszont sokkal jobban járok vele, mint az albérlettel, azt csinálok benne, amit akarok, nem fog eszébe jutni a tulajnak, hogy ja, inkább mégse adja ki, menjek, a lakáshitelem olcsóbb, mintha bérelnék egy garzont. ha majd hazamegyek, akkor meg eladom, illetve x. évig először a tanácsnak kell felajánlani, mert leasehold, szóval tartós bérlet, vagy hogy írjam. vagy ki is adhatom. nem jelent semmit, nem kötött röghöz az, hogy vettem egy lakást.

Sanyi9 2012.09.29. 22:26:05

@A Tyne folyó déli partja: persze, egy lakas nem roghozkotes, evvel tisztaban vagyok. A kerdesem inkabb az o konkret helyzetere vonatkozott, hogy ha mar nem koti oda a munka, akkor tovabbra is Angliaban marad, vagy nem (lakastol fuggetlenul).

Amugy a venni/berelni vitat mar hallottam eleg sokszor. Tudok erveket mind a ket oldalon es meg tudom erteni barmely megoldast valasztja az ember. Viszont a "a lakáshitelem olcsóbb, mintha bérelnék"-szeru erveket mar nagyon sokszor hallottam es egyes esetekben siras lett a vege. Termeszetesen nem kivanok rosszat senkinek es remelem a te konkret esetedben jol alakul minden. A masik dolog meg az, hogy mennyire konnyu eladni egy lakast. En is gondolkoztam azon, hogy vegyek egyet (itt, Eszak-Nemetorszagban), meglenne ra a penzem, ezert honapokig eleg rendszeresen nezegettem a hirdeteseket. A helyzet az volt, hogy amelyik lakast meg tudtam volna fizetni, az honapokig nem kelt el, ezert gondoltam, hogy en is nehezen tudnam eladni kesobb.

mojoking77 2012.09.29. 22:35:08

@A Tyne folyó déli partja: Az nem rossz. Itt neznek ram, mint a hilyere, mikor mondom nekik, hogy a fovaros egy eleg jo keruleteben van egy70nm-es lakasom, es nem egeszen 45 000 Euroert vettem. Itt konkretan a 10-15-szorose (kerulettol fuggoen).

Furos 2012.09.30. 10:00:17

@A Tyne folyó déli partja: En eleg sokat koltok de nem sajnalom.
Egy ideig az ember elvan a nagy sporolasban,de az nagyon idegesitene ha en lennek a leggazdagabb halott a temetoben :)

indiannnajones 2012.09.30. 10:59:00

Én volnék a posztoló :)
Kicsit késve értem ide, de megjöttem azért.
Féltávnál járok a kommentekben és reagálnék néhányra
Az angliai utat nem én finansziroztam, az idegenforgalmi suliban volt gyakorlati hely, annak révén tudtam kimenni egy nyárra, nekem csak az utazást kellett kifizetni, azt akkor meg tudtuk oldani
Az egyetemet államin kezdtem el, igy ezzel is boldogultam egy ideig, aztán átkerültem fizetősre, mert nagyon nem ment a tanulás.
Felvetették sokan a minden posztnál előkerülő mérnöki, informatikai vonalat. Nem lehet mindenkiből mérnök, ezt remélem elismerik azok akik ezzel előhozakodnak. Nekem speciel semmi affinitásom a matekhoz, talán el tudnám végezni dupla annyi idő alatt, és le tudnék diplomázni, de nem szeretném, igy meg semmi értelme.
Szüleim fizetését is kamunak titulálták páran - bár az lenne :)
Az ok amiért elvállaltam ezt a munkát az az volt, hogy jobb mint a semmi. Mert tényleg szó szerint a semmi lett volna a másik véglet ha otthon maradok. Maradhattam volna otthon és jönne a munkanélküli, talán még árok takaritásra is behivnának egyszer közmunkára. Igy most munkásszállón lakom ugyan, de rendezett normális környezetben, havi 120-130 körül keresek nagyjából, és ebből kajára kell csak költeni.
Szabadidőmben a németet tanulom, innen lehet menni ki Ausztriába ha sikerül egy normális szintű nyelvtudást összeszedni. Angliába is, hogy elinduljak kellene pár száz ezer, igy mindenképpen kénytelen vagyok pár hónapot lehúzni még itt, hogy elég kezdőtőkém legyen. Biztos sokaknak bejött hogy egy marék apróval megérkeztek Angliába és sikerült feltörniük, én azért nyugodtabb lennék ha nem kellene 2 napra elég pénzzel elindulnom. Tehát a cél vagy német nyelvterület (attól függően mennyire haladok a nyelvvel) vagy pedig Anglia

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 11:05:18

Ja hogy munkásszálló. Nem lett volna lekamuzva a kedves posztoló, ha ez világos, mert így tényleg kijön, meg lehet élni, ha erre nem kell költeni :-/

nyuszigonosz 2012.09.30. 11:15:44

Nekem tetszett a post is.
Söt, az is eszembe jutott, ellenben pár azonnal kamuzó, lehúzó kommentelövel, hogy munkásszállón is lehet lakni...

ffüttyfürütty 2012.09.30. 11:17:30

@indiannnajones: Puszta kíváncsiság. :) Ha nem megy a matek mi okból mentél közgázra?

nyuszigonosz 2012.09.30. 11:25:00

@Semmitmondó: Végre! Mármint, hogy végre valaki: te, ideírtad ezt így!

indiannnajones 2012.09.30. 11:42:42

annak külön örülök hogy a trollok is a poszthoz találtak
majd egyeztessenek már, hogy a kormány azt akarja, hogy mindenki húzzon el az országból mert kinőttük, vagy pedig azért iródott a bejegyzés hogy az itthon maradást népszerűsitse. (mellesleg érdekel posztiró állás is, hol fizetnek érte hogy propaganda cikket irjak? :D)
A posztban én magam irtam le, hogy én és csakis én csesztem el a dolgot, mert olyan szakra mentem ami nem érdekelt igazából, és nem léptem időben.
Haza küldés alatt ne azt tessék érteni hogy havi szinten 50 ezreket küldök, de többet tudok besegiteni, mint ha munkanélküli segélyből tengődnék otthon
A Bécsbe átruccanás se heti rendszerességgel történik, de a lehetőség megvan rá, és nem, nem ott verem el a havi fizumat egy nap alatt, de nézelődni még ingyen van egyelőre.
És bocsánat hogy tudok választékosan irni, emiatt se b.sztak még le. :D

Tehát még egyszer, csak hogy tiszta legyen
A "más mocska" dolgot arra értettem, hogy jelenleg ez, hogy országon belül mozdulni még mindig értelmesebb mint az hogy valaki 0 nyelvtudással kimegy nyomorogni aztán lehet hogy 2 hónap múlva hazajön, mert nem érzi jól magát. Nem azt nézem le, aki takarit, hanem az hülyeség hogy csak úgy nekiindul a vakvilágnak nyelvtudás nélkül és mondjuk 5 pakisztánival lakik egy lyukban. Sok ilyet olvasni akár itt is. A munka nem büdös nekem, én is egész nyugodtan kezdeném akár takaritással a külföldi létet, mert ahogy olvasom külföldön legalább a lehetőség megvan a feljebb lépésre.
A terv nálam is az, hogy külföldre menjek, de ehhez kicsit össze kell szednem magam anyagilag, ugyanis az elmúlt években a család felélte az összes tartalékát és nekem se tudnak segiteni.
Ahhoz hogy nyugodtan ki tudjak menni akár Angliába, akár német területekre (a nyelvet tanulom erősen) ahhoz kell egy alap, amit ezzel a munkával meg tudok keresni, mivel a havi 120-130 körüli fizetésből csak kajára kell költenem és tudok félretenni. Tehát ez itt és most csak egy lépcsőfok, és nem innen akarok a temetőbe menni 50 évesen egy infarktus után

indiannnajones 2012.09.30. 11:44:40

@ffüttyfürütty: középiskolában még ment, négyesre érettségiztem, aztán az egyetemen egyből arconcsaptak a deriválás, integrálás szépségei :D

váj mí 2012.09.30. 12:55:03

@indiannnajones: Látod, így már árnyaltad a képet egy kicsit. Mert a posztból csak a sommás vélemény jött le főleg. A német nyelvet tanuld meg egy alapszinten, mert az kell. Aztán, ha jó a nyelvérzéked német környezetben dolgozva, sok ragad majd rád. Ha nem annyira jó, akkor én inkább egy külföldi német nyelvsulit javaslok. Ennyit a nyelvfrontról. A meló meg. próbálj olyan területet választani már alapból, ami valóban érdekel és leköt évekre. Akkor is, ha alulról kell kezdened, mert ha valóban van benned ambíció, akkor esélyed lesz elérni azt a pozíciót vagy munkakört, amit már most szeretnél. Nem szentírás, de az esélyed megvan rá.
Szerintem.

indiannnajones 2012.09.30. 13:28:58

@váj mí: látod ez az, hogy millió dolog érdekelne :D
Minden esetre köszönöm a tanácsot.
A posztról annyit, hogy ez volt az első ilyenem, remélhetőleg pár év múlva egy összeszedettebbet tudok majd közzétenni :)

váj mí 2012.09.30. 13:33:40

@furos: Mna, igen, ez szerintem is nagyjából így van. Semmit sem vihetsz magaddal. Számos olyan idős ember van, aki jelenleg is jó anyagi körülmények között él, de attól parázik, ha a befektetett részvényei pár pontot esnek. Kérdem én, minek? Ahelyett, hogy élvezné az életet. Ok, mondok egy példát, hogy ne csak általánosságokban legyek "nagyon okos". Említettem már korábban, hogy a barátom bankár, befektetésekkel foglalkozik. Tavasszal, az egyik idősebb (77 éves) ügyfele meghívta őt (és a csatolt részt ;) ) a szülinapi partijára. A hölgy valóban kedves, aranyos volt, de a partin egyetlen családtag sem, mert azokat évtizedek óta nem látta, a dédunokáit nem ismeri. De a barátom szerint, ő is a parázós ügyfelek közül való, aki kétségbe esik, ha egy-egy részvénypakettje esik pár pontot egy nap.

váj mí 2012.09.30. 13:47:23

@indiannnajones: Hm, kénytelen leszel valamit kiválasztani, ami némileg jobban érdekel a többinél ;). Ez már csak azért is lényeges, mivel te a fordítottját csinálod annak, amit én tettem pár éve. Vagyis, nem elsősorban pénzt keresni, félretenni (szívni pár évet), aztán nyugodtan mérlegelni, kiválasztani a területet, amit tényleg akarok, hanem otthonról pénzzel elindulni. Nekem az összvagyonom 740 euró volt a legelső nekifutásra. Tehát nekem már az első héten melót kellett találnom. De ha te most azért gürizel otthon, hogy ennél többel indulj neki, akkor jól fontold meg azt a területet, ahol dolgozni akarsz. Különben leírhatod veszteségbe az otthoni, gürizős éveket. Szerintem, persze.

SilentDreams 2012.09.30. 14:24:34

@indiannnajones: Köszi, hogy árnyaltad a dolgot, így már világos pl. az is, hogy nem nézed le a takarítást.

Szakképzettség nélkül azért még nyelvismerettel sem lesz könnyű sehol külföldön, de ha nem nézed le a szakképestést nem igénylő munkát, akkor dolgozhatsz és akár tanulhatsz is mellette. Ez igy korántsem nem lesz egyszerű, de kitartással megvalósítható.

Azzal, hogy összegyűjtött pénzzel indulj neki a dolognak, absz. egyetértek.

Semmitmondó 2012.09.30. 14:36:15

@Chang Yai:
Számolj már be te is nekem a kis életedről, de részletesen és ki ne hagyd belőle, hogy hány pelenkát használtál el egész életedben és mennyi pohár vizet ittál eddig....Remélem érted a célzást...okostojás

váj mí 2012.09.30. 14:41:07

@Semmitmondó: Mondd, te most miért kötekedsz? A posztoló eléggé sommás véleményeket fogalmazott meg a posztban (valszeg a "helyhiány", rövidítés miatt). Annak fényében meg szerintem érthetőek voltak a kételkedések, és megjegyzések. Most megjelent, és árnyalta a képet. Ez ok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 14:57:42

Hát, bocs, hogy kétségeim merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a posztoló szalag melletti munkából spórol, családnak küld, Bécsbe járkál, és megél, mert kifelejtette, hogy nem megy a fele fizetése lakbérre. "kicsike" különbség.
Jobb napjaimon felmerül bennem, hogy írjak én is, de olyankor mindig jön egy efféle bunkó, mint te, és akkor átgondolom, hogy kell-e ez nekem, hát nem kell. Aki akart, már eddig is megtalált a kérdéseivel.
További jó szórakozást mások minősíthetetlen hangnemű fikázásával, akkor már inkább három normális szavakkal megnyilvánuló kételkedő.

váj mí 2012.09.30. 15:18:31

@Chang Yai: Hagyd már. Mikor a blog átköltözött ide, első felindulásból én is megírtam a történetemet. Örülök, hogy nem került ki végül, mert gyakorlatilag az élettörténetem volt zanzásítva, főbb vonalakban, több országban. Semmilyen ún. hasznos infóval nem szolgált (albérlet-keresési opciók és lehetőségek, meló-lehetőségek, társadalmi korrajz, vagy hasonlók). Szóval, nem baj, hogy végül nem került ki. No, nem azért, mert szégyellem, hiszen akkor nem írtam volna, meg más blogokról, itt az indexen, össze lehet rakni a dolgokat, ha valakit annyira foglalkoztatna a személyem. Csak, hát hm ... Azt hittem, hogy ez más, mint a szokványos index-blogok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.30. 15:53:06

Engem érdekelne az élettörténeted. blogod van?

váj mí 2012.09.30. 16:09:52

@Chang Yai: Ha a nickemre kattintasz, akkor rávezet egy blogbejegyzésre, amit én írtam, úgy 4 éve, amikor még Magyarországon éltem. Közvetlenül azelőtt, hogy elhagytam volna az országot. Igaz, azt csak egy konkrét cégről írtam. De a történetem nem erről szólt ;).

a_tom 2012.09.30. 17:41:37

Nekem még mindíg nem tiszta. Ingyenes szállás, rezsi, munkaruha, utazás, stb... ezeket a cég fizeti? + havi 120-130 ezret keresel, csak kajára költesz.
Mindez Magyarországon, egy egyszerű fizikai, betanított munkakörben?
Hol kell jelentkezni?

váj mí 2012.09.30. 17:51:37

@a_tom: A munkásszálló nem ingyenes, de minimál költség máshoz viszonyítva. Ok, ezt a posztoló megint elfelejtette közölni, de vegyük úgy, hogy ő természetesnek vette, hogy pár ezer forintot erre kell költsön, ami olcsóbb, mint egy albérlet. A munkaruházat meg ingyenes szokott lenni, valóban. Legalábbis normális cégnél. Mondjuk, haza nem utazik csak pénzt küld, ez is ok. A bécsi utak meg tényleg fillérekbe kerülnek, még Pestről is.
Huhúúúúú, de empatikus vagyok ma! Majd elmúlik ...;)

Semmitmondó 2012.09.30. 18:16:19

Az a bajom, hogy minden kákán csomót keres az ember fia...
Ezek csak egy nyamvadt írások, de mégis mindenki olyan nagy tudálékossággal és precízséggel emel ki egy-egy betűt az betűerdőből, mintha az örök élet titkáról lenne szó.
Igen, kötekedem; hihetetlenül bosszant a kioktató, lealázó és legfőképpen tolerálatlan magatartás...Ehhez nyilván hozzátársul az én személyes negatív élményem a Németországban kint élő magyarok hasonló tulajdonságai kapcsán.
Elnézést, ha valakit jobban megsérteném, mint amennyire csak a szemét akarom felnyitni, hogy legyen toleránsabb.
Ti nem veszitek észre, amit már korábban valaki okos megmondott: hogy a magyarnak, magyar az ellensége?!
Ez nem jó így...

váj mí 2012.09.30. 18:45:31

@Semmitmondó: Nem, nem, nem ... szerintem nem egészen jól látod. Csak a kételyeiket fogalmazták meg itt a népek. Többek között én is. Hiszen, túl kategorikus volt a posztban ahhoz képest, hogy gyakorlatilag semmit sem tapasztalt "külföldiából". Azóta megjelent itt, finomított, árnyalt, és máris megváltozott a hozzáállás.
Az, hogy a magyarországi magyarok mennyire meg tudnak hülyülni külföldön, gyakran tapasztaltam. Volt is egy hosszabb eszmecsere e témában pár poszttal korábban.
Németország melyik részén élsz?

Semmitmondó 2012.09.30. 18:53:36

@váj mí:
Oké, elfogadom, hogy kétely...de miért nem lehet egy-egy írást tisztelni abban a formájában, mit amiben megíródott?
Ez olyan, mintha pl.: Lőrincz L. Lászlóhoz odamenne az olvasó és kérdőre vonná, hogy miért nem írta bele ezt vagy azt, továbbá miért nem a 2.fejezetbe írta, hogy meghal a főhős macskája, miért a 12.-be.
Csak szeretném, ha tisztelnénk a poszt íróját. Persze, kérdezzünk, mert kérdés nélkül nincs felelet. De ezt lehetne kicsit emeltebb szinten is, mintsem kioktatóan, követelően.
Ezt alle zusammen kommentekre gondolom.

Bajor vidéken élek, egész pontosan Münchentől egy leheletnyire északra. :)

váj mí 2012.09.30. 19:05:19

@Semmitmondó: Hm, szerintem annyira nem lett szétszedve a posztíró, mint az index-blogokon egyébként szokás, ha a Homárt nézed, ha az MT-t. De szerintem, ő sem szívta mellre a reagálásaiból ítélve, úgyhogy ezen akár túl is léphetnénk, szerintem.
Laci bácsitól meg elsősorban azt kérdezném meg, hogy miért ábrázolja magát kisportolt, magas, kemény arcélű, kefehajú fickóként a könyveiben, miközben ő egy alacsony, kerekded, jovális kinézetű kopasz bácsika. Annak viszont tökéletes, és szórakoztatóan is ír, még ha sablonos is.

Hm, szevasz szomszéd! ;)

a_tom 2012.09.30. 19:08:07

@Semmitmondó:
Vannak posztok ahol nem találsz egyetlen "fikázó, kekeckedő, tudálékos" kommentet sem.
Talán azért mert azokban nincsenek ellentmondások, túlzások, csúsztatások, elhallgatott részletek, általánosítások, fölényeskedések, alázások, stb..
Ha a kedves posztoló nem olvassa át mielőtt elküldi, vagy nem is érti mi a gond vele, ha a bloggazda megjelenteti hibákkal együtt, akkor mindíg lesznek önjelölt korrektorok, lektorok, akik erre felhívják a figyelmet.
A hibák kijavítása nem feltétlenűl rossz, sőt, alapjában véve jó. Itt a jelentésbeli, logikai hibákra gondolok, a nyelvtani, stilisztikai hibákat hagyjuk meg a nyelvészeknek, irodalmároknak (a saját fórumukon, ez itt kevésbé fontos, offtopic).
A nem megfelelő stílus lehet gond, ami elő is szokott fordulni, és még fog is, sajnos mindenki ideges néha(vagy mindíg :). De kétlem hogy az alpári, kritikátlan fikázás több lenne mint a kommentek 1-5%-a, ez talán elviselhető, főleg hogy van lehetőség mind szűrésre, mind a trollok jelentésére.
Viszont ezek az hurráoptimista önjelölt grállovagok akik mindenáron szeretnék megmenteni a világot a negatív véleményektől kezdenek kissé zavaróakká válni, ugyanis a "fikázás" ellen fikázással küzdenek, és már jóval többen vannak mint az "igazi" fikázók :(
Ha nem tetszik egy komment, szűrd ki, ugord át, bánomisén, de nonszensz hogy minden fikázás után 3-5 siránkozós, kioktatós anyázást is kell még pluszban végigszenvedni...
Főleg hogy nyilván egy vérbeli fikázót nem hatsz meg vele, és semmivel se lesz kevesebb ettől...

indiannnajones 2012.09.30. 19:15:40

@a_tom: akkor hogy ezt is tisztába tegyem
a szállás ingyen van, ezért nekem nem kell fizetni, a munkába jutást szintén a cég fizeti. Egy jó hónapban (több az éjszak mondjuk) jön össze 130 körül.
Az árnyoldala az az, hogy ezt sokáig nem lehet húzni, 3 műszakos munkarend, heti 6 nap. Ez tényleg csak addig tart nálam remélhetőleg mig egy kis alaptőkét összeszedek. Max fél évre tervezek még itt, azután lépnem kell, mert igy esélyem sincs mondjuk normális párkapcsolatra, maximum a hozzám hasonló biorobotok között lehetne kifogni valakit, akivel egyező műszakban vagyok.
szóval ez tényleg annyiból áll jelenleg mint ahogy fent irta valaki, hgoy eszek, alszok, dolgozok és kész.

váj mí 2012.09.30. 19:21:40

@indiannnajones: Megnyugtatlak, az első időkben Ausztriában, Németországban vagy Angliában is abból fog állni az életed, hogy eszel, alszol dolgozol, és még pluszba alkalmazkodsz is egy más kultúrához, országhoz. Aztán majd lassan kialakul.
Az viszont tényleg szerencse, hogy a szállásért nem kérnek semmit. Általában szoktak pár ezer forintot munkásszállóért is. Két-három ausztriai, "ismerkedős" úttal bennebb vagy anyagilag ;).

Semmitmondó 2012.09.30. 19:36:42

@a_tom:

Haha...délután valami hasonló gondolatok keringtek a fejemben...reagálva írásod első felére :)

Egyébként a nagy terjedelmű "fikázásom" csak a saját megnyugtatásomra szolgált, viszont amiért felidegesítettem magam, az valóban a stílustalan stílus, ahogy írnak a posztolónak.
És miért ne lehetne szólni érte? Miért felesleges?
Magyarország és a magyarok ebben a betegségben szenved (Tudom közhely, de kevesen bizonyítják az ellenkezőjét): tűrjünk, mert a szomszéd is tűr. Ugyan már...
Hát tűrjön, aki akar, én nem tűrök, még ha egyedül is vagyok a véleményemben, de legalább hiszek benne és jó célért hivatott a reagálásom és a dühkitörésem.
Egyébként szar blogot nem olvasok, viszont ezt érdemesnek tartom olvasni, persze van még több is a tarsolyomban, de nem keresem magamnak a silány minőségű "alpárposztot".
Mindamellett "a_tom", az avatarod alapján én is azt gondolom rólad, hogy hurráoptimista vagy...kár, ha ez csak fikció, mert nem rossz optimistának lenni, próbáld ki kockázat nélkül.

Semmitmondó 2012.09.30. 19:44:30

@váj mí:

Először is; üdvözöllek én is Szomszéd!

Bennem csak dúl az igazságérzet és mert valamiért sok empátiát szívtam az anyatejjel magamba, muszáj leosztanom egy-két kokit...

Te is szintén München Nord "gartenstadt"?

váj mí 2012.09.30. 19:58:58

@Semmitmondó: Hm, hát jó, akkor csak oszd őket ;).

A, naaa... eggyel távolabbi szomszéd, Svábföld.

A Tyne folyó déli partja 2012.09.30. 22:26:39

@furos: na, én azért annyira nem spórolok mint vízihajó, vagy hogy hívják. de én se költök spanyolországi nyaralásra, se nem járok el bulizgatni (kiöregedtem belőle, bőven elég évente egy-két alkalom, most voltam egy koncerten, pl., a baráti társasággal mi csak átjárunk egymáshoz, vagy elmegyünk kirándulni, szóval nem egész éjszakás bulizás. azon mindenki túl van már.) de ha annyira spórolnék se tudnám a jövedelmem 80%-át félrerakni, az tuti. ugyanis lakni addig is kell valahol, és ez már kapásból elég sokat elvisz, el is vinne akkor is, ha nem saját lakásban laknék. sőt, többet vinne el, így meg kevesebb a törlesztésem, mint ha egyedül bérelnék egy garzont. az meg nem opció, hogy sokadmagammal együtt lakjak egy lukat bérelve, soha többet.

Furos 2012.10.01. 14:43:13

@A Tyne folyó déli partja: Vizilo logikajaval azert nem tudok egyeterteni mert ahogy o is elismerte barmikor fejere eshet 1 mazsa arany kepletesen szolva,tehat ha beut valami ilyesmi es netalantan elhalalozol ido elott akkor mar legalabb vigyorogva menjel es ne szitkozodva h mirol maradtam le....
Mi peldaul berelunk itt Angliaban mert a haz amit berelhetunk joval tobbe kerulne- ha elado lenne- mint amit megengedhetunk magunknak. Mielott valaki ramszolna h akkor sporoljak/tulorazzak tobbet kb £700.000 a haz also hangon.
Inkabb kifizetem a berletet mert olyan a kornyezet,hogy ugy gondolom megeri.
Ha pedig el akarok menni nyaralni akkor elmegyek,ha masik auto kell/akarok akkor megveszem.
Valamire azert erdemes odafigyelni de nagyon. Azt a penzt koltsuk ami a mienk vagy nagyon biztosak vagyunk benne,hogy ki birjuk termelni.

Furos 2012.10.01. 14:44:38

@A Tyne folyó déli partja: szerintem realisan kb 50% megoldhato,hogy megmaradjon de ezt is igenyszint vallogatja.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása