oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 27. 12:00,  Magyarország már nem ugyanaz 21 komment

2012. szeptember 27. 12:00 Határátkelő

Magyarország már nem ugyanaz

Eleonora régóta külföldön, Németországban él. Egyik legnagyobb csalódása az volt, hogy amikor Magyarországra látogatott, rájött, az emlékeiben élő ország már nem létezik...

sör.jpg

„Gyermekkoromban már volt szerencsém külföldön iskolába járni. Utáltam. Alig vártam, hogy teljen le a kiküldetés és mehessek végre HAZA. Mégis az egyetem elvégzése után egy napot sem dolgoztam otthon. Miért? Az egyszerű válasz: mert nem éri meg. Itt kint, Németországban nem csak a kezdő fizetésem volt pontosan az ötszöröse az otthoninak, hanem a megbecsültsége is. Erről is már sokan írtak. Arról már kevesebben, hogy míg itt olyan állást kaptam, amire vágytam, otthon nem.

Sok szó esett már arról is, hogy mennyire van honvágya az embernek. Nos szerintem ez döntés kérdése is. Én annak örülök, hogy szívesen megyek naponta dolgozni. Meg annak, hogy a munkahelyemen megbecsülnek, és ugyan tudják, hogy magyar vagyok, de ez senkit nem érdekel (tapasztaltam gyerekként másképp is). Miért is érdekelné őket? Egy munkatárs vagyok, akivel szívesen dolgoznak, vagy éppen nem. Ez a „büszkének kell lenni arra, hogy magyar vagyok" szerintem elhibázott. Miért kéne büszkének lennem, én ezért semmit nem tettem, egyszerűen így születtem. Mint a jelenlegi kollégáim németnek.

Én is mentem már haza

Életem legnagyobb csalódása volt. Hiszen a régi barátok már nem is akartak tudni rólam (gyerekek voltunk, én emlékszem rájuk, ők aligha énrám). Már semmi nem volt olyan, mint amikor elhagytuk Magyarországot. Nem csak a sarki fagyis szűnt meg, nem csak a barátok tűntek el. Minden más volt. Már nem az, ami az emlékezetemben élt. Tudom, ha ma hazamennék, akkor ugyanez történne. A kortársaim szerencsére mind dolgoznak, (sokan szintén külföldön). Nekik is van új életük, nem vágynak vissza az egyetemista életformába. Aminek végérvényesen vége. Akárhol élek.

Én meghoztam egy döntést, pontosan nem tudom mikor, hogy itt próbálok boldogulni. Ez azt jelenti, hogy nem nézek vissza, hogy mit hagytam otthon, mi lenne ha... Ilyen nincs. Olyan van, hogy én most itt vagyok. Ebből kell kihozni a legtöbbet.

Persze sokan most azt gondolják:" Neked könnyű, beszéled a nyelvet". Ez igaz, de ezt én is (gyerekként) véres verítékkel tanultam meg, ugyanis nem voltam annyira kicsi, hogy mint az anyanyelvet szívjam magamba. Itt megpróbálok alkalmazkodni. Mit jelent ez? Nem lázadozni, hogy nem locsolnak húsvétkor, hanem Osternestet építeni. Mert itt az a szokás. Ez legalább annyira szép, mint a locsolkodás.

Alkalmazkodni kell

Akit érdekel, annak elmesélem mi nálunk a hagyomány, de nem várom el, hogy megértsék. Nem azt jelenti, hogy nem köszöntöm fel otthoni ismerőseimet a névnapjukon, hanem, hogy nem várom el, hogy pl. a kollégáim számon tartsák mikor van a névnapom vagy hogy ezt mi (én) ünnepelni szoktam.

Nem is keresem a magyarok társaságát. Nem arról van szó, hogy kitérek az útjukból, sőt, örülök ha mégis találkozunk, de nem rájuk építem az életem. Nem vagyok híve a csoportos bőgésnek. Ha valamit nem értek, akkor kérdezek. Kérdezni ugyanis szabad. például: a jelenlegi munkahelyemen az első napokban feltűnt, hogy a tegezés-magázás igen kusza háló, számomra átláthatatlan. Keservesen kereshettem volna az interneten, hogy a német kórházban ez hogy is van, de nem találtam volna. Ehelyett egy éjjel az egyik nővérrel vitattam meg, hogy is van ez. Most már tudom, és azt is, hogy ő (aki 25 éve dolgozik itt) nem téved, hiszen ezzel együtt nőtt föl. (Más kórházban más a szokás).

Kevés dolog hiányzik

Most már itt is van otthonom. Szívesen megyek haza a szüleimhez és a barátaimhoz. Kirándulni. De itt is van kedvenc fagyizónk, kedvenc kirándulóhelyünk. És ami talán szintén fontos: itt van saját lakásom (otthon nem lenne, mert nem lenne elég a pénz), és saját autóm. Ha akarom, van repülőjegyem – oda, ahova repülni szeretnék, nem csak Magyarországra.

Kevés dolog van, ami hiányzik. Mi is lenne az? Paprikás csirke? Szoktam főzni (parika azért mindig van). A Himnusz? Ha szükségét érzem meghallgatom, vagy elolvasom. A versesköteteket ugyanis kihoztam. A magyar szó? Rendszeresen beszélek mind a barátokkal, mind a szüleimmel. Nem ritkábban, mintha otthon lennék. Sőt ha gyerekem lesz, azzal is magyarul fogok beszélni. A nyomor? Na az nem hiányzik. Mióta dolgozom, azóta élvezem minden nap, hogy nincsenek anyagi gondjaim.

Persze mind amit leírtam, lehet nézni az érem másik oldaláról.

Láthatom azt is, hogy nem képesek egy virágcsokrot a kezembe nyomni a névnapomra, pedig van rá pénzük, míg bezzeg otthon már hányan felköszöntöttek volna. Ilyenkor persze az is kár, hogy nincs kinek adni a piros tojásokat húsvét hétfőn. (Igaz otthon is csak apukám kapott).

Milyen szörnyű, hogy nem ehetek minden héten nokedlit, hanem van úgy hogy a férjem megköveteli a Spätzlet. Milyen kár, hogy nem jelent napi kihívást a bevásárlás, így kénytelen vagyok messzi helyekre eljárni, hogy ne unatkozzak. Az is szörnyű, hogy a munkahelyemen németül kell beszélni. Azt a rengeteg szakkifejezést is mind meg kellett tanulnom...

Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok, mint valaha. Még akkor is, ha az életem itt sem tökéletes..."

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatjátok el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr704800917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GolyofogoToni 2012.09.27. 14:27:50

Nemet lettel, maradj is az. 6 evig eltem odaat, az orszag az amit nagyon lehet szeretni. De a mentalitast meg az igazi nemet embereket... pfejj. Egyetek a Spätzl-t meg a Knödel-t, mas ugyse nagyon van. Nem sertegetni akarok, nem köpködni, de ez a poszt eleg semmi mondo. Az ilyen emberek, akik ennyire lekezelöen beszelnek Magyarorszagrol, azok jobb is, ha maradnak Nemetorszagban, nemet ferjjel/feleseggel, nemet allampolgarsaggal, büszken a nagy Bundesrepublikra, elnemetesedve... bravo.

tomfree 2012.09.27. 14:38:58

Ez a beolvadás előszobája, ő az a bevándorló, aki hamarosan szégyennek fogja gondolni a "keleti" származását, nem tanítja magyarra a gyerekét, mert minek az stb.

horcsogpofi 2012.09.27. 14:45:12

Most miről szól ez a poszt?

Egy sikeres német asszimilációról?

Ha igen, akkor gratulálok.

Amúgy nem akarok politizálni, de az a nagy német jólét pontosan az olyan országok hátán működik, min a mi kis hazánk. Szóval nem visszaszólni kell, hanem hálát adni, hogy létezünk.

A morális részét tekintve pedig, itthon sincs mindig kollektív bőgés, ahogy fogalmazol. Én elég sokat beszélgetek a szomszédainkkal és mindig jó kedélyűen, ha negatív dolgokról van szó, akkkor is elvicceljük. Avagy sírva vigadunk/vigadva sírunk.

Ettől a tipikus magyarozástól már elegem van.

Szerinte tipikus magyarozni tipikus magyar szokás.

Szóval a posztíróban is maradt még magyar vonás, még nem teljes a metamorfózis.

:)

SziszkAnya (törölt) 2012.09.27. 15:03:58

Mi az a regota? 1 vagy 10 eve? Amugy a regmult nosztalgiaja nem csak a kulfoldi elet miatt van. Fel is nottel kozben... en is joszivvel gondolok vissza a 80as evekre. De az egyszeri es megismetelhetetlen.

Jesus.Green 2012.09.27. 15:04:06

Szegeny posztolo, kap majd hideget-meleget.
Erdekes egyebkent ez a hazamenetel dolog, en peldaul amikor haza-haza megyek, szinte azonnal fel tudom venni a ritmust es olyan, mintha sose mentem volna el otthonrol, pedig de, mar lassn 16 eve...

GolyofogoToni 2012.09.27. 15:05:50

@horcsogpofi: Nemetorszagban mar nagyon regen nincs akkor jolet. Ezert leptem en is, mint a sok ezer nemet is. Ha akkor fasza lenne, nem menekülnenek a nemetek a hazajukbol mashova... minden dragul folyamatosan, de a fizetesek nem mennek felfele. Nem baj, a lenyeg hogy Merkel mama majd megmenti Europat... a sok hülye nemet meg be is veszi. hanyszor hallottam tölük, hogy milyen büszkek ra, hogy csak ö kepes segiteni Europan meg a nemeteken....

iqfighter 2012.09.27. 15:06:00

Szerintem kicsit felreertitek. Amit a posztolo leir: magyarnak szuletsz vagy nemetnek, arra nincs befolyasod. A vegen le is irja, hogy a gyerekevel magyarul fog beszelni.

Aztan az is igaz, hogy van aki "buszke" arra, hogy magyar. Szerintem ez eleg rossz kifejezes, inkabb azt kene mondani, hogy ez az egyik (valamilyen erossegu) meghatarozoja a szemelyisegenek. Nekem peldaul az, de nem gondolom, hogy mindenkinek igy kellene ereznie. Ez sok tenyezon mulik (neveltetes, +/- elmenyek, tarsasag, ...).

A posztolohoz hasonloan en is joletben es biztonsagban elek kulfoldon. De en jovore hazamegyek, mert ott szeretnek elni.

poolman 2012.09.27. 16:43:39

A poszt lényege, hogy aki Németországba készülődik kapjon egy kis bátorítást. Én félig német félig magyar vagyok. Sok időt töltöttem itt is ott is, ismerem mindkét kultúrát és mentalitást. A lényeg az, hogy Németország nagyon jó hely azok számára akiknek van piacképes szaktudásuk és jól beszélnek németül. De miután a világ egyik legstabilabb gazdasága, Magyarország pedig épp az ellenkezője, nem érdemes összehasonlítani a kettőt ilyen téren. Aki állást kap és jól végzi a munkáját, az kétségtelenül jólétet, megbecsülést és biztonságot kap a németektől. Az fogja ott jól érezni magát aki bírja a német nyelvet és a mentalitásukat. Ez utóbbi amúgy szerintem egyáltalán nem negatív. A németek toleránsabbak és barátságosabbak mint azt sokan hinnék.

iqfighter 2012.09.27. 17:11:37

@Nitnitnit: soktenyezos, de (nekem) otthon a legmagasabb a pontszam. Eltem-elek evekben merheto ideig 2 "jobb" orszagban, megis hazavagyom. Es tudom, hogy a helyemben sokan nem vagynanak. Ez van :)

VíziLó 2012.09.27. 18:58:45

Én egyáltalán nem bántanám a posztolót, szerintem túlzóak a vele szemben megfogalmazott kritikák. Az teljesen természetes, hogy ha valaki évekig él egy országban, s ott a magyar gettóba menekülés helyett sikeresen beilleszkedik, különösen ha beházasodik, akkor a személyisége, mentalitása is alakulni fog valamelyest a befogadó ország mintájára.

Én nemrég vettem észre, részben magam, részben magyarországi barátok figyelmeztetése alapján, hogy a gondolkodásom, a szokásaim egyre inkább a britekre emlékeztetnek, s ha hazalátogatok, sokszor meglepődöm vagy egyenesen megütközöm dolgokon, melyeket annak idején természetesnek vettem. Ez végső soron természetesen, s ettől én ne lettem kevésbé magyar, csak egy kicsit brit. Ha jól emlékszem, Teller Ede mondta, hogy ő 300%-os ember: 100% magyar, 100% zsidó és 100% amerikai. Miért ne lehetne a posztoló 200%-os ember: 100% magyar és 100% német?

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.09.27. 21:33:45

PONTOSAN. bamulatosan kiirtad magadbol, ami velem tortenik es ahogy en erzek. pedig mindossze 6honapja vagyok mashol :D

Az pedig, hogy ide irtal, azt jelenti, hogy buntudatod van valahol? Ha igy lenne, gyorsan nyeld le es ne foglalkozz vele tobbet szerintem :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.27. 21:34:29

@VíziLó: Sok dolgot az ember csak akkor vesz mar eszre, ha kikerul a megszokott kornyezetbol.

Nekem ilyenek a hazai izek. Otthon fel sem tunt, itt meg meg tudok veszni egy jo kis tv paprikaert:)

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 06:18:34

@tildy:): hát ültess, én is azt csináltam :)

2012.09.28. 06:33:58

megszoktad a joletet, az latom...nem irtad, h videken elsz, vagy varosban....

Pl. Regensburg, Rüdesheim, Bamberg triobol barmelyikben laknek, Berlinben, Drezdaban, Frankfurtban soha...

a torok multikultihoz hogy viszonyulsz?Nem nem a kebabra gondolok, hanem arra az irritalo cigany stilusra, amit otthon a retkesek nalunk is eloadnak?

Elhiszem, h egy bajor sorozoben konnyu elvezni az eletet, de Nemetorszag nem csak Bayernbol all...

fhdgy 2012.09.28. 08:56:21

Azt hiszem, hogy több hozzászóló sem értette pontosan a mondanivalót vagy lehet, hogy én értem másképp! Én 49 évesen mentem el Németországba és kettő részletben közel hét évet voltam kint. Nem lettem német, nem tagadtam meg a magyarságomat stb., de kb. kettő év után már előfordult, hogy örömmel indultam haza, de már megbánva az indulást érkeztem. Olyan is volt, hogy hazajöttem, de egy-kettő nap alatt eljutottam odáig, hogy elég volt, már mennék vissza. Volt, hogy kb. kettő hét szabi Karácsony környékén, de inkább ott maradtam, nem jöttem haza, mert csendre, nyugalomra, békességre vágytam. Amikor először mentem ki, három hónap után jöttem haza pár napra. Autóval mentem, autóval jöttem, de : nem éreztem, hogy kint más lenne a vezetési stílus, de amikor hazajöttem, hangsúlyozom három hónap után, döbbentem kérdeztem magamtól, hogy itt ( Mo.-on ) mindenki meghülyült? Milyen hülye vezetési stílus ez? Ezzel csak azt szeretném példázni, hogy a körülmények teljesen észrevétlenül formálják az embert. Van, aki tényleg csak majmolja a dolgokat, de sok olyan is van, aki egyszerűen csak megváltozott, de még ő sem veszi észre magán. Annak idején elmentem, aztán visszajöttem ( kényszerből ). Vagy a világ változott vagy én vagy mind a ketten, de hiába vagyok itthon már három éve, nem találom a helyem, hazajöttem, de nem találom se a hazám, se önmagam, sem semmit. Idegenné lettem a saját hazámban?

venator 2012.09.28. 12:31:36

Hova jut ez a világ ha már az sikeres emigránsok is nyígnak? :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.28. 23:31:29

@pappito: HA nem olyan kenyes, mint a ribanc bazsalikomom, akkor megprobalom :D

pappito · http://pappito.com 2012.09.28. 23:35:25

@tildy:): nekem meglepően lassan, de kitartóan fejlődött, pedig vacak idő volt

de az íz kárpótol mindenért :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.29. 01:05:25

@pappito: Na, megprobalom akkor. Szegeny brittek neztek nagyon ram, kerdeztek mit eszek, mikor multkor vittem be paprikat. :D
Jo a blogod amugy, orom olvasni:)

Vegaaa 2012.10.01. 14:43:23

@fhdgy: szerintem nem kell aggódnod. én például nem mentem sehova, pusztán a munkahelyem és a barátnőm holléte változtatott meg. 4 évvel ezelőtt kaptam melót egy város szélén levő multinál, barátnőm 10km-re lakott tanyán, én pedig szintén a város szélén élek. régen bulizós fiatal voltam, minden napomat a belvárosban töltöttem. az utóbbi időben pedig volt olyan, hogy 1 éven keresztül egyszer sem jártam a belvárosi forgatagban. városszélről városszélre jártam dolgozni bringával a természetben, amatőr országúti kerós vagyok, sokszor meg kimentem kocsival az asszonyhoz egy kis tanyasi életet élni. nekem mindez tetszett, így a régi életformám és ismerősök szépen lassan lemorzsolódtak. most hogy az asszonnyal összeköltöztünk kénytelen voltam másodállást vállalni egy belvárosi multinál. 2 hónapja csinálom, de az első pillanattól kezdve utálok bejárni a város szívébe, oda, ahol régen az életem nagy részét eltöltöttem. változik az ember is, nem csak a környezete, ennek felismeréséhez pedig szerintem nem kell feltétlenül külföldre menni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása