oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 13. 06:57,  Utáljuk, hogy maradunk és utáljuk, hogy menni kell 265 komment

2012. szeptember 13. 06:57 Határátkelő

Utáljuk, hogy maradunk és utáljuk, hogy menni kell

Mai szerzőnk kamaszként megjárta Kanadát és később megpróbálkozott Norvégiával is, végül mégis Magyarországon maradt. Most családjával együtt menne, de a sok nehézség mégis visszatartja. Szerintetek mit lehet tenni ilyen esetben?

szomorú pár.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Én olyan témában írnék, ami valószínűleg honfitársaim több tízezres rétegét érinti. Én vagyok az a 70-es évekbeli fiatal, akit megszédített az amerikai álom és bizony sokat vágyakoztam, hogy kijussak valahová, megismerni az addig csak filmeken látott életet.

Mivel internet számomra csak 2000-től létezik, ezért addig csak újságokból, a nyomtatott sajtóból és híradásokból szereztem meg nyilván hiányos információimat.

Kamaszként Kanadában

Kamaszfejjel meghívást kaptam Kanadába, 1970-es évek elején nagybátyáméktól. Vegyes érzelmekkel keltem útra, a repülőn az ajtó mellett ültem, húzott be az átkozott hideg, a repülőtéren az 1,50-ért vásárolt Útitársat fejtettem bőszen, míg Torontóba, majd onnan Calgaryba értünk.

Le voltam nyűgözve az ottani állapotoktól, Kentucky csirke, szexlapok és kirándulások a Kanadai Álomba. Rokonaim ajánlották, maradjak kinn, máig sem tudom, komolyan gondolták-e az ajánlatukat, de végül visszakívánkoztam, merthogy be kell fejezni középiskolai tanulmányaimat, meg persze szüleim majd azt gondolják, milyen hálátlan vagyok hozzájuk. Azóta sem tudom, melyik lett volna a jobb döntés.

Villámlátogatás Norvégiában

Majd ezután tíz évvel egy nyáron, huszonévesen, két hatalmas bőrönddel (benne gondosan összehajtogatott télikabátom) némi viszontagság után Norvégiába „disszidáltam" öt napra. Ez az idő arra volt elég, hogy tudtomra adják, magyar állampolgárt - munkavállalási engedély nélkül - nem fogadnak be, mert akkor még a szocializmusban nem voltak baráti kapcsolatok Magyarországgal, ha ugyan jól értettem, amit a norvég tisztviselő mondott.

Az ottani árak akkoriban az egekben, minden annyiba került, mint Magyarországon, csak éppen nem forintban, hanem norvég koronában számolva. Pénzem úgy fogyott, mintha valami kiszivattyúzni akarta volna. Az ezután következő húszéves szünetben kizárólag hazámban kerestem a boldogulásomat.

Nincs, aki segítene

Az EU-s munkavállalási lehetőségek néhány éve ismét felkorbácsolták vágyaimat, családosan immár hónapról-hónapra tervezzük, hogy együtt vagy külön-külön külföldön fogunk dolgozni, mosogatni, takarítani, mindegy, csak magasabb bérért. Feleségemmel együtt úgy érezzük, anyagi szempontból váltani kellene a rengeteg számla, a hitelek és a kifizetendők miatt.

Segítség, amit kaphatunk, minimális, rokon szinte nincsenek, még akinél pár órára le lehetne rakni a gyerekeket, még olyan se, pláne aki eljönne vigyázni rájuk, amíg dolgozunk – külföldön? -, ne legyenek egyedül. Rettentő ambivalensek vagyunk a gondolattal, menni vagy nem menni, a gyerekek biztosan megsínylik, ha valamelyikünk elmegy, de a gyerekek azt is megsínylik, ha maradunk és a hiteleinket, számláinkat nem bírjuk majd fizetni.

Mindketten közalkalmazottak vagyunk, reméltük, hogy Kormányunk megment bennünket, de sajnos felmondott hitellel már nem vehetjük igénybe a felajánlott nagylelkű segítséget.

Anyagi és érzelmi áldozat

Azóta napi téma ez otthon, ki menne, ki nem, milyen országba. Vonz a Nagy Pénz, a jó fizetés, a juttatások, ennél jobban csak annak örülnék, ha a saját hazámban részesülhetnénk ezekben.

Sajnos, az álmodozás nem fogja meghozni ezt a vágyott gyümölcsöt, valószínűleg maradunk a fenekünkön minden jobb belátásunk ellenére is. Az angol nyelv sem megy valami fényesen és családosok lévén már nem akarunk gyerekeinktől elszakadni, még rövid időre (néhány hétre) sem.

Mert egyedül maradni a gyerekekkel olyan anyagi és érzelmi áldozattal járna, ami a bejövő bevételeket is jelentősen csökkentené. Rokonunk Magyarországon is alig, akik egyáltalán nem tudnak támogatni minket. Külföldön semmilyen rokonságunk, barátaink sincsenek.

Feltételezzük, hogy külföldre csak azok tudnak kijutni, akik egyedüliként, fiatalként vagy párjukkal, gyerek nélkül kijutottak vagy kinti jó ismerősük van, esetleg annyi pénzt tudtak kivinni, hogy hónapokig meg tudta élni, amíg munkát kaptak.

Napi dilemma

És igen, amit a legjobban irigylek, hogy nem piacképes szakmám van, amivel napok alatt el tudnák helyezkedni, hanem olyan szakmám van, amit külföldön akkreditáltatni kell és egy-két év kint éléshez kötik a használatát. Sőt a kinti törvények ismeretét is megkövetelik.

Naponta érkeznek az automata állásajánlatok és dilemmázunk, hogy kinyissuk és beszéljük meg őket ismét egyenként, rászánva a munka utáni szabad óráinkat a gyerekek iskolai ellenőrzésétől véve el az időt, a családi együttlétektől elvéve az időt, járjunk utána vagy ma sem jussunk tovább, mint a jó lenne, ha... érzését ismételten átélni.

Közben az élet nem áll meg, tehát nem ez az egyedüli dolgunk, hogy a külföldi munkavállalásról álmodozunk Inkább ez olyan, mint egy béklyó, magadra maradtál - mondaná a kobzos. Azt az élethelyzetet éljük meg minduntalan, ha nincs segítséged, esélyed sincs, hogy jobbra forduljon a sorsod.

Utáljuk, hogy maradunk és utáljuk, ha kényszerből menni kell. Szeretjük lakhelyünket, a nyugalmat és szeretni tudjuk a külföld biztonságát, egymás tiszteletét, amit ugyan csak hallomásból ismerünk.

Szeretnénk, ha az itthon maradottak is tisztelnék egymást és reménykedünk, egyszer majd jobbra fordulnak a dolgok és a fizetésünk is magasabb lehetne. Hát ennyi. Maradunk itthon a fenekünkön."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr654772608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bpetya75 2012.09.13. 15:31:41

@mojoking77:

Nem rossz tanács ;-)

@Nyulz of the World:

Nem olyan régen mesélte valaki, hogy mennyire meglepték Erdélyben, amikor közölték vele, hogy ez nem a székelyek himnusza. Úgy látszik az illető nagyon nem szerette. Vagy csak Te vagy tájékozatlan himnusz-ügyben? ;-)

egy Izlandon élö 2012.09.13. 15:32:54

@mojoking77:
Nem egy kihalt helyre szeretnék menni,hanem "önellátó faluba".Község is van már ilyen.Egyszerüen összetartanak,és együtt gazdálkodnak.
termelotol.hu/hirek/rozsaly-az-onellato-minta-falu
Ilyenek vannak a világon mindenfelé már,és egyre több lesz.

Mirkobaba 2012.09.13. 15:35:59

Én gyereket, férjet hátrahagyva kijöttem Londonba. Fél évig havonta 1 hétvégére hazarepültem és napi telefon. A lelkemnek borzalmas volt. DE! Mostmár ők is kint vannak, férj is talált munkát, gyerek itt kezdte az iskolát. Én azt gondolom megérte a kínlódást. Azért ennél rosszabbat, minthogy fél évre egy anyának el kelljen "hagynia" a gyerekét keveset tudok elképzelni. Még akkor is ha csodás apára hagytam akivel imádják egymást és őszintén szólva tök jól elvoltak nélkülem :)

egy Izlandon élö 2012.09.13. 15:37:45

@anarch:
Az tény,hogy komoly elhatározás és küzdés nélkül nem repül a sülthal a szánkba.De azt is megértem,ha valaki úgy érzi,hogy ö ehhez kevés.Viszont azt nem tudom mért ír erröl valaki blogot.Én nap mint nap ilyeneken gondolkozom,hogy hogy is legyen tovább,de nem írom le mindenkinek.

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 15:38:24

Tipikus; semmi nem volt jo, sehol nem volt jo, allam bacsi majd megment. Kozalkalmazotti hozzaallas. Maradj ott a picsadon, mert nyugaton ehenhalsz. Itt dolgozni kell, erteni valamihez. Remenykedj, higz az adofizetok meg egy ideig ossze birjak adni a beredet.

bpetya75 2012.09.13. 15:38:35

@amarante:

Nem ismertem ezt a mondást. Nodemostakkor van székely himnusz, vagy nincs? Mert ez a wiki szerint sem az, de arról nem ejtenek szót, hogy van, vagy nincs.

Basszus! Ezt az offhegyet, amit ma itten építettem :-D

mojoking77 2012.09.13. 15:44:18

@MacChicken: Azert ugyanezt egy paran mar megfogalmaztak, kevesbe nagykepu, lekezelo idiota stilusban is. Tudod, a stilus ugye maga az ember.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 15:45:57

@Nyulz of the World:
Én pont ilyen butának találom azokat,akik nem veszik észre,hogy mi történik nem csak Mo-n,de az egész világban,mikor mindenhonnan az folyik.
Légyszives ne reagálj többet az én hsz-eimre,mert el sem olvasom,aki ilyen stílusban szólít meg!
Ezek azok a tirpákok,akikröl a 90%-os szövegértési vita is szólt.Én szívesen meghallgatom más véleményét akkor is,ha az radikálisan ellent mond az én nézeteimnek,ha azt normális hangnemben teszi meg.

2012.09.13. 15:49:30

@bpetya75: Szoktak rendezvenyeken is enekelni, mint szekely himnuszt, sot 90 elott is volt nalunk a faluban is nehany eset, amikor valaki reszegen ezt uvoltotte hazafele a kocsmabol, aztan legnagyobb meglepetesere a milicia pincejeben ebredt. De egyebken ugyanez lart pl. a "Hal'Istennek megfordult a vilag, zold ablakban piros-feher virag" kezdetu kis notaert is, meg meg jonehany hasonloert. Emlekszem, 1990-ben az elso szabad marcius 15-i unnepsegen is ugy enekeltek, mint himnuszt. En is par eve hallottam valakitol, hogy nem az, akkor neztem utana. Addig en is azt hittem, hogy valami osi szekely enek, vagy ilyesmi.

amarante 2012.09.13. 15:54:08

@bpetya75:

Valoszinuleg nincs,mert ha lenne valahol irnanak rola:):):)

Offhegy:a posztot mar kitargyaltuk:):):)

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 15:56:55

@mojoking77: 1. Nekem nem volt idom elolvasni a kommenteket, csak a posztot, de megbantam. 2. Nekem es a hozzam hasonloknak az ilyen ingyenelok - majd allambacsi megment - miatt kellett elhagynunk az orszagot, mert mar olyan adok terhelik a kereseteket, hogy az elviselhetetlen, nem beszelve arrol, hogy a paici szfera kizsigerelese nem all meg az adok behajtasanal. Ahol penzt szagolnak azt addig tapossak, ameddig tonkremegy. Semmittevo allami irodistak (nem sorolom, hogy meg kiket rajtuk kivul) tomkeleget kell eltartani, akik ilyen posztokban sirjak tele a zsebkendot, ahelyett, hogy cselekednenek. Varjak allam bacsi csodait.
Te biztos valami marha okos ember lehetsz, hogy ket mondat stilusabol megallapitod, hogy milyen maga az ember. Egyebkent leszarom mit gondolsz.

bpetya75 2012.09.13. 15:57:39

@Nyulz of the World: @amarante:

Hölgyem, Uram!

Köszi a válaszokat. Léptem. Majd este még leszek.

mojoking77 2012.09.13. 16:03:33

@MacChicken: :)
Orulok, hogy konnyitettel a lelkeden. Par ev mulva majd rajossz, hogy sokkal arnyaltabb a kep, mint amennyire most erzed. Addig meg ugye en is elmorzsolhatok egy konnycseppet a nyomorod miatt. Csak egy apro megjegyzes, az ide iro kvazi "torzsolvasok" nagyjabol 80%-a kulfoldrol kommentel, (en is), de nem nagyon olvastam meg senkitol se ilyen stilusu frocsogest. Nem biztos, hogy valaszolnod kellett volna, csak sajat magadat egeted a tobbiek elott.

Sambaja5 2012.09.13. 16:08:46

@Kara kán: Világnyelv alapfokon 2 év. Húúú, nem lennék a tanítványod...:)

Belagezapista (törölt) 2012.09.13. 16:10:10

@MacChicken:
"Semmittevo allami irodistak (nem sorolom, hogy meg kiket rajtuk kivul) tomkeleget kell eltartani, akik ilyen posztokban sirjak tele a zsebkendot, ahelyett, hogy cselekednenek. "

Csak szólok, az állami hivatalokban köztisztviselők dolgoznak, az állami tulajdonú intézmények(pl. iskolák) forrásai pedig az utóbbi években már egyre szűkebbre vannak húzva.

ioi (törölt) 2012.09.13. 16:13:36

@egy Izlandon élö: a neten és talán különösen a youtube-on nagyon sok butaság van ám. Az általad linkelt videóhoz oda van rakva a lisszaboni szerződés, aminek az elhangzottakhoz egyáltalán semmi köze nincs, ráadásul 2009-ben lépett hatályba. Azt ajánlom, hogy mindig legyenek gyanúsak a világot egyértelmű fekete-fehérbe öltöztető, evidenciának beállított kinyilatkoztatások.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 16:20:22

@iOi:
Igen,ebben igazad van,és nem is konkrétan ennek a videónak tekintem minden részletét bizonyítéknak,ezzel csak arra céloztam,hogy mi folyik otthon,és mindenhol,mert nagyobb anyagokat ide nem fogok belinkelni vagy bemásolni.

2012.09.13. 16:23:08

@egy Izlandon élö: A velemeny tenyeken alapul, megindokolhato, megvedheto, alatamaszthato, lehet ervelni ellene es mellette. Az altalad belinkelt video viszont meg osszeeskuves elmeletnek is gyenge, mert meg azoknal is legalabb meg szoktak probalni, ha maskepp nem, a tenyek elferditesevel megindokolni az adott elmeletet. Ez a video kb. az esti mese szintjen mozog a gonosz sarkannyal meg a szegeny kiralylannyal.

Vagyis varom a videot alatamaszto tenyeket, bizonyitekokat. Ha meg nincsenek, akkor viszont tovabbra is fenntartom, hogy vagy provokalsz, vagy sotet vagy, mint az edes anyafold...

amarante 2012.09.13. 16:23:14

@egy Izlandon élö:

Miert?Mi folyik otthon?Es mashol?Tenyleg nem ertem.A videot megneztem...negyedig,mert ostoba es rosszindulatu,kileptem.Mire volt ez bizonyitek??

amarante 2012.09.13. 16:24:44

@Nyulz of the World:

Az anyafoldet ne bantsd:):)Megteszi a lepcsohaz is:sotet es korlatolt:):):)

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 16:32:44

@mojoking77: Mi vagy te, valami kommentcsendor? Megbiztak, hogy felugyeld a kommenteket? Olvasod egesz nap ki mit ir, es ugrasz, ha valaki nem a te ertekrendednek megfeleloen kommentel?
Egyebkent teny, hogy elhamarkodtam a kommentet, de egyszeruen ezen a tehetetlen here hozzaallason nem birtam elmenni.
@Belagezapista: Igen, tudom. Sot vannak a korhazi alkalmazottak es egyeb tenyleg szukseges intezmenyek. Kicsit elkapkodtam a kommentet, de mint irtam, az ilyen tehetetlen hozzaallas egyszeruen kihoz a sodrombol.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 16:35:18

Igazatok van a videóval kapcsolatban,tényleg rossz választás volt,viszont én valóban hiszek az összeesküvés elméletben,akár hülyének néztek,akár nem.
Hogy linkeket tegyek be ezzel kapcsolatban,kéne neki egy blog.

mojoking77 2012.09.13. 16:38:09

@MacChicken: :) Nem akar ez osszejonni sehogy sem.
Szimplan ez nem az a blog, ahol felesleges gyulolkodest kell szitani. Te elmentel valahova egy jobb elet remenyeben. Megtalaltad vagy sem, ez mar egyedul a te dolgod. De arrol messze nem a kozhivatalnokok tehetnek, hogy te mentel, az kb 99%. Majd egyszer megerted.

2012.09.13. 16:38:56

@egy Izlandon élö: Osszeeskuves elmeletek temakorben utazoknak javaslom a tiboru kollega konteos blogjat... Minden kezdo es halado konteosnak kotelezo alapmu! :D
konteo.blogrepublik.eu/

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 16:42:30

@mojoking77: Szerintem sem jon ez ossze neked. Teny, hogy nem tudod, hogy hova, miert es mikor mentem, nem tudod, hogy egyaltalan ki vagyok. Miert gondolod, hogy az okat tudod annak, hogy miert mentem, ha mentem? Hm?

mojoking77 2012.09.13. 16:46:38

@MacChicken: Nem, nem tudom es nem is igazan erdekel. Ok akkor sincs ra tul sok, hogy feleslegesen megprobalj gyuloletet szitani. Gondolom a masodik bekezdes elolvasasara sem volt nagyon idod ;)

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 16:53:42

@mojoking77: Nem allt szandekomban gyuloletet kelteni. Egy szoval nem mondtam, hogy koztisztviselo holokausztot akarok, vagy irtsuk ki a ciganyokat. Irtam ilyet? De engedtessek meg nekem, hogy a te engedelyed nelkul is lenezzek es utaljak bizonyos eloskodo es ingyenelo embertipusokat (nemi vonzodasra, fajra es borszinre valo tekintet nelkul), akiknek nagy mertekben koszonehto, hogy sok ertekes ember elhagyja az orszagot es az lesullyed a mocsar fenekere.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 16:56:49

@MacChicken:
Drábik János nagyon érthetöen,egyszerüen magyarázza el a hétköznapi embernek is könnyen érthetö módon,hogy mi okozta azt a sok adósságot,és mi az,ami tönkretette kis országunkat is,amiért te is úgy döntöttél,hogy máshol próbálsz szerencsét.Semmi köze az állami alkalmazásban lévö emberekhez.Anyukám is állami alkalmazásban van,idös emberekhez jár ki.Kap vagy 75.000Ft-ot,kivan a válla,a háta,mert nehéz neki emelgetni öket,és 2 otthon közötti furikázási idejét nem is fizetik.Nem hiszem,hogy ök okoznák azt a sok tartozást.
www.youtube.com/watch?v=RGKYgF_4OvY&feature=watch_response_rev

Void Bunkoid 2012.09.13. 17:01:20

ha jól olvasom, a posztíró hellyel-közzel a szüleim korosztályába tartozó ötvenes, aki még kádárpapa alatt kezdett valami állami hivatalban Akakij Akakijevicset játszani, ott megismerkedni valami hasonszőrű leányzóval, házasodni, majd maradt a langyos gogoli szmötyiben, alacsony felelősségvállalással járó melója miatt túlélve mindenféle rendszer/kormányváltást. Szeretne most jól élő floridai nyugdíjassá válni, ám két dolgott elcseszett: nem tanult meg idegen nyelven beszélni (ebben hasonlít is a szüleimre) valamint túl későn vállalt gyereket (a szöveg alapján még eltartottak/kiskorúak) - na ebben az őseim jobbak voltak, én már felnőtt vagyok:-)

a kedves posztolónak csak annyit tudok javasolni, hogy most már üljön meg a s*ggén, mindjárt itt a nyugdíj, onnantól kezdve ő itthon boldog kisnyugdíjasként élheti le hátralévő életét - a jelenlegi nyugdíjpolitikai trendek alapján ma hazánkban nyugdíjasnak lenni "biztos állás".

anarch 2012.09.13. 17:06:32

@egy Izlandon élö: Igen, valahogy a poszt toló elég furán fogalmazta meg az igényeit. Valahogy nem süt belőle a küzdeni akarás, inkább csak a letargikus sehogyansincsjól. A megmentő kormányon már rutinból suhant át a tekintetem, nem is láttam. Így elég esélytelen az egész.

Szerintem az nincs, hogy valaki "kevés ehhez", inkább a küzdés, az akarat az ami hiányzik, olyan nincs hogy valaki mindenhez kevés, keressen és akkor találni fog. youtube-on volt egy video amiben egy végtagok nélkül született ember életét mutatták be, és ő is talált az életének értelmet, dolgozik, csinál valamit. Nyilván nem egyszerű az élete, de nem adta fel. Ezek után ez a kormányunk megment, meg a kevés vagyok én ehhez hozzáállásra mit lehet mondani...

Void Bunkoid 2012.09.13. 17:14:15

ja és én még külföldre sem mentem el - ellentétben az itt kommentelők nyolcvan százalákával. én majd akkor megyek el innen max, amikor puskával kergetnek el, de még akkor is inkább visszalövök.

a többi kedves "határátkelő" meg, ha így futszaladmenekül, akkor lesz szíves elfelejteni a hazáját és többet vissza se nézni, mert ezt választotta önként - hadd ne idézzem a Szózatot, pedig akkor még nem is volt árpádsávosdi:-)

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 17:14:30

@egy Izlandon élö: Az emberek nem feltetlenul anyagi okokbol hagyjak el az orszagot. En sem ezert leptem le. Egyszeruen elhetetlen orszag. Vannak dolgok amiket nem lehet penzert megvenni meg a velejeig korrupt Magyarorszagon sem.
Semmi bajom azokkal a hasznos munkat vegzo allami alkalmazottakkal, akiknek a munkaja elengedhetetlen egy jobb minosegu elethez. Ezert is irtam, hogy kicsit elhamarkodtam az elso kommentemet, de ezt nem magyarazom tobbet. Nem is az o minimal fizetesuktol tart ott a gazdasag ahol tart. Az viszont egyertelmu, hogy igen sok teruleten felesleges herek dozsolnek a befizetett penzbol akikre semmi szukseg es akik megkeseritik az emberek eletet. Nem csak a politikusokra gondolok, hanem a bepunnyadt meg mindig a kadari allami vizfejben elokre. A mindenhato hatosagokra, a tevedhetetlen kozhivatalnokokra, szabalyszego rendorokre, a penznyelo es konkurencia nelkuli MAV-ra, postara, BKV-ra. Lehetne meg sorolni. Es ne mondd, hogy ez semmi, mert ezek nelkul, vagy ezek megfelelo mukodtetesevel igen sokat lehetne am sporolni. Ugyanugy, ahogy a kozbeszerzeseken is, ahol olyanok nyernek allami tendereket, akik soha nem alkottak semmi hasznalhatot, hogy peldaul az allandoan 10 eves lemaradasban levo allami szferaban hasznalt infromtaikai rendszerekre celozzak. De nincsen eleg hely es ido minden olyan okot felsorolni, amiert egy normalis ember aki vallakozik az nem bir megmaradni ott.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 17:16:02

@anarch:
Ez teljesen igaz,csak a különbség az,hogy az az ember úgy született.Úgy ismerte meg a világot,az lett számára a normális.Én is láttam,és hihetetlennek tartottam,hogy mennyire pozitív,és élettel teli.Viszont ez az ember valószínüleg megtört föleg lelkileg.Gondolom,mikor fiatal volt,arra számított,hogy elvégzi a kis iskoláját,azzal elhelyezkedik,és élete végéig ellesz.Akkoriban ugye nem voltak ilyen követelmények,mint ma.Nem kellett 3 diploma,6 nyelv,hogy az ember boldoguljon,elég volt egy sima érettségi,és föleg nem jártak ki külföldre dolgozni vagy élni.Ez mind jól megváltozott.Iödösödö korára kiderült,hogy egyre szarabb minden,a fizetéséböl alig lehet megélni,nyugdíja ki tudja.hogy lesz e,és szépen lassan lelkileg összetört.A mostani tudása kevés a kimenetelhez,szerintem 60 év az túl késö,hogy valaki elkezdjen komolyan tanulni,és karriert építeni.Ha valaki depressziós mondjuk,akkor kb semmihez semmi lelkiereje.Ezt viszont az nem érti meg,aki nem ismeri ezt az érzést (depressziót).Onnan nehéz talpraállni.Nekem legalábbis ez szürödik le az írásból.Ez csak az én véleményem,lehet,hogy rosszul gondolom.

christophe 2012.09.13. 17:16:15

@bpetya75: Ez a minimàlbèr,takaritàs,mosogatàs,valo igaz francia nyelvtudàs nèlkul nincs bejelentett melo.

Leslie04 2012.09.13. 17:16:51

Hat en ugy latom, mar ot eve elve az Egyesult Allamokban, hogy ennek is van pozitiv es negativ oldala is. Annak idejen en is ugy voltam vele, hogy Amerika, hu, igy meg ugy...Aztan rajottem, hogy itt is megvannak a negativumok, itt is sok olyan szemely van, aki szivesen keresztbe tart neked, ha okosabb, kepzettebb vagy, de alapvetoen emellett az osszkepem pozitiv. Elvegeztem ket egyetemet (diplomaskent, es meglevo allassal jottem ki), es felepitettem egy olyan eletet magamnak, amit odahaza 70 eves koromig sem tudnek elerni. De engem mondjuk semmi nem tartott odahaza, es egyedul jottem ki, 3 borondnyi ruhaval...Az elso masfel, ket ev volt a legnehezebb.

MacChicken (törölt) 2012.09.13. 17:16:57

@Void Bunkoid: Na mar csak te kellettel ide bammeg.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 17:22:18

@MacChicken:
Sajnos ez a korrupció mind egy pontba vezethetö vissza,a top elitre,akik miatt mindez történik.Ez nem csak Mo-n van itt.Úgy éltem itt Izlandon közel 10 évig,mikor beütött a krakk,hogy az volt elterjedvve,hogy nem ismerik a korrupciót.Aztán hopp,az európai országok közül ez borult be elsöre,és legjobban,nem véletlen.Mo követte idöbeni sorrendben,aztán a többi.

mojoking77 2012.09.13. 17:23:25

@Void Bunkoid: Nofene, kikerultunk az Index cimlapra?
Jol van fiam, ulj le, egyes..
Vagy tudod mit? Inkabb menj vissza a jol bejaratott politikai blogokra, ott van inkabb szukseg trollokra..

christophe 2012.09.13. 17:24:36

@Kopi3.14: Le calcul du salaire brut en net
Salaire Brut Net
Horaire 9,4 € 7,24 € orànkènt
Mensuel 1 426 € 1 098 € havonta
Annuel 17 112 € 13 176 € èves szinten
Ez a SMIC azaz minimàlbèr,ehhez adodik mèg vakàciopènz,ebèdjegy.Ja heti 35 oràs munkahèt!!!!

mojoking77 2012.09.13. 17:28:38

@christophe: "Ja heti 35 oràs munkahèt!!!! "
:) Ami a valosagban kozelebb van az 50-hez, mint a 45-hoz. En is itt tolom, csak picit tobbert.. :) Viszont cserebe van 50-55 nap szabadsagunk egy evben. Es multkor lecseszett a fonokom, hogy este negyed hetkor nem ert el az irodaban, hanem mar RER-en ultem... Tudod, Erme, ket oldallal

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.13. 17:52:10

@Sambaja5:
Akkor veled van a baj.
Az érettségi után (12 év iskolába járás után) már lennie kell alapoknak, plusz itt ugye élemedett korú a delikvens.

christophe 2012.09.13. 18:03:09

@mojoking77: Na ja èn se SMIC-èrt dolgozom,alapvetoen cège vàlogatja,de mint irod cserèbe van 50-55 nap szabid,meg ugyebàr fizetik a tuloràt.....

kaes 2012.09.13. 18:05:52

@pityokatokany: nincs autóm, szolid vályogházban lakunk Pest mellett, hitelt pedig azért vettünk fel, mert azt hittük, tisztességes banki szerződést írunk alá.

mojoking77 2012.09.13. 18:07:42

@christophe: Nem, az 50-55 nap jon ossze tulorak helyett. Valoszinuleg ezt is cege valogatja, itt inkabb mindenki elmegy egy honap szabadsagra Augusztusban, egy masik honapra meg December kozepetol Januar kozepeig. Jo ez. Ilyen teren eleg kemeny lesz jovore USA, ott ez gyakorlatilag forditva megy, ha jol tudom.

kaes 2012.09.13. 18:28:12

@Void Bunkoid: Örülök, hogy más alternatívám is van, mint rád hallgatni. Nyelvet minimum szinten használni számomra azt jelenti, ha felhívnak azon a nyelven, értem mit mondanak. Egy angol cég keresett házigondozót, úgy beszéltek, mint a vízfolyás, kértem, beszéljen lassabban, erre letette.
Keményen dolgozunk, hogy fenn tudjuk tartani magunkat, tévedsz ha azt hiszed, hogy nem.

qengland 2012.09.13. 19:16:58

sziasztok. november elején megyek Londonba, BME informatikus diplomával. angolul tudok, de inkább írásban, beszédben van még mit tanulnom, ezért is megyek. (középfok azért megvan, de nyílván nem ez számít). JAVA fejlesztő vagyok, elég nagy, több éves tapasztalattal. jó lenne már úgy menni, hogy van valami állás. nem tud valaki esetleg valamilyen lehetőséget? nem feltétlen London.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.13. 19:34:22

@Belagezapista: nem tudom, ez mikor volt, amikor én voltam nyaralni Zürichben és Luzernben, egy darab szemetet nem láttam.
a buszok halálpontosak voltak, a telefonfülkék működtek, az üdítőautomaták is működtek. egy darab rosszat nem találtam.
olyan steril volt, hogy négy nappal a tervezett előtt hazamenekültem.

most már úgy gondolom, hogy egy jó állásért még ezt is elviselném:D

2012.09.13. 19:47:21

@amarante: Nem semmi amin atmentetek a gyerekekkel, minden elismeresem, es sok sikert a tovabbiakban! Nincs kedved esetleg posztot irni? (Nemreg kezdtem el olvasni ezt a blogot, tehat lehet hogy irtal mar - ha igen, hol talalom meg?)

tableno 2012.09.13. 19:54:34

@egy Izlandon élö: Te idefigyelj! Drábik János egyszerű és közérthető módon ír le egetverő baromságokat. Jó tanács: gyanakodj azokra, akik bonyolult problémákra egyszerű magyarázatokat adnak!

egy Izlandon élö 2012.09.13. 20:27:08

@tableno:
Hogy mondana hülyeséget????Ugyanezt elmagyarázták már rég angol nyelvü hírcsatornákon is hosszan.Pontosan ettöl van a válság!Ezt érzem a saját börömön is.Nem hinném,hogy Drábikra kéne gyanakodni,nem ö $ billiomos,hanem a Bilderbergek,a Rothchildok meg az ezekhez hasonlók.

tableno 2012.09.13. 20:45:44

@egy Izlandon élö: Én is tudok mutatni neked kismillió website-ot akármilyen nyelven, ahol egyszerűen és közérthetően kifejtik, hogy mindenről az ufók tehetnek. A világ tele van sarlatánokkal. Drábik is az, kb Gyurcsók József közgazdász megfelelője.

qengland 2012.09.13. 20:59:40

sziasztok. november elején megyek Londonba, BME informatikus diplomával. angolul tudok, de inkább írásban, beszédben van még mit tanulnom, ezért is megyek. (középfok azért megvan, de nyílván nem ez számít). JAVA fejlesztő vagyok, elég nagy, több éves tapasztalattal. jó lenne már úgy menni, hogy van valami állás. nem tud valaki esetleg valamilyen lehetőséget? nem feltétlen London.

egy Izlandon élö 2012.09.13. 21:10:05

@tableno: Csak a bankok disznoságait közvetlen érzem a saját börömön,az ufók dolgait meg egyáltalán nem. :D

tableno 2012.09.13. 21:29:46

@egy Izlandon élö: A bankok disznóságai az egy létező dolog. A Bilderberg-csoport meg a zsidó világösszeesküvés nem létező dolgok (illetve a Bilderberg-csoport létezik, zsidók is léteznek, de nincs közük semmilyen összeesküvéshez). Ha valakit mindenképpen hibáztatni akarsz a válságért, akkor miért nem a kínaiakat?! Nekik kicsit több közük van hozzá, hogy Európa versenyképtelenné vált...

mommmmo 2012.09.13. 22:12:54

En meg meg a bankokat meg a kinaiakat sem hibaztatnam a valsagert, mert az atlag nyugati allampolgar, aki 2~szer annyit kivant fogyasztani mint amennyit megtermelt, es ezert vette fel nagyban a hiteleket, meg tamogatta a "szocialis" kormanyokat, ugyanolyan hunyo az egeszben mint a bankok meg a kinaiak. Szerintem a keplet "bottomline" tenyleg rohadt egyszeru, a demokracia meg a kapzsisag az lufikhoz meg kipukkadasokhoz vezet, es az osszes tobbi mindennek a folyomanya... A gaz osszeeskuvokre kenni mindent ugyanolyan dolog, mint amikor az atlag adocsalo magyar allampolgar fut fat hibaztat az allamhaztartas hianyaert..

egy Izlandon élö 2012.09.13. 22:39:17

Csak hogy ez az egész körfolyamat.A Bilderbergek nem csak léteznek,hanem igen effektíven alakítja a válságot.Amerikában és EU-ban teljesen tönkretette a gazdaságot.Nem véletlen tartanak állandóan titkos találkozót.Ezek a billiárdosok kitelepítik a gyárakat Ázsiába,és ott szinte rabszolga,munkával megtermelnek mindent.Az ott dolgozók csak annyit kapnak,hogy éhen ne haljanak,napi 14-16 órákat dolgoznak azért,hogy vehessenek egy kenyeret,de így is el vannak adósodva.Mivel nálunk be van fagyasztva a gazdaság,ezért mindent onnan hoznak be,mert az ugye olcsó.Így veszítenek az ázsiaiak is,mi is,mindenki csapdában van,csak a szemét billioner gazdagszik.A szomorú,hogy a legtöbben még mindíg vakok,és nem látják.Hidd el,én nem az egész zsidóságot utálom,csak azt a párat közülük,akik a világot irányítják.Van zsidó barátom.Meg Bilderbergeket,akik szintén nem mind zsidók.Ott van a georgiai emlæekmü,amibe 8 nyelven van belevésve,hogy 500 millió alatt kell lenni a népességnak a Földön.Ott vannak az Új Világrend ezüst érméi,rajta beszámozva a Földrészekkel,hogy milyen sorrendbe igázzák le,meg a szabadkömüves jelekkel.Az a rengeteg kölcsön,amit fedezet nélkül adnak ki...Egyszerüen nyomnak pénzt,és odaadják rengeteg kamatra.Annyi tartozás halmozódott így fel az országokban,hogy azt képtelenség valaha is visszafizetni.Így van az,hogy cserébe megkaparintották Mo földjeinek 80%-át.Most te vagy az ö oldalukon állsz származásodnál fogva,vagy meg nem magyarázom mért nem látod ezt.Azt is látom,hogy egész nap ugyanazzal az emberkével csevegek más nick-kel.

tableno 2012.09.13. 22:49:51

@egy Izlandon élö: Jól van, azt hiszem itt be is fejezhetjük a beszélgetést. Azért az ufókat sem kell teljesen leírni, biztos forrásból tudom, hogy valójában a kis zöld marslakók irányítják az IMF-et! :)

amarante 2012.09.13. 23:05:51

@Mirjam2:

Ez nagyon diohej volt:):):)Az eletem ennel sokkal cifrabb.:):):)A fene tudja miert de en elvezem:):)

Gondoltam ra,hogy egyszer irok,de nem lenne ertheto az elozmenyek nelkul,marpedig ez a hataratkelesrol szol es nem szemelyes nyomorusagrol:)

amarante 2012.09.13. 23:09:28

@tableno:

Mar megint kimaradtak a pirezek!!!:):):)Pedig en biztos forrasbol tudom,hogy osszeskudtek az pufok ufokkal es atadjak a Foldet:):):)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.14. 01:26:56

@Muad\\\'Dib: nem tudom hol jartal, en 3 honapot eltem Norvegiaban, ugy ugrott kia kocsijabol az autos es rohant oda hozzam, azt sem tudtam mi van. Tortent ugyanis, hogy a zebratol meg kb 2 meterre alltam, es o nem allt meg! annyit kert, ne szoljaka rendornek. Egyebkent ha csak a zebra kozeleben voltam, mar minden autos megallt. de nem csak nekem, minden gyalogosnak , aki a zebra fele kozeledett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.14. 01:30:22

@qengland: cwjobsra rakd fel az oneletrajzod, allitsd kereshetore . Arrol ne nagyon almodj ( vagy csak ha iszonyat okos vagy szerencses vagy) , hogy mar otthon kapsz itteni munkat, nem eszik olyan forron a kasat. Az oneletrajzod ird at, elol legyenek a szakmai tapasztalataid, hatul az iskola. Kulcsszavakra menj ra .
Addig pedig szerezz be angol sim kartyat, vagy skypeon angol szamot.

Ezen kivul nezz utana dolgoknak, mert a kintiek nem igazan szeretik azokat, aki nem jar onalloan utana a dolgoknak , hanem azonnal kerdez:)

bpetya75 2012.09.14. 07:55:05

@kaes:

Te írtad a poszto, vagy csak magadra vetted amit írt a fórumtárs?

2012.09.14. 08:46:50

@egy Izlandon élö: "Azt is látom,hogy egész nap ugyanazzal az emberkével csevegek más nick-kel."

:))))))))))) @mommmmo: és @tableno: mikor egyesítjük újra a tudatunkat egy titkos vulkáni szertartás keretében (és akkor az ufók is meglennének)??? Utálok hasadt tudattal élni... :)))))))

bpetya75 2012.09.14. 08:51:22

@Nyulz of the World:

Érdekes eredménye lenne egy efféle tudategyesítésnek. Három földrész, három kuttúra. Plusz még szülhetnétek is momoval. Komoly flash lenne ;-)

ioi (törölt) 2012.09.14. 09:07:14

@tildy:): "Egyebkent ha csak a zebra kozeleben voltam, mar minden autos megallt."

Ezt tapasztaltam én is Norvégiában, Dániában és Svédországban is. Még csak rágondoltam, hogy át kéne kelni, és már meg is álltak a zebránál. A buszok pedig nem indulnak el, amíg a kerekesszékes/babakocsis/idős ember bottal el nem helyezkedett biztonságosan.

2012.09.14. 09:13:39

@bpetya75: tablenoról még azt sem tudom, merre él. momo meg talán az Emírségben? :) hogy őszinte legyek, nem igazán követem, ki merre van, aki gyakran emlegeti, azokat tudom...

LittleG (uk) 2012.09.14. 09:29:24

@egy Izlandon élö: Az Inside Job pont Izlanddal kezdődik és a filmben bemutatottak alapján nagyon sújtotta a válság - ezek szerint tényleg. Sajnálom..

bpetya75 2012.09.14. 10:50:06

@Nyulz of the World:

Közben felmerült bennem, hogy tableno kapcsán valszín tévedtem. Japánban MBA-zott, meg dél-amerikai a párja, de lehet, hogy Európában vannak. Mindegy. Momot jól sejted, bár épp váltani készülnek, nem tudom hogy állnak vele.

2012.09.14. 18:37:49

@amarante: 'Gondoltam ra,hogy egyszer irok,de nem lenne ertheto az elozmenyek nelkul,marpedig ez a hataratkelesrol szol es nem szemelyes nyomorusagrol:)'

Ne mondd mar, egy csomoan csak az elozmenyekrol irnak, lehet hogy soha nem fognak atkelni a hataron, veled ellentetben. En mindenkeppen nagyon szivesen olvasnam a tortenetedet, de meg tudom erteni ha nem akarod kitenni magad a trollok hadanak :)

2012.09.14. 18:44:50

@egy Izlandon élö: Azt mondod, nincs munkad a vilagvalsag miatt amit a zsido osszeeskuves idezett elo. Arra nem gondoltal meg, hogy ha azt az idot, energiat amit a zsido osszeeskuves tanulmanyozasara forditasz, munkakeresesre forditanad, mar lenne munkad es jobban erezned magad?

qengland 2012.09.14. 19:38:29

@tildy:): köszi az infót. nyilván folyamatosan nézem, hogy mit, hogyan kell, érdemes tenni a kinti léthez, nem gondolom, hogy könnyű menet lesz. épp azért érdeklődtem itt is, hátha tud valaki ilyen munkakörben egy állást.

nespóroldkiapisztáciát (törölt) 2012.09.14. 21:46:49

@Void Bunkoid:
Szerintem pedig próbáljátok meg még egyszer elolvasni amit írt, mert nem volt bántó, sem troll, csak azt írta amit a legtöbb itthon maradott gondol.Teljesen normálisan fogalmazott, a többit Ti gondoltátok bele.Kérlek mutassatok rá hol volt Void Bunkoid bántó az innen számított utolsó hozzászólásában!
Nektek szokatlan lehet mert magatok közt nem ehhez vagytok szokva, ez egy másik vélemény.Himnusz, Szózat? Ma ez nem divat.
Ti mondtátok: aki itt hozzászól annak 80 %-a már elment Magyarországról.Akkor miért is olyan fontos az ami itt és más fórumokon, a magyar határokon belül zajlik, folyik? A Határátkelő blog egyfolytában erről szól, mintha azok akik elmentek azt tartanák fontosnak hogy ez milyen jó így, állandóan ezt bizonygatják (nem mindig, de többségében) ... mindezt magyar oldalakon.És elemzik, kritizálják azt ami itthon történik.Mintha nyugaton minden rendben lenne...
Ha valaki a Szózatra utal az már titeket bánt.Inkább ezen gondolkozzatok, függetlenül az író (VB )személyétől, mert én őt nem ismerem, csak az uccsó kettő hsz-ét láttam az pedig teljesen megalapozott volt.
Mikor Demjén Honfoglalását hallgatom könnybe lábad a szemem, de az István a Király legtöbb részénél is, sőt Oláh Ibolya Magyarországánál is.
Tudom hogy ebből nem lehet megélni, nekem sem könnyű, hónap végén kenyérgondjaink is akadnak.De nem próbálom szépíteni,és megideologizálni. Ez van, de én maradok itthon, mert van aki alkalmas a külföldi létre van aki nem,és én nem.Egy-két hetes külföldi tartózkodás után mikor belépek a határon szorul a torkom, és könnyezik a szemem, és értem azokat akik a második világháború után a hadifogságból hazatérve leugráltak Sopronnál a vagonokról és sírva-zokogva ölelték-csókolgatták a magyar földet.
Fiamnak aki 17 éves mondom hogy pár év külföldi munka nem árt, sőt kell, rengeteg szempontból hasznos.És így is gondolom.Azt sem bánom ha kint jobban boldogul és ott marad.Legyen neki jó.
Mindezek mellett olykor savanyú a szőlő érzésem van mikor ebbe a blogba beleolvasok,

mommmmo 2012.09.14. 22:10:50

@bpetya75: hello, mar itthon vagyok Budapesten.Tokre elvezem, fantasztikus az ido, kedvesek az emberek (nagyreszt) es a taxisoforokkel is el lehet tarsalogni anelkul, hogy az ember ki akrna kozben ugrani az ablakon 120 km/oranal. Ja es amig itthon laktam korabban, fel sem tunt, hogy mekkora poen, hogy a ferfiak ugy koszonnek, hogy "kezit csokolom". Ezt szabadalmaztatni kene.
Na de a tudategyesites meg igy is erdekes lenne...

bpetya75 2012.09.14. 22:25:08

@nespóroldkiapisztáciát:

Szerintem meg marha messze volt a normális fogalmazástól. Ez: "lesz szíves elfelejteni a hazáját és többet vissza se nézni, mert ezt választotta önként" például melyik kultúrkörben számít normálisnak?

Ha tényleg örülnél annak, hogy a fiad külföldön is dolgozna, és tényleg nem zavarna, ha akár ott is maradna, akkor hogyhogy nem böki a csőrödet, hogy egy nagyokos efféle ukászokat ad a határátkelőknek?

bpetya75 2012.09.14. 22:26:55

@mommmmo:

Üdv ismét a Kárpátok bércei közt ;-)

Itthon fogsz szülni? Vagy csak lendületet vesztek a merre továbbhoz?

mommmmo 2012.09.14. 22:34:30

@bpetya75: nem, itthon akarok, nem azert mert ki akarom hasznalni a rendszert, csak 6 honapos terhesen eleg necces becsoppenni egy tokidegen orszagba, es elrendezni, hogy minden az izlesemnek megfeleloen menjen. Ez meg itthon is necces, kezdek rajonni. De azert amig meg repkedhetek valszeg be lesz szervezve egy hosszabb del afrikai meg brazil ut...
Amugy azt hallottam, hogy annak ellenere hogy vegig kulfoldon eltem, meg valami anyasagi tamogatast is utannam hajitana a magyar allam, ez dobbenet. Aztan a kulfoldi magyar a hibas, ha nem utasitja vissza ezeket a dolgokat.

enrobag 2012.09.14. 22:50:33

@mommmmo:
ne keress feltétlenül hibát mindenben, ott is ahol nincs. Örülj, hogy nem olyan itthon a világ, mint amilyennek sokan lefestik, sokan meg bedőlnek nekik. Pénzed van, annyi biztosan, hogy egy "hotel" ellátást ki tudj fizetni valamelyik szülészeten. (A hozzászólásaid alapján legalábbis úgy tűnt, hogy jól keresel.) Nem lesz itt semmi "neccesség":-))) Élvezd az itthoni örömöket. A kisbabád is értékelni fogja.

bpetya75 2012.09.14. 23:09:31

@mommmmo:

Azért utánad nem hajítanák. Születési anyakönyvi kivonatot, meg talán még valami kérelmet kell leadni hozzá. Ha jól emlékszem bő 2 év távlatából. ;-)

Ja, a fantasztikus időjáráshoz. Nem tudom mióta vagy itthon, de 2 nappal ezelőttig max a sivataghoz képest volt fantasztikus. Itten kérem az évszázad aszálya van. Még hogy fantasztikus! (dúlik-fúlik)

mommmmo 2012.09.14. 23:14:20

@enrobag: a neccesseg nem az orszag miatt van, hanem a speci korulmenyeim miatt, lasd en csak most pottyantam haza terhessegi felidoben, mig mas hasonlo koru kismamak mar mind leszerveztek mindent, szoval a legjobb dokik mar mind foglaltak, meg ilyesmi. De az egeszsegugyi ellatas az jobb mint mashol, egyertelmuen. Es jelenleg egy budos fityinget nem keresek, szoval azert annyira nem szorom a penzt ha nem muszaj. Mindenesetre csak annyit jegyeztem meg, pazarlasnak tartom, hogy a hozzam hasonloknak egeszsegugy ellatast biztosit az orszag azert az 5000 ft~os tb~ert....

mommmmo 2012.09.14. 23:17:32

@bpetya75: Itt pesten zuhogott, en meg kiultem az erkelyre, ahova szinten becsopogott a viz, de szuper volt. A szomszedok nyilvan azt hittek meg vagyok huzatva. A levego friss, lehet lelegezni, ilyenek.. ezt is csak akkor ertekeli az ember, ha latott mast.

bpetya75 2012.09.14. 23:21:29

@mommmmo:

El tudom képzelni az örömöd. Mi is piszkosul örültünk a tegnapi meg a mai időnek. Igaz, ma már a párom kérte, hogy gyújtsak be, mert fázott ;-)

Egyébként hogyhogy még nem dőltél ki? Enyim asszonyka mindhárom várandóssága alatt koránfekvő volt. Általában fél8-8, de 9-nél tovább semmiképp nem bírt fent maradni.

enrobag 2012.09.14. 23:26:55

@mommmmo:
nem olyan őrületesen drága egy külön szoba meg egy privát orvos. Legjobb orvos meg nincs. Mindig az a legjobb orvos, akinél egészségesen, szépen megszületik a kisbaba. És nem a legnevesebb orvost érdemes keresni, hanem a neked legrokonszenvesebbet. Túl nagy kunsztokat nem csinálnak a dokik, inkább a madame-ok. Rajtuk múlik igazán. De biztosan van anyuka, barátnő rokonság stb. Nem én osztom az észt.
Jó éjszakát.

mommmmo 2012.09.14. 23:32:14

@bpetya75: rengeteg elinteznivalom van itthon.. egesz nap rohangaltam, aztan ettem, eves utan meg nem tudok egybol aludni. Amugy meg az almossagrohamok meg egyeb szellemi leepultseg szinte teljesen elmultak az elso 3 honap utan... Szamvitel vizsgara is bejelentkeztem, 3 hettel a szules elottre, kivancsi vagyok hogy fog menni. De koszi az erdeklodest:)

tableno 2012.09.14. 23:35:52

@nespóroldkiapisztáciát: "Ti mondtátok: aki itt hozzászól annak 80 %-a már elment Magyarországról.Akkor miért is olyan fontos az ami itt és más fórumokon, a magyar határokon belül zajlik, folyik? A Határátkelő blog egyfolytában erről szól, mintha azok akik elmentek azt tartanák fontosnak hogy ez milyen jó így, állandóan ezt bizonygatják (nem mindig, de többségében) ... mindezt magyar oldalakon.És elemzik, kritizálják azt ami itthon történik.Mintha nyugaton minden rendben lenne..." - Erre legszívesebben valami nyomdafestéket nem tűrőt írnék, de moderálom magam. Szóval légyszíves gondolkozz egy kicsit: a Határátkelő blogot külföldön élőknek illetve a téma iránt érdeklődőknek hozták létre, akik itt arról beszélgetnek, amiről kedvük tartja. Nem kötelező olvasni, nem kötelező rákattintani! Viszont az valami ordenáré tahóság, hogy hívatlanul idetolod a pofádat, és ELŐÍROD a blog törzsközönségének, hogy miről írhatnak, és miről nem. Kb olyan, mintha valaki idegen beesne a TE házibulidra, és megtiltaná, hogy a kedvenc zenédet hallgasd, mert az neki nem tetszik... Szóval vagy moderáld magad, vagy húzzál innen a búsba. Te és az összes önjelölt gondolatrendőr!

mommmmo 2012.09.14. 23:37:02

@enrobag: ja, akiket a rokonsag ajanlott mar foglaltak, epp ez a baj. Na mindegy, meg csak kabe 3 napja vagyok itthon, szoval nem csoda hogy meg nem zongoraztam le. Csak arra utaltam, hogy penztol fuggetlenul jobb, hogy ezt nem a foldgolyo masik oldalan kell elintezni.

tableno 2012.09.14. 23:37:58

@mommmmo: szóval már csak három hónap a szülésig. Ez már a célegyenes! :)

mommmmo 2012.09.14. 23:44:28

Inkabb 4. De hat igen, mar ez is az.:) a 6 honapos terhesseget csak azert irtam, mert leghamarabb csak akkor tudnek Braziliaba menni a baratom utan, ugyanis oktoberig o is csak cikazik a foldreszek kozott...szoval eleg komplikalt.

bpetya75 2012.09.14. 23:45:34

@mommmmo:

Sok sikert a vizsgádhoz! Meg jó éjt! ;-)

@tableno:

Mi történt veled cimbora? Olyan odamondogatós lettél mostanában... Na neked is jó éjt!

onewayticket 2012.09.14. 23:55:17

"Azóta napi téma ez otthon, ki menne, ki nem, milyen országba. Vonz a Nagy Pénz, a jó fizetés, a juttatások, ennél jobban csak annak örülnék, ha a saját hazámban részesülhetnénk ezekben."

Nem úszom a pénzben, de valahogy nekem nem azért van kifelé honvágyam, mert azt képzelem, hogy ott majd gazdag leszek (legalábbis jómódban fogok élni). Mert nem.

Nekem inkább pénzért nem megváltható dolgok számítanak, úgy mint: életritmus, szokások, gasztronómia, mentalitás, emberek nyitottsága egymás felé, alapbeállításként optimizmus vs. pesszimizmus, humor, klíma, táj, tenger, politikától függetlenül a "szabadság" érzete, stb.

tableno 2012.09.15. 00:15:28

@bpetya75: Hát csak eléggé idegesít, hogy már itt is lassan ugyanaz a parttalan anyázás folyik, mint a többi indexes blogon. Kár ezért, hiányzik a régi hangulat. És vannak olyan típusú figurák, akiket nem bírok elviselni. Nem szeretném, ha ők kerülnének itt többségbe.

nespóroldkiapisztáciát (törölt) 2012.09.15. 07:34:23

@tableno: Nézd, nem érzem úgy hogy kioktató lettem volna, nem is ez volt a szándékom, egyszerűen csak leírtam a véleményem valamiről, azt hittem ezt szabad, és ha a stílust nézzük nem gondolnám hogy én vagyok kettőnk közül akit moderálni kellene.
Vannak fórumok ahol én is otthon vagyok több éve (nem ezen a néven) de nem így szoktuk fogadni az "újakat", még akkor sem ha gyökeresen mást gondolnak a dolgokról.

tableno 2012.09.15. 08:16:08

@nespóroldkiapisztáciát: Te kezdted azzal, hogy kétségbevontad a fórumozók jogát a vélemény-nyilvánításra, bunkoid társaddal együtt (ja, ő még a magyarul írás jogát is elvitatná tőlünk). Amilyen az adjonisten...

tableno 2012.09.15. 08:34:16

@nespóroldkiapisztáciát: Ja, még valami. Az eszedbe sem jut, hogy a kint élők azért foglalkoznak az otthoni dolgokkal, mert továbbra is magyarnak érzik magukat, és fontos nekik, hogy mi történik a hazájukban? És kurva rosszul esik, amikor az otthon maradtak ezzel az ócska törzsközösségi hozzáállással jönnek, hogy "aki elment, az fogja be a száját, és felejtse el hogy magyar". De persze azért a külföldön híressé és sikeressé vált magyarok dicsőségében imádunk sütkérezni, mi? Nézz már magadba, ember, mielőtt ész nélkül beszólogatsz egy társaságban, ahol te vagy az "új"!

mommmmo 2012.09.15. 09:36:28

Igen, ugy veszem eszre, hogy nehany magyarorszagi magyarnak felfoghatatlan az, hogy miert erdekel meg mindig Magyarorszag, es minden aron valami psziches problemat velnek e mogott felfedezni. Pedig ebben aztan semmi kulonos nincs, pl az egyiptomi forradom alatt egyfajta unnep volt a cegunknel az emirsegekben a sok ott dolgozo egyiptomi miatt, sot, a forradalom vezeralakjai kozott is sok "expat" volt.
Ha valaki ezen csodalkozik, az csak arra utal, hogy goze nincs milyen az expat let, az meg, hogy ebbe valami psziches problemat probal belemagyarazni, az inkabb fusztraciora utal.
Az effele kotodesnek pozitiv oldala is van, en pl sokkal inkabb tamogatnek magyar vonatkozasu alapitvanyokat, kezdemenyezeseket, mint pl angliait, es szerintem ezzel a legtobbunk igy van. De hat sajnos aki otthon el, az hajlamos ebbe az egeszbe valami psziches problemat belemagyarazni.

mommmmo 2012.09.15. 09:39:20

Pedig ez eleg egyszeru: attol, hogy szeretsz valakit, meg nem biztos, hogy a nap 24 orajaban vele akarsz lenni. Sot, a napi 24 ora egymason logas sem feltetlenul es mindig a szeretet jele..

bpetya75 2012.09.15. 23:29:01

@mommmmo:

Nem. Ez nem az otthon éléssel van összefüggésben. Van aki így gondolkodik függetlenül attól, hogy éppen hol él. Nekik rossz lehet. Kár ezen "besértődni". Nem kell foglalkozni vele.

Amarynda 2013.04.01. 11:59:51

@hothead:
ha a hetvenes evekben volt fiatal akkor 50 felett van.

most akar elindulni, piackepes szakma, nyelvtudas nelkul???
en kb. egyidos vagyok vele, 32 eves voltam amikor kijottunk.

A ferjem szakmaja ugyan hianyszakma volt itt de se nyelvet nem beszeltunk se hasonlo. Aztan minden helyrejott es ma mar el se tudnam kepzelni hogy ne itt eljek. De ehhez nem a sult galambot vartuk az elmult 26 evben. A posztolonak nem valo a kulfoldi elet, maradjon otthon.

Amarynda 2013.04.01. 12:15:10

@Muad\\\'Dib:
ezt az olyan emberek probaljak onvigasztalaskent maguknak bemagyarazni akik SZERETNEK ha Mo on is cask annyi bunko lenne mint jopar kulfoldi orszagban.

Nem, nincs annyi bunko, autobuszon anyazo , irigy tusko .

Az emberek nem lehajtott fejjel maszkalnak az utcakon vagy gyulolkodve bamulnak egymasra, hanem MOSOLYOGNAK. az ismeretlenek is.
Ne vigasztald magadat hogy 'de ott is ugyanannyi"

tavolrol sem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása