oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. augusztus 28. 06:54,  Élet a senki földjén 927 komment

2012. augusztus 28. 06:54 Határátkelő

Élet a senki földjén

Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt, akiket Norbi (?) története egy másfajta élet reményével töltött el. Csak remélni tudom, hogy a szerző vet néha egy pillantást erre a posztra és ha maradt benne némi emberi jóérzés (amit ezek után erősen kétlek) elgondolkodik azon, mit művelt. Nem a bloggal, hanem sok ember reményeivel.

A magam részéről még egyszer csak annyit tudok mondani: sajnálom a történteket. Közel 400 poszt jelent meg eddig a Határátkelőn, ez az első ilyen eset - és ha rajtam múlik, az utolsó is.

Bár a kommenteket olvasva nyilván akadnak, akik örülnének neki, nem fogom abbahagyni. Azért nem, mert továbbra is hiszek abban, hogy közöttünk, magyarok között is több a jó szándékú, segíteni akaró, őszinte ember, mint a gazember. 

Nem vagyok nyomozó, és nem fogok senki után kutakodni. A blog indulásakor tisztáztam, hogy senkinek a története után nem fogok nyomozni, mert ha valaki hazudik, az úgyis kiderül. Reméltem, hogy ez a helyzet nem következik be, nem így történt, amit nagyon sajnálok, de az alapelveken nem változtatok. Továbbra is várom az írásokat, a kommentekben a jóindulatú, segítő szándékú kritikákat, miközben tisztában vagyok azzal is, hogy sokan érdekeltek a blog bukásában, tehát az eddiginél jobban fogok figyelni. Ennyit tudok ígérni, és annyit, hogy a magam részéről folytatom tovább.

Köszönöm minden kommentelő segítségét utólag és előre is! Lehet, hogy furcsán hangzik, de örülök neki, hogy a nyilvánosság ereje győzött, és sok embert óvott meg felesleges csalódástól.

Akik egy ideje már követik a blogot, azok minden bizonnyal emlékeznek Norbi írására, melyet egy norvég olajfúrótoronyról küldött. Aligha tévedek nagyot, ha azt mondom, a Határátkelő történetének egyik legnépszerűbb posztja volt (aki nem olvasta, az ide kattintva pótolhatja, amit a magam részéről ajánlok is, még mielőtt nekiveselkedne a mai írásnak). Nos, örömmel jelenthetem, hogy Norbi megint jelentkezett, és a mostani poszt legalább olyan érdekes, mint a múltkori – ráadásul ezúttal már hivatalos, engedélyezett képekkel.  Nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön Norbi, irány a senki földje!

UPDATE: A kommentek között többen is felvetettétek, hogy a poszt írója "nem fejtette ki az igazság teljes szövetét", azaz az írás fake, a képek pedig az internetről származnak (utóbbira elég meggyőző linkeket is adtatok..). Már írtam Norbinak, remélem, mihamarabb válaszol és megválaszolja a felmerült kérdéseket. Addig is köszönöm mindenkinek az aktív részvételt, a kommenteket, és az oknyomozást! Javíthatatlan optimistaként ezt is a közösség erejének tudom be. :)

STAT G Giga platform Cím.jpg

„Üdvözlet mindenkinek ismét, innen a világ tetejéről! Ha az előző posztomnak ez volt a címe, a mostaninak a legjobb az lenne, hogy „élet a senki földjén". Alig 1 hete költöztünk be közel 500 kollégámmal együtt az új „STAT G" platformra. Nagyon szívügyemnek tekintettem a második részt, így személyesen utaztam el a cég stavangeri központjába, ahol beszereztem a szükséges engedélyeket.

A poszt szövegét lefordítottam norvég nyelvre, és a képekkel együtt elküldtem „ellenőrzésre". Azt javítás és különösebb hepajkodás nélkül elfogadták és jóváhagyták a közlését itt Nálatok. Ezúton szeretném megköszönni az olajtársaság külső kapcsolatokért felelős igazgatójának Martin Jönssborgensennek az engedélyét a poszt elkészítéshez.

Bizonyos esetekben fekete-fehér fotók készülhettek, amelyek a kollégáimat ábrázolják a termelési területeken. Az anyaggyűjtés illetve a fotózás idejére egy kollégát kaptam segítség gyanánt, aki szemmel tartotta kiről-miről írok és fotózok. Több tucat fotót készítettem, de sajnos választanom kellett néhányat, amely bekerülhet ide. Ha a szerkesztő is úgy akarja, plusz képekkel ellepem a Határátkelő Facebook-oldalát is. (A szerkesztő jelzi: úgy akarja...)

STAT G - az új generációs GIGA platform

Ennél a platformnál már nem csak a maximális termelékenység, hanem az itt dolgozók minél jobb komfort érzete is mérvadó volt. A „sziget" hálóhelyeit, közösségi területeit, étkezőjét az ismert svéd lapra szerelt bútor nagyhatalom segítségével rendezték be, de azért ne képzeljünk magunk elé egy IKEA hálószobát. Maga a platform 5 emeletből és mínusz 3 szintből áll. Azaz 8 szintes.

Az alsó 3 szinten van a közvetlen termelési szekció, szivattyúk, átemelő berendezések stb. Az első emeleten található az étterem, az internet szoba, a konditerem jacuzzival, és a pingpong terem.

Termelési szekció.jpg

A második emeleten található a jó öreg adminisztráció. Irodák a HR, Orvos, termelés, logisztika és a beszerzés számára. Itt van a vezérlőterem, illetve a platformi kórház rendelővel, műtővel, intenzív osztállyal és kórteremmel. Szintén itt található a szakmai berkekben „csillagkapunak" nevezett átjáró a termelési területre, azaz a platform más részeire.

A személyzeti tornyot és a platformot egy kb. 7 m hosszú folyosó választja el 2 tűzbiztos ajtóval. Mi ezen közlekedünk nap, mint nap. A személyzeti torony lobbijában egy LCD-tv található, amelyen már olvasható az a szeptemberi dátum, amikor majd „szabadulunk". A tervezők igyekeztek vicces szövegekkel és szimbólumokkal vidámabbá tenni a kőkemény ipari hatást. Bejáratnál lévő táblák: „Jó munkát kívánunk, vigyázz magadra. Ügyesen!" vagy „Vége a műszaknak, irány pihenni!".

Brutális számok

A felső 3 emeleten találhatók a hálóhelyiségek 1, 2, 4 ágyas szobák. Beosztásnak megfelelően történik az elhelyezés. Termelésvezető 1 ágyasban, csoport- és osztályvezetők 2 ágyasban, míg a többi dolgozó 4 ágyas szobában lakik. A hálótermek eléggé kompkabin-szerűek, otthonosak, a célnak tökéletesen megfelelnek. Külön fürdőszoba, LCD-tv, DVD-lejátszó, olvasólámpa, telefon, klímaszabályzó és wifi található benne.

Háló4.jpg

A hálótermi folyósok nyugtató zöld színű LED világítást kaptak 2 méterenként elhelyezett táblákkal „Csendet kérünk, a kollégáid alszanak!!" Számokban sem kispályás a sziget. Összesen 1481 km csővezeték, 570 km elektromos vezeték van benne és több mint 50 ezer tonna acél.

A legmagasabb pontja a tenger felett 41 emelet magas. Ha a platform 4 talapzatának betonját kiterítenénk, akkor, 2 olimpiai focipálya szélességű és mintegy 30 emelet magas beton tömböt kapnánk. Az olajtársaság elmúlt 40 évének legnagyobb beruházása, 2 évig épült és 7 milliárd EUR-ba került. A nyilvános termelési prognózis szerint a terület legalább 90 évig elengedő kőolajat és földgázt rejt.

Ha be kellene határolnom az elhelyezkedésünket, akkor azt mondanám, hogy a Spitzbergáktól közel 1 napos hajóút, Norvégiától extrém távolságra, 710 km-re vagyunk. Viccesen azt is megjegyezhetném, hogy közelebb van hozzánk Grönland, mint Európa.

Jelenleg zajlik a felkészülés a majdani termelésre. Az átadásig az ideiglenes TROLL A hívójelet viseljük, már a beköltözés napján a Norvég Királyi Hadsereg segítségével felvontuk a norvég zászlót a platform legmagasabb pontjára. Gőzerővel zajlik az építkezés záró szakasza, festések, és a termelési furatok előkészítése.

A platform közepén egy 12 emelet magas toronydaru áll, amely az építkezés végéig „vendégünk" is marad. Néhány hónap múlva, ha 100 %-ban elkészül, a platformot személyesen a norvég király fogja átadni és elindítani a zöld gombbal a termelést. Már most nagyon készülünk valamennyi kollégámmal együtt, ez nagyon nagy megtiszteltetés lesz.

Azok a dolgozók, többek közt én is, akik közvetlen találkoznak majd a királlyal, néhány hét múlva „méretvételre" elutaznak egy szabósághoz. Egyébként lövésem sincs, hogyan kell köszönteni egy királyt, gondoltam, borsodi módra „adj egy ötöst, öreg", de persze erről azt hiszem, leteszek ( : D ) Apró kis ajándékkal készülök a találkozóra, egy üveg Tokaji Aszú és egy kis magyar zászló. Ez a minimum, amit megérdemeltek Ti, kedves otthon lévő Magyarok. Országimázs Norbi módra!

Hogyan lehetsz „platformista"?

Az előző poszt után nagyon sok érdeklődő emailt, és kérdést kaptam, így hát úgy döntöttem, leírom az alapvető készségeket, amelyek a jelentkezésekhez szükségesek. Mivel többségében a termelésben lehet elhelyezkedni, így nemcsak előny, hanem elvárás az olajipari tapasztalat. Külön előny csőszerelői végzettség, illetve speciális minősítésekkel rendelkező hegesztői végzettség.

Norvég zászló.jpg

Felvételinél alapvetően kérik és ellenőrzik is a meglévő végzettséget, nyelvtudást, amely anyanyelvi szintű angolt jelent. Erkölcsi bizonyítványt és hatalmas munkatapasztalatot, 5-10évet. Elvárás hogy a tapasztalat gyakorlati legyen, tehát íróasztal mögül nem könnyű bekerülni.

Ha ezen túl vagyunk, jöhet a fizikai és a pszichológiai felmérés. Első körben a testtömegindex alapján nézik meg a jelentkezőt. Ha a magassághoz mérten a szükségesnél nehezebb az ember, azonnal kiszórják. Speciális fizikai felvételi van úszás, futás, kötélmászás, illetve egyéb gyakorlatok szintidőre való teljesítése.

Pszichológiai tesztek, szituációs foglalkozások és elbeszélgetések. A kézzel írt motivációs levelet grafológus nézi át. Ha sikeresen vettük a két állomást, jöhet a legszigorúbb orvosi alkalmassági vizsgálat. Felejtsük el az otthoni üzemorvosi vizsgálatot, az ehhez képest matiné.

Ha megkapjuk az alkalmassági engedélyt és előírt eredménnyel teljesítettünk minden folyamatban, akkor zárásképpen egy 6 fős bizottság elé kerülünk „szóbeli" interjú erejéig. Olajipari szakemberek, orvos és pszichológus alkotja a bizottságot. A kommunikáció kizárólag angol nyelven zajlik!

A felvételi folyamat 30-40 nap, és ez alatt kötelezően Norvégiában kell tartózkodni! Ha minden akadályt sikeresen vettünk, és szerződést ajánlanak, joggal lehetünk büszkék Önmagunkra. Emberfeletti teljesítményt kell nyújtani egy platformi álláshoz.

Mint az űrhajósokat...

Ha megvan a szerződésünk irány a kiképzés. Ez egy aktív 3-5 hónapos, bentlakásos nappali iskolai oktatás. Elméletben és gyakorlatban. Norvégiában mindössze két városban található olyan speciális létesítmény ahol a „platformistákat" képzik. A felkészítés biztonságos körülmények között történik, de jól mutatja a veszélyességét, hogy már az oktatás idején aktiválnak egy életbiztosítást mindenki számára.

Speciális létesítményben élünk hónapokon keresztül. Az itt található szimulációs csarnokban, egy platform kicsinyített mása található, amely teljesen független a külső környezettől. Itt teljesen élethűen tudnak minden elképzelhető jelenséget szimulálni. – 40 + 40 C hőmérsékletet, speciális turbinákkal 160 km/h szelet, esőztetővel extrém mennyiségű esőt, lángszóróval gáz- és tűzkitörést.

Ha sikeresen végeztél a kiképzésen, elhelyeznek, egy platformon, ahol egy évig van egy mentorod, aki felügyeli mindegy egyes ott eltöltött perced.

A mi munkák veszélyessége már az utazáskor elkezdődik, hisz a helikopter bármikor a tengerbe zuhanhat. Erre átfogó kiképzést és túlélő tanfolyamot kapunk. Speciális egészségügyi kiképzés valamennyi dolgozónak, Termelésvezetőknek emelt szintű egészségügyi vizsgát kell letenniük.

Heliport.jpg

A közelmúltban magyarországi tartózkodásom alatt szerettem volna egy életbiztosítást kötni. Azonban amikor az ügyintéző hölgy megtudta, hogy mi a foglalkozásom, azonnal szólt a főnökének, aki megköszönte, hogy őket választottam, de idézem „az Ön foglalkozása Magyarországon nem vállalt és nem ismert kockázati kategóriába tartozik". Gyakorlatilag minket platformi dolgozókat olyan magas összegre biztosítanak, amelyet a világon talán 4-5 biztosító vállal. Norvégiában is csak egy biztosító köt ilyen biztosítást.

Speciális munka - speciális bér - egyedi élet

Az előző írásomban leírtam a fizetéseket. Azok már adózott összegek voltak. Hisz ember nem lenne, aki havi 4-5 ezer EUR-ért vállalná ezt a munkát. De hogy miből alakul ki a mi bérünk, hát, íme.

Van az alapbér, ez a fizetés 70%-át jelenti. Veszélyességi pótlék, Északi pótlék, Idegen nyelvi pótlék, Teljesítmény prémium. Mivel én Termelésvezetőként dolgozom a platformon, így a fentieken túl negyedévente platformi teljesítménybért, illetve kockázati titoktartási prémiumot kapok.

Ez utóbbi azért szükséges, mert jómagam nap mint nap látom a termelés mennyiségét. Ezekért az információkért a konkurens olajcégek sok pénzt fizetnének, ha megtudnák. Ezt kizárva az olajtársaság negyedévente egy nagyon jelentős összeget tesz rá a havi javadalmamra.

Ezeket figyelembe véve egy platformi dolgozó nagyon átlag keresete 18-20 ezer EUR/hó és ezek nagyon alsó összegek. Az utóbbi két kiegészítő juttatást, amelyet csak a fontos pozícióban dolgozók kapnak, évente 4 alkalommal az átlagos kereset 4-6 szorosa minden gond nélkül elérhető havi fizetésben. Számokat szándékosan nem írtam, rátok bízom.

Titoktartási szerződés köt a vállalathoz, amely még a munkaviszony megszűnése után is 8 évig aktív!

A külsősök

Természetesen platformon külső dolgozók is munkát vállalnak. Őket két olajipari és egy catering cégtől munkaerő kölcsönzés címén foglalkoztatják. Ők is ugyanilyen szigorú felvételin és kiképzésen esnek át. Legtöbben a catering csoportba szeretnének bekerülni. Hisz ugyanazért a munkáért, amit szárazföldön végeznek, itt vagyonokat fizetnek. Átlagosan 8-9 ezer EUR-t/hó

Az előző posztban az egyik kommentelő leszólta a kedvenc márkámat, a Volvót. Ezt nem hagyhatom szó nélkül. Ha otthon nem lenne prémium márka, akkor bizonyára minden második autó Volvo lenne, nemde?

Annak idején, Ózdon álmodni sem mertem, hogy egy apa nélküli családban, nehéz anyagi körülmények között élve lesz majd egy Volvóm. A platformon letudott „8 év" alatt többek között ez is sikerült, és ma már boldogan vezetem a saját terepjáróm. Anyukámnak a hosszú évek lemondásai és nélkülözése után biztos hátteret teremtettem innen a „Világ tetejéről".

Személyzeti torony.jpg

Nem családbarát munka

A mi munkánk nem a csajozásról és családról szól. Kevés hölgy hajlandó bevállalni az ilyen életmódot. Folyamatos aggódás, stressz és igazi távoli gyereknevelés. Minden hozzátartozó retteg attól a bizonyos telefonhívástól, amely akkor érkezik, ha nincs többé a „családfő" vagy „gyermek". Anyukám, barátaim, ismerőseim még 8 év után is megremegő gyomorral fogadják a „00 47"-tel kezdődő telefonszámokat. Családot tervezni lehet, de családi életet élni már nem igazán. Fel kell minden családtagot készíteni arra a napra, amikor bedobtuk a törölközőt és nincs többé...

Az olajtársaság saját dolgozóinak hozzátartozói részére baleseti halál esetén 2 millió EUR-t fizet. 18 év alatti gyerekeknek életjáradékot, és fizeti az egyetemi tanulmányaikat. Ezeket leírva azt gondolom kimondható, hogy annak rendje és módja szerint a cég osztozik szükség esetén a gyászban. De nagyon remélem, erre sosem kerül sor... Minden munka közben elhunyt „platformista" emlékét márványtábla őrzi, a cég központi épületének aulájában.

Szerződésben vállalni kell, hogy megelégszünk a céges kártérítéssel, és jogi úton nem tartunk igényt semmilyen további kártérítésre.

Platformra fel, platformról le!

Munkába állás előtt első dolgunk Oslóba megérkezni. Ez a város Európa egyik olajipari tranzitvárosa. A város központi repülőteréről számtalan „munkásjárat" jön és megy. Belföldön bérelt Boeing 737 típusú repülővel utazunk, még a kanadai és mexikói partoknál lévő „szigetekre" Boeing 767 és 777 típusú repülők szállítják a dolgozókat.

A vállalat fizeti a hazajutás minden költségét. Munkakörnek megfelelően turista vagy üzleti és első osztályú jegy jár évente négyszer, teljesen ingyen. Mivel én évente 1-2 alkalommal látogatok haza, így ezeket a jegyeket mindig eltetettem a hosszú szabadságra, akkor pedig érvényesítve a világ bármely részére elutazhat az ember.

Biztonsági okokból belföldön még lajstromjel sem találtató azokon a gépeken, amelyek a dolgozókat szállítják. Belső menetrend szerint közlekednek észak és dél között. Egy repülő 180 fő „platformistát" vagy dolgozót tud szállítani. Csúcsidőben 10 percenként startolnak munkásjáratok, némelyik belföldön, de egyes járatok egészen Mexikóvárosig repülnek. A munkához szükséges berendezéseket, alkatrészeket óriás teherszállítók hozzák és viszik. Norvégia számos repülőterén rendszeres vendégek a 747 Jumbok vagy az Antonov gépek.

A platformokat semmilyen szállítóvezeték nem érinti, így heti rendszerességgel tankhajó érkezik, amelybe a kollégák átfejtik a kitermelt kőolajat, vagy földgázt. Ilyenkor speciális biztonsági előírások lépnek életbe, és az áru értéke miatt az átfejtés ideje alatt fegyveres katonák szavatolják a biztonságot.

Élet a platformon

Bizonyára felmerült bennetek, hogy hogyan is kerül ide a platform. Gyakorlatilag a főbb alkatrészeket a szárazföldön építik meg, majd vontatóhajókkal és uszályokkal behajózzák. A STAT G platformot 5 hónapig éjjel-nappal 10 vontatóhajó szállította az összeépítés helyszínére. Ahol két, szingapúri úszó daru daruzta be és állította fel.

Ahogy mondtam ez egy teljesen új „sziget". Még nem termelünk, de már mindenki sürög, forog és végzi a feladatát. Ez nagyon sok mindenben egyedi létesítmény. Ezen a területen ő az első „gólya". 2016-ig további kettő ilyen platform épül közel 15 milliárd EUR-ért, és fedi le a Grönland-tengert.

Nem csak olajat termelünk majd, hanem fontos csatlakozási pont is vagyunk. A 9. emeleten 3 férőhelyes heliport lett kialakítva, így egyszerre 3 helikopter tud leszállni és tankolni. A jövőben nemcsak a saját helikoptereink fognak itt tankolni, hanem a Norvég Királyi Haditengerészet helikopterei is. Saját napenergia és szélerőművünk van, így amennyire lehet igyekeztek önellátóvá tenni az platformot. Tengervízből nyerjük az ívó vizet, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Tengerbe semmi sem kerülhet, ezt már a kiképzés első napján a fejünkbe „verik".

Nagyon fontos, hogy egyensúlyban legyünk Önmagunkkal. Kollégákon kívül itt bizony nincs ember. Csupán az egyre többször felbukkanó bálnák, és a néha-néha baráti zászló alatt hajózó norvég vagy orosz hadihajók. A világ ezen részén rajtunk kívül csak a haditengerészet létezik.

Néhány napja tiszteletét tette nálunk egy, a közelben lévő norvég fregatt kapitánya és legénysége. Megtekintették a platformot, és viszontebédre hívtak minket, amely meghívásnak, amint kevesebb munka lesz, eleget is teszünk. Jó kapcsolatot kell ápolnunk velük, itt ők vannak „hazai pályán"

A főnök is takarít

Mielőtt azt gondolnátok, hogy itt mindenkinek csak egy munkája van, jobb, ha tőlem tudjátok, hogy bizony nem. Mindenkinek van mellékmunkája, amit rá bíznak és el kell végezni a pihenő időben. Még nekem is, mint a platform egyik első emberének hetente kétszer egymagam ki kell takarítanom az egész második emeletet. Felmosás, szeméthordás stb.

A platform háziorvosa mellékállásban szakács, míg az egyik fúrás technológusom heti 4 óra erejéig HR-asszisztensé alakul. De mindenki örömmel végzi a feladatát, életre szóló barátságok alakulnak. Cserebere kereskedelem a köbön. Jó néhány dolgozóm odavan a magyar marcipánért, folyamatosan igénylik a szállítást, eszméletlen.

Igazi multilanguage csapat ez. Norvég, német, francia, amerikai, kanadai, mexikói, dél-koreai és a legvégén én egyedül magyarként alkotjuk ezt az ütőképes kis nagycsaládot. A kommunikáció angol nyelven zajlik, de ebédközben sokszor hallani sokféle nyelvet egyszerre, én már megtanultam spanyolul káromkodni ( :D )

Szigorú étrend

A kajára nincs panasz. Szinte mindenki lefogy a 2 hónap alatt, de ez a kemény munka miatt van, és nem a táplálkozás miatt. Borsodiként imádom a kovászolt uborkát, de ha itt ezt ennék, nem bírnám a munkát. Hús, hal és sok-sok zöldség. Ez alkotja a menünket. 1 dolgozó heti maximum 1 liter kólát ihat. Viszont 8 féle ásványvizünk van, hagyományos és ízesített is. Alkohol legközelebb 740 km-re van.

Az adagok brutálisak, minden elfogy - mindig éhesek vagyunk. ( :D ) Jövő héten gulyáslevest főzök a szakácsokkal együtt (közkívánatra) magyar fűszerpaprikával! Reggeli, ebéd, vacsora, napi 3 bőséges étkezés. Konditeremben mozoghat és tarthatja magát formában az ember. Jelenleg kovászolt uborkával kísérletezem, illetve szeretném, hogy sikerüljön. Heti 2x jön hajó az ellátmánnyal: élelmiszer, alkatrész, építőanyag stb. Ezt dokkolás után, daruval emelik át.

Fokozott biztonsági szabályok

Mi jelenleg egy nagy építési terület vagyunk, így fokozott biztonsági szabályok vannak érvényben. Az eltelt alig 1 hét alatt, amióta itt élünk, kétszer volt „teljes kiürítés". Az előírt 4 perces szintidő alatt sikerült a 470 fős személyzetet, plusz a 120 fős építőipari személyzetet kimenekíteni a platformról. Ha ez nem sikerülne, többek közt engem is „megb.." Gondolom, értitek ( :D )

Miután egy platform kiszolgálja az idejét, nyugdíjazzák és lebontják. Közel 2 év szükséges ahhoz, hogy egy ekkora szigetet teljesen lebontsanak és 100 százalékig újrahasznosítsanak. A platformok élettartalma kb. 40 év.

A Nagy Testvér mindent lát

A platformon 180 biztonsági kamera található. Az év 365 napján, 24 órában rögzíti majd a felvételt a szerver. A rendszer olyannyira innovatív, hogy a tőlünk bőven 1500 km-re található stavangeri központban is élőben figyelemmel tudják követni a mindennapjainkat. Számítógép vezéreli a személyzeti torony levegőminőségét, a világítást, így ha egy helységben senki sincs, lekapcsolja a villanyt.

Mentési gyakorlat.jpg

Felügyeli a platformműködést, szükség szerint saját maga avatkozik be a dolgozók biztonsága érdekében. A személyzeti szekcióban oxigénelszívó-rendszer, illetve, széndioxidos oltórendszer van. A fontosabb külső területeken nagy nyomású vízszóró berendezés van, amellyel külső és belső tüzet egyaránt olthat a platform tűzoltó személyzete.

Ha 1. fokozatú tűz üt ki a területen, azonnal el kell rendelni a kiürítést. Huszonhárom légkürt együttes hangja jelzi, hogy el kell hagyni a platformot. Számítógép vezérelte oltóberendezés, illetve digitális hang ad instrukciókat a kiürítéshez. A szintidő 4 perc. Ennyi idő alatt mindenkinek el kell hagyni platformot, akár 140 akár 500 fő dolgozik rajta.

Az első és második szint félemeletén találhatóak a mentőhajók. Speciális üvegszálból készült, egyenként 25 fős, vízimentésre tervezett eszközök. Mind a 25 ülés alatt súly automatika van, így amint megtelik egy hajó, a rendszer azonnal megszakítja a dokkolást és emberi beavatkozás nélkül „ledobja" a vízbe a hajót. Mindent számítógép végez, másodperceken múlhat az életünk, ez itt nem az emberi döntések ideje.

A speciális hajó alján egy motor található, amely segítségével el tudunk úszni a platform közvetlen környezetétől. Biztonsági rendszer része a vízi adóvevő, amely vízbe érés után azonnal jelet sugároz. Illetve a hajó tetején világító piros, és a villanó fehér helyzetjelző fények. Az evakuációs szinten normál esetben senki sem tartózkodhat, csakis sürgős esetben használható. Két lépcsőházban lehet lejutni hagyományos lépcsős rendszerben, vagy a személyzeti torony 5 szintjén végig húzódó 2x2 „tűzoltó" csúszó csövön át.

Kiürítésnél vészleállítást kell alkalmazni, amelynél elég a „piros" gombot lenyomni és a rendszer minden beavatkozás nélkül leállítja önmagát. Egy 2. és 3. fokozatú tűznél meg kell kísérelni a kárelhárítást, vagy tűzoltást. Biztonsági okokból tűzoltóhajónk is van, amely szükség esetén 5 percen belül megkezdi a külső oltást. A tűzoltó személyzet speciálisan képzett, korszerűen felszerelt csapat.

A platformon üzemel egy ultrahangos berendezés, amely a nagyobb tengeri élőlények elriasztására szolgál. Minden platform 10 km-es körzete a biztonsági terület. Ezen belül maximum 5 km-re közelíthető meg a platform. A speciális radarnak köszönhetően, ha bármely tengeri jármű ezen belül hajózik, azonosítania kell magát. Ennek elmaradása esetén a közelben hajózó haditengerészet néhány percen belül erős tűzerővel felszerelt helikopterrel reagál.

Evakuációs zóna.jpg

Valamennyi Norvégia területén lévő platform norvég fennhatóság, engedély nélkül senki sem léphet rá. Norvégia szénhidrogén készletét a haditengerészet speciális egységei vigyázzák éjjel-nappal. Működő platformokon civil nem tartózkodhat. A mindennapokban Facebook-policy alapján netezünk. Minden dolgozónak előírt adatforgalma van a közösségi oldalak használatára. Minden más emailezés, vagy szimpla netezés korlátlan módon végezhető. Engedély nélkül nem lehet fotózni, termelési területen kiváltképp. (Az előző posztban ezt nagy titokban „műveltem".)

Maximum 12 év

Az előző poszt kapcsán szintén felmerült az a kérdés, hogy mennyit lehet platformon dolgozni. Maximálisan 12 évet engedélyez a cég. A felső korhatár pedig 38 év. E felett nem nagyon engedik a platformi munkát. Egy kollégám szerint mi 12 év alatt 24 évet öregszünk. A 12 év után számos lehetőség adott: nyugdíj, vagy munkavállalás olajfinomítókban, esetleg irodai munka.

Aki néhány évet lehúz itt, nem tudná megszokni az irodai 9-17-ig munkaidőt és a titkárnő folytonos csacsogását. Terveim szerint még 2 évet dolgozom itt, aztán szeretnék egy új munkakört egy belső pályázat segítségével megpályázni. PFS azaz „Plant Field Supervisor".

Ez egy összefoglaló név a több platformot felügyelő termelésvezetőknek. Munkájuk során legalább 4, de akár 7 platformot is irányítanak, sokszor a távolból. Minden platformi termelésvezetőnek ők a közvetlen felettesei. Ezt a munkát kevés ember végzi. Tíz év megszakítás nélküli platformvezetői munkavégzés szükséges a betöltéshez.

Csak saját dolgozókból kerülnek ki a szerencsések, külsős dolgozó itt nem kap lehetőséget. Nekem már több mint 8 évem megvan, rendelkezem a szükséges minősítésekkel... remélem nagyjából 2 év múlva ismét rám mosolyog a szerencse.

Megnyílnak a kapuk

A 23 ezer főnyi munkavállalóból, csupán 5000 fő dolgozik a szigeteken, közülük maroknyi ember rendelkezik 10 éves tapasztalattal. Átlagosan 4-5 évet dolgozik valaki egy platformon, aztán továbbáll. Legtöbbször a család miatt.

Ha valaki PFS lesz, számos kapu nyílik ki előtte. Túl azon, hogy világot lát, számos vonzó juttatás részese lehet. Ebben a munkakörben nincs fizetés, az olajtársaság részvénycsomagot ad át a munkavállalónak és annak osztalékaiból és bevételeiből él. Mondhatom sokszoros összegekért, mint amennyit mi itt keresünk.

A munka sok utazással jár, de független bármiféle menetrendszerinti repüléstől. Az olajtársaságnak tucatnyi „business jet"-je van, amelyeket az üzleti utak céljából térítésmentesen használhatnak a PFS-ek. Így a platformhoz legközelebb eső reptérre tud eljutni.

Jelenleg 4 városban elérhető PFS életpálya program. Bodø, Stavanger, Halifax és Cancún. Az olajtársaságnak nem csak Norvégiában, hanem Észak-Amerika partvidékén is jelentős termelési területei vannak. Az előbb felsorolt városokban vállalati segítséggel új életet lehet kezdeni, akár még új házat is vásárolnak a munkavállaló részére.

Az első gólyák már megérkeztek

A pályakezdők és friss diplomások is megtalálhatják a számításaikat. Tucatnyi életpályamodellt kínál nekik a cég. Ők javarészt Oslóban és Stavangerben tudnak elhelyezkedni. A cég 23 ezer munkavállalója közül jelentős, mintegy 32 % a külföldi dolgozók aránya.

Spitzbergák.jpg

Az előző poszt után nagyon sok megkeresést kaptam Norvégiában történő munkavégzéssel kapcsolatban. Az első bátor „gólyák" már meg is érkeztek az országba szerencsét próbálni. Félreértés ne essék, nem tisztem senkit sem elcsábítani otthonról. De isten adta jogunk ott élni és boldogulni ahol szeretnénk.

Most egy hosszú „írói" szünetre térek, hamarosan beköszönt a kemény északi tél. Irigykedve kívánok mindenkinek kellemes nyarat, és számos Határátlépést!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia olajfúrótorony

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr524736259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.28. 07:37:51

hát Norbi ez elég részletes volt és érdekes. kösz. nem érzed úgy, hogy az ördögnek dolgozol? biztos nincsenek greenpeaces barátaid...
én egy picit szarul éreztem magam, amikor egy nagy olajcégnek dolgoztam lelkiismeretileg. továbbá egyértelműen látszik, hogy még messze az olajcsúcs. a következő 50 évben szerintem nem is érdemes nagy változásokra számítani az energiafelhasználás terén.

öööö...izé 2012.08.28. 07:52:30

Egy igazán remek poszt, köszi a sok érdekes infót, nyugodt szolgálatot!

Sanyi9 2012.08.28. 08:27:12

Nagyon erdekes iras.

A multkori iras utan is ugyanaz volt a benyomasom, hogy nincs ingyen leves az eletben. Akik ezeket a horribilis fizeteseket adjak azoknak jo okuk van ra, hiszen a dolgozo elzartan el, veszelyben, stresszben, feszultsegben. Szoval a fizeteseddel cserelnek, az eleteddel (korulmenyeiddel) nem.

Amit en egy kicsit furcsanak erzek, az az, hogy 10 (8+2) ev utan tovabb akarsz dolgozni, annak ellenere, hogy (valoszinuleg) euro (multi)milliomos vagy. Nem gondoltal arra, hogy mostantol elvezd a munkad gyumolcset valamilyen formaban? Peldaul ha akarsz, csaladot alapithatsz (a nyugodt anyagi korulmenyek meglennenek), vagy ha nem, akkor elhetnel a hobbyjaidnak (a Foldkozi-tenger valamelyik partjan, nyugodtan, jo etellel (es uborkaval) meg jo borral). Lepadloszonyegezhetned a falud/varosod foutcajat (a Moszkva teret... :d) es azutan rolad neveznek el. Vagy mittudom en, sok mindent megtehetnel.

Amugy, hogy birjak az emberek az osszezartsagot? Ezt tobb dologra is ertem. Marmint ha az ember pszihikailag nem eleg stabil, akkor egy par ev utan begolyozhat. Vagy peldaul nem nehez kibirni holgyek nelkul?

tableno 2012.08.28. 08:33:37

Hát ez eszmáletlenül érdekes volt. Már az első poszt is nagy kedvenc volt, de ez rátett pár lapáttal. Nagyon szívesen megnéznék egy ilyen platformon, olyan lehet, mint egy űrállomás egy sci-fiben... :) Én meg tudom érteni, miért húz le valaki akár 10 évet is egy ilyen helyen - rengeteg lemondással jár, de ennél érdekesebb és izgalmasabb munka biztosan nem sok van a világon. Szerintem a posztoló szintjén már nem is a pénz a lényeg, hanem a szakmai kihívások. Szóval én csak azt látom, hogy itt egy ember, aki pontosan úgy él, és azt csinálja, amit akar és szeret. Gratulálok hozzá!

bpetya75 2012.08.28. 08:36:47

Gratula Norbi!

Ez még az előzőnél is összeszedettebb, korrekt poszt volt.

Nem tudom találkoztál-e már az uralkodóval, de ha javasolhatok valamit, akkor aszúból minimum 6 puttonyos Szepsy-félét kellene. Vagy aszú eszenciát ;-)

Az is igaz, hogy valahol osztozom Bandi érzéseiben, de nem csak ezért nem mennék olajcéghez dolgozni...

tableno 2012.08.28. 08:44:32

@bandirepublic: @bpetya75: Én is erősen környezetvédő vagyok, de szerintem a mai világban kissé álszent dolog az olajcégeket az "ördögnek" beállítani, amikor mi fogyasztók vagyunk azok, akik autózunk, energiát pazarolunk, stb. De persze ez nehéz kérdés, és messzire vezet...

igor1974 2012.08.28. 08:51:05

Remek, érdekes, nagyon jól megírt és informatív cikk: köszönöm!

sasmadar 2 2012.08.28. 08:56:21

Na végre,nem Anglia!

Azt a sok pénzt,remélem a magyar OTP-be rakod,hogy a magyar kereset magyar bankot gyarapitson,és felvirágozon a te keresetedből is kis hazánk gazdasága!
Adóbevallásodban-ha van-szerepljen minden összeg,pontosan,hogy legyen nekem is belőle nyugdijam!!

Viccet félre téve remek,összeszedett poszt!!!!

Egy nem volt világos,ez a "kovászos,kovászolt"dolog,de ez biztos valami borsodi spec.

bpetya75 2012.08.28. 09:00:41

@tableno:

Igazad van. Mind az álszentség, mind a messzire vezetés tekintetében ;-)

Azért is fogalmaztam úgy, ahogy, mert pl a greenpeace-t nagyon rühellem. Egy természetvédő álöltözetbe bújtatott vállalkozásnak tartom őket, az az igazi álszentség (vagy még rosszabb), amit ők csinálnak...

Olaj dolgában azért könnyen eldurvulhat a helyzet a nem is oly távoli jövőben. Ha már most ilyen iszonyat költségekkel folyik a tengeri termelés, akkor nem lennék meglepve, ha 10-15 éves csúszással, de igaza lenne Hetesinek az energiaválsággal kapcsolatban.

freelander1 2012.08.28. 09:10:48

Ez nagyon hajmeresztőnek hangzik. Néha nézek a Discovery-n ilyen fúrótornyos, meg rákhalászos műsorokat, durva. De mégis kb. hányan szerepelhetnek már "márványtáblán", hogy ilyen hiperszigorú felvételi és kiképzési rendszeretek van? És mennyiben sikeres ez, mármint csökken-e ennek köszönhetően az évente bekövetkező tragikus esetek száma?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.28. 09:14:37

@tableno: @bpetya75:
älszentseg vagy sem? hm. ha en mondjuk nem jarok kocsival csak bringaval, akkor is az ipar es minden logisztikai vallalkozas az olajon nyugszik.
szerintem kormanyzti szinten lehetne maximum a termelo gyarakat szabalyozni es az alternativ energiat nyomatni, ami ma kevesebb, mint 5%-a a tortanak.

egyebkent meg a kitermeles koltsegei bosegesen megterulnek, pont azert csinaljak. majd ha 200 USD korul lesz egy hordo olaj, akkor kell elkezdeni valtani. de mar most latszik, hogy a gaz a kovetkezo olaj, ami raadasul kinyerheto az olajfuras soran. asszem azt egettek eddig a tornyok tetejen. ma mar lehutve cseppfolyosan szallithato, olcsobb es kevesbe kornyezetszennyezo, mint a koolaj.

uff.

freelander1 2012.08.28. 09:15:23

@bandirepublic: Szerintem jobb, mint ha az adóhivatalban dolgozna. Nekem ahhoz nem lenne gyomrom.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.28. 09:24:13

@freelander1: es/vagy rendorseg? :)

nem akarom tamadni Norbit, hisz en is sokaig dolgoztam olajcegnek. csak kenyelmetlenul ereztem magam.

naan 2012.08.28. 09:28:28

Hu, hat, szuper volt, csk mint az elso resz! Igazabol nem is tudok mit mondani.
Az rendben, h ferfi szakma, de azert erdekelne, h vannak-e noi dolgozok a cegnel? Persze nem csk a kavefozo es fenymasolo mellett?
A nyarrol: en hazalatogattam ugyan Borsodba a nyaron, a 40 fok azert nekem sok. De kovaszos uborka volt boven. :)

naan 2012.08.28. 09:33:32

@sasmadar 2: Sztem csk annyi, h ehhez az uborkahoz napfeny kell a meleg miatt. Mert ugy keszul, h jo darab kenyereket tesznek az uborkara a befottesben, es a melegben elkezd erjedni. Gondolom Norbinak nem sokszor van melege a tornyokon, igy az uborkanak sem lenne. :) Ha tevedek, majd kijavitanak...

Javorka (törölt) 2012.08.28. 09:46:31

@naan: Foleg allando meleg kell, ugy 2 napon at. A konyhaban ez biztos meg van. Nagyon kivancsi vagyok vajon sikerul e Norbinak kovaszos uborkat kesziteni. Nagy hibaja a vilagnak, hogy sehol nem ismerik/nem keszitik ezt a finomsagot. :)

pappito · http://pappito.com 2012.08.28. 09:50:23

na, ez izgi volt, köszi!

Nem egy átlagos életút, de klassz belelátni egy kicsit. azért harmincas felnőttek, stresszes melóval, négyen egy szobában... elég kemény

2012.08.28. 09:51:50

Akinek a magasságához mérten nagyobb a súlya, azt egyből kivágják? Na persze... A képen a három szemüveges tag akkor hogy dolgozhat platformon. Ránézésre egyiknek sem oké a testtömegindexe.

amy.m 2012.08.28. 09:53:39

én ehhez csak gratulálni tudok! és büszke vagyok rá, hogy egy magyar ember is dolgozik ott, a senki földjén magas beosztásban és úgy, hogy nem is az anyagiak vezérlik (elsősorban), hanem a szakmai továbblépés. kitartást és balesetmentes további 2 évet kívánok hozzá, utána pedig azt a szerencsét, amit még szükségesnek tartasz!

és köszönöm a fáradozást is, ami lehetővé tette, hogy ez a poszt ide kerüljön. remélem az első miatt azért nem lesz baj...:-)

pappito · http://pappito.com 2012.08.28. 09:55:25

@naan: napfény nem kell, csak Mo-n akkor érik az uborka :)

elég a meleg, hogy meginduljon az erjedés

RoxiSpain 2012.08.28. 10:04:07

Norbi ez eszméletlen volt! Érdekes, szórakoztató, és minden tiszteletem a Tiéd, hogy ott dolgozol, nagyon sok áldozatot kell hozni, de valamit, valamiért! Csak így tovább, biztos vagyok benne, hogy 2 év múlva előre lépsz!

min 2012.08.28. 10:07:01

van egy barátom aki szintén érdekes munkát végez az ilyen platformokon, majd megpróbálom rávenni, hogy írjon róla.

Malachi 2012.08.28. 10:08:19

ez basszus nagyon jó poszt! érdekes, lebilincselő. majdnem, hogy büszke lettem erre az emberre, szép teljesítmény, hogy ott van. kár, hogy az ilyen cégek nem reklámozzák magukat EU szerte - bár gondolom otthonról is éppen elég jelentkező van hozzájuk.

amúgy üzenem a blog.hu-s szerkesztőknek, hogy ha minden nap kerülhetne egy hasonlóan jól megírt és érdekes poszt a címlapra. csak befér két p*na meg három kurvaorbángyurcsány közé.

Elchango 2012.08.28. 10:08:25

huh.igy uvegtigrisesen egybol csak annyit mondanek most,hogy: azt a budoskurvafaszba de jo iras volt (megint).
Ezek szerint a norveg allamcsodre meg varnunk kell egy jo darabig.Nem is skodalkodom,hogy nem akarnak belepni az EU-ba.Minek?meg meg kene nyitni a norveg tengeri szakaszokat kulfoldi versenytarsak elott aztan vegignezni ahogy unios olajcegek szepen elhajokaznak az olajukat.hajra norvegia, hajra norbi!

tuli1 2012.08.28. 10:08:45

A Deepwater Horizon is egy remek kis torony volt, tele ultramodern biztonsági berendezésekkel.

SilentDreams 2012.08.28. 10:09:55

Nem semmi írás, egészen beleborzongtam :)

Biztosan nem bírnám végigcsinálni, a bezártság kikészítene. De lehet, hogy már elöbb elbuknék az 1 liter cola/hét limit miatt :))))
Egyszer azért én is megnéznék közelröl egy iilyen platformot, nagyon kiváncsi lennék rá személyesen is.

A szerzönek köszönet a posztért, a gyönyörü képekért, és további sok szerencsét kívánok!

pamut 2012.08.28. 10:10:10

Valamit sose értettem, segítsetek. Ha valaki (bárhogy) összeszed mondjuk egy millió eurót, az minek dolgozik tovább? Ha alkotó munkát csinál, épít valamit, vagy a munkája a szenvedélye, azt még értem, de akinek nem ilyen jó a melója, az miért nem vonul vissza?

Egy millió eurónak csak egy kicsit is ügyes befektetéssel kinyerhető havi kamata is több millió forint. De számoljunk csak egészen alábecsülve havi egymillió kamattal, így még a tőke is hízik. Ebből nem hogy egy ember, de egy egész család királyul meg tud élni, egész nap lehet koktélozni a tengerparton, vagy a saját yachton, vagy világkörüli útra menni, vagy csinálni amit akarsz, sportolni, szobrot faragni, repülni, zenélni, bármit. Még segíteni is lehet másokon.
Aki elérte ezt a szintet, az miért vállalja tovább a kőkemény melózást? Nem a szabadidő, az értelmes-tartalmas-élvezetes élet, netán az önmegvalósítás válik ilyenkor a lehető legjobb választássá?
Én ezt tenném, kár hogy sose lesz egymillió euróm :-)

2012.08.28. 10:10:39

Minden tiszteletem a Norbie, de nekem nem tudnanak annyit fizetni, hogy a kis langyos kozep-kelet europai eletemet feladjam egy olyanert, ami engem leginkabb az amerikai tengereszgyalogosos akcio-thrillerekre emlekeztet. :) Szinte latom magam elott a Steven Seagal-t, amint robbano olajtornyok kozt felkezzel geppuskazva a masikkal eppen kitori 3 ember nyakat. :) (Volt neki valami ilyen filmje...) Nincs az a penz, amiert a szabadsagomat feladnam es egy ilyen katonai diktaturaba bevonulnek, amit itt Norbi leirt. Persze tudom, hogy ezt maskepp nem lehet, de hat nem katona voltam, es a tovabbiakban sem szeretnek lenni. Meg egy norveg olajfurotornyon sem.:)

Kallisztó 2012.08.28. 10:12:30

Nagyon szép írás, köszönjük, hogy megírtad, engedélyeztetted.
Gratulálok az eddigi sikereidhez és kitartásodhoz, a jövőd pedig alakuljon úgy, ahogyan elképzeled!

Elchango 2012.08.28. 10:14:33

@Javorka: tevedsz.lengyelorszagban is keszitik pl. detto ugyanugy,ahogy magyarorszagon a recept alapjan.lengyelek meg akartak belole kinalni anno mert azt hittek,hogy most olyat tesznek le nekem az asztalra amitol a magyar gyerek majd totagast fog allni.hat sajnos ki kellett oket abranditanom,mert magyarorszagon mindenki ismeri a masik meg en nem szeretem ezert felretoltam.
amugy meg nem magyar talalmany a kovaszos uborka hanem ha jol tudom zsido etel volt, ok keszitettek eloszor.

SilentDreams 2012.08.28. 10:14:58

@pamut: Szerintem itt nem a pénzröl van szó. Akinek ez az élete, az nem hiszem, hogy jól érezné magát tengerparton pihengélve...

Nekem Norbi posztjaiból az jön le, hogy pontosan azt csinálhatja, amit legjobban szeret, folyamatos célkitüzései vannak, amit meg is valósít. Ez vezérli. Ha majd minden itt rea´lisan elérhetö célt elért, akkor abbahagyja.

Szerintem....

hegyilany 2012.08.28. 10:15:00

@Javorka: Dehogynem! A törökök nem csak uborkát, hanem mindenféle más zöldséget is kovászolnak.

A poszthoz: gratulálok az írónak és a blognak is. Nagyon informatív, élvezetes olvasmány. Pár lengyel barlangász cimboránk dolgozik kinn norvég platformon, hallottam mát tőlük néhány érdekességet, de ez sokkal alaposabb beszámoló volt. :)

pamut 2012.08.28. 10:15:40

A remek írás egyfajta alulnézete is annak, miért ennyire gazdag ez a Norvégia... folyik ki a fekete arany a talpuk alól, ezért. Így könnyű :) Mondjuk mi magyarok ezt is elkúrnánk, szétlopnánk, stb.

Azért 2-3 évtized és vége az olajkorszaknak, rohamosan csökken a megújuló energiát előállító cuccok ára, és közben nő a hatékonyságuk. Olajra persze szükség lesz mindig, de amikor kénytelen lesz versenyezni más energiával, akkor azért szépen lassan elindul majd a lejtőn.

@SilentDreams:
Ezt én se értem, miért nem lehet heti egy lityi kólánál többet inni?

irdesmond 2012.08.28. 10:15:56

Izgalmas volt. További szép munkasikereket. A magam részéről nincs az a pénz, amiért ezt vállalnám, de szerintem nem is lennék rá alkalmas.

egosumquisum 2012.08.28. 10:18:42

Kiváló és nagyon érdekes írás, köszönöm.

költözőmadár 2012.08.28. 10:21:54

Nagyon-nagyon jól megírt, érdekes poszt ez, még sok hasonlót szívesen olvasnék Norbi mindennapjairól! Emellett el sem tudom képzelni, hogy bírja ezeket az életkörülményeket! Olyan sok életöröm, lelkesedés, büszkeség sugárzik ebbol az írásból, pedig nem sokan lennének képesek így élni. Norbinak tényleg nagy szerencséje, hogy olyan alkat, aki képes ezeket a nehézségeket leküzdeni, és tudja a helyzet elönyeit élvezni, másképp ezt nem lehetne csinálni, pláne nem 10 éven keresztül! Sok sikert és vigyázz nagyon magadra Norbi! Kívánom, hogy az uborka is finom legyen! :-)

párnalárva 2012.08.28. 10:23:13

Remek poszt. Minden elismerésem. Megérdemled a pénzt amit keresel!

Egyetlen egy mondat zavart a cikkben: "A kézzel írt motivációs levelet grafológus nézi át."

Ezeket a semmirekellő, szemfényvesztő grafológusokat még Norvégiában is komolyan veszik? Nagyon gáz.
Ennyi erővel akár jósnőt is alkalmazhatnának...

BTSzisz 2012.08.28. 10:25:55

@solozzo: jaj de jó, hogy nem én írtam le elsőként...:) most veled fognak vitatkozni hihihi:)
amúgy az életkoruk se stimt, vagy tényleg nagyon leharcolt 30-35 évesek.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.08.28. 10:27:37

Le a kalappal, remek írás volt!

Kéz és lábtörést mindenhez és kitartást! Csak ügyesen!

üdv Borsodból!

:-)

BTSzisz 2012.08.28. 10:30:36

@pamut: mert aki egész nap csak koktélokat szürcsölget, annak arany élete van? Szerinted nem lehet beleunni abba, hogy bármit, bármikor megtehetsz? A pénz nem boldogít és ez nem egy elcsépelt frázis puffogtatása, hanem az élet egyik legnagyobb igazsága.

Aranyszénakazal 2012.08.28. 10:33:27

Kedves Norbi!
Életem olvasmánya volt ez a poszt! Szívből gratulálok és további sok sikert kívánok!

Démonmac1 2012.08.28. 10:33:38

Zseniális írás, nagyon köszönöm.
élmény.

Pan Modry 2012.08.28. 10:35:23

@pamut:
mert dolgozni jo, en sem fogok visszavonulni, meg a 10. millio euro utan sem...

A tetlenseg csak megoli az embert. A tengerparti koktelozas nekem peldaul uncsi 20 het utan.
Meg egyebkent is, havi 1 millios tokejovedelem azert tavol van barmifele luxustol.

Pan Modry 2012.08.28. 10:36:04

@Pan Modry:
uncsin 2 het tuant akartam irni, 20 hetet meg soahsem toltottem ilyennel

egosumquisum 2012.08.28. 10:36:06

@BTSzisz: Aki azt mondja, hogy a pénz nem boldogít, az rossz helyen vásárol!

fingerbangs 2012.08.28. 10:37:39

Evi 180-200 milliot keres ha jol szamoltam
Es egy szaros volvo suv-tol el van ajulva? Mire kolti a maradekot?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 10:37:58

Norbi, le a kalappal! Halas koszonet az irasert, minden betujet ittam, szerintem meg elolvasom parszor :) Olyan vilagba engedsz betekintest (es ezert kulon koszonet a cegnek is, amiert engedelyezi), ami annyira zart es specifikus, hogy egy atlag ember elkepzelni sem tudja.

Eljenek a borsodiak, keblemre foldijeim! :)

Sok penz vs. tovabbi munka kerdeskorrol a velemenyem az, hogy egy ido utan, amikor mar nem a penzert dolgozik az ember, mert az eletminosegen nem valtoztat meg + x millio, nem masert csinalja, mint a munka oromeert, elvezeteert. Mert szereti amit csinal, szivvel-lelekkel, hivatastudattal vegzi a munkajat. Hajtja az, hogy mint egyen, tovabbra is produktivan elje az eletet, ezaltal pedig a ceget is segiti. Ez a magyarazat.

pamut 2012.08.28. 10:38:41

@BTSzisz:
Köszönöm hogy megosztottad velem a Végső Igazságot, most katarzist éltem át, megvilágosodtam, és másképp látom a világot.

Ha a nagy igazságosztás helyett végig is olvastad volna amit írtam, akkor talán eljutott volna az agyadig, hogy - sok egyéb mellett - írtam tartalmas és önmegvalósító életről is...

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 10:41:30

@fingerbangs: Ez az a kerdes, amire a jolnevelt enem annyi mondana, hogy mindenki arra kolti, amire jonak latja. Viszont amikor ilyen tomeny joindulatot olvasok, a jolnevelt enem inkabb elteszem azoknak, akik nem uvoltenenek, ha fajna az irigyseg, es inkabb csak annyit mondok: KOZOD?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.28. 10:41:36

Szép a cikk!

Két megjegyzés: "már a beköltözés napján a Norvég Királyi Hadsereg segítségével felvontuk a norvég zászlót"

Egy zászló felvonásához miért kell a hadsereg? ;)

A Pannon átadásánál is itt volt a Norvég király. Nem kell ehhez Norvégiában dolgozni. :)

newnt55 2012.08.28. 10:42:27

A fizetés nem szigorúan megatitkos?
Miért van olyan sok biztonsági kamera?

Kismacska (BELLA) 2012.08.28. 10:42:51

Szuper érdekes írás volt, köszi!

Az anyanyelvi szintű angol tudással vitatkoznék.
Nem hinném, hogy felvételi kritérium lenne külföldieknek. Hacsaknem a fluent (folyékony) tudást nem nevezzük anyanyelvinek. :)

Riszpekt minden ott dolgozónak, tényleg.

diktatorikus kleptokrácia 2012.08.28. 10:43:12

gratula, jó helyen vagy Norbi. jártam már néhány tlp-n, spar-on, fpso-kon, a Thialf-on és a Saipem 7000-n is, szállítottuk a Hibernia-ra is, ezek ismeretében mondhatom, hogy a Statoil most elég nagyot alkotott.
pozitív irigységgel mondom, hogy jó neked, s legyen is sokáig.
ismeretlenül is minden jót

pamut 2012.08.28. 10:43:35

@Pan Modry:
Látom neked sem sikerült tovább jutni a tengerpartnál. Erre a válaszom lásd eggyel feljebb.

Amúgy én is dolgoznék (miután jól kinyaraltam magam), de az alkotó, önmegvalósító munka lenne, értelmes és tartalmas élet. Másoknak is segítenék, és megélném az életet több oldalról is. És mindezt valahol az emberek világában tenném, nem egy vaskalitkában a tenger közepén. De ha valaki ennél jobbat nem tud elképzelni magának, ám legyen. Nem vagyunk egyformák, ízlések és pofonok.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.28. 10:45:40

Hát,ez jó volt!
Igazán büszke vagyok,mikor ilyen emberekről hallok,főleg mert pontosan tudom milyen nehéz még "sima melósnak" is bekerülni,nemhogy magas pozicióba!!
A nálunk megforduló hajók 70-80% a platformokat kiszolgáló supply ship,vagy rescue ship,tehát sokat melózunk olajvállalatoknak--nekem ilyenkor mindig az jut az eszembe,hogy beszállnak a tankolásba,ha már ilyen rohadt drága az üzemanyag!
Nagyon sok sikert kivánok a továbbiakhoz!

venator 2012.08.28. 10:45:46

Volt már szó a minimálbérről? Az előző posztban 3800 euro volt, ami 27 ezer NOK. Nekem ez irreálisan soknak tűnik.

Vajon csak arra az önkormányzatra gondolt a szerző vagy Norvégiára? Bolti eladó 4 ezer euro??

Akkor inkább polgármester lennék abban a porfészekben! :DD

www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8206159

vaba 2012.08.28. 10:47:00

Nagyon érdekes világot mutattál be, kivánok neked továbbra is minden jót!

2012.08.28. 10:48:47

@TrueY: Az a tronorokos volt, nem a kiraly. ;)

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 10:50:40

nézem a képet, mitől függ, kinek milyen széles ágy jut?

vocsok_NL 2012.08.28. 10:51:01

@párnalárva: "Ezeket a semmirekellő, szemfényvesztő grafológusokat még Norvégiában is komolyan veszik? Nagyon gáz. Ennyi erővel akár jósnőt is alkalmazhatnának... "

Sajnalom, hogy igy latod a grafologusokat! En nagyon orulok, hogy a dolgozok irasabol megallapitjak a szemelyiseguket! Kielemzik, hogy kepes-e avaratlan elethelyzetekben tenni valamit, mennyire pozitiv, celtudatos, mennyire jol dolgozik csapatban, milyen a humorerzeke!
Mert ezek mind-mind az irasbol megallpithatoak!!!

A kezirasbol NEM mondjuk meg a jovot! :)

egy grafologus

roboogf 2012.08.28. 10:51:02

nem semmi ez a sztori, csak így tovább!

waterphone 2012.08.28. 10:51:15

Nagyon érdekes poszt. Köszönet érte, és kívánom, hogy összejöjjön a 2 év múlva esedékes állás.

eax_ 2012.08.28. 10:52:09

@bandirepublic: Gondoltam, hogy elobb-utobb elojon egy ilyen sotetzold idiota, nade hogy rogton az elso hozzaszolasban, az meglehetosen kiabrandito.

A poszt meg zsenialis, csak igy tovabb.

vocsok_NL 2012.08.28. 10:52:16

sajnos vannak "semmirekello" grafologusok..ugy ahogy penzhajhasz termeszetgyogyasz.
De kerlek ne ertekeld ala a grafolgiat!!

BTSzisz 2012.08.28. 10:53:11

@pamut: na látod, máris megmagyaráztad, hogy a visszataszító stílusod miatt nem lesz sose 1 milliód, de nem hogy euróban, forintban sem. :) nem kell hangemberkedni arc és név nélkül okostojás.

vocsok_NL 2012.08.28. 10:53:37

GRATULALOK Norbinak! Iszonyat jo poszt volt ez is! Faltam a sorokat!!!
Koszonjuk a kepeket es a sok-sok uj erdekes informaciot!
Biztos vagyok benne, hogy 2 ev mulva elered az ujabb celod, mert igenis egy nagyon celtudatos, pozitiv ember vagy!

Sok mosolyt!! :-)

vomit 2012.08.28. 10:55:44

matolcsy akkor mostantol szivesen tartja a markat, hogy a kulfoldon dolgozok megadoztatasabol ujabb 1000 audit vehessenek maguknak.

christophe 2012.08.28. 10:56:03

FANTASZTIKUS iràs koszonet èrte,ès gratulàlok a kitartàsodhoz,hogy egy borsodi kisfalubol, ilyen ''magassàgokba kerultèl!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 10:56:59

@pamut: Most kene abbahagyni ezt pamut. Nem kellene megvarni, amig teljesen hulyet csinalsz magadbol.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.28. 10:57:39

@pamut: lehet, hogy Norbi intezmeny fuggo lett:)

GyongyiL 2012.08.28. 10:59:06

Le a kalappal! Remélem büszke vagy magadra, ezt véghezvinni nem semmi....:) Gratula az íráshoz is, és ha nem baj én azért irigyellek a munkádért, nem pedig a fizudért! Sok sikert kívánok és persze vigyázz magadra!

Ritamin 2012.08.28. 10:59:45

Sokat olvasom ezt a blogot, bár nem tervezek külföldi életet egyelőre, de ha mégis.. :)
Most először éreztem azt, hogy mindenképpen meg kell köszönnöm, hogy ez az írás megszületett! Fantasztikus amit írtál, ahogy írtad, részletes, értelmes, és meg kell mondjam, irigységet nem nagyon szoktam érezni, de most végig arra gondoltam, bárcsak én is kipróbálhatnám! :)
Egyszerűen jó volt olvasni, és mint borsodi, hihetetlenül büszke vagyok rád! Kitartással, tenni akarással mindent el lehet érni!
Szuper amit csinálsz, szuper ahogy beszélsz róla, kívánom hogy minden terved váljon valóra, járd be a világot, és később is írd meg, hogyan alakul az élet fő-fő termelésvezetőként!
(most pedig megnézem az előző posztod, mert az valahogy nagyon kimaradt :( )

Szuper írás volt, köszönet érte!

Határátkelő 2012.08.28. 11:00:42

Hölgyek, urak! Mielőtt eldurvulna a dolog, lehet egy olyan csendes kérésem, hogy egy ilyen jó kis posztot ne offoljunk már szét mindenféle (a sztorihoz egyébként szorosan nem feltétlenül kapcsolódó) anyázással? Hálás köszönet!

Sanyi9 2012.08.28. 11:02:40

@venator: www.forbes.com/2009/08/31/europe-minimum-wage-lifestyle-wages.html

"The Scandinavian countries of Sweden, Norway, Finland and Denmark don't don't have a minimum wage at all because they are so highly unionized. "The unions there felt that a national minimum wage would interfere with collective bargaining, and it might even bring the price of labor down," says Chater."

Mondjuk 3 eves a cikk, de Norvegianal a wikipedian sincs feltuntetve minimalber:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_minimum_wage

Remelem nem ertettem felre a kerdesed.

klondike 2012.08.28. 11:04:39

Nagyon-nagyon nagy grat!

Mutasd meg édesanyádnak feltétlen, hogy milyen beírásokat kapsz. Megérdemli.

(Bár ezt szerintem magadtól is tudod.) :-)

kriosz 2012.08.28. 11:05:53

Norbi köszönet a nagyon érdekes beszámolóért hogy vetted a fáradtságot és így illusztrálva bemutattad nekünk belülről is ezt a munkát. Tényleg megfizetik a munkátokat és tényleg nem sokan tudják ezt csinálni. Csak egy kicsit is belegondolva az ottani hétköznapokba, nem lehet könnyű bírni. De ez mindig így van valamit valamiért. Viszont mindenki kipróbálhatja, nem?
Akkor most egész télen már nem jelentkezel? Pedig már itt is összegyűlt pár értelmes kérdés. Jó lenne még olvasni tőled.

bpetya75 2012.08.28. 11:06:24

@pamut:

Na ezzel maximálisan egyet tudok érteni. Én is valahogy így tudnám elképzelni. Bár ha a Jóisten is úgy akarja, akkor 1M ejró nélkül is meg fogjuk ezt tenni ;-)

2012.08.28. 11:06:28

aki mer az nyer..

kemény meló, kemény fizetésért. gratula.

jó poszt. másoknak is tippet ad arra, ha nem is fúrótoronynál, de érdemes tanulni -nyelvet, szakmát- és próbálkozni az itthoni minimálbéres állások felhagyásával.

tableno 2012.08.28. 11:06:44

@pamut: "Amúgy én is dolgoznék (miután jól kinyaraltam magam), de az alkotó, önmegvalósító munka lenne, értelmes és tartalmas élet." - hát szerintem amit Norbi csinál az nagyon is az, bár kétségtelenül nem hagyományos. Abból, ahogy ír az egészről, nekem az jön le, hogy imádja a munkáját, és egyáltalán nem vágyik jelenleg másra. Majd ha úgy érzi, hogy elég volt akkor majd vált. Gondolom ezért is csak egy "ócska" kis Volvoja van és nem Rolls-Roycea-a. Mert egyértelmű, hogy nem elsősorban pénzben méri a sikereit. Mondjuk arra már valószínűleg nem is lesz gondja élete végéig, akármerre is lép majd.

Flankerr 2012.08.28. 11:07:52

Kiváló poszt, gratula a szerzőnek.
Nem semmi számok, és virít az egészből a profizmus, ezt szeretem.

venator 2012.08.28. 11:08:06

@Sanyi9: Nem értetted félre, bár kicsit mégis. :))

Tudom, hogy nincs hivatalos minimálbér. Általában az ágazati szakszervezeti megállapodások szabályoznak egy tól-ig határt, amit többnyire betartanak a munkaadók.

(Már aki, főleg ha nem vagy külföldi, akkor hamarabb alá mennek.)

Azon ütköztem meg, hogy a 3800 euro, az 27 ezer NOK a mostani árfolyamon. Az nagyon sok bármilyen minimálbérnek.

Éhes_ló 2012.08.28. 11:11:35

Eszméletlen.
Nagyon jó post, köszi mindkettőért.

johevi 2012.08.28. 11:12:15

Le a kalappal. Azt hiszem semmi gond nincs azzal, hogy embertelenül nehéz munkát embertelenül sok pénzzel honorálnak. Ez így van rendjén, bárcsak itthon is arányban lenne a munka/fizetés. Sok sikert, és kitartást Norbi, Te bevállatad azt, amiről itthon mindenki csak ábrándozik és csak tervezget, de sosem meri megtenni.

bpetya75 2012.08.28. 11:13:25

@Gyongyi79:

Bocs, nem kötözködésből, de erről eszembe jutott egy sztori. Sajnos nem tudom pontosan idézni.

Koncert után odamegy a zongoraművészhez egy dáma és áradozva közli vele: "Művész úr! Mindent odaadnék, ha úgy tudnék játszani, mint Ön!"
Mire a művész így válaszolt: "Megbocsásson Hölgyem, de én kétlem, hogy Ön hajlandó lenne 25 éven át napi 10 órát gyakorolni."

naan 2012.08.28. 11:14:47

@pappito: Mondtam en, h majd kijavitanak! :)
De ott a pont.
Akkor Norbi rokonainak nem is kell tovabb karacsonyi ajandekon gondolkodni... :)

andaluzkutya 2012.08.28. 11:15:36

A Volvo kérdéshez: Norvégiában nem annyira jellemző a kivagyiság, nem elvárás hogy az autód értéke tükrözze a jövedelmedet. Itt az autó sokkal inkább az ízlésedet tükrözi, vagy hogy mennyire vagy praktikus, vagy mennyire vagy autómániás. Nálunk pl. van olyan ápoló, aki Porsche-val jár... Az egyik idősebb főorvos, bár vehetne bármit, mégis egy kombi Toyota Avensis-sel.
Kollégáim megjegyezték, hogy milyen fura népek pl. a lengyelek, hogy tizen laknak 50 négyzetméteren, de minden másodiknak Mercedese van:)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.28. 11:16:41

@Nyulz of the World: V. Harald (aka Herald (c) by Siccpali) király látogatásáról ímhol az authentikus(nak tűnő) forrás: www.telenor.hu/sajto/sajtokozlemenyek/133

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 11:21:21

@andaluzkutya: Errol van szo. Mas mentalitas, mas ertekrend. Nekem is van olyan ismerosom, akinek a honap vegen az is gond, hogy a gyerekeinek mit adjon enni egyaltalan, de teljesen behitelezett terepjaro van. Mas a prioritasa.

Multkor nem is tudom, hogy hol (talan a Kivul tagasabb-on????) olvastam egy cikket, hogy a kogazdagok milyen autokkal jarnak. Sokak szamara meglepo lenne, akik nem ertik a Volvo kerdest :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.28. 11:21:26

SZép, gyönyörű, tiszteletreméltó! Arról írnál picit, hogy miért nem fontos neked a család? Mert gyakorlatilag azt fizetik meg (a magas szakmai ismeretek mellett), hogy esélyed sincs családi életre, legalábbis nekem nem érne meg millió eurókat sem, hogy nem látom a gyerekemet felnőni, az asszony meg a postásnál keresi a vígaszt. ( ha van, ha nincs, az egyszerűbb, akkor legalább megragadhatsz minden alkalmi esélyt:)

clevi 2012.08.28. 11:28:28

Szia Kedves Blogíró!

Lenyűgözve olvastam a beszámolódat, ami még nőként olvasva is teljesen lázba hozott. Még azon is lekondolkodtam, hogy milyen jó lenne néhány napot eltölteni egy fúrótornyon:-). Kicsit olyan volt az érzésem, mint mikor egy repülőgéphordozó anyahajóról szóló dokumentumfilmet néztem. ( ami szintén nagyon érdekesnek és kihívásokkal telinek tűnik ). Köszi, hogy megosztottad az élményeidet velünk!Írj még sokat, ha időd és a lehetőségeid engedik. Sok sikert a munkádhoz és persze jó egészséget kívánok!

andaluzkutya 2012.08.28. 11:29:18

@Eltévelyedés: Tudtommal azért dolgoznak családos emberek is ilyen helyeken, legalábbis én beszélgettem már pár ilyennel, bár nem tudom, milyen pozícióban. Azt mondják, hogy 2-4 hetet távol vannak, azután nagyjából ugyanennyit otthon. Ha ezzel szembeállítom azt az életmódot, amibe pl. én (és alighanem sokan mások) Magyarországon bele vannak/voltak kényszerítve, azaz kora reggel el, késő este, vagy másnap/harmadnap késő este haza, ritkán szabad hétvége, akkor a fenti opció akár barátinak is nevezhető:)

Épelméjű 2012.08.28. 11:29:40

@pamut:

Szereti amit csinál, élvezi, imádja, él-hal érte!
Ennyi.
Mit nem lehet ezen érteni?
Nem szereti a hasát süttetni, lábát lógatni, céltalanul tengődni, stb...

OFF

Te azt csinálod amit szeretsz?
Hozzászólásodból következtetve nem:) Mert most dolgoznod kell! De Te a hasad süttetnéd, lábad lógatnád... stb?:)

Az esetek nagyon nagy többségében - mondjuk a 99,99 %-ban - azok sose lesznek milliomosok - még HUF-ban sem -, akik már az első millió megkeresése előtt azon méláznak, hogy fogják semmittevéssel tölteni életük hátralevő részét a jövőben keresett milliók kamataiból... A 0,01 %-nyi ilyen milliomos a lottó nyertes, örökös, csaló-gazember, politikus, bűnöző, életművész.

OFF vége

Gratula az elért pozícióhoz és sok évnyi kitartó munkához!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 11:31:16

Lehet, hogy most ez a "TROLL B hívójele" lesz, de rákérdezek én is 1-2 dologra:
1. Hogy lehet 1-2 hónapig szex nélkül bírni fiatal embereknek?
2. Nem könnyebb lenne, ha a feleség/pár ott dolgozna szakácsnőként?
3. Mi a helyzet a pornófilmekkel, lehet nézni, vagy az ilyen doménok le vannak tiltva?
4. Mi a helyzet a homoszexualitással? Tiltják, tűrik vagy támogatják? :-)
5. Lehet ott egy nő terhes? Ha ott esik teherbe gondolom el kell hagynia a platformot minél hamarabb.

Egyelőre ennyi. :-)

clevi 2012.08.28. 11:31:33

@johevi: totál egyetértek veled!

butyko2 2012.08.28. 11:33:41

@pamut: Vannak foglalkozások,melyeket az emberek nem kimondottan pénzért űznek.Hasonló szigorú előírások között leélt évek után az ember nem találja helyét az úgynevezett "normál"társadalomban,mert vérévé vált az amiben élt.Ezért aztán nem értékeli a pénzt,mert jóformán sosem foglalkozott vele.Nem kellet beosztania,mert mindene megvolt.Mikor egy ilyen ember megöregszik nincsenek barátai,mert nincs közös téma amiről a nyugdíjas években beszélgethetnének.Jó esetben alkoholistává válik,rossz esetben számkivetett "hazuggá",mert amiről beszélgetni tud,az hihetetlen a kívülállók számára.Nem kívánom senkinek!

Sadist 2012.08.28. 11:34:50

@vocsok_NL: "En nagyon orulok, hogy a dolgozok irasabol megallapitjak a szemelyiseguket!"

Persze, hogy örülsz, mert így van munkád.

"Kielemzik, hogy kepes-e avaratlan elethelyzetekben tenni valamit, mennyire pozitiv, celtudatos, mennyire jol dolgozik csapatban, milyen a humorerzeke!
Mert ezek mind-mind az irasbol megallpithatoak!!!"

Van egy rossz hírem, nincs semmilyen tudományos bizonyíték rá, hogy a grafológia alkalmas lenne ezek megállapítására. Az egész nem több egyszerű áltudománynál. A horoszkóppal van egy szinten.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 11:36:51

@pamut:
Először is, honnan tudod, hogy kinek mi a tartalmas, önmegvalósító munka? Lehet, hogy valakinek ez pont a kőkemény, nehéz meló.

Másrészt amiről beszélsz, tehát hobbiból végezni valami kreatív munkát úgy, hogy nem vársz el pénzt érte, az olyan, mint iddqd-val doomozni. Akkor sosem fogod átérezni, hogy igenis van értéke a munkádnak.

vider 2012.08.28. 11:38:32

Norbi.. Anyukádnak biztos háttere, neked Volvo terepjáród van meg egy valag pénzed.. most már kezdhetnél elgondolkodni az élet értelmén.. így 10 év után..
Nem tengerpartra kell költözni, az nyugdíjasoknak meg léhűtőknek való, viszont létrehozhatnál valamit az életben.. valami jót, valami emberit.. ha mást nem egy rendes családot.

Anders Behring Breivik 2012.08.28. 11:39:22

Az osszes kibaszott olajfurotornyot el kell SULLYESZTENI !! Adni az embereknek 2 orat, hogy elhuzzanak a picsaba, aztan felgyujtani, lebombazni, felrobbantani.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 11:43:03

@Határátkelő: Na mondom en, hogy valami, amihez kozod van! :D

tableno 2012.08.28. 11:44:50

@vider: Imádom, amikor névtelen emberek kéretlenül megmondják valakinek, aki teljesen elégedett az életével, hogy mit csinál rosszul. Mert ők így a fotelból biztosan jobban látják, hogy valaki 5000 kilóméterrel arrébb igazából mire vágyik a szíve legmélyén. Meg hogy mi az igazán értékes és tartalmas élet. Amúgy teljesen biztos vagyok benne, hogy Norbi egy ilyen autista idióta (ilyen magas pozícióba KIZÁRÓLAG gyengeelméjűeket vesznek fel), aki önmagától biztosan képtelen végiggondolni, hogy mi az ára annak az életformának, amit választott, és égető szüksége van arra, hogy erre mások hívják fel a figyelmét...

kriosz 2012.08.28. 11:47:04

Ez a breivikes nick még viccnek is rossz.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 11:47:05

@tableno: Teljesen egyetertek.

Le kellene mar szokni arrol, hogy mindenki jobban tudja, hogy mi lenne jobb A MASIKNAK.

kriosz 2012.08.28. 11:49:20

Norbi nem írt a magánéletéről sokat. Senki sem tudja hogy a pénzéből ő vajon mit és hogy csinált v. tervez. Nem is tartozik senkire rajta kívül. Ez a blog sem erről szól.

A norvégok szeretik magukat mutogatni az autóban, mostanság a nagy dzsipeké itt a világ. Az idősebbek nem is annyira, lehet hogy kőgazdag de tényleg még mindig a ré gi volvojával jár, a fiatalabbak azonban már mások.

vocsok_NL 2012.08.28. 11:49:29

@Sadist: en azert lettem grafologus, mert egy grafologus leirta a szemelyisegem az irasom alapjan a BME allasborzen.

Az engem nem erdekel, hogy tudomany-e vagy sem. :) Csak elvezem, ahogy az emberek halasak nekem az allaborzen azert mert segitettem nekik megtalalni milyen munka is valo nekik, mit csinalnanak szivesen. Ennyi. 10 perc. :) es ingyenes! :)
Probald ki osszel!!

Nekem ebbol nincs munkam. Ez csak egy eros hobbi. Grafologuskent dolgozni nem akarok, csak segiteni gyerekeknek, felnotteknek egyarant! :-)

Dr. Cica75 2012.08.28. 11:49:39

Nem tudom, miert vannak kiakadva emberek a Volvora, ha evente nemtudom 2-3 honapig hasznalhatnam, akkor en sem vennek dragabbat, meg ha megtehetnem sem, mert tok felesleges penzkidobas (es itt nem arrol van szo, hogy nem engedhetne meg maganak, ez egyszeruen a protestans szemlelet).

Sanyi9 2012.08.28. 11:52:21

@tableno: tetszett amit irtal, de az "autista" szot nem kellene ilyen ertelemben hasznalni. Vannak emberek/csaladok akiknek ez fajdalmas lehet.

vocsok_NL 2012.08.28. 11:53:44

Grafologiai elemzes soran SZEMELYISEGET allapitunk meg! Semmilyen jovobeli informaciot nem lehet megallapitani..
amugy a horoszkopbol is a szemelyisegkepet olvasnak ki...a jovo kerdesevel csak a humbuk asztrologusok foglalkoznak, mert azt lehet penzert eladni. :D
Az ember, sajat maga ritkan erdekli a nepet: miben lenne jo, milyen kepessegei vannak...ahhoz el kell erni egy szemelyes erettsegi szintet, hogy ilyen kerdesek foglalkoztatssak. ;)

Hajra Norbi!!! Orulok, hogy csak Volvod van. ;)
Sok sikert!

tableno 2012.08.28. 11:56:50

@Sanyi9: Nem akartam un-PC lenni, de az autizmus lényege szerintem pont az, hogy valaki képtelen társas és emberi kapcsolatok kialakítására, úgyhogy gondoltam, pont ide illik. De nyilván távol álljon tőlem, hogy bárkit is megsértesek...

bpetya75 2012.08.28. 11:57:28

@Sanyi9: @tableno:

Csatlakozom! Tableno cimbora, ez nagyon szerencsétlen megfogalmazás volt.

bpetya75 2012.08.28. 11:59:32

@vocsok_NL:

Szerintem ne erőlködj. Fogadd el, hogy jobban tudja, mint Te. Vannak ilyenek, akik mindent jobban tudnak.

naan 2012.08.28. 12:02:38

Latta vki a Szavak titkos elete c. filmet? Annyiban idevag, h egy eszaki furotornyon jatszodik...

rékuss 2012.08.28. 12:03:23

Na, kedves Norbi :) Eddig nekem a platform azt a cipő félét jelentete, amit közkedvelten hordok, tudod, ilyen nagyon magas, az az eleje is platformon van :))) hasonló, mit a ti platformotok :) Biztosan láttál már ilyet....biztosan :) Amúgy szupeeeeer volt a poszt, végig izgultam, főleg, h mi van ha 25en leültök, és leesik a vízbe a hajó, meg ilyenek :))) Köszike, és 2 év után húzz pihenni valahová abból a tömérdek pénzből amit megkerestél, és nehogy tovább dolgozz :)))

vocsok_NL 2012.08.28. 12:05:39

@bpetya75: koszi az egyutterzest. Remelem most csak pislog, es jol letesztel egy grafologust. :D
persze szavakkal engem sem lehetett meggyozni elotte! Ki kell probalni! Ez nem egy bungee jumping...bar vki fel megismerni onmagat is. Ez van. :)

vider 2012.08.28. 12:07:02

@tableno: Tudod pont az a szép az életben, hogy az értelme 5000km-re is ugyan az mint itt. Hidd el, az értelmes emberek haláluk előtt pont ugyan azokra az igazságokra jönnek rá itt mint a világ másik felén..

Ugyanakkor én megértem, hogy Ózdról kimenni olajat fúrni fasza dolog, rengeteg pénzt keresni, rendbetenni a családot anyagilag pedig dícséretes. De ha utánaszámolsz, hogy Norbi 10 év alatt hol tarthat anyagilag és abból mennyi értelmes dolgot csinálhatna azon kívül h egyedül a világ legveszélyesebb helyén egy olajcégnek gürizik, akkor engedtessék már meg felhívni a figyelmét, hogy lehet másképp is. Bár lehet, hogy igazad van, ha valaki ilyen háttérrel és ennyi év után nem jött rá, akkor már úgyis mindegy.

@Malachi: ..steak-et fogok ebédelni ;)

anemone 2012.08.28. 12:07:16

Norbi, aztán az Amway-el próbálkoztál-e már?

vocsok_NL 2012.08.28. 12:09:02

Norbi! Azt hiszem ezzel az olajfuros munkaval olyan, de olyan sok elettapasztalatra teszel szert, hogy csak na!!! :)
A leirasbol jol lejon a klassz humorerzek es a pozitiv szemlelet is!!

Csak igy tovabb! Inspiralo vagy! ;)

büdipeti 2012.08.28. 12:09:55

Nagyon tetszett a cikk. Olajtarsasagnak dolgoztam en is 5 evig, igaz irodai munkakorben diploma utan elso munkahelyem volt. Lelkiismeretem meg tiszta, tolem is kerdeztek ezt tobben, pedig en sokkal nagyobb cegnek dolgoztam mint a statoil. Hadd ne mondjam hogy van mit meg felhozni a becslesek alapjan. Persze en sem mondhatok semmi konkretat, de meg nem fogy el az olaj egy darabig.

datolyapálma 2012.08.28. 12:10:36

ez a poszt király volt :)
mint ahogy az előző is, amit Norbi írt....kiváló írás, várom a folytatást...

2012.08.28. 12:11:16

@TrueY: Igen, ez igaz, de ez 2002-ben volt. En az "atadas"-on az uj szekhaz atadasat ertettem. Csak mert ott tuti a tronorokos parolazott a Jensennel. ;) De egyebkent nincs jelentoseg.

jewel79bp 2012.08.28. 12:12:50

hát... wow :)
Remek ember, remek írás, remek munka - nem sajnálom a pénzt. Nem sokan lennének rá kéesek, hogy ezt csinálják.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.28. 12:15:59

@Elchango: Norvég államcsőd? Költségvetési többletük van, 3% körüli munkanélküliség, növekvő GDP.
Ők nem költenek el luxusberuházásokra minden olajbevételt, már 500-600 milliárd dollárnyi tartalékot félreraktak az olajbevételekből a nyugdíjalapba, ezzel is készülnek az olajtartalékok kimerülése utáni időre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.28. 12:18:22

@büdipeti: Azért a Statoil sem kicsi, biztos helye van a világ 15 legnagyobb olajipari cége között.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 12:18:41

@vider:

Miert nem tartod elkepzelhetonek, hogy masnak mas, mashogyan a fontos? Es honnan tudod, hogy mennyi - a te olvasatodban - ertelmes dolgot csinal, vagy eppen nem csinal? Tovabbmegyek: szerinted ami szamodra ertelmes, az biztos, hogy mas szamara is ertelmes, hogy ot is boldogga teszi?

Nemreg beszelgettunk itt errol. Valaki irta, hogy ot az teszi boldogga, hogy negyvenevesen is ugyanazokon az utcakon setal, ahol ot tologattak a szulei babakocsiban. Erre az egyik beszelgetotarsunk azt mondta, hogy neki ez kb. egyenlo lenne a mentalis halallal. Melyiknek van igaza? Mindkettonek? Netan egyiknek sem? Lehet ilyen kerdesekben igazsagot tenni? Szerintem nem.

En boldog vagyok egy olyan orszagban, amirol es kornyekerol rengetegen irtak mar itt, hogy a labukat be nem tennek. Most akkor nem is vagyok boldog? Vagy azert meg lehetek boldog? Lehetnek SAJAT erzeseim?
Nalad sincs a bolcsek kove, ahogy senkinel sem!

NA YA! 2012.08.28. 12:24:47

A franciaágy (két párna két paplan) minek?;)

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:25:20

@vider:
Te nem ő vagy, és abszolút, mindenkire kiterjedő igazságok nincsenek a világon, csak te gondolod ezt, mert korlátolt a gondolkodásmódod.

Perillustris 2012.08.28. 12:27:06

"Ezeket figyelembe véve egy platformi dolgozó nagyon átlag keresete 18-20 ezer EUR/hó és ezek nagyon alsó összegek. Az utóbbi két kiegészítő juttatást, amelyet csak a fontos pozícióban dolgozók kapnak, évente 4 alkalommal az átlagos kereset 4-6 szorosa minden gond nélkül elérhető havi fizetésben. Számokat szándékosan nem írtam, rátok bízom."

100 ezer EUR? A betyárját! :o

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:30:26

@Jolika neni a szomszedbol:
Én például totál unalmas és értelmetlen dolognak tartom a horgászatot. Mégsem magyarázok a horgászoknak, hogy ne csinálják, mert tudom, hogy nekik ez jó, akkor miért akarnám az én ízlésemet rájuk erőltetni.

Sadist 2012.08.28. 12:30:38

@vocsok_NL: Csuklópántot nem adtak, amitől javult az egyensúlyod és energikusabb lettél?

bpetya75 2012.08.28. 12:32:39

@Jolika neni a szomszedbol:

Hmm Érdekes dolog ez. Szegény pamut is kapta itt az oltást, ráadásul az őt oltogatók legalább fele funkcionális analfabéta volt (ezt nehogy magadra vedd ;-))

Pedig szerintem mindketten jogos észrevételt fogalmaztak meg. Azért talán még most is természetes része az életnek a családalapítás. Márpedig a két poszt alapján Norbi ebben nem gondolkodik. Szerintem természetesen felmerülő kérdés a miért. Csak erre most itt különösen könnyű ráhúzni a "Persze, irigyled a munkáját/pénzét/elkötelezettségét/stb" köpönyeget...

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 12:40:33

@bpetya75:

En elso korben pamutnak is (bar nem kifejezetten neki cimeztem) probaltam elmagyarazni, hogy mi vihet ra valakit arra, hogy X millio utan nem dol hatra, vagy hogy eppen masban latja kiteljesedni az eletet, masban tudja onmagat megvalositani.

Szerintem ez tok vilagos, hogy mindenkinek mas. Ezert nem kellene senkit sem minositeni!

Ahhoz meg szerintem a leheto legkevesebb koze sincs az itteni olvasokozonsegnek, hogy Norbinak mi a csaladi allapota, ha nincs, miert nincs gyereke, ha van, miert csak 1,2,3. Erted mit akarok ezzel mondani, nekem ettol a "belemaszunk a masik eletebe, es majd mi megmondjuk hogy mi a tuti, mert akkor is rosszul csinalja, ha neki ez igy a jo" vonaltol habzani kezd a szam. Rosszul voltam ettol mindig otthon, hogy emberek egyszeruen feljogositva erzik magukat, megprobaljanak belemaszni ebbe.

hegyilany 2012.08.28. 12:41:02

Jajjistenemmááá, ne pupákoskodjatok!
38 éves korukig maradhatnak a platformon. Miért ne alapíthatna családot utána? Hm? :)

Sadist 2012.08.28. 12:41:56

@vocsok_NL: Általánosságokat puffogtatnak, amit bárkire rá lehet húzni. Horoszkóppal is megcsinálták azt a kísérletet, hogy egy egész osztálynak ugyanazt az elemzést adták, mégis mindenki magára ismert.
James Randi előszeretettel aláz meg ilyen áltudományos szélhámosokat, grafológiától a homeopátiáig.
Igazából nem volna ezzel semmi baj, kellenek a világba bugrisok is, csak mikor ezt felhasználják egy állásinterjúnál, eléggé hitelteleníti az adott céget.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:42:28

@bpetya75:
Van akinél természetes része, van akinél nem. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy egyesek a biológiát félreértelmezve próbálják leegyszerűsíteni.

Ráadásul túl sokat nem tudtunk meg Norbi magánéletéről, nem is kellene, de egy férfi 45 évesen is alapíthat családot.

De mint írtam, ehhez semmi közünk. Nyilván nem véletlenül fizetnek olyan sokat az olajplatformon, ez nem mindenkinek pálya, aki 30 évesen családot akar alapítani, annak például nem.

Ez is csak egy nick 2012.08.28. 12:43:40

"Biztonsági okokból belföldön még lajstromjel sem találtató azokon a gépeken, amelyek a dolgozókat szállítják."

Ha a szöveg többi része is ennyire igaz, akkor egy hatalmas kamuhalmazt olvashattunk szép hosszan kifejtve.

A lajstromjel ugyanis kötelező nemzetközi előírás, belföldi járatokra is, a legtitkosabb lófaszokra is. Az amerikai elnök magángépének is van lajstromjele, pedig kicsit biztos jobban védik, mint egy olajtermelő céget.

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.08.28. 12:43:59

Ez egy nagyon érdekes írás! Élmény volt elolvasni.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 12:44:11

@Belagezapista: Teljesen leegyszerusitett peldaval errol van szo :)

Ferjem is imad Apukammall kint ulni a toparton egesz allo nap, es ha megkerdezned, hogy mit var legjobban, amikor hazamegyunk, tuti a horgaszatot vagna ra.

En meg inkabb mennek meg fogorvoshoz is, minthogy ott dekkoljak veluk.

De egyem meg a szivuket, ha oket ez teszi boldogga?! Hat akkor csinaljak ezt!

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:44:25

@Sadist:
Kíváncsi lennék mit szólna az én írásomhoz egy grafológus, lehet hogy súlyos elmebajt állapítana meg nálam :-)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.08.28. 12:46:17

Gratula, szép írás, tiszta NatGeo feeling :)
Kár, hogy nem ez a szakmám, nem nekem találták ki, érdekes kaland lehet, amíg az ember bírja, szenvedélye.

Olvasom az első részt is!

bpetya75 2012.08.28. 12:46:19

@Jolika neni a szomszedbol:

Értem én, és egyet is értek, de én nem éreztem ezt a "belemászunk az életébe, és megmondjuk neki a frankót" vonalat olyan élesnek náluk. Pamutnál egyáltalán nem, mondjuk vidernél kicsit jobban, de az ő stílusa se volt közel se olyan bicskanyitogató, mint a pamutot oltó tábor kb feléé. Szerintem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 12:47:53

@vider:
Te figyu!
Mondd meg azzal a nagy iqúddal, hogy melyik az a másik út?
Ha olyan okos vagy utálj át nekem a PayPalomra havi 20k eurót, és neked leszek szófogadó.
Addig minek vered a nyálad?

bpetya75 2012.08.28. 12:50:49

@Belagezapista:

Azt azért gondolom Te is érzed, hogy ha a "van akinél nem" vonal sikeresen elterjed, akkor végünk van ;-)

Egyébként lehet, hogy én nem vettem le jól a dlgokat, de nem tűnt fel, hogy csúnyán leszólták volna a posztolót magánéletének ezen feltételezett része miatt. A véleménynyilvánítás pedig civilizált keretek között szabad.

vider 2012.08.28. 12:51:28

@Jolika neni a szomszedbol:
@Belagezapista:

Ha olvastad a cikket, Norbi elég jól leírja, mennyire boldogító munkahely a torony (nem horgászik, meg sétálgat.. erről szól a poszt)
Azt is leírja, hogy mennyire (élet)veszélyes ott melózni. A körülményeket ugyanakkor elviseli, mert: sok a lóvé + szereti a szakmáját. Eddig egyetértünk?

Kijelenthetjük tehát, hogy Norbi életét kockáztatja a pénzért és egy olajcégért? Igen.

Kijelenthetjük, hogy mivel most Norbi közel járhat a 40-hez és nem szándékozik változtatni, erre teszi/tette fel az életét? Igen.

Kijelenthetjük, hogy a kommentelés arra való, hogy a véleményemet a témában megoszthassam másokkal? Igen.

Nos, akkor én megosztottam a véleményemet, miszerint Norbi célja nem egy jó életcél.. pénzért és olajért megdögleni semmi értelme. Ő maga írja, hogy emellett másra nem nagyon van lehetősége a tenger közepén.

Nem tettem mást, mint felhívtam a figyelmét más, az emberiség és saját maga számára hasznosabb célokra. Ennyi.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:52:26

@bpetya75:
Pamut szerintem kimerítő válaszokat kapott. Ugyan a tengerpartos példájára reagáltak elsősorban, de az megállja a helyét az összes hobbiból űzött, bármennyire is kreatív tevékenységre. Csak van aki koktélozna a tengerparton, van aki Nepálban meg Peruban túrázna, más tájképeket festene. Van aki meg örömmel dolgozik egy olajfúró tornyon.

vider 2012.08.28. 12:53:43

@Kara kán: Rossz felé keresgélsz a Paypallal meg a 20k euro-val..

bpetya75 2012.08.28. 12:54:06

@Jolika neni a szomszedbol:

Akkor tegyük azt, mert már meguntam ezt a foga(da)tlan prókátorságot :-D

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:54:48

@bpetya75:
"Azt azért gondolom Te is érzed, hogy ha a "van akinél nem" vonal sikeresen elterjed, akkor végünk van ;-)"

De mitől terjedne el? Mindig is voltak, akik nem akartak családot. Aztán van aki meg kimondottan nagy családra vágyik, ők ezt ellensúlyozzák. Ráadásul túlnépesedett világban vagyunk, Európában is csak nemrég fordult meg a trend.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 12:55:17

@vider:
" miszerint Norbi célja nem egy jó életcél.. "

Aham!
Mert te mondod meg, hogy mi az életcél, mi?

Amíg nem lopkod, csal, rabol, gyilkol, ... vagy egyéb bűnt követ el, addig ő dönti el, hogy mi az életcélja.

Van egy olyan a keresztény vallásban, hogy "szabad akarat". Mond ez neked valamit?
Ha ateista vagy, akkor meg vannak erre más műszavak.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 12:56:06

@bpetya75:
A lényeg egyébként biológiailag az, hogy az ember a K stratégiát követi, ennek fényében pl. lehet hogy valaki a testvére családját támogatja anyagilag, és ő maga nem akar családot. Vagy elvégez olyan munkát, mint a posztoló, ami szükséges, de családos nem vállalná.

Határátkelő 2012.08.28. 12:57:43

@vider: Azért az, hogy kinek mi a hasznos erősen személyfüggő. Szerinted ez, másnak meg az. :)

bpetya75 2012.08.28. 12:58:47

@Belagezapista:

Mi ez a K stratégia? Sosem hallottam róla.

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 12:59:04

Soha nem fogod megerteni, amit mondok, szerintem maradjunk ennyiben.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 13:00:33

@vider:
Amúgy a pénzed leszarnám, de az ilyen kategorikus, tiszteletlen kijelentések mindig kihúzzák nálam a szeget.

Bevallom őszintén 51 vagyok, és nincs családom. Nem dolgoztam fúrótornyon, nem kábszereztem szét az agyam, még csak nem is voltam különösebben csapongó, egyszerűen így jött ki. Szerintem inkább a társadalom tehet erről, nem én.

Az mindenesetre felháborító, amikor valakit, lenéznek, kigúnyolnak vagy megvetnek olyan emberek, akik a munkában amúgy nem jeleskednek, és csak irigykedni tudnak másokra.
A magánélet szentsége mellett, vannak még olyanok, hogy mások sorsának, személyiségének tisztelete, persze csak addig a pontig, amíg nem antiszociális, bűnöző magatartásba csap át a dolog.
Nos, épp ez a különbség egy libsi és egy konzervatív ember között, mert a libsik mindenféle feltétel nélkül menlevelet adnak mindenkinek, aki magát "elnyomottnak" tartja.
A neokonzervatív elv pedig az, hogy ha a társadalom hasznára vagy, akkor nincs diszkrimináció, egyébként meg 0 tolerancia.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.28. 13:01:35

@andaluzkutya: Hát, ha két hét itt, két hét ott, akkor az valóban nem olyan borzasztó, de ez picit sok szabadidőnek tűnik:)

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 13:01:57

@bpetya75:

En is mar, de igazabol ez nem is ilyen fogadatlan prokatorsag, mert ez az altalanos velemenyem ezekrol a dolgokrol, fuggetlen a mai poszttol. :)

Elni, es elni hagyni, peace and love, stb. :D

bpetya75 2012.08.28. 13:02:30

@Kara kán:

Érezhető volt, hogy nem véletlenül reagálod túl a dolgot.

kifordított nagyanyó 2012.08.28. 13:03:05

Basszus ,édes istenem!Milyen hihetetlen fizetések!
Egy pékségben havi 300 óra munkával keresel 150-200 ezret!
És mindenki azt hiszi hogy milyen kurvajó életük van a pékeknek!
Ennyi pénzért,amit ott kapnak én még a hideget is el tudnám viselni,pedig nem igazán szeretem!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 13:07:49

@bpetya75: Biztos, hogy tulreagalas? Szerintem nem sokan szeretik, ha masvalaki kinyilatkoztatja nekik az egyetemleges vilagigazsagot, ehhez nem is kell erintettnek lenni. En sem vagyok. Csak borzasztoan tud zavarni, hogy ennyire nem lehet tiszteletben tartani a masik valasztasat.

bpetya75 2012.08.28. 13:08:07

@Jolika neni a szomszedbol:

Én inkább magamra értettem ;-)

Egyébként nem lennék meglepve, ha Norbi kb egy vállrándítással intézné el ezt a vitát. Meglehetősen helyén lévő embernek tűnik az írásai alapján. Márpedig aki a helyén van, az (legalábbis eddigi tapasztalataim alapján) minden különösebb nehézség nélkül képes elfogadni az övétől akár drasztikusan eltérő véleményeket. Olyan értelemben, hogy "az az ő véleménye, ez meg az enyém" ;-)

cukkerrépa 2012.08.28. 13:09:27

jó lehet norvégnak lenni. mennyi pénz lehet ott, ahol a platformosok ennyi pénzt keresnek... ráadásul a harmada külföldi (nem is csak a norvégoknak kell megszakadni).

emlékeim szerint az egyik norvég állami tartalékalap (talán a nyugdíjalap) ezer milliárd euró körüli összegből gazdálkodik, azt fialtatja (nem költi, csak a kamatokat).

hát erre szoktam azt mondani, hogy olyan szerencsés országnak kell lenni, mint Norvégia. akinek nincs olaja, az sose lesz ilyen gazdag. a norvégoknak se lenne ilyen könnyű, ha halászatból kellene kitermelni a pénzt. hiába, a világtörténelem piszok igazságtalan!

és hajrá Norbi, érj még el sok mindent a szakmádban!

Exemplary 2012.08.28. 13:10:05

Nagyon jó írás, várom a következőt!!! :)

bpetya75 2012.08.28. 13:10:11

@Jolika neni a szomszedbol:

Igen, szerintem túlreagálás. Persze a tévedés jogát fenntartom, de az eddigek alapján ez a véleményem.

cukkerrépa 2012.08.28. 13:11:23

(( a moderátornak: aki a másik nickemet letiltotta, nos, képzelje el, mit kívánok neki. szánalmas. ))

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28. 13:12:13

@bpetya75: Ja ertlek :)

Igen, egyebkent nekem is ugy tunik, hogy eleg nagyfiu ahhoz, hogy helyen kezelje ezeket a velemenyeket.

himpellér 2012.08.28. 13:13:47

Lebilincselő írás. Gratula a szerzőnek!

Démonmac1 2012.08.28. 13:13:59

Simán bevállalnám (bevállaltam volna) ezt az olajfúrós dolgot, csak a nyelvtudással meg a testtömegindexxel bajok vannak:)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.28. 13:14:28

@eax_: a te itelkezesed pedig szamomra kiabrandito.

bpetya75 2012.08.28. 13:15:12

@cukkerrépa:

Szerintem inkább próbáld végiggondolni, hogy mivel érted ezt el nála. Ha nem sikerül, akkor lehet, hogy ez a nick is hasonló sorsa jut.

Euscorpius Hungaricus 2012.08.28. 13:15:19

Norbi!

És mi a helyzet a nőkkel? Vannak? Mert szex nélkül egy egészséges férfiember... hát... Én katonaként próbáltam a dolgot, de egy hét után már meg akartam veszni. Milyen a nemek aránya egy ilyen platformon?
Az írás azonban nagyon jóra sikerült, gratulálok hozzá, mint ahogy a munkádhoz is.

K.Tomoceusz 2012.08.28. 13:16:07

A kaját ingyen adják, pia és nő nincs. Remélem minden olajmunkás hazaküldi a fizetését, hogy az otthoniak eligyák és elcsajozzák.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 13:16:22

@bpetya75:
R stratégia, mikor az élőlény igyekszik minél több utódot létrehozni, de azokkal nem különösen foglalkozik, mert bízik benne, hogy a sokból még mindig megmarad elég.

K stratégia, mikor az élőlény kevés utódot hoz létre, de azokkal foglalkozik, és igyekszik elérni, hogy boldoguljanak, elég szívóssá váljanak a fennmaradáshoz.

Tisztán egyik sem létezik, az ember inkább K stratégista. De jellemzően rossz körülmények között az R, jó körülmények között a K stratégia kerül előtérbe.

Ez az én véleményem, szóval ezt nem tekintem én sem készpénznek, de szerintem maga a jólét teremtette meg a jóval kisebb gyerekszámot Európában, és Afrikában vagy a cigányoknál az ellenkezője a magas gyerekszámot.

rajen 2012.08.28. 13:20:38

Olajcégnél dolgozni, ráadásul olajfúrótornyon az egyik legértelmesebb munka, mivel az olaj ennek az egész civilizációnak az alapja. Senki nem írkálhatná a baromságait olaj nélkül. Minden erre épül.

Agyilag meg szerintem tizenévesnek kell lenni, hogy valaki a koktélozást meg a láblógatást értelmesnek tartsa hosszú távra.

Nem a pénz felől kell megközelíteni, a posztoló élvezi, amit csinál, mellesleg nagyon jól megfizetik, és még perspektívája is van.

Amúgy nálam is ez az eddigi legjobb poszt. 5*

Sadist 2012.08.28. 13:22:14

@Euscorpius Hungaricus: Én arra tippelek, hogy nők egyáltalán nincsenek. A veszélyes munkákat még mindig a férfiak végzik, legyen az uránbányász, tűzszerész vagy rákhalász.

01234567 2012.08.28. 13:23:41

Ez szenzációs volt,minden elismerésem,a munkádhoz is,és ahhoz amilyen ember vagy.
A kommentekhez:minden népnek van sajátossága(azaz az átlagnál nagyobb részére igaz jelző.)pl: a román sunyi,a szlovák arrogáns,a német kocka..stb..A magyar irigy.És minél egyszerűbb,középszerűbb,tehetségtelenebb annál irigyebb.,a vakságig.

Énbagoly 2012.08.28. 13:24:35

Gratulálok Norbinak. :)

Nagyon jó dolog lehet úgy dolgozni, hogy szereti csinálni, és látja az értelmét, az eredményét is a munkájának.
Ez mondjuk a 3. legjobb dolog az életben. :)

Isten tacskója 2012.08.28. 13:26:46

A "Volvó" kérdéshez: nem országfüggő, ki milyen kocsival járkál, már úgy értem, attól hogy valai norvég vagy magyar vagy lengyel. Ez inkább kultúra, műveltség és hozzáállás kérdése, nem pénz kérdés, a világon mindenhol vannak emberek akiknél "számít" miben ülnek, azt gondolják ez egy "státusz", nézzétek meg az iszonyúan buta, ostoba amerikai RAP producereket, a gettóból alighogy kidugják a fejüket, egyből vesznek 10 Ferrarit. Régebben a gazdagsághoz társult némi nevelés is (a régebbi grófi, stb. családoknál), nem csak úgy volt valaki arisztokrata. Ma sajnos sokaknak van rengeteg sok pénze aztán ennyi. Ezért látni a sok tahó, iskolázatlan, sumák, tolvaj embert luxusautókban feszíteni. Én reggelente, mikor jövök a melóba, gyakran látok egy kabrió, világos bézs színű Ferrarit, úgy láttam, az RTL Klub programigazgatója a Kolosi vezeti, de lehet, hogy rosszul láttam, na, szerintem a posztoló Norbinak több pénze lesz/van és mégsem vesz Ferrarit, bár lehet, előbb-utóbb ez is megváltozik majd :-)

bpetya75 2012.08.28. 13:27:00

@Belagezapista:

Köszi az infót! Megint tanultam valamit :-)

Mondjuk a K stratégia működéséhez is kell azért az a minimum 2,1-2,2-es utódszám. Ha jól tudom, ezt a jóléti társadalmak nem hozzák. Mondjuk mi sem, pedig hol vagyunk a jóléti társadalomtól?

2012.08.28. 13:29:18

Norbi, én büszke vagyok arra, hogy magyarként ilyen sikereket érsz el egy nagy cégnél. Nem élsz hétköznapi életet, és ez már önmagában klassz szerintem.

Az irigyekkel és butákkal meg nem kell foglalkozni.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.28. 13:29:33

Nagyon érdekes olvasmány volt, köszönöm! Remélem sikerül 2 év múlva az új munkakörben elhelyezkedni!

smartdrive 2012.08.28. 13:31:06

a magam részéről felterjesztem irodalmi Nobel-díjra

(csak hogy emeljem a licitet)

radosz 2012.08.28. 13:32:05

Izgalmas volt bekukkanatni ebbe az ismeretlen, kemény világba.
Elismerésem Norbinak!
Kiváncsi vagyok, össze jön-e a "kovászolt uborka"... :)

01234567 2012.08.28. 13:32:52

@cukkerrépa: Svájcnak van olaja?Ausztriának?Finn országnak?
Szerencse kell,negatív történelmi folyamatokból kimaradni,vagy megúszni és tisztességes az országban élők nagy többségének érdekeit képviselő,azokért tevő vezetők.A norvégek tanultak valamit a Quisling időszakból,mi Horthyból,Szálasiból,Rákosiból szart se...Nigériának tudod mennyi olaja van?

Rönkugró 2012.08.28. 13:37:17

Nagyon erdekes volt olvasni.
De csendben megjegyeznem, hogy a norveg arak es atlag fizetesek korul elegge sok a pontatlansag.

A norveg minimalber kb 130NOK/ora BRUTTO! Netto marad ebbol kb. 90-100NOK, tehat kb. 15-16.000NOK/ ho ami igen messze van a 3800EUR-tol.
Az atlagber valahol brutto 35-40.000NOK/ho korul van.
Egy Volvo, illetve barmilyen mas auto (amit nem lehet 2 ulesesre alakitani es hsz.gj-kent regisztralni), kb 1,5-2x tobbe kerul mint otthon.
A benzin jelenleg 15NOK/liter folott van, ami kb 570Ft

En irodaban, mernokkent dolgozok itt (lassan 4 eve), szoval nincs ralatasom az offshore dolgozok pontos berezesere, de az offshore minimalber (takarito peldaul) valoban kb 50-60.000NOK/ho netto. A platformos ismeroseim altalaban 2het/1honap valtasban dolgoznak. Tehat 2 het, napi 12 ora (hetvege is) majd 1 honap szabad.

Ez a 2 honap /1 honap beosztas eleg meredeknek hangzik.

Mindenesetre ez nem kisebbiti Norbi teljesitmenyet, amihez gratulalok!

udv
Csaba

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.28. 13:39:30

@Nyulz of the World: Ja nem, az eredeti történetre gondoltam... :)

2012.08.28. 13:43:02

Norbi 4 President!!! Obama sux!!! :D

Bocsanat, de mar lassan csak ez hianyzott. :D Szerintem is komoly dolgot tett le az asztalra Norbi, de azert az en szememben az sem kevesebb, aki minden nap elmegy valahova bermunkaban kapalni, aki a gyartosor mellett ul, vagy akar a billentyuzetet koptatja. Tobbet keres, jobban el/fog elni. Ennyi. Meg abban sem vagyok biztos, hogy tobbet dolgozik, mint sokan a minimalber kozeli magyar fizetesukert. Szoval csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem ertek bizonyos kommentemeket. Norbi egy maximalisan becsuletre melto tisztesseges munkasember, aki nagyon sok minden vallalt az elorelepesert, de azert nem egy nemzeti hos.

christophe 2012.08.28. 13:44:04

@Eltévelyedés: Ha a 6-ra kell ki@vider: B@szus hadd èlje màr az èletèt,mit kell belepofàzni....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.28. 13:44:09

Annak idején nagyon mentek az álközvetítő cégek, melyek pénzt szedtek oljafúró toronyos munkákért.

büdipeti 2012.08.28. 13:44:23

@online távmunkás: Egyaltalan nem kis ceg a statoil, attol fugg mihez viszonyitod. Ettol fuggetlenul en ennel nagyobbnak dolgoztam.

vocsok_NL 2012.08.28. 13:45:04

@Sadist:
"Csuklópántot nem adtak, amitől javult az egyensúlyod és energikusabb lettél? "

HAHA! Ez nagyon tetszett!! :D
Igen, energikus vagyok, mert sok sikerelmeny ert az onkentes munkaban, amikor gyorselemeztem a BME-en diakok irasat. :) Nincs szuksegem semmilyen csuklopantra.
pl. egy igazan muvesz lelekkel megaldott diak informatikusnak tanult mar 2 eve es nagyon szenvedett a vizsgakon. Nem ertette miert nem kepes megtanulni az anyagot! Javasoltam neki, hogy menjen muveszeti suliba, az az o palyaja. ;)
Aztan utana bevallotta, hogy hobbi szinten szeret rajzolni es azt sokkal jobban kedveli...nocsak. ;)

"Igazából nem volna ezzel semmi baj, kellenek a világba bugrisok is, csak mikor ezt felhasználják egy állásinterjúnál, eléggé hitelteleníti az adott céget. "

Egyetertek. Sajnos az tenyleg szomoru, amikor hiteltelen bugrisok alkalmazzak a grafologiat etikatlanul es helytelenul, esetlegesen mindenfele iskolai elotanulmanyok nelkul...
es azt hiszik ettol ok a kiralyok es sok penzt kereshetnek.
James Randi-rol utananeztem. Koszonom. Nem olvastam rola, hogy foglalkozna grafologiaval.
Sajnos ez a kokler tipus minden szakmaban megtalalhato, nem?

Igen, altalanossagokat lehet mondani gyorsan es frappansan barkirol. Siman! :)
De ha egy grafologus 5 napig elemzi az irast,akkor sokkal melyebbre tud asni, mint pl. mennyire viseli a kritikat,
konfliktushelyzetben mindig nyerni akar vagy megalkuszik (van vagy 5 fele konfliktuskezelesi mod - melyiket is szeressem?), vagy mennyire hiu a fiu, mennyire szeret flortolni vagy sem...
Felelossegvallalas, kepmutatas: a kifele mutatott vislekedese tok mas, mint amilyen valojaban..es meg sorolhatnam.

De azt semmikeppen sem tudjuk megmondani, hogy szereti-e a borsofozeleket, es hogy a heten nyer-e a lotton. :)

Sok sikert az eletben! :)

kp2 2012.08.28. 13:47:44

Engem az a dupla agy izgat a szallasrol kuszult foton (a bal also)...
Kik es miert alszanak egyutt egy furotornyon? ;)

vocsok_NL 2012.08.28. 13:48:11

@radosz: arra en is kivancsi vagyok!! ;)

átlátó 2012.08.28. 13:49:50

Remek volt annak ellenere, hogy kisse öregebbnek latszanak 38-nal es hat puhosabbnak is a kepen lathato plattformistak. :)
Mondom, hogy remek volt.

steve71y 2012.08.28. 13:50:35

Mekkora ordas nagy kamu ez a blog.
Ha még kicsit olvasgatom azt is megmondom milyen könyveket olvas otthon a panelban a fiú, ha nem lány.
Véletlenül egy volt katonatársam most is a shell egyik fúrótornyán dolgozik így kissé képben vagyok, nagyjából egy nagy hubuk az egész sosem járt ott aki leírta ezeket.

HAnonymus 2012.08.28. 13:51:03

Köszönöm hogy elolvashattam, további sok sikert ahhoz, hogy a terveid és vágyaid alapján alakíthasd az életed, kedves posztoló.

átlátó 2012.08.28. 13:51:52

@kp2: Aszittem csak en latom francianak azt a fekhelyet. :)

venator 2012.08.28. 13:52:22

@Rönkugró: Valahogy így számoltam én is, csak kihagytam az offshore ügyet, mert arra nincs rálátásom. De a többi kb Dániában is így van...

Köszi, hogy tisztába tetted a dolgot! :)

"Offshore takarító" :D

bpetya75 2012.08.28. 13:53:17

@Nyulz of the World:

Milyen igazad van :-)

A legviccesebb az ebben, hogy szerintem ő sem tartja annak magát. De inkább ilyen reakciók (ezek szerint túl kevés büszkeségre okot adó dolog van kis hazánban), mint a hazaárulózás...

átlátó 2012.08.28. 13:57:21

Jut eszembe, hogy a remek iras mellett azt a lampalaznak tudom be, hogy a beosztottak birtokos jelzöben vannak emlitve...mondom, hogy remek iras.

radosz 2012.08.28. 13:58:31

@kp2: Tényleg! Vajon az 500 dolgozó mind pasi? Norbi! Kérünk infót erről a fontos momentumról... :)

Elchango 2012.08.28. 14:10:41

@online távmunkás: tudom. ezert ironizaltam. na de persze ha ugy dol az olaj boven elvarhato lenne az ilyen gazdasagi mutato.nemhiaba svajccal egyutt a vilag legbiztonsagosabb gazdasaga gyakorlatilag.kerdes ha sose lett volna ott olaj akkor most milyen lenne norvegia?
amugy jo,hogy felgortak mar annyi penzt szegeny norvegok,hogy mar tobb van mint az IMF-nek de volt meg anno nagyon regen egy norveg poszt es ott ki lett fejtve,hogy hiaba a nagy lekvar total alap dolgokra nem kolt a norveg allam es sokszor szarabb a magyar infrastrukturanal.Azert annyi temerdek penzbol elvarhato lenne a min. szingapurt kenterbe vago infrastruktura is.
na meg aztan igy a vegere csak annyit,hogy nehogy elkorcsosodjon az a tarsadalom mert mindent megkap/ott amit csak lehetett gyakorlatilag.

berka11 2012.08.28. 14:11:45

Köszönöm szépen, hogy engedtél belelátni egy ilyen fantasztikus életútba! Nagy élvezettel olvastam a posztodat. Remélem lesz még folytatás. Addig is kívánok sok sikert az elkövetkező időkre!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 14:12:42

@vocsok_NL: Kár, hogy az égadta világon semmi kézzelfogható bizonyíték nincs arra, hogy ez működik is.

bucbuc 2012.08.28. 14:14:54

@bandirepublic: "biztos nincsenek greenpeaces barátaid... "

A grinpiszt a nagy olajcégek szponzorálják, bocika. :)

Jól tudnak velük szurkálni a fosszilis oldalon az atom iparág felé.

tableno 2012.08.28. 14:16:04

@bpetya75: Szerintem meg nincsen teljesen igazatok. A sikeres erőfeszítésnek igenis nagyobb az értéke, mint a hiábavalónak. Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy aki kilátástalanul, minimálbéren gürizik ugyanolyan keményen és tisztességesen, az nem érdemel tiszteletet, de a (fölösleges) szenvedés önmagában senkit nem tesz értékesebb emberré. Norbi pályája példakép lehet sokaknak, hogy szorgalommal és tanulással tényleg sokra lehet vinni. Ez egyébként az egyik legnagyobb különbség a magyar és a nyugati mentalitás között: nálunk a siker eleve gyanus, ott pedig a legfényesebb igazolása annak, hogy az illető valamit jól csinál. Persze most nagyon sarkítottam, de a lényeg az, hogy önsorsrontónak tartom a magyar kultúrában azt, hogy kizárólag a szürke középszert idealizáljuk.

bucbuc 2012.08.28. 14:16:08

@bandirepublic: Te hiába nem jársz ilyesmivel bakker.

Olaj nélkül a földbe áll az általad mai formájában ismert civilizáció.

bpetya75 2012.08.28. 14:19:00

@Elchango:

Talán andaluzkutya írta, hogy nagyon kevés norvég orvossal lehet találkozni, mert a nagyobb felelősséget szívesebben bízzák bevándorlókra. Pécsen állítólag elég sok norvég orvostan hallgató van. Lehet, hogy náluk már nincs is orvosképzés? Azért ezek nekem korcsosodásra utaló jelek...

vider 2012.08.28. 14:22:31

@Jolika neni a szomszedbol:

és a többiek akik nekemestek mert én állítólag beleszólok Norbi életébe..

Összekeveritek a szezont a fazonnal.. nem olvastátok végig a cikket.
Megy a duma, hogy őt az teszi boldoggá, hogy egy platformon dolgozhat.. pedig nem ezt írta!

Kérdeznék valamit: ha átlagos fizetésért + átlagos veszélyességi pótlékért kellene dolgozni, akkor vajon csinálná-e. Vajon boldoggá tenné-e a munkája ha nem sokszorosát keresné mint más. Egy francokat. Veszélyes szakmákban dolgozni kurvára nem boldogság és ezt ő sem állítja! Belemagyarázhattok itt mindenféle életfilozófiát, de ő egyetlen dolgot írt: kezdetben Ózdi gyerekként pénzt keresni ment, rendbe rakta a családot, teljesítette gyerekkori vágyát (Volvo).. most és feltehetően pár éve + a következő 2 évben arra hajt, hogy kívülről irányíthasson, ne azon az életveszélyes helyen kelljen dolgoznia. Arra hajt, hogy utána semmi gondja ne legyen élete végéig.. legalábbis anyagilag.

Ezek után miért én vagyok a hülye, aki ne pofázzon bele? Miért fáj az, hogy ha kimondjuk, Norbi a lóvéért csinálja, a pénzre tette fel eddigi életét és ha addig nem hal bele (!) akkor talán 40+ évesen majd nekiállhat családot alapítani vagy egyszerűen csak (az ő véleménye szerint is) "normálisabban" élni.. És ezt ő mondja, nem én!

vocsok_NL 2012.08.28. 14:22:53

@Püspök utcai gombaszedő:
kar, hogy nem probaltad meg ki. csak emiatt nincs meg bizonyitek a kezedben. ;) Szerintem. :)
Ez nem a gyok ketto, ami leveleztheto. :) Arisztotelesz is foglalkozott grafologiaval, csak nem mindenki tudja. Ama nagy matematikus! Hoppacska.

Tapmancs 2012.08.28. 14:23:02

@Elchango: Norvég ismerősöm mondta hogy a szülei (nagyszülei?) a hatvanas években olyan szegények voltak hogy egy biciklit sem tudtak venni. Hát olyan volt az élet ott akkoriban, az olaj ezt tette velük. De a norvég olajkitermelés is csökken elég meredeken, rég túl vannak a csúcson.

min 2012.08.28. 14:23:56

@vocsok_NL: Pedig szemfényvesztés... Az emberek jó része évek óta alig ír kézzel ezért nem is alakulhat ki megszokott kézírás.
Egy ismerősöm jelentkezett egy cégnél vezető pozícióba és a grafológuson hasalt el. Nem őt választották. Alapított egy saját céget és évekkel később felvásárolta azt az időközben csődközeli állapotba jutott céget ahonnan a grafos miatt eltanácsolták. Szóval "jósok, látók, grafológusok, meteorológusok..."

bucbuc 2012.08.28. 14:24:04

@pamut: Miről beszélsz egyébként?

Épp megvalósítja önmagát, amit lehet még elér az életben.
Hogy más fellengzős nagy dolgokat inkább ne írjak.

Ilyen ostoba hozzáállással soha nem fogsz semmire jutni. Esetleg bemagyarázhatod magadnak, hogy de te megvalósítod magad.

tanato 2012.08.28. 14:24:24

@bpetya75: Van persze orvosképzés ott is,csak létszámban keveset képeznek,ahogy nálunk is.csak ők meg tudják vásárolni a külföldi szakembereket.Na meg az évi 3 millió forint a fizetős magyar orvosin egy norvég középosztálybelinek nem pénz.Egyébként örülök hogy itt vagy,meg egyre több az Origós "régi" kommentelő,főleg a mai cikknél.

2012.08.28. 14:26:50

@tableno: Nem idealizalom a szurke kozepszert. Sot, egy-egy kiemelkedo tudost, sportolot, stb. en is peldakepnek erzek. De ehhez azert olyan kell, ami sima munkaval es kitartassal nem elerheto, amihez mar tobb kell. A Norbi eseteben ez nem igaz. Amit o elert az tanulassal es kitartassal barki szamara elerheto. Azert, mert valaki top-menedzser egy multinal vagy szakerto egy masiknal, azert meg nem kiemelkedo. Szerintem. Csak kitartobb volt, es elt az elet adta lehetosegekkel, ugyanolyan jol, mint pl. a tegnapi autoszerelo srac. De ettol meg nem kulonleges. Peldaerteku lehet amit tett, hogy lam-lam erdemes kuzdeni, o maga nem hiszem, hogy peldakep lenne. Legalabbis semmivel nem jobban, mint barki mas, aki barhol milyen teruleten ugyanilyen jol es kitartoan vegzi a munkajat.

De azert nem egy kategoria pl. Szemeredi Endrevel. :)

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 14:27:18

@bpetya75:
Ja, de eleve túlszaporulatból indultunk. A valódi probléma nem a jóléti társadalmaknál a kevés gyerek, hanem a világ többi részén még továbbra is tartó túlnépesedés, meg a kettő közötti kölcsönhatás.

tableno 2012.08.28. 14:28:07

@vider: "Ezek után miért én vagyok a hülye, aki ne pofázzon bele?" - azért mert nem te éled az ő életét, és alapvetően semmi közöd hozzá, hogy mit hogyan és miért tesz. Persze belekiabálhatod az éterbe a hindu gurukat megszégyenítő bölcsességeidet, de ez rajtad kívül nem sok mindenkit fog érdekelni. De ha ettől te jobban érzed magad...

bpetya75 2012.08.28. 14:28:35

@tableno:

Ehhez a poszthoz egyelőre nem érkezett olyan hozzászólás, ami elvitatná tőle azt, amit elért. Ez nekem azt jelzi, hogy amikor valaki hitelesen bemutatja, hogy hogyan érte el azt, amilye van, azt nem akarja lehúzni senki (vagy majdnem senki) a mocsárba. A baj azokkal van, akikről nem lehet tudni, hogy hogyan, miből jutottak el oda magasra.

Asszem momo mesélt régebben valami rokonszerűségéről, aki beleült a készbe, soha semmiért nem kellett megküzdenie, de lesujtó véleménye van a "kitántorgókról" (is, gondolom). Na az ilyenk miatt is lehet olyan nagyon gyanús a siker idehaza.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 14:30:35

@Nyulz of the World: a munka értékét nemcsak a mennyisége határozza meg, hanem a hozzá szükséges tudás is.
egy orvosnál sem az öt percet fizeted meg, hanem a 10 év tanulását.

andaluzkutya 2012.08.28. 14:30:41

@bpetya75:
Nem azt írtam, hogy kevés van, hanem, hogy nincs elég, és ahhoz képest, amennyit Magyarországon megszoktál, sok a külföldi orvos. Pl. volt olyan ügyeleti átadóm egy szombat reggel, ahol képviselte magát egy dán, egy horvát, egy thai és egy magyar:) De ez is szakmánként változik, én nem népszerű szakon dolgozom.
A felelősségről meg azt írtam, hogy a körülöttem dolgozó ápolónők közül mondták páran, hogy semmi pénzért nem lennének orvosok, mert nem akarják az ezzel járó felelősséget. Ápolóként is jól megfizetik őket, megelégednek azzal. Amúgy van orvosi egyetem, nem is egy, de nem termelnek ki annyi orvost, amennyire szükségük van. Mondjuk ha azt nézem, Magyarország sem, csak ott elkendőzik azzal a problémát, hogy egy orvos időben jóval többet dolgozik, mint amennyit kifizetnek, vagy amennyit törvény szerint lehetne...
A korcsosulásról még így több, mint két év után se tudok nyilatkozni. Ahhoz, hogy egy alapszinten megélj, ahhoz lehet láblógatni is. De minek láblógatni, ha erőbefektetéssel csak a képzelőerőm szabja meg, hogy mit csinálok? Mindenesetre jönnek hozzánk gyakran fiatalok gyakorlatra, és nem igazán láttam olyat, akinek baj lett volna a munkamoráljával...

vocsok_NL 2012.08.28. 14:31:15

@min: hiaba 10-15 eve gepelunk...azert eletunk elso 10-15 eveben sokat irtunk. Az mar beegetodott mozgasforma!!

Ismerosod lehet, hogy pont arra a poziciora, akkor nem volt alkalmas. Lehet, hogy a beosztottjai olyan emberek lettek volna, akikkel nem jott volna jol ki..vagy egyszeruen mas voltak a szempontok. Lehet, hogy szakmailag megfelelt volna, de ha pl. egy flortolni szereto vezeto bekerul egy noi csoportba...haat, nem is tudom, hogy hatekony-e tud lenni az a csoport...
szerinted?

Ceget alapitani meg barki tud es igy barki lehet cegvezeto.

Sok sikert kivanok neki!

vider 2012.08.28. 14:31:45

@tableno:

"Norbi pályája példakép lehet sokaknak, hogy szorgalommal és tanulással tényleg sokra lehet vinni. "

Azért ne ragadtassuk már el magunkat.. Norbi egy olajfúró. Nem a rák ellenszerét találta fel, hanem azzal keres sok pénzt, hogy veszélyes helyen olajat termel.. :)

"nálunk a siker eleve gyanus, ott pedig a legfényesebb igazolása annak, hogy az illető valamit jól csinál."
.. ezt aláírom.

freasic 2012.08.28. 14:31:52

Ha érdekel egy on-line stratégia játék,ahol a jó társaság mellett izgalmas csaták is várnak,gyere,és próbáld ki!:) www_erepublik_com/en/referrer/jim-bo

tableno 2012.08.28. 14:32:16

@Nyulz of the World: Nem vagyok a dolog szakértője, de szerintem ezek az irdatlan fizetések nem csak a munka veszélyességének szólnak, hanem annak az átlagosnál sokkal komolyabb szaktudásnak, ami szerintem ehhez kell. Szerintem az ő munkája kb úgy áll az "egyszerű" melóséhoz, mint egy vadászpilótáé a mezőgazdasági permetezőhöz...

bpetya75 2012.08.28. 14:32:51

@tanato:

Többnyire vagyok, csak ritkábban van kedvem hozzászólni...

vocsok_NL 2012.08.28. 14:33:02

@min: es latod, vegulis jol sult el a sikertelen jelentkezes, mert ennek koszonhetoen meg jobb pozicioba kerult, nemde? :)
Megvette oket! :)

2012.08.28. 14:34:49

@Babette_: Mi a munka ertekenek a merodoka? Egyaltalan mit ertesz a munka erteken? Mert en pont azt mondom, hogy az az ertek, ha valaki hasznos munkat vegez, barhol barmilyen teruleten. Es az orvos munkaja ugyanolyan ertekes (mennyisegetol fuggetlenul), mint a FKF alkalmazotte, aki nelkul nykig ulnel a szemetben. Es nem ertekesebb. Mas. De ugyanugy szukseg van mindkettore. Es egyik sem er tobbet, mint a masik.

2012.08.28. 14:38:15

@tableno: Vagyis a vadaszpilota munkaja ertekesebb, mint a mezogazdasagi pilotae? Az olajfuro szakember munkaja ertekesebb, mint pl. egy elmeleti matematikuse? Es a tanar munkaja ertekesebb, mint a peke, akit az esti tagozaton tanit, es aztan akitol masnap kenyeret vesz? Vagy maga az ember ertekesebb, aki bizonyos tipusu munkakat vegez?

tableno 2012.08.28. 14:38:27

@Nyulz of the World: Nem ugyanolyan értékes. Ha nem akarsz nyakig ülni a szemétben, akkor kitakarítasz magad, de orvos nélkül vajmi kevés esélyed van a gyógyulásra. Ez a "minden munka ugyanannyit ér" egyike a kommunizmus egyik legkárosabb hazugságainak.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 14:39:54

@Babette_:
Erre azt mondta egy tanár ismerősöm, hogy az állatorvos, aki 5 évet tanulta a szakmáját, esetleg lehet 5 év munkatapasztalata, 10 ezret kap tőle, ha kijön a kutyájához, ezzel szemben ő szintén 5 évig tanulta a szakmáját, van 10 év tapasztalata, és magánóráért 2 ezret tud elkérni. Ha meg a gázszerelő jön ki, az is elkér 5 ezret.

Nem, nem azt fizeted meg, hogy 5 évig tanulta, hanem azt, hogy nem lenne olyan, aki olcsóbban elvállalná ugyanakkora szakértelemmel a háta mögött! Ha 5 évig távol-keleti filozófiát tanulok, azt nem fogja senki sem megfizetni.

PerPer 2012.08.28. 14:40:03

Nem kötekedni akarok, tényleg szuper írás, nagyon jó ilyen érdekes dolgokról olvasni, de...
A Troll A nevű platform 1996 óta létezik, a Troll gázmező fő platformja és Norvégia nyugati partjától kb 70km-re fekszik (kb Bergen magasságában).
Az első, ötödik és hatodik kép biztosan erről a platformról készült.
(A wikipedian jó kis cikk van róla egyébként, a mai napig ez a legnagyobb építmény, amit A-ból B-be mozgattak.)
Szóval csak azt nem értem, hogy lehet egy új platformnak ugyanez az ideiglenes "hívójele".
Ha ténylegesen a Troll A platformról van szó, akkor azt később át fogják nevezni? Ebben az esetben viszont a "Spitzbergáktól közel 1 napos hajóút, Norvégiától extrém távolságra, 710 km-re vagyunk." Mondatot kellene javítani "Norvégia nyugati partjától egy órára"-ra.
Ha én értettem félre valamit, elnézést érte!
Norbi?

tanato 2012.08.28. 14:41:42

@bpetya75: A számból vetted ki a szót,én is elolvasom általában kis kivétellel a cikkeket,de mikor látom hogy már 400-500 komment van tényleg nincs kedvem hozzászólni.

tableno 2012.08.28. 14:41:49

@Nyulz of the World: Ha elfogadjuk, hogy minden munka ugyanolyan értékes, akkor logikus, hogy ugyanannyit is fizetünk érte. Mint ahogy a cucializmusban meg is tették. Az eredmény eléggé magáért beszél.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 14:41:58

@vider:
"Azért ne ragadtassuk már el magunkat.. Norbi egy olajfúró. Nem a rák ellenszerét találta fel, hanem azzal keres sok pénzt, hogy veszélyes helyen olajat termel.. :) "

Azon kívül, hogy a rák ellenszerét soha senki sem fogja feltalálni, mert az nem egyetlen betegség, hanem a rosszindulatú daganatok összefoglaló elnevezése, sokkal inkább lehet példakép egy olyan ember, aki nem hegyeket döngetett, de azért dombokat még igen.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 14:42:54

@freasic:
Hehe, ez még létezik? Egy tipp: hagyd abba, és ne ajánlgasd senkinek. Tudom miről beszélek...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 14:43:58

@vocsok_NL: Arisztotelész, és általában az ókori görögök jópár baromságot is összehordtak, főleg a biológia és a pszichológia területén, többek között a testnedvekre alapuló személyiségelemzést is, szóval én a helyedben ezzel nem büszkélkednék.

És már hogy a fenébe ne lehetne lemérni, hogy mennyire hatékony. Egyszerűen kettős vakpróbának kell alávetni és megnézni, hogy pontosabb eredményt ad-e, mint a véletlen találgatás. És mit ad az ég, nem, nem ad pontosabb eredményt.

Ellentétben számtalan más, valóban működő pszichológiai teszttel.

(Egyébként volt szerencsém ehhez a sarlatánsághoz állásinterjún, az "értékelés" egy halom Barnum-állítás mellett csupa olyasmi volt, ami a szakmai önéletrajzom és a tesztet megelőző pár perces beszélgetés alapján teljesen evidens kell legyen egy átlagos intelligenciájú ember számára.)

andaluzkutya 2012.08.28. 14:45:41

@Nyulz of the World: Szerintem egy adott munka értékét leginkább annak kéne meghatároznia, hogy azt a munkát, hányan lennének képesek elvégezni. Ha pl. minden második ember képes mérnök, orvos, akármi lenni, akkor ezek nem olyan értékesek, mert bármikor pótolhatóak. De ha mondjuk utcát seperni csak minden ötezredik ember képes, de többre lenne szükség, akkor rögtön felmegy annak a munkának az értéke.
Nagyon fontos ugyanakkor, hogy az ember értéke nem egyenlő a munka értékével, viszont korrelál azzal, hogy hogyan végzi a munkáját:)

håll käften 2012.08.28. 14:47:50

@steve71y: Haha!Ordas nagy kamu?
Itt "véletlenül" a posztoló személyesen dolgozik olajfúró tornyon,de te képben vagy mert "a volt katonatársad" ott dolgozik.Akkor te tudod amit hallasz!
Nekem meg a volt évfolyamtársam maffiakörökben mozog,úgyhogy én nagyon jól tudom mi folyik a nemzetközi maffiakapcsolatokban:)))))

2012.08.28. 14:47:54

@tableno: Hat, lehet hogy kommunista vagyok, de akkor a Biblianak is ott a helye a Lenin es a Marx osszes kozt. Gondolok itt arra a peldazatra, ami arrol szol, hogy az a lenyeg, hogy mindenki azzal gazdalkodjon a legjobb tudasa szerint, ami neki adatott, es az az ertek, az a fontos, hogy azzal hogyan gazdalkodott. Es nem az, hogy mi vagy mennyi az a valami. Ugyhogy en megmaradok ebben kis a kommunista hitemben.

Sadist 2012.08.28. 14:47:59

@vocsok_NL: "James Randi-rol utananeztem. Koszonom. Nem olvastam rola, hogy foglalkozna grafologiaval."

Nem foglalkozott vele, visszavonult illuzionista, aki az nemzetközi szkeptikus mozgalom arca. Egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki hitelt érdemlően tud bizonyítani bármilyen jelenleg áltudományosnak mondott jelenséget, mint pl. telekinézis, gondolatolvasás, grafológia, homeopátia. Ha rákerestél volna, rögtön kidobta volna a grafológusalázó videóját.

"De ha egy grafologus 5 napig elemzi az irast,akkor sokkal melyebbre tud asni, mint pl. mennyire viseli a kritikat,
konfliktushelyzetben mindig nyerni akar vagy megalkuszik (van vagy 5 fele konfliktuskezelesi mod - melyiket is szeressem?), vagy mennyire hiu a fiu, mennyire szeret flortolni vagy sem...
Felelossegvallalas, kepmutatas: a kifele mutatott vislekedese tok mas, mint amilyen valojaban..es meg sorolhatnam."

Ezeket egyiket sem lehet megállapítani a kézírásból, hiába erőlködsz :) Öt nap csak arra elég, hogy nyomozz valaki után és több infót gyűjts róla, ha van egy darab papírod rajta egy kézírással, ülhetsz fölötte napokat is, nem fogsz semmit megtudni az illetőről.
Létjogosultsága egyedül az írásszakértőknek van, de ők is csak annyit tudnak nagy biztonsággal megállapítani, hogy két írás azonos, vagy különböző embertől származik-e, de azt már nem, hogy milyen a személyiségük.

pamut 2012.08.28. 14:50:13

@BTSzisz: :D
Jól nyomod ne hagyd abba, először el se olvasod a kommentem felét, de már beszólsz, pedig ha végigolvastad volna rájössz hogy nyitott kaput döngettél - ez már önmagában vicces, de ráadásnak még el is sütöd a közhely-ágyút, hogy kurva okosnak tűnj. És miután felvilágosítalak hogy öngólt lőttél, még neked áll feljebb :D
Az újabb olcsó beszólásra már nem is reagálok, tényleg annyira színvonal alatti, nem érdemes...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 14:52:55

@bpetya75:
Szó nincs itt semmiféle túlreagálásról, csak határozottságról.

tableno 2012.08.28. 14:54:40

@Nyulz of the World: Ezzel még egyet is értek. Személyes szinten valóban az számít, hogy ki hogyan "sáfárkodik a tálentomaival". Viszont társadalmi szinten igenis van olyan ember, akinek az individuális tevékenysége többet hoz a közösségnek, mint az átlag, és ehhez átlagon felüli elismerés (anyagi és erkölcsi IS) jár. Amennyiben ezt egy társadalom megtagadja a tagjaitól (mint a kommunista tette), akkor bizony az a társadalom el fog korcsosulni, mivel senki sem fogja értelmét látni az áltagosnál nagyobb teljesítménynek. Az "arany középszer" hosszú távon megöli a motivációt!

Joejszaka 2012.08.28. 14:54:53

Valami itt nem stimmel.

10 év olajipari tapasztalat kell a felvetelihez.
Tegyük fel BSC-vel elmész a Molba
31 évesen felvételizel a platformra.
10 évet kell letölteni a platformon, hogy csúcs vezető legyél. 41 éves vagy.
De a platformon, csak 38 éves korodig dolgozhatsz?
Ha van 10 ember a buszon, leszáll 12. Hány ember marad?

Írta a srác, hogy Ózdi és 120 kmre egy finomítóba helyezkedett el. Ez sem jön ki.
A Tifo 80km Dufi 180km, Zafi 250km.

andaluzkutya 2012.08.28. 14:55:07

@håll käften: Én is ezen röhögtem, hogy az unokatestvérének a kereszthugának a volt szobatársa hallott már valakiről, aki ilyen helyen dolgozik, és ő egész mást mondott:)

pamut 2012.08.28. 14:55:31

@Jolika neni a szomszedbol: Tényleg abba kéne hagynod ezt a bármiféle érvelést vagy érdemi észrevételt nélkülöző nagyképű le- , ill. beszólogatást, nem is azért mert téged minősít, hát annyi baj legyen, csak a kommentelésbe is belerondít, azért meg kár.

@bandirepublic: Valami hasonló bennem is felmerült :) Csak hatással van az emberre 8 ilyen évnyi életmód :)

@bpetya75: Sok sikert! Én is hasonlón dolgozom, persze messze a millióktól, csak az én kis szerény mércémhez mérten :)

@tableno: Igen, ebben is van valami, egész biztos nem csak a pénzért csinálja.

GrandMasterB 2012.08.28. 14:55:37

Érdekes írás.
Én igazából egy dolgot nem értek, ez pedig a fotókhoz kapcsolódik: a szerző állítása szerint ezeket maga készítette és még egy kollégája is felügyelte.
Megnéztem a képek 'Exif' infoját és ezek szerint a képek egy része 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben készült és szinte mind különböző gépekkel: Canon Canon EOS 7D, Canon Canon EOS 550D, Panasonic DMC-TZ10, FUJIFILM FinePix S9600 és Canon Canon IXUS 300 HS.

2012.08.28. 14:55:45

@andaluzkutya: Es szerinted az emberek jelentos resze nem lenne kepes megtanulni a foglalkozasok 96%-at? Mert szerintem igen. Az elmeleti fizikus, elmeleti matematikus, filozofus es meg egy-ket igen elvont terulet valoban csak kevesek altal felfoghato. De informatikus, orvos, kozgazdasz, mernok, stb. akarki lehet, aki raszanja az idot es az energiat, hogy megtanulja.

A fizetessel szerintem nem a munka erteket merik, hanem azt dijazzak, amit te az adott mennyisegu ismeret elsajatitasaba fektettel. Es ezen kivul van meg szamos nem szubjektiv tenyezo is (pl. eppen ott es akkor mennyire kell az adott mulkaltatonak pont az, amit te tudsz). Kulonben minden szakmaban mindenki cakkra ugyanannyit keresne. Nem?

marcovb 2012.08.28. 14:56:01

Grat a poszthoz!
Más léptékek, még Európához is...

"Apró kis ajándékkal készülök a találkozóra, egy üveg Tokaji Aszú és egy kis magyar zászló. Ez a minimum, amit megérdemeltek Ti, kedves otthon lévő Magyarok. Országimázs Norbi módra!"

Ez óriási gondolat! Akár irónikus, akár nem. Gondolom, inkább utóbbi.

tettike 2012.08.28. 14:58:29

Fantasztikusan érdekes írás, szinte mindent láttam magam előtt. Őrületesen kemény munka, ami legalább tisztességesen meg van fizetve! Akik erre irigykednek, csinálják Norbi után! Az meg, hogy valaki még kételkedik is a fent leírtak igazságtartalmában, annyira magyar sajátosság, hogy nem is lepődtem meg. Nagyon várom a következő beszámolót és sok sikert a továbbiakban is Norbinak!

Sadist 2012.08.28. 14:59:14

@bpetya75: Norvégia azt hiszem pont az egyik ország, amelyik teljesen megszűntette az orvosképzését. A másik is valami skandináv ország, de nem tudom már, hogy melyik. Egy orvos oktatása túl sokba kerül, inkább készen megveszik külföldről, vagy olcsó pénzért kiküldik pl. Magyarországra a hallgatókat, hogy itt tanuljanak, aztán otthon kamatoztatják a tudásukat.

milkacica 2012.08.28. 14:59:43

Nagyszerű irás! Gratulálok a szerzőnek, főleg hogy ott lehet :)

pamut 2012.08.28. 15:02:01

@butyko2: Igen, bevallom, erre is gondoltam. Ha valakinek ez az élete, lehet hogy már nehezebben találja a helyét a megszokott életén kívül, kicsit talán el is távolodik egy teljesen más életet élő átlagos embertől. Én Kanadából - már nyugdíjas fejjel - visszavándorolt házaspárról tudok, haza akartak térni, itt meghalni, magyar szót hallani - végül visszamentek Kanadába nagy csalódás volt nekik az ország :(
Pedig ők nem is egy elzárt helyen dolgoztak, "csak" egy (egészen) másik ország hétköznapjaiban. Mégis idegennek érezték magukat itt, és nem tudtak mit kezdeni a helyi közeggel, mentalitással.

Nehéz ez. Egyáltalán nincs túlfizetve ez az olajtornyos meló, nagy az ára annak a havi sokezer eurónak.

andaluzkutya 2012.08.28. 15:03:25

@Nyulz of the World: Szerinted az emberek nagyrésze képes lenne mondjuk buszt vezetni, vagy villanyt szerelni, vagy gyártosoron dolgozni, vagy bármi mást? Nem arra gondolok, hogy tessék-lássék csinálni, hanem megtanulni az adott szakmát, tehát JÓL csinálni!
Tényleg, minek ide pályaválasztási tanácsadás, mindenki mindent tud, csak kicsit hajtani kell.
Ha már a saját szakmám: láttam jópár embert ezerrel hajtani az orvosin, és mégis kibuktak. Pedig ők képesek voltak arra, hogy megfeleljenek a felvételin. Kétlem, hogy a többségből jó orvos lenne, vagy mérnők, vagy akármi.

2012.08.28. 15:03:51

@tableno: Fentebb @andaluzkutya-nak mar valaszoltam, az szerintem reszben neked is valasz. :) Abban persze egyetertunk, hogy kellenek a peldakepek, kellenek a kimelekedo teljesitmenyek, es egy-egy kiemelkedo teljesitmenyt dijazni is kell. Es teljesen egyerteke azzal, hogy a Norbi kapjon egy valag lovet, mert kemeny dolgokat vallat, vagy az olimpiai bajnokok kapjanak egy valag lovet, mert ok is 15-20 even keresztul sokat belefektettek a dologba, ellentetben a fotelben sorozo "en is meg tudnam csinalni" zugolodokkal. De ez a teljesitmenynek jar, a belefektetett munkanak. Es ezt barki elerheti, aki ugyanezt az erofeszites es rengeteg lemondast vallaja. Amig egy fizikai nobel dij mar kicsit mas tema. Ahhoz mar valami mas elrendezes kell a fejedben legyen, ahhoz nem eleg jol es sokat tanulni.

andaluzkutya 2012.08.28. 15:04:26

@Sadist:
Ismétlem: Norvégiában VAN orvosképzés.

Sadist 2012.08.28. 15:04:34

@vocsok_NL: "Arisztotelesz is foglalkozott grafologiaval, csak nem mindenki tudja. Ama nagy matematikus! Hoppacska."

Azt ugye sejted, hogy ez nem érv? Hitler is festegetett, mégsem lett Rembrandtból tömeggyilkos.

pamut 2012.08.28. 15:04:42

@GrandMasterB:
Mr. Sherlock Holmes, személyesen? :)

tableno 2012.08.28. 15:06:10

@pamut: Tökéletes élet nincsen. Minden döntésnek megvan az ára, nagy sikerért nagy lemondás kell. A végén mindenki egyedül néz szembe a halállal, és senki nem válaszolja meg a kérdését, hogy "megérte-e". További mélyenszántó bölcsességekért fordulj bizalommal Paulo Coelho-hoz!

2012.08.28. 15:07:30

@andaluzkutya: Rengeteg kulso korulmenyen mulik, hogy ki mire kepes. Eleve a neveltetesen, a kornyezeten, a korabbi tanulmanykon, egy lanyon, aki pont a legfontosabb vizsga elott gyalogol at a lelkecskeden (ilyent konkretan lattam), stb. De ha az ember elegge elszant es motivalt, szerintem igen, szinte barmi megtanulhato. Az mas kerdes, hogy van kinek ez, van akinek az megy konnyebben. De megtanulhato az is, ami nehezebben megy.

tableno 2012.08.28. 15:08:29

@Nyulz of the World: Viszont ezen az alapon a fizikai Nobel-díjasnak meg csak szerencséje volt, mert olyan agyberendezéssel született. Tudod, a régi jó: "neked könnyű, te okos vagy!" érvelés... :)

seahawks 2012.08.28. 15:08:34

a képeken a kollégáid testömeg-indexe finoman szólva sem sportos. ők hogy kerülhettek oda, ha olyan szigorúak a feltételek?

Sadist 2012.08.28. 15:14:30

@vocsok_NL: "ismerosod lehet, hogy pont arra a poziciora, akkor nem volt alkalmas."
AHAHAHAHAHAH, az év poénja :D HR-eseknek fel lehetne venni a lekoptató szövegek közé: "Szakmai képességei, kompetenciái, emberi tulajdonságai megfelelnek cégünk elvárásainak, azonban az írásképe alapján Ön most erre a pozícióra nem alkalmas. Köszönjük, hogy jelentkezett, amennyiben megüresedik egy hasonló pozíció, értesítjük."

Alapvetően hibásan közelíted meg a dolgot, mert feltételezed, hogy a grafológia működik és igaza van.

vocsok_NL 2012.08.28. 15:14:41

@Sadist:
az illuzionistakat en is ruhhellem. Meg a mindenfele hokuszpokuszosdit is.
Orulok, hogy az irasszakertest tiszteled es elismered.
Az csak egy resze a grafologianak, es a birosagok sikeresen alkalmazzak.

Tudom nem tudlak meggyozni. Nem is celom, csak biztatlak, probald ki a BME allasborzen, a grafologia szekcioban! INGYENES!

"Ezeket egyiket sem lehet megállapítani a kézírásból, hiába erőlködsz :)"
de igenis lehet. :-P EN lepodtem a legjobban, mikor a peldak megtortentek velem es az illeto visszamondta, hogy ez tenyleg igaz ra!!
Kicsit nevettem is ezen a mondatodon. Ez olyan, mintha a peknek mondana meg a "nem szakmabeli pek" ember hogy milyen sutit susson, es mi a hozzavalo, mert o jobban tudja.

"Hitler is festegetett, mégsem lett Rembrandtból tömeggyilkos. "
Mindenre ralehet huzni mindent. Ismeros a mondat, ugye? :)

Oke, rakeresek a videojara. Nagyon erdekel.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:16:36

hm...
hát ezért nem érdekük, hogy elterjedt volna a Tesla féle ingyen energia gép :x

Joejszaka 2012.08.28. 15:16:52

@seahawks: Jaja.

Szerintem is kamu az iras, tul sok minden nem stimmel.

PerPer 2012.08.28. 15:17:58

@GrandMasterB:
Pontosan, ezek nem a szerzo kepei...

2012.08.28. 15:18:05

@tableno: pont ez a lenyeg. Az mar valami olyasmi, amit valoban az emberek 99,9% nem tud megcsinalni, mert nem eleg okos, nem eleg specialis az agyberendezese hozza. De a legtobb dologra ez nem igaz. A legtobb dolog tobb-kevesebb kitartassal elsajatithato az emberek tobbsege altal. Szerintem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:18:12

@Sadist:
A kézírás minden emberre jellemző, és nem áltudomány a grafológia, már ha vki komolyan beleássa magát.
Persze, el is tud vinni rossz útra, mert az emberek ott is "megjátszhatják" magukat.
Azt remélem, hogy te sem tagadod, hogy a kézírás alapján meg lehet állapítani pl. azt, hogy valaki mennyire pedáns, rendszerető, precíz, fegyelmezett.

Rönkugró 2012.08.28. 15:18:14

@GrandMasterB:
hat nem akartam en sem nyiltan a szkeptikusok taborat szaporitani, de a rengeteg pontatlansag a norveg korulmenyek korul, a (szerintem) irrealis fizetesi adatot, es a teny, hogy Bodø-ban 1db Norbert van regisztralva, aki 62-ben szuletett, nem magyar csaladneve van es csak 320.000NOK/ev keres, kicsit elgondolkodtat engem is.

Ezen kivul voltam en is offshore tanfolyamon (ez egy alapfoku biztonsagi kepzes, ami ahhoz kell. hogy platformon dolgozhass), de tavol sem volt ilyen tortura.

Valamint tobb ismerosom dolgozik 40-en tul is platformon, gond nelkul.

De ne legyen igazam.

Sadist 2012.08.28. 15:21:49

@GrandMasterB: Ilyen fizetéssel megengedheti magának, hogy minden évben új gépet vegyen. Seems legit.

Alaister Grand 2012.08.28. 15:22:25

Norbi, beléd estem. Vegyél feleségül, pls!
Kemény vagy, okos vagy, tervezel és hajtasz - ilyen kérem az igazi férfi.

Az írás remek, informatív és izgalmas volt, gratulálok hozzá.

pamut 2012.08.28. 15:23:04

@tableno: Jaj, csak Coelhot ne! Akkor már inkább a fúrótorony! ;)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:24:38

@Nyulz of the World:
Igen, ezt én is aláírom, vannak dolgok, amikre születni kell.

Én pl. nem hiszem, hogy kiváló kabaréművész tudnék lenni, bár sok mostani fiatal sztárolt stand-uposnál azért jobb.

Egyébként, ez amolyan közhely. A magyar úszósportban is akkor kezdtek eredményeket elérni, amikor a jó genetikával megáldott egyedeket kezdték nyomatni. Ezt valamelyik edző mesélte már régen.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:25:44

@hiphopkultyúr: tudom, tudom, láthatatlan lények sem léteznek, semmelwies ignác is fasszságokban hitt, és a tudomány soha nem téved :x

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 15:25:57

@Nyulz of the World:
Én biztosan nem tudnék jó orvos lenni, de tanár sem. Mert mondjuk orvosit még valahogy talán elvégezném, mondom talán mert amúgy sosem bírtam sokat seggelni, de utána is kiesne a kezemből egy injekció. Talán boncorvosnak elmehetnék, ha elég kitartóan és szorgosan tanulnék.

Az más kérdés, hogy bizonyos határokon belül lehetne a foglalkozásom más is, talán az összes szakma 10%-a beleférne, van akinek kevesebb, másnak több.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:26:31

@seahawks:
Ez már a felvételi utáni 5-8 éves állapot lehet.
Miért nem gondolkodsz? Próbáld meg!

bpetya75 2012.08.28. 15:27:02

@Nyulz of the World:

Elég messzire elkanyarodtatok ;-)

Egyébként ezen a szinten már nem értek veled egyet. Hiába lennék képes megtanulni a könyvelést vagy az államigazgatást vagy a jogot. Nem lennék igazán jó benne. Ebben teljesen igaza van andalukutyának és tablenonak. Jó utcasöprő lényegesen több emberből lehet, mint jó orvos vagy jó építész.

seahawks 2012.08.28. 15:28:11

@Kara kán: aha. és felvételi után már nem is kell tartaniuk a szintet mi? ja.

de olvass vissza pajtás, már valaki előttem lebuktatta a cikkírót a fényképek készítési idejével...

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 15:28:54

@Nyulz of the World:
Ja, és hozzáteszem, a legtöbb szerelő szakma sem jöhetett volna össze, mert ügyetlen vagyok. Tehát még egy szót sem beszéltem az agyi teljesítményről, én pusztán ügyetlenségem miatt a szakmák jelentős részéhez eleve alkalmatlan lettem volna.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:29:11

@Joejszaka:
Provokátorok vagytok, de Norbinak nem szabad felülnie, és azt tanácsolom neki, hogy továbbra sem adjon meg több konkrét infót, azon túl, amit megadott; hagyjon mindenkit "kínlódni".

HAnonymus 2012.08.28. 15:29:41

@wmiki: Egész eddig reménykedtem hogy viccből írtad az előzőt.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:29:58

@PerPer:
Igen, és a holdraszállás képei is egy hollywoodi stúdióban készültek.

bpetya75 2012.08.28. 15:31:16

@GrandMasterB:

Megnézed a hivatkozott első poszthoz csatolt képeket is? Azokat csinálta Ő sutyiban. Ezek hivatalos képek, ergo nem feltétlenül a poszt kedvéért készültek.

Sadist 2012.08.28. 15:32:05

@Kara kán: "Azt remélem, hogy te sem tagadod, hogy a kézírás alapján meg lehet állapítani pl. azt, hogy valaki mennyire pedáns, rendszerető, precíz, fegyelmezett."

De, tagadom. Van olyan kollégám, akinek szinte olvashatatlan a kézírása. Viszont a munkában precíz és rendszerető, olyan kódot ír, hogy más is megértse.
Van, aki meg gyöngybetűkkel ír, mégis trehány, figyelmetlen.
A mellbőség és a gasztronómia tudás között is nagyobb korreláció van, mint a kézírás és a személyiség között.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:33:06

@seahawks:
Ha én írnék egy cikket az ananászos csirkemellemről, esetleg felraknék egy wikipédiás képet, mert kéznél van, de attól még megsütöttem és megettem a baromfit.

2012.08.28. 15:33:17

@wmiki: A minap olvastam valhol erről egy cikket valahol a neten. Horror, hogy mennyi hüülyeséget írt le a szerzője, láthatóan a fizika alapjaival sincs tisztában. De mivel viszonylag jó stílusban írt, a sültbolondok úgy kajálják az ilyen sztorikat, mint a mannát.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 15:34:12

@Kara kán:
" A magyar úszósportban is akkor kezdtek eredményeket elérni, amikor a jó genetikával megáldott egyedeket kezdték nyomatni."

Pletykaként hallottam, hogy a szocializmusban már tervezetten arra mentek rá bizonyos koedukált edzőtáborok, hogy a kiváló sportoló és a kiváló sportolónő egymásra találjanak, ezzel javítja a következő generáció genetikai állományát.

bpetya75 2012.08.28. 15:34:14

@Kara kán:

A genetika lenne a magyar úszósport eredményeinek titka? Egy ilyen kis országban? Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor nem lennénk sehol sem olyan országok sportolóival szemben, akiket 5*-20*-100* nagyobb populációból válogathatnak össze.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:36:15

@Sadist:
Az biztos, hogy az utóbbi időben, amióta billentyűzetet használunk, már kezd meglazulni a kézírás-személyiség koreláció, de most meg a stílusa alapján lehet kitalálni sok mindent az emberről. Még akkor is, ha a kibertérben sokat trollkodik, vagy túl okosnak tetteti magát, akkor is átsejlik az író személyisége. A kivételek meg erősítik a szabályt.

seahawks 2012.08.28. 15:36:42

@Kara kán: ananászos csirkemelled van? haveromnak meg tyúkmelle. akármennyit edz, nem lesz szép mellizma sose. de szólok neki, háthja az ananász használ..;)

és ha egy szakácsblogod lenne, nem arról raknál fel képet, amit főzől? inkább máséról?
a cikkíró elmondja az elején, hogy a képek egyidőben készültek, valójában meg 3 év alatt..

akkora KAMU, mint ide nagykáta..

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 15:37:17

@bpetya75:
"Jó utcasöprő lényegesen több emberből lehet, mint jó orvos vagy jó építész. "

Ja, de ezek mégsem csak ezen múlnak, hiszen a kereslet is változik, és a kínálat sem csak azon múlik, hogy hány emberből lehetne mondjuk orvos. Mert ugyan egy orvosból kevés eséllyel lehetett volna jogász, de mondjuk egy villamosmérnökből lehetett volna gépészmérnök vagy gépészmérnökből közgazdász.

Plusz baromi sok első generációs értelmiségit ismerek, orvost is, akinek a szüleinek 8 általánosa van, és örül ha bolti eladónak felveszik. Vajon ők kitől örökölték az eszüket?

vocsok_NL 2012.08.28. 15:37:32

@Sadist:
"Alapvetően hibásan közelíted meg a dolgot, mert feltételezed, hogy a grafológia működik és igaza van. "

Ezert vagyok grafologus, mert hiszek benne, es akarhanyszor elemzek, mindig racsodalkozom mennyi ero van benne.
:D
Hat ha az, amit tanultam a suliban csak egyszer sem mukodott volna, azonnal otthagytam volna a sulit!! Bizony_mondom_en!! :D

Megtalaltam a videot:
www.youtube.com/watch?v=NeYkOHQ683k

Csak az a poen, hogy a grafologus nem tudja megallapitni az irasbol, hogy kinek mi a szakmaja, hanem azt tudja megmondani, hogy abban, amit dolgozik eppen, azt elvezi-e vagy sem, megvannak-e a kepessegei hozza vagy sem!
Tehat nem biztos hogy abban a szakmaban dolgozik eppen, mint amilyen kepessegei vannak!

Az 5 ember kozul a 3. a legszerencsesebb, mert muveszi kepessegekkel rendelkezik es abban is dolgozik= boldog!

A felmeres rossz. Nem igy kell tesztelni egy grafologust! Rossz a szempontrendszer!

Ezert fontos az olajkitermelo cegnek olyan embereket alkalmazni, amelyhez az adott emberek kepessegeit merik fel! Birja a tempot? Birja. Birna a bezartsagot? Birna. Birja szex nelkul sok ideig? Birja. Johet! :D

Ahogy egyik komment is irta:
"the graphologist was not wrong, he stated in the start that many people are NOT in the job that they should be in. the 4 ladies that he got "wrong" are simply not in the right job."

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:37:58

@bpetya75:
Akkor most kételkedsz abban, amit saját fülemmel hallottam?
Jogod van, de akkor legalább nézz utána. Nem esik le a karikagyűrű az ujjadról.

GrandMasterB 2012.08.28. 15:39:09

@bpetya75
1. Ezek nem hivatalos kepek, o maga irta a poszt elejen, hogy egy kollegaja felugyelete mellett csinalta. Ezt en is megjegyeztem a hozzaszolasomban.
2. Az elso bejegyzesben szereplo fotoknal hasznalt gepek (amelyik kepnel kideritheto):
NIKON COOLPIX P100, Canon EOS 500D, Canon PowerShot S3 IS

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:40:22

@_zulu_: aham... nagyon érdekes történet

volt aki annak idején meg volt győződve arról, hogy az atom osztható, de csak a sült bolondok kajálták be a meséjét, a felsőbbrendű értelmiségi, ateista többség biztos volt benne, hogy az atom oszthatatlan

elvégre senkinek nem sikerült félbevágnia

Hertog Jan 2012.08.28. 15:40:30

Nem egeszen vilagos szamomra, hogy melyik platformrol van szo. A Troll mezon kb 30 eve termelnek olajat, a Troll A egy eleg regi platform. Raadasul Bergen mellett van az Eszaki tengeren, nem a Gronlandi tengeren. Az elso kep viszont a regi Troll A-rol keszult. A Statoil honlapjan semmi info nincs egy Svalbardi mezorol, ez vagy valami szupertitkos dolog, vagy teves info. Valaki tudja a megoldast?

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2012.08.28. 15:41:20

kíváncsi vagyok mit kezdene az én "írásommal" egy grafológus, szerintem vagy 6-8 éve nem írtam kézzel semmit, ha igen akkor nyomtatott betűkkel.

Sadist 2012.08.28. 15:42:04

@Kara kán: Például azt, hogy mennyire jó a helyesírása, vagy mennyire intelligens. Utóbbit egy szarkasztikus poénnal könnyedén lehet szűrni.
De pusztán írásképből ilyeneket nem fogsz megállapítani, legfeljebb azt, hogy van-e valamilyen finommotoros képességeit befolyásoló betegsége.

PerPer 2012.08.28. 15:42:15

Az nem különösebben érdekel, hogy nem Norbi képei, de legalább arról csatoljon képeket, amiről ír: STAT-G(?). Ha tényleg a Troll A-ról ír (aminek hirtelen Stat-G lett a neve a cikk szerint), akkor az írása tele van értelmetlen dolgokkal:

"Nem kötekedni akarok, tényleg szuper írás, nagyon jó ilyen érdekes dolgokról olvasni, de...
A Troll A nevű platform 1996 óta létezik, a Troll gázmező fő platformja és Norvégia nyugati partjától kb 70km-re fekszik (kb Bergen magasságában).
...Szóval csak azt nem értem, hogy lehet egy új platformnak ugyanez az ideiglenes "hívójele".
Ha ténylegesen a Troll A platformról van szó, akkor azt később át fogják nevezni? Ebben az esetben viszont a "Spitzbergáktól közel 1 napos hajóút, Norvégiától extrém távolságra, 710 km-re vagyunk." Mondatot kellene javítani "Norvégia nyugati partjától egy órára"-ra.
Ha én értettem félre valamit, elnézést érte!
Norbi? "

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 15:42:23

@Nyulz of the World:
"Mi a munka ertekenek a merodoka?"

mondjuk, hogy mennyi fizetést=vállalkozói díjat adnak érte

"Egyaltalan mit ertesz a munka erteken?"

jelen pillanatban kizárólag a fizetésről beszéltem.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 15:42:33

@bpetya75:
De se mi, se ők nem válogatnak milliós nagyságrendből, téged például hány sportágban néztek meg, alkalmas vagy-e? Végső soron viszont a genetika ugyanúgy sokat számít, mint az edzésterv. Ma egy jó és modern edzésmódszerrel egy átlagos huszonéves néhány éves edzéssel lenyomná a 80 évvel ezelőtti olimpiai bajnokot, hát még ha tizenéves korában kezdené, na de ma mindenütt modern edzésmódszerekkel dolgoznak, ahol a genetika lehet döntő.

PerPer 2012.08.28. 15:42:34

Az nem különösebben érdekel, hogy nem Norbi képei, de legalább arról csatoljon képeket, amiről ír: STAT-G(?). Ha tényleg a Troll A-ról ír (aminek hirtelen Stat-G lett a neve a cikk szerint), akkor az írása tele van értelmetlen dolgokkal:

"Nem kötekedni akarok, tényleg szuper írás, nagyon jó ilyen érdekes dolgokról olvasni, de...
A Troll A nevű platform 1996 óta létezik, a Troll gázmező fő platformja és Norvégia nyugati partjától kb 70km-re fekszik (kb Bergen magasságában).
...Szóval csak azt nem értem, hogy lehet egy új platformnak ugyanez az ideiglenes "hívójele".
Ha ténylegesen a Troll A platformról van szó, akkor azt később át fogják nevezni? Ebben az esetben viszont a "Spitzbergáktól közel 1 napos hajóút, Norvégiától extrém távolságra, 710 km-re vagyunk." Mondatot kellene javítani "Norvégia nyugati partjától egy órára"-ra.
Ha én értettem félre valamit, elnézést érte!
Norbi? "

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 15:42:35

@Nyulz of the World:
"Mi a munka ertekenek a merodoka?"

mondjuk, hogy mennyi fizetést/vállalkozói díjat adnak érte

"Egyaltalan mit ertesz a munka erteken?"

jelen pillanatban kizárólag a fizetésről beszéltem.

pamut 2012.08.28. 15:42:45

Az utolsó előtti képen a torony széléről lefelé lógó izék, azok a mentőhajók?

@seahawks: Jaj ne csináld már. A legelső képről pl. lerí, hogy egy átlag melós nem csinálhatta a helikopter ablakából, vállaltan "hivatalos" kép, valószínűleg profi fotós képe, egy percig nem gondolja senki, hogy a blogger műve.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:43:29

@_zulu_: aham... nagyon érdekes történet

volt aki annak idején meg volt győződve arról, hogy az atom osztható, de csak a sült bolondok kajálták be a meséjét, a felsőbbrendű értelmiségi, ateista többség biztos volt benne, hogy az atom oszthatatlan

elvégre senkinek nem sikerült félbevágnia

2012.08.28. 15:43:33

@bpetya75: Nem kanyarodtunk el, ez 2 kulon tema, legalabbis az en szememben. Az egyik a munka/ember erteke. A masik az atltalanosan elerheto es az egyedi, kuloleges teljesitmenyek. Csak a ketto kicsit osszekeveredett, nem tul szerencses modon.

Ami az elsot illeti, ugyanugy peldakepkent lehet allitani egy lelkiismeretes szemetes munkajat, mint egy lelkiismeretes orvoset. Mert nem a munka maga a kulonleges, hanem az a peldaerteku, ahogy az a valaki vegzi a dolgat. Vagy ahogy kuzdott azert, hogy ott lehessen, eljuthasson odaig, ahol tart. Es a szemetes munkaja ugyanolyan fontos, mint az orvose. De mindketto nagy tomegek szamara jarhato, meganulhato, gyakorolhato.

A masik a kiemelkedo es egyedi teljesitmenyek. Itt az a baj, hogy teljesen mas iranybol nezzuk a dolgokat. En sem lennek jo orvos, mert mar egy vervetelen is kifekszem. De van a vilagon talan 2 milliard masik ember, aki valoszinuleg, ha korulmenyei engednek, nagyon jo orvos lehetne. Es van a vilagon 500 ember, aki Steven Hawking kaliberu aggyal rendelkezik. Az egyik kiemelkedo es egyedi, a masik nem. Ha valaki 5 eves koratol kitartoan uszik, jo eselye van ra, hogy ha mindent bealdoz erte, olimpikon lehet. Ha valaki 5 eves koratol fogva csak a fizikanak el, akkor sem fogja megerteni Steven Hawking legtobb elmeletet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 15:44:37

@Belagezapista: akkor is meg kelél fizetned a skill-t, ha egyetemen szerezte, ha speciális, a lényeg, hogya ha te vagy bárki nem tudja megcsinálni, akkor annak, aki meg tudja csinálni, több pénzt fognak érte adni.

bpetya75 2012.08.28. 15:44:41

@Belagezapista:

Attól, mert nem iskolázott valaki, még lehet nagyon is intelligens. Épp tegnap olvastam el A.C. Clarke-tól a Holdrengés című sci-fit. Az egyik főszereplő egy aboriginal származású asztrofizikus, aki azt mondta a nagyapjáról, aki még az ősi életmódot folytatta, hogy valószínűleg jobb fizikus lett volna belőle, mint amilyen ő lett, csak mások voltak a lehetőségei. Tudom, ez csak egy regény, de a lényeg azt hiszem érthető ;-)

2012.08.28. 15:45:14

@GrandMasterB: Mondjuk az engem is érdekelne, hogy ezt hogyan magyarázza a szerző. Mert az EXIF infók valóban köszönőviszonyban nincsenek a posztbn leírt fotózási körülményekkel.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 15:45:50

@GrandMasterB:
ezt a médiainfót a Google Chrome-ban hogy lehet megnézni?

bpetya75 2012.08.28. 15:46:08

@Kara kán:

Nem abban kételkedek, hogy ezt hallhattad akár egy neves edzőtől, hanem abban, hogy ez tényleg ennyire egyszerű lenne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 15:46:48

kicsit OFFOlok, bocsássatok meg érte, mindenki.

a fiam Ausztriában keres elsősorban barista, másodsorban felszolgáló munkát. németországi egyéves (magyarországi többéves) tapasztalata van, németül beszél.
ha tudtok valamit, szóljatok,
plusz hálás lennék egy megfelelő osztrák jobportal címéért is.
köszönöm előre is.

2012.08.28. 15:47:18

@wmiki: A tudomány és az áltudomány két dolog. Az előbbihez te közisemerten nem értesz, az utóbbit meg nagykanállal eszed.
Nem akarlak én meggyőzni, reménytelen dolgokra nem szeretek vállalkozni.

vocsok_NL 2012.08.28. 15:47:47

@Sadist:
"Van olyan kollégám, akinek szinte olvashatatlan a kézírása. Viszont a munkában precíz és rendszerető, olyan kódot ír, hogy más is megértse."
"Van, aki meg gyöngybetűkkel ír, mégis trehány, figyelmetlen."

Szuper! Az, hogy vkinek olvashatatlan az irasa, az nem feltetlen jelenti azt, hogy rendetlen!
Nekem is gyongybetus az irasom es megis rendetlen vagyok! :-P

Sok egyeb mas jelet is vizsgalunk, mint margotavolsag, sor es szotavolsag!
Ha csak azt mondod olvashatatlan, akkor annak a rossz a kommunikacios kepessege, nem ertik a korulotte levo emberek mit beszel (tartalmi, gondolatim, logikai), es lehetseges hogy a gyerekkora sem volt tul fenyes...de nem akarok jobban belemenni latatlanban...

Rönkugró 2012.08.28. 15:48:19

@bpetya75:

A gond csak az, hogy nem lehet "sutyiban" fotozni a platformokon. Nem hogy kamerat, meg mobilt sem vihetsz magaddal a helikopterre. A csomagjaidat es teged is ugyan ugy scannelnek mint a szokasos repuloutak elott, es minden ilyet elvesznek.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 15:52:07

@Nyulz of the World: Az lehet, hogy bárki lehet informatikus, de hidd el nekem, hogy jó informatikus csak az lehet, akinek érzéke is van hozzá. Volt szerencsém elég sok olyanhoz, akinek nincs.

Ugyanakkor sokan fizikailag alkalmatlanok bizonyos munkákra, én például a szemem miatt ha akarnék, se lehetnék pilóta, pedig az amúgy elég jól tanulható szakma.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:52:08

@_zulu_: :0

azért... a rend kedvéért... pontosan definiálnád a két fogalmat?

ha már ilyen felsőbbrendű értelmiségi vagy

Phrascarica 2012.08.28. 15:53:11

"Az előző posztban az egyik kommentelő leszólta a kedvenc márkámat, a Volvót. Ezt nem hagyhatom szó nélkül. Ha otthon nem lenne prémium márka, akkor bizonyára minden második autó Volvo lenne, nemde?"
Nagyon egyszerűen kategorizálod az autókat :)) Egy autómárka prémiumsága nem függ attól hogy melyik országban van és azon sem hogy az adott országban mennyit adnak el belőle.
Ha kevés van belőle akkor prémium?
Trabantból is kevés van mégsem prémium, mint ahogy a Volvo sem az.
A prémiumságot ki kell érdemelni, a Volvo sajna még nem tart ott, de jó felé halad ;)

pamut 2012.08.28. 15:53:19

www.flickr.com/photos/34127415@N07/5316569372
ez az első kép forrása - de ettől még nem kamu a poszt :)

@bpetya75:
És maga a könyv jó? Érdemes elolvasni?

bpetya75 2012.08.28. 15:53:25

@Nyulz of the World:

Ez de érdekes vita lehetne, de sajnos nincs most agyam hozzá :-(

Sadist 2012.08.28. 15:53:44

@vocsok_NL: Megint hibás prekoncepcióból indulsz ki, mely szerint az oda behívott emberek nem szeretik a munkájukat és nem az a munkájuk, amit szeretnének és/vagy nekik való.

"Ezert vagyok grafologus, mert hiszek benne, es akarhanyszor elemzek, mindig racsodalkozom mennyi ero van benne."

Szarul is éreznéd magad a kognitív disszonancia miatt, ha szerinted sem működne. Nyilvánvaló, hogy nem fogsz erőfeszítéseket tenni, hogy az (egyébként bődületes mennyiségű) ellenpéldákat meglásd.
Ettől még humbug marad, aminek semmi keresnivalója egy állásinterjún.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 15:54:45

@wmiki: A tudomány kisérletileg falszifikálható elméletek gyűjteménye, illetve az ehhez vezető folyamatok összessége.

Ami nem ez, de mégis azt állítja magáról, hogy tudomány, na az meg az áltudomány.

bpetya75 2012.08.28. 15:55:08

@pamut:

Aki szereti a sci-fit, annak igen. Ez valóban tudományos fantasztikus, nem lézerkard meg egyéb fantasztikumok. Nekem tetszett. Mondjuk ha már Clarke, akkor a Randevú a Rámával jobban bejött, de ez is jó ;-)

tableno 2012.08.28. 15:56:09

@wmiki: Az áltudományra eléggé megbízható hüvejkujj-szabály, hogy amiben wmiki hisz, az csak az lehet! :)

vernarancs 2012.08.28. 15:56:37

@Joejszaka:

jaja, vannak erdekes szamok a posztban. Ez is pl.:

"Norvégiától extrém távolságra, 710 km-re vagyunk"
"Alkohol legközelebb 740 km-re van."

Mindazonaltal nem lehet semmi egy ilyen helyen dolgozni. Ennel mar csak a banya lehet szarabb.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 15:57:18

@Püspök utcai gombaszedő: tehát akkor az evolúció, vagy az ősrobbanás az nem tudomány, hanem áltudomány, igaz?

2012.08.28. 15:57:20

@Rönkugró: Nem ertem miert kene ketsegbe vonni, amiket leirt. Ha jol ertetettem, o ott amugy is valami topguy, szoval meg az is lehet, hogy neki mar lehet. Ettol meg persze lehet, hogy megbillentik az anuszat, ha kiderul, hogy kiad barmit a ceg tudta es beleegyezese nelkul. Nalunk a cegnel pl. a gyari munkasok nem vihetnek be telefont a gyartoreszbe, kint kell hagyniuk az oltozoben. En bevihetek. Ok csak megadott ebedidoben ebedelhetnek. En barmikor kihasznalhatom a fel oramat. Neki fix munkaidejuk van. Nekem nincs. Azt gondolom, nagyon szanalmas, amikor elkezdik egy poszt irojanak a szemelyet piszkalni. Lehet vitatkozni azokkal, amikert irt, ha valaki volt mar ilyen specialis cuccon, akkor az biztosan erdemben is tud. De aki nem volt, meg ilyenen, az mirol vitatkozik??

bpetya75 2012.08.28. 15:57:52

@GrandMasterB:

Köszi a választ!

@Rönkugró:

Hm. Azért remélem, hogy van logikus válasz ezekre a kérdésekre. Nem örülnék neki, ha egy ilyen frankó posztról bebizonyosodna, hogy kamu az egész...

vocsok_NL 2012.08.28. 15:58:02

@Sadist: az a baj, hogy az elemzeshez kell tudnunk a foglalkozast is...munkakort alapbol nem szoktunk megallapitani. :D

Elotte en voltam a legnagyobb ellenzoje a grafologianak!! Egyszeruen nem hittem benne!

Tettem erofesziteseket. Megkerestem a videot, megneztem es esz ervek menten erveltem. :-P
Mondom..a peknek akarod megmondani hogyan susse a kenyeret! :D vicces.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 15:59:04

@Sadist: Pontosan. Ugyanolyan szintű kuruzslás, mint az aurafényképezés. Abban a pillanatban, ahogy az interjún felvezették, hogy akkor most grafológus jön, közöltem, hogy köszönöm szépen, akkor ezzel itt az interjúnak részemről vége is.

Aztán végül meggyőztek, hogy maradjak, gondoltam, az állást akkor se fogadnám el ezek után, ha térdenállva könyörögnének, a délutánom úgyis el van tolva, legalább lesz egy jó sztorim. Lett is.

vocsok_NL 2012.08.28. 15:59:39

@Sadist: mi van ha valaki munkanelkul van?
Vartam, lesz egy ilyen beugratos embere James Randinak. :D de nem lett. :D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 16:00:21

A NORVÉGIAIAK JÖVEDELMÉT HOL LEHET MEGNÉZNI?

Phrascarica 2012.08.28. 16:00:30

""A platformon letudott „8 év" alatt többek között ez is sikerült, és ma már boldogan vezetem a saját terepjáróm."
Ööö, tudtommal terepjárót sem gyárt a Volvo,, de ha oda kategorizálsz egy SUV-t akkor lehet a Volvo is prémiummárka, de csak neked és csak Ózdon, mellesleg hidd el sok Ózdi van akik ugyanezt itthon is el tudták érni, mellesleg pedig érthetetlen hogy aki megkeres alsóhangon 25-30 ezer €-t -úgy hogy abból szinte semmire sem kell költeni- annak miért nagy szám egy 60 ezer €-s Volvo, mikor az 2 havi fizetése?

Sadist 2012.08.28. 16:00:35

@vocsok_NL: Egyértelműen és lényegretörően tud magyarázni vagy kérdezni. Na, erre mit lépsz? :) A gyerekkoráról nem tudok nyilatkozni, de gyanítom teljesen átlagos gyerekkora volt, nem verték a szülei és nem is hajtották ostorral a suliba.
Lőjj még párat vaktában, egyik hátha találni fog és akkor legalább már fel tudsz mutatni egy kis lepkefingnyi sikert, amit rátehetsz a mérleg másik felére a sok cáfolattal szemben :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:01:19

@wmiki: Nem, nem áltudomány, hiszen mindegyik elméletből levezethetők olyan jóslatok, amelyek nem teljesülése esetén az elmélet borul. És, ami hasonlóan fontos, senkinek nem sikerült ezekkel a jóslatokkal ellentétes eredményt mérni.

tableno 2012.08.28. 16:01:32

@bpetya75: Az persze senkinek nem jutott eszébe, hogy éppen a titoktartási kötelezettség miatt nem tehet be egészen pontosan helytálló adatokat és képeket. Inkább kamuzzuk le a posztot, még akkor is, ha a posztoló az ég adta világon semmit sem nyerne a hazudozással...

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:02:50

@bpetya75:
Én is úgy gondolom, hogy lehet valaki intelligens, még ma is, úgy hogy semmi képzettsége. Ez viszont azt jelenti, hogy az illetőnek lehetett volna magasabb képzettséget igénylő foglalkozása is.

2012.08.28. 16:03:24

@Püspök utcai gombaszedő: Ne kövesd el azt a híbát, hogy megpróbálsz neki érvelni. Felesleges. Az ő világa egyszerű, koherens és zárt. Áttörhetetlenek a falai.

Nagyzee 2012.08.28. 16:03:43

@vocsok_NL: Ha a grafológia működik, és nem áltudomány, akkor miért hasal el az összes tudományos kísérleten?

Azon már meg sem lepődök, hogy az asztrológiában is hiszel.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:04:20

@vocsok_NL:
"Sok egyeb mas jelet is vizsgalunk, mint margotavolsag, sor es szotavolsag!"

Ezek jelentős része attól is függ, hogy ki és hogyan tanította meg az illetőnek az írást.

Sadist 2012.08.28. 16:04:51

@tableno: Jaj... Van mutatóujj-szabály is? Ökölszabály lesz, amire te gondolsz.

2012.08.28. 16:05:04

@tableno: Az lehet. De akkor az lenne a korrekt, ha odaíná, hogy "képünk illusztráció" Itt meg azért mégiscsak szó szerint az szerepel, hogy most készültek, és felügyelet alatt, és ki lettek válogatva. Legalábbis megkérdőjelezhető innetől kezdve a dolog.

bpetya75 2012.08.28. 16:05:16

@Phrascarica:

Régi vágya teljesült vele. Mi ebben a felfoghatatlan? Nem az számít, hogy mi a tárgya, hanem az, hogy elérte amit talán még gyerekként megálmodott.

vocsok_NL 2012.08.28. 16:05:38

@Sadist: gondolom, most varod mit reagalok, mert kell visszacsatolas. Hat nem mondom meg! :-P

Lepkefing!!! ez nagyon jo szo! tetszik! itt rohogok mar egy ideje!
:D :D

Joejszaka 2012.08.28. 16:06:15

A cikkiro szerint nem lehet senki platformon vezeto beosztasu egyetemi vegzettseggel vagy phd-vel.

Ugyanis 5-10 ev gyakorlati tapasztalat kell a felvetelhez.
Tehat kb. 29-30 eves vagy egz Bsc utan. Mivel 28 evesen kivagnak, ezert nem lesz meg a 10 ev platformtapasztalatod....

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:06:51

@vocsok_NL: Ha bármi extrát tudnod kell az alanyról, máris bukik az egész. Úgy ugyanis könnyű. Én szoftvert fejlesztek tizeniksz éve, a grafológus ugye látta az önéletrajzomat, úgyhogy amikor a nagy elemzés végén kijött, hogy jó az analitikus gondolkodásom, mit mondjak, nem voltam meglepve. Azon se, hogy azt mondta, hogy határozott, őszinte és szókimondó vagyok. Amit szintén nehéz lehetett kielemezni az írásomból, lévén előtte megmondtam neki, hogy fölöslegesen fárasztja magát, mert már eldöntöttem, hogy nem dolgozom olyan cégnél, amelyik hozzá hasonló kuruzslókat alkalmaz.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:06:54

@tableno:
Én sok helyen látom wmikit kommentelni, és nekem egyértelműen az jött le, hogy poénból írja, amiket ír.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 16:08:01

@Püspök utcai gombaszedő: az ősrobbanást mikor igazolták kisérletileg?

és az evolúció milyen jóslatokat tud adni?
felsorolnád milyen új fajok jelennek meg a jővő héten? és 3 év múlva?

PerPer 2012.08.28. 16:08:43

@tableno: Akkor egyáltalán ne említsen neveket, helyeket és távolságokat.
Én egyébként nem hiszem, hogy kamu a cikk, csak van benne néhány olyan rész, ami kérdéseket vet fel. Remélem rövidesen választ kapunk ezekre.

vocsok_NL 2012.08.28. 16:08:51

@Nagyzee: mely tudomanyos kiserleteken?
A James Randi fele nem tudomanyos.
Az asztrologiaban nem hiszek.

tableno 2012.08.28. 16:09:14

@_zulu_: Tőlem azt kérdőjelezel meg, amit akarsz. Csak van ennek az egésznek egy olyan olvasata, hogy a sok irígy lúzer kétségbeesetten keresi a kákán a csomót, csak hogy megnyugtassa magát, hogy igazábol NINCS IS olyan ember, akinek sikerült valami olyasmit elérni, amiről ők csak álmodoznak. Mint ahogy Neil Armstrong sem járt soha a Holdon, mert egyes fotelzsenik szerint a képen rossz szögben csillan be a sisakján a nap.

Sadist 2012.08.28. 16:09:17

@vocsok_NL: Kevered a szezont a fazonnal. Te pékként akarod megmondani az ÁNTSZ-nek, hogy hogyan ellenőrizze a pékségből kikerülő élelmiszert és a dolgozókat.
Idézem: "A felmeres rossz. Nem igy kell tesztelni egy grafologust! Rossz a szempontrendszer!"

bpetya75 2012.08.28. 16:09:29

@Belagezapista:

Így igaz. Adottságok és lehetőségek, történelmi, nyelvi, társadalmi és családi háttér. Baromi sok dologtól függ, hogy egy ember befuthatja-e a legoptimálisabb pályáját. Már ha egyáltalán van ilyen...

vocsok_NL 2012.08.28. 16:10:18

@Belagezapista: pontosan! ezert fontos tudnunk az elemzeshez azt is, hogy magyar sztenderd szerint tanult irni vagy sem.
Lehet, hogy Ausztriaban jart iskolaba..sosem lehet tudni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:10:21

@_zulu_: Ha már a grafomán kollégát megtiszteltem azzal, hogy megmondtam neki, hogy kuruzsló, ennyivel tartozom wmikinek is :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 16:10:28

@Nyulz of the World:
Nem erre gondoltam. Valaki írta korábban, hogy bármely norvég állampolgárnak meg tudod nézni az éves keresetét.

steve71y 2012.08.28. 16:10:32

@håll käften: Ez egy óriási tévedés, itt posztol valaki aki azt állítja, hogy gondosan, de bénán építgetve egy történetet arról mit, hogy és hol.
Konkrétumok nélkül teljesen hülyeségeket állítva, vagy földrajzból volt béna akkor biztosan hogy egy nullával kevesebbet kereshet csak vagy úgy kamu ahogy van.
Gondolkodjatok már egy kicsit azon amit leír.
Egy bizonyos foglalkozás egy bizonyos típusú jellemet követ meg, ez az ember egyáltalán nem olyan benyomást kelt mint aki a fent leírtak szerint él, és főleg nem elég intelligens.
A szövegkörnyezete túl választékos ahhoz, hogy külföldön éljen, kínos, hogy hiányoznak szakkifejezések amik óhatatlanul a szövegkörnyezetedhez kezdenek tartozni ha ilyen helyen ilyen emberek között élsz.
Kamu az egész és kész.

Ami pedig a Laci barátomat illeti, minden hazajövetelekor elmegyünk kicsit kirúgni a hámból; így eleget hallottam arról a világról és emberekről.

Továbbá számold már ki, hogy éves szinten 3-400ezer euró kereset mellett meddig csinálnál egy ilyen munkát amikor már az első év után kényelmesen éldegélhetnél.
Ja és Volvót vennél mi?
Muhaha
Akinek nincs élete annok jók az ilyen típusú álmok, de aki tud számolni az tudja, hogy milyen gazdasági vonatkozásai vannak az olaj kitermelésnek.
+ egy hordó olaj (brent) ára most valahol 110 dollár körül lehet ha ott dolgoznak 300-an akkor már pont nem termelhetnek annyit amennyiből kijön az összes költség nem beszélve az iszonyatos infrastrukturális költségekről.
Az olajcégek pont nem arról híresek, hogy a profitot a proletárok kezébe nyomkodnák...
A cimborám konkrétan 3500angol font körül keres és nem a legalja munkát végzi, kvázi csoport vezető/kitermelés irányító.

bpetya75 2012.08.28. 16:12:08

@Joejszaka:

Norbi ezt írta: "A felső korhatár pedig 38 év. E felett nem nagyon engedik a platformi munkát."

Beszélni kicsi mádzsár?

Rönkugró 2012.08.28. 16:13:21

@Nyulz of the World:

- 4 eve elek az orszagban
- Offshore korokben elek es dolgozok, mint projektmernok olajipari, offshore projekteken dolgozok, jelenleg pl. a Statoilnak
- Resztvettem offshore kepzesben
- Sok embert ismerek itt aki kint dolgozik

Ezek alapjan ugy erzem van nemi ralatasom a dologra.

- Alapveto targy tevedesek a norveg korulmenyekrol
- Targyi tevedesek a platformok neve es elhelyezkedese korul
- Irrealis ber adatok
- Irrealis adatok az offshore munkakorulmenyekrol. (senki nem dolgozik 2 honap on, 1 honap off beosztasban. 12 ora a muszak szamold ki ez hany ora lenne havi leosztasban), Rengetegen dolgoznak akkar 50 felett is platformokon. Nincs ilyen urhajos valogatas a felvetelinel.
- osszeolloszott kepek
- Jönssborgensen ilyen norveg nev nincs, meg a helyi irasmod szerint korrigalva sem.
- A Statoil soha nem engedne hogy publikalja a fizeteseket.

Ennyi a szkepticizmusom oka.
Ugy gondolom nem illik atverni a blog olvasoit. Persze, aki hinni akar a sztoriban, az ugy hinni fog.

vocsok_NL 2012.08.28. 16:13:30

@Püspök utcai gombaszedő: aranyos vagy. :)
ertem en, de akkor mit varsz, mit fog mondani? a Bibliat fejbol? :D
Persze hogy unlamas azt hallani onmagadrol, amit mar alapbol is tudtal. :) es az analitikus gondolkodasmodotat honnan latta meg? a metakommunikaciodbol?
Jol ismered onmagad. ;)

bpetya75 2012.08.28. 16:13:33

@tableno:

Na ez látod egy logikusnak tűnő válasz. Azért jó lenne, ha Norbi is felbukkanna...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.28. 16:13:43

@Püspök utcai gombaszedő: :0

semmelweis ignácnak nem mondtad meg, hogy kuruzsló?

az idiótája, láthatatlan lényekben hitt :((

Joejszaka 2012.08.28. 16:14:17

@steve71y: Irni akartam hasonlot a fizukrol :)

bpetya75 2012.08.28. 16:14:26

@Kara kán:

Szerintem Rönkugró volt az. Kérdezd meg tőle ;-)

Sadist 2012.08.28. 16:15:43

@vocsok_NL: Ugyan már, szerinted komolyan arra várok, hogy felsorolj néhány személyiségjegyet? :) Nem tűnt fel a szmájli a mondat végén?

órarugógerincű felpattanó 2012.08.28. 16:16:10

Mondjuk olyan szigorú a testtömeg-index mérés nem lehet, ha ezek a formák átjutottak rajta.

Rönkugró 2012.08.28. 16:16:13

@Rönkugró:

Jah es ismetlem, a mi Norbertunk nincs Bodø kommuneben regisztralva, bar ott el 8 eve-

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:16:15

@steve71y: "A szövegkörnyezete túl választékos ahhoz, hogy külföldön éljen,"

Ehhez a kijelentéshez minden külföldön élő magyar nevében csak gratulálni tudok. Vagy ahogy ti mongyátok, odahaza hungariban (javícs ki ha, rosszul emlékszek): "gratulálok seggfejkém".

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 16:18:03

@Rönkugró:
Az is lehet akkor, hogy a maszop vagy a DK akarja így elcsábítani az embereket az országból? Ezzel akarják aláásni az Orbán-rendszert?

Vagy tán valamelyik norvég fejvadász cég akar így kicsalni új munkavállalókat Norvégiába?
Hát, ha ilyen sokat fizetnek, akkor üsse kő, én is hagyom magam becsapni, kicsalni. :-)

vocsok_NL 2012.08.28. 16:18:42

@Sadist: oke, akkor itt egy pelda:
teszem azt adjuk ossze a arbevetel osszeget es a letszamot egy cegnel. Kapunk egy szamot.

Halasz: "ejj, de jol megy a cegnek!"
Kozgadasz: "mi ez a szam? ebbol nem tudunk meg semmit"

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:20:37

@vocsok_NL: Nem, hanem onnan, hogy oda van írva az önéletrajzomra, hogy műszaki egyetemre jártam és szoftverfejlesztőként dolgozom. Tehát akkor most mit is sikerült kiderítenie, amit a CV átnézése és egy kétperces beszélgetés nem árul el? Egészen pontosan semmit. Pedig lett volna, hiszen számtalan olyan pszichológiai tényező van, ami a szakmámban fontos, a stressztűréstől kezdve az empátiáig, de érdekes módon ezekről nem derült ki semmi. Kizárólag az, ami az írás nélkül is kikövetkeztethető. Micsoda véletlen egybeesés!

2012.08.28. 16:22:30

@Rönkugró: Ok, ez igy osszeszedve, leirva korrekt. Erre mar lehet reagalni. Remelem fog is a szerzo.

TH 2012.08.28. 16:22:36

@pamut: én tökre unatkoznék, és ez épp elég motiváció. De sajnos nem fenyeget az a veszély, hogy 1 millió euróm lesz hirtelen. :)

Nagyzee 2012.08.28. 16:23:01

@vocsok_NL: "es az analitikus gondolkodasmodotat honnan latta meg? a metakommunikaciodbol?"

Talán abból tippelt rá, hogy szoftverfejlesztő. Nem túl merész következtetés, és semmi grafológiai hókuszpókusz nem kell hozzá.

A hozzám intézett kérdéseddel kapcsolatban pedig olvasd el az angol wiki grafológia szócikkének "Validity" szekcióját. (Tele van hivatkozással is.)

vocsok_NL 2012.08.28. 16:24:20

@Püspök utcai gombaszedő: melyik ceg volt ez? hogy hivjak a grafologust? szabad tudni?
mindjart feljelentem oket! :)

Sajnalom, hogy a tobbi temara nem tertek ki, ugyanis valoban, az empatia, stressztures nagyon fontos szempont!!

IIsten 2012.08.28. 16:25:04

az elején feketén-fehéren leirja, hogy a képeket engedéllyel ő maga készitette. a három kollega nemhogy csak a testtömegindexnek nem felel meg, de a 38 éves korhatár fölött vannak, az hótziher.
az sem kalppol, hogy ha ennyire komolyan veszik a fotózást (márpedig nincs kétségem, hogy komolyan veszik), akkor amellett, hogy hogyan csinálta az előző poszthoz a képeket, felmerül, hogy ezzel a mostani engedélyezéssel nyilván fölhivta magára a figyelmet, és mivel a norvégok nagyon internet-központúak, 100%, hogy kiderül az előző poszt, annak pedig nem csak egy ejnye-bejnye lesz a vége, hanem azonnal megszűntetik a titoktartási kötelezettséget semmibevevő főnök-státuszt, ágyő szupervájzor állás, meg úgy ált. ágyő platform.
az egész nem stimmel, bár némi google-utánajárással pár óra alatt összehozható egy ilyen cikk, és meg is lett az eredménye.

skylla 2012.08.28. 16:25:12

@GrandMasterB: es az egyik 2006-ban. es a fekete-feher kepeket ket különbözö programmal "dolgoztak meg"

skylla 2012.08.28. 16:26:16

@Rönkugró: egyetertek veled is. valami itt nem stimmel.

bioLarzen 2012.08.28. 16:26:20

@HAnonymus: "Egész eddig reménykedtem hogy viccből írtad az előzőt."

Akkor te nem ismered wmikit :D A magyar netszféra egyik legreménytelenebb trollja, minimum top10-es. Nincs az a szakmai iráényú blog, ahová ne szólna be, ha úgy tartja kedve, mindenhez ért, mindenről van - negatív - véleménye.

A legjobb, ha a "don't feed the troll" elvet követed ;)

bio

Phrascarica 2012.08.28. 16:27:43

Kicsit visszaolvastam a kommenteket, sajna túl sok a rizsa az írásban, és nagyon átlátszó hazugságok is vannak benne. Ggondolom sokan megették álmodozó Norbi írását, nekik külön gratula.
-képek melyeket állítólag ő lőtt nem rég, valójában ahány annyiféle géppel készült, és 2 évesek is vannak köztük.
- korra vonatkozó előírások - ha elsőre összejön minden akkor 10 év platform munkával már 41 éves a platformista aztán csak 38 éves korig dolgozhat a platformon, tehát a platform supervisor vagy mi a gyík hogy leszel?
- a testtömeg indexre vonatkozóan -a képeken igencsak bálnák vannak
- Ózdtól 120 km-re melyik finomító van?
hát kb ennyi már elég kételyt ébreszt ;)
Norbi, mi erre a magyarázat?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:28:34

@Rönkugró: Az irreális bér adatokról annyit, hogy:

www.bloomberg.com/news/2012-08-16/norway-oil-output-growth-strangled-by-rising-rig-costs-red-tape.html

Szóval átlag $180k, ami alapján a bér egyáltalán nem tűnik irreálisnak. (És több mint duplája a brit fizetéseknek, ami szintén stimmel)

Sanyi9 2012.08.28. 16:28:43

@Rönkugró: csak erdekessegkent, en Sanyi neven irok, pedig engem nem igy hivnak (meg csak nem is masodik keresztnev vagy ilyesmi). Egyszeruen most egy par eve szuksegem volt egy dummy nevre, amit nem felejtek el es akkoriban eppen hallottam valami viccet, amelyiknek Sanyi volt a foszereploje, igy adodott... :d

TH 2012.08.28. 16:29:11

Az nagyon érdekes, hogy a fotók a legkülönböző időpontokban készültek 2010 és 2012 tavasza között, a legkülönbözőbb fényképezőgépekkel. Valahogy én úgy értettem a szövegből, hogy ezeket a képeket mostanában csinálta a poszt írója.

HAnonymus 2012.08.28. 16:29:11

@bioLarzen: Az azóta megjelent hozzászólásokból biztos vagyok benne, hogy viccből írta. Ez az ember magas szinten művel valami egészen megfoghatatlan szakmát.
Jó lehet hivatásos trollnak lenni, lehet sokszor üvöltve röhögni a képernyő előtt. :)

A poszthoz: kíváncsi vagyok a posztoló reakciójára, remélem fog valamit válaszolni az itt felmerült kérdésekre.

vocsok_NL 2012.08.28. 16:29:17

@Nagyzee: igen, nyertetek. most szuntettek be az OKJ grafologus kepzest Magyarorszagon. :)))
Jo mi?

Kulonben olyanokat is tanultunk hogyan fejlesszuk gyermekunk iraskeszseget (gyakorlo rajzfeladatok) es hogyan lehet az iraskepet javitani.(jah, minek javitani, ha ma mar nem irunk semmit: rengeteg kepesseg fejlesztheto altala!)

Lenyeg a lenyeg, nekem sok hasznos ismeretet adott a grafologia, amelyet tudok a gyermeknevelesben hasznositani. Ennyi! :)

PerPer 2012.08.28. 16:29:48

Norbi, választ várunk!

pamut 2012.08.28. 16:32:44

@Rönkugró: Hm...

@IIsten:
"a három kollega nemhogy csak a testtömegindexnek nem felel meg, de a 38 éves korhatár fölött vannak, az hótziher."

Bár Rönkugró érvelése valóban kétségeket ébreszt, ezeket amiket felhoztál (ezeket mások is írták) könnyű megmagyarázni: A korhatár nyilván csak a kezdőkre vonatkozik, közép- és felsővezetőket meg ők maguk képzik ki, illetve nőnek ki a kezdőkből sok év alatt. Így azokra már nem vonatkozik a 38 év, ahogy a testtömegindexet is nyilván lazábban veszik fentebb. Bár azt sem tudjuk mennyi ez az index, lehet egy kis pocak még belefér.

Emberek, egy vén tábornok sem tudna bekerülni kezdőként a saját seregébe, mert kihullana a kiképzés elején.
Egy sima cégnél is mások az elvárások egy külsőstől meg egy belsőstől, akit már ismernek és nap mint bizonyított.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:34:57

@vocsok_NL:
Igazából magyarból is kétféle van, az egyenes és a ferde, barátnőmnek például a ferdével tanították, majd kialakította a saját gyors írását, ami nem is hasonlít ahhoz, nem is igazán tartalmazza az arra jellemző jegyeket. Neki volt egy osztálytársa, aki elsőben máshová járt, és nem tanult meg rendesen írni, mert rossz volt a tanár, pár évvel később újratanították neki, de akkor a ferde változatot. Nála olyan szinten keverve lehetnek a dolgok, hogy nem sok mindenre mennél a "tudományoddal". Nekem meg az egyenest tanították, de azóta se tanultam meg rendesen írni, nagyon lassan írok és rondán, az emberek látatlanban azt gondolják, ezt egy rossz szépírású elsős vagy másodikos gyerek írta. Nos, ebben volt szerepe az alkalmatlan tanítónőmnek első és második osztályban, 3-adiktól más volt, ő foglalkozott velem, de már nem tudta helyrehozni. Ezért valszeg nálam is elfelejthetnéd a "tudományod", mert látatlanban ezekből személyiségjegyekre következtettél volna, de még véletlenül sem ilyen prózai okokra.

pamut 2012.08.28. 16:37:17

Most utána néztem, francia idegenlégióba 40 év a jelentkezési korhatár.
És akkor a találós kérdés: vajon van-e 40 évesnél idősebb tiszt az idegenlégióban? :)

Határátkelő 2012.08.28. 16:38:36

@steve71y: (és többen...): Tudjátok, nagyjából ez az, ami a pénz mellett elviszi az embereket Magyarországról. Engem legalábbis... Nagyon fárasztó olyan helyen élni, ahol az ember folyamatosan a negatív hozzáállással szembesül, ahol a pohár az emberek többségének mindig félig üres, és ahol a többség csak azt lesi, mikor mehet neki a másiknak.

Persze ha nem akarok ilyen lenni, akkor onnan is szemlélhetem, hogy született több mint 200 komment, mire valaki előállt a maga kis elméletével.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:40:32

@pamut:
Ott igen. Itt viszont a posztoló így fogalmazott:

"Maximálisan 12 évet engedélyez a cég. A felső korhatár pedig 38 év."

Ebből nekem az jön le, hogy 38 éves korodban elbocsátanak, nem az, hogy 38 éves korosztályig jelentkezhetsz. Legalábbis ha logikusan van megfogalmazva, hiszen előbb leírja, hogy max. 12 évet dolgozhatsz, de a felső korhatár 38 év.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 16:41:29

Egyébként az én véleményem az, hogy a posztoló tényleg ott dolgozik, de nyilván nem az igazi nevét írta le, és a képek valójában illusztrációk.

Rönkugró 2012.08.28. 16:41:47

@pamut:

persze, mindenre van magyarazat. En is szeretnem elhinni a borsodi srac tortenetet, de sajnos tul sok sebbol verzik.
De sajnos a Statoil nem toboroz Magyarorszagon offshore melosokat. Ugyanis ezek a poziciok hihetetlen nepszeruek a helyiek kozott is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 16:42:22

Az első posztban volt olyan, hogy valakik írtak neki, privátot is, és utána ő olyasmit írt, hogy már valakik ki is mentek oda szerencsét próbálni, akiknek ő segít(het).
Talán azok az emberek vissza tudják igazolni a tényeket?

PerPer 2012.08.28. 16:44:39

@Határátkelő:
Ez az egyik dolog, ami nekem sem hiányzik Magyarországból, szóval meg tudlak érteni.
Attól még van néhány olyan kommentelő, aki a puszta tények alapján (vagy a témát ismerve) tesz fel kérdéseket.

Phrascarica 2012.08.28. 16:45:00

"Biztonsági okokból belföldön még lajstromjel sem találtató azokon a gépeken, amelyek a dolgozókat szállítják."
Muhaha, és a többi gépen pedig mindegyiken van lajstromjel tehát rögtön tudják hogy ki utazik vele.
Mellesleg mi is az értelme ha nem azonosítható egy repülőgép?
Az airforce1 nek is van lajstromjele tehát már megint RIIIZZSSSAAAAAA.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 16:47:15

@vocsok_NL: bizony, ezen a hiten múlik.

én pl tudatosan alakítottam át az írásomat felnőttként, többször is, volt, hogy pont miattatok:) szóval azt fogod látni benne, amit én akarok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 16:48:49

@_zulu_: én azt látom, hogy "hivatalos" és "engedélyezett".

a hivatalos meg tudjuk, mit jelent.

IIsten 2012.08.28. 16:48:54

@pamut:
én is gondoltam erre, direkt többször elolvastam az ide vonatkozó részt, de sokadik olvasásra is úgy tűnt, hogy max 12 évig dolgozhatsz platformon és max 38 éves korodig. Idézem:

"A felső korhatár pedig 38 év. E felett nem nagyon engedik a platformi munkát"

tehát 38 éves korod fölött nem dolgozhatsz a platformon. a képeken pedig platform-munkások vannak és nem büfések...
a testtömegindexről határozottan állitotta, hogy a legkisebb eltérés sem lehet, az emlitett koszt és a kőkemény munka mellett pedig lehetetlen egy kicsit is elhizni. ez megint nem stimmel.

úgy általánosságban stimmelhet a poszt, de max gugli-tapasztalatok alapján, mindenesetre szépen felpörgette a blogot, a célját elérte a blog/poszt irója...

pamut 2012.08.28. 16:50:05

@Belagezapista: Ezt lehet így is - úgy is érteni, a sorrend nem perdöntő. Bízom benne hogy ki fog derülni. Amúgy a cég szempontjából irreálisnak, értelmetlennek érzem, hogy elküldjön egy jó munkaerőt, csak mert 39 éves lett, de még csak mondjuk 8 éve van a cégnél. Minden cégnek a legnagyobb kincsei a bevált jó tapasztalt munkaerők.
De mondom, meglátjuk. Kétségtelenül vannak furcsa dolgok ebben az írásban, Rönkugró legalábbis elég komoly kommetnet írt.

@Rönkugró:
Most már én is kíváncsi vagyok. Most mennem kell, később visszanézek az eredményért :)

venator 2012.08.28. 16:52:01

@Határátkelő: Azért ne nevezzük már trollnak azokat, akik maguk is északon élnek évek óta és a helyi viszonyok ismeretében kérdéseket mernek feltenni.

Az a jó ebben a blogban, hogy szinte automatikusan jár a troll jelző annak, aki nem köpi le a hazáját vagy netán még pozitív dolgot is le mer írni róla.

2012.08.28. 16:52:57

@Babette_: Szivesen. :)
Amit meg erdemes rendszeresen nezegezni:
sopron.szuperinfo.hu/

Rendszeresen keresnek benne a hatarmenti osztrak reszekre nemetul beszelo vendeglatosokat.

Határátkelő 2012.08.28. 16:53:32

@venator: Hol neveztem bárkit trollnak?

tableno 2012.08.28. 16:55:19

@Rönkugró: Norbert jó nagy tökfej lenne, ha a saját (kereszt)nevén publikálna itt, hogy aztán a hozzád hasonló kedves emberek lenyomozzák és közzétegyék a személyes adatait, lehetőleg a bankszámlaegyenlegével és a hitelkártyaszámával megtámogatva.

Határátkelő 2012.08.28. 16:55:42

@venator: Megkérdezhetem, hány posztot olvastál, mielőtt egy ilyen (meglehetősen sommás) véleményt megfogalmaztál?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 16:57:22

Előzmények:

"Oilers NOrBI
2012-06-09 14:20

@Antalya
Privátban vegyük fel a kapcsolatot, meglátjuk mit lehet kihozni a dolgokból.
Üdv!

Antalya
2012-06-11 14:01

@Oilers NOrBI
Az emailcímem amire várom visszajelzésed:
juniorpetroleumengineer@gmail.com
köszönöm, üdv
Antalya

Via78
2012-06-11 20:42

@Oilers NOrBI
Szia Norbi,
Férjem is szeretné veled felvenni a kapcsolatot.
Több, mint 4 éves gázszerelő szakmai gyak, (végzettséggel természetesen), angol felsőfokkal, Skóciában a Falk Nutecnél végzett BOISET és az ONSITE Training Servicesnél végzett Greenhand tréniggel, Norvég és angol orvosival rendelkezik.
Itt nem részletezném a többit, szóval, ha időd engedi, megköszönném, ha írnál neki levelnekiKUKACgmail.com-ra.

Cirrus
2012-06-12 17:41

@Oilers NOrBI
Szia Norbi!
Nagyon jó volt a poszt, és kicsi nosztalgiám van az Olajterv-es időkből…. A történeted jó pár évvel ezelőtt kezdödött, de érdeklődnék, hogy most olajos múlttal, mérnöki végzettséggel mennyi lenne az esélyem Norvégiában? És hogyan lenne érdemes hozzákezdeni, itthonról vagy kinntről, munkaközvetítőn keresztül, vagy anélkül? Válaszodat előre is köszönöm!

--------------
Oilers NOrBI írta itt fent:

Az előző poszt után nagyon sok érdeklődő emailt, és kérdést kaptam....

Az előző poszt után nagyon sok megkeresést kaptam Norvégiában történő munkavégzéssel kapcsolatban. Az első bátor „gólyák" már meg is érkeztek az országba szerencsét próbálni. Félreértés ne essék, nem tisztem senkit sem elcsábítani otthonról. De isten adta jogunk ott élni és boldogulni ahol szeretnénk."

Na, szerintem nem kamu ez a poszt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 16:57:41

@Joejszaka: Nem az. De a fúrószemélyzetnek adott 18k euró havi átlag nincs olyan elképzelhetetlenül messze a $180k-s évi átlagtól, főleg hogy ez utóbbiban alighanem mindenki benne van az irodai dolgozóktól a szakácsokig.

JumboJet 2012.08.28. 16:57:44

@vider: Kedves Vider!
Összefoglalnád kérlek röviden az életutadat?
Csak, hogy mindannyian okulhassunk abból a temérdek értelmes, magasabb rendű dologból, amit Te az életben véghez vittél, hogy lássuk, milyen hatásfokkal is lehet élni, s amit nekünk bizonyára mindenek felett tartalmas életed üzen!

Milyen alak vagy Te?

SilentDreams 2012.08.28. 16:57:56

Nagyon nem szeretem az indokolatlanul a posztírót lejáratókat, de véleményem szerint jelen esetben eléggé meggyözö, objektív kérdések merültek fel a poszttal kapcsolatban, így ezeket nem tekinteném megalapozatlannak és a "kákán" is csomót keresönek. Igy most nem értek egyet HA utóbbi hozzászólásával.

Normális hangnemben igenis van helye az értelmes kérdések feltételének. Várom a válaszokat a posztolótól.

Joejszaka 2012.08.28. 16:58:03

@Határátkelő: Figyu, szerintem nezz utana a csokanak, es ha tenyleg hamis (az lesz), akkor az is meger egy posztot...

Eloszor en is bedoltem, de tesom az olajiparban dolgozik, es feltunt neki par dolog, nem ciki az ilyesmi.

Határátkelő 2012.08.28. 17:02:39

Sajnos lehet, hogy javíthatatlan naiv vagyok, de ezen a blogon (az origós előélettel együtt) megjelent kb. 370 poszt. Én mindig abból indulok ki, hogy aki ír nekem, az az igazat írja, és ettől nem vagyok hajlandó eltérni.

Miért ülne le valaki és írna 11 oldal kamut? Mire lenne ez jó neki? Bármelyik posztban lehetnek olyan adatok, amit mások másképp tudnak, látnak, értelmeznek (Svájc, Németország, vagy éppen Norvégia kapcsán is volt már egészen komoly vita ebből), de én senki jóindulatát nem kérdőjelezem meg.

Nem sokkal a blog indulása után volt valaki, aki azt írta egy kommentben, hogy majd ő leül, jól összekamuzik mindent és elküldi nekem. Én azt válaszoltam neki, hogy ha ez neki örömet okoz, tegye. Én nem fogok senki után nyomozni, mert nem vagyok hajlandó abból kiindulni, hogy valaki jókedvéből, szabadidejében kamuzik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 17:05:14

@Nyulz of the World: egyébként az az elképzelése pontosan:) hogy a határ mellett lakna, és átjárna dolgozni.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 17:05:38

Írjatok nekik:
Antalya: juniorpetroleumengineer(kukac)gmail.com
Via78: levelneki(kukac)gmail.com
Cirrus: postr.hu/cirrus
...és nézzétek meg a medvét.

Ez ilyen 1xű!

Nagyzee 2012.08.28. 17:06:25

@Határátkelő: Az állandó hitetlenkedés tényleg elég kiakasztó a magyar blogokon. Én nem vagyok egy ilyen troll, és szeretném hinni, hogy igaz a sztori, de kételyeim támadtak.

A beküldő azt írja / arra utal, hogy ő maga csinálta a képeket, és a pár héttel ezelőtti poszttal ellentétben immár céges engedéllyel. Ezt eléggé üti, ha a képek tényleg 2010 és 2012 között készültek különböző gépekkel.

Továbbá alapvető ténybeli tévedések is vannak a beszámolóiban. A benzinről pl. azt írja a másik posztban, hogy "az bizony jóval olcsóbb" mint itthon. Ehhez képest a valóság az, hogy Norvégiában a legdrágább a benzin egész Európában. Ésatöbbi, előttem már jól összeszedték a problémákat.

Phrascarica 2012.08.28. 17:06:42

@Határátkelő: egyetlen egy valótlan adat is kételyeket ébreszthet, de ez tele van hazugsággal, rizsával, látszik hogy egy laikus álmodozó írta aki végighallgatott/elolvasott néhány élménybeszámolót aztán leírta virtuális élményeit. Ha finoman akarok fogalmazni akkor Norbi a blog Münchausenje ;)

Joejszaka 2012.08.28. 17:07:04

@Határátkelő: Mondjuk regenyt ir a furotornyokrol, es kivancsi, hogy elegge hiheto-e a leirasa.

Az.

PerPer 2012.08.28. 17:08:32

@Határátkelő:

Tényleg érdekelne minket egy-két válasz Norbitól...

tableno 2012.08.28. 17:08:45

@Határátkelő: Arról nem is beszélve, hogy és ha kamu akkor mi van? Lehet, hogy Norbi konkrétan nem létezik, de olyan pálya, amit leír, az dokumentálhatóan igen. Ha valakit komolyan érdekel a lehetőség, utánanéz, és kideríti, hogyan és merre lehet elindulni. Olyan érzésem van, mintha egyeseknek az okozná a legnagyobb örömet, hogy (főleg maguknak) bebizonyítsák, hogy azért nem tudtak semmit sem elérni az életben, mert NEM IS LEHET, mert EZ ÍGY VAN ELRENDELVE, és nem bírják elviselni, hogy a lehetőségek léteznek, és van olyan, aki ki is használja őket.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 17:09:53

@Határátkelő:
"Miért ülne le valaki és írna 11 oldal kamut? Mire lenne ez jó neki?"

Ilyen okok lehetnek:
1. művészi hajlamok kiélése. Ismertem virtuálisan egy srácot, aki pornójeleneteket írt. Jó volt a fantáziája.
2. Belengetek egy ilyen sztorit, amelyre nyilván sok naiva ráharap. Utána jönnek azzal, hogy tudnék-e segíteni nekik elhelyezkedni. Mire én: Persze, csak küldj ennyi és ennyi piculát.

Bocs, ha most esetleg ötletet adtam a szélhámosoknak, bár szerintem nem szorulnak rám.

Ezzel együtt, nekem ez a poszt hihető, nem úgy néz ki, mint amelyet egy szélhámos írt.

TH 2012.08.28. 17:10:12

@Püspök utcai gombaszedő: "...mert már eldöntöttem, hogy nem dolgozom olyan cégnél, amelyik hozzá hasonló kuruzslókat alkalmaz. "
Ez bölcs döntés volt. Olyan céghez szerintem sem érdemes menni, ahol ilyen amatőr és ostoba a válogatás.

@vocsok_NL: tudom, hogy nem tudunk meggyőzni, de a grafológia személyiségmeghatározós része totál random, és semmilyen módon nem segít egy cégnek abban, hogy el tudja dönteni, hogy ki lesz alkalmas egy adott munkakörre.

TH 2012.08.28. 17:12:13

@Határátkelő: teljesen jó a hozzáállásod, nincs vele baj, de mondjuk ebben az esetben már érdekel, hogy mennyire kamu az egész. :)

Phrascarica 2012.08.28. 17:14:28

@Határátkelő: "Miért ülne le valaki és írna 11 oldal kamut? Mire lenne ez jó neki?"
Szerinted van olyan ember aki a egy szállodában azért engedi a meleg vizet hogy másnak ne jusson meleg víz, és azért kapcsolja be a légkondit mert ki van fizetve, pedig a szobában 22 fok van, és az ablakot meg ki kell nyitni nehogy megfagyjon?
Van! Azért mert troll, ugyanúgy mint Norbi, aki arra recskáz hogy hányan hitték el, és álmodoznak róla hogy Ő havi 30.000€-t keres.
Szánalmas egy ilyen alak.

SilentDreams 2012.08.28. 17:16:22

@tableno: Ertem, hogy melyik jelenségre célzol (nem lehet semmit elérni az életben, stb.) és egyet is értek veled abban, de azért itt szerintem másról van szó.

Nagyon nem mindegy, hogy olyasvalaki ad-e képet egy ilyen, az emberek 99,9999 %-ának ismeretlen világról, aki ténylegesen benne is van, mint olyasvalaki, aki csak sokat hallott/olvasott erröl. Az utóbbi is rendben van teljesen, csak akkor ezt közölje is az elején.

Ezzel nem állitók semmit Norbiról, hanem alapvetöen arra irom, hogy mindegy-e az, hogy kamu-e a poszt vagy sem. Szerintem nagyon nem mindegy.

2012.08.28. 17:17:41

@Phrascarica: Azert mindenki megillet a vedekezes joga nem? Nem ertek erdemben a temahoz, de azt javaslom, mindenki menjel egy kor mediacios gyakorlatra, es varjuk meg, mit reagal Norbi. En nem latom hihetetlennek a sztorit, de tenyleg kivancsi vagyok a valaszokra.

PerPer 2012.08.28. 17:17:49

@tableno:

Ezzel csak az a baj, hogy nem hiszem, hogy ennek a blognak a célja kamu írások publikálása. Helytelen adatok lehetnek minden írásban, sokan máshogy láthatnak dolgokat, mint a velük egy országban élő honfitársuk, de itt elég komoly ellentmondásokkal találkozunk, amiket tények támasztanak alá.

Sadist 2012.08.28. 17:18:42

@Határátkelő: "Miért ülne le valaki és írna 11 oldal kamut? Mire lenne ez jó neki?"

Kérdezz meg egy írót, hogy miért talál ki kamu történeteket! Mások szórakoztatása, motiválása, vagy élvezi, hogy végre rá is figyelnek, beszélnek róla, rengeteg dolog van, ami miatt az ember fiktív történeteket kitalálhat. De az is lehet, hogy nem hazudott, csak néhány dolgot kiszínezett a karrierjében, hogy sikeresebbnek, különlegesebbnek tűnjön. A tök átlagos, középszerű életéről legfeljebb egy depressziós fog írni.

2012.08.28. 17:21:34

@Babette_: En is ezt teszem. ;) Es habar nagyon szeretem Becset es az osztrakokat, azert jo erzes minden este hazaterni Mo-ra. :)

tableno 2012.08.28. 17:23:26

@SilentDreams: Nekem az a személyes véleményem, hogy a poszt nem kamu. Ismerek olajosokat, tudom, hogy szemérmetlenül túl vannak fizetve. Azt is tudom, hogy a titoktartási kötelezettségük csak a hadsereg/titkosszolgálat vonalhoz mérhető, és szerintem pl. nem írhatják le egy nyilvános blogon, hogy a platform, ahol dolgoznak, pontosan hol található a tengeren, a főnöke igazi nevét nyilván nem, és a képeket is vsz saját és egyéb forrásokból kellett összeválogatnia. Szóval és semmi olyat nem találtam a posztban, ami lényegesen megkérdőjelezné a hitelességét. Az apró részletek lehet, hogy nem mind stimmelnek, de ennek én nem tulajdonítanék akkora jelentőséget, hogy telesírjam miatta at étert.

Joejszaka 2012.08.28. 17:25:14

@tableno: Latszik, hogy nem mernok vagy.

GrandMasterB 2012.08.28. 17:26:03

@Kara kán
En csak siman letoltottem a kepeket es egy fajl szerkesztovel (pl. Windows alatt 'notepad') megnyitottam mint egy sima szoveges fajlt. Es ott az elejen megtalalod az un. Exif infokat a keprol.

Phrascarica 2012.08.28. 17:26:38

@Nyulz of the World: túl sok a hazugság benne. Mindent meg lehet magyarázni de úgy már nem az igazi.
Pl hogy magyarázod azt a baromságát hogy Norvégiában nagyon olcsó a benzin? Vagy azt hogy a "most készült" képek között van 2 éves is, az meg egyenesen védhetetlen hogy többféle géppel készült. Ezekből a szarvashibákból egy is elég -nekem- hogy Norbi hiteltelenné váljon szememben. Aki pedig hinni akar az higgyen neki, hallgassa a magyarázkodását vagy a sértődött vagdalkozását, engem egyik sem győzne meg. Ha csak a valóságot írta volna akkor nem lehettek volna benne ezek a hibák. A képeknél meg simán mondhatta volna ha lenne benne szemernyi becsület hogy mivel nem engedték fényképezni ezért illusztrálta a posztot képekkel, na de így, hiteltelen, rizsa az egész.

tableno 2012.08.28. 17:26:47

@Joejszaka: Kielemezted a kézírásomat? :)

Sadist 2012.08.28. 17:28:06

@Sadist: És hogy mire jó ez neki? Lehet, hogy egyszerűen figyelemre vágyik, amit most megkap, lehet, hogy így akar embereket toborozni, ismeretséget kötni, de még az is lehet, hogy így fog ráakadni külföldön egy magyar nőre, aki elviseli, hogy sokat van távol, mikor együtt vannak, akkor meg dugnak, de nem kell családot tervezgetni. A lehetőségek száma kb. végtelen, persze csak akkor, ha tényleg hamis a poszt.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 17:29:07

@tableno:
Ráadásul, a hitelességét bizonyítandó, itt nem adhat meg nagyon személyes adatokat, mert lehet, hogy akik provokálják, csak az itteni házának címére kíváncsiak, hogy kirabolják, vagy akár őt is el szeretnék rabolni, majd váltságdíjat követelni.
Szóval, sok minden lehet, oda-vissza. :-)

Borogy 2012.08.28. 17:30:40

Nekem tetszett a cikk, gratula a cikk ironak, hogy ezt elerte.

Ismerosom kerdezi, hogy a szemuveg az kizaro ok e egy ilyen platformon?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 17:32:41

@Phrascarica: Ugyanakkor ha én el akarnám hitetni az emberekkel, hogy egy norvég olajfúrótornyon dolgozom, akkor az ilyesmi apróságoknak néznék utána először. Ha viszont tényleg ott dolgoznék, valószínleg nem nagyon törődnék velük, hiszen számomra lényegtelenek.

venator 2012.08.28. 17:33:30

@Határátkelő: Eleve furcsán hat a posztok elején olvasható trollbejelentő felhívás.

Én is írtam vagy háromszáz posztot, ha néha jött egy troll, azt kigyomláltam, de nem tábláztam ki.

Összességében is valahogy negatívnak érzem a hangulatot, már ami a posztokat illeti. Valahogy egy "otthon minden sz...r, de külföldön minden nagyon klassz" mentalitás árad belőle.

Sok posztot elolvastam és én sajnálom a legjobban, hogy nem változott a véleményem.

PerPer 2012.08.28. 17:34:07

@tableno:
Kb az összes platform pontos helye fent van a neten.
A Statoil honlapján van egy baromi jó adatbázis, bárki hozzáférhet.

tableno 2012.08.28. 17:35:22

@Kara kán: Igen, bennem is ez merült fel, amikor az egyik nagy kételkedő azzal jött, hogy Norbert nevű magyar nem is szerepel Bodö város nyilvántartásában. Ha szerepelne, akkor pillanatokon belül tudná a fél internet pontosan kiről van szó, a magyarországi családja meg kérhetne új személyazonosságot...

Sanyi9 2012.08.28. 17:38:19

@Nagyzee: az olcso benzint azt egy hozzaszolasaban megmagyarazza, hogy gyakorlatilag neki olcso a benzin: "Üzemanyag tekintetében azért említettem az olcsóbb kifejezést mivel a platformi dolgozóknak kedvezményes
energia és üzemanyag ellátás jár."

Most, hogy mi igaz az egeszbol, a fene se tudja...

Sadist 2012.08.28. 17:39:14

Ha valaki akar még egy kicsit kuncogni, akkor húzza be a képeket a Google képkeresőjébe (Google->Képek->keresősávba képet behúz vagy fényképező ikon és beírja az URL-t). A bal herémet rá merem tenni, hogy a posztíró még csak a közelében sem volt annak a kabinnak, ami a képen van :)

Sadist 2012.08.28. 17:41:02

@Borogy: ~300K-ért már véglegesen lehet korrigálni a rövid- és a távollátást is, ha csak ez tartja vissza, akkor ne habozzon.

Peetee 2012.08.28. 17:47:30

Nagyon tetszett, igazán jó leírás; ott a pont!

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 17:47:55

@venator: Látnod kellett volna az elejét. Nem egy-két troll volt itt, és teljesen érhető, ha sokkolta a máshol valamivel nyugisabb körülményekhez szokott törzsközönséget.

Én nem érzek lenézést se, a személyes élményem pedig biztosan nem ez. Leginkább úgy érzem, hogy amióta kint élek, jobb rálátásom van bizonyos dolgokra (másokra viszont sokkal rosszabb), olyasmikre, amiket sose vettem észre, amíg benne éltem.

És ebben van pozitív meg negatív is, például amikor nap mint nap arra jártam be egyetemre/dolgozni, sose tűnt fel, milyen gyönyörű a Duna-part. De azt is látom, mennyivel királyabb lehetne, ha az alsó rakpartokat elrekkentenék a francba és korzóval, kocsmákkal meg vendéglőkkel népesülhetne be.

Persze könnyű a negatív dolgokat túlhangsúlyozni egy posztban, de könnyebben is meghalljuk és megjegyezzük a negatív megjegyzéseket.

egosumquisum 2012.08.28. 17:48:23

@egosumquisum: És persze nem kizárólag itt találhatóak meg. Mint látom előttem pont megjegyezték, google képkereső a barátunk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 17:49:52

@tableno:
Itt azoknak is félniük kell, akik a lottón nyertek.
Az ördög nem alszik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 17:52:52

@egosumquisum: mert ugye teljesen kizárt, hogy egy jó fotós publikálja a felkérésre készített képeit...?

FPéter 2012.08.28. 17:53:09

Szinte megérintett az írásból áradó hűvös északi levegő, a súlyos, nedves tengeri illat és a higgadt profizmus. Gratulálok az íráshoz és mindahhoz, amit eddig elértél!

2012.08.28. 17:54:03

@egosumquisum: Ez tenyleg egyre gyanusabb. :(( Nagyon kivancsi vagyok a Norbi magyarazataira....

@Határátkelő: Sikerult egyezetetni vele, hogy jon-e valaszolni? Csak mert par poszttal ezelott valakinek megigerted, hogy megprobalsz a megjelenes elott irni a szerzoknek. Es mivel az elmult napokban meg is jelentek a szerzok es valaszoltak is, nekem ugy tunt ez rendszerre valt.

steve71y 2012.08.28. 17:55:03

@Püspök utcai gombaszedő:
Már megint valaki aki túl, hülye ahhoz, hogy megértse amit mondani szerettem volna?(szimpla tárgyilagosság volt a részemről, kb. 15 külföldön élő ismerősöm van többen egyedül élnek kint. Sokszor már csak azért is beszélgetnek velem a skypeon, hogy el ne felejtsenek magyarul, mert ott ahol élnek nincs több magyar vagy nincsenek napi kapcsolatban egymással)
Szerintem semmi pejoratív nem volt az észrevételemben, különös tekintettel arra, hogy egy szélhámost próbálok leleplezni...TE szerencsétlen...
Esetleg valaki olyan is lehetsz aki kellően fontosnak hiszi magát ahhoz, hogy mások helyett is megsértődhessen.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.28. 17:55:45

@egosumquisum: és az is teljesen kizárt, hogy vannak standard kabinokat gyártó cégek, publikus fotókkal.

2012.08.28. 17:56:32

@Babette_: A hajokabin akkor is nehezen vedheto.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 17:56:40

www.flickr.com/photos/eiriklea/3988932290/in/photostream
This photo was taken on May 10, 2007 using a Casio EX-S3. By Eirik Lea

"Nagyjából 50 perc utazás után megérkezünk a szigetre, ez „csak" 140 km-re van a szárazföldtől. Gyors eszmecsere az éjszakai műszakkal és aztán hajrá! Elfoglalom a nagyjából 3 m2-es „controll room-ot" és csapjunk a lecsóba! (Igen, a képen én vagyok látható...)"
m.blog.hu/ha/hataratkelo/image/%C3%89n%20munkak%C3%B6zben.jpg
Akkor megvan Norbi neve: Erik Lea.

GrandMasterB 2012.08.28. 17:56:48

Megint en.
Utananeztem meg kicsit jobban a kepeknek.
Eloszor megneztem egy, az elso posztbol valo fotot, ami allitasa szerint magat a szerzot abrazolja.
Itt az eredeti foto, egy 'Eirik Lea' nev alatt van feltolve Flickr-re:
www.flickr.com/photos/eiriklea/3988932290/in/photostream
(a kep ezuttal egy... figyelem, uj modell kovetkezik, Casio EX-S3 geppel lett megalkotva)

Fogtam egy masik kepet a mostani posztbol, egy fekete-feheret, mivel tudvalevoleg az a fonokseg kedveert lett szinmentesitve, tehat sejtesem szerint maga a blogot jegyzo keszitette.
Itt az eredeti 'wade stone' nev alatt (sok masik hasonlo tarsasagaban):
www.flickr.com/photos/wadestone/5035514771/in/pool-northseaoilandgas
(a kep 2006-os)

venator 2012.08.28. 17:57:17

@Püspök utcai gombaszedő: Biztosan igazad van, én csak a benyomásaimat írtam le.

Lenézésről nincsen szó, én nem is írtam ilyesmit, inkább csak olyan lesajnálós egy kicsit néha.
De ezek csak az én szubjektív benyomásaim.

Érdekes módon nekem pozitív irányba torzult el a látásom, az otthoni dolgokat látom gyakran jobbnak, összehasonlítva az itteniekkel. :) (Na ezzel minden leszek, csak épeszű nem! )

Gyorgy 2012.08.28. 17:59:13

A fizetesek nem semmik, ha jol emlekszem, akkor a takaritok is tenyleg brutto 1m NOK kornyeken vannak. A havi 150 ezer kr netto pedig egeszen hihetelen :-) allat.

A kepeknel viszont tenyleg oda kellett volna irni, hogy illusztracio, mert jol olvashatoan nem ugyanazon a platformon keszultek (Statfjord C es Troll A-t lattam kapasbol, mas is lehet). A kabinbelso pedig a google szerint a Stena Hollandica komprol van.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 18:00:15

@Kara kán:
Abból gondolom, hogy Norbi = Eirik Lea, hogy a Flickr-en oda van írva teljesen világosan:
"License: (c) All Rights Reserved"

tableno 2012.08.28. 18:00:59

Na jó, ami a képeket illeti, úgy tűnik a posztoló tényleg nem fejtette ki az igazság minden szeletét. Kezdek én is elbizonytalanodni... :/

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 18:00:59

@steve71y: Tyű, mekkora király lehetsz, hogy ennyi külföldön élő ismerősöd van. És mind a veled való beszélgetésre áhitozik! Ez már-már hatalom.

Amit írtál az nemcsak sértő (legalábbis lenne, ha a véleményed számítana bármit is), hanem alapjaiban véve is baromság, amit a skype-os példa még jobban kihangsúlyoz.

Hiszen ha van internet, akkor pontosan ugyanannyi lehetőséged van arra, hogy magyarul írj és olvass, mint otthon. Pontosan úgy, ahogy én is teszem ezt éppen.

steve71y 2012.08.28. 18:01:42

@Sadist: Elég kíhúzni és megnézni a képek tulajdonságait különböző időpontokban más más gépekkel készültek.
Pl. a fedélzetről készült kép (evakuációs zóna címmel: Arvid Larsen Bergen, NORWAY; 2010.07.28
A stattoil-os platform kép 2011.01.02

No ennyit a hitelességről, meg a 20ezer euróról.
Hehe mé most is röhögnöm kellene, de inkább sírok ha ezt valaki komolyan veszi

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 18:02:57

@venator: Én nem tudom, összességében merre tolódott el a véleményem, az viszont biztos, hogy most sokkal inkább érzem magam magyarnak, mint régebben.

TH 2012.08.28. 18:03:33

@Sadist: @egosumquisum: hát ez tényleg ütős. :)

2012.08.28. 18:03:51

Izgalmas fordulatok - most akkor igaz a sztori vagy sem? Norbi, adj nekunk jelet! Ha tenyleg furotornyon dolgozol, utalj mar at egy-ket millat a bankszamlamra (eurot, dollart vagy fontot is elfogadok).

Megigerem hogy amint megerkezik a penz, nyilvanosan kijelentem hogy igazat mondtal. Ennyit csak meger neked a dolog. Ha szukseged van a banki adataimra, tudod hol talalsz meg.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 18:03:56

Na, gyühet a következő!
Amúgy kedvet kaptam az íráshoz. :-)

steve71y 2012.08.28. 18:04:27

@Püspök utcai gombaszedő:
Akkor miért magyarországi IP címről ről nyomod hm???

Amúgy tudod vannak normális emberek soksok baráttal ismerőssel a világon.
Ez tudom hogy neked scifi, de képzeld van ilyen.

HugePunchInYurFace 2012.08.28. 18:04:27

AZ ÉV LEGJOBB, LEGÉRDEKESEBB POSZTJA, SZÓRAKOZTATÓ STÍLUSBAN MEGÍRVA. MÉG TÖBB ILYET KÉRÜNK SZÉPEN.

(NEM VAGYOK KRETÉN, CSAK A CAPS LOCK BERAGADT ÉS NEM REAGÁL SEMMIRE. SORRY)

tableno 2012.08.28. 18:05:39

@Kara kán: Megírhatnád pl, hogyan lettél a Mongolok Nagy Kánja, és hány ezer ló nyargalászik a ménesedben! :)

2012.08.28. 18:06:56

Csak elultettek a kisordogot, engem ezert ragugliztam "Martin Jönssborgensen"-re, aki az "olajtársaság külső kapcsolatokért felelős igazgatója", de semmi. Ez pedig sajnos eleg valoszinutlen. Az is, hogy nem tudja kivel egyeztetett (foleg, hogy meg is koszoni neki), es az is, hogy egy olajipari PR igazgatorol kozel tavol semmit nem talal a gugli (pedig eleg sokfele moson probaltam). Azert ez tipikusan a pozicio, ahol mar az ember kinevezesevel tele van a sajto.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 18:07:47

@steve71y: Magyarországi IP? És mesélj, mégis honnan látnád te az IP-met, koma? (Ha látnád, akkor egyébként amerikait látnál, pedig nem is ott vagyok. Na, ez vajon hogy lehetséges?) És te akarsz szélhámosokat leleplezni?

Orvos látott már?

TH 2012.08.28. 18:07:52

@steve71y: te honnan tudod az ő IP címét?

venator 2012.08.28. 18:09:19

@Püspök utcai gombaszedő:
Ebben van valami, mi is így vagyunk vele. Lehet, hogy ezért ugrom a "három hét után ez a hazám" típusú posztokra.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.28. 18:09:23

A kurva életbe! Olyan rossz, amikor az embernek eggyel kevesebb az illúziója. Jól mondom?
:-)

Jut eszembe, volt egyszer egy amcsi film, amelyikben egy házassági szédelgő átvert egy nőt, de az végül megbocsátott neki, sőt, felajánlotta teljes vagyonát, ugyanis saját magától csak nem fog lopni az illető. Mivel amcsi filmről volt szó (heppiend miatt), a pasas feleségül vette a nőt, de Te azért ne bízz ilyenekben. :-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 18:11:08

@TH: Nem tud semmit. Ez csak egy olcsó trükk, amivel alkalomadtán meg lehet félemlíteni hozzá nem értőket.

Egyszóval olyasmi, amit épeszű ember nem próbálna alkalmazni szoftverfejlesztőkön :)

Link Elek 2012.08.28. 18:11:44

>Bodø, Stavanger, Halifax és Cancún.

Ebbol a listabol en mindenkepp Cancúnt ajanlom letelepedesre :)

val 2012.08.28. 18:14:04

"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük."
'Legyél, te is országfelelős! Ahol már ott vagyunk: "
És következik ~32 ország.

Nem értem, hogy miért kell politikát csinálni ebből is. (Vagy talán 2010 áprilisig itt mindenki 20.000Eurt keresett? Percenként? Nettóban?).
Nem értem, hogy miért kell szándékos propagandát csinálni ebből, ráadásul indexes segítséggel, külön aparátust felépítve.

Arra is gondolni kellene, hogy mi lesz azokkal, akik felbátorodva pofára esnek majd egy berlini döneresnél, vagy egy londoni pizzásnál.

David Bowman 2012.08.28. 18:14:06

Legtöbbet a szaturációs búvárok keresnek. Azt hiszem, az a legnagyobb pénz, amit munkával lehet keresni. Nem véletlen.

medvetoka 2012.08.28. 18:14:35

@Határátkelő: azért ír valaki 11 oldal hazugságot, mert mentális betegségekkel küzd.

De mielőtt ilyet állítok, elvégeztem a házi feladatomat, itt vannak a "szupertitkos, de engedélyezett" képek forrásai.

Remélem, ez elég bizonyíték arra, hogy Norbi nem szavahihető ember.

January 2, 2011,natural gas platform (Troll) A Troll in about 80 km offshore southwest Norway Bergen (Bergen), in the North Sea. (C) ecool.jp / captmolo:
www.ecool.jp/foreign/2011/10/abb11-gp1395.html

Kabinos kép (eredetileg egy turistahajó kabinja):
www.48houradventure.com/2012/05/12/taking-the-sea-route-for-a-weekend-in-amsterdam/ The spacious cabins aboard the Stena Hollandica

Norvég zászlós-vizes kép:
www.flickr.com/photos/chickenhawk72/5564187439/in/set-72157626280211412

Hármas csoportkép (2006 januárjából):
www.flickr.com/photos/wadestone/5035514771/in/pool-northseaoilandgas

Helikopteres kép (Skóciában készült eredetileg):
www.flickr.com/photos/54292490@N04/6924097494

2012.08.28. 18:17:43

@steve71y: Haver, te meghekkelted a blog.hu-t?? Ez nagyon kuul!!! Toljad mar fel a logokat a pastebinre, mert engem is erdekelnek!!! Vagy csak jos es lato vagy?? :D :D :D

steve71y 2012.08.28. 18:21:35

@Püspök utcai gombaszedő:
Nincs elég eszed, hogy megértsd, nekem pedig nincs elég időm, hogy elmagyarázzam.
Vannak eszközeim, te pedig ezek szerint nem rendelkezel elég ismerettel, hogy noname proxy mögül forgalmazz, vagy csak ehhez sincs elég eszed?
Muhaha.
Na mentem, mert lejárt a munkaidőm, szabadidőt meg nem áldozok a magadfajtákra.

David Bowman 2012.08.28. 18:22:09

@medvetoka: Gondolkodtam a kabinos képen én is: dupla ágy a buziknak? Ez még a norvégoktól is sok lenne.
Ettől még lehetne igaz, bár a bíróság már nem fogadná el.

steve71y 2012.08.28. 18:22:56

@Nyulz of the World: nem kell hozzá hack vagy csak vagyok és tudok :D.

2012.08.28. 18:26:48

@steve71y: Tanits mester!! (Bocsanat, de kiijott belolem a szakmai kivancsisag..) Hogyan lehet egy webes keres forrasat elkapni ugy, hogy a session egyik vegehez sincs hozzaferesed? (magyarul sem a kliens, sem a szerver oldalhoz nem fersz hozza??)

TH 2012.08.28. 18:28:37

@steve71y: várj csak...te megirigyelted a posztírót nagyotmondásban?

David Bowman 2012.08.28. 18:29:20

@Püspök utcai gombaszedő: És minden áradás után újakat építenének.

2012.08.28. 18:30:55

@steve71y: Tudod te szerencsetlen nyomorult idiota, az a baj, hogy ezen a blogon legalabb 10-15 IT-s van, szoval a faszsagaid mashol hintsed, ahol tudod... Pl. a minimax forumon az 5 evesek lehet elhiszit, hogy te vagy Oz, a nagy varazslo... :D :D

BTSzisz 2012.08.28. 18:31:05

@Phrascarica: "Ózdtól 120 km-re melyik finomító van?"
mondjuk 131 km-re a tiszaújvárosi finomító? Na jó, 11 km-t csalt ez az átok...

sírjatok 2012.08.28. 18:33:53

@Nyulz of the World: linuksszal!
láttam a tévében, hogy úgy kell!

2012.08.28. 18:39:09

@sírjatok: ja, tenyleg, nekem is meseltek, hogy ha beleforditod a kernelt a cepeu memoriajaba, de ugy, hogy a shell ne erintkezzen a konzollal, akkor lesz egy nasa ursiklod... :D

medvetoka 2012.08.28. 18:49:08

@David Bowman: :DDD észre se vettem a dupla ágyat...és szerintem Norbi se. :D

Phrascarica 2012.08.28. 18:49:39

@BTSzisz: nekem az útvonaltervezővel 89.6 km.re jött ki, de lehet hogy a Norbi tud egy hosszabbat ;)

tomfree 2012.08.28. 18:56:27

@steve71y: @Rönkugró: .Végigolvastam a bejegyzést és az összes fórumbejegyzést is, de akkor le merem írni azt (mivel látom nem vagyok egyedül ezzel), amit az elején gondoltam, hogy valami ebben, ha nem a teljes írás ferdítés. Nem vagyok olajmérnök, de rokonom dolgozott Aberdeenben, ahol rengeteg fúrótornyon dolgozó embert ismert meg és barátkozott össze velük vendéglátósként vissza-visszatérőként, akik egybehangzóan mondták neki: 3-4000 fontos fizetésről beszéltek kezdő szinten, ezzel szemben azt írta a szerző, hogy a kezdő fúrótornyos melósok is "nagyon alsó összegben 15-20.000 eurót" keresnek. Nem értek hozzá, de azért ez három-négyszeres különbség lenne, ami irreálisnak tűnik! Ráadásul ha ez igaz, akkor miért nem megy minden anyanyelvi angollal bíró, kiképzett, tapasztalt skóciai fúrótornyos Norvégiába, hiszen nem lenne szükség toborzásra sem újak számára, hiszen őket betanítani sem kell? Ráadásul írtatok egy csomó kérdést, amit nem ismétlek. Nagyon kamuszaga van az egésznek, de ne legyen igazam...

Phrascarica 2012.08.28. 18:56:54

@Sanyi9: ""Üzemanyag tekintetében azért említettem az olcsóbb kifejezést mivel a platformi dolgozóknak kedvezményes
energia és üzemanyag ellátás jár.""
Mi igaz, semmi!
Persze odamegy a paraszt a platform kártyájával és adómentesen kapja a benzint :) Ugye! Nyilván Norvégiában is a 75%-a adó, abból pedig nem igazán tud engedni a benzinkút, legfeljebb a kisker, nagyker árból attól pedig nem lesz rögtön olcsó a benzin, itt magyaroszágon kb 30-40 Ft a két árrés - ha jól emlékszem- de attól hogy 429 helyett 399 lesz a benzin attól még nem mondanám olcsónak. Ahhoz hogy olcsónak mindjuk ahhoz kb 1/2-2/3 áron kellene kapni.

TH 2012.08.28. 19:00:29

@medvetoka: a "Helikopteres kép (Skóciában készült eredetileg):
http://www.flickr.com/photos/54292490@N04/6924097494"
a "HM coastguard" felirat az oldalán már önmagában gyanút kellett volna, hogy keltsen...:)

think different 2012.08.28. 19:02:14

Remélem holnap vmi londoni bejegyzés lesz, mert a meséket már unom:)

tomfree 2012.08.28. 19:02:20

@medvetoka: ez a duplaágy is furcsa volt elsőre, mi szükség van rá?

egosumquisum 2012.08.28. 19:07:21

@tomfree: Ismered a vicc poénját. Kedden te vagy a hordóban. :)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 19:07:55

@steve71y: Nem nyert, pont hogy proxy mögül voltam (bár nem anonimitás céljából, hanem mert ez a céges policy), ráadásul többet tudok az internet infrastruktúrájáról, mint amiről te valaha is álmodozhatsz. De hajrá, próbáld csak tolni a gyenge trükkjeidet nyomni, hátha lesz valaki szerencsétlen, akit sikerül bepaliznod.

Phrascarica 2012.08.28. 19:09:18

ez senkinek nem szúrt szemet?
Pedig vicces: " Az átadásig az ideiglenes TROLL A hívójelet viseljük"
"TROLL A" :DDD

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 19:11:22

@David Bowman: Nyilván a jelenlegi úttest szintjénél magasabban kéne kezdeni, de nem ez a lényeg, hanem az elv. Előtte soha eszembe se jutott megkérdőjelezni vagy értékelni azt, ami van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 19:12:23

@Nyulz of the World: Tényleg, lehet, hogy a kézírásomból derítette ki.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.28. 19:13:18

az előző postban írta a srác: "Elfoglalom a nagyjából 3 m2-es „controll room-ot""

az a szoba szerintetek úgy néz ki, mint egy irányítóterem? :)

tomfree 2012.08.28. 19:13:53

A másik amit nem tudok hová tenni, olvassátok végig: 8 szintes a platform, "Számokban sem kispályás a sziget. Összesen 1481 km csővezeték, 570 km elektromos vezeték van benne és több mint 50 ezer tonna acél. A legmagasabb pontja a tenger felett 41 emelet magas. Ha a platform 4 talapzatának betonját kiterítenénk, akkor, 2 olimpiai focipálya szélességű és mintegy 30 emelet magas beton tömböt kapnánk...Az előírt 4 perces szintidő alatt sikerült a 470 fős személyzetet...még nekem is, mint a platform egyik első emberének hetente kétszer egymagam ki kell takarítanom az egész második emeletet. Felmosás, szeméthordás stb.

Tehát: van 470 fő személyzet, irdatlan méretű fúrótorony, DE a platform egyik vezetőjének kell pihenőidőben kitakarítania az egyik teljes szintet, miközben vannak külsős munkavállalók is! MI VAN??? Mennyi idő kitakarítani egy szintet pihenőidőben??? Képtelenség, hogy pihenőidőben 470 fős személyzet mellett ezt kellene az egyik vezetőnek tennie. Ha tévedek akkor elnézést, de konkrét számokkal igazolja már a szerző, hogy mekkora szint, amit takarít és mennyi időbe kerül takarítania és miért nem a személyzet vagy külsős végzi ezt el? Ha "takarítás" miatt fáradtan okoz balesetet, azt a cégvezetés tolerája? Ha mondjuk keletkezik 100 millió euró kár abból, hogy a vezető takarít? Csak nekem tűnt ez fel???????????????

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.28. 19:15:22

a hálókabinoknak egyébként miért kell magasított küszöbbel rendelkezniük? ha oda betör a víz, akkor azt már megette a fene...

Sanyi9 2012.08.28. 19:15:49

Ez talan erdekes: www.linkedin.com/pub/norbert-zahoran/13/393/131

Egy ilyen nevu embert talaltam a norveg adolistaban is:
skattelister.no/skatt/profil/norbert-zahoran-36102463/

Mondjuk nem stimmelnek a varosok, de ki tudja, lehet neki van ilyen gazdag fantaziaja... :d

think different 2012.08.28. 19:18:14

@Phrascarica: A troll mást jelent a skandínáv országokban és mást az interneten.

Persze ez nem zárja ki, hogy itt a sok önjelölt nyomozónak zacsiig nyomták le a torkán a bőrtrombitát:D
Ha ez így volt, akkor gratulálok a szerzőnek, nem kevés embert részesített online orális szexben, elsősorban azokat akik bőszen gúglizták saját igazukat:D

think different 2012.08.28. 19:19:28

@dark future: Viharban jó az vagy mikor slaggal veretik a padlót:)

tomfree 2012.08.28. 19:23:33

Ezen kívül: ha a platform 8 emelet magas, de utána meg azt írja, hogy a legmagasabb pontja 41 emelet magas, akkor ez hogy jön ki? Aki ért hozzá, világosítson már fel légy szíves!

"Maga a platform 5 emeletből és mínusz 3 szintből áll. Azaz 8 szintes."
"A legmagasabb pontja a tenger felett 41 emelet magas."
"A platform közepén egy 12 emelet magas toronydaru áll, amely az építkezés végéig „vendégünk" is marad."

Nem értem az egészet: 8 szintes a platform, a daru 12 emelet magasba nő fölé, akkor miért 41 emelet magas a legmagasabb pontja és mi az, ami majdnem négyszer magasabb a darunál? Nem vagyok szakmabeli, valaki mondja már el! Ha csak a belinkelt képet nézem, akkor a daru fölött nincs 4× akkora dolog, nem?

A másik kérdés: úgy hallottam, hogy nagyon veszélyes az oda-vissza utazás a helikopterrel a platformra a szárazföldről, olykor 10 méter magas hullámok vannak viharban, előfordulnak helikopter balesetek is emiatt. Akkor ki kockáztatná a király életét azzal, hogy odaviszik avatni a platformot? Nem kötözködésből és sorry ha tévedek, de tényleg érdekelnek ezek a kérdések!

2012.08.28. 19:23:52

@steve71y: Kezdesz kivancsiva tenni. Ha raersz, nezz mar utana legy szives hogy en hol vagyok :)

David Bowman 2012.08.28. 19:26:34

@bpetya75: Olyan régi vágya nem lehet, a Volvo nem olyan rég gyárt ilyesmit.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.08.28. 19:28:08

@tomfree: Az "emelet" itt egy hosszmérték, kb. 2.5 métert szoktak érteni alatta. A platform maga nyolc szintes, de az egész építmény mindenestül 470 méter magas, ebből 140 a tengerszint felett, ami kb. 40 emeletnek felel meg.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.28. 19:29:01

@think different:

"mikor slaggal veretik a padlót:)"
ja, arra gondolsz, amikor a Mester s.k. takarítja a körletet a szabadidejében? :)

David Bowman 2012.08.28. 19:31:04

@steve71y: Normális embernek sok barátja és ismerőse van az utcában.

Gyorgy 2012.08.28. 19:34:20

@tomfree:
Nem lepodnek meg, ha a kiraly vagy a koronaherceg (ha tenyleg oda megy), akkor valamelyik ellatohajoval menne.

David Bowman 2012.08.28. 19:37:26

@Határátkelő: HHhhhhhhhhhhhhhh. Én is született balek vagyok.

encore 2012.08.28. 19:38:38

Csak úgy mellékesen megjegyezném mint kívülálló (én Norvégiában szeretnék dolgozni, és részben élni is) hogy voltam több mint 15 éve az USA-ban rokonoknál, és az volt a tapasztalatom hogy a fizetések már akkor is óriási mértékben eltértek a hazaiaktól. Azóta a USA Dollar/HUF váltószám is rendesen változott. Sok csináld magad emberrel találkoztam, de egy magyar ezermesterhez nem értek fel ügyességben.
Az ottani arányokhoz mérve melósok voltak melós fizetéssel, de átszámítva itthon az ott keresett pénzükből kiskirályként élhettek a betanított melósok. Most képzeld el ha valaki többre vitte, vagy csak egy kicsit magasabb a beosztása, hogy élhetne az itt.
Norvégia olaj és ezáltal pénzgazdag ország, nem olyan megosztott mint az USA.
A Volvo nekem is kedvelt márkám, de ahogy Per Gessle svéd(Roxette) énekes is mondta nem a skandináv autókért van oda. (Ferrarija van)
Valahol azt olvastam hogy az átlag német legszívesebben Norvégiában élne. (Vajon miért?) Én dolgoztam Németországban sejtem miért.

David Bowman 2012.08.28. 19:43:15

Aztán, hogy miért is fizetnek ennyit? Hát, a TROLL (akkor még nem A) igazán ÓRIÁSI lába elsőre összeroppant a víznyomástól. A másodikon meg már dolgoztak. Puszira kellett elhinni a mérnököknek, hogy ez már istenbizony kibírja.

David Bowman 2012.08.28. 19:44:03

Ilyen az élet. Ahol jó a fizetés, ott szar az éghajlat.

andaluzkutya 2012.08.28. 20:10:28

@David Bowman:
Nem olyan szar az éghajlat, csak meg kell szokni. A mai 12 fok vegyítve a viharos széllel, plusz szakadó esővel kifejezetten frissítő volt:)

Nagyzee 2012.08.28. 20:10:29

A holland turistahajó kabinja a duplaággyal kicsit erős még "illusztrációnak" is.

Mások képeit sajátként beállítani pedig nem szép, és erősen rombolja a beküldő szavahihetőségét.

pamut 2012.08.28. 20:16:36

Na visszaolvastam vagy 100 kommentet, és engem is meggyőztek, ez egy kamu írás, kamu fotókkal.

Norbi (vagy legyen bármi is a valódi neved)! Jól átbasztál mindenkit. Most örülsz?

Sólyom Tomi 2012.08.28. 20:21:17

Én (speciel végigolvasva az összes kommentet 20:16-ig) már csak egyetlen dologra várok: hogy a blog gazdája is beismerje, hogy amennyiben Norbi nem tud minderre kellő magyarázattal szolgálni, akkor rá is érvényes kell legyen a blog trollokra vonatkozó policy-ja, mielőtt az egész blog válik trolltanyává.

SillyKohn 2012.08.28. 20:27:12

El sem merem képzelni, hogy a poszt megjelenése óta már hányan hivatkoztak a benne levő információkra, mint bennfentes és megfellebbezhetetlen forrásból származókra :)
Volt itt a cégnél egy mindenesünk. Rendes, jóravaló ember, de nagyon élhetetlen, nagyon egyszerű. Hegesztő volt a szakmája, ennek ellenére képtelen volt elhelyezkedni és itt végzett minden szir-szar munkát. Na őt valami ismerőse kivitte 2 éve egy ilyen toronyra Norvégiába. A cikkben leírtaknak semmiben nem felelt meg - egy kukkot nem tudott angolul, 40 éves volt akkor, a súlya sem volt rendben, hogy az egyéb űrhajós tesztekről ne is beszéljünk. Hegeszteni viszont tudott és voltak is kellő papírjai. Simán felvették, azóta is ott dolgozik, azt hiszem, minden második hónapban itthon van. Nem fizetik viszont a repülőjegyét és nem keres 100e EUR-t havonta. De abból, amit keres, támogatja a nővérét, aki egyedülálló anyuka. Rendes ember, mondom. Viszont nem egy Norbi ;)

Határátkelő 2012.08.28. 20:27:32

Sziasztok!

Miként a poszt elején update-ben is írtam, már felvettem a kapcsolatot Norbival (pontosabban: írtam neki), remélem, mihamarabb válaszol! Kíváncsi leszek.

Miként a poszt elején, itt is köszönöm az oknyomozóknak a munkát, és bár még mindig remélem, hogy van elfogadható magyarázat, ha mégsem lenne, akkor majd kitalálok valamilyen virtuális főhajtást. Megbántani pedig nem kívántam senkit.

Akármi is lesz, sokat tanultam a mai napból, köszönöm mindenkinek (a döntő többségében kulturált hangnemet külön is)!

Határátkelő

Sólyom Tomi 2012.08.28. 20:34:05

@Határátkelő: Hálás köszönet érte, hiszen ez mindannyiónk érdeke, akik szerkesztik/írják/kommentelik/olvassák a blogot.

SillyKohn 2012.08.28. 20:35:11

@Határátkelő:
"Megbántani pedig nem kívántam senkit."

Megnyugtatlak, ezt senki nem is gondolta.Érdekes lenne viszont végiggondolni "Norbi" motivációját. Sikertelen ember, aki ilyen módon próbált kitörni? Alkalmazott pszichológia szakos hallgató, aki kísérletezni próbált? Fene tudja. Mindenesetre a volt kollégámat, akiről írtam, szintén Norbinak hívják, de ő képtelen lenne így fogalmazni, hogy a helyesírásról ne is beszéljünk...

magyarlanykairoban 2012.08.28. 20:35:22

Hat ez nagyon durva, en is eloszor azt hittem, mar megint jon a nagy magyar negativsag, de tenyleg huzzatok csak be a kepeket!! pl a kabinosra ezt dobja ki: hotel Amsterdamban! www.48houradventure.com/2012/05/12/taking-the-sea-route-for-a-weekend-in-amsterdam/

Es amugy az is feltuno talan, hogy egyes kepek szinesek, masok fekete feherek...

SillyKohn 2012.08.28. 20:37:16

@magyarlanykairoban:
"Es amugy az is feltuno talan, hogy egyes kepek szinesek, masok fekete feherek..."

Na most szépen valld be, hogy csak a kommenteket olvastad. A fekete-fehér képekre ott a "hihető" válasz a cikkben :)

magyarlanykairoban 2012.08.28. 20:37:35

asszem jol meglettunk viccelve :D de tokre irigylem azokat az embereket, akiknek ennyi idejuk van!! mindenesetre elismeres a posztironak a sok utanajarasert :)

magyarlanykairoban 2012.08.28. 20:39:50

@SillyKohn: "Bizonyos esetekben fekete-fehér fotók készülhettek, amelyek a kollégáimat ábrázolják a termelési területeken. " de a miertre nem ad valaszt, nah mindegy, a lenyegen nem valtoztat :D

SillyKohn 2012.08.28. 20:44:50

@magyarlanykairoban:
Hát nyilvánvaló, mert úgy biztonságosabb, hiszen, ha a konkurencia meglátná, hogy milyen színű overallban dolgoznak, vagy milyen színű a fedélzet, akkor az milliárdos veszteséget jelenthetne a cégnek :)

encore 2012.08.28. 20:56:43

Erre én is nagyon kíváncsi vagyok mi jön ki ebből, mindenesetre elég durvának tűnnek számomra is ezek az összegek.
Én egész más szakmába készülök Norvégiába, talán pár hónap múlva ha meg lesz az 1 havi albérlet pénz + kaució, kiderül milyen sikerrel. Én a saját arcomat és nevemet nem adnám egy cikkhez, de meggyőző kamerafelvétel az aktuális napi újsággal és környezettel azért bizalmat adhat talán.

venator 2012.08.28. 21:00:29

@encore: És napi újságot hogy viszik ki a fúrószigetre, kievez a postás minden nap? :))