oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 27. 06:52,  Végre azt csinálom, amit szeretek 215 komment

2012. augusztus 27. 06:52 Határátkelő

Végre azt csinálom, amit szeretek

Nehezen lehetne átlagosnak nevezni mai szerzőnk, Dennis útját, hiszen 16 évesen került ki Angliába, középiskolába. Ahol gyorsan kiderült, hogy 9 év magyarországi iskolai nyelvtanulás messze nem elég arra, hogy fel tudja venni a kinti tempót. Nem adta fel, no meg aztán szerencséje is volt, de ma már azzal foglalkozhat, amivel mindig is akart. (A kép illusztráció.)

autószerelő tanoncok.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Tizenöt éves voltam, amikor középiskolát kellett választanom. Mivel imádom a veteránautókat, mindig vonzott az autószerelés, de a helyi iskolában meglehetősen durva volt a helyzet. Semmiképpen sem szerettem volna odajárni, így fogcsikorgatva beiratkoztam szakácstanoncnak.

Fél év se kellett, hogy rájöjjek: ez rossz lépés volt. A tanulók java elég rosszindulatú volt, sokat piszkáltak a kinézetem miatt. Ekkor jött az Angliában sofőrként dolgozó édesapám a hírrel, miszerint az ottani iskolában van hely az autószerelő kurzuson, nagyon szívesen várnak egy ismerkedő interjúra.

Úgy gondoltuk, nem fog menni

Próba szerencse alapon kirepültem, egy háromórás interjú keretében letesztelték angol és matematika tudásomat. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy 9 évig tanultam angolt általános és középiskolában, de csak ekkor jöttem rá, hogy a beszéd és értés szempontjából mennyire hasznavehetetlen az ott szerzett tudás.

A tanár, akivel az elbeszélgetés zajlott, elmagyarázta nekünk, hogy az írásommal és a matematika-szintemmel semmi probléma, viszont komoly kétségei vannak afelől, hogy megérteném-e az órákon a tanárt és a többi diákot.

Úgy gondoltuk, itt a vége, ez nem fog menni, mikor a tanár elém tett egy papírt, ami az ESOL (English for Speakers of Other Languages – Angol Idegennyelvűeknek) oktatásról adott információt. Így kerültem be az ESOL-osztályba 16 évesen. Hozzáteszem, 16-19 év között az oktatás ingyenes volt, egy noteszon és egy tollon kívül mindent az iskola adott.

A tanárok nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, ugyanígy a többi külföldi tanuló. Hála tanáraim segítségének, az év végén az osztály legmagasabb elérhető szintjével (Level 2) vizsgáztam matematikából és angolból. Az angol tanárom a mai napig tartja velem a kapcsolatot, minden hónapban megkérdezi, milyen változás van,

Ezen a ponton hozzátenném, akkoriban létezett az EMA nevű program 16-19 év közötti tanulóknak, melynek keretén belül, ha minden órán részt vettél és jó volt a magaviseleted, heti 30 fontot utaltak a bankszámládra. Ez a program sajnos megszűnt, de van helyette másik, ám mivel koromnál fogva nem vagyok rá jogosult, ezért nem érdeklődtem részletesebben utána.

Vadászat egy gyakornoki állás után

Az első év végén bejelentkeztem újra az autószerelő-kurzusra, az elbeszélgetésen ugyanazzal a tanárral ültem szemben, akivel egy évvel korábban. Most mosolyogva gratulált a teljesítményemhez, és a frissen szerzett helyhez. Mivel nagyon sok időt töltöttem más angol tanulókkal, az angolom hatalmasat javult, így két év után a tanárok megmondták, nekem gyakornoki állás kell.

Sajnos a recesszió miatt ez nagyon nehéznek bizonyult, úgy tűnt, sehol sem találok helyet. Ekkor már az iskolai pénznek köszönhetően megengedhettem magamnak a jogosítvány megszerzését (angolul vizsgáztam, tolmács segítsége nélkül), majd amikor a papír megvolt, szülői segítséggel autót is sikerült venni.

Az autónak egyébként sokat köszönhetek, hiszen a szerviz, ahová tanácsokért jártam, felvett gyakorlatra az iskola mellett. Az iskolában második év végén kellett közölnöm a tanárokkal, mi lesz: folytatom az elméleti oktatást, vagy áttérek a többet adó gyakornoki útra.

Egy szerencsés pillanat

Ekkor mosolygott rám a szerencse: a műhelyben, ahol kisegítettem a szabadidőmben, az egyik szerelő felmondott, a főnök úr pedig, látva igyekezetemet, felajánlotta a gyakornoki állást. Heti 80 fontot kapok 30 óra munkáért cserébe, plusz minden szerszámhoz ingyen jutok hozzá, ha szerelnem kell valami az autómon, a főnök úr pedig mindig boldogan segít nekem.

Ha hetente egy hétre kell bejárnom iskolába, ahol elméleti oktatás folyik. Sajnos, mivel elmúltam 19 éves, ezért fizetnem kell a kurzusért, 300 fontot két évre. Végre azt csinálom, ami szeretek. Szüleimmel élek, így nem olyan rossz kint lenni, mintha egyedül lennék.

Kedvesek és segítőkészek

Az angol korombeliekről pár szó: sokan mondják, hogy nagyon buták az angol gyerekek, erre csak azt tudom mondani, olyan hely nincs, ahol nincsenek buta emberek. Még a butább fiatalok is mindig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velem, soha egy rossz szó nem ért még a kinézetem vagy a hovatartozásom miatt.

Mióta kiköltöztünk, többször is jártam otthon, mindig elszomorít, mennyi a küszködő ember. A barátaim mind reménytelen helyzetben vannak, azt mondják, nehéz munkát találni ezekben az időkben.

Mindent összevetve, nem bántam meg, hogy kijöttem, nagyon sok új barátot szereztem és semmiben sem szenvedek hiányt. Négy év ittlét után a sok angollal töltött időnek köszönhetően az angolom a gőnököm véleménye szerint elég közel van az anyanyelvi szinthez. Húsz éves vagyok, és nem érzem úgy, hogy vissza szeretnék menni Magyarországra tartósan ott élni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás autószerelés Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114734077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ólak szűkös melegében, avagy a reccsenő pala soha nem rajzol őszinte mosolyt az arcodra! 2012.08.27. 12:03:30

Van valami perverz öröm abban, ha szétrombolhat az ember építményeket! Emlékszem gyerekkorunkban is sokszor azért építettünk egy-egy homokvárat órákon keresztül, hogy aztán néhány perc ostrom után a földdel tegyük egyenlővé. Gondolom, hány csuklásunkat...

Trackback: Az ólak szűkös melegében, avagy a reccsenő pala soha nem rajzol őszinte mosolyt az arcodra! 2012.08.27. 12:01:45

Van valami perverz öröm abban, ha szétrombolhat az ember építményeket! Emlékszem gyerekkorunkban is sokszor azért építettünk egy-egy homokvárat órákon keresztül, hogy aztán néhány perc ostrom után a földdel tegyük egyenlővé. Gondolom, hány csuklásunkat...

Trackback: Ezért nem fogok soha rátok szavazni! 2012.08.27. 11:40:27

Szavazhatnék 2014-ben rátok, mert 5 millió társammal együtt nincs beidegződött vezérem, akire vakon ikszelnék, nekem mindegy ki vezeti az országot, mert én csak jólétet akarok meg nyugalmat. De sosem fogok, mert titeket nem lehet komolyan venn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sasmadar 2 2012.08.27. 07:11:35

..mar megint az otvar Anglia,ahova bar minden papir(vizsgak,erkolcsi,utlevel,stb)nelkul mehet a magyar,de 8-an kell egyutt lakni pakival,lpoland,romannal.
Evekig nyomorogsz,ehezel,fazol,elazol,szinte ingyen van az auto,de vagyon a biztositas-parkolas-utak-orvos,es evek mulva jossz ra:itthon sokkal jobban eltel volna,de te vagy a jaszkarafaxajenô!!!!

édeseim 2012.08.27. 07:45:24

Nem teljesen értem, hogy a külföldre menöket miért kell állandóan szapulni. Tény, hogy nem kellene a kint élöknek Mo.-t szapulni(tisztelet a kivételnek!), de úgy érzem, hogy az itthon élöknek semkellene a kintieket szapulni. Aki akar, az megy, aki nem akar, vagy nem tud,az marad. Miért nem lehet normális hangnemben elmondani a véleményünket, miért kell azonnal trágár kifejezéseket használni, szidni a másikat. A posztiró is elmondja, amit akar, a hozzászóló is elmondja, amit akar, de normális hangnemben.
A posztiró egyébként szerencsés, mert sok segitséget kapott, a szülök már kint voltak (apuka legalábbis), sokkal könnyebb igy elindulni, mint egyedül, elötte kuporgatni, görcsölni, hogy sikerül-e a kimenetel. Különösen tiniként sokkal könnyebb váltani.

almare 2012.08.27. 07:47:08

Szia Dennis! (Ha nem tévedek, te a totalcaron szoktál kommentelni, anno én ott jelena szergejevna voltam, de nem emlékszem arra a jelszavamra).
Gratulálok, szerintem nagyon jó a sztorid. Biztos volt szerencséd is, de szerintem az, hogy imádod az autókat, sokat számított, mert a lelkesedésed adott lehetőségeket. Sőt, az teremtett meg szinte mindent. (Elvesztettem a fonalat az autókban: Mini vagy már Subaru?) További sok szerencsét! :)

almare 2012.08.27. 07:48:53

@édeseim: +1 a hangnemmel kapcsolatban.

Frőczy Sanyi 2012.08.27. 08:03:55

Gratulálok a posztírónak. 20 évesen azt csinálja, amit szeret és valószínűleg meg is fog tudni élni belőle. Sajnos nem mindenki mondhatja/ta el magáról ezt ennyi idősen. Miért érzem úgy, hogy a kitartása és a lelkesedése vitte sikerre?

édeseim 2012.08.27. 08:23:52

@Frőczy Sanyi: Szerintem hiába a lelkesedés és kitartás, ha apukája nem telefonál és nem segit. 16 évesen másképp nem igazán tudott volna elindulni. Amikor már kinn volt apukával,akkor valóban jöhetett a lelkesedés és kitartás, ami a sikerhez vezetett. Szerintem nem egyedül Dennis érdeme, hogy azt csinálja, amit szeret.

think different 2012.08.27. 08:26:24

@Frőczy Sanyi: Jaja, az autószerelők elég jól élnek Angliában, ha ügyesek és kialakul egy ügyfélkörük, akik visszajárnak állandóan.
Remélem később összejön Dennis-nek a veteránozás, mert az tényleg szép terület és nagyon sok a young- és oldtimer UK-ben.

gigus77 2012.08.27. 08:31:18

sasmadaar 2... na pont az ilyen jóindulatú nevezzük: videki jellegű házi tejföltartók (mint te) miatt próbálok én is ebből az országból eltünni. Egyszerűen irígy vagy.
A cikk jó, kevés 20 éves van aki tudja, mit ér a munka, és mit szeretne dolgozni. A legtöbb inkább meg akarja úszni hogy bááááármit is dolgoznia kelljen.
És remélem hamarosan én is írhatok ide cikket. ;)

think different 2012.08.27. 08:31:46

@édeseim: Sokan vannak, akik nem élnek a szüleik és az életkörülményeik által adott lehetőséggel vagy inkább visszaélnek vele.
Dennis legalább nem okozott csalódást az apjának és saját magának.

Igazad van, ezt egy 16 éves nem is tudná elérni önerőből, de miért ennyire nehéz valaminek csak a jó oldalát nézni?

édeseim 2012.08.27. 08:43:56

@think different: Nem nehéz csak a jó oldalt nézni, hiszen Dennis valóban nem okozott csalódást az apjának. Le a kalappal elötte! Ennek ellenére úgy érzem, hogy a segitséget sem szabad kihagyni, mert a történet attól kerek. Az itthon élö fiatalok között is lehet Dennis 1, 2...., de nincs olyan lehetöségük, mint Dennisnek. Pedig lehet, hogy Ök is sikeresek lennének. Ezzel nem Dennist akartam lebecsülni, vagy csak a rossz oldalt nézni.

fhdgy 2012.08.27. 08:48:25

Hogy minek, hogyan nézzük a jó vagy rossz oldalát, az egy érdekes kérdés. Mindenki nézheti úgy, ahogy akarja.
Az viszont, hogy Dennis érdeme-e vagy sem az elért eredmény, hát ezzel kapcsolatban nagyon nem értek egyet a "szkeptikusokkal". Volt egy lehetősége, ez igaz. De ő megragadta, kihasználta, sikerre vitte. Ezen nem kellene irigykedni, nem kellene lekicsinyelni. Nagyon sok ember van a világban, aki hasonlóan jó vagy lényegesen jobb lehetőséget is elszalaszt, utána pedig csak panaszkodik, hogy neki nem adott az élet lehetőséget.
Dennisnek adott, és Ő KIHASZNÁLTA. Ez érdem, nem kell lekicsinyelni.

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 08:48:48

@sasmadar 2:

Sasmadár, ezúttal is sikerült tárlatot tartanod a szellemi képességeidből. :D

Guillaume sous guillotine 2012.08.27. 08:58:14

nem mindenki egyformán kommunikatív idegen nyelveken. ezért nem kell szapulni az itthoni nyelvoktatást!

sasmadar 2 2012.08.27. 09:14:55

@Tigicica: ne haragudj,de a tököm telivan a sok Angol posztból!

Szeretem ezt a blogot,de legyen már egy kicsi Ausztrália,Canada,New-zeland....de ne mindig Anglia!!!

RoxiSpain 2012.08.27. 09:19:20

Gratulálok Dennisnek mert ő lelkesedésből, szorgalomból, kitartásból is jelesre vizsgázott! Nagyon sok olyan esetet ismerek, amikor apuka/anyuka hiába támogatja a csemetéjét, mert a bulik/ a haverok/ minden más előbbre van, mint a tanulás, a szorglaom, stb...Dennis nagyon éretten és reálisan látod a dolgokat, ilyen hozzáállással, biztos eléred minden célodat! Gratulálok, csak így tovább!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 09:20:38

"Ehhez szeretném hozzátenni, hogy 9 évig tanultam angolt általános és középiskolában, de csak ekkor jöttem rá, hogy a beszéd és értés szempontjából mennyire hasznavehetetlen az ott szerzett tudás."

Ez mindig így van. A nyelvórán az ember passzív tudást kap jellemzően, ami más, mint az aktív nyelvi környezet.

Elchango 2012.08.27. 09:24:44

a stilusoddal ha nem is ertek egyet de mar nekem is tele van a tokom az Anglia aradattal..........jo lenne mar egy kicsit pihentetni Angliat mert szegenyt mar izekre szedtek a vitatkozo magyarok de hiaba mondod majd a bloggazdanak ugyse fog tenni semmit......a valasz ra majd havi 27 angliai elmenybeszamolo lesz ahol egyik-masik emberke leirja,hogy felfedezte a csovon a lyukat es ez mekkora elmeny volt (neki)

Mrs. Clayton 2012.08.27. 09:26:43

A szerzőnek további sok sikert. Azoknak, akik azt hiszik, hogy bár szülői háttérrel 16 évesen Angliában tanulni egyszerű, azok igen nagyot tévednek. Az én gyerekeim is ugyanígy fogják kezdeni szeptemberben az iskolát. A barátaik otthon vannak, a nyelvet nem ismerik. Nem olyan egyszerű ám az, mint ahogyan tűnik. Azoknak pedig, akik azt hiszik ezt egyedül aligha csinálná meg bárki, üzenem, az angliai college-k tele vannak 16 éves Afrikából vagy Ázsiából egyedül idejött 16 évesekkel, akik kizárólag arabul, vagy valamilyen afrikai nyelven beszélnek, írnak, olvasnak. Rengeteg nagyon szomorú történetet lehet megismerni, ha bárki veszi a bátorságot és kilép a nagyvilágba. Így, aki irigyli Dennist, vágjon bele a költözésbe gyerekkel, és hajrá, irány külföld!

micsoda? 2012.08.27. 09:29:15

Nagyon szimpatikus ahogy a tanár, a vizsgáztató, a mester kezeli Dennist. Biztonsággal a hátuk mögött megtehetik. Valamikor régen nálunk is volt külön foglalkozás, figyelem a gyengébb, a törekvő tanulók iránt. Ma ez pénzért megy, kiszámított időre.

Sárga Király 2012.08.27. 09:45:31

Senki nem tanult helyette, senki nem készült helyette a nyelv-és szakmai vizsgákra. Maga szerezte meg a jogosítványát, az autóját és később a munkahelyét is, 19 éves korára. Én ugyanilyen idős koromban csak néztem, hogy valamit kezdeni kellene az életemmel - és szerintem nem voltam egyedül ezzel a mentalitással. Szóval, minden tiszteletem az övé.

Az pedig baromság, hogy nem csak a saját érdeme - ezzel az erővel fel is kellett volna nevelnie magát, meg öt éves korától gyűjtenie a zsebpénzt a repülőjegyre, mert csak akkor az övé az érdem. 15-16 évesen általában kevés gyerek dönt egyedül az életéről.

BTSzisz 2012.08.27. 09:54:01

gratula, ügyes vagy! Sok sikert!

Amit a magyarországi nyelvtanításról mondtál "kissé" sokkolt...
én még oroszt tanultam gimiben :), az angolt már felnőtt fejjel kezdtem tanulni meló mellett, one-to-one anyanyelvi tanárral. De a gyerekeim miatt érdekelne ez a téma bővebben is...

morbiczer 2012.08.27. 10:01:13

"Ehhez szeretném hozzátenni, hogy 9 évig tanultam angolt általános és középiskolában, de csak ekkor jöttem rá, hogy a beszéd és értés szempontjából mennyire hasznavehetetlen az ott szerzett tudás."

Ez nyilvan iskolatol meg diaktol is fugg.

nikkel 2012.08.27. 10:06:52

Az angliai beszámolók miatt nyűgösködők megtakaríthatnák maguknak az idegeskedést, ha csak egyszerűen továbblapoznának.

Föltehetően a beszámolók kínálata határozza meg a közlésüket, és ha Angliából van a többség, akkor az van. De az is lehet, hogy az angliai beilleszkedés élménye aránylag több embert késztet írásra, aminek magának is jelentősége lehet, Mindenestre érdekes lenne ismerni az oldal statisztikáit országbeli megoszlásban.

A mostani beszámoló meg magában is érdekes, mert (hacsak a figyelmemet nem kerülte el) eddig nem sok fiatal írt, és a külföldi szakmunkásképzésről sem volt eddig információ - informatikus viszont írt bőven.

És szerintem is elismerés illeti az írót, nem savanykodás afölött amit elért.

pappito · http://pappito.com 2012.08.27. 10:09:09

@Sárga Király: "Senki nem tanult helyette, senki nem készült helyette a nyelv-és szakmai vizsgákra. Maga szerezte meg a jogosítványát, az autóját és később a munkahelyét is, 19 éves korára. Én ugyanilyen idős koromban csak néztem, hogy valamit kezdeni kellene az életemmel - és szerintem nem voltam egyedül ezzel a mentalitással. Szóval, minden tiszteletem az övé."

+1

tomfree 2012.08.27. 10:09:35

Ügyes a srác, gratulálok neki! Sok sikert és kitartást neki a választott szakmájában!

almare 2012.08.27. 10:09:42

Két éve rengeteget olvastam a totalcart, blogostul, kommentestül, mindenestül. Dennis rendszeresen beszámolt arról (mert 99%-ban biztos vagyok abban, hogy ő az, akire gondolok), hogy hogy halad az autója javításával, és nekem, amíg nem voltam kicsit képben, csak a stílusából jött le, hogy nem felnőtt autószerelőről van szó. Elég sok nyűg volt a kocsival, viszont imádta, ha huszadszorra kellett nekiállni ugyanannak, akkor is. Némi segítséget, úgy tudom, kapott (főleg tanácsok formájában) a főnökétől, de alapvetően saját maga csinálta az autót. Lelkesedéssel és szeretettel, ahogy a felnőtt youngtimeresek, oldtimeresek csinálják, akkor is, ha (sok) szívás van az autóval.

Nyilván 16 éves korában az embernek meghatározó, hogy milyen a szülői háttere, anélkül nagyon nehéz elindulni, és sok embernek nem is sikerül. De azért a mostani eredményekhez kitartás meg lelkesedés meg elhivatottság meg minden efféle is kell.

Ibolya79 2012.08.27. 10:10:16

@sasmadar 2: Látom most Janinak érzed magad, mert jól odamondtad a másiknak. Csakhogy kiderül az írásodból, hogy el sem olvastad az egész írást. Legközelebb inkább hallgass!

GrG 2012.08.27. 10:10:55

Minden tiszteletem és irigységem a szerzőé. Az, hogy valaki 16 évesen tudja, hogy mit akar és képes érte cselekedni és küzdeni az egy nagyon nagy dolog. Csak így tovább és remélem lesz még saját szervized és veterán műhelyed.
G

pappito · http://pappito.com 2012.08.27. 10:12:06

nekem is elegem van már abból , hogy a blogszerksztő nem találja ki mit szeretnék olvasni, és ha kitalálja is, akkor se pont úgy és a posztolók is összevisza írnak, a szaros életükről meg a külföldremenésükről, én csak a seggem meresztem, várva, hogy elémtolják a napi posztot, hogy leírhassam, hogy az miért szar!

think different 2012.08.27. 10:14:15

@morbiczer: Tény, de sokak szeme elkerekedett már Rigó utcai felsőfokú után, amikor nem értették a brit angolt.
Az amerikait könnyebb, mert azt halljuk filmekben, videóklippekben, híradókban.

Amikor a cockney kollégád megkérdezi majd, hogy "Fancy a rosy lee mate?", akkor majd rájössz, hogy a való életben nem igazán fogsz gyakran belefutni a "I am wondering if you have time to have a nice cup of tea with me, my friend." mondatszerkezetbe.

think different 2012.08.27. 10:18:13

@pappito: Mindemellett a blogok amúgy arról szólnak, hogy a bloggerek kiszolgálják a tisztelt olvasókat, nehogy már eldönthesse, hogy saját "naplójában" mit közöl le.

Hallatlan!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.08.27. 10:18:55

@Sárga Király: Maximálisan egyetértek. Minden tiszteletem a poszt irójáé a kitartásért és az eredményekért. Sok sikert neki a továbbiakban is!

VT Man 2012.08.27. 10:23:34

@sasmadar 2:
"Evekig nyomorogsz,ehezel,fazol,elazol,szinte ingyen van az auto,de vagyon a biztositas-parkolas-utak-orvos,"

Mennyivel rosszabb évekig nyomorogni, fázni angliában, mint egy életen át nyomorogni magyarországon?

lajafix 2012.08.27. 10:24:12

nem a szerencse msolygott rád, hanem a szervizvezető nem vak, látta benend a spirituszt. Az életben nem szerencse kell, hanem akarat és tudás, a többi jön magától.

a helyiekkel való beszédet magyar iskolában megtanulni lehetetlen, ahhoz ott kell lenni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.08.27. 10:24:51

Én sem értem miért szegény Határátkelő a hunyó azért mert Angliából kapja a legtöbb irást. Ő csak abból dolgozik ami van. Angliában lehet több a grafomán. :-))

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.08.27. 10:25:04

Szerintem, aki azt mondja, hogy a post írója nem önerőből vitte sikerre, az egy kicsit irigy. Mert ott volt apukája, aki segített neki és így már mindjárt könnyebb volt boldogulni külföldön. Tény, hogy egy szál magad kimenni jóval nehezebb és egyedül megpróbálni boldogulni, de ha összejön, akkor a sikerélmény is nagyobb. Nekem is vannak olyan ismerőseim, akiknek él a világban erre-arra rokonuk, és amikor mondják, hogy nyáron megyek ki 1-2 hónapra, bizony én is irigy vagyok kicsit, mert nekem sajnos nincsenek kint élő rokonaim, közeli ismerőseim, pedig jó lenne megismerni máshol milyen, személyes tapasztalatokat szerezni, nem csak blogokról gyűjteni az információt. A nyelvtanuláshoz még annyit tennék hozzá, bár szerintem ezzel nem mondok újat, hogy iskolában nem lehet megtanulni egy nyelvet sem, az jó az alapok megszerzéséhez, meg ha nem értesz ezt-azt, akkor tudsz kérdezni, de a meló nagy része otthonra marad (fim nézés, külföldi cikkek olvasása, stb…)

Reszelő Aladár 2012.08.27. 10:32:16

Semmi meglepő nincs abban, hogy az itthoni elméleti tudásod nem hasonlított az ottani gyakorlathoz... Viszont ha kinn vagy 1 évet, akkor valószínű ragad rád valamennyi, ha pedig nyelvsuliba is jársz, akkor kifejezetten anitalentum kell hogy legyél, hogy ne legyen változás.
Itthon kevesebb a munkahely, az pedig behatárol mindent. Ha lenne meló, lenne pénz, akkor a lógó orr is kevesebb lenne...

2012.08.27. 10:34:09

@think different: De ez forditva is igaz. :) Engem anno 1995-ben 8 ev iskolai angoltanulas utan, ugy hogy rendszeresen hasznaltam a nyelvet (a filmeket ha lehetett angolul neztem, es volt nehany arab, nyugat-europai es amerikai egyetemista is a haveri korben, akikkel sokat dumaltam), ugy kivagtak ketszer a Rigo utcabol kozepfokrol, hogy azota sem mentem vissza. Szerintem a nyelvtanom azota sem lett "Rigo-kompatilisebb", pedig lassan 10 eve az angol a munkanyelvem. A kedvencem az az ismerosom, aki 6 ev USA es egy kint elvegzett Bsc. utan repult a Rigo felsofokurol... :)

Szerintem inkabb az a baj, hogy az erettsegi es a nyelvvizsga koszono viszonyban sincs az eletben hasznalt nyelvvel, az iskolakban viszont arra keszitenek fel, nem az eletre.

think different 2012.08.27. 10:36:42

@Nyulz of the World: Van ennél jobb:)
Stuttgart-i német barátom 12 évesen költözött Magyarországra. Magyar apuka, német anyuka.
Rigó utcai német nem sikerült neki:)

a szomszéd Sanyi bácsi 2012.08.27. 10:39:46

Nem tudom mennyire tartozik ide, de én hallottam olyat, hogy a Rigó utcában csalnak rendesen a vizsgákkal. Van aki otthon írja meg, aztán úgy adja be.

"Szerintem inkabb az a baj, hogy az erettsegi es a nyelvvizsga koszono viszonyban sincs az eletben hasznalt nyelvvel" - szerintem igazad van.

2012.08.27. 10:48:22

Most mar azert annyival jobb a helyzet, hogy nem csak a Rigo van. Par honapja nezegettem a nyelvvizsgakat, es mar nem emlekszem, hogy az ECL vagy a TELC, devalamelyik a ketto kozul egesze eletszerunek tunt, nem arra volt kihegyezve, hogy hova teszunk es hova nem vesszot az angol mondatszerkezetben - amit szerintem meg az angol anyanyelvuek nagyresze sem tud...

Emlekszem a Rigoban az egyik forditasi feladatomnak az volt a cime, hogy "Keyhole sugery". A laparoszkopias mutetkrol szolt. 1995-ben, mondanom sem kell, hogy addig azt sem tudtam, mi az a laparoszkopia. Es tele volt orvosi szakkifejezesekkel, mindez altalanos kozepfoku nyelvvizsgan.

2012.08.27. 10:49:50

sugery=surgery, mielott valaki belekotne :)

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.08.27. 10:51:53

@sasmadar 2: Na még te hiányoztál ide! Látszik, hogy sosem voltál még Angliában, de ha voltál is, akkor se tudtál élni a lehetőséggel a kommented szerint.

VíziLó 2012.08.27. 10:59:31

@Jari Litmanen: Az otthoni nyelvoktatás néhány kivételes iskolától és tanártól eltekintve katasztrofális, s a legfőbb oka, hogy nem beszélnek a magyarok idegen nyelveket. 7 év iskolai német tanulás után valószínűleg egy pohár vizet nem tudnék kérni helyesen, ezzel szemben kiszabadulva az iskolából 3 másik nyelvet, melyet soha nem tanultam az iskolában könnyedén megtanultam teljesen magamtól felsőfokon.

Magyarország teljes nyelvi elszigeteltségben él, s miközben ennek vannak lingvisztikai okai (nincsenek közeli nyelvrokonaink stb.) a legfőbb probléma az általános társadalmi provincializmus, a filmek szinkronizálása, és a nyelvoktatás színvonala. Persze úgy nagyon nehéz nyelvet megtanulni, amikor a tanár se beszéli a nyelvet rendesen. Tucatnyi olyan angoltanárt ismerek, akik életükben nem jártak angol nyelvű országban, nem néznek angol filmeket, nem olvasnak angolul, s gyakorlatilag a tankönyv bemagolásán kívül semmi használható tudással nem rendelkeznek.

Itt Angliában láttam fiatal magyarországi angoltanárnőt, aki 2 hét után sértődötten hazamenekült, mondván, hogy az angolok hülyék, nem beszélnek angolul, mivel hogy ő nem értett az élőbeszédből szinte semmit.

Miertilyenbonyolultez 2012.08.27. 11:11:20

Ezen megakadtam: Heti 80 fontot kapok 30 óra munkáért cserébe

Most vagy kamu ez a cikk vagy nincs esznel a cikkiro...
Minimalber kb heti 200 font!!!

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.27. 11:11:33

@Nyulz of the World:

En arra lennek kivancsi, hogy ha a vizsgaztatokat kiloknek eles nyelvi kornyezetbe, teszem azt Texas-ba, ahol olyan angolt beszelnek, ami nyomokban hasonlit esetleg ahhoz, amit ok ismernek, es meg sok eszaki allamban lakonak is gondot okoz megerteni a beszeduket, ott mi lenne? :) Tudom, az a rossz majam, de ugy megneznek egy ilyen beszelgetest! Szerintem azt sem vagnak elsore, hogy angolul beszelnek...

VíziLó 2012.08.27. 11:14:50

@Miertilyenbonyolultez: Gyakornoki pozícióról van szó.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.27. 11:16:47

@sasmadar 2: ez lassan mehetne egy modoros posztba is :)

think different 2012.08.27. 11:24:29

@Miertilyenbonyolultez: internship esetén általában kaját és utazást állják

dennisthemenace 2012.08.27. 11:29:17

@sasmadar 2: Nos, A legelso helyen négyen laktunk (magyarok) egyutt, egy négyszobás házban. Majd egy két szobásban laktunk hárman, a barátommal és a csajával. Most saját lakást bérlek a családommal.
Ami a "paki"-kat illeti: a fonokom is az és rengeteget ismerek kozuluk, a benzinkutastól a trafikoson át az orvosokig. Semmi bajom veluk. Ahogy a három román kollegámmal sem, mindenki sagítokész, kedves.
Nam nyomorogtam, pláne nem éheztem, sot, felszedtem egy csomó plusz kilót (sajnos). Ázni-fázni sem szoktam, igaz, én pulcsiban vagyok, mikor az angolok pólóban és bermudában.
Magyarországon biztosan nincs hideg, sem eso, igaz, kedves Sasmadár? Viszont a veríték sem szakad rólam, mert negyven fokos kánikula sincs és nem is hiányzik.
A biztosítás kor fuggvénye, fiataloknak valóban drága. Parkolásért nem szoktam fizetni, a belvárosba csak vasárnap szoktam vásárolni menni (itt minden nyitva van vasárnap is), akkor viszont ingyenes. Az alap orvosi ellátás is az és jóval magasabb színvonalú, mint a magyar. Ennyi.

morbiczer 2012.08.27. 11:47:45

@think different: Ennyi erovel a vilagon sehol sem er a nyelvoktatas semmit sem, mert az osszes helyi nyelvjarast nem tanitjak meg sehol sem anyanyelvi szinten.

A nyelvoktatas raadasul tipikusan az a terulet, ahol kiemelt jelentosege van a diak szemelyes szorgalmanak.

Sanyi9 2012.08.27. 11:54:55

@VíziLó: csak kivancsisagbol: melyik harom nyelvet tanultad meg egyedul?

ST83 2012.08.27. 12:00:47

Mindenki magának tanulja a nyelvet. Nyelvvizsgara azt kell lokni, amit elvarnak toled. Van hozza kony is, be kell vagni, tul vagy rajta, papir kezben. ha ezek utan van szemelyes ambiciod, akkor TENYLEG megtanulod a nyelvet.

Volt angol tanaromat kerdeztem, hogy miert nem jon ki tanitani, es kerek-perec megmondta, hogy sokszor nem erti mit mondanak neki... Ettol en meg sokat tanultam tole, es szantam arra is idot, hogy anyanyelvi kornyezetben fejlesszem a tole hallottakat. Viszont ha egy istenes ir elkezd hozzam beszelni, meg mindig nem ertem... Ugy ahogy sokszor a magyar hiradoban nyilatkozo parasztbacsit sem :)

Akinek nem tetszenek az angliai posztok, azoknak nem kotelezo elolvasni. Rosszmaju, bunko megjegyzéseket meg egesz egyszeruen foloslges tenni. Legtobben tomegszallason kezdik, aztan tovabblepnek, ha akarnak. Ok elgalabb probalnak kezdeni magukkal vmit... es nem azon sirnak, hogy mi nem jar nekik. Ehezo magyarokkal en speciel meg sosem talalkoztam.

VíziLó 2012.08.27. 12:02:24

@Sanyi9: angol, francia, spanyol

Mrs. Clayton 2012.08.27. 12:06:40

@Miertilyenbonyolultez: pedig de, aki szakmunkás tanuló, az kb 3-4 font körül kap óránként
egy magyarországi szakmunkástanuló sem a normál minimálbért kapja szerintem

Sanyi9 2012.08.27. 12:10:50

@VíziLó: ha jol ertettem, te Angliaban elsz, ugyhogy az angol tiszta ugy. Hogy tanultal meg franciaul meg spanyolul? Eltel ilyen nyelvu kornyezetben/orszagban? Vagy esetleg jartal kurzusra / egyedul otthon konyvbol?

Nem kotoszkodesbol kerdem, csak en is probalgatok tanulni nyelveket es ezert erdekel mas emberek tapasztalata/velemenye. Nekem eddig az a benyomasom, hogy az egyetlen dolog ami szamit nyelvtanulasnal az a motivacio. Ha megvan a motivacio, akkor akarmelyik nyelv elsajatithato elfogadhato idon belul (es raadasul tobb nyelv is, akar parhuzamosan, akar egymas utan sorban).

En Nemetorszagban elek, egyik oka a kijovetelemnek az volt, hogy meg szerettem volna tanulni a nyelvet. Ez sikerult is (mar 3 eve itt elek), kollegaktol, baratoktol, tevebol, ujsagbol, konyvbol. Most egy masik nyelvvel probalkozom, de azon kivul, hogy nagyon stramm lenne erteni/beszelni ezt a nyelvet, kicsit hianyzik a motivacio, mert nem olyan orszagban elek, ahol a nyelvet beszelik.

BTSzisz 2012.08.27. 12:28:56

@think different: :DDDD banyek félrenyeltem az ebédemet.. :DD

apd (törölt) 2012.08.27. 12:37:28

"Ha hetente egy hétre kell bejárnom iskolába, ahol elméleti oktatás folyik" ????

és hogy nézel ki hogy állandóan ki akarnak röhögni? van egy péniszcsökevény a fogadon?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.08.27. 12:42:13

"9 évig tanultam angolt általános és középiskolában, de csak ekkor jöttem rá, hogy a beszéd és értés szempontjából mennyire hasznavehetetlen az ott szerzett tudás."

Mint volt nyelvtanár mondom:
beszéd: ez leginkább magától a tanulótól függ, ha nem gyakorolja a nyelvet, akkor sosem tanul meg beszélni az adott nyelven, még ha kismillió évig is _hallgatja_ a tanárt az iskolában! Minden tanulónak mondtam: társalogjon minél többet, nem kell félni attól, hogy lenézik, mert nem beszél helyesen, a lényeg a gyakorlás, beszélgetés!

értés: semelyik nyelviskolától nem lehet elvárni, hogy egy nyelv összes dialektusát megtanítsa, és főleg nem a szakmai kifejezéseket. A fenti esetben nyilván ez utóbbira (is) értette az igazgató, hogy gond lehet a tanuláskor.

Egyébként gratulálok a cikk "hősének" a sikereihez, de szomorúnak tartom, hogy nem akar hazajönni. Ebben nyilván saját itthoni "kalandjai" is közrejátszanak ("...sokat piszkáltak a kinézetem miatt.").
Azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy mint régen tették a több éves külföldi tanonckodás után, érdemes lenne hazajönni. Ugyanis ha kint marad, ott csak egy lesz a sok autószerelő közül, míg ha hazajönne, itthon tovább tudná adni az ott megszerzett speciális tudását, és akár nyelvtudását is használva, könnyen kiemelkedne az "átlagos" szerelők közül, ami nyilván sokkal nagyobb szakmai sikereket eredményezne. A lelki sikerekről nem is beszélve.

Miertilyenbonyolultez 2012.08.27. 12:49:47

szoval gyakornokkent keres heti 80at...akkor arra lennek kivancsi,hogy full-time -ban mennyit kapna...erdemes-e ebbe idot fektetni... (en nem tennem...)...kivancsi lennek valaki tud-e valaszolni

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 12:55:13

@bestpixel:

Ja kereshetne minimálbért a Kecskeméti mercedes gyárban. :D

ST83 2012.08.27. 12:57:12

@bestpixel: En meg azt hiszem megjobban kineznek, mert nehogy mar o mondja meg... meg mit vag fol, azt hiszi tobb nalunk, mert kint elt X evet... Rengeteg ilyet hallani. Nekem volt pl otthon olyan interjum, ahol jobban beszeltem az angolt, mint aki kerdezett, pedig nem vagyok nagy szam. Mindkettonknek eleg kinos volt, es persze nem lett enyem az allas. Pedig megprobaltam hazamenni.

Masreszt meg sem fizetik, meg sem becsulik a jo nyelvtudast otthon.Sokat sirnak, hogy nehez jol beszelo emberket alkalmazni, de ennek az az oka, hogy aki jol beszel pl angolul, azt angol nyelvteruleten jobban megfizetik barmilyen teruleten, mint otthon egy magasabb allasban.

Es akkor a munkabiztonsagrol, az emberek hozzallasarol, a szolgaltatasok minosegerol nem is beszeltunk. Nagyon nehez tortenet ez...

fhdgy 2012.08.27. 13:00:33

@bestpixel:
AZ, hogy régen ki, mit tett több éves külföldi tanonckodás ( én inkább tanulásnak, világlátásnak nevezném ) rég volt, elmúlt. Szerintem, aki öt-hat évet lehúz külföldön és valamilyen, személyes vagy objektív, ok miatt nem volt neki rossz, hát kösse fel a gatyáját, ha hazajön. Saját példám is bizonyítja ezt. majd hét év után haza jöttem Németországból, de azóta is verem a fejem a falba és csak kín-keservesen tudom elviselni a szinte elviselhetetlent!

Warhead 2012.08.27. 13:01:22

Egy ember, aki sikerrel elmenekült az orbán-rezsim elől! :)

VíziLó 2012.08.27. 13:01:31

@Sanyi9: Felnőtt nyelvtanuló esetében, akinek nincs tanári segítsége a jó nyelvkönyv a legfontosabb. Én nagyon fontosnak tartom a nyelvtant, mert az a váz az amire aztán felépül a ház. (Kisgyermek tanulása egészen más.) Magántanulónak a mai modern szép színes képeskönyvek helyett a régimódi (szójegyzék, olvasmány, nyelvtani és kiejtési útmutató, feladatok) típusú nyelvkönyveket ajánlom. Franciául pl. a Somorjai-féle fél évszázaddal ezelőtt kiadott, ma ponyvaárusokknál 500 forintért kapható könyvből tanultam, ahol az alapszókincs része volt még a tintatartó. A szókincset azonban mindig lehet később fejleszteni modernizálni.

Az első néhány lecke megtanulása után azonnal el kell kezdeni olvasni és tévét nézni. A kezdőnek legjobbak a sorozatok, mert viszonylag könnyen követhető a sztori és az alapszókincs fejlődik általa. Emiatt ne speciális sorozatokkal (orvosi, CSI) hanem inkább hétköznapi jellegűekkel kell kezdeni. S ebben következetesnek kell lenni, minden nap meg kell nézni az adott nyelven legalább azt az egy epizódot. A sorozatok mellett a műveltségi vetélkedőket is jónak tartom. Franciául pl. minden nap megnéztem Julien Lepers Question pour un champion című műsorát, mely talán leginkább a Vágó István-féle programra hajaz.

Olvasni kell az újságot, vagy az online hírportálokat, vagy bármi ami téged érdekel. Az angol tanulásban a legfőbb motivációm még jóval a kijövetelem előtt az volt, hogy az engem érdeklő speciális témákról csak angolul volt elérhető szakirodalom.

A zenehallgatás is nagyon fontos, mert az ismétlődés révén komplett mondatok kifejezések rögzülnek az agyadban.

Az, hogy nem az adott nyelvet beszélő országban élsz, kétségtelenül hátrány, de nem tragédia. Én Angliában élek, de minden nap megnézem a napi epizódot két spanyol sorozatból, spanyol zenét hallgatok, könyveket olvasok és az interneten beszélgetek anyanyelvűekkel.

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 13:05:04

@VíziLó:

Minden szóval egyetértek! Nyelvtan nélkül nem lehet nyelvet tanulni. A színes nyelvkönyvekkel semmire sem mentem. Én is magam tanulom a nyelvet.

komplikato 2012.08.27. 13:06:18

@VT Man: "Mennyivel rosszabb évekig nyomorogni, fázni angliában, mint egy életen át nyomorogni magyarországon?"

Az örök klasszikus 20 forintos kezdőkérdés. :)
Általában ignorálni szokta akihez szól. Vagy átmegy tagadásba.

think different 2012.08.27. 13:17:23

"A zenehallgatás is nagyon fontos, mert az ismétlődés révén komplett mondatok kifejezések rögzülnek az agyadban. "

Emlékszem, hogy milyen trendi volt ismételni az angol/amerikai slágereket, mégha nem is értettük azokat.
Mióta értem, inkább klasszikust vagy világzenét hallgatok, amit nem értek:D

Sanyi9 2012.08.27. 13:19:49

@VíziLó: Koszonom a valaszt. Ugy tunik, hogy nagyon hasonloan latjuk a temat, mind a tradicionalis nyelvkonyvet, mind a zenehallgatas/tevenezes/olvasas fontossagat illetoen.

Dandie (törölt) 2012.08.27. 13:20:33

@think different: WTF? A blog arra van, hogy kiszolgálja a mi? Komolyan? Te tényleg úgy éled meg a blogokat, mint dolgok, amiknek téged kell szórakoztatnia? Haver, nomen est omen.

2012.08.27. 13:21:23

@Tigicica: Ez azert erdekes, mert romanul es angolul is iskolaban tanultam. Am kb. utoljara az erettsegin foglalkoztam az angol nyelvtannal, a romannal meg meg korabban, es hat az az igazsag, hogy mivel mindig is utaltam a nyelvtant, akkor is csak annyit, amennyi az atmeno jegyhez kellett.

Ennek ellenere mindket nyelvet a mai napig hasznalom (igaz a romant ritkan, de azert neha azt is), de nem tudnam megmondani, mit miert kell igy vagy ugy mondani. Egyszeruen mert azt ugy szoktak mondani. A nemettel 2 lassan 2 eve kuzdok az osztrakoknal (igaz itt is foleg angolul beszelek), es ugyanezt latom. Egyszer csak elkezdtem megerteni, aztan elkezdett tudatosulni, hogy ezt igy szoktak mondani. A nyelvtanrol pedig gozom sincs (aliitolag nem konnyu).

En viszont soha nem tudtam ugy nyelvet tanulni, hogy bemagolok napi 10 szot es megtanulok 3 nyelvtani szabalyt melle. Az angolt es a romant is azert tudtam megtanulni, mert volt akivel beszelni, hallottam a TV-ben (Romaniaban nem szinkronizaljak a filmeket, hanem feliratozzak).

Dandie (törölt) 2012.08.27. 13:24:31

@Dandie: facepalm. Üss, megérdemlem. Este elolvasom a wikipedia irónia szócikkét esküszöm :)

// miért nincs: baromságot írtam => törlöm gomb?!

dennisthemenace 2012.08.27. 13:25:06

@apd: Lemarad egy "t". Hat hetente, azaz minden hatodik héten. De ha a fonoke felhívja az iskolát és konfirmálja, hogy nem tudja nélkulozni, mert sok a munka, akkor mentesul ez alól is.
Átlagosnál magasabb, de nagyon vékony alkatú srác.
Moderálnád magad?

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 13:25:55

@Nyulz of the World:

Én is láttam már olyat, mondanom sem kell, hogy nagy bosszúságomra, aki hallott, látott valami újat és pár perc múlva használta és értette. :) Sajnos nincs jó nyelvérzékem. Nekem előbb meg kell érteni, hogy miért mondják úgy. :S

odeon 2012.08.27. 13:28:35

Nem igazán értem a faxnit a szülői segítség miatt.
Az itthon levő Deniseknek is van apja- anyja, aki segítene ha tudna, vagy segít is, aztán többit meg láthatjuk

almare 2012.08.27. 13:31:16

@VíziLó: Mennyire igazad van! Én így hoztam fel az angolomat kb. középfokról felsőfokra és tovább. Egy darab nagyon jó nyelvtankönyvet tanultam végig két munkafüzettel, minden nap legalább egy óra angol, plusz ami érdekelt, azt angolul olvastam a neten. Most már fordítóként dolgozom, elég speciális területen (persze a nyelvhez is hozzátettem azóta).

Most a franciát igyekszem gyakorlatilag a nulláról megtanulni, úgyhogy én is köszönöm a konkrét tippeket.

sumsang 2012.08.27. 13:32:51

@sasmadar 2:
"..mar megint az otvar Anglia"
Még szerencse, hogy a poszt elején el lehet olvasni, hogy melyik országról szól az írás.
Intelligens ember vagy nem olvassa el azt ami nem érdekli, vagy nem trollkodja tele a hisztijével a komment oldalt.

keptelen kepkeret 2012.08.27. 13:39:13

@VíziLó: En angolt a cartoon network-rol es a Scorsese-filmekbol tanultam. Ennelfogva a legtobb dolgot ertettem amikor kivandoroltam, viszont rengeteget fordtottam a Guardian-bol, Independent-bol es ugye az angol zenek:-)

Ettol fuggetlenul sohan nem tudnam elmagyarazni, a nyelvtant, en csak helyesen hanszalom, de nem tudom elmagyarazni, h miert a do jon a does helyett:-)

Most franciaul szeretnek tanulni de ez lenyegesen nehezebb mint az angol...Nem tudom hogy fogja hozza, a francia tudasom zero. A Rosetta Stone-rol sok jot mondanak, esetleg valami tapasztalat?

Koszi

Macropus Rufus 2012.08.27. 13:39:38

egy nagyon jó barátom kb. fél éve elhatározta, hogy ő akkor innen elmegy. Mert tele van a töke azzal, hogy itt hiába dolgozik keményen, soha nem fog 1-ről a kettőre jutni. Az utolsó löket az volt amikor - köszönhető Viktorkánknak - 15ezerrel csökkent a nettó bére. Na akkor fogta a cumóit + barátosnőjét és leléptek Angliába. Mi a helyzet azóta? Nos egy havi bérből fizeti az albérletet (ja: és nem lakik senkivel összebútorozva, csak ő és a párja van ott!), a rezsit és úgy mindent ami egy hónap alatt kiadás. Ezek után még marad zséje mulatkázni.
Nem valami bonyolúlt munkát végez, gy.k. szalag munka, de olyan jó 450-460fontot keres egy hónapban. Neki ez - egyenlőre - elég. Már fényévekkel jobban él ott mint itt. És neki csak ez számít. Továbbá: a közérzete és az egészsége is jelentősen javúlt. Sokkal nyugodtabb ott mint itt. Egyedűl az anyukáját félti, mert őt nem tudta egymenetben kivinni magával. Ez a projekt még hátra van.
Én - még - nem gondolkodom, hogy kimenjek. Azon kevesek egyike vagyok akinek a hobbia a munkája ergo: azt csinálja amit szeret. Jó nekem itthon is, még.
De könnyen lehet, hogy 1-2 év és én is megyek a csába innen, mert itt mindíg minden csak rosszabb lesz. És most nem az elmúlt 8 év hanem az elmúlt 22 évre gondolok...
Én sok sikert kívánok azoknak akik bepróbálják és be is jönn nekik. Igaz sokan visszajönnek. Na zákson. Akkor mi van. Nekik nem jött össze. Természetesen ez már pszichológia: az esetek nagyrészében nem azt fogják mondani, hogy ők rontottak el valamit, hanem azt, hogy a rendszer szar, ők meg keményen dolgoztak... messziről jött ember..

dennisthemenace 2012.08.27. 13:40:46

@Nyulz of the World: És milyen jól teszik..
Bár neha meglepdom, mióta eredeti hanggal nézek filmeket. Pl. Segal magyar hangja sokkal jobban illik a figurához, mint a sajátja.
De pl. a Profi francia hanggal, angol felirattal van meg (csak így találtam) és Belmondo saját hangja pont olyan, mint az ot anno szonkronizáló Garas Dezsoé.

2012.08.27. 13:41:02

@Tigicica: ami nekem a nemetnel nagyon sokat segitett, az a tematikus szotar. Nekem az valt be abszolut a szotanulasra, mivel ott minden nap at tudod venni egy konkret temakor szavait, ami nagyon ismeretlen vagy nehez, azt ki tudod irni, hogy kesobb meg atnezd. Ha gyorsan kell nyelvet tanulni, nem biztos, hogy ez a megoldas, de ha van ra egy eved, hogy nyugisan atragd magad egy ilyenen, akkor nagyjabol megvan a nyelv hasznalt szokincsenek a 80-85%-a, amivel mar barmikor barhol elboldogulsz.

Nekem nemetbol ez van:
www.libri.hu/idegen_nyelvu/konyv/nemet-szokincs.html

De van belole angol is:
www.libri.hu/idegen_nyelvu/konyv/angol-szokincs.html

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.08.27. 13:45:44

@Tigicica: Nem arra gondoltam, hogy alkalmazottként dolgozzon itthon, hanem hogy önállóan, építse fel saját cégét, jövőjét. Pont ez a lényeg, mert így sokkal hamarabb ki tud emelkedni a tömegből (függetlenül az éppen aktuális gazdasági és politikai helyzettől – még mielőtt bárki ezzel jönne!).
De, ha ügyes és nem akar önállóan vállalkozni, simán el tud helyezkedni középvezetőként egy nemzetközi vállalatnál is (ami nyilván valami angolszász érdekeltségű lenne).

@ST83: Ez tényleg nehéz kérdés, de ha valaki eleve ilyen negatívan áll hozzá, akkor nehéz megoldást találni is. Problémák mindenhol vannak, azok elől nem lehet elmenekülni egy másik országba! Ott is lesznek gondok, csak másmilyenek. (És nem azokról beszélek, hogy a pénzt hogyan osszuk be, meg mit kapni a boltban...)

@fhdgy: A "külföldön tanulás, itthon érvényesülés" taktika nem múlt el egyáltalán. Csak élni kell a megszerzett tudással (és a lehetőségekkel). Ma is külföldről jön/jött a modern technika/tudás/know-how, amit itthon hasznosítunk. Pont erről szól a fejlődés meg a gazdaság.

Régen ezt a tudást a mestertanoncok hozták, ma már mások (komplett cégek, menedzserek, szakemberekkel együtt) – vagy akár az internet. De a rendszer ugyanúgy létezik.

Egyébként mi is pontosan ezt tesszük a Fotósképzőben: külföldi tananyagokat, a legújabb fotós technikákat/technológiákat tanítjuk, s az ehhez szükséges elméleti alapok megszerzéséhez használjuk a nyelvtudásunkat (angol, német) és a külföldi kapcsolatainkat. Csak mi már nem vándorolgatunk (ez is volt korábban), hanem az internet segítségével dolgozunk.
Ezt diktálja a mai világ.

2012.08.27. 13:53:43

@Macropus Rufus: 450 font egy hónapban??? abból hogy élnek meg 2-en, még egyedül sem lehet, nem inkább hetente keres annyit?

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 13:57:17

@bestpixel:

Eszébe nem jusson vállalkozni ilyen adórendszer és ilyen kereslet mellett! Vagy áruljon drogot és nőket. Más nem jövedelmező.

okos vagyok 2012.08.27. 14:04:58

Kedves Kommentelők,tisztelt Angliai magyarok!

Kb 5 éve keresem régi ismerősömet,aki Londonban(v mellett)dolgozik mint autószerelő!
Hegyi Józsefnek hivják,Kecskeméten lakott a "Szarkási"részen,autovillamossági szerelő volt..!
Aki konkrét infóval tudna szolgálni,hol találom,illetve hol dolgozik(cim,tel,stb)annak 500 fontot,vagy annak megfelelő forintot adok!
Nem szivatás,nem trükk!!

Kalmarotto@gmail.hu

2012.08.27. 14:05:15

@Tigicica: Vagy jojjon vizszerelonek Sopronba... Mult het csutortokon elromlott a csap a furdoben, ki kellett cserelni. 4 vizszerelot hivtam vegig, amig vegul az egyik nagy kegyelmesen hajlando volt hetfon kijonni, mert o delutan 5 utan nem dolgozik, penteken nem er ra, hetvegen meg megint nem dolgozik... Es egy kb. 20 perces meloert elkert 3500 Ft-ot, ugy hogy eszebe sem jutott szamlat adni. (En meg jobbnak lattam nem kekeckedni, mert ki tudja mikor lesz kovetkezokor is szuksegem vizszerelore...)

fhdgy 2012.08.27. 14:11:51

@bestpixel:
Ez a "hazajövök, hozom a tudást" lehet, hogy működik, de talán legkevésbé ebben az országban. Én rendszerprogramozóként dolgoztam külföldön. Amikor hazajöttem "csak" kettő problémával találtam magam szembe: sok helyen szóba sem álltak velem, mert " ez túl sokat tud!", és persze túl sokat akar. Ha mégis, a kollégáimmal jött meg utána a bajom: bármilyen finoman is próbáltam tudtukra adni, hogy lehetne másképp is, lehetne jobban is, hol teljesen nyíltan, hol burkoltan az volt a reakció, hogy ne okoskodjak!!! Az a féltékenység, irigység, ami itt sok hozzászólót arra motivál, hogy minősíthetetlen hangnemben kritizálja az elmenőket, ugyanígy viselkedik azzal is, aki hazajött, nem kullogott, és hozott magával valamit, tehát nem üres kézzel jött vissza!

Void Bunkoid 2012.08.27. 14:12:22

Amúgy nem is tudom, hogy miért kell ekkora feneket keríteni ennek a külföldön élés-dolgozásnak.

Pl. az egész óceániai szigetvilág (összlakosság kb 20 millió fő) gyakorlatilag abból él, hogy a munkaképes lakosság kb 50 százaléka - a férfiak - külföldön (jellemzően Ausztráliában, Új-Zélandon, vagy valamelyik indokínai országban, Szingapúr, Fülöp-szigetek, Új-Guinea, etc.) él és dolgozik, és a fizujának tetemes részét hazautalja az otthon maradt családnak. Gyakorlatilag ezen pártucat országban csak azok dolgoznak "otthon", akik az államigazgatásban vagy helyi infrastruktúrák fenntartásán dolgoznak. Ők is a hazautalásokból levont adókból kapják a fizetésüket.

VíziLó 2012.08.27. 14:13:06

@keptelen kepkeret: A francia csak kezdetben nehezebb mint a angol, de utána könnyebbé válik. Egy gyenge középfokú szintre könnyebb eljutni angolul, mint franciául, de egy erős felsőfokra könnyebb franciául mint angolul. (Ennek ellenére nem ajánlom a franciát mint első újlatin nyelvet. Először a spanyolt vagy az olaszt célszerűbb megtanulni, utána már a francia sokkal könnyebb, viszont fordítva nem működik a dolog.)

A francia egy viszonylag logikus felépítésű nyelv, s a kiejtési szabályok alól csak elvétve vannak kivételek. Ezzel szemben az angol egy hodgepodge, gyakorlatilag a francia és a germán nyelvek keveréke megtűzdelve mindenféle kölcsönszóval. Ehhez járul az erős izoláló tendencia, a rögzült kifejezések rendkívül nagy száma, s az állandó kiejtési bizonytalanság.

Mára nagyon megkopott a franciám, mert évek óta nem használom, de a régi szép időkben nem tudták megmondani, hogy nem vagyok anyanyelvi beszélő. Angolul hiába erőlködöm, az akcentusom megmarad.

Tigicica (törölt) 2012.08.27. 14:13:12

@Nyulz of the World:

Budapesten tudok jó vizest, de hosszú idő volt megtalálni. :D

LittleG (uk) 2012.08.27. 14:21:20

@think different:

nicedefinition.com/Definition/Word/Rosy%20Lee/Rosy%20Lee.aspx

Eszerint ez cockney slang, nehogy már ezt egy anglián kívül bárhol angolul tanulónak ismernie kelljen :)

Void Bunkoid 2012.08.27. 14:22:46

@VíziLó: angolul k*rva nehéz akcentus nélkül folyamatosan beszélni, ha nem gyerekkorodtól tanulod, tehát nem ilyen bilinguál vagy anyanyelvi szinten.

Egyszerűen teljesen máshogyan képzik a fonémákat, mint ahogyan mi megszoktuk, és piszok nehéz "erőlködés", odafigyelés nélkül, sőt sztm lehetetlen - úgy beszélni.

Lehet, de mivel folyamatosan a helyes artikulációra, pozicionálásra kell figyelni, edig azt figyeltem meg, hogy minden akcentus nélkül angolul beszélő nem anyanyelvi angol igazából feltűnően modorosan, lassan, galuskásan beszél. Az egyetemi nyelvitanszéki professzorok is, és még ők sem képesek akcentus nélkül kipréselni úgy egy géppuskaszerű káromkodássorozatot, mint egy echte brit, amikor kilöttyen a szájderje a pabban.

Ez pedig, akármilyen szépen is beszélsz, fel fog tűnni az anyanyelvieknek, és levágják, hogy szépen beszélsz, de külföldi g*ci vagy :)

dennisthemenace 2012.08.27. 14:27:10

@KárászAti: Az viszont sok, gyári szalagmunkával...

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 14:29:06

@think different: ez leginkább attól függ, hogy a) hol laksz b) mennyire beszélnek Standard Englishül a hozzád beszélők. utóbbit ugyanis nekik is illik ismerni, ők is azt tanulják a suliban, és az egymástól marha messze lakók is kénytelenek egymás közt azt használni, mivel ők se értenék meg egymást. pl. én sokra mentem volna vele, ha megtanulom a középiskolában a cockney szöveget, aztán ide kerülök, ahol Geordieul beszélnek. azért van a Standard English, hogy legyen egy közös. ha egy külföldi magyarul akar tanulni, neki se a palóc, se a szögedi nyelvjárást fogják tanítani...

tomfree 2012.08.27. 14:29:48

@Macropus Rufus: 460 font egy hónapban? A minimálbér is több, nem???

Void Bunkoid 2012.08.27. 14:37:55

@Macropus Rufus: háát, ha a barátod esetleg felsőfokú végzettségű, akkor elvileg itthon a diplomás átlagbéreket nézve - főleg Pesten - sokkal többet tudna keresni, mint ez a 460 font - feltéve, hogy ez is bruttó összeg. Így nemigen járna jól, max

Ha viszont bölcsész, vagy nem felsőfokú végzettségű, akkor viszont tényleg jól járt, mert hasonló kaliberű melóval nemnagyon lehet itthon 160-170 ezer forintokat keresni. Bruttót sem.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 14:42:43

@VíziLó: "ucatnyi olyan angoltanárt ismerek, akik életükben nem jártak angol nyelvű országban, nem néznek angol filmeket, nem olvasnak angolul, s gyakorlatilag a tankönyv bemagolásán kívül semmi használható tudással nem rendelkeznek. "

nos, egy angol szakos tanári diplomával rendelkezve ezt bizony nem hiszem el. ugyanis tankönyv nem is nagyon volt, az előadáson jegyzeteltek voltak a mérvadóak, plusz utána kellett járni a dolgoknak. szakirodalom angolul. aztán milliónyi kötelező olvasmány, szintén angolul, előadások, vizsgák mind angolul. fura lenne olyan angoltanár, aki nem olvasott angolul, ugyanis úgy nem tudná elvégezni a szakot...

mellesleg, egy csomóan tényleg nem ismerik a saját nyelvüket rendesen, (nyelvtant), hidd el nekem. pl. simán leírja, hogy Should of, mert nem tudja, hogy az ott egy have. @Miertilyenbonyolultez: apprentice kevesebbet keres, és a minimálbér csak 21 év felett teljes, szóval a 6.08. az alatt kevesebb.@Jolika neni a szomszedbol: meg fogsz lepődni. egy csomó amerikai filmet szinkronizálnak itt Angliában, ugyanis nem értik meg azt az akcentust, amit a filmben használnak. ennyi erővel sehol se jó a nyelvoktatás, mert sehol se fogják megtanítani az összes létező nyelvjárást.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 14:44:35

@VíziLó: persze, hogy megmarad az akcentus, ha nem gyerekkorban sajátítottad el. minden nyelven meg fog maradni, ha egy angol/német/hottentotta tanul meg másik nyelvet, neki ugyanúgy akcentusa lesz.

a franciáról meg azt hallottam, hogy azért könnyű egy magyarnak majdnem akcentus nélkül megtanulni, mert a hangok ugyanolyanok, csak 2-3 tér el. engem is mindig franciának hisznek az angol akcentus miatt, szerintem ezért.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 14:46:22

@Macropus Rufus: 460 font egy hónapra rohadt kevés. egy embernek is, nemhogy kettőnek. hány órát dolgozik ezért?

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 14:50:49

@A Tyne folyó déli partja:
Én tanultam angol szakon (szakpárban), és ugyan nem végeztem el (átmentem progmatra), de nem értek egyet veled abban, amit írsz, meglehetősen seggelős szak, többek között ezért léptem le, és lehet, hogy elolvastatnak egy rakat angol nyelvű irodalmat, de a hétköznapi beszéddel csak annak nincsen nehézsége, aki legalább fél évet angol nyelvterületen töltött.

Más:
Módszertanból leadták milyen idegen nyelv tanítási módszerek vannak, és ott felismertem, hogy ugyan 100 év már eltelt, a közoktatásban a tanárok többsége gyakorlatilag ma is a nyelvtani-fordító módszerrel tanít itthon, és ez az egyik fő oka annak, hogy a legtöbb középiskolás nem tanul meg angolul.

Dennis01 2012.08.27. 14:55:14

Sziasztok, en irtam ezt a cikket. Koszonom szepen a biztatast, nagyon sok munkamba kerult az, hogy elerjem ezt a szintet. Itt szeretnem megkoszonni a szuleim segitseget, akik nelkul nem sikerult volna eljutnom oda, ahol most vagyok.

@Miertilyenbonyolultez: Szia, en vagyok a cikk iroja. Miutan befejeztem a gyakornoki eveimet, heti 300-400 fontot kereshetek muhelytol fuggoen.

A negativ kommenteloknek, akik a nyelvtanulasi keszsegeimet kerdojelezik, ezt tudom valaszolni: 9 evig tanultam otthon angolt, minden evben kivalo ertekelessel zartam az evet. Sajnos kifogtam olyan tanarokat, akiknek nem volt tul fontos a tanitas, (minden orarol kestek, minden evben tokugyanazt tanitottak, stb.).
Itt egy ev utan az egyik legmagasabb szintet ertem el, a tanaraim szerint semmi gondom nem lenne az angol erettsegi megszerzesevel.

@apd: Az ilyen es hasonlo kritikus kommentek miatt nem akarok soha visszamenni Magyarorszagra, sot, elertem azt a szintet, hogyha magyar beszedet hallok valahol, olyan messze menekulok, amilyen messze csak lehet.

Volt mar ra nem egyszer pelda, hogy magyar honfitarsam bejott a muhelybe, bemutatkozas nuku, egybol azt kerte, hogy segitsek neki ezt-azt, persze barati alapon fizetseg nelkul(mintha az en garazsom lenne) aztan mikor nekem lett volna szuksegem segitsegre apro dolgokban, az illeto csak meghuzta a vallat es eltunt.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 14:59:18

@Dennis01:
"Az ilyen es hasonlo kritikus kommentek miatt nem akarok soha visszamenni Magyarorszagra, sot, elertem azt a szintet, hogyha magyar beszedet hallok valahol, olyan messze menekulok, amilyen messze csak lehet."

Azért nem kellene ám általánosítanod, faszkalaposok vannak Magyarországon és Angliában is egyaránt. Ha ez a fő okod az ott élésre, hogy ott nincsenek, akkor pofára fogsz esni. Amúgy meg itthon és kint sem foglalkozni az ilyenekkel.

tomfree 2012.08.27. 15:00:58

@Dennis01: gratulálok még egyszer, biztos bejönnek a számításaid odakinn. Azért remélem majd át fogod értékelni ezt a mondatod: "ha magyar beszedet hallok valahol, olyan messze menekulok, amilyen messze csak lehet." Szurkolok, hogy belefuss pozitív példákba is magyarokkal kapcsolatban.

Taxomükke (UK) 2012.08.27. 15:02:36

@a szomszéd Sanyi bácsi: Egy ismerősöm tavaly vett egy középfokú angol vizsgát a Rigó utcában 300.000 Ft-ért...

enrobag 2012.08.27. 15:11:55

@Taxomükke:
Szabadna tudni a részleteket is?
-Az utcán ment és valakitől vette?
-Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központban vette?

VíziLó 2012.08.27. 15:12:44

@tomfree: Az első magyar, akivel Angliában találkoztam meg akart kérni honfitársi alapon, hogy fedezzem, amíg ő lop a boltból. A következő magyarokkal való találkozásra a rendőrségi fogdában került sor, ahova behívtak tolmácsolni, mert elfogták a munkásokat, akik 2 hét meló után leszerelték a gépsort a gyárban, s megpróbálták eladni ócskavasként.

mike288 2012.08.27. 15:16:19

Én lassan 1 éve élek Angliában, és csak megerősíteni tudom azt, hogy az otthoni angol oktatás nem sokat ér idekint. Nem én vagyok az első aki meglepődött amikor kijött, de gondolom ez nem újdonság. A probléma ott kezdődik, amikor a buszsofőr megkérdezi hogy meddig kéred a jegyet, és mondja hogy nem tud visszaadni. Ez nem nagy nyelvtani feladat, de eleinte lehet hogy nagyon is az. Hiába tanultad otthon 8-10 évig a nyelvet (persze nem megszállott módon). Mindenesetre nagyban függ, hogy melyik területen élsz Angliában, elég nagy eltérések vannak akcentus terén. De a lényeg, találkoztam már Magyar angoltanárral, aki nem boldogult a nyelv miatt itt, ezért haza is ment, találkoztam már Magyar pultos sráccal, akire azt hittem hogy angol, ő pl. minimálbérért dolgozott egy pub-ban. Kérdeztem tőle, mióta van itt, azt mondta úgy 1 éve. Mondom erre:???!!!!. Azt mondta mindig is érdekelte a nyelv, otthon egyetemen ezt tanulta, majd picit tanította.. Itt pedig felszedte azt, amit fel kell ahhoz, hogy a nyelvtudása olyan szinten legyen, hogy Angliában is hiteles legyen. A lényeg szerintem a hozzáállásban rejlik..Ha valaki a rigó utcába jár, hogy elhitesse magával hogy tud angolul, tegye. De inkább csak országhatáron belül szólaljon meg, idekint meg legyen alázatos a nyelvtudásával kapcsolatban. Én is mosolygok az otthoni angol nyelvtanfolyamok, magániskolák hírlevein, anyagain, mert valóban azt a semmit tanítják, amit idekint senki nem használ. Egy fontos dolgot mintha nem értenémek meg az otthoni oktatók.. az akcentust nem lehet tanítani. És nem a 12 igeidő érdekli az angolt, mert bármely hihetetlen,de sokan ők sem tudják. Egyszer megkérdeztem az egyik bangladeshi barátomat: mondd, nálatok miért beszél mindenki szinte anyanyelvi szinten angolul?Erre az volt a válasz, náluk nincsenek szinkronos filmek. Kiskoruk óta így tévéznek. Szóval ha az emberek otthon is kerülnék a magyar népbutító médiát, és nem azzal foglalkoznának hogy mi volt a vv5-ben, mit hazudnak 0-24-ben, hanem mondjuk feliratos filmeket néznének, bbc-ről próbálnának valós hírt szerezni, egy picit már beljebb lennének. Ja, a kedvenc sztorim így a végére: Bp. taxiban épp Ferihegy ( Liszt Ferenc jeeee) felé. Kérdezi a taxis: külföldre utazok? Mondom igen, Anglia. Azt mondja a lánya is kijárt 1-2 évig úgy 4-5 hónapot összesen a nyelv miatt. Először nem voltak vele megelégedve a tanárok, most pedig vizsga volt. No az egyik vizsgáztató épp angol anyanyelvű volt. A Magyar anyanyelvű tanár nem értette úgy a 70%-át a lánynak. A másik tag meg csak mosolygott, és kitűnővel átengedte a leányt.. Érdekes..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:19:04

@Nyulz of the World:

Egy spanyol anyanyelvű ismerősömöt is megbuktatták a Rigó utcában kb. 15 éve SPANYOL nyelvből. Ugyanis elétettek egy óegyiptomi képet piramissal, fáraóval, munkásokkal, s mondták, hogy beszéljen róla. Az emberke meg utálta a történelmet, összesen 2 mondatot nyögött ki a képről. Így a vizsgabizottság megállapította: nem tud spanyolul.

tomfree 2012.08.27. 15:19:31

@enrobag: pár évvel ezelőtt kinn voltam a józsefvárosi kínai piacon, ahol egy csávó azt hajtogatta miközben járkált erre-arra, hogy: "boxer, sokkoló, nyelvvizsga" (ezeket árulta éppen). Nem kérdeztem meg a csávót a részletekről, de vagy ilyen helyen vette vagy valami ismerőse aki a ITK-ban dolgozik intézte el neki.

Taxomükke (UK) 2012.08.27. 15:19:37

@enrobag: Kötekedhetsz nyugodtan, abban a Rigó utcai intézményben vette, amelyet a fenti hozzászólások némelyikében is csak "Rigó utcának" titulálnak. Vagy talán azt várod el, hogy névvel, címmel, adószámmal ellátott beszámolót írjak?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.27. 15:19:40

@A Tyne folyó déli partja:

Szamomra nem meglepo az, hogy sok esetben meg az angol anyanyelvuek sem ertik egymast. A meglepo az, amikor a Rigo utcaban buktatnak olyan embereket, akik kiejtese a vizsgaztatok fulenek nem megfelelo, mert mondjuk eppen amerikaiul beszel... (Nem veletlen a kifejezes, keretik ebbe nem belekotni).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:20:44

@a szomszéd Sanyi bácsi:

Nem csalnak a Rigó utcában, ez egy mítosz. Csak nem a nyelvtudást ellenőrzik, hanem a műveltséget. Márpedig a kettő nagyon nem ugyanaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:23:37

@ST83:

"Mindenki magának tanulja a nyelvet. Nyelvvizsgara azt kell lokni, amit elvarnak toled."

Viszont a jó nyelvvizsgára NEM KELL készülni, hanem elég tudni a nyelvet a adott szinten. Tehát nem azt kell ellenőrizni a vizsgán, hogy tudja-e idegen nyelven pl. az "alkotmánybíróság" szót, mert esetleg magyarul sem tudja, hogy mi is az.

tomfree 2012.08.27. 15:24:01

@Gondolkodni Próbáló Birca: Rigó utcai általános középfokon futottam bele egy olyan szövegbe írásbelin, ahol az atomreaktorok hűtésére szolgáló berendezésekről meg a centrifugák működéséről volt szó, némelyik szó még a nagyszótárban sem volt benne magyarul... pislogtam is rendesen :-)

Taxomükke (UK) 2012.08.27. 15:24:30

@tomfree: A mondott ismerősöm eléggé gátlástalan, még (tudomásom szerint) nem nagyon élt munkavégzésből, vannak ilyen kapcsolatai, de minél kevesebbet tudok róla meg a stiklijeiről, annál jobb...

enrobag 2012.08.27. 15:28:27

@Dennis01:
Kedves Dennis, a 9 év angoltanulásodat én így képzelem:
első elemitől a szakács-"tanonckodás" fél évéig tartott.
Az első pár évi nyelvoktatás nagyjából azt jelentette, hogy játékos, éneklős, verselgetős óráitok voltak. Mondjuk így volt ez az első 3 évben, ha a szakácsiskolás fél évet se számítjuk, mert nem hiszem, hogy ott intenzív angol-oktatás lett volna, maradt 5 éved. Hány angol órátok volt egy héten? Gondolom 2. És ha csak ennyit foglalkoztál az angollal, akkor tényleg nem tanulhattál meg jobban. Nem kell utólag a tanáraidra fogni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:29:15

@Void Bunkoid:

Így igaz. Bár azért annyival kiegészíteném, hogy a legtöbb óceániai országban van idegenforgalom, s abban azért lehet munkát találni. Az én honlapom hazájában (Nauru) igaz: államigazgatás és idegenforgalom, más szinte nincs is. Az emberek elmennek Ausztráliába vagy Új-Zélandra dolgozni.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:39:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Amellett, hogy én is 0-nak tartom az itk-s nyelvvizsgát, az ismerősöd elég hülye volt. Ugyanis rengetegszer elmondják, hogy a képes feladatnál a lényeg az, hogy elinduljon a beszéd valamerre, teszem azt, ha nem érdekli a töri, akkor az általad említett képpel kapcsolatban beszélhetett volna a rajta lévő emberek ruházatárol, beszélhetett volna az egyiptomi tengerpartról, majd azon keresztül általában a nyaralásról, vagy a rabszolgákból kiindulva beszélhetett volna a modern rabszolgaságról, vagy csak a munkáról, mert azt mondja a fáraóról a főnöke jut eszébe. Esetleg elkezdi, hogy a piramis milyen hatalmas épület, és az XY is hatalmas épület, és oda mennyire szeret járni. Esetleg kiindulva valami múmiás filmből, a kedvenc filmjéről. Ezer lehetősége lett volna, nem kellett volna a történelemről beszélnie, de úgy látszik 0 volt a fantáziája.

Ezért szoktam mondani, hogy a rigó utcai olyan 10%-ban nyelvtudás, 90%-ban ész.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:41:17

@Jolika neni a szomszedbol:
No de ha jól tudom, vannak nyelvvizsgarendszerek, ahol GA-t, máshol meg RP-t kell tudni, a rigó utcai utóbbiba tartozik. Akkor hol itt a gond?

antika890 2012.08.27. 15:41:29

Sok sikert mindenkinek külföldön! Ha még 1-2 millió faszagyerek elhúz innen, talán majd itt is kolbászból lesz a kerítés.

MEDVE1978 2012.08.27. 15:42:50

Gratulálok az eddigi sikereidhez. A 80 font viszont biztosan nem elég ahhoz, hogy egy önálló egzisztenciát fenn tudj tartani. A minimálbér Angliában jelenleg 972 font / hó a 21 éven felülieknek(www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/TheNationalMinimumWage/DG_10027201), ehhez képest a heti 300-400 font már egész jó. Sok szerencsét és találd meg a számításodat az életben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:42:59

@tomfree:

Volt erről Gálvölgyinek kb. 20 éve egy paródiája. Ott is valami abszurd dolgokat kellett tudni nyelvvizsga címszó alatt.

Időnként ez persze a vizsgázónak segít, ha éppen olyan témát kap, amihez véletlenül ért. Ez esetben rosszabb nyelvtudással is átmegy a vizsgán. Persze ez is röhej. Velem konkrétan ez történt, 15 éves koromban (majdnem már 16 voltam), 1983-ban mentem felsőfokú orosz nyelvvizsgára, csak úgy próbából, hogy megy-e. A bizottság elővett valami újságcikket az el nem kötelezett országok találkozójáról. Én meg akkor is érdeklődtem a politika iránt, rendszeresen olvastam újságokat, így simán elkezdtem a témáról beszélni, folyékonyan fordítva a cikket magyarról oroszra. A két vizsgabiztos elégedetten össze is nézett, majd 3 perc után leállítottak és mondták, hogy akkor ez elég is. Utána mondták is: én voltam a héten az első ember, aki kapásból tudta oroszul, hogy "el nem kötelezett országok". Meg is lett a vizsga. Lehet, hogy ha viszont a lekvárkészítés jött volna szóba, akkor meg megbuktam volna.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:44:18

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Egyáltalán nem a műveltséget nézik.

A Rigó utcainál a következőket nézik, hozzáteszem sajnos, és nem a nyelvtudást:

- Írásbelinél a fordítási készséget, szótárral. Tehát az a vizsga egy fordító képzésen lenne reális, lehet valaki nem is nagyon beszéli a nyelvet, de szótárral jól tud fordítani, akik pedig a rigón nem bírnak átmenni, általában fordítani nem tudnak jól.

- Szóbelinél a kreativitás, fantázia készségeket. Ugyanis gyakorlatilag ha ügyes vagyok, oda terelem a beszélgetést, ahová szeretném, amiről tudok beszélni. Ehhez sem műveltség kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:44:46

@Belagezapista:

Az ismerős egy 17 éves csaj volt, venezuelai magyarok gyereke, jobban tudott spanyolul, mint magyarul, s egyszerűen pánikba esett a képtől, hogy nem ismeri a témát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:45:45

@Belagezapista:

S ha valaki nem eléggé ügyes? Ez esetben nem tudja az illető nyelvet?

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:46:53

@tomfree:
A kérdés, hogy itthon meg tudod-e érteni a magyar nyelvű Natgeót vagy a Földgömböt, esetleg az Élet és Tudományt. Ezek ugyanis ismeretterjesztő magazinok, elvileg egy átlag ember megérti, de simán írnak az atomreaktorok hűtéséről is, de nem tudományos szinten teszik. Középfokúra esetleg túlzás, de felsőfokún már van helye az ilyennek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:49:34

@Belagezapista:

Az átlag magyar nyelvvizsgázó se RP-t, se GA-t nem tud, mert eleve szép magyar kiejtése van. A kiejtést nem is nagyon nézik ezért, kivéve persze, ha kifejezetten hibás, de az angol hangok magyar hangokra redukálása az emberek 99 %-ára jellemző, így ez jellemzően nem szempont. Minden nyelvben a kiejtés a legnehezebb.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 15:49:37

@bestpixel: Az a baj ezzel a hazajövetellel egy autószerelő számára, hogy mivel döglődik az autópiac, ezért már a márkaszervizek is kénytelenek leépíteni. Persze, nyilván a legjobbakat tartják meg. Ilyen helyzetben elég nehéz lehet munkát találni. Ráadásul a márkaszervizes szerelőket is sokszor külföldön képzik, vagy ha más nem importőri "gyári" képzést kapnak. Így nem tudom, hogy van-e Dennisnek "speciális" tudása (abból biztosan, hogy imádja az autókat és a sajátját is nyilván csukott szemmel szedi szét és rakja össze, de talán nem a külföldi oktatásból, gyakorlatból). A márkafüggetleneknek meg az lesz a bajuk az újabb autók javításával, hogy egyre több célszerszám fog kelleni, ami meg iszonyú nagy befektetés... ki tudja mi lesz velük a (távolibb) jövőben.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:50:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Mint mondtam, szerintem sem jó az ITK-s nyelvvizsga. Na de amit írsz, az azért elég nagy szélsőség, a legtöbb idegen nyelvet jól beszélő ember inkább írásbelin hasal el, mert nem tud jól fordítani, amit nem is kellene amúgy egy nyelvvizsgához (aki jól tud egy nyelvet, az nem fordítja!). Na de hogy nem bírt megszólalni, mert a képen lévő témát nem ismeri? Egyáltalán nem is feladat ismerni, csak beszélni kell róla, a vizsgán nem értékelik a tárgyi ismereteket. Mellesleg ilyen vagy hasonló más nyelvvizsga rendszerben is van. Pont nem emiatt rossz a rigó.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:52:49

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A mérvadó akkor is az RP a rigónál, még ha el is vétik. Mondjuk nekem is rossz a kiejtésem, és mivel jelentős részben PC-s játékokból meg filmekből tanultam, ezért közelebb áll az amerikai kiejtéshez a beszédem, mégsem vágtak meg mikor vizsgáztam.

Az angolt egyébként nem érted meg, ha nem tudsz elég jól kiejteni, sok ideig nekem ez volt a fő problémám.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:58:40

@Belagezapista:

Az angol kiejtés NAGYON nehéz számomra, jóval nehezebb, mint pl. az orosz és a spanyol. Én brit és amerikai cégeknél dolgoztam, ahol az angol volt a hivatali nyelv, a főnökök angolul beszéltek, a filmeket igyekszem mindig angolul és angol felirattal nézni, de én most is csak részben értem az angol beszédet, míg az írott szövegekkel szinte semmi problémám nincs.

Az angolban számomra a fő gond, hogy ugyanolyan sok magánhangzó van benne, mint a magyarban (sőt: a kettőshangzókkal együtt sokkal több), viszont a rendszerük szinte teljesen más rendszerű, mint a magyar magánhangzóké. Ez fordítva is igaz, egy angol ismerősöm tanul magyarul, s neki is a magánhangzók a legnehezebbek a magyarban.

tomfree 2012.08.27. 16:03:13

@Belagezapista: nem értek az atomreaktorokhoz, de nem szájbarágós egyszerű szöveg volt emlékeim szerint (2004-ben volt), inkább amolyan szakmai cikk, hogy a hűtési és szigetelési rendszerben milyen újítások jöttek be és azok miben haladják meg az eddigi rendszerek jellemzőit illetve ezek milyen hatással vannak a centrifugák működésére. Sok szakszó volt benne, mondom a nagyszótárban nem voltak ezek benne és az egész részleteiről volt csak szó, nem a teljes folyamatról, így nem is lehetett teljesen megérteni az egészet (ha csak nem atomerőműben dolgozol :-)
Hozzáteszem, azóta folyamatosan használom anyanyelviekkel a nyelvet és fejlesztem a nyelvtudást, de ilyen szavakkal soha nem találkoztam azóta sem.

VíziLó 2012.08.27. 16:04:14

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, ezért van az, hogy sem angolul nem lehet megtanulni felnőtt korban akcentus nélkül, de angol anyanyelvűek sem tudnak más nyelveken megtanulni akcentus nélkül.

Az európai nyelvek közül kellő gyakorlással egy magyar bármelyiket megtanulhatja akcentus nélkül, kivéve az angolt és a portugált. (A balti nyelveket és az albánt nem nagyon ismerem, de felületesen nézve az ő hangrendszerük sem tűnik annyira elérőnek.)

dennisthemenace 2012.08.27. 16:05:45

@VíziLó: Az fasza... Én egyszer írtam egy soforugynokségnek, akik úgy hirdettek, hogy "Eastern European drivers are very welcome!"
Kaptam egy udvarias választ, miszerint a sorozatos problémák (zárójelben felsorolva: lopás, rongálás, ittas vezetés, rasszista megnyilvánulások, stb) miatt a MAGYAR soforok kozvetítését megszuntették...

dennisthemenace 2012.08.27. 16:08:00

@antika890: Bajosan, mert ha egy-két millióan elhúznak még onnét, kenyér sem lesz, nemhogy kolbász..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 16:10:18

@VíziLó:

Tapasztalatom az, hogy az emberek 99 %-a nem képes semmilyen idegen nyelvet megtanulni anyanyelvi szinten, akcentus nélkül. Mindegy, hogy mi az anyanyelve és mi a célnyelv. A magyarokat ráadásul fel is lehet ismerni pár mondat után a magyar akcentus tipikus jellemzői miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 16:11:25

Hát persze, minden angoltanár csak makog angolul, és tankönyvszagú hasznavehetetlen vacakokat tuszkol le a diákok torkán :-)
Éljenek soká az előítéletek.
És amikor valaki olyasmivel jön, hogy "mosolyogtam csendben magamban, amikor x.y. azt mondta, nagyon jól tud angolul", akkor sose értem, hogy jön ehhez akárki látatlanban. Ha én azt mondom magamról, hogy kurva jól tudok angolul, akkor lehet, hogy csak a pofán jár, de lehet, hogy tényleg így van. Jéé, ilyen is van.
Szerintem egy felsőfokún elvárható, hogy az ember bármiről el tudjon társalogni. Vagy hol kellene meghúzni a háttérismeretek határát, ott, hogy a hernyóból lesz a lepke? Nyilván nem a Fukushima Dai-Ichi atomerőmű leolvadásának technikai leírása volt a szövegértés, vagy a XVII. dinasztia halottkultuszára voltak kíváncsiak a vizsgáztatók az egyiptomi képpel. Ok, persze, nem vagyok, nem voltam Rigó utca fan, de ezek a feladatok bármelyik nemzetközi nyelvvizsgában is benne lesznek. És pont az a céljuk, hogy felmérjék, mit tud az ember kihámozni olyan kontextusban, ahol nem ért 100%-ot.
Kicsit morcos lettem, nem tudom miért, utánam az özönvíz tényleg, csak vannak dolgok, amik kicsit mindig is piszkálni fogják az embert.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 16:24:22

@Nyulz of the World: Én is csak úgy tudom elképzelni a hasznos nyelvtudás megszerzését, hogy elkezded használni... mint a gyerekek. Szerintem az is gond a nyelvtan előtérbe helyezésével, hogy egy nyuszibb ember (mint pl. én) nem fog merni beszélni, mert azon a hülye nyelvtanon gondolkodik, ahelyett, hogy mondaná, ahogy jön.

És ahogy mondod, idővel az ember hozzászokik ahhoz, hogy mit hogyan kell mondani. Hiába tudtam állati jól a német nyelvtant 8 éve, amikor szakmai középfokú vizsgát tettem, megszólalni ma nem tudnék.

Egyetértek azzal, hogy filmeket kell nézni, olvasni kell már az elejétől.Volt egy angolos, franciás szinkrondramaturg ismerősöm... úgy tanult nyelvet, hogy könnyű krimiket kezdett olvasni. Az elsőnél talán annyi jött le, hogy ki volt a gyilkos :-) De ez is jó. Legyen motiváció, amiért tanulni akarunk... és ne a nyelvvizsga megszerzése legyen az.

Az meg, hogy odaengednek olyan embereket tanítani, akiknek komoly hiányosságai vannak, felháborító. Gimiben a negyedikes angol tanárnőnk egy ilyen személy volt sajnos. Természetesen nemtetszésünknek hangot adtunk egyszer kétszer, ezért továbbtanulás előtt kaptam egy jó négyest angolból tőle. 2 hónappal később felsőfokúnak megfelelő pontszámot értem el a TOEFL nyelvvizsgán...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:36:16

Az angol oktatási rendszerhez annyit tennék hozzá, hogy az elmúlt 20 évben 4-5 nagyobb reform volt. Egyszer arra koncentráltak, hogy ne legyen sok hiányzás, máskor arra, hogy a néma értő olvasás eredményesebb legyen, aztán arra, hogy jobban fejlesszék a bevándorlókat. Végül bármit módosítottak, valami elromlott, de kitartóan próbálkoznak.
A lényeg, hogy mindenki nézzen utána az aktuális támogatási helyzetnek, mert még a 3-4 évvel ezelőtti infó is félrevezető lehet.

2012.08.27. 16:36:47

@Pere Viki: Nekem erdekes es igen tanulsagos megfigyelni, hogy a gyerek hogyan tanulja az anyanyelvet. :) Eloszor csak figyel, majd szavakat, kesobb tomondatokat hasznal, aztan elkezd kombinalni. Nalunk a legaranyosabb a "tiem" volt, de allitolag ezt a legtobb gyerek elsuti, mert ez igy lenne logikus. En, te, enyem, tiem... Milyen marhasag mar, hogy tied... :)

Szerintem a felnott is ugyanigy tanul idegen nyelvi kornyezetben, viszont a nyelv logikajat mar nem nagyon fogja megtanulni, megerteni, mivel neki mar megvannak a maga prekoncepcioi, logikai rendszerei a sajat anyanyelve alapjan. Az a jo, amikor eljutsz odaig, hogy kepes vagy gondolkodni az adott nyelven. En pl. mar sok-sok eve nem forditok magamban, ha angolul beszelek. A nemetnel viszont allandoan szenvedek, automatikusan forditok mindent oda-vissza, es hat ezzel rendesen bonyolitom is az sajat dolgomat. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:44:47

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, az átlag magyar 8 évi iskolai nyelvoktatás után csak felirattal érti meg a roppant bonyolult nyelvezetű hollywoodi akciófilmeket is. Sajnos a kormányzat felől értelmes megoldási javaslat még nem érkezett erre a 20 éve folyamatosan jelzett problémára.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 16:51:49

@Nyulz of the World: Na, hát nekünk is így kéne. Eszembe jutott erről egy ismerősöm története. Apukám egy "amerikás" barátja elvett feleségül egy francia lányt, aki azt mondta, hogy ez a barátunk olyan borzalmasan beszél angolul, hogy inkább ő megtanul magyarul :-) Most úgy 70 évesek lehetnek és a néni olyan mintha csak régen vándorolt volna ki és némi akcentust gyűjtött volna össze... egészen addig, amíg azt nem mondja pl, hogy zongorász... mert hogy van fodrász, meg cipész... akkor az zongorász lesz :-) Nagyon aranyos. Igaz ehhez azért nyilván remek nyelvérzéke is van a néninek... aki amúgy 8 nyelven beszél. Valamikor majd olvashatjátok a lányom ovijáról is a történetet, hogy hogyan tanul 3 nyelvet az oviban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:57:08

@Chang Yai: Sajnos a közoktatásban dolgozó angoltanárok többségére ezek jellemzők:
- jelentős részüket még mindig a nyugdíj közelében álló, orosztanárból átképzett, angol anyanyelvi környezetben sosem járt réteg adja, a kiejtésük többnyire katasztrofális
- a fiatal tanárok között sok az olyan, akit sehova sem vettek fel és a pedagógus szakra minimális pontszám is elég volt (kontraszelekció)
- a fizetés semennyire sem motiválja őket
- 30-40 fős osztályokban nehéz hatékonyan oktatni
- sokszor egy 20 éves magnó az egyetlen multimédiás eszköz, miközben a gyerekek iPhone-on tolják az Angry Birds-öt
- magániskolában/különórán ugyanaz a tanár sokkal jobban tanít, direkt tereli a diákokat a magánoktatásba, hiszen ott keresi meg a mellékest és sokkal kellemesebb kisebb csoportot oktatni
- van egy kevés elhivatott és angolul tényleg jól beszélő tanár, ők képezik a kivételt

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:59:27

@VíziLó: @Gondolkodni Próbáló Birca: Az emberek hangképző szerveinek a fejlődése olyan, hogy 10 éves koruk után gyakorlatilag nem tudnak újabb hangot megtanulni. Tehát akcentus nélkül csak olyan nyelvet tudnak megtanulni, amelyiknek minden hangját ismerik már 10 éves korukban is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 17:02:13

@online távmunkás:

Így igaz, így van ez az emberek 99 %-ánál. Tulajdonképpen van egy megoldás: az akcentust beszédhibaként kezelni és logopédushoz járni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 17:15:18

Távmunkás: 2001-ben jártam utoljára magyar iskolában, utána én is megpattantam. Gondolom a fizetések még mindig ugyanolyan fenomenálisak, és tudom, gáz ilyet mondani, de "if you pay peanuts, you get monkeys". Ennek ellenére nem szeretem, ha virtuálisan belém törli a lábát mindenki, ha kiderül, mit csinálok. Hiúsági kérdés talán, de nekem jobban bejön, hogy a szomszédaim tiszteletteljesen tanárnőznek (és hogy 20%-kal levitték a lakbéremet is!), amikor kiderült, mit csinálok, ez annyira a hierarchia tetején található foglalkozás :-)

Akcentusok: szerintem felesleges ennyit pörögni ezen, az angol különösen olyan nyelv, amit könnyű jól beszélni - olyan szempontból, hogy sokféleképpen lehet jól beszélni. Sajnos a kiejtésemből rajtam is kiszúrni, hogy nem vagyok anyanyelvű, ez nagy fájdalmam, de ebből én mindig is nagyobb problémát csináltam magamnak, mint a native főnökeim, tanítványaim vagy szülők. Pontosabban, soha senkinek nem volt még vele baja.
IELTS nyelvvizsgán a listening részbe egyébként az égvilágon mindenféle akcentust beraknak, az indiai callcentrestől a bantu biológusig kb, és mindegyiket ugyanolyan fontos megérteni, ha jó pontszámot akar az ember. Nem kicsit voltam először meglepve :-) (Ráadásul ez az a ritka vizsga, hogy mindent csak egyetlenegyszer lehet meghallgatni.)

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 17:22:20

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Tudom, számomra is az a legnehezebb, és máig ez korlátozza számomra a megértést. Németül alig tudok, de ha le kellene írnom, amit hallok, németül sokkal könnyebben menne, mint angolul.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 17:27:24

@online távmunkás:
"- 30-40 fős osztályokban nehéz hatékonyan oktatni"

Ma a legtöbb helyen pont idegen nyelvből van csoportbontás, így átlag 15 fős csoportokat kell tanítaniuk, de 90% alkalmatlan erre vagy módszerei rosszak.

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:36:16

kedves posztolo, osztom a velemenyed. nagyon ritka az olyan, aki egy kozepfokut le tudna tenni barmifele magantanar vagy nyelvsulis kepzes nelkul erettsegi vegere. nyilvan nem a kettannyelvu sulikra gondolok, hanem egy sima, mezei gimnaziumra, es akkor meg bele se merek gondolni, milyen a szinvonal egy szakiskolaban. nekem felsofokom van, de ehez pl ami meg jo megoldas ( mar ha nyitott a csalad ilyenre otthon) ha fogadgok egy cserediakot x honapra. van egy csomo cserediakprogram, mint AFS, es ha te meg nem is teheted meg, hogy kimenj hoszabb tavra a programjukkal, de tudsz fogadni amerikai diakot, kanadait mondjuk akar csak egy par honapra es amellett, hogy egy uj kulturat ismersz meg, az angolt is tokelyre fejlesztheted a mindennapos aktiv hasznalattal egy anyanyelvivel. ( es ez barmelyik nyelvvel megteheto, en igy tanultam meg rendesen angolul es franciaul is, mar legalabb is ami a beszedet illeti) Azt irtad, legeloszor a megertessel volt a gond. azon meg a filmek nezesevel lehet nagyon egyszeruen es gyorsan segiteni. Amugy kerdeznem a posztirotol, vagy aki jartas auto businessben, hogy megy ott az autoszereloi munka, autozarszereles,...? van ra kereslet?

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:44:42

lattam fentebb egy posztot, hogy anyanyelvi orszagban konyebb nyelvet tanulni. ez teljesen igy van, de motivaltnak is kell mellette lenni, mert hany olyan ember van, aki vigan eleldegel mondjuk nemetben csak angoltudassal es persze beszel valamit nemetul, de nem tul sokat. pl. en tudok arabul, foleg megertem, de beszelni is tudom az egyiptomi nyelvjarast, viszont meg mindig nem olyan szinten, ahogy ket ev utan kellene, mivel ferjemmel angolul beszelek az esetek tobbsegeben, munkahelyemen szinten angolul, UK-t hivunk, szinten angol...egyedul az utcan meg a csaladban kell az arabtudasomat elovenni, az meg megragadt egy bizonyos szinten egy ido utan....

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:45:44

bocs nem postot lattam, kommentet

2012.08.27. 18:03:22

En mindig azt gondoltam regen, milyen bunko dolog hogy a magyarok elkerulnek mas magyarokat kulfoldon, de az evek soran sajnos annyi negativ tapasztalatom volt, hogy lassan mar en se szivesen allok szoba magyarokkal akiket nem ismerek.

Az eddigi melypont az volt mikor egy vadidegen magyar lany eloszor megkerdezte hogyan kell eljutni egy London masik vegeben levo celpontra - miutan turelmesen elmagyaraztam neki, konnyeden megkert hogy menjek mar el vele (kb. 2 ora tavolsag) es segitsek a borondjet cipelni. Kifejezetten sertodottnek latszott, mikor udvariasan nemet mondtam...

think different 2012.08.27. 18:10:53

@apd: Vágónál már az ötezer forintos kérdésnél el kellene használnod mindhárom segítséget...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 18:15:32

@magyarlanykairoban:

Annak idején amikor Kubában éltem, ismertem olyan oroszokat, akik 10 éve éltek ott és 10 szavas volt a spanyoltudásuk.

De a magyarok zöme is megragadt a kb. 1000 szavas szókincsnél. Ez ugyanis elég az alapélethez, még a filmeket is meg lehet érteni. Viszont több nem kell neki, mert nem olvas újságot, k9nyvet spanyolul, a nyelvet családban nem használja.

Alapvetően a legtöbb embernek elég az alapszintű nyelvtudás, így nem is növeli azt, hiszen úgysem használná.

apd (törölt) 2012.08.27. 18:18:39

@magyarlanykairoban: ja egyébként tényleg esélytelen, én mondjuk kéttanba jártam, ott megcsináltam az anyanyelvi angolt, de pl. tanultam németet, hát tudok sört kérni, meg el tudom mondani hogy 'használt hűtőszekrény kedvező áron eladó' meg 'lakásbejelentő hivatal' meg ilyen csupa hasznos dolgokat, az egyetemen meg franciát tanultam, hát azt megértem, meg le tudom fordítani, de az angol meg a német után iszonyú nehéz jól kiejteni

most fogom megint elkezdeni a németet, mer megjött a motiváció, de pl. gimiben annyira demotiváló nő tartotta az órákat, hogy elvette a kedvünket az egésztől.. anyukám szerint úgy nézett ki mint egy SS kiképzőtiszt

meg is látszott az eredményeken, 2-en nyelvvizsgáztak németből érettséginél, de mindketten jártak magántanárhoz, ahol azért súlyos ezreseket ott lehetett hagyni

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:19:00

@Belagezapista: azért nem műfordítást kérnek, szóval, ha nem fordítasz hülyeséget, akkor el fogják fogadni akkor is, ha nem tökéletesen magyaros.

és még valami: sokan jönnek azzal, hogy x. y ennyi meg annyi évet töltött külföldön, mégse engedték át. nos, én ismerek itt olyat, aki hét éve van itt, és bizony nincs neki olyan nyelvtudása, hogy átmenjen egy középfokún, nem kell hozzá Rigó utca, még egy Pitmanon se, pedig az röhejesen könnyű. ha még van. (zárójelben, ez meg a másik, mindenki jön itt Rigó utcával, van még egy csomó másfajta vizsga is, tessék arra menni, ha ez nem tetszik.)

másrészt az, hogy x. nyelven valaki beszél (=elvan az országban, tud kommunikálni), még nem jelenti azt, hogy pl. meg tud írni egy hivatalos levelet is. (sőt, anyanyelvűek esetében se biztos, hogy meg tudná írni. mondjuk egy hat osztályt végzett cigány bácsi nem biztos, hogy képes lenne rá.). márpedig egy középfokú nyelvvizsga ezt is méri, úgyhogy az nem garancia, hogy x. évet eltöltött valaki valahol.

apd (törölt) 2012.08.27. 18:26:17

@Dennis01: egyébként meg egy ilyen tetves kis kozmopolita fasszal mint te, akkor se állnék szóba ha akarnál

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:26:55

@Gondolkodni Próbáló Birca: érdekes, engem magyarnak még sosem néztek. kizárólag franciának, esetleg lengyelnek, de annak csak amiatt, mert akcentus= akkor biztos lengyel, gondolták.

ja, egyszer volt egy eredetileg történész emberke, aki levette, hogy Közép-Európa, de tudta, hogy tuti nem lengyel.

2012.08.27. 18:27:42

@Chang Yai: Szerintem Magyarorszagon lejarattak az angoltanarokat az altalad is emlitett volt orosztanarok akiket par honap alatt 'atkepeztek' angoltanarokka, de sosem voltak angol nyelvi kornyezetben stb. A masik nagy faktor persze a fizetes: nem tudom mennyi a tanari fizetes Magyarorszagon jelenleg, de neezen tudom elkepzelni, hogy ha valaki tenyleg jol tud angolul es raadasul meg jo tanar is, ne talaljon jobb allast mint egy altalanos- vagy kozepiskolai tanari allas allami iskolaban.

Nekem is az tunt fel az IELTS vizsgaval kapcsolatban (ami annak idejen, mikor en felveteliztem, az egyetlen vizsga volt amit angol egyetemek elfogadtak) hogy teljesen eletszeru helyzetekre koncentral, a hires Rigo utcaival ellentetben. Pl. a szobeli reszben arrol beszelgetett velem a vizsgaztato, hol szeretek ruhakat venni. Ezen akkor jol meglepodtem, de aztan rajottem, azt akarta felmerni tenyleg beszelek-e angolul, tudok-e kommunikalni, nem azt hogy tajekozott vagyok-e mindenfele elvont temaban.

Kiejtessel kapcsolatban: pont azert mert az angol kiejtest nehez felnott korban elsajatitani, elterjedt a voice and accent training, amin kimondottan ezt probaljak fejleszteni. A kepzett tanarok ezen a vonalon nagyon dragak, de ha van valakinek penze, erdemes ra kolteni. Nekem egyszer volt egy ingyenes oram egy ilyen tanarral, es megdobbentem mennyire hatekony modszerei voltak, mar egy ora utan is volt nemi valtozas. Ha megengedhettem volna magamnak hogy rendszeresen jarjak hozza, mar nem kerdeznek tolem mindig udvarias mosollyal az angolok hogy francia vagyok-e :)

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:30:27

@apd: en nem ertem, pedig annyi bolcseszunk van es egyetlen jo tanar sincs kozottuk? vagy hulyek lennenek ennyi fizetesert tanarkodni? en (is ) bolcsesznek keszultem, bar engem jobban erdekelne a forditas, mint tanarkodas. lehet masok is igy vannak vele....

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:31:55

@Nyulz of the World: ugyanez nekem is, és marhára idegesít, hogy németül nem tudok olyan jól, mint angolul:) sőt, ha németül beszélek (próbélok:) akkor is először angolul gondolom ki.

gyakorlok, hallgatom a német rádiót, olvasok németül, de az a szint jóval lentebb van az angolomnál. (ami mondjuk nem csoda, angol szakot végeztem, meg fordítóit, és Angliában lakom hét éve, de akkor is:)

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:32:50

@A Tyne folyó déli partja: en mindig orosz vagy nemet vagyok, aki esetleg ismeri lengyelorszagot, annak meg lengyel :D

apd (törölt) 2012.08.27. 18:33:48

rengeteg jó tanár van, én pl. kifogtam nagyjából egész 16,5 éves iskolai pályafutásom alatt a jókat, és még megyek mesterre is, de a már említett németes példánál érdekes, hogy az SS tiszt első 2 évben volt, utána kaptunk egy nagyon rendes faszit, aki ugyan szigorú volt, de nagyon jól megtanított volna minket németül, csak hát 3. évre már szókincs, nyelvtan, viszonylag folyékony beszéd kellett volna, ezzel szemben fittyfenét se tudtunk németül, és 2 évet behozni hetek alatt, esetleg hónapok alatt is nagyon nehéz, úgy, hogy mellette haladni kéne.. hát ez van :)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:34:33

@online távmunkás: nos, amikor én mentem angoltanári szakra, akkor a max. pontszám volt 120, és valami 110 volt a bekerülés feltétele....elég messze van a minimálistól.

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:36:19

@Mirjam2: en is sok rosszat hallotta mrigorol, hogy lehuznak, ugysem mesz at elsore, dragak, bunkok a vizsgaztatok....meg nekem szimpatikusabb volt az olyan nyelvvizsga, amelyik az angolomat meri fel, es nem keveri a magyarral, mert ha jol emlekszem a rigoban nem csak forditas van, ami meg okes lenne, de a hallas utani szovegertesnel is a kerdesekre magyarul kell valaszt adni..... en meg tudom ajanlani az ECL nyelvvizsgat, ott nincs forditas sem, full angol, es naluk a magnos resz a legnehezebb. felsofokon borzalmas akcentussal beszelo emberkeket tettek be olyan utcazajjal, hatterzajjal, hogy igen csak kellett fulelni, hogy most ez mit akar mondani....

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:41:00

@Mirjam2: nekem nem kellett IELTS vizsgát tennem, mikor egyetemre mentem itt. de pl. a barátnőmnek kellett. viszont nekem eleve angol szakos diplomám van, gondolom, azért.

35467 2012.08.27. 18:42:03

Angol akcentussal kapcsolatban: két skót a hangfelismerő liftben.

www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

Könnyesre röhögtem magam rajta!:DDD

Dennis01 2012.08.27. 18:49:07

@apd: Ha megkerhetlek, vagy kulturaltan szolj hozzam vagy sehogy. Koszonom.

2012.08.27. 18:53:23

@A Tyne folyó déli partja: Persze, nem mindenkinek kell nyelvvizsga angol egyetemre - pl. az angol anyanyelvueknek sem kell, meg azoknak sem akiknek mar van diplomajuk olyan egyetemrol ahol az oktatas nyelve angol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.27. 19:08:03

@Belagezapista: Más:
"Módszertanból leadták milyen idegen nyelv tanítási módszerek vannak, és ott felismertem, hogy ugyan 100 év már eltelt, a közoktatásban a tanárok többsége gyakorlatilag ma is a nyelvtani-fordító módszerrel tanít itthon, és ez az egyik fő oka annak, hogy a legtöbb középiskolás nem tanul meg angolul. "
Egyetértek, és azt kell mondjam, ez nem csak magyar jelenség. ESL (English as a second language) tanárként dolgozom Kaliforniában, koreai diákoknak tanitok angolt, és ugyanez a problémájuk: a nyelvtant egészen jól tudják, de nehézségeik vannak, ha beszélni kell. Szerencsére a fiatalabb generáció tanárai már nem feltétlenül a nyelvtanra helyezik a hangsúlyt, helyesebben integrálják a beszéd-irás-olvasás készségek tanitásába. Rengeteg olyan tanfolyam van már otthon is (amennyire a netes reklámokl látom, persze nem próbáltam ki egyik tanfolyamot sem, igy tapasztalatom nincs), ahol a beszédfejlesztésre, ill. a funkcionális nyelvoktatásra fektetik a hangsúlyt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 19:15:56

@Belagezapista: Azt azért tegyük hozzá, hogy sok helyen a csoportbontás osztályon belül megvan, de a párhuzamos osztályokkal utána összevonják, így 2-3 osztályból csinálnak 2-3 bontott csoportot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 19:19:40

@A Tyne folyó déli partja: Idén mindenki sírt, hogy lecsökkentették az államilag finanszírozott keretszámokat. Az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán 100-ból 49 pont kellett a tanár-angoltanár szakra való bejutáshoz (nappali képzés, állami és önköltséges is ugyanannyi).

magyarlanykairoban 2012.08.27. 19:32:03

@Zsuzsi65: En nem egy nyelvsuliban megfordultam a kozepfokum majd a felsofokum kapcsan, es lattam nagyon jo tanitasi modszereket. Ha az otthoni tanarok tudjak, hogy nem jo az a modszer, amit meg mindig tanitanak nekik az egyetemeken, akkor miert azt hasznaljak? Pl. francia tanarom kivalo volt, 4 ev alatt megtanultam tok jol franciaul mellette semmi maganora nelkul. Okes, a legnagyobb hatrany az iskolakban, hogy tul sokan vannak egy csoportba, de ere is mar reg rajottek, akkor miert nem csinalnak valamit? talan nincs meg a motivacioja se a kozepiskolaknak, se a tanarnak....

moiz 2012.08.27. 20:09:12

Én hihetetlenül irigylem a cikkben lévő embert. Neki is csak szerencséje volt. Az apjának köszönheti, hogy az élete jó irányba tart. Ha az apja nem külföldön dolgozott volna, akkor a cikk alanya sem lenne sehol.

Az baromság, hogy angol filmek nézésével meg lehet tanulni angolul! Én régen csak a cartoon network-ot néztem, ami még csak angolul létezett. De ennek semmi hatása nem volt. Ugyanúgy semmit nem tudtam angolul, mintha nem is néztem volna. Szóval amit írt erről néhány hozzászóló, az baromság.

Persze azóta már megtanultam angolul, habár nem értem hogyan. Mivel egy csomó dolgot továbbra sem tudom, hogy hogy van az angolban (pl. a sok múlt idő között nem tudom mi a különbség). Ráadásul az angol tv-ket továbbra sem értem. (Ha nem angol anyanyelvű ember beszél a tv-ben, azt már jobban lehet érteni.)

Ettől függetlenül ami a cikkben le van írva, azt hihetetlenül nehéz megvalósítani. Szerencsés az az embert, hogy még a családja is ott lakik külföldön. Így kap segítséget is. Jó lenne, ha én is az ő helyzetében lennék...

LenaLondon 2012.08.27. 20:20:00

@A Tyne folyó déli partja: Engem is mindig franciának néznek. Nem tudom miért.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 20:40:47

@LenaLondon: szerintem azért, mert állítólag a francia és a magyar hangzók közt nem sok különbség van.

LenaLondon 2012.08.27. 20:43:01

@A Tyne folyó déli partja: Aha. Lehet. Nekem még a rövid fekete hajam is sanszos. Errefelé kevés embernek van ilyen jellegű. Mármint a mi kis városunkban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 21:03:50

Na azért mert valakinek nem jön be a filmnézés, vagy volt egy orosztanárból átképzett angoltanárja (én 99-ben diplomáztam, addigra szerintem ők már sehol nem voltak - egyik nyelviskolámban, iskolámban sem), azért nem kéne már mindjárt mindenkire általánosítani. Én pl. évekig hallgattam úgy a tévét, hogy alig értettem belőle valamit, de makacs voltam, mint egy bulldog.
Viszont olyan szempontból megmondom a tutit itt és most, hogy a kormánynak, oktatáspolitikának lófaszt se érdeke, hogy javítsák a nyelvtanítás színvonalát (óraszámok, kiscsoportok, fizetések, diákcserék), mert akkor nem lennénk Európa idegen nyelveket legkevésbé beszélő országa és háromszorennyi ember húzna el úgy, hogy a lába se éri a földet.

SilentDreams 2012.08.27. 21:10:49

@moiz:

"Persze azóta már megtanultam angolul, habár nem értem hogyan. .... Ráadásul az angol tv-ket továbbra sem értem. (Ha nem angol anyanyelvű ember beszél a tv-ben, azt már jobban lehet érteni.)"

Hahhh, a hét vicce :)
Megtanultál angolul...... :D

Erősen komolytalan hozzászólás.

2012.08.27. 21:16:17

@LenaLondon: Ki kell hogy abranditsalak, nekem hosszu szoke hajam van, megis mindig azt hiszik francia vagyok... Kiejtes :) (Bar lehet, hogy mindkettonk, meg 'A Tyne folyó déli partja' is kulonlegesen jol oltozott, francia stilusu egyen. Megprobalom ezt gondolni...)

SilentDreams 2012.08.27. 21:16:35

@Mirjam2: Hahhh, még hogy nem akartad a bőröndjét cipelni :))))

Egyébként szerintem abszolút nem bunkó dolog, hogy nem akarsz valakit csak azért megismerni, mert magyar. Szerintem szimpátia alapján ismerkedjen az ember, nem pedig anyanyelv alapján. Magyarországon sem akarsz bárkit megismerni, aki magyar... :)

Legutóbb tegnap hallottam magyar beszédet Frankfurt környékén, de nem rohantam azonnal oda ismerkedni :)))

SilentDreams 2012.08.27. 21:25:10

@Mirjam2: Érdekes ez a "franciának nézés", mert a legtöbb francia, akit eddig angolul hallottam beszélni, nagyon jellegzetesen beszélt angolul, még véletlenül sem olyan kiejtéssel, mint ahogy a magyarok szoktak. (pl. a "h"-k elhagyása)

Viszont lehet, hogy a sokkal jobb kiejtéssel angolul beszélő franciák kiejtése azért közelebb áll az angolul jól beszélő magyarokéhoz, ezt még nem sikerült megfigyelnem... :)

Pernilla 2012.08.27. 21:59:51

@moiz: Már nem azért, de ha neked nem sikerült, azt jelenti, hogy nem lehet tévéből tanulni nyelveket?
Igen, vannak emberek, akiknek ez nem megy, hogy hiába nézik, nem ragad rájuk, úgy látszik te is ilyen vagy. De a tapasztalat azt mutatja, hogy a többségnek igenis ez a leghatékonyabb nyelvtanulási mód (nyilván az anyanyelvi környezetet leszámítva...)

2012.08.27. 22:35:12

@SilentDreams: Igen, magamtol en se mennek oda ismerkedni azert mert magyar valaki, de regen nem menekultem el kimondottan. Van egy magyar baratnom Londonban akivel (termeszetesen jo hangosan) magyarul szoktunk beszelni tomegkozlekedesi eszkozokon, es rendszeresen elofordul hogy mas magyarok meghalljak es 'leszolitanak bennunket' mint pl. a borondos csaj. Regen ez nem zavart, de mar kezd oda fajulni a helyzet hogy ha magyarokat hallunk, inkabb angolul beszelunk tovabb hogy nehogy 'felfedjuk kiletunket'. Ezt azelott soha nem csinaltam volna, de ma mar nem nagyon merek kockaztatni...

Egyebkent en igy kerultem erre a Hataratkelo oldalra, hogy sok ev utan egyszer csak eszrevettem hogy mintha hirtelen rengeteg magyar jelent volna meg Londonban. Kivancsi voltam mire fel, pont most, a gazdasagi valsag kozepen, mikor alig lehet munkat talalni. Elkezdtem guglizni es itt kotottem ki ezen a blogon... Hat eleg tanulsagos, egy csomo mindenrol nem tudtam, pl. semmit nem tudtam a devizahitelekrol, diakok 'roghoz koteserol' stb. Arrol is csak ebbol a blogbol ertesultem, hogy egyesek szerint hazaarulo vagyok :). Nem tudom ki hogy van vele, nekem szemely szerint azert erdekes ez a blog, mert Magyarorszagrol tudok meg belole egy csomo mindent.

2012.08.27. 22:40:17

@SilentDreams: Én néha a metrón vagy villamoson szoktam jól szórakozni magyarokon (mondhatjátok, hogy köcsög vagyok :), akik nagypofával előadják magukat, mondván külföldön vagyok, úgysem érti senki. Csak ezzel az a gáz, hogy ezt nem Bécsben kéne előadni, ott bizony nagyon sok a magyar, nem feltétlenül csak az ott lakók, hanem ingázók és turistáskodó magyarok is vannak bőven. :) Szóval, csak óvatosan, nem érdemes arra játszani, hogy úgysem érti senki. :)

Igaz, emiatt én még nem is futottam olyanba bele, hogy bárki azzal jött volna, hogy segíts, mert te is magyar vagy. Pontosabban leszámítva az internetes fórumokat, ott állandó ez a "hé kintélő magyarok, németül nem tudok, de bármit elvállalok, nem tudtok valami melót?" embertípus. És nem érti meg, hogy de bakker ez nem így működik, főleg nem tökidegenekkel... :( De Bécsben élő magyarokról eddig csak jót mondhatok, rengetegszer volt szükségem tanácsra, mindig volt aki segítsen. Igaz sem munkát, sem pénzt, sem szállást nem kértem soha senkitől.

2012.08.27. 22:51:40

@Nyulz of the World: Na, akkor pont olyan embereken szoktal szorakozni a metron, mint en meg a baratnom :). Tenyleg ugy erzi az ember, mintha titkos nyelven beszelne amit senki sem ert, pedig rendszeresen kiderul hogy ez nem igy van. Mentsegunkre szolgaljon, hogy nekunk ugy tunik, hirtelen tenyleg sokkal tobb magyar lett itt mint regen volt (persze teljesen szubjektiv).

Ha nem kertek toled idegenek segitseget azert meg meghallottak magyar vagy, szerencsed van... Nekunk ez kb. ugy szokott kinezni hogy meghalljak magyarok vagyunk, je ti is magyarok vagytok? miota vagytok itt? van munkatok? tudtok nekem munkat szerezni??? - vagy szallast - vagy pasit! Igen, komolyan kerdeztek tolunk magyar lanyok, tudjuk-e, hol kell angol pasikkal ismerkedni. (Nem tudtuk.)

moTmeN 2012.08.27. 23:27:16

Ize, visszaterve a nyelvoktatas temakorere... Ha nagyritkan televizio ele kerulok Magyarorszagon, es vegigporgetem a csatornakat, azt latom, hogy kb minden csatorna magyar nyelvu. Ez szerintem nem hiba, hanem bun. A kilencvenes evek alatt meg szinte minden tematikus csatorna "kulfoldiul" szolt, jellemzoen felirat nelkul. Sok segitseg volt ez a nyelvtanulasban, hiszen ha egy erdekes temat egy idegen nyelven lehet csak megerteni, akkor az ember igenis meg akarja erteni, ergo megtanulja azt a nyelvet.

Megjegyzem, hogy itt, Daniaban kb. a gyermekmusorokat kiveve minden kulfoldi tartalom szinkronizalatlanul, felirattal megy a tvben. A tobbseg jol is beszel angolul, sokan nemetul, franciaul, stb...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.28. 04:21:45

(Ráadásul a magyar szinkronok nagy része egyszerűen hallgathatatlan és / vagy tele van hibákkal. A kedvenc sorozataimat nem tudom magyarul megnézni, annyira irritálnak a hibák vagy az állandó nyafogás, affektálás. Pl Bones magyar hangja, nanemár.... A legjobbak az ausztrál valóságsók eredetiben, hát beletelt egy hónapba a bushból szalasztott szereplők megértése, de jó móka.)

Tigicica (törölt) 2012.08.28. 08:16:28

@Nyulz of the World:

Hehe, évekkel ezelőtt Bécs belvárosában jártam, akkor még én is picit fiatalabb voltam. :P Jön velem szemben egy jól öltözött fiatalember, elkezdi mondani magyarul, hogy így... meg úgy.... Én pedig közöltem vele, hogy szerintem van anyád. A kinézete alapján valószínűsítettem, hogy Budapesten nem merte volna ezt mondani nekem a nyílt utcán. :D :D :D

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:00:37

@A Tyne folyó déli partja:
"azért nem műfordítást kérnek, szóval, ha nem fordítasz hülyeséget, akkor el fogják fogadni akkor is, ha nem tökéletesen magyaros."

Tudom, nekem ment is, de elég sok olyan ismerősöm van, aki azért szívott, mert képtelen volt magyarul jól megfogalmazni, de szerintem meg ettől még járhatott volna nekik a nyelvvizsga, mert jobban tudták az idegen nyelvet, mint én, akinek nem volt nehézség a nyelvvizsga.

"másrészt az, hogy x. nyelven valaki beszél (=elvan az országban, tud kommunikálni), még nem jelenti azt, hogy pl. meg tud írni egy hivatalos levelet is. (sőt, anyanyelvűek esetében se biztos, hogy meg tudná írni. mondjuk egy hat osztályt végzett cigány bácsi nem biztos, hogy képes lenne rá.). márpedig egy középfokú nyelvvizsga ezt is méri, úgyhogy az nem garancia, hogy x. évet eltöltött valaki valahol. "

De miért ezt méri? Hivatalos levelet már egészen hamar tudtam írni, beszélni most sem beszélem elég jól az angolt. Sőt, szótárral németül is bármilyen hivatalos levelet meg tudok írni, holott 500 alatt van amúgy a német szókincsem, és egy vizet alig tudnék kérni. Mert szvsz én sokkal gyengébb vagyok angolból, mint egy angol putris cigány, a nyelvvizsgán mégis én mennék át.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:05:23

@Zsuzsi65:
Amúgy én úgy látom, ahhoz, hogy ne a nyelvtani-fordító módszerrel tanítson a tanár, bizonyos készségek megléte szükséges a részéről, plusz elhivatottság. A legtöbb hazai nyelvtanárnál egyik sincs meg, mindkettő meg elég kevésnél. Ezért hiába tanítják, hogy hogyan kellene tanítani. Aki meg jól tud tanítani, az elmegy magániskolába vagy külföldre.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:07:21

@online távmunkás:
Azért az a mesterképzéses pontszám ne legyen már mérvadó, egyébként sem azt csökkentették, hanem főleg az alapképzéseket. Totál intézmény függő, hogy miből áll a szóbeli felvételi.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:13:20

@moTmeN:
Mikor Dániában jártunk, egy 15 éves gyerek sokkal jobban beszélt angolul, mint mi, akik több ideje tanultunk angolt, mint ahány éves ő. Ja, és ő csak a suliban tanulta (meg a TV-ből), nem kellett ehhez magántanár vagy tanfolyam.

Itthon azt utálom legjobban, mikor az ismeretterjesztő vagy reality csatornákon hallani az angol szöveget, de fölé mondják magyarul, így nem hallani jól az eredetit, de azért zavarni zavar. Ahelyett, hogy simán csak feliratoznák.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.28. 19:34:29

@Belagezapista: A tanárokat mesterképzésen képzik, ezért ez a mérvadó. Az ELTE PPK-n a szóbeli úgy működik a legtöbb szakon, hogy az értelmesnek látszó embereknek maximális pontszámot adnak, ezért elég lehangoló a 49-es ponthatár.

Az ELTE TTK-n pedig a fizika szak kapcsán azon voltak tavaly-tavalyelőtt kiakadva, hogy csak 1-2 ember jelentkezett a fizika tanári szakra...

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:46:56

@Mirjam2: hát, én egyáltalán nem vagyok sikkesen öltözködő, a hajam meg eredetileg sötétbarna, feketére festett, hosszú, göndör:) egyszer mondta valaki otthon, hogy rajtam látszik a kun vér, nos, egy szemernyi sincs bennem, minden ős sváb:) pedig totál nem nézek ki germánnak:)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:50:02

@Mirjam2: mert továbbra se hiszik el otthon, hogy itt már nincs az a Kánaán, hogy kijön ide valaki, nulla vagy gagyogó angollal, és pár nap alatt munkát talál...

amúgy, mindennek javaslom, hogy jöjjenek ide fel. itt aztán nem hallani gyakran magyar szót, kevesen vagyunk, az is nagy területre elosztva. mellesleg, mást se nagyon, itt az emberek úgy 95% -a fehér angol. de lehet, hogy több. ide nem nagyon jönnek külföldiek.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:57:53

@Belagezapista: azért azt méri, mert egy középfokú nyelvtudás már olyan tudást feltételez, hogy ne legyen gond egy hivatalos levél megírása sem. és ott nem lesz elfogadható, hogy I ain't no, pl.

azon kívül, kevered a szóbelivel. előbbi írásbeli, az, hogy nem tudsz kommunikálni, szóbeli. mellesleg, az mindig nehezebb (nekem legalábbis, németül én is megértem a rádiót, ha le van írva még jobban, semmi gondom nincs, de beszélni...)

azt viszont kétlem, hogy meg tudnál írni németül szótárral egy hivatalos levelet, mert ahhoz nem elég a szavak tudása, nyelvtan is kéne, az meg nem lesz benne a szótárban..

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 20:00:23

@Belagezapista: pl. az én gimnázium nagyon is jó volt nyelvtanításban. a 90es évek elején, közepén (azóta nem tudom, hogy mi van. de akkor szuper volt.)

nálunk senki nem járt magántanárhoz (másból sem, nem csak nyelvekből), mégis megtanultunk elég jól két nyelvet.

LittleG (uk) 2012.08.28. 23:44:22

@A Tyne folyó déli partja: Merre van az az "ide fel", kb. mennyire északon?

moiz 2012.08.29. 12:13:01

@SilentDreams:

A hét vicce, hogy értelmetlen hülyeséget írtál.

moiz 2012.08.29. 12:16:03

@Pernilla:

Márpedig tévéből lehetetlen nyelveket tanulni. Lehet, hogy a te tapasztalatod szerint van 1-2 különleges ember, akiknek sikerül, de a többségnek teljesen haszontalan.

LittleG (uk) 2012.08.29. 22:23:30

@A Tyne folyó déli partja: hú, az elég fenn van. Nem nagyon morcos arra az időjárás? (a neved alapján is rákereshettem volna..)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.31. 18:59:56

@LittleG.: hát de. mikor lent Londonban 32 fok volt a múltkor, itt volt összesen 19:) 22 fok már nagyon melegnek számít.

LittleG (uk) 2012.09.01. 11:50:08

@A Tyne folyó déli partja: hát akkor minden tiszteletem :) (én fázós vagyok..)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása