oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 27. 06:52,  Végre azt csinálom, amit szeretek 215 komment

2012. augusztus 27. 06:52 Határátkelő

Végre azt csinálom, amit szeretek

Nehezen lehetne átlagosnak nevezni mai szerzőnk, Dennis útját, hiszen 16 évesen került ki Angliába, középiskolába. Ahol gyorsan kiderült, hogy 9 év magyarországi iskolai nyelvtanulás messze nem elég arra, hogy fel tudja venni a kinti tempót. Nem adta fel, no meg aztán szerencséje is volt, de ma már azzal foglalkozhat, amivel mindig is akart. (A kép illusztráció.)

autószerelő tanoncok.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Tizenöt éves voltam, amikor középiskolát kellett választanom. Mivel imádom a veteránautókat, mindig vonzott az autószerelés, de a helyi iskolában meglehetősen durva volt a helyzet. Semmiképpen sem szerettem volna odajárni, így fogcsikorgatva beiratkoztam szakácstanoncnak.

Fél év se kellett, hogy rájöjjek: ez rossz lépés volt. A tanulók java elég rosszindulatú volt, sokat piszkáltak a kinézetem miatt. Ekkor jött az Angliában sofőrként dolgozó édesapám a hírrel, miszerint az ottani iskolában van hely az autószerelő kurzuson, nagyon szívesen várnak egy ismerkedő interjúra.

Úgy gondoltuk, nem fog menni

Próba szerencse alapon kirepültem, egy háromórás interjú keretében letesztelték angol és matematika tudásomat. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy 9 évig tanultam angolt általános és középiskolában, de csak ekkor jöttem rá, hogy a beszéd és értés szempontjából mennyire hasznavehetetlen az ott szerzett tudás.

A tanár, akivel az elbeszélgetés zajlott, elmagyarázta nekünk, hogy az írásommal és a matematika-szintemmel semmi probléma, viszont komoly kétségei vannak afelől, hogy megérteném-e az órákon a tanárt és a többi diákot.

Úgy gondoltuk, itt a vége, ez nem fog menni, mikor a tanár elém tett egy papírt, ami az ESOL (English for Speakers of Other Languages – Angol Idegennyelvűeknek) oktatásról adott információt. Így kerültem be az ESOL-osztályba 16 évesen. Hozzáteszem, 16-19 év között az oktatás ingyenes volt, egy noteszon és egy tollon kívül mindent az iskola adott.

A tanárok nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, ugyanígy a többi külföldi tanuló. Hála tanáraim segítségének, az év végén az osztály legmagasabb elérhető szintjével (Level 2) vizsgáztam matematikából és angolból. Az angol tanárom a mai napig tartja velem a kapcsolatot, minden hónapban megkérdezi, milyen változás van,

Ezen a ponton hozzátenném, akkoriban létezett az EMA nevű program 16-19 év közötti tanulóknak, melynek keretén belül, ha minden órán részt vettél és jó volt a magaviseleted, heti 30 fontot utaltak a bankszámládra. Ez a program sajnos megszűnt, de van helyette másik, ám mivel koromnál fogva nem vagyok rá jogosult, ezért nem érdeklődtem részletesebben utána.

Vadászat egy gyakornoki állás után

Az első év végén bejelentkeztem újra az autószerelő-kurzusra, az elbeszélgetésen ugyanazzal a tanárral ültem szemben, akivel egy évvel korábban. Most mosolyogva gratulált a teljesítményemhez, és a frissen szerzett helyhez. Mivel nagyon sok időt töltöttem más angol tanulókkal, az angolom hatalmasat javult, így két év után a tanárok megmondták, nekem gyakornoki állás kell.

Sajnos a recesszió miatt ez nagyon nehéznek bizonyult, úgy tűnt, sehol sem találok helyet. Ekkor már az iskolai pénznek köszönhetően megengedhettem magamnak a jogosítvány megszerzését (angolul vizsgáztam, tolmács segítsége nélkül), majd amikor a papír megvolt, szülői segítséggel autót is sikerült venni.

Az autónak egyébként sokat köszönhetek, hiszen a szerviz, ahová tanácsokért jártam, felvett gyakorlatra az iskola mellett. Az iskolában második év végén kellett közölnöm a tanárokkal, mi lesz: folytatom az elméleti oktatást, vagy áttérek a többet adó gyakornoki útra.

Egy szerencsés pillanat

Ekkor mosolygott rám a szerencse: a műhelyben, ahol kisegítettem a szabadidőmben, az egyik szerelő felmondott, a főnök úr pedig, látva igyekezetemet, felajánlotta a gyakornoki állást. Heti 80 fontot kapok 30 óra munkáért cserébe, plusz minden szerszámhoz ingyen jutok hozzá, ha szerelnem kell valami az autómon, a főnök úr pedig mindig boldogan segít nekem.

Ha hetente egy hétre kell bejárnom iskolába, ahol elméleti oktatás folyik. Sajnos, mivel elmúltam 19 éves, ezért fizetnem kell a kurzusért, 300 fontot két évre. Végre azt csinálom, ami szeretek. Szüleimmel élek, így nem olyan rossz kint lenni, mintha egyedül lennék.

Kedvesek és segítőkészek

Az angol korombeliekről pár szó: sokan mondják, hogy nagyon buták az angol gyerekek, erre csak azt tudom mondani, olyan hely nincs, ahol nincsenek buta emberek. Még a butább fiatalok is mindig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velem, soha egy rossz szó nem ért még a kinézetem vagy a hovatartozásom miatt.

Mióta kiköltöztünk, többször is jártam otthon, mindig elszomorít, mennyi a küszködő ember. A barátaim mind reménytelen helyzetben vannak, azt mondják, nehéz munkát találni ezekben az időkben.

Mindent összevetve, nem bántam meg, hogy kijöttem, nagyon sok új barátot szereztem és semmiben sem szenvedek hiányt. Négy év ittlét után a sok angollal töltött időnek köszönhetően az angolom a gőnököm véleménye szerint elég közel van az anyanyelvi szinthez. Húsz éves vagyok, és nem érzem úgy, hogy vissza szeretnék menni Magyarországra tartósan ott élni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás autószerelés Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr484734077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az ólak szűkös melegében, avagy a reccsenő pala soha nem rajzol őszinte mosolyt az arcodra! 2012.08.27. 12:03:30

Van valami perverz öröm abban, ha szétrombolhat az ember építményeket! Emlékszem gyerekkorunkban is sokszor azért építettünk egy-egy homokvárat órákon keresztül, hogy aztán néhány perc ostrom után a földdel tegyük egyenlővé. Gondolom, hány csuklásunkat...

Trackback: Az ólak szűkös melegében, avagy a reccsenő pala soha nem rajzol őszinte mosolyt az arcodra! 2012.08.27. 12:01:45

Van valami perverz öröm abban, ha szétrombolhat az ember építményeket! Emlékszem gyerekkorunkban is sokszor azért építettünk egy-egy homokvárat órákon keresztül, hogy aztán néhány perc ostrom után a földdel tegyük egyenlővé. Gondolom, hány csuklásunkat...

Trackback: Ezért nem fogok soha rátok szavazni! 2012.08.27. 11:40:27

Szavazhatnék 2014-ben rátok, mert 5 millió társammal együtt nincs beidegződött vezérem, akire vakon ikszelnék, nekem mindegy ki vezeti az országot, mert én csak jólétet akarok meg nyugalmat. De sosem fogok, mert titeket nem lehet komolyan venn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2012.08.27. 15:19:37

@enrobag: Kötekedhetsz nyugodtan, abban a Rigó utcai intézményben vette, amelyet a fenti hozzászólások némelyikében is csak "Rigó utcának" titulálnak. Vagy talán azt várod el, hogy névvel, címmel, adószámmal ellátott beszámolót írjak?

Jolika neni a szomszedbol 2012.08.27. 15:19:40

@A Tyne folyó déli partja:

Szamomra nem meglepo az, hogy sok esetben meg az angol anyanyelvuek sem ertik egymast. A meglepo az, amikor a Rigo utcaban buktatnak olyan embereket, akik kiejtese a vizsgaztatok fulenek nem megfelelo, mert mondjuk eppen amerikaiul beszel... (Nem veletlen a kifejezes, keretik ebbe nem belekotni).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:20:44

@a szomszéd Sanyi bácsi:

Nem csalnak a Rigó utcában, ez egy mítosz. Csak nem a nyelvtudást ellenőrzik, hanem a műveltséget. Márpedig a kettő nagyon nem ugyanaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:23:37

@ST83:

"Mindenki magának tanulja a nyelvet. Nyelvvizsgara azt kell lokni, amit elvarnak toled."

Viszont a jó nyelvvizsgára NEM KELL készülni, hanem elég tudni a nyelvet a adott szinten. Tehát nem azt kell ellenőrizni a vizsgán, hogy tudja-e idegen nyelven pl. az "alkotmánybíróság" szót, mert esetleg magyarul sem tudja, hogy mi is az.

tomfree 2012.08.27. 15:24:01

@Gondolkodni Próbáló Birca: Rigó utcai általános középfokon futottam bele egy olyan szövegbe írásbelin, ahol az atomreaktorok hűtésére szolgáló berendezésekről meg a centrifugák működéséről volt szó, némelyik szó még a nagyszótárban sem volt benne magyarul... pislogtam is rendesen :-)

Taxomükke (UK) 2012.08.27. 15:24:30

@tomfree: A mondott ismerősöm eléggé gátlástalan, még (tudomásom szerint) nem nagyon élt munkavégzésből, vannak ilyen kapcsolatai, de minél kevesebbet tudok róla meg a stiklijeiről, annál jobb...

enrobag 2012.08.27. 15:28:27

@Dennis01:
Kedves Dennis, a 9 év angoltanulásodat én így képzelem:
első elemitől a szakács-"tanonckodás" fél évéig tartott.
Az első pár évi nyelvoktatás nagyjából azt jelentette, hogy játékos, éneklős, verselgetős óráitok voltak. Mondjuk így volt ez az első 3 évben, ha a szakácsiskolás fél évet se számítjuk, mert nem hiszem, hogy ott intenzív angol-oktatás lett volna, maradt 5 éved. Hány angol órátok volt egy héten? Gondolom 2. És ha csak ennyit foglalkoztál az angollal, akkor tényleg nem tanulhattál meg jobban. Nem kell utólag a tanáraidra fogni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:29:15

@Void Bunkoid:

Így igaz. Bár azért annyival kiegészíteném, hogy a legtöbb óceániai országban van idegenforgalom, s abban azért lehet munkát találni. Az én honlapom hazájában (Nauru) igaz: államigazgatás és idegenforgalom, más szinte nincs is. Az emberek elmennek Ausztráliába vagy Új-Zélandra dolgozni.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:39:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Amellett, hogy én is 0-nak tartom az itk-s nyelvvizsgát, az ismerősöd elég hülye volt. Ugyanis rengetegszer elmondják, hogy a képes feladatnál a lényeg az, hogy elinduljon a beszéd valamerre, teszem azt, ha nem érdekli a töri, akkor az általad említett képpel kapcsolatban beszélhetett volna a rajta lévő emberek ruházatárol, beszélhetett volna az egyiptomi tengerpartról, majd azon keresztül általában a nyaralásról, vagy a rabszolgákból kiindulva beszélhetett volna a modern rabszolgaságról, vagy csak a munkáról, mert azt mondja a fáraóról a főnöke jut eszébe. Esetleg elkezdi, hogy a piramis milyen hatalmas épület, és az XY is hatalmas épület, és oda mennyire szeret járni. Esetleg kiindulva valami múmiás filmből, a kedvenc filmjéről. Ezer lehetősége lett volna, nem kellett volna a történelemről beszélnie, de úgy látszik 0 volt a fantáziája.

Ezért szoktam mondani, hogy a rigó utcai olyan 10%-ban nyelvtudás, 90%-ban ész.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:41:17

@Jolika neni a szomszedbol:
No de ha jól tudom, vannak nyelvvizsgarendszerek, ahol GA-t, máshol meg RP-t kell tudni, a rigó utcai utóbbiba tartozik. Akkor hol itt a gond?

antika890 2012.08.27. 15:41:29

Sok sikert mindenkinek külföldön! Ha még 1-2 millió faszagyerek elhúz innen, talán majd itt is kolbászból lesz a kerítés.

MEDVE1978 2012.08.27. 15:42:50

Gratulálok az eddigi sikereidhez. A 80 font viszont biztosan nem elég ahhoz, hogy egy önálló egzisztenciát fenn tudj tartani. A minimálbér Angliában jelenleg 972 font / hó a 21 éven felülieknek(www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/TheNationalMinimumWage/DG_10027201), ehhez képest a heti 300-400 font már egész jó. Sok szerencsét és találd meg a számításodat az életben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:42:59

@tomfree:

Volt erről Gálvölgyinek kb. 20 éve egy paródiája. Ott is valami abszurd dolgokat kellett tudni nyelvvizsga címszó alatt.

Időnként ez persze a vizsgázónak segít, ha éppen olyan témát kap, amihez véletlenül ért. Ez esetben rosszabb nyelvtudással is átmegy a vizsgán. Persze ez is röhej. Velem konkrétan ez történt, 15 éves koromban (majdnem már 16 voltam), 1983-ban mentem felsőfokú orosz nyelvvizsgára, csak úgy próbából, hogy megy-e. A bizottság elővett valami újságcikket az el nem kötelezett országok találkozójáról. Én meg akkor is érdeklődtem a politika iránt, rendszeresen olvastam újságokat, így simán elkezdtem a témáról beszélni, folyékonyan fordítva a cikket magyarról oroszra. A két vizsgabiztos elégedetten össze is nézett, majd 3 perc után leállítottak és mondták, hogy akkor ez elég is. Utána mondták is: én voltam a héten az első ember, aki kapásból tudta oroszul, hogy "el nem kötelezett országok". Meg is lett a vizsga. Lehet, hogy ha viszont a lekvárkészítés jött volna szóba, akkor meg megbuktam volna.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:44:18

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Egyáltalán nem a műveltséget nézik.

A Rigó utcainál a következőket nézik, hozzáteszem sajnos, és nem a nyelvtudást:

- Írásbelinél a fordítási készséget, szótárral. Tehát az a vizsga egy fordító képzésen lenne reális, lehet valaki nem is nagyon beszéli a nyelvet, de szótárral jól tud fordítani, akik pedig a rigón nem bírnak átmenni, általában fordítani nem tudnak jól.

- Szóbelinél a kreativitás, fantázia készségeket. Ugyanis gyakorlatilag ha ügyes vagyok, oda terelem a beszélgetést, ahová szeretném, amiről tudok beszélni. Ehhez sem műveltség kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:44:46

@Belagezapista:

Az ismerős egy 17 éves csaj volt, venezuelai magyarok gyereke, jobban tudott spanyolul, mint magyarul, s egyszerűen pánikba esett a képtől, hogy nem ismeri a témát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:45:45

@Belagezapista:

S ha valaki nem eléggé ügyes? Ez esetben nem tudja az illető nyelvet?

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:46:53

@tomfree:
A kérdés, hogy itthon meg tudod-e érteni a magyar nyelvű Natgeót vagy a Földgömböt, esetleg az Élet és Tudományt. Ezek ugyanis ismeretterjesztő magazinok, elvileg egy átlag ember megérti, de simán írnak az atomreaktorok hűtéséről is, de nem tudományos szinten teszik. Középfokúra esetleg túlzás, de felsőfokún már van helye az ilyennek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:49:34

@Belagezapista:

Az átlag magyar nyelvvizsgázó se RP-t, se GA-t nem tud, mert eleve szép magyar kiejtése van. A kiejtést nem is nagyon nézik ezért, kivéve persze, ha kifejezetten hibás, de az angol hangok magyar hangokra redukálása az emberek 99 %-ára jellemző, így ez jellemzően nem szempont. Minden nyelvben a kiejtés a legnehezebb.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 15:49:37

@bestpixel: Az a baj ezzel a hazajövetellel egy autószerelő számára, hogy mivel döglődik az autópiac, ezért már a márkaszervizek is kénytelenek leépíteni. Persze, nyilván a legjobbakat tartják meg. Ilyen helyzetben elég nehéz lehet munkát találni. Ráadásul a márkaszervizes szerelőket is sokszor külföldön képzik, vagy ha más nem importőri "gyári" képzést kapnak. Így nem tudom, hogy van-e Dennisnek "speciális" tudása (abból biztosan, hogy imádja az autókat és a sajátját is nyilván csukott szemmel szedi szét és rakja össze, de talán nem a külföldi oktatásból, gyakorlatból). A márkafüggetleneknek meg az lesz a bajuk az újabb autók javításával, hogy egyre több célszerszám fog kelleni, ami meg iszonyú nagy befektetés... ki tudja mi lesz velük a (távolibb) jövőben.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:50:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Mint mondtam, szerintem sem jó az ITK-s nyelvvizsga. Na de amit írsz, az azért elég nagy szélsőség, a legtöbb idegen nyelvet jól beszélő ember inkább írásbelin hasal el, mert nem tud jól fordítani, amit nem is kellene amúgy egy nyelvvizsgához (aki jól tud egy nyelvet, az nem fordítja!). Na de hogy nem bírt megszólalni, mert a képen lévő témát nem ismeri? Egyáltalán nem is feladat ismerni, csak beszélni kell róla, a vizsgán nem értékelik a tárgyi ismereteket. Mellesleg ilyen vagy hasonló más nyelvvizsga rendszerben is van. Pont nem emiatt rossz a rigó.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 15:52:49

@Gondolkodni Próbáló Birca:
A mérvadó akkor is az RP a rigónál, még ha el is vétik. Mondjuk nekem is rossz a kiejtésem, és mivel jelentős részben PC-s játékokból meg filmekből tanultam, ezért közelebb áll az amerikai kiejtéshez a beszédem, mégsem vágtak meg mikor vizsgáztam.

Az angolt egyébként nem érted meg, ha nem tudsz elég jól kiejteni, sok ideig nekem ez volt a fő problémám.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 15:58:40

@Belagezapista:

Az angol kiejtés NAGYON nehéz számomra, jóval nehezebb, mint pl. az orosz és a spanyol. Én brit és amerikai cégeknél dolgoztam, ahol az angol volt a hivatali nyelv, a főnökök angolul beszéltek, a filmeket igyekszem mindig angolul és angol felirattal nézni, de én most is csak részben értem az angol beszédet, míg az írott szövegekkel szinte semmi problémám nincs.

Az angolban számomra a fő gond, hogy ugyanolyan sok magánhangzó van benne, mint a magyarban (sőt: a kettőshangzókkal együtt sokkal több), viszont a rendszerük szinte teljesen más rendszerű, mint a magyar magánhangzóké. Ez fordítva is igaz, egy angol ismerősöm tanul magyarul, s neki is a magánhangzók a legnehezebbek a magyarban.

tomfree 2012.08.27. 16:03:13

@Belagezapista: nem értek az atomreaktorokhoz, de nem szájbarágós egyszerű szöveg volt emlékeim szerint (2004-ben volt), inkább amolyan szakmai cikk, hogy a hűtési és szigetelési rendszerben milyen újítások jöttek be és azok miben haladják meg az eddigi rendszerek jellemzőit illetve ezek milyen hatással vannak a centrifugák működésére. Sok szakszó volt benne, mondom a nagyszótárban nem voltak ezek benne és az egész részleteiről volt csak szó, nem a teljes folyamatról, így nem is lehetett teljesen megérteni az egészet (ha csak nem atomerőműben dolgozol :-)
Hozzáteszem, azóta folyamatosan használom anyanyelviekkel a nyelvet és fejlesztem a nyelvtudást, de ilyen szavakkal soha nem találkoztam azóta sem.

VíziLó 2012.08.27. 16:04:14

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, ezért van az, hogy sem angolul nem lehet megtanulni felnőtt korban akcentus nélkül, de angol anyanyelvűek sem tudnak más nyelveken megtanulni akcentus nélkül.

Az európai nyelvek közül kellő gyakorlással egy magyar bármelyiket megtanulhatja akcentus nélkül, kivéve az angolt és a portugált. (A balti nyelveket és az albánt nem nagyon ismerem, de felületesen nézve az ő hangrendszerük sem tűnik annyira elérőnek.)

dennisthemenace 2012.08.27. 16:05:45

@VíziLó: Az fasza... Én egyszer írtam egy soforugynokségnek, akik úgy hirdettek, hogy "Eastern European drivers are very welcome!"
Kaptam egy udvarias választ, miszerint a sorozatos problémák (zárójelben felsorolva: lopás, rongálás, ittas vezetés, rasszista megnyilvánulások, stb) miatt a MAGYAR soforok kozvetítését megszuntették...

dennisthemenace 2012.08.27. 16:08:00

@antika890: Bajosan, mert ha egy-két millióan elhúznak még onnét, kenyér sem lesz, nemhogy kolbász..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 16:10:18

@VíziLó:

Tapasztalatom az, hogy az emberek 99 %-a nem képes semmilyen idegen nyelvet megtanulni anyanyelvi szinten, akcentus nélkül. Mindegy, hogy mi az anyanyelve és mi a célnyelv. A magyarokat ráadásul fel is lehet ismerni pár mondat után a magyar akcentus tipikus jellemzői miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 16:11:25

Hát persze, minden angoltanár csak makog angolul, és tankönyvszagú hasznavehetetlen vacakokat tuszkol le a diákok torkán :-)
Éljenek soká az előítéletek.
És amikor valaki olyasmivel jön, hogy "mosolyogtam csendben magamban, amikor x.y. azt mondta, nagyon jól tud angolul", akkor sose értem, hogy jön ehhez akárki látatlanban. Ha én azt mondom magamról, hogy kurva jól tudok angolul, akkor lehet, hogy csak a pofán jár, de lehet, hogy tényleg így van. Jéé, ilyen is van.
Szerintem egy felsőfokún elvárható, hogy az ember bármiről el tudjon társalogni. Vagy hol kellene meghúzni a háttérismeretek határát, ott, hogy a hernyóból lesz a lepke? Nyilván nem a Fukushima Dai-Ichi atomerőmű leolvadásának technikai leírása volt a szövegértés, vagy a XVII. dinasztia halottkultuszára voltak kíváncsiak a vizsgáztatók az egyiptomi képpel. Ok, persze, nem vagyok, nem voltam Rigó utca fan, de ezek a feladatok bármelyik nemzetközi nyelvvizsgában is benne lesznek. És pont az a céljuk, hogy felmérjék, mit tud az ember kihámozni olyan kontextusban, ahol nem ért 100%-ot.
Kicsit morcos lettem, nem tudom miért, utánam az özönvíz tényleg, csak vannak dolgok, amik kicsit mindig is piszkálni fogják az embert.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 16:24:22

@Nyulz of the World: Én is csak úgy tudom elképzelni a hasznos nyelvtudás megszerzését, hogy elkezded használni... mint a gyerekek. Szerintem az is gond a nyelvtan előtérbe helyezésével, hogy egy nyuszibb ember (mint pl. én) nem fog merni beszélni, mert azon a hülye nyelvtanon gondolkodik, ahelyett, hogy mondaná, ahogy jön.

És ahogy mondod, idővel az ember hozzászokik ahhoz, hogy mit hogyan kell mondani. Hiába tudtam állati jól a német nyelvtant 8 éve, amikor szakmai középfokú vizsgát tettem, megszólalni ma nem tudnék.

Egyetértek azzal, hogy filmeket kell nézni, olvasni kell már az elejétől.Volt egy angolos, franciás szinkrondramaturg ismerősöm... úgy tanult nyelvet, hogy könnyű krimiket kezdett olvasni. Az elsőnél talán annyi jött le, hogy ki volt a gyilkos :-) De ez is jó. Legyen motiváció, amiért tanulni akarunk... és ne a nyelvvizsga megszerzése legyen az.

Az meg, hogy odaengednek olyan embereket tanítani, akiknek komoly hiányosságai vannak, felháborító. Gimiben a negyedikes angol tanárnőnk egy ilyen személy volt sajnos. Természetesen nemtetszésünknek hangot adtunk egyszer kétszer, ezért továbbtanulás előtt kaptam egy jó négyest angolból tőle. 2 hónappal később felsőfokúnak megfelelő pontszámot értem el a TOEFL nyelvvizsgán...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:36:16

Az angol oktatási rendszerhez annyit tennék hozzá, hogy az elmúlt 20 évben 4-5 nagyobb reform volt. Egyszer arra koncentráltak, hogy ne legyen sok hiányzás, máskor arra, hogy a néma értő olvasás eredményesebb legyen, aztán arra, hogy jobban fejlesszék a bevándorlókat. Végül bármit módosítottak, valami elromlott, de kitartóan próbálkoznak.
A lényeg, hogy mindenki nézzen utána az aktuális támogatási helyzetnek, mert még a 3-4 évvel ezelőtti infó is félrevezető lehet.

2012.08.27. 16:36:47

@Pere Viki: Nekem erdekes es igen tanulsagos megfigyelni, hogy a gyerek hogyan tanulja az anyanyelvet. :) Eloszor csak figyel, majd szavakat, kesobb tomondatokat hasznal, aztan elkezd kombinalni. Nalunk a legaranyosabb a "tiem" volt, de allitolag ezt a legtobb gyerek elsuti, mert ez igy lenne logikus. En, te, enyem, tiem... Milyen marhasag mar, hogy tied... :)

Szerintem a felnott is ugyanigy tanul idegen nyelvi kornyezetben, viszont a nyelv logikajat mar nem nagyon fogja megtanulni, megerteni, mivel neki mar megvannak a maga prekoncepcioi, logikai rendszerei a sajat anyanyelve alapjan. Az a jo, amikor eljutsz odaig, hogy kepes vagy gondolkodni az adott nyelven. En pl. mar sok-sok eve nem forditok magamban, ha angolul beszelek. A nemetnel viszont allandoan szenvedek, automatikusan forditok mindent oda-vissza, es hat ezzel rendesen bonyolitom is az sajat dolgomat. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:44:47

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, az átlag magyar 8 évi iskolai nyelvoktatás után csak felirattal érti meg a roppant bonyolult nyelvezetű hollywoodi akciófilmeket is. Sajnos a kormányzat felől értelmes megoldási javaslat még nem érkezett erre a 20 éve folyamatosan jelzett problémára.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.27. 16:51:49

@Nyulz of the World: Na, hát nekünk is így kéne. Eszembe jutott erről egy ismerősöm története. Apukám egy "amerikás" barátja elvett feleségül egy francia lányt, aki azt mondta, hogy ez a barátunk olyan borzalmasan beszél angolul, hogy inkább ő megtanul magyarul :-) Most úgy 70 évesek lehetnek és a néni olyan mintha csak régen vándorolt volna ki és némi akcentust gyűjtött volna össze... egészen addig, amíg azt nem mondja pl, hogy zongorász... mert hogy van fodrász, meg cipész... akkor az zongorász lesz :-) Nagyon aranyos. Igaz ehhez azért nyilván remek nyelvérzéke is van a néninek... aki amúgy 8 nyelven beszél. Valamikor majd olvashatjátok a lányom ovijáról is a történetet, hogy hogyan tanul 3 nyelvet az oviban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:57:08

@Chang Yai: Sajnos a közoktatásban dolgozó angoltanárok többségére ezek jellemzők:
- jelentős részüket még mindig a nyugdíj közelében álló, orosztanárból átképzett, angol anyanyelvi környezetben sosem járt réteg adja, a kiejtésük többnyire katasztrofális
- a fiatal tanárok között sok az olyan, akit sehova sem vettek fel és a pedagógus szakra minimális pontszám is elég volt (kontraszelekció)
- a fizetés semennyire sem motiválja őket
- 30-40 fős osztályokban nehéz hatékonyan oktatni
- sokszor egy 20 éves magnó az egyetlen multimédiás eszköz, miközben a gyerekek iPhone-on tolják az Angry Birds-öt
- magániskolában/különórán ugyanaz a tanár sokkal jobban tanít, direkt tereli a diákokat a magánoktatásba, hiszen ott keresi meg a mellékest és sokkal kellemesebb kisebb csoportot oktatni
- van egy kevés elhivatott és angolul tényleg jól beszélő tanár, ők képezik a kivételt

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 16:59:27

@VíziLó: @Gondolkodni Próbáló Birca: Az emberek hangképző szerveinek a fejlődése olyan, hogy 10 éves koruk után gyakorlatilag nem tudnak újabb hangot megtanulni. Tehát akcentus nélkül csak olyan nyelvet tudnak megtanulni, amelyiknek minden hangját ismerik már 10 éves korukban is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 17:02:13

@online távmunkás:

Így igaz, így van ez az emberek 99 %-ánál. Tulajdonképpen van egy megoldás: az akcentust beszédhibaként kezelni és logopédushoz járni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 17:15:18

Távmunkás: 2001-ben jártam utoljára magyar iskolában, utána én is megpattantam. Gondolom a fizetések még mindig ugyanolyan fenomenálisak, és tudom, gáz ilyet mondani, de "if you pay peanuts, you get monkeys". Ennek ellenére nem szeretem, ha virtuálisan belém törli a lábát mindenki, ha kiderül, mit csinálok. Hiúsági kérdés talán, de nekem jobban bejön, hogy a szomszédaim tiszteletteljesen tanárnőznek (és hogy 20%-kal levitték a lakbéremet is!), amikor kiderült, mit csinálok, ez annyira a hierarchia tetején található foglalkozás :-)

Akcentusok: szerintem felesleges ennyit pörögni ezen, az angol különösen olyan nyelv, amit könnyű jól beszélni - olyan szempontból, hogy sokféleképpen lehet jól beszélni. Sajnos a kiejtésemből rajtam is kiszúrni, hogy nem vagyok anyanyelvű, ez nagy fájdalmam, de ebből én mindig is nagyobb problémát csináltam magamnak, mint a native főnökeim, tanítványaim vagy szülők. Pontosabban, soha senkinek nem volt még vele baja.
IELTS nyelvvizsgán a listening részbe egyébként az égvilágon mindenféle akcentust beraknak, az indiai callcentrestől a bantu biológusig kb, és mindegyiket ugyanolyan fontos megérteni, ha jó pontszámot akar az ember. Nem kicsit voltam először meglepve :-) (Ráadásul ez az a ritka vizsga, hogy mindent csak egyetlenegyszer lehet meghallgatni.)

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 17:22:20

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Tudom, számomra is az a legnehezebb, és máig ez korlátozza számomra a megértést. Németül alig tudok, de ha le kellene írnom, amit hallok, németül sokkal könnyebben menne, mint angolul.

Belagezapista (törölt) 2012.08.27. 17:27:24

@online távmunkás:
"- 30-40 fős osztályokban nehéz hatékonyan oktatni"

Ma a legtöbb helyen pont idegen nyelvből van csoportbontás, így átlag 15 fős csoportokat kell tanítaniuk, de 90% alkalmatlan erre vagy módszerei rosszak.

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:36:16

kedves posztolo, osztom a velemenyed. nagyon ritka az olyan, aki egy kozepfokut le tudna tenni barmifele magantanar vagy nyelvsulis kepzes nelkul erettsegi vegere. nyilvan nem a kettannyelvu sulikra gondolok, hanem egy sima, mezei gimnaziumra, es akkor meg bele se merek gondolni, milyen a szinvonal egy szakiskolaban. nekem felsofokom van, de ehez pl ami meg jo megoldas ( mar ha nyitott a csalad ilyenre otthon) ha fogadgok egy cserediakot x honapra. van egy csomo cserediakprogram, mint AFS, es ha te meg nem is teheted meg, hogy kimenj hoszabb tavra a programjukkal, de tudsz fogadni amerikai diakot, kanadait mondjuk akar csak egy par honapra es amellett, hogy egy uj kulturat ismersz meg, az angolt is tokelyre fejlesztheted a mindennapos aktiv hasznalattal egy anyanyelvivel. ( es ez barmelyik nyelvvel megteheto, en igy tanultam meg rendesen angolul es franciaul is, mar legalabb is ami a beszedet illeti) Azt irtad, legeloszor a megertessel volt a gond. azon meg a filmek nezesevel lehet nagyon egyszeruen es gyorsan segiteni. Amugy kerdeznem a posztirotol, vagy aki jartas auto businessben, hogy megy ott az autoszereloi munka, autozarszereles,...? van ra kereslet?

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:44:42

lattam fentebb egy posztot, hogy anyanyelvi orszagban konyebb nyelvet tanulni. ez teljesen igy van, de motivaltnak is kell mellette lenni, mert hany olyan ember van, aki vigan eleldegel mondjuk nemetben csak angoltudassal es persze beszel valamit nemetul, de nem tul sokat. pl. en tudok arabul, foleg megertem, de beszelni is tudom az egyiptomi nyelvjarast, viszont meg mindig nem olyan szinten, ahogy ket ev utan kellene, mivel ferjemmel angolul beszelek az esetek tobbsegeben, munkahelyemen szinten angolul, UK-t hivunk, szinten angol...egyedul az utcan meg a csaladban kell az arabtudasomat elovenni, az meg megragadt egy bizonyos szinten egy ido utan....

magyarlanykairoban 2012.08.27. 17:45:44

bocs nem postot lattam, kommentet

2012.08.27. 18:03:22

En mindig azt gondoltam regen, milyen bunko dolog hogy a magyarok elkerulnek mas magyarokat kulfoldon, de az evek soran sajnos annyi negativ tapasztalatom volt, hogy lassan mar en se szivesen allok szoba magyarokkal akiket nem ismerek.

Az eddigi melypont az volt mikor egy vadidegen magyar lany eloszor megkerdezte hogyan kell eljutni egy London masik vegeben levo celpontra - miutan turelmesen elmagyaraztam neki, konnyeden megkert hogy menjek mar el vele (kb. 2 ora tavolsag) es segitsek a borondjet cipelni. Kifejezetten sertodottnek latszott, mikor udvariasan nemet mondtam...

think different 2012.08.27. 18:10:53

@apd: Vágónál már az ötezer forintos kérdésnél el kellene használnod mindhárom segítséget...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.27. 18:15:32

@magyarlanykairoban:

Annak idején amikor Kubában éltem, ismertem olyan oroszokat, akik 10 éve éltek ott és 10 szavas volt a spanyoltudásuk.

De a magyarok zöme is megragadt a kb. 1000 szavas szókincsnél. Ez ugyanis elég az alapélethez, még a filmeket is meg lehet érteni. Viszont több nem kell neki, mert nem olvas újságot, k9nyvet spanyolul, a nyelvet családban nem használja.

Alapvetően a legtöbb embernek elég az alapszintű nyelvtudás, így nem is növeli azt, hiszen úgysem használná.

apd (törölt) 2012.08.27. 18:18:39

@magyarlanykairoban: ja egyébként tényleg esélytelen, én mondjuk kéttanba jártam, ott megcsináltam az anyanyelvi angolt, de pl. tanultam németet, hát tudok sört kérni, meg el tudom mondani hogy 'használt hűtőszekrény kedvező áron eladó' meg 'lakásbejelentő hivatal' meg ilyen csupa hasznos dolgokat, az egyetemen meg franciát tanultam, hát azt megértem, meg le tudom fordítani, de az angol meg a német után iszonyú nehéz jól kiejteni

most fogom megint elkezdeni a németet, mer megjött a motiváció, de pl. gimiben annyira demotiváló nő tartotta az órákat, hogy elvette a kedvünket az egésztől.. anyukám szerint úgy nézett ki mint egy SS kiképzőtiszt

meg is látszott az eredményeken, 2-en nyelvvizsgáztak németből érettséginél, de mindketten jártak magántanárhoz, ahol azért súlyos ezreseket ott lehetett hagyni

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:19:00

@Belagezapista: azért nem műfordítást kérnek, szóval, ha nem fordítasz hülyeséget, akkor el fogják fogadni akkor is, ha nem tökéletesen magyaros.

és még valami: sokan jönnek azzal, hogy x. y ennyi meg annyi évet töltött külföldön, mégse engedték át. nos, én ismerek itt olyat, aki hét éve van itt, és bizony nincs neki olyan nyelvtudása, hogy átmenjen egy középfokún, nem kell hozzá Rigó utca, még egy Pitmanon se, pedig az röhejesen könnyű. ha még van. (zárójelben, ez meg a másik, mindenki jön itt Rigó utcával, van még egy csomó másfajta vizsga is, tessék arra menni, ha ez nem tetszik.)

másrészt az, hogy x. nyelven valaki beszél (=elvan az országban, tud kommunikálni), még nem jelenti azt, hogy pl. meg tud írni egy hivatalos levelet is. (sőt, anyanyelvűek esetében se biztos, hogy meg tudná írni. mondjuk egy hat osztályt végzett cigány bácsi nem biztos, hogy képes lenne rá.). márpedig egy középfokú nyelvvizsga ezt is méri, úgyhogy az nem garancia, hogy x. évet eltöltött valaki valahol.

apd (törölt) 2012.08.27. 18:26:17

@Dennis01: egyébként meg egy ilyen tetves kis kozmopolita fasszal mint te, akkor se állnék szóba ha akarnál

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:26:55

@Gondolkodni Próbáló Birca: érdekes, engem magyarnak még sosem néztek. kizárólag franciának, esetleg lengyelnek, de annak csak amiatt, mert akcentus= akkor biztos lengyel, gondolták.

ja, egyszer volt egy eredetileg történész emberke, aki levette, hogy Közép-Európa, de tudta, hogy tuti nem lengyel.

2012.08.27. 18:27:42

@Chang Yai: Szerintem Magyarorszagon lejarattak az angoltanarokat az altalad is emlitett volt orosztanarok akiket par honap alatt 'atkepeztek' angoltanarokka, de sosem voltak angol nyelvi kornyezetben stb. A masik nagy faktor persze a fizetes: nem tudom mennyi a tanari fizetes Magyarorszagon jelenleg, de neezen tudom elkepzelni, hogy ha valaki tenyleg jol tud angolul es raadasul meg jo tanar is, ne talaljon jobb allast mint egy altalanos- vagy kozepiskolai tanari allas allami iskolaban.

Nekem is az tunt fel az IELTS vizsgaval kapcsolatban (ami annak idejen, mikor en felveteliztem, az egyetlen vizsga volt amit angol egyetemek elfogadtak) hogy teljesen eletszeru helyzetekre koncentral, a hires Rigo utcaival ellentetben. Pl. a szobeli reszben arrol beszelgetett velem a vizsgaztato, hol szeretek ruhakat venni. Ezen akkor jol meglepodtem, de aztan rajottem, azt akarta felmerni tenyleg beszelek-e angolul, tudok-e kommunikalni, nem azt hogy tajekozott vagyok-e mindenfele elvont temaban.

Kiejtessel kapcsolatban: pont azert mert az angol kiejtest nehez felnott korban elsajatitani, elterjedt a voice and accent training, amin kimondottan ezt probaljak fejleszteni. A kepzett tanarok ezen a vonalon nagyon dragak, de ha van valakinek penze, erdemes ra kolteni. Nekem egyszer volt egy ingyenes oram egy ilyen tanarral, es megdobbentem mennyire hatekony modszerei voltak, mar egy ora utan is volt nemi valtozas. Ha megengedhettem volna magamnak hogy rendszeresen jarjak hozza, mar nem kerdeznek tolem mindig udvarias mosollyal az angolok hogy francia vagyok-e :)

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:30:27

@apd: en nem ertem, pedig annyi bolcseszunk van es egyetlen jo tanar sincs kozottuk? vagy hulyek lennenek ennyi fizetesert tanarkodni? en (is ) bolcsesznek keszultem, bar engem jobban erdekelne a forditas, mint tanarkodas. lehet masok is igy vannak vele....

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:31:55

@Nyulz of the World: ugyanez nekem is, és marhára idegesít, hogy németül nem tudok olyan jól, mint angolul:) sőt, ha németül beszélek (próbélok:) akkor is először angolul gondolom ki.

gyakorlok, hallgatom a német rádiót, olvasok németül, de az a szint jóval lentebb van az angolomnál. (ami mondjuk nem csoda, angol szakot végeztem, meg fordítóit, és Angliában lakom hét éve, de akkor is:)

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:32:50

@A Tyne folyó déli partja: en mindig orosz vagy nemet vagyok, aki esetleg ismeri lengyelorszagot, annak meg lengyel :D

apd (törölt) 2012.08.27. 18:33:48

rengeteg jó tanár van, én pl. kifogtam nagyjából egész 16,5 éves iskolai pályafutásom alatt a jókat, és még megyek mesterre is, de a már említett németes példánál érdekes, hogy az SS tiszt első 2 évben volt, utána kaptunk egy nagyon rendes faszit, aki ugyan szigorú volt, de nagyon jól megtanított volna minket németül, csak hát 3. évre már szókincs, nyelvtan, viszonylag folyékony beszéd kellett volna, ezzel szemben fittyfenét se tudtunk németül, és 2 évet behozni hetek alatt, esetleg hónapok alatt is nagyon nehéz, úgy, hogy mellette haladni kéne.. hát ez van :)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:34:33

@online távmunkás: nos, amikor én mentem angoltanári szakra, akkor a max. pontszám volt 120, és valami 110 volt a bekerülés feltétele....elég messze van a minimálistól.

magyarlanykairoban 2012.08.27. 18:36:19

@Mirjam2: en is sok rosszat hallotta mrigorol, hogy lehuznak, ugysem mesz at elsore, dragak, bunkok a vizsgaztatok....meg nekem szimpatikusabb volt az olyan nyelvvizsga, amelyik az angolomat meri fel, es nem keveri a magyarral, mert ha jol emlekszem a rigoban nem csak forditas van, ami meg okes lenne, de a hallas utani szovegertesnel is a kerdesekre magyarul kell valaszt adni..... en meg tudom ajanlani az ECL nyelvvizsgat, ott nincs forditas sem, full angol, es naluk a magnos resz a legnehezebb. felsofokon borzalmas akcentussal beszelo emberkeket tettek be olyan utcazajjal, hatterzajjal, hogy igen csak kellett fulelni, hogy most ez mit akar mondani....

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 18:41:00

@Mirjam2: nekem nem kellett IELTS vizsgát tennem, mikor egyetemre mentem itt. de pl. a barátnőmnek kellett. viszont nekem eleve angol szakos diplomám van, gondolom, azért.

35467 2012.08.27. 18:42:03

Angol akcentussal kapcsolatban: két skót a hangfelismerő liftben.

www.youtube.com/watch?v=5FFRoYhTJQQ

Könnyesre röhögtem magam rajta!:DDD

Dennis01 2012.08.27. 18:49:07

@apd: Ha megkerhetlek, vagy kulturaltan szolj hozzam vagy sehogy. Koszonom.

2012.08.27. 18:53:23

@A Tyne folyó déli partja: Persze, nem mindenkinek kell nyelvvizsga angol egyetemre - pl. az angol anyanyelvueknek sem kell, meg azoknak sem akiknek mar van diplomajuk olyan egyetemrol ahol az oktatas nyelve angol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.27. 19:08:03

@Belagezapista: Más:
"Módszertanból leadták milyen idegen nyelv tanítási módszerek vannak, és ott felismertem, hogy ugyan 100 év már eltelt, a közoktatásban a tanárok többsége gyakorlatilag ma is a nyelvtani-fordító módszerrel tanít itthon, és ez az egyik fő oka annak, hogy a legtöbb középiskolás nem tanul meg angolul. "
Egyetértek, és azt kell mondjam, ez nem csak magyar jelenség. ESL (English as a second language) tanárként dolgozom Kaliforniában, koreai diákoknak tanitok angolt, és ugyanez a problémájuk: a nyelvtant egészen jól tudják, de nehézségeik vannak, ha beszélni kell. Szerencsére a fiatalabb generáció tanárai már nem feltétlenül a nyelvtanra helyezik a hangsúlyt, helyesebben integrálják a beszéd-irás-olvasás készségek tanitásába. Rengeteg olyan tanfolyam van már otthon is (amennyire a netes reklámokl látom, persze nem próbáltam ki egyik tanfolyamot sem, igy tapasztalatom nincs), ahol a beszédfejlesztésre, ill. a funkcionális nyelvoktatásra fektetik a hangsúlyt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 19:15:56

@Belagezapista: Azt azért tegyük hozzá, hogy sok helyen a csoportbontás osztályon belül megvan, de a párhuzamos osztályokkal utána összevonják, így 2-3 osztályból csinálnak 2-3 bontott csoportot.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 19:19:40

@A Tyne folyó déli partja: Idén mindenki sírt, hogy lecsökkentették az államilag finanszírozott keretszámokat. Az ELTE Pedagógia és Pszichológia Karán 100-ból 49 pont kellett a tanár-angoltanár szakra való bejutáshoz (nappali képzés, állami és önköltséges is ugyanannyi).

magyarlanykairoban 2012.08.27. 19:32:03

@Zsuzsi65: En nem egy nyelvsuliban megfordultam a kozepfokum majd a felsofokum kapcsan, es lattam nagyon jo tanitasi modszereket. Ha az otthoni tanarok tudjak, hogy nem jo az a modszer, amit meg mindig tanitanak nekik az egyetemeken, akkor miert azt hasznaljak? Pl. francia tanarom kivalo volt, 4 ev alatt megtanultam tok jol franciaul mellette semmi maganora nelkul. Okes, a legnagyobb hatrany az iskolakban, hogy tul sokan vannak egy csoportba, de ere is mar reg rajottek, akkor miert nem csinalnak valamit? talan nincs meg a motivacioja se a kozepiskolaknak, se a tanarnak....

moiz 2012.08.27. 20:09:12

Én hihetetlenül irigylem a cikkben lévő embert. Neki is csak szerencséje volt. Az apjának köszönheti, hogy az élete jó irányba tart. Ha az apja nem külföldön dolgozott volna, akkor a cikk alanya sem lenne sehol.

Az baromság, hogy angol filmek nézésével meg lehet tanulni angolul! Én régen csak a cartoon network-ot néztem, ami még csak angolul létezett. De ennek semmi hatása nem volt. Ugyanúgy semmit nem tudtam angolul, mintha nem is néztem volna. Szóval amit írt erről néhány hozzászóló, az baromság.

Persze azóta már megtanultam angolul, habár nem értem hogyan. Mivel egy csomó dolgot továbbra sem tudom, hogy hogy van az angolban (pl. a sok múlt idő között nem tudom mi a különbség). Ráadásul az angol tv-ket továbbra sem értem. (Ha nem angol anyanyelvű ember beszél a tv-ben, azt már jobban lehet érteni.)

Ettől függetlenül ami a cikkben le van írva, azt hihetetlenül nehéz megvalósítani. Szerencsés az az embert, hogy még a családja is ott lakik külföldön. Így kap segítséget is. Jó lenne, ha én is az ő helyzetében lennék...

LenaLondon 2012.08.27. 20:20:00

@A Tyne folyó déli partja: Engem is mindig franciának néznek. Nem tudom miért.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.27. 20:40:47

@LenaLondon: szerintem azért, mert állítólag a francia és a magyar hangzók közt nem sok különbség van.

LenaLondon 2012.08.27. 20:43:01

@A Tyne folyó déli partja: Aha. Lehet. Nekem még a rövid fekete hajam is sanszos. Errefelé kevés embernek van ilyen jellegű. Mármint a mi kis városunkban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.27. 21:03:50

Na azért mert valakinek nem jön be a filmnézés, vagy volt egy orosztanárból átképzett angoltanárja (én 99-ben diplomáztam, addigra szerintem ők már sehol nem voltak - egyik nyelviskolámban, iskolámban sem), azért nem kéne már mindjárt mindenkire általánosítani. Én pl. évekig hallgattam úgy a tévét, hogy alig értettem belőle valamit, de makacs voltam, mint egy bulldog.
Viszont olyan szempontból megmondom a tutit itt és most, hogy a kormánynak, oktatáspolitikának lófaszt se érdeke, hogy javítsák a nyelvtanítás színvonalát (óraszámok, kiscsoportok, fizetések, diákcserék), mert akkor nem lennénk Európa idegen nyelveket legkevésbé beszélő országa és háromszorennyi ember húzna el úgy, hogy a lába se éri a földet.

SilentDreams 2012.08.27. 21:10:49

@moiz:

"Persze azóta már megtanultam angolul, habár nem értem hogyan. .... Ráadásul az angol tv-ket továbbra sem értem. (Ha nem angol anyanyelvű ember beszél a tv-ben, azt már jobban lehet érteni.)"

Hahhh, a hét vicce :)
Megtanultál angolul...... :D

Erősen komolytalan hozzászólás.

2012.08.27. 21:16:17

@LenaLondon: Ki kell hogy abranditsalak, nekem hosszu szoke hajam van, megis mindig azt hiszik francia vagyok... Kiejtes :) (Bar lehet, hogy mindkettonk, meg 'A Tyne folyó déli partja' is kulonlegesen jol oltozott, francia stilusu egyen. Megprobalom ezt gondolni...)

SilentDreams 2012.08.27. 21:16:35

@Mirjam2: Hahhh, még hogy nem akartad a bőröndjét cipelni :))))

Egyébként szerintem abszolút nem bunkó dolog, hogy nem akarsz valakit csak azért megismerni, mert magyar. Szerintem szimpátia alapján ismerkedjen az ember, nem pedig anyanyelv alapján. Magyarországon sem akarsz bárkit megismerni, aki magyar... :)

Legutóbb tegnap hallottam magyar beszédet Frankfurt környékén, de nem rohantam azonnal oda ismerkedni :)))

SilentDreams 2012.08.27. 21:25:10

@Mirjam2: Érdekes ez a "franciának nézés", mert a legtöbb francia, akit eddig angolul hallottam beszélni, nagyon jellegzetesen beszélt angolul, még véletlenül sem olyan kiejtéssel, mint ahogy a magyarok szoktak. (pl. a "h"-k elhagyása)

Viszont lehet, hogy a sokkal jobb kiejtéssel angolul beszélő franciák kiejtése azért közelebb áll az angolul jól beszélő magyarokéhoz, ezt még nem sikerült megfigyelnem... :)

Pernilla 2012.08.27. 21:59:51

@moiz: Már nem azért, de ha neked nem sikerült, azt jelenti, hogy nem lehet tévéből tanulni nyelveket?
Igen, vannak emberek, akiknek ez nem megy, hogy hiába nézik, nem ragad rájuk, úgy látszik te is ilyen vagy. De a tapasztalat azt mutatja, hogy a többségnek igenis ez a leghatékonyabb nyelvtanulási mód (nyilván az anyanyelvi környezetet leszámítva...)

2012.08.27. 22:35:12

@SilentDreams: Igen, magamtol en se mennek oda ismerkedni azert mert magyar valaki, de regen nem menekultem el kimondottan. Van egy magyar baratnom Londonban akivel (termeszetesen jo hangosan) magyarul szoktunk beszelni tomegkozlekedesi eszkozokon, es rendszeresen elofordul hogy mas magyarok meghalljak es 'leszolitanak bennunket' mint pl. a borondos csaj. Regen ez nem zavart, de mar kezd oda fajulni a helyzet hogy ha magyarokat hallunk, inkabb angolul beszelunk tovabb hogy nehogy 'felfedjuk kiletunket'. Ezt azelott soha nem csinaltam volna, de ma mar nem nagyon merek kockaztatni...

Egyebkent en igy kerultem erre a Hataratkelo oldalra, hogy sok ev utan egyszer csak eszrevettem hogy mintha hirtelen rengeteg magyar jelent volna meg Londonban. Kivancsi voltam mire fel, pont most, a gazdasagi valsag kozepen, mikor alig lehet munkat talalni. Elkezdtem guglizni es itt kotottem ki ezen a blogon... Hat eleg tanulsagos, egy csomo mindenrol nem tudtam, pl. semmit nem tudtam a devizahitelekrol, diakok 'roghoz koteserol' stb. Arrol is csak ebbol a blogbol ertesultem, hogy egyesek szerint hazaarulo vagyok :). Nem tudom ki hogy van vele, nekem szemely szerint azert erdekes ez a blog, mert Magyarorszagrol tudok meg belole egy csomo mindent.

2012.08.27. 22:40:17

@SilentDreams: Én néha a metrón vagy villamoson szoktam jól szórakozni magyarokon (mondhatjátok, hogy köcsög vagyok :), akik nagypofával előadják magukat, mondván külföldön vagyok, úgysem érti senki. Csak ezzel az a gáz, hogy ezt nem Bécsben kéne előadni, ott bizony nagyon sok a magyar, nem feltétlenül csak az ott lakók, hanem ingázók és turistáskodó magyarok is vannak bőven. :) Szóval, csak óvatosan, nem érdemes arra játszani, hogy úgysem érti senki. :)

Igaz, emiatt én még nem is futottam olyanba bele, hogy bárki azzal jött volna, hogy segíts, mert te is magyar vagy. Pontosabban leszámítva az internetes fórumokat, ott állandó ez a "hé kintélő magyarok, németül nem tudok, de bármit elvállalok, nem tudtok valami melót?" embertípus. És nem érti meg, hogy de bakker ez nem így működik, főleg nem tökidegenekkel... :( De Bécsben élő magyarokról eddig csak jót mondhatok, rengetegszer volt szükségem tanácsra, mindig volt aki segítsen. Igaz sem munkát, sem pénzt, sem szállást nem kértem soha senkitől.

2012.08.27. 22:51:40

@Nyulz of the World: Na, akkor pont olyan embereken szoktal szorakozni a metron, mint en meg a baratnom :). Tenyleg ugy erzi az ember, mintha titkos nyelven beszelne amit senki sem ert, pedig rendszeresen kiderul hogy ez nem igy van. Mentsegunkre szolgaljon, hogy nekunk ugy tunik, hirtelen tenyleg sokkal tobb magyar lett itt mint regen volt (persze teljesen szubjektiv).

Ha nem kertek toled idegenek segitseget azert meg meghallottak magyar vagy, szerencsed van... Nekunk ez kb. ugy szokott kinezni hogy meghalljak magyarok vagyunk, je ti is magyarok vagytok? miota vagytok itt? van munkatok? tudtok nekem munkat szerezni??? - vagy szallast - vagy pasit! Igen, komolyan kerdeztek tolunk magyar lanyok, tudjuk-e, hol kell angol pasikkal ismerkedni. (Nem tudtuk.)

moTmeN 2012.08.27. 23:27:16

Ize, visszaterve a nyelvoktatas temakorere... Ha nagyritkan televizio ele kerulok Magyarorszagon, es vegigporgetem a csatornakat, azt latom, hogy kb minden csatorna magyar nyelvu. Ez szerintem nem hiba, hanem bun. A kilencvenes evek alatt meg szinte minden tematikus csatorna "kulfoldiul" szolt, jellemzoen felirat nelkul. Sok segitseg volt ez a nyelvtanulasban, hiszen ha egy erdekes temat egy idegen nyelven lehet csak megerteni, akkor az ember igenis meg akarja erteni, ergo megtanulja azt a nyelvet.

Megjegyzem, hogy itt, Daniaban kb. a gyermekmusorokat kiveve minden kulfoldi tartalom szinkronizalatlanul, felirattal megy a tvben. A tobbseg jol is beszel angolul, sokan nemetul, franciaul, stb...

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.28. 04:21:45

(Ráadásul a magyar szinkronok nagy része egyszerűen hallgathatatlan és / vagy tele van hibákkal. A kedvenc sorozataimat nem tudom magyarul megnézni, annyira irritálnak a hibák vagy az állandó nyafogás, affektálás. Pl Bones magyar hangja, nanemár.... A legjobbak az ausztrál valóságsók eredetiben, hát beletelt egy hónapba a bushból szalasztott szereplők megértése, de jó móka.)

Tigicica (törölt) 2012.08.28. 08:16:28

@Nyulz of the World:

Hehe, évekkel ezelőtt Bécs belvárosában jártam, akkor még én is picit fiatalabb voltam. :P Jön velem szemben egy jól öltözött fiatalember, elkezdi mondani magyarul, hogy így... meg úgy.... Én pedig közöltem vele, hogy szerintem van anyád. A kinézete alapján valószínűsítettem, hogy Budapesten nem merte volna ezt mondani nekem a nyílt utcán. :D :D :D

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:00:37

@A Tyne folyó déli partja:
"azért nem műfordítást kérnek, szóval, ha nem fordítasz hülyeséget, akkor el fogják fogadni akkor is, ha nem tökéletesen magyaros."

Tudom, nekem ment is, de elég sok olyan ismerősöm van, aki azért szívott, mert képtelen volt magyarul jól megfogalmazni, de szerintem meg ettől még járhatott volna nekik a nyelvvizsga, mert jobban tudták az idegen nyelvet, mint én, akinek nem volt nehézség a nyelvvizsga.

"másrészt az, hogy x. nyelven valaki beszél (=elvan az országban, tud kommunikálni), még nem jelenti azt, hogy pl. meg tud írni egy hivatalos levelet is. (sőt, anyanyelvűek esetében se biztos, hogy meg tudná írni. mondjuk egy hat osztályt végzett cigány bácsi nem biztos, hogy képes lenne rá.). márpedig egy középfokú nyelvvizsga ezt is méri, úgyhogy az nem garancia, hogy x. évet eltöltött valaki valahol. "

De miért ezt méri? Hivatalos levelet már egészen hamar tudtam írni, beszélni most sem beszélem elég jól az angolt. Sőt, szótárral németül is bármilyen hivatalos levelet meg tudok írni, holott 500 alatt van amúgy a német szókincsem, és egy vizet alig tudnék kérni. Mert szvsz én sokkal gyengébb vagyok angolból, mint egy angol putris cigány, a nyelvvizsgán mégis én mennék át.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:05:23

@Zsuzsi65:
Amúgy én úgy látom, ahhoz, hogy ne a nyelvtani-fordító módszerrel tanítson a tanár, bizonyos készségek megléte szükséges a részéről, plusz elhivatottság. A legtöbb hazai nyelvtanárnál egyik sincs meg, mindkettő meg elég kevésnél. Ezért hiába tanítják, hogy hogyan kellene tanítani. Aki meg jól tud tanítani, az elmegy magániskolába vagy külföldre.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:07:21

@online távmunkás:
Azért az a mesterképzéses pontszám ne legyen már mérvadó, egyébként sem azt csökkentették, hanem főleg az alapképzéseket. Totál intézmény függő, hogy miből áll a szóbeli felvételi.

Belagezapista (törölt) 2012.08.28. 10:13:20

@moTmeN:
Mikor Dániában jártunk, egy 15 éves gyerek sokkal jobban beszélt angolul, mint mi, akik több ideje tanultunk angolt, mint ahány éves ő. Ja, és ő csak a suliban tanulta (meg a TV-ből), nem kellett ehhez magántanár vagy tanfolyam.

Itthon azt utálom legjobban, mikor az ismeretterjesztő vagy reality csatornákon hallani az angol szöveget, de fölé mondják magyarul, így nem hallani jól az eredetit, de azért zavarni zavar. Ahelyett, hogy simán csak feliratoznák.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.28. 19:34:29

@Belagezapista: A tanárokat mesterképzésen képzik, ezért ez a mérvadó. Az ELTE PPK-n a szóbeli úgy működik a legtöbb szakon, hogy az értelmesnek látszó embereknek maximális pontszámot adnak, ezért elég lehangoló a 49-es ponthatár.

Az ELTE TTK-n pedig a fizika szak kapcsán azon voltak tavaly-tavalyelőtt kiakadva, hogy csak 1-2 ember jelentkezett a fizika tanári szakra...

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:46:56

@Mirjam2: hát, én egyáltalán nem vagyok sikkesen öltözködő, a hajam meg eredetileg sötétbarna, feketére festett, hosszú, göndör:) egyszer mondta valaki otthon, hogy rajtam látszik a kun vér, nos, egy szemernyi sincs bennem, minden ős sváb:) pedig totál nem nézek ki germánnak:)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:50:02

@Mirjam2: mert továbbra se hiszik el otthon, hogy itt már nincs az a Kánaán, hogy kijön ide valaki, nulla vagy gagyogó angollal, és pár nap alatt munkát talál...

amúgy, mindennek javaslom, hogy jöjjenek ide fel. itt aztán nem hallani gyakran magyar szót, kevesen vagyunk, az is nagy területre elosztva. mellesleg, mást se nagyon, itt az emberek úgy 95% -a fehér angol. de lehet, hogy több. ide nem nagyon jönnek külföldiek.

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 19:57:53

@Belagezapista: azért azt méri, mert egy középfokú nyelvtudás már olyan tudást feltételez, hogy ne legyen gond egy hivatalos levél megírása sem. és ott nem lesz elfogadható, hogy I ain't no, pl.

azon kívül, kevered a szóbelivel. előbbi írásbeli, az, hogy nem tudsz kommunikálni, szóbeli. mellesleg, az mindig nehezebb (nekem legalábbis, németül én is megértem a rádiót, ha le van írva még jobban, semmi gondom nincs, de beszélni...)

azt viszont kétlem, hogy meg tudnál írni németül szótárral egy hivatalos levelet, mert ahhoz nem elég a szavak tudása, nyelvtan is kéne, az meg nem lesz benne a szótárban..

A Tyne folyó déli partja 2012.08.28. 20:00:23

@Belagezapista: pl. az én gimnázium nagyon is jó volt nyelvtanításban. a 90es évek elején, közepén (azóta nem tudom, hogy mi van. de akkor szuper volt.)

nálunk senki nem járt magántanárhoz (másból sem, nem csak nyelvekből), mégis megtanultunk elég jól két nyelvet.

LittleG (uk) 2012.08.28. 23:44:22

@A Tyne folyó déli partja: Merre van az az "ide fel", kb. mennyire északon?

moiz 2012.08.29. 12:13:01

@SilentDreams:

A hét vicce, hogy értelmetlen hülyeséget írtál.

moiz 2012.08.29. 12:16:03

@Pernilla:

Márpedig tévéből lehetetlen nyelveket tanulni. Lehet, hogy a te tapasztalatod szerint van 1-2 különleges ember, akiknek sikerül, de a többségnek teljesen haszontalan.

LittleG (uk) 2012.08.29. 22:23:30

@A Tyne folyó déli partja: hú, az elég fenn van. Nem nagyon morcos arra az időjárás? (a neved alapján is rákereshettem volna..)

A Tyne folyó déli partja 2012.08.31. 18:59:56

@LittleG.: hát de. mikor lent Londonban 32 fok volt a múltkor, itt volt összesen 19:) 22 fok már nagyon melegnek számít.

LittleG (uk) 2012.09.01. 11:50:08

@A Tyne folyó déli partja: hát akkor minden tiszteletem :) (én fázós vagyok..)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása