oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 22. 06:57,  Nincs különbség Anglia és Magyarország között 775 komment

2012. augusztus 22. 06:57 Határátkelő

Nincs különbség Anglia és Magyarország között

Meglehetősen eredeti írással jelentkezett Peky, még csak azt sem állítom, hogy mindenben egyetértenék a leírtakkal, no de nem ez az első eset, és még csak nem is az utolsó. Kíváncsi vagyok, Ti mit gondoltok.

London eye_1.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

"Sokat olvasom ezen a blogon az ilyen-olyan posztokat, amelyeknek sajnos csak nagyon kevés része az, aminek eredetileg lett szánva ez a blog. És elferdült egy sírva vigad a magyar fordulat felé.

Az én szerény véleményem szerint egy bizonyos szint felett nincsen semmi különbség a címben említett két ország között, A következőkben ki is fejtem, miért.

Vegyünk alapul két fizetést: egy angliai nettó 2000 fontos keresettel rendelkező fiatalembert (legyen az angol vagy migráns, mindegy), és egy nettó 200 000 forintos fizetéssel rendelkező fiatalembert (legyen az magyar vagy migráns mindegy).

Itt remélem érzékelik, hogy nem azt a közönséget célzom meg, akik számára az otthoni helyzet tarthatatlan (közben pedig a fiatal felnőtt korban lévő életükben kb. két fontos dolog volt, a péntek és szombat esti buli), de eszük ágába se jutna esetleg nyelveket tanulni (legalább annak az országnak a nyelvét, ahova készülnek) és szakképzetlenül vágnak neki az újkori exodusnak.

A másik kedves csoportom az „otthon nem tudtam elhelyezkedni a diplomámmal" (igen, az olyan rosszul definiált, alapjáraton abszolút nem diszciplináris végzettségek, mint a szociálpedagógus, bölcsész, jogász... nem túl nyerők a versenyszférában, államiban pedig úgyis a sógor-koma rendszer megy).

Tehát a két fiatalember között abszolút semmi különbség nem lesz - mindjárt meglátjátok miért.

Angliai fiatalember

Lakhatás (Londonnal számolva): jó környéken egyedül (studio apartment) vagy max. egy emberrel lakni egy kétszoba hallos lakásban, úgy kb. 700-800 font / hó.

Minden másra (étel, ital, mozibajárás, hobbi, stb) elmegy még egyszer ugyanúgy 7-800 font.

800+800=1600 font és még maradt 400 font megtakarításod is.

Magyar fiatalember

Lakhatás (Budapesten számolva): szintén garzonban vagy belvárosi nagypolgáriban egy másik személlyel 50 ezer + rezsi: 80 000 Ft

Életre szintén elmegy ugyanennyi, azaz 80 000 Ft. Ebből azért elég szépen el lehet lenni Magyarországon is. Be lehet ülni esténként egy egy jó kis pubba, étterembe, találkozni a barátokkal és még egy jobb hobbit is fenntarthat az ember (horgászat, numizmatika...)

Szintén a hó végén marad 40 000 Ft megtakarításunk.

Ingatlanvétel

Ha saját otthont akarnak a vizsgált alanyok, akkor is dettó ugyanazokkal a problémákkal fognak találkozni. Ugyanúgy 20-25 éven keresztül fizetniük kell a mortgage-t (lakáshitel).

Az én környékemen (2-es zóna, jó közlekedés, egyszóval nem rossz környék) Westminster W9, a 2 szobás share of freehold lakások 200 000 – 220 000 fonttól kezdődnek. Ha a barátunk a 400 fontját és a lakbérét (ami mondjuk a 800 fontból legyen 600) belerakja a törlesztőbe a 10 százalék indulótőke után évi 5 százalék kamatra, ki lehet számolni, hány évig kell fizetnie a banknak.

Ugyanez játszódik le a pesti fiatalembernél egy 17-20 milliós ingatlan vásárlása esetén, jó, max. 6-7 százalékos kamattal. De a lényeg, hogy egyiküknek sem kell lejjebb adni az életszínvonalából!

A kis jövedelműeknél nagy a különbség

Ez persze, mint látja a kedves olvasó, egy bizonyos szint fölött van (vagy inkább az alsó középosztály számára lehetséges opció itt Angliában és ott Magyarországon is). A különbség a kis jövedelműeknél van, mert Angliában egy minimálbérből is megvan a létbiztonságod.

A szállást azért hagyjuk, mert 8-900 fontból single roomot bérelni elég drága mulatság by the way, valakivel meg kell osztanod egy szobát, de azonfelül tudsz jókat enni-inni, nem kell nagyon stresszelned, és még valami marad is hó végén (magyar viszonylatban igen jó, de itt felejtsd el a fentiekben leírt ingatlanjövőt, nem hogy hitelt nem kapsz ilyen fizetésre, de még saját magad sem tudsz kivenni egy házat, mert az ingatlanközvetítők kevesellni fogják a jövedelmedet, és rizikós kategóriába kerülsz), amíg nem leszel beteg egy fogorvosos procedúrát nem is említve.

A nyugdíjat meg el sem kezdem sorolni, mert itt az öngondoskodás módszere működik, de erre a legtöbb magyar (akikkel én találkoztam) nem nagyon gondol.

Eközben Magyarországon még a minimálbér felett sincs meg az embereknek a létbiztonsága.

Jön az új generáció

Sokszor hallottam azokat a régi történeteket a vasfüggöny lebontása után külföldön munkát vállalókról, akik aztán félévente jártak Pestre lakásokat venni (a 90-es évek elején, 350 forintos dollárnál, az akkori lakásárak mellett ez nem is volt olyan nehéz), és azóta kellemesen elvannak, kis nyári öltönyükben havonta egyszer beszedik a lakbért, aztán csak élvezik az életet, nyáron a Balatonon, télen otthon Pesten (persze a New York-i karácsonyi bevásárlásokat ne felejtsük el!).

Hát sajnos ez a hajó már elment régen, de maradt még nekünk egy ehhez hasonló kis ladik, amivel még ki lehet fogni egy jó szelet.

Ha más előnye nem is volt ennek az EU-nak, annyi mindenképpen igen, hogy szabad munkaerő-áramlást biztosított nagy tömegeknek, amiből egyenesen következett az, hogy nem lehet félévente lakásokat venni otthon, mert már nem kell bemenni pl. a brit nagykövetségre vízumot igényelni, ahol ugye kellett a nyelvtudás és megkérdezték, hogy ugyan mivel tudsz hozzájárulni Nagy-Britannia jobbá tételéhez, hanem elég egy személyi, egy repülőjárat, ami lassan körülbelül a Miskolc - Kazincbarcika vasútvonalnak felel meg. És már nem is 600 forintért váltanak egy fontot...

Új életmód

Ebből a tömegből ki fog nőni egy olyan közösség, akik fiatalon külföldön dolgoznak, spórolnak egy ideig, aztán berakják a pénzüket kint a bankba és a kamatokból elélnek Magyarországon, mint Marci Hevesen, teljes anyagi függetlenségben.

Akik felkelnek reggel, elmennek a Rudas fürdőbe úszni meg szaunázni egyet, egy jót ebédelni valahol, délután elmenni valamerre, este kis vacsi pár pohár borral, másnap délig lustálkodni, mert ugye nem kell többé korán kelni. Nyáron meg felmondani a pesti albit, leruccanni egész nyárra a Balcsira vagy bárhová az országba.

Biztos vagyok benne, hogy lesznek ilyen tudatosan élő emberek, akik aztán tesznek magasról a jobb- vagy baloldali kormányra, akik nem görcsölnek nap mint nap, és mégis OTTHON vannak és az egész életük egy nagy nyári szünet, akiknek lesz idejük a családjukra, barátaikra magukra...

És ha mégis romlana a helyzet? Egy bőrönd és vissza külföldre, de már oda sem üres zsebbel."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: összehasonlítás Magyarország Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr274725150

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Justice for Attila Pataky 2012.08.22. 09:56:27

Természetesen egyértelmű, hogy a politikai pártoknak szüksége van olyan hősökre, akik népszerűségükkel, az általuk támogatott pártokat is hitelesebb színben tüntethetik fel, akik vonzóvá tehetik az amúgy kevésbé vonzó gépezeteket. Akik feltűnnek a rend...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.22. 20:27:05

@ST83:

Tipikusan értelmezési problémáid vannak.
Sehol nem mondtam, hogy nekem szar. Ha figyelmesebben, és értőn olvasnál, pont ennek az ellenkezőjét írtam. De a többi stimmel, más nem érdekel.

@mokkaczuka:

Neked is értelmezési problémáid adódtak. Vicces, hogy fidesznyiknek nézel, erős képzavarra vall, fingod nincs a valóságról.

Tényleg nem érted amit olvasol. Nem azt kérdeztem, hogy hogyan kell Londonban is magyar szarrágóként viselkedni, hanem azt, hogy Londonban mibe kerül Londoni autó fenntartása. Kapís, így már felfogtad?

@Kara kán:

"A képzelőerőtökre bízom, hogy melyek ezek a szakmák."

A képzelőerő ehhez sajnos kevés. A helyi viszonyokat kell ismerni.

۝merta-X 2012.08.22. 20:29:05

Én, amikor kijöttem, megcsíptem a legeslegaljább melót, amit életemben végeznem kellett, de annyi mákom volt, hogy még úgy szakmámom belülinek lehetett mondani, konkrétan chainman voltam, afféle mérnök asszisztens. a fizu havi kb. 1250 font volt. Egyltalán nem tudtam semmire sem félrerakni, se hazaküldeni.
Nem tudtam semmilyen költségemet megosztani, úgymint lakás, közlekedés, mindent zsebből kellett fizetni.

Viszont simán el tudtam tanulni, hogy mit várnak itt el egy mérnöktől, jórészével már tisztában voltam persze otthonról, de a szókincsem és nyelvértésem utol kellett érje magát, plusz az ezernyi apróságot is meg kellett tanuljam, ami a melóval jár.

8 hónap után konkrétan már behánytam az egész hülyeségtől, amit csinálnom kellett, és mérnökként kezdtem munkát keresni, és találtam is. Azóta havi 2400 font nettóban vagyok,
de itt is folyamatosan tanulni meg figyelni kell persze.

Részemről ez az egész iszonyú összpontosítást igényelt, de szerintem mások is így vannak ezzel.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.22. 20:39:14

@Monyoka1971:

Tévedsz. Nem az Állam szegte meg, hanem a hatalomhajhász vezetője, egyéni érdekből.

2012.08.22. 20:39:59

@lfleto: Es akkor azt meg nem is emlitettem, hogy Magyarorszagon nem tudtam egyetemre jarni, mert ugyan felvettek, de nem volt mibol megelnem (nem minden fiatalt tudnak vagy akarnak eltartani a szulei) es annak idejen a diakhitelbol nem lehetett megelni; ez regen volt, nem tudom ma valtozott-e a helyzet. Es mutass Magyarorszagon olyan munkat amibol egy frissen erettsegizett fiatal ossze tud szedni annyi penzt amibol egyetemre tud menni. Ha Magyarorszagon maradtam volna, ott lennek meg mindig felszolgalo vagy mosogato. Ennyit arrol hogy Angliaba mennek a kepzett magyar fiatalok mosogatonak.

Itt, Angliaban, meg tudtam tenni hogy munka mellett egyetemre jarjak - lehet hogy nem alommunkam volt az elejen, de Magyarorszagon sem az lett volna. Annyi a kulonbseg, hogy Magyarorszagon meg mindig minimalberert dolgoznek es diplomam sem lenne, itt pedig azt tanulhattam ami erdekel, a vilag egyik legjobb egyetemen, es most olyan munkam van amit szeretek csinalni - es mindezt a sajat penzembol es erofeszitesembol ertem el, nem a szuleim penzebol, es allasokat sem azert kaptam mert voltak ismeroseim valahol.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.22. 20:44:37

@Mirjam2:

"Es mutass Magyarorszagon olyan munkat amibol egy frissen erettsegizett fiatal ossze tud szedni annyi penzt amibol egyetemre tud menni."

Önéletrajzokat kell olvasgatni. Vagonrakodás, paci rakodás mellett egyetem, meg hasonlók. Van bőven.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.22. 20:46:17

@Don Quixote de la Ferko:

... piaci ...

Bár, akikre gondoltam, ott még a pacik is előfordultak, nem mindegyik a motorizáció korában kezdte az ipart.

Monyoka1971 2012.08.22. 20:48:59

@Don Quixote de la Ferko:

Az (akkor még) Magyar Köztársaság Parlamentje hozott törvényt...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.22. 21:10:11

@cukorrépa: No igen, de van amikor nem te dontesz, hogy odakoltozol-e, hanem pl. szulok, nagyszulok.

Egyebkent szomoru , hogy halalra van itelve, de ha nincs ertelmisegi munka helyben, akkor nem fog ottmaradni , aki kicsit is kvalifikaltabb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.22. 21:15:04

@Mirjam2: :) Utolso mondataiddal nagyon egyetertek.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.22. 21:47:05

@Bohooo: "Mi eddig mindig be voltunk jelentve, mindenhol volt szerzodes stb."

Vajon nekik miért fontos, hogy bejelentsék az ember? Miért nem oldják meg "okosba'"? :) Érdekes, hogy lehet így is!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.22. 21:47:47

@tede: A pesti multiknál vannak bolgárok és ukránok is, nekik olyan Magyarország, mint nekünk Anglia.

tomfree 2012.08.22. 21:48:38

@Monyoka1971: Ezzel az erővel a mentősök és az orvosok is nyugdíjba mehetnének 42 évesen őket több dráma éri, mint titeket, sőt akkor menjenek a tanárok is, akik küszködnek a sok antiszociális kölyökkel, és a végén mindenki nyugdíjas lesz ebben az országban. Amerikában miért tudnak a rendőrök 55 évesen is dolgozni még? Őket más vasból gyúrták? Miért van az, hogy múltkor Prágában 3 nagydarab rendőr falhoz vágva bilincselt össze 5 roma zsebtolvajt és én ilyet még soha, de soha nem láttam a 4-6-os villamoson???? Sőt olyan forma nagydarab rendőrök csak a TEK-ben, ha vannak. Nem nyugdíjba kell menni ezt felejtsétek el, hanem komoly fizetést adni a rendvédelmi szerveknek, megszűrni az állományt a pocakos vagy nyüzüge tagoktól és a bűnözőktől és feltölteni határozott, tekintélyt, parancsoló és értelmes gyerekekkel és ezért kemény munkát elvárni tőlük. Mikor fog végre egy magyar rendőr földhöz vágni egy igazi bűnözőt, mint az USA-ban és nem a nyugdíjról álmodozni???

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.22. 21:52:37

@tildy:): 5 év után? Mikor volt ez és milyen területen? A terület azért lényeges, mert például IT Helpdesk területre sokszor szakirányú végzettség nélkül veszik fel az embereket, gyors betanítással, csak annyi számít, hogy tudjon a külföldi ügyfelekkel kommunikálni és ezért a fizetések is alacsonyak.

Egy jobb programozó 5 éves tapasztalattal, ha ért a mobil rendszerekhez, akkor Magyarországon is kaphat nettó 300-400 ezret.

eddieblog 2012.08.22. 22:43:14

Ezen az oldalon valamelyik bomlott elmeju eddie77 neven regisztralt [gyanitom, hogy ki, de biztosan nem tudhatom], es ezen nicknev alatt irogat minosithetetlen hozzaszolasokat.
A felreertesek elkerulese vegett ezuton tudatom, hogy az nem en vagyok, igy kerem, hogy a regi blogon megismert szemelyemet ne az o kommentjei alapjan iteljetek meg.
Remelem, hogy Hataratkelo megprobalja a kezeben tartani a dolgokat, es az egyertelmuen anyazo, buzizo, kurvazo, tehat vulgaris, szemelyeskedo, es sertegeto embereket tavol tartja a sajat oldalatol.
Egy beteg tarsadalom beteg tagjai latogatjak ezt a blogot is, akiknek a legnagyobb oromuk az eletben az ilyen hozzaszolasok letrehozasa.
Elnyomott, unalmas, es egyhangu eletukben nem talalnak mas elfoglaltsagot, mint a szemelytelenseg alarca moge bujva, nevtelenul gyalazni a masikat.
Melysegesen sajnalom, hogy az ilyen embereket is megszulte valaki.
Mindenkinek boldog eletet, es kellemes idotoltest kivanok!
Eddie

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.22. 22:43:47

@online távmunkás: 2004-2009 kozt. Eleinte nem nagyon akartak nokent ilyen teruleten alkalmazni, aztan emiatt evekig beleragadtam IT helpdeskbe (volt korabbi ilyen jellegu tapasztalatom mar).

Mobil tartalomszolgaltatasi terulet erdekelt, szerencsere gyakornokkent ( 27 evesen, 3 evvel diploma utan ...) bekerultem egyik mobilos ceghez, de csak diakmunkaban, olyan berrel.... Kenytelen voltam bevallalni, kvazi ez volt az egyetlen esely, hogy php fejlesztoi ( ebben volt azert tapasztalatom), vagy egyeb programozasi teruletre keruljek.

A tobbire nem ternek ki, de 300 ezer netto a fentebb leirtak miatt alom maradt, es szerintem ma sem kapnek meg ennyit otthon.

@tede: "Arról nem is beszélve, hogy ezek bruttó fizetések, vond le a 30-40%-t, ha a nettót akarod megkapni, szóval nem kell dezinformálni :)"

En ugyan nem dezinformalok, brutto 36 ezer fontig 24% kb az osszes levonas (tb-vel, adoval egyutt) . Listentotaxman segit .

komplikato 2012.08.22. 23:16:42

@tomfree: Ha feltételezzük igazad van, akkor is áll a probléma valaki jogellenesen megváltoztatott egy szerződést. magyarán a szerződött feleket átb*szták ...

Bohooo 2012.08.23. 00:39:03

@TrueY: Szerintem ez egyrészt azért van, mert nincs benne olyan szinten a kultúrában az "ügyeskedés" (bár terjed, ahogyan a kelet-európai bevándorlók terjednek, khm-khm), másrészt pedig mert ha lebuksz az adóhivatalnál, akkor nagyon beszopod :D Lehet, hogy tovább tart lebukni, mert nincsenek ráállva hogy kiszúrjanak még azzal is akinek nincs mit takargatni csak "húzzunk még le róla egy bőrt" alapon, de ha megtalálnak akkor nem tudod megoldani azzal, hogy a valakidnek a valakije ismer valakit akinek a neve elég fenyegető ahhoz, hogy békénhagyjon a NAV... akkor kemény pénzbüntetések vagy börtön, amit betartatnak.
Nem tökéletes ez az ország, messze nem, de a munkajogban és adózásban úgy veszem észre, hogy sokkal előrébb járnak, mint kishazánk... :(

tsík 2012.08.23. 01:35:39

Nem volt idegem a 7oo kommentet elolvasni, de a posztoló megnyilatkozott már? Mármint hogy miből általánosít. Csak mert szerintem nem stimmel a matek.

Nálam otthon volt 350 nettó, itt 2 millió nettó (forintosítva). Mármint havonta a fizetésem. Az általános árak nem hatszorosak (bár pl lakásfestésre 1ox-es ajánlatot kaptam, le is ültem kicsit gondolkozni, hogy 5000 euróért akarnék-e kifestetni egy 72 nm-es lakást), de azért 7000 kb euróból sokkal jobban gazdálkodom, mint 1500-ból. Valszeg egy pizzafutár nem él jobban, de valamennyire képzett emberek meg de.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 07:30:11

@tsík:

"Nálam otthon volt 350 nettó,"

Érthető is, hogy elmenekültél a nyomorból.
Szar életed lehetett.

Hari Seldon 2 2012.08.23. 08:16:03

@közösperonos átszállás:
Szia,
Látom te is műveled a pszichohistóra tudományát. :-)

Az viszont hozzátartozik ehhez, hogy figyelembe veszünk minden (!) mozzanatot a jövőre vonatkozóan.
Például: a bevándorlók általában a "fiatalabb" korosztályból kerültek ki, illetve családegyesítési folyamat zajott. Így természetes, hogy a bevándorló közösségekben jelentősen felül vannak reprezentálva a "szülőképes" női korcsoport. Tehát azt akarom mondani, hogy nem szabad egy kiragadott információból (vagy információ részletből) következtetni a jövőre.
Pokol Béla itt elakadt, további "kvadránsokat" kellett volna felfejtenie... .-)
Mondhatnánk úgy is, hogy még nekem is egy élet kellett, hogy felderítsem a birodalom bukását. :-)

think different 2012.08.23. 08:29:44

@Don Quixote de la Ferko: A pénz nem minden.

Nekünk mindenünk megvolt (megvan, csak az autót adtuk el) otthon: ház hitel nélkül, kutya, autó, barátok, ketten hazavittünk 500e felett havonta (2007-ben), mégis kijöttünk Londonba és nem hiszem, hogy hazamennénk.

Majd talán egyszer leírom miért.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.08.23. 08:43:04

@mokkaczuka: Nem érzem magam elég tapasztaltnak, hogy külföldre menjek. Nem tudom megítélni, hogy ki számít ott tapasztalt mérnöknek. Négy éve dolgozom a gáz- és olajiparban, de mivel kevés a munka ez nem felel meg olyan négy éves tapasztalatnak, mint aki mondjuk 2002-2006 között töltött el négy évet a szakmában. Dolgoztam már külföldiekkel. Egy részükön látszott, hogy messze tapasztaltabbak nálam - mondjuk laza 15-20 évvel voltak idősebbek - de volt olyan is, akin nem értettem, hogy ő egyáltalán mit csinál az adott cégnél. Olyan volt, mint egy kezdő egyetemista.

Belagezapista (törölt) 2012.08.23. 09:22:17

@tomfree:
De eleve abból indulj ki, hogy többnyire nem Pesten élnek az olyanok, akik 65 ezret keresnek.

közösperonos átszállás 2012.08.23. 09:27:40

@lfleto: "Ez ebben a formában nem igaz."

Már hogyne lenne az. A 100-120e-s keresetűek most spec. bukták az adójóváírást (ha bérkompenzálták őket, akkor meg bukták évekre előre a fizetésemelést), és nyerték a családi adókedvezményt. Ha 3 gyerekük van (100-120e-t keresőknek sanszos, hogy nem lesz annyi), akkor nyertek, ha nem, akkor gyerekenként 10e Ft-ot nyertek per hó. (Ha minimálbér + zsebbe a maradék módon voltak alkalmazva, akkor még többet buktak persze.) Ehhez képest mi is van a családi pótlékkal? Nem látom azt a brutális mértékű javulást az anyagi helyzetükben, hogy eddig nem vállalnak plusz gyereket, de most aztán hirtelen...!

Ellenben (persze biztos mindenki hazudik erről) nemzetközi tapasztalatok alapján fontos még az is, hogy ha valaki elmegy szülni, utána biztosan számíthasson rá, hogy visszamehet dolgozni. Tehát ne tudják kirúgni indoklás nélkül (új Munka törvénykönyve megvan?), meg legyen bölcsődei-óvodai férőhely. Bajnaiék ebbe az irányba indultak el (azzal kiegészítve, hogy a GYED csak 1 év -- most visszaállították kettőre, részletezzük, mennyire ki lehet esni a munkaerőpiacról ennyi idő alatt? Pláne ha több gyerekkel számolunk?). Ja, meg ennek megkönnyítéséhez nem ártana bátorítani a részmunkaidős, távmunkás stb. foglalkoztatást -- mondd, az új kormány ezt melyik intézkedésével is tette meg?

"A családalapítás kitolódásának semmiképpen sem anyagi, hanem elsősorban kulturális természetű okai vannak."

Van az is, meg anyagi is. Havi 200-250e közötti havi jövedelemre én nem vállalnék három gyereket, de a kettőt is erősen meggondolnám. Persze, vannak kulturális okok is, de olyan intézkedéseket meg aztán főleg nem hoztak.

"A trendek csak így fordíthatóak meg, a segélyek, pótlékok, stb. növelése csak káros demográfiai folyamatokhoz, megélhetési családalapításhoz vezet. Erre jó példa az elmúlt húsz év hazánkban. "

Ajánlom figyelmedbe a megyei szintű korfákat: www.ksh.hu/interaktiv/korfak/terulet.html . Én nem látom azt a brutális eltérést a Szabolcs v. Borsod, meg a többi megyei korfa alsó részében, ami alátámasztaná a mindennapos nyolcgyerekes cigánycsalád elméletedet (mert mondjuk ki, erről beszéltél).

Belagezapista (törölt) 2012.08.23. 09:34:01

@Kara kán:
Miért nem mondod ki őszintén, hogy te a Pintér féle maffiát támogatod a másikkal szemben? Nem kell itt a hangzatos duma a megtisztításról...

közösperonos átszállás 2012.08.23. 09:43:24

@Martin Blake: Mondd, hogy direkt csinálod, és nem az van, hogy tényleg nem tudsz követni egy gondolatmenetet. :-)

"Teljesen mindegy a marka, hogy most nyugati vagy keleti az auto (talan nem kellett volna nevesitenem a Ladat :D )"

Oké, tehát a Ladával hülyeséget mondtál. Ennyi. :-)

"a lenyeg, hogy az emlegetett 2000 fontbol es a 150k forintbol nem hiszem, hogy hasonlo kategoriaju/minosegu autot vehetsz egyhavi megtakaritasbol (vagy akar tobbol)."

Ebben már az előbb megegyeztünk. De azért egyezzünk már meg, hogy egyhavi megtakarításból nem tipikus autót venni (a jellemző a hathavi jövedelem(!)). Jó, hogy nem mindjárt egynapi. Van egy respektálható álláspontod, kár hülyeségekkel érvelni mellette.

"Szoval nem demagogia, csak gondolom kisse keseruen hat, hogy tenyleg tobbre futja ennyi penzbol, avagy nagyobb az erteke (vasarloereje)."

Nem hat keserűen, mondom, ez teljesen természetes. Akinek ez nem az, sőt tagadja, az amellett érvel, hogy Magyarország gazdagabb, mint Anglia, ami egyrészt nyilvánvaló hülyeség, másrészt, mint már mondtam, semmiféle statisztika sem támasztja alá.

"Gondolom" helyett inkább olvasd el rendesen, mit írtam: ebben a következtetésben egyetértünk, a Ladát (vagy úgy általában a keleti autókat) felhozni demagógia (igen: de-ma-gó-gi-a) volt. Van persze egy másik magyarázat is: borzasztóan el vagy tájolva az itthoni helyzettel kapcsolatban, mégis osztod az észt -- azt hiszem, a demagógia-elmélet a hízelgőbb. :-)

"Annak orulok, hogy te megengedheted magadnak a nagy tv-t, nagy kertet, de aranyait tekintve tobb angol teheti meg ugyanezt, mint magyar, barhogyan is csurjuk-csavarjuk."

Áááááá. De most tényleg, ez komoly? Egyrészt nem dicsekedtem vele (sőt, a tévhittel ellentétben a 42-es egyrészt nem túl nagy, másrészt egyladányi pénzből kijön, újonnan). Másrészt mondtam, hogy nyilván odakint hasonló életszínvonal mellett 60-ast vehetne az ember (igazából nyugaton a 42-es már nem is nagyon fut, az 50-es az alap méret).

Viszont, másból meg nem futja annyira. Igen, mami főztje (kár ezt kigúnyolni, ha nem ragaszkodunk a kajához, akkor szülőkkel és egyéb rokonokkal kapcsolattartás, vagy hogy élő kapcsolatban maradnak az esetleges unokákkal), ez nyilván nem forintosítható; másrészt hogy azért az csak egy más kultúra, bizonyos szempontokból nagyon eltérő vásárlói kosárral. Angliában mekkora havi jövedelem kéne egy 720 m2-es telken álló házhoz (itthon ugye ennyi a standard)?

Belagezapista (törölt) 2012.08.23. 09:47:52

@közösperonos átszállás:

"Ajánlom figyelmedbe a megyei szintű korfákat: www.ksh.hu/interaktiv/korfak/terulet.html . Én nem látom azt a brutális eltérést a Szabolcs v. Borsod, meg a többi megyei korfa alsó részében, ami alátámasztaná a mindennapos nyolcgyerekes cigánycsalád elméletedet (mert mondjuk ki, erről beszéltél). "

Akkor nézd meg jobban, mondjuk vesd össze BAZ megyét és GYMS megyét. Egészen más a két korfa. Utóbbinál nagyon jól látszik a Ratkó gyerekek és a Ratkó unokák generációja, előbbinél alig. GYMS megyében meredeken esett a Ratkó unokák után a születésszám, míg BAZ megyében ez sokkal kisebb mértékben történt meg. Persze ezt befolyásolhatta a népvándorlás is.

közösperonos átszállás 2012.08.23. 09:56:38

@padlas: "Könyvet bárki írhat, azt nem ellenőrzi senki"

Kiadótól függ azért, nem hiszem, hogy pl. a Wiley kiadna minden vackot. :-)

A többi az kábé rendben lenne, én se veszem készpénznek (most hallottam róla először).

@lfleto: "Az általad nem tisztelt Magyarország adta a világnak - például az általad nyilván nagyon tisztelt Angliának is - Bartókot és Lisztet"

Vicces pont őket felhozni annak alátámasztására, hogy maradj hű hazádhoz, maradj itthon. :-)

@tede: "sok mindennel nem értek egyet, amti a mostani kormány tesz, de speciel a korengeményes nyugdíjak ügyének igazságos rendezését @Hari Seldon 2: nagyon jó, hogy megcsinálták. "

Nem megoldották az ügyet, hanem kinéztek egy igen problémás területet (ebben tehetségesek), gumicsizmával berontottak és szétrúgták az egészet (mondjuk ebben is).

"Az viszont hozzátartozik ehhez, hogy figyelembe veszünk minden (!) mozzanatot a jövőre vonatkozóan."

Persze, és ez nyilván nem megtehető, ez egyértelmű. Csak tényleg vicces volt, ennyi. :-)

"Például: a bevándorlók általában a "fiatalabb" korosztályból kerültek ki, illetve családegyesítési folyamat zajott. Így természetes, hogy a bevándorló közösségekben jelentősen felül vannak reprezentálva a "szülőképes" női korcsoport."

Amíg fennmarad az "otthonról hozunk feleséget" hagyománya (és nem vagyok a terület elismert kutatója, de úgy tudom, semmi nem utal arra, hogy ez kihalna), addig ez kábé így is lesz. Nyilván a konkrét számokon nagyon sok múlik. Személy szerint én sem vagyok ennyire "pesszimista" a témát illetően, de ezt végképp semmire nem tudom alapozni.

"Mondhatnánk úgy is, hogy még nekem is egy élet kellett, hogy felderítsem a birodalom bukását. :-) "

:-)

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 09:58:33

@think different:

2007-ben havi fél millával szar volt itthon az élet?
Nem semmi.

Most már hazajöhetsz. Áhított kommunizmusod újból él.

közösperonos átszállás 2012.08.23. 10:06:41

@Belagezapista: "Persze ezt befolyásolhatta a népvándorlás is. "

A korfa alakjában nyilván vannak eltérések (pont GYMS megyében (meg persze Pesten és Pest megyében) befolyásolja nagyon a népvándorlás, ha már lehet tippelni), de most a gyerekszám volt a kérdés, az meg minden megyében látványosan csökken.

2012.08.23. 10:23:32

@online távmunkás:

XVII-ik kerület.
Annyi helyreigazítás jár hozzá hogy 2007-es építésű.
belső kétszintes, 1+2 félszobás, 3 erkély teljesen berendezve gépesítve volt 15 milla úgy hogy az eladó fizette az ügyvédet és az átírási illetéket is.

közösperonos átszállás 2012.08.23. 11:17:52

@kowee: Gondolom, ha nem 3 szobás, hanem 1+2-es, akkor a 115 m2 is bruttó, ugye?

Belagezapista (törölt) 2012.08.23. 11:18:09

@közösperonos átszállás:
De a korfa alapján az arányok nem ugyanazok, a csökkenés mértéke a gazdaságilag fejlettebb megyékben csökken. És azt se felejtsd el, hogy BAZ megyében is a többséget világos bőrű magyarok alkotják. Írtam, hogy a népvándorlás is befolyásolja, de kétlem hogy ennyire. Egyébként meg számos oka van, hogy jellemzően a tehetősebb családokban kevesebb a gyerek, mint a legszegényebbeknél (köztük a cigányoknál).

think different 2012.08.23. 11:25:02

@Don Quixote de la Ferko: Látod, erről van szó, egyből a pénzt emelted ki. Pedig az számít legkevésbé.

Vannak emberek akik szívesebben csinálnak valamit kevesebbért, amit igazán szeretnek és ott, ahol lehetőségük van rá, mint gyomorgörccsel dolgozni jó pénzért, korlátok közt.

2012.08.23. 11:28:33

@közösperonos átszállás:
115 nm nettó. (130 bruttó)
2 szinten nem nehéz azt elosztani.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.23. 12:06:15

@kowee: A tulaj nagyon el akarhatta adni. Külföldre ment vagy nem tudta a hitelt fizetni? Átvállalni a félmilliós illetéket és az ügyvédi költséget is a vevőtől, ez elég szokatlan.

Egyébként az erkélyeket (és valószínűleg a tetőteret) is beleszámoltad a nettó területbe?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.23. 12:15:23

@közösperonos átszállás: Két kiegészítés.

Az eddigi magyar és nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a családtámogatás mértékének növelése nem növeli a gyermekvállalási kedvet, viszont a stabil és kiszámítható családtámogatási rendszer, ami nem változik hosszú évekig, az igen.

Nyugat-Európában általában nincsen a nők munkahelye sokkal jobban védve, viszont sokkal kevesebben dolgoznak teljes munkaidőben. Az összes olyan országban, ahol kiugróan magas a nők foglalkoztatottsága, ez a részmunkaidő és a távmunka elterjedtségének köszönhető. Hollandiában például csak a dolgozó nők negyede dolgozik teljes munkaidőben, míg Magyarországon ez az arány 95% felett van.

Tigicica (törölt) 2012.08.23. 12:15:45

@Monyoka1971:

Engem érdekelne hogyan boldogultál kint és mit csinálsz jelenleg.

2012.08.23. 12:33:44

@online távmunkás:
Az erkélyek a jelek szerint benne vannak. (ez jön le a szerződésből)
Az erkélyek nélkül kb. 97nm nettó.
A nettó az a belső, 190 centimétert meghaladó terület. (tehát az ez alá eső rész nem számít bele)

2012.08.23. 12:36:45

@online távmunkás:
Jaa az első részhez, az ürge agyvérzést kapott, bukott a jó meló. A feleség szintén elbukta a melót, és csak vidéken kapott munkát. Az ürge még biztonsági őrként itt volt egy évig, de a törlesztő nagyon vitte a pénzt. Így gyakorlatilag nullára szálltak ki a lakásból (nullára a bank felé) Az új ára 2007-ben közel 26 milla volt és mivel nem bírták fizetni, gyorsan szabadultak tőla. (a sors fintora hogy az eladást követően egy hónappal ellopták a svájci frankos kocsijukat is a népligetből... szóval alaposan rájuk járt a rúd :( )

na4 2012.08.23. 12:38:27

A legjobb megoldás: kinti fizu, itthoni megélhetési költségek.

közösperonos átszállás 2012.08.23. 13:03:09

@Belagezapista: "De a korfa alapján az arányok nem ugyanazok"

Persze, hogy nem, de radikális különbségek sincsenek. A 0-10 évesek aránya megyétől függően 9-12%.

"És azt se felejtsd el, hogy BAZ megyében is a többséget világos bőrű magyarok alkotják."

Ez tiszta sor, de itt valami félreértés lesz. Én nem azt mondtam, hogy a legszegényebbek (köztük a cigányok) gyerekvállalási hajlandósága nem (vagy nem lényegesen) magasabb; én azt mondtam, hogy (a korfák alapján) ez messze elmarad a legendás, megélhetésigyerekvállalás-szinttől. Vagy azt állítjuk, hogy a megélhetési gyerekvállalás egy vagy kettő db. gyereket jelent; vagy azt, hogy a megélhetési gyerekvállalók nagyon kevesen vannak (bár kimutathatóan léteznek).

Felőlem nézhetjük ezt is: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/hazaitermekenyseg.pdf (számok itt: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/hazaitermekenysegt.pdf ). BAZ megyében a teljes termékenységi arányszám (aminek egyensúlyi értéke 2,1, ha jól emlékszem) 1,55. Nem arról van szó tehát, hogy nem itt a legmagasabb, vagy hogy a korcsoportok alapján nem egyértelmű, miért is itt a legmagasabb, hanem arról, hogy valójában a "magas" is elég alacsony.

"Írtam, hogy a népvándorlás is befolyásolja, de kétlem hogy ennyire."

Ha nem hiszed, nézd meg Budapestet. :-) Na az üt el mindentől.

"Egyébként meg számos oka van, hogy jellemzően a tehetősebb családokban kevesebb a gyerek, mint a legszegényebbeknél (köztük a cigányoknál"

Itt kizárólag arról beszélek, hogy a "több" is jóval alacsonyabb, mint azt a legendák állítják (vagy fordítva: a legendák egy nagyon ritka jelenségről beszélnek).

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 13:04:33

@think different:

Ne írd le. Főleg, ha már hazatérést sem tervezel.
A te hazád ott van, írjál az ottani blogokba okosakat.

Valamit félrenéztél. A pénzt nem én emelem ki, a menekülők 99,999 százaléka ezt nevezi meg indokként.

Mit tettél azért, hogy ne remegjen a gyomrod? Eltetted a fizetést, oszt jónapot?

Pofát nem a fórumokon kell kinyitni. Egyre igazabb a mondás, gyáva népnek nincs hazája.
Menekül is mindegyik beszari, mert egyszerűbb, mint kiállni a saját érdekekért.

Tigicica (törölt) 2012.08.23. 13:42:19

@Don Quixote de la Ferko:

Veresse ki a szemét, akinek két anyja van! Én sem megyek az utcára, inkább lelépek!

padlas 2012.08.23. 14:11:39

@Pere Viki: köszi a tanulmányt, tényleg nagyon érdekes, így már kicsit jobban értem a dolog hátterét. Most hogy tudom hogy német eredetű a dolog, jobban el is tudom helyezni. Volt a múltkor itt egy érdekes beszélgetésem egy kommentelővel a német helyzetről, ő hívta fel rá a figyelmemet, hogy a németeknél jelentős volt ez a probléma, mert ők korábban nem fordítottak arra figyelmet, hogy integrálják a bevándorlókat, és emiatt azok gyerekei nem beszélik rendesen a nyelvet és lemaradnak az iskolában. Az utóbbi időben szerencsére már ennek több figyelmet szentelnek a bölcsődei-óvodai-iskolai rendszerben, és a Pisa-eredményeik javulást mutatnak e téren. Nekem egyébként nagyon meglepő volt, hogy a németek ilyen későn ébredtek, mert itt Hollandiában már 1986-ban bevezettek erre intézkedéseket.

Amúgy az is sokatmondó, hogy ez a dolgozat is úgy vezeti fel a témát, hogy azért fontos vele foglalkozni, mert a politikusok és véleményformálók kedvelt szava a párhuzamos társadalom, nem pedig azért mert a számok azt mutatják. Nekem az a benyomásom, hogy ez is tipikus esete annak, mikor egy meglévő jelenséget az emberek félelmükben felnagyítanak. A kisebbségi kérdésekkel gyakran előfordul az efféle túlzás, lásd például a magyarországi esetet: noha az ország több mint 90 százaléka magyar, a magyarok átlagosan azt hiszik, hogy kisebbségben vannak az országban (lásd a Tárki felmérését: www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20120709_magyaroke.html ). Szóval ezért érdeklődöm én ilyenkor a konkrét számokról, mert a közvélekedés egyáltalán nem megbízható ilyen kérdésekben. Nekem összességében az egészből az jön le, hogy van valamekkora integrációs probléma, de annak se a mélysége, se az elterjedtsége nem akkora, mint amit a kisebbségekkel riogatók mondanak. Tehát nem látom alátámasztva, hogy egy tényleges párhuzamos társadalmat hoznának létre az integrálódási problémákkal küszködők, és azt sem látom alátámasztva, hogy a valóban létező integrálódási problémák olyan sokakat érintenének a népesség arányában (1-2 százaléknál nem hiszem hogy több, sőt valószínűleg még annyi se). Szóval amíg nekem valaki számokkal alá nem támasztja ezt az egészet, addig én leginkább azzal az integráció-kutatóval értek egyet, akit azt mondta:
"‘parallel societies’ exist in the heads of those who fear them"
(Klaus Blade, 2004)

McZozo 2012.08.23. 14:37:41

Azert ez igy szerintem nagyon elnagyolt es teli van csusztatasokkal. Az also retegben igenis hatalmas a kulonbseg hogy nem tudom a szamlaimat befizetni vagy meg marad is honap vegen egy kis penzem es nyaron haza vagy elutazom valahova. Az emlitett kozepretegben meg ugyancsak. Szerintem nem az a kulonbseg amit te leirtal, de ha ezt vesszuk alapul akkor is 40.000 forint es 400 Font kozott szerintem eg es fold a kulonbseg. es h ogy erre a megtakaritasra egyedul a lakasarat vetited ra az az igazi csusztatas. Mert azert angliaban nem kotelezo ingatlant venni berelni is lehet. En is ezt teszem nincs is vele nagy baj. Viszont a lakhatason kivul meg majdhogynem minden mast ugyanannyiert vagy meg olcsobban is adnak it tmint otthon. Elelmiszer olcsobb mint otthon , muszaki cikk sokkal olcsobb, telefon osszehasonlithatatlanul olcsobb. mozi kaja mondjuk duplaja triplaja, de a fizetes is annyival tobb. Kozzepv ezeto voltam otthon magyar tlagot nezve igen jo fizetessel de a fizum igy is alig haladta meg az angol minimalber osszeget. Es ebbol egy komplet csladot kelett eltartanom egyedul es csak egyre melyebben sulyedtem az adossagspiralba. MAjd kaptam egy allasajanlatot otthonrol londonba ugyanazona teruleten ahol en dolgoztam csak egyszeru talpaskent (nem kozepvezetokent mint otthon) a magyar fizetesem 4 es felszereseert. Anyi kiegeszitessel hogy ez csak ideiglenes alals volt. De azota elmentem videkre imset kozepvezetonek egy nyu gisabb allasba az otthoni fizetesem csak 3.5 szereseert de itt az ingatlan is annyival olcsobb igy kb ugyanott vagyok mint londonba voltam azzal a kulonbseggel hogy nagyobb lakasba lakom. miota uj hazba koltoztunk (5 honapja) berendeztem butorokkal es konyhai furdoszobai felszerelesekkel olyan (2500 font ertekben) otthon ha tonkrement a mosogepem ket eves hitelre tudtam venni egy kozepkategorias whirpoolt. Es emelett csaldnak koltopenz es magamnak is olyan dolgokra amiket otthon almodni se tudtam mar 10 eve hogy megvegyek.
Igaz en mar nem a pajakezdo frisdiplomas vagyok igy az en ertekem itt kicsit magasabb de pont emiatt mondom hogy itt a tudast megfizetik mig otthon azt nem tudtam honap vegen hogy jovok ki.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 14:57:55

@Tigicica:

Köszönöm, te legalább bevallod.

De azért remélem, ha valami csoda folytán itthon változás lesz, akkor nem rohansz haza, mert mások kikaparták a gesztenyét.
Tudod, a gerinc. Ha féltjük, akkor nem helyezzük kényelembe a mások által faragott kanapéra.

McZozo 2012.08.23. 14:59:36

@Kara kán:
Szerintem te nem vagy tisztaban azzal mikt beszelsz vagy mas vilagban elsz jelenleg nem a viragzo rendorseg megepitese folyik hanem egy centralizalasi torekves amit partpolitikai es sogor koma alapon epitenek ki eppen. Amit most csinalnak az a tokeletes iskolapeldaja a kommunista diktaturanak, nem amit a szocik csinaltak. Igen lopott az is lop ez is csak a kulonbseg hogy az egyik legalabb a demokraciat nem bolygatta mig ez most kezdi lassan diktatorikus alapokra helyezni a kormanyzasat.

MAsik resze meg hogy nem azzal van a bajom hogy azt mondjak ez igy a rendorsegnel nem hlyes ezen valtoztatni kell. Ez rendben lenne, hanem az hogy ezt visszamenoleges hatalyal teszik meg azaz hogy azok az emberek akik anno rendorok lettesz mondjuk szar fizetesert veszelyes korulmenyeket elviselve peldaul azt figyelembe veve hogy ha szivok most akkor legalabb hamar nyugdijas leszek. azoknak ezt a korabbi megallapodast tettek egyoldaluan semisse. Tehat ugyan azt csinaltak mint mndenki massal szartak rank es ehez meg jokepet is vagnak. Detto ugyanez volt a vegkielegitesek visszafizetesevel is. Azt is tamogatom ne kapjanak emberek akkora penzeket ha kirugjak oket ... De az hogy ezt azt mondtak visszamenolegesen kell visszafizetni az nonszensz. Gondold mar el kapsz egy bonuszt mondjuk a cegedtol evvegen majd 2 ev mulva kozlik hogy bocs vicc volt most add vissza mert megvaltozott a ceg vezetosege. TE is pampognal szerintem

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 15:01:47

@Belagezapista:

Itt a lényeg.
Változás nincs, csak a nekünk kedves tolvajok rabolnak ki.

És sokaknak ez megnyugvást okoz, azt hitték, ha a tolvajt orbánnak hívják, akkor neki is jobb lesz. Háááát, ez nem jött be.
A szomorú az, hogy azok, akik átjelentkezéssel (mint láthattuk nem kevés helyen művelték ezt a kedves kollégisták) a nyakunkba baszták az orbáni mocskos komámuram rendszert, most sírva menekülnek, és itt hagyják másnak a szart, amit csináltak.

mokkaczuka 2012.08.23. 15:25:54

@molnibalage: Istenem, ha nekem lehetne ilyen szakmám, meg se állnék mondjuk Brazíliáig, és hülyére keresném magam. Gáz- és olajipar, és itt lesed a mesét Magyarországon? Én a helyedben érdeklődnék egy kicsit. Biztosan lenn kezdenéd, de hát ez a dolgok rendje!

régi_vendég 2012.08.23. 15:37:16

emberek ez egy propaganda post. nem akarok nagyon ide politikát keverni, de ez a post tökéletesen illeszkedik a fidesz mostani propaganda stratégiájába. a haldokló nyugat, a hosszú de már rövid távon is sikeres magyar gazdaság, az életszínvonal stb. ezek csak szavak. szvsz ez a post nem valós, ez egy kampány része, nem véletlen az angol példa.
a legfájóbb az, hogy minden szava netto baromság. 40e megtakarítás, haha. 2 magasabb fizuval, igaz két gyerekkel, megélünk, de megtakarítás... haha. és az a legfájóbb, hogy itt már a remény is olyan halvány, hogy alig látszik. többségében magyar kis és közepes vállalkozásokkal dolgozom, a tönk szélén van mindegyik, nincs banki hitelezés, nincs beruházás nincs munka, de ha holnap lenne már akkor is gond lenne, mert a szakember hiány már most brutális. aki pedig még tud dolgozni, mert valami csoda folytán van munkája, az már most felkészült arra, hogy lehet h csak évek múlva lát pénzt a munkájáért cserébe, ha egyáltalán lát és ha egyáltalán addig húzza még.

Világpolgár2012 2012.08.23. 15:56:28

@padlas:

Ezzel teljesen egyetertek.

Itt Angliaban is megy ez, csak egy aprosag ezen belul, ami par hete tortent. Egy tengerparti kavezoban ulunk, a szomszed asztalnal idos hazaspar, feher angolok. Az asszony mutatja a helyi ujsag focimet a ferjenek: Londonban a bunugyek 25%-ert a bevandorlok felelosek. Ebben csak annyi a baj, hogy Londonnak a fele bevandorlo, ha ugy nezzuk, mint az ujsag, szoval, ha a bunugyeknek a 25%-ert ok felelosek, akkor a maradek 75%-ert a masik fele, szoval ott a pont, csak persze idaig nem jut el a gondolkodasban a nenike. Meg persze egy olyan helyen el, ahol 98-99%-ban feher angol a nep, szoval csak olvassa a focimet es csovalja a fejet. A legujabb censusnak az eredmenye egyebkent oktoberre varhato, kivancsi vagyok mi valtozott az elmutl 10 evben, bar gondolom a legnagyobb valtozas Londonban es mas nagyvarosban lesz. Ahol mi lakunk itt is 98% a feher angol, eddig meg nem lattam valtozast (rajtunk kivul persze, mi egy kicsit szinesitjuk a statisztikat).

think different 2012.08.23. 18:43:49

@Don Quixote de la Ferko:

Sokat kell neked még tanulnod a világról. Persze sokkal boldogabb lehetsz, ha számodra egyszerűen nincsenek részletek és tónusok, csak fekete és fehér.

"Pofát nem a fórumokon kell kinyitni..."
"Menekül is mindegyik beszari..."

Nem egy ligában játszunk, számodra egy képeskönyv is kihívás lehet.

2012.08.23. 19:33:08

@Don Quixote de la Ferko: 'Önéletrajzokat kell olvasgatni. Vagonrakodás, paci rakodás mellett egyetem, meg hasonlók. Van bőven.'

En nem oneletrajzokat olvasgattam, hanem ketsegbeesetten kerestem 18 eves lanykent munkat, barmilyen munkat, Budapesten, ami mellett tanulhattam volna. Nem volt. Az olyan munkak amik nekem elerhetoek voltak - bolti elado, felszolgalo - annyit fizettek hogy ha egesz nap dolgoztam volna heti 5-6 napot, akkor maximum megelni tudtam volna belole, azt is nagyon nehezen.

Nem tudtam volna vagont rakodni es egyidejuleg az ELTE nappali tagozatara jarni, marpedig oda szerettem volna, mert oda vettek fel, es onnan lehetett volna olyan diplomam amivel esetleg meg munkat is talaltam volna kesobb.

Ott voltam teljesen egyedul, penz nelkul, korulveve ilyen emberekkel mint te akik csak okoskodni tudnak meg ilyen hulyesegeket mondani hogy el lehet menni vagont rakodni. Az egyetlen 'segitokesz' ember korulottem az az illeto volt aki felajanlotta hogy kivisz Amszterdam piros lampas negyedebe 'par honapra', ami alatt ossze tudok szedni annyi penzt amennyibol tanulni tudok. Annyira ketsegbeesett es naiv voltam, hogy komolyan vegiggondoltam, megerne-e ez nekem ha utana egyetemre jarhatnek.

Szerencsere nemet mondtam erre a megoldasra, es elmentem helyette Angliaba dolgozni, ami eletem legjobb dontese volt. Mindig halas leszek azokert a lehetosegekert amiket ez az orszag, az itt elo emberek adtak nekem. Meg latogatoba se szeretek visszamenni Magyarorszagra, ami tele van ilyen emberekkel mint te, akiknek semmi empatiajuk nincs es csak okoskodni tudnak.

2012.08.23. 19:46:01

@TrueY: 'Vajon nekik miért fontos, hogy bejelentsék az ember? Miért nem oldják meg "okosba'"? :) Érdekes, hogy lehet így is!'

Lehet hogy azert, mert az allam nem probalja meg kapasbol a berleti dij felet leszedni adoba? Mert nem probal meg az allam beled kotni mikor kitoltod az adobevallasodat (ahogy hallom, Magyarorszagon mar nem is tudjak az emberek kitolteni a sajat adobevallasukat hanem fizetniuk kell hogy valami 'szakember' megcsinalja, nehogy hiba legyen es megbuntessek oket; en mindig is magamnak toltottem ki Angliaban az adobevallasomat es meg soha nem volt problemam). Ja, es lehet hogy azert is mert az adot amit befizetsz nagyreszt ertelmes dolgokra koltik; mert az az erzese az atlagembernek hogy a hivatalok vannak omiatta es nem forditva.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 19:52:18

@régi_vendég:
Ezeknek magyarázod?

Egyik zseninek sem tűnik fel, hogy lassan már naponta nyílik egy ilyen szánalomtopik.

@think different:

Nagyon egyszerűen éled a világod. Vigyél bele egy kis életet, akkor talán rájössz, hogy az én fekete-fehér világom a tiédhez képest a szivárvány.

Azért azon elgondolkozhatnál, ha nekem kell tanulnom tőled, akkor valami nagyon nagy gond lenne. Tudod, én hülyén itthon élek, jól élek, megvan mindenem, míg te, a hatalmas nagy észlény idegen országba menekülsz a munka elől, hogy valami legyen belőled.

Szánalmas vagy a többi szerencsétlennel együtt, de a lényeg az, hogy nektek jó így, tehát ne mással foglalkozz, és ne tőlem kívánd, hogy ugyanolyan nincstelen szerencsétlen barom legyek, min te, meg a többi.

De ugye nincs harag, nem venném a szívemre, ha megharagudnál azon, hogy nálad "butább" jobban boldogul, mint te, a világ esze.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.23. 19:55:57

@Mirjam2:

Örülök, ha neked bejött, de a probléma az, hogy sem te, sem a többi nem képes átlátni azt, hogy ami elől menekül, azt önként és dalolva végzi kint.

Nem kívánom, de meg fogod élni azt a pillanatot, amikor rájössz, hogy mit tettél, és nem biztos, hogy megérte a pénzért feladni szeretteid életét.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2012.08.23. 20:12:56

A kommentek érdekesebbek, mint maga a poszt...:). Nekem minden esetre nagyon tanulságos volt elolvasni, hiszen nem tagadom, magam is gondolkodom a kitelepülésen...Nem a pénz miatt, mert lehet, hogy ebben a posztban ez a lényeg, de én csak azt látom, hogy a Franciaorszagban élő sógorom két gyereket nevel és a felesége sokáig otthon volt, és támogatja a családját, kitanittata a testvérét itt nálunk (aki a férjem), van kocsija, ha nem is extra, és minden évben mennek nyaralni. Annyit keres, mint én. És itthon? Mi nem megyünk nyaralni, mert nekem is támogatnom kell a családot (kb egy minimálbérnek megfelelő összeggel), meg fizetem a saját hitelemet is, és nem veszek autót,mert fenn kell tartani, és az drága. Jó, félre is teszek, de nem 400 fontot, és ha ebből a félretételből lakást kéne vennem...de persze nyugdijra sem lesz elég...:) De nem panaszkodom, nem élünk rosszul, persze nem luxus a köbön..és nem is gáz. hogy ezért a fizuért elvárások is vannak, és az én szervezetem magas vérnyomással reagált, amit szerencsére kétféle gyógyszerrel kordában tudok tartani,nem gáz 35 évesen...valamit valmiért, és még mindig nem mindegy, hogy mit miért.....

think different 2012.08.23. 20:19:18

@Don Quixote de la Ferko:

"ugyanolyan nincstelen szerencsétlen barom legyek, min te, meg a többi."

Anyukád elvette Thomas-t és most dühös vagy a világra?

2012.08.23. 20:51:47

@Don Quixote de la Ferko: 'Örülök, ha neked bejött, de a probléma az, hogy sem te, sem a többi nem képes átlátni azt, hogy ami elől menekül, azt önként és dalolva végzi kint.

Nem kívánom, de meg fogod élni azt a pillanatot, amikor rájössz, hogy mit tettél, és nem biztos, hogy megérte a pénzért feladni szeretteid életét.'

Jeeezusom, ezt a Fidesz ifjusagi tagozatanak legujabb hirlevelebol masoltad? :) Nyugi, nem kell valaszolni, koltoi kerdes volt, nem levelezek veled tovabb. Inkabb leulok vacsizni a szeretteimmel (ja vagy azt lehetetlen elkepzelni hogy miutan tobb mint tiz evet elek egy orszagban, itt alakitok ki emberi kapcsolatokat, parkapcsolatot, itt vannak a szeretteim - ez magas neked, ugye?).

Tigicica (törölt) 2012.08.23. 21:01:33

@Don Quixote de la Ferko:

Ferko, itt nem lesz változás... 20-40 évre az ország be van betonozva a külső és a belső adósságba valamint a kereslethiányba, illetve ebbe a vállalkozóbarát adórendszerbe.

Kettő, elég adót fizettem már itt ahhoz, hogy senki ne merje tőlem számon kérni, hogy mit csinálok!

Három. Azért az elgondolkodtatónak kéne lenni, hogy az emberek "lábbal szavaznak" a politikusok elmúlt 20 évére... Lehet ez is egyfajta forradalom. Csak az idióták mennek ki botokkal, felfegyverzett rendőrök ellen... Vagy talán lopcsit elsöpörték? Nem, rohadtul nem érte meg. Sokan véglegesen megsérültek, sokakat meghurcoltak, de a célt nem érték el. De hiába, az embereknek annyi eszük van, amennyi látszik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.23. 21:07:52

@Don Quixote de la Ferko: Mirol beszelsz? Ami elol menekultem, az egyreszt otthoan tolerancia hianya, a mindig a masikban hibakereses, es a sok hulyeseg. Hogy megmagyarazzak egyesek miert helyes bkv-n bliccelni, adot csalni, es meg lehetne sorolni.

Otthon nagyon nehezen tudtama szakmamban elore lepni, itt meg megbecsulnek. Mirol beszelsz?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.23. 21:12:34

@Mirjam2: 1999-ben a bolti eladoi munkaert 50 ezer forintot fizettek auchanban, intersparban ( anyum kevesebbet keresett akkor 30 ev munkaviszonnyal ). Emlekszem, en elmentem a nyarakat igy vegigdolgozni, aztan a szoctambol , a nyaron megkeresett 3*50E = 150 ezer forintbol, meg az osztondijbol eltem a kovezetkezo nyarig, leven szuloi tamogatasom nem volt.

Igaz akkoriban 600 forintbol 4-5 napra be tudtam vasarolni, a kollegium 3000 volt , havi szinten kb 20 ezer forintbol eltem.

Egyebkent meg igy is lehet te jartal jobban. :)

komplikato 2012.08.23. 21:35:46

@tsík: "Valszeg egy pizzafutár nem él jobban, de valamennyire képzett emberek meg de."

Ex kollégám saját bevallása szerint mint kaja futár, jattal együtt 2200-2500 fontot keresett. Annak idején sokszor elmondta miként osztotta be, de a részletek most nem tiszták előttem. Szóval nem biztos ... Idehaza is néha érdekes fizetések jöttek ki ebédfutároknak vagy piafutárnak, az emberek még válságban is túl kényelmesek.

2012.08.23. 21:49:39

@tildy:): Ebbe most mar kar belemenni, de nem tudom milyen szoctam meg osztondij. Nekem egyiket sem ajanlottak, pedig mindenhol utanajartam, megkerdeztem. Lehet hogy te nagyon kiemelkedo tanulo voltal es azert kaptal osztondijat, ha igen szuper, de en csak egy viszonylag atlagos ember vagyok / voltam aki egyetemre szeretett volna menni, es konkretan azert nem tudtam ezt megtenni Magyarorszagon, mert nem volt ra penzem. Utolag mindenkeppen ugy erzem hogy jobban jartam, anyagilag is, emberileg is.

McZozo 2012.08.23. 21:54:14

Nem tudom mit banunk meg meg mit adtunk fel. en kihoztam a csaladot is keresnijobban keresek. itt az elso hogy a fonokom olyan hogy megbecsul es ha tulorazok akkor azt mondjak koszonom nem azt hogy te marha te hibad hogy nem tudtad elvegezni idoben a munkad. nem mondom hogy ez mindenutt igy van mert dolgoztam londonba szar helyen is ahol egy feltekeny harpia vot a fonokom, de most nem erzem ugy hogy masnap elvisz az agyverzes miota a mostani helyemen meozok akkor mit banjak meg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.23. 22:29:45

@Mirjam2: Szoctam: iskolatol valo tavolsagot neztek ( magyaran hol laksz) , es mennyit keresnek a szuleid. En ugye szegeny csaladbol mentem, igy havi 5-7 ezer forintot kaptam, az akkor meg jo penz volt.

Osztondij csak egy felevre jart, mert csak az sikerult fenyesen, a tobbinel atlagosan teljesitettem, sot, volt hogy fizikabol megvagtak, es akkor a teljes evem bukott . Elmentem dolgozni helpdeskesnek egy evre.
Egyebkent meg nyaranta melo. Meg nappalin a suli.

De mondom, lehet te jartal jobban, nekem igy lett vegul 5 ev alatt ( ugye nuku kreditrendszer) 4 eves fosulis diplomam. Na , csak annyit akartam mondani, nekem sem volt ra penz, muszaj votl megkeresnem a ravalot. Meg az osszes lehetoseget ( Bursa Hungarica, Soros osztondij szegeny csaladokbol szarmazoknak, stb) megpalyazni.

Azt viszont mar banom, hogy nem jottem ki rogton diplomaszerzes utan.

Martin Blake · http://varositulelo.blog.hu 2012.08.23. 22:30:01

@közösperonos átszállás: "Mondd, hogy direkt csinálod, és nem az van, hogy tényleg nem tudsz követni egy gondolatmenetet."

Orulnek, ha befejezned a szemelyeskedest. :)
En sem bunkozok veled.

"Oké, tehát a Ladával hülyeséget mondtál. Ennyi."

Nem. Ugyanabbol a megtakaritasbol jobb kocsit lehet venni. A Lada szar auto, csak a nosztalgia teszi jobba egyesek szemeben. Barmilyen mas auto is lehetne, mind vacakabb lenne annal, amit egy 2000-es megtakaritasos par vehetne. Minek ezt tovabb feszegetni? A Lada csak egy pelda volt, lepjunk mar tovabb.

"Ebben már az előbb megegyeztünk. De azért egyezzünk már meg, hogy egyhavi megtakarításból nem tipikus autót venni (a jellemző a hathavi jövedelem(!)). Jó, hogy nem mindjárt egynapi."

Ha megegyeztunk, akkor miert kekeckec? :D
Nem tudhatjuk mi a tipikus vagy sem. En azt mondom, hogy ennyi penzbol meg _lehet_ venni azt az autot. A tobbi rizsa, lenyegtelen.
Hathavi jovedelem? Dehat pont az a lenyeg, hogy mit tehetsz meg _egyhavi_ jovedelembol. Legalabbis en ezzel peldaloztam, a tobbi irrelevans.
Egynapi? Hm. Ha egy tipikus IT napiberes melot veszunk alapul (£3-500/nap), akkor egy rozoga autot eppen lehet venni egynapi berbol is. :) Persze ez tobb 2k-nal, amirol ugye mi csereltunk eszmet.

"a Ladát (vagy úgy általában a keleti autókat) felhozni demagógia (igen: de-ma-gó-gi-a) volt"

Nem, pelda volt. Attol tartok, egy Lada tulajjal vitazom, azert ennyire heves az ertekezes - a semmirol. :D

"Egyrészt nem dicsekedtem vele (sőt, a tévhittel ellentétben a 42-es egyrészt nem túl nagy, másrészt egyladányi pénzből kijön, újonnan). Másrészt mondtam, hogy nyilván odakint hasonló életszínvonal mellett 60-ast vehetne az ember (igazából nyugaton a 42-es már nem is nagyon fut, az 50-es az alap méret)."

Nem mondtam, hogy dicsekedtel vele, azt irtam, hogy orulok neki. Nem pejorativ ertelemben, hanem tenyleg orulok. Ilyen nehez elhinni? :)
Masreszt nem a meret a lenyeg (a legnepszerubb modell a 32 colos). Csak a kopasztarkojuak vesznek minel nagyobbat. :D

"gen, mami főztje (kár ezt kigúnyolni"

Ismet: nem gunyolodtam egy percig sem. Szomoru, hogy allandoan rosszindulatot feltetelezel, pedig nem. :/

"Angliában mekkora havi jövedelem kéne egy 720 m2-es telken álló házhoz (itthon ugye ennyi a standard)?"

Attol fugg, hol van a haz, akar nagysagrendi kulonbseg is lehet ket hely kozott. Masreszt az angol standard kisebb a magyarnal, olyannyira, hogy egesz Europaban Angliaban a legkisebb az atlagos alapterulete az ingatlanoknak.
Ha standardet veszunk, az egy 220 ezres ingatlannak tekintheto (2-3 szobas lakas vagy hasonlo haz). Az atlagfizetes 26k per ev, a tobbit szamolgathatod, viszonyithatod pl. a magyarhoz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.23. 23:25:26

@kowee: Akkor jól sejtettem, hogy a 17 millió erősen áron alul volt :)

2012.08.24. 07:59:31

@online távmunkás:
A 15 millióra gondolsz igaz? :) Ami ha a tiszta vételárat nézzük akkor csak 14 környékén van (mert ugye az illeték 520.000, az ügyvéd is valahol 200.000 környékén) és ez teljesen berendezve gépesítve. Meglehet de tele van ilyenekkel a piac. Mi konkrétan másfél hónapig keresgéltünk mire magtaláltuk. De vannak itt hasonlóak hasonló árban. Itt tartanak az ingatlanárak (ami vevőoldalról nagyon jó) :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.08.24. 08:45:38

@mokkaczuka: Itt mindenki hajlamos azt hinn, hogy értek az olaj meg gázfúráshoz. Erről szó nincs. Távvezeték tervezés, bázistelep tervezés, némi energetikai tapasztalat, szivattyúállomások és gázátadó állomások tervezésében vettem eddig részt, meg pár kisebb munkában. Ezzel nem hiszem, hogy "aratni" lehetne olyan országokban, ahol igen komoly szakmai kultúrája van a "keményebb" é dolgok terén. Persze lehet, hogy én tévedek.

közösperonos átszállás 2012.08.24. 09:01:25

@Mirjam2: "Lehet hogy azert, mert az allam nem probalja meg kapasbol a berleti dij felet leszedni adoba?"

Itt munkaviszony-bejelentésről volt szó, nem értem, hogy jön képbe a bérleti díj. :-) Az albérletnél (ha arra gondoltál) elég vicces volt a szabályozás (a rezsi után is kellett adózni, mert az is bevétel volt, például), most teljesen jó, 16% asszem, aminek a felét lehet leírni amortizációra. Ettől függetlenül a kutya nem fizeti, mert a retorzió nem olyan nagyon vészes, a lebukás kockázata valahol 0 körül van (ez a legfontosabb), és ha bejelentetten leadózod, hogy kiadtad a lakásodat, akkor sem véd meg az állam egy hirtelen eltűnő, vagy csak pofátlan albérlőtől. Tehát valóban béna még az állam (duplán ráadásul), de már nem harácsol, aztán így sem hat meg senkit.

"Mert nem probal meg az allam beled kotni mikor kitoltod az adobevallasodat (ahogy hallom, Magyarorszagon mar nem is tudjak az emberek kitolteni a sajat adobevallasukat hanem fizetniuk kell hogy valami 'szakember' megcsinalja, nehogy hiba legyen es megbuntessek oket; en mindig is magamnak toltottem ki Angliaban az adobevallasomat es meg soha nem volt problemam)."

Szerintem te ki tudnád tölteni a sajátodat, mi is pl. magunknak töltjük ki, pedig hazai viszonylatban is a bonyolultabb esetek közé tartozunk.

(Az juthatott el esetleg hozzád ilyen formában, hogy sokáig ha csak egy helyről volt jövedelmed (munkahely), akkor a munkáltatódat megkérhetted, hogy töltse ki helyetted, és köteles is volt. Ez megszűnt, aztán nyilván sokan vannak, akik húsz éve nem csináltak ilyet és hirtelen neki kellett volna esniük. Egy-két órát rá kellett volna szánni, dehát felháborító, hogy már ilyet is elvárnak az embertől! Legalábbis sokan ezt gondolták, aztán kerestek egy ismerőst, aki egy doboz drágább bonbonért megcsinálja.)

közösperonos átszállás 2012.08.24. 09:03:44

@molnibalage: Egy jótanács (és igen, én se mindig fogadom meg, pedig kellene): te csak spekulálsz, az ottaniak meg tudják. Ha amúgy lenne kedved a dologhoz, érdeklődj utána, hátha mégis lehetne ott "aratni".

McZozo 2012.08.24. 10:53:53

@közösperonos átszállás:
Hat mondjuk en sem tartom magam nagyon hulyenek de evekig a ceg csinalta az adobevallasom es mikor ez megszunt mondom akkor nekiugrok en es bevallom toredelmesen nem tudtam mert volt par dolgom, pl magannyugdij egeszsegbiztositas amik megbonyolitottak a dolgot, illetve hogy munkahelyet valtottam evkozbe. Es mondhatjuk hogy ok hulye vagyok de erre felkertem egy ismerosom aki evek ota tolt ki ilyeneket es egy fel estet szerencsetlenkedtunk egyutt es ugy se lett kitoltve majd aztan ismeros elvitte egy ismerosehez aki ilyenekbe el es az az illeto mutatta meg hogy kell kitolteni. Ami hozateszem cseppet sem volt logikus.

Szerintem arra gondolhatott hogy a munkabereknel van otthon horroisztikus adoztatas tehat a munkaltato szemszogebol is nonszensz mit kell kifizesen hogy neked x osszeget kifizessen nagyjabol tudtommal ha neked van 1x fizetesed ez oszessegeben 2.2-2.3X be kerul a cegnek es ez is nonszensz

közösperonos átszállás 2012.08.24. 12:02:35

@McZozo: Megadom, vannak elég bonyolult esetek, de hogy ez az átlagemberrel is így legyen, azt azért kétlem. És a munkahelyváltás mondjuk pont nem bonyolult (feltéve, hogy mindkét helyről megvan a keresetigazolásod, és össze tudsz adni két számot :-) ).

xylon 2012.08.24. 12:36:11

@Greetings from Piresia: A szamok kb jok. 50%-100% siman belefer mivel sokkal tobb a fizetesed (kapasbol 5 font/ora a minimalber) es ezek szerintem mindenfele diszkont nelkul a polcarak.

Az egyetlen huzos ahol optimizalni kell vagy kompromisszumot kotni az a lakas.

McZozo 2012.08.24. 12:54:35

mondjuk szer intem ez attol fugg hol vasarolsz mert pl mig londonba laktam a sarkon volt egy ASDA hypermarket ahol mindent megkaptam es az esetek 80% ban szerintem meg olcsobbna is mint magyarorszagon. Viszont mondjuk ha egy belvarosi kis express mars and spensert veszel alapul akkor mondhatod hogy 100% al dragabb a botl mint otthon, de aki kint el ezekre hamar rajon, es penztarcajanak illetve izlesenek megfeleloen tud vasarolni. Muszaki cikkere meg meg mindig tartom hogy meg a draga currys es comet is olcsobb mint mondjuk otthon a media markt es emellet van it tonlyne bolt is ami itt tenyleg lenyegesen olcsobb mint a normal bolt. pl mosogepet most vettunk es eloszor bementem a cometbe kineztuk de szerencsere nem volt raktaron igy nem tudtam megvenni majd otthon felmentem a netre es talatam egy appliances nevu weboldalt ahol olyan 35% al olcsobban megkaptam ugyanazt hazhozszallitassal egyutt. Lakas az ami dragabb illetve a vendeglok de azok se annyival. persze el lehet menni michelin csillagosba is ami horror de en a normal vendegloket hasonlitom inkabb ket pelda othon belvarosba dolgoztam es a kifozdekbe olyan 1200 ert kaptam ebedet ugyanez london luxusnegyedebe mikor ott dolgoztam 4 font volt ami 330 as arfolyammal 1320. Az egyik kedvenc beulos vendeglom meg a Wagamama itt ott egy tal kaja 8-10 Font ami olyan 2600 -3300 Forint korul van na msot ez mar lehet kicsit dragabb az othoni araknal de szerintem azert othoni s van boven vendeglo ilyen arakkal .
Mobiltelefon szerintem lenyegesen olcsobb mint otthon . Az internet es tv elofizetes az meglepoen magas magyar viszonylathoz kepest othon 4-6000 forint kozott volt internet dogivel es tv elofizetes is mig itt a legolcsobb internet amit be tudtam kottetni u gy hogy korlatlan legyen a letoltes es ne legyen forgalmi dij fel evig akciosan 24 font es fel ev utan meg racsapnak 6 fontot ha tevet akarnal akkor megyegyszer teggyel hozza minimum harmincat. Persze van freeview amiert nem kell fizessel visz ont van Tv licensing amit elvileg mindenkinek kell fizetni a pontos osszeget nem tudom de olyasmit halottma hogy talan 10 per honap, ami huzos meg az council tax ha nem szobaba vagy hanem lakast veszel ki akkor kell fizetned es az valami egy fore 80 kettore meg msot en valami 120 at kell fizessek havonta viszont ev vegen ket honapot elengednek . valamit meg az auto biztositasrol hallottam horror szamokat de az azota kicsit finomodott es kiderult sok tenyezotol fugg bar sajat tapasztalatom meg nincs de remelem mar ev vegen lesz, de az teny hogy a biztositas dija lehet tobb egy evre vetitve mint ahasznaltautod veteli ara

McZozo 2012.08.24. 12:59:26

@közösperonos átszállás:

osszenek ossze birtam de maga a kalkulatoruk mashogy adta ossze sok esetben illetve beirtam az adojovairasokat amit egyresz mashogy is kalkulalt mint en masreszt mit vegul kiderult nem is kelett volan kalkulaljon mert bizonyos osszeg felett hiaba van lehetoseged mar nem kerheted vissza viszont ez nincs betaplalva a z online urlapba es beirod mert be kell akkor siman hozzateszi az adoalapodhoz a visszaigenylest igy vegul csak papiron kell beadni manualisan atirva nem az apeh sajat online urlapjaval

think different 2012.08.24. 14:34:47

@Greetings from Piresia: Az árak nagyon függenek attól, hogy milyen üzlet van a közeledben és mikor, mit vásárolsz.
Pl. ASDA-ban olcsóbban lehet "nagybevásárolni", mint Magyarországon, de ha olyan helyen laksz, mint én, akkor az szívás, mert nálunk csak Marks and Spencer és Waitrose van, semmi más. Mondjuk a hús, pékárú és néha a zöldség, gyümölcs minősége ezekben az üzletekben jobb, mint otthon egy termelői piacon.
Ha ügyes vagy és este mész pl. Tesco-ba, akkor elég sok mindent megvehetsz féláron, mert 8-10pm után rengeteg termék árát leviszik 30-70%-kal. Ezt a rutint valamiért nem követik otthon.
És azt se felejtsük el, hogy míg otthon a Tesco nem a minőség szinonímája, addig itt erős középmezőnyt jelent, emellett a Tesco Finest termékek pedig különösen jók, majdnem Waitrose szinten vannak.

A nagy büdös valóság pedig az, hogy minden annyiba kerül itt is és otthon is, amennyit hajlandó vagy fizetni érte.
Van aki otthon Kaisers-ben és Spar-ban vásárol, van aki Lidl-ben.
Itt mi a húsért, zöldségért, gyümölcsért hajlandóak vagyunk többet fizetni, ellenben a nem romlandó termékeket, háztartási eszközöket, vegyszereket olcsóbb üzletekből rendeljük (ASDA, Tesco, Sainsbury's) nagy mennyiségben. Mindenkinek van egy rutinja, ami működik - sem Budapesten, sem Londonban nem lehet általánosítani.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.24. 16:22:34

@Bohooo: "Szerintem ez egyrészt azért van, mert nincs benne olyan szinten a kultúrában az "ügyeskedés""

Jaja, nálunk ennek évszázados hagyományai vannak! Gondolom a hódoltsági területeken, ahol 2-3 felé kellett adózni, kellett a fifika a padlás lesöprések ellen. :)

"(bár terjed, ahogyan a kelet-európai bevándorlók terjednek, khm-khm),"

Lásd Életrevalók ( qltura.blog.hu/2012/02/20/film_eletrevalok )

"de ha megtalálnak akkor nem tudod megoldani azzal, hogy a valakidnek a valakije ismer valakit akinek a neve elég fenyegető ahhoz,..."

Hát igen! Nálunk azért a mutyinak is nagy és élő hagyománya van. :(

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.24. 16:26:50

@Mirjam2: "Lehet hogy azert, mert az allam nem probalja meg kapasbol a berleti dij felet leszedni adoba?"

Szokásos csibe-tojás probléma: a zemberek nem fizetnek adót - ezért az állam adót emel - tehát még kevésbé fizetnek adót ...

"(ahogy hallom, Magyarorszagon mar nem is tudjak az emberek kitolteni a sajat adobevallasukat hanem fizetniuk kell hogy valami 'szakember' megcsinalja,"

Nem tudom, az enyémet a feleségem csinálja. :) Az biztos, hogy piszokul elbonyolítanak minden, plusz a szabályok is folyton változnak. Akár visszamenőlegesen is. :(

"Ja, es lehet hogy azert is mert az adot amit befizetsz nagyreszt ertelmes dolgokra koltik"

Nálunk is! Most olvastam, hogy nemcsak, hogy adópénzből építenek Felcsutra stadiont, de még a rég leállított vasutat is felújítják és lesz egy megálló a stadionnál! Hoppácska!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.24. 20:08:05

@McZozo: Na , az adojovairast pont jol kalkulalja a webes urlapjuk. Ha mas osszeg volt neked, akkor is azt kell figyelembe venni, es kesobb vegul kiadja hol van a bibi.

Neme gyszer volt mar ott nekem is kulonbozo osszeg, az urlap altal kalkulalt a helyes. A tobbi vagy visszajar/vagy be kell fizetni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.24. 20:23:38

@Greetings from Piresia: Ez azert nagyon tuloz:

Daily menu in the business district £12.10 (4,225 Ft) 1,356 Ft 211%
Valojaban bemegyek egy wetherspoonba, es 5 fontbol jot ebedelek.

Combo meal in fast food restaurant (Big Mac Meal or similar) £5.10 (1,781 Ft) 1,278 Ft 39%

Big MAc meal emlekeim szerint 4.50, nem 5.10

1/2 Kg (1 lb.) of chicken breast £3.97 (1,385 Ft) 723 Ft 91%

Kerdes hol veszi az ember, de ez kb realis.

1 liter (1 qt.) of whole fat milk £1.06 (371 Ft) 249 Ft 49%
Na ez orbitalis baromsag, barmely tesoban, Sainsburysben 1.18-1.25 a 2.26 literes 4%-os tej, icelandben ugyanez 1 font. Ki lehet szamolni, mennyi 1 liter belole.

12 eggs, large £2.41 (840 Ft) 480 Ft 75%
Free-range? Valtozo, a nem free-range medium tojas az icelandben 12 db 1 font.

1 kg (2 lb.) of tomatoes £2.09 (730 Ft) 484 Ft 51%
Piacon vagy boltban? Boltban realis, piacon kb 1 font.

500 gr (16 oz.) of local cheese £3.70 (1,290 Ft) 837 Ft 54%
Valtozo, fugg attol hol veszed. Icelandben 3 font a fel kilos.

1 kg (2 lb.) of apples £1.74 (609 Ft) 301 Ft 102%
Kb realis.

2 kg (4,5 lb.) of potatoes £1.74 (608 Ft) 291 Ft 109%
Attol fugg hol veszed, icelandben 1 font/2kg.

0.5 l (16 oz) beer in the supermarket £1.34 (466 Ft) 216 Ft 116%
Egyreszt fel literes eleg keves van, mert vagy pintes van, vagy 440ml-es.
Altalaban 1-1.2 kozt kapni.

1 bottle of red table wine, good quality £8.59 (2,997 Ft) 1,517 Ft 98%
Nagyjabol realis.

2 liters of Coca-Cola £1.86 (650 Ft) 345 Ft 88%
Valtozo, altalaban lehet 1 fontert venni. Ma 0.87ert hoztam a tescobol.

bread for 2 people for 1 day £0.95 (333 Ft) 210 Ft 59%
400 grammos kenyer 0.6-0.7 font. Ez ket embernek eleg egy napra.

McZozo 2012.08.25. 01:18:25

@tildy:):
ez 2010 be volt es hidd el hogy nem jol kalkulalt sajna az urlap szerint visszajart nekem egy csomo penz asztan az adoszakerto felhomalyositott hogy kozbe meg nem mert a bruttom atlepett egy osszeget es onnantol nem jar turo se viszont az urlap boldogan kalkulalta. azota lehet javitottak akkor meg rossz volt hidd el

think different 2012.08.25. 01:57:14

@tildy:): Tavaly emlékszem, hogy a Pick Mangalica kolbász £2.50 körül volt Waitrose-ban, otthon meg 1300 a Tesco-ban.

Ismerős fotózott németeknél vmi brutálisan olcsó Pick Téliszalámit, ami még nagyobb is volt, mint a többszörösébe kerülő magyar boltban fellelhető példány.

1,5 literes Evian itt kb. 180 Ft (50p), otthon 560 Ft.

Illye26 2012.08.25. 09:25:48

Sokan írták, hogy Magyarországon elérhetetlen álom a nettó 200.000 Ft-os fizetés. Nem tudom, hogy ki, merre lakik, de én amerre járok itt a szegénynek mondott Alföldön, lépten-nyomon BMW-kbe, Mercedesekbe és Audikba botlok az úton. Persze sok a Suzuki is, de azért közel annyi közép-, családi- és felső-középkategóriás autót is látok az utakon, amelyek árai 3 milliótól kezdődnek és határ ugye a csillagos ég. Ezeket az autókat pedig nem csak megvenni, de fenntartani is kell. Így azt gondolom, hogy elég sokan keresnek 200.000 Ft felett az országban. Mivel az Internetes társadalom általában két csoport "végzettségét" ismeri: a mindenható/mindentudó, milliomos mérnökét és a semmirekellő, büfészakos bölcsészét, ezért szeretném pár konkrét példával (munkakör + nettó fizetés) árnyalni a képet:
- Szállodában dolgozók fizetése az ismertségi körömben:
+ Szolnok, recepció, bejelentve: 75.000.-Ft/hó + étkezés + jatt
+ Martfű, recepció, bejelentve: 105-120.000.-Ft/hó + jatt
+ Martfű, pincér, bejelentve: 80.000.-Ft/hó + étkezés + jatt (kb. havi 30.000.-)
+ Eger, recepció, bejelentve, négy csillagos szálloda: 90.000.-Ft/hó + étkezés + jatt
+ Cserkeszőlő, recepció, minimálbérre bejelentve: 120.000.-Ft/hó + étkezés + jatt

Gépészmérnökök fizetése az ismertségi körömben:
+ Esztergom, technológusi beosztás: 360.000.-Ft/hó + SZÉP kártya
+ Esztergom, instruktori beosztás: 260.000-320.000.-Ft/hó + SZÉP kártya
+ Cegléd, gyártástámogató mérnök: 320.000.-Ft/hó
+ Pilisvörösvár, szerviztechnikus: 220.000.-Ft/hó + jutalék + 520.000.-Ft/év cafeteria

Bölcsészek fizetési az ismertségi körömben:
+ Ügyvéd, megyeszékhely, saját ügyvédi iroda: kb. 800-1.3 millió / hó
+ Angol tanár, nyelviskola: 120.000.-Ft + magánórák (2500.-Ft/1,5 óra)
+ Pályakezdő asszisztens, multinacionális cégnél Budapesten (francia nyelvtanári mesterszakos diplomával): 250.000.-Ft + SZÉP kártya + fitnessbérlet

Hirtelen most ennyi jutott eszembe, de majd írok még, ha érdekel egyáltalán valakit. A lényeg, hogy a nettó 200.000 Ft ma Mo.-n nem álom, csak tenni kell érte.

Tommycat 2012.08.26. 14:17:39

Aha!!!! ??? Hát a nagyobbik fiam angol (Notinghami) villamosmérnöki diplomával "kemény" 130 ezer nettót keresett (""szuperbruttó"" bevezetése után ez 120 lett)
több mint egy év munka keresés után egy multinál. (projekt menedzser mérnökként) Most éppen Ausztráliába készül kitelepülni... A hivatalos kormány kommunikáció szerint hiányszakma a mérnök, különösen a villamos...Azt már nem is említem, hogy kb. 10 villamosmérnök kollégám (barátom) közül senki nem tud alkalmazottként elhelyezkedni!!! Néhányan "kényszervállalkozók" vagyunk, legfőbb gondunk a kötelező APEH járulékok befizetése, ha marad valami a számlákra.... utazás nyaralás max. álmában... Ja hogy elfelejtettem: 50-es korosztály vagyunk (aki még nem halt meg 40-egynéhány évesen...) 14 éves autóm ha tudom, magam javítom, de "kényszervállalkozói" munkámhoz szükséges műszerek értéke 2 Jaguárt is kitesz..
Nekem, (és sorstársaimnak ) EZ a MAGYAR VALÓSÁG !!!

jajjnekem 2012.08.26. 19:59:44

londonba akkor koll jonni, ha:
- 1. a havi fizu MINIMUM 4500gbp, kb ez a minimum amibol jol lehet elni
- 2. smart highlife project amig eleged nem lesz
- 3. munkasszallon/shxtty szobaban eltengodve minden lovet felre akarsz rakni aztan par even belul lepni innen
- 4. munkasszallon/shxtty szobaban eltengodve barmilyen papirt akarsz csinalni aztan elhetobb varosban

minden mas verzio bukasra van itelve.

nopánick (törölt) 2012.08.27. 13:25:08

www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/sajtoszoba/sajtokozlemenyek_tajekoztatok_2012/gdp_vasarloero_paritason_2011.pdf

108/66=1,63

Szóval cirka 63%-al vásárló képesebb egy angol,
mint egy magyar ... azaz ennyivel él könnyebben.

nopánick (törölt) 2012.08.27. 13:28:30

@Tommycat:

Ez a béna mérnökök magyar valósága...

A tágabb ismeretségi köröm viszont tele van netto 300 fölött kereső alkalmazott mérnökökkel... 26-53 évesig,

Dave26 2012.08.28. 14:48:54

Nem tudom.. 400 font megtakarítás itt, és 40000 forint otthon nem teljesen "egyforma". Itt pl. 400 fontból veszek minimum 4 Levi's farmert, otthon 40000-ből maximum kettőt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.05. 23:42:01

@nopánick: nem gondolom, hogy bena lettem volna, de nekem is csak alom volt a netto 300 otthon, programozokent. 30 evesen.

Edi86 2012.09.27. 22:03:27

Négyszer visszaolvastam, hogy jól látok e: 7-800 fornt mozira és szórakozásra??? nekem kb 200-300 (max) elég havonta úgy hogy cigizek, bulizni és moziba is szoktam járni és a kaja is benne van. Lehet akkor csak én kerülöm el a "800 fontos" helyeket...

kalozka77 2012.09.28. 15:24:06

Sziasztok,

ez mindenkeppen remek, hogy borsodbol kilepett (en is megtettem), telleg vannak okossagok is az irasban.

Annyit szeretnek hozzatenni, hogy rossz a hasonlat. Ezt altalaban szinte mindenki elkoveti, aki magat akarja nyugtatni vagy nem akarja beismerni hogy fel meglepni egy nagyobb lepest.

Arra gondolok, hogy: igen! mas mocskat takaritani rossz lehet, gondolom senki nem szerelembol csinalja , ha ezt csinalja.

Ugymint peldaul jobb Mosonmagyarovaron gyarban dolgozni, mint az USAban atomeromu hulladekot kezzel valogatni. Tehat akkor amerika is rossz.

Vagy Ormenyorszagban 2012 masodik feleben balta feliratu polot azeri nyelven. Igen az is rossz lehet.

Ez sztereotipia, hogy anglia = mocsok takaritas.

Szolok, hogy kulfoldon mast is lehet csinalni mint takaritani.

Igen sokaknak nem tetszik a kulfoldi elet, de biztosan vannak olyan ismeroseid akiknel pl a szex nem jott be elsore. Ahhoz kepest eleg sokan csinaljak :)

spidey 2012.10.09. 12:20:07

Biztos kérdezték már valahol 6 oldallal ezelőtt, de nincs időm visszaolvasni: minek a kamataiból fog az Angliába szakadt magyar élete végéig munka nélkül élni? A havi elrakott 400 font kamataiból? De mondjuk, hogy jobban keres, mondjuk havi 3 ezret - a havi 1400 font kamataiból? A cikknek ez a része nem kicsit sántít.

lüke 2013.04.15. 14:53:15

nincs
ha sok pénzed van és úgy is a Harrodsban van számlád

Zoltan Pardi 2013.05.14. 01:12:44

Ahogy a fiatalember is megemliti letbiztonsagban van a nagy kulonbseg, elorelepesben nincs
A UK-ben ha szar a melod kilepsz es talalsz egy masikat..
A kuszobfrasz is tipikusan magyar betegseg, sajnos sokan sok negativ dolgot adunk at egymasnak..
sites.google.com/site/almasimiklos/esszek/mivan-newsletter-/a-kszb-frsz-avagy-a-mobilits-csapdjban
Erdemes elolvasni tanulsagos.

Dorina Rácz 2014.04.19. 18:10:18

Szerintem nem teljesen mind1, hogy mint le is van írva, az angol srác megtakarít 400fontot, ami kb. olyan 148000 forint, míg a magyar 40 ezret. Összehasonlítható a 200ezres fizu a 2000fontossal? Ami 740ezer?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása