oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 21. 06:55,  A múlt nem érdekel, a jövő miatt nem aggódunk 185 komment

2012. augusztus 21. 06:55 Határátkelő

A múlt nem érdekel, a jövő miatt nem aggódunk

Elég régen esett szó Írországról (konkrétan még „odaát"), így épp itt az ideje, hogy ellátogassunk Dublinba. Franky posztja egyfelől markáns véleményt is megfogalmaz, másrészt sok benne a hasznos infó is, úgyhogy mindenképpen érdemes elolvasni.

Dublin.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„A minap akadtam rá a blogra, amikor ebédszünetben olvasni támadt kedve,. Hozzáteszem, már minden bejegyzésen túl vagyok. Olvastam kommenteket is, meg láttam, hogy Írországról még nem nagyon írtak, hát gondoltam, dobok pár sort. Nem igazán arról akarok írni, hogy miért kell eljönni, vagy miért nem. Csak úgy leírnám, hogy velem hogyan is történt, mik a tapasztalataim, mit javaslok.

2004-ben kezdtem az informatika világában mozgolódni, akkor még kezdő operátorként. Persze hamar kiderült, hogy ennél azért többre vagyok hivatott, így aztán már az operátori pozícióban is foglalkoztam komolyabb dolgokkal, míg végül 2007-ben már technikai tanácsadó megnevezéssel tevékenykedtem a cég legmenőbb szakmai csoportjában. Komoly ügyfeleket látogattam, és komoylabbnál komolyabb problémákra kerestem és találtam megoldást.

Aztán 2008-ban úgy gondoltam, lelépek az országból, hogy kipróbáljam magam. Már megvolt a jegyem, a szállásom, meg a minden, de kaptam egy jó ajánlatot, és maradtam. Három évet húztam le egy másik cégnél, ahol nagyon jól kerestem. Jobban, mint egy-két német kolléga ott, ahova kiközvetítettek.

Csak nagy céghez akartam menni

Amikor lejáróban volt a szerződés, és tudtam, nem fognak már tudni eladni máshova, így nekiálltam keresgélni. Rengeteg állásinterjún voltam. Kizárólag nagy cégekhez pályáztam, mert nem nagyon akartam a megszokott életszínvonalamról lemondani, így elég magas fizetési igényt jeleztem mindenhol. Volt, ahol nem volt probléma a pénz, ott vagy nekem nem tetszett valami (tudom, nem kell válogatni, csinálni kell), vagy én nem feleltem meg a cégnek. A legjobb mégis az volt, amikor az egyik nagy IT-szolgáltatásokat nyújtó cégnél voltam, aT-Systems-nél. Utána döntöttem el, hogy eljövök Magyarországról.

Az interjú a budapesti székházban volt. Egy HR-es hölgy fogadott, akivel a szokásos beszélgetést folytattam le, majd csatlakoztak a technikai kollégák, és megkezdtük a technikai beszélgetést magyarul, majd angolul. Később kérdezték, hogy németül is beszélek-e legalább közép-, de inkább felsőfokon, mert az angol mellé az is kell ám. A tesztet kitöltöttem, amit ők helyben megnéztek, és hangos nevetéssel jelezték, ha valahol hibát vétettem, vagy a több szemszögből értelmezhető kérdéseikre nem azt a választ adtam, amire ők gondoltak. Ezután felsorolták azt a néhány dolgot, amihez nem kell értenem. Mikor az anyagi részleteket tisztáztuk, előálltak egy csodálatos bruttó 300 ezer forintos ajánlattal, amikor is én megköszöntem a részvételt és eljöttem.

Gyorsan ment

Regisztráltam a monster.ie keresőbe, feltöltöttem a CV-m és elkezdtem melókra jelentkezni. Közben rátaláltam az iranyirorszag.com oldalra, ahol minden fontos dolgot megtudtam Írországról, és egy kedves magyar ember küldött nekem postán egy ír telefonkártyát.

Több telefonos megkeresésem is volt, aztán végül sikerült nyélbe ütni egy interjút. Telefon, tesztírás, majd személyesen fel a budapesti irodába. Következő héten már a szerződésem lapozgattam, aláírtam, és visszaküldtem a scannelt verziót.

2011. március 22-én érkeztem Dublinba. Még Magyarországról vettem ki egy rövid időre is bérelhető lakást a daft.ie oldalon keresztül. Az első héten a városban mászkáltam, aludtam, és intéztem a papírokat. PPS szám, bankszámla, ilyenek. Március 28-án kezdtem dolgozni egy rendkívül családias kis cégnél. Tőzsdében utaztak.

Pár hónap után váltottam

Volt egy magyar kollégám, aztán később lett még egy, de mindenki más idegen: írek, holland, francia, lengyel, olasz. Mindenki nagyon segítőkész volt. A cég mindenben segített. Igazolták a lakcímem, megmondták, mit merre keressek, hogyan csináljak. Sajnos később a cégnek nehézségei akadtak, ami miatt kevesebb lett a fizetés, én pedig azt már nem igazán tudom tolerálni. Emellett a cég mérete sem volt kielégítő számomra. Kicsi volt, na.

Így már decemberben állást kerestem, és január végén már szerződésem volt azzal a céggel, ahol most vagyok. Világméretű vég. Nincsenek magyarok, magam vagyok. Itt éreztem meg igazán, miért is vagyok ebben az országban. Kezdetben vállakozóként bedolgoztam, de már pár héttel a kezdés után közölték, hogy szeretnének alkalmazottnak felvenni.

Igaz, alacsonyabb bért ajánlottak, mint amit a szerződéssel kerestem, de elfogadtam. Miért? A fizetés mellé a következő csomagot kaptam: egészségbiztosítás, ami fedezi a háziorvosi és kórházi költségeimet, egy másik biztosítás, ami a fogászati ellátásom nagyon nagy részét fedezi, nyugdíjbiztosítás, ami a fizetésem 10 százalékának megfelelő összeg.

Emellé maximum 635 euró értékben fizetik az éves kondi- vagy bármilyen sportklub tagsági díjam, ha pedig biciklivel járok, adnak 1000 eurót, amit a bruttó fizumból egy év alatt vonnak le, ami után majd adókedvezményt kapok. Ezen felül, ha megfelelek a velem szemben támasztott elvárásoknak, akkor év elején búnusz, ami majdnem két havi fizetésnek felel meg.

Persze én itt nagyon jól keresek, de vannak ismerőseim, akik szállodában takarítanak, pincérek, stb. Ők is nagyon jól élnek, tudnak félretenni.

Bérek, kiadások

Csak a tisztánlátás végett: a minimálbér 8.65 euró / óra. Az adójóváírások után olyan €1200-€1350 közötti bér jön ki ebből havonta. Sajnos a lakás elég drága. Normális környéken, belváros közelében az 1 háló-, 1 fürdőszobás, konyha-nappalis €900 + rezsiről indul. Én €1200 + rezsiért bérelek egy lakást, és a régi francia kollégámmal lakom együtt. Ha valaki a párjával érkezik, mét minimálbérből elég jól el lehet azért lenni.

A kaja is elég húzós, de aki főz otthon, az olcsón ki tudja hozni. Olcsó boltban: 4 Danone Activia €2-2.50, tej €2, kenyér szintén €2, felvágottak olyan €3-tól indulnak, zöldségek €1-tól kezdődnek. Én szinte minden nap reggelire capuccino + valami muffin vagy ilyesmi, ez kb. €4, ebédre szendvics a kőzeli shopban, ami €2.79 plusz ital vagy capuccino, ami €2, vacsora pedig étteremben, ami épp jól esik.

A ruházkodás nem eget verően drága. Persze ha márkás cuccokban szeretnél járni, akkor azért perkálni kell. A múlt héten vettem egy nagyon jó dzsekit (ugyanis itt az eső miatt elég jól fel kell szerelkezni), igaz, outletben, de €64 volt. A cipőimet €60 és €150 között veszem.

Aki esetleg nem a belvárosban akar lakni, az sokat spórolhat a lakáson, akár több száz eurót is. Vonattal kiválóan megközelíthetők az elővárosok, a havi bérlet kb. €80.
A villamos is elég jól lefed területeket, amire a havi kombinált bérlet (villamos+busz) kb. €120. Buszból nincs hiány. Rengeteg útvonal, rengeteg járat. Hajnal 5-től kb. éjfélig, de vannak éjszakai járatok is. A havi, felnőtt bérlet €105.

Belefér az évi rendszeres nyaralás

Aki itt él, amellett, hogy bérel itt egy lakást, éli a mindennapjait, még simán megteheti, hogy évente egyszer elmegy nyaralni. Igen, tengerpart, pálmafák, stb. Én mondjuk keveset járok Magyarországra – aminek költsége kézipoggyásszal kb. €180-€250 (Aerlingus), a Ryanair olcsóbb, de én azt nem használom, mert nem szeretem, hogy sasszemekkel nézik, hogy mikor, hol tudnának beszedni €40-50 felárat mondjuk egy 10 grammal nehezebb csomagért – máshova viszont többször is.

Az idén Hollandiában voltam a régi kollégákkal, Törökországba megyünk pihenni egy hétre szeptemberben, a kötelező kéthetes szabadságom pedig Balin és Kambodzsában töltöm majd. (A szerződésemben le van írva, hogy minden évben köteles vagyok kivenni két hetet egyben és pihenni. Nem lehet kikerülni. Kötelező. Csak nagyon komoly felső vezetői engedély ellenében halasztható el.)

Igen, átlagon felül keresek, de az átlag is megengedhet magának egy Törökországot, Spanyolországot, Franciaországot, Olaszországot, Portugáliát, Egyiptomot, Tunéziát, Marokkót, Palma de Mallorcát, vagy bármit, ahova nem kerül több ezer euróba a repülőút (Európa. Észak-Afrika), mert igazából az a drága. És nem kell koplalniuk, hogy el tudjanak menni.

A szórakozással sincs gond. Mi általában pubokba járunk, ahol élő zene van. Aki enm szereti a sört, meg az ilyen helyeket, annak van tengernyi színház, Európa legnagyobb vásznával felszerelt mozi (van egy kártyám, €20/hó, korlátlan számú filmet nézhetek vele), parkok, kiállítások, múzeumok (vasárnap ingyen), sok-sok hatalmas könyvesbolt, ahol second-hand könyvek is vannak, és csomó sportolási lehetőség. Rengeteg lehet kirándulni csodálatosabbnál csodálatosabb helyekre. Jó, esik, de az csak víz, és azért nem esik állandóan.

Aki esetleg elindulna

- Manapság mindenhol nehéz munkát találni, Készülj fel, hogy ne fog elsőre menni, ha nincs valami speciális képességed. Informatikában a legkönnyebb elhelyezkedni, mivel kismillió álláslehetőség van. Ha speckó területenm mozogsz, mint én, akkor a fizetés is speckó. :) Én persze azt vallom, hogy csak az nem dolgozik, aki nem akar.

- Képesítések nem annyira fontosak. Inkább a szakértelem és a tapasztalat, ami nagyon számít. Az interjún leellenőrzik a tudásod, elég mélyen. (Nekem nincs diplomám, csak technikus vizsgám, az sem IT-területen.)

- Angol nyelv. Ismerek embereket, akik alig beszélnek, mégis itt dolgoznak. Persze nem irodában, felelős beosztásban. Ha irodai melót akarsz, akkor legyél erős középhaladó, de inkább jobb. Kismillió nyelviskola van, akik nagyon jó hatásfokkal oktatnak. (Brazil ismerős két hónapja érkezett szinte zéró angoltudással, tegnap átbeszélgettük az egész estét, és csak néha javítottam ki.)

- Indulás előtt nézd meg a fent említett oldalakat! Az iranyirorszagon találsz rengeteg álláskereső oldalt, a fórumban pedig állásokra is bukkanhatsz.

- A PPS-szám (az itteni TB/adószám) igényléséhez igazolni kell a lakcímed. Oda küldik majd. A kiküldött PPS-számos levéllel tudod majd igazolni a lakcímed, amikor bankszámlát akarsz nyitni.

- Mindenképp legyen hol aludnod. Hostel, short term flat, bármi, csak ne indulj el úgy, hogy nincs egy ágy. Ahova lehajthatod a fejed. Kelleni fog, mert nagyon fáradt leszel az első 1-2 hétben a kristálytiszta, oxigéndús levegő miatt.

- Ha egyedül jössz, akkor kb. €3000, ha ketten jöttök, akkor €4000 kezdőtőke kell. Ez elég lakásra, kajára és még tartalék is marad, ha mondjuk be kell ruházni valamire. Rövid idejű lakásbérlés már heti €250-ból lehetséges. Ez egy kétfős apartman, én is ilyet béreltem anno. Az elején nem kell étterembe járni, meg kocsmázni, meg ilyenek, és akkor nem folyik el a pénz. Csak okosan. Mindent a maga idejében.

- Kiérkezés előtt, vagy még aznap érdemes telefonkártyát venni. Én Vodafonnal vagyok. A feltöltőkártya elég jó, €30 feltöltés után ingyen mobilnet, és 60 perc külföldi hívás. Azért jó felhívni a családot, hogy még élsz... Én előfizetéssel nyomatom, ami €65 / hó, 500 perc hívás bárhova a világon, 2 GB mobilnet, korlátlan sms bárhova a világba.

- Kinyomtatott önéletrajz is kel majd, ha szállodába, kávézóba szeretnél menni. Internetkávézókban elég olcsón lehet nyomtatni, szóval ne cipeld a repülőn!

- Esőkabátod mindenképp legyen! Az esernyőt eltöri a szél, szóval felesleges.

- Nem rossz, ha ismersz valakit, aki már itt van, és tudsz segítséget, információt kérni. Én nem ismertem senkit, de az említett oldal segített.

- Legyél határozott, tudd, mit szeretnél, küzdj a céljaidért!

Nekem már ez az otthonom. Akkor van honvágyam, amikor Magyarországon vagyok. Jönnék mindig haza. A családom ott él. Hívom őket majdnem minden nap, segítek, amiben tudok, de vissza nem megyek. Furcsa, de amikor megérkeztem ide, már akkor azt éreztem, hogy hazaértem.

Mióta itt vagyok, egy magánéleti problémát leszámítva, még sosem volt rossz kedvem. Állandóan nevetünk, élvezzük az életet. Senki sem milliomos, mégis mindenki boldog. Tudjátok, miért? Mert a múlt nem érdekel minket, a jövő miatt nem kell aggódni, így rengeteg idő marad a jelenre."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1004722088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2012.08.21. 13:46:07

@Jolika neni a szomszedbol: Szerintem ez az Eddie,nem az az Eddie,ez valami trollféle,aki használja az Eddie művésznevet,Az igazi Eddie állítása szerint messze elkerüli ezt a blogot,van neki sajátja.

SilentDreams 2012.08.21. 13:50:26

@tanato: Akkor már ketten valószínüsítjük ezt :)

Korábban felvetette valaki a lakásvétel - lakásbérlés témát. Erdekelne, hogy mennyi többletköltséggel jár Irországban, Anglában vagy akár máshol a lakás tulajdonlása a bérléshez képest. Azt értem, hogy pl. Angliában csak az jogolsult pl. lakástámogatásra, akinek nincs a tulajdonában lakás. De ezen kívül?

bpetya75 2012.08.21. 13:50:39

@Réka ‎:

Atyagatya! Ha neked még itt is túl sok a belterjes, akkor elég érdekes igényeid vannak. Úgy gondolom, hogy ennek a blognak nagyon nagy erénye, hogy olyan egymás közelében élő embereket hozhat össze (mint ahogy azt már párszor meg is tette), akik máshogy nem, vagy nem egykönnyen találkozhattak volna. Ehhez pedig elengedhetetlen némi bensőségesség. Ami nem azonos a belterjességgel, meg nincs tőle semmiféle akolmeleg és -szag se...

armand 2012.08.21. 13:51:19

De unalmas poszt és hasznosat sem tudtam meg. Ezeket a bejegyzéseket valami szöveg-generátor adja ki magából, hogy mindegyik ilyen egy kaptafára készül?

cristallo 2012.08.21. 13:52:05

@Kara kán: annyira jó lenne, ha a mérnökök, orvosok, IT szakemberek mellett a normál hétköznapi munkásról is szó lenne, már pedig azoknak esélyük sincs Mo-on megélni, pedig de milyen jó, ha a kőműves szépen építi fel a házad, a kukás elviszi a szemeted, az eladó segít a boltban, ha vásárolni akarsz, az ápolónő segít a kórházban, ha arra van szükséged. Róluk miért nem esik szó? Sok jó szakember van, akinek annyira alacsony a bére, hogy az röhej. Lehet, hogy nem tanultak annyit, mint a diplomások, viszont igenis szükség van rájuk a mindennapi életben. Elhiszem, hogy azt mondod, hogy tudsz Mo-on érvényesülni, de ne felejtsük el, hogy kivételezett helyzetben vagy a speciális tudásod miatt, de lehet, hogy elmeszelnének egy egészségügyi vizsgán, mert ahhoz meg neked nincs esetleg affinitásod. Attól még ugyanolyan ember vagy, ugyanannyiba kerül a kenyér a boltban, mint egy bányásznak, aki egész nap a föld alatt dolgozik a családjáért. Mindezzel csupán arra szeretném felhívni a kommentelők figyelmét, hogy vannak különleges képességű, a szakmájukban brillirozó, felsőfokú végzettség nélküli szakemberek, akiknek rohadtul nem megy a továbblépés, mert ők "csak" hétköznapi munkásemberek és marhára nincsenek megfizetve, külföldön pedig kapkodn(án)ak értük. Fontosak a mérnökök, mert kellenek a hidak, de fontos a hídépítő is, aki felépíti a hidat és a buszvezető, aki naponta átvezeti a buszt a hídon. Uff.:)

micsoda? 2012.08.21. 13:52:35

"a jövő miatt nem kell aggódni, így rengeteg idő marad a jelenre."
Ez az ami nálunk nincs, és nem is lesz soha. Pardon, a jelenre itt is rengeteg idő marad, mert nincs munkahely. Különben meg irigy vagyok, és nem csak az anyagiak miatt, hanem a poszt írójának hozzáállása miatt is

tableno 2012.08.21. 14:01:10

@Nyulz of the World: @enrobag: Ne vigyük el megint a témát ugyanabba a parttalan mocsárba. Nem az a lényeg, hogy zsidók és Izrael, vagy pirézek és Felső-Kukutyin. Hanem a mérhetetlen primitívség és rosszindulat, ami a blogra és a szerzőre zúdult. És nem értek egyet azzal, hogy "nem kell vele törődni", meg hogy "mindenhol vannak ilyenek". Ugyanis ilyen alapon azzal sem kell törődni, hogy a kopaszkigyúrt a játszótérre szaratja a pitbullt és rokikártyával parkol a járdán. Meg azzal sem, hogy a polgármester elsikkasztja a város költségvetését, miközben a polgárok nagy része adót csal. Mint ahogy nem is törődünk, hiszen "úgy sem lehet mit csinálni", meg "máshol se jobb". Azután meg jön a nyavajgás, hogy "Magyarországon nem lehet élni". És vajon miért nem? Hát ezért. Van egy mondás: "a gonosz győzelméhez elég a jó emberek semmittevése".

mojoking77 2012.08.21. 14:01:44

@cristallo: Oooo, probalok ne mtrollnak tunni, de pont ugy tunik, hogy az altalad emlitett emberek tudnanak megfeleloen megelni, ha tenyleg jok a szakmajukban. Ket gyermekkori baratomat emlitem, egyikojukbol acs lett, a masik pedig CNC esztergalyos. Mind a ketten gyonyoruen megelnek, hazuk van Pesten, es csaladjuk.
Persze mind a ketto szet dolgozza magat, viszont evek ota megelnek mar csak abbol is, hogy az ugyfeleik ajanljak oket az ismeroseiknek... Lehet ez kiveteles pelda, de a kozeli ismerettsegi koromben ok nem birnak egydul diplomaval, meg sincs gondja egyiknek sem.... Hmm

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.08.21. 14:02:45

@micsoda?: ez szerintem is nagyon fontos mondat volt, egyetértek, le kell lépni innen, ha nem akar az ember gyomorfekélyben vagy rákban megdögleni a stressz miatt valamelyik hulladék magyar kórházban. Csak egy élet van, jó volna azt normálisan eltölteni, ha már megvan rá a lehetőség - ez az ország menthetetlen.

enrobag 2012.08.21. 14:12:48

@tableno:Isten őrizz, nem viszem én a témát semmiféle parttalan mocsárba. Csupán azt tettem szóvá, hogy az állításod nem igaz. Nem volt a hozzászólások háromnegyede zsigeri zsidózás. Slussz.
Ha tényekkel igazolod, visszavonom. De ha nem tudod ezt megtenni, akkor te vond vissza!

A_d_a_m 2012.08.21. 14:14:51

@xylon: @genyamagyar: @bpetya75:

Úgy látom összeszedtük a kéthetes szabadság céljait:
- a cégnek meg kell oldani hosszabb távon is a helyettesithetőségedet, nem lehet méhkirálynőket telepiteni egy szervezetbe (by xylon)
- fontos a munkavállaló "jól-léte", hiszen a megfelelően regenerálódott munkaerő hatékonyabb (by 'magyar és petya)
- van egy csalás-megelőzési szerepe (amibe szerintem nemcsak a pénzügy-számvitel, hanem a sales, a jog, a beszerzés, a gyártás is vastagon benne tud lenni)
- van egy jogi megfeleltetés: itt a magyar Munka törvénykönyv jut eszembe, ami kiköti (vagy kikötötte), hogy a szabadságot lehetőleg két részletben kell kivenni egy éven belül (ezáltal megvalósitva azt a szándékot, hogy a munkavállaló valóban feltöltődjön)

Mindig tanul az ember :)

2012.08.21. 14:19:15

@tableno: na, azert szerintem lassuk a dolgok sulyat. Azert az, hogy picike86 vagy hulyemindenpirez11 ir 186 orbitalis f@szsagot blogkommentekben (amit raadasul ugyis kimoderalnak) azert nem egy kategoria az altalad emlitettekkel. Ez egy virtualis vilag, amit nem illik osszekeverni a valo elettel. Ahhoz a masik tabletat kell bevenni, es ott masok a szabalyok.

A szerzo pedig szamomra kimondottan ellenszenves, nyiladozik tole a bicsok a zsebemben, ennek ellenere (vagy pont ezert) nem reagaltam az o kommentjeire. De 15 evvel ezelott en sem lettem volna ennyire turelmes, valoszinuleg tolem is kapott volna rendesen, es nem biztos, hogy a megszokott nyugodt es civilizalt stilusomban. Meg igy is eleg eros meditacios es onkontrol gyakorlat volt vegigolvasni amiket irt, es valasz nelkul hagyni... Meg igy is szakadozott rendesen a cerna helyenkent...

tableno 2012.08.21. 14:21:16

@enrobag: és ha csak a 62% volt az, akkor az már mindjárt más? És ha csak az 58%, akkor minden rendben? Mellesleg, ha összeadod a zsidózó kommenteket (még törlés előtt) és a rájuk adott nem kevésbé anyázó válaszokat, szerintem nem túlzás az a 75%... a lényeg az, hogy teljesen lehetetlenné vált a normális beszélgetés ezektől a dolgoktól. De ha téged ez nem zavar, akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül a sirámaimat...

Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein (törölt) 2012.08.21. 14:22:53

@Pere Viki:
Nem egészen értem, de ha az ilyen olyan minoritások folyamatos hisztijére gondolsz, nos, azt könnyű ignorálni.
Mert ugyan nehogy már más mondja meg, hogy érzem magam!

tableno 2012.08.21. 14:28:43

@Nyulz of the World: szerintem nem lehet teljesen szétválasztani a kettőt. Ugyanis ugyanazok az emberek trollkodnak és szaratnak kutyát, és ugyanazok az emberek nem törődnek egyikkel sem. Szerintem ez az a bizonyos "közhangulat", amire oly sokan panaszkodtak már ezen a blogon...

Az hogy az ominózus poszt és a szerzője neked unszimpatikus, azzal semmi gond. Van ilyen, és te tényleg nagyjából normális hangnemben vitatkoztál vele. Csak hát az egész kommentfolyam olyan volt, mint egy hömpölygő szennycsatorna. Még ha a szaron kívül valamennyi parfüm is úszkált benne...

enrobag 2012.08.21. 14:34:16

@tableno:
nem rugózok én ezen tovább, mert látom, hogy kommunikációs nehézségeink vannak. Ha lesz egzakt számsorod, a zsigeri zsidózó hozzászólásokról, akkor arról majd beszélgethetünk, de így mi a fenének? Még esetleg én is megkapom, hogy nincs rendben a zsigerem:-)))

2012.08.21. 14:37:36

@tableno: Azert kell - szerintem - szetvalasztani a kettot, mert az egyik egy nagyon sajatos szubkultura, sajatos szabalyokkal es igazsagokkal. Es ezek a szabalyok es igazsagok igencsak elternek a a jatszoteren pitbull-t szarato - es nagyreszt egyebkent szinten egy masik, sajatos szubkultura - szabalyaitol. Foleg abban, hogy itt mindenki anonym, annak adja el magat, akinek akarja, es ha jol jatsza a szerepet, akkor el is hiszed, hogy o egy idegenlegios desszantos, mikozben csak egy szerencsetlen 16 eves, akinek meg egy csaja sem volt es a neten eli ki a pubertanskorral jaro frusztracioit. Es a masik nagy kulonbseg, hogy a pitbullost jol pofan lehet verni, ha nem szedi fel amit a kutyaja produkalt, es ezzel o is tisztaban van. Van tetje a dolognak, lehet veszteni, meg lehet serulni, lehet, hogy feljelentenek. A netes trollokra leselkedo legnagyobb veszely, hogy kitiltjak a nick-et, es masikat kell regisztrilani. Na, es? Akkor nem picike 86 lesz, hanem picike87...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.21. 14:40:34

@cristallo:
Teljes mértékben igazat adok neked, de ezt már rég tudom, és mondom.
Számomra egy szemetes - ha jól végzi a munkáját - pont olyan fontos, mint egy orvos, vagy - pláne - egy bankár.
Egy jó hulladékgazdálkodási szakemberről nem is beszélve.
A bérek nálunk sajnos felháborítóan alacsonyak.
Ennek oka nem csak a földrajzi helyzetünk, illetve a történelmi örökség.
Én nagyon erkölcstelennek tartom azt, amit egyes cégvezetők, de akár a magas beosztású állami alkalmazottak (bírók, állami cégek vezetői stb.) művelnek, tudniillik ők luxusautókkal járnak, pazar villákban élnek, és évente 2-3-szor is egzotikus országokban nyaralnak.
Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy a bérük egy részét ezek az erkölcstelen vezetők költik el.

Én, mint alsó középosztálybeli csak annyit tudok tenni, hogy erre felhívom a figyelmet, és a külföldieknek végzett szabadúszó munkám révén valutát hozok be az országnak.

tableno 2012.08.21. 14:43:41

@Nyulz of the World: amit írsz az igaz, én mégis úgy látom, hogy ami a magyar nyelvű neten megy, az eléggé erősen korrelál azzal, ami a valóvilágban van. Hogy témánál maradjunk, zsidózni nem csak online szokás manapság...

2012.08.21. 14:47:28

@tableno: Most en mondom, hogy ne vigyuk el a temat ebbe az iranyba, mert ez parttalan es magneskent vonzza a fentebb emlitett frusztralt netes identitasokat... De ha gondolod, az eredeti posztnal vagy emailben is szivesen leirom, mi errol a velemenyem...

Világpolgár2012 2012.08.21. 14:48:49

@SilentDreams + @cristallo

Bocs, ez egy kicsit hosszú lesz.

Nehéz kérdést feszegettek és ez tényleg országonként változó.

Angliában lakástámogatás jár annak, akinek nincs saját lakása, kevesebb, mint 16 ezer font megtakarítása van (ez az összeg változó, most épp nem néztem meg, de ez volt tavaly), a bevétele egy bizonyos összeg alatt van, valamint a lakás mérete is meghatározó. Ezek alapján számolják ki, hogy jár-e valakinek támogatás. Hogy konkrét példákat is mondjak, vegyünk 3 lehetőséget:

1.
2 felnőtt, 2 öt év alatti gyerek, bevétel havi 1600 font (fizetés + adókedvezmény), 2 halószobás lakás. Nekik jár támogatás, mert kiszámolják, hogy egy két halószobás lakásnak mennyi a bérleti költsége (minden önkormányzatnak vannak előre meghatározott bérleti költségei, un. Housing allowance, ebben az esetben kb. 500 fontot számolnak egy déli kisvárosban 2 halóra), mennyi a helyi adó (council tax, mondjuk 100), ezután, hogy mennyi kell a megélhetésre 2 felnőttnek és 2 gyereknek (ez kb. 240 font hetente szintén ebben az esetben), valamint van egy szorzó is a számlákra, stb. Szóval, itt ha összeadjuk, hogy 500 + 100 + 1040 + 20% = 1968 font kellene nekik egy hónapban. Mivel ettől kevesebb a bevétel, ezért kapnak 348 font támogatást havonta. (A 20% nem pontos, ha valakinek kell, utánanézek, hogy pontosan mennyi, de nem ma.)

2.
2 felnőtt, nincs gyerek, ugyanaz a bevétel, de nem jár adókedvezmény, mert nincs gyerek, szóval 1600 csak a fizetés. Itt kevesebb lesz a housing allowance, mert csak 1 hálóra számolnak, mert az elég, attól függetlenül, hogy mekkora lakást bérelnek.
450 lakás + 100 helyi adó + 433 ellátás + 20% plusz = 1179.60 font – szóval nem jár támogatás

3.
1 nyugdíjas, állami nyugdíj, ami most kb. 465 havonta.
450 lakás + 100 helyi adó + 303 ellátás + 20% plusz = 1023.60 font - 558.60 támogatás jár havonta
(Ez mutatja, hogy itt jobb, ha nincs saját lakás nyugdíjas korra, ha csak az állami nyugdíj van bevételként és nincs jelentősebb megtakarítás.)

Az, hogy bérelni vagy venni éri meg, ahhoz kell egy kis kiszámolósdi konkrét példákat figyelembe véve (lakásárak, bevételek, támogatások, kamatok, stb. figyelembevételével).

Kuktamaki 2012.08.21. 14:56:22

Na aki ezt elolvasta, akkor vegye hihetőnek, ha ő is az IT egyik keresett ágában dolgozik. A posztoló bár leírja hogy a kávézókhoz nyomtatott önéletrajz kell, de mivel ő maga soha meg se próbálta megtalálni azt a munkát ahol 8.65ös mininimálbérből heti 40 órát adnak neki, így ez teljességgel félrevezető. Ha most jössz ki és kávézó a célod, ne is álmodj róla hogy ismeretség nélkül adnak esélyt. Be kell írnod itteni helyeket ahol dolgoztál és min. egy év tapasztalattal vesznek fel. Ezenkívül eleinte örülj ha kapsz napi 4 órát. Abból már nem lehet annyira örülve megélni. És minél általánosabb a munkahelyed, minél kevesebb fizetéssel jár, bizony annál jobban kell tudni angolul. Felsőfokon. Egy ilyen silány középszinten mint a posztíró említette akkor elég tudnod ha olyan keresett a szakmád hogy külföldről leszerződtetnek. Írország, UK, USA és Ausztrálián kívüli referenciára magasról tesznek ha nincs ismerősöd aki már ott dolgozik és beajánlana. @mojoking77-el egyetértek. A posztolóval nem értek egyet a szabadidő eltöltésével kapcsolatban. Szerintem rém unalmas, egyetlen szabadtéri programot nem lehet élvezni hogy ne mosná el valami eső és nem egyből gumicsizmával kell szerelkezni, a pubokban inni lehet sört meg kijárni bagózni az eresz alá, aztán ennyi de ezt én már meguntam....a vidéki kirándulások jók, de kocsi kell hozzá. Dublinban nem lehet nyugodtan sétálni mert ha kimész a Liffey partra a sétányra tele van drogos verekedős knackerekkel és kb több pad nincs az egész városban. És ha építőiparban dolgoznál mint mérnök, felejtsd el hogy állásod lesz, mert már a munkakereső portálokon is a engineer meg az architect címszó kizárólag IT állásokkal van telefosva. Szerintem akkor jöjjön most ide bárki, ha pl vagy tapasztalt pincér/szállodaportás és ismer embereket akik már itt dolgoznak és beajánják, vagy IT vagy orvos, vagy valami speckó. (bár áll. már az orvos se olyan könnyű) És ha külföldről küldesz jelentkezést már itteni telszámmal és egy hónapig senki sem válaszol, a telefon se csörren meg, akkor előre tudhatod, hogy akkor sem fognak, ha már itt vagy. Így inkább ne is verd el a pénzed arra hogy idejöjj, lakás szerződést aláírj munkaajánlat nélkül...mert a PPS számhoz is ez kell ám. Ezt sem emlegette a posztíró különösebben....
Ja és én 2009 eleje óta vagyok Dublinban.

Kuktamaki 2012.08.21. 15:03:28

Ja igen most megint elkezdett zuhogni az eső :) A sportolási lehetőségeket kihagytam....két szabadtéri kosárpálya van az egész városban ami ingyenes. Foci szintúgy. Mindenki csak gymbe jár amiben van egy 20méteres fityesz uszoda melegvízzel, sávok nélkül. Egyszeri látogatási díj kb 15 EUR havibérlet min 50 EUR. Ha olcsón akarsz sportolni a legjobb megoldás ha odamész a Liffeypartra, elkiáltod magad random hogy "You scumbag and yer mother" és utána futsz az életedért...

Pzkpfw 2012.08.21. 15:17:42

"Ezután felsorolták azt a néhány dolgot, amihez nem kell értenem. Mikor az anyagi részleteket tisztáztuk, előálltak egy csodálatos bruttó 300 ezer forintos ajánlattal"

Ilyen nekem is volt. Magyarorszagon mukodo kinai ceg keresett rendszergazdat. Odamentem, kinai srac elem tolt egy A4 es oldalnyi ITs rendszert, hogy ehhez kell erteni. Mondtam, hogy felehez ertek, felet meg ismerem/lattam, szoval el fogok boldogulni. Utana jott a HRes lany, es kozolte, brutto 120 000. HAHAHAHA sajnaltam a buszjegyet, amibol elmentem oda.
Utana felvettek egy kozgazdasagi kozepsulibol frissen vegzett sracot brutto 70 000 ert....biztos ertett ahhoz az A4es oldalnyi rendszerhez. :)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 15:24:06

@Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein:

Arra gondoltam pl, ahogy itt valaki érintette már, hogy bemegyek egy boltba, akkor ne érezzem én szarnak magam attól, hogy az eladónak éppen milyen lelkivilága van.

Abban viszont igazad van, hogy nem kell hagyni, hogy az emberre rátelepedjen mások negatív szarsága. Én ebben nem vagyok jó sajnos. Akinek meg megy, annak hajrá, egyszer mindenki megtalálja a boldogulás kulcsát. Ha otthon, akkor otthon, ha nem, hát nem.

genyamagyar 2012.08.21. 15:35:38

@Kuktamaki: "Ja és én 2009 eleje óta vagyok Dublinban"

Miért? Miért nem jössz haza, vagy miért nem mész máshova?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 15:37:29

@Kara kán: A hulladékgazdálkodó nálunk is elkélne :-)

Sajnos az valóban nagy kárt okoz az országnak, hogy a kétkezi munkást nem becsülik, pedig nem működne nélkülük....

Kuktamaki 2012.08.21. 15:51:26

@genyamagyar Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az itt megismert spanyol párommal együtt élünk, és neki jó munkája van bankszakmában. (Viszont ő már 8 éve itt él, ennyi itteni tapasztalattal könnyebb jó munkát találni) Ennek ellenére, én már annyira elvágyom innen, hogy októberben húzok is el, eleinte 3 hónapra aztán meglátjuk...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.21. 16:21:38

@Pere Viki:
Azt azonban még egyszer hangsúlyozom, hogy nekem a kétkezi munkás is csak akkor ér valamit, ha képzett, érti a szakmát, ismeri az anyagokat, technológiákat, és nem gányol. Mert a gányolók több kárt okoznak, mint hasznot.

Lajosforras 2012.08.21. 16:23:55

nekem írország egyáltalán nem jött be,pedig 4 nap után találtam melót 2008-ban,amiből egyedül fizettem a lakbért,kaját,mindent. viszont a párom semmit,pedig 2 nyelven jól,2 nyelven elfogadhatóan beszél. le is koccoltunk 3 hónap után. egyébként szerintem ha valaki írországba indul,dublin helyett cork-ba menjen. kisebb város,kevesebb kapucnis,agresszív idióta ír kisköcsöggel. a pénz cirka ugyanannyi, de emberibb város,csak ott tényleg kurva sokat esik az eső.:) kicsivel nehezebb munkát találni,de a vidéki írek sokkal kevésbé állatok,mint a fővárosi anyaszomorítók. az idősebb korosztály teljesen rendben van,velük soha nem volt gondom. ellenben a dublini fiatal idiótákkal állandóan résen kell lenni,sose tudod,mikor találnak ki maguknak csak a brahi kedvéért.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 16:24:58

@Kara kán: Tiszta sor. És az ilyen viselkedés által rontják a többi tisztességes, ügyes, lelkiismeretes esélyeit.

Kuktamaki 2012.08.21. 16:29:33

@defenestratio: az ír egészségügyről annyit, hogy ide ne gyere ha nem akarsz megdögleni, mert itt egy vizit a családorvosnál 50EUR, a kórházban az emergency, azaz ügyelet 100EUR (és akár 8órát is várathatnak, ki van írva, amikor bemész) és bizony a kávézós-éttermes stb munkákhoz nem jár semmilyen biztosítás. Én attól kapok stresszt itt, hogy mi van ha beteg leszek, már veszem is a jegyet haza mert fizetem oda a TB-t havi 5000Ft és megyek nőgyógyászhoz, orvoshoz ingyen aki be is utal bárhova ahova kell.Ismeret híján nem kéne megszólalni és fikázni a magyar ellátást

micsoda? 2012.08.21. 16:35:05

@Gondolkodni Próbáló Birca: Bocsánat, nem hátrafele mennék hanem előre. Még a végén kormányunk is Bulgáriát hozza fel példának.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.21. 16:39:03

@micsoda?:

Még 5 év, s Bulgária jónak fog tűnni magyar szemmel.

Lajosforras 2012.08.21. 16:39:37

@Kuktamaki: egen,külön juttatás,ha bármilyen biztosítást fizetnek,de az egyszerűbb munkahelyeknél ez fel sem merül. minimálbér,oszt kuss. ráadásul túlórázni sem igen hagynak,mert 1. sokat kell érte fizetni, 2. ha a union (helyi szakszervezet,bárki a tagja lehet, de-vagy az önéletrajzban fel kell tüntetni, vagy mint nekem,nyilatkozni kell róla állásinterjún-persze sok esetben kizáró ok a tagság,nem véletlenül) fülébe jut, hogy "kizsákmányolnak" csak mert bevándorló vagy,a gatyáját is leperelik a munkaadónak. mondjuk ezt az egyet (union) irigylem tőlük.:)

ftoth 2012.08.21. 16:45:45

Sziasztok,

Nem kondoltam volna, h ekkora komment aradat lesz...
Koszi minden pozitiv es negativ hozzaszolast.

Latom sokaknak tetszett az iras, es vannak paran, akiknek nem. Ez igy van rendjen.

Probalnek valaszt adni 1-2 kerdesre.

En UNIX/Linux teruleten vagyok, de nincs tolem tavol a Cisco network es a Windows server vilag sem. Sajnos itt nem kell halozattal foglalkoznom, csak UNIX/Linux es Windows rendszerekkel. Jelenleg a Pioneer Investments-nel vagyok.
Emellett egy ideje raalltam az automatizalasra. Itt a penzugyi vilagban eleg komoly szerepe van. Sok folyamat van, amit a kezdeti idoszakot kovetoen automatizalni lehet, igy nem szukseges tobbe emberi beavatkozas.

Az IT fizetesek szeles skalan mozognak. Junior programozok €25-30K/evtol kezdodnek. Megfelelo tudas es tapasztalat (7+ ev) birtokaban a jelenlegi piaci atlag kb €45-55K/ev kozott mozog. Brutto persze. Az en alap fizum €65K.

@klarky Mint irtam, volt egy eletszinvonalam amit nem szerettem volna feladni. Probaltam ott lehetoseget talalni nem ment. Itt elfogadtam az elso ajanlatot anno, ami €48K volt mindenfele juttatas nelkul. Akkor is mondhattam volna, h nekem ez keves, hiszen tudtam, h tobbet is kaphatnek.
Es mas az, ha ugy dontesz, h egy idegen orszagban probalkozol. Ha nem lett volna szerencsem, hidd el elmentem volna mosogatni. Inkabb, minthogy visszamenjek, h hat nem jott ossze.
A sok elutesert pedig utolag is bocs. Ezen meg van mit javitanom, mert eleg sokszor utok felre vakon gepeles kozben.

@igi1 Amit leirtam igaz. Nem vagyok szuper ember, nem szarnyalok tul senkit. Es mint irtam, gazdag sem vagyok. Egy teljesen hetkoznapi ember vagyok. Az apam kamion sofor, az anyam HR igazgato. Ha politikus lenne a csaladban, akkor ezt a blogot hirbol sem ismernem, most is Magyarorszagon lennek, hajtanam a vadiuj mercimet vagy valami tobmillas verdat,meg a fiktiv cegeimmet, amik allami megbizasokat teljesitenek.
Csak azt irtam le, ami velem tortent.
Igen, vannak igenyeim, es amint irtam nem szeretem feladni oket. Egyszer sem mondtam, h beerem kevesebbel. Itt megvan minden amire szuksegem van. Ez volt a cel. Fenntartani a szinvonalat. Vagy emelni.

@Kuktamaki Koszi a kiegesziteseket. Sajnos az en ismerettsegi kormben nincsenek olyanok, akik arrol szamoltak volna be, h csak ismeroson keresztul talaltak munkat. Nem, nem IT-s kollegakra gondolok, hanem pincerek, takaritok, pultosok, pizzafutarok. Egyinek sincs USA meg UK meg AU referenciaja. Ebbol is az jon le, h en sem tudok, en sem ismerek mindent.
Egy szoval nem emlitettem, h a sportolasi lehetosegek ingyenesek. Ha sportolni akarsz, akkor fizetni kell erte. Magyarorszagon sem tudok egyetlen ingyenes uszodarol, squash vagy tenisz palyarol.
En a Maldron hotelbe jarok a Club Vitae -be, havi €41 a korlatlan berletem. (gym+pool, persze nem 17 csillagos, de kozel van, es nekem megfelel.)
Igen, valoban vannak a helyi putto nepek. Mi azert mindig talaltunk olyan helyet, ahol el tudtunk lenni. Es nem haborgattak minket.
A PPS szamot a munkahelyre is kikuldik, ha a munkaltato ad egy igazolast. Amint megvan a PPS szam, akkor ki lehet tolteni a 12A formot, amire rairod a lakcimed, es az adohivatal arra fogja kikuldeni a tax certificate -et, amit mindenki, meg a bank is elfogad lakcimigazolasnak. En konkretan igy csinaltam.

A vegere meg annyi, h az eso tenyleg rohadt sokat esik. Most epp multhet szerda ota sut a nap, es ma esett egy kicsit. Valoszinuleg nemsokara megint esni fog. Ez a megszoksz vagy megszoksz. Nem tetszik, akkor nem kell itt lenni. Nem kotelezo.

Igen, valoban remiszto, h latni reszeg 10-13 eveseket. Meg az oreg mammerek a kocsmaban. Viszont vannak normalis helyek is. Magyarorszagon sem a kesdobaloba jar az ember az oregek koze. Nekem semmi bajom nincs azzal, h hajnal fel3 utan nem adnak mar piat. Azert en is lecsusztatok jonehany sort, es az elejen tenyleg fura volt, h haza kell huzni 3kor, de most ugy latom nem olyan rossz ez igy. Legalabbis mi nem szenvedunk ettol a barataimmal.

Egy szoval nem mondtam, h ide csak ki kell jonni, es masnap mar CEO es milliomos az ember. Leirtam mi mennyibe kerul, es en mivel talalkoztam. Azert ajanlottam az iranyirorszag oldalt, mert ott a forum, ahol lehet kerdezgetni itt elo embereket.
Egyetlen ember velemenye nagyjabol semmit sem er. Hisz latjatok, h mar itt is vannak olyanok, akik epp ellenkezo tapasztalattal rendelkeznek, mint en.
Na ezert kell nagyon sokat olvasni, kerdezoskodni, tajekozodni indulas elott. En 3 honapig olvasgattam a forumokat, cikkeket.

Meg1x koszi mindenkinek a hozzaszolast!

Udv,
Franky

mommmmo 2012.08.21. 17:00:53

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Hat nekem is emelgettek, mindig, csak amikor elhuztam, akkor az utodom altalaban 20- 25%-kal tobbet kapott mint en. Na mindegy is.

Amugy fizetesemeleskeres: itt az Emirsegekben ez nagyon nagy divat. Az ember nem mer egyutt maradni kettesben a beosztottjaival, mert egybol elkezdenek kuncsorogni. Elkepeszto.

Kuktamaki 2012.08.21. 17:11:51

@ftoth: Nézd azért otthon vannak kosár meg focipályák amiket használnak is. A volt sulimba is el tudtam járni fillérekért játszani... A barátaid vagy jókor jöttek (jó rég amikor még dübörgött a gazdaság), vagy már itteni tapasztalattal találtak állást mert én azt írtam nagyon nehéz nulla itteni tapasztalattal pincérmunkát találni. Ezenkívül amit a PPS számról írtál pont így van: Ha van már munkaszerződésed, nem gond, mert elintézik. (Ez volt a te eseted) Ha nincs, kell egy igazoló levél hogy hol laksz. Ehhez régen elég volt valami barát kamulevele, ma már aláírott bérleti szerződést kérnek. Albérletet hivatalos bejelentett lakcímmel (amikor te vagy az albérlő) min félévre adnak, sokszor egy éves a szerződés. Tehát ezirányban szívás a helyzet. Vagy fizeted a rövidtávú albit, de akkor kb duplájába kerül. Magyarul, hogy a ideutazni gondolkodóknak segítséget is adjunk, emeljük csak ki, hogy ha nincs előre munkahelyed, akkor a PPS számhoz kb ki kell adnod egy valag lakbért, függetlenül attól hogy találsz állást majd vagy sem. Ez eléggé kockázatos. A harmadik elem a bankszámla, amit PPS szám és lakcím nélkül nem nyithatsz. Ha találsz munkát, a fizudat többnyire bankszámlára akarják utalni. Nyilván erről nem vagy képben hiszen kb egy éve jöttél ki és volt állásod. Mindezzel arra akartam felhívni a figyelmet, hogy Dublin jó hely, ha jól fizető állásod van, ha meg csak frissen kijössz, ismeretség nélkül és nekiállsz keresni, akkor meg jó szar tud lenni. Én viszont, ha végiggondolom, úgy érzem jósok havibérrel Budapest is van olyan jó mint Dublin, ha nem százszor jobb....de mondhatnék sok mások város Európában...

tableno 2012.08.21. 17:14:22

@mommmmo: Nem szabad szívbajosnak lenni. Én egyszer (még Magyarországon) azzal állítottam be a főnökömhöz, hogy duplázza meg a fizetésemet, mert különben elmegyek máshová. Először bedühödött, majd két napig nem szólt hozzám. A harmadik napon elém tolta az új munkaszerződésemet, a dupla fizuval. Persze ez még jóval a válság előtt volt, de a lényeg az, hogy ha tudod, hogy nagyon kellesz nekik, meg kell kérni az árát. Maguktól mindig csak emelGETni fognak...

2012.08.21. 17:25:41

@ftoth: Hmmm, egyszeruen nem tudom eldonteni, hogy itt (Ausztriaban) fizetnek nagyon keveset a rendszergazdaknak, vagy mindenki a nemi szerv jobbik oldalara kerult. Itt egy Linux/Unix rendszergazda 5+ ev tapasztalattal evi 35-45k kozt kap, 45k felett mar nagyon jo fizetesnek szamit, nem a piaci atlagnak...

ftoth 2012.08.21. 17:28:31

@Kuktamaki: Hat a barataim kozul aki legregebben itt van az 4 eve van itt. A legtobben viszont kevesebb, mint 2 eve erkeztek. Nem tudom. De elfogadom, amit mondasz.
A PPS szammal kapcsolatban annyi, h volt egy magyar baratnom, aki kijott tavaly nyaron, es neki en irtam igazolo levelet a lakcimhez. Vittem a berleti szerzodest (ami csak amolyan formanyomtatvany volt, mert akkor meg a short term albiban laktam), nem kertek. Viszont valoban kell munkahely, h tudjanak igazolni, vagy elintezzek neked.
Azzal is egyet ertek, h Dublin jo, ha sok a fizud. Csak latom azt is, h vannak ismeroseim, akik nem keresik halalra magukat, es megis jol elvannak. Perszem nem itt lanknak a belvarosban, hanem kijebb, es nem egyedul vagy max ketten laknak, hanem mondjuk 5 berelnek hazat.
Es igen, sok mas varos van, ahol szinten nagyon jol el tud lenni az ember, vagy jobban. En azert irtam Dublinrol, mert itt vagyok. Errol tudtam irni.

tableno 2012.08.21. 17:29:05

@Nyulz of the World: Az ír fizetések EU-viszonylatban is nagyon magasnak számítanak. Viszont cserébe pl. az egészségügyre rámegy a gatyád, és még szar is. Az ingatlanárak/lakbérek szintén eszelős magasak, különösen az ár/minőséget figyelembe véve. Szóval valamit valamiért...

ftoth 2012.08.21. 17:30:23

@Nyulz of the World: Ausztriaban es Nemetorszagban alacsonyabbak az IT fizetesek. A legjobb IT fizetesek Dublinban es Londonban vannak Europaban. Sok cegnek itt az europai HQ es hasonlok. Viszont azt is nezni kell, h az elet is dragabb itt, mint Ausztriaban.

2012.08.21. 17:37:16

@tableno: Igen, mondjuk az igaz, hogy itt ingyenes az egeszsegugy, nagyon jo a szocialis halo, evente 5het szabadsag, ha beteg vagy, az elso 2 napra eleg ha szolsz a cegnek, papirt sem kell vigyel csak a 3-dik naptol, 6 hetig a fizud 100%-at kapod tappenznek, stb. Ezek valoszinuleg tenyleg sokat szamitanak. De az ingatlanarak szerintem itt sem sokkal alacsonyabbak...

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.08.21. 17:43:18

@Kuktamaki: nagyon is ismerem a magyar ellátást, úgyhogy kösz nem, de az a veszély sem fenyeget, hogy pont Írországot válasszam. Amúgy van egy cimorám ott is, és nagyjából olyan hasonlóan szarul érzi magát ott, mint te.

tableno 2012.08.21. 17:47:30

@Nyulz of the World: viszont a bécsi életminőség fényévekkel van a dublini előtt.

2012.08.21. 17:59:23

@tableno: Eletemben nem voltam Dublinban, ugyhogy ezt nem tudom. Becs jo hely, de nekem tul zajos, tul nyuzsgos. De egyebkent tenyleg jo es abszolut elheto hely. Ahogy valaki fogalmazta, Becs olyan, mint amilyennek Budapestnek lennie kene.

tableno 2012.08.21. 18:17:14

@Nyulz of the World: Dublin gyakorlatilag egy vidékies kisváros (mint mondjuk nálunk Debrecen), olyan árakkal, mit Párizs vagy London.

tableno 2012.08.21. 18:19:31

@tableno: ...és olyan színvonalú infrastruktúrával, kulturális élettel és szórakozási lehetőségekkel, mint Debrecen...

ftoth 2012.08.21. 18:46:56

@Kara kán: Nem igazan lehet laza, link alaknak nevezni. Mindig probalok maximumon teljesiteni, es normalis munkat kiadni a kezembol. Mindent magamtol tanultam meg. Olvastam, forumoztam, teszteket toltottem ki. Tanfolyam nelkul jartam vizsgakra.
Akik evtizedeket toltenek el egy mukahelyen, azok valahogy leragadnak. Ha jo akarsz lenni, akkor igen is valtani kell 3-4 ev elteltevel. Bamilyen nagy is a ceg, annyi ido utan kezd monoton lenni a munka. Az pedig leepuleshez vezet.

ftoth 2012.08.21. 18:52:43

@tableno: Hat ez nem Las Vegas, az egyszer biztos. :) En pont azert szeretem, mert nem metropolisz.

2012.08.21. 18:59:44

@tableno: amiket irsz, azok alapjan meg akar jol is erezhetnem magam ott!! :D

tableno 2012.08.21. 19:30:52

@Nyulz of the World: Persze, nem rossz hely az, ha az ember szereti a nyugit. Viszont ahhoz kepest, amit nyujt, nekem kisse tularazott...

Krisztian82 2012.08.21. 19:42:49

Nem rossz cikk, tetszik a pozitv gondolkozásod! Akiknek pedig nem jön be a külföldi élet-dolog, természetes módon mindig másban másokban fogjak a hibákat keresni. Én is irországban élek több mint 7-éve (eszakír) vállalkozokent dolgozom mar 5-eve,saját ház, 2-autó (felsökategorias) 2-3-nyaralás évente, (nem csak europa) teljesen könnyedén belefér, ugy hogy jelenleg 1 gyermeket is nevelünk(2. Uton) mellette. Én itt érzem magam otthon,es mar ide van honvagyam ha tavol vagyok. Ez nem azt jelenti hogy nem vallom magam 100-ig magyarnak. Egyszerüen élem az életem ott ahol tudok boldogulni es nem kifogast+ mindenben a hibat keresem. Ja és nem hiperszuper-jol keresek, csak ugyérzem hagynak boldogulni, nem probálnak lépten nyomon eltaposni.

tanato 2012.08.21. 20:04:51

@tableno: Zsidózás:Itthon tényleg nem csak online folyik,pl simán sokan zsidóznak akár a rendelőmbe bejővén,anélkül hogy tudnák a véleményemet a témáról.Vagy pl. konditeremben,de néha még ref .egyházi gyűlésen is.Volt pl. egy nemrégen meghalt holocaust túlélő 90 körüli nénim is,aki Hegedűs Lóránt püspöksége idején tőlem kérdezte megijedve hogy mi jön most?Mondtam neki ne aggódjon leváltjuk,így is történt.Pedig az egyik ifjú lelkész aki a civil életben jó haverom volt mellette érvelt a presbiteri gyűlésen,de kijelentettük neki,erről szó sem lehet,olyan kinyilatkoztatások amiket a püspök és a fia tett,nem lehet tovább püspök.

mommmmo 2012.08.21. 20:14:58

@tanato:
Nalunk is a szomszed otthon, ahanyszor talalkozunk mindig letamad a kerderseivel, mert arra szamit a kozel keleti tapasztalataimmal majd alatamasztom az osszeeskuveselmeleteit.
Azonban mindig csalodast okozok neki, amikor felvilagositom, hogy a kozel keleten,ahol en elek legalabbis otod annyit nem foglalkoznak az emberek a temaval mint o, es igy a nagy zsido osszeeskuves muhelytitkairol sem vilagosulhattam fel...
De sebaj, amit mondok ugyis elereszti a fule mellett es nagy zsidozas kozepette elvonul...

2012.08.21. 20:27:17

@Gondolkodni Próbáló Birca: Orulok hogy irtal a bulgariai viszonyokrol, tanulsagos volt - aldom a sorsomat hogy nem kenyszerulok ilyen korulmenyek kozott dolgozni. Remelem tovabb fog javulni ott a helyzet (es talan Magyarorszagon is, egyszer, valamikor - bar nemelyik kommentet olvasva ugy tunik, Magyarorszag a Kanaan es ha ezt nem latom be, biztosan velem van a gond).

tanato 2012.08.21. 20:27:47

@mommmmo: Így van itthon ez sajna slágertéma,és amint írtam tényleg félelmet kelthet sokakban pl az említett idős néniben.Igen talpraesett fiatalasszony volt egyszer a csendőrök,egyszer a magyar katonák,egyszer az SS katonák kapták el,de kétszer sikerült neki kicsúszni a gyűjtőtáborból,harmadszorra meg a férje aki nem zsidó,hanem református volt egész egyszerűen kivásárolta a győjtőtábor egyik csendőrtisztjétől még az auschwitzi bevagonírozás előtt,/ezek szerint a rendőrségi korrupciót sem mostanában "találták föl"./.Viszont a családja teljesen odaveszett,húga 1 hónapos kisfiától kezdve a 96 éves dédapjáig,egyedül egy fiútestvére maradt életben aki a horthysta munkaszolgálat miatt megúszta a haláltábort.Hát persze hogy félelmet keltett benne ez az újabbkori zsidózás.

cristallo 2012.08.21. 20:39:48

@mojoking77: nem trollkodtál, csak elbeszélünk egymás mellett, mert szerintem mindkét barátod vállalkozó, nem bérből, fizetésből élő alkalmazott. A vállalkozósdi nevezetű hazárdjátékot most inkább nem feszegetném, különben sem mindenki alkalmas vállalkozónak és egyébként is a posztokat nagyrészt alkalmazotti státusban lévő munkavállalók írják. Szóval, mi van azokkal a nem diplomás és nem vállalkozó emberkékkel, akik kiválóan teljesítenek alkalmazottként és rettenetesen alul vannak fizetve. Csupán erre próbáltam választ kapni Kara kántól, aki szerint Mo-on is meg lehet élni, csak komolyan kell viselkedni..:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.21. 20:49:20

@Mirjam2:

Magyarországnak volt egy jelentős helyzeti előnye Bulgáriához képest.

Ennek oka: Magyarországon már a kommunisták megkezdték a kapitalizmus lassú visszaállítását, még a 60-as évek végétől, fokozatosan és lassan. Így a politikai rendszerváltásra már nagyon sok jogi, gazdasági háttér készen álllt.

Ezzel szemben Bulgáriában a rendszer bukásáig színmarxizmus volt, szinte kapitalista elemek nélkül. Személyesen végigéltem ez, Bulgáriában éltem 1986-1992 között is. Gyakorlatilag az egyik napról a másikra történtek olyan változások, melyek Magyarországon 10-15 év alatt mentek végbe.

A gond Magyarországgal az, hogy kb. 2000 óta a helyzeti előnye lassan megszűnt, mert egyre rosszabb politika folyik azóta. Ezt mutatja az életszínvonal is. 90-es évek elején Mo. az első helyen állt az ex-szovjet Kelet-Európában, jelenleg meg hátulról az ötödik helyen, de valószínű, hogy 2014-ben már hátulról a harmadikon lesz. Már csak Románia és Bulgária lesz Mo. mögött, de ezek is gyorsabban fejlődnek, így nem kizárt, hogy a 10-es évek végéig behozzák ezt.

micsoda? 2012.08.21. 20:50:40

@Gondolkodni Próbáló Birca: Véleményem szerint csak akkor igaz, ha mi egyhelyben topogunk. Vagy nekik is lesz egy hasonlóan jó csapatuk, és akkor minden marad a régiben:)

2012.08.21. 20:50:54

@ftoth: 'Az en alap fizum €65K' - azert ha raersz, masold mar le a az egyik fizetesi papirodat es kuldd el a masolatot annak a cegnek Magyarorszagon, ahol kirohogtek az interjun, aztan brutto 300 ezret ajanlottak. Sot, tudod mit - mivel ugyis megengedheted magadnak - csinaltasd meg oriasplakat formaban es tedd ki a ceg szekhazaval szemben. Hadd legyen a fiuknak min nevetni...

2012.08.21. 21:06:22

@Gondolkodni Próbáló Birca: Igen, amennyire meg tudom itelni, teljesen igazad van a Bulgaria / Magyarorszag helyzettel kapcsolatban. Engem (tobbek kozott) az erdekelne, hogyan hat ez az ingatlanpiacokra a ket orszagban. Mehetnek az arak meg lejjebb Magyarorszagon? Erdemes lenne Bulgariaban ingatlanba fektetni? Azt hiszem csak hangosan gondolkodom... Utananezek majd ha raerek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.21. 21:24:01

@Mirjam2:

Bulgáriában óriásiak az árkülönbségek. 3 kategória van:
- főváros, Plovdiv, tengerpart - ez drága,
- más nagyvárosok - az előbbi fele,
- minden más - iszonyú olcsó.

2012.08.21. 21:47:53

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ja ertem, tehat akkor a 'minden mast' hirdetik angoloknak szolo ingatlanportalokon hogy mekkora befektetes ez, valami kis faluban Bulgariaban hazat venni, ami majd a sokszorosat fogja erni par even belul (ez valahogy mindig is gyanusnak tunt)... Erdekes tema, utana fogok nezni.

hothead 2012.08.22. 05:48:36

@Réka ‎: azt ertem, hogy szamodra nem hordoz informaciot, a nem a szigoruan a poszthoz kapcsolodo hozzaszolas, de nem hiszem, hogy egy kategoriaba kellene sorolni a tragar, masokat serto hozzaszolasokat azokkal, amelyek inkabb szemelyes jelleguek, es arra utalnak, hogy itt (ill. meg a postr-en) kialakult egy kozosseg. ami itt majd kibovul. hozzaszolas hozzaszolast eredmenyez, kerdesek, valaszok ropkodnek, szerintem ez igy van jol. szemelyes ismerettseg nelkul is jo erzes egyutt vegig izgulni momo terhesseget, vagy olvasni, hogy gilda kisfia szep ertekelest kapott az iskolaba. megneztem a blogodat - kicsit erdekel a fotozas - es lattam, hogy a te eletedet is megkeseritettek az oda nem illo kommentek. gondolom, kevesbe esik rosszul, ha valaki szimplan a hogyleted felol erdeklodik, mintha lehord mindenfelenek, mert epp nem ert egyet veled valamiben.

cristallo 2012.08.22. 06:41:11

@Világpolgár2012: köszönöm a kimerítő tájékoztatást!:)

Igazából kicsit érthetetlen számomra a végeredmény, miszerint úgy tűnik, jobb ha valakinek se háza, se megtakarítása. Nagyon erős lehet a szociális háló odakint. Ez sokakat arra ösztönözhet, hogy éljék inkább fel a keresetüket, öregségükre majd gondoskodik róluk az állam később. Kérdés, hogy meddig mehet ez így? A nyugdíj egyébként gondolom ott sem egységes, aki többet keres, az több nyugdíjat is kap később, nem?
Érdekes lenne olvasni a kommentelők terveiről is, mert mindenki a jelenlegi helyzetéről ír, de biztos vannak elképzelések a jövőről is, abból is igen sokat lehetne tanulni, mert akinek terve van, annak már igencsak jó rálátása lehet a kinti rendszerre, illetve hogy mire érdemes spórolni, mibe érdemes befektetni a megtakarításokat, van-e értelme külön nyugdíj-előtakarékosságot indítani. Mert ugyebár a csapból is az folyik, hogy egész Nyugat-Európában hétköznapi dolog az öngondoskodás, csak Mo. van lemaradva.

2012.08.22. 07:38:01

@tanato: Nocsak-nocsak! :) Te is az 1674-ben Pozsonyban létrehozott evezősklub tagja vagy? ;) A Lóri bácsi sajnos nem egyedi jelenség mifelénk, ezt már én is többször szóvátettem egházi rendezvényken, hogy nincs szkizofrénebb helyzet, mint az antiszemita keresztyén.

Ami a félelemkeltést illeti, én ezt továbbra is egy mesterségesen gerjesztett dolognak tartom, amiben mindkét oldal vaskosan részt vesz. Vannak akik szeretnek fenyegetni,mert ettől érzik magukat alfahímnek (más nem jutott nekik), és vannak akik szeretnek rettegni, mert kifizetődő. És ez a két csoport jól egymásra talált. És vannak a belgát, akik értetlenül nézik ezt az egész színjátékot. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy ma magyarországon zsidóként bárkinek félnie kéne.

Szerintem ma Magyarországon a rasszizmus sokkal nagyobb gond, mint az antiszemitizmus, és a cigányoknak és a színesbőrüeknek valóban van néha félnivalója - ellentétben a zsidókkal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.22. 07:52:20

@Mirjam2:

Sok brit és bolgár ingatlanügynök lett gazdag a sok angol balekből, ez tény. Egy időben tízezrével jöttek az angol "kisbefektetők".

Jellemzően kispénzű angolok lettek átverve ezekkel a szövegekkel. Ezek az emberek olyan ingatlanokat vettek meg, melyek egyébként eladhatatlanok voltak, bolgár ember nem vette meg volna őket. Jellemzően eldugott kis falvakban régimódi házak. Kifizette, s a ház meg romlik tovább. Eleve a piaci ár felett adták el nekik, s az árnövekedés esélye nulla körüli. Ha a házat felújította, még rosszabb, mert több eset volt, hogy a gazdátlanul hagyott házat lecsupaszították cigányok. A végén nemhogy hasznot hoz a ház, hanem még költséget okoz, mert meg kell bízni valami szomszédot, hogy őrizze.

Ráadásul az eladások zöme egy ingatlanár-csúcs idején történt, azóta az árak csökkentek 40-50 %-kal. Sok esetben maguk a befektetől verték fel az árakat abszurd módon.

Azaz ez biztos veszteség. Sokan azóta féláron eladták amit vettek.

Persze ez csak az angolok 90 %-ára jellemző.

Volt egy kis réteg, mely Bulgáriába költözött, így eleve lakhatóbb ingatlant vett. Jellemzőn brit kisnyugdíjasok. Befektetésnek ez sem jó, mert az érték nem nőtt, de sokan elégedettek: a brit nyugdíjból olyan szinten képesek élni, ami Angliában elképzelhetetlen lenne, ráadásul kifejezetten szép természeti adottságok között.

S persze vannak komolyabb, hosszú távra számító befektetők, aki eleve 6-számjegyű fontösszegeket költöttek és szófiai vagy tengerparti ingatlanokat vettek. Bár ezeknek is lement az ára az utóbbi 5 évben, ez nem minősíthető veszteségnek, mert ezeket az ingatlanokat még bérbe is lehet adni kedvező áron.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.22. 08:03:42

@hothead: termeszetesen nem sorolom se minosegileg, se intelligencia szinten egy kategoriaba. Csak annyit jegyeztem meg, hogy szemely szerint eppugy nem erdekel, eppugy atgorgetek rajta es ha mar tobb a gorgetes, mint az olvasas, akkor nem jovok vissza (lasd homar). Az Index jovoltabol jelenleg tobb az olvasas.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.22. 08:52:59

@xylon: ehhez képest itthon még a közigazgatásban is megáll az élet kisebb helyeken, mert az ügyintéző szabadságon van...

tanato 2012.08.22. 09:06:56

@Nyulz of the World: Hát Lóri bácsi idején akkor az az idős néni egészen máshogy gondolta,ő kifejezetten aggódott.Persze mint írtam ők csak ketten maradtak életben a családból,voltak emlékei,és aki már egyszer megégette magát az fél a tűztől.de mint írtam szerencsére azért a presbiterek többségé józanul gondolkodott és a püspök ellen szavazott a vezetőválasztási gyűlésen.Kérdésedre reagálva én már a harmadik ciklusomat nyomom a helyi presbitériumban.Érdekesség "zsidó" ügyben ha már offolunk,hogy az egyik pótpresbiterünk egy zsidó származású áttért református/egyébként hozzád hasonlóan ráadásul erdélyi áttelepült/ akinek a nagyapja szintén egy holokauszt túlélő

2012.08.22. 09:41:34

@tanato: Ha mar offolunk... :) bocsanat, ha tul indiszkret a kerdes, de ez a Kalvin-teren volt vagy milyen vezetovalasztasra gondolsz? Csak mert tobbszor irtad, de nem volt vilagos... En ugy tudtam, a Lori bacsi nyugdijba vonult, mert betoltotte a 70-et, ami az aktualis zsinati szabalyok szerint a felso hatar (es amit nem kis reszben pont az o nyugdijazasa miatt hoztak :). Vagy hol lehetett volna ot ujravalasztani? Vagy a Szabadasag terrol beszelunk, az ifjabbikrol?

tanato 2012.08.22. 11:22:42

@Nyulz of the World: Hát én úgy emlékezem,hogy a kerület minden presbitériumában szavazni kellett pro vagy kontra anno titkosan.Emlékezem volt egy hosszas vita is erről a témáról,legalábbis nálunk,de gondolom máshol is.Úgy tudom nem volt egészen önkéntes a nyugdíjbavonulás.

Francekellregisztralni 2012.08.22. 11:39:16

Jo poszt. Pirospont erte:)

Dublin fura egy hely... nem is terveztem oda menni, de vegkepp nem akartam ott maradni. En skandinaviaba voltam szerelmes... Szakmaban elhelyezkedni eselyem se volt igy maradt az IT... katasztrofalis minoseguek a lakasok. Az idojarasrol ne is beszeljunk. Nem esik mindig, de a szel mindig fuj. Harom ev utan mar sirni tudtam volna amikor nyaron a gyonyoru napsutesbe kilepve vehettem fel a salat meg a kiskabatot.

Egy eve dolgozok almaim orszagaban kb almaim irodajaban szakmamban elismerve. Hogolyozhattam meg sielhettem vegre telen es nyaron meg napozhatok a tengerparton, sot meg uszni is birok benne, turazhatok az annyira hianyolt rengeteg erdoben meg hegyen. Szep es meleg lakasom van vegre.

De mint mondtam Dublin fura egy hely... Ugy hianyzik majd meg doglok. Elfacsarodik a szivem ha latok barmit ami ir. Midig azon tanakodom mivel magyarazzam meg valakinek, hogy a nyakaba szeretnek ugrani csak mert ir akcentussal beszel.

Szoval Dublin fura egy hely... megprobalhatod nem szeretni, de nem fog menni.

Most nezelodom a vilagban, hatha van hozza foghato. Addig is marad a "hazajarkalas".
Remelem egyszer ujra jo vilag lesz ott egy epitesznek.:)

2012.08.22. 12:33:03

@tanato: Ezen azert lennek nagyon meglepve, mert az egesz nyugdij ugyet a Zsinat targyalta, es konkretan a lelkeszek nyugdijellatasarol szolo zsinati hatarozatot modositottak azzal, hogy leszallitottak a kotelezo nyugdijkorhatart 75-rol 70 evre, arra hivatkozva, hogy most mar nincs hiany a lelkeszkepzesben, igy mar nem indokolt a magas korhatar. Persze mindenki tudta, hogy a legfobb ok a Lori bacsi nyugdijazasa volt. Akkoriban gyakran elofordultam a Zsinati Irodan, es emlekszem, hogy mindenki ezen porgott pro es kontra.

tanato 2012.08.22. 13:55:19

@Nyulz of the World: Így van nagy viták voltak,de mi szavaztunk titkosan az biztos,és arra is emlékezem,hogy Lóri bácsi nagyon meg volt sértődve utána

Világpolgár2012 2012.08.22. 14:14:58

@cristallo:

Igen, a szociális háló nagyon jó Angliában, de az hogy meddig lehet ezt így fenntartani, az jó kérdés. Egyenlőre a közeljövőben nem úgy látszik, hogy elvennék a nyugdíjakat és a támogatásokat a nyugdíjasoktól, de ki tudja mi lesz 25 év múlva. Az állami nyugdíj egységes (kb. 465 havonta), attól függetlenül, hogy mennyit keresett valaki élete során. Ez alapján, ha valaki viszonylag jól keres, akkor érdemes vagy magánnyugdíjért külön fizetni vagy valami más befektetés után nézni. Van, hogy a munkáltató is ajánl külön nyugdíjat, ami azt jelenti, hogy a munkáltató fizet kb. 7%-ot a fizetésen felül, a munkaválallótól pedig levonnak kb. 6%-ot. Ez már ugye fizetéshez kötött, így aki többet keres, annak mindenképpen megéri. Én személy szerint nem várom (meg nem is remélem), hogy bármelyik állam eltart majdan, így mi vettünk egy házat Portugáliában befektetésként, amit vagy majd arra használunk, hogy ott éljünk a későbbiekben vagy eladjuk. Ezen kívül van magánnyugdíjunk + más befektetés is.

eddieblog 2012.08.22. 16:39:32

TISZTELETTEL MEGKEREM A HATARATKELOT, HOGY TEGYE EGYERTELMUVE MINDENKI SZAMARA: AZ eddie77 FELHASZNALONEVVEL MEGJELENO KOMMENTELO NEM AZONOS AZ UGYANEZEN A NEVEN [A HATARATKELO EGYKORI POSTR OLDALAN] HOZZASZOLO SZEMELLYEL!
EN, AZAZ AZ OTTANI eddie77 EZT AZ OLDALT MAR NEM LATOGATOM, EBBEN AZ ESETBEN IS CSAK AZ ISMEROSEIM HIVTAK FEL A FIGYELMEMET, HOGY VALAKI AZ EN REGI NINCKNEVEM ALATT IROGAT MINOSITHETETLEN HOZZASZOLASOKAT.
KEREK MINDENKIT, HOGY NE TEVESSZEN OSSZE MINKET!
HATARATKELO SEGITSEGET EZUTON IS KOSZONOM!
MINDENKINEK BOLDOG ELETET, ES TOVABBI KELLEMES IDOTOLTEST KIVANOK! EDDIE

mommmmo 2012.08.22. 21:28:56

@Nyulz of the World: ezzel egyetertek, egy ciganynak, szinesborunen tenyleg tobb alapja van arra, hogy feljen manapsag mint egy zsidonak.
Ugyanakkor el tudom kepzelni, hogy valaki kozottuk is tok oszinten fel a beidegzodesek miatt...

Amugy hallottatok a legutobbi esetet az amcsi redneck~kel, aki legeppuskazott wgy rakas szikh-et, mert muszlimnak hitte oket?
Tudjatok szikh~ek, az indiai turbanosok akik soha nem jarnak fodraszhoz, ezert 500 meterrol felismerhetoek...

Szoval a hulyeseg nem er veget hegyeshalomnal.

LyukasBogrács 2012.08.22. 21:44:29

"(Nekem nincs diplomám, csak..."

Ez az első néhány tőmondat után világossá vált.

eddieblog 2012.08.22. 22:40:42

Ezen az oldalon valamelyik bomlott elmeju eddie77 neven regisztralt [gyanitom, hogy ki, de biztosan nem tudhatom], es ezen nicknev alatt irogat minosithetetlen hozzaszolasokat.
A felreertesek elkerulese vegett ezuton tudatom, hogy az nem en vagyok, igy kerem, hogy a regi blogon megismert szemelyemet ne az o kommentjei alapjan iteljetek meg.
Remelem, hogy Hataratkelo megprobalja a kezeben tartani a dolgokat, es az egyertelmuen anyazo, buzizo, kurvazo, tehat vulgaris, szemelyeskedo, es sertegeto embereket tavol tartja a sajat oldalatol.
Egy beteg tarsadalom beteg tagjai latogatjak ezt a blogot is, akiknek a legnagyobb oromuk az eletben az ilyen hozzaszolasok letrehozasa.
Elnyomott, unalmas, es egyhangu eletukben nem talalnak mas elfoglaltsagot, mint a szemelytelenseg alarca moge bujva, nevtelenul gyalazni a masikat.
Melysegesen sajnalom, hogy az ilyen embereket is megszulte valaki.
Mindenkinek boldog eletet, es kellemes idotoltest kivanok!
Eddie

enrobag 2012.08.22. 23:12:10

@Nyulz of the World:
Zseniális ez az "evezősklubos" mondat. Tied a copyright-ja? Én is klubtag vagyok, használhatom???

mommmmo 2012.08.23. 05:31:32

@eddieblog:

Ok, Eddie, tudomasul vettuk! Kosz hogy szoltal, de amugy gyanitittuk! Es valoban, tekintve hogy egy szules nem piskota, minden ember jobban megbecsulhetne magat, akit megszultek egyszer!

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.23. 06:14:04

@mommmmo: Sajnos szeptember 11. óta sok ilyen esemény zajlik főleg az USA-ban. Még az indiai filmipart is megihlette a téma és pár éve elkészült a Neven Khan című film, melyben egy autista felnőtt férfi (muszlim indiai) 9/11 után próbál igazságot nyerni felesége megölt kisfiának (aki egyébként hindu) és fel akarja keresni az USA elnökét, hogy belemondja a képébe, hogy muszlim a neve, de nem terrorista. Giccses nagyon, de jó.

Egyébként nem csodálkoznék, hogyha az amúgy békés muszlimok, szikhek stb. egyszer csak beintenének a világnak a rengeteg zaklatásért és agresszióért, amit jogtalanul kapnak és ők is fegyvert ragadnának.

Világpolgár2012 2012.08.23. 12:13:21

@Pere Viki:

A film tenyleg nagyon jo, meg sirtam is a vegen, pedig nem szoktam sirni filmeken. Persze giccses, mint a legtobb bollywoodi film, de itt szinte nem is szamit.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.23. 12:29:41

@Világpolgár2012: Én szinte az összes bollywoodi filmen sírok... mit sírok, végigbőgöm őket :-))) Ami még hozzátartozik a Nevem Khanhoz, hogy pár hónapja a főszereplője, akinek neve tényleg Khan egyébként, a Yale meghívására az USA-ba repült előadást tartani és a határon feltartóztatták pár órára a muszlim név miatt. A pasit egyébként a világ 50 legbefolyásosabb embere között jegyezte a Newsweek 2008-ban.

Világpolgár2012 2012.08.23. 12:37:53

@Pere Viki:

Most, hogy mondod, lehet, hogy ezt en is vegigbogtem :) Igen, en is hallottam errol a hataros esetrol. Es igen, o az egyik legismertebb es legjobban el is ismert indiai szinesz. A hatarorok persze biztos nem olvasnak Newsweek-et, meg indiai filmeket sem nezhetnek.

mommmmo 2012.08.23. 14:41:20

@Világpolgár2012:

Igen, en is lattal mar a filmet, es tenyleg jo csak egy asperger syndromas tok nem ugy nez ki, mint ahogy eljatszotta... Inkabb kicsit ugy csinalta, mint aki legnyomast kapott. Ezen kicsit kiakadtam, de amugy jo volt a film.

Világpolgár2012 2012.08.23. 15:31:11

@mommmmo:

Nekem hiheto volt, de en nem ismerek senkit Asperger szindromaval, szoval, aki ismer, annak biztosan feltunik a kulonbseg. Meg annyira messze allok a szineszkedestol is, hogy nem tudom megitelni, hogy mennyire lehet nehez egy ilyen szerepet eljatszani. En az olvastam, hogy igy is annyira megterhelte a filmezes, hogy utana orvosi kezelesre szorult a nyakan meg a hatan. A mondanivalo viszont jol atjott, megha egy kicsit cukrosan is.

Ugy tunik sikeres film lett, mert Angliatol az Emiratusokon keresztul Indiaig bemutattak :) Csak a amerikai hataroroket kerulte el.

mommmmo 2012.08.23. 16:11:54

@Világpolgár2012:

Hat nem csodalom, hogy kezelni kellett a hatat meg a nyakat, mert vegig ugy tartotta, mintha valami agyserules miatt nem tudna rendesen tartani... Ez pl tenyleg folosleges ha valaki egy aspergerst akar jatszani. Szoval a kezeleseket meg is sporolhatta volna, de hat Bollywood stilus az ilyen tuljatszos... Mint nalunk a 30-as evek filmjei, kabe.

magyarlanykairoban 2012.08.23. 18:56:00

Nagyon jo iras, nagyon tetszett. es ha valaki megengedheti maganak, hogy valogasson a munkak kozott, akkor miert ne? Kicsit tobb affinitasom lenne en is IT-ben dolgoznek mostansag:) gratula, jo olvasni, hogy ha valakinek bejonnek a szamitasai!

2012.08.23. 20:19:43

@Gondolkodni Próbáló Birca: Kosz az infot ingatlan-ugyben! Tanulsagos...

cristallo 2012.08.24. 06:16:53

@Világpolgár2012: és még egyszer köszönöm az infót!:)
Nyugdíj ügyből kifolyólag, egyértelmű, hogy miért is olyan hétköznapi dolog Nyugat-Európában az öngondoskodás. Ami viszont furcsa, hogy a kevés nyugdíj ellenére nem érzem, hogy lobogna a vágy a fiatalokban, hogy segítsék a szüleiket, ez sokkal inkább jellemző a déli országokra. Nyilván nagyon elfoglalt a mai középkorosztály és a nagy családok együttélése sem divat manapság.
Amit a megtakarításról írtál: én is valami hasonlóban gondolkodom, nekünk is vannak megtakarításaink, de ezt még kevesellem, amíg munkaképes az ember, addig tud félretenni. És ha kérdezhetem miért éppen Portugália? Az éghajlat, esetleg az ingatlan árak miatt? (Nekem egyébként ott már túl meleg van..:)

Világpolgár2012 2012.08.24. 07:35:59

@cristallo:
Itt Angliaban tenyleg nem divat az egyutteles az idosebbekkel, de azert csaladja valogatja, van egy-ket kivetel. Gondolom, ezt szoktak meg, nekem is furcsa es el sem tudom kepzelni, hogy en ne gondoskodjak az anyukamrol. Meg persze a jo szocialis halo is segit, ha ez valtozik majd valamikor, lehet, hogy a gondolkodas is valtozik.

Nalunk Portugalia egyertelmu valasztas volt, mert a parom odavalo, tehat ismertuk a terepet. Persze ehhez hozzajott a 3%-os kamat a lakaskolcsonon, a hosszutavon viszonylag stabil ingatlanarak (legalabbis ott ahol mi vettuk), valamint az eghajlat. Az Ezust parton kifejezetten jo az idojaras, nyaron nem nagyon megy 25 fok fole, telen viszont kellemes 15-18 fok van. Ha elolvasod az itt irt posztokat Portugaliarol, akkor megerted miert idealis nyugdijasoknak :)

cristallo 2012.08.24. 07:59:15

@Világpolgár2012: elolvastam, szuper volt, főleg az enyhe tél és a nem túl meleg nyár.:) Azt hiszem, imádnám..:) Köszönöm, most van min gondolkodnom!

Világpolgár2012 2012.08.24. 08:37:14

@cristallo:
Szivesen, orulok, hogy tetszett :)

Mindel 2012.08.27. 15:00:07

Hello!

Nagyon tetszett az írás! Örültem, hogy olvashattam.
Én is jó ideje tervezem már, hogy Írországba utazom, és ott vállalok munkát, de előtte tennék még egy kis vargabetűt, és majd visszakanyarodom az eredeti tervhez.
Az iranyirország oldalt én is csak ajánlani tudom! Nagyon segítőkészek az ott beregelt magyarok a fórumon, sok infot tudnak és hajlandóak adni. De persze az oldalon található információk valóban nagyon részletesek, én is sokat okultam belőlük.
Jelenleg én is a szállodai szektorban keresgélek, és a jövőben ez biztosan így is marad, mert az irodai munkához nincs elég türelmem. Azonban újabban az fordult meg a fejemben, hogy talán érdemes lenne hajón dolgozni, s ennek kapcsán az Irish Ferries oldalát sasolom most már legalább 1 hónapja.
Remélem, összejön, és a jövőben írhatok majd róla mindnyájatoknak!
Hajrá Magyarok!
üdv

Marós 2012.09.30. 09:45:48

Én Észak-Afrikában töltöttem 5 évet, családdal. Nagyon kellemes volt. 6 hónap felhőtlen napsütés, 6 hónap esős évszak.
Az emberek kellemesek, a táj, a város, sivatag az emberek barátságosak és kellemesek.
A mérnöki munkát 4000 dollárral jutalmazták havonta, plusz prémcsi, szolgálati lakás. Az évenkénti hazalátogatás elvisz néhány ezer dolcsit, de az kell.
Dolgozni kell, és mindig találsz partnereket, akik szeretnek dolgozni, bár töredékét keresik.
Az emberekhez való viszony? Amilyen az adjon Isten, olyan a fogad Isten..
Ha szereted Afrikát, a napot, kibírod pálinka és téliszalámi nélkül, egészséges vagy, megelégedsz a feleségeddel mint nővel, menj Afrikába..

Anna_0217 2013.02.08. 21:00:40

@Kara kán:
"Imádom Írországot, főleg a népzenéjüket, de azért a leányfalui gázoló, Tobin, esete elgondolkodtatott. Amióta az Ír Legfelsőbb Bíróság megtagadta a kiadását, kevesebb ír népzenét hallgatok, az utóbbi időben semmit.
Miért kedveljek olyan népet, amelyik nem korrekt?"

Magyar zenét hallgatsz-e amióta kiadtuk az azeri baltás gyilkost?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása