oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 20. 06:53,  A sógorom elsikkasztotta a pénzünket 222 komment

2012. augusztus 20. 06:53 Határátkelő

A sógorom elsikkasztotta a pénzünket

Nem Amerika sötét oldaláról lesz ma szó, noha a történet Évi tollából onnan érkezett – sokkal inkább az emberi természetről, amely családon belül is képes egészen elképesztő dolgokra. Én mégis, mindezek ellenére is, Évi utolsó mondatát olvasva arra gondoltam: sikerülni fog nekik.

üres zseb 2.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Nem tudom miért gondolom mindig,hogy egyedül vagyok a gondjaimmal, gondolataimmal, de nagyon-nagyon jó volt olvasgatni a sok itteni történetet. Főleg a siker miatt, hogy van az a kiút, van az a fény és persze hamar ráébredtem és elszégyelltem magam, hogy az én problémám másokéhoz képest semmiség. Csak finnyákolok és sajnálom magam.

Nekem nem halt meg senkim, a családom gyönyörű és sokkal összetartóbb, mint eddig stb..., de úgy gondolom, jövök ezzel a sztorival, talán érdekes, ismerős lehet mások számára is.

A sógorom biztatott minket

2011 októberében érkeztünk az USA-ba, Los Angelesbe, majd 2 nap múlva indultunk ide Saratogába. San Francisco közelében van, gyönyörű helyen, hegyekkel körülvéve, San Jose, Campbell és sok más kisvárossal határolva.

Két éve megkapta a férjem az amerikai állampolgárságot, eddig zöldkártyás volt. 22 éve járt ide dolgozni, anyukája és öccse itt élnek. Három gyerekünk van, nagy dilemma volt, hogy éljünk-e a lehetőséggel és költözzünk, kapják meg az állampolgárságot ők is, hátha jobb lesz valamiben az életük...

A sógorom biztatgatott minket, amíg neki van munkája (építőipari cége van) nekünk sem lesz problémánk, segít, amiben tud. Egy év hezitálás után döntöttünk úgy, hogy nekivágunk. Csodás itt. Az idő gyönyörű, az emberek kedvesek, mindenki mosolyog és állandóan bocsánatot kérnek mindenért, a boltok roskadásig tele áruval és tényleg a lehetőségek országa.

Nem ad fizetést a férjemnek

A kis kanyar a történetemben a "lakva ismeri meg egymást az ember" sztori. A sógor úgy gondolta, mivel 22 éve "őslakos", kezébe veszi az irányítást és megoldja az életünket. A férjem persze nála kezdett dolgozni, a sógor szerint is így a legjobb, családban marad a pénz, neki jól jön a segítség, stb... együtt lakunk (ez is a segítség része).

Aztán azt is kigondolta a sógor, hogy nem ad fizetést a férjemnek, mondván, egy család vagyunk, hanem összegyűjti és amikor megvan a megfelelő összeg (a férjem egy saját vállalkozást szeretett volna), akkor együtt megcsináljuk, mégis csak ő lakik itt.

A lényeg, hogy a férjem fél évig ingyen dolgozott az öccsének, a család többi tagja pedig állást vállalt, mert a lakbért is ki kellett valahogy fizetni. Fél év után a férjem megkérdezte, mégis mennyi pénz gyűlt össze, mire a sógor közölte, hogy semmi, mert elköltötte, ránk költötte. Hogy mire, azt nem tudta megmondani.

Megvettük a jegyünket hazafelé

A lényeg, hogy elsikkasztotta a pénzünket. Ekkor a férjem, hogy veszekedés ne legyen, szelíden, inkább kért fizetést, aztán csak boldogulunk magunkban is. A sógor nagyon mérges lett, de 6 hétig adta a fizut. Akkor mi megvettük a jegyeket hazafelé, de csak szeptemberi indulással, mivel a férjem úgy gondolta, még ezt a munkát segít befejezni a tesójának, meg egy kis pénzt is gyűjthetünk.

Amikor a sógor megtudta, hogy megvettük a jegyeket, kirúgta a férjemet, mondván, nem éri meg a munkája azt a pénzt. Szóval 8 hónapja lakunk itt, se kocsink, se semmink, csak a remény, hogy van jegyünk hazafelé. A férjem most eszeveszetten munkát keres, hiszen a lakbért fizetni kell. 15 kilót fogyott, a tesója legalább ennyit hízott és valahogy az a kifejezés van az arcán, hogy "na ugye, hogy nem boldogultok nélkülem!".

A férjem szerint ne csináljunk semmit, mert a végén tényleg utcára kerülünk, a jegyünk megvan és fő a békesség. De én nem akarom annyiban hagyni a dolgot, leszámítva a saját naivságunkat és hiszékenységünket, a férjem dolgozott és nem kapott érte pénzt, a gyerekeim dolgoztak iskola helyett, hogy kifizessük a lakbért a sógornak és nem hiszem el, hogy akár családon belül is ezt meg lehet csinálni, mindenféle jogi következmény nélkül. Ezért írtam a keresőbe,hogy "ingyenes jogi segítség külföldön".

Csak magunknak köszönhetjük

Persze, ahogy többször átolvastam a történetet írás közben, látom én, hogy nem vészes a helyzet és csak magunknak köszönhetjük. A férjem okolja is magát minden percben, hogy ide hozott minket. Én mégis azt mondom, hogy ha meglenne az a félévi fizetés, megálltuk volna a helyünket.

Sokan gondolják, hogy könnyebb külföldre menni, ha van segítsége az embernek, főleg családtag. Biztos így van, egy normális családban... Meg kell mondjam, a sógorom tizenéves kora óta itt él, itt nőtt fel és csak homályos emlékei vannak a magyarországi életéről, úgy is mondhatnám, kitalált magának minden szépet, amivel addig senki nem szembesíthette, amíg meg nem érkeztünk.

A gondolkodása is nagyon "amerikai". Itt mindenki nagyon mosolygós, és udvarias, és azt hiszed, minden rendben, de ők nem azok a "megmondom a tutit" típusok. Szinte biztos, hogy nem azt gondolják rólad, amit mutatnak. Ez elég sok félreértésre ad okot, de legalább addig azt hiszed, hogy te vagy a világ legjobbja.

Adjatok tanácsot!

Szóval azt gondolom, hogy ebbe a nagy olvasztótégelybe mi is beférünk, de az a konok magyar fejem azt mondja: ha a férjem megkapja a fél évre járó fizetését, újra magára talál, nem érzi szerencsétlen csövesnek magát, akit átdobtak a palánkon, talán családtaggal többet nem köt gazdasági kapcsolatot, elköltözhetünk és akkor végre élvezhetnénk Amerikát. Csak ezért. De ezt csak úgy, a konyha asztal mellől mondom, csendben.

Aki tud valami okosságot, megoldást erre, tudassa velem. Aztán valami olyan tanácsot is adjatok, hogy hogyan tudjam elviselni a sógort minden nap. Felkel és kávézik és eszik és mozog, mintha ember lenne, sőt köszön és megkérdezi: mi újság?

Komolyan mondom, azok a cikkek jutnak eszembe, amiket otthon olvastam, hogy Spanyolországba mentek narancsot szedni, befizettek egy csomó pénzt, aztán nem volt se narancs, se spanyol, vagy elvették az útlevelüket és nem adtak nekik fizetést, foglyok voltak és úgy szöktek haza sírva, felnőtt, családfenntartó férfiak.

Még nem tartunk itt és nem is fogom engedni. Belekóstoltam a külföldi létbe és látom a gyerekeim előtt sorakozó lehetőségeket.

Szóval valami olyat várok tőletek, hogy: „Ejnye Évike, nem lett volna szabad hagynod, hogy így elfajuljanak a dolgok!.. de ha már megtörtént, én azt tanácsolom...".

Most visszanézek az oldalatokra és sikertörténeteket fogok olvasgatni. Még az is lehet, hogy közben visszahívják a férjemet valami jó munkaajánlattal, ahova kocsi sem kell, olyan közel van, vagy küldenek érte járművet. Ez Amerika, itt bármi megtörténhet."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: család építőipar Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr414720908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2012.08.20. 16:54:28

szia!

most nincs időm végigolvasni a kommenteket, úgyhogy nagy valószínűséggel olyat fogok írni, amit már írtak.

először is nekem nagyon sántít a sztoriban, hogy míg nála laktatok, és nem adott fizetést a férjednek, mert, hogy "segít", ennek ellenére az albérletre elvárta a pénzt.

Szóval már ez lehetett volna egy figyelmeztető jel, de ugye kifutott tejbe belesírni kár.

Én a jogi segítségben nem hiszek, elhúzódik, kétes a kimenetele, nektek ha jól látom a dolgot, most kéne vagy az a pénz amit nem fizetett ki, vagy mondjuk ingyen albérlet.

Legelőször is leülnék a párommal, hogy vegyük számba, mennyit ér ez meg nekünk, mit vesz be a gyomrunk.

Az első dolog amit én tennék, hogy leülök beszélni párommal és testvérével, és megpróbáljuk békés módon elintézni a dologot. Még akkor is ha a történtek után erre elég kicsi az esély.

Megmondanám neki, hogy nagyon kellemetlen helyzetbe hozott minket, s míg ti fizettétek az albérletet, addig ő nem tud elszámolni a pénzzel. Mivel nem tud elszámolni a pénzzel, ezért két opciót javasolnék neki: 1) Fizesse ki a ledolgozott időszakra a fizetés felét, mivel nem tud elszámolni vele. Biztos vagyok benne, hogy ez lesz annyi, hogy 3 - 4 havi albérletre elég legyen máshol. Ez lenne a legjobb szcenárió, mert így pénzhez juttok, és függetlenné váltok. Aztán irány el.

Amennyiben erre nem hajlandó, (ez a rosszabb opció), akkor kerek perec meg kell neki mondani, hogy mivel fiztut nem adott, albérletet fizetettetek, még 4 hónapot le fogtok nála lakni, mert ilyen helyzetbe hozott, illetve nektek ez "jár".

Ha egyikről sem akar hallani, akkor jönnek a kényelmetlenebb megoldások.
Ezek vérmérséktől és gyomortól függenek:
- lehúzzátok a fickó vagyontárgyait annyival amennyi szerintek nektek járana.
- megfenyegetitek, hogy akkora kárt okoztok neki, ha nem fizet, amennyivel tartozna
- verés kilátásba helyezése, verés

azt kell mondjam, ez egy lecke volt nektek. akár családtag, akár nem, mindig szerződést kell írni, és pontos elszámolás határidőre, egyéb iránt kötbér. sajnos ez egy ilyen világ.

sok sikert kívánok nektek, hogy rendeződjenek a dolgaitok, és ott tudjatok maradni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.20. 16:56:56

Nem olvastam végig az összes kommentet, de én is azt tanácsolom (bocs, ha ismétlek másokat), hogy ha van állampolgárság, több éves tapasztalat, akkor érdemes azon a vonalon továbblépni. Teljesen meg tudlak benneteket érteni, hogy nehezen hagynátok el Kaliforniát. Én is itt élek, és bár tudom, hogy itt is egyre nehezebb munkát találni, de sok minden kompenzálja ezt. Éva, mindenképpen próbáljon a férjed munkát keresni, és függetleniteni magatokat a sógortól. Ha együtt leültök a gyerekekkel, és megbeszélitek, hogy most egy olyan időszak következik, amikor nagyon össze kell húznotok magatokat, áldozatot kell vállalni, de kitúzve a célt, és mindig azt tartva szem előtt, meg tudjátok csinálni! Ha van nyelvtudás, és zöldkártya, nem lehetetlen az állás, csak a büszkeséget el kell felejteni, hogy "ez nem nekem való munka". A cél érdekében az ember sokra képes. Ha van kedved, vedd fel velem a kapcsolatot HAün keresztül, mi LA környkén lakunk, de San Jose környékére is gyakran járunk, mert anyósomék ott laknak. Kivánom, hogy a kitartás hozza meg az eredményt. Tudod, én hivőként azt vallom, hogy mindennek az életünkben oka van, és nagyon sokszor 1-1 nehéz helyzet az, amikor a Gondviselő megmutat nekünk valamitÉ vagy azt, hogy valamit nagyon rosszul csináltunk eddig, vagy azt, hogy ebből a nehéz helyzetből is van kiút, csak bizni kell a segitségben. Őszintén kivánom nektek, hogy sikerüljön!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.20. 17:01:42

Miért kell ennyit problémázni.
Én egy hónapja egy kb. 30 éves adósságot adtam meg egy családtagnak. Főiskolás koromban segített bérleti díj kifizetésében, igaz, most 5 évet hazudott 1 év helyett. Kifizettem neki 1 éves bérleti díjat minimál pénzen (mert ugye a komcsi időkben olcsó volt az albi), persze kamatok nélkül.
Ugye, milyen rendicsek vagyok?
Lehet ez a sógor is majd megadja a pénzt.

Advanced Flight 2012.08.20. 17:08:32

@Anti Anyag: talán ha elolvasnád a sztorit....

A férjnek állampolgársága volt már, 22 (!!!) éve járt ki dolgozni.
Miért is volt rászorulva arra, hogy ingyen dolgozzon családostul hónapokig az öccsének? És miért nem volt képes az átverés után az asztalra csapni? Sem ő, sem a feleség? Sem a gyerekek, ha már?

Ez vagy nem igaz, vagy éktelen nagy balf*ság.
A devizahiteles demagógiát meg elfelejthetnéd már, milliószor leírták ezer fórumon, hogy miről szólt a dolog, de mindig van egy-két okostóni, aki szerint az a jó, ha az ember ötven évig spórol egy használt Suzukira.

Almatlan Jozsi 2012.08.20. 17:10:59

En csak azt nem ertem, hogy a ferj mar 22 eve kint volt es nem gyujtott ossze semmit, ez hogy?

Az embereknek (ugy altalaban) fel kene noni, jo hogy elvezni akarjatok az eletet es tegyetek is, buli, minden este, valtogatjatok a partnereket meg utazgatas Barcelonatol kezdve nem is tudom hova, de azert elobb utobb meg kell kerdeznie mindenkinek magatol, hogy ha minden penzemet elpazarlom, akkor mi lesz velem? majd a szocialis halo segit? A tobbi adozo penzebol varjatok a tamogatast? Vagy megis miert nem lehet 2-3-5 evre elore gondolkodni? A gyerekek akarnak azonnal minden szorakozast, a felnott szemelyiseg tulajdonsaga, hogy kepes kesleltetni a jutalmazast. 20 evi munka utan fel kene tudni mutatni valamit. Csaladot meg gyerekeket vallalni nem is lenne ugy szabad, hogy az illetonek nincs egzisztenciaja. 3 gyerek es nincs lakas pl.? 3 gyerek es a ferj elhetetlen, ingyen dolgozik a tesojanak? Ez nekem annyira felfoghatatlan, de sajnos az emberi tudatlansag vegtelen es a legtobben meg buszkek is ra.

Sajnos, ez is termeszetesen a politikusok meg a multicegek hibaja lesz vegeredmenyben es az adok csak tovabb fognak noni, hogy az eletre alkalmatlan embereket a tarsadalom eltartsa. Az ilyen aldozatok meg szelsobal vagy jobboldali partok szavazotaborat fogjak gyarapitani.

Azert remelem kilabaltok a helyzetbol! Ne nekem legyen igazam! Most az egyszer szedjetek ossze magatokat. A ferjnek egy nagy seggberugas kene nem sajnalat! Az ilyen hulyesegeket hogy "fo a bekesseg" meg felejtsetek el. Tipikus aldozat szindroma.

A problema ennel sokkal melyebben gyokerezik es ott kezdodik, hogy az iskolaban az osztalytarsak lenezik es kikozositik aki tanul ("streber"), ahelyett, hogy peldakepnek allitanak. Ha a ferjed vagy te tanulsz akkor most lehet hogy ugyvedek lennetek vagy mernokok es ez a szituacio fel sem merul!

Azt viszont nem tudom elkepzelni, hogy munkakepes emberek ne talaljanak valami munkat az USA-ban es ne eljenek meg hanem Magyarorszagra kelljen visszamenniuk a 10%-os munkanelkulisegbe (valojaban 15-20%)...LOL... miert nem inkabb Szomaliaba mennek vagy Etiopiaba a tragikus amerikai helyzet elol menekulve? Probalom, tenyleg akarom, de egyszeruen nem tudom elkepzelni.

nezavarjmasokat 2012.08.20. 17:29:35

@lyken:
Mivel te írtad: "Le kell tenni valamit az asztalra(mondjuk 8 általánost, hogy meglegyen a képesség a szofisztikált íráshoz), aztán érdemes próbálkozni az írogatással" - ezért idéznék a fene nagy tudású helyesírásodból, amit nyilván nem a 8 általános elvégzésével szereztél: "Aki végleg elment azért, aki meg túristáskodott, azért, mert miből telt rá neki."

Úgyhogy ha nekem nincs meg a 8 általánosom, úgy neked a 4 elemi sem...

nezavarjmasokat 2012.08.20. 17:33:57

@Prof. GiraffaCamelopardalis Phd.: Ha Szomália (és nem szomália), vagy Malawi (és nem malawi) lenne a hazám, úgy azt szeretném. Mert az ember szereti az anyját és a hazáját. Az állat nem tudja, mi az, ezért nem is szereti.

nezavarjmasokat 2012.08.20. 17:35:35

@mommmmo: Akinek szemében nem tabu a harmadik, az az első kettőt is vígan megszegi!

nem várt fordulat 2012.08.20. 17:39:55

@nezavarjmasokat: bocs, de baromira nem szeretnéd, ezt most boritékolom. vagy lehet, hogy szeretnéd, egész addig, ami valami helyi törzs csak pusztán mókából agyon nem lőne.

Határátkelő 2012.08.20. 17:44:43

@nezavarjmasokat: Szépen kérlek, ne állatozz le senkit, aki esetleg nem így gondolkodik. Kösz.

mommmmo 2012.08.20. 17:46:57

@nezavarjmasokat:
Haha.
van 1300 munkatarsam, ebbol 1295 expat. Ez egy ilyen orszag, ilyen ceg.
akkor az a sok ember mind verfertozo meg tesogyilkos?
Tudod, ha egyszer megszegned az elveidet, es kidugnad otthonrol az orrod, akkor rajonnel, hogy jelenleg a vilag nepessegenek kabe 10%-a expatkent dolgozik, szoval kabe 700 millio ember szedi meg a tabudat.

kalandfereg 2012.08.20. 17:55:07

Nekem is egyből az ugrott be, ami a legtöbb kommentelőnek, hogy a posztoló a történet egy jó részét elhallgatta: azt a részt, amitől az egész megszünne ilyen értelmetlen zagyvaság lenni.
Csak gondolom, az az elhallgatott rész nem véletlenül lett elhallgatva...

Mikkamak 2012.08.20. 17:57:13

A történet tényleg kicsit zavaros - már ott kezdve, hogy Los Angeles-be érkeztek, onnan mentek tovább. Kérdés, miért, ha eredetileg Saratogába készültek. Ez ugyanis valóban San Francisco-hoz közel van (vagy 6-7 óra autóval, 1- 1 1/2 repülővel, tehát nem éppen a szomszédban van), illetve még pontosabban, valamennyi említett város a Szilícium-völgyben található, mely még LA-nél is jóval drágább. Onnan tudom, hogy jó pár évig éltünk ott.

Amennyiben azonban igaz, és a férj tényleg állampolgár, akkor remélhetőleg már beadta a családegyesítési kérelmeket. Viszont nem világos, miért kellett a sógornak dolgozni. Ezzel sikerült saját bőrükön megtapasztalniuk a régi mondást, hogy rokonnak soha ne dolgozz, rokonnal soha ne dolgoztass pénzért (mellékesen magyarorokról lévén szó, ez duplán igaz - amerikás magyarok: triplán!).

Teendő? ha valóban legális volt a férj státusza, akkor mindenképpen ügyvédhez/ingyenes jogsegélyhez kéne fordulni. Amerikában ugyanis a szóbeli szerződés is szerződés és kikényszeríthető. Nyilván a sógornak (mert ő hivatkozhat arra, hogy a családra költötte a pénzt) azt kell papírokkal bizonyítania, hogy valóban ráköltött a családra annyit, amely erre az időszakra vonatkozóan legalább a hivatalos minimálbér összegének, de még inkább a szakmában szokásos bér összegének megfelel. Ja, és hogy bejelentette, fizette utána az adókat és a Social Security-t. És természetesen év végén adja majd a W2 Form-ot az adóbevalláshoz.

Ennek lerendezése után pedig sürgősen javasolnám az elköltözést a környékről, de még Kaliforniából is. Egyrészt nagyon drága (és még az államon belül is sikerült az egyik legdrágább helyet kiszúrni). Másrészt a rettenetes deficit miatt folyamatosan csökken minden állami szolgáltatás színvonala (oktatás, utak). Egy jó csomó állam van amelyik eleve olcsóbb és nincs állami jövedelemadó. Ez egyébként jó kiindulópont is. Aztán meg kell nézni, hogy melyekben vannak jó lehetőségek a férj szakmájában és hajrá!

Ha valóban állampolgár a férj és megoldható a család legalizálása, akkor egyelőre nem gondolkodnék a Magyarországra való visszaköltözésben, DE azon elgondolkodnék, hogy a család mit akar, mit tud csinálni. Minimálbéres állásokból, majd ellesz valahogy hozzáállással ugyanis nem fog menni. Erről bővebben a Barbara Ehrenreich: Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America c. könyvében lehet olvasni (egyébként ajánlom bárkinek, aki rózsás álmokat kerget azzal kapcsolatban, hogy elég kijönni és szerezni egy állást minimálbérért majd onnan boldogulni, mert nem fog menni!)

Szóval ennyi. Illetve még annyi, hogy ha Amerikába készülnél, akkor ne higgyj senkinek és semminek, ne fizess senkinek ígéretekért cserébe és minden számlát alaposan nézz át! Ellenkező esetben nagyon gyorsan ráfizethetsz a nagy kalandra.

nezavarjmasokat 2012.08.20. 17:59:19

@karacsi_maci: Szóval szerinted a szomáliai és/vagy malawi-i emberek csak úgy "mókából" lövöldöznek? Nem vagy te egy kicsit rasszista?

nezavarjmasokat 2012.08.20. 18:01:10

@Határátkelő: Én csak azt írtam: "Az állat nem tudja, mi az". Nem állítottam, hogy állat az, aki nem tudja, mi az a haza, mi az, hogy anya.

christophe 2012.08.20. 18:02:34

@lilly.alien: amerikai àllampolgàrok :-))

Pszt! 2012.08.20. 18:10:39

Akárhogyis lesz, ebbe az országba ne gyertek haza! Inkább nyomorogj Amerikában egy ideig, mint hogy a viktor vegye el mindened!

nem várt fordulat 2012.08.20. 18:10:54

@nezavarjmasokat: ki mondta ezt? ne akarj a számba szavakat adni.

Nincs élelem, nincs hajlék, nincs víz, gyakorlatilag anarchia van. Törzsek, és terrorszervezetek tartanak uralmuk alatt kisebb nagyobb területeket. És igen, néha ezek a törzsek, mivel van fegyverük, és megtehetik, csak úgy lemészárolnak egy kisebb falut minden ok nélkül.

Abban nem vagyok 100%-ig biztos, hogy előtte talán a nőket megerőszakolják az apjuk hátán, esetleg a gyerekeket elviszik gyerekkatonáknak.

Ha még ezek után is úgy gondolod, hogy ha ott élnél, és szeretnéd a hazádat, akkor olyan sötét vagy, mint afrikának az a része.

A fotelből könnyű osztani az észt úgy, hogy ha nem vagy tisztában vele, hogy gyakorlatilag minden nyűgünkkel és bajunkkal a fenekünket csapkodhatjuk a földhöz jó dolgunkban, mivel a világ azon 10% -ba tartozunk, ahol jólét van.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.08.20. 18:12:26

@Jolika neni a szomszedbol: Ismerős a helyzet, erre azt tudod csinálni, hogy nyomsz egy CTRL+F-et - azokban a böngészőprogramokban amiket ismerek mindegyikben ez a keresés - és rákeresel a saját nevedre. Valószínűleg az utolsó hozzászólásod után következő kommenteket még nem olvastad. ;-)

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.08.20. 18:13:48

Évi,nem tudok egyebet mondani neked,mint hogy ott is van adóhivatal,azért a pénzért megéri megcincálni a sógort,mutassa be a hivatalnak,hogy az amerkai állampolgár férjednek hova utalta a munkabérét,járulékát,tessék szépen beperelni!! (OK lehet most lehurrogni magyar szokás,de ha nincs más,törvényesen ki kell kényszeriteni azt ami JÁR a férjednek!!!)

S ne is gondolkozz azon hogy hazajössz,tessék talpra állni, elköltözni a rokonoktól, sajnos a rokonaidat nem válogathatod meg,de jobb távol tudni őket.

sirokkó 2012.08.20. 18:22:00

Van remény,hogy a posztíró egyszer elolvassa a hozzászólásokat és reagál is rájuk?Annyi a nyitott kérdés,..kíváncsi lennék a válaszokra!

fagzal 2012.08.20. 18:22:59

" Persze, ahogy többször átolvastam a történetet írás közben, látom én, hogy nem vészes a helyzet és csak magunknak köszönhetjük. "

Na, hát igen. Pontosan.

OTOH arról pl. nincs szó, hogy mihez is ért az ember? Mert Amerikában pénzt keresni angoltudással, bármilyen vállalható munkával azért nem akkora kihívás - de még anélkül sem annyira, mint nálunk.

nem várt fordulat 2012.08.20. 18:28:26

@nezavarjmasokat: nem vitatkozom veled, mert fogalmad nincs miről beszélsz.

ott nem az van, hogy van élelem / víz, csak megfizethetetlen, ott NINCS élelem / víz. humanitárius válság van. tudod mi az?

ott naponta írtanak ki embereket AK-47 -el felfegyverzett hordák.

ha te nem látod, nem akarod látni a különbséget, akkor szánlak. ha pedig látod, csak kötekedni akarsz, akkor is.

nezavarjmasokat 2012.08.20. 18:29:28

@fagzal: Nem amerikában, hanem tudással kell(ene) pénzt keresni... MAGYAR programozóként írok egy amerikai cégnek szoftvereket, tisztességes fizetésért. MAGYAR hazámban, büszkén vállalva magyarságom!

nem várt fordulat 2012.08.20. 18:34:53

@nezavarjmasokat: egyre gázabb vagy :)))
én pedig MAGYAR programozóként programozom egy MAGYAR cégnek, oszt még sem verem erre a mellem.

osztod itt az észt, de azért az amerikaiak pénze jó, meg egy kis zsidózás belefér, miközben lerasszistázol.

tapsoljuk meg.

Csesztike 2012.08.20. 18:43:53

Sziasztok. Várnám a posztolót, hogy jelentkezzen...szerintem ő irhatott el valamit, mert elöször azt irja hogy 2éve
állampolgár a férje, nem hiszem hogy ha ő dolgozik ott 22 éve, akkor miért 20 év után kap csak állampolgárságot, illetve hogy a sógóra 22 éve őslakos. Szerintem őrá gondolhatott miközben irta a sztorit, hogy ő van ott 22 éve és nem a férje nem??? Én igy olvastam. Mert hogy irja, nála kezdett dolgozni a férje. Ha 22 éve kinn lenne, miért kéne "kezdenie" dolgozni....nem tudom, szerintem ez lehet....

mommmmo 2012.08.20. 18:44:16

tapsi tapsi.

@nezavarjmasokat:
Es az amerikai cegnek van olyan Magyarorszagra kihelyezett expat menedzsere, akit a testvergyilkosokkal helyezel egy sorba, mert elhagyta tisztesseges hazajat?
vagy az egy olyan tisztesseges ceg, hogy mindenhol csak tisztesseges helyi menedzsereket alkalmaz?

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 18:47:45

@karacsi_maci: mondjuk amit te javasolsz azt esetleg Magyarisztánban lehetne büntetlenül megcsinálni, mármint, hogy vegyük el az illető vagyontárgyait a vélt vagy valós tartozás értékének arányában illetve verés vagy annak kilátásba helyezése, esetleg egy ejnye-bejnye vagy koki járna érte

Amerikában ezekért éveket lehet kapni

szóval nem ajánlom az emberkedést, márászkodást, arcoskodást egy olyan országban, ahol komolyabban mérik meg az embereket, mint itt Putrisztánban

nem hiszem, hogy a kérdező férje hónapokat akar jail-ben tölteni a tárgyalására várva, mert ugye bail-re nincs zseton a nagy immigárns córeszben
közben meg a kiscsalád éhen vész odakint

le kell lépni, minél messzebb, oda, ahol munka van és olcsóbb az élet

nem várt fordulat 2012.08.20. 18:56:40

@nyufika23: ezért írtam, hogy első körben meg kell nézni, kinek mit vesz be a gyomra. ne félj, itt nálunk is komolyan veszik ezeket.

viszont ha odamegyek, és azt mondom neki, hogy "tegyük fel, valaki leöntené kromofággal a kocsid, ami pont annyi kárt okozna neked, amit ki kéne fizetned, megérné neked?".

hidd el, el fog gondolkodni.

nyufika23 (törölt) 2012.08.20. 19:04:31

@Csesztike: hát ja, ebben a sztoriban valami nagyon el lett írva, de ez a posztoló hibája, mert itt mindenki így értelmezi, ahogy te is: a férj dolgozik 22 éve kint, majd állampolgárságot kapott, most meg szopóág van
én is gyanítom, hogy a sógor volt ott 22 éve, a férj meg csak most került ki, ezért töketlen szegény az új hazájában és nem mer mozdulni

@nezavarjmasokat: mondjuk ez igaz, akinek jó a szakmája, az elég jól kereshet az ország elhagyása nélkül is és ezzel már meg is védte magát attól, hogy úgy kihasználják idegenben, mint a posztolót

@mommmmo: Az expatokról azért nem mindig vagyok jó véleménnyel, elég sokkal találkoztam már, sok kanadai, amerikai lebzsel expatként Dél-Kelet Ázsiában, akikre a kutyámat sem bíznám rá. Játsszák a fehér embert, közben egy jó részük az USA-ból menekült a törvény elől, pedo, adócsaló, sikkasztó stb. Ugyanígy Magyarországra is sok expat jön, leszarják a törvényeket, fölényeskednek, arcoskodnak. Lásd Ciaran Tobin vagy az amerikai pedofil angoltanár John D. Clark, aki egy budai iskolában taníthatott, mert mint expat törvények fölött állónak hitte magát.

nezavarjmasokat 2012.08.20. 19:04:47

@mommmmo: Az amerikai cégem megtisztel azzal, hogy ékezeteket használ a velem történő levelezésben. Miképpen én is megtisztelem Őket azzal, hogy angol klaviatúrán írok nekik.

mommmmo 2012.08.20. 19:07:13

@nyufika23:

Most mi az hogy expat? en nem csak azokat ertettem expat alatt, akiknek a szep expat fizetesi csomag jar, a multitol, hanem mindenkit, aki kulfoldon dolgozik....lasd magamat is..
Amugy igazad van, azon expatok kozott sokaknak teljesen elszall az agya, ismeros keplet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.08.20. 19:13:56

@Csesztike: azt írja, hogy 22 éve "jár oda" dolgozni.
azt nem tudom, hogy ez mit jelent.

Határátkelő 2012.08.20. 19:19:16

@nezavarjmasokat: Utoljára szólok, ez nem az a blog, ahol a mocskolódni lehet. Most még csak kimoderáltam a két inkriminált hozzászólásod, legközelebb kitiltalak. Ha nem tetszik, ne gyere ide.

SWaky 2012.08.20. 19:23:05

Valószínűleg van ennek az érmének is, mint mindenek, egy másik oldala. A sógor szemszögéből. Amiről a kedves posztíró lehet, hogy nem is tud. Az is lehet, hogy a férj nem dolgozott rendesen, vagy már előre kapott egy kölcsönt a testvérétől régebben, amit le kellett dolgoznia, vagy nem ő hívta a családot, hanem ők "akaszkodtak" rá. Az is lehet, hogy közben a cége válsághelyzetbe került, akár saját hibájából, vagy más hibájából (lehet épp a testvér hibájából) és a saját családját próbálja meg eltartani a megkeresett pénzből.

Ezért nem kerekek ezek a történetek...

Én is kétkedve nézem azokat az embereket, akik elhagyják az országot és 10en egy albérletben tengődve, minimális életszínvonalat fenntartva töltik a hétköznapjaikat és rakják félre a havi 1-200 ezer forintot, majd arra verik magukat, hogy milyen jó nekik. Ritka az, aki kimegy és megtalálja a számítását. Általában az szeret és akar is dolgozni. Ők itthon is megtalálnák amit keresnek. Csak sajnos hosszabb idő alatt. Ez tény.

Amit én tudok javasolni a posztolónak, az az, hogy üljön le a férjével és kérdezze meg miért vannak ebben a helyzetben. Szinte biztos vagyok benne, hogy ő tudja a választ. Ha én tévedek és tényleg ilyen sikerült ennyire félreismerni valakinek a saját testvérét, akkor nagy a baj. Mindenképpen hazajönnék a sok ellenérv ellenére is, hiszen az állampolgárság megvan. Itthon lenni egy kis biztonságérzetet ad. Át lehet gondolni és lehet úgy dönteni, hogy újra nekivágnak. Tudják majd mi vár rájuk és hogy mit rontottak el. A kint maradásnak megvan az a veszélye, hogy a férj nem áll talpra hanem összeroppan.

Csak, hogy ne legyek rövid. Nem értem azt a hozzáállást, hogy "nem magyar aki elmegy innen". Ezt valaki megmagyarázná? Nem attól vagy magyar, hogy Magyarországon laksz, hanem attól, hogy magyarnak érzed magad, nem? Én azokat az embereket nem tartom magyarnak, akiket bizalommal megválasztunk, hogy képviseljenek minket és kizsákmányolják, meglopják a népet. Melyik a magyarabb? Aki itt lakik és elveszi a kenyeredet az asztalról, vagy aki elköltözik és az itthon hagyott családjának kenyeret rak az asztalra?

mommmmo 2012.08.20. 19:30:32

@nezavarjmasokat:
Ez tenyleg gyonyoru lehet. szoval ezek szerint magyarul irkalnak neked? te pedig angolul valaszolsz? wow.

sirokkó 2012.08.20. 19:34:36

@mommmmo:
Ez nekem is feltűnt.Minek használnak ékezetet ha neki írnak?Hát nem angolul leveleznek?Talán a címzés van magyarul?

Zombinyussz 2012.08.20. 19:39:38

@SWaky:

"Én is kétkedve nézem azokat az embereket, akik elhagyják az országot és 10en egy albérletben tengődve, minimális életszínvonalat fenntartva töltik a hétköznapjaikat és rakják félre a havi 1-200 ezer forintot, majd arra verik magukat, hogy milyen jó nekik. Ritka az, aki kimegy és megtalálja a számítását. Általában az szeret és akar is dolgozni. Ők itthon is megtalálnák amit keresnek. Csak sajnos hosszabb idő alatt. Ez tény."

Mo.-n hol raksz félre még 10-en egy albérletben is havi 100-200.000 HUF-t? (Akár csak 50-et is - ha nem pont annyi az egész fizetésed.)

Ahogy az országban, úgy a határain kívül is lesz olyan, aki megállja a helyét és lesz olyan, aki nem. Csak "kűfődön" jobbak a lehetőségek érvényesülésre.

De minek ragozzam, spec. jobban érzem magam határon kívül, mint belül. Főleg azok miatt, akiket te is említesz, hogy antimagyaroznak. Azok mind megkeseredett, töketlen emberek.

Szerintem meg legyen mindenki ott, ahol jól érzi magát. S azzal, akivel jól érzi magát.

mommmmo 2012.08.20. 19:44:27

Ja...

amugy tenyleg orulok annak, hogy valaki egy nagyszeru embernek erzi magat attol, hogy Magyarorszagon dolgozik es magyar klaviaturan ir.

En is szeretnek nagyszeru ember lenni, de nekem teljesen mas terveim vannak erre vonatkozoan: peldaul szeretnek a beosztottjaimnak e leheto legjobb fonoke lenni, segiteni es tanitani oket a kotelezokon kivul is, szeretnem a csaladomat boldogg a tenni, esetleg orokbefogadni egy gyereket, vagy tamogatni hasznos tarsadalmi mozgalmakat, otthon vagy kulfoldon...

De tok jo, hogy valakinek a magyar foldon ucsorges es a magyar klaviaturan iras mar megadja azt az erzest, hogy nagyszeru emberre valtozott.
Szerencses termeszetu az illeto.

01234567 2012.08.20. 19:45:57

A poszt elég nyilvánvaló annak aki olvas a sorok között.Gáz.De a hozzászólásokra reagálnék:1.Kint kerüld a magyart.2.Más nációk nem ilyenek"idegenben".3.8 évet voltam két idegen országban,3 részletben.4.Kint értettem meg,ez az alapjában intelligens,tehetséges nemzet miért tart itt....

TilosazA (UK) 2012.08.20. 19:48:59

@Muscari: Manchester, egy fő 1 éves gyerekkel megyünk. Izgi lesz a repülőút és a logisztika a csomagokkal, babakocsival, mert egyedül kell majd megoldanom. :)

01234567 2012.08.20. 19:53:34

Ja és:5.Innen aki akar valamit és nem a tehetségtelensége,lustasága a gátja az önmegvalósításnak,esetleg nem valaki,valakije azonnal menjen.6.Aki 200000 nettó felett keres,lakása kocsija megvan,és ezt tartani tudja,esetleg olyan szerencsés hogy előrébb juthat,nagyon gondolja meg hogy elmegy.7.Ezeken kívül,aki vamzer,sunyi,alakoskodó,seggnyaló,lusta,nem akar bármilyen formában fejlődni,az mindenképp maradjon itt,itt sok esetben viheti valamire,ott ritkábban...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.20. 19:59:44

@TilosazA: Én mentem már 2 gyerekkel egyedül, hatalmas csomagokkal, babakocsival:-) Meg fogod oldani!

soproni1 2012.08.20. 20:11:25

Végig olvastam a posztot. Lemaradt az első két mondat: Románbul kijöttünk magyarba. Keveseltük a segélyt....

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.08.20. 20:15:37

@nezavarjmasokat: angol klaviatúrán? hát, te tudod :D én a magyar klaviatúrán is tudok angolul írni.

igi1 2012.08.20. 20:44:55

Először is: HIBA VOLT MEGVENNI A JEGYET.

A jegy MENEKÜLÉS, KIFOGÁS, MENEDÉK. Ha xy ember a kinti kudarcok ellenére se akarja feladni a kinti életet, akkor foggal-körömmel küzd azért, hogy kint maradjon, és esze ágába se jut megvenni egy vissza repülőjegyet, hiszen a KÍSÉRTÉS MINDIG OTT LESZ, hogy fogjuk magunkat, és pattanjunk repülőre.

California csodálatos, én is oda szeretnék kimenni, az az álmok álma.

A kérdéseim a következők lennének:
Semmiféle papírozás, munkabérkifizetés ezek szerint nem történt? A sógor az sógor, a ti közös családotok, meg csak a ti családotok, ha a sógorotokkal laktok is, mindennel elszámolni, senkire semmit sem ráhagyni, pláne, olyan nincs, hogy szóbeli megállapodás.

A poszter leírta, hogy a sógor is letagadja inkább a magyar származását, és ő is szereti amerikainak mondania magát. Meg ha kint nevelkedett, elviekben tapadnia kellett volna már rá 22 év alatt a kinti mentalitásnak, ezt nem lehet a magyar mentalitásra fogni.

Drukkolok, hogy ne adják fel, tényleg megéri, még kint maradni. Sokan vállalnak munkákat, pl. fűnyírás, heti 100 dollárért, aki akar, az tud állást találni. Ha meg már az építőiparban dolgozott, akkor kötődhettek kapcsolatok is, amit ki lehetne használni.

A sógort nem véletlenül viselik el, ott még mindig lehet valami a háttérben, NETÁN ZSAROLÁS? Hiszen, épeszű ember azonnal albérletet keres, még ha az lyuk is, csak azt az arcot ne kelljen többet látnia, minden nap elviselnie. Ezt nagyon logikátlannak találtam, és csak így van értelme, hogy valami olyat tett a poszter is kint Amerikában, amiért nem szeretné, ha a hatóságok az ő családjukat is elővenné.

Nem ismerem ott a munkajogot, de azért gondolom, ott is kijárnak ellenőrizni építkezéseket, biztos lehetne valakinek szólni, hogy ez és ez, mit lehetne tenni, ha mást nem, a kinti, itthoni fórumokat is olvasgatni, ez semmibe nem kerül.

Úgy érzem, a poszter és családja, már feladtak mindent, és végső elkeseredésként írt ide, hogy majd biztassák, de ő már meghozta magában a döntést, mindenképpen haza akar jönni. A repülőjegy vásárlással ezt deklarálta.

igi1 2012.08.20. 20:50:22

@01234567: pedig Amerikában is nagyon megjárhatja az ember, ott úgy átvágnak, mint a fene, turistaként is.

Például, egy bolti eladó, miután megtudta, hogy magyar vagyok, nem beszélek angolul, de a rokonom megmondta neki, simán bevállalta, hogy a szemem előtt húzott le két farmert, miközben folyamatosan a monitort figyeltem, mindez 3000 forintomba került volna, de volt akkora vastagbőr a képén, hogy meg merte tenni. Mikor szóltam a rokonnak, hogy kétszer számolt, nem volt elragadtatva.

Szóval, ez nem magyartól függő, az átverés, tudnék még kinti dolgokat mesélni én is, jövőre kilátogatok megint 3 hónapra, lehet, kint is maradok, de szerintem Magyarországon is tud nagyon hasonló körülményeket teremteni az, akinek ilyen rokonsága van, hogy kint már körülményeket teremtett, gondolom én, itthon se lehetnek csórók.

Oké, hogy mindenki nyomja, nem szabad ennyire függni, de sajnos, egy-két hónapig mindenképpen ki van szolgáltatva az ember.

Amit furcsállottam, hogy tényleg le lehet élni egy életet úgy Amerikába, hogy egy kanyit se tudsz angolul. Ehhez nem tudok eléggé hozzászokni.

igi1 2012.08.20. 20:54:31

@mommmmo: tudod, ez csak azt tükrözi, hogy volt gyerekszobád, mert, akinek nem volt, az közel se olyan szuper ember, mint amilyennek magát beállítja. Igazodni kell a többiekhez, ha magyar, akkor írj magyar billentyűvel, tudod, ez kint se probléma. Udvariasság, neveltetés, tekintet a többiekre. De látom, ez nálad hiányzik.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.08.20. 21:20:27

"22 éve járt ide dolgozni", lehet, hogy végig a testvéréhez járt feketén melózni, ezért nincs se kapcsolati tőke, se megtakarítás. De akkor honnan az állampolgárság? Nem jutok a dolog nyitjára...rejtélyes történet ez, várom a megfejtést!

monddazigazatmar 2012.08.20. 21:25:49

Ez a nő vagy nem tud irni, vagy kamu az egész.
2 éve megkapta az állampolgárságot a férje. Mire fel? Hogy ment oda 22 évig dolgozgatni? Tanakodtak, hogy kimenjenek e, hogy a gyerekek is megkapják az állampolgárságot??? WTF?

Na, szoval, van egy usa állampolgár, aki dolgoztat egy másik állampolgárt és nem ad neki fizetést. Te meg fórumon kérsz segitséget? Állampolgári eskü, függetlenségi nyilatkozat tanulmányok megvoltak a t. férjednek? Nem eltörölték a rabszolgaságot? Nem kell ehhez semmi, csak hivni egy rendőrt.
De most ujra átolvastam, és biztos, hogy kamu. De a legjobb, hogy "boltok roskadásig tele áruval " - honnan mentetek ki wazz, észak-kóreából?

01234567 2012.08.20. 21:42:57

@igi1: Én nem azt mondtam hogy kint minden OK.De azt bele lehet kalkulálni hogy nem tárt karokkal fogadják az embert.De hogy aki beszéli a nyelved az rúgja a legnagyobbat beléd,nehezen feldolgozható.Ha egyszer nekirugaszkodom írnék ide egy posztot,az én történeteimet.Bár sajnos nagyon fikázós lenne.Legfeljebb majd nem közlik le.

mommmmo 2012.08.20. 22:07:22

@igi1:

Tudod mivel mar 7 eve nem hasznalok magyar billentyuzetet eleg nehez ujra raszoknom. Az ide irogatast szorakozasnak tekintem, es baromira nem erne meg nekem, hogy a szorakozasra szant idomben a billentyuzettel vacakoljak,akkor inkabb nem is irok ide.
Ugyanis ha az agysejtjeimet akarom tornaztatni, akkor inkabb tanulok, minthogy az ekezetes betuket keresgelem. Ha valaki attol erzi magat szuper kulturaltnak, sot gyerekszobaban felnottnek, hogy 2 tipusu klaviaturan nyomja perfekt, akkor gratula hozza, de nekem nem ez a ertekiteletem.

bpetya75 2012.08.20. 22:15:27

@mommmmo:

Hagyd el, ne magyarázkodj! A postr-en is voltak szánalmas figurák, de itt minimum egy nagyságrenddel több van belőlük...

tanato 2012.08.20. 22:27:00

@Muscari: Szerintem itt vannak FD meg Teboy is csak álnéven meg GM is.

mommmmo 2012.08.20. 22:31:00

@bpetya75:
Ez igaz, Pedro, es be kell vallanom, idonkent en is teljesen belelendulok a trolletetesbe. Lasd amikor valaki parhuzamot von a felmenokkel valo nemi kapcsolat, es a migracio kozott, na az ilyet mar nem birom kihagyni.

De mostantol megprobalom visszafogni magam.

mommmmo 2012.08.20. 22:34:19

A regi trolljaink olyanok voltak mar, mint a hazikedvencek, de itt mar lassan ok dominalnak...

bpetya75 2012.08.20. 22:40:11

@mommmmo:

Az a gyökér volt az első, akinél felmerült bennem a szűrés gomb használata, de asszem nem fárasztom magam vele, HÁ rövidesen úgyis kib@ssza. Az effélék nem sokáig tudnak úgy tenni, mintha civilizáltak lennének...

Időnként én is nehezen fogom vissza magam. Ha meg olyan a hangulatom és éppen ráérek (ez szerencsére ritkán van így), akkor akár még bele is megyek a csörtébe, bár nem tűnt fel, hogy lenne bármi értelme.

Egyébként megkérdeztétek, hogy lány lesz vagy fiú? (Bocs az éles váltásért ;-))

vazzup 2012.08.21. 00:22:34

@bpetya75: pedig az lenne jó, ha mindenki használná a szűrés gombot, mert akkor előbb-utóbb egyedül maradna, senki sem reagálná le és megunná a trollkodást, HÁ-nak meg nem kéne vele melóznia, hogy irtsa őket. Ez lenne a lényege a szűrésnek.

mommmmo 2012.08.21. 03:23:48

@bpetya75:
Nem lehet tudni, 10 hetes kora ota egyfolytaban hatat fordit szoval azota csak egy egyre novekvo hatat latunk az UH-kon :)
De szerintem par nap mulva megtudjuk.

pappito · http://pappito.com 2012.08.21. 06:27:07

a kommentekből is meg a posztból is leginkább az látszik, hogy aki nyelvtudás nélkül megy valahova az házhogy megy a lóphaszért.

A többi részlet viszont meglehetősen tisztázatlan, leginkább annak van igaza aki azt hiányolja a sztoriból ami kimaradt.

Reméljük minden rendbejön!

Marcipánom 2012.08.21. 07:17:22

Sziasztok! Először írok, de már régóta olvasom a blogot és felmerült bennem (nem most, csak már kikivánkozik) egy kérdés:

Én anno több ok miatt is kezdtem el olvasgatni a HÁ-t. 1. Személy szerint én rosszabbul élek, mint 4 éve, mint 8 éve, mint 12 éve :) és nagyon kezd elegem lenni abból, amit HÁ röviden így foglalt össze, az ország átlépte a határt. Ezzel mindent elmondtam. Na és nagyon fontolgatom, hogy kis családommal külföldre veszem az irányt.
2. A posztokon keresztül betekintést nyerhetek más országok, nemzetek életvitelébe, szokásaiba és ha szerencsénk van még jó kis fotók is társulnak hozzá.
3. Jó olvasni mások sikertörténeteit. Örülök, hogy nekik sikerült élhető életet kialakítaniuk. A kevésbé sikeresekből pedig lehet okulni és tanulni.
DE
aki idejön és veri a mellét, hogy ő MAGYAR és elhagyni a hazánkat hazaárulás, na ő hogy a fenébe keveredett ide? Most őszintén, mindenki tudja, miről szól ez a blog. Akkor csak azért jön ide, hogy beszóljon mindenkinek (ha úgy tetszik, ez a hobbyja?) és ossza az észt? Gondolom az ilyen önértékelési zavarokkal és kisebbségiérzéssel küzdő csak itt tudja kiélni magát a nicknév jótékony takarásában.

bpetya75 2012.08.21. 08:18:12

@vazzup:

Veszélyes dolog ez a szűrés. Nem szeretném elkezdeni a használatát. Az izraeli posztnál jöttem rá, amikor valaki "megfenyegette" Nyulz cimborát vele (biztos besírt rajta szegény). Könnyű beleesni abba a hibába, hogy olyanokat is kiszűrjünk, akivel csak annyi a baj, hogy nem egyezik a véleményünk az adott témában. Még a postr-en volt egykét olyan vitában részem, ahol könnyen lehet, hogy a szűrés-gomb gyorsan véget vetett volna a dolognak, de anélkül egy egész érdekes csörte alakult ki. Persze vannak olyanok, akikkel ez esélytelen, így nem zárkózom el teljesen a gomb használatától, de csak nagyon óvatosan...

bpetya75 2012.08.21. 08:22:18

@mommmmo:

Titokzatoskodik a kölök? Meg van a varázsa annak, ha csak napvilágnál derül fény a titokra ;-)

andaluzkutya 2012.08.21. 09:02:38

Meg ha használjuk a szűrést, akkor sohase tudjuk meg, hogy vannak olyan emberek, akik tényleg azt gondolják, hogy a migráció = szexuális kapcsolat a felmenőinkkel. Márpedig e nélkül azt hiszem nem lehet teljes a képünk a világról:)

christophe 2012.08.21. 09:13:06

@Marcipánom: Nos èn is gondolkodtam ezen,pl.èn se fogok a kurucinfo oldalàra menni, mert nem vagyok szèlsojobbos,ergo nem fogok ott trollkodni.10ève èlek kint ès nagyon tetszik a blog,èrdekes màsok tortènetèt, hozzàszolàsàt olvasni.Az hogy van èkezet vagy nincs lesz....m,.Aki meg vèrbeli hazafi, szeret ès jol èl M.o-n minek olvassa a blogot,semmi pluszt nem ad Neki ez az oldal

mommmmo 2012.08.21. 09:20:50

@bpetya75:
Igen, gondolkodtunk azon, hogy nem kerdezzuk meg... de rajtam egyre inkabb kezde elhatalmasodni a mania, hogy fiu, szoval nem akarom ebben a kepzetben eltolteni a kovetkezo 4,5 honapot, hogy aztan kideruljon, megsem.

vazzup 2012.08.21. 09:40:45

@bpetya75: persze, minden ilyesmi veszélyes, okosan kell használni, nem is mondtam, hogy boldog-boldogtalanra rá kell csapni, csak az igazán idegesítőkre. Én például a biztonságiőrös poszt alatt vitába bonyolódtam és nem szűrtem, mert bár néha már a határon táncolt a "it's cool..."-hosszúnevű júzer, de azért még nem volt kimondható, hogy csak troll, bizonyos fényviszonyok mellett, tükörből, fejenállva érthető a hozzáállása.

@andaluzkutya: :D kábé.

@christophe: ezek azok az emberek, akikből a folyton fejcsóváló öregek lesznek, s persze anno papok és politikusok. Ők a vérkonzervatívok, akik mindenkire tesznek magasról, de hogy hogyan éljen a másik, azt kitünően meg tudják mondani. Vannak ilyenek.

@mommmmo: sok boldogságot a picihez! :)

hothead 2012.08.21. 09:58:20

@andaluzkutya: sokaig kellett volna gondolkoznom rajta, hogy egy ilyen osszefuggest meglassak.

hothead 2012.08.21. 10:02:22

@andaluzkutya: anti-Οἰδίπους komplexus,

bpetya75 2012.08.21. 10:19:21

@christophe:

Ne légy kirekesztő Krisz ;-)

Hazafinak tartom magamat, szeretek Magyarországon élni, ha a Jóisten is úgy akarja, 1-2 éven belül akár még jól is élhetünk. Mégis szeretem ezt a blogot. Érdekes sztorikat és véleményeket lehet olvasni, lehet jókat poénkodni és offolni, sőt még értelmes viták is folytathatók. Igaz, itt kicsit nehezebben, mint odaát, de megfelelő partnerekkel azért itt is lehet.

tableno 2012.08.21. 10:19:41

Sziasztok! Hát nem igazán tudom, mit mondjak... Régen nem kommenteltem, és azt hiszem, már nem is nagyon fogok. Sajnos a szűrés gomb szerintem nem igazi megoldás, egyszerűen azért, mert lassan én érzem mocskosnak magamat az itteni hangulattól! Azt hiszem sikerült idevonzani mindazt, ami miatt sokan el akarnak menni Magyarországról... Sajnálom, hogy így alakult, mert ez a blog üdítő színfolt volt, de szerintem nincs tovább. A posztok színvonala is esik, ami nem lep meg, hiszen egyre erősebb gyomor kell hozzá, hogy valaki bevállalja, hogy az éhes disznók elé vessék. Azért a régi gárda hiányozni fog, de még a régi ellendrukkerek is, mert nekik legalább volt némi mondanivalójuk is, nem csak azért jöttek ide, hogy mindenkinek rossz hangulatot csináljanak. Na mindegy... :(

bpetya75 2012.08.21. 10:32:15

@vazzup:

Igen, pont ilyesmi szitukra gondoltam. kúlcsávóhoz tényleg kellett egy kis (nagy) türelem abban a kommentfolyamban.

Az ilyenekről mindig "Egy bugris" ugrik be nekem. Nem tudom régi vagy új vagy e. Ő angliai posztokat írt (talán hármat is?), valamikor tél vége felé posztolhatta őket HÁ. Sokan kapásból ekézték, letrollozták, stb. Aztán szép lassan azét kiderült, hogy se nem hülye, se nem troll, csak nagyon markáns (rossz) véleménye van a kinti tapasztalatai alapján az angolokról, és ezt kendőzetlenül meg is írta. Aztán az első adok-kapok után szép lassan csak sikerült értelmesen elvitatkozni vele erről-arról. Benne is meg volt a hajlandóság, meg a háborgó közönség is lehiggadt.

A szűrés gomb simán csak elvette volna ennek a lehetőségét.

Ezért aztán nagyon remélem, hogy a többség hasonló óvatossággal kezeli a gombot, mint Te :-)

bpetya75 2012.08.21. 10:34:21

@tableno:

Azért időnként benézhetnél még Cimbora! Hátha javul a helyzet...

bpetya75 2012.08.21. 10:37:19

@mommmmo:

Elsőre olyan orvosunk volt, aki előre megmondta, hogy a baba neméről nem fog elárulni semmit. Állítólag még mindig van némi hibázási lehetőség, és van aki rosszul éli meg ha pl a beígért fiú helyett lány jön...

hothead 2012.08.21. 13:02:31

@tableno: szerintem ne erezd magad rosszul masok hulyesege miatt. aki csak az index cimlap miatt talal ide, majd elkopik, ahogy eddig is. boritekolni lehet, hogy melyik poszt vonz be 200 feletti kommentet. ha ez jelent valamit, en hianyoltam a hozzaszolasaidat :)

hothead 2012.08.21. 13:06:50

@bpetya75: azert a szenegali posztnal erosen rasszista kommentet birt irni, es gildat is szepen "helyretette"

bpetya75 2012.08.21. 13:17:01

@hothead:

Bugrisra gondolsz? Nem akarom sztárolni, sok dolgával nem értettem egyet. Nem is emlékszem szenegáli posztra. Biztos öregszem...

Szegény Gilda időnként megkapja 1-2 nagyokostól a beosztását...

bpetya75 2012.08.21. 13:18:58

@tableno:

Csatlakozom a kolleginához, én is hiányollak innen.

bpetya75 2012.08.21. 14:32:15

@hothead:

Hogy Te mikre emlékszel!

Köszi a linket. Rendesen elengedte magát a csaj. Na ezt a részét rühellettem a véleményének...

tableno 2012.08.21. 15:11:47

@hothead: @bpetya75: Hát köszönöm a biztatást, de az utóbbi időben tényleg semmi kedvem nem volt kommentelni. Olyan érzésem volt, mint ha egy kocsmai verekedést néznék kívülröl, nem volt hangulatom becsatlakozni...

hothead 2012.08.21. 15:31:08

@tableno: na, most, hogy igy korbeudvaroltunk, remelem, gyakrabban latunk. javitsd fel a normal hangnemben irodott kommentek aranyat!

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.08.21. 15:52:11

Az a baj a szűréssel, hogy ha másnap visszajövök, hopp megint látom.
Habár ezt valszeg inkább nem kellene az orrukra kötni.
Az első laptopomat egy kínai kollégától kaptam. CSAK kínai karakterek voltak rajta (a tajvani fonetikus abc ráadásul). De mivel okos és ügyes vagyok, én azon is tudtam magyarul gépelni :-) (Nyertem? Ugye nyertem?)
Egyébként van még olyan nép, ami lehazaárulózza a sajátjait, csak mert külföldre mentek? Mert én még nem találkoztam olyan emberrel eddig, aki ezt értené egyáltalán, hogy miért is.

tableno 2012.08.21. 16:00:54

@Chang Yai: Szerintem a "hazaáruló" ezeknél a "rohadt mázlista" szinonímája... :)

tableno 2012.08.21. 16:03:43

@Chang Yai: Komolyra fordítva a szót, ez kifejezetten a kommunizmus öröksége, ahol a disszidálás ténylegesen is büntetőjogi kategória volt, mégis mindenki erről álmodozott...

tanato 2012.08.21. 19:44:54

@tableno: Én is jóval kevesebbet kommentelek,mint régen,ugyanolyan okokból kifolyólag.Szerencsére maradtak azért jópáran a régiek közül is.Sajnos tényleg esett a cikkek színvonala is,de remélem a helyzet javulni fog idővel.

tanato 2012.08.21. 19:46:19

@bpetya75: Na látod és is itthon élek,mégis szeretem a blogot,még ezt az indexeset is.

2012.08.21. 21:43:08

@tableno: 'ez kifejezetten a kommunizmus öröksége, ahol a disszidálás ténylegesen is büntetőjogi kategória volt, mégis mindenki erről álmodozott... '

Nagyon halas vagyok hogy erre ravilagitottal, azt hiszem ez egyben valaszt ad a kerdesre ami evek ota foglalkoztat - miert mondjak magyarok a nem Magyarorszagon elo emberre hogy 'KINT' el?

Ez hosszu evek ota halalra idegesit, persze probalok nem ra gondolni, de minden alkalommal ha magyarokkal beszelek, szembesulnom kell ezzel hogy ezt mondjak, valaki 'kint' el, 'kint' a dolgok ilyenek-olyanok stb. Ez azt valtja ki belolem hogy legszivesebben megragadnam az illetot a gallerjanal fogva, falhoz allitanam es kovetelnem hogy most azonnal mondja meg, mi az hogy kint, mihez kepest kint? (Jo, ennyire nem szelsoseges a helyzet, meg nincs szuksegem kezelesre, de tenyleg, falra maszok mikor ezt hallom).

Most hogy emlitetted a kommunizmust, disszidalast, mar jobban el tudom kepzelni hogy akkor tenyleg annyira el volt zarva Magyarorszag a vilag tobbi reszetol (legalabbis kommunista orszagokon kivuli resztol), hogy kialakult az emberekben egy ilyen fogalom hogy ok vannak 'bent' es mindenki mas 'kint'. Mostantol kezdve probalok majd toleransabb lenni ha ezt hallom...

tableno 2012.08.21. 22:07:09

@Mirjam2: Igen, voltak olyan idők, amikor már abból is hátránya származhatott az embernek, ha volt külföldön élő közeli rokona...

Én már csak a 80-as évekre emlékszem, akkor már inkább dicsekedtek az emberek az "amerikai nagybácsival", de még akkor is a legtöbb embernek a külföld valami egészen távoli, misztikus dolog volt. Nem csoda, hogy máig is érződik ennek a hatása, bár azért néha meglep, hogy olyan fiatalok is hazaárulóznak, akik még nem is éltek a rendszerváltás előtt.

vazzup 2012.08.21. 23:52:22

@Mirjam2: a 'kint' a vasfüggöny miatt ragadt ránk.

@tableno: @Chang Yai: a hazaáruló jelzőt ma már mindenkire túl könnyen osztogatják, ha a másik nem az adott politikai tábor elképzelése szerint cselekszik vagy beszél. Amúgy ez is kommunista örökség, csak akkor reakciós volt az illető.

hothead 2012.08.22. 05:21:15

@Mirjam2: igy van, ahogy a tobbiek is mondjak "kint" - a vasfuggony tul oldalan, vagy "kul_fold" - "mo-n kivuli vilag"
nezd meg a "csinibaba" c. magyar filmet, remekul bemutatja a 60-as eveket a fiatalok szemszogebol.

HAnonymus 2012.08.22. 10:13:09

@Mirjam2: Szerintem ez nem olyan markáns dolog, mint ahogy te érzed.
A kint-bent felosztás szerintem természetes felosztása a világnak. Ahol te magad (nem a veled egy nemzetbe tartozók, egyenkéne, hanem te magad) vagy, az a bent, ahol nem vagy, az a kint. Szerintem nincs ebben semmi pejoratív. Persze lehet pejoratív értelemben használni, de alapvetően nincs negatív tartalma. Arra lennék kíváncsi, hogy mit tartanál ehelyett helyesnek?
Azt, hogy KÜLföldön él? Mert ez a szó is a BELföld ellentéte valamilyen szinten.

2012.08.22. 18:04:49

@HAnonymus: Oszinten szolva, soha nem gondoltam vegig ezt a kerdest filozofiai, tortenelmi, stilisztikai vagy nyelveszeti szempontbol, csak azt tudom hogy ki lehet kergetni a vilagbol ezzel hogy 'kint el'. Ugy hangzik, mintha Magyarorszag egy borton lenne amibol nemelyeket (a 'kint elok') ideiglenesen szabadlabra helyeztek. De most hogy paran emlitettek a vasfuggonyt stb., mar jobban ertem.

En szemely szerint nem igy osztom fel a vilagot, altalaban Angliaban elek, meg eltem mar huzamosabb ideig mas orszagokban is, es Magyarorszagon nottem fel, ennyi - biztos mindenki mas, en nem erzem ugy hogy valahol kint lennek, valahol meg bent.

Hothead: nem tudom hol tudnek most hirtelen magyar filmekhez hozzajutni, de koszonom a tippet, ha valaha lehetosegem lesz, megnezem a Csinibabat, erdekesen hangzik.

Frőczy Sanyi 2012.08.23. 10:55:29

Kedves Évi, jól elbántak veletek, de ha már így alakult, a következőket tanácsolnám:
1. Repülőjegyek visszaváltása. 5 fő részére egy LAX-JFK-BUD egyirányú út is egy kisebb vagyon, ha levonjuk a kezelési költségeket még akkor is szép összeg. (Most néztem, szeptember 22-i indulással most 4150$ körül lehet foglalni)
2. A pénzből használt autó vásárlása. A fenti összegnek max. a feléből elég jó autót lehet már vásárolni. Ez azért jó, mert így sokkal mobilabbak lesztek, nem csak helyben lehet keresni munkát.
3. A maradékból le lehet előlegezni egy albérletet, ha már van állás.
4. Ha minden meg van, akkor lehet gondolkozni a sógor megfingatásán. De csak ha ezek megvannak akkor. Addig minden energiátokat erre kell koncentrálni. Meg kell próbálni kizárni a sógort átmenetileg, nem rágódni az ügyön, mert az egészségetekre fog menni. (nem véletlenül fogyott 15 kilót a férjed, valószínűleg ezen rugózik egész nap).
Nem könnyű, de ahogy az amerikaiak mondják: first things first. A legjobbakat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása