oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 06. 06:49,  Ennél idillibb képet elképzelni sem lehet 74 komment

2012. augusztus 06. 06:49 Határátkelő

Ennél idillibb képet elképzelni sem lehet

A kissé zaklatott hétvége után ma alighanem éppen Zsuzsa történetére van szükségünk, amely egy csodás trópusi szigetre visz el bennünket. Aki Hawaiira tippelt, az nem tévedett. Irány tehát a szigetcsoport!

Waikiki beach.JPG

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„Mostanában többször olvastunk olyan történeteket, amelyek nehéz küzdelmekről, csalódásokról, esetleg kudarcokról szóltak. Arra gondoltam, mi lenne, ha a sok negatív élmény után – kikapcsolódásképp – „elmennénk" egy képzeletbeli utazásra. Olyan helyet szeretnék nektek bemutatni, amely sokunk számára csak az álmodozás szintjén létezik. Képzeljetek el egy csodás, trópusi szigetet, azúrkék éggel, buja, egzotikus növényekkel, kristálytiszta, simogatóan langyos óceánnal, hűs vízesésekkel, színpompás madarakkal...Nos, ilyen a valóságban is létezik. :) Na, mire tippeltek?

Biztos vagyok benne, hogy az első 5-ben Hawaii is szerepelt. Ennek a csodálatos szigetcsoportnak 2 tagjára szeretnélek meghívni benneteket, ha van kedvetek, tartsatok velem!

Egy kis földrajz és egy kis történelem

Hawaii az USA 50. tagállama, egészen pontosan 1959. aug. 21. óta. Polinézia legészakibb szigetcsoportja, és mint ilyen, jellegzetes csendes-óceáni gyöngyszem. James Cook kapitány „Szendvics Szigetek"-nek nevezte el 1788-as partraszállása után. Taktikája, amelyet Tahitin már sikerrel alkalmazott, Hawaiin nem vált be: bár egy kisebb csata után túszul ejtette a sziget(ek) királyát, a helyiek ellentámadását nem sikerült megúsznia, és 4 társával együtt őt is megölték.

Ahogy az mindenhol lenni szokott, nemcsak a külső ellenséggel kellett megküzdeni, a hatalomért még ezen az idilli szigeten és véres harcok folytak. A szigetek feletti uralmat végül Nagy Kamehameha szerezte meg, és a dinasztia egészen 1872-ig uralkodott.

A XX. sz. fordulóján az USA is szemet vetett erre az idillikus szigetcsoportra, és bár az annektálás soha nem volt hivatalosan ratifikálva, végül egy olyan szerződés született, amelyben Territory of Hawaii-ként került bejegyzésre az addig független Hawaii „köztársaság".

Az 50-es években a fehér ültetvényesek addigi „egyeduralmát" végre megtörték a bevándorló munkások (koreai, kínai, Puerto Rico-i) leszármazottai, akik aktívan kampányoltak a terület állammá nyilvánítása mellett. Ez sikerrel is járt, így 1959-ben Hawaii 50. államként csatlakozott az USA-hoz.

Igaz, hogy közigazgatásilag az Államok része, mégis egy egészen más világba csöppen az idelátogató turista, vagy netalán valaki, aki itt akar letelepedni. Nem tartom valószínűnek, hogy sokan játszotok az itteni letelepedés gondolatával, így ez utóbbi témába nem is fogok belemenni. :) Legyünk csak egy a milliónyi turista között, és élvezzük ennek az utazásnak minden percét! :)

Kalandra fel!

Nos, ha meg szeretnénk látogatni Hawaii-t, először is el kell döntenünk, melyik szigetre utazzunk! A szigetcsoport 6 nagyobb (lakott), és számtalan kisebb (lakatlan) szigetből ill. atollból áll. A legnagyobb sziget neve megegyezik a szigetcsoportéval, de mindenki csak „Big Island"-nek nevezi, a félreértéseket elkerülendő.

Big Island területe több mint 10,000 km2, és többek között arról nevezetes, hogy itt található a legtöbb működő vulkán. A fortyogó lávát közelről is megcsodálhatja az ember, ha befizet egy túrára a Volcanoes National Parkban. (Néhány tipp, hogyan készüljünk fel egy lávatúrára.)

Haleakala Krater.JPG

Oahu

A szigetcsoport legnépesebbje, itt található Hawaii állam fővárosa, Honolulu. A legtöbb turista ideérkezik. Apropó: hogyan utazzunk? Az USA számos államából van közvetlen járat, esetleg 1-2 átszállással is megoldható. Mi (na, hogy végre legyen egy kis személyes vonatkozása is a dolognak) Los Angelesből közvetlen járattal 5 óra alatt repültünk Honoluluba.

Az árak légitársaságonként, és szezontól függően változóak. Főszezon télen van, kora nyár talán a legjobb időszak az utazásra, akkor az árak mérsékeltebbek (adatokra vadászóknak: LA-Honolulu-LA közvetlen járatot már kb. $300-tól találtam az előbb a neten). Időjárás tekintetében túl nagy különbség nincs, a trópusi nyár és tél elég egyforma. Aki viszont a szörfösök paradicsomába vágyik, az a szigetek északi felére télen menjen, ahol a legnagyobb hullámok olyankor vannak.

Honolulu.JPG

Nos, visszatérve Honolulura. A város a maga több mint 300 ezer lakosával, na meg a számtalan turistával azoknak fog igazán tetszeni, akik szeretik a nyüzsgést, forgatagot, a pezsgő éjszakai életet. Ha a híres Waikiki Beach forró homokján napozó turistahadat el akarjuk kerülni, autózzunk kicsit messzebb (autóbérlés a legpraktikusabb, és nem túl drága, ezzel gyakorlatilag be tudjuk járni az egész szigetet, mert tömegközlekedés elég minimális).

Szerelem első látásra: Hanauma Bay. Amikor először megláttam ezt az öblöt, azt hittem, egy utazási iroda tökéletesre Photoshopolt prospektus fotója elevenedett meg előttem. Mintha még a pálmafák dőlési szöge is meg lett volna tervezve. :) Ennél idillibb képet elképzelni sem lehet! Az öböl egyébként annyira népszerű (nemcsak a látvány, hanem a kiváló búvárkodási lehetőség és a sok óriásteknős miatt), hogy egy ideje védelem alatt áll, és limitálják az egyszerre odalátogató turisták számát.

hanauma Bay.JPG

A snorkeling

Nemcsak a látvánnyal estem szerelembe itt, hanem a snorkeling (pipás) búvárkodással is. Aki még nem próbálta, annak melegen ajánlom! Miután legyőztem az első ösztönös gondolatom, hogy a viz alatt nem lehet levegőt venni, és szépen, egyenletesen elkezdtem lélegezni a pipán, majd lassan hozzászoktam a „Darth Vader"-re hajazó hanghoz, ami együtt jár ezzel, na meg elkezdtem úszni (ami, köszönhetően a békatalpnak, sokkal könnyebb volt), olyan élményben volt részem, amiben addig soha! A sok színpompás hal, ami kéznyújtásnyira úszik el melletted, vagy az óriási teknős, ami épp hogy kikerül, a korallszirtek alattad, mind-mind fantasztikus, és felejthetetlen.

Hawaii-on nagyon sok helyen lehet snorkelingelni, akár saját szakállunkra, vagy szervezett kirándulás keretében. Kis családunk mindkettőt kipróbálta. Kiválasztottunk egy szimpatikus ajánlatot a sok közül, és míg férjem, meg a bátyja scuba (palackos) merülést választotta, mi a 2 lányommal maradtunk a snorkelingnél (annál is inkább, mert scuba merüléshez igazolnod kell, hogy elvégeztél egy tanfolyamot).

Két „túravezető" van, az egyik merül a palackosokkal, a másik a snorkelingesekkel. A legtöbb ilyen túrán 2-3 különböző merülő helyre viszik a turistákat, 1-1 helyen kb. 1 órát tartózkodtunk, ha jól emlékszem. Az „idegenvezető" lelkes tengerbiológus is egyben, és lelkesen magyarázta, milyen halakat, növényeket, korallokat látunk éppen.

Snorkeling1.jpg

Pearl Harbor

A fantasztikus természeti szépségek után az ember belekóstolhat az etnikai színkavalkádba is, ha ellátogat a Polynesian Cultural Center-be. Ha nagyzolni akarnék, azt mondanám, a mi szentendrei skanzenünk is valami hasonló. :) A polinéz szigetvilág különböző népeit és kultúráját ismerhetjük meg itt (ne feledjük, Hawaii ennek a szigetcsoportnak legészakibb tagja, tehát a hawaii kultúra és tradíciók sok vonatkozásban ötvözik a többi sziget szokásait). Itt egy kis ízelítő.

Oahun jártunkban nem hagyhatjuk ki Pearl Harbort sem. Az amerikaiak számára a polgárháború után talán Pearl Harbor vesztesége a legfájóbb (na meg Vietnam). Az USA itt állomásozó 8 hadihajója mind megsérült a japánok 2. világháborús meglepetésszerű támadása során, és rengeteg katona ill. civil áldozat is volt. A hősökre és a csatára emlékeztet az a múzeum, amelyet az egyik elsüllyedt hadihajó felett építettek. A víz felszínén még ma is jól látható a hajóroncsból szivárgó olaj, ill. a vízfelszín alatt néhány roncsdarab. Megkapó látvány!

Maui

Oahuról csak egy ugrás a ...nem a Sugár, hanem Maui. :) (Az én korosztályom még érti ezt... Megfejtést a kommentekben lehet közölni :)) Szóval, kb. félórás repülés után meg is érkeztünk Mauira, amely számomra még fantasztikusabb, mint Oahu. A legtöbb szigetnek, így ennek is több mikroklímája létezik, így – bár a sziget a maga 1800 km2-vel nem túl nagy, mégis nagyon változatos.

A déli és nyugati oldal száraz, így félsivatagos területek is kialakultak, míg az északi és keleti oldalon a sok csapadéknak köszönhetően buja trópusi növénytakaró fogad minket. A híres Hana Highway-en végigkanyarogva (szó szerint, ugyanis az északi oldal óceánpartján, esőerdőkön vezet végig az út, felejthetetlen!) belekóstolhatunk az igazi trópusi hangulatba: bambuszerdők, vízesések, egzotikus madarak, időnként egy-egy trópusi zápor, majd szivárvány az égen...lehet ezt még fokozni? A válasz: igen! Mégpedig egy biciklis napfelkelte túrával a Haleakala vulkán kráter tetejére! Jól hangzik, igaz? :)

Vizesesnel.JPG

Ha bármelyikőtök valaha is eljut erre a szigetre, nem szabad kihagyni ezt az élményt! Csak rébuszokban tudok róla beszélni...de most megpróbálom összefoglalni. Szóval, ha befizetsz egy ilyen túrára, akkor készülj fel, hogy korán kell kelni. Naná, hiszen napfelkeltét néz meg az ember, ami nyáron általában 5-5.30 közé esik.

Az elszánt turistákat egy kisbusz veszi fel a szállásuk előtt kb. hajnali 3 körül, majd egy jó másfél órás buszozás után feljutunk a több mint 3 ezer m magas vulkán tetejére. A még kicsit álmosan pislogó emberek szeme aztán gyorsan kinyílik, főleg a dermesztő hideg és szél miatt. (kb. 4-5 C volt legutóbb, ha jól emlékszem).

A napfelkelte fantasztikus, ahogy a felhők fölött aranyszínűvé válik az ég, aztán megjelenik a napkorong, megvilágítva a holdbéli tájra emlékeztető krátert amerre a szem ellát... leírni szinte lehetetlen, látni kell! Ezért is linkeltem be ide (ez nem a mi videónk, az nem publikus...)

A lélegzetelállító látvány és élmény után következik a túra nem kevésbé izgalmas része: legurulni közel 3 ezer méterről a völgybe. Mindenki speciálisan kiképzett (erős fékkel felszerelt) biciklit kap, bukósisakot, ill. vízálló dzsekit és nadrágot (legalábbis a mi túránk ezt is tartalmazta). Erre azért van szükség, mert ebben a magasságban a felhők fölött vagyunk, amelyen át vezet le az út, és mint tudjuk, a felhő vízből van. :)

Szóval a túravezető indul a menet élén, mögötte pedig szép sorban a lelkes biciklis turisták. Szuper volt legurulni, és megtapasztalni, ahogy a magashegyi táj és klíma szépen lassan átadja helyét az egyre melegebb, és egyre inkább trópusi környezetnek. Egy kis ízelítő itt (egy túraszervező cég videója).

Ha még ez sem elég izgalom, akkor válogathatunk a jobbnál jobb egyéb programok között (pénztárcánktól függően), helikopteres szigetnéző túráktól kezdve a luau vacsorákig (zenés vacsora, helyi ételekkel, és tradicionális hawaii táncokkal).

picture perfect sunset.JPG

Remélem, kellemesen elfáradtatok utazásunk végére, így most el is búcsúzom: ALOHA (hawaii nyelven helló vagy good bye), és MAHALO (köszönöm), hogy velem tartottatok. :) További kérdésekre szívesen válaszok!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr274697619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.06. 07:03:24

@Zsuzsa
Szia Zsuzsa! Szerintem sokan örülnenk neki, ha irnal egy par sort magadrol is: Hogyan kerültel oda, mivel foglalkozol, hogy telnek napjaid, meddig maradsz stb.
Aloha!

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.08.06. 07:54:47

Szia Zsuzsa,
Egyetertek az elottem szolo Petraval. Engem is nagyon erdekel, hogy hogy kerultel oda, turistakent vagy ott elsz. :-)
Nagyon orulok neki, hogy ez a hetfo reggel ilyen klassz es pozitiv utleirassal indult. Ilyenkor az ember meg tobbet szeretne tudni. Peldaul: Milyen az elet, ha az ember ott el?
Egy ilyen leiras utan legalabb gondolatkiserlet szinten szivesen eljatszadozik az ember azzal, hogy milyen lehet ott elni. :-)
Aloha!

tanato 2012.08.06. 07:57:40

Ez egy szuper poszt!Hawai,az igen,ott én is szívesen eléldegélnék.A kérdéseim megegyeznek az előttem kommentelőkkel.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.06. 08:09:47

Én is azt hiányoltam, hogy magadról szinte semmit nem írtál.
Legyünk következetesek, ez is inkább a helyet mutatja be, mint egy előző poszt.
A különbség annyi, hogy ezt élvezetes olvasni.
Írj egy másikat arról, hogy hogyan kerültél ki, mit csinálsz ott, milyenek ott a munkanapok, hétköznapok, stb...szóval magadról.

tanato 2012.08.06. 08:12:48

@tanato: Zsuzsi, te nem véletlenül a kaliforniai Zsuzsi vagy aki már sokat posztolt ide?

Frőczy Sanyi 2012.08.06. 09:49:03

Szuper! Őszintén szólva sóhajtozok is most! Nekem többek között a biciklis út tetszett, csodálatos élmény lehet a napfelkelte után lefelé a hegyen! Erről jut eszembe, van egy kedvenc "driving timelapse" videóm, aminek a helyszíne a Melbourne riviéra. youtu.be/iWC5rBBCqiw Azóta is szeretnék minimum 3 hónapot ott tölteni és az alatt bejárni autóval az egész országot (lehetőleg decembertől februárig :) ).....

SilentDreams 2012.08.06. 10:14:58

Szerintem a poszt alapján Zsuzsa az USA-ban lakik, és csak egy utazás keretein belül látogattak el Hawaii-ra. De majd ö helyesbít, ha nem teljesen így lenne... :))

A videokat nem tudtam még megnézni (majd este), de a szöveg és a képek alapján nagyon jól el tudtam képzelni, és jó volt kicsit arrafelé "kóborolni" :)))

Bár huzmosabb ideig nekem valószínüleg a meleg miatt nem tetszene, de ez a 3000 m-röl legurulás biciklivel, elötte napfelkelte nézés kráterekkel nagyon bejönne, meg is jegyzem, hogy majd egyszer megcsinálom, ha arra járok.... :)

Muscari 2012.08.06. 10:20:26

De jo is egy ilyen poszt olvasasaval kezdeni a napot! Koszonjuk a csodalatos kepeket es videokat, megneztem oket es maris jol indul a napom. Mindig is szerettem volna eljutni egy tropusi szigetre, ez lehet akar Hawaii is. En is imadom a snorkelinget, bar attol felek, egy ilyen nyaralas utan a Foldkozi tengert mar nagyon unalmasnak talalnam...
Nagyon vonz a termeszet, a mienktol teljesen kulonbozo allat es novenyvilag is. Ja meg a vulkanok, biztosan azt sem hagynam ki.
Jo lenne, ha irnal egy kicsit arrol, hogy ott elsz-e, ill. hogy ott milyen lehet bevandorlokent elni. Biztosan nagyon rossz :)

RoxiSpain 2012.08.06. 10:43:16

Köszönöm Zsuzsi! Jól esett ez hétfő reggel, ránk fért már egy kis felüdülés!!! nagyon jó kis post volt!

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.08.06. 12:11:02

Ezt felírtam a bakancslistámra, köszönöm. :)

pappito · http://pappito.com 2012.08.06. 13:14:35

ez érdekes meg minden, de kirándulós beszámolókat ezer más helyen olvashatok :(

tucano 2012.08.06. 13:20:23

Kivételesen egyet értek abban, hogy inkább túrabeszámoló volt ez.
És miért ne akarna valaki letelepedni a szigeten? Sőt, lefogadom, hogy inkább ez érdekelne mindenkit. Állítólag a jó hullámokért például verekedni kell a helybeliekkel, még rövid doku film is készült erről :D

pappito · http://pappito.com 2012.08.06. 13:39:08

van itt egy pajtásunk, éveket éltek Hawaii-n mielőtt ideköltöztek volna. az elmondása szerint azért nem méznyalás az ott élés (nem tudom milyen státusza volt) turistának meg majdnem mindenhol jó lenni és majdnem mindenhova érdemes elmenni

hothead 2012.08.06. 14:56:34

hataratkelesnek hataratkeles, viszont kerdes - amit a tobbiek is felvetettek - hogy egy turista beszamolot olvashattunk, vagy a posztolo e szep helyen el. elobbinek teljesen rendben van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.06. 16:25:18

@tanato: Szia Tanano, igen, en vagyok :) Azoknak, akik még nem ismernek a régi blogról, szeretnék kicsit többet elmondani magamról: 5 éve élek Kaliforniában, ahova férjhez jöttem. 2 lányommal költöztem ide, a kisebbik 5, a nagyobbik 14 volt, amikor kiköltöztünk. A férjem amerikai, környezetvédelmi mérnökként dolgozik egy állami cégnél. Én kb. 3 évig itthon voltam, majd elöször önkéntesként, most pedig fél állásban dolgozom, angolt tanitok külföldi diákoknak (ESL). Otthon is pedagógusként kezdtem dolgozni, de elég hamar átnyergeltem más területre, voltam külker. ügyintéző és help deskes (az angol tudásomnak köszönetően legtöbbször multiknál dolgoztam).
A férjemet egyébként a neten ismertem meg, erről, és az itteni életünkről jelent meg már poszt a HA-n, de az új oldalra még nem került fel.
Egyébként tény, hogy ezt a posztot csak kikapcsolódásnak szántam, ahogy irtam a bevezetőben is, de akit érdekel jobban a téma, próbálok többet is összeszedni a későbbiekben. Az egyik megjegyzés kapcsán, miszerint Hawaii-on sem mindig "havai" az élet, az Oscar-dijas Descendants film jutott eszembe (nem tudom, milyen cimmel megy Mo-n). Ott is van egy jó megjegyzése George Clooney-nak, aki sizntén Hawaii-on lakik, és valami olyasmiről beszél, hogy az emberek azt hiszik, ha valaki ott lakik, az nem lehet más, csakis happy :) Nos, ott is csak átlag emberek élnek, átlag problémákkal...még hajléktalanokat is látni, bár tény, hogy ott könnyebb hajléktalannak lenni, mint bárhol máshol a világon:) A férjemmel tréfásan szoktuk mondogatni, hogy ha nyugdijba megyünk, veszünk ott egy házat, és eléldegélünk majd...Nagyon sok amerikai kedvenc célpontja Hawaii (Florida mellett), és főleg a nyugati partról egyszerű, és megfizethető az utazás.
Kérdezzetek bátran, amire tudok, megpróbálok válaszolni. Köszönöm az eddigi kommenteket.

bodesco 2012.08.06. 18:41:47

Apám, ez a biciklivel legurulós dolog de gáz már. Az igazi Adventure feltekerni, élvezni a sport által okozott örömöt, és utána irány a lejtő, és a szabadság. 25 zsírdisznóval együtt felvitetni magunkat, 350 emberrel lökdösődni a jobb fotóhelyekért, végül társasutazás jelleggel legurulni ettől elég távol áll. Bár ez ízlés kérdése: én sohasem szerettem a tömegturizmust.

christophe 2012.08.06. 19:41:18

Nagyon jó poszt Köszi!!!

moTmeN 2012.08.06. 19:59:24

@SilentDreams: A meleggel kapcsolatban ajanlom figyelmedbe a www.windguru.cz/int/ oldalat, ahol alapbeallitaskent egy Havaii-i merohely elorejelzeseit mutatja. En kb 8 eve napi rendszeresseggel hasznalom ezt az oldalt, igaz nem allitom, hogy minden nap ranezek az ottani idojarasra, de amikor - es azert eleg gyakran, evszaktol fuggetlenul - rapislantok, a 23-26 fokos tartomanyban van a homerseklet. Az azert nem olyan meleg, nem?

Ugyanitt hozzatennem, hogy bar nagyon jo turistabeszamolot olvashattam, de becsulet szavamra, azert boktem ra a linkre, hogy megtudjam, milyen a mindennap arrafele... Remelem errol is keszul majd egy ennyire reszletes attekintes.

kék madár 2012.08.06. 20:08:35

@Zsuzsi65: Kedves, nem semmi peldanya vagy az amerikaba szakadt magyaroknak, ezzel a bloggal, ahol kepes vagy oldalakat irni vakolat szinekrol es ablaktipusokrol az epulo kacsalabon forgo váradrol. Szerintem gusztustalan. Kinek dicsekszel?

kék madár 2012.08.06. 20:13:42

@SilentDreams: Magyarorszagon nyaron melegebb van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.06. 20:16:38

kedves Kék Madár: a blogom főleg a családom azon tagjainak szól, akik nem lehetnek itt velem, hogy egy házépités minden kinját és örömét együtt élvezzék velem. Édesapám, aki a családi házunkat Mo-n saját erőből épitette, nem élhette meg, hogy elkészülön ez a ház, igy a blog az ő emlékének is szól...Egyébként a házunk itteni viszonylatban nem kacsalábon forog:) Örülök, hogy benéztél a blogomra, további szép napot kivánok :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.06. 20:19:07

@moTmeN: Hozzá kell tennem, hogy a nagyon magas páratartalom miatt a 26-28c fok sokkal melegebbnek tűnik...kb. olyan, mint Mo-n egy fülledt nyári napon lezúduló zápor utáni levegő...kb. mintha egy üvegházban lenne az ember...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.06. 20:22:54

@bodesco: természetesen lehet fölfelé is kerekezni, de én és kis családom még nincs a Tour de France szinvonalán, igy a lejtmenetet választottuk :)) (a férjem mondjuk kacérkodott a kráterben való turázással (lsd. az első fényképen), de nekem a 8-10 órás gyaloglás nem volt annyira vonzó...:) Ő hozzá van a távolságokhoz szokva, évente lefut egy maratont :)

kék madár 2012.08.06. 20:23:08

@Zsuzsi65: akkor én voltam az irigy magyar.

blacklord 2012.08.06. 21:39:27

@kék madár: vigasztaljon, hogy sok, hasonló késztetésekkel "megáldott" társad van kis hazánkban. Tudod, ahol nem kellenek ördögök a pokolbeli üst őrzéséhez...

élsportvstömegsport (törölt) 2012.08.06. 21:44:40

én 1999-ben jártam először ott, 2009-ben a kihei beach-en volt az esküvőm. de honolulu ma már elviselhetetlen. sajnos tesco szatyrós magyar és román cigányok grasszálnak a waikikin estefelé. a többi sziget szép nagyon.

kék madár 2012.08.06. 21:47:07

@blacklord: te azert megnezted a blogjat? En biztos nagy taho voltam, de azert meg ertetlenkedhetek, 0 irigyseg nelkul is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.06. 22:59:52

@élsportvstömegsport: Igen, sajnos ez minden nagyvárosra elmondható, igy Honolulu-ra is.

bazd meg 2012.08.07. 02:06:48

@kék madár: Nagyon nem akarom megserteni Zsuzsat, mert mar regebben osszevitatkoztunk, ( amiben igazam volt ) de Zsuzsikat ugy kell elkepzelni, ahogy a muter fozott anno, : vegy egy amerikai ferjet, ( persze az internetrol is jo ;^) ) tedd a fazekba, aztan magadra rantod egy parszor, megszorod egy kikoltozessel, ( persze viszed magaddal az elozo hibaidat, a gyerekeket ) teszel a tetejere egy kis zoldkartyat, aztan fozod, fozod jo sokaig es elintezi az egesz eleteted. Aztan amikor kesz a kaja, bemutatod az otthon eloknek hogy te mennyire ugyes vagy a fozesben, persze otthon meg anno gondot okozott a villanyszamla kifizetese is, az nem erdekes mert mar regen volt. Az ennivalokkal az a baj hogyha kihul a maradekot kidobjak, tehat ha nem viselkedsz jol akkor megvalik a kaja a tanyerjatol es akkor mehetunk vissza orbaniaba ;^) Kb ennyit er Zsuzsika epitkezese, annyija van benne neki, mint neked kek madar, bar nem lattam, de nem is akarom mert hanyingert kapnek, na, pa, pa ;^)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 06:09:41

Kedves B...M..g: őszintén kivánom, hogy egyszer jöjjön el számodra az a nap, amikor képes leszel a világot ill. embertársaidat nem csak a mostani sötét szemüvegen keresztül látni, hanem észreveszed azt is, ami az életben szép!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 06:12:22

@kék madár: nagyra értékelem, ha valaki tud önkritikát gyakorolni :) te megtetted, le a kalappal:) Ha pedig bármivel kapcsolatban kérdésed van, szivesen válaszolok:)

pappito · http://pappito.com 2012.08.07. 06:52:32

én ezeken röhögök a legjobban, akik azon dühöngenek Mo-n, hogy valaki házat épít többezer km-re onnan és leírja :)

hú, kék lett a fal, ribanc vagy :)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.07. 07:30:19

@pappito: Ez döbbenetes. És csodálkoznak emberek, hogy itt tart az ország?
Hogy veszi valaki a bátorságot, hogy a gyerekeket hibának nevezi??
Lehet a zaciban nőtt fel, és így érez magával kapcsolatban...
Részvétem neki. Orvoshoz kéne fordulni.

baybasti 2012.08.07. 08:46:42

még soha nem kommenteltem se itt, se a régin, pedig régóta olvasom...és egyre többször állapítom meg, hogy elképesztően sok seggfej rohangál kis országunkban :D
az előző mondattól és attól függetlenül, hogy bajorországban éltem le életem felét, teljes német állampolgárságom van és most újra itt tengetem napjaimat, csakis Budapest foreva!!! legeslegjobb hely a világon, akárki akármit mond! :)
a cikk tényleg pedig érdekes volt és nyilván egy alávaló ember vagy, amiért hank moody világában éled a kis életed. sokkal jobb lenne Magyarországról irigykedve olvasni ugyanezt más tollából haha...irigységben tényleg világbajnok a magyar^^

Jesus.Green 2012.08.07. 14:38:45

En csak azt szeretnem megkerdezni, hogy a bicikliturarol miert csak rebuszokban tud beszelni a posztolo?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 16:20:18

@tilmir: Tilmir, a számból vetted ki a szót:) a gyerek, mint "hiba" nekem is rögtön feltűnt, de nem akartam nagyon OFF-ba menni...csak sajnálni tudom az ilyen embereket, de komolyan...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 16:22:19

@Jesus.Green: a bicikli túra nekem fantasztikus élmény volt, és ezért fogalmaztam igy :) eddigi életem során ugyan bicikliztem már eleget, de nem ilyen terepen és ilyen környezetben:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 16:34:02

@pappito: :))) igen, és tul.képp köszönettel tartozom a kommentelőnek, mert a megjegyzésével komoly, több százas látogatottságot generált a blogomon:)))) most aztán mindenki tudja, milyen szinűre festettük a nappalit :)))

kék madár 2012.08.07. 17:06:34

@Zsuzsi65: meg egyszer elnezest kerek, majd csak felnovok egyszer : (

Világpolgár2012 2012.08.07. 17:40:45

@Zsuzsi65:
Azért ennyi kreditet ne adj neki, én megnéztem még előtte, mert érdekel a házépítés téma és jó látni, hogy ez hogy megy nálatok :) Havaii-ra meg csak azért nem kommenteltem, mert nekem valahogy nem havaii a hely….

Jesus.Green 2012.08.07. 18:47:36

@Zsuzsi65: Azt ertem en, hogy elmeny volt, de miert pont rebusz? Nem kotekedni akarok, vegigkisertem mar egy par szo/idioma jelentesvaltozasat eletem soran, de ez szamomra meroben uj alkalmazasa volt a 'rebuszban beszelni' idiomanak.

ffüttyfürütty 2012.08.07. 21:26:15

Nem tetszett, hogy már az elején el lett vetve az odaköltözés gondolata. :P

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.07. 22:43:27

@Jesus.Green: Igazad van:) most pirulok, mert anno magyar szakon végeztem:)) összekevertem a dolgokat...azt akartam irni, hogy csak "felső fokban" tudok róla beszélni...azt hiszem, ez a kifejezés helytálló...ennyit tesz, ha az ember nem használja minden nap a magyar nyelvet :) köszi, látod, a blog erre is jó, kicsit gyakorlom megint:))

kék madár 2012.08.07. 22:47:30

@pappito: ha mar kirohogted magad, szallj le a foldre.

Jesus.Green 2012.08.08. 00:28:27

@Zsuzsi65: Gondoltam en, hogy szuperlativusz vagy valami hasonlo akart az lenni.

pappito · http://pappito.com 2012.08.08. 01:36:07

@kék madár: én a földön járok, pubi, nem én hisztizek toporzékolva, hogy valaki más házat épít :)

kék madár 2012.08.08. 01:41:42

@pappito: nem emlekszem toporzekolva hisztizesre, csak felreertesre, es hirtelen felindulasbol elkovetett tahosagra. Ellenben nekem van onkritikam, amiert viszont te egyszer sem alltal sorba. Nagyon elszallt az agyad, es ugy tunik, ez az allapot nalad tartos.

pappito · http://pappito.com 2012.08.08. 01:53:05

hát most gondolkodj el, hogy miért érzed magad kiröhögve.

Elszálltam volna? Nyilván szakértője vagy a kérdésnek.

De egyébként igen, nem vagyok irigy, nem ítélem el azt aki mással és máshogy szeretne élni, mint ahogy azt én üdvösnek gondolom, valamit nem hörgök fröcsögve mások magánéletén és vagyoni helyzetén, nem méricskélem a magyarságát (bármilyenségét) senkinek - megértem, hogy ez Mo-ról nézve elszálltságnak tűnik. Szokjad, nem fogom szégyellni magam érte.

kék madár 2012.08.08. 02:22:24

@pappito: nem erted, feladom, az agyad befogadokepessegen nem tudok valtoztatni. Nem azon akadtam ki, hogy hazat epit. Es nem rugozok masok tevedesein ugy, ahogy ezt te teszed, gondolom ez nalad valami hajlam.

pappito · http://pappito.com 2012.08.08. 03:15:33

@kék madár: hisztériázás helyett felfoghatnád, hogy a 02:06:48-as kommentelőn kezdtem röhögni 06:52:32-kor (a komment sorszám nem is olyan buta gondolat)

most ügyesen nyomozd ki, hogy azt te irtad-e. Á, hagyd, nem te.

Az elején leírtam, amit gondolok, utinapló, szerintem nem is való ide - és kész. Egész addig csöndben is maradtam amíg az irigy ostoba el nem kezdte a zöldkártyázást meg a szerző építkezős blogját (meg a szerzőt) fikázni. (miután tisztáztáok a félreértést a szerzővel, ahhoz nem is szóltam egy szót se)

képzelt démonokkal harcolsz, szerintem feleslegesen. Remélem most tiszta, ha nem, hát nem.

De ha gondolod, akkor most én ebédelek, aztán személyeskedhetünk kicsit, levezetésképpen :)

hothead 2012.08.08. 04:02:47

@tilmir: zabigyerekre gondoltal? azt hiszem, a zaciba nem vesznek be gyereket :) szep ez a magyar nyelv! ;)

hothead 2012.08.08. 04:08:09

@pappito: most mar en is rohogok :)
szemet vagyok, ez van.

kék madár 2012.08.08. 04:23:51

@pappito: ketsegbeesetten olvastam vissza hogy mekkora hulye vagyok.... de.... olvasd el amit irtal az nem nem nekem szolt. Reszemrol lezartam, jo etvagyat. Szerintem ne ram pazarold az idod inkabb a szerenykedos blogjaidra

pappito · http://pappito.com 2012.08.08. 04:41:39

@kék madár: " inkabb a szerenykedos blogjaidra"

szerintem összekeversz valakivel, nekem csak egy van. a szerénykedős kifejezést majd fejtsd ki alkalomadtán, ha gondolod

vótszerencsém

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.08. 06:32:23

@hothead: Igen szép a magyar nyelv, bár inkább ez a szleng része.
Inkább azt kellett volna, írnom, hogy nem volt gyerekszobája, így mindenki értette volna.
Sorry, de nagyon kiakasztott,

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 00:22:39

@SilentDreams 2012.08.06. 10:14:58:
Én tavaly december elején voltam 2hetet Maui szigetén. 28 fok körül volt napközben, és volt amikor fäztam. :-) Mauirol tudni kell, h a szörfösök paradicsoma, ennek megfelelöen fujt a szél, mint az ällat!
@Zsuzsi65: Nekem tetszett, bär tényleg nem "ide valo". A Hana-road-ot mi motorral csinältuk meg, és nem fordultunk vissza Hana-bol, hanem körbementünk. A térkép szerint amit talältunk "ällitolag" mär csak 6 mérföld nem volt megcsinälva az utbol. :-) (ezért pl. az autobiztositäsban nincs is benne ez az ut)Hät azt nem tudom, h melyik 6mérföldre gondoltak, de volt egy olyan jo hosszu szakasz ami olyan hepe-hupäs volt, h majd' kiestek a fogtöméseim! Mivel a nap korän lement, ezért mäsnap visszamentünk, h az ut utolso szakaszät nappal is lässuk.(bämulatosak a naplementék ott, minden nap, mint egy hülyegyerek naplementét fotoztam) Vicces volt, mert az elözö napon "talälkoztunk" 2 "hippivel", akik mäsnap megismertek minket (a bolond europai motorosokat), és mint kiderült az egyiknek volt (van) egy étterme, ugyhogy az esti kajäläs märis meg volt oldva. :-) A Haleakala-ra csak fölautoztunk, mert aznap mär elötte egy mäsik hegyet is megjärtunk. Sok minden nem fért bele a 2hétbe, meg csinältunk olyanokat is amik nem voltak benne egyik turistakönyvben sem :-) Ha tehetném mär most fölpattannék a legközelebbi gépre. Ami elrettent, az a 38oräs (oda)ut...

Bryges 2012.08.09. 12:36:39

@Zsuzsi65
Kedves Zsuzsi, a napokban olvasgattam az írásaidat a blogokon, számomra egy nagyon pozitív ember vagy. Szeretnék megismerkedni veled, hol tudnánk beszélgetni, chatelni vagy e-mailezni? Ha megengeded bejelöllek a facebookon és akkor látod, hogy ki vagyok. Persze ha nincs ellenedre, mert tolakodni nem szeretnék.
Elérhetőségem:brigicsajszi@citromail.hu

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.09. 17:37:45

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): De jó, hogy emlitetted a Hana Highwayt, és az út végét, mi is végigmentünk, nagyon jól emlékeszem arra a szakaszra, és arra, ahogy mi is már sötétedés környékén autóztunk arra :) tényleg nagyon hepehupás volt, és talán ennek is köszönhető, hogy egy kiváncsi tehénnel, (éppen azért, mert már elég sötét volt), az utolsó pillanatban sikerült elkerülni a közelebbi ismerkedést az út közepén:)) Ott sétált át szép lassan az úton :))) a naplementék tényleg fantasztikusak! Én is bármikor visszamennék, szerencsére tőlünk csak 5 órás út.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.09. 17:39:28

@Bryges: Köszi szépen, és megtisztelsz az érdeklődéseddel. Irok neked emailt, és FB-n sokszor fent vagyok, nyugodtan irj.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.09. 18:48:05

@Zsuzsi65: Irigyellek az utolso mondatodért! Nekem amugy Wailea alatti rész jött be: lävaföld kecskékkel.
Voltatok a levendula farmon? :-) Minket a navi kicsit elnavigält mellette, és egy olyan uton kötöttünk ki, ahol egyszer csak ki volt rakva, h innentöl mär csak 4x4-el lehet toväbbmenni. :-) Na mi aztän megprobältuk a Ford Focus-szal a lehetetlent... miutän még mindig nem került elö az a fränya levendula farm visszafordultunk, és kiderült, h az ut elején volt a farm parkoloja. :-) Viszont ennek örömére béreltünk mäsnap egy terepjärot, és fölautoztunk a hegyre, mert azt gondoltuk, h akkor a mäsik oldalon meg majd jol leautozunk. Sajnos egy katonai tämaszpont ällta utunkat. :-)
Bälnanézöben voltatok?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.08.09. 19:36:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): A levendula farm kimaradt, szóval akkor van ok visszamenni:) A lávaföld nekünk is nagyon tetszett, mászkáltunk ott jó sokat:) Másik nagy élmény volt a helikopter túra a sziget fölött, fantasztikus élmény volt látni a korallzátonyokat fentről, a sekély vizben még a rájákat is fel lehetett fedezni, na meg persze a vizesések, a tűhegyes hegygerincek...akár most azonnal visszamennék...:)

McZozo 2012.08.24. 14:59:38

Azert oahut tropusinak nem mondanam, mauit kawait inkabb. Az azonos idojaras meg nem igaz voltam telen is meg nyaron is. Telen mondjuk 15 es 30 fok kozott ingadozik evtol fuggoen es viszonylag keves paraval mig nyaron 30 es 40 kozott van es sok paraval kombinalva bar meglepetesre mert szerintem allando sze ljaras van nem annyira paras mint mondjuk Miami vagy new orlins. Amugy telleg fantassztikus a hely en tobbszor is voltam es mindenegyszer szinte sirva jottem haza azon gondolkozva hogy maradhatnek ott. Ba rhozza kell tennem amit eleinte tapasztaltam az a polinez vendegszeretet az iszonyatosan hanyatlik es iszonyatosan amerikanizalodik. Gondolom ez a sok betelepulo kontinenslakotol van, Honoluluba tenyleg a hires Waikiki beach a legszebb es a nonemu egyedek innen a pont szembe levu marketplacere atszivaroghatnak kicsit kikapcsolodni a semmitevesbol, ahol a legfobb atracio hogy altalad kivalasztott kagylot ott nyitnak ki es a benne talat gyongyot odaadjak vagy keresre valamilyen ekszerbe foglaljak ott helyben illetve a gyertyaszobraszat a masik nagy latvanyossag a piacon ahol fantasztikus ugyeseggel idosebb emberek ott a helszinen keszitenek csodakat. A vasarloknak meg a tovabbiakban az ala moana shopping center ad lehetoseget a gyujtogetesre :)
Amugy lehet mar kikoptak de mikor ott voltam meg vicces volt hogy a helyi autobuszok egy nagy allomanyat a mi regi ikaruszaink adtak

Azert a polinez culture centert a szentendrei skanzenhez hasonlitani szerintem feler egy buncselekmennyel de izles dolga elfogadom :) Azon kivil van meg a Vaimea fals park ami fantasztikus elmeny. Autot lerak es utan egy gyonyoru novenykerten keresztul elmesz egy vizesehez ahol szinte allandoan ugralnak profik es felprofik :) Nagy hawaii szigeten vannak a vulkanok ami telleg nagy elmeny de masik gyonyoruseg a koromfekete vulcani homokos tengerpart. eleg bizar de gyonyotu latvany

MAgyarbol fel kell keszulni hogy 24 oras repulout visz oda szoval azert ezt be kell kalkulalni es barki barmit is mond ez feler egy kerekbetoressel. Repjegyek arait most nem tudom de mikor utoljara voltam olyan 200k korul tartott egy repjegy viszont ha nem ilyen turistak altal kedvelt es ismert hotelekbe akartal menni hanem mondjuk apartmanhazba ami modnjuk volt vagy 200 meterre a tengertol akkor toredek aron lehetett szallast foglalni kozvetlenul otthonrol telefonon, kihagyva az utazasi irodakat. Autoberles meg lehet amerikai penztarcahoz nem draga de amerikaban belul a legdragabban lehet itt autot berelni de par napra igy is megeri. Es erdemes oslakokkal is ismerkedi nagyon kedvesen minket siman meghivtak egy karacsonyi csaladi partira mikor csak utmutatast kertunk toluk hogy hova tovabb.

Tonett 2012.09.04. 02:27:43

zsuzsika!

33 eve vagyok Los Angelesi lakos.
Azt hiszem,hogy elmondhatom a blogodat olvasva,hogy halott halovany fogalmad sincs az Amerikai eletrol!
Burokban,vagy ha ugy tetszik egy nagy gomben elsz,biztonsagban,amit nem magadnak (?) koszonhetsz!
Dicsekvo soraid barmely angol nyelvu utazasi prospektusban megtalalhato!
De azert orulj a szerencsednek! :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.09.04. 05:44:07

@Tonett: Ez igy van, én csak 5 és fél éve élek Los Angelesben, igy közel sem tapasztaltam annyit, mint te 33 év alatt! A biztonságot - ahogy mondod - nem magamnak, hanem a Gondviselőnek köszönhetem, és minden nap hálát is adok érte:) Van egy szerető férjem, a családja, és 2 remek lányom, ez nekem a "burok", ami körülvesz :)
"Dicsekvo soraid barmely angol nyelvu utazasi prospektusban megtalalhato!" Hogy az angol nyelvű prospektusok dicsekednének? :)) Nem tudom, szerintem Hawaii-al kapcsolatban nem kell dicsekedni, elég ránézni egy képre, magáért beszél:))
Ha pedig a soraim dicsekvésképpen jöttek le neked, nagyon sajnálom, én csak az élményeimet akartam mindenkivel megosztani, még ha csak virtuális élmények is ezek. örömet okozott, hogy pl. volt, akiben szép emlékeket ébresztett. Már ezért megérte irni róla. Üdvözlet a napfényes Sunland-ből. Zsuzsi

Tonett 2012.09.05. 05:16:13

Es egy internetes hirdetesen talalt neked szereto AMERIKAI ferjet a Gondviselő!?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.09.05. 05:51:16

@Tonett: ahogy mondod:) A Gondviselő tudta, hogy mind a ketten megtaláljuk a ChristianCafe nevű keresztény társkereső oldalt, és igy 7 év után is boldog kapcsolatban élünk, sőt holtomiglan-holtodiglan :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.09.05. 05:57:09

@Tonett: Egyébként megtisztelő és hizelgő, hogy igy ismeretlenül ennyire érdeklődsz az életem felől:)

Tonett 2012.09.07. 13:03:20

Erdeklodom? Na azert ez egy kicsit tulzas!
Amikor hazajottem negy ev utan /Irak,Afganistan/ raneztem egy ilyen"csodalatos" oldalra!
Az 5 valaszado elso kerdese az volt: mennyi a jovedelmed?
Azt hiszem,hogy itt befejeztuk ezt az "elmenydus" beszelgetest!

2012.10.09. 15:23:10

@Tonett:
Most akkor 33 éve élsz Los Angelesben abból mínusz 4 év Irak, vagy 4 év Afganisztán? Vagy mínusz 2-2 év?
Mert ha mínusz a keleten eltöltött 4 év, akkor nem élsz 33 éve Los Angelesben; bár tény sosem ment a matek. Kijavítanál?

Amúgy valami bánt, hogy ekézed Zsuzsit? Összesen ezért a 4 kommentért regisztráltál be ide? Talán van valami más okod is erre a viselkedésre?

CJKrisz 2013.05.10. 21:07:39

Igazán jókat mosolyogtam azon, hogy Zsuzsi milyen nyugodtan kezeli azt a néhány megcsömörlött, magába fordult, irigy szerencsétlent. :D
Hihetetlen egyesek sötétsége és még magasabbra ívelő irigysége. Irak, Afganisztán... Hát persze. Jó, hogy Vietnam nem.
Csak így tovább Zsuzsi, várjuk a további beszámolókat!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása