oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 27. 06:54,  Három gyerekkel mehetünk az utcára 363 komment

2012. július 27. 06:54 Határátkelő

Három gyerekkel mehetünk az utcára

A mai poszt rövid lesz, de fontosnak tartom kitenni, mert azt hiszem, jól jellemzi a Magyarországon uralkodó viszonyokat. Rebecca és családjának történetében nem nagyon látszik a happy end, vagy ha igen, az aligha Magyarországon lesz.

család pakol.jpg

TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen hangvételű hozzászólást olvastál? Jelezd nekem a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címen és amint tudom, megteszem a tőlem telhető lépéseket. Őrizzük meg együtt a Határátkelő kulturált hangnemét!

„Mi is megyünk, ez tény. Nem kellünk a hazánknak, sajnos. A történetünk nem tudom mennyire szokványos, de nagyon is valódi.

2006-ban saját vállalkozást hoztunk létre, és nagyon megindult a szekér. Szépen épült a vállalkozás, minden pénzt visszaforgattunk áruba, teherautóba és dolgoztunk éjjel-nappal. A gyerekekre alig maradt idő, mindig csak a rohanás.

Nem volt visszaút

Aztán egy szép napon minket is elért a körbetartozás nevű találmány és elindult minden lefelé a lejtőn. Hiába próbáltunk meg mindent, de tényleg mindent, már nem volt visszaút. Az autókat elvitte a bank, a céget pedig a felszámoló. Nem baj, gondoltuk, majd többet és jobban dolgozzunk, és minden a régi lesz.

De sajnos az adóhivatal másképpen gondolta, és az országnak ebben a csücskében olyan összegű büntetést kiszabtak a páromra, amiért más egy életen át dolgozik. Azért írtam, hogy ebben a csücskében, mert konkrétan tudok olyan példát, hogy a Duna másik oldalán ugyanezért semmiféle retorzió sem jár.

Hiába mindenféle kérelem, megalázkodás a hivatalban, háromszor írták le, hogy ez nekünk nem jelent megterhelést.

Viszi a házat a hivatal

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy soha semmiféle tartozásunk nem volt és 16 alkalmazottat foglalkoztatunk.

De igen, olyan nagy megterhelést jelent, hogy lassan belepusztulunk. Nincs gázunk, mert nem tudtuk kifizetni, lassan a villanyt is kikötik és viszi a házat a hivatal.

Három gyerekkel mehetünk az utcára vagy ahová akarunk. Pedig tudunk dolgozni és szeretünk is.

De már félek itt dolgozni, mert az az ára, hogy mindenünket elviszi az, kinek a nevét nem mondjuk ki. Itt állunk 40 és 42 évesen három okos, értelmes gyerekkel és nem kellünk senkinek.

Mehetünk keresni egy országot

Tanuljuk az angolt és amit még tudunk eladunk, és mehetünk keresni egy országot, ahol szükség van ránk, vagy a munkánkra vagy csak egyszerűen, szabad élni és boldognak lenni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gazdaság körbetartozás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr544680961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belsohang 2012.07.27. 07:09:00

Nem túl kerek a történet, ennek ellenére kívánom, hogy ha mennek, legyenek sikeresek a választott helyen.
Arra vigyázzanak, hogy a magyar vállalkozói kultúra tőlünk nyugatra nem, vagy csak korlátozottan működik, ami okozhat kellemetlen meglepetéseket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 07:19:43

Ismerős történet. Sajnos.
Évekkel ezelőtt volt egy nagyobb munkánk, amit kiszámláztunk, de valahogy nem akartak kifizetni. Persze az APEH-nak be kellett fizetni utána az ÁFA-t, meg a TA-t. Kértem haladékot, hogy majd akkor fizethessem be, ha befolyik a pénz. Áááá. azt nem lehet, azt azonnal be kell fizetnem. Ok, mondtam, akkor hajtsák már be a kintlévőséget. Ja, az nem az ő feladatkörük.
Teljesen vállalkozóbarát hozzáállás.
Megértem az elkeseredést. Nagyon sok olyan vállalkozó van, volt, aki valóban dolgozik, nem lop, nem csal, nem hazudik, de az összes port rajtuk akarják elverni. A nagyokhoz nem lehet hozzányúlni, mert nekik meg vannak a spanjaik a hivatalban.
Erről ennyit.
Bárhol a világban csinálsz egy céget, nem fognak úgy hozzáállni, mint otthon. Nem néznek adócsalónak, bűnözőnek.
Az otthonihoz képest egy tizednyi, "porbafingó" (bocs) cégünk van, mégis bármilyen problémával fordulunk a hivatal felé, segítenek és nem céljuk az ellehetetlenítés. Kedvesek, segítőkészek. Nem kapok infarktust, ha jön a postás és a többi.
Remélem nektek is sikerül!!!!

CastieL 2012.07.27. 07:20:07

Szomorú történet ez, de sajnos Magyarországon ma már a mindennapokra jellemző, hogy egy-egy, egyébként értelmes, okos és tettrekész ember teljesen lecsúszik lehetőségek híján. Kívánom nektek, hogy valahol megtaláljátok a boldogságot, és én sem látnék más megoldást, mint a külföldet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 07:21:22

@belsohang: "Arra vigyázzanak, hogy a magyar vállalkozói kultúra tőlünk nyugatra nem, vagy csak korlátozottan működik, ami okozhat kellemetlen meglepetéseket."

Ezt mire érted? Aki otthon is tisztességesen dolgozott, azt semmilyen kellemetlen meglepetés nem érheti.

ffüttyfürütty 2012.07.27. 07:45:05

Tudom nem politizálunk, de most volt a reggeli hírekben, hogy Viki a vállalkozók és munkáltatók országos összeröffenésén megmondta, hogy ha nem működik a demokrácia akkor lesz valami más... (bocs előre is) :)
szóval kábé most menjen még ki merre lát :/

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.27. 07:52:35

egyrészt szomorú a történet, mint az utóbbi napokban a többi is e blogon.

másrészt az határátkelőn megjelenő írások színvonala csökkenő tendenciát mutat. tényleg nincsenek kerekebb történetek vagy csak a hatásvadászat maradt a cél?

egyébként meg érdekes, hogy a nagy átköltözés után az origon egyből tolják az úton blogot, ami ennek a klónja, viszont a zindexen meg nem látom mindig kint a határátkelőt. OFF OFF

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.27. 07:53:45

Sajnos meg kell szoknunk az ehhez hasonló történeteket.
Sjanálom, hogy nem volt kicsit részletesebb az írás, olvastam volna még több mindenről. Pl. hová szeretnétek menni, mekkorák a gyerekek, elképzelések a kinti munkával kapcsolatban, stb.

TilosazA (UK) 2012.07.27. 08:16:25

@ffüttyfürütty: O.o
Küldesz nekem linket mailben? Köszi...

Ez egyébként sajnos szokványos történet ma Mo-n. Az én családomban is van rá példa, az egyetlen ami kihúzta az illetőt a csávából a külföldön dolgozó fia, aki kölcsönadott neki azthiszem 2 milliót, mikor az adóhivatal az ÁFÁ-t követelte.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 08:19:37

@bandirepublic: Nézd, szerintem ez nem verseny. :)
Ott sem jobbak a cikkek, ahogy néha beleolvasok.

Az érdeklődésünk sem azonos, nem lehet elvárni, hogy minden nap valami "bomba"-cikk jelenjen meg.
Ráadásul nyár van, sokan épp áztatnak, nem véletlen, hogy kevesebb a komment.

hogyne,persze,igazad van! 2012.07.27. 08:46:09

@tilmir: ha esetleg nem törölnéd azokat a kommenteket,ami neked nem tetszik,mert nem a többség véleményét tükrözik,és elfogadnátok kritikát is,akkor lenne több is..

@ffüttyfürütty:

nem kell a feszkót kelteni,mert nem azt mondta,ergo hazudsz.

bpetya75 2012.07.27. 08:46:56

A falnak tudok menni ettől a "Nem kellünk a hazának" lózungtól.

De lépjünk túl ezen. Elhiszem, hogy nehéz lehet feldolgozni egy ilyen szintű lecsúszást. Megjegyzem ez önerőből nem jöhetett így össze. Valahol, valamikor sikerült szert tenni egy jóakaróra, ebben biztos vagyok.

Az viszont kérdés számomra, hogy a kényszer szülte elhatározáson kívül mi van még, ami megalapozhat egy életkezdést 5 ember számára egy idegen országban?

A hivatal bejegyzett már valamilféle terhelést az ingatlanra? Ha nem, akkor a piaci ár alatt 20-30%-kal pár nap alatt el kell adni és azonnal húzni a francba. De ha tőke nélkül, lukas gatyában mentek ki, akkor mi a francra számítotok???

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 08:49:42

@hogyne,persze,igazad van!: Ezt az oltári nagy baromságot honnan vetted? Nem én vagyok a blog-tulajdonos, de még csak admin sem.
A véleményem mondtam el.
Nem hinném, hogy bandi a lelkére vette, hisz ott volt a :) (lehet, nem tudod mit jelent? )
Hát sorry.

bpetya75 2012.07.27. 08:50:36

@hogyne,persze,igazad van!:

A kritikával nincs baj, ha sikerül értelmesen, megfelelő stílusban, anyázás, köpködés, a másik alázása nélkül megfogalmazni.

Ha nem sikerül, akkor lehet sírdogálni a többség gonoszsága miatt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 08:53:49

@bpetya75: Bár általában egyetértünk, most nem.
Sajnos össze jöhet önerőből.
:(
Elég hozza néhány ki nem fizetett számla. Azok a vállalkozások, akik nem adócsalásra jönnek létre, nem rendelkeznek komoly megtakarítással, hisz ahogy ő is írta, visszaforgatták a pénzt, fejlesztettek.

bpetya75 2012.07.27. 08:53:53

Pffff

Azért ennek a blogmotornak is van baja. Baloldalt látszik az utolsó kommentem, de a poszt végén nem jelenik meg...

ffüttyfürütty 2012.07.27. 08:54:40

@TilosazA: TV-ben láttam, úgyhogy linkem nincs sajna. @hogyne,persze,igazad van!: a fentebbi neked is szól, nem voltam ott, a tv pedig ezt közölte le, nem akartam feszkót kelteni, inkább levezetésként írtam ide. Persze tudom minden szép és jó (kackac)

bpetya75 2012.07.27. 08:55:33

@tilmir:

"De sajnos az adóhivatal másképpen gondolta, és az országnak ebben a csücskében olyan összegű büntetést kiszabtak a páromra, amiért más egy életen át dolgozik. Azért írtam, hogy ebben a csücskében, mert konkrétan tudok olyan példát, hogy a Duna másik oldalán ugyanezért semmiféle retorzió sem jár."

Ezért gondolom azt, hogy valaki el akarta takarítani őket az útból. Ez egy megrendelt kivégzés volt. Feltéve persze, hogy úgy igaz, ahogy írva vagyon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 08:57:17

@bpetya75: Vagy épp a másiknak volt némi hátszele az APEH- nál.
Akinek vannak kapcsolatai sok mindent el tudnak intézni... ott is...
:(
Nem sok hír van pl. a fehérvári esetről...

bpetya75 2012.07.27. 08:59:43

@tilmir:

A megrendelt kivégzést pont így értettem...

Milyen fehérvári eset?

ioi (törölt) 2012.07.27. 09:02:19

Ez így tényleg elég sovány, és nem tükröz megfontoltságot.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.07.27. 09:03:25

"De már félek itt dolgozni, mert az az ára, hogy mindenünket elviszi az, kinek a nevét nem mondjuk ki."

Micsoda misztikum "kinek nevét nem mondjuk ki".

Azt is jó lett volna tudni milyen címszó alatt vert rájuk büntetést az apeh...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 09:06:08

@bpetya75: Kiterjedt hálózatot alakítottak ki a helyi apeh dolgozókkal vállalkozók. A vállalkozókat nem ellenőrizték, ellenben ők adtak ötleteket, hogy kiket ellenőrizzenek.
Mindenki jól járt, apeh-os kapott egy kis zsebpénzt (egyem a szivét), vállalkozó meg nyugodtan aludt, míg a konkurenciát b@szogatta a hivatal. :) Érdekes módon nagy a csend az ügy körül.

ioi (törölt) 2012.07.27. 09:06:26

@TilosazA: ha a tegnapi ov-demjános szöveg kell, tele van vele az internet. pl.: index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/26/orban/

TilosazA (UK) 2012.07.27. 09:08:46

@iOi: Azt látom,hogy tele van vele a net, mindenkinek elolvashatom a szövegről a véleményét. De én saját véleményt szerettem volna alkotni az eredeti szövegről. :)
Na, majd keresgélek még.

ioi (törölt) 2012.07.27. 09:14:39

@TilosazA: index eléggé szó szerint idézte, az tudósítás, nem vélemény

bpetya75 2012.07.27. 09:16:38

@tilmir:

1. Ebben az a szép, hogy Te Svájcból többet tudsz róla, mint én idehaza, pedig igyekszem követni az eseményeket.

2. Mivel a fejcseréket eddig nem látott mélységben hajtották végre a kormányváltás után, az érintettek mind NAV, mind pedig vállakozói oldalról nyilvánvaló kötődésűek. A fijug pedig nem arról híresek, hogy szeretnének a saját házuk táján rendet tenni. Egy kis maszatolás, valami kis szerencsétlent esetleg elföldelnek, aztán jól van, mehet minden úgy mind eddig, csak a pár hetes kiesést kell behozni :-(

Tigicica (törölt) 2012.07.27. 09:18:35

@bpetya75:

Láttam én már családapát fogyni egy hónap alatt húsz kilót, mert elvesztette a fő megrendelőjét....
Nagyon is tipikus történet ez, mert én is cégekkel foglalkozom. Elárulom, hogy kb. negyven kis cégből jó, ha kettő tud normálisan vállalkozni. A mai Magyarországon elég egy rossz üzleti döntés, elég egy váratlanul nem fizető vevő és nem éled túl. Iszonyatosak az adóterhek, nem nagyon lehet tévedni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 09:21:32

@bpetya75: Így van, csak akkor nem kell itt rendrakásról beszélni.
Egyébként ismerősöm dolgozik a NAV-nál. Elképesztő sztorikat mesél. Pl. ki van adva, hogy mennyi bírságot kell beszedni. Ettől függ az év végi prémium. :)
Tehát nyuszika, ha van rajtad sapka, ha nincs, akkor is fizetsz.
:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 09:24:56

Egyébként érdekes a téma, lehet írok egy szösszenetet a kinti vállalkozói létről. :)

TilosazA (UK) 2012.07.27. 09:28:06

@tilmir: Ez engem is érdekelne! Melyik ország is? :)

bpetya75 2012.07.27. 09:31:53

@Tigicica:

Fel sem merült bennem, hogy nem lehet csúnyán nagyot bukni.

@tilmir:

Ez nem újdonság. Már jópár éve így megy, nem vityáék találták ki. Éljen a régóta vállalkozóbarát magyar gazdaságpolitika!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 09:36:55

@TilosazA: Svájc, immáron 4. éve. Szóval lassan lesz összehasonlítási alapom. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 09:40:21

@bpetya75: Igen, azt tudom, hogy nem ők voltak az ötletgazdák. :)

Egyszer egy ellenőrzésnél megkérdezte a revizor, hogy minek vettünk cementet? Mihez kellett? (építőipari kft. volt).
Visszakérdeztem: mit gondol?
Nem voltam túl népszerű.
:)

2012.07.27. 09:49:33

Egy nagyon jo baratom is hasonlo cipoben jart meg a 2000-es evek elejen, csak o eppen a frissen hatalomra kerult baloldal egyik videki fontos emberenek az uzleti erdekeit sertette, pedig egyebkent raadasul o maga is rajuk szavazott korabban. Persze ezt senki nem tudta, mivel egyebkent nem politizalt, siman olyan APEH vizsgalat lett belole, hogy haj-haj, majd a vegen jo kis szabalyos koncepcios per, es masfel ev felfuggesztett.

O utana azt mondta, hogy o volt a f@sz, mert amikor az egesz elkezdodott, amikor elindult a lejton, es lathato volt, hogy baj van, akkor kellett volna kiszallni, bezarni a boltot, eladni mindent es ujra kezdeni mashol, mashogy. Es akkor meguszta volna a teljes anyagi bukast es a felfuggesztettet.

Ugyancsak o mondta, hogy egyebkent a legtobben Mo-n pont itt kovetik el a hibat, hogy nem tudnak veszteni, es - a politikatol es APEH-tol fuggetlenul is - amikor latszik, hogy egy ceg vagy egy projekt elindul lefele, akkor nem azonnal kiszall es a maradek penzet valami masba fekteti, hanem a maradekot is beletolja a nyilvanvaloan halalra itelt projektbe, es nem erti, miert megy el mindene. Amig nyugaton szinte minden vallakozas (es ez Mo-n is igaz a sikeresebbekre) tobb labon all, hogy ha az egyik eppen valamiert nem megy annyira, akkor a tobbi meg mindig eltartja. Csak az a kulonbseg, hogy amig a vallakozas egy kulon szakma, addig Mo-n nagyon sok a kenyszervallakozo, akinek nincsenek meg a szukseges kozgazdasagi es menedzsment ismeretei, nem szamol, nem tervez, hanem egyszeruen egy jo szakember a szakmajaban, aki indit egy vallakozast, ha viszont a gazdasagi helyzet hirtelen borul, akkor mar csak nez es kapkod, majd lassan bebukik. Ezt a folyamatoto nagyon jol meg lehet figyelni a gazdasagi valsag kezdete ota.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.27. 09:59:33

@tilmir: tényleg? akkor miért görcsöl a gyomrom, ha a postás tértis levelet hoz?

Határátkelő 2012.07.27. 10:24:51

@hogyne,persze,igazad van!: Csodálatos, hogy mennyire nem akarod megérteni, miért töröltem eddig kommenteket. Megpróbálom lassan írni (...), hogy megértsd: nem a véleménnyel van a gond, hanem azzal, ahogyan egyik-másik kommentelő azt megfogalmazta. Tőlem lehet dicsérni és szidni is a rendszert is, a blogot is, egyet nem lehet: a másik becsületébe gázolni.

Ha szerinted felesleges hepciáskodás a másikat leprostizó komment (és kommentelő) kimoderálása, akkor valóban nincs keresnivalód ezen a blogon. Ha viszont felfogod, hogy nem azzal van a gond, ha valaki nem ért egyet a másikkal (vagy a napi poszttal, vagy az egész bloggal), hanem azzal, ha azt a másikat mocskoló módon teszi, akkor szívesen látott vendég vagy.

Nincsen túl nagy elvárás: a magyar Alkotmánynak (meg az emberi jóérzésnek) kell megfelelni, ami aztán igazán nem bánthatja senkinek a meggyőződését, szerintem.

Üdv

Határátkelő

Határátkelő 2012.07.27. 10:28:15

@bandirepublic: Sajnálom, ha így látod, ha ez megnyugtat, nagyon sok jó írás vár megjelenésre, most így jött ki. Itt figyel például egy jó hosszú és érdekes brazil poszt, hogy mást ne mondjak, szóval nem kell aggódni. :))) A váltás kicsit engem is leterhelt, és némelyik nagyon jó íráson nagyon sokat kell dolgozni, hogy publikálható legyen, de azon vagyok, hogy a színvonal ne csökkenjen, hanem emelkedjen.

Határátkelő 2012.07.27. 10:40:43

@bandirepublic: Én is a te következő írásod... :)))

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.27. 10:43:46

OFF

@Határátkelő:
én például nem értem.
Miért baj, ha az a véleménye a nőről, hogy félprosti? (Magyarul nem áll az utcasarkon vagy a kirakatban, de párválasztási szempontjai között erősen preferálja az anyagiakat.)

Főleg úgy, hogy nyilvánvaló rasszista hozzászólásokat nem törölsz.

ON
Egyre több az olyan ismerősöm aki már nem a nyomorból menekül és megy ki Londonba "nyolcan lakunk egy házban, én most éppen mosogatok" típusú kivándorlásra, hanem inkább az itthoni légkört nem bírja, a hivatalok packázását, az emberek irigységét és szarevősségét.
Egy magasan kvalifikált szakember ismerősöm azért ment el, mert nem akarja, hogy a gyermekei ebben a légkörben nőjenek fel.

curkóka 2012.07.27. 10:46:44

Pénzügyi fegyelmezetlenség-mert így hívják!Sajnos nagy divat lett itthon.Csak annyit,2005-ben "vásároltak tőlünk 5.4.-Mill.-ért.Nem fizetett a kedves vevő.Rendőrség 2 évig nyomozott,ügyészség 2 évig nyomozott,bírónő 20 perc alatt küldött el a p..ba,engem,károsultat.Apeh jött behajtani a maradék vagyont,már nem volt mit!2012 van.Szívok azóta is.Körbetartozunk,mindenki széttárja a kezét-nincs!Szóval ennyit a jóindulatiságról!Lehetsz te becsületes,ha van 1 "jóakaród".Egy életre elkaszáltak.Ja,ezt a tetüt védi a jog!Nem engem.Hogy törjem el így a lábait?

bpetya75 2012.07.27. 10:47:19

@Babette_:

"Aki otthon is tisztességesen dolgozott, azt semmilyen kellemetlen meglepetés nem érheti. "

Felhívnám a figyelmedet arra az "is"-re! Tilmir a külföldi vállakozói létről írta ezt.

bpetya75 2012.07.27. 10:55:14

@tilmir:

Basszus! Ellenőrrel érzékeltetni, hogy hülyeséget kérdezett??? Ilyet nem szabad csinálni!

pamut 2012.07.27. 10:58:52

Sajnos Magyarországon nagyon alacsony a vállalkozási hajlandóság, a többségnek ilyesmi eszébe sem jut. Sikeres, embereket alkalmazó, stabil helyzetű vállalkozóból (aki tehát több mint egy kényszerből önfoglalkoztató egyszemélyes bt.) meg még kevesebb van, szerintem a népesség kb 1%- lehet lehet.

Oda akarok kilyukadni, hogy pont az ilyenek kivándorlása a legnagyobb veszteség ennek az országnak. Ez a gazdasági elit lefejezése, pótolhatatlan. Helyismeretük van, ami nélkülözhetetlen, tapasztalatuk, ember-ismeretük, kapcsolataik, rátermettség, csupa olyan szükséges emberi tulajdonság, változó amik egyszerűen pótolhatatlanok, semmiféle állami intézkedés nem pótolja.

Persze én is ismerek olyan embert, akinek a cége több tucat embert alkalmaz, de - túl élete felén - családostul készül kifelé. nem bírja ami itt van, a gyerekének pláne nem akarja. Pont az ilyenek emberek a leginkább nélkülözhetetlenek, ők építenék a gazdaságot helyi szinten, és őket is elüldözi ez az ország. Az eleve betarthatatlan adórendszer, az eleve hatósági önkénynek terepet adó gumijogszabályok, egymással ellentmondó szabályozások, az kormány keresztes háborúja a jogbiztonság és a kiszámíthatóság ellen, a mindenek ellenére sikeres vállalkozások ilyen-olyan jogcímen való extra sarca (van ott pénz: nosza gyorsan csapjunk le rá - állami mentalitás), és úgy általában az ország lezüllése, elszegényedése mind-mind tolja-űzi kifelé pont azokat az embereket, akik sikeres cégeket tudnának felépíteni, akik munkát adnának másoknak, akik tényleg csinálnák a gazdasági pezsgést.

Sötét jövőt látok ebben az országban, jöhet egy új kormány, akár jobb is, de az elveszett _alkalmas_ embereket pótolni nem lehet csak nagyon hosszú idő alatt.

pamut 2012.07.27. 11:02:40

@belsohang:
"Arra vigyázzanak, hogy a magyar vállalkozói kultúra tőlünk nyugatra nem, vagy csak korlátozottan működik, ami okozhat kellemetlen meglepetéseket."

Szerintem a poszt írója tud vigyázni magára, ráadásul a nyugati vállalkozói kultúra nem kellemtelen, hanem inkább kellemes meglepetéseket fog okozni.

tableno 2012.07.27. 11:12:56

Nagyon, nagyon szar dolgok ezek. A poszt ugyan nem túl beszédes, de simán elhiszem, hogy így volt. Amikor otthon dolgoztam, a mi cégünk is belefutott nagyon czifra dolgokba önkormányzatokkal, stb... És ami a legrosszabb, nincs a politikai palettán SENKI, ismétlem SENKI, aki vállalkozásbarát politikát hirdetne. Hülye lózungok vannak helyette, hogy magyar termék, meg a honi piac védelme, a valóságban pedig a vállalkozó nálunk a "rohadt kulák".

mommmmo 2012.07.27. 11:20:55

Pedig ez a vallalkozoi reteg az, amelybol a kesobbiekben kiepulhetne az, amit ugy nevezhetnenk hogy "magyar gazdasag" nem??? legalabbis aprocska kis jozan paraszti eszemmel igy kepzelnem el.
Normalis esetben ugy kellene ovni, nevelgetni oket, mint az uveghazi novenyt. Gondolnam en

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 11:26:28

@mommmmo: Igen, jól látod. Csak amíg az az érdek, hogy a zsíros állami beruházásokat a sógor-koma-jó barát kapja, (aki visszacsúsztat 10 %-ot), aztán majd az nem fizeti ki az alvállalkozókat, addig erről kár álmodozni.
:(

2012.07.27. 11:30:38

Nekem egy regi klasszkus vicc jutott most hirtelen eszembe:
Gierek ellátogat Moszkvába Brezsnyev meghívására. A lengyel titkárt elviszi Brezsnyev a Moszkva csatorna partján levő villájába. Gierek ámul-bámul, minden tiszta márvány, automatizált. Meg is kérdezi:
- Brezsnyev elvtárs? Honnan van neked ilyen szép villád?
- Egyszerű dolog, Gierek elvtárs. Menj oda az ablakhoz! Látod a Moszkva csatornán átívelő hidat?
- Látom!
- Nos, amikor ezt a hidat felépítették, minden második tégláját ide hordták. A következő évben Brezsnyev érkezik Lengyelországba. Gierek rötön egy palotába viszi, ahol Brezsnyevnek leesik az álla:
- Gierek elvtárs? Honnan van ilyen gyönyörű villád?
- Egyszerű dolog, Brezsnyev elvtárs! Nézz csak ki az ablakon! Látod a Visztulát átívelő nagy hidat?
- Nem látom!
- Na látod.

bpetya75 2012.07.27. 11:30:59

@tilmir:

Az egyik reggeli kerrádiós műsorban foglalkoztak ezzel a visszaosztásos dologgal. Ők olyan 30%-ra becsülték a visszajuttatandó összeget, de volt aki állította, hogy ez 50%. Attól tartok, hogy a 10-nél tutira jóval több...

bpetya75 2012.07.27. 11:32:20

@Nyulz of the World:

Én ezt fideszes-mszps polgármesterrel ismertem...

2012.07.27. 11:37:55

@bpetya75: En eredetileg Ceausescu vicckent ismertem, de most igy talaltam meg a neten, de a lenyegen nem valtoztat, ebbol is latszik, hogy a modszer ugyanaz, csak a nevek valtoznak... :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 11:38:33

@bpetya75: Bizonyára akkor emelkedett a tarifa az elmúlt években. :( Gusztustalan.
Nem véletlen, hogy miért kerül olyan sokba (és ennek ellenére mégis sz@r) minden egyes létesítmény, út.

mommmmo 2012.07.27. 11:39:37

Amugy off:

Tilmir otletenek, es Hataratkelo "tulterheltsegenek" kapcsan elmondom milfele gondolat motoszkal bennem mar egy ideje, kivancsi vagyok hogy mi a velemenyetek..

Szoval arra gondoltam, mi lenne, ha letrehoznank (es ebben en aktivan segithetnek) a Hataratkelo egyfajta "kistesojat", amelyben azokat a dolgokat gyujtenenk ossze, amiket lattunk, tapasztaltunk kulfoldon (es esetleg belofoldon) es mukodnek, es tanulni lehetne beloluk.
Lasd Tilmir vallalkozos posztja epp beleillene ebbe a profilba. Nekem is van egy irasom, amelyben leirom, hogy az emiratusiak hogyan valositjak meg az "egyuttmukodest" es a "nemzeti erdekkepviseletet" egyutt, es egymast kiegeszitve. Sok furasag van az UAE-ben, de ezen a teruleten tenyleg csucsok, lehetne tanulni toluk. Ha esetleg valaki otthon lat egy jo polgari kezdemenyezest, az is oda illene...

Ez az egesz azert lenne hasznos, szerintem, mert mar annyian osszegyultunk itt, es annyira befutott ez a blog, hogy itt az ideje, hogy egyfajta "szellemi muhely" felet beinditsunk itt, es ez lehetne egyfajta ilyen kezdemeny.

Masreszt szerintem Hataratkelot mar ellepik a posztok, es igy egy reszuket atiranyithatna a "kistesohoz". Mondjuk ez a "kisteso" nem lenni napi jellegu, hanem mondjuk heti 2-3 iras.

Mondjuk amennyiben en szerkesztenem ezt a blogot, ez nem lenne Oktober elott, mert most sok mas dologgal el vagyok foglalva, es a magyar gepeles es helyesiras rejtelmeibe is el kellene megint merulnom:)), de addig is kivancsi lennek mit gondoltok errol, es foleg Hataratkelo mit gondolna errol. (es priviben is lehet irni a momomov53@yahoo.com cimre, hogy ne offoljuk szet ezt a posztot).

dodona 2012.07.27. 11:43:22

Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni , aki tud, segítsen. Aki nem, annak megköszönöm, ha nem osztja az észt.
É-Mo-i megyeszékhelyen élek családommal, férjemmel és 2 kamasz gyermekünkkel. Megyei fenntartású intézményben dolgozom, ill. ez év januártól a kormányhivatal a fenntartó, és jövő jan. 1-gyel betagozódunk az országos intézményünkben. (Szándékosan nem írom az intézmény nevét, lényegtelen.) Tehát közalkalmazott vagyok, a bértábla legalján. Nettó keresetem nincs 100 ezer. Férjem volt szolgálati nyugdíjas, jelenleg szolg. járadékos. A nettója szintén ennyi. Behatárolva a munkavállalási lehetősége anyagilag. Gyerekeink most kezdik a középiskolát, itt helyben. A lényeg. Ismerősünk, barátunk felajánlott München mellett takarítói állást a cégénél nekem. Havi nettó 800 euróért. Olyanok véleménye érdekel, akik kint élnek, hogy szerintük mennyibe kerül a kint tartózkodásom kb. Itthon sem járok étterembe, tehát kin t sem élnék luxusban, csak pénzt szeretnék keresni, hogy itthon kifizethessük a tartozásainkat (nem baki, nem apeh, „csak” közüzem). Megéri-e kimennem? Itthon tehát a nettóm nem éri el a 100 ezret, de 50% levonás terheli a béremet, 2006. óta. Szemben az ottani 800 euróval. Itthon merjem hagyni két gyerekemet? Milyen anya vagyok? De! Januárban az országos intézmény, amibe betagozódunk, nem veszi át a mostani intézményemet ennyi létszámmal, ahányan vagyunk. Leépítés lesz, 28 emberből, kb 5-6 ember. Vannak védett korban levő kollégáink, kb. 5-6-an, őket nem lehet elküldeni, tehát tuti, h. minket „fiatalabbakat” fognak lapátra tenni. Tehát azt sem mondhatom, hogy legalább ez a havi 50 ezer, amit kézhez kapok, ez biztos. Mert korántsem az, januártól.
Tudtok tanácsot adni?

tableno 2012.07.27. 11:48:19

@dodona: először egy kérdés: tudsz németül? Ha igen, vágjál bele, aztán ott helyben tudsz majd esetleg jobb melót is szerezni. Ha viszont nem, akkor nagyon necces a dolog.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 11:52:50

@dodona: Elég sok olyan írás van már, amiben leírják a "piszkos anyagiakat". Ebből tudsz matekozni, ki tudod számolni, hogy neked megéri-e.
Másrészt nagyon sok embert ismerek, aki hosszabb-rövidebb ideig élt távol a családjától. Nem könnyű, de működhet. Attól te nem válsz rossz anyává, hogy meghozol egy ilyen döntést.
A gyerekek ebben a korban már megértik, hogy mi miért történik. Én is otthon hagytam az egyiket, túléltük.Szerencse, már velünk van. :)
Harmadrészt, beszéljétek meg családilag, és úgy döntsetek!
:)

pamut 2012.07.27. 12:04:05

@dodona: Szia, ez egy nagyon fontos döntés, csak te dönthetsz, főleg hogy te ismered legjobban saját helyzeted.
Pár szempont:
- 100%-os-e az ajánlat, nem eshetsz-e két szék közé?
- hosszútávú-e az ajánlat? lakhatásban segítenek-e, ha nem, el tudod intézni? mennyi lenne a lakhatási költség?
- beszélsz németül?
- tudsz-e bármi olyat, amivel tovább tudsz lépni kint?
- egyáltalán van-e benned vágy, ambíció a kiinti életre, vagy csak az anyagi kényszer motivál?
- a család minden tagja kibírná-e a szétszakítottságot? mennyi ideig?
- van-e hosszabb távú elképzelés, pl. kint maradni, kivinni az egész családot?
- ha menne utánad a férjed is, ő tudna-e, akarna-e odakint valamilyen munkát keresni, vállalni?

Így hirtelen ennyi :)

dodona 2012.07.27. 12:06:08

Nem a meló zavar, mindegy, mit csinálok, ha megbecsülik a munkámat. 27 éve dolgozom, igaz ebből, 3 gyerekre 5 év GYES, és 2 év munkanélküli. örültem, hogy végre itt elhelyezkedtem. De mióta ide felvettek, ez a terület csak csúszik lefelé. Mint a közszférában minden. Nálunk 2005. óta nincs béren kívüli juttatás semmi. Csak a tiszta bérünk van. Az meg nudli. A családdal megbeszéltem, a férjem aggodalmaskodik, hogy mi lesz velük egyedül... A kicsifiamnak meg annyi, hogy eddig én tanultam vele délutánonként... De persze megértik, hogy itt sajnos a pénz az úr, és más választás nincs. Németül kicsit tudok, inkább ismerem a nyelvet :) Franciául beszélek. De eddig nem nagyon mertem csak úgy a nagyvilágba elindulni. Ebbe azért mernék bele vágni, mert ismerős a srác. Csak az érdekelt, hogy, talán nem annyira drága kint az élet, hogy nem fog kelleni magamra sokat költeni...

dodona 2012.07.27. 12:11:08

én már az első gyerekünk születésekor ki akartam menni, 1989-ben. Ha kimegyek, nem jövök többet vissza. A lányom, ő a középső, érettségi után mindenképp megy külföldre, ha mi akkor még itt lennénk...

2012.07.27. 12:13:47

@dodona: Szerintem ket kerdest kene tisztaznod, egyreszt hogy mennyire megbizhato az ismeros aki a munkat ajanlotta - biztosan megkapnad ezt a munkat, be lennel jelentve, fizetnenek utanad adot, biztositast? Masreszt hogyan talalnal szallast? Munchenben es kornyeken nagyon nehez szallast talalni, es a legolcsobb szoba valoszinuleg legalabb 400 euro havonta, plusz tobb honapot elore ki kell altalaban fizetni. 800 euro havonta Nemetorszagnak ezen a reszen nagyon alacsony fizetes, ugyanakkor el tudom kepzelni hogy szakkepzetlen munkaert csak ennyit fizessenek, sajnos. Elelmiszer ugyanannyi vagy olcsobb mint Magyarorszagon, tehat a legnagyobb koltseged a lakas lenne.

En szemely szerint mennek a helyedben, ha ez az ajanlat megbizhato es ha valaki segit szallast talalni legalabb az elso par honapra. Nagyon fontos lenne hogy megtanulj legalabb alapszinten nemetul mire megerkezel, kulonben iszonyuan ki leszel szolgaltatva es barmilyen munkat, takaritast is, nehez lesz elvegezned. Az hogy 'milyen anya vagy' - hat egy olyan anya aki kepes lenne a gyerekeiert egy idegen orszagban takaritonokent dolgozni, szerintem ennel jobb anya nem nagyon van.

Ha a szallas nincs megoldva, illetve ha a munkaajanlat nem 100% megbizhato, vagy nem jelentenek be, akkor szerintem semmikeppen ne menj. Kerd meg az ismerosodet hogy kuldje el neked a szerzodest, kerj meg valakit aki jol tud nemetul hogy forditsa le neked, gondold at stb. Ha nem akar szerzodest kuldeni, akkor nem komoly az ajanlat es en nem is foglalkoznek vele. De meg ha tenyleg van munkad, akkor is meg kell oldanod a szallas-kerdest valahogy.

tableno 2012.07.27. 12:15:48

@dodona: 800 euróból szűkösen, de ki lehet jönni (mondjuk a fő szempont a lakásköltség, az ugyanis Münchenben simán elviheti a fizu felét-kétharmadát). De ennyiből nem fogod tudni megalapozni a család jövőjét. Akkor érdemes menni, ha a férjed is tud kint dolgozni, illetve ha lesz továbblépési lehetőséget, amihez viszont kell a nyelvtudás (ha már kint vagy, persze tudod fejleszeni). A lényeg, hogy ne függjél senkitől, és ne úgy legyél kint, mint egy rabszolga, hanem illeszkedjél be (lélekben is). Másképp nem fogod bírni sokáig.

dodona 2012.07.27. 12:19:09

A szállást ő bérli, 245-285 euro, fűtési szezontól függően. Ez lejön a 800 euróból. De a maradék már tiszta, mert az adókat járulékokat leszámítva lenne 800.

tableno 2012.07.27. 12:24:24

@dodona: Akkor mondjuk azt, hogy meg fogsz élni a maradékból. De félretenni, pénzt hazaküldeni már nem nagyon. Megéri?

Mlle Macaron 2012.07.27. 12:31:20

@régebb óta vagyok Subban mint te:

Kedves régebb óta vagyok Subban mint te!

Azt hittem, minden csoda 3napig tart.... de még mindig ezen a félprosti dolgon kell lovagolni?!
Hogy megértsd, miért kértem HÁ-t arra, amire, leírom, hogy hogy történt:

Szokásosan (reggeli kv mellett) elolvastam az aznapi írást:
hataratkelo.blog.hu/2012/07/22/22-es_csapdaja_francia_modra

Utána volt egy-két kérdés és mivel az író nem volt jelen, bátorkodtam úgy gondolni, hogy válaszolok én -elmondom a véleményemet a helyzetről.
Mivel a posztban ez állt:
"Mindezt csak azért írtam le ilyen részletesen, mert korábban olvastam egy posztot, amiben a hölgy ezeket egyszerűnek írta le. Egyszerű is, ha az ember egy francia állampolgár élettársaként vagy házastársaként költözik ki, de „mezei bevándorlóként" nem megy könnyen, még úgy sem, ha az ember anyanyelvi szinten és akcentus nélkül beszéli a nyelvet."
ezért gondoltam hozzá teszem, hogy én is a barátomhoz költöztem ki, de mégsem volt egyszerű a biztosítós herce-hurca...

Erre érkezett "válaszként" 2komment:

"@Mlle Macaron: fu,te tok meno vagy hogy kikoltoztel a "francia pasidhoz",es tok jo hogy ezt mindenkinek meg kellett tudnia!Meg az sem von le az ertekebol,hogy a kommented alapjan egyszeru vagy mint a f@sz.."

@Mlle Macaron: "Autómatikusan", eleve funkcionálisan analfabéta vagy vagy csak már felejteni anyanyelvicske? Ostobenkó félprosti (kimentem férjhez...) yuppi muffoknál kevés gázabb van, az ilyen tömje magát Macaronnal attól lesz olyan szép nagya kufferja mint az egója!

Nem tudom, hogy ezen mit nem lehet érteni, hogy igenis mellre szívtam a dolgot?! (f@sz, félprosti)

Egy szóval sem írtam, hogy most dolgozok vagy nem, a külföldi pasim nyakán élek vagy nem, mit csinálok itt és mit nem.... Ezáltal nagyon nem értem, hogy hogy jutottak arra a következtetésre, hogy most akkor félprosti lennék...

De nem gond! Aki ismer (még itt HÁ-n is "ismerjük egymást") az tudja, hogy mi a helyzet velem. A többiekkel nem foglalkozok.

Lehet az a véleményed rólam, hogy félprosti vagyok (és másnak is) ezt tiszteletben tartom, de kérlek ne mond/írd (nekem), mert nem érdekel (és nem is idevaló a hangnem)! És ezt légyszives tartsd tiszteletben Te is!
Ha Neked sem tetszik egy-két komment, akkor csak jelezni kell a fennt megadott e-mail címen és cselekedni fognak az illetékesek (pl: ahogy én is tettem, bemásolod az e-mail-be a Neked nem tetsző hozzászólást, leírod, hogy mi miért nem tetszik benne és kéred, hogy tegyenek valamit)

További szép napot Mindenkinek és ezer bocsánat az off-ért!

2012.07.27. 12:32:25

@dodona: Szerintem a kerdes, hogy mi a cel? Ha az, hogy segitsd az itthoniakat, es esetleg felretegyel valami penzt, akkor ahhoz keves. Ha az, hogy elindulj valahonnan, legyen ugrodeszkad, fel ev alatt megtanuld kicsit a nyelvet es tovabblepj, hogy a kesobbiekben a csalad is ki tudjon jonni, indulasnak jo lehet. De szerintem egy 2 gyerekes csaladnak a lakas + havi 1000 euro, ahonnan indul a megelhetes (mert a megelhetes nem csak az etel, ahogy azt sokan szamoljak, hanem az utazas, a gyogyszer, ruha, a gyerek mindenfele dolgai, stb.). Persze, ha mar kint van a csalad, akkor mar kintrol kapod pl. a csaladi potlekot, ami a magyarral ellentetben nem alamizsna, hanem valamivel tobb (No-ban nem tudom a pontos osszeget, Ausztriaban 160-180 euro gyerekenkent, a gyerek koratol fuggoen.)

mommmmo 2012.07.27. 12:35:13

En csak elviekben tudok hozzaszolni, mert a nemet helyzetet nem ismerem, de altalanossagban elmondhato, hogy az ilyen "elso sz@r munkam kulfoldon" tipusu dolgok csak ugrodeszkazasnak jok, nem is szabad oket mashogy felfogni. Azt, hogy mennyire es mikor tudsz onnan ugrani, foleg a nyelvtudastol fugg.

Mlle Macaron 2012.07.27. 12:35:35

@Mlle Macaron:

Mellesleg a "buta liba" címet bevállalom, mert az voltam, hogy mertem hozzászólni egy cikkhez :)

2012.07.27. 12:38:23

@Mlle Macaron: Es bocsanat, de az is vagy ("buta liba"), mert meg mindig ezen porogsz, amikor a HA reges-reg megoldotta a gondot! ;)

tanato 2012.07.27. 12:40:52

@Mlle Macaron: Azért azt elárulhatod,hogy nem a francia pasi tart el hanem, keményen dolgozol kint.Egyébként meg a nyugati államok többségében mint pl. Franciában is általában el tud tartani egy családot egy férfi, sok francia nő nem is dolgozik,de attól még ugye nem lesz prosti.Persze ezt a tahó trollok úgysem értenék meg,nekik le kell vezetni valakin a frusztráltságukat.

Mlle Macaron 2012.07.27. 12:44:18

@Nyulz of the World:

tudom, de még mindíg nem érthető.... és zavar, hogy egyesek még mindig félprostiznak jobbra-ballra :/

és az vagyok, írtam :)

Mlle Macaron 2012.07.27. 12:52:52

@tanato:

igen, a párom a "főkereső" a családban és akkor is meglennénk, ha nem dolgoznék, de akkor mi a bánatot csinálnék itthon egymagamban, míg ő dolgozik??? Mellesleg, amit én keresek, abból jut haza is, hogy segítsem anyukámat... meg így azért két keresettel csak jobb mindenkinek...
ez az életszemlélet nagyon sokaknak igen magas, vagy csak egyszerűen a féltékenységből adódóan reagálnak úgy, ahogy... :/

SilentDreams 2012.07.27. 13:01:06

@dodona: Vegyük akkor 300-nak a szállást (ez max egy szoba), mert mondjuk még akármire is kellhet: internet, mobil, stb...
Ha fözöl, és okosan vásárolsz, akkor kajára havi 200-250-böl kijöhetsz (en ritka fözéssel 250-300-ból csak). Ha csak helyben utazgatsz, az legyen kb 50 Euro.

Igy eddig: 300 + 250 + 50 = 600

Varatlan kiadasokra havi 100 azert jo, ha van, igy marad 100 a 800-ból, nem sok.... Ebböl kicsit félretehetsz + évente 1-2x hazalatogathatsz, de masra nem elég.

Szóval ki lehet ebböl jönni, de azert a kicsit jobb viszinyok között éléshez + félrakashoz legalbb 1300-1500 netto kellene.

En Frankfurt környéken kb havi 1000 euro-t költök lakásra (2 szobás + rezsi) + kaja + közlekedés + mobil/internet/kabelTV + kisebb utazgatások.

2012.07.27. 13:04:50

@Mlle Macaron: nyugi, nekem azota irt 'régebb óta vagyok Subban mint te' egy olyan kommentet aminek kb. az volt az ertelme hogy a nok meg a ferfiak nem egyenloek mert a bator ferfiak megmentik a baratnojuket mikor a moziban rajuk lo a sorozatgyilkos :o). Ergo, ne varjam mar el a pasiktol hogy kivegyek a reszuket a hazimunkabol. Mas reszrol viszont azt gondolja, hogy egy no aki atmenetileg nem dolgozik (szerinte) az 'felprosti'. Kedves 'régebb óta vagyok Subban mint te', szerintem meg aki elvarja a partneretol hogy ugyanannyit dolgozzon mint o, meg egy masodik muszakot otthon ingyen, az rabszolgatarto.

hothead 2012.07.27. 13:05:45

@bandirepublic: bezzeg a svedektol milyen jo kis posztot lehetne irni! vagy mi? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:06:56

@SilentDreams: Szerintem a kaján bőven lehet még spórolni, mi 4 felnőtt személyre költünk ca. 550-600 eurót, nem beosztással.

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 13:09:56

ha ez egy kiküldetés és a munkaadó fizeti a szállást, akkor ok, egyébként rizikós. A 800 € / hó nagyjából az adómentes sáv vége. Így itt nem valami sok. Mint korábban elhangzott: érdemes a szerződést elkérni, márcsak a feltételek miatt is. Sokféle legális foglalkoztatási forma létezik. A bruttó-nettó nagyban függ a családi helyzettől. Ha megvan a bruttó, akkor itt lehet nézegetni, hogy mennyi a nettó.
www.nettolohn.de

A lakásokat (illetve árait) itt lehet csekkolni. Be kell ütni "München melletti település" irányítóját.
Kaltmiete = rezsi még hozzájön költségként. Warmmiete = rezsi előleg benne
(Vigyázat: a tulajok a drága rezsijű lakások (pl. árammal való fűtés)
esetében szeretik megadni az üresen álláskor keletkezett költségeket...) Átlagban 3 €/ nm / hónappal számolhatunk
(gázfűtéssel és németes fűtési és fürdési szokásokkal számolva).
www.immobilienscout24.de
Ha ingatlanos adja fel a hirdetést, akkor 2,38 havi díj (a havi rezsi nélküli bérleti díj az alap) a bérlő által fizetendő egyszeri jutalék.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:10:44

@Mirjam2: Mondjuk érdekelne a véleménye azokról a pasikról is, ahol a nő a főkereső. Mert ilyen is van... azt vajon minek titulálná?
:)

vénkujon 2012.07.27. 13:13:25

marad az apeh, a bankok, meg a politikusaink. annyi lesz csak a feladatuk, hogy egymásnak utalgatják a pénzt. lehetőleg nagy sebességgel, mert az biztos áramot állít majd elő nekik. vagy valami ilyesmi.

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 13:13:45

@Nyulz of the World: 188 € /hó / gyerek, ha nem egyedül neveli a szülő

hothead 2012.07.27. 13:15:31

ennek a posztnak ezeddig nem sok koze van a hataratkeleshez, talan csak elmeletben, ellenben nagyszeruen jellemzi a mo-i vallalkozasok lehetosegeit. sajnos ez nem ujdonsag, mi is hasonlo okokbol jottunk el, tobb, mint 2 evvel ezelott, bar nem vartuk meg amig osszecsapnak a hullamok a fejunk folott. bizom benne, hogy rendezodik a helyzetuk.

mommmmo 2012.07.27. 13:17:26

@Mlle Macaron:

Ezek azok a pasik, akik fusztraltak, hogy nem tudnak eltartani egy not, vagy a csaladjukat, es ezert azon orjongenek, hogy egy rakas jo no el lesz happolva az orruk elol.

Osi oszton, mar a szavannan is ez mukodik, amikor az egyedulallo himek az alfahim hareme korul keringenek, tok fusztraltan. Csak mivel mi emberek vagyunk, ezert bejon a kepbe onigazolas is a prostizas formajaban.
Ez a viselkedesforma a blogokon es forumokon kulonosen elesen kirajzolodik, megfigyeltem.

Remelem ezzel nem sertettem meg egy ertelmes ferfit sem, de ha a prostizokat igen, ok megerdemeltek:)))

SilentDreams 2012.07.27. 13:18:03

@tilmir: Hehe, 550-600 Euro/4 felnött kajára? Ez biztos? :)))
Es Németországban? (Vagy Svajcban laktok, de Nemeto-ban vasaroltok föleg kajat?)

Ha ez igaz, akkor vagy 2x annyit eszem, mint nalatok 1 valaki, vagy extra kajakat vasarolok :))))

Nalam egyebkent az ugy jön ki, hogy a napi atlagos költsegemet figyelem. Ha ez kb 10 euro, akkor 1 honapra, kb 300. Talan közelebb all a valosaghoz a npi atlagos 7-8 euro költés kajara, ebböl havonta 210 - 240 euro jönne ki. De ha meg ehhez hozzaszamolom a havi 1-1 ettermi kiruccanast baratokkal, akkor mar inkabb a 250-300-as tartomanyba esik a merleg.
Mert en mindenféle kajat beleszamoltam ebbe :)

Fözni alt. max. hetvegen fözök magam, hetköznap munkahelyi kajaldaban ebedelek 3-4 (-5) Euro körül. Nektek hogy jön ki az enyem fele/hó? :))))
Mindenféle kaja/innivalo benne van vagy csak a lényeges?

SilentDreams 2012.07.27. 13:20:28

@SilentDreams: "Nektek hogy jön ki az enyem fele/fö?-t akartam irni...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:20:30

@hothead: Engem mondjuk kifejezetten érdekelne, ha valaki magától az ötlettől a megvalósításig írna pár cikket.
Ha jól emlékeszem volt ilyen ígéret (pont Svájccal kapcsolatban), aztán eltűnt az ember, mint szürke szamár a ködben.

SilentDreams 2012.07.27. 13:24:00

@tilmir: A külföldi munka ötletétöl annak megvalósitásáig?

Nekem az kb 100 oldal lenne, de egyszer talán megpróbálom összetömöríteni a lényeget, ha rászánom magam a nyílvánosságra... :))))

QM 2012.07.27. 13:25:07

"Emigráns lettem, akit a Hazája hagyott cserben"
Emigráns blues(HBB)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:28:19

@SilentDreams: A tisztánlátás kedvéért. Hülye megszállott, spórolós pénzügyes vagyok. Ki lehet nevetni, de pontos elszámolást vezetek a kiadásokról. (pedig nem kellene).
Bár Svájcban élek, de mindent odaát veszek meg. Kivéve a kenyér, meg esetleg némi tej.
Amin spórolni lehet és ahol a kutya elásva leledzik: az a főzés. Minden nap főzök, a tízórait otthonról viszi a család.
Tehát ha valaki vállalja, hogy a kezdetekben picit meghúzza a gatyamadzagot, ennyi is elég kell legyen.
Megint már kérdés, ha már nem kell spórolni.

2012.07.27. 13:28:22

"„Mi is megyünk, ez tény."
jó utat!

"minket is elért a körbetartozás nevű találmány"
"soha semmiféle tartozásunk nem volt"
most találjuk már ki...

"szabad élni és boldognak lenni"
semmittevésért kint sem jár semmi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:30:13

@SilentDreams: Pontosan. Sokakat érdekelne. Már csak azért, mert amikor az ember már kinn van, másképp emlékezik vissza. ("csak a szépre emlékezem...")

MACISAJT 2012.07.27. 13:30:25

@dodona: ("Tudtok tanácsot adni? )

Igen. Pl. 800 euró az nudli.
Abból nem élsz meg, lakhatsz valami putriban, ráadásul fűtés, villany ott is kell,helyi közlekedés, evés/ivás, ja és gondolom a családodat is látni szeretnéd néha.

Van egy honlap:iranynemetorszag.com.
Olvasgasd, több konkrétumot találsz mint errefelé ahol általában csak a politikai haszonlesők terjesztenek legendákat, hülyítésnek...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.07.27. 13:33:48

@hothead: szia. gyulik az elmenyenyag:) meg van ra kulon blog is...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:33:59

@MACISAJT: "Olvasgasd, több konkrétumot találsz mint errefelé ahol általában csak a politikai haszonlesők terjesztenek legendákat, hülyítésnek..."

Köszönjük Emese...

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.07.27. 13:34:53

Ez van itt magyarisztánban :( le kell lépni még most a 40éves fidesz királyság beköszönte előtt! Persze az előző banda is ugyanilyen szar volt de legalább nem volt tejhatalmuk. Ez az ország már halott csak még nem mindenki vette észre!

SilentDreams 2012.07.27. 13:36:58

@tilmir: Abszolút nem nevetlek ki az elszámolás vezetése miatt. Jó dolog, követhetö, hogy hol költ esetleg többet az ember, mint amit szükséges lenne. Havi szinten a szükségtelen pluszkiadások gyakran jobban látszanak.

Ezt a fözös dolgot többektöl hallottam. Mit gondolsz, akkor is ennyit takarithatnék meg, ha egymagamra föznék minden nap, ahogy Te teszed 4-etekre? Sosem probaltam ki, igy nem tudom, mennyit lehetne vele megtakaritani, de ahogy a peldadbol latom, akár eleg sokat is (pl. a fele kaja költseget). A kaja az, amiben kevesbe szoktam sporolni, amit a fözesi lustasagom is tamogat...:)))

Ha viszont kellene sporolni, kakor jo tudni, hogy eleg sokat lehetne ezen havonta.

hothead 2012.07.27. 13:37:19

@tilmir: lehet, nem jutott el a megvalositasig.

az otlet es annak megvalosulasa kozott eltelt ido egyenes aranyban all az erintett szemelyek szamaval. ez persze nem torvenyszeru, de ha gyerekek is vannak, illik precizebben tervezni. raadasul nagyon sok a holtido, amikor nem tortenik erdemi elorelepes, csak a varakozas van. pl. vizumra ahol szukseges, allasinterjura. de ezt te is vegigcsinaltad :)

SilentDreams 2012.07.27. 13:39:46

@hothead: vannak azért lassú esetek is....pl én :))))

2003-tól terveztem, 2009-re sikerült. Kitartás volt a lényeg benne :)

TilosazA (UK) 2012.07.27. 13:39:52

Tejhatalom a Mizó meg Kunsági Tej. :) Max. teljhatalom...

SilentDreams 2012.07.27. 13:40:45

@SilentDreams: azt kifelejtettem, hogy egyedül voltam benne érintett személy. Es 6 év alatt meg is valósítottam :)))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:46:12

@SilentDreams: Minél több főre főzöl, annál látványosabb a megtakarítás. Persze ahhoz kis mazochizmus is kell, hogy valaki magának "pacsáljon". Pláne, ha nincs is rá szükség feltétlenül. De van itt ismerős, aki hajlandó erre, és tényleg nagyon keveset költ kajára. Igaz, nem is homárt és borjú bécsit eszik.
Ahogy írtam, változnak a dolgok. Amikor kijöttünk és turbó spórolás ment, akkor nagyon kevés ment kajára, és nem haltunk éhen. Ma már -mivel nem vagyunk rászorulva-, néha a duplája is a kiadás. Mondjuk itt nem nehéz, mert beülünk egy vasárnapi ebédre és 200-250 frank.

3006 2012.07.27. 13:46:47

A postban semmilyen új információ. Ez a helyzet itthon egyrészt állandósult másrészt tömeges, harmadrészt meg nem tájegység függő.
Ja és alapvetően a tisztességes, önerőből boldogulni akarókra jellemző.
Viszont az Index mintha kezdene észhez térni és már nem kellene keresgélni a blogot. Mivan fíjjúk ébresztő volt?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:47:53

@hothead: Az érintett személy itt is kommentelt, és már itt volt, munkába állt. Azóta nem hallottam felőle. Kár, pedig jó lett volna "éles" információkat hallani felőle.

padlas 2012.07.27. 13:47:56

A poszt sajnos nagyon tipikus tortenetet ir le, sajnalom az irojat es megertem, hogy el akarja hagyni az orszagot. De azert azt latni kell, hogy kulfoldon is meg lehet szivni bizonyos dolgokkal, szoval erdemes ra felkeszulni, hogy ne keruljon cseberbol vederbe az ember. Ezen a blogon sok segitseget lehet kapni, de ahhoz jobban kene ismerni a posztolo helyzetet, mi a szakmajuk, mekkorak a gyerekek, mi a celorszag, van-e barmi kulfoldi kapcsolat, stb. En a posztolo helyeben nekiallnek kommentelni, elmondani a reszleteket, es akkor kaphat reszletesebb segitseget. Kb mint dodona teszi.

dzsedi 2012.07.27. 13:48:25

csak annyit mondok kft.

christophe 2012.07.27. 13:49:31

Nagyon nehèz lehet most Nektek,de ahogy leirtag nincs màs ut.
Az èn tapasztalatom az,mèrnokkènt informatikuskènt,konnyen ès jol lehet elhelyezkedni.Ugyanez èrvènyes az egèszsègugyre(orvos,szakàpolo,àpolo)illetve az idosgondozàs.Nyelv ismerete elengedhetetlen.Ha megtudjàtok oldani,hogy egy kis idore a fèrjed egyedul menjen,ki tegyètek ugy(tudom borzaszto,de meglesz az eredmènye!!!)
Hàt sok sikert ès M.o-èrt egy pillanatig,ne fàjjon a szived.....

kela-bá 2012.07.27. 13:50:54

Szörnyű világ van az biztos. Az állam is tartozik, az állampolgárok is egymásnak "körbe". Hol hibádzik a dolog ? Ez csak nálunk van így, ki tudja ?

mommmmo 2012.07.27. 13:51:25

@tilmir: Ez az onmagamra fozes nekem sehogy sem megy... Ha egy tal kajakat keszitek, akkor a hozzavalok mennek tonkre, mert nem lehet oket olyan kicsi, 1 szemelyes kiszerelesben venni. Ha csinalok 4 fogast, a vegen mar hanyingerem van attol, hogy megint azt eszem. a vege mindig az, hogy egy rakas dolgot kidobok, es egyaltalan nem olcsobb, mintha valami bufebe mentem volna.

dr. Bubó 2012.07.27. 13:54:40

ez semmi... ez még csak az eleje...

ti akartátok Orbánisztánt... félkegyelmű félázsiaiak...

dakota/egészindiai miniszterelnök???

és csodálkoztok hogy megy a C I G Á N Y K O D Á S ?

Borogy 2012.07.27. 13:54:45

Aki ebben a diktaturaban nem akar havi 47ezer ft-ert dolgozni annak valoban azt mondjak, hogy elmehet. Es nem is varja vissza kolompar orban viktator. Ugye 2 orszag nem koztarsasag europaban. Magyarorszag es Romania...Nem erdekes?

Hamarosan Cigany vezetonk kepet kell a falra kirakni mint mas diktatorikus vezetok kepet. Lasd pl: Irakban, Iranban, Sziriaban. Hoppa, ezek sem koztarsasagok.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 13:54:46

@mommmmo: Azért is írtam, hogy erre nem mindenki képes. De azt is tudjuk, a szükség nagy úr. Ismerős úgy csinálja, hogy készít egy adagot, és azt lefagyasztja, így nem kerül kidobásra, és nem is annyira unalmas. Szóval, ha a szükség úgy hozza, megoldható. Más kérdés, ha nincs szükség. :)

hothead 2012.07.27. 13:55:06

@bandirepublic: tudod, hogy tudom :)
csak egy javaslat volt a szinvonal szintentartasara. szerintem eddig is hullamzott, egyik nap volt egy erdekesebb cikk, masik nap egy laposabb, meg aztan mindenkinek mas az erdekes...
jo a melo? arrol keveset irsz. kovetem szorgalmasan egyiket is "M"-asikat is :) tsok

Behajtó70 2012.07.27. 13:56:58

Csak meg ne tessék lepődni, hogy a "másik országban" estleg börtön is jár az adócsalásért, nem csak vagyonelkobzás!

És a dolog meg fordítva igaz: nem az országnak nem kelletek, hanem nektek nem kell az ország! Mert ha kellene, akkor fizettétek volna az adót, és megfizettetek volna egy értelmes könyvelőt.

Felháborító, buta cikk, buta, felelőtlen emberekről! Alapból sem kéne ilyesmit csinálni, de 3 gyerekkel kifejezetten felelőtlenség!

Mike36 2012.07.27. 13:57:29

"agyon sok olyan vállalkozó van, volt, aki valóban dolgozik, nem lop, nem csal, nem hazudik"

nem csalja el az adót, áfát

tönkre is megy
tönkrementünk mi is

padlas 2012.07.27. 13:58:31

@dodona: egyetertek azokkal, akik 600 eurot szamolnak megelhetesre. Ha 300 a lakas, kell meg 300 kajara, kozlekedesre, egyeb kiadasokra. En egyebkent Amszterdamban elek, nem Nemetorszagban, de Amszterdam nem egy olcso hely, szoval meg lennek lepve, ha nem tudnal kijonni ennyibol Nemetorszagban. A 300-at ugy irom, hogy az alapveto dolgok vannak ebben benne, tehat felteszem, hogy nem fogsz etterembe jarni, ruhakat venni, stb, hiszen alapvetoen penzt akarsz keresni, nem kint eldegelni. A legjobban szerintem ugy lehet kijonni, hogy sajat magad altal keszitett szendvicset eszel napi ketszer, egyszer meg sajat magad altal fozott melegetelt. Ehhez mondjuk kell egy huto meg fozesi lehetoseg a szallason. Szoval szerintem ilyen eletvitel mellett havi 200 eurot tudsz felretenni, az nem egy vagyon, de lehet hogy kisegit a tartozasaidbol.
Egyebkent meg egyetertek azokkal, akik szerint nagyon alaposan utana kell jarni, hogy mennyire biztos az a munkalehetoseg meg a szallas, es mennyi idore szol.

Don Quixote de la Ferko 2012.07.27. 13:58:52

"Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy soha semmiféle tartozásunk nem volt és 16 alkalmazottat foglalkoztatunk."

Valami nem gömbölyű a sztoriban.

Behajtó70 2012.07.27. 13:59:22

@➊: Ne ugorj, az egész maszlag csak egy buta, átlátszó provokáció.

2012.07.27. 14:01:10

Na, en megyek haza, vege a munkaidonek, es egyebkent is, ahogy latom megerkeztek az okos megmondoemberek, atadom nekik a terepet! :) Jo hetveget mindenkinek! :)

christophe 2012.07.27. 14:01:47

@dodona: 800euro nagyon kevès abbol haza nem tudsz kuldeni najo esetleg 100-200eurot,de akkor nem tudsz hazautazgatni sem.

Behajtó70 2012.07.27. 14:02:43

@tilmir: Gyere el az erébeti teszkóba, piros kardigánban, fehér sapival, oszt, majd megtutod :)

TilosazA (UK) 2012.07.27. 14:04:00

Vicces, hogy szinte percre pontosan meg lehet mondani, mikor került ki a cikk a blogketrecbe. :(

hothead 2012.07.27. 14:06:14

@SilentDreams: mondom, nem torvenyszeru :)
ezek alapjan, gondolom, nem ugy mentel neki, hogy megvetted a repulojegyet, aztan ahogy esik, ugy puffan.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 14:08:05

@Behajtó70: Csak mert felesleges olyan dolgokkal vagdalkozni, ami nem igaz.
:)
Egyrészt van ahol műkődik a magáncsőd intézménye, és van ahol az adócsalás szabálysértés (mint pl. nálunk)

Másrészt, ha valaki tönkremegy, az nem egyenlő az adócsalással.

Mike36 2012.07.27. 14:09:13

@Borogy: egyetértek. efelé haladunk

contractor 2012.07.27. 14:09:30

Menjetek Ausztráliába. De csak hivatalosan tegyétek mert ott soha nincs amnesztia mint amerikában. 40 év múlva is simán kiraknak ha elkapnak. A magyarok az ausztrál kvótát nem használják ki általában. Ez csak megérzés, de hogy mennyi is a kvóta azt nem közlik mert titkos. Kemény pontrendszer van ugyan és a korotok miatt nem kaphattok sokat, de a három gyereketeket nagyon sokra értékelik, higyétek el nekem, mint ausztrál állampolgárnak aki szintén családostól teljesen hivatalosan vándoroltam ki még a kilencvenes évek legelején. Öszinte leszek, nem ti kelletek az ausztráloknak hanem a gyerekeitek, de ezért visznek benneteket is. Most még rádásul a gazdaság is pörög nemúgy mint mikor mi mentünk a 12%-os munkanélküliségbe. Ne menjetek Sydney-be, mert nem tudjátok megfizetni. Melbourne sokkal emberléptékübb (habár kicsit elzártabb) és jobb a klíma is, hacsak nem szeretitek a nagyon párás meleget (1100 mm feletti csapadék). De egész Victoria is sokkal európaibb, annyira hogy Queenslandbe rendesen honvágyunk volt Victoria után. Szerintem próbáljátok meg. Csak annyit még mindenkinek, hogy Ausztrália a bevándorlásnál mindig a gyerekes családosokat részesíti elönybe az egyedülállókkal szemben, merta a család sokkal nagyobb eröt ad a megpróbáltatásoknál, amik azért lehetnek.

Mike36 2012.07.27. 14:10:23

@Behajtó70: gratulálok
látszik, hogy életedben nem volt vállalkozásod, vagy ha van, az bizony fideszközeli

nookedli 2012.07.27. 14:12:22

"De már félek itt dolgozni, mert az az ára, hogy mindenünket elviszi az, kinek a nevét nem mondjuk ki" Voldemortra gondolt a Harry Potterből? :)
Én annyit érzékelek a mai helyzetből, hogy 14 éve dolgozom. Azóta nyaralni nem voltam. Lediplomáztam a saját pénzemből, munka mellett. 1998-ban voltam pályakezdő. 2000-2002 közt pont ugyanennyit kerestem, mint most, de a pénz több mint felét félre tudtam tenni, most meg egy fillér sem marad hó végére, néha az utolsó héten 1-2 ezer Forintból élek. Külföldre nem megyek, mert ott csak kulimunkát adnak, igaz 5-8-szor ennyi pénzért, mint itt.

hothead 2012.07.27. 14:12:26

@mommmmo: ahogy tilmir is irta, az adagonkenti lefagyasztas mukodhet. megfozol 2-3 felet egyszerre, aztan varialod. a lenyeg, hogy egeszsegesen! :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.07.27. 14:12:53

@tilmir: Nem értek ezekhez, de soha nem értettem, hogy ki nem fizetett számláért hogyan lehet ÁFÁ-t követelni. Pofánverném, aki ezt kitalálta...

cindbl 2012.07.27. 14:12:57

@➊: ""minket is elért a körbetartozás nevű találmány"
"soha semmiféle tartozásunk nem volt"
most találjuk már ki..."

szinten funkcionalis analfabetanak tetszik lenni? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 14:13:59

@nookedli: Miért kéne kulimunkát végezned? Azt írtad diplomád van.

sírjatok 2012.07.27. 14:16:18

@Borogy: "Ugye 2 orszag nem koztarsasag europaban. Magyarorszag es Romania...Nem erdekes?"

Hogy ne lenne köztársaság? Nem attól köztársaság valami, hogy benne van a nevében.

tutálibermáliber 2012.07.27. 14:16:43

@mommmmo: en kettonkre fozok, es ha marad valamibol, akkor lefagyasztom, hogy ne kelljen napokig ugyanazt enni. Keves kivetellel szinte mindent le lehet fagyasztani, persze ehhez kell egy normalis meretu fagyaszto is.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.07.27. 14:18:31

@christophe:
Teljesen igaz! Még ha vonattal utazik (CityStar jeggyel, ez a legolcsóbb) akkor is 200Eu körül van a menettérti. Egy hónapig érvényes.
Talán jobb lenne esetleg a határ túloldalán próbálkozni, akár ingázással is átmenetileg. Aztán 2-3 hónap múlva lehet messzebb, jobb fizetésért. gondolom én..

@dodona: 800Eur kevés és az első időben nem tudsz az ételen spórolni. Saját tapasztalat és egy Angliában dolgozó rokonnak is hasonló élményei vannak. Munkához más, több kalória kell, mint irodiahoz.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 14:18:46

A poszthoz: Értékesíts mindent ami még megmaradt. Tényleg mindent! A nyilászárókat a házadból, a csaptelepet, az összes vasat amit találsz és közben az egész család a maradék időben feküdjön rá az angolra!
A lehető legrövidebb időn belül irány Kanada!

tableno 2012.07.27. 14:20:28

@sírjatok: Arról nem is beszélve, hogy Európa tele van nem-köztársaságokkal. Mint pl. Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia...

mojoking77 2012.07.27. 14:20:42

@➊: Segitek baratom (es azoknak is, akiknek lathatolag fogalmuk sincs az epitoipari korbetartozas muveszeterol-ennek ellenere vadaskodnak. Mindenki, akit erint, nyugodtan vegye magara):
-Van egy epitoipari ceged. Nem kell egy Stabag szinture gondolni, 10-15 alkalmazott, egy ket teherauto, kisbusz embedrek szallitasahoz, egy kis telephely.
-Megerkezik a varva vart nagy melo. Allami megrendeles, legalabb 2-3 ev fix munka mindenkinek..
-A harmadik ev kozepen, elmarad az elso havi utalas a cegtol, akivel megkototted a szerzodest. Hmm-hmm.. Mindegy, majd jon ho kozben. Embereket ki kell fizetni, APEH, jarulekok, szinten fizetni kell. Rosszabb esetben nem csak a szolgaltatast vegzed (pl: komuves- es foldmunkak), hanem anyagot is adtal bele (tegla, beton etc).. Mindezt szinten fizetni kell, APEH, jarulekok etc...
-Elmarad a kovetkezo havi utalas is.. Itt mar komoly a gond, de meg mindig remenykedsz, hisz a melo el van vegezve, maximum megyunk a birosagra rosszabb esetben... (Emberek, APEH kifizetve, cca 5-6 millio bukta eddig, ha anyag nem volt benne, kulonben ennek 3-4-szerese)
-Harom honapja nincs utalas, rendorsegen feljeletes megtesz, vizsgalat megindul. Munka leall, emberek elkuldve (vegkielegitesek, APEH-lasd mint fent. Ha jol szamolom, also hangon 12- 15 millio bukta eddig).
-A vizsgalat lezarul, a ceg aki neked tartozik megszuntette a mukodeset, mivel az akikkel o szerzodott, szinten fizeteskeptelenne valt.. Termeszetesen jellegebol adodoan a beltagok nem felelosek anyagilag a ceg iranyaban..

Ha a polgarnak volt feles 10-15 millio forinta, most lezarhatja az ugyet, ugyanis a magyar jogszabalyok alapjan nincs lehetosege tovabbi perekre ez ugyben..
Ha, es ez a legszebb, emberunknek nem volt feles 10-15 millioja, akkor honapok ota nem fizetett ki mindent. Hol nem fizetett? Termeszetesen az APEH-nal, akik nem hulyek a cegjegyzekbol eleg konnyen ki lehet talalni melyik ceg ment tonkre es az mely egyebb vallalkozokkal allt kapcsolatban..
Hoppa egy gyors ellenorzes, enyje, hat itt elmaradtak dolgok. A torveny vasszigoranak le kell sulytani ugye a rohadt adocsalokra, puff meg 5 millio buntetes, az ado azonnali befizetesen felul. Ja, hogy nincs penzed? Gondolkodtal volna elore baratom...

A peldabeszedben leirtak mondjuk nem 2-3 honap alatt, de max egy ev alatt osszejonnek. Es, hogy miert nem ugrott azonnal, mikor latta, hogy ez lehet rossz lesz? Most oszinten, te ugrottal volna? Ugyan dehogy...

tutálibermáliber 2012.07.27. 14:22:14

@padlas: azert 200 euros megtakaritasert nem erdemes kimenni szerintem, mert azt is figyelembe kell venni, hogy ha alkalomadtan szukseges, haza tudjon menni az ember, foleg, ha a csaladja, gyerekei otthon vannak. Ugrodeszkanak jo, viszont akkor nagyon kell torekedni a nyelvtanulasra.

contractor 2012.07.27. 14:22:22

@dodona: Münchennel nagyon kell vigyázni mert magasan a legdrágább német város és a €800 nagyon kevésnek tünik úgy általában Németországban. Én most Frankfurt mellet dolgozok, de Frankfurt labdába se rúg a Müncheni árk mellet. Én úgy érzem hogy teljes állásban azért €1500-at szoktak fizetni takarításért.

SilentDreams 2012.07.27. 14:23:10

@tutálibermáliber: Sajnos pl. paprikás krumplit (és egyéb krumpliféleket) sem lehet....
De azért én is szoktam alkalmazni, ha lehet :)

@hothead: persze, abszolut nem ugy mentem, hanem folymatosan pályáztam otthonról, míg végül sikerült olyan, amit szerettem volna. A munka tehát már meg volt (akkor még Anglia), amikor elindultam, kint "már csak lakást" keleltt találni, meg ügyeket intézni.

@nookedli: diplomával nem kell feltétlenül külföldön kulimunkát végezned, ha keresett a szakma, és föleg ha jo vagy benne.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 14:23:32

@contractor: Nekem is sokáig szimpi volt az ország, csak ott az égvilágon minden mérgező. Mérges pókok, növények, békák, kígyók, stb..
Le merném fogadni, hogy még mérgező kavics is van..:-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 14:23:33

@mojoking77: így van. És tegyük hozzá, vállalkozó még boldog is volt, hogy ÁLLAMI a beruházás, így nem lehet baj...
:(

contractor 2012.07.27. 14:26:50

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Csak Victoriától északra! A melegebb éghajlaton minden nagyobb és minden veszélyesebb kivéve a cápa ami pont a fordítottja..

mojoking77 2012.07.27. 14:28:03

@contractor: Ausztraliaba 30 ev felett szinte lehetetlen allampolgarsagot, vagy legalabb letelepedesi vizumot szerezni.. 2007-ben nagyon erossen megszigoritottak a bevandorlasi torvenyeket, hala egy bizonyos nepnek, akik csendesen elleptek Ausztraliat.....

Don Quixote de la Ferko 2012.07.27. 14:28:58

@tilmir:

Most már nem is lesz baj. Az a néhány igazhitű aki megkapja az állami megrendeléseket, biztosan ki lesz fizetve.
Konkurenciák meg kicsinálva, mindenki happy.

Remélem az a kétharmad is, aki ezt megszavazta.

mommmmo 2012.07.27. 14:30:48

@tutálibermáliber: Koszi a fagyasztassal kapcsolatos tanacsokat, de hogy lehet azt peldaul zoldseg alapu dolgokkal megcsinalni? teljesen tonkrevagodik az eredeti allaguk..

Persze kinek a pap, kinek a papne, nekem a hasam a gyenge pontom, mindig is az volt. Szerencsere mar nem leszek sokaig egyedul, egyesul a csalad, aztan konyhamuveszkedhetek:))))

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 14:33:01

@contractor: Én úgy tudom, ahogy alattad @mojoking77: írta. Elég nehéz mostanság ott letelepedni. Esetleg Új-Zéland?

mojoking77 2012.07.27. 14:35:34

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Az azert nem ugyanaz.. Arra jo Uj Zeland, hogy ha ott megkaptad a letelepedesi vizumot, akkor mar relative egyszeru atjutni Ausztraliaba. De ehez legalabb ket evet kell Kiwi-kent elned..

contractor 2012.07.27. 14:38:30

@mojoking77: àllampolgárságot csak letelepedési vízummal kaphatsz, leghamarabb két év után. Szerintem még mindig járható, föleg ha sikerül valaki szponzort szerezned is, aki lehet egy rokon, barát, vagy ákár vallási felekezet is akik segítenek az elsö idökben. És itt most nem elsösorban anyagi segítségen van a hangsúly, hanem azon, hogy megpróbálják átadni a tapasztalataikat, megértetni az ottani kúltúrát, segítenek megtenni az elsö lépéseket.

SilentDreams 2012.07.27. 14:38:44

@mojoking77: Uj-Zelandra kevesebb lehetöséget, nehezebb körülményeket gondolsz, mint Ausztráliára?

Rémbódess 2012.07.27. 14:39:08

@➊: "minket is elért a körbetartozás nevű találmány"
"soha semmiféle tartozásunk nem volt"
most találjuk már ki...

Te is egyszerűen kitalálhatnád:

A körbetartozás úgy intézte el őket, hogy nekik tartoztak.
Ők viszont igyekeztek mindenkinek fizetni és így ők nem tartoztak senkinek.
Tehát a körbetartozási lánc végén (elején? Nézőpont kérdése) álltak. Ez a helyzet a legnagyobb szívás. Mert a sorban valahol középen állni (nekem sem fizettek, ezért én sem fizetek senkinek) sem kellemes, de legalább anyagilag nem küldi a padlóra.

no successful 2012.07.27. 14:41:55

@mommmmo:
Végre egy építő jellegű komment. Nem siránkozni kell, hanem körülnézni, és tanulni.

A poszthoz meg annyit, hogy együttérzek a posztíróval, valószínű, hogy belefutottak egy újonc hivatalnokba, aki meg akarja mutatni, milyen izomember ő. Másfelöl, az APEH-osoktól hallottam, hogy nekik kötelességük minden bejelentett ügyet kivizsgálni. Nem esetleg ti is egy ilyenbe tenyereltetek bele?
Én az APEH részéről ezt azért tartom veszélyesnek, mert több kárral jár, mint haszonnal az állam részéről. Végül is megszüntetnek egy adóalanyt, ezáltal amennyi pénzt így beszednek, szerintem nem éri el azt a reálértéket, amit a vállalkozó, még ha "ügyeskedve" is évtizedek alatt befizetne.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 14:43:06

@mojoking77: Nem magamra gondoltam, hanem a post írójára. Én Canadában gondolkozom.
Új - Zélandon belefog a kecskepásztorkodásba, vagy megtanul egy szakmát a kinti hiányszakma listáról. Mondjuk minősített heggesztő.
Két év nyugi jobb, mint két éven belül éhenhalni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 14:43:34

@hothead: Ez az!!!Nem tudom mi lett vele, kár, hogy már nem ír.

mojoking77 2012.07.27. 14:43:47

@contractor: Igazad van, de gondolom azert mindenkinek az a celja, hogy tovabb lephessen az egyszeru "bevandorlo" statuszbol, az allampolgariba. Bar, az igazat megvallva meg nem jottem ra, hogy milyen extrakkal jar, azon kivul, hogy a Brit Nemzetkozosseg allampolgara leszel, es kotelezo lesz szavazni :)
A szponzorokkal kapcsoatban, egy masik post-hoz irtam mar, es Ausztral barataimtol tudom, hogy ez fokozottan igaz NSW-re, a helyi magyarokban a letezo legkevesbe szabad megbizni. Nekik is sikerult egy kedves idossebb hazasparral osszebaratkozni, de 1 pozitiv elmenyre 10 keseru tapasztalat jut, foleg allitolag a volt '56-os magyarok reszerol....

Muzsikok közt 2012.07.27. 14:46:17

Index a kivándorlók szponzorálásába kezdett?

Nem csalódtam index, de a cigányokat ne hagyjátok ám elmenni!

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 14:52:23

@hothead: Cserébe az ózonlyuk 35%-al hozzájárul az aszályos időhöz, ezért vattát köpsz. Nem is beszélve az ottani napsütésről, amit inkább csak halálsugárnak hívnék.

De valószínű, hogy csak túlparázom.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.27. 14:53:04

Engem érdekelne, hogy miért bírságolt a hivatal...

hothead 2012.07.27. 14:53:41

@contractor: kicsit elavultak az infoid, pl. allampolgarsagert au-ban toltott 4 ev utan lehet folyamodni, ez pedig egy bevandorlasi ugynok (rendszeresen frissitett) oldalarol: "A gyerek bevándorlásjogi szempontból nem oszt, nem szoroz, csak éppen extra költségekkel jár. Neki is kell majd orvosi vizsgálat és repülőjegy."

mojoking77 2012.07.27. 14:54:11

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Sajnos van egy ket dolog, ami erosen visszas a post irojanak.
-Ki kell jutni valahogy. Ot fo reszere mar csak a jegyek plusz a csomagok 2-2.5 millio forint.
-Teljes szakitas mindennel (Nagyszulok, volt baratok-mind a szulok, mind pedig a gyerekek fele)
-Ha ott sem jon be, akkor nem lehet csak ugy ehuzott farokkal hazaoldalogni, azt a penzt megint elo kell teremteni, amivel vissza tudnak jonni...
Nem tudom, inkabb nem dobalozok orszagokkal, fogalmam sincs, hova kellene menniuk, es mit kellene csinalni.
Talan apu elindulhatna egyedul (tudom, nem epp szerencses), addig anyu a gyerekekkel valamelyik nagyszulonel, es ha sikerul elhelyezkedni akkor johetnek a tobbiek is.. Melo lenne, foleg, ha emberunknek nem budos a fizikai munka, nyelvtudas viszont letszukseglet. Akar meg itt (Parizs-jelenleg) is lenne igeny jol dolgozo epitesi vallalkozora, pont par hete dumalgattam egy magyar sraccal, aki evek ota ebbol el, es egesz jol megel, foleg a belso felujitasokbol..

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.07.27. 14:56:03

Az APEH egy érdekes állatfaj: Feleségem beírt a SZJA bevallásba oda 0-t ahová nem kellett volna (üresen kellett volna hagyni).

Egyetlen forinttal nem károsított meg senki. 80ezer Ft lett a bünti, fizetheti ki a 23500Ft-os GYESből. Mi most felbelezünk, méltányoskodunk és alázkodunk meg, a foglalások ez után jönnek, talán beérik a TVvel, vagy kell a munkaeszköz számítógép is.

hothead 2012.07.27. 14:58:10

@mojoking77: es azota is szigoritjak. nehez, de nem lehetetlen, "csak" kell egy jo szakma, kell tudni angolul es kell hozza sok penz.

mojoking77 2012.07.27. 15:03:38

@hothead: 30 felett sajnos mar szinte az. Ugy visszavagjak a pontszamod, hogy hianyszakmad legyen a javabol, plusz feleseg, plusz gyerek akik szinten mennek veled (szamit amugy), hogy elerd azt a cca 80 pontot, ami korul mar megadjak..
Nem is beszelve az olyan aprosagokrol ugye, hogy adott idopontban kell a szamladon lenni egy X osszegnek, nem emlekszem pontosan mar mennyinek (nem keves), ami bizonyitja, hogy fel evig tudod szponzoralni a kintletedet, ha nem kapsz munkat.
Es akkor meg ki sem ertel.... Ugye az evidens, hogy a cegek 95%-a szoba sem all veled, ha nincs mar valamilyen Ausztral munkatapasztalatod....
Elmult mar az a vilag, amikor mindenkit tart karokkal fogadtak sajnos :)

dodona 2012.07.27. 15:04:20

Szóval, nem voltam egyértelmű. Férjem itthon marad a nettó 100 ezres szolg. járadékával, meg a két kicsi a kettejük családi pótlékjával. Itthon csak az én mostani levonások utáni 50 ezrem fog hiányozni. Ezzel az 50 ezerrel szemben keresnék kint kb. 500 eurot. Nekem a lakás 245-285 euro díjában lakbér, fűtés, villany, internet, tisztálkodó szerek vannak benne. Amit nekem kellene ott állnom a kaja meg a mobil. Mobilunk kb 5 éve nincs. Már nem is hiányzik. Itthon is internetezünk csak. Kajára írd és mondd négyünknek havi 30 ezer marad, kb, van, hogy annyi sem. Tehát én ezzel számoltam, hogy ezt az osszeget osztottam 4 felé. VAgyis kb. 7 ezret koltok magamra havonta itthon. És ebben a mosó-tisztálkodó szerek is benne vannak. Extra kaját nem veszünk, gyümolcs, édesség, üdítő, italok, ilyesmi évek óta nincs nálunk. Kozlekedni itthon sem kozlekedünk, a férjem, mióta nyugdíjas, nem mozdul ki, a gyerekeknek sem kell bérlet, nekem van egyedül bérletem, hogy be tudjak járni melózni, de az is csak 1 vonalasra futja. Más extra kiadásunk nincs, moziba 1998-ban, színházban 1988-ban voltunk utóljára... Tehát, nem tudom, milyen extra koltségeket írtok :D Az én eletem sok éve csak ennyi... Ezek után várom újra a hozzászólásaitokat, mert egyébként igen hasznosak, és koszonom is őket. /Bocsi, elveszett a felső sor a klaviatúrámon./

SilentDreams 2012.07.27. 15:05:51

@mojoking77: Ha egy céghez külföldröl jelentkezem oda, s az felvesz (szerzödést kínál), akkor viszont szabad az út ugye? Gyerek-feleség nélkül is....

dez01 2012.07.27. 15:07:42

@mommmmo:

Én el tudok tartani 1 elég nagy családot - és mégis frusztrált vagyok nemkicsit.... egyszerűen a amai lányok túl jól öltöznek, és túl jól néznek ki:( vagy :)

mojoking77 2012.07.27. 15:11:19

@SilentDreams: Nem fognak felvenni.. Ez szinte biztos. Addig, amig Ausztral allampolgarral fel lehet tolteni az allast, addig nem VEHETNEK fel. Persze, ha mondjuk banyamernok vagy, vagy valamilyen hasonlo hianyszakmat kepviselsz, akkor kapsz vizumot, de csak hatarozott idejut. En nem elek kint, voltam haromszor hosszabb rovidebb idot (utoljara iden februarban), plusz barataimon keresztul ismerem a helyi allapotokat. Ugy tudom fel- es ket eves munkavallaloi vizumok vannak, de ez egyik sem biztosit letelepedest, azt kulon kell kervenyezni. Ezt megteheted, ha mar kint vagy akkor is, de koran sem biztos, hogy meg is adjak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 15:13:49

@mojoking77: Igaz, sokmindennek utána kell járni, nagy a kockázat is. De én azt olvastam ki a postból, hogy tényleg dolgozni akaró emberek, akik már túlvannak az első kockáztatáson és lesz még bennük erő talpra állni!
Természetesen az, hogy hol az az ő (nehéz) döntésük és anyagi korlátaiktól függ.

Én nem látom itt a jövőt (ahogy Demján sem), mindenképpen máshol kezdeném a talpraállást. Az hogy ki menjen ki először, milyen módon tudják megoldani, az rengeteg apró részlettől függ, amit csak ők tudnak.

Az a srác nem két méter magas Klicskó testalkattal és gipszkartonozik?

SilentDreams 2012.07.27. 15:15:53

@dodona: ez a havi 30ezer Ft négyetekre NAGYON durva :(((

Rád igy kb 7ezer Ft jut havonta, hát el sem nagyon tudom képzelni. Kenyér, krumpli, kis hús. Gyümölcs és egyéb "jobb" dolgok, ahogy írtad semmi....

Ha ennyire spórolósan nézzük, akkor havi 50 eurobol is kijöhetsz kajával Németoban (15ezer Ft), de elég durva így is....
Közlekedésre kint sem kellene költened, gyalog járnál?

Az hogy a 245-285 euro lakbérben midnen benne van (rezsi, internet, tisztálkodo szerek) is furcsa kicsit, de mondjuk ismeröshöz mennél, és azért? (megosztanátok a dolgokat)

Ennyire puritánul élve, lehet, hogy 400-500 Euro is maradna a 800-bol havonta, de személy szerint nagyon nehezen tudom felfogni is az ilyen körülményeket tartósan ... :((

mojoking77 2012.07.27. 15:17:19

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: 185-190 magas, normal testfelepitesu (marmint a magassagaho kepest), es tobbek kozt gipszkartonozik is. 9 eve el kint, most hozta ki ket haverjat, igy mar tudnak erndes munkakat is vallalni.. Komoly igeny van a jo belsoepiteszre, Parizs tele van regi hazakkal, melyek felujitasa nem egyszeru, nem csak kivitelezesi, de sokkal inkabb burokratikus okok miatt.. Mokas latni peldaul, mikor az emberek zsakoljak be a homokot, kulonben nem vihetik be a hazba...

contractor 2012.07.27. 15:18:41

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Mindegy, hogy melyik mert a kettö szinte egy ország. Minden szociális dolgot igényelhet az ùjzélandi Ausztráliában és az ausztrál is Új zélandon. Beleértve a munkanélküli segélyt Medicare-t. Mintha Heves megyéböl átmenné Nógrádba kb annyi a váltás. Mindkét ország állampolgárai mindenre jogosultal a másik országban is beleértve a letelepedést is. Jöhetsz mehetsz. Már sokszor az Újzélandi dollárt is meg akarták szüntetni mert túl sok értelme annak sincs.

Turboanyu 2012.07.27. 15:20:28

@Van_mikrohullámú_sütőtök?: "Egyetlen forinttal nem károsított meg senki. 80ezer Ft lett a bünti, fizetheti ki a 23500Ft-os GYESből"

Volt egy Bt-nk, még nem indult be a meló, én voltam oda bejelentve, de közben veszélyeztetett terhesként kórházba kerültem, hosszú a történet.... Szóval 0 Ft bevétel mellett kellett ki lett számolva, hogy ötszázvalahány Ft járulékot kell befizetni állambácsinak. Én idióta becsületesen felfelé kerekítettem, lett belőle 1000 Ft. Ez be lett vallva és befizetve. Igen ám, de nem vettem észre, hogy ha a bevallás főlapján van összeg, ki kell tölteni egy részletező pótlapot is. Vagyis a BEFIZETETT és BEVALLOTT járulék részletezése hiányzott. Erre kaptunk 75 ezer Ft büntetést!
Bementem, kérvény, kétezervalamennyi Ft illetékbélyeg. EGY ÉV MÚLVA válaszoltak, hogy oké, törlik a bütetést. Örültünk, erre pár hét múlva jött egy levél, hogy a 75 ezer egy évig ketyegett, fizessünk utána 15 ezer késedelmi kamatot. Bementem, hogy ez hogy van. Kiderült, jogos, bele is írják a határozatba, hogy ameddig nem fizetsz vagy elengedik, ketyeg a kamat. Mondtam, hogy az ő hibájuk, hogy egy évig nem válaszoltak, de ez senkit sem hatott meg. Az volt a nagy mázli, hogy a mi határozatunkból tök véletlenül kimaradt az a mondat, amiben felhívják a figyelmet a ketyegő kamatra (az ügyintéző vette észre) és ebbe kapaszkodtunk bele. Ez két év idegeskedés volt a GYED-em alatt lakáshitellel, közalkalmazott férjjel.
Ja, vállalkozzál persze.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 15:21:39

@dodona: Már írták, de elmondom: a 800 az kevés! Egyszerűen ezért nem éri meg, hacsak nem ugródeszkának használod a továbblépéshez, nyelvtanuláshoz.

És most elmondom a sanda gyanúm: Az állásajánló haverod leakar húzni téged cirka kétszáz euróval havonta.

a halál kamionja mindenkit elgázol 2012.07.27. 15:22:36

a posztoló eléggé balfasz volt, elég egy-két telefon megfelelő helyre és az adós fizetni fog, ráadásul nem csak a tartozást hanem a behajtók jutalékát is.
nincs az az adós akit ne lehetne meggyőzni a fizetési hajlandóságra nyakig beásva egy gödörbe, vagy a gyerekei fotójával iskolába/ból menet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 15:25:01

@a halál kamionja mindenkit elgázol: Akkor nem vagy túl tájékozott. Van az a kör, akihez a behajtó cég sem mer hozzányúlni. :(

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.27. 15:27:06

Hitelből úgyis lesz pénz mindig mindenre, ahogy eddig is volt. Nincs szükség vállalkozókra. Az állami dolgozók mindent meg tudnak csinálni. Kaját hitelből veszünk majd (külföldi áru jobb is), nyugdíjasokat, állami dolgozókat is hitelből fizetjük.

Úúú de jó lesz, imádlak Magyarország!

XD

hothead 2012.07.27. 15:27:21

@TilosazA: ja, meg elliott az e.t.-ben

dodona 2012.07.27. 15:27:23

Elárulom, Borsodban élünk, bizony, ilyen puritánul, mióta a két kicsi megszületett, utánuk lettem ugyanis munkanélküli... 2002. óta. Ez van. Nincs gázom április óta, elromlott a mosógépem szintén áprilisban, azóta kézzel mosok hideg vízben. Tudom, mi a spórolás... A teleket úgy húzzuk ki, hogy beteg ne legyen egyik gyerek se, mert nincs gyógyszerre pénz... Tehát amit veszthetek, egy kozel sem biztos kozalkalmazotti bruttó 108 ezres bér. Ennyi. Meg, hogy a levonásaim megszűnnek, mert az eurós kinti pénzemből szépen be fogok tudni fizetni minden kozüzemi tartozásunkat. És nem kell azon idegeskednem, hogy a maradék villany, víz, internet mikor kerül kikapcsolásra. Ez a magyar kozalkalmazotti valóság Miskolcon. 45 évesen. Muszáj mennem. És épp ezért csak az árak érdekeltek, hogy kb. nagyon olcsón meg lehet-e kint élni. Legolcsóbb felvágott, napi 4-5 zsemle, napi egy kávé /erről a luxusról nem mondtam le egyedül/. Csak ennyi. Itthon is így élek, miért élnék kint nagy lábon? :D És egy fontos dolog, bár félek, kimoderálnak. Mindenféle rasszizmus nélkül mondom, menekülés is van a dologban, Borsodban hetente torténik erőszakos bűncselekmény, és Miskolcon is. Félve kozlekedünk fényes nappal is a városban mindenhol. De személy szerint, a mi hétvégi kertünket idén áprilisban 2 hét alatt teljesen szétlopták. A fákat, a szerszámokat, a házfalat, tetőt, kerítést, mindent. Csak a gaz maradt utánuk... Mennünk kell. Tehát a célom az osszes tartozásunk kifizetése, aztán irány a nagyvilág :D

nu pagagyí 2012.07.27. 15:27:29

@Zuckerbrot: Nem kell aggódni, később majd visszajönnek. Gazdag túristaként, ha egy kis borzongásra vágynak.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 15:27:36

@mojoking77: Az én ismerősöm is négy éve csinálja kint és a magyar viszonyokhoz képest rommá kersi magát.

Kedves postíró! Itt egy jó lehetőség, egy kis tőkét összepakolni!!

mojoking77 2012.07.27. 15:29:35

@a halál kamionja mindenkit elgázol: Tul sok Hollywood-i filmet neztel baratom.. Segitek, az nem a valosag...
Amikor aput a teljes vagyonelkobzas mellett meg 3-4 ev bortonre is itelik, akkor elmondhatja, hogy kokemeny volt..
Noj fel kerlek, es irogass ide baromsagokat. Ha jol tudom, ez pont nem az a blog...

hothead 2012.07.27. 15:34:02

@SilentDreams: ennek valoban kicsi az eselye, a szponzori vizumok jelentos hanyadat orszagon belulrol igenylik.

mommmmo 2012.07.27. 15:34:49

@dodona: ah igen, emlekszem, szerintem te irtal az elozo hataratkelore. Es a ferjed rokkantnyugdijas rendor ugye?

En csak azt tudom ismetelni, ha mesz, ugy fogd fel, mint ugrodeszkat, ez a melo onmagaban meg nem old meg semmit nektek. (max egyfajta atmeneti tuzoltasnak felelhet meg) Azt meg, hogy mennyire tudod elrugni magad az ugrodeszkarol 2 dolog hatarozza meg: a szemelyiseged es a nyelvtudasod. A kulfoldi let nehanyakat osszeroppant, masokbol meg olyan kvalitasokat hoz ki az extra sressz, amelyekrol korabban nem is tudott.

contractor 2012.07.27. 15:35:26

@hothead: Elolvastam most én is kormány oldalt és valóban 4-év de nem úgy ahogy gondoltad. Kicsit még most is homályos, de a lényeg hogy a legutólsó 12 hónapban "permanent resident"-nek kell lenned a kérvényezés elött. Tehát lehetsz ott 15 évet is mint egy multi alkalmazottja pl.ha nincs Permanent resident státuszod akkor soha sem leszel ausztrál állampolgár. De van ott egy kalkulátor hogy mindenki kiszámítsa mikortól kérvényezheti.

himpellér 2012.07.27. 15:36:36

Én magyar vagyok, itt a hazám, itt szeretnék boldogulni, DE nem hagyják! Szintén azon kisvállalkozók közé tartozom, akik hónapról hónapra kínlódnak. Minden politikus beveheti!

mojoking77 2012.07.27. 15:37:27

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Viszont el ne felejtsuk emliteni. Francia FOLYEKONY nyelvtudas nelkul el se induljon...

ZOH 2012.07.27. 15:48:32

@pamut: "Oda akarok kilyukadni, hogy pont az ilyenek kivándorlása a legnagyobb veszteség ennek az országnak. Ez a gazdasági elit lefejezése, pótolhatatlan."

kituno megfogalmazas, igy igaz sajnos

hothead 2012.07.27. 15:49:37

@contractor: nagyon nem akartam belemenni a reszletekbe, hiszen, ha jol ertem, te mar allampolgar vagy, a posztolo meg nem igazan potencialis pr vizum-igenylo, de "Az előírt négy évből akár 12 hónapot is külföldön tartózkodhatsz, az állampolgárságra jelentkezés évéből pedig akár hármat is.... Az új törvény szerint: 3 év ideiglenes lakosi + 1 év állandó lakosi = állampolgárság." es van valami nem tul nehez vizsga is.

mojoking77 2012.07.27. 15:49:51

@a halál kamionja mindenkit elgázol: Ja, es egy pillanatra meg visszaterek hozzad, mielott vegleg lezarnam azt a vonalat. Kepzeljuk el cowboy, hogy megfizeted a ket harom masik kemeny fiut, es beassatok nyakig a masik ceg fonoket, majd kiderul, hogy egy fillerje sincs, mert neki epp ugyanugy tartoznak, ugyanazzal a 10-15 millioval,plusz a sajat hasznaval, azert nem tudta kifizetni. Akkor mit teszel kokemeny maffiozo baratom? Elkapatod a harmadik cegvezetot is? Es mi van, ha neki is tartoznak?
Ahelyett, hogy idiotasagokat irtal volna, megprobalhattad volna felfogni, mit is jelenthet az epitoipari korbetartozas nevu varazsszo.....

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 15:50:47

@mojoking77: Az én ismerősöm a kocsmai magyaron kívül semmit sem beszélt. Vállalkozó vitte ki. Magyar brigádban dolgozik, úgyhogy a helyzet nem sokat változott.

ciccaful 2012.07.27. 15:51:36

@Behajtó70: ööö, nem tudom, hogy a posztolónál hogyan történt, de mi pont azért vagyunk folyamatosan szarban, mert rendesen fizetjük az adót.

kiállítjuk a számlát, majd várjuk, hogy jöjjön a zsé, de sajnos nem jön.... az áfát viszont be kell fizetni, és amilyen állatok vagyunk befizetjük, minden egyéb kötelezettséggel együtt. így amikor végre hónapokkal vagy évek!!! után végre utalnak, gyakran SEMMI nem marad belőle, mert áfát kell fizetnünk a be nem folyt pénzek után (is).

totál el vagyunk adósodva, pedig virtuálisan milliomosok vagyunk. hehe.

és, hogy miért számlázunk, ha bizonytalan az utalás? mert ha nem számlázunk, esélytelenek vagyunk arra, hogy jogi úton bármit tegyünk.

kedves okos behajto70, Ön szerint hol rontjuk el????

Garficicus 2012.07.27. 15:51:56

@tilmir: Ez a szintiszta valóság!!

Ebben az országban már már sportszerű tevékenység a körbetartozás!!! Szörnyű!!!!
És senki nem tesz ez ellen semmit, és mint a fenti példa is mutatja családokat tehet tönkre, választhat szét....
Ilyenkor hol vannak a jogvédő szervezetek????
Megkérdezném azt is, hogy hol vannak azok a hatóságok, akiknek ilyenkor fel kellene lépniük??? Egyik sem mer még nyögni sem egy szót sem, mert a magyar államnak ez az érdeke, minél többen takarodjanak el innen!! :(( Szomorú de ezek a tények.
A posztirónak meg üzenem, hogy bár külföldön sincs kolbászból a kerités, de 10000x jobb, korrektebb életük lehet, ha szorgalmasak és tényleg akarnak dolgozni!! Magyarországon ellentétben ezzel, csak az jut előbbre, aki - mint a példa is mutatja - csal lop hazudik.... !!!! Itt tartunk....

mojoking77 2012.07.27. 15:52:25

@hothead: "es van valami nem tul nehez vizsga is"
Olvastam mulkor a vizsga jelentos felet kitevo, Ausztralia tortenelme cimu brossurat... Jot mosolyogtam.. :))

mojoking77 2012.07.27. 15:56:53

@ingenium rusticus /Csellók, gordonkák, doktorik: Jo, en ugy szamoltam, hogy emberunk lenne a vallalkozo.. Kulonben szukseges egy ismeros, aki mar kint dolgozik.

contractor 2012.07.27. 16:04:25

@hothead: Itt a lényeg a "permanent resident status". ha az nincs meg, akkor semmi nincs. az a legfontosabb hogy az meglegyen. Èn már 94-óta állampolgár vagyok de 2002 óta Európában élek. Majd lehet, hogy egyszer visszamegyek ha kidurran az ottani ingatlanlufi, amit sikerült akkorára fújni mint a japanoknak a 80-as években. De egyenlöre élvezem Európát. Igen, még Magyarországot is. Jó, Ok. Németországban megkeresett pénzböl.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.07.27. 16:08:44

@mojoking77: Azaz ami szerintem esélytelen a postolónak, hacsak nem szövetkezik @dodona: -val, aki tud franciául.

a halál kamionja mindenkit elgázol 2012.07.27. 16:15:35

@dodona: eszedbe ne jusson a tartozásaidat kifizetni, maximum a családtagoknak, barátoknak. érjen utól ha tud a bank meg az állam, mondjuk új-zélandon.

a halál kamionja mindenkit elgázol 2012.07.27. 16:19:44

@mojoking77: megtalálja miből fizessen. majd megy ő is a behajtókhoz hogy megkapja a jussát.

christophe 2012.07.27. 16:24:40

@dodona: sztem a kaja ha,van idod utàna jàrni lidl,aldi(nèmeteknèl azt hiszem Hofer)3-5euro/fo naponta ki lehet hozni.Franciaorszàgi àrakat tudok Neked irni,ha gondolod.Nem hiszem, hogy lènyegi kulombsèg lenne.Ha cirka 300eurobol lakhatàs megvan(futès viz villany) akkor tènyleg jobban jàrsz,mint M;o -n.A melo rèszmunkaido?NAGYON NAGYON figyelj arra,hogy belegyèl jelentve,legyen betegbiztositàsod,ès hogy tartozkodàsi engedèlyt tudjàl szerezni!!!

mojoking77 2012.07.27. 16:32:02

@a halál kamionja mindenkit elgázol: Pfffff...... Gyerek.. (csak tudnam mi a fenenek valaszolok. Na mindegy....) Ne haragudj, reg nem kaptam telefonkonyvet, az utobbi idoben benne hirdetik magukat a behajtok, vagy a google-ben talalod meg oket.. Ebredj mar fel ember!! Ez nem egy rohadt B kategorias akciofilm,basszus.. Nem, nem mukodik ez a dolog. Az utolso komolyabb befenyiteseknek, az lett a vege, hogy a csoka szajbalotte a behajtot egy vadaszpuskaval.. Most nem a hatarszeli falvak kissebbsegi lakossaganak uzsora kolcsont adokrol beszelunk ugye... Nem mukodik. Es nincs hogy mukodnie, foleg nem az altalad favorizalt western/Guy Ritchie/Tarantino stilusban.. Jogaszok, torvenyalkotok kellenek, hogy megoldjak. Ami szomoru, hogy jelenleg nem tudjak megoldani.. A korbetartozasokban (foleg az igazan komoly- lasd M0-as hid epitese), 13-14-szeres korbetartozas ment. Sok ceget azert hoztak csak letre a project kezdeten, hogy meg egy csavar legyen benne... Mas kerdes, hogy ezt szervezett bunozesnek is hivjak, de jelen pillanatban olyan poziciokban vannak az elkovetok, hogy egyiket sem lehet megmozditani... Es innentol kezdve politika, amivel kapcsolatban a beszelgetest el sem vagyok hajlando inditani....

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.07.27. 16:32:55

@dr. Bubó:
Nicsak-nicsak cigányoznak a demokraták ?
Röhej.

teszem hozzá kedvenc Gyurcsányod alatt és az MSZP ideján megduplázódott mind a munkanélküliségi ráta, mind az államadósság.
A Szlovákok elötti gazdasági pozicióból 2010-re mindenben utolsóak lettünk a Görögökkel holtversenyben.

Aki ezt az MSZP bagázst várja vissza, annak kevesebb az esze, mint az Fideszeseknek, pedig azoknak se túl sok.

mojoking77 2012.07.27. 16:34:51

@christophe: Oooo, ezt a 3- 5Eurot nekem is legyszives... En, ha megvagyok egy nap 10 Eurobol, az azt jelenti, hogy kihagytam az ebedet, vagy a vacsorat... Parizs..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 16:41:10

Kivitelező vállalkozó voltam régebben. Egy nem fizetett munkának köszönhetően nekem is úszott kocsi, lakás.
Azóta megfogadtam, hogy soha többet, maradok az épitészkedésnél az iróasztal mellől.

Mondjuk itt is vannak körbetartozások, nem ritka, hogy 6-9 HÓNAPRA fizetik ki a terveket a cégek. Ha nem lenne tartalékunk, amit forgatunk, akkor game over.

A NAV csinál olyat is, hogy ha a számlatömbben nem követed a sorvezetőt (magyarul a szöveg átlóg más rubrikába és sorba), akkor 500e Ft büntetés. Egyik ismerősünknél "csak" ezt találták.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 16:50:20

@ciccaful:
Csináltam tavaly egy kiviteli tervet egy társasházhoz. Nagy nehezen sikerült kiverni belőlük a pénz kétharmadát.
A fennmaradó fél millát nem sikerül tőlük beszedni, de természetesen ezután az ÁFÁ-t, adókat befizettük utána. Ennyi pénzért nem éri meg ügyvédeskedni, meg egyebek, mert alsóhangon 200e Ft-tól indul az eljárás.
Ráadásul közben felépült a társasház, és a cég projektcégként szépen megszűnt.

De tudod mit? Leszarnánk az egészet, de az a poén, hogy a be nem érkezett lóvét nem tudjuk leirni veszteségként sem, mert a buzi magyar jogszabályok nem engedik...
Egy éve ki van adva a számla, ők visszaigényelték az ÁFÁ-t, leirták költségként, de a másik fél meg szopjon.

Eljutottunk oda, hogy ha árajánlatkérést kapunk, akkor első dolgunk utánanézni a cég hátterének. Ha sok a változgatás (székhely, tagok, stb), vagy volt legalább két bedőlt/felszámolt cége valamelyik tulajnak, akkor bármilyen munkát igérhet, semmit nem vállalok.
A második szűrő a személyes találkozás. Ha rossz előérzetem van, vagy "büdös" az illető, akkor szintén ugrott a meló. Többször segitett már átugrani az ilyen csapdákat.

Jah, és alap, hogy állami megrendelést NEM vállalunk. (nem mintha lenne felkérés)

gnme 2012.07.27. 16:53:56

Hansestadt Bremen
itt éreztem idegenként legjobban magam

rebecca72 2012.07.27. 16:54:13

Sziasztok!
Ezt a posztot én írtam, és nagyon megörültem és meg is lepődtem mennyien reagáltak rá.
Köszönjük az biztató és együttérző hozzászólásokat :)
Van néhány olyan is amin elcsodálkoztam, mert nem azt írtam, hogy adótcsaltam hanem azt, hogy megbüntetett a NAV.
Sokkal prózaibb volt az ok, volt a könyvelésben olyan számla, hogy aki adta annak már nem élt az adószáma és úgy bocsájtott ki számlát. Ennyi volt az ok és nem több.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 16:58:29

@rebecca72: Ne lepődj meg, sokak képességeit meghaladja az értő olvasás. :)

mojoking77 2012.07.27. 17:07:48

@rebecca72: Szia,
Kozben felmerult esetleges megoldas. Van francia nyelvtudas a csaladban?
Illetve el tudjatok viselni a neha iszonyatos meretu burokraciat? Nem rosszindulatuak, csak annyira fafejuek, hogy az atlag ember neha konkreatan a fejet verne a falba... Ha mindez van, nezzetek korul a francia piacon. Elsore termeszetesen szigoruan csak a neten, biztos, hogy tobb forumon is fogtok segitseget kapni..
Elsonek olvasd el a blog Franciaorszaggal kapcsolatos postjait :)
Kitartas..

Turboanyu 2012.07.27. 17:10:12

@rebecca72: nyugi, tudjuk itt jópáran, hogy a büntetéshez nem kell adót csalni, bőven elég becsületesnek lenni. Sőt, ha gátlástalan adócsaló lennél, akkor nem kerültél volna ebbe a helyzetbe.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.27. 17:22:59

@ciccaful: kérdezd meg tilmirt, ő azt mondta, ha tisztességes vagy, akkor ez is megy.

mommmmo 2012.07.27. 17:24:37

Ok, csak kivancsi voltam, ez tenyleg komoly-e, amirol beszeltek, hogy behajthatatlan koveteles utan kifizetett afat nem lehet visszaigenyelni. Google-tem fel oraig, aztan meguntam..Lehet, hogy megtalaltam volna a valaszt, ha vegigolvasok 500 jogszabalyt, de inkabb lazitok, ma nekem ez hetvege.

Utanna benyomtam a google- be a kerdest angolul, es az elso keresesben megtalaltam a valaszt a HMRC (ottani adohatosag) honlapjan, hogy a UK-ban termeszetesen vissza lehet igenyelni (amennyiben eltelik fel ev az esedekeseg utan)
customs.hmrc.gov.uk/channelsPortalWebApp/channelsPortalWebApp.portal?_nfpb=true&_pageLabel=pageVAT_ShowContent&propertyType=document&id=HMCE_CL_000274

Na szoval szerintem ez megint sokat elmond arrol, hogy miert allunk ugy ahogy....(az info kereses hossza is, meg az is, hogy milyen a jogszabaly)

Es bar szeretem a szakmamat, soha nem mennek haza penzugyesnek, azt hiszem, mert fel ev utan valami gumiszobaban kotnek ki a tudalekos magyar penzugyi nyelvezet allando hallgatasatol. (ja, mivel szeretem a szakmamat, talan meg inkabb a szivemre veszem ezt).

mommmmo 2012.07.27. 17:33:28

Anno fonokom, amikor valamit tulbonyolitottam a kis szamitasaimban, mindig azt mondta:
"ez nem rocket science, ha bonyolult, rosszul csinalod" (es mit ad isten, 90%-ban igaza volt)

Amikor meg idegeskedtem, azt mondta "minek idegeskedsz, mi szamokat adunk ossze, es nem szivet operalunk".

Na ez a hozzaallas valahogy hianyzik a magyar penzugyes vilagbol, ugy erzem. :)) Minel lilabb, annal f@szabbak vagyunk, mert annal kevesbe erti a pornep, hogy mit szerencsetlenkedunk ossze:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 17:34:43

@mommmmo: Régebben úgy volt, ha jól emlékszem, hogy 5 év után lehetett kérni a leírást. A múltkoriban valaki azt mondta, hogy csak akkor ha a saját céged is megszűnik... ?
Ekkora marhaságot! Bár én már mindent el tudok képzelni.

Nálunk még az adóévben le lehet írni.

Sok könyvelő is bedobta a törölközőt, mert hetente változnak a jogszabályok, és ha valamiben tévednek, akkor őket is megbüntetik, nem csak a céget.
:)

rebecca72 2012.07.27. 17:36:04

@ciccaful
De lefogod tudni írni, majd jön egy aranyos könyvvizsgáló és leírja vesztességként, ettől neked az egekbe szökik a társasági és az iparűzési adód. Ha eddig nem voltál bajba akkor most leszel és már tudom csak az a baj, hogy drága volt a tanulópénz.

christophe 2012.07.27. 17:40:29

@mojoking77: no belevàgok:-))Resto,cafè,snack felejtos!!!
2felnott 2gyerek(4 ès 6èvesek)Lyon kornyèke,szupermarketek tomkelege,alapvetoen hust akciosan iràny mèlyhuto.Nutella;tèszta,tartos èlelmiszerek 1+1 ingyen vesszuk belole jo sokat,elobb emlitettekbol van kb;honapra itthon.
-reggeli(tejeskàvè,kakao tea) kb.1euro.1l tej0,52 euro kàvè 7euro/ kilo.800gr kenyèr 1;5 euro felvàgottak,sajtok (5-12 euro/kilo) ergo reggeli kb.4euro
-Mai ebèd toltott cukkini(cukkini 1,2euro daràlthus2,5 euro,hagyma,par.pure;tejszin 1euro,tèszta reszelt sajt 1,5euro)
6,2euro
-vacsora ugyanaz mint reggeli,vagy tejberizs,melegszendvics ez is megvan 4 eurobol.
Gyumolcs,zoldsèg àtlag 1euro(alma0,8 banàn 1,2 pari0,9 barack 1,4) ebbol napi 2kg 2euro.
Azaz 16,2 per nap 4fore najo legyen 3 picik a gyerekek.
Gyerekek nasija 2euro per nap de ez felnottnek nem kell.
Ergo, 5,4euro per nap a kaja=melyhuto,akciok,supermarket,fozès

Votisky Petra · http://nokkulfoldon.hu 2012.07.27. 17:49:35

@mommmmo: Ez az info gyűjtés szuper ötlet. :-)

A Nők Külföldön blogot is azért indítottam, hogy a külföldi témában a nőket érintő kérdésekre választ adjak, választ keressünk közösen.
Remek lenne, ha más témában, országokkal kapcsolatban stb. gyűlnének információk.

mojoking77 2012.07.27. 17:52:53

@christophe: Jol hangzik.
Egy nagyon fontos dolog az akciokkal kapcsolatban.. En ennek a tanulopenzet a Cora-ban fizettem ki, de azota nezem es az Auchan vagy a MonPrix semmivel sem jobb.. Gond nelkul kirakjak a lejart szavatossagu hus es tejtermekeket. Azon a pofatlan modon, a jok koze keverve, amibol otthon nagyon nagy botrany volt a Tescoban par eve. Itt ez senkit sem zavar ugy tunik, nekem meg meg kellett tanulni, hogy sose vegyek meg semmit, mielott ellenoriztem volna a szavatossagat.. Itt (Parizs)mondjuk valamivel tobbnek tunnek az atlag termek arak az emlitettnel, de mondjuk max 15-20%, nem relevans.. A bajom az, hogy jelenleg egyedul lakok itt, nem igazan erdemes nagyban bevasarolni, illetve fozni-sutni.. Minden esetre ugyes..

fordulo_bogyo 2012.07.27. 18:02:02

@tilmir: Nem ertem. Adot nem csak a realizalt, bankszamladon jovairt bevetel utan kell fizetni?

rebecca72 2012.07.27. 18:03:48

@mojoking77:Szia!
Sajna a francia nagyon nem a mi világunk ( eddig) minden gyerek angoltagozatos és én ezt tanultam valamikor így ezt folytattam és az emberem is.
Mi angol nyelvterületben gondolkodunk és már tudjuk az írányt is de még nincs elég pénzünk :(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 18:08:35

@fordulo_bogyo: Nem. A kimenő számla után, függetlenül, hogy befolyt a pénz, vagy sem.

rebecca72 2012.07.27. 18:10:08

@fordulo_bogyo: nem bizony,ha így lenne akkor hol lennének a készpénzes bevételek, nincs rá garancia, hogy befizeted a bankba

fordulo_bogyo 2012.07.27. 18:13:19

@rebecca72: Ugy ertettem, hogy akkor fizetsz adot, ha kezhez (vagy bankhoz) kaptad a bevetelt, nem akkor amikor elvegezted a munkat es kiadod a szamlat.

@tilmir: ez tragikus, ezen valtoztatni kellene

christophe 2012.07.27. 18:18:04

@mojoking77: hàlisten mèg nem volt negativ tapasztalat,igaz figyelem a dàtumot,hus =zacskon keresztul szagminta :-))

kuki123 2012.07.27. 18:36:02

@Behajtó70:

Kedveske...nagyon örülünk hogy ilyen aktív...bizonyára nagyon sok adócsaló van...tény és való....

...csak azt se felejtsük el milyen rendszer az ahol lehetőség nyílik arra hogy 1 munkát 80 lépcsőre leosztanak...mint egy piramst...a legteteje 0 munkával kaszál(olykor kifizetés nélkül 2xer is) és az alja pedig kénytelen belemenni a "játékba" hogy egyáltalán munkát/szerződést kapjon...és 0 haszonnal legalább a munkásokat ki tudja fizetni...

Hogy egyáltalán erre lehetőséget adnak a jogszabályok!
Ezt azért emelem ki mert iyeln nincs se ausztriáan se németeknél...aki megpróbálja szinte 99% hogy lebukik...a nyugati országok hoztak törvényeket és nem lehet körbetartozásost játszani...

Hogy lehet egyáltalán olyan adó rendszer és olyan APEH (NAV) létezik hogy te polgári peres úton tehát bírói döntés után bizonyítottan neked tartoznak és emiatt nem tudod az adót fizetni....de ez az APEH-ot a legkevésbé sem érdekli és inkább kinyírja a vállalkozást és ezzel a további adóbetermelést megszüntetve...

Továbbá hogy van az hogy egy olyan országban élünk ahol olyan adórendszer van hogy 1 ember(alkalmazott) bruttó fizetése után még egy (sőt nagyobb) bruttó fizetést 1 az 1-ben be kell pengetni adóban a cégnek...meg még egyéb szarságokat minden féle szarra...és a költségvetés folyamatosan deficites...mindezt úgy az életszínvonal gyakorlatilag folyamatosan lefelé tart ...nincs még egy ilyen ország a Földön.

Szóval nagy probléma az adó csalás stb de fejétől bűzlik a rothadó hal is.

Úgy hogy ha lenne oly kedves ez irányba terelné gondolatait, és cselekedeteit nagyban előre mozdítaná a változás lehetőségét...ahelyett hogy egymás torkának ugrunk olyan okból amit nem is mi okoztunk...hanem ránk kényszerítették..

minden más esetben KUSSHADJ a neved.

kuki123 2012.07.27. 18:42:46

@Kőmíves Kelemen:

a jogszabály szar és 10-22éve nem akarnak módosítani rajta..pedig nem lenne nagy dolog nyugaton működik tökéletesen. itt bevezetni se akarják..fel sem merül

szándékosan csinálják,

vagy jó nekik ez a zavarosban halászás mert a piramis tetején vannak és/vagy benne vannak a buliban.
vagy szándékosan ki akarják nyírni a magyar lakosságot megrendelésre.

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.27. 18:47:04

OFF

@Mlle Macaron:
Mivel nem én írtam rólad, hogy "félprosti", nem értem a hozzászólásodat.

@Mirjam2: "Ergo, ne varjam mar el a pasiktol hogy kivegyek a reszuket a hazimunkabol. Mas reszrol viszont azt gondolja, hogy egy no aki atmenetileg nem dolgozik (szerinte) az 'felprosti'. Kedves 'régebb óta vagyok Subban mint te', szerintem meg aki elvarja a partneretol hogy ugyanannyit dolgozzon mint o, meg egy masodik muszakot otthon ingyen, az rabszolgatarto. "

Nem írtam ilyet. Te viszont kicsit hazudós vagy.

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 18:47:07

@dodona:
Telefon: vannak olyan társaságok, ahol hűség nélkül lehet feltöltős simet venni. Ezeket érdemes átnézni, mivel nagy lehet a különbség a M.o.-ra történő telefonálás percdíjában.
Internet: itt általában 24 hónap hűséget követelnek, amivel vonalas telefon is jár. (megoldás lehet a mobil-internet, ha nem akarunk hűséget)
Utazás Mo-ra:
vonat: A korábban elhangzott 200 € teljesen jó szám, ha a jegyet közvetlenül az utazás előtt vásároljuk és/vagy az akciós jegyek elfogytak. Az indulás előtt 3 hónappal elkezdik árusítani a kedvezményes jegyeket. Bp-München (egy út) 39 €-tól (helyjegy plusz költség). Ezzel akár 3 gyerek (15 éves korig) is utazhat a felnőttel, további költség nélkül. Ezek a jegyek azonban nem állnak korlátlan számban rendelkezésre.
busz: 30 € (egy út) - éjszakai busz (az ár München-BUD; nem megy naponta)
telekocsi: 30-40 € /egy út (szerencsével kifogható olyan, aki nem Pestig megy csak)
Szóval, tervezve, nem olyan nagyon drágán is el lehet jutni M.o.ra.
Közlekedés: egy jegy egy utazásra (átszállásoknál nem kell külön jegyet venni) a zónán belül belül (mondjuk, mint Budapest köz.ig.határa) 2,50 €. Vannak különféle bérletek. Tisztázandó pontosan a munkábajutás módja és költségviselője, mert pl. ha naponta 30-40 km-ről kell bejárni (hév vagy vonat), akkor az drága lehet, összevetve a 800 €-val. A tömegközlekedés jól szervezett és minden eleme (busz, vonat, hév, metró) igénybe vehető a bérlettel. (Persze a lakásárak a központtól távolodva jelentősen esnek, főleg, ha az adott falu 40 km-re van és nem érhető el csak távolsági busszal, amiről át kell szállni a hévre) Hol lenne a munka és a szállás?
Rezsi: évente van elszámolás a fizetett rezsi előleggel. Ezért kell tisztázni a valós költségeket, mert július-augusztus környékén le fogják vonni a bérből és előfordulhat, hogy a havi kalkulált 50 € rezsi tartalom 100 lesz és akkor abban hóban nem lesz fizetés...
(Ez fokozottan igaz a nem külön mérős szállástípusoknál)
Élelmiszer: az aldi és lidl élelmiszerárak kisebbek, mint M.o.-on (azonos termékeket alapul véve), ami alapvetően az alacsonyabb ÁFÁ-nak köszönhető. Viszont, ha a faluban nincs diszkontláncnak áruháza, akkor akár a duplája is lehet!
Gyümölcs: vegyes a kép pl. a szezonban dinnye, alma, málna, (német) eper jóval drágább, mint M.o.-n
Fizetés: Münchenben a 10 € bruttó óradíj alatt keresőknek elég rövid a takarójuk. Pl. a Lidl is efölött fizet (nyelvtudással)

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 18:58:08

@dodona: összehasonlításul - hálótermi ágyakat 10-15 €/éj körül lehet találni Münchenben. Ehhez nem jön már rezsi. viszont csak a "lakott" napokra kell fizetni. Nagyon stresszes, de sokan csinálják, hogy péntek este el és hétfőn hajnalban vissza, egyből a munkahelyre. Egy kicsit jobb, ha hétfőre lehet délutáni műszakot kérni...

rebecca72 2012.07.27. 18:59:21

@kuki123: igen rossz a rendszer ez a hajcihő már 2 éve folyik velünk és még nem nagyon akart egy ügyvéd sem szembe menni az apeh-el
a másik dolog, hogy amikor végre hajlandóak voltak megmondani mi is "bűnünk" akkor azt mondta a kedves hivatalnok úr, hogy vigyembe én azt a valakit aki kiadta a számlát
Én vigyembe?
Mondom neki Te vagy a hatóság, erre válasz:
nem lakik a bejelentett lakcímén
De a legmegalázóbb a vagyonosodási vizsgálat volt, esküszöm!
Ilyen kérdés is volt: mennyit költök fehérneműre?
Szerinte? egy 16 éves fiúnak 12 éves lánynak és egy 8 éves kisfiúnak + 2 felnőtt mennyit költök ?

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.27. 19:05:13

@tilmir: "Mondjuk érdekelne a véleménye azokról a pasikról is, ahol a nő a főkereső. Mert ilyen is van... azt vajon minek titulálná?"

Nem "tituláltam" az ellenkezőjét sem semminek. Egyszerűen nem nyilvánítottam róla véleményt.

De, mivel látom érdekel a véleményem :), elmondom: előfordul ilyen, nem szerencsés. A nők többsége -tapasztalatom szerint- nem tartja igazán férfinak, akinél többet keres, ha ez már állandósul.

Az pedig, hogy valaki a pénz miatt köti a másikhoz az életét, undorító. Legyen akár hím, akár nő.

Don Quixote de la Ferko 2012.07.27. 19:05:59

@kuki123:

Kényszer?

Ki kényszerített arra, hogy a rendszerváltástól egészen 2008-ig szó nélkül kotorássz a kishalaknak szánt zavarosban.

A kushadás kétirányú, a saját szintjén mindenki a zavarosban halászott, aztán a hoppon maradt hirtelen jogkövető lett, mikor bejött a válság, és beütött a nagy gebasz.

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 19:07:40

@christophe: a tartózkodási engedély a magyar állampolgároknak, mint olyan régi dolog, EU-alapon, megszűnt. Ugyanez vonatkozik a munkavállalási engedélyre is.
90 nap életvitelszerű tartózkodás után be kell jelentened magadat a német címedre és ki a magyarból. De ez már nem engedélyhez kötött.

mokkaczuka 2012.07.27. 19:35:53

Persze idejében kellett volna ébredni, és a végén, amit még lehet, megmenteni a rablók elől. Most már késő bánat. Eszetekbe ne jusson visszajönni ebbe a lehúzós szargödörbe!

Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein (törölt) 2012.07.27. 19:43:19

Nos, ha valaki elkúrja azért bizton nem Szalacsi bácsi a felelős.
Kérem kapcsolja ki!

Most komolyan mire ez a blog?
De tényleg!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.07.27. 19:45:16

@mommmmo: azt nem ugy kell :) fozol valamit, nagy adagot (es akkor vehetsz nagy kiszereledt is a boltban) eszel belole egyszer, a tobbit befagyasztod. Ezt egy heten at naponta vegigzongorazod es utana mar csak heti 1-2x kell igy foznod meg neha egy kis korotest es mindig lesz annyi kaja a fagyaloban, hogy max heti 1-2x kelljen ugyanazt enned. Nalunk az egesz banda igy csinalja, senki nem szegyelli hordozni a kis mikros dobozokat, sot egy kicsit le is nezik a pazarlokat, akik naponta etteremben ebedelnek :)

igazságos 2012.07.27. 19:47:39

@himpellér: de remélem, a járulékot befizetted, minden alkalmazottad után.

Mert sajnos azt sokan elfelejtik, a becsületes vállalkozók.

Akinek nem inge, ne vegye magára.

@Turboanyu: első kérdésem, miért TE csináltad az adóbevallást? Ja, hogy nem tellett 3000 forintra. Nekem is ajánlkozott ismerős, de akkor is inkább a könyvelőhöz vittem, mert az a biztos, ilyenre nem vállalkoznék, hogy egyedül töltsek ki egy adóbevallást. Ez van. Nem szeretek magamnak komplikációkat. Meg lehet nézni, mi volt a népszámlálási kérdőívnél is, ugyanez, szinte senki nem tudta kitölteni a lapokat.

Akkor egy adóbevallás készítésénél miért nem szakértőhöz fordul az ember???

@Kőmíves Kelemen: igencsak kezdő vagy még a szakmában, meg is látszik, megy a sok süket duma.

Ha rossz előérzetem van, vagy "büdös" az illető

Hát, először is, a csalók mindig elegáns öltönyben, jól megjelenésű, igencsak magára adó alakok a leggátlástalanabbak az üzleti életben.

Csak úgy tudod kiszűrni, hogy valami nem stimmel, ha érzed azt, hogy a másik KÖDÖSÍT, TEREL, NEM MOND IGAZAT. Ez a képesség nagyon kevés embernek van meg, abban a szituációban pedig, ha egy ügyféllel tárgyalsz, ez még inkább háttérbe szorul.

Az aki át akar verni, az általában kivétel nélkül mindenkit átver. Erre van berendezkedve a többség.

A nagyvállalkozók nem fizetik a kisvállalkozókat, a kisvállalkozók nem jelentik be az alkalmazottakat, nem adnak fizetést.

Az állami megrendelések a legjobbak az építőiparban, de persze, ott nagymenőnek kell lenni, minimum miniszteri, vagy volt miniszteri kapcsolatokkal, ott egyszerű politikus ismertséggel nem igazán lehet labdába rúgni.

NAV-val kapcsolatban, meg nem szabad lehetőséget adni nekik semmire, ha te is csaltál, akkor vállald be, hogy adót nem fizettél, ne hőbörögj. Ha nem csináltad meg rendesen az adóbevallást, akkor mit kell csodálkozni, ha elővesznek, ebből élnek. Elvileg van az önrevízió, amivel élni lehetett, miután az adóbevallási határidő lejárt.

Itt át kellett volna nézetni más emberrel is, mielőtt beadja az embert, én is így szoktam tenni, több ember többet lát, persze szakmai alapon, ismerőst adóbevallásnál mindig kizárom, hiába lenne ingyen. Sok barátom csinálta ezt, hogy egy volt könyvelővel, ismerősével csináltatta az adóbevallást.

Az építőipar is a csalásra, átverésre épül. Például, előleget kérnek, elsőre teljesítenek, másodjára már hűlt-helyét találják a cégnek, embernek, meg a második előlegnek. Szóval, egy céghez kétszer nem szabad fordulni.

christophe 2012.07.27. 19:49:54

@Megint szabad a gazda: nem tudom Nèmeteknèl hogy hivjàk,franciàknàl carte de séjour,eu-s tagoknak nem kotelezo,de mindent egyszerubben intèzel ha megvan,pl.bankban,gàzszolgàltatonàl magyar utlevèlre igen kèrdoen fognak nèzni :-)))

igazságos 2012.07.27. 19:53:01

@Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein: én még soha, egy őszinte blogot se olvastam eddigi életemben, nyilván keveset éltem.

De a süket duma, a sok kamu és a nagy semmi többszöri körülírása, az mindig mindenhol megy.

Ez meg egy origos blog volt, úgy látszik, az index többet hoz a konyhára. Vagy nem?

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.07.27. 19:54:06

Az az építési vállalkozó, aki ma Magyarországon állami beruházásban úgy vesz részt, hogy azzal kockára teszi a családja megélhetését, nem normális.

Csak a munkára alapított projekt céggel, az eszközöket bérelni a családi cégtől, stb. A cégbe csak annyi pénzt betenni aminek bukása esetén nincs sírás, de inkább céges hitel rá.

Az a munka ami a hitelt nem termeli ki, nem munka. Az a megrendelő aki, a részteljesítéseket nem fizeti időben, nem megrendelő.

Aki ismerősöm nagyokat bukott, az mind az állami megrendelésekkel szívott. Nyilván ők voltak a 23. szint, akinek a tényleges munkát el kellett hogy végezze, de a pénz már nem ért el hozzájuk. Miért? Mert a munkát kiadó olyan magas százalékos korrupciós pénzt kér, hogy a maradékból nem lehet a munkát kivitelezni. Így aztán a felsőbb szinteken mindenki megkapja a pénzét (ha tejelt a hivatalnoknak), aztán valamelyik szinten csődbe megy egy cég, aki alatta volt az bukott. Pech, hogy a tényleges munkát pont ők csinálták. Persze mindig akad új madár.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 19:55:33

@igazságos:
15 éve vagyok épitész-vállalkozó, szóval kissé messze esem a "kezdő" kategóriától, de köszönöm a jelzőt.

A "büdös"-séget arra értettem, hogy ha nekem támad rossz előérzetem, hiába az elegáns öltöny, meg a többi franc.
De ezt csak az értheti, akinek van ilyen előérzete, és igazolódott is a gyanúja valamikor.

Látszik, hogy rád még nem szállt a NAV/Apeh, mert különben nem lennél ekkora mellénnyel, hogy minden rendben van.
Aki vállalkozó itthon, az tudja, hogy nem érte vannak a követhetetlen jogszabályok, hanem azért, hogy pár évente lehúzzák büntetésekkel.

Látszik, hogy sosem volt állami megrendelésed. Egy villamostervező cég ismerősömet vezette meg tisztességgel a narancshorda, amikor kijelentették az ALÁIRT szerződés ellenére, hogy csak a 60%-át fizetik ki a tervezési dijnak, mert csak. Tudod mi a 60% egy tervezőirodánál? Önköltség alatt jóval... több milliós munkáról van szó.
Ezek miatt menekül mindenki, ha meghallja, hogy a megrendelő az állam. (lásd CET, Margit-hid, stb)

Tigicica (törölt) 2012.07.27. 19:56:18

@Réka ‎: Hehe, évek óta így csináljuk és ez a lehető leggazdaságosabb. :)

mommmmo 2012.07.27. 19:58:21

@rebecca72: mondjuk arra a konstrukciora kivancsi lennek Rebecca, hogy attol, hogy a behajthatatlan kovetelest leirod vesztesegkent, miert none a tarsasagi adod, amit a nyereseg utan fizetsz.
Tudom Magyarorszag abszurdisztan, de azert ez ott is tulzasnak tunik.

igazságos 2012.07.27. 20:00:59

@Kőmíves Kelemen: de erre azt mondtam, hogy te AZ ADOTT HELYZETBEN, SZITUÁCIÓBAN, nagyon nehezen érted meg, ha egy ember át akar verni. Számtalan példát láttam erre, kívülállóként és utólag, már persze, hogy levágod, hogy átvert a tárgyalópartnered, de előtte, meg amikor folynak a tárgyalások nem tudja a többség kiszűrni.

A személyes gúnyolódásra nem válaszolok, ha neked ez jött le, a nagy mellény, akkor nem velem van a baj, igaz, nem is vagyok becsületes kisvállalkozó és profi adószakértő.

Igaz, nem sajnálok 3-4000 forintot egy adóbevallásra. De persze, ha te megengedheted magadnak a büntetést, mert olyan profinak tartod magad, akkor egészségedre. Csakhogy a tény, meg az idő nem téged igazolt.

Ezek miatt menekül mindenki, ha meghallja, hogy a megrendelő az állam. (lásd CET, Margit-hid, stb)
Na ja, a kisvállalkozók menekülnek, de akikkel megkötötték a szerződést, azok lenyúlták a nagy lóvét.

2012.07.27. 20:02:34

@dodona: Abbol itelve amit elmondasz, ha tenyleg 800 eurot keresnel havonta, szerintem havi 100-200-at tudnal sporolni. Nagy kerdes hogy tenyleg ennyit keresnel-e, illetve hogy be lennel-e jelentve. En szemely szerint soha nem mondanek fel egy munkahelyen amig nincs a kezemben alairt szerzodes egy masik cegnel.

Ha nem lennel bejelentve, akkor konnyen lehet hogy nem kapnal meg 800 eurot sem, es ha barmi betegseg, baleset er, nem lenne betegbiztositasod. Egy kisebb baleset ellatasa is tobb szaz euroba kerulhet Nemetorszagban, es ezt neked kene fedezned ha nem vagy biztositva.

Sokan elmondtak mar, a legfontosabb hogy minel jobban megtanulj nemetul; ha mar tudsz kommunikalni, valoszinuleg magadnak is fogsz tudni allast talalni es nem leszel az ismerosodre raszorulva. De ha jol tudnal nemetul, akkor sem tudom elkepzelni hogy 1,500 euro nettot keresnel havonta amit egyesek emlitettek; ha valaki tenyleg tud olyan allaslehetosegrol ahol szakkepzetlen munkaert ennyit fizetnek, kerem kuldje mar el nekem a linket, koszi :o)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 20:08:45

@igazságos:
"Igaz, nem sajnálok 3-4000 forintot egy adóbevallásra."

Én meg vállalkozóként nem sajnálok 20e Ft-ot/hó a könyvelőre. Enélkül ugyanis öngyilkosság a vállalkozás.

De amikor kiadsz egy 7 milliós nettó számlát az elvégzett munkádról, és nem fizetik ki, akkor elmehetsz a fenébe az adótanácsadóddal, meg a könyvelőddel.
Mert az alvállalkozó kéri a pénzét, az APEH kéri a havi bontású áfáját, és az adót is fizetned kell utána.
Na igy lehet szépen elúsztatni a lakást-kocsit-vállalkozást, amikor egy 100 milliós beruházást elvállalsz, és a végszámlát nem fizetik ki.
És kimélj meg az okoskodástól légyszives ezzel kapcsolatban, mert amikor ez megtörtént velem, akkor végigjártam minden fórumot, hiszen az addig felépitett egszisztenciám forgott kockán.

Nagyon imádom, hogy minden vállalkozó adócsaló és/vagy hülye a jogszabályokhoz, csak ez a kurva állam (NAV) tévedhetetlen, és véletlenül sem eleve rosszindulatúan állnak hozzá a dolgokhoz, kifejezetten a büntetésre hajtva.
(lásd rendőrségi mizéria az elsősegélydobozzal, másik állami szervhez kanyarodva)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 20:09:50

@igazságos: @Karl Ferdinand von Buol-Schauenstein: Szeretném megkérdezni, hogy valaki fegyvert tart a homlokotokhoz, és követeli, hogy olvassátok, vagy ezt adták fel kötelező olvasmányként?
Nem kell idejönni, és kész. Ilyen egyszerű.
:)

Turboanyu 2012.07.27. 20:13:46

@igazságos: "lső kérdésem, miért TE csináltad az adóbevallást? "

Mert mérlegképes könyvelő vagyok, ez a szakmám és ezt pont véletlenül benéztem, minden más rendben volt. Ezt a bevallást nem ismertem, akkor épp siettem vele beadni mert otthon voltam egy csecsemővel, plusz a GYED-emet intéztük akkoriban és az se volt könnyű papírmunka. Hát bocsi, tegye fel a kezét aki még soha de soha nem hibázott a munkájában. És azért úgy gondolom ez nem olyan jelentőségű hiba, hogy azonnal az ember fejét kelljen venni érte, bőven elég lett volna egy ajánlott levél, hogy ha nem pótolom 8 napon belül a hiányt, akkor irgumburgum.

igazságos 2012.07.27. 20:15:25

@Kőmíves Kelemen: de tényleg tévedhetetlen az állam (na jó, őt lehet nyugodtan perelni. :)), de a nav még nála is jobban tévedhetetlen. Ez van, de te vagy az állampolgár, neked kell gondoskodni arról, hogy minden rendben legyen. Tévedni lehet, de akkor arra is ad lehetőséget a NAV, hogy kijavítsd a hibát magadtól, akkor van gáz, ha ezt a hibát már ők veszik észre, akkor ott mindennek vége.

Mutass nekem egy embert, aki elismeri, ha ő, saját maga hibázott. Akkor miért várod el egy hivataltól? Te is ismered be, hogy vastagon benne voltál abban, hogy a büntetést megkapd. A belátás teljes hiánya, mindig más a hibás esete forog itt fenn.

Nem is hibáztatok senkit azért, ha átverik, nem ezt mondtam, még mindig nem jött le. Folyamatosan azon tépem a számat, hogy abban a helyzetben, abban a szituációban, szinte senki nem szűri ki a csalókat, átverőket, mindig csak később, utólag jön a büntetés, a fenékberúgás, a feleszmélés.

Itt most az írásoddal is megerősíted ezt. Külföldön is szeretik nem kifizetni az embert, ott hogy vágod le előre, hogy ingyen dolgoztatnak és nem kapsz semmit a végén?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 20:22:27

@igazságos:
Dolgozok együtt két nagy hazai tervezőirodával. Megirjuk a szerződést, csináljuk a munkát.

Majd amikor NEKIK fizet a megrendelő, akkor azonnal szól nekem, hogy vigyem a számlámat, és AZNAP el is utalja a pénzt.
Van mikor fél évet várunk, sőt 8 hónap is előfordult.
Aztán csörgött a telefon, másnap nálam volt a pénz.

Közben folyamatosan dolgoztunk a többi munkán, és fel sem merült, hogy "addig nem folytatom, amig a másikat ki nem fizetitek". Ők nincsenek zaklatva/basztatva, és cserébe becsületesen fizetnek.
Ez lenne a normális hozzáállás, ahol az adott szónak még becsülete van.

(Van külföldi kintlevőségem is egyébként, ott sem jobbak az emberek)

tsík 2012.07.27. 20:22:49

Tilmir, én abszolút nem értek egyet, ne haragudj, ezzel a hozzállással, hogy Svájcban élek, kihasználom a jóléti társadalom nyújtotta előnyöket, a szép környezetet, alacsony adókat, de szombat reggel telebűzölöm az autópályát a kocsimmal, hogy elmenjek a német határ túlvégére húst enni, mert az olcsóbb. És akkor majd lesz pénz Thaiföldi nyaralásra? Vagy mire is spórol ilyenkor az ember, mikor nyer 100 eurót az egész túrán?
Mert te magad írod, hogy nem szorultok rá.

Én úgy vagyok itteni "uusländer", hogy szándékosan svájci húst veszek, bio svájci herkunft sajtot meg mindent. Látom én is, hogy drágább, de látom a parasztot is, aki hajnalban kel, meg istápolja a teheneit, ettől működik ez itt, ami van.

Szerinted mivé lenne Svájc, ha mindenki kocsival járna a kínaiba meg a turiba magyar ruhát venni, mert a lényeg a magyarok istene, a spórolás?

Tényleg no offense, de gondolkodtál már azon, hogy az a mikro- meg makroökonómia, amiből ez az ország él, az mitől olyan, amilyen? Hogy van olyan típusú gondolkodás, amiben az én (és kis családom) rövidtávú gazdasági érdekeit nem _feltétlenül_ érdemes annak a közösségnek az érdekei elé helyezni, amiben élek?

Just asking.

Turboanyu 2012.07.27. 20:24:07

@igazságos: "Tévedni lehet, de akkor arra is ad lehetőséget a NAV, hogy kijavítsd a hibát magadtól, akkor van gáz, ha ezt a hibát már ők veszik észre, akkor ott mindennek vége. "

Azért hiba és eltitkolt jövedelem között baromi nagy a különbség. Az adócsalókat nyugodtan büntessék ahogy kell, de amikor az amúgy becsületes adózókat szivatják orrba-szájba (lásd aki írta,hogy a felesége 0-át írt egy rubrikába ahelyett hogy üresen hagyta volna és ezért büntetnek) az már szemétség, és ne csodálkozzanak azon, ha elveszik az emberek kedvét attól, hogy saját vállalkozást kezdjenek.

tsík 2012.07.27. 20:27:09

Egyébként ez külön posztot megérne, hogy a magyar hogy csinál meg "okosba" mindent, még akkor is, amikor olyan helyen él, amikor már nem életszükséglet okoszba lenni.
:)

A szerelő 2012.07.27. 20:27:36

Ez tipikus magyarországi történet és nekem is van egy. Nagyon jó, régi cimborám villanyszerelő kisiparosként vállalkozott, mindent rendesen fizetett, tisztességesen dolgozott (tudom, mert közösen béreltünk egy nagy műhelyt). Egyszer egy nagy munkát neki sem fizettek ki, természetesen az apeh (kisbetűvel) jött, behajtás, fenyegetés, bírság és mindent vitt. Teherautót, lakást, teljes egzisztenciát. Még a szülei házát is le akarták foglalni, csak azért, mert a vállalkozás egyik telephelye oda volt bejelentve, de arra szerencsére nem tudták rátenni a mocskos kezüket (szerencsétlen idős emberek mit élhettek át, hogy viszik a fejük felől a házat!). Idegileg teljesen megkattant, jött az alkohol, albérletből albérletbe ment (menekült). Egyik nap, miután nem lehetett elérni telefonon, a nagyobbik lánya elment hozzá, de akkora már infarktusban meghalt. "Csak" 2 gyerek maradt utána.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 20:36:47

@tsík:
Ok, elfogadom a véleményed. Te így élsz.
Azonban engedj meg egy javaslatot:
menj át hétköznap délután vagy szombaton kirándulásképp Waldshut-ba, és majd leesik az állad, hogy az echte svájci is átjár vásárolni, mert senkinek nem ellensége a saját pénztárcája.
Szóval én nem csinálnék ebből ideológiát.
:)
Egyébként Svájc nem a parasztok munkájából érte el amit,
azért ezzel remélem tisztában vagy.

Lehet szégyen, de nem vagyok úttörő típus. Majd ha a svájci kiszáll a 4-5 l-es kocsijából, akkor én is gyalog járok.

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 20:36:50

@christophe: nem volt gond. A (lakás) bérleti szerződéssel elmentem az önkormányzathoz. bejelentettem magamat a lakcímre. Ezzel a lakcímnyilvántartó lappal elmentem a bankba. Nyitottam bankszámlát. Kötöttem áramszerződést, meg miegymás (mindezt a magyar személyivel, mert útlevelem se volt)
Az első hatalmas meglepi az volt N.o.-ban, hogy elnézést kértek, hogy ugyan a magyar az EU hivatalos nyelve, de nekik csak német, angol, török és lengyel bejelentőjük van. Mondtam, hogy nekem a német jó lesz...
Persze, ez egy kis bajor városkában volt, nem Münchenben. Talán a "kezdő bevándorlóknak" érdemesebb valami kisebb helyen kezdeni, mert ott kedvesebb és segítőkészebb a hivatal. A nagyobb városokban már elvárás a hivatal részéről, hogy mindent ismerjél, tudjad, hogyan működik a dolog. Ez vonatkozik a vállalkozásos és a magán hivatali dolgokra is.

tsík 2012.07.27. 20:42:25

@tilmir: igen, *tudatos* életnek hívják.

mikor nem csak addig látok, hogy ha az aldiban vásárolok, akkor marad lóvém a mallorcai nyaralásra, hanem a gondolkodás ezen túlmutat... például az unokáim jövője irányába.

egyébként a témát ezerszer átbeszéltük a svájci kollégáimmal/barátaimmal, és mindig arra jutottunk, hogy bár svájciak is csinálják (tény, hogy kelet-európaiak sokkal inkább, akik így fogják meg az isten lábát), de a választóvíz mindenképp a hosszútávú érdekek előnyben részesítése a rövidtávúakkal szemben. röviden szólva: az intelligencia.

nekem amúgy tökmindegy, nem tartom meglepőnek, láttam és látom mindennap. de ha egy fél gondolatot sikerült a szuper spórolós, "mi nekem MOST a legjobb" egóban felébreszteni, már örülök
aztán ennyi ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 20:47:57

@tsík: Már másodszor írod, hogy hova járok nyaralni. Ez persze nem igaz. Nos, elárulom Magyarországra megyek nyaralni. A pénzt pedig a gyerekeim taníttatására, az életbe történő elindítására teszem félre. Ennek szellemében én is tudatosan élek.
:)
Az intelligencia ott kezdődik - véleményem szerint -, hogy elfogadjuk mások véleményét, ahogy tettem én is, kritika nélkül.

tsík 2012.07.27. 20:51:06

Ja és azt mindenképp hozzátenném, hogy Svájcban páratlanul minőségi az élelmiszer, amit a túró rudit meg pörköltöt folyton hiányoló meg istenítők észre se vesznek, és az sem véletlenül van. De az átlag magyar leveszi az ementálit meg a Barilla tésztát max a polcról, és el van intézve (közben panaszkodik, hogy nincs az általa "milánóinak" ismert spagettihez arany fácán E625-tel meg kukoricakeményítővel teli paradicsomkonzerv, amitől egy olasz sikítófrászt kapna).

Hát igen, nálunk még mindig a paprikáskrumpli a fokmérő, és még a sima coop-os halaspultnál se ismernek fel egy sügért (pedig olyan is van, ami svájci tóból van, korrekt tartás mellett), és az, hogy azért aztán kifizessünk 3 frankot 10 dekájáért, az aztán ad absurdum. Mikor németből lehet occsón lisztet venni a galuskához.

Mentalitás - ez a kulcsszó. Át lehet kelni a határon: tanulni az újból már kevesebben tudnak.

tsík 2012.07.27. 20:56:39

@tilmir: az intellegencia, bár kevesen tudják, az eredeti ógörög jelentése szerint "alkalmazkodóképesség".

Nem véletlenül utaltam a helyi közösség beilleszkedési motívumainak fel nem fedezett lehetőségeire ;),

amikor kipécéztem a "de jól élek, nem szorulok rá, de a német aldiba járok vásárolni" vonalat.

Mindenesetre: nem értek egyet a fennhangon Svájcban élek és milyen jól csinálok mindent vonallal, amíg valaki Németországba jár húst venni.

Nem voltam tiszteletlen és kulturálatlan, bár látom, érzékenyen érintett a nézőpontom (nem véletlenül), ezért leszel szíves nem célozgatni a politikai korrektségre, mert a "mások véleményének elfogadása" igencsak kényes terep, amennyiben morális szempontok kerülnek elő, márpedig itt igencsak erről van szó.

Ennyit akartam mondani, köszönöm, leülök magamtól. :)

Megint szabad a gazda 2012.07.27. 21:00:08

@mommmmo: Szerintem a gond ott van, hogy a kiadott számlától nehéz megszabadulni. Érzelmileg is. Ugye megdolgoztam érte, ha stornózom/jóváírom, akkor biztosan bukom az egészet, mint elhangzott még perelni sem tudom... Könyvelésileg meg akkor jön az igazi bukta, ha a megrendelő/számla befogadó cég megszűnik, vagy csődbe megy, mert a folyóévben ott figyel a számla az árbevétel rovatban és így mindenféle okosságot generál, mint egy normál árbevétel-számla.(Ugye a nevezett két esetben már a számla nem stornózható(írható jóvá, mert letelt a folyóhó és/vagy a cég nem tudja befogadni. Külön gond, hogy azoknál a cégeknél, mint a kicsi tervező iroda, ahol kevés kimenő számla van, de ezek viszonylag combosabbak a számla jóváírása egyből hatalmas ÁFA visszaigénylést eredményez (havi bevallást feltételezve), ami "kötelező" vizsgálathoz vezet) A veszteséget leírni is nehéz pálya, de még az becsődölt cégnek kiadott számla után befizetett ÁFÁt sem természetes 100 %-osan visszakapni. És ha igen, akkor biztosan nem ebben a könyvelési évben.
A gond ott van, hogy sok cég eleve azért alapul, hogy csődbe menjen. Mindig találnak pár tízezer Forintért "vállalkozó" kedvű ügyvezetőt (mert a csődbüntett M.o.-n is szankcionált). Az idősebbek talán emlékeznek rá, hogy mennyi pénzt húztak ki az állam zsebéből az ÁFA-játékokkal a 90-es évek elején a "vállalkozók" M.o.-n. Egyszer bekeményítettek. Azóta van az a felemás helyzet, hogy visszaigényelni csak teljesített számla után lehet, míg befizetni a kiállított után kell.

tsík 2012.07.27. 21:04:57

Amúgy meddőnek érzem a vitát: az átlag magyarnál mindig nyerő lesz a "de az ÉN gyerekeimnek" érv, attól függetlenül, hogy a gyerekek gyerekeinek a gyerekei is az adott országban fognak élni

Mindenesetre a fő irányvonal szerintem MINDENKINEK az ősi román közmondás kéne legyen: I am not biting the hand that feeds me...

Azaz nem harapom meg a kezet, ami etet.

És ennyi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 21:07:46

@tsík: Nézd én soha nem állítottam, hogy én vagyok a "fasza-gyerek". Én így élek, Te úgy.
Én "csak" egy átlag magyar vagyok, átlag paprikás-krumplival.
Ha étterembe megyek, akkor MAGYAR étterembe megyek, mert támogatom vele a honfitársam, és legalább tudom, hogy jót kapok.

Nem írtam, hogy tiszteletlen vagy, a politikai nézeteidre sem utaltam, nem tudom, hol olvastad.
Én tiszteletben tartom a véleményed, minden jót kívánok.

tsík 2012.07.27. 21:09:07

@tilmir: Rendben, remélem elgondolkozol, hogy svájci betelepültként mennyire előremutató a végletekig a kínai meg olcsó német cuccokon spórolni, meg ezt a hozzáállást továbbvinni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 21:11:40

@tsík: Maradjunk annyiban, hogy ideiglenesen tartózkodom az országban. :)
Mivel már nagyon rég felnőttem, a gondolataimat illetően nem szorulok iránymutatásra.

tsík 2012.07.27. 21:16:08

@tilmir: hát igen, a fejlődés mindig ott állt meg, amikor valaki tökéletesnek hitte magát
:)

sztm átjött - a reakciódból ítélve -, hogy mit mondok, remélem, ha kevésbe szorít a cipő, mérlegeli ezt a háztartás, és igen, megpróbáltok a közösség részévé válni a lokális piacozás-vásárlás stb révén.

egyébként jó érzés, nem utolsó, hidd el :) az ember még a végén úgy érzi, tett valamit a közösségért, nem csak kivett belőle.. egyfajta felnőttség
érettség

rebecca72 2012.07.27. 21:18:44

@mommmmo: nos, úgy működik, hogy leírják egyik éven a behajthatatlan követelésed mondjuk felét, ezáltal nő az adózás előtti eredményed ( de ezt bizttosan jobban tudja tőlem egy pénzügyi ember) de a lényeg az, hogy megnöveli az adóalapodat.

padlas 2012.07.27. 21:19:11

@dodona: hát így saccra azt mondanám, hogyha ennyire spórolósan élsz, akkor elég lehet 150-200 euró a kajára és egyebekre. Ennél kevesebből nem hiszem, hogy átlagosan ki tudsz jönni, bármennyire is kevésből jöttél ki otthon. Bele kell számolni, hogy máshol fogsz élni, más lesz az életviteled. Például ha nem irodai munkát végzel, a kajaszükségleted nagyobb lesz, ha közlekedned kell, az pénzbe kerül, bármikor beteg lehetsz, amivel nem várt költségeid merülhetnek fel, stb.
Többen leírták már, a 800 eurós fizetés elég kevésnek hangzik, lehet, hogy találnál ennél jobb helyet. Azt is csak ismételni tudom, hogy fontos lenne, hogy tudj németül. Az írásaid alapján nagyon kétségbeesettnek tűnsz, ami teljesen érthető, csak pont az ilyen helyzetekben szokott könnyen előfordulni, hogy valaki kihasznál, szóval nagyon vigyázz. Legyen meg a szerződés, bejelentve a munkahelyed és rendben az egészségbiztosításod. Ezek nélkül nem szabad belevágni.
Sajnos sokkal konkrétabb dolgokat nem tudok mondani, mert én nem Németországban élek, hanem Hollandiában. De ha megnézed a korábbi posztokat a Határátkelőn, sok olyan van, ami konkrétumokat ír. Régen a postr-en volt a blog, ott érdemes a Németország címkére kattintanod, és megtalálod a németes posztokat. Most gyorsan átfutottam neked, hogy van-e valami hasznos, és itt például pont arról írnak nagyon részletesen, hogy mi mennyire kerül: hataratkelo.postr.hu/megelni-nemetorszagban

mommmmo 2012.07.27. 21:19:15

A szamla sztornozas as behajthatatlan koveteles leirasa 2 kulon dolog. Es annak, hogy valaki leir egy kovetelest semmi koze nincs ahhoz, hogy be tudja-e hajtani.
Mindenesetre en ugy gondolom, exz sem egy olyan terulet, amit ne lehetne normalisan szabalyozni, hogyha a szabalyozok nem sz@rnanak ra.

mommmmo 2012.07.27. 21:22:41

Meg a spanyol viaszt sem kellene hozza kulonosebben feltalalni, csak lekoppontani masok hogy szabalyozzak ugyanezt.

tsík 2012.07.27. 21:26:48

Kedves mommmmo, a lektorálást szívesen vállalom, tudtommal a helyesírásom nem szenved sok hiányt :)

tsík 2012.07.27. 21:30:01

dodona pedig: én semmiképp nem indulnék el 800 eurós fizetésre. még ha valahogy ki is jön belőle az ember, ott fogsz járni-kelni nálad százerszer jobban öltözött, kereső, teljesen hétköznapi ember között, akik egy fél percig nem gondolkodnak egy 15 eurós pizza megvételén. ez nagyon demoralizáló tud lenni!

őszintén szólva 1500 alatt nem mennék el. maximum 1300. münchen németország rózsadombja, nem olcsó, és nem a szegényeknek találták ki.
ennél biztatóbb ajánlatot keress - kaphatsz!

rebecca72 2012.07.27. 21:35:51

@Kőmíves Kelemen: igazad van sok mindenben, de a számlákát már lezárt évből vették ki nekünk, és a fickó aki kiadta akkor már második éve dolgozott nekem alvállalkozóként és bevallom fel sem merült, hogy bármiféle gond lenne. Nem azért hibáztattom a NAV-ot, mert megbüntetett hanem azért mert az összeg méltánytalanul sok.
Ha egy "normális" összeget kapok kifizettem mert így természetes, de ez az összeg egyenesen felháborító vagy mondjuk úgy ha 47 ezrével kellene törlesztenem kb.53 évet kellene dolgoznom, hogy kifizessem. (kamat nélkül) Lehet, hogy én vagyok nagyon naiv és buta d szerintem ez az összeg még így is irreális.

mommmmo 2012.07.27. 21:41:08

@tsík: koszi, az remek lenne:)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 21:42:38

@rebecca72:
Volt "szerencsém" nekem is belefutni a büntetésbe anno, mert voltam olyan naiv, hogy a kifizetetlen számla után nem akartam befizetni a sarcot.
Majdnem megduplázta az összeget a büntetés...

De ha minden vállalkozót hasonlóképpen bactatna a NAV, egy szavam se lenne. Csak amig Győzike és társai (rasszizmus nélkül mondom) eltehetnek tizmilliókat felelősségre vonás nélkül, addig meglehetősen visszás a dolog.
Emiatt (is) csináltunk egy angol céget, amivel a külföldi munkáinkat intézzük. Hihetetlen a különbség a hazai és ottani adóhatósági (és egyéb bürokrata) kultúra között.

tsík 2012.07.27. 21:48:52

@mommmmo: viszonylag kevés ráfordítással tudok zsigerből szöveget korrektúrázni, javítani.. a kérdés általában ott merül fel, hogy ha valaki beküld egy totál rémes szöveget (láttuk itt a határátkelőn is), akkor inkább leközlöd "eredetiben", vagy inkább javíttatod?

ez fontos kérdés: mert ha például látjuk az eredeti - esetenként borzalmas helyesírású - szöveget, akkor egyből a posztoló iskolázottságát/intellektusát is megkapjuk mellé, viszont ha nem javítjuk, néha olvashatatlan az egész. te melyik iskola hívője vagy?

mommmmo 2012.07.27. 21:55:21

Szerintem a posztolo megtette a faradtsagot, hogy irt egy posztot, ami szep dolog, es ezert ne egessuk be meg jobban.

A kisteso bloggal kapcsolatban azonban az a helyzet, hogy elvarnek egy minimalis szinvonalat. A lenyeg az lenne, hogy olyan dolgokrol irjunk, amibol tanulni lehet, es nem lenne baj ha idonkent valami kis utannajaras is lenne a poszt mogott, nem annyi, hogy odalokjuk ami a szivunket nyomja.

mommmmo 2012.07.27. 22:07:21

@rebecca72: ha azt mondod Rebecca, nekem mint penzugyesnek, hogy a behajthatatlan koveteles noveli az adoalapodat, az olyan, mintha egy fizikusnak az magyaraznad, nincs gravitacio. De tenyleg. Igazabol a kovetelesek ertekcsokkenesi leirasa (igen ha jol emlekszem igy hivjak magyarfoldon amit az angol szimplan bad debtnek nevez!!) Az egesz vilagon profit, es ezert minden valosinuseg szerint adoalapcsokkano tenyezo. (Vagy esetleg semleges, szabalyoktol fugg) az a baj, hogy akkora hokuszpokusz van maon penzugyi teruleten, hogy az aki nem szakmabeli meg a legalapabb dolgokat sem tudja kovetni meg felfogni, ami pedig csak az elethez/vallalkozashoz kellene. Azert eltarsalognek a konyveloddel, hogy hogyan jutott arra az eredmenyre, hogy egy extra koltseg noveli az adoalapodat, csak a penzugyi exotikum kedveert.

padlas 2012.07.27. 22:13:49

@mommmmo: nekem nagyon tetszik az ötleted!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 22:16:13

@mommmmo:
Szerintem úgy értette, hogy nem növeli az adóalapot, hanem egyszerűen beleszámit, mivel ki lett adva a számla.
Magyarul nem csökkentheted le a be nem érkezett számlával az adóalapot, és ezért "növeli".

Nálunk is ez a helyzet a már emlitett számlával.
Nem lehet elintézni, hogy az 500e Ft-os kiadott (és ki nem fizetett) számla után "visszakérjük" az áfát, és ne kelljen adózni utána.
Magyarul ha csak 10%-nyi adótartamot nézünk, akkor buktunk 100e Ft ÁFÁ-t (tavalyi 25%), és 40e Ft adót, amit be kell csengetni az államkasszába, holott nekünk semmi sem jött be.

mommmmo 2012.07.27. 22:21:20

Vagyis koveteles ertekvesztese, nem ertekcsokkenese, mielott ledurungolna valami merlegkepes konyvelo... Csak lassan jonnek vissza ezek a szavak igy 7 ev tavlatabol:))

2012.07.27. 22:27:20

@tsík: 'őszintén szólva 1500 alatt nem mennék el. maximum 1300. münchen németország rózsadombja, nem olcsó, és nem a szegényeknek találták ki.
ennél biztatóbb ajánlatot keress - kaphatsz!'

Ez most komolyan nem kotozkodes, hanem oszinte kerdes - hogyan kaphat egy nem tul fiatal magyar holgy, aki nem jol beszel nemetul, nincs szakmaja, olyan allast Nemetorszagban (vagy mashol) ami 1,500 euro nettot fizet havonta? Esetleg bentlakasos idosgondozokent, vagy?

mommmmo 2012.07.27. 22:31:08

@Kőmíves Kelemen: persze, de o ugy mondta kifejezetten noveli... Ertem en amit mondasz, tokeletesen, es ez elkerulhetetlen, es mashol is igy van, csak normalis szabalyozas mellett, lehet, hogy csak a kovetkezo adoevben de fel lehet gongyoliteni a nem realizalt arbevetel adovonatkozasait... (Vicces, ahogy lassan bugyog fel belolem a mar mar elfelejtett magyar szakmai humbug:)) afacsalas, meg direkt tonkremenesre letrehozott cegek ellen meg jobb helyeken nem igy vedekezik a szabalyozo, hanem megemelt kotelezo alaptoke bevezetesevel, ugy gondolnam.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.27. 22:36:23

@mommmmo:
Angliában pl a kivitelező cégeknek kötelező kauciót kell letenni alvállalkozó esetén, ezzel is biztositják (tompitják) a körbetartozások minimalizálását.
De rengeteg jól működő nemzetközi példa van erre is, arra is, nem értem hogy nekünk miért kell mindig valami új balfaszságot kitalálni.

Vegyük a mezőgazdaságban a forditott áfa esetét. Sok éve köztudott az áfacsalások ténye, mégis csak akkor nyúltak hozzá, amikor már lassan az általános iskolában is tananyag lett... Ilyenkor tényleg felmerül az emberben, hogy meg kellett várni, amig pár ismerős megszedi magát.
Rugalmatlan, pökhendi, és pénzbehajtásra kihegyezett az egész adóhatóság itthon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.27. 23:36:04

@tsík: Tudod ismeretlenül nem minősítek senkit. :)
Ellenben Te abból, hogy én Németországban vásárolok, és ezzel nem támogatom a svájci parasztot, csípőből minősítettél. Attól, hogy valaki másképp él, más értékeket tart fontosnak, nem biztos, hogy rosszabb ember, mint TE.
A cipő pedig nem szorít, felesleges a cinizmus.

Egyébként szívesen megvitatnám veled a dolgot akár személyesen is. Lesz egy jó kis bográcsozás, csak az a probléma, hogy egy csomó átlag magyar lesz még a társaságban, nem tudom jól éreznéd-e magad.

ciccaful 2012.07.27. 23:59:19

@Kőmíves Kelemen: mi lúzerek vagyunk, az állami megrendelések dominálnak.

viszont jan.1-től csak a befolyt pénzek után kell áfát fizetni. szóval, ha addig kitartunk, jön a kánaán!!!!!!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.28. 00:01:57

@ciccaful:
Nekem most lesz egy melóm, amiben alvállalkozó leszek, és részben állami.
Szeptemberben megcsináljuk, de csak jövőre tudják kifizetni belőle az állami részt. Mivel ez az 1/3-a kb, kénytelen vagyok belemenni.

Őszintén szólva meg fogok lepődni, ha jövő ilyenkorig megkapjuk a pénzt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 00:05:32

@Kőmíves Kelemen: Minden elismerésem, hogy kitartotok. Én nem bírnám már csinálni.

tsík 2012.07.28. 00:06:29

@tilmir: nem csípőből minősítettelek, hanem te nem szereted elismerni, hogy az embert a cselekedetei, a döntései önmagában minősítik.
fáj, de igaz.

"másképp él, más értékeket tart fontosnak" - nincs semmi titok a "más" mögött, ennek az egyszerű fordítása az, hogy az, hogy az ÉN anyagi jólétem és az ÉN GYEREKEIM JÓLÉTE előbbre való a közösségnél, a társadalomnál, és igazából nincs itt már minek utánanézni, mert az ilyen egyszerűre tikkelő típusból dunát lehet rekeszteni, csak reméltem, hogy másról van szó, de nem.

nem csoda, hogy svájc bevezette a kvótát, mert az egyszeri magyar nem érti meg, hogy miért nem pálya 9 % adót fizetni, aztán átjárni a németekhez vásárolni.

rövid lesz az öröm: remélem, Svájc kiveti magából az ilyen kiszipolyozó, csak a maga mezsgyéjére dolgozó mentalitásúakat, és tényleg csak a tiszta emberek maradnak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.07.28. 00:09:59

@tilmir:
6 évet töltöttem külföldön (ide-oda szállingózva) épitészként úgy, hogy az itthoni "praxist" is megtartottam.
Van kintlevőségem a törököknél, az angoloknál, az oroszoknál, a románoknál is. Viszont kb tizede az itthoninak.

Ha nem épitkeztünk volna, és nem szeretnénk ebben a kisvárosban lakni, akkor ismét nyakamba venném a világot, és Londonban élnénk a párommal.
Szerencsére még a válság ellenére is sok munkám van, amig ez igy marad, addig kitartunk.
Viszont tavaly megalapitottuk az angol céget, szóval van már "egérút".

tsík 2012.07.28. 00:11:33

@Mirjam2: Elnézést, mivel az apukám 20 éve Münchenben él, valamint a kisúgom (most 15) is ottani, nagyon nem tartom reálisnak a 800 eurós keresetet, Sőt. Nagyon rossz keresetnek tartom. Nem tudok jobbat, de ez nem elég. Jó reggelt!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 00:12:54

@tsík:

Az utolsó mondatod mindent megmagyaráz.
No comment.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 00:17:04

@Kőmíves Kelemen: Abszolút megértelek. Sajnos csalókba mindenhol belefut az ember. Még itt Svájcban is. :(
Előfordult egy esetben, hogy beszorult a pénz itt is.
Viszont maga a vállalkozói környezet jóval kedvezőbb, mint otthon.
Egyébként nagyon sok céget hoztak ide. Van két kanton, akik abból élnek, hogy kedvező adózási feltételeket biztosítanak. Már egy csomó nemzetközi és persze magyar cég is ide tette át székhelyét.

tsík 2012.07.28. 00:17:26

@tilmir: az érvel így, akinek kifogytak a valódi érvei :)

No comment ;)

tsík 2012.07.28. 00:22:53

Egyébként sajnálom az ilyen tilmir-féléket: elmennek külföldre, előadják a nagyot, hogy ők hogy megcsinálták az amerikai álmot, persze szombaton korán kelés az olcsó bevásárláshoz, 20 liter benznin a dojcsokhoz, Aldi-lerablás, minden van, gondolom, Nagykanizsán meg Jászberényben ők a sztárok, hogy Svájcban élnek.. istenem...

Aztán megy a csodálkozás, hogy nem szeretik itt a külföldieket.. hát nem is értem, pedig igazi svájciként viselkedik az ember, nem? :)

bpetya75 2012.07.28. 00:32:42

@tsík:

Hosszú volt ez a nap is. Ideje lenne lefeküdni. Nem gondolod?

Ahogy indítottad a vitát, az teljesen oké volt, jogos észrevételekkel, személyeskedés nélkül. Mostanra viszont kicsit túlspiláztad magad. Szerintem.

bpetya75 2012.07.28. 00:35:08

@tilmir:

Ne provokáld már ;-)

Szar alak vagy és pont. Ismerd be és sipirc aludni.

tsík 2012.07.28. 00:50:10

Azt gondolom, hogy nem kevés olyan "határátkelő" van, aki csak azért, mert ő már külföldön él, megmondóembernek képzeli magát, és mindent helyénvalónak talál, csak mert ő csinálja.

Ők azok, akik megengedik maguknak a "te most így indítottad a vitát", "ideje lenne lefeküdni" és "no comment" típusú megjegyzéseket. Azaz ahol nincs tartalom, csak okoskodás.

Mondjuk nekem mindegy, de általában azt tapasztaltam, hogy az óriási arc inkább visszaüt, bár remélem, a fenti kollégágnak működött. :)

tsík 2012.07.28. 00:54:27

@bpetya75:

Pikírt stílussal nem mész semmire. Eleinte normálsan írtál. Reagáltál. Szerintem.
De most?

Ez így jó?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 00:54:39

@bpetya75: Ezt eddig is tudtam. :) Már rég aludnék, ha nem vittem volna ki a gyerekem a vonatra, aki hazament picit nyaralni. :)
Jó éjt!

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.28. 01:55:07

Mi történik itt? Nem tudtam végigolvasni a kommenteket, mert ez már nekem sok.
De már a régi törzstagok is egymásnak esnek?

Barakkah 2012.07.28. 02:08:03

@tsík: "...hogy az ÉN anyagi jólétem és az ÉN GYEREKEIM JÓLÉTE előbbre való a közösségnél, a társadalomnál"

Ez az érved ebben a formában azért egy nagy baromság, mert annak, hogy egy szülő mit formál a gyereke jövőjén (nyilván nem csak az anyagi oldalról), azért lehet némi köze az adott társadalom hosszátávó jólétéhez is. Másrészt meg teljesen abszurd dolog a helyi közösség/társadalom létét egydimenziós problémaként kezelni, mintha CSAK attól függne, hogy épp az ember a hétvégi bevásárlásával a helyiek jólétének kedvez vagy sem - még ha természtesen ez is egy nem elhanyagolandó szempont.

tsík 2012.07.28. 02:33:53

@Barakkah: Simán nem értetted meg, amit mondok.

tsík 2012.07.28. 02:38:54

De egyébként teljesen mindegy, a tények magukért beszélnek: a 2000-es kvótába bekerültek a magyarok is. Biztos valami zsidó összeesküvés vagy ilyesmi. Minden más szempontból a magyarok példás bevándorlóként viselkednek, ez csak valami hülye félreértés lehet.

De majd jöm valami mégokosabb, aki érvelni ugyan nem tud, de degradáló stílusban megjegyzi, hogy késő van, meg aludni kéne, és attól igaza lesz.
Ahogy mi mindent mindig jobban tudunk.

Sanyi9 2012.07.28. 04:15:41

@tsík: szerintem nagyon erdekes a kerdes, amelyet felvetettel (hogy moralis-e mas orszagban vasarolni csak azert mert a minoseg/ar arany jobb, mint abban az orszagban, amelyben az ember lakik). Valamilyen szinten egyet is ertenek veled, hogy ez nincs epp rendben es minden orszag kell vedje a sajat piacat, de masreszt ez egy elavult gondolkozas, pont az egyesult Europa ellenkezoje.

Amugy az igazi Svajcnak azert vannak kevesbe moralis oldalai is:
1. Bankok atvesznek olyan penzt, amelyrol tudjak, hogy fekete. Oket nem lehet kenyszeriteni, hogy kiadjak a bunozok adatait, cserebe a bank leveszi a sajat reszet a fekete penzbol. Ez a svajci jolet egyik alappillere.
2. Az X kis falu megegyezik egy sztarral (Schumacher, Boris Becker, etc) (a szamok hasbol vannak :d): "te kellene Nemetorszagban fizess 40 millio euro adot evente, ha masik svajci faluba mennel, akkor kellene fizess 20 millio euro adot, mi megelegszunk 10 millioval, ami jo neked is meg nekunk is." Ez a svajci jolet egy masik alappillere.

Nemetorszagban az elelem relativ olcso egy par szomszed orszaghoz kepest (Svajc, Dania, Svedorszag (ok, tudom nem direkt szomszed, de majdnem :d)). Kelet-Europaban olcsobbak a szolgaltatasok, mint Nyugat-Europaban (lasd fogorvosi turizmus Magyarorszagra). Irorszagban, Cipruson alacsonyabbak az adok, ezert sok amerikai ceg a profitjat ezeken az orszagokon keresztul viszi ki Europabol. Azt hiszem sok pelda van meg ilyen esetekre es nem vagyok meggyozodve, hogy ez mind immoralis lenne.

hothead 2012.07.28. 05:31:12

@tsík: ha attol te svajcibbnak erzed magad, mint tilmir, mert csak es kizarolag "hazai" termeket vasarolsz, rendben. de, mint irta sokan jarnak at nemeto-ba vasarolni, nem o talata ki ezt a sporolasi lehetoseget. nyilvan az ember ilyenkor belekalkulalja az uzemanyag arat, es a vasarlasra szant idot (kinek, mi szamit, ugye). adot ott fizet, ahol dolgozik. az, hogy a hatar tuloldalan vasarol valaki, teljesen legalis, a bunozes nem itt kezdodik. hogy ki mire sporol, mennyit kolt, milyenek a csaladi korulmenyei, mennyit keres, maganugy, csak annyit tudunk rola, amennyit elarul. nagyon szep a beilleszkedni vagyas, de nem gondolom, hogy szamon kellene kerni a masiktol (aki mellesleg ugyanolyan bevandorlo), hogy miert ott vasarol, ahol, mire kolti a megkeresett penzet. ilyen jellegu hozzaszolasok eddig csak mo-rol jottek. na jo, meg derekuk lendult bele neha jobban a kelletenel.
a masik ez a helyesiras-mizeria. a posztokat valoban kulonbozo vegzettsegu, adottsagu stb. emberek irjak, de mindegyik atmegy a bloggazda szerkesztesen, es olyan formaban jellennek meg, ahogy o jovahagyja. szarvas hibak altalaban nincsenek benne. itt van pl. momo, aki ez egyik legertelmesebb hozzaszolo itt a blogon, (tobben panikba estunk, hogy nem tudott regisztralni :)) de nem tokeletes a helyesirasa, ettol meg a mondanivaloja tokeletesen ertheto.
es nem megyek aludni, mert mar delutan van.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 06:35:58

@Gilda66: Á, dehogy! Isten ments! Csak próbált csitítani egy parttalan vitában, amibe felesleges volt belemenni.
Így a végén ő is megkapta a beosztását Sorry.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 06:49:54

@Sanyi9: ott a pont. Nagyon jól összefoglaltad.
Le a kalappal, ahogy védik a haza terméket. Otthon is ezt kéne.

De! Ez egy marha nagy lufi, ami ki fog durranni. Mint, ahogy már ők is látják. Persze, nem egyik napról a másikra. Az emberek -nem csak a bevándorlók -, megnézik mire költik a pénzüket. Ha egy azonos minőségű terméket (!) meg lehet vásárolni harmadáron, azt fogják venni, nem a Svájcit Pláne ha 4-5-szörös az árkülönbözet,.
Megjegyzem a napokban panaszkodott az egyik autókereskedő, akinél bizományba van az autóm, hogy sajnos egyáltalán nem tud autót eladni, mert a svájciak átjárnak a németekhez, mert ott 20-30 százalékkal olcsóbb az új autó.

Nem beszélve a fogorvosról. Komplett "fogtúrista" utakat szerveznek Magyarországra. És oda nem a bevándorlók mennek, hanem az echte svájci.

LittleG (uk) 2012.07.28. 09:20:37

Dodona történetéhez: ha a pénzszerzés a cél, nem lenne ésszerűbb mondjuk 3-6 hónapra (bentlakásos) beteggondozónak kimenni? Sokkal nehezebb lenne, de biztosított szállás mellett maradna vagy 1000 eurója (ha szerencséje van, akár 1200 is), abból max. kajára kellene költenie. Így pár hónap alatt szép összehet össze lehet spórolni.. Azután is lehet váltani, nem?

Nekem egyre több 40 feletti nőismerősöm vág ilyenbe, van aki tényleg csak pár hónapra (pl. mert a lánya nemsokára szül és egy kis pénzt akar addigra gyűjteni).

bpetya75 2012.07.28. 11:09:35

@tsík:

Tudod az szomorít el, hogy egy nagyon érdekes és fontos kérdést kezdtél el feszegetni. és nem értem, hogy miért kellett ezt elvinni abba az irányba, hogy "ezek a tilmir félék". Korrektebb stílusban nagyobb eséllyel viszed át a gondolataidat. Így csak falakat építesz...

tsík 2012.07.28. 11:47:28

A "falakat építesz", "baromság", "ideje lefeküdni", és "svájcibbnak érzed magad" típusú dolgokra nem kívánok reagálni, vagyis azokra a kommentelőkre, akik érvek nélkül (!) olyan kommentet írnak, aminek a lényege az én minősítésem, és más tartalma nincsen.

Hiszen ez inkább őket jellemzi :)

Sanyi: a banktörvényre nincsen befolyásom, arra viszont van, hogy ne argentín olcsó vizezett üvegházas import paradicsomot vegyek Bregenz túloldalán, hanem helyit.
Svájc kétes szerepével egyetértek a pénzügyi dolgokban, én itt az egyéni hozzáállást feszegettem.

Nem véletlen, hogy kényelmetlen kérdéseket feszegetek, és erre sokan sértetten és persze engem zrikálva reagálnak, hiszen az mennyivel egyszerűbb, mint kicsit sepergetni a saját udvarban. :)

Barakkah 2012.07.28. 12:06:37

@tsík: "Simán nem értetted meg, amit mondok."

Ja, akkor jól van.

ponishop 2012.07.28. 12:51:29

@dodona: ne haragudj, de nekem is az az érzésem, hogy ez az ismerős lenyúl valamennyit ebből a fizetésből... lehet, hogy rosszindulatú vagyok, de München az egyik legdrágább német város. Én jelenleg 200 euró /hó áron bérlek lakást Berlinben rezsivel együtt, de ennél olcsóbb kb nem létezik, és durván szar állapotban van a lakás (télen kb 12 fok a fürdőben meg a konyhában, tiszta penész az egész, és a többi...). És Berlin cserébe az egyik legolcsóbb, Münchennel ellentétben...

Szóval nehezen hiszem el, hogy 300 euró elég a rezsivel, a tisztálkodószerekkel, mindennel együtt Münchenben...
A nem várt kiadások alatt meg nem a színházat és mozit kell érteni. Nálunk ősszel elromlott a mosógép. 3-an lakunk itt, így harmadoltuk a javítás költségét: fejenként 70 euróra jött ki. Újonan véve sem jöttünk volna ki jobban, ráadásul nincs kocsink, a házhoz szállítás is sokba került volna, így a javítás mellett döntöttünk (na meg kijött a szerelő és akkor derült ki, mennyi lesz a javítás, a kiszállási díjat meg úgyis fizetnünk kellett volna).

Ha nem a munkahely közelében laksz, egész napos kemény fizikai munka után, télen akár a -20 fokban nem fogsz tudni gyalog járni dolgozni... itt egy jegy 2,30 euró, vagyis ha nincs bérleted, majdnem napi 5 euró csak az utazás. Bérlet havi 80, bár lehet, hogy münchenben ezek az árak teljesen mások.

És főállású takarításért havi 800 euro Münchenben, háát, tényleg kevésnek tűnik... 1200 euró az, amiből szerintem érdemleges pénzt tudsz félre tenni és haza küldeni. Az biztos, hogy a szerződést jó alaposan nézd át. De szerintem azért semmi értelme kimenni, hogy aztán 300 eurót haza küldj, de ne tudj haza menni, mert arra már nincs pénz, vagy haza küldesz 100-at, és akkor néha láthatod a családodat is.

A másik a mobil: elég a feltöltőkártyás, de ha előbb-utóbb másik munkát akarsz, akkor szükséged lesz rá. Én sokáig azt hittem, minek ide német szám, amennyit itt használom, elég a magyar mobilom is. Aztán felvilágosítottak, hogy soha nem fognak munka ügyben vissza hívni egy külföldi számot. Így is alap, hogy megkérdezik, hogy itt élek-e, és mióta... (de amúgy a mobil nem jelentős kiadás...)

SilentDreams 2012.07.28. 13:21:54

@ponishop: Hello, 200 eur/ho-ért szobát bérelsz Berlinben vagy önálló lakást, ahogy írtad?

Dodona szobára írta a 245-285/hó árat, ami Münchenben valóban elég olcsó. Valószínűleg nem a legjobb helyen, kicsi a szoba és nem túl jó állapotban.... Vagy az ismerőse adja neki olcsóbban :)

ponishop 2012.07.28. 13:33:50

@SilentDreams: nyilván csak egy szobát :) 3 szobás a lakás, az enyém 100 euró + rezsi, de pl a másik szoba csak 80 körül van - cserébe szénfűtéses, szigetelés kb nulla, és természetesen bútorozatlan. De ennél olcsóbbat még nem láttam itt sem, Münchenben meg kb kizártnak tartom, hogy lenne ilyen árban szoba. (Lehet, hogy tényleg ismerős adja ki olcsóbban, bár akkor inkább barátnak nevezzük, ne ismerősnek. ;) Legutóbb amikor egy magyar akart nekem segíteni, egy 100 eurós számlát kaptam a nyakamba, szóval kicsit szkeptikus vagyok. :P)

bpetya75 2012.07.28. 14:20:31

@tsík:

Ezt csak most olvastam. Háááát. Azt hiszem ez tipikus példája a "más szemében a szálkát..." okosságnak.

A megmondóemberséget már megkaptam mástól is még odaát, lehet benne valami. A véleményemet meg szoktam mondani időnként valóban. Még egy apróság. Nem élek külföldön, soha nem is éltem. Én csak kibickedek itt, és semmi pénzért nem akarok kussban maradni. Bár a fene tudja. Lenne az a pénz...

hothead 2012.07.28. 14:36:21

@tsík: ez pedig teged minosit, mas szemeben a szalkat...

"Nem véletlen, hogy kényelmetlen kérdéseket feszegetek, és erre sokan sértetten és persze engem zrikálva reagálnak, hiszen az mennyivel egyszerűbb, mint kicsit sepergetni a saját udvarban." nincs ebben semmi kenyelmetlen, lehet(ne) errol is vitatkozni, ervelni (!), en is elonyben reszesitem a helyi arut, de nem mindenaron, ettol meg nyugodtan alszom. es nem minositem azt, akinek masok a vasarlasi szokasai.

"Azt gondolom, hogy nem kevés olyan "határátkelő" van, aki csak azért, mert ő már külföldön él, megmondóembernek képzeli magát, és mindent helyénvalónak talál, csak mert ő csinálja." ugye? es akkor ebben maradjunk.

hothead 2012.07.28. 14:39:19

@bpetya75: ugyanazt irtam, mint te! mikor belekezdtem, a tied meg nem volt ott :), kozben vittem inni a kicsinek :)

hothead 2012.07.28. 14:47:29

@bpetya75: es akkor meg nem emlitettem a degradalo stilust, meg az intelligencia kerdeskort.

bpetya75 2012.07.28. 14:48:11

@hothead:

Megesik az ilyesmi ;-) Jó hosszú ivás volt :-D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 14:53:47

@hothead: Valószínűleg nagy-nagy élettapasztalattal rendelkezik, s ezáltal olyan szellemi magasságba került, ahova mi csak létrával érhetnénk fel.
Tudomásul kell venni.
Bár én a - sértegetés ellenére is -, baráti jobbomat nyújtottam, még csak nem is reagált rá.
Erről ennyit.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.28. 15:19:37

@hothead: Ok, mindent értek. Reggel azon mosolyogtam, hogy eddig azért "kaptam a pofámra", hogy nem vagyok eléggé magyar, most meg, hogy nem vagyok eléggé svájci.
:)

hothead 2012.07.28. 15:47:33

@bpetya75: persze, mert mar aludnia kellene, itt este van :)
felebred, felveszem, kiegyezunk egy pohar vizben, iszik, visszafektetem, kiontom a maradek vizet. na jol elszamoltam az idovel?

SilentDreams 2012.07.28. 16:12:35

@ponishop: ja, akkor megnyugodtam, hogy nem egy lakás kerül Berlinben annyiba :))) De ahogy írtad a viszonyokat, nem túl vonzó (szigeteletlen, szén fűtés???, penészes...). Azt hittem ilyen rossz viszonyok inkább csak Angliában fordulnak elő gyakrabban.... Pár hónapra talán még OK, de aztán már normálisabba vágyik az ember. A mobilt jó, hogy javasoltad, alapvető az ügyintézésekhez is, nem lehet mindent személyesen vagy emailben elintézni időben. egy kártyafüggetlen mobil birtokában pedig rengeteg szolgáltató között válogathat az ember. É npl. Penny mobillal nyomom épp, 10 Euro-s SIM kártya 15 Euro lebeszélhetővel......hogy ebben mi az üzlet nekik, azt annyira nem tudom, de nekem jó :))))))) Berlinben még nem voltam, de tervben van a köv. 1-2-3 évben :D Üdv Frankfurt mellől.

SilentDreams 2012.07.28. 16:15:18

@ponishop: Jaaa, és kimaradt, hogy óvakodj a nyakadba akasztott 100 Euro-s számláktól, akárki is szánja Neked ajándékba! :)))

Sanyi9 2012.07.28. 18:30:52

@tsík: itt ket kulonbozo problemarol van szo:
- az eredeti kerdes, amit mar megfogalmaztunk ("hogy moralis-e mas orszagban vasarolni csak azert mert a minoseg/ar arany jobb, mint abban az orszagban, amelyben az ember lakik")
- a szezonon kivuli gyumolcs/zoldseg

Amit te irsz, az a masodik kerdeshez kapcsolhato es teljesen igazat adok neked. Iden ettem Aprilisban epret, ami nagyon jol nezett ki, de nem volt igazi ize (nem tudom honnan volt hozva, talan Egyiptombol, de erre mar nem emlekszem). Azutan legkozelebb akkor ettem epret, amikor Juniusban megjelent a helyi termes. Nem is lehet osszehasonlitani a kettot, a helyinek igazi eper ize volt. Azt hiszem neked ugyanez a tapasztalatod volt a szezonon kivuli paradicsommal.

Egy ismerosom egy elelmiszeripari cegnel dolgozik es egyszer o meselt errol a temarol. Sok ember panaszkodik, hogy nyugaton a zoldsegeknek nem olyan az izuk, mint otthon a nagymama kertjeben. Ennek a magyarazata nagyon is egyszeru. Otthon a nagymamanal minden zoldsegnek/gyumolcsnek megvolt a szezonja, amikor erett es akkor volt a tipikus jo ize. Az emberek nyugaton viszont egesz evben akarnak paradicsomot/epret, ezert ez mindig van, de csak az ev 2 honapjaban helyi es a maradek 10 honapban importaljak messzirol (ami mas izo es gondolom a tartossagat is valahogy muvi uton megvaltoztatjak).

Szoval ebben egyetertek veled. Amit viszont en maskepp latok az az, hogy az argentin paradicsom Decemberben ugyanugy vizizu Svajcban is, mint Nemetorszagban. Nem hinnem, hogy Decemberben lehetne venni Svajcban helyi termesztesu paradicsomot.

Aki Svajcbol atjar Nemetorszagba nem a bovliert megy at, hanem mert ugyanolyan minosegu (valoszinuleg sokszor pont ugyanaz a termek) nagysagrendileg olcsobb. Hogy egy meg szemleletesebb peldaval jojjek: mondjuk Svajcban egy Big Mac 10 euro, mig ugyanaz a Big Mac Nemetorszagban 5 euro. Ez a pelda kizarja a minoseg kulonbseget kerdeset es konnyebb visszaterni az eredeti problemahoz. Ebben az esetben szerinted moralis atmenni Nemetorszagba enni egy Big Mac-et? Ha Svajcban enne meg az ember, akkor a svajci McDonalds fizetne a Big Mac utan adot. Ez az ado viszont szerintem elenyeszo amellett, ami a banki szektorbol es az ado-paradicsom sztatuszbol bejon Svajcnak, ezert fejtettem ki feljebb a velemenyem a masik ket problemarol.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.28. 19:58:38

@Sanyi9: azért nicns íze, mert éretlenül szedik le, és utólag permetezik valamivel, amitől piros lesz. (nem jut eszmbe, mivel, pedig pár napja olvastam róla)

bpetya75 2012.07.28. 23:52:02

@Babette_:

Ez lehetett: Etilén: Növényi hormon, gyorsítja a gyümölcsök érését és szabályozza a növények virágzását. Az etilén nem található meg a természetben.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.07.29. 01:32:31

@Sanyi9:
... räadäsul nälam közelebb is van a német Big Mac v Whopper, mint a sväjci. :-) Én is Németorszägba järok ät väsärolni, mert több mindent megkapok 1helyen, mint a legközelebbi sväjci boltban. Annyira vidék b+en lakom, h a Gemeinde-nkban (ez 4falut takar) "csak" 1 Volg van. De szoktunk ott is väsärolni, és nem csak szemeteszsäkot. Szoktam a helyi boltokban is väsärolni, vizet pl csak a Dennerben veszek 1,15 ha jol emlékszem / 6x1,5L. Az epret a Gemeinde-n belül szerzem be, mert annak eper ize van ( a kocsinak meg eper illata volt utäna), és ha nem lenne olyan lehetetlen idöpontban, akkor a falunkban lévö szedd magad akcio keretében történne mindez. A tejet egy kb 5km-re lévö tanyärol szerzem be. 1 CHF/L, éjjel-nappal lehet az autobatäbol annyit venni amennyit akarsz. Tojäst szintén onnan 30Rappen/db-ért.
Vannak olyan dolgok amiket nem vagyok "hajlando" itt megcsinältatni. Kaptam ajändékba 2 szemüvegkeretet. Mivel nem tudtam elkönteni, h melyiket szeretném... és ebbe az is belejätszott, h a bolt vezetöje közölte, h ha mind a kettöt elvisszük, akkor az olcsobbikat féläron adja. És nem kellett ott megcsinältatni, mert ö is tudja, h mi a dörgés. A szemüvegbe 1db lencse beszerzési(!) ära drägäbb, mint Mo-on a komplett megcsinältatäsa. Itt nagyon sokszor az importör rak rä 200-400%-os hasznot. És nem tudod kikerülni, mert csak rajta keresztül tudod megrendelni a dolgokat.
És vége az OFF-nak

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.29. 07:25:36

@cicalany76: Szóval Te is "csak" átlag magyar vagy. :) Bocs, de nem tudtam kihagyni.
Megkérdezhetem, hogy hova jársz át? Így be tudom lőni, hogy kb. merre laksz: Lehet, nem is vagyunk egymástól messze.
Egyébként még annyi kiegészíts, hogy a húst pl. itt veszem, ugyanis a határon csak 0,5 kg tőkehúst lehet behozni. Abból pedig sokra nem jutok egy 4 tagú családdal. Nekem van nagyker. kártyám, ezért a top cc.ben veszem meg. ahol valamivel olcsóbb mint a Coop-ban. Csak összehasonlításként: 1 kg karaj a németeknél 7 euró, a nagykerban 15 frank, a coop-ban meg jóval 20 felett. Sok helyen van még "török bolt". Ott szokott lenni magyar paprika, és csirkemell is.

Muscari 2012.07.29. 21:00:08

@bpetya75: Mar hogy ne lenne megtalalhto, a noveny maga termeli a termes erese kozben. Azert is novenyi hormon :)
a banant is ezzel erlelik, az mindig zolden erkezik Europaba.
A zoldsegeknek, gyumolcsoknek meg azert mas az allaga es az ize, mert teljesen mas fajtakat termeszt a nagymamank a kertben, mint a termelo mondjuk Spanyolorszagban. Sajnos a szallithatosag es tarolhatosag oltaran felaldoztak az elvezeti es beltartalmi ertekelet a nemesitok. Sajnos ezt hozta a globalizacio...

bpetya75 2012.07.30. 07:57:25

@Muscari:

A banánérlelésre emlékeztem, de nem voltam biztos benne, hogy nem általánosabb e a hatása. Ezért néztem meg a wikit, onnan szedtem az infót. Nem lehet, hogy összetettebb molekulaként található meg a természetben, és nem mint C2H4?

Muscari 2012.07.30. 11:03:00

szia Atya, en nem tudok rola, hogy mas formaban is letezne, ez egy nagyon egyszeru gaz. Valamikor vegyesz voltam, aztan meg kerteszmernok, innen vannak az infok egyebkent. Ugyhogy a szakmank tavolrol rokon, bar en sajnos nem dolgoztam benne egy percet sem, attol fuggetlenul a novenyeket a mai napig nagyon szeretem. Ezert lett a nicknevem is egy virag.
Hu, jo, hogy ez egy regi poszt, nem olvassak mar annyian, most kapnam az arcomba, hogy elpocsekoltam az adofizetok penzet :)
Sajnos az a helyzet, hogy akikkel egyutt vegeztem, es ez csak par eve volt, szinte csak azok dolgoznak kerteszkent, akiknek csaladi vallalkozasuk van (marmint a szuloknek), es eleve ezert jottek az egyetemre, a tobbieknek eselyuk sincs. Egy lany, aki nemreg evfolyamelsokent vegzett, most adminisztratorkent dolgozik az egyetemen, es nagyon orul, hogy van munkaja
Bocs az offert, ez most valahogy kikivankozott belolem.
Szep napot!

hothead 2012.07.30. 11:13:31

@Muscari: ez igy igaz :)
neked mi a szakmad, ha nem titok?

hothead 2012.07.30. 11:14:54

@Muscari: na, megint beegtem, hogy teszek-veszek kommenteles kozben, mar ott is a valasz, koszi :)

hothead 2012.07.30. 11:26:19

@bpetya75: halgass a kerteszmernokokre :), az etilen egy egyszeru szerves molekula, resztvesz az anyagcsere folyamatokban, szerepe van a legzesi folyamatokban, egyike az eres meginditasaert felelos novenyi hormonoknak. a gyumolcsok termeszetes etilentermeleset kulonbozo tenyezok befolyasoljak, de mivel a noveny onmaga (is) termeli, ezert nem igaz, hogy a termeszetben nem fordul elo.
most lattam, hogy meg folytatodott ez a nagyon off tema :p

bpetya75 2012.07.30. 11:41:35

De rég is volt az a középsulis biosz óra, amikor erről volt szó :-)

Lassan azért feldereng, tényleg igazatok van.

Nyugalom! Meghatóan offolunk. Nem emlékszel? ;-)

@Muscari: Sajnos sok területre jellemző a túlképzés. Még sajnálatosabb, hogy az ezzel párhuzamos szakemberhiány is. Asszony munkát keres. Mondták neki, hogy ha fizikus lenne, akkor tán még a tanái diplomától is eltekintenének, olyan hiány van fizikatanárból. De mit van mit tenni, matematikus szegényem, azokból meg van elég. Egyelőre.

Muscari 2012.07.30. 12:18:53

@hothead: CSak nem? Te is kerteszmernok lennel? Tudod ezt ott AU-ban hasznositani? Sajnos mar nem emlekszem, hogy mivel foglalkoztok.
Pedroatya: sokszor volt mar ez itt tema, tudom, sajnos orok slager :(. Szegeny parodnak azert is kulonosen nehez lehet, mert gondolom nem akar nagyon messzire elmenni, harom gyerek mellett a bejaras nem tul szerencses dolog, mert alig lenne otthon. Egyebkent altalanos vagy kozepiskolaban tanit? Mindenesetre sok sikert es kitartast kivanok nektek, tudod, a remenyhal megy utoljara :)

bpetya75 2012.07.30. 12:32:08

@Muscari:

Köszi :-)

Egyelőre csak otthon korrepetál matekot. Az is lehet, hogy nem fog tanítani, bár szereti és a korrepetáltak eredményei alapján jól is csinálja, de ha esetleg informatikusként tud elhelyezkedni, akkor az lesz.

No igen. Vidéki háromgyerekes anyaként nem a munkáltatók álma. Pedig nem ezek a fő paraméterei...

hothead 2012.07.30. 13:00:23

@Muscari: jaja, kerteszmernok, agrarmernok, de mostanaban en is porontyokat koordinalok, marmint a sajatjaimat. mivel nagy karriert nem futottam be mo-n, itt meg nagyjabol a novenyek 80%-a uj nekem, nem vagyok biztos benne, hogy ilyen iranyba megyek tovabb. te mihez kezdtel ezzel a vegzettseggel? ha mar ugyis off...

Muscari 2012.07.30. 14:49:04

@hothead: Sajnos egyelore semmit :( Gyakorlatom nincs, mert nem dolgoztam a szakmaban. Jelentkeztem ugyan nehany hirdetesre itt (London), de foleg ferfiakat keresnek, nagy fak ultetese, gepkezekes, tereprendezes lenne a feladat legtobb esetben, minimalberert vagy alig tobbert. Ugyhogy jelenleg kavezoban dolgozom. Sok ismeretlen noveny van itt is, nyilvan nem annyi mint nalatok, azert mindig megcsodalom oket, nagyon szeretem a Kiralyi Botanikus Kertet is. Ami a jovot illeti, most irodai dolgokat tanulok, gepelni, Word, Excel meg hasonlok, hatha jo lesz valamire, aztan majd meglatom. A nyelven is van meg mit tanulni, masfel eve vagyunk kint, a ferjemnek mar van hatarozott elkepzelese, nekem meg nincs. Illetve van, ha nem futunk ki az idobol, szertnek meg egyszer babazni, de mar nem halogathatjuk sokaig, a korunk miatt. Na jo, abbahagyom, mert ez mar tulontul Off, amugy is indulnom kell. Mekkorak amugy a porontyok?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.07.30. 14:54:26

a banánt egyébként a helyi fogyasztásra is zölden kell leszedni, mert az egész nagy böhöm banánfürt szakaszosan érik.
persze aztán magától érik meg lassan a konyhában, nem az etiléntől.
csak a hajózáshoz még ennél is előbb kell leszedni. na az nem is igazi banán tényleg, ami oda eljut :-(
papaját is le kell szedni 3-4 nappal érés előtt.
mangó dettó.
ennek az az eredménye, hogy azt hiszik, az epret is le KELL szedni, mielőtt megérne, nem tudják, milyen az érett eper, mi a jó eper, halááááálom, hogy még 4-5 nap és tökéletes eper lenne (párszor véletlen találtam, szóval működne), de elbaltázzák.
az is bűnözés, ha az ember könyveket importál, i.e. nem a fogadó ország gazdáit "rövidíti meg", csak egy bizniszmanus importőrt? azt szabad?
a megspórolt pénzből meg lehet mondjuk sok jádét venni ajándékba és vinni mindenkinek.
ok, nem vagyok egy kereskedő szellem, meg nem is fogok repülővel három kiló csirkét importálni sajnos :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2012.08.01. 17:42:28

@tilmir: (2012.07.29. 07:25:36)
Nem vagyok minden nap gépközelben, igy csak most lättam, h irtäl.
Mi Singen-Gottmandingen-Gailingen am Hochrhein aranyhäromszögbe järunk. Ugyhogy annyira nem vagyunk közel egymäshoz. :-) Mivel nälunk a leugrunk a boltba is uaz, mint ha elmennénk nagybeväsärolni, igy mi kb. 2-3 naponta veszünk hust ami ältaläban szärnyas, abbol megy 3,5kg-ig lehet fejenként behozni. Amugy ha többen vagyunk, akkor visszük a többieket is hust väsärolni. :-) Mivel nem vagyok egy nagy Spieler a konyhäban, ezért nälam csak a Steak-ek vannak teritéken, és a szärnyasoknak is "csak" mellük van...
Törökboltba zöldség-gyümölcsért, rizsért, tejtermékekért humuszért meg olivabogyoért megyek ältaläban. (és nekik is van Ausfuhrschein-juk)
Nälam meg még az is lényeges, h Németorszägban este 8-ig 10-ig be tudok väsärolni, ami azért eléggé üt... a sväjci 4-kor bezär a bolt-tal szemben. És hogy a Mekinél is maradjunk. Sväjcban mär nincs nagy kapucsino, ellenben a közepes méretüt meg tudom annyiért venni, mint Németorszägban a nagyot. :-)

dodona 2012.08.03. 15:42:11

Köszönöm a sok hasznost tanácsot, hozzászólást. Azoknak, akik azt írták, hogy az ismerősöm le akar nyúlni néhány euróval csak a következőket mondanám. Mint mondtam, közalkalmazott vagyok, nagyon alacsony munkabérrel. Így muszáj volt januárban emelni a béremet, ill. nem emelték, hanem kompenzáltak. tehát az alap bérem maradt, jóval elmarad a garantált bérminimumtól. De a múlt héten kaptam a munkáltatómtól egy levelet - és sok ismerősöm is, más áll. hivataloknál dolgozók, akiket kompenzáltak - hogy leszek szíves visszafizetni 2842 forintot, mert az államkincstár nem jól kompenzált, több bért számfejtett nekem jan. és febr. hónapban, és én ezt jogosulatlanul vettem fel. Szóval, szerintem a mai magyar államtól senki sem nyúl le jobban. Mert mit tehetek én arról, hogy az államkincstárban a bérszámfejtő szoftvert valaki nem állította át az új szabályokra? Na, erről ennyit.
De Németországgal kapcsolatosan van még kérdésem. Ti mit tudtok arról, hogy az itteni családi pótlék és az ottani közötti különbözetet is felvehetem kint a németeknél? Ezt az ismerősöm mondta, hogy így van, aki néhányatok szerint le akar engem nyúlni. :D
Azt viszont nem tudja, hogy ha én ott adózom, tb-t fizetek, nyugdíjat, biztosítást meg mittudoménmégmit, hogy akkor majd itthon jövőre kell-e adóznom?

ditke1967 2012.08.03. 22:20:03

Otthon (MO-on) én is kipróbáltam már mindent. Mivel a mi megyénkben nem volt munkalehetőség, vagy ha volt, én nem tudtam bejárni, mert nem volt megfelelő közlekedés, ezért kipróbáltam Budapestet is. Persze előtte voltam egy kis "rabszolgamunkán" Németországban.
Tehát a fővárosban kb egy-két hónap alatt sikerült munkát találnom, de sajnos csak annyi volt a fizetésem (70000Ft), ami éppen elég volt az albérletre és a rezsire. Ha ezt egyedül kellett volna vállalnom, nem ment volna, hiszen a fizetésemből már nem tudtam ennivalót venni és sajnos bérletre sem futotta, ezért maradt a bliccelés. Hát ez Magyarország.
Félreértés ne essék, nagyon szeretem a hazámat, de valahogy nekem ott nem terem babér.
Jelenleg Angliában egy vidéki üdülővárosban élek és egy négycsillagos szállodában takarítok.
Már elmúltam negyven, de csak biztatni tudom azokat, akik külföldre szeretnének menni dolgozni, hogy ne várjanak, lépjenek. Soha sem késő. Anglia pedig nagyon jó szociális hálóval rendelkezik, tehát ha valakinek gyerekei vannak, nagyon sok támogatásra számíthat. Az orvosi ellátás ingyenes. Az oktatás talán nem olyan magas színvonalú, mint otthon, de ha valaki bekerül egy itteni iskolába, egyetemre úgyis azt nézik, hol végzett, nem azt hogy mit tud.
Tehát itt az ideje belevágni. Sok sikert.

bogijoe 2012.08.05. 02:45:45

@A szerelő: velunk is ugy bant az apeh 2007-ben, mint valamikutyaval. Egy veluk tortent beszelgetes utan, a felesegem az emelen elesztgetett. A szokasos tortenet. 1996-ban alapitott csaladi vallalkozasunk minden evben sikeres es pozitivan zaro (azaz adozo) volt, ket gyerekunk volt, azaz benne voltunk abban a profilkepben, amit vagy meg kell semmisiteni vagy eluzni az az orszagbol. Tobb, mint negy eve Ausztraliaban boldogan elunk. Koszi Magyararorszag. Szerintem, majd torteneszek kideritik, milyen titkosszolgalati hatter volt az osszeeskuveselmeletem mogott.

A szerelő 2012.08.06. 01:18:31

@bogijoe: örülök, hogy megúsztátok. Sok sikert a boldogulásotokhoz!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása