oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 22. 06:57,  22-es csapdája francia módra 170 komment

2012. július 22. 06:57 Határátkelő

22-es csapdája francia módra

Franciaország a mai úticélunk, Béla írásából pedig sok minden más mellett az is kiderül, hogy még szinte tökéletes nyelvtudással sem egyszerű mindent elintézni, mert... mert csak. Avagy hogyan tarthat 9 hónapig egy tb-szám elintézése, és hogyan is néz ki a 22-es csapdája francia módra. (Külön köszönet a képekért!)

cím.jpg

„Én lassan 2,5 éve élek Franciaországban, és gondoltam megosztom a tapasztalataimat az érdeklődőkkel. Először néhány szó rólam és arról, hogy miként kerültem ide.

Gyerekkoromat szüleim munkája révén Észak-Afrikában töltöttem, francia iskolába jártam és visszatelepülésünk után is maradtam a francia iskolában, így francia érettségim van, sőt, az első diplomámat is a Közgáz francia képzésén szereztem, így francia diplomám is van.

Öt nyelvvel állás nélkül

Ennek ellenére eleinte Magyarországon próbálkoztam saját cégemmel, nem is sikertelenül, és mivel nyelvekkel foglalkoztam, elvégeztem a tolmácsképzőt is a Közgázon, illetve akkor már Corvinuson.

Itt kell megjegyeznem a kétkedőknek, hogy én Magyarországon már egyszer felépítettem magam, sikeres vállalkozásom volt és multiknak dolgoztam be hosszú éveken át, tehát nem a sikertelenség miatt „menekültem" az ún. "tutiba".

Már régebben motoszkált a fejemben a külföldi munka és élet, így a válság okozta nehézségek miatt elővettem a tervet. Rá kellett azonban jönnöm, hogy hiába beszélek folyékonyan franciául, angolul és olaszul, plusz középszinten németül és alapszinten spanyolul, távolról gyakorlatilag lehetetlen állást találni.

Egy ilyen munkanélküli napon chatelni kezdtem egy régi francia barátommal, akinek egyetemista koromba tolmácsoltam, majd segítettem neki a cégét beindítani úgy, hogy én voltam a magyarországi kapcsolattartó az esetleges ügyfelek felé. Mivel többé-kevésbé rendszeresen beszéltünk, amikor megtudta, mi történt velem, felhívott telefonon, majd közölte, hogy keres valakit a cégébe értékesítőnek.

Más külföldön tanulni és más kiköltözni

Ugyan nem vagyok egy kifejezett értékesítő típus, kaptam az alkalmon és elfogadtam. Ráadásul pont el kellett neki hozni egy új autót Magyarországról, így a költözés mikéntje is megoldódott. Szállás ugyan nem volt előre, de leendő kolléganőm (aki szintén magyar, de már 9 éve itt él) felajánlotta a vendégszobát, így meg tudtam magam húzni nála. Szerencsére nagyon jól kijöttünk az első pillanattól kezdve vele is és a barátjával is.

DSCN2284.JPG

Bár viszonylag gyakorlott vagyok a külföldön történő beilleszkedésben a gyerekkori algériai évek, a franciaországi szakmai gyakorlat és az olaszországi egyetemista félévem után, így utólag azt kell mondanom, hogy teljesen más tészta elmenni fél évre külföldre tanulni, mint kimenni az ismeretlenbe dolgozni és felépíteni egy új életet. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de kell kitartás és hit saját magunkban.

22-es csapdája francia módra

A francia rendszer elég sajátosan működik. Magyarországon az ember például besétál bármelyik bankba és 5 perc múlva van bankszámlája. Itt ez nem ilyen egyszerű. A bankszámlához kell lakcímigazolás. És mivel a franciák nem ismerik a lakcímkártyát, általában villanyszámlával vagy más rezsiszámlával igazolják a lakcímüket.

Három hétig laktam a kolléganőmnél, mire felszabadult a kinézett lakás, ekkor besétáltam a bankba a bérleti szerződéssel és az első fizetést igazoló bizonylattal, de azt nem fogadták el. Így hát beszaladtam a francia telekomhoz, rendeltem egy telefonvonalat gyorsan, és ki is akartam gyorsan előre fizetni, hogy kapjak számlát, de azt nem lehetett, ellenben kérték a bankszámlaszámomat, mivel itt minden csoportos beszedéssel megy.

Magyarra fordítva: ha kell a kék papír, akkor hozz előtte sárga papírt, de ahhoz, hogy kapj sárga papírt, be kell mutatnod a kék papírt... Végül ideiglenesen megnyitották a bankszámlát (bankkártya nélkül) és azzal tudtam intézni a dolgokat, de kellett egy kiadósat ordítani a bankfiókban.

DSCN2291.JPG

Kanossza-járás minden mennyiségben

Hozzáteszem, hogy lakást bérelni se könnyű, a szabály az, hogy a bérleti díj háromszorosát kell keresnie az embernek, a törvény szerint 1 hónap kauciót kérhet a bérbeadó, illetve e mellé még kérhet egy kezest is és általában kérik is, különösen ha az ember most jött külföldről és nem tudja igazolással bemutatni, hogy az előző bérleténél rendben fizetett.

A TB kártya volt a következő kanosszajárás. A kérelemhez csatolni kell az anyakönyvi kivonatot, amit édesapám beszerzett Magyarországon és elküldte nekem, tehát elvileg minden rendben volt, mivel legális munkám van, csatoltam a munkaszerződésem másolatát és fizetési papírokat is. Kaptam is ideiglenes TB számot, de a rendes TB kártyát nem kaptam meg.

Tudni kell, hogy itt a TB csipes kártya, amit minden orvos lehúz, te kifizeted a díjat csekkel vagy kp és a TB automatikusan utalja a támogatott részt, a fennmaradót pedig a magánpénztárad, ha van olyanod. A kártya hiányában nincs automatikus utalás, hanem minden alkalommal ki kell tölteni egy nyomtatványt, azt elpostázni a TB-nek és várni az utalást, ami 1 hónapon belül jön meg a bankszámlára jó esetben.

ST831308.JPG

Ennyi idő alatt egy gyerek is megszületik

A TB-szervtől kb. minden hónapban kaptam egy levelet, amiben ezt vagy azt a papírt kérték még be a végleges TB-szám megadásához, jellemzően olyanokat, amiket már korábban beküldtem. A cérna akkor szakadt el bennem, mikor a kérelem beadása után kb. 9 hónappal egy újabb levélben egy hivatalos szerv által lefordított anyakönyvi kivonatot követeltek rajtam.

Megírtam nekik (újra becsatolva az anyakönyvi kivonatom másolatát), hogy a Magyar Állam eleve 3 nyelven adja ki ezt a papírt, amiből az egyik nyelv francia, és megírtam nekik, hogy ha 30 napon belül nincs a kezemben a TB kártya, akkor feljelentést teszek diszkriminációért és felsoroltam az összes fórumot ahol panaszt teszek, így lett meg a kártya végül.

Mindezt csak azért írtam le ilyen részletesen, mert korábban olvastam egy posztot, amiben a hölgy ezeket egyszerűnek írta le. Egyszerű is, ha az ember egy francia állampolgár élettársaként vagy házastársaként költözik ki, de „mezei bevándorlóként" nem megy könnyen, még úgy sem, ha az ember anyanyelvi szinten és akcentus nélkül beszéli a nyelvet.

Barátkozni nehéz, de jó hely

A kezdeti adminisztrációs nehézségeken kívül viszont én kifejezetten jó helynek tartom Franciaországot még akkor is, ha a franciák nem olyan nyitott emberek, mint spanyol vagy olasz társaik. Barátkozni valóban nehéz, ellenben mindenki nagyon udvarias és előzékeny ebben az országban.

DSCN2572.JPG

Különösen jó érzés a feszültség hiánya, ami Magyarországon a levegőben és az emberekben szinte kézzel foghatóan jelen van. Persze hozzátartozik, hogy a francia gazdaság messze nem szenvedi úgy meg a válságot, mint a legtöbb kelet-európai vagy dél-európai ország. Itt még mindig 2-3 évente cserélik az emberek az autóikat (ezen a téren dolgozok, tehát első kézből látom) és inkább a magas felszereltséget keresik, mint a fapados változatokat.

Az adórendszer a hab a tortán

Olvasom a magyar híreket és nem értem ezt az egész hisztit az egykulcsos adó igazságosságáról. Itt Franciaországban 5 adókulcs van sávokra bontva 0 és 41 százalék között, nyilván az éves keresettől függ az összeg.

Tudni kell, hogy itt a munkáltató csak a TB és nyugdíjjárulékot vonja le a munkavállaló fizetéséből, az adót mindenkinek magának kell befizetnie. Júniusban kell bevallani és augusztusban jön értesítés az adóhatóságtól a fizetendő összegről amit év végéig kell befizetni.

Az adó kiszámításakor eleve levon a hatóság az éves keresetből 10 százalékot költség címén, vagyis ennyit magától elismer azon a címen, hogy munkába kell járni és hasonló költségeid vannak. Ha ennél nagyobb a költséged, akkor be kell írni, és ellenőrzés esetén minden bizonylatot be kell tudni mutatni.

Hogy konkrét számot is adjak a kíváncsiaknak: a 2011-es éves jövedelmem 16.700 euró volt TB és nyugdíjjárulék levonása után. Az adóhatóság oldalán megtalálható a szimulátor, amibe ezt az összeget bepötyögve kidobja, hogy 563 eurót kell befizetnem, ami konkrétan 3,75 százalékos adókulcsnak felel meg. Szerintem ez sokkal igazságosabb, hiszen nyilván aki keres többszázezer eurót, az jóval többet adózik.

Mindent kapni, csak elég drágán

Ezen túlmenően ugyanakkor annak, aki Franciaországba akar jönni, tisztában kell lennie azzal, hogy ez az ország elég drága hely. Az élelmiszerek megfizethető áron vannak, amihez nyilván okosan is kell vásárolni és körül is kell nézni, hogy mi hol olcsóbb, illetve érdemes az akciókat is követni.

A kínálat rettenetesen nagy, mindent kapni, azt is, amit az ember el sem tud képzelni, egészen olyan gyümölcsökig, amikről az ember életében nem is hallott. Ami nagyon tetszik nekem itt, az az, hogy 1,5 euróért kiváló Bordeaux-i borokat lehet kapni (persze felső határa nincs az áraknak). Étterembe járni nem igazán kifizetődő, alsó hangon kb. 20 eurót kell számolni egy-egy ilyen kiruccanásra egy alap étteremben, ahol semmi különöset nem eszel.

DSCN2329.JPG

És a szokásos amit mindenki elmond ezen a blogon, de nem lehet eleget mondani. NYELVTUDÁS. Különösen Franciaországban, ahol az átlagpolgár nem beszél angolul sem, ha történetesen mégis tud, akkor sem szólal meg. De ha mégis, abban sincs köszönet, mert aki még nem hallott franciát angolul beszélni, az nem is fogja érteni. Olyan, mintha kb. koreaiul beszélne.

Összefoglalva: a kerítés itt sincs kolbászból, munkát se könnyű szerezni (távolról meg egyenesen lehetetlen), de az általános légkör nyugodt, nincs stressz, meg lehet élni egy átlagos fizetésből normális szinten és a klíma is jobb annak, aki szereti a meleget, különösen Dél-Franciaországban."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: adórendszer lakásbérlés Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr734670414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2012.07.22. 18:33:02

Ja, blog.hu ilyen. Először is be kellene vezetni a "Tahótlanítók" gombot, mint a Varánuszon. Másrészt HA-nak nagyon gyakran itt kellene lennie és moderálni. Ez így megy blog.hu-n. Ráadásul ha kikerül egy-egy írás az Index főoldalra, akkor áájájj, nem lehet megállítani a szemetet. De mondom, moderátor függő a dolog, egyszerűen ki kell rakni, aki nem idevaló.

christophe 2012.07.22. 19:03:37

@padlas: A felesègem magyar 10ève itt èl, O szokott magyarul beszèlni, bàr egyre ritkàbban.A gyerekek franciàul, ès angolul(iskola ès angol rajzfilmek) beszèlnek.Magyart èrtik de nem igazàn beszèlik.

padlas 2012.07.22. 19:13:25

@christophe: értem, a második generációnak nyilván még nehezebb megtanulni mindkét nyelvet. De én arra gondoltam, hogy vajon neked milyen volt gyerekként egy kétnyelvű családban, mert ez az az oldal, amit ritkábban hallunk. Persze csak ha van kedved mesélni.

christophe 2012.07.22. 19:28:44

@padlas: èn M.on jàrtam ki àlt.iskola nagyrèszèt, ott is èrettsègiztem,pàrhuzamosan hasznàltam a kèt nyelvet. 9èves koromig csak èrtettem a magyart, de nem beszèltem.A magyart màr csak nèhàny baràt,rokon miatt hasznàlom.Anyukàm is leginkàbb franciàul beszèl.....

hbabci 2012.07.22. 19:38:50

Sziasztok!:)

Még csak most kommentelek először az új oldalra, örülök, hogy itt van mindenki a régi oldalról!:)

Az első kérdésem az lenne: honnan került ide ez a sok p@r@szt?!

Nekem nagyon tetszett az írás, sok új infó volt benne, úgyhogy nagyon örültem!Sok sikert a továbbiakban kedves Béla!:)

@szájhúzó, @gyöngyös, ritka primitív emberek vagytok...hányás! és ostobák, mert úgy írtok vkiről véleményt, hogy fogalmatok sincs semmiről!kis butáááák!
Mlle azért írta így, mert aki régóta olvassa a blogot, tudja, hogy hogy s mint talált barátot kint, de nem számít....
Egyébként meg rohadtul nem kell itt segget nyalni, mindenki mindig a saját véleményét írja, de ez sem számít......

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 19:54:31

@tableno: na te aztán ennyiből mit tudsz leszűrni türhőkém?

tableno 2012.07.22. 20:22:10

@mifolyikittgyöngyösön?!: Csak annyit, hogy egy szerencsetlen luzer vagy, akinek ez az egyetlen boldogsaga. Azert nincs ugye harag? ;-)

hbabci 2012.07.22. 20:22:20

@mifolyikittgyöngyösön?!:

igen, mindenki úgy alkot véleményt, csak az a különbség, hogy itt nem szoktak személyeskedni az emberek....pl. nem titulál senki csak úgy egy kommentelőt prostinak....te meg bezzeg felhúzod magad, ha vki azt mondja rád, h primitív vagy.....és egyébként nem azért vagy primitív, mert más a véleményed, hanem a stílusod gáz ahogy a véleményedet leírod!!! Gondolom nem sok könyvet olvastál életed során, és jó, ha megvan a 8 általános!ugyeeee?
Ha elolvasnád Mlle posztját, nem tartanád annak aminek, mert egy vicces, laza irományt küldött be, vállalva a hibáit is, többek között!

Sztem simán kamuzol arról, hogy hol élsz és mit csinálsz, mert ha tényleg így lenne, nem lennél ilyen tapló!:)
Amúgy meg nem vagyok se nyomi, se barom:) Ez a cím inkább téged illet! Ha meg így gondolod, az a te problémád, nem az enyém!:*

hbabci 2012.07.22. 20:58:49

@mifolyikittgyöngyösön?!:

jajj, dehogynem van igazság!!!:) mivel én is normálisan élek és mellé még normális is vagyok!:) Neked meg 2-ből sajna csak 1! de nem baj, sok ilyen van mint te, sőt van aki 2-ből nulla, szal király vagy!:)

tableno 2012.07.22. 20:58:50

@mifolyikittgyöngyösön?!: Az a helyzet, hogy egy boldog, sikeres ember nem abban eli ki magat, hogy masokat ismeretlenul lekurvaz. Ugyhogy maradjunk abban, hogy egy luzer vagy, barhol is elsz. :-)

kisrednek 2012.07.22. 21:00:26

Ha-ha, most veszem észre, hogy gyöngyösi barátunk „franciás” műveltségét fitogtatta gugliról letöltött idézetekkel.
Cserébe én is megajándékozlak idézetekkel kispajtás, nem copy-zva, fejből. Arany János:Toldi, Első ének, 13. versszak: „ Szép öcsém, be nagy kár,
Hogy apád paraszt volt, s te is az maradtál.”
Aztán egy másik idézet, ami nagyon visszaadja, hogy miért akarnak annyian külföldön élni:
"Kúnfajta, nagyszemû legény volt,
Kínzottja sok-sok méla vágynak,
Csordát õrzött és nekivágott
A híres magyar Hortobágynak.

Alkonyatok és délibábok
Megfogták százszor is a lelkét,
De ha virág nõtt a szívében,
A csorda-népek lelegelték.

Ezerszer gondolt csodaszépet,
Gondolt halálra, borra, nõre,
Minden más táján a világnak
Szent dalnok lett volna belõle.

De ha a piszkos, gatyás, bamba
Társakra s a csordára nézett,
Eltemette rögtön a nótát:
Káromkodott vagy fütyörészett.(Ady Endre)

De mostmár "gyöngyösi" kispajtás jobb lesz ha beveszed a gyógyszered, mert úgy viselkedsz, mint egy „nemzetközi paleolit tudóskonferenciára belógott félrészeg ruhatáros”.(idézet ismeretlen szerzőtől)

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 21:02:24

ne haragudj,de én nem kurváztam le senkit.
Hogy ki a lúzer,Nézőpont kérdése.Engem nem zavar ha annak tartasz,hisz ki tudja neked az mit jelent!

hbabci 2012.07.22. 21:05:59

@kisrednek:
ez nagyon jóóó, szakadok!!!:D:D:D

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 21:10:20

@kisrednek: húha,te nagyon a szívedre vettél valamit,hawer!De most idáig törted az agyad,hogy visszavágjál,és sikerült!Körbenézhetsz magad körül,és elégedetten megveregetheted a vállad,hogy jól megmutattad!További sok sikert,és gratulálok!

moTmeN 2012.07.22. 21:13:49

@mifolyikittgyöngyösön?!: azt megkerdezhetem, hogy irl is ilyen hangnemben kommunikalsz embertarsaiddal? Ez a blog, a kommentelok sokasaga - bar en a masik oldalon csak read-only uzemmodban voltam jelen, de abbol leszurtem - elvarja azt, hogy olyan hangnemben szolalj meg, amit ha egy kiskocsmaban teszel, nem allitjak beled ket perc mulva a svajcibicskat.
Lehet az embereknek kulonbozo velemenye, de azt kulturaltan illik a masik tudtara adni, hiszen csak igy tud kialakulni ertelmes parbeszed. A serto megnyilvanulassal csak annyit tudsz elerni, hogy a parbeszed temaja nem az lesz, hogy miben latod maskepp a helyzetet, mint masok, hanem a hozzaszolas milyensege. Igy pedig lehetoseged sem lesz kifejteni a velemenyed, illetve meggyozni masokat a magad igazarol.

ffüttyfürütty 2012.07.22. 21:15:10

@Gilda66: Eddie blogja elindult már? Lehet hogy lemaradtam, bocs. :)

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 21:17:56

@moTmeN: teljesen igazad van.Nos,a válasz:NEM:
Kifejezetten segítőkész, j óindulatú ember vagyok,ami nem egyenlő azzal,hogy mindíg vigyorgok.Sajnos vannak hibáim,és ha valaki rosszul szól hozzám,barom leszek.
Nem szeretem a nagyképűséget,az teljesen kicsapja nálam a biztosítékot.Mint pl a kiköltöztem apasimhoz,tök menő vagyok,vagy a sajnos csak 40000USD-t keresek stílus.
A többiben teljesen igazad van!

ffüttyfürütty 2012.07.22. 21:19:55

@mifolyikittgyöngyösön?!: szép dolog lehet a tudathasadás, de kezeltetni kéne...

mifolyikittgyöngyösön?! 2012.07.22. 21:22:45

@ffüttyfürütty: hja,mert te tökéletes vagy mi?Könnyű kritizálni,meg lehülyézni a másikat,de ha magadba nézel,veled minden rendben van ugye?

kisrednek 2012.07.22. 21:22:58

@mifolyikittgyöngyösön?!: Te tényleg nem tudod még mindig hogy hol jársz. Végül is abban igazad van, hogy mindenkinek joga van hülyének lenni. Csak te visszaélsz a lehetőséggel.
Csak akkor válaszolj, ha a mondanivalód primitív közhelyek nélküli.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.22. 21:23:47

@ffüttyfürütty: Igen, 2 írás jelent meg eddig, holnap jön az enyém.
De ez nem konkrétan a határátkelésről szól, szabad témák.
Remélem kialakul ott is egy törzsgárda, akik tudnak bunkóságok nélkül társalogni. Ez sajnos itt nekem hiányzik, de talán majd itt is változik a helyzet.
Én itt is, ott is jelen vagyok:-)

christophe 2012.07.22. 21:23:59

@moTmeN: Huha vigyàzz, Te is le leszel b@szva nincsenek èkezeteid,èn màr megkaptam :-))

hbabci 2012.07.22. 21:24:27

@mifolyikittgyöngyösön?!:

csak az a gond, h Mlle azért írta, h a pasijához költözött ki, mert Béla említette, hogy aki így költözik, talán könnyebben intézi a dolgait....

ffüttyfürütty 2012.07.22. 21:39:59

@Gilda66: A régi helyen fel van tüntetve a cím? :))

Megint szabad a gazda 2012.07.22. 21:45:19

Mi folyik ott Gyöngyösön?!
(Szívesen meghallgatjuk mindenki sztoriját, ha nincs benne másokat sértő kifakadás)

fhdgy 2012.07.22. 21:49:33

Minden régi, normális hozzászólónak, tisztelettel!
Tény és való, hogy a váltás miatt ideözönlött sok ide nem való, össze-vissza firkálgató! Legkönnyebben úgy tudnánk tőlük megszabadulni, ha átnéznénk rajtuk és nem reagálnánk semmit, az ég adta ég világon semmit. Remélem, hogy ha lassan is, de visszatér normális mederbe az élet.

kisrednek 2012.07.22. 22:00:46

@mifolyikittgyöngyösön?!: Na akkor megpróbállak képbe helyezni.
Ez a blog arról szól, hogy emberek egyik része elmeséli a külföldön szerzett tapasztalatait. A másik része pedig elolvassa, hogy el tudja dönteni, hogy ő akar-e külföldre menni. Akár ott élni, akár látogatóként. És ebből a szempontból engem kurvára nem érdekel, hogy ki dicsekszik és ki nem, mert az információk halmazából egy idő után azt választom ki, ami nekem hasznos. Tehát akit olyan piti dolgok érdekelnek, és csak olyan témáról, és olyan stílusban tud beszélni, amiért társaságban valószínüleg elküldik a …csába, az menjen a kocsmába a hasonszőrű haverokhoz, és ne az én időmet rabolja azzal, hogy a hülyeségeit is kénytelen vagyok elolvasni. Na ezért élsz vissza.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.22. 22:06:07

@fhdgy: "Legkönnyebben úgy tudnánk tőlük megszabadulni, ha átnéznénk rajtuk és nem reagálnánk semmit, az ég adta ég világon semmit. Remélem, hogy ha lassan is, de visszatér normális mederbe az élet.

Pontosan ezt irtam en is a regi blogon, tudom, sokunknak hianyzik a jol megszokott, kulturalt tarsalgas, de ha egyszeruen ignoraljuk a trollokat, biztos, hogy hamar ki fognak innen kopni. Neha nehez megallni, de kerlek benneteket, mutassatok meg, hogy nem ereszkedtek le ugyanarra a szintre.

padlas 2012.07.22. 22:08:51

@fhdgy: egyetértek. Néha nálam is felmegy a pumpa, és reagálok, de aztán mindig megbánom, nem lenne jó ideszoktatni őket. Úgyhogy mostanában úgy próbálom elkerülni a dolgot, hogy miután egy-két kommentből lejön, hogy az illető miféle, egyszerűen el sem olvasom a többi kommentjét. Ezzel elkerülöm, hogy felhúzzam magam, és így nem is tudok reagálni, meg a napomat se teszi tönkre. Különben sem értem, minek kezd valaki ilyen stílussal társalgásba, menjen és beszélgessen inkább egy pszichológussal, gyanítom, lenne miről.

Határátkelő 2012.07.22. 23:04:20

BLOGGAZDAI KÖZLEMÉNY

Nos, eddig tartott a türelmem, elegem van a trollokból, a bunkóságból. Kaptatok pár nap haladékot, de a blogot nem fogjátok szétverni! A mai posztból már kimoderáltam pár embert, és ez így is lesz a jövőben is. Mielőtt jönne az anyázás: ez nem azt jelenti, hogy nem lehet beszélgetni, vitatkozni, de azt igen, hogy azt csak európai hangnemben lehet. Akinek nem tetszik, mehet, amerre lát.

Szerezném minden kulturált, jóérzésű hozzászóló segítségét kérni a normális hangnem fenntartására. A gyalázkódó, pocskondiázó, másokat megalázó kommenteket a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre jelezzétek, és amint tudok, megteszem a szükséges lépéseket.

Köszönet és további jó beszélgetést!

Határátkelő 2012.07.22. 23:18:18

@TilosazA:

Az elütésekért elnézést. A "szerezném" az "szeretném", a "gyalázkódó" az természetesen "gyalázkodó" - gondoltam, elébe megyek a "nem is tud magyarul" típusú kommenteknek... :))

Csesztike 2012.07.22. 23:23:37

@Határátkelő: na a telepátia működik:))) Vagy fél órája irtam neked emailt, erre is kitérve, hogy iszonyat milyen megnyilvánulások vannak itt.....Kitartás!!!!

TilosazA (UK) 2012.07.22. 23:26:19

@Határátkelő: Távol álljon tőlem az efféle kritika. Különben is abba nem rúgunk bele aki jó hírt hoz. ;)
De én egyébként sem, mert szelíd vagyok mint egy riadt szemű őzike. Vagy zsiráf. :)

SilentDreams 2012.07.23. 00:04:20

Üdvözlöm a normális hangnemben kommentelőket, jó lenne, ha ők lennének a többség. Legalább egy-egy nem ide való hangnemben íródott hozzászólás mindig lesz sajnos, a fő az lenne, hogy ne hagyjuk elszabadulni az indulatokat.

A poszthoz: a 22-es csapdáját (bankszámla nyitás vs lakásbérlés) elképedve olvastam, ugyanezt tapasztaltam Angliában is kb 3,5 éve. Én anno ott úgy oldottam meg a dolgot, hogy kihasználtam a rengeteg bank adta lehetőséget és jó párat végig jártam, míg meg nem találtam azt a bankot, amelyik úgy is hajlandó volt nem átmeneti, hanem "normális", jó kondíciókkal rendelkezdő bankszámlát nyitni anélkül is, hogy lenne már bérelt lakásom ill számlák, melyek igazolják ennek címét. Ha nehezen is, de akadt ilyen bank, amiben meg is bíztam és azóta is jó a viszonyom vele :)
Németországban más tipusú ügyintézési problémákkal találtam magam szemben, úgy tűnik, hogy ahány hely, annyi féle probléma, amitől nem szabad kiborulni, túl kell lenni rajtuk.... :)

2012.07.23. 00:17:19

@hagyma: kevesebbet, de hozzávetőleges albérlet árakat számolva jobban kijövök belőle. Hasonló albérletet kétlem, hogy mondjuk 6-700 alatt kapnék Párizsban. A havi bérlet sem hiszem, hogy megállna 40 euro környékén mint itthon. Az alkalmi taxi is drágább lehet, a fodrász, kocsma, étterem stb stb. Azt gondolom olyan min. havi 2000+ környékén jönnék ki elfogadhatóan.

bpetya75 2012.07.23. 00:27:49

A magam részéről igyekszem megtenni, amit tudok, hogy ez a blog megőrizze azokat az értékeit, amik eddig jellemezték. Szóval amikor itt vagyok, jelezni fogom HÁ-nak az általam moderálni valónak ítélt hsz-eket.

Hulljanak a nyomorult trollok!

Globetrotter2014 2012.07.23. 00:29:41

@milliliteratura: vicces úgy lenémetezni őket úgy, hogy ezt ők egytől egyik sértésként vennék...

És elképzelheted mennyire tudnak németül. Kb mint egy második generációs amerikás magyar magyarul.

EZ nem olyan mint amikor erdélye falvakban senki sem beszéli a románt.

Elzászban mindenki anyanyelveként tanulta a franciát legkésőbb 1945 óta. Esetleg otthon privátban/tittokban vitték tovább a helyi dilaektust. De nem a németet.

Persze nem oylanok mint a Périzsiak, ahogy a Saarlandiak sem olyanok mint a bajorok. De attól még erős lenne azt mondani higy a Saarlandiak franciák. Az Elzásziak sem németek.

Határátkelő 2012.07.23. 00:39:42

@bpetya75: :))) Látod, rád például kifejezetten számítottam is. Üdv és előre is hála!!!

bpetya75 2012.07.23. 00:46:06

@Határátkelő:

Holnap reggel 8-kor kezdem az első műszakot ;-)

Addig is jó éjszakát!

Határátkelő 2012.07.23. 01:12:23

@bpetya75: Kösz szépen!! Neked is jó éjszakát!

hothead 2012.07.23. 04:41:03

@bpetya75: lehet, hogy jobb lett volna megtartani a tekintelyt parancsolo regi neved? :)

Frenchie 2012.07.23. 07:15:48

Sziasztok! Ez az én posztom, tehàt tudok vàlaszolni a kérdésekre. Bocs, ha egy-egy vàlaszt kifelejtek, igyekszem elolvasni az összes kommentet.

Jó a tipp, a képekből az ismerők rögtön rájönnek: a lakhely Bordeaux.

Itt a minimálbér TB és nyugdíjjárulék levonása után kb 1200 EUR, én tavaly ennél egy szösszenettel többet kaptam havonta (1234 EUR), nem számítva a prémiumokat. Ez nem sok persze, de ki lehet belőle jönni, íme néhány példa:
Lakás: korábban Bordeaux-tól 15 km, 46 m2: 460 + 35 közös költség, áram: kb 50 EUR/hó, víz kb 25 EUR / hó
Lakás Bordeaux belvárosában: 25 m2 + 16 m2 terasz: 430 + 35 közös ktg (tartalmazza a vízdíjat), áram ugyanennyi átalányban,

Az idén már jobb az anyagi helyzet, mivel fizetésemelést is kaptam és cégautót is, így eladtam a saját autómat, nem kell biztosítást fizetnem, csak az üzemanyagot.

Frenchie 2012.07.23. 07:25:18

@Mlle Macaron: Te posztoltál Montauban-ból ugye? Érdekes, voltam párszor ott, bár nagyon rövid ideig, nem éreztem az agressziót a vezetésükben. Itt Bordeauxban egyáltalán nem dudálgatnak, ami néha idegesítő, az pont a tesze-toszaság, elalszanak a lámpánál, stb.

Ami a nyelvtudást illeti, a franciák úgy vannak vele, hogy ha ők turisták valahol, akkor ők költik nálad a pénzüket, tehát beszélj az ő nyelvükön, de ha Te ugyanezt vágod a fejükhöz turistaként Franciahonban, akkor a hozzáállás, hogy senki nem hívott ide, te akarsz valamit, hát beszélj franciául :)

Frenchie 2012.07.23. 07:26:29

@bandirepublic: Lásd választ külön kommentben konkrét összegekkel, mivel az én posztomról van szó :)

bpetya75 2012.07.23. 07:40:05

@hothead:

Jó lesz ez így is ;-)

Azzal a névvel csak gerjesztettem volna az indulatokat szerintem...

Világpolgár2012 2012.07.23. 07:46:31

@bpetya75:
Én este 10-től vállalom, bár akkorra a legtöbben már ágyban vannak és lelassul/leáll a kommentelés.

Ez most egy kicsit feldobta a hangulatomat, az elmúlt 2 napban a poszt utáni kommenteket nem is olvastam :( Az első nap a kommenteléssel is próbálkoztam még, aztán feladtam.

SilentDreams 2012.07.23. 07:49:13

@bpetya75: Ezzel a névvel viszont "fiatalodtál" vagy 20 évet.... :)

@Frenchie: kajára mennyit költesz átlagosan?

Világpolgár2012 2012.07.23. 07:54:03

@Frenchie:
Kedves Frenchie

Jó, hogy előkerültél, ez is feldobta a hangulatomat, így már mindjárt jobb minden és köszi a konkrét árakat is a városban. Befejezték már az évekig elhúzódó villamosfelújítást? Mindig úgy sikerült mennünk arrafelé, hogy az egész város fel volt túrva és mindig arra vártunk, hogy most már hátha nincs, de mindig ugyanaz volt.

bpetya75 2012.07.23. 08:06:53

@Világpolgár2012:

Minél többen csináljuk, annál hatékonyabb lesz ;-)

@SilentDreams:

Szóval 55+-os fószernak gondoltál? :-D

Frenchie 2012.07.23. 08:57:28

@SilentDreams: Hát nehéz megmondani, nem számoltam utána, és egyébként sem biztos hogy mérvadó lenne, én hetekig elvagyok szendókon és sokszor napi egyszer eszem csak....

Frenchie 2012.07.23. 08:58:33

@Világpolgár2012: Igen, a villamos már működik rendesen, no para, bár most kezdik tervezni a hosszabbítást külváros felé, az nyilván megint káoszt okoz majd, de már nem a belvárosban :)

Világpolgár2012 2012.07.23. 09:04:43

@Frenchie:
Köszi a választ, akkor lehet, hogy megint beiktatjuk megállóként a várost! Megjött a kedven hozzá!

SilentDreams 2012.07.23. 09:11:00

@bpetya75: körülbelül igen :)

Nem hittem volna a választott név és a megfontolt hozzászólások alapján, hogy egy velem egyidös (ha a 75 azért 75:)) személy ül a képernyö másik oldalán... :)

@Frenchie: Ja, akkor lehet, hogy még havi 80-100 EUR-ból is kijössz kajára :-)
Össze akartam hasonlítani az angol-német helyzettel, de ez ténlyeg nagyon egyén függö. Lehet minden nap étteremben ebédelni is, de akkor nem sok marad másra....

Frenchie 2012.07.23. 09:14:47

A poszt megírása óta voltam szabadságon Magyarországon, így saját bőrömön tapasztaltam az árak közötti különbségeket, gondoltam megosztom:

1 liter gázolaj Nizzában (ami nem a legolcsóbb hely az országban): 1,285 EUR
1 liter gázolaj Budapesten "jó áron": 1,43 EUR (287-es EUR árfolyammal számolva, ennyin sikerült váltanom)

1 kg kristálycukor Bordeaux-ban (Lidl): 0,5 EUR
1 kg kristálycukor Budapesten (Tesco). 285 HUF, azaz gyakorlatilag a duplája

1 liter sovány UHT tej Budapesten Tescoban: 140 HUF
1 liter sovány UHT tej Bordeaux-ban (Lidl): 0,55 EUR

300 g csirkemellfilé Budapesten kb 1000 HUF, 600 g csirkemellfilé Bordeauxban 4,33 EUR

Mivel leértékelések voltak épp Magyarországon és Franciaországban is július elején és barátokkal voltam Pesten plázában: rövidujjú kocskás férfi ing leértékelve: 7500 HUF (Springfield), Bordeaux-ban ugyanez az ár leértékelés nélkül érvényes. Leértékelve 50%-al olcsóbb minimum (indulás előtt vettem inget Celio-ban 14,99 EUR-ért).

2l Coca Cola Tescoban Budapesten 359 HUF, Bordeauxban (Carrefour) 1,7 EUR. Itt már drágább a francia, de nem annyira, amennyire a jövedelemkülönbségek indokolnák.

Teljesen ledöbbetem, hogy Magyarország drágább, mint Franciaország. Nem értem, hogy egy átlagos magyar fizetésből hogyan lehet így megélni...

Frenchie 2012.07.23. 09:16:50

@Világpolgár2012:

Ha jöttök irj, szívesen megismernélek, úgy érzem jófej vagy :)

Frenchie 2012.07.23. 09:18:04

@SilentDreams: Hát az étterem itt nagyon drága, mivel a szolgáltatást fizeted ki, a kaja ugyanaz mint amit megveszel nem túl drágán és megfőződ magad :) De gondolom ez így van mindenhol Nyugat-Európában :)

bpetya75 2012.07.23. 09:21:54

@Frenchie:

"Teljesen ledöbbetem, hogy Magyarország drágább, mint Franciaország. Nem értem, hogy egy átlagos magyar fizetésből hogyan lehet így megélni... "

Ezért írtam korábban, hogy nem csoda a sok befordult ember az utcákon. Egyébként meg fantáziával és sok munkával meg lehet azért élni :-)

@SilentDreams:

Igen, a 75 az a születési évem. Kezdek tartani attól, hogy meg tudok-e felelni Pedróatya nimbuszának ;-D

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.23. 09:23:39

@Frenchie: Mi is Franciaországban szoktunk vásárolni, bizony itthon sok minden drágább, mint kint, ezt tapasztalom én is.
Ráadásul azt gondolom az ételek minőségében is van különbség.
Ugyanazt a márkájú csokit vettük itthon a Lidl-ben, amit kint is szoktunk, nem igazán lehet összahasonlítani őket, az itthoni silányabb minőségű (igaz ezt Lengyelországban készítették).

Frenchie 2012.07.23. 09:32:27

@bpetya75: Igen Petya, nyilván sikerül az embereknek megélni, de szerintem sokkal jobb, hogy nem kell mutyizni meg 3 állásban melózni, hogy meg tudjak élni. Nyilván az itteni fizum nem magas és nem ugrálok a Maldív szigetekre minden évben, de nem is ez a lényeg. Nekem a nyugodt élet többet ér, nyugodtan alszom és nem kell az adóhivataltól rettegnem a mutyizás miatt :)

bpetya75 2012.07.23. 09:35:30

@Frenchie:

Az tényleg nagyon jó lenne, ha napi 8-9 órás munkából meg lehetne élni tisztességgel. A NAV-tól meg nem kell félni, amíg kicsiben utazol. Velem eddig egészen normálisak voltak. ;-)

Világpolgár2012 2012.07.23. 09:41:16

@Frenchie:

Köszi, ezt észben tartom, mert úgysem ismerünk senkit Bordeaux-ban :) Egyébként már egy pár éve tervben van, hogy leköltözzünk Biarritz mellé valahová, mert elég jól ismerjük a környéket és nagyon tetszik, csak B. maradt ki a felújítások miatt.

Frenchie 2012.07.23. 09:45:18

@bpetya75: Hát nekem pont ez tetszik itt, vége a melónak, hazamegyek és nem agyalok tovább rajta :) Anno Magyarországon nekem sem volt gondom a NAV-val, de attól még agyal rajta az ember, hogy mi van ha kiszállnak, hiszen ha akarnak, találnak valamit ugyebár....

Nekem ez így most jó, és ha elegem lesz, tovább állok :)

Világpolgár2012 2012.07.23. 09:50:53

@Frenchie:
Nem Franciao. egyenlőre, hanem Anglia kertje, de közel a csatornához, hogy gyorsan elhagyhassuk. A nap is kisüt, amint a másik partra lépünk. Ezzel nem azt mondom, hogy itt rossz, csak épp az idő lehetne jobb, meg a szörfözés is jobb arrafelé.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.07.23. 10:02:31

@ZF2: ja, ez rendben van. a német mint olyan az mostanában alakul ki, eddig bajorok, szászok, svábok, satöbbik voltak, nyelvileg is. de elég sokaknak erős a helyi identitása még most is. de ettől elsass eredeti népességének jelentős része a németséghez sorolható, ugyanúgy, ahogy luxemburgé is, akár sértődnek rajta, akár nem. ez egy történelmi tény. az identitás meg egy másik, amit én maximálisan tiszteletben is tartok.

Frenchie 2012.07.23. 10:05:52

Hát szörfözni itt aztán lehet a 3 méteres hullámokban, az egyszer biztos :) És az időjárásra sem lehet panaszunk, ezt írtam is a posztban :)

christophe 2012.07.23. 10:07:31

Nos igen,dolgozol 36oràt normàlisan megfizetnek.Nyaralàs nem luxus,az sem ha van egy normàlis autod.Nem kell rettegned attol, ha esetleg lebetegednèl(nem rugnak ki,van orvos,normàlis korhàz)A gyerekek jovoje miatt, sincsenek àlmatlan èjszakàim, lehet beloluk bàrmi, nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy normàlis szakmàhoz jussanak.

Mlle Macaron 2012.07.23. 11:11:30

Sziasztok!
Megébredtem :) Végigolvastam a kommenteket, mert tegnap írtam egy e-mailt HÁ-nak, hogy a "f@sz" és "félprosti" szavak kicsapták nálam a biztosítékot, most meglestem, hogy mi történt és örömmel látom a fejleményeket :) Azért írtam neki, mert nem láttam értelmét nekiállni magyarázkodni a két "kedves" kommentelőnek, hogy mi is a szitu velem...
A többieknek köszönöm, hogy kiálltak mellettem, nagyon rendes tőlük, de nem kellett volna. Bolond lukbú bolond szél fú... :) Ne "etessük a trollokat"! :) Ezért is hagytam itt csapot-papot tegnap.

Frenchie,
nem onnan írtam, én a hajózásról írtam és Narbonne mellett élek. Itt én valamelyest agresszívnek érzem a közlekedést, bár ahogy elnézem az arcokat, hogy kik csinálnak ilyeneket, nagyrészt fiatalok és általában nem europai arcvonásaik vannak... De gondolgodtam, hogy kicsit kitérek erre bővebben, mikor a következő posztot írom ide. Bár a tegnapi kommenteken elgondolkodtam, hogy egyáltalán visszatérjek-e ide, mint olvasó.... De itt vok :)
A franciák gondolkodása a nyelvtudásról kb így van, ahogy írtad :) De már kezdenek "magukhoz térni" és nagyon sokaktól hallom, h "de jó lenne megtanulni ezt v azt a nyelvet..."

Szép és trollmentes napot kívánok Mindenkinek!

Frenchie 2012.07.23. 12:27:29

@Mlle Macaron: Ne foglalkozz a trollokkal, ezeknek az az életük, hogy fikáznak másokat. A blog lényege, hogy megosztjuk tapasztalatainkat, nem a trollok elleni védekezés :)

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 15:35:28

Nem olvastam vegig a kommenteket, mert ahogy az elejen mar kiderult, egy reszuk amugy sem mas mint idiota troll, aki a post temajatol teljesen fuggetlenul kotekedik. Ez van. Nyari szunet, a sok kis szerencsetlen internethuszar meg otthon ul a szobaban, ahelyett, hogy csinalna valami ertelmeset.
Vissza a temahoz: Franciaorszag...
Nos igen, azt mar ezeddig is tudtam, hogy szeretnek mindent tulbonyolitani, de ennek az igazi melyseget tenyleg csak az ertheti meg, aki kerult mar hivatalos ugyben konfrontacioba egy franciaval. Az utobbi jo par evben bejartam a fel vilagot, rengeteg idot toltottem afrikaban, azt hittem fel vagyok keszulve emberi hulyesegbol.. Azt azonban ami itt vart ram, eleg nehez leirni.. Neha szeretnem a falba verni a fejemet, a helyiek toketlenkedeseitol...
A postoloval nem ertek egyet a nyelvtudas letszuksegletrol, en peldaul egy ev utan meg mindig eleg gyatran beszelem a franciat, ennek ellenere soha nem volt meg csak emiatt problemam, pedig bejartam mar az orszag nagyjat. Mosolyogni kell, ez megzavarja oket, hisz a parizsi egy nagyon kulonos allatfajta, gyakorlatilag atlep, ha latja, hogy a jardan haldokolsz. Ez az o mentalitasuk, kapjak is az ivet miatta az orszag tobbi lakojatol. Ha ennek ellenre direkt kedvesen allsz a dolgokhoz, es esetleg kicsit rajatszott esetlenseggel adod a szegeny, nyelvet epp hogy csak beszelo turistat, 10 esetbol 9-szer megnyilnak es ok is kedvesek lesznek.. Egesz addig, mig valami olyat kersz, ami mas mint az o kis bejaratott processzuk. Na ott az osszes kedvesseg eltunik, a nyelvtudassal egyutt, es altalaban el is hajtanak a fenebe, ha hagyod. Akkor lehet kiabalni, es managert kerni. Az szokott segiteni..
Az orszag nagyon draga, nem kicist, mint a postolo emliti, gyakorlatilag a napi elelmiszerek arat szorozd meg kettovel...
Munkabuzik, en finoman le lettem cseszve, hogy miert nem ertek el az irodaban este fel nyolckor. Cserebe ok az egeszet lecsusztatjak, egy atlagfrancianak igy evi 50-55 nap szabadsaga van.
Alapvetoen meg vannak gyozodve arrol, hogy ok az atlag europai folott allnak mindenben, es ezt gyakran ereztetik is szegeny halandokkal, de hat vegul is tenyleg nem kotelezo oda menni...

bpetya75 2012.07.23. 15:46:47

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout:

A neveddel kapcsolatban lenne kérdésem. Ez a sixx az, aki pl a hogyvoltokon exponálja magát?

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 15:54:25

@bpetya75: :).
Volt egy kissebb osszetuzesunk egy Metallica koncert kritika miatt, amit o igy oldott meg... A szomoru, hogy mindezt nem a sajat blogjan, hanem a Langolo Gitarokon tette, ahol mint vendegszerzo szerepel... Miert?

christophe 2012.07.23. 16:05:06

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: èlelmiszerrol csak annyit,hètvègèn piacon vettem kajszit,oszit 0,99 euro,patisszon,paradicsom 0,79 euro.Sertèscomb akciosan4,99.Vannak nagyàruhàzak Auchan;lidl stb..Akciokat èrdemes ,kell,figyelni!!Pàrizst èn se annyira szeretem,csak muzeum ès szinhàzlàtogatàs alkalmàval.

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 16:38:59

@christophe: En szeretem. Nem tudom miert, de nagyon. Pedig soha sem voltam romantikus alkat, sot alapbol rohogom, ha meglatom valahol, de Parizs.. Az sajnos Parizs.. Most hetvegen is kimentem a Luxemburg kertbe es olvasgattam. Jo volt. A Notre Dame-ban legalabb tizszer jartam mar. Otthon osszesen nem jartam ennyit templomban... Jo es kesz, na.

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 17:07:41

@christophe: En a Cora-t preferalom, viszont nagyon kell figyelni. Eszembe nem jutott volna, de a lejart szavatossagu hus- es tejtermekeket gond nelkul visszapakoljak a jok koze. Eloszor nem hittem el, ott is hagytam a fenebe az egesz boltot, aztan utana mas hypermarketekben is ugyanezt tapasztaltam... Szoval csak vigyazva az akcios hussal....

Frenchie 2012.07.23. 17:19:44

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: Hàt Pàrizs nyilvàn sokkal de sokkal dràgàbb, mint Bordeaux, mi itt egy falu vagyunk a 700.000 lakossal a 10 milliós metropoliszhoz képest, ráadásul Spanyolország is közelebb vanm ergo olcsóbb a szállítás az onnan származó rengeteg zöldség-gyümölcsre....

Te is Párizs környékén leledzel?

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 17:28:42

@Mlle Macaron: Egy keres... Tenyleg ne erezd meg veletlenul se trollkodasnak, de a hideg rohangal a hatamon, ha hallom/olvasom.. A vok, helyett legyen vagyok... Koszonom.

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 17:46:10

@Frenchie: Igen, en Parizsban leledzek, mikor epp nem az orszagot jarom. Berlek egy nagyon kellemes apartmant kb 100 meterre a Luxemburg kerttol,- inkabb nem reszletezem mennyiert, mert megint jon a troll aradat-, es Massy-be jarok dolgozni. Mult honapban bejartam Burgundiat, elotte voltam fent Normandiaban, mult heten meglatogattam Marseille, Aix-en Provance, es kornyeket. Nagyon szeretem, pedig zsigerbol gyuloltem, mig nem jottem ide... Januarban ossze jott egy kis tengeren tuli megye is ket honapra, Oktobertol meg megyek tovabb, a vilag egy egeszen mas vegebe...

Frenchie 2012.07.23. 17:57:10

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: Én is szeretem a francia tájakat, mikor kocsival utazok direkt nem megyek autópályán, bár hosszabb az út, de olyan helyekre megy az ember amiket egyébként nem látna....
Azt szabad megkérdeznem, hogy mivel foglalkozol vagy milyen iparágban vagy, hogy ennyit utazol?
Én autóipari beszerzőként inkább külföldön utazok sokat :)

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 18:03:24

@Frenchie: Mobil telefonnia.. Sajnos neha mar azt erzem, hogy tul sokat is. Az utobbi idokben hala az egnek inkabb a hosszabb projectek dominalnak (6 honap - 2 ev), de regebben volt olyan idoszak, amikor fixen egy boronddel eltem.... Leginkabb Afrika es a Kozel Kelet lett "felfedezve", de mostanra Europabol is csak a miniallamok es a Daniatol eszakra, illetve eszak keletre elterulo reszek "hianyoznak". Ha minden jol jon ossze, a kovetkezo projectem Del Amerikaba fog szolni, es szinten remelem legalabb egy, masfel ev hosszan. Utana lehet leulok otthon, es pihenek egyet :))

Frenchie 2012.07.23. 18:05:29

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: Hú, ez izgalmasan hangzik :) Hát sok sikert hozzá és élvezd ki a sok utazást és majd posztoljál Dél-Amerikából is :)

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 18:10:58

@Frenchie: Kosz, mindenkepp. :) Ha jol latom meg ugy sincs Argentina felelos...

Frenchie 2012.07.23. 18:19:00

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: És ha kell ember aki szeret utazni és 5 nyelven beszél, szólj :)

christophe 2012.07.23. 18:38:03

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout: Lehet rosszul fogalmaztam,nem tudnèk ott lakni, kulturàlis èlet pazar....

fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout 2012.07.23. 20:45:51

@christophe: Sokan mondtak mar, hogy egy sznob fasz vagyok, teljesen feleslegesen hisztiznek miatta, inkabb elfogadom.. En magat a varost szeretem nagyon, a nyuzsgeset, azt az eletet, magaban a varosban, nem a parizsiakban, amit sehol nem ereztem meg eddig ilyen szinten, pedig volt lehetosegem sok fovarost, es kisebb varost bejarni mar. Meg London volt hasonlo, de az is mashogy volt inteziv.. Talan New York, ott meg nem jartam, esetleg Buenos Aires, vagy Rio....

bpetya75 2012.07.23. 22:19:37

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout:

Semmi extra. Csak nekiálltam kisilabizálni a nevedet, és feltűnt. Anno olvastam az Éden hoteles hogyvoltját, és bejött a humora. De az feltűnt, hogy szeret konfrontálódni és elég furán old meg időnként dolgokat. Ennyi.

Mlle Macaron 2012.07.24. 10:39:31

@fomallyknownasmojokinguntilsixxfuckedmeout:

semmi trollkodás nincs ebben, egy normális kérés értelmesen megfogalmazva! Igyekszem figyelni rá, gondolom nem csak Téged zavar. Sajnos ez már megszokás nálam, hogy rövidítek és hiába olvasom el a kommentemet elküldés előtt, nem szúrja ki a szemem, hogy rövidebben írok valamit.
De ha már a trollkodásnál tartunk, hol vannak az ékezeteid??? ;DDDD

Preyah 2012.07.24. 15:30:22

Hali!

De irigyellek! Én tavaly ilyenkor még Bordeaux-ban éltem (2 éven keresztül), aztán fél évet otthon, most meg Lyon közelében. De a bordeaux-i környezet jobban bejött. És jó volt nézni azokat a képeket, amiket én élőben is láthattam! :)
Azért egy Dune de Pyla-t helyettesíteni nem könnyű feladat! :) Mondjuk itt meg rálátok a Mont Blanc-ra... :)

Pistie 2012.07.25. 15:41:47

@Határátkelő: Remek a blog, nagyon érdekes, csak így tovább!

A témához szólva: én is éltem Franciaországban. A rendszer iszonyú bürokratikus, rengeteg dolog papír alapon megy, nyelvtudás nélkül nagyon nehéz. De ha már franciául meg tudjuk kérdezni azt az illetőtől hogy beszél-e angolul, akkor egészen más a fogadtatás. Legtöbben azért beszélnek valamennyire.

Frenchie 2012.07.27. 09:48:25

@Preyah: Szia!

Hàt szerintem nagyon pozitív dolog itt az időjárás és az óceán közelsége, de őszintén szólva az én ízlésemhez a város kicsit kicsi, nem nagyon pezseg.... Lyont nem ismerem, de egy kilátás a Mont Blanc-ra azért szintén priceless :)

Paris, je t'aime 2012.08.03. 18:42:04

Jómagam, a nicknév alapján kikövetkeztethetően Párizsból írok, mivel ma délután a éppen a sécutől (TB) hazajövet eszembe jutott ez a bejegyzés és a 22-es csapdája. Az esetet nem részletezném, elég annyi, hogy elhangzott az ominózus címadó kifejezés, és hogy a posztíróhoz hasonlóan szintén kitartó és erőteljes érveléssel tudtam elintézni az ügyemet, amiről az orvosom és gyógyszerésem is azt mondta, sorba sem kell állni, rányomják a pecsétet a papírra, és mehetek vissza. A bürokrácia már csak ilyen, itt legalábbis változást egyhamar nem jósolnék. Ez nem kevés bosszúságot és időt vehet igénybe, de eddigi tapasztalataim alapján minden megoldódik, csak kitartónak kell lenni, nem feladni és utánanézni az ügymenetnek.

Valaki írta, hogy nyelvtudás nélkül nem megy. Egy hivatali vagy orvosi beszélgetést tényleg nehezen tudok elképzelni a francia erős ismerete nélkül, de Párizsban legalábbis tényleg el lehet lenni franciatudás nélkül, ha az illető munkájához nem szükséglet.

Az árak tekintetében érdekes, hogy még a Lidl is drágább Párizsban, mint vidéken. A lakbérekről nem szólnék, sem a bölcsödéről, amelyek erősen kihasználják a szükséget és a túlkeresletet.

A többi franciaroszági magyartól kérdezném, hogy szerintetek is megnőtt az utóbbi kb. három évben az itt élő magyarok száma? A személyes tapasztalat ezt mutatja, de ez egyrészt csak Párizsra korlátozódik, másrészt igen szubjektív is. Ti mit gondoltok?

Paris, je t'aime 2012.08.03. 18:48:27

A "párizsiak átlépnek rajtad, amikor haldokolsz" egy olyan dolog, amire annó, amikor egyetem miatt idekerültem, egy itteni tanár figyelmeztetett. Ő úgy fogalmazta meg, hogyha ellopják a táskádat, a többiek inkább félrenéznek. Szerintem ez nem párizsi, hanem világvárosi sajátosság, és a turistamentes övezetekben azért nem így zajlik az élet. Láttam már embereket körbefogni és felülni segíteni hajléktalant, baleset melett hárman hívni ki a mentőket, tolvajnak behúzni egy akkorát, hogy a táska vissza is repült a peronra, megkérdezni tőlem, hogy segíthetnek-e hazavinni a bevásárlást, amikor túlvállaltam magam, stb. Az ellenkezője persze éppen úgy igaz. Annyira sok ütődöttel találkozik az ember, illetve a nagyváros segíti az anonímitás kialakítását, így sajnos sokszor tényleg antiszociális rohanó zombivá változik a (párzsi) ember.

sanzelizé 2012.08.04. 20:24:52

@Paris, je t'aime: Szia. En is itt dolgozom a foutcan egy hotelben, viszont a 93 ban lakom gazdasagi megfontolasbol egy megallora a korgyurutol :) . 2010 ben inteztem a hivatalos dolgokat es en is gondban voltam eloszor mikor megkaptam az elso fizetest kp helyett csekken es nem volt hova feltenni :) Szerintem ha valaki betartja a sorrendet akkor pikk-pakk megy az ugyintezes. En peldaul a tb kartyamat a neten inteztem kezdve az ideiglenes tb szamtol az unios tb kartyaig. Az elso es legfontosabb a lakohely igazolasa, ha ez megvan utana a munkaszerzodes. Ezek birtokaban mindent el lehet inditani. A csekkel es ezen papirokkal bementem a postahoz es kb 10 perc alatt megvolt a bankszamlam. Utana 2 nappal ugyanez a Soc Gen nal. Nekem nagyon tetszett, hogy tavaly szuksegem volt a 2010 es evi adobevallasomra amit a 93 ba postaztak en meg pont Korzikan dolgoztam, irtam a megfelelo helyre egy emailt es masnapra elkuldtek a masolatat szines szagos pdf ben megkoszonve, hogy igenybevettem a szolgaltatasukat. Ki kell hasznalni az otthoni kombinacios kepessegeinket, tokossegunket, itt azt nem tudjak kovetni. Most kezdem intezni, hogy az egesz csalad kijojjon, olyan dolgokat tudtam meg, hogy az arcom leesett majdnem. Ilyen szocialis halot otthon meg almodni sem merun/mertunk (CAF, secu social, stb). Minden honapban otthon vagyok par napot, most 2 hetig voltam es ezalatt annyi negativ elmeny es informacio ert, hogy eldontottem mindenki kijon, a gyerekek itt fognak tanulni, a kicsi itt fogja kezdeni az iskolat (olyan osztaly van ami kimondottan kulfoldi gyerekekbol all, konnyitve a nyevtanulast es a nyelvi elorehaladas utemeben emelik ki oket es teszik at francia tarsaik koze). A nagy folytathatja a sportot, az iskolaban minden kelet-europai gyerek az osztalyelsok kozott van megszakadas nelkul, mondhatni fejbol. Ja, es amig a nejemnek nem tudok megfelelo munkat talalni addig elvagyunk az en fizetesembol es a szocialis halobol teljesen nyugodtan nelkulozes nelkul, pesze esszel es korultekintessel.

bazd meg 2012.08.06. 03:19:32

En tobbnyire az amerikai oldalakra irok, egy ket ember gondolom ismer a nevem alapjan es tobb mint valoszinu hogy trollnak hivnak. hat elmondom hogy nekem pl a cikk iroja troll es megpedig azert mert jo hogy bemutatja a tortenetet, ami nagyon szep dolog, csakhogy ugy festi le a dolgokat hogy ezt o idiotasagnak tartja, ( a papirok ugyintezeset ertem ez alatt ) ami ha belerazodik es eltelik egy par ev, rafog jonni hogy mindennek ami nem magyar annak van ertelme ( kiveve amit atveszunk allandoan rosszul ) csak o meg szegeny nem erti, mert es itt jon a trollkodas, bivalybasznadrol jott szegeny ahol eddig a kapaval vitatkozott ( na jo lehet hogy o a kivetel meg aki nekem vissza ir ) szoval en azt nem birom hogy sokan, nagyon sok tanacsot adnak es ami nem tetszik neki azt adott orszag hulyesegenek akarja belemagyarazani. Ez itt a baj kerem. A masodik dolog amit ruhellek az a nagyotmondas, nem az a szegyen ha soher vagy, hanem ha tobbet mondasz mint ami es ahogy elnezem itt majdnem mindenkinek volt gyerekszobaja, mindenki jo nevelest kapott ( ez a kedvencem ) tarsalkodo szinten beszel kulfoldiul, hihihiihih, szoval nem hitelesek a cikkek, sajnos, majdnem mindegyikbol kierzeni azt hogy en kiralyfi vagy kiralyno volt, aztan kiderul hogy a valyoghazbol zavartak kifele. Nagyon nagy %-ban szerintem az olyan idiota sikeres emberek irogatnak ide akiknek sikerult felvenni rengeteg hitelt es belebuktak, aztan kimennek es ket ora utan ontjak az okossagokat, ez a velemenyem, valaszt nem fontos irni ;^)

sanzelizé 2012.08.06. 15:59:46

@bazd meg: Ha ram gondoltal akkor az kapufa :)

bazd meg 2012.08.06. 18:28:35

@sanzelizé: Nem tudom hanyszor irtal ide mar, de az utobbi irasod korrekt, utmutato, igy kene irni mindenkinek. Nem ertem hogy miert vetted magadra, udv ;^)

a zember 2012.09.16. 13:57:38

Én Perpignanban élek, az itteni tapasztalataimat tudom megosztani:

- lakás 1.5 szoba rezsivel, belvárosban: 520 EUR
- közlekedés ÉVES bérlet: 180 EUR (ezzel a környéken is utazni tudok) egy vonaljegy: 1 EURO (szintén a környékező településekre is. Pl. a tengerpartra)
- festőként dolgozom 10.40 EUR az órabér (bruttó)+ha nem a városban dolgozunk hozzájön napi 8 EUR étkezésre.
- reggel 6-12 és 14-18 a munkaidő, két órás ebédszünettel.

Szóval nem rossz. Szerintem. Lehet kukacoskodni, hogy ez nem Párizs. Hát nem. Viszont szerencsés esetben 70 EUR a TGV jegy párizsba, és nekem egy nap bőven is elég abból a városból. Ez itt a nyugalom szigete.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása