oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 20. 01:47,  Eltűnik a létbizonytalanság 13 komment

2012. július 20. 01:47 Határátkelő

Eltűnik a létbizonytalanság

Mai szerzőnk, Zoltán Norvégiában él és tapasztalatai alighanem mindenki számára érdekesek lehetnek. Úgy érzi, új lakhelyén a legfontosabb tapasztalat a nyugalom, hogy a Kelet-Európában jelen lévő stressz ott sokkal kevésbé keseríti meg a mindennapokat.

Norvégia.jpg

Természetimádó, főleg hegyimádó vagyok, ezért (is) nem találtam a helyem a magyar pusztán. Erdélynek szinte minden szegletét bejártam, maximálisan értékelem a természeti csodákat és az emberi kapcsolatok természetességét.

De nem erről van szó. Mihez van szokva szegény kelet-európai átlagpolgár? Napi robotolás, kegyetlen hajsza a megélhetésért, folytonos idegeskedés azért, hogy a számlák kifizetése után marad-e pénz enni is. Ha meg netán munka nélkül maradunk, összedől az életünk, mint egy kártyavár.

Ez az állandó stressz öli meg az embert napról napra, percről percre, a szó szoros értelmében megbetegít, lerövidíti életünket. Akkor sem tudunk igazán ellazulni, amikor nagy nehezen szabadságra megyünk, mert folyton arra gondolunk: Istenem, mennyi pénz elment néhány nap alatt, lesz mit gürcölnöm, ha vége a szabinak!

Spórolás, spórolás, spórolás. Rohadt, pocsék érzés. Az ember ilyen körülmények között nem él, csak tengődik, még akkor is, ha időnként meglátogatja Kárpátalja vadregényes tájait hitelből finanszírozott autójával. Így belesüppedve a mocsárba az ember hajlamos azt képzelni, hogy "ilyen ez a világ". Dehogy ilyen.

A létbizonytalanság szelleme eltűnik

Jó fél éve élek Norvégiában (Bergen). Átlagos munkahelyem van, egészen átlagos keresettel. Albérleten lakom egyelőre, feleségemmel és két gyerekkel. Életünkről csak annyit, hogy felejtsd el mindazt, amit fentebb írtam Kelet-Európáról!

Nem tudod felfogni, milyen érzés az, amikor kikapod a fizetést, kifizetsz mindent, normálisan élsz egy hónapig és - láss csodát - még mindig marad pénzed, és nem is kevés! Betartva az aranyszabályt, jövedelmünk 20%-át félretesszük, a maradékot pedig arra költjük, amire akarjuk.

Fantasztikus érzés, a létbizonytalanság szelleme eltűnik. Ehhez fogható érzés nincs! Olyan lelkierők szabadulnak fel az emberben, amelyek létezését nem is sejtette. Az egész lényed megváltozik, hirtelen mindenre lesz időd, habár ugyanannyit dolgozol, mint otthon. Megfizethetetlen lelki béke uralkodik el rajtad. Szóval nem is részletezem, át kell élni. Aki meg életében folyamatosan gürcöl és spórol, halvány gőze nincs, mit jelent ez.

Mi „úgy” választottunk

Honvágy? Persze hogy van. Óriási. De gyakran járunk haza. Mert megengedhetjük magunknak.

Az életet le lehet élni így is, úgy is. Mi "úgy" választottunk. Mert egy életünk van. Tisztelem-becsülöm hazámat, de hátralevő életemet úgy szeretném leélni, ahogy régen megálmodtam. Emberként.

Ehhez jogom van.

És még nem is beszéltem a dolgok társadalmi vetületéről. Fel tudod fogni, hogy bármerre mész, NORMÁLIS emberekbe ütközöl? Természetesek, mosolyognak, viccesek, szolgálatkészek. Nem egy, nem kettő, szinte mindenki. Hajléktalan nem létezik.

Nagyon sokan részmunkaidőben dolgoznak, ők maguk megszabva, heti hány munkanap kell megélhetésükhöz. Hihetetlen, nem? Egy idős nénivel beszéltem, aki tisztában van a kelet-európai viszonyokkal. Idézem: "Fiam, ti annak idején próbáltátok megteremteni a kommunizmust, sikertelenül. Mi úgy valósítjuk meg, hogy észre se vesszük."

Sírfelirat-variációk

Magyarország egy süllyedő hajó. Nem az volt, azzá tette az utóbbi huszonkét év felelőtlen és arrogáns politikai elitje. Az emberek elvadultak egymástól, az erkölcsi értékek felhígultak, rohamosan nő a harmadrangú, emberszámba már alig vehető lények részaránya, odáig jutottunk, hogy mint barmok törtetünk nap mint nap azért, hogy ehessünk. Van, aki ezt elfogadja és belenyugszik, úszik az árral. Így kényelmesebb és hazafiasabb, ugyebár.

Csakhogy én a síromra nem azt a feliratot szeretném, hogy "Itt nyugszik valaki, aki hazafiságból átgürcölte az életét", hanem: "Itt nyugszik valaki, aki az életből a maximálist szerette kihozni és sikerült is neki."

(A poszt eredetijét ide kattintva olvashatod el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr494667360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gixx 2012.07.20. 08:20:27

Meggyőztél. Azaz majdnem. Mennyire van ott hideg? És ha csak az angolt beszélem, akkor is elfogadnak?

Mhunor 2012.07.20. 20:54:15

Szerbusz Zoltan bocsi hogy ismeretlenul zavarok mi most szeptember elejen leszunk Bergenben ossze lehet hozni egy talakat? mi Angliaban elunk es kirandulni megyunk Norvegiaban. Nem akarok senki nyakara menni csak beulni beszelgetni valahova es tapasztalat meg elmeny megosztasara.
Az email cimem hunor.hu@ gmail.com

tomassino 2012.07.21. 17:22:09

Csak alátámasztani tudom amit Zoltán írt! Normál munkával, könnyedén meg lehet élni. A norvégok pedig nagyszerű, segítőkész emberek! Örülök, hogy itt lehetek:
Üdvözlet Voldából.

mokkaczuka 2012.07.29. 10:05:25

"Jó fél éve élek Norvégiában (Bergen). Átlagos munkahelyem van, egészen átlagos keresettel."
.
Nagyon nem szeretem az ilyen beírásokat. Nem ártana, ha a posztolók effektíve közölnék, mennyi pénzt kapnak havonta kézhez nettóban levonások után, és mi marad a lakbér és a rezsi kifizetése után.A lakás jó helyen van, vagy szomáli dzsemböri közepén? Autót tart-e fenn, milyet, hány évesen vette, átírási költségek mik voltak, hogy egy liter benzin? Mert azt nem kell magyarázni, hogy Magyarország egy szar, sokkos hely, ahol csak rabló marad meg az áldozata. Ezt mindenki tudja már, aki nyitott szemmel jár. Nem is kell magyarázkodni azért sem, ha valaki elmegy; ha valaki itt marad, na, az már felelőtlenség. Szóval főleg ismeretlenebb országokról, amilyen az ígéretes Norvégia, több konkrétumot kérünk szépen!

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2012.07.30. 08:40:10

Az,hogy leírod,mennyire rossz volt nektek itthon,majd pedig kánaánba csöppentetek...ezért nem volt érdemes belekezdeni.Mindenki konkrétumokat szívesebben olvasna,itt nem csak a pénzre gondolok,hanem a mindennapjaitokra.Főleg ti gyerekekkel vagytok kint,és sokat mesélhetnél,miben van/lehet jobb életük.
Talán érdemes lenne egy újabb posztot is írnod!
Több barátom is lakik Norvégiában,mi is voltunk egy ideig.Engem is megfogott,de vannak negatívumok is,ami miatt másik országra esett a választásunk.
De örülök,hogy nektek sikeresen végződött a történet,sok szerencsét!!

Callidus 2012.08.04. 13:07:39

Ha a "konkretumokra" vagy kivancsi, maris latszik hogy nem erted a cikket.
Pont errol a dologrol ir a postolo. Hozod magaddal a rettegest ha igy indulsz el.
Hidd el, nem lesz gond kifizetni az alberletet (de nem kastelyban elsz!) nem lesz gond fentartani az autot (de nem Bentley-d lesz!), es ahogy ezek a dolgok megszunnek problemanak lenni, a "konkretumok" amikre kivancsi leszel az az hogy boldogak-e a mindennapjaid, jo e a hangulat az utcakon, a tarsadalmi erintkezeskor mik a temak, mennyi szabadidod van, tanulhatsz-e valamit amit szeretsz, elerheto-e ez vagy az a hobbitevekenyseghez szukseges eszkozpark, es meg sorolhatnam azokat a dolgokat amik valoban fontosak az eletben.
Elutazni ne a materialista "konkretumok" miatt tedd, hanem pont azert hogy azokat elfelejthesd vegre es arra koncentralhass ami fontos, es valodi.

Callidus 2012.08.04. 13:11:22

A skandinav allamok tarsadalmi berendezkedese a legfejletteb, legjobb berendezkedes amit valaha lattam. Es ez az emberek mindennapi eleten is jol latszik. Ha nem tartod az embereket rettegesben, akkor egymast sem gyulolik annyira, es a kornyezetukre is marad ido, es energia.

Csodalatos hely Norvegia, csak ne lenne az a 6 honapos cudar tel.
A nyar paradise.

odeon 2012.08.07. 14:39:07

Kicsit több matekot, ha lehet.
Azt, hogy Mo-on sz@r, azt tudjuk. és azt is, hogy minden más országot megcsináltak élhetőbbre azt is.
Konkrét kell.
Munka, jövedelem, lakhatás, iskola, egészségügyi ellátás

ederlezi 2012.08.12. 15:51:52

mindenki konkrétumokért kiált,pedig mindenkinek totál egyedi a története, .......de ez van Magyarországon is, mindenhol......most ha tudjátok a posztoló mennyit keres, miylen kocsija van.....stb....mit befolyásolja a te történeted majd......nézz utána a fizoknak, áruházak weboldalán a kaja költségeknek........nézz utána mindenek a neten........de úgyis a Te történeted egy teljesen új lesz.......ha odamész.......

andaluzkutya 2012.08.15. 20:48:29

Érdemes megnézni az blog eredeti helyén ezeket az áthelyezett posztokat és a hozzászólásokat. Ott van konkrétum dögivel, meg vitatkozás, hogy most mennyi is az annyi.
De hogy én is írjak általánosságokat: nagyon élhető ország, szuboptimális klímával, de sok egyébbel, ami ezért kárpótol:) Az egész ország úgy van kitalálva, hogyha dolgozol, akkor meg is éljél. Munkát viszont nem könnyű kapni, hacsak az embernek nincs valami speciális szakmája (pl. orvos, mérnök, ilyesmi). A válság itt is érezteti hatását, így már szarabb munkákat is elvállalnak a norvégok. A feleségem pl. volt, hogy jelentkezett egy takarítóállásra, amire 18 ember jelentkezett, ebből kilencet hívtak be interjúra. Kifogásolták, hogy nem beszél folyékonyan norvégul... Egy takarító...

Sherko 2012.08.26. 20:12:33

A 95-ös benzin 13-15kr és útdíj van, fizetés ha egy képzettség nélküli állást nézünk akkor 14-17000 kr. Egy 40nm-es lakás bérleti díja 6-9000kr , attól függően merre van. Időjárás: sok napot nem lát az ember Bergen a legmagasabb esőnap átlaggal rendelkező város Európában .. Élelmiszer drága de jó be lehet lőni a vásárlást ha van a közelben Rimi, Kiwi etc és körbe jár az ember...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása