oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. július 19. 06:53,  Az életünk pokol lett 554 komment

2012. július 19. 06:53 Határátkelő

Az életünk pokol lett

Mindenekelőtt üdvözlet mindenkinek itt, az új otthonunkban! Remélem, jól fogjátok magatokat itt érezni (én nagyon izgulok...), a környezet mindenesetre szerintem csodás, a tartalom pedig marad a régi, illetve a következő hetekben terveim szerint lesz majd némi bővülés. Nem is szeretném húzni az időt, minden kiderül majd menet közben, úgyhogy vágjunk bele a mai történetünkbe, melynek beküldője, Mária mindent megpróbált Magyarországon, de nem tud egyről a kettőre jutni. Így hát döntött... Olvassátok és kommenteljetek – szokás szerint. (És gyertek a Facebook-oldalunkra is, ha tetszik a blog!)

bőrönd nő_2.jpg

Tíz évvel ezelőtt ismertem meg a férjem, munkahelyi szerelmi kapcsolat az első perctől. Pár év együttélés, gyerek, aztán házasság. Mindkettőnknek biztos állása volt a közszférában, jónak mondható fizetéssel. Az első Orbán-kormány alatt pedig fiatalként nagyon kedvező hitelt kaptunk, dübörgött a lakáspiac, fénykorát élte a szocpol…belevágtunk.

Csak hogy számszerű legyek, ketten összesen kb. 280.000 Ft-ot kerestünk, a részletünk pedig 90.000 Ft volt. Ezt mi akkor vállalhatónak ítéltük. A házat a kollégákkal, barátokkal együtt, a két kezünkkel burkoltuk, festettük, rendeztük.

Egy éve éltünk boldogan vidéken, amikor szakmámból adódóan jött egy vállalkozás ötlete. Gyermekek napközbeni ellátását biztosító vállalkozás, aminek nagy híján volt a település és a környező falvak is. Rengeteg pályázati lehetőség volt, de mivel akkor a kezdő vállalkozások finanszírozása még nem volt divat, személyi hitelt vettünk fel hozzá, saját nevünkre. Dolgoztunk, csináltuk, beindult, működött, sikeres volt, szerettek minket. Egy konkurens, hasonló vállalkozás sem mert ránk nyitni.

És akkor jött a válság...

Aztán beköszöntött 2008, a válság, én mellesleg ismét kisbabát vártam. Boldogok voltunk, de dolgoztunk rendületlenül…én a 35. héten még festettem a bölcsimet, a férjem betonozott. Úgy gondoltuk, egy-két nehéz hónap, majd összehúzzuk magunkat és elmúlik, 176 Ft-nál úgysem lesz már magasabb a svájci frank, a bankos barátnő is megmondta…

Hát lett, és kitart a mai napig. Az életünk pokol lett. Ha a törlesztővel pár napot késtünk, már csörögtek a bankok, este nyolckor, tízkor, hétvégén, a munkahelyen. Idegölő volt. Csúsztattuk, toltuk, ügyeskedtünk, ment. Késéssel ugyan, de mindent fizettünk.

És hogy emellett hogy éltünk? A hét hét napján dolgoztunk, a főállásunk mellett vittük a vállalkozást, neveltük a két gyereket, de ha már a hónap végén kellett kiváltani az antibiotikumot, akkor nem maradt ebédre pénz fizetésig. A 15 millió felvett hitelből visszafizettünk 6 milliót, gondoltuk megnézzük, mennyi maradt.

A bank arról tájékoztatott minket, hogy jelenleg 24 millió forint a tartozásunk. Elszakadt a cérna. A törlesztő részlet a triplája lett, abból a pénzből, amit a banknak fizettünk, pluszban 3 munkahelyet tudtunk volna fenntartani! De mivel ez lehetetlen volt, saját főállásunk mellett még 3 ember helyett dolgoztunk.

A semmiért, mert semmink nem maradt. Sem időnk, sem pénzünk. Csak azt értük el, hogyha késve is, de mindent ki tudtunk fizetni. Sok-sok átbeszélt, átsírt éjszaka után a férjemmel úgy döntöttünk, hogy itt hagyunk mindent. Mert tisztességtelennek és kilátástalannak éreztük ezt az egészet. A vállalkozásból származó bevétel nem fedezte a megnövekedett kiadásokat, viszont minden erőnket, időnket felemésztette.

Nem voltam a lányom mellett

Próbálkoztunk. Keserves volt. A lányunk még csak 9 hónapos volt, amikor kimentem 24 órás háziápolónak Ausztriába. Havonta egyszer jöttem haza. Nem voltam vele a születésnapján, amikor megtette az első lépéseit, sem akkor, amikor az orvos egy kontroll alkalmával azonnal a műtőbe irányította.

Nem kívánom senkinek azokat a hónapokat. Az édesanyám, aki már tíz éve Németországban él, felrúgott mindent és hazajött addig a gyerekekről gondoskodni és a háztartást vezetni, amíg a férjem és én dolgoztunk.

Három hónap után azonban a család kikészült teljesen: egy 10 év után is szerelmi házasság, és két szerelemgyerek nem bírta ezt az életvitelt. Amit összespóroltunk, betoltuk a bankba, de mintha az ablakon hánytuk volna ki, két hónap múlva ugyanott tartottunk, nyomkodtuk ki a telefont, a bankok már jól ismert számait.

Mindent megpróbáltunk

Még fontosnak tartom elmondani, hogy nem éltünk nagy lábon, életemben egyszer voltunk a tengernél nyaralni, a szabadságokat általában az édesanyámnál töltöttük a hegyekben. Hát igen. Ő a németországi takarítónői fizetéséből minden évben tudott venni a 4 fős családnak repijegyet oda-vissza, és vendégül tudott minket látni.

Próbáltuk a sokat hirdetett kedvezményes hiteleket, azonban azokat csak azok kapják, akik közel vannak a tűzhöz. Remek és befutott pályázatírónk volt, azonban az ilyen kisvállalkozásoknak csak jelentéktelen morzsák jutnak.

Ha ma Magyarországon nem vagy valakinek a valakije, nincs esélyed. Én ezt tapasztaltam vállalkozóként, munkáltatóként, munkavállalóként, anyaként az óvodai felvételin, ahol fontosabb volt az, hogy mi a férjem beosztása, mint az, hogy melyik az én gyerekem az udvaron.

Úgy döntöttünk, új életet kezdünk

Már nem voltunk képesek többet és jobban dolgozni. Négy diplomával és egy jól menő vállalkozással a tarsolyunkban szó szerint párizsin éltünk. Volt egy szép házunk, és cafatokban lógó idegeink. Fájó szívvel, de meghirdettük a vállalkozást. Úgy döntöttünk, hogy eladjuk és az érte kapott pénzen új életet kezdünk.

Itt hagyunk házat, hazát, tartozást… és elmegyünk innen. És nem fizetjük a hitelt. Ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja. (Már érzem, ahogy záporoznak rám a kövek…) Nem vagyunk tolvajok, soha nem loptunk, nem vettük el, ami a másé.

Viszont annyira tisztességtelennek éreztük ezt a játszmát, ami a mai gazdasági világban zajlik, hogy nem akartunk a mások kisded játéka lenni! Ha az xy bank helyett Kolompár Józsika lenne a szerződésen, simán uzsora bűncselekmény lenne. Nem. Egy életünk van, és azt nem a bankoknak akarjuk szentelni, hanem a családunknak.

Döntöttünk hát, megyünk

Én elkezdtem egy iskolát, az egészségügy jó választásnak tűnt, az az első diplomám. Utánajárás, elismertetés… nem megy, csak ha csinálok egy ráképzést. Semmi gond, iskola felhív, bejelentkezz, bődületes több százezres tandíj befizet…tanulás éjszakánként munka, vállalkozás mellett.

Vizsga előtt egy hónappal kiderül, hogy a tanfolyamszervező lelépett a csoport pénzével, nem vagyunk lejelentve vizsgára. Egy év mínusz az életemből, jobban mondva az életünkből, amire a család épített. Krízis, kilábalás: újabb telefonok, könyörgés, hogy én már végigjártam, tudom, engedjenek vizsgázni…végül siker. Osztályelsőként végeztem.

Az életet a szív mozgatja

Nem túlzok, kb. 500 helyre küldtem el az önéletrajzomat. Mivel az édesanyám már sok éve Németországban él, anyagi megfontolásból hozzá költöztünk ki. A fiamat iskolába írattuk. A férjem otthon vigyáz a kislányunkra és tanulja a nyelvet. Én 500 km-re a családomtól dolgozom egy fogyatékosokat ellátó intézményben. 8 napot dolgozom, átlag napi 8-9 órát, aztán van 3 nap szünetem.

Egy lyukban lakom, amit szobának aligha lehet nevezni, de havi 90 Euróba kerül. A hét addig tart, amíg újra látom a családomat, a napok névtelenek, egyformák, jelentéktelenek. Az időt abban mérem, hogy mennyi az út hazáig, a férjemig és gyerekeimig.

Ők adnak erőt a lábamnak, hogy minden reggel elinduljak munkába, hogy kitaláljam és leszervezzem, hogy mi lenne a legjobb nekünk, és hogy hogyan tudnánk együtt lenni. Igen, az életet a szív mozgatja, erre most döbbentem rá, nem a pénz!

Ami megérintett

Mostanra érdemesnek tartottak arra, hogy egy 3 szobás zöldövezeti szolgálati lakást adjanak nekünk két héten belül, hogy a családom is ide tudjon költözni, és elégedett legyek. A kauciót fizethetem részletekben is, és az ár is nagyon kedvezményes, 600 euró melegen (fűtéssel, vízzel együtt, azaz a nagyja rezsivel).

Amit itt megéltem, az megérne egy külön misét, de azért megpróbálom idepasszírozni, ami engem különösen megérintett. A környezet pazar, a szobák színesek, a berendezés otthonos, praktikus és gyönyörű. A lakók ellátása elsőrangú, a gyümölcslétől a sokféle müzlin, ezerféle felvágotton, gyümölcsön át , elképzelhetetlen all inclusive ellátás van biztosítva.

A lakókat úgy képzeljétek el, hogy a legsúlyosabb fogyatékosok, sem egyedül enni, sem beszélni, sem járni nem tudnak, pelenkások és a végtagok száma is hibázik olykor, plusz egyéb járulékos súlyos szindrómák. Nem egyszerű. De itt puszival ébresztik őket, ha kórházba kerülnek meglátogatják őket a kórházban az ápolók, a szabadidejükben, önként! Figyelnek arra, hogy az ágynemű színe menjen a lepedőhöz…stb. Sehol nem érezni pisiszagot!

A lakók elektromos fogkefével naponta kétszer mosnak fogat, Nivea meg egyéb márkás cuccokkal tisztálkodnak! Hétköznapokon délelőttönként foglalkoztatják őket, „fejlesztik”. Ezt azért írom így idézőjelbe, mert szegényeken nem nagyon fog a fejlesztés, de az életminőségük a változatosságtól mindenképpen lényegesen javul!

Hihetetlen volt ezt az őszinte odaadást tapasztalni attól a nemzettől, akik majd egy évszázada még a halálba küldte ezeket az embereket.

Tanulok, változom

Nem tagadom, 34 évesen ezt az odahaza sosem tapasztalt szemléletet átvenni nem 1-2 nap, de tanulok, változom és magamévá teszem mindazt, ami számomra kedves és elfogadható. A kollégák szintén sok nemzet szülöttei, elfogadtak és nyitnak felém.

A férjem május óta együtt van a gyerekeivel éjjel- nappal, azt hiszem, felejthetetlen időszak ez neki is. Ősszel, ha megkezdődik az iskola meg az ovi, ő is munkába áll.

Nem ragozom tovább, itt tartunk most. Pár hónap alatt munka, lakás, esély egy „élethez”, egy élhető élethez, amiből mindenkinek csak egy van!

Nem nézegetünk régi fényképeket, túl fájdalmas. Bár lesz lakásunk, otthonunk még jó darabig nem, s bár kedvesek a kollégák, barátaink sincsenek. De ezt az utat választottuk és az otthonunkat, a hazánkat úgy hagytuk el, hogy előtte mindent megtettünk, hogy maradhassunk. Nem sikerült.

Mindenért keményen fizetünk, a múltért és a jövőért egyaránt. Csak máshogy, nem pénzben…”

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr944665486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyibe került nekünk eddig a Fidesz szabadságharca? 2012.07.19. 16:19:24

Naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül nekünk az, hogy a Fidesz nem az IMF-kölcsön, hanem a sokkal drágább, piaci finanszírozású hitelek felvétele mellett döntött. Döntésük fejenké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

auralborder 2012.07.19. 07:36:35

Remélem egyszer valaki linkeli a kedves miniszterelnökünknek ezt a blogot, aki szerint olyan kurva nagy itt a jólét..

Kedves Mária!

Mint tapasztalod, ha lassan is, de kitartásod el fogja nyerni a megérdemelt jutalmát.

bpetya75 2012.07.19. 07:43:23

"Mindenért keményen fizetünk, a múltért és a jövőért egyaránt. Csak máshogy, nem pénzben…"

Igen. Ezt én is így érzem. Csak mi itthon tesszük ezt. Kitartást és sok sikert kívánok nektek!

bpetya75 2012.07.19. 07:45:21

Ja! A törzsgárda számára jelzem, hogy bpetya75=Pedróatya

Ez a regisztráció már meg van egy ideje, így nem tudtam megtartani a nevet. Mondjuk amúgy is felmerült bennem a váltás, túl sok volt a félreértés az atyaságom miatt ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 07:45:29

Húhhhh...
Nem vagyok érzelgős típus, de könny szökött a szemembe, amikor olvastam az írást.
A magam részéről megértem a döntést. Nincs is mit hozzátenni.
Hacsak annyit nem, hogy találjátok meg a lelki békéteket.
Szokták mondani, az idő mindent begyógyít.
Ezt kívánom nektek is!

bpetya75 2012.07.19. 07:52:04

@tilmir:

Majd ide is sokat írogatok, aztán gyorsan meg lesz az a megszokás :-D

bpetya75 2012.07.19. 07:53:29

"Ha az xy bank helyett Kolompár Józsika lenne a szerződésen, simán uzsora bűncselekmény lenne."

Basszus!, Hogy ez de igaz...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 07:59:07

@bpetya75: Gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak... Még, hogy etikai kódex? Azóta is ilyen-olyan (értelmezhetetlen jogcímeken) emelik a díjaikat.

tucano 2012.07.19. 08:07:10

sziasztok:)
Szép írás és az különösen tetszett, hogy vmi jó felé tart a család.

patria nostra 2012.07.19. 08:21:46

Megdöbbentő írás!
Navracsics szerint ilyen nincs nálunk...Csak ösztöndíjjal mozognak Európán belül a magyarok.
Nagyon sok sikert kívánok Nektek a jövőre.A lényeg, hogy együtt maradtatok még ha megpróbáltatások árán is.
Ami nem öl meg az erősít!!!Hajrá!Drukkolok nektek!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 08:26:35

A Navracsics bekaphatja a harapós lóét.
Menjen ki szombat hajnalban a hegyeshalmi határátkelőre.
Hosszú, tömött sorokban mennek haza az ingázók Németországból, Svájcból.
És azok csak az ingázók...

hothead 2012.07.19. 08:43:35

szomoru tortenet, remelem, innen mar csak felfele van!

bubu3 2012.07.19. 08:44:25

Nagyon szomorú történet.Az eleje. És nagyon mostani. Emlékszem 98-ban mennyien belementek a hitelbe. Kívánom hogy bankkal soha többet ne kelljen kapcsolatba kerülnötök hitel miatt. A második fele a remény. És ki tudja lehet hogy néhány év múlva teljesen egyenesbe jöttök és vissza tudtok költözni. Persze akkor már nem biztos hogy akartok.A gyerekek perfekt némettel fognak bírni ez hatalmas előny! Nagyon sok sikert kívánok és szeretetet . Egy ingázó feleség.

amarante 2012.07.19. 08:56:05

Ma vegre kisutott a nap nalunk...de en olyan szomoru lettem megis a poszt olvasasa utan......Remelem,hogy a jovo szebb lesz nektek,mint az elmult evek!Sok sikert,boldogsagot es kitartast!!!!!

beatusb 2012.07.19. 08:56:16

Kedves Mária! Nagyon sajnálom, ami Veletek történt. Az a félelmetes, hogy egyre több ilyen történetet hallani. És nem történik semmi változás. A gyerekek hogyan viselik? A férjed talált már munkát? Sok erőt és kitartás kívánok!

2012.07.19. 09:06:48

@bpetya75:
Nekem azert hianyozni fog az "atya". :) A nagy eletbolcsessegek egy atyatol megiscsak hitelesebbnek tunnek, mint petyatol... :P :D

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 09:31:11

sziasztok

végre nem kell a posterre járni! :) Klassz lépés, bár a sok külföldön élő miatt nem biztos, hogy a b.hu az ideális választás. (jó, tudom, könnyű a partvonalról okoskodni :))

a posztból meg az derült ki, hogy annak ellenére, hogy az ország mindent megtesz, hogy a kisembereket megtiporja, azok nem hagyják magukat.

Engem úgy neveltek, hogy a hiteleket vagy nem kell felvenni vagy vissza kell fizetni, nincs kibúvó. Ugyanakkor nem tudom elítélni a posztolót azért, mert otthagyta a tartozást a banknak. Ha a számok igazak amiket leírt, akkor vagy valaki felelőtlen volt vagy valaki törvénytelen. Mindegy is. A lényeg, hogy egy újabb család nem hullott szét, újabb gyerekek nőhetnek fel anélkül, hogy nélkülözniük kéne, nem csak anyagilag, hanem érzelmileg is/sem.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.07.19. 09:34:07

Kedves Mária
Gondolom olvastad a történetünket itt a Határátkelőn (Összecsomagoltuk az életünket címet kapta).
Aki végigélte azt amit mi, az tudja milyen úgy lefeküdni este, hogy nincsen min gondolkozni, mert nincsenek alternatívák. Tudja, milyen hónapokig nem látni férjet, gyereket.
Tudja milyen mindent elveszíteni.
Ti is példái vagytok: fel lehet állni, lehet tovább menni.
Tartsatok ki továbbra is, hogy az életetek egyre nyugodtabb és szebb legyen ezután csak rajtatok múlik. A tárgyakat pedig el kell engedni. Ne bánkódj a dolgok után, azok csak tárgyak. Ami fontos az veled van.

/...én meg odaát Rozamami voltam, de ez a reg. nekem is régebb óta megvan./

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.19. 09:47:30

Nagyon szomorú történet, remélem jóra fordul a sorsotok!
Kiegészült a nevem a 66-al, csak így engedte a rendszer:-(

memyselfandi 2012.07.19. 09:48:51

annyi hiteles sztorival talalkozni, evek ota a valsagrol beszelunk, es amikor kimegyek a repterre, hitelkartyat nyomnak a kezembe a Citi bank 20 eves hostessei. Ott allnak az eligazito tabla alatt, felkinaljak a segitseguket hogy utbaigazitsanak, majd rad akarnak eroszakolni egy hitelkartyat. Evek ota csaladok mennek tonkre a bankok miatt, de csak nem hagyjak abba. NORMALIS ez a vilag??????

A posztironak kitartast es sok sikert kivanok!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.07.19. 10:10:21

Szeretettel gratulálok a posztolónak és kívánok neki minden szép és jót a jövőben. Hiszem azt, hogy jó fog következni az életében és a posztban leírtak csak elhessegetendő emlékek maradnak.

barumka 2012.07.19. 10:17:49

Sok sikert a post írónak. Sok, nagyon sok embernek adnak az ilyen írások erőt ahhoz, hogy lelépjenek ebből az adózó polgárokat kisemmiző országból...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.07.19. 10:23:54

@tilmir: Kicsit azért rendetlenkedik még ez a rendszer nálam, vagy nem találom, hogy hol kell belépni, vagy átvált fura karakterekre:-(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2012.07.19. 10:32:16

Kedves Mária! Szomorú ami veletek történt, a történet végére kicsit elpityeredtem! Mindig összeszorul a szívem amikor ilyen vagy hasonló történetet olvasok. De az erő , ami bennetek volt és van azt bizonyítja,hogy képesek vagytok fordítani a sorsotokon és vállvetve küzdötök a családért , magatokért. Megérdemlitek , hogy végre révbe érjetek és mostmár egymásra és magatokra gondoljatok! Nagyon nagyon sok erőt kívánok még, nagyon jó egészséget és csak bízzatok magatokban továbbra is! ÉS ÉLJETEK VÉGRE BOLDOGAN! Megszenvedtetek érte. Üdv:Ági

curkóka 2012.07.19. 10:36:51

Kedves Határ!Érezd Magad nagyon jól az új helyen!

Sok sikert az írónak,kitartás!!!meg lesz a gyümölcse!Csak Magadra(Magatokra)számíthatsz,remélem hamar elfelejted a múltat!Drukkolok!

Benoke2 2012.07.19. 10:38:52

Sok sikert kívánok! Viszont a hitellel lyukra lehet futni. A Bank csak uzsora kamatot akar ebből él nem vitás. Amikor ki van írva a hirdetményen egy százalék, az csak egy bizonyos szempont rendszer szerint van számolva. 20 év alatt az infláció miatt felét éri a pénz, tehát ezzel számolni kell, hogy hosszú futamidő esetén az a pár százalék az annyit jelent hogy többszörösét is fizetheti az ember. És bizony ha nem nő minimum az infláció felett a bevétele, akkor pórul fog járni. (Árfolyam kockázatot sem mesélték el a bankban senkinek) Senki nem tagadja hogy magas a kamat, de mivel nincs igazán magyar bank (ingyen oda adták másoknak), és ennyiért is viszik a hiteleket, ennyiért adják. Mindenesetre remélem további hitelektől távol tartják magukat, és a Német felfogást veszik alapul, a hosszú távú bérlést. Itthon ennek nincs hagyománya, de kint ez nem probléma, mind a bérlőt mind a tulajdonosokat védik a törvények, és nem kell körmöt rágni...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 10:47:19

@Gilda66: Minden kezdet nehéz, remélem itt nem lesznek fél napos karbantartások. :)

Fruka1 2012.07.19. 10:51:15

Szomorú történet egy nagyon jól megírt, hasznos posztban, gratulálok hozzá.
Sajnos ez is egy tipikus mai magyar történet. Tehetséges, szorgalommal megáldott emberek vállalkozása lassan befuccsol, munkát kapni szinte LEHETETLEN!
Ha nem vagy valakinek a valakije, és az a valaki nem erősen NAGY valaki a cégnél, akkor eláshatod magad! Nem vesznek fel sehová!
Ha előzőleg vezető voltál, beosztottnak azért nem, vezetőnek meg azért mert nincs 85 diplomád meg folyékony angolod.(már várom az első diplomát igénylő takarítónő vagy portás stb állás hirdetést aki még angolul is beszéljen természetesen tárgyalóképesen 100 e nettóért)
Szóval visszatérve az eredeti posztra. Sok sikert , kitartást kívánok, és az újabb posztokat is feltétlenül küldjétek minél előbb hogy mi van veletek!!!!!

Fruka1 2012.07.19. 10:56:48

@barumka: "Sok sikert a post írónak. Sok, nagyon sok embernek adnak az ilyen írások erőt ahhoz, hogy lelépjenek ebből az adózó polgárokat kisemmiző országból..."
Nagyon jól megfogalmaztad, én is így vagyok vele. Ezek adnak bizonyos lökést, erőt ahhoz hogy az ember elmenjen. Bár ne kellene....

Kard 2012.07.19. 10:58:27

@Benoke2: A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon szinte nulla az általános pénzügyi tudás. Már az általános iskolában oktatni kéne, de a középiskolában mindenképp. Egy ének-zene vagy egy rajz helyett ennek nagyságrendekkel több értelme lenne és akkor nem kezdett volna bele ebbe a nagy spekulációs játékba fél Magyarország (ezt ki kell mondani, aki deviza hitelt vett fel spekulált és sajnos vesztett).

Ciluska 313 2012.07.19. 11:01:50

Kedves Mária!
Nagyon sok szeretettel gratulálok a bátorságodhoz. Őszintén drukkolok nektek. Meglátod sikerülni fog. Kívánom nektek, hogy ide soha vissza ne térjetek. Ahol ezt lehet tenni velünk, ott minden egyéb rossz is megtörténhet!

Natalienewmann 2012.07.19. 11:07:45

De jó, hogy végre lehet normálisan kommentelni, tetszik az új blog.

Szóval:

-lakáshitel
-vállalkozásra hitel
-két gyerek
-családi ház rezsi, felújítás stb.
-gondolom autó is volt
- kaja, ruha, és egyéb költségek stb.

Nem is csodálom, hogy a hónap végére nem sok pénz maradt.

Ne haragudj, nem bántani akarlak, szomorú a sztori, meg remélem összejön nektek külföldön, meg tudjuk, hogy más a mentalitás kint, de a tiéd is csak azért változott meg, mert kimentél dolgozni, és ott már nem fogsz hitelt felvenni, hanem inkább albérletben laksz, mert azt tudod majd fizetni, és ezt itthon is lehetett volna így, és akkor kisebb a baj. Persze az reális, hogy 280 ezerből a 90 ezer forintos törlesztő fizethető (azt nem írtad a vállalkozásra felvett hitel mennyi volt és elve a személyi hitel az elég durva volt már régen is és ha jól tudom sok helyen heti törlesztés van, és azért hívogatnak, de ez a szerződés apró betűs részében benne is van), de azért abba is kellene gondolkodni, hogy nem biztos, hogy az embernek 20 évig meglesz ugyan az az állása és lehetősége vagy bírni fogja fizikailag. Ez a világ már régóta így működik nem 2008 óta.

Amúgy az döbbenet, hogy mennyire megemelkedett a törlesztő ebben egyet értek. Ti pont nem abba a kategóriába tartoztok, akik sokszor ide posztolnak, hogy munkát sem kapnak, meg lehetőséget sem kapnak. Nektek az írásodból az derül ki, hogy nem volt annyira rossza a helyzetetek csak túlvállaltátok magatokat.

Na, most lehet rám dobálni a köveket. Persze én elhiszem, hogy külföldön mennyivel jobb a helyzet. Itthon meg sosem fog változni a mentalistás, mert magyar ember mentalitása csak akkor változik, ha külföldön él, de sokszor még akkor sem.

Ez csak azoknak szomorú, akik itt maradtak.

Fruka1 2012.07.19. 11:16:00

@Kard: "A legnagyobb probléma, hogy Magyarországon szinte nulla az általános pénzügyi tudás. Már az általános iskolában oktatni kéne, de a középiskolában mindenképp. Egy ének-zene vagy egy rajz helyett ennek nagyságrendekkel több értelme lenne és akkor nem kezdett volna bele ebbe a nagy spekulációs játékba fél Magyarország (ezt ki kell mondani, aki deviza hitelt vett fel spekulált és sajnos vesztett)."

Nem értek veled egyet. Az emberek nagy része (kb. sztem 80%) tisztában volt akkor és most is a kockázatokkal. És tévhit az hogy a forinthitelnek nincs kockázata. Árfolyamkockázat valóban nincs, de mondjuk elveszted itt kis hazánkban az állásod.....ez még nagyobb kockázat mint az árfolyam.
Szóval anno amikor stabilak voltak a valuták viszonylag, ment a gazdaság úgy ahogy, voltak (megfelelő) bért fizető melóhelyek, lehetett váltani gond nélkül, se híre se hamva a válságnak és még sorolhatnám neked, akkor vették fel a devizahitelt. Miért? mert lakni, közlekedni kell ebben az országban is, még akkor is ha ez a balkán. És mert fele , de lehet harmada volt a forinthitelnek, és még egy akkori adatok alapján tervezhető árfolyammozgás bekalkulálása után is kedvezőbb volt a hitel a forintnál. (én a hatalmas árfolyammozgás után is ott tartok hogy kb. most vagyok ott a költségekkel mintha forintban vettem volna fel anno) No ennyit erről.

rauris 2012.07.19. 11:18:50

Kedves Mária!
Szeretném megkérdezni milyen tanfolyamot végeztél el ami a kinti munkádhoz szükséges.
Sok sikert a kinti életetekhez.

tamannas 2012.07.19. 11:23:06

2010 év elején vettünk fel kölcsönt a lakásunk felújítására. Nem sokat, négy és milliót. Kezdtük 36 ezerrel,amit fél év után kamatemelés, stb, megemelt a bank 39 ezerre. Aztán 41 ezerre, most 50 ezernél tartunk. Jól kerestem, a férjem sem panaszkodhatott. Bírtuk fizetni. Most is bírom, de egyre gyakrabban fordul meg a fejemben, hogy meddig? 06.30- án küldött a bank levelet, hogy emeli a kamatot és a kezelési költséget 7,88%-ra, majd éppen ma kaptam egy másikat amiben közlik, hogy Szeptembertől emelik megint 8,76 %-ra. A felvett 4 500 000 forint kölcsönöm, most 4 967 466 emelkedett. Két és fél év! Tizenöt évre vettük fel ezt a kölcsönt. Elgondolkodtam. Ha ez így folytatódik, az unokámnak már húszmilliót kell a nyakába vennie azért mert nem egy romhalmazt akartunk itt hagyni magunk után? Egyre többször érzem azt a szorítást a gyomrom tájékán, és egyre többször jut eszembe, mi lesz, ha valamelyikünk elveszti a munkáját? Én nem ítélem el Máriát annak fényében, hogy jelenleg mi is külföldi állás után kutatunk. És ha sikerül, megyünk.

Kard 2012.07.19. 11:26:44

@Fruka1: Na látod pont ezért kéne pénzügyi tudás (ami úgy tűnik nekem nálad is hiányos). Sosincs ingyen ebéd. Két deviza mozgását hosszú távon az inflációs különbségek határozzák meg. Tehát ha itthon 6% az infláció és Svájcban 1% akkor még egyszer hosszú távon 5%-al fog romlani a forint a svájcihoz képest. Csak egy gyors számolás 2004-től. Akkor olyan 170 körül mozgott a svájci és náluk 1-2% volt az infláció míg nálunk olyan 5-7% között mozgott. Legyen 5% a különbség. 1.05 a 8-ikon az 1.47. Ezt megszorozva 170-el 251 jön ki. Valahol itt is van a frank ára. Az már más kérdés, hogy volt egy 3-4 éves időszak amikor nem mozdult és ez hamis biztonságérzetet nyújtott.

Natalienewmann 2012.07.19. 11:27:23

@tamannas:

"Tizenöt évre vettük fel ezt a kölcsönt. Elgondolkodtam."

miért most gondolkodtál el, miért nem akkor, amikor felvetted a hitelt? 2010-ben pedig javában tombolt már a válság, lehet tudni, hogy szívás az egész hitelezés.

szerinted ez nem sok pénz? ha nem sok miért 15 évre vetted fel, miért nem kevesebbre vagy miért nem spóroltad össze?

ezek azok a dolgok, amiket előre és nem utólag kell átgondolni. sajnos nem tudok meghatódni az ilyen sztorikon, de lehet ez az én hibám.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 11:29:11

@Fruka1: "És tévhit az hogy a forinthitelnek nincs kockázata. Árfolyamkockázat valóban nincs, de mondjuk elveszted itt kis hazánkban az állásod....."

A forint hitel kockázata nem értelmezhető így. Az, hogy ha kirúgnak és nem lesz bevételed, az az élet kockázata, nem a hitelé, akkor nincs bevétel, nem tudod fizetni a számlákat, nem tudsz kenyeret venni, stb.

Zuiro · http://zuiro.blog.hu 2012.07.19. 11:30:38

@Kard: Pontosan, ez a legfőbb gond. Ha nyolc verselemzés meg 2 hadjárat-ismertető közé végre beszúrnák a pénzügyi képzést, sokkal messzebb lenne az ország. De ez a vezetőknek egyáltalán nem érdeke, de a válság hálistennek ráébresztette az emberek többségét arra. hogy milyen fontos a pénzügyekkel tudatosan bánni. Szerintem az nem a pénzügyi műveltség jele, hogy az ember elolvassa a hitelszerződés "apró betűs" részét, mert már eleve ott van a gond, hogy a legtöbb csak hitelben gondolkodik. Ez idáig...
Amúgy sok sikert Máriának és kedves családjának!

/Odaát Zui néven futottam:))/

Kard 2012.07.19. 11:30:46

Amúgy kívánom a posztolónak, hogy jöjjön be a számítása kint Németországban és ne kövesse el azokat a hibákat újra amiket itthon elkövetett.

Natalienewmann 2012.07.19. 11:30:59

@Kard:

tökre egyet értek, pénzügyet és jogot kellene tanítani már kisiskolásoknak. fakultációba meg járhat zenélni, meg rajzolni ha akar.

itt mondom én azt, hogy egy 9 éves amerikai kölyök lehet nem olyan széleskörűen tájékozott, mint egy magyar, akinek minden felesleges dolgot az agyába nyomnak a suliba, de a jogait oda- vissza tudja, mert megtanították neki már az első osztályban.

dundijégó 2012.07.19. 11:31:39

Kedves Mária !

Egy cipőben járunk, vállalkozásostól, hitelestől. Annyi a különbség, hogy a hitelünk több...sokkal több...
Én szerettem volna már lépni, nem megy. A férjem nem akar menni. A gyerekeink nagyobbak, mindkettő iskolás, nehéz lenne nekik váltani - talán. Németül én beszélek a családban egyedül, a gyerekek angolul - jól. Azért járok főiskolára ( 1 év múlva vége ), hogy megpróbáljam Ausztriában...A házunkat holnaptól hirdetik - egyelőre csak az ingatlanközvetítő, remélem sikerül a tervünk és marad annyi pénz belőle, hogy egy kisebb házat vegyünk nem messze Budapesttől. Köztisztviselő vagyok, - lehet, már nem sokáig, fogalmam sincs mi lesz...Sajnos ezeket a posztokat és kommenteket nem azok olvassák akiknek kellene. Nagyon nem. Országunk vezetésének pestiesen szólva lövése sincs, hogyan élnek ma az emberek ! Legyen az vállalkozó, bérből és fizetésből vagy akár segélyen élő.
A devizahitelezésről annyit: forint hitelt AKARTUNK !!! felvenni, nem adtak CSAK svájci frankosat, nem a házhoz kellett, hanem a vállalkozáshoz. Megvonták a folyószámla hitelt, mondták váltsuk ki jelzálogra. 2008-at írtunk áprilist...nagyon jól tudták mi lesz ősszel....És hány, de hány embert és családot tettek és tesznek még tönkre...

tamannas 2012.07.19. 11:34:30

@Natalienewmann:
Én nem mondtam egy szóval sem, hogy meg kell hatódnod. Csak leírtam az én esetemet. És bocsánat hogy írtam, de legalább adtam neked alkalmat arra, hogy belerúgj a másikba.

Natalienewmann 2012.07.19. 11:37:09

@tamannas: én nem beléd rúgtam, csak leírtam mit gondolok és ez nagy különbség. én elhiszem, hogy szar, de őszintén, mikor a hitelt felvetted egyáltalán nem láttad előre, hogy van kockázat? például, hogy romlik a fizetésed értéke, elveszted az állásod, változik az árfolyam?

Kard 2012.07.19. 11:41:00

@Natalienewmann: Elmesélem az én sztorim. 2008 nyarán "megszűnt" a lehetőség ahol előzőleg laktam. Mivel elég jó szakmám van jelentős mennyiségű spórolt pénzem volt (meg van most is). Döntés előtt álltam. Bérlek lakást vagy veszek egyet de ahhoz kell kb. 35%-nyi hitel (tehát 65% önrész volt eleve). Osztottam szoroztam végül a bérlés mellett döntöttem. Több oka is volt. Utálom, ha pucér fenékkel(azaz nincs megtakarításom) kell élnem egy percig is. Ma itthon pont azért mert magasak a kamatok és mindenki saját ingatlant akar pénzügyileg lényegesen olcsóbb a bérlés.
A csattanó most jön. Kb. mindenki, de tényleg szinte mindenki hülyének néz, még azután is, hogy levezetem neki számokkal, hogy miért lakom albérletben és nem veszek saját lakást. Annyira erős itthon ez a "lakás mindenképp kell" érzés, hogy minden racionalitást elhomályosít.Persze ez nekem jó, mert pont emiatt magasak az ingatlanárak és alacsonyak a bérleti díjak (az ingatlanárakhoz képest).

Natalienewmann 2012.07.19. 11:43:53

@Kard: Ez tök igaz, hogy itthon nagyon belenevelik az emberbe, hogy csak akkor vagy valaki, ha van saját lakásod / házad. Külföldön pedig csak tényleg olyanok vesznek maguknak, akik megtehetik.

Én például tökre logikusnak gondolom azt amit csinálsz.

ioi (törölt) 2012.07.19. 11:47:55

@pappito: nos igen, itt tényleg nem erről van szó.
Egyébként valóban a forinthitelnek nem árfolyamkockázata van, hanem kamatkockázata. Ha a jegybank valamiért emeli az alapkamatot, akkor magasabb lesz a törlesztő, a kamatot pedig több okból is emelhetik, infláció, labilis pénzügyi helyzet --- utóbbi manifesztálódhat 320 forintos euróban is, és akkor mondhatjuk, hogy az árfolyam bizony a forinthitelt is mozgatja.

pamut 2012.07.19. 11:48:41

Sok sikert kívánok Máriának, különösen megfogott hogy bánnak a németeknél a sérült emberekkel, ez szerintem a civilizáltság és emberiesség fokmérője. Igen, ez minket is minősít.

A hitel kapcsán bennem is van rossz érzés. Én csak végszükség esetén vennék fel hitelt, lakásra, kocsira biztos nem. Sajnos a magyarok butaságát mutatja, hogy tömegek képesek belemenni olyan hitel-konstrukcióba, amit nem is értenek, illetve aminek a változásaira (árfolyam) nincs befolyásuk, azaz teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozzák saját magukat. A bakok nyilván kihasználták az átlag magyar pénzügyi analfabetizmusát, ahogy át akarnak minket verni a kereskedők, politikus is, meg mindenki gátlástalanul fut a haszon után, de azért látni kéne azt is, hogy senkit nem kényszerítettek. Sokan vettek fel hotelt, de még sokkal többen nem vettek fel. Akiben volt/van belső gát, az immunis volt a csábításra. Pedig mi is láttuk a reklámokat, mi is kaptuk a kéretlen marketing-leveleket, és főleg nekünk is nagyon jól jött volna a pénz. Költeni én is remekül tudok (tudnék, ha lenne).

És csábítás mindig lesz. Ma erre, holnap arra. Amíg ez az ország nem fogja fel mennyire félelmetesen alulképzett pénzügyekben, és a felismerés hatására nem pótolja az ismereteket, addig még sok ilyen és ehhez hasonló tragédia lesz ebben az országban.

Ezzel kapcsolatban rossz hír:
fn.hir24.hu/itthon/2012/07/17/semmit-nem-fogunk-tudni-a-penzrol/

"Bár a NAT egyik fő újdonságaként emlegeti a kormány a pénzügyi nevelést, az szinte semmilyen ismeretet nem ad majd a diákoknak."

"Tragikus pénzügyi jövő elé néz a következő generáció, és vele együtt az ország is, amennyiben a közoktatásból nyerhető pénzügyi alapokra hagyatkozik."

2012.07.19. 11:51:33

Azert pl. Ausztriaban (de amennyire tudom mashol is) igencsak ki van epitve a berlakas rendszer, amit ugyan nem veszel meg, de eleted vegeig ott lakhatsz es kedvezoen berelheted, de ha akarod kesobb akar meg is veheted. Mo-n meg a foberlo barmikor kirakhat az utcara - sajat pelda: vegtorlesztes, hirdetik a lakast, miben lakom, csak nekem felejtettek el szolni. Ugy hogy amikor odakoltoztunk azt mondtak, hogy hosszu tavra adjak ki, mert befektetesnek vettek. Azert ez nem igazan maga a biztonsag pl. egy kisgyerekes csaladnak.

Fruka1 2012.07.19. 11:52:41

@Kard: Ne haragudj, ki beszél itt ingyen ebédről? Ki akar ingyen valamit is, főleg ha hitelről beszélünk? Melyik sorban láttad ezt hogy leírtam?
Azt mindenki tudta hogy lesz árfolyammozgás, és nem annyit fog vissza fizetni (pár százalékkal többet, a mozgás miatt , de nem mondjuk 50%-al) mint amit felvett. Ez bele lett kalkulálva, lehet h ez neked furcsa.
Az nem hogy hatalmas pénzügyi csoportok, esetleg országok a válságra még rátéve, mesterségesen sokkal rosszabb árfolyamot idéznek elő mint az esetleg valós lett volna.(forint hosszan tartó támadása pölö)
Hiányosak az ismereteim? Lehet. Szerintem meg könnyű elítélni úgy embeket egy hitelfelvétellel kapcsolatosan, hogy te magad erre sohasem szorultál anyagi helyzeted folytán, vagy szerényebb igényeid miatt esetleg....

ioi (törölt) 2012.07.19. 11:54:38

@Natalienewmann: " Ez tök igaz, hogy itthon nagyon belenevelik az emberbe, hogy csak akkor vagy valaki, ha van saját lakásod / házad. Külföldön pedig csak tényleg olyanok vesznek maguknak, akik megtehetik. "

Nem csak ez van, hanem az is, hogy az albérletek nagy része igen rossz állapotú, és mivel bérelni itthon elég labilis állapot, nem lehet igazán kiszámítani, hogy mikor kell majd kiköltözni, mert eladták/gyereknek kell/szakított a párjával/mert csak - akkor senki nem szívesen újítja fel azt a bérleményt. Mondom ezt tizenx év bérlés után. Már kicsit elegem van, de lakást venni nincs lehetőségem. A külföldön dolgozó ismerőseim viszont arról számolnak be, hogy a ny-eui országokban a bérlés jól szervezett, a javításokat gyorsan megcsinálják, nem zaklat senki, a normál árú lakásokban sem lekoszlott, büdös, hámló bútorok vannak.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 11:55:56

@Natalienewmann: az, hogy külföldon ki vesz és ki bérel az nagyon külföldfüggő és nagyon gazdaságfüggő, plusz függ a helyi szokásoktól, munkavállalástól népsűrűségtől, költözési hajlandóságtól, meg mindentől.

Nincs általános recept és országon belül is csomó minden fügvénye, hogy érdemes-e éppen annak az egyénnek v családnak lakóingatlant venni.

Sajnos Mo-n tényleg elég mélyre véste a kádárkor állami lakásépítése és a havi 300 forintos otépé törlesztés, hogy a saját lakás az valami varázslat ami jár mindenkinek.

MIközben egy civilizált bérlős-kiadós rendszerben is vidáman lehet évekre bérelni, megfelelő biztosítékokkal mindkét fél számára, és akkor a bérlő gondja a bérleti díj, a tulajé a karbantartás és az ingatlanadó.

Natalienewmann 2012.07.19. 11:57:15

@iOi: Igen, itt valahogy a bérbeadókat kellene szabályozni szerintem, hogy a bérlő is elvárhassa, hogy például ha elromlik a mosógép, akkor ne neki kelljen venni.

Tudom, hogy nehéz jó lakást találni csak anyagilag az nem akkora kockázat, mint egy 20 évre szóló 20 milliós hitel. Hozzáteszem Angliában, ahol 15 pakisztánival élsz együtt sem sokkal jobb sokszor.

pamut 2012.07.19. 11:59:23

@Kard:
" Kb. mindenki, de tényleg szinte mindenki hülyének néz, még azután is, hogy levezetem neki számokkal, hogy miért lakom albérletben és nem veszek saját lakást. Annyira erős itthon ez a "lakás mindenképp kell" érzés, hogy minden racionalitást elhomályosít.Persze ez nekem jó, mert pont emiatt magasak az ingatlanárak és alacsonyak a bérleti díjak (az ingatlanárakhoz képest)."

Ezt szó szerint én is írhattam volna. Szerintem amikor az emberek hitelt vesznek fel, nem érzik át, hogy akkor most 20 (30) évre a falhoz szorították magukat, és hogy ha esik ha fúj, történjen velük bármi, a hitelt fizetni kell. Hát, aki a mai világban bevállal 20-30 évet előre... Akinek hitele van, az nem a maga ura.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 12:00:55

Aki ingyen ebédről ír, az javaslom nézze meg a törvényt mi, számít uzsorának, utána végezzen egy kis fejszámolást, és mindjárt meglátja, hogy ez is annak minősül.
:)

Natalienewmann 2012.07.19. 12:03:25

@Fruka1: A Frei Tamás könyvében van az, hogy " Ingyen ebéd csak az egérfogóban van." :)

Tehát, ami túl jó, az már gyanús. Ilyenek a személyi kölcsönök. Azonnal, kézbe, házhoz, bármikor. Aha csak utána jön az egérfogó.

psyery 2012.07.19. 12:03:41

Sziasztok!

De jó,végre az is kommentelhet,akinek 100 éve nincs már iwiw-fiókja.:)

Mária,nagyon durva a sztorid.El sem tudom képzelni,hogy hogyan éltétek túl a férjeddel és a gyerekeiddel a távolságot,én elsősorban a kapcsolatotokhoz gratulálok!
És nagyon sok kitartást és erőt a továbbiakhoz!Ennél már csak jobb jöhet!

Mlle Macaron 2012.07.19. 12:05:29

@Fruka1:

Ha hiszel nekem, márpedig nincs okom hazudni, akkor elmesélem: egyszer, mikor még javában hajóztam, otthon voltam szabin és elkisértem egy ismerősöm a munkanélkülire. Míg vártam rá, elkezdtem nézegetni (csak úgy heccből) az álláshirdetéseket, hogy esetleg érdemes lenne-e most hazajönni... Amin leesett az állam: a mi kis városunkba (kb 10ezer lakó) van egy szakközép kolival és oda kerestek éjszakai portást DIPLOMÁVAL brutto 100e-ért! Az írásomból láttad, h diploma nélkül mennyit kerestem a hajón, tehát nem kellett elgondolkodjak rajta, hogy most akkor gyors hazajövök, csinálok egy diplomát, mert ez lesz álmaim melója... Hihetetlen, hogy mi megy otthon :/ Én tisztelem a diplomásokat, de szerintem nagyon túlzásba van véve otthon ez a diploma dolog! Mellesleg egy éjszakai portásnak milyen diplomája is legyen???

A posztolónak sok sikert kívánok! Remélem megtalálja a boldogságot és több időt tud a családjával tölteni!

ioi (törölt) 2012.07.19. 12:05:47

@Natalienewmann: lehet, hogy odaát azért lehetséges, hogy jobb a bérlés, mert sok esetben nem magánszemélytől, hanem bérbeadással foglalkozó céggel szerződnek. Valószínűleg a feltételek komolyabban szabályzottak.

Egyébként a devizahiteltől való óvakodással egyetértek, nekem mondjuk nem volt muszáj (ez fontos), de amikor tíz évvel ezelőtt öt évre felvettem egy hitelt, hezitálás után a forint mellett döntöttem, mert öt évre sem láttam előre, hiszen öt éves munkaviszonyom még sosem volt... leghosszabb három év. Nem az én hibám, egyszerűen más lett, cégek jönnek-mennek, tönkremennek, újak létesülnek. Vagy újabban kevésbé létesülnek, sajnos. Ismét hozzáteszem, ha vállalkozó lennék, lehet, hogy rákényszerültem volna, hogy valamilyen hitelt vegyek fel, és akkor lehet, hogy másképp döntöttem volna.

TilosazA (UK) 2012.07.19. 12:06:36

Nem tudom, mi valószínű nemsokára kiadjuk a lakásunkat, én meg ettől félek. Mi van, ha valami kárt okoz a lakásban, a bútorokban, mi van, ha nem fogom tudni a lakásból kitenni... Arról nem is beszélve, hogy a negyedét be kell fizetni adóban, úgy meg nem fog túl sok maradni a felújításra, ha lelakná a lakást a bérlő.
Szerintem itthon nincs meg a megfelelő szabályozás, ami mind a bérlőt és a bérbeadót védné.

Benoke2 2012.07.19. 12:09:20

@Kard: Valahol igazad van, de nem a múlton kell keseregni meg a felelősöket keresgetni, az egy másik téma. A Megoldás az oktatás, és részemről nem a zene, és a rajz mellőzésével. Bár ahogy azokat tanítják néha az bicskanyitogató. Egy általános műveltséghez nem árt. A Hitel felvétellel pedig nagyon óvatosan kell bánni. Nem mellesleg a Bankok is spekuláltak, de ők nem vesztenek így sem...

Fruka1 2012.07.19. 12:09:41

@Kard: "Osztottam szoroztam végül a bérlés mellett döntöttem. Több oka is volt. "
Ez jó döntés volt. Albérletre kifizetsz annyit mint a hitelre, de itt a végén sem lesz semmid abból a pénzből amit kiadtál.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 12:11:10

@Nyulz of the World: ebben igazad van, de a bérlakás rendszer és a magán lakáskiadás nem ugyanaz a mese. A jól sazbályozottságot pedig úgy értem, hogy papír van, bérleti szerződés, abban a bérlet feltételei és a pontos leírása annak, hogy milyen esetekben, milyen feltételekkel lehet felmondani a szerződést.

Általában ahol az adófizetést nem valami vicces, szánandó hobbinak fogják fel, ott van papír és pl. hiába az enyém az ingatlan, ha bal lábbal kelek, akkor sem rúghatom ki a bérlőt az utcára csak úgy. Van egy tippem, hogy ez Ausztriában kifejezetten civilizáltan meg van oldva.

Itt sokan bérelnek (itt nem a gyilkos kamatok, hanem a kezdő önrész a komoly szűrőfeltétel a hitelekhez) de van állami intézmény ami pl a kauciót kezeli, nem ihatja el a landlord és csak akkor kapja vissza a bérlő, ha mind a ketten (bérlő-tulaj) bólintanak, hogy minden oké. Ha valamit javítgatni kell ami a bérlő hibája, akkor az abból megy kiköltözéskor. Ugyanakkor a landlord nem léphet be hívatlanul a saját házába, ha abban bérlő lakik. Meg lehet ezt rendesen oldani, csak akarat kérdése.

Benoke2 2012.07.19. 12:11:16

@TilosazA: Ez sajnos így van. Pedig hamar tudna pozitívan hatni az emberek életére, pláne akik mobilabbak. Sajnos ez ugye nem cél. A Cél a külföldi tőkések kiszolgálása.

Kard 2012.07.19. 12:11:16

@Fruka1: Az ingyen ebédre azt értettem, hogy mindenki úgy gondolta megspórolhatja a magas forint kamatokat. Hát nem.
Ami pedig az árfolyamot illeti kiszámoltam neked, hogy a frank kb. ott áll ahol lennie kell. Biztos vagyok abban, hogy azok akik a hitelt felvették kiszámolnák forint hitelben hosszú távra az egész befizetett összeget kb. ugyanott lennének.
Persze lehet mindenféle összeesküvés elméleteket gyártani, mert akkor könnyebb elfogadni a saját hibáinkat.

"szerényebb igényeid miatt esetleg" - itt fogalmaztad meg a lényeget. Ma Magyarországon szinte mindenki magasabb igényeket támaszt magával szemben mint amit megengedhetne. A mindenki alatt pedig az 50e-től több millióig kereső embereket értem.
Széles családi körben mindkettőre van példa is. Egyik 100e alatt kereső, albérletből házba költöző ember akinek elég sokszor mondtuk, hogy nem lesz az így jó. Az is lett jól beszívta, a hitel már több mint az ingatlan értéke és lényegesen többet fizet törlesztőre mint albérletre. Másik. Távoli rokon, megszaladt a "biznic" egyből több száz milliós ingatlan cselédlakkal, hektáros telekkel. No a biznic már nem megy úgy és most ott van, hogy eladni nem tudja és fenntartani se nagyon a bazi nagy ingatlanát.
Nagyon kevés ismerősöm van (pedig szoftveres mérnök vagyok ami egy jó kereső szakma) akiknek jelentősebb megtakarításai vannak. Szinte összes kollégám - néhány kivételével - azonnal a seggére vág(vágott) annak a jelentős lóvénak amit megkeres. Amikor meg jön egy problémásabb időszak egyből mindegyik szívja a fogát.

Világpolgár2012 2012.07.19. 12:12:07

@Kard:
Angliában is ugyanolyan népszerű lakástulajdonosnak lenni, mint otthon és nagyon sokan képesek kockáztatni azért, hogy legyen saját ingatlanjuk. Szóval képzeld el a következő szituációt – persze nagyon leegyszerűsítve. Az eurót bevezették 2001-ben. Mi lett volna, ha hirtelen az angol bankok elkezdtek volna olcsó euró alapú lakáshiteleket kínálni? A magyar példa alapján, a kínálni persze nem is a jó szó, inkább meggyőzni a kedves ügyfelet, hogy az évszázad üzletét köti meg. Az emberek tömegesen vették volna fel az ajánlott hitelt. Akkoriban az euró alapú lakáshiteleknek a kamatlába 3% körül volt, míg a font alapú 6-7%, valamint a font egy erős valuta volt, jó átváltással az euró felé (1 font = 1.6 euro, infláció kb. egyező, szóval ezt most nem vesszük figyelembe). Szóval, ezen alapon az euró alapú lakáshitel nagyon is jónak tűnt volna. Nem hiszem, hogy ez nem jutott itt semelyik banknak az eszébe. Szóval, akkor mégis miért nem terjedt el? Nem azért, mert az emberek okosabbak voltak pénzügyből, hanem azért, mert a bankok tudták, hogy ha ilyenbe belemennek, akkor őket is felelősségrevonják, ha valami félresikerül. Ami félre is sikerült volna, mert Tony Blair gazdaságpolitikájának köszönhetően a font nagyon sokat gyengült az euró felé, a cél az 1:1-es átváltási arány volt, amit majdnem el is ért, valamint a euró kamata felment, a fontté pedig le.

Azt meg, hogy a bankokat felelősségre vonhatják, be is bizonyosodott tavaly, amikor a kölcsönökhöz járó biztosításokból vesztesen kerültek ki. Itt az volt a lényeg, hogy nem elég körültekintően adták el a biztosítást a kölcsönök mellé (magyarul rátutymálták az ügyfélre, ha akarták, ha nem, ha kellett, ha nem) és most fizethetnek vissza milliárdokat. Szerintem ez jól mutatja, hogy a felelősséget nem lehet egy az egyben a hitelesre hárítani, csak ezt valahogy otthon nem akarják elismerni sem a bankok, sem a kormány, mert nem érdekük és jogilag még senkinek sem sikerült máshogy bizonyítani.

Itt most nem azt akarom mondani, hogy venni jobb, csak a felelősségről akartam írni.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 12:14:48

@Natalienewmann: "Angliában, ahol 15 pakisztánival élsz együtt sem sokkal jobb sokszor."

mi a bánatért élnék én együtt 15 pakisztánival????? pláne angliában?

Kard 2012.07.19. 12:16:18

@Fruka1: Nem, mert az albérlet lényegesen kevesebb mint a hitel törlesztése. Számold csak végig ma egy 25 milliós ingatlant kb. 110-130e forintért tudsz bérelni. Ugyanennek a hiteltörlesztése (nulla önerővel, mert akkor vannak egálban) 35 évre bérelve 240e forint (12.5%-os THM-el). Szerinted melyik olcsóbb?

Fruka1 2012.07.19. 12:16:23

@Mlle Macaron: Húha, ezzel teljesen egyetértek. Portás, diplomával? Ez jó! Szerintem Fábry ráharapna ha elküldenénk neki, gratulálni kéne az illetékes hirdető (vezető) emberkének!
De tényleg ez a diploma dolog kis hazánkban erősen már túl van lihegve nem? Mindenáron, mindenhol.....ennyire hülyék vagyunk ennek a papírnak a hiányában?

rékuss 2012.07.19. 12:18:13

Te jó ég, eljött ez a nap is, hogy végre rájöttem, hogyan regisztráljak :D

Kedves Mária! Nem tudom elképzelni, hogy mennyiszer sírtad el magad a poszt írása közben, ha én olyan 3szor...pedig csak egy 22 éves lány vagyok, akit még nem kellene, hogy érdekeljen a jobb élet :) De már érdekel, mert nem akarom fölöslegesen az éveket elherdálni a discoban való züllésre, én majd akkorünneplek, mikor az ismerőseim 10-15 év múlva sehol nem lesznek anyagilag, megbecsülésileg, stb... :)

JA, és nagyon szorítok Nektek, mi Ausztriába szeretnénk menni, Tirol gyönyörű hely, jó keresési lehetőség, van tapasztalatunk vendéglátásban :)

Fruka1 2012.07.19. 12:18:29

@Kard: OK, de sosem lesz a tiéd, míg a hiteles ha tudod végig vinni egyszer a tiéd lesz, eladhatod ha kell, örökölhetö satöbbi....
Az albérletre évek alatt kidobsz az ablakon sok milliót, sosem lesz a tiéd....

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 12:19:14

@Fruka1: "Albérletre kifizetsz annyit mint a hitelre, de itt a végén sem lesz semmid abból a pénzből amit kiadtál."

klasszikus. Először is a pénzért van fedél a feje fölött, amit nem neki kell karbantartania, valamint akkor indul el világgá, amikor csak akar. Szakadjunk már le erről a bérelt lakás fujj dologról. Olvasd el a posztot, hogy a hitel mennyire kurva jól bejött...

Natalienewmann 2012.07.19. 12:19:36

@Fruka1:

"Ez jó döntés volt. Albérletre kifizetsz annyit mint a hitelre, de itt a végén sem lesz semmid abból a pénzből amit kiadtál."

Miért külföldön mi a fárszt csinálsz? Ott is veszel kérót? Nem, bérelsz, 20 évig, aztán a te filozófiád szerint, akkor sincs semmid....

Amúgy egy 1 szobás garzon bérlése a belvárosban havi 45-55 között van, ugyan ez hitelben (ha 20 évre vetted fel mint legtöbben) 90 vagy még több. Kellene matekozni kicsit, mert a 45-55 nem egyenlő 90 ezerrel, ami az árfolyam miatt változik.

Számolhatunk úgy is, hogy közel 40et minden hónapban spórolsz, azt félreteszed, és egyszer veszel egy lakást. Persze az nyilván hülyeség, mert még nincs lakásod, nincs semmid...pfff.

2012.07.19. 12:20:17

@pappito: Ausztriaban nagyon nehez magantol direkt berelni. Nem lehetetlen, de nehez. Ha ugynoksegen keresztul berelsz, akkor viszont alapbol 2-3 havi lakbernek megfelelo provisio-t kell fizetned. Ezert viszont cserebe elintezik a szerzodesedet, a kauciod pedig ugyvedi letetbe kerul. A szerzodesek amennyire tudom nagyon korrektek, legtobb esetben 1-3-5 eves hatarazott szerzodesek.

De az emberek nagy resze vagy sajat lakasban, vagy un. Genossenschaftswohnung-ban (berlakasban) lakik. Ez lehet allami, varosi vagy magan lakasszovetkezeti lakas. Rengeteg ilyen epitenek, van az un. miet konstrukcio, amikor csak bereled (hatarozatlan ideig), itt olyan 3-5000 euro a kaucio es piaci szintu havi lakber. A masik az un mietkauf, amikor magasabb 20-40ezer euro az onresz, a ppiacinal alacsonyabb a lakber, es annak egy megahatarozott resze a lakas araba megy bele. Majd 10 ev utan megveheted a lakast, ha akarod. Ezt foleg fiatalok szeretik (tobb kollegam is ilyenben lakik), mivel 10 ev alatt ha jol haladsz, van eselyed, hogy a lakas aranak a fennmarado rszet ki tudod gazdalkodni.

Szoval szertintem itt nagyon jol fel van epitve ez az egesz berlakas rendszer.

Kard 2012.07.19. 12:22:06

@Világpolgár2012: Olyan nagy különbségek nem voltak a kamatokban. A maximum különbség 2005-ben volt ami 2.5% volt az is csak 1 évig állt fenn utána csökkent, jelenleg pedig 0.25% a font javára. Ezért nem érte meg senkinek kockáztatni.
forrás www.forexfactory.com

Kard 2012.07.19. 12:25:34

@Fruka1: Szerinted ha azt a különbséget 35 év alatt félre teszed nem tudnál belőle venni egy olyan 35 éves lakást ami neked a végén marad?

Nickkkkkkkkkk 2012.07.19. 12:32:07

Szívbe markoló történet, happy end motívummal. Kétségbeejtő, hogy ilyen lépésre kényszerül az ember, noha, mint olvasható, elindult a pozitív folyamat. Kitartást és még több kitartást kívánok Máriának és családjának. Ne nézzetek vissza, ne rágódjatok a múlton, és észre fogjátok venni, hogy a felhők felett mindig süt a Nap. :)

Fruka1 2012.07.19. 12:34:57

@Kard: 1.Szerintem az nem ingyen ebéd, ha valaki kisseb kamatot szeretne fizetni. Az ingyen kamat lenne=ingyen ebéd. Erről ennyit.
2.Frankhitel, forinthitel: kb. ua írtad le mint én, igen kábé most már ugyanott van.
3. Összeesküvés elmélet? Szerintem nézz utána a neten, ezt amit itt röviden leírtam nem (csak) az én elméletem, szerintem tény.(pl.forint elleni támadások sorozatosan)
4. Ne haragudj, ha te szoftveres mérnökként még egy kis lakást sem szeretnél...hát khmm. tiszteletben tartom a döntésedet.

Fruka1 2012.07.19. 12:37:37

@Kard: Hú, ez már más dimenzió ne haragudj, 35 év múlva szeretnél majd önálló lakást.....bocs....

Kard 2012.07.19. 12:37:51

@Fruka1: De mondok még pár érvet. Nem kell vesződni a karbantartással. A bérelt lakásunk (új volt amikor beköltöztünk) beázott. Szóltam a tulajnak csináljon vele valamit. Ő meg szerintem több hetet eltöltött az életéből mire sokadjára sikerült megtaláltatnia a hibát a kivitelezővel majd megjavíttatni.
Ha a város, ország, földrész másik végén kapsz állást albérlet felmond és keresel egy újat. Lényeges megtakarítás érhető el akár az útiköltségeken.
Van egy barátom, itthon felépített egy jó nagy házat végül úgy alakult az élete elhúzott Ausztriába. Most itthon üresen áll a lakása amibe belerakott vagy 30-40 millát. Ennek a kamata éves szinte 3-4 millió forint + a rezsi. Kiadni nem akarja mert az asszonykája nem engedi mert az ő házában senki se fog lakni. Tehát eldob magától éves szinten egy 2 hetes 4 fős családra való luxusnyaralást, hogy valami kézzel foghatóra fordítsuk le a számokat.
Mi van ezzel szemben? Egy érzés, hogy a tiéd. Semmi más.

Fruka1 2012.07.19. 12:39:28

@Natalienewmann: a stílus maga az ember....bocs

Fruka1 2012.07.19. 12:44:34

@pappito: Végigolvastam, de remélem te is, hogy miért nem jött be.
Más dimenziókban gondolkodunk itt sokan, nyilván megvan annak is előnye amit te és mások preferálnak, de én a HAZAI lakásvásárlásról beszéltem, nem külföldről.
Én részemről a vitát itt és most fejezem be a lakásvásárlás hitelre kontra albérlet tárgyában, mielőtt eldurvul a helyzet. Meggyőzni nem tudjuk egymást, legalább az alapvető tisztelet maradjon meg.

Fruka1 2012.07.19. 12:47:21

@Kard: Valóban, ez így van, egyetértek. Ha költöznöd kell, akkor most nem tudod eladni, csak esetleg bagóért. Ezzel a részével egyetértek, ebből a szempontból hátrány a saját most hogy a kereslet nulla.

Világpolgár2012 2012.07.19. 12:49:14

@Kard:
3-4% volt a kamatkülönbség a lakáshitel piacon, ami mondjuk egy 250 ezer fontos 25 éves lejáratú hitelnél már lényeges. Valamint az angoloknak mindig az volt a fejükbe súlykolva, hogy a font a legerősebb valuta, így az egyszerű ember soha nem álmodott volna olyat, hogy lemegy az értéke más valutához képest.

De a lényege nem ezt volt a hozzászólásomnak, hanem az, hogy én nem értek egyet azzal, hogy ilyen esetben csak a hitelest vonják felelősségre.

Jaffar 2012.07.19. 12:51:42

Sokakkal ellentétben én nem tartom szomorúnak a történetet, éppen ellenkezöleg. Még túl korai eldöntei, hogy helyes volt-e elhagyni Magyarországot, vagy nem, de az már most látszik, hogy ha más nem, Németországban (is) adnak legalább esélyt arra, hogy megmutasd mit tudsz. Persze mindenhol jó, ha van egy ismerös, de ez csak Magyarországon feltétel is egyben.
A bankos témába nem mennék bele, mert nehéz eldönteni, hisz senki sem látta a szerzödést. Mindig mindenki csak a saját szempontjait nézi, így a vita értelmetlen ebben a témában.

Sok sikert és kitartást kívánok Máriának.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 12:54:19

@Fruka1: pont azt irtam, hogy nincs recept, hogy kinek mi a jobb, az egyénenként változik országon belül is.

szerintem a saját lakás általános magyar vágya luxus, de Mo hozzá van szokva ahhoz, hogy hitelből éljen nagylábon, és nem csak az állam, hanem annak minden darabja, intézménye, polgára is.

elképesztően hosszú gyes, 'ingyenes' eü, ami drágább, mint a privát kórház, ingyenes oktatás, ami drágább, mint a tandíj lenne, a 7 éves futamidőre 0%-os kezdővel vett autók között, de ha 300 forintos kontribúciótól fellázad a nép. Saját lakás akkor volt reális amikor építettél magadnak a barátaiddal otépére, amikor kivártad a sorod és kiutalt neked egyet a tanács és amikor dübörögtek a házgyárak. Ez a múlt.

Élni meg a jelenben kell.

És nem, nem vagyok hitelellenes, (bár az improduktív cuccra felvett hitel amit más devizában fizetsz, mint amiben a bevételed szerzed azért elég cinkes egy szegény országban) de ha nem telik hitelre, akkor nem telik. Aki meg megengedi magának a luxust, hogy lenézze a bérelt ingatlant, az fizessen.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 12:58:22

@Nyulz of the World: kösz, nem tudtam, hogy ott hogy megy, itt nem nagyon van ügynökség, de erősen szabályozott, hogy ki mit csinálhat és hogyan.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 13:00:05

na most végignéztem a fejlécet, minden földrész megvan, de Ausztrália alatt is van menü, remélem nem oda kerül NZ :)

Fruka1 2012.07.19. 13:06:34

@pappito: Végéről kezdem. Nem én nézem le a bérelt lakásban lakót, csak fura ha valaki megengedhet magának egy kis lakást, mégis albérletben él, szíve joga, tegye azt. A vita onnan indult, miért kellett hitelt felvenni, és ezt ítélték el sokan, de ezt az élethelyzetet , okokat szerettem volna felvázolni, kevés sikerrel.
Hogy neked és nekem mi a luxus, egyéni ízlés, pénztárca függőnek kell lenni.Ki mire költ, ez is egyéni, lehet h nekem az a luxus amit te megengedsz magadnak, pedig te úgy érzed, és tudod hogy még belefér a keretbe.Tudod ez (is) nézőpont függvénye. Sok mindenre rásüthető hogy nem kellett volna, utólag, lehet hogy 5-10 év után.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 13:08:36

@TilosazA: Jól gondoljátok meg. Nekem kétszer volt kiadva, inkább nem részletezem. Sajnos rosszul tudod, a jelenlegi törvények a bérlőt védik 100 %-ban. Ha nem fizet, még kitenni sem tudod, csak bírósági ítélettel. :(

Mlle Macaron 2012.07.19. 13:13:38

Nem akarok belefolyni semmien vitába, csak megjegyezném, hogy nekem van sok külföldi ismerősöm (németben és franciában is) aki hitelre vett v épített házat! Ez szerintem nem hülye felfogás, h "inkább a sajátomat fizetem" és nem csak magyar felfogás (bár nem láttam még felmérést arról, h nemzetek fiai/lányai átlagosan hogyan gondolkodnak erről...) Csak az a különbség, h nem rokkannnak bele a hitelek fizetésébe, sőt! Még élni is tudnak mellette (számlák, gyereknevelés, külföldi nyaralások...) és sima hétköznapi kétkezi munkásokról beszélek, nem pedig vmi főbíróról v plasztikai sebészről...

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 13:16:42

"sak fura ha valaki megengedhet magának egy kis lakást, mégis albérletben él, "

hát, nekem a "megengedhet magának" és a hitel az nem jön össze. lehet, hogy megengedhet magának egy hitelt... de az még nem a lakás. nekem csak az a fura, hogy valaki azért nem érti a bérletet, mert ott semmit se kap a bérlő de a banknak venni lakást az tök jó :)

szerintem ha valaki valamit megengedhet magának, akkor azt ki tudja fizetni, meg tudja vásárolni. a hitel pont azért kell,m ert legtöbbünk nem tud saját erejéből ingatlant vásárolni. De mondjuk a lakáshitellel kapcsolatban én tudom, hogy nagyon is eddie-s a véleményem és nem osztom az összmagyar, mindenáron való ingatlanbirtoklási vágyat.

de a közlejövőben mi is vásárolni fogunk (vagy egyelőre úgy tűnik) és az csak hitelből fog menni. vagy majd meglátjuk. mindenesetre az biztos, hogy nem idegen devizában leszek adós, ha leszek.

bpetya75 2012.07.19. 13:17:46

@tamannas:

Ezt a blogot érdemes lehet megnézned: azenpenzem.postr.hu/hatartalan-a-banki-pofatlansag

Én most megcéloztam a Pénzügyi Békéltető Testületet. Csak előtte kell írni a banknak egy panaszlevelet, arra megküldik a válaszukat, hogy mehetek ahová akarok, és ezzel a kettővel lehet a PBT-hez fordulni. Valami kis esélye így lehet annak, hogy a jogtalanul elvett zsé egy részét visszakapjuk. A bíróság marha kockázatos, költséges és hosszadalmas. Még úgy sem merek belevágni, hogy van jogvédelmi biztosításom...

CastieL 2012.07.19. 13:18:10

Először is gyorsan leírom, hogy én üdvözöltem a költözést, a postr legtöbbször használhatatlan volt, meg sem próbáltam kommentelni. :)

Itt viszont nem fogok ilyen nehézségekbe ütközni.
Kedves Mária! Szomorú látni, hogy nem csak olyanok lehetetlenülnek el, akiknek alapból kicsit rosszabb volt a helyzetük, hanem azok is, akiknek biztosabb volt az egzisztenciájuk. Ez pedig nem helyes, ennek egyáltalán nem így kéne működni! Csak hát a bankok és a hitelek mindenkit tönkretesznek. Igyekszem elmenni innen, amilyen gyorsan csak lehet, mert itt olyan agymosáson mennek keresztül az emberek, hogy nagyon kevesen tudják elkerülni a hitel felvételét, külföldön pedig el sem gondolkodna rajta! És bár most eszem ágában sincs hitelt felvenni, mit hozna a jövő? Ki tudja, nem akarok azért itt ragadni, mert van egy tartozásom...

Fruka1 2012.07.19. 13:18:23

@Mlle Macaron: Erről van szó, külföldön érdekes módon egy sima keresetből felveszi a hitelt, visszafizeti és él mellette.
Viszont senki nem ítéli el, mert akar valamilyen tágyat, ingatlant az életben elérni, tulajdonában tudni.

pappito · http://pappito.com 2012.07.19. 13:18:43

@Mlle Macaron: persze, hogy nem hülyeség, de ott egyszerűen teljesen mások a feltételek, a tervezhetőség, a bankok rugalmassága, stb... és hányan tartoznak idegen pénzben?

a hitel jó dolog, a pénzügyi analfabetizmus meg rossz

Natalienewmann 2012.07.19. 13:21:23

@Fruka1: ilyen coelhoi bölcsességeket én is tudok mondani.

bpetya75 2012.07.19. 13:22:21

@Natalienewmann:

Pénzügyet meg jogot a kisiskolásnak? Aztán mifrancnak? Egy alsóst nem ilyen baromságokkal kell bombázni. Felsőben valóban be kéne hozni a pénzügyet, meg középsuliban a jogot. Annak semmi értelme, hogy túl korán agyonnyomják őket ezekkel.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 13:23:19

Én úgy látom, hogy ez a vita meddő.
Én Svájcban élek, és itt is minden sz@rt hitelre vesznek az emberek.
Egyet kell látni: a KÜLÖNBSÉGET!
Össze kell hasonlítani a két országot.
1. gazdaság
2. bankrendszer
3. etika
Nincs min csodálkozni.

Fruka1 2012.07.19. 13:23:26

A pénzügyi profizmus abban nyilvánul meg hogy elmondom a hitel rossz, és ördögtől való, főleg idegen devizában. Ez profizmust jelent szerintem pénzügyileg.

Kard 2012.07.19. 13:23:35

@Világpolgár2012: Igen értem amit mondasz és részben egyet is értek veled. Viszont én nem a bankok oldalára tenném a fő hangsúlyt mint felelős hanem a szabályozókéra pl. a kedves Járai Zsigmond vállára aki 2004-ben szándékosan a másik oldalt szívatva(mert ugye ami az országnak rossz az rossz a kormánynak is és jó az aktuális ellenzéknek) magasan tartotta a forint kamatát vagy a pszáf aktuális vezetőjére. Esetleg emlékszünk még az erős országnak erős deviza kell mondásra. Ezek mind mind a devizahitelezés irányába tolták a szereplőket.
A bankok alapvetően az aktuális jogi kereteken belül mozogtak és a profit maximalizálására törekedtek mivel ez a céljuk (mindenkinek az a célja, hogy pénzt keressen) viszont ezek a keretek nagyon rosszul voltak meghatározva. A közel nulla %-os hitel engedése vagy az, hogy ilyen jelentős devizaállomány épült ki az bizony szabályozói probléma.

Natalienewmann 2012.07.19. 13:25:18

@bpetya75: mivel a büntethetőség korhatára 12 éves kor, addigra talán jó tudniuk egy- két dolgot.

a pénzügyi oktatást pedig nem úgy kell elképzelni, hogy tőzsdéznek meg makróznak. vannak játékos gyakorlatok, amivel korához megfelelően lehetne tanítani, hogy érezze mennyit ér a pénze, mit kell tennie érte, és milyen könnyen kicsúszhat a kezéből. a gyerekek sokkal jobban tanulnak, mint a felnőttek, sok képességük van, amit az iskolákban elnyomnak. nem kell félteni őket.

Natalienewmann 2012.07.19. 13:28:15

Én nem akartam belemenni itt albérlet meg hitel vitákba, de ez tényleg nem tetszett:

"Itt hagyunk házat, hazát, tartozást… és elmegyünk innen. És nem fizetjük a hitelt. Ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja. (Már érzem, ahogy záporoznak rám a kövek…) Nem vagyunk tolvajok, soha nem loptunk, nem vettük el, ami a másé."

Naivan kérdezem azok, akik itt hagyták a hitelüket, ki fogja megfizetni?

Mlle Macaron 2012.07.19. 13:30:49

@pappito:

kb egyet értünk... csak annyi, h véleményem szerint a pénzügyi analfabetizmus nagyon jó dolog a bankok szempontjából... drirekt hülyére vunk véve és bután vagyunk tartva, h nekik jó legyen... ahol a pénz, ott a hatalom, a többiek pedig dróton rángatott bábuk! és szerény véleményem szerint a válságot is ők generálták... :/

bpetya75 2012.07.19. 13:34:44

@TilosazA:

Mi anno nem jártunk jól a bérbeadással. Mielőtt kiadjátok, kéne keresni valami ügyvéd ismerőst, aki járatos az ingatlan ügyekben és hajlandó nem túl drágán titeket védő szerződést megfogalmazni. Nagyon oda kell figyelni, mert a jelenlegi szabályozás inkább a bérlőt védi (bár lehet, hogy ebbe is belenyúltak az elmúlt hetekben).

Fruka1 2012.07.19. 13:36:32

@Mlle Macaron: "kb egyet értünk... csak annyi, h véleményem szerint a pénzügyi analfabetizmus nagyon jó dolog a bankok szempontjából... drirekt hülyére vunk véve és bután vagyunk tartva, h nekik jó legyen... ahol a pénz, ott a hatalom, a többiek pedig dróton rángatott bábuk! és szerény véleményem szerint a válságot is ők generálták... :/"

Szerintem minimum van hozzá közük a nagy pénzügyi csoportoknak, ezt korábbi hozzászólásomban írtam, de egyik posztoló társam szerint ez csak egy "összeesküvéselmélet"......

Kard 2012.07.19. 13:38:41

@Mlle Macaron: Persze mert az ismerőseid biztos magyarok :)
Viccet félretéve egyszer láttam egy statisztikát, hogy Nyugat-Európában kb. 45-50% a saját lakás arány, vagyis az emberek fele bérel. Magyarországon ez 85% fölött van. Ettől van az, hogy a magyar annyira röghöz kötött. Gyakorlatilag ha el is "sajátítod" azt a szemléletmódot, hogy bérelsz(levetkőzöd a magyar mentalitást) akkor is nagyon nehezen tudsz bérelni ingatlant mert kicsi a bérleti piac illetve pont a fentiek miatt nem éri meg befektetési céllal ingatlant venni.
Nyugat-Európa ilyen szempontból is más. Kint megéri venni sajátot mert a bérleti árak kb. az ingatlan árának a jegybanki kamat + 2% körül mozognak. Ha beteszed a pénzed a bankba akkor rosszabbul jársz mintha vennél sajátot. Ezért is vannak nagy ingatlanhasznosító cégek akik tömegesen adják ki a lakásokat.
Itthon viszont pont fordítva van. Az általam is vázolt 25 milliós ingatlannak a bérleti díja 200-220e forint körül kéne lennie, hogy pénzügyileg jól járjon az aki kiadja. Most viszont ennek a fele.

2012.07.19. 13:38:53

@Mlle Macaron: Egyertelmu. Becsben egy elfogadhato lakas kb. 180-200 ezer eurorol indul. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy aki ilyen lakik, az mind ki tudta ezt az osszeget - es ismetlem ez az alja - csengetni. Nem a hitellel van a gond, hanem a felelotlen hitelfelvetellel (valaki irta a szocialista "megvesszuk otpre" hagyomanyokat), amikor a delikvens nincs tisztaban, hogy mibe ugrik bele es ami a legnagyobb baj, hogy a kockazatot a banknak kellene felmernie es egyszeruen elhajtania a francba, aki nem hitelkepes. Ezzel ellentetben a bankok felelotlenul szortak ki a hiteleket, anelkul, hogy komolyabb kockazati elemzeseket vegeztek volna. En emiatt mondom, hogy igenis, a bank is ugyanugy saros, es teljesen jogos elvaras, hogy az arfolyam-bukta legalabb felet o fizesse. Mert o sem tett meg minden elvarhatot azert, hogy nem doljon be annyi hitel.

Vyca 2012.07.19. 13:39:34

Nem akarok rosszmájú lenni, de ha kettőjük kaptak 15 millát személyi hitelként, akkor annak volt alapja. Nekünk két és fél millió kellett volna egy kis házikóhoz, és nem kaptuk meg 25 éves munkaviszonyra, nem minimálbérre.

Világpolgár2012 2012.07.19. 13:40:55

@Kard:
Ezzel teljesen egyetértek, ha nincs szabályozás, akkor mindenki azt csinál, amit akar, a profitorientált bankok meg pláne :) Hármon áll a vásár, minden résztvevőnek felelősséget kellene vállalnia, de úgy tűnik otthon csak a hiteles hibás és neki kell csak vállalni a következményeket.

Mlle Macaron 2012.07.19. 13:41:02

@Fruka1:

Sztem nekünk tovább erről nem kell beszélgetünk....
"összeesküvéselmélet" : aki nem hiszi, járjon utána... én már utánajártam és azóta is járok.... gondolom Te is
De ez már ugye nem idevaló téma...

bpetya75 2012.07.19. 13:41:19

@Benoke2:

Egyetértek. Nem a művészeti nevelésen kellene spórolni. A matekot sokkal életszagúbbá lehet tenni, annak keretein belül megoldható lenne a pénzügyi képzés. Csak néhány nem annyira fontos dolgot ki kellene venni az anyagból, hogy legyen rá idő. A jogot meg talán a történelembe lehetne beolvasztani.

Fruka1 2012.07.19. 13:43:24

@Mlle Macaron: Igazad van, erről kár tovább beszélni.Főleg azzal akinek ilyen komolyak a pénzügyi ismeretei mint az illetőnek.

Farkos Csapó Gyurka 2012.07.19. 13:46:44

Átérzem a posztoló problémáit. Nekem '89-ben nem volt devizahitel, ellenben volt '94 körül a Bokros csomag ami ugyanazt eredményezte mint a posztban leírtakat. Enyhén szólva is uzsorakamatot szedtek be(otp - ugye?) és még a házunkat is el kellett adni. Nem volt felemelő dolog.

Érdekes viszont, hogy mennyire különböznek az európai lakhatási lehetőségek, megoldások.
Itt Angliában hatalmas a bérlakás piac, ennek megfelelően az ingatlan-ügynökségek száma is. Mellettük privát 'landlord/landlady'-től is lehet bérelni. Egészen a "rathole"-tól a havi Ł40.000 mansion-ig. Az árak viszont magasabbak mint a német vagy osztrák, holland díjak. Itt egy studio flat(Szoba, konyha, fsz.) 550-650 font helytől függően amihez jön még a Council tax(helyi ing.adó) és a rezsi. Sok kedvezményt ad a helyi "Tanács" de a mostani konzervativ kormány vagdossa a kedvezményezettek körét. Mert válság van. Igaz, ugyan nem nagyon látszik - maradjunk annyiban tudunk róla - és csak mindig ilyen 'válságot' kívánnék a hazámnak is.

Sok sikert a posztoló és családjának. Megérdemlitek a boldogabb életet. Bár nem mintha az én tanácsomra szorulnátok. Igaz nem otthon de hát 1 életünk van, amit nem az ígérgetés-cunamik közepette akarunk leélni. De ezt sok magyar politikus-állat úgyse érti.

Natalienewmann 2012.07.19. 13:49:08

@Vyca: Nem személyi hitelt kaptak 15 milliót! Lakáshitelt vettek fel, plusz a vállalkozáshoz személyi hitelt, de az nincs ott hány millió a suemélyi

Egyik hitel:

"Az első Orbán-kormány alatt pedig fiatalként nagyon kedvező hitelt kaptunk, dübörgött a lakáspiac, fénykorát élte a szocpol…belevágtunk."

Másik hitel:

"Egy éve éltünk boldogan vidéken, amikor szakmámból adódóan jött egy vállalkozás ötlete. Gyermekek napközbeni ellátását biztosító vállalkozás, aminek nagy híján volt a település és a környező falvak is. Rengeteg pályázati lehetőség volt, de mivel akkor a kezdő vállalkozások finanszírozása még nem volt divat, személyi hitelt vettünk fel hozzá, saját nevünkre. Dolgoztunk, csináltuk, beindult, működött, sikeres volt, szerettek minket. Egy konkurens, hasonló vállalkozás sem mert ránk nyitni."

Mlle Macaron 2012.07.19. 13:53:45

@Kard:
Nem, van köztük egy lengyel is :)))
Az albinak is és a saját ingatlannak is meg vannak a jo és rossz oldalai, én mégis inkább a sajátra szavazok, de nem hiszem, h ettől röghöz kötött lennék. Magyar mentalitásom sztem nekem sosem volt igazán... De nagyon nagyon albérletellenes vok :)

Kard 2012.07.19. 13:56:35

@Világpolgár2012: Igen de itthon mindenki elfelejti, hogy bizony a bankok is jelentőset szívtak ezen az egészen. Például itt van a posztoló. Felvett 15 milliós hitelt majd egy 24 millás hitelként visszadobja az egészet. Ha ért 20m-et az ingatlanja amikor felvette a hitelt akkor most ér 16-ot. A banknak lesz egy talán 16-ot érő ingatlanja egy 24 milliós tartozás fejében. 8 millió tiszta bukó plusz valamit kell csinálni az ingatlannal is amit nem tud eladni, mert vagy nincs rá vevő vagy épp kilakoltatási moratórium van.
A múltkor olvastam, hogy valamelyik nagy magyar bank már kénytelen volt saját szállodahasznosító céget csinálnia, mert meghitelezett pár szállodát és azok bedőltek mind és rárohadt a bankra a rengeteg szállodai ingatlan. Eladni nem tudja, ül bukó és imádkozik. Mi ez ha nem veszteség.
Ezért is mondom azt, hogy az aki ezt szándékosnak gondolja(hogy a bankok direkt csinálták a válságot és tudták előre) az egyszerűen hülyeségeket beszél.

Mlle Macaron 2012.07.19. 13:56:49

@Nyulz of the World:
igen, a bank is ugyan úgy sáros a dologban, de ez nekik nem érdekük, h ezt beismerjék.
Nagyon jól írta a posztoló az alamizsnás példát!!!

eddie1977 2012.07.19. 13:57:20

Haliho! :)
Na, a tobbseg [meg ha kisse mas nicknevvel is, de] itt van. :)
Hataratkelot ezuton is udvozoljuk!

A poszt [ahogy masok is irtak] sajnos nagyon szomoru, es meg valosagosabb.
Azonkivul tenyszeru, es szerintem ugyes is, nehez lehet ilyen helyzetben a rengeteg csalodast, bukast, talpra allast, ujabb bukast par sorban osszefoglalni.
Nem is lehet mast hozzafuzni, csak hogy a leheto legjobbakat kivanom az egesz csaladnak!

Stacey 2012.07.19. 13:58:03

Kedves Mária!

Pontosan tudom, hogy éreztek... mi most még alkudozunk a bankkal hogy eladhatjuk-e a házat vagy árverezik, ugyanolyan cipőben járok mint ti, csak még itthon... És nagyon erősen gondolkodom, hogy hol az a határ, amíg próbálkozni kell és mindent megtenni itthon és hol van az a határ amikor azt kell mondani, hogy elég. Mikor - az itthon jónak számító - munkahelyemről mentő szállít kórházba a bankok által okozott nyomás, nyomatás miatt, de nem látom a végét... és amikor elmondom a háziorvosnak, hogy szükségem van 2 nap táppénzre hogy kipihenjem magam mert éjszakánként képtelen voltam kikapcsolni a feszültségtől és pihenni vagy aludni... a háziorvos pszichiátriai kivizsgálásra és gyógyszerekre akar fogni DE mikor elmondom a hátteret, hogy miket csinál meg a bank, és mitől van a stressz akkor azt válaszoljam, hogy ne is mondjam neki hogy miket csinált a bank mert felidegesíti. Őt, aki csak hallja, és engem akar zombivá változtatni, akivel ez megtörténik... Hát így működnek ezek a dolgok itthon.

Viszont nagyon drukkolok Mária hogy minden jól sikerüljön nektek, és becsüllek az erőtökért!

Megérdemlitek, hogy emberhez méltó életet éljetek, akárhol is találjátok meg a nagyvilágban a számításotokat. Kitartást kívánok!

bpetya75 2012.07.19. 14:02:14

@Nyulz of the World:

Előítéletesek vagyunk? Előítéletesek vagyunk? :-D

Sanyi9 2012.07.19. 14:02:25

En orulok, hogy elkoltozott a blog, mert amott nem tudtam hozzaszolni az irasokhoz (nincs iwiw kontom). Amit meg nagyon ertekelnek, ha a hozzaszolasok meg lennenek szamozva, mert akkor tudnam, hol hagytam utoljara abba.

Ami a bankokat illeti, en csak a romaniai helyzetet ismerem (meg a nemetorszagit, a magyarorszagit nem annyira), de ott peldaul a kulfoldi bankok (foleg osztrakok) elertek, hogy csak 2016-tol alkalmazzak a bankszektorban az unios normakat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mig naluk otthon (Ausztriaban) 1-2%-os nyereseget termelnek evente, addig Romaniaban ez olyan 8-10% (termeszetesen euroban, ez nem a kulonbozo inflacios ertekekbol adodo kulonbseg). Szamukra Romania (es gondolom Magyarorszagon se nagyon kulonbozo a helyzet) a paradicsom, az o kis vad-keletuk, ahol majdnem mindent szabad.

Egyszer lattam egy interjut Radovan Jelasity-csal, aki elmondta, hogy sokan tudtak (a politikaban es a penzugyi szektorban is), hogy a frankos hiteleknek nagyon csunya vege lehet, de errol szepen hallgattak...

Vyca 2012.07.19. 14:04:01

@Natalienewmann: Akkor elnézést, valahogy összemosódott bennem. Igazad van.

Tigicica (törölt) 2012.07.19. 14:06:19

A házban ahol dolgozom, kiadták a lakást. A bérlő majdnem 3M kárt csinált. A tulaj összeomlott amikor meglátta. Én nem adnám ki...

2012.07.19. 14:09:51

@Kard: "Ezért is mondom azt, hogy az aki ezt szándékosnak gondolja(hogy a bankok direkt csinálták a válságot és tudták előre) az egyszerűen hülyeségeket beszél. "

Vagy megsem. A valsagot a penzpiaci szereplok es a dilettans politikusok felelotlensege okozta. Ezek a folyamatok elore lathatoak voltak, voltak tobben, akik elore is jeleztek, megsem tett senki semmit. Majd amikor mar elkezdodott, akkor is csak toketlenkedtek, es azota is csak az megy. A bankok ugyanugy felelosek a valsagert.

Es abban sem vagyok biztos, hogy pl. a devizahitelezesen annyit buktak. Ugyanis ezek nem devizahitelek, hanem deviza alapu hitelek! Vagyis a bank soha nem rohant a piacra svajci frankot venni, majd azt atvaltani es amikor megerkezik a torleszto, akkor sem rohan megnit svajci frankot vasarolni. O forintot kolcsonoz, es forintot kap. Csak devizaban konyvel. Vagyis igazabol a tenyleges veszteseget az elore kalkulalt nyeresegnel alacsonyabb nyeresege okozza. Aztan persze igy mar nem is olyan nehez komoly (legtobb esetben nem letezo) vesztesegeket elkonyvelni, lobogtatni a papirokat es sirni.

padlas 2012.07.19. 14:11:54

@Kard: ezt nagyon jol leirtad, orulok, hogy elhangzott. Az osszeeskuves-elmeletek csak tovabb butitjak az embereket, igazan abbahagyhatnak mar a terjesztesuket.

eddie1977 2012.07.19. 14:12:16

@Sanyi9: Talan ugy lehet ezt athidalni, hogy beirod az ora:percet.
Ezt peldaul most a 14:02-es hozzaszolasodra kuldom. :)
Csak ne irjal egy percen belul 4 kommentet, mert akkor nehezebb lesz kimazsolazni. :)

2012.07.19. 14:12:45

@bpetya75: mondtam en valaha, hogy nem vagyok eloiteles??? :D

Fruka1 2012.07.19. 14:12:58

@Tigicica: Én úgy tudom hogy jelenleg a bérlőt kirakni egy lakásból jogszerűen ma MO.-n elég nehéz.(külföldön lehet könnyebb)
Ha van egy ekkora kár, azt nem is tudom elképzelni mikor - hogyan lehet behajtani az emberkén.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 14:13:30

Nézzétek meg a Bennfentesek (Inside Job) c. dok filmet.
Érdemes.

Fruka1 2012.07.19. 14:14:41

@Nyulz of the World: Maximálisan egyetértek a leírtakkal....

padlas 2012.07.19. 14:14:45

@Nyulz of the World: igazad van abban, hogy a bankok is felelosek, de ez nem jelenti azt, hogy jol jartak a dologgal. Felelosnek lenni valamiert nem egyenlo azzal, hogy profitalsz belole. Ugyanugy, mint ahogy a devizahitelesek is felelosek a sajat helyzetukert, megsem jartak jol a dologgal.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 14:15:48

@Fruka1: Bírósági határozattal lehet kitenni a bérlőt. Ha valaki mégis kiadja, akkor át kell íratni a fogyasztókat a bérlő nevére. Ha nem fizet, akkor legalább ez nem a bérbeadót terheli.

padlas 2012.07.19. 14:17:16

@Fruka1: nekem nagyon furcsak a kommentjeid. Itt egy tortenet arrol, hogy egy devizahiteles milyen rosszul jart, kozben meg te folyamatosan magyarazod, hogy milyen fontos, hogy valaki hitelbe verje magat csak azert hogy sajat lakasa legyen. En oszinten nem ertelek, ha meg ilyen tortenetekbol sem gondolod, hogy tanulni kene, akkor megis mibol?

Jaffar 2012.07.19. 14:23:28

@Nyulz of the World:
"Ezzel ellentetben a bankok felelotlenul szortak ki a hiteleket, anelkul, hogy komolyabb kockazati elemzeseket vegeztek volna. En emiatt mondom, hogy igenis, a bank is ugyanugy saros, es teljesen jogos elvaras, hogy az arfolyam-bukta legalabb felet o fizesse. Mert o sem tett meg minden elvarhatot azert, hogy nem doljon be annyi hitel."

Nem vagyok banki alkalmazott, de én úgy látom, hogy az általad felvázolt esetben, tehát ahol a bank felelötlenül adott olyannak hitelt, aki elöbb vagy utóbb bizonyosan be fog dölni, a bankot végképp nem lehet hibáztatni, hisz végeredményben az övé lesz a ház, ha nem fizet az adós és a bank belekalkulálja az ilyen veszteséget is a kötségeibe. Nem tudja fizetni az adós? Sajnálatos pech, pláne úgy, hogy az állam segíti a "szegény" bedölt hiteleseket, míg akik felelösen, gondolkodva és utánaszámolva nem vettek fel 10-20 milliót a semmire, azok meg le vannak tojva.

Döljön be mindegyik hiteles. Adja el és cserélje kisebbre, ill. menjen albérletbe. SENKI SEM KÉNYSZERÍTETTE ARRA, HOGY HITELT VEGYEN FEL. Minden más csak melébeszélés.
Aki a külfölddel példálózik, mert ott minden jobb, az mehet, és megmutathatja. Otthon abból kel fözni, ami van.

eddie1977 2012.07.19. 14:26:07

@padlas: 14:17-re
Azert azt latni kell, hogy a magyar alberleti viszonyok nagyon kedvezotlenek.
Melyen a nyugati lakasberlesi rendszer alatt van, mind a berlo, mind a kiado szemszogebol nezve.
A sajat tulajdonhoz valo ragaszkodast en sem tartom jo otletnek, de mint ahogy abban az orszagban sok masra, ugy erre sincs tul jo megoldas.
Bevetel sosem lesz annyi, hogy abbol lazan kikohogd magadnak az ingatlan arat [mellesleg nyugaton sem], berelni viszont nem mersz, es ugyanez forditva is, berbeadni is rizikos lehet.
Szabalyozatlan, gyenge labakon allo piac.
Az viszont tuti, hogy aki egyszer belehajtja a fejet egy hitelbe, az onnantol bankrabszolga lesz.
Kelet-Nyugat fuggetlen, ez igaz barhol a vilagon.

bpetya75 2012.07.19. 14:27:36

@Nyulz of the World:

Igazad van, sosem állítottál ilyet :-D

2012.07.19. 14:27:52

@padlas: Igen, az emberek IS hibasak. Meg a bank is, aki nem egy penzintezettol elvarhato alapossaggal merte fel a kihelyezett hiteleinek a kockazatat. Mert az volt a lenyeg, hogy hitelt helyezzen ki. Nem veletlenul jott Basel II, majd a III, es jonehany EKB-s lepes sem. Erdemes megnezni a bankok Basel II elotti mutatoit, tanulsagosak.

A balhet viszont megis az emberek viszik el.

Fruka1 2012.07.19. 14:28:09

@padlas: Szerintem nem tudtam elmagyarázni rendesen hogy mire is gondolok.Én csak azt szerettem volna elmondani, milyen okok, milyen indokok vezettek idáig hogy valaki akkoriban felvegye a hitelt, és ennek az eredménye akkor nem feltétlenül látszódott tragikusnak, és vállalhatatlannak.Erre jöttek amiket olvastál.
Szóval akkor, én nem azt mondom így utólag hogy ez így teljesen OK, rendben van , nyilván nem. De akkor ez lehet nem így látszódott jónak, minden eset más.
Ha megteheted hogy legyen saját (mondjuk kicsi) lakásod, és van annyi pénzed , inkább vegyél, és ne bérelj.Én erre gondolok. Ha hitelből (deviza vagy forint) veszed most, arra persze most ebben a helyzetben már azt mondom hogy NE tedd. (persze lehet spec. helyzet)
Talán most már érthető.

bpetya75 2012.07.19. 14:39:55

@Jaffar:

A bankok felelőtlenségét jelzi például az, hogy milyen mértékben voltak hajlandóak behitelezni egy ingatlant. Felecsülte az értékbecslő a kecót mondjuk 15 misire. Ennek a 90%-át, vagyis 13,5 misit vettek hitelbiztosítéki értéknek, aminek akár a 85%-át is hajlandók voltak odaadni hitelbe. Tehát a 15 milliós ingatlanra közel 11,5 milliós hitel is kerülhetett devizában. Ebből az árfolyamváltozások simán csináltak úgy 17-17,5 milliót. Közben az ingatlan piaci értéke lemehetett 9-10 millió környékére is. Szóval a hatalmas bölcsességről és hozzáértésről tanúbizonyságot tevő jótanácsodat követő mocskosszemétnyerészkedőspekuláns devizahiteles akár szolid 8 millióval is tartozhat a banknak az ügylet után.

De jó ötlet!

2012.07.19. 14:48:23

@bpetya75: Atyam, a trollokat etetni tilos. En is ezert nem is reagaltam arra a netto marhasag-gyujtemenyre, amit irt. ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.07.19. 14:49:10

@bpetya75: És akkor még nem beszéltünk arról, hogy szemet hunytak az értékbecslők csalásainak. Amikor egy ingatlant jóval az akkori piaci érték fölé becsültek... Persze erről senki nem beszél. Mindegy volt, csak menjen ki a hitel...

padlas 2012.07.19. 14:49:57

@Fruka1: koszi, most mar jobban ertem, mit akartal mondani. Es abban egyetertek, hogyha lenne mondjuk 100 milliom, valoszinuleg en is vennek lakast, egyszeruen mert annyi penzbol praktikus lenne valamennyit lakasra forditani. De az ilyesmi azert eleg ritka, a legtobb embernek nincs annyi penze, hogy csak ugy zsebbol kipengessen egy megfelelo lakast, szoval mindenkepp bejon a hitel problema. Es itt nem ertek egyet azzal, hogy akkor vegyen kisebb lakast, mert ha nagy csaladot szeretne, akkor minek venne kis lakast? En inkabb berelnek egy nagyot, amiben kenyelmesen tudok elni a csaladommal.

Világpolgár2012 2012.07.19. 14:50:20

@Kard:
Én ezt egy kicsit máshogy látom. A szabályozás rossz volt, ebben egyet értünk és ezért a kormány (vagy inkább hívjuk döntéshozóknak, mert szerintem itt összefolyik a politikai és pénzügyi elit) felelős. A bankok a rossz vagy hiányos szabályozást pedig etikátlanul kihasználták a saját előnyükre. A profitjuk az természetesen csökkent a válság kezdete óta, de én ezt inkább helyrebillentésnek nevezném, mert előtte irreálisan nagy mértéken növekedett. És persze a legtöbb bank túlélte/túléli a válságot, ráadásul a mai napig profitot termel. A végeredmény, hogy a hiteles szenved egyedül. A hitelesnek pedig arca van, családja van, ő alkotja az országot, ő termel(ne), ő szül(ne), jó lenne, ha erre ráébredne már a kedves szabályozás, meg a bankok is.

Stacey 2012.07.19. 14:54:54

@Jaffar: és akit még érint

Kifejtenéd mit jelent FELELŐSEN felvenni hitelt?
Hogy nem gondolod hogy egy reálisan számolt hitel, hasonlóan a post író Máriához - plusz megtakarítás is elfogy, mert pl. 10 év múlva egy kirándulásból hazahozott lyme kóros kullancs miatt több mint 2 évig elhúzódik egy olyan betegség amit a legjóindulatúbb munkáltató sem bír kivárni és a teljes munkaképtelenség miatt elvesztett munkahely majd családi összefogás után cseréld az amúgy is hiteles KICSIT még kisebbre (6m2-es szoba helyett még hova?!)
Dögöljön be minden hiteles?!? Kívánom hogy érezd meg hogy milyen érzés amikor nem úgy alakulnak a dolgok ahogy képzelted, akkor te is hasonló együttérzést és segítséget kapj másoktól, mint amilyet te képes vagy adni.. Tudod, nem az a szegény, akinek a bank elviszi a házát...

Fruka1 2012.07.19. 14:56:10

@padlas: OK, rendben, béreljen nagyobbat, mert annak megvételéhez most már hitel kell esetleg neki, ebben a helyzetben én is egyetértek ezzel.
De ha adott pl. egy fiatal pár, akinek kell kezdésnek x évre lakás, és van 5-10 milliója(mert vannak szülők, ez az akármi, lehet ilyen) akkor ezért már tud egy kis kezdő garzont, valamit venni, ahol x ideig él, később nagyobbra cseréli, eladja stb. Ilyesmire gondolok.

Alf (törölt) 2012.07.19. 14:56:50

Aki még nem látta volna.

www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE

A bankrendszer jelenlegi formáját meg kell szüntetnük.

Jaffar 2012.07.19. 14:58:09

@bpetya75:

Még mindig nem értem. Tehát a bank a felelös azért, mert az adósa nem fizeti azt, amit a szerzödésben vállalt?
Nem, nem érdekel, hogy el kell adnia a házát, mert megemelkedett a törlesztö. Adja el, ill. hagyja bedölni, ahogy a posztíró is tette. Ez a megoldás. Be kellene már látni, hogy a saját lakás az nem JÁR!!!! És amint a példa is mutatja, az "inkább magamnak fizetem" sokkal nagyobb szopás, mintha bérelném, hisz legalább a bérletnél (szerzödéstöl függöen) 5-10 évig elöre tervezhetek.
Nekem sem lesz valszeg nyugdíjas korom elött sajátom, mert nem tehetem meg, ill. nem fogok 200.000€-t felvenni, még akkor sem, ha simán tudnám fizetni. Többet ér az, hogy nem vagyok röghöz kötve, ill. van megtakarításom. S hiába rugózol azon, hogy a bank a hibás, mert ha hibás is lenne, mit segít a dolgon? A bank sohasem veszít/bukik akkorát, mint az adós. Ennyi.

padlas 2012.07.19. 15:03:01

@eddie1977: nagyjabol egyetertek azzal amit irtal. Talan csak annyi, hogy a berlest en nem latom annyira rizikosnak. Kevesbe fejlett a berleti rendszer Magyarorszagon, az igaz, de a berlok elegge vedve vannak, ahogy azt fentebb mar tobben irtak.

lanyi 2012.07.19. 15:03:30

@tilmir:

Lájloktam a hozzászólásod!:)

Szelid sunmalac 2012.07.19. 15:07:13

Vettem hazat. Igen, hitelre. De olyat, amit most ugyanannyiert, ha nem tobbert el tudok adni es abbol a fix reszletu hitelt is ki tudom fizetni, a tobbi meg marad az enyem. Most akkor mitol is jobb berelni? Hogy 35 ev mulve legyen meg ugyanez? Addig meg a csaladdal eljek mas lakasaban fizetve majdnem ugyenennyit? Egyebkent meg a ki azt meri allitani, hogy ma itthon nincs kiszolgaltatva aki alberletben lakik, az szedjen kevesebb cuccot!

Jaffar 2012.07.19. 15:07:57

@Stacey:
Felelösség legjobb példája a saját családomban volt, ahol annak ellenére vették fel anno FT-ban a hitelt, hogy mindenki le akarta beszélni öket, mert a svájcinak alig van kamata...........
Neki lett utóbb igaza. Arról meg nem is beszélve, hogy ha van a zsebemben 2-3 millió FT, akkor nem 20milliós házra kell a hitelt felvenni, mert akkor szó szerint egy rabszolga leszel egy életen át, söt nagy valószínüséggel be is bukod az egészet. Remélem nem nagy titkot árulok el, ha azt mondom, hogy a csaléd kevesebbet keresö tagja bevételének max 30%-át teheti ki a havi hitel/részlet. Tehát ha az egyikük keres 150.000FT-ot, míg a másik 100.000FT-ot, akkor én max annyit vennék fel, hogy a törlesztö ne haladja meg a 30.000FT-ot. Így minden esetben ki lehet fizetni, söt, mellette meg is lehet egy kicsit takarítani, hogy ne érjen semmi meglepetés. Nem olyan nagy dolog ez, csak mielött rákanyarítja az ember a szerzödésre az aláírását, fel kell készülni (fejben) a legrosszabb verzióra is. Mi van akkor, ha......

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.19. 15:07:57

"Ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja. "

Na ebben igazad van.

Különben ez nekem is furcsa.
Én évek óta dolgozok, egész jó fizuért, de soha nincs pénzem nyaralni menni. Ha elmennék Pestre ismerősökhöz, komoly tervezés, spórolás.

Ismerősök, akik mindig tőlem kérnek kölcsön, meg sosincs munkájuk meg soktízezres telefonnal, illetve nyaralni.

bpetya75 2012.07.19. 15:08:14

Off

HILFE!!!

Tud valaki Nagykanizsán jó és nem túl drága autószerelőt? Asszony lerohadt a Swifttel. Állítólag elszállt a vízpumpa...

On

szvsz 2012.07.19. 15:12:57

"@Jaffar: "Adja el, ill. hagyja bedölni, ahogy a posztíró is tette"
A gond nem itt van, hanem ott, hogy miután hagyod bedőlni, a bank elviszi és jóllehet ez volt a hitel egyetlen (!) biztosítéka, továbbra is követeli az ingatlan aktuális (alacsony) ára és a tőke (triplájára növekedett) különbözetét.
Tehát a bank helyezhet ki pénzt felelőtlenül, de te nem veheted fel ugynúgy. A többség valószínüleg nem sírna, ha odalenne a háza és azzal annyi, el van felejtve. Símán bedobnák amikor a törlesztő a duplájára emelkedik és hello. De banánisztánban csak a bank jelenthet csődöt, az adós nem.

bpetya75 2012.07.19. 15:12:59

@Jaffar:

"A bank sohasem veszít/bukik akkorát, mint az adós. Ennyi.
" Na ebben egyetértünk.

Egyébként nem azt mondom, hogy a bank a hibás. Az ellen ágálok, hogy minden felelősséget a hitelt felvevőkre tolnak sokan. Az adós, a bank és a mindenkori kormány egyaránt felelősek a helyzetért, de eddig csak az adós szívott...

eddie1977 2012.07.19. 15:14:42

@padlas: 15:03-ra
Kezd korvonalazodni bennem egy terv, hogy irok a nyugati lakasberlesrol is egy posztot, mert amugy ez itt sem annyira egyszeru.
Az ingatlanok berleti dijai olyan mertekben vannak a fizetesekhez igazitva, hogy ha kenyelmesen szeretnel elni, akkor gyakorlatilag [ket kereso eseten] az egyik ber el is megy a pecora.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nyomorogni kell, hanem azt, hogy a Nagy Testver sosem fogja megengedni, hogy tul sok zseton maradjon nalunk.
Vagy hitelre, vagy berleti dijra, de ki fogjak szedni a zsebunkbol a penzt.
Ha nincs loved, akkor felsz, hiszen a jovot tervezni akarod, keves penzbol nehezebb.
Ha felsz, akkor kevesebbet mersz ugralni, hiszen van vesziteni valod.
Ha nem mersz ugralni, akkor a rendszer azt csinal veled, amit akar.
Csak az a szabad ember, akinek nincs semmilye.

fehso2 2012.07.19. 15:15:32

Úgy tűnik, hogy neked minden rendben volt az életedben, munka, család, vállalkozás, csak a hitel keserítette mag azt!
Gratulálok, hogy ezen túl tudtatok lépni. A család és a szabadság a legfontosabb!!!
Hajrá!

bpetya75 2012.07.19. 15:20:30

@eddie1977:

"Csak az a szabad ember, akinek nincs semmilye. "

Éljenek a hippik ;-)

Egyébként van igazad. Néha én is úgy érzem, hogy három túszt adtam a hatalmasok kezébe. De aztán győz a "Bízzunk Istenben és tartsuk szárazon a puskaport!" elv...

eddie1977 2012.07.19. 15:26:24

@eddie1977: Szegyellem magam.
Egykor peldas voltam magyar helyesirasbol, de kezdem elfelejteni. :(
Semmilye helyett semmije...

Anti Anyag (törölt) 2012.07.19. 15:35:07

Nem kellene a posztolót baszogatni a hitel miatt, Gyurcsányék úgy oldották meg a "kedvezményes" hitelt, hogy szinte bárki felvehette.
Pörgött a piac, felélénkült a lakásépítés.

Persze, hogy a fiatalok buktak rá, mint tyúk a takonyra. Ennek persze ára volt, a bankok ott kúrták át saját ügyfeleiket ahogy tudták, a bankokhoz kötődő ingatlan maffia is elszabadult, Gyurcsányék magasról szarták ezt le.

Valójában Orbánék is, ezek külföldi tulajdonú bankok, szóval a sitt, rendőrségi eljárások nem opció, még ha lettek is volna törvények, ki merte volna letartóztatni azokat, akik az országot finanszírozzák. Ez periféria. Péntek a cigány azért ölhette meg áldozatát, mert megerőszakolta fél magyarországot, de olyan istentelen helyeken, ahol rendőrt legfeljebb a TV-ben látnak és kialakult benne a sérthetetlen vagyok érzése.

Hasonló helyzetben van egy külföldi bank magyar leányvállalat is. Érdemes megnézni pár szerződést, simán kimeríti a csalás fogalmát. Néhány okos pedig fikázza az aláírókat, bezzeg nyugaton, ott megnézik. Ott az ilyen bankárokat már a középkorban felhúzták egy fára, tehát alapból bizalmi a bankrendszer, azaz nem nézik meg.

Ráadásul az ilyen okosok elfelejtik, hogy kiment ez a 2 fiatal, aki itt is megcsinálta egzisztenciáját, eltartották volna magukat, plusz 3-4 embert. Az okos pedig mehet ma a munkanélküli hivatalba, aztán a híd alá, mert a munkanélküli segélyeket azok is fizették, akik kihúztak külföldre és a bankok miatt rengetegen húztak el.

A bankok annyiban rákapáltak, hogy hiéna módjára szépen felfalták piacukat, elvesztették hitelüket, a lépcsőházban lakó hajléktalannak jobb ma a bizalmi indexe, mint bármelyik banknak.
.

UnrealFCY 2012.07.19. 15:37:34

jól tette a cikkíró amit tett. Ennyi.

Szelid sunmalac 2012.07.19. 15:40:44

Tisztazzunk valamit. Csak azert, mert sokan voltak hulyek, attol meg nem lesznek okosak es artatlanok!
Kolcsont (hitelt) csak olyan penznemben veszunk fel, amiben a bevetelunk van. minden egyebe esetben szimplan valutatozsdezunk es punktum. Az pedig meg a tozsdenek is az egyik legsotetebb zuga. Ennyibol nyugodtan mindneki jarklahatna a penzvaltohoz a havi fizetesevel es jatszhatna az arfolyamokkal. Vajon ezt miert nem teszik?

vajdasagi 2012.07.19. 15:43:09

@Fruka1: Nem értek egyet. Hitelből lakást venni/házat építeni csak akkor szabad, ha az ember biztos benne, hogy tud majd törleszteni. Egyébként bérelni kell. Csak Magyarországon él az a tévhit, hogy a lakásbérlés az ördogtől való, és azonnal saját tulajdon kell, még ha banki hitelből is. A bank nem gazember, hanem csak nyerészkedő, és rajtunk akar nyerészkedni. Mivel ez a főfoglalkozása, mi meg csak pancserek vagyunk a hitelfelvételkor, persze hogy a bank jár jól.

Tanulság: ne hitelből vásárolj. Attól még az albérlet is jobb.

Amúgy a szerzőt persze sajnálom, és szurkolok neki, hogy a sorsa jól alakuljon. A leveléből azt érzem, hogy ezt megérdemli. De pénzügyileg akkor is felelőtnek voltak: spekuláltak és rajtavesztettek.

piszkosfred 2012.07.19. 15:45:02

@Fruka1: es mindenki mas. Lakashitel vs. alberlet eseteben sokkal tobb tenyezot kell figyelembe venni, ez egy egesz jo szamitas:

kiszamolo.hu/alberlet-vagy-sajat-lakas-melyik-az-olcsobb/

madscientist 2012.07.19. 15:48:12

@eddie1977:

"Csak az a szabad ember, akinek nincs semmilye. "

Hogy ez mennyire igaz!
Ezt próbálom magyarázgatni azoknak is, akik próbáltak anno meggyőzni, hogy így meg úgy menjek bele hitelbe (pl diákhitel)
De mindig is úgy voltam vele, annak van a legkevesebb gondja akinek a kötöttsége is a legkevesebb, márpedig a hitel kötöttség, ami akár a fenti példa alapján gúzsba is köthet könnyen... :( Lehet hogy nehezebb volt, de megoldottam máshogy, önerőből, s utólag a fejfájás is kevesebb! :)

OFF:
S, ha már a bölcsességeknél tartunk, nekem a nagymamám mindig azt mondta: "Kislányom, én még sose tartoztam senkinek, még a szomszédnak sem, egy fél fej fokhagymával sem!" Nyilván a mama sem a lakásra felvett OTP-re gondolt ezzel (azt a rokonságban mindenki szépen vissza is tudta fizetgetni különösebb gond nélkül), de pont akkoriban kezdtek el hódítani a könnyen, gyorsan, egyszerűen felkiáltású, kezes és fedezet nélküli szöveges azonnali meg mittudomén milyen személyi kölcsönök. A baj nem azzal van szerintem, ha valaki okosan, belátóan lakásra vagy vállalkozásra vesz fel hitelt, hanem, ha a mindennapos dolgainkat abból kéne már fedezni, na az nagyon nem faja....

Jaffar 2012.07.19. 15:49:14

@bpetya75: Ezzel maximálisan egyetértek. Nem is vitattam soha, de a helyzeten ez nem változtat. Söt, amióta nemzeti kurmányunk van csak még rosszabb lett, mint szinte minden és ennek sem a zelmúlt8év az oka.

Jaffar 2012.07.19. 15:53:36

@szvsz:
S akkor mi a fenének nem panaszkodnak a bajbajutottak a helyi képviselöjüknek, akire szavaztak, hogy nincs jól ez így és, hogy tenni kellene valamit. A mostani bagázs simán megváltoztathat minden szerzödést, akár visszamenöleg is, akkor hol itt a probléma?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.19. 15:56:03

Máriának és a családjának sok boldogságot kivánok, az külön öröm , hogy kitartottak egymás mellett,nem omlott össze a család, szeretetben vészelték át ezt a kemény 10 évet. A jövőhöz sok sikert egészséget kivánok.
Nem akarok politizálni,de én is 12 éve "leléptem" s most kivülről szemlélem ami otthon történik, európai ésszel felfoghatatlan (lehet most sokan megköveznek,de nem érdekel) nem bántam meg ,hogy elhagytam házamat,hazámat, s nem is látom , hogy a következő 10 évben hazamennék, igaza van azoknak akik azt mondják Mo le van maradva 10-20 évvel európától, sajnos ez a mai rendszerben tolódik még vagy 10 évet. Szeretem a hazámat,de élhetetlen, a politika és a gazdaság megfojtja az embereket. Aki tud menjen, mindegy merre hagyja el hazáját, szeretni fogják,tisztelni fogják a munkáját, s megfizetik, s élhet európaian, attól még magyar!!

Jaffar 2012.07.19. 15:56:40

@Anti Anyag:
Nyugaton sem nézik meg. Van külföldi ismerösöm aki ugyanúgy svájci hitelre vette a házát, mint odahaza mindenki. Érdekes módon ö nem a bankot hibáztatja, hanem saját magát. Ki érti ezt?

Anti Anyag (törölt) 2012.07.19. 15:59:36

@Jaffar: Na ja. Orbánék felvetettek egy csomó hítelt a lakossággal és ők maguk is annyi kölcsönt vettek fel, amivel az államadósság majd 30%-al megemelkedett.

Ezek szerint ha a barátod/barátnőd felvesz egy jókora kölcsönt, aztán nem fizeti vissza, sőt lelépett, akkor te vagy a hibás, ha kénytelen vagy megszorítani, hogy vissza tudd fizetni.

Érdekes logika, de az IMF kölcsönt Gyurcsányék eleve úgy vették fel, hogy 2012-től kell törleszteni. Szóval lehet, hogy szarul esik neked, de Orbán ezért épp nem hibáztatható, mivel neki VISSZAFIZETNIE kell.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.19. 16:02:31

@Anti Anyag: " de Orbán ezért épp nem hibáztatható, mivel neki VISSZAFIZETNIE kell." talán nem kellett volna Molt venni belőle,elkölteni ő is tudta ,bukott is rajta 200 milliárdot, Gratulálok !!

Anti Anyag (törölt) 2012.07.19. 16:05:39

@Jaffar: Nem tudom hol van az a nyugat, de a legtöbb helyen fel sem vehet kölcsönt svájci frankban. Ahol pedig igen, mi a fenének vett volna fel abban. Ha csak nem svájci, de akkor meg épp jobban járt.

A svájci frank-Ft különbözet okozta itt a gondokat, nem a svájci frank. Pontosabban az, hogy a bankok a későbbi teljesítést (kihasználva a svájci frank erősödését) a legmagasabb árfolyamon számolták.

Persze kölcsönt lehet bármilyen alapon felvenni (nem mindenhol tiltják), de ekkor az ügyfél magára a kockázatra játszik. Ezeket az eseteket nem kellene keverni az itteniekkel, mert még a szerződésük is teljesen más.

DaDirk 2012.07.19. 16:07:55

Határátkelő, a költözés +1! Már ideje volt.

Mária, le a kalappal előttetek, nem lehetett könnyű, sok kitartást kívánok.

A kommentek nagy részén átfutottam, általánosságban csak annyit tennék hozzá, hogy a pénzügyi ismeretek nélkülözése/hiánya nemcsak kis hazánkban fordulhat elő, külföldi ismerőseim között is akad olyan, aki rendesen bukott a hitelügyleteken. Más kérdés, hogy nyugat-európai fizetéssel ezek a lyukak sokkal könnyebben befoltozhatóak, de ne gondoljuk, hogy a bankok máshol jobbak.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.19. 16:11:16

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: A MOL-t szvsz. nagyon okos dolog volt megvenni, ha valami értékes ma, akkor az egy energiaipari befektetés, mellékesen a MOL benne van a világ 500 legnagyobb cégének a listájában. Valószínűleg Orbánéknak valaki megsúghatta, hogy Iráni embargó lesz.

eddie1977 2012.07.19. 16:11:44

Sokan a trolloktol tartottak most, hogy atkoltozott a blog ide.
En meg ugy latom, hogy sajnos itt is be fog indulni ez a megoszto "voros vagy narancs" -amugy teljesen felesleges- dobalozas, es ez sok esetben el fogja terelni a figyelmet akar meg az adott posztrol is.
Csak remelni merem, hogy nem zullik le ez a blog is "politikai okoskodassa".

Hari Seldon 2 2012.07.19. 16:12:55

Sziasztok,
Átjöttem én is.
Nem tudom mit csináltam rosszul, de a sima nevemet nem fogadta el ez a nyavalyás... Így most írtam mögé egy 2-est. Így lettem Hari Seldon 2

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.19. 16:14:27

@Anti Anyag: nem akarok vitatkozni,nem erről szól az irás,de megjegyzem ezt a " jó vételt" neked kell kifizetni,mert a részvények valahogy negativban vannak, a hitelt meg amiből megvette,fizetni kell,Neked !!!

◄ ► 2012.07.19. 16:14:35

Mindenki tegye ezt, én is ezt fogom!
Már csak egy kis időt kell itthon kibírnom, aztán elhúzok a fenébe...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.07.19. 16:16:55

Szerintem a bank járt el tisztességtelenül, mert nem számolta ki jól a fedezeti értéket. Hagyni kellett volna bedőlni, mielőtt beleöltök egy valag pénzt. Kisebb lett volna a veszteség.

Ixos 2012.07.19. 16:21:45

En ugy tudom, hogy a hiteltartozas az EU teljes teruleten behajthato, tehat Ausztria meg nincs eleg messze a meguszashoz sajnos...

flimo13 2012.07.19. 16:21:56

@dundijégó: azért félelmetes, hogy rajtatok a hitel, kivándorláson gondolkoztok, de házat akartok VENNI.

Jaffar 2012.07.19. 16:26:20

@Anti Anyag:
Az ismerösöm Ausztriában lakik és igen, svájcit vett fel. Szidja is magát miatta, mert jobban járt volna, ha marad az albérletnél. Nyilván ez nem tömeges jelenség, de jelzi, hogy itt sem tökéletesek az emberek. Persze nem mindegy, hogy beismeri valaki a hibáját és belátja, hogy ez így nem megy tovább, ahogy Mária is tette.

Az most teljesen mellékes, hogy a bankok is gecik, mert nyilván a profit az érdekük, mi más is lenne. Ha annyira tudja mindenki a tutit és amúgy is a Gyúrcsány a hibás, akkor mialófütyiért nincs már megoldva a probléma? Hisz már régóta népnemzeti kurmány ül a parlamentben és ök aztán mindig mindenkinél jobban tudnak mindent, söt öket nem is kell, hogy a válság súlytsa, hisz generálnak elég sz*rt maguknak anélküls is. Itt és most ne menjünk át értelmetlen MSZP/FIDESZ hitvitába, mert magasról letojom mindkettöt.

flimo13 2012.07.19. 16:26:48

@iOi: ez meg kétélű gondolkodás, a mostani bérleti díjakért kb ennyi "jár". Amíg az átlag bérlő inkább megy egy lerobbant lakásba feketén féláron, mint egy karbantartott, rendesen lepapírozott bérletbe, akkor hiába akarná egy tulaj utóbbi szerint kiadni, sose talál bérlőt.

flimo13 2012.07.19. 16:29:17

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: miért, ha jobban állna a részvény, kevesebb hitelt kéne fizetni? Amíg nem kell-akarják eladni addig szinte mindegy, hogy hogy áll, mondom ezt annak ellenére, hogy a megvétellel én se értek egyet.

ioi (törölt) 2012.07.19. 16:33:41

@flimo13: nos, pedig szintén azokban a drága (ár értelemben) ny-eui országokban a lakhatás nem teszi ki egy ember nettó fizetésének olyan tetemes részét, mint itt. Úgyhogy az arányokkal valamelyik oldalon gond van. Lehet, hogy a bérekkel.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.19. 16:35:47

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Itt az irányítás a lényeg, nem a részvények. Holnap a részvények sem lesznek mínuszban, de ez tökmindegy is, el lehet képzelni mibe kerülne az neked, ha az állam nem a MOL, hanem mondjuk a Shell által biztosított olajár mellett támogatná a magyar szállítási cégek gázolaj kedvezményét.

Persze te mindenképp szívsz, csak ebben az esetben nem akkorát, hiszen a Shell nem fogja tudni drágábban adni az olajat, mint az állami kézben lévő MOL.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.19. 16:38:55

@Anti Anyag: mondom,hogy a blog nem erről szól, de nagyon szépeket irsz,a Hitelt akkor is Neked kell visszafizetni(mindegy ki vagy mire költötte),s nem nekem !!

Exploiter 2012.07.19. 16:44:43

@Kard:

Hát, mer' a bank spekulált,nem-e?

Abban egyetértünk, hogy ez nekik se jó, illetve nem érdekük a helyzet rontása... de még mindig jobb, mint a hitelesnek.

kozmopolita 2012.07.19. 16:47:20

Ez mekkora!

Pont most költöztünk be a házunkba, és néhány napig nem volt idöm ránézni sem a blogra. Erre mit látok, amikor visszajövök? A HÁ is elköltözött.

Üdvözlöm ezt a blog.hu-s döntést. Mázlim van, hogy már régen regisztráltam itt is ugynazzal a névvel. Nem szeretném, ha valaki plagizálna... :)

eddie1977 2012.07.19. 16:48:31

@iOi: 16:33-ra
Gyors matek Irorszagbol.
10 euros oraber, 35 oras muszak egy heten [de akkor mar stabil melohelyed van], azaz 350 euro heti bevetel.
Az 1400 euro/ho.
Ha egy kenyelmes lakast keresel [ertsd, nem "szocialis negyedben" talalhato, furdokadas, nagykonyhas, 1 haloszoba, 1 nappali], akkor azert [Dublinban] siman elkerik a 900-1100 euros arat.
Erre meg rajon a havi rezsi, ami atlag 150 euro/ho.
Azaz a fizetes minimum 64%-a lakasberlet [rezsivel egyutt ez mar 82%].
Azert nem veletlen, hogy rengetegen elnek "csoves" tarsberletekben.

padlas 2012.07.19. 16:50:00

@Anti Anyag: "Nem kellene a posztolót baszogatni a hitel miatt, Gyurcsányék úgy oldották meg a "kedvezményes" hitelt, hogy szinte bárki felvehette. "
Jajistenem, atjottunk az indexhez, egybol megy a gyurcsanyozas? Raadasul meg rosszul is tudod, mert ha mar mindenaron ezen a tengelyen akarsz mozogni, akkor bizony Orban nevet kell emlegetni, az o elso kormanya inditotta be a tamogatott lakashitel konstrukciot, ami raszoktatta a nepet a hitelre, meg persze hatalmas lyukat utott a koltsegvetesen. Arrol nem is beszelve, hogy sokaig devizahitelt sem lehetett felvenni Magyarorszagon, aztan ki vezette be teljesen felelotlenul, na ki? Hat az elso Orban kormany. Szoval errol ennyit.

Martian (törölt) 2012.07.19. 16:51:45

@madscientist: hát igen, aki hitelt vesz fel, az sikeres ember nem lehet... mert a hitelezés mindig a banknak siker és nem a hitelfelvevőnek.

rohadjmegARCgeci 2012.07.19. 16:56:45

Én már végképp nem értem,hogy a bankoknak miért jobb az ha egyáltalán nincs fizető ügyfél és a nyakukon marad egy eladhatatlan ingatlan,aminek még értéke sincs,mert Dunát lehet rekeszteni az eladhatatlan ingatlanokkal.
Olyan mint ha a bankok közellenségként kezelnék az ügyfeleiket,pedig ez hosszú távon nagy szivattyú lesz mindegyik banknak.Mert ha nem tud kihelyezni hiteleket,márpedig nem fog tudni a következő generációnak hitelt kihelyezni mert azt látják a gyerekek hogy egy írtózatos szenvedéssel járt a szülőknek az egész,tehát nagyon negatív a felhangja a jövőre nézve,azaz a bankok a saját maguk sírját ássák meg ezzel a mentalitással,ahogy az ügyfelekkel viselkednek.
És tévedés hogy nincs pénzügyi kultúra,mert bár nem az iskola tanítja a következő generációnak,hanem maga az élet,hogy a bankokat nagyívben kerülni kell.

Kard 2012.07.19. 16:57:37

@Nyulz of the World: ""Es abban sem vagyok biztos, hogy pl. a devizahitelezesen annyit buktak. Ugyanis ezek nem devizahitelek, hanem deviza alapu hitelek! Vagyis a bank soha nem rohant a piacra svajci frankot venni, majd azt atvaltani es amikor megerkezik a torleszto, akkor sem rohan megnit svajci frankot vasarolni. O forintot kolcsonoz, es forintot kap. Csak devizaban konyvel. Vagyis igazabol a tenyleges veszteseget az elore kalkulalt nyeresegnel alacsonyabb nyeresege okozza. Aztan persze igy mar nem is olyan nehez komoly (legtobb esetben nem letezo) vesztesegeket elkonyvelni, lobogtatni a papirokat es sirni. " - ez a legnagyobb tévhit, hogy a bank csak kisebb kamatot szedett be és akkor is van nyeresége. Picit gondolj bele mit is csinál a bank? Pénzügyi közvetítő.

A bank neked forint hitelt adott az után a pénz után amit pl. én betettem betétként. Mivel nekem a betétre 9% kamatot adott és neki is kell lennie rajta nyereségnek ezért 12%-os kamatot kér tőled (ez a 3% az ő haszna). Mivel ez sok ezért lett kitalálva az a konstrukció, hogy tegyünk mellé egy deviza ügyletet (általában 1-2 éves futamidővel). Ez a deviza ügylet ha nem mozdul az ár akkor hozott 6-7%-ot így lett a 4-5%-os THM-ű hitel. Mivel az árfolyam elborult és a külföldi szereplők féltek már ilyen üzleteket kötni a bankokkal a kamat is emelkedett. Utóbbi a bankok számlájára írható, itt csinálhattak volna mást is pl. hosszabb csere ügyletet tesznek a hitel mellé (bár akkor lehet túl drága lett volna a hitel).
Szóval nincs igazad, ha a bank nem szedi be legalább a 9%-ot akkor bukik rajta, mert a betétesnek ki kell fizetnie a kamatot.
Nyilván a kamatok és százalékok időben változtak, ez csak egy példa volt.

zsg? 2012.07.19. 17:00:02

Azt azért nagyon bírom, amikor évekkel a válság kitörése után, sok-sok százezer tönkre ment család után, kibújtak a szemétdomb alól az "én előre megmondtam" típusúak és utólag oktatják a népet arról, hogy mit jelent az árfolyamkockázat. Meg olyanokat nyögnek, hogy előre kellett volna gondolkozni és nem utólag sírni. Tesség mondani, a válság előtt ezek az okoskodók hol voltak? Vagy akkor még nem voltak okosak, csak utólag? Érdekes módon előtte senki sem kukorékolt nagy szájjal, hogy emberek, hülyeséget csináltok, bele fogtok dögleni, ne vegyetek fel CHF hitel!

Utólag viszont valamiért jól esik - szigorúan szakmai tanácsnak álcázva - belerúgni egyet a szerencsétlenekbe és oktatni őket, hogy előre kellett volna gondolkozni. Miután a fél életük ráment egy bukott hitelre. Amit mellesleg tömőfával dugtak le a torkukon, mindent elöntő marketing mellett, állami aszisztencia támogatásával. Nem lehetne már abbahagyni az utólagos okoskodást?

Stacey 2012.07.19. 17:01:34

@Jaffar:

Először tanuld meg helyesen a magyar nyelvtant; utána lehet majd a mennyit és milyen pénznemben kellett/nem kellett volna hitelként felvenni témán okoskodni...

KevinMulder 2012.07.19. 17:02:01

@Kard: Ja, ha tényleg lett deviza a deviza alapú hitelek között. De a jelek szerint nem volt .. a banknak egyáltalán nem bukó ...

eddie1977 2012.07.19. 17:08:11

@padlas: 16:50-re
Hat igen, ha ez igy megy tovabb, akkor en is hamar le fogok szokni errol a blogrol [is].
Az elmult 50 kommentben gyakorlatilag a posztolo [es az altala felvetett eredeti tema ugy osszessegeben] mar el is veszett.
Lehet, hogy magam vagyok a velemenyemmel, de ez az oldalvaltas nem volt annyira jo otlet.
Mar akkor, ha a regi szinvonalat szeretne Hataratkelo megtartani.

Sanyi9 2012.07.19. 17:13:44

Amugy a szerzo Nemetorszag melyik reszeben el?

az_igazi_trebitsch 2012.07.19. 17:14:28

@Natalienewmann: Majd a bank szépen leírja az extraprofitjából. Belefér nekik, hidd el, belefér!

ioi (törölt) 2012.07.19. 17:15:59

@eddie1977: Az írországi árakat nem ismerem, de élnek ismerőseim Dublinban, megkérdezem majd őket. Most csak úgy csináltam egy keresést, és találtam 1 bedroom, 1 bathroom, furnished albikat 500-600 euró között, persze lehet, hogy rosszak, vacak környék, átverés stb.

Gondolom 1400 eurós fizetésből az emberek nem laknak 1100 eurós albiban + rezsi, mert felkopna az álluk. Btw kb. tíz évig társbérleteztem Budapesten, szal ez nem csak diákoknak és nem csak külföldön pálya. Amíg nagyon rosszul kerestem (és egyedül voltam), nem ácsingóztam önálló, 100 ezres albérletek után, azt hiszem, ez egy teljesen természetes, nem attól függ, itthon élek vagy máshol. Mentem az olcsóba, a társbérletbe. De igazából már nem tudom, hogy az eredeti kérdéshez mindez hogy kapcsolódik.

és eddie, légyszi ne ilyen lekezelő stílusban írj.
köszönet ;)

2012.07.19. 17:18:52

@eddie1977: Nem hagynak ervenyesulni?? :O
(Bocsanat, de ezt nem tudtam kihagyni... :))))

eddie1977 2012.07.19. 17:25:15

@iOi: 17:15-re
Mi volt ebben a "lekezelo"?!
Ha igy erzed, akkor bocsi, en egyszeruen leirtam par sorban nehany adatot.
500-600 euro kozott itt studio lakasokat talalsz, amiben a haloszoba/nappali/konyha egy legter, a furdo pedig zuhany.
Es mivel Dublin eleg jelentos resze kifogasolhato [ugy ertem, hogy meg a kellemesebb kornyektol nehany utcanyira is talalsz "social" negyedeket], igy marhara nem mindegy, hogy hol vannak ezek az ingatlanok.
Helyismeret nelkul nagyon nehez jot talalni!
Amugy igen, ha valaki egymaga van, akkor nyilvan nem fog beleugrani egy ilyen osszegu berlesbe.
Az eredeti hozzaszolasod valahogy ugy szolt, hogy talan az aranyokkal van baj.
Ezert irtam le osszegszeruen es szazalekban, hogy errefele mi a dorges.

az_igazi_trebitsch 2012.07.19. 17:26:28

@zsg?: Érdekes, nekem is ajánlottak deviza alapú hitelt, nem is kevesen. Szükségem is lett volna rá, de az ötven évem tapasztalata azt súgta, hogy valahogy túl szép a menyasszony. És feltettem magamnak azt a kérdést is - most figyelj! - hogy miből fizetem vissza, ha az utcára kerülök?". Gondolkoztam, mérlegeltem, és nem lett belőlem hitel károsult.

Amiről mélyen hallgatnak a érintettek: nem is annyira az árfolyam változás küldte őket padlóra, mint az, hogy közben ők, vagy a házastársuk munkanélküli lett. Ez pedig bizony benne volt mindenkinek a paklijában. Igenis, a hitelt felvevők többsége meggondolatlan és felelőtlen volt. A bankok csak annyiban hibásak, hogy ezt vastagon kihasználták.

Igen, könnyű utólag okosnak lenni. De előre okosnak lenni sem olyan nehéz., csak sokszor kényelmetlen...

vargalukrécia 2012.07.19. 17:27:32

@zsg?:
Úgy van, nekem is elegem van ezekből a nagyokosokból, ezt senki nem láthatta előre, a bankok sem!

eddie1977 2012.07.19. 17:27:37

@Nyulz of the World: Hahaha... :)
Nem ezzel van a gond.
A regi oldal egy politikamentes felulet volt, ahol jokat vitaztunk, de nem mentunk bele ostoba "ki kire szavazott" jatekokba.
Ha ez az oldal ezt az iranyt koveti, akkor szerintem sokan itt fogjak hagyni.

Fruka1 2012.07.19. 17:31:52

@zsg?: Hát igen, amit leírtál ez a mai magyar társadalom egyik jelentős szeglete.Erre a felvetésedre majd jól meg fogják neked mondani azt: Ők ezt má
r akkor is mondták, hitel be fog dőlni, és bele fognak bukni tömegesenazemberekmermáakkorisláccott és punktum.

eyr750 2012.07.19. 17:33:45

@Kard: "nem kezdett volna bele ebbe a nagy spekulációs játékba fél Magyarország (ezt ki kell mondani, aki deviza hitelt vett fel spekulált és sajnos vesztett)."

Ez a hozzászólás undorító. Az állampolgárok nem feltételezték, hogy az uzsora legálissá, kormányok által védetté válik. Azt, hogy olyan szerződések születnek, amelyek egyoldalúak. A bank tehet, amit akar.

zsg? 2012.07.19. 17:39:12

@az_igazi_trebitsch: Őrizgesd bátran a paranoiádat, gondozd magadban, sokszor kisegíthet még ebben az országban. Nekem is van, jól tudom.

De azt azért csendesen megjegyezném, hogy ezt még Te sem láthattad előre, pedig Te vagy az_igazi_trebitsch! Mert ha Te előre láttad, hogy a 140 forintos CHF egy éven belül 240-280 lesz, hogy az ország a csőd szélén egyensúlyozva tántorog valutaválságból hiteltárgyalásba, hogy az emberek tömegesen veszítik el az állásukat, hogy a nemzetgazdaságot egy dilettáns fantaszta fogja vezetni, akkor Te bizonyára Nouriel Roubini mellett dolgozol és prófétaként alkalmaz. De mivel Roubininek nincs trebitsch nevű tanácsadója, ezért azt gondolom, hogy a klinikai kórképedet utólag tudatos előrelátásnak tünteted fel.

Én is szeretek magamnak azzal hízelegni, hogy okos és előrelátó, meg pénzügyileg művelt vagyok, de sajnos ez esetben nem az a valóság, amit Te erről gondolsz.

Fruka1 2012.07.19. 17:40:13

@Fruka1: Idézek néhány szót, nem én írtam: "Igen, könnyű utólag okosnak lenni. De előre okosnak lenni sem olyan nehéz., csak sokszor kényelmetlen"
Na bejött, megyek lottózni....

Takács Bálint 2012.07.19. 17:44:34

@Kard: Egy-két apróságot kifelejtettél a hatalmas banksajnálatodban.

A bank azt a bizonyos devizát, sosem vásárolt meg, tehát a valóságban nem bukott ezen a részen semmit.

Másrészt azt írtad az ingatlan most ér 16m-t. Azt nem számoltad bele, hogy a postoló, már több mit 6m-t visszafizetett a banknak, tehát a bank,most a 15 milliós hitel után összesen 22milliót könyvelhet el. Ez nem is olyan rossz IMHO.

Jaffar 2012.07.19. 17:45:30

@Stacey: Lol, ez aztán egy értelmes hozzászólás.

/facepalm

padlas 2012.07.19. 17:48:09

@vargalukrécia: "nekem is elegem van ezekből a nagyokosokból, ezt senki nem láthatta előre, a bankok sem! "

Megis mirol beszelsz? Senki nem mondta, hogy o bizony latta elore hogy ez lesz. Sot, szerintem itt egyedul azok mondtak azt, hogy a bankok ezt elore lattak, olyannyira, hogy maguk ideztek elo, akik az osszeeskuveselmeletekkel jottek...

Itt nem arrol van szo, hogy ki mit lat elore, hanem hogy megerted-e hogy mi a kockazat. Nem jovobelatonak kell lenni, hanem felfogni, hogy mi milyen kockazatokkal jar. Magyarul, nem az a lenyeg, hogy elore lasd hogy mi tortenik 20 ev mulva, hanem hogy felfogd, hogy 20 ev nagy ido, annyi ido alatt sok minden tortenhet, ezert nagyon kockazatos ilyen idotavra elkotelezodni, plane egy masik orszag devizajaban.

De abban igazad van, hogy abba lehet hagyni a magyarazast, mert aki sem mas hibajabol, sem sajat hibajabol, sem masok magyarazatabol nem akar tanulni, azzal felesleges foglalkozni.

zsg? 2012.07.19. 17:50:11

@az_igazi_trebitsch: Remélem, nem sértődsz meg a paranoia emlegetésére. Én is az állandó aggódók közé tartozom, de azt is tudom jól, hogy normális országokban ez a szint már kórképnek számít. Nálunk ez a fajta aggódás, mindenben az átverést keresés leginkább az életbenmaradási ösztönnek a terméke, ami nálunk hasznos. De ez sajnos az életminőség megrontója. Nem azért, mert én nem veszek előre plazmatévét CHF hitelből, hanem azért, mert az állandó átverés keresése elrontja az életminőséget. És így is fenntartom, hogy nem volt az országban olyan paranoid, aki ezt a szintű összeomlást előre látta volna.

2012.07.19. 17:50:26

@eddie1977: szerintem ez foleg rajtunk mulik.
tovabbra is: Don't feed the trolls!! :)
Ha valaki ilyenbe megy bele, egyszeruen nem kell ra reagalni.
Es remelem a HA is rovid uton kirakja a politikai marketingesek szuret (remelem van joga moderalni a kommenteket).

Fruka1 2012.07.19. 17:57:50

@eddie1977: 17.08-ra
Részben egyetértek veled, túl sok idő elment csak a hitel kommentekkel.
De viszont ha belegondolsz, ez az egyik fő ok a család távozására, nem tudják fizetni a hatalmasra (irreálisan, mert a valutát sosem vette meg a bank) duzzadt hitelt. Azért ez nem kis kapcsolat a poszttal.

Jaffar 2012.07.19. 17:57:53

@Takács Bálint: Ez mind szép és jó lenne......
Belekalkuláltad az inflációt is? Ha csak évi 2-3 százalék lenne.........Szidhatjuk a bankokat, de változtat-e azon a dolgon, hogy a nagy átlag a semmire vette fel a hitelét? A bank odaadta a pénzt, pláne új lakásra, hisz, ha fut a hitel 4-5 évet, majd bedöl, akkor még mindig ott a lakás. Tehát kvázi pénzénél van. Érdekes módon, ha a bank bukik, az sokaknak természetes, hisz amúgy is szemetek + zsidók. Félreértés ne essék, nem öket védem, nincs rá szükségük, csak nevetséges ez a sok sírás és még nevetségesebb az, hogy csak és kizárólag a hitelezö a hibás, de a szegény hiteles nem. Tessék a jogos sérelmeket peres úton érvényesíteni. Van rá példa, nem is egy.

eMJe 2012.07.19. 17:58:47

eddig csak olvastalak titeket, ezentúl már hozzá is fűzhetek ezt-azt:) üdv itt

Mária, nem lehetett könnyű döntés, sok sikert. sajnos itt nem volt semmiféle rendszerváltás, most is urambátyám országa vagyunk

Kard 2012.07.19. 18:13:32

@Takács Bálint: Leírtam kötött egy ügyletet amin viszont vesztett...és azért kötötte az ügyletet hogy a hitelfelvevő ne 12%-os thm-et fizessen hanem csak 5-öt. Olyan nehéz ezt megérteni? Lehet beszedett 6 millát csak közben azon a bizonyos csere ügyleten bukott 12 milliót.

@eyr750: ez független a bankoktól. Ez spekuláció volt. Nagyrészt nem azért emelkedett a törlesztő mert a bankok köcsögök voltak (tényleg azok voltak sokszor) hanem azért mert spekuláltak az ügyfelek arra, hogy a svájci frank nem fog 170 környékéről elmozdulni. A bukó nagyon nagy részét ez okozza. Ez pedig spekuláció van is rá szakszó az a neve, hogy Carry Trade.
en.wikipedia.org/wiki/Carry_trade#Currency
Megveszem az egyik devizát és eladom a másikat a kamatkülönbözetet meg elkönyvelem mint nyereséget. Ez a nyereség fedezte a 12 és 5 % közötti kamatkülönbséget.
Ha lett volna rendes szabályozás olyan ami most van akkor is a törlesztők simán a duplájára mennek.

vertor 2012.07.19. 18:15:53

eddig csak követtelek benneteket, most már kommentelni is tudok.

Máriának csak gratulálni tudok a kitartásért és sok sikert kívánok.

eddie1977 2012.07.19. 18:19:30

@Fruka1: 17:57-re
Ezzel nem volna gond, idonk van.
De a latottak alapjan itt mar van onkentes penzugyi szakerto, politologus is.
Ez a kommentfolyam koszonoviszonyban sincs az elozo oldal "nyugalmaval".
Nyitott vagyok minden ujra, de itt egyertelmu jelei vannak, hogy a gondosan felepitett kozosseg [amely nem keves okos, s nem csak okoskodo] emberbol allt ossze, szet fog hullani.

DQ 2012.07.19. 18:20:15

En Londonban 1500 fontot fizetek egy 1 bedroom, kis lakasert, mashol azert ennel joval olcsobb...

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.07.19. 18:21:07

@Fruka1:
@Kard: "Osztottam szoroztam végül a bérlés mellett döntöttem. Több oka is volt. "
Ez jó döntés volt. Albérletre kifizetsz annyit mint a hitelre, de itt a végén sem lesz semmid abból a pénzből amit kiadtál.

Nos kedves Fruka1, ha csak a bérleti díj vs. törlesztőt vesszük figyelembe, lehet, hogy igazad van. Azonban ha azt nézed, hogy befektetsz egy olyan állóeszközbe, aminek az értékesítése körülményes, nem is mindig értékálló, ráadásul a fenntartása is jelentős összegeket emészt föl, akkor már mindjárt másként áll a dolog.
A másik pedig, hogy attól még nem a tiéd, h. egy papírlapon a nevedre van írva. Pl. ha elmaradsz a közüzemi számlák fizetésével, három hónap múlva jelzálogot tehetnek az ingatlanodra, ami amellett h. elidegenítési tilalommal jár együtt, még jelentős többletköltséggel is jelent (ügyvédi/végrehajtói díjak, késedelmi kamat, stb.). Ebben az esetben hamar a kapunk kívül kerülhetsz, vagy ugyanolyan gondokkal szembesülhetsz, mint a késedelembe esett hiteles.

Szóval ez nem fekete/fehér, hanem jó képességű szürke. Ha filozofikus akarnék lenni (és persze kényszeresen az akarok mindig), akkor azt mondanám, semmit nem lehet birtokolni, hanem csupán használni. Így az első tulajdon megszerzése nem más, mint a rabság kezdete.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.07.19. 18:21:47

Gratulálok, a magyar nyomorból elmentél külföldi nyomorba. Szép munka, ügyes vagy.

Fruka1 2012.07.19. 18:29:39

@eddie1977:18.19-re
Értelek, sok igazság van benne. Én azért bízom benne hogy nem lesz így, nem esik szét.....és megmarad annak ami.

Fruka1 2012.07.19. 18:45:39

@Almaleves: Hát tényleg nem akarom nyújtani ezt a hitel sztorit, de megszólítottál, hát válaszolok.
Most az ingatlanok valóban alulértékeltek, nem mobilizálhatóak, de ez nem volt mindig így. Kb. pár éve (4-5) ismertem embereket akik megvettek lakásokat, majd eladták nem is rosszul, több milla nyerővel.
Fenntartása egy ingatlannak általában akkor nagy összeg, (javítás) ha az régi építésü, leharcolt. De nem ilyet kell feltétlen venni, új vagy újszerű építésűek is vannak viszonylag alacsony áron.
Tulajdonlás: ha valamilyen tehermentes ingatlant veszel, (mondjuk kp-ről beszélek, mielőtt valaki letámad) az a tiéd. Ezen sztem ne vitázzunk.Az hogy utána mi lesz, mert kártyán elveszted, nem fizeted a közüzemit, lakásmaffia, akármi hát az már sztem nem ez a téma erősen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.19. 18:52:52

Sziasztok! Csak beköszönök itt az új helyen, jó látni ismerős "arcokat"...:) A kommenteket még nem sikerült elolvasnom, a posztolónak csak annyit tudok mondani, kivánom, hogy a sok szenvedés után sikerüljön idővel az új környezetben is megtalálni a lelki békét és nyugalmat.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.19. 19:08:18

Ezt a bejegyzést el kell küldeni az MSZP-nek, gyurcsányéknak, az SZDSZ-nek, hogy lássák, mit tettek. Az LMP-seknek azért kell elküldeni, hogy lássák, mit tennének ők.

sanddorn 2012.07.19. 19:09:27

Sziasztok,
szeretném leírni itt, hogy külföldön sem olyan egyszerű az élet, mint ahogyan sokan mások elképzelik. Én éltem kinn, dolgoztam, megvalósítottam dolgokat, a férjem nagyon-nagyon jól keresett, de mindazt, amit létrehoztunk itt Magyarországon, azt csakis a félretett pénzzel sikerült. Rengeteget számoltunk, és megmondom, nem ilyen színvonalon éltünk, mint itt sokan Magyarországon, pedig tehettük volna...
Spórolni csak jó fizetésből lehet, jó szakképesítéssel, nyelvtudással érni el mindent. Az, hogy valaki odakinn takarít, mosogat (1-2 évig rózsaszínben látja a világot) és mégis annyit keres, hogy egyik hónapról eléldegél, az nem lehet cél.
Családdal sokkal nehezebb. Bérlet nem kevés (Münchenben 68 nm-ért 750 euró, iskola, óvoda sokkal többe kerül, mint itt Magyarországon... Számításaink szerint 3500-4000 euró kellene ahhoz, hogy az átlagszintet üsse az ember. Ki keresi meg azt manapság odakinn?
Vannak már ismerőseink, németek is, akik 3-4 gyerekkel itt, vidéken húzzák meg magukat és kijárnak dolgozni.
Igen, mi Németországból jöttünk Magyarországra, mert ez az ország jó hely.
Végül is mondom minden ismerősömnek, hadd menjenek az emberek, szerezzenek tapasztalatot, tanuljanak meg számolni, nyelveket, kultúrákat és toleranciát, aztán majd hazajönnek, előbb vagy utóbb: mert Németországban megöregedni, rokonság nélkül éldegélni nem egy leányálom.
Ha egyesek azt gondolják, hogy jobb ott, tévednek: öregotthonba kerülve az ápolásukra rámegy az összes vagyon, amit életükben összespóroltak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.19. 19:11:55

@vargalukrécia:

Én előre láttam, ezért nem vettem fel hitelt!
Vagyis, egyszer életemben vettem fel 600k ft-ot svájci frankban (2006. ősze) és kevesebbet kellett visszafizetnem. Akkor még ilyen volt. Azt is tudtam előre, mert én szerencsés ember vagyok. :-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.19. 19:15:06

@sanddorn:

Magyarország csodálatos hely lenne, ha nem lennének itt az "ellenségek":
index.hu/belfold/2012/07/19/megbontottak_az_egyik_tisza-hid_korlatjat/
Ezekre nem elég, hogy rámegy a vagyonunk a segélyekre, azzal köszönik meg, hogy lopnak, rabolnak, gyilkolnak.

ioi (törölt) 2012.07.19. 19:33:32

@Almaleves: ma sokan nem tudják, már vagy még? Pedig az ókoriaknak megvolt, például az ősi zsidók, még bőven kereszténység elterjedése előtt aszerint éltek, hogy mindent, amijük van, csak "bérlik" Istentől. Ilyen módon időről időre meghatározott évenként a tulajdon visszavándorolt eredeti tulajdonosához (adósság eltörlése, földek visszarendezése), ezáltal is érezhették, hogy nem a földi teremtett dolgokat kell imádni, és minden, ami itt van, múlékony. (mielőtt jönne valaki: se hittérítő, se zsidó, még csak hívő sem vagyok, de akárcsak Almaleves, szeretek filozofálni :))

sanddorn 2012.07.19. 19:41:30

Ellenség mindenütt lehet, csakis az a kérdés, kerten kívül kit kiáltasz ki ellenségnek....
Én láttam Budapesten, hajnali órákban csatornát hurcoló embert - nyilván elvette valahonnan -, de senki nem szólt rá..., Ja: és nem cigány volt.(A sok ellopott vasat, kábelt sem lehetne értékesiteni, ha nem lenne, aki felvásárolja bűntetlenül...) Igen is, Magyarországon is lehet jó élet, csak az emberek mentalitása kell megváltozzon: itt hatalmas megtisztulásra van szükség. És itt gondolok mindenre: az adózástól kezdve az illemszabályokig mindenre(civilizáció)!, amit mi a nyugatiaktól oly nagyon áhítozunk.
De ez végül is eltér a kitelepülők témájától. Ezért írtam: kint szerzett mentalitással hazatérve az ember megpróbál saját maga is változtatni a dolgokon...

2012.07.19. 19:44:25

@Fruka1: portás vagyok egy cégnél, német, angol erős alapfok a minimum + számítógép ismeret. Br 110E a fizum. Nyelvek nélkül elküldenének.

Fruka1 2012.07.19. 19:49:21

@sanddorn:" Igen is, Magyarországon is lehet jó élet, csak az emberek mentalitása kell megváltozzon: itt hatalmas megtisztulásra van szükség. És itt gondolok mindenre: az adózástól kezdve az illemszabályokig mindenre(civilizáció)!, amit mi a nyugatiaktól oly nagyon áhítozunk."
Erre várnak mások is, itt élők kb. 25 éve. Az átkosban még más volt, (nem az MSZMP, vagy a szoc. miatt mielőtt valaki beleköt)az erkölcs , a mentalitás, emberek egymáshoz való hozzáállása és még sokminden.
Aztán jött a felszabadulás, a kormányok. Mindenki azt mondta, még x év kell és kimászunk, most is ez van. Ezzel párhuzamosan (és nem ez miatt) ment le a társadalmi színvonal, erkölcs, morál.
Szóval sajnos erre a megtisztulásra még sokat kell várnotok, de ne legyen igazam......

Fruka1 2012.07.19. 19:54:42

@beszoptuk: Ez igen, mindez 110br-ért.
Minden elismerésem a tiéd, ez ma Mo-ág. Teljesíts, dolgozz minimális bérért, vásárolj és élj a nyugati árszínvonal FELETT.

A nyelvismereti követelmény legalább indokolt, vagy csak valaki kitalálta?

glinolid 2012.07.19. 20:01:53

@TilosazA: Nézd át jól a bérbadásra vonatkozó adószabályokat! Az adóalap számításánál, amennyiben a közművek a neveden maradtak, a rezsit is is figyelembe kell venni azaz az is bevételnek számít. Ha a bérbeadásból származó bevétel meghaladja az évi 1 millió Ft-t már egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Fontos, hogy a bérbeadásból számított adót negyed évente kell időarányosan fizetni.
Amennyiben máshol bérelsz lakást 2012 január 1. óta nem kell a bérbe adott lakás után adóznod. Természetesen a bérlés tényét igazolnod kell a NAV felé.

jazmina21 2012.07.19. 20:06:21

Amerikaban kisertet utcak vannak, mert a valsag kirobbanasakor az elso amit a bankok tettek, hogy kiraktak az utcara azokat az embereket, akik nem tudtak fizetni a novekvo hiteleket. Ma mar ezeknek a bankoknak egy resze is eltunt, a hazak uresek, lepusztultak. Van olyan utca, ahol 20 hazbol 12 ures. Amerikaban nem (csak) azert berelnek az emberek hazat, mert mobilok, hanem mert nem tudjak a fizetesukbol megvenni. Az un 'amerikai alom': sajat haz, auto, evente legalabb egyszer nyaralni a tengernel ja, es a havi 10ezer dollaros fizetes (kozeposztalyrol beszelek), amit nem sokan ernek el. A kozeposztaly zuhant hatalmasat. A valsag elott, aki havi 1500-2000 dollart kapott, keveset keresett, a valsag utan 'alomfizetesnek' szamitott. Magyar viszonylatban soknak tunik ez a penz, de ebbol fizetni a kb. 800 dollaros lakbert, rezsit, biztositasokat stb., bizony a honap vegere nem marad semmi, de ahol gyerek van ott mar a honap kozepen mennek az elelmiszer bankba. De, minden allamban mas a helyzet, minel szegenyebb az allam, annal kemenyebben erintette a valsag.

nincsésnemislessz 2012.07.19. 20:08:08

Függetlenül attól mi miatt jutottak ide, ez egy nagyon súlyos lelki trauma a családnak.
Sajnálom, hogy ez történt veletek, de minden rossz után jön valami jó is!

TilosazA (UK) 2012.07.19. 20:09:37

@glinolid: Hm. Ja. Hát rezsivel meg fogja haladni az évi 1 millát. Igen, fogok máshol bérelni, ha minden összejön Manchesterben. :) Gondolom az nem számít...
Basszus. Egy v@lag pénzt fogunk kifizetni a NAVnak.

glinolid 2012.07.19. 20:16:46

@TilosazA: Az mindegy melyik országban bérelsz.

glinolid 2012.07.19. 20:19:53

@TilosazA: .. az amortizációt levonhatod az adóalapból.

Rocks 2012.07.19. 20:25:40

Mint ha a mi tortenetunket olvasnam, esemenyrol esemenyre. Csak nalunk a celorszag Svajc lett, es a ferjem dolgozik, en gyerekezem. Borzaszto megelni... Minden jot kivanok Nektek!

KergeK@csa 2012.07.19. 20:30:07

@zsg?:
Szerintem amíg nem a mi pénzükből mentették ki, addig senkinek semmi köze nem volt hozzá, hogy ki hogy szúrja el az életét.
De onnantól kezdve, hogy az én adómból kell megmenteni azt, aki minimális önerővel, a realitás legkisebb jele nélkül hülyén, menőzve vett fel kölcsönt, na onnantól kezdve válik baromira az én ügyemmé.
Azt nem is említve, hogy a most felvehető lakáskölcsönök kamatai is eme remek mentőcsomag miatt mentek fel az égbe.
Úgyhogy max sajnálni tudom azokat, akik így jártak, de döntő többségükben a saját hibájuknak köszönhetik.
És igen, hibásak a kormányok, hibás a pszáf, de azért a döntést az igen tisztelt hitelfelvevők hozták meg.

Ha meg elmenekültek, itthagyták a tartozást, az egy megoldás lehet, de azért némán kussolnék róla.

De ettől függetlenül sok sikert, remélem egyenesbe jönnek!

Ui: Azért, aki itthon nem szakképzett munkát végzett (értem ezalatt valami használható középfokú (víz, gázszerelő, stb.) vagy felsőfokú (IT, stb.), az odakinnt sem fog sokkal jobban élni. Nyilván mosogatni ott is hasonlóan minimálbéren fog. :(

Lord of Earth 2012.07.19. 20:33:24

Jaffar,

nem vagy komplett, de vannak ilyenek, sokan....

Archenemy 2012.07.19. 20:34:19

@jazmina21: @sanddorn: ne legyetek köcsögök, mindenki tudja hogy nyugaton kolbászból van a kerítés, míg itt a rettegett orbánisztánban minden nap hideg mérget kell inni

padlas 2012.07.19. 20:37:49

Azon gondolkodtam, hogy a posztoló milyen csodálatra méltó kitartással próbálja egyenesbe hozni az életét. Nem lehet könnyű, se fizikailag, se lelkileg amit csinál, főleg a családtól való távollét miatt. Egy 9 hónapos kislánytól elszakadni, szívszorító. Az ilyesmi nagyon megvisel egy családot, örülök, hogy végül nem esett szét, és kezdenek lassan egyenesbe jönni. Az látszik, hogy túl vannak a nehezén, de ami még fontosabb, hogy ahogy a posztoló írja, sokat tanultak, sokat változtak, így valószínűleg jó eséllyel indulnak az új életükben.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.19. 20:39:12

@Kard:
"Nyugat-Európa ilyen szempontból is más. Kint megéri venni sajátot mert a bérleti árak kb. az ingatlan árának a jegybanki kamat + 2% körül mozognak. "

Nem feltétlenül.
A 2000-s években p.l. a holland ingatlanpiacon baromi nagy buborék alakult ki ( az ú.n. renteaftrek miatt ). Én akartam ingatlant venni ( mert egy lyuk is 400 EUR-ba kerül ), de felelötlenségnek éreztem belevágni egy olyan befektetésbe, ahol az eszköz túlárazott ( a német piachoz képest 35%os a felár ).
és lám-lám : 2008 óta a holland ingatlanpiac kb 15%ot esett, és állitólaag még ugyanennyit fog. A törlesztési feltételeket meg meg fogják szigorítani ( vagyis a renteaftreket részben eltörlik ). Vagyis ott ülnék egy negative equityvel, amire többet kéne fizetnem.

Ugyanez a helyzet most a dán ingatlanpiaccal. A lakbért úgy is felfoghatod, mint alteernatív koltséget : fizeted, míg az árak leesnek, illetve míg eldöl, hogy kineveznek-e valamivé a munkaahelyeden, vagy megéri odébb állni.

ffüttyfürütty 2012.07.19. 20:44:01

Üdvözlet az új helyen! :)
Kemény történet, remélem ennél csak jobb lesz (reménysugár már látszik szerencsére) :)

na4 2012.07.19. 20:49:28

Mindig ugyanaz köszön vissza: addig kellett volna nyújtózkodni, ameddig a takaró ér, és akkor most lehetne nyugodtan aludni.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.07.19. 20:51:16

"Hát igen. Ő a németországi takarítónői fizetéséből minden évben tudott venni a 4 fős családnak repijegyet oda-vissza, és vendégül tudott minket látni."
EZ a KULCSMONDAT!
Ilyen életszínvonalkülönbség van egy normális nyugati ország és Matolcsysztán tündérországa között. Sajnos...

Annak van igaza, aki elmegy innen.

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2012.07.19. 20:53:34

"Ha ma Magyarországon nem vagy valakinek a valakije, nincs esélyed." - a szerző ezen megállapításával is nehéz vitatkozni...

TilosazA (UK) 2012.07.19. 21:08:19

@glinolid: Utánanéztem, utánaszámoltam, már nem is olyan vészes. Ha az új ingatlant drágábban bérlem mint amiért ezt bérbeadom, akkor előfordulhat, hogy csak EHO-t kell fizetni? Vagy esetleg azt sem? :O

Dubaimaskepp · http://dubaimaskepp.blog.hu 2012.07.19. 21:20:21

Nem semmi... Le a kalappal a posztolo elott...

Sok sikert kivanok neki...

En most irtam meg a magam mohogasat a kulfoldre koltozesrol. Pedig en nem eltem meg ekkora dramakat, mint a posztolo...

dubaimaskepp.blog.hu

Stacey 2012.07.19. 21:20:52

@Jaffar

Na ide figyelj:
Két mondaton belül 6 hibát sikerült összehoznod (ha ú és ó betű van a gépeden, ne mondd, hogy ő nincsen...), a helyesírásod egy 8 éves gyermekét is megszégyenítő... na ezután lehet facepalm-ozni...

Hadd idézzek az egyik posztodból emlékeztetőül:
" "Gyúrcsány" (Gyurcsány a helyesírása) a hibás, akkor mialófütyiért nincs már megoldva a probléma? Hisz már régóta népnemzeti "kurmány" (kormány ez helyesen magyarul) ül a parlamentben és ök (ők helyesen) aztán mindig mindenkinél jobban tudnak mindent, "söt"(sőt helyesen) "öket" (ez pedig őket helyesen) nem is kell, hogy a válság "súlytsa" (sújtsa helyesen), hisz generálnak elég sz*rt maguknak anélküls is."

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.07.19. 21:36:42

Üdv a blog.hu-n, és örülök, hogy átjöttetek :)
Hajrá, indítsátok a posztokat, és ne foglalkozzatok a rengeteg trollal :D

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.07.19. 21:37:03

@iOi:
Igen, ezt én is olvastam, szerintem nagyszerű dolog.

A zsidók pár ezer évvel ezelőtt bevezették a kommunizmust, amit aztán a marxengelszleninsz újra feltalált.
Ja nem is, ezek az indiai fennsíkon kóborló Jézus tanai, aki miután 40 napig a pusztában játszotta az aszkéta Jacket, a vízhiánytól kicsit melankolizáva és bódulva leült egy sziklára.
Ott és akkor be kellett magának vallania, hogy eltévedt. Átvitt és magasztosított értelemben egyaránt.
Ezen elmélkedve talált rá az arra járó Buddha, aki viszont nemégiben arra jött rá, hogy egy fügefa alatt évtizedekigülni botorság, lévén nagy az elhalálozás esélye.
Látszott, hogy mindketten bajban vannak, leültek hát megbeszélni a problémáikat. Rögtön kiderült, hogy nagyon egymásra vannak hangolódva. Buddha meg is állapította, hogy ők lelki társak, mégha más utat is kell bejárniuk.
Magabiztosan, megtisztulva folytatta ki-ki a maga útját. A végeredményt ismerjük:
Budhizmus - Kereszténység
És sok sok filozófia, ami a kommunisztikus császárság burkolt eszméjének népszerűsítésére szolgált.

Zebugatta 2012.07.19. 21:39:30

Sok okos nyomja itt a süket dumát arról, hogy kellett nem kellett volna felvenni a CHF hitelt.

Én is vettem fel. Családi örökség egyik örökösét kellet kifizetni.
Ma már a duplája, de kifizetem.

A dupla összeg a felújítástól, nyaralástól, stb. veszi el a pénzt.

Ezek a pénzek lehetnének egy kőműves, egy szobafestő, egy vidéki szálloda zsebében a bank helyett.

Pénzügyi területen dolgozom, tőzsdézem azt hiszem elmondhatom magamról, hogy ismerem a pénzügyeket. Azonban ekkora CHF emelkedésre semmilyen fundamentalista vagy technikai elemzéssel sem gondoltam. Nem gondoltam mert ennek politikai okai vannak amiben a jelenlegi kormány is jelentősen benne van.

Egyébként az én törlesztő részletemben (és a többségnél is) nem a HUF-CHF árfolyam a legnagyobb probléma, hanem az, hogy három év alatt 5%-kal nőtt a kamat.

Rengeteg módja lenne ennek a helyzetnek az orvosolására. A világban számos példa van. Lásd Izland. Addig viszont nem változik semmi amíg a törpe diktátor a "magyar nagytőkések kezében van"

vega2 2012.07.19. 21:41:32

@KergeK@csa: Igaz, igaz.
Rajtam is röhögtek, hogy 10 évig építettem a házat mielőtt beköltöztem, mert nem voltam hajlandó kölcsönt felvenni semelyik banktól. A ház most az enyém..... nem a banké......

glinolid 2012.07.19. 21:42:34

@TilosazA: Szerintem kell, ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül megkérdezheted a NAV-ot. Csak egy adóazonosító szám kell, 8 napon belül válaszolnak. Javaslom, ha van időd és türelmed vezettesd át a közműveket a bérlő nevére.

glinolid 2012.07.19. 21:48:23

Azért a vállalkozói kölcsönt összekeverni a lakáshitellel...
Pont ez a baj a magyar gazdasággal, nincs megfizethető költségű kölcsön kis és mikrovállalkozások számára.

glinolid 2012.07.19. 21:50:37

kis- és mikrovállalkozások

mokkaczuka 2012.07.19. 22:12:17

Nem kell mentegetőzni, előbb kellett volna lépni. Bankok szíjják ki a batyu faszt, ezzel a tetves rezsimmel együtt!

rockjano 2012.07.19. 22:23:39

@Zebugatta: Így van.....

Senki nem számított erre. ha valaki ausztriában vett fel CHF hitelt ő sem járt jól, csak a valutaárkülönbség sokkal kisebb és a fizetések jóval magasabbak.

Nállunk minden nagyon rosszul jött ki.

Ki a felelős...sokmindenki..kormány-bankok-hitelfelvevők mindenki.

Hogy ki mennyire az nézőpont kérdése.....

Snowboarder88 2012.07.19. 22:31:01

Csak egy apróság : nagyon szép happy end történet, de tudni illik hogy ha az EU-n belül áll munkába valaki, a bank által kezdeményezett végrehajtás, ill. a hivatalos fizetésének akár a 45%-a letiltható.. Tudom mert utánanéztünk... AZ más kérdés, hogy ha eleget keres akkor tudja fizetni a banki törleszőrészleteket is. Ergo a banki végrehajtás alól az EU-n belül nem lehet kibújni.. Ha Kanadába mész, ott pedig nem kapsz állást, de lehet hogy még munkavállalási engedélyt sem... Az viszont nagyon igaz, hogy "Ha az xy bank helyett Kolompár Józsika lenne a szerződésen, simán uzsora bűncselekmény lenne." - na ezt kellene sürgősen rendben tenni. De amíg azoktól a bizonyos pénzemberektől kérünk kölcsönt, addig ez soha nem fog megváltozni, mert a céljuk pontosan ez egész ország eladósítása...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.19. 22:50:31

Kicsit off, de nem birtam megállni:)) amikor a már-már szállóigévé vált "kolbászból van a kerités"-t látom valahol, a kisördög mindig itt motoszkál bennem: szóval, mit csináljunk mi itt, ahol nem divat a kerités? :))) nem tudom, hova kéne akasztani azt a fránya kolbászt :)))))

Pan Modry 2012.07.19. 23:01:36

@Snowboarder88:
Aki chf hitelt vett fel az a hitelfelvetel mellett gyakorlatilag egy short pozit nyitott a chf re, ami egy devizapiaci spekulacio.

A spekulacio lenyege hogy bukhatsz, nekem sem teriti meg az allam ha bukok egy tozsdei ugyletet. Miert az elorelatoak fizessek meg a nem elorelatoak hulyesegeit?

v2peti 2012.07.19. 23:03:09

Ha a hitel svájci frank alapú volt, akkor a abszurd az, hogy a tőke nem csökkenik, mert kamat alig van, szemben a forinthitellel, ahol sajnos nagyon valós az, hogy évekig csak kamatot fizet az ember. Na de frank esetén ha nem csökken a tőke, akkor a bankigazgatókat el kellene küldeni egy kis kényszermunkára Szibériába.
Ne csak a lakosságot hibáztassuk a frankölcsönökért, mert a bankok is vastagon sárosak a kondíciók kidolgozásánál.

v2peti 2012.07.19. 23:12:13

Van egy tanulság! Folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogy mennyivel csökken a fennmaradó összeg havonata, és ha nem csökken.

Na meg arra is milyen hazug magyarázatot adnak a bankok, hogy a frank ca 50-60%-ot megy fel, de a kölcsön az alacsony kamatnál, hogy mehet fel a duplájára???
Ha nem Budapestre, hanem Zürichbe kellene feladni a csekkeket, akkor a hitel csak másfélszeresére és nem a duplája, hanem csak a másfélszeres lenne. A különbözet a bankok meg nem érdemelt pofátlan haszna.

glinolid 2012.07.19. 23:18:08

@Pan Modry: A hitelszerződések egyike sem tartalmazza a "a short pozíciót nyit", a "devizapiaci spekuláció" stb. fogalmakat. Ha ezek a fogalmak vastagon szedve megjelentek volna a szerződés szövegben lehet, hogy utána néztek volna a szerződő ügyfelek.
Hasonlóan a gyógyszereknél: kapsz egy kis listát, ami tartalmazza a mellékhatásokat. Mindig elolvasom mire számíthatok, volt olyan gyógyszer, amit bár megvettem, de nem szedtem be és előfordult az is, hogy a lehetséges mellékhatások tünetei jelentkeztek rajtam, ezért abba is hagytam a termék szedését. Én itt látom a PSZÁF felelősségét, nyugodtan kötelezhette volna a bankokat, hogy a deviza alapú hitelek esetében a szerződés első oldalán szerepeltessék ezeket a fogalmakat.

wiener 2012.07.19. 23:22:17

a poszt írónak a legjobbakat kivánom, csináld végig, megéri!

tucano 2012.07.19. 23:22:51

@hothead: persze, ki más?:)

Mondjuk elfelejtettem, hogy a blog.hu-n kevesebb a technikai baki, viszont sokkal keményebben űzik a troll iparágat, mint az origón, igazából itt alakult ki a nagyüzem. Úgyhogy minél jobb egy poszt annál keményebb formákra lehet számítani. Hol van egy Fürge Diák Stefikéhez vagy Vidékihez képest?

váj mí 2012.07.19. 23:23:51

@Snowboarder88: Persze, ha valaha valami is a neveden lesz. EU-n belül, sőt a "fejlett Nyugaton" sem ismeretlen a készpénzes bérkifizetés az utalásos helyett.

A poszthoz meg, sajnos tipikus magyar családmodell, a szerencsésebbek közül.

váj mí 2012.07.19. 23:29:31

Egyébként én jó lépésnek tartom az ideköltözést, mert így megismerhettem a blogot. Az origon az életben nem találtam volna rá, mivel az egy bloggyilkos oldal (ugye, Malackaraj ...). Persdze, ha ketreces vagy címlapos lesz a blog egy-egy poszt kapcsán, akkor majd jön vele a trollinvázió is. De az hamar kiszűrhető, ilyenkor kell hátradőlni, sört bontani, és élvezni a "műsort".

lifelike 2012.07.19. 23:30:15

emlékszem, 20 éve a romániai magyarok menekültek magyarországra kétségbeesve, kifosztva, lelkileg megnyomorítva... most a magyarországi magyarok menekülnek nyugatra, vissza a civilizált világba...

wtf????

whale 2012.07.19. 23:39:58

@Benoke2: Bocsánat, de ez tényszerűen NEM IGAZ! Alá is íratták mindenkivel, hogy a devizaárfolyam változása kockázatot jelent! Az más kérdés, hogy a válsággal senki sem számolt. A bankok sem... De te lennél a legjobban felháborodva, ha a bank zárolná a számládat, mert azok, akiknek kölcsönadta a pénzedet-sokszor sajnos felelőtlenül!!!-nem fizetik vissza.
A legnagyobbat az állam hibázta-konkrétan a PSZÁF-mert ezt a fajta ultrakockázatos, devizapiaci spekuláción alapuló hitelterméket nem lett volna szabad engedni...
Mielőtt kezdődik a károgás, VAN devizahitelünk, nincs nap, hogy ne átkoznánk el ezerszer, de sajnos csak a SAJÁT fejünket verhetjük a falba, mivel senki nem csavargatta a kezünket-és gondolom a posztolóét sem-hogy deviza alapon adósodjon el-nyakig....

whale 2012.07.19. 23:41:39

@glinolid: Semmit nem mondott volna az érintetteknek. Ezt simán be kellett volna tiltani, illetve nagyon szigorú feltételekhez kötni...

váj mí 2012.07.19. 23:42:24

@lifelike: A helyüket meg majd szép lassan feltöltik kínaikkal. Van már a "nyócker"ben olyan bank, aminek a személyzete nagyrészt kínai.
Különben, anno a rommagyarok leginkább a lelki nyomor miatt slisszoltak át Magyarországra. Meg egy megálmodott, soha meg nem élt "Magyarország"-kép bűvöletében. Közülük sokan azóta haza költöztek. A kép hamis volt, banánt meg már ott is lehet kapni ...

Cpt. Flint 2012.07.19. 23:43:29

Aki mindenért a hitelfelvevőket hibáztatja és a saját nagy előrelátását dicséri, az remélem gyereket sem vállal, mert lehet, holnap kirúgják vagy elpatkol, 'oszt mi lesz akkor azzal a szegény kölökkel?
Maradjunk már annyiban, hogy hét-tíz évvel ezelőtt ezt nemigen látta előre senki. Aki itt 50 éves tapasztalatra hivatkozva nem vette fel a lakáshitelt, attól már csak annyit szeretnék kérdezni, hogy minek akart hetven évesen házat venni, hitelből? Mert a 0-18 év közti életét hadd ne számítsam már bele a pénzügyi "tapasztalati időbe", nem beszélve arról, hogy az nyilván jóval a rendszerváltás előtti időszakra esett, amikor még CSÉB 50 volt meg ilyesmik, már akinek ez mond valamit.
És néha olyan érzésem is van, hogy tán' olyan huszonévesek is osztják itt az észt hitelfelvételi témában, akik meg még nem voltak nagykorúak sem, mikor én az akkor elviselhetőnek látszó hitelemet felvettem.
És ha már a hitelfelvevő kockázatáról és bukásáról beszélünk, akkor miért ne lehetne azzal is érvelni, hogy a bank a bedőlt hitelnél igenis fogja csak az általa felértékelt és biztosítékként elfogadott ingatlant, meg az addig befizetett pénzt, és elégedjen meg ennyivel, mert ez meg a kockázat rá vonatkozó oldala volt. Szerintem egy jelzáloghitelnek ez lenne az egyetlen normális értelmezése. Szóval ahogy a bankot nem érdekli, hogy én miért nem bírok részleteket fizetni tovább, úgy engem sem hat meg, hogy ő most már nem annyira értékelné az ingatlant, mert esett a piac.
És még egy nagy disznóságról ugye ne feledkezzünk el: a devizahitelek folyamatosan emelkedő mértékű kezelési költségéről, amelyet - bár semmilyen devizamozgás nem történik - szintén devizában számolnak el, ily módon téve szert megint csak teljesen jogtalan extraprofitra.

whale 2012.07.19. 23:44:22

@Pan Modry: Sajnos ez igaz, de nem elvárható Pista nénitől Kiskundorozsmán, hogy képzett devizaspekuláns legyen. Ő megbízott a bankos Gizikében a Takarékszövetkezetben, aki 40 éve intézi a pénzügyeit és azt ígérte, hogy nem lesz semmi baj...

Flúgatlan 2012.07.19. 23:46:45

A bankok mocsok intézmények. Többször bizonyosodott már be, mennyit csaltak a hitelekkel. (Pl. az ide-oda számolásnál a kétféle árfolyam alkalmazása.) Napjaink egyik fő destabilizáló tényezője, hogy nem sikerül értelmes korlátok közé szorítani a pénzvilág uralmát és még eközben sokan fene nagy bölcsnek hiszik magukat, amikor a bankok sérthetetlensége mellett érvelnek, meg hogy azokat mindig meg kell menteni nagy injekciókkal, miközben a tulajok és a vezető bankárok pofátlan fizetést viszenk haza. Ha ezzel nem tudunk leszámolni, mindegy ki van a kormányon vagy mennyire pörög a gazdaság: végünk. (Mi=európai civilizáció.)

A cikkírónak sok sikert.

whale 2012.07.19. 23:47:31

@Cpt. Flint: Történik devizamozgás. Sajnos. Attól, hogy te nem látsz CHF-et, a bank a hiteledet rövidlejáratú CHF kölcsönnel fedezi, amit az ország labilis pénzügyi helyzete miatt drágábban kap, mint egyébként kapna, ha ez egy jól működő ország lenne. Sajnos...

anyu 2012.07.19. 23:49:56

Nincsenek olcsó bérlakások, a hitelezés rizikós, az élelmiszerárak meg gyorsan nőnek, az emberek meg már csak olyanok, hogy enni akarnak meg lakni valahol, főleg mielőtt családot alapitanak.

Melampo 2012.07.20. 00:01:22

@Kard:
A bankok egyáltalán nem a betétesek pénzét adják kölcsön. A kihelyezett hiteleknek semmi közük a betétekhez. A frakcionált tartalék rendszer 2% fedezet Nemzeti Bankba történő befizetése ellenében pénzkibocsátási jogot biztosít a kereskedelmi bankoknak. A törlesztőrészletek nem az árfolyam változása miatt nőttek, hanem a kockázati felár növelte meg a kamatokat. Ez miatt, amit viszont a bankrendszer maga okozott, lett nálunk a CHF kamata 7-8%. Nem is beszélve swap ügyletekkel biztosított devizaháttérről aminek egyrészt a költségeit felszámolták az ügyfeleknek, a nyereséget pedig saját haszonként lenyelték, másrészt egy lóversenyfogadás rizikójú ügyletbe vitték be vele az adósokat anélkül, hogy ezt a szerződésekben bárhol is megemlítették volna. Ha valaki valódi svájci frankos kölcsönt vett volna fel, annak a törlesztője ma a töredéke lenne az 1% alatti svájci kamatok miatt. Ha valakinek 10 000 000,- Ft kölcsöne van, annak ma évente 7-8-900 000,-Ft kamatot kell törlesztenie, nem beszélve a tőketörlesztésről. Ugyanez svájcban 100 000,-ft sincs. Az havi 60-70 000,-Ft különbség. Ennyivel kellene kevesebbnek lennie a havi törlesztőrészletnek.A kockázati felár a felelőtlen, gátlástalan, vagy kimondottan ártó szándékú hitelezéstől nő meg, nem az adósok hoznak rossz döntést. A pénzkibocsátási joggal a felelősség is a banké. Pénzt kibocsátani csak megfelelő fedezet ellenében lehet. Ez a legnagyobb jóindulattal is minimum felelőtlenség, ebben az esetben amikor ezt nyilvánvalóan tudatosan követték el a bankok akkor egyértelműen pénzhamisítás a fedezetlen pénz kibocsátása azaz bűncselekmény. Ne próbáljuk ez az adósokra fogni.

Kard 2012.07.20. 00:05:42

@Melampo: Szándékosan hagytam ki a mókából az egész pénzteremtést mivel nem ide tartozik. A teremtett pénznek is van kamata. Mindegy milyen úton keletkezik.
Igen a svájci kamatok alacsonyak bár nem annyira mint te gondolod. Nem a jegybanki kamatot érdemes hasonlítani hanem a 10 éves mortgage rate-et. Az azért 3% körül kell, hogy legyen.

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:05:46

Ja, és még valami: tessék már körülnézni a vidéki Mo-on bérlakás ügyben. Mert oké, hogy Bp-en és vonzáskörzetében laknak 3 millióan, de egyéb helyeken meg még több mint kétszerennyien. És tessék megpróbálni három gyerekkel élhető lakást bérelni hosszú távra, biztonsággal; kevesebbért, mint amennyi hiteltörlesztést fizetek.
Azzal egyetértek, hogy talán nem jó ez a "minden áron saját lakás/ház kell" mentalitás, de ez egy adottság; évtizedek (vagy inkább évszázadok) szocializációja és gazdasági környezete alakította ki. Nem fog máról holnapra megváltozni, különösen, ha nem is ösztönzi semmi erre az embereket.

whale 2012.07.20. 00:09:27

@Cpt. Flint: Hát most ösztönzi...

Melampo 2012.07.20. 00:15:35

@Pan Modry: Ez így van, csak egyrészt mutass már nekem egy hitelszerződést ahol ez la van írva akár csak virágnyelven is, másrészt érdekelne, hogy hol van a tranzakciók elszámolása az ügyfelek felé ezekről az ügyletekről. Mert ha nyereség volt, akkor az is az ügyfelet illeti, ugyanis a veszteséget és a költségeket az utolsó fillérig elszámolták az adósoknak. Ezért tettünk feljelentést az ügyészségen több ezren @Kard: sikkasztás,csalás,adócsalás,stb.ügyében az összes devizakölcsönt folyósító bank ellen.

Kard 2012.07.20. 00:17:07

@Melampo: Nem mondj már ekkora butaságot. Hogyne lett volna elszámolva a nyereség az ügyfél felé. Az 5%-os THM mi a búbánat volt miközben a forint hitelek 12%-ra mentek? Egy 10 milliós kölcsönnél ez éves 700e nyerő.

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:17:32

@whale: De ez nem kellene jelentsen devizás kezelési költséget, mert deviza az én havi törlesztési- és egyéb hitelügyleteimben nem merül fel, csak papíron, az elszámolás alapjaként. Amiről te beszélsz, azt már megfizetem a hitelkamatban és az árfolyamkülönbözetben. Azt meg, hogy a bank miből fedezi az én kölcsönömet, hagyjuk már, mert annak a devizafedezete meg kellett legyen az én hitelfelvételemkor, ha jól tudom.

gabest1 2012.07.20. 00:18:07

Abba belegondolt valaki, hogy az itteni törlesztés lehet hogy pont az osztrákokat gazdagítja (pl. erste bank), és ugyan nagyon áttételesen, de hozzájárul az ottani jobb életvitelhez?

Muzsikok közt 2012.07.20. 00:18:30

Imádom ezeket a gondosan kézzel szelektált index posztokat.

Addig olvastam hogy az első Orbán kormány alatt.......aha, meguntad a diktatúrát, és sajna elmenekültél előle. Nagyszerü, ja, és köszönöm....:)

whale 2012.07.20. 00:18:38

@Melampo: A nyereség is az ügyfelet illette, amíg erősödött a forint a CHF-hez képest, addig csökkent a tőketartozás is és a törlesztő is. 2008 óta fordult a trend sajnos...

Kard 2012.07.20. 00:19:02

@Cpt. Flint: Az utóbbi időben erőteljesen változik a helyzet...szerencsére. Mivel nagyon sok új lakást évek óta nem tudnak eladni ezért az utóbbi időben egyre többet látok megjelenni a bérleti piacon. Amúgy igazad van sajnos ez egy róka fogta csuka. Mivel nem lehet rendesen bérelni ezért vesznek az emberek és pont ezért nem is nagyon fejlődik a bérleti piac.

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:19:56

@whale: Nem ösztönzi, mert nincs alternatíva. Nem látod, mire ösztönzi? Erről szól ez a blog: kivándorlásra.

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:22:36

@whale: Hogy lehet az, hogy nekem a 2005-ös hitelfelvétel óta _soha_ nem csökkent a törlesztőm?

whale 2012.07.20. 00:22:45

@Cpt. Flint: Sajnos rosszul tudod, mint ahogy rosszul-illetve sehogy sem-tudta ezt senki. Én sem. A bankok nem vállalnak egymás között 20 éves kockázatokat. Mindannyiunk hitele rövid lejáratú-3-6 hónapos-hitelekkel van finanszírozva, amit a bankunk az aktuális piaci kondíciók szerint kap meg. Országunk ma sajnos nincs a legjobb gazdasági-pénzügyi kondícióban, ezért a refinanszírozott hiteleink sincsenek...

Melampo 2012.07.20. 00:24:20

@Kard: Tökéletesen egyetértünk, az mindegy, hogy milyen pénzről beszélünk mert a forintunk is tulajdonképpen egy rohadt drága euró.
A probléma az, hogy a kamatfelárakat a manipuláció,a felelőtlen és legtöbb esetben bűncselekményekbe hajló hitelezési gyakorlat emelte a csillagos égig. Ezt akarják most a devizahitelt felvett adósokkal megfizettetni a pénzügyi szektor szereplői. A saját hülyeségüket, gátlástalanságukat, felelőtlenségüket és a lopásukkal okozott kárt. Ezt a hozzáállást néhányan morálisan aggályosnak tartjuk .

whale 2012.07.20. 00:25:42

@Cpt. Flint: Nem tudom. Elsőre azt mondom, hogy ez lehetetlen.
Én vettem fel CHF hitelt autóra 2003-ban, amit 2004-ben eladtam és kerestem az ügyleten, konkrétan 400000 forintot....

Démonmac1 2012.07.20. 00:30:47

Azért mert egy csomó fideszdoridnak nem tűnik fel, nagyságrendekkel romlottak az emberek lehetőségei, a nyugodt életre.

úgyhogy jó poszt.
Sok sikert nektek.

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:33:03

@Kard: Én most lefuttattam egyetlen helyen egy keresést Eger és környékére 75-100 négyzetméteres 3 szobás házra és lakásra. Egyetlen találat volt, 100 négyzetméter, tetőtéri, részben felújított, 80 eFt/hó. Mondjuk ez tényleg kevesebb, mint a jelenlegi törlesztőm, de persze látni kellene élőben. Azért a hiteles házunknak van 1700 nm kertje is (mondjuk hogy ez előny-e, v. hátrány... néha nem tudom), garázzsal, pincével, padlással, melléképületekkel; bár a lakótér alapterülete meg valamivel kisebb.

nova76 2012.07.20. 00:37:01

@Zuiro: " Pontosan, ez a legfőbb gond. Ha nyolc verselemzés meg 2 hadjárat-ismertető közé végre beszúrnák a pénzügyi képzést, sokkal messzebb lenne az ország."
És mit tanítanának? Aki az általános végére olvasni sem tanul meg, annak tarthatsz Te pénzügyi képzést...
Közgazdaságtant meg tanítanak most is a felsőbb iskolákban. Sőt a feleségem oktatja is, mégis CHF hitelt vettünk fel. Nincs azzal semmi gond, most nyugodtan fel lehetett volna venni 250Ft-on, ehelyett tűzzel-vassal irtják. Ami pedig baj, amit Ti is jól tudhattok, ha olyan okosak vagytok.

Ha nem akarnák a piacot szabályozni, hanem hagynák működni, akkor szerintem rendben lennénk. CHF és forint hiteles egyaránt. Azért ne feledjük, hogy a nagy bankadót, a mi hitelünkből fizetik a bankok. Amikor pedig a bank pénzén megvettük a lakást, még ki kellett pótolnunk egy kis illetékkel is (caca 4-5% -a a teljes hitelnek, nem az önrésznek) és az ÁFÁ-n felül. Ezekből azok is jól éltek, akik nem vettek lakást. Most meg nem tetszik nekik, hogy nekik is be kell szállni a közösbe? Miközben már megint minket sarcolnak? Lásd újabb bankadó, amiből nem maradhatunk ki. Szóval a nagy mentésről szívesen lemondanék, ha a nagy szívatásokról is leszoknának. A forint hitelesek sem mondhatják, hogy nincsenek segítve, mert ha erősítené a MNB a forintot egy kis kamatemeléssel, akkor pont jó lenne a CHF hiteleseknek. Viszont nekik nyilván rossz. Mégis érdekes, hogy amikor én vettem fel a CHF hitelem, még 10% felett volt a forint kamat, most meg hogy vigyáznak arra a 6-7%-ra,

Cpt. Flint 2012.07.20. 00:40:29

@whale: Ez rendben van akkor - illetve nincs, de ez van - viszont a kezelési költség szerintem nem a fedezet előteremtéséről szól egy hitelnél. Mondjuk most nem fogom előásni a szerződést. És mint mondtam, a bank az árfolyamveszteségét simán megfizetteti velem az árfolyamban, ráadásul nekem tuti rosszabb kondíciókkal kell fizetnem felé, mint neki a bankközin.

whale 2012.07.20. 00:41:49

@Cpt. Flint: Megnéztem a yahoo finance-en. Nem lehet.

finance.yahoo.com/echarts?s=CHFHUF%3DX+Interactive#symbol=;range=20041220,20111011;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

Ha 2005-ben vetted fel 155 és 164 között kellett felvenned. 2007 márciustól kevesebbet kellett volna fizetned, nem beszélve 2008 történelmi 141 forint/CHF-ről...

Kard 2012.07.20. 00:54:28

@nova76: Egyértelmű, hogy a kormány célja a forint gyengítése és ezen keresztül a gazdaság versenyképesebbé tétele.
Én nem hiszem azt, hogy például 2014-ben 2-es fog kezdődni a forint árfolyama. Minden jel arra utal, hogy le fogják engedni a kamatokat és ez erősen gyengíteni fogja a forintot. Ezért is van a nagy lakossági állampapír kibocsátás. Kibocsátják a forint állampapírt és cserélik le vele a deviza adósságot és folyamatosan a terv felett húznak be pénzt az aukciókon. Ezért volt a végtörlesztés, az árfolyamgát.

Kard 2012.07.20. 00:55:20

@Cpt. Flint: Ez lehet, vidék ilyen szempontból még rosszabb mint Budapest. Ott gyakorlatilag néhány nagyobb város kivételével nulla a bérbeadás.

váj mí 2012.07.20. 01:02:09

@Zuckerbrot: Tudod, mi a gond? Hogy az MSZP 8 éves ilyen-olyan országkormányzása sem bírta kitörölni az emberek emlékezetéből az "első Fidesz kormány"nak nevezett izét. A negatív-, ellen- és nem-megyek-el szavazni választási győzelem, kurva messze van a valódi 2/3.-tól. De te ezt úgysem érted.
Nem baj, közben családok ezrei emigrálnak Magyarországról. Jobbára azok, és akiknek utódai esetleg kitermelnék otthon a te és a többi "életrevaló" nyugdíját. Egyébként kitermelik majd. Csak egy másik országban. Hát a kollégista fiúknak ennyi jött össze ...

Cpt. Flint 2012.07.20. 01:07:30

@whale: Bocs, nem 2005-ben, hanem 2006 elején vettem fel. Néhány száz Ft-os csökkenésre emlékszem a legelején, amúgy sztem mindig csak felfelé ment. Sajna az értesítők java részét kihajítottam, lehet, hogy érdemes lenne valami "hiteltörténetet" kérni a banktól; vajon lehet ilyet? (Gondolom jó pénzért...)

whale 2012.07.20. 01:25:53

@Cpt. Flint: HA normális a bankod webbankja, akkor nem csak három-hat hónapra tudsz számlatörténetet nézni és akkor kigyűjtheted a törlesztőidet. Én az AXA-nál bármeddig vissza tudok menni az időben-11 éve vagyok ügyfelük...

whale 2012.07.20. 01:30:38

@nova76: Azt a Simor nagyon jól tudja, hogy nem érdeke az országnak a túl erős forint. Azt például nagyon sajnálom, hogy a Járai akkori MNB elnök neve sehol nem merül fel seggbe rúgandóként, aki a mesterségesen magasan tartott forintkamattal tartotta erősen a forintot, versenyképtelenné téve ezzel a forinthitelezést a devizahitelezéssel szemben...

Cpt. Flint 2012.07.20. 01:57:46

@whale: emlékeim szerint sajna nem normális (OTP)

Cpt. Flint 2012.07.20. 02:04:42

@Kard: Na, körülnéztem kicsit jobban a neten, és látszólag nem is olyan rossz azért a helyzet. Persze így is csak 6-7 értelmeset találtam (az említett kondíciókkal), szóval ha hirtelen tömegek akarnának bérelni, az nyilván nem menne. De egészen kedvet kapnék a dologhoz, ha tudnék szabadulni a hitelcsapdából - ami viszont egyelőre sajnos nem megy. A törlesztőm alatti havi áron még több szempontból jobbat is bérelhetnék a mostaninál...

váj mí 2012.07.20. 02:07:52

Személyes élmény különben a "menekült-vonat"nak becézett Budapest-München IC-n. Én akkor már egy éve Bécsben éltem, és egy hosszú hétvége után mentem vissza. A Keletiben felszállt két család, összesen öt gyerekkel, és feltűnően sok csomaggal. Bár az út Bécsig mindössze 3 óra, és a beszélgetés sem általános, de azért valahogy csak szóba elegyedtünk. A délutáni járatra felszálló családok reggel óta úton voltak. Debrecenből indultak, a célállomás Bécs volt számukra. A történetük? A szokásos. A valaha középosztálybelinek számító életkörülményeiket óhajtották volna továbbra is fenntartani.
Sokban hasonlítottak a posztban leírtakhoz, kivéve a vállalkozáshoz felvett személyi kölcsönt. Elmondásuk szerint, a tizen-pár éve lazán kifizetett lakáshitelük mára olyan mértékben inflálódott, hogy (lehet kis túlzással) azt kellett eldönteniük, ha otthon maradnak, a hitelt és a rezsit fizetik-e, vagy a rezsit és a megélhetést. Ők a harmadik utat választották, a gazdasági menekültekét. Csak a két férjnek volt biztos állása Bécsben, amire alapozva feladtak mindent otthont, és a két baráti család összesen 5 gyerekkel nekiindult Bécsnek. Mert azt biztosabbnak ítélték, mint a saját lakásukat (tulajdonképpen a bankét) és az otthoni állásukat. Ez valamivel több mint egy éve volt. Remélem, azóta rendeződött az életük. Ami biztos, hogy ez a két család már nem fog hazaköltözni, és a gyermekeik sem. Legfeljebb, a hitellel megterhelt lakásokat (ha ők is ott nem hagyták a fenébe, mint a posztoló), fogják használni vendégházként szabadság idő alatt vagy majd nyugdíjasként ...
Hát nagyjából így kell leépíteni egy országot.

Kard 2012.07.20. 02:16:07

@Cpt. Flint: Nyilvánvaló. Le is írtam miért. Viszont ha mindenki bérelni akarna akkor eltűnne ez a jelentős "kedvezmény" és vagy a lakások árai mennének le(a sok eladó miatt) vagy az albérleteké fel(a sok bérlő miatt). Inkább mindkettő egyszerre. Harmadik lehetőség még, hogy a kamatok mennek le és akkor megéri megint ingatlanba fektetni, viszont ez olyan 3%-os jegybanki kamatnál lenne ami nagyon messze van még.

Kard 2012.07.20. 02:21:12

@whale: Az erős országnak erős forint kell ember is megérne a seggbe rúgást az áfa emelgető, csökkentgető haverjával együtt :). A Járai idejében emlékszem olyan magasan tartotta a Zsiga a kamatokat, hogy a forintot odaszorították a 240-es sávhoz és csak jelentős intervencióval sikerült megakadályozni a további erősödést.
Amúgy most ha lehetne felvenni deviza hitelt egy jen hitelen elgondolkodnék :), Japán úgyis a görögök sorsára fog jutni néhány éven belül. Persze pont most nem lehet amikor akár értelme is lenne.

Cpt. Flint 2012.07.20. 02:23:38

@Kard: Szóval a bérleti díjban is van egy jelentős kockázat akkor. Joggal mondhatnánk tehát esetleg a most bérlet mellett kardoskodó, hiteleseket ostoba lutrista nyerészkedőknek feltüntető hozzászólótársainknak pár év múlva, hogy "Bérelsz, vazze? akkor szívjál, ha ilyen hülye voltál! Nem láttad előre a bérleti piac változásait? Bezzeg én!" ;oD
Na persze egy bérletből azért sokkal könnyebb kiugorni, csak találsz-e jobbat...

váj mí 2012.07.20. 02:32:42

@Cpt. Flint: Bocsánat, hogy belepofázok, de bérleménynél mindig találsz jobbat. Sem Ausztriában, sem Németországban, sem Angliában nem kényszerültem arra, hogy "15 pakival" osszam meg az albérletemet. Pedig laktam már a bevándorlókerület kellős közepén is. Soha olyan biztonságban nem éreztem magam. Ja, és nem fizettem túl magam. Amikor egyedül laktam a legmagasabb bérleti díj 425 euró volt (200-ért is van, környék kérdése), amikor meg egy 2 szobás lakáson osztoztunk egy lengyel sráccal, akkor 200, de az 10 percnyi sétára volt a Schönbrunntól. Hát így ...
Tudod ki kötné le magát évtizedekre egy nyomorult lakás miatt? Én nem, az biztos ...

hothead 2012.07.20. 02:32:50

@tucano: :)
hat azt hiszem ez tenyleg kemeny menet lesz, visszasirjuk a "nyugalmat"

Kard 2012.07.20. 02:33:39

@Cpt. Flint: Mindenben van :) de jelenleg olyan nagy a különbség, hogy szerintem ez még egy pár évig fennmarad. Alapvetően - mint ahogy már írtam - a vételnek vagy a bérletnek kb. ugyanott kéne lennie pénzügyileg, ahogy Nyugat-Európában egyenlő is. Csak ez a beteges ragaszkodás itthon elborítja a bérlők irányába a mérleget. Mivel ez kulturális probléma - ami nagyon lassan változik - ezért én úgy gondolom sokáig fenn fog maradni. Ha nem akkor is bármikor felmondhatsz és vehetsz lakást.

whale 2012.07.20. 02:35:00

@Kard: Persze, csak akkor még az MNB-t nem szállta meg a qrmány, Járai "szuverén" döntést hozott. (valójában nem, ez is része volt a fityisz "minél szarabb, annál jobb nekünk" taktikájának), mert a gazdaságnak- az exportőröknek- egyértelműen szar volt az erős forint...

Kard 2012.07.20. 02:36:31

@hothead: Én azért bocsánatot kérek, hogy kicsit szétoffoltam a threadet. Nyilván nem teljesen és egyesek számára voltak hasznos infók is, de sok mellément az tény.

Gerilgfx 2012.07.20. 02:36:52

el sem olvastam igazából részletesen, hogy miről szól a bejegyzés, és csak egy rövid gondolatot tennék hozzá:

-vagy az orbángyúrcsányfideszmszp imperialista diktatúra takarodik el hamarosan unióstul, nemzetközi szerződésestül, cigányostól, zsidóstól örökre ebből az országból

-vagy én

váj mí 2012.07.20. 02:41:59

@Gerilgfx:
Szerintem te leszel az (esetemben is, én voltam az...csak azért mondom), bár Nyugat Európán belül az Unió és a nemzetközi szerződések megmaradnak.... esetleg Ausztrália ...

whale 2012.07.20. 02:42:07

@Gerilgfx: Az a baj jóbarát, hogy ha ezek mind eltakarodnának, másnapra éhen halna a maradék...

Cpt. Flint 2012.07.20. 02:42:41

@váj mí: persze, csak én a jelenleg elég szűk magyar bérleti piacról beszélek.

Cpt. Flint 2012.07.20. 02:43:52

@Cpt. Flint: és 5 főről, amelyből három gyerek.

váj mí 2012.07.20. 02:49:22

@Cpt. Flint: Magyarországon, természetesen (?) nem lehet évtizedeket alapozni egy bérleményre. Arrébb mentek úgy 300 kilométert nyugati irányba, és máris tervezhető a jövő sokgyerekestől, nem-túl-hájpolt szakmástól is. Mindenkinek az egyéni döntése. A meghozatala viszont tényleg nem egyszerű ...

Gerilgfx 2012.07.20. 02:50:43

whale: termékeket állítunk elő, dolgozunk. élelmiszert termesztünk, állatokat tenyésztünk. vannak, akik bútorokat gyártanak, vannak, akik kenyeret sütnek. vannak, akik földet kapálnak. vannak, akik házat építenek, vannak, akik tévét. vannak, akik tervezéssel foglalkoznak, vannak, akik könyvet írnak. vannak, akik tanítanak. szolgáltatásokat nyújtunk, szolgáltatásokat veszünk igénybe. termékeket állítunk elő, és termékeket vásárlunk.

ez a gazdaság alapja, nem az, hogy cigányokat segélyezel.

NYILVÁN megérezné a gazdaság! de igazából semmi rendkívüli nem lenne. továbbra is ugyanúgy lesz mit enned, jön majd a valóvolág, és lesz sör a boltban. az meg, hogy egy androidos mobiltelefon, ami eddig esetleg 40ezer volt, 60 ezer lenne, az engem nem érdekel, ha cserében egy jobb, harmónikusabb, kiteljesedettebb életminőséget kaphatok. nekem ez a véleményem. és nem érdekel, hogy ki mit gondol, ez is marad, mert én egy olyan országban FOGOK élni, ahol az emberek ezt így gondolják.

vagy így, vagy úgy.

váj mí: valószínűleg, ugyanakkor a jövő megjóslása nem a mi feladatunk, elvégre vannak pártok, amelyek ezen munkálkodnak.

kiszemeltem nem európa - nem akarok olyan faj része maradni, ami még szaporodni sem tud. célom nyugat-észak afrika, és fel fogom venni a muszlim hitet is valószínűleg (persze ha a jobbik és/vagy másik párt eléri az imperializmussal való szakítást, akkor nem megyek sehová).

váj mí 2012.07.20. 02:57:16

@Gerilgfx: Jézusom, te pártoktól várod a jövődet? Trollloollloolooo
Jó utat Afrikába, van pár afrikai spanom, ha akarod, beajánljalak :-P

Cpt. Flint 2012.07.20. 02:58:40

@Kard: "bármikor felmondhatsz és vehetsz lakást"
Hát, azért olyan kondíciókkal, amivel ezt vettem, már egyáltalán nem tudnék hitelt felvenni... 0 önrészem volt és ez azóta sem változott. Teljesen önerőből meg szerintem soha nem tudnánk lakást venni. (Jó, azért talán idővel tudnánk, valahol a világ végén.) Mondjuk az is igaz, hogy azóta ez a ház (is) kb. 25 %-kal leértékelődött.
Ha a bank megelégedne az eddig befizetett pénzzel plusz a házzal, bizony elgondolkodnék a tabula rasa-n.

2012.07.20. 03:00:00

Az a kár, hogy a maradék 24 milliót mi fizetjük ki. És még szidjuk a a 30e ft segélyt igénybe vevőket...
Nem a kormányra kell várni, csak azt kéne megszokni, hogy annyi van az embernek, amennyit megkeres...

Cpt. Flint 2012.07.20. 03:00:46

@váj mí: én még 300 km-rel nyugatra nem érnék ki Agyarországról :oP

Kard 2012.07.20. 03:01:06

@Cpt. Flint: Én a felmondásra az albérletet értettem. Nyilván a te helyzeted teljesen más, abból kilépni jelenleg sajnos szinte lehetetlen.

váj mí 2012.07.20. 03:05:23

@Cpt. Flint: Akkor tegyél hozzá még amennyit kell ;) Ha Kelet-Magyarországon élsz (már csak a távolság emlegetése miatt), akkor nagyon ráizéltél arra a lakáshitelre. Sajnálom. A "menekült-IC"-n utazó két családnak is nagyjából ez volt a problémája, csak ők még időben léptek, mielőtt dönteniük kellett volna a bankrészlet vagy az utódok ebéd befizetése között.

Cpt. Flint 2012.07.20. 03:08:25

@Gerilgfx: látszik, hogy te nem éltél a szocializmusban, öreg. ez egy illúzió, amit itt előadsz, annak is zavaros. valami kevercse a fajmagyarkodásnak, a Rousseau-i "vissza a természethez" idealizmusnak, az antiimperialista (kommunista) dogmarendszernek és az angol elzárkózásnak... huh, elég zűrös.

Cpt. Flint 2012.07.20. 03:10:59

@Kard: tudom, hogy arra értetted, csak azt akartam mondani, hogy aki bérletben van, az sem tud egyik napról a másikra lakást venni, ha hirtelen "meggondolja" magát.
a többi része nyilván csak gondolatkísérlet (álmodozás) volt.

Cpt. Flint 2012.07.20. 03:17:38

@A csótány is ember: mit fizetünk ki? a bank felbecsültette az ingatlant és elfogadta biztosítéknak. én ugyanúgy nem törődöm azzal, hogy a piaci változások miatt az ingatlan már nem ér annyit, mint ahogy ő sem törődik azzal, hogy az én - forintban számított - tartozásom és a törlesztőrészletem a (részben ugyanazon) piaci változások miatt mennyivel nőtt meg. ha az egyik az én kockázatom volt, akkor a másik az övé. szóval szerintem kvittek vagyunk, és ne követeljenek már semmit, ha viszik az ingatlant. ezt kellene elérni, ezzel segítenének igazán a hiteleseknek.

Cpt. Flint 2012.07.20. 03:23:58

@váj mí: még elvagyunk... de azt egyértelműen látom, hogy ez az ország belátható időn belül nem lesz normális és élhető (hacsak a svédek el nem foglalják), úgyhogy az utódaim jövőjét mindenképp máshol képzelem el.

váj mí 2012.07.20. 03:26:13

@A csótány is ember: Ezzel csak az a baj, hogy nem annyija van az embernek, amennyit megkeres. Ugye adózunk (már aki), és tekintettel arra, hogy a különböző adók formájában a magyar állam az európaitop 3-ban van, hát na ....Ez még nem is lenne baj, ha ezek az adók ténylegesen az adózók szociális biztonságára lennének visszafordítva. Ok, ne legyek túl igényes, legalább egy részük, úgy 40%-uk. De lófaszt! mert akkor a haverok a Közgépnél, BKK-nál, MÁV-nál, direkt erre a célra létrehozott mutyicégeknél ugyan miből élnének meg? Jó, ha 4% visszajön a mezei polgárnak. És akkor szerencsés, mert kicserélték belőle az 1 élve kiégett villanyégőt az utcája közvilágításában.
Hát nagyjából ez a baj.
Ha Magyarországon akarnék dolgozni újra (heveny elmebaj következtében), és a munkáltató felajánlaná, hogy nagyon sötétszürkén alkalmaz (már csak, hogy kisemberekre specializálódott NAV ne baxxa meg). Szó nélkül belemennék. Adót? Ezeknek? Mégis miért? A tb-re befizetem én havonta azt a 4700 forintot, ha esetleg eltöröm a bokám télen, mert a FKV olyan faszául jégmentesíti a közterületeket. Minden másért úgyis tartják a markukat. És nem az a baj, hogy tartják. Hanem, hogy muszáj nekik.

váj mí 2012.07.20. 03:29:55

@Cpt. Flint: Nézd, én szeretek utazni, más helyeket, embereket, kultúrákat megismerni. Tényleg. Én sem akartam elmenni. De nem volt más választásom. Egy életem van. És az az enyém. Nem egy országé. És nem meglenni akarok, hanem élni.

Wendég 2012.07.20. 03:52:24

Kedves panaszos írja hogy Orbán idejében futott a szekér boldogultak ,jött a következő választás cserben hagyták Orbánt ,kellett a régi kommunista garnitura rá szavaztak és a mostani nyomorúságuk a szoci kormányzás idejére vezethető vissza ,most fizetik meg sokan a felelőtlen szavazást ,ha Orbánék tovább kormányoznak 2002-től ,bizonyára nem kerültek volna ebbe a helyzetbe...Gondolkozni azután cselekedni ,,,,nem volt annyi sütni valójuk hogy a nyomorgatókat nem szavazzák vissza,most érzik a kárát.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.07.20. 03:55:35

@jazmina21: "Amerikaban kisertet utcak vannak, mert a valsag kirobbanasakor az elso amit a bankok tettek, hogy kiraktak az utcara azokat az embereket, akik nem tudtak fizetni a novekvo hiteleket"
persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy anno itt is sok ember beleesett a csapdába, és nyakra-főre vették fel a hitelt, nyitották az egyre újabb és újabb hitelkártyákat. Még jövedelem igazolást sem kértek a hitel kérelemkor...Most sokan a meggondolatlan költekezés következményeit nyögik...Egy sima hitel kb. 4-5% kamatú, de ha mondjuk a havi teljes torlesztő részlet helyett a minimum payment-et választja az ember, akkor akár 22-25% is lehet. Ilyen feltételek mellett nem nehéz eladósodni, az biztos.

Wendég 2012.07.20. 03:57:02

Az biztos hogyha a baloldalra szavaznak azok csak a szegénységet nyomort elvonásokat munkahelyek megszűnését, adósság halmozást csinálják a kormányzás helyett.

váj mí 2012.07.20. 03:59:19

@Wendég: B+! Te úgy amúgy normális vagy? Semmi Lipótos kötődés?

tucano 2012.07.20. 03:59:50

@Gerilgfx: Lesznek meglepetéseid, egyébk. ott is kapitalizmus van.

tucano 2012.07.20. 04:03:58

@hothead: Ezen korábban sokat gondolkoztam, mert aktív blog.hu kommentelő vagyok és az a szutyok postr ilyen szempontból nyugodt volt. Egyszerűen nem szoktak hozzá a trollok, pedig az origo miatt sztem ott is óriási volt a nézettség, amikor kikerült a főoldalra. Hát most lesz nemulass:) Szegény HA beizzíthat egy automata komment törlőt:) Most hogy olvastam, azért szép lassan kezdenek beesni, előbb-utóbb ideszoknak, mert itt teljesíthetik munkaköri kötelességüket.

Wendég 2012.07.20. 04:06:31

@Zsuzsi65: nagyon igaz ,hiteleket felszedték ,ezzel tönkre tették saját magukat ...mi is feltudtunk volna szedni hetelt ,kb25 éve lakunk a mostani házunkban 20 év telt el mire rendbe tettük ,de csak annyit költöttünk amennyi pénz telt rá ,kispóroltuk,nem ráztuk a rongyot,volt év le álltunk a javításokkal ,alakításokkal.Bank szinte erőszakolva adta volna kölcsönt ,nem fogadtuk el ,,és milyen jól jártunk,nem tartozunk senkinek ,nyugis az életünk ,nem rettegünk a bankoktól....Most fizetik meg a gondatlanságukat.Senki háta mögött nem álltak fegyverrel hogy eladósítsa magát ,rögtön kell fényesség kényelem,csak nagy ára van .

sjz 2012.07.20. 05:30:12

Szerintem feleslegesen rugózik mindenki a hiteleseken, az is egy szép témakör, meg a posztoló is erről ír, de szerintem a legnagyobb problémáról nem nagyon beszélünk.
Sok olyan eset van, hogy ma Magyarországon egy tisztességesen dolgozó ember akkor sem tud boldogulni, ha semmilyen hitelt sem vett fel. Ez már valami. Valószínűleg 10-15 éve nem emelkedett a fizetése, sőt inkább csökkent. A rezsije biztosan nőtt, az árak úgyszintén. (Trolloknak:átlagról beszélek, van aki semmi mást nem akar, mint nyugodtan dolgozni és élni).
Akkor is egyre nehezebb a helyzete, ha megmaradt a munkája.
Amennyiben elveszti és nem talál másikat, kakukk, simán elvesztheti mindenét, ma már a szolgáltatók miatt is elúszhat egy ház. Persze lehet élni bevezetett víz villany fűtés nélkül is egy darabig, főleg tavasztól öszig. Ennél jobb megoldás választani egy olyan országot, ahol érdekes módon akkor is megéri egy vállalkozásnak pitypangot szedetni a dolgozóival, vagy kis bizbaszokat összerakatni, ha ezerplusz eurót kell nekik adni havonta nettóban és 13. 14. havi fizetést is, míg nálunk ez sem fele, sem harmad, de még negyedannyiért sem éri meg.
Na ez viszont megérne egy misét.
Az eltelt 20-22 év hazánkban csak a rombolásról szólt, ami itt történt felér egy háborús pusztítással, csak az egymásba érő politikusok miatt nincs felelőse.
Ez így marad továbbra is, vagy kivándorlás vagy féregtelenítés a választási lehetőség, önként soha nem fognak lemondani a megszerzett javakról és nem érdekli őket semmi, ahogyan egy vírust sem foglalkoztat az, hogy a gazdaszervezet elpusztítása után mi lesz.

glinolid 2012.07.20. 05:38:43

@Wendég: Az cseppet se zavarjon, hogy egy vállalkozás beindításos vettek fel a CHF alapú személyi kölcsönt. Persze ,sokkal könnyebben alakult volna az életük, ha céges hitelt kapnak: gond esetén elpasszolták volna Josip Totnak vay Kaya Ibraimnak a bedőlt céget.

M_R 2012.07.20. 06:00:35

Az is hülye aki több diplomával (amiből legalább egy "használható") Orbanisztánban marad. Addig kell elhúzni amíg le nem záratja ez a Bonsai Duce a határokat a TEK-es zsoldosaival...

Cumi 2012.07.20. 06:08:47

Nem tett jót ennek a blognak, hogy kikerült az Indexre. Sajnos előjöttek a trollok, akik mindig mindent jobban tudnak. Az Origon volt egy viszonylag zárt társaság, akik nem politizáltak, hanem a saját tapasztalataikkal próbáltak segíteni a posztolónak. Az én családtagom mindenféle hitel nélkül vágott neki a nagyvilágnak, mert bármilyen hihetetlen az itthoni "feketén fizetett minimál bérből" még az albérletet sem tudta fizetni, pedig egyedül élt. Esélye sem volt a családalapításra. Most kiegyensúlyozott, tudja finanszírozni gond nélkül a megélhetését, és nem patkány lyukban lakik. Itt a posztolót nem kellene bántani, miért vett fel hitelt, hanem a vezetésnek kellene gondolkozni, hogy biztos jó irányban haladunk-e? Hol vannak az origos kommentelők? Sokkal jobb volt a poszt velük. Aki itt az észt osztja, hogy ő pedig nem vett fel hitelt, legyen boldog, csak ne ossza az észt, annak, akinek nem volt más lehetősége.

eddie1977 2012.07.20. 06:21:23

@Cumi: Nezz vissza a regi oldalra, talan van "egerut".
Varunk!

Cumi 2012.07.20. 06:33:00

@eddie1977:

Visszanéznék, csak az a baj, hogy nem vagyok fenn a Facebookon, és nem is akarok. Tudom, hogy a lájk miatt kell, de én nem akarom látni sem a magam, sem más életét. Nagyon sok érdekes dologról lemaradok emiatt, de ez had legyen már az én döntésem. Nem értek egyet azzal, hogy sok helyre Facebookos jelszóval lehet belépni. Szerintem az én korosztályom már nem fog odatalálni,de köszönöm a segítséget.

eddie1977 2012.07.20. 06:38:57

@Cumi: Felreertettel.
A postr-es bucsunal ott a "megoldas".
Kezdo kis lepes, de talan sikerul.
Szoval varunk Teged is! :)

2012.07.20. 06:46:22

Tartozom a banknak, az uzsorás Jozsónak, a szüleimnek, kocsmárosnak gépezés miatt és van egy kis adóhátralékom is.

Sebaj! Vár külföld, ahol kolbászból van a kerítés.
Kérek majd ott is hitelt meg kőcsönt, aztán ha túl sok lesz költözködöm tovább.
Így kell ezt! :)

MACISAJT 2012.07.20. 07:03:51

"Hihetetlen volt ezt az őszinte odaadást tapasztalni attól a nemzettől, akik majd egy évszázada még a halálba küldte ezeket az embereket."

Bevallom, nekem már a személyes történeti rész is picit "soknak" tűnt...

De ez meg végképp sima agitprop.
Németországban ugyanis a fogyatékosokat sem részesítik all inclusive ellátásban,festői környezetekben ahol puszival ébresztik őket...:)
Bizony közülük is csak azok kapnak ellátást, akinek megfelelő magán egészségbiztosítása van..

eerie 2012.07.20. 07:08:48

Engem megérintett a sztori és kész. Még jobban megerősített abban az elhatározásban, hogy el kell húzni ebből az országból.

Matteo79 2012.07.20. 07:33:11

Csak egy érdekesebb példa:
Kettőnk átlagjövedelme közelíti a fél milliót havonta mégsem gondolkodunk hitelfelvételben. 3 szobás panelra (jó helyen 4 emeletesben) nemsokára összejön a teljes vételár.(+marad 6 havi tartalék) (bár a bérlés jelen állás szerint olcsóbb, ezt kiszámoltam, sajnos kevésbé tervezhető hosszú távon)
Mindkettőnk a semmiből jutott oda ahova, csókosok és szülői támogatás nélkül...(persze magas a szerencsefaktor is)
Nem élünk nagy lábon, de nincs okunk panaszra, nem veszünk évente új telefont, használjuk amíg bírja, CRT monitor még húzza, LCD tévénk sincs.
Dolgoztunk külföldön is, de hazajöttünk...

nezavarjmasokat 2012.07.20. 07:46:12

Amikor felvetted a kölcsönt, gondolom elolvastad a feltételeket... Vagy nem? :-)

egyhazafi 2012.07.20. 08:03:02

Én egy dolgot nem értek. Nem konkrétan a cikkhez kapcsolódik.
Az állam mindenki fizetéséből kap 50% annyi adónk van, hogy leírni is nehéz lenne. Még sincs pénz semmire!

Hogy lehet, hogy Ausztriában jól élnek az emberek fele annyi adóból, nálunk meg nyomorgunk?

Hová tűnik az a rengeteg befizetett pénz?
Megmondom támogatjuk belőle P. Lászlót és társait.

Megértem a poszt írót. De mindenki nem mehet külföldre. Forradalomra lenne szükség. Mindegy, hogy Fidesz vagy MSZP stb van hatalmon!

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 08:03:22

@memyselfandi: már megbocsáss, de nem a bankok miatt mennek tönkre az emberek, hanem a saját hülyeségük miatt.
tisztelet a kivételnek.
akkor jó volt a bank, amikor kellett a pénz?
amikor vissza kell fizetni, akkor meg mocskos rabló?
félreértés ne essék, én is utálom a bankokat, mert olyan pályán kell velük focizni, ahol nagyon erősen az ő kapujuk felé lejt a pálya és szemét módon bánnak az emberrel.
de én éppen ezért be sem megyek hozzájuk hitelért.
Aki pedig bemegy, az tudja, hogy mit vállal fel.
A devizahitelesek is tudták, hogy az árfolyam bármi lehet, még ha nem is mondta nekik senki (ezt egyébként sem hiszem) mert egy gondolkodó ember alapból számít a legrosszabbra is, mielőtt 10-20-30 évről dönt.
Csak persze mindenki azt remélte, hogy a magyar gazdaság majd 30 évig szárnyalni fog. Hát nem, sajnos.
Nekem van olyan kolléganőm, aki a takarítónői állásából gondolta úgy, hogy neki is JOGA van kertes házhoz, ha már az igazgató is ott lakik.
A könyvelőnk is úgy gondolta, hogy JÁR neki az új Opel Vectra, mert mégiscsak hogy néz már ki, hogy régi kocsival jár be.

Hertelendi 2012.07.20. 08:05:03

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a számomra érkező utalásokon kívül semmilyen kapcsolatom nincs egyik bankkal sem, de képben vagyok. Tudom milyen mocskos módszerekkel dolgoznak és azt is tudom, hogy tőlünk nyugatabbra ezeket nem tehetik meg. Az viszont érdekelne, hogy a mindenkori kormányok miért engedik ezt meg nekik. Annak idején a mobilozás hőskorszakában én még emlékszem 100 ft+Áfa/perc díjra is. De érdekes, ez ma már nem annyi. Gondolom a bankokkal is meg lehetne állapodni.

Szenthomárság 2012.07.20. 08:07:16

Azért kíváncsi lennék, hogy hol ébresztik puszival a mozgássérült embereket?
A Disneyworldben maximum.

KevinMulder 2012.07.20. 08:08:06

@Matteo79: Ezzel kb. még 3 évig veregetheted a vállad. A helyzet az, hogy a direktívák szerint 2018-tól az EU-ban csak passzív épület épülhet közintézményként, 2020-tól meg a privát épületek is csak passzívak lehetnek. A panellakásod energetikai besorolása olyan durva lesz, hogy a jelenlegi ár feléért sem tudod majd eladni a piacon. Arról nem is beszélve, hogy a rezsid szépen lassan emelkedni fog a jövőben.

Építs inkább passzív házat. Kontaktolj meg, megmutatom, hogyan.

golyóstroll 2012.07.20. 08:11:07

@KevinMulder: @Matteo79:

Azért mielőtt megkontaktolod, tudnod kell, hogy a passzív ház egy rohadt nagy átverés, és SOHA, de SOHA nem fog megtérülni a befektetésed.
Persze, aki el szeretné adni neked, az nem így fogja mondani.

csőcsere 2012.07.20. 08:15:46

@KevinMulder: ez kb. annyi, mint most csak tanúsítvánnyal lehet elméletileg eladni lakást, aztán mégse. A magyarokat ismerve, behoznak egy jogszabályt, hogy ha zöldre festik a falt, akkor lesz passzív a ház. Voilá, máris passzívak lesznek papíron a panelok is. Magyarország papírország.

csőcsere 2012.07.20. 08:16:20

@Matteo79: jól teszitek. Pók utca?

KevinMulder 2012.07.20. 08:23:38

@golyóstroll: Én kérek elnézést. Akkor biztos véletlen, hogy Ausztriában dotálják a passzív ház építkezéseket és nekem is kb 30.000 Ft volt a fűtési költségem egész télre.

Nem akartam eladni semmit, csak megmutatni, hogyan. De végül is igaz, majd ha aranyáron lesz a gáz vagy esetleg nem lesz, akkor majd a kommentedbe tud kapaszkodni.

KevinMulder 2012.07.20. 08:24:24

@csőcsere: Nem a papír miatt épít az ember ilyet.

pitju 2012.07.20. 08:25:34

Két felelötlen pénzügyi analfabéta nem addig nyújtózkodott ameddig a takarója ért.
Vannak ugyanis olyan emberek is - bármennyire hihetetlen is az ilyen balfaszoknak- akik elöször mondjuk vesznek egy másfélszobás panelt majd évek múlva ha azt kifizették, esetleg egy nagyobbat, majd késöbb esetleg egy vidéki házat mondjuk 40 évesen.
A sok gyökérnek mint Mária és társai már 25- 30 évesen ház + nyilván két autó is dukál.
A gyerekek is jöhetnek, ja meg még egy kis vállalkozás is 15 milla kölcsönnel. Mindez 280 ezer forintos lófütty fizetéssel 2-3-4 emberre. 2002-ben egy 140 ezer forintos fizetésre ilyen életvitelt és jövöképet alapozni enyhén szólva ostobaság. Hát ki ez ha nem egy komplett idióta. Biztos hallottad már az örök igazságot, hogy a diplomák számának vajmi kevés köze van az intelligenciához. (Azt hiszem ennek te lehetnél az utazó nagykövete.)
Aztán persze segítsen az állam, vagy a bank mert te a semmire játszod az agyad.
A butaságot egy országban sem díjazzák.
Tipikus eladósodott nyavalygás, mindenki hibás csak én nem hozzáállás. A valóban hasznos és értékes emberek közül sajnos sokan hagyják el az országot, ezért úgy gondolom nem baj ha az ostobenkók közül is elhúz egy jópár.
Mária ennyi ésszel még Némtországban is kemény lesz az életed!

dr. Bubó 2012.07.20. 08:27:25

a náci komcsi fides mafia MINDENT tönkretesz: bűnszervezet

akinek csöppnyi esze van az húz el a Meggebedeusok fölgyéről...

aki meg Luzérián marad az meg ne adózzon ne fizessen nyugdíj és eü járulékot... ugyse kap semmit sooha

az álam mexűnt... a társadalom szétesett...

nova76 2012.07.20. 08:29:27

@whale: "Azt a Simor nagyon jól tudja, hogy nem érdeke az országnak a túl erős forint."
És miért ne lenne érdeke az országnak? Rengeteg adós nem a banknak fizetné a pénzt, hanem elköltené a gazdaságban, a belső fogyasztást növelve. Ami mint tudjuk a béka feneke alatt van. Az államnak sem kellene akkora összeget behajtani rajtunk az adósságért. Mond hová akarják növelni még az exportőrök nyereségét a benti termelők/lakosság kárára? Egy normális gazdaságban, nyilván az export növelné a bevételt, de mint minden, nálunk ez sem normális. Mert ezt a fajta bevételt is kiviszik a bankok, illetve a multik.

A végtörlesztés is egy baromság volt. Én is megtettem, nem azért mert megérte, hanem mert ennyire bízom ebben a kormányban. Egy államcsőd közeli helyzetben megpróbálhatom eladni a házam, vagy valahogy kitörleszteni a tatozásom az utolsó pillanatban, hogy ne legyek örökre a bank rabszolgája. Ezt nem tehetném meg, ha 18M a tartozásom és 11M-ot ér a házam.
De cserébe mit is tettem? Volt felhalmozva 3,5M Ft-om, ami pont elég volt, hogy egy újabb hitelt vegyek fel. Persze most már forintot, és így sikerült kiváltanom a 11M Ft-ra leértékelt hitelem (180Ft-on számolva). Huss, el is ment a 3,5 millám külföldre. Milyen szép dolgokat vehettem volna belőle idehaza, növelve belőle a belső fogyasztást. Most jelenleg kicsit magasabb a törlesztőm mint előtte. Különösen mert kicsit csak kúszik felfelé az a kamatláb, ami többszörösen csapódik le rajtunk. Úgyhogy annyira a forint hitel sem kiszámítható, mint ahogy megpróbálják egyesek beállítani. És mivel az én állásom is veszélyben, asszonykám is most tették utcára, így adunk még egy pofont a belső fogyasztásnak. Sőt, ha sokáig elhúzódik az új állások keresése, akkor lehet hogy forint hitel ide vagy oda, mégiscsak belebukunk a hitelbe. Köszönhető annak hogy a megtakarításunkat, ami pontosan az ilyen helyzetekre lett félretéve, elköltöttük a végtörlesztés miatt.

lenoardo999 2012.07.20. 08:29:43

A történet ellentmondásos: a dolgok az elején sem voltak olyan rózsaszínek, mint ahogy a posztoló látja. Kettőjük jövedelme 280 000 Ft volt. Erre építeni házvásárlást? Vállalkozást indítottak, ami szerinte jól menő. Egy jól menő vállalkozásból nem tudnak kiszedni havi százegynéhányezer forintot? Akkor mi a nem jól menő? A svájci frank már rég nem 176 Ft, hanem 140 körül mozog. Ha pedig Németországban élnek és dolgoznak, a bank ott is le tudja vonatni a fizetésükből a tartozást. Egyik rossz döntés a másik után. Na mindegy. Reméljük egyszer döntenek majd még jól is.

csőcsere 2012.07.20. 08:31:20

@KevinMulder: persze, építs annyit, amennyi jólesik. Közben érdemes mindenkinek meghagyni a választás jogát.

MACISAJT 2012.07.20. 08:35:54

@eerie: ("Engem megérintett a sztori és kész. Még jobban megerősített abban az elhatározásban, hogy el kell húzni ebből az országból. ")

Hajrá..:)
Irány Németország, oszt utána keressed azt a munkahelyet ahol 3 szobás zöldövezeti szolgálati(!) lakást adnak két héten belül, hogy a családod ,három gyerekkel is ide tudjon költözni, és elégedett legyél, 600 euró melegen (fűtéssel, vízzel együtt, azaz a nagyja rezsivel)-Warmmiete:).
És ahol a munkahelyen a pisinek meg a kakiknak nincs pisi-meg kakikaszaga, hanem ibolya.( a pelenkákban meg detektorok vannak, ha belerottyint vagy belepisil a fogyatékos, másodpercen belül érkezhessen szirénázva a váltás..)

Aztán abban a nem várt esetben ha valamiért mégsem bukkannál rá egy ilyen helyre..
gyanakodhatsz hogy vagy te voltál peches...vagy talán mégsem
az interneten terjesztett agitpropnak kéne mindent elhinni...

csőcsere 2012.07.20. 08:40:52

@lenoardo999: a kérdésem az: mi a búbánatos francnak kell hitelből (!!!!!!!) mikrovállalkozást beindítani? Akinek van egy grammnyi agya, tudja, hogy mikrovállalkozást, ráadásul elsőt, csak saját és nagyon kevés pénzből indítunk. Máskülönben ez lesz a vége, mint a poszt.
Szerintem is rázták a rongyot, aztán a fagyi visszanyalt. Most tanultak belőle, valszeg Németországban okosabbak lesznek pénzügyileg. Ha nem, akkor majd ott is beszopják a harci f@szt.

csi szi 2012.07.20. 08:44:33

@Wendég: Szerintem ez nem politikai blog, bár látom már gyűlnek a trollok, akik teljesítik munkaköri kötelességüket. :) Lásd az előző hozzászólást.
De ebben nagyjából egyetértek, bár természetesen nem tudni hogy alakul az a 8 év, ha 2002-ben a fidesz marad. Szerintem rosszabbul aligha alakult volna, de talán jobban igen.
Akkor is a szociális demagógiával uszították az embereket, lásd 19 ezer Ft a nyugdíjasoknak, "Magyarország többet érdemel", "több pénzt az embereknek" jelszavak... nem mintha a fityesz nem vette volna át ugyanezt, csak még durvábban. Csak amíg helikopterről szórták a pénzt az inaktívok közé Medgyessyék, majd Gyurcsány másfél évig, amíg "nagy volt a jólét", "dübörögtünk", "ugrott a pannon puma", addig hiába. Ahogy vége lett a "világgazdaság pénzbőségének" természetszerűen vége lett a szocik népszerűségének is, 2010-ben ugyanaz a nép adott kétharmados felhatalmazást ugynanannak a zorbánnak, amelyik pár évvel korábban még többségében vagy utálta vagy röhögött rajta. Ahogy anno a devizahitelesek fölényesen osztották ki azokat az ismerőseiket, akik nem akartak felvenni, hogy de hülye vagy komám, nem értesz a pénzügyekhez, ez a tuti (és szajkózták amit a hitelügynök a szájukba adott), aztán pár évre rá sírtak. De hát mit lehet várni egy olyan országban, ahol tömegek dőltek be az Il Ferro-nak, kaszáltak az MLM-hálózatok, stb.
Most persze néz a nép, hogy nem ilyen lovat akart, de a legközelebbi ló sem lesz jobb, a kínálatot elnézve. Meg azt, hogy változatlanul a proli irigységre akar apellálni az, aki hatalomra ácsingózik. De ez természetes és logikus, ahol a nyugdíjasok és a cigányok szavazatai döntenek, meg a minimálbérre bejelentetteké, nem is lehet máshogy.

rohadjmegARCgeci 2012.07.20. 08:46:36

Vajon mit csinálna a kormány,ha minden épkézláb ember elhúzna külföldre?Kitől szednének adókat?Hogy tartanák fent magukat?

dundijégó 2012.07.20. 08:49:33

@flimo13: Igen, akarunk, a házunk eladás után, miután kifizettük a kölcsönünket. Mi ebben a probléma ??? Szövegértési képességeid úgy látom nagyon gyengék, csak én szeretnék elmenni, a családom többi tagja nem.

Matteo79 2012.07.20. 08:51:58

@KevinMulder: Addig is veregetem a válam (vö. publikálom a példánkat).
De amit írsz nem tűnik logikusnak. Kit fog érdekelni az energetikai besorolás? Ha mondjuk a mosógépeken stb ismert labelling rendszer lesz (A-F ig aszem) akkor kap mondjuk egy E jelzőt, mert szigetelt, felújított stb. (+ a távfűtés a közhiedelemmel ellentétben nem rossz megoldás ahogy sok panel ház sem annyira rossz konstrukció mint ahogy sokan hiszik)
Szóval kap egy E besorolást és akkor mi lesz? Attól a rezsi költség ugyanaz lesz arányaiban mint most a többi kismillió épület és lakáshoz képest is, hiszen nem fognak tömegesen épülni passzív házak erre mérget vehetsz...
Véleményem szerint nem lesz hatással a besorolás az árakra. Még ha ennek függvényében ingatlan adó vagy energetikai adó is lesz.

Matteo79 2012.07.20. 08:55:22

Szerintetek meg lehetne oldani, hogy a kommentelést csak egy instant IQ és tájékozottsági teszt kitöltése után lehessen művelni?

TilosazA (UK) 2012.07.20. 08:58:59

@Matteo79: Nem tudom, de én támogatom. :)

gnme 2012.07.20. 08:59:46

az élete múlt rajta
jól tette hogy elment

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.20. 09:03:08

@KevinMulder: ez érdekel, tudnál mondani nekem egy direktíva számot?

christophe 2012.07.20. 09:03:42

Aki tud huzzon el miharabb,mig viktàtornak nem borul el teljesen az elmèje,mert kinèzem belole,hogy ujraèpiti a vasfuggonyt.

lenoardo999 2012.07.20. 09:04:33

A történet ellentmondásos: a dolgok az elején sem voltak olyan rózsaszínek, mint ahogy a posztoló látja. Kettőjük jövedelme 280 000 Ft volt. Erre építeni házvásárlást? Vállalkozást indítottak, ami szerinte jól menő. Egy jól menő vállalkozásból nem tudnak kiszedni havi százegynéhányezer forintot? Akkor mi a nem jól menő? A svájci frank már rég nem 176 Ft, hanem 140 körül mozog. Ha pedig Németországban élnek és dolgoznak, a bank ott is le tudja vonatni a fizetésükből a tartozást. Egyik rossz döntés a másik után. Na mindegy. Reméljük egyszer döntenek majd még jól is.

maisel 2012.07.20. 09:11:25

"Hihetetlen volt ezt az őszinte odaadást tapasztalni attól a nemzettől, akik majd egy évszázada még a halálba küldte ezeket az embereket."
már megbocsáss,de nem egy nemzet tette ezt.... vagy akkor minden német egyben náci?????????és mi köze van a mai németeknek Hitlerhez???

vojzi 2012.07.20. 09:17:04

Az az igazság, hogy opálos szemmel és szorult torokkal olvastam végig... Sajnos úgy érzem mást nem nagyon tehettek és sokan fognak még így járni.
Könnyen beszél az aki nem vett fel hitelt, hogy miért kellett hitelt felvenni... Sajnos ez egy tőkehiányos ország és ha nincs hitel akkor semmi sincs. Ezt a bankok is tudják és visszaélnek vele. Jó ajánlatokkal megtévesztik az embereket, elültetve a fejükben a boldogulás és előrelépés lehetőségének a gondolatát. Így a remény miatt belevágnak. Sok embernek nincs más lehetősége. A szülők is szegények így marad az albérlet és alkalmazott egy kisboltban nettó 80ezerért, izgulás minden hó végén a számlák miatt, kilátástalan helyzettel élete végéig, vagy hitel, mely megelőlegezi a tőkét. Csak sajnos a tartozás a vissza fizetés ellenére csak nőttön nő míg már a felevett összeg háromszorosa úgy, hogy évek óta fizeti! A bank is tudja, hogy sosem fogják tudni az emberek visszafizetni... Elviszik az ingatlant és mindent ami mozdítható. De ha a társadalom nagy része így jár mit fognak tenni a bankok? Kinek adják el az ingatlanokat? Persze egy darabig lehet külföldieknek stb, de bezárul a kör és akkor jön a bankrendszer összeomlása és ezzel együtt az állam összeomlása is. Ebből következik, háború vagy polgárháború... zavargások, terrorizmus, éhezés. Ez a világ vár ránk.

csi szi 2012.07.20. 09:17:35

@christophe: (ásít) A "viktátornak" nincs sok félnivalója, amíg ennyire buta trollokat tudnak csak megfizetni az ellenfelei, akik érvelés helyett ilyen szar mémeket próbálnak sulykolni minden indexcímlapos blogon. :)
Pár apróság kéne egy vasfüggönyhöz, pl. megszálló idegen hatalom, ami nélkül még Rákosiék sem tudtak volna totális diktatúrát kiépíteni. Meg sok-sok fegyveres, Mo-nak van egy "hadserege" elvileg, de az vicc. Tudom, mindig a TEK-kel rémisztgetitek egymást, de az max. arra elég, hogy Orbánt megvédje egy esetleges fegyveres puccskísérlettől, vagy kimenekítse az országból, ha el akarja söporni a népharag:)

csi szi 2012.07.20. 09:18:43

@csi szi: Mondhatni, az viszont előfordulhat, hogy a másik oldalról építenek majd ki "vasfüggönyt". Mondjuk olyasmit mint az USA és Mexikó között van. Ha széthullik az EU a mai formájában...

Karipapa01 2012.07.20. 09:19:35

Azt azért itt mindenki elfelejti, hogy napjainkban is kemény világgazdasági válság van!
"... édesanyámnál töltöttük a hegyekben. Hát igen. Ő a németországi takarítónői fizetéséből minden évben tudott venni a 4 fős családnak repijegyet oda-vissza, és vendégül tudott minket látni." Viszont a spanyolországi, olaszországi, görögországi, írországi...stb.-ből már nem tehette volna meg! Van egypár ország, amelyeknek annyira erős a gazdasága, hogy nem ránt túl nagyot rajta egy válság és mindenki ezekre hivatkozik. El kell ismerni, hogy Magyarországnak soha nem volt erős gazdasága és ezért egy válságban az egyébként is alacsony életszinvonal megtartása sem lehetséges. Itt azok is buknak, akiknek semmilyen hitelük sincs, de a jövedelmük nem éri el, vagy csak éppen eléri az ún. "átlagjövedelmet." Nem csak hitellel lehet bukni, elég egy tartós betegség, elemi kár, munkahely elvesztése és máris veszélybe kerül az ember összes vagyona, amit eddig is csak nagy keservesen szedett össze szüleivel együtt.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.07.20. 09:20:13

Biztos leírták már, de ezt nem lehet eleget ismételni.

"Nem vagyunk tolvajok, soha nem loptunk, nem vettük el, ami a másé.". Ha lelépsz a tartozásod kiegyenlítése nélkül, az lopás. Pár hónap/év múlva a bank eladja a tartozásodat egy követeléskezelőnek, aki külföldre is utánad fog menni :(

"Ha az xy bank helyett Kolompár Józsika lenne a szerződésen, simán uzsora bűncselekmény lenne. Nem."
Nem lenne az. Az uzsora a kamat nagyságától jelentősen függ. A banki 5-10%-os devizahitel nem az, az 30-250% viszont az lenne. Azért kell többet fizetned, mert elszaladt az árfolyam és ezzel együtt nőtt a mesterségesen alacsonyan tartott, nevetségesen kicsi CHF kamat is (1-3%-ról 5-10%-ra).

A normális viselkedés ebben a helyzetben a külföldről törlesztés lenne. Te mit szólnál, ha az adósod úgy tenne, ahogy te?

vazzup 2012.07.20. 09:21:30

Hát, őszintén szólva én nem tudok gratulálni a posztírónak. Pestiesen szólva elmegy a picsába.
Mégpedig azért, mert itt hagyja az általa csinált kupacot, nem kívánja kifizetni, még a külföldön összehordott sokkal stabilabb és magasabb jövedelméből sem.
Azt, amit itthon elkúrt.

Ezzel vigyék jóhírünket a világba. Plusz az itthonmaradók és a bankkal kapcsolatban állók fogják kifizetni azt, amit ő nem hajlandó. Megint csak: gratulálok. Kurva okos vagy, kedves posztoló, a mi pénzünkből.

Mivel én is CHF hiteles vagyok. S én is lakást vettem belőle, miután 4 év alatt 10 albérletben laktam (mindet "hosszú távra" szerződtem, ennyit bérlőt védi a jog bullshitről).
De, érdekes, tudom fizetni. Még mindig. Jéééé. Milyen meglepő.
S nem is szándékozom nem kifizetni. Én vettem fel a hitelt, enyém lesz a lakás, kifizetem.
Akkor is, ha esetleg külföldre megyek. Sőt. (Kilátásban van amúgy).
Más kérdés, hogy az ilyen "jajjbedőltszemétbanknemisakartamhiteltfegyverrelkényszerítettek" miatt fizetek többet - no meg a "mentsük meg a devizahiteleseket addig amíg a mi pártunknak tagja - kormányzati szereplők - miatt.

Kicsit elegem van abból, hogy én, a tisztességesen fizető vagyok leszarva, s nem azért, mert én nem kapok semmit, nem érdekel, nem is kérek én semmit. Csak azt, hogy ne én fizessem meg az ilyen posztolófélék hibáját.

Köszi, az összeesküvés-elméletekből nem kérek, meg abból se, ha valaki egy már többször bukott tévés "A Bankár" című fentezi könyvével jön. Az egy fikciós regény.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 09:22:33

@lenoardo999: Neked van hol laknod?
Remélem, alád toltak egy 5 szobás villát a szüleid, vagy a Párt.

Mert tudod, lakni kell valahol. Az olyan nímandoknak is, akik folyton ilyen rossz döntéseket hoznak, miközben hízik rajtuk ország, világ, bank, állam, stb.

Most majd nem fog.

És tudod mit? Hamarosan már szinte senkin nem fog hízni se büdzsé, se semmilyen köz- illetve állami szereplő.

Furcsa, de nekem van egy olyan kényszerképzetem: dolgozó emberek nélkül nincs állam, nincs büdzsé, nincs közszféra: semmi nincs.

Hát csak had hozzák meg a 20-40 év közöttiek a rosszabbnál rosszabb döntést, ahogy Te írod...A felelőtlenjei, akik még épitkezni merészeltek, értéket teremtve ezzel is a társadalomnak mellékesen, hisz egy korszerű lakás is a nemzeti vagyon része, vagy mi a szösz...Nem várva, hogy az állam toljon alájuk lakást...
Ha így megy, akkor történelmi szerephez juthatsz: leolthatod a villanyt Hegyeshalomnál...

Amúgy meg: a svájci frank momentán kb.240, nem pedig 140 Ft.

És még a piacok nem mondták ki a CHF-ről az utolsó szót....

Wandál 2012.07.20. 09:24:28

@Zuckerbrot: nyomikám, olvasd csak tovább, pont azt írja, hogy az első orbán alatt milyen jó volt...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.07.20. 09:27:48

Pont erről írtam, hogy kellene a magáncsőd intézménye, mert egyre több embernek már csak a kivándorlás marad egyedüli menedékként:

kiszamolo.hu/hitelcsapda-nincs-kiut/

Karipapa01 2012.07.20. 09:31:24

@Donna-CatOnAHotTinRoof: "... hisz egy korszerű lakás is a nemzeti vagyon része, vagy mi a szösz..."

Gazdasági válságban pontosan ugyanúgy leértékelődik, mint a pénzed. Ilyenkor a lakásvásárlás csak annak jó beruházás, akinek sok pénze van és már látható a válság vége. A többieknek a legrosszabb befektetés

Subika 2012.07.20. 09:33:04

továbbra is ezt itt a legnagyobb baj:
"A 15 millió felvett hitelből visszafizettünk 6 milliót, gondoltuk megnézzük, mennyi maradt."
nem 15 millió HUF-t vettetek fel, hanem X.- CHF-et, ami akkor éppen 15 millió HUF-ot ért.
... és nem 6 milliót fizettetek vissza, hanem Y.- CHF-et, ami nektek 6 millió HUF-ba került.
... ráadásul nem 24 millió HUF a még visszafizetendő, hanem X-Y.- CHF, ami most éppen 24 millióba kerülne nektek...
ettől függetlenül valóban szar az egész...:((

Karipapa01 2012.07.20. 09:33:58

@Kiszámoló: "Pont erről írtam, hogy kellene a magáncsőd intézménye..."

Tényleg kellene, csak nincs, aki finanszírozza!

lenoardo999 2012.07.20. 09:40:49

Donna: ne fikciókat gyárts, és azon rugózz, hanem érvelj. A chf valóban 240, bárcsak 140 lenne, nekem is van kb. ennyi chf hitelem, de 15 milliót felvenni havi 280-ból nevetséges. Még a duplájából is iszonyatos kockázat. A 7-8-ból vehettek volna egy lakást.

kalandfereg 2012.07.20. 09:43:17

Nagyon együttérzek a posztíróval. Nem vettünk fel frankhitelt, sőt, kifejezetten a hosszú, beláthatatlan futamidő miatt inkább a drágább, de kiszámíthatóbb forinthitelt választottuk. De a helyzetünk szinte ugyanez. Mind a kettőnknek elvileg szuper diplomás szakmánk van, legalább is a válság előtt még az volt.
A hónap végére nálunk ugyanúgy bejátszik a pénzszámolgatás.
De ami a legrosszabb, az a válságon felüli külön magyar szar, az ország jövőtlensége. Hogy itt az ember az MSZP és a Fidesz közül választhat, egyik rosszabb, mint a másik.
Hogy dönthetünk: két gyereket nevelünk minőségileg, vagy bevállaljuk a harmadikat, de akkor semmire se marad pénzünk, a gyerekeket nyáron nyaralni nem tudjuk elvinni.
Úgyhogy a külföldre menés nagyon benne van a pakliban.

2012.07.20. 09:44:45

@Cpt. Flint: de a bank kockázatát, buktáját az ügyfelei fizetik ki. Mert egy üzlet, és nyilván nem fognak úgy számolni, hogy "semmi gond, akkor tönkremegyünk". Rossz esetben bankmentés, jobb esetben csak emelt kamatok.

@váj mí: de pont ez az önző mentalitás ami baj szerintem. Mert van aki adózik, de rengeteg a feketéző is. Így az adózó egyre több adót kell fizessen, egyre kevesebb a pénz, megint adóemelés, és megint rinya, hogy milyen sok az adó. Egy részét lenyúlják az tény de ezt a 9x%-ot azért hagyjuk... a többség valahová visszajön... pénz nélkül nincs ország...

Benoke2 2012.07.20. 09:47:10

@whale: Valóban a szerződésben benne volt. Arra nem figyeltek 20 évente egy nagyobb krízis vonul végig a pénzügyi világon. A Bankok mohósága miatt mindenkinek adnak hitelt még akkor is ha látszódott hogy ha visszafizeti az kész szerencse lesz. Tehát ne mossuk már ki a kakából a bankokat. 3 felelős van Állam, Bankok, és azok akik felvették. Más országokban nem véletlenül nem engedték ilyen mértékben a devizában való eladósodást. Az más kérdés hogy a hiányzó magyar tulajdonú bankok nincsenek jelen a piacon így az iszonyat nagy különbség a Devizás és a Forintos között a Devizásba terelt szinte mindenkit. Szóval való igaz nem lett volna szabad engedni. Még azon az áron is ha kevesebben jutnak hitelhez, és így a gazdaság nem nő olyan ütemben, bár az elmúlt 20 év Gazdasági növekedéséről beszélni felesleges mert kvázi nem volt. Az infláció megette az egész növekedést sőt... Egyszerűen a felelőtlen hozzá állás a legnagyobb baj állami részről. Pénzügyileg minden tekintetben és ez nem csak a most regnáló diktatúrára igaz, hanem az összesre. Szóval mielőtt bárki minden áron hitelt akar készül jön fel előre hogy ez mit jelent....

Matteo79 2012.07.20. 09:47:43

Csak pár pontosítás az elhangzottakhoz:

A CHF alapkamat évek óta 0.1 azaz egytized százalék körül van, de aszem 1% alatt bztosan... Erre jön még egy likviditási felár kb 2% és a haszonkulcs (stb). Tehát jóval alacsonyabb még mindig a kamata legyen az bármilyen finanszírozás, más kérdés, hogy már nem nagyon kínálják ezeket a termékeket.
Megint másik dolog, hogy bizonyos árfolyamig még jobban jártak a a devizahitelesek a forintosnál, ezt elfelejtik sokan.
Végül de nem utolsó sorban a bank CHF alapú kölcsöne azt jelenti, hogy a pénzpiacról beszerzi a szükséges CHF mennyiséget. Nem bankjegy kötegekről beszélünk, de valós pénzről, ezt kell neki is visszafizetnie, ezért követik az árfolyam mozgást, nem extra haszonról van szó...

Véleményem szerint a hiba kettős.
Egyrészt az emberek igényszintje túl lett húzva, miközben a realitás érzékük, pénzügyi ismeretük gyenge. Emberi gyarlóság ami óhatatlanul előfordul a nagy tömegeknél.
Ebből is adódik a másik oldal borzalmas hibája (kormány) amely nem hozott megfelelő óvintézkedéseket, szabályozásokat...
Az eredmény pedig egy virágzó építőipar, pörgő gazdaság volt majd óriási visszaesés és elvándorlás lett...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 09:52:34

@Karipapa01: Nem befektetésként gondoltam a lakásra.
Abból indultam ki, hogy az éppen legaktívabb korban levő nemzedéknek bizony kell egy önálló lakás, ahol lakjon és gyermekeit nevelje.
Az államnak normál esetben bizony komoly érdeke fűződne ahhoz, hogy a fiatalok legalább 2 gyereket neveljenek és ahhoz bizony kell egy fedél a fejük fölé.

Bármennyire szokatlan, de az az időszak, amiről a posztíró ír, az akkori 280 ezer forintos családi jövedelem igen jónak számított sokunknak.
Nem születhetünk mindnyájan milliárdos családokba, ahol a lajbizsebből kifutja a családnak a garzon plusz egy kocsi is ráadásnak. Ezek tények, nem pedig demagógia.
Csak meg kell vizsgálni a jövedelmi statisztikát.

De nem is érdemes nekem erről már szót se írnom.

Tőlem, véleményemtől teljesen függetlenül LÉTEZIK egy jól körülhatárolható társadalmi jelenség: az aktív és reproduktív korban lévők minden küszöb-értéket túllépő kivándorlása, egy amúgy is fogyatkozó, elöregedő demográfiai országban.
Mindössze erről van szó.

zsg? 2012.07.20. 10:00:26

@KergeK@csa: Kétségtelen, együtt fizetjük meg az árát, mégcsak nem is a további hitelesek közössége, hanem valamennyi adófizető. Annyi finom kiigazítás, hogy a "menőzve vette fel a hiteleket" leírás 95%-ban nem igaz a lakáshitelesekre. Ez sokkal inkább az áruhitelesekre igaz, akik plazma tévére költötték a svájci frankot, őket viszont nem menti ki senki sem. A lakáshitelesek nagy része nem tett mást, mint elhitte: vállalható kockázatot jelent neki egy hitel felvétele és ezzel kiléphet a nyomorúságos(nak ítélt) lakhatási körülményei közül. És nem volt senki, aki ezt cáfolta volna, vagy felhívta volna a figyelmet arra, hogy súlyos kockázatot vállal fel minden egyes adós, velük együtt az egész ország.

És szintén nem mellesleg, az is megér pár szót, hogy az adósmentés ilyen dilettáns, kártékony módját csak tudatos ártó szándékkal lehetett jóváhagyni. Ártson a bankoknak, azoknak úgyis van pénzük, mondta az ostoba politikus. Te pedig fizeted az ostobaságuk árát, velem együtt.

nova76 2012.07.20. 10:01:32

"Mégpedig azért, mert itt hagyja az általa csinált kupacot, nem kívánja kifizetni, még a külföldön összehordott sokkal stabilabb és magasabb jövedelméből sem.
Azt, amit itthon elkúrt.
Ezzel vigyék jóhírünket a világba. Plusz az itthonmaradók és a bankkal kapcsolatban állók fogják kifizetni azt, amit ő nem hajlandó. Megint csak: gratulálok. Kurva okos vagy, kedves posztoló, a mi pénzünkből."

Azért vegyük már észre hogy a hitel felvevőhöz 2 fél kell. Ugyan senki sem szorított a fejünkhöz pisztolyt hogy felvegyük a kölcsönt, de mi sem szorítottunk pisztolyt az ügyintézők fejéhez hogy sulykolják belénk hogy CHF hitelt vegyünk fel. Ők adtak egy tanácsot, ami tanácsért most fizetünk és ráfizetünk. De vajon akkor is jogos számon kérni rajtunk, hogy fizessünk, ha az a tanács rossz volt? Ez egy következmények nélküli ország? Itt a tanácsadó nem felel semmiért? A válasz az hogy igen, sajnos. De azért nem kéne nekiugrani senkinek, aki ezzel nem ért egyet.
Amúgy amikor a hitelt felvettem, elmondták hogy a lakásommal felelek, hogy rendesen fizessem a hitelem. Nem is említették hogy még utána is felelek bármilyen összeggel. Hiszen ki gondolta volna hogy a lakásom nem fedezi a közben már törleszteni kezdett hitelem? A végtörlesztés is, ahogy az előző posztomban is rávilágítottam nem csak a hitel felvevőt segítette, hanem a bankot is.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 10:02:35

@lenoardo999: Igazad van.

Az ő 280 ezre forintos családi jövedelmük tényleg példátlanul alacsony. Ezzel ne ugráljon az ember gyermeke.

Nekem kb. 120 ezres fizetésem van, igaz, egy diplomás vagyok csak, és vidéki, nem is igen ugrálok.

Végtére is vannak még alacsonyabb jövedelmek vidéken (tényleg!!!), abból azért valami kis ételféle még kitelik, meg valami minimális rezsi is.

Evvan, kérem alássan, alászolgája, nagysos úr, stb, stb.

Én mégsem így képzelem egy valódi polgári társadalomban a jövedelmek és javak újraosztását, nem tartom sem stabilnak, sem szerencsésnek a latin-amerikai típusú jövedelem-eloszlási görbét, de a hiba bennem van:-)

Akinek meg csak ennyi pénze van, az ugye így járt?

errrrrrrrrr 2012.07.20. 10:12:21

mi a gond ezekkel? ambíciózusak voltak, tele tervekkel, dolgoztak is rendesen. belevágtak valamibe, ami a válság miatt megbukott.
az ő hibájuk? részben. megpróbáltak jobb körülményeket teremteni maguknak és a gyerekeiknek. azt hiszem mindenkinek ez a célja. mármint az értelmesebbeknek. kockáztattak, mert biztos és nyereséges vállalkozást csak az államon csüngő haverok tudnak fenntartani. egyébként pedig elég sok tényező befolyásolja a sikert. a válság pont ilyen volt. ők tehetnek arról, hogy a lecsúszó réteg nem bírta kipengetni a magánovi díját? elkövettek hibákat, de fejlődni akartak, amikor a közszférában egy kis törleszkedéssel elérhették volna ugyanezt. nem azt választották. a körülmények és a saját tapasztalatlanságuk miatt belebuktak az önmegvalósításba.
mégis miben hibásak? hogy többre vágytak és dolgozni akartak, ezáltal jobban élni? hogy tőke nélkül ezt hitelből próbálták megtenni? mi másból tudták volna?
feletettek mindent egy lapra, most pedig újra ezt teszik. nem segélyért állnak sorba, hanem elmennek és próbálnak boldogulni ott, ahol ez lehetséges. a bank pedig úgyis behajtja a kölcsönt rajtuk, ez nem vitás. de erre majd rájönnek biztosan maguktól is. baszki, ezek csak dolgozni akartak és boldogulni. nem sikerült nekik. csalódottak és dühösek. magukra éppúgy, mint a körülményekre.

ozovac 2012.07.20. 10:13:11

@Kara kán:
akkor olvasd el újra...

"Az első Orbán-kormány alatt pedig fiatalként nagyon kedvező hitelt kaptunk, dübörgött a lakáspiac, fénykorát élte a szocpol…belevágtunk."

Mad Mind 2012.07.20. 10:16:09

@Gerilgfx:
Nyugat-Észak Afrika? Hát ha középkorba akarsz menni. Muszlim hitet felvenni? Menni fog a napi ötszöri ima Mekka felé? Te nagyobb álomvilágban élsz mint Orbi.

Karipapa01 2012.07.20. 10:17:16

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Teljesen egyetértek a hozzászólásoddal. Kiegészítésképpen ezt kiemelném:

"Bármennyire szokatlan, de az az időszak, amiről a posztíró ír, az akkori 280 ezer forintos családi jövedelem igen jónak számított sokunknak."

Nekem ez nem szokatlan, már a Kádár-rendszerben a '80.-as évek elején ugyanez már megtörtént: mindenkinek lakás, ház, autó, színes tv, külföldi utazás, stb. az akkori kornak megfelelően. Minderre a gazdaság látszólagos meglódulása volt a fedezet, ami pár év után ugyanúgy kipukkadt, mint 2008.-ban. A fiatalok lakásigénylése teljesen jogos, de ezt nem így kellett volna az államnak megoldania! Tanulhattak volna a Kádár-rendszerből!

Mad Mind 2012.07.20. 10:18:11

@errrrrrrrrr:
Azért 280-ból 90-es hitelt felvenni elég merész még gazdasági válság nélkül is. Tipikusan túl nagyot akartak, mert a háromszobás nem megfelelő, családi ház kell.

lenoardo999 2012.07.20. 10:22:55

donna, errrrrr

Nem veszünk fel 280 000 forintos bevételre havi 90 000-es törlésztésű hitelt! Már a kiinduló helyzet is neces. Mi abban váratlan, hogy gyerekek születnek a családba? Ez a dolgok menete. MI abban a váratlan, hogy akkor a család bevételei lényegesen lecsökkennek, a költségek meg jelentősen nőnek? Tehát nem szabadott volna 15 milliót felvenni. Talán a felét. Nyilván kellett lenni valami önrésznek is, és vehettek volna egy lakást. Ehhez a bevételhez nem tartozik egy 20 milliós ház.

errrrrrrrrr 2012.07.20. 10:23:50

@Mad Mind: ebben igazad van. nyilván ez is motiválhatta őket abban, hogy több pénzt próbáljanak keresni egy saját vállalkozással.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.20. 10:27:33

Tegnap óta mintha az "orbán imádok" ellepték volna a posztot, olyan sötétek , hogy nem látják a fától az erdőt,de a poszt lényegét sem nagyon értik,nem csodálom,hogy jól érzik magokat orbánisztánban :) Egyszer átléphetnék már az országhatárt, hogy megtudják mit jelent Európa,s milyen az európai életérzés,mi a szabad élet, az elismerés, a nyugalom a biztonság.

MACISAJT 2012.07.20. 10:36:13

@Mad Mind: (" Tipikusan túl nagyot akartak, mert a háromszobás nem megfelelő, családi ház kell. "

Majd alkalomadtán elmesélhetné a posztíró, hogy mikor vásárolna egy ilyen családi házat bankhitelből mondjuk a gazdag Németországban..:)
(egye fene, legyen nem egy ház, csak egy saját lakás)

Bert 2012.07.20. 10:37:41

Részvétem.
Ettől függetlenül: aki devizahitelt vett fel, szíveskedjék kizárólag saját magát hibáztatni, és ne a bankokat.

KevinMulder 2012.07.20. 10:38:01

@Ma Ő, holnap Te vagy Én ?: Nekem tetszik ez! Ez elfújja a maradék hovágyamat is, így nyugodtabban lehet élni.

Aki teheti, elmegy az országból. A maradék devizahiteles meg bukja mindenét. Aki marad, az nem fog fogyasztani, mert nincs miből. Aki most veri a tamtamot, az majd meglátja, hogy pár hónapon belül lapátra kerül, mert ha nincs fogyasztás, akkor az ő munkájára sem lesz szükség.

KevinMulder 2012.07.20. 10:39:23

@Bert: Te sem értesz semmit az egészből ....

vajdasagi 2012.07.20. 10:45:04

@lenoardo999: Én már tegnap leírtam, de - talán mert ez népszerűteln vélemény - a kutyát sem érdekelte: nemcsak saját lakésban lehet élni. Bérelni is lehet. És emellett még takarékoskodni, hogy ha majd jelentős önrészem lesz, akkor megvegyem a saját lakásomat vagy házamat MINIMÁLIS banki hitellel, vagy hitel nélkül. Ja, hogy ehhez 10-20 év kell? Hát ez van. A sajáét lakás vagy ház nem JÁR nekünk automatikusan. Ahhoz sok-sok szorgalom, meg képesség/képzettség meg még egy kis szerencse is kell, hogy ehhez hozzájussunk. Az ennek az országank az egyik baja, hogy itt többségében azt hiszik az emberek, hogy nekik minden JÁR. Hát nem. szara kapitalista világ van, és a gazdasági kilátások az egész világban nem javulnak, hanem romlanak már egy évtizede, és még tovább fongak romalni. És magyarország sajnos nem jobb, hanem éppen rosszabb helyzetben van az átlagosnál. És ennek egyik oka a politikusaink, de a másik oka meg éppen az, hogy itt a nagy többség azt hiszi, hogy pl. a saját lakás az JÁR. És llőn hitelválság.

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.07.20. 10:51:05

@vajdasagi: az átlag magyarnak nehéz a szemléletváltás, -nekem legyen nagyobb és dögöljön meg a szomszéd tehene-,ez megy csak, gondoltam leirok pár gondolatot,de a kommentek átolvasása után elment tőle a kedvem. Mi itt nem tudjuk megváltani a világot,sem elmagyarázni a kocka fejűeknek miről is szól a poszt, mondják a bemagolt, sablonszöveget, mi akik kimentünk, megizleltük, megértettük, benne élünk,tudjuk milyen az érzés,ők meg csak álmodhatnak róla,milyen lenne szabadnak lenni :)

Peetee 2012.07.20. 10:51:43

Meg tudom érteni őket.

Karipapa01 2012.07.20. 10:53:12

@KevinMulder: "Aki teheti, elmegy az országból."

Igen, aki teheti! de 9 millió ember nem mehet el ebből az országból, egyszerűen nincs hova. Az pedig, hogy a kényszerből itt maradottak viseljék annak következményeit, hogy pár ezren, vagy millióan meggondolatlanul cselekedtek és meneküléssel igyekeznek kibújni a saját felelősségük alól, számomra nem túl szimpatikus megoldás! Mindenki saját szerencséjének kovácsa, aki úgy gondolja, hogy máshol jobb, tegye azt! De akkor pofa be! Menjen, csinálja, legyen boldog, de ne pofázzon bele az ittmaradottak dolgába. Van nekik elég bajuk.

KevinMulder 2012.07.20. 11:01:55

@vajdasagi: Tehát 20 évig élek egy pesti 50 m2-es ingatlanban, aminek alaphangon a bérleti díja 60.000 Ft. Azaz, kifizetek 15 milliót, mire meglesz az önerőm a MINIMÁLIS banki hitelhez? 20 év alatt a gyerekem leérettségizik, s ha nem sokat teketóriázik, akkor akár házasodna is. Ez a 15 millió elveszett, mert sem házat nem kaptál a végén, sem nem tudtad befektetni.

Az albérlet vs saját mindig is egy örök dilemma lesz. Mindnekinek saját magának kell döntenie, melyik éri meg jobban. Aki fiatal és próbálgatja magát, annak természetes, hogy nem akar sehova sem begyökeresedni. De amikor már vannak kicsi gyerekek és az ember eldönti, hogy ott akar élni, akkor természetes, hogy megveszi az ingatlant. Nem azért, mert JÁR, hanem azért, mert így normális.

A hitel sem azért volt, mert JÁR valami, hanem azért, mert az emberek nagy része csak így tudott egyről a kettőre lépni. Gondolom neked is ciki lenne, ha anyád el kellene küldeni moziba, ha valakit meg akarnál kettyinteni otthon, mert nem toltak a feneked alá semmit a szülők.

Itt a fő probléma az, hogy a jelenlegi hitelszerződések problémásak, mert a bankok hasraütésszerűen emelhetik a kamatokat. Van olyan bank, amely emelheti a kamatot az irodaszerek beszerzési költségének változása miatt. Így akár az is előfordulhat, hogy ha csökken a papír ára, akkor is emel a bank, hiszen az irodaszer ára változott!

Normál gazdasági környezetben az ember nyugodtabban mer tervezni, haladni, fejlődni. Ha nem éltél még kint külföldön, akkor ideje elkezdeni. Meg fogsz lepődni, mennyire más, ha egy ország működik!

KevinMulder 2012.07.20. 11:07:28

@Karipapa01: Nyugi, a nyugdíjasokat és az egyéb kisebbségeket eddig sem érdekelte a Te sorsod, ezután sem fogja.

S miért pofa be? Elég nagy az internet mindenkinek! Sokan vannak, akik gondolkodnak, hogy megéri-e vagy sem. Mindenkit biztatunk, hogy igen. Meg kell lépni, s 1-2 hónap után eltűnik a létbizonytalanság, az állandó fillérezgetés a hó végén, a veszekedések, a gyomorgörcs.

A hitelesek közül senki sem akar kibújni a felelősség alól. De van egy pont, amikor a bank túlmegy egy ponton és akkor azt kell mondani, hogy elég.

Dr. Cica75 2012.07.20. 11:19:17

Nem az a kerdes, hogy bortonbe megy-e Orban, hanem az, hogy mikor.

Karipapa01 2012.07.20. 11:42:31

@KevinMulder: "S miért pofa be? Elég nagy az internet mindenkinek!"

Igazad van, az internet tényleg elég nagy! Meg az az adósságállomány, amit itt hagynak azoknak az embereknek, akiknek nincs módjuk meglépni. És itt nem csak a hitelesekre gondolok, bár azoknak lesz a legszarabb. Ők kénytelenek itt maradni " az állandó fillérezgetés a hó végén, a veszekedések, a gyomorgörcs. " áldásos hatásait viselve. Ellentétben azokkal, akik az internet szabadságára hivatkozva külföldről magyarkodnak és sajnáltatják magukat a hazájuk elvesztése miatt. Akik lazán osszák az észt, mert külföldön szerencséjük volt, akik jogot formálnak arra, hogy szavazzanak és ezzel befolyásolják az itt élők életét (a sajátjukat persze nem), akiknek persze ha szegelés közben melléütnek a kalapáccsal nem fáj az ujjuk, legfeljebb egy kis önigazolással le tudják hülyézni azokat, akik itt, a hazájukban kűzdenek. Na erre mondtam, hogy pofa be! Örülj a szerencsédnek, mi is örülünk annak, hogy legalább te szerencsés vagy, ha már ittmaradottaknak nem nyújt az Isten felénk védő kart. Ne érts félre, nem haragszom rád, sok szerencsét kívánok neked! Mindannyiunkra ráférne.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 11:47:02

@KevinMulder: Nos, valahogy így...

Egyszer csak nem lesz amiből kifizethetné az állam a nyugdíjakat.
Mert a nyugdíjat az aktív lakosság termeli ki mindenhol, legalábbis az európai államokban ez így van.

A magyar államnak meg már nincs is esélye azzal érvelni, hogy tetszettek volna időben takarékoskodni idősebb korukra, hiszen éppen ők vették el a magánnyugdíjpénztáraktól a megtakarításokat, kipótolni az államcsőd-közeli állapotokat...

Most kisegít az IMF, de persze nem ingyen. Azt is ki kell(ene) termelni valakiknek.

Egyébként meg érvelhetünk itt napestélig, attól a tény tény marad: nagyon magas a kivándorlási arány és nagyon fog hiányozni az a 20-45 közötti, főleg szakképzett korosztály, aki már rég csak látogatóba jár haza.
A gyermekei meg lehet, hogy soha vissza nem térnek.

Elvesztettünk megint egy mohácsot. Önként, dalolva, a politikai elit tehetetlen bámulgatása közepette.

Kár, hogy ezt senki nem akarja látni....

Illetve innen, lentről, már nagyon is jól látszik.

Jobb a látási perspektívánk talán?;-D

KevinMulder 2012.07.20. 11:49:59

@Karipapa01: Tehát jobb lenne, ha hazamennék és az állam által nyújtott segélyeken élnék, ahelyett, hogy a a külföldi keresetem otthoni elköltésével - legyen az bármilyen pici is - de hozzájárulok a belső motor pörgéséhez?

Én próbáltam Magyarországon elhelyezkedni, de nem ment. Segélyen meg nem akarok élni.

Egyetlen hiteles sem hagy semmilyen tartozást itt. Azok szépen be lesznek vasalva. De most jelenleg úgy tűnik, hogy ezen követelések nagy része nem megalapozott.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 11:54:27

@Karipapa01: Na, látod, mégiscsak tanultál itt a neten valamit:-D

Nem kellett volna lehetetlenné tenni milliónyi ember életét.

A kivándorlás mindig egy KÖVETKEZMÉNY.

Ez a társadalmi működésünk következménye: alig lehet már megélni sokaknak.

Rossz a spanyoloknak is, a görögöknek is, mégse vándorolnak ki ily mértékben.

Sztem a kormánynak tetszett volna inkább komoly gazdaságpolitikát folytatni, nem pediglen kommunikáció-politikát.
Válság meg mindenhol volt, a kivándorlási célországokban is.

Ja, és miért kellett a Libort manipulálni?
Az ártatlan szakemberek, ja...

Tán az is a devizahitelesek eredendő bűne?:-D

KevinMulder 2012.07.20. 11:55:51

@Karipapa01: Én szeretnék Magyarországon élni. De amíg az embert szinte éhhalál közelében tartják, akinek kiemelkedik a feje a sz@rból, azt azonnal visszanyomják, addig ez nem megy. Nem tudsz tervezni, tartalékolni, még minimum szinten sem élni.

Csak egy picit megmozdítja az ember a fenekét és máris lesz perspektívája.

Igen, Petőfi meghalt a hazáért, hős volt. De most miért lehet meghalni? A Közgépért?

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 11:59:45

@KevinMulder: A tartozások rég ki lettek fizetve! Csak hát mégse lenne illendő az eredeti tőke 100szorosát visszakérni, az ingatlanon felül...
A nyerészkedésnek is kell lennie egy fizikai lehetetlenségi pontjának...

Na, azt tapogatják olyan országok, akiknek azért van némi beleszólásuk a világ gazdasági történéseibe...
Hol is van az a fizikális pont...

Pont a Libor/Euribor manipulálására gondolok.
Erre mondják: ez már durva...

KevinMulder 2012.07.20. 12:01:24

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Ezt tudom. Már folyamatban van a per a bank ellen, amire rálátásom van ...

jaaaaa 2012.07.20. 12:05:49

Ok. Ez a post leginkább Máriának szól. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem ítélkezem senki felett, de ez a „struccpolitika”, amit a kedves szerző képvisel megdöbbentő számomra úgy, hogy többgyerekes anya. (Megjegyzem, hogy nincs is jogom felette ítélkeznem, de ha valaki gyereket vállal az a ”jegy” nem „retur”…) Kifejtem világosan mire gondolok.

Idézet Mária postjából:
„Itt hagyunk házat, hazát, tartozást… és elmegyünk innen. És nem fizetjük a hitelt. Ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja. (Már érzem, ahogy záporoznak rám a kövek…) Nem vagyunk tolvajok, soha nem loptunk, nem vettük el, ami a másé.”

A következő a helyzet:
Ha valaki hitel vesz fel az ugye szerződésben foglaltatik. Mindkét fél szignózza. Ezáltal elismeri, hogy a szerződés jogos és hiteles. A szerződésben foglaltakat, pedig tetszik vagy nem, de be kell tartani. (Ez van.) Namármost avval, hogy Mária itt hagyott mindent házat, hitelt stb. nem oldotta meg a pénzügyi problémáját. „ott a ház fedezetnek, vigye a bank és kenje a hajára, a maradékot meg hajtsa be, ha tudja.”

Azt tudni kell, hogy minden vállalkozás anyagi kockázatot rejt magában! És a legtöbb vállalkozás (75%-a) azt első 3 évben befuccsol, leginkább alultőkésítettség miatt!
Valószínűsítem, hogy Máriáék nem voltak olyan tudás és képzettség birtokában, hogy meghozzanak akkor egy ilyen döntést. (Manapság még a profi szakértők is erőlködnek ilyen gazdasági döntéseknél és többségük is hoz olyan döntést, amelyen veszít többen vagy kevesebbet. Profik és amatőrök között, ahogy én látom 1 nagy különbség van: egy profi mindig csak annyit veszít, amelyből később fel tud állni. Ez az ők titkuk!

Nem szeretném kiábrándítani Máriát, de a bank nem a saját hajára fogja kenni, hanem a Máriáéra vagy a gyerekeiére. (ezért írtam, hogy ez a „struccpolitika”, amit a kedves szerző képvisel megdöbbentő számomra.) Teljesem mindegy, hogy az ember hol vette fel a hitelt és hol él. Tartozás nem hagyható hátra. Élhetsz te itthon, Németországban, Kínában, Thaiföldön gyakorlatilag, ahol nem cserkereskedelem zajlik és van elektronikus számlavezetés ott mindenképp fizetned kell. Ha nem tudtad visszafizetni életedben a hitelt, akkor a gyerekeid szó szerint megöröklik azt. ÉS EZ NEM VICC! NEKIK KELL MAJD TÖRLESZTENIÜK!

Remélem, ha mást nem is, de ezt elolvassa Mária, nehogy egy szép napon érkezzen egy levél a magyar adóhatóságtól vagy banktól stb., hogy bizony van még mit törleszteni, és újból romba döntse az addigi életüket.

Postom építő jellegűnek szánom és kívánom, hogy megoldódjon Mária és családja problémája valahogyan.

KevinMulder 2012.07.20. 12:10:16

@jaaaaa: "Ha valaki hitel vesz fel az ugye szerződésben foglaltatik. Mindkét fél szignózza. Ezáltal elismeri, hogy a szerződés jogos és hiteles. A szerződésben foglaltakat, pedig tetszik vagy nem, de be kell tartani. (Ez van.)"

Kivéve, ha valamely ok miatt ez a szerződés nem történt meg, vagy megtörtént de semmis.

A jelenlegi bírósági ítéletek alapján az egész szerződés problémás és nagy valószinűséggel semmis.

nova76 2012.07.20. 12:12:14

@Mad Mind: "Azért 280-ból 90-es hitelt felvenni elég merész még gazdasági válság nélkül is." - mert? Mire nem elég 210e, ha a lakbért már nem kell fizetned?Azt a lakbért, amit amúgy fizetned kell, ha nincs lakásod. Sajnos nem mindenkinek van apuci, meg anyuci aki fizeti helyettük. Még a NAV szerint is elég 170e a 2 gyerekes családnak. Matolcsyról nem is szólva, aki szerint ennek töredéke is elég. Ha a fizetésükkel arányosan nőtt volna a CHF hitel havi törlesztője, akkor lehetett volna fizetni. És erre számíthattak az utóbbi 20 év történései alapján. És ahogy írták a 176Ft-os árfolyam sem vágta földhöz őket, valószínűleg a 185-öt is tudták volna fizetni, ami már a 140Ft-hoz képest 25%-os felértékelődés.

Karipapa01 2012.07.20. 12:17:31

@KevinMulder: " Tehát jobb lenne, ha hazamennék és az állam által nyújtott segélyeken élnék, ..."

Ne gyere haza! Ha neked jobb ott, legyél ott! Mint előzőleg írtam, mi is örülünk annak, hogy te legalább szerencsés vagy. Egyébként is ami itt maradt: egy segélyezettel kevesebb, vagy egy munkahellyel több. Én csak egy dologra utaltam: nem kellene belemagyarázni azok életébe, akik itthon húzzák a rabigát. Ha pedig mindenáron ezt szeretnéd, gyere és húzd te is.

"...a külföldi keresetem otthoni elköltésével - legyen az bármilyen pici is - de hozzájárulok a belső motor pörgéséhez?..."

Hát ez tényleg pici, mivel az ottani kereseted igen nagy része inkább a családod fenntartására megy el, mintsem a magyarok felvirágoztatására, úgyhogy ezt a mondatot kár volt beleírni a kommentedbe. Mindegy, lényeg a jóakarat :-) Hidd el, ha már ezt az utat választottad ezért senki nem marasztal el, mindössze annyi, hogy nem kellene másokat agitálni egy kockázatos megoldás végrehajtására, hiszen te is tudod, hogy egy külföldi munkavállalás nem minden esetben mennybemenetel! Az, hogy neked szerencséd volt, nem jelenti, hogy mindenkinek az lesz, tehát ne bíztass senkit, könnyen visszájára fordulhat a dolog. Az is éppen elég, ha egyszerűen leírod, hogy te hogy jártál és mindenki saját maga majd levonja a konzekvenciákat.

"Egyetlen hiteles sem hagy semmilyen tartozást itt."

De hagy! Nem hiába fizetünk itt magasabb áfát, banki-, telefon-, csekk-, és egyéb költségeket, a többi tervezetről nem is beszélve. Na hagyjuk ezt ez egy másik blog témája. Mindenesetre feltételezem, hogy csak jó tanácsot szerettél volna adni, de azért azt is át kell ám gondolni!

lbalazs 2012.07.20. 12:20:08

A devizahitelek felvétele hiba volt-e vagy nem, azt így visszanézve már eltudjuk dönteni. Amikor ezeket felvették, akkor viszont a magyar euro bevezetéséig (a kormány igérete szerint) csak pár év volt hátra. Ha valóban bevezetik akkor, nem lett volna ekkora baj a hitelekből, mert a hitel és a kereset azonos devizában lett volna. Így a kormány (az állam) felelőssége is jelentős. Sajnos emiatt közösen is viselnünk kell a terheket. Hiszen a hitelek felvevőit félretájékoztatta a kormány. A másik oldalról is áll az állítás a Bankok is jóhiszeműen, arra a pár évre kellett a rizikót számolniuk, ha azon túljutnak, már nem történik majd nagy baj. Tehát akár jó szívvel is adhatták a hiteleket, hiszen csak pár év a kockázatos.

jaaaaa 2012.07.20. 12:20:16

@KevinMulder: Kérlek, mondj egy olyan valós helyzetet, amikor valaki banktól köcsönt vesz fel és az:

a, a szerződés nem történt meg,
b, megtörtént, de semmis.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 12:22:29

@jaaaaa: Semmi kétségem affelől, hogy Magyarországon jön az adóhatóság, a terrorelhárítás, a rendőrség, meg mittom én még ki az amputált lábú nagymamára és kilakoltatja, majd az a már semmi vagyonát, amely ugyebár mínusz, réveri az utódokra.

De miért gondolod, hogy ez mindenhol így működik?

Miért gondolod, hogy minden bíróság jóváhagy egy látnivalóan száz ponton is megtámadható szerződést?

Izland????

Rég beszéltünk Izlandról.

Hej, be feledékenyek vagyunk, ha a dolgok másképp is kinézhetnek, mint ahogy látni/láttatni akarjuk...

Matteo79 2012.07.20. 12:22:29

@nova76: Na ez a baj, hogy nem érted ahogy ők sem értették...
Persze h meg lehet élni 210 ezerből akár két gyerekkel is megfelelően, de itt nem erről van szó. Egyrészt sosem szabad az egyik kereső jövedelmének 30% a feletti havi kötelezettséget vállalni. Másrészt így már nem nagyon tudnak takarékoskodni.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 12:24:38

@jaaaaa: Igazad van. Egyelőre Magyarországon még sehol:-D

Nem is fogják:-D

KevinMulder 2012.07.20. 12:24:54

@jaaaaa:

a. Ha a bank részéről olyan írja alá, aki arra nem jogosult. (van ilyen szerződés a látókörömben) A közjegyző hibázik.

b. A szerződés létrejön, de teljesíthetetlen feltételeket takar.

Karipapa01 2012.07.20. 12:26:27

@Donna-CatOnAHotTinRoof: "Nem kellett volna lehetetlenné tenni milliónyi ember életét."

Igazad van! Ejnye-ejnye világgazdaság!

"Ez a társadalmi működésünk következménye: alig lehet már megélni sokaknak."

Mint ahogy Olaszországban, Japánban, de főként Görögországban, Spanyolországban...stb. A " társadalmi működésünk következménye:.." a világgazdaság működésének következménye. Mi ehhez kicsik vagyunk. Itt csak helyi módosításra, némi okosságra lehet reményünk. Majd, ha annyi kőolajunk és földgázunk lesz, mint pl. Norvégiának, akkor itt is más lesz a helyzet. Addig viszont csak a küszködés az alternatíva.

KevinMulder 2012.07.20. 12:27:31

@Karipapa01: Az előbb lettem lehurrogva, hogy a passzívház csak átverés. Pedig jelenleg az importált földgáz 40%-ával csak az utcát fűtjük ... a többit meg gondold tovább.

tiborc2008 2012.07.20. 12:27:49

Jelenlegi kormányunk már nem azt üzeni nekünk, mint a kurcsányi, hogy el lehet menni, hanem azt, hogy el KELL menni.
Utóbbi két évben annyival emelkedtek a vállalkozásokat terhelő adók.
Padláslesöprés, mint rákosiéknál.

christophe 2012.07.20. 12:33:11

@csi szi: erre gondoltam èn is mondjuk viktàtor kivezeti M.o-ot az EU-bol,ès akkor megint lesz vizum meg,meghivolevèl....

Karipapa01 2012.07.20. 12:36:21

@KevinMulder: "Igen, Petőfi meghalt a hazáért, hős volt. De most miért lehet meghalni? A Közgépért?"

:-))). Na ja! szegény embert még az ág is húzza! :-)) A probléma végső soron nem a Közgép, hiszen államháztartási szempontokból nem jelentős az ezzel kapcsolatos Hmmm... "lenyúlás". Ennek inkább csak közerkölcs-romboló hatása van, de ezt nem szabad lebecsülni: igenis nagyon fontos éppen ebben a gazdasági helyzetben a jövőbe vetett hit és bizalom! Többet ér párezermilliárdnál, mert mint befektetés annál sokkal többet hozhat.De hát mit lehet várni egy "megélhetési politikustól", akinek a munkabére több, mint 10-szerese egy akármilyen munkásénak, és még a szerződés miatt legalább 4 évig ki sem lehet rúgni :-)) Jó, ez egy más blog témája...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 12:37:59

@Karipapa01: Már hogyne lett volna ott is "világgazdaság":-D

Nem is bánkódnak miatta...
De még mennyire eszük ágában sincs bánkódni.

Had főjön az EU feje, miképp finanszírozzák a németek, svédek, finnek, dánok az olasz, spanyol és görög, netalántán francia államadósságot...

Most is kisegítették a görögöket, a spanyolokat is:-)

Miért is segítették ki???
Ez egy fontos kérdés...
Szóval most miért is aggódjanak a spanyolok, görögök, olaszok, franciák?

Ha eddig jött segítség, ezután is fog. Különben bedől az egész európai bankrendszer, euróstul mindenestül.
Az északi államoknak tudtommal már igen elegük van ebből a csikicsuki játékból...

Ki nevet a végén???

Karipapa01 2012.07.20. 12:38:27

@KevinMulder: "Az előbb lettem lehurrogva, hogy a passzívház csak átverés. Pedig jelenleg az importált földgáz 40%-ával csak az utcát fűtjük ... a többit meg gondold tovább."

A műszaki problémák: másik blog !!!

Bicikliző medve 2012.07.20. 12:39:58

@Fruka1: Ja igen. Néztem a múltkor egy svejci autósujságot, és ott hirdették az új Suzuki 1.6 Sport autót, havi kb 300 frankért 4 évre (asszem 6% THM). Na most nálunk egy autó hitelének mennyi a THM-je? Mennyivel is kevesebbet fizet a végén a külföldi, mint a magyar?

nezavarjmasokat 2012.07.20. 12:43:52

Ellünk, felveszünk minden felvehető hitelt, aztán b@szunk visszafizetni... Mária országa, cigányok országa.

jaaaaa 2012.07.20. 12:44:23

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Állomok közti pénzügyi eggyezmények, tőkevédelem, befektetési tőke védelme stb.
Pl. ha te befektetsz külföldön és a befektető lelép a pénzeddel nem mondhatják csak úgy "bocsi" ez van, talán majd legközelebb szerencsésebb leszel.

Gondolj csak bele, ha ez nagy számban előfordulna, hogy mindenki hátrahagy egy nagycsomó tartozást azt ki fogja visszafizetni? A betéteseknek tőkegaranciéra van szükségük, hogy pénzt helyezzenek el egy banknál. Te sem örülnél, ha a bankod csődbe mennne és vinné a megtakarításodat, amelyet összegyüjtöttél addig. Nem igaz? Ma Mo-on ez a tőkevédelem, ha jól emlékszem olyan 20 millióig terjed. Vagyis ha nemked van pl.35 millió forintos egy bakban és a bank befuccsol az állam garanciát ad neked, hogy 20 milliót visszakapsz. De a maradék 15-re már semmilyen garanciát nem kapsz, hogy valaha is viszont fogod látni. (ez csak egy péda, remélem jól emlékszem az összegre, de ha nem akkor sem tévedek olyan nagyot.) Még egy példa, ez a garancia pl. Amerikában 250 000 USD.
Az államnak garanciát is kell vállalnia pénzügyileg, nem csak "osztani az észt, hogy te ennyi meg ennyi adót meg szir-szart kell, hogy fizess." Attól, hogy államokat határok választanak el az nem azt jelenti, hogy egymástól teljesen függetlenek. Tipikus péda, ez a sz*r válság, hogy mennyire függenek egymástól az államok pénzügyileg. Ez nem az én véleményem. Ez így van. Így épült ki a gazdaság a világban. (nagyon leegyszerűsítem a dolgot.)

Ami pedig a benkok magatartását illeti Mo-on az gusztustalan. És akkor finom voltam. AZ A LEGPOFÁTLANABB DOLOG, AMI EGY SZERDŐDÉSSEL MEGTÖRTÉNHET, HOGY AZ EGYIK FÉL EGYÖNTETŰEN MEGVÁLTOZTATJA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALTAKAT A MÁSIK FÉL BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.
Próbálnák csak megtenni ezt a bankok külföldön. Akár egyszer is.

jaaaaa 2012.07.20. 12:47:57

@KevinMulder: Ezek korrektek, amit írtál, de nagyon kisszámúak.
Mi van a többivel. A valós szerződésekkel, amelyek formailag nem kifogásolhatók? Ott a szerődés az szerződés. Nem?

nova76 2012.07.20. 12:48:47

@Matteo79: "Másrészt így már nem nagyon tudnak takarékoskodni." - dehogynem. Pontosan 40e/hót tudnak a NAV szerint is takarékozni. Van aki ennyit sem tud félrerakni. Nekik ügye volt már egy meglévő lakásuk, de azért nem ez a jellemző helyzet. Nekünk például nem volt. Akkor számoljunk 70eFt -os bérleti díj, vagy a 80e Ft-os hiteltörlesztő mellett. Azért előre gondolva, mindenkinek végigfut az agyán, hogy 10e a különbség, amit ugyan 20 évig fizetek, és lehet hogy néha 30e is lesz a különbség, de ha vége, akkor 70e-el vagyok beljebb minden hónapban. Azt jelenti hogy az egyikünk nyugdíját majd nem a lakbérre költjük el. A lakás vásárlása ugyanis egy hosszútávú befektetés. Pontosan olyan, mint amikor egy hosszútávú életbiztosítást fizetsz. Csak itt adnak egy letétet, és nem az van hogy valaki a 20. év végén lelép. hogy "hehe ez is csak egy pilóta játék volt". Másik dolog hogy az ember arra számít hogy ahogy öregszik, egy ideig csak csak valahogy előrébb jut, és még az is benne van a pakliban hogy előtörlesztéssel még a 20. év vége előtt kiváltom. Nekünk is ez volt a tervünk, mi is 20 évre vettük fel a hitelt, de pár befektetéssel úgy gondoltuk, hogy 8-10 év alatt kifizetjük. A válság ellenére a 10 éveset (2016) még lehetne tartani, de 2014-es választásokig necces, és én nem érzem úgy hogy 2016-ig kihúzza az ország. 2014-ben jó lenne nem tartozni már senkinek sem.

sjz 2012.07.20. 12:49:05

Na csak előkerültek a szerződések is.
lbalazs-nak meg igaza van.
A szerződéseket szerintetek más normális országban is egyoldalúan megváltoztathatják a bankok?
Komolyan kérdezem, hátha tudja valaki.
Mondjuk a Lajtától nyugatra, melyik országban mi a helyzet?
Itt igen, akkor én is úgy dönthetek, hogy egyoldalúan megváltoztatom, a kamatot, a havi törlesztőt, és a futamidőt. Miért ne?
Majd fizetek, ha lesz pénzem.
Egyébként szerintem, ha valaki kimegy dolgozni, rendezni fogja a tartozását, ha lesz munkája, mert aki a házára vett fel jelzáloghitelt, nem hiszem, hogy azzal a szándékkal tette, hogy ne fizesse. Ha meg majd kifizette, legalább békén hagyják.
Jó esetben pár hónap, pár év alatt ki tudja fizetni büntetőkamatostól, végrahajtóstól azt, amire itthon esélye se lenne. Mondjuk ezután ne csodálkozzon a bankrendszer, ha majd kerülik, mint a pestisest, de sajnos az új generációkat, akik nem égették meg magukat, majd újra be lehet fűzni.

nezavarjmasokat 2012.07.20. 12:50:18

@jaaaaa: "AZ EGYIK FÉL EGYÖNTETŰEN MEGVÁLTOZTATJA A SZERZŐDÉSBEN FOGLALTAKAT A MÁSIK FÉL BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL."

Azzal, hogy egy zsidóval szerződtél, már nem egyoldalú (gondolom az EGYÖNTETŰ" helyett ezt akartad írni!:-) a szerződés módosítása. Egy zsidó bármikor, bármit módosít (Lásd holokamu túlélők - 1945-ben 60 ezer, ma 6 millió - gondolom 2020-ban 6 milliárd lesz...:-)

KevinMulder 2012.07.20. 12:53:41

@jaaaaa: Nem. Nem köthetsz olyan szerződést, ami nem felel meg a törvényeknek. A jelenlegi deviza alapú szerződések nem felelnek meg számos törvénynek. A PSZÁF-nak kellett volna ezeket a konstrukciókat elfojtani, de nem tette. Így most majd a bíróságnak kell kimondania azt, hogy ezek a szerződések semmisek.

Konkrét törvényeket most nem citálnék elő, mivel jelenleg is zajlik a per a bankok ellen és így azok a stratégia részét képezik. Ha magánemberként esetleg akarnál egy ilyen pertársasághoz csatlakozni, akkor természetesen keress meg és magánban elindítalak a megfelelő úton.

jaaaaa 2012.07.20. 12:55:51

@nezavarjmasokat: igen, de zsidózást meg ilyeneket nem akarok olvasni. Rendben.!

jaaaaa 2012.07.20. 12:59:59

@KevinMulder: Igen. nagyon egy "rugóra jár az agyunk."
Remélem ezek a szerődések mennek a süllyesztőbe. Engem igen meglepne, ha másféle döntés születne.

Köszi az ajánlatot, de amennyire én tudom engem nem terhel ilyen súly.

KevinMulder 2012.07.20. 13:03:41

@sjz: "A szerződéseket szerintetek más normális országban is egyoldalúan megváltoztathatják a bankok?"

Igen. De ennek 2 feltétele van. Az egyik a pontos THM meghatározás. Az egyik bankban pl van olyan, hogy, idézem: " ... a bank jogosult a kamat változtatására, amennyiben az MNB irányadó kamata változik". Ízlelgessük ezt. A bank növelheti a kamatot, ha az MNB növel? Igen. A bank NÖVELHETI a kamatot ha az MNB CSÖKKENT? Igen! Ugyanis a kamat változtatásának csak az a feltétele, hogy az MNB változtasson. A csökkenés is változás. Ilyen külföldön nem játszható meg. A kamatnak nagyon pontos és a hitelfelvevő által ellenőrizhető és lekérdezhető adatból kell tudni számolni.

A 2. pont pedig az, hogy amennyiben a hitelfelvevő nem akarja az új kamatot elfogadni, úgy biztosítani kell neki a reális kilépés lehetőségét (azaz lehetősége legyen).

Magyarországon a kamat nincs rendesen meghatározva ezért tologatják hasra a bankok és ha ki akarsz szállni, akkor 15 napon belül egy összegben kellene visszafizetni a pénzt . Mivel a bank tudja, hogy a pénzen ingatlant vettél, ami nem tehető 15 napon belül pénzé, ezért a reális kilépés lehetősége nem áll fenn.

Innen tessék továbbgondolkodni.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:10:30

@Kiszámoló: ez meg milyen baromság már?
azt hiszed, meg a toronyeszű posztoló is, hogy Németországba megy és majd akkor a bank legyint, hogy így jártam.
Egy lóf.szt! Majd amikor az ingyen zöldövezeti lakásából kirakják, mert adóssága van, majd akkor lesz neki betyár világ, nem most.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:17:49

@MACISAJT: Nem érted, ez a szép az egészben, hogy ott nem kell megvenni! Ott ingyen kapsz zöldövezetit!!!

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 13:20:29

@jaaaaa: Persze, azért is van többek között az úgymond banki kötelező tartalékráta.

Az államok közötti pénzügyi megegyezések roppant fontosak!

Kár, hogy mégsem tudják tökéletesen betarttatni...
Lásd az unalomig csépelt példák: Spanyolo., Görögo.stb.
Nem tudták volna kifizetni a tőketörlesztő részeteinek még a kamatait sem a főleg német vagy milyen bankonzorciumoknak, ezért kell kimenteni őket folyton folyvást:-)

Amúgy létezik egy másik mechanizmus.
Biztosan ismered.
A békéltetés.

Ezt választják nagy cégek, bankok is sokkal inkább, mint a nemzetközi peres eljárásokat.
Nem csupán azért, mert elveszthetik a pert,soha se lehet mondani, hogy ez egy tökéletesen megnyerhető per, ez naivság, meglehet, hogy fellebbezni kell, és az egész amúgy is egy hosszadalmas, költséges procedúra, ráadásul még az is bejátszik, hogy melyik ország jogszabályát vegyék alapul meg ilyen apróságoknak tűnő dolgok - summa summarum bizonytalan, költséges procedúra, aminek még egy nyert per esetén is olyan konzekvenciái lehetnek, hogy úgymond mindent de mindent elvesznek az adóstól, mégse jár jól senki, mivel ezek a költségek megközelíthetik a valódilagosan behajtható követelést.

Egy egyezség esetén viszont az adós ország vagy annak jogalanya kap haladékot vagy egyéb kikötést, amit tud teljesíteni, a nagy nemzetközi kölcsönadó pedig hosszabb távon, de biztosan hozzájut annyi pénzhez, amivel sokkal jobban jár.

Nagyon sok ilyen békéltető gazdasági testület létezik a világban, van néhány, amely nagyon nagy hírnevet vívott ki magának, ezért néha már eleve beleveszik egy szerződésbe, melyik ország kamarai békéltető bíróságához fordulnak a felek nem megfelelő teljesítés esetén.

Karipapa01 2012.07.20. 13:24:35

@ċsirke72: "Ja igen. Néztem a múltkor egy svejci autósujságot, és ott hirdették az új Suzuki 1.6 Sport autót, havi kb 300 frankért 4 évre (asszem 6% THM). Na most nálunk egy autó hitelének mennyi a THM-je? Mennyivel is kevesebbet fizet a végén a külföldi, mint a magyar?"

Most miért jössz svájccal? Az egy teljesen más ország! Más a gazdasága, más a szemlélet, mások a keresetek, más a népösszetétel, mások a hagyományok, más az ipara, mezőgazdasága! Ez olyan, mintha összehasonlítanám az almafámat a szomszéd körtefájával. Mindkettő fa, de mindkettő más! Teljesen mindegy, hogy ott milyenek a kondíciók, nekünk akkor sem lesz olyan, hiszen a körülmények sem azonosak. Ennyi erővel Nigériával is össze lehetne hasonlítani.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:24:41

@KevinMulder: ebben szeretnél bízni te is és még sok más adós is, hogy majd megúszod a törlesztést.
nos, nem fogod megúszni.
jobb ha megbarátkozol a gondolattal.

KevinMulder 2012.07.20. 13:28:31

@A Spanyol Inkvizíció: Nem akarom megúszni. Ellenben korrekt eljárást és szerződést akarok. Érdekes módon külföldön ezzel nincs gond, csak ott, Magyarországon, ahol a hozzád hasonló megkeseredett, tipikus magyarok élnek.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:28:52

@nova76: azért felelőtlenség, mert az egyik fél megbetegedhet, félrekúrhat és elválhatnak, meghalhat, munkanélküli lehet és hoppá, már nincs is 280e ft bevétel havonta
kolléganőm így járt, de ő nem szállt ki az autóból, mert ő nem hajlandó veszteséggel kiszállni (2m lett volna akkor), most kábé 5m.
és erre jóval nagyobb esély van, mint gondolnád

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:30:42

@KevinMulder: ilyen esetben az eredeti állapotot kell visszaállítani.
az mennyivel jobb, hogy egy összegben visszaadod a 35000 CHF-et? a banknak és kiköltözöl a lakásból?

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:34:03

@KevinMulder:
Külföldön minden másképp van, ott még a kerítés is kolbászból van.

Egy a sok közül, amit a gugli feldob:

More than one hundred thousand home owners face losing their homes because of £30,000 worth of credit card and other debts excluding their mortgage, charities warned today.

Forrás: (www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/borrowing/mortgages/8431882/Home-owners-with-30000-credit-card-debts-face-losing-their-homes.html)

KevinMulder 2012.07.20. 13:34:46

@A Spanyol Inkvizíció: El vagy tévedve. Vagy ez vagy az van. Ugyanis a bank a hitelt nem nekem adta, hanem az eladónak. Ha kifizetem azt, amivel elvileg lógok a banknak, akkor a lakást megtarthatom. Max úgy lenne jó, ha az történne, hogy az eladó visszaadja a pénzt a banknak, én a lakást az eladónak.

Esetleg kiszámoljuk, hogy eddig mennyit fizettem a banknak, azt levonjuk abból, hogy mennyivel tartozom és azt kifizetem a lakást megtartom.

Ugye matekból sose voltál erős, trollkám? :)

KevinMulder 2012.07.20. 13:36:32

@Egyéves Önkéntes: Mondtam ilyet? Nem. Azt mondtam, ha itt dolgozol, akkor van perspektívád. Aki kijött, nem a lábát lóbálja. De legalább megbecsülik a munkáját, befogadják a közösségbe.

Otthon csak a hozzád hasonló alakok vannak, akik nem örülnek mások sikereinek, szerencséjének.

A Spanyol Inkvizíció 2012.07.20. 13:42:25

@KevinMulder: ki kell, hogy ábrándítsalak, rögtön két ponton is:
nem vagyok megkeseredett, életvidám vagyok és nagyon jól mulatok a hozzád hasonlóakon, akik szerint nekik minden JÁR, holott pedig nem. És amikor baj van, akkor nem merik maguknak bevallani, hogy elk.rták, hanem rögtön jönnek, hogy szemét bankok, mocskos zsidók, átkozott karvalytőke, stb.
holott minimális odafigyeléssel és józan ésszel látható lett volna, hogy erőn felül vállatál fel valamit.
másodszor pedig, matekból kiváló eredményeim voltam, még a matek szigorlatom is ötös volt, az eredeti állapot pedig az, ha semmis a szerződés, hogy amit kaptál, azt visszaadod
az ingatlan egykori eladóját nem nagyon érdekli a te buktád, vele kell lejátszanod a történetet.
természetesen az eddig kifizetett az lejön belőle, azt én se gondolom másképp.

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:44:40

@KevinMulder: Mondtál, pár sorral feljebb.
Azt mondtad, hogy külföldön csak korrekt szerződések vannak.
Csak akkor nem értem, hogy miért van százezer angol hitelkárosult?

És azt miből látod, hogy én nem örülök a mások szerencséjének???

KevinMulder 2012.07.20. 13:47:47

@A Spanyol Inkvizíció: Senki nem mondta, hogy JÁR. Nem tudom, mit lovagoltok ezen. S nem annak bevallásáról van szó, hogy az ember rosszul döntött (mert nagy szummában számunkra, még mindig jobb a devizahitel, mint a forint), hanem a fentebb említett okok miatt, amit hadd ne írjak le még egyszer. Ha nem ismered a körülményeimet, akkor pls. ne ítélkezz.

Az eredeti állapot visszaállítása meg nem így működik.

jaaaaa 2012.07.20. 13:48:05

@Donna-CatOnAHotTinRoof: Ja, jókat írsz.

Ahogy én látom a megegyezéshez 2 dolog kell:
-2 higgadt fejű fél, aki meg akar egyezni,
-mindkét félnek engednie kell (és a dolog csakis hosszútávon működik.)

Hát a Görögök is megérnek 1 misét. Anyám, hogy ezek mennyire el vannak varázsolva.
Mikor láttam a híradóban az akkori görög minsztert (azt hiszem ő volt), hogy népszavazást akarnak, hogy kell-e nekik a IMF segély vagy ilyesmi, én azt hittem ez az ember be van tépve, de kajakra.
Ez kb. olyan volt, mint mikor egy fuldoklónak dobnak egy mentőövet az utolsó pillanatban és az azt mondja, hogy: ááááááá */&@ meg ezt lila. Nekem nem kell lila színű mentőöv…

Érdekes a hatalmas mennyiségű „szarhoz”, amit felhalmoztak nem kértek segítséget. Az ment kisujjból. Nagyon büszkék arra, hogy ők adták a világnak a demokráciát, és most úgy áll a helyzet, hogy az is fogja őket megfolyatni, he nem térnek észhez.

KevinMulder 2012.07.20. 13:48:58

@Egyéves Önkéntes:
A korrekt szerződés nem egyenlő azzal, hogy nem lehet bebukni.

Egyéves Önkéntes 2012.07.20. 13:51:23

@KevinMulder: Jól van, neked van igazad! Mit iszol, meghívlak?

KevinMulder 2012.07.20. 13:57:46

@Egyéves Önkéntes: Valahogy nem érzem ezt őszintének, így egy kicsit hanyagoljuk egy kicsit.

nova76 2012.07.20. 14:20:18

@A Spanyol Inkvizíció: "azért felelőtlenség, mert az egyik fél megbetegedhet, félrekúrhat és elválhatnak, meghalhat, munkanélküli lehet és hoppá, már nincs is 280e ft bevétel havonta" - ezért van benne kockázat, de ha megbetegszik, félrekúr, vagy elváll, esetleg meghall az egyikünk, akkor vajon mennyivel van beljebb a másik? 10e Ft-tal? Ezektől még nem lesz lakásom, viszont a bérleti díját sem engedik el annak, ahol lakom. Ráadásul ezekből nem mindig jönnél ki negatívan anyagilag. Például nálunk a hitelt felvevőnek (a feleségemnek) életbiztosítást kellett(!) kötni, rám meg kötöttünk egyet befektetéssel összekötve. Lehet kötni biztosítást munkanélküliségre is, nem is olyan eget rengető összegről van szó. De nyilván azért azt is bele kell kalkulálni, hogy néha kiesik egyikünk, olyan időszakra érdemes félretenni. Persze munkanélküli segélyért mi is folyamodhatunk, jobb esetben van felmondási idő, esetleg végkielégítés. Asszonykám is most vesztette el az állását, 7 hónapja van állást találni, mire 0-ra jövünk ki a dologból. Azért remélem hogy annyi idő elég lesz. Bár azért furcsa látni hogy kiket vesznek fel azokra a pozíciókra, amikre Ő is jelentkezett. Fiatal pályakezdőként nagyobb az esélyed elhelyezkedni, mint jól képzett, tapasztalt veteránként (de még csak Ő is 31 éves, tehát nem 50), ráadásul ugyanazért a pénzért. Talán a 2 gyerek lehet a hátrány? Csodálatos lesz ha középkorú, családos, többgyermekes emberek még nagyobb hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon a meggondolatlan kormányunk döntései miatt. Vajon ki fog gyereket vállalni?

KevinMulder 2012.07.20. 14:53:10

@nova76: Ennek következménye, hogy a kisgyerekesek kivándorolnak. Az ő gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek.

Karipapa01 2012.07.20. 15:36:09

@KevinMulder: " Ennek következménye, hogy a kisgyerekesek kivándorolnak. Az ő gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek."

Aztán mondd már meg, hogy mit tehetünk mi (ittmaradtak) azért, hogy ez ne így legyen? Vállaljuk fel a szüleik adósságait, butaságait? Vagy mi legyen? Értelmes ötletet mondj!!!

KevinMulder 2012.07.20. 15:39:09

@Karipapa01: Hányszor kell elmondanom, hogy aki kivándorol, az nem hagyja a többiek nyakában a hitelét? Nem hagyhatja. Le kell zárnia mindenképp. A visszafizetendő összeg mennyiségéről mennek a perek, de abban a hitelesek nagy része egyetért, hogy amit megkaptak azt vissza kell fizetni. Így ha kérhetném, hagyjuk már ezt az itthon maradottak fel kell hogy vállalják a kimentek adósságait, butaságait.

Ha otthon mentek volna teljesen csődbe, akkor szerinted jobb lett volna? Akkor nem kellene "felvállalnotok"?

Van megoldás, de azt most nem mondom el, mert még nincs itt az ideje.

ZOH 2012.07.20. 15:49:32

a kovetkezmenyek szempontjabol tok mindegy, hogy a posztolo jol dontott-e a hitelfelvetelkor vagy sem!

az ugyanis most mar egy megtortent dolog, teny, hogy egyebkent szorgalmas, tehetseges, vallalkozni es dolgozni kepes es hajlando fiatalok tomege dontott igy -- es esetleg kenyszerul a (hibas) dontese kovetkezmenyekeppen elhagyni az orszagot

viszont ezek az emberek az orszagnak oriasi es semmivel sem potolhato veszteseget jelentenek, raadasul ahogy elottem a t. kartacs ramutatott, ezeknek az embereknek a gyerekeit is elveszitjuk, vegleg

tehat az orszagnak meg kell oldania ezt a feladatot (azaz hogy az egyebkent szorgalmas, tehetseges, vallalkozni es dolgozni kepes es hajlando fiatalok szamara perspektivat nyujtson) kulonben elbukunk es majd atveszi a helyunket itt a Karpat-medenceben valami eletrevalobb nep :-(

sjz 2012.07.20. 15:56:11

@KevinMulder:
Köszönöm az értelmes reagálást.
Egyre inkább hiány van ebből is.
Amit még szeretnék hozzáfűzni.
Egy ilyen folyamatot mindenképpen szabályozni kellene államilag.
Az állam nem tette meg, ami a feladata (valamiért beszedik az adókat, de nem túl sokat kapunk érte). Ahol lehetséges, a bankok és bármilyen más profittermelő társaság elmegy a végsőkig, hihetetlenül kapzsi lesz.
A mostani helyzet kialakulása 3 szereplő hibája.
Az állam nem szabályozott semmit, amit kellett volna.
A bankok úgy viselkednek, ahogy az tőlük elvárható, de nem helyeselhető, a hitelfelvevők elhittek mindent, amit mondtak nekik és felvették a hiteleket.
Ne felejtsük el, nemcsak magánszemélyek vannak bajban, a települések most kezdenek csődöt jelenteni, rengeteg önkormányzat van nagyon nagy bajban.
Erre, ami most van, nem nagyon számított senki.
A három szereplőből jelen felállásban csak a hitelfelvevő kockázata érvényesül, a másik két fél mossa kezeit.
A bankmentésről meg megvan a véleményem, ha valóban a probléma megoldása lett volna a cél, teljesen másképpen is lehetett volna csinálni.
Az okoskodó trollkodó golyhók meg nem érdekesek.

KevinMulder 2012.07.20. 16:00:28

@sjz: Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek a folyamatok szabályozva vannak az EU-n belül, de a releváns törvények jogharmonizációja elmaradt. Emiatt bankok eldurvultak, az állam és a PSZÁF nem fogta meg őket, így egyre mohóbbak lettek.

Most meg megy a maszatolás.

Karipapa01 2012.07.20. 16:00:57

@KevinMulder: " Hányszor kell elmondanom, hogy aki kivándorol, az nem hagyja a többiek nyakában a hitelét? Nem hagyhatja. Le kell zárnia mindenképp. A visszafizetendő összeg mennyiségéről mennek a perek, de abban a hitelesek nagy része egyetért, hogy amit megkaptak azt vissza kell fizetni."

Ne mondd el többször, egyszer már megértettem! Bár szerintem tőled eltekitve sokan másképpen gondolják - Mint ahogy a posztoló, ha olvastad egyáltalán a blogot - de mindegy, feltételezzük, hogy mindenki úgy gondolja, ahogy te. Én itt inkább az általad vetített jövőkép, miszerint "...gyerekeik már nem magyar tanítást kapnak és nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába. Az unokák már osztrákok, angolok, stb-k lesznek..." kommented irányában orientálódnék! Na! Itt van az a helyzet, hogy el lehet menni, lehet boldogulni, de semmi belepofázás nincs a magyarok ügyeibe, miként te is kifejtetted a gyerekeidről: " nem fognak semmit sem érezni az anyaország irányába.". Ezt a katasztrófát!! Vazze!! Gondolom, azoknak aki itt maradtak, akik megküzdöttek ezért az országért, igen nagy szükségük lehet @KevinMulder gyerekeinek a véleményére! Egyet jegyezz meg: ebből a csapatból kizártad magad! Gyere ide turistaként, vendégként, családtagként, akárhogy. De! POFA BE!! Ha felvállaltad, hogy nem veszel részt a sorsközösségben, ne várd el azt, hogy ezt bárki is tolerálja! Különben sok szerencsét ott, ahol vagy!!

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 16:03:19

@ZOH: Gratulálok! A lényegek lényegét sűrítetted össze néhány precíz megfogalmazású mondatban.

Ez a veszteség nem banki veszteség, ez egy nemzet vesztesége. Soha-soha vissza nem pótolható, ki tudja hány potenciális generáció "előre kímúlása", a kormány ostoba nemtörődömsége miatt.

"viszont ezek az emberek az orszagnak oriasi es semmivel sem potolhato veszteseget jelentenek, raadasul ahogy elottem a t. kartacs ramutatott, ezeknek az embereknek a gyerekeit is elveszitjuk, vegleg"

Igen, erről van szó.

Kérdésem ugyan lenne a kormány társadalompolitikáját illetőleg, de mégsem teszem fel.
Hiábavaló.
Az a hatalom, aki eddig nem látta a fától az erdőt, az ezután se döbben rá semmire, csomagolhatja azt bármilyen kommunikációba, és átkötheti bármilyen színű pántlikával.

Erkölcsileg a magyar parlamenti 2/3ad megbukott.

Valami egészen másnak, újnak kell jönnie.

KevinMulder 2012.07.20. 16:08:19

@Karipapa01:

Ha már ilyen szépen kizártam magam a sorsközösségből, pls. mondd már meg az önkormányzatomnak, hogy a telekadót és az épületadót ne vonja már le a bankszámlánkról. Én magyar állampolgár vagyok, akkor is ha külföldön élek. A gyerekeim is magyarok. Lakóhellyel rendelkezünk, szavazunk és részt veszünk - ha távolról is - a közösség életében. Rossz helyen kopogtatsz.

Az unokáim már nem biztos, hogy magyar állampolgárok lesznek.

De ha adsz nekem olyan munkát, amiből biztonságosan és stabilan megélek hosszú távon, azonnal pakolok és költözök haza, de ameddig csak mélymagyar trollkodásra futja, addig illene csendben maradni.

váj mí 2012.07.20. 16:22:03

@A csótány is ember: Az én meglátásom szerint viszont az a baj, hogy nem érzem magam biztonságban Magyarországon. És itt nem a közbiztonságra gondolok. Még legalább annyi évet fogok dolgozni, mint ahány éves jelenleg vagyok. És ezeket az éveimet nem érzem biztonságban otthon. Meg az utána következőket ...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 16:38:21

@KevinMulder: Az enyémből nem! Dehogy írd ki magad! Megértéssel gondolunk nagyon sokan rátok, akiknek venniük kellett a vándorbotot, ha nem akartak neándervölgyi barlangszintű életet élni, rezsit nem fizetni, stb.
Mert már sokan majdnem itt tartunk.

Te itt soha nem leszel turista!

Hozzánk tartozol - ha te is úgy akarod!!!!!!
Mind, akik elhagytátok ezt a hazát, amelyiknek már nem volt szüksége a munkátokra, szakértelmetekre: mind-mind továbbra is hozzánk tartoztok, ha ti is úgy akarjátok!

Ez számomra evidencia!!!!!!!!!!!!

Karipapa01 2012.07.20. 18:14:45

@KevinMulder: "Ha már ilyen szépen kizártam magam a sorsközösségből, pls. mondd már meg az önkormányzatomnak, hogy a telekadót és az épületadót ne vonja már le a bankszámlánkról"

Hát vidd magaddal! :-)) ! Ha meg itt van...? Mégis mire számítottál?

tableno 2012.07.20. 18:34:22

@Karipapa01: Kíváncsi vagyok, milyen érzés úgy hörögni itt a kivándorlók blogján, hogy mindenki csak röhög a marhaságaidon...

tableno 2012.07.20. 18:40:19

@Karipapa01: De most komolyan: miből gondolod, hogy itt érdekel bárkit is, hogy szerinted ki mibe pofázhat bele és mibe nem?

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.20. 18:42:19

@váj mí: Hasonlóképpen érzek én is. Az előttünk álló 2013-as esztendőtől is már nagyon félek...
Erősen nézegetem én is a külföldi állásajánlatokat...
Szinte minden barátunk, sok ismerősünk kiment valahova.
Még a fodrászom is...

váj mí 2012.07.20. 19:40:26

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Ha mindent megfontoltál, átgondoltál, osztottál-szoroztál, és az eredmény pozitív lett, sőt még munkát is találtál, akkor ne sokat gondolkodj.
Mint írtad, sok barátotok él külföldön. Ők sok mindenben segíthetnek, ha ugyanoda akartok kiköltözni, egyszerűen csak a helyismeretük okán.

váj mí 2012.07.20. 19:46:48

@Karipapa01: Ezek és a hasonló kommentek azok, amelyek nagyon hamar segítenek leküzdeni honvágyat. Mindig eszembe juttatják, hogy a gazdasági tényezőkön kívül, miért is mentem el. A rosszindulat is jó valamire, látod. Meg a kicsinyesség is, ami a kommentjeidből lejön.

sjz 2012.07.20. 19:58:30

@váj mí:
Igaz. Most túltengenek azok, akik főleg (de nemcsak) gazdasági okokból mennek el, de én személyesen is ismerek több olyan embert, aki csak és kizárólag az ország (nem gazdasági) élhetetlenné válása miatt ment el. Anyagilag rendkívül jól voltak eleresztve.
Sajnos ez van.

váj mí 2012.07.20. 20:15:32

@sjz: Igen, ilyen családokat is ismerek. otthon sem volt különösebb anyagi gondjuk, és most sincs. Csak a légkör nem tetszett nekik. Hát elmentek. És ezek tipikusan a keresett szakmákat űzők közül valók. Velük is kevesebb lett az ország.
A légkör különben nekem sem tetszik. Ha megkérdezik otthon, hogy vagyok, "jól, köszönöm" és mosolygok. Erre az obligát válasz valahogy így kezdődik "Hát persze, könnyű neked, mert ....." Szinte mindig. Pedig nem könnyű, csak lerúgtam magamról a Szomszédok-életérzést az örökös nyavalygással együtt.

memyselfandi 2012.07.20. 20:50:29

@A Spanyol Inkvizíció: bizonyos szinten egyetertek veled, a vegen mindig a fogyaszto dont. A felsoroltak miatt nekem sincs hitelem, konzervativ penzugypolitikat folytatok. Kicsit sarkallatosnak erzem a velemenyed, mert nem veszed figyelembe, hogy az egesz az emberek hiszekenysegere epul. Azert nem lehet hibaztatni valakit, mert naiv. Es azt se felejtsuk el, hogy a bankok tesznek es tettek is azert hogy minel tobb hitel szorjanak ki.

Persze, ne hitelt vegyen fel az ember jobb jovoert. Egyetertek, dolgozzon meg erte. De lassuk be, a bankok nem csak penzugyi igenyt elegitenek ki, hanem igenyt generalnak. Es ez a gusztustalan. Ahogy irtam, kimegyek a repterre es hitelkartyat nyomnak a kezembe. A kozszolga szuleimnek meg postan kuldik a dombornyomott kartyat, tobbszazezres hitelkerettel, pedig a kutya nem kerte. A csapbol is a bankokrol hallasz, ha karacsony van azert, ha valsag van azert, de ha epp nincs semmi kulonos tortenes, akkor meg azert.

Te egy hatarozott ember lehetsz. De nem vagyunk egyformak, es az emberek hiszekenyek, foleg ha valami pozitivat igernek nekik. Es nem mindenki edukalt, hogy atlassa A-tol Z-ig mit is vallal. Ezt is vegyuk figyelembe. A legtobb ember hitelszerzodeset valamelyik ismeros koti meg, mert "a Gizike a szomszedbol tud egy jo ajanlatot". Persze Gizikenek lovese sincs az egeszrol, csak 1-2 trening utan mar penzugyi eloadonak hiszi magat es a jutalek remenyeben befuzi az osszes ismeroset.

Persze, aki tovabb nyujtozkodott mint ameddig a takaroja ert, annak ez egy jo lecke, mint peldaul a takaritono aki kacsalabon forgo palotaba koltozott hitelbol. Ezt alairom, ez ostobasag. De hitelt mertekkel is fel lehet venni, ha nagyon muszaj, es most azok is jol megszivtak, mert a duplajat fizetik vissza.

Szoval szerintem nem annyira fekete-feher ahogyan leirod, ennyire nem szabad altalanositani.

2012.07.20. 21:12:52

@váj mí: nincs baj azzal, ha valakinek máshol van kedve dolgozni...
csak ne lopjon meg minket, akik itt maradunk :) és ha már igen, ne próbálja valami siránkozással igazolni is a dolgot.
Persze, menni lehet, egyrészt ez is jó az eu-ban pl. Én hiszek a szabadságban és annak az is része, hogy ott élünk, ahol szeretnénk (na jó, ennyire nem egyszerű de mégis, több az opció mint mondjuk 10 vagy 20 éve).

guma 2012.07.20. 21:16:44

mindig csak olvaslak benneteket - most megszólalok...

@Karipapa01: nekem az észt példa jut eszembe ami bennünket is kihúzhat a bajból :)

békejobb mindenkivel az ország érdekében - eltudod képzelni azt amikor egy ország polgárai kézen fogja a másikat, és lepipálva a lengyelekkel megtámogatott békemenetet lepipálva egy nap adott órán kimenne mindenki az utcára és jelképesen kézen fogják egymás "békelánccal" körül "ölelni" Magyarországot, hogy mindenki tudja : változást akarunk!

ez 5 éve készült film, és most már valóban nincs idő háborút játszani egymással, miközben vezetőin vagyona gyarapodik, az ország kasszája meg kiürül, gyerekeinknek meg el kell hagyni az országot, hogy munkát találjon és emberi módon megbecsüljék, éljen.
én a 20 éve nyakunkon ülő politikusok helyére, kívülről hoznék vezetőt és teljes vagyonvizsgálatot csináltatnék még az unokáknál is, majd rögtön borítanám a titkos ügynök dossziékat és népszavazással közmeggyezést hoznám össze az alap elveket!

www.youtube.com/watch?v=upOZVGhzHgg&feature=relmfu

váj mí 2012.07.20. 21:18:57

@memyselfandi: Igazad van annyiban, hogy inkább szürke, mint fekete-fehér, de azért ha az arcodba nyomják naponta az Ariel reklámot, te azt veszed meg? Szóval, az ember mérlegel, és nem vesz Arielt, ha az "olcsóbb" mosópor is ugyanúgy kiviszi a kávéfoltot ... Érted, amiért a kezedbe nyomnak egy hitelkártyát, ki kötelez rá, hogy használd is?

Bert 2012.07.20. 21:28:25

@jaaaaa: Benne volt az átlag lakáshitelszerződésben, hogy a bankoknak jogukban áll ezt megváltoztatni. Ezt a hitelfelvevők aláírták. Innentől kezdve nem értem a problémád.

váj mí 2012.07.20. 22:01:18

@A csótány is ember: Ha kivándorol, nem lop meg, csak a következő évtizedekben nem a te nyugdíjadat termeli meg, hanem a Hans-ét. Ha hitelét hátrahagyva lelép szintén nem téged lop meg, hanem a bankot. Azt meg hadd ne sajnáljam, hogy hogyan jut a pénzéhez.

2012.07.20. 22:16:06

@váj mí: de miért mit gondolsz a bank honnét szedi be a veszteségét? ugyanonnan ahonnan kifizettük más ezrek hitelének egy részét... a mi pénzünkből...

KevinMulder 2012.07.20. 23:02:53

@Karipapa01: Tehát ha Te meglopsz engem, az ok?

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:06:33

@A csótány is ember: Milyen veszteséget? Még egyszer elmondom akkor: mikor felvettem a hitelt, a bank elfogadta az ingatlant a teljes hitel fedezeteként! Az ingatlan fizikai állapota nem romlott, természeti környezete nem változott semmit.
Ha én most felmondom a szerződést, akkor ugyanannyira nem érdekel, hogy a bank követelését a jelenlegi árak mellett fedezi vagy nem fedezi az ingatlan, mint ahogy a bankot sem érdekli, hogy az 5 éve változatlan fizetésem mennyire fedezi vagy nem fedezi a duplájára emelt törlesztőt. Ez a bank kockázata volt, mint ahogy az árfolyamkockázat (meg a számukra vakon engedélyezett kamatemelés) a törlesztésnél az enyém. És ha engem folyamatosan dorongolnak azért, hogy magam vállaltam ezt a kockázatot, akkor azt mondom, hogy a bank is vállalja a maga részét, azaz ha én most ki akarok szállni, akkor a bank szépen elégedjen meg a hátrahagyott ingatlannal és hagyjon engem békén a továbbiakban. És máson (maradó polgárokon) se akarja behajtani azt, amit az óriási kockázatvállalásával magának előidézett. Verje le a piacelemzőin akkor.
Mert ennek az éremnek két oldala van ám! Ha nekünk, hiteleseknek látni kellett volna, hogy ez mennyire kockázatos és bele fogunk bukni, akkor a bankok pénzügyi szakemberei hogyan nem látták ezt? Hogy merészeltek ilyen iszonyatos mennyiségű devizahitelt (nem létező devizatartalékokra) kihelyezni, hogyan nem látták, hogy ezek be fognak dőlni, és ha bedőlnek, viszik az ingatlanpiacot is a béka segge alá, és akkor az ingatlanfedezet sem segít rajtuk?
Engem, a hitelest kell ezért felelősségre vonni? Hát hol élünk? Ezért kell innen elmenni, barátom, mert itt a jó magyar hagyományok szerint bármikor és bárkik pillanatok alatt csinálnak az áldozatokból bűnbakot.

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:12:06

@Cpt. Flint: És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy 6 év alatt voltaképp az eredetileg hitelként kapott összegnek majd a felét már be is fizettem...

vazzup 2012.07.20. 23:17:03

@Cpt. Flint: hm, érdekes hozzáállás. Akkor jó volt a bank, amikor kipengette a pár millát a segged alá a házért? Utána meg már fújjcsúnyabank. Hm. Tényleg ráférne erre az országra némi edukáció. S nem csak pénzügyi értelemben.
Azt se tudod, mi az a bank. Legalábbis abból a sötétségből, ami a hozzászólásodból kiömlik, ez látszik.

váj mí 2012.07.20. 23:17:35

@A csótány is ember: A bank üzleti vállalkozás. Az, hogy a magyar állam a devizahiteleseket az adófizetők (a te) pénzéből menti, az egy másik dolog. De a bank olyan, némi túlzással, mint a sarki közért. Üzlet. És kockázat minden üzletben van. A vásárló (hitelfelvevő) és az eladó (részéről) is. Ha a vásárlónak fel kell mérnie a kockázatait, amikor hitelt vesz fel, és bele kell kalkulálnia az életébe, akkor a banknak is, mint eladónak, ugyanúgy fel kell mérnie a kockázatokat, és nem az adott államtól várni a kiváltást. De ez persze, csak az én magánvéleményem.

Cpt. Flint 2012.07.20. 23:19:47

@vazzup: neked komoly olvasási és értelmezési nehézségeid vannak. lehet, hogy egyéb pszichés problémáid is. saját és környezeted érdekében kérlek, fordulj szakemberhez!

váj mí 2012.07.20. 23:27:25

@A csótány is ember: Még valami eszembe jutott a banki mizéria kapcsán. Amikor a német barátomnak elmeséltem, hogyan oldotta meg a magyar állam a deviza-hitelek bedőlését, csak pislogott, hogy 'ilyet lehet'? 21 éve dolgozik a németországi bankszakmában.

vazzup 2012.07.20. 23:35:31

@Cpt. Flint: ha megtanultál olvasni és értelmezni, akkor majd olvasd újra a bankkal kötött (közjogi) szerződésed.
Amikor aláírtad még nem derengett, hogy nem egészen az van, amit a hableányos álmaidban most behalluzol?
Ha leállsz a szerrel, amit szedsz, újra menni fog az értő olvasás? Ki kéne próbálnod. A dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy te itt elképzeled.

@váj mí: jah, ez még nem menti az olyan tolvajokat, mint a posztban szereplő "büszke", "okos" vállalkozó.

De amúgy éppen ez az, hogy az állam mesterségesen kezdte "menteni" a hiteleseket. Persze akkurátusan azokat, akiknek nem volt rá szüksége.
Utána csodálkoznak, hogy még jobban elszállnak a mutatók és még több (eddig nem szükségszerűen mentést igénylő) bajbajutott keletkezik...
Mint tisztességesen fizető devizahiteles csak azt tudom mondani, hogy a kormány a jó édes anyukáját mentse, ne engem.
Csak rosszabb lett.

Ja persze, ehhez hozzá kell tenni, hogy én nem ilyen Cpt. Flint, meg posztolóféle vagyok. Én tudom, mibe vágtam bele, 4-500HUF/CHF-ig tudok is nagyjából fizetni anélkül, hogy a büdzsém nagyon megsínylené, plusz többhavi tartalék, stb.
S nem, nem tervezem, hogy meglopom a bankbetéteseket, se a bank tulajdonosait ilyen gerinctelen lépéssel, mint amit a posztoló és a Cpt. Flint propagál itt nagy serényen.

2012.07.20. 23:42:47

@váj mí: a bank eladja a kecót, és a különbözetet (sok millió) behajtja a magasabb kamatokon keresztül az ügyfelein. Innentől kezdve lesz a te hiteled a mi veszteségünk. Tény, hogy kicsit komplikált a dolog a devizahitelekkel, de valahogy az is érdekes, hogy egyesek szerint banki szerződést nem teljesíteni ok, morálisan teljesen igazolható. Hát szerintem lopni senkitől sem illik. Ha a szomszédod ad kölcsönt és nem akarod megadni gondolom azt is ilyen nyugalommal teszed, elköltözöl valahová, ahol nem talál meg és kész.
Hogy megtetted az egy dolog, de én mélyen hallgatnék és nem írkálnék róla. Egy mert megtalálhatnak, kettő mert szégyellném. Az ember a saját lelkiismeretével megoldja a dolgot, már aki, de még más előtt is szégyenkezni kelljen? Annak mi értelme? De gondolom az itt a lényeg, hogy szerinted amit tettél az nem rossz. Hát az... és nem csak jogi értelemben... az a baj, ezt nem a banktulaj milliárdos fogja leírni a zsebpénzéből (ha ez lenne akkor sem lenne helyes de ugye ki nem szarja le, ő túléli).

váj mí 2012.07.20. 23:53:11

@vazzup: Ahham, most már értem a szempontjaidat. Te azon szerencsések közé tartozol, akik, amellett, hogy tudnak számolni, vannak tartalékaik is, ha mégse úgy ütne be.
Viszont 10-12 éve, amikor ezeknek a hiteleknek a nagy részét felvették, az égvilágon senki sem látta előre 2008-at. Persze, az értelmesebbje számolt árfolyam-növekedéssel, de megduplázódással szinte, szerintem még te sem.
Te személy szerint valóban rosszul jártál, és értem az indulataidat. Jogosak is. Én sem tartom életszerűnek az állami mentést azok rovására, akik nem, vagy megfontoltan vettek fel hitelt.
Az meg, hogy a posztoló és családja lelépett a bank elől (egy időre nyugi, csak egy időre ... amint valami a nevükön lesz, a bank -behajtó-betalál) ... no ezt mindenkinek az egyéni lelkiismerete dönti el. Meglóg fizetés nélkül vagy sem. Van ilyen kocsmákban is, ahol az úri közönség táncol ...

váj mí 2012.07.21. 00:02:16

@A csótány is ember: Ha az jött volna le a kommentemből, hogy meglopni menő dolog akár egy bankot is, akkor elnézést, de valszeg én fogalmaztam félreérthetően. Az, hogy a posztoló és kiscsaládja egyelőre kiírta magát a térképről, nem jelenti azt, hogy a bank, illetve az általa megbízott behajtó cég nem találja meg őket, amint valami is a nevükön lesz. Az EU-nak vannak hátrányai is. Nehezebb eltűnni...
Amivel én nem tudok megbékülni az az állami szerepvállalás ebben az egész deviza-hiteles ügyben. Ha a kormány vagy parlament tagjai (otthon lassan egyet jelent) felajánlják az 1 évi fizetésüket erre a célra, azt mondom, oké, talán még haza is költözöm, mert mintha valami elindulna ... De nem. Az államkassza ezt is kibírja. Szerintük ...

vazzup 2012.07.21. 00:06:27

@váj mí: ennek semmi köze a szerencséhez. S akár hiszed, akár nem, számoltam vele. Pont azért, mert ebbe a viccországba születtem. Pontosan tudtam, hogy ami akkor folyt, az minden, de nem megalapozott általános életszínvonal-emelkedés. A hullámvasúton meg minden emelkedő után ott jön a következő hullám-völgy.
Pont ezért vártam és tettem félre, ezért dolgoztam, és dolgozok sokat és jól, hogy legyen tartalék, annak idején azért vettem panelt, mert erre tellett. Vehettem volna én is vidéki házat kerttel, meg mindent, csak éppen akkor több hitel, több gond, több potenciális probléma.
Ne mondja nekem senki, hogy nem volt előre látható a "válság".

Igazából én egyetértek, hogy az igazán nagy bajban lévőknek segíteni kell. De nem így és nem azoknak, akiknek és ahogy tették.
Ahelyett, hogy a féllábú, gyerekét egyedül nevelő nőn segítettek, kiszórtak sokmilliárdot azokra, akiknek volt elég tartalékuk kiszállni végtörlesztéssel, meg majd fizethetjük jól az árfolyamgátosak kamatkülönbözetét. Hát kösz.

2012.07.21. 00:19:02

@váj mí: hát egyrészt nem az ő fizujukon múlik, másrészt ők is meg kell éljenek valamiből. Azért a képviselők nem mind kőgazdag nagykutyák, csak kisebb része.
Az általános gazdasági helyzetre megoldást, hát ha bárki tudna akkor jó lenne... de más országok ugyanígy megérzik mint mi...
A hitelekről meg, szerintem realisztikusan annyi tehető meg, hogy átnézni a szabályozást és ha kell módosítani de olyan formában, hogy a bankoknak se legyen túl nagy szívás. A pénzhez pénz kell, amit a bankok adnak...

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.07.21. 00:20:01

azért azt nem nevezném lopásnak, hiszen a banké a kéglijük (amit ugye anno fedezetként elfogadott), plusz amit az addig eltelt időben beszedett tőlük egy olyan képlet alapján, amelyben a bank úgy váltogatja a számokat, ahogy akarja. eleve minden bank elmehetne a picsába a fedezeten felüli követeléseivel.

váj mí 2012.07.21. 01:00:59

@vazzup: 2008-at te sem láttad előre úgy 10 éve. Ez biztos. Felelősebben gondolkodtál az átlagnál ez is biztos. Viszont az árfolyamkockázat, nem a hiteltörlesztés megduplázódását jelenti normál esetben. Gazdasági válság esetén meg igen. De ezt 2000-ben egyetlen gazdasági elemző sem tudta volna előrejelezni. Ezeket a hiteleket meg nagyjából ekörül vették fel. Átlag fogyasztók, és nem közgazdasági szakértők, elsősorban.
Az is tény, hogy sokan túlvállalták magukat....

@A csótány is ember: Természetesen inkább amolyan demagóg érzete volt a javaslatomnak, ami a parlamentereket illeti. De tudod, az ország pénzével mindig könnyebb jótékonykodni, mint a sajáttal. Viszont, ha valóban annyira a szívükön viselték volna a devizahitelesek sanyarú sorsát, akkor jelképesen lemondhattak volna egy havi bérükről. Emiatt még nem kell feltétlenül sajtos stanglit stikában zabálni a Tescoban pénztelenség miatt. Ha érted ... Más farkával verni, ugye ...

Cpt. Flint 2012.07.21. 01:38:27

@vazzup: fuss neki még egyszer annak, amit írtam, és mondd el konkrétan, mi vele a problémád. az ostoba fröcsögéseddel nincs mit foglalkoznom, az a te szinted, nem az enyém.
elmondom újra és újra: ha a bankok ilyen mennyiségű devizahitelt mertek kihelyezni akkoriban, akkor:
a) az ő pénzügyi zsenijeik sem látták előre a mai helyzetet, vagy
b) láttak veszélyt, de vállalták ennek a kockázatát, mivel
- kicsinek ítélték, vagy
- tudták, hogy mindenképpen a hitelfelvevőkre, ill. az államra lesz hárítható a veszteség.

Egyik esetben sem érzem, hogy én, a hitelfelvevő lennék a hibás.
Igazából nem is értem, hogy ugyanolyan devizahitelesként hogyan lehetséges az, hogy te "jó ember" vagy, én meg sötét ostoba tolvaj akármi... ehhez a hozzáálláshoz elég komolyan skizofrénnek kell lenned.
Én nem kértem és nem is vettem igénybe egyelőre semmilyen devizahiteles-mentő akciót.
Ettől függetlenül nem azzal kívánom a magam - nem annyira kellemes - helyzetét igazolni, amivel te, hogy maximálisan azonosulok a velem ellenséges, engem elnyomó erő attitűdjével, érveivel. Ez amúgy a pszichológiában egy közismert viselkedésforma.
Még annyit, hogyha te számítottál ekkora árfolyamesésre, sőt mint mondod, még nagyobbra is, és így is felvetted a devizahitelt, akkor vagy totál abnormális vagy, vagy mazochista, vagy egyszerűen csak túl sok a pénzed és nem tudod mire költeni (mondjuk a hitelfelvétel ez esetben elég érdekes és bonyolult módja a pénzköltésnek).
Azt mondd már meg, te nagyon okos, hogy akkor miért nem forinthitelt vettél fel? Minek kellett egyáltalán hitel egy sz.ros panelra, ha ekkora tartalékaid vannak, és ilyen jól keresel?
Öregem, annyi az ellentmondás minden mondatodban, hogy értelmezhetetlen.
Szerintem te egy sima banki akárki vagy, aki idejött trollkodni.
Még egy: én alapvetően nem a szopatásunk jogszerűségét kérdőjeleztem meg. Hanem az erkölcsi oldalát. Tudod, amit mostani pártunk és kormányunk mondott pl. BKV Eleonóra végkielégítéséről: jogszerű, csak nem erkölcsös. Aztán tettek róla, hogy jogszerű se legyen, ha már nem erkölcsös.
Én csak annyiban reménykedem: hátha ebben az esetben is megtörténik ez.

váj mí 2012.07.21. 02:08:03

@defenestratio: Nem kell ilyen szerződéseket aláírni és elfogadni. Ha nem tenné senki, vagy drasztikusan csökkenne azok száma, akik mégis igen, akkor a bankok is változtatnának nagyon hamar a feltételeken. De mint fentebb már megjegyeztem, ez is csak üzlet. Amíg kereslet van, ugye ...

sjz 2012.07.21. 08:29:37

@Cpt. Flint:
Teljesen igaz.
A másik témához (ki lop meg kit :) ).
Adott egy bedőlt hiteles, nincs munkája, ha itthon marad tuti nem tudja fizetni a törlesztőjét, sőt segélyt kap, addig ameddig.
Viszont, ha kimegy simán tudja fizetni a törlesztőt, és fogja is, megszabadul az egésztől és utána sz@rik a hitelekre, mert tanult a történetből. Namost azok szerint, akik úgy képzelik, hogy meglopják öket mégis melyik verzió a jobb?
Egyébként én személy szerint csak a "rendszerváltás" előtt és most gondolkodom azon, hogy ki kellene menni, a köztes időben végig reménykedtem, hogy érdemes maradni. íMindezt úgy, hogy a család jó része kint van valamerre, az öcsém pl.: 1987-ben ment ki, már régóta osztrák állampolgár és végig fűzte az agyamat, hogy menjek én is stb. Mondtam nem megyek.
Most azt mondom (nem neki, mert tőle függetlenül fogom csinálni) ki kell menni, senki ne várjon 20-25 évet, mint én, NEM ÉRDEMES. Aki akar menjen, amilyen hamar csak tud.

sjz 2012.07.21. 08:49:50

Az adósmentésről még pár gondolat.
A banki manipulációk miatt generálódott válságot, úgy oldották meg, hogy a bankokat kitömték pénzzel, ebből lett prémium, csodaterepjáró, stb a banki vezetőknek.
Mi lett volna, ha ennyi erővel csinálnak egy lottót az adósoknak, aki nyert rajta visszafizetik a bankjának az adósságát, ekkor keletkezik a banknak vesztesége? Nem és vásárlóerő szabadul fel, amiből adóbefizetés lehet. Azzal hogy közvetlenül a bankokat tömték pénzzel adtak a sz@rnak egy pofont.
Nem kéretik a konstrukciót fikázni, csak egy egyszerű példa volt, de a lényeg kihámozható.
Másik érdekesség, a CHF kamata folyamatosan csökkent, a CHF hiteleké meg folyamatosan nőtt (tudom erre is van megfelelő magyarázat), és amint azt valaki megjegyezte, sok esetben nem az árfolyamváltozás volt a legnagyobb gond, hanem a többszázalékos kamatemelkedés (persze főleg a kettő együtt).
Megállapítható, hogy sem a józan paraszti ész mentén való gondolkodás, sem a problémák valós megoldása nem érdeke az adott hatalomnak. Ez mindaddig így marad, amíg valami nagyobb erő ki nem kényszeríti a változást.
Ezt most nemcsak hazánkra értem mindenütt így van és így volt korábban is.

memyselfandi 2012.07.21. 09:08:31

@váj mí: Nem kell hitelt felvenni, nem kell hitelkartyat hasznalni csak mert valaki a kezembe nyomta. Ez nem is errol szol, hanem arrol az agressziv propagandarol ami azert van hogy megis hasznald es sokan ennek a csapdajaba esnek. Eselyed sincs kikerulni, atprogramoznak teljesen, es a vegen, amikor mar mindenki a kornyezetedben hitelt vesz fel, azt gondolod ez a norma. Igazad van, megint csak azt mondom, a vegen az egyen dont. A hiszekeny ember, akit be lehet palizni. En sajnos azt tapasztalom hogy nagyon sok a hiszekeny ember, es epp ezert nem tudom oket hibaztatni es nem tudok rajuk ujjal mutogatni, mert neha azt erzem hogy lehet en vagyok tul hatarozott, es el kell fogadni hogy a nagy tobbseg nem ilyen...

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.21. 10:57:05

@sjz: Hát ez aztán totál vicces lenne, hogy ha lakásfedezetű jelzálogra vett fel valaki hitelt, a bank arra hivatkozván, hogy közben drasztikusan csökkent a fedezeti garanciaként szolgáló ingatlan értéke, és nem fedezi a devizaspekuációból származó mozgásokat: hát ez a fekete humor netovábbja!!!

A jelzálogos szerződések alapja mindig egy hitelbecslés volt, a becsüst MINDIG a bank jelölte ki, hogy a becsüs szakmai tapasztalata és a hitelfelvő ügyfél felé abszolut érdektelen és részrehajlás-mentes mivolta is egyben garantálva legyen, hiszen maga a bank választotta ki szakember kispistajóskát. Senki mástól ingatlan becslést el nem fogadott.

Nomármost: ha kispistajóska nem tudta mondjuk 2007-ben, hogy 2012-ben rengeteg ingatlan messze értéken alul értékesíthető, de az is megeshet, hogy sehogy: akkor a bank perelje kispistajóskát.
Az adós semmit sem tett "annak érdekében", hogy csökkenjen a fedezetül szolgáló ingatlan értéke.
A piac döntött eképpen.
Ez is egy kockázat, ami ugyehogy ugye nem a devizaadóst terheli? A bank nem szereti a piacot, amikor nem az ő érdeke szerint mozog?:-D

Ha már az adós odaadja a lakását, ugyan mi jogon követelhet a bank bármit is, az ingatlanon túl?

A bank nem PIACI SZEREPLŐ?
Rá akkor nem vonatkoznak a piac ingadozásai????

Sőt, az állam mentse ki őket, nem azért, mert fizetésképtelenek, csak mert nem termelődött mega-giga-extra-profitjuk?

NEM az adófizetők kötelesek a bankot megmenteni.
Meg kell válogatni, melyik banknak mekkora a tartalékrátája, mennyire korrekt szereplője a piacnak és oda kell elhelyezni a betéteket...Máshonnan kivenni. És olyan országot keresni, ahol a banki felügyelet is működik...

Mindjárt nem lenne probléma egy szál se, hanem örüljenek a bankok, hogy van rengeteg ingatlanjuk. Az érték, még akkor is, ha most alacsony az ára. Az ingatlan mindig is hosszútávú befektetés volt, hát hol van akkor itt a hiba?

Kit ért kár?

Ne dőljünk be a rosszhiszemű megfélemlítésnek. Nevük van azoknak, akik ezt teszik, blogokon, bárhol. Nem, nem a trollokra gondoltam, hanem erre a feladatra képzett szakemberekre:-D

Ugye, értjük egymást?

Ui. Mária, ne dőlj be semminek! Bátrak is kitartóak voltatok! Egyetlen életünk van, és ha a magyar 2/3-os parlamenti többségnek nem számít több százezer ember élete, akkor mentjük, ahogy lehet azt az egyetlen életet. Ez legalább demokratikus, mert a Természet ebben senkivel nem tett kivételt.
Senkinek nincs joga az ellehetetleníteni, elvenni.

Miért nincs nálunk magáncsődvédelem?

Ez lenne a polgári világ? Fedél elszáll, család szétmegy, emberek megdöglenek? A megagigaextraszuper profit miatt? Ez egy kormány dolga, hogy ezt biztosítsa, emberi ÉLETEK árán is?????

Mi ez?

Sok sikert, boldogságot, ott, ahova sodort a kényszersors.
Itt voltatok végig rendes adóbefizető polgárok, de nekünk látod ilyenből nem kell.
Hogy ki fog itt a végén adót fizetni???

Majd kigondolják az okosok...

vazzup 2012.07.21. 12:06:51

@Cpt. Flint:

Azt írtad, hogy szerinted a szerződés semmis abban az esetben, ha azt tartalmazza, hogy neked egy bizonyos mértékű CHF-et ad kölcsön a bank, forintra átváltva az éppen érvényben lévő árfolyamon, majd te azt a CHF-et fogod visszafizetni megadott konstrukció szerint, CHF-ben. Ehhez igénybe veszi a bank a vásárolt ingatlant, mint fedezetet, hogy ha lelépsz a pénzével csalárd módon, legalább valamennyit tudjon enyhíteni a saját kárán.

Ezzel szemben te azt írtad, hogy vigye az ingatlant, a többit leszarod, oldja meg.
Csak az a gond ezzel, hogy ahogyan az autóhitelnél sem az autót kérted a banktól, itt sem a lakást, hanem a PÉNZT. Ami X CHF. Ezt kell visszafizetned, részletekben, adott kamatok mellett, adott határidővel.
No már most, ha te kiszállsz ebből a hitelből, vagy a bank felmondja, akkor a szerződésedben pontosan le kell lennie írva, hogy milyen feltételek mellett tehetitek ezt meg.
Például a mindenkori árfolyamon kell számolgatni az összegeket.
Nem olyan bonyolult ez, neked is megy, csak éppen téged nem érdekel, mert azt hiszed, hogy a bank jótékonysági intézmény.
Bezzeg amikor a folyószámládon lévő összeg a kérdés, rögtön átváltasz szolgáltatóra, hogy mé' ad olyan kevés kamatot a bank, meg miért van pénzkezelési költség, meg ilyenek.
Ha olvasgattál volna valaha a bankok és a bankrendszer működéséről, és azokat hajlandó lettél volna értelmezni, egyértelművé válna, hogy mi miért és hogyan. De nem, te csak tolod itt a különféle bemagolt baromságokat, amiket valamelyik narancsos pártlapban olvastál. Kár, hogy vajmi köze van a valósághoz.
A Stockholm-szindrómához meg végképp semmi köze, de te tudod, mivel égeted magad. :D

Azért vettem fel hitelt, mert mint írtam, tele lett a tököm a lakás-tulajdonosokkal, akik kiadták a lakásaikat. 4 év, 10 albérlet, elmennek a búsba. Ez ma Magyarországon az albérleti piac (nem vagyok ezzel egyedül).
Azért akkor, mert akkor lett tele, azért kellett hitel, mert nem volt egy egész lakásnyi fedezetem. Tudod, a nyugalmat, azt, hogy nem tehetnek ki bármelyik percben onnan, ahol lakom, meg kell fizetni. Ha nincs rá éppen fedezeted, akkor hitelben kell megfizetni, so simple.
S azért deviza mert még most is pluszban vagyok a forinthitelhez képest.
Ha most váltanám át, még mindig magasabb lenne a törlesztőm forintban. A kettő közti nyereség valamennyire enyhíti az árfolyam-veszteséget és tartalékképzésre is jó.
Csak éppen lehetne ez még jobb is, ha a szeretett kormányunk nem piszkál bele ilyen módon a forint árfolyamába. Sokkal kevesebb is lehetne a CHF ára, ha nem "menti" meg a devizahiteleseket, ha nem nyilatkozik olyan ótvar baromságokat, mint a Fidesz alelnöke vagy a Kuszaszem tábornok.

Szóval igen, pénzt költök, azt fizetem, hogy előbb lett lakásom, mint hogy ki tudtam volna egy összegben fizetni. Ennek bizony ára van, ti ezt felejtitek el. Azt hiszitek, ezek járnak, pedig nem. Nincsen ingyen-ebéd! Bár lejáratták ezt a közhelyet, az igazságtartalma változatlan.

Az "akkora tartalékok" meg te is tudod, csak párszázezer forintról van szó. Egy panelt sem kapsz ennyiért. Szóval nem értem a problémád ezzel kapcsolatban.

Nem tudom, én a helyedben az erkölcsi baromságaidat megtartanám magadnak, miután leírtad, hogy te lopnál. Mert az, hogy tudod, hogy a fedezeted nem fedezi a PÉNZT, amit elkértél a banktól, ennek ellenére kiszállnál úgy, hogy leszarod a különbözetet, szimpla lopás. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy évekig használtad mások pénzét a saját kényelmed érdekében, s nem fizetsz érte. Mert kevesebbet fizetsz vissza, mint amennyi a megállapodásban szerepelt.

Így kapisgálod már, mi a gondom? Amiről te beszélsz, szimpla szándékos lopás. S ne hidd azt, hogy a bankot sajnálom, mint szervezetet, hanem magunkat, mert minden ilyen esetben mi, a betétesek, tulajdonosok, a bankok egyéb ügyfelei, s végsősoron az adózó állampolgárok fizetjük ki így, vagy úgy a te lopásodat.

Szóval tőlünk lopsz, ha lopsz.

sjz 2012.07.21. 13:00:36

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Teljesen egyetértek veled, csak az első bekezdés nem tiszta, biztos, hogy nekem akartál válaszolni?
Lehet, hogy az az oka, hogy az ebédemhez most ittam meg 3 üveg Litovel Dark Premium üdítőitalt, de segíts kérlek!
Mire volt ez válasz?
Megismétlem, amúgy teljesen egyetértek a gondolataiddal.
Baráti üdvözlettel,
sjz

váj mí 2012.07.21. 13:41:08

@memyselfandi: Nem kikerülni kell bankreklámokat, hanem nem figyelembe venni. Egyszerű, nem? Nekem, például nincs hitelkártyám, mert nem kell. A banki reklámok meg pont annyira érdekelnek, mint az autóké. Autó sem kell.

sjz 2012.07.21. 13:50:35

@memyselfandi:
Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy van egy jó ismerősöm, korábban jól menő vállalkozása volt, a fejlesztéshez hitelt akart felvenni, a végsőkig ragaszkodott a forinthitelhez, de addig győzködték számításokkal, grafikonokkal, amíg beadta a derekát.
Most nincs semmije, mindene elúszott, de ez nem kenhető a devizahitelre, mivel a munkája is ellehetetlenült, hiába lenne forinthitele, azt sem tudná fizetni. örülök, ha nem fogja magát felakasztani. A másik ismerősömnek puskája van, amivel előbb a végrehajtót majd magát tervezi lelőni. Na ez az igazi katasztrófa. Próbálom meggyőzni, hogy nem ez a jó megoldás, remélem sikerül. A média által felkapott történetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, sokkal több emberi katasztrófa hozható kapcsolatba a jelenlegi helyzettel ma Magyarországon.
Az elsőnek említett ismerős tipikus, jóindulatú, de naiv ember, egy normális világban simán boldogulna, itt és most lehet elbukik, de a normalitás régen eltűnt a mi világunkból.
Ezzel kapcsolatban egy kis adalék található Daniel Quinn: Izmael című könyvében.

Donna-CatOnAHotTinRoof 2012.07.21. 17:47:20

@sjz: lehet, hogy több felvetésre is válaszoltam, de az agyamban ez a mondatot maradt meg, ezt ragadtam ki, hogy tiltakozik az ellen, hogy dolgos, szorgos, aktív embereket, akik a maguk szakmájában jók, olyan vádakkal illessék, hogy meglopta az adófizetőket, de a mérsékeltebbek is azt hajtogatják, hogy a bankokat bizonyosan.
Miféle hazug, ocsmány, kártékony nézet ez?

Miért stigmatizáljuk azokat az embereket, akik nem várták az államtól a sültgalambot?
És akik még megnyomorítottan sem várják...

A világon már mindenhol derítik ki szép lassan a sok banki, pénzügyi manipulációs stiklit, ami nem semmi horderejű (A Libor botrány, no annak még folyt. köv. és az nem lesz egy 1xű menet, még a banknak sem, aki mindenek fölötti társadalmi szereplőnek képzeli magát. Élet és halál urainak.)

Ez volt a mondatod, amihez valahogy, ha nem is közvetlenül válaszként, de hozzá tudtam fűzni mondandómat:

Idézlek:
"Namost azok szerint, akik úgy képzelik, hogy meglopják öket mégis melyik verzió a jobb?"

Hát nem és nem és nem és ezerszer is nem, ezek az emberek NEM LOPTÁK MEG a társadalmat, hanem ADTAK, ADTAK és újból csak ADTAK a társadalomnak!!!!!!!
Mindenemmel tiltakozok, hogy ez egyáltalán felvetődhessen komolyan bárkiben is, hogy gyökeret verhessen egy ilyen aljas, csúsztatásokkal telitűzdelt nézet, hogy kriminalizált emberekkel van dolgunk! Legjobb esetben bunkó tudatlanokkal.
Ezek az emberek a banki felügyelet NEM működtetésének, szemet hunyásának ÁLDOZATAI, és még örüljünk, ha valahogy kibírják, amit bírniuk kell, gyermekeik felnevelését, új élet kezdését a nulláról.

A nagyon nagy kár, hogy nem itt, M-on adunk lehetőséget egy új élet kezdésére, a magáncsőd bevezetésére, és örülni, hogy továbbra is adóznak a magyar államnak és nevelik utánpótlásként M-országnak a következő generációt, nem pedig egy másik nemzetnek.

Hamis, hazug, megosztó, figyelemelterelő manipulációnak, erős megfélemlítő nyomásnak vannak kitéve ezek az emberek az amúgy sem "nem teljesen feddhetetlen" pénzügyi hatalom részéről. Erre mondják mindközönségesen: még ők állnak az erdő felől! Bagoly mondja verébnek...

Mit követelhet még egy bank a házadon kívül?
Az életedet?
Jó, hogy nem már tarkólövést vagy dologházak beállítását!!!

A kereskedelmi bank is sima piaci szereplő, semmi több.
És mégis a válság kirobbanásakor az adófizető polgárok pénzéből tőkésítettek fel MAGÁN piaci szereplőket!!!! Egy kereskedelmi banknak is megvannak a piaci kockázatai. Nem csak a hitelfelvevőknek.
Még az ingatlanból történő kilakoltatás is megkérdőjelezhető nem egy esetben, hisz tudjuk, a bank nem járt el hogy finom legyek: a szakma etikai kódexe alapján. Más, jogszabályi elemekről most nem szólok, amelyeket figyelmen kívül hagytak, hisz ők ezt megtehették... Sőt mindennemű szakmaiságot félretolva, csak a minden eszközzel való "itt a piros hol a piros nyerésre játszottak".

Neked írtam, mivel nem járok erre a blogra, de most már be-be fogok térni, ha nem zavarok.

Nézd ezt el, ha Te voltál most számomra "a többeket összefoglaló" alany:-)

sjz 2012.07.21. 20:43:51

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Semmi gond, örülök az értelmes reagálásoknak, és teljesen egyetértek veled.
Szerintem sincs szó lopásról.
Ráadásul teljesen el tudom képzelni az emberek életét hitel nélkül, sőt továbbmegyek a bankszféra nélkül is teljesen rendben lenne minden.

sjz 2012.07.21. 20:46:29

@Donna-CatOnAHotTinRoof:
Ja és nem vagyok itt törzstag, de szerintem nem zavarsz, gyere nyugodtan, az értelmes emberekre és hozzászólásokra mindenütt szükség van.

Mad Mind 2012.07.23. 08:43:55

@nova76:
Nekem soha semmit nem fizettek a szüleim.
Nem azt kell nézni mire elég egy átlag hónapban a 210, ami 190 amúgy. Azt kell figyelembe venni, hogy tudod-e fizetni azt a 90-et, ha beugrik valami nem várt esemény, betegség, munkanélküliség vagy bármi vis maior. Ha csak azt nézed, hogy aktuálisan kitudod vergődni a havi törlesztőt, akkor rosszul választottál.

nova76 2012.07.23. 09:11:53

@Mad Mind: Én nem hiszem hogy ennyire negatívnak kellene lenni. De mint ahogy már többször leírtam, a legtöbb esetben nincs más lehetőséged. Általában egy élet munkája egy ház/lakás. Ezt termeled meg azalatt, míg élsz. Ezt hagyod a gyerekeidre. Két gyerek esetén egy fél ház fejenként. De fizetheted a hitel helyett az albérletet is, ha beüt valami nem várt esemény, ugyanúgy az utcán vagy.
Persze mai eszemmel én sem vennék fel hitelt, de nem azért mert a hitel nem éri meg, hanem mert a házra nincs semmi szükségem. És a gyerekeimet is le fogom beszélni róla. De mint hosszú távú befektetés, mindenképpen megéri. 50 évesen én is örülni fogok a háznak, amit abból a pénzből vettem, amit nem a bérleti díjra költöttem. Feltéve hogy tudom fizetni. De ügye ha nem tudom fizetni, akkor sem vagyok hátrébb, csak épp ugyanabban a cipőben, mint aki nem vett fel hitelt..

Jmbonet 2012.08.24. 16:25:28

Sziasztok,

mi is eladósodtunk de nem devizában.
Ami a hitelből sok az sokk.
Olvastam a blogot, láttam mi van kint külföldön, amit mondok, aki tud csak menjen addigis felszabadít itt egy munkahelyet amit a kormány képtelen, azt Ti megteszitek.
Drukkolok, megyünk mi is !

Üdv.:Imre

nina881 2012.10.28. 07:07:37

en is otthagytam hazat, hitelt es ket gyerekkel uj orszagban probalok uj eletet kezdeni, nekem nincs 3 diplomam, de ha dolgozok akkor van eletem, esetleg neha latom a jovot, otthon legfeljebb a kovetkezo reggelre tudtam gondolni, hogy mit adok enni a gyerekeknek, es hogy reggel jon e a vegrehajto, most mar nem erdekel, nem lettem miliomos, itt sincs megtakaritott penzem, ( meg csak 7 honapja vagyok itt ) de mar kezdek lenyugodni, es ejjelente tudok aludni...annal ami otthon volt minden csak jobb lehet. Annal rosszab mar nem letezik,

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása