oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 09. 06:30,  New Jersey, a kertek állama 233 komment

2018. június 09. 06:30 Határátkelő

New Jersey, a kertek állama

New Jersey Amerikán belül sokszor viccek tárgya, pedig ha (Bredpitt) Móni szemüvegén keresztül látnák az államot, aligha gondolnák így. Egy egészen érdekes, egyszerre informatív és megható poszt következik hát sok képpel.

cim_155.jpg

„2014-ben, New Jersey-i nők egy csoportja egy közösségi oldalon felháborodva adott hangot a Dove egyik dezodor reklámja ellen, amiben a cég New Jersey-t Amerika hónaljának hívja. Hmmm…

Vajon miért is viccelődnek New Jersey-n?

Ha az ember New Yorkba szeretne utazni, szerintem célszerű a Newark Nemzetközi Repülőteret választani, hiszen innen húsz perc alatt be lehet jutni Manhattanbe a Pennsylvania Állomásra, ami a Madison Square Garden épülete alatt van.

Az Empire State Building gyalog innen kevesebb, mint tíz perc. Viszont ha valaki kocsival közelíti meg ezt a repteret, akkor megérti, hogy miért van ilyen rossz híre New Jersey-nek.

Hihetetlen mennyiségű és méretű gyárkéményeket lát a szövevényes autópálya rendszer mellett. Szaga is van a gyáraknak. Elég rettenetes. Viszont, ha az ember ezt a repteret választja, Európából érkezik és a gép bal oldali részén ül, abban a fantasztikus látványban lesz része, amit Manhattan látképe kínál.

Egy pár éve ezen az oldalon egy hozzászóló New Jersey-ről úgy vélekedett, hogy az egyik legrosszabb állam közbiztonság szempontjából. Azóta több helyen is megnéztem a listákat, még az első tízben sincs.

De mi is jó New Jerseyben?

Azon kívül persze (nekem), hogy itt ismertem meg életem szerelmét, aki nem fehér lovon jött (sem fehér, sem fekete ló nem bírná el).

Mennyire ismerjük a saját környezetünket, az országot, a megyét, ahol élünk? Nekem ez mindig érdekes téma volt.

New Jerseyben, Rumson környékén, egy bizonyos útvonalon állandóan autóval jártam, aztán egy szép napon kénytelen voltam elbiciklizni a barátnőmhöz. Nagy élmény volt felfedezni a környéket jóval lassabb tempó mellett.

Aztán ezen felbuzdulva gyalog is megtettem az utat. Még jobb. Az egyik legnagyobb sétálós élményem a képen látható utca látványa, tele platánfákkal.  Azóta is ez a kedvenc utcám Amerikában (a másik Floridában van).

platanok.jpg

Hogyan fedezhetünk fel új látnivalókat?

Valamikor 2001 környékén a kezembe akadt egy könyv: Driving Mr. Albert: A Trip Across America with Einstein’s Brain25 centért vettem egy könyvtár előcsarnokában. Nagyon szürreális olvasmány volt. Eddig jutottam benne: Princeton, Mercer street 112. Itt élt Einstein utolsó éveiben. Princetont egyébként is nagyon szerettük a barátnőimmel. Gyönyörű kis egyetemváros, tele fákkal, takaros kis házakkal.

Ott álltunk barátnőmmel a ház előtt, amin semmi utalást nem találtunk Einsteinre és senki nem nyitott ajtót. Becsöngettünk a szomszéd házba. A két arrogáns európai nő. Egyik megkérdezi a másikat: „Szerinted tudják ki volt Einstein?”

Persze hogy tudják, hiszen a szomszédjuk volt. Egy nagyon kedves hölgy nyitott ajtót, aki elmondta, Einstein kívánsága az volt, hogy az utókor ne csináljon múzeumot a házából. Ha jól emlékszem be sem jutottunk.

Aki szereti a könnyed, romantikus filmeket és szeretné látni, hol élt Einstein utolsó éveiben, megnézheti az IQ c. filmet (Tim Robbins, Walter Matthau, Meg Ryan).  A 112. szám látszik tisztán a filmben is, és ahogy elnéztem valóban a környéken forgathattak.

Aztán később egy budapesti srácnak javasoltuk, hogy kiránduljon el a barátnőjével és ők felfedeztek az egyetem területén egy ajándékboltban egy kis sarkot, amiben azért a város megemlékezik híres lakójáról (a fotót Einsteinről Marty McFly-nak köszönjétek).

einstein.jpg

New Jersey igazi vonzereje az óceánpartjában rejlik. Hosszan húzódik, egészen le Cape May-ig, ami a gyönyörű viktoriánus házairól híres. Cape May strandjairól delfineket lehet látni. Én négyszer, talán ötször jártam ott és mindig azzal az érzéssel jöttem el, amit egyedül LA-ben, Beverly Hillsben éreztem még: a pórnéphez tartozom és a körülöttem levő emberekkel sehogy nem tudok azonosulni. Nem jó érzés. Ennek ellenére bármikor lemegyek Cape Mayre, újra és újra, annyira gyönyörű hely.

oceanpart_1_1.jpg

Aki New Yorkban jár nyáron, és nem tervez autót kölcsönözni, annak ajánlom, hogy a Penn Station állomáson szálljon fel a New Yersey Coast line egyik járatára és utazzon egészen Belmarig (a Bay Head vonalat kell keresni).

Azért eddig, mert innen gyalog is ki lehet sétálni az óceánpartra, ahol eltölthet egy igazi, hamisítatlan amerikai strandolós napot (férjem súgott és ő azt javasolta, hogy Point Pleasant Beach-t is említsem meg, mert itt is ki lehet gyalogolni a strandig, és itt több látnivaló van). Az óceánnak igazi varázsa van.   Rip tide!!!!!!!!

Volt már itt szó róla, de szeretném megint felhívni rá a figyelmet. Nagyon fel kell készülni rá. Aki nem volt még az óceánnál annak ajánlom figyelmébe a mellékletet. Térdig érő vízből is el tudja sodorni a gyereket a víz.

Vegye komolyan mindenki, hogy csak olyan helyen fürdőzzenek, ahol a „baywatch” fiúk és lányok ott vannak. Általában öt órakor vonulnak el.  Egyébként ők a toronyból jól látják, hogyan szakad meg a hullám és ahol nincs fehér hab, ott van a szívóerő, az a bizonyos „rip”. Öt után jönnek a szörfösök (akiknek csak a cápáktól kell félniük).

oceanpart_2.jpg

A rip tide nem az örvény elvén működik, ahol lefelé húzza az embert a víz. Ez a bizonyos rip a parttól húz befelé a nyílt víz felé és sokan kétségbeesve úsznak az árral szemben, ezért fulladnak meg. Pedig csak a parttal párhuzamosan kellene úszni, vagy ha simán lebeg a víz felszínén, akkor is kijut a partra, csak nem ott, ahol belépett a vízbe, hanem a strand egy másik pontján. Ha van ismerősöd, aki az óceánhoz készül, oszd meg vele ezt az információt. Sokan nem tudnak róla.

A Remény városa

Ha valaki New Yorkba készül, vagy ott él és vannak kicsi gyerekei nagyon ajánlom, hogy látogasson el New Jersey Hope nevű városába , ahol a Land of Make Believes nevű vidámpark található. Gyönyörű helyen van. Távol a nagyvárosok zajától, egy hegyekkel körülvett kis paradicsom. Mielőtt valaki elképzel egy amerikai óriás vidámparkot, pont az a lényeg, hogy ez nagyon kicsi, még a Budapesti Vidámpark is nagyobb volt ennél.

Van egy kis vizes élménypark része. A Lazy Riveren (Lusta folyó) egy hatalmas úszógumiban (donut) fekve a környező hegyekben sasokat láthat az ember, vagy talán sólymok voltak, nem tudom. Fantasztikus látvány!  Mi a 206-os utat választottuk, amin több ideig tartott feljutni, de megérte keresztül autózni az erdei utakon, a kis települések, farmok mentén. Varázslatos út volt!

New Jersey egyik szomszédja Pennsylvania. A két állam határvonala a Delaware folyó. Egyik legkedvesebb nyaralós történetem 2013 nyarához kötődik. Felutaztunk egy Manunka Chunk nevű kis városkába, ahol kempingeztünk a folyó partján.

A nyaralás fénypontja John volt, férjem gyerekkori barátja. Igazi figura. Az első reggelen kihívta a gyerekeket a folyópartra és megmutatta nekik a medvelábnyomokat. A gyerekek élvezték a látványt, én nem.

Ettől még éjszaka a bokorba mentem pisilni, mert a tábor legalján voltunk, jó messzire a zuhanyzóktól és a recepciótól. Volt ugyan egy mobil WC kb. húsz méterre a sátortól, de húsz métert megtenni vaksötétben éjszaka, emlékezve a medvelábnyomokra nagy bátorság (mondjuk a bokor alatt pisilni is az).

A recepción fotók függnek a falon, amin medvék vannak. Kifaggattam az ott dolgozó hölgyeket, mennyire kell félni. Azt mondták, ők rendszeresen futnak az erdőben és ha látnak egy medvét megállnak, tapsolnak egyet és már tovább is állnak a számunkra félelmetes állatok (azért én a saját módszerem tartom hatásosnak: nem futok az erdőben).  A medvével szemben nem a futás, nem a fáramászás, nem a földre hasalás a hatásos, hanem a harc. Ha a medve pedig harcolni akar, akkor te vesztettél.

John és haverja egy nagy kötelet erősítenek egy folyóparti fára és elkezdenek a vízbe ugrálni. Tarzan jut eszembe, de Ő nem ivott sört.  Gyorsan kimentem a gyerekeket a vízből, akik aztán a két spicces apuka távozása után folytatják az ugrándozást.

Kajakozás a Delaware folyón

Elindulunk és amikor már többször megfordul a kajak a saját tengelye körül, rájövök, hogy férjem ezt a mesterséget nem jól űzi (én sem). A Duna után nekem ez egy igazán izgalmas túra volt. Megállunk egy helyen, ahol vásott amerikai tinédzserek egy híd legtetejéről akarnak a vízbe ugrani. Négyen vannak. Kettő meggondolja magát. A másik kettő nem jár jól. Az egyiknek a zacskói bánják az ugrást, a másiknak felszakad a bőr a könyöke alatt, ömlik belőle a vér.  

A Delaware folyó gyönyörű. Este ott álltam a partján, tükörsima volt a víz. Kezdett már sötétedni. A folyó túloldalán egy hegyi út, pár házzal a fák között. Csönd és nyugalom. Hátranéztem és a mögöttem levő kis, füves területen szentjánosbogarak százait láttam. Na, erre mondják, az ember úgy érzi, mintha egy tündérmesébe került volna. Utálok sátorozni, de erre a pár napra mindig emlékezni fogunk.

Ezek az igazi élmények, nem az, amit négycsillagos wellness szállóban szerez egy gyerek. Ezekre a táborozós nyaralásokra emlékszik leginkább az ember még felnőtt korában is.

Egy kis átruccanás Pennsylvania államba

Aki New Jerseybe vetődik, ne mulassza el szerintem a Delaware Water Gap-nél található Bushkhill Falls-t. Az erdőben kalandozva az ember belebotlik egy csomó pici vízesésbe (ha minden igaz nyolcba). Fantasztikus látvány!

Ugyancsak ajánlom a Lambertville (NJ)- New Hope (PA) párost.  New Hope nagyon népszerű úti cél a kerékpárosok körében is, akik még attól sem riadnak vissza, hogy New Yorkból tegyék meg az utat, ami 110 km körül van.

Már hosszú ideje éltem New Jerseyben, amikor megint felfedeztem egy nagyon eredeti kis városkát, ami ráadásul mindössze 35 percre volt az otthonunktól. Smithville tele van pici üzletekkel, ahol mintha megállt volna az idő.

Nem ismerik a számítógépet az eladók, az üzletek közötti kis virágos területeken kakasokat láthatunk, az utcán libák vonulnak fel, lelassítva az autós forgalmat. Kívülről olyan ez a kis hely, mintha egy Thomas Kinkaid festményt néznénk, de a valóság minden giccstől mentes.

Atlantic City pedig New Jersey Las Vegasa. Akit érdekel ez a világ, és ha már New Yorkban jár, használja ki a lehetőséget. 1997-ben én jártam ott egy jó párszor, hiszen egészen addig megérte lemennem, amíg a rulettasztalnál nyerésre álltam.

Ez három egymást követő alkalom volt, amikor is két alkalommal 160 dolláros, egy alkalommal pedig 150 dolláros tiszta haszonnal a zsebemben szálltam fel a Greyhound egyik buszára. 

Nem tudom, változott-e azóta a rendszer, de én még úgy utaztam, hogy az akkor 17-18 dollár körüli buszjegyet be lehetett váltani zsetonra, de csak abban a szállodában, ahová a busz érkezett. Ugyanis a menetrendekben a buszok célállomásai a városon belüli, különböző szállodák parkolói.

Egyébként az Egyesült Államok két legnagyobb kaszinója nem Las Vegasban és nem is Atlantic Cityben található. A listát egy olyan hely vezeti, aminek a lélekszáma nem éri el az ötszáz főt. A hely neve Thackerville, Oklahomában.

Ami közös Bruce Springsteenben és Jon Bon Joviban

New Jerseynek sok híres lakója van, de én kettőt említenék csak, hiszen egy városban laktam velük. Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi. Mindig volt valami vibrálás a levegőben miattuk. Ha az ember szerencsés volt, épp egy olyan bárban mulatozott, ahol Bruce Springsteen egyszer csak felállt a színpadra a helyi zenekarral.

Én egyszer egy iskolai karácsonyi ünnepélyen láttam őket. A csarnok egyik felében Springsteen ült a családjával, a másik felében pedig mellettünk állt Bon Jovi a gyerekeivel. Nagyon normális emberek. Az iskola előtt én soha nem láttam Bon Jovi bébiszitterét, vagy ő vagy a felesége jöttek a gyerekekért.

Springsteen pedig a sulival szemben lakik (megsúgom a hozzászólásokban a pontos helyet, mert aki ott jár Halloween táján, nyugodtan elmehet a házukhoz cukorkát kérni, nyitva áll a házuk ajtaja ilyenkor a gyerekek előtt).

Ha valaki szereti Bruce Springsteent, a Rising c. albumához egy kis városi legenda:  2001 szeptember 11. után egy Sea Bright nevű óceánparti városkában, ahol egymás után épültek a Beach Club-ok egy helyi lakos meglátta Springsteent és rákiáltott: „Bruce! Szükségünk van rád!”

Aztán megjelent a Rising c. album, amin van egy dal, My City of Ruins címmel. Eredetileg nem Manhattan, hanem egy New Jerseyben levő Asbury Park nevű város ihlette a szerzőt.

Szombat éjjel rendszeresen hajtottam át ezen a helyen. Amerika paradox mivoltát adja vissza nekem az, ami ott várja az embert. Szinte minden jelzőlámpánál rendőr állt. Itt az is gyanús, ha fehérek bóklásznak kis utcákban az autóikkal. Nagy valószínűséggel kábítószert keresnek.

Az a furcsa, hogy az összes körülötte levő óceánparti kisváros egész más képet ad. Asbury Parkból egy hídon jut át az ember Allenhurstbe. Annak ellenére, hogy Asbury Park lakossága nagyrészt feketékből áll, Allenhurstben egy feketét sem láttam.

Ha valaki nem túl messze lakik, érdemes rákeresnie a The Stone Pony nevű bárra. Ha szerencséje van, Bruce Springsteen is a színpadon fog játszani a helyi zenekarral (ide egyszer akartam bejutni, Russel Crowe koncertjére, a barátnőm éjfélkor a gép előtt ült, de öt percen belül elfogytak a jegyek és lemaradtunk róla).

Amerikai meglepetések

Ha az Egyesült Államokba készülünk, mint turista, nem árt, ha nagyjából ismerjük a célállomás érvényes törvényeit.  Minket, magyar lányokat is ért egy két meglepetés. Mi egy vasárnapi napon elindultunk bulizni Connecticut államba.

Ott derült ki, hogy vasárnap nem lehet alkoholt vásárolni sehol. Csak úgy lehet fogyasztani, ha beül az ember egy bárba. Próbálkoztunk a pincérnél, hátha lehet venni egy üveg italt. Nem jártunk sikerrel. Egy magyar lány mesélte, hogy (ha jól emlékszem) Észak-Karolinában nem tudott délnél korábban tampont vásárolni, mert addig kizárólag élelmiszert lehet venni.

New Jerseyben van egy törvény, amit tényleg nem árt tudni az odautazóknak. Az autó utasterében nem lehet bontott üvegben alkohol (illetve értelemszerűen pohárban sem). Ha a csomagtartóban van, az rendben, abban az esetben, ha belülről nem lehet hozzáférni.

Ezt a törvényt akkor hozták, amikor egy ideig New Jerseyben magasabb volt a korhatár alkoholfogyasztás terén, mint New York államban. Ennek az volt a következménye, hogy rengeteg fiatal átjárt New Yorkba és bizony nagyon sok részeg volt az utakon.

A szövetségi törvény 1984 óta minden államra vonatkozik, miszerint nem lehet 21 évest alkohollal kiszolgálni (érdekesnek találtam a Legal Drinking Age oldalt).

Egyébként szerintem amíg nincs zéró tolerancia, addig hiába minden igyekezet. Az autóvezetők KRESZ kézikönyvében volt kérdés arra vonatkozólag, hogy melyik alkoholos ital fogyasztása miatt bukik le a legtöbb vezető. Válasz: sör.

Ehhez kapcsolódva jegyzem meg, hogy számomra döbbenetes a tény, miszerint 18 évesen el lehet menni meghalni a hazáért, és ha sikerül megúszni a háborút, akkor mondjuk 19 vagy 20 évesen visszatérve a háborúból nem lehet beülni egy bárba meginni egy sört (nézegettem ez ügyben az információkat, úgy látom van kivétel néha).

Ha már jogosítvány: New Jersey nagyon gyorsan reagált a 2001-es terrortámadásra. Szigorodtak a törvények. Sokan nem kaptak állást utána, munkavállalási engedély nélkül, nehéz volt nemzetközi jogosítvány nélkül autót bérelni és akinek az az ötlete támad, hogy ott fog jogosítványt csináltatni készüljön a 6 pontos rendszerre.

Nekem 2013-ban 9 pontom volt, mégsem kaptam meg, mert nem volt még meg a munkavállalási engedélyem. Két különböző Motor Vehicle irodába is elmentünk, kihívattuk a supervisor-t, de hajthatatlanok voltak (egy kis melléklet a pontrendszerhez itt és itt.)

Lakópark időseknek

New Jerseyben, azon a környéken, ahol éltem, nagyon sok idős ember van, hiszen több olyan lakópark akad, ahol 55 évesnél fiatalabb nem vásárolhat házat magának. 1960-ban Arizonában, Sun City-ben épült az első ilyen park. Az első hétvégén több, mint százezer érdeklődő volt, ami felülmúlt minden várakozást.

Egy ilyen lakóparkban sétálgattam és nagyon érdekes dolgot láttam, amit addig sehol máshol, pedig nagyon sok államban jártam. Minden család postaládája tetején ki volt írva a tulajdonos családneve. Nem voltam rest és autóval körbejártam a környéket, leírtam egy jó pár nevet. Nagyon érdekesnek találtam magát a homogenitást. Ez a lista nem tükrözi az amerikai sokszínűséget, íme:

Holton, Lio, Ardale, Marker, Zall, Massaro, Machesi, Vincenza, Romanski, Depcik, Tempe, Andujar, Staber, Partridge, Rajesky, Kinsella, Rupy, Galloway,  Moskal, Giampietro, Reece, Hellwig, The Phalons, Janiak, Reuther/Roskamp, Karvois, Liberti, Conover, Hansen, Colombus, Selander, Miske, Drewer, Wexler, Wardenski, Marchetti, Marotta, Ryan, Roto, Hefont, Wilson,  Eughner, Holftein, Liuzzu, Fedan, Cucchiara, Gucciardo, Van Way,  Jordano, Degregorio  Sugrue, Petrakakos, Fabrizi, Marsucci, Muniz, Geck, Depinto, Tyo,  Kwiatkowski, Richards, Morgan, Schaffer, Tisza, Kessler

Puma, Olcotts, Colavita, Smolski, Flick,  Dujinski, Sterken, Adams,  Antignane, Torsiello, Intindola, Anfusio, Cutchen,  Trepiccione,  Bornemann, Moccia, Kowalewski, Hasubeck, Murphy, McDermott,  Visone, Zbranak, Ramsay,  Mahoney,  Nash,  Ciminera, Rocco,  Olenik, Ruszczyk, Matto, Kovacs, Behringer, Vogt, Sliker, Grunstra, Vobornik, Ostapko,   és a kedvencem : Pizzichillo.

Mitől a kertek állama New Jersey?

Ez nagyon érdekes kérdés, hiszen az Egyesült Államok egyik legsűrűbben lakott területéről van szó. Többek között ezért is savanyú a szőlő, hiszen nagyon drágák a földek, a bérleti díjak. New Jerseyben (legalábbis egy 2008-as cikk szerint) több lovat tenyésztenek, mint Kentuckyban. A fűszernövény termesztésről, az óriási New Jersey paradicsomról és a hatalmas áfonyaföldjeiről is híres ez az állam.

Fort Lee, az amerikai filmgyártás szülővárosa is itt van, ki gondolná? New Jersey nem olcsó állam, „nekünk” még fizetős autópályánk is van a Turnpike mellett, a Garden State Parkway. Sőt, ha meg akarjuk csodálni Lucyt, a fából készült elefántot és be akarunk hajtani Margate City városába, még ezért is fizetnünk kell.

elefant_1.jpg

Azért Lucy kihagyható élmény, szerintem. A város lakói már többször gyűjtést rendeztek, hogy megmentsék a látványosságot. Ők nagyon ragaszkodnak hozzá (és mellesleg megjegyzem, hogy nekünk úgy mutatták be Lucyt, mint Amerika legrégebbi látványosságát, de ezt nehéz komolyan venni, mert nekem úgy tűnt, hogy ott minden a legrégebbi, legnagyobb, legmagasabb, leghosszabb - és legpuhább ).

elefant_2.jpg

New Jersey az előkelő 3. helyet foglalja el a leggazdagabb államok listáján. Nekem Alaszka nagy meglepetés ezen a listán.

Pár éve besétáltam egy gyönyörű Nógrád megyei kis faluban egy lakásotthonba, ahová látogatóba mentem. A nappali könyvespolcán megláttam egy 1981-es kiadású National Geographic magazin. Egy hosszú cikk van New Jerseyről és ebben olvastam először a Koralja fivérekről. Három férfi, egypetéjű ikrek, mindhárman rendőrként szolgálták az államot. Hogy én miért nem hallottam soha róluk?

Miről nem hallottam még, amikor ott éltem? Kedvenc felfedezőm, Thomas Edison egy Menlo Park nevű helyen dolgozott KITARTÓAN és RENDÍTHETETLENÜL. Azóta tiszteletére Edisonnak hívják a helyet. Érdemes ide is ellátogatni, nekem ez a bakancslistámra került.

Egyébként van még Floridában is Edison Múzeum. Fort Myers-ban. Erről is sikerült lemaradnom, pedig nem is messze éltünk tőle.

Ha New Jerseyre gondolok, a kedvenc „képem” a sógorom hátsó kertjéhez kötődik. Férjem nagy családja van ott, a gyerekek marsmallow-t (pillecukor) sütnek a tábortűz felett, a szomszéd telkén levő óriás fákat látom, kabócák ezreit hallom, ami olyan jellegzetesen New Jersey-i nekem és a sógorom által válogatott dalok közül megszólal a kedvencem, amit ha meghallok, mindig ugyanazt érzem: szeretem a férjem és Amerikát és nagyon sajnálom, hogy nem élhettem akkor, abban az Amerikában, amiben a férjem felnőtt."

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: New Jersey Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9014032920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Latcho Rom 2018.06.09. 22:38:57

names.mongabay.com/ancestry/New_Jersey.html

Ergo: nem él ott kevesebb fekete, ha szeretik őket a “wops” ha nem.

Wop: olasz amerikiai gúnyneve.

Antal Jozsa 2018.06.09. 22:39:01

@Bredpitt Monika: erről hallottam, de attól még az angol a hivatalos. Milyen nyelven vannak a törvények, olaszul?

"De jure" lehet h nem angol, de de facto biztosan hogy az. :-)

Az hogy kismillió bevándorló kismillió különböző nyelven beszél az egy másik történet.

Antal Jozsa 2018.06.09. 22:39:06

@LepesMez: Attól még a nagy 0 a garantált, ha majd munkahelyet váltasz lehet aggódni hogy legközelebb meglesz-e megint a 23 nap.
De lehet jó szakmád van, akkor jó a helyzeted.

Szerintem még mindig jobb ha ez a szabi dolog nem "benefit" szinten van megoldva.és inkább törvényileg szabályozott. Magyarországon kapcsiból két hónappal kevesebbet dolgozik egy ember a törvényi keretek között.

Antal Jozsa 2018.06.09. 22:39:12

@P.Elliot: Én nem állítottam hogy minden amerikai Európába jön minden évben, egy másik kommentre reagáltam.

De ha már azt mondod hogy minden USA állam más és más ebbe azért belekötnék. Én eltöltöttem egy nyarat New England-ben, na most ott az egyik állam olyan volt mint a másik. Ha most utazol 2000 km-t nyugatra nyilván feltűnik a különbség. Európában sokkal nagyon a sokszínűség, kisebb területen is akár (ez sajnos politikai értelemben nem biztos hogy előnyös de az más téma). Szerintem ez vitán felül áll, még az egyik volt amerikai munkatársam is azt mondta, hogy USA-ban mész, egyik állam olyan mint másik, egyik város olyan mint a másik, ezzel szemben Európa teljesen más......

De no offense :-) én egy kicsit azért irígylem azokat akik odakint megtalálták a számításukat (nemcsak munka terén), nekem sajnos messze lenne, túlzottan elszakadnánk az otthoniaktól...

P.Elliot 2018.06.09. 22:46:21

@Antal Jozsa: Hogy amerikaban egyik allam olyan mint a masik? Es ezt amerikai mondta? Na, az sem utazgatott az orszagban az biztos, muszaj nevetnem ezen....

M. Péter 2018.06.09. 22:57:05

@Bredpitt Monika: A fehérek nem voltak rabszolgák, hanem a többségük szerződést kötött, hogy a tengeren való átkelés fejében egy bizonyos ideig fizetés nélkül dolgozik, és ezen kívül voltak kényszermunkára ítélt elítéltek is. A munkakörülmények nemigen különböztek a rabszolgákétól, de az ingyenmunka határozott ideig tartott, a fehér ingyenmunkások gyerekei szabad polgárnak születtek, és az ingyenmunkások jogilag is embernek számítottak.

gabors 2018.06.09. 22:58:44

@Bredpitt Monika: "irigylem azokat, akiket meglep "

en is ... de ezert nem megyek veletlenszeruen south jersey barokba ....

lehet a broadway gig tanking ????

nem lehet jegyet kapni ...
.
.
.
.

.
.
..
normal aron

gabors 2018.06.09. 23:02:21

inkabb concetralj hogy legyen mar vegre "zold" kartyad . mer DT akar mindent leallit .. es majd nezheted az oceant onnan

Antal Jozsa 2018.06.09. 23:05:04

@P.Elliot: Masschusetts meg Connecticut között például nem tudok nagy különbségeket elképzelni. Ugyanígy New Mexico meg Nevada között sem. Azonban New Mexico-ban (vagy Új-Mexikó fura így leírni) vannak érdekes családi házak. Luke Skywalker is olyanokban töltötte a gyerekkorát..

De Nevada meg Massachusetts között a különbség már olyan mint ég és föld, így egyetértek. Viszont itt Svájcban ha 150 km-t utazok már nem (svájci)németül beszélnek hanem olaszul, az építészet is teljesen más....sorolhatnám. Plusz, nem hinném hogy az USA-ban van olyan államhatár ahol a két oldal között akkora a különbség mint az osztrák magyar határ két oldala között :-)

Egyébként az amerikai munkatársam indiai volt, de már állampolgárként nyilatkozott így, és nagyutazó volt :-)

Csodabogár 2018.06.09. 23:32:47

@Antal Jozsa: Ha Svájcban elindulsz hamarosan akár Franciaországban, vagy Olaszországban is lehetsz. Svájc persze extrém, de bármelyik európai országból igen hamar teljesen más országba kerülhetsz és komoly különbségek vannak.

Egyszer egy amerikai orsvosnőt kaluzoltam Pesten, anyukája magyar volt, de nem tanította meg magyarul. Kb. 50 éves volt, több szakorvosi extrával, kórházi főorvosként dolgozott. Na és rohant. Kérdeztem nincs több szabadsága mint 2 hét? De van, mondta, viszont többet nem illik és nem is ajánlatos egyszerre kivenni, mert esetleg arra a következtetésre jutnak, hogy nincs is rád szükség.
Tudtam mindig, hogy nem nekem való hely lenne Amerika.

Latcho Rom 2018.06.09. 23:37:26

@Antal Jozsa: harmadik negyedik generaciósok az olaszok, pár szót tudnak csak olaszul, a Boss szintén.

Antal Jozsa 2018.06.09. 23:37:26

Nevada helyett Arizonát akartam írni de igazából édesmind1, a vegetáció ugyanolyan :-)

Latcho Rom 2018.06.09. 23:37:26

@gabors: Háromszor játszottam a Springsteen Brodway tombolán - jótékonyságra használja a Boss - 2jegy az előadásra, hotel, repülőjegy, stage pass, találkozás vele, s kapsz egy autogrammos 1962 Fender telecastert. Sajnos nem nyertem..10 bucks each.

Kezdődik a Belmont lovi...

Latcho Rom 2018.06.09. 23:37:26

Ez az új jersey statisztika, bár itt nem emeli ki a fehér amerikaiak etnikumát.

www.census.gov/quickfacts/NJ

M. Péter 2018.06.10. 00:19:02

@Antal Jozsa: Utah és Nevada, az egyik oldalon mormonok, a másik oldalon kaszinók.

kronikas 2018.06.10. 00:23:25

@Bredpitt Monika: Köszi hogy megírtad... Engem USA úgy nem vonz, ám egy régi gyerekkori barátnőm húga 20 évesen oda ment ki, meg férjhez, mármint New Jersey-be. Azután jó ideje megszakadt a kapcsolat - legalább van egy kis képem arról, hol élhetett vagy él még mindig.

Neked New Jersey, nekem mondjuk Koh Lanta - lényeg ki ki találja meg, hol él szívesen.

Ahol most élek második éve, arról még nem írtam, se Japánról. Japán is nagyon bejött számomra, nem Tokyo, hanem Kyoto és környéke, illetve Kamakura.... utóbbi helyen szívesen élnék is egy darabig, talán még összejön.

gabors 2018.06.10. 00:47:55

@latcho drom: OH belmont itt van minden nap ott megyek el melletete de draga es dress code is van nem mehetsz jeans tee-shirt comboban ... sz...ak le ....ok a lovakat

Antal Jozsa 2018.06.10. 01:16:59

@latcho drom: Svájc Ticino nevű kantonjában (tőlem délre kb 150-200km) a hivatalos nyelv az olasz. Nem úgy mint dél szlovákiában a magyar. Az olasz a kanton "államigazgatásának" a nyelve és nem egy kisebbségi nyelv. Ez ugyanúgy igaz a francia kantonokra, sokan azt hiszik svájcban csak németül beszélnek. Én is azt hittem sokáig...

Ezt a másod, harmadgenerációs dolgot nem értem, biztos német svájcra értetted.

Antal Jozsa 2018.06.10. 01:17:06

@Csodabogár: Ne becsüld le Svájc területét ;-) , a német-osztrák határtól Genf 380 km. Ha vki Magyarországról jön autóval mint korábban szüleim első alkalommal, és megláttak a Lausanne ~300 km táblát fogták a fejüket :-)

geeeteee 2018.06.10. 01:17:13

@libslobsi fuszal: Szerintem fehérnek szánta. A tejeskávé meg rosszabb, mint a fekete.

geeeteee 2018.06.10. 01:17:23

@Bredpitt Monika: Becsöngetett a borkóstoló buddha.

Latcho Rom 2018.06.10. 01:25:20

@gabors: Justify Tripple Crown :)

zoldzeller 2018.06.10. 03:17:56

New Jersey valahogy teljesen kimaradt az eletembol. Talan akkor jartam ott, mikor atautoztunk DC-bol NY-ba. A keleti parton nekem Boston es Upstate NY a kedvencem, delen pedig Savannah, Georgia-ban.

De szegeny Arncht-nak es Csodabogarnak nagyon neki ugrottatok es muszaj bevallanom, hogy azert van igazsaguk. Az 50 allambol nagyjabol 45ben nem szeretnek elni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 05:21:54

@gabors: "riptide .. meglatjuk zsuzsi mit szol a westcoast-rol"
Nalunk is van:) amikor es ahol elofordul, figyelmeztetes van kiteve. Ill olyan strandokon, ahol gyakori, tabla jelzi.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 05:44:39

@LepesMez: "de egy atlagos ember az usaban is ki tudja elegiteni a kulturalis igenyeit. szinhazak, kiallitasok, ezekbol vannak boven. kb azokban van hatranyban az usa, ahol az epuletek, az europai varosi struktura a fontos piller.

ugy erzem, hogy a kulturalis hatrany tul fan fujva."
Egyetertek! Az, hogy nincsenek tobb evszazados epuletek, egy dolog. Es teny, hogy az amerikaiak mindig racsodalkoznak ezekre Europaban, es imadjak a "regi" dolgokat. Kepesek meg egy uj butordarabot is "regiesiteni", hogy "antiknak" nezzen ki :)
De a kultura valoban nagyon sokretu, es ahogy irtad is, rengeteg lehetoseg van (es nem csak penzeseknek), hogy "kuturaval" talalkozzon. Akar egy helyi kis szinhaz olyan eloadast tud produkalni, ami siman megallna a helyet akarmelyik pesti v. videki nagyvarosi szinhazban. Sot, lattam mar olyan szinvonalas kozepiskolai eloadast, hogy leesett az allam!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 05:59:13

@Antal Jozsa: "Szerintem ez vitán felül áll, még az egyik volt amerikai munkatársam is azt mondta, hogy USA-ban mész, egyik állam olyan mint másik, egyik város olyan mint a másik, ezzel szemben Európa teljesen más."

Attol is fugg, hogyan ertjuk: mert mondjuk a preri allamok nagy resze valoban hasonlo kulturalis-etnikai es foldrajzi vonatkozasban (pl. Nebraska, Kansas, Oklahoma - nagy resze feher lakossag, mezogazdasag blue collar working class - persze kisse altalanositva). De ha mar egy kicsit arrebb mesz, mondjuk Midwest v. Southwest, egeszen mas a kultura es minden, ami azzal jar. Nem beszelve a West Coastrol: CA teljesen mas, mint Oregon v. Washington allam. Ezt akkor lehet jobban eszrevenni, ha az ember leelt par evet egy allamban. Mi pl. altalaban mar akkor kiszurjuk a "foldijeinket" (ertsd kaliforniaiak), amikor valamelyik eruropai repteren atszallunk az ide hazafele tarto gepre. De azt is tudjuk, ha vki nem kaliforniai, hanem mondjuk East Coast-on lakik :) (maskent beszelnek, maskent oltoznek legtobbszor :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 06:02:48

@P.Elliot: Hogy amerikaban egyik allam olyan mint a masik? Es ezt amerikai mondta? Na, az sem utazgatott az orszagban az biztos, muszaj nevetnem ezen.."

Igen, pontosan nekem is ez jutott eszembe! :) akkor nem vagyok egyedul :) Nagyon nagy kulonbsegek lehetnek meg szomszedos allamok kozott is. Ezt sajat borunkon tapsztaltuk, amikor 2 eve (huh de szalad az ido) az egyik road trip-en California - Arizona -Utah utvonalon mentunk vegig. De meg mekkora kulonbsegek voltak!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 06:12:24

@Antal Jozsa:" Plusz, nem hinném hogy az USA-ban van olyan államhatár ahol a két oldal között akkora a különbség mint az osztrák magyar határ két oldala között :-)"

Mondjuk ez teljesen logikus, mert itt nem ket kulonbozo gazdasagi/politikai rendszer van, mint Mo es Ausztria eseten. Az allamok kozotti kulonbsegek, azon tul, hogy reszben osszefuggnek a gazdasagi fejlettseggel, inkabb adodnak abbol, hogy a lakossag milyen kulturalis/tortenelmi/foldrajzi hatterrel rendelkezik. A keleti part kulturajat az europai bevandorlok alakitottak, igy sokkal "europaibb", mig a nyugati parton nagyobb az azsiai/hispan befolyas. Kozepen meg az "igazi Amerika" (magyaran kevesebb a kulturalis diverzitas)

geeeteee 2018.06.10. 08:06:49

@LepesMez: Nem akarok kötekedni, értem, hogy a "magas" kultúrára utalsz, de hiba a talponállókkal szembeállítani. Történetesen a tudattágítás terei, tudtad? A mai magasnak ítélt kultúra alkoholban született.

Catwoman1 2018.06.10. 08:06:55

Aranyos vagy! Azt hittem, hogy a blog.hu mindig elküldi az üzenetet az illetékesnek. Szép vasárnapot neked!

szepipiktor 2018.06.10. 10:20:09

De kár, hogy egy ilyen remek írást cenzúrázol...
Akkor nem írok meg pár tényt, ami kimaradt.

Határátkelő 2018.06.10. 10:21:53

@szepipiktor: Nincs cenzúra, moderálás van, távoltartandó a trollokat.

hataratkelo.blog.hu/2015/01/17/moderalasi_alapelvek_104

Ha tudod, mi a kettő között a különbség, írd meg a kimaradt tényeket. Ha nem tudod, akkor inkább ne írj semmit.

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:35:00

@nyuszigonosz: még egyszer leírom, hogy ti bizonygattok valamit, én tudom mire gondoltam, úgy tűnik csak @libslobsi fuszal: alias puhacica érti miről beszélek, az egy dolog, hogy valóban furcsa lett a mondat, de most meg lett magyarázva, valaki elfogadja, valaki nem

azt meg nem gondoltam, hogy veszekedni akarsz, köszi a hozzászólást, mindenből tanul az ember (ill sok mindenből), legközelebb jobban vigyázok,

egyébként mikor visszaolvastam a szöveget én is éreztem a mondat furcsaságát, de sebaj, üdv

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:38:19

@Zsuzsi65: a belinkelt poszt alatt anno , ha jól emlékszem azt írtad a rip tide mellé (ami néhol egyben, néhol külön van írva @gabors: )
hogy nincs köze a dagályhoz (merthogy HA dagálynak fordította), én úgy láttam hogy van köze, amikor dagály volt, sokkal többször ki volt rakva a piros zászló,

még azt is olvastam a rip tide-hoz kapcsolódva, hogy főleg olyan helyeken alakul ki, ahol a hullámokat megbontja pl egy kisebb zátony, vagy valami vízbe épített sétány.....stb

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:39:06

@szepipiktor: kár, hogy nem láttam a hozzászólásod, nem akarod megpróbálni még egyszer? köszi, hogy elolvastad

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:41:55

@gabors: hát köszi a tanácsot, én koncentrálok, és könnyen lehet, hogy Trump bohóc majd jól elintézi az életem, de hát ez van, azt hiszem megbékélek majd azzal, hogy ott kell élnem, ahol születtem,

szeretem a hazámat továbbra is, most viszont nagyon áldom az eszem, hogy lányom kint született, úgy tűnik azokat veszik elő, akik nem ott születtek, mint pl sógorom örökbefogadott lánya, akinek US útlevele van és mégis megtalálták, hihetetlen mit művel ez a kretén

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:43:27

@Catwoman1: neked kell beállítani, ha jól emlékszem, én úgy állítottam be, hogy kapjak is értesítőt, és az is kapjon, akinek én küldtem az üzenetet (ha jól emlékszem)

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:49:48

@Zsuzsi65: a diverzitáshoz annyit még, hogy itt néha hallok emberektől olyat, hogy Amerika tele van zsidókkal, hiába magyaráztam a múltkor valakinek, hogy a keleti parton és a nyugati parton vannak inkább (New York -ban van a többség azt hiszem, illetve nyilván LA -ban, hiszen Hollywoodban szerintem egyértelmű a zsidó többség, meg talán Floridában vannak még többen) és hogy Amerika zsidó lakossága kb valami 5%, de lehet hogy még annyi sincs,

bizonygatták nekem, hogy hülyeséget beszélek,

Bredpitt Monika 2018.06.10. 11:55:00

@zoldzeller: mondjuk te egy über szuper helyen laksz, én is szívesen laknék abban a városban, bár azt el nem tudom képzelni, hogy lehet ott egy babakocsit tologatni,

a klímáról meg ne is beszéljünk, Floridában megőrültem a melegtől, viszont SF t nagyon bírnám egész évben, illetve San Diegot is, amikor Arizonába költöztem férjemmel, akkor minden nap ránéztem az időjárás jelentésre, míg Bullhead Cityben 130 fok volt minden áldott nap, San Diegoban meg 72 volt a legmagasabb hőfok, de szerettem volna odaköltözni!!!!!!

gabors 2018.06.10. 12:51:16

@latcho drom: koszi !! ilyen mar jo regen nem volt ... negyven eve kb

de inkabb kutyat setaltattam (es jol leestem az uj biringarol meg mindig nem tudtam megszokni hogy nincs rajta kontra)

gabors 2018.06.10. 12:57:52

@Zsuzsi65: itt csak arra gondoltam hogy te jobban tudod esetleg de szerintem egy szo nem ahogy eredetileg volt irva..

errefele is van ilyen mert ez normalis jelenseg amikor nagyobb hullamok vannak foleg viharok elott es utan ...

a veszely az hogy sokan nem tudjak hogy mi tortenik es bepanikolnak persze addig konnyu amig az ember nem kerul ilyen helyzetbe elmeletben en is tudom mit kellene csinalni de meg nem volt reszem benne.

Bredpitt Monika 2018.06.10. 12:58:07

@kronikas: ha teheted azért nézd meg az USAt, bérelj egy autót és csak vezess, amerre kedved támad elindulni, nagy élmény

Bredpitt Monika 2018.06.10. 13:02:20

A listában szerepel a Partridge név, most megnéztem kíváncsiságból az eredetét, na, ezt a nevet szerintem nem sok fekete viseli

www.houseofnames.com/partridge-family-crest

@gabors: @Zsuzsi65: @latcho drom: @P.Elliot: @libslobsi fuszal: @nyuszigonosz: @kék madár: @Shanarey:

bocs, ha valakit kihagytam

gabors 2018.06.10. 13:05:02

@Zsuzsi65: "videki nagyvarosi "

mar bocs de ezt hogy kell erteni .. mert Mo-on egy 50-100 ezres mar NAGY NAGY NAGY varos en meg itt elek egy 38 ezres nem is onallo :"faluban" ahol sajat szemetgyujtes, konyvtar iskolaszek, korhaz tuzoltosag van amiert mind a helyi adokbol fizetunk nem a szovetsegi vagy allami alamizsna

sokan fel sem fogjak hogy a leptekek teljesen masok ja es egy vilagvaros alig tobb mint 50 km innen

gabors 2018.06.10. 13:11:11

@Bredpitt Monika: " rip tide mellé (ami néhol egyben, néhol külön van írva @gabors: )"

szerintem rosszul tudod riptide egy szo de szoktak rip current-nek is hivni ami viszont kulon irando...

de ha jobban tudod kuljd mar egy linket hogy melyik szotar szerint kell kulon irni .... (only nitpicking ez is egy szo )

gabors 2018.06.10. 13:18:34

@Bredpitt Monika: "még azt is olvastam a rip tide-hoz kapcsolódva, hogy főleg olyan helyeken alakul ki, ahol a hullámokat megbontja pl egy kisebb zátony, vagy valami vízbe épített sétány.....stb "

riptide semmi mas mint hogy a "vissza folyo" viz amit a hullamok partra tolnak hogyan megy vissza mert ugye vissza kell hogy menjen valahova. Az adott partszakasztol es az eppen erekezo hullamoktol fugg ja es high-tide-kor nyilvan gyakoribb ha eppen olyan a partszakasz. Attol veszelyes hogy a viszfelulet alatt tortenik vagyis nem latszik es ha valaki belekerul akaratlanul is ellene probal dolgozni elfarad bepanikol es jon a baj ... maga a riptide nem onmagaban veszelyes

gabors 2018.06.10. 13:25:45

@Bredpitt Monika: " akinek US útlevele van és mégis megtalálták, hihetetlen mit művel ez a kretén "

hm azert ahhoz hogy valakit "megtalaljanak" valamIt csinalnia is kellett ...

ha van utlevele USA akkor mar allampolgar .. azt kb csak hazaarulassal lehet elveszteni ... kiveve ha a zoldkartyat/allampolgarsagot valahogy ugyesbe szerezte ... akkor visszafele veszti el az allampolgarsagot vagyis jogilag a bevandorlasat/zoldkartyajat "tamadjak" meg es ha azzal valamit hanipanki volt akkor bukja az utlevelet is ...

amugy akkor ha jol ertem feladod a hazassagot is mert az hogy a ferjed koltozzon oda az sem opcio gondolom (neki nehezebb lenne ott allampolgarsagot szerezni amugy)

gabors 2018.06.10. 13:32:36

@Bredpitt Monika: hat ugyan nem mondtal hulyeseget mert valoban elenyeszo szamu zsido el kb 6.5 millio a 2017-es szamok alapjan ... es ez kb 1.5% kozel sem 5% ....

aki emiatt nem megy az usaba az eleg kreten kar barmit is magyarazni ... nyilvan joval tobb zsido van mint Iran-ban vagy sziriaban vagy mozambikaban ....

ami igaz hogy tobb zsido van mint izraelban ...

de ilyen alapon Franciaorszag Argentine UK is tiszte jew

Antal Jozsa 2018.06.10. 14:14:22

@Zsuzsi65: Így persze érthetőek a különbségek az USA-n belül is ha több 1000 km-es távlatokban gondolkodunk.

A prérin élni biztosan nagyon nyugis lehet :-)

Latcho Rom 2018.06.10. 14:14:40

@Bredpitt Monika: SD egy csuda, next life, majd ott randizumk, ok? :)

Latcho Rom 2018.06.10. 14:14:47

@gabors: kontra???? Nemá, csinálnak még olyat?

Justify könnyen nyert, végig vezetett. De a jó pénz a másodikon volt, 25-1 volt az odds.

Sequoyah 2018.06.10. 14:34:09

New Jersey azert kulonc, mert annak ellenere, hogy minden szallal New yorkhoz kotodik, egy kulon allam. NY nelkul eletkeptelen, es fura, hogy egy “kulvaros” kulon allami statuszt kap ilyen formaban. Es mivel kulon allam, kulon politikaval, senki sem tori magat, hogy osszekosse NYkal. Nezzuk csak meg Manhattenbol hanyfelekeppen lehet eljutni Long Islandre, es hanyfelekeppen New Jerseybe. Pedig mindkettobol.a citybe ingaznak az emberek.
New Jersey legnagyobb attrakcioja az, hogy NY mellett van, ezert vicces. Igazabol egy allamnak kene lenniuk (Connecticuttal egyutt).

Onmagaban sem rossz hely, foleg ha csaladi, kertvarosi eletre vagyunk. Biztonsagos, es Amerika egyik legjobb oktatasa es egeszsegugye van itt, szoval gyereknevelesre kituno. Csak hat uncsi amig nem leped at az allamhatart. De ez a hatar ugyis csak a kollektiv kepzeletunkben el...

Bredpitt Monika 2018.06.10. 16:55:19

@gabors: nezd meg a Wikipedia t, meg ott is kuloN van irva es aztan meg egybe, szoval akkor......

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:00:20

@Sequoyah: erdekesx amit irsz, de szerintem New Jersey jol meglenne New York nelkul is, ha nem lett volna ennyi ember, aki a kertvarosba menekul , nem lenne ilyen draga New Jersey,
lanyom unokatesoja, aki mar harminc eves, egeszen Pittsburgh ig ment, ott joval alacsonyabbak a lakas arak....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 17:00:58

@gabors: "ha van utlevele USA akkor mar allampolgar .. azt kb csak hazaarulassal lehet elveszteni ... kiveve ha a zoldkartyat/allampolgarsagot valahogy ugyesbe szerezte ."

Nekem is ez jutott eszembe...szoval azert az ICE nem valoszinu, hogy ok nelkul ellenoriz valakit.

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:29:21

@gabors: @latcho drom:

en.wikipedia.org/wiki/Rip_tide

az igaz, hogy a szövegben egyben van, de jó nagy betűkkel van maga a fogalom KÜLÖN írva, hát nekem egyébként mindegy

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:31:59

@Zsuzsi65: @gabors:

19 éves a lány, legjobb tudomásom szerint semmit nem csinált, de még ha csinált is, mondjuk kapott egy parkoló cédulát, könyörgöm, az amerikaiak nem kapnak büntető cédulát???

én inkább azt gondolom, hogy azokat szedik ki a rendszerből legelőször ,akik nem ott születtek, és valami adminisztrációs hiba lesz,

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:36:15

@gabors: miért adnám fel a házasságom? idáig is így működött, és ez nekünk így is működik,

a kérdés egyébként is fura, mert ezzel az erővel lehetne azt kérdezni, hogy a férjem adja fel a házasságot, nem igaz?

nem adok fel semmit, csak várok, de úgy tűnik (férjemet idézve) hogy arra van most nagyobb kapacitás, hogy családokat szakítsanak szét Amerika utcáin, merthogy elég vad dolgokat mesél,
azokkal a hivatalnokokkal csináltak interjút, akiknek az a dolga, hogy az utcán odamenjenek családokhoz és az ott született amerikai gyerekektől elragadják azt a szülőt, akinek meg nincs állampolgársága,

azt mesélték, hogy rémálmaik vannak, nem lehet kellemes feladat, talán nem így kellene csinálni ezt az egészet,

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 17:36:41

@Bredpitt Monika: nem allitom, hogy nem fordulhat elo tulkapas v tulbuzgo ugynok, Amerikaban tobb millio ember el, aki nem itt szuletett es van amerikai utlevele. Altalaban ha vkit kiszurnak, ott vmi szabalytalansag fordult elo. De ahogy mondom, lehet h csak egy tulbuzgo ugyintezonel felakadt a szuron az illeto.

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:38:38

@latcho drom: gondolkoztam egy ideig mi az az SD,
nekem nagy fájdalom, hogy egy rohadt 40 dolláros ing miatt nem tudtam eljutni San Diegoba, vissza akartam vinni a boltba, de ha jól emlékszem nem találtam meg,

valahol a Venice Beach en vettem, hogy utáltam azt az inget, pedig rohadt jó színe volt, el is ajándékoztam aztán

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:40:14

@Zsuzsi65: hát, kíváncsi leszek, nem tudom elképzelni, hogy visszaküldjék a lányt, sógorom ráadásul a kormánynak dolgozik és több, mint egy év alatt hivatkozva az állására sem tudott egy ügyintézőig eljutni,

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:41:50

@M. Péter: köszi az újabb korrekciót, a fehér rabszolgákat illetően (azért majd leellenőrizlek)

Bredpitt Monika 2018.06.10. 17:43:45

@kék madár: ki az a Bourdain, már láttam emlegetni itt pár napja, talán shakti írta, hogy meghalt, de nem is hallottam még róla

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 18:08:07

@Bredpitt Monika: nem valoszinu, hogy visszakuldik. Tulbuzgo ugyintezok mindenhol vannak. A lanyom tavaly elvesztette a zold kartyajat, es kapott egy okmanyt, amivel ugyanugy visszajohet az orszagba (utaznia kellett, mielott a replacement kartyat megkapta volna). Ehhez kepest persze, hogy kiemeltek a sorbol hazafele es csak azert kellett majdnem 1 orat ucsorognie a repteri szoban LAX-en, hogy megmondjak neki, minden rendben. Ezek utan gyorsan be is adta az allampolgarsagi kerelmet ;) megprobaljuk visszakerni a zoldkartyara befizetett osszeget, hiszen most mar nem lesz ra szukseg (majdnem 1 ev a kiallitasi ideje! Nevetseges). Van egy gyanum, hogy nem fogjak visszaadni...na, majd meglatjuk:)

Bredpitt Monika 2018.06.10. 18:29:26

@Zsuzsi65: jaj, ránéztem , hogy halt meg.....

nem ismerős az arca, majd később lehet végig olvasom mit írnak róla,

nekem volt egy barátnőm, megkapta az engedélyt, hogy hazautazzon az interjú előtt, el is jöttek Magyarországra férjével, és mire visszaértek már nem tetszett , hogy elutazott, nagyon beléjük kötöttek, végül egy New Jersey-i szenátornak írtak levelet, hogy segítse az ügyüket,

azóta ő is állampolgár, néha érthetetlen, hogy mennyire nem párhuzamban dolgoznak az amerikai hatóságok,

nekem pl a reptéren egyszer azt mondták azok, akikkel beszélnem kellett, hogy nehogy már hosszabbítsak, mert azt nem lehet,

néztem rájuk értetlenül, hogy ha kaptam engedélyt a maradásra akkor mégiscsak lehet, nem ?

Bredpitt Monika 2018.06.10. 18:30:15

@Zsuzsi65: és igen, lelkiekben készülj, hogy nem fogod látni a pénzt, bár ki tudja

Bredpitt Monika 2018.06.10. 18:34:15

@Zsuzsi65: most megnéztem, lehet, hogy láttam egy párszor, mert én most itthon a Bizarre foods sorozatot nézem Andrew Zimmern-el, úgy látom, hogy voltak ők ketten egy műsorban,

én nagyon szeretem ezt a sorozatot, de mi a seggfej Gordon-t is bírtuk a lányommal, nem tudtam eldönteni sokszor, hogy valóban ilyen bunkó, az életben is, vagy tényleg csak a nézettség miatt adják a szájába a sok tahóságot

Bredpitt Monika 2018.06.10. 18:37:18

@gabors: szerintem ő egyszerűen csak beállít egy egy helyre, én erről beszéltem a posztban is (Bruce), szerintem sehol nem mondanak nemet neki, itt nem a pénz a lényeg.....de az is lehet, hogy én vagyok túl naiv

Latcho Rom 2018.06.10. 18:49:27

Élet a szemétdombon

Már két hónapja élünk az újabb kétharmadban, de a gyászmunka csak nem akar véget érni. Mert nem is érhet. Hogyan is lehetne elfogadni, hogy egy normális, átlagos európai ország helyett egy bűnözők által uralt keleti szemétdombon vagyunk kénytelenek élni.
Vagy az talán normálisnak nevezhető, hogy csak a legfrissebb esetet említsem, hogy a sebtében visszavonult Lázár János elismerte, hivatali ideje alatt az lényegében nagytőkéssé válhatott az Orbán-rendszerben? Egyebek között egy osztrák iparmágnás üzleti partnere lett, lehetett, mert az ehhez szükséges „beugrót” állami hivatalnokként volt módja, na honnan?, a közösből kivenni. Mégsem egy rendőrautó várta, hanem egy vadonatúj BMW, amit nyilván azért vett, mert már nincs szolgálati kocsija.
A szemétdombon az élet olyasmi, mintha élet volna, csak közben a nagy többség számára perspektívátlan. A parlamentbe bevackolt ellenzéki képviselők épp most panaszolták el, hogy bár már száz kérdést tettek fel, egyre se kaptak választ. Nahát, micsoda meglepetés! De akkor kérdezzük meg mi is századszor: minek ülnek ott? És mivel tudják, hogy a következő száz kérdésükre sem fognak választ kapni, az ő ténykedésük is rosszhiszemű és semmivel nem kevésbé gyalázatos, mint mondjuk Lázáré, vagy az őt futni hagyó igazságszolgáltatásé.
Katasztrofális négy év vár ránk – ellenzék nélkül, törvények nélkül – teljesen kiszolgáltatva egy szociopata kénye-kedvének. Mindezek tetejébe lényegében média nélkül is, mert amit nálunk annak neveznek, az nem az. Tévéviták ellenzékiek és fidesznyikek között, beülés a diktatúra „sajtótájékoztatóira”, rádióinterjúk a kormány embereivel, információért kuncsorgás Kötcsén – csakhogy az abnormálist normálisként árulni nem újságírás.
Mint péntek este is!
Vajon elképzelhető-e, hogy egy balkáni lánykereskedő szervezet fejét a sajtó olyan vállalkozóként méltassa, aki jelentős tételben exportál-importál, kereskedelmi hálózata pedig nagyvállalatokat megszégyenítően hatékony? Ki van zárva. Márpedig az ATV-s Simon András pont így méltatta Orbánt, pedig hol jön egy lánykereskedő veszélyessége egy diktátoréhoz. Aki a vendége volt, Paul Lendvai, átutazó, ezért érdektelen, de neki sem áll jól, amikor így magasztalja Orbánt: hallatlan a politikai érzéke, Európa erős embere, hallatlanul ügyesen pávatáncol.
Simon azonban a hazai médiaszíntér egyik ismert eleme, ráadásul elvben a veszteseket képviseli, de semmi jelét nem adta, hogy tudatában van ennek: ez szerencse vagy politikusi tehetség? A világ megy Orbán után vagy Orbán ráérez arra, hogy a világ merre megy? Orbán tehetséges, ügyes, elismerik. És miért nevezzük ezt szerencsének, miért nem lehet ez egy politikusi hihetetlen éleslátás?
Ez az ócska, alamuszi lelkendezés ment negyedórán át, de hogy a hódolatuk tárgya micsoda tragédia az egész nemzetnek, azt egyetlen hangsúllyal, gesztussal, sóhajjal nem jelezte egyik sem.
Immár teljes a behódolás, ezek tényleg csodálják.

Bruck András

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148059426&t=9165170&openwith=1

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 18:51:19

@Bredpitt Monika: nekem pl a reptéren egyszer azt mondták azok, akikkel beszélnem kellett, hogy nehogy már hosszabbítsak, mert azt nem lehet,

néztem rájuk értetlenül, hogy ha kaptam engedélyt a maradásra akkor mégiscsak lehet, nem ?"

Miota allami (szovetsegi szinten is hasonlo lehet a helyzet) szektorban dolgozom, latom, hogy az ugyintezes/ugyintezok itt sem mindig a helyzet magaslatan allnak, a protokollt ez a szabalyokat nem mindig ismerik kellokeppen. Szoval ezert fordulhat elo, h vki mond vmit, egy masik ugynok/ ugyintezo pedig egeszen mast. Zoldkartyat 10 evenket kell meghosszabbittatni. Mi is most alltunk elotte, de azzal az erovel, amivel kifizetnenk a zk dijat, akar az allampolgarsagot is elintezhetjuk. Szoval az utobbira szavaztunk:) Most lesz az esku 20-an.

Bredpitt Monika 2018.06.10. 21:00:54

@Zsuzsi65: sok sikert, ugyesek legyetek, bar ha mar esku tetel lesz, a vizsgan mar tul vagytok gondolom

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.10. 21:25:14

@Bredpitt Monika: igen, a vizsgan mar tulvagyunk, konnyu volt:)

Bredpitt Monika 2018.06.10. 21:57:24

@kék madár: enjoy, itt tombol a nyar, a tavasz teljesen kimaradt,
I hate it

kék madár 2018.06.10. 22:01:37

@zoldzeller:
"Az 50 allambol nagyjabol 45ben nem szeretnek elni."
Szerintem 15 eleg elviselheto, 8 eszakkeleten, 3 West Coast, Hawaii, New Mexico, North Carolina es Tennessee sarkai.
Meg British Columbia se rossz hely:)

kék madár 2018.06.10. 22:02:53

@Bredpitt Monika: azert a nyari felhoszakadasokat szeretem Pesten, ki szoktam allni elazni meg utana 4 perc alatt megszaradni

FutureFry 2018.06.11. 03:29:28

@Zsuzsi65: “… Nem beszelve a West Coastrol: CA teljesen mas, mint Oregon v. Washington allam. …”

Én úgy látom, hogy (sok más államhoz hasonlóan) CA, OR, WA esetében is az államon belül nagyobbak a társadalmi-kulturális-politikai különbségek a “vidéki” (főleg keleti) és “városi” (főleg nyugati) részek között mint a különböző államok hasonló részei között.

A 2016-os választási térképek ezt elég jól demonstrálják (az államok nyugati részei a kékebbek és a keletiek a pirosabbak):
www.nytimes.com/elections/results/washington
www.nytimes.com/elections/results/oregon
www.nytimes.com/elections/results/california

FutureFry 2018.06.11. 03:33:40

New Jersey à la Futurama:
Mint tudvalevő ott található a robot-pokol [1] és ha gyanúsan szuper lakást ajánlanak New York környékén az lehet, hogy technikailag New Jersey-ben van [2].

[1] theinfosphere.org/Robot_Hell
[2] theinfosphere.org/Suspiciously_fantastic_apartment

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.06.11. 03:55:53

@FutureFry: erdekes lenne egyszer kideriteni, milyen okai vannak, hogy a legtobb varosban a nyugati resz mindig a "gazdagabb" negyed, mig a keleti az alsobb kategoriaba tartozo retegek lakhelye jellemzoen.

FutureFry 2018.06.11. 04:16:47

“A medvével szemben nem a futás, nem a fáramászás, nem a földre hasalás a hatásos, hanem a harc”

A barnamedvék (pl. Grizzly) nem nagyon tudnak fára mászni (a karmaik kialakítása és nagyobb termetük (súlyuk) miatt), igaz ilyen medve nincs New Jersey-ben és környékén. De a feketemedvék (amik vannak arrafelé) jó famászók, viszont azok átlagosan kisebbek és kevésbé agresszívek, és (hacsak nem szokták meg valamiért az ember közelségét) relatíve könnyebben “elhessegethetőek”.
Idevaló vicc:
- Hogy lehet megkülönböztetni a feketemedve és a Grizzly ürülékét?
- ...?
- Az utóbbiban medvecsengő is található.

swfla 2018.06.11. 05:35:09

@arncht: "remek, de azon tul nem tunik tul"

Sztem nem jol allsz a temahoz. Nekem az allamok az 5. orszag, ahol elek, es rohadtul bejon. Nem hianyzik az un. kultura, de talan azert, mert Europat mar keresztbe-kasul becsavarogtam, tehat nincs hianyerzetem.

Meg talan azert is, mert nem vagyok egy operaba jaro tipus se (bar ilyen lehetoseg itt is van, csak talan nem olyan elerheto tavolsagban, mint odaat)...

zoldzeller 2018.06.11. 06:09:43

@kék madár: British Columbia Kanada, nem?
Sivatag es sziget ki van zarva.:)

Latcho Rom 2018.06.11. 13:27:10

@Bredpitt Monika: Remélem majd az egész felkerül a netre, zongorával, prózál kezdte, jórészt a könyvéből mondta a városát..

És Bob :)))

pitchfork.com/news/watch-bruce-springsteen-perform-my-hometown-monologue-at-the-2018-tony-awards/

Bredpitt Monika 2018.06.11. 20:25:22

@latcho drom: koszi, jo fej vagy, sajna nem tudom megnyitni a telefonrol, de utana nezek, az mtv n vagy a vh1 on talan leadjak....

Bredpitt Monika 2018.06.11. 20:31:04

@latcho drom: egy dolgot mar talaltam a Tony rol...
DeNiro fuck Trump speech et

Latcho Rom 2018.06.11. 21:58:43

@Bredpitt Monika: elég gagyi show volt amugy, josh groban s valami Latina volt a musorvezeto, hott idegesitoek voltak..ha nincs Bruce akkor nem maradok fent 11-ig, a legvégén volt, a Fuck Trump is.

Bredpitt Monika 2018.06.16. 13:23:53

@latcho drom: köszi a linket, belenéztem egy másikba, de nekem is nagyon gagyinak tűnt, a végét meg akarom nézni, hogy lássam a lényeget is

viszont most néztem meg pár napja (már láttam évekkel ezelőtt) a Copland c filmet, ami nagyon jó, a fiktív NJ városban is Bruce egyik balladája szól, jó zenész nagyon,

Latcho Rom 2018.06.16. 14:04:53

@Bredpitt Monika: stallone legjobb filmje. Igaz történet..

Latcho Rom 2018.06.16. 20:55:59

@Bredpitt Monika:

Minap néztem újra azt a Sopranos epizódot ahol Tony, Paulie Nápolyba megy üzleti ügyben.
Persze kiüti őket az ételek íze, az épitészet, a nők.

Érkeznek haza, reptérről végig a turnpikon keresztül szemlélik a randa, lepukkan ipari részeket, nem értik hogy az őseik mi a francnak is jöttek amerikába :)

Ez, az is Jersey.

Bredpitt Monika 2018.06.16. 21:06:45

@latcho drom: Stallone-nak annyi arcmimikája van, mint egy béka seggének, de ebben tényleg jó volt, azért én azt mondom, talán pont a béka segge miatt, hogy a legjobb filmje a Rocky volt, na, abban nem kellett sok mimikát produkálni,

viccet félretéve, nem tudtam, hogy igaz történet.....

Bredpitt Monika 2018.06.16. 21:08:26

@latcho drom: A Sopranos ról lemaradtam valamiért, pár részt láttam, azon voltam megdöbbenve, hogy meghalt a főszereplő, azt a pasit bírtam valamiért.....

Latcho Rom 2018.06.16. 21:16:41

@Bredpitt Monika: talán mert arcideg zsábálya volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása