oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 04. 06:30,  A legélhetetlenebb orosz városok 89 komment

2018. június 04. 06:30 Határátkelő

A legélhetetlenebb orosz városok

Amikor egy posztban azt olvassa az ember, hogy a hely, ahol a szerző jár egy nukleáris apokalipszisba oltott Walking Dead helyszín, meg Mordor egyszerre, akkor abból rossz már nem sülhet ki. Nem is sült, ráadásul Gábor (akinek korábbi írását itt olvashatjátok) nem csak egy, hanem rögtön két ilyesmi helyszínen is járt Oroszországban és szerencsére nem csak megírta, de jó sok fotót is küldött. Öveket becsatolni, indulunk, lesz meglepetés is!

img_7233-18-05-18-10-23.JPG

„Volt szerencsém nemrég chocoMe-s partnerlátogatásból kifolyólag eljutni az Urál hegység egy újabb városába, Cseljabinszkba, amitől kaland szempontból ugyanekkor nem vártam túl sokat. (Félelmem nagyrészt be is igazolódott később). 

Arra gondoltam, hogy visszafelé viszont nem egyenesen Moszkvába megyek, hanem teszek egy karikát Magnyitogorszkba, ami Oroszország toronymagasan legszennyezettebb/legélhetetlenebb városa, de világviszonylatban is benne van az előkelő első tízben. 

Repülőjárat nincs a két város közt, ezért vonatozni kényszerültem, s ha már a legbrutálabb helyre megyek, úgy határoztam, hogy a „házhozszállítás” is legyen méltó hozzá. Ehhez pedig fapadosvonatozni kell. 

Egy olyan nagy kabinba vettem a legolcsóbb helyjegyet, amiben utazott vagy ötven ember, ráadásul elég közel egymáshoz, kikandikáló lábakkal és teljes élettér-megmutatással. Ez a kaland már méltóbb volt egy Pajéhali! kalandhoz. 

Amikor nagyobb a baj, mint Csernobilban 

Cseljabinszk tőszomszédságában volt megtalálható a nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző Mayak-gyár, ahol sajnos több baleset is történt, a legnagyobb ezek közül 1957-ben. 

Ennek következményeképpen nagy mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel, és sokáig azért nem tudtunk erről a történetről, mert egyszerűen el volt titkolva. A hely nevét sokáig más kódszóval helyettesítették, később pedig meg is változtatták, Ozerszkra, és úgy tettek, mintha nem is történt volna semmi. 

A lakosokat azonban nagyon nem zavarhatta a csernobilinál is nagyobb katasztrófa, mert jelentős kitelepítések nem történtek, sőt, Ozerszk ma is éli átlagos életét. Azt azért hozzá kell tenni, hogy zárt város, ahová én például nem tudnám betenni a lábam. (Csernobilba bejutottam, azonban ide most nem is igazán vágytam). 

Nos milyen város is a mai Cseljabinszk? Hát egyrészről „nagy” (1,5 millió lakosával Oroszország 8. legnagyobb városa), másrészt ha nagyon minősítenem kellene, akkor erősen kellene keresnem a további jelzőket rá.

img_7114-18-05-18-10-23.JPG

Olyan „semmi extra” - mondanám. Óriási utak, nagy emeletes házak, ellenben ezekből szerintem kettő egyformát nem látni, a százéves fabódé keveredik a befejezetlen irodaházzal, a szockópanel a hruscsovkákkal. 

Nincs egységes kép, nemhogy városkép, de utcakép sem. Szerintem városközpont sincs, nem igazán találtam ilyet, csak egy Lenin-szobrot. (Bár az mondjuk meg mindenhol van oroszban).

img_7125-18-05-18-10-23.JPG

Az egész úgy alakult ki, hogy volt itt három gyár, azokat lerakták, köréjük meg szép lassan kiépült a lakó-ingatlan övezet, a kettő összhangjára meg nem fektettek semmilyen hangsúlyt. 

A legnagyobb gyár, ami talán beugrik a földi halandónak, egy traktorgyár, ahol a traktorok mellett tankokat és egyéb harcászati eszközöket gyártottak a II. világháborúban, a másik kettő fémfeldolgozással foglalkozik.

A traktor a város szimbóluma, a helyi hokicsapatot is így hívják, a hokiban meg elég jók az oroszok. Ottjártamkor ráadásul pont junior hokivébét szerveztek.

Az építészet és városkép egyáltalán nem dobott fel Cseljabinszkban, azonban a helyi gasztronómia nagyon is. Kiteljesíthettem a pelmenyi-tudásom, mivel kétszer is volt szerencsém megkóstolni az oroszok nemzeti ételét.

fullsizerender-18-05-18-10-23.jpg

Ez nem más, mint tésztába csomagolt hús, olyan, mint a kínai húsos táska vagy az olasz ravioli, de egy csomó más helyen is megtalálható a világban. Az orosz (egész pontosan uráli) pelmenyi marha-sertés-birkahús keverékéből áll és tejfölt adnak hozzá vagy forró vajat. 

Ilyet a Pelmennaja 3 nevű helyen ettem, finom is volt, ráadásul kipróbálhattam ugyanezt rozslisztből készült tésztával is, ami barnára színezte az egyébként megszokott fehér tésztaszínt. 

Ennél még izgalmasabb falatokat kínál az Uralszkije pelmenyi nevű pelmenyire szakosodott étterem, ahol volt szerencsém megkóstolni medvehúsos, vaddisznós és őzhúsos változatokat is.

fullsizerender-18-05-18-10-23-1.jpg

Ezekhez ráadásul hideg húslevesbe kevert ecetet és chilit adtak (eszembe nem jutna ez a kombináció magamtól) és tormás kvászt ajánlanak hozzá (ami szintén egy agymenés, de működik. A kvász az egyébként erjesztett feketekenyér-ital). 

A húsok itt eléggé „megterhelőek”, ezért nem kell belőlük sokat fogyasztani, ráadásul mindhárom hasonló ízű. Az étlapon megtalálható még rengeteg más pelmenyi is, csakhogy néhány érdekeset említsek: csukás, káposztás, nyúlhúsos... Ja, és még egy jó dolog: minden rettenetesen olcsó Cseljabinszkban. 

Irány a Mágnesváros! 

Magynitogorszkról többször is hallottam már, és sajnos mindig rossz kontextusban. Ne szépítsük: ez Oroszország legélhetetlenebb helye, rettenetesen szennyezett levegővel, pöfögő gyárakkal, de a világ első tízében is simán megállja a helyét a téren. 

A legnagyobb gyármonstrum a MKM (kb. Magnyigorszki Vegyes Kombinát), ahol vasércet alakítanak át, ólmot öntenek, de a fémfeldolgozás rengeteg más műfaját is végzik egyszerre. 

Nyilvánvalóan az első dolog az volt, hogy megkérdeztem, hogy beengednek-e egy tárlatvezetésre, de persze leszereltek, mondván, hogy „egy nap kevés egy ilyenre”. 

Aztán azt is hozzátették, hogy egy jövőbeli időpontban nem zárkóznak el a körbevezetéstől, csak hosszú az engedélyeztetési procedúra, meg addig kitalálják, mit lehet és mit nem lehet megmutatni egy külföldi bloggernak.

A remény hal meg utoljára, az 1000 fokon történő ólomöntéshez képest egy lávafolyam az mezei nudli, ezért úgy határoztam, hogy később egy profi fotóssal visszatérünk, amennyiben engedik majd. 

És akkor a városról. A nyolcórás éjjeli vonatozás borzasztó volt: az, hogy ötvenen néznek, még nem is akkora baj, azonban az, hogy a lehajtható asztalból alakított ágyszerűség az pont tíz centiméterrel rövidebb és szélesebb, mint te magad vagy, na az jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy reggelre úgy érezd magad, mint egy pofozózsák.

img_7204-18-05-18-10-23.JPG

Minden porcikád fáj, fáradt vagy, a vonat össze-vissza ráz, hánynod kell, a szomszédok meg röhögcsélnek a bénázásaidon. Ráadásul itt WC-re sem akkor mész, amikor akarsz. 

Reggelre meg olyan „csípőskóbász-szag” lesz a vagonban, hogy menten le akarsz ugrani a vonatról. A komfortérzet javulását a táj látványától várná az ember, azonban ez itt nem segít, sőt, inkább rátesz még öt lapáttal. 

Nem elviccelni akarom, de amit az ember az ember az ablakból lát, attól azonnal megölné magát, mivel így képzelhető el szerintem a világvége, egy nukleáris apokalipszisba oltott Walking Dead helyszín, meg Mordor egyszerre.

Ipari létesítmények csimborasszója, pöfögő gyárak, mocsár, ótvaros színű táj, szürke lepusztultság és pusztaság fogad, és ezt egy órán át nézed. Hogy mi lesz Magnyitogorszkban magában, abba már bele se gondolsz ezután. 

Azonban meglepetésképp az történik, hogy az előző hányingerkeltő táj egy viszonylag normális városba fut bele, aminek ráadásul rózsaszín a vonatpályaudvara, és emberek állnak a peronon, akik ráadásul boldognak tűnnek. Semmivel nem másabb, mint Kőbánya-felső, sőt.

A vasútállomás előtt egy nagydarab öntőfigura áll, jelezvén, hogy a kohászok városában járunk, és ez sem másabb, mint otthon egy ugyanilyen a jászberényi Aprítógépgyár előtt.

img_7232-18-05-18-10-23.JPG

Halvány fogalmam nincs, merre induljak, ráadásul bőrönddel a kezemben, ezért hívok egy taxit, és az a szuper, hogy működik itt is a Yandex-taxi. (Oroszországban minden Yandex, mondhatnám, hogy ez a Google helyi megfelelője). 

Mondom az embernek, hogy „vigyen körbe”, majd tegyen le a Győzelem Parkjában, mert ez volt az egyetlen, általam beazonosított epikus hely a városban. A várost kb. félmillióan lakják, és az a vicces, hogy „városszerűbb”, mint Cseljabinszk. 

Ezt nem úgy kell érteni, hogy szebb, hanem úgy, hogy egységesebb, hülye szófordulattal élve „egységesebben ronda”. Itt is szürkeség van, a nap nem mer sütni, az eget meg fura szürke fátyol lengi körül. 

Ugyan nem vagyok levegőtisztaság-szakértő, de úgy ítélem meg, hogy Moszkvában sem lehet ennél sokkal tisztább, ahol ugyanúgy megvannak a gyárak, csak 15 millió ember is él...

„Ha nem lennének a gyárak, akkor nem lenne az embereknek munkájuk” - mondja a taxisofőr, és ezzel le is zárjuk az élhetetlenséggel kapcsolatos beszélgetésünket. A Győzelem Parkja egy óriási park egy óriási emlékművel, ami két kardos embert ábrázol. Eléggé patriotikus és maszkulin egyszerre: a levegő mocskát itt elnyomja a bődületes tesztoszteron szag. 

Ikonikus háttérképként bebiggyesztették ide a KMK állandóan füstölgő gyárkéményeit, a rettenetesen hosszú gyár már annyira bestiális, hogy szinte odakívánkozol: számtalanszor hangsúlyozom, hogy engem nem a turizmus vonz, mint olyan, hanem az, hogy mások számára nem látogatott, nem ismert helyeket bemutassak.

img_7243-18-05-18-10-23.JPG

Attól, hogy ezek borzasztóak még léteznek, ráadásul nem tagadom, hogy nekem eléggé be is jönnek. Nem messze innen van elhagyott bevásárlóközpont, egy szocialista főtér rengeteg szoci-cirádával, sztártrekkes városháza, és még sok hasonló báj. 

Úgy érezheted magad, mint 1976-ban Ózdon, amibe néhol azért beficcen egy-egy meki, Tarantino pub, vagy bármilyen más egyéb kapitalista hívság. A bevásárlóközpont nagyobb és szebb, mint a Duna Plaza, ráadásul üzletekben és brandekben is simán megveri azt.

Hazafelé már repülővel mentem Moszkvába, és az a vicces, hogy a reptéren meg jobban éreztem magam, mint Ferihegyen. Itt tágasság, bőrkanapék, otthon nincs elég pad, és egymáson fekszenek egymás hegyén hátán a lepukkadt csövesek. 

Összességében végül nem maradtam elégedetlen: kaland volt ez a javából, még ha csak három napot is sikerült eltöltenem a kohászok városaiban. Meglehetősen sűrű a naptárom, azonban ha összejön az ólomöntés, azt természetesen még meg kell néznem.”

Ha szívesen olvasnál még Gábortól, és érdekelnek az oroszországi kalandjai, akkor irány a blogja!

A nyolcvanas évek nosztalgiája kimaxolva, avagy így néz ki a szovjet játékautomaták múzeuma.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr114016936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olliék 2018.06.04. 06:51:42

Tiszta 50-es évek.. Mintha állna az idő.
Pedig Putyin nem.cenzúrázza a nyugati műsorokat.
Öntödéért kár ennyit menni, ott a Sztálini Vasmű nálunk is.

Golf2 2018.06.04. 07:39:26

Moszkva, mert ott a putyinmaffia.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.06.04. 08:55:35

Kíváncsi lennék vajon nyáron is ilyen komor e. Mert télen nem nagy kunszt, akkor a legtöbb hely az, ahol nincs hó.

Hari Seldon 2 2018.06.04. 09:13:06

@ChristineK:
Gondolod náluk is van olyan, hogy "virágos város" értékelés? - És emiatt például nyáron szebb?

(Nálunk minden helység névtáblája alatt ki van rakva hogy hány virágra értékelik a várost)

Elnézve a képeket, nem nagyon látok virágágyást. - legfeljebb ha bogánccsal nevezhetnek be, ami a lepukkadt ipartelepek közötti gazban nõ.

lucullus 2018.06.04. 09:18:16

@Olliék: igen, és ebbe a kompozícióba van beleszerkesztve a Nyugat, bevásárlóközpont, meki, pénz, pompa, minden

lucullus 2018.06.04. 09:20:29

@Hari Seldon 2: "nyáron" egy kicsit talán "szebb"... Lehet, hogy sikerül visszamenni az öntőgyárba, és akkor megírom majd!

Hari Seldon 2 2018.06.04. 09:37:47

@lucullus:
Hát májusban már arrafelé is kellene valami virágosításnak, vagy tavaszi hangulatnak lennie. Elbeszélésedbõl úgy tūnik, nem igazán van ilyesmi.

Taxomükke (UK) 2018.06.04. 09:59:15

Rideg, kegyetlen, embertelen vilag.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.06.04. 10:18:58

@Hari Seldon 2: Nem a virágágyásokat hiányoltam, de látni kopasz fákat és elszáradt fű-szerűséget. Ha az kizöldül...már ha kizöldül egyáltalán, akkor talán picit enyhülne a komorság.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.06.04. 10:21:10

@lucullus: Ha még júliusban is ilyen, akkor a hely tényleg menthetetlen. Bár gondolom téged pont az vonz benne. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 11:02:23

@Taxomükke (UK):

Ha kell, képes az orosz elem a nyugat küzdőterén is versenyre szállni.

Olliék 2018.06.04. 11:09:50

@maxval balcán bircaman: Erőből? Úgy könnyű. Na de ésszel.... Erre már nem fogadnék.

2018.06.04. 11:13:05

Hm, hát szerintem Oroszország élhetetetlen, úgy ahogy van, en bloc, még az európai részei is .. a hideg kiráz tőle ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 11:59:10

@Olliék:

Az anyag küzdőterén az erő nyer.

Az ész a szellem küzdőterén lép fel.

Mindkét téren vesztésre áll a nyugat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 11:59:18

@Pink Petsch:

A háttérhatalmat kirázza a hideg, ezért is tombol fogvacogatva, hogy a világ népei nem fogadnak immár szót neki.

2018.06.04. 12:05:32

@maxval balcán bircaman: Ma kimaradt a reggeli gyógyszeradag?
Egyébként téged is kiráz a hideg Oroszország anyácskától, hiszen elhúztad a csíkot a bolgárokhoz, akik a csúnya háttérhatalmak csatlósai :PPP

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 12:10:14

@Pink Petsch:

Nem politikai alapon választom meg lakóhelyemet.

Én élhetnék akár a bolygó legsötétebb helyein is, pl. Amszerdam drogterületén, San Francisco homokosainál, vagy a Vatikánban az eretnek argentín celeb luxuslakosztálya mellett. A szellem ereje ezeken az ultrasötét helyeken is fenntartana engem...

London2009 2018.06.04. 12:32:08

Errol a kohaszok varosarol az Ehezok viadala (Hunger Games) jutott eszembe. Csodas hely, mit mondjak. Bar az teny, hogy Magyarorszagnak is vannak pont ilyen baratsagos helyei. Amint a posztiro is emlitette Ozdot, Jaszberenyt, Kobanyat… kulonosen telen, pont ilyen meses a latvanyuk…

kardio1 2018.06.04. 12:45:17

Ozjorszk kb. 80 km-re van Cseljabinszktól.
Norilszk valószínűleg sokkal rosszabb Magnyitogorszknál, nem ez utóbbi a legélhetetlenebb.

kardio1 2018.06.04. 12:47:20

@Olliék: Már rég volt Sztálin Vasmű.

kardio1 2018.06.04. 12:52:14

Egyébként meg gyászos évforduló a mai.

2018.06.04. 13:00:34

No, ha már a tényleg legélhetetlenebb helyekről van szó, ahol valamilyen érthetetlen oknál fogva mégis élnek emberek (igaz, csak kb. 500-an), az Ojmjakon, kb. 350 km-re a sarkkörtől. Igen, Oroszországban, minő meglepetés! ;)
Ha valaki kíváncsi milyen a befagyott pokol, csak bátran keressen rá .

Olliék 2018.06.04. 13:16:01

@kardio1: 18 éves koromig ott éltem. Mindig sztälini vasgyärnak hivtäk,vagy putyilovnak. Aztän mire räszoktunk a Dunaferr-re, addigra ISD-lett.

Olliék 2018.06.04. 13:17:08

@maxval balcán bircaman: Erre majd Putyin tävozäsa utän térjünk vissza.

kardio1 2018.06.04. 13:26:21

@Olliék: én annál is többet. Mindenki csak Vasműnek hívta, így, egyszerűen.
A dunaferres időben is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 13:46:23

@Olliék:

Már készülődik az új nemzedék,

Hidd el, az orosz nép sose fogja megengedni újra a 90-es évek liberális tombolását.

Olliék 2018.06.04. 14:02:01

@kardio1: Azok a régi vasas napok.....
Én sztälininek, vagy putyilovnak ismertem.

lucullus 2018.06.04. 14:08:44

@kardio1: Norilszk is ott van a bakancslistámon, de Mágnesváros vitán felül a legeslegélhetetlenebb. Minden statisztika - orosz/külföldi/bármilyen - ezt mutatja, ráadásul toronymagasan.....

Novák Aircraft Ferencné 2018.06.04. 14:37:30

Látszik,hogy nem voltál katona..

ferin2011 2018.06.04. 14:37:30

A gyár nevének rövidítése véletlenül nem MMK (és nem MKM)?
Ami Magnyitogorszki Metallurgiai Kombinátot jelentene....

ferin2011 2018.06.04. 14:37:30

@Olliék: Én még itt élek...sosem hívta a nép ISD-nek. Évtizedek óta csak "Vasmű".... nem ide valósiak, a fiatalok és kissé hivatalosan az itteniek is Dunaferr-nek is nevezik, de a "Vasmű" az igazi :)

Golf2 2018.06.04. 14:59:38

@Olliék: p.távozása. az még sajnos kb.20 év orbáné talán csak 10-15.

röf 2018.06.04. 15:05:26

Amit "Mayak"-nak neveztek, az "Majak".
Amit meg "Ozerszk"-nek neveztek, az "Ozjorszk".

FlybyWire 2018.06.04. 15:05:28

Norilszknak ezek csak távolról csókolhatnak kezet.

Zacskóstej 2018.06.04. 15:17:53

@maxval balcán bircaman: Ha már ekkora a szerelem az oroszok felé és egy ilyen cikk olvasása közben 3x jön ki az angyalcsepp....miért nem költözöl oda??

2018.06.04. 15:17:59

Nem esett szó arról a heroisztikus, de sajnos vesztesnek látszó harcról, amit a vodkával szemben vívnak. Bár vodkával biztosan szebb ez a világ, kár hogy nem volt ilyen szűrő a gépeden.

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.06.04. 15:44:22

@London2009: Jászberény? Az egyik legszebb magyar város...

Életedben nem voltál még ott....ezek szerint.

Visceroid 2018.06.04. 15:58:45

"A legélhetetlenebb orosz városok"

Nem nagy kunszt, az egész ország ilyen. Olyan városokat mutassatok, amik viszonylag élhetőek!

bioLarzen 2018.06.04. 16:16:01

De király az index bolgajánlójában néha olyan cikkekre is bukkanni, amik nem külföldi cikkek eredetjelölés nélküli - és általában többé-kevésbé bénán fordított - magyarításai, hanem saját, létrehozott tartalmak. Pláne, ha még ilyen érdekes is.

Faby 2018.06.04. 16:16:01

Mondjuk Jászberényben sincs már Aprítógépgyár, manapság Fortaco névre hallgat, ez már a második cégnév azóta.
Mondjuk ettől még a szobor ott van...

bioLarzen 2018.06.04. 16:16:01

@Zacskóstej: Hagyd, a blog.hu egyik legismertebb és egyben legbénább trollja ;)

lucullus 2018.06.04. 16:30:35

@Ráhel a saját lábunkon áll: azért a jászberényi párhuzam, mert jászberényi vagyok, és pont nagyjából hasonló alak áll az Aprítógépgyár előtt.... És ez nem sértés egyéltalán, hanem csak tény. És azért előtte, mert számunkra, azaz berényiek számára ez mindig is az "Aprító" marad..... És igen, Jászberény gyönyörű, imádom.

Csodabogár 2018.06.04. 16:30:42

@Pink Petsch: Valahogy így vagyok ezzel én is. Soha egy fél percig se vágytam oda, turistaként se. Persze én megéltem mikor bejöttek minket felszabadítani, illetve megszabadítani maradék javainktól.:-(

lucullus 2018.06.04. 16:33:33

@Faby: de van, legalább is számunkra, "birinyiek számára" az Aprító mindig is Aprító marad, a Hűtő meg Hűtő...... :-)

lucullus 2018.06.04. 16:35:28

@Csodabogár: hogy pont ide jöjjek, engem sem a vágy hajt elsősorban, hanem inkább a kíváncsiság, és talán egyfajta exkluzivitás is.

lucullus 2018.06.04. 16:36:51

@röf: ezt egy korrektor tudná megmondani, szerintem mindkét írásmód jó

lucullus 2018.06.04. 16:39:04

@Pink Petsch: ott van a bakancslistán.... itt a tüzet is mikróban melegítik meg néha.....

lucullus 2018.06.04. 16:42:46

És igen, helyesen MKK, és nem KMK a kombinát neve.....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 17:05:30

@Csodabogár:

Kösz. Igyekszem mindig érdekesen fogalmazni. Ez szinte mindig lehetséges, s abszolút mindig segít.

Csak nagyon nehézkes témákban nem megy a vicces forma. Ez jellemzően az az eset, amikor az eredeti gondolat olyan bonyolultságú, hogy képtelenség újrafogalmazni könnyedén.

Pedig 6 éves korom óta kiváló a fogalmazási készségem.

Nemrég készítettem szemfelnyitó cikkeket Platón és Arisztotelész műveiről, itt szembesültem azzal, hogy nagyon sokszor egyszerűen képtelenség humort adni hozzá. Mondjuk próbáld meg a Parmenidész című alkotást előadni könnyed formában... Amikor először olvastam 30 éve, kellett kb. 1 hét ahhoz, hogy egyáltalán megértsem mi a fene a téma (a mű második felére értendő ez, az első fele megérthető gyorsan, ha az embernek van ilyen irányú érdeklődése), s amikor tavaly írtam a cikket. újraolvasva, már ment az értés, alig 1 nap kellett hozzá, de nem tudtam sehogy se könnyeddé tenni. Még a YT-on is néztem más szerzőket, profikat is, hát az se segített: nekik se ment.

Van több kedvenc filozófus videobloggerem, ezeket követem, az egyik csinált is a témáról videót, csak a mű első feléről, rá is kérdeztem, lásd a kommentemet www.youtube.com/watch?v=1GIidk_5YrM - és a választ: "Sorry, no. We only covered the first half of the dialogue for this course.".

savanya jóska 2018.06.04. 17:49:23

@maxval balcán bircaman: @Csodabogár:

Kösz. Igyekszem mindig érdekesen fogalmazni. Ez szinte mindig lehetséges, s abszolút mindig segít."

Az szeretjuk benned - is - hogy vágod a finom ironiát :D

kardio1 2018.06.04. 18:28:13

@lucullus:
Hát nem tudom, milyen statisztikákat néztél. Lehet, hogy Magnyitogorszkban brutális a környezetszennyezés, Norilszknál ehhez még hozzájön az embertelen éghajlat. A várható átlagos élettartam 46 év...

Mr Long 2018.06.04. 19:00:42

Na idefujta a szel az egesz hataratkelo torzsgardat? :)

Antal Jozsa 2018.06.04. 19:02:53

@London2009: Na azert a kodos Albionban is vannak necces szemetes helyek...

savanya jóska 2018.06.04. 19:03:00

Hamár ruszkik...

Mentalitások
Egy független moszkvai lap, a Novije Izvesztyija pár napja azt a kínos kérdést tette fel, hogy Észtországban miért 1800 euró az átlagbér, míg a természeti kincsekben gazdag Oroszországban csak 500.
Nem hoztam volna szóba az írást, de aztán tegnap jött Kötcse. Maga a falu csinos, Hild-díjas, de egy más szempontból pocsék hely: évente, ilyentájt ide vonul le Orbán és sleppje, kíséretükben a hozzájuk hasonlóan szintén kitartott, közpénzből élő lakájmédiával. Az egész társaság így együtt szót se érdemelne, ha nem a mi életünk menne rá. És főként, ha nem itt mutatnák őket a kamerák, hanem a Markó utcában, hatalmas, a köztévé által is közvetített persorozatban.
A moszkvai cikk azonban Kötcsét is éles fénybe helyezte azzal, hogy összefoglalja, mitől megy jól az észteknek és rosszul az oroszoknak: az óriási különbség fő oka az észtek „racionális, skandináv mentalitása” és az elhanyagolható korrupció. Jóllehet, nekik nincs se gázuk, se olajuk, de mivel Putyinuk sincs, az EU-támogatások nem magánzsebekben végzik, így mára behozták a szovjet időkben elvesztegetett éveket: virágzik a mezőgazdaság, épülnek az utak, magas színvonalú az egészségügyi ellátás, kiválóak az észt termékek. És a másik két balti ország is jól teljesít.
Nekünk viszont itt van Kötcse, na meg Felcsút, a ránk nézve végzetes orosz mentalitás két libalegelőnyi megjelenítője. Orbán ahelyett, hogy a balti államokhoz hasonlóan korszerű gyárakat, hightech üzemeket, technológiai intézeteket avatna fel, ellopja, vakon, ostobán elherdálja a pénzünket, miközben olyan primitív dumákkal ejti ámulatba híveit, mint amivel tegnap is: „Európai léptékű harc zajlik értékek és kultúrák közt, komoly veszélyek leselkednek ránk, sikerrel álljuk a sarat, nekünk van hazánk és van országunk, azt nem adjuk senkinek”.
Mintha bárki is el akarná tőlünk venni, és nem éppen az ő hataloméhes, bűnöző mentalitása tenné tönkre.
Természetesen az új kancelláriaminiszter is ott volt Kötcsén, aki máris a hivatalához és elődjéhez méltón hazudik. Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy „a közbeszerzéseken csak a minőség, a tudás, a teljesítmény meg az árverseny számít”. Volt képe ezt mondani, miközben az egész ország arról beszél, hogy egyetlen dolog számít: kit akar Orbán győztesnek, kinek a zsebébe akar újabb milliárdokat tömni.
Bár a hazai korrupció szintje valamivel alacsonyabb az orosznál, a mi helyzetünk is évről-évre romlik. Ráadásul ugyanúgy nincsenek számottevő természeti kincseink, mint Észtországnak, csakhogy nekünk sajnálatosan virágzó mezőgazdaságunk és színvonalas egészségügyünk sincs, holott mindkettő lehetne, ez egyedül tőlünk függ. Na meg utak se épülnek, és egyáltalán, semmi olyasmi, ami elérhető közelségbe hozhatná az 1800 eurós észt átlagfizetést.
De nekünk már kínos kérdéseket feltenni is fölösleges, elég megnézni az új magyar honvédelmi miniszterhelyettes fényképét, amint Magyarország felirattal a „nadrágján” ebédet készít Kötcsén.

Értékek és kultúrák harca, valóban.

Bruck András

Marci Makk 2018.06.04. 19:26:24

@maxval balcán bircaman: Mert amszterdamban csak drog van San Franciscóban meg csak melegek ugye? A Pápáról kapcsolatos hozzászólásodat meg nem is kommentálnám. Ezzel is csak magadat minősíted.

Marci Makk 2018.06.04. 19:26:28

@Ráhel a saját lábunkon áll: Jártam arra. Nem csúnya de túlzásokba ne essünk Kapásból minimum 5 olyan várost mondok ami sokkal szebb nála. És most nem a nagyvárosokra gondoltam

zoldzeller 2018.06.04. 19:37:27

@maxval balcán bircaman:az osszes megjegyezesed olyan mint valami fura profetikus kinyilatkoztatas. Provokativ, de semmi esetre sem vitara invitalo.

"Én élhetnék akár a bolygó legsötétebb helyein is, pl. Amszerdam drogterületén, San Francisco homokosainál, vagy a Vatikánban az eretnek argentín celeb luxuslakosztálya mellett. A szellem ereje ezeken az ultrasötét helyeken is fenntartana engem.."

Ferle ne ertsd, jogodban all nem szeretni, kritikusan fordulni ezek fele a helyek, emberek es szellemiseg fele amit kepviselnek. De aztan beleirod azt a nyomurlt, patetikus utolso mondatot a szellem erejerol es az egesz nevetsegesse valik.

Golf2 2018.06.04. 19:59:21

Bruck András +1000

exterminador 2018.06.04. 20:11:23

@lucullus: én mindig azt hittem, hogy Norilszk a legélhetetlenebb. Amit a wikipedia ír az ott uralkodó környezetszennyezésről, az igazán lenyűgöző. Ehhez már csak hozzájárul az elviselhetetlen klíma.

lucullus 2018.06.04. 20:51:06

@exterminador: pedig nem. Toronymagasan Mágnesvárost hozza ki mindenki leborzasztóbbnak: orosz, magyar, nyugati, bármilyen statisztika. Ez persze nem jelenti azt, hogy Norilszk ne lenne bestiális, de ott még nem voltam, bár tervbe van véve..

lucullus 2018.06.04. 20:53:27

@kardio1: az is bestiális...., igen. Nézőpont kérdése: itt a levegő szar, ott a megolvadt nehézfémeket gereblyével "rendezik el" a mezőn.... Van még pár elvetemült hely erre, remélem, sikerül valamennyit meglátogatni. Olyan is van, amiről egyikőtök sem hallott....

lucullus 2018.06.04. 20:54:47

Köszi egyébként mindenkinek a kommenteket: szuper nap volt ez!

savanya jóska 2018.06.04. 21:29:18

@Golf2: a szili képe lemarad, talán jobb is :-)

Hari Seldon 2 2018.06.04. 21:39:37

@lucullus:
Azért kívánom, hogy egészségesen gyere el onnan, és ne edd túl magad valami helyi nehézfémmel terhelt étellel, vagy valami ilyesmi. Ott simán el lehet képzelni, hogy azt a tejet amit megiszol, a mezőn a tehén olyan szennyezett fűből "állítja elő" amitől a egyszerű európai tehenek egy óra után felfordulnak. Nem tudhatod, hogy milyen "alapanyagokból" készítik ott neked az ételt.

savanya jóska 2018.06.04. 22:49:29

Nem kizárt hogy a magyar származásu Andrea Horwath lesz Ontario elsõ embere.

en.m.wikipedia.org/wiki/Andrea_Horwath

kardio1 2018.06.04. 22:49:51

Minden statisztikában, amit találtam, Norilszk magasan előzi Magnyitogorszkot az "élhetetlenségi rangsorban".

Csodabogár 2018.06.04. 22:58:47

@lucullus: Nemrég egy Moszkva környéki szemétlerakodóról láttam egy adást. Moszkva és környéke szemetét mind oda öntik le. Olyan a bűz, hogy a szomszéd városban se nagyon lehet megmaradni, de elmenni se. A házaknak lakásoknak semmi értéke nincs, az emberek nem tudnak elköltözni. Aki tudott már rég elment.

London2009 2018.06.04. 22:59:12

@Ráhel a saját lábunkon áll: az teny, hogy viszonylag reg jartam arra. Viszont a csaladom a Jaszsagbol szarmazik, ugyhogy eleg jol ismerem. Szerintem egy borzalom. Pedig egy csomo gyerekkori emlek kot oda, de a nosztalgiat leszamitva, semmi szepet nem latok benne.

London2009 2018.06.04. 23:02:15

@Antal Jozsa: vannak persze... szerencsere jo messze tolem... : )

blackhairlady 2018.06.05. 01:05:34

@Mr Long: Szia Long! Reg nem jartal erre irasban :D
Otthon vagy meg?

blackhairlady 2018.06.05. 01:07:53

@lucullus: Jo kis poszt volt, mar a mult nap is irtam, hogy milyen jo, hogy vannak emberek akik az ilyen heleykre is elmennek helyettunk es megmutatjak nekunk:DDD
"szep" kis varosok, na. Vajon hanyan voltak mar kulfoldon az ott lakok kozul?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.05. 06:26:36

@zoldzeller:

Mindez hozzáállás kérdése.

Hidd el, a liberálisok axiómák ugyanis nevetségesek a nem-liberálisok számára.

zoldzeller 2018.06.05. 07:06:56

@maxval balcán bircaman: nem, nem errol beszelek. Ez nem axiomak kerdese, es nem is akarlak megserteni, csak kivancsi vagyok.
Ez egy blog, van egy-egy tema, amirol kotetlen formaban beszelgetunk. Ehhez kepest te ugy fogalmazol, mintha Lennin osszes muvebol olvasnal fel az uttoroknek. A mesterkelt, patetikus stilusod ilyenkor agyoncsapja a lenyeget, es onmaga parodiajava valik.
Vagy te tenyleg igy beszelsz az eletben a pohar bor mellett este a haverokkal, hogy "a szellem ereje ezeken az ultrasotet helyeken is fenntart"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.05. 07:52:48

@zoldzeller:

Csak azért látod így, mert nem értesz egyet velem. Ha egyetértenél álláspontommal, nem tartanád ugyanezt nevetségesnek.

Tudod, ez pont ugyanaz, mint amikor ugyanaz a durva stílus "trágár mucsaiság", ha az ellenoldal mondja, viszont "kemény kiállás", ha az én oldalam.

HARP3R 2018.06.05. 07:52:55

Az orosz történelemben mindig a nyomor, az elnyomás, a tűrés uralta az ott élők sorsát. Kezdetben a Rurikov és Romanov cárok, majd a kommunista diktátorok (Sztálin, Hruscsov, Brezsnyev), ma meg a 19 éve uralkodó Putyin. Ez a hányattatotság látszik városaikon is. Persze vannak kivételek is, Szentpétervár például gyönyörű.

RTB 2018.06.05. 08:15:14

@lucullus: Norilszkban a a levegő mellett a talaj is szennyezett annyira, hogy 1 vödör földből komoly nehézfémmennyiséget lehetne kivonni. És nem csak a bányánál, hanem bent a városban. Erre jön rá a tundra éghajlat

zoldzeller 2018.06.05. 08:26:03

@maxval balcán bircaman: te figyelj csak, en annal okosabb lany vagyok semhogy csak azert valaki mondanivalojat nevetsegesnek tartsam mert mashogy gondolkozik mint en.
De mindegy, szerintem nem egyrol beszelunk.

LebensraumamOsten 2018.06.05. 10:54:07

@maxval balcán bircaman: A te alternatív aklodban lehet...
Csak hát a valóság egy kicsit más.
Az oroszok szerencsére fogynak rendesen. Jobban, mint a magyarok.Technikailag elmaradottak, iparilag láttuk, mennyire lerobbantak. A szellemi színvonalukat pedig egy múlt század eleji kolhozbelépési szavazásról készített fénykép tökéletesen ábrázolja.
Amúgy nektek fideszeseknek is így kéne járnotok, megérdemelnétek:
lovasistvan.hu/wp-content/uploads/2016/04/holodomor5-300x233.jpg

Sean MacTíre 2018.06.05. 20:20:13

@zoldzeller: nem érdemes próbálkozni vele, nem képes értelmes, összeszedett válaszokat adni olyan kérdésre sem, hogy mennyi az idő. Olyasmi mint Wmiki.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása