oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. május 29. 06:30,  Fülöp-szigeteki hétköznapok magyar szemmel 58 komment

2018. május 29. 06:30 Határátkelő

Fülöp-szigeteki hétköznapok magyar szemmel

Egy nagyon különleges, egzotikus ország, ahol a család mindenek fölött áll, a melegvizes zuhany ritkaságnak számít, a közlekedés kaotikus, a közbiztonság olyan, amilyen… és még sorolhatnám, de nem én sorolom, hanem az évek óta ott élő, és lassan távozó Tamás, aki egy csomó szuper képet is küldött az írás mellé (köszönöm neki).

cim_150.jpg

„Az alábbi írás amolyan kiegészítő egy korábban a Határátkelőn megjelent poszthoz. Lassan végéhez ér az életem itt eltöltött szakasza, így gondoltam, megosztanék még pár érdekességet, mielőtt elhagyom a Fülöp-szigeteket. 

Otthon, vendégségben 

Az átlag filipino ház magas kerítés mögött bújik meg biztonsági okokból. Az autót általában bent parkolják hasonló megfontolásból. A földszinten található a nappali, ahol a napjuk nagyrészét töltik egymással csevegve, tévét nézve. Az ebédlő, ahol ugye étkeznek. 

Konyhából nem ritkán kettő van. A tiszta és a koszos (?). A vendégeket csak az előbbiben vezetik körbe míg a sütés-főzés java az utóbbiban zajlik. Van mosókonyha, ahol a ruháikat mossák lavórban, vagy ahol telik rá mosógéppel (ami csak hideg vizet használ).

A WC-hez alapból nem jár WC-papír. A filipinok a tankhoz csatlakoztatott kis slaggal és a kezükkel tisztálkodnak. Érdemes tehát saját WC-papírral vagy nedves törlőkendővel felszerelkezve elindulni az illemhelyre. 

A melegvizes zuhany ritka, mint a fehér holló. Hotelekben van, de a helyiek otthonában garantált, hogy csak hideg víz lesz. Sok helyen zuhany sincs. A helyiek egy hordót töltenek fel slaggal és abból kis nyeles vödröcskével merve mosdanak. 

Maniláról nincsenek infóim, de vidéken az áramszünetek mindennaposak. A helyi Elmü csak délután ötig érhető el, ha utána megy el az áram, magadra vagy utalva másnap kilencig. Sokan egy kis generátort tartanak a háznál az ilyen esetekre, az újratölthető zseblámpa és ventillátor (több is) alapfelszerelés otthon. 

Hacsak nem gazdag családnál szállsz meg, ahol vannak vendégszobák, az éjszakát valószínűleg egy földre leterített kemény matracon leszel kénytelen tölteni. 

Éjszaka a falakon kúszó-mászó apró gekkószerű gyíkoktól nem kell megijedni. Teljesen ártalmatlanok, a filipinók észre sem veszik. A szúnyogriasztó krém legyen alap, hacsak nem összecsipkedve akarsz ébredni.

Ha egy filipino meghív az otthonába, mindig vigyél ajándékot (ital, csoki vagy egy kosárka péksüti), ennek elmulasztása illetlenség. A helyiek egyik legpozitívabb tulajdonsága a vendégszeretetük, érdemes előre kimutatni a hálád, megéri. 

Elsőként az idősebbeket köszöntsd, majd a fiatalabbakat. Bőségesen ellátnak mindenféle finomsággal, amíg ki nem pukkansz. Az ételt büfészerűen szolgálják fel az asztalnál. Lehet mindenből egy kicsit venni, de ne légy túl mohó és tüntess el egy fogást egymagadban. A filipinok kés helyett kanalat használnak étkezés közben. Az sem ritka, ha kézzel esznek, ez itt elfogadott.

603851_10152730166537393_5229824189421359535_n.jpg

A gazdagabb családoknál van cseléd. Ha valamit kérni szeretnél tőle, azt az anyán keresztül intézd. Otthon ő a főnök. 

Étkezés, éttermek 

Ahogy otthon, az étteremben is osztoznak a fogásokon. Ne lepődj meg, ha bele akarnak kóstolni az általad rendelt ételbe. Só és bors általában nincs az asztalon, de a felszolgálótól lehet kérni. 

Ami van viszont az szójaszósz, fermentált hal szósz (mindkettő sós). Fermentált rák paszta, ami sós és büdös, kocsiban elővenni öngyilkosság. Általában gyümölcsökre kenve (mangó leginkább) fogyasztják. Csili szósz és calamansi, ami egy helyi citrusféle (halakra, pancitra facsarják).

Köretként az egyetlen opció a rizs. Halat olajban vagy parázson sütve, esetleg savanyított levesben főve eszik. A csirkés, sertés- és marhahúsos fogások hasonlítanak az otthoniakhoz.

Az alábbiakban következzen egy rövid lista a legnépszerűbb ételekkel: 

Adobo: csirkével vagy sertéshússal gyömbéres ecetes szójaszószban főzve

Kare-kare: bivalyfarok lassú tűzön főve

Tinola: csirkeleves krumplival és papayával

Sinigang: fűszeres savanyú halleves tamarinddal

Pancit: rizstészta zöldségekkel és csirkével, esetleg garnélarákkal

Afritada: csirkepörkölt 

Népszerű nasik az utcán: 

Balut: főtt kacsatojás benne embrióval tollastól

Taho: krémes tofu, édes tápióka és karamellszósszal

Halgombóc: pépesített halfilé gombóccá gyúrva, olajban kisütve

Banana-Q: pálcán olajban sütött cukros banán

Barbecue: csirke vagy sertés falatok pálcán, parázson sütve édes szójaszósszal 

Úton 

A helyiek körében a KRESZ ismeretlen fogalom. Manila fejlettebb kerületeiben még jelent esetleg valamit, máshol nemigen. Oda (a belvárosba) érdemes egy olyan filipino kíséretében bemerészkedni, aki ismeri a helyi viszonyokat és segít, ha elkap a rendőr. 

Előszeretettel állnak lesben olyan helyen, ahol az útjelzés megkopott vagy takarásban van. Alap, hogy elvennék a jogsid, amit csak a kapitányságon vehetsz át. 

Ilyenkor több opció van. 

a) Elmész másnap a jogsiért az irodába, végigülsz egy másfél órás korrekciós KRESZ-kurzust és átveszed az irataid borsos bírság ellenében.

b) Ha vidéken élsz, átadod a jogsid, búcsút veszel tőle, majd kiállíttatsz egy újat a lakhelyeden.

c) Lefizeted a rendőrt. Ilyenkor jó, ha van valaki, aki segít, mert ha nem vigyázol nagyon megkopasztanak (esetleg lecsuknak, ha nagyon rosszul közelíted meg a témát).

A fővárosban a forgalmi dugók és a légszennyezettség miatt csak bizonyos rendszámú autókat engednek be a hét bizonyos napjain. Ennek érdemes utánajárni, mert a bekötőutakon tuti megbüntetnek szabálysértésért. 

Sokat ez nem segít ugyan a városban uralkodó apokaliptikus állapotokon. A dugók miatt érdemes plusz három órát rászámolni minden útra. Van, hogy a helyi koldusok forgalomirányítónak csapnak fel, ahol épp nincs rendőr vagy jelzőlámpa. 

Ha átsegítenek a dugók durvább részein, érdemes meghálálni az igyekezetet pár pezóval. Ugyancsak érdemes pár pezót a parkoló autódra „vigyázó” utcakölyköknek adni, ha nem akarod, hogy összekarcolja „valaki”, amíg távol vagy. 

Az ajtót mindig tartsd zárva, még vezetés közben is. Előfordulhat, hogy valaki a kereszteződésnél várakozva egyszerűen csak benyit és már rohan is az elemelt értékeiddel, mielőtt kettőt pislognál. Ha ezek után nincs kedved Manilában vezetni, a következő opciók állnak rendelkezésre. 

Taxi 

Ezt nem kell bemutatnom, annyit viszont érdemes tudni, hogy sok a cápa. Mindig ragaszkodjatok az óra elindításához az út elején, különben nagyon lehúznak. Ha a taxis erre nem hajlandó, válassz másik járművet. 

Jeepney 

A második világháborúból hátramaradt házilag meghosszabbított tengelyű jeep - busz mutánsok. Megállók nincsenek. Az útirány általában rá van festve. Csak le kell inteni és hátul beugrani az utastérbe. 

A díjat a sofőrnek kell fizetni, ha pedig valahol le szeretnél szállni, csak kocogtasd meg egy érmével a fejed feletti fém kapaszkodót, ezzel jelzed neki, hogy álljon meg.

Tricycle 

Zárt terű oldalmotoros bicikli. Mindenhol ott vannak. Nagyon olcsó és méretéből adódóan a leggyorsabb közlekedési mód. A gazdagabb környékekre viszont nem mehetnek be, mert rontja az imázst. 

Metró

Nem földalatti, hanem magasvasút. Hatalmas tömegnyomor, utcákon kígyózó sorok. Ha csak nem muszáj viszonylag gyorsan és olcsón a város egyik végéből a másikba eljutni, nem ajánlott. Az értékeidre mindenhol vigyázz. Rengeteg zsebes van.

Vidéken ritkák a rendőrök és az útjelzések. Arra kell csak figyelni, hogy ne üss el senkit és ne karambolozz. Figyelj minden oldalon, mert bárhonnan előzhetnek vagy eléd vághatnak. 

A sebességkorlátozás nem jelent semmit. Jó, ha van dashcam, sok problémától kímél meg, ha baj van. A fentebb említett tömegközlekedési opciók mindenhol rendelkezésre állnak, taxit viszont csak a nagyobb városokban (Cebu, Baguio, stb.) találsz. 

Strandok 

A Fülöp-szigetek elvihatatlan erőssége a csodaszép tengerpartok sokasága. Ha csak turistaként jársz itt vagy rezidensként, van pár alapszabály, amit érdemes észben tartani. 

Soha, de soha ne indulj egyedül úszni elhagyatott helyre. Ha elkap a sodrás, nem lesz senki, aki segítsen rajtad. 

Lányként próbálj úgy öltözni, ahogy a helyiek. A monokinit sehol sem tolerálják. Ha parton sétálgatsz, akkor is érdemes valami könnyű felsőt a bikini fölé felvenni. Ők még a vízbe is pólóban mennek be, de a turistáktól nem várják el. 

Érdemes búvárcipőt hordani akár úszáshoz is. A korallok könnyen felvághatják a lábad és a forró homokban sétálás sem lesz probléma. 

Kisebb kagylókat lehet gyűjtögetni, de a nagyobbakat, illetve a korallokat a környezet megóvása érdekében hagyd békében. Ha a reptéren találnak ilyet a csomagodban akár meg is büntethetnek. 

Ha filipinók társaságában mész strandolni, készülj fel arra, hogy nekik az árnyékban hűsölés és a mértéktelen zabálás lesz a prioritás. Előfordulhat, hogy be se mennek a vízbe. Hagyd rájuk, az ő dolguk. Ha megéheznél, a parton van egy csomó árus, akik olcsón kínálnak finom sült halat. 

Naptej és sapka legyen alap. Alkohollal pedig óvatosan, mert nagyon gyorsan kiütheti az embert a tűző napsütésben.

Család és párkapcsolatok 

Ha filipino barátnővel vagy pasival tervezel párkapcsolatot, tartsd észben, hogy előbb-utóbb a nyakadba szakad az egész család szülőkkel, testvérekkel és unokatestvérekkel - annak minden pozitívumával és negatívumával. 

Gyakran több generáció él egy fedél alatt vagy egymás szomszédságában. Ez itt teljesen normális. Ha itt tervezel élni, ezzel mindenképpen számolj. A Fülöp-szigeteken a családi kötelékek nagyon erősek, ők az elsők, nem te. A szülök szava szent és megkérdőjelezhetetlen. Többször is gondold meg, ha vitatkozni akarnál vagy kritizálni valakit a családból. Te fogod a rövidebbet húzni. 

Hongkongban járva döbbentem rá, itt mennyire ritka látvány az, hogy a párok kézen fogva sétáljanak vagy az utcán csókolózzanak. Itt más az etikett, erőltetni pedig nem érdemes. A filipinók eléggé konzervatívak, ha ilyesmiről van szó. 

Ez alól talán csak a prostituáltaktól hemzsegő turistacsapdák jelenthetnek kivételt, ahol a pasik előszeretettel páváskodnak kézenfogva a legfrissebb trófeájukkal. 

Sajnos a legtöbb lány szemében itt kiugrási lehetőség vagy két lábon járó bankautomata a külföldi férfi, de ez nem jelenti azt, hogy ne találhatná meg élete szerelmét az ember. 

Buliban vigyázni kell a nagyon nyomulós lányokkal. Két okból is. Egy, lehet hivatásból csinálják. Kettő, lehet, hogy nem is egy lánnyal van valójában dolgod. Ha az átlagnál kihívóbban öltözködik, igencsak esélyes, hogy egy transzvesztitával flörtölsz épp. Vannak persze, akiknek pont ez kell, nincs ezzel semmi baj. Nem itt.”

Közel 340 ezer magyar dolgozik külföldön, ami a magyar munkaképes lakosság kb. 5 százaléka. Sok ez vagy kevés európai átlagban? 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölés

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6614008056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.05.29. 07:52:27

De jó hogy messze van,rémes.

arncht 2018.05.29. 08:49:20

Hat nem lett vonzo :)

arncht 2018.05.29. 08:50:28

Amerikaban elo baratom epp egy fulopszigetekrol szarmazo lanyt vett el, a csalad reszet valoban megkapta :)

Arthamyr 2018.05.29. 09:17:17

Eddig sem jutott eszembe odamenni, de azért ez a leírás nagyon ütős, ha csak a harmada is igaz (és miért ne lenne az?), a közelébe sem érdemes menni. Nincs az a szép tengerpart vagy bármi más, ami ezt a sok szart kompenzálja. :)
Egy előző munkahelyen az egyik viszonylag nagy főnököm (100+ embere lehetett) egy filipino nő volt, aki már régóta az USA-ban élt. Most sajnálom, hogy nem kérdeztem meg, hogy szerinte ennek mennyi és miféle pozitívuma az amerikai/európai életvitellel szemben, bár akkor még nem tudtam, miféle élet folyik ott.

Mrs. Clayton 2018.05.29. 09:39:34

@Arthamyr: raadasul a kutyak nicsenek oltva, igy sok veszettseget terjeszt. Nem ajanlott oket simogatni. 3 csillagos szallodat el kell felejteni, hacsak nem akarsz bogarakkal egyutt kelni es fekudni. Azon tul az europai rokon gyereket, foleg ha meg szoke es kek szemu is, csodaszamba veszik, erdemes nem rajuk bizni, hacsak nem banjuk, ha egyik percrol a masikra eltunnek vele, hogy az 50 km-rel odebb lako rokonnak elvigyek megmutatni. Termeszetesen biztonsagi ov vagy gyerekules hasznalata nelkul egy alig akadt szakadt autoval a fent leirt kozlekedesi kaoszban.
Ellenben egy alsokozeposztalybel nyugati fizetessel ugy villoghatsz mint valami milliomos, amikor az 50 fos csalad vacsorajat siman kifizeted egy atlagos ketfos otthoni vacsorara arabol.

Arthamyr 2018.05.29. 10:07:35

@Mrs. Clayton: Irreleváns. Már a cikk előtt sem voltam jó véleménnyel nem csak a Fülöp-szigetekről, de az egész régióról, és ezen ez sem változtatott. Van 500 jobb hely, ahova nem megyek el, nem fenyeget a veszély, hogy pont egy potenciálisan szar helyre menjek... :)

Palazeti 2018.05.29. 10:07:37

Húha, én most jártam arrafelé és ezt a Hongkongos dolgot nem igazán tudom megerősíteni. Meglepően sok fiatal párt (értsd 18-30 között) láttam kézen fogva, még meg is kérdeztem az ottani házigazdámat, hogy ez itt ilyen előírás, hogy 20 éves korig össze kell jönni valamelyik osztálytárssal? A Fülöp-szigetek pedig szerény véleményem szerint igenis elragadó és érdemes felkeresni, a tájak, az emberek, szóval mindenképpen ajánlott kategória, bár nekem a konyhájuk egyáltalán nem bejövős

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.05.29. 10:12:02

Ez érdekes volt, de az tény hogy nem lett egy vonzó úti cél a szememben.

Arthamyr 2018.05.29. 10:19:09

@zalap: Szóval akkor a sok dolog, amiről a poszt írt, mind kamu?

Csodabogár 2018.05.29. 10:35:23

Nagyon jó Fülöp szigeteki ápolónőkkel találkoztam Svájcban. Hihetetlen csendesek és figyelmesek voltak.

Royal Music 2018.05.29. 10:35:44

@Arthamyr: Negy eve elek itt. Biztosithatlak rola, hogy minden, amit leirtam igaz. Tamas

Arthamyr 2018.05.29. 10:41:19

@Royal Music: Nem is feltételeztem, csak nem értem, hogy mitől érdemes felkeresni ennek ellenére @zalap: szerint. Vagy egyszerűen csak őt nem zavarják ezek a dolgok, illetve az elég szűkösen megemlített pozitívumok kompenzálják?

Royal Music 2018.05.29. 10:44:10

@zalap: Hong Kongban tenyleg sok a kezenfogva setalo, csokolozo parocska. Fulop-szigeteken alig. Tamas

Royal Music 2018.05.29. 10:48:35

@Arthamyr: Ha telen vagy kora tavasszal szeretnel valami csodaszep, forro, napsutotte tengerparton pihenni akkor ez a legkezenfekvobb es legolcsobb celallomas. A kaja is par hetig izgalmas lesz. Ahogy irtam a filipinok nagyon vendegszeretoek. Mindenhol mosolyogva orommel fogadnak.

Itt elni huzamosabb ideig teljesen mas tema viszont...

2018.05.29. 10:57:10

@Arthamyr:

"csak nem értem, hogy mitől érdemes felkeresni ennek ellenére"

Milyen helyeket érdemes felkeresni a te nézeted szerint?

Arthamyr 2018.05.29. 11:06:58

@Nagy kámpics: Passz, olyat nem, ahol rendszeresen kellemetlenségek érnek. :)

Pl. amit Tamás írt: "Ha telen vagy kora tavasszal szeretnel valami csodaszep, forro, napsutotte tengerparton pihenni " önmagában "megérős", de csak akkor, ha az irritáló dolgok mellőzhetőek (pl. közlekedés, szar szállás stb.). Mondjuk nekem már az utazás (főleg a repülés és a körítése) kényelmetleségével is gondjaim vannak, szóval kétszer is meggondolom, hova megyek...

Másrészt pl. nem voltam nyaralni olyan helyen (sőt nem nyaralni sem), ahol az emberek nem "nagyon vendégszeretőek", szóval ez pl. nem egy nagy plusz, az idő meg elérhető közelebb is (pl. Karib-tenger).

Royal Music 2018.05.29. 11:19:41

@Arthamyr: Akkor Belgiumba veletlenul se menjel. :D Olyan modortalan, szajhuzogatos vendeglatas van ott, hogy el se hiszed.

Arthamyr 2018.05.29. 11:21:46

@Royal Music: Ott még nem voltam. A belga sörözőket (nem Belgiumban) szerettem. :)

2018.05.29. 11:36:28

@Arthamyr:

"olyat nem, ahol rendszeresen kellemetlenségek érnek."

Nem tudom, lehetséges-e úgy utazni, hogy ne érjék kellemetlenségek az embert (pláne ha már magánál az odajutásnál meghúzza a vonalat), hacsak nem valami steril, mesterkélt, burokba helyezett dolgot választ.

A fene tudja. Én a steril, mesterkélt helyektől kapok sikítófrászt. :)

Arthamyr 2018.05.29. 11:53:48

@Nagy kámpics: Nyilván az odajutás szar lesz. De ezt kompenzálhatja, hogy egy "jó helyen" (=ahol jól érzem magam) vagyok kellően hosszú ideig (legyen mondjuk min. 3 hét). Az is rendben van, ha pl. egy helyen azért nincs szolgáltatás és van szar szállás, mert nincs/nagyon kevés ember van ott, így nincs, aki ezt biztosítsa, mert a kevés/semennyi embernek azért vannak jelentős pozitívumai. Viszont az, hogy hemzsegő tömegek vannak, és szolgáltatás sincs, az két szar dolog kombinációja. :)

London2009 2018.05.29. 12:06:27

@Arthamyr: Biztos velem van a gond, de ebben mi volt az elrettento? Semmi meglepo nem volt ebben a cikkben. Amugy ha turistakent vagy expatkent mesz oda, a kellemetlensegekbol nem sokat fogsz erezni. Szoval, semmi panik. : )

cattaneo 2018.05.29. 12:42:08

A Fülöp-szk egy olyan embernek, akiben nincs minimális kalandvágy, nem érdeklik a fáradsággal járó felfedezések (cserébe persze álomszép helyeket láthat és különös élményekben lehet része: szinte szűz szigetvilágok, még élő korallvilágok óriásteknősökkel és cetcápákkal megspékelve, aktív és már nem aktív vulkánok formálta vidékek, dzsungel) egyszerűen nem való. Valóban jóval kevesebb erőfeszítéssel eljut a karibi szigetvilágba, és az már ott is érheti elég egzotikus hatás. A FSZ-k jóval körülményesebben megközelíthető és beutazható, hacsak nem megy az ember szervezetten, amikor is megkímélik a kellemetlenségektől és a resortokban príma kiszolgálás mellett hatásos képeket posztolhat a fészbúkján a medence mellől. De az odaút még így is hosszú, és a manilai átszállás szinte elkerülhetetlen. Viszont ha az ember nem teszi ki nagyon a lábát az 1-4 terminálokból és rögtön továbbrepül Cebura vagy Palawanra vagy egyéb ismertebb szigetekre, esetleg Luzon legvégére, akkor abból a földi pokolból, ami Manilából úgy arcon vágná, hogy csak lesne, már nem sokat tapasztal. Főleg, ha onnan transzfer viszi a kívánt üdülőhelyre. Ilyen szinten viszont a FSZ-k nem olcsó. Az olcsóság csak akkor tettenérhető, ha az ember úgy létezik ott, mint a helyiek. Így viszont az eredetileg idegpihentető nyaralás már elég kalandos lehet.

Arthamyr 2018.05.29. 13:33:04

@London2009: Úgy látom, hogy nem érné meg odamennem, mert minek, ennyi. Mint mondtam, a világon van sok "jobb" hely, és oda sem megyek, mert én nem ilyen mozgolódós/utazós ember vagyok, akkor miért pont ide mennék?
Meglepő valóban nem annyira volt a cikkben, de meggyőző "pro" sem sok, "kontra" annál inkább, és a hozzászólások sem változtattak nagyon a képen. :)

2018.05.29. 13:51:37

@Arthamyr:

"mert minek, ennyi"

Még mindig él a kérdés: mi az, ahova szerinted érdemes elmenni? Miért?
(Nem kötekedésből kérdezem.)

Rugovicsvalagba 2018.05.29. 13:57:14

@Royal Music: "Ha Ha telen vagy kora tavasszal szeretnel valami csodaszep, forro, napsutotte tengerparton pihenni akkor ez a legkezenfekvobb es legolcsobb celallomas. A kaja is par hetig izgalmas lesz. Ahogy irtam a filipinok nagyon vendegszeretoek. Mindenhol mosolyogva orommel fogadnak. "
Thaifölddel mi is a gond?

Royal Music 2018.05.29. 14:05:10

@Rugovicsvalagba: Semmi, de itt most nem arrol van szo. ;)

London2009 2018.05.29. 15:01:22

@Arthamyr: ja, mondjuk en pont forditva latom. Sokkal szivesebben megyek olyan helyekre ahol van felfedeznivalo meg sok kalanddal jar az egesz utazas. Mar az ilyen utak szervezeset is imadom. Minel kacifantosabb, annal jobb! : )

Arthamyr 2018.05.29. 16:39:42

@Nagy kámpics: Szerintem? Nagyjából sehova. Kb. 5 éve nem voltam sehol, csak valami rokont/barátot látogatni, illetve üzleti úton.
Én pont az ellentéte vagyok @London2009: -nak, nemhogy a szervezést, de még a részvételt sem igazán kultiválom.

Elég jól érzem magam ott, ahol vagyok, nem igénylem az ilyen utakat. Azzal javítok, hogy elköltözöm egy megfelelőbb környezetbe.
Nem szeretem a rövid élményeket: pl. szeretek szörfözni, meg strandolni is a tengerparton, sziklát mászni, stb., sok egyéb dolgot, de igyekszem úgy megoldani, hogy ne egy pár hetes, és emellett csomó kellemetlenséggel járó vagy pazarlóan drága nyaralás alatt tehessem, aminek vége van, mielőtt szeretném.
Azt sem, ha a hétköznapjaimban triviálisan elérhető dolgokból hiány van. Nem szeretem a kompromisszumot, legyen elfogadható szolgáltatás, ne legyen zsúfolt, jussak oda kényelmesen, és maradhassak ott addig, ameddig jól esik. :)
Ezért maradok a költözésnél, csak a helyet kell jól kiválasztani. Ráadásul ha minden helyen hagyok valamit (pl. egy ingatlant), az még akár jól jöhet később. :)

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.05.29. 17:28:15

Na aki ide megy annak fölkell készülni mit illik és ez jó arra is

Shanarey 2018.05.29. 21:27:10

Tegnap linkelt ide valaki egy hírt, amelyben egy bevándorló felmászott egy ház oldalán, hogy megmentsen egy kisgyereket.

Itt a magyar verzió:

444.hu/2018/05/29/ismet-a-magyar-kozmedian-gunyolodott-a-nemet-viccoldal

czerka 2018.05.31. 07:30:43

A hidegvizes tusolást nem értem kinek probléma, az időjárás mindig jó (dögmeleg), akar a fene melegvízben tusolni.
A mosógép valóban csak hidegvízzel megy, de nem csak Fülöp-szigeteken, hanem mindenhol Ázsiában. Ez nekem nem szokatlan, Magyarországon is 30 fokon mostam, az se sokkal melegebb.
Ha fertőtleníteni akarnak egy ágyneműt vagy ruhát, akkor Dettol-ba áztatják, nem forralják.

czerka 2018.05.31. 07:31:00

Ázsiaiakkal tengerpartra menni nagy hiba. Gyűlölik a napsütést, a tengertől rettegnek, sportokat nem űznek (a filippínók is emiatt lúdtalas, bojlertestű, kövér alakok, amelyik nő jól néz ki, vannak vonalai, az vagy travi vagy hivatásos). Nem csak filippínókról beszélek, majdnem minden ázsiai ilyen.
Ázsiában általában a pénz a legfontosabb az emberi kapcsolatokban. Mennyit tudnak belőled kiszedni. Ez még évtizedes helyi "barátságoknál" is így van, a "barátságot" úgy tartják fenn, hogy eladnak egymásnak ezt-azt, multilevel marketinggel ostromolják egymást, ez Ázsiában teljesen normális. Ha valaki egy MLM-et tol, az legitim munka, biznisz itt, nem lenézett, simlis trükközés.

Az ázsiai ember barátságokat felnőttként már nemigen köt, minden barátjuk iskolai régi osztálytárs, vagy távoli rokon.

A vallást komolyan veszik mindenhol Ázsiában. Tökmindegy, hogy azt tartják a japánokról meg az ateista kínaiakról, hogy tojnak a vallásra, ez nem igaz, mindegyik vallásos. Esetleg babonás szinten, de a mindennapi életét hidelemek, berögzült rögeszmék irányítják. A filippínók keresztények, komolyan veszik, de azért házasságig nem várnak a szexszel.

Az előítéletek élnek. Ha fehér vagy, akkor gazdag amerikai vagy a szemükben. Ha kiderül, hogy magyar vagy, nagyon zuhan a presztizsed a szemükben, még ha azt se tudják, hol van Magyarország és mennyi a GDP.

A természet gyünyörű a Fülöp-szigeteken, a városok förtelmesek. Az ételek rosszak. Olajban sütés elterjedt, minden édes, sós, nagyon nem egészséges.

@zalap: Hongkongban azért a hagyományos családokban roppant szigorúan veszik a gyerek randizását. Én ismertem több hongkongit, az egyik stewardess csaj az európai barátját nem mutathatta be otthon, mert annyira rasszista a tradicionális kínai család. A szüzesség érték és arra a lány anyja vigyáz.
Ha fiatalokat látsz kézenfogva sétálni az utcán, azok vagy turisták vagy randizó helyiek, de jó eséllyel nem dugnak, az hongkongi, japán, tajvani, koreai tinédzser lányok évekig képesek úgy udvaroltatni maguknak helyi mamlasz fiúkkal, hogy szexnek még a közelébe se kerülnek. Egyrészt házasság előtt a szex tabu (PRC-ben azért más a helyzet), valamint nem nagyon van hol lefektetni a lányt, mert ugye haza nem mehetnek, a szülők miatt. Hotelben, motelben szexelni prostik szoktak ott. Ha el akarsz vinni egy lányt motelba, akkor az annyit jelent, hogy kurvának nevezed. A szülővárosukban a kínai fiatalok nagyon vigyáznak arra, hogy fenntartsák a látszatot és ne terjedjen róluk pletyka, ami a szülők fülébe juthat. Képmutató kultúra.
De ha kiszabadulnak onnan, akkor teljesen másként viselkednek. Elmennek Párizsban, Berlinbe, Barcelonába és az utolsó analfabéta marokkói vagy török bevándorló is levarrja a japán, hongkongi lányokat, mert nekik ez romantikus. Otthon ilyen élményük sose lesz.

ComLo 2018.05.31. 07:31:19

Sokat jártam átt dolgozni, bár tapasztalataim főleg Manilára korlátozódnak. Iszonyat kétarcú hely, a világ legszarabb, legundorítóbb helye (még DK Ázsiai szemmel is nézve), viszont a legváratlanabb helyen akadsz bele, a legjobb dolgokba.

Kajáknál kimaradt a Dinuguan ami egy kvázi disznóvérrel készült, disznópökölt, és valami isteni.

Illetve hogy iszonyatos az amerika majmolás, vélhetően a pár évtizedes gyarmati létnek köszönhetően. És a legszörnyűbb hogy ez teljesen el is nyomja a saját eredeti kultúrájukat.

Amerika majmolás egy tök jó példája: iszonyat népszerű a ketchup, de ugye a paradicsom drága. Ezért lehet ott kapni banános (!) ketchup-öt, ami banánból készül. És természetesen borzalmas.

Másik "vicces" dolog (mondjuk sok van), a Manilai amerikai nagykövetség. 3 sor van az épület előtt a várakozóknak. Egy az amerikai állampolgároknak, egy a többieknek, egy pedig azon Filipinó nőknek, akik házassági vízumot szeretnének.

Kivancsi 2018.05.31. 07:59:44

azt azert megemlitettem volna hogy még a sarki bufében és hamburgeres sutodeben vagy akar a tengerparton is ehetunk egy kis hazait szinte akarhol fulopon... de tuti civilizált teruleten 1 km-en belul tuti kaphato : HUNGARIAN sausage! Hogy mi a tortenete? nem tudom de hogy a supermarker huspultjaban is megtalalhat az tuti! A tengerparti etteremben menun van! Kb mint a sult debreceni :) na ezt melyik nemzet mondhatja el?

czerka 2018.05.31. 12:04:54

@Kivancsi: nay kínai nyelvterületen is elterjedt ez a magyaros téma. Bármire, ami csípős és/vagy paprikás, ráírják, hogy magyar, "xiongyali", vagy goulash. Tényleg bármire. Én ettem már magyaros hamburgert dél-kelet ázsiai országban, mondjuk egy pritamin paprikás húspogácsa volt benne, amit ha akarok, akkor lecsósnak nevezek és akkor már magyaros is.
Olasz étterem is van minden városban Ázsiában, de azért ott se lenne elégedett a kínálattal egy igazi olasz.

Royal Music 2018.05.31. 12:34:59

@czerka: Kora reggel azert nem art a langyos vagy meleg viz. Nem jo dolog szivrohammal kezdeni a napot egy jeghideg zuhany utan. A mosogepben sem artana a futoszal. Nem mindenki er ra aztatni meg kezzel mosni a lavorban. A gyerek ruhaibol a dzsuva valszeg konnyebben kijonne hatvan fokon mint hideg vizzel.
A masodik - hosszabb - kommenttel maradektalanul egyetertek. Ha kerdezik honnan jottem es megkapjak a valaszt csak neznek ram, mint a birkak. Ezert hozza teszem, hogy kis orszag Europa kozepe kornyeken. Akkor mar hummognek mintha vagnak.
A parkapcsolatok tenyleg viccesek. Sok csaj van, akinel annyiban merul ki, hogy egyutt lognak, beszelgetnek. Csok, szex nulla akar eveken at, max kezen fogva setalas.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.01. 08:09:01

Ez egy olyan írás, mintha valaki fél év tervezés után a második héten írta volna fülöp-szigetekeről. Az előítéletek még megvannak, a szobából alig mozdult ki.
Megnyugtatok mindenkit, hogy Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsia egyik legfantasztikusabb országa, telis tele pozitív meglepetéssel.
Nem véletlenül mennek oda sokan Thaiföld helyett.
Az írásról/íróról csak annyit, így jár az aki többet ül a képernyő elött, mint ami egészséges!

Royal Music 2018.06.01. 12:21:06

@Hungarian Geographic: Negy eve elek itt. Valszeg csukott szemmel jarok-kelek es a leirtak mind kitalaciok. Kivancsi volnek te vajon hany ev tapasztalattal a hatad mogott es milyen forrasbol szerzed az informacioid errol az orszagrol.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.01. 13:20:21

@Royal Music: Viseld méltósággal az érdemi kritikákat! Én specc évek alatt többszőr jártam Fülöp-szigeteken több, mint 2 de inkább közel 3 hónapot összesen ott töltve, utazgatva keresztül - kasul a szigeteken.
Neked szűk a komfortzónád, te nem éltél ott, te csak dolgoztál. De ez kiderül a wikipédia és a boulvár keveréken a csillogtatásán az írásodban, és írásod stílusán. Van ilyen! Valszeg többet ültél a képernyő elött, mint ami egészséges.
Te mennyi időt töltöttél a szigetek felfedezésével? Heteket, hónapokat? Vagy ha szabid volt, repültél egyből haza Magyarországra? Mert aha nem, akkor te nem éltél, hanem csak vegetáltál, dolgoztál, gyűjtögettél.
Na látod, ahogy olvasható fentebb azoktól az ismeretlen utazóktól, akik jártak keltek ebben a fantasztikus országban, hogy az ő 2-3-4 hetük miért ér többet, mint a te 4 éved...
Bizony, bizony. A kevesebb néha több. Mint esetünkben.
Magadtól vettél egy örökké emlékezetes 4 év kalandjait, emlékeit.
Sajnos az írásod stílustalansága miatt, néhány olvasót is megferteztől ezzel a beszűkült látásmóddal.
Ezért kellett nekünk, tapasztaltabb turistáknak ezeket a kommenteket megírni.

Royal Music 2018.06.01. 13:34:45

@Hungarian Geographic: Kivancsi lennek, hogy konkretan minek az igazsagtartalmat kerdojelezed meg. Legyszi okits ki, miben tevedek es ne altalanositasba burkolva kritizalj.
Orulok, hogy te turistakent jobban latod a dolgokat mint en, aki itt el, dolgozik, keresztul kasul bejarta az orszagot, Magyarorszagon mar 3 eve nem jart mellesleg, filipino felesege van es a ket gyereke is ide jar iskolaba.
Turistakent biztos jobban belatsz a dolgok moge mint en. Valszeg turistakent mindent de mindent jobban latsz. Annyit kerek csak, hogy szedd pontokba miben tevedek es miert. Javits ki! Hiszen en csak egy hulye vagyok, aki a gep elott ul es az ujjabbol szop ki mindent.

Arthamyr 2018.06.01. 13:45:25

@Royal Music: Szerintem erre kár reagálni. Azt sem értem, hogy a bloggazda miért engedte be, mert ok, hogy nincs benne kurvaanyázás, azért fikázással/személyeskedéssel tele van, hasznos konkrét információ/tény meg nincs benne egy darab sem.

2018.06.01. 14:01:24

@Hungarian Geographic:

"az ő 2-3-4 hetük miért ér többet, mint a te 4 éved"

Ne viccelj már.

Megtennéd, hogy elmondod, mi a véleményed erről az írásról?
hataratkelo.blog.hu/2018/02/16/magyarorszag_egy_lett_lany_szemevel

Mennyire érzed pontosnak, lényeglátónak, igaznak?

adg 2018.06.01. 17:09:48

@Royal Music: szerintem is kamu az egesz irasod, meg a wikit sem nezted meg, valld be, hogy ki se dugtad az orrod bekasmegyerrol. En pl repultem az indiai ocean felett, az ugye kb ott van, es marhara nem ilyennek tunt, mint ahogy leirtad. Sajnalom, de en is jobban tudom. Ez van.

Arthamyr 2018.06.01. 18:57:26

@adg: :D
Lehet, hogy nekem rossz a humorérzékem, és csak nekem nem esett le, hogy Magyar Földrajz csak viccel? Kámpics ugyan észrevette, de savanyú pofával megpróbálja erről lebeszélni... :)

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.02. 07:09:20

@Nagy kámpics: Rigában 5 napot voltam, Litvániában két hetet. Riga óriási meglepetés volt, hogy mennyire hasonlít Budapestre. Elhiszem, hogy a lány hüledezik hogy lehet ilyen hasonló ennyire ellentétes. 22 évesen bátran beleállt dolgokba, ő tuti, hogy 30 éves korára sikeres, gazdag, és boldog családanya lesz.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.02. 07:09:33

@zalap: örülük, hogy tetszett Fülöp-szigetek. Mondjuk mindenkinek tetszik aki eljutott oda. Kellemes meglepetés, bár kétségtelen, hogy ázsiai szinten a kajájuk nagyon gyenge. A spanyol örökség miatt. Pl Kolombiában is olajban tocsogó rántott csirke van reggelire, FSZ sincs ettől messze. Viszont az emberek fantasztikusak. Mindenki beszél angolul, Kelet-Visayában még spanyolul is. A csajok magasabbak és nőiesebbek, mint pl a Thaiok, hála a 300 éves spanyol, és 100 éve tartó amcsi géncserének. A tengerpartjai a régióban messze a legjobbak, a vízalatti világ a világon top 3-ban van. Nem csak a cetcápák, hanem a roncsok, vizinövények és állatvilág végett is.
Múmiák(!), tengerpart, búvárkodás, sznorizás, koloniális örökség, fejvadászok(!), világörökségek, barlangok, dzsungelek, vulkánok, állat- és növény világ, festői vízesések, japán és II v.h. örökség, Tarsier - kismajom, Csoki-hegyek… ilyen kevés pénzért, ilyen sokat nem sok ország nyújt a világban.
Persze az egybites kockák a wifi erősségen mérik a komfortzónájuk határát, azoknak hiába ezeket az emberi tényezőket magyarázni. Mindenki más, akinek nem a láblógatásból és all inclusive végigzabálásából áll a nyaralása az megkapja azt amire számított, sőt! Sokkal, de sokkal többet.
Pl ha már fentebb említették itt Thaiföldet, akkor egy aktív turistának kb ez a közeg százszor többet nyújt. Nincsenek (még) vállalhatatlan orosz, kínai, kelet-európai láblógató, all inclusives turisták, akik tömegeinek környezetében az ember bizony nem érzi jól magát. Csak Phuketten 50.000 ruszki nyugdíjas él. Tisztességes turista 10 éve be nem teszi a lábát Phuketre. Szerintem tuti 1-2 évtizeden belül az orosz flotta kikötője lesz…
Nincsen akkora kulturális különbség, ugye ez egy katolikus ország. Szeretnek és tudnak inni. A térségben az egyetlen hely, ahol a kareoke bárok igazi minőséget nyújtanak. 10-ből kilencszer olyan érzésem volt, mintha egy amcsi, angol, ausztrál tehetségkutató döntőjében lennék. Leesett az állam, olyan produkciókkal álltak elő, akár egy ici-pici településen is.
2-3 hónap aktív utazás csak ízelítőt nyújt. Tapasztalt utazókkal beszélgetve 4-6 hónap aktív utazását és 2-3 hónapnyi megállást 2 max 3 régióban (Észak, K- és Ny-Visayas) ajánlanak. Utána még lehetne maradni, hisz van miért. De akkora valszeg lesz már az embernek egy filipinó csaja, akit nem tud, de nem is akar levakarni magáról.
Kívánom, hogy még visszatérj ebbe a csodálatos országba és garantálom, hogy 2-3 hét alatt több kellemes, és felejthetetlen élményben lesz részed, mint azoknak akik éveken át többet ültek a monitor előtt mint ami egészséges.

czerka 2018.06.02. 07:10:28

@Hungarian Geographic: te összesen 3 hónapot jártál ott, ha jól olvasom. A posztoló meg ott él 4 éve. Én is ázsiai országban élek több éve, erről a helyről is áradozik mindenki, aki sose dolgozott is, sose élt itt hosszabb ideig. Modern, ugyanakkor tradicionális, gazdag ország, de amúgy minden olcsó... Ez a felszín, amit a turista karcolgat. Aztán kiderül, hogy a tradicionális butát, maradit, előítélteset jelent, a gazdagságból egy szűk elit részesül, hogy a legális bevándorlók is olyan akadályokkal találkoznak, ami lehetetlenné teszi a letelepedést (nincsenem jogai annak se, aki legálisan érkezik), nincsenek európai szemmel nézve értékes emberi kapcsolatok, csak pénz, üzlet, magányos emberek, csak a helyiek ebbe nőnek bele és nem is tudják, hogy lehet más az élet. Aki rájön, hogy a nyugat azért emberibb léptékű, az kivándorol Kanadában, Amerikába. Én azt mondom 3-5 év után jut el oda egy ember, hogy átlátja az adott helyet, ha ott dolgozik, van helyi párkapcsolata, nem csak egy buborékban él, mint turista pár hónapot. Még egy szájbernomád se fogja évek alatt ugyanazt megtapasztalni, mint az, aki helyi munkáltatóval köt szerződést vagy üzletet nyit.
A Fülöp-szigetek természeti szépségei elvitathatatlanok és szexturista célpontként is csak ajánlani tudom, de amúgy ha a filippínó átlag életét kell élned évekig, akkor abban magyarként (ami azért nem egy luxushoz szokott nép) belezakkansz.

Royal Music 2018.06.02. 08:20:57

@Hungarian Geographic: Igen, ez amit leirtal valoban igy van. Par hetig, honapig minden fasza, minden uj. Itt elni es dolgozni viszont teljesen mas teszta. A hataratkelo pedig errol szol es nem arrol, hogy turistakent milyen elmenyeid voltak. A cikkbol amugy meg mindig nem emeltek ki semmit, hogy mi nem stimmel csak felsoroltal egy csomo olyan dolgot amivel a turistakat el lehet kapraztatni (a ketto pedig abszolut nem allithato parhuzamba). Ja, a ki mennyi idot tolt a gep elott rugozasod pedig kezd nevetseges lenni. Tovabbi szep napot!

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.02. 11:36:23

Minden trópusi vagy sivatagi országban a hőség nagyjából megpecsételi a fejlődési irányt. Csont és bőr emberektől mégis milyen fizikai vagy szellemi teljesítményt várhat bárki is? Nem véletlen az, hogy ott a nagydarab, túlsúlyos emberek a szépségideálok. Ha a feltételek nem egyformák mondjuk Európával, akkor miért Európával van összehasonlítva FSZ(vagy bármelyik trópusi, sivatagi ország)? Pont ez a gyengesége ennek a firkálmánynak, hogy X év után is a lekezelő gőg az egyetlen egy érzés ami kivehető ebből. Ésszerűség meg nuku. Mennyire lenne megmosolyogtató, hogy valaki egy Suzukit hasonlítana össze egy Aston Martinnal...?

Royal Music 2018.06.02. 11:41:21

@Hungarian Geographic: Meg mindig csak altanositasz de csak igy tovabb... ;)

2018.06.02. 13:44:27

@Hungarian Geographic:

"Elhiszem, hogy a lány hüledezik hogy lehet ilyen hasonló ennyire ellentétes"

A kérdésem arra vonatkozott, hogy amikor első benyomásokat olvasol valakitől magyarországról, mennyire érzed őket pontosnak.

Szerintem viccesen nem azok. Érdemes beleolvasnod ilyenekbe is.

Szerintem amikor azt írod, hogy 4 hét alatt komolyabban meg lehet ismerni egy országot, mint 4 év alatt, sőt, hogy egyáltalán bármennyire meg lehet, az komédia.

Például később azt írod, a trópusi országokban a nagydarab, túlsúlyos emberek a szépségideálok.

Ez is egy téves általánosítás. Én például thaiföldön éltem egy darabig, az elég trópusi, de ha van valami, amit a thaiok utálnak, az a dagadtság.

Na mindegy.

2018.10.14. 14:45:33

Beírtam a többi közé, éppen Thaiföld alá..
Ahova még csak véletlenül se menjek el.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása