oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 09. 06:30,  Így szavaztatok ti 282 komment

2018. április 09. 06:30 Határátkelő

Így szavaztatok ti

Tucatnyi országból írtátok meg, hogyan zajlott a vasárnapi parlamenti választás. A határátkelők rendkívül aktívak voltak, nagyjából kétszer annyian mentek (mentetek) el voksolni, mint négy évvel ezelőtt. Volt olyan hely, ahol a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 88 százalékos volt a részvételi arány.

Voltak, ahol hatalmas sorok alakultak ki (például Londonban) és volt, ahol simán ment a szavazás. Az alábbiakban következzen egy rövid válogatás abból, hogyan éltétek meg a voksolást, hol mekkora sor volt – mindez a ti szavaitokkal a Határátkelő Facebook-oldalára érkezett kommentekből szemezgetve.

manchester_nora.jpgManchesteri pillanatkép (Fotó. Nóra) 

Nagy-Britannia 

London 

Hol máshol is kezdhetnénk, mint Londonban, ahol rengeteg magyar él, ami senkit nem lep meg, kivéve talán a választás lebonyolításával megbízottakat, legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy elég komoly sorok alakultak ki a brit fővárosban. 

Majd egyszer valaki magyarázza meg, hogy miért kellett ezt így… Nem csak nekem jutott ez az eszembe, hanem Mónikának is, aki azt írta: „Gondolom, ismertek az adatok, hogy hány magyar él Londonban! A korrekt az lett volna, ha ennek arányában határozzák meg a szavazóbizottság és a fülkék számát.” 

Csilla szerint amikor ők voltak szavazni, akkor a megyei sorok gyorsan haladtak, a budapesti kerületeknél volt sor: „Az iskola udvarán már hívták előre a megyei szavazókat. Bent volt egy kis torlódás a szavazófülkékhez való sorbaálláshoz, ahol a sor keresztezte a regisztrációs sorokat, de akkor még nem volt vészes. Mondjuk ez reggel 9 körül volt.” 

Tibor két órát állt sorba, ennek ellenére „elég jónak” ítélte a szervezést. „Nagyon sokan voltunk” – tette hozzá. 

Csabáék valamivel dél előtt álltak be a sorba: „110 perc volt a szavazás végéig. Mire kijöttünk, úgy 3 órásra duzzadhatott a sor”. 

Annamária is két órát állt sorban „az esős, de annál jobb hangulatú Londonban”. Niki viszont korán kelt, és nem aranyat, hanem összesen 10 perc várakozást nyert. 

london_betti.jpgLondoni sor (Fotó: Betti) 

Mindenesetre Londonban az ottani magyar nagykövetség szerint a részvétel nagyjából 85 százalékos volt. 

Manchester 

Maradunk még az Egyesült Királyságban, de kissé északabbra vesszük az irányt. Barnabás arról számolt be, hogy ott is volt némi sor, de mindössze 100 méter, egy óra alatt le lehetett szavazni. „Kedvesek voltak, van lángossütő!!!” – tette hozzá. 

Vanda másfél órát várakozott az angliai városban „csendben, nyugalomban, türelmesen. Az idő ott mellettünk volt, napsütéses, tavaszi meleg várt”. 

Emese mindenkinek megköszönte, hogy elmentek. Ők kissé nehezített pályán nyomták: „Nálunk 5:45-kor csörgött az ébresztő, hogy Liverpoolból korán érjünk Manchesterbe, így várakozás nélkül gyorsan X-eltünk a kormányváltókra kétszer”. 

Természetesen Manchesterre is igaz, hogy nagyon nem volt mindegy, ki mikor ért oda szavazni. Nóra például arról számolt be, hogy „bőven az utcán állt a sor vége. De legalább nem esett.”, míg amikor Ramirez szavazott, „akkor még szinte senki nem volt ott. Direkt korábban mentünk”. 

Skócia 

Úgy tűnik, a skóciai Edinburghban nem volt különösebb probléma, legalábbis erről számolt be Annamária („zavartalanul ment minden, kb. 5 perc az egész, mindenki nagyon kedves”), és Ádám („sima ügy volt. Nincs tervben a Magyarországra költözés, de az otthoniakért kötelességemnek éreztem elmenni.”) egyaránt. 

edinburgh_annamaria.jpgEdinburgh (Fotó: Annamária)

Írország 

Miri Dublinban szavazott, ott sem kellett várakozni, „5-10 perc alatt le lehetett tudni” – írta. 

Németország 

Németországból Stuttgartból írtak ketten is, Szilvia szerint „reggel fél 9 -kor sokan voltak és folyamatosan jöttek”, míg Andi arról számolt be, hogy „volt egy kis sor, de klasszul levezényelték”. 

Hollandia 

Hágára is igaz az, hogy nagyon nem volt mindegy, mikor megy az ember voksolni. Tamásnak például 5 percet sem kellett várnia, nem csoda, hogy úgy érezte, „tökéletes a szervezés”. Vele szemben Anikó már egy órát állt sorba azért, hogy leadhassa szavazatát. 

Svájc 

A svájci Bernben a beszámolók szerint minden rendben ment. Zénó reggel 10-kor volt szavazni, és 1 percet kellett „várnia”. Hasonlóképpen gyorsan és simán le tudta adni voksát Anna is. „Minden simán ment” – írta, hozzátéve, hogy „mire odaértünk, a nem budapesti körzetekhez már sor volt, de a budapestinél minden rendben ment”. Rolandék is délelőtt voltak, „jó döntés volt” – summázta. 

Spanyolország 

Spanyolországból Barcelonából érkezett rövid komment, Balázs 1 órát várt. 

Franciaország 

Hasonló helyzetről számolt be Beáta is. „Délelőtt Párizsban is kb. egy óra várakozási idő volt” – írta. 

Lengyelország 

Krakkóban Tamás hozzászólása szerint „elég hosszú sorban állás volt délelőtt”. 

Csehország 

Ezzel szemben Viktória Prágában két perc után be tudta húzni az X-et. 

Svédország 

Végül látogassunk el Skandináviába, először Stockholmba, ahol Erika 1 órát várt, mire rá került a sor. 

Dánia 

Vivien arról számolt be, hogy „Koppenhágában is sokan voltunk nagyon!!!!! Kicsit sorakoztunk is dél körül”. 

Egyesült Államok 

Az Egyesült Államokból Helen írt, ő Los Angelesben szavazott, ott nem volt sor. 

Végül hadd zárjam a posztot két hozzászólással, melyek nem igényelnek különösebb kommentárt: 

„Tiszteletem az ott szavazóknak, mert én lehet, hogy nem lettem volna képes végigállni azt a sort.” (Feri) 

„Köszi mindenkinek, hogy ezt végigálltátok! Hazavárunk Benneteket!” (Anna)

HÍRMONDÓ

A németek, olaszok, osztrákok is lelkes szavazók

Nagyon régen nem vettek részt olyan sokan parlamenti választáson Magyarországon, mint most vasárnap. A magas részvételi arány azonban egyáltalán nem olyan ritka Európában, mint gondolnánk.

Szívatás vagy jó poén? 

Nem kell szégyellni, ha nem ismerős a Didcot név, hiszen maximum arról „nevezetes”, hogy tavaly a „legnormálisabb” angol településnek nevezték ki a statisztikák alapján. Most azonban más miatt került a hírekbe.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: választás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2113819480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.04.09. 06:56:11

@Golf2: igen egy olyan versenyszamban, ahol a hatszel csak nekik volt megengedett es ok jeloltek ki a palyat, tenyleg nem volt nagy mutatvany.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.09. 07:14:14

@kék madár:
Azert amikor 70%-os reszvetel mellett 2/3-ot szereznek es meg nincs ott minden szavazat, akkor ez mar nem a hazai palya es hatszel.
Be kell latni, hogy az embereknek erre a fajta kormanyzasra van szukseguk.

Lelkuk rajta, remelem megtalalja a magyar nep a boldogsagat a gyulolkodesben.

Elerkezett az ido, amikor megirom a levelemet a koztarsasagi elnoknek...

kék madár 2018.04.09. 07:48:26

@Kövérmadár [swe]: ja, amikor a csapbol is a Fidesz folyik, mert azt is lenyultak, akkor az emberek "tudjak" mit akarnak. Sok csillogo stadiont, duledezo iskolakat es korhazakat. De minek soroljam, itt ugyse mondanek ujat.

Din Serpahis 2018.04.09. 07:49:15

Tisztesseges versenyben is siman nyertek volna, ami tortent siman az ellenzek totalis inkompetenciajara es hulyesegere vezetheto vissza. Csak az lmp-n vagy egy tucat mandatum ment el.

Az ellenzek akkor tenne a legjobbat ennek a nyomorult orszagnak ha lehuzna magat a budin.

A masik fobunos meg az eu, aki fantasztikus migracios politikajaval es a kvotas szerencsetlenkedesevel csodafegyvert adott ezeknek a gyokereknek a kezebe.

Golf2 2018.04.09. 08:09:23

Agymosott lett a vidék? Csak Pesten nyert az ellenzék,de hiába.

szÖveges professzor 2018.04.09. 08:11:45

@Kövérmadár [swe]:

Örülök, hogy nem csak én látom így, hogy Mo-n azért ilyen sikeres ez a dolog, mert egyszerüen a magyar emberek nagyon nagy többségének erre van igénye. Sajnálatos. Bár tény, hogy nem nagyon akar bármilyen alternatíva összejönni helyettük.

Mi, svédországi magyarok meg kapjuk továbbra is az értelmes kérdéseket, hogy ugye minden nap megeröszakolnak minket az utcán a migránsok!

Megdobbent 2018.04.09. 08:14:08

Nem rajtotok mult, koszonjuk :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 08:15:02

Ballibageddón! A nép tömegesen szavazott le az elnyomás ellen.

Íme kép a szeredőci magyar követségről: bircahang.blog.hu/2018/04/08/protesztszavazas

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.09. 08:15:06

Ellehet gondolkodni mi a jövő Magyarországon

Virago_1000 2018.04.09. 08:15:52

@Kövérmadár [swe]: gyozott a nepakarat. Az egyetlen remeny a naciomalizmus.
Csak tudnam, miert baj, ha valaki szereti a hazajat.

kék madár 2018.04.09. 08:21:00

@Virago_1000: az nem baj, ha szereti a hazajat, de ha gyuloli az idegeneket, zsidokat, stb. az elobb-utobb azzal vegzodik, hogy erted is jonni fognak. Sok sikert.

kék madár 2018.04.09. 08:23:56

@lapetiteparisinne: jonnek a trollok es itt fognak unnepelni. De az meg csak a nulladik fazis, ne kapkodd el.

Olliék 2018.04.09. 08:36:51

:((
Csalódott vagyok. Azt hittem okos nép vagyunk. Erre egy bözse utalvány, egy februári fagy miatti számla csökkentése, és két kiló krumpli a szegényeknek elég a döntés meghozatalához.
:((((

Golf2 2018.04.09. 08:38:44

A 6 elbukott pesti kerületből 5! az LMP miatt bukott.Számszerüen mutatva a 444en.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 08:49:28

@Golf2:

Téves. Én egyéniben az LMP-re szavaztam. Ha visszalépett volna az LMP-s, ment volna a szavazatom a Fidesz jelöltjére. S ezzel nem vagyok egyedül: akinek valamiért tetszik az LMP, annak nem tetszene már egy ballibekkel lepaktáló LMP.

soad1221 2018.04.09. 08:55:54

@Golf2: ezt már sokszor kérdeztem több embertől, és soha nem kaptam értelmes választ: miért lenne jó az lmp-nek, ha teljes mértékben feladná politikáját és minden esetben ő lépjen vissza egy másik jelölt javára? Mennyi szavazója maradna, ha azt mondja, hogy ok, mi nem politizálunk tovább, szavazzatok helyettünk a ... (szabadon választott). Egy-egy szimbolikus esetben ennek lehet (ahogy volt is) értelme, de úgy egyébként szerintetek akkor lett volna kormányváltás? Esetleg a kétharmad, de ez sem biztos, meg egyébként sokat nem is számít, cserébe egyértelműen meg is lehetne szüntetni a pártot.
Őszintén szólva én meg a másik oldalról látom, azzal több szavazatot kapott volna, ha még az egy-egy szimbolikus lépést sem teszik meg, igaz, akkor 1 képviselővel kevesebb, a több listás szavazattal nem nyerték volna azt a mandátumot vissza.

Csodabogár 2018.04.09. 09:03:01

@lapetiteparisinne: Hogy itt mi lesz, az csak egy kérdés. A másik, hogy most lovat adtunk azok alá, Europa szinten, akik szintén erősen kacsingatnak a jobbszéli populizmus felé. Ez a nagyobbik baj szerintem.

2018.04.09. 09:03:19

Én erre számitottam, mármint, hogy megint nyernek, az intenzenzív gyűlöletkampány, a ceausescui időket idező propaganda, a megbuherált választási rendszer, az ellenzéki stratégia hiánya, mind-mind erre mutatott.
Abban reménykedtem csak, hogy nem lesz meg a 2/3, hogy lesz valamilyen kontrollja a kormányzásnak.
Mert azt még @maxval bircaman szeredőci szürke proletár: -nak is el kell imsernie, hogy fék nélkül a legfaszabb, legszuperebb kocsi is előbb-utóbb totálkáros lesz.

2018.04.09. 09:06:00

@Csodabogár: Ugyan már, szerinted Günthert Schondorfban, vagy Joachimot Dietikonban mennyire érdekli a magyarországi választás?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.09. 09:07:59

@Virago_1000:
Igen, gyozott.
Nem baj, ha szereted a hazadat. @kék madár: leirta tokeletesen, hogy mi az, ami nem egeszen jo.

@szÖveges professzor:
Bar megeroszakolna mar valaki engem is... :D :D

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 09:18:47

@Pink Petsch:

Nincs szükségünk liberális fékre. Miért fékeznénk saját fejlődésünket?

puhacica 2018.04.09. 09:19:10

@Kövérmadár [swe]: es mit akarsz beleirni a leveledbe, ha nem titok?

@Virago_1000: en szeretem magyarorszagot. en a magyarok nagyon nagy tobbseget nem szeretem.

2018.04.09. 09:20:15

Én most egy dologra nagyon kíváncsi vagyok. Ki lesz a legújabb mumus a migránsok, az EU, Brüsszel, Soros és az Ensz után? Kinek/minek a neve fog méteresen világitani azokon a nagy, kék plakátokon? Ugyanis egyetlen programjuk volt az ország kormányzására: ellenségkép kiplakátolva, erről szólt az elmúlt 1,5 év. Nem szeretnék most Fidesz-kreatív lenni, ugyanis 4 év alatt, pár hónapos rotációval, végül nem marad más, mint Putin és Eordogan ... :DDD

soad1221 2018.04.09. 09:21:06

@libslobsi fuszal: gondolom lemondana az állampolgárságról. :)

2018.04.09. 09:21:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ki beszélt liberális fékről? Én fékről beszéáltem,általánosan... vagy neked, aki nem fideszes, az liberális? Ennyire nem lehetsz troll ....

soad1221 2018.04.09. 09:24:23

@Pink Petsch: egyrészt nem 1,5, hanem 3 év, másrészt, egy évet kell csak betáblázni, amiből fél évig a győzelemmel simán el lehet evickélni, így az a gyanú, hogy marad az ensz és a migránsok és soros egyszerre.
aztán az utána következő 3 évben nem lesz választás, 1 év pihit simán meg tudnak maguknak engedni :)

Golf2 2018.04.09. 09:37:12

@soad1221: "megszüntetni a pártot" ezek az szdsz- ből lettek nem? Az is megszūnt nem?

2018.04.09. 09:39:30

@soad1221: Te, azért így belegondolva, és kívülről nézve, szörnyű lehet konstans rettegésben élni, igazi háborús idegállapot. Nem, nem a fideszes politikusokra gondolok, ők a generátorok, hanem azokra a tömegekre, akik életükban nem találkoztak még színesbőrű emberrel, mivel jó eséllyel még egy kínai által üzemeltetett büfé sincs a falujukban vagy városkájukban. Az egyik ilyen (csongrádii, ha jól emlékszem) településen esett meg, hogy egy hófehér bőrű, echte magyar hölgyre hívta rá a rendőrséget egyik polgártársa, mert az a fodrásztól jövet kendővel takarta be a haját, hogy ne fújja szét a szél az új frizut. A kendő miatt migránsnak nézte. Az sem látott még migránst életében. Háááát, nem egy egészséges ország az ilyen, az már biztos

soad1221 2018.04.09. 09:40:01

@Golf2: nem, nem az szdszből lett.

Golf2 2018.04.09. 09:44:34

És száguldanak a mészáros részvények,beindul a fékevesztett habzsolás,leszámolás.Szörnyü betegség az orbánc,és úgy látszik gyógyít6atlan.

Golf2 2018.04.09. 09:45:41

@soad1221: Azt hittem.Nincsenek is benne volt szdsz-esek?

szÖveges professzor 2018.04.09. 09:47:03

@Pink Petsch: Ezt a csongrádi hölgyet pont ma hallottam! Brutál, hogy mik vannak... Teljesen elhülyítették már az embereket. Nem hiába, kampányt és politikát az érzelmekre kell építeni, nem az ész érvekre.

soad1221 2018.04.09. 09:47:40

@Pink Petsch: hát, annak aki retteg biztos szörnyű, én szerencsére nem rettegek :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.09. 09:51:03

@libslobsi fuszal:
Csak egy nyomtatvanyt kuldok majd neki, "Lemondas a magyar allampolgarsagrol" fejlecut...

soad1221 2018.04.09. 09:55:08

@Golf2: de avnnak, meg volt mszp-sek, meg volt fideszesek is, és volt mdf-esek is vannak.
meg van a fideszesben volt mszmp-s is, meg szdsz-es is, meg mszp-s is, meg volt mdf.....

ezt most folytassam az összes párttal?

2018.04.09. 09:58:32

@szÖveges professzor: Társadalomtudományi alaptézis, hogy az ember nagy tömegben hajlamos idiótának lenni (oké, nem szó szerinti, de ez a veleje ;) ). Akik viszont a félelemre alapozva manipulálnak, egy dolgot rendszeresen elfelejtenek, mégpedig a tézis másik felét, hogy egy adott pont után, a félelemtől hajtott tömeg irányíthatatlan. Felnőtt társadalmakban nem is nagyon szokták alkalmazni, mert rohadtiul instabil, mint a nitroglycerin.

2018.04.09. 10:02:35

@soad1221: Hát éppen ez az, a behülyített ember az utolsó, aki tisztában van az állapotával.

wrstjnethn 2018.04.09. 10:02:41

Mivel én úgy látom, hogy a jelenlegi rendszerben a 66.6% és a 100% között nincs túl nagy különbség, az ellenzék teljesítménye gyakorlatilag egyenlő a nullával. Akkor miért nem húzzák le magukat a WC-n???

Tiergirl 2018.04.09. 10:02:41

Japán nem volt a listában, de ott nagyon nyugodt volt a szavazás, folyamatosan jöttek az emberek, egészen barátságos volt a hangulat. :)
Az eredményről inkább nem nyilatkozom, inkább megyek japánul tanulni, mert a jelek szerint egyhamar nem megyünk haza.

wrstjnethn 2018.04.09. 10:02:53

@soad1221: Ha megnézed, előbb-utóbb minden demokrácia kétpólusú lesz (lásd USA, Egyesült Királyság, stb.). Mégpedig azért, mert a nagy pártok egyre befolyásosabbakká válnak és a kis pártoknak nem marad esélyük, illetve a józan ész alapján elkezdenek összeállni, hogy látható erőt mutassanak fel. Ennek az összefogásnak lesz eredménye az ellenpólus. Namármost Magyarországon nincs józan ész, ezért az önző megélhetési politikusok az ellenzékben egymással civakodnak, ahelyett, hogy a kormánypártot szorongatnák. Ha egyetlen egy párt indult volna a kormány ellen, teljesen más lehetett volna az eredmény, de ezt majd az elemzők úgyis kiszámolják a következő hetekben. Ez egyébként klasszikus matematikai probléma, a közös cél érdekében az egyéneknek fel kell adni a saját célukat, csak a sok megélhetési kiskirály nem akarja elengedni a húsos fazekat.

Csodabogár 2018.04.09. 10:03:29

@soad1221: Nyugodtan beszüntethetnék magukat. A zöldek semmi másra nem jók, csak akadékoskodásra, nem csak nálunk.:-(

szÖveges professzor 2018.04.09. 10:05:18

A romániai és határon túli magyarokat mikor lehet szidni, amiért a Fideszre szavaztak? Tartunk már ott? :)

Csodabogár 2018.04.09. 10:05:32

@Pink Petsch: Pontosan azt reméltem amit te. Az, hogy a határon túliak mind a fideszre szavaztak az elvárható volt, de mint olvastam a német kisebbség is őket szereti. Ezen kicsit elcsodálkoztam. Csupa bajor van itt nálunk?

bpetya75 2018.04.09. 10:07:35

@soad1221:

Rettegni én sem rettegek, de attól azért tartok, hogy milyen intenzitással folytatják tovább az oktatás szétverését. (tudom, eddig a migránsoktól való rettegésről volt szó) Az eü-t már annyira elqrták, hogy azzal muszáj lesz valamit kezdeni, de az oktatásban és a kutatás/fejlesztésben további leszállóágra számítok.

Úgy néz ki, nagyon rá kell hajtanunk valami alternatív képzési megoldásra...

Csodabogár 2018.04.09. 10:07:47

@Pink Petsch: A pártokat érdekli, CSU, AfD, osztrák Strache pártja és a többi amelyik majd csak most fog felbukkanni.

Ne legyen igazam.

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 10:09:44

@Kövérmadár [swe]: az nem is olyan egyszerü. Szemelyesen kell beadni. Akar külkepviseletnel is. Es meg anyam labmeretere is kivancsiak. Igenylesnel meg megertenem, de lemondasnal:( inkabb örülnenek, hogy egy lehetseges ellentmondoval kevesebb

2018.04.09. 10:14:03

@szÖveges professzor: Ha javasolhatom, ne őket szidd, hanem a Fideszt, ami megteremtette a szavazás lehetőségét, illetve gyorstalpalón osztja az állampolgárságot. De hogy megértsd, pl. a rommagyarok motivációit (már azokét, akik egyáltalán kettős állampolgárok, és el is mentek szavazni): A rommagyar társadalom évtizedekig olyan helyzetben élt Romániában, amit leginkább a migránsok mai helyzetével irhatunk le. Sőt, annál is rosszabb, mivel fizikai létében fenyegette a többségi társadalom. Nem meglepő, hogy jelentős része fogékony a nacionalizmusra, Ceausescu után meg a lopás és a korrupció nem újdonság, egyébként sem őket lopják meg. (Bár érdekes ez a kettőség, ugyanis Romániában meg az utcára vonulnak és tüntetnek a korrupció ellen).

szÖveges professzor 2018.04.09. 10:18:03

@Pink Petsch:
Lehet demagóg vagyok. De miért szól bele a magyarországi politikába valaki, aki sosem élt ott, sosem fizetett ott adót, és legfeljebb közvetett tapasztalatai vannak arról, hogy mik a kormányzás következményei. Egyszerüen nem tartom fairnek. A vak is látja, hogy a Fidesz elsösorban a szavazataikat akarta csak megszerezni, sikerült is.

2018.04.09. 10:18:19

@Csodabogár: Igen, erre én is gondoltam, de aztán eszembe jutott, hogy a migráns-hullám kellős közepén az AfD összesen 13%-ot tudott összekaparni magának országos szinten, ami a párt történetébe úgy vonul majd be, mint a lehető legnagyobb eredmény, amit elérhettek .fennállásuk során ...

Arthamyr 2018.04.09. 10:22:05

@Kövérmadár [swe]: "Azert amikor 70%-os reszvetel mellett 2/3-ot szereznek es meg nincs ott minden szavazat, akkor ez mar nem a hazai palya es hatszel.
Be kell latni, hogy az embereknek erre a fajta kormanyzasra van szukseguk." +1
@Din Serpahis: +1

Öröm látni, hogy vannak értelmes honfitársaim is. Kár, hogy kevesen, és már rég külföldön élnek. :D

2018.04.09. 10:24:54

@szÖveges professzor: Te, én ezzel egyetértek, mert én még a román politikába sem szólok bele, holott jogom lenne. De jó egy évtizede nem élek ott, nem ott fizetek adót, a következmények nem engem érintenek, a francnak pofázzak bele akár egyetlen szavazattal is?
Bár azt megjegyzem halkan, hogy ha egy ország politikájában uszkve 60-70 ezer (legutóbb 60 ezer valamennyi szavazat érkezett Romániából, kétlem, hogy jelentősen nőtt volna most a számuk) szavazat sorsdöntő, akkor ott bajok vannak, nem kicsik ....

Arthamyr 2018.04.09. 10:31:36

@Pink Petsch: @soad1221:
Kevesen rettegnek, a gyűlölet meg nem olyan rossz, ha a gyűlölet tárgya ellen, úgy érzed, hogy tudsz tenni. Ez egyfajta sikerélményt ad.
Az emberek utálják a migráncsokat, Viktor meg csinál egy kerítést. Az emberek örülnek, mert nem kell semmit csinálni a gyűlöletük tárgya ellen, megteszi helyettük, akinek ez a dolga, ezért Viktorra szavaznak, Viktor meg annak örül. Win-win.

Arthamyr 2018.04.09. 10:32:54

@Kövérmadár [swe]: Ezt a köztársasági elnöknek kell küldeni? Azt hittem, ezt is intézik az okmányirodában/külképviseleten. :D

Ennek van amúgy valami gyakorlati előnye?

bpetya75 2018.04.09. 10:34:44

@Pink Petsch:

Egyetértek. Nem azon az 50párezer szavazaton múlott.

A szavazók nem egészen fele (és akkor itt jegyezném meg, hogy nem a választók nagy többsége. De "jól" húzták meg a választási körzetek határait és a töredékszavazatos húzásuk is ismét számukra jól sült el) szerint vagy jó, amit csinálnak, vagy jobb, mint amit a többiből kinéznek. Sajnos ez van, program és értelmes vita híján az uszítás is elegendő volt.

Arthamyr 2018.04.09. 10:36:41

@bpetya75: "Az eü-t már annyira elqrták, hogy azzal muszáj lesz valamit kezdeni" - Akarsz fogadni? :)

Arthamyr 2018.04.09. 10:42:27

@Pink Petsch: Viszont ha Merkel beleállt volna Orbánhoz hasonlóan, akkor az AFD szépen 3%-ot kap, a maradék 10% meg megy Merkelékhez. Azért ne hasonlítsunk már egy rétegpártot egy néppárthoz. A migránsokat - legalábbis csóró, zöldhatáron át, illegálisan érkezőket - senki sem szereti (és ehhez propaganda sem kell), Merkel megengedhette magának a migránspártiságot, de azért neki is megtépázta a támogatottságát.

2018.04.09. 10:42:33

@Arthamyr: Hm, ráhívni egy fejkendős hölgyre a rendőrséget anélkül, hogy jobban megnéznéd, milyen színű a bőre, szerintem már a rettegés kategória ....

soad1221 2018.04.09. 10:44:30

@wrstjnethn: jó, akkor adja fel az önálló politizálást a dk és az mszp (a párbeszédről és az együttről kár szót említeni), és támogasság az lmp-t minden tekintetben.

Mellesleg Gyurcsány személye garancia a fideszes kormányzásra. Az lmp (és bár jóval kevesebb, de a momentum) szavazatait nem adhatod hozzá automatikusan a dk-mszp szavazatokhoz, hiszen ezen szavazatok jó része pont azért megy rájuk, mert sem a fidesz, sem az mszp-dk-ra nem szavaznának. Tehát, akkor inkább szűnjön meg a másik kettő, akiknek a szavazóik sokkal jobban hajlandók az lmp-re szavazni, mint fordítva, nem?

2018.04.09. 10:44:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: 2/3-os többség, azaz gyakorlatilag a teljhatalom egyetlen rendszerben sem nevezhető "féknek", még a legnagyobb jóindulattal sem.

bpetya75 2018.04.09. 10:45:14

@Arthamyr:

Nem. Asszem inkább keresek valami egészségügyi biztosítást...

Arthamyr 2018.04.09. 10:45:40

@Pink Petsch: Lehet gyűlölet is. És ez igazából a fejkendős hölgynek rossz, meg esetleg a rendőröknek, akik épp a kávézást meg kellett, hogy szakítsák, aztán mondják, hogy ó bazmeg, ezért keltem fel?! :)

Arthamyr 2018.04.09. 10:46:24

@bpetya75: Bölcs ember! Az is a fogadás egy formája! ;)

soad1221 2018.04.09. 10:48:29

@bpetya75: nem lesznek szégyellősebbek, ez biztos.. sajnos..

bpetya75 2018.04.09. 10:49:02

@soad1221:

Egyetértek. Amíg fletó jelen van a politikában, nem lesz a baloldalon semmi. Akkor már értelmesebb lenne teret adni valami szélesebb körben vállalhatónak.. És a nagyokosok jönnek a hülyeséggel, hogy az lmp-sek a megélhetésiek...

2018.04.09. 10:49:48

@Arthamyr: Vagy nem ... Merkel túltolta, de szerintem kellett ez, éppen a "fék" miatt, amiről bircával próbálok meg értekezni. Magyarország példáján láthatod, mennyire veszélyes tud lenni a túlzott támogatottság, amikor nincsenek egyen- és ellensúlyok. Kellenek a pofonok is, különben tényleg elhiszed magadról, hogy tökéletes vagy. A következő választásokkor az AfD már nem lesz tényező, de a CDU-nak nem ártott ez a pofon ...

wrstjnethn 2018.04.09. 10:52:47

@soad1221: Na pont erről ment a vita, ki mit adjon fel és ki lehet egy kicsit is reális miniszterelnök jelölt. A legnagyobb baj, hogy Magyarországon kétféle politikus van (de most tényleg, vicc nélkül): aki már eljátszotta a bizalmat, vagy aki még annyira új arc, hogy nem lehet tudni mire lehet számítani.

2018.04.09. 10:53:53

@Arthamyr: Vagy leginkább egy fasza kis koktél a kettőből ... Hm, nem is tudom, kit szánok leginkább, a hölgyet, vagy azt a szerencsétlen gyűlölködő-rettegő polgártársát (a zsaruk nem opció ;) ).

soad1221 2018.04.09. 10:54:38

@szÖveges professzor: mert magyarok. márpedig egy magyarnak joga van beleszólnia magyar politikába is. Szerintem ez elég egyszerű, könnyen érthető érv.
Tudod a legviccesebb az, hogy anno, ha nem lett volna 23 millió románozás, most nem lenne ukránozás, és úgy általában véve, amikor ez először feljött, akkor mindenki kiállt volna mellette, akkor nagy valószínűséggel a baloldal nyert volna sokkal több szavazatot.. ezt viszont már egy időre jól elbaszták.

Arthamyr 2018.04.09. 10:58:29

@Pink Petsch: Nincsen túlzott támogatás. Ez 2010-ben volt, most csak egy aránytalan választási rendszer van, ami nagy támogatottságból csinál egy kétharmadot.
Én annyira nem látok veszélyt Magyarországon, sőt, még hasznosítani is tudom a Fidesz győzelmet (bár a kétharmad kellemetlen, lehet, hogy a hazaköltözést újraértékeljük :)), azzal kell főzni, ami van. Magyarországon a társadalom és a gazdaság állapota miatt van az, ami, ezt nem lehet meggyógyítani egy kormányváltással.

Arthamyr 2018.04.09. 11:00:07

@Pink Petsch: Mivel nem ismertem egyiket sem, csak röhögök az ilyeneken. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.09. 11:05:21

@Arthamyr:
Sosem hittem volna, hogy egyszer engem is ertelmesnek titulalnak :D
Koszonom!

Jelen pillanatban nincsen gyakorlati jelentosege. Hogy jovore lesz-e, azt nem lehet tudni.
Illetve annyi mar most is lehet, hogy ha magyar allampolgar is vagyok, akkor egy magyarorszagi latogatas eseten magyar allampolgarkent tekint ram az allam. Ha lemondom, akkor svedkent es a sved nagykovetseg "vagyaz ram".
Ennek vagy lesz jelentosege vagy nem.

2018.04.09. 11:09:31

@Arthamyr: Az ország gazdasági állapotát tekintve, egy olyan pártot juttatni hatalomra, amelynek egyetlen programja az, hogy "mert Soros", túlzott támogatottságnak mondható, már a józan ész szerint. Mert ne tévedj, az aránytalan választási rendszer "csak" a 2/3-ot biztosította, a Fidesz ezt anélkül is megnyerte volna ... és meg is akarta, ugyanis még 2 évig folynak az EU-s felzárkóztatási pénzek ... azokkal még nagy panamákat lehet csinálni.
Én, a helyetekben semmi szín alatt nem költöznék egy olyan országba, ahol a kormánypártnak teljhatalma van, és gyakorlatilag azt tesz, amit akar. Ahogy olyan autóban sem lennék utas, amelynek nem működik a fékje. Persze, nem vagyok a helyetekben, és lehet, ti szerettek veszélyesen élni ;)))

adg 2018.04.09. 11:12:19

@soad1221: Basszus, ezt mondom, miota megtortent. Amikor a vikiek kitalaltak az allampolgarsagot a hataron tuli magyaroknak, akkor egy intelligens ellenzek ugyesen kifogta volna a szelet a halojukbol, hogy nagyszeru, legyenek magyar allampolgarok, es mi ezt es ezt szeretnenk kezdeni veluk es beszeljunk rola es akarmi.
Ehhelyett ellepnek minket a 23 millio romanok, stb, es megy a csodalkozas, hogy nem igazan szavaznak rajuk. Nahat...

Amugy tok kivancsi leszek, hogy mi lesz a kulfoldi szavazatok eredmenye, nem beleertve most az erdelyi, felvideki stb szavazatokat.

Viszont volt par erdekes elmelet, ami mintha nem jott volna teljesen be:
- a magas reszvetel az ellenzeknek kedvez
- kormanyvalto hangulat van, a fidesznek meg az 50 szazalek se biztos, hogy osszejon
- az elozetes felmeresek szart sem ernek, mert az emberek rettegnek a terrortol, es fideszt hazudnak, de majd a szavazofulke maganyaban, majd ott szepen pofara ejtik a kormanyt
- stb

Na mindegy, mar csak negy ev van a valasztasokig, talan addig valami ellenzek is osszeall valamibol, a mostani az eleg impotens.

Arthamyr 2018.04.09. 11:13:30

@Kövérmadár [swe]: Nem jelent semmit, velem is megesett már. ;)

Arthamyr 2018.04.09. 11:26:16

@Pink Petsch: A "mert soros"-nál mennyivel jobb a "mert fidesz"? Egységsugarú választóként.
Ha meg az ember gondolkodik, akkor sem meggyőzőbb _ez_ az ellenzék: adóemelés (kivétel nélkül minden ellenzéki belengette a progresszív adózást), várhatóan gyenge, kaotikus, megosztott, impotens kormányzás, ha egyáltalán meg tudnak bármibe is egyezni. Ahhoz meg, hogy pl. a választási rendszert korrigálják, 2/3 kell. Ez a következő 20 évben nem lesz.

Nem veszélyes Magyarország, főleg, ha nem vagy ráutalva. Egy olcsó balkáni ország, ahol beszélem a helyiek nyelvét, és van pár rokonom, barátom. :)

Arthamyr 2018.04.09. 11:28:01

@adg: "Na mindegy, mar csak negy ev van a valasztasokig, talan addig valami ellenzek is osszeall valamibol, a mostani az eleg impotens. " - Akarsz fogadni? :D

soad1221 2018.04.09. 11:32:09

@adg: jaja... mondjuk ezt már te is meg én is leírtuk párszor :D

igen, sok elmélet rám is hatással volt, nem elemeztem elég mélyen az igazságot :D
viszont ami elég érdekes a jövőre nézve, hogy a 18-26 éves korosztály nagyon aktív lett és 12-16 év alatt milyen mennyiségben távolodott el a fidesztől. Persze ez szart sem ért még, de kíváncsi leszek, merre mozdul ez a tendencia

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 11:37:45

@Pink Petsch:

Én is jobban örültem volna egy 60-65 % közti Fidesz-győzelemnek, nem akartam kétharmadot, ezért is szavaztam egyéniben az LMP-re, de a nép erősebb felhatalmazást adott Orbánnak.

2018.04.09. 11:38:16

@Arthamyr: Egységcsomagban nézd, 1990-től. Egy, csak egyetlen egy olyan jelentős, az ország gazdasági életére komoly hatást gyakorló gazdasági szereplőt, befektetőt nevezz meg, amelyet a Fidesz-kormány vitt az országba. Nem tudsz ilyet. Az összes, túlnyomó többségében német és autóipari cég, amely komoly gazdasági szereplőnek nevezhető, egyike sem bármelyik Fidesz-kormány ideje alatt létesitette a leányait az országban. Gazdasági (és szerintem egyéb tereken is) a Fidesz számomra egy parazita képződmény. És ne legyen igazam, de egy nagy kiterjedésű fertőzést okozó parazitától csak drasztikus módszerekkel lehet megszabadulni. És ezek legenyhébb formája az, hogy hatályon kívül helyezik a Fidesz-féle ámokfutás alatt született törvényeket. Ugyanis egy adott ország törvényei nem a kőbe vésett Tízparancsolat (bár azt sem tarja be senki ...)

szÖveges professzor 2018.04.09. 11:38:51

@soad1221:

Tudod en annak idejen a magyar allampolgarsag mellett szavaztam. Mert azt ereztem tisztessegesnek. De a jelenlegi helyzetben ugy erzem, hogy ez csak arrol szol, hogy a Fidesze legyenek a hatarontuli szavazatok. Ha valami okbol - tegyuk fel - egy ellenzeki partot tamogatnanak a hatarontuliak, akkor egybol nem lenne ekkora haversag koztuk es a kormany kozott.

Lehet, hogy magyarok. De egy dolog a szarmazas, es egy masik dolog, hogy hol es mibe szolsz bele. En evek ota elek Svedorszagban es itt fizetek adot, megsem szolhatok bele a parlamenti valasztasokba. Pedig engem is erint, hogy pl. hany migranst / menekultet fogadnak be.

2018.04.09. 11:39:20

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Szóval, belátod, hogy kellenek az ellensúlyok, és nem létezhet normális kormányzás nélkülük, ideológiától függetlenül?

szÖveges professzor 2018.04.09. 11:41:15

@soad1221:

És akkor még ki sem tértem azokra a nyilvánvaló egyenlötlenségekre, hogy bizonyos magyarok levélben szavazhatnak, nekem meg pl. órákig kell autóznom a saját költségemen + sorba állnom, hogy leadjam a voksom. Most akkor hogy van ez? Én nem vagyok elég jó magyar?

2018.04.09. 11:46:09

@szÖveges professzor: Nem tudom, emlékszel-e még az állampolgárságot megelőző időszakra, ami a Magyar Igazolványban csúcsosodott ki, még Románia EU csatlakozása előtt. Amikor a Fidesz ezt nagy dobszóval és fanfárokkal bejelentette, akkor az RMDSZ vezetőinek nem volt egészen őszinte a mosolya, ugyanis Romániában éppen választási év volt, és ez a bejelentés rohadtul nem könnyítette meg azt, hogy kormányalakító tényezővé vállhassanak. Mondhatni, a Fidesz kutrvára alátett a rommagyaroknak, de ez már akkor sem érdekelte olyan nagyon őket, már a tetteik következményei.

Golf2 2018.04.09. 11:46:33

@soad1221: merre mozdul...(a fiatalság) Hegyeshalom felé,ha van esze.

soad1221 2018.04.09. 11:47:32

@szÖveges professzor: már a svéd választásokba? miért, Te svéd vagy? állampolgárságot igényeltél/adtak már?

Tudod én meg azt mondom, hogy bármire is szavaznak a határon túli szavazók, nekik joguk van szavazni. HA iylen számban a fideszre, akkor is. Ez van. Már akkor sem értettem a baloldalt, hogy egy alapvetően balos szavazó rétegnek (akkori viszonyok szerint 70-30% körül lehetett) miért nem akart állampolgárságot, és ezzel választójogot adni.

Tudod ez elvi kérdés, és én ezzel egyetértek: aki magyar, annak joga van a magyar választásokon szavazni, bárhol is éljen, bármilyen okból. Az pedig gondolom nem kétséges, hogy ők is magyarok, nem?

Arthamyr 2018.04.09. 11:49:19

@Pink Petsch: Egységcsomagban nézve sem látom sokkal rosszabbnak...
Nem érdekelnek a "komoly gazdasági szereplők", akik alapvetően aljamunkát biztosítanak, és semmiféle kényszer nem tartja ott őket, ha akarnak, bármikor elmehetnek veszteség nélkül, és az erő pozíciójából tárgyalhatnak a mindenkori magyar kormánnyal. Persze jó, hogy vannak, mert munkát adnak, de nem kell túlértékelni a szerepüket, nem fogják felvirágoztatni a magyar gazdaságot.
Magyarországon amúgy sincsen "komoly gazdasági szereplő", mivel a magyar gazdaság is kicsi, és a nagyobb súllyal bíró szereplők többsége külföldi vagy állami (-lag befolyásolt) cég.

Azért tisztázzuk: nem, nem tartom jónak a Fideszt, csak szerintem érdemes megnézni, mi az alternatíva, meg mekkora hatással van az életemre a mindenkori magyar kormány, mielőtt a kardomba dőlnék.
Ez van, ebből kell főzni, nekem nem esik nehezemre, legalább a kedvező adózás megmarad. :)

London2009 2018.04.09. 11:52:33

Megint kivaloan megmutatkozott milyen oriasi a szakadek a fovaros es a videk kozott. Nekem kulonben kell egy par nap, hogy ezt az eredmenyt feldolgozzam. Tenyleg azt hittem, hogy nem lesz meg a 2/3, erre tessek… Mindenesetre megint megerositett a hitemben, hogy egyszeruen nekem nem valo Magyarorszag, vagy en nem vagyok Magyarorszagnak valo. Ez borzalom, teljesen kiboritottak ezek az esemenyek.

London2009 2018.04.09. 11:55:25

@Arthamyr: Vigyazz, mert mindjart megkapod megint, hogy csak a penz erdekel. Nagy hatassal van a mindenkori magyar kormany az emberek gondolkodasara. Na es ez a legnagyobb baj. Ott vegeztek olyan pusztitast az elmult evekben, hogy szamomra ezert elhetetlen Magyarorszag. Keptelen lennek egy olyan orszagban elni, ahol ilyen agymosottak az emberek.

soad1221 2018.04.09. 11:56:32

@szÖveges professzor: ez már szavazás technikai kérdés, ami persze nem túl igazságos és korrekt, de ennek nem sok köze van ahhoz az elvi kérdéshez, hogy kinek van szavazati joga.
Nem, ez nem igazságos szerintem sem, és tök indokolatlan is, de ez nem befolyásolja az eredményt. Persze értem, hogy bosszantó, de egyébként meg megvan a jogod kijelentkezni és ezután levélben szavazni. Csak akkor 1 szavazattal kevesebb van neked is cserébe.

Arthamyr 2018.04.09. 12:00:52

@London2009: Az emberek gondolkodására nagy hatással van a kormány, és az emberek gondolkodása is nagy hatással van a kormányra. A kormány hibás az emberek gondolkodásáért, az emberek gondolkodása meg a kormányért. Az emberek okozták a pusztítást.
Amúgy sem zavarnak a zombik, amíg nem belőlem esznek.

Ezt az egészet csak természetes folyamatként fogom fel, meg környezeti változásként, amire nekem nincs hatásom, így a kérdés, hogy hogyan tudok hozzá alkalmazkodni, hogy tudom hasznosítani esetleg mitigálni az általa okozott kárt.

2018.04.09. 12:05:55

@Arthamyr: Nem meggyőzni akarlak, mert a te életed, semmi alapom belepofázni, de amikor le szokták kicsinyelni az alapmunkákat biztositó befektetőket, akkor mindig eszembe jut az a forgatókönyv, miszerint egy tömeges kivonulás esetén egy annyira kis és önállótlan ország, mint Magyarország, legfeljebb fél évre marad az államcsődtől.
Nekem személyes ellenérzéseim vannak a diktatórikus jegyeket mutató rendszerek ellen, továbbá a pofátlan hazugságokat, a törvényszintre emelet lopást és korrupciót, a karaktergyilkosságokat, a közbeszéd lealjasítását "buzizós/gecizős" szintre és a magánélet átpolitizálását is rohadt nehezen viselem. Mindezeket számomra nem kompenzálja a viszonylagos olcsóság (azért érnek majd meglepetések árak terén ..), sem a rokonok, akiket otthon élve sem látsz gyakrabban, mint ha külföldről hazalátogatnál (hacsak nem egy háztartásban éltek).
És ne hidd, hogy kívül tudsz maradni a körön, hogy téged nem fog érinteni a közhangulat, mert nem függsz anyagilag az ország gazdasági helyzetétől . Csodabogár is ezt hitte sokáig, de ahogy most olvasom a gondolatait, kissé átértékelte a "nem-veszek-tudomást-róla" hozzáállását.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 12:10:08

@Pink Petsch:

Igen, kellenek.

Csakhét a ballibek olyan rossz erő, hogy még 8 év ellenzékiség után is elfogadhatatlanok. Gyakorlatilag csupa olyan dolgot akarnak, ami káros az országra.

Sokszor elmondtam: nem az Fidesz annyira jó, hanem a ballib ellenzék annyira rossz.

Amíg van ballib veszély, a Fidesz nyerő. Ha meg nem lesz, a Fidesz se le már fontos. De amíg a mostani a helyzet, minden erővel meg lell gátolni az újabb ballib országrontást.

A nép ezt megértette, a ballibek több mint 300 ezer szavzatot vesztettek 2014 óta, ez a szám mindent elmond.

A hódmezői fideszes vereség mozgosította a kisembereket országszerte, s tömegesen mentek el tegnap protesztszavazni a ballib ellenzék ellen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 12:10:14

@szÖveges professzor:

Nagyon kevés lett a leveles szavazat. Még aki szavazott is, azoknak a nagy része is elrontotta, így sok az érvénytelen szavazat.

Összesen +1 mandátum lett így a Fidesznek. Amennyit a német kisebbség is adott a Fidesznek.

soad1221 2018.04.09. 12:15:36

@London2009: sosem értettem ezt a meg kell emésztenem dolgot, de abban @Arthamyr: nak igaza van, hogy alapvetően az emberek határozzák meg, hogy milyen kormányuk lesz és nem fordítva. most felhozhatnám 90-től kezdve mindegyik választáson minden nézőpontból ugyanezt a kérdést, csak más-más nézőpontból :)

szÖveges professzor 2018.04.09. 12:16:33

@soad1221:

Nem vitatom el a magyarságukat, sem a korábbi érdemeiket vagy szenvedéseiket. Én inkább úgy vagyok ezzel, hogy nem oda születtek, nem éltek ott, kevesebb a kötödésük az országhoz. Nem a magyarságukhoz, hanem a mostani Magyarországhoz. Amennyiben pl. Romániában élnek, akkor az ö hétköznapi életükre elsösorban a román politika lesz hatással. Tehát erröl joguk van dönteni.

Nem vagyok ellene annak, amit írtál. Nehéz ezt egyértelmüen eldönteni és sokféleképpen lehet magyarázni, mindenkinek saját szája íze szerint. Erröl nem is vitatkoznék tovább.

szÖveges professzor 2018.04.09. 12:17:39

@London2009: Szia Szerelmem! Akkor egyelöre ti sem mentek haza? :)

szÖveges professzor 2018.04.09. 12:21:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem ismerem a részleteket és nem is akarok erröl vitázni. Csak nem érzem valahogy korrektnek. Én évek óta csak felületesen követem a magyar politikát és nem is érzem korrektnek, hogy beleszóljak az otthoni dolgokba. Ezért idén sem szavaztam.

Lehet, hogy csak 1 mandátum, de adott esetben ez sokat tud számitani. Na meg én elvi kérdést csinálok a dologból. :)

London2009 2018.04.09. 12:21:50

@szÖveges professzor: szia dragam! Merre csatangoltal mostanaban? Mar majdnem uj udvarlo utan kellett neznem. Megis minek veljem ezt a magaviseletet?
Tudod, en oda megyek, ahol te vagy. : )

London2009 2018.04.09. 12:27:00

@soad1221: Valahogy tegnap volt egy felcsillano remenysugar bennem. Annyiszor leirtam mar Magyarorszagot, illetve jottem ugy vissza, hogy boldog voltam, hogy nem ott elek, annyira tavol all tolem az a vilag. De valahogy ahogy lattam tegnap a kigyozo sorokat, a magas reszvetelt, ugy ereztem, hogy nincs minden veszve es ossze tud fogni ez a kis nep es igenis nem olyan butak az emberek, mint ahogy az neha erzodik, majd mi megmutatjuk, hogy eleg volt a sorosozasbol stb. stb. Nehezen tudom elmagyarazni, de volt bennem egy nagyon jo erzes tegnap es ennek most vege. Ugyhogy ezert vagyok csalodott.

soad1221 2018.04.09. 12:30:34

@szÖveges professzor: ja, nem vita ez részemről sem, egyszerűen csak ez a véleményem :) annyit megjegyeznék, hogy az, hogy ők romániába születtek azért nem teljesen egyértelmű, élnek még olyanok akik nem romániába, hanem magyarországra születtek, csak aztán elmúlt.. :)
Mindegy ettől függetlenül nem érdem, nem szenvedés és nem akármilyen fennkölt faszság miatt, hanem a magyarságuk miatt van joguk az állampolgársághoz és így a szavazati joghoz.

Ha a testvérem gyerekei automatikusan magyar állampolgárok és majd ha nagykorúak lesznek, akkor szavazhatnak is, úgy, hogy ők sem éltek MO-n egyetlen percig sem, csak nyaraltak, nincs semmi különösebb kötődésük, legalábbis nem jobban, mint bármelyik másik határon túli magyarnak, akkor nekik pedig nincs? :) hát jó sok elvi kérdést felvet ez, és 1000 másik variáció van és bizony a legigazságosabb és legegyszerűbb, ha nem teszünk különbséget, aki magyar, annak jár a magyar állampolgárság, és jár a szavazati jog. a többi már technikai kérdés...

2018.04.09. 12:33:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Na, akkor végre valamiben egyetértünk.
Megkérhetnélek még valamire? Nem használd a "ballib" kifejezést, oximoron, vagy ahogy a székely bácsi mondta a zsiráfra, "ilyen állat nincs es". Egy szofisztikáltan gondolkodó ember, akinek van társadalomtudományi műveltsége sosem tenné.
Sőt, abban is egyetértünk, hogy a jelenlegi magyarországi ellenzéki formációk egyrészt már lejáratták magukat, másrészt még kiforratlanok, bár az is igaz, hogy nehéz a széllel szemben könnyíteni magunkon ... ugyanis én még élénken emlékszem az LMP kezdeteire ... már az is egy kisebb csoda volt, hogy a parlamenti küszöböt megugrották abban a társadalmi közegben... Halkan jegyzem meg, hogy ma, új pártként nem igazán lett volna esélyük.

London2009 2018.04.09. 12:37:30

@Pink Petsch: az LMP-t szerintem ne emlegessuk. Allitolag van az LMP-ben is fideszes megvett ember. Ami nem kizart, mert a Fidesz altal javasolt alkotmanybirokat is megszavazta az LMP. Ugyhogy jo nagy csalodast okoztak ok is.

soad1221 2018.04.09. 12:43:54

@London2009: gondolom mert nem utasít el mindent zsigerből , ami fideszhez fűződik :)

2018.04.09. 12:44:07

@London2009: Említettem volt, hogy a széllel szemben nem egyszerű, pláne nem az frissen alakult, éppen becsúszottként ;). Én nem lepődtem meg, elkerülhetetlen volt a bizonyos mértékű aláfekvés, kiegyenlítetlen erőviszonyok között mindig megtörténik.

Arthamyr 2018.04.09. 12:52:11

@Pink Petsch:
"Nem meggyőzni akarlak, mert a te életed, semmi alapom belepofázni, de amikor le szokták kicsinyelni az alapmunkákat biztositó befektetőket, akkor mindig eszembe jut az a forgatókönyv, miszerint egy tömeges kivonulás esetén egy annyira kis és önállótlan ország, mint Magyarország, legfeljebb fél évre marad az államcsődtől. " - Lehet, hogy az az államcsőd nem is lenne rossz, és pont ilyen tisztítótűzre van szükség? :) Egyébként itt a kérdés, hogy milyen arányban van milyen kézben az államadósság, milyen a fizetési mérleg stb.

"Nekem személyes ellenérzéseim vannak a diktatórikus jegyeket mutató rendszerek ellen, továbbá a pofátlan hazugságokat, a törvényszintre emelet lopást és korrupciót, a karaktergyilkosságokat, a közbeszéd lealjasítását "buzizós/gecizős" szintre és a magánélet átpolitizálását is rohadt nehezen viselem." - Na ne mondd! Ha hazamegyek, én pont ezért megyek haza, mert ezt hiányolom itt Írországban... :)

"Mindezeket számomra nem kompenzálja a viszonylagos olcsóság (azért érnek majd meglepetések árak terén ..), sem a rokonok, akiket otthon élve sem látsz gyakrabban, mint ha külföldről hazalátogatnál (hacsak nem egy háztartásban éltek)." -
A viszonylagos olcsóság elég jelentős, kb. 1/15 az ingatlan ára. Dublin _nagyon_ drága a magyar vidékhez képest. Az ingatlanon kívül meg itt is, ott is minden olyan olcsó, hogy elhanyagolható. Hazalátogatni baromi kényelmetlen és macerás, nem ugyanaz, mint mondjuk átsétálni apósomékhoz. Ez pl. ha betegek lesznek - mert azért már nem fiatalok - kifejezett előny. Akkor is, ha a babát ott akarjuk hagyni egy estére, ami anyámnak/anyósomnak külön öröm, ráadásul nincs babysitter, akiben úgy meg tudnánk bízni, mint bennük.

"És ne hidd, hogy kívül tudsz maradni a körön, hogy téged nem fog érinteni a közhangulat, mert nem függsz anyagilag az ország gazdasági helyzetétől ." - Engem sose nyomasztott a hangulat, én mindig kifejezetten élveztem a hazalátogatásokat. Tavaly nyáron majdnem 2 hónapig otthon voltunk, szuper volt.
Közben megtartjuk a dublini lakást, lehet, hogy veszünk egy spanyol lakást, semmi sem kényszerít rá, hogy Magyarországon maradjunk, ha elfogadhatatlanná válna a helyzet. Egyelőre továbbra is szeretem Magyarországot, minden hibája ellenére, és ezt nem fogja megzavarni a Fidesz és a szimpatizánsai sem. :)

Arthamyr 2018.04.09. 12:54:49

@soad1221: "élnek még olyanok akik nem romániába, hanem magyarországra születtek, csak aztán elmúlt" - Ők már nem szívesen mennek el szavazni szerintem. :)

Golf2 2018.04.09. 13:00:52

Nincs részvételi rekord, mert fél óra alatt eltűnt több mint 80 ezer ember, de az NVI szerint a válasz nagyon egyszerű Izgalmas jelenségre lett figyelmes a Magyar Nemzet: 18.30 és 19.00 között csökkent a részvételi arány az országgyűlési választáson...

2018.04.09. 13:06:42

@Arthamyr: Ahham, ez a tisztítótüzes duma elhangzott 2000-ben Romániában is, amikor reális esélye volt az azóta megboldogult C.V.Tudornak az elnökségre, illetve a Nagy Románia erősen szélsőjobbos pártjának a kormányalakításra. Aztán győzött a józan paraszti ész. Igaz, ott képes volt az ellenzék összefogni, képzeld a szocik a liberális párttal! :DDD
Mnaaa.... ha Íroszágban hiányérzeted volt, otthon megkaphatod .. csőstől! ;)))
Azért a dublini ingatlanárakat én olyan nagyon nem hasonlítanám össze a magyarországi vidéki árakkal ... kissé aránytalan, nem gondolod?
Mondom, nem meggyőzni akarlak, mert a te életed, és ha családilag úgy érzed, akkor hajrá! Csak egyet ne felejts el, te otthon 2 hónapig gyakorlatilag ex-patként éltél, és úgy gondolod ezt életvitelszerűen is tudod abszolválni magyarként Magyarországon. Most szólok, nem fog menni, ha valóban a magyar hétköznapokba kívánsz visszaolvadni, és nem valami ex-pat közösség prominens tagjává válni.

2018.04.09. 13:11:31

hmm, azt hittem jobban fel leszek dulva, ha ez megtortenik, de igazabol csak egy kozepes "huu de jo, hogy elhuztunk onnan, hogy beszivtak akik ottmararadtak", erzesem van, meg annyira sem eros, mint a "fenebe mar hetfo".

szÖveges professzor 2018.04.09. 13:11:57

@London2009:

Semmi gond, jol vagyok. De tudod nem szeretem, ha rovid porazon tartasz. :)

Remelem minden OK veled is! Voltal szavazni?

szÖveges professzor 2018.04.09. 13:14:14

@soad1221: Amiket a masodik bekezdesben irtal sok kerdest felvet. En szivem szerint elvennem attol is a szavazati jogot, aki mondjuk min. 5 eve eletvitelszeruen kulfoldon el. Ebben en is beleesnek, de valahogy ezt korrektebbnek erzem.

Arthamyr 2018.04.09. 13:16:08

@Pink Petsch: Miféle expatként? Én a helyi, Magyarországon lakó barátaimmal/családtagjaimmal/egyéb elemekkel érintkeztem. Sima magyar ember voltam, kb. mint egy fiatal magyar nyugdíjas, egy darab expatot nem láttam. :)
Miért ne lehetne hasonlítani a dublini ingatlanárakat a vidéki ingatlanárakkal, ha egyszer az egyik helyről költözöl a másikra?
Tudom, hogy nem akarsz meggyőzni, én sem téged, csak _véleményt_ cserélünk, nincs ezzel semmi gond.

szÖveges professzor 2018.04.09. 13:16:32

Tényeg. Akkor most a tegnapi képeken a kígyózó sorokban álló fiatalok is többnyire fideszesek voltak?

Csak kérdezem, mert ugye 2010 óta felnött egy új "fényes szelek" nemzedék. Gondoljunk bele, hogy akik akkor 10-15 évesek voltak és leszarták a politikát, azok ma már felnött szavazók. És ök már szinte abba születtek, hogy "csak a Fidesz van". Azért ezen érdemes elgondolkozni.

Arthamyr 2018.04.09. 13:17:19

@LepesMez: "hogy beszivtak akik ottmararadtak" - Ez ugye külön mondat? Vagy ez is hű de jó?

London2009 2018.04.09. 13:26:14

@szÖveges professzor: latod, felenk sem nezel mar es nem tudod, hogy mi van velem. Kisse elhanyagolva erzem magam, ezt muszaj volt megjegyeznem.
Levelben akartam szavazni, mert nincs mo-i lakcimem es nem jott meg a szavazolapom, ugyhogy nem szavaztam...

2018.04.09. 13:27:31

@Arthamyr: Az életstílusra gondoltam, amit a biztos anyagi háttér adott neked, no meg az, hogy nem kellett semmilyen napi nyűggel, ami az állami és nem állami adminsiztrációs és szolgáltató szerveket illeti szembesülnöd ...Nem kaptál idegbajt, mert a kötelező kéményellenőrzés miatt kénytelen voltál szabadnapot kivenni, és a szakik mégsem jöttek, például. Esetleg a Magyar Királyi Posta vagy elkeverte, vagy elvesztette egy fontos ajánlott leveledet, amiben az önkormányzat értesít anyagi vonzatú kérdésekről határidővel ... és számtalan hasonló, hétköznapi apróság, amikkel hazalátógatóként nem igazán szembesülsz.
Mert aránytalan, azért. Az ír vidéki árakat hasonlitsd a magyar vidékihez, ha reális képet akarsz kapni. Persze, ha nem akarsz, akkor ne tedd.

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 13:40:00

www.youtube.com/watch?v=vbbSE_AMBGo&sns=em

Ez vajon az agymosas következmenye?
Ennek fenyeben erthetö a valasztas eredmenye.

London2009 2018.04.09. 13:41:08

@Pink Petsch: szerintem ha van penzed, akkor tokeletesen ki tudsz alakitani egy "expat" eletet Magyarorszagon. Szerintem @Arthamyr: nak ez a celja. Otthonrol dolgozas, csomo penz, szep videki haz, szulok kozelsege, nyugodt elet es kesz. Ha valakinek ez megfelel, akkor ezt tenyleg sokkal egyszerubb keleten megoldani toredek penzbol, mint amennyibol ez nyugaton kerulne. A hangsuly itt azon van, hogy akinek ez megfelel. Bar vannak Magyarorszagnak olyan reszei, ahol ezt el tudnam kepzelni. Talan...nem tudom.

2018.04.09. 13:41:22

@Arthamyr: termeszetesen annak nem orulok, hogy akik nem mentek kulfoldre, azok beszivjak. bar a fidesz szavazokkal kapcsolatban van egy kis "akkor pancsikoljatok a hig-fosban amit akartatok" erzesem.

azert igazabol kicsit szomoru vagyok, eddig ugy gondoltam, hogy az emberiseg csak 25%-a tartozik a beszelo majom alfajba, es a maradek kepes ezt ellensulyozni, de azert latszik, hogy ennel sokkal magasabb ez az arany. emberiseg, el vagy veszve...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 13:50:40

@szÖveges professzor:

Ha tőlem függne, megszüntetném a leveles szavazást. Aki nem képes elmenni a követségre, az ne szavazzon.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 13:50:45

@Pink Petsch:

A "ballib" szót ŐK találták ki saját magukra a 90-es évek elején. Szóval reklamálj náluk...

London2009 2018.04.09. 13:55:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mi itt Angliaban csak levelben szavazunk, miutan mindenkinek van erre lehetosege. Nem kell a sajat idodbol erre pazarolni, illetve nyilvan igy sokkal olcsobb a lebonyolitas is ha sok a levelben szavazo. Megis mi a jo abban, ha az ember a kovetsegen szavaz? Foleg a tegnapi esemenyek tukreben? Tobb oras varakozas az esoben stb.

adg 2018.04.09. 14:08:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Miert? En inkabb mindenkinek lehetove tennem.

Nezd csak: p.coldline.hu/2018/04/09/2809918-20180409-S7jlpl.jpg

Ha akartam volna sem tudtam volna szavazni, ha nem lehetne levelben. Illetve csak igen nagy aldozat aran.

Mi a baj a levellel?

2018.04.09. 14:11:29

@London2009: Egen, szerintem is valami ilyesmi bukolikában gondolkodik, de a magyar rögvalóság előbb-utóbb beleköp ... mnaaa, akkor fogják azt a házat megvenni Spanyolországban ;))))

2018.04.09. 14:12:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Teljesen lényegtelen azon tény szempontjából, hogy ez így oximoron, és értelmes ember nem használja sem magára, sem másra.

London2009 2018.04.09. 14:15:33

@Pink Petsch: igen, szerintem is ez tok jo elmeletben, csak a gyakorlat lehet, hogy kicsit mas lesz. Bar mint emlitettem, a penz sokat segit. Akkor mar nem kell a videki korhazban kezeltetnie magat, hanem mehet magankorhazba, ha van ilyen. Ugyanez vonatkozik a gyerek iskolajara is. Bar a maganiskola meg Budapesten is nehezkes, szerintem videken nincs erre lehetoseg, esetleg magantanulo lehet. No de akkor mar meg is dolt az egesz elmelet, mert nem fog tudni gondtalanul elni, mert akarva akaratlanul bele fog folyni az eletebe a rogvalosag, ahogy te fogalmaztal.

Muscari 2018.04.09. 14:22:29

@Kövérmadár [swe]: szia. Az orszag egyre melyebbre assa a sajat sirgodret. Olyan moralis mocsarba sullyedt mostanara, hogy meg a leghalvanyabb eselye is elszallt annak, hogy valaha hazamenjek. Ez a kampany es az eredmenyek bebizonyitottak, hogy nincs remeny.

2018.04.09. 14:36:40

@London2009: Mna, ládd, én odáig el sem jutottam gondolatban, hogy gyerek meg iskola meg a magyar oktatási rendszer "minősége".... de igazad van, legkésőbb akkor fog a "rögvalóság" beinteni a bukolikának, de megteszi, mert az olyan ;))).

Muscari 2018.04.09. 14:36:48

@szÖveges professzor: londoni ismerosnek is feltettek mar a kerdest az otthoniak, hogy hogy mer egyaltalan kilepni az utcara :-D Meg hogy mindenkit lepten nyomon megeroszakolnak. Az emberek minden hulyeseget elhisznek.

London2009 2018.04.09. 14:46:55

@Pink Petsch: te a kemenyseprokig jutottal! :D
Rogvalosagot elkerulve a novereim gyerekei maganiskolaba jarnak, de kulonben ez sem jo megoldas igazabol. Gyerekcipoben vannak meg Mo-on az alternativ iskolak sajnos.

soad1221 2018.04.09. 14:55:01

@Arthamyr: most ez más kérdés, de attól még élnek :)

Latcho Rom 2018.04.09. 14:55:48

Hol lehet jó árban Mészáros részvényt venni? 30% mentek fel ma reggelre..
:)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.09. 14:56:02

@Pink Petsch:

Pedig kiváló és kifekező szó: azt jelzi, liberó álbalosok, s ez pont jó definíció.

soad1221 2018.04.09. 14:57:01

@szÖveges professzor: nem, azok a szavazatok még nincsenek megszámolva, lévén azokat bekeverik az eredeti lakóhelyük szerinti szavazatok közé. ahogy a levél és külképviseleti szavazatoknál is, ezért lesz szombaton végeredmény. csak ez már nem fogja döntően befolyásolni az eredményt...

London2009 2018.04.09. 15:01:29

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: lehet. Bar eleg egyszeruen meg tudjak oldani a csalast mas eszkozokkel is.

szakasz2 2018.04.09. 15:16:10

@London2009: +1
Én is nagyon kiborultam, erre az elharapózott kollektív elmebajra nagyon nem számítottam. Számomra 3 dolog derült ki tegnap este: a magyarok nagyon jelentős része buta, idegengyűlőlő és a putyinihoz hasonló szoft-diktatúrában szeretne élni.

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ritka mint a fehér holló, hogy (számomra) elfogadhatót írsz, de most jár a +1, azért is amiért egyéniben az LMP-re szavaztál (indoklással együtt).

Egy pár tárgyilagosabb gondolat/elemzés. Nem tudom, az ellenzék mihez kezd most, mondjuk Gyurcsány azzal tehetné a legtöbbet Viktor valamikori leváltása érdekében, ha elhúzna a p*ba, különösen, hogy még csak nem is megélhetési politikus. Már 2005-ben azt mondtam róla, hogy egy Anti-Orbán, csak hát nincs mögötte az a kigyomlált és egységesen talpnyaló hátország, mint a Vezér mögött, aki immáron lassan 30 éve építgeti ki a hátországát. Orbán politikailag és hatalomtechnikailag egy őstehetség, kár hogy hosszú távon milliók fogják ennek a levét meginni (ahogy azt a világtörténelem az ilyen "őstehetségek" esetén eddig szinte mindig megmutatta).

Visszatérve az ellenzékre, a legrosszabb amit csinálhatnának, hogy egymást kezdik ekézni. A létező legnagyobb összefogással is max. 15-20 további körzetet tudtak volna elhozni, mert mindenütt másutt 50% körül vagy afölött volt a Fidesz-es jelölt. A Fidesznek még ezek nélkül is kényelmes, stabil többsége lett volna, szóval max. a 2/3-os kérdésekben lett volna lényegi különbség. Egyébként meg sokan okolják a német nemzetiségi listából, vagy a külhoni magyarok levélszavazataiból adódó 1-1 plusz helyet a 2/3-ért, vagy az LMP-t vagy-vagy-vagy... Nekik üzenem, hogy a 2/3 nem ezen a pár helyen múlt elsősorban, hanem a maradék 130-on, amit szintén megnyert a Fidesz. Azokon kéne rugózni, nem ezeken az "utolsó cseppeken". Vagy talán már úgyis minden mindegy... Ilyen egyszerű.

Virago_1000 2018.04.09. 15:39:34

@Muscari: majd vard ki mennyire lesznek batrak a muszlimok,ha tobbsegbe kerulnek.

voiceofeurope.com/2018/04/islam-party-in-belgium-wants-to-create-an-islamic-state-and-separate-men-and-women/

Barmifele velemeny nyilvanitas elott olvasgass Korant, hogy informalodj mi is a valodi celjuk. Magyarul is elerheto. A fontos az, hogy tagitsd a latokorodet, senkirol sem lehet pozitiv negativ dolgot allitani ha nem vagy az informaciok birtokaban. Egy mas kultura fele nyitni sosem art, tagitja a szemelyisegedet. Mert van mit tanulni az iszlamtol is.
Pl oregek otthonaban nem lattam meg idos muszlimot.

Olliék 2018.04.09. 15:42:02

www.ma.hu/belfold/313591/Megkerdeztek_a_pecsieket_mit_szolnak_hozza_hogy_Brusszel_jovore_bevezetne_az_arab_szamokat__video

Atya Ég!!!!!!!!!!!
Nem is csoda a választási eredmény. Otthon lefényképeztek két X-et, hogy tudják mit kell rajzolni?

Golf2 2018.04.09. 15:45:51

szakasz2 "őstehetség" bár maradt volna az ős-ében!

2018.04.09. 15:46:43

@London2009: No meg a postásokig ;)))
Azért jobban belegondolva, ha lenne gyerekem, nem igazán bíznám rá szívesen a lexikális tudást erőltető magyar oktatási rendszerre .... tanulni kellene megtanítani nem magoltatni ... arra ott van a wikipédia ....

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 16:24:46

@Pink Petsch: lexikalis tudas mi?
Az elöbb bemasoltam egy Video linkjet.
Ajanlom figyelmedbe.
A törtenesz csaj tetszett a legjobban:)

2018.04.09. 16:32:44

@Olliék: B+, a "történész" liba vitte a prímet! A magyar oktatási rendszer élő, negatív reklámja a csaj, de komolyan ....

2018.04.09. 16:35:01

@Der echte Weihnachtsmann: Esküszöm az élő Istenre, hogy nem olvastam a hozzászólásodat, amikor az enyémet megírtam :DDD
Különben, azt nem mondtam, hogy hatékony a lexikális tudásra építő oktatási rendszer, mindössze ezt nyomják ... tök feleslegesen, ahogy látszik ....

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 16:46:09

@Pink Petsch: :)))
Figyeld meg, ebböl a csajbol meg celeb lesz.:)
Ennyit tesz az agymosas. Eleg ha kiejted a szadon, hogy "Arab", mar közutalatnak vagy kiteve.

Olliék 2018.04.09. 16:49:32

@Pink Petsch:
A videót kétszer kell megnézni.
Az elsőnél teljesen átlagos munkból, bevásárlásból rohanó embereket látni, akik az egyik percben azon agyalnak, hogy kellett-e volna venni cukrot, vagy nem? És jön a kérdés... Amikor csípőből rávágsz egy igent még arra a kérdésre is, hogy van-e tükörképed a tükörtojásban.
Másodjára a szövegértés a fő szempont, amiben nem jeleskedünk. Mert ezek az emberek két szót értettek meg a kérdésből. a Brüsszelt, meg az arabot. És rávgta, hogy NEM akarja!
Ide jutott az agymosás.
A múltkor olvastam, hogy hogy a Gyöngyöspatai romák rettegnek, hogy Brüsszel be fogja telepíteni a migráncsokat az ő házukba. Csak M1-et tudnak fogni. Kész vagyok.
És tudod mit? Nem csodálkozom.
A szabad internet világában, amikor egy hírt több forrásból is le lehet informálni, nem nézik meg az emberek.
Egyszerűen döbbenet na!

Olliék 2018.04.09. 16:53:06

@Der echte Weihnachtsmann:
Apósom a maga 74 évével azt mondta szombaton, hogy nyugi, az a korosztály, aki megeszi az orbán féle erzsébetutalványt, lassan kihal. 10-15 év múlva egy új országba költözhetünk majd haza.
Ma beszéltünk, és azt mondta, tévedett, nem egy korosztálynak kell kihalnia, még ne tervezgessük a magyar jövőt.

2018.04.09. 17:02:32

@Der echte Weihnachtsmann: De érted, "történész", és szerinte "más szemszögből" látja a dolgokat" ... hátpedig,lófaszt, mama! Viszont valóban sikeres, sikeres agymosott, mellette meg ostoba, mint a fekete csernozjom ...

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 17:02:49

@Olliék: amig az oktatasi rendszer a Video alanyaihoz hasonlo ertelmisegeket termel ki, ebben es a következö eletemben sem tervezek magyar jövöt.

2018.04.09. 17:07:17

@Olliék: Kösz, egyszer elég volt, mert elmegy az életkedvem is ... Viszont a szövegértés tényleg nem megy az átlagmagyarnak (mit kapok én ezért! :PPP)
Hm, szerinted a gyöngyöspataki romák, vagy éppen a gyöngyöspataki átlag-mari-néni, aki csak az M1-et fogja, azt is szobaantennával, mennyi eséllyel van fent a világhálón? Szavazati joga viszont van, és él is vele ...

Virago_1000 2018.04.09. 17:15:38

@szakasz2: a hatarainkon tuliak 94%-a a fideszre szavazott...

Timi A METÁL MENYASSZONYA 2018.04.09. 17:15:43

Ezt elkerülendő szavaztunk levélben. De amint hallom, azzal is voltak problémák.

somlobodog 2018.04.09. 17:15:54

@Pink Petsch: pontosan, egyetértek a "ballib" szó kapcsán. de ez a birka nem szofisztikáltan gondolkodó ember. A helyes szó rá: félművelt. Ha kihúzom a netet nála akkor elmegy a google és a tudása is eltűnik. Személyesen két mondatot nem pazarolnál rá, nemhogy vitázz vele. Pont a szóhasználatán és a kliséin látszik, hogy milyen személyiség.

Olliék 2018.04.09. 17:17:35

@Pink Petsch:
Talán akad legalább egy Maris néni unoka aki beszabadult élni egy megyei jogú városba... És néha meglátogatja a mamát, és tájékoztatja...
De lehet én vagyok túl komplex :DDD

2018.04.09. 17:20:04

@Olliék: Tudod, az ostobaság nem korfüggő, aki buta és megvezethető, az 24 évesen is az volt, aki pedig már akkor sem, az 74 évesen sem lesz az. Ugyanis a világ olyan nagyon nem változott, csak a technika fejlődött rohamléptekben, az emberi alaptermészet annyira azért nem ...

2018.04.09. 17:24:54

@somlobodog: Ma "zen" hangulatban vagyok, és még benne is próbálom meglátni a jót ... ;))). Egyébként, amikor nem süt (végre fél év után) hétágra a nap, akkor alapjáraton a szememben a "ballib" szó használatától kezdődik a troll ... ahonnan már csak visszafejlődni lehet .....

Olliék 2018.04.09. 17:26:48

@Der echte Weihnachtsmann:
Beszarok! (pardon)
De akkor is!

@Pink Petsch: Jaj, nem tudom.Tele vagyok szociálpolitikai, szociológiai vizsgákkal, és sajnos falut csak tévében láttam.
Csak tanultam és olvastam Maris nénikről.

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 17:27:31

@Olliék: igen neha meglatogatja a mamat es megprobalja felnyitni a halyogos szemet.
Inkabb nem akarom tudni, hogy hany csalad ugrott egymasnak vagy ment szet vegleg, a kinyilt szem vs. 90 fokon atmosott szürkeallomany talalkozasa miatt.

2018.04.09. 17:28:09

@Olliék: Biztosan akad, de Maris-néni több évtizedes info-forrását nem fogja megingatni az onoka ... ;)))

2018.04.09. 17:33:45

@Olliék: Nehéz is a társadalomtudósi lét, az állandó bizonytalanság, hogy jól mérted-e fel, jól értelmezeted-e, tényleg az volt a reakció, amit látni véltél? Én éppen ezért váltottam át a szakácsmesterségre, mert ott aztán mindig biztos lehetsz benne, hogy az ízek, amiket tálalsz, osztatlan sikert aratnak ....
Oh, wait! :DDD

Olliék 2018.04.09. 17:42:27

@Der echte Weihnachtsmann: Jaja, Nálunk minden nap kampánycsend van :))))

Olliék 2018.04.09. 17:44:26

@Pink Petsch: Én inkább Britt (két- t-vel), tudós vagyok. Imádtam a szociológiát, és a szociálpolitikát is seperc alatt beseggeltem.
De ha akár 1% kétségem is volt, mindig volt kihez mennem azért, hogy megingasson, vagy megerősítsen.

Arthamyr 2018.04.09. 17:49:37

@Pink Petsch: " Az életstílusra gondoltam, amit a biztos anyagi háttér adott neked, no meg az, hogy nem kellett semmilyen napi nyűggel, ami az állami és nem állami adminsiztrációs és szolgáltató szerveket illeti szembesülnöd ...Nem kaptál idegbajt, mert a kötelező kéményellenőrzés miatt kénytelen voltál szabadnapot kivenni, és a szakik mégsem jöttek, például."
Miből gondolod, hogy nyáron nem volt ilyen? Csak azért, mert épp volt, pl. céges dolgokat kellett intézni, ügyvéddel, könyvelővel megbeszélni a dolgokat, pár dolgot személyesen elintézni. Szerintem épphogy több ilyesmi volt, mert besűrűsödött abba az időszakba, amíg otthon voltunk.
Feleségem kb. 10 éve zömében otthonról dolgozik hetente legalább pár napot, 2 éve nem is nagyon dolgoztunk "házon kívülről", szóval felőlem akkor jön/nem jön a szaki, amikor akar, soha nem kellett szabadságot pazarolnunk azért, mert valami szerelő vagy hasonló jött.

"Esetleg a Magyar Királyi Posta vagy elkeverte, vagy elvesztette egy fontos ajánlott leveledet, amiben az önkormányzat értesít anyagi vonzatú kérdésekről határidővel ... és számtalan hasonló, hétköznapi apróság, amikkel hazalátógatóként nem igazán szembesülsz." - Erre vannak külön emberek (ügyvéd, könyvelő stb.), akiknek biztosítása van olyan esetekre, amikor büntetés történne. És általában ők foglalkoznak ezzel, főállásban, sokkal jobban képben vannak a dolgokkal, mint én, mert nem érdekel, hogy minden jelentéktelen szir-szar szabálynak utánaolvassak, és adminisztrációs munkával baszódjak.

"Mert aránytalan, azért. Az ír vidéki árakat hasonlitsd a magyar vidékihez, ha reális képet akarsz kapni. Persze, ha nem akarsz, akkor ne tedd. " - Miért az ír vidéki árakkal hasonlítanám? Soha nem laktam az ír vidéken.
Ha A-ból B-be költözést fontolgatom, A-t kell hasonlítanom B-hez, nem hasonlíthatom B-t C-hez (vagyis igen, csak nincsen értelme), csak azért, A-t B-hez hasonlítani "aránytalan" (akárhogy is érted ezt). Ennyi erővel hasonlíthatom A-t A-hoz (önmagához), az biztos nagyon "arányos", mivel pont ugyanolyan lesz, és ki tudom belőle hozni, hogy nem éri meg A-ból A-ba költöznöm. :D
Persze ha C is a terítéken van, mint választható költözési célpont, akkor érdemes B-t C-vel is összehasonlítani, majd a kiválasztottat A-val.
Kiváncsi vagyok, mennyire lett érthető. :D

Arthamyr 2018.04.09. 18:02:38

@London2009: Így van. :)
@Pink Petsch:
Nyilván ára van, természetesen vannak dolgok, amiben egy nyugat-európai, pezsgő életű főváros nagyságrendekkel jobb, mint vidéki magyar kisváros. Nyilván sok ilyen dolog van, nem viccből kerül töredékébe egy vidéki ingatlan.
Az előnye a vidéki létnek, hogy annyira olcsó, hogy nem vállal vele nagy kockázatot az ember, ha kipróbálja. Egy nagyobb dublini lakás mondjuk 500k. Vidéken kevesebből egy kisebb palotához juthatsz, több hektár területtel.

Arthamyr 2018.04.09. 18:21:18

@Pink Petsch: Szerinted Írországban olyan szuperek az iskolák? :)

A magyar diákok is mennek diákolimpiára, és nem feltétlenül szerepelnek rosszul. Azok is magyar iskolába jártak. Nem különösebben érdekel az ilyen-olyan felmérés, mert az az átlagot/mediánt méri, nem a jókat és a legjobbakat.
Apám elég kiskoromban meghalt, de egy "tanítására" kristálytisztán emlékszem: "a középszerűséggel nem lehet semmire sem menni, a legjobbnak kell lenni". Nyilván ez nem mindenkinek reális, de törekedni kell rá, és az élvonalban kell lenni. Ha nekem ment, nem látom, hogy a gyerekeimnek miért ne menne? Ráadásul, ha nem patkolok el (vagy jókor patkolok el :)), ők nem nulláról kell, hogy induljanak otthonról, ahogy én tettem...
Nem látok egetverő differenciát az oktatásban, putri országok oktatási rendszeréből kikerülve is lehet valaki jó. Egyik helyemen pl. bolgár főnököm volt, ő diákolimpián ezüstérmes volt (mondjuk doktorálni már Franciaországban doktorált).
Semmi akadálya, hogy valaki akár már középiskolás korban kipróbáljon egy külföldi iskolát, felsőoktatásnál meg manapság szinte természetes.

Az egészségügy szintén így megy, egyrészt ritkán érintkezel vele, másrészt mibe telik bemenni egy svájci vagy amerikai vagy kínai magánklinikára, ha épp arra van szükség? Nem az utazás lesz a költség oroszlánrésze, az borítékolható...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2018.04.09. 18:24:23

@Der echte Weihnachtsmann:
Megtalaltam a nyomtatvanyt, igazad van, majdnem remenytelen mutatvany.
Ket pont is van, amire nagy esellyel nem tudok valaszt adni: szulok hazassagkotesenek idopontja es apja szuletesi helye.
Mivel anyukam mar nem el, apammal pedig evek ota nincs kapcsolatom (nem is lesz, ez hosszu tortenet), igy itt van vege a tortenetnek :(

Bosszanto, mert akarhogyan alakulhat a jovo es talan biztosabb, ha csak egy allampolgarsagom maradna.

Elmeletileg a megszerzett sved allampolgarsagot sem veszithetem mar el, de nem tudom, hogy ezt nemzetkozi jog is szabalyozza-e vagy csak az adott orszag (barmilyen torvenyt lehet hozni, gondolom olyat is, hogy aki nem szuletett sved, attol elveszik es kesz, de ha csak az az egy lenne, azt nem vehetnek el, hontalanna nem valhat senki).

London2009 2018.04.09. 18:40:50

@swing gitan: de jo, hogy ez az ujraszamlalas mindig elokerul. Na ne nevetess mar!

London2009 2018.04.09. 18:44:57

@Arthamyr: ez erdekes. Szerintem tok jol el lehet lenni a kozepszeruseggel is. Nekem ez pont egy ilyen tipikus Magyarorszagon jellemzo okorseg, hogy fiam, neked a legjobbnak kell lenned. Nem apukadat szeretnem ezzel bantani, csak ez a velemenyem. Artalmas azt sulykolni a gyerekbe, hogy neked kell a legjobbnak lenned. Semmi sem tortenik ha egy gyerek atlagos kepessegu es majd szepen elboldogul az eletben is a nelkul, hogy barmiben is kimagaslo lenne. Sot, megkockaztatom, hogy boldogabb gyerekkora es akar felnott kora is lesz, ha nem akar majd kenyszeresen megfelelni ennek az elvnek.

Arthamyr 2018.04.09. 18:45:09

@Kövérmadár [swe]: "Bosszanto, mert akarhogyan alakulhat a jovo es talan biztosabb, ha csak egy allampolgarsagom maradna." - Szerintem ez nem lesz hátrány, emiatt kár rágnod magad. Amit korábban írtál, az is csak kis valószínűséggel releváns, mert a svéd államnak nincsenek Magyarországon erőforrásai (legalábbis publikosan, és ami van, azt az érdekedben mozgósítani nem fogják :)), ha valamit végre kell hajtani, úgyis a magyar szervekre fogják delegálni. Persze elképzelhető, hogy nagyobb "lelkesedést" tudnak belőlük kicsikarni, de ezt sem látom valószínűnek.

Shaktee 2018.04.09. 18:52:46

@London2009: 13 ezer ember - eddig - nem nevet veled, a birka viszont kacag.

Jelezted már valahol hogy elsibolták a szavazo ceduladat?

2018.04.09. 18:53:33

@Arthamyr: Ja, bocs nem tudtam, hogy neked otthon van, Magyarországon bejegyzett céged annak minden nyűgjével ... Nézd, ha neked ez bevállalható, akkor tedd meg, majd szorítok neked .... de csak jó messziről. Semmi közöm nem akarom, hogy legyen többé a büdös életben a magyar bürokráciához. Egy kibaszott rémálom az a rendszer!
Az ingatlanárakat csak azért mondtam, hogy ne zengj már ódát arról, hogy milyen olcsó Magyarországon az ingatlan, amikor a dublini árakat hasonlítod össze, egy magyar falusi vagy kisvárosi két-szoba-konyhával, vagy éppen családi házzal ... Figyeljünk már azért oda, hogy az almát a carambolával lehetőleg ne keverjük, mert bár mindkettő gyümölcs, de csak ennyi a közös bennük ...

Arthamyr 2018.04.09. 18:53:44

@London2009: Én hálás vagyok apukámnak ezért a tanácsért, bár akkor még nem igazán értettem meg, és nem is igazán fogadtam meg. Ha valaki elégedett a középszerű élettel, és boldoggá teszi, hát egészségére, éljen boldogan, tök jó neki.
Én viszont nem bánom, hogy kevesebbet dolgozom az átlagnál, szebb és okosabb a feleségem az átlagnál, kevesebb stressz ér az átlagnál, hamarabb és jobban tudok dönteni a fontos kérdésekben az átlagnál stb., összességében sokkal magasabb az életem élvezeti értéke, és boldogabb, elégedettebb vagyok. :)

Kíváncsi vagyok, te mennyire lennél elégedett a szülőhelyednek megfelelő átlaggal, de ezt sosem tudjuk meg.

gabors 2018.04.09. 18:54:19

@szÖveges professzor: "És akkor még ki sem tértem azokra a nyilvánvaló egyenlötlenségekre, hogy bizonyos magyarok levélben szavazhatnak, nekem meg pl. órákig kell autóznom a saját költségemen + sorba állnom, hogy leadjam a voksom. Most akkor hogy van ez? Én nem vagyok elég jó magyar? "

Nem magyarsagod donti el hanem az hogy hol elsz amig a magyar allam szerint Mo-on addig nem szavazhatsz levelben.

Kijelentkezhetsz hiszen nem laksz ott, utana pedig mar csak regisztralnod kell a levelben szavazasra ... de mint latjuk az sem mindig megoldas ..

Egyedul akkor biztos a szavazatod ha szemelyesen teszed vagy szemelyesen felveszed es visszaviszed a boritekott valamelyik szavazasi korzetbe minden mas a postaktol nagyban fugg ... meg veletelenul csak 10 nappal a valasztas elott kuldik el ugy hogy NEM kapod meg idoben.

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 18:55:16

@Kövérmadár [swe]: az is egy szempont, ha csak egy van azt nem vehetik el.
Dr nem hiszem, hogy elvennek töled a svedet, hacsak nem követsz El valami orbitalis nagy baromsagot svedorszag ellen.
Azt mar inkabb el tudom kepzelni, hogy valasztas ele allitanak.

2018.04.09. 18:57:43

@Arthamyr: Nem tudom, milyenek az iskolák, de a gyerekek 95%-a nem valamilyen tárgyból "zseni", hanem a legeslegjobb esetben is középszerű. Jó esetben, a tiéd is az lesz majd, rosszabb esetben meg külön figyelmet igényel, legrosszabb esetben pedig speciális törődést. Igen., a legeslegjobb esetben "zseni" lesz a kölyök valamilyen téren, valamilyen tárgyakból, és akkor lehetsz büszke "fociapuka"... de ha csak valószínűsíthetően középszerű lesz, akkor nagyon megszívta a magyar oktatási rendszert, mert nagy eséllyel fog tiltakozni az "arab számok bevezetése ellen" 20 év múlva egy videóban ....

Arthamyr 2018.04.09. 18:59:01

@Pink Petsch: Nem tudtam, hogy a starfruit carambola, de ma is tanultam valamit, köszi. :) Ha alma étrenden élek, és azt fontolgatom, hogy áttérek carambola diétára helyette, akkor azokat kell összehasonlítanom.

2018.04.09. 19:04:00

@Arthamyr: Hiszen éppen azt teszed ....

Arthamyr 2018.04.09. 19:04:55

@Pink Petsch: A gyerekek többsége tehetséges és érdeklődő több dologban is. A szülő egyik feladata, hogy ezt a tehetséget felfedezze és gondozza, mert előfordulhat, hogy ezt az iskolai keretek között nem fejlesztik. Másrészt az is számít, hogy otthon mihez jut hozzá a gyerek, akár többet is, mint az iskola...

London2009 2018.04.09. 19:05:31

@Arthamyr: a szulohelyemnek megfelelo atlaggal nem lennek semennyire sem elegedett. Nyilvan tobbek kozott ezert sem ott kerestem a boldogulasom. De ehhez nem kellett a legjobbnak lenni semmiben sem. Ram is igaz az, hogy kevesebbet dolgozom, mint az atlag, kevesebb stressz stb. stb. De en sosem ereztem azt, hogy barmiben is nekem kellene a legjobbnak lennem, vagy akar barmiben is en lennek a legjobb. :D

gabors 2018.04.09. 19:09:45

@Arthamyr: ' @soad1221: "élnek még olyanok akik nem romániába, hanem magyarországra születtek, csak aztán elmúlt" - Ők már nem szívesen mennek el szavazni szerintem. :)"

azok mar eleg idosek olyan aki meg emlekszik is ra mar nagyon keves lehet pl anyam a mostani Romania teruleten szuletett de akkor eppen magyar katonai megszallas alatt volt az a terulet nagyapam ott szerzett nagymamat es lett is 2 gyerek utanna meg hadifogsagba volt. Igy az occsenek kellett elmeni es "athozni" oket az ismet Romaniabol "hazai" foldre....

Anyam nem is emlekszik semmire mert 2 eves volt a haboru vegen. ... ennek mar 73 eve !!!

2018.04.09. 19:10:31

@Pink Petsch: Dublin az alma, a magyar vidéki kisváros vagy falu, ahova költöznél meg a carambola ...

Arthamyr 2018.04.09. 19:13:31

@London2009: Biztos, hogy van pár dolog, amiben te felső 10% vagy, hisz akkor nem lennél ott, ahol. Ez lehet olyan dolog is, hogy motiváció, kockázatvállalási kedv, jó döntéshozási képesség (pl. szerencsés esemény kihasználása) stb. vagy bizonyos dolgok kombinációja.

Arthamyr 2018.04.09. 19:14:54

@Pink Petsch: "Ha alma étrenden élek, és azt fontolgatom, hogy áttérek carambola diétára helyette, akkor azokat kell összehasonlítanom. " - Erre te:
"Hiszen éppen azt teszed .... "
Ha ezt kell tennem, hát ezt teszem. :D

London2009 2018.04.09. 19:17:31

@Arthamyr: ez mar jobban hangzik. Torekedjen mindenki a felso 10%-ba kerulesbe, legyen barmirol is szo. A legjobbat kicsit erosnek ereztem, de oke, ezzel egyetertek. Deal. : )

Arthamyr 2018.04.09. 19:23:50

@gabors: Az igazi az, aki pre-trianon született ott. Na nekik aztán végképp kicsi a szavazási kedvük, meg tényleg rohadt kevesen vannak. :)

London2009 2018.04.09. 19:29:10

@swing gitan: ez a hajo mar elment. Ne szivd mellre titankam.

gabors 2018.04.09. 19:36:37

@szÖveges professzor: "Tényeg. Akkor most a tegnapi képeken a kígyózó sorokban álló fiatalok is többnyire fideszesek voltak?
"
azokat meg nem szamoltak meg de pl Londonban 9700-an regisztraltak Becsben meg 2000 korul ha osszesen 58300 mig atjelentkezett (orszagon belul) 200 041

ezek meg nincsenek beleszamolva de mint latszik max 1 mandatum mulna rajta ha mind egy partra szavazna vagyis ez nem valtoztathatja mar meg az eredmenyt. Es ezeket kulon nem fogjak szamolni vagyis nem lehet megtudni hogy mi volt az arany. Az egyenik szetoszlanak es sehol nincs olyan kozel az eredmeny hogy ez dontene el ..

Levelben durvan 100000 volt ami megerkezett annak 95% fidesz
!!!! ez +1 fidesz -1 Jobbikot jelentett vegen

gabors 2018.04.09. 19:56:43

@Virago_1000: "@szakasz2: a hatarainkon tuliak 94%-a a fideszre szavazott... "

jol hangzik csak hogy ez nem igaz ...!!!

A levelben szavazok ervenyes szavazatira van ez ... de meg kell jegyezni hogy 2/3 nem tudta ervenyessen visszakuldeni a szavazolapokat .... (nem lehet ez veletlen )

azt hogy a 58300 kulfoldon szavazo hogyan szavazott NEM fogjuk megtudni mert NEM szamoljak meg kulon (nem lehet ez veletlen)

gabors 2018.04.09. 19:57:31

@Timi A METÁL MENYASSZONYA:

Nane, kevesebb mint 1/3 erkezett vissza ervenyesen !!!!

gabors 2018.04.09. 20:00:53

@swing gitan: bocs de ennek semmi ertelme nincs kit erdekel hogy mit nem fogad el valaki .... vicc lenne ha ez igy mukodne :-)

Shaktee 2018.04.09. 20:20:38

@gabors: 15 ezer aláirás.

Shaktee 2018.04.09. 20:20:39

@London2009: ahogy Muscari is, en se igen megyek haza a kozeljovoben.

Virago_1000 2018.04.09. 20:20:39

@Virago_1000: pontositok:
a JELENLEGI hatarainkon tuliak 94%-a a fideszre szavazott...

gabors 2018.04.09. 20:29:25

@Virago_1000: "@Virago_1000: pontositok:
a JELENLEGI hatarainkon tuliak 94%-a a fideszre szavazott... "

CSAKHOGY igy sem IGAZ!!! gondolom tudod csak direkt hazudozol ossze vissza

"A levelben szavazok ervenyes szavazatira van ez a 94% ... de meg kell jegyezni hogy 2/3 nem tudta ervenyessen visszakuldeni a szavazolapokat .... (nem lehet ez veletlen )

azt hogy a 58300 kulfoldon szavazo hogyan szavazott NEM fogjuk megtudni mert NEM szamoljak meg kulon (nem lehet ez veletlen) "

Shaktee 2018.04.09. 20:42:08

@London2009: 15.815

Take your sweet time béjbeeee :-)

Der echte Weihnachtsmann 2018.04.09. 20:42:42

@swing gitan: Meg ha az összes ellenzeki szavazo ala is irja akkor sem törtenik semmi. Mert "Soros", Mert elmult nyolc evvel elötti nyolc ev stb. es különben is.....

gabors 2018.04.09. 20:47:35

@swing gitan: na ez jobb mint mint a masik link....

Shaktee 2018.04.09. 21:08:30

@swing gitan: 16.122

Kakukk. Illetve kotkodács :-)

Arthamyr 2018.04.09. 21:26:15

@Pink Petsch:

index.hu/gazdasag/2018/04/09/miert_orul_es_miert_nem_orul_a_gazdasag_a_fidesz-gyozelemnek/

Az indexről nem mondható, hogy a kormány szócsöve, és ők írják ezt a gazdaságról (állítólag gazdasági szereplőkből nyerték ki ezt az infot). Alapvetően hihető a cikk, nem tűnik úgy, hogy szebbé akarnák fényezni a valóságot, ez a médium miért tenné, nem fideszpárti.
Persze, nem gazdasági csoda, meg utópia, de azért nem is gazdasági összeomlás és világvége, összességében inkább pozitív.

London2009 2018.04.09. 21:34:34

@swing gitan: kerdeztek az emberektol, hogy ha egy szoban kellene osszefoglalni a valasztasi esemenyeket, mi lenne az?
Top komment ez az egy szo lett.
Kotkodacs! : )))))

Shaktee 2018.04.09. 22:27:42

@London2009: 18.236

Kukurikuuuuuuuuuuuu

Csodabogár 2018.04.09. 23:00:29

@swing gitan: Pedig az idén nyáron is pont olyan jó lenne neked a Lukács mint tavalyelőtt. Soha nem értettem, hogy az lehet szempont egy haza látogatásnál, hogy milyen a kormány. Kádár idejében is haza jártunk. Mi mindig a helyet szerettük, a barátokat és nem a kormányt.

2018.04.09. 23:10:42

@Arthamyr: Köszi, olvastam ... nos, ha a sorok közt is megy, akkor te is olvastad ugye, hogy Orbánt komoly rizikófaktornak tartják, és egyáltalán nem tartják egészségesnek, hogy egyetlen ember ekkora hatással legyen gazdasági ágazatokra.

2018.04.09. 23:17:57

@Arthamyr: Ja, és azt a rossz dumát, hogy Orbán nem tudja, mit művel, és mennyit sikkaszt a NER már hallottam úgy 28 éve, amikor voltak, akik szent meggyőződéssel állították, hogy szegény Ceau bácsi nem tudta, mit művelt a gonosz Párt ... nem, a faszt nem!
Azonban gazdasági szereplőktől ilyet hallani valahogy félelmetesebb, mint tanulatlan földművesektől.

Arthamyr 2018.04.09. 23:29:02

@Pink Petsch: Egy szóval nem mondtam, hogy 100%-ig elégedettek vele, teljesen egyértelműen nem örülnek csomó dolognak. Csak azt, hogy bizony még az ellenségei is megírják, hogy nem csinál mindent rosszul (és nem csak a hatalomtechnikát). A gazdasági szereplőkből kinézem, hogy nagyobb szakértelmük van, mint neked vagy nekem, sőt, azt is, hogy okosabbak...

"A Fidesz kormányzati módszereit főleg jogállami szempontból érdemes kritizálni, de a gazdaság felől egyet el kell ismerni, Orbán Viktor elérte, hogy a magyar gazdaságban, a magyar fogyasztóknál most sokkal több a pénz." - Neked a jogállami problémák miatt elönti a vörös köd az agyadat, és leszarsz minden mást. :)

Shaktee 2018.04.09. 23:45:13

@Csodabogár: nyugi, már kifujtam a mérgem, undorom

2018.04.09. 23:45:40

@Arthamyr: A szakértelmüket nem kétlem, viszont a gazdasági szereplőknek egyetlen dolog számít, de az mindenek felett, a profit ... amíg az megvan, magasról szarnak le minden mást, elsőként a jogállamiságot. Ha nem így lenne, akkor sose jutnának banánköztársaságok fegyverekhez, hogy a saját vagy a szomszéd népeket irtsák.
Különben azt sehol nem állítottam, hogy a magyar gazdasági helyzet maga az Armageddon, de hogy rohadtul nem stabil, és az állam túlságosan belepofázik a piacba, azt igen.

Arthamyr 2018.04.10. 00:01:11

@Pink Petsch: Az, hogy nem stabil, relatív. Mihez képest nem stabil? Kb. soha nem volt ilyen stabil a 21. században, de lehet, hogy '90 óta sem, és ez egy nehezen elvitatható eredmény. Nyilván a svájci vagy a német gazdasághoz képest nem stabil és gyöngécske.
Az, hogy az állam belepofázik a piacba, baj, ezt a cikk leírta, sok más egyéb problémát is, de összességében pozitív értékelést adott - egy kormánykritikus médiumban megjelent cikk.

A magyar állampolgárok nagyon jelentős részét sem hatották meg a jogállami dolgok. Nem mondom, hogy nem volt sokszázezer barom, aki megette a stop sorost és hasonlókat, de tippre legalább fele a Fidesz szavazóknak azért szavazott a Fideszre, mert azt hiszi, hogy neki ez jó lesz anyagilag, és jelentős részüknek valóban jó is lesz.
Sőt, a jogállami dolgokkal meggyőződésem, hogy nagyon kevés embernek lenne gondja, ha nem korrupcióra használják fel a lebontott fékező mechanizmusok hiányát. Ha nem lenne korrupció, leszarná majdnem mindenki, hogy pl. az AB-t kiherélte a Fidesz...

A jogállamiság hiánya egy idő után túl nagy kockázatot hordoz, és ennek a kockázatnak az ára megjelenik a profitban is. A piaci szereplők szerint egyelőre még van annyi profit, hogy bőven megéri a kockázatot.

Alapvetően a cikk is azt írja, hogy lehet eredményesen működni Magyarországon, ha az ember nem bizonyos területeken akar érvényesülni.

Arthamyr 2018.04.10. 00:04:48

@swing gitan: "Az indexolvasók jó részének furcsa lehet, hogy milliók élnek Magyarországon olyan életet, amiben az információgyűjtés körülbelül annyira releváns a mindennapokban, mint mondjuk Önnek, hogy milyen madár csipog az ablaka előtt. Madár, és kész." - Már hogy a bánatba ne számítana!

2018.04.10. 00:19:40

@Arthamyr: Ahhoz képest, amilyen stabil lehetne, ha az állam nem érezné azt kényszeresen, hogy mindenáron gazdasági szereplőnek kell lennie, és ha azzal foglalkozna, ami a feladata, megteremteni és hatékonyan működtetni azt a teret, amelyben kialakulhat egy egészséges piaci verseny, NO-GO zónák nélkül, amelyekre kizárólagosságot formál az állam.
A jogállamiság hiánya vagy a "megnyesett" jogállamiság pedig előbb-utóbb bedönti a piacot. Igaz, egyelőre még megéri a Magyarországon aktív piaci szereplőknek, hiszen, mint említettem, amíg profit van, addig kábé leszarnak minden mást. Tudod, mi a legnagyobb aggodalom, amit a linkelt cikkben, ugyan nagyon óvatosan és szőrmentén, de többször is megfogalmaztak? Hogy az újabb 2/3 hatalmas arccal és még hatalmasabb vérszemmel fog járni ....

Arthamyr 2018.04.10. 00:39:35

@Pink Petsch: Fókuszálj a pozitívumokra. :) A problémákat látom, hogy ismered, nem is kell hozzá okosnak lenni, 27454-ször le volt már írva. Teljesen irreleváns, milyen stabil lehetne, mert még így is stabilabb, mint amit az alternatíva eddig el tudott érni.
Egyébként sem biztos, hogy stabilabb lenne, ha pl. nem lépett volna bele az állam a devizahitelek rendezésébe (biztos azt is rendezhette volna jobban, de lényegében felszámolták a kockázatot), kurvára piacidegen eszközökkel, vagy struktúrálta volna át az államadósságot, szintén piacidegen eszközökkel.

A "szőrmentén megfogalmazott" 2/3 probléma is teljesen egyértelműen benne van a cikkben, hogy már a ténye is baj, attól teljesen függetlenül, hogy mit kezdenek vele.

Lehetne jobban csinálni? Biztosan. De alapvetően Fidesznek nem a gazdaságpolitikája a rossz, ha minden területen csak annyira lenne rossz (pl. jogállamiság kérdéseiben vagy korruptságban :)), egy párját ritkítóan kiváló kormány lenne.

Továbbra sem mondom, hogy a Fidesz jó és hasznos, de nem maga az ördög, és korántsem biztos, hogy egy nem kétharmados Fidesz győzelemnél jobb lett volna egy szűk ellenzéki győzelem. Mi lett volna? Sosem tudjuk meg, így tét nélkül megtippelhetem, hogy nem lett volna örömteli. :)

Virago_1000 2018.04.10. 00:40:53

Epul le az egykori ballib, mint az ex fopolgalmester "ur" szellemileg.

www.youtube.com/watch?time_continue=97&v=sCCvZMtmuDY

@swing gitan: Foldes andras "ujsagiro" pedig elmehetne dolgozni. Eleteben hasznosat nem cselekedett, pedig mar nem fiatal a feje.

Arthamyr 2018.04.10. 00:56:45

@Virago_1000: Ebben a cikkben teljesen jó meglátásai vannak, ráadásul ő nem egy, az adófizetők pénzéből kitömött hulladékmédiumnál dolgozik.
Mondjuk tény, kicsit visszavehetne a migránsbarátságból, mert azt előfordul, hogy túltolja, de ez a cikk teljesen rendben van, max a végkövetkeztetés rossz.

A fidesz nem gonosz, hogy kihasználja, hogy az emberek digitális analfabéták, akkor lenne hülye, ha nem ezt tenné. Másnak ez miért nem juttot eszébe időben? :) Vagy esetleg, talán, mégiscsak tehetett volna valamit, hogy a magyar lakosság jelentős része ne legyen digitális analfabéta 2018-ban.

2018.04.10. 01:17:26

huu bassz, meg mindig itt nyomjatok ugyanazt a temat? :D

a mai nap tanulsaga amugy szamomra: mar nincs is kedvem hireket olvasni. rajottem, hogy nem is erdekel a magyar komedia tovabb. kene csinaltatni valamelyik hirportallal egy havi osszefoglalot, amiben leirjak a havi 50 botranybol a "legviccesebbet"/legpofatlanabbat/legdragabbat, hogy nehogy leallva a hirolvasassal ugy jarjak, mint egy csomo itteni magyar, akik valamiert azt hiszik, hogy magyarorszag a kanaan, aztan annyi eleg.

'it's cool to know nothing' 2018.04.10. 10:51:50

@Olliék: Nyilván az ostobábbakból vágták össze, hogy tudjál rajta szörnyülködni (hihetetlen, hogy milyen könnyű embereket manipulálni, csinálnak 5-10 emberrel riportot és próbálják beállítani, mint representatív). Javaslom random kérdezz meg az utcán embereket, bárhol is ész, és lássuk mi lesz az eredmény. Kérdezzük meg Bp-en, mit szólna hozzá, hogy be akarják vezetni a latin betűket!

Virago_1000 2018.04.10. 10:51:58

@Arthamyr: nos baratom, tevedni meltoztatol. A kiskoruton belulrol tunhet jo meglatasnak. Viszont van elet azon tul is.
Egyebkent foldes andrasnak nemigen voltak meg jo meglatasai, pl a menekultekrol irott cikkeinek 90%-a hazugsag.

-JzK- 2018.04.10. 11:01:06

Egy haverom Angliában dolgozik pár éve, el is ment Manchesterbe szavazni a Fideszre. Kérdeztem is, hogy igaz-e az, amit a baloldal idehaza sugall, hogy a kinti magyarok mind balliberálisok, akik a kormányt okolják azért, hogy el "kellett" menniük az országból, és oda vannak a nyugati viszonyokért (multikulti, homoházasság, stb.)?

Mondta, hogy dehogy is, aki muszlim környéken él, az első kézből tudja, hogy a kormány bevándorlásellenes állásfoglalása a propagandisztikus túlzásokat leszámítva teljesen helyénvaló. Márpedig az angliai magyarok többsége nem engedhet meg magának túl jó környéken lakást...

Egyébként az ország lakosságszámát leszámítva abszolúte alacsony a kivándorlók aránya, a régió többi országánál aránylag sokkal kisebb. Mondjuk ez valószínúleg nem a kormány érdeme, hanem a nem-indoeurópai nyelvünké.

Virago_1000 2018.04.10. 11:01:11

@Arthamyr: "A fidesz nem gonosz, hogy kihasználja, hogy az emberek digitális analfabéták, akkor lenne hülye, ha nem ezt tenné. Másnak ez miért nem juttot eszébe időben? :) Vagy esetleg, talán, mégiscsak tehetett volna valamit, hogy a magyar lakosság jelentős része ne legyen digitális analfabéta 2018-ban."

- egy partnak az a dolga hogy megnyerje a valasztast. de a fidesz tudhat valamit, amit a tobbiek nagyon nem, mert egeszen peldatlan es szamomra is tobb mint meglepo 3x egymas utan a folenyes gyozelem.
Felek hogy el fognak kanaszkodni.

A magyar nepet nevezheted analfabetanak, szamomra a tanulsag az, hogy a migransoktol jobban rettegunk mint barmi mastol. Es nem alaptalanul. Ez nem propaganda eredmenye. Nyugaton is ugyanigy erez az atlagember csak nyugaton meg a velemenyet sem kerdezik.
Soros georget pedig meg izraelben is utaljak.

Arthamyr 2018.04.10. 11:05:57

@Virago_1000: Nem szokásom.

Az igenis jó meglátás, hogy benyelték a propagandát, mert csak azt érik el, és sok a digitális analfabéta.

Arthamyr 2018.04.10. 11:17:14

@Virago_1000: Szerintem téged foglak analfabétának nevezni. Funkcionális analfabétának. Tudod, mi az? Azt is tudod, hogy mi a digitális analfabéta? Vagy legalábbis mire szokták ezen kifejezéseket legáltalánosabban használni?
Ha igen, és nem tartoznál a funkcionális csoportba, akkor miért mondanád, hogy "nevezhetem a magyar népet analfabétának", amikor nem neveztem a népet semminek, csak egy részét, és azt digitális analfabétának. Mondjuk ennek biztos van metszete a sima analfabétákkal.

"A magyar nepet nevezheted analfabetanak, szamomra a tanulsag az, hogy a migransoktol jobban rettegunk mint barmi mastol. Es nem alaptalanul. Ez nem propaganda eredmenye. Nyugaton is ugyanigy erez az atlagember csak nyugaton meg a velemenyet sem kerdezik." - Részigazság. Propaganda nélkül nem retteg az ember a migránsoktól, csak simán nem szereti/utálja őket, és azt kívánja, hogy maradjanak távol tőle (persze ez csak az aljamigránsra vonatkozik, aki a zöldhatáron szökik nincstelenül). De ilyen baromság, hogy megerőszakolják az asszonyainkat, nem fordul elő. És főleg nem ez határozza meg a döntéseit, és nem hiszi el, hogy ettől a Fidesz képes megvédeni, és senki más.
"Soros georget pedig meg izraelben is utaljak. " - Szerintem nem is nagyon hallottak róla. Nemrég voltam, beszélgettünk politikáról is, Soros nem került szóba (bár lehet én felhoztam, nem emlékszem, de téma tuti nem lett belőle), ha utálják azok max. Bibi (Orbán ottani verziója) elvakult hívei, akik kb. azon a szinten vannak, mint a magyar megfelelőik.

Arthamyr 2018.04.10. 11:28:08

@Virago_1000: ""A fidesz nem gonosz, hogy kihasználja, hogy az emberek digitális analfabéták, akkor lenne hülye, ha nem ezt tenné. Másnak ez miért nem juttot eszébe időben? :) Vagy esetleg, talán, mégiscsak tehetett volna valamit, hogy a magyar lakosság jelentős része ne legyen digitális analfabéta 2018-ban."

- egy partnak az a dolga hogy megnyerje a valasztast. de a fidesz tudhat valamit, amit a tobbiek nagyon nem, mert egeszen peldatlan es szamomra is tobb mint meglepo 3x egymas utan a folenyes gyozelem."

Még a funkcionális dologhoz: itt arról írok, hogy a pre-Fidesz pártoknak vagy fel kellett volna számolni a digitális analfabétákat, vagy kihasználni a Fideszhez hasonlóan. Tehát elsősorban az ő hibáikra mutattam rá, nem írtam, hogy a Fidesz ne tudna semmit sem.

Arthamyr 2018.04.10. 11:31:42

@Virago_1000: @-JzK-: írta le helyesen: "Mondta, hogy dehogy is, aki muszlim környéken él, az első kézből tudja, hogy a kormány bevándorlásellenes állásfoglalása a propagandisztikus túlzásokat leszámítva teljesen helyénvaló." - És ez a vélemény a helyikre is jellemző. Erre (is) építették fel a brexitet, ebből élnek a nyugati populisták. Ez nem egyenlő azzal, hogy "migransoktol jobban rettegunk mint barmi mastol."

2018.04.10. 12:22:40

@-JzK-: igen, a nyugati viszonyok masodik legjellemzobb pontja a homohazassag :))))) De egyebkent lehet, hogy tenyleg, mert tobbszor mondtam mar, hogy egy orszag kulturalis fejlettsege szinte egy az egyben leirhato azzal, hogyan viszonyul ehhez a kerdeshez (minel jobban ellenzi, annal primitivebb) Ez a modell arrol is sokat mond el, hogy 10 ev alatt hogyan jutott el magyarorszag onnan, hogy egyik elsokent vezette be a regisztralt elettarsi kapcsolatot azonos nemuek eseteben, azon keresztul, hogy az alkotmanyba irtak, hogy mi a hazassag, odaig, hogy ha valakit le akarnak jaratni, akkor lebuzizzak, mert az mekkora gusztustalan ferto....

2018.04.10. 12:26:34

@Virago_1000: egy partnak az a dolga, hogy megnyerje a valasztast

en azt hittem az a dolga, hogy bizonyos ertekek menten alternativat jelentsen arra, hogyan vezessek az orszagot, es ha legtobb ember azt az alternativat valasztja, akkor ennek megfeleloen ezt meg is tegyek.

2018.04.10. 12:31:21

@Arthamyr: a szomoru az az, hogy a muszlimot csak ki kell cserelni "nyolc altalanost sem vegeztek"-re, es ugyanugy megallja a helyet, azaz ez az egesz nem vallasbol, kulturalis kulonbsegbol es borszinbol jon.

ZOH 2018.04.10. 12:39:48

Münchenben nagyon flottul ment minden, le a kalappal a szervezesert

kulon piros pont, hogy az udvaron felhuztak egy sorsatrat es a videkiek ott szavazhattak :-D szoval meg a hangulat is igazi bajor volt

-JzK- 2018.04.10. 12:50:40

A sok vidékiző-prolizó balosz emlékeztetném az "egy ember, egy szavazat" elvére. Ennek régóta vannak konzervatív kritikái, amelyek sok igazságt tartalmaznak, de amikor balról érkezik a fintorgás az eredmény miatt, a dolog kicsit hiteltelen. Az általános választójog a modern demokráciák egyik elve, és ha ezt nem vitatjuk, akkor nincs olyan, hogy "buta, mucsai" birkaszavazó, akinek a szavazata valahogy kevesebbet ér, mint egy fővárosié. Megjegyzem a "vidékizés" is megérne egy misét, mintha ez az ország csak a fővárosból és kb. jobbágytelkekből állna.

Nem sok sikerrel kecsegtet, ha belemennek abba az utcába, amelyet az USA-ban műveltek a demokraták Trump győzelme miatt. Előre ismert választási játékszabályok szerint indultak, ami azt jelenti, hogy elfogadták, hogy ezek a játékszabályok. Ha vesztettek, akkor ezt illene elegánsan viselni, nem fintorogni.
Biztos sikeres politika az ellenfél választót tömegesen lehülyézni.

Szerintem azt pedzegetni, hogy az átlagszavazók mennyire tájékozatlanok, az úgy becsületes, hogy magát az általános választójogot ill. a tömegdemokráciát elveted elvi szinten. Számos konzervatív gondolkodó gondolja ezt így, és ezzel önmagában semmi baj nincsen. De végtelenül átlátszó, ha magukat demokratának valló, baloldali politikusok fintorognak az "istenadta nép" szavazatán, amikor épp nem nekik kedvező választási eredmény születik.

A nemzetközi sajtóban valahogy még sosem olvastam olyat, hogyha baloldali párt nyerte a választást, akkor "a buta vidéki nincstelenek bevették a populista ígérgetést" és hasonlók.

Ergo vagy legyél egy cenzuspárti, az általános választójogot következetesen elvető konzervatív, vagy akkor nincs kevesebbet érő szavazó, akkor nem ér lehülyézni őket.

Mellesleg meg kontraproduktív is: megy a fintorgás, hogy mindenki vidéki suttyó/proli/nyugdíjas, aki Trumpra, AfD-re, Fideszre, stb. szavaz. Ebből jön rendre a pofára esés, hogy hogy lett megint kétharmad. Lehet, hogy vissza kéne venni.

Ha pedig az ellenzék komolyan úgy gondolja, hogy a választás nem volt szabad, akkor kötelessége lett volna bojkottálnia. De nem így tettek, hanem elindultak és őszintén hittek abban, hogy a kormány leváltható.

Arthamyr 2018.04.10. 12:54:27

@LepesMez: az is benne van, de valóban nem csak az. A paki orvost sokkal többen elfogadják, mint zöldhatáron beszökő illegális nincsteleneket, vagy akár a putribb helyi környékek benefitből élő lakóit, de azért a sokan jobban örülnének egy helyi dokinak helyette.
Ehhez nem kell propaganda, Írországban se migráns (leszámítva a hozzám hasonló legális migránsokat, ide azért elég húzós beúszni, de még becsónakázni is :)), se propaganda, ha a homoházasság elfogadása a fejlettség mércéje, itt hatalmas többséggel megszavazták, így fejlettek, mégis így gondolkoznak sokan. Teljesen jogosan, kinek jó, ha bejön valami más kultúrkörből származó, közel nincstelen, képzetlen, helyi nyelvet nem beszélő népség, nehéz eladni, hogy ettől jobb hely lesz egy ország.

Egy közeli rokonom határőr volt. Már jóval a 2010 előtt is jöttek a migránsok, csak akkor zömmel albánok, és nem ilyen sokan, de folyamatosan, rendíthetetlenül jöttek (pedig a határ másik oldalán azért nem bántak velük kesztyűs kézzel a szerbek, ha ők kapták el őket). Már akkor sem szerette azokat sem senki, főleg nem azok, akik érintkeztek velük (pl. határőrök, határmenti települések), pedig hol volt akkor még a válság és a propaganda?
A Fidesz nem hibáztatható azért, mert az emberek nem kérnek a migránsokból, és egyéb, társadalom aljába érkező, idegen elemekből, Orbán csak felszállt erre a vonatra, ügyesen kihasználta a lehetőséget.

Anna Kiraly 2018.04.10. 13:32:37

@London2009: én hétfőn nem is dolgoztam, csak lézengtem össze-vissza, olyan volt, mint egy atomtámadás után. kb. meghalt a szívem egy darabja.

2018.04.10. 13:56:09

@Arthamyr: >>Orbán csak felszállt erre a vonatra, ügyesen kihasználta a lehetőséget.

azert ezt nem neveznem ugyesnek. az is egy lehetoseg, hogy sorban rabolom ki a vedtelen nyuggereket, mert en sokkal erosebb vagyok, megsem neveznem ezt annak, hogy ugyesen kihasznalnam a lehetoseget. az ilyen gatlastalan kulturalis rombolas politikai haszonszerzes celjabol semmikeppen nem ugyesseg.

amugy a bevandorlokkal szembeni idegenkedesben igazad van, szerintem ez egy evolucios hagyateka az embernek (aki az en hordamban van szeretjuk, a tobbiekkel szemben meg gyanakszunk - gondolom parszor megesett az oskorban, hogy a tul baratsagos csoportokat ledaraltak valami "bekeben jottunk" trukkel)

2018.04.10. 13:57:05

mellesleg en is migrans vagyok, es bazi nagy haszna az amerikai allamnak :)

Shaktee 2018.04.10. 14:05:32

@montroyal ( CAN qc): Ehhhh, kamuvári dolog.

Magyar Nemzet, Lanchid radio konyec, Lajos feladta.

Hirtv egyenlore letszamcsoki.

Arthamyr 2018.04.10. 14:12:52

@LepesMez: "azert ezt nem neveznem ugyesnek. az is egy lehetoseg, hogy sorban rabolom ki a vedtelen nyuggereket, mert en sokkal erosebb vagyok," - Csinálják ezt is, pl. a migránsok is, ha eléggé éhesek és elkeseredettek. :)

"szerintem ez egy evolucios hagyateka az embernek " - Ez nem ösztönös, biológiai dolog, azért az ember nem állat, már túllépett azon, hogy az ösztönei vezéreljék (még a propagandát benyelők is, akik miatt Földes Bandi sírt), leszámítva azt, ha nagyon gyorsan/reflexszerűen kell döntenie. Egyszerűen belátható, hogy nincs gyors, közvetlen hasznuk, és a hosszútávú hasznukon is lehet vitatkozni. A dolog, amiért egyes emberek melléjük állnak, az a sajnálat, a lelkiismeret és a szolidaritás, de azért nem ez van többségben. Aztán ezt ki-ki a gondolkodásmódja, vezérlő elvei, informáltsága alapján lereagálja, ahogy az ehhez kapcsolódó propagandát is.

Arthamyr 2018.04.10. 14:15:08

@LepesMez: Téged nem is akarnak kipicsázni, mint pl. az (illegálisan beszökött, mehikói) aljanépet. Helyette inkább a fizessenek a gazdagok felkiáltással fognak majd büntetni, ha eljön az ideje. :D

Pepibubó 2018.04.10. 14:44:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Mert én nem fideszes vagyok, hanem ballibellenes."
Álljunk meg egy szóra! Nem vagy fideszes, nem vagy liberális, nem vagy szocialista. Szerintem se, mert ezzel elszóltad magad. Akkor mi is vagy, mi marad?
Egyértelmű:
sztálinista ősbolsevik, putyini bérenc kommunista.
Aki csak azért és csak addig fúj egy követ a Fidesszel, amíg Orbán ügynök eltakarítja előletek az összes, valóban magyar nemzeti elkötelezettségű és nyugati szemléletű pártokat az útból. Aztán jöttök ti a nyílt kommunista, orosz gyarmatosító diktatúrátokkal. Utána majd, ha ezzel végeztetek, szerinted meddig kellesz még Putyinnak?
Kesztyűben fogsz kilincseket fogdosni?

DFK 2018.04.10. 15:31:35

Érdekes, hogy akik megkérdőjelezik az erdélyiek szavazati jogát, azoknak semmi gondjuk a Londonban élő magyarok szavazati jogával...

ételizésítő 2018.04.10. 15:57:29

@Din Serpahis:
EU, aki?
Nem is tudtam, hogy az EU egyetlen ember.

Egyébként meg lehet, hogy ha nem csalnak, nem nyertek volna.
Ma már derülnek ki, hogy csaltak egy csomó helyen.

Reméljük, rájuk borul a szarosvödör.

stilleman (törölt) 2018.04.10. 17:02:03

@Anna Kiraly: kb. meghalt a szívem egy darabja.

Ne haragudj,de mégis mire számítottál?Trump?Brexit?Mindez fejlett,nyugati,demokratikus országokban.Ezek után csodálkozni Populisztán magyarjain...
Az ország döntött.Nem akar európai lenni.Vagy demokratikus lenni.Vagy egyáltalán lenni.

Vigasztaljon mindenkit a tudat,hogy a nyugati országok jól járnak majd.Aki ér itt még valamit,az éppen csomagol.A működő demokráciák hozzájutnak a magyarság legjobbjainak maradékához is.(A legnagyobb rész már amúgy is külföldön van.)A képzettek,okosak,kompetensek,szorgalmasok,usw. úgyis megtalálják a számításukat máshol.Jobbá tehetik az életüket,a gyerekeik életét,a világot.Magvát képezhetik a jövő Európájának.
Maradnak a fanatikusok.A gyengék,gyávák, lusták,hülyék,reménytelen esetek,meg az a néhány szerencsétlen,aki már túl idős az újrakezdéshez.Lehet,hogy egy cinikus barom vagyok,de őszintén szólva,kimondhatjuk,hogy az emberi fajt nem éri különösebb veszteség.Ez nem gonoszság.Egyszerű ténymegállapítás.Részemről a téma itt végképp lezárva.

zokogjatok 2018.04.10. 17:02:11

@ételizésítő: "Egyébként meg lehet, hogy ha nem csalnak, nem nyertek volna."

Azon megy a szüttyögés hogy most 68 vagy 66% volt a részvétel, ha minden egyes "biztosan elcsalt" szavazat az ellenzére megy, pontosan ugyanígy a fidesz nyer. hagyjuk már.

zokogjatok 2018.04.10. 17:28:44

@stilleman: Szerintem nagyon hasznos ez a retorika, hogy fidesz= káosz diktatúra lecsúszás, fideszesek= buta gumicsizmás parasztok.

Kívánok sok erőt és egészséget hogy ezt minél több fórumon leírd, be akarjuk húzni 2022-ben is, köszi! :D

zokogjatok 2018.04.10. 17:28:44

@stilleman: "A működő demokráciák hozzájutnak a magyarság legjobbjainak maradékához is.(A legnagyobb rész már amúgy is külföldön van."

Tényleg, ha a legjobb magyarok vannak külföldön, akkor miért mindig az az első tanács itt, hogy "a többi külföldi magyart kerüld el"? :D

stilleman (törölt) 2018.04.10. 19:47:59

@zokogjatok: 2022-ben még választásokkal fogtok vesződni?(ne válaszolj,költői kérdés.)
A legjobb=legképzettebb/legéletképesebb.Nincs köze az illető jelleméhez.

fideszesek= buta gumicsizmás parasztok.
Elvakultnak,szervilisnek,vagy opportunistának tartom őket,de te biztos jobban ismered a párttársaidat.:)

Virago_1000 2018.04.10. 20:36:47

@-JzK-: teljesen igazad van. Itt a blogolok a kinti magyarok elenyeszo kisebbseget teszik ki (<1%) ezert a velemenyuk semennyire nem relevans. Nekem muszlim uzlettarsaim is vannak, igy elso kezbol bizonyithatom az allitasodat. Mar csak az a fogas kerdes hogy miert az afrikai, azsiai kornyekek a kevesbe johiruek. Miert nem a feherek lakta? Miert van az, hogy a kepzett neger, iszlam (orvos mernok stb) koltozik a feherek lakta kornyekre amint csak tud?

zokogjatok 2018.04.11. 08:01:41

@stilleman: "2022-ben még választásokkal fogtok vesződni?"

Miért ne, láthatóan nagy többséggel nyerjük :D (amúgy 2010-ben meg 2014-ben is ez volt a mantra, hogy Orbán betiltja a választást, kivezet az EU-ból és csődbe megy az ország, oszt valahogy egyik se úgy lett).

"Elvakultnak,szervilisnek,vagy opportunistának tartom őket,"

Köszönöm, jó egészséget kívánok és azt, hogy ezt minél több helyre, minél többször írd le, mert pont az ilyen hozzáállás riasztja el az embereket az ellenzéktől, és hát mi fideszesek be szeretnénk húzni 2022-t is ha lehet :D

zokogjatok 2018.04.11. 08:02:07

Itt vannak amúgy a határontúli választási eredmények:
www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/levjkv.html

Ha feltételezzük, hogy az ÖSSZES fidesz szavazó az történelmi okokból határontúli magyar, és az ÖSSZES ellenzékre szavazó az nyugati magyar, akkor pár ezren mentek el szavazni Németországtól Londonig, az lehet?

Vagy esetleg az lehet, hogy a nyugati magyarok is pont olyan arányban szavaztak a Fideszre, mint az itthon maradottak (ahogy azt a közvéleménykutatások meg is jósolták).

Hát, akkor az orbán elől nyugatra menekülő emberek toposza is megdőlni látszik :(

kék madár 2018.04.11. 08:40:14

@DFK: "Érdekes, hogy akik megkérdőjelezik az erdélyiek szavazati jogát, azoknak semmi gondjuk a Londonban élő magyarok szavazati jogával..."
szerinted van kulonbseg?

Arthamyr 2018.04.11. 08:49:25

@zokogjatok: "Tényleg, ha a legjobb magyarok vannak külföldön, akkor miért mindig az az első tanács itt, hogy "a többi külföldi magyart kerüld el"? :D "

Ebben hol az ellentmondás? Az, hogy kint van a legjobbak nagy része (nem állítom, nem tudom), miért zárná ki, hogy pl. ez csak 20%-a legyen a kint levőknek?

tanato 2018.04.11. 08:54:20

TKP.MO-on a nemzetközileg jól bevált exit-pool,azaz a választók mintaszerű megkérdezése közvetlen a szavazás után miért van tiltólistán?
Csak véletlen ez,vagy van háttere is?

tanato 2018.04.11. 08:56:43

Tkp. MO.-on az exit-pool azaz a választók mintaszerű megkérdezése közvetlenül a szavazóhelyiségból való távozása után miért van tiltólistán?
Ez xsak véletlen vagy van mögöttes oka is?

Golf2 2018.04.11. 09:46:49

@tanato: Végignéztem sok körzetet Pesten és vidéken,mindenhol! még az első,második kerületben is a 6-700 szavazatból csak 2-300 volt fideszes,akkor hogy jött ki 2/3-ad???

Taxomükke (UK) 2018.04.11. 10:24:11

Csalnak, lopnak, hazudnak, miert pont a valasztasok alkalmaval viselkednenek becsuletesen?

tanato 2018.04.11. 10:44:51

@Golf2: @Taxomükke (UK): Természetesen nekem is gyanús de aszt hiszem ez sosem fog kiderülni.Akikkel napi szinten beszélek legtöbbje nem volt Fideszes.

Virago_1000 2018.04.11. 14:13:04

@Taxomükke (UK): kizart dolog hogy csaltak, mert a nemzetkozi megfigyelok azt rogton jelentenek.

Taxomükke (UK) 2018.04.11. 21:14:02

@Virago_1000: Ugyan már, profi bűnözők, megoldották.

Shanarey 2018.04.11. 21:48:43

Hja és az UK szavazatok még nincsenek átszámolva. Csak tudnám miért tart ez több napig?

stilleman (törölt) 2018.04.11. 21:57:12

@zokogjatok: Már elmondtam,amit akartam,részemről törlöm magam,tartalmasabb időtöltéseim is vannak.Mivel udvarias vagyok,neked még válaszolok.

be szeretnénk húzni 2022-t is ha lehet

Miért ne lehetne?Úgy látom,az iróniához nincs érzéked,ezért,most teljesen komolyan beszélek.Hogy az országod a Fideszé lesz,a kutyáké,vagy leszállnak az ufók és átveszik a hatalmat,az engem hidegen hagy.
A te szavaiddal:Kívánok erőt,egészséget és kitartást!(Nem,nem viccelek.)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása