oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 20. 06:30,  Mamma mia! 45 komment

2018. február 20. 06:30 Határátkelő

Mamma mia!

A mai poszt Olaszországba visz, és talán a címből is kitalálható, hogy az anyaságról lesz megint szó. Ami meglepő, hogy amennyire családközpontúak az olaszok, annyira elengedik a szülők kezét a gyermek születését követően. Éva beszámolója következik, aki egy Torino melletti kisvárosban hozta világra gyermekét. (Köszönöm neki a képeket!) A sorozat korábbi részeit itt olvashatjátok.

Te is külföldön szültél? Milyen tapasztalataid vannak? Írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

ospedale1.jpg

„Bár én programozott császárral szültem, de ezen kívül természetes szülésnél még az orvos sincs jelen, csak jól felkészített szülésznő (ha nincs baj). 

Torino mellett lakom egy kis faluban (régen a Nagy városban), Torino mellett szültem. Torinóban van egy híres-neves, csak szülészetre specializált kórház, a hozzá tartozó szintén híres gyerekkórházzal. 

Ha nagy a baj, vagy problémás a terhesség, akkor ez a kórház ajánlott. Sokakat megkérdeztem, tapasztalat, stb., de a legtöbben azért erre a kórházra azt mondták, kicsit olyan mint a „vágóhíd”, mivel annyian vannak, hogy szinte futószalagon megy a szülés. Úgyhogy én úgy döntöttem, hogy nem ezt választom. 

A faluban van egy kedves szülész-nőgyógyász, aki ráadásul nem csak magánúton, de kórházban is dolgozik a szülészeten. Azért is választottam őt, mivel este 19 után, vagy hétvégén is fogadott, mivel itt az irodai munka általában 9-18-ig tart. 

A vizsgalat díja a többihez képest nem volt sok (70 euró), és minden hónapban ekográfiát is csinált (egy főorvosnál a 250-et is elérheti ekográfia nélkül). 

Ha nem a magánutat választja az ember, akkor vannak az un. consultoriók (rendelők), ahol általában szülésznők (ritkán orvosok) vizsgálnak ingyen, periodikusan. 

Vissza az orvoshoz! Amikor megállapítja a terhességet, ad egy ún. terhességi naplót, amiben beutalószerű papírok vannak, például a vérvételről, Down-kór szűrésről, stb., hetekre lebontva. Ezek ingyenesen igénybe vehetők. 

Mennyi az annyi? 

Tudni kell, hogy Olaszországban az egészségügy a tb-n felül is fizetős, úgynevezett ticketet (hozzájárulást) kell fizetni, ami a vizsgálattól függ. Egy vérvétel tb-n keresztül elérheti akár a 100 eurót is. 

Ritka esetben, pl. genetikai betegség esetén, vagy ha munkanélküli az ember, akkor a vizsgálatok mind, vagy részben ingyenesek. Ide tartozik a terhesség is, tehát az azzal összefüggő vizsgálatok ingyen vannak. 

Már az elején tudtam, hogy programozott császár lesz egészségügyi problémák miatt. Így végül azt a kórházat választottam, ahol az orvos is dolgozott (amire azt mondják, hogy azét ajánlott, kicsit úgy, mint otthon), meg azért az se volt mindegy, hogy ingyenes, hatalmas parkolója van. Ez Torinóban sajnos elképzelhetetlen, minden kórháznál fizetős a parkoló – már ahol egyáltalán van. 

Lehetett jelentkezni szülés-előkészítőre, én is így tettem a választott kórházban, ahol az egyik szülésznő tartotta az órákat. Itt mutatták be a szobákat és a szülőszobát is.

ospedale.jpg

Mindegyik szoba 2-3 ágyas, fürdős volt (abban a szuper kórházban például nem így volt, bár annak meg van egy magánrészlege, ami olyan, mint egy hotel, igaz, 15 ezer euró egy császáros szülés). 

Csak (teljesen) természetesen! 

A természetes szülésről megoszlanak a vélemények. Itt a teljesen természetes szülést alkalmazzák (nem rajtam), tehát ha állva, akkor állva, ha guggolva, akkor guggolva, és a szülésznő hajol le a babáért. 

Persze ez a gondolat azt is jelent, hogy a könyörögsz se adnak érzéstelenítést. Ha tudod, hogy epidurálással akarsz szülni, akkor csak a híres kórházba mehetsz, mert ott van csak rá mód (nem mindegyik kórház ad). Persze ott ágyban, párnák közt szülnek, mert nincs idejük futkosni utánad. 

A terhesség vége fele kicsit magas volt a vérnyomásom, úgyhogy mindig ügyeletre kellett menni. Ilyenkor egy-két napra bent is tartottak. Ezt nem tudom, hogy esetleg annak köszönhetem, hogy ottani volt az orvosom. 

A nagy nap és ami utána jön 

Aztán elérkezett a nap. Kivártuk szépen az orvosomat. Azóta is furcsa, amikor találkozunk a faluban, mivel ő volt az, aki először látta a kislányomat. 

Császármetszés után egyből hozzám tették a babát, majd kitolták apuka, meg a nagyik nagy örömére. Fél óra után már az ágyamnál volt. 

img-20140726-wa0002.jpg

Hozzáteszem Olaszországban nincs boríték, műtéti díj, stb. (már műtétnél is, ha a kórházba felvesznek, onnan az ellátás és a műtét ingyenes). 

Mivel azért vigyázni kellett az öltésekre, ha kértem, elvitték éjszakára a gyereket. Persze kértem, mivel éjszakára nem maradhat bent senki családtag, csak esetleg ha nagyon muszáj, de nem lehet férfi. (Ha nem császárral szülsz, akkor kötelezően már az első éjszakát a babával töltöd.) 

Másnaptól már én is non-stop a babával voltam. Reggelire sajnos, mint minden itteni kórházban, csak egy kis kétszersült van, meg lekvár. Ebédre meg vacsorára mindenhol első fogás (ami általában tészta, minestra, risotto), második körettel, meg desszert. A kísérő nálunk elég sokat bent lehetett, majdnem egész nap, bár ő ételt nem kap.

ebed_1.jpg

Egy császár után általában 4 nap után kiengednek. Én a hatodik napon mehettem haza, mert nem volt bent az orvosom. 

Az első időszak 

Sajnos utána még sokat láttam a kórházat, mert felszakadt egy öltés. De akár a kórházba, akár a magánrendelőbe mentem, soha nem kért pénzt az ápolásért. 

Szülés után védőnő nincs, gyerekorvos nem jön. Szerintem ez nem túl jó, mivel senki sem ellenőrzi az otthoni körülményeket. Te viszed a gyereket időszakos ellenőrzésre, amire ha nem viszed el, akkor sincs semmi, nem ellenőrzik a dolgot, mert rengeteg páciens van, ráadásul mindenféle fertőző betegséggel ugyanabban a várószobában. 

A gyerekorvos sem mindig jön ki (lázasan is vinni kell a gyereket), ráadásul a falunkban csak egy van, tehát választani sem tudunk. 

Ami viszont nagyon tetszett, hogy a rendelőben van egy szoptatós központ, ahol van egy gyerekorvos is és szülésznők. Megmérheted a babát, tanácsokat adnak, a gyerekorvos megvizsgálja. Ezen kívül volt meg egy baba-mama tanfolyam is, ahol tapasztalatokat tudtunk cserélni. 

Összességében mindent rendben találtam, sajnos Olaszország amennyire családbarát, annyira nem segít az anyukáknak szülés után (rövid gyes, hosszú munkaidők, rövid óvodai nyitva tartás, kevés vagy csak magánbölcsőde), de ez már egy másik történet.”

HÍRMONDÓ 

Dolgoznál egy német szigeten? 

Ha még soha nem hallottál Fehmarn szigetéről, akkor gyorsan megnyugtatunk, nem vagy vele egyedül. Viszont nem csak hallhatsz róla, de élhetsz is egy ideig az egyébként német szigeten, ha van kedved ott dolgozni. Emellett még Franciaországban, Svájcban és például Finnországban is találtunk lehetőségeket.

Mennyiért mennek a magyar orvosok Nagy-Britanniába? 

A napokban a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) nyilvánosságra hozta, hogy 1187 magyar dolgozik a brit egészségügyben. De nagyjából mennyi pénzt vihetnek haza az Egyesült Királyságban dolgozó orvosok? 

A britek ezt nem mondhatják komolyan 

A helyzet úgy áll, hogy az Európai Parlament határozott álláspontja szerint Nagy-Britannia a Brexit körüli átmeneti időszakban sem alkalmazhat a jelenlegitől eltérő szabályokat az európai uniós állampolgárokra. 

Ideje volt: sok minden változik Ferihegyen 

Komoly felújításon esik át a Liszt Ferenc repülőtér 2. Terminálja, és a változások nagy részének már éppen ideje volt. Ha minden igaz, akkor kényelmesebb is lesz a repülőtér, ami a hazautazó vagy külföldre tartó magyaroknak sem mindegy.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szülés egészségügy Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5713681366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2018.02.20. 07:27:54

Ha kedd akkor szülés.

Hari Seldon 2 2018.02.20. 07:32:45

"Ha nagy a baj, vagy problémás a terhesség, akkor ez a kórház ajánlott. Sokakat megkérdeztem, tapasztalat, stb., de a legtöbben azért erre a kórházra azt mondták, kicsit olyan mint a „vágóhíd”, mivel annyian vannak, hogy szinte futószalagon megy a szülés."

Futószallagon megy a szülés. - Hát mi a fene menjen ott? operaelőadás? Nyilván aki szül odamegy.

Én nem tudom hogy van ez a problémázás mindig a szülés helyéről. Mennyire "illik" az a hely a szüléshez, meg meghitt vagy nem... Stb. Mi amikor itt volt az ideje, bementünk azt' kész. Megfelelő ellátás volt. Kibírtuk, a gyereknek meg aztán tényleg miindegy, hogy "futószallagot" lát maga körül, HA szakemberek figyelik, ha baj volna. (természetesen mindketten így gondoltuk)

"Már az elején tudtam, hogy programozott császár lesz egészségügyi problémák miatt. Így végül azt a kórházat választottam, ahol az orvos is dolgozott (amire azt mondják, hogy azét ajánlott, kicsit úgy, mint otthon), meg azért az se volt mindegy, hogy ingyenes, hatalmas parkolója van. Ez Torinóban sajnos elképzelhetetlen, minden kórháznál fizetős a parkoló – már ahol egyáltalán van. "

Hát a parkoló itt is fizetős. Pegig nem (túl)nagyváros a miénk. Épp most alakították ki fizetőssé, nagyjából max 1 Euro egy órára, de az első fél óra ingyenes. - Egyébként a pénztbeszedésen túl arra is van, hogy aki mást csinál a környéken ne ott "parkoltassa a kocsiját". - Elfogalva a helyet, azok elől, akiknek viszont valóban szükségük van a parkolóhelyre

Mrs. Clayton 2018.02.20. 09:21:06

@Hari Seldon 2: ez kurva jo magyarazat, nalunk is ezzel indokoljak h 3.50 egy orara a korhaznal. Kivancsi leszek mennyit hagyunk ott a heten, mert a ferjem fia tegnap septic arthritissel bekerult. A vicc egyebkent, hogy a varos parkolohazai, van vagy 5, mind ingyenes hetvegen, hetkozben meg az elso ket ora. Szoval fogalmam sincs ki es miert parkolna a korhazban, ha amugy minden boltnal van egy ingyenes parkolohaz.

szaszo71(D) 2018.02.20. 09:38:02

Én is császárral szültem, kétszer is. (Magyarországon) Nekem egyáltalán nem tetszett, hogy a kísérők olyan sokáig bent lehettek, az egyik szobatársam családja reggeltől estig bent volt a szobában. Egy császár után az embernek minden baja van, szeretne egyedül lenni, mármint a gyerekkel, nincs rá szükség, hogy tömegek előtt kelljen szoptatni meg ilyesmi.
A gyerekorvos meg a védőnő sem használ sokat, a mi védőnőnk fiatalabb volt, mint én, én adtam neki háztartási tippeket. :)
A gyerekorvos meg kijött és közölte a lányomnál, hogy izomgyenge, soha nem fog tudni jól sportolni. Ehhez képest alsös korában balettozott, színházban is fellépett, felsősen pedig a tartományi válogatottban volt atlétikából.
A szülés egy tök normális dolog (ok, akinek császárra van szüksége, kell egy doki, hogy megműtse, de) utána nyugodtan lehet élni az életet egy új családtaggal bővülve.

szaszo71(D) 2018.02.20. 09:42:17

@Hari Seldon 2: A parkoló pl. Győrben is fizetős. Szemben van vele a Pláza, elég kicsi a parkolója, sokan a kórháznál parkoltak. Erre a kórház bevezette, hogy fizetős, a korán érkező betegek így a Plázánál parkoltak. Most mind a kettő fizetős. :)))

Csodabogár 2018.02.20. 09:51:17

Vicces kórház választási szempont, a parkoló ingyenessége, nekem legalább is.
Különben hol nem szültünk még?

Hari Seldon 2 2018.02.20. 11:49:17

@Csodabogár:
Nem, szerintem nem szempont. Meg, lényegében mennyit kell otthagyni mondjuk 4 óráért? 6 Eurot? Az gombok, ha ilyen ügy van, szerintem megéri, hogy legyen mindig parkolóhely.
Bár nálunk pont most "újították fel", és azóta fizetős, de olyan ütődötten alakították ki a parkoló bejáratát, hogy nem lehet befordulni, mert túl szűkre vették a kanyart. Áll is a bál miatta.

Csodabogár 2018.02.20. 12:56:38

@Dikusz: Akkor ird meg. Essünk túl rajta!:-)

szaszo71(D) 2018.02.20. 13:03:39

@Csodabogár: Én már megírtam kommentben. :)

Dikusz 2018.02.20. 14:53:57

@Csodabogár: Más se hiányozna, azt hiszem:)
Már a kórház (nem maga az épület) sincs meg, nem is tudom milyen eü.intézmény működik a helyén.

Dikusz 2018.02.20. 14:54:55

@szaszo71(D): Akkor írd meg posztban, hiánypótló írás lesz, az biztos:)

2018.02.20. 17:01:25

azt a képet nem lehetne kivenni...?

SzZoole 2018.02.20. 17:41:30

Mi az a programozott császárral szülés?
Este lefekvés után töcskölünk egy jót, aztán a szenvedő alany 2-3 után bekapja a legyet majd rá 9 hónapra reggel 9-re a kórházi ágyban befekszik, fel vágjak és kiveszik a kis murmucot, vagy mi??

APMKZS 2018.02.20. 17:58:49

@Hari Seldon 2: Hát én ezt nem így látom. A szülés/születés az élet legnagyobb eseménye, fontos, hogy hol és hogyan történik, kik vannak körülötted. Ha jól tudom, neked ráadásul orvos a feleséged, kisgyerekeitek is vannak, így még sokkal inkább tudnod kellene, mekkora jelentősége van ennek.

Jossarian 2018.02.20. 18:14:59

@Zoole Reloaded: igen, kenyelmeseknel igy szokas :D +1 pont a murmucert :)

Dikusz 2018.02.20. 18:45:31

@Zoole Reloaded: tessék mondani, mijaza "tücskölés" ???

Csodabogár 2018.02.20. 18:53:28

@Dikusz: Nem írom le mert elpirulsz.:-)

Hari Seldon 2 2018.02.20. 18:56:47

@APMKZS:

Hát vessél a mókusok elé, de nálunk nem volt így.
Mi racionalsta emberek vagyunk. Nem érzelgősködünk.
A hely ahol szültünk legyen tiszta, akik körülvesznek, legyenek szakemberek, étsd: értsenek hozzá amitért ott vannak.
Ez nem Luxushajó a karibtengeren, hogy szórakozzunk. A gyerek a lehető legbiztosabb körülmények között jöjjön a világra. Felnőtt emberek vagyunk, pár napot ki lehet bírni. A gyereknek meg elnézést a kifejezésért, de tökmindegy. - hangsúlyozom: HA jó szakemberek veszik körül, és alapvetően tisztaság/higénia van a kórházban.

Dikusz 2018.02.20. 19:04:14

@Csodabogár: én kevésbé, inkább @Zoole Reloaded: fog pironkodni, mert ő olyan kis szégyenlős:))) (viccvót)

APMKZS 2018.02.20. 19:16:36

@Hari Seldon 2: Úgy vélem, hogy kevés nálam racionálisabb ember van, ettől függetlenül ebben a kérdésben nagyon nem értünk egyet. De ez nem baj, ez a téma amúgy is elég messze vezet a blog témájától.

SzZoole 2018.02.20. 19:21:46

@Dikusz: a töcskölés?
Hívhatjuk strumangolásnak is vagy ha egy férfi és egy nő kölcsönös együtthatást létesítenek vagy egyszerű hétköznapi nyelven hívhatjuk simán baszásnak is :-)))

Dikusz 2018.02.20. 19:43:12

@Zoole Reloaded: hogy én erre nem is gondoltam:)))

SzZoole 2018.02.20. 20:21:51

@Dikusz: erre nem gondoltál?
Miért te a szent lélek által kaptad be a legyet, vagy megdöngettek :)))
Just kidding

Shaktee 2018.02.20. 21:47:17

@Zoole Reloaded: jegeld mán tirpák, mindég a szex jár a buci fejedben, mindég!
:-)

Shaktee 2018.02.20. 21:47:22

@gabors: Ideje volt az uj Hungarycumnak :-))

SzZoole 2018.02.20. 21:54:43

@swing gitan: nem csak a fejembe Tyurikam, de neked már csak az emlekeidben van meg te, fonnyadt tökü aggastyán :-)))

Shaktee 2018.02.20. 22:22:54

@Zoole Reloaded: pejsze pejsze to hungarycumi

kapsz egy cunamit, ahogy szereted :P

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dikusz 2018.02.20. 22:50:35

@Zoole Reloaded: ééén? Most, hogy így belegondolok, tényleg nem a szentlélek szállt meg, de már 38 éve volt.)))

Egyébként is bibliai nevem van (Mária Magdolna), úgy hogy mittudom én?:)

SzZoole 2018.02.20. 22:52:59

@swing gitan: mi újság a chatruletten? :-)))

SzZoole 2018.02.20. 22:54:31

@Dikusz: na, már te is csak az emlékkekböl élsz :-)))

Csodabogár 2018.02.20. 23:05:13

@Dikusz: És emlékszel még rá?:-)))

Dikusz 2018.02.20. 23:17:34

@Zoole Reloaded: azt azért nem mondanám, bármilyen furcsa is:)))

Dikusz 2018.02.20. 23:18:11

@Csodabogár: hajajjj, és nem csak arra, van mire;´)

Shaktee 2018.02.20. 23:43:23

@Zoole Reloaded: sírnak, vinnyognak... mi más? :)))

Torrenta.I.S.M 2018.02.21. 00:14:47

Orulok, hogy ratalaltam erre a blogra. Szamomra erdekes helyeket/eleteket mutatott meg. Kulon koszonet a hozzaszolasokert. Ismeretlenul is szorakoztatoak.:)

zsu80 2018.02.21. 11:21:39

Ekográfiát magyarul ultrahangnak hívják, a risottot rizottónak, a minestrat pedig zöldséglevesnek. Posztíró kicsit elfelejtett magyarul. Leginkább az ekográfia zavar hiszen van náluk elterjedt neve amit nem hiszem hogy nem ismer.

Evice79 2018.02.21. 15:07:21

@Hari Seldon 2: bocsi lehet rosszul fogalmaztam a városban nem hogy fizetős a parkoló hanem igazából nincs.. A kórházaknal hamar betelik úgyhogy lehet az utcán órákat keresni 2kmrel arrébb.. Vagy olaszosan 2.3. sorban megallni Meg nem vagyok rasszista de ha az utcán épp találsz parkolót, akkor egyből jön a nem hivatalos parkoloor aki szedi a" parkolási díjat " azoknak meg igazából nincs kedvem pénzt adni..(

Evice79 2018.02.21. 15:51:02

@zsu80: igen bocsi elnézést kérek..az ultrahanggal egyetértek de a többivel nem.. A cappuccino sem Kappucino' vagy cappucchino mert otthon így írják (tévesen - ezt még otthon a régi vendéglátós tanárom mondta)

Evice79 2018.02.21. 15:51:03

@Mrs. Clayton: ott a pont... Nem tudom miért háborodnak fel hogy a kórháznal fontos a parkoló főleg szulesnel, főleg hosszú távra vagy minden nap. Mivel a végén már minden nap voltunk.. Nem beszélve egy ügyeletrol ami itt se jobb mint otthon

Evice79 2018.02.21. 15:51:03

@szaszo71(D): csak 1 kísérő tortenetesen apa (vagy váltva vkivel) a többieknek szigorú látogatási idő.

Evice79 2018.02.21. 15:51:03

@Csodabogár:persze fontos hogy tiszta meg minden a kórház meg az orvos de sajnos errefelé parkoló is. Városon kívül lakunk tehát kocsi Torinoban a kórházak előtt fizetős parkoló ami általában megtelik kicsit olyan korhazvaros, minden egy helyen és kevés parkoló.. Ha nem akkor lehet szerencséd és talalhatsz az utcán de erre kB 0 az esélyed ha van is 2km rel arrébb.. És akkor is fizetsz mert jön a nem hivatalos parkoloor Amikor az utolsó napokban mindennap kell menni, vagy itt is van 9 órás ügyeleti várakozás azért nem mindegy a pénztárcának.. Azért itt sem kolbászból van a kerites :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása