oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 07. 06:30,  Szerelemből határátkelő 37 komment

2018. február 07. 06:30 Határátkelő

Szerelemből határátkelő

A szerelemért külföldre költözni rendkívül romantikus, de legalább ennyire kihívásokkal teli dolog. Különösen, ha a partnerünk országába költözünk, azaz nem csak a párkapcsolatban, hanem a környezetünkben is meg kell szokni, „be kell lakni” egy új kultúrát. Vajon fel lehet-e erre készülni, és ha igen, akkor hogyan?

szerelem_foto_pixabay_com_bdcbethebest.jpg

Az ilyen történet nagyjából ott kezdődik, amikor a hollywoodi filmek véget érnek, annál is inkább, mert egy ilyen költözés a sok boldogság mellett bőven tartogathat nehézségeket is. 

Őszintén szólva nekem ezen a téren nincs tapasztalatom, az ausztrál Elisa Scartonnak viszont van. Ő Olaszországba költözött, hogy együtt lehessen olasz férjével, és szerencsére megírta élményeit, és tanácsait, ezekből következzen most egy kivonat. 

Elvágni (de legalábbis meglazítani) a szülőföldedhez fűző köteléket, majd beilleszkedni egy új kultúrába, nyelvbe, városba nem kis feladat. Ráadásul ezt előre megélni lehetetlen, tehát a legalaposabb felkészülés mellett a feladat nagysága valójában majd csak a megérkezés után csapódik le bennünk, amikor az első időszak izgalma kissé elcsendesül és jönnek a hétköznapok. 

Persze ettől függetlenül érdemes készülni (különben ennek az írásnak sem lenne túl sok teteje), lássuk, hogy Elisa szerint hogyan! 

Indulás előtt 

Az ember könnyen ringathatja magát abba az illúzióba, hogy érkezéskor majd minden elrendeződik (nem utolsósorban azért, mert van segítsége is a másik fél személyében), ám ez becsapós lehet. 

Érdemes tehát a lehető legalaposabban felkészülni, akár úgy, hogy listázzuk a félelmeinket, kérdéseinket, és persze mindazt, amire szükségünk lesz, és ami hiányozni fog. Ez egyfajta terepfelmérés. 

A legfontosabb Elisa szerint az őszinteség (speciel ez máskor sem árt, ugye), ebben az esetben annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a társunk nyilván másképp éli meg a folyamatot, hiszen ő hazamegy. 

Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy nem merjük neki elmondani a kételyeinket, ám ez a jószándékú őszintétlenség is okozhat a későbbiekben gondokat, arról nem beszélve, hogy ha nem vagyunk őszinték, akkor neki is megnehezítjük, hogy segítsen a nehéz pillanatokban. 

Ha kész a lista, akkor ki kell találni, hogyan birkózunk majd meg az előttünk álló kihívással. Nyilván az otthon maradottakkal folytatott kommunikáció nagyon fontos, ennek egy részét meg lehet előre tervezni, például azt, hogy mikor beszéltek rendszeresen – a kialakított rutin megkönnyíti a dolgunkat. 

Az is jó, ha az ember nem teljesen ismeretlen helyre megy. Elisa például a költözést megelőző években többször töltött hosszabb-rövidebb időt férje szülővárosában, és ez neki nagyon bejött. Érthető: sokkal könnyebb beilleszkedni egy legalább már valamennyire ismerős helyen, mint egy vadidegen városban. 

Ha ez valamiért nem működik, akkor is érdemes minél részletesebben előre tájékozódni, akár könyvekből (meg nyilván a társtól) olyan fontos dolgokról, mint mondjuk az egészségügy, vagy az álláskeresés. 

Ez elsőre feleslegesnek tűnhet (hiszen ott a másik), ám mondjuk az egészségügy esetében egyáltalán nem biztos, hogy ő jobban tisztában van egy külföldi lehetőségeivel és kötelezettségeivel, mint te, hiszen sosem volt rá szüksége. 

„Olaszországban például az olasz állampolgár házastársa először csak állandó letelepedési engedélyt kap, állampolgárságot nem. A folyamat borzalmasan hosszú ideig is eltarthat, és amíg nem ér a végére, addig semmit nem tudsz elintézni, legyen az egészségbiztosítás vagy munkavállalás” – írta Elisa (akire ausztrálként nyilván más szabályok vonatkoznak, mint ránk, magyarokra, de még így is érhetnek kellemetlen meglepetések).

Érdemes tehát alaposan végiggondolni mindezt, annál inkább, mert ellenkező esetben a határátkelés komoly csapást mérhet a függetlenségünkre és az önértékelésünkre. 

Érkezéskor 

Az első és legfontosabb a munkakeresés, még akkor is, ha anyagilag nem feltétlenül szorulunk rá. Egy munkahely nagyon komoly önbizalomnövelő lehet, arról nem beszélve, hogy sokkal könnyebb új ismerősöket szerezni így. 

Márpedig ez eldöntheti az egész vállalkozás sikerét. Ha ugyanis nem tudunk legalább részben a saját lábunkra állni, sokkal erősebben támaszkodunk a partnerünkre, könnyebben lehetünk féltékenyek, ami aligha tesz jót a kapcsolatnak – tapasztalta Elisa. 

Állandó vitakérdés, hogy inkább helyiekkel, vagy más határátkelőkkel ismerkedjünk. A legjobb ebben az esetben is az arany középút, azaz mindkettővel. Először talán nem keresi az ember a honfitársai társaságát, később viszont Elisa szerint jól eshet, ha olyasvalakivel tudsz beszélgetni, aki ugyanabból a kultúrából érkezett, mint te. (Na ezen aztán hosszan el lehet vitatkozni, gondolom én az elmúlt évek sok száz posztja alapján.) 

Az első hónapok túlélése nehezebb, mint gondolná az ember, hiszen amikor a megérkezés első örömhulláma lecsendesedik, a dolgok meglehetősen gyorsan képesek ellaposodni. 

Ha ehhez még hozzájárul a szoros kapcsolattartás az otthoniakkal (nem csak a családdal, de a barátokkal is), az még nehezebbé teheti a dolgokat. Minderre fel kell készülni. 

Hónapokkal, évekkel később 

„Az első év a legnehezebb. Hihetetlenül megnyugtató tudni, mikor látod újra a családod, a barátaid, a szülőhazád, legyen az egy hónap, félév vagy egy év. Legyen egy terved és ragaszkodj hozzá. Így lesz valami cél, amit várhatsz, és könnyebb lesz az addig eltelő időt kezelni” – tanácsolta Elisa. 

Nagyon fontos a kommunikáció a társsal, hiszen meg kell értenie minket ahhoz, hogy támogatni tudjon. Eközben pedig az legyen az egyik célunk, hogy az otthon élvezett függetlenséget visszaszerezzük. 

Könnyű irigyelni a másikat azért, mert neki olyan kényelmesnek tűnik minden. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyek megkülönböztetik a határátkelő párokat és a vegyes kapcsolatban élőket. 

Míg a határátkelő párok közösen harcolnak meg és illeszkednek be külföldön, míg az, aki szerelemből költözik külföldre igencsak egyedül érezheti magát. Könnyen előfordulhat, hogy a partnerednek fogalma sincs arról, milyen nehéz beilleszkedni egy másik országban. Neked kell elmondani neki. 

„A korábban jópofa, aranyos kulturális különbségek szinte elkerülhetetlenül válnak idegesítővé. Az én esetemben a rengeteg tészta volt ilyen, amikor egy idő után már nagyon vágytam a hazai ízek után. Ezen pár ausztrál szakácskönyv segített” – emlékezett vissza Elisa. 

„A kultúrsokk elkerülésének egyetlen módja a megértés és az elfogadás. Az olaszoknál közismerten rémes a bürokrácia, és a csigalassúságú ügyintézés. Sokáig tartott, amíg sikerült ezt elfogadnom, és már nem lettem frusztrált és ideges tőle. Minél ismerősebb az új ország életmódja, annál jobb eséllyel illeszkedsz be. Ha legyőzni nem tudod őket, csatlakozz hozzájuk…” – tette hozzá. 

Ezzel együtt a határátkelés nem kell, hogy a kulturális azonosság feladásával járjon: „Ismerek olyanokat, akik minden energiájukat az asszimilációba ölték, és a végén csak dühösek és elidegenedettek lettek. Nagyon fontos életben tartani az örökséget, a hagyományokat, legyen az étel, kultúra, történelem vagy nyelv”. 

Ami a nyelvet illeti, néha muszáj abban is egy kis szünetet tartani. Elisa például elég jól beszél olaszul, de vannak napok, amikor teljesen besokall attól, hogy nem tudja olyan pontosan kifejezni magát, ahogyan szeretné.

Ezért aztán bevezették azt, hogy heti egy napot csak és kizárólag angolul beszél a férjével, ami nagyon komoly terápiás előnnyel bír. Szerinte ezt mindenkinek érdemes lenne meglépni, ha pedig a partnerünk nem beszéli a nyelvünket (amire lássuk be, a magyar esetében egészen kicsit nagyobb tán az esély, mint az angolnál), akkor kezdjen el tanulni. 

Az anyanyelvünk önazonosságunk fontos és nagy része, és ezt is meg kell tudnunk osztani a másikkal. 

Végül egy nagyon fontos tanács: találjuk meg azt is, amiért szeretünk és érdemes az adott országban élni. Ne csak a párunk kössön az adott helyhez, mert ha minden mást utálunk, akkor keserűvé válunk, aminek végül a kapcsolatunk issza meg a levét. 

Összességében azért e rengeteg figyelmeztetés és tanács után szerintem érdemes nem elfelejteni, hogy miért is vagyunk ott, ahol vagyunk: mert szeretjük a másikat.

HÍRMONDÓ 

Így építette fel magát a semmiből Ausztriában 

A semmiről új életet kezdeni külföldön talán a legkeményebb kihívások egyike. Pláne akkor, ha a közeg is a szokásosnál ellenségesebben, de legalábbis nagyobb fenntartásokkal kezeli az újonnan érkezőt. 

Sokszoros fizetés külföldön 

A magyar fizetésekhez képest néha elképesztő összegekért keresnek szakembereket külföldre, ám érdemes észnél lenni. Vegyük például a rendkívül keresett szakápolói munkalehetőségeket. 

Nincs nyugalom az amerikai vízumlottó körül 

Forr a levegő az amerikai bevándorlási helyzet körül, és ennek sajnálatos módon részese az évről évre rengeteg magyar által megpályázott vízumlottó is, aminek sorsa finoman szólva is kérdéses. 

(Fotó: pixabay.com/bdcbethebest)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: szerelem Olaszország vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr213640644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kék madár 2018.02.07. 07:08:57

Azert Ausztraliabol kicsit mas elkoltozni, mint Magyarorszagrol.

Golf2 2018.02.07. 07:55:52

Legalább szív magába európai kultúrát.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.02.07. 09:59:03

@Zoole Reloaded: jaj, ne legyél mér ennyi pedesztriáns, Zoole ...

Bredpitt Monika 2018.02.07. 10:57:35

Ez egy hasznos poszt.
nekem nagyon tetszett.
Szivesen megismerkednek Elisa val.

Az en baratnom is most koltozott nemreg Olaszorszagba, igaz neki amerikai ferje van.
mar tanul olaszul, naluk nincsenek gyerekek, csak egy kutya van,
ugy dontottek, hogy baratnom otthon marad, nem dolgozik,

Arra mondjuk kivancsi lennek hogy ott olasz tudas nelkul, magyar angol nyelv ismeretevel hogy lehetne elhelyezkedni....

Bredpitt Monika 2018.02.07. 11:01:52

(Azt hogy nincs gyereke baratnom nek, nem a poszthoz lett irva........mielott felreertes tortenne)

Azon megakadt a szemem, hogy nem egybol allampolgarsaggal jar a hazastarsi viszony Olaszorszagban.
Miert, van mas hely vajon a vilagban, ahol egy hazastarsnak automatikusan jar az allampolgarsag?

Bredpitt Monika 2018.02.07. 11:05:31

Marminthogy latom, hogy nincs szo gyerekrol....

Reggel mar indulasra keszen alltunk az ajtoban, mikor hivott a fonokom, hogy nem kell elindulni, mert alig van gyerek.

Budapest en tombolnak a virusok.

Csodabogár 2018.02.07. 12:17:14

@Bredpitt Monika: Olaszat tanuláshoz nagyon hasznos lenne valami munka. Sokkal gyorsabban menne.

P.Elliot 2018.02.07. 12:52:33

Hat olasz ferfihez menni, en valahogy sosem tettem volna, annal mar mindegyik mas nemzet jobb szerintem de lehet hogy csak en vagyok erzekeny. Tobb olasz szarmazasu fefit ismerek, csaladostol. Itt szulettek, sot nemelyiknem mar az anyjuk, apjuk is de megis, az otthoni szoros, nagyon szoros csaladi legkor, a ferfiuralom, persze nem ismerem belulrol az Olaszorszagit/ bar ott eltem 9 honapot/ hogy ott hogy kezelik a dolgokat de itt a ferfi magasan a no folott van, meg itteni legkorben is, persze amerikai szemlelet szerint nott fel de a csaladi bizony szinte kinyalja a fenekuket, ok valakik. Oda bekerulni onallo ontudatos nonek! Akkoriban ott Olaszorszagban hemzsegtek a csalados ferfiak a lager korul noket szedve fel, penzert is meg csak ugy, akkoriban meg divat volt az autostop es a ferjemmel biztonsagos is, a joszivu olaszok fel is vettek mind de a java megkerdezte, sot tobbszor is az utazas alatt hogy biztosan a felesege vagyok a ferjemnek? Volt aki hajokazni invitalt kulon is meg egyutt is/ Trieste/, volt aki penzt ajanlott fel ertem a ferjemnek ha kicsit elszorakozhat velem....
Nem hiszem hogy olyan sokat valtoztak azota a ferfiak.
Nem mindenki persze de az olasz filmek mamai meg jobbjara most is azok.
Mas videkerol az orszagnak is, elkepeszto latni.
Pl.ment 2 vagy 3 eve a teveben az America Got Talent vetelkedo. A nagydarab 19-20 eves amerikai de olasz csaladbol versenyzo fiatalember aki 40-nek nezett ki, Frank Sinatra hangjan enekelt nagyon jol es elotte, utana dicsoitette az anyjat aki a nezoteren ult, zsebkendovel a szeme alatt, / fiam, draga fiam, o mama, neked eneklek/ hogy neki o a legfontosabb a vilagon/ a fiatalemer Brooklyn-i lakos csaladostol.
Szeretem az olasz csaladiassagot de ekkora hatarig meg meg mi lehet a szinfalak mogott, plane az anyaorszagban csak elkepzelni tudom.
Osszegezve, sosem vagytam olasz ferjre, semmi penzert nem kene.
Remelem az ausztral no kifogta es egy normalis csaladba kerult....

SzZoole 2018.02.07. 13:30:09

@kisrumpf: nincs nekem semmilyen mániám, amúgy mijaza pedesztremánia :-)))

Bredpitt Monika 2018.02.07. 13:42:27

Nem mukodik a valasz gomb, ezt P.Elliot nak irom:

Ha jol tudom a torokok kecskeert cserelik a feleseget,
ferjem az olaszokkal uzletelne e inkabb....

Nade a viccet felreteve....
ahogy elolvastam soraid az ugrott be milyen volt az olasz apuka Toronto mellett

A harom lanyaval annyi volt a kapcsolat, hogy mutogatt a fenykepeiket csaladi osszejoveteleken, egyebkent meg munka utan ult a kanapen es Nintendo zott, de ez csak egy ember, ebbol nem tudok messzemeno kovetkezteteseket levonni

Bredpitt Monika 2018.02.07. 13:43:45

Kecskere cserelik, akartam mondani

Bredpitt Monika 2018.02.07. 13:50:34

@Csodabogár: ez a hulye telefon az agyamra megy...nalad mukodik a valasz

Valoban az lenne a gyorsabb tanulas, ha dolgozna, szerintem nem is fogja sokaig az otthon ulest, en orulok, hogy itt vannak, kb nyolc ora kocsival, mar varom hogy lassam oket, jo kis utazas lesz, Velencet meg ugysem lattam

Bredpitt Monika 2018.02.07. 13:52:53

Nem is fogja sokaig birni....

P.Elliot 2018.02.07. 14:08:35

@Bredpitt Monika: Most nem is a lanyokrol beszeltem hanem a fius anyakrol hogy mit varhat az anyostol es a csaladtol egy kulfoldi, felvilagosult, netan onallo meny ha kifogja es sajnos meg mas orszagokba telepult regen otttelo olasz csaladoknal is ra lehet fazni.
A lanyaival nem torodo olasz apa, hat ez is mutatja hogy az olasz ferfiak egy resze van annyira onzo hogy a videojatek erdekli, a lanyai kevesbe, sajat maga fontos elsosorban.

P.Elliot 2018.02.07. 14:12:50

@Bredpitt Monika: A torokok manapsag felvilagosultabbak mint hogy kecskeert csereljenek, varoson legalabbis, beszelgettem itt a neten tobb magyar novel akiknek torok ferjuk volt es ott eltek, szo sem volt kecskerol/ valahol a mely falun talan-talan csak divhat ez a szokas/. Ezek a magyar nok nem viseltek kendot, az egyik azt is mondta hogy az o csaladjukban senki, az anyos meg a sogorno sem, teljesen felvilagosult csalad aki ugy el mint barmelyik europai orszagban elnek..., ugy is oltozkodtek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.07. 15:19:48

@Bredpitt Monika: " tudom a torokok kecskeert cserelik a feleseget,"

Az arabok meg tevére cserélik az asszonyt.A ruszkik meg a vonat elejéről a mozdonyt cserélik vodkára.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.07. 15:22:52

off, úgy is kevés a hozzászólás:

index.hu/tudomany/til/2018/02/05/az_ember_akinek_birosagon_kellett_bizonyitania_hogy_el_de_nem_sikerult/

Még mondja valaki, hogy az Usákia nem a korlátlan lehetőségek hazája.Hogy én hogy szeretnék néha így eltűnni a hatóságok szeme elől...
:-)))
Eszem ágában nem jutott volna egy sz@ros jogsi miatt lelepleződni.
:D

sörm 2018.02.07. 18:09:11

Én meg véletlenül átváltottam mobilnézetből hagyományosba. De hogy a rákba lehet visszaváltani??? Eddig mindig ott volt az oldal alján h mobil v nem, most se beállításoknál se máshol nem találom...

Bredpitt Monika 2018.02.07. 18:37:30

@sörm: sorry, ebbe en is belefutottam regebben, de most en sem latom hogy lehet valtani

Bredpitt Monika 2018.02.07. 18:40:56

@geegee: barter uzletek, de vajon ki mennyire taksalja az asszonyt...

Hat, ez a mai nap nem lett mozgalmas, vajon miert nem erdekel senkit a tema....

Szidjuk inkabb ........kit is?

NorthPier 2018.02.07. 18:53:19

@sörm: Ha húzom (görgetek ) lefelé a szöveget, nekem beköszön egy kis ablak a képernyő alján, h ' az oldal mobilbaráttá alakítása ".
Szerintem az az, amit keresel.

Bredpitt Monika 2018.02.07. 18:56:12

Olvastam egy cikket ma a konyvtarban egy gyogyaszati magazinban a mellrak szuresrol....
eleg dobbenetes, en lemaradtam errol a temarol...a vegen meg kiderul, hogy tok felesleges az egesz
ti hozza tudtok szolni ehhez lanyok?
Illetve barki, aki ismeri a temat,

SzZoole 2018.02.07. 19:26:04

Hogy mit fogok én ezért kapni....de vállalom :-)

youtu.be/AD2o1cYhQoI

Bredpitt Monika 2018.02.07. 20:11:43

@Zoole Reloaded: nem merem kinyitni. .....
Adj valami segitseg et

SzZoole 2018.02.07. 20:13:55

@Bredpitt Monika: nyugodtan megnyithatod, vicces videó a nőkről :-)

Bredpitt Monika 2018.02.07. 20:36:47

@Zoole Reloaded: nekem egy konyvem van Adam Mansbach altatos konyve

Cime: Go the Fuck to Sleep

"The eagles who soar through the sky are at rest
And the creatures who crawl, run, and creep.
I know you're not thirsty. That's bullshit. Stop lying.
Lie the fuck down, my darling, and sleep. "

Go to sleep Zolika, my darling.

SzZoole 2018.02.07. 20:46:02

@Bredpitt Monika: magyarul is Monix, tudod ezt a blogot csökkentértelmű emberek is olvassák, és nem fogjak érteni, hogy mit akarsz mondani :-))

Bredpitt Monika 2018.02.07. 20:52:53

@Zoole Reloaded: ma ugyis pangas van, kicsit sok a fuck a konyvben, de a kiegeszito szoveg marha jo, emlekeztet az ovodai altatasra, a csendes piheno definicioja: remalom alvas nelkul

SzZoole 2018.02.07. 21:03:26

@Bredpitt Monika: csak azért mondom, mert van akinek a kétszavas szókincset (fákjú és fákof) megzavarhatja a sok fuck szó, és azt fogja gondolni, hogy engem küldesz el a faxba :-))

Aggyá a murmucoknak mákgubóbol főzött teját, attól tuti aluszni fognak :-))

Bredpitt Monika 2018.02.07. 21:21:07

@Zoole Reloaded: engem szorakoztat, ahogy probalkoznak a csemetek mindennel, ha nem akarnak aludni, jopofak,
na most mar viszont en is megyek f... to sleep
good night

gabors 2018.02.08. 04:34:43

ennyi az egesz mara ??? kar volt kinyitni ...

lüke 2018.02.08. 08:16:32

olasz macsó,magyar macsó- ld parlament, alig van nő MO- n-
mindegy
Szerelemből házasságot kötni jobb,mint régen 10000 ŐS - ért,névházasságot

Herr Géza 2018.02.08. 12:10:52

@lüke: Oh, de okos voltál... Bővebben is kifejtenéd mit is akartál mondani?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása