oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. január 24. 06:30,  Mennyi határátkelő tér vissza Magyarországra? 198 komment

2018. január 24. 06:30 Határátkelő

Mennyi határátkelő tér vissza Magyarországra?

A címben feltett kérdés megválaszolása több szempontból is komoly nehézségbe ütközik. Az első, és alapvető probléma, hogy azt sem lehet megmondani (csak megközelítő találgatások vannak), hogy egyáltalán mennyi ember ment külföldre. Ebből következik a második nehézség: ha nem tudjuk, mennyi ment el, honnan tudhatnánk, mennyi tért vissza?

szakacs_konyha_foto_pixabay_com_wonderval.jpg

Némileg talán egyszerűbb a dolgunk, ha elsősorban nem a számokra vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy a ki- és visszavándorlás aránya hogyan viszonyul egymáshoz, ami persze elsősorban a magyar munkaerőpiac szempontjából fontos, de nekünk is érdekes lehet. 

Erről szól Hárs Ágnes és Simon Dávid minap a Munkaerőpiaci tükör 2016-ban megjelent tanulmánya. Ebben az MTA kutatói megpróbáltak bizonyos arányokat megmutatni. A módszertanba most nem mennék bele, azt mindenki elolvashatja az eredeti publikációban (itt érhetitek el teljes terjedelmében a 94.-109. oldalon).

Ha egy mondatban szeretném összefoglalni a tanulmány megállapítását, akkor azt írnám, hogy a két kutató becslése (ők használják ezt a szót, ami azért sokat mond) szerint évente átlagosan a 18 éves és idősebb, nem nyugdíjas foglalkoztatottak kicsit több mint 2 százaléka vállalt külföldi munkát (a 2011-2016 közötti időszakról van szó), és ezeknek nagyjából a fele hazatért Magyarországra. 

Magyarul a nettó elvándorlás 1 százalék, ami egyrészt a régiós átlagot nézve nem magas, amiért esetleg annak tűnik (gondolom én), hogy a 2006-2010-es időszak duplája (akkor nem érte el a 0,6 százalékot). 

Mielőtt kedvenc trolljaink megjelennének (ha egyáltalán túljutnak a címen), gyorsan megjegyzem, hogy a munkavállalási kedv megugrásának nyilván elsősorban ahhoz van köze, hogy Németország és Ausztria is ekkor nyitotta meg munkaerőpiacát. 

Honnan mennek el a legtöbben? 

Az egyik érdekes kérdés, amit a tanulmány vizsgál, hogy az ország mely részét érinti leginkább a kivándorlás. Aligha meglepő, hogy leginkább a Dél-Dunántúlról (nyilván Ausztria közelsége miatt), és Észak-Magyarországról (az ország egyik legszegényebb régiója) mennek a legtöbben külföldre. 

Érdekes módon utóbbi régióban magasabb a visszatérők aránya, ami a kutatók szerint azt mutatja, hogy onnan sokkal többen vállalnak szezonális munkát. 

Ha már az előbb az osztrák határ melletti részről volt szó, érdemes megemlíteni Nyugat-Dunántúlt is, ahol a nettó munkaerő-elvándorlás aránya messze meghaladja az átlagot, nyilván rengetegen dolgoznak Ausztriában. 

Érdekes, hogy a nagyobb városokban és a fővárosban élők esetében gyengébb a marginális hatás a külföldi munka vállalására, a kisebb városokban élők esetében viszont nagyobb a valószínűség arra, hogy visszatérnek. 

Határátkelők és hazatérők kor és végzettség szerint 

Szerintem senkit nem lep meg, hogy leginkább a fiatalok (azaz a 30 év alattiak) és a gimnáziumot végzettek mennek külföldre dolgozni, ők jellemzően nem is nagyon térnek vissza Magyarországra. (Ezen én azért kissé aggódnék a politikusok helyében.) 

A lendület úgy 28 éves kor magasságáig tart, akkor beáll egy szintre, hogy aztán a 38 éves kor ismét egy választóvonal legyen, attól kezdve ugyanis jelentősen csökken a külföldi munkavállalási kedv (ami nyilván összefügghet például a családalapítással). 

Érdekes viszont, hogy az egyetemet végzettek kivándorlási és hazatérési aránya elmarad az átlagostól, amiből én azt a következtetést tudom levonni, hogy ők sokkal kevésbé találnak számukra megfelelő munkát külföldön. 

(Ezt számomra alátámasztja az is, hogy a Határátkelő külföldi állásokat listázó oldalán azért nagyon döntő többségben szerepelnek a különböző szakmunkák.)

Azt is érdemes megjegyezni, hogy míg a határátkelésre jelentős hatása van az iskolai végzettségnek, addig a visszatérés esetében ez egyáltalán nem igaz.

elvandorlas_mta_tablazat_forras_mtakti_hu.jpg(Forrás: mtakti.hu)

Mindezt erősíti, hogy azok, akik egy éve is dolgoztak, jóval kevésbé mennek külföldre (nyilván kisebb a motivációjuk), akik viszont egy éve még tanultak, azok nagyon magas arányban (ők szívesen próbálják ki magukat), és ugyanez a helyzet a munkanélküliekkel is – nekik nyilván nem nagyon van más lehetőségük, vagy legalábbis így érzik. 

Utóbbi csoport azért is érdekes, mert közülük nagyon sokan térnek vissza, ami azt jelenti, hogy vagy szezonális munkákra mennek, vagy nagyon rövid idejű, bizonytalan állásokat vállalnak. 

Nem lennék ma magyar vendéglátós 

A tanulmány szerzői megvizsgálták azt is, mely szakmákat érintett leginkább az elvándorlás, melyek tudták a legkevésbé megtartani a szakembereket. 

Egy ilyen kérdésre nyilván mindenki kapásból sorolja a vendéglátó- és az építőipart, esetleg a kereskedelmet – és majdnem igaza is van. 

A legdurvább a helyzet a vendéglátóiparban, és nem csak azért, mert rengeteg szakács, pincér ment el (most is elképesztően sok szakembert keresnek külföldön ezekben a szakmákban), hanem mert nagyon kevesen is térnek vissza közülük. 

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, hogy 2011 és 2016 között a vendéglátóipari szakmákban a határátkelők aránya 5 százalék volt (azért ez brutálisan soknak tűnik), a visszatérőké viszont csak 1 (!), azaz ma 4 százalékkal kevesebb munkavállaló dolgozik ezen a területen Magyarországon, mint hét évvel ezelőtt. 

(És akkor nem beszéltünk még a minőségről, tehát hogy ez a 4 százalék alighanem a jobbak közül kerül ki – erre panaszkodnak is egyébként az étteremtulajdonosok.) 

Csak egy fokkal jobb a helyzet az építőiparban, ahonnan 4,5 százalék ment el (az épületgépészeti-szerelési foglakozásokból pedig 3,5, a kettő együtt azért nem kevés), igaz, itt nagyobb a mozgás is, azaz többen is tértek vissza időközben. 

Meglepő módon nagyon sok gépkocsivezető ment el, ráadásul közülük elég kevesen költöznek haza. A 1,5 százalékos hiány nem olyan látványos, mint mondjuk a pincérek és a szakácsok esetében, de nem véletlen, hogy a fuvarozási ágazat (no meg a tömegközlekedés) problémákkal küzd. 

Érdekes, hogy a kereskedelemben az átlagosnál kevesebben mennek külföldre, viszont a tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy ezen a területen növekedik a leggyorsabban a külföldi munkára váltók aránya, tehát lehet, hogy az igazi nehézségek még csak most kezdődnek. 

Mi a helyzet az egészségüggyel? – tehetjük fel a kérdést. Nos, a tanulmány szerzői szerint a mintavétel nehézsége miatt csak összevont foglalkozási csoportokkal tudtak dolgozni, és mint írják, ez „vélhetően elfedi az egyes szakmák, így például az orvosok, ápolónők külföldre áramlásának a hatását - a mintanagyság ilyen mélységű foglalkozásonkénti bontást nem tett lehetővé”. 

Ami még elgondolkodtató lehet, hogy ugyan a nem fizikai dolgozók nehezebben mennek el, viszont ha egyszer elmentek, akkor sokkal kisebb valószínűséggel térnek vissza. 

„Minden ipari foglalkozás esetében viszonylag magas a visszatérés, a nem fizikai foglalkozások esetében azonban ez nem látszik” – fogalmaz Hárs Ágnes és Simon Dávid, ami hosszú távon aligha tesz jót az országnak.

HÍRMONDÓ 

Külföldi állások szokatlan helyeken

Ha külföldi állás, akkor a leggyakrabban Ausztria, Németország, esetleg Nagy-Britannia jön elő. Ma viszont olyan helyeket válogattunk, melyek között egyik sem szerepel – de azt garantáljuk, hogy érdekesek lesznek.

Érdemes külföldre menni – autószerelőnek? 

Ezt is kiszámoltuk, és megmutatjuk!

London még mindig horror 

Immár harmadik egymást követő évben a brit fővárosban a legmagasabbak a lakásbérlés árai Európában. Magyarországról nézve egészen csillagászati összegek repkednek. 

(Fotó: pixabay.com/Wonderval)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013597021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2018.01.24. 07:43:47

Soha senki nem fogja tudni megmondani.Éppen tegnap volt nálam egy lány aki 13 éve él Olaszországban,de nem jelntkezett ki a lakcíméről és anyukája meg rendesen fizeti aTB_t,érvényes a kártyája.Ő papíron itthon volt és van.
Másrészt a napi,heti havi vagy félévi ingázó főleg Ausztriában vagy Németország déli felén dolgozó munkások tízezrei,hova számolnak,kivándorló vagy nem?

SzZoole 2018.01.24. 07:49:17

Fizetett kormány propaganda a választások előtt :)))

Golf2 2018.01.24. 08:00:33

"Nem lennék vendéglátós"...Én meg vendég mert szakács helyett ki tudja kik és hogy főznek.

Golf2 2018.01.24. 08:03:10

@Zoole Reloaded:Ha már választás, tippelj, meglesz a 2/3?

SzZoole 2018.01.24. 08:06:49

@Golf2: nem tippelek, nem szeretem a lutrit :)))

Amúgy meg minek, 2008-óta úton vagyok, nem szólok bele a mások dolgába :)))

Golf2 2018.01.24. 09:00:41

@Zoole Reloaded: Nem beleszólás csak tipp.Bár téged nem érint végül is.

SzZoole 2018.01.24. 09:06:36

@Golf2: fogalmam sincs, hogy a narancsos csapat várható harmadszora is :))

Virago_1000 2018.01.24. 09:34:03

olvastam ezt:
"Érdemes külföldre menni – autószerelőnek? "

A nemet bruttot a magyar nettoval osszehasonlitod, tehat a toled elvarhato modon csusztatsz, a megelhetesi koltsegeket termeszetesen nagyvonaluan elhallgatva.
A konzekvencia eppen hogy ellentetes mint amit az iras sugall.

Határátkelő 2018.01.24. 09:39:18

@Virago_1000: Ebben most teljesen igazad van, ezt nem vettem észre, javítottam. A magyar nettó nagyjából 226 ezer forintra jön ki, tehát a különbség nem nagy. Kösz, hogy szóltál.

Virago_1000 2018.01.24. 09:42:11

"Éppen tegnap volt nálam egy lány aki 13 éve él Olaszországban,de nem jelntkezett ki a lakcíméről és anyukája meg rendesen fizeti aTB_t,érvényes a kártyája."
- az o fizetesebol nem telik a TBre? Miert nem ott megy el orvoshoz, ahol el? Nem tudja kifejezni magat a helyi nyelven, haldoklik a helyi egeszsegugy, az orvosok tudasszintje nem megfelelo vagy ezek kombinacioja?
A csucs lenne, ha emellett meg szidna, atkozna a magyar egeszsegugyet, es a kormanyt, amint sok hataratkelo, akik persze hazajarnak kezelesre.

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2018.01.24. 09:42:12

" Észak-Magyarországról (az ország egyik legszegényebb régiója) mennek a legtöbben külföldre.

Érdekes módon utóbbi régióban magasabb a visszatérők aránya."
Talán mert ott a kint összespórolt pénz is sokkal többet ér.

puhacica 2018.01.24. 10:33:29

@Virago_1000: van piac ugy latszik
hazaiorvos.hu
par napja jott velem szembe a hirdetesuk facebookon, azzal nyitottak, hogy: maskepp bannak veled, mert magyar vagy? azt hittem, te irtad nekik a reklamszoveget :D amit aztan kurvagyorsan le is vettek, gondolom mekkora sikert aratott. azota uj szoveggel fut, finomitottak rajta.

Asas66 2018.01.24. 10:37:04

Ez tényleg a "csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam" kategória... Hasonló, mint az orvosok kivándorlása: az meg lassul -- persze, mert szinte minden orvos, aki akart és tudott menni, már kint van.
Az is jó kérdés, hogy az ingázó (akár szezonálisan ingázó) vendéglátósok hazatérők-e. Szerintem nem, mert 99%-ban mennek újra, amint kezdődik a szezon.

Az én ismeretségi/baráti körömből is volt visszaköltöző -- igaz, komplex/problémás eset (az illető az angollal sok próbálkozás ellenére is meglehetősen hadilábon áll, és EU-n kívüli állampolgár menyasszonya van). Ezen kívül viszont inkább azt a párt említeném, akik a gyermekük születésekor "hazatértek", majd elég hamar konstatálván, hogy továbbra se megy Mo-n, jöttek is vissza. A nagyon erős többségnek azonban esze ágában sincs visszamenni, egyre kevésbé merül ez fel, mint opció. Annak ellenére, hogy egy (vagy több) jó helyen lévő lakóingatlannal is rendelkeznek.

Asas66 2018.01.24. 10:45:46

@libslobsi fuszal: Megnéztem, nem kicsit vicces. Igaz, hogy a GP-ről tényleg lepattansz a legtöbb esetben. Azt viszont "elfelejtik", hogy ha tényleg súlyos az eset, akkor hamarabb és biztosabban jutsz profi ellátáshoz az NHS-nél, mint Mo-n az állami egészségügyben. Sajnos (vagy szerencsére) ezt már személyes tapasztalat is megerősíti, nem csak mások történeteiből tudom. És ezekben az esetekben nem is opció a hazamenetel, ugyebár.
Itt is vannak problémák az egészségügyben, nem kicsik és nem kevés. De ahogy mondani szokták, ha zongorázni tudnám a különbséget, akkor abból nagyon jól élnék...

Din Serpahis 2018.01.24. 10:53:20

A Del-dunantulrol nem azert lepnek le annyian mert kozel van Ausztria, hanem azert mert irgalmatlan sebesseggel csuszik le. Erdemes pl Pecset megnezni, igy hogy nem vagyok otthon kulonosen szembeotlo...gyakorlatilag nincs ott semmi, ha este bemesz a belvarosba mindenutt csak az egyetem kulfoldi hallgatoit latod, ezek nelkul mar totalisan csodbe ment volna az egesz. A kisebb varosokrol meg mar ne is beszeljunk, remenytelenseg minden szinten...

tanato 2018.01.24. 11:11:36

@Virago_1000: @libslobsi fuszal: Jó ez a reklám,hát kérem az üzlet az üzlet.Egyébként tényleg sokan jönnek haza orvoshoz./Persze az elérhető távolságban élők,Ausztria Olaszország északi része,Dél Németország.Távolabbról már nem érdemes.

Golf2 2018.01.24. 11:42:42

@Din Serpahis: már csődbe ment, elpávásodott,de a haverok kisegítették.

puhacica 2018.01.24. 11:59:09

@Asas66: nagyon sokat hallottam mar az itteni gp-krol, hogy mennyire szarok, nem foglalkoznak az enberrel, csak paracetamolt adnak es csok. en eddig 4 kulonbozo problemaval mentem orvoshoz, minden alkalommal megfelelo ellatast kaptam, hol antibigyot, hol mast, de soha, senki nem kinalt paracetamolt egyetlen bajomra sem. most voltam fogaszaton is, meg vagyok azzal is elegedve. (bar az otthon megszokottnal tobb erzestelenitot kaptam, vagy fel percig tolta a doki a fejembe, total lezsibbasztott ugy 5 orara :D)
ezt most gyorsan lekopogom, hogy igy is maradjon. :)

@tanato: igen, az uzlet az uzlet, es nyilvan piaca is van, de szerintem ez a leheto legszanalmasabb hirdetes, amit valaha lattam. hat mi ez mar, hogy maskepp bannak veled, mert magyar vagy???

Mrs. Clayton 2018.01.24. 12:14:28

@libslobsi fuszal: itt meg azzal ijesztgetik a beteget, ha barmilyen implantot kulfoldon tettek be, brit orvos hozza nem fog nyulni. Ami reszben igaz, mert kuldozgetnek szepen korbe a rendszerben, ha egyszer kell valamit csinalni. Aztan aki kicsit nyuszi, az kuzdhet veluk vagy hazamegy.

London2009 2018.01.24. 12:15:31

@libslobsi fuszal: @Asas66: 9 eve elek itt, 9 eve jarok itt dokihoz es pont ugyanezt szerettem volna megerositeni. Irto jofej dokim van es majdnem 5 eve jarunk ugyanabba a rendelobe es ugyanahhoz a dokihoz es egyszer nem probalt meg lepattintani es en sem kaptam meg soha paracetamolt. Nekem az kifejezetten tetszik, hogy nincs tele a rendelo hatfajos oregasszonyokkal, akik ott toltik a napjaikat csevegessel. GP-hez nem surgos problemaval csak bejelentkezes alapjan lehet menni. Tehat eleve ez az opcio kizarva, hogy valaki csak besetal. Egy csomo mindent elinteznek az apolonok, nem kell mindenhez orvos. Ha meg surgos problemaja van valakinek, akkor egy csomo opcio van ahova lehet menni (walk in clinic), illetve koran reggel lehet surgossegi GP idopontot is kapni a problema jellegetol fuggoen.
Fogorvoshoz maganpraxisba jarok, NHS-es fogorvosnal meg nem voltam. Ugyhogy arrol nincs tapasztalatom. De hallottam en is jokat roluk kollegaktol meg csaladi tapasztalatok alapjan.
Sosem ertettem, hogyan lehet hazarohangalni orvoshoz. Egyszeruen szerintem nem eletszeru. Meg a fogorvost kisebb problemakkal megertem, de a tobbit? Bar en a magyarorszagi latogatasokat inkabb maskent toltom, mint orvosnal. : ) No mindegy. Ezt mindenkinek maganak kell tudni.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 12:31:34

@London2009: nalunk minden problemaval csak bejelentkezes alapjan lehet menni, viszont regisztralhatsz online es akkor nem kell telefonalni hanem mar ejfel utan foglalhatsz idopontot.
Az orvosok is pont olyanok mint az autoszerelok, fodraszok. Van amelyik jobb van amelyik rosszabb. nekem mar volt ilyen is olyan is. A jelenleginek van meg egy dobasa es beperlem, akkora sarlatan. Szerencsere ket rendelot uzemeltet a ceguk, igy at tudok menni ket faluval odebb.
A magan fogorvosok tobbsege itt Bedfordshire/Northamptnshire szerzodesben all az NHS-szel, igy ha csak egy gyors tomes kell akkor megcsinaljak 50 fontert ha viszont korona, implant akkor maganban, mert ugyan 5x annyi lesz, de megcsinaljak ket het alatt, mig az NHS fel ev ha szerencseje van az embernek.

tanato 2018.01.24. 12:46:03

@libslobsi fuszal: Én erről a hirdtésről nem tudtam,de a sértő részét már levették ahogy írják.

Virago_1000 2018.01.24. 12:56:45

@Asas66: "Azt viszont "elfelejtik", hogy ha tényleg súlyos az eset, akkor hamarabb és biztosabban jutsz profi ellátáshoz az NHS-nél, mint Mo-n az állami egészségügyben. "

- teljes egeszeben hulyeseg amit irtal.
Olvasgass: hataratkelo.blog.hu/2014/09/22/pokoljaras_az_angol_egeszsegugyben

Masreszt, csak megemlitenem, hogy kepben legyel az angol egeszsegugy mukodeset illetoen: Ha sulyos is az eset, es sulyos esetben hamarabb kapnal ellatast, akkor sem kapsz, mert a haziorvos (GP) meglatasan mulik, hogy sulyos-e. Ha nem ugy dont, hogy sulyos, akkor nem utal be, es ott vagy, ahol a part szakad.

Sot mi tobb, ha nem vagy elegedett az allami korhazzal, ellatassal stb, es mar elso korben private korhazba szeretnel kerulni, meg akkor sem kerulheted ki az NHS-t mert oda is a GP utal be.

Tehat teljes egeszeben a GP kezeben vagy, ami eleg szomoru kilatas.
A magyarhoz kepest legalabbis.

NemodaBuda 2018.01.24. 12:56:45

Persze, még mielőtt a trollok ideáramolnának, az ellenzéki trollok, nyilvánvalóan ! Mert a nem ellenzéki trollok szerint nincs itt semmiféle probléma, aki elmegy, az jobban is teszi, vissza se jöjjön, ne is szavazzon ! Márpedig, a középfokú és felsőfokú végzősök mintegy 60 %-a külföldre menne, egyből, ha tehetné. És ebből csak annyi jönne vissza, amennyi nem tudott stabil állást találni, nem tudott letelepedni, nem tudott gyökeret ereszteni. Aki később megy ki a család eltartása érdekében (hitelek, a családtag állástalansága vagy alacsony keresete - mind megannyi motívum), az feltehetően hazajön, mert tulajdonképpen el sem ment ! Namármost, a statisztika meg orbáné, a fideszé, a századvégé - semmi köze a valósághoz (olyan halovány áttetszés, legfeljebb) !

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.24. 12:56:45

Nagyjából a kitántorgók harmada marad kint tartósan, a többiek hazamennek, bár ezek fele ismét megpróbálkozik később máshol.

Ez igencsak pozitív folyamat, s növeli a politikai hasznot is.

kakuto 2018.01.24. 12:56:45

@Gróf Leninkoerúthy Taszyló:

Szabolcs az az igazi. Onnan jottem. Van nyiregy meg kisvarda(mutyi) aztan olyan sotetseg a videken hogy meg adjatok neki 5-10 evet. Az altalanos sulikban mar van gond. Persze akinek jut behordani a pulyat varosi egyhazi vagy special iskolakba annak nem szamit.

kakuto 2018.01.24. 12:56:45

@tanato:

Mi 1 vagy 2 evente fogaszhoz magyarorszagon megyunk brit felesegemmel.

Kellett neki par korona mar nem emlekszem pontosan egy profi fogasz otthon megcsinalta neki 85 ezer ft koruliert mig itt londonban kert arajanlatot es 2 vagy 3 ezer font lett volna es jo esellyel magyar fogasz csinalta volna londonban is.
Most megyunk majd szulokhoz aztan egy check up is be lesz utemezve a fogasznal. Regebben mig a cigi olcsobb volt otthon es mi nem cigizunk hoztunk vissza 8-10 karton cigit aztan eladtuk rokonnak ismerosoknek. Senki se ellensege a sajat penzenek.
Sot mikor tenerifen nyaraltunk onnan is hoztunk par kartonnal mert ott a legolcsobb az euban a cigi.

Sir Galahad 2018.01.24. 12:56:45

"Magyarul a nettó elvándorlás 1 százalék, ami egyrészt a régiós átlagot nézve nem magas, amiért esetleg annak tűnik (gondolom én), hogy a 2006-2010-es időszak duplája (akkor nem érte el a 0,6 százalékot)." Talán mert az osztrák meg a német munkaerőpiac 2010 után nyílt meg. www.origo.hu/nagyvilag/20110501-vasarnap-megnyilt-a-nemet-es-osztrak-munkaeropiac.html

Asas66 2018.01.24. 12:56:45

@London2009: Lehet, hogy rosszul írtam -- csak hogy legyen egyértemű: maga a GP nem pattint le, el se jutsz hozzá, a recepciós/akármilyen staff nem ad már időpontot se. Az elvi szabályt én is tudom, hogy csak időpontra lehet menni, és nyilván kivárom, ha olyan. De a gyerekeimnél voltak olyan esetek, amikor kellett volna a sürgős időpont, ott volt lepattintás. Ha már az orvoshoz bejutottunk, ő normális volt, és elég gondos.
Amúgy én nem vagyok rendelőjáró típus, Mo-n is csak a jogosítvány miatt mentem szinte. Fogorvoshoz itt is magánrendelőbe megyek, magyarok, profik, és olcsóbbak is.

Jossarian 2018.01.24. 12:56:45

En azt latom, hogy azt ter vissza aki nem kepes alkalmazkodni a civilizalt vilag kovetelmenyeihez. Joparan meg egyszeruen jol ereztek magukat a balkanon ezert vagynak vissza.

Határátkelő 2018.01.24. 12:58:58

@Sir Galahad: Komolyan, néha nem tudom, sírjak vagy nevessek. Ez az idézet az általad kiemelt alatt van 1 (egy!) sorral.

"gyorsan megjegyzem, hogy a munkavállalási kedv megugrásának nyilván elsősorban ahhoz van köze, hogy Németország és Ausztria is ekkor nyitotta meg munkaerőpiacát."

Visceroid 2018.01.24. 12:59:21

Mindenki igyekszik vissza Magyarországra, mert Vitya már megteremtette a jólétet, kint meg lövöldöznek a menekültek. Sőt, lassan már a nyugat is ide áramlik, a kerítést abba az irányba is lehet felhúzni! Olyan sikeresek vagyunk mi itten.

London2009 2018.01.24. 13:05:18

@Mrs. Clayton: “A jelenleginek van meg egy dobasa es beperlem, akkora sarlatan.”
Azert akkor ez eleg extran vacak doki lehet! :D Nekem ez a mostani orvosom nagyon bevalt, igy mindig direkt hozza kerek idopontot. Igy elkerulom a sarlatanokat, kuruzslokat. :D Bocs, de ezen nem tudom tultenni magam, hogy az orvosod sarlatan! Hahaha.
Nalunk is lehet online idopontot foglalni. Miota regisztraltam, azota nem kellett mennem. De jo is, hogy eszembe juttattad.
Tudom, hogy egy csomo privat fogorvos az NHS-szel van szerzodesben. Igazabol nekem ez egy ceges benefit, ugyhogy kihasznalom. Kulonben ez egy kizarolagos BUPA practice, ugyhogy ok NHS altal nem elerhetoek. Nagyon hiper szuper az egesz rendelo, meg itt van a melohelyem mellett, ugyhogy
igy kenyelmes. Viszont ket kisebb tomest csereltek es ez kerult 286 fontba. Az elozetes rontgen meg check up pedig majdnem 100 fontba. Nekem ebbol 36 fontot kellett fizetni, ugyhogy igy nyilvan nagy a szam. A tobbit allta a biztosito.

London2009 2018.01.24. 13:09:43

@Asas66: velem ilyen meg sosem fordult elo. Ezt el sem tudom kepzelni. A recepcios eldonti, hogy neked nincs is orvosra szukseged? Na ne mar! Walk in clinicbe viszont barmikor barki mehet. Ezt csak arra irom, ha esetleg tenyleg megtortenik az, hogy a recepcioson nem tudod atverekedni magad.
Szerencses vagy akkor, ha nem kell menned. Orulj neki!

Mrs. Clayton 2018.01.24. 13:20:23

@London2009: lehet nem sarlatan, csak hulye meg nemtorodom. Engem is meg a ferjemet is ketszer ugy felrediagnosztizalt hogy nekem sikerult az intenzivre kerulnom egy hetre, a ferjemet sem sikerult meg kinyiffantania szerencsere, viszont o meg a maganrendeloben kotott ki, mert az nhs-ses varolista hosszabb mit egy letekert wcpapir guriga. En egy evet huzakodtam vele, hogy kapjak inhalatort az asztmamra, de feszt csak a meg hulyebb asztma noverhez kuldott, aki meg megallapitotta hogy nem vagyok asztmas mert akor epp nem voltak tuneteim, igy nem adott semmit. Amikor kerdeztem, hogy akkor meg kell-e fulladnom, hogy valaki kezeljen visszakuldott az okoshoz, aki megint visszakuldott a noverhez. Aztan osszevesztem a recepciossal aki elkuldott a masik rendelobe, ahol kerdes nelkul kaptam inhalatort.
En mar nem akadok fenn ilyeneken. Ha kinyirnak legalabb a csaladom kap tisztes osszegu karteritest.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 13:22:30

@London2009: hahaha, te nem olvasol hireket? MInden masodik panasz azert van mert a recepcios kikerdezi, hogy mi a panaszod, mintha barmi koze lenne hozza, meg miutan elmondtad kozli, hogy ehhez nem kell orvos, jo a nover is.
A hozzam legkozelebbi walk in center ugy 10 merfold, szoval addig nem setalnek :-D

Tsteinar 2018.01.24. 13:24:58

Kb 50 ismerősöm ment ki valahova a nagy része mosogató, Szakács, pincér, szalag mellè, kutatóorvos, banki alkalmazott. Kb 25%-a jött vissza, jellemzően a magasan képzettek, akik utána itthon jó állást kaptak és ugyanolyan szinten élnek, mint külföldön. A vendéglátós, ápoló stb nem fog visszajönni mert ugyanolyan szar lenne neki, mint előtte.

Sir Galahad 2018.01.24. 13:25:00

@Határátkelő: Ez a mondat eredetileg is ott volt? Ha igen, akkor elnézést, én voltam figyelmetlen.

Virago_1000 2018.01.24. 13:25:07

@NemodaBuda: "Márpedig, a középfokú és felsőfokú végzősök mintegy 60 %-a külföldre menne, egyből, ha tehetné."

- en valami deli tengerpartra mennek elni, milliomos lennek, es kabrio ferrarival kruzolnek, palmafak kozt, kubai szivart szivnek. Egybol, ha tehetnem.

Virago_1000 2018.01.24. 13:25:33

@London2009: "GP-hez nem surgos problemaval csak bejelentkezes alapjan lehet menni."
- ez otthon is igy van a legtobb heylen.

" Egy csomo mindent elinteznek az apolonok, nem kell mindenhez orvos. "
- az apolonok (Nurse) tenyleg kedvesek es segitokeszek. Viszont a doktorok egy ujjal sem ernek a pacienshez csak oltonyben flangalnak, utasitgatnak, es istennek kepzelik magukat (goddish attitude) - megjegyzem teljsene alaptalanul. Az apolokkal, akik a valodi munkat elvegzik, az orvosok helyett is sokszor, ugy bannak mint a kutyaval. Hanyszor panaszkodtak mar apolok, ha lenne alkalmad probalj meg beszelgetni mondjuk 1 ital utan - ha van eselyed.

Eleve nonszensz, hogy pl a megfelelo gyogyszer beadasa a nurse felelossege, tehat ilyen alapon felulbiralhatja az orvost.

Az is nonszensz, hogy az orvos nem szuksegszeruen tudja, hogy mely gyogyszereket lehet receptre kapni es melyeket nem.

Angliaban az orvosok - foleg ugynoksegeken keresztul rettenetesen tul vannak fizetve, nem veletlen, hogy sokkal jobb gazdasagi helyzetu orszagokbol pl skandinav, benelux allamok is ide ingaznak (!!) dolgozni.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 13:26:46

@kakuto: a korona a 3. csoportba tartozik az NHS-nel es 220 font korul van, persze idobe tellik de nem kell ezreket fizetni, ha nem akarsz
Nekunk tavaly nem volt mas valasztasunk es elmentunk otthon az anyukam altal ajanlott magan fogorvoshoz, aki betomte a ferjem fogat, amikor kiesett belole a tomes. fizettunk osszesen 20ezret, az kb 57 font, itt ugyanennyi az nhs-ses tomes. Ezert en nem fogok sehovase bumlizni, ha surgossegiben kell, akkor van kb 25-30 font felar.

London2009 2018.01.24. 13:33:41

@Mrs. Clayton: velem meg ilyen soha nem tortent. Sot, meg sem szoktak kerdezni, hogy mi bajom ha nem surgossegi esetrol van szo. Csak kerek egy idopontot a dokimhoz es adnak. Ha valami surgos bajom volt, akkor meg mondtam, hogy ez van es kerdes nelkul mar azonnal mehettem. Illetve most nem reg kellett mennem a walk in centerbe, amibol van vagy ot a kornyekemen. Na az azert vicces elmeny volt. Peldaul egy no megszult mellettem hirtelenjeben. :D De a celjat abszolut betoltotte, mert kb. ket ora alatt tul is voltam rajta es orvos is latott.

Asas66 2018.01.24. 13:38:21

@kakuto: Az iskolákkal kapcsolatban ez még Budapest elit kerületeiben is így van....

Asas66 2018.01.24. 13:38:42

@Virago_1000: Tisztán látszik, hogy se személyes tapasztalatod, se naprakész (vagy általában bármilyen komolyabb) ismereted nincs a témában, azon túl, amit itt-ott összeolvastál róla.
Ezt az is mutatja, hogy nem érted, nem tudod, pontosan hogyan működik.
És nem, nem vagy ott, ahol a part szakad. Ha pl. csillapíthatatlan lázad van, akkor nem vársz reggelig, hanem mész az A&E-re, sőt, nappal se a GP-hez mész, hanem egyenesen az A&E-re.

A 3,5 évvel ezelőtti poszt _egy_ eset, kétségtelenül megérdemli a címet, amit adtak neki -- de ilyen a világ legjobb egészségügyében is megtörténhet. Szerintem.
Ilyeneket Mo-n, ha már ahhoz hasonlítunk, naponta lehetne találni. Szerintem. Napi kapcsolatban vagyok az ott élő rokonokkal, barátokkal, hallok ezt-azt. És halt meg egy elég közeli rokonom nem régen, ha a fele igaz annak, amit tudok a dologról, akkor is több, mint gusztustalan, amit a kórházban műveltek vele, főleg a végstádiumban.

Viszont elég közelről ismerek olyan esetet, ahol egy időben felfedezett nagyon súlyos daganatos betegségből itt gyógyult meg a beteg; az NHS kezelésében. Mo-n már a szövettani vizsgálatot is elszabotálták, így ha ott marad, jó eséllyel már a temetőben nyugodna az illető.

Nyugodtan örvendezzél a "világszínvonalú" magyar egészségügynek, mi maradunk az NHS-nél. A tapasztalatok alapján.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 13:44:23

@London2009: a mi rendelonkben van egy idos no, aki a recepcios. Ha be kell mennem, eleve ugy megyek be, hogy barmit is mond en csak mosolygok es nem kapom fel a vizet. Legutobb a ferjem uj gyogyszert kapott, viszont a patika nem latta a rendszerben igy karacsony elott berendelt a regi gyogyszerbol ket honapra. Ezt se ertem karacsonyra miert adnak ket havi adagot, talan, ha az ember ongyilkos akar lenni, akkor biztosra tudjon menni. Szoval epp mentunk a repterre amikor beugrottam a patikaba, ahol mondtak nem tudnak mit csinalni, vissza kell mennem a rendelobe. A neni kozolte hogy ket hete valtottam ki a gyogyszer igy nem ad uj receptet. Mondom, de az a rossz gyogyszer volt. Erre kezdte keresni a receptet a jonnek erte feliratu fakkban, ahol talalt egy 2016 marciusi receptet, majd gunyosan megkerdezte, hogy az kell-e meg?Meg sem varta a valaszt vagta be egy grimasszxal a szemetbe. Ekkor betoppant egy ficko, aki idopontot akart foglalni. Neni mondta neki, hogy holnap reggel 8-tol. Mire a pasi, hogy o most van itt. Neni kototte az ebet a karohoz, hogy holnap. Erre a faszikam bepoccent es sarkon fordulva elment. Neni meg magyarazaott neki, de a ficko vissza se nezve mondta, hogy ertem-ertem viszlat. Ezen a neni jol folhaborodott, nezett ram, hogy micsoda bunkok vannak, nem igaz? Mire en majdnem mondtam neki, hogy na milyen erzes amikor veled bunkok?
Ez mar csak ilyen portas betegseg... altalaban minden masodik portast/recepciost erinti.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 13:46:30

@Asas66: na ez a baj, lazzal az ember nem megy sehova, foleg nem az A&E-re, oda torott labbal, meg perforalt vakbellel kell menni, nem lazzal

Asas66 2018.01.24. 14:04:23

@Virago_1000: Nem nekem szól, de ezt nem tudom szó nélkül hagyni.
Csak hogy tudd, az "istenek" közül 4 óra alatt 4 (négy) különböző vizsgálta meg alaposan (!) a beteget akit bevittem a sürgősségire -- az utolsó a műszakvezető orvosnő volt. Közben vettek tőle vért, csináltak rtg-t, kapott infúziót (ezeket nyilván már a "szentek" csinálták). Másnap reggeltől ment a többi vizsgálat, CT, UH-k, naponta többször labor, stb. A 4. napra teljesen rendeződött az állapota, de még volt egy gyanújuk, ezért nem engedték ki, még marasztalták néhány napra.
Akkor mi extra protekciósok vagyunk??

Asas66 2018.01.24. 14:04:27

@Mrs. Clayton: A láz akkor már 5. napja tartott, és 38 C fok alá sehogyan nem tudtuk levinni, semmilyen kombinált lázcsillapítással.
De ítéld meg az esetet, nyilván láttad, és szakember is vagy. Én vagyok az utolsó, amikor orvoshoz kell menni, de akkor már én mondtam, hogy indulunk azonnal (még az is felmerült bennem, hogy mentőt hívok). És az A&E-n se várakoztattak sokat, az anamnézis alapján igen hamar megvolt az első orvosi (Virago szerint "isteni") vizsgálat.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 14:16:54

@Asas66: ezek szerint volt egy alapbetegseg, amivel 5 napig nem mentetek orvoshoz, hanem helyette az 5. napon mentetek az A&E-re. Mar bocs de nem lett volna egyszerubb a 2. vagy 3. napon a gp-hez menni? Habar az A&E altal adott gyogyszer ingyenes, igy mondjuk ertem. Lazra nem adnak semmit, max az alapbetegsegre irnak fel valamit, de ehhez nem kell a surgossegi. Miert lett hirtelen a laz surgos, ha 5 napig nem volt az?

Asas66 2018.01.24. 14:44:22

@Mrs. Clayton: Lennél kedves leszállni erről a témáról?

Csak hogy még néhány részletet megosszak veled (és a világgal): a láz a húsvéti hosszú hétvége előtt Nagycsütörtökön kezdett felmenni. Előtte más jellegű tünetei voltak, amit laikusként allergiának néztünk. Pénteken rosszabbul lett, látta orvos, ő inkább már gyulladásos betegségnek nézte (szó szerint, mert a lázmérésen és hallgatózáson kívül más nem állt rendelkezésére), de még csak a sima lázcsillapítást javasolta. A helyzet egyre romlott, hiába kombináltunk mindent a megengedett max. dózisban. Húsvét hétfőn éjjel már lilultak az ajkai a betegnek, ekkor indultunk.
Az illető elég jó immunrendszerrel bír, beteg gyakorlatilag nem szokott lenni, még influenzás se.
Mint végül kiderült, jó eséllyel szövődmény volt, de ez nem nyert száz százalékos bizonytást, már csak ezért sem akartam idekeverni.

Asas66 2018.01.24. 14:44:22

@Mrs. Clayton: Ja, és a kulcsszó a _csillapíthatatlan_ a láz előtt. Ez minősíti orvosi figyelemre. És adnak csillapítást a lázra is, mert egy bizonyos testhőmérséklet felett szó szerint életveszélyes. Kapott is, az első infúzió lázcsillapító volt, amit bekötöttek.

London2009 2018.01.24. 15:21:21

@Asas66: nem kotozkodeskent, de ilyen esetben nem a Walk In Clinic a legjobb? A&E-re en sem mennek csak tenyleg baleseti vagy surgossegi vagy egyeb azonnali ellatast igenylo dologgal. De egy csillapithatatlan laz eseteben siman elovesznek a Walk In Clinicben a listan es kb. lehet, hogy gyorsabban lat orvos mint az A&E-n.
Megvagtam az ujjam es nem gyogyult a seb, igy vegul kenytelen voltam orvoshoz menni vele. Elmentem a Walk In Clinicbe es szepen kivartam a soromat. No ez eleg sokaig tartott, mert az en kis elfertozodott sebemnel nyilvan fontosabb volt egy spontan szules, meg ilyen olyan amolyan surgos eset. Ugyhogy azt leszamitva, hogy ket ora hosszat ott ultem, tok jo elmeny volt olyan szempontbol, hogy 20 rendelo volt ezen a klinikan es mind mukodott. Csak ugy porgott az egesz. Meg az is tetszett, hogy rangsoroljak az eseteket a fontossaguk alapjan. Csak javaslat.

London2009 2018.01.24. 15:24:08

@Mrs. Clayton: Na jolvan! Akkor megvan a sarlatan parja a rendeloben. Az elmeroggyant recepcios. :D

Void Bunkoid 2018.01.24. 15:30:58

@Tsteinar: speciel az alacsony képzettségűek, vagy a végzettségükön jóval alul odakint munkát vállalók is lényegében szarul élnek odakint az ottani jó életszínvonalhoz hasonlítva, csak odakint ez nem annyira égő, ott nem botolhat bele véletlenül a gyorséttermi pultnál az audikulcsot pörgető én-megcsináltam volt osztálytárs lesajnáló tekintetébe, meg ugye a legtöbbje konstans forintban számol és a kinti igazából ottani viszonylatokban szar fizetését az itthoni még szarabbakkal méri össze, nem a kinti valóban jó fizetésekkel.

Asas66 2018.01.24. 15:30:58

@London2009: Nem kötözködés -- a mi környékünkön (elég kulturált kertvárosi rész) kb. 1 van, de az sem az a kategória amit írtál, inkább egy kisebb (3 orvosos rendelő). Ráadásul húsvét hétfőn éjjel.
És sajnos, mint kiderült, szükség is volt szinte a teljes kórházi arzenálra, és a befekvésre is.

Bolshevik 2018.01.24. 15:45:24

@tanato: "Éppen tegnap volt nálam egy lány aki 13 éve él Olaszországban,de nem jelntkezett ki a lakcíméről és anyukája meg rendesen fizeti aTB_t,érvényes a kártyája.Ő papíron itthon volt és van."

Nem, az ilyen statisztikák tükörstatisztikák alapján készülnek, nem úgy, hogy "ki jelentkezik ki". Nem azt nézik, hogy pl. Magyarország hány kivándorlóról tud, hiszen a legtöbben nem "jelentkeznek ki", hanem azt nézik, hogy pl. Olaszországban hány új magyar munkavállaló jelenik meg.

Tehát ha a lány Olaszországban pl. dolgozik, akkor ottaninak számít.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 15:45:40

@London2009: a ferjemet ugy kell vinni az orvoshoz mert magatol nem megy, egyszer egy fem forgacs ment a szemebe, de senki se tudja hogy hogyan vagy hol, mert ilyen tevekenysegnek a kozeleben sem volt, szoval szenvedett ket napig, vegul surgossegi lett belole, mert ugyis csak ott van megfelelo eszkoz. Mig vartunk olyan alakok voltak ott, akiknek semmi keresnivaloja nem lett volna ott. Egy srac beleoklozott gondolom duheben a falba es kicsit verzett az okle, anyukak gyerekekkel akik onfeledten rohangaltak, par alkesz, gondolom melegedtek, meg volt egy valaki aki kohogott meg ket harom ember idos alzheimeresnek tuno csaladtaggal. Tisztara remeltem, hogy kijon egy olyan magyaros nover es elzavarja oket a picsaba, hogy szivjak mar kicsit otthon a levegot.

Csodabogár 2018.01.24. 16:36:12

@tanato: Az én háziorvosomhoz járnak vissza Svédországba távozott betegei. Ő nem érti én meg igen, mert éltem ott.:-)

Fogorvosokhoz pedig még Amerikából is járnak sokan.Állítólag bőven megéri.

tanato 2018.01.24. 16:39:50

@Bolshevik: Nem,mert az olasz munkaügyi hivatal bizonyosan nem jelenti le a magyar hatóságoknak a lányt..Itthon viszont állandó lakcíme ,érvényes TAJ kartyája van.

tanato 2018.01.24. 16:41:32

@Csodabogár: Végül is nem olyan sok idő repülővel onnan.

London2009 2018.01.24. 16:48:36

@Asas66: ertelek. A lenyeg, hogy akkor jol dontottetek es minden megoldodott. Amugy pedig miert is nem lep meg, hogy az ilyen Husvet Hetfon tortenik? Ez valahogy annyira tipikus. Akarhanyszor volt valami bajom, az a minimum, hogy legalabb hetvege van, de meg a Bank Holiday sem kizart. :D

London2009 2018.01.24. 16:53:27

@Mrs. Clayton: A&E-n meg hala az egnek nem jartam soha. Maradjon is igy. Aposomat erte nem reg baleset, mento, A&E, azonnali mutet stb. Szerencsetlent viszont orakig varattak es igazabol semmit nem csinaltak addig vele csak a fajdalmat csillapitottak. Beesett ugyanis egy autobaleset, akiket eletveszelyes serulesekkel azonnal el kellett latni. Ezert irtam, hogy en az A&E-t elkerulnem. Szerintem az masra van. De nem lep meg, hogy ezt tapasztaltad.

Iván Gyeprefos 2018.01.24. 17:30:45

@Mrs. Clayton: en az egyik svájci fogorvos oldalán a svájci fogorvosi kamara tájékoztatóját olvastam a magyar fogorvos igénybevételének kockázatairól. Teljesen korrekt és jogos volt egyébként. Babák állítólag ilyen utazó fogorvosok, akik kampány szerűen kijönnek és itt vállalnak pár napig betegeket.
Vagy hogy ha Magyarországra kell utazni, akkor mit csinálsz komplikáció esetén. Visszautazol két nap múlva?

Virago_1000 2018.01.24. 17:30:49

.@Asas66:
"pl. csillapíthatatlan lázad van, akkor nem vársz reggelig, hanem mész az A&E-re,"

-ahol varsz 6 orat.

Nyugaton van a penz, keleten a tudas. Roviden ennyi, ezt bizonyitja a hazajaro magyarok tomkelege.

SzZoole 2018.01.24. 18:10:18

@Virago_1000: “Nyugaton van a penz, keleten a tudas. Roviden ennyi, ezt bizonyitja a hazajaro magyarok tomkelege.”

És ez így is van!!
Csak egy kérdésem lenne, van neked testvéred?

Iván Gyeprefos 2018.01.24. 18:14:37

@Virago_1000: :)
Tudod mit bizonyít a Magyarországra orvoshoz járó?
1. Nem mindenkinek tökéletes a nyelvtudása. De mindenki szeretné érteni, mit mond neki az orvos.
2. Az orvos bizalmi személy, nehezen cseréled le, ha elégedett vagy vele.
3. Magyarországon az orvosi szolgáltatások is olcsóbbak, mint a jobbmódú országokban.

Asas66 2018.01.24. 18:14:46

@Virago_1000: Még egyszer, és utoljára -- ha _tényleg_ súlyos eset vagy, akkor nem vársz 6 órát, mert ha már bejelentkeztél, és egyértelműen súlyos eset vagy, nem váratnak annyit. Onnantól kezdve, hogy bejelentkeztél, alapvetően az ő felelősségük, hogy lehetőleg időben kapjál ellátást (mondjuk mielőtt életveszélyesre fordul az állapotod például).

Olyan fogalmak, mint triage, nincsenek meg, ugye? Olvass utána.

Nem mértem az időt, kisebb gondom is nagyobb volt annál, de visszapörgetve az eseményeket _biztosan_ nem volt fél óra (15-20 perc lehetett maximum), amennyit mi vártunk a bejelentkezéstől, amíg az első "Isten" színe elé kerültünk.

Csodabogár 2018.01.24. 18:42:32

@Iván Gyeprefos: Jómagam 23 évig jártam haza fogorvoshoz. A kinti fogorvosom mindig megkérdezte, hogy mikor utazom haza. Aztán megcsinálta ami sürgős volt. Koronákat, hidakat, Svájcban csináltatni hihetetlen drága. Orvos barátaim is haza jártak, pedig ott volt elég pénz. Pesten előre megbeszélt időpontra jöttem, a technikus ott várt amíg levették a mintát, este még egy próba és másnap már kész is volt. Soha semmi probléma nem volt. Technikusok túlóráztak miattam. Mindegy volt mikor jöttem, mindig találkoztam külföldiekkel.
Persze Svájcban csak akkor lehet fogorvosra biztosítást kötni, ha teljesen ép hibátlan fogsorod van. Nekem nem volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.01.24. 18:43:30

@London2009: "Egy csomo mindent elinteznek az apolonok, nem kell mindenhez orvos"
A világ legnagyobb röheje az otthon, hogy gyógyszerfelíráshoz be kell jutni a dokihoz.Ilyen fassággal töltik az orvos drága idejét, mint írnoki feladatok.Ahelyett, hogy egyszerűen a patikában kiadagolnák az új mennyiséget a delikvensnek.

2018.01.24. 18:48:22

Hm, látom a sürgősségi orvosi ellátásra hegyeződött ki itt a duma a nap folyamán. Akkor két tapasztalat.
Az egyik Magyarországról, szerencsémre ez csak közvetett. Már abban az értelemben, hogy nem én voltam a beteg, hanem az egyik haverom taknyolt el olyan 3 éve a jeges járdán. Rohadt szerencsétlenül esett, mert a bal alkarja (balkeztes, azt rakta maga elé reflexszerűen) eltört, annyira, hogy látható lett a csont. Gondolom, ez a nyilt törés. Persze, irány a legközelebbi sürgősségi ügyelet (Igaz, ezt először ki kellett legózni a netről, hogy melyik is az .... hogy éltek túl az emberek a 80-as, 90-es években egy ilyet, mikor még nem voltak okostelók? ;))) ). Summa summarum, jó 1,5 órás várakozás a sürgősségin a láthatóan nyílt töréssel ... tök fasza, mi?
A másik már innen, Németországból. Ugye, sikerült a nyáron amputálnom magam, és ez okból 3 alkalommal élvezhettem a neustadti klinika sürgősségi osztályának a vendégszeretetét. Az első alkalommal, ami egy vasárnap volt, egyetlen doki volt ügyeletben, és jó két órába került, mire sorra kerülhettem. A második alkalmis felülvizsgálatnál már időpontom volt, akkor több doki is volt bent, és 10 percig sem tartott a vizsgálat+átkötözés+adminisztráció, az időpont betartásával. A harmadik alkalommal, bár ismét időpontom volt, csúsztam, mert egy járni is alig tudó fiatal lányt támogatott be az édesanyja. Mint később a doki mondta, egy perforálás előtt álló vakbél volt a ludas.
Szóval, csak a nyilvánvalóra akartam rávilágítani. "Nyugaton" sem schwarzwalder kirschtorte az egészségügy tejszínhabbal, de hogy egy nyílt töréssel nem parkoltatnak 1,5 órát, az hótziher!

Buchhalter 2018.01.24. 18:52:30

@Iván Gyeprefos: most magaddal beszélgetsz a két nick név alatt? Elég szomorú ha már saját magad is hülyének nézed? Sátáni kac-kac.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 18:58:41

@London2009: egyertelmu. Azert vannak akkora sorok mert csillapithatatlan, 5 napja tarto lazzal mar nem lehet varni meg 8 orat h kinyisson az orvosi rendelo, hanem beulnek az a&ebe mert ott kapnak ingyen gyogyszert es nem hajtjak el oket

London2009 2018.01.24. 19:01:15

@geegee: igen, de kulonben nem csak erre gondoltam, hanem arra, hogy alapveto vizsgalatokat is megcsinalnak az apolonok. Mindenesetre ez is tok jo dolog szerintem. Mert sok mindenhez tenyleg nem kell orvos.

London2009 2018.01.24. 19:06:06

@Mrs. Clayton: mondjuk azt nem ertem, hogy miert kellett estig varni az orvoshoz menessel. Biztos, hogy elmentem volna inkabb a walk in clinicbe meg delutan, aminek amugy tok hosszu a nyitvatartasa. A mienk 8-ig van nyitva egy heten ket napot. Amikor pedig rovidebb a nyitvatartas, ki van irva, hogy hol van a legkozelebbi hosszu nyitvatartassal rendelkezo. De az A&E rohadtul nem erre van. Magyarorszagon is az ugyeletre mesz ilyenkor nem a balesetire tudtommal? No de mindegy. Nem ismerjuk a pontos esetet, ok tudjak pontosan, hogy mi volt.

Mrs. Clayton 2018.01.24. 19:08:04

@London2009: mondjuk ez csak azert lehetseges, mert nincs eleg orvos, igy lassan kisebb muteteket is apolonok fognak vegezni, ami azert nevetseges. Itt pl ultrahangot is apolono vegez. Na ennek az lett nalam az eredmenye h kiengedtek a korhazbol, majd mehettem vissza, mert az apolono nem vette azt eszre amit egy szakkepzett orvos meg igen. Azzal egyetertek, hogy ahhoz nem kell orvos h a kovetkezo havi gyogyszeredet ismet felirja, ahhoz eleg egy automata rendszer is.

2018.01.24. 19:09:35

@Csodabogár: a fogorvost sajat tapasztalat alapjan meg tudom erositeni, nekunk eddig a magyar szakemberek jobbnak tuntek (lehet, hogy itt az usaban mindig a rosszabbakat fogtuk ki) Az ar nem olyan nagy faktor, hacsak az embernek nem nagyon rosszak a fogai.

Az orvosok viszont jobbnak tunnek az usaban (a felszerelesrol nem is erdemes beszelni) Plusz eleinte furcsa volt, hogy itt nem a "na mi a picsat akarsz itt, most van rad fel percem" hozzaallas a jellemzo, kezdve a recepcioval.

Ami kicsit jobban tetszik magyarorszagon, hogy ott jobban mernek otletelni a dokik, itt lathatolag kovetnek valami sablon protokolt. Gondolom igy vedik magukat a perektol...

2018.01.24. 19:12:34

Ja, és ugye mivel az eredeti tanulmány, és ebből következően a poszt is kiemeli a vendéglátást, mint a külföldi munkavállalás által különösképpen érintett szakmát, akkor szakácsként, hadd meséljek valamit.
Anyagilag otthon is megkeresném ma már azt, amit itt. Igen, éppen azért, mert a népek leléptek. Nem a pénz tart itt. Hanem a munkakörülmények. Itt 9 órás műszakjaim vannak, amiből 1 óra pihenőidő, és a ki-meg becsekkolást ujjlenyomatos rendszer rögzíti. A plusz munkaidőt, azaz a túlórát kompenzálják, pénzben vagxy szabadnapban. A hivatalos, Bundes-, de még tartományszintű szünnnapokon, ha dolgozunk, akkor azt 125%-os napi rátával kompenzálják (minimum, az adott munkahelyen töltött idővel ez növekszik). És akkor még nem beszéltem a konyhai felszerelésről ... rohadtul meg tudja könnyíteni a munkát, ha nem neked kell kézzel mosnod a salátát, és centrifugálnod, mint a 80-as években a ruhát, vagy nem tökölsz 1 órát x kiló sonka 2 mm-re való felvágásával, hanem van erre egy gép, ami rohadtul nem olcsó, viszont percek alatt végez.
Szóval, igaz ...ma már otthon szakácsként, Budapesten (legalábbis) meg lehet keresni a német szakmaki átlagbért, csak itt a műszak 8 órás, a túlórát megfizetik ... otthon meg a 10 óra alap, és a túlóra kifizetését meg felejtsd el, mert te leszel az UFO. A konyhák felszereltsége meg .... na, hagyjuk ...
És akkor még nem beszéltünk a bejelentésről (bár a szakácsokat azért 8 órába be szokták, inkább a pincérek szívnak), meg az elcseszett, fenntarthatatlan magyar nyugdíjrendszerről ....

London2009 2018.01.24. 19:12:58

@Mrs. Clayton: haha, na azert ilyen szerintem nem lesz, hogy az apolono muteni is fog. Ultrahangot pedig nem apolono, hanem kepzett szonografus vegez. Majd utana az elkeszult ultrahangrol keszit egy riportot amit meg megkonzultalnak egy senior szonografussal, majd pedig visszakuldik a GP-hez vagy ha mar a szakorvosnal jar a dolog, akkor hozza az eredmenyt, aki annak fenyeben dont, hogy mi a kovetkezo lepes.

SzZoole 2018.01.24. 19:13:34

@Pink Petsch: nekem is voltak nyílt toreseim, na most képzeld el, amikor az én balesetem történt akkor azonnal helikoptert küldtek, a rendőrök meg lezártak az utat, hogy a helikopter le tudjon szállni :))
Mellesleg hogy vagy? :))

SzZoole 2018.01.24. 19:14:33

@Buchhalter: szerintem nem ugyanaz a két nick

London2009 2018.01.24. 19:20:56

@Zoole Reloaded: HA-nek kell itt igazsagot tennie! Azert a biztonsag kedveert inkabb szurom. Nehogy veletlenul egy elmebeteggel tarsalogjak. :D

2018.01.24. 19:23:37

@Zoole Reloaded: Mert fenntartottad a forgalmat, életem, azért ... úgy voltak veled, jobb, ha minél hamarabbb megszabadulnak tőled :DDD Egyébként örülök, hogy ép bőrrel megúsztad, vagy viszonylag ép bőrrel ;)))
Mellesleg, megvagyok, köszi. Elcsapott a téli depresszió, kissé tele van a tököm, várom a nyarat, és a váltást.

SzZoole 2018.01.24. 19:24:01

@London2009: miért, velem is társalogsz, pedig én is brainless vagyok :)))

lilyhammer 2018.01.24. 19:25:25

@Határátkelő: Ne haragudj de ezt most rettentően benézted.
1 Német nyomi autószerelő fizetéseket hasonlítod a mégnyomorultabb magyarral.
2 Akinek csak Németország létezik a térképén az gondolja át mégegyszer hogy ha Magyarországon marad mennyi lesz a szinte minimálbérre bejelentett feketén jutalékos rendszerből a nyugdíja.
3 Létezik a náci-ó betanítottmunkástcsinálokmindenkiből filléres fizetésért kultúrkörön kívül is jópár (rengeteg) ország még, sokkal jobb feltételekkel.

Határátkelő 2018.01.24. 19:26:20

@lilyhammer: Ugyan nem értem, mit írsz, de nem haragszom. Legfeljebb megrogyok érveid súlya alatt.

SzZoole 2018.01.24. 19:27:26

@Pink Petsch: lehet olcsóbban megúszták volna ha ot azzonal sárgaföldet szornak rám :))

Depressziós vagy, hat iszol te rendesen, jó kis szilvalevet :)))

Határátkelő 2018.01.24. 19:28:07

@London2009: Ez már durvább, mint Isaura és a Szomszédok szerelemgyereke. Most akkor ki Leoncio és ki Taki néni? :D

SzZoole 2018.01.24. 19:36:00

@Határátkelő: Leoncio Isaura stricije volt :))
Taki néni meg Lenke bácsi Almája :))

Te se lehetsz egy mai gyerek ha ilyenekre emlékszel:)

Iván Gyeprefos 2018.01.24. 19:42:30

@Csodabogár:
"Koronákat, hidakat, Svájcban csináltatni hihetetlen drága. "

Hat korona átszámolva alig 3 millió Ft Svájcban (konkrét eset). Viszont ha baleset miatt van rá szükség, akkor fizeti az egészet a biztosító. Így már nem is olyan drága. :)
És a baleset biztosítás olcsó, ráadásul a díj nagyobb részét a cég állja, és fizet a szabadidős tevékenység alatt bekövetkezett baleset után is.

2018.01.24. 19:48:13

@London2009: Ne szűrd, mert így nem tudsz jókat röhögni az agymenésein. ;) Egy időben, pl., én is szűrtem a Bircát, de aztán rájöttem, hogy ő a tükrünk. Ha véletlenül azt gondolnánk, hogy az emberi faj egy értelmileg felsőbbrendű faj lenne, akkor elég csak Birca napi agymenéseit átfutni, hogy rájöjjünk, mégse! :DDD

SzZoole 2018.01.24. 19:49:01

@Határátkelő: hát ők meg szerintem Kunta Kinte és Januária iker gyermekei :))

2018.01.24. 19:50:22

@Zoole Reloaded: Itten kérlek, nincsen jó kis szilvalé, cssk ezek a snassz, schnapssok ... állítólag pálinka, szerintem meg körömlakklemosó ;)))

SzZoole 2018.01.24. 19:53:19

@Pink Petsch: pfuj......
A lőre csak a bugris parasztoknak való!!
Mi, régi nemes családból származok, maradjunk csak a szilvoriumnal :)))

Mrs. Clayton 2018.01.24. 19:53:20

@London2009: nyilvan volt az apolononek valamilyen vizsgaja h megallapitsa mit lat a kepernyon, de mondom nem orvos ultrahangozott egyszer sem, amerikaban meg apolok altatnak, lassan Magyarorszagon is ez lesz, el is indult a kepzes az egyetemeken, azert en jobban ereznem magamat ha inkabb orvsot kepeznenek nem apolokat ilyen osszetett feladatokra

2018.01.24. 19:54:39

@Határátkelő: @Zoole Reloaded: Szerintem meg irjatok erről a témáről 40 000 karaktert, és el lehet majd simán adni jó pénzért végzős média-szakosoknak diploma-dogaként, mint a 20. század utolsó 2 évtizedének, közbeszédre meghatarázó hatást kifejtő legjellemzőbb szappanoperáinak összehasonlitó elemzése.

London2009 2018.01.24. 19:55:59

@Mrs. Clayton: a szonografus, nem apolono. Na mindegy, nekem mas volt a tapasztalatom.

lüke 2018.01.24. 19:57:09

@Din Serpahis:
Így igaz
a Dél Dunántúl majdnem olyan szegény,mint Borsod!
A Balaton és Pécs közt se agglomeráció,se munka, se közlekedés, tragédia...

2018.01.24. 19:57:20

@Zoole Reloaded: Hm, hát kb. a magyar Fütyülős kutyulmányok szintjén vannak. Az is szar. De mit vársz? Ezek németek. A söreik viszont kurvafaszák ;)))

zoldzeller 2018.01.24. 19:59:19

@LepesMez: ez erdekes. nekem volt ket apro tomesem meg Magyarorszagrol (azota se lett tobb, pedig eltelt 17 ev) azt hittem jo helyre jarok otthon. Na az itteni orvos a legelso vizsgalatkor megcsinalta a rontgent es a kovetkezo korben mehettem vissza tomes cserere... en azota ugy vagyok vele hogy se orvoshoz, se fogorvoshoz nem akarok Magyarorszagon menni.
De mondjuk ennyi a fogorvosi elmenyem, mert azon tul hogy evente 2x megnezik, megtisztitjak, rontgent csinalnak azon tul meg nem volt vele gond.
Viszont a nagyobbik fiamnak most kezdjuk a fogszabalyzasat.... ebbe lehet mindenki meg fog oszulni egy picit;)

2018.01.24. 20:00:05

@Din Serpahis: @lüke: Hm, érdekes, amit írtok. Én, mint a régió felületes ismerője, a középmezőnybe soroltam volna, magyarországi szinten ... de Borsoddal semmiképp sem egy kategóriába.

zoldzeller 2018.01.24. 20:08:26

@Mrs. Clayton: miert nover altatna? Nem volt tul sok mutetem, de mindket csaszaromnal aneszteziologus kototte be az eda-t.

lüke 2018.01.24. 20:10:09

@Mrs. Clayton:
Bizony ,bizony :az USA- ban a technikus ultrahangoz, de érdekes!
módon az orvos értékeli ki
( felcser dolgozna? próbáltak ezt Ratkóék is orosz mintára)

lüke 2018.01.24. 20:10:12

@LepesMez:
5 évenként vizsgáznak,s a vizsgan nem krediteket szerez!, hanem
komoly felkészülést igényel

Mrs. Clayton 2018.01.24. 20:23:46

@zoldzeller: nyilvan nem mndenhol, de van ra lehetoseg, Magyarorszagon meg nncs, de majd idovel lesz mert nem lesz orvos hozza. Ezert is kepzik az aplokat.@lüke: fogalmam sincs ki ultrahangoz az usaban, nekem ket angliai ultrahngom volt, az “apolo” allapitotta meg h mvan, aztan egyik esetben tevedett...
En csak azt mondom, h annyira nem tapsolok, h mert nincs orvos ezert apolokat kepeznek ki lassan mindenre, mert az olcsobb.

Buchhalter 2018.01.24. 20:28:26

@lilyhammer: ha annyira tré szerinted Németország mlért van ott hivatalosan is 170 000 ezer magyar + pár tízezer gyerek?? Tán az egyik ok ami nálunk is történt ma a cégnél,rövid leszek : (mitting) kedves dolgozók a külföldi tulajdonosok szerint elszaladtak a túlórák és ezáltal a bérköltség.Mai naptól nem lesz kifizetve a túlóra. De akkor hogy csináljuk meg? Haza lehet vinni,gyorsabban lehet dolgozni . Lecsúsztatni lehet ? Nem. ezek után ezen cégtől is 1-2 hónapon belül elindul a nép vándorútra ,főleg hogy itt mindenkitől elvárt az angol.Na ennyi te kis Fidesz hangcső.

lüke 2018.01.24. 20:30:08

@LepesMez: a perektől is
de MO - n nem követik a szakmai szabályokat, mert nincs szakmai kontroll
az ötletelés nem ad mindenkinek egyforma ellátást, az algoritmusok erre szolgálnak

lüke 2018.01.24. 20:30:08

emedicine.medscape.com/article/300901-overview
itt van pl egy algoritmus,
ezen sokszor , sokan, sok helyütt atnéznek, nehogy ezekkel a kevéssé bonyolult vizsgálatokkal strapálják magukat,
pedig ennek
komoly terápiás vonzata van

lilyhammer 2018.01.24. 20:30:28

@Határátkelő:
Csak az érdemes külföldre menni autószerelőnek hírmondó kiszámolósdiához szólok.
Máshol nem mondok országot, épphogy 1 milla alatt van a belépő fizetés bruttoban,
tudom próbáltam.
Németországban tényleg nem túl jók a fizetések egy külföldinek, ezt is próbáltam, és volt német kollégáim is ezt szajkózták.
Aki így általánosít az nem tudja milyenek a valós körülmények a szakmában vagy ahhoz közel mostanában.
Még mindig sokkal jobbak mint alkalmazottnak Magyarországon.
Vállalkozóként akinek van ügyfélköre az itthon is tud most (is) jól élni ha ügyes. Persze kérdés mi lesz pár év múlva..

lüke 2018.01.24. 20:30:33

@Mrs. Clayton:
ahogy valaki itt írja van jól képzett szonográfus, MO - n is, s a civilizált világban is.....
nix felcser, nem SZU a civilizált világ!
Rossz leletet orvos is adhat, legfőképp ott ahol nincs quality control, a főnök nem ellenőriz!( nekem egész gyűjtemények van)

zoldzeller 2018.01.24. 20:32:45

@Mrs. Clayton: angliat nem ismerem, ugyhogy arrol nem tudok nyilatkozni. Az usa-ban szonografus ultrahangoz, ok nem apolok,semmi kozuk hozza. Altalaban nem is mondanak semmit, hogy latnak-e valami rendellenest, nekunk meg a gyerekeink nemet se mondtak meg, az az orvos dolga.

2018.01.24. 20:35:23

@lilyhammer: @Határátkelő:
Hm, első körben ... "lily" nem nézte be, mindössze nehezményezte, hogy miért éppen egy alig-fizetett szakmát választottál az ajánló-posztban ...
Mellesleg, ez számomra is meglepetés volt, hogy egy autószerelő, itt kevesebbet keres kezdőként, mint egy szakács. Nem tudom, miért, de nekem úgy van/volt beakadva, hogy egy autószerelő azért rohadtjól a "pénzénél van". A havi bruttó 2000 euró viszont kurvaszar. Tényleg.
Második körben .... "lily" azt nehezményezte, hogy miért a német nyelvterületről, ezen belül pedig éppen Németországból hozod a linkelt példát.

SzZoole 2018.01.24. 20:35:29

@Pink Petsch: 40000 karaktert??
Viccelsz, én két értelmes mondatot sem bírok leírni :))

SzZoole 2018.01.24. 20:36:50

@Pink Petsch: nem szeretem a sort, kulombseget sem tudok tenni köztük:)

gabors 2018.01.24. 20:37:06

@kakuto: "Regebben mig a cigi olcsobb volt otthon es mi nem cigizunk hoztunk vissza 8-10 karton cigit aztan eladtuk rokonnak ismerosoknek. Senki se ellensege a sajat penzenek.
Sot mikor tenerifen nyaraltunk onnan is hoztunk par kartonnal mert ott a legolcsobb az euban a cigi. "

na ettol marad a balkani balkani tobbek kozott ilyenekert (is) nezik le a megelhetesi migrancsokat nyugaton....

gondolom erre meg buszke is vagy (marmint hogy milyen okos vagy)

2018.01.24. 20:41:06

@Zoole Reloaded: Ki mondta, hogy értelmesnek kell lennie annak a 40 000 karakternek? Hülyesegét meg azért te is birsz pofázni vég nélkül, no nem? :DDDD

2018.01.24. 20:42:53

@Zoole Reloaded: Azért egy lager meg egy pils között tutira tudsz különbséget tenni ... legfeljebb a nevüket nem tudod ;))))

Dikusz 2018.01.24. 20:43:18

@Zoole Reloaded: nekem volt színtelen szilvagyümölcslevem, 52 fokos, most fogyott el. Nem tudom, bármilyen üvegbe teszem, úgy látszik kilukasztja az üveget, és elpárolog..., igen gyorsan sajna

SzZoole 2018.01.24. 20:46:36

@Pink Petsch: pont fordítva, neveket brand neveket ismerek, de nekem mind egyforma ízre, tényleg nem vagyok sörös :(
Egy cidart hamarabb megiszok :)

SzZoole 2018.01.24. 20:51:05

@Dikusz: csak volt, nekem van meg kb 1 liter :))

2018.01.24. 21:02:43

@Zoole Reloaded: Hm, én meg a ciderekkel vagyok igy ... persze a körtét az almától megy, de hogy az almán belül az éppen egy jonagoldból készült cider, vagy másból ....
Egyetlen almás cidert ismerek fel az izéről -már, ha az árcédulát nem láttam, ugye ;)-, és az a Pink Lady ... annak az almafajának tényleg van egy jellegzetes, felismerhető aromája.

SzZoole 2018.01.24. 21:04:22

@Pink Petsch: majd ha lesz ra alkalom :))

Dikusz 2018.01.24. 21:04:54

@Zoole Reloaded: hát igen, van annak, aki meg nem issza:)))

Nekem 3 liter volt. Nem is tudom, mikor lesz legközelebb, ez a beszerzési forrás úgy tűnik most megszűnt sajnos. Ami meg másfajta itthon van, azt nem merem megkezdeni, túl gyengék.

SzZoole 2018.01.24. 21:08:03

@Dikusz: nekem nincs gond a forrasal, barmikor betudok szerezni több litert :))

gabors 2018.01.24. 21:08:03

@Mrs. Clayton: " amerikaban meg apolok altatnak," nem mondjal mar ilyet !!

valszeg erre gondolhatsz "Certified Registered Nurse Anesthetist" ezt azert nem lehet osszemosni egy "apoloval" (mar a registered nurse sem "apolono" ) ... JA es nem is apolo-i fizetest kapnak hanem a median 100+ dollar evente van ahol akar duplaja is

nekunk eddig szerencsenk volt mert mindig Doctor volt az altato :-)

2018.01.24. 21:09:02

@Zoole Reloaded: Peeeerszeeee, megint csak ígérgetsz :DDD

SzZoole 2018.01.24. 21:11:21

@Pink Petsch: mert szegény ember az aki ígérni sem tud :))
Amúgy meg minek jönnél a szürke ködös Albionba, ködből ködbe? :))

SzZoole 2018.01.24. 21:17:39

@Pink Petsch: van egy fotód foszlo kuktaval a fejeden? :)))

2018.01.24. 21:17:46

Egyébként visszatérve némileg a külföldi munkavállalás témához. Van szerencsém vagy szerencsétlenségem több nációval is együttdolgozni.
Egyetlen mondat: A görögök kész katasztrófák, ha a hatékonyságról és gyorsaságról van szó. Szánalmasan lassúak. És nem, minőségben ezt nem kompenzálják ...

2018.01.24. 21:20:00

@Zoole Reloaded: Semmmiért ... a világ sűrű kincséért sem .. majd elesz téged erre a fene ;))))

Mrs. Clayton 2018.01.24. 21:20:56

@gabors: ezert tettem idezojelbe, mert nyilvan nem beteghordoi kepesitesuk van 3 altalanossal meg egy okj vizsgaval, de ettol meg nem orvosok. A lenyeg amirol hadovalok, h nincs orvos sehol a foldon eleg ezert “apolokat” kenytelenek tovabbkepezni h orvosi feladatokat elvegezzenek. Allitolag ez biztonsagos. Szerintem meg jobb lenne ha megis csak orvosokat kepeznenek apolok tovabbkepzese helyett

lüke 2018.01.24. 21:29:50

@zoldzeller:
nemcsak az USA- ban ,mindenütt
ahol nem így van, a medicina vállalhatatlan

Asas66 2018.01.24. 21:29:50

@London2009: A mint Accident & E mint Emergency -- remélem érted. Ne most vesszünk össze. Szerinted, akinek valamilyen súlyos akut betegsége van (magyarán nem balesetet szenvedett, de sürgős ellátásra szorul), és nem speciális unitra tartozik, mint az infarktus vagy a stroke azt hová viszik a mentők?
Szerintem kérdezd meg az igazi briteket a környezetedben, mit mondanak, mi az Emergency az A&E-ben.

Elfáradtam tőletek, de komolyan. Gondolom mindketten a sürgősségi ellátás angolszász és egyéb megoldásait A-tól Z-ig vágjátok, azon túl, hogy hibátlanul besoroltok mindenkit a megfelelő helyre.

Leírtam elég érthetően, hogy mi történt. Senki nem kérdőjelezte meg a az ottani személyzetből, hogy ott van-e a helyünk, és ellátták a beteget teljesen korrekten.

Asas66 2018.01.24. 21:29:50

@Mrs. Clayton: Neked meg csak annyit, hogy kicsit se vagyunk rászorulva az ingyen gyógyszerre.

Dikusz 2018.01.24. 21:42:32

@Zoole Reloaded: Az jó:) Nekem innen esélyem sincs, ez a forrás -hivatalos pálinkafőző- is ismerős által van, ő meg azt mondta nagyon elszemtelenedett az eladó.
Nekem meg tulajdonképpen jó is (azért nem nagyon) hogy nincs, mert akkor nagyon hamar elfogy. Ha meg nincs, azért nem esem kétségbe, akkor nem iszom, mert a bolti 40 fokosért nem adok egy fityinget sem:)

SzZoole 2018.01.24. 21:45:11

@Dikusz: mennyiért veszed literjét?

gabors 2018.01.24. 21:45:57

@Mrs. Clayton: "ezert tettem idezojelbe, " hat lehet hogy akartad, de NEM tetted semilyen idezojelbe.... !!!

ez egy mas kategoria nem tudom mi lehet a magyar megfelelo de semmikeppen nem apolo meg csak nem is az otthoni szakapolo... annal a leiras alapjan joval tobb ....

"CRNAs in the United States receive Master's or Doctoral degrees in nurse anesthesia. " vagyis egyetemi vegzettseg ... az igaz hogy nem "doctor" vagy nem MD fokozat

SzZoole 2018.01.24. 21:46:55

@Dikusz: Ja tudok alma, barack, szilva és törköly pálinkát, meg diót is :))

London2009 2018.01.24. 21:47:42

@gabors: koszi, hogy leirtad helyettem. Nekem is ez volt a gondolatom. You can take the man out of the Balkans, but you can’t take the Balkans out of the man...

London2009 2018.01.24. 21:55:31

@Asas66: nem tudom mit olvastal de en tobbszor leirtam, hogy miutan nem ismerem a teljes sztorit, igy mindegy is, hogy mi volt. Nekem volt egy A&E-n dolgozo orvos hapsim eleg sokaig, ugyhogy jah, elegge kepben vagyok. Meg egyszer leirom, hogy en nem vartam volna 5 napot es nem ejszaka indultam volna el a surgossegire. De nem ismerem az osszes korulmenyt es nem is erdekel. Ezt meg egyszer nem irom le.

2018.01.24. 22:16:05

@Asas66: Hagyd már, különösen Mrs Claytont, aki már Jesse G lánynevén is többet tudott a gasztronómiáról, mint én, akinek a szakmám. És aki csak akkor utálja a rántást, ha rántásnak hivják, viszont ha beurre manié a neve ... :PPPP

lilyhammer 2018.01.24. 22:21:54

@Buchhalter: mert ilyen a magyar aki németet tanult és még be is van kattanva rá.
A német nyelvű még be is eteti hogy miért nem jössz ide, eljátsszák neki a világ közepe érzetet az über érzést ha ott van, de az épeszűeknél kipukkad a lufi vagy kap jobb ajánlatot vagy lelép másik német nyelvterületre mert csak ezt a nyelvet ismeri meg mert viszonylag közel van és autóval nem nagy ugrás.
Magadra ismersz kis német könyvelőcske.
Lelépni nem a szomszédba kell menni. Amúgy jobbik, nem ... fityesz és nem mocskolom be a kezem a magyar politikának mondott alja szeméttel.

lilyhammer 2018.01.24. 22:22:04

@Pink Petsch:
Jó irányból közelíted, sok német, lengyel, román, szlovák(kollégát) ismerek, törököt, görögöt ...a többiekről nem nyilatkozom mert épp benne vagyok majd meglátjuk, de eddigiekhez képest pozitívabb.
Persze kár általánosítani mert mindegyikük között vannak jobbak rosszabbak. Viszont a munkahelyek között van azért különbség szépen.

Dikusz 2018.01.24. 22:28:42

@Zoole Reloaded: 3000 Ft, de ha Szegeden vagyok a barátaimnál, és átautózunk Gyálára (Szerbia), akkor ott 1 l alma/szilva/körte stb 1400 Ft, a meggy, birs 3500. Az öregnek díjnyertes pálinkái vannak.

Jó lenne nekem mindegyikből amit tudsz:)))

2018.01.24. 22:43:56

@lilyhammer: Ja, valahogy átjött ilyesmi a kommentedből ... bocs, nem ismerlek, igy nem akarok belemenni a "szerintemekbe" ...

London2009 2018.01.24. 23:08:43

@Pink Petsch: nem gondoltam, hogy igy komolyan veszed a keresem. Minden esetre, koszi! : )
Semmi gond nincs itt. Valamint en tobbszor leirtam, hogy de nem vagyunk minden teny birtokaban... Csak emiatt nem ertettem, hogy miert volt ez a reakcio, hogy de menjunk a busba. Egyeterteni meg ugye sosem kellett meg semmiben.

2018.01.24. 23:24:10

@gabors:
The most glaring difference when comparing a Nurse Practitioner vs RN is the education that is required before starting work and obtaining a title. Registered Nurses need, at minimum, an Associate's Degree in nursing while Nurse Practitioners need at least a Master's Degree.
...es azt meg sem emlitem, hogy ketevente nem csak ujra regisztralni kell, hanem meghatarozott dolgokbol ujra is vizsgazni. Mondom VIZSGAZNI. (Az USA-rol beszelek, Angliat nem tudom.)

@Asas66: jaj, hagyd mar ezt a mrs izeeet. O soha nem hagyta el a falutablat, csak akkor, amikor veletlenul a tehen kotele hosszabbra lett engedve. Az osszes "tudasa" a neten osszeolvasgatott hoaxokbol all.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.24. 23:24:30

@LepesMez: az valoszinü. Sokat emlegetett növér barátnöm mesélte, mennyire félnek a perektöl és a panaszoktol a dokik. Egy nagy egyetemi korházban dolgozik, a távozo betegek kérdöivet töltenek ki, s a seggük körbe van nyalva, csak ne legyen panasz. Söt ez néha a dokik/növérek munkájának rovására megy, de ez van.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.24. 23:37:51

@Pink Petsch: régen volt egy zárojeles kérdésem, amikor
ugy kikeltél a magyarok ellen, de nem jött rá válasz, most ujra megprobálom: te mi vagy? Mármint származásilag. Komolyan érdekel.

gabors 2018.01.24. 23:40:02

@vanvelemenyem: Figyusz nem ertelek igazan. Nem ezt irtam en is a valaszomban???? Dehogynem! Master Diploma kell emiatt nem lehet egy lapon sem emilteni az "apolo"-val vagyis amire a magyar szo utal .. az elnevezes marmint annak aki nem teljesen van kepben az angollal nagyon megteveszto lehet...

2018.01.24. 23:43:25

@London2009: At your service ;)))
No, csak, mert így átolvasva az angol dokis kommenmteket, az jött le, hogy rászálltatok a szerencsétlenre. Mondjuk, Mrs. Fapinától mást nem is vártam, de mint emlitettem, te ennél értelmesebb vagy, és képes vagy meglátni az árnyalatokat is. Már szerintem.

London2009 2018.01.24. 23:52:30

@Pink Petsch: dehogy. Akkor olvasd el azt is, hogy mit irtam. Tizszer irtam le kb., hogy a lenyeg, hogy megoldodott bla bla. Ettol fuggetlenul, mint emlitettem egyeterteni nem kotelezo. A kioktato valasz es az, hogy kerdezzek meg egy igazi britet meg na, eleg vicces. Majd igyekezni fogok azert persze. :D

2018.01.25. 00:01:23

@kisrumpf: Nem tudom .. leginkább magyar, genetikailag és kulturálisan is. Sőt, magyarabb a jelenlegi magyar miniszterelnöktől is ... már genetikailag, ugyanis szerencsétlent, a barna jegyei miatt cigánynak azonositják, pedig kun az istenadta .. bár az sem sokkal jobb, ha a történelmet nézzük.
Figyelj, sok nemzetiség keveredett a családunkban, a legmeghatározóbb a magyar-székely vonal volt, igy a genetika és a kultúra hozzájuk köt. De nem mindenáron. Tudom, hogy bántott, amikor azt irtam, hogy a magyarság el fog tűnni a történelem színpadáról nemzetként alig fél évszázadon belül (hacsak csoda nem történik), de ez elkerülhetetlen, az ilyen kis, minden szempontból jelentéktelen népek esetében. Max. pár évtizeddel lehet kihúzni, ami kb null komma null jelentőséggerl bír.
És igen, azt is tudom, hogy számodra -is- fura hogy éppen egy rommagyar mondja ezt, akikről az az általános felfogás Magyarországon, mint a mesebeli székelyről.
De ne feledd, mi, határon túli magyarok már akkor tudtuk mi az a melting pot, amikor a mai Magyarországon még a kifejezést sem ismerték. A magyarországi magyar társadalom egy homogén, rendkívül kirekesztő és intoleráns közeg. És ezt nem a politikailag gerjeszett migráns-hiszti miatt írom. Mert azt leszarom, sima politikai játszma, valós tartalom nélkül.

2018.01.25. 00:18:53

@London2009: Hát jah, mivel ő sem ismer benneteket, oszt kapta pofonokat kétfelől ..., hogy első szinten is minek lázzal sürgősségire menni .. épp csak azt nem tette oda Mrs. Fapina, hogy igyék kamilla-teát , a maradékot meg használja borogatásnak... :P Azért remélem, ha szaporodik, és a kölyke 4 napig 39 fok felett produkálja a testhőt, nem kamillateát főz, hanem elviszi a búsba a sürgősségire, már a második nap reggelén.
De inkább ne szaparodjon. Jobb lenne az mindenkinek.

M. Péter 2018.01.25. 01:13:54

@gabors: A Kanári-szigetekről máshová is csempészik az olcsó dohányt, pl. Egyesült Királyságba, Írországba, Németországba. A Kanári-szigeteken nem érvényesek a jövedéki adóra és áfára vonatkozó uniós szabályok, ezért onnan nem lehet korlátlanul behozni alkoholt és dohányárut.

2018.01.25. 01:55:11

@kisrumpf: Ja, és időközben, mivel ugye ilyen szívtelen kutya vagyok ...szóval azért időközben fent vagyok pár német fórumon is. Megejtően hasonló kérdés merül fel rendszeresen ilyen helyeken is, csak éppen switzerdeutsch témában ...
Német svájciak ... és az örök kérdés, ha valóban komoly konfliktus alakulna ki, akkor melyik ország "nyerne" az egyéni értékrendben? Nos, a "svicerdajcsoknál" lényegében Svájc, dacára annak, hogy kulturálisan és genetikailag is több közük van a németekhez és Németországhoz, mint az arománokhoz. És az ilyesmit a közösség rendszerint mindenféle külön anyázás néllkül tudomásul veszi.
De ha én azt mondanám, hogy egy súlyos konfliktus esetén ha választanom kellene Magyarország és Románia között, akkor ez utóbbit választanám, mert az a hazám, a polgára vagyok, akkor nemcsak a konfliktus miatt kellene aggódnom, ...

gabors 2018.01.25. 05:25:22

@M. Péter: "@gabors: A Kanári-szigetekről máshová is csempészik az olcsó dohányt"

pont errol van szo kommentelo gyakolatilag buszken meselte hogy cigit csempeszett es hogy milyen okos dolog .. nem nem eg a pofajan a bor hogy illegalis dologbol penzt csinalt ...

tudod vannak sokan magyarok mindenfele del amerikaban mert csak egy kis ugyes penzcsinalasrol volt szo semmi masrol egy kis csempeszet nem art az senkinek ...

remelem ertetted (nem tudom) mi ezzel a gond ... balkani kultura !!

Olliék 2018.01.25. 06:53:38

@gabors:
https://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szak/3475/szakleiras

Otthon van a diplomás ápoló, az főiskola,és msc-nek az okleveles ápoló.
Utóbbi szakmai jellemzőit tettem be.

2018.01.25. 07:04:49

@gabors: jajjjjjj. Bocsanat. Hat persze hogy nem neked akartam irni hanem a mrs izeeenek, akinek te is valaszoltal. Bocsanat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.25. 08:03:19

@Pink Petsch:

Büszke vagyok rá, hogy a liberálisok elmebetegnek tartanak. Ez számomra pozitív visszajelzés.

tanato 2018.01.25. 08:55:03

@Olliék: @lüke: @Mrs. Clayton: AZ hogy nem orvosok orvosi munkát végeznek nem ismeretlen itthon sem.rendkívül elterjedt,igaz nem publikus,hogy városi ho. ügyeleteket mentőtisztek látnak el=igaz erről az ellátott beteg nincs informálva".Csak akkor értesítenek egy háttérben lévő orvost ha hatósági eset jön,(halottszemle,rendőrségi ügyek,gyilkosság,öngyilkosság,baleset,drogos vagy alkoholos sofőr vérvétele stb.)

London2009 2018.01.25. 09:24:41

@Pink Petsch: de basszus. Pont ezt gondoltuk maskent mindndketten, kivetelesen egyet ertve, hogy ezzel nem varok ot napig es Husvet Hetfo ejjelig... A stilus meg hagyott kivetnivalot maga utan. De azert tudtam aludni tegnap. :D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.01.25. 09:36:28

@Pink Petsch: köszönöm szépen a válaszaidat. Megérte várni rájuk.

kakuto 2018.01.25. 10:52:21

@gabors:

Tul vagy rajta mar vagy torest okozott benned ez?
Balkani kultura igen, sose mondtam hogy nem az.

Tudod errefele majdnem minden masodik haznal vettek vagy mentek ukran benzinert cigiert vodkaert. Jovedeki ado nelkul.
A brazilok festettek a paprikat teglaporral a 90es evekben neha raktak bele torott uveget is a sulya vegett.
Amugy cigibol szerintem annyit hoztunk amennyi anno a limit korul volt mert amugy kiszedtek volna a csomagokbol.
Remelem nem voltal sose illegas usaban de meg tort szoftvert se hasznaltal windowson. Ilyen ember kene magyarba vezetonek mint te. Jozan... Gondolkodasu.
:)

vándor madár 2018.01.25. 15:06:04

@Mrs. Clayton: "ezert “apolokat” kenytelenek tovabbkepezni h orvosi feladatokat elvegezzenek"

Esetleg felötlött már az a gondolat, hogy ki határozza meg, mi orvosi feladat? Már Hyppokrates megírta vagy az éppen aktuális kormányzat dönti el? Ahogy elnézem, Mo-n is kezdenek ébredezni és rájönnek, hogy kész öngyilkosság, amit eddig csináltak, mert (máshol) messze nem minden feladat orvosi feladat, ami még annak számít. Ma túl sokáig élnek az emberek, erre egy rendszer sincs felkészülve, sem a nyugdíj, sem az egészségügy terén. Erre a két területre sokkal többet kellene elvonni az emberektől, ami nem megy csak úgy, ezért az elvonások mellett megszorításokat alkalmaznak és a rendszereket valamint az oktatást reformálják át.

Nem akarlak elkeseríteni, de megnéztem a neten és kiderült, Mo is volt szonográfus képzés, amiben a röntgenasszisztenseket képezték át. Azt nem tudom, hogy ilyen van-e még, de ha most nincs, majd biztosan lesz megint a várólistákat tekintve. "Jelenleg Magyarországon a szonográfusképzés a 32/2008. (VIII. 14.) EüM rendelet értelmében alapképzésre ráépített szakasszisztensképzés formájában végezhető." www.radiologia.hu/szakma/mro/cikk/szonogr_fusk_pz_s.html

Nagy -Brittaniában van szonográfusképzés és láss csodát, ápolók is képezhetik tovább magukat annak. "The sonographer may have originally trained as a radiographer, some may have originally trained as a nurse or midwife (for example). Individuals may also be direct entrants to sonography training." www.nhsemployers.org/your-workforce/retain-and-improve/standards-and-assurance/professional-regulation/role-of-the-employer/medical-radiography-and-ultrasound-workforce

Szerintem nem valami ördögtől való véghezvihetetlen feladat egy szonográfia megcsinálása és egyáltalán nem annak kell kiértékelni a felvételeket, aki húzogatta a testeden azt az izét, bár nem tudom elképzelni, hogy aki mondjuk napi 30 felvételt megcsinál, az előbb-utóbb ne lásson semmit, de ezt most hagyjuk. Megnéztem, mi az izé neve - vizsgálófej.

Évekkel ezelőtt láttam egy adást a tv-ben, amiben azt mutatták, hogy indiai radiológusok Indiában értékelik ki amerikai páciensek USA-ban készített röntgen, stb. felvételeit. Azt írja az újság, hogy "Magyarországon ma még kevés sikeres e-Health alkalmazás létezik – ", nem is csodálom ilyen hozzáállással. medicalonline.hu/informatika/cikk/a_telemedicina_jelene_es_jovoje

A rendelőben meg a portás az nem egy portás, hanem valami eü. dolgozó, akinek pont az a feladata, hogy vagy elhajtsa a jónépet vagy sürgősségi szempont szerint adjon időpontot, különben az lesz, mint ami Mo-n volt régebben, hogy kb. 86-an ott ülnek egyszerre a rendelőben és egymás köpködik tele bacikkal. Valami ilyesmi szerepe lett volna gondolom Mo-n is a vizitdíjnak, ugyanis a telefonos időpontfoglalás főleg a háziorvosnál nem kivitelezhető, mert sok idősnek még telefonja sincs és ha van is, nem tudja véghezvinni.

Azért, hogy lássunk valami más példát is, itt van pl. egy cikk, igaz németül, ami arról szól, hogy Finnországban 50 páciensből 20 kerül az orvos elé. A többit vagy elhajtják vagy ellátják az ápolók - "Von 50 Patienten sehen nur 20 einen Arzt. " Érdekes módon nem azt írták, hogy mennyire szar az egészségügy, hanem, hogy szervezett, hatékony és jó, sőt a cikkben még az is benne van, hogy a legolcsóbbak közé tartozik. Persze erről biztosan más véleménye van annak, aki ott akár egyszer is rossz tapasztalatot szerzett.
www.aerzteblatt.de/archiv/77041/Finnisches-Gesundheitssystem-Durchorganisiert-effizient-gut

vándor madár 2018.01.25. 16:24:42

@Virago_1000: "Angliaban az orvosok - foleg ugynoksegeken keresztul rettenetesen tul vannak fizetve"

Ez már másnak is feltűnt, lásd e cikket:
"British GPs are best paid in the West... but our nurses get less than average." Igaz, itt nem minden orvosról van szó, csak a háziorvosokról. És ami még érdekes, az ápolók viszont az átlagfizetésnél is kevesebbet keresnek, ami színvonal az OECD -ben csak Szlovákiában és Magyarországon rosszabb.
"The typical nurse earns just 90 per cent the value of the average salary – a level that is worse only in Slovakia and Hungary."
www.dailymail.co.uk/news/article-2510905/British-GPs-best-paid-West--nurses-average.html

A (házi)orvosok goddish attitüddel bírnak, a pácienseknek meg ajánlják, hogy pushier attitudöt vegyenek fel velük szemben.
"Patients have been urged to adopt a pushier attitude to get doctors to prescribe the drugs they need." Persze ez még mindig csak a gyógyszerfelírásra vonatkozik, nem a beutalóra.
www.bbc.com/news/uk-25890572

Most már gyanítom rosszmájúan, hogy azért olyan magas a UK-ben és Hollandiában is a háziorvosok fizetése, mert részesülnek abból, amit a pácienseken megspórol az állam gyógyszeren és további kezeléseken beutaló hiányában. Hollandiáról írták itt többen, hogy mindenki taknyos és a háziorvos mindenre Paracetamolt ad vagy semmit. Engem egyébként az érdekelt volna igazán, ha olyan statisztikát is összeállítanak, ahol az orvosi kereseteket a nem biztosításon alapuló egészségügyben is kimutatják, ha már ezzel foglalkoznak. Pl. USA-ban és Svájcban nagyon magas az egyének által fizetett betegbiztosítás, úgyhogy az egészen más tészta, mint pl. a UK-ben, ahol adókból finanszírozzák az eü-t.
medicfootprints.org/10-highest-paid-countries-world-doctors/

vándor madár 2018.01.25. 16:42:41

@Pink Petsch: "Én, mint a régió felületes ismerője, a középmezőnybe soroltam volna, magyarországi szinten ... de Borsoddal semmiképp sem egy kategóriába."

A legrosszabb, legalább is statisztikailag az Észak-Alföld, nem Észak-Magyarország, ott legalább van valami ipar. Utóbbival egyszinten van Dél-Dunántúl, de ha Paks milliárdjait kiveszed belőle, akkor szerintem az a legrosszabb.
index.hu/gazdasag/2017/04/01/eu_regiok_fejlettsege/

Iván Gyeprefos 2018.01.25. 17:21:44

@vándor madár: " Svájcban nagyon magas az egyének által fizetett betegbiztosítás, úgyho"

Magas lenne?
Egy nem vezető felsőfokú végzettségű esetében A bruttó jövedelem 2-7%-a, attól függően, hogy egyszer se beteg vagy egész évben az ágyat/kórházat nyomja valaki.

Magyarországon hány százalékot is vonnak? Szerintem még a munkavállalói levonás is több ennél, nem beszélve arról, hogy a munkáltató annak többszörösét fizeti be a bér után.

Iván Gyeprefos 2018.01.25. 17:21:52

Cenzor, remekül működik a módszered, a fehér listás embereid cigányoznak, személyeskednek. Ld fent Mrs fapina és hasonlók.
Engedd meg hogy gratuláljak!

Határátkelő 2018.01.25. 17:27:41

@Iván Gyeprefos: Szerintem senki nem cigányozott. Te viszont kiestél a szerepedből. Máskor erre jobban figyelj.

Határátkelő 2018.01.25. 17:29:11

@Pink Petsch: Szerintem ezt itt nem kellene. Vannak erre megfelelő helyek... kösz.

London2009 2018.01.25. 18:12:48

@Határátkelő: mondtam en, hogy ez o! Veszek is egy lottot de izibe'! : )

vándor madár 2018.01.25. 19:36:13

@Iván Gyeprefos: "Egy nem vezető felsőfokú végzettségű esetében A bruttó jövedelem 2-7%-a, attól függően, hogy egyszer se beteg vagy egész évben az ágyat/kórházat nyomja valaki."

Ezt már 1x írtad, hogy abetegbiztosítást levonták a bérből, most készültem rá válaszolni.
Svájcban nem függ a betegbiztosítás a jövedelemtől, mindenki egyéni kötelessége és fejenként fizetendő, gyerekekre és nyugdíjasoknak is. Olyan, mint a Casco és van még kötelező önrész is, évi 1.000 frank, de ebből csak az első 300-at kell egyszerre kifizetni, a többit 10%-os részletekben, feltéve, ha igénybe vetted az egészségügyet.

vándor madár 2018.01.25. 20:12:12

@Iván Gyeprefos: "Magyarországon hány százalékot is vonnak? Szerintem még a munkavállalói levonás is több ennél, nem beszélve arról, hogy a munkáltató annak többszörösét fizeti be a bér után"

Ha minden igaz, bár nem vagyok biztos benne, hogy jól értettem, akkor Mo-n 2018-tól 7%-ot fizet a munkavállaló és 19,5% -ot a munkáltató. Ez havonta összesen kiad annyit egy magyar átlagfizetésnél, mint egy svájci alsó kategóriás havi betegbiztosítás. Csakhogy!
Svájcban a betegbiztosítás általában ennél sokkal drágább és mindenki fizeti még az önrészt is és napi 10 frankot a kórházban az első egy hónapra, míg Mo-n a gyerekekre, nyugdíjasokra nem fizet senki, ez kb. kitesz 4 millió főt. Aki nincs alkalmazásban, az fizet havi kb. 7.000 Ft-ot, már ha fizet. Hogy a kényszermunkásokat a munkavállalói kategóriába sorolják-e és ők hogy fizetik a tb-t, arról nekem nincs fogalmam. Magyarán Mo-n nagyságrendileg a fele lakosság nem fizet semmit. De lehet, hogy tévedek és az állam az egyik zsebéből kiveszi és a másikba beteszi a nyugdíjasok betegbiztosítását, de akkor mégis fejenként mennyit?
Summa summarum Mo-n az eü. bevétel töredéke a svájcinak és még ott is több kórházat és minden egyetemi klinikát meg kell támogatni adókból több tízmilliós nagyságrendben.
De egyébként én nem erről a témáról írtam fentebb, de sebaj.

Iván Gyeprefos 2018.01.25. 20:55:13

@vándor madár: nem írtam ilyet, nem vonták le, úgy van ahogy írod, mindenki fizeti magának külön, teljesen függetlenül a munkaviszonytol.
Csupán a mértékét fejezem ki a bér százalékában. Nyilván egy betanított munkás fizetésére vetítve kedvezőtlenebb az arány, de a bér 7+19%-át tuti, hogy meg se közelíti.
Ezért mondom, hogy akkor most melyik is a drága? A bér pár százalékát vagy a bér negyedét kitevő egészségügy?

(Amit a kötelező önrészrol írsz, az nem egészen helyes, bonyolultabb, te magad választod ki az önrészt 300 és 2500 Frank között, és ennek mértéke komolyan befolyásolja a biztosítás havi díjat. Ezt beleszámoltam az említett 2-7%-ba.)

vándor madár 2018.01.25. 21:44:26

@Iván Gyeprefos: "Ezért mondom, hogy akkor most melyik is a drága? A bér pár százalékát vagy a bér negyedét kitevő egészségügy?"

Nyilván nem a bér 7+ 19%-a van Svájcban betegbiztosításra fizetve, mivel a munkáltató nem vállal semmiféle részt a betegbiztosításban, de ha a dolgozó szemszögéből nézzük, akkor lehet, hogy a 7% néha egybeesik, ami persze összegszerüleg ég és föld.
Vagy ha úgy gondolod, hogy Mo-n sok pénz van befizetve a TB-be, akkor az hol van? Miért olyan katasztrófális az egészségügy állapota? A járulékokból is stadion épült? Az egészségügy mindenhol drága és sehol nem problémamentes. Én abban is biztos vagyok, ha Mo-n annyi pénz lenne rá mint Svájcban vagy valami csoda folytán korlátlan pénz lenne rá, akkor is problémás lenne, mégpedig az emberi hozzáállás miatt.
Azt remélem nem gondolod, hogy ha a munkáltató Mo-n kevesebb járulékot fizetne, akkor azt azon nyomban a dolgozóknak osztaná ki bér formájában? Érdekes, hogy a járulékok alig csökkentek, mégsem probléma kifizetni a megemelkedett béreket.

Svájcban kell vállalnod minumum 1.000 Frankot évente, de az elképzelhető, hogy nem kell kifizetned (mindet), ha az egészségügy igénybevétele nem került annyiba. Ha a legalacsonyabb "önrészt" vállalod, ami 300 + 700, akkor a 300-at egyből lecsókolják, a 700-at pedig a számlák 10%-os részletében. Ellenben ha mondjuk januárban van egy műtéted és az mondjuk 10.000 frankba került, akkor akkor ki kell fizetned az 1.000 frankot (300 Franchise + 700 Selbstbehalt) és letudtad a részedet december 31.-ig. Erre biztosan adnak részletfizetést, ha kérvényezed, mert azért nem mindenki tudja előrántani a mellényzsebből ezt az összeget. A közérthetőség kedvéért egyszerűen önrészt írtam, mert aki nem ismeri a rendszert, annak így érthető.

"Wenn Leistungen für Arzt, Spital oder Medikamente erbracht werden, müssen sich Versicherte an diesen Kosten beteiligen. Die Kostenbeteiligung besteht aus der Franchise sowie einem zusätzlichen Selbstbehalt von 10 Prozent. Die Zusammensetzung der Kostenbeteiligung ist im Krankenversicherungsgesetz (KVG Art. 64) geregelt." A tényleges önrész az 700 frank, így jön ki az 1.000 minimum. Azt ne kérdezd meg tőlem, hogy ebben az esetben a "Franchise" jelentése pontosan hogy szól magyarul, mert nem tudom. És ami a legfontosabb, ők sem tudják, mert soha nincs megnevezve németül sem. Itt van egy magyarázat.

sanablog.ch/francais-franchise-et-participation-aux-couts-quest-ce-que-cest/

taga20 2018.01.25. 21:44:29

@Iván Gyeprefos: erdész, te szopni jársz ide!:)))

Iván Gyeprefos 2018.01.25. 22:36:42

@vándor madár:

A mondanivalóm lényege, hogy a fizetés százalékában kifejezve a svájciaknak sokkal kevesebbet kell fizetniük az egészségügyi ellátásra, mint Magyarországon.
Persze, mivel a svájci átlagfizetés kb. négy-ötszöröse a magyarénak, összegszerűen a svájci nyilván jóval többet fizet. Ettől még nem a svájcit nevezném drágának.

GDP arányosan Magyarország szerintem lényegesen többet költ az egészségügyre, mint Svájc.

Ráadásul Svájcban anyagilag is nagyon megéri vigyázni az egészségedre. (Nyilván ez a krónikus betegeknél nem opció, de azért elég sok a nem krónikus beteg, szerencsére.)

M. Péter 2018.01.25. 23:16:50

@Iván Gyeprefos: A statisztika szerint Svájc költ többet a GDP %-ában mérve is.
data.oecd.org/healthres/health-spending.htm

tireless treehugger 2018.01.25. 23:28:29

Néhány százalékos elvándorlás nem okozott volna ekkora hiányt. A gazdaság bővülése nem nagyobb mint a hatékonyság növekedése, több melósra nincs szükség mint 10 éve.
Az elvándorlás és feladatszűkítés miatt a kiszolgáló munkákból sokkal kevesebbre van szükség, ez például a tanarak-nővérek elvándorlását okozta, és ha összeadjuk a létszámcsökkenést és munkacsökkenést akkor a jelenlegi hiányhoz 10%-os elvándorlás jön ki.
Építőipar hasonló, nincs építőipari boom, betonépületekhez nem kell sok ember, karbantartás és fejlesztések elmaradnak, magánépítési igény jelentéktelen. És még így is hiány van tehát megint nagyon arányú az elvándorlás.
De hasonló a diplomásoknál, még a büfészakost is szívesen látják máshol, lehet hogy csak az otthon lenézett "recepciós" lesz, de aki látott már forgalmas céget az tudja hogy komoly végzettség és nagy tudás kell hozzá. Minden diplomást szinte azonnal el lehet helyezni, 5x kedvezőbb életkörülmények között, minek maradna otthon?

keressétek ki a közszolgálati egyetem felmérését, közvetlen megkereséssel csinálták, beleolvastam néhány hónapja, aszerint 10% már elment, 38% pedig tervezi.

Shaktee 2018.01.25. 23:28:43

@Iván Gyeprefos: szia tesókám :)

Jó téged is látni errefelé!

vándor madár 2018.01.26. 01:31:30

@Iván Gyeprefos: "A mondanivalóm lényege, hogy a fizetés százalékában kifejezve a svájciaknak sokkal kevesebbet kell fizetniük az egészségügyi ellátásra, mint Magyarországon. ...
Ettől még nem a svájcit nevezném drágának."

Figyu ön nem szeretnék erről napokig értekezni. Nézd meg a számokat.
Itt van egy kis izelítő, hogy Svájcban 2018-ban kantononként nagyjából hogy néz ki a betegbiztosítás.
Akárhogy vigyázol Svájcban az egészségedre meg prevenció meg bio meg biatlon meg tréning, ezt a betegbiztosítást akkor is ki kell fizetni + külön a táppénzbiztosítást is, utóbbit levonják a béredből. Amin spórolni tudsz, az az önrész, ami meg nagyon rizikós tud lenni, ha magasat vállalsz. Ha nem történik semmi, akkor minden OK, de ha elüt az autó és egy hónapig kórházban leszel, akkor megszoptad.
bazonline.ch/schweiz/standard/so-stark-steigen-die-krankenkassenpraemien/story/24456903
Mo-n a munkavállalók 7% egészségbiztosítást fizetnek. Az nem érdekli a munkavállalókat Mo-n, meg máshol sem, hogy a munkáltató mennyi TB-t fizet.

Én még soha senkitől nem hallottam, hogy szerinte reális, amit a betegbiztosításra kell fizetni Svájcban. Mindenki nagyon is sokallja és most már elég sokan vannak, akik nem is bírják fizetni. A hírek szerint 2015-re 285 millió frankra emelkedett a ki nem fizetett betegbiztosítás, ami azért nem semmi. És ennek mi is az oka? Nem esetleg az, hogy az egészségügyi dolgozók túl jól keresnek? Meg tán nem kellene minden sarokra 1-2 milliós MRI készülék meg szállodai kiszolgálás a kórházakban meg még sok minden más, amit úgy egyébként pozitívnak ítélnek meg az emberek.
"KRANKENVERSICHERUNGEN ⋅ Immer mehr Krankenversicherte zahlen ihre Prämien nicht. 2015 ist die Zahl der Nicht-Zahler gegenüber dem Vorjahr um 20,4 Prozent gestiegen. Ein Grund sind die steigenden Prämien. Die Folge: Die Kantone mussten 2015 rund 285 fehlende Millionen Franken berappen."
www.tagblatt.ch/nachrichten/schweiz/Kantone-muessen-unbezahlte-Praemien-berappen;art253650,4884476

Szerintem az állam anno tehermentesítette a munkáltatókat a betegbiztosítással a nyugdíjkassza terhére aminek a felét ugye a munkáltatók fizetik és most jönnek a problémák, mivel a betegbiztosítást nem úgy vonják le. A nyugdíjkasszával meg jól tudnak manipulálni a munkáltatók, mert van ahol éppen csak hogy a minimumot fizetik be.

A híradások szerint Svájc egészségügyi rendszere az USA után a 2. legdrágább a világon.
"Die Schweiz leistet sich im internationalen Vergleich ein teures Gesundheitssystem. Besonders stationäre Behandlungen sind teurer als in anderen Ländern. In absoluten Zahlen hat die Schweiz kaufkraftbereinigte Ausgaben von 6325 US Dollar pro Einwohner. Damit liegt sie mit weitem Vorsprung auf dem zweiten Platz. Nur die USA verzeichnen noch höhere Ausgaben von 8713 US Dollar pro Kopf" www.vimentis.ch/d/publikation/516/Kosten+des+Gesundheitswesens+%E2%80%93+Ein+internationaler+Vergleich.html

gabors 2018.01.26. 03:06:48

@kakuto: "Amugy cigibol szerintem annyit hoztunk amennyi anno a limit korul volt mert amugy kiszedtek volna a csomagokbol."

Nem ezzel van gond hanem hogy buszken elmondod hogy eladni vitted..Latom most sem latsz ebben semmi rosszat NA ez a balkani...

"Remelem nem voltal sose illegas usaban ..."

Ha regebben is olvastad blogot akkor tudnad hogy ezt mar sokan probaltak (hagyma vagy 10x) ... de a valasz NEM egyetlen napot sem voltam illegalis az USA-ban illegalissan sem dologoztam (reszben mert szerencsem volt ...) az igaz hogy 13 evet vartam az allampolgarsaggal .... mert nekem a zoldkartyan elonyosebb volt ..

" de meg tort szoftvert se hasznaltal windowson." nem igen mert sajat otthoni gepen 1995-ben csak Linux-ot hasznaltam a cegnel meg nem igen van lopott szoftware es mikor felhasznalokat is kellet tamogatnom nem segitettem masnak sem ilyennel .. az igaz hogy a Mo-on apamnak vett gepen a boltban helybol tort windowst tettek fel csodalkoztam is de az akkor (meg most is balkan) ....

Eleg ennyi ???

gabors 2018.01.26. 03:17:46

@vándor madár: "de ha elüt az autó és egy hónapig kórházban leszel, akkor megszoptad."

de gondolom csak akkor ha az elutott volt a hibas (ami azert furcsa) mert egyebkent (legtobbszor) csak az autos a hunyo es az O biztositoja fizet .. .a biztositasomba van ilyen tetel ... ha meg nem akkor a hibas autos mindenet elperelik ....

inkabb valami olyan lenne jo pelda hogy jozsi felmaszik a hegyre megcsuszik legurul es csak eppen nem hal meg na ez csod lehet

kakuto 2018.01.26. 06:37:20

@gabors:

Eleg :)

Aranyember vagy.

Iván Gyeprefos 2018.01.27. 15:55:40

@vándor madár:

Ha nem vagy beteges, nem éri meg alacsony önrészt választanod, mert ennek a havi díja lényegesen drágább.
Szerencsére egy csekély kisebbség az, Aki svájci fizetésből nem tud felretenni biztonsági tartalékként kétezer frankot egy esetleges kórházi kezelésre.

Mivel Svájcban egy diplomás, nem vezetői átlagfizetés pár év gyakorlattal eléri a 100ezer frankot éves szinten, az egészségbiztosítás meg megúszható 2-3 ezer Frankbol, ha nem vagy beteg, illetve a 6 ezret komoly, tartós betegség esetén se lépi át, ezért egy diplomás a bére 2-6%ába fáj, míg pl. Magyarországon ez csak a munkavállalónak 7%-ába kerül. Plusz közel 20% a munkaadonal merül föl.

Nem vitás, hogy a svájci egészségügy is évek óta jóval átlag felett drágul. Nyilván senki se örül, ha többet kell fizetnie. A következő években ez folytatódni fog. Ez az ára az újabb és újabb rák gyógyszereknek, meg a meghalni vonakodó embereknek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása