oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. december 10. 06:30,  Magyarnak lenni Amerikában száz éve és most 147 komment

2017. december 10. 06:30 Határátkelő

Magyarnak lenni Amerikában száz éve és most

Vajon ma ugyanolyan kihívás magyarnak lenni (és maradni) Amerikában, mint száz évvel ezelőtt? Vajon az internet és tárai könnyebbé vagy nehezebbé tették a helyzetet? Ez az egyik téma ma, emellett készülünk egy kicsit a karácsonyra, és kiderül az is, mi hiányzik a legjobban a Magyarországon élő hollandoknak.

Miért szereted azt a várost / országot, ahol élsz? Szedj össze 10 okot, és írd meg a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

amerika.jpg

Az identitás megtartása (vagy éppen elvesztése) mindig is a külföldi élet egyik legnagyobb kérdése és problémája volt. Ezt boncolgatta legutóbbi posztjában Prérifarkas, az azonos nevű blog szerzője.

„Természetesen a magyarokat már nem gúnyolják HUNKY-knak az Egyesült Államokban, és nem bélyegzik meg őket egy sor negatív jelzővel, de már nem is adnak okot erre. (...) 

Magyarnak lenni és maradni szerintem manapság Amerikában ugyanolyan kihívás. Az egyedüli különbség, hogy ma mindez egy sokkal modernebb, sokkal felgyorsultabb és ezerszer kompetitívebb környezetben történik, ahol a sikernek – azaz a cölöpök leverésének – egyik alapfeltétele a társadalomba való beilleszkedés. 

Csúnya szóval élve az amerikanizáció – bár a szó minden pejoratív értelmezése nélkül. Legalábbis azoknak, akik a hosszútávú letelepedés és családalapítás céljával érkeznek és érkeztek az új hazába. 

Ezen honfitársaink többségének életében ugyanis előbb vagy utóbb elérkezik egy olyan pont, amikor el kell dönteniük, hogy mi a fontosabb számukra: megmaradni csak és kizárólag magyarnak vagy beilleszkedni az új társadalomba? 

A félreértés elkerülése végett, fontos hangsúlyozni, hogy a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást, sőt számomra a helyes „megoldás”: (…) egyszerre kell magyarnak és amerikainak is lenni! 

Ha viszont Amerikában élő honfitársaink úgy döntenek, hogy megmaradnak „csak” magyarnak, akkor ezzel nagy mértékben limitálják érvényesülésüket hosszú távon új – és ne feledjük – saját maguk által választott hazájukban. 

Abban az esetben, ha kizárólag amerikainak vallanák magukat, akkor pedig – rövidtávon biztosan, középtávon valószínűleg – a hitelességüket és ezzel elfogadottságukat kockáztatják. Hosszabb távon ez már működik és erre számos példa is akadt. 

Az olvasó, aki magyar szülőktől, Magyarországon született és ott is nőtt fel 

Egy-két kivételtől eltekintve, az átlag magyarországi olvasó talán nem is érti ezt a problémát, mert sosem került szembe ilyen helyzettel. Egy nyelv, egy nép egy nemzet, egy haza. 

Ebből kifolyólag többségük jó esetben furcsállja, rossz esetben elítéli, ha valaki külföldön „feladja teljes” magyarságát. Meg lehet őket is érteni, mert ahogy említettem, számukra ez egy teljesen új és szokatlan szituáció, amivel tapasztalat híján nehéz azonosulni. (...) 

Az olvasó, aki külföldi szülők gyermekeként, külföldön született, de Magyarországon nőtt fel és ott is él 

Apró, de annál gyakoribb „visszajelzésekből” jól tudja, hogy ha ott akar élni, ahhoz magyarul is kell beszélnie valamilyen szinten (legalábbis meg kell próbálnia) és be kell épülnie abba a mai magyar társadalomba, ami nem feltétlen a legelfogadóbbak egyike. 

Ha ezt ne adj Isten nem teszi, akkor a nem éppen következetes átlag magyar állampolgár skizofrén módon, egy kettős identitással Magyarországon élő „idegentől” éppen azt várja el, még talán követeli is,  - jelesül, hogy mondjon le született identitásáról –, amit (…) kifejezetten elítél külföldön. (...) 

Az olvasó, aki külföldön született ugyan, de ott magyar közösségben nőtt fel 

Itt az egyszerűség kedvéért gondoljunk egy Erdélyben élő magyarra, aki nagy valószínűséggel – helyi szinten legalábbis – többségi magyar közösségben él. (…) Számára a magyar identitás „bárminemű feladása” az évtizedeken keresztül megtartott, áldozatok árán megvédett és sokszor erőszakkal is kiharcolt magyar közösség meggyengítését is jelentheti vagy éppen kezdheti. (...) 

Az olvasó, aki külföldön született magyar szülőktől, de külföldön NEM magyar közösségben nőtt fel 

Megint csak a könnyebb szemlélhetőség kedvéért, gondoljunk itt egy olyan magyar ismerősünkre, rokonunkra, aki például Amerikában vagy netán Németországban él ma is. (…) 

Tudja, hogy hosszú távon a siker és az érvényesülés kulcsa az integráció.  Többségük el sem gondolkozik ezen, mert ez természetes számára. Elfogadja a kettős identitást, szinte mindegyikük még valahol büszke is rá, sőt van olyan is, aki ebből még tőkét is kovácsol.” 

A teljes posztot érdemes elolvasni, itt teheted meg.

Ami a legjobban hiányzik a magyarországi hollandoknak 

Nyilván sok minden lehetne ez, de most koncentráljunk a gasztronómiára! Ha pedig étel, akkor az nem lehet más, mint a… witlof – legalábbis a Hollandokk szerint. Amit persze mi, magyarok is ismerünk, csak éppen messze nem játszik olyan fontos szerepet az étkezésünkben, mint a hollandokéban.

cikoria_foto_bien_hu.jpg(Fotó: bien.hu)

„A witlofnak természetesen magyar neve is van, ez a cikória. Magyarok leginkább kávépótlóként ismerik, de ma már inkább örülnek neki, hogy nem kell cikóriakávét inniuk. 

A holland zöldségespultokon viszont feltűnően felülreprezentálva találjuk ezt a finomságot, igaz, elsősorban a leveleit, amiből egyáltalán nem tanácsos kávét csinálni... 

Aki szokott kicsit a magyarországi hollandok Facebook-csoportjában kukkolni, az számára máris világos, hogy a hollandusoknak éppen ez a witlof-bőség hiányzik nálunk, főleg ilyentájt, amikor a szezonja is elkezdődik. 

Illetve, ma már mindig szezonja van, de az igazi ínyencek megérzik a vízkultúrás termesztés hátrányos hatását, amitől természetesen ízetlenebb, silányabb lesz az alapanyagunk. Szerencsére, aki először próbálja ki, úgysem fogja érezni a különbséget. :-) 

Először is, tegyük tisztába a cikória eredetét: eredetileg nem is holland, hanem belga zöldségről van szó, Hollandiában „Brussels loof” a másik neve. 

A legtöbb recept ennek megfelelően inkább belga mint holland, de ennek igaziból még örülhetünk is, hiszen a szintén sültkrumplievő déli szomszédok sokkal gazdagabb gasztronómiával büszkélkedhetnek. (...) 

Ha mi is szeretnénk cikóriát készíteni, kezdjük kicsiben, és bolondítsuk meg besamellel, sajttal, a húsevők pedig sonkaszeletekkel akár. 

Két cikóriafejet vágjunk hosszában ketté, a torzsájából vágjunk ki egy centinyit, majd pároljuk meg folyékony vajon (vloeibare boter), sózzuk, borsozzuk. 

(A folyékony vaj flakonjára általában „culinair” és/vagy „bewust” van márkától függően írva, és a vajak és margarinok mellett találjuk. A nevével ellentétben nem mindenki tartja túlzottan egészségesnek, de legalább nem macerás a használata, és igazán pici is elég belőle.)” 

Hogy miként folytatódik a recept, azt olvassátok el az eredeti bejegyzésben!

Tíz év és egy kis előkarácsony 

Tíz évig írni egy blogot (egyáltalán: tíz évig csinálni bármit) nem kis dolog, úgyhogy az első szó a gratulációé Christine-nek, aki azóta írja blogját. Éljen, éljen és csak így tovább!! Majd mindjárt elmondja ő, ennyi idő alatt mennyi bejegyzés született, aztán kicsit készülődünk a karácsonyra is.

christine_karacsony.jpg

10 év

932 poszt

3600+ hozzászólás

114 követő

+

sok új ismerős, néhány barát, rengeteg kedves emlék, évkönyvek, amik a blog alapján születnek, hogy legyen kézzelfogható változata is az emlékeknek. (…)

Hiába kezdődött el a karácsonyi szezon, valahogy nincs igazán hangulatom. Mondjuk idén a városban csellengve se kapja el az embert a hangulat. A karácsonyi kirakatok csak árnyékaik korábbi önmaguknak. Persze (vagy épp ezért) verseny se lett rájuk kiírva. 

Hogy a boltoknak mi bajuk azt nem tudom. Nálunk az a gond, hogy hamarosan jönnek cserélni a teljes fűtésrendszert. Igen most. Decemberben. Mínusz két fokban. (...) 

Közben megvan a karácsonyi desszert. Gyorsan le is teszteltük. :) Persze ez csak egy a sok finomság közül, még ajándék szaloncukrot is kaptunk. Ami számomra azért extra különleges, mert ez most ízlett. Az utolsó néhány alkalommal már nagyon nem ízlettek a szaloncukrok, de ez finom.” 

Ha szeretnétek rengeteg adventi képet nézegetni Christine blogján, akkor ide kattintsatok!

HÍRMONDÓ 

A hét legérdekesebb külföldi állásai kávé mellé 

Hét nap, hét külföldi álláslehetőség – azaz ismét itt a már szokásos heti összefoglaló, hogy ha esetleg lemaradtál volna a hét során egy-egy érdekesebb ajánlatról, akkor most pótolhasd. 

Megvan az áttörés Brexit-ügyben! 

Megszületett a történelmi Brexit-megállapodás lehetősége Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök között Brüsszelben. A nagy kérdés most a merre tovább. 

Egyre több fiatal megy külföldre 

A szakképzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémát jelent Magyarországon, ennek egyik megoldása lehetne a szakképzési rendszer megújítása. Csakhogy a fiatalok közül is egyre többen döntenek a határátkelés mellett. 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Nagy-Britannia Hollandia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213459451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2017.12.10. 15:22:31

@Pink Petsch: az alatt is lehet makkot szedni :-)))

SzZoole 2017.12.10. 15:26:04

@Pink Petsch: tudod, hogy nem lehet, én csak egy nőnek elek :-))

2017.12.10. 15:29:36

@Zoole Reloaded: Khm ... sima makkszedésről voltszó ... oder? ;)))

SzZoole 2017.12.10. 15:33:59

@Pink Petsch: na de Pinki, fenyő erdőben makkot szedni? :-)))

Hallod, haggyuk azt a témát, mert azt hiszik akik nem ismernek, hogy két ápolt beszélget a mentalhouse-búl :-)))

SzZoole 2017.12.10. 15:36:10

@Pink Petsch: viccet félre téve, valóban nagyon szép helyen élsz/dolgozol, lehet egyszer meglátogatunk haza vagy visszafele :-))
Most nem viccelek

2017.12.10. 15:48:12

Na, de hogy poszthoz is pofázzak valamennyit, ne csak itt flörtöljek állandó partneremmel :DDD

"Az olvasó, aki külföldön született ugyan, de ott magyar közösségben nőtt fel
Itt az egyszerűség kedvéért gondoljunk egy Erdélyben élő magyarra, aki nagy valószínűséggel – helyi szinten legalábbis – többségi magyar közösségben él. (…) Számára a magyar identitás „bárminemű feladása” az évtizedeken keresztül megtartott, áldozatok árán megvédett és sokszor erőszakkal is kiharcolt magyar közösség meggyengítését is jelentheti vagy éppen kezdheti. (...)"
Nos, ez volt az idézet ... A "nagy valószinüséggel" kitételes mondatokkal mindig baj van ... jellemzően az, hogy ritkán passzolnak a valósággal. Ez esetben a tömbmagyarság élés Románia 42 megyéjét tekintve (ebben már benne van Bukarest municipium is) mindössze 3-ban adatik meg. Természetesen a szórványban élő rommagyarok is alkotnak többségi falvakat vagy akár városokat is más megyékben. De az teljesen más helyzet.
Viszont, ahogy az idézett blogposztból is kiderül, a posztoló, ahogy mindenki más, aki nem ismeri tapasztalatilag a helyzetet, úgy vélekedik, ahogy leirva szerepel. Pedig vannak árnyalatok ... a posztbeli vélekedés elsősorban a székely megyékre jellemző, a többiek esetében, finomvegyes, azt mondanám nincs egy ennyire erős "közösségi magyarságtudat", egyéni szinten dől el ez a kérdés.
Persze, ez is csak az én meglátásom ...

2017.12.10. 15:53:21

@Zoole Reloaded: Az nagyon jó lenne! Szivesen vezetnélek körbe itt benneteket a környéken, mert tényleg lélegzetelállitóan gyönyörü a táj. Egy hétvége itt, a nyugiban, a friss/tiszta levegőn, egy olyan településen (és a környékén), amely(ek) a turizmusra rendezkedett be, igy extrán rugalmas a hozzáállásuk a szolgáltatóknak .... háááát, szerintem kisimitja a legösszekuszálódottabb idegeket is. És ha városi nyüzsgés kell, 35 km-nyire van Freiburg, egy cca. 220 ezres város is.

SzZoole 2017.12.10. 16:01:47

@Pink Petsch: nos igen, oda tényleg 2-3 nap kell minimum, ahogy a maps-ot nézegetem :-)
Milyen árakon vannak ott szállások?

Hari Seldon 2 2017.12.10. 16:05:52

@Pink Petsch:
Merre laksz (nagyjából), hogy annyi a hó? Én azt hittem eddig, hogy valahol B-W középső részén. Ott ennyi hó van?

2017.12.10. 16:11:18

@Zoole Reloaded: Mindenféléken, a zsebbarát 40-50 euró/naptól egészen a 200-240 euró/nap (ez a hotel, ahol én melózok, de ez a legdrágább). Attól függ, mire vágytok? Elég egy turista-szoba, mert úgyis csak aludni mentek majd oda (akkor nagyon sok kis családi panzió van), vagy egy wellness-családi hotel kell, ahol mindent megkaptok az egyéni kéréses masszázstól a szauna-gőzfürdőparkon, több medencés, teniszpályás lehetőségeken át- a gyerekprogramos cuccokig?

SzZoole 2017.12.10. 16:15:41

@Pink Petsch: szerintem ha a környék felfedezésére megyünk, akkor a turista szoba bőven elég, ahol csak aludni lehet :-)

2017.12.10. 16:23:56

@Zoole Reloaded: Akkor nagyon sok lehetőségetek van választani a panziók közül (a booking.comon lehet bátran mazsolázni). Ha az anyagiakat is figyelembe akarjátok venni, akkor javaslok valamit .... ne hétvégén és ne a hivatalos német, illetve a kevésbé hivatalos, de ugyancsak munkaszüneti napnak számitó baden-württembergi tartományi ünnepnapokon gyertek (ezeket a neten le lehet csekkolni, melyek is pontosan). Ugyanis olyankor a szállások jórészt tele vannak, és hát drágábbak is.
Egyébként, van a falu központjában egy infó-központ, kültéri táblákkal is, ahol szerepel a legtöbb ilyen panzió, (nem, a VJZ, az én melóhelyem, nem ;) ), és ahol jelezve van, hol, és milyen szobatipusok szabadok éppen, de ez -gondolom-inkább az alkalmi 1 max. 2 napos turistáknak hasznos, nem annak, akit a Szigetekről enne ide a fene ;)))

Hari Seldon 2 2017.12.10. 16:28:08

@Pink Petsch:
Ja, közben tovább olvastam a forumot, aztán leesett a tantusz...

SzZoole 2017.12.10. 16:31:48

@Pink Petsch: raneztem a VJS oldalára, hmm, nem rossz :-))
Amúgy köszi az infót :-))

2017.12.10. 16:32:12

@Hari Seldon 2: Hát igen, ez a mikroklima ... nyáron különösen tudom értékelni ;))))

2017.12.10. 16:37:03

@Zoole Reloaded: Naná, hogy nem rossz (gondolod, dolgoznék én szar helyen? :DDD), deviszont, rohadtdrága ... Igaz, a segge ki van nyalva a vendégnek, már rendszerint ... Hm, legutóbb pl., éppen tegnap full-house-unk volt, amikor 3 tállal a kezeimben rohangáltam büféileg, és amikor lestoppolt a sajt-választákunk előtti asztalnál egy kedves, aranyos, szimpatikus házaspár, hogy nagyon tetszik nekik a választék bősége, de egy dolgot hiányolnak ... ők szeretnének köményt is .... "Ja, natürlich ... " -a kapcsolódó gondolataim meg nem publikusak, de megkapták a kömenyt 1 percen belül ....

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 16:39:27

@Zoole Reloaded: feldobta a kis dog a napom!

Ma egy oran at egy ismeros selymes bujos kutyajat simogattam, mig megprobaltunk beszelgetni ket orokmozgo gyereke mellett... s most esik valami jeges sz*r az egbol, hó helyett, s ejjelre fagyast mondanak, csodas lesz holnap a munkaba menoknek.

En pedig a jo kis meleg konyhamban, hehe.

SzZoole 2017.12.10. 16:53:34

@kisrumpf: Hmm, egyenlőre mi sem tudjuk, hogy hogy fogunk dolgozni menni, mert bár a főutak latyakosak, de járhatóak, csak azt nem tudom, hogy azt a 100-150 métert autóval hogy tesszük meg amíg a főútra ki érünk, szóval lehet maradunk az ágyban, mert az előrejelzés további havazást mond

p.coldline.hu/2017/12/10/2714064-20171210-s6C39g.png

SzZoole 2017.12.10. 16:54:55

@kisrumpf: dehát csak viccelunk, semmi nincs köztünk Pinkivel :-))

2017.12.10. 16:58:36

@Zoole Reloaded: Tagadod, te majom? Mnaaaa, schööööön .... nyilvánosan bezzeg nem mered felvállalni! Shame on you! :DDD

SzZoole 2017.12.10. 17:00:12

@Pink Petsch: nem tudom miről beszélsz :-)))

2017.12.10. 17:02:01

@Zoole Reloaded: Ób+, 100-150 méter, még jégpályán araszolva sem több kb. 5 percnél, gyalog ... autóval legyen 10 perc, extrán óvatoskodva ...
Ne basszál már fel, ilyen marhaságokkal, darling! :DDD

2017.12.10. 17:03:09

@Zoole Reloaded: Nayaps, pont erről pofáztam! :DDD

SzZoole 2017.12.10. 17:06:51

@Pink Petsch: vezettel te már E 220 estate, rear wheel drive? :-)

SzZoole 2017.12.10. 17:08:00

@Pink Petsch: miről, nem emlékszem :-))

2017.12.10. 17:12:10

@Zoole Reloaded: Vezessen a tököm, amikor a vonat sokkal faszább :DDD

2017.12.10. 17:12:50

@Zoole Reloaded: Cavinton ... mint már emlitettem :PPP

SzZoole 2017.12.10. 17:13:48

@Pink Petsch: neked, de én nem szeretem a kötöttséget :-))

2017.12.10. 18:03:30

@Zoole Reloaded: Nincs benne semmi kötött .. nem kötelező a javasolt menetrendet követni ;)))

2017.12.10. 18:04:32

@Zoole Reloaded: Hmmmmm ... na, ez az! :DDD

SzZoole 2017.12.10. 18:11:42

@Pink Petsch: na de autóval akkor jövök megyek és oda ahova akarok és amikor akarok :-))

2017.12.10. 18:15:51

@Zoole Reloaded: Vonattal is, pontosan ugyanúgy ... plusz, nem kell dugókkal számolnod, idióta mazsolák miatt idegbajt kapnod, nem ragadsz be egy román kisbusz és egy török kamion közé, nincs a vezetés miatti folyamatos odafigyelés, hanem lazulhatsz az utazás alatt .. ésatöbbi ;)

SzZoole 2017.12.10. 18:18:38

@Pink Petsch: hat ezt mondom én is, szeretem a vonatot :-))

gabors 2017.12.10. 18:20:11

mi van ma itt ???

ja "Vajon ma ugyanolyan kihívás magyarnak lenni (és maradni) Amerikában, mint száz évvel ezelőtt? " szerintem ez egy rossz kerdes semmi kulonbseg nem volt es most sincs magyarnak vagy barminek lenni Amerikaban ...

Miert lenne kihivas ? kb 40 millioan vannak az USA-ban akik NEM ITT SZULETTEK en is egy vagyok !!

2017.12.10. 18:29:46

@Zoole Reloaded: Akkor zavar van az erőmben, Solo ;))) Én úgy értettem, hogy neked az autós utazás a favoritod ... mondjuk, kisebb távokra, úgy 200 km-n belülre még igaz is .... :)))

2017.12.10. 18:32:21

@Zoole Reloaded: Jya, mellesleg éppen főzök .... aloo matert .. csirkével ... igen, tudom, ki vagyok átkozva ... de nekem a legfaszább vega kajákból is hiányzik a hús ;)

SzZoole 2017.12.10. 18:34:44

@Pink Petsch: igen zavar, Luka Pinki :-))

SzZoole 2017.12.10. 18:35:42

@Pink Petsch: miaz a aloo mater, mellesleg :-))

2017.12.10. 18:52:36

@Zoole Reloaded: Egy észak-indiai curry, krumplival és zöldborsóval ... a curry alapját a speckó füszerek (én ezzel csaltam, mert készen vettem a curry-pasztát) jelentik, meg a kókusztej, amit sokszor még a budapesti indiai éttermek is sima joghurttal helyettesitenek -költséghatékonság .... de az iz nem ugyanaz, mert a kókusztejnek, a selymességet megadó állaga mellett -amit a joghurt is megad- van egy enyhe "keleties" aromája, ami nem feltétlnül a msarkánsn kókusziz ....

SzZoole 2017.12.10. 19:06:18

@Pink Petsch: pfuujjjjj, curry, a szagát sem bírom :-((

2017.12.10. 19:22:31

@Zoole Reloaded: No de, mi a franctól??? Mármint, pontosan, mit nem birsz? Meyik alapanyagot? A gyömbért? A chilit? A curry-port? A graham massalát? A római köményt?
No, csak mert én pl. a pacalt utálom ... mindenféle formájában felfordul tőle a gyomrom, még az iparilag kilúgozott változata is hányingerkeltő érzéseket kelt bennem, amikor piritják. Vagy a tengeri herkentyük .... ez akkor különösen "fasza", amikor rákkoktélt vagy egyéb herkentyüs salátát kell csinálnom. Sosem kóstolom meg a rákot, (ki is hánynám abban a pillanatban), csak a hozzá kevert szószt állitgatom kósolással ..... ami nagy "hőstett" részemről, ugyanis a szósz, természetesen átveszi a rák izét, ami számomra kurvára nem-gyere-be. Sokat olvasok utána, mi megy és mi nem a tengeri cuccokhoz vagy éppen a halakhoz a füszerektől a köretekig .... na és persze, az elkészitési módig ...

gabors 2017.12.10. 19:37:53

az aloo matar !!!! csak hogy ne terjedjen mar a hulyeseg

gabors 2017.12.10. 19:44:22

@gabors: de vannak akik aloo mutter -nak is forditjak

aloo az krumpli a matar (asszony szerint mattar) meg zold borso .. csak akik nincsenek otthon az indiai (paki) kaja nevek kozott Londonban ez nem lehet nagy gond :-)

2017.12.10. 19:45:13

@gabors: Láttam én már tök autentikus (indiai tulajok és személyzet) étteremben aloo mutter-nek is irva, meg mater-nek is, és ahogy a te változadban szerepel, matar-nak is. Van, egy olyan érzésem, hogy ez az indiai "lecsó" ilyen szempontból.
No, meg van egy olyan érzésem is, hogy direkt okoskodsz, mert végre találtál valamit, amiben belém köthetsz ... már szerinted, legalábbis .. :PPP
Szánalmas vagy ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:00:04

@Zoole Reloaded: basszus, akkor meg nem ettel jot. A ferjem fuj minden idegen fuszerre, nagyon válogatós de egy szuper curry-t barmikor elfogad. Nagyon szereti. Remek curryk vannak, nagyon szeretek pepecselni a sokfele hozzavaloval.

gabors 2017.12.10. 20:03:52

@Zoole Reloaded: "pfuujjjjj, curry, a szagát sem bírom :-(( "

nem is lehet kisszeloztetni egy lakasbol az tuti az osszes falat es a menyezetet es szigetelest is kell szedni. H a szerencsed van a padlot talan nem kell felszedni, egy paki/indiai csalad utan ... London-iak talan tudjak ... vagy megszokod :-(((

En megszoktam :-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:04:51

@gabors: @Pink Petsch: ne oljetek egymast feleslegesen, irjak mindket fele modon.

2017.12.10. 20:14:32

@kisrumpf: Sőt, legalább 3-féle módon, amennyire én ismerem ezt az ételt ... Csakhogy @gabors: e szerinti kommentje alapján úgy gondolta, le tud nyomni, mert párszor elküldtem a francba, és ő meg személyesre vette, pedig nem ismerem, szóval, mi a francot tudhatnék én a személyéről? De ez a gond általában az idősebb korosztállyal, azt hiszik, ha kritika van a véleményükkel szemben, akkor az a személyükre is vonatkozik. Pedig, lófaszt, mama ...! :DDDDD

gabors 2017.12.10. 20:15:05

@kisrumpf: mar bocs ... hol irtam en barmit is barki ellen " ne oljetek egymast"

Attol tartok valamit felre ertesz ... persze lehet hogy en de akkor idezd mar hogy ezt a konkluziot mibol vontad le.

aloo matter/mutter/matar mind jo (szerintem is es authentikus csekk is volt)

amugy en ezt gobi-val szoktam egyutt csinalni nalunk viszont csirke nincs (de azzal sem lehet tul rossz )

gabors 2017.12.10. 20:21:07

@kisrumpf: bocs en voltam hulye hogy probaltam kijavitani

mindenki ugy irja ahogy akarja (jol vagy rosszul) kar volt a bitekert ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:25:48

@gabors: erre a megjegyzesedre celoztam. Szolidabban is mehetne, elvegre szeretet unnepe. kozeleg, vagy mi a turo.

Beke veled.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:28:54

@Pink Petsch: Beke veled is. Itt meg munka van, s olyan rossz, hogy jon egy ilyen adok-kapok ezen a békés esten.

2017.12.10. 20:32:29

@kisrumpf: Khm, na most őszintét akarsz halllani, már vendéglátós szempontból, vagy a lejárotott PC-bullshitet, az ünnepek-és-vendéglátás kapcsolatáról ...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:32:59

Egyébként tamadt egy otletem, de intsetek le, ha hulyeseg. Itt majdnem mindenki ismer mindenkit, mi lenne ha Kristkindle-eznenk? (bocs gabors, nem emlekszem, hogy irjak helyesen). Sorsolunk, s kuldunk egymasnak kis filleres ajandekot... nna?

Ha nagyon nyalas otlet, akkor bocs.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 20:34:15

@Pink Petsch: well en ekkor csinalok vagyont, ugyhogy van egy sejtesem, mit mondanal ;-)

blackhairlady 2017.12.10. 20:41:10

Akkor en is megmutatom a mi havazasunkat. Ezelott utoljara 2008-ban havazott, elotte 2004-ben, az elott meg valamikor 90-es evekben. A gyerekek az utcankban kint voltak meg ejfelkor is hogoluozni, sok felnott sem latott meg havat.

imgur.com/a/7gCk3

blackhairlady 2017.12.10. 20:45:32

"csak hogy ne terjedjen mar a hulyeseg"

"aloo matter/mutter/matar mind jo (szerintem is es authentikus csekk is volt) "

Akkor most ki beszel hulyeseget megint?

blackhairlady 2017.12.10. 20:46:15

@gabors: A fenti neked ment,mivel nem ertetted, miert akadtak ki rad megint.

SzZoole 2017.12.10. 20:55:54

@Pink Petsch: sem a curry szagat sem az izet, a pacalt en is utalum

2017.12.10. 20:56:27

@kisrumpf: Már a-kurva-isten-bassza-meg-a-sok-rohadtul-sikeres-kaufmann-és-fraukat-meg azősöreg-párokat-meg-az-összes-kölykös.családot, amelyik nem tud más, és sokkal tartalmasabb, értelmesebb, olcsóbb programot kitalálni, mint egy 4 csillagos wellnes hotel, napi 210 euróért, minimum?
Ha percenként keresnék ennyit, akkor sem költeném ránk ..

SzZoole 2017.12.10. 20:57:59

@kisrumpf: egyszer probaltam, soha tobbet

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 21:02:00

OK, vettem az adast. En Dikuszt valasztom :-). No, joccakat, hiveim.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 21:03:31

@Pink Petsch: egyszer toltottem igen kellemes karacsonyt egy luxushotelben, s most azon tokolok, tenyleg ennyire utalt minket a szemelyzet?! Igen kedvesek voltak... hm...

2017.12.10. 21:04:51

@Zoole Reloaded: Oké, de akor mi a faszomat eszel, úgy mégis? Már a rántotthús-pörköltek-raguk-paprikások-frissensültek világán kivül?
Mno, csak kérdem ...

SzZoole 2017.12.10. 21:09:00

@gabors: laktam londonban, kulso reszen, 3 ev 7 honapot, zsidok kozt, ott nem volt curry szag.
Viszont jartam London bizonyos reszein, kis india, na ott a gyomrom fordult fel, mert az egesz varos resz curry szagban uszott :(

SzZoole 2017.12.10. 21:13:25

@Pink Petsch: mikor irtam en olyat, hogy csak az altalad felsorolt etelkombinaciokat keszitjuk?
Mindenfelet szoktunk enni, valtozatosan, de a fuszeres eteleket nem szertjuk

Dikusz 2017.12.10. 21:14:23

@blackhairlady: a nagy karácsonyi békesség nevében, hogy ne legyen gond: mindenki:)))

2017.12.10. 21:16:39

@kisrumpf: Oh, nem ... a személyzet, legyen az a takaritói, vagy animációs vagy éppen konyhai, általában, és jellemzően egyáltalán nem utálja a vendégeket. És ez most hótkomoly! .... ettől eltekintve, vannak időszakok, amikor minden poszton, mindenkinek tele van a töke velük. De utálni senki sem utálja őket, a legidiótább kérések is teljeseitve vannak, ami tekintve, hogy "tömeg-étkeztetésre", azaz minimum napi 100 személyre vagyunk berendezkedve, igencsak figyelemreméltó....

Dikusz 2017.12.10. 21:28:35

@kisrumpf: @Zoole Reloaded: én meg titeket:)))

Ilyenkor télen nem megyünk túl messzire, a Budai-hegységben túráztunk, nem strapás kb 9 km-es volt a táv (Normafa - Hűvösvölgy). Nagyon tiszta, napos idő volt, a János-hegyi kilátóból messzire lehetett látni. A megmaradt hó el volt jegesedve, az orrunk elé kellett azért nézni rendesen. Sokan futkorásznak is ilyenkor, meg biciklivel is jöttek sokan, mindenki kihasználta a jó időt.

2017.12.10. 22:16:35

@Dikusz: Bocsánat, de nem birom ki ... a Budai-mi-fenében? túraztatok? Merthogy az csak jóindulattal is csak domb ... már földrajzilag .... meg józan-paraszti-észileg is, az, aki-már-látott-élőben-is-hegyet emberek körében meg egyértelmü ... Magyarorstágon legfeljebb magasabb fekvésü dombok vannak, hegyek nuku .... nulla ....

jojó78. 2017.12.10. 22:24:49

@Zoole Reloaded: (Most kezdtem olvasni csak a kommenteket) Nem lakunk egymástól túl messze, de a képeid alapján sokkal nagyobbnak érzem a távolságot. Itt még csak picike nyoma sincs semmiféle hónak.

SzZoole 2017.12.10. 22:36:11

@jojó78.: szerencsés vagy Jozsika, itt kb 10-15 centi esett, és most is szallingozik

jojó78. 2017.12.10. 22:40:28

@Zoole Reloaded: Szerencsés??!! Nemrég cseréltem autót, adtak hozzá téligumit felnin. Most mit csináljak vele??!! :D :D

Csodabogár 2017.12.10. 23:14:55

@kisrumpf: Én meg ívben kerülöm, mert még a szagát se bírom. Nem tudom melyik összetevő az, ami az indiai éttermek környékén szagolható. Mellesleg a pacalt meg egyebeket sem eszem meg. Van még a kettő között néhány ehető étel.

Csodabogár 2017.12.10. 23:18:14

@kisrumpf: A posta már rég bejelentette, hogy karácsonyra már semmi se ér oda sehova. Feladáshoz is sorba kell állni. Ez nem Amerika, ahol a postás a háztól viszi a cuccokat el.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.10. 23:32:55

@Csodabogár: ne haragudj, de megsporolhattad volna ezt a savanyu megjegyzest, mar kiderult, hogy a javaslatom nem volt jo otlet ebben a kozossegben - de mar tudom, ettol fuggetlenul en kinek a kedveert allok sorba, mar ha lesz sor.

gabors 2017.12.11. 00:32:00

@kisrumpf: "Szolidabban is mehetne, elvegre szeretet unnepe. kozeleg, vagy mi a turo."

Mirol beszelsz meg a Hanukkah is odebb van .. amugy sem erdekel.

gabors 2017.12.11. 00:34:01

@blackhairlady: akartam is kerdezni hogy milyen volt a texasi ho csak nem tudtam hogy hol merre esett annyira nem figyeltem... amugy Atlantaban sem havazik gyakran ...

gabors 2017.12.11. 00:45:28

@jojó78.: index.hu/kulfold/2017/12/10/nagy-britannia_anglia_idojaras_tel_havazas/

kepek is vannak eleg komoly havazsnak nez ki meg 100km/h feletti szel

adg 2017.12.11. 02:39:12

@libslobsi fuszal: nem rossz kepek, elesen sugarzik beloluk a megtort gerincu kisenber fajdalmas nyogese a liberalis elit presszuraja alatt. Sajnos a villamos es a villanypoznaerdo, mint a tarsadalom pariainak szinboluma nem mutatkozik a kepeken kelloen markans hangsulyozassal, de ez betudhato a muvesz fiatalsagabol fakado kiforratlansagnak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.12.11. 08:53:01

@adg: jajistenem, a nap kommentje...! @libslobsi fuszal: köszönöm ezeket.

puhacica 2017.12.11. 09:19:52

@adg: akkor ez mar igy is marad, mert a muvesz fiatalsaga lassan porba hull. :D koszi

puhacica 2017.12.11. 09:28:25

@kisrumpf: nincs mit, orulok, ha tetszik :)

Herr Géza 2017.12.11. 10:05:01

@Pink Petsch: Hát te meg milyen helyen dolgozol? A Kümmelkäse (a többieknek: köményes sajt) alapcikk a német konyhában, ezt nem tudni tiéd főnök? :)))) Igaz kb. abban a kategóriában van, mint otthon a zsírosdeszka lilahagymával, na de a 4 csillag az kötelez erre is.... :)))))))

DieNanny CH 2017.12.11. 15:01:35

@Pink Petsch:

Nem értelek. Neked azért van állásod, mert ezek a rohadtul-sikeres-párok-és-családok ott költik a pénzt a szállodádban.
?????
Ha nem oda mennének, kevesebb személyzetre, ergo rád sem lenne szükség.

DieNanny CH 2017.12.11. 15:04:13

@Pink Petsch:

A földrajzi megnevezése - a földrajzi atlaszokban és tankkönyvekben - Budai-hegység. Ez ellen kár ágálnod.

M. Péter 2017.12.11. 23:29:26

@Pink Petsch: A legmagasabb pontja 500m felett van, így már hegységnek számít.

2017.12.12. 00:25:59

@DieNanny CH: Bocs, nem pénz-irigységem van, de ezek a wellnes-ultra-kimaxolt hotelek vendégként akkor sem vonzanának, ha milliárdos lennék ... kurva lélektelenek vagyunk, ugyanis, bármit is irjanak az értékelesekben, hogy mennyire szimpatikusak vagyunk. Nem vagyunk azok ,,,, csak eladjuk... Az meg ki a fasznak kell napi minimum 200 euróért?

2017.12.12. 00:29:38

@DieNanny CH: @M. Péter: Én nem ágálok, csak kiröhögöm teliszájjal, ugyanis Magyarország jelenlegi területén nincs egyetlen komolyan vehető hegység sem .. lehet annak nevezni az 500 méteres dombocskákat, de atttól azok még csak dombok ..... A Kékestető is röhej, ilyen szempontból.. a Cenk a város közepén is komolyabb ....

2017.12.12. 00:31:41

@Herr Géza: Mna, ilyen szarokat meg nem tartunk ... :DDD

2017.12.12. 00:50:17

Ja, de amiért ideevett a fene megint az egy new-yorki "magyar néptánc" flashmob videó kapcsán történt. Márammarosi népzene volt az alap (az a legdallamosabb ebben a müfajban), viszont egyetlen egy autentikus népviselet nem volt azon a videón ... hogy is mondjam csak, az ovis székely népviseleti cuccom sokkal autentikusabb volt, illetve az autentikus volt.
Hm, tekintve, hogy az a magyar néptánc flashmob egy new-yorki történeti múzeum előtt történt, ahol éppen az aktuális egyiptomi kiállitást reklámozták, szerintem a legtöbb ős-new-yorki simán arab hepajnak nézte, pláne, hogy a a legtöbb népviseleti ruhának köze nem volt a népviselethez, inkább valami csicsás cigány-stilushoz. Gondolom, úgy szedték össze, ahogy tudták ....

Herr Géza 2017.12.12. 09:05:53

@Pink Petsch: Na és Griebenschmalz-os kenyeret (lilahagymával, of course) tudnátok prezentálni az ultrakimaxoltwellness-es vendégeknek? :-) Mert ha nem, akkor nem is megyek felétek... :)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása